بازتاب اخبار نهاد كتابخانه های عمومی كشور
در رسانه ها
تير 1400
عملیات عمرانی پروژه کتابخانه شهید مطهری آرین شهر از توابع شهرستان قائنات با حضور نماینده مردم قائنات و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی آغاز شد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۵ سایت های دیگر : لیزنا

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان خراسان جنوبی، عملیات عمرانی پروژه کتابخانه شهید مطهری آرین شهر از توابع شهرستان قائنات با حضور محمد کریمی، فرماندار قائنات؛ سلمان اسحاقی، نماینده مردم قائنات و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی؛ محمود حاجی، مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان جنوبی و دیگر مسئولین در زمینی به مساحت 491 مترمربع و بالغ بر 200 متر زیربنا آغاز شد .

در این مراسم حاجی، مدیرکل کتابخانه های عمومی استان ضمن تشکر از خیری که با کمک یک میلیارد ریالی خود سنگ بنای این پروژه فرهنگی را در این شهر گذاشت، از شورای اسلامی و خیرینی که با واگذاری زمین در موقعیت مکانی مناسب گره چند ساله مشکل تامین زمین کتابخانه را در این شهر گشودند، قدردانی کرد.

وی همچنین خواستار توجه بیشتر مسئولان شهرستان به ویژه فرماندار به پیش بینی اعتبار لازم به منظور تکمیل این پروژه شد.

اسحاقی، نماینده مردم شهرستان های قاینات و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی ارزش احداث کتابخانه را مانند ساخت مسجد و حسینه و تکمیل این حلقه بزرگ فرهنگی دانست. وی اظهار داشت: یکی از برکات مهم ساخت کتابخانه این است که انسان ها با مراجعه به کتاب و کتابخانه در مسیر صحیح زندگی قرار می گیرند.

وی کمک خیرین برای احداث کتابخانه را اقدامی شایسته و قابل تقدیر دانست و ساخت کتابخانه را از پروژه های حائز اهمیت و شاخص دانست.

اسحاقی اظهار داشت: امید است این کتابخانه نقش خود را در جهت تعمیق اعتقادات مردم به خصوص کودکان و نوجوانان و آیندسازان این مرز و بوم به درستی ایفا کند.

لینک خبر :‌ پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور
تهران- ایرنا- رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان این که امروز حرفی که از دهن بیرون می آید، جهان گستر می شود، گفت: فضای مجازی حرمت قلم را دگرگون کرده است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴ سایت های دیگر : خبرگزاری موج

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، در مراسم اختتامیه نوزدهمین دوره جایزه قلم زرین عصر امروز، 14 تیرماه، همزمان با بزرگداشت روز قلم در کتابخانه مرکزی پارک شهر با حضور جمعی از اهالی قلم و ادب برگزار شد با بیان این که فضای مجازی هم همه چیز را عوض کرده است، ادامه داد: عالمی از نو بباید ساخت و از نو آدمی، این را برای انسان عصر ما و آدمی که با فضای مجازی در ارتباط است ، گفته اند.
وی با اشاره به وضعیت روزنامه ها پیش از ظهور فضای مجازی گفت: دیگر امروز نقشی برای روزنامه مکتوب نمی توان قایل شد و هر کس در جیب خودش، هزاران روزنامه دارد.
وی به انجمن قلم پیشنهاد داد که در سلسله نشست ها یا همایش هایی، مسأله فضای مجازی را بررسی کند.
حداد عادل با بیان این که قلم در فضای مجازی شکل سنتی و عرفی خود را از دست داده است، گفت: در طول تاریخ شخصیت های برجسته اهل قلم بودند و اسم او احترام و ادب برمی انگیخت و شخصیتی ارجمند و تحصیل کرده و... در ذهن افراد تداعی می شد، نوشته هم ارزشی داشت. اما اکنون در فضای مجازی همه نویسنده هستند، چون مردم هر چه می گویند را می نویسند. امروز حرفی که از دهن بیرون می آید، جهان گستر می شود.

این فضای مجازی افراد را به خواندن مطالب دو سطری عادت داده است و کمی طولانی باشد، دیگر خوانده نمی شود و عمق و فرصتی که یک کتاب 900 صفحه ای مطالعه شود و ارتباطی با مولف برقرار شود، وجود ندارد.

رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی به وضعیت کرونایی و کمرنگ شدن همنشینی های ادبی گفت: من مصر هستم که نسل جوان با کتاب انس داشته باشد و همیشه به دنبال راهی برای بیشتر شدن این انس هستم. علاوه بر خانواده ها که می توانند این اندیشه را انتقال بدهند نقش مدرسه را اساسی می دانم.
غلامعلی حداد عادل، افزود: آموزش باید دانش آموزان را مجاب کند کتابی غیر از کتاب درسی بخوانند، در مدارس ما دانش آموز ابتدایی کتاب دیگری به جز کتاب های دوره را نمی خواند.

در مدارس ارتباط بین کودک و نوجوان با کتاب برقرار نمی شود، بعد هم که شخصیت او شکل می گیرد و هر تلاشی شود، دیگر بی فایده است. معلمان باید خودشان کتاب بخوانند و دانش آموزان را تشویق کنند، این کارها بر اساس روش های مدرسه است و آنها باید دقت کنند. فرهنگ مطالعه باید گسترش پیدا کند، البته در سالهای اخیر به دلیل تحریم ها و وابستگی ما به تولید تهیه کاغذ از خارج از کشور، کتاب گران شده و جایی برای آن باقی نمانده است.

عضو هیات موسس انجمن قلم ایران اضافه کرد: صنعت نشر در ایران با دشواری های گوناگونی روبه روست امیدواریم که دولت آینده با منابعی، مسیر گسترش منابع کتابخانه های عمومی را در پیش گیرد.

، نایب رئیس انجمن قلم ایران، در این مراسم با بیان اینکه روز قلم یکی از مناسبت های مهم فرهنگی در کشور است که در سال های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، گفت: جا دارد از تمام کسانی که به زنده شدن و تداعی این نام اهتمام داشته اند، تشکر کنم. درباره این روز سخن ها بسیار زیاد است، اگر چیزی ارزشمندتر و گران قدرتر از کلام و کلمه بود، خداوند آن را بر بشر نازل می کرد. قدر این گوهر آنچنان که باید در جامعه ما شناخته نیست، ما با تکریم اهل قلم فارغ از تعارفات و شعارها فاصله بسیاری داریم. نگاه کلان دستگاه های اجرایی و دولت ها به فرهنگ نیازمند تغییر اساسی است.

وی با بیان اینکه فرهنگ جوهر همه حوزه ها است، ادامه دارد: اگر امروز مسئله معیشت و اقتصاد، مسئله اصلی کشور است، بخش مهمی از آن به فرهنگ عمومی ما و فرهنگ تولید و صرفه جویی در منابع ملی و همکاری جمعی بازمی گردد. انتظار نداریم آثار ادبی و هنری این مسائل را حل کند، اما آثار ادبی می تواند در اعتلای روح جمعی ما مؤثر باشد.

اولین پیام روز قلم، پیام رویکرد و گرایش فرهنگی داشتن در همه تصمیمات در کشور است؛ یعنی جهت گیری کلی و کلان دستگاه های تصمیم ساز و تصمیم گیر باید فرهنگی باشد؛ چرا که فرهنگ زیرساخت نظام جمهوری اسلامی است. لازم است حوزه هایی از کار فرهنگی که در نقطه شکست بازار بوده است و برای کسی سود و صرفه نداشته که در بخش خصوصی به آن پرداخته شود و به همین خاطر دولت ها تولیت آن را برعهده داشتند، احیا شود؛ چرا که در سال های گذشته این دست از فعالیت ها کم و بیش تعطیل شده است.

پاک آیین با تأکید بر اینکه باید چرایی برگزاری جشنواره ها تبیین شود، یادآور شد: تنها هدف گرد هم آمدن و تجلیل از آثار نیست. جشنواره ها هر کدام دستگاه سنجشی هستند، ترازویی هستند برای معیار قرار دادن ارزش های هنری و ادبی و انطباق آنها با وضع موجود جامعه اینگونه جشنواره کارکردی اجتماعی دارد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
نوزدهمین دوره جایزه قلم زرین با اعلام برگزیدگان در بخش های داستان و شعر کودک و نوجوان، داستان و شعر بزرگسال و نقد ادبی به کار خود پایان داد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴ سایت های دیگر : اقتصاد سرآمد آنلاین تابناک خراسان رضوی

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، مراسم اختتامیه نوزدهمین دوره جایزه قلم زرین عصر امروز، 14 تیرماه، همزمان با بزرگداشت روز قلم در کتابخانه مرکزی پارک شهر با حضور جمعی از اهالی قلم و ادب برگزار شد.

پدرام پاک آیین، نایب رئیس انجمن قلم ایران، در این مراسم با بیان اینکه روز قلم یکی از مناسبت های مهم فرهنگی در کشور است که در سال های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، گفت: جا دارد از تمام کسانی که به زنده شدن و تداعی این نام اهتمام داشته اند، تشکر کنم. درباره این روز سخن ها بسیار زیاد است، اگر چیزی ارزشمندتر و گران قدرتر از کلام و کلمه بود، خداوند آن را بر بشر نازل می کرد. قدر این گوهر آنچنان که باید در جامعه ما شناخته نیست، ما با تکریم اهل قلم فارغ از تعارفات و شعارها فاصله بسیاری داریم. نگاه کلان دستگاه های اجرایی و دولت ها به فرهنگ نیازمند تغییر اساسی است.

وی با بیان اینکه فرهنگ جوهر همه حوزه ها است، ادامه دارد: اگر امروز مسئله معیشت و اقتصاد، مسئله اصلی کشور است، بخش مهمی از آن به فرهنگ عمومی ما و فرهنگ تولید و صرفه جویی در منابع ملی و همکاری جمعی بازمی گردد. انتظار نداریم آثار ادبی و هنری این مسائل را حل کند، اما آثار ادبی می تواند در اعتلای روح جمعی ما مؤثر باشد. اولین پیام روز قلم، پیام رویکرد و گرایش فرهنگی داشتن در همه تصمیمات در کشور است؛ یعنی جهت گیری کلی و کلان دستگاه های تصمیم ساز و تصمیم گیر باید فرهنگی باشد؛ چرا که فرهنگ زیرساخت نظام جمهوری اسلامی است. لازم است حوزه هایی از کار فرهنگی که در نقطه شکست بازار بوده است و برای کسی سود و صرفه نداشته که در بخش خصوصی آن را انجام دهد و به همین خاطر دولت ها تولیت آن را برعهده داشتند، احیا شود؛ چرا که در سال های گذشته این دست از فعالیت ها کم و بیش تعطیل شده است.

پاک آیین با تأکید بر اینکه باید چرایی برگزاری جشنواره ها تبیین شود، یادآور شد: تنها هدف گرد هم آمدن و تجلیل از آثار نیست. جشنواره ها هر کدام دستگاه سنجشی هستند، ترازویی هستند برای معیار قرار دادن ارزش های هنری و ادبی و انطباق آنها با وضع موجود جامعه.

غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دیگر سخنران این مراسم بود. حدادعادل در ابتدای سخنان خود با بیان اینکه من مصر هستم که نسل جوان با کتاب انس داشته باشند و همیشه در صدد پیدا کردن راه های ایجاد این انس هستم، گفت: علاوه بر خانواده ها که فرهنگ ارتباط با کتاب را می توانند در میان اعضای خانواده منتقل کنند، نقش مدرسه را در این امر بسیار اساسی می دانم. روش آموزش ما باید به گونه ای باشد که مراجعه دانش آموز به کتابی غیر درسی را ایجاب کند.

وی ادامه داد: در بسیاری از شهرهای ایران دانش آموز وقتی وارد کلاس اول ابتدایی می شود تا پایان دوره ابتدایی، غیر از کتاب های درسی هیچ کتاب دیگری نمی خواند. اشکال از اینجاست؛ یعنی نه در شهر کتابفروشی در دسترسی وجود دارد، نه امکان خرید کتاب برای همه فراهم است، نه در مدرسه احتمالاً کتابخانه فعالی حضور دارد و نه درس ها به گونه ای تنظیم شده است که دانش آموز ناچار به مطالعه کتاب غیر درسی باشد؛ بنابراین ارتباط بین کودک و نوجوان با کتاب برقرار نمی شود. بعد از دوران ابتدایی زمانی که دیگر شخصیت او شکل می گیرد، تغییر این شخصیت دشوار خواهد شد؛ بنابراین باید تغییرات ساختاری در شیوه آموزش در کتاب ها به وجود بیاید و معلم ها خودشان اهل مطالعه باشند، وقتی دانش آموز را به کتاب ارجاع می دهند، خود نیز اهل مطالعه و کتاب باشند.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه بعضی از مدارس کلاس فوق برنامه مخصوص مطالعه دارند، ادامه افزود: در این کلاس ها همه دانش آموزان یک کتاب را می خوانند و درباره آن بحث می کنند و گاه نویسنده و مترجم را دعوت می کنند. این فرهنگ باید گسترش پیدا کند؛ البته در سال های اخیر به دلیل تحریم ها و وابستگی ما در بحث کاغذ به خارج، روز به روز قیمت کتاب بیشتر می شود؛ به طوری که دیگر الان کتاب جزو کالاهای تجملی درآمده است و در سبد خانوار جایی ندارد.

حدادعادل اضافه کرد: صنعت نشر در ایران با توجه به مشکلات معیشتی، با دشواری های گوناگونی روبرو است. امیدواریم دولت آینده با سیاست گذاری هایی لااقل منابع مربوط به خرید کتاب را به سمت تقویت و توسعه کتابخانه های عمومی سوق دهد تا یکی از مشغولیت های اوقات فراغت جوانان، مراجعه به کتابخانه ها باشد.

حدادعادل اضافه کرد: یکی از تفاوت هایی که با ظهور فضای مجازی رخ داده است، قداست قلم است که شکل سنتی و عرفی خود را از دست داده است. در طول تاریخ همیشه آدم های برجسته یک جامعه اهل قلم بودند، مثلاً در گذشته تصور جامعه از فردی که روزنامه ای منتشر می کرد و سردبیر یا مدیر مسئول بود، فردی بود درس خوانده . در گذشته نوشته اعتبار و سندیتی داشت، اما با فضای مجازی همه همانطور که حرف می زنند، می نویسند. یعنی این فضا امتیاز میان حرف زدن معمولی را با نویسندگی از بین برده است. دیگر در این فضا نمی توان گفت که فلانی نویسنده است. کاش انجمن قلم ایران فضای هم اندیشی به منظور بررسی حسن و عیب فضای مجازی برگزار کند. ببینیم فضای مجازی چه داده و چه گرفته است.

سهیلا عبدالحسینی، دبیر این دوره جایزه، ضمن قرائت بیانیه هیئت داوران گفت: نوزدهمین دوره جشنواره قلم زرین را در شرایطی به کار می بریم که جامعه همچنان با مشکل بیماری دست و پنجه نرم می کند؛ با این حال خدا را شاکریم که با وجود بروز دشواری ها و تحمیل رنج ها جامعه ادبی همچنان به آفرینش خود ادامه می دهد. جشنواره قلم زرین همواره محملی برای پرواز ذهنی هنرمندان صاحب ذوق و متعهد بوده است. در این جشنواره با اهتمام به کارشناسان خبره در عرصه شعر و داستان و نقد، استعدادهای ناب و اندیشه های والا که در واقع امیدهای ادبیات ایران اسلامی هستند، شناسایی و به جامعه معرفی می شوند.

به گفته این نویسنده؛ انجمن قلم ایران افتخار دارد میزبان قلم هایی باشد که به منظور تولید آثار فاخر و اثرگذار به حرکت درآمده اند؛ چرا که هنر محمل مناسبی برای انباشتن بار فرهنگی و ادبی و انتقال آن به نسل های آینده است.

وی در ادامه با بیان اینکه در بخش داستان بزرگسال، آثار از نظر جنبه ساختاری و استحکام نظام درونی نشانی از رشد داشت و از نظر محتوایی دارای بن مایه های اخلاقی و ارزشی بود، افزود: توجه به بومی گرایی و زندگی مردم عادی از جمله ویژگی های آثار این دوره بود. همچنین ترسیم واقعیت های دوران پهلوی در برخی از آثار به چشم می خورد. در بخش شعر بزرگسال آثار ارزشمندی به دبیرخانه رسید که هم در قالب شعر کهن و آزاد بود که در دو حوزه، آثار در خور توجهی سروده شده بود. در بخش داستان کودک و نوجوان، نظر کارشناسان بر رشد نسبی در محتوای آثار بود، اما مشکل عمده آثار این رده سنی را می توان به نگارگری و تصاویر روی جلد نسبت داد. گاه تصاویر اشکالاتی در رساندن مفهوم و عاری از هنر ارزشمدار بود. در بخش شعر کودک و نوجوان باید گفت که سال به سال از توجه ناشران به شعر نوجوان کاسته شده و رویکردی افراطی به نشر کتاب های کارتونی فاقد ارزشمند برای خردسالان شده است.

عبدالحسینی ضمن تأکید بر اینکه در بخش نقد و پژوهش ادبی متأسفانه رشد چشمگیری در کیفیت یا کمیت آثار به چشم نمی خورد، یادآور شد: نبودن جایگاه هویتی و ریشه ای در نقد و پژوهش و جدایی میان آفرینش ادبی و نقد ادبی موجب خسارت های قابل ملاحظه در درازمدت به ادبیات خواهد بود.

معرفی برگزیدگان این دوره جایزه پایان بخش مراسم اختتامیه نوزدهمین دوره بود. بنا بر اعلام هیئت داوران، در بخش داستان بزرگسال از میان آثار داوری شده دو عنوان کتاب بی نام پدر از سید میثم موسویان و بر شکن از حمید علی دوستی به صورت مشترک به عنوان برگزیده اعلام و تجلیل شدند.

همچنین در بخش داستان کودک و نوجوان نیز از یولبارس و شهر زیرزمینی به قلم عبدالرحمان اونق و راز دانه کوچولو از راضیه خادم الحسینی به صورت مشترک تجلیل شدند. در بخش شعر بزرگسالان نیز از هادی خورشاهیان برای اثر سلول آزادی و سعیده هاشمی برای کتاب النگوهای دختر نمرود تجلیل شد.

در بخش شعر کودک و نوجوان نیز هیئت داوران محمود پوروهاب را برای اثر ماهی رود توام به عنوان برگزیده اعلام کردند. همچنین در بخش نقد و پژوهش نیز از سید مهدی طباطبایی برای کتاب غربالی در دست به عنوان اثر شایسته تقدیر، تجلیل شد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
آئین پایانی نوزدهمین دوره جایزه قلم زرین عصر امروز در کتابخانه پارکشهر برگزار و از برگزیدگان تجلیل به عمل آمد.

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، آئین پایانی نوزدهمین دوره جایزه قلم زرین عصر امروز در کتابخانه پارکشهر برگزار و از برگزیدگان تجلیل به عمل آمد.

اسامی برگزیدگان به شرح ذیل است:

در بخش داستان بزرگسال از میان آثار داوری شده دو عنوان کتاب بی نام پدر از سید میثم موسویان و بر شکن از حمید علی دوستی به صورت مشترک به عنوان برگزیده اعلام و تجلیل شدند.

همچنین در بخش داستان کودک و نوجوان نیز از یولبارس و شهر زیرزمینی به قلم عبدالرحمان اونق و راز دانه کوچولو از راضیه خادم الحسینی به صورت مشترک تجلیل شدند.

در بخش شعر بزرگسالان نیز از هادی خورشاهیان برای اثر سلول آزادی و سعیده هاشمی برای کتاب النگوهای دختر نمرود تجلیل شد.

در بخش شعر کودک و نوجوان نیز هیئت داوران محمود پوروهاب را برای اثر ماهی رود توام به عنوان برگزیده اعلام کردند.

همچنین در بخش نقد و پژوهش نیز از سید مهدی طباطبایی برای کتاب غربالی در دست به عنوان اثر شایسته تقدیر، تجلیل شد.

* حدادعادل: امیدواریم دولت آینده با دفاع از خرید کتاب جامعه را به سمت گسترش کتابخانه های عمومی و مشغولیت جوانان با کتاب سوق دهد

بر اسا این گزارش، غلامعلی حداد عادل رئیس بنیاد سعدی در مراسم اختتامیه جشنواره قلم زرین اظهار داشت: هم اکنون در بسیاری از شهر های ایران دانش آموزان غیر از کتاب درسی هیچ کتاب دیگری نمی خوانند و این در حالی است که در شهر آن ها نه کتاب فروشی در دسترس و نه امکان خرید برای همه است.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ضمن بیان اینکه درس خواندن منحصر به حفظ کردن شده است و ارتباط بین کودک و نوجوان و کتاب برقرار نمی شود، عنوان کرد: شخصیت افراد در کودکی شکل می گیرد و بعد از آن هر چقدر در زمینه کتاب خوانی تلاش کنیم فایده ای ندارد.

وی افزود: باید تغییرات ساختاری در شیوه آموزش کتاب ها به وجود بیاید و معلم ها هم اهل کتاب باشند و حلقه اول یعنی ارتباط جامعه با کتاب تقویت شود؛ در سال های اخیر به دلیل تحریم قیمت کتاب روز به روز بیشتر شده و در سبد خانواده جایی برای کتاب نمانده است.

حداد عادل ضمن اشاره به مشکلات معیشتی و دشواری برای صنعت نشر گفت: صنعت نشر در ایران با دشواری های زیادی روبرو شده است و ما امیدواریم دولت آینده بتواند با سیاست گذاری های گوناگون و دفاع از خرید کتاب جامعه را به سمت گسترش کتابخانه های عمومی و مشغولیت جوانان با کتاب سوق دهد.

