بولتن فرهنگی هنری / مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی 26 بهمن 99
مراسم اختتامیه جشنواره شعر فجر با معرفی برگزیدگان در تالار وحدت برگزار شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۶

قدس آنلاین : مراسم پایانی جشنواره شعر فجر امروز یکشنبه در تالار وحدت برگزار شد.

این مراسم با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ایوب دهقانکار مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، مریم جلالی دبیر علمی جشنواره شعر فجر، مصطفی راضی جلالی دبیر اجرایی جشنواره، تعدادی از داوران، برگزیدگان و اهالی رسانه همراه بود.

در ابتدای مراسم مریم جلالی دبیر علمی جشنواره، جشنواره شعر فجر را یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی و هنری جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: جشنواره شعر فجر فرصتی است برای نشان دادن اینکه با کلمات، نفرت و تحریم را وادار کرد که به سمت خود شلیک کند.

وی آثار رسیده در بخش های مختلف جشنواره نشان دهنده قوت و قدرت شعر امروز و فراتر رفتن از خط کشی های جنسیتی و سنی دانست و از دست اندرکاران این جشنواره قدردانی کرد.

همچنین مصطفی راضی جلالی دبیر اجرایی جشنواره نیز گزارشی از روند برگزاری این رویداد ارائه داد. وی رعایت پروتکل های بهداشتی را در این دوره از برگزاری جشنواره، با دقتی مینیاتوری توصیف کرد و گفت: پایش آثار در دبیرخانه با دقت انجام شد و حتی چندبار صورت گرفت.

وی رأی داوران را به پشتوانه نظر کارشناسی ده ها استاد ادبیات و همراه با دقتی علمی توصیف کرد و با اشاره به برگزاری بخش ویژه جشنواره در نکوداشت شاعران شعر دفاع مقدس گفت: اصحاب شریف رسانه دعوت دبیرخانه را پذیرفتند و با انتخابشان چهره های برتر شعر دفاع مقدس برگزیدند.

سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم، همراهی چهلمین سالگرد دفاع مقدس و کرونا در آخرین سال قرن شمسی گفت: در دوران دفاع مقدس، شعر روایت گر غرور و حماسه، مظلومیت و معصومیت بود. وی با گرامیداشت یاد شاعران دفاع مقدس، به شرایط یک سالۀ اخیر جهان گفت: در این دوران شعر پیوند خود را با کرونا پیدا کرد.

وی با بیان اینکه مضامینی چون احسان، تاب آوری و همدلی و نیکوکاری در شعر فارسی داشتیم، افزود: به یاد داریم نخست وزیر اسپانیا در موج اول کرونا به شعر معروف سعدی یعنی بنی آدم اعضای یکدیگرند ارجاع داد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: شاعران امروز هم در قالب های محتلف در فضای کرونا وارد شدند از جمله در تکریم مدافعان سلامت شعرهای بلند و فراوانی عرضه کردند. همچنین شعرهایی هم به عنوان شعرهای ترویجی در قالب های کودکان و بزرگسالان سروده شد و شعر به کمک فضای بهداشت و پیشگیری آمد.

سید عباس صالحی با اشاره به اینکه در ادبیات گذشته فارسی، شعرهایی با مضمون احوالات شخصیه شاعران مثل حبسیات یا مصایب زیاد داشته ایم، افزود: در این دوره هم تجربه های کرونایی شاعران به زبان شعر ثبت شد و شاعرانی که به کرونا گرفتار شدند، روایت شخصی خود را از کرونا روایت کردند. وی افزود: روایت رنج کرونایی، ورایت رنج وسیع انسانی است و روایت شاعرانه از این رنج کم نداشتیم. حجم قابل توجهی از این تصویرگری شاعرانه از این رنج و بخشی دیگر طنرهای کرونایی است. صالحی گفت: در دوران خودمحبوسی و فشارهای روانی، شعر هم به کمک مردم آمد تا لبخندی برلبان بنشانند و اشعار طنر، اقتراح ها و جشنواره های طنز در این دوران سروده شد.

وی افزود: کرونا فرصت هایی را از شعر و شاعران گرفت و فرصت های جدیدی هم به آنان داد. به معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و دیگر دست اندرکاران شعر پیشنهاد می کنم از تجربۀ زیست یک سالۀ شعر در دوران کرونا برای تبادل تجربۀ شاعرانۀ کرونایی با جهان استفاده کنیم. یکی از روزنه های گفت و گو با جهان و یکی از فرصت های گفت و گوی شعر ایران با شعر جهانی از دریچۀ کرونا می تواند باشد.

معرفی برگزیدگان

در بخش شعر کودک و نوجوان ازمیان این نامزدها:

باران در خودم می بارد، حسین تولایی، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی

بق بقوها را بردن، سیصدتا بوق آوردن زهرا موسوی، شرکت انتشارات فنی ایران

به من بگو خال خالی، شهلا شهبازی، انتشارات سروش

عید اومده عروسکا، خاتون حسنی، نشر به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی)

فقط جای تو خالی ست، طیبه شامانی، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی

لباس پرپری، مریم هاشم پور، انتشارات سروش

هیأت داوران متشکل از بابک نیک طلب، مریم اسلامی و کبری بابایی کتاب های باران در خودم می بارد، سرودۀ حسین تولایی و لباس پرپری، اثر مریم هاشم پور را به عنوان برگزیده مشترک انتخاب کردند.

در بخش آثار ارسالی نرگس اسماعیلی، محمدرضا امینی، ملیحه برادران، نرگس جبله و محمدجواد غیاثی برگزیده شدند.

در بخش درباره شعر، هیأت داوران شامل وحید عیدگاه طرقبه، بهروز سپیدنامه و زهیر توکلی از میان نامزدهای این بخش شامل:

زندگی سعدی شیرازی / دکتر جواد بشری / نشر خاموش

سر سخنان نغز خاقانی / محمدرضا ترکی / انتشارات سمت

طرح ها و ساختارهای تازه و ابتکاری در شعر معاصر / دکتر محمدرضا روزبه / نشر روزگار

واج شناسی شاهنامه / جلال خالقی مطلق / انتشارات دکتر محمود افشار با همکاری نشر سخن

کتاب های سر سخنان نغز خاقانی اثر محمدرضا ترکی و زندگی سعدی شیرازی اثر دکتر جواد بشری را به عنوان برگزیدۀ مشترک انتخاب کردند.

در بخش دیگری از این جشنواره، محمودرضا اکرامی فر، مریم حائری، محمدکاظم کاظمی، محمد میلان لک و محمدحسین نعمتی به دلیل فعالیت های ادبی گسترده در وضعیت کرونایی، برگزیدگان بخش نفس های شعر در روزگار کرونا شدند.

در بخش شعر بزرگسال از میان نامزدها:

شعر نو:

از نو تازه شویم / محمدباقر کلاهی اهری / آرادمان

امان نامه / سیداکبر میرجعفری / قو

ب / م.موید / فرهنگ ایلیا

پرنده بی آسمان / محمدرضا روزبه / آریاشهر

مرگ چه ساده شروع می شود / سعیده هاشمی / فصل پنجم

داوران ضمن تجلیل از فعالیت های ادبی استادان م.مؤید و محمدباقر کلاهی اهری، کتاب های امان نامه اثر سیداکبر میرجعفری و پرنده بی آسمان سرودۀ محمدرضا روزبه را به عنوان برگزیدۀ مشترک برگزیدند.

محاوره:

تقصیر دنیا بود و تهرونش / هادی خورشاهیان / آرادمان

چهارده شب / مجید صالحی / شانی

هرچه بود، آبی نبود / وحیده سادات میرهادی / فصل پنجم

تنها کتاب چهارده شب سرودۀ مجید صالحی شایستۀ تقدیر شناخته شد.

شعر کلاسیک:

دلم برای خزر شور می زند / سجاد حیدری قیری / مرکز فرهنگی ادبستان

روزهای بعد از این... / لیلا مهذب / فصل پنجم

مرور پنجره ها / سید وحید سمنانی / شهرستان ادب

ناچارانه / محمد رهام / فصل پنجم

نورهان / محمدرضا تقی دخت / سوره مهر

هیأت داوران، کتاب های دلم برای خزر شور می زند سرودۀ سجاد حیدری قیری و نورهان اثر محمدرضا تقی دخت را برگزیدۀ مشترک اعلام کردند و کتاب مرور پنجره ها اثر سید وحید سمنانی نیز شایستۀ تقدیر شد.

داوران این بخش مصطفی محدثی خراسانی، مصطفی علی پور، فریبا یوسفی، علی هوشمند، محمدسعید میرزایی، امید مهدی نژاد و محمدمهدی سیار بودند.

برگزیدگان بخش ویژه (دفاع مقدس) نیز به این شرح معرفی شدند:

حسین اسرافیلی

مرتضی امیری اسفندقه

عباس باقری

عباسعلی براتی پور

پرویز بیگی حبیب آبادی

محمدحسین جعفریان

عبدالرضا رضایی نیا

قادر طهماسبی (فرید)

محمدرضا عبدالملکیان

علیرضا قزوه

عبدالجبار کاکایی

علی محمد مؤدب

یوسفعلی میرشکاک

سیمین دخت وحیدی

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ قدس آنلاین
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر پیام داد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر، سید عباس صالحی در پیام خود به این دوره جشنواره نوشته است:
هنر در گذر زمان و کوران وقایع راه می گشاید و پیش می رود، چنانکه از گذشته تا امروز جریان ها و آثار هنری از بستر وقایع برخاسته اند و هویت فرهنگی و هنری جامعه را تبیین کرده اند و در این میان هنر موسیقی بخش مهمی از هویت فرهنگی و هنری و تجلی زبان همدلی بوده است.
در یک سال اخیر که شرایط کرونا دشواری هایی را برای همه عرصه ها از جمله فرهنگ و هنر پدید آورد، هنر و از جمله موسیقی با جامعه همدلی و همراهی کرده و به تناسب ویژگی های این دوران خلاقیت هایی در موسیقی بروز کرد و هنرمندان گرانقدر تجربه هایی رقم زدند که جریان موسیقی را تداوم بخشید.
وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی در ادامه پیام خود به جشنواره نوشته است: سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر فرصت هایی را براساس شرایط جدید و شیوه های متناسب با این روزگار برای اجرای گروه ها و هنرمندان موسیقی و استفاده مخاطبان فراهم آورده است. توجه به حوزه های مرتبط با موسیقی مانند ترانه و تولیدات رسانه ای تخصصی موسیقی با برگزاری جایزه ترانه و جایزه موسیقی و رسانه بیانگر نگاه و رویکرد جامع به عرصه موسیقی و حوزه های پیرامون است. بخش رقابتی جشنواره هم فرصتی است تا با ارزیابی کارشناسی و تخصصی تولیدات موسیقی، داشته های کمی و کیفی و نیازهای این عرصه، شناسایی و مورد گفت وگو و نقد قرار گیرد.
حضور هنرمندان گرامی را در سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر ارج نهاده و از تلاش همکاران معاونت امور هنری و ستاد برگزاری جشنواره صمیمانه سپاسگزارم.

به گزارش ایسنا، سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر در بخش های رقابتی و غیررقابتی 28 بهمن تا چهارم اسفندماه برگزار می شود.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
رئیس جمهور با بیان اینکه فهم و تفسیر و بیان قرآن برای نسل جوان موجب هدایت خواهد بود، اظهارداشت: یک تفسیر روان از قرآن می تواند بهتر و بیشتر نسل جوان را به سمت قرآن جذب و تشویق کند.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی امروز شنبه(25 بهمن ماه) در آئین تکریم از خادمان قرآن کریم گفت: بهره کافی و درست نبردن از دریای بیکران قران، ظلم به خود ما و قرآن است و بی تردید قرائت و تلاوت قرآن با صوت حسن، استفاده خوب از زبان است و همزمان ترجمه قرآن باید روان و سلیس بوده و به طور مرتب به روز و نو شود.

رئیس جمهور با بیان اینکه در زمینه قرائت و حفظ قرآن ایرانی ها پا به پای قاریان دنیا پیش می روند که افتخار آمیز است، تصریح کرد: فضای مجازی هم می تواند مشکل آفرین باشد و هم یک فرصت بی نظیر است و باید از فرصت های آن برای آموزش قرآن و احکام دینی و الهی نهایت استفاده را ببریم.

وی با بیان اینکه قرآن همانند دریای مواج بیکران است، افزود: استفاده از دریا تنها برای نگاه کردن نیست و باید دید که از چه عمقی می توان استفاده کرد چرا که قرآن ظاهری زیبا و باطنی بسیار عمیق دارد و برای دانستن درباره قرآن کریم باید به اعماق مختلف آن رفت.

روحانی همچنین به جلسات تفسیر قرآن کریم امام خمینی(ره) در قم پیش از انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: در سال 59 که به عنوان سرپرست صدا و سیما انتخاب شدم در یکی از جلسات با بنیانگذار انقلاب اسلامی درخواست کردم که این جلسات تفسیر ادامه داشته باشد، اما امام(ره) پس از تأملی فرمودند که به مصلحت نمی دانم.

وی ادامه داد: این سخن امام(ره) در روح من اثر بسیاری گذاشت و هر وقت یاد آن می افتم منقلب می شوم که شخصیتی همانند امام(ره) به عنوان بنیانگذر نظام جمهوری اسلامی و سرنگون کننده نظام استبدادی و همچنین فقیه، عالم و فیلسوف می فرماید به مصلحت نمی دانم که تفسیر کنم چرا که عده ای نمی توانستند این تفسیر را تحمل و درک کنند.

رئیس جمهور با تأکید بر اینکه هیچ کس جز پیامبر(ص) و ائمه(ع) نمی تواند ادعا کند که قرآن چیست، اما وظیفه داریم در حد توان درس های قرآن را بیاموزیم و بیان کنیم، تصریح کرد: نباید قرآن در میان ما بوده، اما مهجور باشد، در ظاهر بخوانیم، اما از عمق قرآن فاصله داشته باشیم.

روحانی تلاش های خادمان قرآن کریم در جامعه را مقدس، سنگین و ارزشمند توصیف و با اشاره به وجود ترجمه های مختلف در کشور، خاطر نشان کرد: در کنار ترجمه نیاز به تفسیر هم وجود دارد.

وی با بیان اینکه ممکن است ترجمه ای به زبان 40 سال پیش باشد، اما امروز مفاهیم و واژه ها عوض شده است، گفت: قرآن باید از لحاظ ترجمه مرتب نو شود و وزارت ارشاد موظف است بهترین ترجمه را در کشور تشویق کند.

روحانی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواست تا با برگزاری مسابقات ترجمه به صورت یک جزء و برنده شدن مؤلف بقیه قرآن نیز توسط همان مترجم، ترجمه شود.

رئیس جمهور بر ضرورت ترجمه روان و سلیس و با کمترین فاصله به محتوای واقعی کلام خدا تأکید و تصریح کرد: باید تفسیر قرآن نیز ساده و روان و در اختیار نسل جوان باشد.

وی با اشاره به اینکه ایرانیان در طول تاریخ اسلام، همواره در زمینه حدیث و تفسیر قرآن کوشا بودند، گفت: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران در مسابقات جهانی قرائت و حفظ جایگاهی نداشت و امروز حضور جمهوری اسلامی ایران در مسابقات جهانی مایه افتخار ایرانیان است.

رئیس جمهور با بیان اینکه پیش از انقلاب صدای برخی قاریان قرآن را می شنیدیم و آرزو می کردیم چنین صدایی در ایران باشد، ادامه داد: الان جمهوری اسلامی ایران پا به پای دنیای اسلام است و گاهی نیز رتبه نخست را کسب می کند و در عین رعایت آداب تجویدی صدای بسیار خوبی نیز دارند.

وی همچنین بر اهمیت حفظ قرآن در سنین نوجوانی و کودکی، تأکید کرد و افزود: باید آموزش آموزه های قرآنی در سنین کودکی و حتی در مهد کودک ها آغاز شود.

روحانی با تأکید بر اینکه فضای مجازی یک فرصت بی نظیر است و باید از فرصت های آن برای آموزش قرآن و احکام دینی و الهی نهایت استفاده را ببریم، تصریح کرد: فضای مجازی باید از آنچه محققین و خادمین قرآنی انجام می دهند، مملو باشد.

رئیس جمهور همچنین شنیدن صدای قرآن و قرائت این کتاب آسمانی با صوت حسن را آرامش بخش توصیف کرد و اظهار داشت: خداوند قرآن را با اراده حق خودش زیبا خلق کرده است.

وی با اشاره به یکی از سفرهای خود به کشور هند افزود: در آن سفر قرآنی به من اهداء شد که یک غیر مسلمان با ذوق خود کاری کرده بود که پایان تمام خطوط به الف ختم می شد و این نشانگر آن است که قرآن دارای معجزات بسیاری است و می توان از جهات مختلف به قرآن نگاه کرد.

رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه کتاب آسمانی قرآن تنها ثمره ای است که از اسلام و پیامبر(ص) و در زمان غیبت امام زمان(عج) برای ما باقی مانده است، اظهار داشت: قرآن تنها کتابی است که تمامی جملات و کلمات با اراده حق الهی توسط فرشته ای امین به قلب پیامبر نازل شد.

روحانی با بیان اینکه قرآن همانند الواح نبوده بلکه پیامبر اکرم(ص) زمان نزول متن قرآن را نیز درک کرده است، ادامه داد: نزول قرآن با کلمه اقرأ بوده که گویی متن جلوی پیامبر اکرم(ص) حاضر بوده است و در نهج البلاغه نیز آمده که حضرت علی(ع) هنگامی که در زمان نزول قرآن در کنار پیامبر(ص) بودند صدای جبرئیل را می شنیده است و پیامبر خطاب به ایشان می فرمودند تو می شنوی اما نمی بینی چون من نبی هستم.

رئیس جمهور در پایان این مراسم با اهداء لوح تقدیر از برگزیدگان بیست و چهارمین و بیست و پنجمین دوره تکریم از خادمان قرآن کریم تقدیر کرد.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با ارائه گزارشی از عملکرد 40 ساله فعالیت های قرآنی در کشور گفت: در کنار فرصت های پیشین، فرصت و بستر جدیدی برای این فعالیت ها به نام فضای مجازی شکل گرفته است که شرایط همه گیری ویروس کرونا به پیشرفت آن سرعت بخشیده است.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس صالحی امروز شنبه(25بهمن ماه) در آیین تجلیل از خادمان قرآن کریم که در حضور حجت الاسلام و المسلین حسن روحانی رئیس جمهوری برگزار شد، اظهار کرد: در کنار این فرصت های پیشین که در این 40 سال پدید آمده، به نظر می آید یک فرصت و بستر جدیدی به نام فضای مجازی شکل گرفته است که شرایط کرونا به آن سرعت بخشیده و اتفاقات قابل توجهی را می توان مشاهده کرد و بسترها و زیرساخت هایی نیز پدید آمده است.

وی ادامه داد: در دوره چهل ساله فعالیت های قرآنی در کشور بیش از 45 هزار کتاب در حوزه علوم و معارف قرآن منتشر شده است. در حوزه رسانه علاوه بر رادیو قرآن، شبکه قرآن و معارف سیما و خبرگزاری قرآنی، بیش از 20 نشریه علمی پژوهشی و بیش از 20 نشریه علمی ترویجی در حوزه قرآن منتشر می شود که فرصت هایی را برای تفکر، تامل و نشر معارف قرآن کریم فراهم کرده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: قبل از انقلاب ترجمه های محدود قابل استناد از قرآن کریم به فارسی داشتیم ولی بعد از انقلاب حدود 90 ترجمه منتشر شده که بسیاری از آنها ترجمه های قابل توجه و استناد هستند و در دسترس فارسی زبانان است.

صالحی یادآور شد: در حوزه هنرهای قرآنی، خوش نویسی، نگارگری، آواها و نغمات قرآنی، شعر، هنرهای نمایشی، داستان و فیلم فعالیت های قابل توجهی در فضای 40 ساله کشور صورت گرفته است و یکی از جشنواره هایی که معاونت قرآن و عترت برگزار می کند، جشنواره آیات است که هر سال در حوزه مناسبات قرآن و هنرهای قرآنی اتفاقات خوبی رقم می خورد.

وی افزود: در حوزه حفظ قرآن حداقل ده ها هزار حافظ کل و صدها هزار حافظ بخشی از قرآن در کشور داریم که البته می توان گفت حداقل ده هزار حافظ کل قرآن داریم و 20 تا 30 هزار حافظ کل قرآن قدر متیقن است و رقم های بالاتری نیز گفته می شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: در حوزه تلاوت قرآن، قاریان ما در فضای جهان اسلام جایگاه متمایز و ممتازی را پیدا کرده اند. در همه مسابقات بین المللی که در جهان اسلام برگزار می شود، قاریان ایرانی مقامات ویژه ای را پیدا می کنند و شاخص هستند.

دیپلماسی اثرگذار از طریق تلاوت و حفظ قرآن

صالحی خاطرنشان کرد: بخشی از دیپلماسی عمومی ما از طریق تلاوت برجسته قاریان و حافظان پدید می آید و یک دیپلماسی روان و قابل توجه و اثرگذاری بوده و هست و همینطور در حوزه های دیگر که فرصت های قابل توجهی را برای خدمت به قرآن کریم به وجود آورده است.

وی با تشریح فرصت و امکان بهره برداری از فضای مجازی برای تولید و ارائه فعالیت های قرآنی و بسترها و زیرساخت های نوین آن، افزود: چند سالی است که در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مقدمات سامانه جامع قرآن کریم فراهم آمده و در حوزه محصولات و خدمات در حال بهره برداری است تا بتواند زیرساخت هایی را عرضه کند.

رئیس کمیسیون توسعه فعالیت های تبلیغی ترویجی قرآنی گفت: در همین شرایط کرونایی این فضا کاملا خودش را نشان داد. مثلا در آزمون قرآن و عترت که به شکل سالانه برگزار می شد، امسال بیش از 120 هزار نفر ثبت نام کردند تا داوطلبان به صورت مجازی آزمون بدهند.

صالحی ادامه داد: برنامه های قابل توجهی در سال کرونایی در فضای مجازی و به ویژه در حوزه قرآنی شکل گرفت که هم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهادهای حاکمیتی و عمومی و هم بخش وسیعی از موسسات مردمی بستر فضای مجازی را به عنوان یک بستر قابل توجه برای تولید و عرضه به کار گرفتند.

وی ابراز داشت: برنامه خانه های قرآنی در ایام نوروز و ماه مبارک رمضان در فضای مجازی انجام شد و برنامه های قرآنی وسیعی مانند چلچراغ آسمانی و ده ها برنامه دیگر را در فضای مجازی داشتیم که به شکل جشنواره و تولیدات در فضای مجازی برگزار شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: البته بسترهایی از قبل وجود داشت اما بستر فضای مجازی که اخیرا گستره آن وسیع تر شده و همچنین شرایط کرونایی نیز به استفاده های بیشتر از این فضا کمک کرده است.

وی در پایان گفت: همه این اتفاقات ایده تجلیل از خادمان قرآن کریم را به وجود آورده که اکنون دوره بیست و چهارم و بیست و پنجم را پشت سر می گذاریم تا به شکل سالانه از خدمات و فعالیت های متنوع قرآنی که عناصر برجسته در حوزه های مختلف مانند پژوهش، حفظ، تلاوت، هنر یا فضاهای دیگر عرضه می کنند تقدیر شود و این افراد به عنوان الگوهایی برای فعالیت های قرآنی به جامعه قرآنی کشور و جهان معرفی شوند.

گفتنی است در این جلسه گزارشی از روند انتخاب خادمان قرآن کریم و اجمالی از فعالیت های معاونت قرآن و عترت در ارتباط با این نهاد مردمی ارائه شد.

خادمان انتخاب شده در این دو دوره از رشته های حفظ قرآن، قرائت، خوشنویسی و کتابت قرآن، امور هنری، مدیریت قرآنی، آموزش و داوری و همچنین تحقیق و پژوهش های قرآنی هستند که الواح افتخار خود را از حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس جمهوری دریافت کردند. با افزوده شدن خادمان این دو دوره که مجموعا 18 نفر از چهره های شاخص فعالیت های گوناگون قرآنی هستند، تعداد خادمان قرآن کریم به 253 نفر افزایش خواهد یافت.

منتخبان دوره بیست و چهارم

در بخش چهره ماندگار (شخصیت برجسته قرآنی)؛ آیت الله احمد بهشتی

در بخش حفظ کل قرآن؛ معتز آقایی

در بخش خوشنویسی (کتابت قرآن)؛ محمدرضا افشاری

در بخش امور هنری (کارگردانی)؛ سیدناصر هاشم زاده

در بخش قرائت قرآن؛ حسن ربیعیان

در بخش مدیریت قرآنی؛ حجت الاسلام محمدعلی نظام زاده

در بخش آموزش و داوری قرآن؛ حجت الاسلام سیدمحمدرضا امام

در بخش تحقیق و پژوهش های قرآنی؛ سیدرضا مؤدب

در بخش ترجمه قرآن کریم؛ کمال الدین غراب

منتخبان دوره بیست و پنجم

در بخش چهره ماندگار (شخصیت برجسته قرآنی)؛ آیت الله سیدمحمد فقیه

در بخش حفظ کل قرآن؛ محمدمهدی بحرالعلوم

در بخش خوشنویسی (کتابت قرآن)؛ مصطفی اشرفی

در بخش قرائت؛ صالح اطهری فرد

در بخش آموزش و داوری قرآن؛ معصومه عباسی نظری و سیدجواد سادات فاطمی

در بخش تحقیق و پژوهش های قرآنی؛ مهدی خواجه پیری

در بخش ترجمه قرآن کریم؛ حمید مستفید

یادآور می شود، در بخش مدیریت قرآنی نیز مهدی محمدی مدیرکل حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان خادم برگزیده دوره بیست و پنجم انتخاب شد.

گفتنی است، مراسمی نیز به صورت نمادین و با حضور تمامی منتخبان این دو دوره با رعایت پروتکل های بهداشتی، در شب مبعث حضرت رسول اکرم(ص) برگزار خواهد شد.

لازم به ذکر است مقدمات لازم برای برگزاری بیست و ششمین دوره تکریم و معرفی خادمان قرآن کریم جمهوری اسلامی در سال 1400 فراهم شده و در ماه مبارک رمضان و قبل از پایان یافتن خدمتگزاری دولت دوازدهم مراسم تکریم از آنان نیز برگزار شود.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس صالحی امروز شنبه(25بهمن ماه) در آیین تجلیل از خادمان قرآن کریم که در حضور حجت الاسلام و المسلین حسن روحانی رئیس جمهوری برگزار شد، اظهار کرد: در کنار این فرصت های پیشین که در این 40 سال پدید آمده، به نظر می آید یک فرصت و بستر جدیدی به نام فضای مجازی شکل گرفته است که شرایط کرونا به آن سرعت بخشیده و اتفاقات قابل توجهی را می توان مشاهده کرد و بسترها و زیرساخت هایی نیز پدید آمده است.

وی ادامه داد: در دوره چهل ساله فعالیت های قرآنی در کشور بیش از 45 هزار کتاب در حوزه علوم و معارف قرآن منتشر شده است. در حوزه رسانه علاوه بر رادیو قرآن، شبکه قرآن و معارف سیما و خبرگزاری قرآنی، بیش از 20 نشریه علمی پژوهشی و بیش از 20 نشریه علمی ترویجی در حوزه قرآن منتشر می شود که فرصت هایی را برای تفکر، تامل و نشر معارف قرآن کریم فراهم کرده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: قبل از انقلاب ترجمه های محدود قابل استناد از قرآن کریم به فارسی داشتیم ولی بعد از انقلاب حدود 90 ترجمه منتشر شده که بسیاری از آنها ترجمه های قابل توجه و استناد هستند و در دسترس فارسی زبانان است.

صالحی یادآور شد: در حوزه هنرهای قرآنی، خوش نویسی، نگارگری، آواها و نغمات قرآنی، شعر، هنرهای نمایشی، داستان و فیلم فعالیت های قابل توجهی در فضای 40 ساله کشور صورت گرفته است و یکی از جشنواره هایی که معاونت قرآن و عترت برگزار می کند، جشنواره آیات است که هر سال در حوزه مناسبات قرآن و هنرهای قرآنی اتفاقات خوبی رقم می خورد.

وی افزود: در حوزه حفظ قرآن حداقل ده ها هزار حافظ کل و صدها هزار حافظ بخشی از قرآن در کشور داریم که البته می توان گفت حداقل ده هزار حافظ کل قرآن داریم و 20 تا 30 هزار حافظ کل قرآن قدر متیقن است و رقم های بالاتری نیز گفته می شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: در حوزه تلاوت قرآن، قاریان ما در فضای جهان اسلام جایگاه متمایز و ممتازی را پیدا کرده اند. در همه مسابقات بین المللی که در جهان اسلام برگزار می شود، قاریان ایرانی مقامات ویژه ای را پیدا می کنند و شاخص هستند.

دیپلماسی اثرگذار از طریق تلاوت و حفظ قرآن

صالحی خاطرنشان کرد: بخشی از دیپلماسی عمومی ما از طریق تلاوت برجسته قاریان و حافظان پدید می آید و یک دیپلماسی روان و قابل توجه و اثرگذاری بوده و هست و همینطور در حوزه های دیگر که فرصت های قابل توجهی را برای خدمت به قرآن کریم به وجود آورده است.

وی با تشریح فرصت و امکان بهره برداری از فضای مجازی برای تولید و ارائه فعالیت های قرآنی و بسترها و زیرساخت های نوین آن، افزود: چند سالی است که در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مقدمات سامانه جامع قرآن کریم فراهم آمده و در حوزه محصولات و خدمات در حال بهره برداری است تا بتواند زیرساخت هایی را عرضه کند.

رئیس کمیسیون توسعه فعالیت های تبلیغی ترویجی قرآنی گفت: در همین شرایط کرونایی این فضا کاملا خودش را نشان داد. مثلا در آزمون قرآن و عترت که به شکل سالانه برگزار می شد، امسال بیش از 120 هزار نفر ثبت نام کردند تا داوطلبان به صورت مجازی آزمون بدهند.

صالحی ادامه داد: برنامه های قابل توجهی در سال کرونایی در فضای مجازی و به ویژه در حوزه قرآنی شکل گرفت که هم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهادهای حاکمیتی و عمومی و هم بخش وسیعی از موسسات مردمی بستر فضای مجازی را به عنوان یک بستر قابل توجه برای تولید و عرضه به کار گرفتند.

وی ابراز داشت: برنامه خانه های قرآنی در ایام نوروز و ماه مبارک رمضان در فضای مجازی انجام شد و برنامه های قرآنی وسیعی مانند چلچراغ آسمانی و ده ها برنامه دیگر را در فضای مجازی داشتیم که به شکل جشنواره و تولیدات در فضای مجازی برگزار شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: البته بسترهایی از قبل وجود داشت اما بستر فضای مجازی که اخیرا گستره آن وسیع تر شده و همچنین شرایط کرونایی نیز به استفاده های بیشتر از این فضا کمک کرده است.

وی در پایان گفت: همه این اتفاقات ایده تجلیل از خادمان قرآن کریم را به وجود آورده که اکنون دوره بیست و چهارم و بیست و پنجم را پشت سر می گذاریم تا به شکل سالانه از خدمات و فعالیت های متنوع قرآنی که عناصر برجسته در حوزه های مختلف مانند پژوهش، حفظ، تلاوت، هنر یا فضاهای دیگر عرضه می کنند تقدیر شود و این افراد به عنوان الگوهایی برای فعالیت های قرآنی به جامعه قرآنی کشور و جهان معرفی شوند.

گفتنی است در این جلسه گزارشی از روند انتخاب خادمان قرآن کریم و اجمالی از فعالیت های معاونت قرآن و عترت در ارتباط با این نهاد مردمی ارائه شد.

خادمان انتخاب شده در این دو دوره از رشته های حفظ قرآن، قرائت، خوشنویسی و کتابت قرآن، امور هنری، مدیریت قرآنی، آموزش و داوری و همچنین تحقیق و پژوهش های قرآنی هستند که الواح افتخار خود را از حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس جمهوری دریافت کردند. با افزوده شدن خادمان این دو دوره که مجموعا 18 نفر از چهره های شاخص فعالیت های گوناگون قرآنی هستند، تعداد خادمان قرآن کریم به 253 نفر افزایش خواهد یافت.

منتخبان دوره بیست و چهارم

در بخش چهره ماندگار (شخصیت برجسته قرآنی)؛ آیت الله احمد بهشتی

در بخش حفظ کل قرآن؛ معتز آقایی

در بخش خوشنویسی (کتابت قرآن)؛ محمدرضا افشاری

در بخش امور هنری (کارگردانی)؛ سیدناصر هاشم زاده

در بخش قرائت قرآن؛ حسن ربیعیان

در بخش مدیریت قرآنی؛ حجت الاسلام محمدعلی نظام زاده

در بخش آموزش و داوری قرآن؛ حجت الاسلام سیدمحمدرضا امام

در بخش تحقیق و پژوهش های قرآنی؛ سیدرضا مؤدب

در بخش ترجمه قرآن کریم؛ کمال الدین غراب

منتخبان دوره بیست و پنجم

در بخش چهره ماندگار (شخصیت برجسته قرآنی)؛ آیت الله سیدمحمد فقیه

در بخش حفظ کل قرآن؛ محمدمهدی بحرالعلوم

در بخش خوشنویسی (کتابت قرآن)؛ مصطفی اشرفی

در بخش قرائت؛ صالح اطهری فرد

در بخش آموزش و داوری قرآن؛ معصومه عباسی نظری و سیدجواد سادات فاطمی

در بخش تحقیق و پژوهش های قرآنی؛ مهدی خواجه پیری

در بخش ترجمه قرآن کریم؛ حمید مستفید

یادآور می شود، در بخش مدیریت قرآنی نیز مهدی محمدی مدیرکل حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان خادم برگزیده دوره بیست و پنجم انتخاب شد.

گفتنی است، مراسمی نیز به صورت نمادین و با حضور تمامی منتخبان این دو دوره با رعایت پروتکل های بهداشتی، در شب مبعث حضرت رسول اکرم(ص) برگزار خواهد شد.

لازم به ذکر است مقدمات لازم برای برگزاری بیست و ششمین دوره تکریم و معرفی خادمان قرآن کریم جمهوری اسلامی در سال 1400 فراهم شده و در ماه مبارک رمضان و قبل از پایان یافتن خدمتگزاری دولت دوازدهم مراسم تکریم از آنان نیز برگزار شود.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
حوزه/ نمی شد نوشت مسئولین ستاد امر به معروف شهرستان به وظایف شان عمل کنند ؟! حتما باید یک کار دیگر را زیر سوال برد یا یک موضوع دیگری را پیش کشید تا به نتیجه مطلوب خود رسید؟!
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

به گزارش خبرگزاری حوزه ، حجت الاسلام حسین جعفرزاده در واکنش به توئیتی از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در صفحه مجازی اش نوشته است:

کلمات پژواکی از چگونه اندیشیدن ما هستند.

تذکر دادن به انجام کار درست حتما صحیح است. یادآوری تذکرات رهبری هم همین طور. اشتباه مرتکبین توهین به رییس جمهورِ قانونی کشور هم که واضح است.

ولی من یک سوال دارم: چرا باید برای اثبات چیزی حتما چیز دیگری یا فرد دیگری را نفی کرد؟

نمی شد نوشت مسوولین ستاد امر به معروف شهرستان به وظایف شان عمل کنند ؟! حتما باید یک کار دیگر را زیر سوال برد یا یک موضوع دیگری را پیش کشید تا به نتیجه مطلوب خود رسید؟!

با تأسف این روشی در میان عده ی زیادی از ما شده است اما از اثرگذاران جامعه انتظار بیشتری نیست؟!

وقتی نخبگان جامعه چنین سخن می گویند عجیب نیست که در میان مردم هم این روش معمول شده باشد.

برای نقد دولت یا حکومت فعلی تمام اشتباهات حکومت قبلی نادیده گرفته می شود و هر حُسنی از دولت یا حکومتِ فعلی انکار می شود!

از نفرت این یکی به دامان آن دیگری پناه آوردن یا رای دادن؛ به تعبیری از دل انکار امروز فردا را ساختن، نتیجه چنین اندیشیدن است!

فکر می کنم جامعه ما بلکه نخبگان ما پیش تر از هر چیزی نیازمند بررسی روان شناسانه هستند! و اینکه جامعه شناسان بگویند که چنین رفتاری از نخبگان چه بر سر جامعه امروز ما آورده است!

واقعا دوست می داشتم آقای صالحی وزیر فرهنگِ این دیار فرهنگ فراموش چنین می کرد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری حوزه

حجت الاسلام صحبت الله رحمانی درباره سرانجام سفر به عتبات در ماه های رجب و شعبان گفت: در حال حاضر منتظر پاسخ ستاد ملی مقابله با کرونا هستیم، البته ستاد ملی تاکنون با سفر به عتبات موافقت نکرده است.

وی ادامه داد: اگر ستاد ملی مقابله با کرونا با سفر به عتبات موافقت کند، کشور عراق آمادگی سفر زائران به عراق را دارد.

مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت بر امور عتبات عالیات سازمان حج و زیارت تصریح کرد: ما پروتکل بهداشتی با کمک پزشکان هیات پزشکی حج و وزارت بهداشت را آماده کرده ایم و برای دکتر نمکی و وزیر بهداشت و همچنین وزارت بهداشت عراق ارسال کردیم، در این پروتکل به موارد متعددی از جمله اینکه زائران از شهرهای زرد و آبی اجازه سفر به عتبات دارند و همچنین اخذ تست پی سی آر برای سفر الزامی است و به زائران شهرهای با وضعیت قرمز و نارنجی اجازه سفر به عتبات داده نخواهد شد.

رحمانی خاطرنشان کرد: همچنین به صورت کاملا محدود اعزام زائر در ماه های رجب و شعبان صورت می گیرد و همچنین عدم اجازه سفر به افرادی که دارای بیماری زمینه ای هستند نیز از دیگر موارد این پروتکل است. همانطور که گفتم ما پروتکل ها را برای ستاد ملی مقابله با کرونا و وزیر بهداشت ارسال کرده ایم و منتظر هستیم تا در ستاد مطرح و در این خصوص تعیین تکلیف شود.

وی تاکید کرد: مهمترین نکته برای سازمان حج و زیارت سلامت زائران است، بنابراین هر تصمیمی که ستاد در این زمینه بگیرد و به ما اعلام کند، ما همان تصمیم را اجرا خواهیم کرد.

مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت بر امور عتبات عالیات سازمان حج و زیارت در پاسخ به این سوال که آیا ثبت نام از زائران برای اعزام به عتبات انجام شده است، گفت: از زمانی که وزارت بهداشت اعلام کرد، کشور درگیر بیماری کرونا شده است، تاکنون هیچ گونه ثبت نامی برای اعزام به عتبات عالیات صورت نگرفته است.

وی ادامه داد: ما در این مدت به صورت کارگروه های کاربردی کارها را دنبال کردیم و هم بخشنامه و دستورالعمل های لازم را تهیه کرده ایم و زیرساخت ها در عراق و ایران را بررسی مجدد کرده ایم و نقاط ضعف و قوت مان را احصاء کرده ایم و با شیوه نوینی آماده این را داریم که سفر به عتبات را انجام دهیم واگر ستاد با سفر به عتبات موافقت کند، ما آمادگی ثبت نام از زائران را خواهیم داشت.

لینک خبر :‌ خبر فوری
کنگره بین المللی تاثیر انقلاب اسلامی ایران بر ادبیات پایداری کشور های منطقه به میزبانی استان اردبیل برگزار شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۶

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، کنگره بین المللی تأثیر انقلاب اسلامی ایران بر ادبیات پایداری کشورهای منطقه با حضور مجازی علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور و اندیشمندان و نویسندگانی از کشور های محتلف جهان برگزار شد .

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در این مراسم طی سخنانی گفت: انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی (ره) از زمان پیروزی و بعد از آن در مقاطع مختلف از جمله در دوران دفاع مقدس و در زمان مبارزه با داعش، تأثیرات چند جانبه، عمیق و گسترده ای بر دیگر کشور ها از جمله کشور های مسلمان و منطقه داشته است .

علیرضا مختارپور افزود: این تأثیرات در کشور های مختلف علاوه بر انقلاب اسلامی، مبتنی بر زمینه های مشترک و متعدد بوده و درآن کشور ها، زبان فارسی و فرهنگ انقلاب اسلامی به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است .

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر این کشورها، کشور هایی که جمعیت قابل توجهی مسلمان در آن کشورها وجود دارد، مثل منطقه کشمیر در هندوستان، بنگلادش و قفقاز از قیام امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی ایران الهام گرفته اند .

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور افزود: تأثیرات انقلاب اسلامی در کشور های مختلف مورد توجه و مطالعه اندیشمندان و نویسندگان متعدد قرار گرفته است و کتاب های متعددی در این زمینه منتشر شده است .

مختارپور به چهار کتاب منتشر شده در این خصوص اشاره کرد و گفت: کتاب انقلاب اسلامی و بازتاب جهانی آن اثر، جان. ال اسپوزیتو؛ کتاب انقلاب اسلامی و جنبش های معاصر اثر حمزه عطایی؛ کتاب بازتاب جهانی انقلاب اسلامی اثر منوچهر محمدی و کتاب تاثیرات انقلاب اسلامی بر کشور های اسلامی اثر محمد باقر حکمت زاده از جمله آثاری هستند که در این زمینه منتشر شده اند .

