بولتن فرهنگی هنری/مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی 31 فروردین 1400
عضو هیات رئیسه مجلس تذکر کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور را قرائت کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت ، حسینعلی حاجی دلیگانی در نشست علنی امروز (سه شنبه 31 فروردین ماه) مجلس شورای اسلامی تذکرات کتبی نمایندگان خطاب به مسئولان اجرایی کشور را به شرح زیر قرائت کرد:

- تذکر جلال محمودزاده نماینده مهاباد به همراه 26 نفر از نمایندگان به رئیس جمهور: علت عدم تحقق اهداف، وظایف و برنامه های محیط زیست کشور و استفاده از مدیران فاقد دانش و اعتقاد به محیط زیست.

- تذکر رحمت اله فیروزی پوربادی نماینده نطنز و بخش قمصر به همراه 35 نفر از نمایندگان به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: ضرورت نظارت بر تولید محتوای برنامه سازی و عملکرد عوامل سازنده فیلم های سینمایی خانگی.

- تذکر قاسم ساعدی نماینده دشت آزادگان و هویزه به همراه 31 نفر از نمایندگان به وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و کشور: علت عدم اتخاذ تدابیر لازم در قرنطینه نکردن و عدم تعطیلی شهرهای قرمز خوزستان چیست.

- تذکر حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر، میمه و برخوار به همراه 11 نفر از نمایندگان به وزیر نیرو: ضرورت تأسیس انشعاب آب مجمع کارگاهی و تجاری بلوار امیرکبیر شهر برخوار و لزوم متوقف سازی قطع 4 ساعته برق چاه های آب کشاورزی و جلوگیری از نابودی زحمت کشاورزان شهرستان های شاهین شهر، میمه و برخوار. همچنین تذکر به همراه 44 نفر از نمایندگان به وزیر امور اقتصادی و دارایی: ضرورت تدبیر لازم برای نحوه اجرای دستورالعمل نحوه انتقال تخفیفات عدم خسارت بیمه های شخص ثالث توسط بیمه مرکزی. همچنین تذکر به همراه 25 نفر از نمایندگان به وزیر صمت: ضرورت جانمایی جدید برای احداث و فعالیت کارخانه های تولیدکننده آجر.

- تذکر امیرحسین بانکی پورفرد نماینده اصفهان به همراه 52 نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: ضرورت سازماندهی و ایجاد زیرساخت لازم جهت اجرای طرح حذف دفترچه های بیمه تأمین اجتماعی در پی سرگردانی مردم.

- تذکر کمال حسین پور نماینده پیرانشهر و سردشت به وزیر صمت: ضرورت تأمین نیروی انسانی، تجهیزات و امکانات لازم برای ادارات صنعت، معدن و تجارت در شهرستان های محروم و مرزی. همچنین تذکر به وزیر اقتصاد و دارایی: ضرورت توجه به توزیع متوازن شعبات بانک در کشور به خصوص در شهرستان های محروم و مرزی. همچنین تذکر به وزیر نفت: ضرورت تسریع در گازرسانی به روستاهای شهرستان های محروم و مرزی سردشت و پیرانشهر.

- تذکر کیوان مرادیان کوچکسرائی نماینده قائم شهر ،سوادکوه ،جویبار سیمرغ و سوادکوه شمالی به همراه 39 نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: لزوم جلوگیری از اجحاف در حق کارگران در پرداخت حق سنوات پایان خدمت توسط کارفرما.

- تذکر علی حدادی نماینده ساوجبلاغ و نظرآباد و طالقان به همراه 16 نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: لزوم تسریع در تکمیل و بهره برداری از بیمارستان شهر طالقان. همچنین در تذکر دیگر به همراه 16 نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: ضرورت ارتقاء درمانگاه تأمین اجتماعی شهرستان نظرآباد به پلی کلینیک تخصصی. همچنین در تذکر دیگر به همراه 14 نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: لزوم تسریع در تکمیل بهره برداری از بیمارستان تأمین اجتماعی شهر هشتگرد. همچنین در تذکر دیگر به همراه 23 نفر از نمایندگان به وزیر نیرو: لزوم تأمین آب کشاورزی شهرستان های حوزه انتخابیه و ضرورت توسعه فناوری های جدید برای کاهش آب در حوزه کشاورزی.

- تذکر عباس مقتدایی نماینده اصفهان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: لزوم رسیدگی به مطالبه و اعتراض شرکت کنندگان آزمون دستیاری پزشکی.

- تذکر نصراله پژمان فر نماینده مشهد و کلات به همراه 34 نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: علت برگزاری آموزش قبل، بعد و پسین به افراد در شرف ازدواج با محتوای کنترل جمعیت که زمینه ساز کاهش جمعیت است، چیست.

- تذکر جعفر قادری و ابراهیم عزیزی نمایندگان شیراز و زرقان به وزیر آموزش و پرورش: لزوم تسریع در راه اندازی دبیرستان دخترانه در مرکز دهستان بیدزرد در شهر شیراز.

- تذکر حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر، میمه و برخوار به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: الزام صندوق بازنشستگی به اجرای تبصره ذیل ماده 31 قانون اجرای سیاست های کلی اجرای 44 قانون اساسی درباره کسور بازنشستگی بر اساس قوانین تأمین اجتماعی.

- تذکر علی حدادی نماینده ساوجبلاغ و نظرآباد و طالقان به همراه 14 نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی: لزوم در تسریع و تکمیل بهره برداری از بیمارستان شهر جدید هشتگرد در شهرستان ساوجبلاغ استان البرز./

پایان پیام

لینک خبر :‌ خانه ملت

مدیرکل امور استان های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت ها و چگونگی اعزام گروه های فرهنگی و هنری ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان های سراسر کشور در سال های 1396 تا 1399 را تشریح کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی غیاثی ندوشن با اشاره به اهداف و چگونگی اعزام گروه های فرهنگی و هنری استان ها به خارج از کشور گفت: اوایل دولت دوازدهم جلسه مشترکی میان مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با حضور دکتر ابراهیمی ترکمان رئیس محترم سازمان در محل این سازمان برگزار شد و در این جلسه بر بهره گیری از ظرفیت های فرهنگی و هنری استان ها برای فعالیت های خارج از کشور تاکید شد.

وی افزود: یکی از اهداف اعزام گروه های فرهنگی و هنری استان ها به خارج از کشور، معرفی فرهنگ و هنر غنی این سرزمین در خارج از کشور در جهت تحقق دیپلماسی فرهنگی است.

غیاثی در عین حال تصریح کرد: این اقدام هر چند مسبوق به سابقه است اما در دولت دوازدهم رشد بیشتری یافته است.

مدیرکل امور استان های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: بخشی از این برنامه ها از زمان شیوع ویروس کرونا به صورت مجازی صورت گرفته است.

وی با اشاره به نقش سازمان فرهنگ و ارتباطات در انجام فعالیت های فرهنگی و هنری استان ها در خارج از کشور ادامه داد: هزینه های اعزام این گروه ها به خارج از کشور تا قبل از حضور در کشور مقصد بر عهده اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اعزام کننده بوده و هزینه های پس از ورود به کشور مورد نظر بر عهده سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بوده و سازمان نقش اصلی هماهنگی رایزنی های فرهنگی جمهوری اسلامی و اعزام گروه ها را عهده دار بوده است.

غیاثی با اشاره به آمار بیشترین و کمترین گروه های اعزامی استان ها به خارج از کشور، گفت: بیشترین اعزام به کشور ترکیه بوده و استان آذربایجان شرقی هم بیشترین برنامه های فرهنگی و هنری را در این کشور داشته است.

وی افزود: تعداد استان های اعزام کننده 24 استان است و 202 فعالیت فرهنگی و هنری از سوی گروه های اعزامی استان ها در خارج از کشور برگزار شده است.

مدیرکل امور استان های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: تعداد کشورهایی که گروه های فرهنگی و هنری در آنجا به ارائه فعالیت های فرهنگی و هنری خود پرداخته اند 47 کشور در سال های 96 تا 99 است.

جدول فعالیت ها و اعزام گروه های فرهنگی و هنری ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به خارج از کشور به تفکیک عنوان برنامه، کشور میزبان، سال اعزام و نام استان اعزام کننده از طریق لینک زیر قابل دسترسی است:

گروه های فرهنگی هنری اعزامی به خارج از کشور

لینک خبر :‌ دولت
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از "پیگیری جدی موضوع تخصیص سهمیه ارزی کاغذ از سوی این وزارتخانه" خبر داد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱ سایت های دیگر : کمال آنلاین

به گزارش ایسنا به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به دنبال تخصیص پیدا نکردن اعتبار ارز کاغذ یارانه ای در سال 1399، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگیری ها و اقدامات این وزارتخانه را تشریح کرد.

به گفته همایون امیرزاده، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگیری های مستمری برای تامین و تخصیص ارز مورد نیاز کاغذ چاپ و تحریر داشته است.

او با اشاره به ارسال چهار نامه از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به رئیس جمهور، معاون اول و معاون اقتصادی رئیس جمهور، تصریح کرد: علاوه بر رایزنی های مکرر انجام شده در این پیگیری ها ضمن تشریح شرایط موجود و نیاز ضروری کشور به برقراری سهمیه ارزی کاغذ مخاطرات احتمالی عدم تخصیص و تامین ارز کاغذ بر فضای کار و کسب های حوزه نشر و مطبوعات با صراحت مورد اشاره قرار گرفته است.

امیرزاده گفت: در این نامه ها که از خرداد تا اسفند سال 1399 ارسال شده، ارز مورد نیاز برای سال های 1399 و 1400 به مبلغ حداقل 80 میلیون دلار برآورد شده است.

او در پایان تلاش های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره تامین ارز مورد نیاز کاغذ را همه جانبه و مستمر دانست و ابراز امیدواری کرد که مراجع ذی ربط هم با اقدام سریع و به موقع ضمن حمایت از حوزه نشر و مطبوعات کشور با تخصیص سهمیه ارزی مورد نیاز موجب آرامش فضای کار و کسب حوزه های مرتبط باشند.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، به مناسبت اول اردیبهشت ماه، روز بزرگداشت سعدی، مراسم گرامیداشت این شاعر پرآوازه ایرانی را در فضای مجازی برگزار می کند.

به گزارش ایلنا، در روز بزرگداشت سعدی، مراسم گرامیداشت این شاعر پرآوازه ایرانی در فضای مجازی برگزار می شود.

در این مراسم که از ساعت 16:00 تا 18:00 برگزار خواهد شد، حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، مهدی محبتی دانشیار گروه ادبیات فارسی دانشگاه زنجان و کوروش کمالی سروستانی، سعدی شناس و نویسنده آثار ادبی سخنرانی خواهند کرد.

ابومحمد مصلح الدین مصلح بن عبدالله شیرازی (متولد بین 577 تا 601 ه.ق- متوفای 691 ه.ق)، معروف به سعدی شیرازی، شاعر و حکایت نویس فارسی زبان شیرازی در قرن هفتم هجری قمری است.

او در مدرسه نظامیه بغداد تحصیل کرد و از محضر درس بزرگانی چون امام محمد غزالی، شهاب الدین سهروردی و ابوالفرج بن جوزی بهره برد.

مهم ترین و مشهورترین آثار او بوستان و گلستان است که از شاهکارهای شعر فارسی به شمار می روند و شامل موضوعاتی چون اخلاق، تربیت، سیاست و اجتماعیات اند.

این مراسم به صورت زنده از صفحه اینستاگرام انجمن به نشانی:

https://www.instagram.com/anjomanasarmafakher2

و همزمان در صفحات انجمن در نشانی های زیر پخش می شود:

https://t.me/anjomanasarmafakher

https://www.aparat.com/mafakherefarhangi

لینک خبر :‌ خبرگزاری کار ایران
اقتصاد ایران: سازمان فرهنگ و ارتباطات در پیامی رحلت سردار حسین زاده حجازی را تسلیت گفت. در بخشی از این پیام ذکر شده که مبارزه با رژیم اشغالگر قدس و جریان های تکفیری، برگ زرینی از خدمات این سردار رشید است.

به گزارش خبرگزاری مهر ، به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دراین پیام آمده است؛

انالله و انا الیه راجعون

عروج ملکوتی سردار رشید اسلام حاج سید محمد حسین زاده حجازی، جانشین محترم فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که پس از سال ها مجاهدت و پاسداری از کیان اسلامی به یاران شهیدش پیوست، موجب تأثر و تألم فراوان گردید.

سال ها مجاهدت ایشان در مسئولیت های مهم و خطیر در تأمین امنیت جمهوری اسلامی ایران از یک سو و پاسداری از سرزمین های اسلامی در راه مبارزه با رژیم اشغالگر قدس و جریان های افراطی و تکفیری، برگ زرینی از خدمات ارزشمند این سردار رشید اسلام است که یقیناً اجر آن در نزد خداوند متعال مأجور است.

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی رحلت آن سردار سرافراز سپاه اسلام و یادگار هشت سال دفاع مقدس را به حضرت بقیه الله الاعظم ارواحنا فداه، رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی)، فرماندهان معزز نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، همرزمان وی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همه دوستان و ارادتمندان بویژه خانواده مکرم حجازی تبریک و تسلیت عرض می نماید.

از خداوند متعال در این ماه پر فیض الهی برای آن مجاهد فی سبیل الله غفران و رحمت واسعه الهی و برای همه بازماندگان، صبر جمیل و اجر جزیل مسئلت داریم.

لینک خبر :‌ خبرگزاری اقتصادی ایران
کتاب زندگی نامه و خدمات علمی فرهنگی مرحوم استاد محمد کریم پیرنیا در سلسله انتشارات انتشارات انجمن آثار و مفاخر فرهنگی منتشر شد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بخشی از مقدمه حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بر این کتاب آمده است: مرحوم پیرنیا (که می توان او را حکیم معمار نامید) با رجوع به آثار تاریخی و تعمق و تحقیق در باب آنها سعی در کشف و دریافت اصولی از معماری ایرانی و اسلامی داشت که مبنای معماری نوین و جدید ایران قرار گیرد.

گرچه متأسفانه چنین نشد و معماری ایران چه پیش و چه پس از انقلاب راه خویش را رفت اما تأملات و تحقیقات رادمردی چون او دستکم در حوزه تحقیقات معماری راه روشن و تابناکی را برای معماران ظاهر ساخت. امید آنکه معماری یک هنر (با تمامی معنا و مفهوم عمیق و وسیعی که در این کلمه وجود دارد) انگاشته شود و تمامی حقیقت آن توسط معماران درک و به کار گرفته شود.

همان حقیقتی که امثال ویتروویوس (که کتابش در باب معماری را انجیل معماران می دانند) آن را چنین بیان می کنند: معمار باید به اقسام مختلفه علوم آراسته باشد، چون با قوه تمییز او است که تمامی آثار دیگر هنرها به محک در می آیند. این معرفت، زاییده علم و عمل است.

عمل، ممارست مداوم و منظم در کار است. ... و علم ... قدرت بیان و نمایش مهارت معمار است بر اساس اصول تناسب. [معمار] باید هم بالذات بااستعداد باشد و هم مستعد تعلیم یافتن. نه استعداد ذاتی بی تعلیم و نه تعلیم بی استعداد ذاتی، هنرمندی کامل تواند ساخت.

وی [باید] تعلیم یافته باشد، ماهر در [کار] با قلم، هندسه آموخته، تاریخ بسیار بداند، اندیشه فیلسوفان را به دقت دریافته باشد، موسیقی بفهمد، اندکی از طب بداند، نظرات مردان قانون را بداند و با نجوم و علم صور فلکی آشنا باشد. (فلسفه، هندسه و معماری، نشر دانشگاه تهران، ص 2)

مفهوم شناسی رون در قرآن، حکمت و معماری، حسن بلخاری قهی؛ پیرِ مهرآئینِ مهرآزیِ ایرانی؛ عادله آقایی؛ استاد پیرنیا، فراخوانِ بازگشت به خویش، مهدی حجت؛ دربارۀ مرحوم محمدکریم پیرنیا، سیدمحمد بهشتی؛ استاد محمدکریم پیرنیا بالاتر از عشق!! ،هوشنگ رسولی؛ جایگاه پیرنیا در مطالعات تاریخ معماری ایران، عادل فرهنگی؛ کشف الاسرار و... رشیدالدین ابوالفضل میبدی، حسین رایتی مقدم؛ پیرنیا، استاد پیر و نیای مهرازی ایران زمین، نیما ولی بیگ؛ معمار جاوید، زهره بزرگمهری؛ علم عشق، نادیه ایمانی؛ نقش استاد پیرنیا در توجه دوباره به معماری تاریخی ایران، فرامرز پارسی؛ دلبستگی دکتر محمدکریم پیرنیا به معماری ایران، محمود پورسراجیان؛ پیرنیا در گیرودار بی آدابیِ نقل، محمدمهدی عبدالله زاده/ مرضیه روستایی؛ در محضر استاد محمدکریم پیرنیا، فرهاد نظری؛ میزگرد معماری ایرانی، فرهاد نظری/ علی رنگچیان؛ مروری بر پنج اصل معماری ایرانی استاد پیرنیا در باغ ایرانی،هانیه فدایی تمیجانی/ مریم میرزایی؛ معماری و هویت ملی، غزاله اقبالی؛ تأملی در آراء و اندیشه های استاد پیرنیا، صفورا منتظری/ سیدشهاب بنی هاشمی؛ خانه های خدا در ایران زمین، محمدکریم پیرنیا؛ خواب آلودگان به شیوه های معماری ایرانی نام بیگانه می نهند!...، محمدکریم پیرنیا، عناوین مقالاتی اند که دراین کتاب منتشر شده اند.

کتاب زندگی نامه و خدمات علمی فرهنگی مرحوم استاد محمد کریم پیرنیا در شمارگان 500 نسخه و با قیمت 30000 تومان روانه بازار کتاب شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بخشی از مقدمه حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بر این کتاب آمده است: مرحوم پیرنیا (که می توان او را حکیم معمار نامید) با رجوع به آثار تاریخی و تعمق و تحقیق در باب آنها سعی در کشف و دریافت اصولی از معماری ایرانی و اسلامی داشت که مبنای معماری نوین و جدید ایران قرار گیرد.

گرچه متأسفانه چنین نشد و معماری ایران چه پیش و چه پس از انقلاب راه خویش را رفت اما تأملات و تحقیقات رادمردی چون او دستکم در حوزه تحقیقات معماری راه روشن و تابناکی را برای معماران ظاهر ساخت. امید آنکه معماری یک هنر (با تمامی معنا و مفهوم عمیق و وسیعی که در این کلمه وجود دارد) انگاشته شود و تمامی حقیقت آن توسط معماران درک و به کار گرفته شود.

همان حقیقتی که امثال ویتروویوس (که کتابش در باب معماری را انجیل معماران می دانند) آن را چنین بیان می کنند: معمار باید به اقسام مختلفه علوم آراسته باشد، چون با قوه تمییز او است که تمامی آثار دیگر هنرها به محک در می آیند. این معرفت، زاییده علم و عمل است.

عمل، ممارست مداوم و منظم در کار است. ... و علم ... قدرت بیان و نمایش مهارت معمار است بر اساس اصول تناسب. [معمار] باید هم بالذات بااستعداد باشد و هم مستعد تعلیم یافتن. نه استعداد ذاتی بی تعلیم و نه تعلیم بی استعداد ذاتی، هنرمندی کامل تواند ساخت.

وی [باید] تعلیم یافته باشد، ماهر در [کار] با قلم، هندسه آموخته، تاریخ بسیار بداند، اندیشه فیلسوفان را به دقت دریافته باشد، موسیقی بفهمد، اندکی از طب بداند، نظرات مردان قانون را بداند و با نجوم و علم صور فلکی آشنا باشد. (فلسفه، هندسه و معماری، نشر دانشگاه تهران، ص 2)

مفهوم شناسی رون در قرآن، حکمت و معماری، حسن بلخاری قهی؛ پیرِ مهرآئینِ مهرآزیِ ایرانی؛ عادله آقایی؛ استاد پیرنیا، فراخوانِ بازگشت به خویش، مهدی حجت؛ دربارۀ مرحوم محمدکریم پیرنیا، سیدمحمد بهشتی؛ استاد محمدکریم پیرنیا بالاتر از عشق!! ،هوشنگ رسولی؛ جایگاه پیرنیا در مطالعات تاریخ معماری ایران، عادل فرهنگی؛ کشف الاسرار و... رشیدالدین ابوالفضل میبدی، حسین رایتی مقدم؛ پیرنیا، استاد پیر و نیای مهرازی ایران زمین، نیما ولی بیگ؛ معمار جاوید، زهره بزرگمهری؛ علم عشق، نادیه ایمانی؛ نقش استاد پیرنیا در توجه دوباره به معماری تاریخی ایران، فرامرز پارسی؛ دلبستگی دکتر محمدکریم پیرنیا به معماری ایران، محمود پورسراجیان؛ پیرنیا در گیرودار بی آدابیِ نقل، محمدمهدی عبدالله زاده/ مرضیه روستایی؛ در محضر استاد محمدکریم پیرنیا، فرهاد نظری؛ میزگرد معماری ایرانی، فرهاد نظری/ علی رنگچیان؛ مروری بر پنج اصل معماری ایرانی استاد پیرنیا در باغ ایرانی،هانیه فدایی تمیجانی/ مریم میرزایی؛ معماری و هویت ملی، غزاله اقبالی؛ تأملی در آراء و اندیشه های استاد پیرنیا، صفورا منتظری/ سیدشهاب بنی هاشمی؛ خانه های خدا در ایران زمین، محمدکریم پیرنیا؛ خواب آلودگان به شیوه های معماری ایرانی نام بیگانه می نهند!...، محمدکریم پیرنیا، عناوین مقالاتی اند که دراین کتاب منتشر شده اند.

کتاب زندگی نامه و خدمات علمی فرهنگی مرحوم استاد محمد کریم پیرنیا در شمارگان 500 نسخه و با قیمت 30000 تومان روانه بازار کتاب شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بخشی از مقدمه حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بر این کتاب آمده است: مرحوم پیرنیا (که می توان او را حکیم معمار نامید) با رجوع به آثار تاریخی و تعمق و تحقیق در باب آنها سعی در کشف و دریافت اصولی از معماری ایرانی و اسلامی داشت که مبنای معماری نوین و جدید ایران قرار گیرد.

گرچه متأسفانه چنین نشد و معماری ایران چه پیش و چه پس از انقلاب راه خویش را رفت اما تأملات و تحقیقات رادمردی چون او دستکم در حوزه تحقیقات معماری راه روشن و تابناکی را برای معماران ظاهر ساخت. امید آنکه معماری یک هنر (با تمامی معنا و مفهوم عمیق و وسیعی که در این کلمه وجود دارد) انگاشته شود و تمامی حقیقت آن توسط معماران درک و به کار گرفته شود.

همان حقیقتی که امثال ویتروویوس (که کتابش در باب معماری را انجیل معماران می دانند) آن را چنین بیان می کنند: معمار باید به اقسام مختلفه علوم آراسته باشد، چون با قوه تمییز او است که تمامی آثار دیگر هنرها به محک در می آیند. این معرفت، زاییده علم و عمل است.

عمل، ممارست مداوم و منظم در کار است. ... و علم ... قدرت بیان و نمایش مهارت معمار است بر اساس اصول تناسب. [معمار] باید هم بالذات بااستعداد باشد و هم مستعد تعلیم یافتن. نه استعداد ذاتی بی تعلیم و نه تعلیم بی استعداد ذاتی، هنرمندی کامل تواند ساخت.

وی [باید] تعلیم یافته باشد، ماهر در [کار] با قلم، هندسه آموخته، تاریخ بسیار بداند، اندیشه فیلسوفان را به دقت دریافته باشد، موسیقی بفهمد، اندکی از طب بداند، نظرات مردان قانون را بداند و با نجوم و علم صور فلکی آشنا باشد. (فلسفه، هندسه و معماری، نشر دانشگاه تهران، ص 2)

مفهوم شناسی رون در قرآن، حکمت و معماری، حسن بلخاری قهی؛ پیرِ مهرآئینِ مهرآزیِ ایرانی؛ عادله آقایی؛ استاد پیرنیا، فراخوانِ بازگشت به خویش، مهدی حجت؛ دربارۀ مرحوم محمدکریم پیرنیا، سیدمحمد بهشتی؛ استاد محمدکریم پیرنیا بالاتر از عشق!! ،هوشنگ رسولی؛ جایگاه پیرنیا در مطالعات تاریخ معماری ایران، عادل فرهنگی؛ کشف الاسرار و... رشیدالدین ابوالفضل میبدی، حسین رایتی مقدم؛ پیرنیا، استاد پیر و نیای مهرازی ایران زمین، نیما ولی بیگ؛ معمار جاوید، زهره بزرگمهری؛ علم عشق، نادیه ایمانی؛ نقش استاد پیرنیا در توجه دوباره به معماری تاریخی ایران، فرامرز پارسی؛ دلبستگی دکتر محمدکریم پیرنیا به معماری ایران، محمود پورسراجیان؛ پیرنیا در گیرودار بی آدابیِ نقل، محمدمهدی عبدالله زاده/ مرضیه روستایی؛ در محضر استاد محمدکریم پیرنیا، فرهاد نظری؛ میزگرد معماری ایرانی، فرهاد نظری/ علی رنگچیان؛ مروری بر پنج اصل معماری ایرانی استاد پیرنیا در باغ ایرانی،هانیه فدایی تمیجانی/ مریم میرزایی؛ معماری و هویت ملی، غزاله اقبالی؛ تأملی در آراء و اندیشه های استاد پیرنیا، صفورا منتظری/ سیدشهاب بنی هاشمی؛ خانه های خدا در ایران زمین، محمدکریم پیرنیا؛ خواب آلودگان به شیوه های معماری ایرانی نام بیگانه می نهند!...، محمدکریم پیرنیا، عناوین مقالاتی اند که دراین کتاب منتشر شده اند.

کتاب زندگی نامه و خدمات علمی فرهنگی مرحوم استاد محمد کریم پیرنیا در شمارگان 500 نسخه و با قیمت 30000 تومان روانه بازار کتاب شده است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
خبرگزاری کتاب ایران

کتاب زندگی نامه و خدمات علمی فرهنگی مرحوم استاد محمد کریم پیرنیا در شمارگان 500 نسخه و با قیمت 30000 تومان روانه بازار کتاب شده است.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
حامد نصیری گفت: بر اساس آمار بنیاد ملی بازی های رایانه ای تا پایان سال 1398، 32 میلیون بازیکن وجود داشته است که به طور متوسط 93 دقیقه در روز بازی می کردند. از این میان، سهم نوجوانان 12 تا 17 ساله، تقریبا 5.5 میلیون نفر است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱

به گزارش برنا؛ بازی های رایانه ای با تنوع و تعدد و با سرعت پردازش بالا در بازار عرضه می شود. البته با ورق زدن صفحه حوادث رسانه ها کم نیستند افرادی که تحت تاثیر بازی های رایانه ای متحمل خسارت، نقص عضو، خودکشی و دیگر بزه ها شده اند. با توجه به انبوه مخاطبان باید در زمینه کم و کیف ارائه بازی های رایانه ای به کاربران بیش از پیش دقت کرد. در روزهای اخیر هم معاونت پژوهش بنیاد ملی بازی های رایانه ای یا مرکز تحقیقات بازی های دیجیتال (دایرک) در تازه ترین پژوهش خود مبتنی بر پیمایش ملی مصرف بازی های دیجیتال در سال 1399 اعلام کرد که در ایران 6 میلیون و 500 هزار نفر با کامپیوتر یا لپ تاپ بازی می کنند.

20 درصد از بازیکنان ایرانی که جمعیتی بالغ بر 6 میلیون و 500 هزار نفر هستند از پلتفرم رایانه برای بازی استفاده می کنند و متوسط سنی بازیکنان رایانه تقریبا 23 سال است. همچنین بازیکنان رایانه به طور متوسط 56 دقیقه در روز با این پلتفرم بازی می کنند و 21 درصد آنها هر روز بازی می کنند.

مردان و پسران بیشتر مخاطبان بازی های رایانه ای/ مفهوم اعتیاد به بازی یعنی چه؟

حامد نصیری، معاون پژوهش بنیاد ملی بازی های رایانه ای در این رابطه به خبرنگار برنا گفت: اتفاق نظری در مورد چیستی اعتیاد به بازی های رایانه ای وجود ندارد اما مطالعاتی هستند که در مورد حدود و چگونگی آن بحث می کنند. با این حال در سال های اخیر، WHO اختلال بازی کردن را به عنوان یک اختلال در سلامت روانی به رسمیت شناخته است که به نوعی به مفهوم اعتیاد به بازی گره می خورد. حتی در این تعریف نیز میزان زمان بازی کردن الزاما شاخص اندازه گیری اختلال نیست؛ بلکه مهم تر از آن میزانی است که بازیکن دچار اختلال در ابعاد دیگر زندگی خود مانند معاشرت با خانواده، رفتن به مدرسه، دانشگاه یا کار می شود.

او افزود: به همین دلیل در خصوص نرخ اعتیاد به بازی نمی توان با قطعیت صحبت کرد و تحقیقات علمی رفته رفته در حال توسعه هستند. برای مثال در سال 2016 تحقیقی صورت گرفت که نشان می داد از یک جامعه آماری حدودا سه هزار و 400 نفری، نزدیک به 2 درصد درگیر اعتیاد به بازی بودند، حدود 7 درصد دچار مشکلاتی هنگام بازی کردن بودند، 4درصد درگیری بالایی با بازی داشتند و تقریبا 87 درصد جزو بازیکنان نرمال به حساب می آمدند.

نصیری ادامه داد: نتایج این تحقیق همچنان نشان می داد که جوانان و مردان بیشتر از سایر دسته های سنی و جنسیتی در معرض این اختلال هستند.

به گفته او در ایران بر اساس آمار بنیاد ملی بازی های رایانه ای تا پایان سال 1398، 32 میلیون بازیکن وجود داشته است که به طور متوسط 93 دقیقه در روز بازی می کردند. از این میان، سهم نوجوانان 12 تا 17 ساله، تقریبا 5.5 میلیون نفر است.

معاون پژوهش بنیاد ملی بازی های رایانه ای تاکید کرد : نکته جالب در مورد این 5.5 نفر بازیکن نوجوان اینکه به نظر می رسد این گروه بیشترین درگیری را با بازی ها دارند؛ چرا که 80% آنها آنلاین بازی می کنند، میزان متوسط بازی در روز برای آنها 147 دقیقه است، نرخ نفوذ پلتفرم کنسول در میان آنها 35% و نرخ نفوذ پلتفرم رایانه در میان آنها 34% است که همه این ها بالاترین میزان در دسته های سنی مختلف است.

نصیری افزود: همچنین بازیکنان نوجوان تنها دسته سنی هستند که ژانر معمایی در سه ژانر برتر آنها دیده نمی شود؛ بلکه به ترتیب به ژانرهای تیراندازی، ورزشی و استراتژی علاقه مند هستند که غالباً جزو ژانرهای درگیرکننده تر محسوب می شوند.

خبرنگار: زهرا سلیمانی

اعتیاد زهرا سلیمانی بازی های یارانه ای بازی مردان

لینک خبر :‌ خبرگزاری برنا
با وجود شیوع کرونا و اقدامات مختلف مردم برای کمک به نیازمندان، خیران و مردم در زمینه مشارکت در توسعه و بازسازی عتبات هم پیشتاز بوده اند؛ تا جایی که سال گذشته، مشارکت های مردمی برای توسعه و بازسازی عتبات نسبت به سال 98 افزایش یافت.

به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، ستاد بازسازی عتبات به همت سردار قاسم سلیمانی راه اندازی شد و در مدت فعالیت این ستاد تاکنون طرح های مختلفی همچون احداث صحن حضرت زهرا (س) در نجف اشرف و صحن حضرت زینب (س) در کربلا به منظور توسعه اعتاب مقدسه عراق اجرایی شده است.

ستاد بازسازی عتبات بدون حمایت دولتی و فقط با کمک های مردمی فعالیت می کند

هزینه های اجرای طرح های توسعه عتبات با کمک خیران ایرانی انجام می شود و به گفته محمد جلال مآب، رئیس ستاد بازسازی عتبات، همه این هزینه ها با کمک مردم و خیران حرم ساز تأمین می شود و ستاد بازسازی عتبات برخلاف تصور برخی افراد درباره تأمین هزینه ها از سوی دستگاه های دولتی، بدون حمایت های دولتی فعالیت می کند.

سال گذشته با توجه به شیوع کرونا و اعزام نشدن موکب های اربعین ی به عراق، بسیاری از موکب ها در ایران برای کمک به کادر درمان و حتی نیازمندان و بیماران کرونایی وارد میدان شدند و در کنار ضدعفونی معابر و خیابان ها، تهیه و توزیع مواد غذایی و بسته های معیشتی و حتی تأمین جهیزیه، به خانواده های نیازمند کمک کردند.

از دیگر اقدامات موکب های اربعینی در سال گذشته، اجرای طرح قاسم سلیمانی در مناطق مختلف کشور بود که در این زمینه نیز با ساخت مدارس و سرویس بهداشتی در مناطق محروم به یاری مردم شتافتند.

رشد مشارکت های مردمی در سال گذشته

در حالی که به نظر می رسید با توجه به اقدامات مختلف و درگیری با کرونا، بسیاری از افراد کمک به بازسازی عتبات را فراموش کنند، مردم و خیران ایرانی برای توسل به اهل بیت (ع) به ویژه در ایام کرونا بیش از گذشته برای توسعه و بازسازی اعتاب مقدسه عراق هزینه کردند؛ به طوری که به گفته یوسف افضلی، معاون فرهنگی و مشارکت های مردمی ستاد بازسازی عتبات سال گذشته شاهد رشد مشارکت های مردمی نسبت به سال های گذشته بودیم.

وی با بیان اینکه با وجود حمایت های مختلف مردم برای مبارزه با کرونا، افراد در زمینه بازسازی عتبات نیز همیاری خوبی داشتند، می گوید: سال گذشته نسبت به سال 98، رشد جذب مشارکت های مردمی را در زمینه توسعه و بازسازی عتبات داشتیم.

برای کمک به بازسازی عتبات نیاز به ثروت مازاد نیست

معاون فرهنگی ستاد عتبات با اشاره به اینکه مردم در هر زمانی برای اهل بیت (ع) از جان مایه می گذارند، می افزاید: برخی استان ها همچون سمنان و کرمان در زمینه کمک به بازسازی عتبات به نسبت جمعیت پیشتاز بودند.

کمک به بازسازی عتبات را باید به دو بخش تقسیم کرد که یک بخش را خیران و بخش دیگر را عامه مردم تشکیل می دهند که به گفته افضلی سال گذشته کمک های مردم قابل توجه بود و در صورتی که برخی معتقدند برای کمک به بازسازی عتبات باید ثروت زیاد و مازادی داشت، شاهد هستیم در مناطق محروم همچون خراسان جنوبی مشارکت های مردمی بیشتر است و این افراد برای بازسازی حرم های اهل بیت (ع) بیشتر مشتاق هستند.

مشارکت در بازسازی عتبات به صورت تقسیطی با طرح بنای نور

به گفته رئیس ستاد بازسازی عتبات مشارکت در توسعه و بازسازی عتبات صرفا به صورت نقدی نیست، بلکه خیران می توانند اقلام مورد نیاز به ویژه سه کالای ضروری برای ساخت و ساز همچون سیمان، میلگرد و گچ را به هر میزان اهدا کنند. همچنین افرادی که تمایل به مشارکت تقسیطی در توسعه و بازسازی عتبات را نیز دارند می توانند در طرح بنای نور که با همکاری بانک رسالت اجرا شده است، شرکت کنند.

توسعه و بازسازی عتبات موجب رونق اقتصادی کشور می شود

البته هزینه هایی که برای بازسازی عتبات در کشور عراق می شود، به نوعی چرخ تولید در کشور را رونق داده است؛ تا جایی که مجید نامجو، جانشین ستاد بازسازی عتبات می گوید: برخی تصور می کنند که فعالیت های ستاد بازسازی عتبات موجب خروج ارز از کشور می شود. این امر در حالی که اقدامات ستاد بازسازی عتبات نه تنها ارزبَری ندارد، بلکه چرخ تولید را در کشور می چرخاند و با توجه به اینکه همه کارگران و مهندسان نیز ایرانی هستند، موجب اشتغال زایی هم می شود.

وی با بیان اینکه ابزار و وسایل توسعه و بازسازی عتبات در عراق تا حد امکان از داخل تهیه می شود و با این اقدام اقتصاد کشور نیز رونق پیدا کرده است، می افزاید: کمک های نقدی دوستداران اهل بیت (ع) صرف تأمین مصالح و خرید ملزومات طرح ها از صنایع داخلی می شود.

به گزارش فارس، امسال نیز ستاد بازسازی عتبات طرح نذر عتبات، هر ایرانی 5 هزار تومان را اجرایی کرده که این طرح از ابتدای ماه مبارک رمضان آغاز شد و علاقه کندان به مشارکت در طرح های ستاد بازسازی عتبات می توانند به اینجا مراجعه کنند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰ سایت های دیگر : سینما خانه

خبرگزاری ایلنا: فیلم سینمایی خورشید به کارگردانی مجید مجیدی 24 اردیبهشت ماه در سینماهای اسپانیا به نمایش عمومی در می آید. به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، شرکت کارامل فیلمز به عنوان پخش کننده فیلم در اسپانیا در حالیکه 40 روز (24 اردیبهشت) تا اکران عمومی فیلم سینمایی خورشید به کارگردانی مجید مجیدی در سینماهای اسپانیا باقی است، تیزر تبلیغاتی این اثر را به زبان اسپانیایی منتشر کرده است. خورشید پس از نمایش در سی وهشتمین جشنواره ملی فیلم فجر (1398) در نخستین حضور جهانی خود به بخش مسابقه جشنواره فیلم ونیز راه یافت و روح الله زمانی برای بازی در نقش اصلی آن برنده جایزه مارچلو ماسترویانی، ویژه ستاره های نوظهور دنیای بازیگری شد. فیلم نماینده ایران در بخش اسکار بهترین فیلم بین المللی بود و توانست به فهرست ابتدایی 15 فیلم برگزیده برای حضور در نود و سومین دوره مراسم اهدای جایزه اسکار راه یابد، هر چند در نهایت به فهرست پنج نامزد نهایی راه نیافت تا همچنان بچه های آسمان نخستین و تنها فیلم کارنامه مجیدی باشد که نامزد اسکار بهترین فیلم خارجی زبان شده است.

لینک خبر :‌ خوزنا
شیوه نامه چهل وچهارمین دوره مسابقات سراسری قرآن در سال 1400 منتشر و طی آن تمامی اطلاعات این دوره از مسابقات از جمله زمان آغاز ثبت نام، مهلت ثبت نام، شرایط عمومی و ... اطلاع رسانی شده است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰

به گزارش ایکنا، شیوه نامه چهل وچهارمین دوره مسابقات سراسری قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه از ابتدای اردیبهشت ماه به استان ها ابلاغ می شود تا به این ترتیب فرایند دوره جدید مسابقات کلید بخورد.

بر اساس برنامه زمان بندی شیوه نامه، زمان تشکیل ستاد برگزاری در همه شهرستان ها از ابتدای اردیبهشت ماه خواهد بود. همچنین شروع ثبت نام دور جدید نیز از 13 اردیبهشت ماه از طریق پایگاه www.quraniran.ir خواهد بود.

مهلت ثبت نام یک ماه (13 اردیبهشت تا 13 خردادماه) بوده و بر تمدید نشدن مهلت ثبت نام تأکید شده است.

در این دوره، علاوه بر مراحل شهرستانی، استانی و کشوری، مرحله نیمه نهایی نیز اضافه شده است که قبل از مرحله کشوری برگزار خواهد شد. به نظر می رسد این مرحله از مسابقات به دلیل درخواست های زیاد شرکت کنندگان دوره چهل وسوم تعریف شده است. موضوعی که در همان ایام، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف را مجاب کرد تا نسبت به آن در دور جدید، چاره اندیشی داشته باشد.

