بولتن خبری روزانه روابط عمومی هلدینگ سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات
گزیده اخبار اقتصادی، فولادی و معدنی
روز سه شنبه 18 خرداد ماه 1400
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۷

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از رویترز، گروه هفت، متشکل از کشورهای دموکراتیک ثروتمند، تلاش خواهد کرد در آخرین اجلاس سران خود به جهانیان نشان دهد که غرب هنوز می تواند در جهت مقابله با بحران های بزرگ همکاری کند.

جو بایدن ، رئیس جمهور ایالات متحده، نیز سعی خواهد کرد با استفاده موقعیت این اجلاس که در دهکده ساحلی کاربیس بی انگلیس، موقعیت و نفوذ چند جانبه خود را پس از آشوب های دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ را باز پس گیرد.

رهبران انگلیس، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و ایالات متحده در تلاشند تا با بحث در مورد کووید-19 و تغییرات آب و هوایی نشان دهند که غرب می تواند با قدرت چین و روسیه رقابت کند.

بایدن پیش از این نشست این سوال را مطرح کرد که آیا دموکراسی ها می توانند گرد هم آیند و نتایجی واقعی برای مردم و در دنیایی که به سرعت در حال تغییر است به ارمغان آورند؟ آیا اتحاد و نهادهای دموکراتیک که تا حدود زیادی طی یک قرن گذشته شکل گرفته اند توانایی مقابله در برابر تهدیدات و دشمنان امروزی دارند؟ من معتقدم پاسخ مثبت است.

در نشست وزرای دارایی G7 توافق شد که نرخ مالیات شرکت ها به حداقل برسد و این تصمیم به گفته وزیر خزانه داری آمریکا منعکس کننده تمایل به همکاری در میان اعضای این گروه است.

بایدن روز پنجشنبه، یک روز قبل از آغاز نشست سه روزه رهبران جی هفت که از 21 تا 23 خرداد برگزار می شود، با نخست وزیر انگلیس، بوریس جانسون که ریاست این اجلاس را به عهده دارد دیدار خواهد کرد و سپس با ملکه الیزابت دوم در قلعه ویندزور ملاقات خواهد داشت.

بایدن بعد از این نشست، در سفری به بروکسل در دیدارهای ناتو و اجلاس اتحادیه اروپا شرکت خواهد کرد و جلسه ای نیز با ولادیمیر پوتین در ژنو خواهد داشت.

جی 7 در سال 1975 به عنوان محفل کشورهای ثروتمندجهان و برای بحث در مورد بحران هایی مانند تحریم نفتی اوپک تاسیس شد. کشورهای این گروه تولید ناخالص داخلی سالیانه 40 تریلیون دلار یا تقریباً کمتر از نیمی از اقتصاد جهان را در اختیار دارند.

احساس ناامنی در غرب به دلیل شیوع ویروس کرونا، تغییرات اقلیمی و به به هم خوردن بسیاری از مدل های اقتصادی آن افزایش یافته و این در حالیست که بروز قدرت سرسخت مسکو و ظهور چشمگیر چین به عنوان قدرت های بزرگ هویت غرب را به چالش کشیده است.

اجلاس 2021 G7 اولین دیدار رسمی روسای جمهور آمریکا، ایتالیا و ژاپن خواهد بود. همچنین آخرین اجلاسی است که آنجلا مرکل به عنوان صدراعظم آلمان در آن حضور خواهد داشت.

رهبران استرالیا، هند، کره جنوبی و آفریقای جنوبی نیز از مهمانان این نشست خواهند بود و در این بین، نارندرا مودی نخست وزیر هند مجبور است، به دلیل وضعیت کرونا در این کشور، از خانه در این جلسه شرکت کند.

برخی تحلیلگران معتقدند که در پس اطلاعیه های عمومی رهبران G7، مسایل مهمی از جمله نحوه برخورد با چین و روسیه، چگونگی به دست آوردن ثروت از دست رفته در بحران کرونا و چگونگی اطمینان از تجارت آزاد در جهانی که به سمت چین متمایل است صحبت خواهند کرد.

چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، هرگز عضو G7 نبوده است. روسیه که شش سال پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی به عنوان عضو هشتم در این گروه پذیرفته شد اما پس از الحاق شبه جزیره کریمه به این کشور و جدا کردن آن از اوکراین در سال 2014 به حالت تعلیق درآمد.

مسکو و پکن به G7 هشدار داده اند که از دخالت در امور این دو کشور خودداری کند. این اجلاس که قرار است تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شود با فعالیت نگران کننده گروه های مخالف جی هفت روبرو شده و قرار است هزاران معترض نسبت به محدودیت های قانونی و تغییرات آب و هوایی جهان اعتراض خود را ابراز کنند.

لینک خبر :‌ روزنامه همشهری
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۷ سایت های دیگر : ایران جیب

آفتاب نیوز :

طبق گزارش شرکت حسابرسی ارنست اند یانگ (EY) بریتانیا طی سال 2020 توانست 975 طرح سرمایه گذاری را جذب کنید در حالی که در این مدت فرانسه 985 پروژه خارجی را به دست آورد. با این حال لندن رتبه خود را به عنوان جذاب ترین شهر اروپا برای سرمایه گذاری از پاریس پس گرفت.

بریتانیا در مدت 18 سال اول بررسی سالانه سرمایه گذاری های خارجی در اروپا در صدر قرار داشت. با این حال این کشور در سال 2019 برای نخستین بار این جایگاه را از دست داد و فرانسه در رتبه نخست قرار گرفت که دلیل عمده آن چشم انداز نامشخص برای توافق تجاری بین بریتانیا و اتحادیه اروپا بود، توافقی که در آخرین دقایق کریسمس سال 2020 حاصل شد.

جذب سرمایه گذاری خارجی، هدف اصلی دولت محافظه کار بوریس جانسون است چرا که آن ها معتقدند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا می تواند آن را به مقصد جذاب تری تبدیل کند.

با این حال طبق این گزارش آلمان با تامین 930 پروژه در سال 2020 در جایگاه سوم اروپا قرار گرفت.

اما بعد از آلمان به ترتیب اسپانیا، بلژیک، لهستان، ترکیه، هلند، ایرلند و پرتغال قرار گرفته اند. گرچه در بین این کشور 8 کشور نسبت به سال 2019 با کاهش سرمایه گذاری روبرو شده اند اما ترکیه و لهستان در سال 2020 با رشد سرمایه گذاری مواجه شدند. به طوریکه در ترکیه 18 درصد افزایش سرمایه گذاری خارجی ثبت شده است و در لهستان این افزایش 10 درصدی بوده است.

به طور کلی اروپا با کاهش 13 درصدی سرمایه گذاری خارجی روبرو شده است به طوری که از 6 هزار 412 پروژه در سال 2019 به 5 هزار و 575 پروژه در سال 2020 رسیده است. از سال 2005 تاکنون بالاترین میزان سرمایه گذاری خارجی با 6 هزار و 653 پروژه در سال 2017 در اروپا بوده است.

با این حال شمار پروژه های سرمایه گذاری بریتانیا در سال 2020 در مقایسه با سال 2019، تنها 12 درصد کاهش یافته است اما این رقم در ارتباط با فرانسه که در سال 2020 در راس قرار گرفت 18 درصد افت نسبت به سال 2019 را نشان می دهد.

لینک خبر :‌ آفتاب نیوز
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸

او می گوید وقت آن رسیده که با ارتقای فرآوری در صنایع معدنی بازارهای صادراتی مان را تقویت کنیم. فروش مواد معدنی با قیمت ارزان سودی برای کشور ندارد و باید از طریق راه اندازی کارخانه های فرآوری در کنار معادن و صنایع معدنی ارزآوری داشته باشیم.

او باور دارد نه تنها در صنایع معدنی بلکه در صنایع نفتی هم باید به موضوع فرآوری اهمیت ویژه ای بدهیم. اسپهبد افزود: صادرات صنایع معدنی مانند روی و مس برای اقتصاد کشور اثرگذاری قابل توجهی دارد و سنگ آهن هم که فرآورده نهایی آن آهن است و پس از فرآوری آن به کنسانتره مازاد تولید را می توان برای صنایع فولادی سایر کشورها صادر کرد.

مشاور امور اکتشاف طرح توسعه معدن معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: در حال حاضر کارخانه های فولادسازی با کارنامه خوبی در کشور فعالیت می کنند و جایگاه خوبی را در دنیا داریم اما نباید اجازه دهیم که این صنعت ضعیف شود، امروز کارخانه هایی که در کنار معادن راه اندازی می شوند، می توانند نقش بسزایی در صادرات صنایع معدنی داشته باشند.

اسپهبد با بیان اینکه سنگ آهن نباید به صورت خام در اختیار سایر کشورها قرار گیرد، تصریح کرد: با توجه به پتانسیل های معدنی ایران می توانیم با افزایش اکتشافات در تامین سنگ آهن صنایع فولادی کشورهای حاشیه خلیج فارس ورود پیدا کرده و محصولات فرآوری شده را به بازارهای مختلف صادر کنیم. گرچه این امر مستلزم این است که سیاستگذاران و مجریان خام فروشی را برای همیشه در صنایع معدنی فراموش کنند.

لینک خبر :‌ بیرونیت
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸ سایت های دیگر : روند بورس امروز

به گزارش نبض بورس ، این پذیره نویسی که در 13 خرداد ماه 1400 مورد پذیرش قرار گرفته است، از ارزش ریالی 8 هزار میلیارد ریال برخوردار است.

این تعهد به صورت سندیکایی از سوی شرکت سرمایه گذاری غدیر به ارزش 20 هزار میلیارد ریال بوده است که تنها 8 هزار میلیارد آن توسط لوتوس انجام خواهد شد. دوره معاملاتی تعیین شده از 19 خرداد ماه لغایت 17 خرداد 1402 خواهد بود.

منبع:کدال

لینک خبر :‌ نبض بورس
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸ سایت های دیگر : پایگاه خبری ایراسین

بازار ؛ گروه صنعت: مقایسه تولید فولاد در سال 98 نسبت به سال 97 که 24 میلیون و 670 هزار تن فولاد بود حدود 10 درصد افزایش یافت و تولید فولاد در سال 99 نسبت به سال 98 نیز حدود 10 درصد رشد نشان داد.

ایران با منابع فراوان انرژی و سنگ آهن امکانات مناسبی در زنجیره تولید فولاد دارد و صنعت فولاد یکی از مهم ترین مزیت های نسبی اقتصاد ایران است.

علاوه بر منابع فراوان انرژی و سنگ آهن، ایران دارای مزیت های دیگری نیز برای تولید فولاد است که دسترسی به دریاها در شمال و جنوب کشور و تقاضای بالای بازارهای داخلی و خارجی برای انواع فولاد از مزیت های دیگر ایران برای تولید فولاد در جهان است و تاکنون در این صنعت در ایران سرمایه گذاری زیادی انجام شده است.

در حال حاضر وجود ذخایر عظیم گاز، ذغال و سنگ آهن، کسب درآمدهای ارزی ناشی از صادرات فولاد، بازار بکر داخلی و کشورهای همجوار، دسترسی به آب های آزاد و نیروی کار جوان تحصیل کرده و جویای کار از دیگر مزیت های بزرگ صنعت فولاد ایران محسوب می شود.

امسال تولید فولاد ایران به حدود 32 میلیون تن افزایش می یابد
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در تحلیل وضعیت صنعت فولاد کشور در پاسخ به سوال خبرنگار بازار گفت: هرچند که ظرفیت مجتمع های فولاد سازی در کشور بیش از 36 میلیون تن است اما پیش بینی ما این است که در سال جاری با توجه به برنامه ریزیهای انجام شده، حداقل تولید فولاد کشور به 32 میلیون تن افزایش خواهد یافت.

این عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه در سال گذشته مجتمع های فولاد سازی کشور در مجموع بیش از 30 میلیون تن فولاد تولید کردند، پیش بینی کرد: اگر سیاستهای حمایتی ادامه یابد و از صادرات آهن اسفنجی جلوگیری شود، ممکن است که میزان تولید فولاد در کشور در سال جاری به حدود 35 میلیون تن نیز افزایش یابد.

رضا شهرستانی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار بازار افزود: به نظر می رسد با صدور مجوز لازم برای صادرات فولاد شاهد رونق معاملات فولاد در داخل کشور و بازرهای صادراتی باشیم.

این عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران بیان کرد: خوشبختانه با صدور مجوز صادرات فولاد تولید کنندگان و تجار و بازرگانان می تواند در عرصه صادرات فولاد به بازارهای جهانی فعال شوند.

