بولتن فرهنگی هنری/مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی 26 اردیبهشت 1400
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و روز پاسداشت زبان پارسی پیامی صادر کرد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، متن پیام سیدعباس صالحی به شرح زیر است:

به نام خداوند جان و خرد

کزین برتر اندیشه برنگذرد

25 اردیبهشت ماه، روز بزرگداشت حکیم حماسه سرای ایران، ابوالقاسم فردوسی توسی و نیز روز پاسداشت زبان پارسی است. دو مناسبت که بزرگداشت و پاسداشت آن دو، تجلیل و تکریم هویت و موجودیت ملی ما ایرانیان است؛ چرا که با اتکا به این داشته های غنی فرهنگی و هویت بخش است که در طول تاریخ نزد جهانیان به عنوان ملتی مستقل و صاحب اندیشه و فرهنگ شناخته شده و می شویم .

حکیم ابوالقاسم فردوسی با آفرینش شاهکار بی بدیلش، شاهنامه، از سویی حکمت و خرد و بینش و منش ناب ایرانی و اسلامی را زنده کرد و از سوی دیگر به زبان پارسی پایندگی و پویایی بخشید و این هردو داده ایزدی به ملت ایران را با جان و دل از دستبرد یورش زمانه و بیگانه در امان نگاه داشت .

او با سرایش یکی از بزرگترین حماسه های بشری به زبان پارسی، وجوه گوناگون قدرت و ثروت مادی و معنوی ایران را چنان ماهرانه به زیور شعر آراست که در این پیوند شگرف، تشخیص ظرف از مظروف و آب از آبگینه حتی برای دیده های موشکاف و ریزبین دشوار و ناممکن است .

فردوسی به شایستگی پدر زبان پارسی نام گرفته و آوازه یافته است. او توانایی ها و ظرفیت های این زبان را در ابیات شاهکار با شکوهش به کار بسته و با تار و پود احساس و آرمان قوم و ملت ایرانی گره زده است که هنوز از پس قرون و اعصار متمادی، زبان شاهنامه، زبان دانش و خرد و عقل و عاطفه ماست و آموزه های ژرف این اثر مانا، از یکتاپرستی و انسان دوستی تا داد و دهش و رادی و جوانمردی و نیک پنداری سرلوحه رفتار، گفتار و پندار ماست .

روشن است که ما در برابر این سرمایه های گرانقدر وظیفه سترگ و سنگینی بر عهده داریم. شناخت و شناساندن شخصیت حکیم حماسه سرای توس و اثر ماندگار او و غبارزدایی و رونمایی مستمر از آموزه های بنیادین انسانی و اخلاقی مندرج در آن، نخستین گام در راه ادای دین به ساحت فردوسی بزرگ است که تنها از عهده شیفتگان و دل دادگان به تاریخ و فرهنگ و ادب حکمت ایرانی و اسلامی بر می آید .

پاسداری از زبان فارسی و شناخت ظرفیت ها و توانایی های ذاتی آن و تلاش در جهت پایندگی و زایش این زبان شیرین و شکّرین در تعامل با نیازها و شرایط و مقتضیات نوین علمی و اجتماعی و ارتباطی جامعه جهانی دیگر وظیفه ای است که بر دوش نخبگان جامعه، به ویژه اصحاب علم و فرهنگ و ادب و مجامع و مراکز علمی و دانشگاهی سنگینی می کند .

با شادباش این روز خجسته به تمام ایرانیان و فارسی زبانان سراسر جهان، نسل امروز را به شناخت فردوسی بزرگ و پاسداری و نگاهبانی از میراث گرانبهای وی، بویژه زبان پارسی که شالوده هویت و شیرازه همبستگی تمام اقوام ایرانی است، فرا می خوانم و از همه تلاشگران و کوشندگان در این راه صمیمانه سپاسگزارم .

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
تهران- ایرنا- معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اهتمام ویژه این وزارتخانه در جهت کمک و حمایت همه جانبه از اصحاب فرهنگ،هنر و رسانه، چهار اقدام اجرایی را از مهمترین تلاش ها برای مقابله با پیامدهای بحران همه گیری کرونا در این بخش برشمرد.

روز شنبه در گفتگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اشاره به همه گیری ویروس کرونا از اواخر سال 98 تاکنون در سطح کشور، گفت: به دنبال این همه گیری اکثر حوزه ها و برخی مشاغل با توقف فعالیتشان و بعضا تعطیلی آنها دچار خسارت و آسیب های جدی مالی شدند که حوزه فرهنگ، هنر و رسانه نیز از این آسیب ها و ضرر و زیان های بروز و ظهور این ویروس منحوس مستثنی نبوده بطوریکه برخی بخش ها و مشاغل زیر مجموعه آن حتی دچار آسیب های جدی شدند.
وی ضمن تشریح مجموعه اقدامات، تلاش ها و پیگیری های انجام گرفته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای حمایت، کمک و همیاری با حوزه ها و بخش های آسیب دیده فرهنگ، هنر و رسانه، چهار اقدام مهم این وزارتخانه در همین راستا را تشریح کرد.
معاون توسعه مدیریت ومنابع وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، تعیین و انتشار گزارش میزان خسارت وارده به بخش فرهنگ و هنر و رسانه (فروردین و مهرماه 1399) را از اولین اقدامات این وزارتخانه برشمرد.

حیدری در ادامه، تدوین و اجرای بسته های حمایتی از فعالان و کسب و کارهای فرهنگی، هنری و رسانه ای در بحران کرونا همراه با تدوین و انتشار گزارش تجربه جهانی مدیریت بحران کرونا در صنایع فرهنگی و خلاق - راهبردها و سیاستگذاری های حمایتی را از دیگر اقدامات اجرایی مقابله با پیامدهای کرونا در بخش فرهنگ، هنر و رسانه عنوان کرد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه همچنین تدوین گزارش تحلیل شرایط پساکرونایی بخش فرهنگ و هنر (با رویکرد رونق اقتصاد فرهنگ و هنر) و ارائه به سازمان برنامه و بودجه کشور برای تدوین برنامه ها و سیاست های دستگاه های سیاستگذار در دوره پساکرونا را از دیگر اقدامات اجرایی مقابله با پیامدهای کرونا در بخش فرهنگ، هنر و رسانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برشمرد.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان کمک و همیاری به اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه و همچنین درنظر گرفتن تسهیلات را افتخاری بزرگ برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست و تاکید کرد: تا جائیکه امکانات و بودجه اجازه بدهد همه تلاش ها و همت خود را بکار خواهیم گرفت تا در راستای کمک و همیاری به اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه اقدامات اجرایی و حمایتی از این قشر فرهیخته و تلاشگر جامعه را در اولویت امور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دهیم.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
در حالی که با شیوع کرونا سفر به عتبات ممنوع شده است، برخی افراد سودجو با راه اندازی کاروان های غیرمجاز، مسافرگیری می کنند و برای جذب زائر و حتی اخذ ویزای عراق بساط دلالی پهن کرده اند.

صراط:

در حالی که وزارت کشور، خروج از مرزهای زمینی به عراق را از اوایل سال جاری ممنوع کرده و حتی حسین قاسمی، مدیر کل امور مرزی وزارت کشور چند بار از زائران خواسته تا برای خروج از کشور و سفر به عراق به مرزهای زمینی مراجعه نکنند، برخی از افراد در قالب کاروان و حتی به صورت انفرادی از مرزهای زمینی خارج می شوند.

تردد غیرمجاز از مرزها چگونه انجام می شود؟

خبرگزاری فارس در چند گزارش به عبور غیرمجاز افراد از مرزها در زمان ممنوعیت تردد اشاره کرد و حتی وزارت کشور نیز پیگیر این امر شد، اما مشخص نیست چه کسانی پشت پرده این ترددها هستند که هیچ کسی نمی تواند از ترددهای غیرمجاز ممانعت کند و حتی کسی هم پاسخگوی چنین سفرهایی به عراق نیست. نکته جالب این که برخی مسؤولان نیز منکر این ترددها می شوند.

با این وجود، در هفته گذشته و به رغم ادامه روند ممنوعیت تردد از مرز زمینی، سفر به عتبات از طریق مرزهای هوایی نیز برقرار شد و در طول هفته در کنار پروازهای خارجی، چند پرواز داخلی به نجف و بغداد برقرار شده تا افراد بتوانند به راحتی به عتبات سفر کنند. این امر در حالی است که سفرهای زیارتی از سوی سازمان حج و زیارت به دلیل مصوبه ستاد کرونا همچنان ممنوع است و هیچ کاروانی از اسفند سال 98 تاکنون به عتبات اعزام نشده است.

سفر 8 هزار نفر به عراق در سال جاری در برابر ممنوعیت اعزام کاروان های حج و زیارت

اما کاروان های غیرمجاز که به صورت مستقل مسافرگیری و با هزینه های بالا زائران را به عتبات اعزام می کنند، بدون هیچ محدودیتی از مرزهای زمینی و هوایی خارج می شوند؛ تا جایی که از ابتدای سال جاری بیش از هشت هزار نفر به عراق سفر کرده اند که البته بیش از 80 درصد آنها از طریق هوایی عازم عراق شده بودند و همچنان نیز سفر به عتبات نه تنها از طریق هوایی، بلکه از طریق زمینی نیز برقرار است و افراد فرصت طلب با هزینه های 14 تا 25 میلیون تومانی اقدام به اعزام زائران می کنند. زائران نیز که بیش از یک سال مشتاق زیارت امام حسین (ع) هستند، با این افراد و کاروان ها راهی عراق می شوند.

دلالان در کمین زائران عتبات

یکی از مدیران دفاتر حج و زیارت که خواست نامش فاش نشود، می گوید: این افراد که در قالب کاروان غیرمجاز فعالیت می کنند، همان افرادی هستند که در گذشته کاروان می بردند و حتی برخی از مدیران دفتر حج و زیارت اکنون که بیش از 15 ماه فعالیت ندارند، به دلیل نظارت نکردن هیچ سازمان و نهادی بر کاروان های آزادبر ، اقدام به راه اندازی کاروان غیرمجاز کرده اند و از این طریق درآمدزایی می کنند و با هزینه بالایی که از زائران می گیرند، شاید در این مدت درآمد یک سال یک دفتر حج و زیارت را هم کسب کرده باشند.

اخذ ویزای عراق با 150 دلار!

علاوه بر این، اخذ ویزای عراق نیز در ماه های اخیر بهانه ای برای کسب درآمد برخی افراد سودجو شده است. با توجه به ممنوعیت سفر به عتبات، اخذ ویزای عراق هم برای زائران هزینه هایی را به همراه دارد؛ چرا که برخی دلالان به واسطه روابطی که با سفارت عراق دارند، از زائران هزینه هایی معادل 100 تا 150 دلار اخذ می کنند تا ویزا بگیرند. این امر در حالی است که از اوایل سال 98 هزینه ویزای عراق برداشته شد و زائران بدون هزینه ویزا می گرفتند و سازمان حج و زیارت هم در زمان برقراری کاروان های زیارتی، بدون اخذ حتی یک ریال برای زائران ویزای عراق می گرفت.

منابع آگاه نیز می گویند که حتی برخی از این متولیان کاروان های غیرمجاز برای اینکه زائر بیش تری جذب کنند، به افراد وعده می دهند که مثلا در صورت جذب هر زائر 10 دلار به آورنده اعطا خواهد شد و با توجه به اینکه با وجود استقبال از سفرهای زیارتی، سازمان حج و زیارت هم هیچ کاروانی اعزام نمی کند، برخی به دلالی سفر زیارتی روی آورده اند.

حتی در این زمینه حجت الاسلام صحبت الله رحمانی، معاون عتبات سازمان حج و زیارت دلیل تشکیل شبکه زیرزمینی و قاچاق در سفرهای زیارتی را نبود کاروان های سازمان حج و زیارت عنوان می کند و با انتقاد از برقراری سفرهای زیارتی توسط آزادبرها و ممنوعیت اعزام توسط سازمان حج و زیارت، می گوید: برخی کاروان های غیرمجاز با اخذ پول بیشتر ویزا دریافت می کنند.

سودجویانی که برای عاشقان زیارت بساط دلالی پهن کردند

با وجود اینکه همچنان سفرهای زیارتی با مصوبه ستاد کرونا به عراق ممنوع است، مشخص نیست چرا همچنان کاروان های غیرمجاز فعال هستند و حتی چند پرواز به عراق در طول هفته انجام می شود! اگر سفر به عراق مجاز است، چرا مسؤولان ستاد کرونا اجازه برقراری اعزام ها به عتبات را نمی دهند تا جلوی برخی افراد سودجو که در نبود کاروان های حج و زیارت برای عاشقان امام حسین (ع) بساط دلالی پهن کردند، گرفته شود.

سازمان حج و زیارت پس از شیوع کرونا با تدوین پروتکل های بهداشتی برای اعزام زائران، اعلام آمادگی کرد اما در آن زمان عراق از پذیرش زائر خارجی امتناع کرد و پس از آن نیز ستاد مقابله با کرونا تاکنون با برقراری این سفرها موافقت نکرده است. این امر در حالی است که با کاهش تعداد مبتلایان به کرونا ، بسیاری از مشاغل، فعالیت خود را از سر گرفته اند و حتی سفرهای زیارتی به کشورهایی با وضعیت قرمز کرونایی همچنان در حال انجام است، اما سفرهای زیارتی ممنوع است و عاشقان کربلا در حسرت زیارت امام حسین (ع) به سر می برند.

لینک خبر :‌ صراط نیوز
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

وبینار بین المللی فردوسی در آینه خرد 27 ادیبهشت ماه با مشارکت نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در خراسان رضوی برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، به مناسبت سالروز پاسداشت زبان و ادب فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، وبینار بین المللی فردوسی در آینه خرد با مشارکت نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در خراسان رضوی، دانشگاه فردوسی، مؤسسه فرهنگی سرای فردوسی و نمایندگی های فرهنگی ایران در هندوستان (دهلی نو)، پاکستان (لاهور) و افغانستان (کابل) در فضای مجازی برگزار خواهد شد.

محمدعلی ربانی، رایزن فرهنگی ایران در دهلی نو، محمدجعفر یاحقی، عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، رییس قطب فردوسی و شاهنامه، رییس مؤسسه فرهنگی سرای فردوسی، احسان قبول، عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد، علیرضا قزوه، وابسته فرهنگی ایران در دهلی نو و شاعر در این وبینار سخنرانی می کنند.

در بخشی دیگر، اقبال شاهد، رییس دپارتمان زبان و ادبیات فارسی دانشگاه دولتی لاهور، سید اختر حسین، عضو هیأت علمی مرکز مطالعات فارسی و آسیای میانه دانشگاه جواهر لعل نهروی دهلی نو، اخلاق آهن، استاد زبان فارسی دانشگاه جواهر لعل نهروی، محمد تقوی، عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد به بیان نقطه نظرات خود می پردازند.

از دیگر سخنرانان این وبینار، احسان شکراللهی، رییس مرکز تحقیقات فارسی دهلی نو، حمید طبسی، عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی ایران و حامد مهراد، عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی ایران هستند.

گفتنی است؛ این وبینار بین المللی 27 ادیبهشت ماه ساعت 15 تا 17 به وقت تهران برگزار می شود.

انتهای پیام/ص

لینک خبر :‌ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در آئین اختتامیه محافل قرآنی ربیع القرآن در قم گفت: در ادبیات ایرانی قرآن تجلی بسیار زیادی داشته است،
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در آئین پایانی محافل قرآنی ربیع القرآن که در حرم حضرت معصومه (س) و به میزبانی اداره کل کتابخانه های استان قم برگزار شد، گفت: قرآن کریم سفره ای الهی است که هر کسی با هر درجه از دانش بهره ای از آن می برد. در زمان پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) تعابیر بلندی از قرآن نظیر داروی همه دردها، نور مبین، ریسمان الهی و سفره مهمانی خدا یاد شده است.

وی مواجهه انسان ها با قرآن را دارای مراحل مختلفی دانست و اضافه کرد: نگهداری قرآن و بر سر گذاشتن آن، دیدن و نگرستین در آیات الهی، شنیدن و توجه به تفاسیر آیات نورانی از جمله مراحل و مصادیق مواجهه ما با قرآن است.

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور تصریح کرد: در ادبیات ایرانی قرآن تجلی بسیار زیادی داشته است و چندین اثر با عنوان تجلی قرآن در ادبیات فارسی و ایرانی از سوی ناشران مختلف منتشر شده است که امیدوارم در ادامه این محافل در طول سال این کتاب ها با حضور نویسندگان آنها معرفی شود.

یادآوری می شود، همزمان با فرارسیدن ماه مبارک رمضان و شروع به کار محافل قرآن و عترت استان ها، ویژه برنامه محفل انس با قرآن کریم ربیع القرآن با هدف توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی، تعمیق باورهای دینی در خانه و خانواده، با مشارکت ادارات کل کتابخانه های عمومی استان ها با حضور قاریان ممتاز کشور به صورت مجازی در اسکای روم برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در آئین پایانی محافل قرآنی ربیع القرآن که در حرم حضرت معصومه (س) و به میزبانی اداره کل کتابخانه های استان قم برگزار شد، گفت: قرآن کریم سفره ای الهی است که هر کسی با هر درجه از دانش بهره ای از آن می برد. در زمان پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) تعابیر بلندی از قرآن نظیر داروی همه دردها، نور مبین، ریسمان الهی و سفره مهمانی خدا یاد شده است.

وی مواجهه انسان ها با قرآن را دارای مراحل مختلفی دانست و اضافه کرد: نگهداری قرآن و بر سر گذاشتن آن، دیدن و نگرستین در آیات الهی، شنیدن و توجه به تفاسیر آیات نورانی از جمله مراحل و مصادیق مواجهه ما با قرآن است.

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور تصریح کرد: در ادبیات ایرانی قرآن تجلی بسیار زیادی داشته است و چندین اثر با عنوان تجلی قرآن در ادبیات فارسی و ایرانی از سوی ناشران مختلف منتشر شده است که امیدوارم در ادامه این محافل در طول سال این کتاب ها با حضور نویسندگان آنها معرفی شود.

یادآوری می شود، همزمان با فرارسیدن ماه مبارک رمضان و شروع به کار محافل قرآن و عترت استان ها، ویژه برنامه محفل انس با قرآن کریم ربیع القرآن با هدف توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی، تعمیق باورهای دینی در خانه و خانواده، با مشارکت ادارات کل کتابخانه های عمومی استان ها با حضور قاریان ممتاز کشور به صورت مجازی در اسکای روم برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در آئین پایانی محافل قرآنی ربیع القرآن که در حرم حضرت معصومه (س) و به میزبانی اداره کل کتابخانه های استان قم برگزار شد، گفت: قرآن کریم سفره ای الهی است که هر کسی با هر درجه از دانش بهره ای از آن می برد. در زمان پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) تعابیر بلندی از قرآن نظیر داروی همه دردها، نور مبین، ریسمان الهی و سفره مهمانی خدا یاد شده است.

وی مواجهه انسان ها با قرآن را دارای مراحل مختلفی دانست و اضافه کرد: نگهداری قرآن و بر سر گذاشتن آن، دیدن و نگرستین در آیات الهی، شنیدن و توجه به تفاسیر آیات نورانی از جمله مراحل و مصادیق مواجهه ما با قرآن است.

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور تصریح کرد: در ادبیات ایرانی قرآن تجلی بسیار زیادی داشته است و چندین اثر با عنوان تجلی قرآن در ادبیات فارسی و ایرانی از سوی ناشران مختلف منتشر شده است که امیدوارم در ادامه این محافل در طول سال این کتاب ها با حضور نویسندگان آنها معرفی شود.

یادآوری می شود، همزمان با فرارسیدن ماه مبارک رمضان و شروع به کار محافل قرآن و عترت استان ها، ویژه برنامه محفل انس با قرآن کریم ربیع القرآن با هدف توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی، تعمیق باورهای دینی در خانه و خانواده، با مشارکت ادارات کل کتابخانه های عمومی استان ها با حضور قاریان ممتاز کشور به صورت مجازی در اسکای روم برگزار شد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم،
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
با احتمال پذیرش زائر خارجی از سوی سعودی ها با شرایط خاص، افزایش هزینه های سفر به سرزمین وحی در ایام حج تمتع دور از انتظار نیست.

به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، حج سال گذشته به دلیل شیوع کرونا برگزار نشد، اما پس از مخالفت کشورهای اسلامی از تصمیم سعودی ها و نپذیرفتن زائر خارجی برای مناسک حج ابراهیمی، دولت عربستان از پذیرش زائران خارجی با شرایط خاص خبر داده است.

البته هنوز در حالی که کمتر از دو ماه تا آغاز ماه ذی الحجه و اعمال حج تمتع باقی مانده، عربستان به صورت رسمی وضعیت حج 1442 و نحوه پذیرش زائران را اعلام نکرده است. اما در همین حد که سعودی ها مدعی شدند تا به صورت حداقلی هم زائر خارجی پذیرش کنند، بسیاری از دولت ها به ویژه مسؤولان کشورمان از این امر استقبال کرده و برای اعزام زائران در حال برنامه ریزی هستند.

بر همین اساس، سازمان حج و زیارت نیز همانطور که پیش از این اعلام کرده بود، ایران آمادگی لازم را برای اعزام زائران به سرزمین وحی بر اساس ساختار جدید با حفظ ساختار قبلی دارد و در کنار مسکن، تغذیه و پشتیبانی و نیروهای کارگزاری و ستادی با رعایت پروتکل های بهداشتی، زمینه حضور حجاج را در حج تمتع سال جاری فراهم می کند.

با این وجود، یکی از موضوعاتی که این روزها شاید بسیاری از زائران خانه خدا را نگران کرده باشد، احتمال افزایش هزینه های سفر به حج تمتع است؛ چرا که در روزهای اخیر علی اکبر رضایی، معاون حج و عمره سازمان حج و زیارت در گفت وگویی رادیویی اظهار داشته است که امسال با توجه به اعلام آمادگی وزارت حج عربستان، درصدی از حجاج کشورهای اسلامی به سرزمین وحی اعزام می شوند و رعایت نکات بهداشتی نیز مستلزم افزایش برخی از هزینه ها خواهد بود.

او حتی برای افزایش هزینه حج تمتع، مثالی از اسکان زائران که یکی از دلایل اصلی تفاوت هزینه کاروان های حجج تمتع است، آورده و اعلام داشته که اگر در شرایط عادی زائران در اتاق های چهار تا پنج نفره اسکان داشتند، اکنون در هر اتاق باید دو نفر حضور داشته باشند و همین امر موجب بالا رفتن برخی از هزینه ها خواهد شد.

با این ادعا زمزمه هایی برای افزایش هزینه سفر به حج تمتع سال جاری شنیده می شود. این امر در حالی است که سال گذشته پس از اعلام سعودی های مبنی بر نپذیرفتن زائر خارجی، رئیس سازمان حج و زیارت در نشست خبری به تلاش به منظور تثبیت نرخ ارز عملیات حج تمتع سال 99 برای تشرف به حج 1400 برای افرادی که هزینه حج تمتع سال 99 را به صورت کامل پرداخت کنند، اشاره کرد و در نهایت اوایل مردادماه سال گذشته رشیدیان از تثبیت نرخ ارز و موافقت دولت با این امر خبر داد. ( اینجا بخوانید)

پس از آن زائران برای اینکه با توجه به نوسان نرخ ارز، مشمول افزایش هزینه برای تشرف به حج تمتع نشوند، هزینه حج تمتع سال 99 را به صورت کامل واریز کردند. هزینه حج تمتع از حدود 32 تا 41 میلیون تومان بود که به دلیل دو مرحله ای بودن پرداخت این هزینه، زائران 25 میلیون تومان را با احتساب سود سپرده حج در مرحله نخست واریز کرده بودند و مابقی این هزینه یعنی حدود 7 تا 16 میلیون دیگر را که بر اساس نوع کاروان متفاوت بود، در مرحله دوم و پس از اعلام سعودی ها درباره نپذیرفتن زائر خارجی پرداختند.

سهمیه ایران در حج سال گذشته، 86 هزار و 500 نفر بود که 76 هزار زائر برای تشرف به حج تمتع سال گذشته ثبت نام کردند و 74 هزار و 826 نفر وجه اولیه و حدود 90 درصد از این تعداد یعنی بیش از 68 هزار نفر هزینه حج را به صورت کامل واریز کردند. یعنی اگر متوسط هزینه حج را 35 میلیون تومان در نظر بگیریم، در مجموع 2.380.000.000.000 تومان به حساب سازمان حج واریز شده است که سازمان حج نیز این مبلغ را به منظور تثبیت نرخ ارز برای عملیات حج به حساب بانک مرکزی واریز کرده است تا در صورت افزایش نرخ ارز، هزینه حج تمتع نیز افزایش پیدا نکند.

بر همین اساس، علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت گفته بود که ریالِ 300 میلیون دلار را با نرخ ارز عملیات حج سال 99 برای حج سال آینده تثبیت و در بانک مرکزی ذخیره کردیم؛ به طوری که حدود یک میلیارد و 800 میلیون تومان به بانک مرکزی واریز شده است.

اما آن طور که به نظر می آید، سازمان حج و زیارت در قرارداد حج برای زائران خانه خدا، پس از این امر متممی اضافه کرده تا درصورتی که هزینه تمام شده حج تمتع افزایش پیدا نکند، این هزینه ثابت خواهد بود. با این حساب، اکنون اگر حج تمتع با حضور حداقلی زائران برگزار شود و عربستان نیز با شرایط خاص تعدادی از زائران خارجی را پذیرش کند، هزینه تمام شده حج نیز ممکن است افزایش پیدا کند و در این صورت زائران نیز که یک سال به امید ثابت ماندن هزینه حج هزینه را به صورت کامل پرداختند، دوباره باید مبلغی را برای افزایش برخی از هزینه ها در عربستان بپردازند.

حتی به گفته برخی از مدیران کاروان های حج تمتع سال جاری، بر اساس دستورالعمل سازمان حج و زیارت افزایش هزینه حج تمتع در صورتی اعمال نمی شود که هزینه حج تمتع نیز ثابت باشد و ایران با همه سهمیه به حج اعزام شود. در غیر این صورت، به طور حتم هزینه حج نیز با توجه به تغییرات در اسکان و حمل و نقل و حتی سایر امور در عربستان تغییراتی را به همراه خواهد داشت که البته این هزینه ها هم از سوی عربستان اعمال می شود.

با این وجود مسؤولان حج و زیارت در تلاش هستند تا بتوانند در صورت اعزام زائران به حج تمتع با شرایط عربستان، هزینه های حج را برای زائران تا حد امکان کاهش دهند تا زائران بیت الله الحرام متحمل افزایش هزینه ها نشوند. البته آن طور که در رسانه های سعودی مطرح شده است، علاوه بر مالیات، سوخت و حمل و نقل نیز نسبت به سال گذشته در این کشور افزایش یافته و به نظر می رسد، افزایش قیمت حج تمتع از سوی سازمان حج و زیارت دور از انتظار نیست و به نوعی زائران برای افزایش هزینه ها باید آماده باشند.

با این وجود، تاکنون مسؤولان سازمان حج و زیارت واکنشی نسبت به حج تمتع سال جاری و حتی هزینه های آن به طور رسمی نداشته اند و منتظرند تا عربستان سهمیه کشورها برای تشرف به خانه خدا در ایام حج را اعلام کنند تا بر اساس آن تصمیم بگیرند.

به گزارش فارس ، سال گذشته حج تمتع برای 10 هزار زائر ساکن عربستان برگزار شد و بر همین اساس، با توجه به شرایط سیاسی دو کشور و نبود ایرانیان در این کشور، هیچ زائر ایرانی در حج تمتع سال گذشته حضور نداشت. با این وجود، امسال سعودی ها درصدد هستند تا حج تمتع را متفاوت از گذشته و با حضور زائران خارجی با رعایت نکات بهداشتی و شرایط خاص برگزار کنند. کشورهای اسلامی نیز منتظر تصمیم نهایی و سهمیه زائران خود هستند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
مجمع تشکل های بین الملل با صدور بیانیه ای از نهادهای فرهنگی کشور خواست تا از برخورد مناسبتی با مساله قدس دست بردارند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران خبرگزاری تقریب ایرانا

به گزارش خبرگزاری مهر ، در بیانیه مجمع تشکل های بین الملل که در سالروز تشکیل رژیم صهیونیستی صادر شده ضمن تاکید بر لزوم توجه جدی تر به مساله قدس از نهادهای کشور خواسته شده تا خود را متعهد به انجام اقداماتی در حمایت از قدس در طول سال بنمایند.

متن این بیانیه بدین شرح است:

این روزها در فلسطین شاهد تحولی بزرگ هستیم. حماس تهدیدهای گذشته خود را عملی کرد و تل آویو و شهرهای دیگر فلسطین اشغالی را موشک باران کرد. گرچه شهدای غزه نیز مظلومانه کشته شدند ولی این اقدام حماس، توهم امنیت همیشگی و گنبد آهنین را زیر سوال برد.

اهمیت قیام جوانان قدس و موشک باران رژیم صهیونیستی در شرایطی که قدس به عنوان پایتخت این رژیم اعلام شده بود و کشورهای عربی منطقه نیز خیانت خود را آشکار کرده اند بیش از پیش بود و نشان داد که اتکا به جوانان فلسطینی و حمایت امت اسلامی چنانچه رهبر انقلاب در روز قدس بیان داشتند، نقطه امیدبخش بحران فلسطین است.

در این شرایط حساس، مجمع تشکل های بین الملل از نهادهای فرهنگی کشور تقاضا می کند تا در یک اقدام عملی تا آزادسازی قدس شریف، اعلام کنند که ستاد قدس را در نهاد خود ایجاد کرده و حداقل فصلی یک اقدام جدی در این رابطه انجام خواهند داد.

توجیه جامعه ایرانی نسبت به اهمیت این مساله و زمینه سازی توسعه اقدامات مردمی در این عرصه و نیز توسعه تعامل با حامیان مردمی فلسطین در جهان می تواند هدف این ستادها باشد.

این مجمع اعلام می کند که رسالت خود را مطالبه اقدامات نهادها درباره قدس می داند و به صورت 6 ماهه گزارش آنها را به مردم شریف ایران اعلام خواهد کرد.

رونوشت:
سازمان تبلیغات اسلامی
اداره اوقاف و امور خیریه
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
حوزه هنری انقلاب اسلامی
سازمان بسیج مستضعفین
سازمان رسانه ای اوج
سازمان صدا و سیما
سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام
سازمان شهرداری های کشور

کد خبر 5212674

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
همایش مجازی بین المللی با عنوان نقش کتابخانه های عمومی در توسعه اجتماعی، اقتصادی، و فرهنگی کشور ایران با تاکید بر تجربیات کشورهای اروپایی 29 اردیبهشت 1400 در روز چهارشنبه از ساعت 8:30 صبح تا 17:40 بعداز ظهر در دانشگاه علامه طباطبائی برگزار می شود.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری جمهوری اسلامی در حاشیه

به گزارش خبرنگار ایلنا، همایش مجازی بین المللی با عنوان نقش کتابخانه های عمومی در توسعه اجتماعی، اقتصادی، و فرهنگی کشور ایران با تاکید بر تجربیات کشورهای اروپایی برگزار می شود.

عصمت مومنی، دبیر اجرایی همایش، برگزاری همایش مجازی بین المللی پروژه ژان مونه با عنوان نقش کتابخانه های عمومی در توسعه اجتماعی، اقتصادی، و فرهنگی کشور ایران با تاکید بر تجربیات کشورهای اروپایی بخشی از تعهدات پروژه مشترک بین المللی ژان مونه با کمیسیون اروپایی تحت عنوان کاربست تجربه های اتحادیه اروپا در حوزه کتابخانه های عمومی در ایران صورت می گیرد. پروژه مذکور از سال 1398 با مدیریت خانم گلنسا گلینی مقدم از دانشگاه علامه طباطبایی و همکاری فریده عصاره از دانشگاه شهید چمران اهواز و رحمت الله فتاحی از دانشگاه فردوسی مشهد در دست اجرا است.

این همایش به صورت مجازی مجازی و به صورت بین المللی فوق الذکر چهارشنبه مورخ 29 اردیبهشت 1400 برابر با 19 می 2021 در تالار گفتگوی مجازی دانشگاه علامه طباطبایی در بستر اسکای روم برگزار شود.

علاقمندان جهت ثبت نام در همایش می توانند مشخصات خود را به ایمیل همایش ارسال کنند:

intconf. euppl@gmail. com

لینک شرکت در همایش:

http://meeting.atu.ac.ir/ch/jean-monnet

علاقه مندان می توانند با نام و نام خانوادگی یه صورت مهمان وارد شوند.

قابل ذکر است شرکت در کنفرانس رایگان بوده و دسترسی به سایت همایش از طریق مرورگر موزیلا امکان پذیر است.

سخنرنان این همایش به ترتیب پنل های پیش رو به شرح زیر است:

افتتاحیه:

شامل سخنرانی دکتر احمد برجعلی، رئیس همایش و رئیس دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، با عنوان تاثیرگذاری انتقال تجربه ها بین ایران و اروپا در چارچوب برنامه ژان مونه و دکتر ماندانا تیشه یار، مدیر همکاری های علمی بین المللی دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، با عنوان سیاست گذاری های دانشگاه علامه طباطبایی در همکاری های علمی بین المللی ایران و اروپا و دکتر گلینی مقدم، مجری پروژه ژان مونه و دبیر علمی همایش و عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، با عنوان گزارش علمی پروژه ژان خواهد بود.

پنل اول با عنوان ساختار، تشکیلات، و راهبردهای کتابخانه های عمومی در ایران و اروپا:

شامل سخنرانی علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کل کشور، ایران، با عنوان کتابخانه های عمومی ایران و تجربه مشارکت در مدیریت مسائل اجتماعی و دکتر محمد حسن زاده، رئیس انجمن ارتقای کتابخانه های عمومی؛ و عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران، با عنوان فضای حاکمیت اثربخش کتابخانه های عمومی با تاکید بر عناصر اصلی تعامل تحولی و دکتر آنتونی تورنس، نائب رئیس کمیته اسناد و کتابخانه های بین المللی فرانسه، با عنوان عادات فرهنگی جدید و چالش های جدید در کتابخانه های عمومی فرانسه و دکتر مهدی شقاقی، عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران با همکاری سمانه حدادگر، دانشجوی کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران، با عنوان ارتقاء جایگاه کتابخانه های عمومی ایران با تکیه بر آراء بوردیو خواهد بود.

پنل دوم همایش با عنوان خدمات عمومی، تخصصی و شخصی سازی شده در کتابخانه های عمومی ایران و اروپا:

شامل سخنرانی دکتر احمد شعبانی، عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه اصفهان، با عنوان کتابخانه های عمومی و جامعه مدنی در ایران و دکتر رحمت الله فتاحی، عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، ایران، با عنوان چارچوب های نظری و راهکارهای عملی خدمات تخصصی و شخصی سازی شده و دکتر محمود خسروجردی، کتابدار ارشد دانشگاه علوم کاربردی ایللند، نروژ با عنوان خدمات کتابخانه های عمومی در نروژ: تحلیل فرهنگی و رامین نادری، مدیرکتابخانه ونیس، کتابخانه عمومی لس آنجلس، آمریکا، به همراه تکتم غلامی، کتابدار کودکان، کتابخانه وست وود، کتابخانه عمومی لس آنجلس، آمریکا، با عنوان توسعه و پشتیبانی از اجتماع در کتابخانه عمومی لس آنجلس: گزیده ای از تجربه ها خواهد بود.