مسابقات چهل وچهارم در بخش آقایان در 10 رشته و در بخش بانوان نیز در هشت رشته برگزار می شود. رشته های این دوره شامل قرائت تحقیق، قرائت ترتیل، حفظ پنج جزء قرآن، حفظ 10 جزء، حفظ 20 جزء، حفظ کل قرآن کریم، تفسیر عمومی قرآن کریم، همسرایی و همخوانی(ویژه آقایان)، اذان(ویژه آقایان) و دعاخوانی در دو گروه بانوان و آقایان برگزار می شود.

براساس آنچه در شیوه نامه مورد تأکید قرار گرفته است، مسابقات در رشته های حفظ پنج و 10 جزء قرآن، تنها مرحله شهرستانی و استانی دارد و مسابقات در رشته همسرایی و همخوانی قرآن نیز در دو مرحله استانی و ملی برگزار، همچنین مرحله استانی رشته های اذان و همسرایی و همخوانی نیز به صورت ضبط اثر و داوری متمرکز در مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه، برپا می شود.

از جمله شرایط عمومی که برای ثبت نام در این دوره از مسابقات تعریف شده است، می توان به داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران، حداقل 18 سال سن(متولدین قبل از 15 خرداد 1382)، اقامت در شهرستان محل برگزاری مسابقه و ... اشاره کرد.

در شیوه نامه چهل وچهارمین دوره مسابقات سراسری قرآن، نیم نگاهی به شرایط کرونایی کشور نیز شده و تمام برنامه ها با تأکید بر قیدهای در صورت امکان حضوری برگزار شود ابلاغ شده است.

شیوه نامه چهل وچهارمین دوره مسابقات سراسری قرآن

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن
نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در پیامی درگذشت سردار سرتیپ پاسدار سید محمد حسین زاده حجازی جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تسلیت گفت.

سرویس : قرآن و معارف - وقف و امامزادگان زمان : شناسه خبر : 1047524

خبرگزاری شبستان ، گروه قرآن و معارف، حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی خاموشی ، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در پیامی درگذشت سردار سرتیپ پاسدار سید محمد حسین زاده حجازی جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تسلیت گفت.

در متن این پیام تسلیت آمده است:

بسم الله الرحمن الرحیم

انا لله و انا الیه راجعون

متاسفانه باخبر شدیم رزمنده و بسیجی مخلص، مجاهد ولایت مدار؛ سردار سرتیپ پاسدار سید محمد حسین زاده حجازی جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر اثر عارضه قلبی به رحمت خدا رفته اند.

ایشان از جمله فرماندهان بسیار تاثیرگذار و پرتلاش دوران دفاع مقدس بودند و نقش مهمی در پیروزی های رزمندگان اسلام در جبهه های حق علیه باطل داشتند.

پس از دوران دفاع مقدس نیز تلاش خالصانه آن مرحوم در مسئولیت های بسیار مهمی که در رأس بسیج و سپاه بر عهده داشتند همواره ستودنی بوده و آثار و برکات فراوانی برای نظام مقدس جمهوری اسلامی به همراه داشته است.

این جانب فقدان این سردار عزیز اسلام را به مقام معظم رهبری، جامعه بزرگ بسیجیان و سپاهیان کشور و خانواده محترم ایشان تسلیت می گویم و از خداوند متعال برای آن مرحوم علو درجات و رحمت واسعه طلب می کنم.

پایان پیام/ 40

ضمیمه :

کلید ‫واژه ها:

سردار حجازی

|

رئیس سازمان اوقاف

|

حجت الاسلام خاموشی

|

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان
کتاب راهنمای گفتگو ازسوی حبیب الله بابایی در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، تدوین می شود.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۲۸ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران خبرگزاری شبستان روزنامه نوآوران

به گزارش خبرگزاری مهر ، کتاب راهنمای گفتگو ازسوی حبیب الله بابایی در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، تدوین می شود.

این کتاب علاوه بر چیستی گفتگو و مبانی دینی یا معرفت شناختی آن، بر مسأله های گفتگو ، لوازم گفتگو ، موارد گفتگو و مهارت های گفتگو در سه سطح ایران، منطقه و جهان تمرکز می کند.

این پژوهش به مشکلات گفتگو در دنیای سرشار از تنوعات دینی، فرهنگی و انسانی عصر حاضر، اشاره می کند و معتقد است، فقدان گفتگو و دشواری آن بین گونه های مختلف اجتماعی، گسست های عمیقی بین فرهنگ ها و ادیان، شکاف های بزرگی بین گذشته و حال و آینده و گسل های جدی ای بین خود و دیگری، به وجود می آورد، به گونه ای که انسجام اجتماعی را با اختلال مواجه کرده و مهم تر از همه، عقلانیت مشترک اجتماعی را، از بین می برد.

مطابق این مطالعه، بخش مهمی از این مسأله، به فقدان آموزش گفتگو، فقدان پرورش و تربیت گفتگومحور و بی توجهی به آداب و مهارت های گفتگو در سطوح آکادمیک و غیرآکادمیک در جامعه امروز و جهان کنونی اسلام برمی گردد.

به استناد این پژوهش، رسانه بر ما و گفتگوهای ما سایه انداخته و ما در سایه تسلط دوربین ها و رسانه ها، از گفتگوهای واقعی دور شده ایم و در دام گفتگوهای تصنعی، گرفتار شده ایم که این موضوع، نه تنها همزیستی و همدلی را در جامعه ترقی نمی بخشد، بلکه گاه تنش و خشونت اجتماعی را افزون تر می کند.

پژوهشگر در این اثر به دنبال آن است تا فرق گفتگو برای تصرف در دیگری با گفتگو برای تعالی و ترقی خود ، گفتگو برای نیل به راستی و تجربه آن با گفتگو برای القاء راستی و نیز گفتگوی خودمحور با گفتگوی دیگرمحور را بیان کند. از همین رو تأکید می کند که باید گفتگوهای وجدانی، جدی و واقعی را از گفتگوهای صوری، مجازی و تشریفاتی تفکیک و بر آداب و اخلاقیات و قوانین مربوط به گفتگوهای از نوع نخست، تمرکز کرد و در پی آموزش این نوع از گفتگو برآمد.

به طورکلی اهداف این پژوهش را می توان در مواردی چون شناسایی و تدوین زمینه های دانشی برای گفتگو، ارائه الگوی گفتگو در عرصه های دینی، فرهنگی، سیاسی و ...، زمینه سازی برای آموزش و پرورش گفتگومحور و تولید اثر مرجع برای استفاده فعالان عرصه گفتگو، خلاصه کرد.

کد خبر 5191183

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
سرویس فرهنگ و هنر - ظاهرا فرصت سوزی های ما در حوزه های گوناگون، تمام نشدنی است. با اینکه کرونا، محدودیت های بسیاری را بر ما تحمیل کرده ولی خودمان هم در برخی امور کم تقصیر نبودیم و فرصت های زیادی را از کف دادیم؛ فرصت هایی مانند آموزش و فرهنگ سازی در زمینه برخورد با کرونا به کمک اجرای نمایش خیابانی.

نمایش خیابانی در قیاس با دیگر گونه های هنری این امتیاز را دارد که می تواند بدون واسطه با تماشاگر خود رو به رو بشود. نمایشگر خیابانی قرار نیست در سالن اجرا به انتظار بنشیند. او به دل ماجرا می زند و مخاطب را به سوی خود می خواند. این ویژگی سبب شده در بسیاری از کشورها و نه فقط کشورهای پیشرفته بلکه در پاکستان و افغانستان که همسایگان مان هستند، نمایش خیابانی به عنوان ابزاری آموزشی و آگاهی بخش مورد استفاده قرار بگیرد و در فرهنگ سازی به کار بیاید ولی در کشور ما سال هاست این ویژگی تئاتر خیابانی کمرنگ شده و این رشته بیشتر جنبه مناسبتی و جشنواره ای پیدا کرده است.

دوران کرونا اما می توانست فرصتی باشد برای جبران مافات. این دوران بهترین زمان بود تا با همکاری وزارت بهداشت، نمایش های خیابانی گوناگونی برای آموزش عموم مردم در برخورد با کرونا و فرهنگ سازی در این زمینه اجرا کنیم. اتفاقی که به یک بازی چند سر برد تبدیل می شد. از سویی فرهنگ سازی صورت می گرفت و از طرف دیگر زمینه ای برای اشتغال و کسب درآمد فعالان این رشته فراهم می کردیم و بخشی از بودجه تئاتر را که قرار است صرف تولید نمایش شود، در این راه هزینه می کردیم ولی از آنجا که ما استاد هدر دادن فرصت ها هستیم، در این مقطع هم نشان دادیم همچنان در این زمینه مهارت داریم.

اما آنچه بیش از پیش، پرداختن به تئاتر خیابانی و دغدغه های فعالان آن را ضروری می کند، نامه سرگشاده 280 فعال این رشته از سراسر کشور است که اعتراضات متعددی را نسبت به وضعیت برنامه ریزی و همینطور ضعف مدیریت دفتر تئاتر خیابانی در مرکز هنرهای نمایشی مطرح کرده اند.

این نامه روز 29 فروردین ماه منتشر شد و ما در ایسنا به انگیزه انتشار آن با چند تن از امضا کنندگان نامه گپ و گفتی داریم که در ادامه می خوانید:

به خودمان دروغ نگوییم!

ژاله کاظمی، بازیگر و کارگردان تئاتر خیابانی به ایسنا می گوید: تئاتر خیابانی به لحاظ مالی کم بضاعت ترین بخش تئاتر است درحالیکه گروه های خیابانی هم مانند دیگر گروه ها برای اجرای نمایش هایشان وقت و انرژی می گذارند اما همیشه کمترین بودجه را دریافت می کنند.

او با تاکید بر اینکه تئاتر خیابانی نباید محدود به جشنواره شود بلکه باید بر اجرای عمومی تمرکز کند، می افزاید: واقعا نیازی به این همه جشنواره پروری نبود. می شد به هر شهری متناسب با ظرفیت آن بودجه ای برای تولید و اجرای عمومی نمایش خیابانی بدهند. چراکه به اندازه کافی جشنواره های معتبر در تئاتر خیابانی داریم و نیازی به افزودن جشنواره های تازه نیست. در این وضعیت دیده ایم چقدر اتفاقاتی غیر حرفه ای رخ می دهد مثل اینکه یک نفر با چند اسم گوناگون یک اثر نمایشی را در چندین جشنواره شرکت می دهد تا از همه آنها کمک هزینه بگیرد.

این کارگردان تئاتر خیابانی اضافه می کند: جشنواره پروری، فرصتی است برای مدیران ما که بیلان کاری بدهند و بگویند در دوره خود این تعداد جشنواره در این تعداد استان برگزار کردند.

او در پاسخ به این پرسش که چرا مسائل خود را از راه گفتگو با مدیران هنری مطرح نمی کنید؟ توضیح می دهد: صدای ما را بریده اند. متاسفانه مسئولان ما شرایط را می بینند . من به عنوان یکی از اعضای هیات مدیره انجمن نمایشگران خیابانی خانه تئاتر در جریان مسائل تک تک اعضای انجمن هستم، چگونه ممکن است مسئولان نمایشی ما از وضعیت تئاتر خیابانی بی خبر باشند. آنان ترجیح می دهند خود را به خواب بزنند. اصولا مدیران ما نه تنها در فضای تئاتر که در دیگر حوزه ها هم بیشتر به دنبال دریافت حقوق کارمندی خود هستند و دغدغه ای برای حل مشکلات تئاتر ندارند.

کاظمی که معلم مدرسه است، ادامه می دهد: اگر آدمی بخواهد کاری انجام بدهد، حتما راهش را پیدا می کند همچنانکه یک معلم وقتی قرار باشد چیزی را به دانش آموز یاد بدهد، راه های مختلفی را برای آموزش پیدا می کند.

این بازیگر تئاتر ابراز تاسف می کند: روزهای خوش تئاتر هم مسئولان به فکر نبودند. وای به امروز که روز بحران است! بی تعارف بگویم، مسئولان دلسوزی در تئاتر خیابانی نداریم. بچه های ما نه اجرایی دارند ، نه درآمدی و نه امیدی.

او خاطرنشان می کند: هرگز از راه تئاتر خیابانی زندگی نکرده ام و نان تئاتر به خانه نبرده ام چون شغل دیگری دارم ولی شرایط دشوار همکارانم را می بینم. همچنانکه می بینم در این سال ها هیچ اراده و برنامه جدی برای پیشرفت تئاتر و بویژه تئاتر خیابانی نداشته ایم. خوب است خودمان را بیدار کنیم و به خود دروغ نگوییم. مدیران ما دغدغه ای در این زمینه ندارند که اگر می داشتند، دست شان باز بود.

کاظمی ادامه می دهد: چرا باید به مرحله انتشار بیانیه برسیم؟ بحث تغییر مدیریت نیست مساله این است که باید دنبال انرژی های تازه باشیم. مدیر فعلی دفتر تئاتر خیابانی 8 سال است که این مسئولیت را بر عهده دارد. در شرایطی که حتی رییس جمهوری و نمایندگان مجلس هم 4 سال یک بار تغییر می کنند، چرا نباید به افکار، ایده ها و انرژی های تازه در تئاتر خیابانی فرصت بروز بدهیم؟!

برنامه ریزی های یک شبه، نشان گر اتفاقاتی ناخوشایند است

حیدر رضایی که در دهلران فعال است، دیگر فعال تئاتر خیابانی است که درددل های خود را این چنین مطرح می کند: ما جزو بنیاگذاران تئاتر بیابانی بودیم. می گویم تئاتر بیابانی چون واقعا در بیابان کار کردیم. در دهلران تا چند سال پیش اگر 5 دقیقه نمایش خیابانی اجرا می کردید، با توهین و ناسزا رو به رو می شدید و دیوانه خطاب تان می کردند ولی ما پایمردی کردیم و کار کردیم. در مکان هایی مانند مکان های گردشگری و ... اجرا کردیم و فضا را طوری تغییر دادیم که حالا جشنواره نمایش خیابانی برگزار می شود. ولی مساله اینجاست که در نمایش خیابانی مافیایی شکل گرفته و امکان فعالیت از بسیاری از فعالان این رشته در سراسر کشور را گرفته است. بحث من شخصی نیست موضوع این است که معیشت بسیاری از فعالان نمایش خیابانی از این راه می گذرد ولی به تعداد زیادی از آنان فرصت کار داده نشده است.

او اضافه می کند: به عنوان مثال قرار است همایشی خیابانی برگزار شود. چرا ناگهان چند روز مانده به برگزاری فراخوان می دهند، اگر قرار است کاری به شکل درست و اصولی انجام شود، دست کم یک ماه پیش از برگزاری برنامه، در مکان مشخصی مانند سایت ایران تئاتر فراخوان را اعلام کنند که همه نمایشگران خیابانی در جریان قرار بگیرند ولی این گونه برنامه ریزی یک شبه، نشان گر اتفاقاتی ناخوشایند است.

رضایی ادامه می دهد: رزومه بسیاری از ما در تئاتر خیابانی مشخص است. جایزه های من به اسباب بازی های فرزندانم تبدیل شده اند چگونه ممکن است در این همه سال یک نوبت اجرا نگرفته باشم؟! بحث اجرا در تهران نیست. ما حتی در شهرهای خودمان هم امکان اجرا نداریم و این شرایط بسیار دلسرد کننده است.

هیچ برنامه منسجمی نداریم

اما مصطفی بوعذار که در خوزستان فعال است، با حسرت می گوید: در یک سال گذشته تئاتر خیابانی برخلاف تئاتر داخل سالن، می توانست تولید و اجرا داشته باشد ولی متاسفانه ما هیچ برنامه منسجمی برای تولید نمایش خیابانی حتی نمایش هایی که جنبه آگاهی بخشی و فرهنگ سازی درباره کرونا داشته باشند، نداشتیم.

او ادامه می دهد: مشکل اصلی ما این است که در مرکز هنرهای نمایشی ریل گذاری درستی برای تئاتر خیابانی در سراسر کشور نداریم. حال آنکه این شاخه از تئاتر به مدت دو دهه در حال رشد و پیشرفت بود ولی متاسفانه متوقف شد.

این فعال تئاتر خیابانی با ابراز تاسف از اینکه هیچ برنامه ای برای آموزش جوانان تازه کار نداریم، اضافه می کند: هیچ معلوم نیست این نوآموزان در تهران و دیگر شهرها چگونه باید آموزش بینند. نه کلاس و کارگاهی داریم و نه کتاب های پژوهشی درست و درمانی منتشر کرده ایم.

بوعذار تاکید می کند: می شد بهترین استفاده را در دوران کرونا داشته باشیم و با تولید نمایش هایی که جنبه آموزشی داشتند، به فرهنگ سازی در زمینه کرونا بپردازیم چراکه تئاتر خیابانی بی واسطه ترین هنر است و می تواند نقش بسیار پررنگی در آگاهی بخشی به عموم مردم داشته باشد ولی همه این فرصت ها را از دست دادیم.

او با ابراز تاسف از اینکه بسیاری از مدیران فرهنگی درک درستی از وضعیت عمومی جامعه ندارند، می افزاید: آنها بیشتر به فکر آمار و ارقام و بیلان کاری هستند و دغدغه فرهنگ ندارند.

بوعذار تاکید می کند: تئاتر خیابانی در دنیا تعطیلی شدنی نیست و در بسیاری از مراکز عمومی همچون پارک ها، ایستگاه های مترو، مکان های گردشگری، اردوها و پادگان ها و ... اجرا می شود ولی در کشور ما بدبختانه به جشنواره ها محدود شده و از رسالت اصلی خود که ارتباط هرچه نزدیک تر با عموم مردم است، دور شده است.

او که دبیری همایش ملی راهیان نور را در خوزستان بر عهده دارد، در پایان می گوید: جایگاه تئاتر خیابانی نه از سوی مدیران رعایت می شود و نه هنرمندان در حالیکه کار تئاتر خیابانی به مراتب سخت تر از تئاتر صحنه ای است.

پول نمی خواهیم، عدالت هنری را رعایت کنید!

سید سوران حسینی دیگر نمایشگر خیابانی که در کردستان فعالیت می کند، هم می گوید: وضعیت تئاتر خیابانی قبل و بعد از کرونا تفاوت چندانی نکرده است. هرچند در دوره کرونا جشنواره ها محدودتر و درآمد نمایشگران خیابانی کمتر شد.

او که در دوران کرونا ناچار شده مدال طلای خود را که جایزه او از جشنواره عراق بوده بفروشد، ادامه می دهد: حتی یک مسئول نپرسید چرا مدالت را فروختی؟! بعد از کرونا یک نفر از سوی مرکز هنرهای نمایشی به عنوان مسئول رسیدگی به خسارت ها معرفی شد ولی نه عملکردی دیدیم و نه نتیجه ای.

حسینی که خود را هنرمندی مستقل می داند، تاکید می کند: ما از وزارت ارشاد پولی نمی خواهیم ولی عدالت هنری را در اجراها، جشنواره ها و بودجه های تولید رعایت کنند. این انتقاد هست که چرا گروه های تئاتر در استان ها کمتر از گروه های پایتخت امکان کار پیدا می کنند. بچه های شهرستان تا کی باید نادیده گرفته شوند؟

این کارگردان تئاتر خیابانی با تاکید بر جایگاه مهم این شاخه در فرهنگ سازی خاطرنشان می کند: تئاتر خیابانی ارزان ترین و مهم ترین وسیله برای آموزش فرهنگی است که دنیا برای آن سرمایه گذاری می کند. می شد در همین مقطع کرونایی بیشترین همکاری را وزارت بهداشت داشته باشیم و نمایش هایی آموزشی اجرا کنیم ولی ما همه چیز را مناسبتی و جشنواره ای کرده ایم و اصل موضوع را فراموش کرده ایم.

حسینی با اشاره به یکی دیگر از تفاوت های تئاتر خیابانی و تئاتر صحنه ای ادامه می دهد: ما گیشه نداریم و اجراهای خیابانی با حمایت دولت صورت می گیرد ولی وقتی بخش دولتی خیلی سرسری با بودجه ما برخورد می کند، معلوم است که گروه نمایشی هم کاری با کیفیتی پایین می سازد و همه اینها سبب شده تعریف نادرستی از تئاتر خیابانی ارایه دهیم اما اگر حمایت صحیحی انجام شود، گروه اجرایی هم اجرای با کیفیتی ارایه می دهد و طبیعتا مخاطب هم بیشتر استقبال می کند.

او در پایان ابراز امیدواری می کند که هنرمندان با وجود اختلاف نظرها کنار یکدیگر بایستند و تئاتر خیابانی را به جایگاه درست خود برسانند.

منبع : خبرگزاری ایسنا

لینک خبر :‌ برخط نیوز
مصطفی بوعذار نویسنده وکارگردان تئاتر خوزستان معتقد است انحصاری بودن، مشکل اصلی تئاتر خیابانی است و خرد جمعی جایی در تصمیمات کانون تئاتر خیابانی مرکز ندارد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱

مصطفی بوعذار نویسنده وکارگردان تئاتر خوزستان در گفتگو با خبرنگار ایلنا، به مفاد نامه اعتراضی 280 هنرمند تئاتر خیابانی خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره کرد و با اشاره به یکی از بندهای اعتراضی آن نامه مبنی بر عدم رعایت مفاد اساسنامه در ساختار کانون تئاتر خیابانی کشور تشریح کرد: در اساسنامه قید شده که باید همه تصمیمات کانون تئاتر خیابانی کشور بر اساس رای شورای پنج یا هفت نفره باشد ولی ما شاهد تک محوری هستیم و خرد جمعی جایی در تصمیمات کانون تئاتر خیابانی مرکز ندارد .

بوعذار ادامه داد: این مساله برای همه هنرمندان به وضوح در سال های اخیر مشخص شده و شاهد تک روی، رفتارهای سلیقه ای و تصمیم های غیر کارشناسی در عرصه تئاتر خیابانی بوده ایم. در این چند سال به هرحال اعتراض هایی از سوی هنرمندان شده بود اما برای اولین بار است که هم گرایی و اتحادی نسبی، شکل گرفته که هنرمندان کشور با هدفی مشترک برای احقاق حقوق خودشان اقدام کنند؛ برای نگارش بندهایی که در این نامه اعتراضی خطاب به وزیر آمده، فکر و اندیشیده شده تا بتواند حداقل توجه مدیران و سیاست گذاران اصلی را جلب کند که تئاتر خیابانی نیازمند توجه، نظارت و حمایت است .

دبیر جشنواره های تئاتری خوزستان در پاسخ به این سوال که نهادهای صنفی برای تئاتر خیابانی در کشور به ویژه خوزستان چقدر قدرت دارند و تاثیرگذارند؟، گفت: در خوزستان هنوز نهادهای صنفی تعریف نشده اند و علیرغم وجود سمن های مختلف و جریان های خودجوش مردمی، متاسفانه نهادهای صنفی برای هنرمندان نداریم و این خلاءیی بزرگ محسوب می شود.

بوعذار ادامه داد: اینجا برخی افراد و شخصیت ها بر اساس تجربه، دانش و اندوخته هایی که دارند به مطالبه گری به صورت فردی می پردازند . اگر به نهادهای صنفی مان قدرت و پر و بال بدهیم، آنها را بشناسانیم و جایگاه شان را در سیستم حاکمیتی تعریف کنیم قطعا می توانیم به نتایج مطلوبی هم برسیم اما متاسفانه در این بخش دچار خلل هستیم. یا از طرف خود هنرمندان برای تشکیل نهادهای صنفی پا پیش نگذاشته ایم یا چراغ سبز و حمایت و هدایتی از سوی نهادها و سیستم های اداری رخ نداده که به سمت تثبیت نهادهای صنفی برویم و در نتیجه مطالبات در قالب آنها مطرح شود.

او خاطرنشان کرد: در اغلب استان ها، این چهره ها و افرادند که به مطالبه گری می پردازند نه نهادهای صنفی. چون حرف این فرد را بر اساس سبقه یا تجربه ای که از او می شناسند می پذیرند یا نقد می کنند. اما نهادی صنفی که حاصل جمع شدن تعداد کمی از هنرمندان بوده و موجه و معتبر هم باشد، باید این مراحل را بگذارند که وقتی حرفی می زند و بیانیه ای می دهد، جامعه حرفش را بپذیرد. ولی متاسفانه ما هنوز به این سمت حرکت نکرده ایم.

دبیر همایش ملی تئاتر خیابانی راهیان نور و سوگواره ملی تئاتر خیابانی اربعین حسینی همچنین یکی از مشکلات اصلی تئاتر خیابانی را انحصاری بودن اش خواند و گفت: کانون تئاتر خیابانی کشور که در تهران مستقر و با نظارت اداره کل هنرهای نمایشی در حال فعالیت است فقط به صورت انحصاری در تهران و حتی آنجا هم باز به شکل حلقه بسته تری به صورت دورهمی اداره می شود.

بوعذار ادامه داد: در صورتی که این کانون هیچ برنامه مدون و چشم انداز مشخصی برای تئاتر خیابانی کلِ کشور ندارد و در حلقه بسته افرادی مشخص در پایتخت محاصره شده ؛ در صورتی که تئاتر، فقط تهران نیست و شهرستان های دیگر هم بسیار فعال اند.

او با تاکید بر اینکه هنرمندان اگر در جایی سکوت می کنند، سکوت شان از روی نجابت شان است گفت: مدیران فرهنگی کشور باید صدای مطالبات و اعتراض ها را بشنوند و پاسخگوی نیازهای هنرمندان باشند. مدیران فرهنگی به ویژه شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون هنری ایشان، تا دقیقه نود که دولت تدبیر و امید روی کار است باید پاسخگوی مطالبات هنرمندان باشند .

این داور جشنواره های استانی خوزستان و رویدادهای ملی تاکید کرد: هنرمندان در این برهه دیگر سکوت نمی کنند و پای کارند و جلسه گذاشته و پیگیرند تا نتیجه حاصل شود و برای احقاق حقوق شان مطالبه گری می کنند.

بوعذار با اشاره به اینکه مدیرکل هنرهای نمایشی کشور چندی پیش با هنرمندان جلسه ای گذاشته و قول همکاری و پیگیری و اعلام نتیجه را در عرض یک هفته داده بود، گفت: متاسفانه وعده ای بیش نبود و دریغ از اعلام نتیجه حتی منفی از آن جلسه به هنرمندان.

او در پایان خاطرنشان کرد: ما نقدهایی جدی به سیاست گذاری های اداره کل هنرهای نمایشی و معاونت هنری داریم و امیدواریم اهم مطالباتی که در این نامه اعتراضی خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کرده ایم مورد توجه و رسیدگی قرار بگیرد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کار ایران
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰ سایت های دیگر : بولتن نیوز

مجید امرایی کارگردان تئاتر درباره تئاتر خیابانی به خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، گفت: تئاتر خیابانی یا به تعبیری تئاتر بیرونی یا فضای باز؛ کهن ترین گونه نمایشی و ملی ترین مدل اجرای نمایش در ایران است. کما اینکه خیابان محلی نمادین برای اجرای این گونه نمایشی است و اجرای آن در هر مکان و زمانی قابل تفسیر است. همچنین نگاه تزئینی به تئاتر خیابانی ضربه ی مهلکی است که ظرف این سال ها با سو مدیریت به این گونه ی نمایشی زده شده است.

وی درباره مهم ترین مشکلات تئاتر خیاانی اظهار کرد: نبود برنامه ریزی مدون در تمام حوزه ها اجرای عموم، آموزش، پژوهش، جشنواره ها، مبادلات بین المللی، عدم تخصیص بودجه برای تولید، ایجاد فضا های نمایشی در سطح شهر و عدم تعامل با سازمان های مرتبط برای جذب حمایت مادی و معنوی از مهمترین مشکلات تئاتر خیابانی در ایران است.

امرایی با اشاره به ضربه جبران ناپذیر به تئاتر درباره رضایت اهالی هنر از تئاتر خیابانی عنوان کرد: اینکه مدیریت فرهنگی و هنری تئاتر ظرف این سال ها تلاش می کند تئاتر خیابانی و فعالان این عرصه را به عنوان جنس بدل و هنر سطحی به جامعه معرفی کند ضربه جبران ناپذیری به تئاتر ملی است. این در حالی است که تئاتر خیابانی قادر است رضایتمندی بالایی را هم برای فعالان و هم عموم جامعه کسب کند.

وی در ادامه توضیحی درباره ابعاد دیگر تئاتر خیابانی خاطر نشان کرد: تئاتر خیابانی، ابزاری برای کسب رضایتمندی عمومی، آموزش گفت وگو به جامعه، نقد اجتماعی قدرت، مبارزه با فساد، گسترش آیین نوع دوستی، ترویج رفتار های مشارکتی، بالا بردن حس تعامل اجتماعی، جهت بخشی به افکار دچار تردید و در نهایت آیین مهر ورزی و آرامش و آسایش جامعه است که متاسفانه تاکنون کمتر به این ظرفیت ها توجه شده است.

امرایی با اشاره به ویژگی افراد فعال در حوزه تئاتر خیابانی مطرح کرد: فعالان تئاتر خیابانی ایثارگران هنر ملی این سرزمین هستند که ایثار اجتماعی را به بهترین وجه ممکن درک و تفسیر کرده اند. نمایشگر خیابانی کم توقع، کم هزینه و سخاوتمند است. آجر به شکم بسته و دغدغه ی فرهنگ مردم و جامعه را دارد.

بیشتر بخوانید:

اجرای تئاتر خیابانی منحصر به جشنواره است/ هیچ حمایتی از این سبک نمی شود

وی با بیان اینکه مطالبات هنرمندان انباشته شده است ادامه داد: اینکه چرا قدر هنرمندان این حوزه دانسته نمی شود سوال بی پاسخی است که ظرف ده سال گذشته به مطالبات انباشته شده نمایشگران خیابانی اضافه شده است. هنرمندانی که با کمترین حمایت مادی و معنوی بیشترین بهره فرهنگی را به جامعه می رسانند چرا باید مورد بی مهری قرار گیرند؟ چرا رشته ی دانشگاهی این هنر بومی ایجاد نمی شود؟ چرا مراکز پژوهشی و تحقیقی ریشه یابی نمی کنند که بدانند نمایش خارج از سالن در تاریخ فرهنگی بشر چه تاثیری داشته است؟

این کارگردان تئاتر با اشاره به تهدید جدی برای اجرای تئاتر یادآور شد: باید به مدیران گوش زد کرد که تئاتر خیابانی ابزار تزیین جشنواره ها نیست بلکه مایه ی فخر هنری تئاتر کشور است. در تمام جشنواره ها بیشترین مخاطبان، جذب تئاتر خیابانی هستند. چرا وزارت ارشاد از کمبود سالن که تهدیدی جدی برای اجرای مستمر تئاتر است به عنوان یک فرصت هنری استفاده نمی کند و به تئاتر خیابانی کم توجه هستند؟

وی افزود: به باور من درصد بالایی از نیرو های جوان و خوش فکر تئاتر را می توان به سمت تئاتر خیابانی هدایت کرد. همچنین از اندیشه های خلاقانه و فرهنگی آن ها بهره برد؛ ظرفیتی که مورد غفلت است. لازم به ذکر است تئاتر خیابانی هنر اجرایی سهل الوصول نیست که هر کم سوادی اجازه ی ورود به آن را داشته باشد.

امرایی درباره بی عدالتی نسبت به حوزه ی فرهنگی تاکید کرد: یک سوم جامعه ی آماری تئاتر ایران مدعی حوزه هنری در این عرصه هستند، اما بودجه ی حمایتی از تئاتر خیابانی به اندازه ی اجرای یک تئاتر در سالن اصلی تئاتر شهر تهران نیست و این یعنی بی عدالتی و عدم درک مدیریت برنامه ریزی در حوزه ی فرهنگی و هنری. باید توجه داشت تئاتر خیابانی محل داد و ستد اقتصادی برنامه ریزان هنری نیست به همین جهت نسبت به آن بی توجهی می شود.

وی در پایان سخنانش درباره راهکاری برای حل مشکلات تئاتر خیابانی تصریح کرد: عدم پاسخگویی به مطالبات اهالی تئاتر خیابانی ظرف ده سال گذشته به جایی رسیده است که اکنون یک تهدید جدی در حوزه هنر محسوب می شود. راهکار خروج از این بن بست در دستان برنامه ریزان فرهنگی است. نظام برنامه ریزی تئاتری کشور خانه تکانی می خواهد؛ زیرا نظم بخشی به آن باری به هر جهت شده است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ مهرصبا
کارگردان تئاتر گفت: نمایش های خیابانی هیچ وقت نتوانستند همچون اجرا های صحنه ای زمان و مکان مشخص برای اجراهایشان در نظر بگیرند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰

اعتمادآنلاین| پگاه معصومی کارگردان و بازیگر تئاتر درباره مشکلات تئاتر خیابانی، گفت: متاسفانه نمایش های خیابانی منحصرا در جشنواره ها اجرا می شود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، همچنین تعداد اندکی از مردم و اهالی تئاتر می توانند این نمایش ها را ببینند. پس بهتر نیست که این نمایش ها وارد محله ها، میادین و مناطق مختلف شهری شوند و به اجرا بپردازند؟ بنابراین مسئولان در مشاغل مختلف، می توانند این گروه ها را حمایت کنند که مجالی بیشتر برای دیده شدن آن ها فراهم شود. چراکه رسالت تئاتر خیابانی مردمی بودن آن است.

وی در ادامه درباره تفاوت تئاتر صحنه ای و خیابانی اظهار کرد: سال گذشته به دلیل شرایط کرونایی، حدود 10 جشنواره مختص نمایش های خیابانی برگزار شد، اما این نمایش ها از حمایت اجرای عموم در محله ها، خیابان ها و میادین باز مانده اند.

همچنین نمایش های خیابانی هیچ وقت نتوانستند همچون اجرا های صحنه ای زمان و مکان مشخص برای اجراهایشان در نظر بگیرند. در نتیجه این موضوع نشان می دهد که نمایش خیابانی از دید اهالی صاحب نظر و مدیران، بی نصیب بوده است.

معصومی درباره حمایت ارگان های متفاوت از تئاتر خیابانی تصریح کرد: سال های گذشته ارگان هایی همچون شهرداری، میراث فرهنگی، حوزه هنری و اداره ارشاد ارتباط نزدیکی با این گروه ها داشته اند، اما باز هم گروه های نمایش خیابانی نیاز به حمایت بیشتری دارند.

وی با اشاره به یکسان بودن تئاتر صحنه ای و خیابانی مطرح کرد: تئاتر صحنه ای و تئاتر خیابانی، هر دو یکی از ژانرهای تئاتری هستند.

عده ای در قالب بازیگر، نویسنده، کارگردان، آهنگساز یا نوازنده وغیره برای آن وقت می گذارند؛ بنابراین نمی توان گفت یکی بر دیگری ارجح تر و در اولویت است، اما در نمایش خیابانی به دلیل حجم کم دکور، فاقد طراحی نور و دیگر نکات، سبک تر از نمایش های صحنه ای است.

این در حالی است که نمایش صحنه ای را می توان در هر مکانی اجرا کرد؛ در نتیجه همین مسائل نمایش خیابانی را از تئاتر صحنه ای متمایز کرده است.

معصومی از فعالیت هنری خود در دوران کرونا گفت: سال گذشته دو نمایش خیابانی کار کردم. نمایش صلح آسمانی که در جشنواره سردار آسمانی پذیرفته شد.

همچنین کارگردانی نمایش پروانه های منتظر به نویسندگی فرزاد لباسی را بر عهده داشتم. نمایش پروانه های منتظر در جشنواره بین المللی تئاتر مقاومت نیز شرکت داده شد.

این کارگردان تئاتر در پایان گفت: در این مدتی که چتر ویروس منحوس کرونا بر سر تئاتر در هر دسته و شاخه ی آن افتاده است، امیدوارم هنرمندان بیش از پیش مورد حمایت قرار گیرند. زیرا حرفه ی اصلی خیلی از هنرمندان فقط تئاتر است و از این طریق امرار معاش می کنند.

لینک خبر :‌ اعتماد آنلاین
افضلی مدیرعامل بنیاد رودکی گفت: بنیاد رودکی برای اجرای برنامه های فرهنگی و هنری در راستای گسترش روابط دو کشور ایران و چین آمادگی دارد.

به گزارش خبرگزاری فارس، وبینار پنجاهمین سالگرد اتحاد دوستی ایران و چین با شرکت برخی از مسوولان فرهنگی دو کشور به میزبانی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

در این وبینار که با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در چین برگزار شد، مدیران حوزه موسیقی وزارت فرهنگ چین، محمد اله یاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران، مهدی افضلی مدیرعامل بنیاد رودکی، رایزن چین در ایران، دبیر دوم سفارت چین و کارشناس حوزه فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی حضور داشتند و زمینه فعالیت های فرهنگی بین ایران و چین بررسی شد.
در ابتدا محمد اله یاری مدیرکل دفتر موسیقی با تاکید بر دیپلماسی فرهنگی گفت: فعالیت های فرهنگی بین المللی با تعامل کشورها و نهادها محقق می شود و در این زمینه می توان از موسیقی که زبان مشترک به شمار می رود، استفاده کرد.

مدیرکل دفتر موسیقی درباره توسعه همکاری با چین گفت: این دو کشور می توانند با برگزاری هفته مشترک موسیقی به گسترش روابط وسعت ببخشند و عرصه فرهنگ و هنر نقش بسیار مهمی در تقویت روابط دو ملت و دو کشور ایفا کند.

او ادامه داد: در ایران جشنواره های متفاوتی برگزار می شود که یکی از آنها جشنواره بین المللی موسیقی فجر است که هرساله به صورت منظم برگزار شده و میزبان چهره های معتبر بین المللی فراوانی تا به امروز بوده و می تواند محفل مناسبی برای هنرمندان کشور چین نیز در این بخش باشد.
وی افزود: ایران دارای دو ارکستر ملی و سمفونیک است که این ارکسترها زیر نظر بنیاد رودکی به عنوان یکی از مهمترین مراکز فرهنگی و هنری ایران است، اداره می شوند. برگزاری اجرای مشترک و یا ساخت سمفونی توسط ارکسترهای دو کشور از جمله برنامه هایی است که می تواند مورد بررسی کارشناسی قرار گیرد.

او در پایان نیز گفت: نمایش آثار فرهنگی و هنری کمک می کند تا مردمان دو کشور بیش از پیش با فرهنگ یکدیگر آشنا شده و در نتیجه تعاملات فرهنگی و هنری نیز بین دو کشور بیشتر شود.

مهدی افضلی مدیرعامل بنیاد رودکی در ادامه گفت: چنانکه که گفته شد بنیاد رودکی از مراکز مهم فرهنگی و هنری است و دارای زیر مجموعه های متعددی از جمله برج آزادی ، تالار وحدت، رودکی و فردوسی است.
او ادامه داد: برج آزادی یکی از دو نماد معروف و اصلی تهران و یکی از جاذبه های گردشگری اصلی شهر تهران است که هر سال گردشگران داخلی و خارجی بسیاری برای تماشای آن به میدان آزادی مراجعه می کنند. این برج دارای سالنی با ظرفیتی 300 نفری برای برگزاری برنامه های مختلف فرهنگی و هنری است.

وی افزود: بنیاد رودکی برای اجرای برنامه های فرهنگی و هنری در راستای گسترش روابط دو کشور آمادگی دارد.
در پایان این جلسه در حوزه ارتباط هنری پیشنهادات و نظراتی ارائه و مقرر شد کارگروهی برای پیگیری و بررسی کارشناسی و تخصصی پیشنهادات تشکیل شود. و مقدمات عقد تفاهم نامه هنری بین دو کشور فراهم شود.از جمله مفاد این تفاهم نامه همکاری مشترک ارکستر سمفونیک دو کشور،حضور هنرمندان موسیقی دو کشور در جشنواره های موسیقی کشور میزبان، ساخت و اجرای قطعات موسیقایی مشترک خواهد بود.
******************

معاون امور هنری: موازی کاری ها هنر را به چالش می کشد

سیدمحمد مجتبی حسینی با تاکید بر تعیین و نامگذاری شعار سال 1400 از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی با عنوان تولید؛ پشتیبانی ها، مانع زدایی ها ، گفت: این موضوع بیانگر این است که جهش تولید برای رونق هرچه بیشتر آن باید سال جاری با حمایت همه جانبه وبا رفع موانع، با همدلی، همکاری و تلاش مضاعف وبا ریل گذاری درست اقتصادی به سمت تولید حرکت کنیم.