قیمت فولاد حداقل تا 18 ماه به همین منوال خواهد بود و پس از این مدت به علت افزایش قیمت انرژی و نفت، قیمت فولاد نیز در بازارهای جهانی روند رو به رشدی را تجربه خواهد کرد، زیرا صنعت فولاد سازی در مجموع صنعت انرژی بری است

سال گذشته بیش از 30 میلیون تن فولاد در ایران تولید شد
وی با اشاره به میزان تولید فولاد در سال گذشته در مجتمع های فولاد سازی کشور اظهارداشت: در سال گذشته بیش از 30 میلیون تن فولاد در کشور تولید شد که در مقایسه با سال 98 بیش از 10 درصد افزایش داشت.

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه با توجه به افزایش تولید فولاد در سال گذشته صادرات این محصول در مقایسه با سال 98 حدود 15 درصد کاهش یافت، گفت: کاهش صادرات فولاد کشور در سال گذشته برای ما زنگ خطر بزرگی بود که مراتب بارها به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شد و خوشبختانه با تغییراتی که در این وزارتخانه شاهد بودیم در نهایت وزارت صمت به این نتیجه رسید که با تجدید نظر در سیاست های اشتباه گذشته باید به صادرات فولاد تمرکز بیشتری داشته باشند.

شهرستانی با تحلیل بازار فولاد کشور یادآورشد: خوشبختانه بازار فولاد در کشور رو به رونق است و از طرفی با توجه به اینکه کشور چین تولید 60 میلیون تن فولاد ساختمانی را کاهش داده است تا 150 میلیون تن فولاد با کیفیت با ارزش افزوده بیشتری تولید کند، لذا پیش بینی ما این است که تولید و عرضه فولاد در کشور در آینده روند صعودی خواهد داشت.

با آغاز واکسیناسیون در بسیاری از کشورهای توسعه یافته برای دستیابی به واکسیناسیون 70 درصدی مردم به نظر می رسد که مصرف فولاد در این کشورها افزایش خواهد یافت

روند مصرف فولاد در جهان صعودی است
این عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهارداشت: از طرفی با آغاز واکسیناسیون در بسیاری از کشورهای توسعه یافته برای دستیابی به واکسیناسیون 70 درصدی مردم به نظر می رسد که مصرف فولاد در این کشورها افزایش خواهد یافت.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار بازار در خصوص قیمت فولاد در بازارهای جهانی افزود: به نظر می رسد که قیمت فولاد حداقل تا 18 ماه به همین منوال خواهد بود و پس از این مدت به علت افزایش قیمت انرژی و نفت، قیمت فولاد نیز در بازارهای جهانی روند رو به رشدی را تجربه خواهد کرد، زیرا صنعت فولاد سازی در مجموع صنعت انرژی بری است.

شهرستانی با بیان اینکه ممکن است در این مدت قیمت محصولات فولادی در داخل بین 5 تا 10 درصد افزایش یابد، گفت: هم اکنون قیمت شمش فولادی صادراتی به ازای هر تن 640 دلار است و در داخل قیمت هر کیلوگرم آن 13 هزار و 200 تا 300 تومان معامله می شود که قیمت هر تن آن در داخل حدود 13 میلیون و 200 تا 300 هزار تومان خواهد بود. یعنی با قیمت هر دلار 24000 تومان حدود 550 دلار می شود.

هم اکنون قیمت صادراتی ورق گرم 1100 دلار
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در خصوص قیمت ورق گرم در بازارهای صادراتی نیز بیان کرد: هم اکنون قیمت صادراتی ورق گرم 1100 دلار در هر تن است، اما در کشورمان قیمت آن به ازای هر کیلوگرم حدود 22 هزار تومان است.

شهرستانی در پاسخ به سوال خبرنگار بازار مبنی بر اینکه ارزیابی شما از آینده بازار فولاد کشور چیست؟ گفت: با توجه به برنامه های نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که همه آنها بر افزایش ساخت وساز مسکن تاکید دارند، به نظر می رسد که بازار فولاد ایران روند رو به رشدی را در آینده خواهد داشت.

عضوهیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در خاطرنشان کرد: صادرات 800 هزار تنی آهن اسفنجی در سال گذشته اشتباه بزرگی بود که به علت مصرف داخلی نباید تکرار شود، زیرا با توجه به سیاستهای بالا دستی میزان تولید فولاد در کشور می تواند به حدود 35 میلیون تن برسد.

برنامه ریزی برای تولید فولاد تا سال 1404 حدود 55 میلیون تن
هم اکنون برای تولید سالانه بیش از 55 میلیون تن فولاد در کشور برنامه ریزی شده است و قرار است تا سال 1404 بیش از 55 میلیون تن فولاد در ایران تولید شود که 35 میلیون تن آن برای مصارف داخلی و 20 میلیون تن آن برای صادرات در نظر گرفته شود.

ایران در تولید فولاد در سال 99 رتبه دهم جهان را از آن خود کرد، در صنعت مس هم اکنون رتبه 15 دنیا را به خود اختصاص داده ایم و به دنبال این هستیم که در پایان سال جاری رتبه دوازدهم دنیا از آن خود بکنیم.

ایران در میان 10 کشور نخست تولیدکننده فولاد جهان
بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد که اوایل سال جاری منتشر شد، ایران در فوریه 2021 (اسفندماه 99)، در جایگاه دهم بزرگ ترین تولیدکنندگان فولاد جهان قرار گرفته است.

در این آمار چین با تولید 83 میلیون تن، هند با 9.1 میلیون تن و ژاپن با 7.5 میلیون تن در رتبه های نخست تا سوم تولید فولاد در جهان قرار دارند.

پس از این کشورها، آمریکا با تولید 6.3 میلیون تن، روسیه با 5.7 میلیون تن، کره جنوبی با 5.5 میلیون تن، ترکیه با 3 میلیون تن، آلمان با 3.1 میلیون تن، برزیل با 2.8 میلیون تن و ایران با 2.3 میلیون تن، جایگاه های چهارم تا دهم را به خود اختصاص داده اند.

همچنین بر اساس گزارش انجمن بین المللی فولاد در پایان سال 2020 تولید فولاد در جهان به بیش از یک میلیارد و 70 تن رسید که در این مدت، چین با سهم 57.6 درصد (963 میلیون تن) از کل تولید فولاد خام، بزرگترین تولید کننده فولاد خام جهان بود.

بعد از آن هند با 89 میلیون تن در رتبه دوم قرار گرفت و سهم 5.3 درصدی را از آن خود کرده است. ژاپن هم با 76 میلیون تن در رتبه سومین کشور تولید کننده بزرگ فولاد در سال 2020 بود و سهم 4.5 درصدی از کل تولید فولاد جهان را کسب کرده است.

طبق گزارش انجمن بین المللی فولاد در این رده بندی به ترتیب آمریکا، روسیه، کره جنوبی، آلمان، ترکیه، برزیل، ویتنام رتبه های چهارم تا دهم را به خود اختصاص داده اند و ایران در جایگاه یازدهم بزرگترین تولیدکنندگان فولاد خام جهان قرار گرفت و بعد از ایران کشورهای تایوان، اوکراین، ایتالیا، مکزیک، فرانسه، اسپانیا و کانادا به ترتیب در رتبه های دوازدهم تا هجدهم قرار گرفتند.

با توجه به وجود امکانات و منابع مورد نیاز، هرچه زنجیره تولید فولاد در ایران توسعه یابد توجیه اقتصادی دارد زیرا کشورمان در این بخش مهم اقتصاد جهانی دارای مواد اولیه و انرژی مورد نیاز صنعت فولاد است و این صنعت دارای مزیت نسبی برای اقتصاد ایران محسوب می شود که باید از این مزیت به خوبی استفاده شود.

لینک خبر :‌ تحلیل بازار
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸

در روزهای بعد از تعطیلی سه روزه و با باز شدن بازار در روز دوشنبه شاهد رشد قیمت غیرمنطقی و گرانی در بازار آهن و فولاد ایران هستیم. این موضوع در آستانه ورود به انتخابات کمی با چارچوب های سال های گذشته تناقض دارد. در ادامه به ارزیابی این موضوع واحتمال تثبیت قیمت ها در این حوالی قیمت ها خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.

قیمت فروش داخلی ورق فولاد به دلار نسبت به سال پیش حدود 3 برابر افزایش یافته است. افزایش شدید قیمت فروش داخلی فولاد ناشی از دو عامل قیمت بالا و غیرواقعی دلار و افزایش قیمت جهانی فولاد می باشد. در شوک های قیمت ارز 3 سال گذشته بنگاه های صنعتی و معدنی و به ویژه فولادی قیمت فروش تولیدات خود را به دلار قیمت گذاری کرده اند و در سوی دیگر توسط دولت قیمت نهاده های تولید آنها (سنگ آهن، گاز، برق، نیروی کار و ...) و مالیات آنها پایین نگه داشته شده و سرکوب گردیده است.

قیمت دلار بالا و غیرواقعی هر چند منافع رانتی کلانی را نصیب تولیدکنندگان صنعتی و معدنی می کند، اما با تاثیر مستقیم بر روی افزایش قیمت کالاها از مواد غذایی تا خودرو و ساختمان، رکود و گرانی را تشدید می کند. این موضوع مسئله ای نیست که بتوان ساده از کنار آن گذشت. متاسفانه گرانی قیمت فولاد و آهن تاثیر مستقیمی در نرخ تورم خواهد داشت. در این مقطع به نظر می رسد که چیزی جز هیجانات کاذب بازار به این موضوع دامن نزده است.

گرانی قیمت فولاد و آهن را از بازار میلگرد بررسی می کنیم. بنا بر برخی شنیده ها از بازار میلگرد آجدار، متاثر از معاملات شمش در بورس کالا؛ و در ادامه روند صعودی و اعلامی های سقف نشینان این بازار؛ توام با افزایش قیمتی حول 50 تا 250 تومان بوده است که با مکانیزم های قیمت گذاری فعلی فاصله دارد. دیروز در خلال جلسه دورهمی کلاب هاوس مجله صمت در جواب برخی از افرادی که که از سمت فولادسازان حضور داشتند و تکیه کلام انها روی این موضوع بود که ان قدر قیمت بالا ببرند که تقاضا عقب نشینی کند و به نوعی روی سلامت عرضه و تقاضا و عدم وجود خط قرمز در سقف معتقد بودند. ب

یان شد که مدتی است به سلامت تقاضای وارده به بورس کالا تحلیلگران مشکوک شده اند. چرا که وقایع بازار داخلی ما این روزها این موضوع را به روشنی تایید می کند. لذا نمی توان به سلامت عرضه ها و تقاضاها دامن زد. این موضوع به شدت شبیه به داستان قیت ها در بورس تیرماه سال گذشته است. ادامه این روند به شدت به ضرر مصرف کننده تمام خواهد شد.

اصول قیمت گذاری و گرانی قیمت فولاد و آهن از شمش نشات می گیرد. در جایی که همین شمش در بازار با نرخ هایی به مراتب پایین تر خریدار ندارد چگونه است که در بورس کالا به فروش میرسد.؟ به نظر می رسد که سناریوی ایجاد شده در روند صعودی نرخ عرضه شمش بلوم در بورس کالا و معاملات انجام شده؛ بیشتر با برخی پیش هماهنگی هایی در سمت تقاضا و خارج از بورس کالا، صورت گرفته است. لذا نمی توان ملاک را بر سلامت عرضه و تقاضای بورس کالا قرار داد.

اصلا این موضوع خود می تواند یک عامل مهمی در گرانی قیمت فولاد و آهن در روزهای اخیر باشد. لذا جنبه ملتهب کننده این موضوع بیشتر از جنبه تسهیل گر موضوع است. چراکه به تعداد ادم های فعال در بازار، راه هایی برای دور زدن سلامت عرضه و تقاضا وجود دارد. لذا در برهه فعلی نمی توان بازار را با رویکردهای کلاسیک علم اقتصاد کنترل کرد. متاسفانه بالا رفتن نرخ های جهانی نیز این فرصت را برای التهاب هر چه بیشتر بازار فولاد داخلی فراهم آورده است.