به گفته رئیس بنیاد سعدی، متاسفانه هم اکنون فضای مجازی در دسترس همه را به سمت نویسندگی بی محتوا سوق داده است. این درحالی است که همه به نوعی گوینده اند و نه نویسنده و حرف های معمولی، عالم گستر شده است. روز قلم می تواند فرصتی برای توجه به دغدغه های اهل کتاب و نویسندگان باشد.

* عبدالحسینی: نبود جایگاه هویتی در نقد و پژوهش و جدایی میان آفرینش ادبی و نقد ادبی موجب خسارت هایی به ادبیات خواهد شد

سهیلا عبدالحسینی، دبیر این دوره جایزه، ضمن قرائت بیانیه هیئت داوران به داوری ها اشاره کرد و نکاتی را درباره چشنواره قلم زرین بیان کرده و گفت: جشنواره قلم زرین همواره محملی برای پرواز ذهنی هنرمندان صاحب ذوق و متعهد بوده است. در این جشنواره با اهتمام به کارشناسان خبره در عرصه شعر و داستان و نقد، استعدادهای ناب و اندیشه های والا که در واقع امیدهای ادبیات ایران اسلامی هستند، شناسایی و به جامعه معرفی می شوند.

عبدالحسینی ضمن انتقاد از عدم رشد کیفی و کمی در بخش نقد و پژوهش ادبی متذکر شد: نبود جایگاه هویتی و ریشه ای در نقد و پژوهش و جدایی میان آفرینش ادبی و نقد ادبی موجب خسارت های قابل ملاحظه در درازمدت به ادبیات خواهد بود.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
نوزدهمین دوره جایزه قلم زرین با اعلام برگزیدگان در بخش های داستان و شعر کودک و نوجوان، داستان و شعر بزرگسال و نقد ادبی به کار خود پایان داد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، مراسم اختتامیه نوزدهمین دوره جایزه قلم زرین عصر امروز، 14 تیرماه، همزمان با بزرگداشت روز قلم در کتابخانه مرکزی پارک شهر با حضور جمعی از اهالی قلم و ادب برگزار شد.

پدرام پاک آیین، نایب رئیس انجمن قلم ایران، در این مراسم با بیان اینکه روز قلم یکی از مناسبت های مهم فرهنگی در کشور است که در سال های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، گفت: جا دارد از تمام کسانی که به زنده شدن و تداعی این نام اهتمام داشته اند، تشکر کنم. درباره این روز سخن ها بسیار زیاد است، اگر چیزی ارزشمندتر و گران قدرتر از کلام و کلمه بود، خداوند آن را بر بشر نازل می کرد. قدر این گوهر آنچنان که باید در جامعه ما شناخته نیست، ما با تکریم اهل قلم فارغ از تعارفات و شعارها فاصله بسیاری داریم. نگاه کلان دستگاه های اجرایی و دولت ها به فرهنگ نیازمند تغییر اساسی است.

وی با بیان اینکه فرهنگ جوهر همه حوزه ها است، ادامه دارد: اگر امروز مسئله معیشت و اقتصاد، مسئله اصلی کشور است، بخش مهمی از آن به فرهنگ عمومی ما و فرهنگ تولید و صرفه جویی در منابع ملی و همکاری جمعی بازمی گردد. انتظار نداریم آثار ادبی و هنری این مسائل را حل کند، اما آثار ادبی می تواند در اعتلای روح جمعی ما مؤثر باشد. اولین پیام روز قلم، پیام رویکرد و گرایش فرهنگی داشتن در همه تصمیمات در کشور است؛ یعنی جهت گیری کلی و کلان دستگاه های تصمیم ساز و تصمیم گیر باید فرهنگی باشد؛ چرا که فرهنگ زیرساخت نظام جمهوری اسلامی است. لازم است حوزه هایی از کار فرهنگی که در نقطه شکست بازار بوده است و برای کسی سود و صرفه نداشته که در بخش خصوصی آن را انجام دهد و به همین خاطر دولت ها تولیت آن را برعهده داشتند، احیا شود؛ چرا که در سال های گذشته این دست از فعالیت ها کم و بیش تعطیل شده است.

پاک آیین با تأکید بر اینکه باید چرایی برگزاری جشنواره ها تبیین شود، یادآور شد: تنها هدف گرد هم آمدن و تجلیل از آثار نیست. جشنواره ها هر کدام دستگاه سنجشی هستند، ترازویی هستند برای معیار قرار دادن ارزش های هنری و ادبی و انطباق آنها با وضع موجود جامعه.

غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دیگر سخنران این مراسم بود. حدادعادل در ابتدای سخنان خود با بیان اینکه من مصر هستم که نسل جوان با کتاب انس داشته باشند و همیشه در صدد پیدا کردن راه های ایجاد این انس هستم، گفت: علاوه بر خانواده ها که فرهنگ ارتباط با کتاب را می توانند در میان اعضای خانواده منتقل کنند، نقش مدرسه را در این امر بسیار اساسی می دانم. روش آموزش ما باید به گونه ای باشد که مراجعه دانش آموز به کتابی غیر درسی را ایجاب کند.

وی ادامه داد: در بسیاری از شهرهای ایران دانش آموز وقتی وارد کلاس اول ابتدایی می شود تا پایان دوره ابتدایی، غیر از کتاب های درسی هیچ کتاب دیگری نمی خواند. اشکال از اینجاست؛ یعنی نه در شهر کتابفروشی در دسترسی وجود دارد، نه امکان خرید کتاب برای همه فراهم است، نه در مدرسه احتمالاً کتابخانه فعالی حضور دارد و نه درس ها به گونه ای تنظیم شده است که دانش آموز ناچار به مطالعه کتاب غیر درسی باشد؛ بنابراین ارتباط بین کودک و نوجوان با کتاب برقرار نمی شود. بعد از دوران ابتدایی زمانی که دیگر شخصیت او شکل می گیرد، تغییر این شخصیت دشوار خواهد شد؛ بنابراین باید تغییرات ساختاری در شیوه آموزش در کتاب ها به وجود بیاید و معلم ها خودشان اهل مطالعه باشند، وقتی دانش آموز را به کتاب ارجاع می دهند، خود نیز اهل مطالعه و کتاب باشند.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه بعضی از مدارس کلاس فوق برنامه مخصوص مطالعه دارند، ادامه افزود: در این کلاس ها همه دانش آموزان یک کتاب را می خوانند و درباره آن بحث می کنند و گاه نویسنده و مترجم را دعوت می کنند. این فرهنگ باید گسترش پیدا کند؛ البته در سال های اخیر به دلیل تحریم ها و وابستگی ما در بحث کاغذ به خارج، روز به روز قیمت کتاب بیشتر می شود؛ به طوری که دیگر الان کتاب جزو کالاهای تجملی درآمده است و در سبد خانوار جایی ندارد.

حدادعادل اضافه کرد: صنعت نشر در ایران با توجه به مشکلات معیشتی، با دشواری های گوناگونی روبرو است. امیدواریم دولت آینده با سیاست گذاری هایی لااقل منابع مربوط به خرید کتاب را به سمت تقویت و توسعه کتابخانه های عمومی سوق دهد تا یکی از مشغولیت های اوقات فراغت جوانان، مراجعه به کتابخانه ها باشد.

حدادعادل اضافه کرد: یکی از تفاوت هایی که با ظهور فضای مجازی رخ داده است، قداست قلم است که شکل سنتی و عرفی خود را از دست داده است. در طول تاریخ همیشه آدم های برجسته یک جامعه اهل قلم بودند، مثلاً در گذشته تصور جامعه از فردی که روزنامه ای منتشر می کرد و سردبیر یا مدیر مسئول بود، فردی بود درس خوانده . در گذشته نوشته اعتبار و سندیتی داشت، اما با فضای مجازی همه همانطور که حرف می زنند، می نویسند. یعنی این فضا امتیاز میان حرف زدن معمولی را با نویسندگی از بین برده است. دیگر در این فضا نمی توان گفت که فلانی نویسنده است. کاش انجمن قلم ایران فضای هم اندیشی به منظور بررسی حسن و عیب فضای مجازی برگزار کند. ببینیم فضای مجازی چه داده و چه گرفته است.

سهیلا عبدالحسینی، دبیر این دوره جایزه، ضمن قرائت بیانیه هیئت داوران گفت: نوزدهمین دوره جشنواره قلم زرین را در شرایطی به کار می بریم که جامعه همچنان با مشکل بیماری دست و پنجه نرم می کند؛ با این حال خدا را شاکریم که با وجود بروز دشواری ها و تحمیل رنج ها جامعه ادبی همچنان به آفرینش خود ادامه می دهد. جشنواره قلم زرین همواره محملی برای پرواز ذهنی هنرمندان صاحب ذوق و متعهد بوده است. در این جشنواره با اهتمام به کارشناسان خبره در عرصه شعر و داستان و نقد، استعدادهای ناب و اندیشه های والا که در واقع امیدهای ادبیات ایران اسلامی هستند، شناسایی و به جامعه معرفی می شوند.

به گفته این نویسنده؛ انجمن قلم ایران افتخار دارد میزبان قلم هایی باشد که به منظور تولید آثار فاخر و اثرگذار به حرکت درآمده اند؛ چرا که هنر محمل مناسبی برای انباشتن بار فرهنگی و ادبی و انتقال آن به نسل های آینده است.

وی در ادامه با بیان اینکه در بخش داستان بزرگسال، آثار از نظر جنبه ساختاری و استحکام نظام درونی نشانی از رشد داشت و از نظر محتوایی دارای بن مایه های اخلاقی و ارزشی بود، افزود: توجه به بومی گرایی و زندگی مردم عادی از جمله ویژگی های آثار این دوره بود. همچنین ترسیم واقعیت های دوران پهلوی در برخی از آثار به چشم می خورد. در بخش شعر بزرگسال آثار ارزشمندی به دبیرخانه رسید که هم در قالب شعر کهن و آزاد بود که در دو حوزه، آثار در خور توجهی سروده شده بود. در بخش داستان کودک و نوجوان، نظر کارشناسان بر رشد نسبی در محتوای آثار بود، اما مشکل عمده آثار این رده سنی را می توان به نگارگری و تصاویر روی جلد نسبت داد. گاه تصاویر اشکالاتی در رساندن مفهوم و عاری از هنر ارزشمدار بود. در بخش شعر کودک و نوجوان باید گفت که سال به سال از توجه ناشران به شعر نوجوان کاسته شده و رویکردی افراطی به نشر کتاب های کارتونی فاقد ارزشمند برای خردسالان شده است.

عبدالحسینی ضمن تأکید بر اینکه در بخش نقد و پژوهش ادبی متأسفانه رشد چشمگیری در کیفیت یا کمیت آثار به چشم نمی خورد، یادآور شد: نبودن جایگاه هویتی و ریشه ای در نقد و پژوهش و جدایی میان آفرینش ادبی و نقد ادبی موجب خسارت های قابل ملاحظه در درازمدت به ادبیات خواهد بود.

معرفی برگزیدگان این دوره جایزه پایان بخش مراسم اختتامیه نوزدهمین دوره بود. بنا بر اعلام هیئت داوران، در بخش داستان بزرگسال از میان آثار داوری شده دو عنوان کتاب بی نام پدر از سید میثم موسویان و بر شکن از حمید علی دوستی به صورت مشترک به عنوان برگزیده اعلام و تجلیل شدند.

همچنین در بخش داستان کودک و نوجوان نیز از یولبارس و شهر زیرزمینی به قلم عبدالرحمان اونق و راز دانه کوچولو از راضیه خادم الحسینی به صورت مشترک تجلیل شدند. در بخش شعر بزرگسالان نیز از هادی خورشاهیان برای اثر سلول آزادی و سعیده هاشمی برای کتاب النگوهای دختر نمرود تجلیل شد.

در بخش شعر کودک و نوجوان نیز هیئت داوران محمود پوروهاب را برای اثر ماهی رود توام به عنوان برگزیده اعلام کردند. همچنین در بخش نقد و پژوهش نیز از سید مهدی طباطبایی برای کتاب غربالی در دست به عنوان اثر شایسته تقدیر، تجلیل شد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
برگزیدگان نوزدهمین جشنواره قلم زرین عصر امروز در مراسمی با حضور جمعی از نویسندگان و مسؤولان فرهنگی در کتابخانه مرکزی پارک شهر معرفی شدند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، بنا بر اعلام دبیرخانه این جشنواره، انجمن قلم با مشارکت نهاد کتابخانه های عمومی کشور متولی برگزاری این دوره جشنواره بود.
در این جشنواره آثار در بخش های داستان (بزرگسال، کودک و نوجوان)، شعر (بزرگسال و کودک و نوجوان) و نقد و پژوهش ارزیابی شد.
در بخشی از بیانیه هیأت داوران اعلام شد که آثار این دوره جشنواره در زمینه فنی و محتوایی دارای رشد و پیشرفت بوده است و مضمون های اخلاقی و ارزشی و توجه به بومی گرایی در جشنواره دیده شده است.
در بخش شعر هم آثار جشنواره در خور توجه بوده و در بخش کودک و نوجوان آثار داستانی دارای رشد ذهنی، نگارگری و تصویرسازی بود، اما شعر کودک و نوجوان مورد توجه داوران قرار نگرفت
نقد و پژوهش ادبی جشنواره هم در این دوره برگزیده ای نداشت و با انتقاد هیأت داوران مواجه بود.
در مراسم اختتامیه این جشنواره آقای غلامرضا رمضانی مدیرکل کتابخانه ها با اشاره به مشارکت نهاد کتابخانه ها در این دوره گفت: ما خود را موظف به حمایت از آثار ادبی با رویکرد انقلابی می دانیم.
وی افزود: باید در همه جنبه های ادبی و ارزشی ایجاد تحرک کرد و کاری کنیم تا همه وقت خود را برای خلق آثار ادبی صرف کنند.
این جشنواره برگزیدگان خود را به این ترتیب معرفی کرد:
برگزیدگان مشترک داستان بزرگسال: آقایان سید میثم موسویان برای کتاب بی نام پدر، حمید علیدوستی برای کتاب برشکن.
برگزیدگان مشترک داستان کودک و نوجوان: آقای عبدالرحمان اونق برای کتاب یولبارس و شهر زمینی، خانم راضیه خادم الحسینی برای کتاب راز دانه کوچولو.
برگزیدگان مشترک شعر بزرگسال: آقای هادی خورشاهیان برای کتاب سلول آزادی و خانم سعیده هاشمی برای کتاب النگو های دختر نمرود.
برگزیده شعر کودک و نوجوان: آقای محمود پوروهاب برای کتاب ماهی رود توام.
در بخش نقد و پژوهش نفر شایسته تقدیر: آقای سید مهدی طباطبایی برای کتاب غربالی در دست.

لینک خبر :‌ خبرگزاری صدا و سیما
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: نقش مدرسه و خانواده می تواند در گسترش مطالعه بسیار موثر باشد در صورتی که دانش آموزان غیر از کتاب های خود کتاب های غیر درسی را هم بخوانند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴ سایت های دیگر : جام جم

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما آقای غلامعلی حداد عادل در مراسم اختتامیه جشنواره قلم زرین افزود: هم اکنون در بسیاری از شهر های ایران دانش آموزان غیر از کتاب درسی هیچ کتاب دیگری نمی خوانند و این در حالی است که در شهر آن ها نه کتاب فروشی در دسترس و نه امکان خرید برای همه است.
وی گفت: درس خواندن منحصر به حفظ کردن شده است و ارتباط بین کودک و نوجوان و کتاب برقرار نمی شود.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ادامه داد: شخصیت افراد در کودکی شکل می گیرد و بعد از آن هر چقدر در زمینه کتاب خوانی تلاش کنیم فایده ای ندارد.
وی افزود: باید تغییرات ساختاری در شیوه آموزش کتاب ها به وجود بیاید و معلم ها هم اهل کتاب باشند و حلقه اول یعنی ارتباط جامعه با کتاب تقویت شود.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی افزود: در سال های اخیر به دلیل تحریم قیمت کتاب روز به روز بیشتر شده و در سبد خانواده جایی برای کتاب نمانده است.
آقای حداد عادل گفت: با توجه به مشکلات معیشتی، صنعت نشر در ایران با دشواری های زیادی روبروست و ما امیدواریم دولت آینده بتواند با سیاست گذاری های گوناگون و دفاع از خرید کتاب جامعه را به سمت گسترش کتابخانه های عمومی و مشغولیت جوانان با کتاب سوق دهد.
وی افزود: متاسفانه هم اکنون فضای مجازی در دسترس همه را به سمت نویسندگی بی محتوا سوق داده است. این درحالی است که همه به نوعی گوینده اند و نه نویسنده و حرف های معمولی، عالم گستر شده است.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: روز قلم می تواند فرصتی برای توجه به دغدغه های اهل کتاب و نویسندگان باشد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری صدا و سیما
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان گفت: چهار پروژه عمرانی شامل افتتاح دو کتابخانه جدید، توسعه یک کتابخانه و بازسازی یک کتابخانه به اتمام رسیده که امسال به بهره برداری می رسد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، عاطفه زارعی ظهر امروز در انجمن کتابخانه های عمومی استان همدان با بیان اینکه تعداد کتابخانه های عمومی در هشت سال گذشته از 75 باب به 116 باب رسیده است اظهار کرد: در حال حاضر هیچ شهری در استان همدان بدون کتابخانه نیست و تعداد کتابخانه های عمومی روستایی از 18 باب با 155 درصد رشد به 46 باب رسیده است.

وی با بیان اینکه سرانه زیربنا کتابخانه به ازای هر 100 نفر جمعیت در هشت سال گذشته از 34.255 متر مربع به 45.871 متر مربع رسیده است افزود: همچنین تعداد کتاب ها از 811 هزار و 993 نسخه به یک میلیون و 343 هزار و 293 نسخه در حال حاضر رسیده است.

مدیرکل کتابخانه های استان همدان افزود: سرانه کتاب به ازای هر 100 نفر از 43 نسخه به 77 نسخه ارتقا یافته است و رشد 79 درصدی استان در این حوزه را نشان می دهد.

وی تصریح کرد: در هشت سال گذشته این اداره کل دستاوردهایی چون کسب رتبه نخست کشوری برای دو سال پیاپی (سال 1396 و 1397) در هفته کتاب، کتابخوانی و کتابدار، شرکت 200 هزار نفر در جشنواره رضوی در سطح استان در طی پنج سال، جذب 548 هزار نسخه کتاب اهدایی، افتخارآفرینی در جشنواره ملی روستاها و عشایر دوستدار کتاب کشور را کسب کرده است.

وی ادامه داد: میزبانی و افتخارآفرینی در چهارمین جشنواره قصه گویی منطقه ای نهاد کتابخانه های عمومی کشور، اشتغال آفرینی برای 95 نفر به کتابخانه های عمومی، برگزاری هزاران برنامه فرهنگی اعم از بیش از 500 جلسه نقد کتاب، 5500 نشست کتاب خوان، 30 هزار مسابقات فرهنگی مختلف با مشارکت صدها هزار نفری داشته که گوشه ای از افتخارات خانواده بزرگ کتابخانه های استان به حساب می آید.

وی ادامه داد: اقدامات گسترده ای چون افتتاح اولین کتابخانه سیار شهری در استان به عنوان اولین کتابخانه سیار شهری در کشور، ا، تجهیز 50 درصد کابخانه های استان به خدمات اینترنت وای فای (Wi Fi) رایگان و انجام 16 هزار برنامه فرهنگی در ایام کرونا انجام شده است.

زارعی به برنامه هایی چون برگزاری نشست های معرفتی به صورت مجازی در خصوص کتاب های دفاع مقدس (حاج جلال و هفتاد و دومین غواص) در سال 1399، برگزاری اولین باشگاه مقاله خوانی در کشور، افتتاح بخش ناشنوایان در کتابخانه مرکزی، توسعه سالن های مطالعه اختصاصی (VIP) کتابخانه مرکزی استان، تجهیز کتابخانه ها به بخش کودک و انتخاب کتابدار کتابخانه های عمومی به عنوان محقق برتر دستگاه های اجرایی استان اشاره کرد که توسط مجموعه اداره کل و کتابداران انجام شده است.

وی اظهار کرد: در حال حاضر تعمیر و بهسازی کتابخانه آیت الله بهاری(ره) با زیربنا 790 متر مربع در شهرستان بهار، توسعه کتابخانه شهیدمطهری با زیربنا 249 متر مربع در فامنین، افتتاح کتابخانه ماماهان با 260 متر مربع با مشارکت بنیاد برکت و افتتاح کتابخانه عمومی شهید مظاهری شهر مریانج با زیر بنا 1408 متر آماده بهره برداری هستند که در روزهای آتی افتتاح می شوند.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان افزود: طبق برنامه ریزی ها در راستای ساخت، تکمیل، بهسازی، توسعه و حق انتفاع در سال 1400 رشد 10 درصدی برای زیربنای کتابخانه های عمومی استان پیش بینی شده است.

وی تصریح کرد: شرایط لازم برای افتتاح نخستین پانسیون مطالعاتی توسط بخش خصوصی فراهم شده و پس از اخذ مجوزهای لازم به طور رسمی افتتاح خواهد شد.

زارعی ادامه داد: احداث کتابخانه با مشارکت خیرین در روستای نگارخاتون شهرستان فامنین، روستای عبدالرحیم شهرستان همدان نیز در حال انجام است.

وی خاطرنشان کرد: در مجموع 7 هزار و 709 متر مربع پروژه عمرانی در استان تعریف شده که در صورت تأمین اعتبار تا پایان سال جاری 4هزار و 388 متر مربع به بهره برداری خواهد رسید.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان گفت: از سال 92 تا کنون 548 هزار و 812 نسخه کتاب توسط مردم، شخصیت های علمی، فرهنگی، سیاسی و دستگاه های اجرایی به کتابخانه های عمومی استان اهدا شده است.