پنل سوم همایش با عنوان کتابخانه های عمومی و جامعه مدنی در ایران و اروپا:

شامل سخنرانی دکتر روح الله منوچهری، مدیر کل نهاد کتابخانه های عمومی فارس، ایران، با عنوان بررسی یک تجربه: تسهیل دسترسی عشایر استان فارس به کتاب در طرح سفیر کتاب و دکتر جیمی جانستون، عضو هیات علمی دانشگاه اسلو، نروژ با عنوان برنامه های مبتنی بر دوستی و گفتگو در کتابخانه های عمومی نروژ و دکتر منصور کوهی رستمی، عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران، با عنوان نوآوری اجتماعی در کتابخانه های عمومی: توسعه جامعه مدنی خواهد بود.

پنل چهارم همایش با عنوان بررسی، تحلیل و طراحی توسعه خدمات آینده در کتابخانه های عمومی ایران و اروپا:

شامل سخنرانی دکتر سیامک محبوب، مدیرکل دفتر برنامه ریزی نهاد کتابخانه های عمومی کل کشور ایران با عنوان بن انگاره های آینده نگاری کتابخانه عمومی و دکتر پیت پیچابان پژوهشگر ارشد آزمایشگاه پژوهشی اطلاعات دیجیتالی، چنای، هندوستان، با عنوان کتابخانه های عمومی مجازی با الهام از فناوری و دکتر رضا ملکی، عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، با عنوان حکمرانی کتابخانه های عمومی در ایران و دکتر سکینه قاسم پور، دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، با عنوان نقش کتابخانه های عمومی در حل تعارضات و درگیری های اجتماعی و دکتر سوسمیتا چاکرابورتی، عضو هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه کلکته، هندوستان، با عنوان استفاده از فناوری برای مردم: نقش کتابخانه های عمومی در هند خواهد بود.

و در اختتامییه همایش مجازی بین المللی پروژه ژان مونه با عنوان نقش کتابخانه های عمومی در توسعه اجتماعی، اقتصادی، و فرهنگی کشور ایران با تاکید بر تجربیات کشورهای اروپایی، دکتر فریده عصاره، همکار طرح و عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی داشگاه شهید چمران اهواز بیانیه همایش را قرائت خواهندکرد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کار ایران
مدیریت بحران در کتابخانه ها فقط شامل تغییر بستر ارائه خدمات از فیزیکی به مجازی نیست؛ بلکه بسیاری از فرآیندهای کتابداری را نیز شامل می شود. کرونا ضرورت این مدیریت بحران را یادآوری کرد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران روزنامه امتیاز

خبرگزاری مهر ، گروه فرهنگ و اندیشه: فائزه فرهودی، دکترای علم اطلات و دانش شناسی؛ مدرس دانشگاه و مدیرعامل موسسه مدیریت دانش فارابی و نویسنده کتاب مدیریت بحران در کتابخانه ها طی گزارشی به ضرورت مدیریت بحران در کتابخانه ها پس از شیوع کرونا پرداخته است. این گزارش را در ادامه بخوانید:

همیشه می گفتیم علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد و پیشگیری بهتر از درمان است ولی دقایقی بعد با عبارتِ سری که درد نمی کنه دستمال نمی بندن خودمان را قانع می کردیم که نیازی به مدیریت بحران در کتابخانه ها نداریم!

ما کتابدارها هم مثل بقیه افراد جامعه از عبارت مدیریت بحران جسته گریخته مطالبی شنیده بودیم؛ اما هیچ گاه تصور نمی کردیم که کتابخانه هم نیاز به الگوی مدیریت بحران داشته باشد؛ چرا که تصور ما از بحران، همیشه سیل و زلزله بوده که درباره مدیریت آن هیچ ارتباطی بین خودمان و آن بحران های کلیشه ای که در ذهن مان جای گرفته بود، نمی یافتیم.

عمدتاً سازمان مدیریت بحران کشور را متولی و مسئول مقابله و برخورد با تمام بحران ها می دانستیم و شاید هنوز هم می دانیم. اما الان که بیش از یک سال از عمر کرونا می گذرد، با تمام وجود این نکته را لمس کردیم که اگر از قبل در کتابخانه ای که مشغول فعالیت هستیم، اصول و الگوی مدیریت بحران را داشتیم و حداقل به آن فکر می کردیم کمتر غافلگیر می شدیم و برنامه مشخصی برای فعالیت های خود در کتابخانه داشتیم.

واقعیت این است که پرداختن به مساله مدیریت بحران در تمام حوزه های دانش خیلی پیش از شیوع کرونا مطرح شده و این باور در میان مدیران سازمان ها شکل گرفته بود که پیشگیری قبل از وقوع بحران بسیار به صرفه تر و آسان تر است.

اما علیرغم این باور محکم، هنوز به صورت جدی، علمی و عملی، موضوع مدیریت بحران در سازمان ها از جمله کتابخانه ها مطرح و اجرا نشده و متاسفانه در حد یک تئوری باقی مانده است.

در حال حاضر هیچ نشان مشخص و منسجمی از مدیریت بحران در هیچیک از سازمان ها از جمله کتابخانه ها دیده نمی شود و هر روز شاهد تبعات زیان بار این عدم مدیریت بحران هستیم و به شکل ملموس، خلأ نبود الگوی مدیریت بومی بحران را در کشور احساس می کنیم که کتابخانه ها نیز از این امر مستثنی نیستند. همین امر باعث سرگردان شدن کاربران کتابخانه ها و بلاتکلیفی آنها در نحوه خدمات گرفتن از کتابخانه ها شده است. مدیران کتابخانه ها و کتابداران نیز برنامه و مشی دقیق و منظمی در ارائه خدمات به کاربران ندارند.

کاربران و کتابداران همواره بین این دو شیوه سرگردان و بلاتکلیف هستند؛ خدمات حضوری یا خدمات مجازی؟! البته ناگفته نماند پیش از شیوع کرونا نیز بعضی کتابخانه ها بعضی از فعالیت هایشان را در بستر فضای مجازی ارائه می کردند اما به این امور به شکل یک رویکرد ضروری نگاه نمی کردند و اقدامات مجازی خود را گزینه متمایز کننده خود از سایر کتابخانه ها می دانستند که بعضاً آن را بسیار افتخارآفرین تلقی می کردند؛ نه امری ضروری و لازم که جزء فعالیت های اصلی کتابخانه است.

ناگفته نماند که مدیریت بحران در کتابخانه ها فقط شامل تغییر بستر ارائه خدمات از فیزیکی به مجازی نیست؛ بلکه بسیاری از فرآیندهای کتابداری را نیز شامل می شود که در ذیل به آن می پردازیم.

پیش از هر چیز باید گفت که مراکز میراث فرهنگی، موزه ها، مراکز آرشیوی و کتابخانه ها همواره در معرض خطر هستند؛ از خطرات طبیعی گرفته تا خطراتی که بشر به وجود می آورد؛ و خطراتی که باعث ایجاد آسیب هایی به منابع اطلاعاتی و ساختمان ها می شود. به طور کلی هر حادثه ای که امنیت بشر را تهدید و یا به آن خللی وارد کند یا هرگونه تهدیدی که به تخریب و یا از بین رفتن ساختمان، منابع و محتوا، امکانات و تجهیزات یا خدمات کتابخانه منجر شود، بحران با نگرش خاص به کتابخانه محسوب می شود. بی تردید امکان پیشگیری از تمام بحران ها وجود ندارد، اما کتابخانه ها بایستی تدابیری را در رابطه با مدیریت موثر بحران بیندیشند، به طوری که امکان آمادگی در مقابل بحران و توانایی عکس العمل هنگام وقوع آن را داشته باشند.

در واقع بحران در کتابخانه یعنی اغتشاش عمده در کتابخانه که در امور مربوط به کارکرد و فعالیت های کتابخانه، امور اداری، مالی، موقعیتی و شهرت کتابخانه، اثرگذاری زیادی دارد که این بحران می تواند برون سازمانی باشد مانند سیل، آتش سوزی و زلزله باشد و یا درون سازمانی مانند بحران های مالی، کمبود بودجه و یا بی رغبتی کارکنان باشد و یا این بحران می تواند در محیط عملیات برون سازمانی (بحران هایی که داخل سازمان ایجاد و بازتاب آن در خارج از سازمان مشخص می شود) باشد مانند شکست در رقابت با سایر کتابخانه ها، از دست رفتن جهت دهی مراجعان و اختلال در رفع نیازهای اطلاعاتی آنان. به طور کلی بحران در کتابخانه ها امری ویرانگر قلمداد شده است؛ اما امروزه در ادبیات مدیریت، بحران لزوماً امر مذمومی نیست؛ بلکه مدیر می تواند از بحران به عنوان یک ابزار و امکان رشد و ارتقای سازمان بهره بگیرد؛ آنچه مهم است بحران نیست بلکه مدیریت اثربخش آن است که در مذموم یا ممدوح بودن بحران اثر می گذارد.

مدیریت بحران، علمی کاربردی است که به وسیله مشاهده نظام یافته بحران ها و تجزیه و تحلیل آنها در جست وجوی ابزاری است که به وسیله آن بتوان از بروز بحران ها پیشگیری و در صورت کاهش آثار آنها، آمادگی امداد رسانی سریع و بهبود اوضاع اقدام کرد (نمودار 1). در نمودار ذیل، مراحل مختلف چرخه مدیریت بحران نمایش داده شده است.

چرخه مدیریت بحران

پیشگیری : شامل فعالیت های سخت افزاری: بازسازی و بهسازی ساختمان ها، زیرساخت های حیاتی و مهم، بافت های فرسوده، روش های اتکایی و جبرانی خسارت.

آمادگی: شامل فعالیت های نرم افزاری: برنامه ریزی، فرهنگ سازی، جمع آوری اطلاعات.

مقابله: شامل فعالیت های عملیاتی: صدور فرامین، ابلاغ ماموریت ها، انجام اقدامات و ارائه خدمات اضطراری پس از وقوع بحران.

بازسازی: شامل فعالیت های احیاء و عادی سازی: کلیه اقدامات ضروری پس از وقوع بحران برای بازگرداندن وضعیت عادی به منطقه آسیب دیده با رعایت مقررات و در نظرگرفتن معیارهای توسعه پایدار.

اما شاید این سوال از جانب مدیران کتابخانه ها و کتابداران مطرح شود که با توجه به گستردگی مفهوم بحران در کتابخانه ها و پنهانی بودن بعضی علائم بحران ها، از کجا و چگونه متوجه شویم که کتابخانه به واسطه بحرانی در حال تهدید شدن است؟

سوال بسیار شایسته ای است در واقع تا در کتابخانه ها بروز و ظهور بحران تشخیص داده نشود طبعاً برای مقابله با آن هم اقدامی انجام نمی شود؛ اما این مهم را باید همواره مدنظر داشت کارکرد اصلی و اساسی مدیریت بحران و بنیاد و اساس مدیریت بحران بر پیشگیری است یعنی زمانی که همه چیز خوب است و همه امور در کتابخانه به خوبی در جریان است و هیچ بحرانی هم از هیچ ناحیه ای کتابخانه را تهدید نمی کند. در واقع تا اتفاقی رخ نداده و چالشی ایجاد نشده باید اقدامات پیشگیری کننده را لحاظ و حتی الامکان آنها را اجرا کرد.

اما ظهور بحران های سه گانه در کتابخانه ها با علائمی همراه است که به اختصار به آنها اشاره می شود:

علائم بحران های درون سازمانی

1 -افزایش چشم گیر خطا، بی نظمی و ضابطه شکنی در میان کارکنان.
2 –بی رغبتی و بی انگیزگی کارکنان کلیدی.
3 -خارج شدن تمام یا بخشی از فعالیت های کتابخانه از مسیر و چارچوب های علمی از پیش تعیین شده.
4 -عدم انطباق منابع (بودجه، امکانات و نیرو) با برنامه ها ومسائل مربوط به بودجه بندی در سازمان.
5 -ضعف و ناتوانی مدیران و کارکنان کلیدی در اجرای برنامه. (عدم تخصص و تجربه)
6 -کاهش کیفیت خدمات از جهات مختلف.
7- از دست دادن و یا تغییر یک یا چند نیروی کلیدی.
8 -ایجاد خرابکاری، سرقت، افشای اطلاعات محرمانه، بروز وقایع غیراخلاقی و یا اعتصاب کارکنان.

علایم بحران در محیط عملیات برون سازمانی

1- افزایش اعتراضات و بروز بدبینی نسبت به عملکرد سازمان در همه زمینه ها.
2 -جایگزینی و یا موفقیت رقبا در محیط عملیاتی سازمان.

3- بروکراسی و قوانین سازمان مادر

علایم وقایع بحران ساز برون سازمانی (خارج از دسترس)

1 – استاندارد نبودن ساختمان (در مقابل زمین لرزه، سیل، آتش سوزی وعدم تناسب با فعالیت های سازمان)
2 –به وجود آمدن شرایط جدید در سازمان.
3 -احتمال تهاجم و یا خرابکاری دشمن (در داخل و خارج) به صورت آشکار و پنهان

4- مسائل فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه.

طی مصاحبه ای که در راستای انجام یک پژوهش با متخصصان مدیریت بحران در سطح کشور و نیز تصمیم گیرندگان حوزه مدیریت در پژوهشگاه ها و مدیران کتابخانه های آنها انجام شد، فاکتورها و مقوله هایی جهت مدیریت بحران در کتابخانه ها بیان کردند. این فاکتورها را می توان در سه دسته شرایط علی، زمینه ها و مداخله گرها دسته بندی کرد. بر اساس مشاهدات، مصاحبه ها و اسناد کتابخانه ای، می توان راهکارهایی را نیز برای تکمیل فرآیند مدیریت بحران اضافه کرد. در نهایت نمودار حاصل به شکل ذیل خواهد بود.

با توجه به آنچه در نمودار بالا به عنوان الگوی مدیریت بحران در کتابخانه ها ملاحظه می شود، یک سری شرایط و عوامل (درونی و بیرونی) باعث ایجاد بحران های مختلف در کتابخانه ها می شود (شرایط علی) و کتابداران را ملزم و مجاب به طراحی الگوی مدیریت بحران می کند، از جمله خسارت های مالی و جانی که به دلایل مختلف رخ می دهد، افزایش نارضایتی کاربران از خدمات به دلایل مختلف، بودجه ناکافی کتابخانه، نامناسب بودن ساختمان و تجهیزات، مسائل اقتصادی، سیاسی و فرهنگی جامعه که به نوعی بر عملکرد کلی کتابخانه ها اثرگذار است و تغییر مکرر مدیران و بالطبع تغییر خط مشی ها و سیاست های کلی کتابخانه ها.

مجموع این عوامل باعث می شود که تبیین و تدوین الگوی مدیریت بحران در کتابخانه ها ضروری و مسجل شود. زمینه هایی که اجرای مدیریت بحران در کتابخانه را تسهیل و تسریع می کند عبارت است از: ارزش ها، نیروی انسانی و تمهیدات و روش ها. اما یک سری سازوکارهایی نیز در کتابخانه ها وجود دارند که به عنوان مداخله گرها روند اجرای مدیریت بحران را کندتر می کنند مثل سازوکارهای مدیریتی، اقتصادی، اداری و سازمانی و فناوری اطلاعات.

در نهایت برای اینکه بتوان الگوی کامل و جامعی برای مدیریت بحران در کتابخانه ها ارائه داد لازم است که راهکارهایی جهت پیشگیری و مقابله با بحران ها در نظر گرفت که البته طی پژوهشی که صورت گرفته این راهکارها بررسی و ارائه شده است که عبارتند از: نهادینه ساختن ارزش های مذهبی و اخلاقی، توجه به ویژگی های شخصیتی مدیران و کارمندان، بهبود روش های ارزشیابی، ساماندهی امور مربوط به فناوری اطلاعات، اجرای مدیریت دانش، شناسایی نیازهای بالقوه و بالفعل کاربران، پیش بینی های ایمنی (سخت افزاری و نرم افزاری)، بهبود راهکارهای بودجه بندی، توجه به ارتباطات سازمانی (ملی و فراملی)، بهبود کمی و کیفی فعالیت های تخصصی کتابخانه و استفاده از تجربیات گذشته کتابخانه در مواجهه با بحران های مختلف.

با توجه به تمام مطالبی که اشاره شد به نظر می رسد همه انواع کتابخانه ها با هر تعداد منبع اطلاعاتی و با هر فرمت و تجهیزاتی که باشند نیاز دارند اقدامات و فعالیت های پیشگیرانه قبل از وقوع بحران ها را انجام دهند و بودجه مجزایی برای این امر اختصاص دهند چرا که در غیر این صورت و در صورت وقوع بحران های دردسرساز مجبور خواهند شد چندین برابر بودجه صرف کنند تا به مقابله و مواجهه با بحران های پیش آمده بپردازند.

لذا الگوی ارائه شده در این مطلب که الگوی بومی مدیریت بحران در کتابخانه های ایران محسوب می شود که از کتاب مدیریت بحران در کتابخانه ها منتشر شده اخذ شده است، بهترین مرجع جهت تبیین و تدوین خط مشی مدیریت بحران در کتابخانه هاست. فراموش نکنیم که همواره پیشگیری بهتر از درمان است. این مطلب را قبلاً می دانستیم اما کرونا در این مدت حضورش در کشور این مطلب را برای ما باورپذیرتر کرده که همواره علاج واقعه قبل از وقوع کنیم.

پی نوشت

*فرهودی، فائزه (1393). بومی سازی مدیریت بحران در کتابخانه های پژوهشگاه های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران با توجه به استاندارد 31000 و ارائه الگوی پیشنهادی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

کد خبر 5210868

محمد آسیابانی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت ضمن اظهار نگرانی شدید از فعالیت آزادبرها و اعزام زائران ایرانی به عراق بدون رعایت پروتکل های بهداشتی، گفت: چون دست سازمان حج و زیارت را بسته اند، طبیعتاً شبکه زیرزمینی و قاچاق تشکیل شده است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری رضوی

به گزارش حوزه سایر رسانه ها خبرگزای تقریب به نقل از ایکنا، با شیوع ویروس کرونا، سفر زیارتی بین ایران و عراق تعطیل و سازمان حج و زیارت موظف شد تمام فعالیت های زیارتی را متوقف کند اما با توقف کامل فعالیت های سازمان حج و زیارت این قاچاقچیان و آزادبرها بودند که از خلأ حضور سازمان حج و زیارت به عنوان متولی قانونی زیارت در کشور سوءاستفاده و فعالیت خود را بیش از گذشته گسترش دادند؛ فعالیت هایی که بدون رعایت پروتکل های بهداشتی و به صورت گسترده در حال انجام است.

در همین خصوص حجت الاسلام صحبت الله رحمانی، معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت در گفت وگو با ایکنا، ضمن اظهار نگرانی شدید از فعالیت آزادبرها در بردن زائران به کشور عراق، گفت: سازمان حج و زیارت تنها مرجع قانونی و سازمان متولی برای بردن زائران به عتبات عالیات است اما با شیوع کرونا و صدور مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر ممنوعیت سفر به عراق تمام فعالیت های کاروان های مجاز زیر نظر سازمان حج و زیارت متوقف شد.

وی با اشاره به اینکه در پی تداوم پاندمی کرونا در جهان این سازمان اقدام به تدوین پروتکل بهداشتی زیارتی کرد، گفت: پروتکلی را تدوین کردیم که در آن تمام پیش بینی های لازم برای حفظ بهداشت و سلامت زائران اندیشیده شده بود. در این پروتکل مقرر شده بود افرادی که بیماری زمینه ای ندارند، بین 18 تا 55 سال سن دارند، در شهرهای قرمز و نارنجی کرونایی ساکن نیستند، به محض امکان واکسن تزریق کرده اند و تست کرونای آنها منفی است، اجازه سفر با کاروان های مجاز به عتبات عالیات را داشته باشند.

معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت ادامه داد: این پروتکل به وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا ارائه شد و ما از این طرح دفاع کردیم اما مورد تأیید قرار نگرفت و همچنان کاروان های مجاز سازمان حج و زیارت امکان اعزام زائران به عتبات عالیات را ندارد اما علی رغم این ممنوعیت کاروان های آزادبر بدون رعایت هیچگونه پروتکل بهداشتی در حال اعزام زائران به عراق هستند.

وی در خصوص تعداد زائرانی که طی ماه جاری به عتبات سفر کرده اند، گفت: براساس آماری که داریم از 25 فروردین سال جاری تا 17 اردیبهشت جاری روزانه 254 زائر ایرانی و در مجموع شش هزار و 101 نفر زائر از مرزهای هوایی و زمینی به عراق سفر کرده اند که از این تعداد هزار و 344 نفر سفر زمینی و چهار هزار و 757 نفر نیز به صورت هوایی با 48 پرواز از فرودگاه های مشهد و تهران به عراق سفر کرده اند.

حجت الاسلام رحمانی از یک بام و دو هوای سفر به عراق انتقاد کرد و گفت: اگر قرار است این سفر ممنوع باشد، پس چرا امکان فعالیت آزادبرها فراهم است؟ اگر ممنوع نیست چرا اجازه نمی دهند سازمانی که متولی امر زیارت است و می تواند با رعایت پروتکل های بهداشتی زائران را به عراق ببرد و پاسخگوی اقدامات خود نیز هست، کاروان های مجاز را فعال کند. آزادبرها هیچگونه تعهدی به رعایت پروتکل های بهداشتی ندارند و پاسخگوی هیچ نهاد و سازمانی هم نیستند اما ما امکان فراهم کردن یک سفر امن و سالم را داریم.

وی با اشاره به اینکه شنیده ها حاکی از این است که در این سفرها هنگام رفت یا بازگشت تست کرونا نیز از زائران گرفته نمی شود، گفت: هر فردی که از سوی سازمان حج و زیارت برای انجام کار اداری به عراق سفر می کند تست می دهد و باید تست معتبر کرونا بیاورد، اما آزادبرها به رعایت هیچ یک از پروتکل های بهداشتی مقید نیستند.

حجت الاسلام رحمانی ضمن هشدار نسبت به سوء استفاده گسترده مالی از مردم در سفر با کاروان های غیرمجاز، گفت: 18 تا 20 میلیون تومان، هزینه ای است که آزادبرها از مردم برای این سفر می گیرند. هزینه خروج از کشور و بلیط را نیز خود زائر باید پرداخت کند و در عراق نیز زائران را رها می کنند و کرامت ایرانی زیر سؤال می رود و هم برای زائران و هم برای مسئولان مشکلات ایجاد می کنند اما علی رغم همه این مشکلات همچنان آزادبرها فعال هستند ولی به ما اجازه اعزام زائر نمی دهند.

وی با اشاره به اینکه حداقل باید اجازه سفر در ایام خاص مثل شب های قدر، عرفه و ... که مردم بسیار مشتاق زیارت هستند به سازمان حج و زیارت داده می شد، گفت: توان مدیریت و ساماندهی زائران را داریم و حتی می توانیم با هزینه ای کمتر از 50 درصد رقم آزادبرها این سفر را برای مردم فراهم کنیم و در کمال عزت، احترام و سلامت با هتل های خوب و نظارت دقیق مردم را به عتبات ببریم و به سلامت بازگردانیم.

معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت حضور زائران خارج از محدوده قانونی در یک کشور خارجی را خطرناک توصیف و اظهار کرد: چون دست سازمان حج و زیارت را بسته اند طبیعتاً شبکه زیرزمینی و قاچاق تشکیل می شود و مردم به سراغ آزادبرها و قاچاقچیان می روند.

وی در پاسخ به این سؤال که چطور برای این افراد ویزا صادر می شود در حالی که اعلام شده بود عراق ویزای زیارتی صادر نخواهد کرد؟ گفت: افرادی که می خواهند قاچاق کنند یا زائر را ببرند پول بیشتری می گیرند و ویزا را دریافت می کنند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری تقریب
دفتر موسیقی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در هفته دوم اردیبهشت مجوز 78 تک آهنگ و 12 آلبوم را صادر کرد.

به گزارش ایمنا و به نقل از روابط عمومی دفتر موسیقی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی، آلبوم ای عشق به آهنگسازی پیمان خازنی و خوانندگی حسام الدین احدی، دلستان به آهنگسازی و خوانندگی فرهاد خالصی و آوای کهن کاسیت به آهنگسازی همایون پشتدار و خوانندگی نصرالله جمشیدی پور از جمله آلبوم هایی هستند که در هفته دوم اردیبهشت مجوز انتشار گرفتند.

آلبوم شلاله از قطعات فولکلور اصیل آذربایجانی که توسط سیاوش حیدری تنظیم و توسط جواد علوی نسب اردبیلی بازخوانی شده و آلبوم دیاری از آثار موسیقی مازندرانی نیز دیگر آلبوم هایی هستند که مجوز آن ها در هفته دوم اردیبهشت صادر شده است.

برای این آثار صرفاً مجوز انتشار صادر شده و زمان انتشار آن در اختیار مالک اثر است.

کد خبر 493845

لینک خبر :‌ خبرگزاری ایمنا
زانیار خسروی از ممنوع الکار شدنش به دلیل گذاشتن استوری از دابسمش طرفداران دخترش خبر داد.

به گزارش خبرنگار موسیقی خبرگزاری صبا ، زانیار خسروی که به تازگی نسخه فیزیکی و دیجیتال آلبوم آکوستیک را منتشر کرده است در پیج اینستاگرام خود از ممنوع الفعالیتی به دلیل انتشار دابسمش از طرفداران دخترش در فضای مجازی خبر داد.

زانیار با انتشار دابسمش طرفدارانش که با آلبوم و آهنگ های مختلفش هم خوانی می کردند، به نوعی از آنان قدردانی می کرد.

وی در ویدیوی منتشر شده می گوید: امروز از وزارت ارشاد با تهیه کننده من تماس گرفتن و گفتن که تا اطلاع ثانوی به من مجوز نمی دن و من ممنوع الکارم. دلیلش رو که جویا شدیم گفتن که گذاشتن استوری از دابسمش های دخترا!

این چه داستان جدیدیه که راه انداختین؛ دوباره قوانین نانوشته، قوانین شخصی. از کی تا حالا گذاشتن استوری باحجاب جرم شده که ما خبر نداریم؟

بهم می گید فیلم از طرفدارات نباید بزاری، معلومه که می زارم، برای چی نباید بزارم؟ طبق کدوم قانون؟ به چه جرمی؟

انگار دنبال اینین که ما رو تست اعصاب کنید ببینید کی به اینجامون می رسه. دنبال اینید که ما رو به زور از مملکت فراری بدین؟

10 ساله دارم کار می کنم، 6 سالش رو ممنوع الکار بودم... بعد می گین طرف چرا مهاجرت کرد؟ به جای اینکه ببینید کی مهاجرت کرد یا کی قراره مهاجرت کنه، ببینید کی باعثش شده که اونا مهاجرت کنن، چیکارشون کردین که دارن مهاجرت می کنن؟

وی در کپشن پست خود نیز نوشته بود: ممنوع الکار!

داشتم به این فکر می کردم که تا جایی که من می دونم در هیچ زبان دیگه ای واژه ای معادل و هم معنی با مممنوع الکار نداریم!

زانیار خسروی پس از انتشار این ویدیو، با حمایت ویژه ای از سوی خوانندگان و طرفدارانش مواجه شد و این حمایت ها را نیز استوری کرد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
زانیار خسروی، خواننده شناخته شده کشورمان که به گفته خودش، بار دیگر ممنوع الفعالیت شده است، نهادهای فرهنگی را متهم کرد که به دنبال فراری دادن خوانندگان پاپ از کشور هستند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین ، زانیار خسروی، خواننده موسیقی پاپ، با به اشتراک گذاشتن ویدئویی در صفحه اینستاگرامش، خبر از ممنوع الفعالیت شدن خود داد.

او در توضیح ممنوع الفعالیت شدنش گفت: دلیل این اقدام را جویا شدیم و گفتند به خاطر گذاشتن استوری از دابسمش دختران با آهنگ هایتان است. از کی تا به حال گذاشتن استوری باحجاب از دختران و طرفداران جرم است که ما خبر نداریم!؟

او ضمن اعتراض به این که 6 سال از فعالیت 10 ساله خود را ممنوع الفعالیت بوده است، افزود: شما دنبال این هستید که ما را به زور از مملکت فراری دهید، به جای این که بپرسید چه کسی مهاجرت کرده یا قرار است مهاجرت کند، ببینید چه کسانی باعث این مهاجرت ها هستند.

زانیار خسروی، خواننده سبک پاپ، آهنگساز، ترانه سرا، تنظیم کننده و نوازنده است. او مجوز رسمی فعالیت خود را سال 1392 از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد.

57259

کد خبر 1515345

لینک خبر :‌ خبر آنلاین
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

تهران (پانا) - شهرام شکوهی خواننده، ترانه سرا، آهنگسازی است که از دغدغه های آموزشگاه داری در شرایط کرونا سخن گفته و معتقد است بیشترین ضرر در شرایط کرونا شامل حال اهالی هنر و ازجمله آموزشگاه داران این حوزه شده است. وی با اشاره به اینکه در شرایط کرونا در پاساژها و کافه ها به راحتی رفت وآمد وجود داشت، عنوان کرد اصل سم پاشی ذهنی و کلامی را روی محیط های آموزشگاهی بود.

شهرام شکوهی در گفت وگو با پانا گفت: متأسفانه لبه تیغ کرونا بیشتر از آنکه بخواهد به بقیه آسیب بزند به اهالی هنر آسیب زد، چه در موضوع اجرا و برگزاری کنسرت و چه برای آن دسته از اهالی هنر که تجربه داشتن آموزشگاه موسیقی را دارند.
اهالی هنر مانند صنعت های دیگر پشتوانه نداشتند
شکوهی با اشاره به متضرر شدن آموزشگاه های هنری در شرایط کرونا، عنوان کرد: اهالی هنر مانند صنعت های دیگر چندان پشتوانه قوی نداشتند و همین منجر به ضعیف شدن این قشر شد اما در مورد تجربه آموزشگاه داری هم همین اتفاق افتاده است. من زمانی که آموزشگاهم را راه اندازی کردم دقیقاً کرونا آغاز شد و از همان ابتدای کار ما با کرونا برخورد کردیم که تجربه دردناکی بود. تا الان هم هرچه هزینه کردیم از جیب داده ایم.
شهرام شکوهی، خواننده پاپ ایرانی درباره ترس ایجادشده جهت حضور در آموزشگاه ها به دلیل شرایط کرونا، گفت: برخی از آموزشگاه داران، ملک متعلق به خودشان است که این افراد ممکن است ضرر کمتری کرده باشند؛ اما برخی همانند من که آموزشگاه استیجاری دارند، واقعاً حساب مان با کرام الکاتبین است زیرا برخی از مالکین چندان رعایت نمی کنند و آموزشگاه چه باز باشد و چه بسته انتظار اجاره بهایشان را دارند. به هرحال ما هم نمی توانیم بدقولی کنیم و در این حوزه برای امثال من مسائل بسیار زیادی پیش آمد. ضمن اینکه یک ترس عجیبی از همان ابتدا ایجاد شد که ظاهراً آموزشگاه ها منبع شیوع کرونا هستند و این در حالی است که افراد جامعه در همان شرایط به راحتی کافه یا پاساژ می رفت.
اصل سم پاشی ذهنی و کلامی روی محیط های آموزشگاهی بود
خواننده آلبوم کولی عشق با اشاره به اینکه آموزشگاه های موسیقی حتی در شرایط غیر کرونا عمدتاً انفرادی آموزش می دهند، گفت: متأسفانه اتفاقاتی که برای اهالی هنر موسیقی می افتد و حتی آموزشگاه داران این صنف به دلیل سردرگمی موسیقی در ایران است. به راحتی صاحبان سرمایه که اتفاقاً نفوذ زیادی هم دارند در شرایط قرنطینه کنسرت برگزار کردند و نتوانستند کنترل کنند. در این چند هفته که شرایط قرمز بود و تعطیلی اعلام شده بود صاحبان برخی مشاغل به راحتی کرکره ها را تا نیمه باز می کردند و کسی کاری نداشت اما اصل سم پاشی ذهنی و کلامی روی محیط های آموزشگاهی و فعالیت های هنری معطوف بود. این در حالی است که اکثر آموزشگاه های موسیقی کلاس هایشان به صورت تک نفره برگزار می شود. وقتی بین استاد و شاگرد شیلد باشد و ماسک بزنند قاعدتاً خطر ابتلا به کرونا بیشتر از جاهای دیگر نیست.
موسیقی ما بچه سرراهی است
شکوهی گفت: موسیقی ما بچه سرراهی است و آموزشگاه ها هم یک بخشی از این صنعت هستند و از بالا تا پایین آن کسی به فکر اهالی موسیقی نیست. به جز زمان انتخابات و برخی مواقع خاص اهالی موسیقی اصلاً دیده نمی شوند.
به آموزش موسیقی بهاداده نمی شود و می گویند موسیقی به ابتذال رفته است
وی درباره قول حمایت های وزارت ارشاد از آموزشگاه های متضرر (با خنده) پاسخ داد: من به وزارت ارشاد ایرادی نمی گیرم چون وزارتخانه مجری سیاست های کلان است. وقتی به خود وزاتخانه آن قدری بودجه نمی دهند که کارهای خودش را انجام دهد واقعاً نمی توان توقع حمایت داشت. وضعیت آموزش موسیقی در کشور شرایط خوبی ندارد و بعد دائم روی سرخودمان می زنیم که وای چرا موسیقی به ابتذال کشیده شده است. همه این ها سرچشمه اش همین جاست که باید توجه اساسی شود.

وی افزود: البته ما در موضوع آموزش در موسیقی یک مشکل ریشه ای داریم چون آموزش موسیقی باید از همان کودکی جزو دروس ثابت باشد. اینجا همان بحث اشاعه موسیقی مطرح می شود که کلاً با آن مخالفت وجود دارد ولی واقعیت این است که در جوامع دیگر وقتی فردی از کالج فارغ التحصیل می شود به اندازه یک لیسانس موسیقی مملکت ما از موسیقی می فهمد. به خاطر همین است که در آنجا موسیقی الکی و بد (در آن بستر فرهنگی خودشان) شنیده نمی شود ولی در ایران اگر هم کسی علاقه داشته باشد باید از آموزشگاه های آزاد و هنرستان دنبال کند.
در کنار بازگشایی پاساژها فکری برای بازگشایی آموزشگاه بشود
شهرام شکوهی خواننده ایرانی گفت: او که به موسیقی علاقه دارد آموزشگاه هم تعطیل باشد بالاخره علاقه خودش را ادامه می دهد و کسیکه علاقه ندارد، کرونا باشد یا نه به آموزشگاه نمی آید. البته این نوع آموزشگاه ها کمک می کند استعدادها شناخته شود. من امیدوارم تابستان امسال شرایط بهتری پیش بیاید. به هرحال متولیان امر باید در کنار اینکه به فکر بازگشایی پاساژها هستند آموزشگاه های هنری را هم فکری بکنند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری پانا
فاطمه زردشتی نی ریزی، نی ریزان فارس
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

مغازه ها بسته، بازار تعطیل، خیابان ها خلوت... کی تمام می شود این کرونا؟ کی نفسی از سرِ آسودگی و بدون ماسک خواهیم کشید؟ گرانی های سرسام آور از یک طرف، این کرونا هم تمامی ندارد انگار، تعطیلی مشاغل فشار زیادی به اکثر قشرها وارد می کند و قشر هنرمندان از این قاعده مستثنی نیست.