موضوع گرانی قیمت فولاد مسئله ی بسیار حیاتی است. این روند در صورت تداوم می توان صنعت ساخت و ساز را نابود کند. تا همین لحظه نیز شاهد ورشکستیگی و بی نتیجه ماندن پروژه های سگین ساخت و ساز بوده ایم. لذا در این خصوص که حداقل میبایست یک خط قرمزی در عدم تجاوز از قیمتهای جهانی در بورس وجود داشته باشد بین تمامی تحلیلگران اتفاق آرا وجود دارد. در شرایطی که دلار با افزایش 300تومانی به 24هزار و 430هزار تومان رسید، قیمت محصولات فولادی نیز همگام با افزایش نرخ ارز سیر صعودی به خود گرفت به نحوی که همه شرکت های میلگرد افزایش 50تا 300تومانی رسمی قیمت ها را اعمال کردند.

نرخ انواع مقاطع فولادی که از ابتدای هفته جاری متاثر از عوامل مختلف به خصوص رسیدن نرخ دلار به بیش از 24هزار تومان افزایش 500 تا هزار و 200تومانی در هر کیلوگرم را شاهد بود، دیروز (دوشنبه) با بازگشت نرخ دلار به کانال 23هزار تومان در موارد محدودی سیرنزولی به خود گرفت اما در بیشتر اقلام قیمت افزایش یافته روز یکشنبه تثبیت شد و در مواردی نیز افزایش یافت. مطابق روال سابق افزایش قیمت محصولات فولادی در روز یکشنبه هفته جاری اغلب شرکت های عرضه کننده این اقلام از اعلام قیمت فروش محصولات خودداری یا قیمت هایی را به مشتریان اعلام کردند که نسبت به هفته گذشته افزایش محسوسی داشت.

دیروز و پس از بازگشت نرخ دلار به کانال 23 هزار تومان، گرچه شدت افزایش قیمت این محصولات کندتر و نرخ افزایش یافته اغلب این اقلام تثبیت شد اما قیمت برخی مقاطع فولادی همچنان صعودی بود. گرانی قیمت فولاد با توجه به آیتم های ذکر شده به احتمال زیاد تا انتهای هفته گریبان بازار را خواهد گرفت. این نوسان قیمت ها در شرایطی است که در بخش عرضه و تقاضای مقاطع فولادی اتفاق خاصی نیفتاده و فعالان صنفی همچنان از تداوم رکود در بازار بی مشتری محصولات فولادی خبر می دهند. با این روند تشکل های صنفی عواملی را در نوسان نرخ مقاطع فولادی دخیل می دانند که همانند بازار سایر کالاهای واسطه ای و سرمایه ای متاثر از شرایط اقتصادی کشور به خصوص هجوم سرمایه های سرگردان و تحریک انگیزه سودجویی برخی عرضه کنندگان، واسطه ها و دلالان است.

به واسطه گرانی قیمت فولاد و آهن در روزهای اخیر شاهد تحرکات قیمتی در بازارهای فولادی و آهنی بوده ایم. این امر موجب شد تا قیمت هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد با افزایش هزار و 200 تومانی از 13هزار و 800 به مرز 15 هزار تومان افزایش یابد. البته بازار نبشی و ناودانی با ثبات نسبی همراه بود و نرخ هر کیلوگرم از این اقلام به طور متوسط افزایش 50تا 100تومانی را تجربه کرد. همچنین بازار پروفیل نیز برخلاف سایر مقاطع فولادی نسبتا آرام بود؛ اما اوج افزایش دلاری قیمت محصولات فولادی در بازار انواع تیر آهن رقم خورد و شاخه های پر فروش این محصول رشد 10تا 100هزار تومانی داشت. براساس آخرین گزارش متال بولتن قیمت شمش صادراتی ایران در محدوده 640 تا 690دلار بود و روند افزایش قیمت محصولات فولادی در بازار کشور با بازارهای جهانی همخوانی نداشت.

فولادسازان بزرگ ضمن اینکه باید دندان طمع را از بازار داخلی بکشند. باید نسبت به عدم تجاوز نرخ داخلی فولاد در بورس کالا نسبت به نرخ های صادراتی با ترازوی دلار نیمایی به شدت حساسیت نشان داده و خودشان مراقب باشند. گرانی قیمت فولاد و آهن تا یک جایی می تواند برای تولیدکننده سودهی داشته باشد.

از یک جایی به بعد با بالابردن هزینه مواد اولیه دود آن به چشم تولیدکننده نیز خواهد رفت. چراکه این نوع التهابات و این نوع معاملات و پیش قراول شدن معاملات بورس کالا در محرک گرانی های بازار و فاصله ان با نرخ های کف بازار؛ بدون شک تبعاتی را به همراه خواهد داشت. در نهایت دود آن به واسطه برخی زیاده خواهی ها، با دخالت چماق های نظارتی و سرکوبی که ممکن است مجددا از سمت ارکان های نظارتی دولت و نظام بر سر این بازار فرود آید؛ به چشم همه ارکان زنجیره تامین خواهد رفت.

این مطلب بدون برچسب می باشد.

لینک خبر :‌ آرتان پرس
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۷ سایت های دیگر : دنیای معدن

به گزارش کدال نگر بورس24 ، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر سهامداران خود را برای شرکت در مجمع عمومی عادی سالیانه فراخواند.

لینک خبر :‌ بورس24
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۷

مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت سرمایه گذاری و توسعه گل گهر با حضور سهامداران این شرکت برگزار شد. در ابتدای نشست مجمع عمومی،مدیرعامل شرکت، گزارشی از عملکرد سال مالی 99 ارائه داد.

لینک خبر :‌ اقتصاد کرمان
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸

به گزارش قدس آنلاین، خام فروشی مواد معدنی سال هاست که مورد انتقاد کارشناسان اقتصادی کشور قرار دارد و با وجود تاکید همیشگی مسئولان دولتی و مجلس، همچنان شاهد برقراری این موضوع در کشور هستیم و در این مورد نظرات مختلفی از سوی مدیران و کارشناسان مطرح می شود.

خداداد غریب پور رئیس سابق سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران درباره راهکارهای کاهش خام فروشی مواد معدنی در دولت آینده اظهار داشت: بحث ممانعت از خام فروشی در حال تبدیل به یک فرهنگ است.

وی با بیان اینکه فروش کالاهای با ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی منجر به ارزش افزوده ملی، ایجاد اشتغال و مانع از هدررفت منابع کشور می شود، افزود: به جای صادرات مواد خام مانند سنگ آهن و شمش و کنسانتره مس و محصولات پایین دست باید مواد با ارزش افزوده بالاتری تولید و صادر شود.

غریب پور پرداخت مشوق های مالیاتی به تولیدکنندگانی که مواد با ارزش افزوده بالاتری تولید می کنند را به عنوان یک راهکار اساسی در این بخش مطرح و اظهار داشت: برای صادرات کالای با ارزش افزوده بالا و ممانعت از خام فروشی نیازمند تعریف مجموعه ای از سیاست های تعرفه ای و مالیاتی و حمایت های قانونی هستیم.

* مشکل از شیوه نامه های ضعیف است

علی عباسی لرکی، دبیرکل انجمن فرهنگ سازی اقتصاد مقاومتی نیز در این مورد با بیان اینکه بخشی از سیاست های اقتصاد مقاومتی مربوط به موضوع خام فروشی است، گفت: جلوگیری از خام فروشی نیازمند تشکیل یک نهضت با مشارکت همه اقشار و بخش خصوصی است.

وی، تعریف امتیازات و مشوق های مختلف برای تولیدکنندگان این بخش را با هدف جلوگیری از خام فروشی را ضروری دانست و افزود: این کار برای اقتصاد کشور و رونق تولید و اشتغال زایی مفید خواهد بود.

دبیرکل انجمن فرهنگ سازی اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: خوشبختانه مشکل قانونی در این حوزه وجود ندارد و مشکل از شیوه نامه ها و آئین نامه های ضعیف است.

* تعدیل خام فروشی، جلوی مفاسد را می گیرد

حجت الاسلام کاظم موسوی، نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز با بیان اینکه کشور ما سرشار از مواهب طبیعی و منابع خدادادی است، گفت: تحریم های دشمن که به جای خود، اما ما هم باید خودتحریمی را کنار بگذاریم و از این مواهب الهی نهایت استفاده را ببریم.

وی افزود: تعدیل خام فروشی و انضباط بخشی به اقدامات علاوه بر اینکه جلوی مفاسد را خواهد گرفت به تأمین مواد اولیه برای تولیدات نیز کمک زیادی خواهد کرد.

نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به جولان دلالان و سوداگران در زمینه خام فروشی، اظهار داشت: این افراد به دور از چشم نظارتی مجلس و سازمان بازرسی کل کشور و سازمان های بازرسی دولتی این کارها را انجام می دهند.

موسوی، پیاده سازی سیاست های اقتصاد مقاومتی را نیازمند اراده و همت جدی در مسئولان دانست و افزود: دستگاه قضا و سازمان بازرسی کشور باید برای از بین بردن زمینه های فساد در این حوزه اقدام کنند و البته مجلس هم در این مورد وظایف و تکالیفی دارد.

* خام فروشی همیشه هم بد نیست

بهرام شکوری رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران نیز در این مورد معتقد است: تبدیل مواد معدنی خام به مواد ارزشمند با ارزش افزوده بالا، عزم و اراده جدی فعالان این حوزه و حاکمیت را می طلبد که البته تاکنون هم این اتفاق افتاده است.

وی، تولید آلیاژ با حجم کمتر را برای درآمدزایی بیشتر ضروری دانست و افزود: البته خام فروشی همیشه هم بد نیست و در برخی موارد از جمله سنگ کاری تزئینی و با توجه به تغییر ذائقه مردم لازم است.

شکوری، با بیان اینکه فرآوری بخشی از ذخایر معدنی و همچنین صادرات بخشی از این مواد به صورت خام می تواند برای کشور ارزآوری داشته باشد، گفت: این ارز می تواند در بخش های دیگر کشور سرمایه گذاری شود.

رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: کشور ایتالیا با اینکه مهد تولید سنگ های تزئینی دنیاست و هیچ مشکلی هم در تجهیزات و فناوری ندارد اما 22 درصد سنگ خود را به صورت خام به دنیا صادر می کند.

وی با انتقاد از اینکه به جای ارائه مشوق در این حوزه، مانع تراشی و تنبیه صورت می گیرد، گفت: همه فعالان معدنی در کل زنجیره تولید و عرضه با مشکلاتی مواجه هستند لذا اگر محصولشان ارزش افزوده پایینی دارد نباید آنها را تنبیه کرد و برعکس باید مشوق هایی را به آنها پرداخت.

شکوری تأکید کرد: بهتر است به جای عوارض بستن، اجازه ندهیم که تولیدکننده بیشتر از نیاز، تولید کند و اگر هم تولید کرد محصولش را با قیمت جهانی خریداری کنیم و یا اجازه دهیم که زنجیره بعدی تکمیل شود.

وی از قیمت گذاری دستوری و صدور مقررات و بخشنامه های خلق الساعه در دولت های مختلف انتقاد کرد و گفت: مقررات و بخشنامه های اضافی باید حذف شوند.

وی تصریح کرد: متأسفانه هیچ یک از برنامه های حمایتی از جمله مشوق های صادراتی و حمایت از نمایشگاه ها و تسهیلات ارزان قیمت عملیاتی نشدند و پروانه بهره برداری هم که قرار بود به عنوان وثیقه قبول کنند نیز عملی نشد.

شکوری، تعریف استراتژی جایگزین صادرات را پیشنهاد و اظهار کرد: وضع تعرفه برای کالاهای مشابه وارداتی، وام های کم بهره، معافیت های مالیاتی، کمک های فنی و مالی، بسترسازی برای استفاده از آخرین تکنولوژی های روز دنیا از جمله مسائلی هستند که باید عملیاتی شوند اما متاسفانه تاکنون اتفاقی نیفتاده است.

رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران گفت: رئیس جمهور آینده به تنهایی نمی تواند کاری انجام دهد، لذا باید عزم ملی در کشور شکل بگیرد و همه دستگاه ها و نهادها همکاری کنند.

حالا که در آستانه تشکیل دولت جدید قرار داریم، باید دید چه برنامه ای در این خصوص طی ماه ها و سال های آینده عملیاتی می شود و مسئولان اقتصادی دولت آینده چه دستورالعمل هایی را در این مورد اجرایی خواهند کرد.

برخی کاربران سامانه فارس من با ثبت سوژه ای با عنوان خطر ورود دلال ها به واگذاری غیرشفاف معادن راکد خواستار پیگیری این موضوع شدند.