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در ادامه سخنان خود، عزت نفس و حس اعتبار مسلمانان؛ عدالت طلبی، مبارزه با استعمار و استکبار و استبداد؛ توجه به وحدت مسلمانان و اتحاد جهان اسلام؛ احیای امید به نتیجه بخش بودن مقاومت و مبارزه در برابر مستکبران؛ مطرح شدن اسلام به عنوان راهی نو برای اداره جوامع با توجه به شکست مدل های مارکسیستی و لیبرال دمکراسی در جهان؛ مطرح شدن جهان اسلام و مکتب اسلام به عنوان قدرت تأثیرگذار در جهان و منطقه را از زمینه های تأثیرگذار انقلاب اسلامی بر سایر کشورها دانست .

مختارپور سخنان پایانی خود را به قرائت بیتی از رستم وهاب نیا، از شاعران تاجیکستان، چو از قلمرو مهرم سفیر خورشیدم / تو از کجائی و من از کجا نخواهم گفت و بیتی از اقبال لاهوری، از اندیشمندان ایرانی، اهل حق را حجت و دعوی یکی است / خیمه های ما جدا دل ها یکی است به پایان برد .

در ادامه این برنامه بین المللی پروانه رضا قلیزاده طی سخنانی گفت: کنگره بین المللی تأثیر انقلاب اسلامی ایران بر ادبیات پایداری کشورهای منطقه با تدبیر محفل ادبی شمس عطار اردبیلی و مشارکت دستگاه های مختلف از جمله دانشگاه محقق اردبیلی، حوزه هنری، انجمن ترویج زیان و ادبیات فارسی، مرکز پژوهش های فرهنگی آذربایجان و دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اردبیل، در روزهای 19 ، 20 و 21 بهمن برگزار می شود .

رضا قلیزاده افزود: محفل ادبی شمس عطار اردبیل، وظیفه خود می داند تا در مسیر روشنگری قرار گرفته و نسل های جدید را با ابعاد انقلاب اسلامی ایران و ضرورت حفظ و حمایت از آن آشنا کند .

گفتنی است، در این برنامه، نجدت شاهین از آلمان، قوربان جبرئیلاز کشور جمهوری آذربایجان، علی شهودی از تبریز، علی کران از کشور ترکیه، بهروز صراطی از جمهوری آذربایجان، گول بالا فنایی از کشور جمهوری آذربایجان ضمن ارائه دیدگاه ها و بیان تاثیرات انقلاب اسلامی در آن کشور ها، به قرائت اشعاری درباره انقلاب اسلامی پرداختند .

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: هرسال با آغاز ماه رجب برنامه های فرهنگی در امامزاده ها توسط سازمان اوقاف تدارک دیده می شد اما امسال این فعالیت ها به بستر فضای مجازی منتقل شده اند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : برخط نیوز خبرگزاری اقتصادی ایران خبرگزاری شبستان وارث

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی رادیو انقلاب، حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا عادل معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در برنامه طلوع فجر گفت: آغاز سال شمسی در فروردین، آغاز سال قمری در محرم و آغاز سال بندگی با رجب آغاز می شود.

وی افزود: هرسال با آغاز ماه رجب برنامه های فرهنگی در امامزاده ها توسط سازمان اوقاف تدارک دیده می شد که امسال به دلیل شرایط محدودیت کرونائی برنامه ها محدودتر هستند و برنامه های حضوری و تجمعی جهت حفظ سلامتی مردم حذف شده اند اما این فعالیت ها به بستر فضای مجازی منتقل شده اند.

معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف اظهار کرد: در هر امری که در جامعه اتفاق افتاده که وقف می توانست پشتیبان آن باشد خیرین وارد شده اند. پس از شهادت سردار سلیمانی نیز چندین وقف تحت عنوان وقف مقاومت انجام شد یا پس از شهادت شهید فخری زاده واقفی در استان مازندران شالی کوبی و شالیزارهای خود را که بالغ بر 30 میلیارد تومان ارزش داشت برای توسعه انرژی هسته ای و آموزش دانشمندان هسته ای وقف کرد.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
کنفرانس بین المللی مکتب شهید سلیمانی و تمدن نوین اسلامی طی روزهای 26 الی 29 بهمن 1399 برگزار خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری اهل بیت(ع) ابنا کنفرانس بین المللی مکتب شهید سلیمانی و تمدن نوین اسلامی با مشارکت مجمع جهانی اهل بیت(ع) به صورت مجازی برگزار خواهد شد.

زمان برگزاری این کنفرانس طی روزهای 26 الی 29 بهمن 1399 ساعت 18 به وقت تهران است.

شخصیت هایی همچون آیت الله رضا رمضانی دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع)، حجت الاسلام و المسلمین نعیم قاسم معاون دبیرکل حزب الله لبنان، ابوذر ابراهیمی ترکمان رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، حجت الاسلام و المسلمین نبیل حلباوی عضو شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت(ع) و حجت الاسلام و المسلمین نجف لک زایی رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در کنفرانس به سخنرانی می پردازند.

علاقه مندان برای مشاهده سخنرانی های کنفرانس بین المللی مکتب شهید سلیمانی و تمدن نوین اسلامی می توانند از سایت های زیر استفاده کنند:

WWW.SM-SOLEIMANI.COM

WWW.RUBIKA.IR/IW_PEACE

WWW.APARAT.COM/IWPEACE/LIV E

WWW.SALAMNEWS.IR

...........................
پایان پیام/ 268

لینک خبر :‌ خبرگزاری اهل بیت (ع)
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۶

فهیمه پناه آذر روزنامه نگار

سی وششمین جشنواره بین المللی موسیقی فجر اجراهای خود را از 28بهمن به شکل مجازی آغاز می کند؛ جشنواره ای که برخلاف 2جشنواره تئاتر و فیلم فجر، بخش بین الملل را حذف نکرد و تصمیم گرفت اجراها را به شکل آنلاین داشته باشد. حسن ریاحی، دبیر این دوره از جشنواره به همراه اردوان جعفریان، مدیر بخش بین الملل و محمد الله یاری، مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد نشست این دوره از جشنواره را برگزار کردند و به تشریح بخش های مختلف پرداختند.

کنسرت ها برای همه
در این دوره از جشنواره که اجراها به شکل آنلاین بوده، بلیت فروشی وجود ندارد و علاقه مندان می توانند به صورت رایگان همه اجراهای جشنواره ازجمله کنسرت های خارجی را تماشا کنند. حسن ریاحی در ابتدای این نشست از روند برگزاری دوره سی وششم گزارشی ارائه کرد و با اشاره به برگزاری آنلاین جشنواره توضیح داد: با توجه به زیرساخت های موجود، ابتدا در نحوه برگزاری آنلاین کنسرت ها، مشکلات فنی داشتیم، اما به مرور این مشکلات مرتفع می شود. ریاحی همچنین به برگزاری جایزه باربد اشاره می کند: خوشبختانه با راه اندازی دوباره جایزه باربد شاهد استقبال بسیار خوبی از سوی هنرمندان بودیم؛ کمااینکه در این حوزه و بخش های دیگر جشنواره نیز شاهد حضور هنرمندانی هستیم که در عرصه های دانشگاهی و علمی حوزه موسیقی فعالیت مستمری داشتند. امیدوارم شاهد برگزاری جشنواره باکیفیتی باشیم.

400 هنرمند در هزار و 800 دقیقه اجرا
در ادامه این نشست، الله یاری، مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد هم از اصلاح آیین نامه برگزاری موسیقی فجر گفت و اینکه این اصلاح از موارد مهمی بوده که شورای ارزیابی جشنواره مدنظر داشته و یکی از موارد اضافه شدن بخش رقابتی بود و همچنین تشکیل شورای سیاستگذاری جشنواره از دیگر تغییرات مهمی بود که انجام شد. یکی دیگر از نکاتی که مدیر دفتر موسیقی ارشاد به آن اشاره کرد، ضبط کنسرت ها بود. وی توضیح داد: در این جشنواره رنگین کمانی از گروه های سنی مختلف هنرمندان را خواهیم داشت که اگر به جدول جشنواره نگاه کنید، شاهد این تنوع سنی آمار شرکت کنندگان خواهید بود. ما در حوزه استانی نیز شاهد اجراهایی هستیم که با وجود برگزاری مجازی جشنواره این حضور نیز می تواند برای مخاطبان جالب توجه باشد. در این راستا بالغ بر 1800 دقیقه ضبط موسیقی در تالار رودکی صورت گرفته که در آن بیش از 400 هنرمند آثار خود را اجرا کرده اند. در حوزه جایزه باربد هم باید بگویم که تاکنون 148 آلبوم در 15 رشته به دست ما رسیده که ما در نهایت 52 اثر برگزیده برای داوری جایزه باربد خواهیم داشت و فکر می کنم تا چند روز آینده نیز کاندیداهای دریافت جایزه باربد نیز اعلام می شوند. الله یاری اضافه می کند: در بخش اجراهای صحنه 2اجرا به نام استاد محمدرضا شجریان پیش روی مخاطبان قرار می گیرد. یک اجرا هم از شهر لرستان در رثای سردار سلیمانی داریم. در تالار وحدت نیز ارکسترهای دولتی هم اجراهای آنلاینی را در چارچوب جشنواره موسیقی فجر برگزار می کنند که اطلاعات آن نیز در روزهای آینده منتشر می شود.
به گفته رئیس جشنواره موسیقی فجر، علاوه بر بخش رقابتی و بخش اجراها نیز ستاد جشنواره جایزه ترانه، جایزه موسیقی و رسانه و بخش پژوهشی را نیز همچون سال گذشته دارد و قرار است ترانه های برگزیده و آثار برگزیده جایزه موسیقی و رسانه در مراسم اختتامیه معرفی شوند. وی همچنین به برگزاری بزرگداشت ها اشاره کرد: در این دوره از 4هنرمند محمدرضا اسحاقی، استاد حسن ناهید، ملیحه سعیدی و مرحوم احمدعلی راغب به عنوان موزیسین شناخته شده انقلاب قدردانی می شود که در این راستا مستندسازی داریم و در روز اختتامیه به نمایش در می آید.

6گروه از 4 کشور
بخش بعدی تشریح برنامه های بخش بین الملل بود. اردوان جعفریان، مدیر بخش بین الملل با اشاره به تشکیل کمیته این بخش در مهر ماه توضیح داد: رایزنی ها با دبیرخانه های جشنواره ها و رویدادهای مختلف بین المللی صورت گرفت و بعد از بررسی گروه ها و هنرمندانی که قابلیت حضور در جشنواره را دارند، نهایتاً به 6گروه از 4کشور رسیدیم. جعفریان در ادامه از معیارهای انتخاب گروه های خارجی گفت و اینکه به دلیل شرایط کرونا امکان هماهنگی با گروه های بزرگ تر و معروف تر وجود نداشت و سعی کردیم که گروه هایی که حاضر می شوند، اجرا و تنوع خوبی داشته باشند و به لحاظ کیفی مورد قبول باشند. وی یادآور شد: تمامی این اجراها به صورت اختصاصی برای مخاطبان جشنواره موسیقی فجر ضبط شده اند و می تواند تجربه ارزشمندی برای ما به حساب آید.

توزیع فیلم اجراهای جشنواره
مدیر دفتر موسیقی همچنین به رایزنی ها با صداوسیما اشاره می کند و با عنوان این مطلب که در تلاش هستیم با مجموعه مقرراتی که در حوزه پخش آثار موسیقایی در فضای مجازی وجود دارد، جشنواره را برگزار کنیم، توضیح داد: بخشی از پلتفرم ها و مجموعه های اینترنتی فضای مجازی تحت نظر ساترا هست و امیدوارم شرایط و تعاملات به گونه ای شکل گیرد تا ما شاهد حضور بسترهای بیشتری برای برگزاری کنسرت های مجازی در جشنواره موسیقی فجر باشیم.
تمام فیلم های کنسرت جشنواره در طول جشنواره برابر قرارداد مادی که با هنرمندان منعقد شده، به نمایش درمی آید. در این زمینه رایزنی هایی نیز با مجموعه های بین المللی داشته ایم تا فیلم کنسرت های جشنواره در روزهای غیر از جشنواره نیز در بسترهای مناسب دیگر و حتی به صورت فیلم توزیع شود.

لینک خبر :‌ روزنامه همشهری
دبیر سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر گفت: امسال بعد از دو دوره غیبت مجددا جایزه باربد برقرار شد و خوشبختانه استقبال خوبی نیز صورت گرفت، همچنین امسال شاهد حضور دانشجویان ممتاز دانشگاه هنر، آزاد و تهران در جدول هستیم.

به گزارش خبرنگار موسیقی خبرگزاری فارس، ن شست خبری سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر امروز شنبه 25 بهمن ماه در محل تالار رودکی وزارت ارشاد با حضور محمد الهیاری رئیس جشنواره، حسن ریاحی دبیر جشنواره و اردوان جعفریان دبیر بخش بین الملل این رویداد برگزار شد.

در این نشست خبری، هر یک از مسئولین اصلی جشنواره به تشریح برنامه های این دوره پرداختند.

حسن ریاحی دبیر سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر در ابتدای نشست ضمن اشاره به شرایط سخت اوضاع کنونی برآمده از بحران ویروس کرونا ، گفت: جشنواره امسال از 28 بهمن تا 4 اسفند برگزار می شود و باوجود شرایط سخت موجود تمامی برنامه ها با نظم و با بالاترین کیفیت پیش روی مخاطبان قرار خواهد گرفت. امسال بعد از دو دوره غیبت مجددا جایزه باربد برقرار شد و خوشبختانه استقبال خوبی نیز صورت گرفت، همچنین امسال شاهد حضور دانشجویان ممتاز دانشگاه هنر، آزاد و تهران در جدول هستیم.

در ادامه این نشست محمد اله یاری مدیرکل دفتر موسیقی گزارشی کامل از روند و پروسه انتخاب و دعوت تا ضبط و اجرای برنامه ها و آیتم های سی و ششمین دوره جشنواره موسیقی فجر ارائه کرد و در این خصوص توضیح داد: پس از برگزاری جشنواره سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر در سال گذشته طبق آیین نامه 7جلسه شورای ارزیابی جشنواره برگزار شد. شورای ارزیابی پیشنهاداتی ارائه کرد که از جمله اصلاح آیین نامه برای جشنواره پیش رو و اضافه شدن شورای سیاستگذاری بود. این شورا متشکل از معاون امور هنری، مدیرکل دفتر موسیقی و چهار هنرمند موسیقی شامل مجید کیانی ، نادر مشایخی ، شاهین فرهت و حسن ریاحی است که به عنوان اتاق فکر تا انتهای جشنواره همراه جشنواره خواهند بود.

اله یاری نیز با اشاره به شرایط کرونا یی موجود افزود: باتوجه به وضعیتی که از اسفندماه سال گذشته پیش آمد، اولویت اصلی ما سلامت مردم بود که برگزاری جشنواره به صورت مجازی در راستای حفظ سلامتی مخاطبان صورت گرفت. در این راستا کارهای مربوط به تصویربرداری اجراها آغاز شد. در این چهارچوب هم نهایت تلاش صورت گرفته تا آثار تصویری ارائه شده در جشنواره در بالاترین کیفیت ممکن ارائه شود. بنابراین ضرورت دارد سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر متناسب با شرایط فعلی نگاه شود.

وی افزود: امسال در بخش رقابتی در 15 بخش آلبوم های منتشر شده سال 96 تا 98 با 148 اثر مورد ارزیابی قرار گرفته و در نهایت 52 اثر به صورت نامزد در خلال برگزاری جشنواره معرفی خواهند شد. در بخش غیر رقابتی نیز فراخوان برای اجرای گروه ها اعلام شد که تعدادی از گروه ها از شرکت کنندگان در فراخوان انتخاب شدند و گروه هایی نیز به پیشنهاد هیات انتخاب آثار و گروهها، به جشنواره دعوت شدند. اجراهای جشنواره سی و ششم در بخش های موسیقی دستگاهی ، کلاسیک ، نواحی ، بین الملل ، ارکسترها و استعدادهای جوان پیش روی مخاطبین قرار خواهد گرفت.

*امسال رنگین کمانی از اجراها را در جشنواره سی و ششم خواهیم داشت

مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد و رئیس جشنواره فجر تاکید کرد: ضبط این اجراها یک آرشیو تصویری باکیفیت از برنامه 42 گروه موسیقی را نیز فراهم می کند. در واقع امسال رنگین کمانی از اجراها از هنرستان تا دانشگاه را خواهیم داشت که گروه هایی از استان های خراسان رضوی، اصفهان، مازندران، گلستان، کردستان، لرستان و تهران در جشنواره اجرا دارند. مجموعا 57 اجرا و بالغ بر 1890 دقیقه برنامه ضبط شده مختص جشنواره در تالار رودکی با حضور 464 هنرمند داخلی و 11هنرمند بین المللی داریم، در بخش جایزه ترانه 4 هزار ترانه مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت 40 اثر نامزد خواهند شد. در بخش جایزه موسیقی و رسانه نیز بیش از 160 اثر برای رقابت ارسال شده است که برندگان نهایی بخش های مختلف در روز اختتامیه اعلام خواهند شد.

وی افزود: در بخش تجلیل نیز از چهار هنرمند پیشکسوت محمدرضا اسحاقی گرجی ، ملیحه سعیدی ، حسن ناهید و زنده یاد احمدعلی راغب در این دوره از جشنواره تقدیر می شود. در بخش اجرای صحنه ای دو اجرا نیز به یاد استاد محمدرضا شجریان و یک اجرا به یاد سردار قاسم سلیمانی در جشنواره قرار دارد.

*بخش اعظم هزینه های جشنواره امسال حمایتی است!

اله یاری درباره بودجه این دوره از جشنواره که کاملا به صورت مجازی برگزار خواهد شد توضیح داد: ممکن است این تصور باشد که چون جشنواره در فضای مجازی برگزار می شود با کاهش هزینه ها مواجه شدیم. اما بخش اعظمی از هزینه های جشنواره مربوط به حمایت ها می شود که در این جشنواره نیز وجود داشته اند. نکته دیگر اینکه برای جشنواره سی و ششم علاوه بر کمیته مالی مستقر در انجمن موسیقی شورای برنامه ریزی هم در معاونت هزینه های جشنواره را بر اساس برنامه ها بررسی کرده است. امسال نیز گزارش مالی جشنواره در راستای شفاف سازی منتشر خواهد شد.

رئیس جشنواره فجر در پایان سخنان خود گفت: در بخش نشست های پژوهشی هم شش نشست با عناوین سیر تطور ترانه، آسیب شناسی موسیقی پاپ دو دهه گذشته، سیستم های آموزش نوین موسیقی در جهان، تاریخ نگاری موسیقی و خطر روایت مسلط و سند موسیقی و الزامات آن و ژانربندی انواع موسیقی با اجرای کارشناس مجری این بخش آقای رضا مهدوی و با دعوت از کارشناسان مختلف برگزار می شود. 6 اجرا از روز 28 بهمن ماه در تالار وحدت ضبط و در جشنواره پخش می شود. سایت جشنواره، سایت انجمن موسیقی ایران و تیوال بسترهای پخش اجراهای جشنواره هستند. البته طی روزهای منتهی به آغاز برگزاری جشنواره امکان و احتمال افزایش این بسترها برای تسهیل شرایط تماشا توسط مردم عزیزمان وجود دارد.

اردوان جعفریان مدیر بخش بین الملل جشنواره نیز در مورد چگونگی فرآیند دعوت و اجرای گروه های خارجی حاضر در موسیقی فجر امسال گفت: در مهرماه کمیته بین الملل آغاز به کار کرد و یک جلسه با شورای سیاستگذاری درباره امسال برگزار شد و نهایتا شش گروه از چهار کشور برای حضور در جشنواره نهایی شد. امسال میزبان دو گروه از آلمان، 2 گروه از اتریش، 1گروه از ایتالیا و 1 گروه هم از کوبا خواهیم بود. از این 6 اجرا، 4 اجرا در کشورهای مبدا و به صورت انحصاری برای جشنواره ضبط شده است و 2 اجرا نیز به ایران آماده و در اینجا اجرا و ضبط و پخش خواهند شد.

*تاکید بر خبررسانی به زبان های غیرفارسی برای بین المللی شدن جشنواره

جعفریان افزود: معیارهای انتخاب گروه های بین المللی امسال شامل انطباق اجراها با شرایط کرونا ، تنوع سبک برای جذب مخاطب حرفه ای، اجراهای مبتنی برخلاقیت و پیشینه هنری و موفقیت های بین المللی و جهانی هنرمندان و گروه های مدعوّ بوده است. طبیعتاً خبررسانی به زبان های غیرفارسی برای بین المللی شدن جشنواره فجر از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و از رسانه های کشور درخواست می کنم اگر امکان آن را دارند اخبار و گزارش های موسیقی را به زبان انگلیسی نیز منتشر کنند و در این زمینه یاری گر ستاد جشنواره باشند تا بتوان جشنواره موسیقی فجر را به درگاهی برای تبادل فرهنگی با دنیا قرار داد.

سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر در بخش های رقابتی و غیررقابتی 28 بهمن تا چهارم اسفندماه برگزار می شود و جایزه ترانه، جایزه موسیقی و رسانه و نشست های پژوهشی برنامه های دیگر این دوره جشنواره است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
سی وششمین جشنواره موسیقی فجر به شکل آنلاین (برخط) و با ضبط 1800 دقیقه برنامه و همچنین میزبانی از شش گروه خارجی از چهار کشور اتریش، آلمان، ایتالیا و کوبا، برگزار خواهد شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : سلام نو امروز نیوز تازه نیوز

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین ، نشست خبری سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر امروز (25 بهمن ) با حضور حسن ریاحی دبیر جشنواره، اردوان جعفریان مدیر بخش بین الملل جشنواره، محمد الهیاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجید فروغی مدیر روابط عمومی سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر در تالار رودکی تهران برگزار شد.

دبیر سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر در ابتدای این نشست با ارائه گزارشی از روند برگزاری رویداد سی و ششم فجر گفت: این دوره از مهم ترین رویداد موسیقایی کشور جشنواره ای است که مدیران برگزاری آن با آرامش و انضباط کامل نسبت به برنامه ریزی اجراهای آنلاین جشنواره اقدام کردند و هرچند در نحوه برگزاری کنسرت ها که این بار به صورت مجازی برگزار می شود مشکلات فنی داشتیم، خوشبختانه توانستیم این مشکلات را نیز رفع کنیم.

ریاحی درباره زمان برگزاری جشنواره گفت: جشنواره امسال از 28 بهمن تا 4 اسفند اجرا خواهد شد و با وجود شرایط سخت موجود تمامی برنامه ها با نظم و با بالاترین کیفیت پیش رفته است.

او درباره بازگشت جایزه باربد به این دوره از جشنواره گفت: امسال بعد از دو دوره غیبت مجددا جایزه باربد برقرار شد و خوشبختانه استقبال خوبی نیز صورت گرفت، کما اینکه در این حوزه و بخش های دیگر جشنواره نیز شاهد حضور هنرمندانی هستیم که در عرصه های دانشگاهی و علمی حوزه موسیقی فعالیت مستمری داشتند. من شخصاً تا اینجا از همه کارها راضی هستم و امیدوارم شاهد برگزاری جشنواره با کیفیتی باشیم.

اصلاح آیین نامه برگزاری جشنواره

مدیر دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر نیز در این نشست گفت: اصلاح آیین نامه یکی از موارد مهمی بود که شورای ارزیابی جشنواره مد نظر قرار داده بود. همچنین تشکیل شورای سیاستگذاری جشنواره یکی از تغییرات مهم بود که در آیین نامه جشنواره لحاظ شد. یکی دیگر از موارد هم اضافه شدن بخش های رقابتی بود که در این مورد نیز اصلاحاتی صورت گرفت و پس از ارسال به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تایید وزارت خانه کارها برای شروع جشنواره سی و ششم آغاز شد.

محمد اله یاری هم درباره پیشنهاد تازه شورای سیاستگذاری گفت: شورای ارزیابی پس از برگزاری سی و پنجمین دوره از جشنواره فیلم فجر، پیشنهاداتی را ارائه داد که اصلاح آیین نامه برای جشنواره پیش رو و اضافه شدن شورای سیاستگذاری از قبیل این پیشنهادات بود. این شورا متشکل از معاون امور هنری، مدیرکل دفتر موسیقی و چهار هنرمند موسیقی شامل مجید کیانی، نادر مشایخی، شاهین فرهت و حسن ریاحی است که به عنوان اتاق فکر تا انتهای جشنواره همراه جشنواره هستند.

او باتوجه به شرایط موجود و برگزاری جشنواره در شرایط کرونایی ادامه داد: با توجه به شرایطی که از اسفند سال گذشته پیش آمده اولویت اصلی ما سلامت مردم است و برگزاری جشنواره به صورت مجازی در راستای حفظ سلامتی مخاطبان صورت گرفت. در این راستا کارهای مربوط به تصویربرداری اجراها آغاز شد. در این چارچوب هم نهایت تلاش صورت گرفته تا آثار تصویری ارائه شده در جشنواره باکیفیت ترین شکل ممکن ارائه شود. بنابراین ضرورت دارد سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر متناسب با شرایط فعلی برگزار شود.

اله یاری درباره تعداد آثار حضور یافته در سی و ششمین جشنواره فیلم فجر گفت: امسال در بخش رقابتی در 15 بخش آلبوم های منتشر شده سال 96 تا 98 با 148 اثر مورد ارزیابی قرار گرفته و در نهایت 52 کار به صورت کاندیدا معرفی خواهند شد. در بخش غیررقابتی نیز فراخوان برای اجرای گروه ها اعلام شد که تعدادی از گروه ها از شرکت کنندگان در فراخوان انتخاب شدند و گروه هایی نیز به پیشنهاد هیات انتخاب آثار و گروه ها به جشنواره دعوت شدند. اجراهای در بخش های موسیقی دستگاهی، کلاسیک، نواحی، بین الملل، ارکسترها و استعدادهای جوان است. ضبط این اجراها یک آرشیو تصویری باکیفیت از اجراهای 42 گروه موسیقی را فراهم می کند.

1800 دقیقه ضبط موسیقی در تالار رودکی

رئیس سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر ضمن ارائه گزارشی از آمار کمی گروه های شرکت کننده در جشنواره گفت: ما در این جشنواره رنگین کمانی از گروه های سنی مختلف هنرمندان را خواهیم داشت که اگر به جدول جشنواره نگاه کنید شاهد این تنوع سنی آمار شرکت کنندگان خواهید بود. ما در حوزه استانی نیز شاهد اجراهایی هستیم که با وجود برگزاری مجازی جشنواره این حضور نیز می تواند برای مخاطبان جالب توجه باشد. در این راستا بالغ بر 1800 دقیقه ضبط موسیقی در تالار رودکی صورت گرفته که در آن بیش از 400 هنرمند آثار خود را اجرا کرده اند.

او همچنین درباره بزرگداشت چهار هنرمند در این دوره از جشنواره گفت: در بخش بزرگداشت ها نیز از چهار هنرمند محمدرضا اسحاقی، استاد حسن ناهید، ملیحه سعیدی و مرحوم احمدعلی راغب به عنوان موزیسین شناخته شده انقلاب قدردانی می شود البته در بخش اجراهای صحنه ای دو اجرا به نام استاد محمدرضا شجریان پیش روی مخاطبان قرار می گیرد.

حضور 6 گروه از 4 کشور در بخش بین الملل فجر

اردوان جعفریان مدیر بخش بین الملل جشنواره نیز درباره گروه خای خارجی حاضر در جشنواره گفت: مهر کمیته بین الملل آغاز به کار کرد و یک جلسه با شورای سیاست گذاری درباره امسال برگزار شد و نهایتاً به شش گروه از چهار کشور دست یافتیم. امسال میزبان دو گروه از آلمان، دو گروه از اتریش، یک گروه از ایتالیا و یک گروه از کوبا خواهیم بود که از این شش اجرا، چهار اجرا به صورت آنلاین در کشورهای مبدأ به صورت انحصاری برای جشنواره ضبط خواهد شد و دو اجرا نیز در ایران ضبط می شود.

سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر در بخش های رقابتی و غیررقابتی 28 بهمن تا چهارم اسفند برگزار می شود و جایزه ترانه، جایزه موسیقی و رسانه و نشست های پژوهشی برنامه های دیگر این دوره جشنواره است.

57245

کد خبر 1485909

لینک خبر :‌ خبر آنلاین
تهران- ایرنا- برگزاری دهمین جشنواره مد و لباس فجر تغییر کرده و به زمان دیگری موکول شد.

به گزارش روز شنبه گروه فرهنگی ایرنا، روابط عمومی دهمین جشنواره بین المللی مد و لباس فجر با قدردانی از همراهی فعالان و طراحان حوزه مد و لباس به اطلاع می رساند با توجه به تغییرات ایجاد شده در برنامه اجرایی دهمین جشنواره بین المللی مد و لباس فجر مکان جشنواره به برج آزادی انتقال پیدا کرد.
این جشنواره از 28 بهمن تا 2 اسفند ازساعت 9 صبح تا 18 عصر در برج آزادی برگزار می شود.

جشنواره بین المللی مد و لباس فجر بزرگ ترین رویداد تخصصی در عرصه مد و لباس کشور است که هر ساله به مناسبت پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران در بخش های مختلف برگزار می شود.

تحقق اصول و سیاست های کلان فرهنگی و هنری نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه مد و لباس در کنار رونق اقتصادی و کمک به رشد و توسعه صنایع خلاق دراین حوزه از اهداف کارگروه مد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. دهمین جشنواره مد و لباس فجر با شعار هر گوشه کاشان بهشتی است جهان را در بخش های رقابتی و غیر رقابتی قرار بود از 25 بهمن تا اول اسفند برگزار شود که با تغییرات صورت گرفته این جشنواره از 28 بهمن تا 2 اسفندماه سال جاری در بوستان گفتگو برگزار می شود.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
مدیر بخش بین الملل سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر از رسانه خواست که اخبار سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر را به زبان های دیگر منتشر کنند و گفت: برای بین المللی شدن یک جشنواره خبررسانی به زبان های غیر فارسی مهم است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

سرویس : فرهنگ و ادب - تئاتر و هنرهای تجسمی زمان : شناسه خبر : 1026856

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان ، نشست سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر صبح امروز شنبه 25 بهمن با حضور محمد اله یاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، حسن ریاحی، آهنگساز و دبیر جشنواره ، اردوان جعفریان مدیر بخش بین الملل جشنواره و مجید فروغی مدیر روابط عمومی معاوت امور هنری در تالار رودکی تهران برگزار شد.

در این نشست اردوان جعفریان ، مدیر بخش بین الملل سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر درباره بخش بین الملل توضیح داد: کمیته بین الملل سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر در مهرماه شروع به کار کرد و یک جلسه ای با شورای سیاستگذاری جشنواره برگزار کرد و درباره نحوه برپایی بخش بین الملل در روزهای کرونایی بحث و تبادل نظر صورت گرفت و در همین راستا رایزنی با دبیرخانه های جشنواره ها و رویدادهای مختلف بین المللی صورت گرفت و بعد از بررسی گروه ها و هنرمندانی که قابلیت حضور در جشنواره را دارند نهایتاً به شش گروه از چهار کشور رسیدیم.

اردوان جعفریان افزود: متاسفانه به دلیل شرایط کرونایی امکان هماهنگی با گروه های بزرگ نبود. بنابراین ماجرا را به این سمت و سو هدایت کردیم که از گروه های سه تا چهارنفره برای حضور در جشنواره استفاده کنیم. از سوی دیگر کیفیت اجرا و تنوع موسیقایی اجراها به نسبت دوره های قبل برای ما از درجه اهمیت زیادی برخوردار بود.

وی خاطر نشان کرد: 6 گروه موسیقی از 4 کشور آلمان، اتریش، یک ایتالیا و کوبا انتخاب شده اند؛ این شش گروه 4 اجرای آنلاین به سفارش جشنواره و به صورت انحصاری برای جشنواره ضبط کرده اند؛ 2 اجرا نیز در ایران برگزار می شود.

وی اظهار کرد: معیارهای بخش بین الملل یکی انطباق اجراها با شرایط کرونا بود بدین معنا که ما طبعا امکان همکاری با گروه ها در ایران را نداشتیم و به سمت گروه های 3 نفره رفتیم و با این نگاه هنرمندان انتخاب شدند، تنوع سبک برای جذب مخاطب یکی دیگر از معیارهای ما و همچنین کیفیت اجراها هم یکی از دلایل انتخاب هنرمندان بود.

اردوان جعفریان خاطر نشان کرد: هنرمندانی خارجی که برای این جشنواره انتخاب شدند در سطح بسیار قوی هستند و جوایز جهانی موسیقی را بردند.

مدیر بخش بین الملل سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر از رسانه خواست که اخبار سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر را به زبان های دیگر منتشر کنند و گفت: برای بین المللی شدن دیده شدن یک جشنواره خبررسانی به زبان های غیر فارسی مهم است. رسانه ای که این امکان را دارند محتواهای خود را به زبان های دیگر هم نشر دهند این به اعتبار جشنواره و اعضای این درگاه فرهنگی کمک می کند.

پایان پیام/ 32

ضمیمه :

کلید ‫واژه ها:

غیر فارسی

|

خبر رسانی

|

سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر

|

اردوان جعفریان

|

رسانه

|

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان
اسامی نمایش های راه یافته به رویداد خیابان تئاتر ایران در 3 بخش آزاد ، آیینی و سنتی و نمایش های کودک و نوجوان اعلام شد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، کاوه مهدوی، کوروش احمدی و سامان خلیلیان به عنوان هیات انتخاب آثار رویداد خیابان تئاتر ایران نمایش های راه یافته به این برنامه را در 3 بخش آزاد ، آیینی و سنتی و نمایش های کودک و نوجوان اعلام کردند.

آثار راه یافته به این رویداد با هماهنگی ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها و با توجه به رعایت شیوه نامه های بهداشتی، حداقل 5 اجرا در محل تولید اثر خواهند داشت.

اسامی آثار راه یافته به رویداد خیابان تئاتر ایران عبارتند از:

بخش کودک و نوجوان:

ایران بدونه سیاه نوشته مصطفی دهشت، کارگردان غزل شاه آبادی از کرمانشاه

پسر من نوشته و کارگردانی زهرا مریدی از تهران

حسنی نگو یه دسته گل نوشته و کارگردانی ندا اعتمادی کیا از آبادان

حکایت مردی به دنبال یک لبخند نوشته و کارگردانی مشترک محسن عمادی- هادی کیانی از خمینی شهر

خونه مادر بزرگ نوشته و کارگردانی شیما خرمیان از خمینی شهر

دوست واقعی کیه؟ نوشته و کارگردانی مهربان غلامیان از شاهین شهر

رویای من نوشته و کارگردانی سوران حسینی از مریوان

سیاه کوچولو نوشته و کارگردانی پژمان شاهوردی از بروجرد

کبوتر آرزوها نوشته پژمان شاهوردی و کارگردانی سیدمهرداد کاوسی حسینی از همدان

مولی و مداد رنگی ها نوشته و کارگردانی موسی هدایتی از قروه

وقتی که هفت سالم بود نوشته و کارگردانی نرگس خاک کار از ملایر

بخش آیینی و سنتی:

چک دوله نوشته علیرضا داوری و کارگردانی غزل بویری از امیدیه

چوپی نوروز نوشته هواس پلوک و کارگردانی مرتضی اسدی مرام از کرمانشاه

خاتون نوشته محمد یوسفی زاده و کارگردانی آیسان خلیل زاده از مرند

سوگلین نوشته و کارگردانی مهدی صالحیار از مرند

عروس چاه نوشته و کارگردانی محمد قاضی از مسجد سلیمان

گرایلی نوشته و کارگردانی نسرین اسماعیلی از مشهد

مم مم شو نوشته محسن اردشیر و کارگردانی مجتبی خلیلی از تهران

هفت برارون نوشته و کارگردانی میررضا رفعتی از یاسوج

بخش آزاد:

از بس که جان ندارد نوشته امیر امینی و محمود نادری و کارگردانی امیر امینی از لاهیجان

آقای کووید چرا 20 نگرفتی نوشته محسن عالم زاده و کارگردانی مجتبی لاله زاری-سعید خبیری از یزد

چیزمیز نوشته و کارگردانی حسنا قبادی از ایلام

حباب زیر آب نوشته جلال حسنوند و کارگردانی علیرضا شمس از اصفهان

در شهر چه خبر نوشته و کارگردانی سامان راست بین از مریوان

راز ماندن نوشته و کارگردانی هادی کیانی از خمینی شهر

سرباز نوشته امیرحسین شفیعی و کارگردانی پژمان شاهوردی از بروجرد

سرباز سردار نوشته مرتضی شاه کرم و با کارگردانی امین پورمند از ساری

سلول نوشته و کارگردانی علی کشاورز از نظرآباد

شکلات تلخ نوشته احمد صمیمی و کارگردانی مریم نیک آیین از یزد

شلوار کتان تایلندی نوشته و کارگردانی سعید خیراللهی از ایلام

ضبط.ثبت.صبر نوشته مارال ایزدبخش و رضا بهرامی و کارگردانی مارال ایزدبخش از بوشهر

الف آه می کشم نوشته و کارگردانی نازیلا امینی از بوکان

فاصله نوشته و کارگردانی از سقز

فضانورد نوشته مصطفی جعفری خوزانی و کارگردانی مریم دوستی ایرانی از اصفهان

کاف گاف نوشته و کارگردانی افشین خدری از سندج

کالبد شکافی یک اتفاق نوشته و کارگردانی مهدی حبیبی از ملایر

کوید 18 نوشته و کارگردانی محمد حسین انصافی از تهران

مادران جنگ نوشته و کارگردانی مختار محمدی از مریوان

مسیر نوشته و کارگردانی ندا اعتمادی کیا از منطقه آزاد اروند

من بهمنم نوشته و کارگردانی اصغر گروسی از شیراز

منم آرش نوشته و کارگردانی حسین رفعتی از رشت

مهر نوشته و کارگردانی نامق خدایار از مریوان

مین نوشته مصطفی جعفری و کارگردانی نسا سلیمانی از خمینی شهر

نگهبان آب نوشته آرش رضایی و کارگردانی مهدی روزبهانی از ملایر

همیلو نوشته و کارگردانی فرامرز غلامیان از شاهین شهر

هوای پاک نوشته و کارگردانی میلاد حسن نیا از آستانه اشرفیه

یک شهر زیبا نوشته مرتضی اسدی مرام و کارگردانی بهاره سعیدی پناه از کرمانشاه

با توجه به برگزار نشدن جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان به شکل مرسوم در سال جاری به جهت تبعات شیوع ویروس کرونا ، اداره کل هنرهای نمایشی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان با همراهی انجمن هنرهای نمایشی ایران و انجمن هنرهای نمایشی استان کردستان، رویداد خیابان تئاتر ایران را برگزار می کنند.

کد خبر 5145729

آروین موذن زاده

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
رئیس سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر گفت: اولویت اصلی ما برای برگزاری این رویداد، چارچوب مجازی و اجراهای آنلاین در راستای حفظ سلامتی مخاطبان بود و به همین خاطر تمام سعی خودمان را کردیم تا اجراها با بهترین کیفیت ممکن تصویربرداری شوند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

سرویس موسیقی هنرآنلاین: نشست رسانه ای سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر با حضور محمد اله یاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس جشنواره، حسن ریاحی دبیر جشنواره، اردوان جعفریان مدیر بخش بین الملل و جمعی از اهالی رسانه، شنبه 25 بهمن ماه در تالار رودکی تهران برگزار شد.

امیدوار هستیم که امسال شاهد برگزاری جشنواره باکیفیت تری باشیم

در بخش ابتدایی این نشست، حسن ریاحی دبیر سی و ششمین دوره جشنواره به تشریح جزئیات این جشنواره پرداخت و گفت: در این دوره از جشنواره، مدیران برگزارکننده با نظم کاملی نسبت به برنامه ریزی و برگزاری اجراهای آنلاین جشنواره اقدام کردند. ابتدا یکسری مشکلات فنی برای کنسرت های مجازی وجود داشت ولی ما به مرور سعی کردیم آن ها را رفع کنیم.

او در خصوص بخش جایزه "باربد" که امسال مجدد به جشنواره اضافه شده است، توضیح داد: خوشبختانه هنرمندان امسال استقبال بسیار خوبی از این بخش کردند و ما هم نسبت به آثار ارسال شده رضایت داریم. امیدوار هستیم امسال شاهد برگزاری جشنواره باکیفیت تری باشیم.

اولویت ما چارچوب مجازی و اجراهای آنلاین در راستای حفظ سلامتی مخاطبان است

در ادامه این نشست، محمد اله یاری مدیرکل دفتر موسیقی با اشاره به اصلاح آیین نامه جشنواره، گفت: موضوع آیین نامه یکی از مباحث مهمی بود که شورای ارزیابی جشنواره موسیقی فجر اصلاح آن را در دستور کار قرار داد. از اصلاحات صورت گرفته می توان به تشکیل شورای سیاست گذاری جشنواره و اضافه شدن مجدد بخش رقابتی به جشنواره اشاره کرد که پس از ارسال به وزیر محترم ارشاد و تأیید وزارت خانه، کارها برای شروع جشنواره سی و ششم آغاز شد.