کلاس های موسیقی یکی از همین کلاس هایی است که مدت ها است به خاطر کرونا تعطیل شده و نوازندگان ضرر زیادی از این بابت دیده اند.

در این مورد گزارشی تهیه کرد ه ایم که می خوانید:

کمیل امین پور مسئول آموزشگاه موسیقی سار، 22 سال است که در حوزه موسیقی فعالیت دارد.

او می گوید: از شروع کرونا تاکنون، حدود 90 درصد افت داشته ایم.

او هم عقیده دارد در زمینه موسیقی، بازدهی آموزش مجازی به مراتب کمتر از آموزش حضوری است. ادامه می دهد: حتی مدارس هم که کلاسها را به صورت مجازی برگزار می کنند، از سر اجبار است؛ وگرنه بازدهی کلاسهای مجازی بسیار پایین است و بسیاری از هنرجوها ترجیح می دهند شرکت نکنند. چون نسبت به صرف وقت و هزینه، نتیجه مطلوب حاصل نمی شود.

امین پور می گوید: تنها 5 درصد از هنرجویان ما در کلاسهای آنلاین شرکت می کنند؛ آن هم فقط صرف یادآوری است.

چون موسیقی هنری سخت و فرّار از ذهن است و اگر هنرجو برای مدتی آن را کنار بگذارد، چه از نظر توانایی جسمی و چه از نظر توانایی ذهنی به شدت افت خواهد کرد. بنابراین کسانی که موسیقی را به صورت مجازی دنبال می کنند، صرف این است که از لحاظ جسمی دستشان کُند نشود و از نظر ذهنی موسیقی را فراموش نکنند.

در مورد برگزاری کنسرتها می گوید: ما در سال 99 به رغم مشکلات فراوان، توانستیم کنسرتی به صورت آنلاین برگزار کنیم و بخشی از هزینه های برگزاری آن را شرکت فولاد و بخشی از آن را شهرداری تأمین کرد. همین جا از مدیرعامل محترم مجتمع فولاد غدیر و شهردار بزرگوار شهر نی ریز تشکر می کنم. در حال حاضر برگزاری کنسرت به صورت حضوری اصلاً مقدور نیست و به صورت مجازی هم بسیار هزینه بر است؛ چون در کنسرت حضوری ما بلیط فروشی داریم و بخشی از هزینه هایمان را هم اسپانسر(پشتیبان) تقبل می کند، ولی در مجازی چنین نیست. در اینجا باید بگویم ما حاضریم با نهادهای خصوصی برای برگزاری کنسرت همکاری داشته باشیم و حتی نوازنده هایی از شیراز و تهران نیز دعوت کنیم.

امین پور می گوید: به هرحال در این شرایط سخت کرونا، هنرمندان به هرترتیبی گلیم خود را از آب می کشند و به قولی با سیلی روی خود را سرخ نگه می دارند؛ ولی متأسفانه کل جامعه هنری ضررهای زیادی در این دوران متحمل شد، خصوصاً نوازندگانی که از طریق برگزاری کنسرتها امرار معاش می کردند. البته سال گذشته وامی برای هنرمندان در نظر گرفتند که مبلغ ناچیزی بود و باید با سود بیشتر بازپس داده می شد. شاید این مبالغ در سطح کلان برای کشور مبلغ قابل توجهی باشد؛ ولی برای هنرمندان واقعاً مبلغ قابل توجهی نبود.

کمیل امین پور می گوید: امیدواریم مردم پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند تا این بیماری هرچه زودتر رخت بربندد؛ چون همه مردم، از کاسب و کارگر گرفته تا شاغلان در همه صنوف، از این شرایط بحرانی متضرر می شوند و با این گرانی و تورم، ادامه این روند واقعاً مشکل است.

*****

صادق علیمردانی مسئول آموزشگاه رامش 15- 14 سال است که در زمینه موسیقی فعالیت دارد و کارشناس رشته موسیقی است.

او که ساز تخصصی اش سه تار است و در کنار آن کمانچه و ویولون هم می نوازد، می گوید: بیشتر در زمینه کودک و نوجوان فعالیت داریم و اساتیدمان اکثراً از استهبان و نی ریز هستند.

در مورد این که آیا در دوران کرونا از تعداد هنرجویانشان کاسته شده یا نه می گوید: خیلی زیاد، یک چیزی حدود 50 درصد. تمام اهداف و برنامه هایی که در این مدت داشتیم متوقف شد. چون اکثر برنامه هایمان به صورت گروهی بود و به صورت گروهی پیشرفت بسیار بیشتری داشتیم.

در مورد برگزاری کلاسها به صورت مجازی می گوید: با قاطعیت می گویم که آموزش موسیقی به صورت مجازی نتیجه چندانی ندارد و حتی می تواند نتیجه عکس داشته باشد؛ خصوصاً برای کسانی که در این کار مبتدی هستند و می خواهند تازه آموزش موسیقی را فرا بگیرند. البته بعضی از خانواده ها اصرار دارند که آموزش موسیقی به صورت مجازی برگزار شود که با توضیحات ما قانع می شوند. ما تنها فکری که به ذهنمان می رسد، این است که به بچه ها می گوییم دروس خود را ضبط کرده و برای اساتید بفرستند و در مقابل، استاد نکات درس و یا درس جدید را به صورت فایل ضبط شده برای هنرجو ارسال کند. مزیت این کار در مقابل کلاس آنلاین این است که هنرجو درس را در اختیار دارد و می تواند آن را مرور کند.

در مورد برگزاری کنسرت هایشان می گوید: پیش از کرونا ما کنسرت های زیادی در سالن کتابخانه و... برگزار می کردیم که این باعث می شد بچه ها بسیار تشویق و خانواده ها بسیار راضی باشند.

صادق علیمردانی معتقد است: من فکر می کنم شاید برگزاری کلاسهای ما با شرایط بهداشتی امکان پذیر باشد؛ چون ما کلاس هایمان به صورت تک نفره برگزار می شود و استاد و هنرجو با فاصله از هم می نشینند و با توجه به این که دریچه ها باز و هوا در گردش است، فکر نمی کنم مشکل ساز شود. ما همه نکات بهداشتی را رعایت می کنیم و اگر مسئولی از در وارد شود، می بیند که این کار مشکل ندارد. با این کار ما می توانیم جان تازه ای بگیریم.

*****

مهدی فلاحتی از دیگر کسانی است که 15 سال است موسیقی کار می کند و 5 سالی می شود آموزشگاه موسیقی دارد. او که به طور تخصصی گیتار و تئوری موسیقی درس می دهد می گوید: اساتیدمان اکثراً از شیراز و نی ریز هستند. در مورد کرونا و برگزاری کلاسهای موسیقی می گوید: در این مدت خیلی افت داشته ایم. در مرحله اول که خانواده ها حاضر نشدند بچه هایشان را به کلاس موسیقی بفرستند که البته حق هم دارند. خب وقتی خانواده ای حاضر نیست فرزندش را به مدرسه بفرستد، چطور حاضر می شود او را به کلاس موسیقی بفرستد؟ در مرحله ی دوم اساتید و خصوصاً اساتید شیرازی حاضر نمی شوند در کلاسها شرکت کنند. چون در شرایط کرونا، برای هر رفت و برگشت حدود 200 هزار تومان جریمه می شوند. در درجه سوم تعطیلی های پی در پی باعث شده تا کلاسها در حال حاضر برگزار نشود.

فلاحتی هم از کسانی است که عقیده دارد کیفیت کلاسهای آنلاین اصلاً به پای کلاسهای حضوری نمی رسد.

می گوید: هنرجویی که در آغاز راه است و دستش را کج می گیرد، استاد باید چطور به صورت آنلاین به او یاد دهد که دستش را درست بگیرد؟ این شیوه برای هنرجویان حرفه ای خوب است.

البته با توجه به همه بدی هایی که کرونا داشت، این خوبی را داشت که باعث شد کلاسهای آنلاین (در کلیه زمینه ها) شکل بگیرند و مراکز آموزشی و مردم به این باور برسند که می توان کلاس های آموزشی را به صورت آنلاین و در خانه نیز به صورت غیرحضوری برگزار کرد.

ادامه می دهد: کرونا برای ما هنرمندان خیلی گران تمام شد و به شدت تحت فشاریم. ما در این مدت نه تنها به فکر سود نیستیم، بلکه به این فکر می کنیم که بتوانیم هزینه هایمان را سر ماه بپردازیم. البته در این یک سال و اندی، از طرف صندوق اعتباری هنر، کارتی به عنوان هنرکارت برای هنرمندان صادر شد و مبلغی به هنرمندان پرداخت شد که خیلی ناچیز بود و هزینه های یک ماه هنرمندان به سختی با این مبلغ تأمین شد.

اتفاق دیگری که متأسفانه در این مدت رخ داد، چند برابر شدن هزینه ها از کرایه خانه و ... گرفته تا بقیه مایحتاج زندگی بود که این فشار زیادی را به همه اقشار جامعه و همچنین هنرمندان وارد کرد.

در مورد برگزاری کنسرت ها می گوید: من به شخصه سعی می کردم در کارهایم تنوع داشته باشم و کنسرتهای زیادی هم برگزار می کردیم و با برگزاری کنسرت، کمبود مالی را جبران می کردیم. اما خب در حال حاضر متأسفانه همه چیز به حال تعلیق درآمده است.

فلاحتی می گوید: به عقیده من برای بهبود این روند ما چند کار می توانیم انجام دهیم:

یکی ایمن سازی و ضدعفونی کردن کلاسها با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی است. دیگری انفرادی برگزارکردن کلاس ها است که خب ما این کار را همیشه انجام می دهیم و دیگر این که سایر نهادها مانند وزارت فرهنگ و ارشاد و... در این روزهای سخت مبلغی را به هنرمندان اختصاص دهند تا کمی از مشکلات و فشارشان کاسته شود.

*****

ایمان نصیرزاده مدیر آموزشگاه موسیقی راد است.

او تمبک را به صورت حرفه ای می نوازد و حدود 15 سال است که در عرصه موسیقی فعالیت می کند. می گوید: سالها است به عنوان نوازنده تمبک و مدرس ساز تمبک و مبانی ریتم، در آموزشگاه های موسیقی شهرهای شیراز، استهبان و نی ریز فعالیت می کنم.

در این دوره ی پرچالش انگار هنرمندان پا به دنیایی انتزاعی گذاشته اند؛ دنیایی که هیچ صورت و شکل طبیعی در جهان در آن قابل شناسایی نیست. دنیایی که با هنر و فعالیت هنری جنگی تمام عیار دارد.

از مشکلات اقتصادی شان گرفته تا فعالیتهای هنری، هنرمندان شخصاً مسئول تمام مشکلات تحمیل شده هستند.

در حوزه ی موسیقی، با وجود لغو تمام کلاسها و فعالیتهای گروهی و تنها برگزاری کلاسهای انفرادی با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی، متأسفانه آموزشگاه ها با تعطیلی های زیادی روبرو شده و مشکلات زیادی به فعالان این حوزه تحمیل شد.

آموزشگاه ها و مدرسین به ناچار تن به کلاس های غیرحضوری داده اند و باز هم بر سر این راه مشکلات فراوانی است.

یکی از مشکلات، کُندی سرعت اینترنت برای برگزاری کلاسهای آنلاین است. کلاس های موسیقی بسیار حساس هستند و به شدت وابسته به زمان؛ این در حالی است که کُندی اینترنت باعث عدم انتقال دقیق اطلاعات بین مدرس و هنرجو می شود.

ادامه می دهد: تعداد محدودی می توانند با کلاس های غیرحضوری ارتباط برقرار کنند. همچنین هنرجویانی که می خواهند موسیقی را از ابتدا شروع کنند، به صورت غیرحضوری ممکن نیست و این چالشی بزرگ برای مدرسان است. کلاسها به دو صورت آنلاین و آفلاین برگزار می شود. در کلاسهای آفلاین که بر پایه ارسال ویدئو استوار است، هنرجو درسی را که باید به معلم خود ارائه کند، به صورت ویدئو ارسال می کند و مدرس با توجه به نیاز هنرجو با پیام، پیام صوتی، عکس و ویدئو، مشکلات هنرجو را برطرف و درس جدید را ارسال می کند. این کار در کلام بسیار ساده، اما برای داشتن یک کلاس غیرحضوری باکیفیت بسیار فرایند پیچیده ای است.

مدرس باید بارها ویدئوی درس هنرجویان را با حساسیت چک کند تا متوجه مشکلات هنرجویان شود و راهکاری برای رفع این مشکل پیدا کند و آن را با هر ترفندی که می تواند به هنرجو انتقال دهد. این کار واقعاً نیاز به تجربه زیاد و توانمندی در تدریس دارد و کار هر مدرسی نیست.

کیفیت کلاس های آنلاین بستگی به هنرجو و مدرس دارد که گاهی اوقات با کیفیت کلاس حضوری برابری می کند. اما در کل کیفیت کلاس حضوری بسیار بالاتر از غیرحضوری است. تجربه نشان داده است کسانی که خواهان پیشرفت هستند، کلاس غیرحضوری بهتر از تعطیل کردن کلاس تا زمان حضوری شدن است؛ چون وقفه در آموزش باعث پسرفت می شود. ما هنرجویان مستعد زیادی را به علت تعطیل شدن کلاسها از دست دادیم.

نصیرزاده در مورد برگزاری کنسرت می گوید: برای کنسرت برنامه های زیادی داشتیم که متأسفانه فکر نمی کنم با این شرایط بتوانیم حالاحالاها کنسرتی برگزار کنیم. کرونا برای هنرمندان سراسر جهان و خصوصاً ایران فاجعه بزرگی بود و باید برای این شرایط گریست. امیدواریم بتوانیم هرچه سریعتر از این بحران گذر کنیم و شاهد برنامه های هنری زیادی باشیم.

در پایان می گوید: در اینجا از همه عزیزان و دست اندرکاران حوزه هنر که با وجود تمام مشکلات صبوری می کنند و اصالت هنر را حفظ می کنند و همچنین هنرجویانی که با هر سختی ادامه می دهند و خانواده های بزرگ اندیشی که دست از حمایت فرزندانشان بر نمی دارند، تشکر ویژه دارم.

لینک خبر :‌ هورگان
دبیر گروه مترجمان برگردان در مورد معیارهای انتخاب آثار برای ترجمه، موانع ترجمه خوب در کشور، لزوم پایبندی به کپی رایت و آثار جدیدش سخن گفت.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری موج، عباس کریمی عباسی متولد 1352 شمیرانات است. وی کارشناس سینما، ارتباطات و روزنامه نگاری و زبان و ادبیات انگلیسی است. تاکنون 18 عنوان کتاب شامل هشت کتاب تالیفی در زمینه داستان، شعر و پژوهش و ده ترجمه رمان از وی منتشر شده است. این اهل قلم، لوح تقدیر و تندیس رتبه اول کشوری در جشنواره سراسری فرهنگی هنری دانشگاه آزاد اسلامی و تندیس و لوح تقدیر غزلسرای برتر کنگره غزل را در کارنامه خود دارد.

وی که موسس و دبیر کانون دایره دیدار و گروه مترجمان برگردان است تاکنون دبیری چند مجموعه کتاب ترجمه با عناوین سرخ و سیاه ، ماجراجویی روی مبل ، کتاب های دوسویه و دلهره را بر عهده داشته است.

با وی پیرامون ترجمه ادبی و وضعیت امروز آن به گفت وگو نشسته ایم.

لطفا با توجه به اینکه شما کار تالیف و ترجمه را از سال 1387 (سیزده سال پیش) شروع کرده اید، کمی در مورد نحوه ورودتان به عالم ترجمه و تالیف آثار توضیح دهید و بفرمائید آیا انتخاب آثار برای ترجمه از سوی ناشر است یا خود شما؟

ماجرای ورودم به دنیای ترجمه، به علاقه مفرط و عطش خواندن از دوران کودکی برمی گردد که آغاز آشنایی من با مجلات مصور انگلیسی زبان بود. این میل مرا به آموختن الفبای زبان انگلیسی، قبل از دبستان کشاند و فقدان ترجمه های موردنظر، انگیزه مضاعفی برای فراگیری این زبان و ترجمه برخی کتاب های ادبی برای خودم شد، نوعی تجارب اولیه منتشر نشده. البته در زمینه تالیف، مجموعه داستان فرشتگان هرگز نمی خوابند را در سال 1360 داشتم که به تعدادی محدود چاپ و فراموش شد. تحصیل و بعدها روی آوردن به شغل روزنامه نگاری، فرصتی برای کار تالیف و ترجمه به صورت جدی باقی نگذاشت و در حد علاقه شخصی و مطالعه باقی ماند تا اینکه پس از کسب تجربیاتی در زمینه شعر و داستان و چاپ چند مجموعه و رمان و تحصیل در رشته ادبیات انگلیسی، دست به ترجمه های ادبی و پژوهشی زدم که البته در چند سال اخیر سرعت و جدیت بیشتری گرفت.

همانطور که پیشتر هم اشاره کردم یک دلیل دیگر انتشار ترجمه های نامناسب و گاه اشتباه از آثار ادبی مورد علاقه ام بود که به من انگیزه ترجمه مناسب آنها را داد. اصل این ضعف در ترجمه هم به ناشران برمی گردد که به دلایلی چون کاهش هزینه ها یا تعجیل در ترجمه برای انتشار زودتر نسبت به ناشران دیگر، سراغ افرادی می روند که صرف ثبت ِ نامشان به عنوان مترجم برایشان مهم است و گاهی جای دریافت حق الزحمه، حق النشر هم به ناشر پرداخت می کنند! این شد که با توجه به میزان شناختم از ادبیات و متون مبدا و مقصد، به همکاری با چند ناشر علاقمند به رمان های جذاب ادبی روی آوردم و برای یکدست بودن کار انتخاب کارها را شخصا بر عهده گرفتم.

آیا گروه مترجمان برگردان در ادامه همین موضوع به وجود آمد؟

گروه مترجمان برگردان را با هدف اعتلا و تصحیح فضای ترجمه ادبی تأسیس کردم و یکی از کارهای آن حمایت از مترجمان تازه کار است. در این گروه، مترجمان حرفه ای هم وجود دارند که مترجمان جوان را راهنمایی می کنند. ضمن اینکه گروه رابط بین ناشران و مترجمان می شود تا علاوه بر انتخاب آثار شاخص ادبی و نظارت بر ترجمه ها، از حقوق مترجمان هم حمایت کند.

در حال حاضر بیش از 80 عضو داریم بدون اینکه ریالی از جایی دریافت کرده باشیم و برخی مترجمان ما نظیر آقای پرویز نصیری یا خانم نورا نواپور که در خارج از کشور هستند به نوعی نمایندگی ما را در کشورهایی چون کانادا، استرالیا، آلمان، اسلوونی و ... بر عهده دارند. در گروه به روی همه عزیزان باز است و هر مترجمی در هر حدی، می تواند به آی دی ما در اینستاگرام @bargardanadab مراجعه و با دادن پیام ثبت نام رایگان کنند.

اصولا معیارتان برای انتخاب یا پذیرش اثر برای ترجمه چیست؟

معیارهای اصلی من برای گزینش یک اثر شامل جذابیت داستان، مناسب بودن با ذائقه مخاطب ایرانی از منظر اشتراکات فرهنگی و به ویژه توجه به انسانیت و انساندوستی، غنای ادبی کتاب، مخاطب پسندی برای فروش و در نتیجه بازگشت سرمایه ناشر و قرابت فرهنگی موضوع با خواننده متن است.

در ترجمه چقدر به متن اصلی وفادارید و چقدر به لذت مخاطب توجه دارید؟

اول باید ببینیم تعریفمان از وفاداری به متن چیست. متاسفانه بسیاری فکر می کنند وفاداری به متن، ترجمه عین به عین کلمات نویسنده است در حالی که به دلیل تفاوتهای ساختاری زبان از یکسو و اختلافات معنایی نمادها و نشانه های کلامی و توصیفی از سوی دیگر، بسیاری از جملات قابل ترجمه واو به واو نیستند. در تعریف من، ترجمه متعهد به متن، ترجمه ای است که منظور نویسنده را به همان صورتی که در زبان مبدا وجود دارد به خواننده منتقل کند؛ حتی اگر جمله ترجمه شده با جمله اصلی متفاوت و دارای کلمات دیگری باشد. این موضوع در داستان ها و به ویژه آثار نویسندگان درونگرا مصداق بارزتری دارد. اگر مترجم بدون توجه به شیفتگی نسبت به نویسندگان مورد علاقه اش، خود از ترجمه خود لذت ببرد قطعا خواننده هم لذت خواهد برد.

متاسفانه نوعی فضای شبه روشنفکری در فضاهای ادبی ما از تالیف تا ترجمه وجود دارد که هر چه متن مبهمتر باشد، نویسنده یا مترجم افتخار بیشتری به آن می کند در حالی که ترجمه آثار باید واضح باشد و مترجم حتی متن نویسنده دشوارنویسی چون فاکنر را هم باید با بهترین کلماتی که در زبان مقصد وجود دارند و بار معنایی متن اصلی را می رسانند، به قابل فهمترین شکل ارائه کند. البته در برخی موارد پی نویسها می توانند کمک زیادی باشند.

چقدر فروش کتاب در انتخاب اثر و حتی ناشر در اولویتتان قرار دارد؟

این معیار اولویت اول. اثری که خواننده نداشته باشد برای چه منتشر شود؟ منتها در گزینش داستان می توان ظرافت اندیشی کرد و با توجه به معیارهای درست انتخاب کرد. متاسفانه برخی ناشران مترصند که یک کاری گل کند تا سریع دنبال ترجمه دیگری از آن بروند . مثالی دارم. پیتر سوانسن سالهاست دارد می نویسد و نویسنده خوبی در ادبیات معمایی جنایی است. تا سال گذشته که حقیر هشت قتل بی عیب و نقص را از وی ترجمه کردم هیچ کتابی از او منتشر نشده بود. در حال حاضر همین هشت قتل بی عیب و نقص از سوی سه ناشر دیگر فیپا گرفته و یکی هم چاپ شده است! در حالی که ما نویسندگان و آثار ترجمه نشده بسیار خوبی داریم که اگر هر مترجم، به سراغ یکی از آنها برود تا پایان عمر هم کار ترجمه برای او هست.

موانع موجود در مسیر یک ترجمه خوب در ایران چیست؟

یکی همین چشم و همچشمی ها در پیشی گرفتن ترجمه یک کتاب است که در این گرانی کاغذ و اوضاع بد اقتصادی، هم اسراف است و هم کج سلیقگی. البته برخی از کتابها ترجمه های بد و حتی غلطی دارند که منظور من اینها نیست و باید، دوباره ترجمه شوند؛ اما ترجمه ای که از اولی بهتر باشد. ولی کارهایی که ترجمه های خوب دارند، نباید دوباره ترجمه شوند. ما 37 ترجمه مختلف از شازده کوچولو داریم که همان سه چهارتای اول آن قابل اعتناست. ارشاد باید قانونی بگذارد که جلوی این کتابسازی ها گرفته شود.

از سوی دیگر شغلی به عنوان مترجم ادبی کتاب وجود ندارد. مترجمی ادبیات، کاری دلی است که درآمد یکسال آن برابر با حقوق یک ماه یک کارمند جز است. این اولین مانع است و موانع بعدی، نبود معیار و درجه بندی برای مترجمان، فقدان کارشناس در انتخاب آثار در اغلب نشرها و زیاده خواهی و طمع برخی ناشران در چاپ کتاب های به اصلاح بفروش است که موجب تعجیل در ترجمه و پایین آمدن کیفیت و سر آخر پایین آمدن نرخ مطالعه کتاب و بدبینی خواننده نسبت به ترجمه ها می شود.

آیا اصراری در مورد رعایت اصول کپی رایت در مورد ناشر و مولف اصلی دارید؟ چرا؟

نوشتن یک نوع تولید است و کتاب یک تولید فرهنگی. همانطور که فلان کارخانه می گوید این مثلا یخچال مال من است، متن هم مال نویسنده آن است و از منظر شرعی و عرفی و اخلاقی کپی رایت باید رعایت شود. با توجه به اینکه کشور ما قانون کپی رایت را امضا نکرده، موانعی در این زمینه وجود دارد که ناشران می توانند با توضیح به نویسندگان زنده آثار، این حق را به جا آورند. در کشورهای دیگر سیستم ترجمه اینطور است که نویسنده، در هر زبان برای خود مترجمی را انتخاب می کند و همان مترجم می تواند کتاب او را ترجمه کند و دیگر مترجمی حق این کار را ندارد. بنده به شخصه با برخی نویسندگان ترجمه های خودم چون سوفی هانا ، پیتر سوانسن ، کارین فوسوم ، یو نسبو ، جان بنویل و ... تماس گرفته و برایشان وضعیت را توضیح دادم و اجازه ترجمه گرفتم. این یک کار اخلاقی است و قانونی برای آن وجود ندارد، اما به نظر من باید آن را انجام داد.

در مورد جدیدترین آثارتان که چاپ شد یا در انتظار چاپ است کمی توضیح دهید.

امسال فقط یک کتاب از سوفی هانا با نام قتل های مونوگرام را در انتظار چاپ دارم که تا چند روز دیگر توسط نشر افق بی پایان منتشر می شود و کاری در سری جدید هرکول پوآرو است که تاکنون چهار جلد آن توسط نویسنده منتشر شده است.

یک فرهنگ متفاوت برای آموزش زبان انگلیسی و فارسی به زبان طنز را هم در حال اتمام دارم که شیوه آن را خودم ابداع کرده ام و خواننده در عین یادگیری برخی کلمات فارسی و انگلیسی و نشستنِ لبخند بر لبانش، به دلیل واکاوی ریشه کلمات و نوع خاص تلفیق یا تجزیه آنها، نوعی تمرین ذهنی و مغزی می کند که سرانجام به بالا رفتن سرعت عمل محاسبات ذهنی کمک زیادی می کند.

در کنار آن در حال نوشتن رمان هرشنبه های کرونا هستم که حکایتی از این روزهای سخت زندگی مردم ماست و نیز ترجمه همزمان دو رمان خداحافظ عزیز دلم نوشته ریمون چندلر و پرونده مکنزی به قلم هاوارد فاست را انجام می دهم.

در عین حال در مرحله انتخاب مترجم برای ترجمه پنجاه جلد کتاب از پنجاه نویسنده دنیا که هر کدام از یک کشور انتخاب شده اند، هستم تا یک مجموعه ادبی جدی در ژانر نوآر که جای آن در کشور ما به شدت خالی است را به خوانندگان ایرانی تقدیم کنیم.

لینک خبر :‌ خبرگزاری موج
محسن جوادی، معاون فرهنگی ارشاد به انتقاد برخی از کتابفروشان پاسخ داد. آنها معتقدند وزارت ارشاد حمایت هایی را که از ناشران دارد، از این صنف ندارد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران عصر هامون

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، کُمیت سیستم توزیع کتاب در ایران سال هاست که می لنگد و با وجود تشخیص مشکل همچنان همتی برای درمان وجود ندارد. امروز دیگر بر همه اهالی قلم و فرهنگ و نشر مشخص و آشکار است که سیستم توزیع کتاب در ایران با کمبود ویترین روبرو است، کتابفروشی ها در خارج از استان ها انگشت شمار ند و میلی به افزایش آن ها نیز وجود ندارد.

در شهر ها و در همین پایتخت نیز کتابفروشی ها با انواع و اقسام مشکلات اقتصادی و ... دست و پنجه نرم می کنند، از دستفروشان کتاب که بساطشان را با انواع تخفیف های وسوسه انگیز مقابل کتابفروشی ها پهن می کنند و مشتریان آن ها را تور می کنند تا کمبود مشتری ، مشکلات بیمه و مالیات و هزینه های آب و برق و ... .

به این روند باید بی مهری های وزارتخانه های دولتی و مسئولان را نیز افزود؛ مسئولانی که به نظر می رسد تنها در یک روز کتابگردی با این صنف مهربان هستند و در دیگر ایام نه.

همین یک سال پیش بود که در مقابل تمام انتقادات و گلایه های صنف کتابفروش از تصمیم وزارت آموزش و پرورش مبتنی بر حذف توزیع کتاب های درسی در کتابفروشی ها که تنها سود اندک و ناچیزی برای آن ها داشت اما در مقابل پای خانواده ها را به فروشگاه های محلی باز می کرد، وزارت آموزش و پرورش توزیع و ثبت نام کتاب های درسی را پس از سالیان سال از کتابفروشی ها حذف و ثبت نام و توزیع را در دستان خود گرفت. نامه نگاری های متعدد این صنف با مسئولان مختلف دولتی و کشوری نیز راه به جایی نبرد.

در سوی دیگر ماجرا تعطیلات چند هفته ای ستاد مقابله با کرونا که تلاش صنف برای خروج از این دستورالعمل راه به جایی نبرد، نیز ضربه های اقتصادی قابل توجهی به این صنف زده است؛ به گونه ای که با گذشت بیش از یک هفته از بازگشایی کتابفروشی ها هنوز رونق باز نگشته است.

به همه این مشکلات باید برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب را نیز افزود، نمایشگاهی که در نخستین دوره آن در بهمن ماه برگزار شد و انتقاد قابل توجهی از کتابفروشان را برانگیخت. حالا نیز که چند روزی است نمایشگاه مجازی قرآن کریم که فروش کتاب های دینی و قرآنی را نیز در خود داشت، به پایان رسیده مسئولان سخن از برگزاری دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب کرده اند ، این بار وسیع تر و با اطلاع رسانی بیشتر. طبیعی است که مخاطبان کتاب و کتابخوانی در این اوضاع اقتصادی برای بهره اقتصادی بیشتر ترجیح می دهند در همان ایام از نمایشگاه و با تخفیف های بیشتر خرید کنند در این میان کتابفروش یا ناچار است با کاهش مشتری کنار بیاید و یا او هم همپای نمایشگاه مجازی تخفیف قائل شود.

برخی از کتابفروشان معتقدند که حمایت های وزارت ارشاد از ناشران به ضرر کتابفروشان تمام شده است، برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب حمایتی است که وزارت ارشاد از ناشران در ایام کرونا پیش بینی کرده است، اما در مقابل حمایت مناسبی از کتابفروشان نداشته است، طرح های فصلی نیز بودجه چندانی را به کتابفروش تزریق نمی کنند. در این شرایط کتابفروشی های کوچک محلی رفته رفته یا رو به تعطیلی می روند یا تغییر کاربری خواهند داد.

پایان بهار یا اول تابستان طرح بهارانه اجرا می شود

وی در پاسخ به اینکه به باور کتابفروشان این طرح بودجه چندانی را تزریق نمی کند، یادآور شد: ما پذیرای پیشنهادات این صنف هستیم تا مطرح کنند که چگونه از آن ها در این شرایط حمایت کنیم.

نمی توان نمایشگاه مجازی کتاب را برگزار نکرد. نشر نیاز به تزریق بودجه دارد

جوادی در پاسخ به انتقاد کتابفروشان نسبت به برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب گفت: ما نمی توانیم نمایشگاه مجازی را برگزار نکنیم؛ چون صنف ناشران نیز نیاز به حمایت دارند. ناشران کمبود نقدینگی دارند و ما برای ابقای چرخه نشر باید از انتشار کتاب حمایت کنیم.

وی ادامه داد: برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تزریق نقدینگی به نشر است، اگر نشر نقدینگی نداشته باشد، کتابفروشی هم نمی تواند به فعالیت خود ادامه دهد، برگشت پول از کتابفروشی به سیستم نشر به این راحتی نمی تواند انجام شود.

معاون فرهنگی وزارت ارشاد در پاسخ به اینکه گفته بود حمایت های دیگری از کتابفروشان نیز خواهیم داشت و این حمایت ها چیست؟ گفت: بله، برنامه هایی تدارک دیده شده است که جزئیات آن ها به زودی و پس از جمع بندی نهایی اعلام می شود.

خبرهایی از رفع مشکل کاغذ وجود دارد

وی درباره موضوع کاغذ نیز گفت: در زمینه کاغذ همچنان منتظر دولت هستیم. خبرهایی نیز از رفع احتمالی مشکل در آینده نزدیک به گوش رسیده است که باید دید تا چه حد جدی است.

بنا به گفته جوادی؛ برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب به دلیل نیاز ناشران به تزریق بودجه اجتناب ناپذیر است، اما نباید فراموش کرد که مسیر اصلی تزریق بودجه به نشر از کتابفروشی ها می گذرد. شخص معاون فرهنگی ارشاد نیز در اطلاعیه ای که به مناسبت روز کتابگردی در آبان ماه سال 96 منتشر کرده است ، می گوید: کتابفروشی ها به عنوان آخرین حلقه از زنجیره نشر از اهمیت بسیاری برخوردارند؛ زیرا کتابفروشی ها به واسطه ارتباط مستقیم با مخاطب نقطه تلاقی فرایند نشر با جامعه محسوب می شوند. از سویی دیگر تقویت کتابفروشی به نوعی حمایت از همه بخش های چرخه نشر است؛ زیرا با رونق کتابفروشی ها پدیدآورندگان کتاب، موزعان کتاب و ناشران با همه بخش های فنی زیرمجموعه آنها رونق می یابند و در آن سو با جامعه کتابخوان همراه خواهیم بود.

اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بودجه نمایشگاه کتاب سال گذشته و سال جاری را صرف توزیعه زیرساخت های توزیع نشر و احداث کتابفروشی در نقاط کمتر برخوردار کرده بود، شاید در آینده ای نه چندان دور مشکلات این صنف به حداقل می رسیدو حالا نیز که در پایان دولت هستیم به نظر می رسد این بودجه های گاه و بی گاهی که در قالب طرح های فصلی تزریق می شود، تنها مسکن هایی برای سراپا ماندن این صنف در ایام کروناست.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
واکنش نویسندگان و اتحادیه ناشران و کتابفروشان به برنامه خندوانه و سخنان مهمانان این برنامه در شب عید فطر همچنان ادامه دارد؛ هرچند رامبد جوان عذرخواهی کرد، اما اتحادیه ناشران نوشت: وای به روزی که به بهانه خنداندن، ریشه خود زنیم!

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، در برنامه چهارشنبه شب خندوانه که به مناسبت عید سعید فطر پخش می شد، خداداد عزیزی و فیروز کریمی به عنوان مهمان حضور داشتند. خداداد عزیزی در پاسخ بخشی از مسابقه برنامه که از او خواسته شد نام سه نویسنده ایرانی را ببرد، گفت: نویسنده از کجایم بیاورم سپس فیروز کریمی در تکمیل جواب خداداد عزیزی گفت: نویسنده های ایرانی بیکارند و از بیکاری می نویسند و ما با آنها کاری نداریم. این شوخی خداداد و فیروز کریمی قهقهه رامبد جوان را هم به دنبال داشت.

