بولتن فرهنگی هنری/مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی 7 فروردین 1400
تهران- ایرنا- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در توئیتی از نحوه تولید محتوا در رسانه رسمی کشور گله کرد و نوشت: آیا با این سطح از تبلیغات منفی در تدارک مشارکت حداکثری هستند؟

به گزارش ایرنا، عصر جمعه در حساب کاربری خود در توئیتر تصریح کرد: کارنامه کشور در رسانه رسمی در قالب خبر، گزارش، مصاحبه، فیلم مستند، سریال های سریالی! چنین است: مسوولان چپاولگر اموال عمومی و جاسوس خارجی هستند!

وی در ادامه این مطلب تاکید کرد: آیا با این سطح از تبلیغات منفی در تدارک مشارکت حداکثری هستند؟

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
محمد مهاجری در یادداشتی خطالب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، از او خواست تا مشکلات ساختاری و اساسی صدا و سیما را به جای توییت کردن، مستقیم به استحضار مقام معظم رهبری برساند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین ، محمد مهاجری، روزنامه نگار و تحلیل گر سیاسی، به بهانه انتقاد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سوگیری سریال ها و برنامه های صدا و سیما ، یادداشتی را در کانال تلگرامی خود منتشر کرد.

متن این یادداشت به شرح زیر است:

برادر گرامی جناب آقای صالحی!

در توییتی با اشاره به برنامه های صداوسیما نوشته اید این رسانه رسمی در فیلم ها و سریال ها و برنامه هایش مسئولان کشور را عده ای جاسوس و چپاول گر می خواند و با این وصف، انتظار مشارکت حداکثری در انتخابات را دارد.

جناب وزیر! چرا این مطلب را توئیت می کنید؟ فرضا هزاران نفر مانند من بخوانند و احساس تلخ بی صاحب بودن صداوسیما بر جان شان بنشیند. چه مشکلی حل می شود؟

شما که از شاگردان رهبرمعظم انقلابید و طبق نقل، مورد علاقه معظم له هستید، این موضوع را مستدل و مستند، حضورا به استحضار ایشان برسانید.

اگر قرار است چاره ای بشود از ناحیه آن عزیز است و گرنه این صداوسیمایی که ما می بینیم عروس هزارداماد است و هر فرد و جناح و قبیله ای، گوشه ای از آن را به تصرف در آورده و حکمرانی می کند و برادر بزرگوارمان آقای علی عسکری هم نقش ناظر کیفی را دارد!(1) و طفلک بیش از این کاری نمی تواند بکند.

تا تدبیری از بالا صورت نگیرد، آش همین است و کاسه همین.

عزت تان مستدام

(1) در صداوسیما شغلی وجود دارد به نام ناظر کیفی که بر روند سریال ها و فیلم ها و برنامه ها نظارت می کند. در خود صداوسیما به شوخی می گویند ناظر کیفی یعنی کسی که نگاه می کند و کیف (و حال) می کند!

5757

کد خبر 1498900

لینک خبر :‌ خبر آنلاین
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به مناسبت روز ملی هنرهای نمایشی نوشت: هنرهای نمایشی اگرچه سخت ترین لحظات زندگی را به نظاره تماشاکنان خود بگذارد باز امید به بازآفرینی گشایش دارد که نگاه و اندیشه هنرمند ایرانی نیز جز به این مسیر نرفته و این حقیقت را می توان در میراث کهن و ماندگار هنر خردورز تئاتر همانند زلالی یک رود نظاره کرد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در متن پیام سیدعباس صالحی آمده است:

آغاز روز نو و جلوه گری بهار نقطه پایانی است بر سردی و سختی زمستان و هیجانی که به نغمه و نوید یک شروع باشکوه، چشم به فرجامی سراسر امید دارد. همانند قصه ای به زبان گویای نمایش که اگر حتی سخت ترین لحظات زندگی را به نظاره تماشاکنان خود بگذارد باز امید به بازآفرینی گشایش دارد که نگاه و اندیشه هنرمند ایرانی نیز جز به این مسیر نرفته و این حقیقت را می توان در میراث کهن و ماندگار هنر خردورز تئاتر همانند زلالی یک رود نظاره کرد.

همچنان که جهان پرتلاطم به سبب شیوع یک ویروس و اثرات نامطلوب آن باز افق روشنی چون بهار را در نظر می آورد و این فرهنگ و هنر ایران زمین است که نوروز را برای جهان ارمغان آورده و در این بارقه و توشه، نقش هنرهای نمایشی چه زیبا و پررنگ جلوه می کند.

پس پاسداشت روزی به نام این هنر که رفته رفته فرهنگ روز ملی هنرهای نمایشی را با نوروز هم نشین کرده و نوروز نمایش را به مردم ایران زمین هدیه داده است، رویه ای خوشایند و سنتی شیرین است. بار دیگر حلول سال جدید و روز ملی هنرهای نمایشی را به بهترین آرزوها گره زده و به هنرمندان نیک اندیش هنرهای نمایشی تبریک می گویم. سلامت و شادکامی شکوه آفرینان صحنه زندگی را از حضرت دوست خواستارم.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
تهران-ایرنا- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با انتقاد از افراط و تفریط در نگاه سیاسی، نوشت: رفع موانع تولید نگرشی متوازن را می طلبد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، با انتقاد از دوگانگی در دیدگاه های سیاسی در کشور، در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی توییتر نوشت: دو نگرش افراطی در کشور وجود دارد: برخی همه چیز را در مشکلات خارجی می بینند و نقش مدیریت و ساختار حکمرانی را اندک نشان می دهند و گروهی مدیریت اجرایی را نقد می کنند و شرایط تنگنای پیرامونی و بویژه تحریم ناجوانمردانه را دست کم می انگارند.

وی ادامه داد: رفع موانع تولید نگرشی متوازن را می طلبد.

به گزارش ایرنا، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی نوروزی در آغاز سال جدید، سال 1400 را سال تولید؛ پشتیبانی ها و مانع زدایی ها نام گذاری کردند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
نماینده معاون توسعه و مدیریت منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر می گوید: آمار دقیقی از میزان آسیب های کرونا بر کسب وکارهای فرهنگی و صنعت نشر وجود ندارد اما استقبال برای دریافت تسهیلات که مرحله نخست آن پرداخت و مرحله دوم ادامه پیدا کرد، نشان داد آسیب ها بسیار جدی بوده است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۴

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آخرین روز بهمن ماه سال 1398، چشم اقتصاد زخم خورده از تحریم ایران، به کرونا روشن شد. این ویروس یک باره به دنبال اعمال محدودیت های سفت و سخت با هدف پیشگیری از ابتلا، وضعیت جدیدی را به کسب و کار ها تحمیل کرد. پیوند تحریم های اقتصادی و شیوع ویروس کرونا، لغو سی و سومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب تهران، در کنار تعطیلی کتاب فروشی ها و کاهش شدید خرید کتاب موجب شد تا فعالان اقتصاد های ضعیف از جمله ناشران، کتاب فروشان، چاپخانه داران و دیگر حلقه های این صنعت فرهنگ، با آسیب های جدی مواجه شوند.

هرچند آمار دقیقی از میزان آسیب های کرونا بر کسب وکارهای فرهنگی و صنعت نشر کشور وجود ندارد ؛ اما استقبال برای دریافت تسهیلات کرونایی از سوی فعالان این صنعت که مرحله نخست آن پرداخت و مرحله دوم ادامه پیدا کرد، نشان داد آسیب ها بسیار جدی بوده است؛ درخواست 1000 میلیارد تومان وام 12 درصدی، در مرحله نخست تسهیلات کرونایی این موضوع را تایید می کند. افسر موم وندی، نماینده معاون توسعه و مدیریت منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معتقد است برای فهم میزان تاثیر گذاری تسهیلات کرونایی بر کسب وکار فعالان حوزه نشر باید منتظر دریافت آمار و تحلیل های دقیق تری از بازار و اقتصاد فرهنگ و هنر در سال جاری باشیم.

18اردیبهشت ماه سال گذشته به دنبال تلاش وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین اتحادیه ناشران و کتاب فروشان، بعد از دو ماه از شیوع ویروس کرونا؛ بانک مرکزی، ناشران و کتابفروشان را در ردیف مشاغل آسیب دیده از کرونا قرار داد و اعلام کرد فعالان این حوزه می توانند برای دریافت تسهیلات، در سامانه کارا ثبت نام کنند. جریان اعطاء تسهیلات چگونه شکل گرفت و ادامه پیدا کرد؟
در کشور ما نیز همانند بسیاری از کشورهای دنیا برای مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا جریان حمایت از کسب و کار ها در قالب سیاست های پولی و مالی شکل گرفت. در ایران اما بحران کرونا شرایط ویژه ای رقم زد؛ چراکه پیش از آن بخش های مالی و اقتصادی زیر فشار ناشی از تحریم های ظالمانه هم قرار داشتند. با این حال برای حمایت از کسب وکار ها، بسته های حمایتی ترکیبی شامل امهال بازپرداخت اقساط، قبوض انرژی مصرفی و حق بیمه و اعطای تسهیلات با نرخی پایین تر از نرخ شبکه بانکی و.... تدوین و اجرا شد. از آن جمله اعطای تسهیلات حمایتی با کارمزد 12 درصد بود که در دو مرحله و با دو رویکرد شاغل محور و بنگاه محور به بنگاه های فرهنگی، هنری و رسانه ای هم اعطا شد. میزان استقبال برای دریافت این تسهیلات در مرحله اول با توجه به پیش بینی ها در بخش فرهنگ، هنر و رسانه مناسب بود.

البته اگر در همان مرحله اول این تسهیلات با رویکرد بنگاه محوری پرداخت می شد به دلایل مختلف نظیر غیررسمی بودن اشتغال و فعالیت اقتصادی دراین بخش چون همه دنیا، میزان بهره مندی مشمولان هم افزایش می یافت. گرچه هم در مرحله اول که تسهیلات شاغل محور پرداخت می شد و هم در مرحله دوم که تسهیلات بنگاه محور شد، فعالان و صاحبان کسب و کارهای آسیب دیده از مشکلاتی چون کوتاه مدت بودن زمان بازپرداخت، بالا بودن نرخ بهره و نیز سخت گیری بانک ها در اخذ تضامین و وثایق فراتراز آنچه که دولت اعلام کرده بود، گلایه بسیارداشتند و این عوامل موجب شد تا همه مشمولان از این تسهیلات بهره مند نشوند. البته سهمی که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای کسب و کار های فرهنگی پیش بینی می کرد در ثبت درخواست های مرحله اول محقق شد.

پیش بینی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چقدر بود؟
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیش بینی کرده بود چیزی حدود 700 میلیارد تومان تسهیلات بایستی در مرحله اول به بنگاه های فعال بخش فرهنگ اعطا شود اما براساس آمار و اطلاعات دریافتی از سامانه کارا، فعالان و بنگاه های فرهنگی، هنری و رسانه تا آذر ماه سال گذشته، درخواست دریافت بیش از 1000 میلیارد تومان تسهیلات حمایتی مرحله اول را در این سامانه ثبت کردند.

براساس آمار یعنی پیشی گرفتن تقاضا از پیش بینی ها؟
بله؛ تقاضا بیشتراز پیش بینی ها و پرداخت ها بود اما نه به میزان گستردگی کسب و کار های فعال این بخش.

به نظر می رسد عمده دلیل این اختلاف در ثبت تقاضا و دریافت تسهیلات، نرخ سود بانکی تسهیلات کرونایی است. این طور نیست؟
نرخ بهره بانکی از دلایل مهم این تفاوت است؛ براساس اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در همایش ارائه یافته های مطالعات پشتیبان تدوین برنامه پسا کرونا، فعالان بخش فرهنگ، هنر و رسانه در مرحله نخست تقاضای دریافت بیش از 1000میلیارد تومان تسهیلات را در سامانه کارا ثبت کردند و تا پایان آذر ماه سال گذشته، 526 میلیارد تومان یعنی فقط 48 درصد از این میزان درخواست به متقاضیان اعطا شد. باید یادآوری کنم از این میزان حدود 300 میلیارد تومان به بنگاه های فعال در صنعت نشر، نظیر انتشارات، چاپخانه، کتابفروشی، صحافی و دیگر خدمات فرهنگی پرداخت شد.

چرا تعریف رسته های شغلی در حوزه فرهنگ، بین دو وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متفاوت است؟
تعریف رسته ها متفاوت نیست. در برنامه اشتغال فراگیر سال1396 دبیرخانه شورای عالی اشتغال سه رسته شغلی فرهنگی، هنری و رسانه ای را تعیین و تایید کرد و ما هم برهمین مبنا فهرست زیررسته های شغلی بخش را برای به روزرسانی عناوین شغلی و حمایتی فراگیر در اختیار وزارت کار قرار دادیم اما آنچه که در مرحله اول اعطای تسهیلات ملاک قرار می گرفت، فهرست قدیمی سازمان تأمین اجتماعی بر مبنای کدهای ثبت شده کارگاه ها بود که با توجه به تغییرات عمده در فضای کسب و کارها نیازمند اصلاح است.

برگردیم به جریان اعطا تسهیلات کرونایی؛ فعالان حوزه نشر در سال 1399 چقدر از این تسهیلات برخوردار شدند؟
در مرحله نخست، 566 ناشر برای دریافت 87 میلیارد تومان تسهیلات، تقاضایشان را ثبت و 34 میلیارد تومان دریافت کردند. چاپخانه ها نیزبیش از یک صد میلیارد تومان درخواست تسهیلات دادند و حدود 66 میلیارد تومان دریافت کردند. کتاب فروشی ها هفت میلیارد تومان تقاضا ثبت و حدود 3 میلیارد تومان دریافت کردند. این تفاوت میان درخواست ها و پرداخت ها ناشی از مشکلاتی است که بخشی از آن متوجه نظام بانکی و سخت گیری ها در اعطای تسهیلات و اخذ تضامین و وثایق بود.

چه تضامینی؟
براساس دستور العمل ابلاغی معاونت اقتصادی ریاست جمهوری، تضامین لازم برای دریافت وام تا 16 میلیون تومان شامل چک یا سفته فرد متقاضی و از 16 میلیون تا 48 میلیون شامل چک یا سفته فرد متقاضی به همراه یک ضامن تعیین شد که تا سقف200 میلیون تومان این ضامنین به 3 نفر می رسید و دریافت تسهیلاتی افزون بر این مبالغ با ارائه تضامین صندوق های ضمانت و دیگر وثایق متعارف بانکی ممکن بود. اما با توجه به اینکه بسیاری از شعب بانکی حتی برای اعطای تسهیلاتی به میزان 16 میلیون تومان هم سند ملکی و اجاره نامه و چندین ضامن را مطالبه می کردند، روند دریافت تسهیلات با دشواری همراه شد. یکی از مسائل دیگر که متقاضیان را آزار می داد، دوره کوتاه مدت دوساله بازپرداخت تسهیلات کرونایی بود. با این اوصاف کسب و کار هایی که درگیر کاهش درآمد و دیگر پیامدهای اقتصادی بحران کرونا هستند بایستی با موانع و مشکلات دیگری در فرایند دریافت تسهیلات کرونایی هم دست و پنجه نرم می کردند و با توجه به زمان اندک بازپرداخت، نرخ بالای تسهیلات و سختگیری نظام بانکی نگران جریمه های دیرکرد بازپرداخت وام ها هم باشند.

چرا در مرحله دوم، اعطاء تسهیلات بنگاه محور تعیین شد و اعتبار آن چقدر بود؟
در مرحله نخست اعطای تسهیلات، برنامه حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده، شاغل محور تدوین شده بود با این روش که به ازای هر فرد شاغل دارای کد تامین اجتماعی مبلغ 16 میلیون تومان تسهیلات به بنگاه فعال اختصاص پیدا می کرد. در این مرحله برخی بنگاه ها و صنایع کوچک و متوسط بخش فرهنگ نظیر چاپخانه ها، ناشران با توجه به تعداد شاغلان، موفق شدند تسهیلات مناسبی دریافت کنند. تسهیلات حمایتی کرونا مرحله اول اما با توجه به لزوم تایید کد تأمین اجتماعی و در نظر نگرفتن شاغلان فصلی و غیررسمی برای برخی فعالان و بنگاه های فرهنگی به مبالغی بین 6 تا 16 میلیون تقلیل پیدا می کرد که حمایت مؤثری به حساب نمی آمد، به ویژه برای آن گروه از فعالان بخش نظیر کتاب فروشان و آموزشگاه های هنری که غالبا در ملک استیجاری با ارقام بالای اجاره فعالیت می کنند. با بروز این چالش های حمایتی، کارگروه مبارزه با پیامدهای اقتصادی ستاد ملی مبارزه با کرونا شیوه بنگاه محور را در مرحله دوم اعطای تسهیلات مصوب کرد که البته در این مرحله هم مشکلات نظام بانکی به قوت خود باقی ماند. این تجربه های حمایتی در حالی رقم خورد که صنایع و بنگاه های فرهنگی با کاهش خرید و تعطیلی رویداد های مختلفی مانند نمایشگاه ها و جشنواره ها در شوک تقاضای بازار کالا های فرهنگی در نیمه اول سال 99 به سر می بردند.

در این مرحله با توجه به برآوردهایی که از خسارت وارده به بخش فرهنگ انجام شده بود، اعتباری به میزان 1700 میلیارد تومان برای پرداخت تسهیلات به فعالان و بنگاه های فرهنگی، هنری و رسانه ای از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا مصوب شد. این تسهیلات که دستورالعمل آن از 6 بهمن ماه ابلاغ شد دوره تنفسی 4 ماهه تا اردیبهشت 1400 نیز دارد که با وجود تمدید مهلت ثبت تقاضا تا 15 اسفند ماه سال 1399 بسیاری از متقاضیان موفق به دریافت تسهیلات نشده اند و امیدواریم ثبت تقاضا و پرداخت آن در سال 1400 هم تمدید شود.

با وجود پایان مرحله نخست اعطاء تسهیلات و آغاز مرحله دوم و شکل گیری جریان حمایتی، بازار کتاب هنوز از شوک تقاضا رنج می برد؟
شوک تقاضا که با کاهش مصرف کالاها و خدمات فرهنگی به ویژه کالاهایی که به صورتِ دیجیتالی دردسترس نبودند، ایجاد شد همچنان پابرجاست چرا که فاصله گذاری اجتماعی احتمالا تا زمان واکسیناسیون سراسری هم ادامه خواهد داشت و از طرف دیگر بحران کرونا موجب کاهش قدرت خرید بسیاری ازمصرف کنندگان هم شده است؛ عرضه کنندگان حضوری و فیزیکی کالاهای فرهنگی، درآمدشان همچنان در گروعواقب ناشی از فاصله گذاری اجتماعی خواهد بود. بحران کرونا صنعت نشر را نیز چون دیگر صنایع فرهنگی متضرر کرد و مجموعه ای از شرکت های کوچک تر و متخصصان خلاق این صنعت را هم در معرض خطر قرار داده است. بخش نشر کتاب شامل سه شریک اصلی است ناشران، نویسندگان و کتاب فروشان ازجمله کتاب فروشی های مستقل که در همکاری نزدیک با کتابخانه ها ، مؤسسات آموزشی و گروه ها ی فرهنگی ازجمله برای نمایشگاه های کتاب فعالیت می کنند. افزایش فروش آنلاین به ویژه متون آموزشی موردنیاز برای آموزش در خانه، فقط بخشی از ضررها را جبران کرده است.

لغو یا به تعویق انداختن نمایشگاه های کتاب، تأثیرات خود را بر درآمد نویسندگان و ناشران از انتشار کتاب های جدید گذاشته است. بازار کتاب و صنعت نشر ایران با همه گیری کرونا طی برآورد اولیه در 6 ماه نخست سال 1399 با وارد آمدن خسارتی بالغ بر 270 میلیارد تومان دچار زیان شده است. معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابعاد این خسارت را با توجه به لغو نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بسیار گسترده اعلام کرده است. در حالی که ناشران با انجام هزینه های بالای تولید انبوه کتاب، خود را برای شرکت در نمایشگاه بین المللی اردیبهشت 99 آماده کرده بودند، لغو این نمایشگاه به واسطه بحران کرونا بازار کتاب ایران را از فروشی بالای 150 میلیارد تومان محروم کرد و مانع تزریق این نقدینگی به نشر کشور شد. با تعطیلی نمایشگاه های استانی نیز که همه ساله در هر استان موجب نشاط فرهنگی و رونق اقتصاد نشر بود، درآمد حدود 50 میلیارد تومانی ناشران کشور به ویژه ناشران استانی در بحران کرونا از دست رفت. تعطیلی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و استان ها، ذی نفعان بسیار دیگری نظیر مؤلفان، مترجمان، ویراستاران، تصویرگران و بالاخره چاپخانه های کتاب که به واسطه گردش مالی این بازار، کسب درآمد می کنند را نیز متضرر کرده است. کسادی صنعت نشر در کل جهان کرونایی بر روند رو به رشد فروش رایت در سال های اخیر تاثیر گذاشت و موجب محرومیت نشر ایران از در آمدهای مربوطه هم شد. با این همه صنعت چاپ و نشر کتاب کشور همچنان فعال است و تولیدات مناسبی دارد اما برای حفظ پایداری وهمچنین ایجاد توان رقابت با سایر رقبا، بی تردید باید متحول شود.

آیا در مرحله دوم اعطاء تسهیلات مانند مرحله نخست، اختلاف بین میزان تقاضا و میزان اعطاء تسهیلات وجود دارد؟
بله؛ همان اختلاف وجود دارد هرچند که در این مرحله با رویکردی تخصصی، بر مبنای اعتبارات تخصیصی، سهمی از تسهیلات برای فعالان و بنگاه های فرهنگی برای ناشران، کتاب فروشان، چاپخانه داران، آژانس های ادبی، وارد کنندگان کتاب، اهل قلم و... در نظر گرفته شد. در مرحله دوم بیش از 65 هزار تقاضا در سامانه کارا برای دریافت بالغ بر 400 میلیارد تومان از سوی مشمولان بخش ثبت و کمی بیش از 100 میلیارد تومان این تسهیلات درخواستی اعطاء شد. هرچند 15 اسفند فرصت ثبت تقاضا به پایان رسید اما آنچه اهمیت داشت، همراهی بانک ها دراعطای تسهیلات بود که متاسفانه به کُندی پیش رفت.

آیا فعالان حوزه نشر منتظر سومین مرحله اعطا تسهیلات باشند؟
رایزنی با معاونت اقتصادی ریاست جمهوری برای تمدید مرحله دوم اعطای تسهیلات کرونایی تا اردیبهشت ماه 1400 انجام شده است، امید واریم با درخواست تمدید موافقت شود تا بانک ها در سال جاری هم پرونده متقاضیان را بپذیرند. علاوه براین اعطای تسهیلات کم بهره صندوق کار آفرینی امید به دنبال امضای توافق نامه ای بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان برنامه و بودجه کشور و صندوق کارآفرینی امید درپایان سال گذشته آغاز شد که در سال جاری هم ادامه خواهد داشت. طی این توافق 600 میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه (با کارمزد 4 درصد) برای اعطاء به فعالان فرهنگی، هنری و رسانه ای تخصیص خواهد یافت. اعتبارات این تسهیلات کم بهره مرحله ای واریز می شود که در اسفند سال گذشته 20درصد از آن به حساب صندوق کارآفرینی امید برای کارسازی تسهیلات واریز شده است.

با توجه به اینکه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در فروردین ماه سال 1399 از آسیب 976 میلیارد تومانی کرونا به بخش فرهنگ، هنر و رسانه خبر داد؛ میزان تاثیر گذاری اعطاء تسهیلات کرونایی بر کسب و کار های این حوزه را چه میزان می دانید؟
فعالیت ها و کسب کارهای وابسته به مکان، مانند گالری ها ، موزه ها ، اجراهای صحنه ای ، هنرهای نمایشی، موسیقی زنده، نمایشگاه ها و جشنواره ها ، سینماها و... بیشترین آسیب را از محدودیت های مبتنی بر فاصله گذاری اجتماعی دیده اند. کاهش ناگهانی درآمد، پایداری مالی این کسب و کارها را به خطر می اندازد ، کاهش درآمد و تعدیل نیروی کار پیامدهای ناگواری برای زنجیرۀ ارزش تولیدکنندگان در بخش های خلاق و غیرخلاق صنایع فرهنگی رقم می زند. عمده ترین صنایع فرهنگی که از بحران کرونا آسیب دیده اند، پیش از شیوع کرونا نیز با بحران های مختلفی درگیر بودند و البته این بیماری نیز بسیار اثر گذار بود؛ بنابراین برای فهم میزان تاثیر گذاری تسهیلات کرونایی اعطایی باید منتظر دریافت آمار و تحلیل های دقیق تری از بازار و اقتصاد فرهنگ و هنر در سال جاری باشیم.

ضرورت و یا کاهش حمایت های دولتی از صنایع فرهنگی از جمله نشر، همواره وجود داشته است و از نگاه منتقدان، وابستگی شدید و انتظار برای تزریق این حمایت ها زمینه ساز آسیب شده؛ به نظر می رسد این اثر سوء حمایت های چند دهه گذشته، خود را در بحران کرونا نشان داد و سیل درخواست ها را شاهد بودیم. از سوی دیگر برخی از کارشناسان معتقدند که یارانه ها باید به دست مصرف کننده برسد؛ به عنوان مثال در قالب طرح های فصلی خانه کتاب و ادبیات ایران. با توجه به این دو رویکرد و درس هایی که کرونا به دست داد، تغییر الگوی اعطاء تسهیلات به سمت مصرف کننده در سال های آتی می تواند به عنوان یک سیاست کلان تر در نظر باشد؟
برای پاسخ به این پرسش و نقد، بایستی مؤلفه های اثرگذار بر صنایع فرهنگی را در نظر داشت چراکه اقتصاد فرهنگ خود منظوم ه ای اقتصادی است به این معنا که خودتقویت کننده و خودسامان ده هم هست است. به هر میزان که اقتصادِ فرهنگ مورد حمایت قرار گیرد، رشد کند و سهم بیشتری از تولید ناخالص داخلی داشته باشد، اجزای آن هم رشد می کند و این رشد، نوعی هم افزایی چندباره را هم رقم خواهد زد. این موضوع از آنجایی اهمیت دارد که با آگاهی کامل می توان گفت، رشد اقتصاد فرهنگ طی دو دهه اخیر تا پیش از شیوع کرونا از چشمگیرترین روندهای جهانی بوده و به همین سبب است که اقتصاد فرهنگ به عنوان دارایی نوین دولت ها مطرح و حمایت از این بخش برای توسعه ای مبتنی برارتباط اقتصاد و فرهنگ، امری ضروری است.

این انگاره ها درباره بازار کتاب و صنعت نشر هم صدق می کند. نگرانی های فعالان این بخش درباره حمایت های دولتی هم ناشی از میزان تأثیرگذاری و تعامل جامعه فرهنگی و هنری با دولت است. به یقین بدون تحلیل و ارزیابی های مبتنی بر روش های اقتصادسنجی و نیز تعیین سطوح برخورداری و درآمدی فعالان فرهنگی و هنری، نمی توان از حذف حمایت های دولتی سخن گفت. اگردقیق تر بخواهم بگویم، بزرگترین یارانه فرهنگی از طرف دولت و یا از طریق بودجه عمومی نیست که محقق می شود ، بلکه این فعالان فرهنگی هستند که با تولید محتوا، یارانه ای همگانی را به جامعه اعطا می کنند و بی تردید برای استمرار این تولیدات، نیازمند انگیزه و مشوق هم هستند. حذف حمایت های دولتی در صنعت نشر از منظرهای گوناگون قابل بحث و نقد است و نقطه پایان گذاشتن بر این حمایت ها، بدون تدوین پیوست های اقتصاد فرهنگ نه تنها بر فعالان این بخش اثری نامطلوب دارد، بلکه فضای فرهنگی جامعه را نیز متأثر خواهد ساخت.

در بحران کرونا دو رویکرد حمایت از مصرف کننده و تولید کننده در جریان اعطای یارانه ها، پیگیری شد از جمله طرح های فصلی و همچنین نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران. صنعت نشر متکی به یارانه های دولتی است که مساله اصلی این حوزه محسوب می شود. این دیدگاه که حلقه های مختلف صنعت نشر با توقف پرداخت یارانه ، به تعطیلی کشیده می شوند قابل پذیرش نیست چراکه بسیاری از ناشران در سال گذشته نیز توانستند با تغییر استراتژی از جمله کاهش شمارگان و یا تمرکز بر تجدید چاپ آثار پرمخاطب خود را سرپا نگه دارند. حمایت های دولتی در بسیاری کشور ها هم در قالب های گوناگون از جمله حمایت های بیمه ای و یا اعطای تسهیلات وجود دارد. اگر محیط کسب و کار ایمن شود و ارتقا پیدا کند، مداخلات مرتبط با حمایت و امنیت شغلی مناسب تر خواهد بود تا صنعت نشر هم وارد رقابت شود و بتواند دوام بیاورد. بسیاری معتقدند اعمال تخفیف در طرح های حمایتی زمینه ساز ایجاد عادت در مخاطب خواهد شد و قیمت پشت جلد معنا و مفهومی نخواهد داشت، اما نباید فراموش کنیم بسیاری از صنوف غیرفرهنگی دیگر هم این تخفیف ها را در طول سال و حراج های فصلی برای مشتریانشان دارند.

کرونا به ما درس داد این جمله سال گذشته بار ها گفته و شنیده شد. درس های کرونا برای فعالان بخش دولتی و خصوصی صنعت نشر چه بود؟
نظام حاکم بر تولید، عرضه و مصرف فرهنگی که با شیوع کرونا دچار بحران و به هم ریختگی شدیدی شد، پیش از این بحران با انقلاب فناورانه به چالش کشیده شده بود. این به هم ریختگی نتیجه بی توجهی صنعت نشر به تغییرات ناشی از بروز انقلاب اطلاعاتی و فناوارنه بود. شرایط کرونایی نشان داد که فناوری در صنعت و اقتصاد نشر چه اندازه نقش آفرین است. به ویژه فناوری های نوین عرضه محصولات و خدمات بر بستر پلتفرم های مجازی. همه گیری بیماری کرونا فرصتی برای ارتقا و توسعه تولید محتوای فرهنگی و نشر دیجیتال فراهم کرد چراکه راه دیگری متصور نیست. اکنون کسب وکارهایی که صرفا به صورت فیزیکی خدمات خود را ارائه می کنند با بحران مواجه شده اند؛ بنابراین انتظار می رود در دوره پساکرونا نیزاین فناوری ها بر فضای کسب وکار و فعالیت های بسیاری تاثیرگذار باشد.

فعالان صنت نشر بایستی رویکرد توسعه کسب و کارهای فرهنگی دیجیتال را به عنوان عرصه نوین کارآفرینی مورد توجه قرار دهند، ماشین آلات و تجهیزات قدیمی و فرسوده را متناسب با ظرفیت و میزان تولید کالای فرهنگی به روز و به طور جدی به سوی دیجیتالی شدن حرکت کنند. همچنین کسب وکارهای شان را به دفاتر بازاریابی تغییر شکلی و کاربری بدهند و با ایجاد سایت اینترنتی و استفاده از شبکه های اجتماعی به جذب سفارش های آنلاین و خدمات غیرحضوری بپردازند و توان رقابتی خود را با سرمایه گذاری درانواع جدید فناوری ها و استفاده از مدیریت های قوی با نگرش مثبت به نرم افزارهای گردش کار افزایش بدهند تا بتوانند سهم مناسبی را در بازار صنایع فرهنگی و خلاق جهان پساکرونا تصاحب کنند.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آخرین روز بهمن ماه سال 1398، چشم اقتصاد زخم خورده از تحریم ایران، به کرونا روشن شد. این ویروس یک باره به دنبال اعمال محدودیت های سفت و سخت با هدف پیشگیری از ابتلا، وضعیت جدیدی را به کسب و کار ها تحمیل کرد. پیوند تحریم های اقتصادی و شیوع ویروس کرونا، لغو سی و سومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب تهران، در کنار تعطیلی کتاب فروشی ها و کاهش شدید خرید کتاب موجب شد تا فعالان اقتصاد های ضعیف از جمله ناشران، کتاب فروشان، چاپخانه داران و دیگر حلقه های این صنعت فرهنگ، با آسیب های جدی مواجه شوند.

هرچند آمار دقیقی از میزان آسیب های کرونا بر کسب وکارهای فرهنگی و صنعت نشر کشور وجود ندارد ؛ اما استقبال برای دریافت تسهیلات کرونایی از سوی فعالان این صنعت که مرحله نخست آن پرداخت و مرحله دوم ادامه پیدا کرد، نشان داد آسیب ها بسیار جدی بوده است؛ درخواست 1000 میلیارد تومان وام 12 درصدی، در مرحله نخست تسهیلات کرونایی این موضوع را تایید می کند. افسر موم وندی، نماینده معاون توسعه و مدیریت منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معتقد است برای فهم میزان تاثیر گذاری تسهیلات کرونایی بر کسب وکار فعالان حوزه نشر باید منتظر دریافت آمار و تحلیل های دقیق تری از بازار و اقتصاد فرهنگ و هنر در سال جاری باشیم.

18اردیبهشت ماه سال گذشته به دنبال تلاش وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین اتحادیه ناشران و کتاب فروشان، بعد از دو ماه از شیوع ویروس کرونا؛ بانک مرکزی، ناشران و کتابفروشان را در ردیف مشاغل آسیب دیده از کرونا قرار داد و اعلام کرد فعالان این حوزه می توانند برای دریافت تسهیلات، در سامانه کارا ثبت نام کنند. جریان اعطاء تسهیلات چگونه شکل گرفت و ادامه پیدا کرد؟
در کشور ما نیز همانند بسیاری از کشورهای دنیا برای مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا جریان حمایت از کسب و کار ها در قالب سیاست های پولی و مالی شکل گرفت. در ایران اما بحران کرونا شرایط ویژه ای رقم زد؛ چراکه پیش از آن بخش های مالی و اقتصادی زیر فشار ناشی از تحریم های ظالمانه هم قرار داشتند. با این حال برای حمایت از کسب وکار ها، بسته های حمایتی ترکیبی شامل امهال بازپرداخت اقساط، قبوض انرژی مصرفی و حق بیمه و اعطای تسهیلات با نرخی پایین تر از نرخ شبکه بانکی و.... تدوین و اجرا شد. از آن جمله اعطای تسهیلات حمایتی با کارمزد 12 درصد بود که در دو مرحله و با دو رویکرد شاغل محور و بنگاه محور به بنگاه های فرهنگی، هنری و رسانه ای هم اعطا شد. میزان استقبال برای دریافت این تسهیلات در مرحله اول با توجه به پیش بینی ها در بخش فرهنگ، هنر و رسانه مناسب بود.

البته اگر در همان مرحله اول این تسهیلات با رویکرد بنگاه محوری پرداخت می شد به دلایل مختلف نظیر غیررسمی بودن اشتغال و فعالیت اقتصادی دراین بخش چون همه دنیا، میزان بهره مندی مشمولان هم افزایش می یافت. گرچه هم در مرحله اول که تسهیلات شاغل محور پرداخت می شد و هم در مرحله دوم که تسهیلات بنگاه محور شد، فعالان و صاحبان کسب و کارهای آسیب دیده از مشکلاتی چون کوتاه مدت بودن زمان بازپرداخت، بالا بودن نرخ بهره و نیز سخت گیری بانک ها در اخذ تضامین و وثایق فراتراز آنچه که دولت اعلام کرده بود، گلایه بسیارداشتند و این عوامل موجب شد تا همه مشمولان از این تسهیلات بهره مند نشوند. البته سهمی که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای کسب و کار های فرهنگی پیش بینی می کرد در ثبت درخواست های مرحله اول محقق شد.

پیش بینی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چقدر بود؟
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیش بینی کرده بود چیزی حدود 700 میلیارد تومان تسهیلات بایستی در مرحله اول به بنگاه های فعال بخش فرهنگ اعطا شود اما براساس آمار و اطلاعات دریافتی از سامانه کارا، فعالان و بنگاه های فرهنگی، هنری و رسانه تا آذر ماه سال گذشته، درخواست دریافت بیش از 1000 میلیارد تومان تسهیلات حمایتی مرحله اول را در این سامانه ثبت کردند.

براساس آمار یعنی پیشی گرفتن تقاضا از پیش بینی ها؟
بله؛ تقاضا بیشتراز پیش بینی ها و پرداخت ها بود اما نه به میزان گستردگی کسب و کار های فعال این بخش.

به نظر می رسد عمده دلیل این اختلاف در ثبت تقاضا و دریافت تسهیلات، نرخ سود بانکی تسهیلات کرونایی است. این طور نیست؟
نرخ بهره بانکی از دلایل مهم این تفاوت است؛ براساس اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در همایش ارائه یافته های مطالعات پشتیبان تدوین برنامه پسا کرونا، فعالان بخش فرهنگ، هنر و رسانه در مرحله نخست تقاضای دریافت بیش از 1000میلیارد تومان تسهیلات را در سامانه کارا ثبت کردند و تا پایان آذر ماه سال گذشته، 526 میلیارد تومان یعنی فقط 48 درصد از این میزان درخواست به متقاضیان اعطا شد. باید یادآوری کنم از این میزان حدود 300 میلیارد تومان به بنگاه های فعال در صنعت نشر، نظیر انتشارات، چاپخانه، کتابفروشی، صحافی و دیگر خدمات فرهنگی پرداخت شد.

چرا تعریف رسته های شغلی در حوزه فرهنگ، بین دو وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متفاوت است؟
تعریف رسته ها متفاوت نیست. در برنامه اشتغال فراگیر سال1396 دبیرخانه شورای عالی اشتغال سه رسته شغلی فرهنگی، هنری و رسانه ای را تعیین و تایید کرد و ما هم برهمین مبنا فهرست زیررسته های شغلی بخش را برای به روزرسانی عناوین شغلی و حمایتی فراگیر در اختیار وزارت کار قرار دادیم اما آنچه که در مرحله اول اعطای تسهیلات ملاک قرار می گرفت، فهرست قدیمی سازمان تأمین اجتماعی بر مبنای کدهای ثبت شده کارگاه ها بود که با توجه به تغییرات عمده در فضای کسب و کارها نیازمند اصلاح است.

برگردیم به جریان اعطا تسهیلات کرونایی؛ فعالان حوزه نشر در سال 1399 چقدر از این تسهیلات برخوردار شدند؟
در مرحله نخست، 566 ناشر برای دریافت 87 میلیارد تومان تسهیلات، تقاضایشان را ثبت و 34 میلیارد تومان دریافت کردند. چاپخانه ها نیزبیش از یک صد میلیارد تومان درخواست تسهیلات دادند و حدود 66 میلیارد تومان دریافت کردند. کتاب فروشی ها هفت میلیارد تومان تقاضا ثبت و حدود 3 میلیارد تومان دریافت کردند. این تفاوت میان درخواست ها و پرداخت ها ناشی از مشکلاتی است که بخشی از آن متوجه نظام بانکی و سخت گیری ها در اعطای تسهیلات و اخذ تضامین و وثایق بود.

چه تضامینی؟
براساس دستور العمل ابلاغی معاونت اقتصادی ریاست جمهوری، تضامین لازم برای دریافت وام تا 16 میلیون تومان شامل چک یا سفته فرد متقاضی و از 16 میلیون تا 48 میلیون شامل چک یا سفته فرد متقاضی به همراه یک ضامن تعیین شد که تا سقف200 میلیون تومان این ضامنین به 3 نفر می رسید و دریافت تسهیلاتی افزون بر این مبالغ با ارائه تضامین صندوق های ضمانت و دیگر وثایق متعارف بانکی ممکن بود. اما با توجه به اینکه بسیاری از شعب بانکی حتی برای اعطای تسهیلاتی به میزان 16 میلیون تومان هم سند ملکی و اجاره نامه و چندین ضامن را مطالبه می کردند، روند دریافت تسهیلات با دشواری همراه شد. یکی از مسائل دیگر که متقاضیان را آزار می داد، دوره کوتاه مدت دوساله بازپرداخت تسهیلات کرونایی بود. با این اوصاف کسب و کار هایی که درگیر کاهش درآمد و دیگر پیامدهای اقتصادی بحران کرونا هستند بایستی با موانع و مشکلات دیگری در فرایند دریافت تسهیلات کرونایی هم دست و پنجه نرم می کردند و با توجه به زمان اندک بازپرداخت، نرخ بالای تسهیلات و سختگیری نظام بانکی نگران جریمه های دیرکرد بازپرداخت وام ها هم باشند.

چرا در مرحله دوم، اعطاء تسهیلات بنگاه محور تعیین شد و اعتبار آن چقدر بود؟
در مرحله نخست اعطای تسهیلات، برنامه حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده، شاغل محور تدوین شده بود با این روش که به ازای هر فرد شاغل دارای کد تامین اجتماعی مبلغ 16 میلیون تومان تسهیلات به بنگاه فعال اختصاص پیدا می کرد. در این مرحله برخی بنگاه ها و صنایع کوچک و متوسط بخش فرهنگ نظیر چاپخانه ها، ناشران با توجه به تعداد شاغلان، موفق شدند تسهیلات مناسبی دریافت کنند. تسهیلات حمایتی کرونا مرحله اول اما با توجه به لزوم تایید کد تأمین اجتماعی و در نظر نگرفتن شاغلان فصلی و غیررسمی برای برخی فعالان و بنگاه های فرهنگی به مبالغی بین 6 تا 16 میلیون تقلیل پیدا می کرد که حمایت مؤثری به حساب نمی آمد، به ویژه برای آن گروه از فعالان بخش نظیر کتاب فروشان و آموزشگاه های هنری که غالبا در ملک استیجاری با ارقام بالای اجاره فعالیت می کنند. با بروز این چالش های حمایتی، کارگروه مبارزه با پیامدهای اقتصادی ستاد ملی مبارزه با کرونا شیوه بنگاه محور را در مرحله دوم اعطای تسهیلات مصوب کرد که البته در این مرحله هم مشکلات نظام بانکی به قوت خود باقی ماند. این تجربه های حمایتی در حالی رقم خورد که صنایع و بنگاه های فرهنگی با کاهش خرید و تعطیلی رویداد های مختلفی مانند نمایشگاه ها و جشنواره ها در شوک تقاضای بازار کالا های فرهنگی در نیمه اول سال 99 به سر می بردند.

در این مرحله با توجه به برآوردهایی که از خسارت وارده به بخش فرهنگ انجام شده بود، اعتباری به میزان 1700 میلیارد تومان برای پرداخت تسهیلات به فعالان و بنگاه های فرهنگی، هنری و رسانه ای از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا مصوب شد. این تسهیلات که دستورالعمل آن از 6 بهمن ماه ابلاغ شد دوره تنفسی 4 ماهه تا اردیبهشت 1400 نیز دارد که با وجود تمدید مهلت ثبت تقاضا تا 15 اسفند ماه سال 1399 بسیاری از متقاضیان موفق به دریافت تسهیلات نشده اند و امیدواریم ثبت تقاضا و پرداخت آن در سال 1400 هم تمدید شود.

با وجود پایان مرحله نخست اعطاء تسهیلات و آغاز مرحله دوم و شکل گیری جریان حمایتی، بازار کتاب هنوز از شوک تقاضا رنج می برد؟
شوک تقاضا که با کاهش مصرف کالاها و خدمات فرهنگی به ویژه کالاهایی که به صورتِ دیجیتالی دردسترس نبودند، ایجاد شد همچنان پابرجاست چرا که فاصله گذاری اجتماعی احتمالا تا زمان واکسیناسیون سراسری هم ادامه خواهد داشت و از طرف دیگر بحران کرونا موجب کاهش قدرت خرید بسیاری ازمصرف کنندگان هم شده است؛ عرضه کنندگان حضوری و فیزیکی کالاهای فرهنگی، درآمدشان همچنان در گروعواقب ناشی از فاصله گذاری اجتماعی خواهد بود. بحران کرونا صنعت نشر را نیز چون دیگر صنایع فرهنگی متضرر کرد و مجموعه ای از شرکت های کوچک تر و متخصصان خلاق این صنعت را هم در معرض خطر قرار داده است. بخش نشر کتاب شامل سه شریک اصلی است ناشران، نویسندگان و کتاب فروشان ازجمله کتاب فروشی های مستقل که در همکاری نزدیک با کتابخانه ها ، مؤسسات آموزشی و گروه ها ی فرهنگی ازجمله برای نمایشگاه های کتاب فعالیت می کنند. افزایش فروش آنلاین به ویژه متون آموزشی موردنیاز برای آموزش در خانه، فقط بخشی از ضررها را جبران کرده است.

لغو یا به تعویق انداختن نمایشگاه های کتاب، تأثیرات خود را بر درآمد نویسندگان و ناشران از انتشار کتاب های جدید گذاشته است. بازار کتاب و صنعت نشر ایران با همه گیری کرونا طی برآورد اولیه در 6 ماه نخست سال 1399 با وارد آمدن خسارتی بالغ بر 270 میلیارد تومان دچار زیان شده است. معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابعاد این خسارت را با توجه به لغو نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بسیار گسترده اعلام کرده است. در حالی که ناشران با انجام هزینه های بالای تولید انبوه کتاب، خود را برای شرکت در نمایشگاه بین المللی اردیبهشت 99 آماده کرده بودند، لغو این نمایشگاه به واسطه بحران کرونا بازار کتاب ایران را از فروشی بالای 150 میلیارد تومان محروم کرد و مانع تزریق این نقدینگی به نشر کشور شد. با تعطیلی نمایشگاه های استانی نیز که همه ساله در هر استان موجب نشاط فرهنگی و رونق اقتصاد نشر بود، درآمد حدود 50 میلیارد تومانی ناشران کشور به ویژه ناشران استانی در بحران کرونا از دست رفت. تعطیلی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و استان ها، ذی نفعان بسیار دیگری نظیر مؤلفان، مترجمان، ویراستاران، تصویرگران و بالاخره چاپخانه های کتاب که به واسطه گردش مالی این بازار، کسب درآمد می کنند را نیز متضرر کرده است. کسادی صنعت نشر در کل جهان کرونایی بر روند رو به رشد فروش رایت در سال های اخیر تاثیر گذاشت و موجب محرومیت نشر ایران از در آمدهای مربوطه هم شد. با این همه صنعت چاپ و نشر کتاب کشور همچنان فعال است و تولیدات مناسبی دارد اما برای حفظ پایداری وهمچنین ایجاد توان رقابت با سایر رقبا، بی تردید باید متحول شود.

آیا در مرحله دوم اعطاء تسهیلات مانند مرحله نخست، اختلاف بین میزان تقاضا و میزان اعطاء تسهیلات وجود دارد؟
بله؛ همان اختلاف وجود دارد هرچند که در این مرحله با رویکردی تخصصی، بر مبنای اعتبارات تخصیصی، سهمی از تسهیلات برای فعالان و بنگاه های فرهنگی برای ناشران، کتاب فروشان، چاپخانه داران، آژانس های ادبی، وارد کنندگان کتاب، اهل قلم و... در نظر گرفته شد. در مرحله دوم بیش از 65 هزار تقاضا در سامانه کارا برای دریافت بالغ بر 400 میلیارد تومان از سوی مشمولان بخش ثبت و کمی بیش از 100 میلیارد تومان این تسهیلات درخواستی اعطاء شد. هرچند 15 اسفند فرصت ثبت تقاضا به پایان رسید اما آنچه اهمیت داشت، همراهی بانک ها دراعطای تسهیلات بود که متاسفانه به کُندی پیش رفت.

آیا فعالان حوزه نشر منتظر سومین مرحله اعطا تسهیلات باشند؟
رایزنی با معاونت اقتصادی ریاست جمهوری برای تمدید مرحله دوم اعطای تسهیلات کرونایی تا اردیبهشت ماه 1400 انجام شده است، امید واریم با درخواست تمدید موافقت شود تا بانک ها در سال جاری هم پرونده متقاضیان را بپذیرند. علاوه براین اعطای تسهیلات کم بهره صندوق کار آفرینی امید به دنبال امضای توافق نامه ای بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان برنامه و بودجه کشور و صندوق کارآفرینی امید درپایان سال گذشته آغاز شد که در سال جاری هم ادامه خواهد داشت. طی این توافق 600 میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه (با کارمزد 4 درصد) برای اعطاء به فعالان فرهنگی، هنری و رسانه ای تخصیص خواهد یافت. اعتبارات این تسهیلات کم بهره مرحله ای واریز می شود که در اسفند سال گذشته 20درصد از آن به حساب صندوق کارآفرینی امید برای کارسازی تسهیلات واریز شده است.

با توجه به اینکه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در فروردین ماه سال 1399 از آسیب 976 میلیارد تومانی کرونا به بخش فرهنگ، هنر و رسانه خبر داد؛ میزان تاثیر گذاری اعطاء تسهیلات کرونایی بر کسب و کار های این حوزه را چه میزان می دانید؟
فعالیت ها و کسب کارهای وابسته به مکان، مانند گالری ها ، موزه ها ، اجراهای صحنه ای ، هنرهای نمایشی، موسیقی زنده، نمایشگاه ها و جشنواره ها ، سینماها و... بیشترین آسیب را از محدودیت های مبتنی بر فاصله گذاری اجتماعی دیده اند. کاهش ناگهانی درآمد، پایداری مالی این کسب و کارها را به خطر می اندازد ، کاهش درآمد و تعدیل نیروی کار پیامدهای ناگواری برای زنجیرۀ ارزش تولیدکنندگان در بخش های خلاق و غیرخلاق صنایع فرهنگی رقم می زند. عمده ترین صنایع فرهنگی که از بحران کرونا آسیب دیده اند، پیش از شیوع کرونا نیز با بحران های مختلفی درگیر بودند و البته این بیماری نیز بسیار اثر گذار بود؛ بنابراین برای فهم میزان تاثیر گذاری تسهیلات کرونایی اعطایی باید منتظر دریافت آمار و تحلیل های دقیق تری از بازار و اقتصاد فرهنگ و هنر در سال جاری باشیم.

ضرورت و یا کاهش حمایت های دولتی از صنایع فرهنگی از جمله نشر، همواره وجود داشته است و از نگاه منتقدان، وابستگی شدید و انتظار برای تزریق این حمایت ها زمینه ساز آسیب شده؛ به نظر می رسد این اثر سوء حمایت های چند دهه گذشته، خود را در بحران کرونا نشان داد و سیل درخواست ها را شاهد بودیم. از سوی دیگر برخی از کارشناسان معتقدند که یارانه ها باید به دست مصرف کننده برسد؛ به عنوان مثال در قالب طرح های فصلی خانه کتاب و ادبیات ایران. با توجه به این دو رویکرد و درس هایی که کرونا به دست داد، تغییر الگوی اعطاء تسهیلات به سمت مصرف کننده در سال های آتی می تواند به عنوان یک سیاست کلان تر در نظر باشد؟
برای پاسخ به این پرسش و نقد، بایستی مؤلفه های اثرگذار بر صنایع فرهنگی را در نظر داشت چراکه اقتصاد فرهنگ خود منظوم ه ای اقتصادی است به این معنا که خودتقویت کننده و خودسامان ده هم هست است. به هر میزان که اقتصادِ فرهنگ مورد حمایت قرار گیرد، رشد کند و سهم بیشتری از تولید ناخالص داخلی داشته باشد، اجزای آن هم رشد می کند و این رشد، نوعی هم افزایی چندباره را هم رقم خواهد زد. این موضوع از آنجایی اهمیت دارد که با آگاهی کامل می توان گفت، رشد اقتصاد فرهنگ طی دو دهه اخیر تا پیش از شیوع کرونا از چشمگیرترین روندهای جهانی بوده و به همین سبب است که اقتصاد فرهنگ به عنوان دارایی نوین دولت ها مطرح و حمایت از این بخش برای توسعه ای مبتنی برارتباط اقتصاد و فرهنگ، امری ضروری است.