مدیرکل دفتر موسیقی در رابطه با نحوه برگزاری جشنواره موسیقی فجر عنوان کرد: اولویت اصلی ما برای برگزاری این جشنواره، چارچوب مجازی و اجراهای آنلاین در راستای حفظ سلامتی مخاطبان بود. به همین خاطر تمام سعی خودمان را کردیم تا اجراها با بهترین کیفیت ممکن تصویربرداری شوند.

اله یاری در رابطه با آثار ارسال شده در بخش جایزه "باربد" گفت: تاکنون 148 آلبوم در 15 رشته مختلف به دبیرخانه ارسال شده است و ما نیز درنهایت 52 اثر برگزیده را برای داوری جایزه باربد خواهیم داشت. اسامی کاندیدای دریافت جایزه باربد نیز در روزهای آینده اعلام خواهد شد.

اله یاری سپس درباره اهمیت جایزه باربد بیان کرد: اگر بتوانیم در حوزه جایزه باربد به نقطه مطلوب برسیم قطعاً می توانیم جشنواره موسیقی فجر را مانند سینما تبدیل به یک رویدادی تأثیرگذارتر از اکنون کنیم. من معتقدم که با اضافه شدن جایزه باربد خون تازه ای به جشنواره موسیقی فجر وارد شده است، کما این که اضافه کردن جایزه باربد و حتی حضور بخش بین الملل جشنواره در راستای همین هدف بوده است.

مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره حضور شش گروه از چهار کشور در بخش بین الملل جشنواره موسیقی فجر بیان کرد: به دلیل شرایط کرونایی امکان هماهنگی با گروه های بزرگ نبود پس ماجرا را به این سمت و سو هدایت کردیم که از گروه های سه تا چهار نفری برای حضور در جشنواره استفاده کنیم. از سوی دیگر کیفیت اجرا و تنوع موسیقایی اجراها به نسبت دوره های قبل برای ما از درجه اهمیت زیادی برخوردار بود.

اله یاری در ادامه افزود: در این شرایط هنرمندانی که انتخاب شده اند از گروه ها و هنرمندان معتبر موسیقی کشورمان هستند و می توان گفت ما شاهد اجراهای متفاوتی در جشنواره موسیقی فجر امسال خواهیم بود. این نکته را هم بگویم که تمامی این اجراها به صورت اختصاصی برای مخاطبان جشنواره موسیقی فجر ضبط شده اند و می تواند تجربه ارزشمندی برای ما به حساب آید.

رئیس سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر اظهار داشت: ما در حوزه استانی نیز شاهد اجراهایی هستیم که با وجود برگزاری مجازی جشنواره این حضور نیز می تواند برای مخاطبان جالب توجه باشد. در این راستا بالغ بر 1800 دقیقه ضبط موسیقی در تالار رودکی صورت گرفته که در آن بیش از 400 هنرمند آثار خود را اجرا کرده اند.

مدیر دفتر موسیقی در ارتباط با علت برگزاری جشنواره موسیقی فجر در دوران پاندمی کرونا عنوان کرد: ما تا روزهای واپسین به این موضوع فکر می کردیم که جشنواره را چگونه می توانیم برگزار کنیم. با همراهی شورای سیاست گذاری به این نتیجه رسیدیم که جشنواره تعطیل نشود و ما بتوانیم در قالب این رویداد ادامه فعالیت های موسیقایی را در بستر جشنواره ادامه بدهیم. به این فکر می کنیم که چه کنیم جشنواره موسیقی فجر به هویت ثابتی برسد و همه هنرمندان کشور با رغبت در آن شرکت کنند.

اله یاری درباره بودجه سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر بیان کرد: شاید این تصور وجود باشد که چون جشنواره موسیقی فجر در فضای مجازی برگزار می کنیم با کاهش هزینه ها مواجه شده ایم، اما شما بدانید بخش اعظمی از هزینه های جشنواره مربوط به حمایت ها می شود که در این جشنواره نیز وجود داشته اند. برای جشنواره سی و ششم علاوه بر کمیته مالی مستقر در انجمن موسیقی شورایی هم در معاونت هنری برای بررسی عملکرد مالی ستاد جشنواره موسیقی فجر وجود دارد که بعد از پایان رویداد سی و ششم به صورت عمومی منتشر خواهند شد.

وی با بیان این که تمام فیلم های جشنواره برابر با قرارداد مادی که با هنرمندان منعقد شده، به نمایش درمی آید، اضافه کرد: ما رایزنی هایی نیز با مجموعه های بین المللی داشته ایم تا فیلم های جشنواره در روزهای غیر از جشنواره نیز در بسترهای مناسب دیگر و حتی به صورت فیلم توزیع شود.

اله یاری در پایان گفت: من از شما می خواهم جشنواره موسیقی فجر را در شرایط سال 99 ارزیابی کنید. مطمئن باشید که کیفیت آثارشرکت کننده جشنواره امسال ذخیره خوب تصویری برای موسیقی کشور خواهد بود.

اهالی رسانه یاری گر ستاد جشنواره باشند

اردوان جعفریان مدیر بخش بین الملل جشنواره نیز در این نشست گفت: در مهرماه کمیته بین الملل آغاز به کار کرده و یک جلسه با شورای سیاست گذاری درباره امسال برگزار شد و نهایتاً به شش گروه از چهار کشور دست یافتیم. امسال میزبان دو گروه از آلمان، دو گروه از اتریش، یک گروه از ایتالیا و یک گروه از کوبا خواهیم بود.

وی افزود: از این شش اجرا، چهار اجرا به صورت آنلاین در کشورهای مبدأ به صورت انحصاری برای جشنواره ضبط خواهد شد و دو اجرا نیز در ایران ضبط می شود.

او ادامه داد: معیار ما امسال شامل : انطباق اجراها با شرایط کرونا، تنوع سبک برای جذب مخاطب حرفه ای، اجراهای مبتنی بر خلاقیت و... است.

جعفریان همچنین گفت: برای بین المللی شدن یک جشنواره طبیعتاً خبررسانی به زبان های غیرفارسی خیلی مهم است و من از خبرگزاری های رسمی کشور تقاضا می کنیم که در این زمینه یاریگر ستاد جشنواره باشند تا ما بتوانیم جشنواره موسیقی فجر را درگاهی برای تبادل فرهنگی به دنیا معرفی کنیم.

سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر از 28 بهمن تا 4 اسفند برگزار خواهد شد.

لینک خبر :‌ هنر آنلاین
رئیس جشنواره موسیقی فجر معتقد است که راحت ترین تصمیم برای ما این بود که جشنواره را در شرایط کرونایی برگزار نکنیم، اما ما تلاش کردیم تا چراغ جشنواره روشن بماند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری فارس خبرگزاری اقتصادی ایران

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، نشست خبری سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر، صبح امروز شنبه 25 بهمن 1399 در سالن رودکی برگزار شد. این نشست با حضور محمد اله یاری مدیرکل دفتر موسیقی و رئیس جشنواره، حسن ریاحی دبیر جشنواره، اردوان جعفری مدیربخش بین الملل و مجید فروغی روابط عمومی جشنواره برگزار شد.

در بخش های مختلف این نشست، هر کدام از حاضران به بیان توضیحاتی درباره بخش های مختلف جشنواره پرداختند. در ادامه متن صحبت های هر کدام از این مسئولان را می خوانید:

جایزه ها سرجایشان هستند / راحت ترین کار برگزار نکردن جشنواره بود

محمد اله یاری: جایزه ترانه را امسال هم خواهیم داشت. حدود 4 هزار ترانه به دفتر موسیقی رسیده که متن ها توسط هیات داوران بررسی شده و برگزیده ها در روز اختتامیه معرفی می شوند.

جایزه موسیقی و رسانه را هم خواهیم داشت. امسال بالغ بر 160 اثر به دبیرخانه این جشنواره رسید که فرآیند داوری ها در حال انجام است.

امسال از چهار هنرمند برگزیده کشور تجلیل می شود؛ استاد اسحاق گرجی، استاد حسن ناهید، استاد ملیحه سعیدی و زنده یاد احمدعلی راغب

در بخش اجراهای صحنه ای دو اجرا به یاد استاد محمدرضا شجریان خواهد بود. یک اجرا از استان لرستان در گرامیداشت مقام شهید سلیمانی خواهد بود.

راحت ترین کار برای ما در این اوضاع شیوع ویروس کرونا، برگزار نکردن جشنواره موسیقی فجر بود. شرایط کشور از نظر شیوع ویروس کرونا در ماه های گذشته متغییر بود و ما باید صبر می کردیم. حدود یک ماه پیش بود که به جمع بندی درباره چگونگی برگزاری جشنواره رسیدیم.

ضبط همین اجراها در شرایط کرونا، کاری سخت و طاقت فرسا بود. نگاه ما این بود که جشنواره تعطیل نباشد و در قالب همین جشنواره بتوانیم شاهد برگزاری اجراهای بیشتر باشیم.

شاید امسال محلی بود برای حضور بیشتر هنرمندان جوان. امیدوارم در حوزه جایزه باربد در سال های آینده به جایگاه مهمی در هنر ایران برسیم.

در این شرایط راحت ترین کار برای ما این بود که بخش بین الملل را حذف کنیم، اما امسال این بخش را هم در جشنواره حفظ کردیم.

امسال شرایط ویژه ای بر کشور و بر جشنواره حاکم است. پس باید با توجه به شرایط خروجی جشنواره را دید.

در 2 ماه گذشته چه به صورت حضوری و چه به صورت مکاتبه ای سعی کرده ایم شرایط قانونی برای پخش فیلم اجراها را داشته باشیم.

1890 دقیقه برای ضبط اجراها زمان صرف شده است. برای هر اجرا هم معرفی خوبی روی تصویر انجام شده است.

امتیاز پخش فیلم ها در اختیار جشنواره است. می خواهیم این اجراها را در قالب دی وی دی های با کیفیت ارائه کنیم. برای همه گروه ها ویدیوهای یک دقیقه ای در نظر گرفته شده است تا اجرایشان را معرفی کنیم.

یکی از اهدافی که ما به آن فکر کردیم، بیشتر کردن گنجینه تصویری موسیقی ایران بود.

بخش نقد در جایزه موسیقی و رسانه و در متنِ فراخوان حذف شده بود که این مشکل را بعداً متوجه شدیم. اما در زمان داوری ها این بخش را هم مد نظر قرار دادیم.

جشنواره موسیقی فجر معمولاً به صورت حمایتی برگزار می شود. سال گذشته هم هزینه های جشنواره را به وزارت ارشاد اعلام کردیم تا همه چیز شفاف باشد. شورای برنامه ریزی و کمیته جشنواره بر مسائل مالی جشنواره نظارت می کنند.

جشنواره با بودجه دفتر موسیقی برگزار می شود و امسال درآمدی برای جشنواره متصور نشده ایم.

6 گروه در بخش بین الملل / کیفیت ضبط اجراها را نظارت کردیم

اردوان جعفریان: در مهرماه کمیته بین الملل شروع به کار کرد. از همان ابتدا بررسی کردیم که با وجود شیوع ویروس کرونا، در بخش بین الملل چه می توان کرد. لیستی از هنرمندانی که قابلیت حضور در جشنواره را داشتند، بررسی کردیم. در نهایت به 6 گروه از چهار کشور رسیدیم.

دو گروه از آلمان، دو گروه از اتریش، یک گروه از ایتالیا و یک گروه از کوبا. از میان این اجراها چهار گروه به صورت انحصاری اجرایی برای جشنواره خواهند داشت که خارج از ایران ضبط می شود.

اجرای پیانیست آلمانی و اجرای دو هنرمند ایتالیایی هم در تهران برگزار و ضبط خواهد شد.

تصمیم ما این بود که گروه هایی را انتخاب کنیم که بیشتر از چهار نفر نباشند، چرا که گروه هایی با تعداد نفرات زیاد، امکان تمرین در اوضاع کرونایی را نداشتند.

کیفیت بالا و اجراهای مبتنی بر خلاقیت برایمان بسیار مهم بود. هنرمندانی که در این دوره از جشنواره حاضرند، چهره های شاخصی هستند. تئو بلکمن نامزد جایزه گرمی بوده و دیگر هنرمندان هم جایزه های مهمی دارند.

کیفیتِ تصویریِ آثاری که در بخش بین الملل به دست ما رسیده، باید استانداردهای مدنظر ما را داشته باشد. ما به صورت آنلاین بر روند ضبطِ این اجراها نظارت داشته ایم. در حال حاضر باید بگویم که کیفیت اجراها مورد تأیید ماست و اگر اینگونه نبود، به طور حتم از پخش این ویدیوها خودداری می کردیم.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، آغاز ثبت نام در طرح زمستانه کتاب 99 را اعلام کرد.

به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، با آغاز ثبت نام طرح زمستانه کتاب 99 از امروز یکشنبه 26 بهمن، همه کتابفروشی های کشور می توانند تا روز سه شنبه 5 اسفند با مراجعه به سامانه اینترنتی tarh.ketab.ir نسبت به ثبت نام در طرح زمستانه کتاب 1399 اقدام کنند.

سقف خرید برای هر خریدار در طرح زمستانه کتاب 99، همچون طرح پاییزه 200 هزار تومان است و خریداران می توانند از 25 درصد یارانه خرید کتاب در این طرح بهره مند شوند.

کتابفروشی های عضو طرح های قبلی خانه کتاب و ادبیات ایران، برای تایید شرکت در طرح زمستانه کتاب 99 نیاز به ثبت نام مجدد ندارند و کافی است با مراجعه به پنل کاربری خود شرایط شرکت در طرح را تایید و اطلاعات خود را کنترل و ویرایش کنند.

لینک خبر :‌ هنر آنلاین
برگزیدگان پانزدهمین دوره جشنواره بین المللی شعر فجر دقایقی پیش در تالار وحدت معرفی شدند.

به گزارش خبرگزاری مهر ، آیین پایانی پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر، صبح امروز یکشنبه 26 بهمن از ساعتی پیش در مجموعه تالار وحدت آغاز شد و برگزیدگان این دوره از رویداد مذکور معرفی شدند.

هیئت داوران پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر اسامی برگزیدگان این جشنواره را به این ترتیب اعلام کرد؛

* شعر بزرگسال، بخش شعر محاوره

هیات داوران شعر بزرگسال پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر به همه شاعرانی که در این گونه ی نوپدید قلم زده و می کوشند که از منظر شکل و محتوا کیفیت آثارشان را به حدّی قابل قبول ارتقا دهند تا به عنوان اثری مکتوب قابلیت مطالعه داشته باشد در این بخش تنها یک اثر را به عنوان شایسته تقدیر معرّفی می کند و امیدوار است که در دوره های آتی شاهد افزایش کیفیت آثار منتشرشده در این حوزه باشد.

شایسته تقدیر:

کتاب "چهارده شب" سروده آقای مجید صالحی، انتشارات شانی

* شعر بزرگسال، بخش شعر نو

هیات داوران شعر بزرگسال پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر در بخش شعر نو از میان مولفان کتاب های نامزد شده، بر خود فرض می داند از دو شاعر پیشکسوت که پس از چند دهه فعالیت ادبی، آثارشان در سطح اوّل شعر معاصر درخشیده و به این مرحله از جشنواره نیز راه یافته است تجلیل کند:

استاد م.موید به احترام پنج دهه شاعری موثّر و توجّه به فرهنگ شیعی در شعر نو و استاد "محمدباقر کلاهی اهری" به احترام بیش از چهار دهه سرودن و تاثیرگذاری در جریان بی حاشیه ی این گونه از شعر.

برگزیدگان مشترک:

کتاب "امان نامه" سروده آقای سیداکبرمیرجعفری، نشر قو

کتاب "پرنده بی آسمان" سروده آقای محمدرضا روزبه، نشر آریاشهر

* شعر بزرگسال، بخش شعر کلاسیک

هیات داوران شعر بزرگسال پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر ضمن آرزوی موفقیت برای همه نامزدها، آرای خود را به شرح ذیل اعلام می کند:

اثر شایسته تقدیر:

کتاب "مرور پنجره ها" سروده سید وحید سمنانی، انتشارات شهرستان ادب

برگزیدگانِ مشترک:

کتاب "دلم برای خزر شور می زند" سروده سجاد حیدری قیری، انتشارات مرکز فرهنگی ادبستان

کتاب "نورَهان" سروده محمدرضا تقی دُخت، انتشارات سوره مهر

بخش جوان چهاردهمین دوره جشنواره بین المللی شعر فجر که برگزاری آن به زمان دیگری موکول شده بود به دلیل گسترش بیماری کرونا ممکن نشد. دبیرخانه جشنواره ضمن پوزش از برگزیدگان دوره های چهاردهم و پانزدهم شعر فجر در بخش جوان، اعلام می دارد نشان، جوایز و لوح های تقدیر برندگان این دو دوره که همگی در استان های مختلف کشور ساکن هستند، با هماهنگی انجام شده برای آنان ارسال خواهد شد.

برگزیدگان این بخش به ترتیب حروف الفبا:

1- نرگس اسمعیلی

2- محمدرضا امینی

3- ملیحه بهادران

4- ابوالفضل جِبِلّه

5- محمدجواد قیاسی

این برگزیدگان از اعضای برگزیده پایگاه نقد شعر هستند که در طول چهار سال فعالیت از بین حدود چهار هزار عضو انتخاب شده اند. دو نفر از منتقدان پایگاه به عنوان پرتلاش ترین مدرّسین این پایگاه معرفی می شوند:

1- محمدجواد آسمان

2- مجتبی صادقی

* بخش شعر کودک و نوجوان

هیات داوران بخش شعر کودک و نوجوان پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر به همه آثار معرفی شده به عنوان نامزد ارج نهاده و از بین آن ها دو اثر را به عنوان برگزیده مشترک معرّفی می کند:

کتاب "باران در خودم می بارد" اثر حسین تولّایی، انتشارات علمی و فرهنگی

کتاب "لباس پرپری" اثر مریم هاشم پور، انتشارات سروش

* بخش درباره شعر

هیات داوران بخش درباره ی شعر پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر به همه آثار معرفی شده به عنوان نامزد ارج نهاده و از بین آن ها دو اثر را به عنوان برگزیده مشترک معرّفی می کند:

کتاب "زندگی سعدی شیرازی" نوشته دکتر جواد بشری، نشر خاموش

کتاب "سرّ سخنانِ نغزِ خاقانی" نوشته دکتر محمدرضا تُرکی، انتشارات سَمت

* بخش ویژه چهلمین سال دفاع مقدس

خانه کتاب و ادبیات ایران به عنوان مجموعه برگزارکننده جایزه ادبی جلال آل احمد و جشنواره بین المللی شعر فجر بر خود وظیفه دانست که در چهلمین سال آغاز جنگ تحمیلی از کسانی که در طول چهل سال ادبیات دفاع مقدس قلم زده اند تجلیل کنند.

طبق روالی که در جایزه ادبی جلال از فعالان حوزه رسانه نظرخواهی شده بود در جشنواره بین المللی شعر فجر نیز پس از برگزاری جلسات داوری، با انتخاب این عزیزان چهارده تن از شاعران موثّر در حوزه شعر دفاع مقدس انتخاب شده اند که توسط دبیرخانه از آن ها تجلیل می شود.

برگزیدگان بخش ویژه دفاع مقدس (به ترتیب حروف الفبا):

1- حسین اسرافیلی

2- مرتضی امیری اسفندقه

3- عباس باقری

4- عباس براتی پور

5- پرویز بیگی حبیب آبادی

6- محمدحسین جعفریان

7- عبدالرضا رضایی نیا

8- قادر طهماسبی (فرید)

9- محمدرضا عبدالملکیان

10- علیرضا قزوه

11- عبدالجبار کاکایی

12- علی محمد مودب

13- یوسفعلی میرشکاک

14- سیمین دخت وحیدی

* بخش نفس های شعر در روزگار کرونا

دبیرخانه پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر بر خود وظیفه دانست از میان افراد و مجموعه هایی که در شرایط گسترش ویروس کرونا نه تنها دست روی دست نگذاشتند بلکه از محدودیت های کرونایی، برای شعر و ادبیات فارسی فرصت ساختند، تقدیر کند. بزرگوارانی که در ایام تعطیلی جلسه ها و انجمن های شعر هر یک به گونه ای در فضای مجازی، فعالیت چشمگیر دارند. به ترتیب حروف الفبا:

1- محمودرضا اکرامی فر

2- مریم حائری

3- محمدکاظم کاظمی

4- محمد میلان لک

5- محمدحسین نعمتی

کد خبر 5146484

صادق وفایی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
مصطفی راضی جلالی گفت: امسال، فرهنگ و ادبیات کشور و به تبع وضعیت شعر ، روزهای سختی پشت سر گذاشت. جشنواره بین المللی شعر فجر نیز از این قاعده، مستثنی نبود، ادبیات اما، نقطه های روشنی است که همواره ما را به زندگی امیدوار و رهنمون می سازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین پایانی پانزدهمین دوره جشنواره بین المللی شعر فجر با حضور سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ایوب دهقانکار، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، مریم جلالی دبیر علمی جشنواره شعر فجر، مصطفی راضی جلالی دبیر اجرایی جشنواره و تعدادی از داوران، برگزیدگان و اهالی رسانه در تالار وحدت در حال برگزاری است و قرار است برگزیدگان این دوره در گروه های شعر کلاسیک، شعر نو (قالب های: نیمایی و سپید)، شعر محاوره، شعر کودک و نوجوان و درباره شعر(پژوهش های حوزه شعر) معرفی شوند.

در ابتدای این مراسم مصطفی راضی جلالی دبیر اجرایی جشنواره به ارائه گزارشی از عملکرد جایزه پرداخت و سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: امسال، فرهنگ و ادبیات کشور و به تبع وضعیت شعر ، روزهای سختی پشت سر گذاشت. جشنواره بین المللی شعر فجر نیز از این قاعده، مستثنی نبود. کرونا، مهمان ناخوانده نفس های شهر شده بود و خمودی و کرختی و خاموشی ما را طلب می کرد. ادبیات اما، نقطه های روشنی است که همواره ما را به زندگی امیدوار و رهنمون می سازد.

وی افزود: روشن است جشنواره بین المللی شعر فجر می بایست با رعایت کامل دستورالعمل ها برگزار می شد، تا هیچ عضوی از هیئت علمی و داوران محترم بخش های مختلف، با مشکل مواجه و به بلیه کرونا گرفتار نشود. اعضای دبیرخانه و همکاران من در این دوره با دقتی مینیاتوری و با رعایت کامل موازین بهداشتی، ساعت ها و روزها و ماه ها، میزبانی امانت دار و مهربان بودند تا این دوره نیز به سرانجام خویش برسد. حساسیت های جشنواره شعر فجر ذاتاً بالاست و این نگاه ها به خاطر تاثیر جشنواره کاملاً طبیعی است؛ اما باید در اینجا اذعان کنم یگانه اصل جشنواره همواره، حفظ سلامت روند برگزاری بوده است؛ این حفظ سلامت امسال دو مصداق داشت.

جلالی ادامه داد: عددها و گزارش کتاب های رسیده را پیشتر منتشر کرده ایم. فقط این نکته را عرض کنم که پایش آثار در دبیرخانه زیر نظر هیئت علمی با دقت صورت گرفت تا تمامی کتاب ها بررسی و خوانده شوند. برخی کتاب ها حتی چند بار خوانده شدند. برخی دوستان بر این باورند که پایش گزارش دادنی نیست. ولی باید بگویم برگزارکنندگان جشنواره اعتقاد راسخ به اهمیت استقلال داوران داشته و دارند؛ اما پشت این انتخاب ها -که همگی رأی فنی و مبتنی بر مؤلفه های شعری داوران بزرگوار بوده- ده ها کارشناس و استاد ادبیات نشسته اند و در برگزاری شایسته این رویداد، به دبیرخانه و هیئت علمی مشاوره داده اند.

دبیر اجرایی پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر، بخش ویژه هم داشت. وقتی جنگ تحمیلی آغاز شد و شهر ما بمباران می شد، ده سالم بود. هیچ پسر ده ساله ای بمباران خانه اش را از یاد نمی برد. آن روزها فکر نمی کردم بعد از چهل سال، ادبیات، چنین بالنده، گسترده، متنوع و با کیفیتی از حماسه دفاع، زاده شود. سروده هایی خونین، گلگون و به مانند شهدایمان حماسی. حماسه هشت ساله مردم ایران، جزو معدود کنش هایی است که تمام هنرمندان اصیل بر آن اتفاق نظر دارند. توان و وظیفه ما، نکوداشت و پاسداشت شاعران این حماسه و همه فداکارانی است که امروز، ایران را سرپا و امن به دست ما رساندند. اصحاب شریف رسانه به همین خاطر، دعوت دبیرخانه پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر برای بزرگداشت چهلمین سال آغاز دفاع مقدس را با افتخار پذیرفتند. چهره های برتر شعر دفاع مقدس با حضور اصحاب رسانه و با انتخاب آن ها امروز معرفی خواهند شد.

دبیرخانه جشنواره شعر فجر، افتتاحیه این دوره را به یاد سردارِ شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید محسن فخری زاده برگزار کرد تا بگوید از قاتلان این سرداران بیزار است. دوست است با هرکسی که با شهدای ما دوست باشد و دشمن است با هرکسی که با شهدای ما دشمن باشد. دوره آموزشِ دو ماهه در 3 بخش شعر کلاسیک، شعر سپید و شعر نیمایی هم با حضور شاعران نامدار کشور و بهره مندی نزدیک به 4هزار شاعر جوان به شکل برخط برگزار شد که گزارش آن در همین جلسه تقدیم خواهد شد.

جلالی در پایان گفت: بر خود لازم می دانم، علاوه بر دبیران دوره های پیشین این جشنواره، از دبیر علمی این دوره، سرکار خانم دکتر مریم جلالی، شاعر و پژوهشگر ادبی، سپاسگزاری کنم که یاری رسان ما بودند. از هیئت علمی و هیئت های داوری، وزیر فرهیخته فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون محترم امور فرهنگی ایشان و نیز مدیرعامل محترم خانه کتاب و ادبیات ایران هم سپاسگزارم که صبوری و همراهی کردند؛ و در این اوضاع رستاخیزگونه کرونا کنار ما ایستادند تا پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر را برگزار کنیم. آیین پایانی پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر را هم تقدیم می کنیم به مدافعان جان و روح مردم، جهادگران سلامت که یاد و خاطرشان بی هیچ گَرد فراموشی در این جلسه حاضر است. اختتامیه آخرین جشنواره شعر فجر در سال هایی با سریال 1300، امروز برگزار می شود. امیدوارم قرن جدید ایرانیان، قرن درخشش و شکوفایی بیشتر شعر و ادبیات فارسی باشد.

در ادامه مریم جلالی دبیر علمی جشنواره بین المللی شعر فجر سخنرانی کرد و گفت: جشنواره بین المللی شعر فجر یکی از مهم ترین جشنواره های ادبی جمهوری اسلامی ایران است. این جشنواره از سال 1385 تاکنون هر سال آیینه ای بوده است برای انعکاس طرح نو، ترغیب و تکریم پژوهشگران و شاعران، همچنین بازشناسی کلام نیک و صاحبان کلام/ بی تردید جشنواره شعر فجر امانتدار شعر کهن و نو فارسی است. شعری که سال ها دیده است و گفته است شعری که تجلی رشادت های مردان و زنان ایران زمین بوده است. شعری که بارها سخن از گیسوان استعاره های تاریک و روشن تاریخ به میان آورده است، همان شعری که در آن دوست، عاشق صورخیال دوست می شود و هلهله های طربناک کودکانی که باید (باشند و بسازند) در آن به نظم کشیده می شود.

وی افزود: جشنواره شعر فجر فرصتی است برای نشان دادن اینکه چگونه می توان با کلمات، زیبا دید، چگونه می توان به وسیله زیباترین واژگان، جنگید و حتی چگونه می توان نفرت و تحریم را به کمک کلام، وادار کرد تا به سوی خود شلیک کند. این جشنواره یعنی ادب، تاریخ، اجتماع، سیاست، عشق، طرب و حتی دفاع و جنگ.

دبیر علمی جشنواره بین المللی شعر فجر بیان کرد: کمیته علمی و داوران جشنواره امسال، ایستاده اند تا بگویند هرکس، به سهم خود از شعر فارسی نصیبی دارد. آثار رسیده چه در کسوت زیبای شعر، چه در جامه نقد و نظریه پردازی و چه در التذاذ رسانی به ذائقه مخاطب، نشان می دهد شعر امروز، محدود به جنسیت ها و حتی چهارچوب های سنی نشده است و قویتر از گذشته به حیات خود ادامه خواهد داد. لازم می دانم از جناب آقای دکتر صالحی و آقای دکتر دهقانکار که امانت سردبیری جشنواره شعر فجر را امسال در انتخابی بی سابقه نسبت به سال های گذشته، به بنده سپردند، تشکر کنم. بنده، این التفات و نیک نظری را تقدیم به جامعه زنان علمی و فعال کشورم می کنم. به علاوه سپاسدار دبیر محترم اجرایی جشنواره شعر فجر، جناب آقای مصطفی جلالی هستم که درایت و عملکردشان در مدیریت مجموعه، اظهر من الشمس است.

مریم جلالی در پایان گفت: همچنین از اعضای دبیرخانه خصوصا جناب آقای طریقی و کمیته محترم علمی که نقطه اتکاء جشنواره هستند، و از داوران امانتدار و منصف، که دانش و تجربه کم نظیرشان مدد رسان این راه، بوده و هست، سپاسگزارم. همراهانی که خطر بیماری کرونا را به جان خریدند و بزرگانی که گاه مشقت سفر را پذیرفتند، صرفاً به خاطر پاسداشت حرمت شعر فارسی/ و دستاورد امروز، حاصل همت این بزرگواران است. در پایان تشکر می کنم از دبیران دوره های گذشته که تلاش های خود به بالندگی این جشنواره کمک کردند و دبیرانی که در آینده این مسئولیت را برعهده می گیرند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین پایانی پانزدهمین دوره جشنواره بین المللی شعر فجر با حضور سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ایوب دهقانکار، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، مریم جلالی دبیر علمی جشنواره شعر فجر، مصطفی راضی جلالی دبیر اجرایی جشنواره و تعدادی از داوران، برگزیدگان و اهالی رسانه در تالار وحدت در حال برگزاری است و قرار است برگزیدگان این دوره در گروه های شعر کلاسیک، شعر نو (قالب های: نیمایی و سپید)، شعر محاوره، شعر کودک و نوجوان و درباره شعر(پژوهش های حوزه شعر) معرفی شوند.

در ابتدای این مراسم مصطفی راضی جلالی دبیر اجرایی جشنواره به ارائه گزارشی از عملکرد جایزه پرداخت و سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: امسال، فرهنگ و ادبیات کشور و به تبع وضعیت شعر ، روزهای سختی پشت سر گذاشت. جشنواره بین المللی شعر فجر نیز از این قاعده، مستثنی نبود. کرونا، مهمان ناخوانده نفس های شهر شده بود و خمودی و کرختی و خاموشی ما را طلب می کرد. ادبیات اما، نقطه های روشنی است که همواره ما را به زندگی امیدوار و رهنمون می سازد.

وی افزود: روشن است جشنواره بین المللی شعر فجر می بایست با رعایت کامل دستورالعمل ها برگزار می شد، تا هیچ عضوی از هیئت علمی و داوران محترم بخش های مختلف، با مشکل مواجه و به بلیه کرونا گرفتار نشود. اعضای دبیرخانه و همکاران من در این دوره با دقتی مینیاتوری و با رعایت کامل موازین بهداشتی، ساعت ها و روزها و ماه ها، میزبانی امانت دار و مهربان بودند تا این دوره نیز به سرانجام خویش برسد. حساسیت های جشنواره شعر فجر ذاتاً بالاست و این نگاه ها به خاطر تاثیر جشنواره کاملاً طبیعی است؛ اما باید در اینجا اذعان کنم یگانه اصل جشنواره همواره، حفظ سلامت روند برگزاری بوده است؛ این حفظ سلامت امسال دو مصداق داشت.

جلالی ادامه داد: عددها و گزارش کتاب های رسیده را پیشتر منتشر کرده ایم. فقط این نکته را عرض کنم که پایش آثار در دبیرخانه زیر نظر هیئت علمی با دقت صورت گرفت تا تمامی کتاب ها بررسی و خوانده شوند. برخی کتاب ها حتی چند بار خوانده شدند. برخی دوستان بر این باورند که پایش گزارش دادنی نیست. ولی باید بگویم برگزارکنندگان جشنواره اعتقاد راسخ به اهمیت استقلال داوران داشته و دارند؛ اما پشت این انتخاب ها -که همگی رأی فنی و مبتنی بر مؤلفه های شعری داوران بزرگوار بوده- ده ها کارشناس و استاد ادبیات نشسته اند و در برگزاری شایسته این رویداد، به دبیرخانه و هیئت علمی مشاوره داده اند.

دبیر اجرایی پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر، بخش ویژه هم داشت. وقتی جنگ تحمیلی آغاز شد و شهر ما بمباران می شد، ده سالم بود. هیچ پسر ده ساله ای بمباران خانه اش را از یاد نمی برد. آن روزها فکر نمی کردم بعد از چهل سال، ادبیات، چنین بالنده، گسترده، متنوع و با کیفیتی از حماسه دفاع، زاده شود. سروده هایی خونین، گلگون و به مانند شهدایمان حماسی. حماسه هشت ساله مردم ایران، جزو معدود کنش هایی است که تمام هنرمندان اصیل بر آن اتفاق نظر دارند. توان و وظیفه ما، نکوداشت و پاسداشت شاعران این حماسه و همه فداکارانی است که امروز، ایران را سرپا و امن به دست ما رساندند. اصحاب شریف رسانه به همین خاطر، دعوت دبیرخانه پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر برای بزرگداشت چهلمین سال آغاز دفاع مقدس را با افتخار پذیرفتند. چهره های برتر شعر دفاع مقدس با حضور اصحاب رسانه و با انتخاب آن ها امروز معرفی خواهند شد.

دبیرخانه جشنواره شعر فجر، افتتاحیه این دوره را به یاد سردارِ شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید محسن فخری زاده برگزار کرد تا بگوید از قاتلان این سرداران بیزار است. دوست است با هرکسی که با شهدای ما دوست باشد و دشمن است با هرکسی که با شهدای ما دشمن باشد. دوره آموزشِ دو ماهه در 3 بخش شعر کلاسیک، شعر سپید و شعر نیمایی هم با حضور شاعران نامدار کشور و بهره مندی نزدیک به 4هزار شاعر جوان به شکل برخط برگزار شد که گزارش آن در همین جلسه تقدیم خواهد شد.

جلالی در پایان گفت: بر خود لازم می دانم، علاوه بر دبیران دوره های پیشین این جشنواره، از دبیر علمی این دوره، سرکار خانم دکتر مریم جلالی، شاعر و پژوهشگر ادبی، سپاسگزاری کنم که یاری رسان ما بودند. از هیئت علمی و هیئت های داوری، وزیر فرهیخته فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون محترم امور فرهنگی ایشان و نیز مدیرعامل محترم خانه کتاب و ادبیات ایران هم سپاسگزارم که صبوری و همراهی کردند؛ و در این اوضاع رستاخیزگونه کرونا کنار ما ایستادند تا پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر را برگزار کنیم. آیین پایانی پانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر را هم تقدیم می کنیم به مدافعان جان و روح مردم، جهادگران سلامت که یاد و خاطرشان بی هیچ گَرد فراموشی در این جلسه حاضر است. اختتامیه آخرین جشنواره شعر فجر در سال هایی با سریال 1300، امروز برگزار می شود. امیدوارم قرن جدید ایرانیان، قرن درخشش و شکوفایی بیشتر شعر و ادبیات فارسی باشد.

در ادامه مریم جلالی دبیر علمی جشنواره بین المللی شعر فجر سخنرانی کرد و گفت: جشنواره بین المللی شعر فجر یکی از مهم ترین جشنواره های ادبی جمهوری اسلامی ایران است. این جشنواره از سال 1385 تاکنون هر سال آیینه ای بوده است برای انعکاس طرح نو، ترغیب و تکریم پژوهشگران و شاعران، همچنین بازشناسی کلام نیک و صاحبان کلام/ بی تردید جشنواره شعر فجر امانتدار شعر کهن و نو فارسی است. شعری که سال ها دیده است و گفته است شعری که تجلی رشادت های مردان و زنان ایران زمین بوده است. شعری که بارها سخن از گیسوان استعاره های تاریک و روشن تاریخ به میان آورده است، همان شعری که در آن دوست، عاشق صورخیال دوست می شود و هلهله های طربناک کودکانی که باید (باشند و بسازند) در آن به نظم کشیده می شود.

وی افزود: جشنواره شعر فجر فرصتی است برای نشان دادن اینکه چگونه می توان با کلمات، زیبا دید، چگونه می توان به وسیله زیباترین واژگان، جنگید و حتی چگونه می توان نفرت و تحریم را به کمک کلام، وادار کرد تا به سوی خود شلیک کند. این جشنواره یعنی ادب، تاریخ، اجتماع، سیاست، عشق، طرب و حتی دفاع و جنگ.

دبیر علمی جشنواره بین المللی شعر فجر بیان کرد: کمیته علمی و داوران جشنواره امسال، ایستاده اند تا بگویند هرکس، به سهم خود از شعر فارسی نصیبی دارد. آثار رسیده چه در کسوت زیبای شعر، چه در جامه نقد و نظریه پردازی و چه در التذاذ رسانی به ذائقه مخاطب، نشان می دهد شعر امروز، محدود به جنسیت ها و حتی چهارچوب های سنی نشده است و قویتر از گذشته به حیات خود ادامه خواهد داد. لازم می دانم از جناب آقای دکتر صالحی و آقای دکتر دهقانکار که امانت سردبیری جشنواره شعر فجر را امسال در انتخابی بی سابقه نسبت به سال های گذشته، به بنده سپردند، تشکر کنم. بنده، این التفات و نیک نظری را تقدیم به جامعه زنان علمی و فعال کشورم می کنم. به علاوه سپاسدار دبیر محترم اجرایی جشنواره شعر فجر، جناب آقای مصطفی جلالی هستم که درایت و عملکردشان در مدیریت مجموعه، اظهر من الشمس است.

مریم جلالی در پایان گفت: همچنین از اعضای دبیرخانه خصوصا جناب آقای طریقی و کمیته محترم علمی که نقطه اتکاء جشنواره هستند، و از داوران امانتدار و منصف، که دانش و تجربه کم نظیرشان مدد رسان این راه، بوده و هست، سپاسگزارم. همراهانی که خطر بیماری کرونا را به جان خریدند و بزرگانی که گاه مشقت سفر را پذیرفتند، صرفاً به خاطر پاسداشت حرمت شعر فارسی/ و دستاورد امروز، حاصل همت این بزرگواران است. در پایان تشکر می کنم از دبیران دوره های گذشته که تلاش های خود به بالندگی این جشنواره کمک کردند و دبیرانی که در آینده این مسئولیت را برعهده می گیرند.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
تهران-ایرناپلاس- بررسی آثار در جشنواره شعر فجر، براساس موارد فنی و تخصصی انجام می شود اما به دلیل آنکه این جشنواره در ارتباط با انقلاب است، داوران به این حوزه توجه بیشتری دارند و شاعرانی که نگاه به انقلاب اسلامی داشته باشد، تجلیل می شوند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۶

به گزارش ایرناپلاس، جشنواره شعر فجر از سال 1385 برگزار شده و پانزدهمین دوره این جشنواره با بررسی آثاری که سال 1398 به زبان فارسی با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده، در گروه های شعر کلاسیک، شعر نو (قالب های: نیمایی و سپید)، شعر محاوره، شعر کودک و نوجوان و درباره شعر (پژوهش های حوزه شعر)، 26 بهمن به کار خود پایان می دهد.

آثار باید تالیفی و به زبان فارسی باشند و مجموعه شعر باید به صورت مستقل منتشر شده باشد؛ مجموعه های مشترک و گزیده آثار داوری نمی شوند. مریم جلالی، دبیر علمی و مصطفی راضی جلالی، دبیر اجرایی این دوره از هستند.

به گفته دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر 2 هزار و 32 اثر در بخش بزرگسال، 172 اثر در بخش کودک و 286 اثر نیز در بخش درباره شعر (پژوهش های نظری حوزه شعر) به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است.

مصطفی راضی جلالی با بیان اینکه این دوره از جشنواره شعر فجر، در دوران کرونا برگزار می شود، به خبرنگار ایرناپلاس گفت: در ابتدای این دوره در دبیرخانه نگرانی هایی برای تجمیع آثار وجود داشت، اما با همکاری و همدلی ناشران و شاعران آثار به دبیرخانه رسید و در اختیار داوران قرار گرفت.

او درباره شیوه برگزاری امنِ جلسات بررسی آثار توضیح داد: جلسات داوری به شکل حضوری با رعایت پروتکل های بهداشتی، اصول فاصله گذاری و در فضای باز برگزار شد. برخی از داوران که امکان حضور نداشتند، در فضای مجازی به صورت آنلاین در جلسات حضور پیدا کردند. روند برگزاری آن در رسانه ها اعلام شد.