این سخنان مهمان برنامه خندوانه واکنش های بسیاری را میان اهالی قلم ایجاد کرد. در ادامه این واکنشها اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران هم با بیان اینکه وای به روزی که به بهانه خنداندن، ریشه خود زنیم! اعلام کرد:

متاسفانه در یک برنامه تلویزیونی صدا و سیمای ملی خندوانه در حضور مجری و تهیه کنندگان مدعی اهل فرهنگ، توسط میهمانان این برنامه در معرض هزاران بیننده حرمت نویسنده ایرانی! شکسته شده و مجری محترم نه تنها تذکری نمی دهد بلکه قهقهه می زند.

اتحادیه ناشران و کتابفروشان، ضمن درک جایگاه والای فرهیختگان این مرز و بوم که از رفتار فوق متاثر شدند دغدغه این را دارد که با این اوصاف در آینده، امید و انگیزه زنده نگهداشتن فرهنگ ملی به کجا خواهد رفت.

در ادامه این موضع گیری ها اما رامبد جوان در متن عذرخواهی خود نوشت: در برنامه خندوانه چهارشنبه شب در کنار دو مهمان محترم لحظه ای پیش آمد که برای من غیر قابل کنترل شد و متأسفانه واکنش من تنها خندیدن بود واقعاً از پخش این لحظه هم بسیار متأسفم و این هم به خاطر بی دقتی و بی ملاحظگی من و تیم خندوانه و تیم پخش شبکه نسیم است. اینجانب از همه اهالی قلم در کل تاریخ بزرگ این کشور با آثار جاودانشان تمام قد عذر می خواهم و یقین می دهم هیچ وقت چنین اتفاقی نخواهد افتاد و من همیشه با افتخار مخاطب و خواننده آثار لذتبخش و بی مثال ادبیات کشورمان بوده ام و هستم و خواهم بود و هیچ گاه از ترویج کتابخوانی در هر موقیعتی که داشته ام و خواهم داشت دریغ نکرده و نخواهم کرد و در اولین ضبط برنامه خندوانه از این قشر بزرگ و اندیشمند و دردکشیده عذرخوهی خواهم کرد.

رامبد جوان گفته است که در خندوانه از نویسندگان عذرخواهی خواهد کرد، اما باید توجه داشته باشد که لازم است این عذرخواهی ضمن دعوت از چند نویسنده برجسته کشور به خندوانه و در حضور آنها صورت بگیرد تا مخاطب به وضوح شاهد تفاوت سطح ارزشمندی میهمانان این برنامه باشد.

گفتنی است بسیاری از نویسندگان طی روزهای اخیر در صفحه شخصی خود نسبت به سخنان مهمانان برنامه و واکنش رامبد جوان گلایه هایی را مطرح کرده بودند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ کارآفرینان اقتصاد
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶ سایت های دیگر : چاپ و نشر آنلاین

غلامرضا شجاع در گفت وگو با خبرگزاری میزان پیرامون علل نوسانات قیمت کاغذ در بازار گفت: دخالت دولت در امور اقتصادی سبب شده این روز ها بسیاری از کالا ها خصوصاً کالای استراتژیکی همچون کاغذ دچار نوسانات و در عین حال افزایش قیمت شود که همین رویداد اثر مستقیمی بر عملکرد حوزه نشر و فرهنگ خواهد داشت، اگرچه قیمت جهانی کاغذ و خمیر کاغذ از ابتدایی سال جاری افزایش یافته و این امر زمینه را برای بالا رفتن قیمت کاغذ در داخل کشور فراهم می کند، اما باید توجه داشت که برای ایجاد تعادل در بازار نیازمند ساز و کار های ویژه هستیم.

***عرضه قطره چکانی کاغذ به بازار

شجاع علل نوسانات بازار کاغذ را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: کاغذ مدت ها است که توسط برخی از تجار در بنگاه ها و انبار ها قرار گرفته و به صورت قطره چکان و با قیمت های بالایی همچون 700 هزار تومان برای هر بند به بازار عرضه می شود در چنین شرایطی قطعاً نمی توان امید داشت که حال و روز حوزه هایی همانند نشر خوب باشد و یا روند فعالیت های خود را همانند سال های گدشته ادامه دهند، اکنون تنها ناشران حرفه ای هستند که به ادامه حیات خود می پردازند در عین حال شرایط سختی را پشت سر می گذارند.

***عرضه و تقاضا روند بازار را تعیین می کند

عضو کمیته تعیین قیمت کاغذ کشور پیرامون عوامل موثر در نوسانات قیمت کاغذ اظهار کرد: عرضه و تقاضا دو عامل مهم و موثر در بازار اقتصادی محسوب می شود، چنانچه تغییر و تحول در هر یک از این شاخص ها شکل بگیرد تعادل بازار کالایی مثل کاغذ به هم زده می شود و رقابت سالم جای خود را به کم فروشی و رانت می دهد. کاهش قیمت کاغذ در روز های اخیر از 700 تومان به 620 تومان دلیلی روشن بر این امر محسوب می شود، از جمله عوامل تاثیرگذار دیگر روی قیمت کاغذ انتخابات است البته انتخابات خصوصا انتخابات شورا ها تاثیر بیشتری در قیمت کاغذ دارد، زیرا مصرف کاغذ بیشتری را به همراه دارد و اکنون که در آستانه انتخابات هستیم شاهد افزایش قیمت کاغذ هستیم.

شجاع پیرامون تولید کاغذ داخلی ابراز کرد: تا دو سال پیش کارخانه چوب و کاغذ مازندران قدرت تولید کاغذ های استاندارد را نداشت و محصولات آن از کیفیت مطلوبی برخوردار نبود و در عین حال برخی از بدقولی های مدیران اجرایی این کارخانه سبب شد که بازار کاغذ ایرانی اعتماد خود را نسبت به تولیدات صنعت کاغذ داخلی از دست بدهد به طوری که کارخانه چوب و کاغذ مازندران قراردادی جهت تامین کاغذ مورد نیاز کتاب های درسی بین کارخانه چوب مازندران و نشر کتاب های درسی برقرار کرد، اما به علت بد قولی این کارخانه، کتاب های درسی با تاخیر وارد بازار شد و کارخانه چوب و کاغذ نتوانست در زمان معین تولیدات خود را ارائه کند و در این شرایط قطعاً مشکلات فراوانی برای تامین کنندگان کتاب های درسی رخ می داد که با پیگیری های قوه قضاییه و بازدید رییس دستگاه قضا از این کارخانه و رفع مشکلات حقوقی کارخانه جلوی این نابسامانی ها خوشبختانه گرفته شد.

***تولید باکیفیت کاغذ داخلی

وی تاکید کرد: خوشبختانه طی ماه های اخیر کارخانه چوب و کاغذ مازندران پس از حمایت قوه قضاییه و تغییر و تحول در بخش های مدیریتی توانست روند مطلوبی را در پیش بگیرد و پس از رفع نواقص، تولید کاغذ مرغوب را به مصرف کنندگان معرفی کند و این خبری خوب و ارزشمند برای تولید داخل محسوب می شود بدین ترتیب می توان بخشی از نیاز به کاغذ داخلی را از این کارخانه تامین کرد.

عضو کمیته تعیین قیمت کاغذ کشور به بازدید خود از کارخانه کاغذ و چوب مازندران اشاره و تصریح کرد: رایزنی های فراوان مدیران دلسوز این کارخانه سبب شده تا برای تغییر نگاه افکار عمومی و کسب بازار های داخلی با بخش های متعدد صحبت شود و برای معرفی محصول ارزشمند اقداماتی در نظر گرفته شد، خوشبختانه تولیدات کاغذ تحریر کارخانه کاغذ و چوب مازندران توانسته با کیفیت قابل قبولی مراحل تولید را پشت سر بگذارد این نوع کاغذ توان چاپ 4 رنگ را به دست آورده است.

***پیش بینی قیمت کاغذ

شجاع به قیمت های جهانی کاغذ اشاره و تصریح کرد: تحولات کرونایی بر اقتصاد جهان سبب شد قیمت جهانی کاغذ تا حدود زیادی افزایش پیدا کند این روند تاثیر غیر قابل انکاری را بر بازار های داخلی داشته و خواهد داشت اکنون اگر سرمایه گذار و تاجری قصد وارد کردن کاغذ به کشور را داشته باشد قطعاً آن را با قیمتی بالا خریداری خواهد کرد و این به معنای افزایش قیمت در آینده برای کاغذ خواهد بود.

***فاجعه فرهنگی

عضو کمیته تعیین قیمت کاغذ محدودیت ارز صادراتی را عاملی دیگر در جهت افزایش مشکلات حوزه نشر دانست و تصریح کرد: اگرچه اکنون آرامشی نسبی در بازار کاغذ وجود دارد، اما هر تحول و هر تغییری می تواند این آرامش را بشکند و این عاملی نگران کننده برای تمامی مصرف کنندگان کاغذ محسوب می شود بسیاری از دست اندرکاران از جمله خود من نامه نگاری هایی را با کارگروه کاغذ و تنظیم بازار کاغذ برای ارگان های مرتبط انجام دادیم، اما متاسفانه جواب درستی دریافت نکردیم این امر نه تنها به فرهنگ بلکه به تولید حتی روزنامه نیز صدمه وارد می کند به عبارت بهتر یک فاجعه فرهنگی را به دنبال خواهد داشت تیراژ پایین کتاب ها و همچنین روزنامه ها در سطح کشور نیز برگرفته از همین نوسانات و برخی بی توجهی ها به سیاست گذاری تنظیم بازار خصوصاً در بازار کاغذ محسوب می شود.

وی پیرامون کمبود زینک نیز تاکید کرد: متاسفانه مشکلات نه تنها در حوزه کاغذ بلکه در حوزه زینک نیز شکلی متفاوت و چالشی به خود گرفته است با افزایش قیمت آلومینیوم در سطح جهان قیمت زینک نیز افزایش قابل توجهی پیدا کرده این در حالی است که بسیاری از کالا هایی که نیازمند چاپ هستند باید از زینک استفاده کنند، زینک برای چاپ کتاب و بسته بندی نیز کاربردی فراوان و کلیدی دارد کمبود این کالا در داخل زمینه را برای افزایش قیمت تمام شده بسیاری از کالا ها چاپی و بسته بندی به دنبال دارد پس بهتر است پیش از اینکه مشکل و چالشی دیگر پیش بیاید درصدد رفع موانع و مشکلات حوزه فرهنگ باشیم.

***لزوم رفع موانع تولید

عضو کمیته تعیین قیمت کاغذ کشور بار دیگر بر رفع موانع تولید تاکید و ابراز کرد: وجود پتانسیل هایی همانند کارخانه تولید چوب و کاغذ مازندران بسیار ارزنده است و برای کمک به پیگیری تولید داخل باید از آن حمایت شود تا در سطح مسئولین اجرایی شکل بگیرد ارائه تسهیلات در کنار تخفیف های مالیاتی و همچنین همکاری بیش از پیش سازمان هایی همچون تامین اجتماعی و بخشش تعرفه های آب و برق می تواند یک تولید را به بالندگی بیشتر نزدیک کند و در عین حال هرگونه بی تدبیری پیرامون آن می تواند چالش ها و مشکلات حوزه تولید را افزایش دهد، زیرا کارخانه مانند تولید کاغذ مازندران علاوه بر اشتغال زایی می تواند به تامین کاغذ داخل تا حدود زیادی کمک کند.

شجاع پیرامون توانمندی های تولید داخلی خاطرنشان کرد: ما می توانیم علاوه بر تولید کاغذ داخلی به تولید خمیر کاغذ نیز پردازیم همانگونه که فاز دو کارخانه کاغذ و چوب مازندران توانسته در حوزه تولید گراف با کیفیت که شانه به شانه تولید جهانی حرکت کند و کشور را از واردات این کالا بی نیاز کند. باید توجه داشت که تولیدات داخلی نیاز به حمایت دارد و این مهم تنها به واسطه تشکیل کمیته ای با ساز و کار مشخص و شاخص های بررسی شده و کارشناسی شده تحقق می یابد تا بتواند سرمایه گذاران را به حوزه و بخش تولید هدایت کند ما نیاز به دخالت مستقیم دولت در هیچ بخش اقتصادی نداریم فقط دولت می تواند با تشکیل کمیته ای در جهت حمایت تولید داخل سرمایه گذاران را در این کانال ها به سوی تولید هدایت کند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ میزان
طبق قانون متولی صنعت نشر وزارت فرهنگ و ارشاد است و ما دستاویز دیگری برای حل مسائل حوزه نشر نداریم. فکر نمی کنم هیچ دولتی به صنعت نشر کمک شایانی کرده باشد و این دولت نیز هیچ نقشی در اعتلا و پیشرفت نشر نداشته و اتفاقاً با تصمیم گیری های اشتباه دائماً در این هشت سال به آن ضربه زده است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

به گزارش گروه فرهنگ و هنر قدس آنلاین ، بحران کاغذ قصه دیروز و امروز نیست، اتفاقی که سالیان سال است گریبان صنعت نشر را گرفته؛ حالا در شرایط کرونایی و موانع خواسته و ناخواسته ای که سد راه صنف نشر پدید آمده اوضاع به مراتب سخت تر از پیش شده و صنعت نشر را در تنگنای عجیبی قرار داده است.

تداوم کرونا، بازار نیمه تعطیل کتاب، کمبود کاغذ، سرگردانی ناشران در کسب اعتبار و تخصیص ارزهای دولتی در کنار افزایش قیمت ها، اوضاع را بیش از پیش پیچیده کرده است تا جایی که اوایل ماه جاری مجمع ناشران انقلاب اسلامی نامه ای اعتراضی خطاب به رییس جمهور نوشت و خواهان رسیدگی به وضعیت بد صنعت نشر شد و در لابه لای نامه نسبت به شرایط نابسامان آن هشدار داد.

حالا پس از گذشت چند هفته هنوز واکنشی از سوی شخص رییس جمهور و دست کم وزارت ارشاد به این نامه داده نشده است. محمدعلی مرادیان معاون تشکیلاتی مجمع ناشران انقلاب اسلامی در پیگیری های قدس پیرامون جوابیه دولت می گوید: جای تعجب نیست، چرا که فرهنگ هیچ گاه در الویت دولت نبوده است!

وی در توضیح بیشتر شرایطی که منجر به شکل گیری بحران در وضعیت کاغذ شده، به نشست خبری که سال 97 در خصوص ارزیابی وضعیت کاغذ برگزار شده اشاره می کند و می گوید: این نشست از سوی مجمع ناشران با حضور رییس برخی از تشکل های نشری، واردکنندگان، تولیدکنندگان و حتی دلالان کاغذ و در حضور اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس وقت آقایان سالک و پژمان فر برگزار شد.

چه مسائلی در نشست ارزیابی وضعیت کاغذ مطرح شد؟

در این جلسه حاضران دغدغه هایشان را مطرح کردند. ایرادات درون ساختاری و مشکلات واردات کاغذ، تولید کاغذ و نیاز به وام برای به روز کردن تجهیزات، مطالبات ناشران از دولت درخصوص لغو تصمیمی مبنی بر خروج کاغذ از لیست کالاهای اساسی و ... بخشی از مسائل مطروحه بود.

به گفتۀ مرادیان، ماحصل آن جلسه و براساس پیگیری های نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس وقت و همچنین پوشش های رسانه ای چند خروجی داشت. نخست اینکه بانک مرکزی موظف شد از واردکنندگان به جای 13 درصد، 7 درصد کارمزد تبدیل ارز دریافت کند که اجرایی نشد. از طرف دیگر دولت موظف شد از کارخانه های تولید کاغذ برای توسعۀ زیرساخت های افزایش توان و کیفیت تولید حمایت کند که البته این کار را هم انجام نداد و بحث دیگر در آن جلسه لغو تصمیم دولت در حذف ارز حمایتی برای واردات کاغذ در سال 98 بود که انجام شد، اما درنهایت دولت تمام ارز تخصیصی را تأمین نکرد و همان مقدار تأمین را هم در زمان بندی بسیار طولانی برای واردکنندگان تأمین کرد.

دولت هشت میلیون دلار به صنف نشر بدهکار است

این فعال صنعت نشر با تاکید بر این که نیاز کاغذ صنعت نشر کشور در سال چیزی در حدود 80 میلیون دلار است، ادامه می دهد: مبلغی که در نهایت دولت در سال 98 برای واردات کاغذ تأمین کرد به مراتب از این رقم پایین تر بود، طبق بررسی های اولیه ای که انجام شد میزان تخصیص کمتر از نصف میزان موردنیاز کشور بود که البته تاکنون که در ماه دوم سال 1400 هستیم، طبق گفتۀ مسئولین و متولیان توزیع کاغذ دولتی در وزارت ارشاد همچنان چیزی در حدود هشت میلیون دلار از میزانی که دولت در سال 98 تعهد به تأمین آن کرده بوده باقی مانده است. در سال های 98 و 99 کم کم این ارز اختصاص پیدا کرد. دولت در سال 98 رفته رفته و به کندی فرآیند تخصیص ارز را با تأخیر و تعلل فراوان انجام داد. کاغذهایی که در سال 99 و ماه نخست سال 1400 از طریق انبارهای ارشاد توزیع شد همه ثبت سفارش های واردکنندگان از سال 98 بوده است. هنوز هم طلب هشت میلیون دلاری صنف نشر از تعهد دولت برای واردات کاغذ پابرجاست. همچنان هم مقادیری کاغذ هنوز از گمرک ترخیص نشده است که ناشی از مشکلات درون ساختاری است و علیرغم پیگیری های وزارت ارشاد، اما ظاهراً مطالبات و پیگیری های وزارت ارشاد همواره از سوی دولت جدی گرفته نمی شود.

تولید کاغذ داخلی؛ پروندۀ مغفولی که از سوی دولت جدی گرفته نمی شود

وی در پاسخ به این که پرونده تولید کاغذ داخلی به کجا رسید، عنوان می کند: در آن جلسه مذکور مسئلۀ کاغذ داخلی هم مطرح شد. علاوه بر آن در حاشیۀ دیدار مقام معظم رهبری از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در سال 98، ایشان ضمن بازدید از غرفۀ مجمع ناشران انقلاب نزدیک به بیست دقیقه صحبت های ناشران را شنیدند. در آن دیدار عنوان کردیم که مشکل حیاتی امروز صنعت نشر کشور، بحث تولید کاغذ داخلی است و این پروندۀ مغفولی است که از سوی دولت جدی گرفته نمی شود؛ کاغذ یک کالای استراتژیک و مهم است که ما علی رغم توان و ظرفیت داخلی آن وارد می کنیم. مقام معظم رهبری پیش تر از آن جلسه هم پیگیر تولید کاغذ داخلی بودند اما همان جا در حضور وزیر ارشاد دستور دادند که این مسئله پیگری و حل شود، ایشان به وزیر ارشاد فرمودند با وزیر صمت که آن زمان آقای رضا رحمانی بودند این کار را به نتیجه برسانند، بعدها ایشان دستوری هم نوشتند.

به گفته مرادیان، در نتیجۀ آن جلسۀ حضوری در نمایشگاه و پیگیری های بسیار، ستاد اجرایی فرمان امام(ره) قبول کرد به عنوان محور این کار را پیگیر و انجام دهد. قبل تر هم طرحی از امکان سنجی، تأسیس کارخانه و ضرورت تولید کاغذ داخلی آماده شد که به ستاد و وزارت صمت و همچنین برخی از مسئولین دولت ارائه شد. ستاد اجرایی کارها را آغاز کرد و حتی زمین کارخانه را هم مسطح کردند اما انجام برخی کارها نیازمند نظارت و حضور بخش های دولتی همچون وزارت صمت برای واردات تجهیزات، حضور بانک های دولتی و .... بود که متاسفانه هیچ کدام جز ستاد اجرایی به تعهداتشان عمل نکردند و کارخانه ای که تا حدودی کارهایش انجام و به یک طرح عملیاتی خوب تبدیل شده بود با کارشکنی های دولت روندش بسیار کند شد.

روند تأسیس کارخانۀ کاغذ داخلی به کندی پیش می رود

معاون تشکیلاتی مجمع ناشران انقلاب اسلامی در ادامه و با تاکید بر این که مسئلۀ کاغذ منتظر اقدامات دولتی است، می گوید: ما همچنان پیگیر هستیم اما روند تأسیس کارخانۀ کاغذ داخلی به کندی پیش می رود. در حال حاضر آن بخشی که به صنعت نشر کمک می کند ظرفیت های حاکمیتی است نه دولتی. نشر کشور مطالباتی از وزارت ارشاد دارد و این مطالبات هم قانونی است و هم صحیح، اینکه با وجود بی اثری و تعلل وزارت ارشاد در حل مسائل حوزۀ نشر از هم از او پیگری می کنیم دلیلش این است که طبق قانون متولی صنعت نشر وزارت فرهنگ و ارشاد دولت است و ما دستاویز دیگری طبق قانون برای مطالبۀ حل مسائل حوزۀ نشر نداریم و آنها هستند که باید خودشان را اصلاح کنند و ما نباید دست از مطالبتمان بکشیم. فکر نمی کنم هیچ دولتی به صنعت نشر کمک شایانی کرده باشد و متاسفانه دولت هیچ نقشی در اعتلاء و پیشرفت نشر نداشته و اتفاقاً با تصمیم گیری های اشتباه دائماً در این هشت سال به آن ضربه زده است.

وی در پاسخ به این پرسش که تا چه حد همکاری وزارت صمت و ارشاد می تواند منجر به تسهیل واردات کاغذ و رفع موانع شود، عنوان می کند: واردات کاغذ منوط به همکاری و همراهی چهاربخش وزارت ارشاد، وزارت صمت، بانک مرکزی و گمرک است و اگر روند کار گره بخورد حتما از سوی یکی از این چهار بخش است. اما باید قدرتی بالاتر از این چهار بخش باشد که بین آنها هماهنگی ایجاد کند، اما چنین اراده ای در دولت وجود ندارد. ما شاهد برخی تلاش های وزارت ارشاد در تأمین کاغذ هستیم اما کارشان پیش نمی رود و این جمله مقامات وزارت ارشاد است که زور ما به دولت نمی رسد! ، یعنی اصلاً وزارت ارشاد در دولت فعلی قوۀ مؤثری به حساب نمی آید و صدالبته که فرهنگ در طول این چند سال کم اولویت ترین مسئلۀ دولت بوده است.

با سوءتدبیرها همه چیز به تحریم ارتباط پیدا کرده است

مرادیان در پاسخ به تاثیرات رفع تحریم ها در بهبود وضعیت نشر یادآور می شود: به نظرم تولید کاغذ ربطی به تحریم ها ندارد، البته با سوءتدبیرها همه چیز به تحریم ارتباط پیدا کرده اما ما دانش و فناوری و مواد اولیه تولید کاغذ را داریم در طرح اولیۀ تأسیس کارخانۀ کاغذ پایۀ اصلی تولید کاغذ باگاس یا همان تفالۀ نیشکر است که ما در کشور مزارع فراوانی از نیشکر داریم و سالیانه حجم قابل توجهی از باگاس را به عنوان مواد دوریختنی آتش می زنیم؛ حتی ما برای خرید کاغذ نیز مشکل تحریم نداریم. شاید روند سختی باشد اما در نهایت قابل اجراست. به نظرم در حال حاضر مشکل اصلی از سوی تصمیم گیران و تخصیص دهندگان منابع ارزی و بی اعتنایی دولت به فرهنگ و صنایع فرهنگی است.

مرادیان با اشاره به این که نمایشگاه مجازی کتاب علاج نیست بلکه راه تنفسی برای ایام کرونا است و فروش آن نسبت به نمایشگاه فیزیکی قابل توجه نیست؛ گفت: کتاب های فروش رفته در این نمایشگاه و طرح های فصلی در واقع تولیداتی بوده که ناشران برای نمایشگاه سال 99 بوده که اکثراً تولیدات دو ماه پایانی سال 98 بوده است، اینها در واقع رسوب انبار ناشرهایی بود که بخشی از آن در نمایشگاه مجازی به فروش می رسید.

به گفته معاون تشکیلاتی مجمع ناشران انقلاب اسلامی صنعت نشر از اواخر سال 92 هر روز با یک بحران جدی روبرو بوده اما نشر با خلاقیت ناشران توانست بسیاری از آنها را پشت سر بگذارد، اما امروز دیگر راه نفس چندانی باقی نمانده که بخواهد خلاقیتی انجام دهد.

بیشتر بخوانید

بعید است دولت در این فرصت کوتاه اقدام مثبتی برای کاغذ انجام دهد

بی اعتنایی به تولید کاغذ و تخصیص نیافتن ارز، صنعت نشر را به ورشکستگی رسانده است

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ قدس آنلاین
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶ سایت های دیگر : ایران اکونومیست وبگاه خبری قلم

جلال صابری نژاد، مدیرمسئول انتشارات آریترین در گفت و گو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، درباره روند انتشار کتاب در شرایط کنونی گفت: متاسفانه روند انتشار کتاب مانند سال های گذشته است و حتی می توان گفت، نسبت به سال قبل کاهش پیدا کرده است. بروکراسی های اداری باعث شده است کتاب های ناشران که در پایان سال قبل منتشر شدند به تازگی در سایت موسسه خانه کتاب و ادبیات اعلام وصول شود. این اتفاقات را نمی توان به معنای رونق بازار نشر دانست.

بیشتربخوانید

یک نویسنده قدیمی در انتظار انتشار کتابش

وی افزود: بخشی از کتاب هایی که در سایت موسسه خانه کتاب و ادبیات اعلام وصول می شوند، چشم انداز پیش رویمان را نشان می دهد. درصورتی که شرایط شیوع کرونا بهبود یابد و به یک ثبات اقتصادی برسیم رونق به بازار نشر باز می گردد. در شرایط کنونی تنها ناشران بزرگ در تهران و ناشرانی که بیش از بیست یا سی سال سابقه دارند، روی انتشار کتاب ها سرمایه گذاری می کنند و کتاب هایشان به راحتی منتشر و به بازار نشر وارد می شود.

مدیرمسئول انتشارات آریترین ادامه داد: ثبات اقتصادی تنها راهی است که می تواند به رونق بازار نشر ناشران شهرستانی کمک کند. درصورتی که این مسئله اتفاق بیفتد مراکز پخش کتاب های ناشران را دریافت می کند و دوباره فعال می شوند؛ در نتیجه دوباره با رونق بازار نشر در شهرستان ها روبه رو می شویم و رکودی که اکنون در این بازار دیده می شود از بین می رود.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ مهرصبا
روز گذشته، روز بزرگداشت ابوالقاسم فردوسی بود؛ مردی که سی سال از عمر خود را صرف زنده کردن زبان فارسی کرد. زبان فارسی به همت مردانی، چون فردوسی طوسی، پس از حمله اعراب، زبان مردم فلات ایران باقی ماند و پیوند دهنده قلب ایرانیان است. علت مانایی و پایداری زبان فارسی با وجود تداخل و تهاجم فرهنگ های بیگانه، همانا شیرینی و زیبایی آن برای فارسی گویان و پیوند خوردن آن با روح و جان افراد است، با این حال نگهبانی از زبان فارسی متولیان ظاهری نیز دارد که حقوق می گیرند و بودجه در اختیارشان قرار می گیرد تا از دُر فارسی نگهبانی کنند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵

سرویس جامعه جوان آنلاین: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی اصلی این نگهبانی است. در این وزارتخانه، شورای زبان فارسی وجود دارد و از نظر قانون و عرف باید بیشترین دغدغه حفظ فارسی از آلودگی ها و انحراف ها در وزارت ارشاد وجود داشته باشد، ولی آیا در عمل چنین اتفاقی می افتد؟! تنها ذکر یک نمونه اخیر از اهمال وزارت ارشاد در حفاظت از زبان فارسی که اتفاقاً در بطن همین وزارتخانه رخ داده است، می تواند هشداری باشد برای وزیر محترم ارشاد که بدانند نه تن ها به مسئولیت خود عمل نمی کنند، بلکه برعکس به وسیله ای برای خدشه وارد شدن به اصالت زبان فارسی تبدیل شده اند.

خبرگزاری کتاب ایران که به طور خلاصه ایبنا نامیده می شود، اصرار عجیبی بر به کار بردن واژه مجعول کوردی به جای واژه رسمی و ریشه دار کردی دارد. در اخبار منتشر شده در این خبرگزاری که زیرمجموعه وزارت ارشاد به شمار می رود، چندین بار این غلط املایی و محتوایی تکرار شده است. خبرگزاری کتاب ایران، زیر مجموعه خانه کتاب و ادبیات ایران است که هیئت مدیره آن را وزارت ارشاد منصوب می کند. خانه کتاب و ادبیات ایران که قاعدتاً باید در آن کسانی فعالیت کنند که فارسی نویسی را درست تر از دیگران بلد باشند و نگرانی آن ها از اشتباه و غلط نویسی واژگان فارسی بیش از دیگران باشد. آیا متولیان ایبنا دلیل قانع کننده ای برای تکرار عامدانه یک واژه غلط که کاربرد های سیاسی آشکاری نیز دارد، خواهند داشت؟!

چرا باید یک خبرگزاری وابسته به دولت از کلمه ای استفاده کند که گروهک های تروریستی و معاندان نظام جمهوری اسلامی و دشمنان ایران و ایرانی از آن برای تفرقه افکنی استفاده می کنند؟! ایده استعماری جداسازی بخش هایی از کشور های ایران، ترکیه و عراق و تشکیل دولتی خیالی به نام کوردستان گویا در داخل وزارت ارشاد طرفدارانی دارد که هر چند وقت یک بار به بهانه های مختلف از واژه کوردی در خبرگزاری وابسته به آن استفاده می شود. گویا جریان نفوذ که بار ها درباره خطر آن هشدار داده شده است با لانه کردن در رسانه ای مانند ایبنا از امکانات دولتی برای ضربه زدن به زبان و ملیت ایران استفاده کننده! چرا وزارت ارشاد که کار رصد رسانه ها را نیز انجام می دهد، متوجه عفونتی که در بند خودش رخ داده نشده است؟ با این وضعیت اگر زبان فارسی قرار بود به دست مدیران بی خیال وزارت ارشاد پاسداری شود، امروز نه اسمی از ایران به جای می ماند و نه کسی در این جغرافیا اجازه به کار بردن واژه های فارسی را داشت!