این انگاره ها درباره بازار کتاب و صنعت نشر هم صدق می کند. نگرانی های فعالان این بخش درباره حمایت های دولتی هم ناشی از میزان تأثیرگذاری و تعامل جامعه فرهنگی و هنری با دولت است. به یقین بدون تحلیل و ارزیابی های مبتنی بر روش های اقتصادسنجی و نیز تعیین سطوح برخورداری و درآمدی فعالان فرهنگی و هنری، نمی توان از حذف حمایت های دولتی سخن گفت. اگردقیق تر بخواهم بگویم، بزرگترین یارانه فرهنگی از طرف دولت و یا از طریق بودجه عمومی نیست که محقق می شود ، بلکه این فعالان فرهنگی هستند که با تولید محتوا، یارانه ای همگانی را به جامعه اعطا می کنند و بی تردید برای استمرار این تولیدات، نیازمند انگیزه و مشوق هم هستند. حذف حمایت های دولتی در صنعت نشر از منظرهای گوناگون قابل بحث و نقد است و نقطه پایان گذاشتن بر این حمایت ها، بدون تدوین پیوست های اقتصاد فرهنگ نه تنها بر فعالان این بخش اثری نامطلوب دارد، بلکه فضای فرهنگی جامعه را نیز متأثر خواهد ساخت.

در بحران کرونا دو رویکرد حمایت از مصرف کننده و تولید کننده در جریان اعطای یارانه ها، پیگیری شد از جمله طرح های فصلی و همچنین نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران. صنعت نشر متکی به یارانه های دولتی است که مساله اصلی این حوزه محسوب می شود. این دیدگاه که حلقه های مختلف صنعت نشر با توقف پرداخت یارانه ، به تعطیلی کشیده می شوند قابل پذیرش نیست چراکه بسیاری از ناشران در سال گذشته نیز توانستند با تغییر استراتژی از جمله کاهش شمارگان و یا تمرکز بر تجدید چاپ آثار پرمخاطب خود را سرپا نگه دارند. حمایت های دولتی در بسیاری کشور ها هم در قالب های گوناگون از جمله حمایت های بیمه ای و یا اعطای تسهیلات وجود دارد. اگر محیط کسب و کار ایمن شود و ارتقا پیدا کند، مداخلات مرتبط با حمایت و امنیت شغلی مناسب تر خواهد بود تا صنعت نشر هم وارد رقابت شود و بتواند دوام بیاورد. بسیاری معتقدند اعمال تخفیف در طرح های حمایتی زمینه ساز ایجاد عادت در مخاطب خواهد شد و قیمت پشت جلد معنا و مفهومی نخواهد داشت، اما نباید فراموش کنیم بسیاری از صنوف غیرفرهنگی دیگر هم این تخفیف ها را در طول سال و حراج های فصلی برای مشتریانشان دارند.

کرونا به ما درس داد این جمله سال گذشته بار ها گفته و شنیده شد. درس های کرونا برای فعالان بخش دولتی و خصوصی صنعت نشر چه بود؟
نظام حاکم بر تولید، عرضه و مصرف فرهنگی که با شیوع کرونا دچار بحران و به هم ریختگی شدیدی شد، پیش از این بحران با انقلاب فناورانه به چالش کشیده شده بود. این به هم ریختگی نتیجه بی توجهی صنعت نشر به تغییرات ناشی از بروز انقلاب اطلاعاتی و فناوارنه بود. شرایط کرونایی نشان داد که فناوری در صنعت و اقتصاد نشر چه اندازه نقش آفرین است. به ویژه فناوری های نوین عرضه محصولات و خدمات بر بستر پلتفرم های مجازی. همه گیری بیماری کرونا فرصتی برای ارتقا و توسعه تولید محتوای فرهنگی و نشر دیجیتال فراهم کرد چراکه راه دیگری متصور نیست. اکنون کسب وکارهایی که صرفا به صورت فیزیکی خدمات خود را ارائه می کنند با بحران مواجه شده اند؛ بنابراین انتظار می رود در دوره پساکرونا نیزاین فناوری ها بر فضای کسب وکار و فعالیت های بسیاری تاثیرگذار باشد.

فعالان صنت نشر بایستی رویکرد توسعه کسب و کارهای فرهنگی دیجیتال را به عنوان عرصه نوین کارآفرینی مورد توجه قرار دهند، ماشین آلات و تجهیزات قدیمی و فرسوده را متناسب با ظرفیت و میزان تولید کالای فرهنگی به روز و به طور جدی به سوی دیجیتالی شدن حرکت کنند. همچنین کسب وکارهای شان را به دفاتر بازاریابی تغییر شکلی و کاربری بدهند و با ایجاد سایت اینترنتی و استفاده از شبکه های اجتماعی به جذب سفارش های آنلاین و خدمات غیرحضوری بپردازند و توان رقابتی خود را با سرمایه گذاری درانواع جدید فناوری ها و استفاده از مدیریت های قوی با نگرش مثبت به نرم افزارهای گردش کار افزایش بدهند تا بتوانند سهم مناسبی را در بازار صنایع فرهنگی و خلاق جهان پساکرونا تصاحب کنند.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،
خبرگزاری کتاب ایران

18اردیبهشت ماه سال گذشته به دنبال تلاش وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین اتحادیه ناشران و کتاب فروشان، بعد از دو ماه از شیوع ویروس کرونا؛ بانک مرکزی، ناشران و کتابفروشان را در ردیف مشاغل آسیب دیده از کرونا قرار داد و اعلام کرد فعالان این حوزه می توانند برای دریافت تسهیلات، در سامانه کارا ثبت نام کنند. جریان اعطاء تسهیلات چگونه شکل گرفت و ادامه پیدا کرد؟

پیش بینی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چقدر بود؟

براساس آمار یعنی پیشی گرفتن تقاضا از پیش بینی ها؟

به نظر می رسد عمده دلیل این اختلاف در ثبت تقاضا و دریافت تسهیلات، نرخ سود بانکی تسهیلات کرونایی است. این طور نیست؟

چرا تعریف رسته های شغلی در حوزه فرهنگ، بین دو وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متفاوت است؟

برگردیم به جریان اعطا تسهیلات کرونایی؛ فعالان حوزه نشر در سال 1399 چقدر از این تسهیلات برخوردار شدند؟

چه تضامینی؟

چرا در مرحله دوم، اعطاء تسهیلات بنگاه محور تعیین شد و اعتبار آن چقدر بود؟

با وجود پایان مرحله نخست اعطاء تسهیلات و آغاز مرحله دوم و شکل گیری جریان حمایتی، بازار کتاب هنوز از شوک تقاضا رنج می برد؟

آیا در مرحله دوم اعطاء تسهیلات مانند مرحله نخست، اختلاف بین میزان تقاضا و میزان اعطاء تسهیلات وجود دارد؟

آیا فعالان حوزه نشر منتظر سومین مرحله اعطا تسهیلات باشند؟

با توجه به اینکه
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در فروردین ماه سال 1399 از
آسیب 976 میلیارد تومانی کرونا به بخش فرهنگ، هنر و رسانه خبر داد؛ میزان تاثیر گذاری اعطاء تسهیلات کرونایی بر کسب و کار های این حوزه را چه میزان می دانید؟

ضرورت و یا کاهش حمایت های دولتی از صنایع فرهنگی از جمله نشر، همواره وجود داشته است و از نگاه منتقدان، وابستگی شدید و انتظار برای تزریق این حمایت ها زمینه ساز آسیب شده؛ به نظر می رسد این اثر سوء حمایت های چند دهه گذشته، خود را در بحران کرونا نشان داد و سیل درخواست ها را شاهد بودیم. از سوی دیگر برخی از کارشناسان معتقدند که یارانه ها باید به دست مصرف کننده برسد؛ به عنوان مثال در قالب طرح های فصلی خانه کتاب و ادبیات ایران. با توجه به این دو رویکرد و درس هایی که کرونا به دست داد، تغییر الگوی اعطاء تسهیلات به سمت مصرف کننده در سال های آتی می تواند به عنوان یک سیاست کلان تر در نظر باشد؟

کرونا به ما درس داد این جمله سال گذشته بار ها گفته و شنیده شد. درس های کرونا برای فعالان بخش دولتی و خصوصی صنعت نشر چه بود؟

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی در پی کسب موفقیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سه حوزه دولت الکترونیک، شفافیت و دسترسی آزاد به اطلاعات، در جسله شورای ملی فناوری اطلاعات که امروز سوم فروردین برگزار شد، در لوح تقدیری از خدمات و تلاش های سیدعباس صالحی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تقدیر کرد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، رییس جمهوری در پی کسب موفقیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سه حوزه دولت الکترونیک، شفافیت و دسترسی آزاد به اطلاعات، در جلسه شورای ملی فناوری اطلاعات در لوح تقدیری از خدمات و تلاش های سیدعباس صالحی و این وزارتخانه قدردانی کرد.

در پیام رئیس جمهور خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آمده است:

جناب آقای سیدعباس صالحی

وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی

دولت الکترونیک و هوشمند یکی از برنامه های اولویت دار دولت تدبیر و امید بوده است و برای تحقق این هدف، اقدامات مناسبی در ایجاد زیرساخت و سکوهای خدماتی به منظور تسریع در خدمت رسانی به مردم و شفافیت انجام شده است.

بدین وسیله از تلاش های مجدانه جنابعالی در توسعه دولت الکترونیک و ارتقای شفافیت و دسترسی آزاد به اطلاعات تقدیر و تشکر به عمل می آید.

امید است در سایه حضرت ولی عصر (عج) و اهداف دولت تدبیر و امید همچنان در خدمت به نظام جمهوری اسلامی ایران و کسب رضایت مندی مردم عزیز موفق و موید باشید.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی درگذشت مادر محمود شالویی دبیر شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی را تسلیت گفت.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۳ سایت های دیگر : در حاشیه خبرگزاری جمهوری اسلامی خبرگزاری کتاب ایران

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پیام سیدعباس صالحی آمده است:

برادر ارجمند جناب آقای دکتر شالویی؛

مصیبت درگذشت والده محترمه تان را صمیمانه تسلیت می گویم .

از درگاه ایزد منان برای آن فقیده سعیده رحمت و مغفرت و همنشینی با حضرت صدیقه طاهره(س) و برای بازماندگان معزز صبر و اجر مسالت دارم .

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی درگذشت همسر آیت الله حاج شیخ محمدناصری دولت آبادی را تسلیت گفت.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۳ سایت های دیگر : استانداری اصفهان خبرگزاری صدا و سیما

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پیام سیدعباس صالحی آمده است:

حضرت آیت الله حاج شیخ محمد ناصری دولت آبادی (حفظه الله)

عالم ربانی و استاد گرانقدر اخلاق حوزه علمیه اصفهان؛

سلام علیکم

با نهایت تاسف، درگذشت بانوی پرهیزگار همسر مکرمه تان را به جنابعالی، بیت محترم و سایر وابستگان تسلیت می گویم .

از خداوند متعال برای آن فقیده رحمت و مغفرت و برای بازماندگان صبر و اجر مسالت دارم .

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
عده ای از علما و فضلا به آیت الله ری شهری به مناسبت رحلت همسر مکرم ایشان پیام تسلیتی صادر کردند.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در متن این پیام تسلیت آمده است:

باسمه تعالی

حضرت آیت الله ری شهری دامت توفیقاته

سلام علیکم بما صبرتم فنعم عقبی الدار

ارتحال اندوهبار همسر مؤمنه ومکرمه، یادگار فقیه ومفسر زاهد، متواضع و مدرس اخلاق مرحوم آیت الله مشکینی(قدس سره) را به حضرت عالی، فرزندان گرامی، دامادان معزز و دیگر بازماندگان تسلیت می گوئیم و از خداوند غفور و رحمان برای شما و همه مصیبت دیدگان اجر جزیل و صبر جمیل و شکیبایی و تسلای خاطر و برای ایشان رحمت واسعه و غفران و رضوان و حشر با اولیا مسألت می کنیم.

بدون تردید، همراهی و همدلی آن بانوی مکرمه، در دستیابی حضرت عالی به اهداف مقدس و خدمت به معارف اهل بیت علیهم السلام و تدوین و نشر آموزه های ثقلین، نقش مثال زدنی داشت. تغمدها الله سبحانه و تعالی بواسع رحمته وحشرها مع موالیها الطاهرین علیهم السلام.

رضا استادی، علیرضا اعرافی، محمدعلی ابراهیمی، مسعود اذربایجانی، محسن الویری، علیرضا امینی، مهدی باقر شریف القرشی، رضا برنجکار، علی بنایی، شکرالله بهرامی، محمد کاظم بهرامی، حمید پارسانیا، محمد جعفری، رسول جعفریان، سید نورالدین جعفریان، سید محمد جعفرمرتضی العاملی، محمود رضا جمشیدی، سید محمدرضا حسینی جلالی، سید احمد خاتمی، عبدالحسین خسروپناه ، عبدالامیر خطاط، قربانعلی دری نجف آبادی، محمد کاظم راشد یزدی، محمدرحمانی نیشابوری، علیرضا رشیدیان، ناصر رفیعی، محمدتقی سبحانی، سید احمد سجادی، سید محمد سعیدی، سیدعلی شاه چراغی، سیدمحمدکاظم شمس، علی شیروانی، هادی صادقی، محمد حسن صافی، سید عباس صالحی، حسن طارمی، سید کاظم طباطبایی، سید یوسف طبا طبایی نژاد، نجم الدین طبسی، احمد عابدی، مسعود عالی، عبدالمحمود عبدالهی، سید محمود علوی، سیدمحمد غروی، سیدکمال فقیه ایمانی، احمد فقیهی، محمد حسین فلاح زاده، محمد هادی فلاح زاده، سید علی قاضی عسکر، عباس کعبی، احمد مبلغی، جواد مروی، جوادمحدثی، رضا مختاری، علی اکبر مسعودی خمینی، حیدر مصلحی، حسن مظاهری، محمد مهدی معراجی، مرتضی مقتدایی، حسین ملکا، محمد جعفر منتظری، سید ابو الحسن مهدوی، محمد علی مهدوی راد، مهدی مهریزی، هادی نجفی، علی نظری منفرد، عبد الفتاح نواب، هاشم نیازی، احمد واعظی، مجید هادی زاده.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
سید عباس صالحی در جدیدترین توئیت خود از محمدباقر نوبخت و همکارانش در سازمان برنامه و بودجه به موجب توجه به اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه تشکر و قدردانی کرد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در متن توئیت سید عباس صالحی آمده است:

واریز عیدی به اعضای صندوق هنر در سقف عیدی کارمندان و پرداخت تمامی مطالبات ناشران و کتابفروشان از نمایشگاه کتاب و فروش فصلی زمستانه دو خبر خوب امروز بودند.

از جناب آقای دکتر ‫ نوبخت و همکارانشان در سازمان برنامه و بودجه سپاسگزارم.

گفتنی است، در 28بهمن ماه سال جاری لادن حیدری معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سید حسین سیدزاده مدیرعامل صندوق اعتباری هنر و جمعی از فرهیختگان و هنرمندان پیشکسوت و نامدار کشور با محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در محل سالن یاران شهید بهشتی این سازمان دیدار و گفت وگو کردند.

در این جلسه نوبخت وعده داد: با همه محدودیت ها در شرایط سخت اقتصادی و عوارض ناشی از شیوع کرونا تا قبل از پایان سال 1399 هر آنچه را که مستقیما با برنامه های صندوق اعتباری هنر مرتبط است همه ردیف ها و تخصیصات مرتبط به این صندوق را به صورت صددرصد پرداخت خواهیم کرد و نیز آمادگی داریم تا 15 اسفند اعتباری برای اصحاب فرهنگ و هنر در صندوق اعتباری هنر معادل عیدی کارکنان دولت اختصاص دهیم.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: طلیعه نوروز 1400 روزهای دلنشین ولادت سالار کربلا، علمدار کربلا و پیام آور کربلاست.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۸

به گزارش خبرنگار ایمنا ، سید عباس صالحی در صفحه توئیتر خود نوشت:

" طلیعه نوروز 1400 روزهای دلنشین ولادت سالار کربلا، علمدار کربلا و پیام آور کربلاست.
خسته جانان منتظر نسیم صبای نوروزند.
نوروزی که امسال عطر تربت کربلا دارد"

کد خبر 482015

لینک خبر :‌ خبرگزاری ایمنا
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه ضمن تشریح برنامه های مختلف این معاونت در سال 99، از توزیع بیش از 400 میلیارد تومان بسته های معیشتی در میان اقشار آسیب پذیر کشور از عواید وقف خبر داد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۶

به گزارش ایکنا، با شیوع بیماری کرونا در کشور، بسیاری از برنامه ها و فعالیت های سازمان ها و نهادهای مختلف تغییر کرد و رنگ و بوی دیگری به خود گرفت. یکی از سازمان هایی که با شیوع کرونا و پس از بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت کمک مؤمنانه و مواسات، به صورت جدی وارد حوزه خدمت رسانی به مردم شد، سازمان اوقاف و امور خیریه بود.

تولید و توزیع بیش از 30 میلیون ماسک، توزیع بسته های معیشتی طی 10 مرحله به ارزش بیش از 400 میلیارد تومان و توزیع غذای گرم در میان نیازمندان از جمله برنامه های سازمان اوقاف به ویژه معاونت فرهنگی اجتماعی این سازمان در سال 99 بود که در سراسر کشور اجرا شد.

حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا عادل، معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه، در گفت و گو با ایکنا، ضمن تشریح برنامه های این معاونت در سال 99، به شیوع کرونا در کشور و تأثیر آن در روند اجرای برنامه های نهادها و سازمان های مختلف پرداخت و اظهار کرد: کرونا تمامی برنامه های دنیا را در ابعاد مختلف تحت تأثیر قرار داد و یکی از حوزه هایی که تأثیر زیادی گرفت، حوزه فرهنگی و اجتماعی بود. این شرایط باعث شد که در این حوزه جریان های جدیدی ایجاد شود و فعالیت های تازه ای مد نظر قرار گیرد و بسیاری از برنامه ریزی هایی که امکان اجرا نداشتند، برگزار نشدند.

عادل بیان کرد: معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف نیز در سال 99 برنامه های فراوانی را همچون مناسک، مراسم، همایش ، اعزام مبلغ و برنامه های فرهنگی بقاع متبرکه برنامه ریزی کرد و بنا داشت که این برنامه ها را در سطح وسیعی در کشور اجرا کند، اما چون شیوع کرونا اجازه اجتماع را نمی داد، بسیاری از این برنامه ها تعطیل شد. از طرف دیگر، هم در حوزه فرهنگی و هم در حوزه اجتماعی برنامه های جدیدی را آغاز کردیم که فتح بابی در فعالیت های معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف بود و تأثیرات زیادی داشت. در حوزه فرهنگی نیز فضای مجازی را خیلی جدی گرفتیم و برنامه های زیادی را برای تربیت مبلغانی که در حوزه فضای مجازی و رسانه فعالیت می کنند و نیز تربیت مبلغان سایبری اجرا کردیم.

وی با اشاره به فعال شدن کانال های فضای مجازی در امامزادگان در سال 99، تصریح کرد: بیش از 800 کانال فعال در امامزادگان راه اندازی شده است که برنامه های فرهنگی را با مخاطبان وسیعی در فضای مجازی پیش می برند. برای تولید محتوای این کانال ها نیز یک کانال پشتیبان در نظر گرفته شده است که این کانال با همکاری سایت راسخون و مبلغانی که به آن ها اشاره شد، روزانه به تولید محتوا در قالب کلیپ، موشن گرافی، متن نوشته و عکس نوشته و پادکست می پردازد و این تولیدات را با موضوعات قرآن، حدیث، روایات، سبک زندگی، اخلاق، مسائل روز، بحث های مربوط به خانواده و کودک و نوجوان و کرونا در اختیار کانال های امامزادگان قرار می دهد.

معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف افزود: در حال برنامه ریزی و بررسی فعالیت های دیگری در فضای مجازی هستیم و در امامزاده ها نیز عمدتاً در مناسبت های مختلف و در جاهایی که امکان حضور مردم نبود، برنامه های مختلفی را به صورت زنده در فضای مجازی و رسانه ها اجرا کردیم. در دهه اول محرم تقریباً تمامی امامزاده ها در اختیار هیئت های مذهبی قرار گرفت تا از این فضا برای اجرای برنامه های خود همراه با رعایت پروتکل های بهداشتی استفاده کنند.

عادل با اشاره به برنامه های اجتماعی این معاونت در سال 99، بیان کرد: با توجه به شرایط معیشتی و اقتصادی جامعه و با تأکید مقام معظم رهبری بر کمک های مؤمنانه، از ابتدای سال 99 تهیه بسته های معیشتی را در دستور کار سازمان قرار دادیم و تا پایان سال نیز طی 10 مرحله به اجرای این طرح اقدام کردیم که دهمین مرحله با عنوان تبرکات مهدوی اجرا و بسته های معیشتی از سوی مراکز افق و از محل منابع موقوفات مرتبط، کمک های خیران و متولیان و نذورات بقاع متبرکه تهیه و توزیع شد.

وی در ادامه گفت: طی اجرای 10 مرحله از طرح توزیع بسته های معیشتی، بیش از یک میلیون و 600 هزار بسته در میان اقشار آسیب پذیر و نیازمندان توزیع شد که ارزش ریالی این بسته ها بالغ بر 400 میلیارد تومان بود و اقشار مختلف متأثر از شیوع کرونا و آسیب پذیر مورد حمایت سازمان اوقاف قرار گرفتند. در بحث بهداشتی نیز برنامه های امامزاده های کشور تعطیل شده بود، اما تمامی بقاع متبرکه با هشتگ بقاع متبرکه تعطیل نیست فعالیت خود را آغاز کردند. کارگاه های تولید ماسک در امامزادگان ایجاد و بالغ بر 30 میلیون ماسک تولید و به صورت رایگان در بین مردم، امکان عمومی، بیمارستان ها و مراکز درمان بیماران کرونایی توزیع شد.

عادل با بیان اینکه طی سال گذشته بیش از دو میلیون بسته بهداشتی را شامل مواد ضدعفونی کننده، دستکش و ماسک در میان مردم توزیع کردیم، اظهار کرد: همچنین، توزیع غذای گرم از دیگر برنامه های اوقاف بود و بسته های حاوی غذای گرم در بیمارستان ها، نقاهتگاه ها و حاشیه شهرها بین افراد و اقشار آسیب پذیر توزیع شد. حوزه اجتماعی در سال گذشته حوزه پررنگی در فعالیت های سازمان اوقاف بود و در سطح کشور نیز همکاران ما، هیئت های امنا، مراکز افق امامزادگان، خیّران و متولیان کمک بسیار خوبی به ما کردند تا بتوانیم برنامه های اجتماعی سازمان را به خوبی اجرا کنیم.

معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف با اشاره به اجرای همایش های مختلف در سال 99، تصریح کرد: با توجه به اینکه امسال بخشی از همایش های ما به دلیل شیوع کرونا اجرا نشد، در بُعد فرهنگ سازی وقف اقدام به برنامه ریزی و اجرای همایش های مختلف کردیم که یکی از آنها، همایش وقف و تمدن نوین اسلامی بود. همایش وقف و سلامت را نیز در سال 99 آغاز کردیم که فراخوان این همایش بین المللی منتشر شده و فراخوان هفتمین جشنواره وقف؛ چشمه همیشه جاری نیز در هشت رشته منتشر شده و آثار بسیار خوبی به جشنواره ارسال شده است و علاقه مندان تا پایان فروردین فرصت دارند که آثار خود را به جشنواره ارسال کنند. برگزاری مراسم اختتامیه این جشنواره ها نیز به میزان شیوع کرونا بستگی دارد. اگر وضعیت کشور به سمت سلامت و بهبودی برود، این مراسم حضوری و در غیر این صورت مجازی برگزار خواهد شد.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن
معممی مقدم با اشاره به حمایت امامزادگان و بقاع متبرکه در طول یکسال گذشته از محرومین و اقشار آسیب دیده از کرونا گفت: طرح های آ ستان مهربانی، ضیافت همدلی، تبرکات علوی، احسان ماندگار و طرح شهید سلیمانی از جمله طرح های بوده است که در این راستا اجرا شد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۱

سرویس : قرآن و معارف - وقف و امامزادگان زمان : شناسه خبر : 1039371

به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان ، پس از شیوع بیماری کرونا در کشور و ایجاد محدودیت در اماکن زیارتی، بقاع متبرکه یکی از رویکردهای سازمان اوقاف و امور خیریه کمک رسانی به محرومین و نیازمندان در قالب کمک های مومنانه و تلاش برای مهار این بیماری بوده است، به منظور تشریح برنامه های سازمان اوقاف و امورخیریه برای مهار این بیماری و اقدامات صورت گرفته برای پیشگیری واطلاع رسانی از آن با رضا معممی مقدم ،مدیرکل امور اجتماعی و مشارکت های سازمان اوقاف و امور خیریه گفت و گویی ترتیب دادیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید:

برنامه ها و رویکردهای سازمان اوقاف و امور خیریه در یکسال گذشته در بحث آموزشی، تبلیغی و ترویجی و اطلاع رسانی از بیماری کرونا چه بوده است؟

پس از شیوع بیماری کرونا یکی از رویکردهای مهم سازمان اوقاف اطلاع رسانی و آموزش مردم از این بیماری بوده است به طوری که در سایت راسخون و دیگر شبکه های اجتماعی در خصوص اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با ویروس کرونا در بقاع متبرکه، اماکن مذهبی و اطلاع رسانی روزانه و آموزش و پژوهش درخصوص کرونا، ارایه آموزش های لازم به هیئت امنا، خادمین و مجاورین زائرین بقاع متبرکه از طریق فضای مجازی و ویدئو کنفرانس انجام شد.

همچنین تلاش شد که استفاده بهینه از ظرفیت های تبلیغات محیطی بقاع متبرکه به منظور آگاهی بخشی عمومی جهت کاهش و جلوگیری از انتشار این بیماری انجام شود و ارایه برنامه های فرهنگی و مذهبی از طریق فضای مجازی و اینترنت همچون راه اندازی کانال شمیم افق جهت پوشش محتوا، فعال سازی کانال فرهنگی مذهبی بقاع متبرکه، راه اندازی کاروان عزا و شادی در مناسبت های مختلف همچون نسیم انتظار و شمیم کرامت مورد توجه قرار گرفت.

ضمن اینکه با بهره گیری از ظرفیت مبلغین در فضای مجازی و اعزام آنها در ایام تبلیغی، ایجاد وقف های جدید با جهت گیری رفع بیماری ها و درمان کرونا، پاسخگویی به شبهات روز پیرامون بلایای طبیعی، قضا و قدر، تعطیلی امامزادگان از طریق سایت و کانال های فضای مجازی، تفاهم با سازمان اورژانس کشور مبنی بر بهره برداری از ظرفیت اقامتگاههای بقاع متبرکه در سطح کشور به عنوان نقاهتگاه بیماران کرونایی، ابلاغ مصوبات کمیته اماکن زیارتی ستاد ملی مبارزه با کرونا به ادارات کل اوقاف و امورخیریه سراسرکشور در سطح کشور به عنوان نقاهتگاه بیماران کرونایی، توجه ویژه به وضعیت معیشت خدام بقاع متبرکه با توجه به پایین آمدن نذورات مردمی، تحقیق و پژوهش پیرامون درمان و پیشگیری کرونا در طب سنتی و طب نوین، آموزش مقابله با استرس ایام کرونا، تهیه کلیپ های آموزشی و بهداشتی ویژه کرونا، پاسخ گویی به سوالات کاربران سایت توسط مشاوران سایت راسخون از مهم ترین اقدامات آموزشی، تبلیغی، ترویجی و اطلاع رسانی سازمان اوقاف وامورخیریه در مقابله با بیماری کرونا در طول یکسال گذشته بوده است.

در ر استای اقدامات پیشگیرانه از این بیماری سازمان اوقاف و امور خیریه در طول یکسال اخیر چه رویکردهای را مورد توجه قرار داد؟

تعطیلی کلیه تجمعات و مراسم غیرضرور در بقاع متبرکه، تهیه اقلام بهداشتی( ماسک، موادضدعفونی کننده) برای کارکنان مجموعه،ایجاد فاصله گذاری اجتماعی در محیط کار، ممنوعیت برپایی ایستگاه صلواتی و هرگونه پذیرایی و توزیع مواد خوراکی در بقاع متبرکه،ضدعفونی کردن مستمر محله ها و مراکز پرتردد پیرامون امامزادگان، ضدعفونی کلیه شبستانها، صحن ها، نمازخانه ها و... در فواصل مختلف زمانی، ضدعفونی مستمر محله ها و مراکز پرتردد پیرامون امامزادگان(4 هزار امامزاده) از جمله اقدامات پیشگیرانه بوده است.

تعامل و همکاری امامزادگان با دیگر دستگاهها برای مهار این بیماری و نیز اقداماتی که در راستای خدمت رسانی صورت گرفت، چه بوده است؟

خوشبختانه از زمان شیوع این بیماری امامزادگان و اماکن متبرکه با دیگر دستگاهها تعامل خوبی داشته اند، به گونه ای که می توان به تعامل و همکاری و مشارکت با دانشگاه علوم پزشکی استانها اشاره کرد. راه اندازی گروههای جهادی در بقاع متبرکه با حضور مبلغین بومی و اعزامی، روحانیون مستقر در بقاع متبرکه، مسئولین همکاران هیئت امنا و خدام ثابت و افتخاری، تغسیل و تدفین و نماز میت برای فوتی های کرونایی با حضور مبلغین جهادی سازمان اوقاف هم بخشی از خدمات صورت گرفته در بخش خدمت رسانی است.

همچنین تهیه و اهدای تجهیزات پزشکی اعم از وقف آمبولانس، کپسول اکسیژن، دستگاه کمک تنفسی، دستگاه پلاسما فریز، دستگاه ضدعفونی کننده و تب سنج به بیمارستان های درگیر کرونا،کمک هزینه دارو درمان بیماران کرونایی،راه اندازی کارگاههای تولید ماسک، لباس، گان و موادضدعفونی کننده با همکاری هیئت امنا، خدام ثابت و افتخاری،تهیه آبمیوه و میان وعده برای بیماران و مدافعان سلامت،تهیه بسته های بهداشتی و مواد ضدعفونی در بین اقشار کم برخوردار از دیگر خدمات ارایه شده از سوی امامزادگان و بقاع متبرکه است.

کمک های مومنانه انجام شده در بحران کرونا در چه عناوین و محورهایی صورت گرفت؟

طرح آستان مهربانی از جمله طرح هایی بوده است که که همزمان با آغاز سال نو با هدف تهیه و توزیع بسته های ارزاق به مستمندان، توزیع بسته های بهداشتی مناسب برای مقابله با بیماری کرونا اجرا شد و در این طرح که 204 میلیارد و 823 میلیون و 175هزار ریال هزینه شد،282 هزار و 454 سبدغذایی و بسته بهداشتی به محرومین و نیازمندان تهیه و توزیع گردید.

از دیگر طرح هایی که به منظور کمک رسانی به اقشار محروم صورت گرفت، طرح تبرکات مهدوی به مناسبت نیمه شعبان بوده است، با توجه به اینکه به دلیل شرایط کرونا مراسم های جشن نیمه شعبان در اماکن مقدس و امامزادگان لغو گردیدد، به همین منظور سبدهای غذایی و بهداشتی به ارزش 106 میلیارد و 439 میلیون و 314 هزار و 684 ریال به محرومین توزیع شد.

همچنین در طرح ضیافت همدلی که با موضوع اطعام به نیازمندان در آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه، حسینیه ها، تکایا و دیگر اماکن وقفی در ماه مبارک رمضان اجرا شد، 484 هزار و793 سبد غذایی و بهداشتی به ارزش 386 میلیارد و 123 میلیون و 13 هزار و 836 ریال در ماه مبارک رمضان ازطریق امامزادگان بین نیازمندان مجاور این اماکن مقدس و حاشیه شهر توزیع گردید.

طرح تبرکات علوی هم دیگر طرحی بود که به مناسبت دهه ولایت در بخش اجتماعی با هدف ترویج روحیه انفاق، بخشش، نوعدوستی، مساوات در بین زائرین و مجاورین و همچنین افزایش خدمات اجتماعی در بقاع متبرکه و خدمت به محرومین و مستضعفین در سراسر کشور با استفاده از ظرفیت خیرین و مشارکت زائرین از طریق تبلیغات و اطلاع رسانی در بقاع متبرکه اجرا شد و در مجموع 211 هزار و818 سبد حمایتی تهیه و توزیع گردید که ارزش آن 156 میلیارد و328 میلیون و276 هزارو 690 ریال بوده است.

یکی دیگر طرح هایی که در امامزادگان و بقاع متبرکه به منظور کمک رسانی به دانش آموزان محروم اجرا گردید، طرح مهر تحصیلی بوده است که در این طرح از دانش آموزان مستعد و کم برخوردار و بازمانده از تحصیل در سراسر کشور حمایت شد و کیف، دفتر، نوشت افزار میان این افراد توزیع گردید که می توان گفت در مجموع 45 هزار بسته مهر تحصیلی توزیع شد.

طرح شمیم حسینی که همه ساله به منظور تعزیه داری و روضه خوانی و اطعام در ماه محرم و صفر در قالب کمک به هیئات مذهبی صورت می گیرد، امسال به دلیل شرایط بحران کرونا به شکل کمک به محرومین انجام شد که باید گفت در این طرح 1 میلیون و122 هزار و673 عدد بسته معیشتی و بهداشتی توزیع شد که برای آن اعتباری بالغ بر192 میلیارد و250 میلیون و843 هزار و505 تومان هزینه گردید.

یکی دیگر از طرح هایی که در شرایط بحران کرونا توسط سازمان اوقاف و امور خیریه به اجرا در آمد، طرح احسان ماندگار بود که در این طرح همزمان با دهه وقف در بخش اجتماعی با هدف ترویج روحیه انفاق، بخشش، نوعدوستی، مساوات در بین زائرین و مجاورین و به منظور افزایش خدمات اجتماعی در بقاع متبرکه و خدمت به محرومین مستضعفان در سراسر کشور با استفاده از ظرفیت خیرین سبدهای حمایتی و بهداشتی میان خانواده های کم برخوردار توزیع گردید، که باید در این راستا هم 181 هزار و 718 عدد سبدغذایی و بهداشتی به ارزش209 میلیارد و168 میلیون و 500 هزار ریال توزیع گردید.

به مناسبت سالگرد شهید سلیمانی امسال طرح شهید سلیمانی به منظور خدمت رسانی به مردم و مهار بیماری کرونا در امامزادگان و اماکن متبرکه اجرا شد، خدمات ارایه شده از سوی امامزادگان در قالب این طرح به چه شکلی بوده است؟

طرح شهید سلیمانی از هفته بسیج تا سالگرد شهادت شهید سلیمانی(13دی) با شعار راه سلیمانی اجرا شد و در همین راستا تامین خوراک و پوشاک محرومین و مستمندان در فصل سرما تامین شد و در قالب کمک های مومنانه از آسیب دیدگان کرونا حمایت صورت گرفت که در همین راستا نیز 474 هزار و 936 سبد غذایی و بهداشتی به ارزش 672 میلیارد و666 میلیون و534 هزار و 358 ریال میان محرومین و کارگران فصلی شناسایی شده توزیع گردید.

پایان پیام/ 40

ضمیمه :

کلید ‫واژه ها:

مدیرکل اجتماعی و مشارکت های مردمی سازمان اوقاف

|

بحران کرونا

|

معممی مقدم

|

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان
حجت الاسلام محمد نوروز پور گفت: ویژه برنامه تحویل سال نو، 30 اسفندماه راس ساعت 11 صبح در 500 امامزاده شاخص کشور برگزار می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۳۰ سایت های دیگر : برترین ها پرس شیعه بیان ما

حجت الاسلام محمد نوروز پور ، در گفتگو با خبرنگار مهر ، ضمن عرض تبریک به مناسبت فرا رسیدن نوروز باستانی و آغاز سال 1400 شمسی اظهار داشت: ویژه برنامه تحویل سال نو، 30 اسفندماه رأس ساعت 11 صبح در 500 امامزاده شاخص کشور برگزار می شود.

مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه ادامه داد: ویژه برنامه های تحویل سال نو، تنها در بقاع متبرکه استان ها و شهرهایی که آبی و زرد هستند با حضور مردم برگزار می شود و در استان های قرمز و نارنجی این ویژه برنامه از طریق فضای مجازی و از شبکه های صدا و سیمای استانی برگزار خواهد شد؛ برنامه های سال تحویل شامل سخنرانی، مدیحه سرایی، مولودی خوانی، تواشیح و ... می شود.

وی افزود: بقاع متبرکه استان های آبی و زرد می توانند با رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله اجتماعی مراسم لحظه سال تحویل را با حضور مردم برگزار کنند اما موظف هستند با اتمام ظرفیت درب صحن ها را ببندند.

حجت الاسلام نوروز پور تاکید کرد: تجهیز ورودی های امامزاده های شاخص به دستگاه های ضدعفونی کننده خودکار و همچنین استفاده زائران از ماسک و ضدعفونی کننده در بدو ورود به بقاع متبرکه از اقداماتی است که برای حفظ سلامت زائران در نظر گرفته شده است.

مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه به برنامه های فرهنگی بقاع متبرکه سراسر کشور اشاره و عنوان کرد: از مهمترین برنامه های فرهنگی بقاع متبرکه استان های زرد و آبی در ایام نوروز برپایی خیمه های معرفت و حضور روحانیون بومی و غیر بومی به منظور پاسخگویی به مسائل شرعی و شبهات دینی و اجتماعی مردم، راه اندازی غرفه های کودک و نقاشی، غرفه قرآن بخوان و جایزه بگیر، غرفه کتاب، غرفه مهدویت و ... است. همچنین در بقاع شاخص غرفه هایی نیز با همکاری دانشگاه علوم پزشکی به منظور حفظ سلامت و تست گرفتن از زائران برپا شده است.

وی ادامه داد: اعتاب مقدس جمهوری اسلامی ایران با توجه به اینکه نوروز 1400 با میلاد امام زمان (عج) مقارن شده و امسال شاهد دو نیمه شعبان خواهیم بود و به اصطلاح سال مهدوی نام دارد، تصمیم گرفتند در این سال برنامه هایی برگزار کنند که بیشتر رنگ و بوی مهدوی داشته باشد برای مثال قرار شد از نخستین جمعه سال 1400 دعای ندبه در همه بقاع متبرکه همزمان با اعتاب مقدسه برگزار شود و همچنین قرائت زیارت آل یس در عصر جمعه، برپایی نمایشگاه های مهدوی، برگزاری مسابقات و جشن های گوناگون با موضوع مهدویت نیز در دستور کار بقاع متبرکه قرار گرفت.

کد خبر 5173340

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
علی رضا رشیدیان رییس سازمان حج و زیارت در پیامی به آیت الله ری شهری،درگذشت همسر مکرمه ایشان را تسلیت گفت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۹

به گزارش روابط عمومی سازمان حج وزیارت ؛ متن کامل پیام رییس سازمان حج وزیارت به شرح ذیل می باشد؛

بسم الله الرحمن الرحیم

انا لله و انا الیه راجعون
حضرت آیت الله ری شهری دامت برکاته
السلام علیکم و رحمة الله و برکاته

در ماه منتسب به حضرت محمد مصطفی (ص) و صاحب شفاعت کبری در عالم عقبی ، خبر در گذشت بانوی فداکار و مومنه جناب حاجیه خانم مشکینی ، همسر محترمه حضرتعالی را با تاثر دریافت نمودیم ، طبعا ایشان در همه دوران زندگی، عمری مطالعات و پژوهش های علمی و تالیفات ماندگار در نشر معارف دین و اهل بیت علیهم السلام و سختی های مبارزه با طاغوت قبل از انقلاب اسلامی و حضور جنابعالی در عرصه های مختلف بعد از انقلاب از جمله مسولیت نمایندگی محترم ولی فقیه در امور حج و زیارت با همراهی ، صبوری ، فداکاری و معرفت سهم والایی در موفقیت ها و تلاش های صادقانه داشته و اینک در این ماه شعبان با امید به رحمت حضرت حق و ایمان به بازگشت بندگان بسوی رب الجلیل چشم از دنیا فرو بسته است. از درگاه قادر سبحان برای ان مرحومه ، غفران و رحمت الهی و علو مرتبت و برای تمام بازماندگان خاصه حضرتعالی صبر و اجر تمنا دارد.
رییس سازمان حج و زیارت
علی رضا رشیدیان

لینک خبر :‌ سازمان حج و زیارت
احمد صمیمی بازیگر تئاتر درباره وضعیت حوزه تئاتر و جشنواره تئاتر فجر در سال 99 گفت.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۷

احمد صمیمی بازیگر تئاتر که در سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر در بخش طراحی فضای نمایشی و در بخش مسابقه تئاتر خیابانی برای V.A.R ، در بخش موسیقی برای تئاتر نبرد بام موفق به کسب جایزه شد ، در گفتگو با خبرنگار تئاتر خبرگزاری صبا درباره وضعیت حوزه تئاتر در سال 99 گفت: سال گذشته همه هنرمندان مخصوصا در حوزه تئاتر سال سختی را گذراندند. در این دوران شیوع ویروس کرونا فهمیدیم که تئاتر را به عنوان شغل قبول ندارند و از نظر برنامه ریزی در این حوزه متوجه شدیم که سرانجامی نداریم.

او درباره فعالیت های یک سال اخیر خود بیان کرد: آهنگسازی نمایش برگشتن حسین مسافر آستانه را انجام دادم، در نمایش برونسی به کارگردانی مرتضی شاه کرم آهنگسازی و بازیگری کردم همچنین در نمایش سرباز حسین پارسایی بازی کردم. برای سال آینده هم برنامه هایی دارم اما منوط به این است که آرامش داشته باشیم و شرایط مناسب باشد.

این هنرمند با انتقاد به ارزش کم جوایز نقدی جشنواره های تئاتر عنوان کرد: در جشنواره تئاتر فجر که من در چند بخش آن جایزه گرفتم ارزش جوایز واقعا کم است. چیزی حدود 2_3 میلیون تومان برای مهم ترین رویداد هنری تئاتر واقعا خنده دار است. برای یک نمایش حداقل چهار ماه یک گروه هنری مشغول به فعالیت اند و مرکز هنرهای نمایشی نباید اجازه دهد در شهرهای مختلف با جوایز و کمک هزینه های پایین جشنواره برگزار کنند. باید شأن هنرمندان حفظ شود.

وی با بیان اینکه مرکز هنرهای نمایشی به خاطر کرونا جشنواره ها را تعطیل کرد ولی باید راهکاری داشته باشند، به طور مثال پیشنهاد من این است که در دو سالی که گذشت هنرمندانی که فعال بودند را شناسایی و حمایت کنند.

وی افزود: تا پایه ها و برنامه ریزی های حوزه تئاتر ما درست نباشد جابه جایی مدیران هم فایده ای ندارد و اوضاع همان طور باقی می ماند. اکنون بحث حصارکشی اطراف تئاترشهر است می خواهم بگویم فضای هنر ما هم به همان شکل وحشتناک تئاترشهر شده است. کسی که در 18 سالگی وارد این حرفه می شود و در 30 سالگی می ببیند هیچ دستاوردی نداشته است احساس سرخوردگی می کند. معلوم نیست آیا واقعا مسئولان ما می خواهند تئاتر باشد یا نه؟

صمیمی با اشاره به اینکه ما یک مسیری را آمده ایم که راه بازگشت ندارد، ادامه داد: به گذشته که نگاه می کنم خدا این مسیر را سر راه من قرار داده است. از همان دوران کودکی و مدرسه به دنبال هنر بودم، هیچ وقت آچار و ابزار کار دست من نبوده است که در این شرایط هم کار دیگری بلد باشم. اگر کار دیگری بلد بودم تئاتر را رها می کردم . این راهی بوده که من باید طی می کردم ولی شرایط بدی که هنرمندان در حال حاضر دارند به خاطر این است که هیچ وقت جدی گرفته نشدند.

این هنرمند با بیان اینکه وقتی پایه و اساس تئاتر ما خراب است من نمی توانم سراغ آموزش تئاتر بروم، اظهار کرد: دوست ندارم مثل اتفاقی که برای ما افتاد و با کلی امید و آرزو وارد این حوزه شدیم، سر یک عده دیگر را کلاه بگذارم. اگر شرایط همین طور باشد جوانی که وارد تئاتر می شود وارد بدبختی شده است.

او درباره ورود هنرمندان تئاتر به سینما و نبود امنیت شغلی خاطرنشان کرد: هنرمندان تئاتر به خاطر پول وارد سینما می شوند اما سوال اینجاست که چرا نباشد شرایط طوری باشد که مانند باقی مشاغل یک هنرمندان تا آخر عمر تئاتر کار کند و برای امرار معاش مجبور به انجام کار دیگری نباشد؟ بهتر است تئاتر را تعطیل کنند تا ما هم از بلاتکلیفی خارج شویم. اگر تئاتری نباشد ما هم با خیال راحت می توانیم از این حوزه دل بکنیم و دیگر امیدی نداشته باشیم. در این چند وقتی که ما تعطیل بودیم کارمندان وزارتخانه ها و مراکز هنری مشغول بودند و حقوق می گرفتند اما ما بیکار بودیم.

احمد صمیمی در پایان به مخاطبان پیشنهاد کرد با فیلم و کتاب و تئاتر اندیشه های خود را پرورش دهند و افزود: امیدوارم روزی برسد که ما شادی و آبادانی سرزمین مان را ببینیم. در این ایام که همه در منزل هستند بهتر است برای حال خوب و اندیشه خودشان فیلم و تئاتر ببینند. همه آدم ها به هنر نیاز دارند و جذب آن می شوند. به مخاطبان می گویم ببینید و اندیشه هایتان را کور نگذارید. دیدن فیلم و خواندن کتاب باعث می شود انسان ها محتوا داشته باشند و در این شرایط فقط درگیر خود نباشند و بقیه هم فکر کنند.

ندا زنگینه

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
سید مجتبی حسینی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت روز ملی هنرهای نمایشی پیامی را صادر کرد.

به گزارش صبا به نقل از روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، مجتبی حسینی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت 7 فروردین روز ملی هنرهای نمایشی پیامی را صادر کرد.

در متن پیام سیدمجتبی حسینی آمده است:

تئاتر به شرحِ خیر وُ شر، خلق می شود وَ به شرطِ شور وُ شعور خلق می کند. خوشا این شرح وُ شرط که از پس تماشای هر تئاتر ، نوروز را می توان در خاطر آورد وُ یامُحَول الحَول واَلاحوال گفت که یکی رستخیز جهان است وُ دیگری رستاخیز جان و هر دو آرزومندانه با خدای خویش در گفتگویند که: حَوِّل حالِنا الی اَحسنِ الحال .

نوروز، ترجمه ی جلال و جمالِ خداوندست که زنده می دارد وُ می میرانَد و بدین عبارت، نوروز؛ می تواند وطنِ تئاتر باشد که از یک سو، نهادی نو به انسان می بخشد وُ از دیگر سو کهنه عادتی را کسر می کند. شاید بدین اعتبار باشد که امروز ما می توانیم تقارن دو اتفاقِ نوروز وُ روز ملی هنرهای نمایشی را به اتفاق جشن بگیریم.

کارنامه ی قرن اگر چه با قصه ی غریب کرونا، تلخ تلخ بسته شد اما سزاوار نیست که در روزگار اعتدال زمین وُ زمان، جز از روزها و آرزوهایِ خوبِ در راه دم زد. دعا کنیم از پسِ خوش احوالیِ همه ی جمعیتِ جهان، اهالی ارجمند تئاتر دوباره از عزلت به صحبت قدم بردارند وُ به شرح و شرط خویش بازگردند که به مردم دوستی، موید و مصداق این حَمیَّت اند:

بر سر گرفته ایم و سبکبار می رویم

کوه غمی که پشت فلک را شکسته است

هفتم فروردین مطابق با 27 مارس، روز جهانی تئاتر، از سال 96 به عنوان روز ملی هنرهای نمایشی در تقویم رسمی به ثبت رسید و هر ساله برنامه هایی به پاسداشت این روز در سراسر کشور برگزار می شود.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
رکنا: مدیر کل هنرهای نمایشی وزارت ارشاد به ابلاغیه شهرداری تهران در خصوص نماد نژادپرستی حاجی فیروز و حذف حاجی فیروز های سیاه صورت از برنامه های شهرداری واکنش نشان داد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۴ سایت های دیگر : پایگاه خبری گسترش نیوز

محمد جوادی یگانه ، معاون اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران در دومین روز نوروز 1400 ابلاغیه ای برای ادارات زیر مجموعه شهرداری صادر کرد که واکنش گسترده ای را در فضای رسانه های داخلی و خارجی و در میان کاربران فضای مجازی داشت.

جوادی یگانه در این ابلاغیه های صورت سیاه را از برنامه های شهرداری تهران حذف و ممنوعیت حضور آنان را به دلیل سوتعبیر نژادپرستانه اعلام کرده بود و در همین خصوص اینگونه توئیت کرد:

" ریشه های اساطیری هم دارد، اما سوءبرداشت نژادی از چهره سیاه او را نمی توان انکار کرد. ضمن دعوت از اصحاب علم و هنر برای پژوهش و گفتگو برای روشن تر شدن ابعاد موضوع، شهرداری تهران ازین پس و تا آن زمان، در برنامه هایش از حاجی فیروز با صورت سیاه استفاده نمی کند."

این توئیت و این ابلاغیه واکنش های هنرمندان سرشناس عرصه نمایش کشور را برانگیخت که از جمله آنان علی نصیریان بزرگ هنر ایران بود که در واکنش به این ماجرا اعلام کرد: "برایم قابل باور نیست که از چهره سیاه حاجی فیروز برداشت های نژادپرستانه بشود و این موضوع یک سوءتفاهم است. چهره سیاه حاجی فیروز ارتباطی به نژاد ندارد و برگرفته از نمایش های سنتی ایرانی است. حاجی فیروز و عمو نوروز مژده بهار، عوض شدن فصل و سال جدید را می دهند. شخصیت مبارک و سیاه در خیمه شب بازی و تخته حوضی سنتی ما نیز از شخصیت های اصلی هستند و ربطی به نژاد ندارند. عمو نوروز، مبارک و سیاه دلقک های معروف نمایش های سنتی ایران هستند همانطور که در هنرهای نمایشی کشورهای دیگر هم دلقک وجود دارد. کار این دلقک ها ایجاد لحظه های طنز است. شخصیت های نمایش های سنتی ما نگاه نژادپرستی ندارند و ما در این نمایش ها کاری به نژاد سیاه و سفید نداریم. اساس کار حاجی فیروز و عمو نوروز به سنت های نمایشی ایران برمی گردد و بشارت دهنده فصل نو و بهار هستند."

قادر آشنا- مدیر کل هنرهای نمایشی نیز در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا نسبت به ابلاغیه و منتسب کردن حاجی فیروز به مباحث نژادپرستی گفت: از چند منظر می توان به بخشنامه ای که شهرداری و معاون شهردار صادر کرده است نگاه کرد. جناب جوادی یگانه فردی دانشگاهی و مسلط به امور جامعه شناسی است ، همین طور که خود ایشان نیز گفتند باید کارشناسان و خبرگان مباحث نمایشی و تاریخی در این خصوص صحبت کنند. ای کاش قبل از تصمیم و ابلاغیه دقت می کردند که چگونه است که یک نمایش و آئین، سالیان سال که نه قرن ها در ایران اسلامی در حال انجام است. سوابق تاریخی و اسطوره ای این آئین را بررسی می کردند . اگر این تحقیقات صورت می گرفت به این بخشنامه نمی رسیدیم. بنابر این قبل از اینکه این دستورداده می شد و جامعه را درگیر این تصمیم می کردند و تاکید بر حاجی فیروز سفید و برفی داشتند بهتر بود که تحقیقات از کارشناسان صورت می گرفت. بعضی مباحث ریشه کهن تاریخی دارند. ایشان به سیاهی حاجی فیروز تاکید دارند و ما بر پسوند مبارکی که همراه آن می آید تاکید داریم. کلمه مبارک کلمه خوش یمنی است ،بنابر این اساس ها و پیشینه ها به نظر جناب جوادی یگانه بسیار تعجیل کردند و این سرعت در تصمیم گیری به نظر بنده اشتباه بوده است. اگر تصمیم بر کار کارشناسی بود باید اول کار تحقیقات انجام می گرفت. یک آئین سالیان سال است در ایران اجرا می شود و هیچگونه ریشه نژادپرستی ندارد.