وی اظهار کرد: اختتامیه جشنواره ملی شعر و داستان کودک و نوجوان دوست من کتاب روز شنبه 19 تیرماه در سالن شهدای استانداری همدان برگزار می شود.

زارعی افزود: این جشنواره به ابتکار محفل ادبی هگمتانه وابسته به اداره کل کتابخانه های عمومی استان از هفته کتاب سال گذشته آغاز شد و بیش از 2 هزار اثر به دبیرخانه از 19 استان کشور ارسال شد که در نهایت هیأت داوران 24 رتبه برتر در بخش های مختلف را معرفی کردند.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان تصریح کرد: این جشنواره با موضوع کتاب و کتابخوانی(نقش مطالعه در زندگی فردی و تعیین سرنوشت جامعه) و کتابخانه، چشمه همیشه جوشان دانش(تاثیر کتابخانه ها در رشد فرهنگ کتابخوانی) برگزار شد.

وی ادامه داد: کشف استعدادهای برتر و کمک به شکوفایی و معرفی کودکان خلاق و نوجوانان مستعد، ایجاد حس رقابت سالم و تلاش در اهمیت بخشی هر چه بیشتر به کتاب و ترویج مطالعه، تلاش در تولید آثار فاخر ادبی در عرصه ملی با موضوع کتاب و کتابخوانی از اهداف این جشنواره بود.

انتهای پیام/89040/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری همدان از افزایش 54 درصدی کتابخانه های استان در دولت تدبیر و امید خبر داد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴ سایت های دیگر : پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، مصطفی آزادبخت ظهر امروز در انجمن کتابخانه های عمومی استان همدان با بیان اینکه تعداد کتابخانه های عمومی استان همدان از ابتدای دولت تدبیر و امید تاکنون 54 درصد افزایش یافته است اظهار کرد: کتابخانه های عمومی استان و اعضای انجمن در انجام وظایف و خدمت رسانی به مردم خوش درخشیدند.

وی با بیان اینکه باید از مدیران ریسک پذیر حمایت کنیم تا توسعه در ابعاد مختلف محقق شود اظهار کرد: اقداماتی که در حوزه کتابخانه های عمومی در هشت سال گذشته انجام شده حائز اهمیت است و باید اطلاع رسانی انجام شود.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری همدان با بیان اینکه اقدامات عمرانی و فرهنگی بسیاری در کتابخانه های عمومی استان همدان رخ داده است افزود: برگزاری جشنواره ملی شعر و داستان کودک و نوجوان دوست من کتاب ابتکار بسیار خوبی بود که انجام گرفته است.

مهرداد نادری فر، مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری همدان نیز با بیان اینکه برنامه های ملی که توسط کتابخانه های عمومی استان همدان برگزار می شود کم سابقه است تصریح کرد: این برنامه های فرهنگی باعث به نمایش گذاشتن توانمندی های استان همدان در سطح ملی در عرصه های مختلف می شود.

معاون هماهنگی برنامه بودجه استان همدان نیز اظهار کرد: دولت تدبیر و امید اقدامات بسیاری در حوزه فرهنگ انجام داده به طوری که بسیاری از پروژه های عمرانی زمین مانده را به سرانجام رسانده است.

سیدمهدی وفایی با بیان اینکه 2 میلیارد تومان اعتبار برای کتابخانه عمومی شهید مظاهری مریانج از محل اعتبارات ملی تأمین شده است تصریح کرد: برای کتابخانه استاندارد اسدآباد نیز 2 میلیارد تومان از رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گرفته شده و قول 3 میلیارد تومان دیگر هم گرفتیم.

انتهای پیام/89040/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
همدان- ایرنا- مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان گفت که شمار کتابخانه های عمومی و فضاهای کتابخوانی استان در هشت سال گذشته(دولت یازدهم و دوازدهم) 54 درصد افزایش یافته است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴ سایت های دیگر : خبرگزاری برنا تابناک همدان نصیر نیوز

به گزارش ایرنا، عاطفه زارعی روز دوشنبه در جلسه انجمن کتابخانه های عمومی استان همدان با بیان اینکه تعداد کتابخانه های عمومی استان از 75 باب در هشت سال گذشته به 116 باب رسیده است، اظهار کرد: در حال حاضر هیچ شهری در استان همدان بدون کتابخانه نیست و تعداد کتابخانه های عمومی روستایی استان نیز دار ا ین مدت از 18 باب با 155 درصد رشد به 46 مجموعه افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه سرانه زیربنای کتابخانه های استان به ازای هر 100 نفر جمعیت نیز در هشت سال گذشته از حدود 34 متر مربع به بیش از 45 متر مربع افزایشه یافته است، تصریح کرد: همچنین تعداد کتاب های موجود در کتابخانه های استان نیز از 811 هزار و 993 جلد به یک میلیون و 343 هزار و 293 جلد رسیده به طوری که سرانه کتاب به ازای هر 100 نفر از 43 نسخه به 77 نسخه ارتقا یافته و رشدی 79 درصدی را نشان می دهد.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان گفت: همچنین دراین مدت برگزاری همایش ها و رویدادهای ملی ، کسب عناوین برتر در سطح کتابخانه های کشور، جذب و اشتغال آفرینی برای بیش از 95 نفر از دیگر فعالیت های موثر کتابخانه های استان همدان است.

زارعی ادامه داد: افتتاح اولین کتابخانه سیار شهری کشور در استان همدان، اشتراک 22 کتابخانه در پایگاه اطلاعاتی نورمگز با بیش از 725 هزار عنوان مقاله، اشتراک در پایگاه اطلاعاتی مگاپیپر در تمامی شهرستانهای استان، تجهیز 50 درصد کتابخانه های استان به خدمات اینترنت وای فای (Wi Fi) رایگان و انجام بیش از 16 هزار برنامه فرهنگی در ایام کرونا از دیگر اقدامات موثر اداره کل کتابخانه های استان همدان است.

وی اظهار کرد: در حال حاضر تعمیر و بهسازی کتابخانه آیت الله بهاری(ره) با زیربنا 790 متر مربع در شهرستان بهار، توسعه کتابخانه عمومی شهید مطهری با زیربنا 249 متر مربع در شهرستان فامنین درحال انجام است و کتابخانه ماماهان با 260 متر مربع و کتابخانه عمومی شهید مظاهری شهر مریانج با زیر بنا 1408 نیز تکمیل و آماده بهره برداری شده است.

به گفته مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان، احداث کتابخانه با مشارکت خیرین در روستای نگار خاتون شهرستان فامنین و روستای عبدالرحیم شهرستان همدان نیز در حال انجام است.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان خاطرنشان کرد: در مجموع 7 هزار و 709 متر مربع پروژه عمرانی در استان تعریف شده که در صورت تأمین اعتبار تا پایان سال جاری چهار هزار و 388 متر مربع آن به بهره برداری خواهد رسید.

زارعی خاطرنشان کرد: از سال 92 تا کنون 548 هزار و 812 نسخه کتاب توسط مردم، شخصیت های عملی، فرهنگی، سیاسی و دستگاه های اجرایی به کتابخانه های عمومی استان همدان اهدا شده است.

وی یادآور شد: درهمین ارتباط آیین اختتامیه جشنواره ملی شعر و داستان کودک و نوجوان دوست من کتاب نیز 19 تیرماه جاری در سالن شهدای استانداری همدان برگزار می شود.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار همدان نیز در این نشست با تاکید بر اینکه عملکرد نهاد کتابخانه های عمومی استان بسیار مطلوب است، گفت: با توجه به نقش مهم کتابخانه های عمومی در توسعه کشور به عنوان نهادی زیرساختی باید از ارتقای خدمات و تجهیزات در این مجموعه حمایت جدی شود.

مصطفی آزادبخت نقش کتابخانه های عمومی را در روشنگری و سعادت جامعه مهم ارزیابی کرد و افزود: کتابداران در کتابخانه های عمومی با عملکرد خود می توانند زمینه ساز رشد و تعالی جامعه باشند.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار همدان با بیان اینکه استانداری بخشی از جوایز جشنواره رضوی را تامین می کند، گفت: برای افتتاح کتابخانه ماماهان، توسعه کتابخانه شهید مطهری و تعمیر و توسعه کتابخانه آیت الله بهاری، 2 میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات استانداری تامین و پرداخت می شود.

استان همدان دارای 116 کتابخانه با یک میلیون و 326 هزار و 158 نسخه کتاب و 80 هزار عضو است.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۵ سایت های دیگر : اروم نیوز

به گزارش زرین خبر، خدیجه معصومی در نشست خبری با خبرنگاران در میاندوآب، گفت: کتابخانه علامه دهخدا میاندوآب که از سال 98 در حال ساخت است، هم اکنون از 73 درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است.

وی با اشاره به اینکه تلاش می کنیم تا این پروژه تا هفته کتاب امسال به اتمام برسد، افزود: تاکنون حدود 29 میلیارد ریال برای احداث این پروژه تزریق شده و برای اتمام آن 45 میلیارد ریال دیگر نیز مورد نیاز است.

معصومی در ادامه به فعالیت های نهاد کتابخانه های عمومی استان در ایام شیوع کرونا اشاره کرد و گفت: رویکرد ما در ایام شیوع کرونا، رویکرد فرهنگی، ترویجی بوده به دور از فعالیت های تجمعی بوده که در این راستا در طول سال گذشته بیش از 186 برنامه فرهنگی، ترویجی از جمله جشنواره رضوی با مشارکت بیش از دو هزار نفر، نشست های کتابخوان ویژه کودکان، نقد و مشاوره کتاب، طرح “کتاب پیک” و... در میاندوآب اجرا شده است.

مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه طرح “کتاب پیک” برای نخستین بار در آذربایجان غربی اجرا شده است، تصریح کرد: در راستای اجرای این طرح بیش از یک هزار و 500 جلد کتاب در ایام کرونا به مردم شهرستان امانت داده شده است.

معصومی در ادامه با اشاره به این که تعداد کتاب، کتابخانه های تحت مدیریت نهاد استان یک میلیون و 500 هزار نسخه است، اظهار کرد: طبق میانگین استاندارد، باید به ازای هر نفر 2/5 جلد کتاب در کتابخانه ها وجود داشته باشد که در آذربایجان غربی به ازای هر 44 نفر 100 جلد کتاب وجود دارد.

وی افزود: در سطح استان 72 باب کتابخانه عمومی زیرنظر نهاد کتابخانه های عمومی آذربایجان غربی بوده و 24 باب کتابخانه از نوع مشارکتی و مستقل هستند که از این تعداد سهم میاندوآب هفت کتابخانه بوده که شش مورد آن شهری و یک مورد روستایی است.

مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی آذربایجان غربی گفت: در آذربایجان غربی 67 هزار نفر عضو کتابخانه ها بوده و در شهرستان میاندوآب نیز شش هزار نفر عضو کتابخانه های عمومی هستند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ زرین خبر
معاون اداره کل کتابخانه های عمومی استان قزوین با اشاره به ظرفیت های فضای مجازی، تعامل و حضور گسترده کتابداران در این بستر را عاملی تأثیرگذار برای تبادل ایده های کاربردی همه کتابداران سراسر کشور با یکدیگر دانست.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، ندا امیرلو، معاون اداره کل کتابخانه های عمومی استان قزوین، به عنوان یکی از کتابداران برگزیده نهاد در سال 1399 در گفتگویی عنوان کرد: یکی از دغدغه های شخصی ام در روزهای نخست تعطیلی کتابخانه ها به دلیل اپیدمی کرونا، ارتقای انگیزه و ترغیب همکارانم در کتابخانه های عمومی قزوین برای فعالیت مثبت و مستمر در فضای مجازی بود. در واقع با توجه به شرایط پیش آمده نیاز بود تا فعالیت هایمان را به سمت فضای مجازی منتقل کنیم و اجازه ندهیم خللی در تعامل و ارتباط با اعضاء و علاقه مندان ایجاد شود.

وی اضافه کرد: تصمیم گرفتم با ایجاد صفحه ای شخصی در فضای مجازی (اینستاگرام) تلاش کنم تا فعالیت های همکارانم در کتابخانه های عمومی استان را پوشش و به همه نشان دهم. در واقع عمده هدفم از این کار تهییج و ترغیب همکارانم برای استمرار فعالیت هایشان در فضای مجازی بود.

امیرلو با تشکر از نهاد کتابخانه های عمومی کشور بابت رصد دقیق و موشکافانه فعالیت ها در فضای مجازی، گفت: امروز وقتی به تعداد صفحات در فضای مجازی نگاه می کنیم به وضوح درمی یابیم که فعالیت ها افزایش چشمگیری یافته اند و اکثر کتابداران فعال شده اند و با اشتیاق فراوان مشغول ترویج فعالیت هایشان هستند. این احساسی بسیار خوشایند و دلگرم کننده برای همه ایجاد کرده و نباید انکار کرد که کتابخانه ها و کتابداران در ماه های گذشته عملکرد موفقیت آمیز از خود نشان داده اند.

معاون اداره کل کتابخانه های عمومی استان قزوین با اشاره به گستردگی فضای مجازی، بیان داشت: با اینکه بسیاری از فعالیت های کتابخانه ها در پایگاه های اطلاع رسانی نهاد و استان ها منتشر می شد اما مخاطبان کمتری از آنها مطلع می شدند. اما پتانسیل فضای مجازی و ارتباط گسترده ای که کتابداران با اعضاء در این فضا برقرار کردند باعث شد تا هم فعالیت های کتابخانه های عمومی در این ایام بیشتر دیده شود و هم اکثر همکاران در سرتاسر کشور بتوانند تلاش های یکدیگر را ببینند و از ایده های هم استفاده کنند.

امیرلو در پایان با تأکید بر لزوم آموزش به عنوان یکی از مهم ترین اولویت ها در استمرار فعالیت کتابداران در فضای مجازی، خاطرنشان کرد: با توجه به حضور پیش بینی نشده و چه بسا ناخواسته در فضای مجازی می بایست برای آموزش های تخصصی در حوزه سواد رسانه ای و اثرگذاری بیشتر در فضای مجازی تدبیری اندیشیده شود که خوشبختانه معاونت توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی فعالیت هایی را در این خصوص آغاز کرده که مثبت و امیدوار کننده است.

گفتنی است طی مراسم روز بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار در 24 آبان ماه 1399، برگزیدگان فعال در حوزه کتابخانه های عمومی شامل، کتابخوانان برتر، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های شاخص، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های ترویجی، برگزیدگان حوزه فعالیت در فضای مجازی، خیرین، کتابداران فنی، کتابخانه های مشارکتی برتر، خدمتگزاران برتر، پیشکسوت برتر، انجمن های استانی و شهرستانی برتر معرفی شدند. این گفت و گو در چهارمین شماره از ماهنامه کتاب خوان به صورت اختصاصی منتشر شده است.

لینک خبر :‌ پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور
مریم سادات جلالی، مسئول کتابخانه اشراق دلیجان، گفت: حضور مراجعه کننده در کتابخانه، نشانه اعتماد او به کتابدار است و ما در قبال این اعتماد مسئولیت داریم؛ تلاش من این است اطلاعاتم را برای رفع نیاز مخاطب، به روز نگه داشته و با معرفی کتاب، اندیشه ای را منتقل کنم که سهمی در بهبود کیفیت زندگی افراد داشته باشد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مریم سادات جلالی، مسئول کتابخانه اشراق شهرستان دلیجان، یکی از کتابداران برگزیده در بخش فعالیت های ترویجی، از سال 88 تاکنون در کسوت کتابدار مشغول فعالیت است. وی در معرفی کتابخانه محل خدمت خود گفت: کتابخانه اشراق به عنوان کتابخانه مرکزی دلیجان در سال 1364 احداث و پروژه شاداب سازی این کتابخانه در تیرماه 1399 به بهره برداری رسید. قبل از انجام عملیات شاداب سازی با برگزاری برنامه های فرهنگی، میزبان حضور مردم از گروه های سنی مختلف بودیم. در دوره انجام عملیات شاداب سازی اعضا منتظر بازگشایی بودند و شیوع کرونا هرچند زمان بازگشایی کتابخانه را به تعویق انداخت اما از اشتیاق مراجعان ما هیچ کم نشد. مردم از تمامی اقشار میهمان هر روز کتابخانه ما بوده اند اما از این بین می توان گفت، کودکان و نوجوانان بیشترین مراجعان ما هستند.

وی در خصوص تجربه ارائه خدمات کتابخانه ای در فضای مجازی طی ماه های اخیر، گفت: از همان ماه های آغازین شیوع ویروس کرونا اجرای برنامه ها در فضای مجازی پیگیری شد. تجربه بسیار جالبی بود؛ چراکه پیش از آن اجازه فعالیت در فضای مجازی به شیوه ای یکدست و هدفمند نداشتیم و بعد افسوس می خوردیم که کاش مدت ها پیش کار در فضای مجازی را آغاز کرده بودیم. کار در فضای مجازی به هوش و دقت بالایی برای ارائه جذاب محتوا به مخاطب نیاز دارد. به اعتقاد من فعالیت مجازی کتابخانه ها، مکمل فعالیت حضوری است و مخاطب خاص خود را دارد و چه بسا بیش از برنامه های حضوری مورد استقبال واقع شود. در واقع، شیوع کرونا، شرایط کار متفاوتی را برای ما رقم زد؛ ابتدا طیف وسیعی از مخاطب حضوری را از دست دادیم اما فضای مجازی این تهدید را به فرصت تبدیل کرد و باعث شد بتوانیم فعالیت ها را به صورت غیرحضوری ادامه دهیم. بنابراین نه تنها ارتباط با مخاطب قطع نشد، بلکه تعامل و تبادل نظر با اعضا بیشتر و اثرگذارتر شد.

جلالی با اشاره به فعالیت های مجازی کتابخانه عمومی اشراق دلیجان، گفت: با برپایی موکب مجازی اربعین، در شرایطی که امسال عزاداران حسینی از شرکت در پیاده روی اربعین محروم بودند، حال و هوای اربعین را زنده نگه داشتیم. این موکب به مدت سه روز برپا بود و طی آن ایستگاه واکس و ماسک صلواتی در ورودی کتابخانه راه اندازی کردیم و خاطره گویی زوار اربعین و مداحی اعضای نوجوان به صورت مجازی انجام می شد. همچنین به مناسبت هفته دفاع مقدس، برنامه ای با همکاری دانشگاه پیام نور دلیجان، در مزار شهدا برگزار شد. طی این برنامه و همزمان با ایراد سخنرانی ها یکی از اعضای نوجوان کتابخانه به طراحی از جلد کتاب لحظه های شیدایی زندگی و شخصیت شهید نظام جلالی، نوشته وحید حسنی پرداخت و در انتهای برنامه یکی دیگر از اعضای کتابخانه بخش هایی از کتاب را قرائت کرد.

وی ادامه داد: برنامه قصه گویی کتابداران در فضای مجازی به گویش های محلی از نشست هایی بود که با استقبال بسیار زیاد مخاطبان رو به رو شد. در این برنامه که به صورت مشارکتی با چند استان انجام شد، قصه معروف خاله سوسکه انتخاب شد و کتابداران به گویش های محلی خود قصه را تعریف می کردند. من نیز در این نشست قصه را به گویش دلیجانی بیان کردم.

جلالی در خصوص اهمیت نقش و کارکرد اجتماعی کتابخانه ها گفت: در سال های اخیر کتابخانه های عمومی طبق اصول و الگوهایی که در مقالات علمی- پژوهشی برای کارکرد اجتماعی کتابخانه طراحی و تعریف شده، به میزان قابل قبولی توانسته اند به عنوان مکانی امن و قابل اعتماد بین مسئولان و مردم شناخته شوند؛ تا جایی که مخاطب برای حل مشکل و رفع نیاز در اولین فرصت به کتابخانه مراجعه می کند. حضور مراجعه کننده در کتابخانه، نشانه اعتماد او به کتابدار است و ما در قبال این اعتماد مسئولیت داریم. تمام تلاش من این است که اطلاعاتم را برای رفع نیاز مخاطب، به روز نگه داشته و با معرفی کتاب، اندیشه ای را به مخاطب منتقل کنم که سهمی در بهبود کیفیت زندگی اش داشته باشد.

گفتنی است طی مراسم روز بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار در 24 آبان ماه 1399، برگزیدگان فعال در حوزه کتابخانه های عمومی شامل، کتابخوانان برتر، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های شاخص، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های ترویجی، برگزیدگان حوزه فعالیت در فضای مجازی، خیرین، کتابداران فنی، کتابخانه های مشارکتی برتر، خدمتگزاران برتر، پیشکسوت برتر، انجمن های استانی و شهرستانی برتر معرفی شدند. این گفت و گو در چهارمین شماره از ماهنامه کتاب خوان به صورت اختصاصی منتشر شده است.

لینک خبر :‌ پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور
همشهری به مناسبت روز قلم وضعیت کتابخوانی در روستاهای کشور را بررسی کرده است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

به گزارش همشهری آنلاین، سرانه مطالعه یکی از شاخص های توسعه به شمار می رود و از آنجا که کتاب، دریچه ای رو به جهان آگاهی است، همواره بر لزوم افزایش سرانه مطالعه و کتابخوانی تاکید ویژه ای می شود. باتوجه به اینکه بخش قابل توجهی از جمعیت کشور در روستاها سکونت دارند و بسیاری از آنها نیز جوان هستند، تاکنون لزوم سرمایه گذاری فرهنگی براین ظرفیت و ترغیب آنان به کتابخوانی و مطالعه بر همگان مشخص شده است. ازسوی دیگر تجربه موفق کتابخانه های عمومی در روستاها نشان می دهد ظرفیت پذیرش فرهنگ کتابخوانی در مناطق روستایی بسیار زیاد است و باید در زمینه ترویج کتابخوانی، تلاش بیشتری صورت گیرد. درهمین راستا با برگزاری جشنواره های مختلف ازجمله روستاها و عشایر دوستدار کتاب ، روستای دوستدار کتاب و...، این جمعیت هدف در موضوع کتابخوانی، ایجاد کتابخانه های روستایی و... مورد توجه ویژه قرار گرفته اند و هرسال روستاهای دوستدار کتاب انتخاب و معرفی می شوند تا انگیزه بیشتری برای سایر روستاییان ایجاد شود و در این مسیر گام های استوارتری بردارند. همزمان با فرا رسیدن چهاردهم تیرماه، روز قلم که از سال 1381 به پیشنهاد انجمن قلم ایران و تصویب شورای فرهنگ عمومی، در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسیده است، روستاهای دوستدار کتاب در استان های مختلف را مورد بررسی قرار داده ایم.