لینک خبر :‌ روزنامه جوان آنلاین
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵

2- ناشران ترجمه محور
در بین ناشران به خصوص ناشران ادبیات و هنر، علوم اجتماعی و بالاخص کودک و نوجوان، ناشرانی حضور دارند که به لحاظ دیدگاهی، چه فرهنگی و چه سیاسی با این نظام و سبک زندگی و ارزش های آن فاصله دارند. اینان به طور روزافزونی و با غنیمت دانی فرصت رویکرد مسئولین فرهنگی کشور به گروه ها و جناح ها و تفکرهای خاص مانند تسامح و تساهل، به ترجمه آثار در این حوزه ها مشغولند و عمدتاً در علوم اجتماعی و سیاسی و فلسفه و ادبیات به سراغ نویسندگانی می روند که آثارشان در نقطه مقابل نگاه ملی و اسلامی و خودباوری و پرهیز از غرب زدگی و اندیشة ترجمه ای است، که برخی از این نویسندگان هم بنا به سفارش سیستم های اطلاعاتی امنیتی کشورهای آمریکا و اروپا و یا بنیادهای وابسته به آنها، می نویسند!
یکی از کارشناسان هیئت خرید معاونت امور فرهنگی که در حوزه کودک و نوجوان قلم می زند و در هیئت خرید هم عضویت دارد، در یادداشت خود در مورد ابرناشران کودک و نوجوان در کشور آمار عجیبی را ارائه کرده است. این آمار با توجه به واقعیت اقتصاد نشر در سال 99 که متأثر از ویروس کرونا در وضع اضطرار بوده است عجیب تر هم می شود. وی به ناشرانی اشاره می کند که به تعبیر ایشان ناشران بزرگ هستند و امکان ورود به باشگاه ابرناشران را دارند.
به آماری که ایشان داده توجه کنید:
در میان ناشران جوان کتاب کودک، پرتقال و هوپا (هر دو از سال 1394) با توان گسترده ای به فعالیت پرداخته اند و به عنوان ناشرانی بزرگ پتانسیل ورود به باشگاه ابرناشران را از خود به نمایش گذاشته اند. پرتقال حدود 900 عنوان کتاب کودک چاپ اول، 3500 بار تجدید چاپ و 400 چاپ از ابتدای سال داشته است. هوپا 400 کتاب کودک چاپ اول، 2300 بار تجدید چاپ و 300 چاپ در سال جاری داشته است.
از میان ناشران دهه هشتاد می توان به این فهرست شهر قلم را افزود که (از سال 1386) 800 چاپ اول، 1500 تجدید چاپ و 150 چاپ در سال جاری داشته است. کتاب های چاپ اول براق (شهر قم از1384) 1000 عنوان و تجدید چاپ هایش 1800 و کتاب های امسالش 120 است. ایرانبان هم (از سال 1380) بیش از 350 عنوان کتاب کودک و بیش از 1300 نوبت تجدید چاپ داشته و از ابتدای امسال بیش از 100 بار این کتاب ها را چاپ کرده است.
اما ناشران قدیمی؛ ذکر ناشر قدیمی است (شروع 1365) که روزگاری ابرناشر محسوب می شده و پس از مدتی افول امروز با 700 عنوان چاپ اولی و 3200 تجدید چاپ از ابتدای سال، در آستانه ورود دوباره به جمع ابرناشران است. انتشارات فنی ایران (نردبان) نیز ناشری به نسبت قدیمی (از 1375) است که در سال های اخیر تلاش چشم گیری در حوزه کتاب کودک داشته و با 600 عنوان کتاب کودک، 1100 بار تجدید چاپ و 100 چاپ در سال گذشته از ناشران بزرگ کتاب کودک محسوب می شود. همین طور خانه ادبیات (از 1375) که 600 چاپ اول کودک، 1500 تجدید چاپ و 200 چاپ از ابتدای سال داشته است .34
در راستای آمار فوق، آمار ذیل را ما از خبرگزاری خانه کتاب (IBNA) از تاریخ 1/1/99 الی 15/11/99 استخراج کرده ایم که گویای حقایق بسیاری از ناشران فوق در زمینه ترجمه آثار می باشد!
1- هوپا 379 اثر منتشر کرده که 281 مورد آن چاپ مجدد و 98 مورد آن چاپ اول است! 338 اثر مربوط به کودک و نوجوان است. از این میزان اثر، 310 اثر ترجمه و 69 اثر تألیف است.
2- پرتقال 561 عنوان اثر منتشر کرده که چاپ مجدد 421 و چاپ اول 140 مورد است! از این میان 519 عنوان آن کودک و نوجوان است و از این تعداد اثر فقط یک اثر تألیف و بقیه یعنی 560 اثر ترجمه است!
3- پیدایش 211 اثر منتشر کرده که چاپ مجدد 165 و چاپ اول 46 عنوان است. از این تعداد 172عنوان آن کودک و نوجوان است. تعداد عناوین ترجمه 125 و تألیف 86 است.
4- شهر قلم از 184 عنوان منتشرشده چاپ مجدد 93 و اول 91 عنوان است. و از این تعداد که 100عنوان تألیف و 84 عنوان ترجمه بوده و 180 عنوان آن مربوط به کودک و نوجوان است.
5- در حوزه بزرگسال نشر نیماژ 118 چاپ اول داشته که فقط یک مورد آن کودک و نوجوان است. ترجمه 66 و تألیف 52 عنوان بوده است!
6- در همین حوزه کتاب کوله پشتی 293 عنوان چاپ داشته که 282 عنوان ترجمه و 11 عنوان تألیف بوده است!
7- بنگاه کتاب پارسه از 176 عنوان منتشر شده 140 عنوان ترجمه و 26 عنوان تألیف داشته است!
8- نشر چشمه از 655 عنوان چاپ اول و مجدد تعداد 69 عنوان کودک و نوجوان و بقیه بزرگسال بوده و از این تعداد 438 عنوان ترجمه و 217 عنوان تألیف بوده است!
9- نشر چترنگ که از سال 1397 شروع کرده 42 عنوان منتشر نموده که تمامی آن ترجمه است!
10- نشر علمی فرهنگی از 221 عنوان کتب منتشرشده 99 عنوان کودک و نوجوان و بقیه بزرگسال است تعداد عناوین ترجمه 156 و تألیف آن 65 می باشد!
شناسایی ناشران ترجمه محور برای متولیان رسمی فرهنگ کشور، کار دشواری نیست. اما آنچه مسلم است این است که این ناشران که بعضاً در سه چهار سال اخیر به جامعه ناشران کشور آمده اند، چه فضایی را مشاهده کرده اند که به تعبیر مدیر نشر جمال (حجت الاسلام سبحانی نسب) راهی اروپا می شوند و چمدان چمدان کتاب برای ترجمه می آورند و در خیابان انقلاب برج می سازند؟ و به قول ایشان هنر این آقایان انتخاب کتاب های آب و رنگ دار از لحاظ موضوعی در ترویج فرهنگ غربی است؟ اینان با چه سیاست و چراغ سبزی مواجه شده اند یا چه جریان سیاسی و جناحی از آنان حمایت نموده که چنین بی پروا و حجیم و انبوه اقدام به نفی سبک زندگی ملی اسلامی و ترویج فرهنگ غربی کرده اند؟ دقیقاً در جهت عکس سیاست های مصوب و بالادستی وزارت ارشاد حرکت می کنند و با هیچ عکس العملی از تذکر و عدم حمایت و عدم خرید و... روبه رو نمی شوند؟
آمار دیگری را ارائه می دهیم که اسباب نگرانی بسیاری از دغدغه مندان و حتی مسئول سابق خانه کتاب شده است و اگر در پایان هر طرح کتاب چهارفصل سال آمار دقیق و جزئی داده شود مشخص خواهد شد که این نگرانی جدی است و ناشران ترجمه محور و حامیان آنها در فرهنگ و حاکمیت کشور چگونه ذائقه مردم را تغییر داده و به سمت کتاب های ترجمه کشانده و می کشانند. در این آمار، توجه به این نکته که خریداران آثار تألیفی از تخفیف 25 درصد و آثار ترجمه از 15 درصد استفاده می کردند مهم است و نشان می دهد علی رغم اعمال این سیاست که شاید دیگر در سایر فصل ها تکرار نشده است، کتاب های ترجمه رکورددار پُرفروش ها در طرح تابستانه سال 98 بوده اند. ناشران پُرفروش هم همین ناشران ترجمه محور هستند که به آمار نشر آنها اشاره شد:
در این طرح 31 استان و مشارکت 628 کتابفروشی توانستند 384 هزار نسخه کتاب را به 98 هزار و 765 نفر بفروشند. در این طرح که از 27 تیر ماه لغایت سوم مرداد 98 اجرا گردید، ناشران پُرفروش و مؤلفان پُرفروش عبارتند از:
انتشارات چشمه، ققنوس، نگاه، نشر مرکز، نیلوفر، شرکت نشر قطره، کتاب کوله پشتی، نی، نسل نواندیش و افق به عنوان پُرفروش ترین ناشران کتاب های عمومی طرح تابستانه کتاب 98 شناخته شدند.
همچنین انتشارات قدیانی، افق، هوپا، پرتقال، شرکت انتشارات فنی ایران، ذکر، شهرقلم، پیدایش، آریانوین و به نشر در فهرست پُرفروش ترین ناشران کتاب های کودک و نوجوان این طرح قرار گرفتند.
ازجمله نویسندگان پُرفروش ترین کتاب های عمومی در یازدهمین دورة طرح توزیع یارانه کتاب از طریق کتابفروشان می توان به ریچل هالیس، الیف شفق، جوجو مویز، فئودور میخائیلوویچ، داستایوسکی، اروین دی، یالو، آلن دوباتن، عباس معروفی، رولف دوبلی، بزرگ علوی و استیو تولتس اشاره کرد.
تونی گراس، لیز پیشون، اندی گریفیتس، آنتو نیوخ، ایتوربه، آنتوان دو سنت اگزوپری، جف کینی، مگان مک دونالد، امیلی بومون، جی کی رولینگ و آرال استاین نیز به عنوان پرُفروش ترین نویسندگان کتاب های کودک و نوجوان طرح تابستانه کتاب 98 معرفی شدند.35
در گزارش تفضیلی که خانة کتاب درخصوص نتایج اجرای طرح پائیزه کتاب سال 1398 منتشر نموده است این واقعیت های تلخ به خوبی مشاهده می شود. برای جلوگیری از مفصل شدن بحث تنها سه جدول آن را آن هم تا 20 ردیف را ارائه می دهیم در حالی که مجموع آنها زیادتر از این جداول است. به ناشران پُرفروش و ستون های میزان فروش تألیفی و ترجمه و نویسندگان پُرفروش حوزه کودک و نوجوان توجه کنید تا عمق فاجعه روشن شود:

لینک خبر :‌ روزنامه کیهان

مصطفی کیایی خطاب به پیروز حناچی - شهردار تهران - گفت: عجیب است که اگر پرداخت عوارض با تاخیر همراه شود، شهروندان جریمه خواهند شد اما برای پرداخت نشدن حق فیلمسازانی که دو سال است نمی توانند پول فروش فیلم های خود را از سینماهای شهرداری بگیرند ، هیچ کسی در مجموعه شما پاسخگو نیست.

به گزارش شاینا به نقل از ایسنا؛ سال 98 آخرین سالی بود که پیش از شیوع گسترده کرونا در ایران، اکران فیلم های سینمایی در سالن های سینما به روال عادی خود انجام می شد و فیلم مطرب به کارگردانی مصطفی کیایی پرفروش ترین فیلم آن سال شد. البته بجز مطرب چند فیلم دیگر هم روی پرده بودند که در گیشه فروش خوبی داشتند ولی صاحبان این فیلم ها پس از تعطیلی سینماها در سال 99 نتوانستند به دلیل بحرانی که برای سالن دارها پیش آمد، سهم فروش خود را از سینمادارها بگیرند و از آنجا که سینمادارها می گفتند پولی در بساط ندارند و از تعطیلی سینماها ضرر کرده اند، بارها این پرسش مطرح شد که پول فروش فیلم ها کجا خرج شده است؟

این ماجرا تا آنجا ادامه پیدا کرد که وزارت ارشاد وامی را به سینمادارها داد تا بدهی خود را پرداخت کنند که البته این اتفاق هم در نهایت با تاخیر عملی شد.

اما حالا پس از چند ماه مصطفی کیایی می گوید، سهم فروش برخی فیلم های اکران شده در سال 98 هنوز از سوی سینماهای شهرداری تهران پرداخت نشده است.

این کارگردان سینما در گفت وگویی با ایسنا بیان کرد: شهرداری تهران در گرفتن عوارض سخت گیری های زیادی دارد و اگر این کار با تاخیر انجام شود کلی جریمه می شویم، اما نمیدانم حالا که اینقدر قانونمند هستند چرا حق صاحبان فیلم ها را نمی دهند؟ آیا دو سال زمان کمی برای پرداخت پول فروش فیلم های ما در سینماهای شهرداری است؟

او با اشاره به دولتی بودن سیستم شهرداری افزود: عجیب است که در همین شرایط سخت، بخش خصوصی تلاش کرده تا به هر طریقی شده پول فروش فیلم ها را بدهد اما در شهرداری تهران و زیرمجموعه اش موسسه سینما شهر، انگار نه انگار! هیچ تلاشی نمی بینیم در حالی که بارها سعی کردیم پیغام خود را به گوش مسئولان شهرداری برسانیم.

کیایی ادامه داد: به نظر می رسد رابطه ما اهالی سینما با شهرداری همیشه یک طرفه بوده و این ما هستیم که به سینماهای شهرداری خدمات می دهیم تا رونق داشته باشند ولی آنچه در حوزه فرهنگ رخ می دهد برای مدیران شهرداری تهران اهمیتی ندارد به همین دلیل است که هنوز دنبال پول خود می دویم.

تهیه کننده و کارگردان مطرب با بیان اینکه مطمئن هستم شهردار تهران باز هم نسبت به فریاد هنرمندان بی تفاوت خواهد بود درباره مبلغی که باید از سوی سینماهای شهرداری برای این فیلم پرداخت شود، گفت: بدهی آن ها برای فیلم من حدود سه میلیارد تومان است، سه میلیاردی که متعلق به سال 98 بود و همه خوب می دانیم که با وضعیت اقتصادی پیش آمده در این دو سال چه ارزشی از این رقم کم شده است. متاسفانه همه پول فروش فیلم مطرب با همین مشکل روبرو شد و بخش دیگری از پرداختی ها هم تازه یک ماه قبل تسویه شده است اما شهرداری تهران هنوز حاضر نیست کاری در این باره انجام دهد.

منبع:ایسنا

57663

لینک خبر :‌ شاینا نیوز
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: سیاست های حمایتی بدون کمک دولت از مشاغل آسیب دیده از کرونا امکان پذیر نیست.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶ سایت های دیگر : نماینده تریبون

احمد راستینه هفشجانی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در مورد خسارات مالی شیوع کرونا به برخی از مشاغل گفت: شیوع کرونا ضربه سنگینی به بسیاری از مشاغل از جمله صنعت سینما، گردشگری و حتی حوزه ورزشی کشور وارد کرد. به دلیل سیاست گذاری نادرست و اشتباهات در کنترل ویروس کرونا نتوانستم از بسیاری از مشاغل هنری، ورزشی و گردشگری در شرایط ناخوشایند کرونا حفاظت کنیم.

نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس شورای اسلامی افزود: بیشتر آسیب های وارده به مشاغل هنری از جمله سالن های نمایشی و سینماها و باشگاه های ورزشی خصوصی بوده است؛ بماند صنعت نو پای گردشگری که متولی اصلی آن وزارت میراث فرهنگی و گردشگری است و هر از چندگاهی آماری از خسارات کووید19 به این صنعت منتشر می شود. نحوه کنترل کرونا در سیاست رنگ بندی، محدودیت و تعطیلی اماکن تفریحی و ورزشی خلاصه شد که همگی به نوعی هزینه های سنگینی برای اینگونه مشاغل به همراه داشت.

برنامه ریزی درستی در کنترل بیماری کرونا نبوده است

نماینده مردم در مجلس یازدهم تاکید کرد: تاکنون شاهد چهار موج متفاوت شدت گیری بیماری در کشور بودیم که با هر اوج گیری در اولین گام بدون برنامه ریزی اقدام به تعطیلی چنین مشاغلی شد. این سیاست گذاری اشتباه در طول یکسال اخیر خسارات جبران ناپذیری به این مشاغل وارد کرده تا جایی که حتی شاهد تغییر کاربری این اماکن از جمله سالن های سینما و باشگاه های ورزشی بودیم. در صورتی که اگر برنامه ریزی درستی در کنترل بیماری کرونا صورت می گرفت، بدون شک نظاره گر چنین شرایط نابسامانی در خصوص برخی از مشاغل نبودیم.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس افزود: سیاست های حمایتی بدون کمک های دولت از مشاغل آسیب دیده از کرونا امکان پذیر نیست و همچنین یکی از دغدغه های اصلی کمیسیون فرهنگی حمایت از هنرمندان و ورزشکاران است که در طول بیش از یکسال شیوع کرونا آسیب جدی دیده اند. امیدواریم سیاست های جدی در دستور کار متولیان امر بویژه وزارت فرهنگ و ارشاد و وزارت ورزش و جوانان غیر از رنگ بندی و تعطیلی در دستور کار این وزارتخانه ها باشد و روند مداوم با رعایت پروتکل های بهداشتی برای بازگشایی این اماکن در نظر گرفته شود.

بیشتر بخوانید:

رئیس کمیته ورزش و تربیت بدنی مجلس شورای اسلامی در پایان خاطر نشان کرد: زمانی که نتوانیم در عرصه هنر و حتی ورزش کشور منبع درآمد مشخصی را برای هنرمندان و ورزشکاران در نظر بگیریم، بدون شک شاهد ظهور دلالان در سایه تجارت به نام ورزش و هنر کشور خواهیم و هنرمندان و ورزشکاران به مشاغل کاذب دیگری روی خواهند آوردند که در ظاهر مشکلی ندارد؛ اما در باطن خسارات جبران ناپذیری به صنعت سینما و ورزش کشور وارد خواهد کرد که همگی به سیاست های نادرست کنترل بیماری کرونا باز می گردد. /

پایان پیام

لینک خبر :‌ خانه ملت
پس از فروکش کردن نسبی کرونا در کشور، سالن های سینما و تئاتر از 18 اردیبهشت ماه بازگشایی شدند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

به گزارش حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، پس از فروکش کردن نسبی کرونا در کشور، سالن های سینما و تئاتر جزء دسته دوم مشاغل قرا گرفتند و بازگشایی شدند.

این روزها فیلم های متعدد ایرانی و خارجی در حال اکران هستند که در ادامه جدول فروش این آثار در هفته اخیر (18 تا 24 اردیبهشت) را در قالب فایل پی دی اف می بینید:

فروش فیلم های سینمایی در حال اکران (18 تا 24 اردیبهشت)

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
حجت قاسم زاده اصل کارگردان فیلم سینمایی روز ششم معتقد است با توجه به تغییر دغدغه ها و دلمشغولی های مردم، فیلم های قبل از کرونا به درد پس از این بحران نمی خورند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶ سایت های دیگر : خبرگزاری مهر رجا نیوز ملیت

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، حجت قاسم زاده اصل کارگردان فیلم سینمایی روز ششم درباره وضعیت اکران این فیلم گفت: شرایط نیمه تعطیل سینما ها در یکسال گذشته باعث شده است که عادت سینما رفتن از سر مردم برود و بعید می دانم به این زودی، مجدد مخاطبان به سینما بازگردند.

وی ادامه داد: بحرانی که با آن مواجه هستیم، بحرانی ناشناخته است که تنها مختص به ما هم نیست. در این مدت هم مردم عادت کرده اند که فیلم را در خانه ببینند. اتفاقی که فی نفسه هم بد نیست، اما بعید است به این زودی مجدداً شاهد تغییر این عادت در مخاطبان باشیم.

فیلم های قبل از کرونا به درد بعد از کرونا نمی خورند

این کارگردان سینما تأکید کرد: حتی از منظری معتقدم فیلم هایی که قبل از کرونا ساخته شده اند، به درد بعد از کرونا نمی خورند. موضوع و ساختار این آثار و روابط درون روایت آن ها به کل تغییر کرده است. از یک دست دادن ساده بگیرید تا روابط دیگر. فاصله عمیقی میان مردم امروز با روزگار قبل از کرونا ایجاد شده و دغدغه ها و دلمشغولی های آن ها تغییر کرده است.

قاسم زاده اصل با اشاره به حدود 300 فیلم مانده در صف انتظار اکران هم گفت: از قبل از کرونا هم سینمای ایران با بحران اکران مواجه بود. پیش تر هم فیلم های خاصی که همه از محتوای آن ها خبر داریم، با حمایت های خاص به فروش های میلیاردی می رسیدند. اگر بخواهیم بعد از این هم با همان سیستم سینماداری پیش برویم و تفکر قائل به علاقه مردم به فیلم های کمدی همچنان بخواهد حاکم باشد، فکر نمی کنم اتفاق خوبی در انتظار ما باشد. همین تفکر پیش از کرونا داشت سینما را نابود می کرد و از این منظر کرونا سینمای ما را از دست این تفکر نجات داد و اعلام ورشکستگی کامل سینمای ایران را به تأخیر انداخت!

وی افزود: سینمای ایران یک سینمای ژانرکُشی شده بود. هیچ تنوعی در فیلم ها نداشتیم. سینمای ما در مسیر ورشکستگی بود که کرونا آن را به تأخیر انداخت. بعد از کرونا باید ببینم آیا این هوش در مدیران ما وجود دارد که راه جدیدی در پیش بگیرند؟ شخصاً بعید می دانم و به همین دلیل هم افق روشنی پیش روی سینمای ایران متصور نیستم.

این کارگردان سینما درباره سیاست های حمایتی دولت برای فعالیت سینما ها در دوران کرونا گفت: در این مدت سینما ها زمانی که باز بوده اند، با ظرفیت یک سوم امکان فعالیت داشتند و دولت هم وعده حمایت هایی را داد که نمی دانم تا چه اندازه محقق شده است. طرف دیگر فیلمسازانی هستند که طبیعتاً می خواهند فیلم هایشان بیشتر دیده شوند و فروش بهتری داشته باشند. همه منتظر تغییر این شرایط هستند، اما معتقدم ما هیچگاه به دوران پیش از کرونا بازنخواهیم گشت. پس از واکسیناسیون هم فکر می کنم کرونا همچنان با ما باقی خواهد ماند. جهان تغییر کرده است و برخی از ما اصرار داریم مقاومت کنیم تا شاید به جهان قبل، بازگردیم.

پلتفرم ها با پول ناچیز صاحب فیلم ها می شوند!

قاسم زاده اصل ادامه داد: در این شرایط جدید شاید اکران آنلاین یک راه نجات برای سینمای ایران باشد، اما فقط شاید. ما با پلتفرم هایی مواجه هستیم که عملاً فیلم ها را با ارقام بسیار ناچیز خریداری می کنند و با پرداخت پول بسیار کم، صاحب یک فیلم می شوند! بعد هم برای آن بلیت فروشی می کنند، در حالی که مخاطبی که مشترک یک پلتفرم است، نباید ملزم به خریداری بلیت برای تماشای یک فیلم شود. طبیعتاً آن مخاطب منتظر می ماند تا یک ماه بعد، نسخه خانگی فیلم را به صورت رایگان و مبتنی بر حق اشتراکی که پرداخت کرده است روی پلتفرم تماشا کند.

وی تصریح کرد: آینده سینما در حال حرکت به سمت نمایش خانگی است و تنها فیلم های بیگ پروداکشن و یا ژانر وحشت هستند که در سینما ها اکران می شوند. ما هنوز خود را برای جهان جدید آماده نکرده ایم و نمی خواهیم قبول کنیم که قرار نیست این شرایط تمام شود. فکر می کنیم اگر شرایط به قبل از کرونا برگردد همه چیز خوب می شود در حالی که در همان شرایط هم وضعیت سینما بد بود، همان زمان هم فیلم های پرفروش ما مطرب و هزارپا و رحمان 1400 بود که با هر نگاه و مرامی فیلم های بدی هستند. سینماداران ما، اما هنوز منتظر بازگشت فیلم های شبیه مطرب هستند!

این کارگردان سینما درباره امکان عرضه اینترنتی فیلم روز ششم تأکید کرد: با شرایط فعلی حتماً حاضر نیستم، اما در شرایط درست، بله آن را عرضه اینترنتی خواهیم کرد. در شرایط استثماری امروز که بر پلتفرم ها حاکم است، عرضه اینترنتی فیلم ها غلط است و تنها منجر به سود بیشتر پلتفرم ها می شود.

وی در پایان مطرح کرد: من فیلمم را ساخته ام تا دیده شود و طبیعتاً امید دارم که شرایط مطلوب آن فراهم شود. بنابر اعلام متولیان، تا حوالی زمستان امسال ما همچنان درگیر واکسیناسیون کرونا خواهیم بود و بعید است در آینده نزدیک تغییری رخ دهد. همه درون چرخه ای گرفتار شده ایم که برای ورود به آن آمادگی نداشتیم. اینکه برای آینده چه باید کرد را من هم نمی دانم، اما مطمئنم که دیگر به روز های قبل از کرونا بازنخواهیم گشت.

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجو
محمود گبرلو گفت: تلویزیون در شرایط کرونایی می توانست یاری رسان سینما باشد، اما به واسطه باور غلطی که مدیران رسانه ملی دارند از هر گونه کمکی در این زمینه دریغ داشته اند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

محمود گبرلو؛ منتقد و کارشناس سینما در گفت وگو با ایکنا گفت: دنیای پس از کرونا در سینما بسیار متفاوت با گذشته است چون مشکلاتی که در مدت این دو سال بر اهالی سینما وارد شده برخی را مجبور کرده که به سمت مشاغل دیگری بروند. سینماداران یکی از اصلی ترین اقشاری هستند که بسیار آسیب دیدند. البته جدیداً اعلام شد که سینما ها مجدد بازگشایی شده اند، اما مگر می شود در شرایطی که توده مردم زیر بار فشار های اقتصادی کمر خم کرده اند از آن ها توقع داشت برای سینما رفتن هزینه کنند. در نتیجه آنچه من پیش بینی می کنم اتفاقات ناخوشایند برای هنر هفتم است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا در شرایط کرونایی تلویزیون و شبکه خانگی، حامی سینما هستند؟ تصریح کرد: در شرایطی که سینما دیگر نمی تواند آنگونه که باید نیاز های مردم در عرصه نمایش را تامین کند این رسالت بر دوش تلویزیون و شبکه نمایش خانگی افتاده و با فراگیر شدن پلتفرم های نمایشی، بیشتر تمرکز مردم به این سمت معطوف شده است. سال هاست تلویزیون سینما را فراموش کرده است، در صورتیکه تولیدات سینمایی به لحاظ کیفی از فیلم های تلویزیونی بهترند، بنابراین همراهی رسانه ملی با هنر هفتم می تواند عاملی برای رشد خودش باشد، ولی امیدوارم در آینده اشتباه گذشته تکرار نشود.

این کارشناس ادامه داد: دلیل گارد تلویزیون علیه سینما مشخص نیست، اگرچه همراهی این دو عرصه رونق هر دو را به همراه خواهد داشت. در همین رابطه باید اضافه کنم که تلویزیون در شرایطی که سینما به دلیل شرایط کرونایی خالی از تماشاگر شده، این امکان را دارد تا با نمایش کار های این حوزه هم به سینما کمک کند هم اینکه کیفیت تولیدات نمایشی خود را ارتقا بخشد، اما مدیران سیما متصورند سینما در خلاف جهت فرهنگ کشورمان حرکت می کند، برای همین از ارائه کمک پرهیز می کنند.

وی تاکید کرد: اتفاق هولناکی در آینده برای سینما در حال رخ دادن است، زیرا برنامه ریزی وجود ندارد تا در شرایط بحرانی بتوان موانع را پشت سر گذاشت. اولین و اصلی ترین مسئله نیز این است که سینما در تولید با مشکل مواجه شده است، زیرا در زمان اکران ضمانتی برای نمایش موفق وجود ندارد. همین مسئله شکستی اقتصادی را سبب خواهد شد در چنین موقعیتی طبیعی است نتوان به فیلم خوب حتی فکر کرد.

گبرلو در پایان تاکید کرد: وضعیتی که از آن سخن گفتم باعث شده تا تهیه کننده و سرمایه گذار برای بازگشت سرمایه خود تن به تولید فیلم های بی کیفیت و سخیف دهد، برای همین هم می بینیم کار هایی به نمایش در می آید که هیچ همخوانی با ارزش های جامعه ندارد. درباره سطحی نگری برخی آثار سینمایی همین اندازه بس که شاهد کپی برداری از کار های سخیف قبل از انقلاب هستیم! برای رها شدن از این معضل اولین قدم بازشدن چتر حمایتی دولت از سینماست، چون اگر سازنده از تولید خیالش راحت باشد، هیچگاه به سمت کار هایی نمی رود که برای وی آبروریزی محسوب شود.
انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن
تقریبا چهارده ماه از پیدایش ویروس جهانی کرونا در ایران می گذرد و زمانی که وضعیت شهرها به دلیل عدم رعایت پروتکل های بهداشتی قرمز می شوند مسئولین این بی توجهی را از چشم مردم می بینند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

اما از سوی دیگر انگار مسئولینِ همیشه دلواپس هنری در این چهارده ماه خودشان دچار تخطی از رعایت چارچوب های بهداشتی شدند و دقیقا موضوع کرونا و سلامتی جامعه هنری برای آن ها تبدیل به یک شوخی شده است. اساسا نگاه و نگرش مدیران هنری در برپایی جشنواره های گوناگون بر اساس مصلحت طلبی هایی است که هر سال رخ می دهد، کمااینکه در این مدت بسیاری از خبرنگاران جویای چگونگی برگزاری و تعیین بودجه آن هستند، اما این پیگیری ها همچنان بدون جواب می ماند یا پاسخ ها به عوام فریبی تبدیل می شود.

در سال گذشته مسئولین برگزاری جشنواره جهانی فجر به دلیل افزایش تعداد آمار بستری ها و فوتی ها که البته در اردیبهشت و اوایل خرداد سال گذشته رو به کاهش بود آن را لغو کردند و تمامی اهالی رسانه راضی به این تصمیم بودند، اما در بهمن ماه سال گذشته با تمامی فراز و فرودها و یادداشت های تند هنرمندان و اهالی رسانه جشنواره ملی فجر برگزار شد که البته خروجی آن مثل همیشه نتوانست کسی را هیجان زده کند و این نشانه اقدام اشتباه مسئولین بود که با هر شرایطی سعی داشتند سی و نهمین جشنواره ملی فجر را در تاریخ مقرر برگزار کنند.

البته لازم به ذکر است که در زمان برگزاری جشنواری ملی فجر در تاریخ 12 تا 20 بهمن آمار بستری ها یا فوتی ها رو به کاهش بود، اما ترس از این بیماری یا به معنای درست تر پیشگیری از ابتلا به این ویروس تعداد کمی از فعالان رسانه و منتقدان و هنرمندان و به ویژه مردم عام را به سینماها کشاند، اما در حال حاضر دلیل برگزاری جشنواره جهانی در چنین شرایط بحرانی است.

تهران نزدیک به یک ماه در وضعیت قرمز قرار داشت و تمامی کسب و کارها تعطیل شدند و با اینکه این تعطیلی به پایان رسید، اما همچنان سخنگوی ستاد ملی کرونا می گوید روند فوتی ها تا یک ماه دیگر کاهش نمی یابد و 360 فوتی در روز تا حدی نگران کننده است که می بایست تنها برای کار ضروری از خانه خارج شد. مضاف بر اینکه در کل جهان جشنواره های مهم سینمایی یا به وقت دیگری موکول شده یا به صورت مجازی برگزار می شود. البته در چند کشور جشنواره ها به صورت حضوری برگزار شدند که آن هم به دلیل واکسینه شدن شهروندان آنجا بوده و لاغیر.

در حال حاضر که این یادداشت را می نویسم در خبرها آمده است بیژن افشار بازیگر سینما و تلویزیون بر اثر کرونا درگذشت و دلیل آن گران بودن آمپول هایی بوده که این بازیگر باید تزریق می کرده، دبیر جشنواره در پاسخ به این که آیا بهتر نبود بودجه این جشنواره به اهالی هنر که از وضعیت بد معیشتی برخوردارند پرداخت می شد؟ گفته است شان هنرمندان را حفظ کنید! او ادامه داده که بودجه برگزاری جشنواره جهانی فجر به اندازه یک فیلم سینمایی است!

در اینجا باید از ایشان سوال کرد که بودجه کدام فیلم؟ همه می دانیم که صنعت فیلم و سریال سازی در کشور ما چندان پایین نیست، البته که بعضی از این فیلم ها هم با بودجه ها بیش از سی یا چهل میلیاردی ساخته می شوند که اساسا هیچ برگشت سرمایه ای هم در آن ها دیده نمی شود.

برگزاری فیزیکی جشنواره جهانی با تورمی که شامل مملکت ما شده است قطعا ارزان نخواهد بود، اما پافشاری مسئولین جشنواره نسبت به برگزاری این جشنواره قطعا متقاعد کننده نیست. هر چند همه معتقدیم که شان هنرمند آسیب دیده و بیکار را نباید خدشه دار کرد، اما دست چین کردن هنرمندانی که نیاز مالی دارند هم از سوی اصناف خانه سینما کار سختی نمی باشد.

جشنواره جهانی فجر در حالی تصمیم به برگزاری دارد که تعداد قابل توجهی از هنرمندان حتی بیمه هم نیستند یا به هر دلیلی شرایط بیمه شدن را ندارند! تصمیمات عجولانه ای که باعث ساده انگاری اجتماعی می شود قطعا می تواند سلامت جامعه را به خطر بندازد و تبدیل به قتل دسته جمعی شود. سال گذشته زمانی که جشنواره جهانی لغو شد نه تنها هیچ اتفاق ناخوشایندی رخ نداد بلکه این تفکر با استقبال هم مواجه شد که کرونا صعودی تر نشود و آمار بستری و فوتی ها بالا نرود. با اینهمه آیا بهتر نیست امسال هم جشنواره جهانی فجر نداشته باشیم؟

از زمانی که سینماها بازگشایی شده است آمار فروش فیلم ها زیر صد میلیون است. حال چگونه می شود انتظار داشت که از جشنواره های این چنینی استقبال شود؟ با وعده ای که ستاد کرونا داده است تا اوایل زمستان ایرانیان واکسینه می شوند. بنابراین بهتر است این دورهمی که اساسا به جشنواره جهانی هم شباهت ندارد را به زمان دیگری موکول کرد.

افشین علیار – منتقد سینما / جام جم آنلاین

لینک خبر :‌ جام جم
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶ سایت های دیگر : میزان

یاور یگانه- روزنامه نگار

چند روزی است که تبلیغات تلویزیونی فیلم سینمایی لاله شروع شده و بالاخره بعد از مدت ها که به دلیل شیوع کرونا و تعطیلی سینماها تیزر فیلم های سینمایی از تلویزیون پخش نمی شد، باز این تبلیغات از سر گرفته شد. البته بعید به نظر می رسد که تبلیغات تلویزیونی چه به لاله و چه به فیلم های دیگری که این روزها گویا در حال اکران هستند، کمکی برای دیده شدن و فروش کند. چرا گویا ؟ چون با اینکه سینماها از هفته گذشته می توانستند فعالیت شان را از سر بگیرند، اما تقریبا تکاپویی جدی و محسوسی در روند کار سینماها دیده نمی شود. از همان زمانی که ستاد ملی مقابله با کرونا به سینماها مجوز بازگشایی داد، این بحث وجود داشت که صرف باز بودن سینماها باعث جلب مخاطب نمی شود و مردم در وضعیتی که کرونا هنوز به تعداد قربانیانش می افزاید، ریسک نمی کنند که به سینما بروند. از طرف دیگر، اکران عید فطر در میان فیلم های اکران نشده متقاضی نداشت و همان فیلم های نوروز که فروش خوبی نداشتند روی پرده ماندند. با این وضعیت، باید گفت همچنان تا زمانی که واکسیناسیون عمومی محقق نشود، سینما و به طور کلی فعالیت های فرهنگی گروهی که ممکن است باعث به مخاطره افتادن سلامت مردم شوند، در محاق خواهند ماند و نباید امیدی به بهبود وضع شان داشت. اما جدا از این مسئله، آیا اساسا سینمای ایران محصول جذابی برای مشتریانش دارد؟

پیاز پوسیده
تا زمان نوشتن این گزارش، مطابق آمار سمفا (سامانه مدیریت فروش و اکران سینما)، میزان فروش فیلم لاله به کارگردانی اسدالله نیک نژاد در حدود 36میلیون تومان است. در لاله بازیگرانی همچون نیکی کریمی، میترا حجار، لیلا اوتادی و همایون ارشادی حضور دارند که شاید در وضعیت دیگری جز کرونا، می شد در هنگام تبلیغات روی اسم آنها مانور داد. حتی اگر کرونا یا مشکلات اقتصادی و حتی نزدیکی به انتخابات نبود و دل و دماغ بیشتری وجود داشت، چه بسا گروه تبلیغات لاله می توانست با کمی خلاقیت از حاشیه هایی که از پیش از کلید خوردن این پروژه به وجود آمد، اهرمی برای جلب تماشاگر و تحریک کنجکاوی او بسازد. اما اکران لاله، بعد از همه ریخت وپاش هایی که برای ساخت آن از سوی سازمان سینمایی شد، بیشتر حالت رفع تکلیف و از سر باز کردن داشت. سازمان سینمایی میراث دار فیلمی بود که نمی دانست با آن چه کند و در نهایت در خزان طولانی سینما آن را اکران کرد تا پرونده آن به شکلی بسته شود و دیگر کسی درباره هزینه های این پروژه عجیب و غریب پرس وجو نکند. با این تفاصیل نباید انتظار داشت که لاله بتواند سینماروها را به سالن بکشاند و به تنور اکران رونق دهد. لاله را اگر از الان تا پایان سال هم نشان دهند، احتمالا نمی تواند فروش زیادی کند چون خیلی وقت است که دچار آفت سوختگی شده است.

خون بی خون
نه خونی شده و نه اتفاقی افتاده است. میزان فروش فیلم خون شد به کارگردانی مسعود کیمیایی تا زمان نوشتن این گزارش در حدود 97میلیون تومان است. مسعود کیمیایی سال هاست که جزو کارگردانانی نیست که آثارش در گیشه فروش آن چنانی داشته باشد. این را هم می شود گذاشت به پای اینکه مرام و معرفت و اخلاق و درستی از ریخت افتاده و دیگر کسی دلش با این فیلم های کیمیایی نمی لرزد. به هر حال، چنین توجیهاتی برای دوستداران او مستمسک خوبی است تا فروش نکردن فیلم هایش را رفع و رجوع کنند. اما شاید دلیل فروش نکردن فیلم های کیمیایی نه رنگ و رو رفتگی حرف هایش که نوع و شکل بیان آنهاست؛ بی ربط به اینجا و این آدم ها و در عوالمی که جز در نظر کارگردانش برای دیگران آشنا نیست یا از فرط تکرار، خسته کننده است. در این وضعیت باید حق داد که کسی جان و سلامتش را برای دیدن خون شد به خطر نیندازد. مردم دیدن هفته ای یک بار آدم باش با بازی پژمان جمشیدی، خورشید ساخته مجید مجیدی و تکخال از تولیدات حسین فرحبخش را به خون شد ترجیح می دهند چون می دانند در خون شد چه خبر است و که چه می گوید و چه می کند و ماجرا از چه قرار است. خون شد چه بسا در زمان وفور هم نمی فروخت و جذابیت نداشت، حالا که دیگر عصر عسرت است و دل همه خون.

سینما نیاز به فیلم خوب دارد
در این وضعیت، شاید به نظر برسد که باید فعلا فتیله تولید فیلم را پایین کشید تا دید بالاخره چه می شود. اما سیدجمال ساداتیان، تهیه کننده سینما، نگاهی جز این دارد و در این باره به مهر گفته است: سینما را نباید به عنوان جایی برای تماشای فیلم درنظر گرفت. سینما یک مقصد گردشگری است و مردم به بهانه سینما از خانه بیرون می آیند تا چند ساعت از زندگی خود را به خوشی بگذرانند. باید محصولاتی در سینما اکران شود که وقتی کسی می خواهد برای آن وقت بگذارد و هزینه کند جذاب و مطلوب هم باشد و قطعا سینمای ملی ما باید سر پا و پرقدرت تر از دیروز عمل کند. به همین دلیل در همین شرایط فعلی باید تولیدات فیلم های سینمایی را افزایش دهیم چون هر چه امروز تولید شود قطعا یک سال دیگر روی پرده می رود و با روند فعلی شیوع کرونا قطعا سال آینده در همین موقع باید وضعیت بهتری داشته باشیم و زندگی روال عادی خود را پیدا کرده باشد.
ساداتیان درباره میزان جذابیت فیلم های پشت خط اکران هم گفته است: بسیاری از فیلم هایی که پشت خط اکران هستند به دلیل ضعف سیستم اکران باقی مانده اند و خیلی از آنها باید در شبکه نمایش خانگی یا به روش آنلاین توزیع شوند. بسیاری از آنها قدرت جذب مخاطب عام را ندارند در حالی که اگر مثلا سالی 400فیلم تولید کنیم که 15 تا 20درصدشان قابل اعتنا باشد، قطعا گیشه از رونق خوبی برخوردار خواهد بود ولی وقتی فیلم هایی را که ظرفیت اکران سینمایی ندارند، به اجبار در سینما نمایش می دهیم نتیجه آن رخوتی می شود که در گیشه سینماها می بینیم. در این روزها باید از تولید باکیفیت استقبال کرد تا فیلم هایی برای سلیقه مخاطب ساخته شوند.

لینک خبر :‌ روزنامه همشهری
سیاست تشویق و ترغیب سازمان سینمایی به تولید فیلم های موسوم به هنر و تجربه موجب پشت اکران ماندن انبوهی آثار شده است که به گفته جمال ساداتیان به درد اکران نمی خورند!
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵ سایت های دیگر : تجارت آنلاین مشرق نیوز

سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: سیدجمال ساداتیان معتقد است بسیاری از فیلم های مانده در صف اکران، قابلیت جذب مخاطب به سینما را ندارند.

سینمای ایران برای آنکه رابطه اش با مخاطب به طور کامل قطع شود، گویا فقط نیاز به شوک کرونا داشت و پس از یک سال و اندی از ورود کرونا به ایران و تعطیلی کامل سینما ها اعتراف قابل تأمل تهیه کننده باسابقه سینمای ایران به اینکه اغلب فیلم های ساخته شده به درد اکران نمی خورند، به خوبی از وضعیت حال حاضر هنرهفتم در ایران رونمایی می کند.

سینمای ایران تحقیقاً به خنسی خورده است أسفانه برای رونق گرفتن پس از کرونا برگه ای برای رو کردن ندارد. پیش از کرونا نیز طبق آمار تنها 2 درصد مردم مخاطب سینمای ایران بودند، اما با شیوع کرونا این احتمال می رفت که مردم فیلم ها را در خانه و به صورت آنلاین تماشا کنند، اما به جز یک استثنا به نام شنای پروانه فیلم های اکران شده آنقدر زور نداشتند که مردم را به دست در جیب کردن ترغیب کنند. حالا که دولت وعده واکسیناسیون همه مردم را تا پایان سال داده و به تازگی طبق مصوبه اخیر ستاد ملی مقابله با کرونا مشاغل گروه 2 از جمله سینما ها مجوز فعالیت گرفته اند، برخی سالن های سینما از تعطیلی رها شده اند و به طور عادی نیاز به چند فیلم تماشاگرپسند و مهم ضروری به نظر می رسد، اما دست سینمای ایران خالی تر از آن است که از درون قطار آثار پشت اکران مانده چند برگ برنده رو کرده و مردم را تهییج به سینما رفتن کند.

در این وضعیت سینما همه ظرفیت خود را به سمت شبکه نماش خانگی و تولید سریال برده است.

این صحنه ای واقعی از وضعیت حال حاضر سینماست که دیروز سیدجمال ساداتیان به آن اعتراف کرد: حضور در شبکه خانگی به اضطرار برهم خوردن معاملات به خاطر شیوع کروناست، وگرنه سینما همچنان کارکرد خود را دارد، چراکه سینما را نباید به عنوان جایی برای تماشای فیلم در نظر گرفت!

سینما یک مقصد گردشگری است! و مردم به بهانه سینما از خانه بیرون می آیند تا چند ساعت از زندگی خود را به خوشی بگذرانند. در عین حال باید محصولاتی در سینما اکران شود که وقتی کسی می خواهد برای آن وقت بگذارد و هزینه کند، جذاب و مطلوب هم باشد و قطعاً سینمای ملی ما باید سرپا و پرقدرت تر از دیروز عمل کند.

راه حل ساداتیان برای سینما، اما در نوع خود عجیب است، او معتقد است: در شرایط فعلی باید تولیدات فیلم های سینمایی را افزایش دهیم، چون هر چه امروز تولید شود قطعاً یک سال دیگر روی پرده می رود! و با روند فعلی شیوع کرونا قطعاً سال آینده در همین موقع باید وضعیت بهتری داشته باشیم و زندگی عادی روال خود را پیدا کرده باشد.

کودکی که به سینمای لخت می خندد

تأکید روی کمیت آثار سینمایی در حالی رقم می خورد که سینمای ایران با انبوهی از آثار اکران نشده مواجه است که تجربه اکران آنلاین نیز ثابت کرد نمی تواند راه حلی برای دیده شدن این آثار و ارتباط آن ها با مخاطب باشد. در واقع همان بخش کوچکی از مردم نیز که به انگیزه تفریح و بیرون رفتن از خانه گذرشان به سینما می خورد و به همان آثار نه چندان مطلوب قناعت می کرد، حالا دیگر خیلی وقت است ترجیح می دهد وقت خود را به شکلی دیگر مدیریت کند. این ضربه آخری است که بر اکران در سینمای ایران فرود می آید و کرونا اینجا گویی همان کودکی است که بی محابا لخت بودن پادشاه را فریاد زده است.

ساداتیان با اشاره به فیلم های در حال انتظار برای اکران می گوید: بسیاری از فیلم هایی که پشت خط اکران هستند، به دلیل ضعف سیستم اکران باقی مانده اند و خیلی از آن ها باید در شبکه نمایش خانگی یا به روش آنلاین توزیع شوند. بسیاری از آن ها قدرت جذب مخاطب عام را ندارند، در حالی که اگر مثلاً سالی 400 فیلم تولید کنیم که 15 تا 20درصد آن قابل اعتنا باشد، قطعاً گیشه از رونق خوبی برخوردار خواهد بود ولی وقتی فیلم هایی را که ظرفیت اکران سینمایی ندارند، به اجبار در سینما نمایش می دهیم، نتیجه آن رخوتی می شود که در گیشه سینما ها می بینیم. در این روز ها باید از تولید باکیفیت استقبال کرد تا فیلم هایی برای سلیقه مخاطب ساخته شوند.

انتقاد ساداتیان از اجبار در اکران فیلم های بی کیفیت بی تردید معلول سیاست تشویق و ترغیب سازمان سینمایی در تولید انبوه فیلم های موسوم به هنر و تجربه است، با این حال فضای مجازی فرصتی را برای تولید آثار نمایشی ایجاد کرده که بخش مهمی از انرژی و ظرفیت سینما را به خود مشغول کرده است. ساداتیان می گوید: به دو دلیل فکر می کنم باید وارد کار در این حوزه شوم؛ اول اینکه به نظرم بعضی کار هایی که در شبکه نمایش خانگی وجود دارند از استاندارد خوبی برخوردار نیستند، در حالی که می توان کار های باکیفیت بهتری انجام داد و استاندارد تولید نمایش خانگی را به لحاظ موضوعی و تکنیکی تغییر داد. نکته دوم هم این است که به هر حال در این صنف کار می کنم و دوست دارم در شبکه نمایش خانگی کار قابل قبولی ارائه کنم.

گیشه تعطیل سینما ها در روز بازگشایی

اما بازگشایی سینما ها در هفته گذشته آنقدر بی رمق اتفاق افتاد که برخی سینمادار ها از آن استقبال نکردند و همچنان ترجیح دادند برای رسیدن به ثبات در سینما انتظار بکشند، به علاوه اینکه در همین یک سال و اندی گذشته خبر تعطیل شدن برخی سینما های مهم و خاطره انگیز قدیمی نیز به گوش رسید.

در واقع باز و بسته شدن های پیاپی سالن ها، نبود مخاطب و فیلم جذاب چندان رغبتی را برای سینماداران باقی نگذاشته تا از فرصت بازگشایی استقبال کنند.

در این باره علی سرتیپی که مدیر چند مجموعه سینمایی در تهران است، هفته پیش با بیان اینکه هیچ کدام از سینما های خود را از 18 اردیبهشت ماه باز نمی کند، به ایسنا می گوید: فعلاً یکی دو روز منتظر می مانیم تا ببینیم شرایط چطور پیش می رود، چون اینکه مدام سینما ها را باز می کنیم و می بندیم، یک نوع بلاتکلیفی برای ما و نیز کارکنان سینما ها به وجود آورده است. باید جلسه شورای صنفی نمایش برگزار شود و با وزارت ارشاد تبادل نظری صورت گیرد تا ببینیم قرار است کار ها چطور ادامه پیدا کند و چه حمایتی صورت می گیرد.

به گفته این تهیه کننده و پخش کننده سینمای ایران بازگشایی سینما یک مسئله است و اینکه مردم از باز بودن سینما ها اطلاع داشته باشند یک مسئله دیگر. باید برای بازگشایی تبلیغات صورت گیرد، با شهرداری و صدا و سیما رایزنی شود تا مردم بدانند که با رعایت پروتکل ها سینما ها دایر هستند.

اگر قرار باشد 2 درصد ظرفیت مجاز سینما هم پر نشود، بازگشایی فایده ای ندارد، چراکه این کار دست کم باید هزینه های لحظه ای سینما را پوشش دهد.

در شرایط اقتصادی فعلی هر بار که لامپی برای نمایش فیلم در سینما روشن می شود، هزینه بسیار بالایی را تحمیل می کند و نمی توان در این وضعیت برای پنج نفر تماشاگر یک سالن سینما را باز نگه داشت.

لینک خبر :‌ روزنامه جوان آنلاین
مصاحبه امید معلم با رادیو گفتگو
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵

امید معلم در رادیو گفتگو نظرش را درباره بازگشایی سالن های سینما از هجدهم اردیبهشت ماه و اینکه برخی از پردیس های سینمایی تمایلی به بازگشایی ندارند، چنین بیان کرد: چون موضوع بسیار جامعی است , نیاز داریم کمی به گذشته این ماجرا هم بپردازیم که چه اتفاقی در سینمای ایران رخ داده است. این بار با یک بحران جهانی روبه رو هستیم که فقط محدود به سینمای ایران نیست، باید چه راهکاری را پیش می گرفتیم؟ در حقیقت من عقیده دارم مدیریت در سینمای ما باری به هر جهت است. متاسفانه ما صبر می کنیم تا بحران پیش بیاید و بعد تصمیم می گیریم. اولا هیچ استراتژی وجود ندارد. الان اگر از هر مدیر فرهنگی بپرسید که در سال 1405 برای سینمای ایران چه کاری می خواهید انجام بدهید؟ هیچ کسی جوابی ندارد. می گویند بگذارید امسال هم بگذرد. خب بدون سیاست کلی نمی دانند در کدام جهت پیش می روند.

.

امید معلم افزود: مسلما مدیریت بخش دولتی ما مشکلاتی دارد. دولت ما در تمام این سالها نباید در یکسری از بخش ها دخالت فرهنگی می کرد. اما متاسفانه این اتفاق افتاد. الان در بحرانی مانند همه گیری دولت ها در همه جای دنیا دخالت و در بحران ها کمک می کنند.اما دولت ما اصلا استراتژی ندارد.

.

معلم درباره بحران کرونا در سینما گفت: در بحران کرونا باید یک جلسه هم اندیشی برگزار می کردند. یعنی اهالی سینما ، سینماداران و مسوولان فرهنگی و دولتی جلسه می گذاشتند تا به یک راهکار برسند. تا زمانی که واکسیناسیون در جهان به شکل گسترده تری انجام نشد مساله سینما و سالن ها حل نشده بود.نمونه اش اکران تنت ساخته نولان در سال گذشته بود که ناموفق شد.امسال فیلمی مانند کینگ کونگ فروخت ، در شرایطی که موقعیت بعضی از کشورها به لحاظ همه گیری کرونا بهتر شده بود.

مردم در شرایط امن به سالن های سینما برمی گردند.با شرایط فعلی یک هفته سالن ها را باز و دوبار بسته می شوند.

سازمان سینمایی به لحاظ ساختاری اشکالاتی دارد که متولی این سازمان باید روند قبلی را ادامه بدهد. الان در آستانه انتخابات همه تمرکزشان روی سیاست و اقتصاد است. کسی حرف از فرهنگ نمی زند. بالاخره کشور ما قدمت فرهنگی دارد. سینمای ایران با تمام اوج و فرودهایش اعتباری در جهان دارد و از ده سینمای مهم جهان است. بدون برنامه ریزی نمی توان فرآیندها را درست کرد. ما نیاز به بازنگری داریم.

.

امید معلم درادامه درباره مشکلات صاحبان سینما چنین گفت : سینماداری که دو سال است نتوانسته خرح سینمای خودش را درآورد چرا باید سینمادار بماند؟ سوالم این است که چرا فردی باید بخاطر کار فرهنگی ضرر کند، اما بگوید می خواهم در این حیطه بمانم؟ الان در آمریکا و برادوی همه چی بهم خورده است. در نیویورک اهالی تئاتر اعتراض کردند و دولت بسته های معیشتی به بخش فرهنگ اختصاص داده است.

این روند مدیریتی به شخص برنمی گردد بلکه از دیرباز وجود داشته است.

امید معلم در پاسخ به این سوال که چرا تهیه کنندگان حاضر به اکران فیلم خود در عید فطر نشده اند ، چنین پاسخ داد: این طبیعی است. در جهان هم چنین شرایطی حاکم است. الان اکران فیلم جیمزباند چندین بار عقب افتاد. مدیران کمپانی ها به این نتیجه رسیدند که اکران این فیلم ها با ضرر همراه است. صاحب سرمایه کالایی دارد که نمی خواهد بابتش ضرر کند.این محافظه کاری در همه جای دنیا شکل گرفته است. اگر سینمای ایران بخواهد دوباره جان بگیرید، حداقل مردم ایران باید 50درصد واکسینه شده باشند.در غیراینصورت ما دور باطلی را مدام تکرار خواهیم کرد. مدام سالن های سینما را باز دوباره می بندیم.به هر حال بزرگترین بحران کشور اقتصادی است.

لینک خبر :‌ دنیای تصویر
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵

برنامه سینما معیار با موضوع بررسی بازگشایی سالن های سینما، در ارتباط تلفنی با حسین سلطان محمدی (کارشناس و منتقد سینما) از شبکه رادیویی گفت و گو روی آنتن رفت.

حسین سلطان محمدی در مصاحبه تلفنی با برنامه سینما معیار گفت: در مدیریت سینمای ایران ما باید به شرایط روز توجه کافی داشته باشیم.

وی با اشاره به این که ما در تولید فیلم سینمایی مشکل نداریم، اظهار داشت: تولید فیلم های سینمایی در اوج بحران کرونا و قرنطینه با رعایت پروتکل های بهداشتی ادامه پیدا کرد.

این کارشناس سینما با اشاره به توسعه بسترهای آنلاین نمایش فیلم، توضیح داد: سامانه های نمایش آنلاین فیلم و سریال به محتواهای متعدد و متنوع نیاز دارند.

وی افزود: مخاطب زمانی به پلتفرم های نمایش فیلم اعتماد می کند که این سامانه ها در تعرفه گذاری و تولیدات جدید اصل تنوع و تعدد را رعایت کنند.

سلطان محمدی با اشاره به این که اکثر تهیه کنندگان فیلم خود را در سینما آنلاین اکران نمی کنند، عنوان کرد: اکثر فیلم های حاضر در سینما آنلاین در مدت زمانی کوتاه مورد قاچاق قرار می گیرند و در شبکه های ماهواره ای پخش می شوند.

وی با اشاره به این که برخی از مدیران شبکه های ماهواره ای ساکن ایران هستند، تصریح کرد: مخاطبی که به پلتفرم نمایش فیلم اعتقاد و وفاداری داشته باشد، از درگاه های غیر رسمی به تماشای فیلم نمی نشیند.

این منتقد سینما با بیان این که مردم به بسترهای غیررسمی انتشار فیلم وفادار نیستند، اضافه کرد: متاسفانه اکثر سامانه های نمایش فیلم حق اشتراک خود را افزایش داده اند.

وی در خصوص بازگشایی سالن های سینما پس از موج چهارم، عنوان کرد: ما نباید توقع داشته باشیم که مخاطب در شرایط فعلی در سالن سینما حضور داشته باشد.

حسین سلطان محمدی با اشاره به این که مردم به استقبال از سینما رغبت ندارند، خاطر نشان کرد: از زمان بازگشایی سالن های سینما در اردیبهشت ماه 1400 تا به امروز حتی 100 عدد بلیط هم فروخته نشده است.

وی با بیان این که فقط 60 درصد از مردم پروتکل های بهداشتی را رعایت می کنند، اظهار داشت: نرخ بلیط سینماها در چند ماه گذشته افزایش پیدا کرده است و همین موضوع باعث شده مردم برای عدم استقبال از سینما دلیل کافی داشته باشند.

این کارشناس سینما با اشاره به این که فقط 2 تا 4 میلیون نفر از مردم ایران مخاطب اصلی سینما هستند، توضیح داد: مخاطبان اصلی و حرفه ای سینما افرادی خودمراقب و محافظه کار هستند و به دلیل رعایت پروتکل های بهداشتی به سالن های سینما مراجعه نمی کنند.

خبرنگار : سپهر نصیحتگر

کلمات کلیدی: #بازگشایی #سینما #کرونا

1399 تمامی حقوق سایت متعلق به صدای جمهوری اسلامی ایران است

لینک خبر :‌ رادیو گفت و گو
اکران فیلم های سینمایی برای نخستین بار از تلویزیون با استقبال خوب مخاطبان روبرو شد تا توجه صداوسیما به حوزه سینما برای رونق بخشیدن به کنداکتور بیشتر شود اما به عقیده اهالی سینما، هر اکران تلویزیونی، ضربه ای به چرخه اقتصاد سینماست. پس ...
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- احمدرضا انصاری پور؛ سینما و تلویزیون، دو حوزه ای هستند که هر دوی آنها این روزها با کاستی هایی دست به گریبان اند. اولی از ویروس کرونا و شرایط محدودیت اماکن عمومی ضربه خورده و دیگری از نبود ایده جذاب و خیابان خلوت کن رنج می برد. مشکلی که سینمای امروز با آن دست و پنجه نرم می کند، مشکلی سطحی و گذراست و با اتمام کرونا، فیلم هایی که دوباره مردم را به سالن های سینما بکشانند، کم نیستند؛ اما تلویزیون به عزمی جدی برای تغییر وضع موجود نیاز دارد و البته بیکار هم ننشسته و با حفظ برندهای سریال سازی، ایرانیزه کردن ایده های موفق خارجی و... گام هایی در این مسیر برداشته که برخی مثمر ثمر بوده و برخی با شکست مواجه شده است.

یکی از اقدامات اخیر تلویزیون، اکران فیلم های یدو ، تک تیرانداز ، مهران و شکرستان برای اولین بار از تلویزیون بود. اقدامی که واکنش مثبت مخاطبان و همچنین سرمایه گذاران فیلم ها؛ و واکنش منفی برخی اهالی سینما را به دنبال داشت. چنین اکران هایی شاید تا زمان تعطیلی سینماها، به دلیل حجم بالای فیلم های در نوبت اکران و تمایل برخی تهیه کنندگان به اکران تلویزیونی، لطمه چندانی به اقتصاد سینما نزند ولی دیر یا زود با باز شدن سینماها، صداوسیما ناچار به تغییر رویه است.

اما با توجه به استقبال خوب مخاطبان از این آثار سینمایی، آیا ورود تلویزیون به عرصه سینما می تواند مخاطب سینمایی تلویزیون را راضی نگه دارد؟ آیا این استقبال صرفا به خاطر تعطیلی سینماها بود یا مخاطب تلویزیون واقعا تماشای فیلم سینمایی از پشت جعبه جادویی را به رسمیت می شناسد؟ این تعامل سینما و تلویزیون در نهایت به نفع چه کسی است؟

به عبارت دیگر، ورود تلویزیون به عرصه سینما، آری یا خیر؟ چقدر می توان برای بهبود کیفیت کنداکتور تلویزیون روی این ایده حساب باز کرد؟ شیوه مطلوب تعامل سینما و تلویزیون چیست؟ ادامه دار بودن اکران های تلویزیونی یا ورود تلویزیون به دنیای فیلمسازی؟ در پاسخ به این سوال، دیدگاه های متفاوتی وجود دارد.

دیدگاه اول) تلویزیون در ساخت آثار سینمایی مشارکت کند

این دیدگاه اولین بار از سوی ابراهیم اصغری تهیه کننده فیلم تک تیرانداز مطرح شد. او هر چند اکران تلویزیونی را اقدامی مبارک می داند و امیدوار است این چند فیلم دراین مسیر خط شکن باشند اما معتقد است اقدام تلویزیون در خرید حق پخش تک تیرانداز و سه فیلم دیگر برای اکران درایام نوروز، عجولانه و دقیقه نودی بوده و تلویزیون می تواند راه بهتری در پیش بگیرد.

او در گفتگویی اینترنتی عنوان کرد: سالانه حداقل 100 فیلم سینمایی تولید می شود که دست کم 50 الی 60 فیلم، قطعا فیلم هایی اند که مغایرتی با معیارهای صداوسیما ندارند. تلویزیون می تواند در ابتدای پروژه تولید هر کدام از این فیلم ها، با پرداخت بخشی از سرمایه حق پخش تلویزیونی آن را بخرد تا بتواند پس از عبور فیلم از مراحل اکران در سینما و نمایش خانگی، با برنامه ریزی قبلی (و بدون عجله) آن را به پخش برساند.

از نگاه این تهیه کننده، تعامل سینما و تلویزیون در صورتی مطلوب تر است که تلویزیون خود در روند تولید محصولات سینمایی نیز مشارکت داشته باشد. مخالفان این دیدگاه، تمرکز خود را بر مساله دگرگونی محتوایی ای گذاشته اند که حاصل نقش آفرینی تلویزیون در روند تولید سینمایی خواهد بود.

دیدگاه دوم) ورود تلویزیون به عرصه سینما، سینمای مستقل را به محاق می برد

در مقابل دیدگاه قبل، دیدگاه دیگری نسبت به این قضیه وجود دارد و مشارکت تلویزیون در ساخت آثار سینمایی را به ضرر سینما می داند. محمدرضا مصباح، تهیه کننده فیلم یدو در این باره در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: پیشنهاد مشارکت تلویزیون در روند تولید آثار سینمایی هم پیشنهاد بدی نیست؛ اما بخاطر استانداردهای تلویزیون، یک مقدار شاید کار کردن را برای بچه های سینما سخت کند. تلویزیون زمانیکه سرمایه گذاری کند، نظارت کیفی خودش را خواهد داشت. ساخت فیلم با آن استانداردها، فیلمسازی را به سمت همان تله فیلم هایی می برد که در دهه قبل مرسوم بود.

وی همچنین اضافه کرد: به عقیده من نباید اینگونه باشد؛ سینما باید مستقلا کارش را انجام دهد و آن دسته از فیلم هایی که در چارچوب اصول تلویزیون هستند، می توانند با تلویزیون تعامل داشته باشند. ولی اگر قرار باشد تلویزیون از ابتدا نسبت به همه شئون فیلم اظهارنظر کند، طبیعتا آن فیلم از نظر میزان استقبال شرایطش تغییر می کند و سینمای مستقل ممکن است آسیب ببیند.

در حقیقت این دیدگاه از استقلال سینما در تولید محتوا دفاع می کند و اجازه ورود تلویزیون به حوزه سیاستگذاری عرصه سینما را نمی دهد. از این رو رابطه مطلوب سینما و تلویزیون را رابطه ای می داند که در آن تلویزیون فقط و فقط همانند یک مشتری (نه سیاستگذار) از بین آثار تولید شده سینما تعدادی را انتخاب و خریداری کند.

منتقدان این دیدگاه همان منتقدان اکران تلویزیونی اخیرند و بر لزوم اکران فیلم سینمایی در سالن سینما تاکید دارند و غیر از این را ضربه ای به چرخه اقتصاد سینما می دانند. در خصوص اینکه آیا این اتفاق واقعا به صدمه دیدن اقتصاد سینما منجر می شود یا خیر، نظر تهیه کننده یدو را جویا شدیم. مصباح در پاسخ به اینکه آیا نظر برخی همکارانش در خصوص آسیب دیدن اقتصاد سینما از اکران تلویزیونی را قبول دارد، گفت: نه. چه لطمه ای؟! چه آسیبی به سینما می زند؟! بیش از 300 فیلم پشت صف اکران قرار دارند؛ یک فیلم به 300 فیلم اضافه شود و بشود 301 فیلم، چرخه سینما آسیب نمی بیند؟

وی افزود: ببینید اصلا یک دغدغه مهمی که بین سینماگران وجود دارد، این موضوع است که مردم بخاطر شرایط کرونا و وابستگی شان به مجموعه نمایش خانگی و پلتفرم ها، ممکن است این عادت برایشان ایجاد شود و رغبتشان به سینما کم شود. اما یک فیلم یا دو فیلم اتفاقی را در این حوزه رقم نمی زند.

او همچنین در پاسخ به اینکه اگر در آینده باز هم چنین پیشنهاداتی برای اکران فیلم هایش از تلویزیون دریافت کند، می پذیرد یا خیر، اظهار داشت: حتما استقبال می کنیم. خوب است ما یاد بگیریم که این تعاملات را بین سینما و تلویزیون برقرار کنیم و از این دیوارهایی که برای خودمان درست کرده ایم و سینما را از تلویزیون جدا می کنیم، عبور کنیم و بفهمیم که تلویزیون هم ظرفیتی است برای فرهنگ و هنر کشور؛ همانطور که سینما هست.

اینکه این دیوارهای قطوری که بین سینما و تلویزیون ایجاد شده را از بین ببریم، بنظرم اتفاق خوبی است. تلویزیون خانه ماست؛ سینما خانه ماست و همه اینها متعلق به فرهنگ کشور است. اگر این تعامل برقرار باشد و تلویزیون با سینما همراهی کند و بخشی از هزینه فیلم ها را در این شرایط سخت کرونایی تامین کند، روزنه امیدی ایجاد می شود و چرا از آن استفاده نشود.

تعامل هر چه بیشتر سینما و تلویزیون علاوه بر آنکه روزنه امیدی برای عرصه فرهنگ و هنر کشور است، می تواند در شرایط فعلی مرهمی بر درد این روزهای هردوی آنها باشد. در مسیر تعامل این دو، دیدگاه اولی که مطرح شد به دلیل برخی سیاست های سختگیرانه صداوسیما فعلا منتفی است؛ شاید تا روز که در صداوسیما خانه تکانی ای را شاهد باشیم و در این سیاست ها بازنگری صورت گیرد. اکران تلویزیونی اما می تواند رشته پیوندی بین پرده نقره ای و جعبه جادویی باشد؛ تا تلویزیون سینمای زخم خورده از کرونا را احیا کند و سینما شور و حال از دست رفته کنداکتور تلویزیون را.

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجو
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جریان سازی قرآنی در حوزه های روز آمد و جدید متناسب با پیشرفت های تازه را یکی از اهداف کلان برگزاری چهارمین جشنواره ملی مطبوعات و رسانه آیات بیان کرد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵ سایت های دیگر : شما نیوز

به گزارش روابط عمومی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، عبدالهادی فقهی زاده در پیامی به آیین اختتامیه مجازی این جشنواره با بیان اهداف کلان برگزاری مجموعه جشنواره فرهنگی هنری آیات افزود: شناسایی ظرفیت های مطبوعاتی و رسانه ای در فضای مجازی و فعال سازی آنها در خدمت آستان مقدس قرآن کریم را از دیگر اهداف کلان این جشنواره برشمرد.

وی افزود: گسترش دائره فعالان قرآنی و اصلاح نگرش و تلقی عمومی نسبت به فعالان قرآنی که این تغییر نگرش منجر به افزوده شدن گروههای کثیری از خدمتگزاران راستین به فرهنگ قرآنی شود از دیگر اهداف این برنامه ها است.

فقهی زاده تاکید کرد: از این طریق زمینه مناسبی برای اثر گذاری و رشد تولیدات فرهنگی، هنری و رسانه ای به آستان مقدس قرآن کریم فراهم می شود.

وی گفت: معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در عمل به اولویت اصلی فرهنگی هنری خود در ارتباط با حیطه های قرآن و عترت در سالهای اخیر مجموعه ای از جشنواره های فرهنگی هنری آیات را در حوزه های گوناگون فرهنگی هنری و رسانه ای فعالیت می کند که جشنواره مطبوعات و رسانه آیات از جمله این جشنواره ها است.

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مشارکت ویژه و موثر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در برگزاری چهارمین جشنواره ملی مطبوعات و رسانه آیات گفت: در عملیات گسترده این جشنواره بیش از یک هزار و 100 اثر به دبیرخانه این جشنواره رسید که جای تقدیر دارد.

چهارمین جشنواره ملی مطبوعات و رسانه آیات عصر چهارشنبه با معرفی برترین ها در قالب برنامه ای از طریق فضای مجازی معرفی شدند.

به گزارش روابط عمومی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، عبدالهادی فقهی زاده در پیامی به آیین اختتامیه مجازی این جشنواره با بیان اهداف کلان برگزاری مجموعه جشنواره فرهنگی هنری آیات افزود: شناسایی ظرفیت های مطبوعاتی و رسانه ای در فضای مجازی و فعال سازی آنها در خدمت آستان مقدس قرآن کریم را از دیگر اهداف کلان این جشنواره برشمرد.

وی افزود: گسترش دائره فعالان قرآنی و اصلاح نگرش و تلقی عمومی نسبت به فعالان قرآنی که این تغییر نگرش منجر به افزوده شدن گروههای کثیری از خدمتگزاران راستین به فرهنگ قرآنی شود از دیگر اهداف این برنامه ها است.

فقهی زاده تاکید کرد: از این طریق زمینه مناسبی برای اثر گذاری و رشد تولیدات فرهنگی، هنری و رسانه ای به آستان مقدس قرآن کریم فراهم می شود.

وی گفت: معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در عمل به اولویت اصلی فرهنگی هنری خود در ارتباط با حیطه های قرآن و عترت در سالهای اخیر مجموعه ای از جشنواره های فرهنگی هنری آیات را در حوزه های گوناگون فرهنگی هنری و رسانه ای فعالیت می کند که جشنواره مطبوعات و رسانه آیات از جمله این جشنواره ها است.

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مشارکت ویژه و موثر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در برگزاری چهارمین جشنواره ملی مطبوعات و رسانه آیات گفت: در عملیات گسترده این جشنواره بیش از یک هزار و 100 اثر به دبیرخانه این جشنواره رسید که جای تقدیر دارد.

چهارمین جشنواره ملی مطبوعات و رسانه آیات عصر چهارشنبه با معرفی برترین ها در قالب برنامه ای از طریق فضای مجازی معرفی شدند.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
حسین صفری با اشاره به این که ناشران باید تا روز دوشنبه بیست وهفتم اردیبهشت ماه 1400 مرسولات خریداری شده را به پست جمهوری اسلامی ایران تحویل دهند، گفت: تسویه حساب ناشران منوط به اعلام وصول پستی بوده و در صورتی که اعلام وصول صورت نگرفته باشد امکان تسویه حساب وجود ندارد.

به گزارش روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران به نقل از روابط عمومی نخستین نمایشگاه مجازی قرآن کریم، حسین صفری مدیر بخش فروشگاهی نخستین نمایشگاه مجازی قرآن کریم، درخصوص دریافت مرسولات پستی این نمایشگاه توسط شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: طبق هماهنگی های انجام شده با شرکت پست کلیه مرسولات مربوط به نمایشگاه مجازی قرآن کریم که تا ساعت 24 روز چهارشنبه بیست ودوم اردیبهشت ماه 1400 در سامانه این نمایشگاه به ثبت رسیده است همچنان از سوی دفاتر پستی سراسر کشور تحویل گرفته می شود.

وی در ادامه عنوان کرد: ناشران موظف هستند تمامی آثاری که از سوی مخاطبان خریداری شده و روی پنل کاربری آن ها مشخص است را تا روز دوشنبه بیست وهفتم اردیبهشت ماه 1400 به پست تحویل دهند. گفتنی است اگر پس از این تاریخ مرسولات خریداری شده در نخستین نمایشگاه مجازی قرآن کریم را به دفاتر پستی ارائه کنند با تعرفه آزاد مواجه شده و تخفیف نمایشگاه از روی آن ها برداشته می شود.

مدیر بخش فروش نخستین نمایشگاه مجازی قرآن کریم همچنین بیان کرد: گفتنی است که تسویه حساب ناشران منوط به اعلام وصول پستی بوده و در صورتی که اعلام وصول صورت نگرفته باشد امکان تسویه حساب وجود ندارد. بنابراین ناشران باید در پنل کاربری خود نسبت به ثبت سفارش و دریافت اعلام وصول اقدام کنند.

حسین صفری در پایان گفت: بدیهی است که ناشران باید مرسوله های ارسالی را در لفافه و بسته بندی مناسب به شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران تحویل دهند؛ با توجه به تحویل تمام بسته ها و همچنین بررسی تضمین و کیفیت آن ها نسبت به تسویه با ناشران اقدام لازم صورت می گیرد.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
گروه استان ها - یکی از مشاغلی که بیشترین آسیب را در دوران کرونا متحمل شد عرصه هنر به خصوص سینماداران هستند که با هزینه های هنگفت باید زیرساخت و فضای کار خود را حفظ و نگهداری و از طرفی مخاطبان و علاقمندان این بخش را جذب کنند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد ، در شرایط کرونایی بسیاری از مشاغل دچار آسیب شدند و بسیاری از آسیب ها تا مدت ها آثار ناخوشایند خود را برجای می گذارند به طوری که جبران آن کار ساده ای نیست.

یکی از مشاغلی که بیشترین آسیب را متحمل شد عرصه هنر به خصوص سینماداران هستند که با هزینه های هنگفت باید زیرساخت و فضای کار خود را حفظ و نگهداری و از طرفی مخاطبان و علاقمندان این بخش را جذب کنند.

سینما که چند دهه ای است با ورود انواع دستگاه های الکترونیکی و ترویج استفاده از آن ها، از رونق اولیه افتاده و هنرمندان رضایت خاصی از وضعیت هنر و رسیدگی به بخش هنر نداشتند اکنون با چالشی بزرگتر روبرو شد و چاره اندیشی برای معضل جدید نیز به معضلات قبلی افزوده شد.

با شیوع بیماری، جهش های مختلف آن و طولانی شدن مدت زمان وجود این اپیدمی خطرناک تصمیم های متعددی برای بازگشایی یا تعطیلی اماکن گوناگون با توجه به کارایی و ضرورت هر کدام از جمله بازار، مساجد، تالارها، گردشگاه ها، ادارات، سینماها و... گرفته شد و در این تصمیم گیری ها و مصوبات بیشترین میزان تعطیلی و محدودیت به اماکن و فعالیت های حضوری و پرتجمعی مانند سینما اختصاص می یابد.

در استان چهارمحال و بختیاری نیز سینماها وضعیت خوبی نداشته و به دلیل پرتجمع بودن مشمول تعطیلی های طولانی مدت شد و تاکنون آسیب های جدی مالی و غیرمالی به آن ها وارد شده است، به طوری که بسیاری از سینماداران در معرض ورشکستگی قرار گرفته و اهالی فرهنگ و هنر نیز امیدی به سرپا شدن دوباره این عرصه ندارند.

همکاری و حمایت حداقلی مسئولان و همدلی و هم افزایی آن ها با مردم می تواند راهکاری برای کاهش آلام و مشکلات مربوط به بخش های مختلف در رویارویی با کرونا باشد که تقریباً همیشه صحبت از آن بوده و هست اما اینکه این همکاری و حمایت تا چه حد اجرا شود و در عمل چقدر از مشکلات را برطرف یا کاهش دهد و خود مشکلی بزرگتر ایجاد نکند کم اهمیت تر از حمایت صرف نیست.

تسهیلات خاصی به سینماداران استان اعطا نشده است

شهرام فرجی، معاون هنری و سینمایی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان چهارمحال و بختیاری در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد ، اظهار داشت: در حال حاضر از مجموع پنج سینمای استان که سه واحد در شهرکرد و دو واحد در بروجن است، یک سینما فعال است.

معاون هنری و سینمایی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با اشاره به لزوم حمایت از سینمادارن در شرایط کنونی بیان داشت: تاکنون تسهیلاتی به این قشر اعطا نشده است.

تسهیلات ها به نفع سینماداران نیست

مهدی حسن زاده ، مدیر پردیس سینمایی بهمن شهرکرد نیز در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد ، عنوان داشت: بعد از حدود یک سال و نیم تعطیلی سینماها و اکران فیلم های جشنواره فجر، شروع به کار کردیم و ادامه فعالیت پس از مدت مدید تعطیلی زمان بر بوده و نیاز به اطلاع رسانی دارد.

وی افزود: نگهداری فضای سینما و حقوق پرسنل از جمله هزینه هایی است که سینماداران طی تعطیلات دوران شیوع کرونا متحمل می شوند و نمی توان میزان مشخصی برای سایر زیان های حوزه سینما و تئاتر تعیین کرد چراکه در برنامه های بلندمدت خلل وارد و از دست دادن مخاطبان و هزینه های فرهنگی بسیار هنگفت است، به عنوان مثال یک فروشگاه که یک ماه تعطیل باشد میزان مشخصی زیان دارد اما یک ماه وقفه در کار سینما برابر با چند ماه ضرر و زیان است و باید چند ماه برای جذب مخاطب و برنامه های بلندمدت فرهنگی تلاش و برنامه ریزی و پیگیری کنیم تا به شرایط قبلی برگردد.

حسن زاده گفت: دستگاه های فرهنگی مربوطه حمایت هایی لازم را انجام و از مردم نیز نمی توان انتظار حمایت داشت، چراکه مردم با حضور در سینما و استفاده از هنر هنرمندان، از این بخش حمایت کرده و باید زمینه سازی های لازم برای حضور بیشتر آن ها در عرصه های فرهنگی و هنری فراهم شود، همچنین تسهیلاتی برای سینماداران مشخص کرده اند که بازپرداخت آن با سود هنگفتی که دارد نه تنها مشکلی از سینمادار برطرف نمی کند که موجب مشکلات و عدم توان بازپرداخت آن هم می شود.

مدیرامور سینمایی حوزه هنری استان تصریح کرد: برای فرهنگ سازی استفاده از سینما و تئاتر، باید ایجاد نیاز برای مردم صورت گیرد و مسئولان از هنرمندان به صورت مستمر حمایت کرده تا بتوانند به کار خود ادامه دهند، به طور مثال برای ارائه یک تئاتر قوی، هنرمندان این بخش باید حدود یک الی دو سال حمایت مالی شوند و کار اجرایی انجام دهند تا بتوانند به عنوان یک گروه منسجم اعم از مدیر صحنه، منشی صحنه، نورپرداز ، بازیگر و... یک ساعت بر روی صحنه کار زنده ارائه دهند؛ به علاوه آن هزینه های مربوط به دکور، طراحی و ... نیز لازم است تا یک تئاتر شکل بگیرد و تماشاگر با دیدن تئاتر به لذت سمعی و بصری برسد و تئاتر را جزئی از سبد کالاهی فرهنگی خود قرار دهند.

حسن زاده با اشاره به اینکه در استان استعدادهای فرهنگی و هنری بسیار زیادی وجود دارد، خاطرنشان کرد: همه ادارات بودجه فرهنگی و رفاهی دارند و باید آن را درست و در جای مناسب هزینه کنند، سینما یک مجتمع فرهنگی و تفریحی برای مردم است که همه مردم باید از آن استفاده کنند، همچنین دستگاه های فرهنگی باید همواره فراخوان به هنرمندان ارائه و به صورت مستمر کار از آن ها بخواهند و این کارها در پرده سینما اجرا شود تا به صورت یک امر منسجم و منظم انجام و اهمیت و ارزش کار هنری بیش از پیش نمایان شود.

وی با بیان اینکه تبدیل سینمای ممتاز به پردیس هزینه های بسیار زیادی داشت و اکنون نیز 2 میلیارد تومان برای تکمیل بخش های خدماتی آن مورد نیاز است، تشریح کرد: سینما بهمن که امتیاز ممتاز داشت با ارتقا از یک سالن به پنج سالن که یک سالن روباز و چهار سالن مسقف است، جزو سینماهای مدرن قرار گرفت.

مدیر امور سینمایی حوزه هنری استان چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه در حال حاضر پردیس بهمن شهرکرد روزانه چهار نوبت اکران فیلم دارد، افزود: بلیت این سینما 20 هزار تومان بوده و طبق روال قبل سه شنبه ها قیمت بلیت نیم بها است، مخاطبان می توانند به صورت حضوری از گیشه یا غیرحضوری از طریق سایت gisheh7.ir بلیت تهیه کنند.

انتهای پیام/7540/ی

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
نویسنده نوقلم مشهدی می گوید: مردم آنقدر مشغول موبایل و شبکه های اجتماعی هستند که فرصتی برای مطالعه کتاب پیدا نمی کنند؛ البته باید خوراک خوب را هم در اختیار مردم گذاشت.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خراسان رضوی ، نویسندگان تازه کار یا اصطلاحا نوقلم یعنی همان افراد علاقمند به حوزه داستان، کتاب، نویسندگی و خواندن، با پشتکار و پیگیری خودشان معمولا ناشران را قانع می کنند که نسبت به حمایت و انتشار آثارشان دست بزنند. نداشتن شهرت کافی، معضلات مالی حوزه نشر، باندبازی ها و عدم ریسک پذیری برخی از ناشران از دلایلی است که آثار نویسندگان نوقلم را در خفا نگه می دارد و کمتر در ویترین کتابفروشی ها ظاهر می شوند.

بتول پادام جوان خوش ذوق دهه شصتی، از نوقلمان داستان نویسی مشهد و خراسان است که چندسالی است در این حوزه گام برمی دارد و نمایشنامه ها و داستان هایی می نوسید و توانسته جوایزی در جشنواره ها بگیرد و کتابی چاپ کند و حالا هم چند کتاب در دست ناشران برای چاپ دارد. با او درباره آثارش به گفت وگو نشستیم که در ادامه از نظر مخاطبان می گذرد.

از خودتان بگوئید. چه زمانی تصمیم گرفتید در عرصه ادبیات داستانی قلم بزنید؟

من متولد 62 از مشهد لیسانس حسابداری و چهار سال هم در حوزه اسلام شناسی حضرت زهرا (س) محصل بودم. از سال 95 تا پایان سال 99 در دوره های داستان نویسی استاد سعید تشکری از اساتید و مدرسین برجسته ادبیات شرکت کردم و همین اتفاق سرآغاز نویسندگی هایم شد. هم اکنون نیز در دفتر مطالعات جبهه فرهنگی مشغول مصاحبه و تدوین کتاب و تحقیق در حوزه تاریخ شفاهی مدافعان حرم هستم.

از آثارتان بگویید.

اولین کارم رمان جمعی گوهرشاد بود که زیر نظر استاد تشکری در دفتر مطالعات جبهه فرهنگی خراسان رضوی به صورت گروهی نوشتیم که هنوز به چاپ نرسیده است! همچنین در کتاب به صرف عصرانه که مجموعه داستان هایی با موضوع زیارت است، داستانی از من منتشر شد. کتاب روایت بی قراری هم از من منتشر شده است و چند عنوان کتاب هم به اتمام رساندم و تحویل ناشران و در نوبت انتشار
وضعیت نشر و ناشر اوضاع آشفته ای دارد و حتی قبل از کرونا خیلی از ناشران و مجلاتی که قبل از این فعالیت داشتند، رو به تعطیلی رفتند و یا کلا تعطیل شدند. این وضعیت معلول تورم و گرانی و عدم حمایت مسئولین از ناشران و نویسندگان است
است.

روایت بی قراری سرگذشت شهید مدافع حرم است؟

بله، روایت بی قراری سرگذشت زندگی شهید مدافع حرم، حسین محرابی به روایت همسر شهید، خانم مرضیه بلدیه است. این اثر یکی از کتاب های مجموعه تاریخ شفاهی زنان قهرمان است که در نشر ستاره ها در مشهد به چاپ رسیده است. در این کتاب که به شیوه داستانی نوشته شده، با همسر شهید حسین محرابی همراه می شویم تا شرح عاشقی هایش را در راه رشادت های این شهید بزرگوار بخوانیم. درواقع با خواندن این کتاب با گوشه ای از دغدغه ها، پایداری ها، سختی ها و شیرینی های زندگی خانوادگی شهید بزرگوار، حسین محرابی آشنا خواهیم شد، به علاقه مندان به ادبیات پایداری و سرگذشت نامه شهدا مخاطبان این کتاب را پیشنهاد می کنم.

داستان هایی از شما هم برگزیده جشنواره های مختلف شده اند؟

در جشنواره داستان کوتاه شهر خدا به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر داستانم برگزیده شد، در بیست و هشتمین دوره جشنواره تئاتر خراسان رضوی نمایشنامه ام با عنوان جلال با محوریت جلال آل احمد رتبه دوم، در جشنواره داستان کوتاه حسینیه هنر با موضوع وقایع انقلاب رتبه دوم و در جشنواره نمایشنامه نویسی اقتباسی گام دوم بخش نوجوان در سال 98 رتبه تقدیری کشوری را کسب کردم.

از آثارتان که در انتظار چاپ هستند، بگویید.

سه کتاب در نوبت چاپ دارم، کتاب اول در مورد زندگی رضا اسماعیلی است؛ شهید مدافع حرمی که سرش توسط دشمنان از بدن جدا شد. رضا اسماعیلی، جوان افغانستانی بود که با تشکیل تیپ فاطمیون به صف مدافعان حرم حضرت زینب (س) پیوست و در بهمن ماه سال 1392 به شهادت رسید. کتاب دیگرم در مورد زندگی خانم سیده خدیجه کاظمی، پرستار بیمارستان که زندگی پرفراز و نشیبی داشتند و در عرصه دفاع مقدس فعالیت ها و خاطراتی داشتند و کتاب سوم هم رمان خال هندو با محور چند شهید سال 57 است که هر سه مورد در دست چاپ است.

احتمالا انتظار چاپ آثارتان به خاطر وضعیت نامناسب نشر است. همینطور است؟

وضعیت نشر و ناشر اوضاع آشفته ای دارد و حتی قبل از کرونا خیلی از ناشران و مجلاتی که قبل از این فعالیت داشتند رو به تعطیلی رفتند و یا کلا تعطیل شدند. این وضعیت معلول تورم و گرانی و عدم حمایت مسئولین از ناشران و نویسندگان است، البته باید گفت فرهنگ کتابخوانی در جامعه ما آن طور که باید و شاید جا نیفتاده است و هنوز کتاب در سبد خانوار احساس نیاز
متاسفانه هیچ سایت جامعی برای معرفی نویسندگان خراسانی و حتی نویسندگان کشوری نداریم که بشود با یک جستجوی ساده اسم نویسندگان و آثار و فعالیت های آن ها را در اختیار مخاطب قرار داد
نمی شود. متاسفانه این یک بلای همه گیر است و بجز چند ناشر معروف که با نویسندگان معروفی کار می کنند، بقیه ناشران با مشکلات زیادی دست به گریبان هستند. همه بار کتاب بر دوش ناشر است و ناشر بنا بر سلیقه و بودجه تولید می کند، رونمایی می گیرد و در حد توان کتاب را معرفی می کند. به عنوان نمونه در مشهد با آنکه مهد بزرگان پارسی به شمار می رود، جلسات معرفی و نقد کتاب به وفور یاد نمی شود و اکثر این جلسات خصوصی و مناسبتی است و زمان مشخصی ندارد، کتاب های معرفی شده هم بنا به انتخاب کارشناس است، اما این موارد برای چاپ و معرفی یک کتاب کافی نیست. در کشور های اروپایی و آمریکایی جهت معرفی آثار نویسندگان، بیش از 2000 وبسایت مخصوص عرضه محصولات فرهنگی وجود دارد، این یک فرصت بی نظیر است زیرا وقتی کتابی با این ابعاد معرفی شود، قطعا نویسنده انگیزه برای دیده شدن دارد تا اینکه کتابی چاپ شود و در خوشبینانه ترین حالت در پشت ویترین قرار بگیرد.

پیشنهادتان برای دیدن شدن سایر نویسندگان به ویژه نوقلمان چیست ؟

متاسفانه هیچ سایت جامعی برای معرفی نویسندگان خراسانی و حتی نویسندگان کشوری نداریم که بشود با یک جستجوی ساده اسم نویسندگان و آثار و فعالیت های آن ها را در اختیار مخاطب قرار داد، نویسندگان و ارگان های دولتی هر کدام در جزیره های جداگانه زندگی می کنند و نویسندگان به حالت رها شده ا ی در جامعه دست و پا می زنند تا بتوانند اثر خودشان را بفروشند، وجود یک سایت جامع جهت معرفی نویسندگان بسیار ضروری است.

مشکل نشر استان را بیشتر در چه حوزه ای می بینید؟

به نظرم مشکل در دو حوزه است؛ اول اینکه کسانی که تمکن مالی دارند و برای دلشان می نویسند، کتابشان را چاپ می کنند، اما این باعث معضل بزرگی در نشر می شود و آن اینکه کیفیت آثاری که ارائه می شود قطعا پایین می آید و کتاب قابل قبولی ارائه نمی دهد؛ و مشکل دوم اینکه خود ناشر وظیفه بازاریابی را بر عهده دارد و هیچ نهاد حمایتی وجود ندارد که وقتی ناشر این مرحله را رد کرد، سایر ارگان های مسئول مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کتاب ها را خریداری کنند و به دست مخاطب برسانند. فقط نویسندگان مطرح با ناشران برند می توانند عائدی از کتاب خود داشته باشند پس تکلیف سایر نویسندگان چه می شود این موارد مشکلاتی است که متاسفانه ناشران متصدی
به نظرم مردم آنقدر مشغول موبایل و شبکه های اجتماعی هستند که فرصتی برای مطالعه کتاب پیدا نمی کنند معتقدم در بحث کتابخوان کردن مردم باید خوراک خوب را در اختیار مردم گذاشت و دولت با طرح های حمایتی توان خرید مردمی را بالا ببرد
آن ها هستند.

وضعیت ادبیات داستانی در خراسان به چه صورت است؟

واقعا اسف بار است. موید ادعایم جایزه ادبی بود که برای بار اول در مشهد برگزار شد، ولی خود آن شهر هیچ اثری را برای ارائه نداشت ما هیچ اثری را برای خطه خراسان نداشتیم. درحالی که مشاهیر ادبی خراسان در عرصه شعر و ادب زیادند. اما چرا خراسان در حال حاضر ضعیف عمل می کند، نیاز به بررسی دارد؛ یا غنای خراسان کم است که قطعا اینگونه نیست. خراسان مهد خرد فرهنگ های ناب، اسطوره ها، مثل ها، حکایات اشعار و حتی موسیقی است ما از لحاظ ادبی دچار کمبود نیستیم و بسیار غنی هستیم، اما الان متوقف شدیم. مجال دادن به چهره های جدید و استعداد های نوین ادبی لازمه رشد و رقابت در عرصه داستان نویسی است نباید کاراولی ها را به این علت که نام و شهرتی برای خود دست و پا نکرده اند، مورد بی مهری قرار داد. در میان آن ها افرادی هستند که اگر فرصت عرض اندام پیدا کنند، به زودی صاحب وجهه و چهره ادبی برجسته ای خواهند شد.

به نظرتان چرا مردم به مطالعه کتاب اشتیاقی نشان نمی دهند؟

به نظرم مردم آنقدر مشغول موبایل و شبکه های اجتماعی هستند که فرصتی برای مطالعه کتاب پیدا نمی کنند. معتقدم در بحث کتابخوان کردن مردم باید خوراک خوب را در اختیار مردم گذاشت و دولت با طرح های حمایتی توان خرید مردمی را بالا ببرد، کتاب نخواندن فقط دلیل اقتصادی ندارد و باید کار فرهنگی صورت بگیرد. ملاحظه کنید با یک سرچ ساده در طاقچه و فیدیبو عمده کتاب های پرفروش کتاب های موفقیت و.. است، کتاب هایی که ارزشی ندارد، اما به عنوان خوراک فرهنگ به مردم شناسانده می شود اینگونه کتاب ها چیزی را برای رشد و ارتقای فرهنگ عمومی ندارند، اما جای خود را بین مردم باز کردند. باید کتاب خوب را به مردم بشناسانیم تا مردم با خواندن یک کتاب بی محتوا از خواندن دلسرد نشوند، بلکه باید کتاب خوب را تبلیغ کنیم تا اشتهای خواندن را افزایش دهیم.

به نظر شما کرونا در سرانه پایین مطالعه تاثیر گذاشت؟

خیر. بعضی ها می گویند کرونا فرصت فروش کتاب را گرفته، اما قطعا اینطور نیست و قبل از کرونا هم سرانه مطالعه پایین بود و برعکس شاید تا پایان کرونا بتوانیم یک جامعه کتابخوان را داشته باشیم، چون از فرصت قرنطینه خانگی استفاده بهینه شد البته این روش هم در دوران قرنطینه جواب نداد آمار فروش پایین کتاب موید این مطلب است که کرونا هم نتوانست جلوی بی فروغی کتابخوانی را بگیرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خراسان رضوی ، نویسندگان تازه کار یا اصطلاحا نوقلم یعنی همان افراد علاقمند به حوزه داستان، کتاب، نویسندگی و خواندن، با پشتکار و پیگیری خودشان معمولا ناشران را قانع می کنند که نسبت به حمایت و انتشار آثارشان دست بزنند. نداشتن شهرت کافی، معضلات مالی حوزه نشر، باندبازی ها و عدم ریسک پذیری برخی از ناشران از دلایلی است که آثار نویسندگان نوقلم را در خفا نگه می دارد و کمتر در ویترین کتابفروشی ها ظاهر می شوند.

بتول پادام جوان خوش ذوق دهه شصتی، از نوقلمان داستان نویسی مشهد و خراسان است که چندسالی است در این حوزه گام برمی دارد و نمایشنامه ها و داستان هایی می نوسید و توانسته جوایزی در جشنواره ها بگیرد و کتابی چاپ کند و حالا هم چند کتاب در دست ناشران برای چاپ دارد. با او درباره آثارش به گفت وگو نشستیم که در ادامه از نظر مخاطبان می گذرد.

از خودتان بگوئید. چه زمانی تصمیم گرفتید در عرصه ادبیات داستانی قلم بزنید؟

من متولد 62 از مشهد لیسانس حسابداری و چهار سال هم در حوزه اسلام شناسی حضرت زهرا (س) محصل بودم. از سال 95 تا پایان سال 99 در دوره های داستان نویسی استاد سعید تشکری از اساتید و مدرسین برجسته ادبیات شرکت کردم و همین اتفاق سرآغاز نویسندگی هایم شد. هم اکنون نیز در دفتر مطالعات جبهه فرهنگی مشغول مصاحبه و تدوین کتاب و تحقیق در حوزه تاریخ شفاهی مدافعان حرم هستم.

از آثارتان بگویید.

اولین کارم رمان جمعی گوهرشاد بود که زیر نظر استاد تشکری در دفتر مطالعات جبهه فرهنگی خراسان رضوی به صورت گروهی نوشتیم که هنوز به چاپ نرسیده است! همچنین در کتاب به صرف عصرانه که مجموعه داستان هایی با موضوع زیارت است، داستانی از من منتشر شد. کتاب روایت بی قراری هم از من منتشر شده است و چند عنوان کتاب هم به اتمام رساندم و تحویل ناشران و در نوبت انتشار
وضعیت نشر و ناشر اوضاع آشفته ای دارد و حتی قبل از کرونا خیلی از ناشران و مجلاتی که قبل از این فعالیت داشتند، رو به تعطیلی رفتند و یا کلا تعطیل شدند. این وضعیت معلول تورم و گرانی و عدم حمایت مسئولین از ناشران و نویسندگان است
است.

روایت بی قراری سرگذشت شهید مدافع حرم است؟

بله، روایت بی قراری سرگذشت زندگی شهید مدافع حرم، حسین محرابی به روایت همسر شهید، خانم مرضیه بلدیه است. این اثر یکی از کتاب های مجموعه تاریخ شفاهی زنان قهرمان است که در نشر ستاره ها در مشهد به چاپ رسیده است. در این کتاب که به شیوه داستانی نوشته شده، با همسر شهید حسین محرابی همراه می شویم تا شرح عاشقی هایش را در راه رشادت های این شهید بزرگوار بخوانیم. درواقع با خواندن این کتاب با گوشه ای از دغدغه ها، پایداری ها، سختی ها و شیرینی های زندگی خانوادگی شهید بزرگوار، حسین محرابی آشنا خواهیم شد، به علاقه مندان به ادبیات پایداری و سرگذشت نامه شهدا مخاطبان این کتاب را پیشنهاد می کنم.

داستان هایی از شما هم برگزیده جشنواره های مختلف شده اند؟

در جشنواره داستان کوتاه شهر خدا به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر داستانم برگزیده شد، در بیست و هشتمین دوره جشنواره تئاتر خراسان رضوی نمایشنامه ام با عنوان جلال با محوریت جلال آل احمد رتبه دوم، در جشنواره داستان کوتاه حسینیه هنر با موضوع وقایع انقلاب رتبه دوم و در جشنواره نمایشنامه نویسی اقتباسی گام دوم بخش نوجوان در سال 98 رتبه تقدیری کشوری را کسب کردم.

از آثارتان که در انتظار چاپ هستند، بگویید.

سه کتاب در نوبت چاپ دارم، کتاب اول در مورد زندگی رضا اسماعیلی است؛ شهید مدافع حرمی که سرش توسط دشمنان از بدن جدا شد. رضا اسماعیلی، جوان افغانستانی بود که با تشکیل تیپ فاطمیون به صف مدافعان حرم حضرت زینب (س) پیوست و در بهمن ماه سال 1392 به شهادت رسید. کتاب دیگرم در مورد زندگی خانم سیده خدیجه کاظمی، پرستار بیمارستان که زندگی پرفراز و نشیبی داشتند و در عرصه دفاع مقدس فعالیت ها و خاطراتی داشتند و کتاب سوم هم رمان خال هندو با محور چند شهید سال 57 است که هر سه مورد در دست چاپ است.

احتمالا انتظار چاپ آثارتان به خاطر وضعیت نامناسب نشر است. همینطور است؟

وضعیت نشر و ناشر اوضاع آشفته ای دارد و حتی قبل از کرونا خیلی از ناشران و مجلاتی که قبل از این فعالیت داشتند رو به تعطیلی رفتند و یا کلا تعطیل شدند. این وضعیت معلول تورم و گرانی و عدم حمایت مسئولین از ناشران و نویسندگان است، البته باید گفت فرهنگ کتابخوانی در جامعه ما آن طور که باید و شاید جا نیفتاده است و هنوز کتاب در سبد خانوار احساس نیاز
متاسفانه هیچ سایت جامعی برای معرفی نویسندگان خراسانی و حتی نویسندگان کشوری نداریم که بشود با یک جستجوی ساده اسم نویسندگان و آثار و فعالیت های آن ها را در اختیار مخاطب قرار داد
نمی شود. متاسفانه این یک بلای همه گیر است و بجز چند ناشر معروف که با نویسندگان معروفی کار می کنند، بقیه ناشران با مشکلات زیادی دست به گریبان هستند. همه بار کتاب بر دوش ناشر است و ناشر بنا بر سلیقه و بودجه تولید می کند، رونمایی می گیرد و در حد توان کتاب را معرفی می کند. به عنوان نمونه در مشهد با آنکه مهد بزرگان پارسی به شمار می رود، جلسات معرفی و نقد کتاب به وفور یاد نمی شود و اکثر این جلسات خصوصی و مناسبتی است و زمان مشخصی ندارد، کتاب های معرفی شده هم بنا به انتخاب کارشناس است، اما این موارد برای چاپ و معرفی یک کتاب کافی نیست. در کشور های اروپایی و آمریکایی جهت معرفی آثار نویسندگان، بیش از 2000 وبسایت مخصوص عرضه محصولات فرهنگی وجود دارد، این یک فرصت بی نظیر است زیرا وقتی کتابی با این ابعاد معرفی شود، قطعا نویسنده انگیزه برای دیده شدن دارد تا اینکه کتابی چاپ شود و در خوشبینانه ترین حالت در پشت ویترین قرار بگیرد.

پیشنهادتان برای دیدن شدن سایر نویسندگان به ویژه نوقلمان چیست ؟

متاسفانه هیچ سایت جامعی برای معرفی نویسندگان خراسانی و حتی نویسندگان کشوری نداریم که بشود با یک جستجوی ساده اسم نویسندگان و آثار و فعالیت های آن ها را در اختیار مخاطب قرار داد، نویسندگان و ارگان های دولتی هر کدام در جزیره های جداگانه زندگی می کنند و نویسندگان به حالت رها شده ا ی در جامعه دست و پا می زنند تا بتوانند اثر خودشان را بفروشند، وجود یک سایت جامع جهت معرفی نویسندگان بسیار ضروری است.

مشکل نشر استان را بیشتر در چه حوزه ای می بینید؟

به نظرم مشکل در دو حوزه است؛ اول اینکه کسانی که تمکن مالی دارند و برای دلشان می نویسند، کتابشان را چاپ می کنند، اما این باعث معضل بزرگی در نشر می شود و آن اینکه کیفیت آثاری که ارائه می شود قطعا پایین می آید و کتاب قابل قبولی ارائه نمی دهد؛ و مشکل دوم اینکه خود ناشر وظیفه بازاریابی را بر عهده دارد و هیچ نهاد حمایتی وجود ندارد که وقتی ناشر این مرحله را رد کرد، سایر ارگان های مسئول مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کتاب ها را خریداری کنند و به دست مخاطب برسانند. فقط نویسندگان مطرح با ناشران برند می توانند عائدی از کتاب خود داشته باشند پس تکلیف سایر نویسندگان چه می شود این موارد مشکلاتی است که متاسفانه ناشران متصدی
به نظرم مردم آنقدر مشغول موبایل و شبکه های اجتماعی هستند که فرصتی برای مطالعه کتاب پیدا نمی کنند معتقدم در بحث کتابخوان کردن مردم باید خوراک خوب را در اختیار مردم گذاشت و دولت با طرح های حمایتی توان خرید مردمی را بالا ببرد
آن ها هستند.

وضعیت ادبیات داستانی در خراسان به چه صورت است؟

واقعا اسف بار است. موید ادعایم جایزه ادبی بود که برای بار اول در مشهد برگزار شد، ولی خود آن شهر هیچ اثری را برای ارائه نداشت ما هیچ اثری را برای خطه خراسان نداشتیم. درحالی که مشاهیر ادبی خراسان در عرصه شعر و ادب زیادند. اما چرا خراسان در حال حاضر ضعیف عمل می کند، نیاز به بررسی دارد؛ یا غنای خراسان کم است که قطعا اینگونه نیست. خراسان مهد خرد فرهنگ های ناب، اسطوره ها، مثل ها، حکایات اشعار و حتی موسیقی است ما از لحاظ ادبی دچار کمبود نیستیم و بسیار غنی هستیم، اما الان متوقف شدیم. مجال دادن به چهره های جدید و استعداد های نوین ادبی لازمه رشد و رقابت در عرصه داستان نویسی است نباید کاراولی ها را به این علت که نام و شهرتی برای خود دست و پا نکرده اند، مورد بی مهری قرار داد. در میان آن ها افرادی هستند که اگر فرصت عرض اندام پیدا کنند، به زودی صاحب وجهه و چهره ادبی برجسته ای خواهند شد.

به نظرتان چرا مردم به مطالعه کتاب اشتیاقی نشان نمی دهند؟

به نظرم مردم آنقدر مشغول موبایل و شبکه های اجتماعی هستند که فرصتی برای مطالعه کتاب پیدا نمی کنند. معتقدم در بحث کتابخوان کردن مردم باید خوراک خوب را در اختیار مردم گذاشت و دولت با طرح های حمایتی توان خرید مردمی را بالا ببرد، کتاب نخواندن فقط دلیل اقتصادی ندارد و باید کار فرهنگی صورت بگیرد. ملاحظه کنید با یک سرچ ساده در طاقچه و فیدیبو عمده کتاب های پرفروش کتاب های موفقیت و.. است، کتاب هایی که ارزشی ندارد، اما به عنوان خوراک فرهنگ به مردم شناسانده می شود اینگونه کتاب ها چیزی را برای رشد و ارتقای فرهنگ عمومی ندارند، اما جای خود را بین مردم باز کردند. باید کتاب خوب را به مردم بشناسانیم تا مردم با خواندن یک کتاب بی محتوا از خواندن دلسرد نشوند، بلکه باید کتاب خوب را تبلیغ کنیم تا اشتهای خواندن را افزایش دهیم.

به نظر شما کرونا در سرانه پایین مطالعه تاثیر گذاشت؟

خیر. بعضی ها می گویند کرونا فرصت فروش کتاب را گرفته، اما قطعا اینطور نیست و قبل از کرونا هم سرانه مطالعه پایین بود و برعکس شاید تا پایان کرونا بتوانیم یک جامعه کتابخوان را داشته باشیم، چون از فرصت قرنطینه خانگی استفاده بهینه شد البته این روش هم در دوران قرنطینه جواب نداد آمار فروش پایین کتاب موید این مطلب است که کرونا هم نتوانست جلوی بی فروغی کتابخوانی را بگیرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خراسان رضوی ، نویسندگان تازه کار یا اصطلاحا نوقلم یعنی همان افراد علاقمند به حوزه داستان، کتاب، نویسندگی و خواندن، با پشتکار و پیگیری خودشان معمولا ناشران را قانع می کنند که نسبت به حمایت و انتشار آثارشان دست بزنند. نداشتن شهرت کافی، معضلات مالی حوزه نشر، باندبازی ها و عدم ریسک پذیری برخی از ناشران از دلایلی است که آثار نویسندگان نوقلم را در خفا نگه می دارد و کمتر در ویترین کتابفروشی ها ظاهر می شوند.

بتول پادام جوان خوش ذوق دهه شصتی، از نوقلمان داستان نویسی مشهد و خراسان است که چندسالی است در این حوزه گام برمی دارد و نمایشنامه ها و داستان هایی می نوسید و توانسته جوایزی در جشنواره ها بگیرد و کتابی چاپ کند و حالا هم چند کتاب در دست ناشران برای چاپ دارد. با او درباره آثارش به گفت وگو نشستیم که در ادامه از نظر مخاطبان می گذرد.

از خودتان بگوئید. چه زمانی تصمیم گرفتید در عرصه ادبیات داستانی قلم بزنید؟

من متولد 62 از مشهد لیسانس حسابداری و چهار سال هم در حوزه اسلام شناسی حضرت زهرا (س) محصل بودم. از سال 95 تا پایان سال 99 در دوره های داستان نویسی استاد سعید تشکری از اساتید و مدرسین برجسته ادبیات شرکت کردم و همین اتفاق سرآغاز نویسندگی هایم شد. هم اکنون نیز در دفتر مطالعات جبهه فرهنگی مشغول مصاحبه و تدوین کتاب و تحقیق در حوزه تاریخ شفاهی مدافعان حرم هستم.

از آثارتان بگویید.

اولین کارم رمان جمعی گوهرشاد بود که زیر نظر استاد تشکری در دفتر مطالعات جبهه فرهنگی خراسان رضوی به صورت گروهی نوشتیم که هنوز به چاپ نرسیده است! همچنین در کتاب به صرف عصرانه که مجموعه داستان هایی با موضوع زیارت است، داستانی از من منتشر شد. کتاب روایت بی قراری هم از من منتشر شده است و چند عنوان کتاب هم به اتمام رساندم و تحویل ناشران و در نوبت انتشار
وضعیت نشر و ناشر اوضاع آشفته ای دارد و حتی قبل از کرونا خیلی از ناشران و مجلاتی که قبل از این فعالیت داشتند، رو به تعطیلی رفتند و یا کلا تعطیل شدند. این وضعیت معلول تورم و گرانی و عدم حمایت مسئولین از ناشران و نویسندگان است
است.

روایت بی قراری سرگذشت شهید مدافع حرم است؟

بله، روایت بی قراری سرگذشت زندگی شهید مدافع حرم، حسین محرابی به روایت همسر شهید، خانم مرضیه بلدیه است. این اثر یکی از کتاب های مجموعه تاریخ شفاهی زنان قهرمان است که در نشر ستاره ها در مشهد به چاپ رسیده است. در این کتاب که به شیوه داستانی نوشته شده، با همسر شهید حسین محرابی همراه می شویم تا شرح عاشقی هایش را در راه رشادت های این شهید بزرگوار بخوانیم. درواقع با خواندن این کتاب با گوشه ای از دغدغه ها، پایداری ها، سختی ها و شیرینی های زندگی خانوادگی شهید بزرگوار، حسین محرابی آشنا خواهیم شد، به علاقه مندان به ادبیات پایداری و سرگذشت نامه شهدا مخاطبان این کتاب را پیشنهاد می کنم.

داستان هایی از شما هم برگزیده جشنواره های مختلف شده اند؟

در جشنواره داستان کوتاه شهر خدا به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر داستانم برگزیده شد، در بیست و هشتمین دوره جشنواره تئاتر خراسان رضوی نمایشنامه ام با عنوان جلال با محوریت جلال آل احمد رتبه دوم، در جشنواره داستان کوتاه حسینیه هنر با موضوع وقایع انقلاب رتبه دوم و در جشنواره نمایشنامه نویسی اقتباسی گام دوم بخش نوجوان در سال 98 رتبه تقدیری کشوری را کسب کردم.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خراسان رضوی
خبرگزاری کتاب ایران

از خودتان بگوئید. چه زمانی تصمیم گرفتید در عرصه ادبیات داستانی قلم بزنید؟

از آثارتان بگویید.

وضعیت نشر و ناشر اوضاع آشفته ای دارد و حتی قبل از کرونا خیلی از ناشران و مجلاتی که قبل از این فعالیت داشتند، رو به تعطیلی رفتند و یا کلا تعطیل شدند. این وضعیت معلول تورم و گرانی و عدم حمایت مسئولین از ناشران و نویسندگان است

وضعیت نشر و ناشر اوضاع آشفته ای دارد و حتی قبل از کرونا خیلی از ناشران و مجلاتی که قبل از این فعالیت داشتند، رو به تعطیلی رفتند و یا کلا تعطیل شدند. این وضعیت معلول تورم و گرانی و عدم حمایت مسئولین از ناشران و نویسندگان است

روایت بی قراری سرگذشت شهید مدافع حرم است؟

داستان هایی از شما هم برگزیده جشنواره های مختلف شده اند؟

از آثارتان که در انتظار چاپ هستند، بگویید.

سه کتاب در نوبت چاپ دارم، کتاب اول در مورد زندگی رضا اسماعیلی است؛ شهید مدافع حرمی که سرش توسط دشمنان از بدن جدا شد. رضا اسماعیلی، جوان افغانستانی بود که با تشکیل تیپ فاطمیون به صف مدافعان حرم حضرت زینب (س) پیوست و در بهمن ماه سال 1392 به شهادت رسید. کتاب دیگرم در مورد زندگی خانم سیده خدیجه کاظمی، پرستار بیمارستان که زندگی پرفراز و نشیبی داشتند و در عرصه دفاع مقدس فعالیت ها و خاطراتی داشتند و کتاب سوم هم رمان خال هندو با محور چند شهید سال 57 است که هر سه مورد در دست چاپ است.

احتمالا انتظار چاپ آثارتان به خاطر وضعیت نامناسب نشر است. همینطور است؟

وضعیت نشر و ناشر اوضاع آشفته ای دارد و حتی قبل از کرونا خیلی از ناشران و مجلاتی که قبل از این فعالیت داشتند رو به تعطیلی رفتند و یا کلا تعطیل شدند. این وضعیت معلول تورم و گرانی و عدم حمایت مسئولین از ناشران و نویسندگان است، البته باید گفت فرهنگ کتابخوانی در جامعه ما آن طور که باید و شاید جا نیفتاده است و هنوز کتاب در سبد خانوار احساس نیاز
متاسفانه هیچ سایت جامعی برای معرفی نویسندگان خراسانی و حتی نویسندگان کشوری نداریم که بشود با یک جستجوی ساده اسم نویسندگان و آثار و فعالیت های آن ها را در اختیار مخاطب قرار داد
نمی شود. متاسفانه این یک بلای همه گیر است و بجز چند ناشر معروف که با نویسندگان معروفی کار می کنند، بقیه ناشران با مشکلات زیادی دست به گریبان هستند. همه بار کتاب بر دوش ناشر است و ناشر بنا بر سلیقه و بودجه تولید می کند، رونمایی می گیرد و در حد توان کتاب را معرفی می کند. به عنوان نمونه در مشهد با آنکه مهد بزرگان پارسی به شمار می رود، جلسات معرفی و نقد کتاب به وفور یاد نمی شود و اکثر این جلسات خصوصی و مناسبتی است و زمان مشخصی ندارد، کتاب های معرفی شده هم بنا به انتخاب کارشناس است، اما این موارد برای چاپ و معرفی یک کتاب کافی نیست. در کشور های اروپایی و آمریکایی جهت معرفی آثار نویسندگان، بیش از 2000 وبسایت مخصوص عرضه محصولات فرهنگی وجود دارد، این یک فرصت بی نظیر است زیرا وقتی کتابی با این ابعاد معرفی شود، قطعا نویسنده انگیزه برای دیده شدن دارد تا اینکه کتابی چاپ شود و در خوشبینانه ترین حالت در پشت ویترین قرار بگیرد.

پیشنهادتان برای دیدن شدن سایر نویسندگان به ویژه نوقلمان چیست ؟

متاسفانه هیچ سایت جامعی برای معرفی نویسندگان خراسانی و حتی نویسندگان کشوری نداریم که بشود با یک جستجوی ساده اسم نویسندگان و آثار و فعالیت های آن ها را در اختیار مخاطب قرار داد، نویسندگان و ارگان های دولتی هر کدام در جزیره های جداگانه زندگی می کنند و نویسندگان به حالت رها شده ا ی در جامعه دست و پا می زنند تا بتوانند اثر خودشان را بفروشند، وجود یک سایت جامع جهت معرفی نویسندگان بسیار ضروری است.

مشکل نشر استان را بیشتر در چه حوزه ای می بینید؟

به نظرم مشکل در دو حوزه است؛ اول اینکه کسانی که تمکن مالی دارند و برای دلشان می نویسند، کتابشان را چاپ می کنند، اما این باعث معضل بزرگی در نشر می شود و آن اینکه کیفیت آثاری که ارائه می شود قطعا پایین می آید و کتاب قابل قبولی ارائه نمی دهد؛ و مشکل دوم اینکه خود ناشر وظیفه بازاریابی را بر عهده دارد و هیچ نهاد حمایتی وجود ندارد که وقتی ناشر این مرحله را رد کرد، سایر ارگان های مسئول مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کتاب ها را خریداری کنند و به دست مخاطب برسانند. فقط نویسندگان مطرح با ناشران برند می توانند عائدی از کتاب خود داشته باشند پس تکلیف سایر نویسندگان چه می شود این موارد مشکلاتی است که متاسفانه ناشران متصدی
به نظرم مردم آنقدر مشغول موبایل و شبکه های اجتماعی هستند که فرصتی برای مطالعه کتاب پیدا نمی کنند معتقدم در بحث کتابخوان کردن مردم باید خوراک خوب را در اختیار مردم گذاشت و دولت با طرح های حمایتی توان خرید مردمی را بالا ببرد
آن ها هستند.

وضعیت ادبیات داستانی در خراسان به چه صورت است؟

واقعا اسف بار است. موید ادعایم جایزه ادبی بود که برای بار اول در مشهد برگزار شد، ولی خود آن شهر هیچ اثری را برای ارائه نداشت ما هیچ اثری را برای خطه خراسان نداشتیم. درحالی که مشاهیر ادبی خراسان در عرصه شعر و ادب زیادند. اما چرا خراسان در حال حاضر ضعیف عمل می کند، نیاز به بررسی دارد؛ یا غنای خراسان کم است که قطعا اینگونه نیست. خراسان مهد خرد فرهنگ های ناب، اسطوره ها، مثل ها، حکایات اشعار و حتی موسیقی است ما از لحاظ ادبی دچار کمبود نیستیم و بسیار غنی هستیم، اما الان متوقف شدیم. مجال دادن به چهره های جدید و استعداد های نوین ادبی لازمه رشد و رقابت در عرصه داستان نویسی است نباید کاراولی ها را به این علت که نام و شهرتی برای خود دست و پا نکرده اند، مورد بی مهری قرار داد. در میان آن ها افرادی هستند که اگر فرصت عرض اندام پیدا کنند، به زودی صاحب وجهه و چهره ادبی برجسته ای خواهند شد.

از آثارتان که در انتظار چاپ هستند، بگویید.

احتمالا انتظار چاپ آثارتان به خاطر وضعیت نامناسب نشر است. همینطور است؟

متاسفانه هیچ سایت جامعی برای معرفی نویسندگان خراسانی و حتی نویسندگان کشوری نداریم که بشود با یک جستجوی ساده اسم نویسندگان و آثار و فعالیت های آن ها را در اختیار مخاطب قرار داد

متاسفانه هیچ سایت جامعی برای معرفی نویسندگان خراسانی و حتی نویسندگان کشوری نداریم که بشود با یک جستجوی ساده اسم نویسندگان و آثار و فعالیت های آن ها را در اختیار مخاطب قرار داد

پیشنهادتان برای دیدن شدن سایر نویسندگان به ویژه نوقلمان چیست
؟

مشکل نشر استان را بیشتر در چه حوزه

ای می

بینید؟

به نظرم مردم آنقدر مشغول موبایل و شبکه های اجتماعی هستند که فرصتی برای مطالعه کتاب پیدا نمی کنند معتقدم در بحث کتابخوان کردن مردم باید خوراک خوب را در اختیار مردم گذاشت و دولت با طرح های حمایتی توان خرید مردمی را بالا ببرد

به نظرم مردم آنقدر مشغول موبایل و شبکه های اجتماعی هستند که فرصتی برای مطالعه کتاب پیدا نمی کنند معتقدم در بحث کتابخوان کردن مردم باید خوراک خوب را در اختیار مردم گذاشت و دولت با طرح های حمایتی توان خرید مردمی را بالا ببرد

وضعیت ادبیات داستانی در خراسان به چه صورت است؟

به نظرتان چرا مردم به مطالعه کتاب اشتیاقی نشان نمی دهند؟

به نظرم مردم آنقدر مشغول موبایل و شبکه های اجتماعی هستند که فرصتی برای مطالعه کتاب پیدا نمی کنند. معتقدم در بحث کتابخوان کردن مردم باید خوراک خوب را در اختیار مردم گذاشت و دولت با طرح های حمایتی توان خرید مردمی را بالا ببرد، کتاب نخواندن فقط دلیل اقتصادی ندارد و باید کار فرهنگی صورت بگیرد. ملاحظه کنید با یک سرچ ساده در طاقچه و فیدیبو عمده کتاب های پرفروش کتاب های موفقیت و.. است، کتاب هایی که ارزشی ندارد، اما به عنوان خوراک فرهنگ به مردم شناسانده می شود اینگونه کتاب ها چیزی را برای رشد و ارتقای فرهنگ عمومی ندارند، اما جای خود را بین مردم باز کردند. باید کتاب خوب را به مردم بشناسانیم تا مردم با خواندن یک کتاب بی محتوا از خواندن دلسرد نشوند، بلکه باید کتاب خوب را تبلیغ کنیم تا اشتهای خواندن را افزایش دهیم.

به نظر شما کرونا در سرانه پایین مطالعه تاثیر گذاشت؟

خیر. بعضی ها می گویند کرونا فرصت فروش کتاب را گرفته، اما قطعا اینطور نیست و قبل از کرونا هم سرانه مطالعه پایین بود و برعکس شاید تا پایان کرونا بتوانیم یک جامعه کتابخوان را داشته باشیم، چون از فرصت قرنطینه خانگی استفاده بهینه شد البته این روش هم در دوران قرنطینه جواب نداد آمار فروش پایین کتاب موید این مطلب است که کرونا هم نتوانست جلوی بی فروغی کتابخوانی را بگیرد.

به نظرتان چرا مردم به مطالعه کتاب اشتیاقی نشان نمی

دهند؟

به نظر شما کرونا در سرانه پایین مطالعه تاثیر گذاشت؟

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۵

نزد یک به یک د هه از زمان سرقت سریالی مجسمه ها د ر تهران می گذرد . مجسمه هایی که تا به امروز نه خود شان پید ا شد ند و نه سارقانشان. آخرین بار د ر تهران تند یس قیصر امین پور شاعر معاصر از مید انی به همین نام د ر بولوار سعاد ت آباد تهران به سرقت رفت، مجسمه ای که د ر سال 92 نصب شد ه بود . حال بوی سرقت از شیراز هم به مشام می رسد !
د ر صفحات شبکه های مجازی و د ر اد امه د ر رسانه های رسمی، خبر مفقود شد ن سرد یس رحیم هود ی پیشکسوت تئاتر ایران و شیراز د ست به د ست می شود . معاون ارشاد فارس با بیان این که اکنون 5 روز از وقوع این سرقت می گذرد اضافه کرد ه که سرد یس یاد شد ه د ر محوطه مقابل تالار حافظ ارشاد فارس نصب بود ه است. بهروز مرامی تأکید کرد ه که اد اره کل فرهنگ و ارشاد فارس، اقد امات لازم برای پیگیری این رخد اد را انجام د اد ه است.
سرد یس یاد شد ه به سفارش شهرد اری شیراز طراحی و توسط عبد العلی قصرد شتی مجسمه ساز زبد ه شیرازی از بُرنز ساخته و د ر مقابل تالار حافظ نصب شد ه بود .
این سرد یس د ر محوطه پیاد ه راه مقابل تالار حافظ و اد اره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، نصب شد ه است، محوطه ای که به د لیل اهمیت آن، مملو از د وربین های مد ار بسته اعم از نظارت تصویری و کنترل ترد د و ... است. اما این که چه شد ه که این سرد یس د ر برابر این همه مسائل امنیتی مفقود شد ه، جای سئوال د ارد ؟ د ر تهران مجسمه ها د ر مید ان بود ه و ضریب حفاظتی آن به مراتب پایین تر!
صابر سهرابی مد یرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس با اشاره به قرار د اشتن مکان سرد یس د ر خیابان حافظیه شیراز گفته: هم سرد یس و هم محوطه استقرار آن د ر مالکیت شهرد اری است اما این اد اره کل، اقد امات لازم را برای پیگیری موضوع انجام د اد ه است.
این سرقت ها د و عامل عمد ه می تواند د اشته باشد غیر از انگیزه های مالی که به عنوان اولین مورد به ذهن خطور می کند ، وند الیسم ها یا همان بیماران روحی که به اموال عمومی آسیب می زنند و د ر همه د نیا وجود د ارند نیز د ر بحث سرقت و تخریب مجسمه ها مطرح هستند .
اما هر چه که باشد باید نسبت به یافتن این مجسمه با ارزش که به نوعی نماد مشاهیر فارس می باشد اقد ام نمود ، با مسبب آن برخورد کرد و هوشیار بود تا د یگر مجسمه های شیراز و فارس به سرنوشت مجسمه های چند تنی تهران که گم شد ند و خبری از آن ها هم نشد ، د چار نشوند .
محمد جلالی- خبرجنوب

/انتهای متن/

لینک خبر :‌ خبر جنوب
رئیس اوقاف ناحیه یک شهرستان قم گفت: طی ماه رمضان امسال 2500 بسته معیشتی به ارزش 927 میلیون و590 هزار تومان در قالب رزمایش همدلی و با محوریت مراکز افق این ناحیه بین نیازمندان توزیع شده است.

به گزارش خبرگزاری فارس از قم، سید سجاد موسوی قیداری امروز در گفت وگو با خبرنگاراناظهار کرد: طرح ضیافت الهی ویژه ماه مبارک رمضان 1400 با محوریت 9 بقعه متبرکه ناحیه یک شهرستان قم اجرایی شد.

وی افزود: در این مدت در 6 بقعه متبرکه و با رعایت ضوابط بهداشتی و پروتکل های اعلام شده از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا، نماز جماعت اقامه شد، همچنین در دو بقعه شاهد برگزاری آیین ترتیل خوانی قرآن کریم و در 9 بقعه جلسات تفسیر بودیم که برخی از آنها به صورت مجازی بوده و از طریق شبکه های اجتماعی و به طور زنده پخش شده اند.

رئیس اوقاف و امور خیریه ناحیه یک شهرستان قم با بیان اینکه مراسم ویژه سالروز وفات حضرت خدیجه(س) در چهار بقعه، میلاد امام حسن مجتبی(ع) در پنج و شهادت حضرت علی(ع) هم در 9 بقعه شاخص این ناحیه برگزار شده است گفت: طی ماه رمضان امسال برنامه تسبیح سحر از جوار سه بقعه ناحیه یک به صورت زنده روی آنتن سیمای مرکز قم رفته است.

وی تعداد هیئت های مذهبی مشارکت کننده در برنامه های رمضانی اوقاف را سه هیئت ذکر و خاطرنشان کرد: کاروان شادی میلاد امام حسن(ع) هم از جوار یکی از بقاع متبرکه ناحیه یک به حرکت درآمد و به اجرای برنامه های شاد مذهبی پرداخت.

موسوی قیداری افزود: پخش مناجات خوانی ماه رمضان در 9 بقعه شاخص ناحیه یک در دستور کار بود همچنین 10 بقعه متبرکه مجری طرح توزیع افطاری ساده بودند.

رئیس اوقاف و امور خیریه ناحیه یک شهرستان قم با اشاره به فعالیت 25 مبلغ بومی و اعزامی اوقاف در سطح بقاع ناحیه یک طی ماه رمضان امسال عنوان کرد: در این مدت 2500 بسعه معیشتی به ارزش تقریبی یک میلیارد تومان تهیه و توسط مراکز افق بقاع متبرکه در بین نیازمندان توزیع شده است.

انتهای پیام/2258

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
مدرسه تاریخی حاج سلطان العلما در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسیده اما به علت بی توجهی مسئولان ویرانی به جان این بنا افتاده است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد ، مدرسه علمیه حاج سلطان العلما مدرسه ای بسیار قدیمی و تاریخی است که در سال 1330 قمری حاج ملاهادی سلطان العلما آن را ساخت و برای پرورش علوم دینی وقف کرد. این مدرسه علمیه در سال 1384 در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسید؛ حال چند سالی است که به دلیل فرسودگی و بی توجهی مسئولان ویرانی و تخریب به جان قدیمی ترین حوزه علمیه کاشمر افتاده است.

این روزها حال این مدرسه تاریخی خوب نیست و غبار بی مهری بر دل این بنا نشسته است.

بنای مدرسه علمیه حاج سلطان العلما از زمان قاجار است

رضا یوسفی رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشمر می گوید: بنای مدرسه علمیه حاج سلطان العلما از زمان قاجار است و از چهار طرف توسط حجره های دوطبقه و دو ایوان شمالی و جنوبی محصور شده است.

او می افزاید: این بنا دارای 40 اتاق مخصوص طلاب، مطبخ، ایوان شمالی و جنوبی، بادگیر، مَدرس به عنوان یکی از مدارس علمیه معروف و مطرح در استان و شهرستان شناخته شده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشمر با تاکید بر اینکه این بنا در سال 1384 در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسیده است، ادامه می دهد: درحال حاضر شهرستان کاشمر و کوهسرخ 26 اثر ثبت شده دارد که مدرسه حاج السطان العلما یکی از این آثار است.

یوسفی با بیان اینکه مدرسه حاج السلطان العلما نیاز اصلی برای مرمت دارد، بیان می کند: گرچه یک رأس این مدرسه اداره اوقاف و موقوفه های مربوط به این مدرسه است، ولی اعلام می شود این موقوفات فقط برای طلبه ها است در صورتی که بنای این مدرسه برای نگهداری نیاز به درآمد و هزینه هایی دارد.

او با بیان اینکه بهترین اتفاق برای این مدرسه مرمت آن است، تصریح می کند: این مدرسه علمیه گنجینه ای از بزرگان دینی شهرستان، استان و کشور است که با راه اندازی گنجینه اسناد برای مخاطب گردشگر جذاب است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشمر تاکید می کند: شخصیت های بزرگی در این مدرسه علمیه درس فراگرفته اند و حتی تدریس داشته اند، مقام معظم رهبری نیز در این مدرسه حضور داشته اند که این مدرسه می تواند یک گنجینه معتبر برای منطقه و استان باشد.

بیشتربخوانید

آتش بی توجهی بر جان خانه های تاریخی نیشابور

نباید نگاه تجاری به مدرسه علمیه حاج سلطان العلما داشت

یوسفی با اشاره به اینکه نباید نگاه تجاری به این بنا نباید داشت، اظهار کرد: نباید این بنای خشت و گلی از بین برود و باید این مدرسه را همین گونه که است، حفظ شود.

او با بیان اینکه گرچه از نظر اعتبارات برای مرمت مشکل داریم، اظهار می کند: برای مرمت این بنای تاریخی با استفاده از کارشناسان، آمادگی کامل برای نظارت و اخذ مجوز های مربوطه برای این امر را دارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشمر ادامه می دهد: مرمت این مدرسه همت چند جانبه میراث فرهنگی، اداره اوقاف و امور خیریه و مدیریت حوزه های علمیه خراسان را می طلبد.

یوسفی بیان می کند: چنین بنای شاخصی که حجره هایی در دو طبقه در طرفین با دو ایوان و بادگیر داشته باشد در منطقه نداریم و تأکیدمان بر این است که این مدرسه تخریبی نیست و نیاز به مرمت دارد، خصوصاً در ضلع غربی بنا ترک هایی فعال و مطالعات آن انجام شده است که نیاز به امورات پی سازی دارد و قابل مرمت است.

او تصریح می کند: باید برای نگهداری یادگار گذشتگان که تاریخ و فرهنگ شهر کاشمر را نشان می دهد همچون مدرسه حاج سلطان العلما، سرای امین التجار، مسجد جامع باید حساسیت بیشتری داشته باشیم.

حجت الاسلام نیساری مدیر اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر هم با بیان اینکه نباید نگاه تجاری به این بنا داشت، می گوید: مرحوم حاج سلطان العلما برای این مدرسه علمیه 27 رقبه از جمله باغ، آب و برخی رقبات دیگر را در روستاهای اطراف وقف کرده است. اکنون این مدرسه علمیه وضعیت خوبی ندارد و به دلیل نبود ایمنی طلبه ها نمی توانند شب در این مدرسه اسکان داشته باشند.

او با اشاره به اینکه مدیریت این مدرسه برعهده مدیریت حوزه علمیه استان است، می افزاید: حکم نهایی را مدیریت حوزه علمیه استان صادر می کند، زیرا در رأس مدیریت حوزه علمیه قرار دارد و این مدرسه وقف به طلاب است، باتوجه به اینکه میراث فرهنگی و حوزه علمیه اعتبار برای مرمت بنا ندارند، درآمد اندک موقوفات هم پاسخگوی تمام هزینه ها برای مرمت نیست.

مدیر اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر ادامه می دهد: برای مرمت این بنا حداقل 5 میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم، مدیریت حوزه علمیه استان تصمیم دارد پس از تخریب مدرسه در محل آن یک مجتمع جدید بنا کند.

بیشتربخوانید

تخریب خانه تاریخی کوزه کنانی تکذیب شد خانه امیری؛ تقابل سنت و مدرنیته در دل مشهد مدرسه عباسقلی خان، شاهکار معماری دوران صفوی+ تصاویر

مدرسه تاریخی حاج سلطان العلما کاشمر، در یک قدمی ویرانگی!

حجت الاسلام علی محمدی مدیر مدرسه علمیه حاج سلطان العلما کاشمر با اشاره به اینکه 70درصد از مدرسه تخریب شده است می گوید: این مدرسه برای پرورش طلاب علوم دینی وقف شده است و در گذشته 200 طلبه در این مکان آموزش می دیدند ولی اکنون فقط حدود 75 طلبه از این مدرسه استفاده می کنند.

او می افزاید: وضعیت این مدرسه قابل وصف نیست، تنها خواسته ما حفظ بنا است و بهتر است که بنا توسط متولیان مرمت شود نه تخریب.

اکنون 70درصد این بنا تخریب شده است، امیدواریم متولیان امر و مسئولان میراث فرهنگی کشور، استان و شهرستان کاشمر برای حل مشکل مدرسه حاج سلطان العلما چاره ای بیندیشند و این بنای 100 ساله ارزشمند را مرمت و نگهداری کنند.

گرچه تخریب آثار باستانی به ثبت رسیده فرهنگ ما را نابود می کند، ولی می توان از این ظرفیت به عنوان اقتصاد گردشگری با حفظ آثاری همچون مدرسه علمیه حاج سلطان العلما برای گردشگری و ایجاد اشتغال استفاده کرد.

گزارش از فهیمه شاکری

انتهای پیام//ف.ش

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
مهدی روشنفکر و سید محمد موحد ، دو نماینده استان در مجلس شورای اسلامی پس از گذشت نزدیک به یک سال از نشستن بر صندلی بهارستان و با توجه به وعده ها و اقدامات صورت گرفته هنوز عملکرد کاری آن ها یا به عبارت دیگر میزان تاثیرگذاری آن ها بر مسیر توسعه استان ، مشخص نیست .
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶ سایت های دیگر : خانه ملت کبنا نیوز

مهدی روشنفکر و سید محمد موحد ، دو نماینده استان در مجلس شورای اسلامی پس از گذشت نزدیک به یک سال از نشستن بر صندلی بهارستان و با توجه به وعده ها و اقدامات صورت گرفته هنوز عملکرد کاری آن ها یا به عبارت دیگر میزان تاثیرگذاری آن ها بر مسیر توسعه استان ، مشخص نیست . البته این به معنای القای موفقیت یا عدم موفقیت آن ها نیست چرا که در این خصوص نیازمند داشتن آمار و ارقام دقیق از اقدامات صورت گرفته هستیم که هنوز چنین اطلاعات جامعی از عملکرد آن ها وجود ندارد . اما خبرگزاری خانه ملت در گزارشی کوتا برخی عملکردهای دو نماینده استان در مجلس را مطرح کرده است .

به گزارش تابناک کهگیلویه و بویراحمد ، خبرگزاری خانه ملت نوشت : اعضای مجمع نمایندگان استان کهگیلویه و بویراحمد در مجلس در سرکشی به حوزه های انتخابیه ضمن بازدید و بررسی مشکلات، نشست هایی را با مسئولان مربوطه جهت حل مشکلات حوزه انتخابیه برگزار کردند.

استان کهگیلویه و بویراحمد ظرفیت عظیمی برای انجام پروژه های بزرگ کشاورزی دارد

سیدمحمد موحد نماینده مردم کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده و عضو مجمع نمایندگان استان کهگیلویه و بویراحمد درمجلس شورای اسلامی در حاشیه بازدید از حوزه انتخابیه در دیدار با وزیر ورزش و جوانان گفت: شهرستان های حوزه انتخابیه هر چند از مناطق کمتر برخوردار است، ولی دارای استعدادهای بسیار خوبی در رشته های مختلف ورزشی می باشند و همواره در حال افتخار آفرینی هستند همچنین در شهرستانهای چهارگانه ، هئیت های ورزشی بسیاری در حال فعالیت هستند که دارای ظرفیت بسیار خوبی بوده اما متاسفانه با مشکلات مالی و کمبود امکانات ورزشی رو به رو هستند که ضرورت دارد نگاه ویژه به این هیاتها داشته باشید.

همچنین این نماینده مجلس در دوره یازدهم در دیدار با رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با تاکید بر نیاز تزریق اعتبار به پروژه های این حوزه انتخابیه، افزود: این فرآیند باید به گونه ای باشد که تغییرات به خوبی احساس شود و پروژه ها جان دوباره بگیرند .

وی با اشاره به پروژه انتقال آب کشاورزی به حومه غربی دهدشت گفت: این پروژه سابقه 13 ساله دارد و متاسفانه فقط 22 درصد پیشرفت فیزیکی دارد واقعاً این امر بسیار نگران کننده می باشد.

همچنین موحد در دیدار با دکتر تقوی نژاد و دکتر جان بابایی ، استاندار کهگیلویه و بویراحمد، رییس دانشگاه علوم پزشکی ، فرماندار کهگیلویه و رئیس شبکه بهداشت این شهرستان ، دکتر موهبتی مشاور عالی مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی و دیگر مسئولین وزارت بهداشت و سازمان تامین اجتماعی گفت: مقرر شد ظرف هفته های آتی ، تفاهم نامه احداث بیمارستان یکصد تختخوابی دهدشت تنظیم و به امضا مسئولین دو وزارتخانه برسد تا عملیات اجرایی آن آغاز شود.

نماینده مردم کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در مجلس نیز در دیدار با وزیر جهاد کشاورزی با تشریح شرایط استان کهگیلویه و بویراحمد بیان داشت: این استان ظرفیت عظیمی را برای انجام طرح ها و پروژه های بزرگ کشاورزی در دل خود دارد و باید فرصت ها و چالش های بخش کشاورزی را رصد ، تجزیه و تحلیل کنیم تا برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت مناسب برای این بخش طراحی و اجرا شود.

رونق تولید و ایجاد اشتغال؛ عواملی مهم در رسیدن به توسعه و رفع محرومیت ها

مهدی روشنفکر نماینده مردم بویراحمد و دنا و عضو مجمع نمایندگان استان کهگیلویه و بویراحمد درمجلس شورای اسلامی با سفر به حوزه انتخابیه و مشاهده مشکلات مردم حوزه انتخابیه، خواستار رسیدگی بیشتر مسئولان اجرایی به مشکلات مردم و حل آنها همچنین بالا بردن سطح معیشتی آنان شد.

این نماینده مجلس در دوره یازدهم در نشست با مسئولان سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران با هدف بررسی آخرین وضعیت اجرایی طرح تولید بیو اتانول سوختی در باشت و بررسی فرصت های سرمایه گذاری در کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: بدون حضور سازمان های توسعه ای از جمله ایدرو و ایمیدرو و هلدینگ های دولتی و نیمه دولتی امکان توسعه سرمایه گذاری در این استان وجود ندارد ، زیرا سرمایه گذار توانمند بومی نداریم از طرفی استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن 10 درصد آب های روان، 20 درصد نفت و گاز، 20 درصد جنگل های زاگرس، دو هزار و 400 گونه گیاهی و دارویی، طبیعت زیبا و معادن مختلف شرایط مطلوبی برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف دارد که به دلیل نبود سرمایه گذار توانمند بومی و تمایل نداشتن سرمایه گذاران غیر بومی تاکنون به نحو مطلوبی مورد بهره برداری و در واقع نقش آفرینی در اقتصاد و اشتغال استان قرار نگرفته اند.

وی همچنین با همراهی برخی از مدیران دستگاه های اجرایی به دهستان سیلاب و کلوار از توابع شهرستان مارگون سفر و از نزدیک در جریان مسائل و مشکلات مردم قرار گرفت که عمده مشکلات و مطالبات مردم در بخش آب شرب، احداث و بهسازی جاده ارتباطی، عدم آنتن دهی تلفن همراه و نبود شبکه های تلویزیونی، اجرای طرح هادی روستایی، گازرسانی و احداث مکان های ورزشی بوده است لذا وی خواستار اولویت بندی مشکلات بررسی شده در دهستان سیلاب و کلوار شد و افزود: برای اشتغال آفرینی جوانان از هیچ کوششی دریغ نشود زیرا برای رسیدن به توسعه و رفع محرومیت ها راهی بهتر از رونق تولید و ایجاد اشتغال نیست .

روشنفکر همچنین در دیدار با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه حمایت فراگیر و تاثیرگذار از نویسندگان استان کهگیلویه و بویراحمد برای نشر آثار فاخر خود با توجه به عدم استطاعت و توانایی آنها برای نشر آثار ضروری است ، اظهار کرد: حمایت بیشتر از نویسندگان استان برای تسهیل در خرید کتاب نیز از خواسته های هنرمندان استان از مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد است.

لینک خبر :‌ تابناک کهکیولیه و بویراحمد
برگزیدگان هفتمین دوره مسابقات حفظ، قرائت و ترتیل قرآن کریم مناطق آزاد و ویژه اقتصادی که به صورت غیرحضوری و با قضاوت داوران بین المللی و ملی در جزیره کیش برگزار شد، اعلام شد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۲/۲۶

به گزارش ایکنا، اسامی برگزیدگان هفتمین دوره مسابقات حفظ، قرائت و ترتیل قرآن کریم مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، که در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان و در آستانه عید سعید فطر با حضور منتخبان قرآنی تمامی مناطق به صورت غیر حضوری و با قضاوت جمعی از استادان و داوران ملی و بین المللی در جزیره کیش برگزار شد، اعلام شد.

این مسابقات با حضور مسئولان منطقه آزاد کیش چون جعفر آهنگران، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش، حجت الاسلام والمسلمین احمد حسن زاده، امام جمعه جزیره کیش و شیخ یعقوب شمس، امام جمعه اهل سنت جزیره و جمعی از مسئولان چون عبدالهادی فقهی زاده، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدرضا مسیب زاده، مدیرکل قرآن و عترت وزارت آموزش و پرورش، مهدی قره شیخلو، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه برپا شد.

همچنین در اختتامیه این دوره از مسابقات، حمیدرضا مؤمنی، مشاور رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، پیامی را صادر کرد.

در این دوره از مسابقات قرآن مناطق آزاد، اروند و کیش، رتبه اول را به صورت مشترک در قالب یک گروه تیمی و همچنین مناطق آزاد انزلی و قشم، رتبه های دوم و سوم را حائز شدند.

اسامی برگزیدگان در بخش بانوان

اسامی برگزیدگان در بخش آقایان

به گزارش ایکنا، محمدرضا پورمعین، دبیر فعالیت های قرآنی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی درباره فعالیت های قرآنی منطقه آزاد کیش گفت: در این جزیره، فعالیت های قرآنی از همت بلند مدیران قرآن دوست جزیره برخوردار است، اخیراً علاوه بر فرهنگسرای قرآن و فعالیت های قرآنی در مساجد، مرکز تخصصی فعالیت قرآنی کیش نیز افتتاح شد و به ویژه در ماه مبارک رمضان امسال فعالیت قرآنی چشمگیری انجام شد که بعضاً نیز شاهد پخش زنده آن از سیمای جمهوری سلامی ایران به ویژه در لیالی قدر بودیم. همچنین سایر مناطق آزاد نیز در حوزه فعالیت های قرآنی گام های مؤثری برداشته اند و امید است طبق برنامه پنج ساله در سال 1400 شاهد افتتاح مراکز تخصصی و ایجاد کمیسیون ها و کارگروه های تبلیغ و ترویج قرآن کریم، مسابقات و آموزش و حمایت از مؤسسات و همراهی در سیاست های کلان قرآنی نظام باشیم.

یادآور می شود، جشنواره هنرهای قرآنی مناطق آزاد پس از طی مراحل مطالعات و برنامه ریزی با هماهنگی ستاد عالی مسابقات کشور در رشته های آوایی، کتابت، حفظ و قرائت قرآن کریم و جشنواره هنری به زودی با رعایت ضوابط برگزار خواهد شد که مکان و زمان دقیق برگزاری آن متعاقباً اطلاع رسانی خواهد شد.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن

روزنامه قدس




روزنامه جوان


روزنامه بهار


روزنامه حسبان


روزنامه ابتکار


روزنامه اقتصاد آینده


روزنامه ابرار


روزنامه اسکناس


روزنامه کاروکارگر


روزنامه عصر ایرانیان


روزنامه سایه


روزنامه امتیاز


روزنامه وطن امروز


روزنامه مردم سالاری


روزنامه جمهور


روزنامه ایران



روزنامه آرمان ملی


روزنامه رویش ملت