قادر آشنا با بیان اینکه اول باید با بزرگان این رشته صحبت می شد و بعد تصمیم در مورد یک آئین گرفته می شد ادامه داد: مشکلی که در کشور با آن مواجه هستیم این است که همه آدم ها فکر می کنندکه در همه حوزه ها صاحبنظر هستند. به شخصه در حوزه فرهنگ می توانم صحبت کنم آنهم در همه حوزه ها فرهنگی قادر به اظهارنظر تخصصی نیستم. به طور مثال در حوزه چاپ و نشر ، صاحبنظران دیگری باید صحبت کنند. بزرگان رشته نمایش و تاریخ چه آنهایی که در این سو و در داخل کشور هستند و چه آنهایی که در خارج از کشور زندگی می کنند همگی تاکید دارند که حاجی فیروز ریشه نژادپرستانه ندارد. مقالات و کتاب های زیادی در این خصوص وجود دارد که امکان مطالعه آنها سهل بود. از دیدگاه بنده اشتباهی در تصمیم گیری رخ داده است.

مدیر کل هنرهای نمایشی وزارت ارشاد با اشاره به واکنش های هنرمندان بعد از این ابلاغیه و واکنش های اعضای شورای شهر تهران در برابر این تصمیم و همه نظرات بر نادرست بودن استنباط نژادپرستی گفت: امید که این اشتباه ادامه پیدا نکند. باید حواسمان باشد که ما آئینی را حذف می کنیم بلافاصله دیگری از بیرون از ایران آن را صاحب می شوند و نباید بگذاریم آئین های ما غصب شود. در کشور ما بارها این اشتباه رخ داده و دیگران سواستفاده کرده و آئین های ما را به نام خود ثبت کرده اند.

مدیرکل هنرهای نمایش در خصوص اینکه این تصمیم در برابر ادعاهای نژادپرستی که از خارج از ایران بر روی این آئین گذاشته شده است تعیین شده و به نظر باید با افراد بیرونی مبارزه می شد نه حذف سیاه ها صورت می گرفت گفت: نباید در برابر موضوعات کنش و واکنشی رفتار کنیم. اینگونه نمایش قدمت چند صد ساله در ایران دارد. یک نمایش کاملا ایرانی است. به طو مثال در خصوص خلیج فارس هم دیگرانی ادعاهایی داشتند و خلیج فارس را به نام دیگری می خواندند پس ما هم باید عقب نشینی می کردیم و حرف آنها را قبول می کردیم؟ جالب است بگویم در یک کشور عربی در حال گفت و گو بر سر اختلاف نظر نام خلیج فارس و عربی بودیم ، در بین افراد حاضر در جلسه اعراب هم بودند، جالب اینکه روی اسنادی که در دست داشتند نام خلیج فارس نوشته شده بود. آنها می دانند چه می گویند و قصد دارند چه چیزی را غصب کنند ما باید هوشمندانه رفتار کنیم. موج سازی های بیرونی نباید ما را از داشته هایمان دور کند. هیچ ریشه نژادپرستی در مبحث حاجی فیروز وجود ندارد.به عنوان مدیر اداره کل هنرهای نمایشی تاکید داریم که اثری از نژادپرستی دراین آئین وجود ندارد ، یک هنر اصیل ایرانی است که مبارک است و ما نیز به آن می گوییم مبارک به دلیل خوش یمن بودن و روز هفتم فروردین ، روز ملی هنرهای نمایشی ایران حتما اجرای سیاه بازی خواهیم داشت.

حوادث اختصاصی رکنا را اینجا بخوانید:

لینک خبر :‌ رکنا
خواننده سرودهای انقلابی گفت: به عنوان عضو کوچک موسیقی، از وضعیت فعلی ناراحتم. باید بیش از اینها فرهنگ مبتذل غربی را جدی گرفت. ارگان ها از حرف به عمل بیایند و از کنگره و سخنرانی وارد فاز تولید شوند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۴ سایت های دیگر : برخط نیوز

به گزارش گروه دیگر رسانه های خبرگزاری فارس، خبرگزاری آنا گفت وگویی با محمد گلریز ، خواننده پیشکسوت کشور انجام داده است که بخش های مهم آن در ادامه می آید.

سرایت هجمه فرهنگی به موسیقی و مداحی!

- ما در معرض هجمه فرهنگی هستیم که به موسیقی هم سرایت کرده و رک بگویم حتی این را در سبک برخی مداحی ها هم می بینیم.

- ما این همه ملودی زیبا داریم که کسی به آن توجه ندارد درحالی که می تواند وارد موسیقی و حتی مداحی ها شود.

صرفا بله و چشمی می گویند اما کو عمل؟

- من به سهم خودم بارها حتی رودرو به مسئولین موسیقی نهادهای مرتبط گفته ام که مراقب باشند؛ صرفا بله و چشمی می گویند اما در عمل موضوع را بی خیال می شوند.

- نهادهایی مثل صداوسیما که بودجه دارند لااقل کاری کنند.

- در جلسات اندیشه ورزی همیشه صحبت های خوبی می شود ولی در عمل به سرانجامی نمی رسد و دیگر خبری از اجرا نیست.

انگار پولی ندارند که خرج کنند!

- دشمن و مخالف اعتقادات ما از تمام توان و تبلیغات استفاده می کنند و متأسفانه موفق هم شده اند. یکی از اینها همین موسیقی است که غیرقابل انکار است.

- سراغ موسیقی فاخر باید رفت ولی ما الان تولیدی نداریم. انگار این دفتر دستک های داخلی اصلا پولی ندارند که دست به تولید بزنند.

نمی دانم نمی توانند یا نمی خواهند

- در سال هایی صداوسیما ماهی ده ها اثر تولید می کرد اما الان خروجی خاصی ندارند. اگر اثر فاخری هم هست و منتشر می کنند، از قبل است.

- نمی دانم نمی توانند یا نمی خواهند؛ لااقل من خجالت می کشم که بگویم نکند نمی خواهند روی موسیقی کار کنند.

- رهبر معظم انقلاب ایشان چقدر به فرهنگ دفاع مقدس، حماس ی، انقلابی و غیره اشاره می کنند اما در عمل آنهایی که باید کاری کنند، دست به عمل نمی زنند. این قصورها برای خود ما نیز جای سوال است.

- چه ایرادی دارد که نمایندگان مجلس ما در کمیسیون فرهنگی این دغدغه را مطرح و پیگیری کنند.

یک موسیقی مبتذل همه چیز مخاطبش را هدف می گیرد

- همین موسیقی هایی مبتذل که هر از گاهی سر وصدا می کند، در روح و روان، تفکر و همه چیز مردم و به خصوص جوان ها تأثیر می گذارد.

- شما فکر می کنید انتشار یک نماهنگ و موسیقی مبتذل فقط در همان آهنگ خلاصه می شود؟ نه! وقتی موسیقی مبتذل پخش می شود مخاطب ناخواسته سراغ سبک لباس، تیپ، راه و روش، مدل فکر و غیره آنان هم می رود. همین ها ناخواسته نیز کم کم به او نفوذ می کند.

- متأسفانه درصد بالایی از جوان های ما درگیر موسیقی نامناسب شده اند؛ حتی همین رادیو و تلویزیون هم گاه این ها را پخش می کند.

آقایان بودجه فرهنگی تان را پس کی قرار است خرج کنید؟

- این بودجه های فرهنگی بالاخره قرار است خرج شود؛ الان جنگ فرهنگی و بهترین موقع کار است.

- من به عنوان عضو کوچک فضای موسیقی، از وضعیت فعلی معترض و ناراحتم. باید بیش از اینها فرهنگ مبتذل غربی را جدی گرفت.

- ارگان ها از حرف به عمل بیایند و از کنگره و سخنرانی وارد فاز تولید شوند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت ارشاد در آستانه فرا رسیدن روز ملی هنرهای نمایشی پیامی را منتشر کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی به مناسبت هفتم فروردین روز ملی هنرهای نمایشی و روز جهانی تئاتر، ضمن تبریک این روز، اُنس و هم نشینی بین بهار و تئاتر را غنیمت دانست.

در متن پیام قادر آشنا چنین آمده است:

عاشقا ! خیز کامد بهاران
چشمه کوچک از کوه جوشید

گل به صحرا درآمد چو آتش
رود تیره چو طوفان خروشید...

بهار، نمایشِ نشاط و صحنه ستایش خداوندگار است. خُنیاگری خوش خبر که بیداری را بشارت می دهد و زیبایی هایِ زندگی را می نوازد.

جهانِ ناخوش احوالِ این روزها، به نوشدارویِ حَوِل حالِناالی اَحسن الحال جان خواهد گرفت.

به ستایش پروردگار دست به دعا برمی داریم و سلامت و سعادت همه مردمان شریف سرزمین سربلند ایران را آرزو می کنم.

و چه زیباست هم نشینی بهار و روزی به نام هنرهای نمایشی که صحنه ی نمایش نیز خرد هدیه می دهد به مردمانی که به درازای یک تاریخِ کهن ستایشگر اندیشه بوده اند و نیز هستند.

این اُنس و هم نشینی بین بهار و تئاتر غنیمت است و من ایستاده به احترام تمام هنرمندان صاحب خرد روزی به نام هنرهای نمایشی را به ایشان و همه ملت بزرگ و فهیم ایران تبریک و شادباش می گویم.

هفتم فروردین مطابق با 27 مارس، روز جهانی تئاتر، از سال 96 به عنوان روز ملی هنرهای نمایشی در تقویم رسمی به ثبت رسید و هر ساله برنامه هایی به پاسداشت این روز در سراسر کشور برگزار می شود.

کد خبر 5174987

علیرضا سعیدی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
اداره کل هنرهای نمایشی وزارت ارشاد جزئیات برنامه های نوروزی و برنامه ویژه روز ملی هنرهای نمایشی را اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جزئیات برنامه های نوروزی و برنامه ویژه روز ملی هنرهای نمایشی را اعلام کرد.

روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، این اداره کل با همکاری انجمن هنرهای نمایشی همزمان با نوروز و هفتم فروردین 1400 روز ملی هنرهای نمایشی برنامه هایی را تدارک دیده است که شرح آن در زیر می آید:

1- معرفی آیین های نمایشی نوروزی اقوام ایرانی در قالب 10 آیین نمایشی از 10 استان کشور با عنوان رویداد نوروزِ نمایش که هر کدام از این آیین ها به شکل مجموعه های تصویری مستند، رویدادی پژوهشی و بنیادی در حوزه نمایش های ایرانی است. این 10 آیین نمایشی عبارت است از:

_ آیین چهارشنبه سوری / به کارگردان: محمدحسن زاده / از خراسان رضوی / مربوط به قوم فارس

_ آیین تکم گردانی / به کارگردانی مهدی صالحیار / از آذربایجان شرقی / مربوط به قوم آذری

_ آیین نوروزانه / به کارگردانی سوران حسینی / از کردستان / مربوط به قوم کرد

_ آیین شال اندازی / به کارگردانی علی قاضی / از خوزستان / مربوط به قوم بختیاری

_ آیین عروس گله / به کارگردانی محمد صادق حسنی / از گیلان / مربوط به قوم گیلکی

_ آیین نوروزخوانی / به کارگردانی محسن اردشیر / از مازندران / مربوط به قوم مازنی

_ آیین بهار / به کارگردانی سعید کاظمیان / از گلستان / مربوط به قوم ترکمن

_ آیین امیل و ممیل ، کله باد / به کارگردانی بهزاد پاکدل / از لرستان / مربوط به قوم لر

_ آیین گلک / به کارگردانی حسن سبحانی مینابی / از هرمزگان، میناب / مربوط به قوم بندرنشینان ، جنوبی ها

_ آیین چاله گرم کنون، پندوهگرون / به کارگردانی اردوان زینی سوق / از کهکیلویه و بویراحمد / مربوط به قوم لر

این 10 مستند مربوط به آیین های نمایشی نوروزی اقوام ایرانی از 3 تا 7 فروردین هر روز ساعت 14 در دو پلتفرم اینترنتی عرضه شده و قابل مشاهده است.

2- برنامه های مربوط به هفتم فروردین 1400 جشن روز ملی هنرهای نمایشی که در این روز از ساعت 14 تا 17 در پهنه رودکی برگزار می شود. برنامه های جشن روز روز ملی هنرهای نمایشی که با رعایت شیوه نامه های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی در فضای باز مقابل تالار وحدت (پهنه رودکی) برگزار می شود عبارت است از:

_اجرای نمایش خم بازی نوروزی

_ اجرای نمایش عیدانه

_اجرای نمایش محفل سیاه و مبارک های نوروزی

-اجرای نمایش های آیینی دو قوم از اقوام ایرانی

-اجرای نقالی و نوروزخوانی

- اجرای مرشد و ضرب زورخانه

-اجرای مراسم نورافشانی و قرائت پیام روز ملی هنرهای نمایشی

-اجرای نمایش عروسکی ایران زمین

- اجرای نمایش بابا نوروز و ننه سرما

هفتم فروردین مطابق با 27 مارس، روز جهانی تئاتر، از سال 96 به عنوان روز ملی هنرهای نمایشی در تقویم رسمی به ثبت رسید و هر ساله برنامه هایی به پاسداشت این روز در سراسر کشور برگزار می شود.

کد خبر 5174156

علیرضا سعیدی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران نسبت به برگزاری اولین جلسه شورای عالی نظارت بر ساخت و نصب مجسمه های شهری با انتشار یک بیانیه، واکنش نشان داد.

به گزارش خبرگزاری مهر ، انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران پس از برگزاری اولین جلسه شورای عالی نظارت بر ساخت و نصب مجسمه های شهری که سه شنبه 26 اسفندماه با حضور معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیرکل هنرهای تجسمی و نمایندگان نهادها و هنرمندان برگزار شد، واکنش نشان داد و بیانیه ای صادر کرد. در متن این بیانیه آمده است:

انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران به عنوان عالی ترین نهاد و متولی هنر مجسمه سازی در ایران ضمن ابراز نارضایتی و اعتراض به تدوین و تصویب هرگونه قانون، مصوبه و آئین نامه در غیاب و بدون اهتمام به حضور نمایندگان قانونی این حرفه، دستورالعمل ساخت و نصب مجسمه و یادمان در اماکن عمومی را مغایر با حقوق حرفه ای خود می داند.

مطابق اصل بیست و هشتم قانون اساسی دولت موظف به ایجاد امکانات برای گسترش یک شغل است و ایجاد محدودیت برای آن مغایر با این اصل است، در عین حال مطابق بند ب ماده 92 قانون ششم توسعه در خصوص کاهش تصدی گری فرهنگی و هنری دولت و حذف مجوزها، در موارد ضروری مجوزها به سازمان های مردم نهادِ ذی ربط، واگذار می شوند.

با توجه به فرصت کوتاه تا پایان سال و لزوم اعلام موضع انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران، تصریح می شود، انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران مطابق با اساسنامه، دفاع از حقوق قانونی اعضای خود را وظیفه اصلی و رسالت خود دانسته و اولویت خود را بر گسترش و حمایت از هنر مجسمه سازی می داند. بر حسب این مسئولیت، صدور هرگونه آئین نامه و دستورالعمل، توسط هر نهاد و ارگانی که حقوق مجسمه سازان را به عنوان صاحبان اصلی شغل، حرفه و تخصص مجسمه سازی نادیده بگیرد، مخل و معارض کار و فعالیت مجسمه سازان قلمداد می نماید. لذا با تکیه بر حق قانونی و اجتماعی خود جهت طرح شکایت در مراجع قضائی، هرگونه قانون و مصوبه ای که در غیاب نمایندگان قانونی مجسمه سازان صادر شده به رسمیت نشناخته و دستورالعمل صدور مجوز ساخت و نصب مجسمه و یادمان را نشأت گرفته از مصوبه ای تاریخ گذشته و بی ارتباط با ضرورت ها و نیازهای امروز جامعه و فاقد قابلیت های لازم جهت اجرا می داند. با این باور، شورای صدور مجوز را فاقد صلاحیت و تخصص در امر مجسمه سازی دانسته و از مراجع ذی صلاح درخواست تجدید نظر عاجل و قاطع دارد.

کد خبر 5173953

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درگذشت عباس خوشدل، آهنگساز و نوازنده را تسلیت گفت.

به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدمجتبی حسینی در پیام تسلیتی برای درگذشت خوشدل نوشته است:

عباس خوشدل آهنگساز با آثار خاطره انگیزی چون نوای کاروان و نیلوفرانه در یاد و جان مردم و دوستداران موسیقی ماندگار است. خوشدل در هنرستان عالی موسیقی تحصیل کرد، در موسیقی کلاسیک و موسیقی ایرانی تبحر داشت و با ارکسترها و استادان شاخص موسیقی نوازندگی فلوت و همکاری کرد و در آهنگسازی آثار ارزشمندی خلق کرد که در جان های مشتاق خانه کرده است.

درگذشت استاد عباس خوشدل را به خانواده گرامی اش و هنردوستان تسلیت می گویم و برای هنرمند زنده نام علو درجات را از درگاه خداوند متعال خواستارم. یادش گرامی

لینک خبر :‌ هنر آنلاین
مدیرکل دفتر موسیقی طی انتشار پیامی درگذشت عباس خوشدل (نوازنده و آهنگساز) را تسلیت گفت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۹ سایت های دیگر : هنر آنلاین

به گزارش ایلنا، محمد اله یاری (مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) در پیامی درگذشت عباس خوشدل، نوازنده و آهنگساز پیشکسوت را تسلیت گفت.

در متن مدیر کل دفتر موسیقی برای عباس خوشدل آمده است :

درگذشت هنرمند گرانقدر، استاد عباس خوشدل مایه تاسف و تاثر و فقدان ایشان ضایعه ای برای جامعه موسیقی است.

هنر مرحوم خوشدل چندین دهه بر تارک موسیقی درخشید و نوای ساز و آهنگ های زیبایش جاودانه شد.

درگذشت این هنرمند گرامی را به جامعه هنری کشور، هنرمندان عرصه موسیقی و خانواده ایشان تسلیت گفته و برای آن مرحوم از درگاه احدیت مغفرت و برای بازماندگان صبر مسئلت دارم.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کار ایران
با آغاز سال جدید همچنان خبری از برگزاری کنسرت در شهرهای مختلف ایران نیست و جزیره کیش تنها میزبان علاقه مندان است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۹ سایت های دیگر : برترین ها باشگاه خبرنگاران جوان

به گزارش خبرنگار موسیقی خبرگزاری صبا ، هر ساله با آغاز سال جدید و تعطیلات نوروزی اطلاع رسانی های فراوانی در سراسر کشور مبنی بر برپایی کنسرت های موسیقی و جُنگ های شادی دیده می شد؛ برنامه هایی که یک سال است در تهران و دیگر شهر های کشور مُهر تعطیلی بر آن ها خورده است البته همه شهر های کشور جز جزیره کیش.

جزیره کیش به عنوان یکی از جزایز استان هرمزگان، مدتی است میزبان خوانندگان پاپ برای برگزاری کنسرت هایشان است ولی دیگر اهالی موسیقی همچون نواحی و سنتی به فراموشی سپرده شده اند.

به طور مثال رضا بهرام 29 اسفند، جنگ شادی حسن ریوندی 29 اسفند، کنسرت محسن ابراهیم زاده 30 اسفند، اجرای زنده مسعود صادقلو یک فروردین و تمدید جنگ شادی حسن ریوندی در یکم فروردین ماه 1400 برنامه های درحال حاضر و آینده جزیره کیش است.

البته درِ جزیره کیش تنها برای اجرای کنسرت باز نیست و جشنواره های موسیقی نیز برای برگزاری دوره های خود آن جا را انتخاب می کنند.

همانطور که در 2 ماه آخر سال مشاهده کردیم جزیره کیش میزبان اولین دوره جشنواره بین المللی نی انبان بود و اجراکنندگانی را از سراسر دنیا پذیرفت اما جشنواره موسیقی فجر در تهران که بلافاصله پس از برگزاری حضوری جشنواره ملی فیلم فجر، برپا شد، رنگ صحنه را به خود ندید و مخاطبان را از پشت صفحه مانیتور فرا می خواند.

حتی با آغاز سال جدید نیز همچنان تمهیداتی برای برگزاری جشنواره های حضوری در تهران دیده نشده و جشنواره موسیقی جوان هم به صورت مجازی برگزار می شود.

جمیع این اتفاقات نشان از این دارد که جزیره کیش تنها جایی است که مجوز اجراهای حضوری برای خوانندگان ایرانی را دارد و نامه نگاری سید مجتبی حسینی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم فعلا تاثیری نداشته است. وی پس از یک سال تعطیلی به یاد کنسرت های موسیقی افتاد و در روزهای پایانی سال به نامه نگاری برای تجدیدنظر گروه بندی مشاغل و سالن های موسیقی و قرارگیری آن ها در گروه شغلی 2 اقدام کرد.

متولی امور هنری در حالی حداقل تلاش خود را کرد که اغلب خوانندگان، نوازندگان، رهبران کنسرت و... روزهای سخت کرونایی و اقتصادی شان را با برگزاری کلاس های مجازی می گذرانند و عده ای نیز با فروش آلبوم هایشان این ضرر و زیان را جبران می کنند به طوری که در ماه پایانی سال شاهد فروش آلبوم سه خواننده پاپ یعنی رضا صادقی، علی یاسینی و آرش و مسیح بودیم؛ فروشی که اغلب با دانلودهای غیرمجاز به بن بست می رسد و موفقیت زیادی را در پی ندارد.

حال باید دید با شروع سال جدید، اجرای کنسرت ها به چه سمتی خواهد رفت؛ آیا قیمت بلیت کنسرت ها هم همچون سینما افزایش خواهد داشت؟ آیا کنسرتی در تهران روی صحنه می رود؟ آیا ایران فقط کیش است؟

فروغ گشتیل

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
مدتی است ایجاد حصار برای تعیین حریم تئاتر شهر به بحثی جدی در اداره کل هنرهای نمایشی تبدیل شده است، موضوعی که علی رغم ضرورت اجرای آن بیشتر از یک اقدام کارشناسی شده به یک عملیات رسانه ای شباهت دارد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۸ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، بحث حذف حصار و نرده های شهر تهران در حوالی دهه هفتاد انجام شد که طی آن حصار تئاتر شهر در پارک دانشجو حذف شده و این ساختمان جزئی از محوطه پارک دانشجو شد، از آن زمان تاکنون نظرات متفاوتی در مخالفت و یا موافقت با این اقدام شکل گرفت.

حال بعد از گذشت 2 دهه از این اتفاق جو وسیع رسانه ای برای بازگشت این حصار به محوطه تئاتر شهر به راه افتاده و هنرمندان بسیاری در این رابطه نظر موافق داده اند.

رضا بابک، احترام برومند، قطب الدین صادقی، بهروز غریب پرور، منیژه مُحامدی، هادی مرزبان، علی نصیریان، حمیدرضا نعیمی، ایرج راد و شمار دیگری از اهالی تئاتر ازجمله چهره های شناخته شده هستند که در روزهای اخیر بر بازگشت حریم تئاتر شهر تأکید کرده اند .

هرکدام از هنرمندان و مدیران دولتی دلیلی برای نظر خود ارائه کردند؛ جلوگیری از آسیب رسیدن به ساختمان تئاتر شهر، عدم ایجاد مزاحمت برای اهالی تئاتر توسط اوباش پارک دانشجو و ایجاد زیبایی بصری در محوطه تئاتر شهر ازجمله دلایلی است که برای ضرورت حصارکشی گفته می شود.

در مقابل تمامی این موارد و بعد از جو رسانه ای ایجادشده، نمایندگان شورای اسلامی شهر تهران و همچنین پرویز حناچی شهردار تهران نظراتی را در رد لزوم انجام این کار ارائه دادند.

پرویز حناچی، شهردار تهران، روز پنج شنبه 14 اسفندماه در پاسخ به سؤالی درباره حصارکشی در اطراف تئاتر شهر گفت: هیچ کار غیر کارشناسی انجام نمی شود. تئاتر شهر یکی از مفاخر دوره معماری معاصر است. اما تداخل عملکردهایی که در اطراف آن قرار دارد و حفاظت از تئاتر شهر به صورت کارشناسی، بحث هایی شده اما هنوز هیچ اقدامی صورت نگرفته است.

زهرا نژاد بهرام، حجت نظری، علی اعطا و محمد علیخانی ازجمله اعضای شورای شهر تهران بودند که با حصارکشی در اطراف تئاتر شهر مخالفت کردند.

زهرا نژاد بهرام دراین باره اظهار کرد: مثل این است که پل های عابر پیاده را تعطیل کنیم چون ممکن است آسیب اجتماعی داشته باشد.

شاید گفته شود که برخی از این نظرات به دلیل عدم آگاهی اعضا شورای شهر با فضای تئاتر باشد، اما مخالفان انجام این طرح میان هنرمندان تئاتری هم وجود دارند.

برای مثال چندی پیش امید طاهری، منتقد تئاتر و نمایشنامه نویس در صفحه اینستاگرام خود با انتشار پستی به این موضوع واکنش نشان داده و نوشته بود: تئاتر شهر باید حضور بی واسطه در شهر داشته باشد، گیریم که چند معتاد هم شبانه بیایند و آنجا آتش روشن کنند، یعنی توان دور کردن این افراد وجود ندارد؟ پس چرا در آنجا نگهبان و دوربین مداربسته وجود دارد؟ حتماً باید حصاری که ما نمی دانیم چیست، بتن است یا سیم خاردار در آنجا کشیده شود؟ دسترسی مردم ازآنجا قطع شود و آنجا هم مانند تالار وحدت به یک فضای لاکچری تبدیل شود؟

حال نکته قابل ذکر این است که علی رغم لزوم و یا عدم لزوم حصار کشی و تعیین حریم تئاتر شهر، به نظر نوع فعالیت های اداره کل هنرهای نمایشی در روزهای پایانی سال 99 در جهت انجام این مهم تا پایان سال بیش از آن که کمکی برای حل مشکلات تئاتر شهر باشد، فضا را برای آن متشنج می کند.

در شرایطی که به احتمال زیاد زمان زیادی از عمر مدیریت قادر آشنا بر مسند اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد نمانده است، این حجم از عملیات رسانه ای برای حصار کشی محوطه تئاتر شهر حتی به فرض لزوم اجرای آن کار را برای کارشناسی دقیق و اقدام توسط مدیرکل بعدی هنرهای نمایشی دشوار خواهد کرد.

شهردار تهران در مصاحبه خود تأکید کرده بود که هر اقدامی که بخواهد صورت گیرد مبتنی بر مطالعات کارشناسی است. و شاید بعید نباشد که پشت وانه این طرح تنها مصاحبه و اظهارنظر باشد تا کار کارشناسی شده.

تا این زمان حتی هیچ طرح و خبری از شکل و شمایل حصار تئاتر شهر مطرح نشده و تنها مذاکرات بر سر کشیدن حصار است.

حال به نظر می رسد اگر فقط کمی کار کارشناسی هنری در رابطه با حریم تئاتر شهر انجام شود راه حلی بهتر از حصار کشی برای حفظ این حریم پیشنهاد شود و یا دست کم شیوه اجرایی ایجاد حصار تدبیر شده تا کمترین آسیب و بیشترین نفع را داشته باشد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
مسکو - ایرنا - بیست و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب ادبیات غیر داستانی (ادبیات تفکری _ non/fiction) در پایتخت روسیه افتتاح شد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۴ سایت های دیگر : در حاشیه ایران پرس یکتا پرس

به گزارش خبرنگار ایرنا، نمایشگاه کتاب ادبیات غیرداستانی در مجموعه نمایشگاهی گاستینی دوور واقع در مجاورت میدان سرخ دایر شده است و امروز (چهارشنبه) در مراسم افتتاح آن چندین نویسنده و شخصیت ادبی روس ازجمله ولادیمیر پوزنر، آندره زویاگینتسف و یوگنی ودولازکین سخنرانی کردند.

در این نمایشگاه 288 ناشر و موسسه انتشاراتی از روسیه و 18 کشور جهان ازجمله جمهوری اسلامی ایران شرکت دارند و کتاب های جدید خود را عرضه کرده اند.

بنیاد فرهنگی مطالعاتی ابن سینا در نمایشگاه بین المللی ادبیات غیرداستانی شرکت دارد.

حمید هادوی مدیر بنیاد ابن سینا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا خاطرنشان کرد: نمایشگاه کتاب ادبیات غیر داستانی (ادبیات تفکری _ non/fiction) یکی از مهترین رویدادهای فرهنگی روسیه محسوب می شودو بیش از 300 ناشر داخلی و خارجی در این رویداد مهم فرهنگی شرکت خواهند کرد.
وی گفت: بنیاد ابن سینا نیز برای دوازدهمین بار در نمایشگاه بین المللی ادبیات غیر داستانی حضور دارد. این رویداد امسال به دلیل شیوع کرونا با تاخیری چند ماهه از بیست و چهارم تا بیست و هشتم مارس 2021(چهارم تا هشتم فروردین 1400) برگزار می شود.

هادوی اظهار داشت: بنیاد ابن سینا و انتشارات صدرا تازه های نشر خود را درموضوعاتی نظیر فلسفه، عرفان، علوم قرانی، تاریخ، اقتصاد اسلامی، هنر اسلامی، ایران شناسی و زبان و ادبیات فارسی در معرض دید علاقمندان قرار داده است.

معرفی و رونمایی کتاب های گلشن راز شبستری از دکتر آندره لوکاشوف، کتاب برهان الذاکرین، دکتر یوگنیا نیکی تنکو، تاریخ ادبیات فارسی از پروفسورمارینا رییسنا، تاریخ نجد (اثر آقای موجانی)، دکترالکساندر واسیلیف، کتاب مصر(اثر پروفسور ویدیاسوا)، دکترواسیلی کوزنتسو و دیالکتیک نمادهای ادیان ابراهیمی از دکتر فاریس نوفل از برنامه های بنیاد ابن سینا در این نمایشگاه است.

نمایشگاه بین المللی کتاب ادبیات غیر داستانی که با رعایت تدابیر پیشگیری از کرونا برگزار می شود تا روز 28 ماه مارس (تا روز یکشنبه هفته آینده) دایر خواهد بود.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
در روزهای کرونایی که راسته های کتابفروشی مملو از اتومبیل اما خالی از رهگذر بود، فروش های اینترنتی جان گرفت و برخی کتابفروشان، مطابق همان روز در سال قبلش (1398) درآمد داشتند. بی شک در این میان، کتابفروشان و ناشرانی که سیستم ارتباطی شان با مشتری ها را به روز نکرده بودند ضربه خوردند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۴

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، میثم رشیدی مهرآبادی مدیر کتابفروشی به نشر با ارسال یادداشت کوتاهی به ایبنا در یک نگاه به روند وضعیت فروش کتابفروشی ها در سال 1399 اشاره کرده و کرونا را سنگ محکی برای کتابفروشان و ارتباط با مخاطبان شان دانسته است.

متن این یادداشت به شرح زیر است؛

1399 و انبوهی از شگفتی ها در حوزه کتاب
کتاب و کتابخوانی در سالی که گذشت، وضعیت خاص و عجیبی را پشت سر گذاشت. قیمت کاغذ به هیچ عنوان از بازار دلار تبعیت نکرد و در بالارفتن، از هیچ کوششی دریغ نکرد! عدم برگزاری نمایشگاه کتاب هم، دیدارها، گعده ها و روبوسی های سالانه اهل کتاب را به بن بست کشاند و توی ذوق همه زد.

نویسندگان هم در این حال و هوای کرونایی و با تبلیغات و اخبار رسانه ها، به شدت درگیر کروناهراسی شدند و کمتر توانستند بنویسند و بیافرینند؛ اما در این میان، وضعیت کتابفروشی ها به کلی متفاوت بود. قرنطینه های بلند مدت در ابتدای سال و ادامه خانه نشینی ها در نیمه دوم، فرصت خوبی برای مردم ایجاد کرده بود تا کمی از پولشان را به جای مرغ و تخم مرغ، صرف خرید کتاب کنند.

در روزهای کرونایی که راسته های کتابفروشی مملو از اتومبیل، اما خالی از رهگذر بود، فروش های اینترنتی جان گرفت و برخی کتابفروشان، مطابق همان روز در سال قبلش (1398) درآمد داشتند. بی شک در این میان، کتابفروشان و ناشرانی که سیستم ارتباطی شان با مشتری ها را به روز نکرده بودند ضربه خوردند؛ اما اگر هوشیاری شان را حفظ می کردند، می شد خیلی زود، گلیمشان را از آب بیرون بکشند.

در همین سالی که گذشت، اگرچه کرونا بحث اول و اصلی مردم بود؛ اما کتاب هایی که روایتگر این دوران بود با استقبال زیادی مواجه نشدند و ناشران و نویسندگان فهمیدند قدر اصلی کتاب هایشان، چند سال بعد و در حالی که از این اوضاع دور می شویم، شناخته خواهد شد.

روزهای کرونایی، همانطور که همه شئون زندگی ما را تحت تأثیر خود قرار داد؛ در فضای کتاب و کتابخوانی هم پر بود از اتفاقات عجیب و غریب. کتاب فروشی های خلوت با فروش های بالا! روایت های به روز و تازه با استقبال کم!... و ده ها شگفتی دیگر که خاطره می شود برای نوادگان ما در قرن آینده.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، میثم رشیدی مهرآبادی مدیر کتابفروشی به نشر با ارسال یادداشت کوتاهی به ایبنا در یک نگاه به روند وضعیت فروش کتابفروشی ها در سال 1399 اشاره کرده و کرونا را سنگ محکی برای کتابفروشان و ارتباط با مخاطبان شان دانسته است.

متن این یادداشت به شرح زیر است؛

1399 و انبوهی از شگفتی ها در حوزه کتاب
کتاب و کتابخوانی در سالی که گذشت، وضعیت خاص و عجیبی را پشت سر گذاشت. قیمت کاغذ به هیچ عنوان از بازار دلار تبعیت نکرد و در بالارفتن، از هیچ کوششی دریغ نکرد! عدم برگزاری نمایشگاه کتاب هم، دیدارها، گعده ها و روبوسی های سالانه اهل کتاب را به بن بست کشاند و توی ذوق همه زد.

نویسندگان هم در این حال و هوای کرونایی و با تبلیغات و اخبار رسانه ها، به شدت درگیر کروناهراسی شدند و کمتر توانستند بنویسند و بیافرینند؛ اما در این میان، وضعیت کتابفروشی ها به کلی متفاوت بود. قرنطینه های بلند مدت در ابتدای سال و ادامه خانه نشینی ها در نیمه دوم، فرصت خوبی برای مردم ایجاد کرده بود تا کمی از پولشان را به جای مرغ و تخم مرغ، صرف خرید کتاب کنند.

در روزهای کرونایی که راسته های کتابفروشی مملو از اتومبیل، اما خالی از رهگذر بود، فروش های اینترنتی جان گرفت و برخی کتابفروشان، مطابق همان روز در سال قبلش (1398) درآمد داشتند. بی شک در این میان، کتابفروشان و ناشرانی که سیستم ارتباطی شان با مشتری ها را به روز نکرده بودند ضربه خوردند؛ اما اگر هوشیاری شان را حفظ می کردند، می شد خیلی زود، گلیمشان را از آب بیرون بکشند.

در همین سالی که گذشت، اگرچه کرونا بحث اول و اصلی مردم بود؛ اما کتاب هایی که روایتگر این دوران بود با استقبال زیادی مواجه نشدند و ناشران و نویسندگان فهمیدند قدر اصلی کتاب هایشان، چند سال بعد و در حالی که از این اوضاع دور می شویم، شناخته خواهد شد.

روزهای کرونایی، همانطور که همه شئون زندگی ما را تحت تأثیر خود قرار داد؛ در فضای کتاب و کتابخوانی هم پر بود از اتفاقات عجیب و غریب. کتاب فروشی های خلوت با فروش های بالا! روایت های به روز و تازه با استقبال کم!... و ده ها شگفتی دیگر که خاطره می شود برای نوادگان ما در قرن آینده.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
خبرگزاری کتاب ایران

1399 و انبوهی از شگفتی ها در حوزه کتاب

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
نگارنده همچنین در این کتاب اقدام به تبلیغ کتاب های محمدجواد غروی کرده است. این درحالی است که امام راحل در سال 49 در استفتائی راجع به تفکرات غروی او را مصداق مضل و گمراه معرفی کرده اند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۲

پایگاه تحلیلی خبری هم اندیشی: رهاشدگی و ول انگاری در حوزه فرهنگ در دولت روحانی بیش از پیش شده است. اگر مساله فرهنگ و به خصوص حوزه نشر و کتاب متولیان دلسوز و متعهد به کشور و آیین داشت، شاید حتی گمان آن هم نمی رفت که 42 سال پس از انقلاب شکوهمند اسلامی در یک کتاب ده ها توهین به انقلاب و شهدا و علما صورت بگیرد و روند تاریخ به شکل تحریف شده، وارونه و جعلی به نمایش درآید.

کتابی با عنوان نایین ناهید ایران زمین زمستان 1399 چاپ شده که ابتدا گمان می رود که نویسنده آن سعی دارد تا به معرفی شهرستان نائین(شهری تاریخی در شرق استان اصفهان) بپردازد. اما نگاهی به این کتاب که توسط انتشارات عادیات به چاپ رسیده نشان می دهد که این کتاب جای جلاد و شهید را با صراحت تمام عوض می کند. در جایی مردم ایران را وحشی می نامد که نیاز بوده تا مستشاران آمریکایی آنها تربیت کنند و در جای دیگر به تمجید از ساواکی ها می پردازد. نویسنده معلوم الحال این متن هتاکانه وغیرعلمی پا را فراتر گذاشته و علمای انقلابی همچون شهید شیخ فضل الله نوری را به عنوان روحانی حامی استبداد معرفی کرده و حتی شهدای هشت سال دفاع مقدس را به عنوان افرادی منفعت طلب و سودجو برای خود و خانواده شان خوانده است. نگاهی به سابقه نویسنده و وابستگی آن به یکی از فرقه های انحرافی نشان از حقایقی دارد که در این گزارش به آن پرداخته شده است.

در ادامه نمونه هایی از این موضوع در اختیار مخاطبین قرار گرفته است:

در صفحه 39 کتاب از اقدام ننگین رضاشاه در کشف حجاب با عنوان بها دادن به زنان یاد شده که نویسنده فقط در شیوه اجرای این قانون ضددینی از پهلوی گلایه دارد! در این کتاب آمده است: کشف حجاب نمونه ای دیگر از گرفتاری ها بود بدون زمینه سازی و تفهیم اصل آن که بها دادن به نیمی از نیروهای انسانی کشور بود؛ جمعی ژاندارم بی خرد را مامور هتاکی و رعب و وحشت کرده

در صفحه 42 نویسنده با تحریف تاریخ و توهین به شهید شیخ فضل الله وی را حامی استبداد معرفی می کند: با عود کردن استبداد و تشکیک در اصل مشروطیت و طرح مساله شرعی یا غیرشرعی بودن حکومت مشروطه از ناحیه روحانیون حامی استبداد به سرکردگی شیخ فضل الله نوری که در راه استقرار حکومت مشروطه سنگ اندازی می کرده اند، آیت الله شیخ محمدحسین نائینی با استدلالی قوی به حکومت مشروطه مشروعیت می بخشند. نویسنده در حالی سعی دارد تا علامه نائینی را در برابر شهید شیخ فضل الله نوری قرار دهد که اتفاقا یکی از دلایل مرحوم نائینی برای جمع آوری کتاب مهم خود، به انحراف کشیده شدن مشروطه و به دار آویختن عالم بزرگ اسلام توسط مدعیان مشروطه بوده است.

در صفحه 64نویسنده با توهین به رزمندگان آنها را منفعت طلبانی معرفی می کند که به دنبال منافع آتی خود و فرزندانشان بوده اند: عده ای به خاطر انجام وظیفه، جمعی برای حفظ دین و گروهی باری به هر جهت راهی جبهه شده یا سنگرهایی در پشت جبهه برای خود تدارک دیدند تا منافع آتی خود و فرزندانشان را تامین کنند این ادعاها در حالی است که در شرایط جنگ تحمیلی کمتر فردی به مسائل مادی می اندیشیده و حتی نهادی برای دادن امتیازات مورد ادعا وجود نداشته است. تعداد بالای رزمندگان جوان که هنوز تشکیل خانواده نداده بودند نیز گواهی دیگر برغلط بودن این ادعای باطل دارد.

نویسنده حتی باعداوت فراوان به مدیریت جنگ تاخته و حضور بسیجی ها را باعث افزایش تعداد شهدا معرفی کرده است: از این تاریخ به بعد که حضور نوجوانان بسیجی در جبهه ها باب شد، بر تعداد شهدا افزوده گشت

نویسنده کتاب که در همه مسائل خود را صاحب نظر می داند و حتی وجود مکانی در ده ها کیلیومتری شهرستان نائین را تهدیدی برای سلامت مردم منطقه معرفی می کند اما برای اثبات کردن انقلابیون به دنبال سند و مدرک معتبر می گردد و حتی کشته نشدن مردم شهرستان در تظاهرات های 21 و 22 بهمن را دلیلی بر پختگی مامور ساواک معرفی کرده است. وی می نویسد: پختگی مامور ساواک باعث شد کمتر کسی دچار گرفتاری شود! در این کتاب همچنین از افرادی چون شهید مظلوم دکتر بهشتی با عنوان مرحوم بهشتی یاد می شود اما سعی می شود تا افرادی از گروهک منافقین را به عنوان اصلی ترین نیروهای انقلابی شهرستان معرفی کند.

در صفحه 30 این کتاب مردم ایران به عنوان وحشی معرفی شده اند و مستشاران آمریکایی که از دولت شاه برای حضور در ایران حق توحش دریافت می کردند مورد تمجید قرار گرفته اند. یکی از مستشاران فرهنگی آمریکایی که تحت عنوان سپاه صلح به منطقه[نائین] آمده بود؛ برای روان بخشی بافت قدیم و اتحاد هفت محل آن و خلاصی از توحش که نماد عینی آن دسته بندی های حیدری-نعمتی بود طرحی خیابانی را ارائه کرد...

گفتنی است عبارت هفت محل در این کتاب اشاره به محلات سنتی شهر نائین دارد که حول محور حسینیه و هیات های مذهبی شکل گرفته است.

در صفحه 50 و 51 کتاب در اهانتی آشکار به امام و جمهوری اسلامی به تمجید از فردی مجهول پرداخته شده که با جمهوری اسلامی مخالفت کرده است و این مخالفت را دلیلی بر دوراندیشی و فکر منور او دانسته است!

نویسنده اینگونه انقلابیون را بی فکر و فضای انقلابی کشور را مخوف معرفی کرده و نوشته است: در این شرایط که هیجان انقلاب فرصت تفکر و تامل را از عام و خاص گرفته بود؛ اینبار هم روشنفکری از دیار نائین یک تنه فریاد برآورده در نامه ای سرگشاده خطاب به آیت الله روح الله خمینی علت مخالفتش را با نام حکومت جمهوری اسلامی اعلام و دیدگاهش را در روزنامه آیندگان شماره 3264 دوشنبه 25 دی ماه با عنوان چرا با جمهوری اسلامی مخالفم منتشر می کند. آری در آن شرایط مخوف دکتر مصطفی رحیمی نائینی حقوقدان، مترجم و استاد دانشگاه برای نظریه خود دلایلی عرضه کرد که امروز پس از سپری شدن چهار دهه و تحقق پیش بینی های ایشان دوراندیشی ذهن وقاد و فکر منور یک نائینی نمایان می گردد.

نویسنده در حالی سعی دارد آری بیش از 98 درصد از مردم را در آری گفتن به جمهوری اسلامی و تودهنی زدن به مخالفان این ایده ناب را نادیده بگیرد که مردم ایران بیش از چهار دهه است همراهی و همکاری خود با نظام را در صحنه های گوناگون به تصویر کشیده اند.

نویسنده این کتاب دشمنی خود با مردم و انقلابیونی چون شهید بهشتی را بارها در لابه لای بند بند نوشته های وقیحانه و بدون استناد خود نشان داده است. در صفحه 54 حزب جمهوری و شهید بهشتی را متهم به نماینده تراشی برای شهرستان های کشور از جمله نائین متهم کرده است: از نخستین گام، حزب جمهوری اسلامی عرصه را بر دیگران تنگ کرده بر موج هیجانات توده ای سوار شده برای همه شهرها از مرکز نماینده گسیل داشتند کما اینکه نخستین گزینه را که برای نائین برگزیدند مرحوم آقا جلال موسی کاظمی مقیم تهران از دوستان مرحوم بهشتی بود که به دلیل امتناع از پذیرفتن چنین ماموریتی و معرفی دیگر یار حزبی توسط ایشان سیدشمس الدین حسینی مقیم تهران را به نائین اعزام کرده و با حمایت های حزب تازه نفس راهی مجلس شورای اسلامی نمودند و عملا همان شیوه ای را برگزیدند که هفتاد سال قبل از آن تاریخ در صدر مشروطه به دلیل قحط الرجال بودن در پیش گرفته بودند این صحبت ها در حالی است که شهید سیدشمس الدین حسینی از بالاترین حمایت مردمی برخوردار بوده و اتفاقا تخصص و سلامت وی نزدیکی ایشان به امام راحل و شهید بهشتی موجب به استقبال هزاران نفر از مردم شهرستان به ایشان شده بود.

بنابر اخبار رسیده نویسنده این کتاب از پیروان فرقه انحرافی غروی می باشد و حتی سابقه همکاری به گروهک منافقین مجاهدین خلق در اوایل انقلاب را در کارنامه خود دارد. او حتی در این کتاب هم نتوانسته ابراز ارادت خود به روحانی انحرافی محمدجواد غروی را هم انکار کند . در صفحه 44 این کتاب آورده است: عوام زدگی، حساسیت های بیجا، تهم و افترا در دهه های بعد دامن حکیم فرزانه آیت الله سیدمحمدجواد غروی را هم گرفت و نشر افکار و اندیشه های خرافه ستیزش را با تبلیغات سو محدود کرده اند!

نگارنده همچنین در ادامه این جملات اقدام به تبلیغ کتاب های محمدجواد غروی کرده است. این درحالی است که امام راحل در سال 49 در استفتائی راجع به تفکرات غروی او را مصداق مضل و گمراه می دانند. امام خمینی در جواب سوال می نویسند:

"با صحت مطالب فوق، چنین شخصی منحرف از مذهب اهل بیت است و لازم است مومنین از او احتراز کنند

و حضور در جماعت و منبر این شخص حرام و در معرض گمراهی است. خداوند مسلمین را از شر این عناصر فاسده حفط فرماید. والسلام علی من اتبع الهدی"

اما محمدجواد غروی کیست؟

سید محمد جواد موسوی غروی، متولد سال 1285 هجری شمسی در اطراف اصفهان است. او با تحصیل در حوزه علمیه اصفهان موفق می شود در بیست و چند سالگی به اجتهاد نائل گردد. ویژگی اصلی تفکرات سیدمحمدجواد غروی تاکید بر "عقل گرایی افراطی در دین" است. او معتقد بود که "هرآنچه توسط خداوند برای بندگان تشریع می گردد، جهت دستیابی به منافع یا پیشگیری از مفاسدی است که بشر به استقلال عقل می تواند آنها را درک کند. اینکه فلان کار قبیح است، چون خدا آن را نهی کرده، و فلان کار مستحسن است، چون خدا به انجامش امر کرده، در مقام فهم حقیقت انسان و عبادت، و رابطۀ آنها با اصل نظام عالم، و معرفت الله و معرفت النفس، استدلالی باطل و نپذیرفتنی است". هچنین به نظر او انجام دادن عملی که انسان، نتیجه اش را نمی داند یا منتظر نتیجۀ خاصی پس از انجامش نیست، لغو و بیهوده است.

غروی در استنباط مسائل شرعی و احکام فقهی فقط سه رکن کتاب ، سنت و عقل . را را قبول کرده و اجماع علما را رد می کند.

به طور کلی باید گفت که او با رد سنت های حاکم بر فقه، آن ها را بدعت هایی می داند که به مرور زمان بوجود امده و باعث رسیدن به نتایج فقهی و فکری غلطی شده اند که رنگ و بوی دینی دارند ولی درواقع خلاف دین هستند.

به عنوان نمونه بخشی از نظریات او به شرح زیر است:

*مقلد می تواند در هر حکمی از یک مجتهد ، مستقلاً تبعیت نماید نه اینکه در تمامی مسائل، از یک فقیه تقلید کند.

*حکومت یک امر الهی نیست، بلکه یک امر دنیایی است که مردم بر اساس همفکری و مشورت و ایجاد هم رأیی به تشکیل آن مبادرت می کنند. بنا براین وصایت پیامبر در غدیر خم و معرفی مولی امیرالمومنین (ع) برای جانشینی او در امور دنیوی و حکومتی نبود

* طهارت ظاهری خمر (شراب) و خبث باطنی آن.

گرفتن خمس توسط علما و صرف آن در راه تبلیغ دین را جایز نمی داند و معتقد است فرد می تواند خودش آن را در رهش به مصرف برساند.

*سنگسار کردن زانی و زانیه را از احکام مجعولی می داند که بنی اسرائیل خود بر دین موسی افزوده اند.

*درباره حکم صریح قرآن درباره قطع دست سارق استدلال می کند که چون آیه در معنای ید مجمل است، غرض، صدور حکم بریدن دست نبوده و معتقد است ید در آیه به معنای قدرت بکار رفته، زیرا آنکه می دزدد با تکیه بر مقام و منصب و قدرتی است که توان و ابزار و امکان دزدیدن را برایش فراهم می آورد.

*راجع به تقیه نیز نظر او خلاف علماء است و آن را برای امام، در مقام بیان حکم، خلاف قرآن می داند

در نهایت، تفکرات غروی به انکار بخشی از مسلمات و مقدسات شیعی و حتی اسلامی و اطلاق خرافه به آنها منجر می شود. از جمله انکار شفاعت اهل بیت، اطلاق گورپرستی و مرده پرستی به زیارت قبور اهل بیت، انکار وجود شیطان، جن و ابلیس و تفاسیر نمادین از آنها، انکار عوالم غیبی ، زیرسوال بردن عزاداری برای اهل بیت خصوصا امام حسین(ع) و ... .

پذیرفتن این تفکرات یک نتیجه داشت و آن هم این که "روحانیت سنتی" دشمن اصلی تشیع و اسلام ناب است. و هربلایی به سر دین و مذهب آمده مقصر اصلی علما و فقها و روحانیون هستند.

تفکرات وهابی مآبانه غروی، رساله عملیه باند جنایتکار سیدمهدی هاشمی در قهدریجان

پس از مدتی تفکرات به ظاهر متفاوت سیدمحمدجواد غروی در نایین مورد توجه قرار می گیرد و جمعی از هواداران او اقدام به تاسیس جمعیتی به نام "اتحادیه مسلمین نایین" می کنند. اقدامات این گروه با اعتراض مردم و روحانیون مواجه می شود و حتی جلسات مناظراتی برقرار می شود که با عدم حضور و استقبال هواداران غروی روبرو می شود. در نتیجه این اعتراضات، هواداران غروی به اصفهان می روند.

مدتی بعد یعنی در سالهای میانی دهه چهل، تفکرات او مورد اقبال برخی جوانان آن روز قهدریجان(از توابع اصفهان) نیز قرار گرفته و آنها را به هواداران پرو پاقرص او تبدیل میکند. این جوانان کسی نیستند جز سیدمهدی هاشمی و دوستانش.

سیدمهدی و دوستانش خلا فکری خود را با تفکرات به ظاهر نو و تفاسیر به اصطلاح ضدمتحجرانه سیدمحمدجواد غروی پر کرده و او را به عنوان مرجع فکری خود می پذیرند.

سیدمهدی هاشمی در بخشی از اعترافات خود در اینباره می گوید:

"یک سری دوستانی که داشتیم که آنها مریدان آقای غروی بودند. بعد ما هم کشیده شدیم به جلسات ایشان و در آن جلسات احساس کردیم که حرفهای جدیدی می شنویم از اسلام و قرآن و اینها که با منطق مبارزاتی هم انطباق داشت...ناچار شدیم که هفته ای یکبار برویم خدمت آقای غروی و از ایشان کسب فیض کنیم.بعدهم منبرهایی ایشان در سطح شهر داشت اکثرش را شرکت می کردیم.

بعد هم چون که این نظریات آن زمان ایشان در معرض رقابت و کشمکش بود در حوزه علمیه، و علما در مقابلش قیام کرده بودند.معمولا آنها هم که قیام کرده بودند یک تیپهای غیر مبارز بودندو مجموعه این عوامل و انگیزه ها باعث شد که ما هم آن ایام آن سالها به دفاع از این نظریات بپردازیم...ماهم به همان دلایلی که عرض کردم جذب این عقاید شده بودیم و همین هم در شکلگیری شخصیت اولیه فرهنگی و فکری ما خیلی موثر بود که اولا ما را در برخورد با قرآن و روایات از مرزهای تعبدی که شناخته شده در اندیشه اسلامی خارج کرد. حالت تعقلی محض که به آن داد و ما مثلا خودمان را محق می دانستیم که از یک آیه ای بنشینیم به طور مجرد و یکطرفه یک برداشتی بکنیم.چیزی که در مجموع سخنرانیها و درسهای آقای غروی هم مطرح بود.

و همچنین در برخوردهای سیدقطب و محمدقطب و سایر شخصیتها هم یک هنچین حالت تعقلی محض در شناخت آیات و وایات مطرح بود...و اینها یکسری تبعات منفی هم داشت که طبیعتا انسان یک حالت فاصله گرفتن از علما و روحانیونی که مخالف این نظریه بودند در خودش حس می کرد و همین مخالفتها تدریجا زاویه باز کرد و این زاویه هی بزرگ شد و بزرگ شد که در طول زمان، آن وقت که مبارزات در داخل کشور اوج گرفت یک زمانی ب اینجا رسیدیم که خب دیگر این روحانیت سنتی اصفهان که یا ساکتند یا مخالف مبارزه هستند، در مقابلشان به طور جدی موضعگیری بکنیم و حتی مثلا به حد قتل برسد.قتل مرحوم شمس آبادی که اینها تبعات و پیامدهای تدریجی این منشا تفکر بود.(بن بست، ج1، ص 47-46)

سیدمهدی و دوستانش برای گسترش تفکر مطلوب خود، سیدمحمدجواد غروی را به قهدریجان دعوت می کنند و او چندین سال به مناسبت های مختلف در آنجا سخنرانی می کند و در نتیجه ی تبلیغات سیدمهدی و دوستانش هوادارانی در آنجا پیدا می کند. این هواداران که سیدمهدی هاشمی هدایت و لیدری آنها را به عهده دارد" هدفی" نام می گیرند.

این گروه که خشونت را نیز چاشنی کار خود می کنند دست به اقدامات خودسرانه ای از جمله حمله به حسینیه محل برای تعطیلی آن به خاطر برپایی مجلس عزاداری امام حسین(ع) که آن را مصداقی از خرافات می دانستند نیز می کنند.

مهدی هاشمی پس از بیان علل مخالفت خود با عزاداری به خاطر اینکه آن را از سنن صفویه می دانستند می گوید:"همینکه اصلا در مجالس و منابر مثلا یک بخش عظیم از وقت منبری صرف خواندن مصیبت می شد تا مردم گریه کنند و اینها. این را هم ما یک مقدار همچنین مسخره می کردیم این حالت را در عمل. مثلا خود من که منبر می رفتم اصلا مصیبت نمی خواندم."بن بست، ج1، ص145-144)

در نتیجه این اتفاقات، شیخ قنبرعلی صفرزاده(روحانی قهدریجان و نماینده آیت الله شمس آبادی که بعدها توسط باند سیدمهدی هاشمی به خاطر همین اختلافات به شهادت می رسد) نزد برخی علماء اصفهان از جمله آیت الله شمس آبادی، حاج آقا جواد و مصطفی ابطحی و حاج آقامحمد بهشتی رفته و این قضیه را مطرح می کند. نتیجه ای که حاصل می شود این است که قرار می شود هرچندوقت یکبار یک روحانی از طرف ایشان به قهدریجان فرستاده شود تا عقاید انحرافی این گروه را برای مردم تشریح و رد کند.

چندین نفر به توصیه آیت الله شمس آبادی به قهدریجان رفته و منبر می روند. شخص آیت الله شمس آبادی نیز چندین بار به قهدریجان می روند. حضور آیت الله شمس آبادی در قهدریجان باعث ریزش شدید بدنه ی مردمی حامی طیف غروی می شود . پس از حضور آیت الله شمس آبادی در قهدریجان سیدمحمد جواد غروی دیگر به آنجا نمی رود.

این در حالی بود که پیش از آن با گسترش تفکرات غروی در منطقه، در سال 49 استفتائی از امام خمینی و آیت الله خوئی راجع به تفکرات غروی صورت می گیرد که هردومرجع او را مصداق مضل و گمراه می دانند. امام خمینی در جواب می نویسند:

"با صحت مطالب فوق، چنین شخصی منحرف از مذهب اهل بیت است و لازم است مومنین از او احتراز کنند

و حضور در جماعت و منبر این شخص حرام و در معرض گمراهی است. خداوند مسلمین را از شر این عناصر فاسده حفط فرماید. والسلام علی من اتبع الهدی"

آیت الله خوئی نیز چنین می نویسند:

"شخص مزبور از مصادیق واضحه ضال و مضل است و ترویج چنین شخصی به حضور منبرش یا غیر آن فضلا از اقتدا به او جایز نیست و بر مومنین لازم است که از ترویج عقاید فاسده او جلوگیری کنند. والله العالم" (بن بست، ج1، ص 39)

به نام اسلام مبارز، به کام ساواک

در نتیجه ی اعتراضات مردم و علما به عملکرد و تفکرات غروی، او در سال 50 به طور رسمی از منبررفتن و به زعم خودش وعظ گفتن خداحافظی می کند.

پس از قطع سفرهای به اصطلاح تبلیغی سیدمحمدجواد غروی به قهدریجان، از سال 50 به بعد سیدمهدی هاشمی خود مسئولیت تشکیل جلسات تبلیغی و ارشادی را بر عهده گرفته و منبر می رود.

سیدمهدی که روحیه جوانی و جسارتش راه را برای تندروی او هموارتر می کند، به بیان دیدگاه های منحرف غروی و تفسیر آنها می پرداخت. به عنوان نمونه او دربیان اقدامات آنزمان خود می گوید: "ما اصلا دعا را از همان درصد تاثیری هم که در شرع مقدس اسلام برایش تعیین شده، از آن هم می انداختیم و میگفتیم مطرح نیست و بعد می گفتیم که دعا یک وسیله ای بوده که از قدیم الایام یک افراد عاجز و ناتوان یا افرادی که نمی خواستند با حکومت درگیر شوند این دعا را اختراع کردند. و مثلا می گفتیم مفاتیح الجنان خیلی از دعاهایش جعلی است، اختراعی است. و بعد هم در مقام تعقل می گفتیم مثلا می گویند فلان دعا خواندنش ثواب هزار حج و عمره دارد، می گفتیم که این با عقل سازگار نیست که مثلا خواندن دوکلمه دعا با هزار حج و عمره تطابق داشته باشد...مجموع این دریافتها را به این صورت دریافت میکردیم که بله، دعا طرحش در شرایط مبارزه با رژیم و مفاسد، یک طرح انحرافی است و نبایدمطرح شود و خود ما هم دعا نمی خواندیم."(بن بست، ج1، ص 142)

هدفی ها در جمع خصوصی خود ، برای تنبیه افرادی را که بر اساس استنباط خود از احکام مصداق مفسد می دیدند نقشه می ریختند و آنها را پیاده می کردند. قتل مرحوم آیت الله شمس آبادی و صفرزاده مشتی از خروارها جنایتی است که این گروه طی آن سالها انجام داده است. ضرب و شتم افراد مخالف خود در منطقه وخانواده شان ، کشتن چند نفر به بهانه ی مفسد بودن، تخریب مزارع مخالفین و... از اقدامات این گروه بود.

یکی از اعضای این گروه در تحقیقات اولیه پس دستگیری به جرم قتل مرحوم شمس آبادی در توصیف این جلسات می گوید:

"جلسات آنها دونوع بود: یکی جلسات عمومی و دیگری جلسات خصوصی. در جلسات عمومی از هر گروهی می آمدند و ظاهرش نماز و منبر و مسجد بود و چیزی نبود. و اما جلسات خصوصی را دو گروه تشکیل می داد. یکی گروهی که اسدالله شفیع زاده و محمد حسین جعفرزاده و محمداسماعیل ابراهیمی تشکیل می دادند. و دیگر گروهی که از مصطفی حمزه زاده و امیرحمزه زاده و عباسعلی رحیمی و اسماعیل ابراهیمی(این شخص در هردو گروه بود) و غلامحسین مرادی و امیرحسین مرادی تشکیل می شد.

گروه اولی که سه نفر بودند، بیرونی بودند. یعنی آقایانِ بیرون را بلا به سرشان بیاورند، یعنی در بیرون قهدریجان فعالیت داشتند. اما گروه هفت نفری دوم در داخل قهدریجان خرابکاری می کردند. مثلا موتورهای چاه را خراب می کردند، وسائل ان را می بردند، کرت های پیاز را با داس از بین می بردند، تخم سمی روی پیازها می پاشیدند که محصولش غیرقابل برداشت شود. ساختمان و ماشین آتش میزدند.

اداره جلسات با سیدمهدی هاشمی بود و هروقت او نبود احمد شفیع زاده اداره می کرد. در جلسات عمومی صحبت از نماز و شکیات و این چیزها بود، ولی در جلسات خصوصی صحبت از خراب کردن و آتش زدن و ادم کشی و از این حرفها بود...سیدمهدی هاشمی دستور می داد که مثلا فلان کار را بکنید، فلان شخص را بکشید و به هردو دسته دستور می داد" (آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، کدبازیابی 20655035)

مشاهده می شود که در این ایام و سالهای پس از آن، گروه هدفی ها به رهبری سیدمهدی هاشمی هیچ گونه مشی مبارزاتی علیه رژیم شاه را در پیش نمی گیرد و اساسا دغدغه ای جز تبلیغ تفکر خود و تلاش برای پیاده کردن خشن آن در منطقه و مبارزه با علما و روحانیون منطقه ندارند. این عملکرد آنها آگاهانه یا ناآگاهانه- که الیبته اسناد و قرائنی بر اگاهانه بودنش دلالت دارد- خدمتی به رژیم شاهنشاهی تلقی می شود چرا که با پررنگ کردن اختلافات درونی، مردم و علما را از مبارزه با رژیم دور نگه می دارد.

م

لینک خبر :‌ هم اندیشی
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا می گوید: دهه 90 دهه ای بود که رو به نابودی تولید کاغذ رفتیم ، اکنون در پایان دهه با توقف در تولید کاغذ تحریر در کشور روبرو شده ایم.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، کاغذ امروز به کالایی اساسی برای کشور تبدیل شده است، کالایی که انواع مختلفی دارد، اما نیاز اساسی ما به نوع چاپ و تحریر آن موجب شده تا دولت در سال های اخیر میلیون ها دلار آن هم در شرایطی که ارز وارداتی به کشور بسیار محدود است و نیازهای حیاتی تری هم چون غذا و داور نیز وجود دارد، برای واردات کاغذ صرف کند، این در حالی است که در طول ده سال گذشته عمده مسئولان و مقامات دولتی و سیاسی از کلیدواژه کاغذ داخلی در گفتمان های خود به وفور استقفاده کرده اند. کلید واژه ای که تنها در حرف مانده و در عمل نه تنها تلاشی برای اجرای آن نشده بلکه تلاش های گذشته نیز با بی تدبیری های امروز بر باد رفته است.

بیش از 9 سال از تاکید مقام معطم رهبری بر تولید داخلی کاغذ در بازدید از نمایشگاه کتاب تهران در اردیبهشت ماه سال 91 می گذرد ، اما همچنان چرخ کارخانه های تولیدی کاغذ به سختی می چرخد و امروز تحریر از گردونه تولید آن ها خارج شده است.

در طو سال های اخیر پرسش حامیان تولید داخلی کاغذ همواره این بوده که آیا دولت نمی توانست تنها بخش محدودی از این میلیون ها دلاری که صرف واردات کاغذ تحریر کرد را برای زمینه سازی تولید و رفع مشکلات کارخانه هایی که اساسا فلسفه وجودشان تولید چاپ و تحریر بود و امروز به فعالیت دیگری مشغول شده اند کند؟

به نظر می رسد حالا که در پایان دهه 90 قرار داریم و دولت تدبیر و امید نیز بعد از 8 سال کار در اتمام دوره فعالیت خود قرار دارد، می توان با نگاه به گذشته از شکست ها و موفقیت هایی که در حوزه تولید کاغذ در کشور وجود داشته درس گرفت و به این نکته رسید که چرا وضعیت ما پس از ده سال تاکید بر تولید داخلی همچنان در حوزه کاغذ وضعیت نامطلوبی است؟

خبرگزاری تسنیم با ابوالفضل روغنی گلپایگانی که نامش بیش از هر چیز با تولید کاغذ داخلی گره خورده و مدت ها مدیرعامل بزرگترین کارخانه تولیدی کاغذ تحریر در کشور به شمار می رفت و رئیس سندیکای تولید گنندگان است به گفت وگو نشسته است. روغنی در این گفت وگو کارنامه عملی دولت در تولید کاغذ را نه تنها قابل دفاع نمی داند بلکه می گوید مردود است. این گفت وگو به شرح ذیل است:

* تسنیم: دهه 90 به گونه ای دهه ای بود که هم در آن توجه به تولید داخلی کاغذ در بین مسئولان نظام و دولت وجود داشت و هم پرتکرارترین کلمه در کلام کارشناسان و مصرف کنندگان و مسئولان دولتی بود اما با این همه به نظر می رسد حالا که در پایان این دهه به سر می بریم هیچ خبری از تولید نیست.

بله ، از حدود سال 90 91 بود که رهبر انقلاب در بازدید از نمایشگاه کتاب تهران بر سر و سامان دادن به مسئله تولید داخلی کاغذ تاکید فرمودند، بعد از آن کمیسیون فرهنگی مجلس از دولت خواست که این مهم را جدی گرفته و سر و سامان دهد ، در مجلس کماکان جلساتی برگزار می شد و رئیس کمیسیون فرهنگی آن دوره یعنی حجت الاسلام سالک تلاش های بسیاری کرد، اعضای کمیسیون فرهنگی هم همراه و هم راستا در این ارتباط کمک کردند.

ارز 4200 تومانی کاغذ شرکت های داخلی را زمین گیر کرد

تولد تحریر در کشوئر به صفر رسیده است

بنابراین از سال 97 به بعد انگیره تولید هم کم کم از میان رفت و حالا به مرحله ای رسیده ایم که تولید کاغذ تحریر در کشور به صفر رسیده است.

* تسنیم : اخیرا وزیر صمت اعلام کرده است که واردات انواع کاغذ از فهرست ارز ترجیحی خارج شده است، این می تواند به تولید کمک کند؟

به شرط اینکه سایر شرایط را برای تولید داخلی فراهم کنند، فرصت خوبی است. برای نمونه باید واردات را مدیریت کنند، ارز به واردکننده به صورت گسترده ارائه نشود، هر چند در این این صورت قیمت ها دچار افزایش خواهد شد، اما در مقابل شرایط نرمال برای تولید و مصرف کننده حاصل می شود.

من اعتقاد راسخ دارم که ارز 4200 تومانی در شرایط فعلی تنها باید برای دارو آن هم داروهای کمیاب و خاص اختصاص پیدا کند. به لحاظ اینکه ارز وارداتی به کشور بسیار کمرنگ است، بنابراین باید بی اندازه دقیق و متناسب خروج آن را مدیریت کنیم.

نباید نیاز به واردات کاغذ تحریر را نادیده گرفت

* تسنیم: آقای روغنی طبیعتا با قطع ارز وارداتی ، قیمت ها در بازار افزایش جدی خواهند داشت و از طرفی تولید داخلی نیز کفاف نیاز را نمی دهد، پس چگونه می توان شرایط بازار را نرمال کرد؟

ببینید، ما بین 350 تا 400 هزار تن نیاز داریم در حالی در بهترین شرایط 150 هزار تن بیشتر نمی توانیم تولید کنیم، مابقی را باید وارد کنیم. ما نیاز به کاغذ تحریر داریم، که می توانیم با مدیریت درست و مناسب و ایجاد شرایط برابر نه اینکه فرصت را از تولیدکننده گرفته و به واردکننده بدهیم، هم بازار هم تولید و هم قیمت ها را متعادل سازی کنیم. باید مدیریت کنیم تا از این شرایط بد و سردرگمی فاصله بگیریم.

در حوزه کاغذ بسته بندی نیاز ما 850 تن در سال است، اما بالغ بر یک میلیون و 600 هزار تن تولید داریم، به نظر می رسد دولت باید در سال های آتی توجهی به ایجاد انگیزه و دادن فرصت های مناسب برای کسانی که در بحث کاغذ تحریر می توانند سرمایه گذاری کنند، داشته باشد، به هر حال سال هاست که ما کمبود کاغذ تحریر داریم، باید مشوق هایی ایجاد کنیم و فرصت های واردات را محدودتر کرده و آن را تبدیل به مشوق های تولید کنیم. برای نمونه ارزش افزوده 9 درصد برای مواد اولیه تولید را حذف کرده، در توزیع ارز عدالت بیشتری داشته باشیم و توجه به تولید را محدود نکنیم، دست دولت در تولید کوتاه شود.

در حوزه کاغذ تحریر کارنامه دولت نه تنها قابل دفاع نیست، بلکه مردود است

*تسنیم: در مجموع ارزیابی شما از فعالیت دولت تدبیر و امید برای تولید داخلی کاغذ به نسبت سایر دولت ها چیست؟

در حوزه کاغذ تحریر کارنامه دولت نه تنها قابل دفاع نیست، بلکه مردود است. چرا که اکنون همان میزانی هم که در ابتدای دهه 90 تولید می کردیم از بین رفته است. بر اساس مستنداتی که وجود دارد نه تنها کمکی به تولید کاغذ تحریر نکردیم، بلکه بسترها را برای حمایت نیز از بین برده ایم.

چهارسال پیش که شریعتمداری وزیر صنعت شد به دلیل کمبود و جهش ارزی که داخل کشور پیش آمد، واردات 1600 قلم کالا ممنوع شد که کمکی به کاغذ داخلی بود اما ما نیازمان در کشور به 400 هزار تن کاغذ تحریر است. در بهترین شرایط 150 هزار تن تولید می کنیم، پس باید واردات هم انجام شود. دولت یا باید تصمیم بگیرد حامی تولید کننده باشد یا با صراحت بگوید که امکان تولید نیست و باید همه را وارد کنیم. نمی شود حرف از تولید داخلی زد و از واردات حمایت صرف کرد.

ما در بحث کاغذ تحریر هم به عقب برگشتیم و هم تولیدمان تعطیل شده است، ما در کاغذ تحریر هنوز انگیزه هایی برای سرمایه گذاری های مجدد داریم که باید کارشناسی شود نه اینکه تنها سرمایه ها را به هدر دهیم برای نمونه ستاد اجرایی فرمان امام طرحی را دو سال پیش در خوزستان کلنگ زنی کرد که قرار بود امسال ره بیافتد، اما هیچ اتفاقی نیفتاد و تنها در حد کلنگ زنی باقی ماند ، دلیلش هم این بود که هیچ شناختی از بازار کاغذ نداشتند. در حالیه می توانستند تولید 150 تا 200 هزار تن کاغذ تحریر را در جنوب کشور رقم بزنند.

در حوزه کاغذ تحریر به عقب و رو به نابودی حرکت کردیم

پس ما در زمینه کاغذ تحریر به عقب برگشتیم و کالا به سمت نابودی رفته ایم. در حالی که تا چند سال پیش 100 هزار تن داخل کشور تولید می کردیم اما اکنون انگیزه های تولید گرفته شده و دولت از واردات حمایت کرده است. هیچ کدام از دولت ها حمایت دقیق و منطقی از کاغذ نکردند.

امروز در کاغذ بسته بندی به شدت پیشرفت کردیم و در جایگاه بسیار مهمی قرار گرفتیم اما در کاغذ تحریر به شدت پسرفت کردیم.

در کاغذ بسته بندی نشان دادیم اگر تصمیم و اراده ای بر تولید وجود داشته باشد که پسند جهانی هم داشته باشد، می توانیم به جایی برسیم که صادرات وسیعی انجام دهیم. در حوزه کاغذ تحریر هم می توانیم به عنوان یکی از قطب های تولید منطقه قرار گیریم.

* تسنیم: هر زمان که از تولید داخلی کاغذ صحبت کردیم به مشکل کمبود مواد اولیه تولید برخوردیم ، پس چگونه می توانیم به قطب تولید کاغذ تبدیل شویم؟

ببینید ما در حوزه کاغذ بسته بندی هم با مشکل کمبود مواد اولیه روبرو هستیم، در ترکیه چوب زیادی وجود ندارد، اما این کشور مهمترین تولید کننده ام دی اف است، کاغذ هم میتواند از این قاعده مستثنی نباشد، شرایط را بایدفراهم کرد، برای واردات چوب ، خمیر و سایر مواد اولیه. در زمینه تولید کاغذ تحریر ما تجربه، نیروی بمتخصص ، دانش و ... را در اختیار داریم. تنها باید ظرفیت سازی کرده و آموزش ها را بروز کنیم.دولت هم باید تکلیفش را مشحص کند، یا کلیه کارخانه های تولیدی را تعطیل کند یا اینکه شرایط و بسترهای لازم برای تولید را مهیا کند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
مابقی مطالبات ناشران شرکت کننده در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران تسویه حساب شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، آخرین بخش مطالبات ناشران در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران به حساب واریز شد. در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران که از اول تا دهم بهمن ماه برگزار شد، ، یک میلیون و 254هزار و 599 نسخه کتاب به ارزش 640 میلیارد و 258میلیون و 77هزار و 568 ریال به فروش رسید.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، آخرین بخش مطالبات ناشران در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران به حساب واریز شد. در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران که از اول تا دهم بهمن ماه برگزار شد، ، یک میلیون و 254هزار و 599 نسخه کتاب به ارزش 640 میلیارد و 258میلیون و 77هزار و 568 ریال به فروش رسید.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، آخرین بخش مطالبات ناشران در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران به حساب واریز شد.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
با کتابفروشی های عضو طرح زمستانه کتاب 99 طی 10 روز تسویه حساب شد.

به گزارش صبا به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، با حمایت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با کتابفروشی های عضو طرح زمستانه کتاب 99 طی 10 روز تسویه حساب شد.

در طرح زمستانه کتاب 99 که با مشارکت و استقبال 937 کتابفروشی از 31 استان کشور از 9 تا 17 اسفند ماه برگزار شد، 440 هزار و 276 نسخه کتاب به مبلغ 214 میلیارد و 3 میلیون و 199 هزار و 674 ریال خریداری شد.

با برگزاری چهار دوره طرح توزیع یارانه کتاب از طریق کتابفروشی ها (طرح های فصلی فروش کتاب) در سال 1399، یک میلیون و 712 هزار و 239 نسخه کتاب به ارزش 724 میلیارد ریال به فروش رسیده است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
چند روز قبل، دو شرکت بزرگ پخش آنلاین فیلم و ویدئو در اقدامی هماهنگ، تعرفه اشتراک خود را حدود چهار برابر افزایش دادند. انتظار می رفت حداقل در ایام تعطیلات عید و برای تشویق مردم به ماندن در خانه، تعرفه آنها کاهش پیدا کند، نه اینکه فرصت را غنیمت بشمارند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۶ سایت های دیگر : آی تی آنالایز آی سی تی نیوز حامیان ولایت ایتنا

به گزارش الف، حدود یک ماه است که متولیان نظام سلامت از مردم می خواهند که سفرهای نوروزی را تعطیل کنند و برای در امان ماندن از خطر ابتلا به کرونا در خانه بمانند. انتظار می رود که شرکت های ارائه دهنده خدمات سرگرمی در اینترنت مثل وبسایت های پخش فیلم، سریال، موسیقی و بازی آنلاین در مسیری گام بگذارند که با ارائه مشوق های مختلف، مردم را به قرنطینه خانگی تشویق کنند، اما در ایام تعطیلات عید شاهد بودیم که دو شرکت بزرگ پخش آنلاین فیلم، اعلام کردند که مجبور به افزایش تعرفه اشتراک شده اند.

در اسفند ماه سال قبل، هزینه اشتراک ماهانه این دو پلتفرم از مبلغ 25 هزار تومان به 59 هزارتومان افزایش پیدا کرد که البته کاربر با احتساب مالیات باید مبلغی حدود 64 هزار تومان پرداخت می کرد. حال دوباره بعد از چند هفته و این بار در وسط تعطیلات عید، حق اشتراک با احتساب مالیات به حدود 108 هزار تومان رسید. یعنی در بازه زمانی حدود یک ماهه، تعرفه اشتراک این وبسایت ها حدود چهار برابر شد.
در چند سال اخیر، بسیاری از وبسایت های پخش و دانلود فیلم فیلتر شدند تا بستر حمایت از سایت های قانونی دانلود فیلم فراهم شود. این انحصار موجب شد که کاربران برای دانلود فیلم بدون استفاده از فیلترشکن، دایره انتخاب چندانی نداشته باشند. حال به نظر می رسد که این وبسایت ها با چهار برابر کردن تعرفه اشتراک خود، کاربران خود را در عمل انجام شده قرار داده اند.
از سوی دیگر، مردم توقع داشتند که در ایام نوروز و با توجه به قرنطینه خانگی و توصیه به منع سفر، تعرفه های اینترنت نیز کاهش پیدا کند، اما چنین اتفاقی نیفتاد و حمایتی از مردم برای افزایش دسترسی به اینترنت در نوروز صورت نگرفت.

بیانیه های توجیه کننده
روابط عمومی یکی از همین شرکت های پخش آنلاین و دانلود فیلم در بیانیه ای که در اختیار رسانه ها قرار داده اعلام کرده است که برای افزایش سطح کمی و کیفی تولیدات خود در سال جاری، هزینه خرید اشتراک خود را افزایش داده است. در این بیانیه آمده که این پلتفرم خصوصی سال هاست که در حوزه تولید فیلم و سریال فعالیت می کند و در مسیر ارائه خدمات خود از هیچ بودجه دولتی و حمایتی برخوردار نیست و برای تامین این هزینه ها نیازمند افزایش حق اشتراک خود شده است.

در این بیانیه آمده است: از آنجا که صداقت با مخاطب و همراهی شما یکی از مهم ترین اولویت های کاری ما است، باید صادقانه به حضورتان اعلام کنیم که برای تولید بیشتر و با کیفیت تر و نظر به افزایش قابل توجه هزینه های تولید، چاره ای جز افزایش قیمت اشتراک نداریم.
این شرکت با اشاره به زمانی که مردم سریال های نمایش خانگی را روی DVD می خریدند اعلام کرده است که هزینه های حق اشتراک آنها نسبت به آن زمان گران نیست: در روزگاری نه چندان دور همه به خاطر داریم که با خرید حضوری از سوپر مارکت برای تماشای چهار قسمت سریال در ماه 60 هزار تومان پرداخت می کردیم، اما امروز با کمک تکنولوژی و به سادگی و باهزینه ای بسیار مناسب به بیش از 24 قسمت سریال روز ایرانی در ماه دسترسی خواهید داشت.

غلامرضا موسوی، تهیه کننده سینما و تلویزیون، ضمن انتقاد از این اقدام پلتفرم های پخش آنلاین فیلم، تاکید کرده است: اگر میانگین حقوق در ایران و آمریکا را شاخص قرار دهیم، یعنی میانگین حقوق سه میلیون تومانی برای کاربر ایرانی و میانگین حقوق سه هزار دلاری برای کاربر آمریکایی را در نظر بگیریم، در آن صورت ایرانی ها باید 2درصد از حقوق ماهانه خود را صرف خرید اشتراک فیلم از وبسایت های ایرانی کنند، اما کاربران آمریکایی برای استفاده از سرویس های خارجی مشابه مثل آمازون 43صدم درصد، نتفلکیس 29صدم درصد و دیزنی 22صدم درصد میانگین حقوق را پرداخت می کنند.

موسوی انتقاد می کند: فراموش نکرده ایم که بیش از یک سال است که برای رشد این دو سایت، تقریبا تمامی سایت های دانلود فیلم فیلتر شده اند. سینما اگر بخواهد بلیت خود را گران کند، وزارت ارشاد اجازه نمی دهد. باوجود اینکه هزینه سالن و همه چیز گران شده است، اما افزایش بلیت سینما باید با اجازه وزارت ارشاد باشد، ولی ظاهرا کسی نیست که به وضعیت این پلتفرم ها رسیدگی کند.

باید در نظر داشت که فقط یکی از همین پلتفرم های پخش آنلاین فیلم، حدود یک میلیون و 100 هزار مشترک دارد. افزایش چهاربرابری تعرفه اشتراک قطعا با ریزش شدید آمار مشترکان این وبسایت ها همراه خواهد بود. در شرایطی که به نظر می رسد نظارت جدی بر تعرفه اشتراک این پلتفرم ها وجود ندارد و آنها با تعیین یکطرفه تعرفه هایکه تازی می کنند، بیم آن می رود که سایر پلتفرم های مشابه نیز همین رویه را تقلید کنند. یعنی بدون توجه به اعتراض مردم و در غیاب نظارت های موثر، تعرفه هایشان را به شکل غیرمنطقی افزایش دهند.

لینک خبر :‌ الف
گران شدن هزینه اشتراک پلتفرم های ایرانی که با وعده تماشای رایگان فیلم و سریال مخاطبان بسیاری را جمع کردند، بار دیگر نشان داد که مشتریان خدمات مبتنی بر فضای مجازی رها شده اند و حمایتی ندارند.

به گزارش خبرنگار مهر ، در حالی که دعوت به خانه ماندن و تماشای رایگان فیلم و سریال در دوران کرونا از وعده های وزارت ارتباطات بود اما با گران شدن هزینه اشتراک در پلتفرم های ایرانی، سرانجام این وعده ها مشخص نیست.

حدود یکسال پیش در آستانه ورود کرونا به ایران، شروع قرنطینه و دعوت به خانه نشینی وزارت ارتباطات اعلام کرد که بخش مخصوص کودکان و برخی فیلم ها و سریال ها در تلویزیون های اینترنتی رایگان شد.

اسفندماه 98 محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات با انتشار پستی در توئیتر اعلام کرد: از فردا تا آخر هفته، بخش مخصوص کودکان در تلویزیون های اینترنتی فیلیمو ، آیو ، نماوا و تیوا و در برخی، تمام فیلم ها وسریال ها رایگان خواهد بود.

وی گفته بود با مدیران این تلویزیون های اینترنتی صحبت کرده است و بعد از آن از مردم خواهش کرده بود که در منزل بمانند و مراقب خود در برابر ⁧ کرونا ⁩ باشند.

در دوران کرونا ، فضای مجازی به ویژه بخش هایی که مربوط به سرگرمی است، رشد فزاینده ای یافت و مورد اقبال هر چه بیشتر مخاطبان قرار گرفت. تماشای فیلم و سریال و کارتون برای همه جذابیت پیدا کرد تا حدی که بخشی از این فضا به رونق تلویزیون های اینترنتی منجر شد.

اما این پلتفرم ها بعد از اینکه مخاطبان را جذب خود کردند ناگهان تعرفه های خود را افزایش دادند اقدامی که مشخص نیست وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که تأمین کننده زیرساخت فنی این پلتفرم ها است در این میان نقشی دارد یا خیر.

افزایش صددرصدی تعرفه فیلیمو و نماوا در حالی از اسفند ماه اتفاق افتاده است که به نظر می رسد این دو پلتفرم بر سر جذب مخاطب و حوزه های کاری هنری با یکدیگر رقیب هستند اما حرکت آنها در افزایش تعرفه بیش از رقابت، رفاقت بوده است.

وب سایت های نماوا و فیلیمو با وجود دریافت تعرفه های ماهانه و سالانه بالاتر از رقبای خارجی خود بدون رعایت حق کپی رایت آثار خارجی را به اشتراک می گذارند.

افزایش دو برابری این تعرفه ها، این روزها و با شروع تعطیلات نوروزی در حالی سروصداهای زیادی در فضای مجازی راه انداخته و کاربران نظرات مختلفی در مخالفت با این تصمیم منتشر کردند که آذری جهرمی وزیر ارتباطات گفته بود که تلویزیون های اینترنتی ارائه خدمات رایگان خود را تا پایان سال ادامه خواهند داد.

از ابتدای امسال حق اشتراک فیلیمو برای مدت یک ماه 30 تا 35 هزار تومان بود که اکنون به 99 هزار تومان رسیده است. البته هر کاربر برای عضویت در این پلتفرم ها باید 9 درصد مالیات ارزش افزوده را نیز به حق اشتراک اضافه کند. اشتراک فیلیمو برای مدت 3 و 6 ماهه برابر با 297 هزار و 594 هزار تومان شده است. همچنین اشتراک نماوا برای این مدت زمان ها 59، 149 و 259 هزار تومان در نظر گرفته شده است.

کاربران فضای مجازی این روزها با مقایسه تلویزیون های اینترنتی ایرانی با شبکه ها و پلتفرم های مشابه خارجی تاکید کرده اند که هزینه ریالی اشتراک آنها از هزینه اشتراک شبکه های خارجی بیشتر است. همچنین کاربران معتقدند وقتی هزینه اشتراک پرداخت می کنند دیگر نباید با تبلیغات آزاردهنده در زمان پخش فیلم مواجه شوند. از سوی دیگر کاربران تاکید می کنند که این دو پلتفرم با حذف رقبا موفق به کسب چنین جایگاهی در میان مخاطبان شده اند .

در عین حال کاربران بسیاری تاکید می کنند که این رفتار تلویزیون های اینترنتی ایرانی نشان می دهد که این بسترهای پخش فیلم و سریال هم در نرخ گذاری تولید محتوا با نرخ های نجومی انحصارگرایی می کنند هم در حوزه انتشار محتواها با انحصار گرایی مشتری را مجبور به قبول این خدمات می کنند.

این در حالی است که پیگیری های مهر نشان می دهد نه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری) وابسته به وزارت ارتباطات و نه سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر ( ساترا ) نظارتی در زمینه تعرفه ها بر تلویزیون های اینترنتی ندارند. به نظر می رسد این دو سازمان در بخش تعرفه نه مجوز می دهند و نه نظارت می کنند و در عمل این تلویزیون های اینترنتی هستند که در این زمینه کاملاً مختار عمل می کنند.

این موضوع را می توان به نوعی بخشی از ولنگاری در فضای مجازی دانست به این معنی که در واقع نظارتی بر تعرفه گذاری و خدمات دهی به مشتری وجود ندارد و گویا مجوزی نیز در این زمینه صادر نمی شود.

پیگیری های مهر از یکی از این پلتفرمهای ارائه دهنده خدمات ویدئویی حاکی از آن است که از سوی نهاد یا سازمانی بر تعرفه گذاری و قیمت گذاری خدمات آن نظارت نمی شود. به اذعان این پلتفرم قیمت از سوی خود مجموعه تعیین می شود و سازمانی هم بر مقدار و یا اجرای این تعرفه نظارتی نمی کند. به گونه ای که اساساً این مجموعه برای افزایش تعرفه نیازی به اخذ مجوز نمی بیند !

در واقع وزارت ارتباطات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجموعه های سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر ( ساترا ) با وجود اینکه قرار است بر چنین مجموعه هایی همچون پلتفرم های اینترنتی نظارت کنند، اما در عمل این پلتفرم ها هستند که بدون هیچ نظارتی بر فضای مجازی حکمرانی می کنند.

در این میان متضرر اصلی مردمی هستند که با تعرفه زیاد، هزینه های اشتراک ماهانه را می پردازند و در مقابل به هیچیک از نهادهای مربوطه نمی توانند در زمینه تعرفه ها و خدمات شکایتی داشته باشند. این در حالی است که حتی در فضای مجازی سایر کشورها که نمونه هایی از این پلتفرم ها وجود دارد اگر تعرفه و خدمات و آنچه به مشتری مربوطه است بی حساب و کتاب باشد در قانون با مجازات سنگینی روبرو می شوند.

در این میان پلتفرم ها ادعا می کنند که مخاطب از سرویسی که دریافت می کند رضایت دارد! و تعیین هزینه ها به درآمد سرانه خانوار و نمونه های خارجی مرتبط است و همین را مبنا اعلام می کنیم. ضمن اینکه هزینه ما رشد داشته اما به جای بیشتر دریافت کردن از مخاطب، کمتر هم دریافت کرده ایم ! جالب اینکه فیلیمو تاکید کرده است در ادامه فعالیت های خود قصد دارد وارد بورس شود! و مخاطب می تواند به طور شفاف در جریان درآمدها و هزینه های باشد!

تمام این موضوعات یک نکته را به مخاطب اصلی و کاربران فضای مجازی یادآور می شود و آن هم ولنگاری در فضای مجازی است. ولنگاری که این بار از جنس قیمت گذاری خدمات خود را نشان می دهد.

چراکه در نهایت این مخاطب است که در بازاری آشفته و انحصاری مجبور است میان دو رقیبی که با هماهنگی هم ناگهان تعرفه خود را افزایش می دهند، خدماتی را دریافت کند که رضایت از آن خدمات نیز جای بحث دارد و در عین حال هیچ نهاد نظارتی هم نمی تواند از حقوق مخاطب دفاع کند زیرا به نظر می رسد در حوزه کاری آن نهادها، عملاً نظارتی تعریف نشده است.

کد خبر 5175551

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
اکران فیلم های سینمایی جشنواره فیلم فجر قبل از سینما در تلویزیون آن هم با میزان مناسبی از پرداختی نشان می دهد که مدیوم جدیدی از اکران ایجاد شده که باید آن را اکران تلویزیونی خواند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۵ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، گزارش تأسف برانگیز آمار فروش فیلم های سینمایی در سال گذشته که ناشی از شیوع ویروس کرونا بود از یک سو و از آغاز بسیار سرد اکران فیلم های سینمایی در روزهای ابتدایی نوروز از سوی دیگر، نشان می دهد که گویا قرار نیست تا سینماهای کشور رنگ و بوی پرشور و نشاط گذشته خود را ببینند و به تعبیر ایرانی ها سالی که نکوست از بهارش پیدا است.

گزارش سازمان سینمایی براساس داده های سمفا به این شرح بود که در مجموع 89 فیلم شامل ایرانی و خارجی اکران شده اند و بیش از 670 هزار نفر مخاطب داشته اند و فروش کلی به نزدیک 10 میلیارد تومان رسیده است.

در بین این آثار فیلم های شنای پروانه ، خوب، بد، جلف 2: ارتش سری ، آقای سانسور و دیدن این فیلم جرم است به ترتیب بیشترین مخاطب را داشته اند و شنای پروانه در کل سه میلیارد و 364 میلیون تومان فروش داشت در حالی که در سال 1398 پرفروش ترین فیلم سال مطرب نزدیک به 40 میلیارد فروش داشت.

نکته قابل توجه این است که نمایش خانگی نیز در این میزان فروش سهیم است و بخشی از این اعداد و ارقام به کمک نمایش خانگی محصل شده است که نشان می دهد بعید است رضایت مالکان فیلم های سینمایی را از نظر مبلغ قرارداد درپی داشته باشد.

میزان فروش فیلم های سینمایی در ایام نوروز نیز بسیار بد است به طوریکه پنج فیلم اکران نوروزی در چهار روز نمایش در سینماها، مجموعا حدود 1200 بلیت فروخته اند که رقمی ناچیز برای پرمخاطب ترین اکران سال محسوب می شود. بر این اساس گیشه مجموع پنج فیلم اکران نوروزی، 33 میلیون تومان بوده است!

اما اتفاق جالبی که به تازگی رخ داد اکران برخی از فیلم های جشنواره فیلم فجر و همینطور فیلم های آماده اکران دیگر از تلویزیون است. اقدامی بی سابقه و جالب که سال گذشته در نمایش خانگی با اکران فیلم خروج ابراهیم حاتمی کیا رخ داد. اما امسال در این مسیر تلویزیون پیش قدم شده است و قرار است که دو فیلم یدو که بهترین فیلم جشنواره فیلم فجر بود را به همراه تک تیرانداز که عنوان بهترین فیلم از نگاه ملی داشت را از شبکه های تلویزیون پخش کند.

نمایی از یدو

نکته مهمی که در صحبت های تهیه کننده یدو دیده می شود پیشنهاد وی به صاحبان دیگر آثار سینمایی در صف اکران است که بعضاً بیشتر از دو سال است که در صف اکران مانده اند و با توجه به شرایط سینماهای کشور بعید است که بتوانند امسال نیز از ظرفیت سینماها برای اکران استفاده کنند. نمایش خانگی نیز با توجه به فروش پایین اکران آنلاین و همینطور مبالغ پرداختی به مالکان نیز در حال حاضر از میدان رقابت کمی دور مانده است.

نمایی از تک تیرانداز

حالا این اقدام جدید صداوسیما در زمینه اکران فیلم های سینمایی می تواند به نوعی مالکان خسته و ناامید فیلم های سینمایی از اکران در سینماها و نمایش خانگی را مشتاق و سرزنده کند تا فیلم های خود را برای اکران به تلویزیون بدهند. اینگونه هم از ترافیک اکران فیلم های سینمایی کم خواهد شد و هم بخشی از هزینه تولید فیلم های سینمایی تأمین خواهد شد. البته باتوجه به اینکه این قرارداد طبق قاعده میان تهیه کنندگان و سازمان صداوسیما منعقد خواهد شد، دفاتر پخش در کنار سالن های سینما جزو ضررکنندگان این ماجرا خواهند بود و احتمالاً باید منتظر واکنش های آنان باشیم.

اما نمایش خانگی نیز به نظر می رسد که بیکار ننشیند و باید دید که برای پیشتازی چقدر حاضر است که میزان پرداخت خود را به صاحبان فیلم ها را بیشتر کند؟

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
به نظر می رسد افزایش قیمت دوباره را بیش از افزایش هزینه تولید و عدم حمایت دولتی، باید به پای انحصار و مزه شیرین افزایش قیمت دفعه پیش نوشت. فیلیمو و نماوا حالا که جای پای خود را سفت و مخاطب خود را قطعی می دانند در غیبت نهاد نظارتی هر کاری که دلشان بخواهد می کنند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۵

سلام نو – سرویس فرهنگ و هنر: در حالی که در اسفند ماه گذشته هزینه اشتراک نماوا و فیلیمو به عنوان دو VOD اصلی بازار افزایشی نزدیک به 2.5 برابر داشت، چند روز پیش و با فاصله کمتر از یک ماه بار دیگر هزینه اشتراک هر دو سرویس افزایشی تقریباً 100 درصدی داشته که با اعتراض کاربران و کارشناسان روبه رو شده است.

در اسفند گذشته این دو VOD مبلغ اشتراک ماهیانه خود را از متوسط 25 هزار تومان به 59 هزار تومان افزایش دادند. همان زمان این افزایش قیمت اعتراضات بسیاری را در پی داشت.

سید غلام رضا موسوی، رئیس انجمن تهیه کنندگان مستقل از جمله معترضین به این مسئله همان زمان گفت که بر اساس رویه موجود در دنیا، هزینه اشتراک ماهانه این پلتفرم ها به اندازه بلیت سینما در هر کشوری است و در شرایطی که قیمت بلیت سینماها در ایران افزایشی نداشته، دلیلی برای تغییر قیمت آنها وجود ندارد.

او در گفت وگویی که با تجارت نیوز داشت با اشاره به سابقه قیمت این دو پلتفرم گفت: این پلتفرم ها، کار خود را بر اساس همین اصل آغاز کردند و هزینه اشتراک آنها اندکی بالاتر از قیمت بلیت سینما بود. اما اکنون در شرایطی که بلیت سینما هیچ تغییری نکرده است به یکباره هزینه اشتراک خود را به بیش از دو و نیم برابر قیمت بلیت افرایش داده اند.

آن زمان مشترکان این پلتفرم ها با وجود نارضایتی از این مسئله تقریباً مسئله افزایش قیمت را پذیرفتند. کیفیت سریال های جدید این دو پلتفرم از جمله هیولا، قورباغه و می خواهم زنده بمانم در کنار عادت مخاطب به استفاده از این دو پلتفرم به خصوص برای کودکان باعث شد تا به هر شکل این افزایش قیمت پذیرفته شود، به ویژه وقتی حتی کالایی مثل موز و خیار هم افزایش قیمت داشتند.

با این همه افزایش قیمت دوباره در سال جدید چیزی نیست که مخاطبان به سادگی بتوانند آن را بپذیرند. فیلیمو و نماوا در حالی هزینه اشتراک خود را نزدیک به 100 درصد افزایش دادند که در یک ماه گذشته هیچ رخداد اقتصادی خاصی در کشور اتفاق رخ نداده و از بازار موز تا موبایل همه و همه در آرامش بودند.

فیلیمو در بیانیه ای که به این مناسبت صادر کرده است گفته که این پلتفرم "در مسیر ارائه خدمات خود از هیچ بودجه دولتی و حمایتی برخوردار نیست" و " برای تولید بیشتر و باکیفیت تر و نظر به افزایش قابل توجه هزینه های تولید، چاره ای جز افزایش قیمت اشتراک" ندارد.

فیلیمو در حالی چنین بیانیه ای صادر می کند که پیش از این یک بار در انتهای سال گذشته هزینه اشتراک را افزایش داده است و اسفند تا امروز اتفاقی نیفتاده که باعث افزایش هزینه تولید شود و می شد افزایش قیمت فعلی را به یک باره در همان زمان لحاظ کرد.

به نظر می رسد افزایش قیمت دوباره را بیش از افزایش هزینه تولید و عدم حمایت دولتی، باید به پای انحصار و مزه شیرین افزایش قیمت دفعه پیش نوشت. فیلیمو و نماوا حالا که جای پای خود را سفت و مخاطب خود را قطعی می دانند در غیبت نهاد نظارتی هر کاری که دلشان بخواهد می کنند و دست آخر آن کار را نیز به پای تولید باکیفیت تر برای مشتری می نویسند.

پلتفرم های ایرانی در حالی چنین هزینه گزافی را از مشتری خود می گیرند که میزان و کیفیت تولیداتشان با نمونه های خارجی خود مثل نتفلیکس قابل مقایسه نیست، هزینه ای بابت کپی رایت سریال ها و فیلم های خارجی نمی دهند و برخلاف نمونه های خارجی از تبلیغات ریز و درشت بهره می برند.

در نمونه های خارجی یا سرویس دهنده اساساً تبلیغی ندارد (نتفلیکس، دیزنی پلاس) یا انواع عضویت با تبلیغ و بی تبلیغ دارد (هالو و اچ بی او مکس) که در عضویت با تبلیغ شما مبلغ کمتری را برای عضویت می پردازید. با این شرایط باید دید وضعیت مخاطبان با VOD ها چه می شود. تنها جست وجویی در اینترنت نشان می دهد که اشتراک یک ساله مشهورترین سرویس های خارجی از طریق واسطه های داخلی ارزان تر از اشتراک نماوا و فیلیمو تمام می شود و مخاطب تنها با کمی تلاش به محتوایی بارها بهتر دسترسی خواهد داشت.

در آخر اما یک سوال باقی می ماند و آن این است که نهاد نظارتی کجاست؟ ساترا، وزارت ارشاد، مجلس یا هر نهاد دیگری که مسئولیت نظارت بر این سرویس دهنده ها را دارند امروز کجا است؟ چطور بر روی پخش و عدم پخش تک برنامه علی کریمی نظارت می شود، اما بر این زورگیری ها و زورگویی های در روز روشن هیچ نظارتی نمی شود و هیچ کس این دو غول بی شاخ و دم را رام نمی کند؟

لینک خبر :‌ سلام نو
تهران- ایرنا- تهیه کننده سینما و تلویزیون معتقد است که با افزایش دستمزد بازیگران، هزینه های تولید در نمایش خانگی افزایش یافته است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۵ سایت های دیگر : در حاشیه خبرگزاری پانا خبر آنلاین تیک سینما سینما هنر نیوز

تهیه کننده تهیه کننده سینما و تلویزیون در گفت و گو با خبرنگار سینمایی ایرنا با اشاره به افزایش هزینه تولید سریال در نمایش خانگی گفت: متاسفانه در این چند سال اخیر و به خصوص در سال 99 شاهد افزایش تورم در تمام زمینه ها بودیم و این موضوع روی تولید فیلم و سریال هم تاثیرات خودش را گذاشته است و اساسا کار به جایی رسیده است که با این هزینه ها نه ساخت فیلم و نه سریال برای نمایش خانگی نمی تواند به راحتی صورت بگیرد.

وی افزود: با توجه به بالا رفتن نرخ ارز و افزایش تورم شاهد هستیم که هزینه های تولید فیلم و سریال حداقل 50 درصد افزایش داشته است. از طرفی می بینیم که میزان تولیدات در نمایش خانگی افزایش پیدا کرده و همین موضوع باعث شده است که هزینه ها سرسام آور شود.

خانی با بیان اینکه حضور پلتفرم های نمایش خانگی در عرصه تولید به رونق بازار این عرصه کمک کرده است، تصریح کرد: در عرصه سریال سازی حضور دو پلتفرم مطرح نمایش خانگی یعنی فیلیمو و نماوا باعث شده تولیدات در این زمینه گسترش پیدا کند و ما به عنوان تهیه کننده اگر بخواهیم اثری را تولید کنیم پیشنهادات خودمان را به آنها می دهیم و کار را براساس سرمایه گذاری آنها تولید می کنیم.

وی با انتقاد از افزایش دستمزد بازیگران و بالا رفتن هزینه های تولید گفت: یک زمان وقتی می خواستیم کاری را تولید کنیم 30 درصد از بودجه را برای بازیگران کنار می گذاشتیم و 70 درصد خرج تولید و عوامل می شد. امروز شاهد هستیم که بودجه یک فیلم یا سریال خرج بازیگران می شود و این عدد به 50 درصد هزینه تولید یک فیلم رسیده است.

خانی خاطرنشان کرد: برای همین فکر می کنم باید در زمینه سریال سازی در نمایش خانگی به سمت معرفی چهره های جدید رفت که هم در هزینه های تولید صرفه جویی شود و هم فضا برای معرفی استعدادهای جدید باز باشد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
مهدی صباغ زاده تهیه کننده فیلم سینمایی رمانتیسم عماد و طوبا معتقد است که دستمزد بازیگر نباید بیشتر از 400میلیون تومان باشد و تهیه کنندگان نباید مبلغ های بیش از این پول را پرداخت کنند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۵ سایت های دیگر : آقای خبر روزنامه نصف جهان

مهسا بهادری: روایت های عاشقانه بیشتر اوقات مشقت ها و سختی های زندگی را به نمایش می گذارند اما در سینمای ایران، کمتر یک داستان عاشقانه در فضای سوررئال ساخته شده است، داستانی که علی انصاریان پدر مهربان و فداکاری است که تمام زندگی اش را پای فرزندش ریخته، داستانی که فضای آن به سینمایی ایتالیا ایتالیا کاوه صباغ زاده بسیار نزدیک است توجه به محور خانواده موضوع اصلی آن است، مهدی صباغ زاده هم که تهیه کنندگی این کار را برعهده دارد همین باور را دارد.

درباره این فیلم، مشکلات ساخت آن و کار کردن با علی انصاریان به گفت و گو با مهدی صباغ زاده پرداختیم که در ادامه می خوانید.

امسال و در سی ونهمین جشنواره فیلم فجر کاوه صباغ زاده فیلمی را با نام رمانتیسم عماد و طوبا ساخت و روی پرده برد که شما هم تهیه کنندگی آن را بر عهده داشتید، اگر کسی غیر از کاوه صباغ زاده این کار را به شما پیشنهاد می داد آن را می پذیرفتید؟

اگر افراد دیگری این فیلمنامه را به من پیشنهاد می دادند آن را نمی پذیرفتم، چون می دانستم که کاوه این استعداد را دارد و می تواند که کار خوبی را بسازد آن را پذیرفتم.

در واقع شما قصد داشتید که به آقای صباغ زاده کمک کنید تا مهارت خودشان را بیشتر نشان دهند.

قاعدتا هر زمانی یک فیلمنامه خوبی دست من برسد، به آن کمک می کنم و فرقی ندارد چه کسی باشد، اما این فیلمنامه واقعا خوب بود و خود کاوه نیز پتانسیلش را داشت که کار را به خوبی ارائه دهد.

اگر افراد دیگری به غیر از کاوه صباغ زاده فیلمنامه رمانتیسم عماد طوبا را به من پیشنهاد می دادند، آن را نمی پذیرفتم

شما در نگارش فیلمنامه به پسرتان کمک کردید؟

خیر، من نه در نگارش فیلمنامه و نه در فیلمبرداری هیچ کمکی به او نکردم.

شما گفتید رمانتیسم عماد و طوبا یک فیلمنامه خوب دارد، فیلمنامه کار چه ویژگی داشت که برای شما خوب به شمار آمد؟

اینکه به نهاد خانواده توجه می کند و برای جوان ها و خانواده ها است و در واقع می توان گفت یک فیلم خانوادگی است این احساس را به من منتقل کرد که اگر ساخته شود کار خیلی خوبی خواهد شد.

و به نظر شما کار خوبی از آب در آمد؟

به نظرمن که کار خیلی خوبی شد و دیگران هم که من را می دیدند از دوستان فارابی گرفته تا معاونین سینما، همه از دیدن آن لذت برده بودند.

شما به این نکته اشاره کردید که رمانتیسم عماد و طوبا یک فیلم خانوادگی است، تمام فیلم هایی که در سینمای ایران ساخته و پخش می شوند خانوادگی است.

بله، همه فیلم ها خانوداگی هستند اما مضامین فرق می کند، همه فیلم هایی که با نام خانوادگی می شناسیم، فیلم های تلخی است و همیشه یک درگیری بزرگی را در خانواده به نمایش می گذارد، ولی استحکام نهاد خانواده را می توان در فیلم کاوه دید و دیگر اینکه شیفتگی و شوق جوان ها به آینده و خانواده را نشان می دهد و نکته مهم تر آنکه فرم از فضای تازه ای برخوردار است، فرمی که کمتر در سینمای ایران رخ می دهد.

کمی قبلتر به فیلم هایی که در حال حاضر ساخته می شود اشاره کردید، در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر، ما چهار فیلم در جشنواره داشتیم که مضمون و محتوای آن خودکشی بود، فکر می کنید چرا در حال حاضر گرایش به ساخت فیلم های تلخ و معضلات اجتماعی بیشتر شده است؟

نگاه برخی از فیلمسازها به این موضوعات بیشتر است و فکر می کنند که با پرداختن به این مضامین در جشنواره های خارجی بیشتر مورد توجه قرار می گیرند، چون سمت و سوی نگاه جشنواره های خارجی مشخص است و فیلمسازها هم بیشتر اوقات دنباله رو هم هستند و می گویند وقتی جشنواره خود ایران به آنها توجه دارد چرا نباید به این محتوا بپردازند؟ به این موضوعات توجه می کنند و در جشنواره ها مورد استقبال قرار می گیرند.

شما معتقدید این کارگردانان چون تحت تاثیر جشنواره های خارجی قرار گرفته اند به این مضامین پرداخته اند؟

بله، به هرحال نگاهشان تحت تاثیر آن جشنواره ها است ولی من معتقدم که خود ما این مشکلات و گرفتاری ها را در جامعه می بینیم و با آن مواجهیم و وظیفه ما این است که مردم را به زندگی و آینده امیدوار کنیم و پرداختن به این مسائل به شدت برای کاوه اهمیت دارد.

البته نمی توانیم بگوییم که همیشه سمت و سوی نگاه جشنواره های خارجی به فیلم های تلخ است، موارد متعددی داشتیم که موضوع فیلم تلخ نبوده، اما موفق به کسب جایزه شده.

بله، این موضوع به سلایق و سیاست های جشنواره ها بستگی دارد که البته همه آنها یک شکل نیستند، در تمام دنیا جشنواره ها خط و مشی مشخصی دارند و هر سبک از فیلم در یک جشنواره مورد توجه قرار می گیرد، نگاه جشنواره ایران هم اینگونه است که سیاست ندارد و این سیاست گذاری در جریان نگاه دبیر جشنواره هم وجود ندارد.

شما فکر می کنید این از معایب جشنواره فجر است که هر سال تعدادی از فیلم ها با رویکردهای متفاوتی انتخاب می شوند؟

تعداد فیلم های حاضر در جشنواره امسال که کم بود، ولی بحث کلی این است که جشنواره های داخلی و بین المللی ایران، هیچ یک سیاست مشخص و مدونی ندارند. در صورتی که در اسکار و برلین و ایتالیا و تمام جشنواره های دنیا این سیاست وجود دارد اما متاسفانه در ایران این موضوع را نداریم و به آقای طباطبایی نژاد هم گفتم که متاسفانه سیاست های جشنواره شما مشخص نیست، اگر مشخص بود فیلم کاوه باید بهترین فیلم جشنواره می شد، نه اینکه فقط کاندید شود. شما هنوز نمی دانید که از جامعه چه چیزی می خواهید و به نظر من عیب دارد که جشنواره یک نگاه مشخصی ندارد، مثلا در ارتباط با بازیگر زن، ما باید به نسل جوان و آینده ساز توجه کنیم.

مثلا کدام بازیگرها؟

کسانی مثل سارا بهرامی، الزاما هم بازیگران زن مد نظرم نیست، کلا درباره تمام بازیگران جوان با استعداد این موضوع وجود دارد، این بازیگران کم کم باید بیایند و جایگزین شوند تا بتوانند آینده درخشانی را برای سینمای ایران رقم بزنند، نوع نگاه داوران نسبت به بازیگران و فیلم ها نیز باید به سمت آینده سینما باشد، مردم خسته شدند و به قدر کافی با مشکلات و فشار اقتصادی درگیر هستند و زمانی که به سینما می آیند، می خواهند لحظاتی را خوش باشند.

نتیجه داوری امسال را قابل قبول می دانید؟

به هرحال جوایز اهدا شده و دیگر نمی توان کاری انجام داد، به هر حال داوران سلایق خودشان را اعمال کردند و یکسری فیلم و بازیگر را مشخص کردند. من کاری به این موضوع ندارم که کاوه پسر من است، من فیلم را می بینم، وقتی نگاه می کنم، فیلمنامه درست است، فرم، موضوع، داستان، بازی بازیگران و کارگردانی کاملا درست است و همه چیز در جای خودش قرار دارد.

امروز سینمای ایران، به نسل جوان و بازیگران تازه نفس نیاز دارد، نه اینکه ما به فردی که از سنش گذشته، صرفا بارویکرد این موضوع که بازی خوبی داشته است سیمرغ دهیم

در واقع زمانی که به عنوان یک مخاطب فیلم را می بیند از ماحصل آن راضی هستید.

بله. نکته دیگر اینکه امروز سینمای ایران، به نسل جوان و بازیگران تازه نفس نیاز دارد، نه اینکه ما به فردی که از سنش گذشته، صرفا با رویکرد این موضوع که بازی خوبی داشته است سیمرغ دهیم.

یعنی شما می فرمایید حتی اگر بازی یک بازیگر هم خوب بود، اما سنش بالا بود او کنار گذاشته شود و به جوان ترها بها داده شود؟

همینقدر که بتوان از آنها تقدیر کرد و به آنها دیپلم افتخار داد، کافیست، اصل موضوع را باید بگذاریم روی آینده سینما و اینکه سینمای امروز ما و مردم چه چیزی می خواهند.

شما به عنوان یک تهیه کننده و کارگردان می دانید که مردم از سینمای ایران چه چیزی می خواهند؟

مردم می خواهند بروند سینما اوقات خوشی را داشته باشند و بخندند، حتی اگر نمی خندند هم نگاه خوشی به زندگی پیدا کنند. سینما در حال حاضر فیلم کمدی خوب می خواهد.

در چند سال اخیر سینمای ایران با همین رویکرد کمدی جلو رفته، اگر بخواهیم با این رویکرد و چشم انداز حرکت کنیم، سینما از قالب فرهنگی و حرفه ای خودش خارج می شود.

متاسفانه این اتفاق افتاده است و نتیجه اش را هم روی پرده و در فروش گیشه دیده ایم، فیلم هایی که از نظر سینمایی هیچ ارزشی ندارند، با فروش های 20میلیارد به بالا مواجه می شوند و در این میان فیلم های خوب نادیده گرفته می شوند. حالا یا ما سلیقه مردم را چه از طریق تلویزیون و چه از طریق سینما تا این اندازه پایین آوردیم یا مردم دیگر حوصله فکر کردن ندارند.

ما سلیقه مردم را در زمینه کمدی از طریق تلویزیون یا سینما پایین آوردیم و مردم هم دیگر حوصله فکر کردن ندارند و زمانی که وزارت ارشاد یک فیلمنامه را تصویب می کند یعنی دلش می خواهد آن ساخته شود و نتیجه می شود فیلم های این چنینی که روی پرده می روند

نکته دیگر این است که زمانی که وزارت ارشاد یک فیلمنامه را تصویب می کند یعنی دلش می خواهد آن ساخته شود. به هر حال وزارت ارشاد هم به این موضوع اینگونه نگاه می کند که اگر این فیلم ساخته نشود، سینما از لحاظ مالی آسیب می بینند و درش بسته می شود و زمانی که مردم هم از این فیلم ها استقبال می کنند ارشاد با ساخت آنها مخالفتی نمی کند.

در حال حاضر برخی از آثار سینمایی ساخته می شوند که سازندگان آن پول به دست بیاورند، به نظر شما هنر با پول قابل خریداری است؟

این دو مورد هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارند، درست است که یک طرف سینمای ایران اقتصاد است و باید سرمایه خودش را به گردش دربیاورد تا بتواند فیلم بعدیش را بسازد. اما ما هیچ وقت نمی توانیم با سینما مانند طلا فروشی برخورد کنیم و هدفمان کسب سود باشد.

اگر به دهه شصت و هفتاد نگاه کنیم و آن را با دهه نود مقایسه کنیم، می بینیم که در دهه های گذشته تعداد زیادی از تهیه کنندگان با سرمایه شخصی یا نهایتا با گرفتن یک وام با مبلغ پایین، می توانستند به راحتی فیلمشان را تولید کنند، اما حالا اگر تهیه کننده، سرمایه گذار جذب نکند از پس مخارج تولید فیلم بر نمی آید.

بله، بخاطر مشکلات اقتصادی موجود هزینه ساخت فیلم واقعا بالا رفته است و هزینه ساخت فیلم بالای شش میلیارد است.

هزینه تولید رمانتیسم عماد و طوبا حدودا سه و نیم میلیارد تومان شد

شما برای رمانتیسم عماد و طوبا چه قدر هزینه کردید؟

حدودا سه و نیم میلیارد تومان.

و با توجه به بازخوردهایی که از فیلم گرفتید، فکر می کنید که می توانید سرمایه را برگردانید؟

من به این فیلم امیدوارم اما ما به دنبال سودش نیستیم، دنبال این موضوع هستیم که مردم از دیدن فیلم لذت ببرند، همیشه همین بوده است، ماسودی از فیلم ها به دست نیاوردیم که حالا هم به این امید فیلم ساخته باشیم، همین که فیلمساز موفق باشد، فیلم خوب ارائه شود و جواب سرمایه را بدهد کافیست، سود دهی آن برای ما اهمیتی ندارد.

مشکل اصلی ما این است که در حال حاضر بازیگران فکر می کنند که آنها فیلم را جلو می برند و باعث فروش گیشه می شوند در حالی که اصلا اینگونه نیست زمانی که سینمایی ایتالیا ایتالیا ساخته شد، جایگاه سارا بهرامی و حامد کمیلی در سینما کجا بود؟ در صورتی که می بینید در حال حاضر هر دو این افراد از چهره های محبوب سینما هستند. باید کمی انصاف داشته باشند و نباید اینگونه برخورد کنند، سینما اگر بخواهد با این شرایط و با این نگاه به بازیگران پیش برود، مطمئنا تولیدی شکل نخواهد گرفت.

من معتقدم نهایت دستمزد بازیگر 400میلیون تومان است و اگر بازیگری فکر می کند که حضور او گیشه را تضمین می کند، در فیلم شریک شود، دستمزدش را بگیرد و 5درصد در فروش گیشه سهیم شود، نه اینکه روی تهیه کننده فشار بیاورند و تهیه کننده نتواند، آن را تولید کند.

تهیه کننده بخش خصوصی نباید اجازه دهد بازیگر سالاری در سینما حاکم شود، چون بخش خصوصی توان پرداخت این پول های هنگفت را ندارد، مگر آدم های رانت خوار که می خواهند پولشویی کنند و این موارد ذره ای برایشان اهمیت ندارد.

زمانی که ایتالیا ایتالیا اکران شد، شما گفتید که اگر کاوه حرف گوش کند، این فیلم می فروشد، چه چیزی به آقای صباغ زاده گفته بودید که گوش نمی کردند؟

یکسری از سکانس های اضافه در فیلم وجود داشت، که از کاوه خواستم آن را در بیاورد تا قصه تندتر پیش برود، اما او زیربار نمی رفت و می گفت من باید ببینم مردم چه می گویند.

در نهایت حذف شد؟

نتیجه اش را دیدیم، فیلمی که می توانست بیشتر مورد توجه عام مردم قرار بگیرد، با چنین ایراداتی، کمتر مورد توجه قرار گرفت.

شما از نتیجه فیلم ناراضی بودید؟

در نهایت فیلم ماندگار و هنرمندانه ای از کاوه شد و ایتالیا ایتالیا برای کاوه قدم بسیار مثبتی به حساب می آمد.

ولی به نظر شما رمانیسم عماد و طوبا موفق تر است؟

این فیلم همه چیز دارد و بسیار هم جوان پسند است و مطمئنم از آن حمایت می شود.

شما خواستار اکران نوروزی هم بودید اما این فیلم در لیست اکران نوروزی قرار ندارد.

خودمان هم تکلیف را نمی دانیم، با این شرایط موجود ممکن بود فیلم اکران شود و بعد از یک هفته کرونا گسترده تر شود و مشکلاتی را برای جامعه و مردم ایجاد کند که دوباره سینماها تعطیل شود و این موضوع لطمه های زیادی را به فیلم وارد می کند اما همین مسئله که پیش آمده ما را راضی کرده و موردی نداریم. اما نه مردم و نه مسئولین نباید نگران کرونا در سینما باشند، چون این فضا دائما ضد عفونی می شود، پروتکل ها در آن رعایت می شود و پنجاه درصد ظرفیت سالن ها هم پر می شود.

در دیگر جاها اینگونه نیست و مردم هم هیچ نگرانی ندارند، رستوران و کافه و بازار پر است از آدم ها، اما نوبت سینما که می شود همه نگران می شوند. به طور مثال جشنواره ای که امسال برگزار شد، خیلی ها مخالف برگزاری آن بودند، اما دیدیم که هیچ مشکلی برای هیچ کسی ایجاد نشد و همه ما از این موضوع خوشحالیم که سینما نتوانست به مردم لطمه وارد کند.

یک مسئله ای وجود دارد که کاوه صباغ زاده به آن اشاره کرد، اینکه دو نفر از بازیگرانتان بخاطرحضور مرحوم علی انصاریان از ادامه همکاری صرف نظر کردند، بازیگرانتان چهره بودند؟

یکی از آنها چهره و دیگری تئاتری بود، یکی زن و دیگری هم مرد بود.

آن بازیگر زن، خانم سارا بهرامی نبودند؟

نه، ایشان مایل بودند در فیلم حضور داشته باشند، اما متاسفانه سر یک فیلم دیگر بودند و به فیلم ما نرسیدند و سارا بهرامی هم چنین اخلاق هایی را ندارد، یکی از اخلاق های خوب و حرفه ای او این است که در مقابل بازیگر رو به رویش با احترام برخورد کند و به خودش این اجازه را نمی دهد که وارد جزئیات شود.

چرا برای این فیلم سراغ آقای انصاریان رفتید؟

به نظر من علی انصاریان، یکی از مردان نیک سینما بود و بسیار اخلاق انسانی و مردانه ای داشت.

در فرهنگ و هنر ایران تعداد محدودی از بازیگران هستند که از ورزش وارد عرصه هنر شدند، یکی از همین افراد پژمان جمشیدی است، که فکر می کنم شما حداقل یکی از هنرنمایی های ایشان را دیده اید.

بله.

علی انصاریان هم مانند پژمان جمشیدی از عرصه فوتبال و ورزش وارد هنر شد و واقعا هم هر دو آنها در این زمینه موفق بودند، در این حوزه کسی با علی انصاریان کاری نداشت، اما هجمه هایی که به پژمان جمشیدی وارد می شود بسیار زیاد است، شما فکر می کنید دلیل این اتفاق چیست؟

علی انصاریان هیچ حاشیه ای نداشت، انسانی بود که با همه آدم ها ارتباط درست و مناسبی داشت و با هیچ کس برخورد بدی نمی کرد و یک انسان کامل بود. در این چهل و دو سال پس از انقلاب، من با هنرمندان زیادی کار کرده ام و نمونه ای مانند علی انصاریان ندیده بودم، اما ممکن است آقای جمشیدی حاشیه ساز باشد و من هم حواشی ایشان را دنبال نمی کنم.

البته خود ایشان حاشیه ساز نیستند، برایشان حاشیه ایجاد می کنند.

یا بازی بدی دارد، یا جایش در سینما درست نیست، یا خیلی ادا در می آورد و بسیاری از موارد دیگر در این مورد تاثیر گذارند. ممکن است پژمان جمشیدی ذاتا هنرپیشه نباشد، اما به هرحال کار می کند و مورد توجه تهیه کنندگان نیز قرار گرفته است.

شما معتقدید پژمان جمشیدی ذاتا بازیگر نیست و صرفا بازی می کند؟

بله، زمانی که شما بخواهید وارد بحث مقایسه شوید این تفاوت را احساس می کنید. به طور مثال مرحوم خسرو شکیبایی را به یاد بیارید، استعداد ذاتی ایشان سر صحنه مشخص بود، مثال های دیگری هم هستند که استعداد داشتند و سالیان سال خاک سینما و صحنه خوردند. ممکن است این اتفاق هم نیفتاده باشد، اما آمادگی، توانمندی و ذات خوبی برای بازیگری داشته باشند.

ولی به نظر می رسد که آقای جمشیدی در این سال ها موفق بودند، گیشه خودشان را هم داشته اند، اگر بازیشان خوب نبود که مورد استقبال مردم قرار نمی گرفتند.

بله امیدوارم همینگونه هم موفق باشند، ما هم دعا می کنیم که تمام بازیگرانی که وارد سینما می شوند، استعداد و خلاقیت کافی را داشته باشند و به یاد ماندنی باشند نه برای اینکه صرفا پول در بیاورند در چند فیلم بازی کنند و بعد بروند.

58245

کد خبر 1495838

لینک خبر :‌ خبر آنلاین
پژمان بازغی با اشاره به مصوبه جدید مجلس درباره پرداخت مالیات از سوی برخی هنرمندان تأکید کرد که با پرداخت مالیات سینماگران موافق است اما در این صورت باید به مطالبات سینماگران نیز رسیدگی شود.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۵

پژمان بازغی بازیگر سینما و تلویزیون در گفت وگو با خبرنگار برنا، اظهار داشت: بر هیچکس پوشیده نیست که امسال کشور ما در شرایط بسیار سختی قرار داشت و به تبع آن اهالی سینما و تلویزیون هم روزهای سختی را سپری کردند. بسیاری از همکاران و دوستان ما امسال را کاملاً بیکار و خانه نشین بودند و به جای اینکه برای کمک به اهالی سینما فکری شود و حمایتی در نظر بگیرند که حداقل می تواند یک بیمه تأمین اجتماعی باشد متأسفانه مسائل جدیدی مطرح می شود که وضعیت را بدتر می کند و مجلس در این شرایط سخت قانونی تصویب می کند که هنرمندان با درآمدی بیشتر از یک حد مشخص باید مالیات پرداخت کنند.

بازغی تصریح کرد: من به شخصه هیچ مشکلی با پرداخت مالیات ندارم همانطور که سال گذشته مالیات پرداخت کردم و حتی به دلیل اشتباه در پر کردن اظهارنامه مالیاتی جریمه شدم به طوری که اگر طلافروش بودم مالیات کمتری پرداخت می کردم. مسئله اصلی این است که باید به مطالبات هنرمندان نیز در این بین رسیدگی شود. آنچه که اهالی سینما به عنوان مالیات پرداخت می کنند در چه مواردی هزینه می شود و سرنوشت این پول چیست؟ آیا با پرداخت مالیات از سوی هنرمندان امنیت شغلی آن ها تأمین می شود و در شرایطی ویژه مثل شرایط حال حاضر کشور به آن ها رسیدگی می شود؟ قطعاً منطقی نیست که فقط از یک قشر مالیات دریافت شود و به هیچ یک از مطالبات آن ها رسیدگی نشود.

این بازیگر در ادامه گفت: متأسفانه هیچ ساز و کاری وجود ندارد و اصلاً مشخص نیست بر چه اساسی میزان مالیات هنرمندان و سینماگران محاسبه می شود و اصلاً آن مأمور مالیات که به این موضوع رسیدگی می کند آیا شناختی نسبت به قیمت گذاری آثار هنری دارد یا خیر. همانطور که گفتم با پرداخت مالیات از سوی هنرمندان هیچ مشکلی ندارم اما باید مسائل زیادی را بررسی کرد و باید مشخص شود که ارزشگذاری ها چگونه انجام می شود.

بازغی درباره وضعیت سینمای ایران در سال آینده اظهار داشت: هر رسانه ای راه خود را پیدا می کند و سینما هم ناگزیر باید این کار را انجام دهد. شاید در سال آینده سینما به صورت فیزیکی وجود نداشته باشد و در پلتفرم های اینترنتی به حیات خود ادامه دهد. اکران آنلاین مسیری است که سینمای ما باید سال های پیش آن را طی می کرد ولی از آنجا که ما همیشه انجام کارهایمان را به دقیقه 90 موکول می کنیم با مشکلات بسیاری مواجه می شویم و زیرساختی فراهم نیست. در سال آینده فیلمسازها با این امکان می توانند به ساخت فیلم فکر کنند و ما فقط می توانیم دعا کنیم که سال آینده سینما رونق پیدا کند و امیدوارم مسئولان نیز تمهیداتی برای حمایت از سینما در نظر بگیرند.

او افزود: در حال حاضر فیلم های زیادی آماده نمایش دارم که در صف اکران هستند. فیلم های سینمایی جوجه تیغی ، خوره ، خورشید آن ماه ، راند چهارم ، بچه های طوفان و توچال فیلم هایی هستند که در آن ها ایفای نقش کرده ام و آماده نمایش هستند. در حال حاضر نیز مشغول بازی در مجموعه تلویزیونی افرا هستم که خردادماه سال آینده پخش می شود.

بازیگر فیلم سینمایی سمفونی نهم در ادامه اظهاراتش درباره فیلمبرداری در روزهای شیوع ویروس کرونا گفت: زمانی که شاهد اولین نشانه های شیوع کرونا در کشور بودیم ضبط قسمت هایی از برنامه کودک شو انجام می شد که با مشکلاتی روبرو شدیم. من پیش تر هم تأکید کرده ام که باید سنگر هنری کشور حفظ شود و به تولیدات تازه و هنری نیاز داریم. سریال بیگانه ای با من است را سال گذشته کار کردیم که متأسفانه مرحوم پرویر پورحسینی از بازیگران این سریال به کرونا مبتلا شد و جان خود را از دست داد. پوراندخت مهیمن و شبنم قلی خانی نیز از دیگر بازیگران این سریال هستند که به کرونا مبتلا شدند ولی باید بپذیریم که با وجود این خطرات هیچ چاره ای جز ادامه تولیدات نداریم و البته کسی نمی تواند به طور قطع بگوید تولیدات ادامه داشته باشند یا خیر. به نظر من در هر صورت بهتر است مسائل ایمنی و بهداشتی را رعایت کنیم تا کسی به این بیماری مبتلا نشود چرا که شغل ما متأسفانه آینده ای ندارد و مقطعی است و وقتی امنیتی وجود ندارد مجبور هستیم در این شرایط به کار ادامه دهیم.

بازیگر سینما و تلویزیون سینما و تلویزیون مالیات برنا مجلس پژمان بازغی

لینک خبر :‌ خبرگزاری برنا
یک پخش کننده و سینمادار می گوید: اگر مردم بدانند که سینماها باز و فیلم های جدیدی در حال اکران هستند، اوضاع سینما در سال جدید بهتر می شود.

به گزارش ایسنا، استقبال خیلی کم تماشاگران از فیلم های نوروزی سینماها اگرچه نشان می دهد سینما چندان جایگاهی در سبد تفریحی مردم ندارد، اما برخی آن را به حساب بی خبری مردم از فیلم ها و دایر بودن سینماها می گذارند. البته عده ای هم معتقدند فیلم های انتهاب شده برای اکران نوروزی 1400 جذابیتی برای کشاندم مخاطب به سینما در دوران کرونا ندارد.

با این حال علی سرتیپی می گوید، فیلم های امسال شاید شاخص نباشند اما خوبند و می توانند برای محاطب جذاب باشند.

او در گفت وگویی با ایسنا درباره وضعیت ناامیدکننده آمار فروش و حضور مخاطب در سینما بیان کرد: ما چند مشکل اصلی داریم که کلی ترین آن به نبود تبلیغات برمی گردد.

وی افزود: اگر مردم بدانند که سینماها باز هستند وضعیت اکران فیلم های نوروزی بهتر می شود ولی الان نه تلویزیون کمکی در این باره کرده و نه بیلبوردهای شهری دباره فیلم ها تبلیغ می کنند.

این سینمادار گفت: نکته مهم دیگر این است که خوب است بازیگران فیلم ها هم در صفحه های شخصی خود نسبت به باز بودن سینماها و اکران فیلم ها اطلاع رسانی کنند. سینما در شرایط فعلی و براساس پروتکل ها که با ظرفیت 30 یا 50 درصد سالن ها همراه است، واقعا یکی از امن ترین فضاهایی است که مردم برای تفریح می تواند سراغش بروند منتها مردم همچنان فکر می کنند سینما تعطیل است یا فیلم های جدیدی اکران نشده است. به طوری که الان بیش از 70 درصد تماس هایی که داریم این پرسش است که آیا سینما باز است؟ انگار کسی باور ندارد که سینماها فعالیت می کنند.

سرتیپی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات ما و لطمه هایی که در این دوران شیوع کرونا وارد شده، ساعت پایان کار سینماهاست، چون بخاطر محدودیت رفت و امد از ساعت 21 باید نهایتا ساعت 20 اخرین سانس تمام شود تا یک ساعت هم زمان برگشت مردم به خانه هایشان باشد، اما باز هم خیلی ها فکر می کند ممکن است نرسند و جریمه شوند و به همین دلیل قید سینما رفتن را می زنند ضمن اینکه برای همین منظور مجبوریم سانس اخر را ساعت 18 شروع کنیم و الان هم که ساعت ها جلو رفته درواقع انگار ساعت 17 آخرین سانس است این در حالی است که در شرایط عادی کار سینماها تازه از ساعت پنج عصر به بعد شروع می شد. ما در تعطیلات نوروزی سال های بالاترین میزان فروشض و حضور مردم را در سانس های حول و حوش نیمه شب داشتیم که بعد از دید و بازدیدهای خود تازه به سینما می آمدند ولی الان چنین موقعیتی نداریم و بهترین سانس های سینما را از دست داده ایم.

او در پایان ابراز امیدواری کرد که با سپری شدن چند روز ابتدایی تعطیلات نوروز و همراهی برای اطلاع رسانی بیشتر استقبال از سینما بیشتر شود.

در حال حاضر پنج فیلم خورشید به کارگردانی مجید مجیدی، لاله به کارگردانی اسدالله نیک نژاد، خون شد به کارگردانی مسعود کیمیایی، هفته ای یک بار آدم باش به کارگردانی شهرام شاه حسینی و تکخال به کارگردانی مجید مافی در سینماهای کشور در حال اکران هستند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
اسدالله نیک نژاد از اکران نشدن لاله در روز اعلامی سایت سمفا یعنی بیست و هفتم اسفندماه خبر داد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۴

به گزارش خبرنگار سینمایی صبا ، فیلم سینمایی لاله به کارگردانی اسدالله نیک نژاد که پس از هشت سال توقیف، نوروز امسال روی پرده سینماهای کشور رفته است که به گزارش سمفا تا لحظه تنظیم این گفتگو با کمترین تعداد سالن نسبت به دیگر فیلم های اکران نوروز، 283 نفر به تماشای آن نشسته اند. این در حالی است که خورشید مجید مجیدی که قبلا یک بار روی پرده رفته بود بیشتر تعداد سالن های سینما را در اختیار دارد.

لاله از 27 اسفند روی پرده نرفت

پس از پیگیری های صبا و در گفتگو با اسدالله نیک نژاد جویای علت این مساله و تعداد کم مخاطبان لاله شدیم. نیک نژاد با اشاره به اکران نشدن این فیلم در زمان اعلامی سمفا یعنی بیست و هفتم اسفندماه، گفت: اولا نمی دانم چرا در سمفا چنین اطلاعات غلطی را درباره فیلم نوشته اند؛ این فیلم در تاریخ 27 اسفند اکران نشده است. دوما فیلم لاله قرار نبود در ایام عید نوروز اکران شود بنابراین تمام تلاش مسئولان مرکز گسترس سینمای مستند و تجربی و خود من بر این استوار بود که فیلم را برای عید فطر آماده کنیم چون معتقدم نه برای این فیلم بلکه برای هر فیلمی، مقدمات پخش فیلم یعنی تبلیغات و آگاهی و اطلاع رسانی محور اصلی صنعت سینما است.

وی ادامه داد: در صنعت سینما ساختن و خلاقیت، بخشی از روند است و 50 درصد دیگرِ صنعت سینما، پخش آن فیلم سینمایی است. درباره لاله بنده 10 سال از وقت، پول، سرمایه، انرژی گذاشتم و این اواخر نیز که روز اول فیلمبرداری برای نسخه نهایی بر اثر اصابت بریده یکی از ماشین ها چشم راستم زخمی شد که بعد از 2 بار جراحی بینایی کامل آن از بین رفته است. من این ها را گذاشته و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی نیز پول خود را گذاشته است که البته باید گفت پول مردم کشور عزیزم است و در ادامه با 10ها مساله و موانع روبرو شدیم ولی فیلم را به اتمام رساندیم.

این تهیه کننده تاکید کرد: از خودگذشتگی کردم که پول مردم به دلیل خودخواهی های چند مدیر سینمایی و بی تدبیری آن ها به هدر نرود، حالا نیز که نوبت پخش شده است همه چیز به صورت غیرحرفه ای و غیرتخصصی عمل می شود و در سایت سمفا و یا دیگر سایت ها گفته می شود این فیلم از 27 اسفند اکران شده که این یک دروغ آگاهانه است.

نیک نژاد درباره غیرتخصصی و غیرحرفه ای بودن که از آن انتقاد دارد، توضیح داد: یعنی وقتی که جمعه 29 اسفندماه ساعت 9 شب دستور اکران فیلم لاله بدون هیچ نوع آمادگی داده می شود! قرار بود این فیلم بین یک هفته تا 10 روز تبلیغات شهری، رسانه ای، آگاهی، اطلاع رسانی داشته باشد و بعد اکران شود، اما زیر قول خودشان زدند. غیرحرفه ای بودن این آقایان از اینجا آغاز می شود که ساعت 9 شب جمعه دستور اکران می دهند. کجا تبلیغات شده است؟ چند کپی از فیلم برداشته شده است؟ با چند سینما قرارداد بسته شده و چند سینما قرار است این فیلم را به اکران برسانند؟

کپی بی کیفیتی به سینماها داده شد

این کارگردان خاطرنشان کرد: روز شنبه که عید بود و همه جا تعطیل و روز یکشنبه با سرهم بندی، یک کپی از لابراتوار با کیفیت بسیار بد، هم از نظر رنگ و هم صدا گرفته می شود و در لابلای سانس های مرده در یک سینما اکران را آغاز می کنند. در کجای دنیا اینگونه فیلم را اکران می کنند؟ من از تمام مسئولان و دلسوزان سینمای ایران و از تمام متخصصان سوال می کنم: این راه و رسم اکران فیلم است؟ بدون تبلیغات و آگاهی و اطلاع رسانی. حالا دقت می کنید غیرحرفه ای بودن یعنی چه؟ یعنی کسانی که تلاش می کردند این فیلم در طول 10 سال به جایی نرسد، حالا قدرت خود را در زمان پخش آن نیز نشان می دهند.

کارگردان فیلم سینمایی لاله تصریح کرد: روز دوشنبه دوم فروردین ماه اولین سانس نمایش فیلم لاله در ساعت 4 و 46 دقیقه در سینما فرهنگ آغاز شد. شما نگاه کنید در سایت سمفا اعلام کرده اند که این فیلم از روز 27 اسفند اکران شده است، تاکید می کنم که دوستان و مسئولان، پخش این فیلم را بسیار غیرتخصصی و غیرحرفه ای انجام دادند. فیلم لاله را با دستور به نمایش گذاشتند و پخش کنندگان هم قول و قرار تبلیغ فیلم بین یک هفته تا 10 روز را که قرار بود قبل از نمایش فیلم انجام دهند، به فراموشی سپردند. آقایان، دوستان، همکاران، مسئولان محترم سینمای کشور ، در کجای دنیا سینما، یک فیلمی را اینگونه اکران می کنند که شما انجام می دهید؟ اگر فکر کردید سرمایه این فیلم دولتی است پس اشکالی ندارد که آن را قربانی فقط باز بودن سینماها بکنید، من در اینجا اعلام جرم می کنم، اعلام می کنم شما حق ندارید سرمایه مردم را به هدر بدهید، این پول مردم است و زحمت 10ها زحمتکش سینمای کشورمان است. شما باید پاسخگو باشید.

وی درباره آگاهی مردم از باز بودن سینما تاکید کرد: اصلا مردم نمی دانند که سینما باز است، چگونه توقع دارید مردم به سینما بروند. حتی عوامل، بازیگران و بنده به عنوان کارگردان اصلا نمی دانستیم فیلم لاله در کجا و چه ساعتی پخش می شود. من از شما، تمام مسئولان و دست اندرکاران سینمای ایران می پرسم چگونه است که در آخرین ساعات سال کهنه، تصمیم بر اکران فیلمی بدون هیچ مقدمات و اطلاع رسانی ای می گیرید؟ فیلمی که زحمات زیادی برایش کشیده شده است.

پخش کننده در ایران معنایی ندارد

نیک نژاد درباره وظایف پخش کننده اظهار کرد: من از تمام کسانی که برای صنعت سینما کشورمان د لسوزانه زحمت می کشند، خواهش می کنم که به من پاسخ دهند. مگر می شود فیلمی را با دستور شبانه به اکران برد؟ مگر پخش کننده ای می تواند بدون زمینه سازی و آگاهی مردم فیلمی را اکران کند؟ پخش کننده در صنعت سینما مثل مادری ست که فرزندش را نگهداری می کند ولی در ایران معنی پخش کننده چیست؟ چرا خودمان را گول می زنیم؟ پخش کننده در همه دنیا تعریف مشخصی خود را دارد، چرا در ایران ندارد؟

او ادامه داد: من از تمام دوستان و دست اندرکاران سینمای ایران خواهش می کنم فیلم را ببینید اگر ارزش آن را داشت که پخش کننده دلسوز پشت کار می رفت، پس چرا این کار را نکردید؟ من قدرت و رانتی پشت سرم نیست، من فقط یکی از زحمت کشان این فیلم بودم که از عمر خود، سرمایه خود، جان خود گذشتم و در آخر چشم راستم خود را برای این فیلم از دست دادم.

این کارگردان بر نمایش این اثر در تابستان تاکید کرد و گفت: بارها و بارها بنده در جلسات خصوصی و عمومی عرض کرده بودم این فیلم می تواند در تابستان اکران شود و باید زمینه تبلیعات آن فراهم شود، به من و دیگران قول داده بودند که این کار را می کنند ولی نکردند، من می پرسم چرا؟ با یک پوستر بی آب و رنگ در سانسی بی معنی، در شرایط کرونایی که هیچکس از پخش فیلم آگاهی ندارد، چگونه تماشاگر به سینما می رود؟ من که از سه ماه قبل اعلام کرده بودم این فیلم فقط برای تماشاگران روزهای تابستانی ساخته شده است، چون تخصص من به من حکم می کرد که چنین بگویم، من از مسئولان زحمتکش سوال می کنم، بر اساس چه نیتی و براساس چه آگاهی ای فیلم لاله را شبانه اکران می کنید؟

وی درباره سایت سمفا بیان کرد: چه کسی دستور به سایت سمفا است؟ چرا سمفا به دروغ می نویسد اکران لاله از 27 اسفندماه آغاز شده است؟

کارگردان سریال پاییز صحرا درباره بیلبوردهای شهری فیلم لاله عنوان کرد: بیلبورد زدند اما نگفته اند برنامه سینماهای کشور است. همه فکر می کنند این فیلم در پلتفرم های نمایش خانگی پخش می شود. قول داده بودید که تبلیغ کنید چرا زیر قولتان می زنید؟ چه منافعی دارید که زیر قولتان می زنید؟ انسانیت و انصاف تان کجاست؟ حتی برای جیب خودتان هم باید تلاش می کردید که فیلم با آگاهی به دست مخاطب برسد. من امیدوارم از امروز که تیزر این فیلم آماده شده است، مسئولان بدانند بدون آگاهی و زحمت کشیدن، نمی توانند مردم را به سینما بیاورند.

نیک نژاد در پایان درباره سانس هایی که در اختیار لاله قرار گرفته است، مطرح کرد: اعلام کنید چند سانس سینما در اختیار ما قرار داده اید؟ اسم سینما را نیاورید، تعداد سانس را بگویید. وقتی می گویید یک سینما یعنی 6 سانس در روز نه یک سانس مرده که وقت استراحت کارکنان سینما است. این کارهای کودکانه و ضدسینمایی را انجام ندهید. یا مردانه جلوی فیلم را بگیرید و پخش نکنید مثل همان هشت سالی که فیلم توقیف بود، یا اگر قرار است پخش کنید نامردانه با این فیلم برخورد نکنید.

کارگردان لاله پیش از این در گفتگو با صبا اعلام کرده بود لازم باشد درباره کسانی که چوب لای چرخ لاله می گذارند افشاگری می کند . حال باید پرسید چه دستی پشت پرده سرنوشت این فیلم وجود دارد که پس از هشت سال توقیف، اکران آن هم با دردسر است.

فروغ گشتیل

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
تهیه کننده فیلم تک تیرانداز می گوید که طبق توافقات صورت گرفته برای اکران فیلم از تلویزیون، نیمی از هزینه ساخت فیلم توسط سازمان صداوسیما پرداخت می شود.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۴ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، اکران تلویزیونی فیلم های سینمایی ابهامات و سؤالاتی را در خصوص این اقدام جالب سازمان صداوسیما برای مخاطبین سینما و تلویزیون ایجاد کرده است. برخی به مسأله قاچاق فکر می کنند و برخی دیگر از تعامل مدیران سازمان صداوسیما با فیلمسازان و سینماگران برای اولین اکران سینمایی-تلویزیونی می پرسند.

بنابراین با یکی از مالکان فیلم های اکرانی در صداوسیما،گفت وگو کردیم تا به ابهامات موجود رفع شوند. در این خصوص ابراهیم اصغری تهیه کننده فیلم تک تیرانداز با توجه به اکران این فیلم در تلویزیون به موارد مهمی در این باره اشاره کرد.

این تهیه کننده سینما در ابتدا درباره علت اکران فیلم تک تیرانداز در تلویزیون بیان کرد که اکران در سینماها سنت درست و قدیمی است که ادامه دارد. خصوصاً اینکه فیلم هایی مانند تک تیرانداز که مخاطب جدی سینمایی دارد و دوم اینکه از جنس سینمای استراتژیک است که ظرفیت ایجاد جریان دارد، باید در سینماها اکران شود. برای همین نمایش فیلم ما در تلویزیون به معنی عدم رغبت برای اکران فیلم در سینماها نیست. اما باتوجه به شرایط خاصی که در کشور حاکم شده است یعنی شیوع کرونا و تلخی های ناشی از آن و همینطور مشکلات اقتصادی خانواده ها و کم رونقی سینماها، تصمیم مدیران سازمان بسیج و روایت فتح این بود که فارغ از بحث های مالی این فیلم را برای مردم در تلویزیون اکران کنند و به نوعی هدیه ای به مردم کشور داده باشند تا در کنار خانواده و بدور از خطرات ناشی از کرونا و بدون پرداخت هزینه فیلم را تماشا کنند. خصوصاً اینکه این فیلم، اثری جذاب و ملی و میهنی است که می تواند غرور ملی را برای مردم ایران به ارمغان آورد.

این تهیه کننده سینما در خصوص نگرانی از قاچاق فیلم گفت در این خصوص امیدوارم مدیران سازمان صداوسیما ملاحظات مهم خودشان را داشته باشند. یکی از مشکلات امروز صداوسیما کمبود فیلم های خوب ایرانی است که برای مردم نمایش دهند و حالا اکران فیلم ما و یدو و... می تواند باعث شود که مخاطبین سینمایی نیز به پای تلویزیون بیایند و فیلم های سینمایی جدید ایرانی را تماشا کنند. البته باید این چند فیلم از مجاری قانونی خودش در کنار صداوسیما در فضای مجازی نمایش داده شود که دچار سرقت و قاچاق نشود.

اصغری در خصوص برنامه ریزی برای اکران فیلم در نمایش خانگی و سینماها عنوان کرد که در حال بررسی برای اکران آنلاین فیلم در نمایش خانگی برای بعد از عید نوروز هستیم. إن شالله اکران سینمایی فیلم را هم در هفته دفاع مقدس خواهیم داشت. ضرورت اکران سینمایی تک تیرانداز در سینماها این است که این فیلم یک اثر سینمایی پرهزینه و دارای جلوه های ویژه میدانی و بصری است که باید در پرده عریض سینما آن را تماشا کرد. معتقدم که فیلم می تواند در سینما فروش خوبی داشته باشد و مورد توجه قرار بگیرد چراکه سینماروهای جدی ترجیح می دهند که فیلم را در سینما تماشا کنند. اما با توجه به شرایطی که در ابتدا گفتم در حال حاضر تصمیم بر این شد که فیلم را تلویزیون برای مردم اکران کنیم.

وی در پاسخ به سؤال ما درباره مبلغ توافقی برای اکران فیلم در تلویزیون گفت که باتوجه به اینکه هزینه فیلم نزدیک به 10 میلیارد تومان شده است، توافق ما نزدیک به نیمی از این هزینه بود که می تواند نیمی از هزینه ساخت را جبران کند. به نظرم مدیران تأمین سازمان صداوسیما می توانند بخش زیادی از بودجه ای که صرف خرید فیلم های خارجی با قیمت بالا که تناسب فرهنگی با ملت ما ندارد را صرف خرید نمایش فیلم های ایرانی جدید بکنند تا به چرخه تولید سینما کمک بشود.

اصغری در پایان گفت توصیه رهبری بر این است که در تمام زمینه ها اتکای ما بر خودمان باشد بنابراین این اقدام می تواند توجه مدیران صداوسیما را به خرید و نمایش فیلم های سینمایی ایرانی سوق دهد خصوصاً اینکه این کار می تواند حجم زیادی از ترافیک اکران فیلم های سینمایی را کم کند. امیدوارم این چند فیلم در این مسیر خط شکن باشند و دیگر صاحبان فیلم های سینمایی نیز برای اکران فیلم های خود وارد عمل شوند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۴

سینماسینما ، محدثه واعظی پور

خبر نمایش دو فیلم یدو و تک تیرانداز پیش از اکران عمومی در نوروز از شبکه های تلویزیون موجی از انتقادها و مخالفت ها را به دنبال داشت، اما در همه این اعتراض ها، یک نکته اساسی مغفول مانده است. یدو (مهدی جعفری) و تک تیرانداز (علی غفاری) دو فیلم ارگانی هستند، فیلم هایی که از ابتدا قرار نبوده پرفروش باشند. مضمون، ترکیب بازیگران و حال و هوای هر دو فیلم برای جذب مخاطب انبوه مناسب نیست. حتی اگر این فیلم ها روی پرده را می دیدند، موفقیتی نصیب سازندگانشان نمی شد. همه این ها به معنی بی ارزش بودن تک تیرانداز یا یدو نیست. اما وقتی از ماجرای اکران و دیده شدن یک فیلم حرف می زنیم، مناسباتی وجود دارد که خودش را بیش از اراده و خواست هر مدیر یا نهاد و ارگانی نشان می دهد.
در اکران نوروز 1400 می توان تجلی این خواست و سلیقه را دید. آن هم در شرایطی که هنوز سینماها به روزهای رونق بازنگشته اند، در ترکیب نوروزی فیلم هفته ای یک بار آدم باش (شهرام شاه حسینی) با بازی پژمان جمشیدی ستاره محبوب این روزهای سینمای ایران بیش از دیگر فیلم ها، حتی فیلم ستایش شده مجید مجیدی فروش داشته است. توجهی که به خورشید شد قابل مقایسه با نقد و نظرهای مثبت و منفی درباره تک تیرانداز و یدو نیست. از خورشید با توجه به نام و اعتبار سازنده اش و امتیازهای فیلم، گروه بازیگران و عوامل صاحب نامش، انتظاری بیش از این وجود داشت. اما خورشید رقابت را به فیلمی از سینمای بدنه واگذار کرده است.
با توجه به تجربه شکست اغلب فیلم های ارگانی در گیشه (در رقابت سالم) و با صرف نظر از آمارسازی و ارائه اطلاعات غلط درباره فروش بعضی از این فیلم ها، سرنوشت یدو و تک تیرانداز در گیشه بهتر از خورشید نبود. خورشیدی که یکی از بهترین فیلم های یک دهه اخیر کارنامه سازنده اش است. پخش یدو و تک تیرانداز از تلویزیون، اتفاقا فرصتی فراهم می کند تا مخاطبان بیشتری با صرف هزینه ای کمتر این آثار را ببینند. نمایش این فیلم ها در سینما، هدر دادن بیت المال و بودجه هایی است که باید در راههایی بهتر هزینه شود. در شرایطی که فیلم های بسیاری پشت خط اکران مانده اند، وضعیت اکران 1400 مبهم است و شیوع ویروس کرونا، سینماداری را به سوی تعطیلی کشانده، حذف فیلم هایی که جذابیت اندکی برای تماشاگران سینما دارند جلوگیری از ضرر بیشتر است. هر سال، هزینه بالایی صرف تولید آثاری از جنس یدو و تک تیرانداز می شود و معمولا این فیلم ها در انتهای جدول فروش جای می گیرند، شاید صرف نظر کردن از اکران این فیلم ها بخشی از ضررهای ناشی از تولید آنها را جبران کند و خط پایانی برای رویابافی مدیران درباره استقبال از این آثار باشد. سینما، با همه پیچیدگی هایش، قوانین خود را دارد و با تبصره، قانون و حمایت نمی توان این قانون ها را تغییر داد.

لینک خبر :‌ سینما سینما
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۴

تهران (پانا) - علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی معتقد است نسبت بین تولید و جشنواره در بنیاد سینمایی فارابی از بین رفته است و در این مجموعه دیگر آثار صرفاً برای جشنواره تولید نمی شود و نگاه کسب وکاری که بازار را هم به رسمیت بشناسد، به روند انتخاب فیلم ها اضافه شده است.

بنیاد سینمایی فارابی یک سازمان غیردولتی است که به عنوان بازوی اجرایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت های سینمایی این نهاد را پیگیری می کند. یکی از انتقاداتی که عموماً اهالی سینما درباره این نهاد مطرح می کنند این است که در جشنواره ها فیلم هایی که موردحمایت بنیاد فارابی باشد حتماً جایزه و سیمرغ را از آن خود می کند اما تابش در گفت وگو با پانا تعریف می کند که سال گذشته هیچ فیلمی از فارابی جایزه دریافت نکرد و با هجمه ای از انتقادها روبرو شدیم مبنی بر اینکه چرا فارابی هیچ جایزه ای نبرده است.

بسیاری معتقدند بنیاد سینمایی فارابی سینمای بعد از انقلاب را شکل داد. اکنون بعد از چهل سال جایگاه این بنیاد در عرصه فیلم سازی را چگونه ارزیابی می کنید؟
باید پذیرفت همان طور که بنیاد سینمایی فارابی در ابتدای تولد سینمای نوین ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، به عنوان بازوی اجرایی متولیان وقت سینمای ایران در حمایت و هدایت کلیت سینمای ایران نقش داشت، امروز هم همچنان به این نقش مهم خود جامه عمل می پوشاند. درواقع با توجه به تحولات تکنیکی سینما از یک سو و قدرت بخش خصوصی در تولید فیلم نسبت به آن دوره، بنیاد سینمایی فارابی به عنوان تسهیلگر به ایفای نقش می پردازد و به عنوان یک حامی، در دهه های اخیر تلاش کرده تا گره ها را باز کند و اعمال سلیقه حداقلی داشته است که به نظرم اتفاق خوبی است.

امسال در جشنواره فجر، فیلم های بنیاد سینمایی فارابی حضور پررنگی داشتند. برخی معتقدند این فیلم ها چون متعلق به این بنیاد است، جایزه دریافت کرده است. نظر شما چیست؟

در این مورد باید به یک اتفاق جالب اشاره کنم و این که در جشنواره گذشته، وقتی فیلم های مورد حمایت بنیاد سینمایی فارابی جایزه ای به دست نیاورد، گفتند چرا بنیاد موفق نبوده و حال امسال که پاره ای از فیلم های مورد حمایت بنیاد مورد اقبال داوران قرارگرفته است می گویند چرا جایزه گرفته اید! باید بگویم که این نوع اتهام زنی ها همیشه بوده است اما همین افراد به این نکته مهم توجه نمی کنند که بنیاد سینمایی فارابی یک نهاد عمومی محسوب می شود نه یک نهاد دولتی و وظیفه حمایت از کلیت سینمای ایران را بر عهده دارد.

درباره روند انتخاب آثار جهت حمایت از تولید در بنیاد سینمایی فارابی توضیح دهید؟
در خصوص روند انتخاب در این چهار دهه، مدیران مختلفی آمده اند که در کنار توجه به اصولی چون انطباق آثار با هنجارهای اخلاقی، فضای عمومی منطبق باسیاست جمهوری اسلامی، نمایش تصویر درست از ایران در خارج از مرزها و... هرکدام تلاش کرده اند نگاهی خاص را تبیین کنند اما در مورد این دوره، بحث تائید و تصویب و رد شدن آثار که از قبل وجود داشت، ازنظر روش، به گفتگو و مذاکره تبدیل شد. ایده هایی که به بنیاد سینمایی فارابی رسید در این دوره، با حضور منتورها تحلیل شد و نگاه کسب وکاری که بازار را هم به رسمیت بشناسد، به این روند اضافه شد؛ بنابراین، نسبت بین تولید و جشنواره در این دوره، در بنیاد سینمایی فارابی از بین رفته است و آثار صرفاً برای جشنواره تولید نمی شود.
مکانیزم تخصیص وام در فارابی برای تولید فیلم چگونه است؟ در مورد حمایت و میزان و نحوه حمایت های فارابی توضیح دهید و اینکه این وام ها به چه نوع فیلم هایی تعلق می گیرد؟

در مورد تسهیلات، از سال 96 روند اعطای تسهیلات به طور کامل تغییر کرد و فیلم های سینمایی به جای دریافت مستقیم وام (کمک بلاعوض) از بنیاد فارابی، به صندوق اعتباری هنر معرفی می شوند و در مکانیزمی جدید اعطای وام صورت می پذیرد و ما شاهد تضمین بازپرداخت منابع بنیاد (که متعلق به کلیت سینمای ایران است) نزد صندوق اعتباری هنر و بهره مندی مجدد آن در چرخه تولید سینمای ایران هستیم.

لینک خبر :‌ خبرگزاری پانا
با توجه به شرایط حاکم و احتمال تعطیلی مجدد سینماها، طبیعی است که بسیاری از فیلمسازان و صاحبان آثار ترجیح دهند که فیلمشان در حال حاضر اکران نشود. در نهایت پس از چند هفته بحث و گفت وگو و جلسات شورای صنفی نمایش فیلم های سینمایی خون شد ، لاله ، خورشید ، هفته ای یک بار آدم باش و تکخال امسال برای اکران نوروزی در نظر گرفته شدند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۴

به گزارش خبرنگار برنا، سال 1399 را برای سینمای ایران در حوزه تولید و توزیع می توان بدترین سال دانست چرا که در این سال تقریباً سینماها به طور کامل تعطیل بودند و چند روزی که سینماها فعال بودند به دلایل مختلف استقبال از آثار سینمایی به حداقل رسید.

اقتصاد سینما در سال 1399 با تعطیلی سینماها در وضعیت بسیار بدی قرار گرفته و قطعاً نیاز است که در سال آینده ایده ها و طرح های مختلفی برای بهتر شدن وضعیت در نظر گرفت.

قطعاً اکران نوروزی موفق می تواند شروعی برای کنار گذاشتن این بحران باشد اما بسیاری از صاحبان آثار حاضر نشدند با توجه به نامشخص بودن وضعیت فیلم هایشان را در این شرایط اکران کنند. در این بین مدیران سینما و برخی تهیه کننده ها معتقدند با توجه به مسائل مختلف از جمله کم شدن سفرهای نوروزی، نیاز مردم به تفریح و سرگرمی در این روزها، استقبال مردم از آثار خوب و مخاطب پسند، رعایت پروتکل های بهداشتی و جلب اعتماد مردم از اینکه در سالن های سینما خطری آن ها را تهدید نمی کند سینما اکران نوروزی موفقی خواهد داشت.

درباره اکران نوروزی با چند مدیر سینما و تهیه کننده گفت وگویی داشتیم که در ادامه می خوانید:

همایون فربد: اگر فیلم خوبی اکران شود، فروش بالایی خواهد داشت / چپ راست و دینامیت در نوروز با استقبال روبرو می شوند

همایون فربد مدیر پردیس سینمایی هروی سنتر در گفت وگو با خبرنگار برنا، اظهار داشت: زمانی که فیلم سینمایی شنای پروانه اکران شد با وجود اینکه متأسفانه نسخه قاچاق این فیلم هم در دسترس قرار گرفته بود در هفته اول و یا 10 روز ابتدایی اکران مجدد این فیلم استقبال خوبی صورت گرفت و مردم به سینما می آمدند و بلیت می خریدند.

فربد خاطرنشان کرد: تجربه جشنواره فیلم فجر ثابت کرد که مردم از فیلم ها در این شرایط استقبال خواهند کرد و اگر فیلم خوب اکران شود قطعاً با استقبال روبرو می شود. در روزهای جشنواره فیلم فجر حدود 30 تا 40 درصد ظرفیت سالن ها پر می شد.

او افزود: امروز پس از گذشت یک سال از شیوع ویروس کرونا دانش علمی مردم بالا رفته است و به خوبی می دانند که اگر ماسک بزنند و فاصله را رعایت کنند هیچ خطری آن ها را تهدید نمی کند و می توانند با خیال راحت فیلم ببینند. در این شرایط به نظر من هر فیلمی که اکران شود و اثر جذاب و خوش ساختی باشد می تواند با فروش خوبی روبرو شود اما متأسفانه برخی صاحبان آثار و پخش کننده ها ترجیح می دهند در این شرایط فیلمشان را اکران نکنند که البته آن ها هم حق دارند چرا که ترس اوج گرفتن کرونا و تعطیلی مجدد سینما همچنان وجود دارد.

مدیر پردیس سینمایی هروی سنتر در ادامه اظهار داشت: بهتر است وزارت ارشاد از فیلم هایی که در نوروز اکران می شوند حمایت کند. فیلم هایی که مطرح شده اند آثار خوبی هستند که فکر می کنم بتوانند به سینماها رونق دهند. قطعاً فیلم های چپ، راست و دینامیت با استقبال روبرو می شوند و فیلم درخت گردو که اثری تلخ است هم قطعاً از آثار جالب توجهی خواهد بود که مورد استقبال قرار می گیرد. در این بین فیلم فیلم سینمایی لاله از شانس کمتری برخوردار است اما امیدوارم همه فیلم هایی که در نوروز اکران می شوند با استقبال خوبی روبرو شوند.

فربد در پایان تأکید کرد: اگر فیلم های خوبی در نوروز اکران شوند و با مشکل تعطیلی سینماها روبرو نشویم قطعاً نوروز خوبی خواهیم داشت اما متأسفانه هنوز تکلیف روشن نیست و بهتر است ستاد مبارزه با ویروس کرونا تکلیف را روشن کند تا صاحبان آثار و مسئولان نیز بتوانند در شرایطی روشن تصمیم گیری کنند.

محمدحسین فرح بخش: قیمت بلیت سینماها حداقل باید 40 هزار تومان باشد / امسال اکران نوروزی موفقی خواهیم داشت

محمدحسین فرح بخش تهیه کننده و کارگردان سینما در گفت وگو با خبرنگار برنا، اظهار داشت: قیمت بلیت سینماها در سال جدید باید افزایش پیدا کند و مبالغی چون 30 هزار تومان بسیار کمتر از آن است که بتواند سینماها و صاحبان آثار به صرفه باشد، در حال حاضر بلیت در اکران آنلاین به همین قیمت فروش می رود و قطعاً با این قیمت هزینه سینماها و مخارج فیلم هایی که اکران شده اند فراهم نمی شود.

فرح بخش تأکید کرد: قطعاً افزایش قیمت باید در حدی باشد که برای سینماداران و صاحبان آثار حداقل درآمدی در پی داشته باشد و حداقل قیمت بلیت سینماها باید در سال آینده 40 هزار تومان باشد که البته همین رقم هم نمی تواند چندان مقرون به صرفه باشد.

او افزود: تا زمانی که شیوع ویروس کرونا ادامه دارد هیچ چشم اندازی را نمی توان برای سینمای ایران متصور شد و برای اینکه بتوانیم تحلیل و بررسی درباره آینده سینمای ایران داشته باشیم باید صبر کنیم تا کرونا به پایان برسد و به یک وضعیت ثابت برسیم.

این تهیه کننده در پایان اظهار داشت: قطعاً امسال اکران نوروزی موفقی خواهیم داشت و فیلم هایی که اکران می شوند می توانند در گیشه موفق باشند. وضعیت سینماها در حال حاضر نسبت به چند ماه پیش بسیار بهتر شده و کم کم مردم با پذیرش وضعیتی که به وجود آمده و رعایت پروتکل های بهداشتی برای دیدن فیلم ها به سینما می روند. قطعاً آثار طنز و آثاری که بتوانند نظر مردم را به خود جلب کند و با مردم ارتباط برقرار کنند آثار مناسب تری برای اکران نوروز خواهند بود.

محمد قنبری: دینامیت و چپ راست در نوروز اکران موفقی خواهند داشت

محمد قنبری مدیر پردیس سینمایی مگامال در گفت وگو با خبرنگار برنا، اظهار داشت: اگر شیوع ویروس کرونا را شاهد نبودیم، در شرایط عادی هم اسفند ماه خوبی برای اکران فیلم نیست و تنها در صورتی می توان شاهد استقبال خوب مخاطبان بود که فیلمی بسیار خوب و پر مخاطب اکران شود. در شرایط حاضر که شیوع کرونا را شاهد هستیم و تعداد فیلم ها هم بسیار اندک است و آثار چندان جذابی هم اکران نشده اند طبیعی است که استقبال چندانی را شاهد نباشیم.

قنبری خاطرنشان کرد: برای نوروز هم اولین مسئله این است که فیلمی مناسب اکران شود. اگر فیلم های خوبی اکران شوند که بتوانند فروش خوبی داشته باشند و در کنار آن شرایط عمومی جامعه بهتر باشد با محدودیت هایی که وجود دارد و ظرفیت 50 درصدی سالن ها می توان امیدوار بود که آثار اکران موفقی خواهند داشت در غیر این صورت اکران نوروز قطعاً با شکست مواجه می شود.

او افزود: به نظر من فیلم هایی مثل دینامیت و چپ راست که کمدی هستند می توانند به فروش بالا امیدوار باشند و قطعاً مردم از این آثار استقبال می کنند. در مورد فیلم های اجتماعی به نظر من اگر فیلم بی همه چیز به جای درخت گردو اکران شود فروش بهتری خواهد داشت. فیلم سینمایی درخت گردو اثر بسیار تلخی است که شاید مناسب نوروز نباشد اما همین فیلم هم می تواند فروش خوبی داشته باشد.

مدیر سینما مگامال در پایان تأکید کرد: امیدوارم مسئولان کشور حداقل برای سینماها و افرادی که به سینما می روند در ایام نوروز محدودیت تردد تا ساعت 21 را در نظر نگیرند تا سینماها بتوانند سانس شب داشته باشند.

هاشم میرزاخانی: سازمان سینمایی از فیلم های اکران نوروز حمایت کند / فیلم های کمدی بهترین گزینه های اکران

هاشم میرزاخانی مدیرعامل موسسه تصویر شهر در گفت وگو با خبرنگار برنا، اظهار داشت: مهم ترین مولفه حضور مردم در سینماها فیلم است و اگر ما بتوانیم تهیه کنندگان و صاحبان آثار را مجاب کنیم که فیلم هایشان را اکران کنند قطعاً مردم و در واقع بخشی از جامعه که خود را قرنطینه نکرده به سینما می آید، در این صورت می توان امیدوار بود که امسال اکران نوروزی موفقی خواهیم داشت.

میرزاخانی خاطرنشان کرد: حضور در سالن های سینما نسبت به مترو، بازار و اتوبوس خطری ندارد و در این یک سال به ما ثابت شد که به راحتی می توان در سالن های سینما پروتکل های بهداشتی را رعایت کرد تا هیچ خطری کسی را تهدید نکند. تجربه یک سال زندگی در شرایط شیوع ویروس کرونا امروز جامعه را به این نیاز رسانده که از این جو ناامیدکننده و آزاردهنده کمی فاصله بگیرد و فیلم های سینمایی می تواند در این مورد تأثیرگذار باشد. اگر سازمان سینمایی به فیلم هایی که اکران می شوند کمک کند و به نوعی یک گارانتی برای آن آثار در نظر بگیرد می توانیم به اکران نوروزی امسال امیدوار باشیم.

او افزود: متأسفانه چراغ سینماها مدتی است خاموش شده و سینماها را می توان ورشکستگان عرصه هنر دانست. صاحبان آثار به هر حال از طریق پلتفرم های اینترنتی فیلم های خود را تولید و اکران می کنند و به نوعی به درآمد می رسند اما سینماداران که با هزینه های متعددی از جمله بیمه و دیگر مسائل روبرو هستند روز به روز در شرایط بدتری قرار می گیرند و اگر برای آن ها فکری نشود قطعاً صنعت سینمای ما رو به افول می رود.

مدیرعامل موسسه تصویر شهر در ادامه خاطرنشان کرد: سازمان سینمایی حتماً باید حمایت های ویژه ای از آثار سینمایی در نظر بگیرد تا امسال اکران نوروز را از دست ندهیم. نوروز مهم ترین فصل اکران است و حدود 20 تا 25 درصد از فروش کل سال را در این ایام شاهد هستیم، با اکران آثار متنوع و آثاری از کارگردان های شاخص مردم قطعاً به سینماها می روند.

میرزاخانی درباره فیلم های مناسب برای اکران نوروز گفت: تأکید من بر این است که آثار کمدی بیشتری در نوروز اکران شوند و تنها با همکاری تهیه کنندگان و با حمایت سازمان سینمایی از فیلم ها، چرخه اقتصادی سینمای ایران دوباره به فعالیت خود ادامه می دهد و این چراغ نیمه روشن به طور کامل خاموش نمی شود.

او در ادامه تأکید کرد: متأسفانه هیچ اطلاع رسانی خوبی درباره سینماها و فیلم هایی که اکران شده اند صورت نگرفته و البته در حال حاضر فیلم های خوبی هم اکران نشده اند که بخواهیم مانوری روی تبلیغات آن ها داشته باشیم. نکته مهم دیگر در رونق گرفتن سینماها به تیزرها تلویزیونی و رپورتاژهای مختلف در تلویزیون مربوط می شود. متأسفانه پس از شیوع ویروس کرونا تلویزیون حمایت از سینما را کنار گذاشت و از تبلیغ آثار سینمایی و تشویق مردم به سینما رفتن پرهیز کرد اما واقعیت این است که سینماها برای مردم خطری ندارند و امیدوارم به زودی رسانه ملی نیز مثل همیشه به کمک سینما بیاید.

میرزاخانی در پایان گفت: امیدوارم رسانه های نوشتاری، مکتوب و مجازی هم به کمک سینما بیایند و به احیاء آن کمک کنند. سینماهای دولتی شاید کمتر در این وضعیت بد آسیب دیده باشند اما متأسفانه خیلی از سینماهای خصوصی به فکر تغییر کاربری هستند که این اتفاق برای سینمای ما که تعداد سالن ها و صندلی هایش بسیار اندک است، وحشتناک به نظر می رسد. امیدوارم با کمک رسانه های مختلف شاهد بهبودی وضعیت و رونق سینماها باشیم.

سجاد نوروزی: اگر سینماها در این وضعیت نابود شوند، فیلم ها را پس از کرونا کجا می خواهند اکران کنند؟

سجاد نوروزی مدیر سینما آزادی در گفت وگو با خبرنگار برنا، اظهار داشت: در حال حاضر تنها سه فیلم داریم که فقط فیلم آن شب شهاب حسینی در بین این آثار جدید است. آخرین سانسی که در سینما تعریف شده ساعت 18 است تا پس از اتمام فیلم مخاطبان به زمان منع تردد برخورد نکنند و از طرفی سالن ها نباید بیش از 50 درصد پر شوند. با توجه به این مسائل و دیگر محدودیت هایی که به دلیل شیوع ویروس کرونا وجود دارد، استقبالی که شاهد هستیم متناسب و خوب است.

نوروزی در ادامه درباره اکران فیلم های پر مخاطب سینمایی در شرایط حاضر گفت: سال گذشته اگر دو فیلم تنت و مولان اکران نمی شدند سینمای دنیا نابود می شد و اکران این دو فیلم سینمای جهان را و حداقل سینمای آسیا را نجات داد. در شرایط حاضر باید یک قوه عاقله تصمیم گیری کند تا فیلم هایی مناسب اکران شوند و به نوعی سینماها نیز فروش داشته باشند. متأسفانه اظهار نظرهای غیر تخصصی و غلط تنها مربوط به بخش مدیریتی ما نمی شود و حتی بخش خصوصی نیز برخی مواقع اظهار نظرهای غلطی دارند که به نظر شرایط را اصلاً درک نمی کنند.

مدیر سینما آزادی اظهار داشت: هیچ کس در این شرایط توقع سود ندارد و باید توقعاتمان را منطقی کنیم. باید بستری حداقلی تعریف کنیم که جلوی ضرر بیشتر گرفته شود و البته در این بین قطعاً باید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یک تضمین برای فیلم هایی که در این شرایط اکران می شوند در نظر بگیرد. متأسفانه برخی صاحبان آثار همچنان تأکید دارند که فیلمشان را پس از پایان شیوع ویروس کرونا اکران می کنند اما این اظهار نظرهای نادرست سینماها را به نابودی می کشاند و باید از این افراد بپرسیم اگر فیلمی در این شرایط اکران نشود و سینماها نابود شوند پس از کرونا کجا می خواهند فیلمشان را اکران کنند؟

او در پایان تأکید کرد: اصلی ترین بخش هنر که در روزهای شیوع کرونا ضربه های جبران ناپذیر دید سالن های سینما و تئاتر بودند. در واقع می توان بدترین ضربه ها را متوجه زیرساخت ها دانست وگرنه شبکه نمایش خانگی با شیوع ویروس کرونا وضعیت بهتری پیدا کرد و تعداد سریال ها بسیار بیشتر از قبل شد و در حال حاضر اکثر تهیه کننده ها و دیگر عوامل سینما مشغول ساخت سریال هستند. در واقع بخشی از معضل بیکاری توسط شبکه نمایش خانگی حل شده اما زیرساخت ها مثل دفاتر پخش و سالن های سینما آسیب جدی دیدند و در این بین تحلیل های عجیب و غریب برخی افراد که متأسفانه حتی برخی از آن ها افراد باتجربه ای هم هستند باعث تعجب است. در این وضعیت بهتر است به فکر نجات سینما باشیم و راهکارهایی پیدا کنیم که بتوانیم بعد از کرونا هم سینما داشته باشیم و بتوانیم به اکران فیلم ها فکر کنیم.

.....................................................................................................

با توجه به اینکه مدیران سینماهای مختلف معتقدند امسال فیلم ها در اکران نوروزی می توانند موفق باشند، باید ببینیم آیا تهیه کننده ها به این پیش بینی اعتماد می کنند یا خیر اما به طور حتم در صورتی که امسال فیلم های مخاطب پسندی اکران شوند قطعاً سینما رونقی نسبی را در ابتدای سال 1400 تجربه خواهد کرد ولی با توجه به نامتعادل بودن وضعیت و احتمال تعطیلی دوباره سینماها ممکن است اکثر صاحبان آثار ترجیح دهند که در این شرایط فیلمشان را اکران نکنند.

تلویزیون جشنواره فیلم فجر شاخص نوروز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اکران نوروزی

لینک خبر :‌ خبرگزاری برنا
نمایش فیلم های سینمایی اکران نشده از تلویزیون به زعم برخی یک اتفاق مثبت محسوب می شود، اما در عین حال این سوال قابل طرح است که آیا حمایت های این چنینی برای تمام فیلم های سینمایی اجرایی می شود؟

به گزارش ایسنا، در روزهای گذشته خبر پخش دو فیلم یدو و تک تیرانداز از تلویزیون که هر دو در جشنواره فجر سال 99 شرکت داشتند و جایزه هم گرفتند، واکنش های مختلفی داشته بویژه آنکه تهیه کننده فیلم یدو که عنوان بهترین فیلم جشنواره را هم دارد، پیش تر در گفت وگویی با ایسنا اعلام کرده بود فعلا قصدی برای اکران این فیلم وجود ندارد چون اولویت، برنامه ریزی برای حضور آن در جشنواره های خارجی است.

البته محمدرضا مصباح اخیرا گفته که با پخش تلویزیونی این فیلم - که با بودجه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و بنیاد سینمایی فارابی ساخته شده - ، ممکن است برخی جشنواره ها فیلم را نپذیرند ولی جشنواره هایی که "هدف" بودند مشکلی ندارند. به گفته وی، رقم قرارداد پخش این فیلم از تلویزیون برای دو نوبت، بیش از دو میلیارد تومان است و بخش قابل توجهی از هزینه های تولید را جبران می کند.

اما نکته مهم تر این است که به نظر می رسد این کمک و توجه تلویزیون به فیلم های سینمایی که در این مورد برای دو فیلم دفاع مقدسی صورت گرفته به بسیاری دیگر از فیلم های تولیدی سینما نمی رسد کمااینکه الان یک هفته از شروع اکران نوروزی سینماها می گذرد و نه تنها تبلیغی برای پنج فیلم روی پرده سینماها در صداو سیما دیده نمی شود بلکه اطلاع رسانی خاصی هم از باز بودن سالن های سینما انجام نمی شود. در حالی که برخی اهالی سینما می گویند با افراد زیادی در همین چند روز ابتدایی سال جدید مواجه شده اند که اصلا از دایر بودن سینماها خبر نداشتند.

با این حال اقدام برای پخش تلویزیونی فیلم های اکران نشده در صورت ادامه دار بودن، از جنبه های گوناگون قابل بررسی است از جمله اینکه سعید خانی - تهیه کننده و پخش کننده سینما - پیش بینی چندان مثبتی ندارد و به ایسنا می گوید: پخش فیلم های جدید از طریق تلویزیون سبب انتشار نسخه قاچاق فیلم می شود و البته می دانیم که فیلم ها خودشان را فدای شرایط کرده اند. این کار فقط به شرطی می تواند خوب باشد که تلویزیون آنقدری پول خرید پخش را بدهد که 80 درصد هزینه های تولید فیلم جبران شود، چون با آنچه تاکنون در این بخش وجود داشته 100 درصد به ضرر صاحبان فیلم ها خواهد بود و سینما به مخاطره می افتد.

پخش کننده فیلم دینامیت ادامه می دهد: همانطور که اکران آنلاین نتوانست سرمایه های تولید را برگرداند و فیلم ها سریع قاچاق می شدند، اینجا هم این اتفاق می افتد ولی امیدوارم سازمان صدا و سیما دست کم بودجه خوبی را در نظر بگیرد تا بیش از این به فیلم ها آسیب وارد نشود.

در این باره غلامرضا موسوی - تهیه کننده سینما - نیز می گوید: با توجه به شرایطی که در ارتباط با کرونا، وضعیت سالن های سینما و فیلم های انبار شده از سال های 98 و 99 به وجود آمده، می توان گفت که نمایش فیلم های اکران نشده از تلویزیون فکر خوبی است چون هم مردم لذت می برند و هم فیلم زودتر به نمایش در می آید به همین دلیل امیدوارم این سنت ادامه پیدا کند. ضمن اینکه خوب است در اکران آنلاین هم نمایش داده شوند.

وی اضافه می کند: ولی طبیعتا این اتفاق در شرایط عادی برای فیلم های بخش خصوصی رخ نمی دهد و این کار بیشتر برای فیلم هایی است که با سرمایه دولت ساخته شده اند چون احتمالا از این طریق تماشاگر انبوه تری می تواند این فیلم ها را ببیند و هدف سرمایه گذاری عمومی هم بیشتر برهمین مبنای در درسترس بودن است.

تهیه کننده فیلم های قرمز ، بغض و من مادر هستم با بیان اینکه این اتفاق در صورت تداوم می تواند بار سالن های سینما را کم کند، تاکید می کند: امیدوارم تلویزیون در کنار خرید پخش فیلم ها، آگهی های پر و پیمان هم به فیلم های سینمایی در حال اکران بدهد چون فیلم های روی پرده به شدت به حمایت احتیاج دارند و در غیراینصورت به سمت حمایت های خارجی می روند که آن وقت دیگر جای گله باقی نمی ماند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
عنوان پرفروش ترین فیلم که در سال 98 با بیش از 38 میلیارد تومان به نام مطرب ثبت شده بود، در سال کرونازده 99 به فیلم شنای پروانه با رقم سه میلیارد و 300 میلیون تومان رسید.

به گزارش ایسنا، اگرچه شیوع کرونا از سال 1398 در ایران آغاز شد، اما تاثیر مهلک آن بر مشاغل مختلف در سال 1399 نمود پیدا کرد. سینما از جمله مشاغل و صنعت هایی در جهان است که ضربه شدیدی از پاندمی خورده و این ضربه به سینما در کشور ما به دلایل متعدد آسیب زننده تر بوده و با وجود اینکه ترس و وحشت عمومی از کرونا بعدد از یک سال کم شده سینما هنوز جزء مشاغل نیمه تعطیل محسوب می شود، چرا که علیرغم باز بودن سالن های سینما آمار حضور مخاطب به شدت پایین است.

در سال گذشته سینماها با بیش از 6 ماه تعطیلی روبه رو شدند و در روزهایی هم که دایر بودند فیلم های اکران شده فروش خوبی کسب نکردند.

طبق اطلاعاتی که در سایت سازمان سینمایی براساس سامانه سمفا منتشر شده، در سال 99 فهرست اکران شامل نمایش 89 فیلم سینمایی در گروه های عمومی، هنر و تجربه و خارجی بوده و چند فیلم سینمایی مثل آینه بغل و متری شیش و نیم هم از سال های قبل به صورت محدود اکران شدند.

گزارش اکران سازمان سینمایی براساس تعداد مخاطب ( تهران/غیر تهران و کل) ، فروش کل و گروه نمایشی اعلام شده و شنای پروانه با 200388 بیشترین تماشاگر را داشته است. مجموع فیلم ها هم بیش از 670 هزار نفر مخاطب داشته اند و در نهایت فروش کلی سینما در سال گذشته به حدود 10 میلیارد تومان رسیده است.

از آنجا که عایدی سینما در سال 1398 با اکران حدود 70 فیلم نزدیک به 300 میلیارد تومان بود که همان زمان هم خیلی ها آن را رقمی بالا نمی دانستند اما اکنون با 290 میلیارد تومان کاهش به 10 میلیارد تومان رسیده، با توجه به آنچه در یک سال گذشته بر سر سینما آمده و نیز شرایطی که همچنان ادامه دارد، مطمئنا وضعیت بحرانی و رو به ورشکستگی سینما بیش از پیش راهکار اصولی می طلبد.

جزئیات این گزارش در لینک قابل مشاهده است.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
فروش کمتر از 200 میلیون تومانی تا پایان روز دوم فروردین و تعداد اندک تماشاگران فیلم های در حال اکران نشان می دهد که سینما هنوز از خواب زمستانی بیدار نشده است.

به گزارش ایسنا، وقتی سی ونهمین جشنواره فیلم فجر در سال 1399 به پایان رسید، گمانه زنی و بحث های مختلفی با محوریت فیلم های اکران نوروزی آغاز شد تا تلاش شود روند استقبال مخاطب از سالن های سینما نزول نکند.

برهمین اساس نام چند فیلم پربازیگر از جشنواره های دو سال قبل و نیز فیلم هایی که در جشنواره نبودند، بیش از بقیه مطرح شد و امیدها را برای یک اکران نوروزی خوب زنده نگه داشت، اما هر چه به پایان سال نزدیک تر شدیم، بی انگیزگی صاحبان فیلم ها و ناکامی شورای صنفی نمایش برای راضی کردن سازندگان فیلم هایی که احتمال جذب مخاطب بیشتری را داشتند، قوت گرفت و در نهایت پنج فیلمی برای اکران نوروزی انتخاب شدند که تقریبا نه تنها هیچ کدام جزء گزینه های جدی اولیه نبودند، بلکه امید به رونق گرفتن سینماها را در دومین بهار کرونایی کمرنگ کردند.

خورشید مجید مجیدی، لاله اسدالله نیک نژاد، خون شد مسعود کیمیایی، هفته ای یک بار آدم باش شهرام شاه حسینی و تکخال مجید مافی فیلم هایی هستند که اکرانشان رضایت سینمادارها را در روزهای گذشته به همراه نداشته چرا که در همین چهار، پنج روز اکران روی هم کمتر از هفت هزار نفر تماشاگر داشته اند.

براساس اطلاعات سامانه مدیریت فروش و اکران سینما (سمفا) آمار فروش و تماشاگر این فیلم ها که اکران برخی از 27 اسفند و برخی دیگر دو روز دیرتر روی پرده رفته اند - تا لحظه انتشار این گزارش - عبارت است از: خورشید حدود 58 میلیون تومان با 2240 نفر مخاطب، خون شد 21 میلیون تومان با 888 نفر مخاطب، لاله 4 میلیون تومان با نزدیک به 162 نفر مخاطب، تکخال 33 میلیون تومان با 1433 نفر مخاطب و هفته ای یک بار آدم باش 53 میلیون تومان و حدود 2127 نفر مخاطب.

در این بین هفته ای یک بار آدم باش با 106 سالن و لاله با 40 سالن بیشترین و کمترین تعداد سینما را - تا ساعت 13 امروز - در اختیار دارند و در کنار تمام این ها اتفاق قابل تامل وضعیت فیلم پرحاشیه لاله است که پس از نزدیک به هشت سال ساخت آن با صرف بودجه میلیاردی به پایان رسید و به عنوان تولید مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به اکران رسید.

این آمار، جدا از اثبات عدم استقبال مخاطب در این روزها که البته امید می رود با گذشت چند روز ابتدایی تعطیلات بیشتر شود، به نظر می رسد ناامیدی یا بی انگیزگی خود صاحبان فیلم ها را هم به همراه دارد، چرا که برخلاف گذشته حتی در فضای مجازی هم تبلیغ چندانی از این فیلم ها دیده نمی شود و حتما بخش زیادی از مردم اصلا خبر ندارند که سینماها باز هستند یا چه فیلم هایی در حال اکران است.

در این باره حتی برخی سینمادارها با انتقاد از عملکرد شورای صنفی نمایش، می گویند تعریف دفتر پخش در این روزها انگار تغییر کرده طوری که فقط فیلم ها را بیرون می دهند و دیگر هیچ خبری از اقدام یا پیگیری برای اطلاع رسانی، تهیه و پخش مواد تبلیغی و پوستر نیست و در مواردی هارد فیلم هم به درستی در اختیار سینمادار قرار نمی گیرد. آن ها گله مند هستند که در بین فیلم های نوروزی اثری هم بوده که در روزهای ابتدایی حتی تصویر و پوستر سر در سینما نداشته و پرس وجوهایی که کرده اند نشان داده کویا همین اواخر فیلمبرداری کار تمام شده و مشخص نیست اگر فیلمی آماده اکران نبوده چطور انتخاب شده است.

آنطور که عده ای از سینمادارها می گویند، اوضاع اقتصادی ناشی از شیوع کرونا در اینکه صاحبان فیلم ها برای آثارشان مواد تبلیغی آماده کنند هم تاثیرگذار بوده، چون هزینه تبلیغات و تهیه مواد آن بالا رفته است، به همین دلیل فقط هارد فیلم ها برای سینماها ارسال می شوند. آن ها همچنین از بازیگران فیلم ها هم انتقاد دارند که در صفحه های شخصی شان خبری برای جذب مخاطب و نیز اطلاع رسلانی منتشر نمی کنند.

البته شاید همین وضعیت سبب شده که بعضی سینمادارها نه تنها امیدی به رونق سینما با این فیلم ها نداشته باشند، بلکه برخی از آن ها تعطیلی را به فعالیت ترجیح دهند، مثل پردیس سینمایی مگامال که سئانسی را برای فروش در این روزها باز نکرده است.

با این حال این انتظار همچنان وجود دارد که تلویزیون در کنار حمایت از فیلم های خاص، به آثاری که روی پرده سینماها در حال اکران هستند نیز توجه و برای معرفی و تبلیغ آن ها در روزهای تعطیلی سال جدید اقدام کند هرچند به هر حال آنچه این روزها در سینماها شاهدش هستیم، در تاریخ اکران فیلم های سینمایی ایران به عنوان یک ناکامی بزرگ ثبت خواهد شد.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
نگرانی خانواده سینما در تولید، اکران و بازگشت گیشه اتفاقی است که در سال 1399روند تولید آثار مختلف را دچار خلل کرد اما این همه ماجرا نیست چرا که بسیاری از فیلمسازان پایه کار بودند و تولید نخوابید اما گیشه تن تهیه کنندگان و سرمایه گذاران سینمایی را لرزاند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۳

به گزارش برنا؛ سینما نیز در کنار دیگر آثار نمایشی از ویروس منحوس متضرر شد اما روشن نگه داشتن چراغ سینما هدفی بود که همه اعضای این خانواده کوچک بر آن تلاش داشتند نکته قابل توجه در سال گذشته 1399 این نکته است که همگان بر این موضوع اتفاق نظر داشتند که سینما بایستی سرپا بماند و در این مسیر همگان باید یک دل و همراه باشند.

آمار ها نشان می دهد اگر چه سالن های سینما رونق چندانی نداشت اما باید گفت سینما در بحث تولید خیلی کم رمق ظاهر نشد و می توان اذعان داشت که زور کرونا به تولید در سینما نرسید اگر چه اقتصاد سینما را دچار خلل کرد.

با این اوصاف باید گفت اکران آنلاین، جشنواره فیلم فجر و... حداقل های زنده ماندن سینما را بر عهده گرفتند اما باید در سال 1400 نگاهی جدی تر به نگرانی های خانواده سینما در بحث تولید، اکران و گیشه داشته باشیم.

علی سرتیپی: با قاطعیت به دنبال اکران فیلم در سینما هستیم!/ اصلا اکران آنلاین فیلم برای ما معنا ندارد!

علی سرتیپی، تهیه کننده سینما، درباره وضعیت سینما و تولیدات فیلم در شرایط کرونا به خبرنگار فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا گفت: به ناچار منتظر هستیم تا این شرایط به پایان برسد و امیدوارم هر چه زودتر این اتفاق رخ دهد، بدون شک وضعیت پیش آمده از کرونا هم بالاخره تمام می شود، سینما به زودی فیلم های خوبی را اکران می کند و مردم هم می توانند به سینما بیایند تا فیلم های روی پرده را تماشا کنند.

این تهیه کننده سینما همچنین عنوان کرد: ما همچنان به اکران فیلم در سینما فکر می کنیم، ساخت فیلم امروز هزینه های بالایی دارد و اکران آنلاین نمی تواند فروش قابل قبولی برای فیلم های سینمایی داشته باشد؛ اصلا اکران آنلاین فیلم برای ما معنا ندارد چراکه قابل مقایسه با اکران در سینما نیست. در نتیجه ما با قاطعیت به دنبال اکران فیلم در سینما هستیم و امیدواریم این روزهای سخت هم زودتر بگذرد.

سید غلامرضا موسوی: بحران کرونا به شبکه نمایش خانگی رونق داده است / چشم اندازی برای پایان کرونا وجود ندارد

سید غلامرضا موسوی با اشاره به اینکه شیوع ویروس کرونا تولید فیلم را در کشور دچار مشکل کرده است، تأکید دارد که برای پایان این وضعیت در حال حاضر چشم اندازی وجود ندارد.

سید غلامرضا موسوی، تهیه کننده سینما در گفت وگو با خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا اظهار داشت: با توجه به اینکه چشم اندازی برای پایان کرونا وجود ندارد طبیعتا تولیدات سینما دچار معضل شده است و اگر تهیه کنندگان فیلمی تولید کنند دقیق نمی دانند سرمایه شان تا چه زمانی غیر قابل استفاده است و حتی اگر امکان اکران فراهم باشد هم نمی توان درباره میزان فروش فیلم تصور روشنی داشت.

این تهیه کننده سینما با اشاره به هزینه بالای تولید فیلم و نحوه اکران آن ها در پرده سینما بیان کرد: به طور متوسط 3 تا 4 میلیارد تومان هزینه ساخت یک فیلم معمولی است و طبیعتاً تهیه کنندگان باید به خواب سرمایه خود فکر کنند؛ ضمن این که این تهیه کنندگان با معضل های جدید و متفاوتی هم روبه رو هستند در واقع فیلم هایی که در سال های 1398 و 1399 ساخته شده اند هنوز به اکران نرسیده اند و در درجه دوم نیز چشم اندازی برای پایان کرونا وجود ندارد و بهترین زمانی که برای پخش فیلم های تولید شده می توان پیش بینی کرد، عید نوروز است تا شاید با شرایط مناسب دوباره سالن های سینما راه اندازی شوند وتماشاچیان بدون نگرانی از بیماری کرونا راهی مسافرت شده یا به تفریحاتی چون سینما رفتن فکر کنند.

موسوی در پایان افزود: بنابراین شاید با وجود کرونا در آینده، تولید فیلم همچنان دچار مشکل باشد ولی درست و دقیق هم نمی توان حدس زد چه زمانی از این ویروس منحوس خلاص می شویم. در این دوره که تولید فیلم با مشکلات متعددی روبه رو است افرادی که سریال می سازند سود بیشتری به دست می آورند و چون سریال ها از طریق نمایش خانگی و ویدیو ها پخش می شوند جای نگرانی وجود ندارد و حتی این سریال ها بازار گرم تری نسبت به سینما دارند. در واقع امروز تولید امری است که گویا با چشم بسته صورت می گیرد و شرایط آن برای آینده تاریک است.

سینما حال کرونا را بپرسد!

در سال 1400 با مهیا شدن شرایط می توان امیدوار بود که آثار تولید شده 1399 به خصوص تولیدات از آب گذشته جشنواره فیلم فجر بتواند شرایط اکران پیدا کند و حداقل های گیشه با تمهیدات ویژه ی سالن های سینما در رعایت پروتکل مهیا شود.

خبرنگار: یگانه پاکستانی

سینما تهیه کننده علی سرتیپی سید غلامرضا موسوی شیوع ویروس کرونا اکران آنلاین

لینک خبر :‌ خبرگزاری برنا
دو مدیر سینما سپیده و آستارا درخصوص مشکلات سینماهای تک سالنه و قدیمی که در سال گذشته تعطیل شدند و یا تغییر کاربری دادند، نظرات متفاوتی را نسبت به یکدیگر بیان کردند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۳ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم در سالی که گذشت به علت مشکلات اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا و همینطور عدم چاره اندیشی مدیران سینمایی کشور، برخی از سینماهای قدیمی و تک سالنه کشور بسته شدند و یا تغییر کاربری دادند.

این رویه عملاً باعث از دست رفتن بخشی از حافظه هنری و فرهنگی شهر تهران و همینطور دیگر شهرهای کشور می شود و قاعدتاً برای جلوگیری از این معضل باید مدیران فرهنگی و هنری وارد عمل شوند.

در این خصوص نظر و دیدگاه های مدیران سینما و همینطور تهیه کنندگان به عنوان صاحبان آثار که در واقع تولیدات آنان به عنوان محصولات فرهنگی چراغ سینماها را روشن نگه می دارد اهمیت دارد.

نیک آئین مدیر سینما سپیده با اشاره به اینکه قبل از هر چیز باتوجه به اینکه ویروس کرونا هنوز ریشه کن نشده است و مشاغلی مانند سینما را تحت الشعاع خود قرار داده، باید به فکر انتقال سینما به گروه دو شغلی باشیم. چیزی که اخیراً مدیران سینما درباره آن صحبت کردند و قرار بود که اتفاقاتی بیافتد اما هنوز خبری نشده است.

سینما شغل پرخطری نیست و برای همین باید از مشاغل پرخطر خارج شود.

وی در ادامه بیان کرد که البته باید سینماهای تک سالنه نیز تغییرات اساسی در خود به وجود آورند. در حال حاضر بسیاری از این سینماها پارکینگ ندارند و از امکانات رفاهی لازم برای اینکه یک خانواده ساعاتی را برای اوقات فراغت در آنجا سپری کند ندارد. مردم حق دارند که از سالن سینمای خوب و با امکانات مناسب بهره مند باشند.

البته ایجاد شرایط برای تغییرات بدون کمک مدیران فرهنگی و سینمایی ممکن نخواهد بود و باید برای بروزرسانی و تسهیل در امور کمک های لازم صورت گیرد.

این مدیر سینما در بخش دیگری با نقد قوانین سینمایی گفت در حال حاضر گویا بیشتر قوانین ناظر به ارتقای سینماهای پردیس ها است و سینماهای زیر 5 سالن چندان اهمیت ندارند.

اما در هر حال سینمای ایران کلا ضدژانر شده است و در سبد مخاطب تنها دو گونه اجتماعی و کمدی قرار دارند. این نکته باعث ریزش مخاطب می شود و در نتیجه تنها 10 درصد مردم ما به سینما می آیند.

سید جمال ساداتیان تهیه کننده و سینمادار نیز در گفت وگوی خود با خبرنگار تسنیم رویه دیگری داشت. او معتقد بود که برای مراقبت از سینماهای قدیمی و تک سالنه در وهله اول این خود سینماداران هستند که باید نگران سینمای خود باشند و با بروزرسانی آن از فرسودگی آن جلوگیری کنند.

این تهیه کننده سینما گفت که در دنیای امروز تمرکزگرایی از مولفه های مهم زندگی اجتماعی و شهری شده است و مردم با حضور در پردیس ها و مراکز تجاری هم به سینما می روند تا در کنارش از خدمات دیگر بهره مند شوند. همین شیوه باعث شده است تا سینماهای بزرگ و پردیس ها بیشتر مورد توجه قرار بگیرند.

وی ادامه داد که در حال حاضر برخی از سینماهای ما مانند 40 سال قبل است و تغییر زیادی نکرده است. صوت و تصویر آنها مشکل دارد و شرایط خوبی برای تماشای فیلم در آنها حاکم نیست.

زمانی این سینماها مرکز تفرج و گردش و تفریح مردم بود اما الان شرایط به گونه دیگری حاکم شده است. در حال حاضر چند درصد مردم حاضرند برای تماشای فیلم به سینماهای لاله زار یا انقلاب بروند؟

مدیر سینما آستارا اضافه کرد که منطقه غرب شهر تهران از نظر برخورداری از سینما در شرایط بهتری به سر می برد اما باید مناطق شرقی تهران نیز از سینماهای خوب و بروز برخورار شوند.

وی چاره مشکل سینماهای شهر تهران را حضور سرمایه گذارانی که به حوزه فرهنگ و هنر علاقه مند هستند عنوان و بیان کرد که باید مدیران سینماهای قدیمی در ارتباط با دولت هم اندیشی کنند تا بتوانند برای احیای سینمای خود کاری کنند.

این وظیفه دولت است که آرامش را به سینما بازگرداند و باید شرایط را به گونه ای فراهم کند که مردم به سینماها بازگردند.

در پایان وی مهم ترین وظیفه مدیر آینده سینمایی کشور را زمینه سازی برای ساخت فیلم های خوب و کاهش موانع برای ساخت آن را عنوان کرد.

بنابراین مدیران سینمایی چه مسئولینی که تا انتهای دولت مشغول اند و چه مدیران بعدی باید در نظر داشته باشند که برای بهبود سینمای ایران و بازگرداندن رونق به آن باید از یک برنامه ریزی جامع برخوردار باشند که تمام چرخه های آن را اعم از تولید، اکران، تبلیغات و... در بر داشته باشد.

همینطور احیای سینماهای تک سالنه و قدیمی مستلزم همکاری و همفکری میان سینمادران با دولت و حمایت از آنان است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
در دومین روز از سال 1400 حسین انتظامی با حضور در سینما ماندانا به تماشای فیلم سینمایی خون شد ساخته مسعود کیمیایی به عنوان یکی از فیلم های اکران نوروزی نشست.

به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی سازمان سینمایی، حسین انتظامی در حاشیه حضورش در سینما ماندانا گفت: سال جدید را به همه هموطنان تبریک می گویم و امیدوارم امسال سال دلخوشی برای همه باشد.

وی ادامه داد: امروز برای خداقوت و تشکر از کسانی که در سینماها مشغول هستند آمدم . در یک سال گذشته که بیماری کرونا فضای کشور را درگیر کرده بود انصافا یکی از مراکزی که توجه خاص به رعایت دستورالعمل ها داشت سینماها بودند و از این جهت زحمات همکارانمان در سینماهای سراسر کشور شایسته قدردانی است.

رئیس سازمان سینمایی خاطرنشان کرد: در طول یکسال گذشته با وجود اینکه سینماها تقریبا نیمه فعال بودند، رعایت دستورالعمل ها بسیار جدی مورد توجه سینماداران بود زیرا سلامت مردم برایشان اهمیت داشت و هیچ گزارشی در طول سال و در جشنواره فیلم فجر مبنی بر ابتلا به کرونا به دست ما نرسید این درحالی است که از جشنواره فیلم فجر استقبال وسیعی شد و خوشبختانه مخاطبان سینما به دلیل اینکه قشر فرهیخته ای هستند خودشان توجه داشتند و رعایت کردند و همکاران ما در سینماها هم مسئولانه به دستورالعمل های کرونایی توجه داشتند.

انتظامی افزود: اگر دنبال توسعه فرهنگی و انسانی هستیم همه ما باید تلاش کنیم مصرف فرهنگی تحت تأثیر پدیده های تحمیلی کاهش پیدا نکند. یکی از جلوه های مصرف فرهنگی درکنار کتاب و مطبوعات و تأتر و موسیقی، حوزه سینما است که می دانید سینمارفتن خود یک آیین است.

رییس سازمان سینمایی گفت: به هموطنان اطمینان می دهم محیط سینما را امن بدانند و مجددا به همکارانم در سینماها تأکید می کنم با توجه به اینکه سلامت مردم موضوع مهمی است توجه ویژه ای داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: سال گذشته سال سختی برای ملت ایران، همه صنوف و قشرها به ویژه حوزه سینما در تولید و اکران بود. آسیب هایی به این کسب و کار هم وارد شد البته سازمان سینمایی با اصلاح اعتبارات خود بخشی از این آسیب ها را مرتفع کند اما واقعیت این است که به دلیل امکانات محدود آنطور که در شان سینما بود نتوانستیم ظاهر شویم و از این جهت از خانواده سینما عذرخواهی می کنیم.

انتظامی در پایان بیان داشت: فیلم های جدیدی برای اکران نوروزی به ناوگان نمایشی کشور پیوستند. از عزیزانی که به این چرخه برای اکران کمک کردند تشکر می کنم . ستاد کرونا مستقر در سازمان سینمایی مصوبه ای برای حمایت از این فیلم ها و سینماداران داشت تا زمینه تشویق آنها برای نمایش فراهم شود.

در این دیدار محمدقاصد اشرفی رئیس انجمن سینماداران و مالک سینما ماندانا نیز با تبریک سال جدید به همه مردم و به ویژه مخاطبان سینما، گفت: از حضور رئیس سازمان سینمایی در سینما ماندانا که موجب دلگرمی کارکنان این مجموعه و کل سینما شدند، تشکر و قدردانی می کنم .

وی ادامه داد: از مردم کشور به ویژه مخاطبان سینما که همیشه سینما را حمایت کردند تقاضا دارم سینما را تنها نگذارند زیرا همه پروتکل های بهداشتی در سینماها رعایت می شود و جای هیچ نگرانی وجود ندارد. سینما ها جای بسیار امنی هستند و در ابتدای شروع و بین سانس ها ضدعفونی کامل صورت می گیرد.

اشرفی یادآور شد: امیدوارم پنج فیلمی که در سال جدید اکران شدند پرفروش باشند و موجب رونق اقتصادی سینماها شوند وخوشبین هستم که سینمای ایران بتواند جایگاه اصلی خود را پیدا کند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
انتشار نخستین آمار فروش اکران فیلم های نوروزی پس از پنج روز نمایش نشان داد سینمای ایران برای بیرون آمدن از سایه کرونا و بازگشتن به روزهای اوج راهی دراز پیش رو دارد.

به گزارش همشهری آنلاین، پرفروش ترین فیلم اکران نوروز 1400 پس از پنج روز نمایش خورشید مجید مجیدی است که کمتر از 1600 تماشاگر داشته و با در نظر گرفتن بهای بلیت 30 هزار تومانی (در سینماهای ممتاز و پردیس ها) حدود 40 میلیون تومان فروخته است. هفته ای یک بار آدم باش به کارگردانی شهرام شاه حسینی هم به لطف داستان طنز و حضور بازیگران محبوب و سرشناس 1280 نفر را در شرایط کرونا به سالن های تاریک کشانده و 32 میلیون تومان درآمد داشته است.

تکخال مجید مافی با 960 تماشاگر و 23 میلیون تومان فروش و خون شد مسعود کیمیایی با 740 تماشاگر و 18 میلیون تومان فروش هم در رده های بعد قرار دارند. لاله به کارگردانی اسی نیک نژاد که پس از سال ها سرانجام رنگ پرده را دید، فقط 130 تماشاگر داشته و کمی کمتر از چهار میلیون تومان فروخته است.

شاید برای داوری منصفانه تر درباره عملکرد پنج فیلم اکران نوروز باید بیشتر منتظر بمانیم؛ زمانی که کمی از حال و هوای روزهای اول سال بگذرد و مردم برای پر کردن اوقات فراغت خود سینما رفتن را هم یکی از گزینه ها در نظر بگیرند. در این پنج روز در مجموع حدود 4700 نفر به سینما رفته اند.

لینک خبر :‌ روزنامه همشهری
یک تهیه کننده سینما معتقد است که برای سالم سازی نظام تولید سینمای ایران باید نظارت دولت و خانه سینما به صورت جدی پیگیر شود و مدیر جدید سینمایی کشور بیش از دوست داشتن سینما دلسوز آن باشد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۱ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، امسال برای سینمای ایران سالی مهم به حساب می آید. تغییر دولت طبیعتاً در این حوزه نیز تأثیرگذار خواهد بود و باید دید که وزیر فرهنگ آتی این کشور و معاون سینمایی او برای سینمای کرونا زده این کشور چه برنامه هایی خواهد داشت و آیا می تواند وضعیت سینمایی کشور را تغییر دهد؟

نظام تهیه کنندگی و تولید سینمای ایران به عنوان چرخه اصلی و مهم کشور از وضعیت ناهنجاری برخوردار است و از پول های کثیف گرفته تا بی عدالتی در تولید و اکران و ورود سرمایه های خصوصی مشکوک، کلاف سردرگمی ایجاد کرده است که باعث شده تا سینمای ایران از این حیث ضربه های اساسی بخورد.

تصمیمات مهمی که مدیر آینده سینمای کشور برای آن باید بگیرد را می توان سرنوشت سازترین تصمیمات سینمایی برای آغاز قرن جدیدی دانست که سال 1400 طلیعه و پیش زمنیه آن خواهد بود.

از این رو گفت وگو با تهیه کنندگان، کارگردانان و صاحب نظران حوزه سینما برای انتقال دیدگاه ها و انتقادات و پیشنهادات به مدیران سینمایی و فرهنگی آینده این کشور اهمیت دارد. خبرگزاری تسنیم در پرونده ای ویژه با این افراد گفت وگو خواهد کرد تا دورنمایی از وضعیت سینمایی ما در سال جدید و چشم انداز مطلوب آن ایجاد شود.

در ادامه با علی اکبر ثقفی کارگردان و تهیه کننده سینما و صاحب فیلم هایی مانند جان سخت ، سرزمین خورشید ، مرگ کسب و کار من است و روسی به عنوان یکی از فیلم سازان قدیمی کشور که کار خود را با فیلم هویت ابراهیم حاتمی کیا آغاز کرده است، صحبت کردیم تا ابعاد سالم سازی نظام تهیه کنندگی و تولید در سینمای ایران و بهبود وضعیت اقتصادی آن بدانیم.

آقای ثقفی برای رسیدن به یک دیدگاه ایده آل برای هر مقوله و پدیده ای باید وضع شناسی کرد و دید که از چه وضعیتی برخورداریم. نظر شما درباره شرایط کنونی سینمای ما چیست؟ انتقاد و ایراد اصلی شما به نظام تولید و اکران سینمای ما چیست؟

به نظرم سینما در حالت نیمه احتضار درآمده است و برای بهبود وضعیت آن، باید تصمیمات اساسی گرفته شود. خصوصاً آنکه در حال حاضر کرونا نیز به سینما صدمات دیگری وارد کرده است؛ اما قبل از اینکه کرونا بخواهد به بدنه سینما صدماتی وارد کند، فکر گیشه ای به سینما صدمه زده است. سینمای ما تا میزان زیادی فقط گیشه شده است و پول و جنبه هنری و فرهنگی آن فراموش شده است. درست است که سینما جنبه اقتصادی دارد و طبیعتاً باید جدی هم گرفته شود، اما جنبه فرهنگی و هنری آن که اصل و اساس سینمای ما است نباید فراموش شود.

برای برنامه ریزی و تصمیمات درست و حسابی برای آینده سینمای کشور، باید مدیرانی بر روی کار آیند که قبل از هرچیز دلسوز سینما باشند و نه صرفاً اینکه بگویند سینما را دوست دارند. شاید باورش سخت باشد اما به برخی از مدیران سینما اگر بگویی فلان چهره مشهور سینما را می شناسی می گوید خیر!

بگذارید یک مثال بزنم. زمانی که سیل می آید همه پای کار می آیند. سینما در حال حاضر مانند زمان سیل شده است که برای مدیریت شرایط، همه کمک رسانی می کنند. باید برای رونق آن که در کنارش چندهزار نفر در حال ارتزاق هستند کمک کرد. این را چون دولت عوض می شود نمی گویم بلکه برای این می گویم که مسئولین بعدی بدانند که ارتزاق و معاش هنرمندان واقعا در سال قبل به شدت سخت بود.

مدیر سینمایی دلسوز تنها نباید به این فکر کند که چند جشنواره سینمایی در سال برگزار کند. همانطور که بحث سلامت هنرمندان مهم است بحث معاش آنان نیز اهمیت دارد. ما باید بستر قانونی و دراز مدتی ایجاد کنیم که با تغییر هر مدیر دل هنرمدان نلرزد که وضعیت ما چه خواهد شد؟

مشکل دیگر ما تغییر مدیریت سینمایی ما است. در دولت قبل چندبار مدیران سینمایی عوض شدند که این تغییر مدیریت خودش در تمام این سال ها به وضعیت سینما ما لطمه بزرگی زده است چون هربار با تغییر مدیران سینمایی وضعیت هنرمندان نیز تغییرات گسترده ای می کند.

در مجموع این وضعیت باعث شده است که بخش خصوصی هم پای کار مانند گذشته نیاید و مشکلات تولید سینما بیشتر بشود. در نبود بخش خصوصی بیشتر این مراکز دولتی و ارگان ها هستند که در حال فعالیت اند اما نقد من به این نهاها این است که چرا تنها با چند کارگردان معدود کار می کنند؟ مگر تمام سینمای ایران همین چندنفرند؟ اگر می خواهیم سینمای ما در سال جدید رونق پیدا کند باید با تمام سلایق کار کرد و فیلم ساخت نه اینکه با چند نفر مشغول به تولید و کار شد.

برخی از این نهادها مراکز انقلابی اند و شاید این گمان به نظر برسد که برخی از هنرمندان همراه نظام نیستند اما من به صراحت می گویم که بیشتر هنرمندان این کشور بچه های این نظام اند زیرا اگر به نظام اعتقادی نداشتند با این نظام کار نمی کردند. پس همه این نهادها بهتر است که با دیگر سلایق نیز کار کنند.

بحث دستمزد بازیگران و عوامل و ارتباط آن با حوزه هایی مانند بخش خصوصی را چگونه ارزیابی می کنید؟ رابطه دولت با هنرمندان باید چگونه باشد؟

برای بهبود این شرایط، به نظرم در سال جاری باید یک تعامل بین مسئولین سینمایی با سینماگران حرفه ای شکل بگیرد. باید کارگروه های تشکیل دهند نه برای اینکه تنها جلسه بگذارند بلکه برای اینکه اقدام ضربتی شکل بگیرد.

یکی از مشکلات ما به هم ریختن قوانین چرخه تولید است. وضعیت چرخه تولید ما آنقدر ناعادلانه است که به یک نفر چند میلیارد می دهند به یکی دیگر به زور 1 میلیارد، آن هم با هزینه های سنگین امروز که به سختی می توان فیلم ساخت.

پول فیلمی که 20 میلیارد هزینه ساختش شده است اما 4 میلیارد تومان هم فروش هزینه ندارد از کجا تأمین شده است. عقل سالم این را تأیید می کند؟ جالب اینکه بار دیگر نیز فیلم دیگری تهیه کننده آن می سازد با همان هزینه بالا و فروش پایین. البته تهیه کننده ای که به اسم سرمایه گذار وارد شده است هیچ چیز از تهیه کنندگی نمی داند اما توانسته خود را به عنوان تهیه کننده جا کند. پول های کثیف سینما این بلا را سر سینما آورده است. اگر پول حلال باشد و هزینه فیلم بالا باشد اشکالی ندارد اما به نظرم پول های کثیف وارد سینمای ما شده است و بنگاه فیلم سازی در کشور راه افتاده است. چرا برای یک فیلم اجتماعی ساده باید چندین میلیارد هزینه بشود؟ این رویه باعث شده که نظام دستمزد هنرمندان خراب شود.

در کل وضعیت دستمزد هنرمندان نیز مورد صدمات زیادی قرار گرفته است. زمانی در دهه 1360 دستمزدهای بازیگران کنترل می شد اگر بازیگری بیش از حد دستمزد می گرفت ممنوع الکار می شد اما الان در دروازه دستمزد بازیگران باز است و هرکسی هرچقدر می خواهد می تواند پول بگیرد. زمانی که یک بازیگر دست مزد بالای میلیاردی می گیرد بازیگران دیگر نیز متوقع می شوند و در نتیجه نظام دستمزد بازیگران به هم می خورد.

اینگونه امنیت شغلی بازیگران به هم می خورد و رونق سینما هم تحت تأثیر آن به هم می خورد. باید نبض بازار سینما کنترل شود اما در حال حاضر این نبض گرفته نشده و سینمای ما از نظر اقتصادی رسماً بیمار شده است. برخی از بازیگران ما می آیند و می گویند که برای همین دو روز کاری، کل دستمزد من را پرداخت کنید. برخی دیگر هم حوصله کار سخت را ندارند و می خواهند که با کار راحت کلی پول درآورند. نمایش خانگی ما نیز در ایجاد این وضعیت بی تأثیر نبوده است و باعث شده است که وضعیت دستمزدها بهم بریزد.

این توازن از چه زمانی به هم ریخت و به نظر شما راه حلش چیست؟

از زمانی این مدیریت از بین رفت که برخی ازسازمان ها و ارگان های فیلم سازی به بازیگران فیلم ها در دهه 1370 هرچقدر که صلاح می دانستند دستمزد می دادند و همین خودش در بهم ریختن بازار سینما نقش داشت. امروز اگر بخواهیم این رویه را کنترل کنیم چندکار باید کرد.

اول اینکه نظام تهیه کنندگان سینمای کشور باید این وضعیت را مدیریت کنند. زیرا قبل از آنکه دولت و دیگر بخش های مرتبط بخواهد وارد عمل شوند این خود بدنه تولید سینما است که باید تصمیم بگیرد جلوی این وضع را بگیرد. برخی از تهیه کنندگان سینما منافعشان در گرو این بده بستان های میان هنرمندان و بازیگران است. پس به تعبیری آب از سرچشمه گل آلود است.

بعد از آن خود خانه سینما باید وارد عمل شود. چرا انجمن بازیگران ما نسبت به تعیین کف دستمزد اقدام می کنند اما نسبت به سقف دستمزد اقدامی نمی کنند؟ برخورد مقطعی هیچ فایده ای ندارد بلکه باید برای این موضوع به صورت بلند مدت فکری کرد.

مردم اصلی ترین هدف یک فیلم اند اما اثار سینمایی ما باعث شده است که مخاطبین کمتری به سینما بروند.

برای رونق سینما حتماً نباید فیلم های پرهزینه و پروداکشن ساخت بلکه می توان با ساخت فیلم های کم هزینه اما با محتوای خوب و داستان جذاب هم مردم را به سینما آورد. فیلم های امروز ما کمی مخاطب را از سینما رانده اند و باید برای برگرداندن مخاطب به سینما فیلم جذاب خوب ساخت. اینکه ما فیلم با محتوای نازل اما با هزینه بالا تولید می کنیم در هیچ جای دنیا نیست، تعجب آور است.

فیلم می تواند تلخ باشد اما اما استاندارد ساخته شده باشد و بتواند حرف های مهم جامعه را منتقل کند. در این صورت می تواند مخاطب پسند باشد. مشکل فیلم های ما این است که عموماً بدردبخور نیستند زیرا مسائل و محتوای دم دستی و تکراری را در فیلم ها می آورند.

فیلم های جنگی قدیم ما لااقل بزرگی دشمن را نشان می داد که مخاطب بداند رزمنده ما چه کار بزرگی برای حفظ این کشور کرده است. کلی از جنگ سوژه داریم که هنوز ساخته نشده است. در عملیاتی در بازی دراز تپه ای بود به نام 554 آنقدر عراقی ها آن را زدند که از آن هیچ چیز باقی نماند. طوری باید فیلم جنگی ساخت که مخاطب برای تماشای آن جلوی سینما صف بکشند. این ایمان را دارم که نسل بعدی ما فیلمسازان و جوانان این کار را خواهند کرد تا تاریخ جنگ ما فراموش نشود.

من فیلم تا مرز دیدار را در جوانی ساختم که در آن مجید مجیدی بازی می کرد اما اگر بتوانم بار دیگر فیلم درباره جنگ می سازم.

چاره مشکلاتی که گفتید را در دولت می دانید یا در هنرمندان؟

چاره این مشکلات در سینمای ما همت عالی بدنه هنرمندان و مدیران سینمایی کشور را می خواهد. باید مدیران بعدی سینمایی ما با مشورت فکری با سینماگران و هنرمندان کار کنند و تبادل نظر صورت بگیرد. اگر نقدی به مدیریت می شود بپذیرند و نقدپذیر باشند.

سینمای خوب می تواند به تعالی فکر و فرهنگ ما کمک کند. سینما هنری است که حتی با چند فیلم خوب هم می شود رونقش داد و جریان ایده آل و آرمانی را ساخت. اگر یک فیلم خوب و جان دار به سینما بیاید باقی فیلم های سینمایی نیز فروش خود را پیدا می کنند.

امید باید به سینمای ما بازگردد هم در بدنه جریان تولید و اکران و هم در محتوای فیلم های ما که روحیه مردم در شرایط دشوار اقتصادی کمی بهتر شود.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
با گذشت 5 روز از آغاز اکران نوروزی 1400، گیشه فیلم های نوروز آمار ضعیفی داشته است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۱ سایت های دیگر : سینما خانه خبرگزاری برنا آبادان نیوز

به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری صبا ، با آغاز اکران نوروزی 1400 از 27 اسفند سال 99، نگاه ها به این بود که شاید نمایش چند فیلم اکشن و کمدی و همچنین اثری از مجید مجیدی بتواند رونقی به سینماها بدهد، ولی با گذشت چند روز از نمایش فیلم ها آمار گیشه خوب نیست.

5 فیلم اکران نوروزی در 4 روز نمایش در سینماها، مجموعا حدود 1200 بلیت فروخته اند که رقمی ناچیز برای پرمخاطب ترین اکران سال محسوب می شود. بر این اساس گیشه مجموع 5 فیلم اکران نوروزی، 33 میلیون تومان بوده است!

این آمارها در حالی است که چهره هایی چون پژمان جمشیدی و جواد عزتی از بازیگران فیلم های اکران نوروزی 1400 هستند .

گرچه در این میان تعداد تماشاگران فیلم خورشید ساخته مجید مجیدی از بقیه فیلم ها بیشتر است، ولی بخشی از این آمار 508 مخاطب، مربوط به اکران قبلی این فیلم است که برای احراز شرایط شرکت در اسکار به آن داده شده بود. همچنین آمار نشان می دهد که هنوز مسعود کیمیایی حتی با فیلمی که منتقدان آن را نپسندیده اند، می تواند مخاطبان را به سینما بیاورد.

نرخ بلیت سینماها با تصویب شورای صنفی نمایش و تایید رییس سازمان سینمایی، از آغاز اکران نوروزی به 30 هزار تومان افزایش پیدا کرده است .

مصطفی قاسمیان

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۳۰

برنامه "سینما معیار" با موضوع بررسی و جمع بندی وضعیت سینمای ایران در سال 99 و نگاهی به اکران نوروز، در ارتباط تلفنی با مرتضی شایسته (رئیس شورای صنفی نمایش) از شبکه رادیویی گفت وگو روی آنتن رفت.

مرتضی شایسته در مصاحبه تلفنی با برنامه سینما معیار گفت: فیلم های حاضر در نوبت اکران نوروز 1400، از نظر شورای صنفی نمایش فیلم های پرفروش و پر مخاطب هستند.
وی افزود: دو فیلم کمدی در اکران نوروز 1400 حاضر هستند.

رئیس شورای صنفی نمایش ادامه داد: شورای صنفی نمایش و سینماداران تلاش های زیادی داشتند تا فیلم های مطرح کمدی در نوروز 1400 اکران شوند، اما صاحبان برخی از فیلم ها از حضور در اکران 1400 خودداری کردند.

وی اضافه کرد: شورای صنفی نمایش فقط تاریخ اکران فیلم های نوروزی را مشخص کرده است و تاریخ برداشت این فیلم ها از سینماها بر عهده صاحبان فیلم و سازمان سینمایی است.

مرتضی شایسته تاکید داشت: اعتقاد داریم که فیلم تا هر قدر که توان و جان دارد باید به فروش داشته باشد.

وی افزود: به احتمال زیاد فیلم های حاضر در نوبت اکران نوروز 1400 تا عید فطر به اکران خود ادامه خواهند داد.

این تهیه کننده ادامه داد: فیلم هایی که تا به امروز در اکران سینماها بودند در ایام نوروز نیز اکران می شوند.

وی اضافه کرد: تاریخ نوبت اکران بعد از نوروز 1400 در اولین جلسه ی شورای صنفی در سال جدید مشخص می شود.

مرتضی شایسته در پایان گفت: آرزو می کنم که کرونا دست از سر سینما دست بکشد و سینماگران به آرامش برسند.

خبرنگار : سپهر نصیحت گر

کلمات کلیدی: #اکران #سینما #فیلم های نوروزی #کرونا

1399 تمامی حقوق سایت متعلق به صدای جمهوری اسلامی ایران است

لینک خبر :‌ رادیو گفت و گو
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی از تشکیل نخستین جلسه شورای عالی نظارت فیلم های سینمایی در آخرین هفته اسفند سال 99 خبر داد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۹ سایت های دیگر : ریاست جمهوری

اعتمادآنلاین| غلامرضا منتظری، نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، از تشکیل نخستین جلسه شورای عالی نظارت فیلم های سینمایی در آخرین هفته اسفند سال 99 خبر داد و گفت: این شورا بر فیلم های سینمایی که در مجوز اکرانشان با مشکل مواجه شده، نظارت می کند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، در نشست اخیر شورا، معارفه و صدور احکام اجرا شد که جلسه بعدی آن 15 فروردین ماه برای بررسی برخی فیلم ها برقرار خواهد شد.

وی اظهار کرد: در شورای یاد شده، فیلم ها از نگاه اعتقادی، فرهنگی و سیاسی بررسی می شوند و مسائل تخصصی در نهادی دیگر مورد بحث قرار می گیرد.

به علاوه اشخاص حقیقی و حقوقی حضور دارند که من از کمیسیون فرهنگی به عضویت درآمده ام؛ در نهایت این شورا پاسخ نهایی را درباره مجوز فیلم خواهد داد.

منتظری یادآور شد: نشست های شوراهایی که عضو آنها هستم از جمله شورای نظارت بر مطبوعات و شورای فرهنگ عمومی مرتباٌ تشکیل شده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، غلامرضا منتظری نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و نماینده گرگان و آق قلا در دوره یازدهم پارلمان، یازدهم اسفند سال 99 با حکم سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و به استناد ماده 11 آیین نامه نظارت بر نمایش فیلم، اسلاید و ویدئو و صدور پروانه نمایش آنها به عضویت شورای عالی نظارت فیلم های سینمایی درآمده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حکم یاد شده را با پیشنهاد رئیس سازمان امور سینمایی و به مدت دو سال صادر کرده است.

لینک خبر :‌ اعتماد آنلاین
آخرین جلسه شورای مدیران سازمان سینمایی در سال 99 برگزار شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۸

به گزارش صبا به نقل از روابط عمومی سازمان سینمایی، در این جلسه که با حضور حسین انتظامی برگزار شد، معاونان و مدیران حاضر گزارشی را از حوزه تحت مدیریت خود ارائه دادند و در ادامه اصول کلی بودجه سال آینده، بررسی شد.

رییس سازمان سینمایی با اشاره به نهایی شدن برنامه های سال 99 سازمان سینمایی و موسسات آن در اسفند گذشته گفت: امسال به دلیل تأخیر در تصویب بودجه کشور، نهایی شدن و انتشار اعتبارات و برنامه های سازمان سینمایی به ابتدای سال بعد موکول می شود و از مدیران انتظار می رود تا پایان فروردین برنامه های سال و میزان اعتبار آن را منتشر کنند.

وی با تشکر از فعالیت معاونان ، مدیران و کارکنان سازمان سینمایی در سال 99 ادامه داد: جامعه و به تبع آن حوزه فرهنگ و بویژه سینما سال سختی را پشت سر گذاشت اما همت سینماگران و شما باعث شد چراغ سینما روشن بماند و اتفاقات خوبی هم رقم بخورد و امید می رود با تجربه کسب شده در سال 1400 هم ادامه یابد.

سعید رجبی فروتن، رمضانعلی حیدری خلیلی، محمد رحمتی، علیرضا تابش، محمد حمیدی مقدم، سیدصادق موسوی، مجید مسچی، مهران عباسی، لادن طاهری، روح الله حسینی، محمدعلی دولتی و مسعود نجفی از حاضران این جلسه بودند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
با تصمیم شورای صنفی نمایش قیمت بلیت سینماها پنجاه درصد افزایش یافت و به 30 هزار تومان در سینمای مدرن رسید تا بیشترین رشد سالیانه قیمت بلیت در سینمای ایران ثبت شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۸

به گزارش جام جم آنلاین ، اواخر سال 98 وقتی تمام سینماهای کشور با شیوع ویروس کرونا تعطیل شدند، باید حدس می زدیم که سینما حالا حالاها به سبد بسیاری از خانوارها برنمی گردد. کرونا تمام زندگی بشر را تحت تاثیر خود قرار داد و شاید بتوان گفت در این بین سینما بیشترین ضربه را از کرونا خورد و امروز دیگر چراغ بسیاری از سالن های سینما در شهرهای مختلف خاموش شده است.

برای اکران نوروزی که هر سال سینماگران بر سر اکران فیلم هایشان در این زمان دعوا داشتند، امسال فیلمسازان با اما و اگرهای زیادی متقاضی آن شدند و در نهایت 5 فیلم برای اکران نوروزی انتخاب شدند. 5 فیلمی که با ورود موج چهارم ویروس کرونا به کشور و قرار گرفتن مجدد برخی شهرها در وضعیت قرمز بعید است بتوانند جانی تازه به سالن های سینما ببخشید. این چالش بی سابقه سینما در حالی به اوج خودش رسید که شورای صنفی نمایش خبر از طرح افزایش 50 درصدی بهای بلیت سینماها برای سال 1400 داد! از این رو به غیر از روزهای سه شنبه که کماکان قیمت بلیت سینماها نیم بهاست در باقی ایام هفته این رقم در سینماهای درجه یک 20 هزار تومان، سینماهای ممتاز 25 هزار تومان و سینماهای مدرن 30 هزار تومان خواهد بود.

هرچند این افزایش قیمت بلیت با توجه به گران شدن نرخ اشتراک پلتفرم های آنلاین و فشارهای اقتصادی زیاد به صنعت سینما چندان دور از ذهن نبود، اما این اقدام شاید از همین اندک مخاطب سینمارو هم بکاهد و در جهت عکس اهداف سینماگران عمل کند.

جام جم آنلاین در گزارش پیش رو درباره چرایی افزایش قیمت بلیت سینماها و مسائل مربوط به آن با جواد نیک بین، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس و محمد قاصداشرفی، رئیس انجمن سینمادارن به گفت و گو پرداخته است.

*افزایش قیمت بلیت مورد تایید کمیسیون فرهنگی مجلس نیست
برای اطلاع از نظر کمیسیون فرهنگی مجلس درباره افزایش 50 درصدی قیمت بلیت سینماها با جواد نیک بین، یکی از اعضای این کمیسیون تماس می گیرم. او می گوید: سینما یکی از مصادیق فرهنگ عمومی ایران است و حمایت از فیلم و سینما همانا حمایت از فرهنگ و هنر ایران است. باتوجه به وضعیت اقتصادی جامعه، افزایش قیمت بلیت سینماها نه تنها مورد تایید کمیسیون فرهنگی مجلس نیست بلکه به اعتقاد ما باید یارانه خاص برای سینما هم قائل شوند. دولت می تواند بخشی از این پول را تقبل کنند تا مردم بتوانند با فراغ بال بیشتری به یکی از تفریحات سالم و آموزنده خود که دیدن فیلم است، بپردازند.

او ادامه می دهد: مبلغ ارزش افزوده ای که روی بلیت سینماها اضافه شده، چندان زیاد نیست، اما قطعا دولت با بخشش همین مبلغ اندک ارزش افزوده می تواند به جریان فرهنگی کشور کمک کند. ما هم خواستار این اتفاق از سوی دولت هستیم تا مردم با بلیت ارزان تر بتوانند فیلم های موردنظرشان را ببینند.

نیک بین با اشاره به طرح مالیات از هنرمندان خاطرنشان می سازد: بنده جزو مخالفین این طرح بوده و هستم. چرا که معتقدم همه بازیگران و هنرمندان درآمد زیادی ندارند که بخواهیم از آنها مالیات خاصی اخذ کنیم. فعالیت هنرمندان به این صورت نیست که تمام روزها و ماههای سال را کار کنند و ممکن است در یکسال چند ماه را سر کار باشند و پس از آن سالها بیکاری را متحمل شوند. بنابراین اگر دولت در ایام بیکاری هنرمند حقوقی به او پرداخت کند، می تواند در ایامی که هنرمند درآمد چشمگیر دارد از او طلب مالیات کند، اما وقتی دولت برای ایام بیکاری هنرمندان هیچ مستمری در نظر نمی گیرد، حق ندارد که از درآمد دفعی و آنی یک هنرمند مالیاتی کسب کند.

او مصوبه ای که طی آن قرار است درآمد کاربران فضای مجازی دارای بیش از 500 هزار دنبال کننده از محل تبلیغات مشمول مالیات بر درآمد در نظر گرفته شود را غیرعملی دانست و ادامه داد: در وهله اول تاکید کنم اینکه تصور شود هر آنکس که در اینستاگرام دنبال کننده یا فالور زیادی داشته باشد لاجرم باید فلان مبلغ را پرداخت کند قابل مناقشه است، اما کاربرانی که از پلتفورم ها و زیرساخت های ایرانی برای انجام کارهای تجاری استفاده می کنند و درآمدهای نجومی دارند باید طبق یک آیین نامه اجرایی که برای آنها نوشته می شود به شکلی کاملا عادلانه مبلغی را به عنوان مالیات پرداخت کنند. البته نه پلتفورم های ما هنوز پلتفورمی ایرانی و بومی است و نه بسترهایی ایرانی دارد.

درست است که کاربران از زیرساخت ها و اینترنت ملی استفاده می کنند، اما ما ساز و کار مناسب را همچنان نداریم. لذا به اعتقاد من این طرح فعلا عملی نیست. به این جهت که هنوز آیین نامه اجرایی خاصی در این باب تدوین نشده است.

*چرا دولت ارزش افزوده بلیت سینماها را نمی بخشد!
محمد قاصداشرفی، رئیس انجمن سینماداران هم با تاکید بر اینکه سینما ارزان ترین کالایی است که در ایران برای مردم در نظر گرفته می شود، گفت: به غیر از روزهای سه شنبه که کماکان قیمت بلیت سینماها نیم بهاست، در سال جدید قیمت بلیت سینماهای مدرن 30 هزار تومان، قیمت بلیت سینماهای ممتاز 25 هزار تومان و قیمت بلیت سینماهای درجه یک 20 هزار تومان است که البته مبلغ 2700 تومان ارزش افزوده هم روی قیمت بلیت سینماها محاسبه شده است.

او در این باره ادامه می دهد: قیمت بلیت سینماها بر اساس درجه بندی سالن های سینما تعیین می شود. درجه بندی سالن ها هم که شامل درجه یک، ممتاز و مدرن است کمیسیون بند پنج که متشکل از نمایندگان وزارت مسکن و شهرسازی، وزارت ارشاد، نیروی انتظامی، انجمن سینماداران، شهرداری و آتش نشانی هستند تعیین می کنند. اگر قرار باشد کارشناسی شده بلیت سینما را محاسبه کنیم چیزی معادل 60-70 هزار تومان می شود، نه 30 هزار تومان.

شما ارقام و هزینه های امسال را با سال گذشته قیاس کنید. در سال پیش رو طبق مصوبه دولت حقوق کارمندان افزایش می یابد و سینمایی که منبع درآمدش همین بلیت هایی است که مردم خریداری می کنند اگر افزایش قیمت بلیت نداشته باشد چطور و از چه راهی می خواهد حقوق کارکنان، هزینه آب، برق، پروژکتورها و... را پرداخت کند؟ ضمن اینکه به دلیل شرایط کرونا و رعایت پروتکل های بهداشتی باید تمام سالن های سینما با مواد ضدعفونی و الکل پاک شوند و همین مواد شوینده بسیار گران است.

مدیر سینما ماندانا با اشاره به توانایی دولت در خصوص بخشودگی مبلغ ارزش افزوده بلیت سینماها، توضیح داد: به صراحت می گویم در ایران ارزان ترین کالایی که برای مردم در نظر گرفته می شود بلیت سینماست. 30 هزار تومان حداقل قیمت نسبت به گرانی هر آن چیزی است که در جامعه می بینید. ضمن اینکه دولت در چنین شرایطی می تواند مبلغ ارزش افزوده ای که روی بلیط سینماها محاسبه می شود را ببخشد.

با توجه به وضعیت فعلی سینماداری واقعا مقرون به صرفه نیست و در صورت تداوم این شرایط ادامه حیات سینماداران در هاله ای از ابهام است! اگر دولت مالیات ها را معاف نکند سینماها دیگر قادر به ادامه حیات نخواهند بود.

اشرفی در پایان سالن های سینما را بسیار امن و بهداشتی دانست و تاکید کرد: سینماها در ایام نوروز و غیر از آن به تمامی پروتکل های بهداشتی را رعایت می کنند. دستگاههای تهویه هوا در سالن ها، بهره گیری از مواد ضدعفونی کننده، استفاده از تب سنج در ورودی سینما و... باعث شده سالن های سینما از امن ترین و بهداشتی ترین مراکزی باشند که مردم می توانند به آن مراجعه کنند.

منبع: ساناز قنبری / جام جم آنلاین

لینک خبر :‌ جام جم
اقتصاد ایران: محمد خُدادی در پیامی درگذشت مادر شهید محمود صارمی را تسلیت گفت.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد خُدادی معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی درگذشت مادر شهید محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران و یکی از شهدای رسانه را تسلیت گفت.

در متن پیام معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آمده است:

و یبقی وجه ربک ذوالجلال و الاکرام

خبر درگذشت بانوی مکرمه والیه معظمی گودرزی ، والده گرامی مجاهد اهل قلم، شهید محمود صارمی موجب تاثر فراوان شد.

اینجانب درگذشت این اسوه ماندگار ایثار و فداکاری را که روح بلندش اکنون از قفس تن رها شده و به فرزند شهیدش پیوسته است را به مردم سرافراز ایران اسلامی و به ویژه خانواده معزز شهدا و اصحاب ارجمند رسانه، تسلیت می گویم.

خداوند متعال این بانوی مومنه را با اولیاء صالحین و فرزند گرانقدرش محشور و به بازماندگان بزرگوارش صبر و اجر مرحمت فرماید.

لینک خبر :‌ خبرگزاری اقتصادی ایران
تهران - ایرنا- معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نامه ای به معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر ترغیب مردم به رعایت دستورالعمل های وزارت بهداشت بر ممنوعیت تبلیغ و تشویق مردم به سفر در رسانه ها تاکید کرد.

به گزارش روز دوشنبه خبرنگار ایرنا، علیرضا رئیسی در نامه ای به محمد خددادی، معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشت: به رغم اینکه سیاست کلی بر ممنوعیت تشویق به سفر و تاکید بر پرهیز از انجام مسافرت هاست، با توجه به تعطیلات نوروزی و شروع سال جدید، افزایش مسافرت ها و ترددهای بین شهری محتمل است. از طرفی با توجه به وضعیت بسیار حساس و ناپایدار اغلب استانها از نظر شیوع بیماری کووید 19 و نگرانی از نزدیک بودن موج چهارم شیوع کرونا به دلیل جا به جایی های گسترده احتمالی در سطح کشور رعایت دقیق و کامل پروتکل های بهداشتی بیش از پیش ضروری است.

معاون وزیر بهداشت در این نامه از معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد خواست: دستور فرمایید در راستای صیانت از هموطنان رعایت اصول لازم در این ایام به صورت ویژه از طریق رسانه های انجام شود.

وی افزود: عدم تشویق به سفر و تاکید بر عدم انجام مسافرت ها به همه شهرها، خودداری از برگزاری تجمعات و دورهمی ها و عدم انجام دید و بازدیدهای حضوری توسط مردم، اطلاع رسانی نکات بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا، رعایت اولویت سلامت و مسئولیت اجتماعی افراد در مبارزه با بیماری کووید 19، تبیین مستمر شرایط کرونا در کشور و ضرورت رعایت دستورالعمل های بهداشتی در صورت ضرورت انجام سفر با هدف جلوگیری از عادی انگاری در رسانه ها مورد تاکید است.

رئیسی گفت:، استفاده عموم مردم از ماسک در تمام ترددهای درون و برون شهری در صورت ضرورت به انجام سفر، رعایت کامل فاصله گذاری اجتماعی و اجرای صحیح پروتکل های بهداشتی، رعایت بهداشت فردی استفاده از ماسک و شست و شوی منظم و صحیح دست ها، ممنوعیت اقامت در مدارس و اماکن دولتی در همه شهرها، ممنوعیت برپایی چادر در بوستان ها، پارک ها و مراکز تفریحی در تمام شهرها و ممنوعیت اقامت در کمپ های جنگلی در همه شهرها موضوعی است که در رسانه ها نیز باید مورد توجه باشد.

بر اساس آخرین گزارش وزارت بهداشت، هم اکنون 12 شهرستان از نظر خطرپذیری کرونا در وضعیت قرمز و 39 شهرستان نارنجی هستند و بر اساس مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا مسافرت از و به شهرهای با وضعیت قرمز و نارنجی، ممنوع است.

به گزارش ایرنا بر اساس اعلام وزارت بهداشت تاکنون یک میلیون و 801 هزار و 65 نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و تعداد جان باختگان کرونا در کشور به 61 هزار و 797 نفر رسیده است.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
تهران- ایرنا- معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تبریک فرارسیدن نوروز 1400 گفت: رسانه ها و خبرنگاران در سالی که گذشت ماموریت آگاهی رسانی به جامعه، برای مقابله با کرونا را به عهده گرفتند و در این مسیر همه ظرفیت خود را به میدان آوردند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۳۰ سایت های دیگر : در حاشیه

محمد خُدادی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا، سال 99 را سال بسیار متفاوتی در تاریخ زندگی همه انسان هایی که در کره خاکی زندگی می کنند دانست و افزود: در این سال اندوه و اضطراب، سایه اش را بر سر همه ابعاد زندگی انسان ها گسترده بود. این اندوه شامل حال همه انسان هایی که در بیمارستان ها بودند و بیماران و متوفیانی که عیادت کننده و تشییع کننده نداشتند می شد.

معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ تاکید کرد: در کنار این مسائل اما به اهمیت انسان و انسانیت و این موضوع که ما انسان ها چقدر به هم نیاز داریم پی بردیم.

خدادی ادامه داد: در این گذر همکاران رسانه ای ما بیشترین تلاش را انجام دادند. با اینکه بسیاری از مشاغل تعطیل شده بودند کار خبرنگاران بیشتر از قبل شد. رسانه ها کار آگاهی رسانی به جامعه، برای مقابله با کرونا را به عهده گرفتند و خبرنگاران همه ظرفیت خود را به میدان آوردند. اگر این آگاهی رسانی که رسانه ها انجام دادند نبود، آمار مبتلایان و متوفیان کرونا کاهش پیدا نمی کرد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ما پارسال با مشکل کاغذ روبرو بودیم و این مشکل باعث گرانی و افزایش قیمت مطبوعات شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۳۰

آقای محمد خدادی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: وقتی مطبوعات با گرانی مواجه شود به طور طبیعی مخاطبان خود را هم از دست می دهد و به اقتصاد رسانه لطمه وارد می شود.
وی با اشاره به این که باید برای مشکل کاغذ چاره اندیشی شود گفت: سال گذشته سال پر تلاشی برای رسانه ها هم بود. چون در شرایط کرونایی رسانه ها بخش بر خط خود را تقویت کردند و بستر تبادل اطلاعات به آن سمت سوق پیدا کرد.
معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: کرونا دو بعد دارد. یک بعد جسمی که کادر درمانی در حال بهبود شرایط هستند و یک بعد روحی که رسانه ها در آن نقش ایفا می کنند.
آقای خدادی گفت: رسانه ها تلاش می کنند در جهت کاهش نگرانی و افزایش دانایی مردم گام بردارند و به همین دلیل یک سال گذشته سال پرکاری بود و رسانه ها در ایام کرونایی نه تنها تعطیل نشدند بلکه با نوآوری سعی کردند در این فضا به فعالیت خود ادامه دهند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری صدا و سیما
حجت الاسلام والمسلمین دکتر ارزانی با بیان اینکه فضای نورانی مسجد فرصت رسیدن به أَحْسَنِ الْحَالِ را فراهم می کند، گفت: بچه های مسجد که با خانه های خدا ارتباط لازم را برقرار کرده اند، سریع تر می توانند انتظار فرج را در خود نهادینه و عملیاتی کنند.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۱

سرویس : مسجد و کانون ها - کانونهای مساجد زمان : شناسه خبر : 1039525

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، به مناسبت فرا رسیدن سال نو و بهار که فصل تحولات بنیادین طبیعت است و به منظور بررسی رسالتی که بچه های مسجد در رساندن جامعه به أَحْسَنِ الْحَالِ دارند با حجت الاسلام والمسلمین دکتر حبیب رضا ارزانی ، رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور (فهما) گفتگویی ترتیب داده ایم که مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:

حجت الاسلام والمسلمین ارزانی با بیان اینکه سال 1400 به عنوان آخرین سال قرن برای همه سالی ویژه محسوب می شود، اظهار کرد: وقتی گردش ایام می شود و طبیعت رنگ بهار خود را نشان می دهد در آغاز سال دعای یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ... را می خوانیم، این یعنی خدایا! تغییرات در اختیار و قدرت تو است و این تغییرات هم قلبی است و تو می توانی همه وجود انسان را مملو از آرامش کنی یا در او نگرانی و تشویش قرار دهی و لذا از او در ابتدای سال می خواهیم ما را به بهترین حال ها رهنمون شود.

رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور (فهما) ادامه داد: در این میان مسجد فضایی نورانی است و تنها مکان به عنوان خانه خدا در روی زمین محسوب می شود که حتی مشاهد مشرفه و مضاجع شریفه را نمی توان با عنوان خانه خدا تعبیر کرد اما مسجد حتی اگر شخصی عادی آن را بنا کرده باشد، خانه خدا لقب می گیرد.

وی تصریح کرد: إِنَّما یَعْمُرُ مَساجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ وَ أَقامَ الصَّلاةَ وَ آتَی الزَّکاةَ وَ لَمْ یَخْشَ إِلاَّ اللَّهَ فَعَسی أُولئِکَ أَنْ یَکُونُوا مِنَ الْمُهْتَدینَ (توبه، 18) کسی می تواند چنین کند که به نماز و پرداخت زکات و .. ایمان داشته باشد که چنین فردی نیازمند قلب و بازگشت به خصلت پاک خود است و امید داریم که در این سال جدید با قلب درونی به سمت خیر و صلاح حرکت کنیم چراکه به تعبیر روایت، کسی که دو روزش یکی باشد ضرر کرده است.

حجت الاسلام دکتر ارزانی با اشاره به روایت منسوب به امیرمومنان(ع) که فرمودند: کُلُّ یَومٍ لا یُعصَی اللهُ فیهِ فَهُوَ یَومُ عیدٍ، هر روز که در آن گناه نشود عید است ، بیان کرد: موطن و زادگاه انسان قُرب خدا است اگر قائل به وحدت کلی یعنی ذات اقدس الله باشیم می دانیم از او آمده ایم و به او بازگشت می کنیم إِنَّا لِلَّٰهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ ، بنابر این مدل زیستی، انسان وقتی وارد مسجد می شود این احساس را دارد که به موطن خود بازگشته است. بچه های مسجد این افتخار را دارند که روزانه و هفتگی در این خانه به عنوان زادگاه اصلی خود حضور یابند.

رئیس ستاد فهما در ادامه ابراز کرد: عید یعنی بازگشت و به فرموده مولای متقیان(ع) وقتی انسان گناه نمی کند به فطرت الهی خویش بازگشته و این برایش عید محسوب می شود. وقتی به مسجد هم می رویم عید است لذا در روایت است حضور در مسجد به منزله زیارت خدا است زیارت مسجد همچون دید و بازدید نوروز است لازم نیست به مکه برویم تا زائر خدا شویم. اینکه انسان حضور در مسجد داشته باشد برایش عید است برای همین هم تاکید شده بهترین لباس و بهترین عطر را برای حضور در مسجد استعمال کنید چون به خانه خودتان بازمی گردید. از این رو، اینکه بچه های مسجد با خانه خدا ارتباط دارند و این عنوان و نشان را یافته اند بهترین تعبیر برای بازگشت به خدا است.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به همزمانی ایام ولادت باسعادت امام زمان(عج) با نوروز، ابراز کرد: پیامبر اکرم(ص) فرمودند: افضل الاعمال، انتظار فرج است. ماه شعبان هم ماه پیامبر(ص) و هم مقدمه ماه مبارک رمضان است اینها را می شود به فال نیک گرفت و تلاش کرد تا انتظار فرج و در یاد امام زمان(عج) بودن را در خود نهادینه کنیم.

وی تاکید کرد: فکر و ذکر امام زمان(عج) را داشتن وظیفه منتظران است اما بخش دیگر انتظار فرج، دانستن وظیفه منتظران واقعی حضرت بقیه الله الاعظم(عج) است. بچه های مسجد که با خانه های خدا ارتباط لازم را برقرار کرده اند، سریع تر می توانند این انتظار فرج را در خود نهادینه و عملیاتی کنند. اینکه هر کاری را انجام می دهیم، بسنجم که آیا مرضی امام زمان (عج) است یا نه؟ بررسی کنیم این فعل در زمره عمل صالح قرار می گیرد یا نه؟ اینکه امام عصر(عج) را به عنوان امامِ حاضر و ناظر مدنظر داشته باشیم، ما را به أَحْسَنِ الْحَالِ نزدیک می کند.

حجت الاسلام والمسلمین ارزانی در ادامه بیان کرد: اینکه هر سال بهار طبیعت تکرار می شود طبیعتا برای آن است که خدای متعال به انسان این آموزش را فراتر از آموزش های آکادمیک بدهد که چگونه انسان به روح خود حیات دوباره دهد. بنابر روایات ما سه نوع مرگ و میت داریم یکی مفارقت روح از جسم که به امر خدا انجام می شود کُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ که برای همگان رخ می دهد، زمانی جامعه مرده است و زمانی هم روح انسان دچار موت می شود مثل انسانی که صدای اذان را می شنود و به سوی نماز نمی رود و این خطاب و فراخوان خدا را درک نمی کند و جامعه بدون امر به معروف و نهی از منکر هم دچار مرگ می شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: این معاد بهارانه طبیعت که سالانه رخ می دهد، کمک می کند انسان زندگی خود را مرور و احیاء کند و بررسی کند چه کسانی بر اثر کرونا رفتند و چه اتفاقاتی رخ داد؟ معلوم نیست مرگ ما کی فرا رسد؟! مسئله مرگ از راهکارهای برون رفت انسان معاصر از تکبر، خودبرتربینی و خودبزرگ بینی است و انسان را انذار می دهد که باید خود را در محضر خدای متعال بیند. امید است با این نشانه های معاد طبیعت و نیز شیوع کرونا و مرگ هایی که رقم زده، انسان ضعف و عجز خود را در مقابل خدا درک کند و به سرشت پاک خویش بازگردد.

پایان پیام/ 9

ضمیمه :

کلید ‫واژه ها:

حجت الاسلام و المسلمین دکتر ارزانی

|

بچه های مسجد

|

دعای تحویل سال

|

کانون های فرهنگی هنری مساجد

|

سبک زندگی اسلامی

|

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان
اقتصاد ایران: اصفهان- نماینده مردم اصفهان در مجلس گفت: فرهنگ و هنر اصفهان به فراموشی سپرده شده است و باید تمام توان ملی را برای رسیدگی به وضعیت اصفهان بسیج کنیم
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۷ سایت های دیگر : خبرگزاری مهر

عباس مقتدایی در گفت وگو با خبرنگار مهر با اشاره به بازدید از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اصفهان اظهار داشت: با توجه به اهمیت فرهنگ و جایگاه بلندی که اصفهان در عرصه فرهنگ و هنر دارد، اولین روز کاری سال 1400 را برای بازدید و نظارت بر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دادم.

وی با بیان اینکه مباحث زیربنایی زیادی با مدیر کل و مسئولان آن مطرح شد، افزود: با عنایت به توضیحات مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اصفهان و با توجه به اهمیت شورای فرهنگ عمومی و نقش و جایگاه آن در بهینه سازی فرهنگ کشور، بر این باورم که اصفهان می تواند در عرصه فرهنگ و هنر سرآمد کشور باشد و مجدداً نقش سابق خود را بازیابد.

فاصله زیاد اصفهان تا رسیدن به جایگاه تراز فرهنگی

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: سالهاست عرصه فرهنگ و هنر و مباحث مرتبط با آن نظیر صنایع دستی مورد غفلت قرار گرفته و علی رغم کارهای مفید صورت گرفته همچنان تا رسیدن به جایگاه تراز شهری مانند اصفهان فاصله زیادی وجود دارد.

وی ادامه داد: البته اطمینان دارم که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اصفهان در مسیر تحرک بیشتر قرار گرفته و خوشبختانه مدیر کل و همکاران او توانسته اند برخی از نقاط ضعف را جبران و یا حداقل در مسیر جبران کمبودها قرار گیرند.

تحرک بیشتر عرصه فرهنگ و هنر اصفهان در سال 1400

مقتدایی معتقد است که استان اصفهان از نظر مفاخر، هنرمندان، جایگاه صنایع دستی و ابعاد متعدد دیگر مانند کتابت و خوشنویسی و ده ها عرصه دیگر فرهنگی حرف های جدی ملی و جهانی دارد اما باید با برنامه ریزی صحیح و ارتباط بیشتر بین اداره کل فرهنگ و ارشاد اصفهان با کمیسیون فرهنگی مجلس، در این مسیر کمک کنیم که فرهنگ و هنر اصفهان به اوج بازگردد.

فرهنگ را کانون توجه قرار دهیم

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: در کنار موضوعات سیاسی و اقتصادی باید فرهنگ را در کانون توجه قرار دهیم، استان اصفهان ظرفیت های ناب و کم نظیری دارد که باید از نیروی انسانی موجود به نحو شایسته استفاده شود و همه این موضوعات در جلسه با مدیر کل بحث و بررسی شد.

وی با اشاره به موضوع حمایت از هنرمندان و بستر سازی برای آنکه بتوانند در آرامش به اعتلای فرهنگ کمک کنند، گفت: کارهای بر زمین مانده آنقدر زیاد است که هرچقدر کار بشود همچنان کم کاری ها خودنمایی می کنند، اما در این راستا در بودجه 1400 سرفصل های قابل توجهی دیده شده است.

در بودجه 1400 حمایت از هنرمندان در نظر گرفته شده

نماینده مردم اصفهان خاطر نشان کرد: بخشی از عملیاتی کردن جبران و حمایت از هنرمندان که در بودجه 1400 در نظر گرفته شده، وظیفه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است که آن را برعهده دارد و سایر مجموعه ها باید هم راستا با وزارت ارشاد کمک کنند تا وضعیت فرهنگ و هنر اصفهان بهبود یابد.

وی در پایان تاکید کرد: اکنون زمان آن است که همه به اعتلای فرهنگ و هنر فکر کرده تا تلاش گسترده ای برای جبران نواقص این عرصه صورت گیرد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری اقتصادی ایران
رشت- وضعیت تئاتر با گذشت یک سال از شیوع ویروس کرونا همچنان نامشخص است و هنرمندان تئاتر گیلان روزهای سختی را سپری می کنند.

خبرگزاری مهر ، گروه استان ها: تعطیلی فعالیت های هنری و خالی شدن سالن های نمایش از تماشاگران شاید تلخ ترین صحنه هایی بود که هنرمندان در سالی که گذشت شاهد آن بودند. شیوع کرونا شاید بیش از همه به فعالان عرصه های مختلف هنر به ویژه تئاتر و سینما آسیب وارد کرد و حتی تعیین دستورالعمل ها برای بهره گیری از ظرفیت 50 درصدی سالن های نمایش هم نتوانست جان دوباره ای به تئاتر و سینمای ایران بدهد.

در این میان وضعیت استان ها بدتر از مرکز بود و بسیاری از هنرمندان فعال در این عرصه به دلیل عدم کسب درآمد در شرایط سختی به سر می برند. تئاتر گیلان نیز که همانند بخش فرهنگی و هنری این استان از تاریخچه غنی و درخشانی برخوردار است در سال گذشته به واسطه شیوع کرونا سال سختی را گذارند.

به گفته مسئولان و متولیان این بخش حمایت های انجام شده از هنرمندان گیلانی با توجه به حجم آسیب ها کافی نبوده و همچنان نیازمند حمایت های بیشتر در سطح ملی و استانی هستند. 27 مارس، هفتم فروردین در تقویم به عنوان روز جهانی تئاتر نامگذاری شده لذا از این فرصت استفاده و طی گفتگویی با یکی از هنرمندان و همچنین یکی از مسئولان بخش هنری گیلان به بازخوانی روزهای تلخ و شیرین تئاتر استان پرداختیم.

حمایت ها از هنرمندان تئاتر کافی نیست

محمد علی صادق حسنی نویسنده، بازیگر سینما و تئاتر گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به آسیب های کرونا به همه اقشار، اظهار کرد: در این میان بخش فرهنگ بیش از سایر بخش ها دچار آسیب شده است.

وی با بیان اینکه هنرمندان تئاتر از نظر تولید اثر طی یک سال گذشته دچار مشکل شده اند، افزود: با توجه به برنامه ریزی برای اجرای جشنواره ها در فضای مجازی و همچنین اجراهای جشنواره عمومی بخشی از هنرمندانی که در این جشنواره ها باید شرکت می کردند با حمایت صندوق هنرمندان و مرکز هنرهای نمایشی به فعالیت برگشته و توانستند آثار خود را تولید و اجرا کنند.

صادق حسنی با اشاره به کمک های محدود انجمن هنرهای نمایشی برای هنرمندان فعال در عرصه تئاتر در یک سال گذشته، ادامه داد: ارگان ها و سازمان هایی که برای آنها تولید اثر شده بود نیز کمک هایی به هنرمندان فعال این عرصه داشتند.

وی همچنین به کمک مرکز هنرهای نمایشی برای خرید آثار تولیدی برای پخش در تلویزیون تئاتر ایران، اضافه کرد: سهم استان گیلان در این مورد پنج اثر بوده است که حمایت های خوبی از این گروه ها انجام شده است.

بازیگر تئاتر گیلان با بیان اینکه در طی یک سال گذشته مرکز هنرهای نمایشی و انجمن هنرهای نمایشی تلاش کرد تا بتواند در شرایط سخت کرونایی از هنرمندانی که در حال فعالیت حمایت های لازم انجام دهد، تصریح کرد: توان اقتصادی بخش فرهنگی متأسفانه به اندازه ای نیست که بتوان به همه دغدغه ها و مشکلات اقتصادی فعالان این عرصه که تعداد آنها نیز زیاد است پاسخ داد. توان اقتصادی بخش فرهنگی متأسفانه به اندازه ای نیست که بتوان به همه دغدغه ها و مشکلات اقتصادی فعالان این عرصه که تعداد آنها نیز زیاد است پاسخ داد

وی با اشاره به اینکه تا قبل از کرونا نیز وضعیت به همین صورت بوده و همیشه مشکلات برای هنرمندان وجود داشته است، اضافه کرد: باید در این زمینه سخت تلاش کنیم تا با جذب بودجه های خوب برای تئاتر استان بخشی از مشکلات فعالان این عرصه برطرف شود.

صادق حسنی در ادامه با تأکید بر اینکه بودجه بخش فرهنگی کفاف هزینه ها و خسارت های ناشی از کرونا هنرمندان تئاتر را نمی دهد، افزود: بودجه های پیش بینی شده برای حمایت از تولید اثر در سطح استان بعد از تقسیم بندی به اندازه ای نیست که بتواند هزینه های انجام شده برای تولید آثار نمایشی را جبران کند.

این کارگردان تئاتر تأکید کرد: مدیران حوزه فرهنگ و هنر در سطح استان باید بتوانند از طریق سازمان برنامه و بودجه و استانداری حمایت های مالی را برای فعالان تئاتر جذب کنید تا در کنار حمایت های مرکز هنرهای نمایشی بتوانیم بخشی از خسارت ها را جبران کنیم.

تولید و اجرای 27 اثر صحنه ای طی یکسال گذشته در گیلان

وی در ادامه به آثار تولید شده در حوزه تئاتر و نمایش استان گیلان در یک سال گذشته اشاره و با بیان اینکه انجمن هنرهای نمایشی استان از ساخت 27 نمایش صحنه ای حمایت کرده است، افزود: علاوه بر این تعدادی از گروه های نمایشی که ثبت نشده اند و به صورت آزاد فعالیت می کنند نیز شش اثر تولید کرده اند که این انجمن در بخش حمایتی تعدادی از بلیت های این آثار را خریداری کرده است.

صادق حسنی با بیان اینکه در بخش تولید نمایش های میدانی و خیابانی نیز هفت اثر تولیدی در یک سال گذشته داشته ایم، گفت: این آثار در شهرهای آستانه اشرفیه، رشت و لاهیجان به نمایش درآمده و مستقیماً از سوی مرکز هنرهای نمایشی کشور مورد حمایت قرار گرفته اند.

وی در ادامه با اشاره به برگزاری جشنواره های تئاتر در استان گیلان، افزود: این جشنواره ها توسط دفتر انجمن هنرهای نمایشی آستارا، جشنواره هنرجویی به وسیله آموزشگاه افرا، جشنواره ای نیز به همت هنرمندان آموزشگاه مارلیک برگزار شده است.

رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان گیلان همچنین به برگزاری سی و دومین جشنواره استانی تئاتر استان نیز اشاره و اظهار کرد: دو گروه نمایشی از استان به جشنواره تئاتر فجر و همچنین بخش نمایش خیابانی سردار حرم این جشنواره نیز راه یافتند. در حال حاضر نیز یک اثر نوروزانه با عنوان عروس گوله با حمایت انجمن نمایشی در پلتفروم تلویزیون تئاتر ایران در حال پخش است.

وی ادامه داد: چهار اثر تولید شده با موضوع کرونا نیز تا آخر فروردین نیز در تلویزیون تئاتر ایران قابل رؤیت است.

کیفی سازی آثار تولیدی تئاتر گیلان در اولویت است

صادق حسنی به برنامه های انجمن هنرهای نمایشی گیلان برای سال 1400 اشاره و با بیان اینکه برای این سال برگزاری جشنواره استانی تئاتر، جشنواره تئاتر شهروند لاهیجان در اولویت قرار دارد، گفت: همچنین برنامه ریزی کرده ایم که اجرای نمایش با رعایت پروتکل های بهداشتی در سطح استان گیلان انجام شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر نیز گروه های نمایشی که درخواست اجرا داشته باشند می توانند نمایش های خود را اجرا کنند، افزود: انجمن هنرهای نمایشی گیلان نیز برای حمایت از آنها حدود دو میلیون تومان از بلیت ها را خریداری می کنند.

رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان گیلان با تأکید بر اینکه به دنبال ارتقای کیفیت کارها و آثار تولیدی هستیم تا زمینه حضور دوباره مردم در سالن های نمایش فراهم شود، اضافه کرد: از فضای مجازی نیز حداکثر استفاده را خواهیم کرد.

وی ادامه داد: یکی از بحث هایی که امروز تئاتر ایران به دنبال آن است استفاده از فضای مجازی است و تولیداتی که توسط شورای نظارت و ارزشیابی کشور مورد تأیید قرار می گیرند در فضای مجازی و در پلتفرم تلویزیون تئاتر ایران قابل حمایت و پخش هستند.

داشتن نگاه سرگرمی به تئاتر خیانت به هنر است

معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تأثیرات تئاتر و هنرهای نمایشی در جامعه، اظهار کرد: تئاتر را می توان به عنوان وسیله ای کارآمد جهت تقویت و نهادینه کردن یک فرهنگ در جوامع بشری نام برد.

سید امیر مصباح تأکید کرد: با هنر تئاتر و خلق آثار متنوع، جذاب و آگاهی بخشی می توانیم شاهد تقویت تلاش های بشری، تحکیم مبانی حقوقی و اجتماعی، ترویج قانون پذیری و نظم و انضباط اجتماعی باشیم.

وی در ادامه همچنین به ارتباط تنگاتنگ تئاتر و هنرهای نمایشی با مردم اشاره و اضافه کرد: زمانی یک اثر نمایشی تأثیرگذار خواهد بود که با فرهنگ، افکار و احساسات و روحیات بشری ارتباط برقرار کند.

مصباح با تأکید بر اینکه نمی توانیم نقش هنر در تحولات زندگی بشر را نادیده بگیرم، گفت: هنر به ویژه تئاتر با توجه به ذات خود که به مسائل روز جامعه و دغدغه های مردم توجه می کند در همه ابعاد اعم از سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و همه مسائل اجتماعی نقش تأثیرگذاری دارد.

وی با اشاره به اینکه عده ای تئاتر را در اندازه یک سرگرمی و برخی دیگر به آن نگاه هدفمند و تخصصی دارند، افزود: داشتن نگاه سرگرمی و تفریحی با توجه به توانمندی ها و ظرفیت های تئاتر خیانت به این هنر محسوب می شود که در صورت وجود این نوع نگاه در میان مسئولان و متولیان، باید تغییر کند.

معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان در ادامه با بیان اینکه وجود نگاه هدفمند به تئاتر بسترهای لازم برای برنامه ریزی درست جهت پیشرفت تئاتر و نمایش را فراهم می کند وجود نگاه هدفمند به تئاتر بسترهای لازم برای برنامه ریزی درست جهت پیشرفت تئاتر و نمایش را فراهم می کند ، گفت: قطعاً هر فرد دلسوز به هنر به ویژه تئاتر و هنرهای نمایشی از وجود نگاه هدفمند به این حوزه استقبال خواهد کرد زیرا به تأثیرات تئاتر در ابعاد و بخش های مختلف جامعه واقف است.

وی با تأکید بر لزوم ایجاد بسترهای مناسب برای استفاده از ظرفیت های تئاتر برای پاسخگویی به نیازها جامعه، اضافه کرد: برای رسیدن به این جایگاه باید سطح آگاهی و شناخت جامعه از پتانسیل های هنر به ویژه تئاتر به دلیل ارتباط تنگاتنگ با مردم را افزایش دهیم و در این میان نقش متولیان و هنرمندان فعال در این عرصه بیش از همه است.

ضرورت راه اندازی یک اتاق فکر برای تئاتر جهت شناخت نیازهای روز

مصباح با اشاره به اینکه راه اندازی یک اتاق فکر برای شناخت نیازهای روز جامعه و سپس برنامه ریزی و تولید اثر فاخر در زمینه آن بسیار مهم و حائز اهمیت است، گفت: وجود این اتاق فکر با آسیب شناسی و بعد ارائه راهکار و برنامه ریزی و با حمایت از هنرمندان جهت ارتقای سطح، تقویت و هدفمند کردند هنر تئاتر و نمایش می توانند گام های مثبتی بردارد.

وی در ادامه با بیان اینکه در سال گذشته هنر و فعالان هنری در سراسر کشور سال سختی را تجربه کردند، افزود: شیوع کرونا و تعطیلی همه فعالیت های هنری ضربه سنگینی به تن نیمه جان هنر که پیش از کرونا نیز با مشکلات مختلفی دست به گریبان بود، زد و در این میان هنرمندان آسیب بیشتری دیدند.

معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان با اشاره به اینکه این استان همیشه در فعالیت های هنری به ویژه هنرهای نمایشی و تئاتر در سطح ملی درخشان ظاهر شده و هنرمندان آن در آثار ملی نیز ایفای نقش کرده اند نیز متأثر از کرونا هستند، اضافه کرد: تلاش شده حمایت های لازم از هنرمندان و فعالان عرصه هنر گیلان به ویژه هنرمندان تئاتر صورت گیرد اما با توجه به حجم آسیب ها کافی نیست.

وی با بیان اینکه تنها منبع درآمدی هنرمندان تئاتر اجرا نمایش است و شاید در این میان اندک هنرمندانی باشند که منبع درآمدی دیگری در کنار اجرا برای خود دارند، گفت: قطعاً تعطیلی فعالیت شرایطی سختی را برای اکثر هنرمندان تئاتر گیلان به وجود آورده است و ما به عنوان متولیان بخش هنر با وجود همه تلاش ها نتوانسته ایم مشکلات این عزیزان را جبران کنیم.

مصباح با اشاره به فعالیت بیش از 35 گروه نمایشی ثبت شده دارای پروانه نمایش در استان گیلان، افزود: این نشان دهنده زنده و پویا بودن تئاتر در گیلان است و همچنین نشان می دهد تعطیلی اجراها طی یک سال گذشته چه حجمی از هنرمندان را دچار آسیب کرده است.

وی در ادامه به فعالیت بیش از 500 تحصیل کرده هنرهای نمایشی در حوزه های مختلف اعم از ادبیات نمایشی، بازیگری و کارگردانی در انجمن هنرهای نمایشی گیلان اشاره و اضافه کرد: در مجموع بیش از هزار و 500 نفر در حوزه هنرهای نمایشی و تئاتر گیلان فعال هستند.

بهره گیری از ظرفیت های فضای مجازی در شرایط کرونایی

معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان با اشاره به اینکه تلاش کرده ایم تا علاوه بر سطح ملی، حمایت های مالی در سطح استان برای این هنرمندان جلب کنیم، گفت: البته با برگزاری جلسات و نشست های مختلف با فعالان و پیشکسوتان این عرصه تلاش کرده ایم تا بسترهای لازم برای اجرای نمایش ها در سایه رعایت دستور العمل های بهداشتی را نیز فراهم کنیم.

وی با بیان اینکه شیوع کرونا بسیاری از جشنواره های استان در حوزه تئاتر را به تعطیلی کشاند که تئاتر شهروند لاهیجان را می تواند از مهم ترین آنها نام برد شیوع کرونا بسیاری از جشنواره های استان در حوزه تئاتر را به تعطیلی کشاند که تئاتر شهروند لاهیجان را می تواند از مهم ترین آنها نام برد ، تصریح کرد: البته سی و دومین تئاتر استانی گیلان نیز متأثر از همین ویروس امسال با شکلی جدید و بدون حضور تماشاگر و به صورت مجازی برگزار شد.

مصباح با اشاره به اینکه هنرمند به ویژه هنرمندان تئاتر با حضور تماشاگران زنده هستند و برای آنها تولید اثر می کنند، ادامه داد: خالی بودن صندلی سالن های نمایش قطعاً بخشی از توان هنرمندان را می گیرد اما با وجود همه این مسائل امسال شاهد اجراهای خوبی در جشنواره تئاتر استانی گیلان بودیم.

وی بهره گیری از ظرفیت های فضای مجازی، تلویزیون تئاتر ایران و سایر پلتفرم ها را از اولویت های متولیان امر و خود هنرمندان تئاتر برای احیای دوباره تئاتر در گیلان برشمرد و گفت: با توجه به اینکه هنوز نمی توانیم پایانی برای کرونا متصور شویم باید از همه ظرفیت ها برای احیای دوباره تئاتر در استان گیلان استفاده کنیم.

حضور نیروی جوان افق های روشنی برای تئاتر گیلان ترسیم کرده است

معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان دیگر از اقدامات این معاونت برای بازگشت تئاتر گیلان به روزهای اوج را توجه به همه بخش ها به ویژه در حوزه نمایشنامه نویسی عنوان و اضافه کرد: سه سالی است که جشنواره نمایشنامه نویسی آموزشگاه های آزاد در گیلان با پاسداشت یکی از پیشکسوتان برگزار می شود که به فرصتی برای بروز و ظهور استعدادهای جوان تبدیل شده است.

مصباح با تأکید بر اینکه قطعاً تقویت حوزه نمایشنامه نویسی به تولید یک اثر فاخر کمک خواهد کرد، گفت: برگزاری این جشنواره می تواند همان بستر یا فرصت مناسب برای جوانان خوش فکر و ایده پرداز گیلانی باشد تا خود را به همگان ثابت کنند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه در سال های اخیر تلاش کرده ایم تا با بهره گیری از ترکیب جوانان و پیشکسوتان عرصه را برای فعالیت همه فراهم کنیم، افزود: ترکیب شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش گیلان نشان دهنده همین فکر و اندیشه است.

معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان با بیان اینکه از این شورا خواسته شده تا بال کمکی و مشورتی برای فعالان حوزه نمایش و تئاتر باشند، اضافه کرد: بسترسازی برای فعالیت هنرمندان نمایش و تئاتر در همین ایام کرونایی و برنامه ریزی برای چگونگی اجراها با رعایت دستور العمل های بهداشتی و حفظ سلامت هنرمندان و شهروندان از مهم ترین اهداف پیش بینی شده برای این شورا در سال 1400 است.

مصباح تأکید کرد: قطعاً حضور نیروی جوان با فکر و اندیشه جدید در کنار تجربیات پیشکسوتان می تواند افقی روشن و روزهای طلایی برای هنرهای نمایشی و تئاتر گیلان به ارمغان آورد.

با توجه به اینکه هنوز نمی توانیم به صورت دقیق پایانی برای ویروس کرونا پیش بینی کنیم انتظار می رود مدیران و متولیان هنری با ورود به سال جدید برنامه ریزی درستی برای فعالیت دوباره فعالان عرصه هنر به ویژه هنرمندان تئاتر داشته باشند تا بیش از این شاهد آسیب و ضرر فعالان این عرصه نباشیم.

کد خبر 5175840

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۶ سایت های دیگر : راه دانا

کلنگی که در هوا ماند!

مجتمع فرهنگی و هنری شهید "رئیسعلی دلواری" حدود یک دهه پیش در شهر دلوار کلنگ زنی و عملیات اجرایی آن آغاز شد. اقدامات اولیه با اعتبار لازم صورت گرفت، اما در دولت تدبیر و امید این پروژه در سایه بی توجهی دولت به فراموشی رفت.

بارها در باره فرهنگ و اهمیت آن سخن گفته شده است. در یک نگاه رشد فرهنگی جامعه زیربنای همه ی پیشرفت هاست. ملتی که به خوبی با سرمایه های خود آشنا باشد و مأموریت خود در زندگی را بشناسد و بداند برای چه آفریده شده و به کدام سو باید قدم بگذارد می تواند تحول آفرین باشد. از این جهت که درد را شناخته و به دنبال درمان می رود. گوهر و چکیده ی فرهنگ، فرهیختگی و آگاهی است. متولیان فرهنگی مسئولیت دارند مردم را آگاه کنند. آگاه به وظایف و مأموریتی که به عنوان یک انسان در جاده زندگی بر دوشان است.

فرهنگ ابعاد مختلف دارد و آنگاه که بر مقوله ی هنر تأکید می کند اهمیتش دوچندان می شود. از این رو که هنر زاییده ی ذات زیبای خدا و انعکاسی از تجلی خداوند در جهان هستی است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همه ی واژه های مربوط به مقوله ی فرهنگ را در خود جای داده است. هم داعیه دار فرهنگ است، هم هنر و هم ارشاد و هم تعیین الگو که آن هم برخاسته از اسلام است. اولین سؤال این است که آیا چنین وزارتخانه ای توانسته به این مأموریت و مسئولیت سترگ جامه ی عمل بپوشاند؟

بدون تردید این گزارش نمی تواند به این سؤال در نگاه کلان پاسخ دهد؛ اما می تواند سرنخی در این زمینه به دست دهد. اولین مسئله ای که در مورد فعالیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در نگاه محدودتر یعنی سطح استانی می توان مورد توجه قرار داد، سیاست زدگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. تجربه انتصابات از گذشته تا حال نشان می دهد که سیاست زدگی درد مزمن این وزارتخانه است و از این رو هیچ وقت نتوانسته به خوبی از عهده ی مأموریتی که بر دوشش نهاده شده برآید. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی انتظار بود که این وزارتخانه عریض و طویل آن هم با تغییر و تحولاتی که قرار بود در آن صورت پذیرد به سوی انقلاب فرهنگی متناسب با آرمان های جمهوری اسلامی به پیش برود. به عبارتی قرار بود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرارگاه نهادینه کردن هنر متعهد و فرهنگ اصیل اسلامی ایرانی باشد. هرچند در حوزه ی زیرساخت ها یا سخت افزاری پس از پیروزی انقلاب اسلامی خدمات بسیار زیادی انجام گرفته و در دورترین نقاط کشور شاهد تحول در حوزه ساختارهای فیزیکی و زیربنایی هستیم؛ ولی در حوزه ی نرم افزاری و تحول فرهنگی متناسب با محتوای انقلاب اسلامی علی رغم فعالیت های گسترده، از آنجا که هدفمند و همراه با برنامه نبوده و بیش از هر چیز سلیقه حاکم بوده است باید اعتراف کرد که این وزارتخانه نتوانسته به اهداف واقعی اش دست پیدا کند.

برای دست یابی به اهداف نرم افزاری نیاز به کسانی است که در حوزه ی فعالیت فرهنگی هم انگیزه و اعتقاد لازم را داشته باشند و هم تخصص لازم. به عبارتی متولیان عرصه ی فرهنگ و هنر باید دغدغه ی اصلی اشان تغییر و تحول فرهنگی در راستای اهدافی باشد که در سند چشم انداز افق 1404 جمهوری اسلامی متبلور است.

هر چند به نظر می رسد در سند چشم انداز به طور صریح مأموریتی بر دوش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گذاشته نشده است، ولی همین فراز بالا می تواند هدایت بخش تولیدات محتوایی فرهنگی و هنری باشد. این فراز از سند چشم انداز نشان می دهند که تمامی فعالیت های فرهنگی و هنری باید در راستای تربیت جامعه و نسلی مؤمن، مسئولیت پذیر و برخوردار از وجدان کاری و متعهد به انقلاب و نظام اسلامی باشد.

اگر فعالیت های فرهنگی و هنری نتواند به چنین چشم اندازی دست پیدا کند به معنای آن است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر دستگاه های فرهنگی نتوانسته به اهداف خود دست پیدا کنند. حال بعد از گذشت 42 سال از پیروزی انقلاب اسلامی و 41 سال از استقرار نظام جمهوری اسلامی باید به بررسی دقیق عملکرد دستگاه های فرهنگی پرداخت و بدون تعارف باید ارزیابی و قضاوت کرد که آیا دستگاه های فرهنگی به خصوص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توانسته حتی به طور نسبی به اهداف مندرج در سند چشم انداز دست پیدا کند یا خیر؟ به نظر می رسد در این زمینه پاسخ قابل قبولی نداشته باشیم. شاید هم ارزیابی دقیق مشکل باشد.

ازآن جهت که در ارزیابی فعالیت های فرهنگی و هنری و بازخورد آن در جامعه که امری کیفی است ابزار درستی برای برآورد چنین شاخصی وجود ندارد و یا متصدیان نخواسته یا نتوانسته اند چنین شاخص های ارزیابی کیفی را تعیین کنند. روشن تر اینکه فعالیت های فرهنگی و هنری، جشنواره ها، همایش ها، نمایشگاه ها و صدها نوع فعالیت ازاین دست تا چه اندازه توانسته بر قشر مخاطب در راستای اهداف سند چشم انداز اثرگذار باشد؟ به نظر می رسد متولیان در این زمینه پاسخ قابل قبولی نداشته باشند. در حوزه زیرساخت های فرهنگی هر چند امکان ارائه آمار وجود دارد. حتی می توان نگاه مقایسه ای نسبت به گذشته داشت.

ولی باز هم در حوزه ی نیازسنجی شاخص دقیقی مشخص نشده و معلوم نیست که ساخت وسازهای فرهنگی تا چه اندازه هدفمند و بر اساس نیازها و توزیع جمعیت طراحی و اجرا شده است. این سؤال را می توان مطرح کرد که آیا مسئولان کشوری یا استانی استاندارد تعریف شده ای برای تناسب فضاهای فرهنگی با میزان جمعیت دارند؟ اگر چنین شاخصی دارند آیا این زیر ساخت ها بر مبنای فراوانی جمعیت احداث شده اند؟ آیا به ارزیابی دقیق رسیده اند که سطح متوازن زیرساخت ها با میزان جمعیت چقدر است؟

یکی از زیرساخت های مهم فرهنگی که می توانست در حوزه فعالیت های فرهنگی هنری استان بوشهر تحول آفرین باشد، احداث مجتمع فرهنگی هنری در شهر دلوار در جهت اهداف گردشگری بنام شهید رئیسعلی دلواری بود. این پروژه فرهنگی در دولت دهم کلنگ زنی و با آغاز دولت تدبیر و امید عملیات اجرایی آن متوقف شد.

پروژه احداث مجتمع فرهنگی رئیسعلی دلواری با اعتباری حدود 4 میلیارد تومان کلنگ زنی شد اما به دلیل غفلت دولت در تکمیل پروژه ها امروز با توجه به اینکه پیشرفت حدود 50 درصدی دارد، برای تکمیل آن حداقل 11 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

درخواست مردم از مسئولین برای تکمیل پروژه فرهنگی دلوار

علی احمدنیا مسول گروه جهادی مطالبه گران آبادی وطن دلوار در گفتگو با خبر سپاس با اشاره به اینکه سال ها از وعده مسولین می گذرد، گفت: بارها مسئولین استانی در راستای ترویج فرهنگ به مردم وعده دادند، اما بی توجهی به مطالبات و تکمیل پروژه های فرهنگی در بخش ساحلی دلوار شاهد اصلی بی توجهی به فرهنگ مردم منطقه است.

وی افزود: گروه جهادی مطالبه گران با پیگیری های مستمر توسط مسولین امر درخواست دارد، پاسخ به عدم تخصیص بودجه و دلیل اصلی رها شدن پروژه مهم فرهنگی دیار شهید رئیسعلی دلواری جهت تنویر افکار عمومی منتشر شود.

احمد نیا تصریح کرد: تا کی باید جوانان شهر دلوار در انتظار تکمیل پروژه های مهم و کلیدی شهر باشند. مردم باید تا کی از امکانات حداقلی محروم باشند.

تکمیل پروژه مجتمع فرهنگی دلوار نیازمند اعتبار ملی است

حسن درویشی بخشدار در گفت و گو با خبرنگار سپاس، با اشاره به متولی پروژه مجتمع فرهنگی دلوار، اظهار کرد: بهره بردار پروژه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجری طرح مسکن و شهر سازی بود که با پیگیری های مستمر پروژه برایا اتمام به شهرد ارای دلوار در حال واگذاری است.

بخشدار دلوار گفت: در سالهای گذشته اعتبار بسیار کمی به پروژه تخصیص داده شد اما کافی نبود. برای تکمیل پروژه نیاز به حدود 11 میلیارد تومان است که در اعتبار شهرستان به دلیل کمبود منابع اعتباری امکان پذیر نیست.

وی افزود: با توجه به حجم بالای اعتبار برای ادامه روند اجرایی این پروژه، باید با استفاده از اعتبارات نفت و یا ملی تکمیل و به بهره برداری برسد.

انتظار 7 ساله مجتمع فرهنگی دلوار به اعتبار

شهردار دلوار در گفت و گو با خبرنگار سپاس با اشاره به کم توجهی نسبت به موزه شهید رئیس علی دلواری، اظهار کرد: یکی از بزرگترین موزه استان بوشهر، موزه شهید رئیسعلی دلواری است که در شهر دلوار واقع شده است.

وی گفت: هر مهمانی وارد استان می شود یکی از مهمترین برنامه ها بازدید از این موزه است. اما میراث فرهنگی طی یکسال حتی یک میلیون تومان نیز به این مجموعه اختصاص نداده است، حتی نیروی خدماتی برای تمیز کردن محوطه موزه ندارد.

خیری ابراز کرد: مجموعه فرهنگی در دلوار حدود 7 سال است که اسکلت بندی انجام و در انتظار تامین اعتبار است.

شهردار دلوار افزود: اسکلت بندی که سالهای گذشته احداث شده در حال نابودی است، نیاز است توجه ویژه ای به آن شود.

وی بیان کرد: برخی پروژه های فرهنگی در استان تحت هر شرایطی افتتاح می شود، اما نسبت به دلوار کمترین توجه می شود. برای تکمیل مجتمع فرهنگی دلوار 12 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

انتهای پیام//

صندلی های خالی هواپیماها در انتظار عملی شدن دستور رئیس جمهور

روحانی: مهمترین پیام انتخابات 96 این بود که به عقب برنمی گردیم

تا آخرین نفس به دنبال امام باشید

لینک خبر :‌ سپاس
کرمان - ایرنا - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان گفت: در راستای حمایت از اهالی فرهنگ در دوران کرونا، 18 میلیارد و 750 میلیون ریال کمک بلا عوض در قالب هنر کارت، به اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه این استان پرداخت شد.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۵ سایت های دیگر : در حاشیه

محمدرضا علیزاده روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به منظور جبران خسارت و رکود شغلی ناشی از ویروس کرونا به هر کدام از اصحاب فرهنگ و هنر استان که دارای هنر کارت هستند، مبلغ 15 میلیون ریال به کارت آنها واریز شده است.

وی با بیان اینکه یک هزار و 250 نفر از هنرمندان شمال استان کرمان در صندوق اعتباری هنر عضویت دارند تصریح کرد: برای حدود یک هزار نفر از اهالی فرهنگ، هنر و رسانه تاکنون کارت اعتباری هنر صادر شده که بیش از 750 نفر آنها هنر کارت را دریافت کرده اند و بقیه نیز به تدریج تا پایان اردیبهشت امسال کارت خود را دریافت خواهند کرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان اظهار داشت: هنرمندانی که هنرکارت خود را دریافت نکرده اند پس از ثبت نام و دریافت کارت، تا پایان اردیبهشت می توانند از این کمک های بلاعوض بهره مند شوند.

وی تاکید کرد: یک میلیارد و 875 میلیون تومان در مرحله اول به هنرکارت های هنرمندان و اهالی رسانه استان واریز شد و به همین میزان پرداخت عیدانه 15 میلیون ریال به هرنفر دومین رقمی است که بابت عیدانه به آنان تعلق گرفته است.

علیزاده افزود: سعی داریم تا هنر کارت های اهالی فرهنگ استان در کمترین فرصت صادر شود و به همین منظور در مراسم واگذاری ساختمان خانه هنرمندان کرمان در انتهای سال گذشته، تعداد دیگری از این هنر کارتها به متقاضیان واگذار شد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
گروه استان ها - عضو کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: سهم اعتبارات حوزه فرهنگ در بودجه 1400 از یک درصد به 2.5 درصد از کل بودجه رسید.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۵ سایت های دیگر : خبرگزاری دانشجو

احمد راستینه در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد اظهار داشت: ابتدا در ارائه لایحه بودجه دولت به مجلس شورای اسلامی سهم بودجه فرهنگ نسبت به کل لایحه تنها یک درصد بود، خوشبختانه با پیگیری ها در آخرین اصلاحیه بودجه، سهم اعتبارات حوزه فرهنگ از یک درصد به 2.5 درصد از کل بودجه رسید که این برای اولین بار اتفاق افتاده است.

وی افزود: اعتبارات حوزه فرهنگ در بخش صندوق مقرری بیمه بیکاری هنرمندان، روزنامه نگاران، شاعران، نویسندگان و اهالی هنر 350 میلیارد تومان و برای کمک به موسسات مردم نهاد برای فعالیت در حوزه فرهنگی 800 میلیارد تومان پیش بینی شد.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بیان داشت: تولید محتوا در فضای مجازی تاکنون هیچ ساختاری نداشت و کمکی در این رابطه صورت نمی گرفت که برای این موضوع 1500 میلیارد تومان در نظر گرفته شد.

عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1400 مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در بخش سهم نهاد کتابخانه های عمومی 100 میلیارد تومان و در زمینه ورزش و جوانان 1400 میلیارد تومان به سهم اعتبارات افزوده شد.

وی با اشاره به یارانه سهم گردشگری در تبصره 18 برای هتل داران، اماکن گردشگری، صندوق میراث فرهنگی، خاطرنشان کرد: در قالب تسهیلات برای ایجاد اشتغال 1500 میلیارد تومان و در جهت کمک به حوزه تولید آثار فاخر تلویزیونی قریب به 3 هزار میلیارد تومان اعتبار پیش بینی شد.

راستینه با اشاره به بحث جمعیت، گفت: در جهت حمایت از جوانی جمعیت و خانواده 7 هزار میلیارد تومان پیش بینی شد، مزید بر اینکه هر دستگاهی مجاز شد یک درصد از اعتبارات خود را غیر از فصول 1، 4 و 6 به خانواده و جمعیت اختصاص دهد.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: این اقدامات بسیار بزرگ بودند و سهم بودجه فرهنگ را از یک درصد به 2.5 درصد افزایش دادند که این نوید بخش همان مجلس انقلابی در حوزه فرهنگ است.

انتهای پیام/7540/ش

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
عیدانه 15 میلیون ریالی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به حساب 1200 نفر از دارندگان هنر کارت و اعضاء صندوق هنر واریز شد .
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۴ سایت های دیگر : سبز البرز مازنی نیوز

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران ، عباس زارع ، ضمن سپاس ازعباس صالحی؛ وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی ، لادن حیدری ؛ معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر و سیدحسین سیدزاده مدیرعامل صندوق اعتباری هنر، با بیان این مطلب افزود : این کمک های عیدانه به دلیل رکود کسب و کار های فرهنگی و جبران بخشی از خسارت بیکاری ناشی از کرونا همچون مرحله اول انجام و برای هر هنرمند دارای هنر کارت و تعدادی از اعضاء صندوق هنر مازندران، مبلغ یک میلیون و 500 هزار تومان واریز شده است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران خاطرنشان کرد: تعداد اعضای صندوق هنر در استان مازندران از مرز 3000 نفر عبور کرده ومجموع کل بیمه شدگان از ابتدا تا پایان سال 99 به 1937 نفر رسیده است .

زارع تصریح کرد : تعداد کسانی که در مازندران هنر کارت گرفتن حدود 750 نفر بوده و تعداد هنرمندانی که در سال 99 تحت پوشش بیمه قرار گرفتند نیز 306 نفر می باشد .

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
کرمان - ایرنا - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان گفت: رایزنی های مثبتی جهت برگزاری چهاردهمین دوره جشنواره موسیقی در کرمان بین استاندار و معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شده است.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۱/۰۲ سایت های دیگر : در حاشیه نشانه نیوز تابناک کرمان گفتارنو موسیقی ایرانیان

محمد رضا علیزاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه روند برگزاری جشنواره موسیقی نواحی از ابتدا تاکنون در چند مرحله انجام شده است افزود: جشنواره موسیقی نواحی ابتدا در سال 78 در استان کرمان ایجاد و برگزار شد که تا سال 84 ادامه داشت و شاهد اجرای هفت دوره از این جشنواره بودیم.

وی بیان کرد: جشنواره موسیقی نواحی از سال 84 تا 94 و در دولت های نهم و دهم، صرفا تنها یک دوره به صورت مشترک بین تهران و کرمان برگزار شد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان تصریح کرد: در سال 93 تفاهمنامه ای بین استانداری کرمان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تنظیم و قرار شد دبیرخانه جشنواره موسیقی نواحی به مدت سه سال در کرمان فعالیت کند و پیرو همین تفاهمنامه و حمایت های مسئولان وزارتخانه و استان موفق به برگزاری جشنواره موسیقی نواحی در سالهای 95، 96 و 97 شدیم.

وی ادامه داد: در سالهای 98 و 99 نیز با رایزنی های فدایی استاندار سابق و معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد، برگزاری جشنواره موسیقی تواحی در کرمان ادامه پیدا کرد که آخرین دوره آن در سال گذشته در شرایط کرونایی برگزار شد.

علیزاده با اشاره به انتشار اخباری مبنی بر انتقال جشنواره موسیقی نواحی از کرمان گفت: برای برگزاری دوره چهاردم جشنواره مذاکراتی بین دکتر زینی وند استاندار کرمان و حسینی معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شد ه است، که قرار بر برگزاری جلسه مشترک و مذاکره در رابطه با برگزاری جشنواره موسیقی نواحی تصمیم گیری شود.

وی تاکید کرد: کرمان آمادگی برگزاری جشنواره دارد و خوشبختانه نگاه مثبتی برای برگزاری جشنواره نیز وجود دارد و خواسته مردم و هنردوستان کرمان این است که جشنواره موسیقی نواحی از بلاتکلیفی بیرون بیاید و دبیرخانه دائمی آن در کرمان مستقر شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان اظهار داشت: باید از استاندار کرمان که ضمن پیگیری موضوع، از برگزاری جشنواره در کرمان حمایت کرده اند تقدیر کنم و امیدواریم این جشنواره همانطور که در سالهای گذشته با موفقیت در استان کرمان اجرا شده، ادامه پیدا کند.

سیزدهمین جشنواره موسیقی نواحی از دهم تا سیزدهم آبان 99 به صورت آنلاین و آفلاین در شهر کرمان برگزار شد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
با پیگیری مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان و حمایت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاری صندوق هنر، پرداخت کمک هزینه کرونا و عیدی به اصحاب فرهنگ و هنر عضوصندوق اعتباری هنر دارای هنرکارت در آستانه سال نو صورت گرفت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۹ سایت های دیگر : خبرگزاری فارس خبرگزاری جمهوری اسلامی در حاشیه

به گزارش خبرگزاری موج هرمزگان، رضا کمالی زرکانی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان ضمن تبریک سال نو به هنرمندان و جامعه فرهنگ هنر استان اظهار داشت: این اقدام شایسته در سطح کشور بی نظیر بوده نقش به سزایی در رفاه حال هنرمندان داشته و دارد.

وی به میزان حمایت ها و کمک ها اشاره کرد و بیان داشت: کمک هزینه کرونا به تعداد 386 نفر هرنفر 15میلیون ریال جمعا به مبلغ 5 میلیارد و 790 میلیون ریال، پرداخت عیدی به اصحاب فرهنگ و هنر دارای هنر کارت به تعداد 386 نفر هرنفر15میلیون ریال جمعا به مبلغ 5 میلیارد و 790 میلیون ریال بخشی از این کمک هاست.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان عنوان کرد: در سه ماهه سوم سال 99جمعا مبلغ 11 میلیاردو 580 میلیون ریال درقالب کمک هزینه کرونا به هنرمندان کمک بلاعوض شده و 172 نفر از هنرمندان بیمه تامین اجتماعی و190 نفر از هنرمندان نیز بیمه تکمیلی درمان درسال 99 شده اند.

کمالی زرکانی اضافه کرد: برقراری کمک مستمری هنرمندان پیشکسوت به تعداد 30نفراز هنرمندان پیشکسوت، پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی فروردین اردیبهشت خرداد سال 99 به دلیل شرایط کرونایی نیز بخشی از این حمایت ها می باشد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری موج
کرمانشاه - ایرنا - نماینده اصحاب فرهنگ و هنر استان کرمانشاه در دیدار با معاون اول رییس جمهوری گفت: بیان مطالبات اصحاب فرهنگ و هنر در تاریخ 18 بهمن 99 در حضور معاون اول رییس جمهوری در استانداری کرمانشاه مورد توجه قرار گرفت و بر پیگیری و اجرایی شدن پیشنهادات تاکید شده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۹ سایت های دیگر : در حاشیه

مهرداد مرادی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: قبل از برگزاری این جلسه در گفت و گو و هم اندیشی با صاحب نظران کرمانشاهی، نیازها و خواست های گروه های مختلف فرهنگی و هنری را احصا و در جلسه با دکتر جهانگیری مطرح کردیم که در نتیجه آن اسفند 99 آقای مهدی علیخانی معاون هماهنگی و نظارت فرهنگی و همکاری های منطقه ای معاون اول رییس جمهوری در نامه ای به استاندار کرمانشاه خواستار پیگیری و اجرایی کردن مطالبات اصحاب فرهنگ و هنر کرمانشاه شد.

در بخشی از نامه آقای علیخانی به مهندس بازوند استاندار کرمانشاه که متن آن در اختیار خبرگزاری ایرنا قرار گرفته است بر پیگیری و اجرایی شدن پنج پیشنهاد آقای مرادی تاکید شده است.

توجه به ایجاد فرهنگسراها و مجتمع های فرهنگی و هنری، تالارهای اجتماعات شایسته، ایجاد سینما و سالن های اختصاصی تئاتر، حمایت بیشتر از روزنامه های سراسری استان جهت انتشار در سراسر کشور با توجه به سابقه صد ساله مطبوعاتی استان، پیگیری و تسریع طرح ثبت دالاهو به عنوان شهر بین المللی تنبور بخشی از این مطالبات است.

تأمین و تثبیت برگزاری سالانه یا دو سالانه جشنواره مطبوعات استان های شمال غرب کشور با حضور استانهای شرقی کشور عراق و ترکیه در استان کرمانشاه و تاسیس رشته های فرهنگی و هنری و تدریس و تربیت دانشجو در این رشته ها در دانشکده هنر و معماری دانشگاه رازی که تعطیل شده است، پنج پیشنهادی بود که آقای علیخانی بر پیگیری و اجرایی شدن آنها تاکید کرده است.

دکتر جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در سفری یکروزه 18 بهمن به استان کرمانشاه سفر کرد و با نخبگان استان در استانداری دیدار کرد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
یاسوج- ایرنا- مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد گفت: وزارت ارشاد و صندوق اعتباری حمایت از هنرمندان این وزارتخانه یک میلیارد ریال به اصحاب فرهنگ و هنرمندان شهر زلزله زده سی سخت مرکز شهرستان دنا کمک مالی کردند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۹ سایت های دیگر : در حاشیه خبرگزاری برنا

محمدعلی پیرسبزی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این میزان کمک مالی پس از پیگیری های لازم با مسؤولان وزارت ارشاد و صندوق اعتباری حمایت از هنرمندان این وزارتخانه پرداخت شد.

وی افزود: پرداخت این میزان کمک مالی به صورت نقدی و به شماره حساب اصحاب فرهنگ و هنرمندان شهر زلزله زده سی سخت بوده است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: بر همین اساس مبلغ 15 میلیون ریال به شماره حساب هر یک از اصحاب فرهنگ و هنرمندان شهر زلزله زده سی سخت واریز شد.

پیرسبزی عنوان کرد: مسؤولان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد از همان ابتدای وقوع زلزله در سی سخت تاکنون به طور میدانی کنار مردم، اصحاب فرهنگ و هنرمندان این شهر بوده اند.

وی ابراز داشت: تعدادی بسته معیشتی نیز در چند نوبت به همت مسؤولان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد جمع آوری و بین مردم، اصحاب فرهنگ و هنرمندان شهر زلزله زده سی سخت توزیع شده است.

زلزله ای به بزرگی 5.6 ریشتر ساعت 22 و پنج دقیقه و 34 ثانیه چهارشنبه شب 29 بهمن ماه 1399 شهر سی سخت مرکز شهرستان دنا را لرزاند.

مرکز لرزه نگاری کشور اعلام کرد که این زلزله در عمق هشت کیلومتری زمین اتفاق افتاده است.

بر اساس این گزارش زلزله در فاصله 10 کیلومتری سی سخت، 19 کیلومتری کمه استان اصفهان و 24 کیلومتری یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد رخ داده است.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
سنندج- مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان گفت: با همت و تلاش وزارت متبوع و صندوق اعتباری هنر مبلغ 405 میلیارد ریال کمک بلاعوض تقدیم اهالی فرهنگ، هنر، رسانه و فعالان قرآنی استان شد.

عبیدالله رستمی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: حوزه فرهنگ و هنر بیشترین ضررها و خسارت ها را در شیوع کرونا داشت به همین دلیل نیاز بود به اهالی فرهنگ و هنر که اکثراً کسب و کارهایشان تعطیل شده بود کمک های بلاعوض و تسهیلات بانکی اعطا شود.

وی افزود: علاوه بر حمایت و کمک بلاعوض 405 میلیارد ریالی به هزار و 350 نفر از اهالی فرهنگ، هنر، رسانه و فعالان قرآنی، تسهیلات بانکی کم بهره با سود چهار درصد به مبلغ 31 میلیارد ریال اعطا شد.

رستمی خاطرنشان کرد: از طریق سامانه کارا نیز 98 میلیارد ریال تسهیلات با سود بانکی 12 درصد به 812 کسب و کار فرهنگی استان پرداخت شده است.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان اظهار داشت: آموزشگاه های آزاد هنری حوزه های مختلف موسیقی، تجسمی، سینمایی و نمایش، کانون های آگهی و تبلیغات، ناشران، چاپخانه ها، گالری های آزاد، هنرمندان سنتی حوزه موسیقی کردستان، مؤسسات فرهنگی و هنری و قرآنی از جمله کسب و کارهای زیان دیده از دوران کرونایی هستند.

رستمی در ادامه سخنان خود به نحوه کمک بلاعوض صندوق اعتباری هنر به اهالی فرهنگ، هنر، رسانه و قرآنی استان اشاره کرد و گفت: صندوق اعتباری هنر برای اولین بار برای همه اعضای صندوق در کشور اقدام به صدور و ارسال هنر کارت کرد.

وی افزود: این طرح با هدف هویت بخشی فرهنگی و هنری و همچنین متمرکز شدن کمک های مالی، بیمه ای و بیمه تکمیلی از طریق این کارت بوده است.

رستمی اظهار کرد: در آذرماه سال جاری مبلغ 15 میلیون ریال به حساب هنر کارت ها واریز و عیدانه سال جدید نیز به همین مبلغ به حساب اهالی فرهنگ، هنر، رسانه و قرآنی کردستان واریز شد.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان تصریح کرد: به عنوان دستگاه متولی حوزه فرهنگ و هنر، همه تلاش خود را برای حمایت از هنرمندان و اهالی فرهنگ، رسانه و قرآنی به کار گرفته ایم .

رستمی افزود: در این راستا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با استعلام از ادارات کل در خصوص خسارت های وارده به نحو مقتضی به موضوع ورود کرده و حاصل این تلاش ها از طریق هنر کارت و اعطای تسهیلات بانکی کم بهره میسر شد.

وی خاطر نشان کرد: اگرچه شیوع ویروس کرونا و تحریم های ظالمانه موجب کاهش فعالیت های فرهنگی و هنری در سطح کشور شده است اما این اداره کل با برنامه ریزی و رعایت پروتکل های بهداشتی اکثر برنامه ها و جشنواره های فرهنگی و هنری را در موعد مقرر و با استفاده از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی برگزار و تقدیم مردم کردستان کرده است.

کد خبر 5172667

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
تئاتر آئینه روزگار و هنری بکر واصیل است که به هنرمندانه ترین شکل ممکن فرهنگ سازی می کند. این هنر در یک سال گذشته دشوار ترین شرایط خود را در پایتخت فرهنگ و هنر پشت سر گذاشته است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۸

به گزارش خبرنگار ایمنا ، سال 99 با خبرهای مربوط به انتشار ویروس کرونا آمیخته است. یکی از این اخبار تعطیلی مکان های تجمع عمومی از جمله سینماها و سالن های تئاتر است. تعطیلی تئاتر، رنج است؛ رنجی که نه تنها اهالی تئاتر بلکه مخاطبان این هنر را نیز تحت تأثیر قرار داده است. شاید بتوان گفت سخت تر از رنج تعطیلی سالن های تئاتر، دلجویی و حمایت نکردن مسئولان از هنرمندان این حوزه است که با وجود قرار داشتن در شرایط دشوار، دست از کار نکشیده و همچنان برای اعتلای این هنر تلاش می کنند.

امید نیاز، کارگردان تئاتر در گفت و گو با خبرنگار ایمنا ضمن طرح این پرسش که "واژه تئاتر به چه معناست؟ "، می گوید: با در نظر گرفتن معنای واقعی تئاتر، باید ببینیم آیا در اصفهان تئاتر داریم یا خیر. این مساله جای بحث دارد، اما اگر با اغماض بگوییم که پیش از کرونا در اصفهان تئاتر وجود داشته، باید گفت که وضعیت آن بسیار بد است، چراکه تحت تأثیر شرایط کرونا و پروتکل های بهداشتی قرار گرفت، اما سوالی مطرح است: اگر در یک مملکت زندگی می کنیم چرا سال گذشته در اصفهان تئاتر نبود، اما در تهران وجود داشت. تئاتر فلج شد و به نظرم بخشی از این اتفاق به دلیل نبود مدیریت کافی است. اگر قرار بود تئاتر اجرا نشود، نباید در تهران هم اجرا می شد و اگر قرار بود اجرا شود باید در اصفهان نیز مانند سایر شهرها تئاتر وجود داشته باشد. وضعیت اصفهان هیچ زمانی در طول ایام کرونا بدتر از تهران نبوده است. پس چرا شرایط یکسان نبود؟

وی می افزاید: تئاتر اصفهان بیش از سایر شهرها از کرونا ضربه خورد. در این میان برخی از هنرمندان تئاتر این شهر توانستند در چند جشنواره مختلف شرکت و جوایزی نیز کسب کنند. مسئولان این اتفاق را تابلوی افتخارات خود قرار داده اند و می گویند تئاتر اصفهان در شرایط کرونا نیز توانست فعالیت کند. سوالی از آنها دارم این است که آیا شما شرایط را فراهم کردید که این هنرمندان بتوانند در جشنواره ها شرکت کنند و یا این امر یک حرکت خودجوش و ذوق شخصی بود که توسط هنرمندان تئاتر صحنه ای و خیابانی انجام شد؟ از طرفی آیا سازوکاری فراهم شد که این هنرمندان محروم که صدای آنها به جایی نمی رسد، کارهای جشنواره ای خود را اجرا کنند؟ چه کمکی به این افراد شد؟

این کارگردان تئاتر ادامه می دهد: در سالی که گذشت تئاتر نبود، اما هنرمندان آنکه وجود داشتند. چه تمهیدی از سوی دستگاه های ذی ربط برای کمک، احیا و سرپا نگه داشتن مراکز تئاتر، سالن ها، آموزشگاه ها و هنرمندان تئاتر، که با مشکلات مختلف زندگی دست و پنجه نرم می کنند، اندیشیده شد؟ بنابراین با کنار یکدیگر قرار دادن این مسائل می توانم بگویم که سال بسیار بدی بر تئاتر گذشت، اما نه صرفاً به دلیل شیوع ویروس کرونا که یکی از دلایل اصلی آن بود، بلکه مدیریت نیز در این زمینه کامل و دغدغه مند نبود.

نیاز با بیان اینکه "فاجعه ای به نام انتشار ویروس کرونا در دنیا اتفاق افتاد"، می گوید: پس از کنترل ویروس کرونا شاهد عواقب و پس لرزه های آن یعنی تغییر تعاریف، شیوه ها و ارزش ها خواهیم بود. بنابراین نمی توان به دوران پیش از کرونا بازگشت و این بازنگشتن به دوران پیشین، ارتباطی با مسئولان ندارد، چراکه فرهنگ ها، توقعات، جهان بینی و ایدئولوژی مخاطب با نگرانی و استرس همراه خواهد شد. بنابراین امیدوارم چرخه تئاتر دوباره فعال شود، اما احتمالاً شرایط کمی تغییر می کند.

وی تصریح کرد: به مسئولان می گویم که گلی به جمالتان! ما همیشه بودیم، حال شما فکر کنید که چقدر بوده اید! تئاتر تمام نمی شود، هنرمند اگر هنرمند واقعی باشد ایستادگی دارد و از پا نمی افتد. خوشحالم از اینکه اهالی تئاتر با هر سختی که هست فعالیت خود را انجام می دهند. این مبارزه هنرمندان تئاتر اصفهان ستودنی است.

سال بسیار اسف انگیزی برای تئاتر بود

ناصر کوشان نویسنده کتاب " تاریخ تئاتر در اصفهان" نیز می گوید: در یکسال گذشته، اهالی تئاتر لطمه خوردند، چراکه به دلیل رعایت پروتکل های بهداشتی سالنی نداشتند که بتوانند در آنجا با رعایت مسائل بهداشتی اجرا داشته باشند، در نتیجه همه منتظر ماندند تا کمی اوضاع بهتر شود و بتوانند کار کنند. گروه های تئاتری که توانمندتر بودند کنار کشیدند و گروه هایی که در این برهه زمانی فعال ماندند نیز به نظر من خیلی موفق نبودند، چراکه سعی کردند از طریق فضای مجازی این کار را انجام دهند. اما ما امکانات فنی لازم برای ضبط تئاتر را نداریم و اگر هم تئاتری ضبط شده، احتمالاً با یک دوربین بوده است که خیلی رسالت تئاتر را بیان نمی کند. تئاتر نفس به نفس تماشاگر است و در حضور مخاطب است که می تواند شکل کامل به خود بگیرد. وقتی تماشاگر نداشته باشیم تئاتر هم نداریم.

وی می افزاید: اگر از نظر آسیب شناسی این مساله را بررسی کنیم، می بینیم که بیشترین آسیب به اهالی تئاتر وارد شد. کسانی که به این هنر علاقمند هستند یا اینکه حرفه آنهاست و شغل دیگری نیز ندارند، در این سال تأمین نشدند و باید حمایت شوند. اداره ارشاد می گوید پول نداریم، مرکز فرهنگی هنری تالار هنر نیز حمایت هایی انجام می دهد که متأسفانه بر مبنای سیاست های مدیریت خود آنهاست و فکر نمی کنم با دست اندرکاران با تجربه تئاتر هماهنگی کرده باشند.

این نویسنده تصریح می کند: باید جلساتی گذاشته می شد تا ببیند چه کاری می توان برای تئاتر انجام داد. اهالی تئاتر سالن ندارند، امکانات ندارند، کارت هنر هم برای همه آنها صادر نشد و هیچ کمک مالی نیز به آنها نشد. در این صورت شرایط اصلاً برای گروه های تئاتری مناسب نیست. ابتدا باید وضعیت را روشن کرد. اگر می خواهیم برای مخاطب اصفهان تئاتر اجرا کنیم باید شرایط از نظر مالی، اجرا و تبلیغات فراهم باشد.

کوشان با بیان اینکه "چه بخواهیم و چه نخواهیم باید سالن هایی ساخته شود که بخش خصوصی در آن فعالیت کند" می گوید: به نظر من فعالیت بخش دولتی در این حوزه، دیگر تئاتر نیست بلکه نوعی گزارش کار است. در وضع فعلی تئاتر نداریم، اما آسیب بسیاری داریم؛ بدنه تئاتر آسیب دیده است و کسی نیز فکری برای آن نمی کند. این در حالی است که به سال جدید نزدیک می شویم و در سال گذشته اگر هم تئاتری کار شده، جشنواره تئاتر خیابانی بوده است که شخصاً معتقدم جایگاه محکمی در اصفهان ندارد.

وی عنوان کرد: سال بسیار اسف انگیزی برای تئاتر بود. هیچ حمایتی از سوی متولیان این حوزه برای جامعه تئاتر انجام نشد. جامعه تئاتر نیز سردرگم است و نمی داند که چه کاری انجام دهد. حتماً باید برای آینده این هنر برنامه ریزی تازه ای با کمک خود اهالی تئاتر صورت بگیرد. باید ببینند خواسته اهالی تئاتر چیست و به آن توجه کنند.

اهالی تئاتر به حال خود و خدا واگذار شدند

احسان جانمی، عضو هیأت مدیره انجمن هنرهای نمایشی استان اصفهان با اشاره به همت اهالی تئاتر به صورت شخصی و حمایت نکردن ارگان ها و سازمان ها از آنها، می گوید: در این یکسال هیچ گونه حمایتی از هیچ جا برای تئاتر صورت نگرفت، اما اهالی تئاتر از فرط عشق، علاقه و مشکلات معیشتی، آستین همت خود را بالا زدند و برای نخستین بار در تاریخ تئاتر اصفهان 12 اثر در بخش های مختلف، صحنه ای رقابتی، غیر رقابتی، خیابانی، رادیو تئاتر و ... بدون اینکه از جایی حمایت شوند، کسی به آنها کمک کند و یا حتی جای تمرین خاصی داشته باشند، به جشنواره فجر راه پیدا کردند.

وی ادامه می دهد: تنها اتفاق جالبی که در این یک سال رخ داد شاید بازگشایی مجدد تالار هنر بود که آن هم بسیار دیر اتفاق افتاد. واحد تئاتر حوزه هنری کاملاً تعطیل بود. اداره کل ارشاد نیز هیچ اقدامی برای تئاتر انجام نداد. شهرداری و سازمان فرهنگی تفریحی و ورزشی آن نیز اقدام چندانی برای تئاتر انجام نداد و جماعت تئاتری به حال خود و خدا واگذار شدند و حتی کسی نپرسید حالتان چطور است؟

این کارگردان اضافه می کند: همه فکر می کنند اهالی تئاتر آسیب مالی دیدند که البته این گمان درست است، اما بیشترین آسیبی که متوجه آنها شد، آسیب روحی بود. اهالی تئاتر در این سال پی بردند که بود و نبودشان برای این جامعه فرقی نمی کند و این جامعه هنوز به این مساله پی نبرده است که چقدر نیاز فرهنگی دارد. تا زمانی که به مشکلات فرهنگی پی نبرند و نیازهای فرهنگی را مرتفع نکنند هیچگاه نمی توانند نیازهای اقتصادی را برطرف کنند. هرچه آسیب است از مشکلات فرهنگی نشأت می گیرد، حتی آسیب های اقتصادی ما نیز از آسیب های فرهنگی است.

جانمی با اشاره به نقش انجمن هنرهای نمایشی، خاطرنشان می کند: انجمن هنرهای نمایشی هر اقدامی می توانسته انجام داد، با مسئولان صحبت کرد، اما همه وعده دادند. این انجمن ساختاری است که به آن اجازه نداده اند قدرت های اجرایی خود را داشته باشد. شهرداری و اداره ارشاد انجمن نمایش را محور کار خود قرار نمی دهند و به عنوان یک حکم تزئینی با آن برخورد می کنند. به نظر من انجمن نمی تواند کاری صورت دهد و بهبود اوضاع تئاتر باید به صورت همه جانبه اتفاق بیفتد و زمانی رخ می دهد که یک احساس نیاز واقعی به آن در تمام آدم ها ایجاد شود. اتفاق های خوب نیز برای تئاتر رخ داد، اما نه از سوی ارگان ها، هرچه بوده از سوی خود اهالی تئاتر انجام شده است.

گزارش از: صدیقه کهیانی - خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر ایمنا

کد خبر 480324

لینک خبر :‌ خبرگزاری ایمنا