خراسان جنوبی
سال گذشته روستای نوغاب شهرستان خوسف در استان خراسان جنوبی در هفتمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب شایسته تقدیر شناخته شد، اما شاخص ترین کتابخانه روستایی خراسان جنوبی در روستای محمدآباد طبس مشغول به خدمت رسانی است. نخستین و جامع ترین کتابخانه دیجیتال روستایی کشور سال گذشته با همکاری سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در کتابخانه حضرت امام رضا(ع) روستای محمدآباد طبس راه اندازی شده است. دراین کتابخانه بیش از 200 نرم افزار مذهبی، 20 میلیون مقاله، 2 هزار پایگاه علمی و پژوهشی داخلی و خارجی با بیش از 90 میلیون منبع دیجیتال در تمامی موضوع های دانش بشری مانند ایران نمایه، ویراساینس، مگاپیپرو گیگالایب در دسترس است. امکان استفاده از 220 سامانه نرم افزار کتاب، مقاله و منابع چندرسانه ای و بهره مندی بیش از 100 میلیون منبع دیجیتال و همچنین اطلاعات پایگاه های کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی با بیش از 2 میلیون رکورد شامل نسخه خطی، چاپ سنگی، چاپ سربی، عکس و... با امکان دسترسی ویژه به نسخه کامل پایان نامه ها، برخی کتب چاپی، کتاب ها و مقالات الکتریکی به زبان فارسی، عربی و لاتین در موضوع های دانش بشری از دیگر قابلیت های کتابخانه دیجیتال حضرت امام رضا(ع) روستای محمدآباد طبس است.

آذربایجان شرقی
روستای دریان در شهرستان شبستر آذربایجان شرقی ازجمله روستاهای دوستدار کتاب دراین استان محسوب می شود که فعالان حوزه کتاب روستا توانستند 2 هزارنفر از اهالی را کتابخوان کنند. ترویج کتابخوانی، برگزاری نشست های کتابخوان، نمایشنامه خوانی، برگزاری نمایشگاه کتاب و معرفی کتاب مسیری 17 ساله بود که جوانان علاقه مند به کتاب در روستای دریان شبستر طی کردند تا این روستا درجمع 10 روستای برتر کشور در حوزه کتابخوانی قرار گیرد. در گذشته بیشتر جوانان این روستا به تهران و کرج مهاجرت کرده اند و هرچند جمعیت ساکن و دائمی آن کاهش داشته، اما جمعیت ثابت کتابخوان آن در 2 دهه گذشته رشد زیادی داشته است. بیشتر ساکنان روستا را پیرمردان و پیرزنانی تشکیل می دهند که علاقه خاصی به خواندن دارند و کتابخانه الغدیر این روستا نیز تصمیم گرفت برای این افراد طرح های ویژه کتابخوانی برگزار کند و طرح سالمند پروری دراین روستا اجرا شد و کتاب به صورت رایگان در منزل سالمندان تحویل و پس از مطالعه، به کتابخانه برگشت داده می شود. معرفی کتاب در محافل، مجالس و مدارس، برگزاری نشست های کتابخوانی در حوزه دفاع مقدس، مسابقه کتابخوانی به صورت خلاصه نویسی، برگزاری مسابقات و دوره های آموزشی قرآن کریم و همکاری با بسیج شهرستان در فعالیت های فرهنگی از اقدام های انجام شده ازسوی کتابخانه دریان است.

قم
استان قم عملکرد قابل دفاعی در جشنواره روستا و عشایر دوستدار کتاب ندارد. تعداد کتابخانه های عمومی روستایی در این استان به تعداد انگشتان یک دست است و در حال حاضر فقط روستاهای مبارک آباد، طایقان، نایه، صرم و فردو کتابخانه عمومی دارند که فعال ترین آنها کتابخانه روستای مبارک آباد از توابع بخش مرکزی قم است. استان قم در هیچ کدام از 7 دوره جشنواره روستا و عشایر دوستدار کتاب، نماینده ای نداشته که به مرحله نیمه نهایی راه پیدا کند. اگرچه در زمینه جام باشگاه های کتاب خوانی فعالیت های نسبتا خوبی ازسوی اداره کل کتابخانه های عمومی این استان انجام شده، اما اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان که متولی پیگیری جشنواره روستا و عشایر دوستدار کتاب است، در این جشنواره ناکام مانده است. البته کم بودن تعداد کتابخانه های روستایی استان قم غیرطبیعی نیست. درحال حاضر تنها حدود 5 درصد از جمعیت این استان در مناطق روستایی زندگی می کنند.

گیلان
روستای پونل رضوانشهر از سال 92 و با ساخت کتابخانه رسول اکرم(ص) از روستاهای دوستدار کتاب در گیلان به شمار می رود که این موضوع تأثیر قابل توجهی بر میزان کتابخوانی دراین روستا برجا گذاشته و توانسته مخاطبان فراوانی را به خود جلب کند. مردم این روستا علاقه زیادی به کتاب و کتابخوانی دارند، به گونه ای که با وجود یک کتابخانه، 2 سال قبل، محمد آقاخانی، جوان 25ساله ای که نانوای این روستاست، با ساخت قفسه کتابخانه به مشتریانی که در صف انتظار نان هستند، کتاب می دهد. همین موضوع زمینه ساز اهدای 40جلد کتاب ازسوی اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان به وی شد؛ موضوعی که نشان می دهد می توان با انجام اقدامات این چنینی، به ارتقای سطح مطالعه درمیان اهالی کمک به سزایی کرد. سال گذشته نیز یک گروه از گردشگران سوئدی از این کتابخانه بازدید کردند و هدف از بازدید این گروه از کتابخانه عمومی پونل، تحقیق و آشنایی با فرهنگ و آداب رسوم قوم تالش و بررسی قدمت دیرینه این قوم اصیل ایرانی عنوان شد.

زنجان
روستای درسجین از توابع شهرستان ابهر در استان زنجان از روستاهای دوستدار کتاب است. تخصص و نیروی جوانی همیشه کارآیی خود را اثبات کرده است؛ این روستا نیز کتابخوانی خود را مدیون کتابدار جوان و باانگیزه خود است. درسجین درحالی که از سال 74 یک ساختمان به عنوان کتابخانه و چند جلد محدود کتاب داشت، با آغاز به کار کتابدار جوان این روستا از سال 93، تغییرات در کتابخانه با قفسه بندی مناسب کتاب ها، تغییر فضای کتابخانه و جذب اهالی باسواد روستا به ویژه کودکان و نوجوانان آغاز شد. کار به جایی رسید که این کتابخانه اکنون 17 هزار جلد کتاب برای 350 عضوش دارد و حتی ساکنان روستاهای اطراف نیز کتابخوان شده اند و کتابخانه این روستا به صورت سیار در روستاهای اطراف برای ارائه کتاب حضور می یابد. دانش آموزان روستا بیشترین مراجعه کننده این کتابخانه هستند تا در اوقات فراغت کتاب های موردعلاقه خود را مطالعه کنند و کتابدار روستا با انگیزه به دنبال تهیه و تامین کتاب های مورد علاقه اهالی روستاست. اینها درحالی است که برنامه هایی مانند شعرخوانی، قصه گویی و قصه نویسی و کارگاه نقاشی نیز برای جذب بیشتر مخاطبان کتاب به کتابخانه روستای درسجین اجرا می شود.

کردستان
کتابخانه روستای مرزی سردوش مریوان در استان کردستان جزو فعال ترین کتابخانه های روستایی کشور است. کتابخانه مشارکتی این روستا که بیش از 1500 نفر جمعیت دارد، به همت جوانی از اهالی روستا به نام محمد توانا حسینی پا گرفت. کتابخانه روستا تنها با 17جلد کتاب و در یک اتاق که دهداری اختصاص داده بود، در 17فروردین سال 94 فعالیت خود را آغاز کرد. با همکاری خیران و اشتیاق اهالی، فعالیت کتابخانه به مرور رونق بیشتری گرفت تا اینکه تعداد کتاب ها از مرز 5هزار جلد هم گذشت و تعداد اعضاء نیز به 400نفر رسید. با گسترش کتابخانه و کمبود جا، کتاب ها به بخشی از مسجد روستا منتقل و پس از آن، با استقبال مردم، کلاس های مختلف آموزشی و... نیز تشکیل شد. از نکات جالب این کتابخانه این است که کتابدار جوان آن مراسم عروسی اش را نیز در میان کتاب ها و باحضور کتابخوان های عضو این کتابخانه جشن گرفت و هزینه مراسم هم به یک موسسه خیریه کودکان بی سرپرست اهدا شد.

اردبیل
روستای فولادلو قویی بیله سوار در استان اردبیل از روستاهای دوستدار کتاب به شمار می رود که در جشنواره روستاهای دوستدار کتاب کشور برگزیده شده است. این روستا تا دهه 80 کتابخانه ای نداشت و اهالی از چنین موهبتی بی بهره بودند تا اینکه از اوایل دهه 80 یکی از اهالی به صورت داوطلبانه و افتخاری به فکر راه اندازی کتابخانه در روستا افتاد. کار ابتدا با اجاره یک مغازه و تهیه چند جلد کتاب آغاز شد تا اینکه درسال 86 با جلب مشارکت های مردمی، کلنگ ساخت کتابخانه خصوصی و هیأت امنایی دراین روستا به زمین زده شد. این روستا هم اکنون بیش از 20 هزار جلد کتاب در مساحتی حدود 120 متر دارد. 412 نفر از اهالی روستا دراین کتابخانه عضو شده اند، اما تعدادی هم هستند که با وجود ثبت نام نکردن، از کتابخانه استفاده می کنند. در روزهایی که به دلیل شیوع ویروس کرونا، امکان حضور در کتابخانه برای مطالعه مقدور نیست، کتابدار روستا که هیچ حقوقی هم دریافت نمی کند، کتاب هایی که اهالی تلفنی سفارش می دهند را تهیه می کند و در خانه اهالی به آنها تحویل می دهد تا همچنان نبض کتاب در روستا تپش داشته باشد.

کرمان
روستای رحیم آباد از توابع بخش چترود در شهرستان کرمان 3 هزار و 700 نفر جمعیت دارد. دراین روستا که سال 93 در فهرست 10 روستای برتر دوستدار کتاب کشور قرار گرفت، یکی از خیران کتابخانه ای ساخته که به پاتوق مهمی برای اهالی رحیم آباد تبدیل شده است. این کتابخانه حدود 15 سال پیش ساخته شد و اکنون بیش از 15 هزار جلد کتاب دارد و حدود 800 نفر عضو آن هستند. همچنین دراین روستا، چند طرح در حوزه کتاب اجرا شده که مهم ترین آن طرح کتابخانه دیجیتال بوده که درجریان آن، کتاب های موردنیاز اهالی روستا به صورت دیجیتال و از طریق شبکه های اجتماعی به دست شان می رسد. طرح تلفن گویا نیز در روستا انجام شده و هرکس که کتابی نیاز دارد یا مشاوره ای در حوزه کتاب و مطالعه می خواهد، از طریق این تلفن گویا اعلام یا سفارش خود را ثبت می کند و سپس، کتاب موردنظر در خانه فرد تحویل داده می شود. طرح دیگر قطار مطالعه است که در 3 مسجد روستا و با همراهی روحانیان اجرا شد و براساس ان هریک از افراد بعد از مطالعه کتابی که در اختیارش قرار داده شده، آن را به نفر بعدی تحویل می دهد. این افراد در روزهای خاصی، در محلی از جمله مسجد دورهم کتاب می خوانند و کسی که بیش از همه علاقه مند به مطالعه و کتاب باشد، مسئول می شود تا افراد جدیدی را به این قطار اضافه کند.

کرمانشاه
قدمت فرهنگی و تاریخی بالای روستای کندوله در استان کرمانشاه، مردمان این دیار را به دوستداری کتاب و کتابخوانی شهره کرده است. مردم روستا میراث دار شاعر بزرگ الماس خان کندوله ای خالق شاهنامه کردی هستند. کتابخانه عمومی شهید باهنر این روستا بیش از 4هزارو 638جلد کتاب برای خواندن دارد. از 630نفر جمعیت ساکن در کندوله، 420نفر عضو کتابخانه هستند که آمار قابل توجهی است. این کتابخانه 22روستای دهستان کندوله را پوشش می دهد. کتابخانه کندوله تنها یک کتابخانه نیست، بلکه مرکز فرهنگی پرجنب و جوشی است که پیر و جوان، کودک و بزرگسال را در کنار هم نشانده است و اشتیاق ویژه ای در مردم این روستا برای استقبال از برنامه های مختلف کتابخانه دیده می شود. از کارآفرینی گرفته تا آموزش هنرهای مختلف به مادران و بانوان کتابخوان، روانشناسی و آشنایی با روش های نوین کسب وکار، تشکیل صندوق خرد برای زنان روستایی و... همه باعث شده چند سال پیاپی این کتابخانه پایگاه فرهنگی - اجتماعی اهالی شود. همچنین کتابخانه روستای کندوله در سال 1398 به عنوان تنها کتابخانه کارآفرین کشور معرفی شد. این کتابخانه در سال 1380 در زمینی به مساحت 100 مترمربع ساخته شد که توسط یک بانوی کتابدار اداره می شود.

سیستان و بلوچستان
طرح روستای دوستدار کتاب نزدیک به یک دهه است که ازسوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ترویج و توسعه کتابخوانی در روستاهای نقاط مختلف کشور ارائه می شود. سیستان و بلوچستان با همه محرومیت هایش دراین طرح از استان های موفق کشور محسوب می شود. یکی از نکات قابل توجه دراین استان، وجود کتابخانه داران شخصی است که به توسعه این طرح کمک شایانی می کنند. براساس گزارش های موجود، وجود علمای دینی در روستاها و داشتن کتابخانه های شخصی موجب شده گستره فعالیت ها بیشتر شود. اکثر این علما از روستا مهاجرت نکرده اند و به صورت محدود کتاب هایشان را در اختیار عموم قرار می دهند. همچنین افراد زیادی کتابخانه شخصی خود را نیز برای ترویج کتابخوانی به این کار اختصاص داده اند. رمین نام روستایی در منطقه آزاد چابهار است. این روستا در سال های 93 و 94 در جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب به عنوان روستای نمونه شناخته شد. دلیل این انتخاب وجود کتابخانه ای در روستاست که موسس و بانی آن، یکی از اعضای شورای اسلامی پیشین این روستا به نام عبدالحکیم بهار است که این کتابخانه را با هزینه شخصی تهیه کرده است. این کتابخانه اکنون با صرف هزینه بیشتر نه تنها جوابگوی نیازهای روستاست، بلکه چند روستای همجوار آن نیز از امکانات و کتاب های آن بهره مند هستند.

آذربایجان غربی
5 سال پیش بود که یک گروه توسعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی در شهرستان مهاباد برای تاسیس 10 کتابخانه در روستاهای محروم این روستا اقدام کرد؛ کتابخانه هایی عمومی که دارای بخش کودک و بزرگسال بودند و تجهزات کتابخوانی را هم جذب کردند، اما این گروه تنها به ساخت کتابخانه و تجهیز این روستاها به میز و صندلی و قفسه اکتفا نکرد، بلکه دراین سال ها مسیری سخت طی شد و طرح هایی مانند پویش کتاب با هدف در خانه ماندن برای مقابله با کرونا، پنج شنبه ها با کتاب ، عروسک گردانی و کتاب برای کودکان اجرا شد و برگزاری 4 کارگاه در حوزه های آموزشی و هنری و 5 جشنواره ازجمله داستان نویسی کودکان در دستورکار قرار گرفت. درمیان این کتابخانه ها، روستای خورخوره مهاباد که اکنون جمعیتی بیش از 1300 نفر دارد، توانست درخشش و موفقیت بیشتری داشته باشد. برپایی جشنواره هایی ازجمله بادبادک ها ، دیوار سبز من و کرونا در روستا ، برگزاری مراسم بزرگداشت شاعران و شخصیت ها در فضای کتابخانه، اجرای 5 طرح زیست محیطی و گردشگری با توجه با موقعیت ویژه روستا که در جوار تالاب بین الملی کانی برازان قرار دارد، سبب شد خورخوره جزو 10 روستای برتر کتابخوانی کشور در سال 99 قرارگیرد.

لرستان
روستای فرسش از توابع الیگودرز، تنها روستای دوستدار کتاب استان لرستان است و به واسطه همین کتابخانه ای استاندارد و با همه امکانات دراین روستا ساخته شده است. کتابخانه روستا با پیگیری های دبیرخانه شبکه روستاها و عشایر دوستدار کتاب کشور تکمیل و تحویل نهاد کتابخانه های عمومی کشور شد و تاکنون بیش از 250میلیون تومان برای ساخت آن هزینه شده است. مردم فرسش از گذشته های دور کتاب را گنجی ارزشمند می دانستند و همواره در تکریم آن کوشیده و برای کتابخوان ها ارزش زیادی قایل بوده اند. مردم این دیار معتقدند کتاب مانند درخت است، زیرا همانگونه که درخت دی اکسیدکربن را جذب و اکسیژن تازه به هوا تزریق می کند، کتاب نیز آلودگی های ذهن را می گیرد و فکر و اندیشه ای نوین به انسان تزریق می کند. در روستای فرسش بیش از 10 نویسنده، شاعر و هنرمند زندگی می کنند که همه آنها موفقیت خود را مدیون کتاب و کتابخوانی هستند.

مرکزی
استان مرکزی در 2 دوره از جشنواره روستا و عشایر دوستدار کتاب، تا مرز برگزیده شدن پیش رفت. کتابخانه الغدیر راونج از توابع شهرستان دلیجان در دوره های پنجم و هفتم این جشنواره به مرحله نیمه نهایی راه پیدا کرد. این کتابخانه در وسط روستا در زمینی به مساحت 200 مترمربع ساخته شده و 12 هزار نسخه کتاب دارد. جمعیت ثابت روستای راونج 500 نفر و جمعیت شناور آن حدود 4 هزارنفر است و از این تعداد، 400 نفر عضو کتابخانه هستند. کتابدار روستای راونج، یارمحمد بندعلی است که با عشق و علاقه وصف ناشدنی به اهالی این روستا خدمات فرهنگی ارائه می کند. دراین کتابخانه کودکان و نوجوانان و خانواده ها علاوه بر کتابخوانی و مطالعه، ساعت های مفید و پرباری را با برنامه های فرهنگی تجربه می کنند. قصه گویی، معرفی کتاب، برگزاری نمایشگاه کاردستی، شعرخوانی، برگزاری کارگاه های آموزشی، خاطره گویی و نشست های کتابخوان از برنامه هایی است که سبب شده این کتابخانه به عنوان موفق ترین کتابخانه روستایی استان مرکزی معرفی شود. قطعا هر کتابخانه ای که اعضای فعال و فرهیخته داشته باشد، رغبت کتابدار را برای توسعه خدمات فرهنگی بیشتر می کند. مردم روستای راونج به فرهیختگی شهرت دارند. اعضای شورای اسلامی و دهیار روستا اهل مطالعه هستند و همکاری خوبی با کتابدار دارند.

خراسان رضوی
جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب برنامه ای است که هرسال با محوریت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری مجموعه ای از دستگاه های دولتی و غیردولتی برگزار می شود. هدف این جشنواره حمایت از اقدام های انجام شده در روستاها و پشتیبانی از پیشنهادهای ابتکاری در حوزه کتاب و کتاب خوانی در روستاها و معرفی فعالیت های فرهنگی و ترویجی مرتبط با کتاب خوانی است. از خراسان رضوی 3 روستای برزنون، بشرآباد و احمدآباد شهرستان نیشابور و همچنین روستای عارف آباد از کاشمر در سال 99 توانستند به مرحله نهایی این جشنواره راه یابند. روستای فدافن از توابع شهرستان کاشمر، اما یکی از مجهزترین کتابخانه های روستایی کشور را در خود دارد. کتابخانه این روستا در سال 92 به شکل مشارکتی کار خود را آغاز کرد، اما استقبال اهالی از کتابخوانی باعث شد توجه مسئولان و خیران به این روستا جلب شود و کتابخانه آن جایگاه ویژه ای پیدا کند. کتابخانه این روستا در زمینی نزدیک به هزار متر، با زیربنایی معادل 170 متر ساخته شده است. کتابخانه فدافن کار خود را با کتاب های اهدایی خیران آغاز کرد، اما اکنون بیش از 10 هزارجلد کتاب دارد. براساس آخرین آمارها، روستای فدافن نزدیک به 5 هزارنفر جمعیت دارد و به تناسب همین میزان جمعیت، تعداد زیادی از اهالی، در کتابخانه عضو هستند. اکنون می توان گفت فرهنگ مطالعه برای اهالی جا افتاده است؛ به عنوان مثال کودکانی که زعفران پاک می کنند، دورهم می نشینند و یک نفر کتابی را انتخاب می کند و برایشان می خواند.