منابع قدس آنلاین

1399 تمامی حقوق سایت متعلق به صدای جمهوری اسلامی ایران است

لینک خبر :‌ رادیو گفت و گو
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸ سایت های دیگر : بیرونیت دنیای معدن

براساس گزارش متال بولتن بهای هر تن سنگ آهن 65 درصد برزیل تحویل بندر چیندائو در چین در روز 4 ژوئن با رشدی 82/ 5 درصدی نسبت به نرخ قبلی معامله این محصول به 238 دلار رسید. همچنین میزان پریمیوم اعلامی برای سنگ آهن برزیل تحویل بندر چیندائو نیز با افزایشی 21/ 7 درصدی به 5/ 59 دلار به ازای هر تن رسید. این رشد نرخ شامل حال معاملات فیوچرز سنگ آهن نشد و قیمت نهایی سنگ آهن در معاملات فیوچرز بورس کالای دالیان در روز جمعه 4 ژوئن به هزار و 168 یوآن برابر 183 دلار به ازای هر تن رسید. این رقم نسبت به قیمت نهایی سنگ آهن در این بازار در روز پنج شنبه 3 ژوئن 5/ 25 یوآن کمتر بود. در حالی بهای سنگ آهن در فروش های فیوچرز کاهش داشت که نرخ شمش و محصولات فولادی در فروش فیوچرز بورس شانگهای افزایشی بود. به عنوان مثال قیمت میلگرد فولادی چین تحویل یک ماه بعد در روز 4 ژوئن رشدی 21/ 2 درصدی نسبت به نرخ روز قبل خود داشت و به 4 هزار و 860 یوآن به ازای هر تن رسید؛ همچنین نرخ میلگرد فولادی برای فروش 2 ماه بعد در این بازار در روز 4 ژوئن رشدی 52/ 4 درصدی داشت و به 5 هزار 65 یوآن به ازای هر تن رسید. با توجه به پیش بینی رشد تولید فولاد در چین در ماه ژوئن افزایش بهای نرخ سنگ آهن برای فروش های تحویل فوری قابل توجیه است؛ اما تضعیف بهای سنگ آهن در فروش های فیوچرز در عین رشد بهای شمش و محصولات فولادی در این نوع معاملات موضوعی است که می توان دلیل آن را در تصمیم جدید چین در کاهش بیشتر تولید فولاد در تانگشان و استان جیانگ سو جست وجو کرد. این روزها احتمالی مبنی بر وضع محدودیت های جدید برای فولادسازان چینی در برخی شهرها به منظور کاهش آلودگی هوا منتشر شده که اجرایی شدن آن به افت بیشتر تولید فولاد در مناطق ذکر شده در چین می انجامد. انتشار این خبر که به کاهش تقاضا برای سنگ آهن در چین ظرف هفته های آینده می انجامد سیگنالی در جهت کاهش بهای معاملات فیوچرز این محصول بود. در عین حال عملیاتی شدن این محدودیت جدید با کاهش تولید فولاد در چین زمینه رشد قیمتی را در این کشور فراهم کرده و به افزایش نرخ این محصول می انجامد. اگرچه شمش و محصولات فولادی در بازار داخلی چین در مسیر صعود قیمتی قرار گرفته اند، اما با نزدیک شدن به فصل تابستان که زمان آغاز باران های موسمی و سیل آسا در این کشور است انتظار می رود که اندکی از رونق بازار داخلی شمش و محصولات طویل فولادی این کشور کاسته شود. عموما در این فصل با آغاز بارندگی های سیل آسا از میزان فعالیت های ساخت وساز در این کشور کاسته می شود که این موضوع به کاهش تقاضا برای محصولات طویل فولادی از جمله میلگرد و تیرآهن می انجامد.

لینک خبر :‌ دنیای اقتصاد
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸

گروه شرکت ها : در پی عرضه سقف قیمت شمش فولاد به نرخ جهانی در بورس کالا، شمش فولاد از سوی خصوصی ها نیز با رشد قیمت مواجه شد.در معاملات روز دوشنبه 17 خرداد ماه جاری، شمش فولاد کیمیا با افزایش نرخ 300 تومانی در هر کیلو مورد مبادله قرار گرفت.

لینک خبر :‌ دنیای اقتصاد

به گزارش ایسنا به نقل از بلومبرگ، به نظر می رسد که تشدید اختلافات آمریکا با چین بار دیگر اثر فوری بر روی مناسبات تجاری آن ها داشته است: طبق اعلام اداره گمرک چین، در ماه می این کشور 13.11 میلیارد دلار واردات از آمریکا داشته که این رقم نسبت به ماه قبل 83 میلیون دلار کمتر شده است. این اتفاق در حالی رخ می دهد که که رشد واردات چین از دیگر کشورهای جهان نسبت به ماه قبل 51.1 درصد اندازه گیری شده که بزرگ ترین رشد ثبت شده یک دهه اخیر بوده است.

نرخ بیکاری آمریکا تا پایان ماه می رقم 5.8 درصد را ثبت کرد. این نرخ بیکاری کمترین نرخ 11 ماه اخیر است. از آوریل پارسال که نرخ بیکاری آمریکا با رسیدن به 14.8 درصد رکوردشکنی کرد، روند نزولی بیکاری ادامه داشته است. با این حال نرخ بیکاری بزرگ ترین اقتصاد جهان هنوز فاصله زیادی با نرخ بیکاری 3.5 درصدی ثبت شده در ماه فوریه دارد یعنی پیش از آن که بخش بزرگی از اقتصاد آمریکا بر اثر کرونا به تعطیلی کشیده شود.

وضعیت بازار کار در کشورهای اروپایی رو به بهبود رفته است. طبق اعلام مرکز آمار اتحادیه اروپا، تا پایان ماه آوریل نرخ بیکاری در منطقه یورو با 0.1 درصد کاهش نسبت به مدت مشابه ماه قبل به 8.0 درصد رسید. این نرخ بیکاری کمترین نرخ بیکاری ثبت شده در کشورهای عضو اتحادیه اروپا در چهار ماه اخیر بوده است. تخمین زده می شود 15 میلیون و 380 هزار مرد و زن در سطح اتحادیه اروپا بیکار باشند که از این تعداد، 13 میلیون و 30 هزار نفر ساکن کشورهای منطقه یورو بوده اند.

چشم انداز اقتصادی جهان با بهبود سرعت واکسیناسیون در حال بهتر شدن است تا جایی که طبق اعلام سازمان توسعه و همکاری اقتصادی انتظار می رود متوسط رشد اقتصادی سال آینده 5.8 درصد باشد و این روند رو به رشد ادامه پیدا کند و رشد 4.4 درصدی به طور متوسط برای کشورهای جهان در سال آینده به ثبت برسد. در گزارش قبلی این سازمان، متوسط رشد اقتصادی کشورهای جهان را برای امسال 5.6 درصد و برای سال آینده چهار درصد پیشبینی شده بود.

اخبار مربوط به ویروس کرونا کماکان هم مربوط به اخبار خوب و هم مربوط به اخبار بد است و این مساله باعث می شود ریسک کرونا کماکان یک عامل مهم در محاسبات معامله گران باشد. شرکت مدرنا که پیشتر نیز کارایی واکسنش به میزان بسیار بالایی اثبات شده بود از کارایی نزدیک به 100 درصد واکسن خود در جلوگیری از مرگ و میر افراد 12 تا 18 ساله خبر داده است. از طرف دیگر اما افزایش ابتلا به کرونا در استرالیا دولت را مجبور به قرنطینه مجدد شهر ملبورن کرد.

شیوع کرونا کماکان تاثیر زیادی در وضعیت کسب و کارها در سطح اتحادیه اروپا داشته تا جایی که در سه ماهه نخست امسال رشد کسب و کارهای جدید تنها 0.3 درصد بوده است. از طرف دیگر کاهش مخارج مصرف کنندگان باعث شده تا طی همین مدت میزان ورشکستگی در بین کسب و کارها اروپایی به نسبت سه ماهه قبل آن 5.8 درصد بیشتر شود که این رقم طی یک سال اخیر بی سابقه بوده است. رکورد رشد ورشکستگی در اروپا مربوط به بهار سال 2015 بوده است.

با وجود افزایش سطح فعالیت های اقتصادی، میزان فروش خانه های جدید آمریکا در ماه آوریل به 863 هزار واحد رسید که این رقم نسبت به ماه قبل آن 5.9 درصد کاهش یافته است. این رقم که 127 هزار واحد کمتر از پیش بینی های قبلی است، بیش از همه متاثر از کاهش 13.7 درصدی فروش خانه در مناطق شمال شرقی رقم خورده است. نواحی غرب میانه با کاهش 8.3 درصدی و جنوبی با کاهش 7.9 درصدی در رده های بعدی قرار دارند. میانگین قیمت مسکن هم 374 هزار دلار بود.

در نشست اخیر اعضای کمیته بازار باز بانک مرکزی آمریکا بر ادامه سیاست های محرک فعلی تا زمان مشاهده بهبود قابل توجه شرایط اقتصادی تاکید شد. آن طور که منابع خبری از مفاد این جلسه گزارش داده اند، امکان تغییر در رویه فعلی و اتخاذ یک رویکرد انقباضی وجود دارد اما با توجه به تمایل اعضا برای رشد بیشتر اقتصادی انتظار نمی رود این اتفاق در آینده نزدیک رخ دهد و احتمالا افزایش نرخ بهره در انتهای سال جاری میلادی یا ابتدای سال آینده اعمال خواهد شد.

تاکنون بیش از 174 میلیون و 241 هزار و 726 مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین سه میلیون و 748 هزار و 69 نفر جان خود را از دست داده اند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با 612 هزار و 387 نفر، برزیل با 473 هزار و 495 نفر، هند با 351 هزار و 186 نفر، مکزیک با 228 هزار و 804 نفر و پرو با 186 هزار و 511 نفر بوده است.

جوزف اشتلوتسفوتز - کارشناس ارشد سرمایه گذاری در موسسه اوپنهایمر اینوستمنتز - گفت: کم کم در حال بازگشت به سطح اقتصادی قبل از آغاز کرونا هستیم و این یک پیشرفت بزرگ و نشانه ای دلگرم کننده در غلبه بر یکی از جدی ترین بحران های مالی معاصر است. در نیمه دوم امسال مطمئنا اخبار بهتر بیشتری خواهیم داشت اما قطعا روزهای پرنوسان بازارهای مالی تکرار خواهد شد چرا که هنوز هیچ کس نسبت به اینکه بحران به طور کامل پشت سر گذاشته شده است اطمینان ندارد.

بورس آمریکا

در وال استریت بیشتر شاخص ها نزولی بودند؛ تا جایی که دو شاخص از سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند.

شاخص داوجونز ایدانستریال اوریج با 0.36 درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح 34 هزار و 630.24 واحد بسته شد. شاخص اس اند پی 500 با 0.08 درصد ریزش تا سطح 4226.46 واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی نزدک کامپوزیت با 0.49 درصد صعود در سطح 13 هزار و 881.72 واحدی بسته شد.

بورس های اروپایی

در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص "فوتسی 100" بورس لندن با 0.12 درصد افزایش نسبت به روز قبل و در سطح 7077.22 واحد بسته شد. شاخص "دکس 30" بورس فرانکفورت در آلمان با کاهش 0.1 درصدی و ایستادن در سطح 15 هزار و 677.15 واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص "کک 40" بورس پاریس با پیشروی 0.43 درصدی در سطح 6543.56 واحد بسته شد. در مادرید شاخص "ایبکس 35" 0.81 درصد بالا رفت و به 9163.30 واحد رسید.

بورس های آسیایی

در معاملات بورس های آسیا، شاخص ها عملکرد بدی داشتند؛ تا جایی که شاخص "نیک کی 225" بورس توکیو ژاپن با صعود 0.27 درصدی تا سطح 29 هزار و 19.24 واحدی بالا رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگ کنگ 0.45 درصد پایین رفت و در سطح 28 هزار و 787.28 واحد بسته شد. در چین شاخص "شانگهای کامپوزیت" ریزش 0.09 درصدی را تجربه کرد و در سطح 5277.63 واحد بسته شد. در استرالیا شاخص "اس اند پی اس اند ایکس 200" بورس سیدنی با 0.18 درصد کاهش و ایستادن در سطح 7281.89 واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخص های مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن نزولی بود. (معیار محاسبه تغییرات قیمتی، ساعت پایانی معاملات روزانه بورس نیویورک بوده است.)

نفت

در بازار طلای سیاه روند قیمت ها نزولی بود. هر بشکه نفت "وست تگزاس اینتر مدیت" با 0.14 درصد کاهش به 69.24 دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با ریزش 0.12 درصدی به ازای 71.50 دلار در هر بشکه مبادله شد.