به گفته دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر، اختتامیه در ساعت 10 یکشنبه 26 بهمن در تالار وحدت با حضور محدود نامزدها و رسانه ها برگزار می شود.

او ادامه داد: لوح تقدیر، نشان جشنواره شعر فجر و هدایای در نظر گفته شده در این روز اهدا خواهد شد. نامزدها طبق روال گذشته مبلغ مختصر و لوح یادبودی دریافت می کنند. شماره حساب همه نامزدها در دبیرخانه گرفته شده است و مبالغ واریز می شود.

افزایش مبلغ جوایز جشنواره شعر فجر

راضی جلالی درباره دشواری هایی این دوره گفت: نمی دانستیم که می توانیم نامزدها را به صورت حضوری برای اختتامیه دعوت کنیم؛ با سبک شدن همه گیری کرونا در نتیجه فعالیت کادر سلامت و پزشکان کشورمان، توانستیم اجازه برگزاری این رویداد را بگیریم تا به شکل محدود و با فاصله گذاری مشخص در تالار وحدت برنامه را برگزار کنیم.

او افزود: در این دوره تفاوت ویژه ای در انتخاب آثار برای داوری وجود داشت. حوزه شعر بزرگسال به سه بخش کلاسیک، شعر نو –سپید و نیمایی- و شعر محاوره افزایش یافت. این افزایش تعداد و ظرفیت ها چیزی بود که سال ها توسط اهالی ادبیات، شعر و رسانه مطالبه می شد.

در شرایط محدودیت ها و معذوریت های دستگاه های دولتی و در شرایط سخت اقتصادی، این اتفاق افتاد و از معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد پاسخ مثبت گرفتیم که مبلغ جوایز از 70 به 100 میلیون تومان و تعداد آنها افزایش پیدا کند. طبیعتا اگر جایزه میان افراد، مشترک باشد، این رقم بینشان تقسیم خواهدشد. هدیه شایستگان تقدیر از 15 به 30 میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. همچنین در بخش ویژه که شامل چهره های برتر شعر و چهره هایی که توسط رسانه ها انتخاب شده اند تجلیل خواهدشد.

توجه داوران به شعرهای حوزه انقلاب

توجه بیشتر به آثاری که در حوزه انقلاب سروده شده یکی از نقدهایی است که برخی بر داوری جشنواره شعر فجر وارد می کنند.

راضی جلالی در این باره توضیح داد: آثار در قالب و چهار چوب شعر، ادبی و فنی بررسی می شوند. اما طبیعتا جشنواره شعر فجر، جشنواره انقلاب است و داوران به این نکته توجه دارند که از آثار و شاعرانی که نگاه به انقلاب اسلامی و دینی داشته باشند، تجلیل شود؛ اما در روند داروی، بیشتر جنبه شعری و ادبی آثار مورد بررسی قرار گرفته است.

دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر درباره اهدافی که برای برگزاری این جشنواره در نظر گرفته، توضیح داد: نزدیک شدن به اهداف، قید بهتری از رسیدن به آنهاست زیرا در یک رویداد بین المللی با عمر 15 ساله رسیدن به اهداف با تغییر مدیریت ها توقع کامل و دقیقی نیست. از نظر من جشنواره شعر فجر سال به سال به بالندگی بیشتری رسیده است. نزدیک شدن به اهداف، موضوعی است که منتقدان و اصحاب رسانه، فعالیت این مجموعه را باید بیشتر نقد کنند. انشاءالله امسال بتوانیم با انتخاب هایی که انجام می شود در جامعه ادبی موفق باشیم.

او درباره کاهش تعداد آثار در بخش کودکان و نوجوانان بیان کرد: در حوزه شعر علاقه مندی و تخصص دارم، اما تخصص شعر کودک و نوجوان را ندارم. این مساله در جایگاه و وظیفه ام تعریف نشده تا در بخش فنی آثار اظهار نظر کنم. در سال گذشته به دلیل تغییراتی که در وضعیت اقتصادی و خرید کاغذ ناشران ایجاد شد آثار کمتری منتشر شده است. این روند باعث شد ناشران با حساسیت بیشتری نسبت به انتشار آثار عمل کنند. طبیعتا آثار فاخر و بهتری منتشر شده و به دست افراد رسیده است.

راضی جلالی ادامه داد: در شرایط کرونا برخی از انجمن های ادبی و مجموعه های دیگر مانند سایت های آموزشی فعالیت های ویژه و محدودیت های این همه گیری را تبدیل به فرصت کردند. برای مثال انجمن ادبی در یکی از شهرستان ها که در حالت عادی 50 نفر در نشست هایش شرکت می کردند، پس از همه گیری با برگزاری نشست ها به صورت آنلاین، مخاطبانش به پنج هزار بیننده افزایش یافت. همچنین چند سایت در توزیع و فروش کتاب در دوران همه گیری فعالیت زیادی کردند، برخی از شاعران درباره این مساله مجموعه هایی را سرودند و منتشر کردند، از همه این موارد در اختتامیه تجلیل و تقدیر می کنیم.

نگاه خاص به جشنواره شعر فجر

پانزدهمین دوره جشنواره شعر فجر در حالی برگزار شد که هنوز توجه بیشتری به جشنواره فیلم و موسیقی انجام می شود.

مهدی قزلی دبیر اجرایی چهاردهمین دوره جشنواره شعر فجر که سابقه فعالیت در 6 دوره این جشنواره را دارد، به خبرنگارایرناپلاس گفت: اثر جشنواره شعر فجر جاری و ساری بوده است. حوزه سینما و شعر تفاوت هایی دارد که شاهد تبلور آن در جاهای گوناگون هستیم. اگر مخاطبان سینما –تعداد بلیطی که فروخته می شود- را با مخاطبان کتاب شعر –تعداد کتابی که فروخته می شود- مقایسه کنید، با در نظر گرفتن این مقیاس، توجه به جشنواره شعر فجر بیشتر از جشنواره فیلم فجر است.

او ادامه داد: اینکه آیا این میزان از توجه خوب است یا بد، باید گفت نه خوب است و نه بد. بلکه این یک مساله قابل بررسی است، همانطور که سبد خرید چیپس و بستی خانواده ها فربه تر از سبد خرید کتاب است، و پیتزا در سبد خرید جایگاه جدی تری دارد، به همان نسبت، فوتبال و سینما نسبت به شعر بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. این روند نه معنای خوبی دارد و نه بد، بلکه مساله فرهنگی است که باید مورد توجه قرار گیرد و در بلندمدت مورد تغییر - نه اصلاح- قرار گیرد.

قزلی با بیان اینکه اهل ادبیات است، فوتبال می بیند و به سینما هم می رود، توضیح داد: باید در سبک زندگی ایرانیان اصلاحاتی اتفاق بیفتد تا آشنایی مخاطب ها با عرصه های مختلف هنر متوازن باشد. دلیلی ندارد فردی که سینما می رود و فیلم تماشا می کند دست از این کار بکشد، اما به نظر می آید باید فرهنگ سازی شود تا آن فرد به سمت ادبیات هم برود.

تفاوت رویکرد برگزاری جشنواره فیلم و شعر فجر

قزلی توجه بیشتر به حوزه سینما را وابسته به دلایل متنوعی دانست و ادامه داد: یک دلیل سابقه بلندمدت جشنواره فیلم فجر است، دلیل دیگر اینکه در جشنواره فیلم فجر آنچه به مسابقه گذاشته می شود توسط همه مردم دیده می شود، اما در جشنواره شعر فجر کتاب ها از سال گذشته بررسی و مخاطبان نمی توانند 500 کتاب را در یک ماه بخوانند، این در حالی است که مخاطبان جشنواره فیلم فجر می توانند 20 تا 30 فیلم را در مدت 10 روز مورد بررسی قرار دهند.

او ادامه داد: جشنواره فیلم فجر، فیلم هایی را مورد بررسی قرار می دهد که پیش از این منتشر نشده اند و برای نخستین بار در این جشنواره نمایش داده می شوند. چنین رویکردی شوقی برای تماشای این فیلم ها به وجود می آورد. در حالی که برای جشنواره شعر فجر به این صورت نیست، کتاب ها در سال گذشته منتشر شده و اگر موجب شوق در مخاطب خود می شدند، این احساس را سال گذشته در مخاطب خود ایجاد کرده اند.

قزلی با تاکید بر نقش رسانه در مورد توجه قرار گرفتن جشنواره های مختلف، افزود: مورد توجه قراردادن یک عامل در بررسی جشنواره فیلم فجر و شعر فجر اقدام درستی نیست، اما اگر بخواهید یک عامل را در این مساله مورد بررسی قرار دهید، آن عامل رسانه است. منظورم از رسانه عموم رسانه هاست از رسانه ملی تا رسانه های مکتوب مانند روزنامه و سایت ها.

به گفته او، برای تهیه خبر معرفی یک کتاب، لازم است خبرنگار کتاب را سه روز بخواند، همچنین پشتوانه ای از نویسنده کتاب و ادبیات داشته باشد تا بتواند اظهارنظر جدی در این رابطه انجام دهد.

قزلی افزود: مردم زمانی می توانند از سینما استفاده بهتری کنند که با ادبیات آشنا باشند. فردی که درام را بهتر بفهمد از سینما لذت بیشتری می برد.

تاثیر نظر داروان بعد از قانون در انتخاب آثار

قزلی درباره توجه بیشتر به یک سبک از شعر در مقایسه با بخش های دیگر در جشنواره شعر فجر توضیح داد: درباره دوره اخیر نظری ندارم زیرا مطلع نیستم.

6 دوره دبیر اجرایی شعر فجر بودم و می توانم با صراحت بگویم همه آثار منتشر شده به عنوان کتاب مورد داوری قرار گرفتند. البته حوزه کتاب مانند سینما در ایران قوانینی دارد که هر دو حوزه از این فیلتر عبور می کنند. برخی فیلم ها مجوز نمی گیرند و در جشنواره پذیرفته نمی شوند یا پذیرفته می شوند اما برگزیده نمی شوند.

او ادامه داد: این نکته را باید در نظر گرفت که کتاب بعد از چاپ و فیلم پیش از پخش مورد ارزیابی قرار می گیرد. یعنی فیلمی که به جشنواره فجر راه پیدا می کند ممکن است پخش نشود و تغیراتی در پخش عمومی پیدا کند. اما کتاب اینطور نیست و هر تغییری باید قبل از چاپ در آن لحاظ و بعد پخش شود.

به گفته قزلی اینگونه نیست که سبک خاصی در فرم و محتوا مورد توجه جشنواره شعر فجر قرار بگیرد. البته بخش ویژه ای در نظر گرفته شده که به فرم ویژه یا به شاعران ویژه یا محتوای ویژه توجه دارد. همین مساله در جشنواره فیلم هم مطرح است که برای مثال بخشی برای فیلم اولی ها در نظر گرفته است.

بعد از قوانین جاری، آنچه در انتخاب آثار تعیین کننده بود، نظر داروان است. به امید روزی که ادبیات جای اصلی خود را در سبد توجه ها پیدا کند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
مدیر فروشگاه نشر ققنوس در توضیح پیگیری انتشار غیرقانونی کتاب ها در فضای مجازی، از مکاتبه با مدیرعامل تلگرام برای مسدود کردن برخی کانال ها خبر داد؛ اقدامی که البته به دلیل تحریم ها به نتیجه ای نرسیده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۶ سایت های دیگر : شعار سال

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، همه گیری بیماری کووید19 موجب توجه بیشتر بر فضای مجازی، امکان خرید و رفع نیازها در این دنیای گسترده شد. از طرفی بسیاری از ناشران کتاب هایشان را در فرمت الکترونیک و صوتی تهیه می کنند تا مخاطبان بتوانند از راه های مختلف به این کالا دسترسی داشته باشند. سهولت در دسترسی موجب شکل گیری امکان بارگذاری و دانلود فایل کتاب ها به شکل غیرقانونی شده است. پیگیری تخلفی که در فضای مجازی اتفاق می افتد، مشکلات زیادی به همراه دارد که بسیاری از ناشران را از پیگیری این موارد بازمی دارد. یکی از ناشرانی که در این حوزه اقدامات موثری انجام داده، نشر ققنوس است.

مهدی حسین زادگان، مدیر فروشگاه نشر ققنوس با تاکید بر اینکه قانون از حقوق ناشرانی که کسب و کار آن ها در خطر سوء استفاده در فضای مجازی قرار گرفته است، حمایت نمی کند، به دسترسی ساده و بی توجه برخی از مخاطبان به حقوق بسیاری مولفان و ناشران در دانلود رایگان فایل کتاب اشاره می کند.

ققنوس یکی از مراکز نشری است که تا کنون چندین مورد از کتاب های پرفروشش سر از بازارهای غیرقانونی در آورده و تا جایی که اطلاع داریم، یکی از پیگیر ترین نشر ها برای استیفای حقوق خود نیز بوده است. بخشی از این موارد، به انتشار غیرقانونی نسخه های الکترونیک و صوتی کتاب ها مربوط می شود. آیا در این زمینه، نتایج رضایت بخشی حاصل شده است؟
متاسفانه قانون در این زمینه از ناشر حمایت چندانی نمی کند. در مورد کتاب الکترونیک بیشتر سعی می کنیم راه تعامل و گفت وگو را با افرادی که این کار را می کنند، باز کنیم؛ یعنی پیشنهاد می کنیم که اگر می خواهند به گسترش فرهنگ کتاب خوانی کمک کنند، 20 تا 30 صفحه از کتاب را بارگذاری کنند و فایل کل کتاب را در دسترس نگذارند. خیلی از افراد توجه می کنند و فایل کامل کتاب را از سایت خود بر می دارند؛ اما برخی که از قِبل این کار، تبلیغات میلیونی می گیرند و حتی برخی کتاب ها را به فروش می رسانند. در برخی موارد به پلیس فتا شکایت کردیم، اما فقط به دادن تذکر به افراد خاطی بسنده شده است. البته گاهی سایت متخلف نیز فیلتر می شود، اما اگر هم فیلتر شوند، خیلی سریع آی.پی را تغییر می دهند یا مخاطبان با استفاده از فیلترشکن به سایت دسترسی خواهندداشت.

در حوزه کتاب های صوتی هم مشکلاتی وجود دارد. برای مثال ایران صدا وابسته به سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با هزینه های هنگفت، گویندگان حرفه ای و موسیقی خیلی خوب، کارهایی را تولید کرده ، اما تنها کاری که نکرده و نمی کند عقد قرارداد با ناشران است. در نتیجه تمام هزینه هایی که صرف تولید این آثار شده ، به صورت غیرقانونی بوده ، زیرا هیچ قراردادی با ناشران نداشته اند. سعی کردیم جلوی عرضه این کتاب ها را بگیریم؛ برخی از عناوین را موفق شدیم و برخی هنوز باقی مانده است.

فکر می کنید برای بهبود شرایط، نقش تقویت قانون، اجرا و نظارت بر آن تاثیرگذارتر است یا این مساله باید برای مردم فرهنگ سازی شود؟
اکثریت مردم دسترسی به کالای سهل الوصول و رایگان را دوست دارند. متاسفانه بسیاری از مردم اطلاع ندارند که این اتفاق به صورت غیرقانونی می افتند و افرادی از قِبل این اقدامات سود می برند. برای مثال فکر می کنند اگر در گروه خانوادگی کتاب ها را در دسترس نزدیکان خود قرار بدهند، لطف کرده اند. فکر می کنم اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در این حوزه خیلی مهم است؛ چراکه بسیاری از مردم به حرام و حلال معتقد و پایبندند؛ اما عده ای هم هستند که از سهل الوصول بودن این کالا استفاده می کنند. به همین دلیل باید فعالیت دو سویه انجام بشود؛ یعنی هم به فرهنگ سازی نیاز داریم و هم خلأ های قانونی باید پر بشود تا بتوان با اقدامات غیرقانونی در این حوزه برخورد کرد.

آیا اتحادیه ناشران و کتاب فروشان در حوزه کتاب الکترونیک و صوتی هم اقداماتی را صورت داده اند؟
اتفاق های خوبی در ابتدای فعالیت گروه صیانت از حقوق نشر افتاد اما این کار رها شد؛ چرا که متوجه شدند عملا نمی توانند تغییری ایجاد بکنند و فعالیت در این حوزه نتیجه ای ندارد. تا جایی که می دانم با پاول دورف، مدیرعامل تلگرام چندین مکاتبه انجام شد و خواستار حذف کانال هایی بودند که کتاب ها را به صورت رایگان بارگذاری می کردند، اما به دلیل تحریم ها، جواب قانع کننده ای نگرفتیم.

همه گیری بیماری کووید19 چه تاثیری بر تقاضای کتاب صوتی و الکترونیک داشت؟
فکر می کنم برای برخی سایت ها فروش کتاب الکترونیک و صوتی تا پنج الی شش برابر شد، اما این همه گیری برای ققنوس رشد سه برابری دربر داشت. معتقدم بازار کتاب الکترونیک و صوتی اشباع نشده و جا دارد در این عرصه اقداماتی انجام بشود تا شرکت های بزرگ راغب شوند که روی پروژه های تولید کتاب صوتی، سرمایه گذاری کنند و اتفاق های خوبی در این حوزه شکل بگیرد.

آیا پرفروش ها در حوزه کتاب الکترونیک و صوتی هم از قاعده کتاب های پرفروش کاغذی تبعیت می کند؟ آیا ارتباطی بین این دو وجود دارد؟
پرفروش شدن یک اثر، الگوریتم خاصی ندارد اما قاعدتا کتاب های پرفروش که نامشان بیشتر به گوش مردم خورده و به آن ها پیشنهاد شده است، فروش بیشتری در کتابخانه الکترونیک دارند. اما موردهایی هم داشته ایم که کتاب کاغذی خیلی پرفروش نبوده اما با توجه به تبلیغات انجام شده در فضای مجازی و مخاطبان، فروش الکترونیک کتاب چند برابر نسخه کاغذی آن شده است. این موارد معدود بود، اما وجود داشت.

تبلیغ و تهیه ویدئو و پادکست در خرید کتاب الکترونیک و صوتی تا چه اندازه تاثیر دارد؟
مخاطب کتاب های صوتی و الکترونیک، غالبا گوشی هوشمند دارد و مشتری فضای مجازی و شبکه های اجتماعی است. به هرحال ممکن است با تبلیغ در این فضاها، مشتری بالقوه به مشتری بالفعل تبدیل بشود. بنابراین من فکر می کنم تبلیغات در این حوزه؛ یعنی در فضای مجازی، بیشتر جواب بدهد. اگر در فضای مجازی برای کتاب کاغذی تبلیغ کنیم، تاثیر کمتری دارد نسبت به زمانی که برای کتاب الکترونیک و صوتی در فضای مجازی تبلیغ می شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، همه گیری بیماری کووید19 موجب توجه بیشتر بر فضای مجازی، امکان خرید و رفع نیازها در این دنیای گسترده شد. از طرفی بسیاری از ناشران کتاب هایشان را در فرمت الکترونیک و صوتی تهیه می کنند تا مخاطبان بتوانند از راه های مختلف به این کالا دسترسی داشته باشند. سهولت در دسترسی موجب شکل گیری امکان بارگذاری و دانلود فایل کتاب ها به شکل غیرقانونی شده است. پیگیری تخلفی که در فضای مجازی اتفاق می افتد، مشکلات زیادی به همراه دارد که بسیاری از ناشران را از پیگیری این موارد بازمی دارد. یکی از ناشرانی که در این حوزه اقدامات موثری انجام داده، نشر ققنوس است.

مهدی حسین زادگان، مدیر فروشگاه نشر ققنوس با تاکید بر اینکه قانون از حقوق ناشرانی که کسب و کار آن ها در خطر سوء استفاده در فضای مجازی قرار گرفته است، حمایت نمی کند، به دسترسی ساده و بی توجه برخی از مخاطبان به حقوق بسیاری مولفان و ناشران در دانلود رایگان فایل کتاب اشاره می کند.

ققنوس یکی از مراکز نشری است که تا کنون چندین مورد از کتاب های پرفروشش سر از بازارهای غیرقانونی در آورده و تا جایی که اطلاع داریم، یکی از پیگیر ترین نشر ها برای استیفای حقوق خود نیز بوده است. بخشی از این موارد، به انتشار غیرقانونی نسخه های الکترونیک و صوتی کتاب ها مربوط می شود. آیا در این زمینه، نتایج رضایت بخشی حاصل شده است؟
متاسفانه قانون در این زمینه از ناشر حمایت چندانی نمی کند. در مورد کتاب الکترونیک بیشتر سعی می کنیم راه تعامل و گفت وگو را با افرادی که این کار را می کنند، باز کنیم؛ یعنی پیشنهاد می کنیم که اگر می خواهند به گسترش فرهنگ کتاب خوانی کمک کنند، 20 تا 30 صفحه از کتاب را بارگذاری کنند و فایل کل کتاب را در دسترس نگذارند. خیلی از افراد توجه می کنند و فایل کامل کتاب را از سایت خود بر می دارند؛ اما برخی که از قِبل این کار، تبلیغات میلیونی می گیرند و حتی برخی کتاب ها را به فروش می رسانند. در برخی موارد به پلیس فتا شکایت کردیم، اما فقط به دادن تذکر به افراد خاطی بسنده شده است. البته گاهی سایت متخلف نیز فیلتر می شود، اما اگر هم فیلتر شوند، خیلی سریع آی.پی را تغییر می دهند یا مخاطبان با استفاده از فیلترشکن به سایت دسترسی خواهندداشت.

در حوزه کتاب های صوتی هم مشکلاتی وجود دارد. برای مثال ایران صدا وابسته به سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با هزینه های هنگفت، گویندگان حرفه ای و موسیقی خیلی خوب، کارهایی را تولید کرده ، اما تنها کاری که نکرده و نمی کند عقد قرارداد با ناشران است. در نتیجه تمام هزینه هایی که صرف تولید این آثار شده ، به صورت غیرقانونی بوده ، زیرا هیچ قراردادی با ناشران نداشته اند. سعی کردیم جلوی عرضه این کتاب ها را بگیریم؛ برخی از عناوین را موفق شدیم و برخی هنوز باقی مانده است.

فکر می کنید برای بهبود شرایط، نقش تقویت قانون، اجرا و نظارت بر آن تاثیرگذارتر است یا این مساله باید برای مردم فرهنگ سازی شود؟
اکثریت مردم دسترسی به کالای سهل الوصول و رایگان را دوست دارند. متاسفانه بسیاری از مردم اطلاع ندارند که این اتفاق به صورت غیرقانونی می افتند و افرادی از قِبل این اقدامات سود می برند. برای مثال فکر می کنند اگر در گروه خانوادگی کتاب ها را در دسترس نزدیکان خود قرار بدهند، لطف کرده اند. فکر می کنم اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در این حوزه خیلی مهم است؛ چراکه بسیاری از مردم به حرام و حلال معتقد و پایبندند؛ اما عده ای هم هستند که از سهل الوصول بودن این کالا استفاده می کنند. به همین دلیل باید فعالیت دو سویه انجام بشود؛ یعنی هم به فرهنگ سازی نیاز داریم و هم خلأ های قانونی باید پر بشود تا بتوان با اقدامات غیرقانونی در این حوزه برخورد کرد.

آیا اتحادیه ناشران و کتاب فروشان در حوزه کتاب الکترونیک و صوتی هم اقداماتی را صورت داده اند؟
اتفاق های خوبی در ابتدای فعالیت گروه صیانت از حقوق نشر افتاد اما این کار رها شد؛ چرا که متوجه شدند عملا نمی توانند تغییری ایجاد بکنند و فعالیت در این حوزه نتیجه ای ندارد. تا جایی که می دانم با پاول دورف، مدیرعامل تلگرام چندین مکاتبه انجام شد و خواستار حذف کانال هایی بودند که کتاب ها را به صورت رایگان بارگذاری می کردند، اما به دلیل تحریم ها، جواب قانع کننده ای نگرفتیم.

همه گیری بیماری کووید19 چه تاثیری بر تقاضای کتاب صوتی و الکترونیک داشت؟
فکر می کنم برای برخی سایت ها فروش کتاب الکترونیک و صوتی تا پنج الی شش برابر شد، اما این همه گیری برای ققنوس رشد سه برابری دربر داشت. معتقدم بازار کتاب الکترونیک و صوتی اشباع نشده و جا دارد در این عرصه اقداماتی انجام بشود تا شرکت های بزرگ راغب شوند که روی پروژه های تولید کتاب صوتی، سرمایه گذاری کنند و اتفاق های خوبی در این حوزه شکل بگیرد.

آیا پرفروش ها در حوزه کتاب الکترونیک و صوتی هم از قاعده کتاب های پرفروش کاغذی تبعیت می کند؟ آیا ارتباطی بین این دو وجود دارد؟
پرفروش شدن یک اثر، الگوریتم خاصی ندارد اما قاعدتا کتاب های پرفروش که نامشان بیشتر به گوش مردم خورده و به آن ها پیشنهاد شده است، فروش بیشتری در کتابخانه الکترونیک دارند. اما موردهایی هم داشته ایم که کتاب کاغذی خیلی پرفروش نبوده اما با توجه به تبلیغات انجام شده در فضای مجازی و مخاطبان، فروش الکترونیک کتاب چند برابر نسخه کاغذی آن شده است. این موارد معدود بود، اما وجود داشت.

تبلیغ و تهیه ویدئو و پادکست در خرید کتاب الکترونیک و صوتی تا چه اندازه تاثیر دارد؟
مخاطب کتاب های صوتی و الکترونیک، غالبا گوشی هوشمند دارد و مشتری فضای مجازی و شبکه های اجتماعی است. به هرحال ممکن است با تبلیغ در این فضاها، مشتری بالقوه به مشتری بالفعل تبدیل بشود. بنابراین من فکر می کنم تبلیغات در این حوزه؛ یعنی در فضای مجازی، بیشتر جواب بدهد. اگر در فضای مجازی برای کتاب کاغذی تبلیغ کنیم، تاثیر کمتری دارد نسبت به زمانی که برای کتاب الکترونیک و صوتی در فضای مجازی تبلیغ می شود.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)

خبرگزاری کتاب ایران

ققنوس یکی از مراکز نشری است که تا کنون چندین مورد از کتاب های پرفروشش سر از بازارهای غیرقانونی در آورده و تا جایی که اطلاع داریم، یکی از پیگیر ترین نشر ها برای استیفای حقوق خود نیز بوده است. بخشی از این موارد، به انتشار غیرقانونی نسخه های الکترونیک و صوتی کتاب ها مربوط می شود. آیا در این زمینه، نتایج رضایت بخشی حاصل شده است؟

فکر می کنید برای بهبود شرایط، نقش تقویت قانون، اجرا و نظارت بر آن تاثیرگذارتر است یا این مساله باید برای مردم فرهنگ سازی شود؟

آیا اتحادیه ناشران و کتاب فروشان در حوزه کتاب الکترونیک و صوتی هم اقداماتی را صورت داده اند؟

همه گیری بیماری کووید19 چه تاثیری بر تقاضای کتاب صوتی و الکترونیک داشت؟

آیا پرفروش ها در حوزه کتاب الکترونیک و صوتی هم از قاعده کتاب های پرفروش کاغذی تبعیت می کند؟ آیا ارتباطی بین این دو وجود دارد؟

تبلیغ و تهیه ویدئو و پادکست در خرید کتاب الکترونیک و صوتی تا چه اندازه تاثیر دارد؟

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
زمان برگزاری نشست خبری سی وهشتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران تغییر کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، نشست خبری سی وهشتمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران که بنا بود فردا یکشنبه 26 بهمن برگزار شود، به روز سه شنبه 28 بهمن موکول شد.

به این ترتیب نشست خبری سی و هشتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست و هشتمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با حضور ایوب دهقانکار مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، حجت الاسلام و المسلمین محمدعلی مهدوی راد دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و احمدعلی حیدری دبیرعلمی جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران همراه است.

این برنامه روز سه شنبه 28 بهمن از ساعت 11 برگزار و به صورت زنده از طریق پلتفرم اسکای روم به نشانی https://www.skyroom.online/ch/khaneketab/khaneketab11 پخش می شود.

کد خبر 5145833

صادق وفایی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
بخش اول مطالبات ناشران حاضر در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران به حساب آنها واریز شده است.

به گزارش روابط عمومی معاونت امور فرهنگی به نقل از خانه کتاب و ادبیات ایران ، به استناد بند ج، ماده 2 شرایط و ضوابط حضور ناشران در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، بخش اول مطالبات به حساب 1523 ناشر واریز شد و مابقی مطالبات پس از تحویل کتاب ها به خریداران واریز خواهد شد.

بر اساس این خبر، آن دسته از ناشرانی که مبلغی به حساب آنها واریز نشده است برای بررسی حساب یا رفع مشکلات احتمالی در اسرع وقت به شعبه مربوطه مراجعه کنند.

گفتنی است، مطالبات ناشران شرکت کننده در نمایشگاه مجازی کتاب جیرفت به صورت کامل پرداخت و تسویه حساب شد.

در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران که از اول تا دهم بهمن ماه با حضور 1732 ناشر داخلی از سراسر کشور در بستر وب برگزار شد، یک میلیون و 254 هزار و 599 نسخه کتاب به ارزش 640 میلیارد و 258میلیون و 77هزار و 568 ریال به فروش رسید.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
مصطفی محدثی خراسانی داور جشنواره شعر فجر می گوید: جایگاه شعر در نظام فرهنگی ما درخور و شایسته نیست، تمام بودجه شعر برابر با تولید 5 تا 10 دقیقه از یک فیلم سینمایی است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، پانزدهمین جشنواره شعر فجر در ایستگاه پایانی خود قرار گرفته و فردا در مراسمی در تالار وحدت با معرفی برگزیدگان به کارخود پایان می دهد.

جشنواره شعر فجر در پانزدهمین دوره خودرد شعر بزرگسال با یک تغییر عمده در بخش شعر بزرگسال روبرو بوده است، در این دوره با موافقت هیئت علمی ، داوری ها در شعر بزرگسال در 3 بخش شعر کلاسیک، شعر نو و شعر محاوره انجام شده اند.

در این دوره 2هزار و 32 اثر در بخش بزرگسال توسط علی هوشمند، مصطفی علی پور، امید مهدی نژاد، محمدمهدی سیار، مصطفی محدثی خراسانی، فریبا یوسفی و محمدسعید میرزایی به بررسی گذاشته شده اند.

خبرگزاری تسنیم ، در آستانه برگزاری مراسم اختتامیه جشنواره شعر فجر با مصطفی محدثی خراسانی داور این بخش گفت وگویی داشته است، محدثی در این گفت وگو از وضعیت خوب شعر بزرگسال چه به لحاظ کمی و چه کیفی سخن گفته است، او البته به حجمی از کتاب های منتشر شده در حوزه شعر نیز که نمی توان نام شعر را بر آن ها گذاشت انتقاد دارد. این گفت وگو به شرح ذیل است:

کارنامه نشر شعر در سال گذشته قابل قبول است

* تسنیم: بالغ بر دو هزار کتاب شعر در این دوره در بخش بزرگسال داوری کرده اید، به لحاظ کمی این حجم از کتاب های منتشر شده را چطور ارزیابی می کنید؟

خوشبختانه با رصدی که دبیرخانه جشنواره انجام داده بود و مشارکت ناشران و هم چنین مولفان حجم چشمگیری از آثار اونجا گرداوری شده بود و چندین قفسه مملو از مجموعه های شعری بود که سال 98 منتشر شده بودند.به نظر من این حجم از انتشار کتاب شعر راضی کننده بود. مجموعاً فکر می کنم کارنامه نشر شعر در سال گذشته قابل قبول است.

یک چهارم آثار قابلیت انتشار نداشتند

فراز و فرود در کتاب های شعری که چاپ می شود، بسیار زیاد است. متاسفانه پیش از چاپ تنها به لحاظ محتوایی کتاب ها بررسی می شود و مجوز نشر می گیرند، اما به لحاظ تکنیک، زبان شعر، سبک ادبی و ... هیچ بررسی انجام نمی شود و این یک نقص در سیستم نظارتی وزارت ارشاد است. از همین رو با وجود اینکه آثار خوب در میان این حجم از کتاب ها به چشم می خورد، اما آثار ضعیفی که حتی ارزش چاپ شدن نیز ندارند بسیار بود. در حدود یک چهارم آثار قابلیت انتشار نداشته اند و اساساً نمی توان نام شعر را بر آن ها گذاشت.

* تسنیم: با توجه به داوری هایی که انجام دادید و اینکه در سال های گذشته نیز در کم و کیف جریان شعر هستید، جریان شعر فارسی در دهه 90 به ویژه در این سال های پایانی دهه 90 به چه سمت و سویی می رود؟

ما یک دوره ای پشت سر گذاشتیم که موسوم شد به شعر دهه 70 و انواع و اقسام نحله ها و گونه های شعری به میدان آمد، جوانان جویای نام دست به نوآوری در شعر زدند که صداهای متفاوتی را در یکی دو دهه گذشته در شعر معاصر به وجود آوردف به نظر من این صداهای متفاوت در این سال ها اندک اندک جذب جریان اصلی شعر فارسی شده اند، شعر فارسی جریان ریشه دار تاریخی است که از قرن ها پیش شروع شده در دوره ما هم این جریان کماکان راه خود را ادامه داده است، با این تفاوت که فرزندان خلف شعر فارسی در روزگار معاصر نوآوری های لازم را در شعر به وجود آورده اند.

جریان نوآورانه شعر فارسی با پشتوانه تر شده است

اگر در دوره ای جوانانی که نه شناخت کافی از تاریخ شعر فارسی داشتند نه توان لازم را صرفا به انگیره متفاوت بودن و اینکه نامی کسب کنند به جریان شعری کشور وارد شده و نوآوری های بدون پشتوانه و بدون ضابطه ای در شعر کردند، امروز باید گفت که این جریان ها حالا تثبیت شده و با ذهن و زبان ریشه دار و متصل به شعر فارسی پیوند خورده اند. به عبارت دیگر نوآوری های شعر فارسی حالا دیگر ضابطه مندتر و ریشه دارتر شده است ، این جای امیدواری است.

بازگشت به درون و شیرانفسی در شعر بیشتر شده است

* تسنیم : وضعیت به لحاظ مضمون در شعر چگونه است؟ در سال های اخیر به نظر می رسد که درونیات شاعر بیشتر بر فضای شعر حاکم است تا دغدغه های اجتماعی و مردمی.

البته اکنون همه حوزه های مفهومی در شعر معاصر دیده می شود ، از مسائل اجتماعی،آیینی و اجتماعی گرفته تا عاشقانه و عرفانی. اما احساس می شود که بازگشت به درون و سیر انفسی در آثار بیشتر شده است، گویی شاعران به مفاهیم هستی شناسی، فلسفی، عشق، عرفان و درونیات خود بازگشته اند. این موضوع چشمگیر است اما نه به این مفهوم که جریان غالب باشد.

در مجموع شعر کم کم به مدار اصلی خود باز می گردد، همان مداری که شعر را آمیزه ای از اندیشه، تخیل و عاطفه می داند ، شعر جوان امروز حرفی برای گفتن دارد، در پشت زیبایی های الفاظ اندیشه و درد نهفته است که بیان می شود.

* تسنیم: آقای محدثی حالا که در پانزدهمین دوره جشنواره شعر فجر قرار داریم، انتظار می رود که با جشنواره ای پویاتر در فضای شعری کشور مواجه باشیم ، این موضوع ربط چندانی به چگونگی برگزاری جشنواره ندارد، اما به نظر می رسد که جشنواره شعر فجر اساس در میان شاعران چندان جدی گرفته نمی شود ، آن فضای پویایی که در سایر جشنواره ها می بینیم، نمی توان با برگزاری شعر فجر در میان شاعران مشاهده کرد، حداقل در میان شاعران پیشکسوت. چرا چنین است؟

به نظر من جشنواره شعر فجر در اندازه خود کارش را انجام می دهد، در حدی که وزارت ارشاد بها و بودجه می دهد ، چهره های پیشکسوت نیز آثارشان دیده می شود.

این جشنواره در همان دوره های اول تا سوم هم چنین فضای پویای مدنظر شما را در جریان شعری کشور ایجاد کرد، اما مشکل اینجاست که در وزارت ارشاد یک جایگاه متناسبی برای شعر تعریف نشده است، در وزارت ارشاد معاونت سینمایی داریم، قرآنی داریم و... ولی شعر محدود شده است به یه دفتر کوچک با چند کارمند.به هیچ وجه به اندازه ظرفیت و توانی که شعر در کشور ما دارد، به آن بها داده نمی شود تمام بودجه شعر برابری می کند با بودجه تولید 5 تا 10 دقیقه از یک فیلم سینمایی.

از همین رو است که دبیرخانه شعر فجر فعالیت های بین سالی نمی تواند داشته باشد، امسال تمام می شود تا دی ماه سال بعد که دوباره هیئت علمی تشکیل شود. شعر ظرفیت های بسیاری دارد و نیازمند ایجاد نهضتی برای آن هستیم، زمان ریاست جمهوری احمدی نژاد قائم مقام شعر تعیین شد که همان هم صرفا یک کار تبلیغاتی بود و موفق هم نشد که هیچ ، حتی منجر به این شد که معاونت فرهنگی همان قدرتی را هم برای اجرای برنامه های شعر داشت، از دست بدهد.

جایگاه شعر در نظام فرهنگی ما جایگاه درخور و شایسته ای نیست، اگر این جایگاه بدرستی تعریف شود شعر چون هنر ملی ماست، ثروت ملی ماست، آنقدر ظرفیت دارد که بتوان برای آن برنامه سازی های رسانه ای و مطبوعاتی پیش بینی کرد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

به گزارش پایگاه خبری ربیع ، دفتر گسترش شعر و ادبیات داستانی با همکاری پایگاه نقد شعر و تحت نظارت موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران با دعوت از اعضای برگزیده پایگاه نقد شعر و شاعران جوان سراسر کشور و همزمان با برگزاری جشنواره شعر فجر، دوره ی ادبی کِلکِ خیال را به صورت مجازی برگزار کرد.

ابراز بی نیازی از یادگیری منجر به زوال شاعر خواهد شد.

محمّدامین فردوسی، شاعر، ترانه سرا، دکلماتور توانمند کشور و دبیر انجمن ادبی مجموعه فرهنگی منتظران نور اصفهان ضمن تشکر از جناب آقای ایوب دهقانکار مدیر عامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، جناب آقای مصطفی راضی جلالی مدیر دفتر گسترش شعر و ادبیات داستانی، جناب آقای غلامرضا طریقی مدیر گروه شعر، جناب آقای معید داستان سردبیر پایگاه نقد شعر و با تشکر ویژه از حضرت استاد ابراهیم اسماعیلی اراضی، منتقد ادبی طراز اوّل کشور و مدرس این دوره در بخش شعر کلاسیک به خبرنگار ربیع گفت: ابراز بی نیازی از یادگیری منجر به زوال شاعر خواهد شد. فردوسی که در کارنامه ی هنری و ادبی وی بیش از سیزده سال سابقه ی فعالیت و ده ها عنوان و رتبه و مقام برتر در سطح کشور و استان اصفهان دیده می شود یادآور شد: از اولین نفراتی بوده است که پس از راه اندازی پایگاه نقد شعر و از همان ماه های نخست به عضویت آن درآمده و مدت هاست پای ثابت برنامه های دفتر گسترش شعر و ادبیات داستانی می باشد. وی افزود: ایجاد پایگاه نقد شعر یکی از اتفاق های خوب سال های اخیر در وانفسای شعر و ادبیات امروز بوده است. این شاعر و دکلماتور توانمند شهر گنبدهای فیروزه ای در پایان صحبت های خود، اهالی قلم و شاعران جوان را به عضویت در این خاستگاه شعر و ادب و اندیشه ترغیب کرد.

لازم به ذکر است پایگاه نقد شعر یک فرصت رایگان، ارزشمند و منحصربه فرد برای شاعران فارسی زبان مهیا کرده است تا هر شاعر فارسی گو، در هر نقطه از دنیا با عضویت در آن، آثار خود را در بوته ی نقد منتقدان شعر امروز ایران قرار دهد و با محک نقد، شعر خود را بسنجد.

گفتنی است علاقه مندان می توانند برای عضویت در پایگاه نقد شعر به نشانی www.naghdesher.ir مراجعه نمایند.

لینک خبر :‌ ربیع
سینماپرس: سی و نهمین جشنواره فیلم فجر اگر چه به شکلی کاملا سَمبل شده و در یک ماراتن نحیف و کرونا زده به پایان رسید، اما مرور دقیق مجموع آثار به نمایش درآمده در این دوره از جشنواره به وضوح نشان می دهد که صنعت سینمای ایران، به سبب سیطره مدیریت غلط و به شدت نابخردانه حاکم بر فرهنگ و سینمای کشور، میزبان خوبی برای سده جدید نیست!
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۶ سایت های دیگر : هشدار نیوز

شمس الدین حمیدیان/ سی و نهمین جشنواره فیلم فجر اگر چه به شکلی کاملا سَمبل شده و در یک ماراتن نحیف و کرونا زده به پایان رسید، اما مرور دقیق مجموع آثار به نمایش درآمده در این دوره از جشنواره به وضوح نشان می دهد که صنعت سینمای ایران ، به سبب سیطره مدیریت غلط و به شدت نابخردانه حاکم بر فرهنگ و سینمای کشور، میزبان خوبی برای سده جدید نیست و نه تنها از شور و اشتیاق لازم برای ورود به سال 1400 هجری شمسی برخوردار نمی باشد، بلکه با پذیرش ژانر فلاکت بر ساحت وجودی خود، سعی در القای گونه ای از یاس مطلق به مخاطبان سینمایی خود دارد.