سمنان
لاسجرد از روستاهای شهرستان سرخه در استان سمنان است که به دلیل توجه ویژه اهالی آن به فرهنگ بومی و کتابخوانی و تدوین کتاب هایی از فرهنگ و زبان این روستا، مورد توجه مسئولان حوزه کتاب و کتابخوانی قرار گرفته است. این روستا در هفتمین جشنواره روستاهای دوستدار کتاب به دلیل فعالیت های فرهنگی انجام شده در حوزه کتاب و عملکرد کتابخانه این روستا، به عنوان یکی از نامزدهای بخش نهایی معرفی شد. متوقف نشدن فعالیت های کتابخانه این روستا در دوران شیوع ویروس کرونا و با وجود تعطیلی کتابخانه ها و استفاده مناسب از فضای مجازی برای استمرار فعالیت های کتابخوانی روستا سبب شد لاسجرد درمیان روستاهای سمنان برجستگی بیشتری ازنظر معیارهای کتابخوانی داشته باشد. اما نکته منحصربه فرد دیگر لاسجرد در زمینه کتابخوانی، اقدام های انجام شده دراین روستا برای ثبت آیین های بومی به عنوان یکی از شاخصه های اصلی ارزیابی و داوری روستاهای دوستدار کتاب است. بهمن پارسال نخستین جلد از مجموعه 5 جلدی دائرة المعارف لاسجرد اثر رمضانعلی قربانیان رونمایی و منتشر شد که به طورکامل به زبان لاسجردی ترجمه و همراه با لوح فشرده اجرای آن در اختیار دوستداران فرهنگ بومی این منطقه قرار گرفت. سال 1390 نیز کتابی با نام بازی های محلی روستای تاریخی لاسجرد به قلم عباسعلی حیدریان در لاسجرد منتشر شده بود.

اصفهان
روستای قفر که با جمعیت هزار و 250 نفری، در دهستان دالانکوه شهرستان فریدن اصفهان قرار دارد، اسفندماه سال گذشته در هفتمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، به عنوان روستای شایسته تقدیر معرفی شد. آنچه باعث ارتقای فرهنگ کتابخوانی و کتاب دوستی دراین روستا شد، احیای کانون فرهنگی و کتابخانه آن است. کتابخانه و کانون فرهنگی روستا با شرایط نامطلوب ساختمانی در بافت فرسوده قرار داشت که با همکاری دهیاری، شورای اسلامی روستا و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان فریدن، به مکانی نوساز و بزرگ تر منتقل شد و کانون فرهنگی شهرداری 200 جلد کتاب داستان کودک به این کانون اهدا کرد. گشایش کتابخانه در محل جدید و همچنین تعریف فعالیت های ورزشی و فرهنگی ازجمله برگزاری جشنواره غذا و نمایش فیلم درکنار آن، زمینه ساز استقبال دانش آموزان و اهالی شده است. از نکات جالب، وجود دو کوه در قسمت شمال و جنوب غربی روستاست که دشتی وسیع و بدون مانع درمقابل آنها گسترده شده است. این موقعیت طبیعی توجه ورزشکاران پاراگلایدر را برای استفاده از این منطقه به عنوان سایت تمرین پرواز، به خود جذب کرده است. روستای قفَر با مساحت 728282 متر مربع و جمعیت 1250 نفری در دهستان دالانکوه شهرستان فریدن واقع شده است.

البرز
کتابخانه فرهنگ روستای فرخ آباد زیبادشت در شهرستان فردیس استان البرز ازجمله روستاهای دوستدار کتاب در استان است که توانسته در دوره های قبل رتبه برتر این جشنواره را نیز به دست آورد. ازجمله دلایل موفقیت این کتابخانه می توان به ترویج فرهنگ کتابخوانی، ارائه برنامه های نوآورانه و مشارکت جویانه و همکاری خوب مسئولان و مردم روستا اشاره کرد. اجرای برنامه های مناسبتی در هفته کتاب، پاسداشت روز جهانی کودک و برگزاری فعالیت های فوق برنامه تابستانی، برپایی کلاس های آموزشی زبان و همچنین آموزش قرآن کریم، برگزاری کلاس های فنی و حرفه ای برای بزرگسالان و اجرای اردوهای تفریحی از دیگر برنامه های این کتابخانه است. مسئولان روستا در برنامه های مختلفی که در فرخ آباد برگزار می شود، به مهمانان و برگزیدگان، کتاب هدیه می دهند تا فرهنگ کتابخوانی در روستا جا بیفتد. پذیرش عضویت رایگان در مناسبت های مختلف و برگزاری برنامه هایی مانند مسابقه کتابخوانی از دیگر اقدام هایی است که برای جذب افراد علاقه مند به مطالعه انجام می شود.

چهارمحال و بختیاری
روستای دستگرد امامزاده از توابع بخش فرخشهر شهرستان شهرکرد، روستای دوستدار کتاب در استان چهارمحال و بختیاری است. این روستا از سال 94 تلاش خود را برای کسب عنوان دوستدار کتاب آغاز و چند طرح در سال 94 ارائه کرد که سبب قرار گرفتن نام روستای دستگرد امامزاده درمیان 10 روستای برتر دوستدار کتاب ایران شد. دراین جشنواره طرحی به نام سفیران کوچک دانایی پیشنهاد شد که برگرفته از طرح همیاران پلیس بود. سحرگاه رمضان و کتاب از دیگر فعالیت هایی است که سبب شده این روستا به عنوان دوستدار کتاب مطرح شود. از دیگر اقدام های انجام شده می توان به وقف کتاب در صحن امامزاده دستگرد(ع) اشاره کرد که با اجرای این طرح، 1800 جلد کتاب جمع آوری و همان کتاب ها در 28 صفر در صحن امامزاده به کودکان هدیه داده شد. علاوه بر اینها اخیرا پویشی هم دراین روستا شکل گرفته به نام هر شب یک قصه؛ از یک استان که بر مطالعه کتاب هایی باهدف آشنایی با گویش ها و لهجه های متفاوت در کشور تمرکز دارد.

همدان
در روستای تاجی آباد یا به زبان اهالی تاج آباد استان همدان همه کتابخوان هستند و بزرگ ترین کتابخانه روستایی کشور با 6 هزار جلد کتاب را راه اندازی کرده اند. همه معابر این روستا با موافقت اهالی آن با عناوین شاهکارهای ادبیات ایران و جهان نام گذاری شده است و آنها منتظرند کاروانسرای تاریخی روستایشان هم ثبت جهانی شود تا این روستا بیش از پیش به جهان معرفی شود. این روستا همان روستایی است که پائولو کوئیلو؛ نویسنده برزیلی در پست اینستاگرامی خود از آن نوشت. براساس آنچه از اسناد ملی به دست آمده و همچنین سفرنامه های موجود، تاج آباد بیش از 400 سال قدمت دارد و کهنسالان این روستا 6 گورستان درآن معرفی می کنند که هرکدام نشان دهنده 50 تا 100 سال سکونت درآن است. سابقه کتابخوانی دراین روستا مربوط به دیروز و امروز نیست، بلکه تاریخ بلندی می توان برای آن متصور شد. از سال های بسیار دور فردی که کتاب داشت را برای مهمانی ها دعوت می کردند و شاهنامه، اسکندرنامه و مختارنامه نقل محافل تاج آبادی ها بوده است. جالب است بدانید کتابخانه روستای تاج آباد بیش از 6 هزارجلد کتاب دارد، اما هنوز ساختمان مناسبی برای آن درنظر گرفته نشده است و فضای 20 متری کتابخانه موجود جوابگوی این همه کتاب نیست، به همین دلیل کتاب ها در فضاهایی مانند آرایشگاه های زنانه و مردانه، مغازه ها، قهوه خانه ها و بانک در دسترس عموم قرار داده شده است.

یزد
روستای شمسی از توابع شهرستان اشکذر استان یزد، خاستگاه شخصیت های فرهنگی، علمی و سیاسی بزرگی از آیت الله سیدجواد حیدری یزدی گرفته تا آیت الله حاج شیخ غلامرضا فقیه خراسانی و سیداسماعیل داودی است. یکی از ویژگی های این روستا، فعالیت تشکل های مردمی و غیردولتی است که در حوزه توسعه فرهنگی فعالیت می کنند. روستای شمسی در دومین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب در سال 1394 با ارائه برنامه هایی متعدد در حوزه کتابخوانی، به عنوان یکی از روستاهای دوستدار کتاب ایران شاخته و معرفی شد و با استمرار این فعالیت ها در سومین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، عنوان برگزیده برگزیدگان روستاهای دوستدار کتاب را در سال 1395 به خود اختصاص داد. از فعالیت های حوزه کتابخوانی روستا می توان به شرکت در جام باشگاه های کتابخوانی کودک و نوجوان اشاره کرد، به نحوی که جوانان روستا با شرکت در کارگاه آموزشی این جام اقدام به تشکیل 9 باشگاه کتابخوانی کردند و از این میان، باشگاه کتابخوانی اکابر از روستای شمسی توانست با ایده های ابتکاری خود درجمع 10 باشگاه برتر کتابخوانی کشور در سال 1396 قرار گیرد. این روستای کوچک 3 کتابخانه دارد که مجموع کتاب های آنها بیش از 17 هزار جلد است. اجرای طرح هایی مانند درخت آرزوها ، کافه کتاب ، نان و کتاب و کتاب ماه از دیگر فعالیت های فرهنگی انجام شده دراین روستاست.

فارس
فهلیان از روستاهای بسیار قدیمی استان فارس، در تمامی دوره های تاریخی، به عنوان یکی از کانون های تمدن پیش از تاریخ و دوران تاریخی فارس کهن به شمار می رفته و حالا یکی از روستاهای دوستدار کتاب دراین استان است. تأسیس انجمن حامیان فرهنگ و کتاب فهلیان ، تاسیس انجمن مادران حامی کتاب فهلیان ، برپایی غرفه و نشست کتاب دوستان روستا در نمایشگاه کتاب فارس و اجرای طرح ساخت قلک خرید کتاب در خانه با استفاده از مواد بازیافتی ازجمله طرح هایی است که این روستا را تبدیل به روستای دوستدار کتاب کرده است. برپایی نمایشگاه کتاب از کتاب های کتابخانه در مرکز روستا با عنوان کتابخانه ای مانند نمایشگاه کتاب و همچنین همکاری شورا و بسیج روستا به منظور جلب مشارکت و ورود بسیج روستا به برنامه های کتاب و کتابخوانی، برگزاری نشست کتابخوان مدرسه ای، اجرای برنامه جمع خوانی کتاب در کتابخانه، ساخت درخت دانایی و کتاب و اجرای طرح من، تفریح و کتابخانه از عمده ترین برنامه های به اجرا درآمده در روستای فهلیان بوده است. راه اندازی کتابخانه روستا و حمایت های بی دریغ روستاییان باعث شد بسیاری از برنامه های فرهنگی و هنری در محیط کتابخانه و با محوریت کتاب دراین روستای تاریخی برگزار شود تا فرهنگ کتابخوانی ارتقا یابد.

مازندران
فعالیت های مربوط به کتابخوانی در برخی روستاهای استان مازندران بسیار برجسته است. در آخرین و هفتمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب که 1900 روستا از سراسر کشور در آن ثبت نام کردند، 180 روستای مازندران حضور داشتند که 9 روستا به مرحله نهایی این جشنواره راه یافتند و درنهایت یک روستا از مازندران درمیان 10 روستای برتر کشور و 3 روستا نیز در بین روستاهای تقدیر شده قرار گرفتند. روستای بیشه بنه در ارتفاعات شهرستان بهشهر یکی از 10 روستای برگزیده کشور در هفتمین جشنواره روستاهای دوستدار کتاب بود که بخش مهمی از دلیل انتخاب آن عملکرد برجسته فاطمه یوسفی، بانوی کتابدار مناطق محروم بخش هزارجریب است. یوسفی از سال 94 تاکنون به صورت هفتگی کتاب هایی را از کتابخانه بهشهر به امانت در اختیار اهالی و به ویژه دانش آموزان و کودکان روستاهای این منطقه قرار می دهد و نشست های کتابخوانی برای دانش آموزان برگزار می کند. استقبال چشمگیر خانواده های روستای بیشه بنه از حضور هفتگی این بانوی کتابدار و تشویق فرزندان شان به کتابخوانی سبب شد محرومیت های زیرساختی این روستا به لطف فعالیت های این بانوی کتابدار سبب دور ماندن کودکان بیشه بنه از دنیای کتاب و کتابخوانی نشود. روستای میانرود قائمشهر نیز از دیگر روستاهای شاخص مازندران است که چند سال است نشست شاهنامه خوانی به صورت جدی هر هفته درآن برگزار می شود.

کهگیلویه و بویراحمد
روستای درب کلات از توابع بخش پاتاوه شهرستان دنا در 100 کیلومتری یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد؛ روستایی کوهستانی و محروم که 240 خانوار را در خود جا داده است. با همه محرومیت ها اما اهالی علاقه زیادی به کتاب و کتابخوانی دارند، به طوری که کتابخانه روستا سال 94 توانست با ارسال مجموعه فعالیت ها، برنامه ها، مدارک و مستندهای خود به دومین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، به عنوان یکی از 10 روستای برگزیده کشوری انتخاب شود. در مخزن کتابخانه عمومی این روستا 4هزارو342جلد کتاب وجود دارد و بیش از 300 نفر از اهالی عضو فعال کتابخانه روستا هستند. کتابخانه درب کلات سال89 در یک ساختمان سنگی و گلی با کمترین امکانات و در منزل شخصی سید عبدالرضا محمودی، کتابدار روستا شکل گرفت. آذین بندی و آرایش زیبای نمای بیرونی و محوطه کتابخانه یکی از اقدام های موثر در افزایش تعداد اعضا و مردم روستا به سمت کتابخانه بود. راه اندازی کتابخانه سیار و محفل های مادران و پدران قصه گو نیز به افزایش تعداد اعضا و اشتیاق بیشتر مردم روستا نسبت به کتاب و کتابخوانی کمک کرد.

خوزستان
خوزستان روستاهای دوستدار کتاب زیادی دارد و به تازگی هم علوه در شهرستان اهواز تلاش برای رسیدن به این جایگاه را آغاز کرده است. دراین میان روستای باصدی حاج بارون از توابع رامهرمز چندسال پیش به این عنوان دست یافت. فعالان فرهنگی این روستا، همپا شدن مادران با کودکان در برنامه های کتابخوانی و خلاصه نویسی کتاب را موجب تقویت انشاءنویسی و حس اعتماد به نفس کودکان می دانند و معتقدند همین مساله موجب رشد کتابخوانی در روستا شده است. این روستا هزارو500نفر جمعیت دارد و حدود 200 دانش آموز در مدارس مقطع های ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان آن درحال آموزش هستند. یکی از اقدام های این روستا برای گسترش کتابخوانی به غیر از جلب مشارکت مادران، آموزش شاهنامه خوانی به کودکان است که ماحصل آن نقالی یکی از بچه های روستا به مناسبت های مختلف در میدان روستاست. باصدی حاج بارون درمیان 8 روستای دیگر توانسته پل ارتباطی خوبی میان روستاها باشد. برخی کتاب ها در تعاونی روستا قرار داده شده و مردان روستا هم با مراجعه به تعاونی و دریافت کتاب، هم پای مادران به مطالعه علاقه مند شده اند.

خراسان شمالی
اسفیدان در استان خراسان شمالی روستایی است که با راه اندازی کافه کتاب، استفاده از ظرفیت های گردشگری و صنایع دستی، همه افراد را ترغیب به کتابخوانی می کند. یکی از برنامه های این روستا طرح کتابخانه باز بوده که در این طرح، کتاب ها با موضوع های مختلف در مغازه های روستا و درمیان کسبه پخش شده و هر مغازه دار در واقع یک کتابدار شده است. با این طرح اهالی روستا دسترسی راحت تری به کتاب ها پیدا کردند و افراد به جای مراجعه به کتابخانه، کتاب های مورد نیازشان را از مدارس، درمانگاه و مغازه دریافت می کنند و پس از مطالعه به یکی از همین مراکز تحویل می دهند. با توجه به اینکه این روستا کتابخانه عمومی ندارد، بسیاری از اتفاقات به صورت خودجوش در آن روی می دهد. برای مثال دوستداران کتاب در اسفیدان در منازل و محل کار خود طاقچه کتاب تعبیه کرده اند که با توجه به علاقه مندی شان، کتاب های تخصصی را به هم ولایتی هایشان قرض می دهند. درحال حاضر بیش از 22 طاقچه تخصصی شعر، تعزیه و... در نانوایی، کافه سنتی، خانه ها، مساجد، مدارس، درمانگاه و... وجود دارد. از اتفاق های خوب دیگری که به همت اهالی روستای اسفیدان رخ داده است، طرح کافه کتاب، بافت جملاتی در زمینه ترویج کتابخوانی روی گلیم و جاجیم و طرح اهدای کتاب ازسوی نویسندگان روستاست. به گفته مجری طرح دوستدار کتاب در این روستا، همچنین به هر گردشگر یک کتاب همراه با پاسخنامه تستی اهدا می شود. هر گردشگر بعد از مطالعه و پاسخگویی به سئوالات در مسابقه ای شرکت داده می شود که برنده شدن در آن به ارائه خدمات رایگان منجر خواهد شد.

ایلام
روستای پشت قلعه، از توابع بخش مرکزی شهرستان آبدانان، از روستاهای دوستدار کتاب در استان ایلام است. اهالی این روستا عموما تحصیلکرده هستند و درمیان آنان شاعران و نویسندگان برجسته ای نیز وجود دارد. روستا دارای مهد کودک، مدرسه ابتدایی و راهنمایی، مسجد و حسینیه است و کتابخانه دراین منطقه پایگاهی فرهنگی محسوب می شود. کتابخانه این روستا حدود 600عضو دارد که بیشترین اعضای آن زنان خانه دار و دانش آموزان هستند. اهالی این روستا برای مردم روستاهای اطراف که کتابخانه ندارند، کتاب می برند و با به اشتراک گذاشتن کتاب ها، سعی در ترویج فرهنگ کتابخوانی دراین منطقه دارند. در ایام کرونا که سالن کتابخانه تعطیل بود، کتابدار روستا کتاب ها را به در خانه اهالی می برد و در یکی از پیام رسان ها گروهی تشکیل داده است و به معرفی کتاب می پردازد.

گلستان
بالاجاده، روستایی در دامنه شمالی کوه البرز و از توابع شهرستان کردکوی در استان گلستان است که سال گذشته به عنوان یکی از 11روستای دوستدار کتاب کشور برگزیده شد. این موفقیت به دلیل وجود کتابخانه عمومی مستقل فرهنگ و تلاش های محمد رایجی، فرهنگی بازنشسته ای است که بیش از نیمی از عمر خود را به پای آن گذاشته و خود را خادم فرهنگ، کتاب و مردم می داند. او ابتدا درحد بضاعت خود کتاب هایی تهیه و در محل عبور و مرور مردم عرضه می کرد و به مرور کتابخانه روستا را توسعه داد. جمعیت فعلی روستا حدود 3500نفر است، اما درمجموع و با احتساب جمعیت شناور و اهالی مستقر در شهرهای دیگر، به سقف بالای 15هزارنفر می رسد. کتابخانه روستا در سال 97 به صورت رسمی تأسیس و آغاز به کار کرد. درحال حاضر بیش از 16هزار جلد کتاب در موضوع های گوناگون، بیش از 6هزارنسخه از نشریات مختلف، بیش از 2هزار نرم افزار صوتی و تصویری و نوارهای کاست و ویدئویی با محتوای غنی فرهنگی، علمی، هنری، تاریخی، مفاخر و چهره ها و مستندهای ارزنده، بیش از 500پرونده و بانک اطلاعاتی از مطبوعات کشوری ویژه مفاخر و شخصیت های فرهنگی، علمی، هنری دانشگاهی و حوزوی و همچنین پرونده های موضوعی در کتابخانه موجود است.

قزوین
ملیک یکی از روستاهای الموت غربی در رشته کوه البرز در شمال شهرستان قزوین است که سال هاست از مهم ترین مراکز فرهنگی درمیان روستاهای این استان محسوب می شود. فرحناز حسین پور، دهیار این روستای کوهستانی، بنیانگذار حرکت های نوینی دراین روستای گردشگری است؛ حرکت هایی مانند نام گذاری کوچه ها به نام زنان قدیمی روستا که بسیار مورد توجه و اقبال گردشگران قرار گرفت. راه اندازی موزه و کتابخانه نمونه ای از فعالیت های فرهنگی است که به همت روستاییان انجام شده است. شاید نخستین بار نام ملیک در رمان بیوه کشی یوسف علیخانی مطرح شد و خیلی ها را متوجه این روستا کرد؛ مجموعه داستان های کوتاهی که حکایت سال ها تلاش نویسنده برای روایت انسانیت در قالب سنت ها و باورهاست. ملیک در واقع لوکیشن همه داستان های این نویسنده است. حالا مجموعه آموتخانه بر وزن مکتب خانه؛ خانه مردم و خانه رفتگان است و با مجموعه نفیسی از هزاران کتاب، کتاب خطی و ابزار قدیمی روستایی، از جاذبه های گردشگری فرهنگی استان محسوب می شود.

هرمزگان
روستای کمدارک از توابع بخش مرکزی بشاگرد و دهستان جکدان است که در 250کیلومتری بندرعباس قرار دارد. حدود 400 نفر جمعیت دراین روستا زندگی می کنند که 55 نفر از آنها را دانش آموزان تشکیل می دهند. این روستا یک مدرسه با 3 کلاس درس دارد که درآن 3 آموزگار مشغول تدریس به کودکان پایه های اول تا ششم هستند. کمدارک مدتی است که از خدمات فرهنگی زهرا شوندی از سفیران فعال با من بخوان بهره مند شده که از سال 97 به کار ترویج کتابخوانی درمنطقه بشاگرد در استان هرمزگان مشغول است. بشاگرد در شرق استان هرمزگان و در فاصله حدود 300کیلومتری از بندرعباس که روستاهای متعددی در اطراف خود دارد، فاقد جاده های آسفالت است و به دلیل دوری از مرکز استان و نداشتن امکانات اولیه زندگی، از محروم ترین مناطق هرمزگان به شمار می آید. شوندی موفق شده است دانش آموزان روستای کمدارک را به سوی کتابخوانی هدایت کند؛ به گونه ای که اکنون آنان اشتیاق فراوانی برای مطالعه دارند.