طلا و نقره

همچنین در بازار فلزات گران بها، بهای هر اونس طلا با افزایش 0.4 درصدی نسبت به روز قبل در سطح 1899.07 دلار معامله شد. هر اونس نقره با افزایش 0.23 درصدی به ازای 28.05 دلار مبادله شد.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸ سایت های دیگر : خبرگزاری برنا اعتماد آنلاین

به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از رویترز، محمد بارکیندو در حاشیه کنفرانس مجازی اجلاس بین المللی نفت نیجریه گفت اوپک تغییرات آب و هوایی را انکار نمی کند اما اقتصاد جهان هنوز به نفت نیاز دارد.

وی افزود: همه کشورهای عضو را به تداوم سرمایه گذاری بر روی انرژی های تجدیدشدنی تشویق می کنیم و البته همچنان به تامین تقاضا برای سوخت های هیدروکربنی ادامه می دهیم.

دبیرکل اوپک گفت: این سازمان و متحدانش انتظار دارند ذخایر نفت در ماه های آتی بیش از پیش کاهش یابد؛ موضوعی که نشان می دهد تلاش های تولیدکنندگان این محصول برای حمایت از بازار موفق بوده است.

بارکیندو افزود: در ماه آوریل (فروردین) ذخایر نفت کشورهای توسعه یافته جهان به میزان 6.9 میلیون بشکه کاهش داشت که 160 میلیون بشکه پایین تر از مدت مشابه در سال گذشته بوده است.

به نوشته رویترز، بارکیندو که برای اولین بار این آمار را به طور علنی مطرح می کرد افزود: انتظار داریم روند کاهشی در آینده ادامه یابد.

اوپک پلاس شامل اعضای اوپک و متحدان آن در ماه آوریل تصمیم گرفتند از ماه مه تا ژوئیه (اردیبهشت تا تیر) 2.1 میلیون بشکه نفت در روز به بازار اضافه کنند. تولیدکنندگان با پایبندی به این تصمیم در نشست هفته گذشته باعث افزایش قیمت های نفت شدند.

بارکیندو گفت: بازار همچنان واکنش مثبتی به تصمیم ما نشان داده که هدف از آن تنظیم سطح تولید بود که از ماه مه امسال اغاز شده است.

مقام ارشد اوپک اشاره کرد که واکسیناسیون علیه کرونا و بسته های محرک اقتصادی گسترده به چشم انداز خوشبینانه وضعیت بازار کمک کرد اما روند غیریکنواخت در دسترس بودن واکسن، نرخ بالای تورم و تداوم شیوع کووید-19 همچنان تهدید برای تقاضای نفت محسوب می شود.

بارکیندو همچنین گفت: کشورهای اوپک پلاس 114 درصد نسبت به توافق محدودیت تولید در ماه آوریل پایبند بوده است.

این گروه، تولید نفت خود را سال گذشته به رقم بی سابقه 9.7 میلیون بشکه در روز کاهش داد. این دوره همزمان با کاهش تقاضا در موج اول همه گیری کرونا بود. تا ماه ژوئیه در حالی که هنوز محدودیت عرضه وجود دارد این رقم به 5.8 میلیون بشکه در روز خواهد رسید.

بارکیندو در نشست دیگری که در حاشیه این کنفرانس برگزار شد گفت اوپک تغییرات آب و هوایی را انکار نمی کند اما اقتصاد جهان هنوز به نفت نیاز دارد.

وی افزود: همه کشورهای عضو را به تداوم سرمایه گذاری بر روی انرژی های تجدیدشدنی تشویق می کنیم و البته همچنان به تامین تقاضا برای سوخت های هیدروکربنی ادامه می دهیم.

دبیرکل اوپک پیشتر گفته بود نفت ایران به صورت منظم و شفاف وارد بازارهای جهانی خواهد شد.

سازمان اوپک همچنین تصمیم دارد که به طرح خود برای افزایش تدریجی ارائه نفت در بازارهای جهانی ادامه دهد. این سازمان در ماه آوریل پیش بینی کرد که با وجود افزایش موارد ابتلا به کرونا در هند، تقاضا برای نفت خام در جهان افزایش دهد، به همین دلیل اوپک تصمیم گرفت تا بین ماه های مه تا ژوئیه روزانه 2.1 میلیون بشکه نفت خام به بازار ارائه دهد.

از زمان این تصمیم، قیمت نفت خام در سال 2021 با 30 درصد رشد به 70 دلار در هر بشکه نزدیک شده است. اما پیشرفت در مذاکرات هسته ای ایران و احتمال لغو تحریم های تهران، باعث کاهش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی شد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی

به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، روزهای خوب یوان در برابر اسکناس سبز به لطف تقویت دنباله دار ذخایر ارزی چین ادامه دارد. جدیدترین آمارها نشان می دهد میزان ذخایر ارزی این کشور در ماه می به روند صعودی خود ادامه داده است؛ حتی در زمانی که بانک مرکزی چین در هفته های اخیر دست به تزریق گسترده نقدینگی به بازار زده است. آن طور که دفتر مدیریت ذخایر ارزی چین اعلام کرده، میزان ذخایر ارزی این کشور با 23.62 میلیارد دلار افزایش نسبت به ماه قبل به سه تریلیون و 22 میلیارد دلار رسیده است.

پس از دیدارهای متعدد مقامات آمریکایی و چینی که معامله گران را به آتش بس موقت در روابط دو اقتصاد بزرگ جهان امیدوار کرده بود، تنش های بین دو طرف به دنبال اعمال تحریم های جدید آمریکا بر ضد شرکت های چینی مجددا بالا گرفته است. وزارت خزانه داری آمریکا در بیانیه ای اعلام کرد 28 شرکت دیگر چینی را به دلیل ارتباط با ارتش چین تحریم کرده است تا بدین ترتیب تعداد شرکت های تحریم شده چینی به این دلیل توسط آمریکا به رقم بی سابقه 59 شرکت برسد.

عملکرد نه چندان درخشان دلار در سال 2021، برخی از بانک های مرکزی را در سراسر جهان به واکنش واداشته است تا بدین ترتیب اجازه تقویت بیش از حد آن ها مقابل دلار داده نشود. در چین، برخی از منابع خبری گزارش داده اند بانک مرکزی این کشور با هدف تضعیف عمدی یوان مقابل دلار به بانک ها دستور داده است تا نسبت دلار از سپرده های خود را بالا ببرند. چینی ها نگران اند تقویت بیش از حد وان مقابل دلار باعث کاهش رقابت پذیری محصولان چینی مقابل همتایان آمریکایی آن ها در بازارهای جهانی شود.

مسیر تورمی در بسیاری از کشورهای اروپایی در حالت نگران کننده ای قرار گرفته است: طبق اعلام مرکز آمار آلمان، نرخ تورم در ماه آوریل به بالای نرخ دو درصدی رسیده است. متوسط بهای مصرف کننده مثبت 2.5 درصد بوده که 0.5 درصد بیشتر از رقم ثبت شده ماه قبل و 0.2 درصد بیشتر از انتظارات فعالان اقتصادی بوده است. این نرخ تورم همچنین بالاترین تورم مثبت ثبت شده در 13 سال اخیر در این کشور محسوب می شود و کار بانک مرکزی را برای اتخاذ رویکرد انبساطی دشوار خواهد ساخت.

فشار فروش روی دلار در هفته های اخیر و پس از رسیدن نرخ تورم آمریکا به بالاترین سطح 29 سال اخیر افزایش قابل توجهی داشته تا جایی که بازدهی دلار در برابر ارزهای مهم در ماه های آوریل و می منفی بوده است. با این حال دیگر رقبای دلار نیز به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی دیگر کشورها در ماه های اخیر نتوانسته اند اختلاف خود را با دلار به طرز معناداری زیاد کنند و این مساله باعث شده است تا برخی از تحلیلگران انتظار افزایش قیمت دلار را در نیمه دوم امسال داشته باشند.

سرانجام پس از حدود یک سال میزان تولید ناخالص داخلی آمریکا از 21 تریلیون دلار عبور کرد. آن طور که مرکز آمار آمریکا اعلام کرده، در ماه می حجم تولید ناخالص داخلی آمریکا در بازه 12 ماهه منتهی به می به 22 تریلیون و 157 میلیارد و 490 میلیون دلار رسیده که بدین ترتیب، آمریکا جایگاه خود را به عنوان بزرگ ترین اقتصاد جهان حفظ کرده است. همچنین بدهی ایالت های آمریکا دو تریلیون و 120 میلیارد و 480 میلیون دلار و سهم هر شهروند آمریکایی از بدهی های دولت این کشور معادل 3712 دلار بوده است.

تحرکات سیاست گذاران بازارهای پولی و مالی برای بازگشت هر چه سریع تر آرامش به معاملات آغاز شده است. در چین، نهادهای قانون گذار از کاهش حجم مداخلات خود در بازار ارز خبر داده و اعلام کرده اند که قرار نیست سیاست های فعلی ارزی بیش از این حد تغییری کند. در انگلیس نیز بانک مرکزی این کشور اعلام کرد به احتمال زیاد و تا پیش از پایان نیمه نخست سال آینده، نرخ بهره افزایش پیدا خواهد کرد که در صورت تحقق، نخستین افزایش نرخ بهره از زمان آغاز کرونا خواهد بود.

دولت جو بایدن قرار است بزرگ ترین لایحه بودجه تاریخ این کشور از زمان جنگ جهانی دوم را برای تصویب به کنگره ارایه کند. این بودجه شش تریلیون دلاری با یک کسری 1.3 تریلیون دلاری مواجه است که در نوع خود در تاریخ معاصر آمریکا بی نظیر محسوب می شود. بخش بزرگی از افزایش شدید مخارج دولت مربوط به تامین هزینه های لازم برای توسعه زیرساخت ها و همچین شبکه خدمات درمانی آمریکا است که با هدف تسریع رشد اقتصادی در سال های آینده و افزایش رفاه طبقه متوسط انجام می شود.

امیدواری به احیای اقتصاد آمریکا بیش از پیش افزایش پیدا کرده است. در یک هفته اخیر میزان موارد ابتلای جدید به کرونا در این کشور با کاهش چشمگیر نسبت به ماه قبل به کمتر از 25 هزار مورد در روز رسیده است. در حال حاضر حدود نیمی از جمعیت آمریکا دست کم یک دوز واکسن کرونا دریافت کرده اند که جو بایدن - رییس جمهور آمریکا- آن را یک دستاورد تاریخی دانسته است. آمریکا بالاترین میزان قربانیان کرونا در جهان را دارد اما با روند فعلی انتظار می رود به زودی زندگی در این کشور به حالت عادی برگردد.

یک مقام صندوق بین المللی پول از تنوع بخشیدن به ذخایر ارزی جهان استقبال کرده و گفته است اقتصاد جهانی با وجود چندین ارز ذخیره به جای تمرکز روی دلار، ثبات و شرایط بهتری خواهد داشت. توماس مانچینی- مدیر بخش بازارهای پولی صندوق بین المللی پول- یورو، ین و یوان را دیگر ارزهای مهم جهانی برشمرد و با اشاره به بالا گرفتن تب ارزهای دیجیتالی، گفت: این ارزها جذابیت ها و پتانسیل بالایی برای رشد بیشتر دارند اما نوسان آن ها بیش از حدی است که بتوان آن ها را به عنوان ارز ذخیره حساب کرد.

تاکنون بیش از 174 میلیون و 241 هزار و 726 مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین سه میلیون و 748 هزار و 69 نفر جان خود را از دست داده اند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با 612 هزار و 387 نفر، برزیل با 473 هزار و 495 نفر، هند با 351 هزار و 186 نفر، مکزیک با 228 هزار و 804 نفر و پرو با 186 هزار و 511 نفر بوده است.

مازن عیسی - استراتژیست ارشد ارزی در موسسه تیدی سکیوریتیز - گفت: نگرانی از اوج گیری تورم یکی از اصلی ترین عواملی است که جلوی رشد بیشتر دلار را گرفته اما دلار در مقطع فصلی فعلی دارای پشتوانه های بنیادی خوبی برای صعودی شدن است. در صورتی که بازدهی اوراق قرضه روی مدار نزولی قرار گیرد، دلار حرف های زیادی برای گفتن در برابر ارزهای امن تر خواهد دشت. موضع فعلی بانک مرکزی ادامه سیاست های حمایتی است که در برابر رشد دلار عاملی بازدارنده محسوب می شود.

شاخص دلار

شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می گیرد، در معاملات امروز با 0.21 درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح 89.953 واحد بسته شد.

نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل 1.116 دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)

ارزهای اروپایی

در تازه ترین دور از معاملات، پوند با 0.16 درصد افزایش نسبت به روز قبل خود و به ازای 1.416 دلار مبادله شد. یورو 0.2 درصد بالا رفت و با ماندن در کانال 1.22 به 1.224 دلار رسید.

ارزهای آسیایی

در معاملات بازارهای ارزی آسیایی، هر دلار با 0.06 درصد کاهش به 109.428 ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای 1.288 دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل 6.382 یوان چین اعلام شد.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۷ سایت های دیگر : ایبنا خبرگزاری دانشجویان ایران باشگاه خبرنگاران جوان پول پرس خبرگزاری کار ایران نقدینه ایران اکونومیست خبرگزاری فارس خبرگزاری مهر چابک آخرین خبر آرمان اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما تجارت نیوز اقتصاد نیوز سایت تحلیلی خبری صبح تهران پول نیوز بورسان نیوز ارانیکو ربیع خبرگزاری دانشجو بازار نیوز پایگاه خبری گسترش نیوز تازه ترین ها تحلیل بازار خبرگزاری آریا خبرگزاری شبستان تولید ایرانی خبرگزاری برنا بورس پرس سبز البرز روند بورس امروز بورس24 روزنامه همشهری عصر اعتبار میزان صبحانه انلاین بانکداری الکترونیک روزنامه اقتصاد برتر صنایع صنعت نیوز خبر آنلاین تنخواه برخط نیوز باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران یکتا پرس عصر بازار ایستا نیوز طلا شبکه خبر خبرگزاری جمهوری اسلامی پایگاه خبری پایشگر اقتصادگردان کارآفرینان اقتصاد عصر ایران فصل اقتصاد می متالز راه پرداخت اقتصاد آنلاین دنیای اقتصاد فصل تجارت روزنامه تعادل مجمع واردات بیدنا بانک مردم

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی فلزات آنلاین ، به نقل از بانک مرکزی، به موجب دستورالعمل بازار متشکل معاملات ارزی یکی از ارکان سه گانه بازار متشکل معاملات ارزی، رکن نهاد ناظر بر بازار مذکور است و بر همین اساس وظیفه نهاد یاد شده نظارت بر عملیات و معاملات بازار متشکل معاملات ارزی است که اعضای آن توسط بانک مرکزی تعیین می شود.

در این راستا هیئت عامل بانک مرکزی در جلسه ای مورخ 12 خرداد 1400 دستورالعمل نهاد ناظر بر بازار متشکل معاملات ارزی ، مشتمل بر ترکیب اعضای نهاد ناظر، شرح وظایف نهاد ناظر و وظایف مدیر ناظر بر بازار متشکل معاملات ارزی را به تصویب رساند.

بر اساس گزارشی از خبرگزاری مهر، از جمله وظایف نهاد یاد شده می توان به احراز صلاحیت اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت مدیریت بازار متشکل معاملات ارزی ایران ، تصویب شیوه نامه ها و دستورالعمل های مرتبط با عملیات و معاملات بازار متشکل ارزی و نظارت بر رسیدگی به تخلفات مدیریت بازار اشاره کرد.

شایان به ذکر است با تصویب این دستورالعمل گامی دیگر به منظور گسترش و توسعه بازار متشکل معاملات ارزی به عنوان بازاری خود انتظام و شفاف برای انجام معاملات ارزی بر اساس سازوکار عرضه و تقاضا برداشته شد.

انتهای پیام//

لینک خبر :‌ فلزات آنلاین
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۷ سایت های دیگر : فصل اقتصاد معدن نیوز

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از راشاتودی، به گفته جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، اروپا و ایالات متحده باید مقررات جهانی روابط تجاری و فناوری را تعیین کنند و چین از مشارکت در چنین روندی مستثنی است.

بایدن در سرمقاله خود در روزنامه واشنگتن پست که اختصاص به سفر آینده وی به اروپا دارد، نوشت: ما تمرکز خود را روی این موضوع قرار خواهیم داد که مطمئن شویم دموکراسی های بازاری نه چین یا هر کشور دیگری، قوانین قرن 21 را در مورد تجارت و فن آوری بنویسند.

بایدن قصد دارد با کمیسیون اروپا و رئیس شورای اروپا دیدار کند و در مورد چالش های جهانی و روش های هماهنگی کار برای غلبه بر آنها مذاکره کند.

وی نوشت: دموکراسی های بزرگ دنیا به منظور به روز رسانی زیرساخت های فیزیکی، دیجیتالی و بهداشتی، جایگزینی با استاندارد بالا برای چین ارائه می دهند که از مقاومت بیشتری برخوردار بوده و از توسعه جهانی حمایت می کند.

اوایل این هفته، رئیس جمهور آمریکا با صدور یک دستور اجرایی، سرمایه گذاران آمریکا را از داشتن منافع مالی در 59 شرکت چینی که ادعا می شود ارزش های امنیتی یا دموکراتیک این کشور و متحدانش را تضعیف می کنند، منع کرد.

بر اساس این گزارش، این ممنوعیت ها از تاریخ 2 اوت لازم الاجرا می شوند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم

پیمان حدادی امروز (سه شنبه) در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به علت رشد این روزهای شاخص بورس در بازار اشاره کرد و افزود: افزایش حجم معاملات در بازار در کنار افزایش نسبی قیمت ها و نیز کاهش تعداد نمادهای حاضر در صف فروش در روزهای گذشته، نویدبخش حرکت بازار به سمت تعادل است و بعد از نزدیک به 10 ماه از روند نزولی شاخص بورس، اکنون معاملات در حال خارج شدن از مسیر اصلاحی است.

وی با بیان اینکه ثبات نسبی قیمت ارز یکی از مهمترین عواملی بود که در هفته های گذشته روند تعادلی بازار سهام را رقم زد، اظهار داشت: این روزها فعالان حاضر در بازار سرمایه کمتر از دلار در محدوده های قیمتی 20 هزار تومان یا کمتر از آن صحبت می کنند.

حدادی خاطرنشان کرد: در اردیبهشت ماه گمانه زنی های مربوط به کاهش نرخ دلار به کمتر از 20 هزار تومان به شدت موجب آسیب به بازار سهام شد، بنابراین ایجاد ثبات نسبی در قیمت ارز یکی از مهمترین عواملی بود که باعث شد تا شاخص بورس روند صعودی را در پیش بگیرد.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در فروردین و اردیبهشت ماه یکی از عوامل موثر بر بازار سهام بحث مربوط به مذاکرات وین بود، فاصله گرفتن فعالان بازار سرمایه از اخبار مذاکرات زمینه کمک به ثبات نسبی در معاملات را در روزهای گذشته فراهم کرد.

وی بیان داشت: هفته های گذشته گمانه زنی هایی در زمینه بحث مذاکرات وین مطرح می شد که آثار مثبت و منفی به نتیجه رسیدن مذاکرات بر بازار سرمایه ابهامی را در بازار به وجود آورده بود، این در حالی است که اکنون دیگر این ابهام ها کمتر در تصمیمات فعالان بازار سرمایه نقش دارد.

حدادی افزود: با نزدیک شدن به روز انتخابات ریاست جمهوری و مشخص شدن کاندیداهای نهایی تا حدود زیادی بازار سرمایه توانسته است ریسک انتخابات را مدیریت کند و از این طریق شاهد کاهش ریسک موجود در بازار هستیم.

وی اضافه کرد: اکثر کاندیداها در خصوص بازار سرمایه و حمایت از این بازار وعده هایی دادند که در صورت واقعی بودن وعده ها، به طور حتم می تواند برای روند بازار سرمایه مثبت باشد.

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر آنکه دیگر عاملی که در مثبت شدن روند بازار تاثیرگذار بود و به رشد شاخص کل و سهام بزرگ بازار کمک کرد بحث تزریق 200 میلیون دلاری بود که واریز بخشی از آن انجام شده است، گفت: این مبلغ قرار است در چند مرحله واریز شود که براساس صحبت های انجام شده توسط رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، در روزهای آینده شاهد واریزی باقیمانده آن در بازار خواهیم بود.

حدادی اظهار داشت: ممکن است از نظر ریالی این واریزی حدود چهار هزار میلیارد تومان باشد و عدد چندان قابل توجهی در برابر معاملاتی که در بازار انجام می شود محسوب نشود، اما این اقدام نشان می دهد که سران قوا تصمیم دارند تا حداقل از طریق واریز نقدینگی و دیگر راه های ممکن بار دیگر از بازار سرمایه حمایت کنند.

این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: این اقدام بیش از آنکه بخواهد از لحاظ ریالی به بازار سرمایه کمک کند، موجب تزریق عوامل مثبت روانی در بازار شد که زمینه بازگشت اعتماد دوباره به بازار را برای ورود نقدینگی ها فراهم کرد.

وی با اشاره به اینکه روند معاملات در بازارهای جهانی و ثبات ایجاد شده در این بازار از دیگر عواملی بود که در هفته های گذشته به رشد قیمت های سهام شاخص ساز در بازار کمک کرد، گفت: پس از رشدهایی که در نیمه دوم سال 99 در بازار جهانی رخ داد بسیاری از تحلیلگران به دنبال اصلاح در قیمت های بازار جهانی بودند که این موضوع گمانه زنی هایی را برای تغییر روند بازار ایجاد کرد، در حالی که از یک ماه گذشه زمینه ثبات نسبی در معاملات بازارهای جهانی فراهم شده است.

حدادی اظهار داشت: این ثبات نسبی در قیمت های جهان و نرخ ارز باعث شد تا گزارش های تولید و فروش شرکت های بورسی و فرابورسی در اردیبهشت ماه مطلوب باشد و روند بازار هم از نظر بنیادی به دنبال خرید سهام پیش برود.

به گفته وی، ثبات و کاهش در نرخ بهره بین بانکی از دیگر عواملی بود که می تواند در میان مدت به بهبود روند بازار سرمایه کمک کند.

حدادی، به افزایش ورود نقدینگی به بازار سهام در هفته های گذشته اشاره کرد و افزود: ثبات و رکود معاملات در بازارهای موازی اعم از مسکن، طلا، سکه و خودرو زمینه ورود نقدینگی به بازار سهام را فراهم کرد، اکنون این بازارها نسبت به بازار سرمایه گران تر هستند و بازار سرمایه از نظر ارزش ذاتی در شرایط بهتری نسبت به دیگر بازارها قرار دارد.

این کارشناس بازار سرمایه همچنین ریزش رمز ارزها را به عنوان دیگر عامل تاثیرگذار بر بهبود معاملات بورس دانست و گفت: بازار رمز ارزها به عنوان رقبای اصلی بازار سهام تلقی می شود، با توجه به نوسانات منفی و عجیبی که در این بازار رخ داده به نظر می رسد نقدینگی که در ماه های گذشته در رمز ارزها حرکت کرده بود در حال خروج از این بازار و بازگشت به بازار سهام باشد.

وی تاکید کرد: همچنان در بازار سهام بعد از چند ماه نمادهای کوچک بازار که بیش از 250 نماد هستند درگیر صف های فروش و روز به روز در حال نزدیک شدن به تعادل هستند.

حدادی بیان داشت: اکنون دیگر بازار سهام مانند چند وقت گذشته شاهد فروشنده ای خاص نیست اما خریداران به دنبال خرید در قیمت های منفی هستند.

این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: افزایش حجم معاملات در کنار کاهش تعداد صف های فروش و افزایش صف های خرید در روزهای گذشته، از جمله عواملی هستند که نشان می دهد بازار در حال حرکت به سمت تعادل است.

وی به چرخش نقدینگی در میان صنایع بزرگ بازار اشاره کرد و گفت: این موضوع یکی از اتفاقات مثبت و خوب بازار در هفته های گذشته است که به نظر می رسد مقدار ریسکی که اکنون در رابطه با انتخابات در بازار سرمایه وجود دارد پس از برگزاری انتخابات و مشخص شدن شخص رییس جمهوری از بین برود و شاهد رونق در معاملات بازار سهام باشیم.

به گزارش ایرنا، شاخص کل در بازار بورس روز گذشته (دوشنبه، 17 خردادماه) هشت هزار و 586 واحد رشد داشت که در نهایت این شاخص به رقم یک میلیون و 157 هزار واحد رسید.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸

قیمت سنگ آهن 62 درصد در چین در روز دوشنبه با 5.50 دلار کاهش 202.85 دلار معامله شد.