کیفت نازل و محتوای به شدت سیاه عموم تولیدات سینمایی عرضه شده در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر را می بایست نمودی روشن از سبک مدیریتی رایج در سال های اخیر قلمداد نمود. سبک مدیریتی فراگیر در عرصه فرهنگی کشور که امور را به حال خود وِل نموده و با تکیه بر ظرفیت پُروپاگاندای رسانه ای سعی در فربه ساختن سوابق اجرایی خود می نمایند. گونه ای از مدیریت اجرایی که معتقد بر استفاده از ظرفیت حرف و سخن بجای عمل و کار بوده و اکنون محصول همین مدیریت است که بجای تزریق امید به پیکره جامعه خسته از برخی مشکلات معیشتی و نارسایی های اجتماعی و بالاخص کرونا و ...، سعی دارد تا خودکشی و پایان بخشیدن به زندگی را به عنوان راهکار نهایی خود ارائه دهد.

سی و نهمین جشنواره فیلم فجر را می توان به عنوان مدرک جُرم و سند جنایت برخی مدیران فرهنگی و سینمایی کشور در طی هشت سال گذشته قلمداد نمود و از مدعی العموم خواست تا مبتنی بر آنچه که در این دوره از جشنواره گذشت، اقدام به اخذ توضیح و محاکمه متولیان امر به جهت مباشرت ایشان در وقوع جُرم فرهنگی و تولید محصولات فرهنگی و برخی آثار سینمایی معارض نظام جمهوری اسلامی و عموما در تقابل مستقیم با مصالح فرهنگی جامعه و بالاخص در مواجهه با امنیت ملی پرداخت.

شاید آن هنگام که ریاست اسبق سازمان سینمایی کشور رسما فرمودند که سینمای استراتژیک و فاخر، مغازه و دکان در دوره ما نخواهد شد ؛ سطح فهم ایشان به پیش بینی چنین روزی قَد نمی داد و عاجز از آن بودند که بتوانند عمق سیاست گذاری غلط ژنرال های هدایت کننده خود را بفهمند و شرایط امروزِ روز و جولان وارونه سینمای استراتژیک بر پرده نقره ای سینماهای کشور را تصور نموده و به این بیاندیشد که سیاست وِل کردن عرصه فرهنگ و سینما که توسط ژنرال های بنفش به ایشان دیکته شده بود، چگونه منجر به تولید آثاری همچون بی همه چیز و روشن و شیشلیک و مامان و زالاوا و ... در صنعت سینمای ایران می گردید. آثار و تولیدات گیشه پسندی که اتفاقا در ژانر سینمای استراتژیک دسته بندی می شوند؛ اما در جهتی معکوس و در راستای ارزش های ضد انقلاب اسلامی و در تعارض و مواجهه مستقیم با نظام جمهوری اسلامی عمل نموده و به ابزاری در جهت تامین منافع دشمنان در مواجهه نَرم خود با ملت ایران مبدل گردیده اند.

پُرواضح است که بعد از فتنه سال 1388 هجری شمسی و با پُررنگ شدن پروژه ایران منهای اسلام در فرایند جنگ نرم ، طیفی وظیفه و ماموریت خود را در بازتولید شعار ایران نوین پهلوی دانسته و از این جهت همکاری مشترک تفاله های سلطنت طلب و برخی شبه روشنفکران تازه متولد و پول های سفارتی و ... شکل گرفت و ماحصل این همکاری به تولید فیلم های حاوی براندازی ، بدبینی ، شورش ، فمینیسم و محکومیت انسان ایرانی به تضییع حقوق زنان ، انقطاع از ولایت ، سنت عقب مانده ، مذهب گرایی منجر به خشونت ، و غیرت زدایی از مرد ایرانی و عفت زدایی از جامعه اسلامی، جنسیت مخدوش و... در صنعت سینماهای ایران انجامید. فیلم هایی که در سایه ندانم کاری و یا جهالت برخی متولیان سینمایی کشور، دیگر به حیاط خلوت هنر و تجربه بسنده نکرده و آنچنان فراگیر شده است که سینمای کشور را در جشن چهل و دو سالگی انقلاب اسلامی ، با موجی از تولیدات سینمایی گیشه پسندی مواجه ساخته که رسما تصویری مخدوش از وضعیت کشور نشان داده و آینده سیاه و سراسر فلاکتی را برای جامعه متصور می باشد. فیلم هایی در ژانر سینمای استراتژیک که بجای تصویرسازی از ایران به عنوان قلعه مقاومت و پیشرفت و امید ؛ تمرکز خود را بر ترسیم ماکت فقر و زجر نموده و سعی می نمایند تا در نهایت مخاطب خود را به این باور برسانند که تنها راه خلاصی از چنین فلاکت ریشه داری یا تحمل همراه با مشقت شرایط و یا خودکشی و نابود کردن خود است!

از این جهت می توان تصویرسازی خراب شهرگونه از تمدن ایرانی اسلامی و تجسم عاقبت ظلمانی و توهم دانستن آینده روشن و بی همه چیز و بی مقدار دانستن ملت ایران و پشیمانی از گذشته انقلابی و طلب عفو از سلطنت طلبان و منافقین و چپی ها به اسم مصلحت و تحقیر مقاومت در روزی روزگاری آبادان و یا تجویز مذاکره به بهای لقمه ای نان برای یدو و تحقیر آرمان های انقلاب اسلامی و جسارت به مقام شهدا و کارگر و فقرای عفیف در هجویه شیشلیک و ترسیم فلاکت مامان وطن و دکوپاژ جامعه بر میزانسن فقر و زجر ابلق و تجویز خودکشی و خودسوزی در خط فرضی و در نهایت، تبلیغ راه نجات در آسمان بی تقدیر ستاره بازی و سیاه چاله معنویت مدرن تی تی و... از دستاوردهای سی و نهمین جشنواره فیلم فجر است که ضرورت دارد تا مُدعی العموم با توجه به آن اقدام به پیگیرد قانونی برای متولیان سینمایی کشور نماید.

قطعا متولیان فرهنگی و سینمایی نه فقط در روز قیامت و در پیشگاه عدل الهی ؛ بلکه اکنون و در محضر ملت ایران می بایست پاسخگوی اقدامات ضد فرهنگی خود باشند و تببین نمایند که چرا و به چه علت مسیر تولیدات سینمایی در کشور را به سمت و سوی آرمان باختگی هدایت نموده و چرا عموم آثار تولید شده اینقدر فلاکت بار و سرشار از خراب شهر، آنومی جوانان، اصالت لذت، انفعال و عصیان، شکست و خودسوزی، افسردگی زنان، داروینیسم اجتماعی، غلبه سیرها بر گرسنگان، معنویت مدرن و تقلیل غیب به متافیزیک و حذف خدا از زندگی مردم بوده و چرا تولیدات سینمایی این مقدار به دنبال تجویز شورش و تعلیم آنارشیسم سیاه می باشند و به سراغ تحقیر طبقه متوسط و روبه پایین جامعه رفته و فقر منجر به شورش و خودسوزی، خدشه در تصویر طبقه متوسط سنتی، جادوی مذموم سینما و... را پیگیر می باشند.

در این میان اگر چه برآورد معینی از میزان کم کاری و فروگذاری شوراهای نظارتی و بالاخص شورای پروانه ساخت ، آن هم به جهت ارائه مجوز تولید به آثار سراسر سیاه و مأیوس کننده، همچون عموم آنچه که جشنواره سی و نهم به نمایش درآمد وجود ندارد. اما ضرورت دارد تا نهادهای امنیتی کشور نیز به نوع روابط و چگونگی احراز مجوز ساخت در این مجموعه ها ورورد نموده و معین نمایند که چه عواملی موجب شده تا بدیهیاتی همچون تزریق این حجم از یاس و نا امیدی در تولیدات سینمایی نادیده گرفته شود. آن هم در شرایطی که ملت ایران با تمام توان خود در حال حفظ استقلال و هویت ایرانی و اسلامی و مبارزه و مقاومت می باشند.

البته باید توجه داشت که در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر تنها 16 محصول سینمایی از مجموع تولیدات صاحب مجوز، به نمایش درآمد و هنوز مشخص نیست که مابقی تولیدات سینمایی کشور، یعنی آن 110 فیلم متقاضی حضور در جشنواره و یا آن 62 فیلمی که حائز شرایط شرکت در جشنواره تشخیص داده شده بودند و یا آن 57 فیلمی که توسط داوران این دوره از جشنواره تماشا شده و مورد قضاوت قرار گرفته بودند از چه جایگاه و محتوایی برخوردار می باشند و آیا همچون عموم این آثار به نمایش درآمده در جشنواره، باز هر گونه امیدی تُهی بوده و با یاسی مطلق به آینده پیش رو نگریسته و یا با ورود افراطی خود به ترسیم سیاهی و انحطاط مطلق روی آورده و به نوعی ژانر اجتماعی را در ایران به عنوان ژانر فلاکت ترجمه نموده اند؟

می توان شیب تند چنین سبک از فیلمسازی در ایران را به سبب وِل شدگی مشهود و بسیار پُررنگ عرصه فرهنگ در دولت یازدهم و دوازدهم و عدم فهم لازم و به تبع آن سیاست گذاری منسجم توسط متولیان سینمایی مورد ارزیابی قرار داد. موضوعی که سبب شد تا بخش قابل توجهی از تولیدات سینمایی در سال های اخیر، از هر گونه امیدی تُهی شده و همسو با وادادگی برخی متولیان اجرایی کشور، با یاسی مطلق به دوران پسا برجام و عدم تحقق وعده های کدخدا و قدرت های سلطه نگریسته شود و با ورود افراطی خود به ژانر فلاکت ، یا تجویز به خودکشی نموده و یا مخاطبان خود را به شورش اجتماعی بر علیه حاکمیت وا داشته و صراحتا به تبلیغ گونه ای از آنارشیسم ( Anarchism ) بپردازند.

فیلم سینمایی بی همه چیز را می توان به عنوان یکی از مصادیق چنین تصویرگری سیاه و فلاکت باری مورد مشاهده قرار داد. اثری که با چهارده رشته نامزدی و نهایتا تصاحب پنج سیمرغ بلورین از سی و نهمین جشنواره فیلم فجر توانست به نمودی بارز از برای حماقت متولیان فرهنگی و یا عامل دشمن بودن برخی از ایشان در عرصه سینمایی کشور مبدل گردد. اثری که می توان تولید آن را اتفاقی جدید در ژانر فلاکت قلمداد نمود. ژانری که با این اثر از فضای بسته و لوکیشن آپارتمانی خارج شده و با ادبیاتی کاملا واضح و صریح، تمام مردم ایران را موجوداتی مفلوک معرفی می کند که با پول، قابل خرید و فروش هستند . موجوداتی که از یک سو دل در گرو امیر و رهبر خود دارند و از سوی دیگر با رای خود به امید آینده ای بهتر، در رفراندوم قتل و کُشتن امیر شرکت کرده و ...

پدید آورندگان بی همه چیز در جای جای فیلم اصرار دارند تا مخاطب سینمایی را بر دیده شدن فکت ها و المان های اثر وادار سازند و با ظاهر سازی و در پوشش گذشته به دنبال ارائه روایت خود از وضعیت حال و کنونی جامعه می باشند. آنچنان که بنابر ادعای کارگردان بی همه چیز که به صراحت می فرماید: فیلمش حرف روز جامعه را می زند !

پدید آورندگان بی همه چیز اگر چه ممکن است چنان توانمند باشند که علاوه بر ابعاد تکنیکی بتوانند بازیگرانی همچون حاج کاظم آژانس شیشه ای و حیدر بادیگارد را هم به پوچی و یاس مطلق برسانند و آنچنان ناامید سازند که به صراحت اعلام کنند: احساس کردم زندگی من مثل امیر است ؛ اما واقعیت جامعه ایران چیز دیگری است و قطعا فردای ایران از امروز آن به مراتب بهتر است و ملت ایران به برکت انقلاب، به برکت آیات الهی، به برکت تکیه ی بر ایمانِ به قرآن و اسلام و تعالیم ائمّه ی هدا علیهم السّلام خواهد توانست بر تمام مشکلات فائق بیاید و پیش خواهد رفت! البته ملت ایران هرگز فراموش نخواهند کرد، جنایت سلبریتی ها و برخی جماعت منورالفکری را که با ندانم کاری خود موجب شدند تا طیفی از مدیران بی کفایت در این چند سال اخیر به عرصه اجرایی کشور بازگردند و وضعیت معیشت مردم را اینچنین درگیر پَس و پیش برجام و مذاکره با کدخدا و ... نمایند و حالا هم بخواهند با ترسیم بی همه چیز بودن خود و جامعه، چنین یاس و ناامیدی ویژه ای را به مخاطب حقنه نمایند!

بی همه چیز از اسم تا رسمش، فحش و فضیحت نامه ای است بر ضد مقام پدر و جایگاه ولایت و رهبری در امروز جامعه اسلامی ایران. اثری که رسما به تمام ملت ایران توهین کرده و پیر و جوان ایشان را در حسرت بازگشت ایران نوین و صدقه گرفتن از مدرنیته و ... در چنان فلاکتی ترسیم می نماید که کاسه دریوزگی برسردارند و این جامعه سازی به صراحت محصول روابط امامت و تقابل ایشان در پذیرش مدرنیته تصویر می شود. جامعه ای که از منظر پدید آورندگان بی همه چیز دیگر حتی اجازه فرار و ترک وطن را هم به امیر خود نمی دهد و در نهایت امام و امیر را به انتهای خط رسانده و تصمیم به تمام کردن همه چیز به وسیله زیر چهارپایه زدن و حلق آویز خود می رساند. اثری با ادعای اقتباس سینمایی از نمایش نامه ای تراژیکمدی به نام ملاقات بانوی سالخورده ( The Visit of the Old Lady ) که توسط یک نویسنده پروتستان مسلک سوئدی به نام فردریش دورنمات ( Friedrich D rrenmatt ) نوشته شده؛ اما در واقع فیلمی است که سعی دارد تا به صورتی کاملا سیمبلیک و با فریاد زدن نمادها و نشانه های بسیار پُررنگ و به نوعی گُل درشت، به ترسیم ذهنیت خود از ایران امروز بپردازد و با دستمایه قرار دادن یک روستا و روایت داستانی در زمان پهلوی دوم و ... ضمن کسب مجوزهای وزارت ارشاد؛ عملا به اثری کاملا شاخص و جدید در ژانر فلاکت تبدیل شود.

ادامه دارد...

لینک خبر :‌ سینما پرس
سینماپرس: چیستا یثربی مدرس دانشگاه، منتقد و فیلمنامه نویس سینما و کارگردان تئاتر پس از اتمام نمایش فیلم های حاضر در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر که به تعبیر بسیاری از کارشناسان اغلب آن ها مروج یأس و ناامیدی بودند اظهار داشت: امروزه شاهد بدترین دوران تاریخ فرهنگ و هنر کشور هستیم؛ برخی افراد در پس پرده ها اتاق فکرهای تاریک و سیاهی تشکیل داده اند و هدف شان اضمحلال و نابودی سینما و تئاتر کشور است و با دست گذاشتن روی سوژه های مسموم و سیاه نمایی صرف می خواهند جامعه را بیش از پیش به سمت افسردگی و ناامیدی هدایت کنند!
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۶

فیلمنامه نویس فیلم سینمایی دعوت در گفتگو با خبرنگار سینماپرس افزود: امروزه همه دنیا به این مسأله واقفند که سینمای شاد و مردمی می تواند نجات بخش جوامع باشد. بنده بارها به این نکته اشاره کردم که مردم کشور هند اغلب فقیر هستند و با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می کنند اما این سینمای شاد و امیدبخش شان است که به آن ها روحیه می دهد.

وی ادامه داد: کشوری موفق است که بتواند از طریق آثار فرهنگی و هنری روحیه را به جامعه تزریق کند اما متأسفانه آنچه ما در سینمای ایران شاهد هستیم عین بی تدبیری است؛ طی حدود یک سال گذشته کشور ما بحران های جدی را پشت سر گذاشته از شهادت سردار سلیمانی تا ترور شهید فخری زاده، از گسترش ویروس کرونا و درگذشت چهره های محبوب ورزشی، فرهنگی و هنری تا گسترش میزان تورم و فقر در جامعه؛ پس با این شرایط و این اوصاف مردم ما که در آستانه فروپاشی روانی هستند نیاز به سینمای امیدبخش دارند، جامعه نیاز به امید و روحیه دارد نه نشان دادن سیاهی و یأس و فقر و تجاوز و خشونت و خودکشی!

یثربی سپس با تأکید بر اینکه معتقدم یک سیاست کلی می خواهد مردم بیش از پیش افسرده شوند متذکر شد: چند روز قبل در کلاس های مجازی که با دانشجویانم داشتم این مورد را مطرح کردم که فیلم های جشنواره جوی را به وجود آورده اند تا مردم منزوی تر و ناامیدتر از همیشه شوند.

این هنرمند تأکید کرد: نکته قابل تأمل آنجا است که چند فیلمساز دولتی که مدیران سینمایی هم خیلی آن ها را قبول دارند امسال فیلم هایی به شدت سیاه و تلخ در حاشیه شهر ساخته بودند. سوأل بنده این است که چه دست هایی در کار است که به این فیلمسازان دولتی اجازه داده می شود خفقان را در جامعه بیشتر کنند؟ چرا سینمای ما باید به زورآبادها بپردازد؟ چرا سینمای ما باید فقط فقر و گرسنگی مردم را نشان دهد؟ تا چه زمانی ما باید شاهد ترویج سینمای فیلمفارسی در جمهوری اسلامی ایران باشیم؟ آیا دیگر نشان دادن نظربازی و تجاوز و... کافی نیست؟

این دارنده مدرک دکترای روانشناسی تربیتی از کانادا تصریح کرد: بنده بارها و بارها تأکید کرده ام که در دوران 8 سال دفاع مقدس در سینمای ایران به مراتب آثار بهتری تولید می شد. امید به جامعه تزریق می شد، رنگ و شادی در آثار بود اما امروزه هیچ نشانی از امید در فیلم ها نیست! واقعاً من متأسفم که فیلم های جشنواره فجر به عنوان مهمترین رویداد سینمایی کشور باید مسأله مذمومی مانند خودکشی را ترویج کنند!

یثربی خطاب به مدیران سینمایی و فرهنگی کشور اظهار داشت: آقایان یادتان نرود این فیلم و سینما و هنر و ادبیات است که می تواند به داد جامعه برسد؛ ما باید هیجان و امید را به جامعه برگردانیم. مردم این روزها درگیر اپیدمی کرونا و مرگ عزیزان شان هستند. هر روز به جای سلام به یکدیگر تسلیت می گوییم و همین ها به اندازه کافی روحیه مان را از بین برده است.

وی افزود: شمایی که در این بحران کرونا به اشتباه جشنواره را برگزار کردید که نباید می کردید موظف بودید امید را به جامعه تزریق کنید نه یأس و سیاهی را! ما پیش از این فیلم های سیاه زیادی مانند ابد و یک روز در سینما داشته ایم که به اندازه کافی امید را از جامعه زدوده بودند. چرا دست روی این سوژه ها می گذارید؟ چرا اجازه می دهید فیلمفارسی های رژیم طاغوت با کمی مایه و چاشنی روشنفکری بازتولید شوند و در جشنواره به نمایش درآیند؟

یثربی در پایان این گفتگو افزود: تئاتر کشور که پیش از این به مرگ رسیده بود، بعد از سی و نهمین جشنواره فجر ثابت شد که باید فاتحه سینمای ایران را هم بخوانیم. بی تردید این همه سیاهی و یأس جز دوری مردم از سینماها چیزی دربر ندارد و این بسیار تلخ و متأثرکننده است.

لینک خبر :‌ سینما پرس
سینماپرس: میرفرخ هاشمیان بازیگر سینما و تلویزیون با انتقاد شدید از عملکرد غلط مدیران سینمایی دولت تدبیر و امید طی 8 سال گذشته اظهار داشت: مدیران سینمایی برای سینماگران در این سال ها هیچ کاری انجام نداده اند؛ آن ها فکر می کنند سینما و بودجه های بیت المال ارثیه پدری شان است و فقط به فکر منافع شخصی خودشان هستند و برایشان مهم نیست که بخش عمده ای از اهالی سینما حتی نان شب ندارند و از تأمین معاش روزانه شان عاجز هستند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۶

بازیگر فیلم سینمایی بچه های آسمان در گفتگو با خبرنگار سینماپرس افزود: مدیران سینمایی جز اینکه به میز و صندلی ها و پست و مقام های شان چسبیده اند و بودجه های میلیاردی از بیت المال را تنها بین دوستان و نزدیکان خود تقسیم می کنند هیچ کار مثبتی برای سینما و سینماگران طی 8 سال گذشته انجام نداده اند.

وی ادامه داد: مدت ها است مدیران شعار جوانگرایی می دهند اما در عمل جلوی ورود جوانان به سینما را گرفته اند سد محکمی مقابل آن ها ساخته اند و اجازه نمی دهند جوانان مستعد و خلاق وارد عرصه سینما شوند و هیچ کمک مادی و معنوی به آن ها نمی شود. بسیاری از فیلمسازان جوان و خلاق که از دانشگاه ها یا موسسات مختلف سینمایی فارغ التحصیل می شوند و هریک برای خود اعجوبه ای هستند بالاجبار سینما را ترک می کنند و روی به مشاغل دیگر می آورند.

هاشمیان سپس با انتقاد شدید از برگزاری جشنواره فیلم فجر در این روزهای کرونایی اظهار داشت: در این ایام کرونایی بودجه های میلیاردی جشنواره فجر را به تولید برای سینما اختصاص دهید؛ آیا اصرار شما برای برگزاری این جشنواره جز این است که شوآف راه بیندازید و پول های بیت المال را هدر کرده و جیب خودتان را پر تر کنید؟

این سینماگر تأکید کرد: اگر مدیران سینمایی اندکی عدالت و انصاف داشته باشند همه اهالی سینما را به با یک چشم نگاه می کنند و نمی آیند بودجه های بیت المال را تنها به دوستان خود اختصاص دهند و دست سایر هنرمندان و سینماگران را خالی بگذارند.

لینک خبر :‌ سینما پرس
علیرضا سربخش، کارشناس فرهنگی اصولگرا مدعی شد: فرح دیبا به جشنواره فیلم فجر رسوخ کرده است!

سینما ژورنال: علیرضا سربخش، کارشناس فرهنگی اصولگرا مدعی شد: فرح دیبا به جشنواره فیلم فجر رسوخ کرده است!
سربخش ذیل اظهاراتش تلویحا به فیلم بی همه چیز در جشنواره فیلم فجر امسال اشاره کرده است؛ یعنی همان فیلمی که مسعود فراستی به تعریف و تمجید از آن پرداخته و عبارت "واقعه" را درباره اش به کار برده است!

خبرگزاری فارس به نقل از علیرضا سربخش درباره براندازانه بودن برخی از فیلمهای جشنواره نوشت: وقتی ترامپ در اواخر دولتش دیوانه شده بود و گفت عملی را انجام می دهد که در آینده شاهد نتایج آن خواهید بود. الحق و الانصاف نیروهای مسلح کشور ارتش و سپاه به خوبی ایستادند که در مقابل این یاوه گویی ها مقابله کنند. اما متاسفانه در داخل کشور افرادی در بخش های مختلف دست دردست آمریکا کشور و مردم را تضعیف کردند و به جای تهییج مردم در مقابل دشمن پشت مردم را لرزاندند.
وی تصریح کرد: در این شرایط و اوضاع و احوال در سینمای ایران هم شاهد افرادی هستیم که دست به دست دشمن دادند و در مقابل دشمن مردم را به سمت سیاست های آمریکا تشویق کردند و فیلم هایی را ساختند و در جشنواره به نمایش درآمد که مردم را تشویق به اعتراض و اعتصاب کردند این نگاه و ایدئولوژی در سینمای ایران کاملا دیده می شود و ما تاب دیدن این آثار را نداریم.
سربخش مدعی شد: جالب است که در یکی از فیلم های به نمایش درآمده هنرپیشه را با آرایش و لباس فرح دیبا به نمایش می گذارند و منتظر ناجی که به گمان خودشان فرح دیباست، هستند!

لینک خبر :‌ اصفهان امروز آنلاین
هیات مدیره جدید انجمن تهیه کننده – کارگردانان سینمای ایران با انتخاب ابوالحسن داوودی به عنوان رییس این انجمن آغاز به کار کرد.

به گزارش ایسنا، اولین جلسه هیات مدیره جدید انجمن تهیه کننده – کارگردانان ( مجمع فیلمسازان) تشکیل شد.

این جلسه که می بایست حداقل یک هفته بعد از برگزاری مجمع عمومی تشکیل می شد با حضور همه اعضای شورای منتخب، علیرضا داوودنژاد، ابوالحسن داوودی، مهدی فخیم زاده، علی ژکان، علیرضا رئیسیان، مجید برزگر و محمد احمدی و با حضور اسماعیل میهن دوست بازرس انجمن و مهرداد فرید رییس سابق هیات مدیره این انجمن در محل خانه سینما تشکیل و مطابق دستور جلسه انتخابات آن انجام شد.

مجید برزگر، سخنگوی جدید این انجمن با اشاره به تشکیل جلسه اول این هیات مدیره به ایسنا گفت: جلسه در روز چهارشنبه، پانزدهم بهمن ماه تشکیل شد. در این جلسه همه منتخبین حضور داشتند و در ابتدا محسن امیر یوسفی به عنوان رییس جلسه انتخابات در مجمع عمومی 6 بهمن و مطابق قانون انتخابات در جلسه حضور پیدا کرد و توضیحاتی را ارائه و تشکیل قانونی جلسه را تایید کرد. بعد از تبادل نظر و گفت و گوی شورای مرکزی جدید و بر اساس آنچه در اساسنامه آمده است باید انتخابات انجام و سمت های جدید انجمن مشخص می شد. در این جلسه به اتفاق آرا آقای ابوالحسن داوودی به عنوان رییس هیات مدیره، محمد احمدی به عنوان نایب رییس، علی ژکان به عنوان خزانه دار و بنده به عنوان سخنگوی انجمن انتخاب شدیم. آقای اسماعیل میهن دوست به عنوان بازرس در جلسه حاضر و به طور طبیعی انتخاب ها را تایید کردند.

وی افزود: در این جلسه و بر اساس صراحت اساسنامه برای انتخاب دبیر که تصریح دارد دبیر انجمن می تواند از بین اعضای شورای مرکزی یا از بین اعضای صنف و با تشخیص هیات مدیره انتخاب شود آقای مهرداد فرید به عنوان دبیر جدید انجمن انتخاب شد.

برزگر با اشاره به حضور حداکثری اعضای انجمن در روز ششم بهمن و انتخابات جدید و با توجه به اهمیت این دوران جدید در سینمای ایران ادامه داد: بدون شک سینمای ایران وارد دوران تازه ای از حیات خود شده است. تولید وساخت آثار سینمایی و شکل و ظرفیت های جدید نمایش این آثار تعاریف جدیدی را نیاز دارد و انجمن تهیه کننده- کارگردانان سینمای ایران به شکل جدی وظیفه خود می داند با تمام انرژی و توانِ خود جهت ارایه راهکارهای جدید و همچنین صیانت از حقوق تالیفی تهیه کنندگان و کارگردانان سینمای ایران در تولید و نمایش آثار، موضوعات را بررسی و نسبت به تصحیح و اجرای آن اقدامات لازم را انجام دهد.

انجمن تهیه کننده – کارگردانان ( مجمع فیلمسازان) یکی از چهار تشکل تهیه کنندگی در اتحادیه صنف تهیه کنندگان (شورایعالی تهیه کنندگان) است.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
شهرام مسلخی با اشاره به اینکه بسیاری از فیلمسازان برای حضور در جشنواره به جایزه گرفتن فکر نمی کنند تأکید کرد که سیاستگذاری های غلط در جشنواره فجر امسال دلسردی و ناامیدی را در سینمای ایران حاکم کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۶ سایت های دیگر : اصلاحات پرس

شهرام مسلخی کارگردان و تهیه کننده سینما که امسال با فیلم یقه سفیدها در سی ونهمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت در گفت وگو با خبرنگار برنا، اظهار داشت: یکی از بهترین ویژگی های جشنواره فیلم فجر امسال ترکیب خیلی خوب هیئت داوران جشنواره است که نسبت به سال های قبل بهتر بود و افراد مطمئن تری در آن حضور داشتند و این اطمینان را برای ما به وجود آورد که فیلم ها به درستی قضاوت می شوند اما مشکل اصلی جشنواره امسال سیاستگذاری های غلط آن بود.

مسلخی خاطرنشان کرد: فیلمسازی در سالی که گذشت نسبت به همیشه سخت تر بود. جذب سرمایه گذار در شرایطی که سینماها تعطیل هستند و فیلمبرداری در روزهایی که جان همه اعضای تیم در خطر است کار بسیار سختی است و انتظار می رفت در جشنواره فجر امسال با تعمق بیشتری به این موضوع فکر شود. مسئولان می دانستند که اکران فیلم ها در جشنواره تنها امید فیلمسازانی است که امسال فیلم ساخته اند و متأسفانه با بی تدبیری و اشتباه بزرگ که تعداد فیلم های جشنواره را محدود کردند امید بسیاری از فیلمسازان به خصوص فیلمسازانی که اولین تجربه خود را کسب کرده اند از بین رفت.

او افزود: با حذف هیئت انتخاب انتظار می رفت به همه فیلم های راه یافته به جشنواره حداقل یک اکران محدود بدهند. شاید خیلی از فیلمسازانی که در امسال در جشنواره حضور دارند برای جایزه گرفتن به جشنواره نیامده اند و صرفاً می خواهند فیلمشان در جشنواره اکران شود تا بتوانند با بازخوردهایی که شاهد هستند نقاط قوت و ضعف فیلمشان را بشناسند. متأسفانه تصمیمی که گرفته شد و تعداد اندکی فیلم توانست فرصت اکران داشته باشد تبعات بسیار بدی خواهد داشت و نوعی دلسردی را به خصوص در بین فیلمسازان فیلم اولی شاهد خواهیم بود که در آینده به تأثیر منفی آن بیشتر پی می بریم.

این کارگردان در ادامه اظهاراتش تأکید کرد: تصمیمات غلط سیاست گذاران امسال جشنواره فیلم فجر آینده بسیاری از فیلمسازان جوان را که با سختی های بسیار فیلم ساخته اند نابود کرد. متأسفانه مسئولان امسال تصورشان بر این بود که جشنواره صرفاً یک فستیوال برای رقابت است اما برای بسیاری از فیلمسازان جایزه گرفتن در مرحله آخر اولویت هایشان قرار دارد و حضور در جشنواره و در کنار هم فیلم دیدن و شاهد بازخوردها بودن اصلی ترین مسئله است. برای من مهم ترین مسئله برای حضور در جشنواره اکران فیلمم بود که در کنار اصحاب رسانه و منتقدان و مخاطبان فیلم را ببینم و با توجه به نظراتی که از آن ها گرفته ام اگر مشکلی وجود دارد در تدوین اصلاح کنم و جایزه گرفتن برایم در مرحله آخر قرار می گیرد. متأسفانه مسئولان امسال جشنواره را صرفاً محلی برای رقابت و جایزه گرفتن دیدند و این باعث بدبینی فیلمسازان خواهد شد. در جشنواره امسال هم متأسفانه فیلم های دولتی بیشتر حمایت شدند و سینمای مستقل نادیده گرفته شد.

مسلخی در پایان گفت: مردم فیلم ها را می بینند و فیلم هایی چون یقه سفیدها که به جشنواره راه پیدا نکرده اند هم روزی اکران می شوند و مخاطبان آن ها را مورد قضاوت قرار می دهند. امیدوارم فیلم یقه سفیدها حداقل برای اکران بتواند در شرایط خوبی قرار بگیرد و حداقل این دلسردی که امروز احساس می شود با اکران خوب و استقبال مردم از بین برود.

شهرام مسلخی یقه سفیدها

لینک خبر :‌ خبرگزاری برنا
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۶

زینب دانشور/ چراغ های سالن روشن می شود و تیتراژ انتهایی فیلم از روی پرده عبور می کند. حاضرین در سکوت، سالن را ترک می کنند. اثری از لبخند حتی بر لبان کسی نیست؛ نمایش تلخ اکران شده بغضی سنگین در گلوها کاشته و عده ای را به اشک ریختن واداشته است. قصه ای دردآور و حقیقتی آلوده به زشتی های اجتماعی که به زیبایی به تصویر کشیده شده و در عین هنرمندانه بودن در ساخت، روح را می خراشد. سال هاست سینما رفتن و دیدن فیلم های ایرانی حالمان را خوب که نمی کند هیچ، داغمان را تازه تر هم می کند. این تفریح سالم با همه هزینه های آن چنانی اش بیشتر نمکی است بر زخم مردمانی که قصه زندگی اغلب آن ها تنه به تنه فیلم ها می زند. این روزها هم که کرونا چون زلزله ای مشکلات را بر سرمان آوار کرد و کمترین شیوه های تفریح را هم از ما گرفت، باز هم پرده سینما حاضر نیست حالمان را کمی بهتر کند. سی و نهمین جشنواره فیلم فجر به اتمام رسید و برندگانش را شناخت اما در این وانفسای مشکلات و درگیری های روحی و روانی، اثری از فیلمی که شادی، امید و زندگی را در رگ هایمان جاری کند نبود انگار این یک معادله مجهول است که برای کسب بهترین، باید تلخ نگار باشی و زشتی ها را جار بزنی.
با نگاهی به 16 فیلم جشنواره فیلم فجر در نگاهی کلی می توان تم تلخی و نا امیدی را در اکثر آن ها دید به جز آن شاهکار امسال 5 فیلم این دوره، نمایش خودکشی بود که ضد انسانی ترین و خطرناک ترین پدیده بشریت است. بیننده با دیدن این محتواهای خشن و خسته کننده بیش از قبل به هم می ریزد و هنر هفتم به جای کمک های روانی به بشر او را به قعر شکست و بیماری روانی می کشد.
فیلم خطِ فرضی ساخته فرنوش صمدی نمونه یک فیلم تماماً نهیلیستی است که در آن نسخه اتمام مشکلات یک زن بچه مرده را خودکشی می داند. فیلم در لحظه آخر با خودکشی در تاریکی و موسیقی هولناکی فرو می رود و تمام می شود. در همین فیلم به جای آن که خانواده را محلی امن برای دختران نوجوان آسیب دیده معرفی کند آنان را فراری می دهد. فیلمی به شدت غم آلود و بنیان افکن که به نظر می رسد علت کسب جوایز مختلف خارجی آن را می توان فهمید.
بی همه چیز ساخته سکولار و شبه روشنفکرانهِ کپی کاری نیز پایانی جز خودکشی ندارد. معتمدترین فرد یک روستا که متهم به فساد اخلاقی شده است برای اینکه زیر بار منت خانم روستا نماند خودش چارپایه را زیر پایش رها می کند تا مرثیه سنگین بی همه چیزی اش تمام شود. گویا برای بیرون آمدن از زیر بار سنگین منت، راهی جز خودکشی نیست و عجب برای ترسیم این سکانس پول پاشی شده است تا در تاریخ سینمای ایران ماندگار بماند.
مامان نیز با ابهامی که در پایان دارد با توجه به تهدیدات مامان و شرایطش بیشترین گمانه مبنی بر خودکشی اوست. مامانی که از اینکه دو دونگ زمینش را پسرش پنهانی به نام نامزدش کرده آنقدر شوکه و ناراحت است که در اتوبوس خودش را به آتش کشیده است.
ستاره بازی نیز ماجرایی مشابه موارد فوق دارد و دختر جوان و معتاد فیلم درگیر مصائب جوانی اش دست آخر خودش را از بالای پل به درون رودخانه پرتاب می کند. هرچه فیلم در نکوهش مهاجرت تلاش کرده و پیام اصلاح گرایانه برای گفتن دارد با این نگاه ضداصلاح می شود و از سلامت روان فاصله می گیرد.
روشن نیز با داستانی تلخ و فوق العاده مأیوس کننده روایت گر مردی بی مال و منال است که همه چیزش را از دست داده و حتی یک رگ غیرت برایش نمانده است. او که مدت ها است منتظر تحقق وعده مسئولین مسکن های ثبت نامی است، صبرش در نهایت تمام می شود و با ریختن بنزین روی خودش، آتش را به وجودش شعله ور می کند و خود را می سوزاند. تردیدی در این نیست که این واقعه در سال های قبل بعضاً توسط برخی از مردم به علت عدم تحقق وعده ها و بی مسئولیتی مسئولین رخ داده است اما تصویر و نمایش آن در سینما چیزی جز برجسته سازی و تلقین را می تواند به همراه داشته باشد که منجر به تهدید سلامت روان و خانواده می شود؟
اما دایره مفاهیمی که با خود محتوای ناسالم و نامناسب با سیاست های کلان فرهنگی نظام را به دنبال دارد فقط شامل همین موارد نیست بلکه مفاهیمی مانند خورد کردن عزت نفس ملی و هویت زدایی ملی از ایرانیان از جمله دیگر مفاهیم و محتواهای جشنواره پایانی فیلم فجر دولت تدبیر و امید بود.
فیلم شیشلیک نمونه ای از این پایمال کردن عزت نفس مردم و شخصیت آنان بود. فیلمی که قرار بود تا نفاق مسئولین را نقد کند اما به جای آن به تحقیر ملت پرداخت و فیلمی ساخت که حاشیه نشینان را بی آبرو وحیثیت کرد.
بی همه چیز که مورد شرم آور سینمای این دوره باید آن را نامید ضمن نمایش و برجسته سازی خودکشی در پایان فیلم، با المان زایی از روستایی کوچک به جای ایران که به اندازه کافی استعاره های آن در فیلم موجود است، مردم کشور را بی همه چیز و مشتی مفت خور دریوزه معرفی می کند که حاضرند برای داشتن مشتی اسکناس عزت نفس و شخصیت خود را بفروشند.
دلیل استقبال از سینمای دنیا ستایش زندگی و حقیقت در متن آن است که انسان را به ادامه دادن حیات امیدوار می کند. فیلم هایی که در نقد جامعه است آنقدر جذابیت و صداقت دارد که ضمن باورپذیری سرگرم کننده است و راز فروش بالا را پیدا کرده است اما فیلم های تلخ و وحشتناک ما تنها به درد جشنواره های سینمایی خارجی می خورد و خوراک محافل روشنفکری است. جشنواره فیلم امسال هم با همه انتظارات چنان در درشت نمایی تلخی های واقعیت پافشاری کرد که گویا در همین دنیای واقعی کنار ما حتی یک نقطه روشن و مثبت وجود ندارد و باید با درد و استخوان لای زخم رنج کشید و به خود پیچید. گویا سازندگان و هنرمندان در کنار مدیران فراموش کرده اند هنرشان تا چه اندازه بر مخاطب اثر خواهد گذاشت.نقش سینما به عنوان رسانه ای اثرگذار ثابت شده است و همین موجب می شود برخی کشورها برای رسیدن به اهداف و برنامه های خود از این ابزار بهره ببرند. مردم نیز اثبات کرده اند که این رسانه جز جدانشدنی زندگی شان است و همچنان مشتاقانه پرده نقره ای را دنبال می کنند و آموزه های آن را در زندگی به کار می بندند شاهد مثال این تاثیر همه گیر شدن برخی تکیه کلام ها و رفتارها و گاه مدها و مدل هاست. بنابراین به نظر می رسد آن چه به عنوان خوراک سینمایی به خورد مخاطب داده می شود باید از برخی فیلترها عبور کند و محصولی سالم و با کیفیت روانه بازار شود چرا که با ارتقای سطح کیفی شاهد رشد ابعاد فکری، فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی و تجاری جامعه خواهیم بود.یک منتقد سینما در گفت و گو با خبرنگار خبر جنوب با بیان این که اغلب آثار این دوره از جشنواره فجر با محوریت خانواده بود اما از بین ده خانواده تنها یکی از آن ها سالم نمایش داده شد گفت: متاسفانه اغلب آثار دوره سی و نهم جشنواره فجر با این که در دوران کرونا و با وجود ناراحتی ها و مشکلات مردم ساخته شده بود غمگین و مایوس کننده بود.
محمد پورصادقی افزود: حتی یک چهارم آثار این دوره از جشنواره انواع شیوه های خودکشی را به سیاه ترین شکل به تصویر کشیدند از اعدام، خودسوزی و خفگی با گاز گرفته تا استعمال مواد مخدر.
وی بیان کرد: مخاطبان امسال در انتظار نمایش قصه هایی پر از حس خوب زندگی و امید در این شرایط نامناسب کرونا بودند اما آن چه نصیبشان شد نمکی بود بر زخم کهنه شان.
این منتقد سینما، پرده نقره ای را ابزاری برای رشد فکری و روانی مخاطب عنوان کرد و گفت: نمی توان منکر تاثیر این رسانه بر بهداشت روانی شد حتی از این طریق می توان در کنار سرگرمی و تفریح، ارزش هایی را تزریق یا ضدارزش هایی را از اذهان زدود.پورصادقی تصریح کرد: پتانسیل های زیادی در صنعت سینما وجود دارد که با توجه به نفوذ آن نه فقط می توان فرهنگسازی و تمدن سازی کرد بلکه یک جامعه را می توان به راهی برد که برای آن برنامه ریزی شده است.
وی بیان کرد: متاسفانه در سینمای ما یک تصویر شبه روشنفکری هنرمندان ما را به سمت نمایش تلخی های اجتماعی هرچند واقعی کشانده و هنر در این عرصه به جای این که مرهمی باشد بر زخم بیشتر خنجری است بر روان.این مدرس حوزه سینما سیاه نمایی، پرده دری، تزریق ناامیدی و ... را تم اکثر فیلم های اجتماعی سال های اخیر دانست و گفت: به نظر من رسالت سینما و هنر فیلم سازی در کنار نمایش عریان واقعیت به طرزی هنرمندانه و زیرپوستی بیان راهکارهایی برای ارتقای فرهنگی و روانی مخاطب است.پورصادقی ادامه داد: در حال حاضر مخاطب سینما به اندازه کافی زیر بار سنگین مشکلات و معضلات هست پس به جای روایت قصه های تلخ می بایست پلی به سوی ایستادگی و راه حل خروج از شرایط ناآرام را باید انتقال داد.وی بیان کرد: مردم ما سینما و کنسرت را انتخاب می کنند تا اندکی از دغدغه های روزمره شان دور شوند و کمی احساس آرامش کنند در حالی که بعضا با حضور در سالن سینما به یاد گرفتاری های خود افتاده و سینمای داخلی را از سبد فرهنگی خود حذف می کنند.این منتقد با اشاره به اثر بخشی سینما و هنر نمایش در رفتارهای اجتماعی تاکید کرد: بسیاری از مردم جامعه با تقلید از هنرمندان و تبدیل آن ها به مدل های اجتماعی از آن ها الگو می گیرند پس نیاز است در ساخت و تولید آثار به آموزه های آن توجه شود.پورصادقی ادامه داد: همان گونه که فیلم های ما قبل از ساخت و اکران از زیر تیغ هایی چون سانسور و تایید ارشاد عبور می کند لازم است قصه های فیلم نیز توسط کارشناسانی چون روان شناسان و جامعه شناسان بررسی شود تا با تطبیق آن ها بر روان جامعه مجوز تولید بگیرند.