بوشهر
بوشهر از استان های پیشرو در ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی است. این استان پس از چند دوره تلاش برای کسب برند پایتخت کتاب، درسال 95 توانست این عنوان را کسب کند. در کنار این، روستای بنه گز بوشهر نیز در سال 99 به عنوان روستای دوستدار کتاب در سطح کشور انتخاب شد. این روستا در 30 کیلومتری جنوب شرقی مرکز استان و در فاصله 15 کیلومتری شهراهرم مرکز شهرستان تنگستان قرار دارد که دارای جمعیتی درحدود 3500 نفر است. اجرای طرح های خلاقانه کتابخوانی و ترویج فرهنگ مطالعه ازسوی کلثوم عالی پور، کتابدار کتابخانه عمومی روستا، ازجمله طرح پیک کتاب با هدف امانت دادن کتاب به اهالی روستا و روستاهای همجوار، برگزاری نشست کتابخوان، اجرای برنامه های قصه گویی و برگزاری مسابقات نقاشی و کتابخوانی برای سالمندان در انتخاب این روستا به عنوان دوستدار کتاب نقش به سزایی داشته است. کشف استعداد 2خواهر افغانستانی در رشته قصه گویی و نویسندگی و کسب عنوان برتر کشوری در پویش با کتاب در خانه ازسوی آنها از رویدادهای جالب توجه در فعالیت های فرهنگی این روستاست. همچنین درمان مشکل گفتاری کودکی 4ساله به دلیل شرکت در کلاس های قصه گویی، از خاطرات شیرین فعالیت های فرهنگی در بنه گز است.

لینک خبر :‌ روزنامه همشهری
همدان- ایرنا- مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان گفت: 30 جام باشگاه کتابخوانی کودک و نوجوان با حضور 325 نفر در کتابخانه های عمومی این استان به کار خود پایان داد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۵ سایت های دیگر : نصیر نیوز نافع خبرگزاری برنا

عاطفه زارعی روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه جام باشگاه های کتابخوانی کودک و نوجوان فرصتی مناسب برای ارتقای مطالعه در کشور است افزود: طرح جام، پیشرو و پویا برای راه اندازی و فعال کردن باشگاه های کتابخوانی کودک و نوجوان در کشور بوده که به گسترش کتابخوانی کمک می کند.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان با اشاره به اینکه هر یک از این جام ها بین هشت تا 18 نفر عضو دارند که در یک کتابخانه گردهم آمدند افزود: 6 کتاب برای این جام ها تعریف شده که اعضا با مطالعه گروهی اقداماتی از جمله نامه به نویسنده، تهیه فیلم موبایلی و انتخاب بهترین کتاب را انجام می دهند.

زارعی ادامه داد: چهار باشگاه در کتابخانه های عمومی شهرستان بهار، سه باشگاه در تویسرکان، چهار باشگاه در رزن، یک باشگاه کتابخوانی در فامنین، چهار باشگاه در کبودراهنگ، یک باشگاه در نهاوند، یک باشگاه در کتابخانه مرکزی و 6 باشگاه در کتابخانه های عمومی شهرستان همدان، سه باشگاه در ملایر و سه باشگاه در کتابخانه های عمومی شاهنجرین تشکیل شده است.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان تأکید کرد: جام باشگاه های کتابخوانی در استان همدان با مشارکت وسیع کتابخانه های عمومی با وجود بیماری کرونا و به صورت مجازی در کتابخانه ها صورت گرفت.

وی اظهار داشت: پس از جمع بندی نهایی بهترین نامه، فیلم، کتاب و بهترین باشگاه از نظر داوران انتخاب می شود و در سال های گذشته باشگاه های کتابخوانی کتابخانه های عمومی استان همدان همواره سهم عمده ای در رتبه های برتر داشته است.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان خاطرنشان کرد: بدون تردید امسال نیز پس از ابلاغ بخش نامه جام باشگاه های کتابخوانی، فعالیت کتابخانه های عمومی استان همدان آغاز خواهد شد.

استان همدان دارای 116 کتابخانه با یک میلیون و 326 هزار و 158 نسخه کتاب و 80 هزار عضو است.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی

استاد و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی و منتقد آثار ادبی در مراسم رونمایی از کتاب تُلشَه مَثَل که به میزبانی کتابخانه عمومی خاتم الانبیاء(ص) رشت برگزار شد با بیان اینکه زبان هویت یک ملت است، بر ضرورت حفظ فرهنگ و زبان مادری تأکید کرد.

گیلان صدر: مراسم رونمایی از کتاب تُلشَه مَثَل (ضرب المثلهای تالشی شمالی) نوشته زهرا خسروی ریک، مسئول تنها کتابخانه عمومی گویا و بریل استان گیلان، امروز دوشنبه(14تیر) و همزمان با بزرگداشت روز قلم با حضور زهرا بدن آرا، معاون امور کتابخانه ها و همکاری های کتابخانه های عمومی استان گیلان؛ جهاندوست سبزعلیپور؛ استاد و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان؛ مرتضی اکبری، رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان رشت، مسئول و کتابداران کتابخانه عمومی خاتم الانبیاء(ص)، جمعی از دوستداران فرهنگ و ادبیات بومی محلی و اصحاب رسانه به میزبانی کتابخانه عمومی خاتم الانبیاء (ص) رشت برگزار شد.

بدن آرا: حمایت مجموعه کتابخانه های عمومی از نویسندگان گیلانی

معاون امور کتابخانه ها و همکاری های اداره کل کتابخانه های عمومی استان گیلان نیز در ابتدای این نشست با اظهار خرسندی از توجه کتابداران کتابخانه های عمومی گیلان به اهمیت مقوله مهم حفظ و پاسداشت زبان مادری و با بیان اینکه هر روز بر اهمیت و ارزش قلم افزوده می شود گفت: فعالیت کتابداران در حوزه پژوهشی و نگارش کتاب مایه مباهات بوده و ارزشمند است.

زهرا بدن آرا با اشاره به لزوم حمایت از نویسندگان و گردآوردندگان آثار ادبی مهم گیلان خاطرنشان کرد: در سال های اخیر تلاش شده تا از آثار منتشر شده با محوریت استان گیلان حمایت شود.

وی همچنین در این مراسم از میزبانی اداره کل کتابخانه های عمومی استان گیلان در برگزاری محفل مجازی از تبار قلم با حضور نویسندگان 4 استان کشور و فرهیختگان عرصه نویسندگی و نیز تجلیل و قدردانی از ایشان خبر داد.

سبزعلیپور: جامعه ای صاحب قلم نداشته باشد در زمانه گم خواهد شد

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رشت نیز بعنوان سخنران این مراسم با اشاره به اینکه جامعه ای صاحب قلم نداشته باشد در زمانه گم خواهد شد، افزود: امروز تنها افراد و افکاری ماندگار شده که به واسطه قلم به نسل های بعد منتقل شده است.

جهاندوست سبز علی پور با بیان اینکه نقش اهل قلم در انتقال فرهنگ، آداب و رسوم و تفکر و ایده های بسیار مهم است، اظهار کرد: زبان در هر دوران با توجه به امکانات آن زمان متفاوت است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه قضاوت عملکرد و فعالیت اهل قلم به تلاش و آگاهی او بستگی دارد، گفت: مطالعه اهل قلم ارتباط مستقیمی با کیفیت و ماندگاری اثر این افراد دارد.

برای قضاوت آثار اهل قلم زمان بهترین داور است

استاد دانشگاه آزاد اسلامی رشت با بیان اینکه برای قضاوت آثار اهل قلم زمان بهترین داور است، اضافه کرد: هر اثری که در طول زمان های مختلف ماندگار باشد نشان دهنده کیفیت آن اثر است.

وی با اشاره به اینکه زبان هویت هر ملتی است، ادامه داد: انتشار کتاب با موضوع و محوریت زیان بسیار مهم و حائز اهمیت بوده و در حفظ هویت مردم یک منطقه نیز تأثیر گذار خواهد بود.

سبزعلی پور با بیان اینکه زبان ساخته نمی شود، گفت: همانگونه که در تاریخ دیده شده، زبان های آزمایشگاهی هرگز ماندگار نخواهند شد و زبان هایی که در طول زمان به نسل بعدی منتقل شده اند بسیار ارزشمند بوده و باید از آنها محافظت شود.

وی با اشاره به اینکه زبان یک ملت در طول زمان شکل می گیرد، اظهار کرد: زبان ها حاصل اندیشه بزرگ مردانی بوده که در یک منطقه و یک محل زندگی کرده و آن را منتقل کرده اند.

خسروی: لزوم حفظ و انتقال فرهنگ تالش

زهرا خسروی نویسنده کتاب با اشاره به اینکه حفظ و انتقال فرهنگ مردم تالش زبان استان گیلان مهم ترین هدف و اولویت من برای نگارش این کتاب بوده است، اظهار کرد: متاسفانه با توجه به اینکه درگذشته اقدامی در این زمینه صورت نگرفته، مصمم به گردآوری این مجموعه و انتقال مفاهیم آن به نسل های آینده خصوصا جوانان و نوجوانان شدم.

وی با بیان اینکه در این کتاب تلاش شده تا گام کوچکی در زمینه معرفی و ثبت زبان تالشی برداشته شود، گفت: بیان مثل ها با خود آئین، آداب و رسوم و هنجارهای اجتماعی را به همراه داشت.

خسروی با اشاره به اینکه این کتاب در سه فصل نگارش شده است، افزود: تلاش شده تا در این مجموع به همه ابعاد زبان و فرهنگ تلاش توجه شود.

مسئول کتابخانه عمومی گویا و بریل خاتم الانبیاء(ص) رشت در پایان صحبت های خود از حمایت های همه کسانی که در گردآوری این کتاب با وی همکاری کردند قدردانی کرد.
گفتنی است تُلشَه مَثَل مجموعه ای از مَثَل های مردم تالش است که در این کتاب گرد آمده است. این کتاب 212 صفحه، از انتشارات ماه مینو و به همت حوزه هنری گیلان روانه بازار نشر شد.

علاقه مندان برای خرید این کتاب علاوه بر کتابفروشی های معتبر می توانند به فروشگاه اینترنتی بازارمج و همچنین برای خرید نسخه الکترونیکی به فروشگاه کتاب بر خط (آنلاین) طاقچه مراجعه نمایند.

لینک خبر :‌ گیلان صدر
نود و هشتمین نشست شورای فرهنگ عمومی شهرستان ری با هدف اجرای برنامه های فرهنگی، هنری و مذهبی در دهه ولایت برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان ری، این جلسه سیزدهم تیرماه با حضور حجت الاسلام والمسلمین سید علی شاهچراغی امام جمعه شهرری، حسین توکلی کجانی معاون استاندار تهران و فرماندار ویژه شهرستان ری و جمعی از مسئولان ادارات شهرستان ری برگزار شد.

حجت الاسلام والمسلمین سید علی شاهچراغی رئیس شورای فرهنگ عمومی با اشاره به لزوم بزرگداشت دهه ولایت گفت: بزرگترین عید مسلمانان، عید غدیر است و بزرگداشت این روز و دهه ولایت (از عید قربان تا عید غدیر توسط مسئولان و نهاد های مردمی با رعایت شیوه نامه های بهداشتی ضروری است.

وی یادآور شد: مسئولان باید با الگو گرفتن از منش رسول اکرم(ص) در برخورد با مردم، صبر، حوصله، خوش رویی و خوش خلقی را در دستور کار خود قرار دهند تا رضایت عمومی در جامعه ایجاد شود.

حسین توکلی کجانی معاون استاندار تهران و فرماندار ویژه شهرستان ری در ادامه با اشاره به اینکه تمامی بخشداری ها و شهرداری های شهرستان ری ملزوم به انجام فضاسازی شهری در راستای بزرگداشت دهه ولایت هستند گفت: با توجه به شرایط کرونایی در شهرستان ری، ادارات و نهاد های فرهنگی نیز برنامه های خود را در فضای مجازی برگزار کنند و جشن های خانگی ترویج شود.

حجت الاسلام والمسلمین علی کنگرلو رییس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان ری نیز در سخنانی از اجرای برنامه هایی چون: جشن های خیابانی سیار با رعایت شیوه نامه های بهداشتی، ترویج جشن های خانگی، ترویج فرهنگ قربانی کردن در روز عید قربان، اطعام غدیر، طرح نان علوی، تهیه بسته های معیشتی، مسابقات فرهنگی، نورافشانی و چندین برنامه دیگر در دهه ولایت با همراهی هیئت های مذهبی خبر داد.

علی اکبر قربانی رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان ری نیز اظهار داشت: خطبه خوانی غدیر، نشست های غدیرشناسی، معرفی و شرح کتب واقعه غدیر، نمایشگاه های مجازی و معرفی نویسندگان کتاب هایی با موضوع غدیر برای اعضای کتابخانه ها در فضای مجازی برگزار خواهد شد.

لینک خبر :‌ بسیج
کارگاه مجازی مبارزه با اعتیاد به همت اداره کتابخانه های عمومی آران و بیدگل با همکاری شبکه بهداشت و درمان شهرستان و حضور کتابداران، اعضای کتابخانه های عمومی و عموم علاقه مندان برگزار شد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

سرویس : اصفهان - زمان : شناسه خبر : 1073015

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از آران و بیدگل، کارگاه مجازی مبارزه با اعتیاد به همت اداره کتابخانه های عمومی آران و بیدگل با همکاری شبکه بهداشت و درمان شهرستان و حضور کتابداران، اعضای کتابخانه های عمومی و عموم علاقه مندان در بستر فضای اسکای روم برگزار شد.

در این کارگاه که با حضور محسن کدخدائیان، کارشناس ارشد روانشناسی و مشاوره و کارشناس شبکه بهداشت و درمان سلامت برگزار شد، به عوامل موثر در اعتیاد،معرفی انواع مواد مخدر و روش های درمان اعتیاد پرداخت و گفت: عوامل موثر در اعتیاد افراد شامل عوامل فردی و شخصیتی،میان فردی و اجتماعی می شود که عدم داشتن مهارت نه گفتن،کنجکاوی و بیش فعالی از عوامل فردی و شخصیتی محسوب می شود و عواملی مانند مدرسه ،خانواده و دوستان و همچنین محل زندگی افراد از عوامل میان فردی و اجتماعی است.

کارشناس مرکز متادون تراپی شبکه بهداشت و درمان اضافه کرد: برای پیشگیری از اعتیاد راه ها و روش های زیادی با توجه به عوامل مختلف می توان به کار گرفت که ارتقا آموزش و دانش همگانی و استفاده درست از رسانه ها برای آگاهی دادن به مردم در مورد خطرات مواد مخدر، تبدیل تهدیدات فضای مجازی به فرصت های مثبت و سازنده، برنامه ریزی نهادها و مسئولین کشوری، مسئولیت پذیری و مشارکت اجتماعی برای مبارزه با مواد مخدر، توجه به کودکان و نوجوانان و نیازهای آنان با افزایش حمایت و سرمایه گذاری مؤثر برای رفاه خانواده ها، جلوگیری از دستیابی آسان به مواد مخدر، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر برخی از راهکارهای کلی در این زمینه است.

کدخدائیان همچنین در رابطه با روش های ترک اعتباد گفت: روش های ترک اعتیاد به دو نوع علمی و غیرعلمی دسته بندی می شوند که بستری در منزل و کمپ از روش های غیرعلمی است و ترک اعتباد باید به صورت علمی(متادون تراپی) و زیر نظر پزشک و روانشناس صورت بگیرد./

پایان پیام/ 513

ضمیمه :

کلید ‫واژه ها:

کارگاه مبارزه با اعتیاد

|

شبکه بهداشت و درمان آران و بیدگل

|

اداره کتابخانه های عمومی آران و بیدگل

|

شهرستان آران و بیدگل

|

آران و بیدگل

|

اصفهان

|

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان
قناویزچی گفت: کتابخانه های عمومی، یکی از ابزارهای اصلی ارتقاء و توسعه فرهنگی در جوامع کنونی به شمار می روند از این اداره با هدف توسعه تعاملات با دستگاه های اجرایی کارگروهها وو جلساتی را با هدف حل مسائل بین بخشی دستگاهها برگزار می کند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۵

سرویس : خراسان رضوی - زمان : شناسه خبر : 1073070

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، علی قناویزچی در کارگروه پیگیری تجهیز کتابخانه مسجد امام رضا(ع) در محله نوده بیان کرد: کتابخانه های عمومی، یکی از ابزارهای اصلی ارتقاء و توسعه فرهنگی در جوامع کنونی به شمار می روند و در توسعه نیروی انسانی و افزایش سطح علم و فرهنگ نقش اساسی بر عهده دارند.

مدیرکل هماهنگی دستگاههای اجرایی شهرداری مشهد با بیان اینکه شهرداری مشهد برنامه ریزی لازم جهت تسهیل در ایجاد زیرساخت هایی به همین منظور را با مشارکت دیگر دستگاههای متولی در دست دارد؛ افزود: همجواری کتابخانه با پارک ها، مساجد، فرهنگسراها و موزه ها، می تواند نقش بسزایی در افزایش اقبال عمومی نسبت به کتابخانه ها ایفا کند، از این رو این اداره با هدف توسعه تعاملات با دستگاه های اجرایی در راستای تحقق الگوی مطلوب و بهینه مدیریت شهری و شفاف سازی امور شهری کارگروهها و جلساتی را با هدف حل مسائل بین بخشی دستگاهها برگزار می کند.

وی با اشاره به برگزاری کارگروه پیگیری تجهیز کتابخانه مسجد امام رضا(ع) با هدف توسعه و ارتفاء سطح فرهنگ جامعه بیان کرد: اداره کل نهاد کتابخانه های خراسان رضوی و مسجد امام رضا ( ع) با ایجاد کتابخانه و تجهیز آن در محله نوده می توانند در جهت افزایش سهم سرانه مطالعه نقش بسزایی داشته باشند.

حجه الاسلام حسن حاجی آبادی امام جماعت مسجد امام رضا(ع) و رئیس هیات امنای مسجد نیز در ادامه در خصوص تجهیز کتابخانه و افتتاحیه آن گفت: با توجه به نیاز منطقه و محرومیت فرهنگی در محله نوده به عنوان یکی ازمحلات محروم مشهد، وجود کتابخانه نگرش مردم نسبت به کتاب و ارتقاء سطح فرهنگی راافزایش می دهد.

رئیس هیات امنای مسجد امام رضا (ع) با بیان اینکه مقرر است ابتدا کتابخانه امام رضا (ع) به مدت 5 سال تجهیز شود و پس از آن در صورت نتیجه بخش بودن و اقبال عمومی بحث تجهیز تمدید شود.

در ادامه این جلسه حجت الاسلام علی اکبر سبزیان مدیر کل نهاد کتابخانه های عمومی خراسان رضوی نیز در سخنانی گفت: انعقاد قرارداد 5 ساله و تجهیز آن به لحاظ قانونی دارای اشکال است و قانون نهاد کتابخانه ها اجازه قرارداد زیر ده سال را به ما نمی دهد و با توجه به صرف هزینه بالا جهت تجهیز و راه اندازی کتابخانه، امکان قرارداد زیر ده سال نمی باشد.

وی افزود: دو کتابدار بعد از تجهیز به عنوان کتابدار در خدمت مردم محله قرار می دهیم تا مردم را برای عضویت در کتابخانه دعوت نماید؛ همچنین در کنار معرفی کتاب، سلسله برنامه هایی با موضوعات فرهنگی و آموزشی شامل تربیت فرزند و نویسندگی و ... برگزار می کنیم.

مدیر کل نهاد کتابخانه های عمومی خراسان رضوی بیان کرد: هزینه تجهیز کتابخانه 5 میلیارد و پانصد میلیون ریال می باشد که با کمک شهرداری و نهاد کتابخانه ها نسبت به تجهیز اقدام می نماییم.

محمد مدرسی، معاون سازمان بازآفرینی شهری مشهد نیز در این جلسه ضمن اعلام آمادگی مساعدت شهرداری درتجهیز این کتابخانه گفت: با توجه به هزینه بالای تجهیز و مشکلات قانونی از ناحیه نهاد کتابخانه ها، اگراین نهاد در طول 5 سال به تعهدات خود عمل نکند، با یک داوری نسبت به حل و فصل مشکلات پیش آمده اقدام نموده و شهرداری در هر جا نیاز بودآماده همکاری می باشد.

گفتنی است؛ در این جلسه مقرر شد تفاهم نامه به مدت ده سال بین مسجد امام رضا(ع)و نهاد کتابخانه ها منعقد گردد، کتابخانه به نام شهدای آبقد نامگذاری شود و دو نفر نیروی کتابدار جهت انجام امور اداری کتابخانه در آنجا مدیریت و کتابداری نمایند.

پایان پیام/ 648

ضمیمه :

کلید ‫واژه ها:

کارگروه تجهیز کتابخانه مسجد امام رضا (ع)

|

علی قناویزچی مدیرکل هماهنگی دستگاههای اجرایی شهرداری مشهد

|

نهاد کتابخانه های خراسان رضوی

|

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان
مراسم رونمایی از کتاب تُلشَه مَثَل در رشت برگزار و مسئولان زبان را هویت یک ملت دانسته و بر ضرورت حفظ فرهنگ و زبان مادری تأکید کردند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴ سایت های دیگر : اقتصاد آینده خبرگزاری دانشجویان ایران

به گزارش گیلانستان ، پیش از ظهر دوشنبه با حضور جمعی از فعالان فرهنگی استان گیلان مراسم رونمایی از کتاب تُلشَه مَثَل در کتابخانه های مجتمع فرهنگی هنری خاتم الانبیا رشت برگزار شد.