به گزارش معدن 24 ،قیمت سنگ آهن 62 درصد با 5.50 دلار کاهش 202.85
دلارمعامله شد.
سنگ آهن عیار 65 درصد نیز با 5.40 دلار کاهش 233.45 دلار معامله شد.

شمش فولاد درچین با 25.50 دلار کاهش 772.26 دلار معامله شد

شمش روی با 16.50 دلار کاهش 2963.50 دلار قیمت خورد.

زغال سنگ بدون تغییر 251 دلار معامله شد.

لینک خبر :‌ معدن24
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸

به گزارش چیلان ، آمارهای انجمن جهانی فولاد نشان می دهد که تولید فولاد خام دنیا که در سال 1950 میلادی، 189 میلیون تن بوده در سال 2020 به یک میلیارد و 878 میلیون تن رسیده است.

تولید فولاد دنیا ظرف 70 سال، حدوداً 10 برابر شده و فولاد نقش عظیمی در شکل دهی به دهکده جهانی صنعتی و پیشرفته داشته است.

لینک خبر :‌ چیلان آنلاین

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، البته با تأکید رییس جمهوری دستور العمل ایجاد وحدت رویه در فعال سازی معادن و محدودیت های معدنی غیرفعال از سوی وزیر صمت به تمام استان ها ابلاغ شده و بر اساس آن، صاحبان معادنی که فعال نباشند خلع ید شده و این معادن به افراد جدید واگذار می شود. بر همین اساس مشکلات 196 معدن غیرفعال آذربایجان غربی مورد بررسی قرار گرفته و آن طور که مسئولان این استان می گویند با همکاری کارگروه طرح احیای فعال سازی و توسعه معادن، چندین معدن غیرفعال این استان طی سال جاری به مدار تولید بازگشته اند.

زمینه اشتغالزایی برای افراد بومی چندین برابر می شود

غلامرضا بابایی ، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی با اشاره به فعالیت 485 معدن در استان اظهار داشت: این معادن برای 8 هزار نفر به صورت مستقیم شغل ایجاد کرده اند. البته تلاش داریم با حمایت از معادن غیرفعال و بازگشت آنها به چرخه تولید و همچنین افزایش سرمایه گذاری ها زمینه اشتغالزایی برای افراد بومی را چندین برابر کنیم.

وی میزان مواد معدنی استخراج شده از معادن دارای پروانه بهره برداری در استان را بیش از 17 میلیون و 549 هزارتن عنوان کرد و ادامه داد: در حال حاضر حجم ذخایر قطعی معادن استان بیش از 1.2 میلیارد تن است که در صورت بهره برداری اصولی نقش مهمی در رونق اقتصادی استان دارد.

بابایی با تأکید بر اینکه عمده مشکل بخش معدن مسأله خام فروشی و کمبود واحدهای سنگبری است، افزود: برای تشویق و ترغیب بهره برداران برای احداث واحدهای سنگبری و فرآوری اعطای تسهیلات بانکی برای توسعه واحدها و نوسازی ماشین آلات در دستور کار قرار داده شده است. در این راستا عملیات احداث واحد کنسانتره سنگ آهن در معدن سنگ آهن قالوشیخان بوکان با مشارکت 100 درصدی بخش خصوصی و همچنین عملیات احداث 2 واحد سنگبری در شمال و جنوب استان با سرمایه گذاری بخش خصوصی در حال انجام است. همچنین احداث واحدهای سنگبری بزرگ مقیاس در شمال و جنوب استان توسط ایمیدرو و احداث شهرک سنگ در شهرستان ارومیه با مشارکت بخش خصوصی و ایمیدرو پیگیری شده و کار اجرایی آن بزودی آغاز می شود.

30 معدن غیرفعال به مدار تولید بازگشته اند

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی، با اشاره به جایگاه سوم این استان در تنوع مواد معدنی افزود: چنین ظرفیتی می تواند زمینه توسعه رشد اقتصادی استان را فراهم کند اما تأکید ما بر این است که درآمد و عواید حاصل از استخراج معادن استان باید نصیب مردم همان مناطق شود و بتواند معیشت آنها را بهبود ببخشد.

وی با اشاره به اینکه با همکاری کارگروه طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس، 30 معدن غیرفعال با تمهیدات صورت گرفته طی سال جاری به مدار تولید بازگشته و همه معادن دارای مجوز اعم از معادن دارای پروانه اکتشاف، گواهینامه کشف و پروانه بهره برداری پایش و مشکلات آنان احصا شده است، گفت: بر اساس دستورالعمل وزارت صنعت، معدن و تجارت، معادن و محدوده های اکتشافی استان که تا پایان اسفند ماه سال 1398 غیرفعال بوده و اقدامی نسبت به فعال سازی این معادن و محدوده ها از طرف معدن کاران صورت نگرفته، از مدار اکتشافی خارج و خلع ید می شوند.

بابایی بوروکراسی اداری و طولانی بودن پروسه استعلام منابع طبیعی و برخی دستگاه های اجرایی، معارضین محلی، نبود صنایع فرآوری مرتبط با حوزه معدن را از مهم ترین چالش های پیش روی این بخش دانست و اضافه کرد: توسعه و فعال سازی معادن زمینه ساز آبادانی و رفع مشکلات زیرساختی در شهرستان هاست و باید موانع استفاده از ظرفیت توسعه معادن با همکاری دستگاه های اجرایی برداشته شود تا شاهد رشد و آبادانی استان باشیم.

خلع ید معادن غیرفعال و واگذاری آنها به افراد جدید

نادر صادقی ، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی هم با اشاره به بخشنامه ریاست جمهوری مبنی بر خلع ید از صاحبان معادن غیرفعال و واگذاری آنها به افراد جدید، اظهار داشت: طبق بررسی های انجام شده 481 واحد معدنی دارای پروانه بهره برداری در استان وجود دارد که از این تعداد 285 واحد معدنی در استان فعال بوده و مابقی راکد هستند. از دستگاه های مرتبط خواسته ایم مشکلات این 196 معدن را بررسی کرده تا برای رفع آنها تصمیم گیری شود. البته سال گذشته با همکاری کارگروه احیا، تعدادی از معادن غیرفعال با تمهیدات صورت گرفته به مدار تولید بازگشته اند.

وی با اشاره به اینکه معادن غنی استان فرصتی مناسب برای توسعه سرمایه گذاری و ارتقای معیشت مردم منطقه به حساب می آید، افزود: باید همه مسائل و مشکلاتی که بر سر راه توسعه معدنی استان و استفاده از ظرفیت های فرآوری و ایجاد ارزش افزوده در این بخش وجود دارد، به طور کامل احصا شده و از مقابل برداشته شود. استاندار نیز بر این موضوع تأکید دارند و از تمام دستگاه های مرتبط در این زمینه خواسته اند همکاری لازم را انجام دهند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی افزود: روند فعالیت و واگذاری معادن غیرفعال به متقاضیان بررسی و مشکلات این معادن به ترتیب اولویت و اهمیت بررسی و تعیین تکلیف خواهد شد. بر این اساس محدوده های گواهی کشف که مدت زمان موضوع ماده هشت قانون معادن در آنها رعایت نشده و هم اکنون غیرفعال هستند، سه ماه پس از سلب حق اولویت کاشف برابر ماده 83 آیین نامه اجرایی قانون معادن از طریق مزایده واگذار خواهند شد.

کمبود نقدینگی؛ مشکل اصلی معادن کوچک استان

وی با بیان اینکه با همکاری سازمان ذی ربط در حوزه معادن و نیز با حمایت مالی و سرمایه گذاری، معادن غیرفعال به چرخه تولید بازخواهند گشت، افزود: عمده مشکل معادن کوچک در استان کمبود نقدینگی، نبود واحدهای فرآوری مجهز بزرگ مقیاس در منطقه و تجهیزات و ماشین آلات مناسب است که با ورود سرمایه گذاران داخلی و خارجی در این حوزه کمک زیادی به بهبود وضعیت این معادن خواهد کرد.

صادقی خام فروشی را یکی دیگر از مشکلات اساسی معادن استان دانست و گفت: توسعه واحدهای فرآوری معدنی در کنار توسعه معادن در دستور کار قرار گرفته تا محصولات معدنی با ارزش افزوده بسیار بیشتری وارد بازار شده و درآمد استانی افزایش یابد.

لینک خبر :‌ اقتصاد آنلاین

به گزارش کیوسک خبر به نقل از کالاخبر ؛ 80 هزار تن تختال، 121 هزار و 980 تن شمش بلوم، 5 هزار تن مس کاتد، 11 هزار تن مس کم عیار، 690 تن شمش روی، 7 هزار و 200 تن شمش آلومینیوم و 300 تن بیلت آلومینیوم، 78 هزار و 500 تن سیمان، 160 تن سولفور مولیبدن و 30 تن کنسانتره فلزات گرانبها نیز در تالار مذکور عرضه می شود.

براساس این گزارش، 57 هزار و 871 تن مواد پلیمری و 91 هزار و 516 تن وکیوم باتوم، قیر، روغن پایه، سلاپس واکس، لوب کات و گوگرد نیز در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی عرضه می شود.

تالار صادراتی بورس کالای ایران در این روز شاهد عرضه 6 هزار و 740 تن قیر و عایق رطوبتی است.

بازار فرعی بورس کالای ایران نیز عرضه 79 تن تیشو و ضایعات فلزی را تجربه می کند.

لینک خبر :‌ کیوسک خبر

به گزارش می متالز، بانک مرکزی با انتشار گزیده آمار های اقتصادی در پایان سال 99، حجم نقدینگی را 34 هزار و 761 هزار میلیارد ریال اعلام کرد که حاکی از رشد 40.6 درصدی نقدینگی در سال 99 است. این در حالی است که این شاخص در سال 98 معادل 26.3 درصد و در سال های 97 و 96 حدود 25 درصد افزایش یافته است. ضریب فزاینده نقدینگی در پایان سال گذشته 7.624 بوده که 8.8 درصد نسبت به پایان سال 98 رشد داشته است.

خلاصه دارایی ها و بدهی های بانک مرکزی

میزان دارایی های خارجی بانک مرکزی در پایان سال 99 به 44274.2 هزار میلیارد ریال رسید که حاکی از رشد 27.4 درصدی در این سال است. همچنین خالص مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی با 240 درصد کاهش به منفی 219.4 میلیارد ریال، مطالبات بانک مرکزی از بانک ها با 8.7 درصد رشد به 1203 هزار میلیارد ریال رسید.

وضعیت دارایی ها و بدهی های بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی

این گزارش حاکی است، میزان دارایی های خارجی در این بخش با 47.9 درصد رشد نسبت به پایان سال قبل همراه بوده و به 9192.8 هزار میلیارد ریال رسید. حجم اسکناس و مسکوک نیز با 24.9 درصد افت به 67.6 هزار میلیارد ریال رسید.

سپرده بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی نزد بانک مرکزی با 32.9 درصد افزایش نسبت به سال 98 به 3756.9 هزار میلیارد ریال رسید. همچنین بدهی بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی به بانک مرکزی نیز در پایان سال 99 با 8.7 درصد افزایش به 1203 هزار میلیارد ریال رسیده است.

خلاصه دارایی ها و بدهی های بانک های تجاری

میزان دارایی های خارجی بانک های تجاری کشور در پایان سال 99 معادل 1351.4 هزار میلیارد ریال است که نسبت به مدت مشابه سال پیش 75.5 درصد رشد نشان می دهد. سپرده بانک های تجاری نزد بانک مرکزی نیز 691.5 هزار میلیارد ریال بوده که 24.5 درصد افزایش یافته است.

جمع کل دارایی های بانک های تجاری در دوره مورد بررسی، 11867.5 هزار میلیارد ریال بوده که به نسبت پایان سال 98 دارای 48.1 درصد رشد است و میزان بدهی بانک های تجاری به بانک مرکزی در پایان سال 99 به 105 هزار میلیارد ریال رسیده که 141.9 درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است.

وضعیت دارایی ها و بدهی های بانک های تخصصی

بر پایه این گزارش، میزان دارایی های خارجی بانک های تخصصی در پایان سال 99 معادل 2254.8 هزار میلیارد ریال است که نسبت به سال قبل 22.6 درصد رشد یافته است. جمع کل دارایی های بانک های تخصصی در این دوره رقم 10078.2 هزار میلیارد ریال است که 22.4 درصد رشد دارد. همچنین میزان بدهی بانک های تخصصی به بانک مرکزی 443.9 هزار میلیارد ریال است که معادل 5.7 درصد نسبت به پایان سال 98 کاهش داشته است.