/انتهای متن/

لینک خبر :‌ خبر جنوب

ایران آرت: سید جمال ساداتیان در گفتگو با برنامه رادیویی "سینمامعیار" در پاسخ به اینکه برای نمایش "قاتل و وحشی" تلاش نکردید، پاسخ داد: این موضوع جزو اختیارات ما نبود. اختیارات هیأت داوران این است که فیلم هایی که از وزارت ارشاد عبور کرده و اجازه نمایش دارند، می توانیم ببینیم و براساس آن ها قضاوت کینم، این ها به سیاست های وزارت ارشاد و کمیسیون پروانه نمایش برمی گردند و پروسه خاص خودش را دارد.

تهیه کننده سینما ادامه داد: بعضی وقت ها کلیت فیلم مشکلی ندارد ولی با سلیقه ارگان و سازمان جور در نمی آید مثلا "به رنگ ارغوان" را وزارت اطلاعات با مفهوم فیلم مشکل داشت نه اینکه کل نظام نپسندیده باشد، یا فیلم "دایره زنگی" در دومین روز، از جدول اکران خارج شد. این ها یک سری سلیقه روی شان بود ولی درباره فیلم "قاتل و وحشی" گفتند به خاطر اینکه موی سر خانم را تراشیده اند و 40 دقیقه از فیلم اینطوری است، نقل به این شد که بر اساس فتوای علمای کشور خانمی که سرش را می تراشد، یک سری حکم های شرعی دارد که آن در بضاعت اظهارنظر من و امثال من که سررشته تخصصی در فتوای علما نداریم نیست و دخالت کردن در آن سخت است، مثلا "شیشلیک" هم کمی حاشیه پیدا کرد ولی درباره آن خودمان هم به شدت فعال بودیم.

ساداتیان در پاسخ به اینکه این دلیل برای توقیف "قاتل و وحشی" بهانه است، بیان کرد: خیلی قاطع می گفتند که براساس فتوای مراجع، خانمی که موی سرش را می تراشد یک سری حرمت دارد.

او درباره فیلم هایی که با این شرایط در سال های گذشته در جشنواره حضور داشته اند خاطرنشان کرد: می گفتند چرا در سال های گذشته هم مورد اینچنینی بوده، ولی آن ها در یک یک یا 2 صحنه بوده است، من فیلم را ندیدم ولی می گفتند 40 دقیقه فیلم اینگونه است و بر اساس فتاوا ما نمی توانیم اغماض کنیم. اصلاحیه ممکن است چهار صحنه خشن داشته باشد و بگویند آن ها را بردارید، برای نمایش فیلم هم ما گفتیم، تقاضا کردیم، گفتند اگر مشکل نمایشی آن حل شود، برای نمایش می آورند.

این داور تصریح کرد: "شیشلیک" کمی حاشیه پیدا کرد که حل و فصل شد و نمایش دادند. برای فیلم "قاتل و وحشی" یک تعدیل هایی صورت گرفته بود ولی آن 40 دقیقه را نمی توانستند حل و فصل کنند، مراجع وزارت ارشاد هم می گفتند براساس فتاوایی که وجود دارد، نمی توانیم فیلم را نمایش بدهیم، ظاهراً نتوانستند تصمیم قاطع بگیرند. جواب دقیق تر این مساله را مسئولان وزارت ارشاد می توانند بدهند، من هم مثل شما باتوجه به چیزهایی که خواندیم، می گویم.

لینک خبر :‌ برترین ها
من فکر می کنم فیلم هایی که نتوانستند وارد جشنواره شوند احتمالاً فیلمسازانشان از خط قرمزهای اینها عبور کرده اند و طبیعتاً به دلیل اینکه سال پایانی دولت است و باید مهیای رفتن شوند آمادگی یک چالش جدید را نداشتند به همین علت یک مجموعه از فیلم های خنثی و ضعیف و متوسط را آوردند و در جشنواره شرکت دادند و یک شورای من درآوردی برای عبور فرمالیته شان از این مرحله هم درست کردند
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: عجایب و اتفاقات محیرالعقول دولت تدبیر و امید در حوزه فرهنگی و هنری با نحوه برپایی سی ونهمین دوره جشنواره فیلم فجر تکمیل شد. شیوه پذیرش آثار و ابداعات من درآوردی و ابتکارات خلق الساعه در این رابطه و نیز حضور فیلم هایی با محتوا و رویکرد های مشکوک و ناروا نسبت به واقعیات جامعه از جمله مباحثی است که باعث گلایه منتقدان و رسانه های دلسوز هنر هفتم شده است. در این دوره از جشنواره بروز نگاه های تحقیرآمیز نسبت به مردم محروم و مستضعف تا غلبه نگاه جنسیتی و البته دعوت به شورش و حضور در کف خیابان به عنوان راهکار احقاق حقوق مردم را شاهدیم که از نوعی آنارشی هنری و فکری و البته مدیریتی در سینمای ایران حکایت دارد.

تصمیمات خلق الساعه

مدیران وزارت ارشاد همه تلاش شان را به کار بستند تا در آخرین جشنواره ای که توسط دولت فعلی برگزار می شود یک جشنواره جمع و جور و تقریباً خنثی طراحی و اجرا گردد. اما آن چیزی که شاهد آن هستیم به نوعی تبدیل به آنتی تز ایده و انگاره ذهنی این افراد شده است. یکی از نکات اصلی در اینجا بحث جایگاه و شأن نظارتی و البته هدایتی است که بخش هایی مثل سازمان سینمایی و زیرمجموعه های آن باید ایفا کنند و در حکم چشم بیدار نظام در حوزه فیلمسازی باشند. مسئله ای که با بررسی خروجی آثار سینمای کشورمان طی چند سال اخیر و به ویژه سی ونهمین دوره جشنواره فیلم فجر ما را به این نتیجه می رساند که این چشم و این مغز دچار خواب آلودگی مزمن شده است. چه اینکه آنچه روی پرده سینما ها نقش می بندد نتیجه و خروجی مستقیم تصمیمات و انگاره های ذهنی و مدیریتی همین دوستان است که در فیلم ها انعکاس پیدا می کند. این در حالی است که سیاست ابلاغی و اعلامی از سوی دولت تدبیر و امید و آنچه از زبان مدیران ارشد دولتی در تریبون های مختلف اعلام می شد وظیفه امیدآفرینی سینما در میان آحاد جامعه با ابزار فرهنگی و هنری و نیز تولید آثار سینمایی قابل اعتنا بود نه مضمحل شدن در جریانات غربی مثل جنبش می تو (جنبش مخالفت با آزار جنسی زنان بازیگر در سینمای هالیوود) یا داغ کردن هشتگ هایی که به دنبال عوض کردن جای جلاد و شهید هستند.

هزینه های هنگفت دولت تدبیر و امید

هوشنگ توکلی بازیگر و کارگردان با سابقه سینما، تلویزیون و تئاتر که سابقه مدیریتی در عرصه هنری را هم در کارنامه اش دارد در گفتگو با جوان با اشاره به اوضاع غیرقابل پذیرش آثار حاضر در سی ونهمین دوره جشنواره فیلم فجر و پیگیری انتقادات منتقدان و اعلام نارضایتی آن ها نسبت به محتوا و کیفیت آثار جشنواره می گوید: ما در حال به پایان رساندن دوره هشت ساله مدیریت و ریاست آقای روحانی در جایگاه ریاست جمهوری هستیم. واقعیت این است که در این دوره تغییرات اساسی در نگاه به سینما به وجود آمد که بابت آن هزینه های هنگفتی هم صرف شد. شاید حدود 150 تا 200 میلیارد تومان روی 10 تا 15 فیلمساز سرمایه گذاری شد و به بهانه ساخت وساز فیلم های مشترک هم عوامل تولید را به خارج از کشور منتقل کردند و آثار مشترک ساختند و هم محتوای داخلی (هر آنچه در ایران اتفاق می افتد) را به طور کلی دگرگون کردند. نگاه دومی هم وجود داشت مبنی بر اینکه با دستاورد های مثبت انقلاب به اصطلاح مقابله کنند آن هم به بهانه اینکه می خواهند موانع را از سر راه سینما و فیلمسازان بردارند و یک شرایط تهی به وجود آوردند.

پیشرفت صنعتی و پسرفت محتوایی

بازیگر سریال زیر تیغ در ادامه می افزاید: این کل روند چند سال اخیر است. شما فیلم شاخصی در این مدت نمی بینید ولی ابتذال (منظور فیلم های بی محتوا و آثاری است که برای ایجاد خنده هم خودش و هم مردم را مسخره می کند) زیادتر شد. این سینما به دلیل پیشرفتی که ما در حوزه تکنولوژیکی و صنعتی داشتیم از این منظر رشد کرد و ما امروز دیگر در سینما مثلاً مشکل نورپردازی، طراحی صحنه و فیلمبرداری نداریم. در واقع ما در حوزه سخت افزاری هنری خیلی موفق هستیم و این اتفاق و حرکت رو به جلو را در کار حتی فیلم اولی ها هم مشاهده می کنیم و می بینیم از نظر تکنیکی خیلی جلو هستند که یک دستاورد خوب است، اما از نظر محتوا دچار بحران شدیم و این اتفاقات که به صورت آگاهانه به سمتش رفتیم چند علت داشت. این نقش را معاون رئیس جمهور بازی کردند و هزینه های زیادی هم دادیم البته نگاه ایشان اینقدر بدبینانه نبود و آن ظرفیتی که در ذهن این فرد وجود داشت به اذهان فیلمسازان منتقل نشد. به هر حال ذهنیت و نگاه این فرد اولاً درون ساختاری بود و ثانیاً با پیش فرض حرکت رو به جلو بود ولی این ظرفیت بین طیف مقابل (فیلمسازان) نبود. این طرف بیشتر از این فرصت به شکل درستی استفاده نکردند و عاقبت هم به جاده خاکی رفتند!

توکلی اظهار می دارد: ما الان در دوران جاده خاکی سینما هستیم که جشنواره امسال به نوعی کارنامه آن ها محسوب می شود. این کارنامه هشت ساله را اگر نگاه کنیم می بینیم کارنامه ای ناقص است و برگشت به موقعیت قبلی هم غیرممکن است. این اتفاق را هم در ساخت فیلم ها می بینیم مثلاً حتی فیلمی که آقای پرستویی بازی کرده اند (بی همه چیز) و برخی دوستان از آن تعریف می کردند به رغم آن تعریف ها پر از ضعف و اشکال است. وقوع این اتفاقات نشان می دهد بعد از آن مسئول ارشد دولتی که طرح اولیه را داده است کسی روی روند و نحوه حرکت در چارچوب آن نظارتی نمی کند. آن فرد راه را هموار کرده است ولی نیرو های فکری که در سازمان سینمایی باید به فیلمسازان کمک می کردند تا با مشورت همدیگر به نگاه سالمی برسند را نمی بینیم. در واقع نگاه فرصت طلبانه را می بینیم، اما آن نگاه عمیق و سالمی که تا به امروز موجب پیشرفت سینمای کشورمان شده است را نمی بینیم.

عقل های منفصل سینمایی

همین مدیر ارشد دولتی که شما اشاره کردید همراه چند نفر دیگر در قامت ایدئولوگ ها و تئوریسین هایی که حکم عقل منفصل دستگاه های متولی را داشتند، ظاهر شدند و برخی رویکرد ها و راهبرد ها را به مدیران سطوح پایین تر که مسئولیت مستقیمی در حوزه اجرا دارند اعلام و ابلاغ کردند. روند تغییرات ماهوی در دوران صدارت علی جنتی به نسبت دوران سکانداری سیدعباس صالحی با ضرباهنگ تندتری اتفاق می افتاد. از حذف مجوز های قانونی اولیه برای فعالیت در حوزه فیلمسازی و نشر تا مجوز های بعدی حین انتشار و اکران و نیز تغییر اساسنامه برخی صنوف فعال در حوز فرهنگ و هنر به بهانه های مختلف در دوران وزارت علی جنتی شروع شد. البته در این بین نمی توان از نقش افرادی، چون علی مرادخانی معاون هنری وزیر وقت در حکم یکی از عوامل قدرتمند دولتی در مسیر اجرا و عملیاتی کردن این چارچوب شکنی ها و حتی مذاکرات خارج از کشور غافل شد. این تغییرات زیربنایی و ساختارشکن موجب بروز برخی اعتراضات و انتقادات حتی تا سطح رهبری و واکنش تند ایشان به یله و رهاشدگی حوزه فرهنگ و هنر هم شد که باعث کند شدن ریتم تغییرات گردید. اهمال و تجاهل های سازمان سینمایی باعث شد آثاری ساخته شوند که تا پیش از آن مسبوق به سابقه نبود. از کمدی های سرشار از دیالوگ های اروتیک گرفته تا فیلم های سیاه به اصطلاح اجتماعی که جشنواره داران غربی حاضر هستند خرس و شیر های نقره ای و طلایی زیادی را پای آن ها بریزند.

مشروعیت سازی با پول های نامشروع

کارگردان و بازیگر سرشناس تئاتر کشورمان در رابطه با عمدی بودن چنین اهمالی و اینکه آیا اراده ای در سازمان سینمایی برای جلوگیری از جولان برخی جریانات خاص حاضر در سینمای کشورمان وجود دارد یا نه می گوید: این ها در حوزه پولی و مالی تازه به دوران رسیده هایی هستند که می خواهند با اتکا به پول های نامشروعی که طی این سال ها به دست آورده اند برای خودشان مشروعیت درست کنند. چه زمانی این اتفاق می افتد؟ زمانی که هنرمند با آن تعاریفی که ما از آن داریم در دایره فکری آن ها نباشد. چون به هر حال هنرمند واقعی گرسنگی اش را می کشد و فشار ها را تحمل می کند حتی جاه طلبی هایش را در جایی دیگر دنبال می کند، اما وارد این بازی های سیاه و سفید نمی شود. طبیعتاً این افراد به نیرو های جوان تر می پردازند، چون به دنبال کسب جایگاه و شهرت هستند و این جوان همواره فکر می کند که فرصت بازگشت و جبران گذشته را دارد گاهی اوقات هم ممکن است بشود، اما تجربه ما این را ثابت می کند که اغلب چنین اتفاقی نمی افتد.

جشنواره ای در غیاب نام آوران

مدیر اسبق اداره هنر های دراماتیک در ادامه خاطرنشان می کند: الان اگر در همین دوره از جشنواره فیلم فجر شما لیست اسامی فیلمسازان حاضر در آن را ملاحظه کنید هیچ نام آوری وجود ندارد. این ها به ترتیب و قدم به قدم حذف نیرو ها و هنرمندان سالم و علاقه مند به انقلاب را در پیش گرفته اند، چون آن ها مطمئناً به تقاضا های این ها پاسخ مثبت نداده اند. عده ای دیگر یا خسته شده اند و کار را رها کرده و رفته اند یا هنرمندان در موقعیتی هستند که مایلند تا کار درست را انجام دهند، اما شرایط مناسب و امکانات برایشان فراهم نیست. من از نگاه نظارتی (حدود و ثغور وظایف قانونی) معاونت سینمایی آگاهی و آشنایی دارم- حتی در دوران ریاست آقای ایوبی بحثی هم سر این دست مباحث داشتیم- می دیدم که از همان روز ها شمشیر را از رو بسته بودند تا شرایط جدیدی را به وجود بیاورند بدون اینکه صلاحیت این کار را داشته باشند و به هر شکل امروز به اینجایی که هستند رسیده اند. اما اینکه الان نیروی فکری داریم، بله فیلمساز خوب داریم، بله، جوان هایی داریم که کارهایشان فوق العاده عالی هستند. این بندگان خدا تا کی باید منتظر بمانند تا بتوانند یک فیلم مستند نیم ساعته یا 40 دقیقه ای بسازند حالا چه برسد به فیلم سینمایی!

فاجعه سینمای خانگی

توکلی با اشاره به اینکه همین فاجعه هم در سینمای خانگی اتفاق افتاد، می افزاید: همه تلاشی که ما در تعریف سینمای خانگی و تدوین اساسنامه آن انجام دادیم تا یک محمل تولید فیلم و سریال موازی با تلویزیون را راه اندازی کنیم تا جریانات سالم بتوانند در بستر آن حرکت کنند، بعد از رفتن ما از سوی همین آقایان به معجونی تبدیل شد که شما بهتر از ما می دانید تولیدات آن در تراز تولیدات و نگاه انقلاب قرار نمی گیرد. برای همین باید همه حواسمان را جمع کنیم تا در دولت آتی گروه های بعدی که می آیند تقریباً یک سالی را مصروف از بین بردن این خرابکاری ها یا کنار گذاشتن افراد مخرب کنند. اصلاً هم اشکالی ندارد که جریانی یک سال جشنواره اش را جمع و جور برگزار کند، ولی سالم برگزار نماید تا اینکه دوباره نیرو های فعال و جوان های پرانگیزه به میدان بیایند و کار های نو و جدیدی تولید کنند. این ها را بگویم که این افراد فعلی با این کارنامه مردود هستند.

توهم پایان خوش مدیران سینمایی

توکلی در رابطه با علت عدم پذیرش آثار برخی فیلمسازان سرشناس توسط برگزارکنندگان این دوره از جشنواره فیلم فجر خاطرنشان می کند: من فکر می کنم فیلم هایی که نتوانستند وارد جشنواره شوند احتمالاً فیلمسازانشان از خط قرمز های این ها عبور کرده اند و طبیعتاً به دلیل اینکه سال پایانی دولت است و باید مهیای رفتن شوند آمادگی یک چالش جدید را نداشتند به همین علت یک مجموعه از فیلم های خنثی و ضعیف و متوسط را آوردند و در جشنواره شرکت دادند و یک شورای من درآوردی برای عبور فرمالیته شان از این مرحله هم درست کردند تا همه چیز با یک پایان خوش و آرام تمام شود. ضمن اینکه همه این اتفاقات ذیل انگیزه های انتخاباتی این افراد شکل گرفته است و این جریان حالا اصلاح طلب بگوییم یا تجدیدنظرطلب دارند آخرین تلاش هایشان را می کنند تا از این بازی به گونه ای سلامت بیرون آیند که بعید به نظر می رسد.

لینک خبر :‌ روزنامه جوان آنلاین
سی و نهمین جشنواره فیلم فجر درحالی به کار خودش پایان داد که آخرین جشنواره فجر دولت آقای حسن روحانی، و حاصل تجمیع سیاست ها و برنامه های فرهنگی این دولت محسوب می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : برترین ها شهدای ایران خبر خودرو

سرویس ادب و هنر-

این جشنواره در دوران شیوع ویروس کرونا و در شرایطی که اغلب جشنواره های سینمایی جهانی یا به تعویق افتاده و یا به طور مجازی برگزار می شدند، به سبک دوره های قبلی اش به صورت فیزیکی به مرحله اجرا رسید؛ با این تفاوت که این بار فقط فیلم هایی به نمایش درآمدند که از سوی داوران جشنواره، نامزد دریافت جایزه به حساب می آمدند! این درحالی است که از همان آغاز، صاحبان برخی از فیلم های برکنار مانده از بخش نمایش جشنواره اقدام به برگزاری اکران فیلم های خود برای اهالی رسانه و منتقدان نمودند و در مقایسه معلوم شد که برخی از فیلم ها نادیده گرفته شده اند! همان 16 فیلم نمایش داده شده در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر نیز انتقادات بسیار زیادی را برانگیختند. فیلم هایی که اغلب القاگر یأس و تیرگی بودند و برخلاف نام دولت، به تبلیغ بی تدبیری و ناامیدی می پرداختند؛ طوری که در چهار فیلم به نمایش درآمده در این رویداد، خودکشی اتفاق افتاد! جشنواره ای که حتی نتوانست رویش های سینمایی این دوران را به خوبی مدیریت کند؛ فیلمسازی که با اولین فیلم هایش درباره انقلاب و دفاع مقدس خوش درخشیده بود، در نهایت به فیلمی در تحقیر مردم رسید. همچنانکه یک فیلمساز جوان دیگر با فیلمی موهن و کپی شده از روی یک فیلم خارجی به عقده گشایی علیه مردم پرداخت!
هر چند که در این جشنواره، بودند فیلم هایی که به نمایش جلوه هایی از تاریخ پرافتخار و حماسی انقلاب و دفاع مقدس پرداختند و آبرو و اعتبار جشنواره فجر را حفظ کردند؛ فیلم هایی چون منصور به کارگردانی سیاوش سرمدی با روایت زندگی و مجاهدت های شهید ستاری برای پیشرفت صنعت هوا فضای کشور، تک تیرانداز با موضوع حماسه و شهادت شهید زرین از ماهرترین تک تیراندازهای جهان، یدو به کارگردانی مهدی جعفری با روایتی کودکانه در زمینه دفاع مقدس، از معدود فیلم هایی هستند که بارقه های امیدی از استمرار و تداوم شرافت و اصالت در سینمای ایران را نمایش دادند.
البته در مراسم اختتامیه سی و نهمین جشنواره فیلم فجر، غیر از یدو که جوایزی چون بهترین فیلم و بهترین کارگردانی را گرفت، اغلب جوایز باز هم به همان فیلم هایی که به تحقیر مردم می پردازند، رسید. در این مراسم که همزمان با چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی برگزار شد، کمتر نشانی از شهدا و بزرگان تاریخ انقلاب و حتی فیلم های انقلابی دیده شد، اما به بهانه بزرگداشت یک دوبلور، یاد فیلمفارسی و برخی از عناصر آن زنده شد! در این مراسم، حتی یادبود سینماگران درگذشته ماه های اخیر نیز گزینشی انجام شد و غیر از پرویز پورحسینی و چنگیز جلیلوند، دیگر هنرمندان سینما که اخیرا فوت کرده اند نادیده گرفته شدند.
سعید مستغاثی، پژوهشگر و منتقد سینما به برگزیده بخش مستند این دوره از جشنواره فیلم فجر اشاره کرد و گفت: این جایزه در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به فیلمی داده شد که ساخت آن را می توان یکی از تلاش هایی دانست که به واسطه یکی از جاسوسان قدیمی کانون های صهیونی یعنی هدایت الله متین دفتری رقم خورده
است!
در همین حال، علیرضا سربخش، منتقد سینما معتقد است که اکثریت فیلم های به نمایش درآمده در جشنواره فیلم فجر سی و نهم، فیلم های خوبی نبودند و تعدادی از فیلم های به نمایش درآمده هم براندازانه بود.
مدیرعامل مؤسسه سینمایی جانبازان و از اعضاء هیئت منصفه مطبوعات به فارس گفت: وقتی ترامپ در اواخر دولتش دیوانه شده بود و گفت عملی را انجام می دهد که در آینده شاهد نتایج آن خواهید بود. الحق والانصاف نیروهای مسلح کشور ارتش و سپاه به خوبی ایستادند که در مقابل این یاوه گویی ها مقابله کنند. اما متاسفانه در داخل کشور افرادی در بخش های مختلف دست در دست آمریکا کشور و مردم را تضعیف کردند و به جای تهییج مردم در مقابل دشمن پشت مردم را لرزاندند.در این شرایط و اوضاع و احوال در سینمای ایران هم شاهد افرادی هستیم که دست به دست دشمن دادند و در مقابل دشمن مردم را به سمت سیاست های آمریکا تشویق کردند و فیلم هایی را ساختند و در جشنواره به نمایش درآمد که مردم را تشویق به اعتراض و اعتصاب کردند این نگاه و ایدئولوژی در سینمای ایران کاملا دیده می شود.

لینک خبر :‌ روزنامه کیهان
جشنواره فیلم برلین باز هم برای تبلیغ علیه ایران به فیلم های بی مایه و درجه سه مراجعه کرد!
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : برترین ها

سال گذشته وقتی فیلم شیطان وجود ندارد به این جشنواره راه یافت و جایزه بهترین فیلم را هم گرفت، سقوط کامل جشنواره برلین به سیاست زدگی برملا شد؛ فیلمی که اساساً قابل دیدن نیست و هیچ نشانی از هنر و سینما در آن وجود ندارد اما چون ضدایرانی است، از سوی این جشنواره هدف تقدیر قرار گرفت. در ادامه این رویکرد، امسال هم فیلم قصیده گاو سفید به جشنواره برلین راه یافته است. با این تفاوت که اگر فیلم سال قبل، یک اثر زیرزمینی بود که به طور غیرقانونی و بدون مجوز ساخته شده بود، امسال فیلمی به جشنواره برلین راه یافته که از مجاری قانونی و دولتی ساخته شده است و در جشنواره فیلم فجر سال 98 هم حضور داشت و حتی نامزد جایزه سیمرغ هم شد!
فیلم قصیده گاو سفید با قصه ای شعاری و دستمالی شده که بوی کهنگی موضوع و داستانش به شدت توی ذوق می زند و حتی منطق روایی هم ندارد، به خاطر محتوای سیاسی اش به جشنواره برلین راه یافته است. این فیلم با وجودی که فاقد استانداردهای سینمایی و هنری است اما چون در جهت تبلیغات حقوق بشری دولت های استعماری علیه ایران قرار دارد به این جشنواره راه یافته است. فیلمی که گرچه هیچ نشانی از توانمندی فرهنگی ایران ندارد، اما می تواند تکمیل کننده فضاسازی و تبلیغات ضدایرانی نهادهای صهیونیستی باشد. مصداق این مسئله نیز، گزارش صدای آمریکا ست که به بهانه راهیابی قصیده گاو سفید به جشنواره برلین، به انتشار گزارشی علیه کشورمان پرداخته و نوشته که این فیلم به افشاگری نقض حقوق بشر در ایران می پردازد!

لینک خبر :‌ روزنامه کیهان
کرونا در یک سال اخیر دنیای ما را متفاوت و اقتصاد جوامع را دگرگون کرده است و در این میان هنر به صورت عام و هنرهای نمایشی سالنی به صورت خاص، بسیار لطمه دیدند.

به گزارش ایسنا، روزنامه وطن امروز در ادامه نوشت: حالا علاوه بر بازار فروش متوقف شده در این حوزه، با انباشتی از فیلم های تولیدشده و پشت خط اکران مانده مواجهیم و تصمیم گیری درباره آنها حائز اهمیت است؛ تصمیمی که می توانست در ابتدای سال 99 و همزمان با شکل گیری سینما آنلاین جدی تر گرفته شود.

برای آنکه با نگاهی واقع بینانه به وضعیت صنعت سینما در کشور توجه کنیم، بررسی و تحلیل آمار و ارقام این حوزه می تواند کمک کننده باشد. سرانه سالن های سینما در ایران به نسبت جمعیت کشور پایین است. در مجموع 356 سینمای سراسر ایران، 638 سالن فعال وجود دارد که البته تراکم توزیعی آن نیز چندان رعایت نشده است به گونه ای که تهران 221 سالن، خراسان رضوی 53 سالن و اصفهان 54 سالن سینما دارند. حال اگر با یک نسبت میانگین در هر دوره اکران 80 سالن را برای یک فیلم در نظر بگیریم، یعنی به طور همزمان 8 فیلم روی پرده باشد و متوسط یک ماه و نیم را نیز طول هر بازه اکران بدانیم، در نهایت در طول یک سال 64 فیلم سینمایی می تواند روی پرده سینماهای کشور به نمایش درآید. این عدد از این حیث نگران کننده است که بر اساس آمارهای موجود، هم اکنون بیش از 300 فیلم پشت خط اکران مانده اند و اگر قرار باشد سینما از همین فردا به روال عادی خود برگردد حداقل 4 سال طول می کشد تا فیلم های موجود به نمایش درآید. فقط یک نمونه جالب از این پشت خط اکران مانده ها را می توان در وضعیت فیلم های جشنواره سی وهفتم مشاهده کرد. سال گذشته حدود 14 فیلم از جمع آثاری که در جشنواره سال 97 عرضه شده بودند فرصت اکران پیدا نکردند؛ یعنی قریب به نیمی از فیلم هایی که به لحاظ کیفی آنقدر ارزش داشته اند که هیات انتخاب آنها را برای شرکت در جشنواره پذیرفته است.

این آمار و ارقام در حالی است که بخش زیادی از فیلم های تولیدشده همواره از کف فروش برخوردار نبوده و حضورشان در سینما توجیه منطقی ندارد؛ توجیه منطقی نه برای اقتصاد سینما و نه برای آنکه مخاطب را مجاب کند تا به تماشای این فیلم در سالن سینما بنشیند. بیایید به جدول فروش فیلم ها در سال 98 نگاهی بیندازیم تا با عدد و رقم این موضوع را تحلیل کنیم. از مجموع 74 فیلمی که در جدول اکران سال گذشته حضور دارند، 37 فیلم یعنی نیمی از فیلم ها زیر یک میلیارد، 19 فیلم بین یک تا 5 میلیارد، 9 فیلم بین 5 تا 10 میلیارد و تنها 9 فیلم بالای 10 میلیارد فروش داشته اند. این بدان معناست که درباره 37 فیلم چیزی کمتر از 300 میلیون تومان سهم تهیه کننده است و برای 19 فیلم در بهترین حالت 4/1 میلیارد تومان تهیه کننده برداشت مالی از فیلم خواهد داشت. این آمار یعنی پشت خط ماندن حداقل نیمی از فیلم های سینمایی در صف اکران سالن های سینما بی معنی است.

ابتدای امسال همزمان با شیوع کرونا، خط اکران آنلاین در کنار سالن های سینما به راه افتاد؛ خطی که با فیلم خروج ابراهیم حاتمی کیا شروع شد و در ادامه با فیلم های طلا ، زیرنظر ، خوب، بد، جلف و ... ادامه یافت. شاید این فیلم ها که می توانستند در اکران عمومی پرمخاطب باشند، خط شکنی کردند و برای معرفی این لاین توزیعی پیشقدم شدند اما فروش همین ها هم کم نبود. خروج حاتمی کیا بیش از 5/2 میلیارد در اکران آنلاین کسب درآمد کرد. در آن سوی ماجرا، 3 فیلم کشتارگاه ، تیغ و ترمه و بُهت که در مورد شکست اقتصادی شان در سالن های سینما تردیدی نیست، در اکران آنلاین توانستند در مجموع 5/1 میلیارد تومان کسب درآمد کنند.

در فرآیند بلندمدت اگر بلیت اکران آنلاین چیزی بین 15-10 هزار تومان باشد و 100 هزار نفر در یک حد پایین به تماشای آن فیلم بنشینند، چیزی بین یک میلیارد تا 5/1 میلیارد عایدی این اکران خواهد بود و این در شرایطی است که با آن بلیت چند نفر به تماشای آن فیلم خواهند نشست.

رونق گرفتن اکران آنلاین و ایجاد بستری وسیع برای توزیع فیلم هایی که در چرخه اکران سالن ها قدرت رقابت ندارند، برای سینماداران نیز مفید است چرا که آنها فرصت بیشتری برای استفاده از فیلم های پرفروش روی پرده خواهند داشت. میزان کل فروش سینماهای کشور در سال 98 معادل 299 میلیارد تومان با متوسط بلیت 11 هزار تومان بود. از این طرف گردش مالی اکران آنلاین در یک ماه و نیم ابتدایی حرکت آن 7/5 میلیارد تومان بود که با متوسط 12 هزار تومان قیمت بلیت، 475 هزار بلیت برایش فروخته شد که هر بلیت آنلاین برابر با 5/2 نفر یعنی یک میلیون و 200 هزار نفر مخاطب بوده است و این یعنی اکران آنلاین می تواند در درازمدت یک مسیر اکرانی مطمئن باشد، هرچند هنوز ظرفیت های تبلیغی تلویزیون برای این خط فعال نیست.

در مجموع اتمسفر بازار سینما در سال آتی را باید بر گسترش و توسعه سینمای آنلاین و رقابتی کردن این فضا، پایین آوردن مدت اکران ها در سالن های سینما و شکل دهی ساختار لاینی ژانری برای وجود تنوع روی پرده در هر بازه زمانی اکران دید. شاید این مسیر بتواند هم به چرخیدن چرخ سینما کمک کند و هم از حجم انباشت شده فیلم های پشت خط بکاهد.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

پژمان کریمی
در نقد یک اثر یا در فرآیند داوری یک محصول هنری، معطوف کردن نگاه تحلیلگرایانه و قلم منتقدانه بر موضوع و سطح ساختار و ساختمان یک اثر و دور کردن یا مجزا دانستن اندیشه حاکم بر اثر از روی ابتذال است. هم ابتذال در نقادی و داوری و هم در رویکرد به ساحت هنر و اثر هنری!
یک انسان خردمند به خوبی و به روشنی می داند و باور کرده است که اثر هنری ماهیت و ساخت و ساختارش منبعث از اندیشه است. اندیشه است که به اثر بعد و شکل و ماهیت می دهد. اندیشه است که موجب برکشیده شدن هنرمند و کار وی می شود. از این رو در نقد و داوری نباید راه به خطا رفت و سخن نابه جا به زبان آورد. نباید یک اثر را بما هو اثری بر شده از اصول و اسلوب حرفه ای و فنی ارزیابی کرد.
در جشنواره های داخله و فرنگی، رایج است که اثری را بهترین یافته اند و تحسین کرده اند و بدان بالیده اند. چه اثری؟ اثری که بن مایه اندیشگی ندارد یا دارد و آن؛غلط است، سخیف است، چرک است، نفسانی است. اما همین اثر - چنانکه اشاره شد- برگزیده داوران معرفی می شود. مثال می زنم : فیلم زندگی ادل ساخته فیلمسازی آفریقایی الاصل. این فیلم در شصت و ششمین جشنواره فیلم کن فرانسه برنده نخل طلا شد! یک فیلم کریه و مهوع! برخی از منتقدان تلاش کردند برای این اثر، ویژگی های سیاسی و اجتماعی دست و پا کنند اما آیا واقعیت تهی و پوچ این فیلم را می توان انکار کرد؟ آیا می توان این فیلم را بدون قضاوت در اندیشه بهترین دانست؟
در نگاه یک منتقد عاقل و حرفه ای، اندیشه را نمی توان نادیده گرفت و هر اندیشه را نیز صرف اندیشه بودن نمی توان خوب دانست و دلیل خوب پنداشتن را نیز به سلیقه و دریافت نسبی احاله داد. آنانی که بر قضاوت منهای اندیشه پافشاری می کنند در واقع فهمی درست از ماهیت اثر هنری و غایت آن ندارند که در این حالت بی سوادند یا می دانند و به عمد و با هدفی نامیمون و منحوس، اندیشه و اندیشه ورزی را نفی می کنند تا باب تفکر در انسان را ببندند.شک نکنید!
سینما کلیتش یعنی اندیشیدن و هنر تمامی اش یعنی همین. چرا چون نقطه عزیمت هنر؛ اصلاح و مهندسی ذهن است. این یعنی، پس درستی و نادرستی یک اندیشه دارای اهمیت است. اینجاست که فرق میان هنر پوچ انگار و هنر راستین الهی روشن می شود! وظیفه منتقد یا داور یک جشنواره است که سینما را تک بعدی نبیند. اندیشه درست و از نادرست بازشناسد. اما... در کشور ما چنین نیست. بهترین دلیل و گواه این ادعا، آثاری هستند که در ادوار پیشین جشنواره فیلم فجر- که از کل انقلاب تنها نامی بر آن مزین و به جا مانده است- بر شده و تحسین شده اند. این فیلم ها محصول مخالفان داوری اندیشه اند که توفیق پیدا کردند فیلم هایشان توسط افرادی از جنس خودشان داوری شود. فاجعه نیز از آنجایی رخ واقعی اش را نشان می دهد که همین دست فیلم ها و پدیدآورانشان، واجد دریافت سیمرغی بلورین و تاج فرهیختگی شناخته می شوند.

لینک خبر :‌ روزنامه کیهان
برنامه هایی مانند هفت از شبکه سه و نقد سینما از شبکه پنج سیما جزو شناخته شده ترین و مطرح ترین برنامه هایی هستند که به تحلیل و بررسی فیلم های روی پرده سینما در این چند سال اخیر می پردازند و در روزهای برگزاری جشنواره فیلم فجر نیز فیلم های حاضر در این رویداد را بررسی و نقد می کنند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : سینما سینما

این برنامه ها البته تا قبل از جشنواره سی و هشتم فجر به صورت زنده روی آنتن می رفتند اما پس از شروع جشنواره، این برنامه ها به صورت تولیدی ساخته و پخش شدند. اتفاقی که حواشی و سوال های بسیاری را سال گذشته با خود به همراه داشت.

چون این برنامه ها که تا قبل از شروع جشنواره سال 98 به صورت زنده پخش می شدند، دیگر این امکان را نداشتند و از سال گذشته تا به امروز به صورت تولیدی تهیه شدند و این نحوه ساخت و پخش نیز به یک روال عادی تبدیل شد.

حالا در کنار این تفاوت، برگزاری سی و نهمین جشنواره فیلم فجر نیز به دلیل تداخل آن با روزهایی که همه گیری کرونا در صدر اخبار قرار گرفته و تمام اتفاقات در طول سال را نیز تحت تاثیر خود قرار داده، با تفاوت هایی مواجه است.

برای همین هم برگزار شدن و برگزار نشدن این جشنواره در کنار این که چه فیلم ها و چه تعداد فیلم و چگونه اکران شود، مسائلی بود که قبل از آغاز جشنواره بسیار به آن پرداخته شد تا این که سرانجام باتوجه به رعایت پروتکل های بهداشتی و ایجاد محدودیت هایی در این زمینه، قرار بر آن شد 16 فیلم سینمایی منتخب هیات داوران، در جشنواره امسال شرکت و رقابت کنند.

با امیررضا مافی، منتقد و کارشناس مجری برنامه نقد سینما درباره جشنواره امسال و برنامه نقد سینما که دیگر به صورت زنده پخش نمی شود به گفت وگو پرداختیم که می توانید در ادامه آن را بخوانید.

نظرتان درباره برگزاری سی و نهمین جشنواره فیلم فجر چیست؟ آیا شما موافق برگزاری آن بودید یا در دسته مخالفان برگزاری قرار داشتید؟

جشنواره امسال جزو رویدادهایی بود که تا قبل از برگزاری آن دارای کشمکش های فراوان شده بود. از این رو که عده ای بر این باوربودند جشنواره امسال به دلیل همه گیری کرونا برگزار نشود و عده ای نیز بر این عقیده بودند جشنواره مانند روال سال های قبل برگزارشود. من نیز جزو کسانی بودم که باورم بر برگزاری سی و نهمین جشنواره فیلم فجر بود. چون معتقد هستم مهم ترین بخش فرهنگی جشن های انقلاب ما، جشنواره فیلم فجر است و بهار سینمای ما محسوب می شود. بنابراین به تعویق انداختن یا نقد آن به نفع جریان سینما و سینمای کشور نبوده و نخواهدبود چون باعث سرد شدن مردم برای رفتن به سینما می شد که در یک سال اخیر به دلیل شیوع ویروس کرونا اتفاق افتاده است. برای همین اگر جشنواره امسال برگزار نمی شد، سینما از سوی مردم به سمت سردی مطلق می رفت.