زبان یک ملت در طول زمان شکل می گیرد

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رشت با اشاره به اینکه جامعه ای صاحب قلم نداشته باشد در زمانه گم خواهد شد، افزود: امروز تنها افراد و افکاری ماندگار شده که به واسطه قلم به نسل های بعد منتقل شده است.

جهاندوست سبز علی پور با بیان اینکه نقش اهل قلم در انتقال فرهنگ، آداب و رسوم و تفکر و ایده های بسیار مهم است، اظهار کرد: قلم در هر دوران با توجه به امکانات آن زمان متفاوت است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه قضاوت عملکرد و فعالیت اهل قلم به تلاش و آگاهی او بستگی دارد، گفت: مطالعه اهل قلم ارتباط مستقیمی با کیفیت و ماندگاری اثر این افراد دارد.

استاد دانشگاه آزاد اسلامی رشت با بیان اینکه برای قضاوت آثار اهل قلم زمان بهترین دارو است، اضافه کرد: هر اثری که در طول زمان های مختلف ماندگار باشد نشان دهنده کیفیت آن اثر است.

وی با اشاره به اینکه زبان هویت هر ملتی است، ادامه داد: انتشار کتاب با موضوع و محوریت زیان بسیار مهم و حائز اهمیت بوده و در حفظ هویت مردم یک منطقه نیز تأثیر گذار خواهد بود.

علی پور با بیان اینکه زبان ساخته نمی شود، گفت: زبان های آزمایشگاهی هرگز ماندگار نخواهند شد که نمونه هایی از آنها را در تاریخ دیده ایم. زبان هایی که در طول زمان به نسل بعدی منتقل شده اند بسیار ارزشمند بوده و باید از آنها محافظت شود.

وی با اشاره به اینکه زبان یک ملت در طول زمان شکل می گیرد، اظهار کرد: زبان ها حاصل اندیشه بزرگ مردانی بوده که در یک منطقه و یک محل زندگی کرده و آن را منتقل کرده اند.

حفظ و انتقال فرهنگ تالش

زهرا خسروی نویسنده کتاب با اشاره به اینکه حفظ و انتقال فرهنگ مردم تالش زبان استان گیلان مهم ترین هدف و اولویت من برای نگارش این کتاب بوده است، اظهار کرد: درگذشته اقدامی در این زمینه صورت نگرفته بود.

وی با بیان اینکه در این کتاب تلاش شده تا گام کوچکی در زمینه معرفی و ثبت زبان تالشی برداشته شود، گفت: بیان مثل ها با خود آئین، آداب و رسوم و هنجارهای اجتماعی را به همراه داشت.

خسروی با اشاره به اینکه این کتاب در سه فصل نگارش شده است، افزود: تلاش شده تا در این مجموع به همه ابعاد زبان و فرهنگ تلاش توجه شود.

حمایت از نویسندگان گیلانی

معاون امور کتابخانه ها، کتابخانه های عمومی گیلان نیز در ادامه این نشست با اشاره به اینکه هر روز بر اهمیت و ارزش قلم افزوده می شود، اظهار کرد: فعالیت کتابداران در حوزه پژوهشی و نگارش کتاب مایه مباهات بوده و ارزشمند است.

زهرا بدن آرا با اشاره به لزوم حمایت از چنین نیروهای انسانی، گفت: در سال های اخیر تلاش شده تا از آثار منتشر شده با محوریت استان گیلان حمایت شود.

وی ادامه داد: هفته آینده طی مراسمی با عنوان از تبار قلم از نویسندگان و فرهیختگان عرصه نویسندگی در استان گیلان تجلیل و قدردانی خواهد شد.

انتهای پیام/مهر

لینک خبر :‌ گیلانستان
نشست ادبی قدر قلم به همت محفل ادبی قندپارسی کتابخانه های عمومی فارس به میزبانی شیراز پایتخت کتاب ایران برگزار شد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز ، ویژه برنامه قدر قلم به مناسبت گرامیداشت روز قلم و صاحبان قلم و کتابت، صبح امروز 14 تیرماه با حضور مسئولان، نویسندگان و شاعران کشور به صورت مجازی به میزبانی شهر شیراز و محفل ادبی قند پارسی برگزار شد.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان فارس در این نشست با بیان اینکه نامگذاری روزی برای قلم، تقویم تیرماه را آراسته است، عنوان کرد: قلم و ارزش قلم، ریشه در فرهنگ دیرینه ایران اسلامی دارد. جای روزی برای گرامیداشت این مهم در تقویم همواره خالی بود تا در اوایل دهه هشتاد این نامگذاری انجام شد. نباید به این روز بسنده کنیم و لازم است به مناسبت های مختلف اهالی قلم را پاس بداریم.

روح الله منوچهری با بیان اینکه امروز تلنگری است تا ارزش قلم و جایگاه اهالی قلم را یادآور شویم، گفت: قلم آنگاه مهم است که خداوند بزرگ خود را با قلم معرفی می کند و می فرماید الذی علم بالقلم و در جای دیگری از قرآن مجید به آن سوگند می خورد. همچنین احادیث و روایات متعددی در این باره داریم.

او اضافه کرد: قلم هم می آفریند و هم تخریب می کند؛ قلم همچون عقل دومی بسیاری از مطالب را بیان می کند و بسیاری از حسنات را به نیکی های ماندگار تبدیل کند. صاحبان قلم در تاریخ همواره با متون و کتاب های خود، زندگی مردم را تغییر داده اند.

غلامرضا کافی دبیر محفل ادبی قند پارسی نیز در این نشست با گرامیداشت مقام نویسندگان، شاعران و صاحبان قلم، گفت: فرهنگ ما سرشار از گرامیداشت و پاسداشت قلم است. در تاریخ گرانسنگ بیهقی نیز به ارزش قلم به درستی اشاره شده و نگارنده این کتاب می گوید: هیچ نبشته ای نباشد که به خواندن نیرزد .

محسن مومنی از نویسندگان مطرح کشور و رئیس پیشین حوزه هنری که به صورت مجازی مهمان این دیدار بود با تبریک روز قلم، عنوان کرد: تلاش نهاد کتابخانه های عمومی کشور و کتابداران در جبهه فرهنگی است.

او با اشاره به وجود مشکلات کتابخوانی و آموزش در کشور، گفت: چیزی که در جامعه ما مغفول مانده، فقدان نگاه به تاریخ، کمبود اطلاعات تاریخی و بیگانگی ما با تاریخ است. این نکته از مدارس شروع و در سطح بالاتر هم دیده می شود.

خالق کتاب در کمین گل سرخ با بیان اینکه تلاش کردم بیشتر در حوزه تاریخ کار کردم، اضافه کرد: رمان، داستان و کتاب موضوعی در این حوزه نوشتم تا تاریخ را برای مخاطب شیرین کنم. ملتی که با تاریخ خود بیگانه باشد هویت خود را از دست می دهد. امروز در جنگ هویت ها، یکی از چیزهایی که ما می توانیم به آن تمسک بجوییم، تاریخ ما است. ما در بستر تاریخ با افتخار هستیم. هر ملتی که با ایران سروکار داشته با فرهنگ ایران پیوند خورده حتی تمدن اسلامی هم بسیار مدیون ایرانیان است.

او اضافه کرد: تاریخ در قرآن جلوه خاصی دارد و تاریخ نگاری بعد از اسلام رشد گسترده ای داشته است. امروز این نقیصه وجود دارد و باید آسیب شناسی شود. در گذشته همواره تاریخ را ادبا می نوشتند و کتاب های تاریخی بعد ادبی داشت که خواندنی بود؛ اما از زمان مشروطیت تاریخ نگاری در کشور ما سوی دیگری گرفت. امروزه نیز تاریخ در مدارس و آموزش ما حول اعداد می گردد و از محتوای تاریخ بیگانه شده است.

مومنی بیان کرد: کودکان و نوجوانان ما باید بدانند ما که هستیم و الان چه جایگاهی داریم. تا زمانیکه پای خود را در تاریخ محکم نکنیم نمی توانیم آینده را بسازیم.

این نویسنده با معرفی سلسه کتاب های سرگذشت استعمار گفت: پس از صحبت های رهبری که فرمودند جوانان ما با تاریخ استعمار ناآشنا هستند ، برآن شدیم تا در این حوزه کار کنیم. تصمیم بر آن شد با همکاری مهدی میرکیانی سلسله کتاب های با این موضوع برای کودک و نوجوان نوشته شود. عنوان این کتاب ها سرگذشت استعمار است که تاکنون 15 جلد از آن منتشر شده است.

محسن پرویز، نویسنده و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این نشست گفت: گاهی با این سوال مواجه می شویم که شاخص های کتاب خوب چیست و معمولا پاسخ مسئولان ما این است که کتاب خوب کم است. این نشان تعالی گرایی دست اندرکاران این حوزه است که باعث می شود از آثار خوب موجود غافل شویم.

پرویز با اشاره به اینکه در همه حوزه ها آثار فاخر در کشور وجود دارد، گفت: در حوزه هایی که کمتر کار شده است و احساس کمبود می کنیم، همچون داستان های مرتبط با انقلاب اسلامی نیز، اگر به خوبی دقت کنیم آثار قابل عرضه وجود دارد.

او با بیان اینکه اطلاع رسانی کتاب به شکل مناسب در کشور ما صورت نمی گیرد، اضافه کرد: کتاب های چاپ شده به خوبی شناخته نشده و در اختیار مخاطب قرار نگرفته است که همین باعث عدم تجدید چاپ آن شده است. اشکال کار ما این است که آثار خوب را به مخاطب معرفی نمی کنیم، لذا مخاطب احساس می کند آثار خوب در این حوزه ها موجود نیست.

نویسنده کتاب دیگر از پرستوها خبری نیست در ادامه عنوان کرد: کسانی که از حوزه فرهنگ دورتر هستند، دلیل کمبود کتاب خوانی را بحث گرانی کتاب و مشکلات ناشی از اقتصادی می دانند. این در حالی است که در نظرسنجی از مخاطبان نمایشگاه کتاب، مشخص شد که مشکلات اقتصادی در ردیف های پایانی علل قرار دارد و اطلاع نداشتن از اطلاعات کتاب و عدم دسترسی علل اصلی کتاب نخواندن است.

او اظهارکرد: عدم توجه به فرهنگ مراجعه به کتابخانه ی و امانت گرفتن آن و استفاده درست از فضای مجازی در راستای مطالعه از دیگر مشکلات این حوزه است.

این نشست در ادامه با شعرخوانی شاعران کشوری همچون بهمن ساکی شاعر اهل اهواز، لیلا فکور، بانوی شاعر شیرازی و خلیل آزمون، شاعر بوشهری همراه بود.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
آثار ارزشمند نویسندگان معاصر در چکاچک چاپ و دیجیتال قرار گرفته است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

به گزارش خبرنگار استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد ، چهاردهم تیرماه در تقویم شمسی روز قلم نامگذاری شده است. در ایران باستان، سیزدهم هر ماه را -تیرگان - می نامیدند و به جشن می پرداختند.

این روز روز کاتبان نیز بوده؛ و نقل است که هوشنگ از پادشاهان پیشدادی روز سیزدهم تیرماه که تیرگان در تیر واقع می شده، امر می کرده تمام مردم هنگام جشن لباس کاتبان بپوشند و بر آنان تکریم ویژه کنند.

این شواهد و قراین، قلم به دستان نویسنده و شاعر در انجمن قلم را بر آن داشت که روز چهاردهم تیرماه به عبارتی روز بعد از جشن تیرگان را، روز قلم و پاس داشت آن بنامند؛ که هم با دبیر فلک همخوانی داشته باشد و هم با شب سیزدهم که جشن تیرگان به پایان می رسد و حکومت قلم به تثبیت می رسد.

خداوند هر بار می خواهد بر نوشتن و تاکید بر ارزش نویسندگان و علم آموزی، کلامی بفرماید، واژه ی قلم را ذکر میفرماید و انگار این واژه تمام گستردگی نوشتن و نویسندگی و نگارندگان و هر آنچه به اندیشیدن و نقش بر کاغذ مربوط می شود را در برمی گیرد.

به بهانه روز قلم و نکوداشت نویسندگان میهنمان به بررسی اوضاع نشر کتاب الکترونیکی و مشکلات موجود در این عرصه پرداختیم.

حسین عباس زاده مدیر روابط عمومی کانون پرورش فکری خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار ما و در خصوص کتاب الکترونیکی گفت: در جامعه مدرن و امروزی با فراگیری دیجیتال، بیماری کرونا و در پی آن تعطیل شدن کتابخانه ها و کتابفروشی ها اقبال مردم بیشتر به سمت کتاب الکترونیکی بوده است اما با این وجود در ایران کتاب الکترونیک جایگاه حقیقی خود را پیدا نکرده است.

او افزود: مهم ترین دلیل پایین بودن و کمرنگ شدن جایگاه کتاب الکترونیک در حوزه ادبیات داستانی نداشتن حق کپی رایت برای ناشر است.

مدیر روابط عمومی کانون پرورش فکری خراسان رضوی ادامه داد: وقتی پی دی اف کتاب ها به صورت غیر مجاز در دسترس مردم قرار می گیرد دیگر کسی سراغ نسخه چاپی نمی رود و به نوعی کتاب می سوزد.

بیشتر بخوانیم

دبیرخانه جشنواره کتابخوانی رضوی در مشهد آغاز به کار کرد

عباس زاده بیان کرد: انتشار غیرمجاز نسخه های الکترونیک در فضای مجازی دیگر انگیزه ای برای نویسنده و ناشر باقی نمی گذارد و کتاب الکترونیک سودی برای ناشران ندارد.

او تصریح کرد: تمرکز و لذتی که در کتاب کاغذی وجود دارد برای خواننده در کتاب الکترونیکی نیست.

مدیر روابط عمومی کانون پرورش فکری خراسان رضوی تاکید کرد: از دیگر مزایای کتاب الکترونیک می توان به سهولت در ویرایش متن نیز اشاره کرد و این در حالی است که در کتاب خطی و چاپی در چاپ بعدی ایرادات نگارشی و ویرایشی برطرف می شود.

بهترین مزیت کتاب الکترونیکی ویرایش متن کتاب و سهولت دستیابی به آن است.

انتهای پیام//ف.ح

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
مدیرکل توسعه کتابخانه ها گفت: در شهر های قرمز کرونایی، امکان استفاده اعضای کتابخانه های عمومی از سالن های مطالعه وجود ندارد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

اصغر گودرزی مدیرکل توسعه کتابخانه ها و مشارکت های نهاد کتابخانه های عمومی کشور، در گفت وگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، درباره تعطیلی کتابخانه های عمومی در شهر های قرمز گفت: با توجه به اینکه ستاد کرونا و وزارت بهداشت به تردد نکردن در شهر های قرمز تأکید دارند، امکان استفاده اعضای کتابخانه ها از سالن های مطالعه در این شهر ها وجود ندارد. درصورتی که افراد به کتاب نیاز داشتند، می توانند کتاب خود را از طریق پیک کتاب تهیه کنند.

وی افزود: اعضای کتابخانه های عمومی کشور برای استفاده از طرح پیک کتاب می توانند به سایت کتابخانه عمومی که عضو آن هستند، مراجعه کنند و از طریق تماس با کتابخانه کتاب مورد نیازشان را سفارش دهند. پس از سفارش، کتاب مورد نیازشان برایشان ارسال می شود.

مدیرکل توسعه کتابخانه ها و مشارکت های نهاد کتابخانه های عمومی کشور درباره جشنواره کتابخوانی رضوی هم اظهار کرد: در حال حاضر جشنواره کتابخوانی رضوی که بزرگترین جشنواره کتابخوانی است، در کشور برگزار می شود. شرایط قرمز کرونایی باعث نمی شود فعالیت این جشنواره متوقف شود. جشنواره کتابخوانی رضوی در فضای مجازی به فعالیت خود ادامه می دهد. دیگر فعالیت های مجازی نهاد کتابخانه های عمومی کشور هم در همان فضا در شهر های قرمز ادامه دارد.

گودرزی ادامه داد: در ابتدای دسته بندی مشاغل در ستاد کرونا کتابخانه های عمومی در رده سوم قرار گرفتند. پس از نامه نگاری هایی که با وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشتیم، کتابخانه های عمومی در دسته دوم مشاغل قرار گرفتند. بر این اساس در وضعیت نارنجی از سی درصد ظرفیت کتابخانه های عمومی استفاده می شود. در این شرایط 70 درصد پرسنل در کتابخانه های عمومی حضور دارند.

وی درباره شرایط فعالیت نهاد کتابخانه های عمومی کشور در شهر های دیگر بیان کرد: در شهر هایی با سطح هشدار زرد از 50 درصد ظرفیت کتابخانه های عمومی استفاده می شود و در شهر های آبی تمام پرسنل با رعایت دستور العمل های بهداشتی به اعضای کتابخانه ها خدمات ارائه می دهند.

مبنای عمل و فعالیت کتابخانه ها و کتابداران در دوران کرونا تغییر کرد

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
سرهنگ آسمند از برگزاری مسابقه کتابخوانی با موضوع دفاع مقدس به مناسبت بزرگداشت روز قلم در کهگیلویه و بویراحمد خبر داد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

سرهنگ امیرعباس آسمند مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس کهگیلویه و بویراحمد در گفت وگو با خبرنگار دفاع پرس در یاسوج، از برگزاری مسابقه کتابخوانی به مناسبت بزرگداشت روز قلم در این استان خبر داد و اظهار داشت: این مسابقه با موضوع کتاب ماسه ها و حماسه ها روایت گر تاریخ شفاهی سرهنگ محمد ارشادی از رزمندگان دوران دفاع مقدس برگزار می شود.

وی مهلت شرکت در این مسابقه کتابخوانی را پایان تیر عنوان کرد و افزود: علاقه مندان برای شرکت در مسابقه به سایت www..samakpl.ir مراجعه کنند.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: این مسابقه در سطح ملی برگزار می شود و ویژه بزرگسالان است.

آسمند عنوان کرد: این مسابقه کتابخوانی با همکاری اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس کهگیلویه و بویراحمد و اداره کل کتابخانه های عمومی این استان برگزار می شود.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری دفاع مقدس
بدن آرا از حمایت از نویسندگان گیلانی و آثار مرتبط با گیلان توسط اداره کل کتابخانه های عمومی استان خبرداد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

سرویس : گیلان - زمان : شناسه خبر : 1072956

به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، زهرا بدن آرا امروز (دوشنبه،14 تیر) در آیین رونمایی از کتاب تالشه مثل در کتابخانه خاتم الانبیا(ص) رشت با تبریک روز قلم با پیشینه ای 200 ساله اظهارکرد: اگرچه امروز شکل و شیوه نوشتاری نسبت به گذشته تغییر کرده، اما با گذشت زمان و پیشرفت های این حوزه، روز به روز بر اهمیت قلم افزوده می شود.

معاون امور کتابخانه های عمومی گیلان در ادامه مهارت های ارتباطی، سواد اطلاعاتی و مهارت های شغلی را از ویژگی های یک کتابدار خوب عنوان کرد و از حمایت از نویسندگان گیلانی و آثار مرتبط با گیلان خبر داد.

وی با تقدیر از زهرا خسروی مسئول کتابخانه عمومی گویا رشت که علاوه بر کتابداری در امور پژوهشی نیز فعالیت می کند، کتاب تالشه مثل را نتیجه پژوهش های وی در مورد ضرب المثل های تالشی دانست.

وی از برگزاری همایش از تبار قلم یک شنبه(20 تیر) به منظور تجلیل از نویسندگان فرهیخته و صاحب نام گیلانی در راستای گرامیداشت روز قلم خبرداد.

* تالیفی که در زمان ماندگار شود اثری مطلوب است
در ادامه این آیین جهاندوست سبزعلی پور کتابخانه را محلی برای آرامش و دانش افزایی دانست و با تبریک روز قلم اظهارامیدواری کرد تا همگان قدردان قلم و اهل قلم باشند زیرا جامعه ای که فاقد صاحبان قلم باشد، در زمانه گم خواهد شد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رشت قلم را عاملی اصلی در انتقال فرهنگ جوامع دانست و تصریح کرد: تنها شاهنامه و فردوسی به اندازه یک قوم برای جامعه ایرانی تلاش کرده و فرهنگ ایران باستان را منتقل کردند.

وی با اشاره به تاثیر قلم، تفکراتی جوامعی که با قلم ثبت شده باشند را ماندگار برای آیندگان دانست و تصریح کرد: اگر اهل قلم نباشند چیزی از جامعه ما و تفکرات امروزمان برای آیندگان نخواهد ماند.

سبزعلی پور کتیبه های با قدمت 2 هزار ساله را مبنایی برای زبان فارسی اعلام کرد و اظهارامیدواری کرد تا قلم را به گونه ای حرکت دهیم که عامل توسعه و رشد جامعه باشد.

وی مطالعه و پژوهش را عاملی مهم در تالیف کتاب و ماندگاری آن دانست و گفت: تالیفی که در زمان ماندگار شود اثری مطلوب است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه زبان، هویت است اظهارکرد: اگر نتوانیم زبان مادری خود را حفظ کنیم هویتی از ما باقی نخواهد ماند.

وی با بیان اینکه زبان از دو بخش و چندین لایه تشکیل شده و شامل دعاها، در واژه ها، ترانه ها و ناز واژه هاست تصریح کرد: زبان نیز میراست و بر اثر زمان دچار فرسایش می شود.

سبزعلی پور با تاکید بر اینکه ساخت زبان به راحتی امکانپذیر نیست و زبان آزمایشگاهی فاقد روح است، بر لزوم حفظ زبان تاکید کرد و خاطرنشان ساخت: زبان حاصل اندیشه بزرگ مردان جوامع است که در طول زمان شکل می گیرد.