*هنر از هر منظری یک فرصت مغتنم است

وی با بیان اینکه هنر ظرفیت های فراوانی دارد که در جنبه های گوناگون می تواند مورد توجه قرار گیرد و زمینه های توسعه آن فراهم شود، ادامه داد: بی شک رشد و توسعه هنر همه جنبه های جامعه و در حوزه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و تعامل و ارتباط بین المللی موثر است.

به گفته حسینی، اگر به هنر با همه جوانب و مختصاتش درست و دقیق نگاه شود، مسیرهایی را برای جامعه هموار می کند.

معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با ذکر این نکته که در واقع هنر یک فرصت است و ضرورت دارد از هر منظر سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به عنوان یک فرصت دیده شود، تصریح کرد: هنوز هنر به عنوان یک فرصت ارزشمند و پویا در همه جنبه ها باور نشده یا بهره مندی از این فرصت به درستی انجام نشده است.

*موازی کاری ها هنر را به چالش می کشد

حسینی اظهار داشت: از طرفی موازی کاری ها، تعدد نهادها، کم توجهی در اختصاص اعتبار و تسهیل قوانین و مقررات هنر را با چالش مواجه کرده و حتی تصویر غیرواقعی از آن ارائه کرده است.

هنر امروز ما ثروتی ارزشمند است که می تواند در حوزه های توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه نقش موثری ایفا کند اما حمایت و پشتیبانی لازم و کافی از هنر انجام نشده است.

به گفته وی، نیروی انسانی فراوان خلاق و فعال یکی از داشته های گرانقدر هنر ایران است که متناسب با آنان بسترها و امکانات فعالیت هنری فراهم نشده است و این استعدادهای هنری جوان امکان بروز خلاقیت های خود را چنانکه باید نمی یابند. در واقع می توان گفت پشتیبانی ها و حمایت های لازم بر اساس مطالعه و پیمایش دقیق از هنر انجام نشده است.

معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سوی دیگر شرایطی در ارتباط باهنر در جامعه ما وجود دارد که موجب کندی حرکت جریان هنر می شود و می توان از آنها با عنوان مانع نام برد.

تعدد نهادهایی که خود را سیاستگذار هنر می دانند موجب می شود اطمینان و انسجام در فعالیت های هنری آسیب ببیند، در حالی که بر اساس قانون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سیاستگذار و ناظر بر فعالیت های هنری است و لازم است با سیاستگذاری های منسجم فعالیت ها دنبال شود اما گاهی تعدد نهادهایی که سیاستگذاری و نظارت می کنند در حالی که چنین وظیفه و اختیاری ندارند، می تواند مانعی برای فعالیت های هنری شود.

*توسعه وتقویت اقتصاد هنر با تسهیل کسب و کارهای هنری و تشکیل نظام صنفی

معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به ظرفیت های مهم هنر در حوزه اشتغال، اقتصاد و نیاز ایجاد زمینه های قانونی برای آن، تاکید کرد: همکاری نهادها و بسترهای مناسب در کنار تدوین و تصحیح قوانین و قواعد متناسب با شرایط امروز، تسهیل کسب و کارهای هنری، ثبت مشاغل هنری و تشکیل نظام صنفی هنر می تواند توسعه و اقتصاد هنر را تقویت کند.

حسینی در ادامه هنر را فرصتی مغتنم برای رشد و توسعه همه جنبه های جامعه در حوزه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، ارتباطات، تعاملات بین المللی دانست و اظهار داشت: امروز مقوله هنر ثروتی ارزشمند به شمار می رود که می تواند در توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و دیگر جنبه های جامعه نقش موثری ایفا کند اما حمایت و پشتیبانی لازم و کافی از هنر انجام نشده است و نیاز است که این مهم بیش از پیش مورد لطف و عنایت قرار گیرد.

معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین تصریح کرد: کمبود اعتبار هنر و اینکه این اعتبار در نهادهای مختلف بدون توجه به اولویت ها و ضرورت های هنر صرف می شود، رویدادها و جشنواره های فراوانی که تعدادی از آنها کارکرد و تاثیری برای هنر ندارند هم بر پویایی هنر موثر است.

حسینی در ادامه یکی از ضرورت های هنر را تدوین یا تصحیح قوانین و قواعد برای تسهیل فعالیت های هنری از جمله حوزه اقتصاد و کسب و کارهای هنری عنوان کرد و اظهار داشت: هنر ظرفیت مهمی در حوزه اشتغال و اقتصاد دارد و اگر زمینه های قانونی، همکاری نهادها و بسترهای مناسب فراهم شود، می تواند اشتغالزایی کند و در حوزه اقتصاد هنر نیز رونق قابل توجهی را شاهد باشیم.

به گفته وی، در کنار تدوین و تصحیح قوانین و قواعد متناسب با شرایط امروز، تسهیل کسب و کارهای هنری، ثبت مشاغل هنری و تشکیل نظام صنفی هنر می تواند توسعه هنر و اقتصاد هنر را تقویت کند.

*تحقق آینده امید بخش و روشن برای هنر ایران

معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه، سرزمین ما میراث تاریخی فرهنگی و هنری ارزشمندی دارد که در جهان نیز فرهنگ و هنر ایران شناخته شده است، تاکید کرد: امروز در کشور ما با چنین پیشینه هنری، استعدادها و توانمندی های انسانی و خلاقیت های هنری یک فرصت ارزشمند است که سیاستگذاری مشخص و روشن در نهاد متولی یعنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، هماهنگی نهادها با سیاست های این وزارتخانه بر اساس قانون، افزایش اعتبار هنر و صرف اعتبار برای توسعه هنر بر اساس اولویت ها، ایجاد زمینه های قانونی و اجرایی برای رونق کسب و کارهای هنری و اقتصاد هنر و همچنین ارائه شایسته هنر ایران در عرصه بین المللی می تواند از این فرصت آینده ای امیدبخش و روشن برای هنر ایران محقق کند.

*ادامه راه هنر با آغاز اقدامات مناسب

حسینی خاطرنشان کرد: معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دو سه سال اخیر با تدوین سند توسعه اقتصاد هنر که نیازمند بررسی و تصویب در مراجع بالادستی است، طرح شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر که فرصتی برای بیان خلاقیت های هنری همچنین تقویت کسب و کارهای هنری در شهرهای مختلف است و رصد و بررسی جشنواره ها و رویدادهای هنری برای ساماندهی رویدادها اقداماتی را در این مسیر آغاز کرده است و بی تردید همراهی نهادها و دستگاههای دیگر می تواند شرایط مناسب تری را برای ادامه راه هنر فراهم کند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
محمد معتمدی خواننده موسیقی ایرانی ضمن اشاره به فرازونشیب های حضور خود در جریان موسیقی از سازوکار مدیریتی حاکم بر موسیقی ایران انتقاد کرد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰

دریافت 22 MB

خبرگزاری مهر -گروه هنر-علیرضا سعیدی: محمد معتمدی از خوانندگان مطرح موسیقی ایرانی است که در سال های اخیر تلاش داشته کاراکتری متفاوت از آنچه در دهه های پیشین از هنرمندان حوزه موسیقی می شناختیم، از خود ارائه دهد. شخصیتی که ضمن اتکا بر توانمندی های موسیقایی در مواردی کارکرد اجتماعی هم پیدا کرده و او را تبدیل به یکی از هنرمندان پرحضور در فضای رسانه ای کرده است.

معتمدی به واسطه کسب این شهرت و جایگاه علاوه بر حضور در برنامه های مختلف تلویزیونی، توانسته همواره به یکی از هنرمندان صاحب نظر برای گفتگوهای رسانه ای، تشریحی و تحلیلی به حساب آید، شرایطی که بی گمان بسیاری از هنرمندان و خوانندگان هم نسلش با وجود توانایی های عجیب و غریب فنی، قادر به هدایت و مدیریت آن نیستند.

این خواننده موسیقی ایرانی در بخش اول گفتگوی مشروح خود با خبرگزاری مهر ضمن ارائه توضیحاتی از روند فعالیت های موسیقایی خود طی روزهای کرونایی، به آسیب شناسی شرایط موجود موسیقی اصیل ایرانی در روزگار معاصر اشاره کرد و سپس به بیان نقطه نظرات خود درباره نفوذ موسیقی بی هویت و غیرفرهنگی در گوش شنیداری مخاطبان ایرانی به ویژه نسل نوجوان و جوان، نقش هنرمندان در این حوزه های فرهنگی و مرزبندی های میان خلاقیت و نوآوری در حوزه موسیقی ایرانی پرداخت.

این خواننده شناخته شده موسیقی ایرانی که طی سال های اخیر به همراه تعداد اندکی از هم صنفی هایش از جمله علیرضا قربانی، همایون شجریان، سالار عقیلی، حسین علیشاپور، وحید تاج، پوریا اخواص فعالیت های ثمربخشی را برای جذب مخاطبان و شنوندگان بیشتر موسیقی ایرانی به ویژه در رده های سنی نوجوان و جوان جامعه انجام داده، در بخش دوم و پایانی گفتگویش با گروه هنر خبرگزاری مهر درباره آسیب شناسی جریان مدیریت حوزه موسیقی به بیان نقطه نظرات خود درباره این شرایط و دیگر مسائل مبتلا به موسیقی کشور پرداخت که خواندنش با توجه به حال و هوای این سال های موسیقی کشور، خالی از لطف نیست.

آنچه در ادامه می خوانید بخش دوم از گفتگوی مشروح خبرگزاری مهر با محمد معتمدی این خواننده صاحب سبک موسیقی ایرانی است؛

* یکی از موارد مهمی که در بخش اول گفتگو به آن اشاره شد، بحث بی ساز و کاری در جریان فعالیت ها و تولیدات موسیقی ایران است که طی سال های اخیر درباره آن توسط هنرمندان حوزه های مختلف موسیقی، نهادها و البته مجموعه های مرتبط با این جریان صحبت ها و نظرات زیادی در رسانه ها و نشست های تخصصی منتشر شده، فرآیندی که در مقاطع مختلفی موجب واکنش های تندی هم از سوی چهره های مطرح شد؛ تصور می کنید فارغ از اما و اگرهای همیشگی که در فرآیند تولید، بازاریابی و سیاستگذاری مدیریت فرهنگی کشور در بخش های کلان آن وجود دارد، چه سرفصل ها و رویکردهایی موجب پدید آمدن این الگوهای مدیریتی در حوزه موسیقی کشور می شود؟

البته من همواره در تلاشم که مواضع تندی نداشته باشم، ولی اینها به اعتقاد من مواضع تندی نیستند، اینها مواضعی است که واقعاً از سر دلسوزی است. زیرا وقت هایی هست که آدمی پیرامون یک موضوع دلسوزی های زیاد دارد، اما پیش خودش می گوید: اگر لحن موضع تغییر کند و این موضع با صدای بلندتری گفته شود شاید توجه بیشتری به این معضل شود. وگرنه همین مسائلی که شما به عنوان ناملایمات یا فاجعه در حوزه موسیقی نام می برید، در همین چند ساله اخیر هم بسیاری از بزرگواران و هنرمندان صاحب درجه حوزه موسیقی و هم بنده، در مصاحبه ها و گفتگوهای متعدد درباره آنها حرف زدیم اما متاسفانه نتیجه چندانی نداشته است.

ببینید ما یک سری خسارت هایی فیزیکی مانند بمباران، سیل، زلزله، آتش سوزی و مسائلی از این دست داریم که شما به عنوان یک شهروند آنها با را چشم می بینید. اما قطعاً خسارت فرهنگی را با چشم نمی توان دید و همه کَسی هم این قدرت را ندارد که تشخیص بدهد این خسارت فرهنگی یعنی چه و اساساً چه اتفاق بدی در حال افتادن است؟ به هر حال بسیاری از ما متوجه این شدیم که این خسارت فرهنگی اتفاق افتاده و نمود خود را هم در روابط خانوادگی، روابط فرهنگی، روابط اجتماعی، آداب و رسوم و اعتقادات نشان داده است. شرایطی که چه بنده و چه بسیاری از بزرگان عرصه فرهنگ و هنر اینها را بارها گوشزد کردند اما متاسفانه گوش شنوایی نبود.

الان هم می دانم که اگر تدبیر جدی تری در این زمینه اتخاذ نشود قطعاً ما دچار آسیب های زیادی به ویژه در حوزه موسیقی خواهیم شد چرا که همه می دانیم موسیقی چقدر حوزه تاثیرگذاری می تواند باشد. کما اینکه همیشه بر این باور بوده و هستم که آدم ها و افراد یک جامعه شبیه موسیقی می شوند که مشغول گوش دادن فرهنگ آن موسیقی هستند.

*البته به اعتقاد من بسیاری از مردم و مخاطبان شبیه آن موسیقی که به آن اشاره کردید، شدند. نمود آن هم تسلط بی چون و چرای موسیقی های بدون هویت و نشات گرفته از ابتذالی است که در فضای مجازی، فارغ از مزیت ها و امتیازات این بسترها اتفاق افتاده و من مایلم از نگاه یک خواننده مهم این روزگار بدانم که مقصر اصلی این رویکرد شنیداری چه افراد یا چه مجموعه هایی هستند؟ آیا در میان جامعه هنرمندان، جامعه تهیه کنندگان، دولت ها و مدیریت های متغیرش می توان به نقطه ای دست پیدا کرد که قصور یکی بر دیگری ارجحیت داشته باشد؟

به اعتقاد من در این شرایط، سه ضلع هنرمندان، حاکمیت و مردم مقصر هستند و اگر بخواهیم اینگونه ارزیابی کنیم که کدامیک بیشتر از بقیه مقصر بوده، باید بگویم اگر بخواهیم عادلانه و منطقی به ماجرا نگاه کنیم و چنین رویکردی داشته باشیم که نظر ما خوشایند کسی نباشد، من مقصر اصلی را هر سه ضلع می دانم که به یک اندازه مقصر بودند. البته ممکن است یک باوری هم در جامعه ما وجود داشته باشد که همه تقصیرها به گردن حاکمیت بیندازیم، که اگر چنین رویکردی داشته باشیم به اعتقاد من فرار از مسئولیت است. زیرا منِ محمد معتمدی هم به عنوان یک فرد در جامعه و هم به عنوان یک هنرمند در آنچه به عنوان یک وظیفه فرهنگی و شهروندی به عهده داشتم خطا و کوتاهی کردم که می تواند از جهات مختلفی مورد بررسی قرار گیرد.

داستان ما در حوزه موسیقی که هنرمندان، مردم و دولتمردان را با چالش مواجه ساخته، حکایت همان داستان معروف انگور مولاناست که ما در حوزه موسیقی با اختلافات و شرایط مختلف و متفاوت بیانش می کنیم بنده معتقدم در این شرایطی که می توانیم به نقد چنین فرآیندی که شما به آن اشاره داشتید، بپردازیم باید گفت که کوتاهی نقش حاکمیت در انجام وظایف فرهنگی خود بیشتر از هنرمند و مردم جامعه نمود پیدا کرده و تاثیرات بیشتری هم دارد. در این راه اگر ما به عنوان هنرمند هم بخواهیم نقش سازنده ای ایفا کنیم، زمین بازی نداریم. ما دائم ادعا می کنیم که باید فلان کار و بهمان کار در حوزه موسیقی انجام پذیرد، اما وقتی من به عنوان یک خواننده ای که بیشتر از بیست سال است در حوزه موسیقی فعالیت می کند، اما محلی مستقل برای عرضه درست آثارش و تقدیم آن به مردم ندارد، پس چطور می توانم به شیوه ای درست و منطقی به اشاعه فرهنگ شنیدن موسیقی خوب به مردمم عمل کنم؟

شما مطمئن باشید که بنده و همکارانم در این سال ها بسیار دغدغه مندتر از آنچه تصورش را بکنید، دغدغه فرهنگی داشتیم، دغدغه هایی که به اعتقاد من با وجود تصوری که می شوند، همسو با دغدغه های فرهنگی حاکمیت است. منتها تصور می کنم داستان ما در حوزه موسیقی که هنرمندان، مردم و دولتمردان را با چالش مواجه ساخته، حکایت همان داستان معروف انگور مولاناست که ما در حوزه موسیقی با اختلافات و شرایط مختلف و متفاوت بیانش می کنیم. من همچنان معتقدم اگر ما امکانات و زمین بازی داشتیم واقعاً می توانستیم جریان و قطار موسیقی را به جایی ببریم که خیلی بیشتر از آنچه اتفاق افتاده، منطبق با خواست و اراده یک جامعه فرهنگی در کشور ایران باشد. منتها باید پذیرفت اهالی موسیقی امکان حضور در عرصه فرهنگ سازی را ندارند.

* و البته از حق هم نگذریم که در میان اهالی موسیقی چشم و هم چشمی ها و اختلافات بسیار زیادی وجود دارد که مانع از رشد چنین رویکردی که شما به آن اشاره کردید، شد؟ فضایی که باعث می شود که بسیاری از هنرمندان دغدغه مند در این حوزه عطای حضور و تاثیر در چنین فرآیندی را به لقایش بخشیده و بروند دنبال کار خودشان و یا حتی به موضوع مهاجرت فکر کنند؛ چارچوبی که مایلم بدانم آیا محمد معتمدی آن را تجربه کرده است؟

حضور هنرمندان در کشورهای دیگر پس از مهاجرت و ماجراهای مرتبط به آن را می توان در اشکال مختلفی بررسی کرد که اگر بخواهم درباره جزییات آن صحبت کنم وقت زیادتری می طلبد. اما در همین چارچوب می توانم به چند نکته اشاره کنم که فعالیت یک هنرمند در خارج از ایران به این شکل است که برخی از آنها به واسطه حضور تهیه کنندگان ایرانی برای مخاطبان ایران در خارج از ایران کنسرت می دهند. برخی هم هستند که به واسطه حضور کمپانی های بین المللی و همکاری مستمری که در این زمینه وجود دارد برای مخاطبان غیر ایرانی هم کنسرت می دهند. بعضی از هنرمندان هم هستند که در قالب نوازنده جذب برخی گروه ها و مجموعه های معتبر موسیقی خارج از کشور می شوند و همکاری شان به این شکل پس از مهاجرت آغاز می کنند. شرایطی که برای بسیاری از آنها نیز نتایج مثبتی داشته و توانسته اند همکاری های خوبی در این زمینه داشته باشند. اما من معتقدم اگر هنرمندی می داند که نوع موسیقی و آنچه ارائه می دهد، مخاطب خارجی ندارد، به طور حتم مهاجرت کار بسیار اشتباهی است. من با پیش آمدن چنین فرآیندی بر این باورم که مهاجرت این هنرمند فقط نوعی قهر یا اعتراض است که خودشان هم می دانند غیر از ایران مخاطب ندارند.

اما لطفاً یک نکته را بدانیم اغلب هنرمندانی که از ایران به کشورهای دیگر مهاجرت می کنند، قبل از مهاجرتشان خواسته زیادی ندارند، آنها فقط بستر و زمینه می خواهند که کارهای خود را انجام دهند. کارهایی که بسیاری از آنها ایده آل های فرهنگی داخل کشورمان است که حالا به گونه ای دیگر مطرح شده است. پس اگر خواننده یا هنرمندی در اینجا موسیقی درستی ارائه می داده اما در اینجا امکانات و ابزاری در اختیارش قرار نمی گرفته، این شرایط را حق خود می داند که به کشور دیگری مهاجرت کند. من اصلاً نمی گویم کار درستی است که مطمئنم ضررها و زیان های زیادی را متوجه هنرمندان خواهد کرد، اما این طبیعی است که در صورت رسیدن به این نتیجه، صدا اعتراض را با مهاجرت همسو کند.

* محمد معتمدی در این فرآیند تجربه ها و انگیزه های این چنینی داشته که او را از ادامه کار مایوس کند؟

من اصلاً آدم منفی بافی نیستم، الان هم نمی خواهم مدعی شوم که بسته به شرایط موجود می خواهم موسیقی را به طور کامل کنار بگذارم. نه قطعاً این طور نیست. ولی باید بگویم روند بازنشسته شدن خودم را شروع کردم، چون واقعاً خسته شده و توان دورانی را که 24 ساعته موسیقی کار می کردم، ندارم. من اکنون وارد دهه پنجم زندگی ام شده و جوان پرتاب و توان گذشته نیستم. من هم بریدم و خسته شدم چون معتقدم در حوزه مدیریت موسیقی کشورمان دیگر ساز و کاری وجود ندارد که حرف ها و پیشنهادات من و سایر همکارانم برایشان ارزشی داشته باشد.

البته همه مدیران همه حرف های شما را می شنوند و همه هم می گویند: چه نظرات درستی ؛ اما بعد این حرف ها، خداحافظی می کنند. نمی دانم چه شکلی است که همه موافق حرف های ما هستند اما بازهم هیچ چیزی اتفاق نمی افتد. چرا؟ چون ساختار دارای اشکال است و کسی هم نیست که این ساختارها را تغییر دهد. مثلاً در همین حوزه موسیقی هرچه دولت ها عوض می شوند این ساختارها هم عوض نمی شوند. یعنی همه شوراها و هیات امناها که بخش زیادی از ساختار موسیقی کشورمان را همین هیات امناها تشکیل می دهند، همانی هستند که بودند. یعنی همه حرف از تغییر می زنند اما بازهم هیچ اتفاقی نمی افتد. انگار این قطار در همین چارچوب می خواهد حرکت کند و تغییری هم نداشته باشد. من و همکارانم هم نمی توانیم مسیر این قطار را عوض کنیم چون نه زیرساختی برای این تغییر وجود دارد و نه کسی به نظرها و پیشنهادات ما اهمیتی می دهد.

من هم بریدم و خسته شدم چون معتقدم در حوزه مدیریت موسیقی کشورمان دیگر ساز و کاری وجود ندارد که حرف ها و پیشنهادات من و سایر همکارانم برایشان ارزشی داشته باشد می خواهم یک مثل برایتان بزنم. از همین تلفن همراهی که پیش شماست هر از چندگاهی از سوی کارخانه سازنده، پیامی برای به روزرسانی یا آپدیت دستگاه می آید و به شما اعلام می کند: آیا می خواهی الان به روز رسانی کنی یا بعداً؟ . این اعلام یعنی چه؟ این اعلام یعنی باگ ها و معایبی در نرم افزار دستگاه شما وجود دارد که یا استفاده کنندگان یا کارشناسان شرکت سازنده تلفن همراه آنها را در پروسه زمانی مشخص دریافت کرده و حالا در سر تاریخ مشخص با عیب یابی و اصلاح آنها از استفاده کنندگان می خواهند که با زدن گزینه آپدیت نسبت به رفع این معایب و به روزرسانی تلفن همراه خود اقدام کنند.

حالا پرسش من با ذکر این نمونه اینجاست. اینکه ما این همه در موسیقی اشکال داریم. اما واقعاً چه زمانی موسیقی مان را به روز رسانی کردیم؟ واقعاً آخرین آپدیت موسیقی ما در چه زمانی روی داده است؟ اساساً آیا نرم افزاری در موسیقی ما وجود دارد که بخواهیم آن را به روز رسانی کنیم؟ اصلاً تازه ترین آپدیت ما در فرهنگ و هنر ایران عزیزمان چه زمانی بوده است؟

آیا می دانیم همه مناسبات و زمین بازی و شکل بازی عوض شده؟ آیا به این موضوع فکر می کنیم که ما در این تغییر چه کرده ایم؟ اصلاً د راتاق فکرمان برای به روزرسانی برنامه ای داشته ایم؟ اصلاً اینکه دائم بگوییم فرهنگ و هنر ما نیازمند تغییر و دگرگونی و همه هم بابت این چارچوب ناراضی و ناراحت باشند، اما در اجرا و میدان عمل کاری نکنیم همه چیز خود به خود درست می شود؟ ما این همه نهاد و شورا داریم که می گویند وضعیت موسیقی در کشورمان خراب است. اما پرسش من این است که آیا اتفاقی را رقم زده ایم، آیا حداقل کاری کرده ایم که حتی بگوییم همین کار هم اشتباه بوده است و بابت همین هم خوشحال باشیم که کاری انجام دادیم؟

* آیا براساس همین نگرش فکری است که وارد رویدادهای مهمی چون جشنواره موسیقی فجر نمی شوید؟ به هر حال جشنواره ای چون جشنواره فیلم فجر اگر نگوییم به طور کامل اما بخش زیادی از ساز و کار تولیدات سینمایی ایران در طول سال را تعیین می کند، یا در جشنواره تئاتر فجر شرایط به گونه ای رقم خورده که بخش زیادی از هنرمندان فعال این عرصه چه در گذشته چه در دوران فعلی این رویداد را به رسمیت شناخته و آن را محملی برای ورود به گستره بیشتری از آنچه در آن فعالیت می کنند، می پندارند. شرایطی که متاسفانه در جشنواره موسیقی فجر غیر از یکی دو مورد آنچنان که باید مورد وثوق هنرمندان موسیقی نیست و فضا را به سمت و سویی برده که شاید ریشه در صحبت های شما داشته باشد.

من اعتقاد دارم جشنواره موسیقی فجر به طور کلی در یک بستر سنتی و قدیمی جریان موسیقی اداره می شود، شرایطی که واقعاً حضور در این رویداد را برای هنرمندان سخت می کند و شاید به جهت همین نگاه و نگرش مدیریتی است که نمی تواند موفقیت کسب کند. من بر این باورم این رویداد باید با مشارکت بخش خصوصی برگزار شود چرا که اکنون فضای حرفه ای فعالیت های موسیقایی در همه گونه های آن به شکلی است که در رویداد مهمی چون جشنواره موسیقی فجر فضاهای مشارکتی و مدیریتی جدیدی تجربه شود که بتواند هم تراز با دیگر جشنواره های ملی حرکت کند.

وقتی یک هنرمند انگیزه حضور در جشنواره موسیقی فجر را پیدا می کند، چه مفهومی دارد؟ به طور حتم این انگیزه برای برگزاری کنسرت است. ولی وقتی هنرمند و گروه شرکت کننده حرفه ای می بیند همان کنسرتی را که در جشنواره با بلیت مثلاً 20 هزار تومانی پیش روی مخاطبان قرار می دهد، در طول سال و ایام خارج از جشنواره با قیمت بلیت 100 هزار تومان به فروش می رساند، طبیعتاً برای اینکه ظرفیت فروش بلیتش را برای یک فصل کاری از بین نبرد، در جشنواره شرکت نمی کند، زیرا بخش مالی جشنواره حتی پاسخگوی یک پنجم دستمزد گروه و هنرمند نیست. بنابراین طبیعی و منطقی است که به همین یک دلیل انگیزه ای برای حضور در جشنواره نداشته باشد. بهبود نسبی چنین شرایطی نیازمند یک مدیریت درست است و شما اطمینان داشته باشید اگر چنین مدیریتی در ساختار جشنواره وجود داشته باشد، قطعاً هنرمندان شناخته شده و مطرح نیز در این رویداد حضور پیدا می کنند.

کم کم به فکر بازنشستگی هستم و می خواهم زندگی ام را از موسیقی مستقل کنم. نه اینکه خسته شده باشم، نه واقعاً خسته نشدم، فقط دیگر توانش را ندارم. زیرا یا باید سوار قطاری باشم که مسیرش بر خلاف اعتقادات من است اما اینکه چرا خودِ من در جشنواره موسیقی فجر حضور پیدا نمی کنم هم باید بگویم من سال ها بدون هیچ چشمداشت مالی در جشنواره حضور پیدا می کردم و تلاش داشتم با یک نگاه فرهنگی فضایی را به سهم خودم ایجاد کنم که مخاطبان این رویداد تماشاگر و مخاطب رویدادی فرهنگی باشند. اما از یک سالی متوجه شدم از این حضور فرهنگی من و تعدادی از همکارانم استنباط های اشتباهی می شود که گویی نشانه ضعف ما یا کم کاری ما در حوزه های مختلف موسیقی تلقی می شود. متاسفانه در این چارچوب هم برخوردهای خارج از شأنی می شد که واقعاً انگیزه مرا برای شرکت در جشنواره موسیقی فجر کمتر کرد. البته همان طور که گفتم بنده کم کم به فکر بازنشستگی هستم و می خواهم زندگی ام را از موسیقی مستقل کنم. نه اینکه خسته شده باشم، نه واقعاً خسته نشدم، من باید بگویم دیگر توانش را ندارم. زیرا یا باید سوار قطاری باشم که مسیرش آنی نیست که اعتقاد دارم، یا اینکه باید این قطار را به سمت دیگری ببرم که تغییر مسیرش واقعاً در توان فردی نیست.

* این قطاری که در مسیر فکری شما نیست، اکنون در روزگار ما به کدام سمت و سویی در حرکت است؟

این مسیر یک جریان تقریباً قدیمی است که به صورت تشکیلاتی و هیات امنایی روی موسیقی ما نشسته است. این جریان صلاح و مصلحت های خودشان که عمدتاً هم اقتصادی است دارند و طبیعتاً اگر کسی در این حلقه نباشد، برای موفق شدن در این فضا از فروش بلیت گرفته تا تبلیغات کنسرت ها باید مسیر پراصطکاکی را پشت سر بگذارد. شرایطی که تا یک جایی می توان آن را ادامه داد.

تصمیم من برای بازنشستگی از موسیقی هم مربوط به یک سال و دو سال آینده نیست. من فقط گاز را کم کرده و به فعالیت های دیگرم می پردازم. اینکه فکر کنید می خواهم موسیقی را به طور کلی کنار بگذارم اصلاً نیست. من چنین شعاری نمی دهم، من هیچ وقت شعار مهاجرت و قهر کردن هم نمی دهم. چون نه به مهاجرت و نه به قهر و نه به ترک وطن فکر می کنم. البته که زندگی من همیشه در سفر بوده است. اما آنچه قرار است اتفاق بیفتد کم کردن فشار فعالیت هایی است که در این سال ها انجام داده ام.

* می دانیم فرآیند اقتصادی موسیقی ایران در تناسب بسیار گسترده ای وابسته به ساختار نیست، بلکه وابسته به اشخاص است. شرایطی که به شدت نظام تولید، بازاریابی و عرضه و فروش محصولات مرتبط با حوزه موسیقی را دچار سو تفاهم ها و آشفتگی های زیادی کرده که مدیریت دولتی حوزه موسیقی نیز نتوانسته برای ساماندهی آن دستاورد چشمگیری داشته باشد. شرایطی که لازم است با حضور هنرمندانی چون شما کمی از این آشفتگی رهایی پیدا کرده و مخاطب را به سمت و سوی شنیدن موسیقی خوب به دور از کلید واژه هایی چون مافیای موسیقی و عباراتی از این دست هدایت کند. این هدایت و راهنمایی هم دربرگیرنده رعایت برخی مولفه ها به دور از برخی حاشیه ها و مبارزه با نفوذ بی امان موسیقی مبتذل و سخیف است که مایلم شما درباره آن حرف بزنید.

من در جواب سئوال شما دوباره نکته ای را مطرح می کنم. اینکه منِ محمد معتمدی یک فرد هستم. و طبیعتاً مفهوم سیستم با فرد فرق می کند، حتی مجموعه ای از افراد هم، تعریف سیستم را ندارد. سیستم یعنی مجموعه ای از افراد که به شرط اینکه طبق ضوابطی مشخص با هم در تشکیل سازوکاری مشخص همراهی داشته باشند تا یک ورودی مشخص، خروجی مشخصی داشته باشد. این یعنی سیستم. اما منِ محمد معتمدی و دیگر همکارانم، یک فرد هستیم، پس هرگز از فرد انتظار تاثیرگذاری که از سیستم ها انتظار می رود نداشته باشید. مثل این می ماند که شما یک پلیس را بیاورید و به او بگویید: شما در سطح کلان چه کاری می توانید انجام دهید که مشکل ترافیک کل کشور حل شود. واقعاً این آقای پلیس چه کاری می تواند بکند؟ شاید بتواند فقط یک چهار راه را سرو سامان دهد.

ما در اغلب موارد فقط دروازه بی پناهی به نام دفتر موسیقی وزارت ارشاد را پیدا کردیم که هر وقت هر مدیری پشت صندلی مدیریتش می نشیند، در سیبل همه حمله ها قرار می گیرد و همه از او انتظار داریم در این شرایط شق القمر کند پس مساله اصلی اول فرهنگ است. فرهنگ سیستم عامل است و بقیه حوزه ها در بهترین شکل ممکن، نقش اپلیکیشن را داشته که روی این سیستم عامل کار می کنند. بنابراین باید اول فرهنگ درست شود. وقتی فرهنگ به وجود نیامده باشد هیچ اتفاقی هم نمی افتد. ما اگر خواهان تحول مثبت در حوزه موسیقی هستیم باید اول فرهنگ را ترمیم کرده و بعد از خودمان کارها را آغاز کنیم. وقتی از خودمان کارها را شروع کنیم اتفاقات خوبی هم می افتد. ما همیشه از دولت انتظار داریم که قدم هایی را برای بهبود ماجرا بردارد اما بسیاری از اهالی موسیقی هم حالی برای قدم برداشتن ندارند. وقتی ما به سیستم های معیوب عادت می کنیم با آن هم انس می گیریم و چون حال اصلاح این سیستم معیوب را به سهم خودمان نداریم، دیگر کاری به بهبود ماجرا هم نداریم.

*به اعتقاد من سلیقه طیف گسترده ای از مخاطبان با بهتر بگویم گوش شنیداری جامعه ایرانی در حوزه موسیقی در بدترین شکل ممکن خود قرار گرفته است، فضایی که بسیاری از خوانندگان ما را هم به واسطه این تشتت و آشفتگی در زد و بندهای اقتصادی قرار داده که بعید می دانم نتیجه درخشان و درستی در انتظارشان باشد. در این مجال شما، هنرمندان و دولت باید چه مولفه هایی را در غیرشعاری ترین شکل ممکن خود در نظر بگیرید تا حداقل آیندگان وقتی تاریخ این روزهای موسیقی را مطالعه می کنند، از من به عنوان یک خبرنگار حوزه موسیقی تا شما به عنوان یک هنرمند فعال و جریان ساز رضایت نسبی از آنچه انجام داده ایم داشته باشند.

- من چندی پیش طرحی را به نام هنر برای همه پیشنهاد داده و بر اساس آن چند برنامه را در شهر تهران همراه با تعدادی دیگر از هنرمندان عزیز کشورمان اجرا کردیم. خوشبختانه این طرح در شکل و شمایلی اجرا شد، که توانست با استقبال خوب شهروندان تهرانی هم مواجه و آنها را با نوعی از ارائه موسیقی آشنا کند که نمی خواهم ادعایی برای خوب بودن آن داشته باشم، اما حداقل شرایطی را برای گوش شنیداری آنها ایجاد کرد که استقبال خوبی از این آثار انجام دادند.

اما غیر از همان چند اجرا که به اعتقاد من در صورت استمرار می توانست تبدیل به جریان مهمی در حوزه موسیقی کشورمان شود، چه کسی از آن حمایت کرد؟ متاسفانه در همین چارچوب کار در برخی نقاط به جایی رسید که من به غیر از خوانندگی باید به کارهای دیگر هم می رسیدم. در حالی که کار من خواندن است و همه می دانیم در یک شرایط حرفه ای به دنبال ابزار و ادوات صدابرداری و اسپانسر رفتن اصلاً در چارچوب کارهای یک خواننده نیست، شرایطی که متاسفانه در این چارچوب مجبور به انجام آنها شدم تا یک کنسرت 200 هزار تومانی به یک کنسرت 20 هزار تومان تبدیل شود.

اتفاقاً شاید یکی از دلایل خسته شدنم از فضای موسیقی همین باشد. شاید برای شما جالب باشد بنده به جهت همین پروژه هایی که اشاره کردم الان بدهی مالیاتی شخصی دارم. این یعنی چه؟ یعنی اینکه ساز و کاری در فضا وجود ندارد که من به سهم خودم بخواهم در تزریق موسیقی که بد نیست چارچوب بی دردسری داشته باشم. پس من بهترین کاری که می توانم انجام بدهم این است که در پست خودمان خوب بازی کنیم. یعنی خوب تولید کنیم، خوب کار کنیم و البته امید داشته باشیم تا روزی یک جایی برای سیاستگذاری حوزه موسیقی ایجاد شود. جایی در آن برخورد قهری و مدیریت قدیمی نداشته باشند و به جای این روش قدیمی مجوز ندادن ها که همیشه هم برعکس جواب داده، به فکر ایجاد شرایطی باشند که مردم به جای شنیدن موسیقی های بد و مبتذل، موسیقی خوب گوش کنند.

ببیند همه ما از من خواننده تا شما به عنوان خبرنگار و دیگری به جای مدیر همه و همه می خواهیم موسیقی خوب گوش کنیم. اما آیا می دانیم ساز و کار این نوع شنیدن چیست؟ ما در اغلب موارد فقط دروازه بی پناهی به نام دفتر موسیقی وزارت ارشاد را پیدا کردیم که هر وقت هر مدیری پشت صندلی مدیریتش می نشیند، در سیبل همه حمله ها قرار می گیرد و همه از او انتظار داریم در این شرایط شق القمر کند. در حالی که او نه بودجه ای دارد، نه قدرتی برای تصمیم گیری دارد و نه قدرتی برای سیاستگذاری که بخواهیم همه گناهان و قصورات در موسیقی را گردن او بیندازیم.

واقعاً این آرزوی قلبی من است که در این کشور جایی درست شود که در آن سیاستگذاری درستی تدوین و در آن بذر درستی کاشته شود که ما اهالی موسیقی بتوانیم از آن برداشت درستی داشته باشیم. به اعتقاد من این سیستمی که فقط کارش ممیزی و بردن این هنرمند و آن هنرمند در زیرزمین و بعد از آن به سمت آن سوی آب هاست دیگر نمی تواند کارایی داشته باشد.

ما باید بستر مناسبت داشته باشیم و شکوفایی این دیدگاه هم کاملاً در گروی قرار گرفتن در یک سیستم است که طبق یک الگوریتم مشخص به هم مرتبطند که اتفاقاً خروجی مشخصی هم دارد. ما در ایران عزیزمان این همه فکر خوب داریم، این همه برنامه نویس زبده داریم، این همه جامعه شناس کاربلد و آگاه داریم که از پس نظرات و آرای آنها می توانیم در کنار طیف گسترده ای از هنرمندان شریف و متخصص موسیقی کشورمان برای موسیقی برنامه نویسی کرده و آن را به روز کنیم. البته این را هم بگویم تا دلتان بخواهد از این برنامه ها روی کاغذ وجود دارد که برای آنها هم جلسه پشت جلسه برگزار شده اند، اما حیف که نتیجه عملی برای موسیقی نداشته اند.

کد خبر 5181573

علیرضا سعیدی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰

مهران مدیری با سریال جدید خود دراکولا مخاطبان فراوانی در شبکه نمایش خانگی جذب کرده اما این سریال با انتقادات تندی نیز مواجه شده و متهم شده است که به جای سریال ساختن ، نمایش مدلینگ راه انداخته است.

به گزارش کاماپرس، برنامه ها و سریال هایی که مهران مدیری با زمینه طنز می سازد مخاطبان و طرفداران خاص خود را دارد و صد البته مخالفان این سریال ها هم کم نیستند. برخی منتقدان تا جایی پیش می روند که مدیری را به سرگرم کردن مردم با طنزهای مبتذل و دور کردن تمرکز افکار عمومی از امور و مفاسد مهم متهم می کنند.

انتقادات اخیری که از مهران مدیری شده از جنس دیگری است. این بار دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس به سریال اخیر مدیری – دراکولا – معترض شده و این سریال را مغایر با شئونات اسلامی و عزت و کرامت زنان به شمار آورده است. شدت انتقادات به مدیری به حدی است که منتقدان سریال او را نمایش مدلینگ لقب داده اند.

منتقدان چه می گویند؟

روزنامه کیهان که در این گونه موارد تریبون اصلی منتقدان است انتقادات تندی به مدیری مطرح کرده و نوشته است: این سریال علاوه بر ضعف شدید ساختاری، دچار ابتذال تصویری هم هست و به جای بازیگری شاهد نمایش مدلینگ هستیم. در نتیجه، دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، خواستار اصلاح این وضعیت شد.

هنوز مشخص نیست با توجه به انتقادات مطرح شده سریال دراکولا ادامه خواهد یافت یا خیر؟

در گزارش انتقاد آمیز کیهان به بخش هایی از نامه سیده مرضیه شفاپور دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس خطاب به امامیان، رئیس سازمان تنظیم مقررات و رسانه های صوت و تصویر فراگیر(زیر نظر صداوسیما) اشاره شده که خانم شفاپور درباره تخلفات صورت گرفته در این سریال گفته است: با استناد به ماده 1 قانون ساماندهی مد و لباس مصوب مجلس و تأکید بر حفظ و تقویت فرهنگ و هویت اصیل ایرانی اسلامی و ترغیب عموم مردم به پرهیز از انتخاب و مصرف الگوهای بیگانه و غیرمانوس با فرهنگ و هویت ایرانی اسلامی، همچنین طبق مصوبه کارگروه ساماندهی مد و لباس، هرگونه نمایش زنده لباس یا هرگونه استفاده از مدل زنده ممنوع است.

ضمنا نمایش زنده لباس مصداق صریح استفاده از جذابیت های جنسی زن و در نتیجه مغایر با شئونات اسلامی و کرامت زن (موضوع بند 6 ماده 3 آئین نامه نظارت بر نمایش فیلم و اسلاید و ویدئو) است.

برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم روز، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.

لینک خبر :‌ کاماپرس
آیین نامه جدید مجوز تاسیس و فعالیت نگارخانه ها بعد از بیست سال در اداره کل هنرهای تجسمی تدوین شد.

به گزارش صبا به نقل از واحد ارتباطات و رسانه اداره کل هنرهای تجسمی، تدوین آیین نامه جدید مجوز تاسیس و فعالیت نگارخانه ها بعد از بیست سال در اداره کل هنرهای تجسمی انجام شد. فرآیند تدوین و ساماندهی این آیین نامه یک سال و نیم به طول انجامید.

هادی مظفری مدیر کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اعلام خبر فوق گفت: این پروسه با یک پژوهش بین المللی که به استادان دانشگاه هنر سپرده شد، شکل گرفت و وضعیت مدیریت نگارخانه ها در دیگر کشورهای دنیا بررسی و بر مبنای آن و همچنین شرایط نگارخانه ها در کشور، آیین نامه قبلی و اسناد بالادستی و شرایط و اقتضائات هنرهای تجسمی در کشور، آیین نامه جدید تدوین شد.

او درباره ضرورت این تغییر یادآور شد: آیین صدور مجوز تاسیس و فعالیت نگارخانه ها مصوب 23/ 11/ 1379 بود و بعد از بیست سال ضرورت بازنگری بر مفاد آن الزامی به نظر می رسید، از این رو بر اساس مقتضیات و شرایط زمان و بررسی های همه جانبه برای توسعه هنرهای تجسمی در کشور و گستره بین المللی، در کمیته ساماندهی مجوزهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بازنگری و تدوین شده است.

مظفری با بیان این که ویژگی اصلی آیین نامه جدید این است که درباره موضوعاتی که پیش از این در آیین نامه مسکوت مانده بود و یا تصمیم یری نشده بود، بازنگری شد و در این بازنگری جامعیت نگارخانه ها و گسترش هنرهای تجسمی مورد توجه قرار گرفت، خاطر نشان کرد: چند تفاوت مهم در این آیین نامه با آیین نامه قبلی وجود دارد. در بازنگری، تعاریف مربوط به هنرهای تجسمی و نگارخانه ها با استانداردهای جهانی تطبیق یافت که امر مهمی ست زیرا در افکار عمومی واژه نگارخانه با معانی دیگری مترادف شده بود، در این آیین نامه تعریف نگارخانه منحصرا در حوزه هنرهای تجسمی ارایه شده است.

وی افزود: تخصصی شدن شغل نگارخانه داری از خصوصیات این تعریف جدید است. پیش از این هر کس بدون بررسی کارشناسی می توانست وارد این حرفه شود و ارتباط فرد با هنرهای تجسمی سنجیده نمی شد. اما در آیین نامه جدید شغل نگارخانه داری و ورود به حوزه تخصصی هنرهای تجسمی تعریف شده و صلاحیت افراد ارزیابی می شود. سازمان ها هم به عنوان شخصیت حقوقی با معرفی مدیر مسئول که شرایط لازم را داشته باشد، می توانند نگارخانه تخصصی هنرهای تجسمی تاسیس کنند. با این کار مسیر ورود متخصصان و تحصیل کردگان رشته های هنرهای تجسمی به بازار و اقتصاد هنر نیز فراهم می شود.

مدیر کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد: از این پس تمام تقاضاهای تاسیس گالری، ارسال گزارش های ادواری و پیگیری امور مربوطه، به صورت برخط و غیرحضوری انجام می شود. سامانه ای اینترنتی برنامه نویسی شده است که کار صدور مجوز و همه امور مربوط به نگارخانه ها را به صورت غیرحضوری میسر کرده است و نگارخانه داران می توانند برای استفاده از این ظرفیت از طریق پنجره واحد به نشانی http://sso.farhang.gov.ir استفاده کنند.

او ادامه داد: پیش تر در آیین نامه قبلی امکانی برای نگارخانه آنلاین و مجازی تعریف نشده بود که با توجه به شرایط کرونا در این آیین نامه این مورد هم لحاظ شده است.

مظفری خاطر نشان کرد: یکی از مهم ترین بخش های آیین نامه جدید این است که مرجع صدور مجوز و بررسی عملکرد نگارخانه ها از نگاه مدیریتی صرف خارج شده و مراحل صدور مجوز و نظارت بر کار نگارخانه ها و دیگر امور، به شورای هفت نفره واگذار شده است که در ماده 4 آیین نامه جدید با جزییات بیان شده و ترکیب اعضا که برای دو سال از سوی مدیرکل هنرهای تجسمی انتخاب می شوند عبارتند از:

یکی از معاونان اداره کل هنرهای تجسمی

یک نفر از کارشناسان اداره کل هنرهای تجسمی

سه نفر از کارشناسان و متخصصان هنرهای تجسمی با تایید اداره کل هنرهای تجسمی

یک نفر از اعضای انجمن صنفی نگارخانه داران

یک نفر از اعضای هیأت مدیره انجمن های هنرهای تجسمی

او گفت: شورای مرکزی در اداره کل هنرهای تجسمی تشکیل می شود و در این آیین نامه تفویض اختیار به استان ها نیز مشخص شده است که شورای استانی نیز با همین ترکیب اعضا کار صدور مجوز را انجام می دهند. تغییر مهم در این آیین نامه جدید این است که قبلا همه کارها را مدیر کل تجسمی یا مدیر کل استان انجام می داد که در حال حاضر با تشکیل این شورا حضور هنرمندان در کار نگارخانه ها پررنگ خواهد بود و این بزرگ ترین دستاورد این آیین نامه است.

مظفری تاکید کرد: پیش از این بسیاری از نگارخانه ها دولتی و یا زیر نظر نهادهای عام المنفعه بودند و بر این اساس ما آمار درستی از تعداد نگارخانه های کشور نداشتیم. اداره کل هنرهای تجسمی بر این اعتقاد است که نگارخانه ها باید خصوصی باشند. چرا که مساله فروش و اقتصاد هنر اهمیت بسزایی دارد و نگارخانه های دولتی معمولا در اقتصاد هنر نقشی نداشتند و بیشتر به صورت نمایشگاه عمل می کردند. با به روز شدن مجوز نگارخانه ها، آنها از سوی شورای مرکزی صاحب شناسه ای می شوند که پروانه فعالیت و شماره صنفی آنها محسوب می شود. از این طریق بعد از یک سال می توانیم به آمار دقیق نگارخانه ها در کشور دست پیدا کنیم و در حال حاضر نگارخانه های سراسر کشور 4 ماه فرصت دارند تا مجوز فعالیت خود را طبق آیین نامه جدید به روز کنند.

مظفری خاطر نشان کرد: ما معتقدیم که در موضوع بازار و اقتصاد هنر در رابطه بین هنرمند و مخاطب و نگارخانه دار نباید وارد جزییات شد. اما در این آیین نامه، رابطه و نظام مندی بین هنرمند و گالری دار و مخاطب تا حد لازم تعریف شده است و حقوق هر یک از آن ها در قانون مشخص است. در واقع نظام اقتصادی و بازار در حوزه هنر هم تابع عرضه و تقاضاست و صاحب اثر و نگارخانه دار و مشتری باید به توافق برسند. ممکن است که در بسیاری از خرید و فروش ها صاحب اثر یا هنرمند حضور نداشته باشد. اما حقوق هنرمند تعریف شده است.

او گفت: در آیین نامه جدید هم به تبعیت از آیین نامه قبلی مسئولیت برپایی هر نمایشگاه با مدیر مسئول است و شامل تمام جوانب برپایی نمایشگاه و فروش اثر و قوانین مرتبط با کپی رایت و حقوق معنوی هنرمندان است و مسئولیت اصالت اثر هم با مدیر نگارخانه است. اگر اثری فاقد اصالت و یا خلاف مقرارت و باورهای جامعه و موجب وهن باشد به عهده مدیر نگارخانه است که نمایش داده نشود. در عین حال حق فروش آثار عتیقه را ندارند. مباحث مربوط به کپی رایت و حقوق معنوی هنرمند و حتی مساله مرمت آثار هم در آیین نامه جدید ذکر شده است.

مدیر کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آیین نامه قبلی اشاره داشت که مدیر هر نگارخانه موظف است یک هفته قبل از برپایی نمایشگاه برنامه های خود را به اداره کل هنرهای تجسمی اعلام کند. این مساله در آیین نامه جدید هم وجود دارد. نکته حایز اهمیت این است که شاید مدیران نگارخانه ها چندان به این مساله توجهی نکنند. خاطر نشان می کنم که گاهی مراجع قضایی در خصوص عملکرد یک نگارخانه در بازه زمانی مشخص سوال کرده اند. وقتی گزارشی از سوی مدیر نگارخانه به اداره کل و شورای مرکزی رسیده باشد، شورا می تواند پاسخگو باشد. این کار برای آگاهی و اطلاع است. چرا که در حوزه نگارخانه ها و نمایشگاه ها هم مانند نظارت بر آثار موسیقی، کتاب، سینما و قانون مطبوعات، نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد پسینی است و بعد از اجرای برنامه و برگزاری نظارت انجام می شود. با این حال اطلاع داشتن شورای مرکزی از جزییات برنامه های نگارخانه ها رافع مشکلات آتی است.

وی افزود: نکته دیگری که در آیین نامه جدید نسبت به آیین نامه قبلی تغییر کرده است شناور شدن حق العمل نگارخانه ها در فروش آثار است. حق العمل نگارخانه قبلا 30 درصد بود و الان بین 20 تا 40 درصد شناور است که در صحبت با انجمن نگارخانه داران و مشورت با هنرمندان بر اساس سوابق هنرمند و اثر و نوع نگارخانه و ... این شناور بودن لحاظ شد.

مظفری در پایان گفت: در آیین نامه جدید به مواردی از جمله فوت موسس و یا در مواردی که شخص فاقد شرایط مطرح در دستورالعمل باشد و حق مدیریت نگارخانه و تخلفات احتمالی از سوی نگارخانه دار هم تاکید شده است. برای مثال دیگر مثل گذشته مرجع انحلال فعالیت یک نگارخانه یک نفر با عنوان مدیر کل نیست و مراجع تصمیم برای انحلال فعالیت نگارخانه و شرایط آن بر اساس نوع تخلف متغیر و متنوع است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
اقتصاد ایران: مدیر دفتر گسترش شعر و ادبیات داستانی از برگزاری جایزه ملک الشعرای بهار به شکل مجازی خبر داد و درباره برگزاری جایزه پروین اعتصامی نیز توضیحاتی ارائه کرد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱ سایت های دیگر : خبرگزاری تسنیم

- اخبار فرهنگی -

مصطفی جلالی، مدیر دفتر گسترش شعر و ادبیات داستانی مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، با اشاره به فعالیت های این دفتر در سال جدید گفت: فعالیت های ما با قدرت در فضای مجازی ادامه پیدا می کند، در تدارک هستیم به زودی جایزه ملک الشعرای بهار را ویژه انجمن های ادبی برگزار کنیم.

وی ادامه داد: به زودی فراخوان این جایزه اعلام می شود و پس از دریافت طرح ها و آغاز داورها اختتامیه را به صورت مجازی برگزار می کنیم ، همزمان با جایزه ملک الشعرای بهار مجمع انجمن های ادبی نیز هر دوره برگزار می شد که امسال به دلیل محدودیت های کرونایی این بخش برگزار نمی شود، اما بخش رقابتی را که مختص طرح های 1400 است، خواهیم داشت.

مدیر دفتر گسترش شعر و ادبیات داستانی از برگزاری وبیناری با موضوع ادبیات در روزگار کرونا به شکل بین المللی بعد از ماه رمضان خبر داد.

جلالی درپاسخ به اینکه جایزه پروین اعتصامی برگزار خواهد شد یا خیر؟ گفت: ساماندهی اساسنامه ها و شیوه نامه های جوایز ادبی در شورای عالی انقلاب فرهنگی در دست انجام است، بعد از اینکه این موضوع انجام شد نسبت به برگزاری جایزه پروین اقدام خواهیم کرد.

وی ادامه داد: واقعیت این است که ما فهرست ها را آماده کرده و کتاب ها را نیز در حال جمع آوری هستیم، منتهی تا زمانی که به ما اجزه داده نشود جایزه را به شیوه قبلی برگزار کنیم ، فراخوان نخواهیم داد. ضمن اینکه این جایزه دوسالانه است و اگر دیرتر نیز برگزار شود، اتفاقی رخ نخواهد داد.

اعلام اسامی نامزدهای نهایی بخش کودک جایزه پروین اعتصامی

برگزیدگان هفتمین جایزه پروین اعتصامی معرفی شدند

جایزه پروین اعتصامی به مهمترین رویداد فرهنگی در حوزه زنان تبدیل شده است

جلالی درباره بهره مندی برگزیدگان جایزه جلال و فجر از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان نیز گفت: همان طور که قبلاً نیز گفتم ، برگزیده شدن در جایزه جلال و فجر به عنوان یک ویژگی و مؤلفه برای عضو شدن در ستاد ملی نخبگان است، نامه نگاری ها انجام و برگزیدگان نیز به بنیاد ملی نخبگان معرفی شده اند. دوستان برگزیده خود باید اقدام کنند تا بتوانند از این تسهیلات بهره مند شوند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری اقتصادی ایران
بازار کاغذ در نخستین ماه سال جدید روزهای ملتهبی را سپری کرد، التهابی که هم دامن واردکنندگان را گرفته است و هم دامن مصرف کنندگان به ویژه جمله ناشران را.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰ سایت های دیگر : قدس آنلاین خبرگزاری اقتصادی ایران

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، بازار کاغذ در ماه های نخست و حتی اغلب ماه های سال گذشته که کالاهای مختلف در کشور تحت تاثیر افزایش چند باره نرخ ارز قرار گرفت و بازار ملتهبی را تجربه کردند، وضعیت آرامی را سپری کرد و افزایش جدی در قیمت ها نداشت ، تا اینکه از نیمه دوم سال و به ویژه از دی ماه به بعد قیمت ها با افزایش 100 و 200 هزار تومانی مواجه شدند و این برای جامعه مصرف کنندگان این کالا که عمدتا فرهنگی هستند ، گران تمام شد.

از ابتدای سال نیز به طور مشخص کاغذ تنها کالایی است که یکباره با افزایش دوبرابری مواجه شده و بازار آن ملتهب شده است، اگرچه بنا به گفته کارشناسان این بازار همچنان راکد است و خرید و فروش جدی در آن انجام نمی شود ، اما افزایش نرخ جهانی کاغذ و محدودیت هایی در داخل برای واردات موجب شده تا قیمت تمام شده این کالا دچار افزایش شده و البته به قیمت تمام شده برای واردکننده نزدیک شود.

نیاز سالانه به کاغذ تحریر در ایران 350 هزار تن است، و ظرفیت تولید 150 هزار تن از آن در کشور جود دارد که به دلیل بی کفایتی مسدئولان و عدم حمایت های دولتی خاموش مانده است. بنابراین ناچار به واردات کل این نیاز از طریق واردات هستیم ، در سال های اخیر و پس از خروج کاغذ از ارز یارانه ای ظرفیتی حدود 80 میلیون یورو در اختیار وزارت ارشاد قرار گرفت تا به واردات کاغذ در دو بخش برای ناشران و برای مطبوعات اقدام کند ، این اتفاق اگرچه در مقام اقدام در حوزه توزیع موفقیت آمیز بود و ظاهرا مفسده ای در آن رخ نداد اما دولت پس از سال 98 تاکنون حاضر به تمدید آن نشده است .

با گران شدن کاغذ تکاپوی وزارت ارشاد برای تخصیص این کاغذ آن هم در ماه های پایانی مانده به عمر دولت دوچندان شده است اما بنا به گفته معاون امور فرهنگی و مدیر روابط عمومی این وزارتخانه این درخواست ها با وجود موافقت اولیه در دولت همچنان بی پاسخ است. این در حالی است که سرنوشت جامعه نشر حداقل برای یکی دو سال آینده وابسته به این موضوع است ، چرا که بر همگان واضح و مبرهن است که صنعت نشر یارای کار کردن با کاغذ بندی 700 هزار تومان را ندارد.

از سوی دیگر اگرچه بسیاری اتمام سهمیه کاغذ دولتی و حضور ناشران در بازار برای تهیه کاغذ را یکی از دلایل گران شدن کاغذ عنوان می کنند، اما کارشناسان این بازار می گویند که تنها 30 درصد بازار را ناشران تشکیل می داده اند و این گرانی های اخیر ربطی به حضور یا عدم حضور ناشران ندارد، بلکه عوامل دیگری دخیل است.

سید حسن میرباقری، رئیس اتحادیه واردگنندگان کاغذ و مقوا، در این خصوص به تسنیم گفت: وضعیت واردات کاغذ خوب نیست، مشکلاتی در خصوص تخصیص ارزبرای واردات وجود دارد که مهمترین آن زمان بر بودن است، واردکنندگان برای ثبت سفارش و اختصاص ارز باید چند ماه منتظر بمانند، صدور مجوز پروسه ای طولانی دارد، بعد از آن در بانک مرکزی هم اختصاص ارز حداقل یک ماه به طول می انجامد. زمانی که مجوز های لازم به دست واردکننده می رسد ، قیمت در خارج از کشور با آن چیزی که قبلا ثبت شده تفاوت کرده است، سازمان حمایت از مصرف کننده نیز قیمت های نهایی را قبول ندارد، بنابراین باید از اول در ثبت سفارش ها تغییر ایجاد کنیم و دوباره قصه زمان بر بودن شروع می شود.

میرباقری تصریح کرد: این است که واردکننده ها از واردات کاغذ منصرف می شوند و حجم واردات کاهش پیدا می کند.

وی با اشاره به افزایش قیمت جهانی کاغذ گفت: اکنون هر پالت کاغذ تحریر در خارج از کشور حدود 100 دلار به بالا است.با این قیمت ها و پروسه زمان بر واردات انگیزه ای برای واردکننده باقی نمی ماند.

میرباقری که از اعضای نخستین کارگروه کاغذ تشکیل شده در وزارت ارشاد به ریاست حسین انتظامی بوده است، افزود: تخصیص ارز یارانه ای تنها زمانی این بازار را نجات می دهد که دولت به کل کاغذ ارز اختصاص دهد ، اینکه تنها به ناشران ارز اختصاص داده شود دردی را دوا نمی کند.

وی ادامه داد: آن چیزی که در عمل مشاهده شده این است که دولت همیشه نوشداروی بعد از مرگ سهراب است، دولت اکنون می تواند یا مابه تفاوت ها را پرداخت کند ، یا ثبت سفارش و تخصیص ارز را فوری کند و موانع را از سر راه بردارد.

وی در خصوص ادامه دار بودن این افزایش قیمت ها گفت: اکنون نمی توان ادعایی در این زمینه داشت چرا که بازار اغلب تابع توازن بین عرضه و تقاضاست.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
احمد ابوالحسنی گفت: مشکل ممنوعیت فروش و خروج ماشین آلات قدیمی چاپ، با پیگیری های اتحادیه چاپخانه داران برطرف شد و از این پس چاپخانه داران می توانند ماشین های قدیمی خود را بفروشند و به خارج از کشور صادر کنند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱ سایت های دیگر : چاپ و نشر آنلاین

احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، با اشاره به ممنوعیت فروش ماشین های چاپ در سال های گذشته گفت: در گذشته اصلا اجازه داده نمی شد که ماشین های قدیمی و دست دوم چاپ به خارج از کشور فروخته شود و برای انجام این کار مشکلات و موانع زیادی سر راه چاپخانه داران وجود داشت.

وی ادامه داد: طی رایزنی هایی که در این زمینه با دو وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی و صنعت، معدن و تجارت انجام شده است که فروش و صادرات ماشین های قدیمی و دست دوم چاپ بلامانع باشد.

ابوالحسنی با اشاره به چگونگی روند این موضوع توضیح داد: الان اگر فردی قصد فروش و خارج کردن ماشین خود را داشته باشد می تواند به راحتی این کار را انجام دهد و در صورت بروز مشکل می تواند با دریافت نامه از اتحادیه به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مراجعه کند و کار خود را انجام دهد.

وی همچنین از قیمت گذاری سراسری استانی به عنوان یکی دیگر از برنامه های اتحادیه در روزهای اخیر نام برد و افزود: قرار است این قیمت گذاری ها بر مبنای هزینه های جاری یک چاپخانه و آنالیز آن ها شامل حقوق کارگر و اپراتور حرفه ای، مرکب، الکل و استهلاک ماشین محاسبه شود تا قیمت نهایی به دست بیاید.

ابوالحسنی با بیان اینکه قیمت نهایی هفته آینده اعلام خواهد شد، گفت: کارگروه قیمت گذاری اتحادیه چاپخانه داران در این مدت با برگزاری جلسات حضوری و آنلاین این موضوع را با حضور کارشناسان و فعالان این صنف پیگیری کرده است و به زودی نتیجه آن را برای اطلاع صنف منتشر خواهیم کرد.

وی در ادامه به استقبال استان های مختلف از روند قیمت گذاری خدمت چاپی اشاره کرد و یادآور شد: ما در برنامه ریزی های خود با مدیران و روسای استان های مختلف کشور برنامه ریزی و هماهنگی می کنیم و تماس های زیادی از سایر استان ها داشتیم که قیمت نهایی را به آن ها هم اعلام کنیم و قیمت ها نزدیک هم باشد.

ابوالحسنی تاکید کرد: هزینه ها در تهران و سایر استان ها نسبتا یکسان و ثابت است و به جز حقوق کارگران که کمی پایین تر است و اجاره بهای ملک در شهرهای دیگر این موضوعات را کارشناسی خواهیم کرد.

وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا درباره ضمانت اجرا و عملیاتی شدن این قیمت گذاری در صنف گفت: هر فردی که بخواهد ارزان کار کند دو دلیل دارد اول اینکه کار ناسالم و خلاف و دیگر اینکه کار بی کیفیت انجام می دهد و به همین دلیل بازرسی خود برای واحدهای چاپی را بیشتر می کنیم تا درصد خطای کمتری داشته باشیم.

ابوالحسنی همچنین در بخش پایانی صحبت های خود به رفع مشکل عدم تعیین تعرفه گمرک اشاره کرد و یادآور شد: به دنبال رایزنی در این حوزه با دستور رئیس کل گمرک به همه گمرک ها نامه زده است که مبنای تعرفه امسال تا پایان دولت دوازدهم همان ارز 4200 تومانی باشد و این موضوع خبری خوبی برای اهالی چاپ و فعالان این حوزه است.

احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، با اشاره به ممنوعیت فروش ماشین های چاپ در سال های گذشته گفت: در گذشته اصلا اجازه داده نمی شد که ماشین های قدیمی و دست دوم چاپ به خارج از کشور فروخته شود و برای انجام این کار مشکلات و موانع زیادی سر راه چاپخانه داران وجود داشت.

وی ادامه داد: طی رایزنی هایی که در این زمینه با دو وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی و صنعت، معدن و تجارت انجام شده است که فروش و صادرات ماشین های قدیمی و دست دوم چاپ بلامانع باشد.

ابوالحسنی با اشاره به چگونگی روند این موضوع توضیح داد: الان اگر فردی قصد فروش و خارج کردن ماشین خود را داشته باشد می تواند به راحتی این کار را انجام دهد و در صورت بروز مشکل می تواند با دریافت نامه از اتحادیه به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مراجعه کند و کار خود را انجام دهد.

وی همچنین از قیمت گذاری سراسری استانی به عنوان یکی دیگر از برنامه های اتحادیه در روزهای اخیر نام برد و افزود: قرار است این قیمت گذاری ها بر مبنای هزینه های جاری یک چاپخانه و آنالیز آن ها شامل حقوق کارگر و اپراتور حرفه ای، مرکب، الکل و استهلاک ماشین محاسبه شود تا قیمت نهایی به دست بیاید.

ابوالحسنی با بیان اینکه قیمت نهایی هفته آینده اعلام خواهد شد، گفت: کارگروه قیمت گذاری اتحادیه چاپخانه داران در این مدت با برگزاری جلسات حضوری و آنلاین این موضوع را با حضور کارشناسان و فعالان این صنف پیگیری کرده است و به زودی نتیجه آن را برای اطلاع صنف منتشر خواهیم کرد.

وی در ادامه به استقبال استان های مختلف از روند قیمت گذاری خدمت چاپی اشاره کرد و یادآور شد: ما در برنامه ریزی های خود با مدیران و روسای استان های مختلف کشور برنامه ریزی و هماهنگی می کنیم و تماس های زیادی از سایر استان ها داشتیم که قیمت نهایی را به آن ها هم اعلام کنیم و قیمت ها نزدیک هم باشد.

ابوالحسنی تاکید کرد: هزینه ها در تهران و سایر استان ها نسبتا یکسان و ثابت است و به جز حقوق کارگران که کمی پایین تر است و اجاره بهای ملک در شهرهای دیگر این موضوعات را کارشناسی خواهیم کرد.

وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا درباره ضمانت اجرا و عملیاتی شدن این قیمت گذاری در صنف گفت: هر فردی که بخواهد ارزان کار کند دو دلیل دارد اول اینکه کار ناسالم و خلاف و دیگر اینکه کار بی کیفیت انجام می دهد و به همین دلیل بازرسی خود برای واحدهای چاپی را بیشتر می کنیم تا درصد خطای کمتری داشته باشیم.

ابوالحسنی همچنین در بخش پایانی صحبت های خود به رفع مشکل عدم تعیین تعرفه گمرک اشاره کرد و یادآور شد: به دنبال رایزنی در این حوزه با دستور رئیس کل گمرک به همه گمرک ها نامه زده است که مبنای تعرفه امسال تا پایان دولت دوازدهم همان ارز 4200 تومانی باشد و این موضوع خبری خوبی برای اهالی چاپ و فعالان این حوزه است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱ سایت های دیگر : خبرگزاری جمهوری اسلامی

فرصت برای حل مشکل کاغذ تمام شده و اکنون در وقت اضافه هستیم. اکنون وقت تصمیم گرفتن بر سر حیات و ممات نشر کشور است، مسئله چگونه بودن مطرح نیست، مسئله بودن یا نبودن است.

به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از خبرنگار فرهنگی ایرنا، با پایان یافتن تعطیلات نوروزی، بازار کاغذ با مشکلاتی مواجه شده و ناشران توانایی تهیه کردن کاغذ مازاد بر دریافت دولتی خود را ندارند. قیمت هر بند کاغذ، به شکلی مبهم افزایش پیدا کرده و طی روزهای اخیر درباره مساله واردات کاغذ واکنش هایی از سوی مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد صورت گرفته است. هومان حسن پور، رییس اتحادیه ناشران ، با روشن شدن زوایای این اتفاق ناگوار که رو به فاجعه شدن می رود، درباره مشکلات واردات کاغذ توضیحات مفصلی به خبرنگار ایرنا داد.

وی در گفت وگو با ایرنا گفت: قیمت همه مواد اولیه کتاب به شکل سرسام آور بالا رفته است، در سال گذشته میانگین تا 800 درصد، هزینه های چسب، سلفون، چاپ و گلاسه و... بالا رفت. تنها راهی که توانستیم قیمت کتاب را حفظ کنیم و دولت تدبیر خوبی برای آن به کار برد، کنترل کاغذ بود که دست کم یک بخش از هزینه ها را به عنوان کالای فرهنگی تهیه کرد و اجازه نداد ناشران به سمت کاغذ آزاد بروند.

حسن پور ادامه داد: محصولی که همه نهادهای مرتبط با آن از 6 تا 8 برابر، افزایش قیمت تجربه کرده اند، قیمت محصول نهایی هم باید 8 برابر می شده و کتابی که قبلا 20 هزار تومان قیمت داشت، باید 160 هزار تومان می شد ولی اکنون با کاغذهایی که دولت داده است به حدود 45 هزار تومان رسیده، یعنی افزایش قیمت، حتی به100 درصد هم نرسیده است. ناشران از همه هزینه ها کاسته اند، اگر ناشرانی کتاب خود را دو بار ویرایش می کردند یا چند بار نمونه خوانی می شد، برای جبران هزینه ها آن را کاهش دادند، در نتیجه می بینید که کیفیت کار هم پایین آمده است.

بیشتر بخوانید:

اگر کاغذ دولتی تمام شود هیچ ناشری نمی تواند کتاب چاپ کند

وی کاغذ را مشکل اصلی بازار نشر دانست و گفت: اکنون مشکل ما این است که سهمیه کاغذ دولتی رو به اتمام است و اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است تهیه کاغذ برای انتخابات هم با مشکل مواجه شود. قیمت کاغذ آزاد به شدت بالا رفته است و در صورت پایان یافتن کاغذ دولتی برای هیچ ناشری امکان تهیه کاغذ و انتشار کتاب وجود ندارد.

این ناشر اضافه کرد: کتابی را در نظر بگیرید که 500 صفحه است، اگر بخواهد 3 هزار نسخه منتشر شود، حدود 110 بند کاغذ نیاز دارد که با قیمت آزاد، فقط هزینه کاغذ حدود 80 میلیون تومان می شود! اگر ناشر 10 عنوان کتاب منتشر کند، یک میلیارد تومان فقط هزینه کاغذ آن می شود که اصلا این حجم نقدینگی در بازار نشر نیست.

رییس اتحادیه ناشران با اشاره به این که از سال گذشته رایزنی ها را آغاز کرده است، اظهار داشت: بحث کاغذ با مبلغ اندکی قابل تامین است و نیاز به مبالغ هنگفت نیست اما اگر امروز اقدام نشود، کاغذ هم به سرنوشت دیگر کالاها دچار می شود، آن زمان نباید بگویند که ما خبر نداشتیم، چون اطلاع رسانی شده است و همه نهادهای مرتبط از وضعیت اطلاع دارند.

ارز لازم برای واردات کاغذ بسیار ناچیز است

حسن پور در پاسخ به این سوال که آیا وزارت صنعت، معدن و تجارت باید در این زمینه اقدامی کند، گفت: این موضوع ارتباطی با وزارت صنعت ندارد، حتی شخص رییس جمهوری و معاون اول وارد موضوع شده اند. مقداری ارز باید به این کار اختصاص داده شود که حتی نسبت به مبلغی که اکنون اختصاص داده می شود، بسیار کم است. حتی خود مدیران نیز می گویند که این رقم چیز زیادی نیست. اگر مبلغ زیادی بود با توجه به شرایط سختی که کشور دارد، باید احتیاط می شد. این رقم به قدری جزیی است که دیده نمی شود اما در عمل به قدری تاثیرگذار است که یک صنف را دگرگون می کند، دست کم 50 تا 60 هزار نفر از کنار صنعت نشر ارتزاق می کنند.

وی با بیان این که تعطیلی ناشران کمترین نتیجه نبود کاغذ خواهد بود ، افزود: اگر نشر ما به خاطر کاغذ گران قیمت تعطیل شود، انعکاس جهانی آن چه خواهد بود؟ کاغذ را نمی توان به آسانی از یک فروشگاه تهیه کرد که مشکل حل شود، از امروز باید برای تهیه آن اقدامی انجام شود که دو ماه دیگر بتوانیم کاغذ وارد کنیم اما درباره این موضوع کسی پاسخگو نیست.

انقلاب ما انقلاب فرهنگی بوده است اما امروز ناشران دیگر زورشان به تهیه کاغذ مورد نیاز نمی رسد و این مساله عجیبی است. در این شرایط کتاب ها چه قیمتی می خورند؟ اگر ناشر به جای 700 عنوان، 70 عنوان منتشر کند و تیراژ اگر 500 نسخه شده به 100 نسخه می رسد، قیمت تمام شده کالا به قدری بالا می رود که هیچ مخاطبی توان خرید آن را ندارد.

حسن پور درباره عملکرد کارگروه تخصیص کاغذ گفت: این نهاد هم در وزارت فرهنگ کار خود را می کند اما باید کاغذ وارد شود که کارگروه بتواند آن را به کاری تخصیص بدهد. نکته دیگر این است که کتاب مرغ نیست که بتوان برای آن صف ایستاد، اگر قیمت هر جلد کتاب 400 هزار تومان باشد، دیگر صفی هم تشکیل نمی شود و باید با کتاب خداحافظی کرد! کسی کتاب نمی خرد و ناشر هم دیگر چاپ نمی کند و بنیان کار منهدم می شود.

وی درباره قیمت سال گذشته کاغذ در بازار آزاد گفت: سال گذشته قیمت هر بند کاغذ آزاد تا 290 هزار تومان هم رفت اما ما مصرف ناشران را از طریق کارگروه فراهم می کردیم و تا بندی 150 هزار تومان به آن ها کاغذ می دادیم، ناشر نیاز مازاد خود را از بازار آزاد می خرید اما اکنون باید همه را از بازار آزاد تهیه کند.

حسن پور افزود: ناشر به من می گوید با رقم 720 هزار تومان یک بند کاغذ خریده است، یک بند کاغذ 9 تا 10 بسته کاغذ آ4 به ما می دهد، تازه همین کاغذ هزینه ایاب و ذهاب دارد و فقط جلدی 60 هزار تومان صحافی می شود، برای چاپ هم حدود 300 هزار تومان باید هزینه کند.

کتاب گنجایش افزایش قیمت ندارد

وی با بیان این که قیمت کاغذ قابل کنترل نیست، افزود: مراحل قانونی لازم برای واردات و ترخیص کاغذ که مجوز آن هم دریافت شده، انجام نمی شود، مبلغی که می تواند نشر کشور را نجات بدهد، بسیار کم است، اگر کاغذ با ارز نیمایی وارد شود، با همین قیمت سرسام آور در بازار است اما اگر ارز به آن تخصیص داده شود می توانیم بخشی از بازار را کنترل کنیم، کتاب مثل محصولات دیگر نیست و کشش افزایش قیمت چند برابری را ندارد.

این ناشر درباره افزایش قیمت ها گفت: وقتی به کاغذ گلاسه، ارز 4200 تعلق نگرفت، همین موضوع باعث شد که کاغذ گلاسه از کیلویی 1100 تومان که یک بند کاغذ مقوا 60 هزار تومان بود امروز به 600 هزار تومان برسد، بندی که 100 ورق مقوا دارد، یعنی هر یک ورق آن 6 هزار تومان است که از هر برگ آن 8 جلد برای کتاب درمی ِآید، یعنی هر جلد مقوای خام بدون چاپ حدود 750 تومان است.

وی ادامه داد: کتاب گنجایش افزایش قیمت ندارد، ناشران از سود خود تا نقطه صفر گذشته اند، ادامه این کار فقط برای زنده نگه داشتن است، تنها امید است که بازار نشر را زنده نگه داشته است. ناشر تاکنون از هر هزینه ای کاسته است که کتاب منتشر شود، اما مساله کاغذ تیر خلاص است! افزایش قیمت کاغذ، نشر را از ریشه ساقط می کند! ناشر کتابفروش، توزیع کننده همه تعطیل می شوند و دیگر نمی توان هیچ فردایی برای چاپ کتاب متصور شد.

حسن پور در پاسخ به این سوال که آیا کاغذ داخلی، برای مصرف ناشران کافی نیست گفت: تولید داخلی برای همه ما افتخار است اما کاغذ تولید داخل، حتی جوابگوی نیاز کتاب های آموزش و پرورش هم نیست. ما مسائل فنی هم داریم، ایران کشور خشکی است و کاغذ صنعت آب بری است و مواد اولیه مثل خمیر کاغذ که به آن باگات می گویند را ما از چغندر و امثال آن تولید می کنیم که الیاف آن کوتاه است و کیفیت کاغذی که از آن به دست می آید خوب نیست.

وی با بیان این که ما مونتاژ کننده کاغذ هستیم، اضافه کرد: ما تولید کننده کاغذ نیستیم، چون خمیر کاغذ وارداتی است. ده ها بار در سال های مختلف این موضوع بررسی شده است، حتی خود روزنامه دولتی ایران هم با کاغذ ایرانی، کتاب چاپ نمی کند، چون ممکن است به دستگاه های چاپ آسیب بزند. دستگاه های تولید کاغذ ما هم قدیمی است، اگر امروز اقدام کنیم 10 سال دیگر می توانیم، کاغذ تولید کنیم اما برای این کار اول باید ناشر را حفظ کنیم که آن روز به فکر تولید ناشر نیفتیم!

حسن پور زمان را مساله مهمی در حل مشکل کاغذ دانست و اظهار داشت: اگر اکنون مقداری ارز به واردات کاغذ تعلق بگیرد، موضوع کنترل می شود، اما اگر اتفاقی نیفتد، سنگ روی سنگ بند نخواهد شد. پارسال کاغذ، به اندازه قابل توجهی وارد شد و ناشران با خیال راحت آنچه نیاز داشتند را تهیه کردند اما امروز وضعیت خوب نیست. همین امروز با ارز نیمایی ، کاغذ، بندی 600 هزار تومان است آن هم در حالی که سود تاجر را اندک حساب کنید اما همین ارقام وقتی به بازار عرضه و تقاضا برسد، چنان آشوبی به پا خواهد کرد که همه می دانیم.

بودن یا نبودن مسأله این است

وی اقدامات اتحادیه ناشران و کتابفروشان، را در مورد مشکل کاغذ چنین برشمرد: از سال گذشته به دنبال حل مشکل کاغذ هستیم اما هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است. از اسفند 1398 این موضوعات را مطرح کرده ام و اکنون در وقت اضافه هستیم. اینجا تصمیم گرفتن بر سر حیات و ممات نشر کشور است، مسئله چگونه بودن نیست، مسئله بودن یا نبودن است.

رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان گفت: اینگونه ناشر نمی تواند بماند، ناشری که هزار و 200 نفر پرسنل دارد، اگر سالی 20 کتاب منتشر نکند، رسما تعطیل شده است، حتی اگر بخواهیم وامی بدهیم، باید پولی به صنعت نشر برگردد که بتوانیم بازپرداخت کنیم اما مردم کتاب 400 هزار تومانی نمی خرند! ناشران سود خود را هر روز به قدری کم می کنند که دیگر با اضمحلال رو به رو می شوند، توانایی تحمل ضربه، تا حدی است و نامحدود نیست، آن زمان فریادها بلند می شود که ناشران تعطیل شدند.

لینک خبر :‌ چاپ و نشر آنلاین
بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایران که با عنوان دفتر گسترش شعر و ادبیات پس از ادغام مؤسسات معاونت فرهنگی فعالیت می کرد، به ساختمان سرای اهل قلم منتقل شد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان که پس از ادغام موسسات معاونت فرهنگی تحت عنوان دفتر گسترش شعر و ادبیات داستانی ذیل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران فعالیت می کند، در واپسین روزهای اسفند سال گذشته به ساختمان سرای اهل قلم منتقل شد.

بهروز جلالی، مدیر دفتر دفتر گسترش شعر و ادبیات داستانی، با اعلام این خبر به تسنیم گفت: به دلیل فاصله مسافت بین ساختمان بنیاد و خانه کتاب و ادبیات ایران و برخی هماهنگی ها ما در تاریخ چهارم اسفند ماه به طبفه چهارم ساختمان سرای اهل قلم منتقل شده ایم.

وی ادامه داد: ساختمان بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان در خیابان میرزای شیرازی نیز در اختیار واحد توزیع زیرمجموعه معاونت اقتصاد و فرهنگ قرار گکرفته است، این ساختمان از املاک معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که البته در تنظیم سند آن مالک قبلی مشکلاتی را ایجاد کرده و به زودی در دادگاه مشکل حل خواهد شد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱

گروه فرهنگ و هنر- هر سال نزدیک اردیبهشت که می شد شور و شوق نمایشگاه کتاب بین کتاب ها به راه می افتاد. نمایشگاه بین المللی کتاب تهران فارغ از اینکه بزرگ ترین فروشگاه کتاب تهران است، بهترین مکان برای گردهمایی کتاب دوستان به شمار می آید اما حالا دو سال است که به دلیل شیوع ویروس کرونا نمایشگاه فیزیکی در کار نیست. گرچه یک دوره نمایشگاه کتاب مجازی تا کنون در کشور برگزار شده اما با توجه به مشکلات آن، آیا شرایط برای برگزاری دومین نمایشگاه کتاب مجازی آن هم در روزهایی نزدیک فراهم است؟
نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، بزرگترین گردهمایی فرهنگی کشور است که سال گذشته به دلیل شیوع بیماری کرونا امکان برگزاریش مهیا نشد. از همان زمان که موضوع شیوع کرونا در کشور مطرح شد، برگزاری نمایشگاه کتاب که تنها سه ماه تا آن باقی مانده بود در هاله ای از ابهام قرار گرفت. اوایل سال گذشته یکی از اعضای شورای اسلامی شهر تهران پیشنهاد داد که نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با مشارکت شهرداری تهران و وزارت ارشاد به شکل مجازی برگزار شود. حجت نظری، عضو شورای اسلامی شهر تهران این پیشنهاد را مطرح کرد.
اما تنها چند روز پس طرح این پیشنهاد، ایوب دهقانکار، مشاور اجرایی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از برگزاری فیزیکی نمایشگاه خبر داد و گفت: درصورت صدور این اجازه یا از اواخر نیمه اول سال و یا در نیمه دوم سال نمایشگاه را برگزار می کنیم. نمایشگاه کتاب تهران به قدری بزرگ است که ارزش صبر کردن برای برپایی را داشته باشد.
همان ایام، هومان حسن پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در‫این باره گفته بود: هر رویدادی هم که بخواهد به صورت مجازی برگزار بشود، نمایشگاه بین المللی کتاب سی وسوم نخواهد بود، چون هیچ کدام از کاربردها و عملیات هایی که در نمایشگاه حضوری بود، در این رویداد مجازی قابل دسترسی نخواهد بود. شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب هنوز تصمیمی درباره برگزاری نمایشگاه به صورت مجازی نگرفته است.
اما به هر ترتیب با تمام این توصیفات، در روزهای پایانی تابستان اعلام شد که نمایشگاه کتاب به صورت مجازی برگزار خواهد شد. اما هنوز تاریخ آن مشخص نبود و از سوی دیگر فراهم بودن زیرساخت های مورد نظر نیز مورد تردید بود. به هر صورت پس از چند ماه و رایزنی های فراوان و موافقت ها و مخالفت ها، نمایشگاه کتاب مجازی اول بهمن ماه کار خود را آغاز کرد. در روز نخست سامانه در نظر گرفته شده برای این نمایشگاه به دلیل حجم مراجعات با مشکلاتی روبه رو شد اما به هر حال در روزهای بعد این نمایشگاه توانست کار خود را انجام دهد البته با وجود همان مشکلات زیرساختی! تا جایی که علاوه بر انتقاد مخاطبان از وضعیت سایت نمایشگاه صدای ناشران هم بلند شده بود. انتقادها البته به حاشیه های پررنگ تر این رویداد همانند اختلالات موجود و مشکلات جاری ناشران ختم نمی شد، برخی ناشران می گفتند که در طرح های تخفیفی، خریداران کتاب اطلاعاتی از قبیل شماره همراه و کد ملی خود را در سیستم ثبت می کنند و برگزارکنندگان نمایشگاه از این بانک اطلاعات استفاده کرده اند تا اطلاعیه های خود را پخش کنند.
روزهای پرهیاهو و پرحاشیه نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران در حالی می گذشت که همزمان با این رویداد و تخفیف 20درصدی ای که مخاطبان را بیش از هر چیز دیگری به خرید کتاب از نمایشگاه ترغیب می کرد، عده ای از ناشران در سایت های شان دست به موازی کاری زدند و همه کتاب های شان را با تخفیف 20درصدی (و در مواردی بیشتر) به خریداران عرضه کردند که چنین شرایطی با توجه به شلوغی سایت نمایشگاه کتاب، مخاطبان را به سمت خرید مستقیم از ناشر سوق می داد. این حتی در موردی تا جایی پیش رفت که بنا بر اظهارات یکی از ناشران، میزان فروش کتاب فروشی آن نشر (که کتاب ها را با تخفیف 20درصدی عرضه می کردند) از فروش در نمایشگاه هم بیشتر بود!
با همه این موارد، نمایشگاه مجازی کتاب توانست در 10 روز برگزاری خود 223هزار و 867 سفارش ثبت کند که از این تعداد 122هزار و 458 سفارش ارسال و 101هزار و 409 سفارش در انتظار ارسال هستند.
همچنین در مدت زمان برگزاری این نمایشگاه، 570 هزار و 829 بسته از طریق پست و 27هزار و 805 بسته از طریق خود ناشر ارسال شد.
حالا باز نزدیک اردیبهشت هستیم و زمان همیشگی برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران. امسال همزمان با روزهای آماده شدن برای برگزاری هرساله نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، زمزمه هایی مبنی بر برگزاری دوباره نمایشگاه مجازی کتاب به گوش می رسد.
البته پیگیری ها با مسئولان موسسه خانه کتاب و ادبیات و محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره سرنوشت برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، و این که آیا به صورت مجازی برگزار خواهد شد یا خیر، و اگر برگزار می شود چه اقداماتی در جهت رفع مشکلات نخستین نمایشگاه مجازی کتاب صورت گرفته، موفقیت آمیز نبوده است. اما اگر فرض را بر برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب آن هم در آینده نزدیک بگذاریم، پرسش اصلی از مسئولان این است برگزاری این دوره با وجود این که از نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران کمتر از چهار ماه می گذرد، که در فاصله کوتاهی از آن هم طرح عیدانه کتاب در اسفند 99 برگزار شد (برای حمایت از کتابفروشی ها و احتمالا جلوگیری از اعتراض کتابفروشان به نمایشگاه مجازی کتاب)، چه توجیهی دارد؟ یا بهتر است بگوییم صنعت نشر ایران ظرفیت برگزاری مجدد نمایشگاه کتاب را دارد؟
مسئله دیگر به زیرساخت های فنی نمایشگاه مجازی کتاب برمی گردد؛ کندی سایت و از دسترس خارج شدن آن در روزهای ابتدایی که سردرگمی مخاطبان و ناشران را به همراه داشت از ایرادات نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران بود، آیا این ایرادها رفع شده و یا متولیان صرفا می خواهند نمایشگاهی برگزار و رفع تکلیف کنند؟
این دوره برای تسریع در ارسال کتاب ها، پرداخت به موقع مطالبات ناشران، درنظر گرفتن مزیت هایی برای دانش آموزان، هماهنگی با ناشران برای ارائه همه کتاب ها، جلوگیری از تخلفات احتمالی در ارائه و عرضه کتاب ها، حضور ناشران خارجی و شفاف سازی درباره مسائل مالی نمایشگاه کتاب چه تمهیداتی اندیشیده می شود؟

ارسال دیدگاه
نام: ایمیل: دیدگاه:

لینک خبر :‌ روزنامه ابتکار
تهران- ایرنا- رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان هشدار داد: فرصت برای حل مشکل کاغذ تمام شده و اکنون در وقت اضافه هستیم. اکنون وقت تصمیم گرفتن بر سر حیات و ممات نشر کشور است، مسئله چگونه بودن مطرح نیست، مسئله بودن یا نبودن است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱ سایت های دیگر : چاپ و نشر آنلاین

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، با پایان یافتن تعطیلات نوروزی، بازار کاغذ با مشکلاتی مواجه شده و ناشران توانایی تهیه کردن کاغذ مازاد بر دریافت دولتی خود را ندارند. قیمت هر بند کاغذ، به شکلی مبهم افزایش پیدا کرده و طی روزهای اخیر درباره مساله واردات کاغذ واکنش هایی از سوی مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد صورت گرفته است. ، رییس اتحادیه ناشران، با روشن شدن زوایای این اتفاق ناگوار که رو به فاجعه شدن می رود، درباره مشکلات واردات کاغذ توضیحات مفصلی به خبرنگار ایرنا داد.

وی در گفت وگو با ایرنا گفت: قیمت همه مواد اولیه کتاب به شکل سرسام آور بالا رفته است، در سال گذشته میانگین تا 800 درصد، هزینه های چسب، سلفون، چاپ و گلاسه و... بالا رفت. تنها راهی که توانستیم قیمت کتاب را حفظ کنیم و دولت تدبیر خوبی برای آن به کار برد، کنترل کاغذ بود که دست کم یک بخش از هزینه ها را به عنوان کالای فرهنگی تهیه کرد و اجازه نداد ناشران به سمت کاغذ آزاد بروند.

حسن پور ادامه داد: محصولی که همه نهادهای مرتبط با آن از 6 تا 8 برابر، افزایش قیمت تجربه کرده اند، قیمت محصول نهایی هم باید 8 برابر می شده و کتابی که قبلا 20 هزار تومان قیمت داشت، باید 160 هزار تومان می شد ولی اکنون با کاغذهایی که دولت داده است به حدود 45 هزار تومان رسیده، یعنی افزایش قیمت، حتی به100 درصد هم نرسیده است. ناشران از همه هزینه ها کاسته اند، اگر ناشرانی کتاب خود را دو بار ویرایش می کردند یا چند بار نمونه خوانی می شد، برای جبران هزینه ها آن را کاهش دادند، در نتیجه می بینید که کیفیت کار هم پایین آمده است.

وی کاغذ را مشکل اصلی بازار نشر دانست و گفت: اکنون مشکل ما این است که سهمیه کاغذ دولتی رو به اتمام است و اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است تهیه کاغذ برای انتخابات هم با مشکل مواجه شود. قیمت کاغذ آزاد به شدت بالا رفته است و در صورت پایان یافتن کاغذ دولتی برای هیچ ناشری امکان تهیه کاغذ و انتشار کتاب وجود ندارد.

این ناشر اضافه کرد: کتابی را در نظر بگیرید که 500 صفحه است، اگر بخواهد 3 هزار نسخه منتشر شود، حدود 110 بند کاغذ نیاز دارد که با قیمت آزاد، فقط هزینه کاغذ حدود 80 میلیون تومان می شود! اگر ناشر 10 عنوان کتاب منتشر کند، یک میلیارد تومان فقط هزینه کاغذ آن می شود که اصلا این حجم نقدینگی در بازار نشر نیست.

رییس اتحادیه ناشران با اشاره به این که از سال گذشته رایزنی ها را آغاز کرده است، اظهار داشت: بحث کاغذ با مبلغ اندکی قابل تامین است و نیاز به مبالغ هنگفت نیست اما اگر امروز اقدام نشود، کاغذ هم به سرنوشت دیگر کالاها دچار می شود، آن زمان نباید بگویند که ما خبر نداشتیم، چون اطلاع رسانی شده است و همه نهادهای مرتبط از وضعیت اطلاع دارند.

حسن پور در پاسخ به این سوال که آیا وزارت صنعت، معدن و تجارت باید در این زمینه اقدامی کند، گفت: این موضوع ارتباطی با وزارت صنعت ندارد، حتی شخص رییس جمهوری و معاون اول وارد موضوع شده اند. مقداری ارز باید به این کار اختصاص داده شود که حتی نسبت به مبلغی که اکنون اختصاص داده می شود، بسیار کم است. حتی خود مدیران نیز می گویند که این رقم چیز زیادی نیست. اگر مبلغ زیادی بود با توجه به شرایط سختی که کشور دارد، باید احتیاط می شد. این رقم به قدری جزیی است که دیده نمی شود اما در عمل به قدری تاثیرگذار است که یک صنف را دگرگون می کند، دست کم 50 تا 60 هزار نفر از کنار صنعت نشر ارتزاق می کنند.

وی با بیان این که تعطیلی ناشران کمترین نتیجه نبود کاغذ خواهد بود ، افزود: اگر نشر ما به خاطر کاغذ گران قیمت تعطیل شود، انعکاس جهانی آن چه خواهد بود؟ کاغذ را نمی توان به آسانی از یک فروشگاه تهیه کرد که مشکل حل شود، از امروز باید برای تهیه آن اقدامی انجام شود که دو ماه دیگر بتوانیم کاغذ وارد کنیم اما درباره این موضوع کسی پاسخگو نیست. انقلاب ما انقلاب فرهنگی بوده است اما امروز ناشران دیگر زورشان به تهیه کاغذ مورد نیاز نمی رسد و این مساله عجیبی است. در این شرایط کتاب ها چه قیمتی می خورند؟ اگر ناشر به جای 700 عنوان، 70 عنوان منتشر کند و تیراژ اگر 500 نسخه شده به 100 نسخه می رسد، قیمت تمام شده کالا به قدری بالا می رود که هیچ مخاطبی توان خرید آن را ندارد.

حسن پور درباره عملکرد کارگروه تخصیص کاغذ گفت: این نهاد هم در وزارت فرهنگ کار خود را می کند اما باید کاغذ وارد شود که کارگروه بتواند آن را به کاری تخصیص بدهد. نکته دیگر این است که کتاب مرغ نیست که بتوان برای آن صف ایستاد، اگر قیمت هر جلد کتاب 400 هزار تومان باشد، دیگر صفی هم تشکیل نمی شود و باید با کتاب خداحافظی کرد! کسی کتاب نمی خرد و ناشر هم دیگر چاپ نمی کند و بنیان کار منهدم می شود.

وی درباره قیمت سال گذشته کاغذ در بازار آزاد گفت: سال گذشته قیمت هر بند کاغذ آزاد تا 290 هزار تومان هم رفت اما ما مصرف ناشران را از طریق کارگروه فراهم می کردیم و تا بندی 150 هزار تومان به آن ها کاغذ می دادیم، ناشر نیاز مازاد خود را از بازار آزاد می خرید اما اکنون باید همه را از بازار آزاد تهیه کند.

حسن پور افزود: ناشر به من می گوید با رقم 720 هزار تومان یک بند کاغذ خریده است، یک بند کاغذ 9 تا 10 بسته کاغذ آ4 به ما می دهد، تازه همین کاغذ هزینه ایاب و ذهاب دارد و فقط جلدی 60 هزار تومان صحافی می شود، برای چاپ هم حدود 300 هزار تومان باید هزینه کند.

وی با بیان این که قیمت کاغذ قابل کنترل نیست، افزود: مراحل قانونی لازم برای واردات و ترخیص کاغذ که مجوز آن هم دریافت شده، انجام نمی شود، مبلغی که می تواند نشر کشور را نجات بدهد، بسیار کم است، اگر کاغذ با ارز نیمایی وارد شود، با همین قیمت سرسام آور در بازار است اما اگر ارز به آن تخصیص داده شود می توانیم بخشی از بازار را کنترل کنیم، کتاب مثل محصولات دیگر نیست و کشش افزایش قیمت چند برابری را ندارد.

این ناشر درباره افزایش قیمت ها گفت: وقتی به کاغذ گلاسه، ارز 4200 تعلق نگرفت، همین موضوع باعث شد که کاغذ گلاسه از کیلویی 1100 تومان که یک بند کاغذ مقوا 60 هزار تومان بود امروز به 600 هزار تومان برسد، بندی که 100 ورق مقوا دارد، یعنی هر یک ورق آن 6 هزار تومان است که از هر برگ آن 8 جلد برای کتاب درمی ِآید، یعنی هر جلد مقوای خام بدون چاپ حدود 750 تومان است.

وی ادامه داد: کتاب گنجایش افزایش قیمت ندارد، ناشران از سود خود تا نقطه صفر گذشته اند، ادامه این کار فقط برای زنده نگه داشتن است، تنها امید است که بازار نشر را زنده نگه داشته است. ناشر تاکنون از هر هزینه ای کاسته است که کتاب منتشر شود، اما مساله کاغذ تیر خلاص است! افزایش قیمت کاغذ، نشر را از ریشه ساقط می کند! ناشر کتابفروش، توزیع کننده همه تعطیل می شوند و دیگر نمی توان هیچ فردایی برای چاپ کتاب متصور شد.

حسن پور در پاسخ به این سوال که آیا کاغذ داخلی، برای مصرف ناشران کافی نیست گفت: تولید داخلی برای همه ما افتخار است اما کاغذ تولید داخل، حتی جوابگوی نیاز کتاب های آموزش و پرورش هم نیست. ما مسائل فنی هم داریم، ایران کشور خشکی است و کاغذ صنعت آب بری است و مواد اولیه مثل خمیر کاغذ که به آن باگات می گویند را ما از چغندر و امثال آن تولید می کنیم که الیاف آن کوتاه است و کیفیت کاغذی که از آن به دست می آید خوب نیست.

وی با بیان این که ما مونتاژ کننده کاغذ هستیم، اضافه کرد: ما تولید کننده کاغذ نیستیم، چون خمیر کاغذ وارداتی است. ده ها بار در سال های مختلف این موضوع بررسی شده است، حتی خود روزنامه دولتی ایران هم با کاغذ ایرانی، کتاب چاپ نمی کند، چون ممکن است به دستگاه های چاپ آسیب بزند. دستگاه های تولید کاغذ ما هم قدیمی است، اگر امروز اقدام کنیم 10 سال دیگر می توانیم، کاغذ تولید کنیم اما برای این کار اول باید ناشر را حفظ کنیم که آن روز به فکر تولید ناشر نیفتیم!

حسن پور زمان را مساله مهمی در حل مشکل کاغذ دانست و اظهار داشت: اگر اکنون مقداری ارز به واردات کاغذ تعلق بگیرد، موضوع کنترل می شود، اما اگر اتفاقی نیفتد، سنگ روی سنگ بند نخواهد شد. پارسال کاغذ، به اندازه قابل توجهی وارد شد و ناشران با خیال راحت آنچه نیاز داشتند را تهیه کردند اما امروز وضعیت خوب نیست. همین امروز با ارز نیمایی، کاغذ، بندی 600 هزار تومان است آن هم در حالی که سود تاجر را اندک حساب کنید اما همین ارقام وقتی به بازار عرضه و تقاضا برسد، چنان آشوبی به پا خواهد کرد که همه می دانیم.

وی اقدامات اتحادیه ناشران و کتابفروشان، را در این موضوع چنین برشمرد: از سال گذشته به دنبال حل مشکل هستیم اما هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است. از اسفند 1398 این موضوعات را مطرح کرده ام و اکنون در وقت اضافه هستیم. اینجا تصمیم گرفتن بر سر حیات و ممات نشر کشور است، مسئله چگونه بودن نیست، مسئله بودن یا نبودن است.

رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان گفت: اینگونه ناشر نمی تواند بماند، ناشری که هزار و 200 نفر پرسنل دارد، اگر سالی 20 کتاب منتشر نکند، رسما تعطیل شده است، حتی اگر بخواهیم وامی بدهیم، باید پولی به صنعت نشر برگردد که بتوانیم بازپرداخت کنیم اما مردم کتاب 400 هزار تومانی نمی خرند! ناشران سود خود را هر روز به قدری کم می کنند که دیگر با اضمحلال رو به رو می شوند، توانایی تحمل ضربه، تا حدی است و نامحدود نیست، آن زمان فریادها بلند می شود که ناشران تعطیل شدند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
محمد یراقچی معتقد است؛ به دنبال تعطیلی کتابفروشی ها، کتابسازان و تولیدکنندگان کتاب های قاچاق با حضور در فضای مجازی و عرضه آثار با تخفیف های بالا، بازار را از کتاب فروشان می گیرند و کار خود را توسعه و گسترش می دهند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱ سایت های دیگر : خبرگزاری دانشجو آقای خبر

محمد یراقچی رئیس کارگروه کتابفروشان اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، با اشاره به پیگیری های کارگروه و اتحادیه برای عدم تعطیلی کتاب فروشی ها در قرنطینه مشاغل گفت: نامه های زیادی به اتاق اصناف ارسال شد تا کتاب فروشان را از تعطیلی کرونایی معاف کنند زیرا پاخور کتاب فروشی ها در حالت عادی کم است و مثل سوپرمارکت و نانوایی نیست که جمعیت زیادی برود و بیاید.

وی افزود: ما پیشنهاد داده بودیم با توجه به اینکه در این ایام افراد ممکن است خانه نشین باشند کتاب می تواند برای پرکردن اوقات فراغت آن ها در این ایام را پر کند و اگر بخواهیم به کتاب به عنوان یک کالای اساسی با ارزش نگاه کنیم، می تواند ارزش کتاب را به شکل نمادین بالا ببرد؛ ولی تا الان نتیجه ای نگرفتیم.

یراقچی درباره تبعات بی توجهی به نادیده گرفته شدن فرهنگ و کتاب در این حیطه زمانی توضیح داد: یکی از مشکلات جدی سال های اخیر در حوزه نشر کتاب های قاچاق و کتابسازی است که متاسفانه با تعطیلی کتاب فروشی ها رشد و گسترش بیشتری پیدا می کنند؛ زیرا قبلا اگر فقط در گوشه خیابان و بین بساطی ها این آثار را می دیدیم؛ اما الان در اینترنت زیاد شده است.

وی یادآور شد: در ایام کرونا بازار خرید از فضای مجازی و خریدهای آنلاین هم داغ شده است و بسیاری از فعالان حوزه کتاب قاچاق و کتابسازی به این حوزه روی آورده اند و الان در عمل در فضای مجازی پنهان شده است و فروش خوبی هم دارند.

یراقچی با بیان اینکه بسیاری از مردم فقط اسم کتاب را دارند و درباره نام مترجم و ناشر اطلاعات زیادی ندارند، گفت: زمانی که کتاب فروشی ها باز بود، مردم می توانستند سراغ بهترین ترجمه و بهترین کتاب را از کتاب فروشان بگیرند؛ اما الان با یک جستجوی ساده در اینترنت بیش از 20 ترجمه و ناشر مختلف را می بیند و سردرگم می شود.

وی همچنین با طرح این موضوع که تعطیلی کتاب فروشی ها موجب تشدید مشکلات فعالان این صنف می شود، افزود: اگر کاهش مشتریان کتاب فروشی ها در سال های اخیر را به عنوان یک چالش مهم در نظر بگیریم، اکنون با چنین تصمیمات و اقداماتی این مشکلات تشدید می شود و گردش سرمایه ناچیزی هم که در کتاب فروشی های سراسر کشور وجود دارد، از نفس می افتد.

یراقچی با بیان اینکه امروز بقای کتاب فروشی ها به مو بند است، گفت: طی صحبتی که با همکارانم دارم، می بینم که اگر بیشتر آن ها امکانات و سرمایه داشته باشند، شغل خود را تغییر می دهند و اگر وضعیت به همین روند ادامه داشته باشد و فعالان کتابسازی به کار خود ادامه دهند از تعداد آن ها روزبه روز کاسته می شود.

وی همچنین به خطر رشد فعالیت قاچاقچیان کتاب در فضای مجازی برای صنف نشر به خصوص کتاب فروشان نیز عنوان کرد: به تازگی مراجعان زیادی داریم که قیمت کتاب را از ما سوال می کنند و بعد می گویند که فلان سایت این کتاب را با تخفیف 30 تا 40 درصدی عرضه می کند و بعد باید به آن ها توضیح دهیم که این آثار چگونه تولید شده اند.

به گفته یراقچی، از آنجایی که این کتاب ها در فضای مجازی قرار دارند و ویترینی هم نیست که بشود به صورت جامع و کامل آن ها را رصد کرد باید اقدام و راهکاری جامع و کامل برای برخورد با خاطیان پیش بینی شود تا هم حقوق ناشران و نویسندگان و مترجمان پایمال نشود و هم حقوق مشتریان و مردم.

محمد یراقچی رئیس کارگروه کتابفروشان اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، با اشاره به پیگیری های کارگروه و اتحادیه برای عدم تعطیلی کتاب فروشی ها در قرنطینه مشاغل گفت: نامه های زیادی به اتاق اصناف ارسال شد تا کتاب فروشان را از تعطیلی کرونایی معاف کنند زیرا پاخور کتاب فروشی ها در حالت عادی کم است و مثل سوپرمارکت و نانوایی نیست که جمعیت زیادی برود و بیاید.

وی افزود: ما پیشنهاد داده بودیم با توجه به اینکه در این ایام افراد ممکن است خانه نشین باشند کتاب می تواند برای پرکردن اوقات فراغت آن ها در این ایام را پر کند و اگر بخواهیم به کتاب به عنوان یک کالای اساسی با ارزش نگاه کنیم، می تواند ارزش کتاب را به شکل نمادین بالا ببرد؛ ولی تا الان نتیجه ای نگرفتیم.

یراقچی درباره تبعات بی توجهی به نادیده گرفته شدن فرهنگ و کتاب در این حیطه زمانی توضیح داد: یکی از مشکلات جدی سال های اخیر در حوزه نشر کتاب های قاچاق و کتابسازی است که متاسفانه با تعطیلی کتاب فروشی ها رشد و گسترش بیشتری پیدا می کنند؛ زیرا قبلا اگر فقط در گوشه خیابان و بین بساطی ها این آثار را می دیدیم؛ اما الان در اینترنت زیاد شده است.

وی یادآور شد: در ایام کرونا بازار خرید از فضای مجازی و خریدهای آنلاین هم داغ شده است و بسیاری از فعالان حوزه کتاب قاچاق و کتابسازی به این حوزه روی آورده اند و الان در عمل در فضای مجازی پنهان شده است و فروش خوبی هم دارند.

یراقچی با بیان اینکه بسیاری از مردم فقط اسم کتاب را دارند و درباره نام مترجم و ناشر اطلاعات زیادی ندارند، گفت: زمانی که کتاب فروشی ها باز بود، مردم می توانستند سراغ بهترین ترجمه و بهترین کتاب را از کتاب فروشان بگیرند؛ اما الان با یک جستجوی ساده در اینترنت بیش از 20 ترجمه و ناشر مختلف را می بیند و سردرگم می شود.

وی همچنین با طرح این موضوع که تعطیلی کتاب فروشی ها موجب تشدید مشکلات فعالان این صنف می شود، افزود: اگر کاهش مشتریان کتاب فروشی ها در سال های اخیر را به عنوان یک چالش مهم در نظر بگیریم، اکنون با چنین تصمیمات و اقداماتی این مشکلات تشدید می شود و گردش سرمایه ناچیزی هم که در کتاب فروشی های سراسر کشور وجود دارد، از نفس می افتد.

یراقچی با بیان اینکه امروز بقای کتاب فروشی ها به مو بند است، گفت: طی صحبتی که با همکارانم دارم، می بینم که اگر بیشتر آن ها امکانات و سرمایه داشته باشند، شغل خود را تغییر می دهند و اگر وضعیت به همین روند ادامه داشته باشد و فعالان کتابسازی به کار خود ادامه دهند از تعداد آن ها روزبه روز کاسته می شود.

وی همچنین به خطر رشد فعالیت قاچاقچیان کتاب در فضای مجازی برای صنف نشر به خصوص کتاب فروشان نیز عنوان کرد: به تازگی مراجعان زیادی داریم که قیمت کتاب را از ما سوال می کنند و بعد می گویند که فلان سایت این کتاب را با تخفیف 30 تا 40 درصدی عرضه می کند و بعد باید به آن ها توضیح دهیم که این آثار چگونه تولید شده اند.

به گفته یراقچی، از آنجایی که این کتاب ها در فضای مجازی قرار دارند و ویترینی هم نیست که بشود به صورت جامع و کامل آن ها را رصد کرد باید اقدام و راهکاری جامع و کامل برای برخورد با خاطیان پیش بینی شود تا هم حقوق ناشران و نویسندگان و مترجمان پایمال نشود و هم حقوق مشتریان و مردم.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
مدیرعامل اتحادیه تعاونی ناشران (آشنا) مسؤول توزیع کاغذ بین ناشران از اتمام موجودی کاغذ دولتی خبر داد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰ سایت های دیگر : برخط نیوز خبر 24 کارآفرینان اقتصاد یکتا پرس

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، سال 97 برای توزیع کاغذ میان ناشران سراسر کشور سامانه ای طراحی شد، شبیه سامانه ای که چند سال است برای ثبت نام ناشران در نمایشگاه کتاب مورد استفاده قرار می گیرد. ناشران سراسر کشور برای دریافت کاغذ باید وارد سامانه شده و ثبت نام می کردند.

کم کم این سامانه به درگاه اداره کتاب نیز متصل شد و دیگر نیازی به بارگذاری تصویر مجوز کتاب ها نیز از سوی ناشران نبود. تنها درج شماره مجوز ثبت کافی بود. پس از ثبت نام، بر اساس سایز و شمارگان کتاب، سامانه نیز مصرف کاغذ را محاسبه کرده و پس از خوداظهاری ناشر برای میزان کاغذ تخصیصی کمیته تخصیص تصمیم گیرنده نهایی بود. پس از آن ناشر می توانست با پرداخت هزینه، حواله دریافت کند.

شرکت های تعاونی ناشران ایران (آشنا) در تخصیص کاغذ، عملکرد سال های گذشته ناشر را هم مورد ارزیابی قرار می داد. البته در کمیته ای که از ابتدا برای کاغذ در وزارت ارشاد تشکیل شده بود، تنها عملکرد سال های گذشته ناشر ملاک بود، اما در کمیته تخصصی یکی از آیتم های نظارت بر مصرف بود.

این مسیر ارائه و عرضه کاغذ دولتی از سوی اتحادیه مسئول به ناشران بود. از این رو با مهدی اسماعیلی راد، مدیرعامل شرکت های تعاون ناشران ایران (آشنا) گفت وگو کردیم تا از میزان موجودی کاغذ اطلاع کسب کنیم. وی صراحتاً گفت: ما فعلا موجودی کاغذ نداریم!

وی ادامه داد: از سال 98 که دولت به کاغذ ارز دولتی تخصیص داد، ما در توزیع وارد شده و مدعی هستیم در مسیر توزیع کاغذ دولتی تخلف قیمتی نداشتیم. اگر قیمت تغییر کرده مصوبه سازمان حمایت بوده است.

این سخنان در حالی مطرح می شود که طی روزهای اخیر اطلاعات خبرنگار فارس نشان می دهد حدود 2 هزار تن تنها موجودی کاغذ دولتی است.

البته تعهداتی هم در این میان از سوی برخی واردکنندگان به گوش می رسد که هنوز به سرانجام نرسیده و ارشاد باید پیگیر اولا تخصیص ارز در سال 1400 و سپس تزریق کاغذهای مورد تعهد واردکنندگان شود. در واقع واردکنندگان بالغ بر 6 هزار 500 تن کاغذ متعهد به واردات و عرضه هستند اما هنوز به تعهدات خود عمل نکرده اند!

ظهر امروز نیز محسن جوادی معاون فرهنگی وزیر ارشاد در خصوص بالاگرفتن مشکل کاغذ در بازار توضیحاتی داد.

* معاون وزیر ارشاد: ستاد اقتصادی دولت در بازار کاغذ مساعدت کند تا این بازار دچار آشفتگی نشود

محسن جوادی در پاسخ به این پرسش مبنی بر اینکه کاغذ کم و گران است، بنابراین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه چه اقداماتی داشته و چه اقداماتی می خواهد داشته باشد، گفت: در سال 1398 که اوج تحریم ها بود، دولت جمهوری اسلامی با تخصیص ارز دولتی برای کاغذ تحریر و مطبوعات، نیازهای نشر کشور و مطبوعات را به صورت حداقلی تامین کرد. همین موضوع موجب ثبات نسبی در قیمت کاغذ در بازار آزاد هم بود. حتی به رغم عدم تخصیص ارز در سال 99 باز از موجودی کاغذهای سال 98 بازار کاغذ تا نیمه دوم سال 99 از ثبات نسبی برخوردار بود.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه دولت در سال 99 تصمیم گرفت به دلیل کمبود ارز، تخصیص ارز دولتی به کالاهای مصرفی را به کم تر از نصف تقلیل دهد، کاغذ هم از شمول ارز دولتی خارج و از گروه کالایی اول بیرون رفت. این موضوع، علاوه بر مشکلاتی که برای سال 99 و 1400 ایجاد می کرد در خصوص ترخیص کاغذهای وارادتی با ارز دولتی 98 هم که در بهار سال 99 وارد کشور شدند، مشکلات زیادی به وجود آورد.

به گفته جوادی، پیگیری های متوالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مشکل ترخیص کاغذهای قبلی را حل کرد؛ به طوری که بخشی از همان کاغذ ها در حال حاضر در دست توزیع است.

وی با تاکید بر اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با درک دشواری موضوع و نگرانی از کمبود کاغذ برای نشر و مطبوعات در نیمه دوم 99 و در سال جاری در چند مرحله موضوع را به مسئولان مربوطه منتقل و دلایل نگرانی خود را بازگو کرد، توضیح داد: این نامه نگاری ها به معاون اول محترم رئیس جمهور، معاون اقتصادی رئیس جمهور و بالاخره به شخص ریاست محترم جمهوری صورت گرفت. موضوع اصلی این نامه ها انتقال دغدغه های صنوف نشر و مطبوعات و درخواست تامین ارز در حداقل مقدار ممکن بود. پی نوشت بسیار همدلانه رئیس محترم جمهوری در ذیل نامه اخیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مایه دلگرمی شد. ایشان تاکید کردند که در خصوص درخواست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدام صورت گیرد تا نگرانی از کمبود کاغذ در سال 1400 مرتفع شود.

وی در مواجهه با این پرسش که پس از این نامه نگاری ها و پیگیری های مجدانه چه اقداماتی صورت گرفت، توضیح داد: متاسفانه تغییر وزرای صمت و از طرف دیگر استناد مدیران مربوطه در آن وزارتخانه به مصوبه قبلی که کاغذ را از گروه کالایی مشمول ارز دولتی خارج کرده است، موجب بی نتیجه ماندن اقدامات ما شد. پیگیری های متعدد برای یافتن راه حلی برای اجرای دستور ریاست جمهوری به این انجامید که موضوع تغییر گروه کالایی کاغذ در ستاد اقتصادی دولت مطرح و تصویب شود تا راه برای تامین ارز باقیمانده 98 یا تامین ارز جدید برای سال 1400 فراهم شود. من در جریان پیگیری های کتبی و شفاهی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی هستم، اما هنوز موضوع حل نشده است و ظاهرا قرار است در ستاد اقتصادی دولت درباره آن تصمیم گیری شود. به نظر من ستاد اقتصادی دولت باید هرچه زودتر در این خصوص مساعدت کند تا در بازار کاغذ که در اوج تحریم ها در قیاس با کالاهای مشابه که از ارز دولتی استفاده می کردند، ثبات نسبی داشت و نیازهای نشر و مطبوعات را در حداقل تامین کرد، دچار آشفتگی نشود.

جوادی گفت: این وزارتخانه البته با درک شرایط دشوار دولت، به صورت واقع بینانه و صرفا در حد نیاز واقعی نشر و مطبوعات برای سال جاری درخواست تخصیص ارز در حد 50 درصد سال 98 را ارائه داد که به رغم دستور ریاست جمهوری که اتفاقا در آن ایشان هم از بابت کمبود کاغذ اظهار نگرانی کرده و خواستار حل مساله شده اند، اقدام جدی صورت نگرفته است.

معاون وزیر ارشاد درباره راه حل این مشکل و اینکه در این زمینه چه باید کرد، بیان داشت: به نظر می رسد مجموعه وزیر و مدیران صمت و نیز اعضای ستاد اقتصادی دولت باید هر چه زودتر شرایط قانونی استفاده از ارز باقیمانده 98 را فراهم کنند تا بانک مرکزی اعتبار مربوطه را تامین و تخصیص دهد. البته ما به رغم نگرانی از بابت کمبود کاغذ که جدی است، سعی می کنیم تا علاوه بر پیگیری تامین ارز سال جاری برای کاغذ، با تشویق واردکنندگان به استفاده از ارز نیمایی این بازار را مدیریت کرده، نیاز نشر و مطبوعات را برآورده کنیم. بدون آنکه بخواهیم در این مسیر کمبود را به گردن این و آن بیندازیم، سعی کردیم در یک روال قانونی و با درک شرایط اقتصادی و اجتماعی، درخواست خود را مبنی بر تامین ارز کاغذ پیگیری کنیم.

گزارش روز گذشته خبرگزاری فارس درباره احتمال آشفته شدن بازار کاغذ را اینجا بخوانید.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می گوید: ستاد اقتصادی دولت باید هرچه زودتر در بازار کاغذ مساعدت کند تا این بازار دچار آشفتگی نشود و به رغم دستور ریاست جمهوری هنوز اقدام جدی درباره حل مسئله کمبود کاغذ از سوی مراجع ذی ربط صورت نگرفته است.

به گزارش ایسنا به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی با اشاره به مشکلات بازار کاغذ و چگونگی تخصیص ارز دولتی به کاغذ، به تشریح پیگیری های این وزارتخانه در این زمینه پرداخت.

اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره مساله کمبود و گرانی کاغذ چه بوده است؟

در سال 1398 که اوج تحریم ها بود، دولت جمهوری اسلامی با تخصیص ارز دولتی برای کاغذ تحریر و مطبوعات نیازهای نشر کشور و مطبوعات را به صورت حداقلی در این زمینه تامین کرد. همین موضوع موجب ثبات نسبی در قیمت کاغذ در بازار آزاد هم بود. حتی به رغم عدم تخصیص ارز در سال 99، باز از موجودی کاغذهای سال 98 استفاده شد و بازار کاغذ تا نیمه دوم سال 99 از ثبات نسبی برخوردار بود.

اما با توجه به این که دولت در سال 99 تصمیم گرفت به دلیل کمبود ارز، تخصیص ارز دولتی به کالاهای مصرفی را به کمتر از نصف تقلیل دهد، کاغذ از شمول ارز دولتی خارج شد و از گروه کالایی اول بیرون رفت. این موضوع علاوه بر مشکلاتی که برای سال 99 و 1400 ایجاد می کرد در خصوص ترخیص کاغذهای وارادتی با ارز دولتی 98 هم که در بهار سال 99 وارد کشور شدند، مشکلات زیادی ایجاد کرد.

پی گیری های متوالی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی مشکل ترخیص کاغذهای قبلی را حل کرد به طوری که بخشی از همان کاغذ ها در حال حاضر در دست توزیع است.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با درک دشواری موضوع و نگرانی از کمبود کاغذ برای نشر و مطبوعات در نیمه دوم 99 و در 1400، در چندین مرحله موضوع را به مسئولان مربوطه منتقل و دلایل نگرانی خود را بازگو کرد.

این نامه نگاری ها با معاون اول محترم رئیس جمهور، معاون اقتصادی رئیس جمهور و بالاخره با شخص ریاست محترم جمهوری صورت گرفت.

موضوع اصلی این نامه ها انتقال دغدغه های صنوف محترم نشر و مطبوعات و درخواست تامین ارز در حداقل مقدار ممکن بود.

پی نوشت بسیار همدلانه رئیس محترم جمهوری در ذیل نامه اخیر وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی مایه دلگرمی شد. ایشان تاکید کردند که در خصوص درخواست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدام صورت گیرد تا نگرانی از کمبود کاغذ در سال 1400 مرتفع شود.

پس از این نامه نگاری ها و پیگیری های مجدانه چه اقداماتی صورت گرفت؟

متاسفانه تغییر وزرای صمت و از طرف دیگر استناد مدیران مربوطه در آن وزارتخانه به مصوبه قبلی که کاغذ را از گروه کالایی مشمول ارز دولتی خارج کرده است، موجب بی نتیجه ماندن اقدامات ما شد. پی گیری های متعدد برای یافتن راه حلی برای اجرای دستور ریاست جمهوری به این مسئله انجامید که موضوع تغییر گروه کالایی کاغذ در ستاد اقتصادی دولت مطرح و تصویب شود تا راه برای تامین ارز باقی مانده 98 یا تامین ارز جدید برای سال 1400 فراهم شود.

من در جریان پی گیری های کتبی و شفاهی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی هستم اما هنوز موضوع حل نشده است و ظاهرا قرار است در ستاد اقتصادی دولت در باره آن تصمیم گیری شود. به نظر من ستاد اقتصادی دولت باید هرچه زودتر در این خصوص مساعدت کند تا بازار کاغذ که در اوج تحریم ها در قیاس با کالاهای مشابه که از ارز دولتی استفاده می کردند، ثبات نسبی داشت و نیازهای نشر و مطبوعات را در حد اقل تامین کرد، دچار آشفتگی نشود.

این وزارتخانه البته با درک شرایط دشوار دولت، به صورت واقع بینانه و صرفا در حد نیاز واقعی نشر و مطبوعات برای سال جاری درخواست تخصیص ارز در حد 50 درصد سال 98 را ارائه داد که به رغم دستور ریاست جمهوری که اتفاقا ایشان هم از بابت کمبود کاغذ اظهار نگرانی کرده و خواستار حل مساله شده اند، اقدام جدی صورت نگرفته است.

در این زمینه چه باید کرد؟

به نظر می رسد مجموعه وزیر و مدیران صمت و نیز اعضای ستاد اقتصادی دولت باید هرچه زودتر شرایط قانونی استفاده از ارز باقی مانده 98 را فراهم کنند تا بانک مرکزی اعتبار مربوطه را تامین کند و تخصیص دهد.

البته ما به رغم نگرانی از بابت کمبود کاغذ که جدی است سعی می کنیم تا علاوه بر پی گیری تامین ارز سال جاری برای کاغذ، با تشویق واردکنندگان به استفاده از ارز نیمایی این بازار را مدیریت کرده تا نیاز نشر و مطبوعات را برآورده کنیم.

ما بدون آن که بخواهیم در این مسیر کمبود را به گردن این و آن بیندازیم سعی کرده ایم در یک روال قانونی و با درک شرایط اقتصادی و اجتماعی، درخواست خود را مبنی بر تامین ارز کاغذ پی گیری کنیم.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
یکی از انیمیشن سازان کشور می گوید باید انیمیشن سازی از حوزه مدیریت فرهنگی خارج شود به سمت وزارت صنعت برود تا سرمایه ای که لازم دارد تأمین شود.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱ سایت های دیگر : خبرگزاری تسنیم خبرگزاری اقتصادی ایران یکتا پرس

به گزارش شفاف، سینمای کرونازده ایران در سال جاری گویا چاره ای جز عرصه نمایش خانگی ندارد و طبیعتاً سینمای کودک و نوجوان نیز برای نمایش و عرضه باید همین مدیوم را در نظر بگیرد.

انیمیشن نیز به تبع الگوی کلان تر خود یعنی سینمای کودک و نوجوان مانند سال های قبل باید بتواند برای موفقیت و بیشتر دیده شدن در رقابت با محتواهای خارجی که به وفور در نمایش خانگی عرضه می شوند، قد برافراشته کند و خودی نشان دهد. اما واقعیت این است که انیمیشن سازی پدیده ای متفاوت از صنعت رایج سینما و سریال سازی است و از نظر هزینه و زمان و نیرو بسیار سنگین تر از دیگر گونه های نمایشی است.

آیا سینمای 1400 ایران سهم قابل قبولی برای انیمیشن و بچه های ایران زمین در نظر دارد یا خیر؟ پاسخ سؤال های ما را روانبخش صادقی انیمیشن ساز کشور می دهد.

صادقی درباره سهمی که انیمیشن در دوران کرونا در دنیا دارد بیان کرد که انیمیشن در دنیای کرونایی اکنون سهم زیادی را داشته است که می توان علت آن را نقش درخشان اقتصادی آن و همینطور موفقیتش در سرگرمی سازی برای کودکان که باید در خانه بمانند دانست. اما متأسفانه مدیریت فرهنگی ما همیشه تا نوک بینی خود را بیشتر نمی بیند و برای بلندمدت برنامه ریزی ندارد.

او ادامه داد: انیمیشن و محصولات جانبی آن نقش بسیار مهم و پویایی هم از نظر اقتصادی و هم از نظر فرهنگی دارد. اما نه مدیران ما آن را درست می شناسند و نه درک صحیح و جامعی از آن دارند. مدیران فرهنگی و هنری ما جوان و به روز نیستند و از میزی به پشت میز دیگر می روند . مدیریت فرهنگی و هنری کشور ما، به نظرم با تفکر 50 سال قبل اداره می شود و همین به بدنه سینما و هنر کشور ما ضربه می زند.

این انیمیشن ساز کشور ما با اشاره به اینکه انیمیشن فرایندی طولانی مدت است بیان کرد که پویانمایی محصول یک سیستمی است که اتکای قابل توجهی به نقش مدیران دارد. باید دولت برای تقویت انیمیشن به عنوان مقوله اثرگذار و فرهنگی خط تولید بلندمدت مانند خودرو ایجاد کند. در غیر این صورت و در حالی که من و همکارانم هر از چندگاهی کاری را برای دل خودمان بسازیم فرهنگ سازی صورت نمی گیرد و اقتصاد آن جان نمی گیرد.

مشکل ما این است که مدیران ما تنها برای بازه زمانی مدیریت خود تصمیم می گیرند و نگاه بلند مدت ندارند. دوست دارند زمانی که میز مسئولیت را ترک می کنند نتیجه را روی میزشان ببینند . در حالی که اگر ما امروز برای ساخت یک انیمیشن اقدام کنیم 5 سال بعد جواب می گیریم که بیشتر از زمان مدیریت یک مسئول است. کدام مدیر ما برای پنج سال برنامه ریزی می کند؟

صادقی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به اینکه باید انیمیشن سازی از حوزه فرهنگی خارج شود و به سمت وزارت صنعت برود بیان کرد: باید برای تولید انیمیشن سرمایه وجود داشته باشد و این مهم تنها با صنعتی شدن سینمای ایران ممکن خواهد بود . در این زمینه افراد و نیروهای زیادی در ارتباط اند و اینگونه نیست که با تولید یک فیلم و مجموعه کار ما تمام شود.

در روزگاری که اوضاع اقتصادی ما ثبات ندارد برای جان گرفتن انیمیشن باید دولت حمایت جدی و ورود کند. این شعاری که برخی می دهند که نباید دولت ورود کند و خصوصی سازی باید صورت بگیرد بد نیست اما افرادی این جملات را می گویند که خودشان روزگاری از دولت سرمایه گرفتند و با آن کار کردند و تهیه کننده شدند و حالا این حرف را می زنند.

وی با اشاره به موفقیت انیمیشن روح بیان کرد که اگر انیمیشن ما مانند روح نیست برای این است که آن فیلم سرمایه گذاری 50 میلیون دلاری دارد اما فروش چندین برابرش را هم می کند و نتیجه آن به جیب سرمایه گذار برمی گردد. برای همین در صورتی که دولت از این حوزه حمایت جدی بدون مانع کند بدون شک نتیجه خوب آن نیز بازمی گردد. همیشه اتفاقات خوب حاصل مدیریت درست است.

او در پاسخ به سؤال ما درباره سهم انیمیشن در سال 1400 بیان کرد که فکر نمی کنم که امسال شاهد تنوع و تعدد انیمیشن در نمایش خانگی باشیم مگر اینکه کارهای کوتاهی بسازیم. اما با این سخن موافقم که نمایش خانگی پتانسیل بسیار خوبی برای تولید و نمایش انیمیشن دارد. اما آیا سیستم فرهنگی ما حاضر است که در آن سرمایه گذاری کند و حمایت و پشتیبانی لازم را انجام دهد؟ البته امیدواریم اما با اینکه پتانسیل خوبی در نمایش خانگی هست، فکر نمی کنم با این فضای انحصاری حاکم اتفاق خاصی رخ دهد.

کارگردان دزد رویاها درباره شرایط ساخت یک انیمیشن آبرومند و با کیفیت بیان کرد که روزگاری برای ساخت یک انیمیشن نیازمند این بودیم که متخصصین حوزه انیمیشن را پیدا کنیم اما امروز تعداد بسیار زیادی انیمیشن ساز در کشور ما وجود دارد که نشان می دهد از این نظر مشکلی نداریم. سخت افزارها و نرم افزارهای لازم نیز وجود دارد. همه اینها خوب است اما سیستمی که بتواند این اجزا را کنار هم بگذارد نیست.

وی با اشاره به اینکه هزینه ساخت یک انیمیشن خوب و باکیفیت که بتواند در دنیا عرضه شود حداقل بین 20 تا 25 میلیارد تومان است، گفت: چرا صنایع دستی ما که در دنیا کم نظیر است هیچ وقت نتوانسته آن طور که شایسته است جایگاه خود راکسب کند؟ برای اینکه هر مدیری به فکر خودش است و نظام مند فکر نمی کند. انیمیشن نیز همین ماجرا را دارد؛ برای رسیدن به نقطه مطلوب باید دولت با برنامه وارد عمل شود.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ شفاف
بازیگران پیشکسوت قبل از کرونا هم وضع خوبی نداشتند، در زمانه اوج کرونا به دلیل مشکلات معیشتی سر پروژه ها می رفتند و با جان خود بازی می کردند، حتی شاهد این بودیم که بسیاری از عزیزان بازیگر را به دلیل این بیمای از دست دادیم، اما چه می توان کرد.

به گزارش جهان نیوز ، جعفر دهقان بازیگر سریال یوسف پیامبر (ع) در گفت وگو با میزان، پیرامون آخرین فعالیت های خود در عرصه بازیگری گفت: در حال حاضر به دلیل وضعیت فاجعه بار بیماری کرونا مثل بسیاری همکارانم مشغول پروژه خاصی نیستم، اکثریت کارها متوقف شده اند و علاوه بر بازیگران عوامل پشت صحنه نیز بیکار شده اند.

وی در همین رابطه اضافه کرد: متاسفانه کرونا همه چیز را مختل کرده است، بازیگران پیشکسوت قبل از کرونا هم وضع خوبی نداشتند، در زمانه اوج کرونا به دلیل مشکلات معیشتی سر پروژه ها می رفتند و با جان خود بازی می کردند، حتی شاهد این بودیم که بسیاری از عزیزان بازیگر را به دلیل این بیمای از دست دادیم، اما چه می توان کرد، وقتی کسی حمایت نکند بازیگر از کجا باید درآمد داشته باشد، متاسفانه این روزها وضعیت بازیگران بد نیست بلکه فاجعه است.

بازیگر سریال یوسف پیامبر (ع) درباره وضعیت بد معیشت بازیگران در سال گذشته تاکنون تاکید کرد: من می توانم ساعت ها درباره مشکلات و مصیبت های وارده بر بازیگران صحبت کنم، اما واقعاً گفتنش وقتی هیچکس برایش مهم نیست چه دردی را دوا می کند، هیچکس صدای مظلوم بسیاری از بازیگران مخصوصا پیشکسوتان را نمی شوند.

وی در همین رابطه ادامه داد: متاسفانه گلایه از وضعیت موجود بازیگران تنها به گفتن ختم می شود، زیرا اصلا کسی گوشش بدهکار حرف ما نیست، قرار بود حقوق بازنشستگی بازیگران افزایش پیدا کند، اما متاسفانه در حال حاضر من به عنوان بازیگری قدیمی کمترین حقوق را دریافت می کنم. چرا هیچ مسئولی در این مدت حال بازیگران را نپرسیده است، آیا اصلا می دانند بسیاری از بازیگران ما در چه شرایط بدی زندگی می کنند.

وی ادامه داد: وزارت ارشاد و خانه سینما می توانستند در وضعیت فعلی در کنار بازیگران باشند، اما متاسفانه هیچ کمکی به ما نشده است، شاید همه فکر می کنند که هنرمندان وضعیت مالی خوبی دارند، اما به واقع به جز عده انگشت شماری اکثر هنرمندان وضعیت مالی بدی دارند.

بازیگر فیلم بوی پیراهن یوسف در همین رابطه افزود: ما همیشه امیدمان به خداست، از خدا یاری می گیریم، شاید زندگی مان به مو بند است، اما به یاری خدا هیچگاه پاره نمی شود، اما به واقع هستند بازیگرانی که طی یک سال گذشته شرایط نگران کننده ای دارند، از مسئولین فرهنگی خواهش می کنم که به این دسته از هنرمندان نگاه کنند.

وی با اشاره به تعریف نشدن درست بازیگری به عنوان یک شغل در سینما ایران ادامه داد: باور کنید که بازیگری یک شغل است، اما نمی دانم چرا این شغل هیچگاه به طرز درستی تعریف نشده تا بتواند دارای مزایای خاص خود شود، در حال حاضر من بازنشسته هستم، اما باور کنید حقوقم پول بنزین ماشینم را هم تامین نمی کند، تا چه زمانی ما باید از وضعیت موجود گلایه کنیم و هیچکس هم به حرفمان گوش نکند؟.

دهقان خاطرنشان کرد: درد و دل بازیگران زیاد است، به شخصه یک بازیگر بازنشسته هستم، اما وقتی از پس هزینه های زندگی بر نمی آیم مجبورم تا جایی که توان دارم بازی کنم، امیدوارم وضعیت فعلی تمام شود تا بتوانیم حداقل کار کنیم، وقتی از ما حمایتی نمی شود تنها با کار کردن می توانیم گذران زندگی کنیم.

لینک خبر :‌ جهان نیوز
حسن هدایت به عنوان یک پیشکسوت عرصه تصویر می گوید گرچه تولیدات پلتفرمی رونق دارند ولی مساله اقتصاد در آنها حرف اول را می زند و کیفیت کارها عموما پایین است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱

حسن هدایت کارگردان سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری صبا اظهار کرد: به دلیل مسائلی که در یک یا دو سال گذشته در کشور رخ داد، ساخت سریال تکیه دولت هنوز محقق نشده و درنهایت قرار است برای پخش از شبکه نمایش خانگی تولید شود.

وی درباره کیفیت آثاری که در شبکه نمایش خانگی که این روزها با نام پلتفرم شناخته می شود تولید می شود، گفت: متاسفانه بسیاری از کارها با وجود این که سرمایه زیادی در اختیارشان است از کیفیت پایینی بهره می برند و دلیل افت این تولیدات اسپانسر هایی است که در این عرصه حضور دارند. آنها تنها به دنبال یک چیز هستند آنهم درآمدزایی به هر قیمتی است.

هدایت متذکر شد: در پایین بودن کیفیت تولیدات شبکه نمایش خانگی من سیما را هم مقصر می دانم، چون افت شدید کیفی در رسانه ملی باعث شده هر کاری که در شبکه نمایش خانگی تولید می شود با استقبال مردم مواجه شود. نکته عجیب تر اینکه همه تولیدات شبکه نمایش خانگی درآمدزا هستند، یعنی به واسطه فضای اسپانسری هیچکدام ضرر نمی دهند.

هدایت که از فیلمسازان پیشکسوت سینما و تلویزیون است، متذکر شد: متاسفانه شبکه نمایش خانگی با دستمزد هایی که به برخی بازیگران می دهد در سینما بحران به وجود آورده است، چون میزان دستمزدها به اندازه غیرمعقول است که سینما خیلی مواقع قادر نیست آنها را بپردازد.

این کارگردان در پایان بیان کرد: پیش بینی من درباره شبکه نمایش خانگی مثبت نیست چون با ضعف فیلمنامه و ساختاری که در این حوزه می بینم همچنین کپی های ناقصی که از کارهای ترکیه می شود این عرضه بعد از یک مدتی اشباع شده و دیگر تماشاگر از آن استقبال نخواهد کرد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
به رغم صدور دستور ممنوعیت فعالیت گروه های فیلمسازی در وضعیت قرمز کرونایی از سوی سازمان سینمایی، شنیده ها حکایت از ادامه تولید برخی پروژه های سینمایی و خانگی در سکوت خبری دارد!

به گزارش ملیت به نقل از مهر، همزمان با قرمز شدن وضعیت کرونایی کشور، مشاغل و محافل مختلفی به تعطیلی کشیده شدند، به روال یک سال گذشته کرونایی هم، سینماها هم جزو اولین مراکزی بودند که حتی پیش از اعلام رسمی تعطیلی ده روزه کشور برای عبور از موج چهارم، راه فعالیتشان بسته شد.

اولین نشانه تعطیلی سینماها هم توقف اکران و پایین کشیدن کرکره سالن های و پردیس های سینمایی بود اما سوی دیگر این ماجرا ادامه فعالیت پروژه های سینمایی و سریال های شبکه نمایش خانگی در عرصه تولید است.

هرچند در این مدت کرونایی، سینماها تعطیلی چندین و چند باره را تجربه کرده اند اما این برای دومین بار است که طبق اعلام رسمی با بحرانی تر شدن وضعیت سلامت کشور روند تولید آثار سینمایی و سریال های شبکه نمایش خانگی تعطیل می شود.

اطلاعیه ای ضروری اما بدون ضمانت اجرا

21 فروردین ماه بود که سازمان سینمایی طی اطلاعیه ای اعلام کرد که تهیه کنندگان پروژه های سینمایی و نمایش خانگی ملزم به توقف فیلمبرداری و رعایت کامل شرایط تولید در وضعیت قرمز کرونایی هستند ؛ این بخش از اطلاعیه چند روز پیش سازمان سینمایی را برای این در این گزارش آوردم که پلی بزنیم به سال گذشته. این تنها یک یادآوری است برای مسیری که پیموده و باز در نقطه صفر قرار گرفته ایم، این بار اما بی احتیاط تر.

بهار سال گذشته بود که خانه سینما در روزهایی که آمیخته با وحشت کرونا بود، کارگروهی برای مقابله با این بیماری تشکیل داد؛ روزهایی که صاحبان مشاغل دل در گرو این داشتند که با تعطیلی دو هفته ای بساط کرونا به زودی برچیده می شود. کارگروه خانه سینما هرچند خیلی زود منحل شد و جایش را به کارگروه دیگری در سازمان سینمایی داد اما تفاوتی کلیدی را می توان بین فعالیت های این دو دید.

کارگروه خانه سینما در همان زمان اندک سینماگران را به توقف فیلمبرداری پروژه های خود فراخواند و در ادامه نام آن دسته از کارگردانان و تهیه کنندگانی که این اطلاعیه را نادیده گرفته بودند، به انضمام نام آثارشان منتشر کرد، اقدامی که سینماگران را بر آن داشت تا برای حفظ سلامت عوامل تولید کار را برای چند روز تعطیل کنند. اشاره به این مقدمه لازم بود تا به این نکته اشاره کنیم که اطلاعیه اخیر سازمان سینمایی هرچند واکنش مثبت سینماگران را در پی داشت، اما به طور دقیق مشخص نیست که چقدر ضمانت اجرایی داشته و تاکنون چند پروژه آن را جدی گرفته اند.

رضا میرکریمی برای چندمین نوبت تولید تازه ترین فیلم خود نگهبان شب را به دلیل کرونا متوقف کرده است

هرچند پس از انتشار این اطلاعیه به صورت پراکنده خبرهایی از تعطیلی چند پروژه سینمایی توسط روابط عمومی آنها منتشر شد اما با وجود گذشت 10 روز از ابلاغ این اطلاعیه هنوز آماری از پروژه های متوقف شده توسط این سازمان منتشر نشده و پر بیراه نیست اگر بگوییم سازمان سینمایی اطلاعی از پروژه های تولید و متوقف شده ندارد!

تاکنون و بر اساس آنچه روابط عمومی پروژه ها اعلام کرده اند فیلمبرداری فیلم های کوزوو به کارگردانی میثم هاشمی طبا، نگهبان شب به کارگردانی رضا میرکریمی، شهرک به کارگردانی علی حضرتی و تفریق به کارگردانی مانی حقیقی به دلیل گسترش بیماری متوقف شدند که البته از میان همین چهار پروژه هم نگهبان شب و کوزوو جزو آثار متاخری هستند که با نادیده گرفتن وضعیت قرمز شهر به تازگی روند کار را تعطیل کرده اند. اما سهم سازمان سینمایی در ارائه آمار دقیق درباره وضعیت پروژه های در دست تولید چیست؟

سازمان سینمایی آماری از وضعیت تولید ندارد!

این سابقه ای دو ساله دارد که سازمان سینمایی اطلاعاتی از روند تولید فیلم ها ارائه نمی کند. پیش از این بنیاد سینمایی فارابی به عنوان یکی از بازوهای اجرایی سازمان سینمایی در هر فصل گزارشی از روند تولیدات سینمایی منتشر می کرد اما از اوایل سال 97 به ناگاه روند انتشار این گزارش ها متوقف شد و سازمان سینمایی هر بار در پی پی گیری های خبرنگار مهر پاسخی قانع کننده ارائه نداد.

هرچند سایت سازمان سینمایی بخشی را به عنوان گزارش تولید اختصاص داده است اما با مراجعه به این سامانه آنچه پیش روی شما نمایان می شود گزارشی مربوط به تاریخ 09/ 09/ 99‬ است که از آن زمان تاکنون به روز نشده است. به نظر می رسد هیچ مرجعی جدی برای آگاهی از پروژه های در حال تولید به ویژه در این چند ماه پر چالش وجود ندارد و البته این مغایر با شعار شفافیتی است که سکان داران این سازمان سر می دهند.

از زمان توقف انتشار این آمار خبرنگار مهر برای دومین بار، برای احصای آمار رسمی درباره پروژه های در حال تولید به پیگیری از سازمان سینمایی پرداخت که نتیجه این پیگیری ها تقریباً هیچ بوده است!

فقدان مرجع به روز وضعیت تولید یکی از مهمترین چالش های سینمای ایران است که انتظامی موفق به رفع آن نشد

سازمان سینمایی در پاسخ به پیگیری خبرنگار مهر، نه تنها حاضر به ارائه آماری دقیق از وضعیت پروژه های در دست تولید در ماه های اخیر نشد، که تنها به ارسال متنی کوتاه و کلی به نقل از بهمن حبشی اکتفا کرد که به این شرح است؛ بهمن حبشی مدیرکل دفتر نظارت بر تولید فیلم گفت: طبق پیگیری هایی که از پروژه های در حال فیلمبرداری داشتیم مطلع شدیم اطلاعیه سازمان سینمایی در خصوص لزوم تعطیلی فیلمبرداری در شهرهای قرمز را رعایت کردند. پیرو اطلاعیه هفته گذشته که خانه سینما هم بر لزوم رعایت آن تاکید کرد خوشبختانه تهیه کنندگان با مسئولیت پذیری که برای حفظ سلامت همکارانشان داشتند نسبت به رعایت آن اقدام کردند.

فارغ از اظهارنظر کلی بهمن حبشی و در دست نبود آمار دقیق برای صحت سنجی مدعای مطرح شده در این اظهارنظر، نکته عجیب تر این است که به نظر می رسد برخلاف گفته این مدیر سازمان سینمایی، هنوز در گوشه و کنار شهر تهران به عنوان یکی از مهمترین کانون های شیوع کرونا در کشور، همچنان چراغ برخی دوربین های فیلم برداری روشن است و گروه تولید مشغول فعالیت در وضعیتی پرریسک برای کلیه عوامل هستند.

شنیده ها از بدنه سینما و فعالان سینما حاکی از این است که بخش عمده ای از آثار که شامل سریال های شبکه خانگی هم می شود همچنان در حال پیگیری و فیلمبرداری هستند که برخی از آنها شرایط بحرانی ای را نیز تجربه می کنند. امیرحسین قاسمی صداگذار سینما در گفتگو با خبرنگار مهر به ارائه ابعادی تازه از این ماجرا پرداخت.

ابتلای 22 نفر از عوامل یک فیلم در حال تولید، به کرونا!

امیرحسین قاسمی صداگذار سینما در گفتگو با خبرنگار مهر درباره وضعیت فعالیت این روزهای خود و دیگر هم کارانش در پروژه های سینمایی گفت: این روزها مشغول صداگذاری لاکپشت و حلزون هستم که در استدیو با رعایت موارد بهداشتی کارها را انجام می دهیم اما نکته ای که وجود دارد این است که این روزها گروه تولید فیلم ها در خطر بسیاری هستند. می دانم صاحبان دو پروژه حدود سه روز است که کار را تعطیل کرده اند چون نمی شود ماجرای کرونا را شوخی گرفت اما با این حال برخی دیگر مشغول کار هستند. حتی برخی از بزرگان سینما که ما سال گذشته آنها را از دست دادیم در روند فیلمبرداری دچار بیماری شدند.

وی افزود: برخی پروژه ها مسئول کنترل پروتکل های بهداشتی دارند ولی به هر حال حضور آن مسئول هم نمی تواند جلوی بیماری بچه ها را بگیرد، آنها هفته ای یک بار تست می گیرند و وقتی متوجه می شوند کسی مبتلاست به او می گویند چند روزی سرکار نیاید اما ممکن است فرد بیمار پیش از آن چندین نفر را آلوده کرده باشد این موضوع به ویژه در پروژه هایی که سیاهی لشکر دارند به مراتب خطرناک تر است. بنابراین نمی شود جلوی بیماری را گرفت برای مثال من شنیدم در یکی از فیلم ها 22 نفر از عوامل به بیماری کرونا مبتلا شدند. کنترل این بیماری در پروژه ها به ویژه در شهرهایی که وضعیت قرمز دارند کار سخت تری است.

امیرحسین قاسمی از ادامه تولید برخی پروژه های سینمایی در سایه تهدید کرونا خبر می دهد

قاسمی بیان کرد: به دلیل هزینه های زیاد ساخت نمی شود کار را تعطیل کرد. تصور کنید به سختی پنجاه نفر را برای ساخت یک فیلم جمع کنید چگونه می شود به راحتی این پروژه را بعد از آغاز کار تعطیل کرد؟ تهیه کننده هم راغب به تعطیلی نخواهد بود اما برای حفظ سلامت عوامل تولید پروژه باید کار تعطیل شود در این شرایط بچه های تولید به خاطر وضعیت خاص خود ممکن است در آن چند روز تعطیلی، سر کار دیگری بروند، در همان پروژه بیمار شود و این بیماری را به کار شما هم بیاورد، به هر حال نمی شود بچه ها را ایزوله کرد. می خواهم بگویم شرایط پیچیده ای حاکم است.

این صداگذار مطرح کرد: از سوی دیگر این تعطیلی ها به بچه های سینما ضربه می زند و در این مورد باز هم بچه های تولید بیشترین آسیب را می بینند. چون بچه ها امنیت شغلی ندارند حتی پیش از کرونا هم امنیت شغلی نداشتند اما با وجود بیماری هم بچه ها دوست دارند سر کار باشند. ما می دانیم این شرایط برای همه مردم وجود دارد و نمی توانند کارشان را تعطیل کنند. مگر اینکه حکمی کلی برای تعطیلی همه فعالیت ها وجود داشته باشد برای مثال در حال حاضر هر چند ابلاغ شده که پروژه های سینمایی و سریال ها باید روند کار را متوقف کنند اما من بعید می دانم اکثریت این کار را کرده باشند.

وی توضیح داد: این روزها بازار کار سریال های نمایش خانگی هم داغ است و بچه های سینما به سمت ساخت این سریال ها هجوم برده اند که تعداد عوامل تولید در این پروژه ها خیلی بیشتر است. صاحبان این سریال ها واقعاً چگونه دست به تعطیلی پروژه بزنند؟ اصلاً یک هفته هم تعطیل کنند مگر با تعطیلی یک هفته ای مسأله حل می شود؟ مگر اینکه واکسیناسیون عمومی شتاب پیدا کند.

قاسمی در پایان با بیان اینکه هرچند سینماها تعطیل هستند اما تولیدات همچنان ادامه دارند عنوان کرد: واقعاً نمی دانیم آینده این پروژه ها چه می شود.

لینک خبر :‌ ملیت
سینمای ایران در تولید فیلم ژانرها خصوصا در گونه هایی که از نظر تولید، گران تر و به لحاظ داستان و کارگردانی، پیچیده تر بوده اند همیشه بسیار ضعیف عمل کرده است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱

شاید علت های این ضعف، قابل درک و حتی قابل پذیرش باشد اما بالاخره نتایجی دارد که قابل انکار نیست.
مثلا این که در وضعیت فقدان یا کمبود تولیدات در ژانر تخیلی، علمی- تخیلی، تاریخی، اکشن و دیگر ژانرهایی که در آنها عنصر جلوه های ویژه میدانی و بصری نسبتا پررنگ تر است، سینمای دفاع مقدس و فیلم های جنگی تنها تولیداتی هستند که به توسعه ظرفیت های سینمای ایران در حوزه جلوه های ویژه کمک کرده اند. این اتفاق هم بدون همراهی و همکاری نهادهای نظامی خصوصا ارتش و سپاه امکان پذیر نمی شد؛ دو نهادی که حالا دو روز از سالروز گرامیداشت یکی شان گذشته و تا روز تولد دیگری هم دو روز مانده است.

نادیدنی و جذاب
جلوه های ویژه در فیلم یکی از آن عناصری است که بهترین حالتش وقتی اتفاق می افتد که به شدت تماشاگر را تحت تاثیر قرار می دهد بدون این که متوجه باشد در حال تماشای چه اتفاق سخت و مهمی است. ژانر جنگی هم اتفاقا یکی از همان ژانرهایی است که جلوه های ویژه به خوبی در آن حل می شود و از آنجا که انتظار ناخودآگاه مخاطب پیش از فیلم این است که قطعا با حجم بالایی از جلوه های ویژه مواجه خواهد شد، هنگام تماشای آن، به این عنصر، التفات خودآگاه ندارد و به همین خاطر به خوبی تحت تاثیر آن قرار می گیرد بدون آن که از زحمات و حجم تلاش پشت صحنه برای تدارک آن آگاهی داشته باشد.

تلخ اما فرصت ساز
به همین دلیل هم هست که ما فقط وقتی از این تلاش ها آگاه می شویم که حادثه تلخی در پشت صحنه فیلم ها رخ دهد وگرنه تشخیص کیفیت جلوه های ویژه خصوصا میدانی کار مخاطب عام نیست و چنین توقعی هم اساسا بجا نیست. موضوعی که اتفاقا محسن روزبهانی، برنده 11 سیمرغ بلورین برای جلوه های ویژه میدانی با گلایه از آن یاد می کند و می گوید در همه جا حتی حرفه ای ترین پروژه های سینمایی جهان، چنین حوادثی رخ می دهد اما در داخل کشور ما جنجال ها و انتقادات بیش از حد معمول است که به تصمیم گیری های اشتباه در نهادهای مربوطه تامین کننده تجهیزات منجر شده است. در هر صورت می شود از این حوادث تلخ هم فرصت ساخت و به جای مانع تراشی برای استفاده از جلوه های ویژه میدانی، به ایمن سازی آن روی آورد و اتفاقا کار را آسان کرد تا امکان توسعه این عنصر مهم سینمایی بیشتر شود.

گنج جنگ
با تمام اینها آمار سیمرغ های فجر در جلوه های ویژه میدانی و بصری نشان می دهد که بخش مهمی از توسعه جلوه های ویژه را مدیون سینمای دفاع مقدس و جنگ هستیم. از میان 34 سیمرغی که در 34 دوره اخیر جشنواره فجر اعطا شده، 24 مورد مربوط به فیلم های جنگی است و از میان 12 سیمرغ جلوه های ویژه بصری هم سه مورد به فیلم های جنگی تعلق گرفته اند. بعلاوه برندگان سیمرغ های جلوه های ویژه فیلم های جنگی همان هایی هستند که در سایر فیلم های غیرجنگی برای همین عرصه نامزد شده اند که باز هم به اذعان محسن روزبهانی، اگرچه نشانه مساله نه چندان خوشایند تخصصی نشدن جلوه های ویژه در سینمای ایران است اما به هرحال این را هم نشان می دهد که سینمای جنگ سهم عظیمی در توانمندسازی سینمای ما در عرصه جلوه های ویژه داشته است.

برای سپاه و ارتش
29 فروردین هر سال روز ارتش و دوم اردیبهشت هم سالروز تاسیس سپاه است. هرچند نقش و جایگاه این نهادها در سینمای کشور صرفا به موضوع تدارک جلوه های ویژه محدود نمی شود و این دو نهاد، در مقام فیلمساز و حتی سینمادار هم قابل بحث و بررسی هستند اما شاید جلوه های ویژه آن عرصه ای باشد که سینما با آنها بیشترین تماس را داشته و محصولات جذاب و ماندگاری را هم به سینمای ایران تقدیم کرده است.

آموختیم حتی از خاطرات تلخ

سال 1373
سر صحنه فیلم خط آتش
سیدعلی سجادی حسینی، کارگردان، درحال آماده شدن برای فیلمبرداری است که یک گلوله از یکی از سلاح های موجود در صحنه شلیک می شود و بر پیشانی او می نشیند.

سال 1374
سر صحنه فیلم قطعه ای از بهشت
قاسم دهقان، بازیگر و طراح صحنه و مشاور نظامی پروژه چند بار صحنه را پیش از ضبط تمرین می کند.
همه چیز به نظر خوب می آید. برداشت شروع می شود. دهقان شروع به دویدن می کند و به درون گودالی شیرجه می زند. آنجا اما مین های بازمانده از دوران جنگ انتظارش را می کشند. او مهمان شهدا می شود.

سال 1382
سر صحنه خداحافظ رفیق
چهار هنرور لباس غواصی پوشیده و تجهیزات نظامی را سوار کرده اند. لب آب ایستاده اند تا آماده ضبط صحنه شوند اما آب غافلگیرشان می کند. سنگینی تجهیزات نظامی هر چهار نفر را به قعر آب می کشد.

سال 1387
سر صحنه شب واقعه
جوانی بومی بدون تجربه بازیگری و بدلکاری نشان داده که می تواند به داخل آب برود و پس از شنا برگردد. این بار اما هرقدر منتظر می مانند، خبری از او نمی شود. آب دیگر بنا ندارد جوان را برگرداند.

سال 1393
سر صحنه معراجی ها
انفجارهای فیلم را قرار است با مواد نظامی بزنند و مثل همیشه خطر همان اطراف می پلکد. هنوز مانده است تا برداشت آغاز شود اما انفجار صبر ندارد. علی اکبر رنجبر مدیر شهرک سینمایی دفاع مقدس، جواد شریفی راد مسؤول جلوه های ویژه، رضا فرجی دستیار تولید، مهدی مرادی جلوه های ویژه و جمشید اصفهانی فر، نگهبان در این حادثه تلخ معراجی می شوند.

محسن روزبهانی از همکاری نهادهای نظامی با سینما و نقاط قوت و ضعف آن می گوید

بروکراسی، ضامن ایمنی نیست

دست کم ازنظر جلوه های ویژه میدانی، سینمای دفاع مقدس فقط متعلق به خودش نیست و یک سرمایه بزرگ و مهم برای کل سینمای ایران و بنیه آن در این عرصه به شمار می آید. بنیه ای که دیر یا زود با تغییر سازوکار و توانمندی اقتصادی سینمای کشور ناشی از خصوصی سازی و توسعه و تکثر سلایق مخاطبان به علت تماس مضاعف با فیلم های جهان به خصوص از سینماهای قدرتمندتر برخی کشورها، قهرا تقویت خواهد شد و البته سرریز آن در سایر گونه ها و فیلم ها، میراث قابل اعتنایی را از سینمای دفاع مقدس برای سینمای ایران به جا خواهد گذاشت. به همین علت است که باید برای توانمندسازی این سینما بیشتر انرژی بگذاریم و ضعف ها و موانع را سریع تر و همه جانبه تر، مرتفع کنیم. رکورددار سیمرغ های بلورین فجر که در کارنامه اش با نسبت 8 به 3، سیمرغ هایی برای فیلم های جنگی و غیرجنگی دیده می شود در گفت وگو با جام جم به برخی از این موانع اشاره کرده است.

نقش ارتش و سپاه در تدارک تجهیزات لازم برای جلوه های ویژه در فیلم ها چیست؟
ما اغلب از تجهیزات نظامی استفاده می کنیم و بیشتر هم از سپاه می گیریم. البته بستگی به فیلمش دارد و این که چقدر وابسته به سپاه باشد یا ارتش یا نیروی انتظامی. وابسته به هر واحدی باشد از همان می گیریم. مجوز هم باید بگیریم که باز باید از همان واحد نظامی مربوط گرفته شود.

فرآیند این همکاری چطور است؟
البته مقداری سخت شده. به خصوص بعد از این جریان حادثه ای که برای جواد شریفی و تیمش پیش آمد، این دستگاه ها آمدند جلوی حوادث را بگیرند اما به جایش مسیر و کار را پیچیده کردند. بعضی بچه ها هم که وارد نبودند راه ها را اشتباه رفتند و این نامه بازی ها برای فیلم ها دردسر درست کرده. بالاخره این کار سینماست و اگر اتفاق کوچکی هم برای من بیفتد جایگزین فرد مناسب در این فرآیند کاغذبازی سه روز طول می کشد و هزینه زیادی به تولید تحمیل می شود. باید این مشکلات را نهادهای مربوط حل کنند. مثلا اگر من سرما بخورم و نتوانم سر کار بیایم باید نامه بزنند به ارشاد، ارشاد هم نامه بزند به انجمن دفاع مقدس و آنجا بزند برای حفاظت و... خب این بروکراسی خیلی لطمه می زند. می شود همه آنها یا نمایندگان شان را در شهرک سینمایی جمع کنند که این قدر این فرآیند طول نکشد.

خب چرا این کار را نمی کنند؟
البته آن نهادها بالاخره سینمایی نیستند و دغدغه های سینما را نمی دانند. نمی دانند که هر یک ساعت و یک روز سر پروژه چقدر هزینه برمی دارد. مثلا به ما می گویند شما معلوم کنید چند انفجار در کجای صحنه دارید. حالا من باید طرف را توجیه کنم که از قبل معلوم نیست! تا کارگردان سر صحنه دکوپاژ نکند معلوم نمی شود.

این ضعف البته به کارگردانی مربوط می شود. چرا از قبل دکوپاژ نمی کنند؟
کارگردان های ما نمی توانند. 5/99 درصد آنها بلد نیستند. تا نیایند سر صحنه نمی دانند چه می خواهند. خیلی هایشان تا دوربین را هم نکارند نمی توانند بگویند چیست.

از این نظر کدام یک از کارگردان ها را حرفه ای تر دیدید؟
آقای احمدرضا درویش. این را هم بگویم تنها کارگردانی را که من دیدم در جنگی کاری روی دستش نیست، درویش است.

سابقه حضورتان در جبهه چقدر به کار سینمایی تان کمک کرده است؟
خیلی. چون من شکل و قیافه آن انفجاررهایی را که می خواهم در سینما بزنم قبلا واقعی آن را دیده ام. اگر دقت کنید شکل انفجارهایی که در فیلم هایم کار می کنم با بقیه کمی فرق دارد. این روی آموزش های دستیارانم هم تأثیر گذاشته و شبیه من انفجارها را می زنند.

مثلا چه فرقی دارد؟
مثلا جزئیات و شکل بمبارانی که هواپیما می کند با انفجار خمپاره60 فرق دارد. حجم انفجار خمپاره 60 خیلی کوچک تر است و حالت انفجار و نوع پرتابه هایش به بیرون هم فرق می کند ولی متاسفانه این چیزها در فیلم ها رعایت نمی شود. مثلا خیلی از فوگاز استفاده می کنند و من به هیچ وجه برای انفجار آتش نمی زنم مگر این که ماشین یا چیزی شبیه آن باشد ولی در بعضی فیلم ها می بینید طرف نارنجک پرت می کند یک کوه آتش به هوا می رود! مگر نارنجک آتش دارد؟!

فیلم های خارجی را هم می بینید؟ تجربه خودتان بیشتر کمک تان کرده یا تماشای آنها؟
من اصلا اعتقاد ندارم که بخواهیم از آنها استفاده کنیم. کارهایی که ما انجام دادیم، نه فقط خود من، کارهای آقای رستگار در زمان جنگ یا آثار آقای شرف الدین و برخی دیگر که کار کرده اند به مراتب قابل اعتناترند. شما جلوه های ویژه نجات سرباز رایان را بیاورید و کنار کارهای این افراد بگذارید! فیلم های ما از آنها یک سر و گردن بالاتر است.

کارهای آنها را دنبال می کنید؟
بله در جریان پشت صحنه ها هم هستم مثلا سر همین کار آخر جیمزباند کلی مشکل و اتفاق پیش آمده ولی اگر برای آنها باشد همیشه مرغ همسایه غاز است و کسی چیزی نمی گوید ولی اگر برای ما باشد، سر و صدا و جنجال راه می اندازند.

در این چند سالی که سینمای ما جلو آمده چقدر تدابیر بهتری برای پیشگیری از حوادث اندیشیده شده است؟
الان خیلی بهتر و پیشگیرانه تر شده است. موادی که ما امروز استفاده می کنیم با مواد حتی پنج سال پیش فرق دارد. الان ما یک سری مواد پیروتکنیک آورده ایم که خطرش خیلی کمتر است. حتی کنار پای بازیگر منفجر می شود اما مشکلی پیش نمی آید. قبلا از مواد نظامی استفاده می کردیم اما الان کلا حذف شان کرده ایم. به ندرت بعضی بچه ها فتیله و چاشنی استفاده می کنند اما تقریبا حذف شده است. من خودم تماما پیروتکنیک می زنم.

یعنی کاملا بی خطر است؟
کاملا بی خطر است. حتی یک متری شما منفجر شود خطر ندارد چون موج ایجاد نمی کند در حالی که مواد نظامی موج دارد. باروتی که در مواد نظامی استفاده می شود گاز دارد و موج ایجاد می کنند ولی باروت اینها متفاوت است.

چند سال است این مواد را استفاده می کنید؟
خودم حدودا چهار سال است اما بعضی بچه ها هنوز هم استفاده نمی کنند چون مواد نظامی راحت تر است. چاشنی را کنارش می بندند و انفجار را می زنند اما این مواد را باید بکوبند و آسیاب کنند و خلاصه مقداری زحمت دارد.

نهادهای نظامی مشکلی ندارند با این که این مواد را بدهند؟
نه چون تصویب کرده اند راحت می دهند. متاسفانه هرقدر هم ما گفتیم افاقه نکرد چون می گویند بعضی بچه ها هنوز با همین ها کار می کنند و پروژه ها می خوابد. حتی خودم گفتم کلا حذف کنید ولی خب گفتند مگر می خواهی سینما را دوقبضه کنی؟! خب بقیه کار نکرده اند و از همین ها استفاده می کنند. من هم گفتم اشکالی ندارد بدهید.

نتیجه این دو مواد چقدر روی پرده فرق دارد؟
روی پرده اتفاقا مواد پیروتکنیک قشنگ تر درمی آید و چون سرعتش پایین است به درستی اکسپوز می شود. من حتی این را سرصحنه فیلمبرداری با آقای کریمی تست زدم. چون سرعتش خیلی کمتر از مواد نظامی است دوربین راحت می تواند بگیرد و تماشاگر جزئیات انفجار را ببیند ولی سرعت مواد نظامی خیلی بالاست مثلا TNT، 6000 متر بر ثانیه سرعت دارد در حالی که سرعت پیروتکنیک 2500 متر بر ثانیه؛ به دلیل همین اکسپوزشان خیلی فرق دارد.

چقدر از همکاری نهادهای نظامی راضی هستید؟
ببینید شاید مشکلاتی باشد اما من چون خودم هم در شهرک سینمایی دفاع مقدس رفت وآمد دارم، می دانم که مشکلات آنها هم زیاد است؛ مثلا سپاه باید از بالا حمایت کند که کار راه بیفتد. مسؤولان بالاتر هرقدر بیشتر کمک کنند بهتر است چون خود شهرک هم مشکلات زیادی دارد. مثلا الان شهرک کلی ادوات و ماشین دارد که همه شان اسقاط شده اند. خب همه اینها باید جایگزین شوند. برای این جایگزین کردن هم نمی توانند از بیرون بودجه بگیرند و بالاخره باید به اینها از جایی بدهند. بنابراین یا سپاه باید از بالا ادوات را بدهد یا بودجه اش را لااقل در اختیار شهرک بگذارند.

با جبران خلأهای جلوه های ویژه میدانی به کمک جلوه های ویژه بصری و دیجیتال چقدر موافقید؟
خیلی درست است. من خودم مدام با بچه های ویژوال همکاری می کنم چون یک جاهایی واقعا انفجار خطرناک است یا زمان می برد یا به هر دلیل نمی شود و جز ویژوال راهی نیست. همین ادوات مثلا ما 70 تا تانک کیو الان نداریم که در صحنه بیاوریم، به همین دلیل مجبوریم چهار تا تانک بیاوریم و بقیه را ویژوال کار کنیم.

نتیجه اش رضایت بخش است؟
بستگی به زیرسازی کار هم دارد. مثلا در تنگه ابوقریب واقعا نتیجه خیلی خوب شد. یعنی یک جاهایی را حتی خود من تشخیص نمی دادم ویژوال است. باید ترکیبی باشد. یعنی بالاخره انفجار را ما باید بزنیم و ویژوال بگذارد داخل صحنه وگرنه بخواهند انفجار را خودشان بسازند، درست درنمی آید. نه اینجا بلکه هیچ جای دنیا هم از صفر ویژوال کار نمی کنند. چون خیلی انیمیشنی و کارتونی می شود و درست درنمی آید.

سطح کارهای تلویزیونی با سینمایی فرقی دارد؟ مشکل بودجه آثار تلویزیونی، جلوه ها را ضعیف می کند.
البته الان بودجه تلویزیونی ها واقعا کمتر از سینمایی ها نیست. خصوصا نمایش خانگی که بودجه خوبی دارد. مشکل اینجاست که زیاد اهمیت نمی دهند. مشکل خود تهیه کننده و کارگردان هستند که کار را تلویزیونی می بینند و به آن اهمیت نمی دهند.

این که کمتر فیلم های جنگی دریایی یا هوایی ساخته می شود علتش ضعف جلوه هاست یا فیلمنامه و کارگردانی؟
نه مشکل فیلمنامه و کارگردانی است. خصوصا دریایی کار هرکسی نیست و امکاناتش را هم نمی توانند بدهند. برای زمینی، تجهیزات و امکانات مثل توپ و تانک را می آوریم و انجام می شود اما برای دریایی نمی توانیم اینقدر مانور دهیم. به هرحال کارگردانی هم که پا پیش بگذارد و بخواهد انجام دهد، نداشته ایم. درموررد هوایی ها هم چند مورد داشته ایم که البته اکثرا درست از آب درنیامده اند. مثلا سیمرغ، پروژه تلویزیونی بود و آن چیزی که باید دربیاید، در نیامد. من خودم مخالفم همیشه می گویم وقتی قرار است در مورد شهدایی در این جایگاه فیلم بسازند، باید یک سناریوی آنچنانی بسیار خوب با عوامل آن چنانی هم بیاورند و فیلم خوب بسازند. این شهدا کم کسانی نبودند! برای مملکت ما کم کار نکرده اند! انصاف نیست این جوری فیلم بسازیم کسی نبیند. به نظرم دین مان را درست ادا نکرده ایم. متاسفانه مشکلاتی هم هست که ما فقط می دانیم. کارگردان می آید ما باید به زور به او بگوییم سه روز اول خرمشهر انفجار زیاد لازم است. خرمشهر را می کوبیدند اما متاسفانه همراهی نمی کنند.

سریال آقای جعفری جوزانی در فصل سوم، خرمشهر را نشان می داد. به نظرتان چطور بود؟
کار ایشان خیلی خوب درآمد. چون در آن سریال هم ارتش و هم سپاه امکانات دادند و تانک و ادوات تهیه شد و جنگ ها خوب درآمد.

همکاری همزمان سپاه و ارتش در فیلم ها چطور است؟
خیلی خوب است الان در آخرین کار ما، فیلم خانم منیر قیدی، سپاه و ارتش هر دویشان دارند امکانات می دهند و خیلی هم خوب با هم کار می کنند.

تلخ ترین و شیرین ترین خاطره تان چیست؟
شیرین ترین ها دوئل و سجاده آتش بودند که صحنه هایی را که اجرا کردم واقعا دوست داشتم. تلخ ترینش هم در فیلم روبان قرمز بود که من سوختم. مقصر هم تولید بود که مواد را تهیه نکرد و من مجبور شدم فسفر بزنم و از ناحیه چشم سوختم.

بهترین فیلم خارجی و ایرانی که جلوه های ویژه اش را می پسندید چه هستند؟
بهترین فیلم ایرانی را دوئل می دانم و فکر می کنم مثل آن دیگر ساخته نخواهدشد حتی توسط خودم و آقای درویش! بهترین فیلم خارجی هم به نظرم غلاف تمام فلزی و نجات سرباز رایان است.

درد دل تان چیست؟
واقعا باید این بروکراسی را کمتر کنند. خیلی از کارگردان ها که امروز کمتر ویژوال استفاده می کنند به خاطر همین سختی این بروکراسی هاست. مثلا ما یک ناظر مصرف داریم، یک ناظر دیگر... برای یک فیلم سپاه در صحنه لااقل چهار تا ناظر دارد. بعد کارگردان حساب می کند باید این چهارتا نیرو را سرویس بدهد و کلا قید ماجرا را می زند. یعنی برای زدن یک چاشنی، دو سه نفر باید بیایند بالای سر کار بایستند خب این به صرفه نیست.

به نظرتان کارگردان های جوان که جنگ را ندیده اند به خوبی مسن ترهای جنگ دیده هستند؟
پیرترها به نظرم بهتر بودند تا زمانی که تنگه ابوقریب را انجام دادیم. واقعا ذهنیت آقای توکلی خیلی خوب بود. من خودم روز اول فکر نمی کردم چون در تمام عوامل آن فیلم تنها کسانی که جنگ را دیده بودند من بودم و طراح صحنه آقای دکتر شجاعی. اما وقتی کار شروع شد دیدم که واقعا کار خوبی درآمد.

منبع: فاطمه ترکاشوند - ادبیات و هنر / روزنامه جام جم

لینک خبر :‌ جام جم
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱

خبرگزاری میزان - سینمای کشور از اسفند ماه سال 98 با شوک بزرگی به نام کرونا روبرو شده است، مشکلی که اکثریت مشاغل را با چالش های فراوانی روبرو کرده، اما از سویی به واسطه تعطیلی سالن های سینما تعداد زیادی از افراد شاغل در این هنر را زمین گیر کرده است.

سینماهای سراسر کشور از تاریخ شیوع کرونا تا به امروز بارها بازگشایی و تعطیل شدند، نکته مهم آنجاست که در بازگشایی های بدون برنامه و سرسری رخ داده طی دو سال گذشته هیچگاه مخاطبان راغب به حضور در سالن سینما نبودند و اکران آثاری متفاوت در ژانرها و گروه های سنی مختلف هم نتوانسته دلیلی برای جذب تماشاگر باشد.

در این میان، اما راهکار های سریعی همچون اکران آنلاین و سینماماشین راه افتاد، اما به دلیل نبود زیرساخت هر دو روش به سرعت شکست خوردند، سینماماشین به دلیل عدم جذابیت برای مخاطبان، اکران آثار کم رمق و همچنین نبود امکانات مناسب برای این مدیوم و اکران آنلاین به دلیل قاچاق سریع آثار در شبکه های ماهواره ای و اینترنتی به سرعت شکست خوردند.

از سویی به تازگی با پیشنهاد سازمان سینمایی برخی از آثار تولید خود را در وضعیت وخیم موج چهارم کرونا متوقف کرده اند تا سینما علاوه بر عرصه اکران در بخش تولید هم با معضلات فراوانی روبرو باشد. حال سینمای کشور نخستین ماه سال 1400 را هم از دست داده و با وضعیت موجود کرونا بعید است که به این زودی ها رنگ بازگشایی را ببیند.

در این میان برخی از تهیه کنندگان جرات به خرج داده و شانس خود در چرخه اکران را در همان معدود زمانهای بازگشایی امتحان کردند، اما این اتفاق صرفا با شکست روبرو بود، از جمله این آثار که در ژانر کودک راهی سینماها شد، فیلم سینمایی پیشی میشی بود.

فیلم سینمایی پیشی میشی به کارگردانی حسین قناعت آخرین تیر سازمان سینمایی و شورای صنفی برای بازگشت مخاطب به سینما بود، این دو مرکز می خواستند تا با اکران یک فیلم کودک و نوجوان خانواده ها را به سالن سینما بکشانند، اما طبق معمول در این راه هم شکست خوردند.

پیشی میشی پس از بیست و سه هفته اکران به فروشی معادل 352 میلیون تومان دست یافت، اثری که با مضمون کودک انتظار بیشتری از گیشه داشت. انتظاری که همچون سایر آثار سینمای کشور برآورده نشد.

بهاره رهنما، رضا شفیعی جم، نفیسه روشن، ارژنگ امیرفضلی، علی کاظمی، ساعد هدایتی، محمد شیری، یوسف صیادی، صدیقه کیانفر، عباس محبوب، طا ها عابدی، ماهان عابدی، مهدی حدادی از جمله بازیگرانی هستند که در این فیلم به ایفای نقش پرداخته اند. فهرست بلندی که آن هم جذابیتی برای مخاطبان نداشت.

در خلاصه فیلم سینمایی پیشی میشی آمد است: هیچ عشقی به اندازه عشق فرهاد به ملوس پرشور و دردسرساز نیست، شاید به خاطر شباهت فرهاد به آلن دلونه که همه رو عاشق خودش می کنه.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ میزان
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰

آرش فهیم
استمرار شیوع ویروس کرونا عواقب مختلف فرهنگی هم در پی داشته که یکی از آنها افزایش استفاده از محصولات فرهنگی منتشر شده در فضای مجازی است؛ سایت های اینترنتی، شبکه های اجتماعی و پلتفرم ها، کاری کرده اند که همه مردم بتوانند هر روز جشنواره های مختلف هنری را در منزل خودشان برگزار کنند. امروز حتی کنسرت های موسیقی هم از این طریق به خانه های مردم راه می یابد، حتی گاهی بدون مجوز! فیلم های سینمایی و سریال ها، بی آنکه منتظر باز شدن سینماها باشند، راهی وی او دی ها می شوند و سریال ها، فارغ از صداوسیما و ممیزی هایش، در فضای مجازی رها می گردند!
طی سال های اخیر، حجم سریال های شبکه نمایش خانگی چند برابر شده است. عرضه این سریال ها قبلا فقط به مغازه ها و سوپرمارکت ها محدود بود، اما همراه با گسترش و رشد قارچ گونه تولید این گونه سریال ها، دروازه های ورود آنها به خانه مردم نیز بیشتر شده است. گوشی های تلفن همراه و اتصال آنها به وی او دی ها و برخی از کانال های فضای مجازی و سایت های اینترنتی، یک فرد را با تعداد قابل توجهی از سریال های ساخته شده توسط بخش خصوصی مواجه می سازد.
اما سریال های شبکه نمایش خانگی بعد از گذشت 11 سال، امروز در چه وضعیتی هستند؟ این آثار، چه تأثیری بر فرهنگ عمومی مردم می گذارند؟ گسترش ابتذال در سریال های شبکه نمایش خانگی، چه ارتباطی با جریان های سیاسی و اقتصادی و دولتی دارد؟
در این مجموعه گزارش، با استفاده از نظر برخی از نخبگان و کارشناسان سینمایی و تلویزیونی، به جست وجوی پاسخ این پرسش ها می پردازیم. با ما همراه باشید.
بلایی که در پلتفرم ها
نازل شده است!
11 سال قبل که برای اولین بار بسته هایی تحت عنوان سریال، در ویترین سوپرمارکت ها خودنمایی کردند، می شد پیش بینی کرد که این محصولات نیز به بخشی منفی در عرصه فرهنگ و هنر کشورمان تبدیل خواهند شد. حالا بعد از گذشت بیش از یک دهه، ما نه با یک بخش، بلکه با یک جبهه گسترده از سریال های بنجل و با داستان های پرت و پلا مواجه هستیم.
برخلاف مجموعه های تلویزیونی که به طور رایگان پخش می شوند، مردم برای تماشای سریال های شبکه نمایش خانگی باید مبلغی پول بپردازند. به همین دلیل هم توقع می رود که کیفیت این آثار، چند سر و گردن از محصولات تلویزیون بالاتر باشد. اما اوضاع کاملا معکوس است!
این روزها دو هنرمند باتجربه در زمینه طنزهای تلویزیونی نیز دو سریال کمدی را در شبکه نمایش خانگی عرضه کرده اند. اما بی اغراق، سریال های جدید آنها در شبکه نمایش خانگی، از ضعیف ترین محصولات این عرصه به حساب می آید!
رضا منتظری، منتقد و کارشناس سینما به گزارشگر کیهان می گوید: چند سال است که با گسترش پلتفرم ها و وی او دی ها ما شاهد تولیدات به شدت گسترده تری در حوزه شبکه نمایش خانگی هستیم، به نحوی که بخش وسیعی از مردم نیز جذب تماشای این قبیل آثار شده اند. طبق آماری که سال گذشته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه کرد، تعداد بسیار اندکی از مردم سینما می روند و رفتن به سینما به طور کامل از سبد مصرف فرهنگی خانواده های ایرانی خارج شده است. اما با توجه به اینکه فضای مجازی کارکرد گسترده تری یافته شاهد هستیم که مردم رو آورده اند به آثاری که در پلتفرم ها به نمایش
درمی آیند. متأسفانه بزرگترین معضل شبکه نمایش خانگی این است که یک وضعیت رها شده ای دارد. به طوری که اکثریت آثاری که در شبکه نمایش خانگی تولید می شوند، واقعا محتوایی ضدفرهنگی دارند. یعنی یک رسانه که می بایست عملکرد فرهنگی داشه باشد و در جهت گسترش فرهنگ ملی قدم بردارد رسما علیه رسالت خودش قیام کرده است!
وی می افزاید: به نظر می رسد که بر تولید آثاری که در شبکه نمایش خانگی منتشر می شود هیچ نظارتی نیست. گویی از دست خارج شده و به مثابه یک بلا در عرصه فرهنگ و هنر کشور گسترش یافته اند! این سریال ها اثرات مخرب گسترده ای دارد که حتی می تواند از اثرات شبکه های ماهواره ای و فضای مجازی هم بیشتر باشد. به این دلیل که قبح شکنی های مکرری با مجوز دولتی در این سریال ها وجود دارد و برخلاف شبکه های ماهواره ای، این سریال ها مجاز و با مجوز قانونی در دسترس عموم مردم، خانواده ها و حتی کودکان و نوجوانان قرار دارند.
سبقت از ماهواره!
سال ها قبل، نگرانی اصلی برای تخریب فرهنگ عمومی کشورمان، شبکه های ماهواره ای بودند. اما حالا دیگر باید به صراحت گفت که سریال های شبکه نمایش خانگی، روی شبکه های ماهواره ای را هم سفید کرده اند! از خشونت بی حد و حصر گرفته تا عبارات و اشارات غیراخلاقی و نمایش سبک زندگی غیرانسانی و... همه در بسته هایی با عنوان سریال، از طریق
وی او دی ها و فضای مجازی، به خورد مردم داده می شوند!
منتظری همچنین به یکی دیگر از آسیب های سریال سازی در شبکه نمایش خانگی این گونه اشاره می کند: خیلی از کارشناسان فرهنگی به این باور رسیده اند که سریال های شبکه نمایش خانگی از ازدواج سفید گرفته تا بی هنجاری در روابط را ترویج می کنند و رسما در جهت اهداف دشمنان نظام و کشور گام بر می دارند.
به همین دلیل هم بسیاری از کارشناسان بارها خواستار رسیدگی به وضعیت بی در و پیکر شبکه نمایش خانگی شده اند. شبکه ای که در دوران ولنگاری فرهنگی، بسیار قبح شکن تر و بی پروا تر از حوزه های دیگر درصدد تخریب فرهنگ و هویت ایرانی اسلامی است.
وی بیان می کند: قرار بود که مجوزهای تولیدات شبکه نمایش خانگی به دست سازمان صداوسیما سپرده شود. اما این اتفاق هم تغییری ایجاد نمی کند. چون سریال های شبکه نمایش خانگی نیازمند یک برخورد شدید و قهری است.
این منتقد تصریح می کند: آسیبی که شبکه نمایش خانگی به سینمای ملی می زند بسیار واضح و روشن است. تولیدات نازل و پیش پا افتاده در این عرصه سطح سلیقه مخاطب را پایین آورده است. ما مردمی آگاه و فرهیخته داریم و در کشوری با سابقه متمدن درخشان زندگی می کنیم؛ این بسیار تلخ است که سطح سلیقه مردم در حوزه فرهنگ و هنر چنین دچار تنزل شود. مسئله این است که هیچ کس مانع تولید و عرضه این آثار نمی شود. استمرار این آثار تهدیدات بسیاری را برای فرهنگ کشور و به ویژه نسل جدید در پی دارد.
منتظری در پایان تأکید می کند: به هیچ وجه نشانی از ترویج فرهنگ و هویت ایرانی و اسلامی در شبکه نمایش خانگی دیده نمی شود؛ این باعث شرمساری است که این حوزه مهم و پرمخاطب، از محصولاتی تهی و مشمئز کننده سرشار شده است. مسئولان فرهنگی هم برای برون رفت از این شرایط تدبیری ندارند!
شبکه خانگی علیه مخاطب
پول یا مخاطب؟ این پرسشی است که در نگاه اول، بیهوده به نظر می رسد، چرا که خالق هر فیلم و سریالی اگر دل مخاطب را به دست آورد، به سود مالی هم می رسد. اما وقتی هدف، صرفا کاسبی و سوداگری و سودآوری باشد، آن وقت مردم برای هنرمند، دیگر مخاطب به حساب نمی آیند بلکه یک ابزار اقتصادی، شبیه به خودپرداز بانک می شوند!
افشین علیار منتقد سینما به گزارشگر کیهان می گوید: اگر سریال های شبکه خانگی را کنار هم بگذارید انگار دچار سری سازی شده اند؛ سریال هایی که از ضعف فیلمنامه و عدم نگاه اجتماعی رنج می برند. به نظر می رسد سازندگان این سریال ها هدفی غیر از کسب سرمایه و رفاه بیشتر برای خودشان ندارند.
وی می افزاید: در این میان تنها عنصری که مد نظر نیست مخاطب است؛ مخاطب نیاز دارد تصویری از خود در این سریال ها ببیند اما کارگردانان این سریال ها مقابل مخاطب ایستاده اند. به طوری که کارگردان نگاه از بالا به پایین به مخاطب دارد. در چنین شرایطی چگونه می شود مخاطب را به دیدن این سریال ها دعوت کرد و فرهنگ سازی و نگرش جدیدی را به او نشان داد؟ نگرش یا جهان بینی که با روحیات و نوع زندگی مخاطب منطبق باشد در این تولیدات شبکه خانگی دیده نمی شود، چرا که سریال سازی در شبکه خانگی با تجمل گرایی و لاکچری سازی پیش می رود و این عناصر مواد لازم برای ساخت سریال های شبکه خانگی شده اند.
خانه های شیک و مجلل، ماشین های آخرین مدل و تیپ های خاص با آرایش های بی حد و اندازه و ایضا استفاده از چند بازیگر چهره و البته چندتا هم ناآشنا که هنرجوهای کلاس های بازیگری کارگردان همان سریال هستند؛ این مواد ناسالم و غیر هنری تبدیل می شود به یک سریال، سریالی که محتوا ندارد و نمی تواند بستر سازی مناسبی برای مخاطب
داشته باشد.
سریال هایی مثل عاشقانه، دل، رقص روی شیشه و این اواخر دراکولا و مردم معمولی با همین متر و معیار ساخته شده اند!
این منتقد ادامه می دهد: مخاطب های این سریال ها بیشتر نوجوانان هستند؛ آنها با دیدن این سبک از زندگی دچار پوچ انگاری می شوند. دقیقا این سریال ها هم در مدار پوچ انگاری
قدم برمی دارند. تمامی آنها فقط شکل و شمایلی از زندگی خاصی هستند اما بی هویتی کاراکترها در این سریال ها کاملا مشهود است؛ این را به یاد داشته باشید که تعداد زیاد کارگردان سینمایی یا تلویزیونی به سمت ساخت سریال سازی در شبکه خانگی کشیده شده اند که بتوانند خط قرمزها را دور بزنند.
عدم نظارت بر سریال های شبکه نمایش خانگی
علیار همچنین درباره ضعف نظارت در تولید سریال های شبکه نمایش خانگی می گوید: در شبکه خانگی به دلیل نظارت ناکافی، می شود با هر خط قرمزی بازی کرد، همان طور که گفته شد سریال های شبکه خانگی از نظر محتوایی ضعف های زیادی دارند و قصه های تکراری و شعاری و اگر کمدی باشند با داستانک های جلف و لوس مواجه می شویم؛ چند بازیگر در قاب با سطحی ترین دیالوگ ها نمی توانند مخاطب را بخندانند و این موضوع برای سرمایه گذار و تهیه کننده و کارگردان موضوع مهمی نیست! بحث اصلی میزان سرمایه ای است که بازمی گردد و پول هایی که باید شسته شوند؛ نمونه اش سرمایه گذار سریال شهرزاد! به هر حال تعریف سریال سازی در شبکه خانگی، بساز و بفروش است کسی هم به فکر تنزل فرهنگ و سطح سلیقه مخاطب نیست.

لینک خبر :‌ روزنامه کیهان
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰

رکودی که سینمای ایران تجربه می کند شاید در تاریخ هنر هفتم بی سابقه است.

سینماهای کشور از اسفند سال گذشته بدلیل شیوع بیماری کرونا تعطیل شده اند و ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا با آغاز بکار سالن های سینما، تئاتر و موسیقی مشروط به رعایت دستورهای بهداشتی و استفاده از حداکثر 50 درصد ظرفیت از اول تیر 99 موافقت کرد که سرانجام سینماها شروع به فعالیت کردند و سینماها متحمل خسارت سنگینی از کرونا شدند و شیوع این بیماری و تعطیلی سالن های سینماها تا پایان فروردین ماه سال جاری بالغ بر 976 میلیارد تومان خسارت به این بخش وارد کرد.

آن دسته از مشاغل سینما از سازندگان و تولیدکنندگان فیلم، تا پخش کنندگان و سینماداران و کارکنان سالن های سینما از اولین مشاغلی بودند که متحمل ضرر و زیان ناشی از شیوع کرونا شدند و متاسفانه این بحران جهانی منجر به بیکاری بسیاری از فعالین این حوزه شد. در حالی که واقعیت این است که تولید یک اثر سینمایی فقط وابسته به کارگردان، تهیه کننده و بازیگر نیست، بلکه تعداد زیادی پشت دوربین هستند که بخش مهمی از درآمدشان در زمان تولید فیلم به دست می آید.

فیلم هایی که در شرایط عادی فروشی چند میلیاردی را تجربه می کردند، حالا نهایتا توانسته اند فروش سه میلیاردی را پشت سر بگذارند. شرایط خاص این روزها باعث شده تا برخی از فیلم ها که تبلیغات چندانی هم ندارند، حتی کمتر از هزار مخاطب در طول مدت اکران خود تجربه کنند. موضوعی که اگر درست آسیب شناسی نشود علاوه بر اینکه سودی برای سینمادار ندارد، سالن های سینما را با خسارت بیشتری روبه رو خواهد کرد.

از طرف دیگر خسارات وارده ناشی از تعطیلی سینماها در این چند ماه ، خیلی بیشتر از طرح های حمایتی و سوبسیدهای دولتی بود، آن هم در سالی که دولت با مشکلات اقتصادی زیادی دست و پنجه نرم می کند. دولت و مسئولین باید نگاهی منصفانه به این صنعت داشته و حمایتی در شان این هنر برای زنده نگه داشتن نبض فرهنگ و هنر این مرز و بوم انتظار می رود.

سینما اگر بخواهد کماکان به حیات خود ادامه دهد، ناگزیر است بر اساس تغییراتی که ویروس همه گیر کرونا در مختصات محصولات فرهنگی جهان ایجاد کرده، محصولات خود را ارائه کند و تدابیری در این خصوص در حوزه سینما اندیشیده شود تا بتوان با این ایام سازگار شده و روند فعالیت ها متوقف نشود. مدیران با سابقه سینماهای مختلف می توانند پیشنهادهای مناسبی برای جلب رضایت مخاطبان داشته باشند تا در حالیکه پروتکل های بهداشتی رعایت می شوند، شرایط به نحوی فراهم شود که به مرور خسارت های وارد شده به سینماها جبران شود.

در شرایط فعلی در حوزه سینما ، سینمای آنلاین می تواند به عنوان راهکاری در شرایط ویروس کرونا مورد توجه جامعه قرار گیرد که خود جای بررسی و تحقیق بیشتر دارد و باید در این زمینه بیشتر اندیشه کرد که این فرصت به تهدید سینماداران منجر نشود. البته این راهکار نیز با چالش هایی روبروست. از جمله اینکه قاچاق برخی فیلم ها به تهیه کنندگان لطماتی وارد کرده است، اما سازمان سینمایی باید بتواند هر چه زودتر چارچوب های قانون محکمی برای این کار تدوین و فراهم کند.

هرچند ترس از شیوع کرونا و رفتارهای مراقبتی خاصی که در ماه های گذشته مردم مقید به انجام آن بوده اند به پیش بینی برخی از صاحبنظران، ممکن است باعث ریزش جدی مخاطبان سینما شود، اما هستند کسانی که ترجیح می دهند فیلم ها را به جای اکران آنلاین بر پرده سینما ببینند. در هر حال اما آنچه مسلم است سینما به وجود واقعی مخاطب زنده است. واقعیتی که مخاطبان عاشق و وفادار سینما آن را به خوبی درک کرده و با رعایت پروتکل های بهداشتی چراغ سینماها رو روشن نگه داشته اند تا فیلم سازان در شرایط فعلی خستگی از تنشان در رود و همچنان به عشق مخاطب فیلم بسازند./

تهیه کننده سینما و عضو هیات مدیره جامعه تهیه کنندگان سینمای ایران

لینک خبر :‌ روزنامه آسیا نیوز
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: فردا آخرین فرصت نام نویسی برای شرکت در "نخستین نمایشگاه مجازی قرآن کریم " است .
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰ سایت های دیگر : شبکه خبر شبکه الکوثر

آقای عبدالهادی فقهی زاده در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: نمایشگاه قرآن که همیشه در ایام ماه مبارک رمضان در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) برگزار می شد، به دلیل شیوع بیماری کرونا در سال گذشته برگزار نشد و امسال تصمیم گرفتیم این نمایشگاه را به صورت مجازی برگزار کنیم .

کد ویدیو
دانلود

فیلم اصلی

وی افزود: پارسال مقدمات برگزاری نمایشگاه به این صورت نبود ولی امسال شرایط فراهم است و طبق برنامه ریزی های انجام شده، قرار است نمایشگاه قرآن کریم از روز 11 اردیبهشت ( برابر با 18 ماه مبارک رمضان) تا 20 اردیبهشت ( برابر با 27 ماه مبارک رمضان ) برگزار شود .
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت : آثار نمایشگاه قرآن کریم در پایگاه اینترنتی خاصی که چند سال قبل به نشانی iqfa.ir مهیا شده بود ارائه می شود .
آقای فقهی زاده گفت: نمایشگاه قرآن کریم در دو بخش " فروشگاهی " و " محتوایی "برگزار خواهد شد .
وی افزود: تأکید ما در این دوره این است که بر ارائه آثار مکتوب، حوزه مفهومی و موضوعی تمرکز کنیم. به این معنا که هم قرآن کریم به معنای کلی آن را در نظر داشته باشیم و هم بر آموزه های قرآن کریم و آثار حوزه دین فعالیت کنیم.

کد ویدیو
دانلود

فیلم اصلی

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: جنبه دیگری از این نمایشگاه، مشارکت ناشران حوزه دفاع مقدس است.
وی افزود: ما برای نخستین بار از ناشران دفاع مقدس دعوت کرده ایم با حضور گسترده خود، آثار مرتبط با مسائل دینی و دفاع مقدس را ارائه کنند.
فراخوان نمایشگاه قرآن کریم 23 فروردین منتشر شد.
براساس این فراخوان اولویت پذیرش در نمایشگاه، ویژه مؤسسات و مراکزی است که خدمات آن ها، رایگان یا با تخفیف ویژه ارائه شود.

لینک خبر :‌ خبرگزاری صدا و سیما
ایسنا/مازندران یک هنرمند و کارگردان تئاتر در مازندران معتقد است اگر تدابیری اندیشیده شود و در این مدت که هنرمندان بیکار هستند مبلغی ماهانه به حساب آنها واریز شود می تواند اندکی از نگرانی و مشکلات هنرمندان کم کند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱ سایت های دیگر : پیام مازند

سعید مرادی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به صدمات و آسیب هایی که بیماری کرونا بر هنرمندان نمایش و تئاتر داشته است، اظهار کرد: قبل از کرونا اجرایی بنام چنگال را آماده کرده بودم که دکور اولیه آن تا 5 میلیون برایمان هزینه داشت اما متاسفانه زمانی که به دنبال اجرای آن بودیم، این نمایش تعطیل شد و هنوز هم نتوانستم این اجرا را انجام دهم و به همین خاطر ضرر زیادی کردم.

وی با بیان اینکه سایر هنرمندان نیز در این میان آسیب های زیادی را متحمل شدند، افزود: چند کار دیگر برای اجرا آماده داشتم که مقدمات آن در حال آماده سازی بود و یک اجرای فضای بیرون برای کرونا نیز در دستور کار قرار داشت اما هیچ کدام از آنها به اجرا درنیامد و این موضوع صدمات زیادی را وارد کرد.

این کارگردان تئاتر و بازیگر نوشهری با بیان اینکه بسیاری از هنرمندان تنها منبع درآمدشان از بازیگری و تئاتر بوده و الان بیش از یک سال است که بیکار هستند، تصریح کرد: اداره فرهنگ و ارشاد نوشهر از طریق اداره کل ارشاد استان یکسری واریزی به حساب هنر کارت برای کمک به ما هنرمندان داشتند از زحماتشان تشکر می کنیم.

مرادی به میزان این کمک ها اشاره کرد و گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد در دو مرحله مبلغ سه میلون تومان به حساب هنرمندان واریز کردند و البته مبلغ چندانی نبود که دردی از ما هنرمندان دوا کنند اما برای برخی این مبلغ تا حدی چاره ساز بوده است.

وی در خصوص وضعیت پرداخت حق بیمه هنرمندان نیز ابراز کرد: وزیر فرهنگ و ارشاد اعلام کرد بیمه سه ماه اول امسال را به حساب کارت هنرمندان واریز می کنند که این اتفاق نیفتاد و گفتند بعد از پرداخت ما، اینکار را انجام می دهند و به حساب هنرکار واریز می کنند.

این کارگردان تئاتر و بازیگری نوشهری با اشاره به اینکه اداره ارشاد نوشهر در این مدت یک بار هم سبد کالا و کمک معیشتی به هنرمندان داده اند، خاطرنشان کرد: در صورتی که اداره فرهنگ و ارشاد تحقیق کند که در این میان چه هنرمندانی که تحصیل کرده این رشته ها هستند، بیکار شدند و ضربات بیشتری را متحمل شدند و کمکی به آنها شود می تواند یک دلگرمی برای هنرمندان باشد.

مرادی تاکید کرد: اگر تدابیری اندیشیده شود و در این مدت که هنرمندان بیکار هستند مبلغی ماهانه به حساب آنها واریز شود می تواند اندکی از نگرانی و مشکلات هنرمندان کم کند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
گروه استانها - یکم اردیبهشت ماه یادروز شیخ اجل سعدی شیرازی است در حالی که مسئولان فرهنگی استان فارس و شهر شیراز هیچ برنامه ای برای این روز نداشته اند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز ، هر سال تقویم که ورق می خورد و به ابتدای اردیبهشت می رسد برای اهالی شعر و ادب یادروز شیخ اجل سعدی شیرازی است. کلام سعدی آنچنان با مردم عجین شده که بسیاری از عبارات آن امروز هم در گفتار و محاوره به کار می رود.

هر سال مراسم یادروز سعدی با برگزاری برنامه های متنوع از جمله مراسم بزرگداشت با حضور شخصیت های ملی، نشست های علمی، گلباران آرامگاه و غیره همراه بود اما از سال گذشته که بیماری کرونا شیوع پیدا کرده برنامه های این روز نیز تغییر کرده است.

سال گذشته برنامه های یادروز سعدی به صورت مجازی و به مدت 7 روز برگزار شد اما امسال پیگیری های خبرنگار تسنیم حاکی از این است که متولیان فرهنگ استان فارس این روز را فراموش کرده و هر یک مسئولیت را به عهده دیگری واگذار می کند.

میراث فرهنگی استان فارس، شهرداری و مرکز سعدی شناسی هر ساله در برگزاری برنامه ها مشارکت داشتند اما امسال میراث فرهنگی متولی برنامه را مرکز سعدی شناسی ذکر می کند که البته این مرکز تاکنون پاسخی مبنی بر ارائه برنامه نداشته است.

تنها اقدامی که از سوی مصیب امیری، مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس امروز اعلام شده افتتاح مرکز مطالعات سعدی شناسی همزمان با یادروز سعدی است که با اعتبار 400 میلیارد ریال احداث شده و شامل بخش کتابخانه و اسناد است.

در این میان امور اجتماعی استانداری فارس و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به عنوان متولی اصلی فرهنگ برنامه ای برای گرامیداشت شیخ اجل نداشته و اعلام نکرده اند.

به نظر می رسد شرایط کرونایی استان فارس بهانه ای برای کم کاری و سهل انگاری برخی از ادارات شده است .

تنها برنامه اعلام شده برای یادروز سعدی از سوی اداره کل کتابخانه های عمومی استان فارس است که در آن اداره کل کتابخانه های عمومی استان فارس میزبان ویژه برنامه ملی عطر سخن سعدی است.

بر این اساس در این برنامه غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و کاووس حسن لی، استاد بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، پیرامون شعر و هنر شیخ اجل سعدی شیرازی و زیبایی های کلام او گفت وگو می کنند.

این برنامه روز چهارشنبه یکم اردیبهشت ساعت 11 به میزبانی شهر شیراز به صورت مجازی از طریق پلتفرم اسکای روم برگزار می شود.

این بدون برنامه بودن متولیان فرهنگ شهر شیراز و استان فارس در حالی است که سعدی یکی از شناخته شده ترین شاعران ایران و جهان است و هر ساله بازدیدکنندگان فراوانی را از نقاط مختلف جهان به خود جلب می کند.

این شخصیت و آرامگاه وی یکی از ظرفیت های توسعه اقتصادی و فرهنگی استان فارس است که قطعا برنامه ریزی و ارائه برنامه های مختلف و متنوع می تواند به استفاده بهینه از این ظرفیت منجر شود.

این بدون برنامه بودن مسئولان فرهنگی استان فارس آن هم در فاصله یکی دو روز مانده به یکم اردیبهشت ماه تنها پای بست بودن مسئولان را به کلیشه های مرسوم نشان می دهد در صورتی که می توان با استفاده از بستر فضای مجازی و اینترنت یادروز سعدی را حتی در روزهای کرونایی در قالب ملی و حتی بین المللی برگزار کرد.

انتهای پیام/424/ ع

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
منصور رئیسی مدیر کتابفروشی مجموعه کتاب شرق در اهواز، یکی از مشکلات بارز در ایام کرونا را که گریبانگر کتابفروشان شد، تخفیف های بی حد وحصر ناشران می داند و معتقد است: بر اساس اصول حرفه ا ی، ناشر باید تولید کتاب و کتابفروشان توزیع آن را بر عهده داشته باشند؛ اما متاسفانه تا 90 درصد این چرخه رعایت نمی شود.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱ سایت های دیگر : چاپ و نشر آنلاین

منصور رئیسی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خوزستان، با اشاره به تعطیلی مداوم کتابفروشی های اهواز به علت محدودیت های مربوط به شهرهای قرمز کرونایی، بیان کرد: با توجه به شرایط بحرانی خوزستان و اهواز و دستورالعمل ستاد کرونا برای اصناف، کتابفروشان نیز شامل تعطیلی های مکرر شدند.

وی با بیان اینکه در کشورهای توسعه یافته کتابفروشان در دسته مشاغل ضروری قرار می گیرند چون کتاب را کالایی ارزشمند برای گذراندن این ایام تلقی می کنند، از مدیریت ستاد کرونا در استان به دلیل قرار ندادن کتابفروشی ها در دسته مشاغل ضروری، گلایه کرد و گفت: به رغم پیگیری های اتحادیه کتابفروشان و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، نتیجه ای برای گنجاندن کتابفروشی ها در دسته مشاغل گروه یک حاصل نشد.

رئیسی در ادامه اعمال تخفیف های نامتعارف و مستمر از سوی برخی سایت ها و ناشران را روی کتاب ها یکی از عوامل اصلی ضربه بر صنف کتابفروشی ها دانست و تصریح کرد: با وجود بحران های اقتصادی پیش رو و پایین آمدن قدرت خرید مردم، مخاطبان کتابخوان هم نیز مانند گذشته توان خرید کتاب را ندارند و سبد خریدِ کتاب شان کوچک تر شده است. در کنار این مشکلات رعایت نکردن اصول حرفه ای چرخه نشر تا 90 درصد توسط ناشران، ضرر و زیان های زیادی را برای کتابفروشان به وجود آورده است.

وی روی آوردن مردم به خریدهای اینترنتی را یکی از نقاط مثبت در ایام کرونا برشمرد و افزود: در ایام کرونا اقبال مردم به سوی خرید اینترنتی بیشتر شده است و مجموعه کتاب شرق در این مدت توانست با ارائه راهکارهای مختلف فروش غیرحضوری مانند ارسال کتاب با پیک در اهواز و با پست به سراسر کشور، تماس تلفنی، فروش آنلاین از طریق سایت کتاب شرق و دریافت سفارش از طریق فضای مجازی تا اندازه ای خسارت وارده را جبران کند.

مدیر کتابفروشی مجموعه کتاب شرق اهواز اضافه کرد: تخفیف هایی که ازسوی کتابفروشی ها برای علاقه مندان کتاب اعمال می شود، قابل مقایسه با ناشران نیست زیرا در پاره ای اوقات همان تخفیف کتاب که در اختیار خریدار قرار می گیرد، به کتابفروشی نیز داده می شود. هرچند این نواقص با برگزاری طرح های فصلی تا حدودی جبران می شود اما این طرح ها به عنوان مُسکّن عمل می کنند و راه حل مناسب، رعایت اصول حرفه ای در چرخه تولید و توزیع کتاب است.

رئیسی اضافه کرد: با توجه به همه روش های خرید غیرحضوری، برخی از مخاطبان ما همچنان علاقه مند به حضور در فروشگاه و دیدن و تورق کتاب و مقایسه آن در فضای کتابفروشی هستند و درکل خرید حضوری را به غیرحضوری ترجیح می دهند.

وی در پایان یادآور شد: با توجه به اینکه معمولا تجمعی در کتابفروشی ها شکل نمی گیرد، درخواست همه کتابفروشان با رعایت پروتکل های بهداشتی از مسئولان، قرار دادن این صنف در دسته مشاغل ضروری است تا در این ایام مردم بتوانند با میل و رغبت بیشتری به سمت کتاب روی بیاورند.

منصور رئیسی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خوزستان، با اشاره به تعطیلی مداوم کتابفروشی های اهواز به علت محدودیت های مربوط به شهرهای قرمز کرونایی، بیان کرد: با توجه به شرایط بحرانی خوزستان و اهواز و دستورالعمل ستاد کرونا برای اصناف، کتابفروشان نیز شامل تعطیلی های مکرر شدند.

وی با بیان اینکه در کشورهای توسعه یافته کتابفروشان در دسته مشاغل ضروری قرار می گیرند چون کتاب را کالایی ارزشمند برای گذراندن این ایام تلقی می کنند، از مدیریت ستاد کرونا در استان به دلیل قرار ندادن کتابفروشی ها در دسته مشاغل ضروری، گلایه کرد و گفت: به رغم پیگیری های اتحادیه کتابفروشان و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، نتیجه ای برای گنجاندن کتابفروشی ها در دسته مشاغل گروه یک حاصل نشد.

رئیسی در ادامه اعمال تخفیف های نامتعارف و مستمر از سوی برخی سایت ها و ناشران را روی کتاب ها یکی از عوامل اصلی ضربه بر صنف کتابفروشی ها دانست و تصریح کرد: با وجود بحران های اقتصادی پیش رو و پایین آمدن قدرت خرید مردم، مخاطبان کتابخوان هم نیز مانند گذشته توان خرید کتاب را ندارند و سبد خریدِ کتاب شان کوچک تر شده است. در کنار این مشکلات رعایت نکردن اصول حرفه ای چرخه نشر تا 90 درصد توسط ناشران، ضرر و زیان های زیادی را برای کتابفروشان به وجود آورده است.

وی روی آوردن مردم به خریدهای اینترنتی را یکی از نقاط مثبت در ایام کرونا برشمرد و افزود: در ایام کرونا اقبال مردم به سوی خرید اینترنتی بیشتر شده است و مجموعه کتاب شرق در این مدت توانست با ارائه راهکارهای مختلف فروش غیرحضوری مانند ارسال کتاب با پیک در اهواز و با پست به سراسر کشور، تماس تلفنی، فروش آنلاین از طریق سایت کتاب شرق و دریافت سفارش از طریق فضای مجازی تا اندازه ای خسارت وارده را جبران کند.

مدیر کتابفروشی مجموعه کتاب شرق اهواز اضافه کرد: تخفیف هایی که ازسوی کتابفروشی ها برای علاقه مندان کتاب اعمال می شود، قابل مقایسه با ناشران نیست زیرا در پاره ای اوقات همان تخفیف کتاب که در اختیار خریدار قرار می گیرد، به کتابفروشی نیز داده می شود. هرچند این نواقص با برگزاری طرح های فصلی تا حدودی جبران می شود اما این طرح ها به عنوان مُسکّن عمل می کنند و راه حل مناسب، رعایت اصول حرفه ای در چرخه تولید و توزیع کتاب است.

رئیسی اضافه کرد: با توجه به همه روش های خرید غیرحضوری، برخی از مخاطبان ما همچنان علاقه مند به حضور در فروشگاه و دیدن و تورق کتاب و مقایسه آن در فضای کتابفروشی هستند و درکل خرید حضوری را به غیرحضوری ترجیح می دهند.

وی در پایان یادآور شد: با توجه به اینکه معمولا تجمعی در کتابفروشی ها شکل نمی گیرد، درخواست همه کتابفروشان با رعایت پروتکل های بهداشتی از مسئولان، قرار دادن این صنف در دسته مشاغل ضروری است تا در این ایام مردم بتوانند با میل و رغبت بیشتری به سمت کتاب روی بیاورند.

منصور رئیسی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خوزستان، با اشاره به تعطیلی مداوم کتابفروشی های اهواز به علت محدودیت های مربوط به شهرهای قرمز کرونایی، بیان کرد: با توجه به شرایط بحرانی خوزستان و اهواز و دستورالعمل ستاد کرونا برای اصناف، کتابفروشان نیز شامل تعطیلی های مکرر شدند.

وی با بیان اینکه در کشورهای توسعه یافته کتابفروشان در دسته مشاغل ضروری قرار می گیرند چون کتاب را کالایی ارزشمند برای گذراندن این ایام تلقی می کنند، از مدیریت ستاد کرونا در استان به دلیل قرار ندادن کتابفروشی ها در دسته مشاغل ضروری، گلایه کرد و گفت: به رغم پیگیری های اتحادیه کتابفروشان و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، نتیجه ای برای گنجاندن کتابفروشی ها در دسته مشاغل گروه یک حاصل نشد.

رئیسی در ادامه اعمال تخفیف های نامتعارف و مستمر از سوی برخی سایت ها و ناشران را روی کتاب ها یکی از عوامل اصلی ضربه بر صنف کتابفروشی ها دانست و تصریح کرد: با وجود بحران های اقتصادی پیش رو و پایین آمدن قدرت خرید مردم، مخاطبان کتابخوان هم نیز مانند گذشته توان خرید کتاب را ندارند و سبد خریدِ کتاب شان کوچک تر شده است. در کنار این مشکلات رعایت نکردن اصول حرفه ای چرخه نشر تا 90 درصد توسط ناشران، ضرر و زیان های زیادی را برای کتابفروشان به وجود آورده است.

وی روی آوردن مردم به خریدهای اینترنتی را یکی از نقاط مثبت در ایام کرونا برشمرد و افزود: در ایام کرونا اقبال مردم به سوی خرید اینترنتی بیشتر شده است و مجموعه کتاب شرق در این مدت توانست با ارائه راهکارهای مختلف فروش غیرحضوری مانند ارسال کتاب با پیک در اهواز و با پست به سراسر کشور، تماس تلفنی، فروش آنلاین از طریق سایت کتاب شرق و دریافت سفارش از طریق فضای مجازی تا اندازه ای خسارت وارده را جبران کند.

مدیر کتابفروشی مجموعه کتاب شرق اهواز اضافه کرد: تخفیف هایی که ازسوی کتابفروشی ها برای علاقه مندان کتاب اعمال می شود، قابل مقایسه با ناشران نیست زیرا در پاره ای اوقات همان تخفیف کتاب که در اختیار خریدار قرار می گیرد، به کتابفروشی نیز داده می شود. هرچند این نواقص با برگزاری طرح های فصلی تا حدودی جبران می شود اما این طرح ها به عنوان مُسکّن عمل می کنند و راه حل مناسب، رعایت اصول حرفه ای در چرخه تولید و توزیع کتاب است.

رئیسی اضافه کرد: با توجه به همه روش های خرید غیرحضوری، برخی از مخاطبان ما همچنان علاقه مند به حضور در فروشگاه و دیدن و تورق کتاب و مقایسه آن در فضای کتابفروشی هستند و درکل خرید حضوری را به غیرحضوری ترجیح می دهند.

وی در پایان یادآور شد: با توجه به اینکه معمولا تجمعی در کتابفروشی ها شکل نمی گیرد، درخواست همه کتابفروشان با رعایت پروتکل های بهداشتی از مسئولان، قرار دادن این صنف در دسته مشاغل ضروری است تا در این ایام مردم بتوانند با میل و رغبت بیشتری به سمت کتاب روی بیاورند.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خوزستان،
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
رئیس حوزه هنری استان کرمانشاه گفت: یکی از مشکلات موجود، عدم توجه کافی و حمایت از فرهنگ و هنر کشور و استان است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰

افشین آزادی در گفتگو با خبرنگار تابناک کرمانشاه اظهار داشت: سال گذشته و در روز های ابتدایی سال جاری با دو مشکل جدی مواجه بودیم؛ یکی از این مشکلات کرونا است که به دلیل وضعیت پیش آمده ناشی از این بیماری بسیاری از فعالیت ها محدود و تعداد زیادی از کارگاه های آموزشی، ورک شاپ ها و دوره ها نیز با محدودیت مواجه شد.

وی افزود: حضور مردم در سینما ها نیز به میزان چشمگیری کاهش یافت و همین امر سبب کاهش شدید فعالیت سینما ها شد.

رئیس حوزه هنری استان کرمانشاه تصریح کرد: مشکل دیگر عدم حمایت از بخش فرهنگ و هنر کشور و استان است که همین موضوع باعث شد با حداقل بودجه، برنامه ها و همکاری های خود را پیش ببریم و از توانی که هنرمندان به صورت جهادی و انقلابی داشتند استفاده کردیم، اما فعالیت های جهادی و آثار هنری نیازمند مواد اولیه و تجهیزاتی است که برخی از آن ها جزء کالا های لوکس به حساب آمده و هیچ یارانه ای به این تجهیزات تعلق نمی گیرد.

این مسئول خاطر نشان کرد: قیمت برخی از تجهیزات مورد نیاز این حوزه به صورت حیرت انگیزی افزایش یافته و گا ها به بیش از 15 تا 16 برابر رسیده، افزایش شدید قیمت کاغذ و حتی گاهی نبود آن در بازار هم باعث شده که در چاپ کتاب با مشکل مواجه شویم و طبیعتا این محدودیت ها آسیب هایی به فعالیت های این مرکز وارد کرده است.

وی بیان کرد: با وجود تمام مشکلات، با نگاه انقلابی همکاران در حوزه هنری از سال گذشته تا کنون اقدامات قابل توجهی انجام شده از جمله این که در شرایط تعطیلی سینما، 2 سالن کوچک به آن اضافه کردیم که امکان اکران چند فیلم به صورت همزمان را فراهم می کند، همچنین در حوزه هنری تجهیز پلاتو تئاتر حرفه ای را مد نظر قرار داده ایم تا به عنوان یک سالن آمفی تئاتر مناسب باشد و این کار را در ایام شیوع ویروس کرونا انجام دادیم.

آزادی تاکید کرد: از دیگر اقدامات صورت گرفته در ایام محدودیت ها کرونایی می توان به تولید چند مستند و چاپ چند جلد کتاب با موضوعات ادبیات و دفاع مقدس در روز های آتی اشاره کرد همچنین در بخش تجسمی آثار هنری مطلوبی تولید شده است.

لینک خبر :‌ تابناک کرمانشاه
مدیرکل کتابخانه های عمومی زنجان گفت: طی ایام کرونا 13 کتابخانه در استان بازسازی شد و روند پیشرفت چند کتابخانه نیمه تمام نیز قابل توجه است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱

امیرعلی نیک بخش در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در زنجان ، گفت: با توجه به تعطیل شدن فعالیت کتابخانه های عمومی استان زنجان، فعالیت ها نیز مجازی شده و با استفاده از ظرفیت شبکه های اجتماعی اجرایی می شود.

وی با اشاره به اینکه شرایط پیش آمده موجب افزایش ارتباطات مجازی و تنگ ترشدن حلقه ارتباط کتابداران و اعضای کتابخانه شده است، گفت: از سوی دیگر، ارزش کارکرد اجتماعی کتابخانه های عمومی به عنوان باشگاه های اجتماعی که شاید پیش از این آنچنان به چشم نیامده بود، نزد مخاطبان برجسته شده است.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان زنجان برگزاری نشست کتابخوان، تولید محتوا در فضای مجازی، برگزاری شب شعر، بارگزاری کتاب به صورت متنی، حافظ خوانی، شاهنامه خوانی را از برنامه های اجرا شده در ایام کرونا عنوان کرد و گفت: خوشبختانه با اقدامات صورت گرفته سرانه مطالعه کاهش نیافته بلکه از ظرفیت فضای مجازی هم استفاده شده است.

وی ادامه داد: در کانال ها و گروه هایی که تشکیل شده، علاوه بر ارائه فایل PDF کتاب و بحث های ترویجی در رابطه با کتاب و کتابخوانی، قصه گویی، معرفی کتاب، آموزش های مختلف برای کودکان و آموزش هایی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا و رعایت نکات بهداشتی نیز انجام می شود.

نیک بخش گفت: تعطیلی کتابخانه ها هیچ یک از فعالیت های این اداره کل را تعطیل نکرده و حتی در حوزه عمرانی نیز اقدامات قابل توجهی انجام شده است، همچنان که طی ایام کرونا 13 کتابخانه در بخش های مختلف بازسازی شده و روند پیشرفت چند کتابخانه نیمه تمام نیز قابل توجه است.

نیک بخش در ادامه از برگزاری مسابقه کتابخوانی در استان با محوریت کتاب آزادی معنوی در زنجان به مناسبت ماه مبارک رمضان و گرامیداشت مقام معلم خبر داد و افزود: این مسابقه با همکاری اداره کل بنیاد شهید استان در گستره ملی به صورت آنلاین برگزار خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه مهلت شرکت در این مسابقه کتابخوانی تا پایان ماه رمضان است، اضافه کرد: به مناسبت چهل و دومین سالگرد شهادت شهید مطهری، به 42 نفر از برندگان جوایز نفیسی اهدا خواهد شد.

بر اساس این گزارش، کتاب آزادی معنوی با نام گفتارهای معنوی برای نخستین بار در سال 1365 و مشتمل بر سیزده سخنرانی توسط ناشر در هشت فصل و سپس در چاپ نوزدهم با افزودن دو سخنرانی دیگر به فصل عبادت و دعا منتشر شد.

کتاب گفتارهای معنوی پس از چند چاپ از سوی ناشر به آزادی معنوی تغییر نام داد و تاکنون بیش از 52 بار تجدید چاپ شده است. این کتاب در 272 صفحه توسط انتشارات صدرا به چاپ رسیده است.

امیرعلی نیک بخش در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در زنجان ، گفت: با توجه به تعطیل شدن فعالیت کتابخانه های عمومی استان زنجان، فعالیت ها نیز مجازی شده و با استفاده از ظرفیت شبکه های اجتماعی اجرایی می شود.

وی با اشاره به اینکه شرایط پیش آمده موجب افزایش ارتباطات مجازی و تنگ ترشدن حلقه ارتباط کتابداران و اعضای کتابخانه شده است، گفت: از سوی دیگر، ارزش کارکرد اجتماعی کتابخانه های عمومی به عنوان باشگاه های اجتماعی که شاید پیش از این آنچنان به چشم نیامده بود، نزد مخاطبان برجسته شده است.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان زنجان برگزاری نشست کتابخوان، تولید محتوا در فضای مجازی، برگزاری شب شعر، بارگزاری کتاب به صورت متنی، حافظ خوانی، شاهنامه خوانی را از برنامه های اجرا شده در ایام کرونا عنوان کرد و گفت: خوشبختانه با اقدامات صورت گرفته سرانه مطالعه کاهش نیافته بلکه از ظرفیت فضای مجازی هم استفاده شده است.

وی ادامه داد: در کانال ها و گروه هایی که تشکیل شده، علاوه بر ارائه فایل PDF کتاب و بحث های ترویجی در رابطه با کتاب و کتابخوانی، قصه گویی، معرفی کتاب، آموزش های مختلف برای کودکان و آموزش هایی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا و رعایت نکات بهداشتی نیز انجام می شود.

نیک بخش گفت: تعطیلی کتابخانه ها هیچ یک از فعالیت های این اداره کل را تعطیل نکرده و حتی در حوزه عمرانی نیز اقدامات قابل توجهی انجام شده است، همچنان که طی ایام کرونا 13 کتابخانه در بخش های مختلف بازسازی شده و روند پیشرفت چند کتابخانه نیمه تمام نیز قابل توجه است.

نیک بخش در ادامه از برگزاری مسابقه کتابخوانی در استان با محوریت کتاب آزادی معنوی در زنجان به مناسبت ماه مبارک رمضان و گرامیداشت مقام معلم خبر داد و افزود: این مسابقه با همکاری اداره کل بنیاد شهید استان در گستره ملی به صورت آنلاین برگزار خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه مهلت شرکت در این مسابقه کتابخوانی تا پایان ماه رمضان است، اضافه کرد: به مناسبت چهل و دومین سالگرد شهادت شهید مطهری، به 42 نفر از برندگان جوایز نفیسی اهدا خواهد شد.

بر اساس این گزارش، کتاب آزادی معنوی با نام گفتارهای معنوی برای نخستین بار در سال 1365 و مشتمل بر سیزده سخنرانی توسط ناشر در هشت فصل و سپس در چاپ نوزدهم با افزودن دو سخنرانی دیگر به فصل عبادت و دعا منتشر شد.

کتاب گفتارهای معنوی پس از چند چاپ از سوی ناشر به آزادی معنوی تغییر نام داد و تاکنون بیش از 52 بار تجدید چاپ شده است. این کتاب در 272 صفحه توسط انتشارات صدرا به چاپ رسیده است.

امیرعلی نیک بخش در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در زنجان ، گفت: با توجه به تعطیل شدن فعالیت کتابخانه های عمومی استان زنجان، فعالیت ها نیز مجازی شده و با استفاده از ظرفیت شبکه های اجتماعی اجرایی می شود.

وی با اشاره به اینکه شرایط پیش آمده موجب افزایش ارتباطات مجازی و تنگ ترشدن حلقه ارتباط کتابداران و اعضای کتابخانه شده است، گفت: از سوی دیگر، ارزش کارکرد اجتماعی کتابخانه های عمومی به عنوان باشگاه های اجتماعی که شاید پیش از این آنچنان به چشم نیامده بود، نزد مخاطبان برجسته شده است.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان زنجان برگزاری نشست کتابخوان، تولید محتوا در فضای مجازی، برگزاری شب شعر، بارگزاری کتاب به صورت متنی، حافظ خوانی، شاهنامه خوانی را از برنامه های اجرا شده در ایام کرونا عنوان کرد و گفت: خوشبختانه با اقدامات صورت گرفته سرانه مطالعه کاهش نیافته بلکه از ظرفیت فضای مجازی هم استفاده شده است.

وی ادامه داد: در کانال ها و گروه هایی که تشکیل شده، علاوه بر ارائه فایل PDF کتاب و بحث های ترویجی در رابطه با کتاب و کتابخوانی، قصه گویی، معرفی کتاب، آموزش های مختلف برای کودکان و آموزش هایی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا و رعایت نکات بهداشتی نیز انجام می شود.

نیک بخش گفت: تعطیلی کتابخانه ها هیچ یک از فعالیت های این اداره کل را تعطیل نکرده و حتی در حوزه عمرانی نیز اقدامات قابل توجهی انجام شده است، همچنان که طی ایام کرونا 13 کتابخانه در بخش های مختلف بازسازی شده و روند پیشرفت چند کتابخانه نیمه تمام نیز قابل توجه است.

نیک بخش در ادامه از برگزاری مسابقه کتابخوانی در استان با محوریت کتاب آزادی معنوی در زنجان به مناسبت ماه مبارک رمضان و گرامیداشت مقام معلم خبر داد و افزود: این مسابقه با همکاری اداره کل بنیاد شهید استان در گستره ملی به صورت آنلاین برگزار خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه مهلت شرکت در این مسابقه کتابخوانی تا پایان ماه رمضان است، اضافه کرد: به مناسبت چهل و دومین سالگرد شهادت شهید مطهری، به 42 نفر از برندگان جوایز نفیسی اهدا خواهد شد.

بر اساس این گزارش، کتاب آزادی معنوی با نام گفتارهای معنوی برای نخستین بار در سال 1365 و مشتمل بر سیزده سخنرانی توسط ناشر در هشت فصل و سپس در چاپ نوزدهم با افزودن دو سخنرانی دیگر به فصل عبادت و دعا منتشر شد.

کتاب گفتارهای معنوی پس از چند چاپ از سوی ناشر به آزادی معنوی تغییر نام داد و تاکنون بیش از 52 بار تجدید چاپ شده است. این کتاب در 272 صفحه توسط انتشارات صدرا به چاپ رسیده است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در زنجان
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
رشت - ایرنا - مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان اعلام کرد: سال گذشته 71 نمایشگاه کتاب در استان برگزار شد که 40 هزار نفر از آنها بازدید کردند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱

فیروز فاضلی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تعداد کتاب های منتشر شده سال گذشته در استان 894 عنوان بود که نسبت به سال 98 شش درصد رشد داشته است.
وی عنوان کرد : این تعداد کتاب با شمارگان 988هزار و 62 نسخه منتشر شده است که در این بین 154 عنوان با شمارگان 359 هزار و 200 نسخه مربوط به حوزه کودک و نوجوان بوده و در این آمار 779عنوان کتاب تالیفی و 115 عنوان ترجمه بوده است.
وی با بیان اینکه 756 عنوان کتاب با شمارگان 687 هزار و 672 نسخه چاپ نخست بودند، افزود : سال گذشته 965مجوز نشر کتاب از سوی این اداره کل صادر شده بود که 894 عنوان موفق به چاپ شدند و 17 درخواست نیز رد شده بود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان یادآور شد: هفت میلیون و 400 هزار نسخه کتاب از ابتدای سال 93 تا پایان سال 98 در استان منتشر شده است.
وی اظهار داشت: این تعداد نسخه کتاب در قالب چهار هزار و 335 عنوان انتشار یافته، چهار هزار و 20 عنوان کتاب تالیف و 315 عنوان هم ترجمه است و سه هزار و 218 عنوان کتاب از این تعداد چاپ نخست بوده است.
ناشر شخص حقیقی یا حقوقی است که با توجه به قوانین و مقرارات موفق به اخذ پروانه نشر کتاب شده است و مسئول چاپ توزیع و فروش کتاب است؛ هم اکنون 183 ناشر در استان مجوز فعالیت دارند که 60 ناشر (شامل 17 زن و 43 مرد) در سال گذشته فعال بودند از این تعداد ناشر دفتر فعالیت 141ناشر در مرکز استان و 42 ناشر در سایر شهرستان ها است.
آمار یک هزار و 142 مولف شامل 478زن و 664 مرد در استان ثبت شده است در این میان 338واحد صنفی چاپ در استان مجوز فعالیت دارند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۰

امامزاده عبدالله و عبیدالله شهر دماوند در حال تخریب است؛ اداره اوقاف و میراث فرهنگی کجا هستند؟

به گزارش پایگاه خبری تارود دماوند ، شهروندی طی پیامی نوشت: با سلام، متاسفانه امامزاده عبدالله و عبیدالله شهر دماوند به زور کلی رها و کاشی های گنبد کنده شده است.

همچنین مدت هاست جهت جلوگیری از تخریب، پوشش برزنتی و حالا پوشش پلاستیکی دارد.

این موضوع مطمئنا تا الان صدمات زیادی به مصالح بنا زده، به جهت وجود پلاستیک آسیب های گنبد الان دیده نمی شود اما پایه گنبد آجرکاری ها و کاشیکاری ها در حال ریزش هستند و پایه گنبد ترک خورده است.

نم و رطوبت بخش پایینی بنا را هم آسیب زده و مصالح در حال متلاشی شدن هستند.

داخل بنا تا جایی که مشخص است پر از وسایل است؛ خارج بنا همینطور و کم کم داره تبدیل به محلی برای جمع آوری ضایعات می شود!

به علت اختلافات اداره اوقاف و میراث فرهنگی در ارائه نقش مرمت و بازسازی و معرفی پیمانکار این امامزاده در حال تخریب است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ تارود
حجت الاسلام مومنی شاد گفت : در پی وقوع زلزله 29 فروردین ماه در بقعه متبرکه امامزاده بی بی حکیمه (س)دختر بلافصل امام موسی کاظم علیه السلام بالغ بر پنج میلیارد ریال خسارت وارد شده است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۳۱

سرویس : کهگیلویه و بویر احمد - زمان : شناسه خبر : 1047822

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از یاسوج، حجت الاسلام قاسم مومنی شاد با تبریک ماه مبارک رمضان، گفت: در پی وقوع زلزله پنج و نه دهم ریشتری در 29 فروردین ماه شهرستان بندر گناوه ،در بقعه متبرکه امامزاده بی بی حکیمه دختر بلافصل امام موسی کاظم علیه السلام بالغ بر پنج میلیارد ریال خسارت وارد شده است.

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: بر اثر این زلزله خوشبختانه هیچ گونه آسیب جانی وارد نشده، ولی گنبد سقاخانه حرم مطهر، سرویس های بهداشتی، آشپزخانه عمومی و پل سیمانی حرم مطهر، تعدادی از کانکس های اسکان زائران و آب سردکن موجود در حرم مطهر آسیب دیده اند.

وی ادامه داد: خوشبختانه به علت وضعیت قرمز بیماری کرونا در شهرستان گچساران در زمان وقوع زلزله هیچ زائری در حرم مطهر حضرت بی بی حکیمه (س) دختر بلافصل امام موسی کاظم علیه السلام نبوده است.

حجت الاسلام مومنی شاد گفت: در ساعات اولیه وقوع زلزله به همراه حراست اداره کل، رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان گچساران و هیئت امنا بقعه متبرکه امامزاده بی بی حکیمه (س) به محل حرم مطهر رفته و از نزدیک خسارات وارده را بررسی کردیم.

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: بارگاه مطهر امامزاده بی بی حکیمه(س) به عنوان نگین مذهبی در استان کهگیلویه و بویراحمد، زائران بی شماری از اقصی نقاط ایران اسلامی، کشورهای عربی حوزه خلیج_فارس، سوریه، عراق و سایر کشورهای عربی در ایام قبل از شیوع ویروس کرونا داشته است.

وی یادآور شد: با وجود جمعیت بی شمار زائرین بقعه متبرکه امامزاده بی بی حکیمه(س)، نیاز به ایجاد بسترهای مناسب در جهت رفاه حال زائرین و گردشگران مذهبی داریم.

حجت الاسلام مومنی شاد خاطرنشان کرد: اداره کل اوقاف و امور خیریه استان کهگیلویه و بویراحمد با برنامه ریزی مدون از سال 1372 هجری. شمسی اقدام به ایجاد زیرساخت های مناسب در راستای افزایش خدمات رفاهی- تفریحی به زائران، مسافران و گردشگران زیارتی، نموده است.

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: طراحی و اجرای طرح جامع توسعه، حرم مطهر در مساحتی بالغ بر 12 هزار مترمربع، ایجاد رستوران، سقاخانه (آبخوری)، سرویس های بهداشتی –رفاهی، زائرسرا (خوابگاه)، پارکینگ، بازارچه محلی و... پاره ای از خدماتی است که زائرین از آن برخوردار هستند.

حضرت بی بی حکیمه(س)، نگین جنوب ایران
مرقد مطهر امام زاده حضرت بی بی حکیمه(س) یکی از زیارتگاه های معروف جنوب کشور در حدود یک کیلومتری سمت شرقی روستای بی بی حکیمه(س) واقع در دهستانی مزین به همین نام از توابع شهرستان گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.

این بقعه منوره، در دامان کوه زرد (زردکوه) و تنگه بزرگ و طولانی در فاصله هشتاد کیلومتری جنوب غربی دوگنبدان (مرکز شهرستان گچساران) قرار دارد.

آستانه نورانی این امامزاده واجب التکریم، کانون معرفت زائرانی است که از سرتاسر کشور، به ویژه استان های هم جوار، کشورهای حوزه خلیج فارس و شیعه نشین از جمله کویت، قطر، بحرین، امارات و دیگر کشورهای عربی از قبیل لبنان، عراق، سوریه و عربستان، از سده های پیشین تاکنون با رایحه دوستی اهل بیت(ع) و با توشه ای از معرفت، به زیارت و سیاحت این معصوم زاده می آیند.

این امامزاده بزرگوار، دختر باب الحوائج امام موسی کاظم(ع) و خواهر پیشوای هشتم شیعیان، امام رضا(ع) است.

این میزبان با کرامت، مرهم دل های دردمند و زائران شیفته ای است که از اقصی نقاط ایران اسلامی و حتی کشورهای عربی و ساحل نشینان خلیج فارس، مقصد تبلور اعتقادی این دلدادگان می باشد.

در تمام فصول سال و به ویژه ایام نوروز و اعیاد اسلامی، هزاران زائر با قصد قرب الهی، اظهار مودت و توسل به ساحت مقدس این معصوم زاده می جویند.

این بقعه متبرکه با کد تفضیلی 30008351000000 در سامانه جامع بانک مدیریت اطلاعات موقوفات و بقاع متبرکه سازمان اوقاف و امور خیریه ثبت شده است.

بارگاه مطهر امامزاده بی بی حکیمه(س) در حد فاصل بندر گناوه و شهر دوگنبدان، در فضایی تقریباً دایره شکل، بنا شده است.

در ابتدا فضایی باز و طبیعی بوده که در دل غاری کوهستانی و صعب العبور، آستانه جان دلدادگانی است که در عمق دریای معرفت، غرق شناخت و اندیشه می شوند.

شکل این مکان منحصر به فرد با حفظ نمای طبیعی آن سنگ تراشی شده و با علم معماری نوین، مستحکم و زبره کاری سیمانی شده است.

آرامگاه این بانوی علوی در نقطه مرکز دایره قرار نگرفته و به سوی شمال میل نموده است.

در جوار این مکان روحانی، مزار دیگری، چشم نواز زائران قرار گرفته که بر اساس روایات معتبر محلی متعلق به بی بی گل خاتون(س) کنیز با وفا و نجیب بی بی حکیمه(س) می باشد.

صحن این آرامگاه از کف تا سقف، ارتفاعی بیش از ده مترو مساحت صحن حرم بالغ بر 420 متر مربع می باشد. از دهانه غار (ورودی آرامگاه) تا کف حرم تعداد 14 پله در قسمت ورودی زنانه و 13 پله در قسمت ورودی مردانه بکار رفته است و دیوار شیشه ای جایگاه زوار مردانه و زنانه را حائل شده است.

در سمت شمال غربی ضریح، درب کوچکی معروف به باب المراد وجود دارد که به استناد روایات متعدد، ورودی غاری بوده که بی بی حکیمه(س) با همراهی کنیز وفادار خود از دست دشمنان ظالمش در آن پناه گرفته است.

زمین لرزه 5.9 ریشتری بندر گناوه در شهرهای مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد نیز احساس شد.

این زمین لرزه در نزدیکی روستای بی بی حکیمه و بقعه متبرکه بی بی حکیمه (س) موجب ریزش سنگ و خسارت به بخش هایی از آن شده است.

با توجه به قرار گیرفتن این بقعه در دل کوه و وجود سنگ در اطراف آن، این ریزش به بخش هایی از بقعه خسارت وارد کرد.

پایان پیام/ 82

ضمیمه :

کلید ‫واژه ها:

گچساران

|

زائران

|

بی بی حکیمه (س)

|

اوقاف و امور خیریه

|

امامزاده

|

خسارت

|

زلزله

|

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان
از راه اندازی کسب و کارهای فرهنگی و هنری در شهرشیرازحمایت می شود .

به گزارش راستین آنلاین متقاضیان جهت دریافت فرم ها تا پنجم اردیبهشت 0011 به معاونت فرهنگی و امور رسانه اداره کل فرهنگ وارشاد اسالمی مراجعه کنند .

صابر سهرابی گفت: براساس شیوه نامه موجود که به امضای وزیر فرهنگ و ارشاد اسالمی رسیده است، این وزارتخانه در قالب طرح گذرهای فرهنگ و هنر و طرح تبدیل فضاهای میراثی، اوقافی و دیگر فضاهای قابل تبدیل به فضاهای فرهنگی و هنری از کسانی که می خواهند کسب و کارهای فرهنگی و هنری راهاندازی کنند، حمایت میکند.

وی ادامه داد: تقویت ظرفیتهای مردمی در حوزه فرهنگ و هنر و هم چنین افزایش دسترسی مردم به آثار و خدمات فرهنگی و هنری جزو برنامههای وزارت خانه است و ذیل این دو برنامه کالن، راهاندازی گذرهای فرهنگ و هنر درشهرها، تبدیل فضاهای میراثی، اوقافی و دیگر فضاها به فضاهای فرهنگی هنری، راهاندازی روز بازارهای فرهنگ وهنر، خرید و فروش اینترنتی آثار فرهنگی و هنری و دسترسی آنالین به رویدادها و آثار فرهنگی و هنری در قالبطرحهای حمایتی جرا خواهد شد.

راه اندازی کسب و کار در گذرهای فرهنگ و هنر

صابر سهرابی گفت: گذرهای فرهنگ و هنر کار مشترک بین شهرداریها و وزارت فرهنگ و ارشاد اسالمی است.

شهرداریها با اختصاص خیابان، میدان یا گذرهای مناسب به این کار و آمادهسازی آن در این اقدام مشارکت میکند ووزارت فرهنگ و ارشاد اسالمی از طریق صندوق اعتباری هنر با اعطای تسهیالت ارزان قیمت از بخش خصوصی برای راهاندازی کسب و کارهای فرهنگی و هنری حمایت میکند.

مدیر کل فرهنگ وارشاد اسالمی فارس افزود : شهرداری و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسالمی فارس میتوانند با شناسایی، مطالعه و انتخاب فضاهای مناسب درخواستهای خود را به معاونت توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ وارشاد اسالمی ارایه دهند تا پس از بازدید از فضاهای انتخاب شده و تایید آن، امکان پرداخت تسهیالت به کسانی که بخواهند در آنجا کسب و کار فرهنگی و هنری راهاندازی کنند، فراهم شود.

سهرابی تصریح کرد: کتابفروشی، گالری، سالنهای کوچک نمایش فیلم، تماشاخانههای خصوصی، پالتوهای تئاتر،کارگاه، فروشگاههای لوازم هنری، آموزشگاههای هنری، کارگاه و فروشگاه طراحی مدو لباس ایرانی، موزههای

خصوصی مربوط به فرهنگ و هنر، کافه موزههای فرهنگی و هنری، فعالیتهای نوپای فرهنگی و هنری و .... از جمله کسب و کارهای مورد حمایت و در اولویت است.

صابر سهرابی ازتبدیل فضاهای میراثی، اوقافی و دیگر فضاها به فضاهای فرهنگی و هنری خبر داد و افزود :برای افزایش فضاهای فرهنگی و هنری و همچنین افزایش دسترسی مردم به آثار و رویدادهای فرهنگی و هنری ، طرح

تبدیل فضاهای موجود شهری به فضاهای فرهنگی و هنری اجرا میشود.

وی افزود: بر اساس این طرح از کسانی که بخواهند با تبدیل فضاهای موجود شهری چه فضاهای میراثی، چه فضاهای اوقافی و چه فضاهای دیگری که این قابلیت را دارند، به فضاهای فرهنگی و هنری، کسب و کار فرهنگی و هنری راهاندازی کنند، با ارایه تسهیالت از طریق صندوق اعتباری هنر حمایت میشود.

وی افزود: این افراد می توانند بر اساس فرمهای طراحی شده، طرح توجیهی خود را به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسالمی فارس ارایه کنند.

سهرابی در پایان گفت متقاضیان این تحول فرهنگی که حداکثرسقف تسهیالت آن 033 میلیون تومان باسود چهاردرصد ، تنفس یک ساله و بازپرداخت سه ساله است برای دریافت فرمهای مربوطه به معاونت فرهنگی و امور رسانه این

اداره کل مراجعه کنند .

وی همچنین تاکید کرد هنرمندان فقط تا پایان روز یک شنبه پنجم اردیبهشت 0033 مهلت مراجعه به معاونت فرهنگی اداره کل را دارند.

لینک خبر :‌ راستین آنلاین

روزنامه ابتکار


روزنامه آسیا


روزنامه ثروت


روزنامه مردم سالاری



روزنامه اخبارصنعت


روزنامه شروع


روزنامه جمهور


روزنامه هدف واقتصاد


روزنامه افکار


روزنامه همدلی


روزنامه امتیاز


روزنامه مستقل


روزنامه حمایت


روزنامه کیهان


روزنامه آرمان ملی


روزنامه جوان


روزنامه جهان صنعت


روزنامه ایران


روزنامه آفتاب یزد


روزنامه اقتصاد پویا


روزنامه خریدار