حالا فارغ از اتفاقات پیش آمده به دلیل کرونا، درباره محتوای جشنواره امسال و فیلم هایی که با انتخاب داوری مشخص شده اند چه نظری دارید؟

جشنواره امسال به لحاظ کیفی از سایر ادوار سینمایی حداقل در این چند سال اخیر عقب تر بود. با فیلم شاخص و شاهکاری مواجه نبودیم. به نظر می رسد کرونا سایه سنگین خود را بر فیلم ها و سینمای ایران انداخته است. حتی در پرداخت مفاهیم و مضامین هم افسردگی زیادی وجود داشت. پنج فیلم از 16 فیلم درون آنها خودکشی رخ داده که آمار اسفناکی است. مردمی که در این فیلم ها نمایش داده شده اند طماع، کم فهم، خرافه پرست و... بودند و واقعا این نگاه با مردم ایران فاصله دارد. به نظر می رسد فیلمسازهای ما کمی متاثر از شرایط زمانه، بسیار تلخ نگر شده اند و حتی گاهی توهین آمیز به مردم و کسانی که دارند برای آنها فیلم می سازند، نگاه کرده اند. برای همین می توانم بگویم هم به لحاظ فرمی و هم محتوایی، جشنواره امسال نسبت به سال های گذشته ضعیف تر بوده که خب دلایل متعددی دارد و به برخی از آنها اشاره شد. در نتیجه تصور می کنم فیلمسازها روند خوبی را طی نکرده باشند.

برنامه نقد سینما ی این روزها چطور پیش می رود؟ حالا که دیگر به صورت زنده روی آنتن نمی رود، آیا همچنان توانسته به خوبی گذشته به برنامه سازی بپردازد و این موضوع ضربه ای به کیفیت تولید زده است؟

نقد سینما برنامه ای است که طی 30هفته هر جمعه شب اجرا شده و در روزهای جشنواره هم هر شب مهمان مردم بوده است. همواره رویکرد برنامه نقد سینما در یک بخش آموزش و در یک بخش گفت وگو درباره فیلم های سینمایی و خود سینما بوده که پیوند و پیوستی هم با مباحث علوم انسانی دارد. ضمن این که بخش کوتاه رویدادها در این برنامه سعی می کند به موضوعات خبری و صنفی تر حوزه سینما بپردازد. اما قطعا نقد سینما برای این نیست که با چهره های معروف گفت وگو کند یا به واسطه افراد چهره دیده شود. تمام هدف نقد سینما این است که بتواند جریان و گفتمان اصیلی را در بدنه سینمای ایران پیدا کند و بتواند بر اساس آن آینده سینمای ایران را تحلیل و در نهایت پیش بینی کند. از طرفی البته من خودم همیشه معتقدم برنامه زنده مخاطبان بیشتری دارد. امسال هم قرار بود برنامه به صورت زنده پخش شود در واقع مشکلات امکان و اجازه این کار را نداد و همچنین ممنوعیت تردد 9 شب به بعد هم اثرات خود را روی این موضوع گذاشت. اگر این اتفاقات رخ نمی داد قرار بود این برنامه به صورت زنده باشد. در حال حاضر هم به صورت زنده ضبط می شود و همان را برای آنتن می فرستیم و با دو ساعت تاخیر پخش می شود.

بهروز افخمی تا چه میزان روی کیفیت و غنی شدن محتوای این برنامه کمک کرده است؟

آقای افخمی از سال گذشته که به دلیل ساخت سریال رعد و برق اجرای نقد سینما را واگذار کردند، تنها معلم نقد سینما بودند و درباره موضوعات فیلمسازی تعلیم می دادند و گاهی هم مشورت هایی از ایشان گرفته می شد. برای همین تیم سردبیری و تهیه برنامه مستقل از آقای افخمی عمل می کرد و همچنان به همین منوال پیش می رود.

حال و هوای جشنواره 99 از نگاه امیررضا مافی

امیر نوروزی که سال گذشته هم در نمایش لانچر 5 ایفای نقش کرد، امسال در دو فیلم مصلحت و مامان نیز حضور داشت که به نظرم در هر دو به خوبی به ایفای نقش پرداخت.

به نظرم اگر باهوش باشد، در سینمای ایران تاثیر خوبی خواهدگذاشت. در بخش کارگردانی و نه محتوا، آیدا پناهنده در فیلم تی تی حرکت رو به جلویی داشت و توانسته است اتفاق جدیدی را در بستر دراماتیکی که خلق کرده به وجود آورد.

اقتباس، نکته مهمی بود که در حوزه فیلمنامه دیده شد و همین موضوع نشان می دهد سینما فهمیده باید ارتباط خودش را با ادبیات حفظ کند و این نکته بسیار حائز اهمیت است.

علاوه بر این از میان 16 فیلم، هفت کارگردان کار اولشان بوده و همگی جوان هستند و این موضوع باز بسیار مهم است که فیلم اولی ها می توانند دوشادوش و همپای کارگردان هایی که با سابقه ترند، فیلم ارائه کنند و حتی اهداف فیلم هایشان بهتر از فیلم کارگردان های باسابقه باشد.

به نظر می رسد به هر حال با نسل جدیدی از فیلمسازان مواجه شده ایم که اینها نبض اصلی جریان سینمای ایران را به دست خواهندگرفت و نسل های قدیم فیلمسازان کم کم دارند به حاشیه می روند و کمتر فیلم می سازند و کمتر توان حضور و شرکت در جشنواره های رقابتی دارند اما نکته مهم و اساسی همین وضعیت محتوایی فیلم هاست که به سمت سیاه نمایی حرکت کرده اند.

به نظر می رسد کارگردان های ما احتمالا از وضعیت اقتصادی نسبی برخوردارند و دست شان به دهن شان می رسد. امسال که مشکلات معیشتی به دلیل کرونا زیاد شد و افراد در مضیقه بیشتری قرار گرفتند، کارگردان های ما بیشتر شاکی بودند تا مردم.

حتی به نظر می رسید کارگردان ها از این که مردم اینقدر صبوری و تحمل کردند خیلی عصبانی اند. چون مردم را زیاد نقد کردند و در برخی فیلم ها مانند شیشلیک حتی به مردم توهین کردند.

آزاده باقری - روزنامه نگار / ضمیمه قاب کوچک روزنامه جام جم

لینک خبر :‌ جام جم
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

کیفیت سیاستگذاری های مالی سینمای ایران براساس منطق اقتصاد سیاسی و جلوه دادن آن به عنوان تابعی از اقتصاد آزاد، در هشت سالی که گذشت، بحثی مستوفا و جداگانه می طلبد، اما در این مجال به هشت دوره از جشنواره فیلم فجر که توسط بنیاد سینمایی فارابی برگزار شد پرداخته می شود تا قسمتی از سیاست های اجرایی دولت در حوزه سینما مورد بررسی قرار بگیرند. اصلی ترین بازوی اجرایی دولت برای مشارکت در تولید فیلم های سینمای ایران، همان بنیاد سینمایی فارابی است که مسئول برگزاری جشنواره فیلم فجر هم هست. فارابی طی این سال ها به کم کاری در حوزه تولید متهم شده بود و خودش چنین پاسخ می داد که ما کار را به بخش خصوصی سپرده ایم. در سینمایی که منطق عرضه و تقاضای آن دچار یک سیستم معیوب است و هیچ گاه مشخص نشد چرا سرمایه گذاران بخش خصوصی باید پول هایشان را به یک تجارت زیان ده بیاورند، دلیل حضور بخش خصوصی به هیچ وجه قابل توجیه نیست مگر اینکه نظریه نامرئی شدن دست دولت در بازار را بیشتر جدی بگیریم و باور کنیم. پس بازهم با یک سینمای دولتی طرفیم که در جشنواره ای دولتی مورد قضاوت قرار می گیرد.

از آنجا که بحث ما اگرچه نگاهی کلی به سینمای تدبیر و امید در بازه زمانی هشت سالی که گذشت دارد، اما تمرکز اصلی اش را بر نوع برگزاری جشنواره فجر گذاشته است، یکی از موضوعاتی که باید به آن توجه ویژه داشت، بحث داوری هاست. باید به این توجه کرد که در بعضی از جزئیات ممکن است سلیقه های فنی دخیل باشند و پیرامون رتبه بندی بعضی از بخش های تکنیکی بحث های ناتمامی وجود داشته باشد؛ اما سیاست های کلی هیچ جشن یا جشنواره ای را در هیچ جای دنیا نمی توان به سلیقه هیات انتخاب یا هیات داوران ربط داد. حتی اگر در مواردی سلیقه داوران یا انتخاب گران محل مناقشه باشد، مسئول مستقیم قضیه دبیر جشنواره و به طور کل برگزارکنندگان آن هستند؛ اما در این سال ها حتی وقتی علنی ترین تصمیمات سیاسی در داوری فجر باعث کنار رفتن بدیهیات فنی می شدند، دبیر جشنواره و سایر مقامات فرهنگی دولت، مساله را به سلیقه داوران ربط می دادند.

این در هیچ جای دنیا سابقه ندارد و همه می دانیم که مسئول مستقیم هرچه در یک جشنواره روی می دهد، برگزارکنندگان آن هستند. در ادامه به هشت خصوصیت عمده که در مدیران مختلف جشنواره فجر، در دولت تدبیر و امید وجود داشت و گاهی کمرنگ تر و گاهی پررنگ تر به چشم می آمد اشاره می شود و پس از آن مروری کلی به هرکدام از هشت دوره ای که بین سال های 92 تا 99 برگزار شدند خواهیم داشت.

در دو سال اول دولت تدبیر و امید، دبیر جشنواره فیلم فجر علیرضا رضاداد بود که در دو سال ابتدایی دولت اول احمدی نژاد هم همین سمت را برعهده داشت. او مجموعا 6 دوره دبیر جشنواره فیلم فجر بود. پس از او نوبت به محمد حیدری رسید که دو دوره پیاپی این مسئولیت را برعهده داشته باشد. حیدری در اوج حاشیه ها و همزمان با کنار رفتن اولین رئیس سازمان سینمایی دولت تدبیر و امید، صندلی اش را ترک کرد و پس از آن نوبت به ابراهیم داروغه زاده رسید که همزمان با محمدمهدی حیدریان به عنوان رئیس جدید سازمان سینمایی، دبیر جشنواره فجر شود. در دوران دبیری داروغه زاده، محمدمهدی حیدریان به دلیل قانون منع به کارگیری بازنشستگان در مشاغل دولتی، دیگر نتوانست رئیس سازمان سینمایی باقی بماند و حسین انتظامی جای او را گرفت.

حجت الله ایوبی اولین رئیس سازمان سینمایی در دولت تدبیر و امید، تنها شخصی بود که بین مدیران هشت سال گذشته، سیاست مشخصی برای سینمای ایران در نظر داشت. او می خواست چیزی شبیه مدل سینمای فرانسه را در ایران پیاده کند هرچند آشنایی اش با سینمای فرانسه در مقطعی بود که به ورشکستگی رسیده بود. در دوران حجت الله ایوبی سینمای ایران تقریبا به سمت دو طیف افراطی و تفریطی در فیلمسازی رفت که یک سر آن کاملا فیلم های بفروش و گیشه ای بودند و سر دیگر هنر و تجربه.

او سینمایی که با دید انتقادی به ریشه های بعضی از مسائل خرد و کلان جامعه و سیاست می پرداخت را با شیوه هایی مستقیم و اکثر اوقات غیرمستقیم، از میدان به در می کرد و چنین برخوردی در دوران دبیری محمد حیدری بر جشنواره فجر چنان حواشی بزرگی به وجود آورد که نهایتا خود این فرد از دبیری جشنواره کنار رفت و حتی حجت الله ایوبی هم ناچار شد با مدیریت سینما خداحافظی کند. دو مدیر بعدی سازمان سینمایی و دبیران بعدی جشنواره فجر تقریبا مسیر ایوبی را ادامه دادند، اما تلاش آنها برای دور شدن از حواشی کاملا به چشم می آمد؛ هرچند هیچ چیز هنوز حل نشده بود و صرفا تلاش می شد مسائل پنهان شوند. شاید به همین دلیل باز هم حاشیه ها سر بر آوردند و مسائل مختلفی ایجاد شد. در فجر سی ونهم که اساسا خیلی ها اصرار بر برگزاری آن را غلط می دانستند، بسیاری از این مسائل حل نشده، روی کیفیت کلی آثار و کیفیت برگزاری جشنواره تاثیر نامطلوب گذاشت.

در جشنواره سی وهشتم، فیلم لباس شخصی که راجع به حزب توده و جاسوسی آن برای شوروی در دوران پس از انقلاب بود، به همین نحو با بایکوت داوران مواجه شد. جشنواره فجر به طور کل در این 8 سال با فیلم هایی که راجع به گروه های اپوزیسیون نظام ساخته شده بودند، به هیچ وجه میانه خوبی نداشت و این معمولا به بقایای چنین گروه هایی در خارج از کشور و لابی های آنها ربط داده می شد. چنین مسائلی بسیار حساس هستند و نمی توان درباره شان به راحتی قضاوت کرد، اما اینکه فجر در این 8 سال به هیچ فیلمی درباره تاریخچه گروهک های ضد انقلاب کوچک ترین بهایی نمی داد، یک الگوی جاافتاده و بدون استثناست.

نقد از دولت و رئیس جمهور ممنوع!

یکی از چیز هایی که بسیاری از دولت ها لااقل به عنوان ویترین شان و شاید به صورت نمایشی، آن را به رسمیت می شناسند، صدای مخالف است. به طور مثال در دوران مدیریت سینمایی جواد شمقدری که انتقادات فراوانی هم به آن وارد شده است، فیلم هایی مثل گیرنده ، تلفن همراه رئیس جمهور یا پذیرایی ساده که علنا علیه شخص رئیس جمهور ساخته شده بودند، در جشنواره فجر به نمایش درآمدند و جایزه گرفتند. اما در این دولت تنها نمایش چند ثانیه ای تصویر رئیس جمهور در یکی از فیلم ها کافی بود تا حتی اگر این فیلم از نظر خیلی از کارشناسان نقطه عطفی در ویژگی های فنی سینمای ایران به حساب می آمد، داوران فجر حتی آن را نامزد رشته کارگردانی هم نکنند. این مساله درمورد فیلم بادیگارد اتفاق افتاد؛ هرچند در اختتامیه فجر آن سال، نام حاتمی کیا که به مراسم دعوت نشده بود، بار ها از جانب کسان دیگری که روی سکو می رفتند، بر زبان آمد. این رفتار دولت با فیلم هایی که از آن نقد می کردند، بعد ها با فیلم خروج از همین کارگردان باز هم تکرار شد و در دوره آخر جشنواره، وقتی فیلم منصور با اشاره ای کاملا غیرمستقیم از رفتار هایی که به دولت نسبت داده می شد و البته بعید است خود دولتی ها رسما آن را قبول داشته باشند، انتقاد کرد، با همین برخورد مواجه شد. منصور فیلمی درباره ساخت هواپیمای آذرخش توسط فرمانده شهید نیروی هوایی ارتش ایران یعنی شهید ستاری بود. شهید ستاری برای ساخت این هواپیما به مانع کسانی برخورده بود که منافع شخصی شان را در واردات هواپیما و قطعات آن می دیدند و داوران فجر همین انتقاد غیرمستقیم را هم تاب نیاوردند. به طورکل مدیران فرهنگی دوران تدبیر و امید، توسط جشنواره فجر چنین سیگنالی را به سینماگران ارسال کردند که هر نوع انتقاد از دولت، با برخورد هایی بدون تعارف مواجه خواهد شد و حتی اگر یک نفر با فیلمی انتقادی علیه دولت به جشنواره فجر بیاید که بالاترین ویژگی های فنی را داشته باشد، برگزارکنندگان آن ابایی از این ندارند که هم فیلم را به جمع مسابقه راه بدهند و هم آن را در رشته های اصلی حتی نامزد نکنند تا به این شکل تحقیرش کرده باشند.

برای سینما کوپن نمی سوزانیم

شیوه های محافظه کارانه دولت در برخورد با سینمای ایران از روز های آغازین روی کار آمدنش و برخوردی که با فیلم رستاخیز شد، قابل تشخیص بود. فیلم رستاخیز بعد از آژانس شیشه ای که با 9 جایزه رکورددار سیمرغ بلورین فجر است، با 8 سیمرغ در رتبه دوم برندگان این رویداد قرار می گیرد؛ اما موقع اکران به دلیل اعتراض بخشی از جامعه مذهبی و علی رغم حمایت تمام قد بخش بزرگ تر همین جامعه، تنها به دلیل محافظه کاری دولتی ها نتوانست اکران شود. رستاخیز در جشنواره ای جایزه گرفت که رئیس هیات داوران آن کیانوش عیاری بود و فیلم خانه پدری را در همان جشنواره در بخش خارج از مسابقه نمایش داد.

خانه پدری هم برای اکرانش به مشکلات فراوانی برخورد که عمده آنها به محافظه کاری دولت برمی گشتند. چندین و چند نمونه دیگر را هم می توان با این خصوصیات یافت، اما موردی که در سال آخر دولت تدبیر و امید باعث حواشی بسیاری شد، فیلم قاتل و وحشی ساخته حمید نعمت الله بود. این فیلم که بازیگر زن آن با سر تراشیده ظاهر شده بود، نتوانست مجوز حضور در فجر سی ونهم را دریافت کند. چنین تصویری پیش از این بار ها در سینمای ایران نمایش داده شده بود و تنها همین دولت بود که با یک حرکت محافظه کارانه از نمایش آن جلوگیری کرد. جالب اینجاست که از جانب طیف های سیاسی مختلف و گاه متضاد جامعه، اعتراضاتی به عدم نمایش قاتل و وحشی صورت گرفت، اما این ها باعث نشد که مدیران دولتی دست از محافظه کاری شدیدشان بردارند. برای پی بردن به عمق رفتار محتاطانه دولتی ها در قبال سینما می شود به این توجه کرد که تا پیش از روی کار آمدن این دولت، فیلم ها برای حضور در فجر پروانه نمایش موقت می گرفتند و تماشاگران جشنواره می توانستند آثاری را در این رویداد ببینند که ممکن بود بعد ها هیچ گاه مجوز پخش نگیرند. اما در این دولت قانونی گذاشته شد که طبق آن هر فیلم برای نمایش در فجر باید پروانه نمایش عمومی هم می گرفت. معروف است که می گویند نتیجه محافظه کاری و تلاش برای راضی نگه داشتن همه، به این منجر خواهد شد که همه را از خود ناراضی کنیم. شاید دلیل یک صدایی غافلگیرکننده ای که بین طیف های مختلف سیاسی-اجتماعی، علیه مدیران فجر سی ونهم رخ داد هم همین محافظه کاری برگزارکنندگانش باشد.

دولت فیلم می سازد، دولت جشنواره برگزار می کند، دولت جایزه می دهد

سال ها بود که فیلمسازان کوتاه ایران به اینکه در جشنواره فیلم کوتاه تهران بیشتر از خود فیلم، به مرکز و موسسه ای که آن را تهیه کرده است، توجه می شود، معترض بودند. این زمزمه ها پا گرفته و جا افتاده بود که اگر فیلمی را انجمن سینمای جوان خودش تولید کرده باشد، بخت بسیار بالاتری برای جایزه گرفتن دارد و این درحالی بود که این انجمن، برگزارکننده جشنواره فیلم کوتاه تهران هم بود.

در جشنواره فیلم فجر، چون اکثر فیلم های بلند را خود دولت و حتی خود بنیاد سینمایی فارابی تهیه می کرد، چنین مساله ای کمتر نمود داشت؛ اما از اواخر دوران مدیریت شمقدری که سازمان سینمایی با حوزه هنری به مشکلاتی برخورد، زمزمه هایی درباره برخورد ناعادلانه با فیلم های حوزه هنری در دو سال پایانی آن دولت مطرح شدند. اینها، اما هیچ کدام قابل مقایسه با زمزمه هایی نبودند که درباره برخورد مدیران پس از شمقدری با فیلم های تهیه شده توسط جریان رقیب دولت مطرح شدند.

اگر بخواهیم منصف باشیم، این را هم باید درنظر گرفت که در هیچ دولتی به اندازه این دولت، جریان های رقیب از همان ابتدا روی موضوع فیلمسازی متمرکز و فعال نشده بودند وگرنه شاید از مدیران آن دولت ها هم چنین برخورد هایی دیده می شد. البته این دولت به دلیل مشی محافظه کارانه ای که درخصوص سینما داشت، برخورد با فیلم های تهیه شده توسط جریان رقیب را به شکلی کج دار و مریز انجام می داد. مثلا ریسک کنار گذاشتن کلی آنها را نمی پذیرفت، اما در فصل جوایز تلافی می کرد یا حتی گاهی سعی می کرد به آثار کم خطرتر آنها جایزه هم بدهد.

مساله نوع برخورد برگزارکنندگان جشنواره فجر، یعنی همان مدیران بنیاد سینمایی فارابی، با فیلم هایی که خارج از چارچوب این سازمان یا حتی توسط رقبا تهیه شده اند، مساله ای نیست که مختص این دولت باشد و جزء موارد مبتلابه سینمای ایران طی تمام این سال هاست. اگر این مسائل پیش از این حل شده بودند، جایزه گرفتن فیلمی مثل یدو در فجر سی ونهم باعث نمی شد که عده ای آن را به تهیه شدنش در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که یک مرکز دولتی است، ربط بدهند.

عشق یکطرفه سینمایی ها به دولت

جشنواره فیلم فجر وظیفه های متعددی دارد که در حوزه داخلی، یکی از عمده ترین این وظایف، ایجاد یک انسجام کلی در ساختار سینمای ایران و گستراندن چتری بالای سر فیلمسازی کشور است که همه طیف ها و سلایق موجود را زیر خودش جمع می کند. به عبارتی جشنواره فیلم فجر باید آوردگاه یگانگی و همدلی فیلمسازان ایران از تمام سلایق و سبک های مختلف باشد. از این جهت یکی از عمده ترین نقد هایی که به برگزاری فجر در هشت سال گذشته می توان وارد کرد، ایجاد اختلاف بین اهالی سینمای ایران است. این مورد چنان که بتوان آن را به خود برگزارکنندگان جشنواره ربط داد، در هیچ دوره ای با این بسامد و حجم اتفاق نیفتاده بود. حتی کار به جایی رسید که وحید جلیلوند در سی وپنجمین جشنواره فجر وقتی برای گرفتن یک جایزه روی سکو رفته بود، به بهروز افخمی که او هم یکی دیگر از کارگردانان سینمای ایران و مجری آن روز های برنامه هفت بود، در نطق جایزه اش حمله کرد.

یک نکته دیگر که درمورد برخورد جشنواره فجر با طیف ها و گروه های مختلف سینمای ایران جلب توجه می کند، به چیزی برمی گردد که بعضی ها آن را علاقه یکسویه تعبیر می کنند. به طورکل نسبت این دولت با سینماگران چنان نبود که خود سینماگران در ابتدا می دیدند. سینما اولویت دولت نبود و مدیرانش حاضر نمی شدند برای آن هزینه های جدی بپردازند؛ اما بسیاری از سینماگران و حتی شاید اکثر آنها، حمایت از دولت را اولویت اول خودشان قرار داده بودند. دادن چک سفیدامضا به دولت توسط سینمایی ها باعث شد که آنها نتوانند در خیلی از موارد حتی حداقلی از حمایت را توسط دولت دریافت کنند. مثلا در دوران شمقدری، فیلم درباره الی با وساطت و پیگیری خود رئیس سازمان سینمایی، از مشکلاتی که برایش به وجود آمده بود، رها شد و توانست در ایران اکران شود که اگر این اتفاق نمی افتاد، به طور قطع در مسیر فیلمسازی اصغر فرهادی تاثیر جدی می گذاشت؛ اما دولتی که اولویت اولش مسائل فرهنگی نباشد، انگیزه چندانی برای حمایت از سینما ندارد. شاید این مسائل اولویت دولتی که شمقدری مدیریت سینمایی آن را برعهده داشت هم نبود و مساله به اینجا برمی گردد که از طرف دیگر، دولت فعلی از جانب سینماگران بابت حمایت های بی دریغ شان مطمئن بود و انگیزه ای نداشت که برای آنها چنین هزینه هایی بپردازد. در جشنواره فجر 8 سال گذشته، دولت حاضر نشد کمترین هزینه ای را برای حمایت از فیلمسازان بپردازد و به اصطلاح هیچ کوپنی را برای آنها خرج نکرد.

ویرانه ای که تحویل مدیران بعدی داده می شود

بخش بین المللی جشنواره فیلم فجر تا چند سال فقط جایگاهی برای تماشای فیلم های مهم سینمای جهان بود. این به روز هایی برمی گردد که تماشای فیلم در منازل امکان پذیر نبود و اکران فیلم های خارجی هم در سینمای ایران با محدودیت هایی مواجه بودند. در همان سال ها، سالن های جشنواره فیلم فجر پاتوق دبیران بعضی از مشهور ترین رویداد های سینمایی جهان مثل کن، ونیز و برلین بودند. آنها به فجر می آمدند تا فیلم های ایرانی را ببینند و آثاری را جهت شرکت در جشنواره خودشان انتخاب کنند؛ اما پس از اینکه بخش بین الملل فجر هم شکل رقابتی پیدا کرد، اتفاقات مهمی رخ داد. مثلا کن لوچ، فیلمساز شهیر انگلیسی، بار ها در فجر شرکت کرد و از آن جایزه گرفت یا در مستندی که از برادران کوئن ساخته شده، وقتی دوربین به منزل آنها می رود، یکی از جوایزی که به عنوان افتخارات شان نشان می دهند، سیمرغ بلورین فجر است. نوری بیلگه جیلان، فیلمساز مشهور ترکیه ای، تقریبا در جشنواره فجر کشف شد و پس از آن در کن درخشید؛ یا تئو آنجلوپلوس هم یکی از کسانی بود که مقدار قابل توجهی از اعتبارش را در یک دوره بخصوص از فجر به دست آورده بود. اما مدیران سینمایی دولت تدبیر و امید در شرایطی زمام جشنواره فجر را به دست گرفتند که بخش بین الملل آن با افول مواجه شده بود.

آنها تلاش نکردند که شکوه دوران گذشته را به بخش بین الملل فجر برگردانند و یک بدعت عجیب در این زمینه گذاشته شد. بخش بین الملل فجر در دومین سال دولت از آن جدا شد و نام آن را به جشنواره ایران تغییر دادند که پس از اعتراض شدید رسانه ها دوباره نام قبلی اش را باز یافت، اما به هر حال بخش بین الملل فجر رویداد مجزایی از بخش اصلی آن شد که دبیری جداگانه و زمانی جداگانه داشت و همه چیزش با قبل فرق می کرد. در آخرین سال برگزاری جشنواره بین المللی فیلم فجر، دبیر آن و وزیر ارشاد جهت ارائه توضیحاتی درخصوص مسائل مالی فستیوال به مجلس قبل دعوت شدند. این ها باعث شد که رضا میرکریمی به عنوان دبیر جشنواره بگوید قید برگزاری آن را خواهد زد. چه او این را جدی گفته بود و چه از سر دلخوری، به هر حال با گسترش پاندمی کرونا، بخش بین الملل فجر اولین قربانی این ویروس شد و در بهار 1400 هم مشخص نیست که شاهد برگزاری مجدد آن باشیم.

در جشنواره فیلم فجر تابه حال تنها یک فیلم موفق شده که در 9 رشته سیمرغ بگیرد و آن هم آژانس شیشه ای است که از این لحاظ یک استثنا در تاریخ سینمای ایران به حساب می آید. اما در فهرست برندگان هشت سیمرغ، نام چهار اثر به چشم می خورد که یکی از آنها رستاخیز است و در جشنواره ای که دولت تدبیر و امید برگزار کرد به این جایگاه رسید. پس از آن به فهرست برندگان هفت سیمرغ برمی خوریم که شامل سه فیلم است و یکی از آنها یعنی ابد و یک روز در این دولت تولید شد و به این جایگاه در فجر رسید. در فهرست برندگان 6 سیمرغ، هشت فیلم قرار دارند که چهار مورد آن در جشنواره های دولت تدبیر و امید جایزه گرفتند و در فهرست برندگان 5 سیمرغ هم 15 اثر به چشم می خورند که 5 مورد آن متعلق به همین 8 سال اخیر هستند. به عبارتی طی 8 سال گذشته چیزی حدود یک پنجم از ادوار جشنواره فجر برگزار شده، اما یک سوم از فیلم های سیمرغ باران شده، متعلق به همین هشت سال هستند.

این یعنی برگزارکنندگان فجر در 8 سال گذشته، جوایز را کمتر تقسیم می کردند و تعداد کسانی که از این رویداد دست خالی برگشته اند، زیاد بوده است. آنها در فصل اهدای جوایز، نسبت به برگزارکنندگان قبل از خودشان تمرکز بیشتری روی بعضی فیلم ها داشتند و از حذف و نادیده گرفتن آثار دیگر در فصل داوری، کمتر می ترسیدند. این تمرکز در اهدای جوایز غیر از فیلم هایی که در این موارد برنده سیمرغ شده اند، شامل نامزد های سیمرغ هم می شود و غیر از نادیده گرفتن خیلی از آثار، به عنوان ابزاری برای جلب توجهات به سمت بعضی فیلم های خاص هم مورد استفاده قرار گرفته است؛ سیاستی که به نظر نمی رسد جز درمورد فیلم ابد و یک روز چندان جواب داده باشد، چون طی سال های اخیر اعتراض به داوری های فجر بسیار بالا بود و این در سطح افکار عمومی انعکاس فراوانی پیدا می کرد.

بلافاصله بعد از فجر پرستاره سی ودوم، فجر سی وسوم که آثار آن محصول دولت جدید بودند، در فضایی بسیار سردتر برگزار شد. چند نام شاخص در فهرست کارگردانان این دوره هم به چشم می خورد، اما اکثر آنها ضعیف ترین کارهایشان را به جشنواره آورده بودند، مثلا مسعود جعفری جوزانی ایران برگر را ساخته بود و بهرام توکلی من دیه گو مارادونا نیستم را. فیلم رخ دیوانه که یک اثر خنثی و کاملا سرگرم کننده به حساب می آمد، برنده عناوین بهترین فیلم و بهترین کارگردانی از این جشنواره شد و با بردن پنج سیمرغ توانست به یکی از آثار شاخص فجر از این لحاظ در تمام ادوار آن تبدیل شود. جایزه ای که کارگردانش را بعد ها به سمت ساخت فیلمی مثل هزارپا سوق داد.

دوران حواشی جشنواره فجر در دولت جدید از فجر سی وچهارم آغاز شد؛ جشنواره ای که فیلم بادیگارد در آن حضور داشت، اما به دلیل انتقادی کوچک از رئیس جمهور، به شکلی شگفت انگیز حتی نامزد کارگردانی هم نشد یا سیانور که به نقد گروهک منافقین می پرداخت، حتی نتوانست در یک رشته نامزد شود. در این دوره دو نام جدید مطرح شدند؛ سعید روستایی و محمدحسین مهدویان و فیلم های ضعیفی مثل امکان مینا یا آخرین بار کی سحر را دیدی؟ نامزد چندین رشته سیمرغ بودند.

اوج حواشی جشنواره فیلم فجر در دوره سی وپنجم آن رخ داد؛ دوره ای که تعداد فیلم های بخش سودای سیمرغ زیاد شده بود، اما اعتراض به داوری ها تا حدی بالا گرفت که قبل از اعلام نتایج نهایی، بسیاری از نامزد ها در حمایت از همکاران شان که اعتقاد داشتند به آنها اجحاف شده بود، از نامزدی خود انصراف دادند. در همین جشنواره بود که مدیران سینمایی ازجمله محمد حیدری به دوتابعیتی بودن متهم شدند و دلیل جایزه نگرفتن فیلمی مثل ماجرای نیمروز که علیه گروهک منافقین بود، همین مسائل عنوان شد؛ هرچند در لحظه آخر تغییری در عنوان بهترین فیلم صورت گرفت، اما باز هم نتوانست باعث شود که حیدری و حتی خود حجت الله ایوبی بتوانند در پست هایشان باقی بمانند.

دوره سی وششم جشنواره فیلم فجر پس از انتخاب مجدد حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور و با فاصله کوتاهی از اعتراضات معیشتی دی ماه 96 برگزار شد. قبل از برگزاری جشنواره و همان هنگامی که اسامی آثار متقاضی حضور در آن اعلام می شدند، با توجه به آنچه در سطح جامعه روی داده بود، انتقاد هایی درخصوص نسبت سینمای ایران با واقعیت جامعه مطرح بود. در این دوره حاتمی کیا که با فیلم قبلی اش مورد اجحاف قرار گرفته بود، برای یک فیلم فراجناحی و به عبارتی ملی، برنده جایزه کارگردانی شد و هنگامی که روی سکو آمد، نطقی به زبان آورد که یک جمله آن معروف و دوران ساز شد؛ من فیلمساز وابسته به نظام هستم. ظاهرا این جمله واکنشی بود به کسانی که یکی به نعل و یکی به میخ می کوفتند.

فجر سی وهفتم چند فیلمساز را که کمابیش محصول مدیریت دولتی اخیر بودند، به گردونه رقابت آورد و تقریبا جوایز اصلی را هم بین همان ها تقسیم کرد. نرگس آبیار، محمدحسین مهدویان و سعید روستایی این افراد بودند که اولی با 12 مورد، دومی با 11 مورد و سومی با 10 نامزدی، در این جشنواره چهره های اصلی شدند. بهرام توکلی هم در 10رشته نامزد شده بود. این دوره از جشنواره یک پدیده هم داشت که پیش از این در سینمای ایران یک فیلمبردار جا افتاده بود و حالا اولین فیلمش را می ساخت؛ مهدی جعفری که فیلم 23 نفر را ساخته بود و دل همه را برد. این جشنواره حاشیه چندانی نداشت و مواردی که در آن وجود داشتند هم عمدتا به خود فیلم ها برمی گشت نه شیوه برگزاری جشنواره.

فجر سی وهشتم به لحاظ کیفیت آثاری که در آن حاضر بودند یکی از دوره های نسبتا پررونق اخیر بود، اما شیوه برگزاری این دوره از جشنواره باز هم حاشیه ساز شد. ابراهیم حاتمی کیا که پیش از این بادیگارد را ساخته بود و به دولت نقد کوچکی داشت، حالا با فیلم خروج به جشنواره می آمد که انتقاداتش را صریح تر مطرح می کرد. فیلم او در هیچ کدام از رشته های اصلی نامزد جایزه نشد و گویا غضب برگزارکنندگان فجر دامن تمام فیلم هایی را که اوج تهیه کرده بود گرفت؛ طوری که به جز دو سیمرغ چهره پردازی و طراحی صحنه برای فیلم خروج و یک جایزه ویژه با نام سردار سلیمانی برای فیلم آبادان یازده 60 که اولین و آخرین دوره اش را به خود می دید، هیچ جایزه دیگری به فیلم هایی که توسط یک نهاد رقیب دولت ساخته شده بود، تعلق نگرفت.

فجر سی ونهم پس از اینکه دیگر تمام دنیا ناچار شده بودند، پاندمی کرونا را جدی بگیرند برگزار شد. خیلی ها نسبت به برگزاری آن بدبین بودند و اعتقاد داشتند که این رویداد هم باید مثل بسیاری از رویداد های سینمایی جهان تعطیل می شد. در این دوره 54 فیلم داوری شدند که از بین آنها 16 اثر به عنوان آثاری که لااقل نامزد یک رشته شده بودند، برای اهالی رسانه و جمع محدودی از مخاطبان به نمایش در آمدند. بزرگ ترین حاشیه فجر 39 آثاری بود که به آن راه نیافته بودند و خیلی ها می گفتند جشنواره بزرگ تر و مهم تری را می توان با این آثار، خارج از فجر برگزار کرد. یک نکته دیگر در فجر 39، زیرسوال رفتن جدی تر منطق اقتصادی در سینمای ایران بود. در سالی که بسیاری از آثار شاخص سینمای ایران از دوره قبل پشت صف اکران مانده بودند، معلوم نبود که چرا این تعداد فیلم، بی اینکه امیدی به اکران داشته باشند، جلوی دوربین رفتند و حالا تعدادی از آنها را در فجر می دیدیم.

لینک خبر :‌ آقای خبر
سی ونهمین جشنواره فیلم فجر هم با تمام حواشی و بحث ها و جنجال هایش به پایان رسید. رویدادی که تحت تاثیر بیماری کرونا یکی از متفاوت ترین دوره های خود را تجربه کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

اعتمادآنلاین| سی ونهمین جشنواره فیلم فجر هم با تمام حواشی و بحث ها و جنجال هایش به پایان رسید. رویدادی که تحت تاثیر بیماری کرونا یکی از متفاوت ترین دوره های خود را تجربه کرد.

قطعا سال ها بعد تداعی سی ونهمین جشنواره فیلم فجر بحث ها و نکاتی را به ذهن متبادر می کند که در حالت طبیعی عجیب به نظر می رسد. اینکه تا رسیدن به روزهای نهایی برگزاری ممکن بود شیوع پیک چهارم بیماری کرونا باعث شود اصلا جشنواره برگزار نشود، اینکه امسال جشنواره فیلم فجر هیات انتخابی نداشت، اینکه به رغم تاکید فیلمسازان و اهالی رسانه فیلم قاتل و وحشی از نمایش در این رویداد باز ماند و... اما پرسشی که وجود دارد برگزاری این رویداد در همین اندازه و قالب تا چه میزان موفقیت آمیز بود و فیلم های راه یافته به بخش مسابقه از چه سطح کیفی برخوردار بودند و چه مضمونی داشتند؟

ضعیف مثل بقیه دنیا!

آرش خوشخو از منتقدان و کارشناسان مباحث سینمایی در ابتدای صحبتش در این باره با تاکید می گوید که مطمئنا جشنواره فیلم فجر امسال جشنواره باکیفیتی نبود.

به هر حال شرایط کرونایی بر کیفیت فیلم ها تاثیر گذاشته بود و همین موضوع ساخت بسیاری از پروژه های مهم را به تعویق انداخت، این مشکلی است که بسیاری از جشنواره های بزرگ دنیا هم با آن دست و پنجه نرم می کنند از کن و برلین تا ونیز مطمئنا کیفیت فیلم های امسال در داوری اسکار هم به نسبت هرسال افت کرده است. به طور کل امسال سال سختی برای سینما بود.

با این حال این منتقد نفس برگزاری جشنواره امسال را خوب و مناسب ارزیابی می کند و توضیح می دهدکه: برگزاری جشنواره باعث شده سینما فرصتی پیدا کند تا از حالت کما و ورشکستگی کامل بیرون بیاید و برای شروع دوباره حرکتی کند. حالا نمی دانم که این اتفاق پیامدهای مثبتی دارد یا ندارد و لی به هرحال برگزاری جشنواره تلاشی بوده که سینما بعد از یک رخوت طولانی تکانی بخورد. او ادامه می دهد: از نظر رعایت قوانین پروتکل های بهداشتی من مشکلی حس نکردم. وضعیت نکات بهداشتی در سالن های نمایش فیلم های جشنواره بهتر از بازار تهران یا برگزاری مسابقات فوتبال یا میدان تجریش و یا وزارتخانه های دولتی و شهرداری و مکان هایی که مراجعه کننده زیادی دارد، رعایت می شد و من مساله ای ندیدم که بخواهم به آن معترض شوم .

خوشخو می گوید که اگر بخواهم جشنواره امسال را با جشنواره های پانزده سال گذشته مقایسه کنم قطعا امسال یکی از ضعیف ترین دوران این جشنواره بوده؛ تعداد فیلم های انتخاب شده به شکل نامعقولی کم بود، در میان 50 فیلم دیگری که معرفی شده بودند می توانستیم دو تا چهار فیلم دیگر انتخاب کنیم تا دو روز آخر جشنواره، آنقدر خلوت و سوت و کور نباشد. من فکر نمی کنم کیفیت فیلم های بیرون مانده از جشنواره با فیلم های ارائه شده اختلاف خیلی زیادی داشته باشد.

خوشخو در بخش دیگری از صحبت خود درباره سطح کیفی مجموع فیلم ها توضیح می دهد: فیلم هایی که امسال در جشنواره فجر نمایش داده شد چند مولفه شبیه به هم داشتند؛ نکته اول اینکه نمای معاصر شهری یا تهران معاصر در فیلم ها بسیار کم دیده شد. فقط در فیلم روشن تهران امروز را دیدیم. در بقیه فیلم ها لوکیشن ها در حاشیه شهرها، روستاها یا شهرهای شمال کشور بودند.

یا اینکه داستان در گذر تاریخ روایت می شد. مثلا قصه تهران دهه هفتاد بود یا آبادان دهه شصت. البته نفس پرداخت به تاریخ معاصر ایران اتفاق خوشایندی است.

از فیلم یدو گرفته تا گیجگاه و روزی روزگاری آبادان و مصلحت و منصور. نکته دیگر مندرج در فیلم ها، بی اعتمادی به مردم بود در فیلم هایی مثل شیشلیک ، ابلق روشن بی همه چیز نگاه خوشایندی به مردم وجود ندارد و مردم را گروه های طماع یا ترسو یا منفعل ترسیم می کنند.

مولفه مهم دیگر در فیلم های امسال نگاه تیره ای بود که به آینده وجود داشت و در فیلم هایی مثل شیشلیک و روشن قابل لمس بود.