منبع: شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبنا)

لینک خبر :‌ می متالز
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸ سایت های دیگر : معدن مدیا عصر معدن ارانیکو می متالز

به گزارش کالاخبر ؛ معاملات آتی بورس کالای دالیان (DCE) برای تحویل در ماه سپتامبر 3.12 درصد دیروز معادل 36.5 یوان (5.70 دلار) کاهش یافت و به 1,133 یوان (177.15 دلار) سقوط کرد.

پیرو کاهش قیمت شاخص سنگ آهن چین، دیروز پلاتس عیار 62 درصد را با افت 5.50 دلاری، 202.85 دلار اعلام کرد.

معاملات آتی میلگرد نیز روند نزولی را دنبال کرد و با افت 2.96 درصدی روزانه (153 یوانی معادل 23.90 دلاری) در طول معاملات صبح دیروز به 5,022 یوان یعنی 785.10 دلار کاهش یافت.

اطلاعات رسمی گمرک چین نشان دهنده افت واردات سنگ آهن در طول ماه May است و براساس این گزارش کاهش 8.9 درصدی ماهانه واردات به ثبت رسیده و حجم آن به 89.79 میلیون تن رسیده است. اگرچه برخی فعالان تجاری معتقدند که تعطیلات یک هفته ای اوایل ماه می عامل کاهش حجم واردات بوده است.

در همین حال Mysteel پس از در نظر گرفتن شروع فصل باران های موسمی در شرق و جنوب چین که تقاضای فولاد را کاهش می دهد، انتظار کاهش قیمت میلگرد برای دوره 7 تا 11 ژوئن را دارد.

کاهش قیمت سنگ آهن به دلیل محدود شدن حاشیه سود فولاد است زیرا برخی منابع تجاری ارزیابی کرده اند که حاشیه سود میلگرد و ورق گرم از سطح بالای قبلی که هزار یوان (156.35 دلار) در اواسط ماه May بود، به سطح 300 یوان (46.90 دلار) بازگشته است.

علاوه بر این، با ورود به فصل بارندگی در ژوئن که یک دوره آرام برای بازار فولاد رقم می زند، تمایلات بازار نزولی تر می شود زیرا ممکن است باران های شدید بر لجستیک و تقاضا در جنوب چین تاثیر بگذارد.

همچنین در بازار چین نهاد های شهری بیشتری در حال برنامه ریزی برای کاهش تولید فولاد با هدف بهبود کیفیت هوا هستند و بر این اساس مذاکرات برای کاهش خرید ادامه دارد و بسیاری از کارخانه ها فقط برای تامین نیاز روزانه سنگ آهن خرید می کنند.

* کیوان جعفری طهرانی

لینک خبر :‌ کالاخبر
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۱۸ سایت های دیگر : فولاد ایران

با وجود قیمت رسیدن قیمت کنسانتره در جهان به حدود 34 درصد شمش جهانی، اما بررسی ها حاکی است قیمت های کنسانتره و گندله سنگ آهن در داخل تغییری محسوسی نداشته است.

به گزارش روز سه شنبه سایت خبری- تحلیلی معدن24 ، مطابق آمارهای نشریه متال بولتن، قیمت کنسانتره سنگ آهن 232.01 دلار و قیمت گندله سنگ آهن 290.99 دلار است.
با توجه به نرخ امروز دلار (معادل 235 هزار و 400 ریال)، قیمت کنسانتره در چین معادل 54 میلیون و 615 هزار و 154 ریال و قیمت گندله در چین معادل 67 میلیون و 499 هزار و 46 ریال می شود.
یعنی مصرف کننده در چین با این قیمت کار می کند و شمش را به عنوان محصول رقابتی به قیمت جهانی عرضه می کند که سودآور است.
برپایه این گزارش، در ایران قیمت کدال فولاد خوزستان (فخوز) 129 میلیون و 249 هزار و 226 ریال است، قیمت کنسانتره معامله شده در بورس 24 میلیون و 600 هزار ریال (معادل 19 درصد قیمت کدال) و قیمت گندله معامله شده در بورس 35 میلیون و 200 هزار ریال (معادل 27.2 درصد قیمت کدال) است.
این در حالی است که قیمت موردنظر انجمن سنگ آهن ایران برای کنسانتره حداقل 21 درصد و برای گندله حداقل 28.5 درصد است.
برپایه اعداد سال 1397 که قیمت جهانی کنسانتره حدود 21 درصد قیمت شمش جهانی بوده، بر پایه کدال 16 درصد برای کنسانتره و 23.5 درصد برای گندله بوده است که در شرایط حاضر قیمت کنسانتره در جهان به حدود 34 درصد شمش جهانی رسیده، اما قیمت ها در داخل تغییری محسوسی نداشته است.
یعنی با توجه به اینکه تقریبا همیشه قیمت شمش نزدیک قیمت جهانی بوده، زمانی که کنسانتره جهانی 21 درصد شمش جهانی بوده، قیمت کنسانتره داخلی برابر 16 درصد (تقریبا 75 درصد قیمت جهانی) بوده است. اکنون که نسبت جهانی به 34 درصد رسیده، قیمت کنسانتره در بورس 19 درصد (تقریبا 56 درصد قیمت جهانی) است.
این در حالی است که بخشنامه مدنظر که درصدهای 16 و 23.5 درصد را اعلام کرده، در دیوان عدالت اداری ابطال شده است.
پایان خبر////

لینک خبر :‌ معدن24

گفت و گوی کالاخبر با احمدزاده اصل را در ادامه می خوانید.

*عرضه سنگ آهن در بورس کالا را چگونه ارزیابی می کنید؟

فولاد و سنگ آهن از صنایع برتر و بالادستی و جزو منابع ملی ما محسوب می شوند. به دلیل اینکه سنگ آهن از معادن بزرگ است توسط دولت اداره می شده اما تاکنون بازدهی خاصی از آن ندیده بودیم، درصورتی که می توانستیم با مزیت بزرگ معدن، زنجیره تولید را در صنعت فولاد توسعه بیشتری دهیم و از واردات بی نیاز شویم و حتی آن را صادر کنیم. حال با عرضه سنگ آهن در بورس کالا و تکمیل این چرخه و همچنین استفاده از تکنولوژی روز دنیا به تولید صنایع پایین دستی کشور و در کل صنعت فولاد کمک بیشتری خواهد شد.

موضوع مهم دیگر این است که صنایع بزرگ ما به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارند تا باعث رونق بیشتر صنایع پایین دستی نیز بشوند. البته با ورود سنگ آهن به بورس کالا عملاً در صنایع بالادستی قدرت چانه زنی بزرگی پیدا می کنیم تا منابع ما از خام فروشی خارج شود، قیمت مناسب به آن تعلق بگیرد و حتی موجب جذب سرمایه های بیشتری توسط بخش خصوصی در این صنعت شود. در سمت مقابل فروش مواد معدنی به قیمت های بین المللی می تواند در جذب سرمایه های خارجی در بخش معادن نیز موثر باشد.

*این عرضه ها چه تأثیری در بازار دارد؟

این اقدام در نهایت می تواند به سرمایه گذاری خارجی منجر شود زیرا می توانند تکنولوژی روز را وارد این صنعت کنند و همچنین از لحاظ درآمدی نیز منفعت خوبی ببرند. از اتفاقات منفی که شاهد آن هستیم، قیمت پایین سنگ آهن در کشور است که باعث شده سود اصلی به بخش آخر زنجیره فولاد برسد اما اگر بتوانیم قیمت گذاری را شفاف کنیم و سرمایه گذار خارجی را نیز وارد چرخه کنیم، به شکوفایی بازار سنگ آهن کمک خواهد شد و میزان ارزش افزوده واقعی این محصول را شاهد خواهیم بود.

*اینکه کل زنجیره در بورس وارد شود چقدر به قیمت گذاری واقعی محصول نهایی کمک می کند؟

قطعاً کمک می کند؛ اگر واقعا به دنبال توسعه صنعت هستیم باید از رویدادهای مخربی مثل شیوه نامه های دستوری و افراد رانت خوار دوری کنیم که فرصت و بستر اصلی برای این توسعه، ورود کل زنجیره به بورس کالا و کشف قیمت کالاها با یک رویکرد واحد یعنی اعتماد به عرضه و تقاضاست.

به اعتقاد بنده با استمرار عرضه زنجیره تولید فولاد در بورس کالا و گشایش های بین المللی، دور از انتظار نخواهد بود که به مرور سرمایه گذاران خارجی به دلیل شفافیت موجود در یک بستر معاملاتی یعنی بورس کالا، برای خرید در تالار بورس کالای ایران حضور یابند و در شرایطی رقابتی و برمبنای قیمت های بین المللی به معامله بپردازند.

اما در طرف مقابل وقتی با استدلال های اشتباه به قیمت گذاری روی می آوریم علاوه بر اینکه به اعتبار بورس کشورمان لطمه می زنیم، پویایی صنعت را نابود و رانت را وارد بازار می کنیم.

پس باید تاکید کرد که سازوکار بورس کالا، قیمت ها را شفاف می کند تا صنایع و بازیگران اقتصادی بتواند خود را بازیابی کنند. نمونه خیلی ساده در خصوص توسعه صنعت به واسطه احترام به مکانیسم عرضه و تقاضا به جای قیمت گذاری را می توان در حوزه مس مشاهده کرد؛ مس به دلیل آنکه در بورس کالا و با قیمتی نزدیک به نرخ های جهانی معامله می شود همواره مسیری هموار برای توسعه بیشتر و همچنین برنامه ریزی مناسب برای آینده داشته است که و سایر بازارها نیز برای حذف رانتخواران باید به این شیوه منطقی معاملاتی روی آورند.

اگر فضای باز اقتصادی شکل بگیرد، صنایع پایین دستی نیز توسعه پیدا خواهند کرد البته صنعت فولاد متأسفانه به دلیل قیمت گذاری غلط، دچار رانت شده که حتی به آهن فروش های خرده پا نیز رسیده است. به عبارتی چون با اصرار سیاست گذار، محصول با قیمت پایین تر از نرخ های واقعی عرضه شده، یک رانت قیمتی در این بازار شکل گرفته که از بین رفتن این رانت ما را به مدیریت هزینه خواهد رساند به این معنی که به صورت کامل همه چیز بهینه و اقتصادی پیش خواهد رفت.

مثالی بزنم؛ اکنون تاجر چینی که سنگ آهن را از ما می خرد، هزینه کرده از راه جاده ای و دریا به کشور خود برده و با هزینه های کارخانه، محصولی را تولید می کند و دوباره همین مسیر را برمی گردد و محصول را با ارزان تر از قیمت ما در بازار به فروش می رساند! علت آن این است که اولویت ما در صنعت فولاد، حوزه تکنولوژی نبوده است بلکه ما با محبوس کردن قیمت واقعی سنگ آهن داخلی، ضعف های خود را پنهان کرده ایم و کشور چین از رانت قیمت سنگ آهن ما سوءاستفاده کرده و سود آن را می برد.

با همه این تفاسیر با عرضه سنگ آهن در بورس کالا به مرور قیمت این محصول به نرخ های جهانی نزدیک خواهد شد تا بتوانیم شکوفایی صنعت را در کل زنجیره نه صرفاً در بخشی خاص شاهد باشیم. باید قبول کنیم که توسعه هر بخش در صنعت فولاد از جمله حوزه بالادست، نیاز به جذب سرمایه و بهره گیری از تکنولوژی جهانی دارد تا از ظرفیت نسبی که از منابع کشور استفاده می کنیم، نهایت بهره برداری را داشته باشیم.

* قیمت گذاری واقعی سنگ آهن در بورس کالا چقدر بر منافع سهامداران شرکت های معدنی تأثیر دارد؟

اصولاً وقتی شرکت های سرمایه پذیر ما در بورس کالا حضور داشته باشند باعث رونق آن شرکت بورسی نیز خواهد شد. حتی شرکت های تابعه سنگ آهن و فولاد نیز می توانند وارد بورس شوند و درنهایت کل زنجیره وارد بورس شده و پتانسیل خود را به صورت کامل و شفاف نشان خواهد داد. این اقدام، قطعاً منبع جذب سرمایه و منشأ سرمایه گذاری خواهد شد. از این مسیر، برای توسعه صنعت می توانیم بر روی منابع مالی که از بازار تأمین می شود حساب باز کنیم و در واقع، منابع عظیم مالی و اقتصادی وارد تولید خواهد شد و بازار سرمایه اولین مجموعه ای است که از ورود سنگ آهن به بورس کالا استقبال کرده است.

لینک خبر :‌ کالاخبر