وی امثال و حکم را خوشبخت ترین زبان ها دانست که در چرخه زمان ماندگار شده است و خاطرنشان ساخت: یک جمله باید دارای حکمت و نکته باشد که بتواند در زمان جاودان شود.

زهرا خسروی، نویسنده کتاب "تالشه مثل" نگارش و ثب بخشی از فرهنگ غنی مردم تالش را مهمترین انگیزه در نگارش کتابش عنوان کرد و اعلام کرد: این کتاب در سه فصل "کلیات و ادبیات شفاهی"، "گیلان و تالش" مشتمل بر زبان تالشی و آداب و رسوم و "ضرب المثل ها" در مورد حیوانات، اندام های بدن، صفات و اخلاق، اجتماع، اقتصاد، اقوام و کشاورزی به چاپ رسیده است.

پایان پیام/ 84

ضمیمه :

کلید ‫واژه ها:

ضرب المثل های تالشی

|

کتابخانه های عمومی گیلان

|

رونمایی از کتاب

|

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان
به گزارش نصیرنیوز به نقل از ایرنا ، سپردن پست مدیریتی به بانوان با تعیین سهمیه 30 درصدی از سوی رییس دولت تدبیر و امید و بر اساس برنامه ششم توسعه در دولت یازدهم در استان مازندران کلید خورد و در دولت دوازدهم هم ادامه یافت ؛ اقدامی که سبب اعتماد به نفس بیشتر بانوان [...]

به گزارش نصیرنیوز به نقل از ایرنا ، سپردن پست مدیریتی به بانوان با تعیین سهمیه 30 درصدی از سوی رییس دولت تدبیر و امید و بر اساس برنامه ششم توسعه در دولت یازدهم در استان مازندران کلید خورد و در دولت دوازدهم هم ادامه یافت ؛ اقدامی که سبب اعتماد به نفس بیشتر بانوان مازندرانی طی هشت سال گذشته شد و نشان داد که زنان این استان همچون سایر عرصه ها قادرند پا به پای مردان در عرصه های مختلف موفق باشند.

هشت سال پیش و زمانی که تعیین سهمیه برای بانوان جهت تصدی پست های مدیریتی مطرح شد ، کمتر کسی فکر می کرد زنان حتی در استانی مانند مازندران بتوانند با بروز توانمندی هایشان در این عرصه ، انحصار مردانه را بشکنند ، ولی بانوان این استان نشان دادند همان گونه که در عرصه کشاورزی و دیگر مشاغل مکمل خوبی برای شکوفا کردن اقتصاد و فراخ نمودن مسیر معیشت هستند ، در عرصه مدیریتی هم می توانند توانمندی هایشان را به رخ بکشند تا نصیرنی که باورشان نداشتند ، انگشت به دهن بمانند.

اگر چه بهاء دادن به توانمندی بانوان در مازندران یک سنت فرهنگی به شمار می رود ، ولی سپردن مناصب مدیریتی دستگاه های دولتی در این استان هم به خاطر انحصار مردانه همواره با اما و اگر همراه بوده است ، موضوعی که معاون امور بانوان و خانواده استانداری مازندران بر آن صحه می گذارد و می گوید : القای مردانه بودن پست های مدیریتی دولتی به گونه ای در استان رسوب کرده بود که حتی بانوان خودشان هم تا هشت سال قبل و پیش از تعیین سهمیه مدیریتی ، کمتر تمایلی به حضور در چنین مناصبی را داشتند و به عبارتی سایه سنگین نگاه مردانه به پست های مدیریتی دستگاه های دولتی سبب شده بود تا زنان حتی به فکر این نیفتند که در اختیار گرفتن پست مدیریتی بخشی از حقوقشان به عنوان نیمی از جمعیت استان محسوب می شود.

روفیا مجیدی به خبرنگا ایرنا گفت : همین نگاه باعث شده بود تا تعداد بانوانی که در پست های مدیریت استان مازندران تا سال 1392 یعنی تا قبل از روی کارآمدن دولت یازدهم حضور داشتند به اندازه انگشتان دو دست هم نمی رسید و آن تعداد پست مدیریتی که به این قشر اختصاص داده بودند ، بیشتر در حوزه تخصصی و امور مربوط به بانوان بود و یا به صورت دقیق تر مدیریت امور بانوان و خانواده که لاجرم باید زنانه می بود ، به بانوان سپرده می شد.

وی افزود : خوشبختانه دولت یازدهم طلسم انحصار پست های مدیریتی توسط مردان را شکست و لابی گری های سیاسی و مردانه نیز نتوانست دولت را در رساندن بانوان شاغل به حق و حقوقشان متوقف کند. به همین دلیل ریل گذاری مسیر ارتقای شغلی بانوان آن هم تا رسیدن به پست های مدیریتی که از سال 92 شروع شد همچنان ادامه دارد و تاکنون بانوان استان توانسته اند به بخشی از مطالباتشان در این زمینه دست یابند.

مجیدی تاکید کرد : اگر تعیین سهمیه و سماجت دولت نبود ، به طور قطع سپردن پست های مدیریتی به بانوان در همان مرحله اولیه متوقف می شد و یا دستکم ما شاهد پیشروی نصیرن تا در دست گرفتن پست معاونت استانداری و مدیرکلی دستگاه های اجرایی نبودیم .

وی توضیح داد : بر اساس آماری که اداره کل بانوان و خانواده استانداری به عنوان نهاد تخصصی رسیدگی به امور بانوان در اختیار دارد ، شمار بانوان صاحب منصب استانی از ابتدای فعالیت دولت یازدهم تاکنون 50 درصد افزایش یافته است و در سطح شهرستان ها هم با رشد 20 درصدی در مدیریت پایه و میانی همراه بوده است.

براساس تعریف رسمی ، پست های مدیریت پایه و میانی استانی به پست های مدیرکلی ، معاونت ادارات کل و ریاست ادارات شهرستانی اطلاق می شود. پست های مدیریت پایه و میانی شهرستانی هم به معاونت ادارات شهرستانی گفته می شود.

معاون اداره کل امور بانوان و خانواده استانداری با اعلام این که حرکت قطار پست های مدیریت میانی زنان مازندران در سطح استانی و شهرستانی با انتصاب آرزو ولیپور به سمت مدیرکل کتابخانه های این استان در سال 1395 سرعت گرفت ، گفت : بعد از گذشت هشت سال از فعالیت دولت تدبیر و امید که رویکرد بهره گیری از توان مدیریتی بانوان را به عنوان شعار اصلی در دستور کار قرار داد ، اکنون 78 زن در پست های مختلف مدیریتی استان مانند معاونت استاندار ، مدیرکل دستگاه اجرایی ، معاون اداره کل ، بخشدار ، معاون فرماندار و رییس ادارات شهرستان ها حضور دارند و اکنون نیز در ماه پایانی فعالیت دولت این قطار متوقف نشد و روزهای اخیر سرپرستی اداره پست شهرستان ساری نیز به مهناز محمدی یکی از بانوان توانمند استان سپرده شده است.

طبق آمارهای رسمی ، بیش از 30 هزار زن در دستگاه های دولتی مازندران مشغول به کار هستند .

حضور پررنگ بانوان در پست های بالای مدیریتی مازندران

مجیدی با اشاره به تقسیم بندی مدیریت بانوان ، گفت : مدیریت بانوان به 2 بخش مدیریت پایه و میانی استان و شهرستان تقسیم می شود . مدیریت پایه و میانی استانی شامل انتصاب و حضور بانوان در پست های مدیران و معاونان ادارات کل ، فرمانداران و بخشداران و روسای ادارات شهرستان می باشد و مدیران پایه و میانی شهرستان ها هم به پست های رییس گروه ادارات کل و معاونین ادارات شهرستان ها اختصاص می یابد .

وی افزود : براساس برنامه ششم توسعه و تاکید رییس جمهور می بایست 30 درصد پست های مدیریتی به بانوان اختصاص یابد که با توجه به این ابلاغیه تلاش ها برای انجام این امر در این هشت سال صورت گرفت .

معاون اداره کل امور بانوان مازندران گفت : هر چند در مسیر اجرای این مصوبه سختی هایی وجود داشت و توجیه مدیران مرد برای استفاده از توان و ظرفیت بانوان در این بخش باعث شده بود تا روند اجرای این مصوبه با کندی پیش برود ، اما دستاوردی که در این سال ها به دست آمده است رضایتبخش و امیدوارکننده است .

وی افزود : در سال 1392 و پیش از روی کارآمدن دولت یازدهم تعداد مدیران پایه و میانی استان تنها 9 نفر بودند، یعنی 9 زن در پست معاون اداره کل و یا رییس ادارات شهرستانی حضور داشتند که با توجه به میزان بانوان شاغل این تعداد مدیر زن بسیار ناچیز و اندک بود ، اما اکنون براساس آخرین آمار جمع بندی و ارائه شده از سوی دستگاه های اجرایی مازندران که مربوط به آبان سال 1399 می باشد ، 78 زن به عنوان معاون استاندار ، معاون اداره کل استانداری ، مدیر کل ، معاون اداره کل ، رییس شهرستان، معاون فرماندار و بخشدار در حال انجام وظیفه مدیریتی هستند.

مجیدی گفت : برای بانوان مازندران این افتخاری است که یک بانو به عنوان معاون استاندار مازندران منصوب و در حال فعالیت است و یا اینکه سه بانو در شهرستان های جویبار، آمل و تنکابن به عنوان معاون فرماندار و دومین مقام مسئول شهرستان در جایگاه تصمیم گیری های یک منطقه حضور دارند .

وی با اظهار این که 2 بانوی استان به عنوان بخشدار در شهرستان فریدونکنار و چالوس دوشادوش دیگر بخشداران مرد مازندران مشغول ارائه خدمات در روستاهای زیر پوشش خود هستند ، افزود : در خصوص پست های مدیریتی پایه و میانه شهرستانی ما بانک اطلاعاتی دقیقی نداریم ولی آنچه براساس آمارهای ارائه شده از سوی دستگاه های اجرایی در اختیار داریم نشان می دهد که بیشتر از 600 زن در این پست ها یعنی به عنوان رییس گروه در استان و معاون ادارات شهرستان مشغول فعالیت هستند.

معاون اداره کل امور بانوان مازندران گفت : البته یکی از دلایل به روز نبودن اطلاعات در این زمینه تداوم انتصاب بانوان است ، به طوری که همین چند روز پیش یک زن به عنوان سرپرست اداره پست ساری منصوب شد که می بایست این اطلاعات و آمار از سوی ادارات کل مورد نظر اعلام شود تا بتوان آمار دقیق تری از بانوان مدیر در استان ارائه کرد .

اثبات توانمندی

مجیدی که پیش از این و در زمان دولت های گذشته در همین جایگاه و پست معاون اداره کل بانوان استانداری مازندران فعالیت می کرد ، گفت : هرچند در دولت های دیگر به طور مثال 2 زن در کابینه دولت حضور داشتند و در این دولت از حضور یک زن در کابینه دولت استفاده شده است ، اما در سطوح میانی و پایین تر انتخاب مدیران زن زیادی را شاهدیم و فعالیت هایی که دولت یازدهم و دوازدهم برای سپردن پست های مدیریتی به زنان انجام داده است در هیچیک از دولت های قبل بدینگونه و با این شتاب انجام نشده بود و این نقطه ممتاز دولت به شمار می رود.

وی ادامه داد : هرچند در ابتدا برای اجرای این تصمیم و دستورالعمل دولت رغبتی نه از سوی مدیران دستگاه های اجرایی و نه از سوی بانوان کارمند برای پذیرفتن مسئولیت ها وجود نداشت ، اما عملکرد خوب و مثبت بانوانی که در این جایگاه ها قرار گرفتند باعث شد تا در سپردن مسئولیت به این قشر میل بیشتری ایجاد شود .

معاون اداره کل امور بانوان مازندران گفت : علاوه بر این انجام درست و بدون خطا و یا عدم وجود تخلفی از سوی مدیران زن باعث شد تا این اعتقاد در مدیران ایجاد شود که این قشر هم می توانند مدیران خوبی برای دستگاه ها باشند و از سوی دیگر بانوان شاغل نیز راه موفقیت بانوان مدیر را مشاهده و رغبت بیشتری برای در اختیار گرفتن پست های مدیریتی پیدا کردند.

وی اضافه کرد : به طور مثال در سازمان جهاد کشاورزی مازندران در ابتدا پست های مدیریتی خیلی کم به بانوان سپرده شده بود ، اما پس از ارزیابی خوب عملکرد هر یک از بانوانی که پست مدیریتی در اختیار داشتند ، باعث شد تا مدیران این نهاد بزرگ استان 34 درصد پست های مدیریتی خود را در سطح شهرستان ها و استان به بانوان بسپارند .

مجیدی از جهاد کشاورزی ، کتابخانه های عمومی ، انتقال خون ، بهزیستی ، بیمه سلامت و علوم پزشکی به عنوان دستگاه هایی در مازندران نام برد که تعداد پرشماری از مدیران خود را از میان بانوان انتخاب کردند .

وی همچنین در خصوص پراکندگی انتخاب زنان مدیر در سطح استان مازندران گفت : بررسی ها نشان می دهد در غرب مازندران مدیران بیشتری تمایل به حضور و استفاده از ظرفیت بانوان برای پست های مدیریتی دارند که این مساله در مناطق شرق و مرکز کمتر است .

منبع: ایرنا

لینک خبر :‌ نصیر نیوز
خمین - ایرنا - قلم موهبتی در راستای دانایی است که خداوند بر آن سوگند یاد کرده و هرآنچه از آن می طراود در راستای اندیشمندی ، عشق و تعالی است اما این روزها اهالی قلم تازیانه هایی را از مشکلات مادی در زندگی تجربه می کنند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۴

14تیر ماه در سالنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران به نام روز قلم نامگذاری شده تا آزادی و حرمت قلم های حق شناس بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد، اگرچه عرصه دانایی همواره افتان و خیزان با اثاری ماندگار باقیست اما این روزها اندیشه وزران ناگفته هایی از معضلات کار حرفه ای خود دارند که باید به همت مسئولان حل شود تا غنچه های دانایی شکوفا بماند.

تمدن و تاریخ ردپایش را از اختراع خط و هنر ابتکاری نگارش وام گرفته و به ثبت رسانده است و نوشتار همواره با استفاده از ظرفیت کلمات و علایم قراردادی و چینش زیبای آن ها در کنارهم، برای ثبت و حفظ فرهنگ ها، اصالت و تفکر آدمی نقش آفرین بوده و از منظر مفهومی و ارتباط بین فردی و احساسی می توان از نوشتن به عنوان جادوی بشری نام برد که تجارب را به اشتراک گذاشته و بستر ساز تعالی و رشد و فهم متقابل است.

امروزه از نویسندگان به عنوان زیربنای فکری جامعه نام برده می شود چرا که این قشر به گروه مرجع و کانون تولید ایده و فکر و یا جریان احساسی و دانشی هستند و هرچند هرکس سواد خواندن و نوشتن داشته باشد می تواند با قلمش از خود اثر نوشتاری به جا بگذارد اما خلق نوشتار هنرمندانه تنها کار شمار معدودی از افرادی است که احساسی لطیف، روحی بزرگ و دایره ادراک عمیق دارند و کم نیستند نویسندگان زبردستی که با وام گیری هدفمند از هنرآثاری ماندگار به جامعه هدیه داده که همواره زنده است و به عنوان سرمایه فرهنگی می درخشد.
بشر در قرن 21 که به جهان ارتباطات نوین و هنرهای برتر شهرت یافته زندگی می کند و ارزش نوشتار و قلم با وجود رشد روزافزون فناوری نوین هرگز کمرنگ نشده و هنوز هم پایه ارتباطات انسانی بعد از روابط چهره به چهره از بستر نوشتار و کلام می گذرد و زیباترین هنرهای ادبی و باارزش ترین مفاهیم علمی و مراودات و مناسبات با استفاده از درج کلمات بر سینه کاغذ و بستر مجازی ماندگار می شود و رونق کتابخانه های دیجیتال و ارتباطات از طریق شبکه های اجتماعی بخشی از اعمیت نوشتار را مهر تایید می گذارد و امروز هم اهالی قلم به عنوان شاغلان عرصه دانایی و ارتباطات با تحولات فناوری هم گام هستند و قلم و رسالتش را با همه مشکلات زندگی بر زمین نگذاشته اند.
در شهرستان خمین تاکنون بیش از 40 نویسنده در موضوعات ادبی، تاریخی، روان شناسی و علمی کتاب چاپ کرده اند و این حجم از آثار برای شهری کوچک در جنوب استان مرکزی بیانگر ظرفیت بالای فرهنگی است که باید دیده شود و حل مسایل اهالی این حوزه در کانون توجه مسئولان باشد.

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خمین گفت: ثمره قلم بسیار با ارزش است و جامعه زنده به تالیف، نوشنار و خلق ایده و اثر شناخته می شود.
آزاده محمدی افزود: امام راحل در راس نویسندگان و اندیشه ورزان خمین قرار دارد که تالیف های متعددی از ایشان به جای مانده و نیم نگاهی به آثار نویسندگان خمین وزن این شهر کوچک را در عرصه خرد و توانمندی در نوشتار برجسته می کند.
وی بیان کرد: اصحاب قلم خمین از حمایت صندوق هنرمندان بهره مند هستند و 2 انجمن ادبی نیز در این شهرستان ثبت شده است و یک انجمن نیز زیر نظر این اداره فعالیت دارد.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خمین با اشاره به محدودیت های ناشی از شیوع ویروس کرونا برای فعالیت عمومی محافل ادبی بیان کرد: به خاطر لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی فعالیت انجمن های ادبی محدود به فضای مجازی شده اما این ارتباط همواره ادامه دارد.
محمدی اظهار داشت: خرید کتاب از مولفان بومی از اقدامات وزارات فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای حمایت از نویسندگان است و این اداره پارسال 16 عنوان کتاب از مولفان بومی خمین خریداری کرده است.
وی ادامه داد: در هر سال بین 20 تا 50 جلد از تازه های نشر این شهرستان از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی خریداری می شود.

مدیر انتشارات پرپروک در خمین گفت: سالانه به طور متوسط 10 تا 15 عنوان کتاب در این شهرستان به چاپ می رسد.
امید خسروی با اشاره به فروش کتاب نویسندگان با وجود گرانی کاغذ افزود: مشکلات اقتصادی به شدت بر بازار چاپ و نشر اثر دارد چرا که مصرف کنندگان آثار نویسندگان مردم هستند و وقتی مردم نتوانند کتاب بخرند، نویسندگان هم مخاطبان عام خودشان را از دست خواهند داد.
این ناشر ادامه داد: چالش معیشت، نویسندگان ما را تهدید می کند و نویسنده ای که نتواند کار خود را به دست مخاطب برساند، انگیزه چندانی برای نوشتن نخواهد داشت و کسانی که از راه نوشتن ارتزاق می کنند، نسبت به بقیه نویسندگان وضع بدتری دارند و آسیب های جدی در انتظارشان است و آسیب جدی تر در ارتباطات فرهنگی از مسیر نوشتار است که با معضلات اقتصادی در حال رنگ باختن است.
خسروی گفت: نوشتن باید آورده ای حداقلی برای صاحبان قلم و استعدادهای ادبی کشور داشته باشد در حالی که هنر نوشتن با وجود پویایی و زیرساخت هنرهای دیگر بودن و با وجود مشکلات صنعت چاپ و گرانی کاغذ که ابزار ارایه اثر فکری نویسنده هستند هر روز در جامعه مهجور و و مهجورتر شود و نویسندگان ترجیح دهند در محیط مجازی و با گونه ای تیتروار حیات هنری خود را ادامه دهند.
یکی از نویسندگان اهل خمین گفت: مهم ترین مسئله ای که یک نویسنده به ویژه کسانی که نوقلم هستند، با آن دست و پنجه نرم می کند بیش از نوشتن اثر، چاپ آن است.
اعظم کمانی افزود: سختی های نویسندگی یک طرف و چاپ و نشر آثار تالیف شده، در طرف دیگر است و چالش اساسی بیشتر نویسندگان خمین کتاب هایی است که پس از پیمودن راه پرفراز و نشیب چاپ و نشر، روی دست آن ها می ماند.
وی تصریح کرد: یکی از مشکلات نویسنده ها این است که نمی توانند به عنوان یک شغل حرفه ای روی کارشان حساب کنند و این خیلی صدمه می زند.
یکی از نویسندگان خمین انتشار داستان در فضای مجازی را دلیل استقبال کم مردم از کتاب بیان کرد.
مژگان صادقی ادامه داد: گرانی کاغذ سبب افزایش قیمت کتاب شده در حالی که علاقه مندان به کتاب به ویژه داستان می توانند به صورت رایگان یا ارزان کتاب مورد علاقه خود را در فضای مجازی بخوانند.
وی تاکید کرد: نویسندگان به حمایت های بیشتری از سوی نهادهای فرهنگی نیاز دارند تا انگیزه نوشتن و خوب نوشتن را پیداکنند.

رئیس اداره کتابخانه های عمومی خمین برگزاری جلسات نقد و رونمایی از کتاب را از اقدامات این نهاد برای حمایت از نویسندگان شهرستان بیان کرد.
اشرف شمسی گفت: پنج کتاب در حوزه های مختلف پارسال در کتابخانه شهید بهشتی خمین با حضور مسئولان و نهادهای فرهنگی و اعضای انجمن ادبی شهرستان رونمایی شد.
وی افزود: شیوع ویروس کرونا برگزاری این جلسات را محدود کرده واستفاده از بستر فضای مجازی برای رونمایی و نقد کتاب مولفان بومی خمین در دستور کار اداره کتابخانه های عمومی این شهرستان است.

خمین با 105 هزار نفر جمعیت در نوار جنوبی استان مرکزی واقع شده است.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی