بولتن خبری روابط عمومی هلدینگ سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات
گزیده اخبار معدنی، فولادی و اقتصادی ایران و جهان
دوشنبه 4 اسفند 99

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ابزارهای های تحلیلی در هر بازاری از جمله بازار سرمایه یکی از اصلی ترین موضوعاتی است که می توان در اختیار معامله گران قرار داد تا از طریق آن روندهای موجود در بازار و نمادها را تشخیص داده و بتوانند از این طریق به درستی معاملات خود را انجام دهند.

در بازار سرمایه انواع مختلفی از ابزارهای تحلیلی مانند شاخص کل، شاخص هموزن و... وجود دارند که می توان از طریق آنها به روندهای آتی بورس دست یافت.

اما در خصوص نمادهای مختلف علاوه بر روندهای قیمتی هر سهم که می توان از آن برای تحلیل تکنیکال استفاده کرد، می توان از ابزارهای دیگری مانند EPS و DPS برای تحلیل سهام مختلف استفاده کرد.

eps مخفف عبارت Earnings Per Share که به معنی درآمد هر سهم است. وقتی که شما کل درآمد (سود پس از کسر مالیات) یک شرکت در پایان سال (سال مالی) را بر تعداد سهام آن شرکت تقسیم بکنید در واقع eps آن شرکت را محاسبه کرده اید. برای مثال فرض کنید شرکتی توانسته است در پایان یک سال 100 میلیون ریال سود کسب کند و تعداد سهام آن شرکت نیز 1 میلیون سهم است. در نتیجه eps آن شرکت برابر است با: ریال100 = 1,000,000 / 100,000,000

در واقع EPS یکی از مهم ترین مفاهیمی است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت سهام شرکتها در بورس تاثیر می گذارد. EPS پیش بینی شده (درآمد پیش بینی شده هر سهم) مقدار سودی است که یک شرکت در ابتدای سال مالی خود پیش بینی می کند که در انتهای همان سال مالی به آن برسد.

کلمه dps مخفف عبارت Dividend Per Share است. dps آن قسمتی از eps است که بین سهامداران تقسیم می شود. درصد سود تقسیمی یا dps در بین شرکتها متفاوت است. شرکت ها سیاست های متفاوتی درخصوص تقسیم سود دارند. برخی ترجیح می دهند بیشتر سود سهام را بین سهامداران تقسیم کنند.

چرا پیش بینی سود در بورس ایران حذف شد؟

اما در بورس ایران از دی ماه 96، بنا به تشخیص سازمان بورس دیگر شرکت های بورسی نباید پیش بینی خود از eps سال آینده را اعلام می کردند. در آن زمان لزوم تبدیل گزارش پیش بینی درآمد هر سهم به گزارش تجزیه و تحلیل مدیریت براساس استانداردهای بین المللی، دلیل این مساله عنوان می شد.

به نظر می رسد مشکلی که در این خصوص وجود داشت ناشران یا شرکت هایی که در بورس پذیرفته شده بودند و مسوول ارائه پیش بینی سود بودند، بعضا از این مساله سوء استفاده کرده و سودهای غیرواقعی را برای پایان سال اعلام می کردند. به عبارت دیگر، این شرکت ها سودهای غیر عملیاتی خود را به عنوان پیش بینی سود خود اعلام می کردند. این شرکت ها در پایان سال نیز با اعلام اینکه این سود محقق نشد و احتمالا در سال آینده محقق خواهد شد، مساله را خاتمه یافته تلقی می کردند.

این شرکت ها به همین شکل توانستند چند سال سهامداران را با اعلام eps غیرواقعی به دنبال خود بکشانند. در آن دوره حذف این پیش بینی به نظر کار درستی بود. از طرف دیگر، زمانی که این ابزار تحلیلی حذف شد، جایگزین آن که گزارش تفسیری مدیریتی بود نیز نتوانست به اهداف خود برسد؛ یکی از اهداف این گزارش مدیریتی ارائه ابزار تحلیل مناسب در خصوص هر نماد بود.

بازگشت پیش بینی eps در روزهای اخر مدیریت سابق سازمان بورس

اما در دوره مدیریت حسن قالیباف اصل این زمزمه ها به گوش می رسید که سازمان بورس تصمیم دارد ارائه پیش بینی eps هر سهم توسط شرکت های نمادهای مختلف در پایان هر سال و یا ابتدای سال جدید به صورت عمومی منتشر شود. این موضوع در همان زمان مخالفان و موافقان زیادی داشت.

برخی از کارشناسان معتقدند بازگشت پیش بینی سود آینده نگر شرکت ها قطعا می تواند برای بازارسرمایه مفید باشد. داشتن راهنما و یک ابزار تحلیلی می تواند مانند یک چراغ راه برای معامله گران عمل کند. اما مشکلی که باعث حذف آن شد، همچنان باقی است.

برای رفع این مشکل به نظر می رسد باید هر شرکت علاوه بر پیش بینی خود، در یک کنفرانس اطلاع رسانی در خصوص علل ارائه این میزان سود در پیش بینی خود، گزارش شفافی ارائه کند. این مساله در کنار بیان تحلیل توسط تیم خبره کارشناسی نیز می تواند ابهامات را به شدت کاهش داده و مشکل پیش گفته را حل کند.

اطلاعات سود شرکت ها شامل تخمین میزان فروش، قیمت تمام شده، درآمد ها و هزینه های غیر عملیاتی شرکت است که باید توسط شرکت به صورت شفاف بیان شود. یعنی فروض ارائه این گزارش به صورت پیوست ارائه شود تا همگان دلایل این چنین ارقامی را در پیش بینی سود بدانند. به عنوان مثال نرخ ارز، نرخ بهره بانکی و کلیه مواردی که باعث چنین پیش بینی شده است به صورت شفاف بر روی کدال قرار گیرد تا همه بتوانند از آن استفاده کنند.

EPS دوازده ماهه جایگزین EPS سالیانه

اما نکته ای که باید در خصوص پیش بینی سود مورد توجه قرار گیرد، نحوه اطلاع رسانی آن است. معمولا سال مالی شرکت ها با ابتدای سال تقویمی تفاوت داشته و شرکت ها می توانند این پیش بینی را برای سال مالی خود ارائه کنند. در صورتی که برای سهامداران باید این پیش بینی طی یک سال رخ دهد.

در صورتی که به جای استفاده از EPS سالانه، از EPS دوازده ماه آتی استفاده شود، می توان امیدوار بود این عدم تطابق نیز حل شود. یعنی شرکت ها مستقل از سال مالی خود، در هر زمانی EPS دوازده ماه آتی خود را منتشر و به روز رسانی کنند. به عنوان مثال اگر سال مالی منتهی به 29 اسفند است و اکنون در آذرماه هستیم، اولا شرکت ها عملکرد 12 ماهه منتهی به آذرماه را منتشر کنند و ثانیا پیش بینی سود ارائه شده نیز؛ تخمین سود 12 ماه آتی شرکت باشد.

شفافیت گم شده این روزهای بورس

ارائه اطلاعات نادرست و غیر شفاف یکی از دلایل حذف موضوع پیش بینی سود در گذشته بوده است. در صورتی که EPS به درستی تخمین زده شود و به درستی در اختیار معامله گران قرار گیرد، می تواند علاوه بر ابزار تحلیلی مناسب برای سهامداران، شفافیت بازار سرمایه را نیز بالا ببرد.

بسیاری از کارشناسان وجود اطلاعات نهانی در بازار سرمایه و افشای آن برای عده ای را از مشکلات فعلی بازار سرمایه می دانند. در صورتی که شفافیت به درستی اجرایی شود می تواند مساله وجود اطلاعات نهانی را نیز تا حدود زیادی کاهش دهد.

درشرایط فعلی گزارش های ماهانه و گزارش های سه ماهه به طور مرتب منتشر می شود و میزان تولید و فروش های ماهانه در اختیار همه اهالی بازار قرار می گیرد، در چنین شرایطی ارائه EPS شرکت ها کار دشواری نبوده و می توان راهگشای بازار باشد. حال باید دید مدیریت جدید سازمان بورس در این زمینه چه تصمیمی می گیرد.

در سامانه فارس من خبرگزاری فارس نیز درخواستی با عنوان بازگشت به قانون قدیمی پیش بینی سود آینده نگر شرکت های بورسی به ثبت رسیده است که خبرنگاران در حال پیگیری این موضوع هستند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۳

به گزارش بورس نیوز ، بازار سرمایه که در نیمه نخست سال روز های رویایی را پشت سر می گذاشت به ناگاه دچار ریزش شدیدی شد که پس از ماه ها کماکان این ریزش ادامه دارد و مشخص نیست تا کجا خواهد رفت.

دراین بین عده ای بر این باورند که برخی از اظهارنظر ها و اقدامات و دخالت های بی جا و نسنجیده از سوی افراد سیاسی موجب شد تا به ریزش بازار دامن زده شود.

اظهارنظر ها و دخالت ها درباره بورس به حدی شور شد که یکی از نمایندگان مجلس اعلام کرد؛ مردم در بورس سپرده گذاری نکنند !

از طرفی این اظهارنظر ها فقط به نمایندگان مجلس محدود نشده و پیش تر نیز مقامات دولتی که ارتباطی با بورس و اقتصاد نداشتند دراین بین اقدام به پیش بینی کردند و حتی رئیس دفتر رئیس جمهور کف شاخص را 1600 تا 1700 واحد پیش بینی کرد تا در زمره اظهارنظر کنندگان قرار گیرد و در بین فعالان بازار سرمایه عدد 1600 به شاخص واعظی معروف شد.

و در ادامه، دخالت ها در بورس به حدی پیشرفت که دراین بین حسن قالیباف اصل رئیس سابق سازمان بورس، در میانه راه عطای کار در این سازمان را به لقایش بخشید و استعفا داد و حتی در نامه استعفای خود از اقدامات سیاسی و ورود غیرحرفه ای و بیش ازحد اشخاص و مسئولان به مباحث بازار سرمایه که موجب بروز افت وخیز شاخص شده بود گله کرده بود.

حتی با رفتن قالیباف اصل نه تنها دخالت ها کاهش نیافت بلکه در زمان انتخاب جایگزینی وی؛ دخالت ها اوج گرفت و برخی از نمایندگان مجلس اقدام به اظهارنظر دراین باره کردند و طی نامه ای به رئیس جمهور اعلام کردند؛ در صورت اتخاذ تصمیم غیرتخصصی از سوی دولت در بازار سرمایه، هزینه های این اقدام بر دوش دولت خواهد بود و قطعاً در این صورت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به ویژه کمیسیون های تخصصی آن، از تمام ابزار های نظارتی خود برای احقاق حقوق مردم به طور کامل استفاده خواهند نمود و درصورتی که فردی متعهد، متخصص و آشنا با قواعد و مختصات بازار سرمایه، با هر نام و نشانی انتخاب شود، در راستای حمایت از سرمایه های مردم، موردحمایت جدی مجلس خواهد بود.

تصور می شد که بعد از نامه استعفای رئیس سابق سازمان بورس که به صراحت به مسئله ورود غیرحرفه ای اشاره کرده بود و هم چنین مصاحبه وزیر اقتصاد که اعلام کرد با توافقی که با رئیس جدید بورس صورت گرفته، مقرر شد در خصوص مسائل مربوط به بازار سرمایه و بورس فقط ایشان اظهارنظر کنند . ، نویدبخش پایان ورود و اظهارنظر غیرحرفه ایی مردان سیاست به بازار سرمایه باشد .

اکنون درحالی که بورس به گفته فعالان این بازار به خاک و خون کشیده شده و نیاز به حمایت همه جانبه و تزریق آرامش از سوی همه مسئولان دارد، به ناگاه برخی از نمایندگان ندای تحقیق و تفحص از بورس برآوردند تا به گفته برخی از فعالان و کارشناسان بازار سرمایه، ضربه ای دیگر بر پیکر نیمه جان این روز های بورس وارد شود .

1399/12/03 - 16:35

نمی توان منکر این شد که تحقیق و تفحص جز وظایف نظارتی نمایندگان مردم است، اما در حالی نمایندگان مجلس تحقیق و تفحص از بازار سرمایه را در دستور کار قراردادند که باید از آن ها پرسید این مصوبه در شرایطی که بازار نیاز به حمایت دارد چه کمکی خواهد کرد و آیا اصولاً تحقیق و تفحص های گذشته ای که در بخش های دیگر صورت گرفته، تأثیر و نتیجه ای داشته است؟ گزارش های آن ها کجا منتشرشده است؟

1399/12/03 - 16:34

چرا نمایندگان مجلس به جای تحقیق و تفحص از بازار سرمایه ای که نماد شفافیت در اقتصاد کشور است به دنبال اصلاح قوانین ازجمله قیمت گذاری دستوری برای حمایت از بازار نمی روند تا شخصی همانند وزیر صمت با اقدامات خود نتواند تنش و فشار را به بورس و سهامداران آن وارد کند تا در اندک زمانی به واسطه اقداماتی که صورت گرفت بسیاری از سهامداران متضرر شدند.

1399/12/03 - 16:33

چرا طرح ایجاد کانون سهامداران حقیقی که چندین ماه است مطرح شده و به دلیل عدم وجود آن سهامداران خرد در هیچ یک از تصمیم گیری ها حضور ندارند و سهامداران به جد پیگیر تشکیل آن هستند از سوی نمایندگان مجلس پیگیری نمی شود تا گوشه ای از مشکلات بازار سرمایه برطرف شود.

1399/12/03 - 16:32

چرا جدیتی که نمایندگان در اظهارنظر درباره بورس دارند را نمی توان درباره بانک مرکزی یافت کرد، بانک مرکزی که با تصمیمات نابجا و تغییر در سیاست های پولی کشور موجب شد بازار سرمایه دچار آسیب جدی شود و سهامداران زیادی متضرر شوند و چرا صدایی از نمایندگان درباره افزایش نرخ سود سپرده بانکی بلند نمی شود که تبدیل به پاشنه آشیل بورس شده است؟

1399/12/03 - 16:31

چرا هیچ گونه پیگیری از سوی نمایندگان مجلس برای تزریق منابع صندوق توسعه ملی به بورس صورت نگرفته و فقط یک هزار میلیارد تومان از مصوبه 13 هزار میلیارد تومانی شورای عالی بورس به بازار تزریق شده است؟

1399/12/03 - 16:30

و نیز باید از مسئولان سازمان بورس و دست اندرکاران این بازار پرسید، در بازاری که به شفافیت شناخته شده است و همه چیز باید برای همگان آشکار باشد، چه چیزی رخ داده است که مسئله تحقیق و تفحص از بازار سرمایه مطرح شده است؟

و در آخر، بسیاری این سؤال را مطرح می کنند که چرا بازار سرمایه به سیاست آلوده شده است؟

به راستی چرا نگاه به بازار سرمایه به سیاست آلوده شد و در مقابل، سرمایه و معیشت مردم نادیده گرفته شد.

بیشتر بخوانید:

دولتی ها و حمایت از بورس روایت توئیتری از یک شرکت کاغذی در بورس

لینک خبر :‌ بورس نیوز
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۴

یک کارشناس بازارهای کالایی با اشاره به نقض تعهدات نوردکاران برای عرضه محصولات در بورس کالا گفت:باوجود آنکه الزامات قانونی در این رابطه وجود دارد اما فرار از اجرا و عدم ایفای تعهدات از سوی برخی تولیدکنندگان پایین دست به خصوص نوردکاران ملاحظه می شود.

لینک خبر :‌ اتحاد آنلاین
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۴

به گزارش یزدرسا؛ به نقل از صبح بافق؛ علیرضا رزم حسینی وزیر صنعت، معدن و تجارت در سفر خود به بافق بعد از افتتاح مجتمع سرب وروی تاجکوئیه و کلنگ زنی مرکز جامع سلامت منزطقه سبزدشت از شرکت سنگ آهن مرکزی و طرح های جوار معدنی آن بازدید کرد.

علیرضا رزم حسینی در حاشیه بازدید از طرح های جوار معدنی شرکت سنگ آهن مرکزی گفت: استان یزد از لحاظ معدنی رتبه دوم کشور را دارد و 52 عنصر معدنی در این منطقه شناسایی شده است.

وی در ادامه افزود: یکی از معادن بزرگ روی جهان در منطقه مهدی آباد این استان است که با سرمایه گذاری یک میلیارد دلار توسط بخش خصوصی آغاز و تاکنون 160 میلیون دلار سرمایه گذاری شده است.

وزیر صمت تصریح کرد: یکی دیگراز واحدهای بخش خصوصی که در زمینه سرب وروی فعالیت می کند در تاجکوئیه افتتاح که 15 هزار تن کنسانتره روی و 10هزار تن نیزکنساتره سرب را تولید می کند. این مجتمع با سرمایه گذاری 120 میلیارد تومان و 400نفر اشتغال ایجاد کرده است. معادن مهدی آباد که یکی از معادن بزرگ دنیا نیز با 160 میلیون ذخیره فعالیت آن توسط بخش خصوصی اغاز و امیدواریم سال آینده به بهره برداری برسد.

رزم حسینی در خصوص سرمایه گذاری در حوزه سرب و روی نیز تصریح کرد: سرمایه گذاری خوبی در حوزه سرب وروی کشور صورت گرفته است. در حوزه اکتشاف حتما باید فعالیت جدیدی را انجام دهیم تا نقش سرب وروی را در کشور را بالا ببریم چون هم برای کشور و صادرات نیاز داریم .

این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که در بخش سنگ آهن و تامین خوراک شرکت سنگ آهن نیز چه برنامه هایی دارید خاطر نشان کرد: در بخش سنگ آهن هم شرکت سنگ آهن مرکزی یکی از معادن بزرگ کشور بوده و در طی چند سال گذشته استفاده و واحدهای فولادی ایجاد و تاسیس شده است.

رزم حسینی ادامه داد: باید برای حوزه اکتشافات هم با توجه به منطقه استان یزد، بافق و مناطق پیرامون که مناطق امیدبخشی وجود دارد حتما در زمینه اکتشافات هم شرکت ها و هم وزارت صمت اقدام خواهد کرد تا به اکتشافات جدید دست پیدا کنیم و چرخه کامل فولاد را روزبه روز تکمیل تر کنیم.

وزیر صمت به توقف صادرات خام فروشی اشاره و بیان داشت: در خصوص وضعیت خام فروشی خوشبختانه در زمینه فولاد خام فروشی نداریم و به طور کامل متوقف و همه در زنجیره در حال کارکرده هستند و کار دومی که باید انجام و در دستور کار هم هست قبل از پایان سال بیش از 5 هزار پهنه معدنی را که مدت ها در انحصار عده ای بوده و کار نکردند را آغاز و این فرصت خوبی برای شرکت های معدنی توانمند هست که از این ظرفیت های جدید استفاده و طبق قانون در مزایده شرکت و این پهنه معدنی را در اختیار مردم برای سرمایه گذاری قرار می دهیم.

رزم حسینی در پایان گفت: این پهنه شامل کل کشور است و این اختیار را بر عهده شورای معادن استان ها قرار دادیم تا تصمیم گیری را طبق قانون و برگزاری مزایده انجام دهند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ یزد رسا
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۴

سجاد صفری؛ بازار : علی محمد زمانی فعال صنعت فولاد در گفتگو با خبرنگار بازار در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از بازار فولاد طی هفته های اخیر، چگونه است؟ اظهار داشت: خوشبختانه در حال حاضر، آرامش به بازار فولاد برگشته است.
وی افزود: در روزهای اخیر، میلگرد بعنوان محصولی نهایی در بازار با نرخ 12500 تومان به ازای هر کیلوگرم تا 13000 تومان به فروش رفت و 500 تومان اختلاف قیمت با توجه به تورم قابل توجه حاکم بر اقتصاد کشور، طبیعی به نظر می رسد.
این فعال صنعت فولاد، تاکید کرد: البته، همچنان در مواردی مشاهده می شود که سیاست گذاران بدون توجه کافی به نرخ فروش شمش و بدون در نظر گرفتن مالیات بر ارزش افزوده و هزینه های تولید محصول نهایی، از نرخ بالای میلگرد یا تیرآهن در بازار خرده فروشی، شکایت می کنند.
زمانی تصریح کرد: این در حالی است که به نرخ فروش شمش 10500 تومانی در بورس کالا، 9 درصد هزینه مالیات ارزش افزوده، هزینه جابه جایی و سایر هزینه های تولید افزوده می شود.
وی در ادامه، بیان کرد: علاوه بر این، نرخ فروش شمش در بورس کالا ، نرخ عمده فروشی است و قیمت خرده فروشی آن در بازار نیست؛ بنابراین در چنین شرایطی، هیچ اجحافی در حق مصرف کننده نمی شود.

هرگاه مکانیسم های اصولی بازار تحت تاثیر دستورالعمل، نظرات کمیته ای و یا تشکل ها قرار بگیرد؛ امکانی برای امضاهای طلایی فراهم می شود

حذف رانت با عرضه تمام محصولات فولادی در بورس کالا
این فعال صنعت فولاد در پاسخ به این پرسش که برخی از کارشناسان بر این عقیده هستند که در بازار فولاد رانت وجود دارد برای حذف رانت از این بازار ، نیاز است که چه اقداماتی انجام بگیرد؟ به بازار ، گفت: هرگاه مکانیسم های اصولی بازار تحت تاثیر دستورالعمل، نظرات کمیته ای و یا تشکل ها قرار بگیرد؛ امکانی برای امضاهای طلایی فراهم می شود.
زمانی اظهار داشت: بنابراین، اینگونه، تصمیمات را باید رانت زا دانست و از اجرای آن جلوگیری کرد؛ چون در چنین شرایطی به شدت این امکان وجود دارد که گروهی با فشار یا تطمیع و... امتیازات ویژه ای را از آن خود کنند.
وی افزود: رانتی که در حال حاضر در صنعت فولاد جریان دارد در اثر دستورالعمل های صادر شده در حوزه های گوناگون همچون قیمت گذاری مواد اولیه، عرضه نشدن مواد اولیه شامل کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی در بورس کالا و... ایجاد شده است؛ بنابراین انتظار نمی رود با ابلاغ دستورالعمل های جدید به چالش های حاکم بر زنجیره فولاد اضافه شود.
این فعال صنعت فولاد در ادامه، بیان کرد: الزام فولاد سازان به عرضه تمام محصولات خود در بورس کالا و صادرات مازاد فروش آن، تنها مکانیسمی است که امکان رانت را لغو می کند؛ چون که این یک قانون کلی است و به امضای هیچ فردی وابسته نیست.
زمانی تصریح کرد: در چنین شرایطی، تامین نیاز داخلی به اولویت فولاد سازان تبدیل می شود و در اینصورت، امکان تکمیل زنجیره ارزش افزوده، فراهم می شود.
وی تاکید کرد: این اقدام باعث می شود اشتغالزایی که به واسطه فعالیت صنایع پایین دستی وجود دارد را تضمین و در مجموع به توسعه و تقویت زنجیره فولاد کمک می کند و علاوه بر این، آرامش به بازار فولاد باز خواهد گشت.

در حال حاضر، ماهانه حدود 1.5 میلیون تن شمش فولادی در کشور تولید و حدود 500 هزار تن آن در رینگ بورس کالا مورد معامله قرار می گیرد

آرامش به زنجیره تولید فولاد برگشته است
این فعال صنعت فولاد در پاسخ به این پرسش که شیوه نامه ساماندهی عرضه و تقاضای فولاد که از سوی معاونت اقتصادی رئیس جمهوری ابلاغ و بخشی از آن اجرایی شد از چه مزایایی برخوردار است؟ به بازار ، گفت: در شیوه نامه ساماندهی بازار فولاد که توسط دولت ابلاغ شد؛ عرضه 100 درصدی محصولات تولیدی زنجیره فولاد در بورس کالا الزامی بود.
زمانی اظهار داشت: با اجرایی شدن شیوه نامه ابلاغی دولت، طی هفته های گذشته، آرامش نسبی به زنجیره تولید فولاد بازگردانده شد؛ هر چند که در این بازه زمانی، نرخ شمش و محصولات فولادی ، چندان از نوسانات نرخ دلار در بازار پیروی نکرد.
وی بیان کرد: بررسی آمار معاملات شمش فولادی در بورس کالا حکایت از آن دارد که طی چند هفته اخیر و با الزام فولاد سازان به عرضه تمامی محصولات خود در بورس کالا و سپس دریافت مجوز صادرات، هیچ تقاضای کاذب و مازاد نیاز در این بازار شکل نگرفته است.
این فعال صنعت فولاد در ادامه، بیان کرد: در حال حاضر، ماهانه حدود 1.5 میلیون تن شمش فولادی در کشور تولید و حدود 500 هزار تن آن در رینگ بورس کالا مورد معامله قرار می گیرد.
زمانی تصریح کرد: بنابراین، برای یک میلیون تن شمش فولادی مازاد، مجوز صادرات صادر می شود و باید گفت که با اجرای شیوه نامه ساماندهی بازار فولاد ، تنش های ناشی از محدودیت عرضه حذف شده است.
وی افزود: بازگشت آرامش به زنجیره فولاد را باید در نتیجه حذف موقعیت های مهندسی عرضه و نرخ دانست.
این فعال صنعت فولاد، گفت: اجرایی شدن شیوه نامه ساماندهی بازار فولاد طی هفته های اخیر، هیچگونه آسیبی به صادرات وارد نکرده است و این در صورتی است که نیاز بازار داخلی، نیز، تامین شده است.
زمانی در پایان، بیان کرد: تعیین سهمیه برای عرضه محصولات فولادی در بورس و صادرات از سوی هر کمیته ای و به ریاست هر مقام و سیاست گذاری اشتباه است و بدون تردید زمینه رانت را ایجاد می کند.

لینک خبر :‌ تحلیل بازار

بورس گرفتار صف های فروش سنگین شده است. مشکلی که در نتیجه تغییر دامنه نوسان دامن گیر بازار سهام شده و موجب کاهش نقدشوندگی بازار نیز شده است.

به گزارش رتبه آنلاین ، روز یکشنبه شاخص کل بورس 10 هزار و 51 واحد افت کرد و به رقم یک میلیون و 222 هزار واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز هزار و 147 واحد نزول کرد و در رقم 437 هزار و 177 واحد ایستاد. همچنین شاخص کل فرابورس 98 واحد ریزش کرد و به رقم 17 هزار و 402 واحد رسید.

در پایان معاملات روز یکشنبه، 43 نماد رشد قیمت و 391 نماد کاهش قیمت داشتند، به عبارت دیگر، 8 درصد بازار رشد قیمت داشتند و 80 درصد بازار افت قیمت داشتند.

روز یکشنبه در بورس شرکت لعابیران (شلعاب)، فراورده های نسوز ایران (کفرا) و همکاران سیستم (سیستم) بیشترین افزایش قیمت را ثبت کردند. در فرابورس نیز شرکت های توسعه خدمات دریایی و بندری سینا (حسینا)، بیمه میهن (میهن) و قند چهارمحال (قچار) بیشترین افزایش قیمت را داشتند.

در بورس نمادهای شبندر (پالایش نفت بندرعباس)، حفاری (حفاری شمال) و کاوه (فولاد کاوه جنوب کیش) در روز یکشنبه بیشترین کاهش قیمت بازار را داشتند و در معاملات فرابورس شرکت توزیع داروپخش (دتوزیع)، پتروشیمی غدیر (شغدیر) و موسسه اعتباری ملل (وملل) بیشترین کاهش قیمت را داشتند.

عرضه و تقاضای بورس در انتهای معاملات روز یکشنبه، علامتی کارآمد برای پیش بینی عرضه و تقاضای بازار سهام در روز دوشنبه است. در پایان معاملات روز یکشنبه بازار با مازاد عرضه 4 هزار و 530 میلیارد تومانی بسته شد.

در پایان معاملات یکشنبه 403 نماد صف فروش داشتند و تعداد نمادهای صف خرید 11 بود. ارزش صف های خرید نسبت به روز شنبه 34 درصد کاهش یافت و به رقم 182 میلیارد تومان رسید. ارزش صف های فروش نیز 57 درصد افزایش یافت و 4 هزار و 712 میلیارد تومان شد که بالاترین رقم در 23 روز کاری گذشته از پایان دی ماه به این سو است.

در دومین روز هفته شرکت رایان هم افزا (رافزا) برای دومین روز متوالی بیشترین صف خرید را داشت و با صف خرید 75 میلیارد تومانی در صدر جدول تقاضای بازار قرار گرفت. پس از رافزا، غگیلا (پگاه گیلان) و امید (تامین سرمایه امید) بیشترین صف خرید را داشتند.

روز یکشنبه بیشترین صف فروش نیز به شستا (شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی ) تعلق داشت که در پایان معاملات صف فروش 199 میلیارد تومانی داشت. پس از شستا، سایپا و شپنا بیشترین صف فروش را داشتند.

در دومین روز هفته همه شاخص های تابلوی بورس نزول کردند. شاخص کل هم وزن هزار و 147 واحد افت کرد و تعداد نمادهایی که افت قیمت داشتند بیشتر از نمادهای با رشد قیمت بودند. 391 نماد کاهش قیمت و تنها 43 نماد رشد قیمت داشتند.

دیروز افت ارزش معاملات بازار ادامه یافت. ارزش معاملات کل بازار سهام به رقم 9 هزار و 212 میلیارد تومان رسید که نسبت به روز شنبه 7 درصد کاهش یافته است. همچنین ارزش معاملات خرد نیز 47 درصد کاهش یافت و به رقم 2 هزار و 705 میلیارد تومان رسید.

همچنین سهم معامله گران حقیقی از فروش ها بیش از سهم آن ها از خریدها بود. در سمت تقاضا، 67 درصد خریدها توسط معامله گران حقیقی و 33 درصد توسط معامله گران حقوقی انجام شد. در سمت عرضه نیز 92 درصد فروش ها توسط معامله گران حقیقی و 8 درصد توسط حقوقی ها انجام شد.

همچنین رقم خروج پول حقیقی 674 میلیارد تومان بود و در پایان معاملات یکشنبه ارزش صف های فروش بیش از صف های خرید بود و ارزش صف های فروش به بیش از 4 هزار میلیارد تومان رسید که بالاترین رقم در 23 روز کاری گذشته از پایان دی ماه به این سو است.

بورس گرفتار صف های فروش سنگین شده است. مشکلی که در نتیجه تغییر دامنه نوسان دامن گیر بازار سهام شده و موجب کاهش نقدشوندگی بازار نیز شده است. به نظر می رسد اعتماد سهام داران به بورس از دست رفته و انتظارات آن ها در جهت نزول بازار شکل گرفته است.

لینک خبر :‌ رتبه آنلاین

تلاش خستگی ناپذیر پرسنل مجتمع های معدنی و صنعتی چادرملو برای نیل به اهداف تولید و فراتر از برنامه های پیش بینی شده همچنان ادامه دارد .

به گزارش رصد اقتصادی ، طی 11 ماه گذشته میزان تولید کنسانتره سنگ آهن در 5 خط تولید این محصول در مجتمع معدنی چادرملو از مرز 10 میلیون و 569 هزارو 306 تن گذشت و رکورد جدیدی در تولید این محصول بدست آمد.

به عبارتی، از ساعت 14 و 20 دقیقه دوم اسفند ماه با شکسته شدن آخرین رکور، در هر دقیقه یک رکورد جدید تولید کنسانتره ثبت می شود . لازم بذکر است این میزان تولید بالاترین رکوردی بود که در طول عمر این مجتمع بدست آمده است.

این موفقیت، با وجود فرسودگی ماشین آلات و دستگاه ها، مشکلات عدیده در تامین قطعات یدکی و مصرفی، همکاری با وزارت نیرو برای کاهش مصرف برق و به تبع آن کاهش تولید در خطوط و مبارزه با بیماری کرونا بدست آمده است.

همچنین طی این مدت، میزان مصرف آب نیز به نحو چشمگیری در واحدهای فرآوری کنسانتره چادرملو کاهش یافت و به میزان 76/14 درصد کمتر از سال گذشته رسید.

از سوی دیگر برای دومین بار رکورد حمل کنسانتره در بهمن ماه امسال با ثبت عدد 1 میلیون و 135 هزارو 161 تن و بارگیری در 13 هزارو 767 کامیون و 9 هزارو 966 واگن شکسته شد.

اولین رکورد حمل کنسانتره در آذر ماه امسال بدست آمده بود.

کپی شد

لینک خبر :‌ رصد اقتصادی
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۳

خواندن 2دقیقه

به گزارش بورس نیوز ، شرکت سنگ آهن گهرزمین از بهره برداری از طرح ها و پروژه ها ی جدید خبر داد.

بر این اساس، این شرکت اعلام کرد، از خط تولید 5میلیون تنی گندله بهره برداری کرده که ظرفیت بهره برداری در زمان راه اندازی 30 درصد ظرفیت اسمی، در تاریخ 30 فروردین ماه 1401 به ظرفیت 100 درصدی خواهد رسید.

بیشتر بخوانید:

"کگهر" 3 میلیارد سهم سرمایه گذاری می فروشد

لینک خبر :‌ بورس نیوز
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۴

به گزارش کدال نگر بورس 24، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر اعلام مود مطابق اعلام بانک پارسیان این شرکت برنده مزایده این بانک نبوده است.

لینک خبر :‌ بورس24
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۳

شرکت فولاد خراسان در 9 ماه امسال بالاترین حاشیه سود را میان فولادسازان کسب کرد. علت این موضوع چیست؟

شرکت فولاد خراسان در 9 ماهه سال جاری با کسب یک هزار و 900 میلیارد تومان سود، میان همه فولادسازان کشور از نظر حاشیه سود بهترین عملکرد را به ثبت رساند. سود این مدت فولاد خراسان معادل سود سه سال گذشته این شرکت یعنی 1396، 1397 و 1398 بود. برای کسب این موفقیت قطعا اقدامات متعددی صورت گرفته است. در این رابطه با توجه به زیرساخت هایی که در مجموعه فولاد خراسان وجود داشت، تمهیداتی اندیشیده شد که بتوانیم بهترین مواد اولیه با کمترین برج از نظر حمل و از نظر کیفیت تامین شود. خوشبختانه توانستیم عمده تامین مواد اولیه را در سال 1399 از منطقه سنگان صورت دادیم؛ در حالی که طی سال های گذشته مواد اولیه فولاد خراسان یعنی کنسانتره و گندله از یزد، کرمان، کردستان و همدان تامین می شد. در سال جاری با تفاهمی که با معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت و ایمیدرو صورت گرفت، مقرر شد عمده ماده اولیه شرکت یعنی کنسانتره و گندله از منطقه سنگان تامین شود.

دیگر اقدام فولاد خراسان، تامین به موقع قطعات و تجهیزات بود. در این رابطه نیز فولاد خراسان فعالیت خود را با توجه به شرایط تحریمی در بخش بومی سازی بیشتر کرد و توانست نتایج خوبی از اقدامات مقتضی کسب کند. این اقدامات به تقدیر رئیس هیئت عامل ایمیدرو از فولاد خراسان به دلیل انجام بومی سازی منجر شد.

فولاد خراسان در سال گذشته و سال جاری موفق شد 11 رکورد تولید و تامین ماده اولیه سال های فعالیت خود را بهبود بخشد. در حال حاضر از نظر ذخیره سازی و تامین ماده اولیه یعنی کنسانتره و گندله شرایط بسیار مطلوبی به دست آورده ایم. لازم به یادآوری است که فولاد خراسان تنها برای چند روز ماده اولیه برای تولید در اختیار داشت اما اکنون از این منظر دیگر دغدغه ای متوجه شرکت نیست.

همه این عوامل باعث شدند موفقیت اصلی یعنی کسب سود 19 هزار میلیارد ریالی فولاد خراسان معادل سود سه سال گذشته به دست آید که 92 درصد از سال گذشته بیشتر است.

طی ماه های اخیر شاهد صدور دستورالعمل ها و شیوه نامه های مختلفی از سوی نهادهای گوناگون بودیم. به نظر شما باید در رابطه با تنظیم بازار چه اقداماتی صورت گیرد؟

دستورالعمل ها و شیوه نامه ها و مسائل حاشیه ای این چنینی از یک سال پیش دامن گیر صنعت فولاد شده اند. اعتقاد بر این است که شرکت های بزرگ فولادی در کنار هم برای رسیدن به هدف گرداندن چرخ اقتصاد کشور در کنار یکدیگر در جنگ اقتصادی ایستاده اند. اگر قرار است برای صنعت فولاد کشور تصمیمات حیاتی اتخاذ شود، بهتر است چهار فولادساز بزرگ کشور شامل فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، ذوب آهن و فولاد خراسان نیز در اخذ این تصمیمات مشارکت داشته باشند؛ همان طور که مسئولان از این شرکت ها انتظار دارند پس از اینکه شیوه نامه یا دستورالعمل جدید تدوین و ابلاغ شد، فولادسازان از آن حمایت کنند. اگر تصمیم بر اساس خرد جمعی و با توجه به شرایط اتخاذ شود، فولادسازان از آن حمایت خواهند کرد. فولادسازان از عرضه داخلی و آباد ساختن ایران در وهله اول استقبال خواهند کرد؛ در کنار آن نیازمند صادرات هستند.

در سال جاری با توجه به دستورالعمل های صادره، شرکت فولاد خراسان در بخش شمش فولاد کاهش 49 درصدی و در میلگرد کاهش 39 درصدی داشته است. در مجموعا 10 ماهه امسال، صادرات فولاد خراسان در سال جاری 45 درصد نسبت به مدت مشابه سال پیش کاهش یافت. همان طور که پیش از این نیز بیان شد، فولاد خراسان در سال جاری از نظر سودسازی 92 درصد نسبت به سال پیش رشد داشت. اگر صادرات امسال فولاد خراسان همانند سال گذشته محقق می شد، چه در زمینه ارزآوری برای کشور در این شرایط تحریمی و چه در زمینه سودسازی برای مجموعه فولاد خراسان با چندین میلیون نفر سهامدار خرد در کنار سهامداران عمده، دستاوردهای خوبی نصیب این شرکت و کشور می شد.

با توجه به انتصاب وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت و نیز معاونت معدنی وی که سال ها تجربه فعالیت صنعتی در زمینه فولاد دارند، این امر به ساماندهی بازار کمک کند. در جلسه مشترکی که با معاونت معدنی برگزار شد، رویکردهای مثبتی از سوی این معاونت در ارتباط با ساماندهی زنجیره فولاد مطرح شده است. امیدواریم در ادامه این معضلات مربوط به شیوه نامه مرتفع شود.

نکته حائز اهمیت این است که فولاد خراسان خود را ملزم و متعهد به دستورالعمل ها می داند. طبق دستورالعمل های قبلی وزارت صمت، فولادسازان می توانستند 60 درصد از محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند که فولاد خراسان 65 درصد شمش و 90 درصد میلگرد خود را در بورس عرضه کرد. این نشان می دهد شرکت ما فراتر از دستورالعمل ها به تعهدات عمل کرده است.

چه چالش هایی در سال جاری پیش روی شرکت فولاد خراسان قرار داشت؟

شرکت فولاد خراسان در میان همه فولادسازان و صنایع کشور، سال نسبتا دشواری را با توجه به چالش ها و مشکلات پیش آمده پشت سر گذاشت. شرکت فولاد خراسان تنها فولادسازی در کشور بود که طی فروردین ماه به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل شد. این امر به این دلیل رخ داد که شیوع ویروس کرونا در اواخر سال قبل و اوایل سال جاری بسیار سریع در استان خراسان رضوی و شهر نیشابور رخ داد. بخش زیادی از مردم نیشابور در مجموعه فولاد خراسان به طور مستقیم یا غیر مستقیم اشتغال دارند.از این رو، کارخانه فولاد خراسان 23 روز ابتدای فروردین ماه به طور کامل تعطیل بود. با توجه به آماده سازی کارخانه ها، می توان گفت که کل فروردین ماه را برای تولید تعطیل بودیم.

اتفاق دیگری که نسبت به شیوع ویروس کرونا عجیب تر بود، این است که فولاد خراسان 51 روز در سال جاری مشکل تامین گاز طبیعی داشت؛ در کنار قطعی گاز 50 روزه، همزمان قطعی برق نیز اتفاق افتاد. به طوری که در تیر ماه امسال، 14 روز قطعی برق داشتیم. البته فولاد خراسان همواره به شرکت برق و شرکت گاز همکاری لازم را برای کاهش مصرف این دو نهاده انرژی داشته است اما در سال جاری با توجه به اینکه زمستان چندان سردی در استان خراسان رضوی نسبت به سال های گذشته نداشتیم، اما 50 روز گاز و 20 روز برق مجتمع به طور کامل قطع شد. با توجه به اینکه مجتمع فولاد خراسان بسیار خاص است و کل زنجیره فولاد را از گندله سازی، دو مدول احیا مستقیم، دو کارخانه فولادسازی و کارخانه تولید محصول نهایی یعنی میلگرد در اختیار دارد، اگر هر یک از این واحدها در تولید خود با وقفه مواجه شوند، به تبع آن سایر واحدها نیز دچار وقفه می شوند. فولاد خراسان هم در واحد گندله سازی و هم در بخش احیا مستقیم نیاز به گاز داشتیم که قطعی گاز باعث شد سایر واحدها دچار مشکل شوند. در واقع در بخش احیا مستقیم، گاز بخشی از ساختار آهن اسفنجی است و فعالیت متوقف شد. برای اینکه کارخانه به فعالیت خود ادامه دهد و دچار مشکلات ناشی از بیکاری کارکنان نشویم، با سختی فراوان توانستیم آهن اسفنجی را از سایر نقاط کشور به هزینه بسیار بالا تامین کنیم. با این حال، امیدوار هستیم در سال های آتی این اتفاق مجددا تکرار نشود.

شرکت فولاد خراسان برای تکمیل زنجیره خود چه طرح های توسعه ای در دستور کار قرار داده است؟

مجتمع فولاد خراسان نسبت به سایر مجتمع های فولادی در کشور سردمدار توسعه بوده است و این موضوع را می توان از افتتاح واحدهای جدید در حلقه های مختلف زنجیره فولاد چه در زیر سقف و چه در خارج از این شرکت مشاهده کرد. مهم ترین طرحی که شرکت فولاد خراسان در دست اقدام دارد و برای این شرکت بسیار حیاتی بوده زنجیره فولاد شرکت را تکمیلی و از نظر سوددهی با ارزش تر خواهد کرد، کنسانتره سازی 2.5 میلیون تنی سنگان است. راه اندازی این طرح از روز حضور بنده به عنوان مدیرعامل مجتمع مورد تاکید قرار داشت. این طرح پس از هفت سال وقف مجددا احیا شده و از اواسط بهمن ماه مشکلات اداری و ساختاری و پیمانکاری آن برطرف شده و کار اجرایی آن آغاز شده است. تجهیز کارگاه ها نیز در محل احداث کنسانتره سازی صورت گرفته است. پیش بینی این است که این کارخانه طبق برنامه 24 ماه آینده به بهره برداری برسد.

یکی از الزامات توسعه صنعت فولاد، دسترسی به آب است. هیچ یک از واحدهای فولادسازی نباید در این شرایط سخت و بحرانی کمبود آب در کشور از آب پاک استفاده و آن را به فولاد تبدیل کنند. طی مذاکراتی که با شرکت آبفای کشور صورت گرفت، توانستیم موافق اولیه آبفا را برای انتقال پساب شهر نیشابور به مدت 25 سال برای فولاد خراسان جلب کنیم و مازاد پساب را بتوانیم به بخش صنعت و کشاورزی شهر نیشابور ارائه دهیم. برای این موضوع حدودا یک هزار و 100 میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز داریم. به زودی عملیات اجرایی این طرح آغاز و در آن یک هزار نفر مشغول به کار خواهند شد.

آهک به عنوان یکی از الزامات تولید ممکن است از نظر ارزش ریالی چندان بهایی نداشته باشد اما جزو مواد اولیه مهم تولید فولاد است. اما شرکت فولاد خراسان این ماده اولیه را در اختیار نداشت و در فصول سرد سال که جاده ها به دلیل بارندگی بسته می شد، در تامین آهک با مشکلات زیادی مواجه بود که بعضا خطوط تولید را دچار وقفه می کرد. از این رو تصمیم گرفتیم 60 درصد از سهام یک تولیدکننده آهک را در شهرک صنعتی خیام خریداری کنیم. این طرح می تواند 140 نفر اشتغال ایجاد کند.

دو طرح تحقیقاتی و مطالعاتی را زیر سقف فولاد خراسان آغاز کرده ایم که یکی از آن ها افزایش ظرفیت کارخانه گندله سازی است. در این رابطه قصد داریم ظرفیت این کارخانه را از 2.5 میلیون تن به 3.4 میلیون تن افزایش دهیم. با توجه به اینکه قرار است فولاد خراسان یک کارخانه کنسانتره سازی را راه اندازی کند، افزایش ظرفیت کارخانه گندله سازی به این شرکت در تکمیل زنجیره تولید کمک خواهد کرد. علاوه بر این، کار مطالعاتی مگامدول احیا مستقیم را به اتمام رساندیم اما معضل جدی تامین گاز داریم. این طرح علاوه بر سودرسانی و تکمیل چرخه فولاد خراسان، به ایجاد توازن در صنعت فولاد کشور نیز کمک خواهد کرد زیرا هم اکنون تامین آهن اسفنجی یکی از معضلات بزرگ فولادسازان است. طبق دستورالعمل وزارت صمت، آهن اسفنجی باید 50 درصد قیمت شمش فولادی قیمت گذاری شود که به نرخ روز باید قیمت آن حدود 6 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم باشد اما قیمت آن تا هشت هزار و 500 تومان به ازای هر کیلوگرم بالا رفت. این موضوع نشان می دهد که در زنجیره فولاد کشور توازن وجود ندارد. بنابراین احداث واحد مگامدول آهن اسفنجی فولاد خراسان برای ایجاد توازن در زنجیره انجام می شود. البته احداث این طرح با یک معضل همراه خواهد بود و آن کمبود گاز و برق است. به همین دلیل مکاتباتی را با شرکت ملی گاز، شرکت توانیر، سازمان صمت استان و وزارت صمت انجام دادیم تا چنانچه زیرساخت ها برای این طرح فراهم شود، احداث این طرح را آغاز خواهیم کرد.

گفت وگو: سعید فتاحی منش

انتهای پیام//

لینک خبر :‌ فلزات آنلاین

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، یکی از بزرگترین چالش های اقتصاد ایران، عدم توسعه یافتگی زیرساخت هاست. این امر از یک سو باعث افزایش هزینه های تولید و از سوی دیگر تبعات منجر به بروز تبعات اقتصادی گسترده می شود. زیرا هزینه تولید کالا به واسطه دشواری ها انتقال مواد اولیه و دسترسی نداشتن به برخی زیرساخت ها افزایش می یابد و از سوی دیگر به دلیل قدیمی بودن زیرساخت ها شاهد افت جدی بهره وری در فعالیت های اقتصادی هستیم.

برای مثال اگر بخش انرژی را با یک نیروگاه در نظر بگیریم، از یک سو همه افراد و تولیدکنندگان دسترسی یکسانی به آن ندارند و از سوی دیگر این نیروگاه به دلیل قدیمی بودن مستهلک شدن و بهره وری لازم را از دست داده است. کاهش بهره وری زیرساخت ها علاوه بر ایجاد آسیب اقتصادی زمینه بروز آسیب های گسترده زیست محیطی را نیز فراهم کرده و توسعه پایدار را به شدت تحت تاثیر خود قرار می دهد.

در ایران همواره مسئولیت تولید و نگهداری زیرساخت های کشور بر عهده دولت بوده و این نهاد مکلف به تامین بودجه لازم در این امر است، اما این بودجه از کجا به دست می آید؟ با توجه به سابقه تاریخی ایران، از زمان ملی شدن صنعت نفت تا به امروز بخش عظیمی از بودجه کشور را درآمدهای نفتی ( مشتقات نفتی ) تامین کرده است.

این نکته باعث شد تا بودجه نفت متاثر از متغیرهایی شود که برای ایران برونزا بوده و دولت و ملت نقشی در تعیین آنها ندارند، برای مثال اگر قیمت جهانی نفت افزایش یابد انتظار می رود که بودجه ایران منبسط شود و یا بالعکس، از طرفی اگر عرضه جهانی نفت افزایش یابد قیمت آن کاهش می یابد و دولت مجبور به کاهش بودجه دیگر بخش ها می شود.

در دوره هایی که دولت دسترسی کافی به درآمدهای نفتی نداشته است، دست به پولی سازی کسری بودجه زده است که این مسئله خود تبعات منفی گسترده ای را در اقتصاد کشور به وجود می آورد. در همین راستا و به منظور بررسی بیشتر نحوه تامین مالی پروژه های دولتی به سراغ مهدی هاشم زاده، کارشناس تامین مالی پروژه رفتیم تا پیرامون این بحث گفت وگویی را ترتیب دهیم.

مشروح این گفتگو به شرح ذیل است:

*سهم بودجه عمرانی کشور از منابع دولتی به کمتر از 12 درصد رسیده است

فارس: در سال های اخیر شاهد کاهش توسعه زیرساخت های کشور بوده ایم، به نظر شما دلیل این امر به کدام موضوع باز می گردد؟

هاشم زاده : توسعه زیرساخت های در سطح کشور با مشکلات فراوانی روبرو است. عدم تقویت این زیرساخت ها، سبب توسعه نامتوازن کشور شده است که علاوه بر نابرابری و بی عدالتی های شدید منطقه ای، سبب شده است کشور حتی در قطب های اقتصادی نیز با مشکل مواجه شود. یکی از مشکلات اصلی عدم پیشرفت و نیمه کاره بودن اکثر پروژه های عمرانی، تامین مالی دولتی این پروژه ها است. وابستگی شدید تامین مالی پروژه های عمرانی به بودجه و میزان فروش نفت، موجب شده است، طی سال های اخیر، سهم بودجه عمرانی از کل بودجه عمومی کشور که در ابتدای دهه 90 به بیش از 45 درصد می رسید؛ به زیر 12 درصد رسیده است. کشور به طور پیوسته نیازمند توسعه زیرساخت ها است. بنابراین باید برای این مشکلات راه حل پیدا کرد.

فارس: در شرایط کنونی آیا پروژه های زیرساختی کشور از طریق به غیر از تامین مالی دولتی منابع سرمایه جذب می کنند؟

هاشم زاده : متاسفانه باید بگویم 100 درصد پروژه های زیرساختی کشور در شرایط کنونی از منابع مالی دولتی تغذیه می شود و همین عامل زمینه جلو افتادن نرخ استهلاک از نرخ اضافه شدن پروژه های زیرساختی شده است. این در حالی است که بسیاری از پروژه های بزرگ و عمرانی کشور سودده و از نظر اقتصادی به صرفه هستند. از طرفی با توجه به وابستگی شدید بودجه و منابع دولت به فروش نفت، وابستگی 100 درصدی تامین مالی پروژه های عمرانی کاری غیرمنطقی است. از طرفی نیز باید برای برخی پروژه های غیراقتصادی نیز در بودجه اعدادی صرف شود ولی بیش از 90 درصد تامین مالی پروژه های عمرانی باید از طریق غیردولتی و بازار سرمایه تامین مالی شود.

*کاهش کیفیت فنی پروژه یکی از اصلی ترین عارضه های تامین مالی دولتی است

فارس: وابستگی 100 درصدی پروژه ها به تامین مالی دولتی علاوه بر کاهش نرخ توسعه این زیرساخت ها منجر به بروز ایرادات دیگر نیز می شود؟

هاشم زاده: توجه کنید که توقف پروژه های عمرانی کشور به دلیل عدم تناسب بین بودجه و پروژه ها تنها یکی از معایب بی شمار تامین مالی دولتی است. بر طبق مدل تامین مالی دولتی پروژه های عمرانی، پیمانکاران نیز بسیار محدود هستند، زیرا سقف بودجه عمرانی محدود است و در زمان کسری بودجه کمترین تخصیص بودجه به پروژه های عمرانی تعلق می گیرد. در چنین شرایطی است که تنها پیمانکارانی خاص حاضر هستند، ضرر این شیوه تامین مالی را در مقابل اخذ رانت های دیگر به جان بخرند و عملا شاهد شکل گیری بازار نا به سامان در ایم حوزه باشیم. علاوه بر محدود بودن پیمانکاران، به دلیل شیوه غلط تامین مالی، پیمانکار کم ترین دقت را در ساخت زیرساخت انجام می دهد، بنابراین بسیاری از پروژه های زیرساختی نیز بعد از تنها یک سال از افتتاح به تعمیرات و هزینه ی بازسازی مجدد نیازمند می شوند.

فارس: دلیل اصلی کاهش کیفیت پروژه های عمرانی که از منابع مالی دولتی تامین می شوند را چه می دانید؟

هاشم زاده : برای پاسخ به این سوال ابتدا باید شرایط کشور را ترسیم نماییم، متاسفانه نظام اقتصادی ما در حال حاضر در شرایط رکود تورمی قرار گرفته و شاهد تورم های نسبتا بالای نقطه به نقطه هستیم. بر اساس اعلام مرکز آمار تورم بهمن ماه سال جاری نسبت به بهمن 1398 نزدیکه به 50 درصد بوده است. در چنین شرایطی وقفه در پرداختی به پیمانکار می تواند منجر به ضرر بیش از پیش او شود. برای مثال فرض کنید یک کارفرمایی قسط تبدیل سرمایه به ثروت را با خرید سکه داشته باشد. با یک مبلغ ثابت در بهمن 98 می تواند مثلا 10 سکه بخرد اما با همان هزینه در بهمن 99 تنها 5 سکه به او می رسد. این یعنی تاخیر 1 ساله پرداختی دولتی به دلیل کمبود منابع ضرر دو چندانی به کارفرما وارد می کند. در چنین شرایطی است که شاهد افت کیفیت فنی پروژه هستیم چرا که پیمانکار به هر طریقی قصد حفظ سرمایه خود را دارد و این امری است که نمی توان با استناد به اخلاق مهندسی و فنی جلوی آن را گرفت. این در حالیست که بودجه دولتی و وابستگی نداشتن پرداختی پیمانکاران به حفظ کیفیت پروژه سبب می شود که عمده پروژه های عمرانی و زیرساختی کشور با مشکل بهره وری مواجه باشند.

*شرکت سهام عام پروژه عامل بی نیازی پروژه های زیرساختی از منابع تامین مالی دولتی

فارس: کاهش کیفیت پروژه های زیرساختی زمینه چه ضررهایی را برای اقتصاد کشور فراهم می کند؟

هاشم زاده : کیفیت فنی زیرساخت های عمرانی بیش از سایر سازه ها اهمیت دارد چراکه کمبود کیفیت فنی یک مرکز تجاری منجر به درگیری بنگاه های اقتصادی محدود می شود اما کمبود کیفیت فنی یک آزادراه یا راه آهن زمینه تعطیلی خیل عظیمی از بنگاه های اقتصادی را فراهم می کند. برای مثال توقف فعالیت خط آهن یزد - اصفهان به سبب کاهش کیفیت فنی می تواند مواد اولیه بسیاری از کارخانه های استان اصفهان از جمله ذوب آهن را تحت تاثیر قرار دهد یا قطع گاز صنایع کازسوز تهران نظیر صنعت سیمان به سبب کمبود کیفیت فنی احداث خط لوله می تواند اقتصاد پایتخت را به چالش بکشد.

فارس: در فضایی که شما ترسیم کردید، احتمالا ما با همه این مشکلات عنوان شده دست و پنجه نرم می کنیم، چرا که تامین مالی 100 درصد پروژه ها در ایران به منابع دولتی وابسته است؛ آیا راهکاری برای عبور از بحران های مطرح شده وجود دارد؟

هاشم زاده: در رابطه راهکارهای مطرح شده در سطح کشور و دنیا برای عبور از مشکلات تامین مالی دولتی باید گفت، خوشبختانه تجارب گسترده ای در این زمینه وجود دارد، در حال حاضر راهکار اصلی و مطرح این روزها نسبت به تغییر نظام تامین مالی پروژه های عمرانی، رویکرد تامین مالی مبتنی بر تاسیس شرکت سهام عام پروژه است و از این طریق است که می توان توسعه زیرساختی کشور را از مسئله بودجه دولتی جدا کرد.

*وزارت صنعت اولین صندوق سهام عام پروژه را راه اندازی کرد

فارس: ممکن است مختصری پیرامون نحوه فعالیت این شرکت ها و نقش آن ها در نظام تامین مالی پروژه های زیرساختی بفرمایید؟

هاشم زاده : شرکت سهام عام پروژه، شرکتی است که برای یک پروژه مشخص با محوریت یک پیمانکار مشخص ایجاد می شود و در طی آن بخشی از تامین مالی توسط پیمانکار و بخش دیگری توسط مردم و از طریق عرضه در بازار سرمایه تامین می شود. این شیوه تامین مالی، علاوه بر عمق دهی به بازار سرمایه، سبب هدایت نقدینگی به سمت تولید و تسریع در بهره برداری و مدیریت واحد پروژه خواهد شد. شرکت سهام عام پروژه روش بسیار خوبی برای توسعه زیرساخت ها و پروژه های بزرگ هستند.

فارس: آیا تاکنون این شرکت ها به منظور تامین مالی پروژه های زیرساختی در کشور فعال شده و مورد استفاده قرار گرفته است؟

هاشم زاده: بله ما در مواردی که به تعداد انگشتان یک دست نمی رسد، شاهد شکل گیری چنین نهادهایی بوده ایم. در حال حاضر شرکت سهام عام تجلی اولین شرکت سهام عام پروژه است که توسط هلدینگ ومعادن و با حمایت ایمیدرو تاسیس شد. این شرکت اولین شرکت پروژه محور سهامی عام در بخش صنایع کشور به شمار می رود که برای تسریع در روند اجرا و بهره برداری پروژه ها تاسیس شده و نقش بسزایی در مدیریت بهینه و تامین مالی طرح ها ایفا خواهد کرد. علاوه بر این سال ها پیش تامین مالی یکی از نیروگاه های کشور در منطقه پرند توسط شرکت مپنا با استفاده از همین شیوه تامین منابع مالی اتفاق افتاد.

*همه وزارت خانه های دولتی باید خود را به نقدینگی موجود در کشور متصل کنند

فارس: آیا استفاده از شرکت سهام عام پروژه علاوه بر سرعت بخشی به ارتقای زیرساخت های اقتصادی از طریق بی نیازی به منابع مالی دولتی، زمینه های مثبت دیگری را به وجود می آورد؟

هاشم زاده: تجربیات جهانی در این حوزه نشانگر ظرفیت بالای شرکت های سهام عام پروژه در اقتصاد است. برای مثال علاوه بر تسریع ارتقای زیرساختی کشور به دلیلی که عنوان کردید، یکی از نکات مثبت این شرکت ها، بهره گیری از نقدینگی موجود کشور و هدایت آن به سمت بخش مولد اقتصاد است. شرکت سهام عام پروژه فرصت بسیار مناسبی است که هدایت نقدینگی سرگردان در کشور صورت بگیرد. با حمایت وزارت صمت اولین شرکت سهام عام پروژه تاسیس شده است، اما وزارتخانه های دیگر نیز باید این روش پایدار و مطمئن را در پیش گیرند تا پروژه های زیرساختی و عمرانی این بخش نیز تامین مالی غیردولتی شوند تا شاهد رشد متوازن منطقه ای در سراسر کشور باشیم. توجه به اثر مخرب حضور این نقدینگی در بازارهای غیر مولد نظیر ارز و سکه و خرید و فروش مسکن زمینه بروز مشکلات گسترده و تورم های بی سابقه شده است، در حالی که هدایت این منابع با استفاده از صندوق سهام عام پروژه به حوزه مولد علاوه بر جلوگیری از فاجعه کنونی منجر به ارتقای کمی و کیفی زیرساخت های کشور خواهد شد.

فارس: شما به تجربه وزارت صنعت در زمینه تاسیس صندوق سهام عام پروژه اشاره کردید، آیا این ظرفیت برای سایر بخش های دیگر دولت وجود دارد تا از نقدینگی موجود و بدون نیاز به بودجه نسبت به تسریع در روند ارتقای زیرساخت های کشور ورود کنند؟

هاشم زاده : تاسیس شرکت سهام عام پروژه در وزارتخانه های مختلف نه تنها ضرورت دارد بلکه نرفتن به این سمت و تجدیدنظر نکردن در استفاده از منابع دولتی می تواند، شرایط اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار دهد. برای مثال وزارت مسکن باید برای پروژه های زیرساختی ریلی و جاده ای خود به سمت این شرکت های سهام عام پروژه برود. همچنین وزارت نفت نیز با مدل تنفس خوراک پتروپالایشگاه پیگیر این مدل تامین مالی است. وزارت نیرو نیز برای نیروگاه سازی و صادرات برق به کشورهای همسایه از جمله عراق، پاکستان و افغانستان است. وزارت صمت نیز برای تامین مالی پروژه های معدنی و زنجیره ارزش صنایع فولادی برای ایجاد شرکت سهام عام پروژه اقدام کرده است. عملا روش شرکت سهام عام پروژه، یک روش فرا وزارت خانه ای است که به دنبال توسعه زیرساخت ها در همه وزارتخانه ها باید اجرا شود.

*وزارت نیرو با استفاده از صندوق سهام عام پروژه یک زمینه شکل گیری یک پویش دیگر را فراهم کند

فارس: در شرایط کنونی وزارت نیرو در حال بهره برداری پروژه های خود در قالب پویش هر هفته الف ب ایران است، به نظر شما استفاده از شیوه تامین مالی می تواند منجر به سرعت گرفتن روند افتتاح این پروژه ها شود؟

هاشم زاده: کل این اتفاق بزرگی در صنعت نیرو اتفاق می افتد، نیاز به منابع مالی 50 هزار میلیارد تومانی دارد. حال این رقم را با میزان نقدینگی بیش از 2200 هزار میلیارد تومانی کشور مقایسه کنید. این یعنی وزارت نیرو با استفاده از سازوکار صندوق سهام عام پروژه می تواند به یک منابع مالی 2200 هزار میلیارد تومانی متصل شود و تنها با هدایت کمتر از 3 درصد از این رقم، معادل یک پویش هر هفته الف ب ایران به تامین سرمایه بپردازد و کار را با سرعتی 2 چندان به پیش ببرد.

فارس: اساسا استفاده از سازوکار صندوق سهام پروژه تامین مالی از یک منبع عظیم به نام نقدینگی موجود در کشور است؟

هاشم زاده: دقیقا به همین شکل است، ببینید کل بودجه عمومی کشور در سال گذشته معادل 500 هزار میلیارد تومان برآورد می شود که بخش ناچیزی از آن مربوط به بخش عمرانی است. حال فرض کنید، با استفاده از یک سوزن، قطار تامین مالی را از یک ریل 500 هزار میلیارد تومانی به یک بخش 2200 هزار میلیاردتومانی متصل کرده اید. قطعا استفاده از چنین سازوکارهایی می تواند آینده اقتصاد کشور را دگرگون کند.

انتهای پیام/ب

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۳

در این احکام امیرعلی طاهرزاده به عنوان مدیر عامل جدید شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران و علیرضا رشیدی به عنوان سرپرست جدید شرکت ملی فولاد منصوب شدند و در ادامه این تغییرات امیرحسین نادری، از سمت مدیرعاملی شرکت ملی فولاد به عنوان عضو جدید هیئت مدیره شرکت فولاد مبارکه اصفهان منصوب شد.

امیرعلی طاهرزاده، پیش از این قائم مقام شرکت معدنی و صنعتی گل گهر بود و مدیریت امور معادن ایمیدرو را نیز در کارخانه خود دارد. با توجه به این موضوع که ایمپاسکو بازوی اجرایی ایمیدرو است و واحدها و مجتمع های اکتشافی و معدنی بسیاری در سراسر کشور تحت مدیریت این شرکت است حضور طاهرزاده به عنوان مدیری که پیش از این هم در ایمیدرو حضور داشته و با سیاستهای این سازمان آشنایی کامل دارد و هم جایگاهی با عنوان مدیر امور معادن داشته، حاکی از اشراف این مقام به مسائل و چالشهای حوزه معدن است که می تواند در نهایت منجر به بهره وری بالاتر در واحدها و مجتمع های اکتشافی و معدنی تحت مدیریت ایمپاسکو باشد.

انتخاب علیرضا رشیدی نیز به عنوان سرپرست جدید شرکت ملی فولاد با توجه به سابقه مدیریتی ایشان در شرکت ملی فولاد می تواند نویدبخش اتفاقات خوبی در این شرکت باشد. حضور نادری در هیئت مدیره فولادمبارکه با توجه به سابقه طولانی وی در جایگاه معاونت مالی اقتصادی فولاد مبارکه نیز اقدامی شایسته است.

در انتصابات اخیر تمامی افراد در حوزه ای قرار گرفته اند که پیش از آن سابقه حضور در آن شرکت یا فعالیت گسترده در همان حوزه را در کارنامه ثبت کرده اند. به نظر می رسد این تغییرات هوشمندانه نتایج مثبتی داشته و بهره وری شرکتها را در این مقطع حساس برای تصمیم گیری تقویت نماید. یکی از ویژگی بارز در این افراد علاوه بر توانمندی، خوشنامی و وجهه اخلاقی مثبت آنها بوده که می تواند بازدهی عملکردشان را دو چندان کند.

منبع: معدن نامه

لینک خبر :‌ پایگاه خبری گسترش نیوز
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۳

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان ، زمستان 99 به آخرین ماه خود رسیده و در شرایطی که بخش عمده ای از بارندگی ها در کشور ما در فصل زمستان اتفاق می افتد استان کرمان سال زراعی کم بارشی را داشته است به طوری که بارش ها در استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته 76 درصد کاهش داشته است.

به گفته کارشناسان هواشناسی پیش بینی می شود که استان کرمان در ماه های اسفند و فروردین 1400 بارش هایی را داشته باشد اما این بارش های هم ماه کمبود آب استان را جبران نمی کند چرا که تا کنون تنها 19 درصد آب مورد نیاز استان تأمین شده و در مجموع در طول سال باید حدود 134 میلی متر بارندگی داشته باشیم تا منابع آبی ما تامین شود.

به گزارش تسنیم میزان بارش ها از ابتدای سال زراعی جاری در استان کرمان تا امروز 25.6 میلی متر بوده در حالی که سال زراعی گذشته تا این تاریخ 107 میلیمتر بارندگی در استان داشتیم و آمارها گواه آن است که کم بارشی شدید و کاهش منابع آبی استان کرمان را تهدید می کند.

همه اینها در شرایطی است که طرح بزرگ انتقال آب از خلیج فارس به استان کرمان با اولویت تأمین آب شرکت بزرگ معدنی اجرا شده و با وجودی که مطرح می شود مردم استان کرمان هم سهمی از آن برای تأمین آب شرب دارند اما به گفته محمد طاهری مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان هیچ کدام از طرح های در دست اجرای انتقال آب به استان کرمان به مرحله نهایی و استفاده مردم نرسیده و همچنان استان کرمان با مشکل شدید کم آبی روبه رو است.

علی رشیدی مدیرعامل آب منطقه ای استان کرمان با اشاره به اینکه استان کرمان امسال، سال گرم و خشک و گرم بارانی را پشت سر گذاشته است اظهار داشت: بخش عمده ای از بارندگی ها در کشور ما در فصل زمستان اتفاق می افتد و متأسفانه ما بخش عمده ای از زمستان را در شرایطی از دست دادیم که در برخی از نقاط استان حتی قطره ای بارش باران را نداشتیم.

مدیرعامل آب منطقه ای استان کرمان با بیان اینکه در شرایط موجود سعی کردیم تا ذخیره آب سدها را در جاهایی که از آب سدها برای آب آشامیدنی و کشاورزی استفاده می شود مدیریت کنیم ادامه داد: خوشبختانه ذخیره آب خوبی در پشت سدها داریم.

وی با اشاره به لزوم مدیریت مصرف آب در شرایط کنونی بیان کرد: بارندگی های امسال بسیار کم بوده و این کم آبی در همه جای استان کرمان امسال نمایان خواهد بود.

رشیدی افزود: درخواستی که از همه مصرف کننده آب به ویژه در حوزه کشاورزی و صنایع آب بر استان داریم این است که نهایت صرفه جویی را در مصرف داشته باشند تا بتوانیم سال زراعی جاری را هم پشت سر بگذاریم.

وی با ابراز امیدواری از اینکه در بهار یا سال آبی آینده بارندگی های مناسبی را داشته باشیم و بتوانیم از این خشکسالی ها به شکلی عبور کنیم تصریح کرد: امسال در مناطقی از استان که از آب های سطحی استفاده می شود واقعا با مشکل مواجه هستیم.

مدیرعامل آب منطقه ای استان کرمان با بیان اینکه تمامی آب های سطحی، چشمه ها و قنات های استان متأثر از کم آبی و بارندگی های محدود هستند گفت: از نظر آبی سال مشکلی را در پیش داریم و باید نهایت صرفه جویی را در مصرف آب داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه هدف اصلی انتقال آب از خلیج فارس به استان کرمان برای مصارف صنعتی است افزود: انتقال آب از خلیج فارس به استان کرمان توسط بخش خصوصی و توسط سه شرکت صنعتی بزرگ انجام شده است و گل گهر، مس سرچشمه و چادرملو به صورت کنسرسیوم این پروژه را اجرا کرده اند.

رشیدی با عنوان اینکه سهم استان کرمان از این پروژه 70 میلیون متر مکعب است که 40 میلیون مترمکعب آن سهم گل گهر و 30 میلیون مترمکعب سهم مس رفسنجان است ادامه داد: 10 میلیون مترمکعب نیز سهم آب شرب استان هرمزگان و کرمان است که باید این میزان مدیریت شده و سهم استان کرمان از این میزان دریافت شود.

وی با بیان اینکه هفته گذشته توانستیم مجوز تخصیص آب از دریای عمان را دریافت کنیم گفت: بیش از 126 میلیون مترمکعب سهم آب استان کرمان از این پروژه برای پنج شهرستان جنوبی استان کرمان برای آب شرب و بخش صنعت است.

مدیرعامل آب منطقه ای استان کرمان افزود: قرار گرفتن استان کرمان در نزدیکی دریا ظرفیت بسیار خوبی است و باید از این ظرفیت نهایت استفاده را برای تأمین آب مورد نیاز استان ببریم.

انتهای پیام/511/ش

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۳

به گزارش کدال نگر بورس 24 ، شرکت فولاد خراسان در 11 ماهه منتهی به بهمن سال جاری از فروش محصولات خود 6324 میلیارد تومان درآمد کسب نمود که از این مبلغ 595 میلیارد تومان آن مربوط به همین ماه می باشد. گفتنی است مبلغ فروش این شرکت در مدت 11 ماهه در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 53 درصد رشد داشته است.

لینک خبر :‌ بورس24
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۳

به گزارش کدال نگر بورس 24، شرکت صنعتی و معدنی چادرملو اعلام داشت در مزایده بانک پارسیان برنده نشده است.

لینک خبر :‌ بورس24

سرویس اقتصاد امروز نیوز ؛ صنعت، تجارت، بازرگانی، امروز برای یازدهمین سال متوالی است که بزرگان صنعت فولاد در تهران گردهم می آیند تا مسائل حال و آینده این صنعت پیشران را زیر ذره بین قرار دهند. در همایش چشم انداز صنعت فولاد و سنگ آهن با نگاهی به بازار که به ابتکار گروه رسانه ای دنیای اقتصاد امروز و سه شنبه و چهارشنبه (چهارم تا ششم اسفندماه) برگزار می شود، قرار است در هشت محور اهمیت صادرات (فروش/ تهاتر)، چالش های تغییرات مکرر سیاست های داخلی و تحولات بین المللی ، بررسی عرضه و فروش داخلی (بورس کالا) و قیمت گذاری محصولات فولادی ، توسعه فناوری، ارتقای بهره وری، تحول دیجیتال و نسل چهارم انقلاب صنعتی در صنعت فولاد ، توازن پایدار تولید، تعامل سازنده، میزان سرمایه گذاری و سهم سود ارکان چرخه تولید فولاد ، بازنگری، تدوین استراتژی و به روزآوری طرح جامع فولاد ، ارتباط دوسویه بازار سرمایه و ارکان چرخه فولاد، فرصت ها و تهدیدها ، توسعه اکتشاف و راه اندازی معادن راکد سنگ آهن و زغال سنگ و مسوولیت های اجتماعی شرکت های معدنی و صنعتی حوزه فولاد اکران شود.

ایجاد ساختارهای توسعه پایدار از ارکان اصلی توسعه اقتصادی هر کشوری است؛ علاوه بر نقش برجسته صنعت فولاد در توسعه یافتگی کشورها، تاثیر بسزای این صنعت بر فرآیند توسعه فرهنگ، سطح دانش، اشتغال زایی، پژوهش، آموزش و تجارت کشورها نیز قابل انکار است. فریال مستوفی، رئیس کمیسیون پول و سرمایه اتاق تهران که در اجرای پروژه های صنعتی و معدنی، جذب سرمایه گذاری خارجی و تامین مالی نیز سالیان سال مشارکت داشته، معتقد است ایران در میان تولیدکنندگان فولاد جایگاه خوبی دارد و طی دهه گذشته روند خوبی را تجربه کرده است. با این حال در راستای هدف 1404 برای تحقق 55 میلیون تن هنوز نیاز به سرمایه گذاری بالایی در بخش بالادست و زیرساخت ها وجود دارد و با قیمت های مناسب فولاد در ایران به نسبت میانگین قیمت جهانی محصولات فولادی در دنیا، این صنعت با چالش های متعددی مواجه است که نیازمند رسیدگی و تصمیم گیری هستند. مستوفی در گفت وگو با دنیای اقتصاد به آنالیز صنعت فولاد و چالش های پیش رو پرداخته است.

برخی از مهم ترین چالش های زنجیره صنعت فولاد به شرح زیر است:

تامین مواد اولیه: افزایش تولید سنگ آهن و استخراج آن به عنوان خوراک اولیه محصولات فولادی از مهم ترین اقداماتی است که باید مدنظر قرار بگیرد، اما هنوز هیچ برنامه مدونی در مورد نحوه دستیابی به این هدف تدوین نشده است و ظاهرا دولت نیز ضرورتی برای ایجاد انگیزه در سرمایه گذاران این بخش پرریسک در نظر نگرفته است. عدم تمهیدات به موقع در این خصوص می تواند منجر به ضرورت واردات سنگ آهن شود که این خود چالش مهمی است.

تامین سرمایه جهت ایجاد و بهبود زیرساخت های لازم این حوزه: سرمایه گذاری در بخش های زیربنایی، خطوط راه ها و راه آهن و ناوگان های حمل زمینی و ریلی که از مهم ترین بسترهای لازم این صنعت است، البته وجود تحریم ها و عدم تمایل شرکت های خارجی برای تامین سرمایه مورد نیاز کار را مشکل تر کرده است.

تامین مالی پروژه های فولاد: از آنجا که بحث تامین منابع مالی مورد نیاز پروژه ها از اصلی ترین عوامل تعریف یک پروژه قبل از راه اندازی آن است، اما به دلیل کمبود منابع مالی در کشور و عدم توانایی تامین مالی داخلی در اجرای پروژه ها، جذب منابع مالی خارجی در طرح های فولادی امری بسیار ضروری است و همان طور که می دانیم لازمه جذب منابع خارجی وجود ثبات و امنیت در زمینه های اقتصادی، سیاسی و قوانین و مقررات هر کشور است که متاسفانه در کشور ما به لحاظ فقدان ثبات و امنیت اقتصادی و تغییرات مستمر و دست وپاگیر قوانین و مقررات جذب منابع مالی خارجی به سختی قابل انجام خواهد بود، تا جایی که به رغم دریافت منابع مالی خارجی در اندک پروژه های فولادی با صرف زمان طولانی برای اخذ آن، به دلیل عدم مدیریت صحیح موفق به استفاده به موقع از منابع مالی خارجی و فاینانس نبوده ایم، به گونه ای که بعضا با طولانی شدن زمان اجرای پروژه ها مجبور به تمدید چندباره اعتبارات اسنادی و همچنین پرداخت اقساط با توجه به سررسید شدن آن بدون پیشرفت فیزیکی قابل قبول در طرح ها شده ایم.

سیاست گذاری غیر کارشناسی شده دولت و عدم مدیریت صحیح: سیاست دولت در ایجاد محدودیت های صادراتی و اصرار بر قیمت گذاری تثبیتی به منظور اشباع بازار داخل شیوه غلطی است. تغییرات مکرر قوانین و مقررات صادراتی با توجیه کنترل بازار داخل، بر اعتبار ایران در عرصه بین المللی تاثیر منفی خواهد گذاشت و جایگاه ما به عنوان یک تامین کننده قابل اتکا را تضعیف خواهد کرد. مداخله دولت در شرایطی که تولید داخلی بیش از نیاز است خالی از توجیه است. این استراتژی باعث ایجاد شرایط مبهم برای تولیدکنندگان و مشتریان بین المللی فولاد ایران آن هم در شرایط تحریم می شود.

وجود سهمیه: بی توجهی به ضرورت بازنگری در سهمیه برخی واحدهای تولیدی سبب شده، نیازمندان واقعی مقاطع فولادی ناچار به تهیه مواد اولیه از بازار آزاد شوند و همین مساله به عاملی برای افزایش هزینه تمام شده تولید محصولاتی از قبیل لوازم خانگی، خودروسازی، صنایع غذایی و صنعت ساختمان و تاثیرگذاری مستقیم بر معیشت مردم شده است.

مهم ترین موضوعی که در وضعیت پساکرونا بعد از عامل تحریم ها در صنعت فولاد محسوس است، سقوط تقاضا است. پیش از بروز همه گیری کرونا، صادرات غیرنفتی ایران در یک سال گذشته تنها 5درصد کاهش یافته بود (یازده ماه اول سال 1398). با این وجود، از فوریه تا مارس امسال، صادرات غیرنفتی ایران نسبت به مدت مشابه در سال 2019 کاهش 30 درصدی داشته است. حل مسائل و مشکلات صنعت فولاد از این جهت بسیار مهم است که این صنعت به عنوان یکی از صنایع مادر کشور بر بخش قابل توجهی از صنایع داخلی مانند زیرساخت ها، ساختمان سازی، کشتی سازی، خودروسازی، ساخت ماشین آلات و تجهیزات و دیگر مصارف صنعتی از یک سو و از سوی دیگر در حوزه صادرات غیرنفتی اثر می گذارد، مهم است.

مستوفی در ادامه این گفت وگو به چند راهکار اشاره کرد و گفت: بسیاری از کشورهای شرق آسیا از جمله چین و کره جنوبی به رغم عدم امکان دسترسی به مواد اولیه و منابع طبیعی در کشور خود به تولید فولاد مبادرت ورزیده اند و هم اکنون جزو بزرگ ترین تولیدکنندگان فولاد جهان به شمار می روند، بنابراین کشور ما با دارا بودن مواد اولیه تولید فولاد از جمله منابع غنی سنگ آهن، گاز و توانایی تولید برق، بازار مصرف و نیروی کار می تواند با سرمایه گذاری در صنعت مادری همچون فولاد بستر را برای توسعه اقتصادی ایجاد کند و با حضور در بازارهای صادراتی در صورت تولید محصولات متنوع و استاندارد با قیمت رقابتی از مزایای صنعت فولاد بهره مند شود.

برخی از پیشنهادها برای بهبود وضعیت صنعت فولاد به شرح ذیل است:

توقف صدور بخشنامه های مختلف و قوانین محدودکننده: توجیه پذیر بودن پروژه و فرآیند تولید از جمله انتخاب مناسب محل احداث (از لحاظ نزدیکی به منابع آب)، وجود زیرساخت های اولیه و احداث واحدهای فولادی با ظرفیت بالا بدون در نظر گرفتن مکان مناسب با توجه به بحران کم آبی در کشور و عدم دسترسی به آب مورد نیاز که از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در بهره وری است. اصلاح سیاست های دولت در راستای حمایت از صنعت فولاد و نه کنترل غیرمنطقی .

به کارگیری افراد توانمند و متخصص جهت مدیریت صحیح: در کشورمان بعضا اتمام طرح های واحدهای فولادسازی و بهره برداری از آنها به بیش از 10 سال رسیده است که از مهم ترین عوامل طولانی شدن این طرح ها می توان به عدم مشارکت بخش خصوصی در مدیریت و اجرای طرح ها ، طولانی بودن مباحث فنی به دلیل کارشناسی ها و مشاوره های غیرواقع بینانه درخصوص استفاده از تکنولوژی ها و تجهیزات مورداستفاده طرح ، واگذاری طرح ها به اشخاص یا سازمان هایی که اهلیت لازم برای اجرای طرح های فولادی را نداشته اند و عدم توانایی تامین منابع مالی موردنیاز طرح ها اشاره کرد.

استفاده از فناوری های نوین جهت کاهش مصرف انرژی، آب، منابع طبیعی و توقف ناشی از حوادث بالا و بالا بردن سطح کیفی و کمی از طریق R&D و استفاده از مدیران مجرب، جایگزین کردن محصولات فولادی صنعتی با ارزش افزوده بسیار بالا در خطوط تولید و تولید فولادهای ویژه یا آلیاژی از دیگر عوامل ارتقای بهره وری صنایع فولادی است که می تواند سوددهی قابل ملاحظه ای را به همراه داشته باشد. به طوری که با احداث کارخانه های تولید فولادهای ویژه آلیاژی با سرمایه گذاری حدود 50 درصد بیش از فولادهای معمولی، می توان تقریبا 300 درصد قیمت فروش محصولات فولادی را مطابق قیمت های جهانی ارتقا داد. افزایش ظرفیت کارخانه های در دست احداث که با توجه به سرمایه گذاری متناسب، نرخ بازده داخلی (IRR) را به طور چشمگیری افزایش خواهد داد، یکی دیگر از راهکارهاست.

بر اساس سنوات گذشته اولین روز همایش چشم انداز صنعت فولاد و سنگ آهن ایران به سخنرانی بزرگان این صنعت اختصاص دارد و پس از آن میزگردها و کارگاه های آموزشی از سوی شرکت های برتر در بخش های مختلف در روز دوم همایش در جریان خواهد بود. در روز اول برگزاری این همایش که در هتل المپیک تهران برپاست، علاوه بر سخنرانی های کلیدی، برگزاری دو میزگرد تخصصی نیز پیش بینی شده است. از جمله سخنرانان اصلی این همایش سعید زرندی، معاون طرح و برنامه وزارت صمت؛ عزت الله اکبری تالارپشتی، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی؛ علیرضا بختیاری، مدیرمسوول گروه رسانه ای دنیای اقتصاد و سروش فولادچی، دبیر همایش و مدیر توسعه دانش گروه رسانه ای دنیای اقتصاد هستند. تعاملات دو حوزه فولاد و سنگ آهن، چالش ها و راهکارهای صادرات در دوره پساترامپ عنوان اولین میزگرد تخصصی روز اول این همایش است که مصطفی موذن زاده؛ وجیه الله جعفری، رئیس هیات عامل ایمیدرو؛ اردشیر سعد محمدی، سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت؛ حمیدرضا عظیمیان، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان؛ جعفر سرقینی؛ ناصر تقی زاده، مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو و کیوان جعفری تهرانی، تحلیلگر ارشد بازارهای بین المللی فولاد و سنگ آهن از اعضای اصلی آن هستند. در بخش بعدی روز اول همایش فولاد، پنل سخنرانی مدیران و سخنرانان اصلی با حضور JOACHIM SCHROEDER، مدیرعامل (RCG)؛ ANDERY PUPCHENJO، معاونت مدیرعامل و بازارهای بین المللی METALEXPERT و کیوان جعفری تهرانی، تحلیلگر ارشد بازارهای بین المللی فولاد و سنگ آهن برگزار می شود. در روز دوم یازدهمین همایش صنعت فولاد و سنگ آهن، علاوه بر برگزاری یک کارگاه آموزشی از سوی شرکت صنایع لاستیکی سهند با عنوان نحوه انتخاب و نگهداری صحیح تسمه نقاله ، چند میزگرد تخصصی نیز برگزار می شود. نقد و بررسی تحلیلی طرح جامع فولاد و بررسی مهم ترین مسائل روز صنعت فولاد و صنایع وابسته عنوان دو میزگرد تخصصی در دومین روز همایش است.

اما در روز سوم یازدهمین همایش چشم انداز صنعت فولاد و سنگ آهن ایران با نگاهی به بازار نیز 4 میزگرد تخصصی برپاست. میزگرد تخصصی اول با عنوان توسعه فناوری، ارتقای بهره وری، تحول دیجیتال و نسل چهارم انقلاب صنعتی در صنعت فولاد در سالن یک هتل المپیک برگزار می شود. بررسی تحلیلی طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس، موفقیت ها و تجارب عنوان دومین میزگرد روز سوم همایش است. سومین میزگرد تخصصی نیز به موضوع ارتباط دوسویه بازار سرمایه و ارکان چرخه فولاد، فرصت ها و تهدیدها اختصاص یافته و بالاخره آخرین میزگرد یازدهمین همایش فولاد و سنگ آهن ایران به موضوع توسعه اکتشافات ذخایر جدید سنگ آهن، لزوم توجه ویژه و استفاده از تکنولوژی های روز- راه اندازی معادن راکد اختصاص دارد.

لینک خبر :‌ امروز نیوز
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۴ سایت های دیگر : می متالز

با عنایت به اینکه شرکت معدنی و صنعتی چادرملو سهامدار عمده شرکت است حدود 50درصد نیاز مواد اولیه از این شرکت تامین می شود و با توجه به راه اندازی گندله سازی سه چاهون (سنگ آهن مرکزی) همچنین سهامداری سرمایه گذاری غدیر در شرکت گهرزمین، باقیمانده نیاز تامین مواد اولیه میسر است.

در نیمه اول سال 99 به منظور اجرای فاز اول پروژه افزایش ظرفیت، به مدت 65 روز شرکت تغییرات طرح و تعمیرات ده ساله خود را عملیاتی کرد، بنابراین در نیمه اول سال فقط 4 ماه تولید داشته ایم، لکن در نیمه دوم سال 99 با اجرای موفق پروژه افزایش ظرفیت حدود 25درصد نسبت به دوره مشابه سال 1398 افزایش تولید داشتیم.

سرمایه شرکت در سال 1399 با افزایش 50درصد نسبت به سال 1398 عملیاتی شد لکن برای تامین منابع مالی مورد نیاز فاز دوم افزایش ظرفیت و تکمیل احداث مجتمع گندله سازی بهاباد و اجرای فاز دوم فولادسازی شاهرود و احداث فولادسازی و ریخته گری نازک شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر (ESP) شرکت حتما در سال 1400 برنامه افزایش سرمایه قابل توجهی را پیش بینی و اجرائی می کند. همچنین شرکت مراحل قانونی خود را جهت ورود به بازار سرمایه را به انجام رسانیده و با توجه به پذیرش شرکت در فرابورس آماده ورود و عرضه اولیه سهام است.

اجرای تعمیرات ده ساله، نوسازی ها در همه ابعاد (همچون تعویض کاتالیست ها، رکوپراتور، اصلاح T.G.S &C.G.S ) و همچنین مهیا کردن مناسبات لازم برای تحقق فاز دوم پروژه افزایش ظرفیت از جمله بهسازی های مد نظر است.

شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان با مشارکت سنگ آهن مرکزی ایران و شرکت معدنی و سدسازی آریا جنوب ایرانیان برای استخراج و بهره برداری از آنومالی شمالی و میشدوان و احداث کارخانه تولید کنسانتره با ظرفیت 2 M/ Ton در سال اقدام کرد. همچنین با مشارکت شرکت معدنی و صنعتی چادرملو هم جوار مجتمع گندله سازی بهاباد شرکت صنایع معدنی عصر نوین بهاباد را تامین و در جهت توسعه صنایع معدنی سرمایه گذاری کرده است. همچنین در معدن سنگ منگنز سورگاه جیرفت استان کرمان و معادن سنگ آهن خود در خراسان اکتشافات را به انجام رسانیده و در سالهای 1400 و 1401 به بهره برداری می رساند.

با توجه به اجرای طرح های توسعه و سرمایه گذاری های جدید شرایط و امکانات لازم برای توسعه اشتغال مولد فراهم شده است در شهرستان های کمتر توسعه یافته نظیر بهاباد و جیرفت و در شهرهای کدکن در استان خراسان نیز افزایش اشتغال امکان پذیر است.

در تمام طرح های اجرایی شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان توجه اساسی به اقدامات زیست محیطی در رأس برنامه ها قرار دارد. همچنین با همکاری دانشگاه اردکان چند پروژه زیست محیطی ارائه و اجرایی شده است. لازم به ذکر است که فضای سبز اجرا شده در کارخانه احیا مستقیم اردکان در مقایسه با سایت های مشابه بسیار وسیع انجام پذیرفته است.

با توجه به آمار و اطلاعات در دسترس، ضرورت تکمیل سرمایه گذاری ها و احداث مجتمع های جدید صنعتی و معدنی برای تحقق تولید 55 میلیون تن محصولات فولاد در افق 1404 اجتناب ناپذیر است. از طرفی هنوز صنایع معدنی خصوصا در بخش معادن، هم اکتشافات و هم استخراج و هم فرآوری از تکنولوژی سطح 2 برخوردار است و بنابراین مجددا تاکید می کنم که برای فراهم کردن مناسبات لازم برای استخراج پرعیارسازی و فرآوری و تولید کنسانتره سنگ آهن، استفاده از فناوری های نوین معدنی اجتناب ناپذیر و تا بهره برداری از تکنولوژی سطح 4 در بالادست زنجیره فولاد مشکلات جدی در تامین مواد اولیه وجود دارد.

این یک رسالت ملی و بر عهده مسوولان اقتصادی و سیاسی بوده و فراتر از تدابیر موضعی و موقت است. در هر حال برای اجرای پروژه های توسعه ای صنایع معدنی، تامین ارز از محل صادرات مورد تاکید است.

در خصوص قیمت گذاری، در زنجیره ارزش در بخش معدنی و فولادی با توجه به میزان تولید و عرضه و تقاضا و عدم بالانسی که در این زنجیره مشهود است شرایط بازار در تعیین قیمت تاثیرگذار بوده و قیمت گذاری دستوری تاکنون نتیجه بخش نبوده است، ساز و کار بورس ساز و کار منطقی است که از عرضه و تقاضا متاثر می شود. البته در بخش معادن که جزو انفال و حقوق آن به عموم ملت تعلق دارد سیاست گذاری دولت برای توسعه فعالیت های اکتشافی استخراجی و تعیین اولویت های بهره مندی صنایع معدنی از فرصت های مذکور نیز اجتناب ناپذیر و ضروری است. در خصوص حذف عوارض صادراتی سنگ آهن باید گفت که حتما در تعیین قیمت سنگ و کنسانتره در داخل کشور تاثیرگذار و قیمت مواد اولیه را به نفع توسعه سرمایه گذاری های معدنی متعادل می کند.

سهامداران عمده این شرکت از اهلیت بسیار مطلوبی برخوردار هستند و در راستای توسعه سرمایه گذاری های صنعتی و معدنی همیشه همراهی و نگاه استراتژیک داشته اند.

اقداماتی که در راستای توسعه بازار و کسب سهم بیشتر از بازار صورت داده اید، کدامند؟

شرکت با توجه به علاقمندی سهامداران عمده برای مشارکت در طرح های معدنی و صنعتی و تنوع و توسعه بازار کسب و کار اقدام کرده و خصوصا با ورود به بورس در اواخر سال جاری برای برنامه های احداث کارخانه های صنعتی و معدنی و مشارکت با سایر شرکت های سرمایه گذار در این بخش برای پنج ساله آتی خود اقدام کرده است.

لینک خبر :‌ دنیای اقتصاد
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۴ سایت های دیگر : می متالز

علیرضا خیاط، مدیرعامل آهن و فولاد ارفع با اشاره به مطلب فوق به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: یکی از اهداف اصلی شرکت، افزایش ظرفیت در محصول نهایی و دستیابی به سهم بیشتر بازار و توسعه بازارهای داخلی و خارجی است.

وی با اشاره به این مطلب که نباید از توسعه بازارها غافل بود تصریح کرد: این رویکرد که از اوایل سال 1399 به طور جدی دنبال می شود سبب شد تا تحقیقات برای توسعه بازار مطابق با برنامه افزایش ظرفیت صورت گیرد و به طور مستمر رفتار بازارهای هدف مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد. وی افزود: به دنبال این امر در سال جاری حضور ثابت و عرضه مستمر در بورس کالا، عرضه شمش با آنالیز و سایزهای متنوع در بخش صادرات (عرضه شمش 200 200 در بازار صادراتی برای اولین بار) رفتار متمایزی از ارفع را در حیطه فروش این شرکت به همراه ضریب خوش قولی و تحویل بموقع محصول فروش رفته به همراه داشت. خیاط یادآور شد: درحال حاضر 1300 نفر اشتغال مستقیم در ارفع به انجام رسیده که با در نظر داشتن ضرایب نسبی تعداد شغل های ایجاد شده به طور غیر مستقیم بر 6500 نفر بالغ می شود. خیاط با اشاره به این که سال 1400 حضور شرکت آهن و فولاد ارفع را در میان فولادسازان یک میلیون تنی یک رویداد رو به جلو برای تحقق چشم انداز 1404 است، خاطرنشان کرد: این شرکت از ابتدای سال گذشته، افزایش ظرفیت کارخانه احیای مستقیم به میزان 50 درصد و افزایش ظرفیت کارگاه فولادسازی به میزان حداقل 25درصد را درقالب توسعه زیر سقف، در دستور کار خود قرار داده است. مدیرعامل آهن و فولاد ارفع با اشاره به این مطلب که درحال حاضر در بخش احیا بیش از 70درصد و در بخش فولادسازی بیش از 65 درصد پیشرفت حاصل شده تصریح کرد: بیشتر پیشرفت های حاصل شده مربوط به فعالیت های مهندسی و تامین ماشین آلات است.

خیاط بر این باور است که با توجه به اینکه اکثر تجهیزات خارجی که خریداری شده و تامین آنها زمان بر است، انتظار می رود طبق برنامه ریزی انجام شده تا پایان سال جاری، تامین عمده تجهیزات و کالاهای داخلی نیز به پایان برسد.

وی احتمال داد که برنامه توقف واحدها برای نصب تجهیزات که در بهار سال آینده به میزان 45 روز برای کارخانه احیای مستقیم و 30 روز برای کارگاه فولادسازی پیش بینی شده، محقق شود.

وی ضمن اشاره به زمان بندی های یادشده و بعد از انجام این توقف ها که از اول تابستان سال آینده خواهد بود، گفت: تولید کارخانه احیای مستقیم به 2/ 1 میلیون تن و تولید فولادسازی به حداقل یک میلیون تن درسال افزایش می یابد که از این بابت می توان آثار مالی آن را در عملکرد سال 1400 رویت کرد. مدیرعامل آهن و وفولاد ارفع در خصوص بحث صادرات محصولات و ارزآوری به کشور یادآور شد: در تلاش هستیم علاوه برتامین نیاز مشتریان داخلی در بخش صادرات نیز فعال باشیم.

وی اظهار کرد: البته همواره طبق بخشنامه های دولت و بانک مرکزی میزانی از ارز ناشی از صادرات را به خرید ماشین آلات مورد نیاز تولید و توسعه تخصیص داده و خوشبختانه از این نظر در پروژه افزایش ظرفیت فولاد مشکلی در تامین ارز نداشتیم.

وی به افزایش 86 درصدی درآمد شرکت در 9 ماهه امسال نسبت به 9 ماهه سال قبل اشاره کرد و افزود: عمده این افزایش ها طبیعتا به افزایش نرخ ارز و انتظار تورمی ناشی از تضعیف ریال مربوط است، اما تفاوت 29درصدی میان نرخ افزایش درآمد و نرخ افزایش قیمت تمام شده معنا داراست که می تواند به عملکرد داخلی شرکت ارتباط داشته باشد. وی ادامه داد: از مهم ترین عوامل اثرگذار بر این رشد می توان در وهله نخست تلاش برای کنترل قیمت تمام شده و دیگر افزایش کیفیت در تولید محصولات و بازاریابی مناسب تر یاد کرد. مدیرعامل شرکت آهن و فولاد ارفع در واکنش به این پرسش که وضعیت تامین مواد اولیه در حال حاضر چگونه است؟ تصریح کرد: با توجه به اینکه شرکت معدنی و صنعتی چادرملو سهامدار عمده ارفع است از ابتدای بهره برداری، گندله موردنیاز ارفع، از چادرملو و با کمک نوار نقاله مستقیم به این مجموعه انتقال می یابد. اما از سال گذشته با راه اندازی کارخانه های احیای مستقیم و فولادسازی چادرملو، این شرکت خود نیازمند گندله است و به واسطه آن میزان دریافتی گندله از سوی ارفع به حدود 50درصد کاهش یافته است.

وی ادامه داد: ارفع به ناچار مابقی نیاز گندله خود را از بازار آزاد تامین می کند که این بخش متاسفانه در دست واسطه ها است. خیاط در پایان یادآور شد: در صورتی که سهامداران عمده شرکت با افزایش سرمایه های درخواست شده موافقت کنند امکان انجام پروژه های توسعه ای بیشتری برای ارفع فراهم می شود.

لینک خبر :‌ دنیای اقتصاد
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۴

بدیهی است این تکلیف در ابعاد بزرگ تر آن بر دوش دستگاه ها، نهادها، واحدهای خدماتی و تولیدی و صنعتی که به نوعی از منابع عامه بهره می گیرند سنگین تر است. درواقع،مسوولیت اجتماعی تنها مختص سازمان های بزرگ و سودآور نیست، بلکه همه افراد جامعه را به نسبت برخورداری آنها از منافع عمومی در برمی گیرد. مسوولیت اجتماعی شرکت ها تکلیفی است که آنها را مجاب می سازد در فضای کسب و کار خود به آن عمل کنند تا پاسخگوی انتظارات جامعه باشند، از طرفی نباید فراموش کرد شرکت ها مسوولیت های بزرگی نیز در قبال کارکنان، سهامداران، مشتریان، تامین کنندگان و تمامی ذی نفعان بر عهده دارند و باید نسبت به هر دو بخش به تعهدات خود عمل کنند.

در ساده ترین تقسیم بندی، سازمان ها در قبال جامعه و در چارچوب مسوولیت اجتماعی مکلف به رعایت 3 اصل (پاسخگویی، کمک و مشارکت و عمل به تعهدات) هستند.

شرکت معدنی و صنعتی چادرملو (سهامی عام) که سرمایه آن متعلق به جمع کثیری از اشخاص حقیقی و حقوقی جامعه به عنوان سهامدار است...

به اذعان عموم فعالان بازار سرمایه و ناظران قانونی بورس، یکی از شفاف ترین شرکت ها است که به طور مستمر اقدام به انتشار گزارش های عملکرد خود می کند تا در این فرآیند، سهامداران بر مبنای حقوق خود از رفتار مالی شرکت آگاهی یابند.

هر سازمانی ملزم است تا در جهت حل مشکلات، مسائل و بهبود کیفیت زندگی کارکنان و به سهم خود، رفع برخی نیازهای اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی جامعه متاثر از فعالیتش همت گمارد. در این خصوص نیز شرکت چادرملو تلاش کرده علاوه بر انجام تعهدات خود در چارچوب قوانین کار نسبت به کارکنان، اعم از کارگران و کارشناسان و مدیران، بخشی از نیازهای رفاهی و اجتماعی و فرهنگی آنها را تامین کند. از طرفی این شرکت طی سال ها فعالیت در شهرستان اردکان با تمام توان خود با مشارکت سازمان ها و نهادهای اجتماعی و فرهنگی در جهت رفع نیازها و ارتقای کیفیت زندگی ساکنین و با رعایت الزامات قانونی عمل کرده و سالانه میلیاردها ریال صرف بهبود اوضاع اجتماعی این منطقه در زمینه های علمی آموزشی- بهداشتی- فرهنگی- مذهبی - ورزشی- محرومیت زدایی، خدمات و فعالیت های اجتماعی کمک های بلاعوض به مراکز فرهنگی – هیات های ورزشی – صندوق های قرض الحسنه - مساجد - مدارس – انجمن های خیریه - مراکز علمی و آموزشی - کمیته امدام امام خمینی و سازمان منابع طبیعی می کند.

در استراتژی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو ناشی از نگرش مدیریت جدید این شرکت و تاکیدات مکرر مدیرعامل محترم، اقدامات گسترده ای برای ارتقای سطح زندگی ساکنین حوزه فعالیت چادرملو در استان یزد صورت پذیرفته که می توان به ایجاد یک مرکز فرهنگی ورزشی بزرگ در شهرستان اردکان و ساخت مرکز بهداشتی و درمانی در شهرستان بهاباد ( دی کلینیک) اشاره کرد.

در بحران اخیر ناشی از شیوع بیماری کرونا نیز شرکت معدنی و صنعتی چادرملو از اواخر سال 1398 همزمان، اقدامات آموزشی برای پیشگیری از فراگیر شدن این بیماری ها در واحدهای HSE مجتمع های معدنی و صنعتی چادرملو را آغاز کرد و در سریع ترین زمان با نظارت مدیران هر بخش با تشکیل ستاد مقابله با بحران، اقدام به آموزش و پیاده سازی تدابیر ایمنی و بهداشتی برای مقابله با این بیماری به صورت گسترده ادامه یافت. در کنار این اقدامات کارگران و کارکنان چادرملو در چند مرحله کمک هزینه معیشتی دریافت کرده اند تا در این شرایط اقتصادی کشور دچار کمترین آسیب ها شوند.

سازمان های مسوولیت پذیر و متعهد پیش از بروز معضلات و مشکلات و پیش از آنکه درخواستی از آنها شود باید بر مبنای اصول تبیین شده در دورنمای توسعه خود، در برابر بحران های آتی که ممکن است جوامع را به مخاطره بیاندازد پیش بینی های لازم و اقدامات عملی انجام دهند.

شرکت چادرملو با اعتقاد راسخ در تحقق این امر از جمله ارتقای شاخص های زیست محیطی نه تنها با رعایت الزامات مصرح در قانون برای کاهش آلاینده های ناشی از فعالیت واحدهای تولیدی و صنعتی خود اقدام کرده، بلکه تدابیری فراتر از وظایف برای پیشگیری از بحران های آتی را نیز اتخاذ نموده است.

ازجمله این اقدامات حیاتی، پیش بینی بحران آینده کشور به ویژه مناطق کویری در تامین آب بوده است. این شرکت همراه با دو شرکت گل گهر و مس سرچشمه با تدبیری دوراندیشانه از چند سال پیش اقدام به عملی ساختن طرح شیرین سازی آب خلیج فارس و انتقال به مناطق مرکزی ایران از جمله استان یزد و شهرستان اردکان کرده است.

یکی دیگر از اقدامات چادرملو ساخت نیروگاه 500 مگاواتی سیکل ترکیبی در شهرستان اردکان با هدف تامین نیاز برق مصرفی واحد های صنعتی مستقر در این منطقه و سایر مصرف کنندگان کشور بوده که در مدار شبکه سراسری برق قرار گرفته است و در حال حاضر نیز ساخت نیروگاه 10 مگاواتی خورشیدی در این مجتمع را پایان و به بهره برداری رسانده است.

همچنین یکی از طرح های بزگ و زیربنایی توسعه بخش چادرملو پروژه احداث تصفیه خانه فاضلاب شهر اردکان و انتقال بخشی از آن به مجتمع صنعتی چادرملو است. این طرح تاثیر قابل توجهی در ارتقای سطح بهداشت ساکنین شهر و نیز جلوگیری ازهدر رفت آب دارد،

- آغاز عملیات درختگاری درمسیر شهر های عقدا تا اردکان به طول 30 کیلومتر

- ایجاد بیش از300 هکتار باغ میوه مجتمع صنعتی چادرملو در اردکان یزد - درختکاری گونه های غیرمثمر و مقاوم در شرایط کویری در مجتمع صنعتی چادرملو در اردکان یزد - استفاده از تجهیزات غبارگیر و فیلترهای کیسه ای در کارخانه گندله سازی اردکان به منظور کاهش میزان ذرات آلاینده محیط زیست - ایجاد 85 هکتار فضای سبز با گونه مختلف درخت و گیاهان مقاوم در کویر در مجتمع معدنی چادرملو

- ایجاد آبشخور برای حیوانات و حیات وحش در کویر

- ساخت ابنیه برای محیط بانان پناهگاه حیات وحش دره انجیر – نی باز - بهره برداری از آب شور چاله ساغند و تصفیه آن و جایگزین با آب شیرین بهاباد - همکاری در تامین نیروی محیط بانان منطقه - خرید و نصب ایستگاه کامل سنجش آلودگی هوا در شهر اردکان - اجرای برنامه جداسازی زباله های خانگی شامل پسماندهای آلی، شیشه و کاغذ (ازمبدا تولید) - ارائه پروژه های مرتبط با حفاظت از محیط زیست در بخش تحقیق و توسعه (R&D) - استفاده از سیستم تر در کارخانه های فرآوری سنگ آهن جهت کاهش ورود ذرات گرد و غبار به محیط بیرون.

لینک خبر :‌ دنیای اقتصاد
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۴

به گزارش نبض بورس به نقل از کدال،نماد معاملاتی شرکت معدنی وصنعتی چادرملو (کچاد 1) با توجه به افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب، متوقف گردید. نماد مذکور حداکثر تا ساعت 10 روز معاملاتی جاری با محدودیت دامنه نوسان قیمت بازگشایی خواهد شد.

مدیریت عملیات بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران

لینک خبر :‌ نبض بورس
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۴

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، پیش از شروع معاملات امروز بازار سهام ، سه نماد بورسی بانک پارسیان ، چادرملو و گل گهر و به همراه سنگ آهن گهر زمین به دلیل اعلام رویدادی مهم و برای یک ساعت و شرکت های فرابورسی صنعتی دریایی ایران ، کشتیرانی خط دریابندر و کارخانجات مخابراتی برای دو روز کاری بسته شد .

تلگرام اصلی بورس پرس : t.me/boursepressir

انتهای پیام

لینک خبر :‌ بورس پرس
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۰۳

به گزارش ماین نیوز، شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور درصدد احداث پروژه جدید یک میلیون تنی تولید کنسانتره سنگ آهن در منطقه قروه کردستان است.

مهندس محمد کلانتری، مدیرعامل شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور با اعلام این خبر به تشریح دیگر فعالیت های این شرکت پرداخت و گفت: این پروژه که در مرحله انتخاب زمین، تامین آب و برق و گاز و دیگر زیرساخت های مورد نیاز است، قادر خواهد بود که با تلاش متخصصان و کارکنان این مجموعه خوراک دیگر واحدها را در کنار معدن گلالی تامین نماید، ضمن آن که در حال احداث کارخانه تولید گندله در بیجار نیز هست.

او هزینه پیش بینی شده ساخت کارخانه کنسانتره را 400 تا 500 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: این پروژه توسط شرکت “صبا امید غرب خاورمیانه” اجرا می شود که 70درصد آن متعلق به صبانور و 30درصد متعلق به “تجلی” از شرکت های زیرمجموعه توسعه معادن و فلزات می باشد.

کلانتری با اشاره به این که کارخانه گندله سازی یک میلیون تنی این شرکت در استان کردستان نیز در حال احداث بوده که قرار است طی 24 ماه ساخته شود و به سرمایه ای معادل 18 میلیون دلار و 500 میلیارد تومان نیاز دارد، گفت: شرکت صبانور هم اینک دارای کارخانه کنسانتره یک میلیون تنی در معدن شهرک کردستان می باشد.

به گفته او، در بحث فولاد کردستان، ایمیدرو 44 درصد و شرکت صبانور 20 درصد سهام را داراست و صبانور تا به حال 20 میلیارد تومان به عنوان آورده به شرکت فولاد کردستان واریز کرده.

گفتنی است، در فولاد کردستان 1/5 میلیون تن آهن اسفنجی و یک میلیون تن فولاد تولید می شود.

مدیرعامل صبانور هم چنین تولیدات این شرکت را یادآور شد و با تاکید بر این که میزان تولیدات امسال نسبت به پارسال به طور چشمگیری افزایش داشته، تصریح کرد که میزان تولید کنسانتره این شرکت تا پایان سال به یک میلیون و 400 هزار تن می رسد که نسبت به پارسال نشان از رشد حدود 20 درصدی دارد. هم چنین مقرر شده که تا پایان سال دو میلیون و 100 هزار تن سنگ آهن دانه بندی تولید شود که این نیز با توجه به تولید یک میلیون و 640 هزار تنی پارسال نشان دهنده رشد 20 درصدی است.

کلانتری در خصوص تولید گندله نیز اظهار داشت: شرکت صبانور در سال گذشته موفق به تولید 470 هزار تن گندله شد که پیش بینی می شود این میزان تا پایان امسال به 500 هزار تن (معادل 6 درصد رشد) برسد.

وی دلیل افزایش تولید را نتیجه تلاش همکاران خود، سرمایه گذاری های گسترده و افزایش قیمت جهانی سنگ آهن عنوان کرد و گفت: روند رشد تولید، افزایش درآمدها و ساخت کارخانه های متعدد در منطقه می تواند اخبار بسیار خوشایندی برای سهامداران محسوب شود.

مدیرعامل صبانور میزان سود ناخالص پارسال این شرکت را 460 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: این میزان سود امسال به 1700 میلیارد تومان می رسد که هزار میلیارد تومان آن سود عملیاتی و مابقی ناشی از فروش سهام (ومعادن) است. به عبارت ساده تر، شرکت صبانور نسبت به پارسال بیش از سه برابر افزایش یافته است.

کلانتری در پاسخ به این سوال مبنی بر دلیل موفقیت، سودآوری و پیشرفت شرکت، اظهار داشت: حضور ریاست هیات مدیره با تجربه (دکتر احد ایروانی) به عنوان عضو موظف و نیز تجارب ارزنده دیگر اعضا و هم چنین وجود هماهنگی و همدلی میان مدیرعامل و اعضای هیات مدیره یکی از مهم ترین دلایل موفقیت شرکت صبانور است، ضمن آن که نباید از وجود هماهنگی بین معاونین و مدیران و کارکنان نیز غافل بود.

او از همکاری بسیار زیاد هلدینگ سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات و به ویژه مدیرعامل آن قدردانی کرد و افزود: وجود افراد جوان در این مجموعه و نیز توجه زیاد به بحث آموزش، HSE، و توسعه بخش IT از دیگر مواردی به شمار می رود که زمینه رشد و توسعه همه جانبه این شرکت را رقم زده است.

به گفته او، در دو سال گذشته تلاش های بسیار زیادی برای ارتقاء سیستم IT، اتوماسیون و سیستم ERP و داشبوردهای مدیریتی صورت گرفته که خود زمینه ایجاد امکانی برای نظارت و شفافیت و تصمیم گیری های دقیق را فراهم ساخته است.

مدیرعامل شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور معتقد است که مقوله توسعه باید به صورت پایدار و بر اساس یک برنامه منظم باشد تا به اهداف خود برسد، موضوعی که در این شرکت توجه بسیاری به آن شده است.

کلانتری در ادامه موضوع فعال سازی پهنه 1300 کیلومتری راور کرمان را یادآور شد و تصریح کرد: این پهنه اکتشاف شده که زمینه تولید سرب و روی دارد، در مجموع پنج محدوده به وسعت 250 کیلومتر مربع با قابلیت کار معدنی و پتانسیل بالای تولید سرب و روی دارد.

وی با اعلام این مطلب که در منطقه فوق مجوز احداث کارخانه سرب و روی دریافت شده، تصریح کرد: هم اینک نیز به طور هم زمان در حال انجام اکتشافات هستیم که به زودی موضوع حفاری را نیز آغاز و به سرانجام خواهیم رساند، ضمن آن که مجوز بهره برداری از محدوده های مزایده ای سرب و روی منطقه را هم با هدف تامین خوراک کارخانه دریافت خواهیم کرد.

مدیرعامل شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور با اشاره به این که ظرف 6 ماه آینده، نتیجه اکتشافات نیز مشخص خواهد شد، خاطرنشان کرد که امروز همه متخصصان و دست اندر کاران معدنی بر این باورند که منطقه کوه بنان می تواند به قطب جدید سرب و روی کشور تبدیل شود. در منطقه یادشده پهنه هایی وجود دارد که بخش خصوصی به آسانی می تواند در آن فعالیت نماید.

لینک خبر :‌ ماین نیوز