داوران جشنواره قدرتمند نبودند

از نظر خوشخو کیفیت بازی بازیگران زن و مرد در حد کیفیت فیلم های سینمای ایران بود: ولی برایم عجیب بود خانم شاکردوست چطور برنده سیمرغ نشد و اینکه معیار هیات داوران چه بوده نمی دانم ولی آنچه مسلم است اینکه هیات داوران جشنواره فجر هیات داوران قدرتمندی نبودند. فقدان نویسنده متخصص و منتقد فیلم یا چهره ای که خارج از فضای صنفی سینما حضور داشته باشد کاملا حس می شد و حتما باید در هیات داوران چنین چهره ای وجود می داشت.

کسی که بتواند خارج از ملاحظات صنفی در رای گیری شرکت کند. نتایج جشنواره و داوری ها هم تقریبا هیچ کدام باب سلیقه شخصی من نبود وطبیعتا برگزیدگان با یک سری ملاحظات و محاسبات خاص هیات داوران و معاونت سینمایی انتخاب شده بودند.

ویترین فقیرانه ای از فیلم های پرهزینه

شاهین شجری کهن معتقد است امسال جشنواره فیلم فجر از هر سال دیگری کیفیت عمومی پایین تری داشت و فیلم ها هیچ کدام بی نقص و واجد اثرگذاری چشمگیری نبودند.

از نظر او هیچ فیلمی جشنواره امسال را تحت تاثیر قرار نداد و مورد اجماع منتقدان و مخاطبان قرار نگرفت و هیچ فیلمی نتوانست شور و هیجان را به میان مخاطبان بیاورد و بحث برانگیز شود: به نظر من جشنواره امسال ویترین فقیری از فیلم های پرهزینه با تهیه کنندگان دولتی و با موضوعاتی عموما در چند مجموعه معنایی مشخص را به نمایش گذاشت. فیلم هایی که از امروز و اینجا گریزان هستند و از جامعه و زمانه خود فرار می کنند.

این منتقد سینما در ادامه توضیح می دهد: یا قصه فیلم ها در گذشته اتفاق می افتد یا داستان ها در روستا برای مخاطب تعریف می شود یا شخصیت ها در امریکا هستند یا اینکه سازندگان زمان و مکان را به نمونه کوچک تقلیل می دهند مثل اردوگاه یا جامعه فرضی. هیچ فیلمی امسال حرف جامعه امروز ما و مسائلی که در آن جاری است را بیان نمی کند از جمله فقر عمومی و فشار شدید اختلاف طبقاتی یا حتی بحث بیماری کرونا که باعث به هم خوردن معادلات زندگی آدم ها و فقیرتر شدن سطح عمومی زندگی آدم ها می شود.

شجری کهن همچنین توضیح می دهد که در فیلم ها نکات و مسائلی مطرح می شود که با بدنه و زمانه امروز نسبت مستقیمی ندارد. فیلم ها یا فرد را محور قرار می دهند که او تصمیم غلطی گرفته و با کرده خود دست به گریبان است یا مثل فیلم های بی همه چیز، زالاوا و ابلق که آدم هایش در روستا زندگی می کنند. یا در گتو یا کمپ آوارگان هستند. یا مثل فیلم ستاره بازی که داستانش در امریکا مطرح می شود و آنجا هم مساله فردیت است. روزی روزگاری آبادان در ابتدای قصه می گوید که داستان در سال 1381 روایت می شود و قصه به 20 سال پیش برمی گردد و شهر مشخصی که قصه در آنجا هم روایت نمی شود. یا فیلم تی تی که دانشمندی به دنبال کاغذش می گردد و این فیلم هم هیچ طبقه اجتماعی را نمایندگی نمی کند یا فیلم خط فرضی که یک سری آدم ها تصمیم غلطی گرفتند که بیشتر این تصمیمات فردی است و ربطی به جامعه و زمانه ما ندارد. داستان ها در یک زمان فرضی روایت می شوند یا مکان و زمان جعلی دارند. در فیلم ها نشانی از مسائل امروز جامعه نمی بینیم.

منتقد مجله فیلم در بخش دیگری از صحبتش به نکته مهمی اشاره می کند که در فیلم های جشنواره امسال کاملا مشهود بود: اینکه توده مردم متهم می شوند که هر بلایی سرتان بیاید حق تان است، چون منفعل و بی عرضه هستید، این نکته در فیلم بی همه چیز کاملا مشهود است تمام مردم را توده بی فکر و فاقد فضیلت ترسیم می کند، در ابلق که آدم ها درهم می لولند و در شیشلیک شخصیت کارگر توسری خور که هر چه تبلیغات می گوید انجام می دهد و فیلم یک جور نگاه تحقیرآمیز به مردم دارد. به طور کلی در فیلم ها انگشت اتهام به طرف توده مردم و جماعت است که اگر بدبختی، خودت مقصری و سیستم مقصر نیست. این از مجموعه فیلم های امسال کاملا استنباط می شود. از نظر او در فیلم های امسال جشنواره اصلا قصه وجود ندارد. درام، موقعیت سازی و شخصیت سازی دیده نمی شود و در داستان ها روایت متوازنی نمی بینیم.

تقسیم غنایم جوایز جشنواره

او در انتهای صحبتش می گوید: می توانم بگویم یکی از بدترین سال های جشنواره را پشت سر گذاشتیم. حتی جوایز هم یک جور تقسیم غنایم بود و بهترین فیلم هایی که امسال انتخاب شدند از لحاظ کیفی متوسط بودند. فیلم ها موجی در مردم ایجاد نکرد و شور سینما بین مردم زنده نشد. این از دستاوردهای جشنواره محفلی سی ونهم بود از نظر من.

پاسخ انتقادها از زبان داور جشنواره

با سیدجمال ساداتیان یکی از اعضای هیات داوری جشنواره امسال گفت وگو کردیم و نظرش را درباره سطح کیفی فیلم های تولیدی امسال جویا شدیم. او می گوید: از مزایا و حسنی که جشنواره امسال داشت اینکه تنوع ژانر در میان فیلم ها دیده می شد.

به رغم محدودیت هایی که شیوع کرونا در کشور به وجود آورده بود شاهد تنوع ژانر در میان فیلم های سینما بودیم. اما آنچه از نظر محتوایی در فیلم ها اهمیت زیادی دارد اینکه موضوع فیلم ها به شدت تحت تاثیر فضای عمومی کشور شناخته شده و ملهم از اتفاقاتی است که در متن جامعه شاهد آن هستیم.

داستان مردمان فرودست

ساداتیان با بیان اینکه تقریبا داستان بیشتر فیلم های امسال از نظر طبقاتی در مناطق جنوب شهر روایت می شود، توضیح می دهد که نکته عجیب ماجرا اینجاست که امسال موضوع و سوژه ای که به اتفاقات بالای شهر مربوط شود اصلا نداشتیم و حتی پرداختن به مشکلات طبقه متوسط هم در میان قصه ها بسیار اندک بود. از این حیث همه قصه الهام گرفته از فقر و مشکلاتی است که تنگدستی در جامعه ما به وجود آورده و فیلم ها تحت تاثیر فقر جامعه بود.

این تهیه کننده همچنین می گوید: وقتی قصه ای وارد بحث فقر و نداری می شوید طبیعتا کارگردان و نویسنده مصیبت های آن را هم باید به تصویر بکشند. عوارض اجتماعی هم که فقر در جامعه دارد در پرداخت داستانی افزایش پیدا می کند به همین جهت می توانم بگویم اکثر فیلم های امسال چه فیلم هایی خارج از بخش مسابقه و چه فیلم هایی که در جشنواره حاضر بودند به لحاظ مضمونی تلخ و گزنده هستند و این برای سینمای ایران و حتی کشورمان بسیار بد است.

داور سی و نهمین جشنواره فیلم فجر به صحبت هایش اضافه می کند که به نظر من در جمع بندی کلی باید فیلم های امسال سینما را به مسوولان نشان داد و از آنها پرسید که چرا وضعیت کشور به اینجا رسیده که فقر به این غلظت در رفتار مردم تاثیر می گذارد و بازتاب آن در فیلم ها به وضوح دیده می شود؟ شهروندانی که از سر فقر و تهیدستی به کارهای خلاف کشیده می شوند.

به عنوان مثال عده ای صحنه تصادف می سازند تا با مشکلی که برای اعضای بدن خود به وجود می آورند، بتوانند از بیمه پول بگیرند و اصلا دلال این حرفه می شوند مثلا کسی حاضر است یک عمر از ناحیه پا فلج شود و این مصیبت را تا آخر زندگی خود تحمل کند تا 150 میلیون تومان به او داده شود. این نشان می دهد که فقر و نداری به شکل وحشتناکی تا عمق و استخوان جامعه تاثیر گذاشته و از آن بدتر دستمایه موضوع فیلم ها شده است.

به جوان ها توجه کردیم

از ساداتیان درباره ساختار فیلم های امسال که با انتقادات زیادی مواجه بود، می پرسیم که او می گوید: به نظر من سطح ساختار فیلم ها به غلظت انتقاداتی که مطرح می شود، نیست ولی باید هر ساله فیلم های سینمای ایران به لحاظ کیفی ارتقا پیدا کند و به سطح استانداردی برسد. به این نکته توجه کنیم که امسال نسبت به سال گذشته تولیدات سینما نصف شده بود، اما معتقدم 16 فیلمی که به مرحله نهایی راه پیدا کردند واجد ویژگی های ساختاری و محتوایی بودند. ما امسال فیلم هایی را برای جشنواره انتخاب کردیم که وقتی در سینماها نمایش داده می شود تقریبا همه طیف های مخاطب با هر سلیقه ای را با خود همراه کند و راضی نگه دارد به طوری که وقتی تماشاگر از سالن بیرون می آید، نگوید که فیلم بدی تماشا کردم.

ساداتیان درباره انتقادهایی که از سوی بعضی منتقدان به شیوه داوری امسال و عدم انتخاب بعضی بازیگران برای کسب سیمرغ مطرح می شود، توضیح می دهد که منتقدان حق دارند راجع به این نکات اظهارنظر کنند اما از نظر من داوری امسال به هیچ عنوان گل درشت نبود.

توجه ما در مقوله بازیگری به نسل جدید و جوان بود اگر از میان قدیمی تر ها باید انتخاب می کردیم نمی توانستیم به نسل جدیدتر بها دهیم به همین جهت با کمی ارفاق تلاش کردیم بازیگران نسل جدید بیشتر مورد قضاوت قرار بگیرند. چه عوامل پشت دوربین و چه مقابل دوربین نسل جوان مورد توجه بیشتری قرار گرفتند. دلیل هم داشتیم؛ برای اینکه جوانان در آینده قرار است سینمای ایران را در دست بگیرند و چرخه این سینما را بچرخانند. بحث کیفیت کاری بسیار برای مان اهمیت داشت حتی به این توجه نکردیم که چه کسی از قبل سیمرغ دریافت کرده، به عنوان نمونه فیلمبرداری که امسال سیمرغ بهترین فیلمبرداری را دریافت کرد (مرتضی نجفی) سال گذشته هم سیمرغ بهترین فیلمبرداری را دریافت کرده بود.

تهیه کننده فیلم چهارشنبه سوری همچنین درباره انتخاب ستاره پسیانی و رضا عطاران در بخش بازیگران هم به این نکته اشاره می کند که ستاره پسیانی در فیلم یدو متفاوت تر ظاهر شد و او از تمام ظرفیت بازیگری خود برای ارائه نقش مطلوب استفاده کرد و روایت بخش اعظم فیلم بر دوشش بود.

به این نکته هم اشاره کنم که رضا عطاران را تا به حال هم در قالب طنز دیده بودیم و او در فیلم روشن توانست متفاوت ظاهر شود.

منبع: روزنامه اعتماد

لینک خبر :‌ اعتماد آنلاین
شورای مرکزی انجمن صنفی کارگردانان سینمای ایران به کارگردان هایی که در اختتامیه جشنواره فجر سیمرغ گرفته اند، تبریک گفت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : برخط نیوز اعتماد آنلاین سینما سینما خبرگزاری صبا

به گزارش ایسنا، در این پیام آمده است: شورای مرکزی انجمن صنفی کارگردانان سینمای ایران تلاش کلیه کارگردانانی که در بحبوحه تاخت و تاز بیماری بی رحم کرونا با شجاعت و فداکارانه نگذاشتند چراغ رو به خاموشی سینمای ایران بیش از این کم نور شود و با همکاری سایر دست اندرکاران و فعالان این عرصه فیلم ساختند و باعث رونق سینمای ایران و جشنواره امسال شدند، را ارج می گذارد.

ما همچنین از تمام کارگردانانی که فیلم های خود را به جشنواره ارائه کردند قدردانی کرده و امیدواریم فیلم قاتل و وحشی حمید نعمت الله که متاسفانه امسال اجازه داوری پیدا نکرد بتواند هر چه زودتر پروانه نمایش خود را دریافت کند.

انجمن کارگردانان سینما ضمن تبریک به تمامی نامزدهای دریافت جایزه در جشنواره سی و نهم، دریافت سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی فیلم اول را به ارسلان امیری ، تعلق دیپلم افتخار بهترین فیلم اول را به حسین دارابی ، دریافت جایزه نگاه ملی را به علی غفاری، دریافت جایزه ویژه هیئت داوران را به محسن قرایی و اهدای جایزه بهترین کارگردانی جشنواره سی و نهم را به مهدی جعفری تبریک گفته و آرزومند است با سپری شدن هر چه زودتر این روزهای دشوار و تلخ ، بار دیگر سینمای ایران و دست اندرکاران آن به روزهای روشن و پربار تلاش و تولید باز گردند .

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
در حالی پرونده جشنواره سی و نهم فیلم فجر بسته شد که تا مدت های طولانی انتقادات و پرسش هایی درباره نحوه برگزاری این دوره از این فستیوال مهم هنری نقل محافل سینمایی، رسانه ای و البته مخاطبان جدی سینما خواهد بود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : کندو نیوز

به گزارش گروه فرهنگ و هنر قدس آنلاین ، از شیوه برپایی و عدم کارکرد درست حذف هیئت انتخاب و شیوه عجیب انتخاب فیلم ها و کنار زدن بسیاری آثار قابل قبول برای نمایش این دوره که بگذریم، اظهارات اخیر سیدجمال ساداتیان از داوران جشنواره در یک برنامه پیرامون دلایل نامزد نشدن برخی بازیگران جالب توجه است.

ساداتیان درباره انتخاب نشدن هدیه تهرانی می گوید: وقتی شما سه تا پنج نامزد بیشتر نمی توانید معرفی کنید و با 8-9 نامزد خوب مواجه می شوید این اتفاقات می افتد. طبعاً در این شرایط یک عده را با فاصله خیلی کمی باید کنار گذاشت. در هیأت داوران اختلاف سلیقه هایی وجود داشت اما در شرایط مساوی بحث سر این بود که به بازیگرهای جدید فرصت داده شود تا شاید این تشویق ها برای آینده شان کارساز باشد.

خانم تهرانی همینطور جلوی دوربین راه برود ابهت و عظمت دارد و کارش را بلد است ولی اینکه جوانی پیدا شده و برای اولین بار چنان بازی کرده که اصلاً بازیش حس نمی شود یا یکی دوتای دیگر جوانانی بودند که استعدادهایی داشتند که اگر به آنها فرصت داده می شد حتی در حد نامزد شدن ممکن بود برای آینده شان مفید واقع بشود.

خانم ها تهرانی، صامتی و معتمدآریا بازی های بسیار خوبی داشتند.آرای خانم پسیانی و خانم افشار برای سیمرغ برابر بود. خانم پسیانی در یدو بیشتر از سنش یک نقش بومی جنوبی را بازی کرده و رأی ها در این بخش خیلی نزدیک و تصمیم گیری بسیار سخت بود. هر دو هفت رأی داشتند و دلمان می خواست هر دو انتخاب بشوند و خیلی نزدیک بودند و هرکدام را حذف می کردیم خیلی اجحاف بود و بر اساس آیین نامه هم نشد به هر دو سیمرغ بدهیم .

لازم به ذکر است که در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن بطور مشترک به مریلا زارعی برای زیر سقف دودی و لیلا حاتمی برای رگ خواب اهدا شد که البته آن هم خلاف آیین نامه بود.

همچنین بد نیست به دوره های اخیر جشنواره و دریافت سیمرغ به بازیگران پیشکسوتی رجوع کنیم که حضور برخی از آنها هم به پرده سینما جلا می دهد! بررسی حداقل 10_12 دوره قبل در خیلی از موارد ناقض حرف های این داور جشنواره است.

در سی و هفتمین دوره جشنواره استاد علی نصیریان برای بازی در مسخره باز سیمرغ نقش مکمل را در رقابت با دیگر نامزدان جوانی همچون آرمین رحیمیان برای شبی که ماه کامل شد و جواد عزتی ماجرای نیمروز... دریافت کرد.

در سی و ششمین دوره جشنواره جمشید هاشم پو ر برای دارکوب سیمرغ نقش مکمل را دریافت کرد و نامزدهای دیگر همچون نوید پورفرج برای مغزهای کوچک زنگ زده و پژمان جمشیدی برای سوءتفاهم بازیگران جوانی بودند که به تشویق و دیده شدن نیاز داشتند.

در سی و پنجمین جشنواره فجر ثریا قاسمی در حالی سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل را دریافت کرد (البته در مراسم حضور پیدا نکردند) که زکیه بهبهانی برای بدون تاریخ، بدون امضا و گیتی قاسمی نیز برای سد معبر و ویلایی ها ، مینا ساداتی برای تابستان داغ و شبنم مقدمی برای آباجان نامزد بودند.

در سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر پرویز پرستویی به عنوان یک پیشکسوت در حالی سیمرغ بازیگر نقش اول مرد را دریافت کرد که همان سال پیمان معادی هم برای ابد و یک روز نامزد بود.

در بیست و هشتمین دوره جشنواره مهدی فقیه برای ملک سلیمان سیمرغ نقش مکمل را در رقابت با دیگر رقبای جوانش همچون حامد بهداد برای هفت دقیقه تا پاییز ، امیر جعفری برای کیفر و کوروش تهامی برای به رنگ ارغوان دریافت کرد و شیرین یزدان بخش نیز در همان سال برای بازی در لطفاً مزاحم نشوید سیمرغ نقش مکمل را دریافت کرد.

نقدی بر انتخاب این بازیگران و دریافت سیمرغ توسط آنها نیست اما بنا به گفته ساداتیان که خانم تهرانی همینطور جلوی دوربین راه برود ابهت و عظمت دارد و کارش را بلد است درباره پیشکسوتانی همچون علی نصیریان، جمشید هاشم پور و پرویز پرستویی هم صدق می کند. دوره هایی که این پیشکسوتان سیمرغ را دریافت کردند بازیگران جوانی هم که در نقش هایشان درخشیدند کم نبودند!

با این حال باید بخش اعظمی از این قضاوت را به مردم، این صاحبان اصلی سینما سپرد. فراموش نکنیم این دوره جشنواره نسبت به ادوار قبلی، مخاطبان فیلم ها حتی یک سوم هم نبودند اما روزی که فیلم ها اکران شوند، حتماً کاندیدا نشدن بازیگرانی همچون هوتن شکیبا، هدیه تهرانی، باران کوثری، هادی حجازی فر، ژاله صامتی، محسن قصابیان، فاطمه معتمدآریا، حامد بهداد و ... برای آنها هم سؤال خواهد شد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ قدس آنلاین
مدیر سینما گلریز از رویکردهای چندگانه در برخورد با سینماهای قدیمی در مدیریت شهری انتقاد کرد.

به گزارش ایسنا، سینما گلریز واقع در محله یوسف آباد تهران یکی از قدیمی ترین سینماهای پایتخت است که قاسم مصیبی سرقفلی آن را سال 1355 به قیمت یک میلیون تومان خریداری کرده است، اما این سینما که سال 1383 در یک مزایده به قیمت حدود 180 میلیون تومان به مالک جدید و فعلی اش فروخته شده، دچار مشکلاتی بین مالک و مستاجر است که گویا با ورود شهرداری منجر به پلمب هم شده است.

مصیبی درباره این سینمای قدیمی به ایسنا می گوید: سینما گلریز یکی از سالن های ویژه برای فیلم های کودکان شناخته می شد و حتی قرار بود شرکت والت دیزنی نمادهای خود را در این سینما نصب کند. البته پیش از آن به عنوان یکی از مراکز مهم در تئاتر بوده که تقریبا همزمان با ساخت در اواخر دهه 30، توسط مصطفی و مهین اسکویی مرکز تئاتر آناهیتا می شود ولی بعدها که آن ها دیگر امکان ادامه فعالیت در اینجا را پیدا نکردند به سینما تبدیل شد و در سال های گذشته هم بانی تئاتر آزاد در ایران بوده است.

او ادامه می دهد: حدود 6 سال است که با مالک ساختمان مشکل داریم و ایشان می خواهد اینجا را تخلیه کند، در حالی که ما پیش از انقلاب سرقفلی این سینما را خریده ایم و مالک، ملکیت را بدون سرقفلی خریده است. برهمین اساس تاکنون در پنج دادگاه توانسته ایم ادعا و درخواست ایشان را محکوم کنیم و این دعوای حقوقی مالک و مستاجر هر چه باشد، در نهایت در دادگاه های حقوقی رسیدگی می شود اما نکته اینجاست که شهرداری منطقه 6 تهران به این ماجرا ورود کرده و شرایط را به گونه ای دیگر پیش می برد.

وی با تاکید بر اینکه سینما گلریز یکی از نمادهای محله یوسف آباد تهران است می گوید: اختلاف ما با شهرداری از آنجاست که وزارت ارشاد برای شهرداری تهران نامه ای نوشته بود که این سینما از کمیسیون بند 5 اجازه فعالیت دارد و لازم است با آن همراهی شود. شهرداری تهران هم نامه ای برای شهرداری منطقه 6 ارسال کرده و پرسیده که این سینمای زیر نظر وزارت ارشاد، چه شرایطی دارد؟ شهرداری منطقه پاسخ داده که این سینما برای ادامه فعالیت نیاز به تاییدیه آتش نشانی و برگه استحکام بخشی دارد. ما تاییدیه آتش نشانی را در اختیار داریم و تایید استحکام بنا را هم تحویل داده ایم که تاییدیه استحکام توسط کارشناسان رسمی و شرکت های ذیصلاح داده شده است، اما شهرداری ما را وادار کرد که یک نامه تاییدیه استحکام به روز داشته باشیم. به همین دلیل با پرداخت هزینه حدود 50 میلیون تومانی توانستیم دوباره از یکی از شرکت های زیر مجموعه سازمان نظام مهندسی و ذیصلاح در این امر پس از چند روز بررسی و معاینه برگه استحکام بنا را به تاریخ 11 بهمن امسال دریافت کنیم.

مصیبی می گوید: این تاییدیه طبق یک نامه رسمی برای شهرداری ثبت شده است و نمی دانم با این حال چرا شهرداری منطقه 6 روز 14 بهمن سینما را لاک و مهر کرد آن هم در زمانی که برای نمایش فیلم های جشنواره فجر آماده شده بودیم.

وی ادامه می دهد: گفته می شود همه این ساختمان ها باید زیر ذره بین قوانین جدید قرار گیرند، که اگر اینطور باشد همین وزارت ارشاد هم باید بسته شود چون ساختمان آن متعلق به قبل از سال 70 است. اما اگر قرار است سینماهای قدیمی بسته شوند چرا (مسئولان شهری) جار و جنجال به راه می اندازند که سینماهای لاله زار به عنوان بخشی از فرهنگ شهر باید حفظ شوند و فعالیت کنند؟ چطور سینماهای متروکه تهران را می خواهند نگه دارند ولی با سینمایی که هزینه میلیاردی برای تعمیر و نوسازی آن انجام شده و وزارت ارشاد هم 300 میلیون تومان کمک هزینه برای احیای آن صرف کرده اینطور برخورد می شود؟ سینما گلریز به معنای واقعی سالن سینما است ، نه مشابه سالن های نمایشی که این روزها در بناهای تجاری ایجاد می شود.

بنا بر این گزارش درباره تعطیلی این سینما که به طور قطع مشخص نیست آیا هدف نهایی مالک از درخواست تخلیه، تخریب آن است یا خیر، هفته قبل شهردار منطقه تهران با اشاره به اینکه این ملک شخصی است و سرقفلی کل سینما و مغازه های آن در اختیار مالک نیست و در اختیار شخصی دیگر است گفته بود: ملک توسط مالک اولیه به مالک بعدی فروخته شده و در حال حاضر بین سرقفلی دار و مالک اختلاف حقوقی جدی وجود دارد.به دلیل دعوای حقوقی دو طرف و نیز طرح شبهه در مورد استحکام بنا، استفاده از سینما نیز با چالش مواجه شده است و اخیرا معاون دادستان حکم قطعی تعطیلی این سینما را صادر کرده است.

تورج فرهادی همچنین گفته بود: با وجود این که شرکت مشاور و یک شخص حقیقی استحکام بنا را تایید کرده اند، نظر نهایی این است که ایمنی ساختمان مخدوش است. این ملک براساس آیین نامه های قدیمی ساخته شده. از سوی دیگر، اکنون سومین ویرایش آیین نامه های زلزله نیز انجام شده و بر این اساس، استحکام بنا به دلیل این که بیش از 50 سال از ساخت آن می گذرد قاعدتا با شرایط روز همخوانی ندارد، هرچند ضریب اطمینان خوبی برای آن در نظر گرفته اند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
هیات مدیره انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند ایران در بیانیه ای نسبت به وضعیت نمایش، داوری آثار مستند در جشنواره فیلم فجر واکنش نشان دادند. در متن بیانیه آمده است : سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر، متفاوت ترین دوره از این جشنواره بود. نه تنها به دلیل برگزاری در شرایط عالم گیری ویروس [...]
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری دانشجویان ایران قدس آنلاین

هیات مدیره انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند ایران در بیانیه ای نسبت به وضعیت نمایش، داوری آثار مستند در جشنواره فیلم فجر واکنش نشان دادند.

در متن بیانیه آمده است : سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر، متفاوت ترین دوره از این جشنواره بود. نه تنها به دلیل برگزاری در شرایط عالم گیری ویروس کرونا؛ که از نگاه ما مستندسازان، برای نوع برخورد دبیرخانه این جشنواره با سینمای مستند ایران.

این شیوه و رفتار آن هم از سوی متولّی این جشنواره، که سالها یکی از مدیران شاخص سینمای مستند بوده، جای شگفتی دارد.

در این دوره از جشنواره فجر، بر خلاف رویه هر ساله، هیچ هیات انتخابی تشکیل نشد تا متقاضیان بتوانند با ارائه آثار خود به بخش مسابقه ملّی راه بیابند.

دبیر گرامی، در اقدامی تعجب برانگیز معیار را جشنواره دیگری قرار دادند و برگزیدگان جشنواره حقیقت را راه یافته به بخش مسابقه جشنواره فجر اعلام کردند! در حالی که مطابق با آیین نامه می بایست هیات انتخابی جداگانه آثار را بر می گزید. اضافه شدن فیلم ها از شمار 10 به سی و یک فیلم، و حتی انتخاب اثری محترم و ارزش مند، از بخش ویژه جشنواره حقیقت، دیگر نکته بدعت در برگزاری این دوره بود.

نکته بعدی، دعوت نکردن و صادر نشدن کارت حضور در جشنواره، برای مستندسازان و حتّی برای صاحبان آثار حاضر در جشنواره بود که قابل تأمل و پرسش گری است. چرا سینماگران مستند نباید در جشنواره سی و نهم فجر حضور می داشتند؟!

و شگفت آورتر این که هیچ فیلم مستندی به نمایش در نیامد! دریغ کردن حتی یک سالن نمایش برای آثار مستند، نمی تواند دلیل قانع کننده ای مانند پرهیز از اجتماع و گردهمایی داشته باشد و یا دلیل نمایش بر خطِ این آثار در جشنواره حقیقت؛ در حالی که برای فیلم های سینمای محترم داستانی، در اقدامی تحسین برانگیز گاهی ده ها اکران گذاشته شد.

حتی برای اهالی رسانه و خبرنگاران و منتقدان نیز نمایشی گذاشته نشد تا دست کم بخش نقد و پرسش و پاسخ برای آثار مستند فعال بماند. این بی توجهی، رفتاری قهرآمیز و عتاب آلوده را با سینمای مستند، از سوی دبیر جشنواره فیلم فجر تداعی می کند.

در جشنواره یِ آقای طباطبایی نژاد، جایی و وقتی هم برای کنفرانس یا گفت گوی رسانه ای برای آثار مستند حاضر در نظر گرفته نشد که می تواند نقدی جدّی بر رفتار دبیرخانه ایشان و مطالبه ی جدی ما برای پاسخ گویی این مقام محترم باشد.

همچنین با ارج نهادن بر اثر برگزیده این دوره از جشنواره در بخش مستند، و نیز با احترام تمام به هیأت داوران، این پرسش جدّی را از دبیر گرامی داریم که شرکت دادن فیلم کودتای 53 در بخش مسابقه ملّی با این توجّه که به اذعان تولید کننده اش محصولی است از کشور انگلستان، آیا توجیحی دارد؟ یا یک بی توجهی دیگر بوده به آیین نامه جشنواره که تنها فیلم های تولید ملّی و ایرانی محق به شرکت در بخش مسابقه آن هستند. تأکید داریم که هیچ مسئله با فیلم کودتای 53 از سوی ما مطرح نیست و تنها خواهان شفاف سازی موضوع هستیم. همچنان که معتقدیم داوران نیز انتخاب خود را انجام داده اند؛ اما بحث بر سر راه یافتن این اثر محترم تولید شده توسّط یک کمپانی ثبت شده در انگستان است، به بخش رقابتی مستند جشنواره ملّی فجر.

این خلاصه ای بود از شیوه دبیرخانه سی و نهمین دوره از جشنواره فیلم فجر، که ما را به عنوان هیأت مدیره انجمن صنفی کارگردانان مستند موظّف و مکلّف به اظهار نقد و نظر کرد.

بر همین اساس از معاونت محترم سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مواکداً درخواست داریم نسبت به این شیوه یا غفلت، به صراحت، واکنش و پاسخی شایسته داشته باشد. ضمن آن که یادآوری می کنیم تنها راه پیشگیری از تخطی و بی رعایتی، تدوین آیین نامه ای شفاف و منصفانه بر مبنای شأن و جایگاه سینمای شریف مستند ایران است. آیین نامه ای دقیق برای فیلم مستند در جشنواره فیلم فجر، تا هیچ کس در هیچ مقامی نتواند به میل و سلیقه خود آن را تغییر دهد یا نادیده بگیرد. خواست روشن و حق طلبانه جامعه مستندسازان، مشارکت در تدوین این آیین نامه است تا حقوق این بخش از بدنه ی سینمای ایران در هیچ شرایط و موقعیّتی متأثر از اعمال سلیقه ها و تصمیم گیری های شخصی نشود.

سینمای مستند ایران، همواره شریف، نجیب و مبتنی بر ارزش های متعالی، حضور داشته و خواهد داشت. پس برای تأکید یادآور می شویم که رفتار دبیرخانه جشنواره ملّی فجر در این دوره، بیش از آن که گواه بی اعتنایی و بی توجهی به سینمای مستند ایران باشد، نشان از شایستگی ها و بایستگی ها دارد.

هیأت مدیره انجمن صنفی کارگردانان مستند

منبع: ایسنا

لینک خبر :‌ سینما خانه
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

سینماسینما ، سیدحسام فروزان

به میمنت و مبارکی دوره سی و نهم جشنواره فیلم فجر هم در آخرین سال دولت تدبیر و امید برگزار شد. مدیران سینمایی می توانند خوشحال باشند و گزارشات پایانی شان را تنظیم کنند. نه سیخ سوخته و نه کباب. نه خانی آمده و نه خانی رفته. دوره ای دیگر طی شده. در شرایط کرونایی، بیش از 4000 سانس نمایش فیلم برگزار شد و مدیران جشنواره به این آمار افتخار کردند. معروف است که می گویند جشنواره ویترین یک سال سینمای ایران است. اگر چنین باشد، از همین ویترین شکسته و نیم بند هم می توان فهمید که سینمای ایران چه حال و هوایی دارد و به چه راهی می رود. هرچند این 16 فیلم نشان دهنده ظرفیت واقعی سینمای ایران نبود. جای چند فیلم در جشنواره به شدت خالی بود به خصوص قاتل و وحشی (حمید نعمت الله)، روز ششم (حجت قاسم زاده اصل) و گورکن (کاظم ملایی).

کرونا کجا بود؟

این فیلم ها کی ساخته شده اند؟ در بهار، تابستان و پاییز سال 1399. سالی که ایران و جهان به شدت با همه گیری بیماری کرونا دست به گریبان بود و هست. در هیچ یک از فیلم های جشنواره حتی یک اشاره کوچک به کرونا هم نبود! عجیب نیست؟ سینمایی که این همه داعیه واقع گرایی و تعهد اجتماعی دارد سوژه هایش را از کدام واقعیت می گیرد؟ مگر فیلمسازان ما در مریخ هستند که فاجعه ای به بزرگی کرونا را ندیده اند؟

جشنواره : هربار اختراع چرخ

و سیمرغ بلورین عجیب ترین جشنواره قرن می رسد به جشنواره فیلم فجر! جشنواره ای که هر سال قاعده ای نو می گذارد و در هیچ چیز ثبات ندارد و حدود چهل سال است که در ایام طفولیت خود به سر می برد. هنوز تکلیف این جشنواره با خودش، سینمای ایران و استراتژی فرهنگی انقلاب معلوم نیست. نوآوری امسال، حذف هیأت انتخاب فیلم ها و یکی کردن داوری و هیأت انتخاب بود. یعنی فقط 16 فیلم که در رشته ای نامزد شده بودند در فهرست نهایی نمایش ها قرار گرفتند. ما که ربط این کار عجیب را به شرایط کرونایی نفهمیدیم.

سینما زنده است به هر قیمتی!

در سالی که اکران از نفس افتاد و سینماها تعطیل شد تولید فیلم اما ادامه داشت و رونق هم یافت! شما الان اگر یک نفر نگهدارنده ی بوم بخواهید پیدا نمی کنید، چون همه سر پروژه هستند. ما که بخیل نیستیم، خدا را شکر اهالی سینما همه سر کار هستند. اما معلوم شد این سینما هیچ نیازی به تماشاگر ندارد. نهادهایی مانند سازمان اوج، حوزه هنری، اول مارکت و... هرکدام بودجه چندین فیلم را تامین می کنند. سینماگران هم مشغول می شوند. موضوع اکران و برگشت سرمایه هم چندان مهم نیست. این هم از عجایب است که سینمایی بدون مردم و بی مخاطب سرپا بماند.

ترافیک اکران

وضعیت اکران به حد انفجار رسیده است. بیش از 300 فیلم از سالهای قبل در نوبت اکران داریم و سالی دست کم 100 فیلم هم به این چرخه اضافه می شود. باور می کنید سینمایی چندین برابر ظرفیتش تولید داشته باشد؟ چقدر از این سرمایه ها باید صرف ساخت سالن می شد؟ چرا هنوز در بسیاری از شهرهای این کشور حتی یک سالن سینما نداریم؟ ساختن چند پردیس و فوت کورت چند منظوره چه دردی دوا می کند؟

مکان: چرک آباد

جریان چرک بازی از موفقیت ابد و یک روز شروع شد و تا امروز ادامه دارد. معلوم نیست تا کجا ادامه یابد. مغزهای کوچک زنگ زده و شنای پروانه و... در همین طیف بودند. تهیه کنندگان این سینما معمولاً تا ته سوژه ای را درنیاورند بی خیالش نمی شوند. شیشلیک و ابلق امسال نمایندگان این جریان هستند. نرگس آبیار با ابلق از سینمای قصه گوی همیشگی دور شد و به سینمای اجتماعی روی آورد که پر از نمادپردازی و پیام های اخلاقی است. قصه کم مایه او صرفاً محملی است برای همراهی با جنبش من هم و نمادسازی برای زنانی که در جهانی مردسالار گرفتار شده اند. نمایش اغراق شده لات ها و طبقات فرودست و مفلوک که در زورآبادهای حاشیه شهرها زندگی می کنند. داستان هایی که در ناکجاآبادی مملو از سیاهی و بدبختی می گذرند. بدون هیچ کورسوی امید یا راهی به رستگاری. آرمان ها برباد رفته. توده ها تحمیق شده اند و وضع بدتر خواهد شد. شاید شرایط اجتماعی و سیاسی و شکاف طبقاتی به حدی رسیده که به فیلمساز باید حق داد چیزی به جز سیاهی نبیند. اما مگر سینما قرار بود طابق النعل بالنعل واقعیت باشد؟ مگر از واقعیت لعنتی همان یکی کافی نیست؟

زمان: دوران پهلوی

فکرش را بکنید داستان فیلم سرخپوست بجای زمان شاه در همین دوره خودمان می گذشت. خب چه می شد؟ احتمالاً فیلمساز باید به نیروی انتظامی، سازمان زندان ها و... جواب پس می داد. پس بیراه نیست اگر فکر کنیم فیلمنامه نویسان ما تا جایی که امکان دارد داستان های خود را به دوره پهلوی می برند که کمتر گرفتار ممیزی و دردسرهای پس از نمایش فیلم شوند. داستان دو فیلم بی همه چیز و زالاوا در دوران پهلوی دوم می گذرد. به این ترتیب فیلم تا حدودی از گزند اعتراض شخصیت ها و اقوام و اصناف رهایی می یابد. گفتیم تا حدودی، چرا که باز هم امکان دارد به کسی بر بخورد.

زگهواره تا گور ممیزی

سانسور و ممیزی از اولین سالهای پیدایش سینما در ایران گریبان فیلمسازان را گرفت و آنقدر پیش آمد و گسترده شد که روی ذهن و خلاقیت سینماگران تاثیرات عمیقی گذاشته است. مشکل فراتر از کلاه گیس یا نشان داده سر تراشیده ی لیلا حاتمی است. ممیزی فیلم ها را بی بو و بی خاصیت کرده است. قهرمان و ضد قهرمان درست و درمانی روی پرده نقش نمی بندد. مردم در فیلم های امروز توده بی شکل و پر از جهل و خرافاتی هستند که هر طرف باد بوزد به همان طرف می روند. (نمونه اش در بی همه چیز و زالاوا) اگر کسی دلش برای این سینما می سوزد، اول باید فکری به حال ممیزی های بی قاعده و سلیقه ای بکند که رمقی برای سینماگر باقی نمی گذارد.

آرزوهای بزرگ

جشنواره امسال چند امیدواری هم داشت. نسل جوانی که برخاسته از سینمای کوتاه یا مستند است وارد عرصه فیلم بلند شده است و می شود به گام های بعدیشان امیدوار بود. فیلمسازانی مانند فرنوش صمدی، ارسلان امیری و عادل تبریزی و حسین دارابی خوش درخشیدند. در این دوره چند فیلمنامه اقتباسی داشتیم (برای مثال بی همه چیز) که اتفاق مبارکی است. چند بازیگر خوب از تئاتر وارد سینما شدند (مثلا امیر نوروزی از تئاتر معروف لانچر 5) و نوید شکست انحصار ستاره بازی را دادند. لوکیشن ها متعدد شد و فیلمسازان دوربین خود را از طبقه اجتماعی ونک به بالای تهران به شهرها و روستاهای دیگر بردند. به نظر می رسد عصر فیلم های آپارتمانی و کمدی های شانه تخم مرغی به پایان رسیده است. گوش شیطان کر! برای سینمای ایران خیلی آرزوهای بزرگ داریم، از جمله اینکه مشکلات زیرساختی اش حل شود و بالاخره به هنر-صنعتی تبدیل شود که ارتباطی ارگانیک با فرهنگ و تاریخ و جامعه ایران داشته باشد. دوران ستاره های چشم رنگی و سلبریتی بازی و دستمزدهای نجومی هم به پایان برسد. که بعید است البته. روی هم رفته، کماکان چاره ای نداریم که به سینمای ایران کمی امیدوار باقی بمانیم. آشِ کشک خاله مان است.

لینک خبر :‌ سینما سینما
سیمرغ بلورین شهید سردار سلیمانی که 2 سال است در جشنواره فیلم فجر اهدا می شود بیشتر بهانه ای است برای اینکه ویترین فرهنگی را بی نسبت به منافع و آرمان های ملی خالی نگذاریم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران

خبرگزاری تسنیم -محمد دیندار*: هر گاه نام بزرگی به یک جایزه یا رویداد اطلاق می شود، آن جایزه و رویداد نیز باید در حد و شأن آن نام، بزرگ و چشمگیر باشد. اثری که چنین جایزه ای می گیرد نیز باید از شأن، اثرگذاری و کیفیت بالایی برخوردار باشد. رفتار و عملکرد هیچ جشنواره ای در خصوص جوایزی که به نام چهره های شاخص حوزه های مختلف نامگذاری شده، نباید به گونه ای باشد که این پیام را مخابره کند این نامگذاری برای رفع تکلیف یا استفاده ابزاری صورت گرفته است.

در حوزه سینما، سیمرغ شهید حاج قاسم سلیمانی 2 سال است به جوایز جشنواره فیلم فجر افزوده شده و امسال به فیلم تک تیرانداز اهدا شد. پرسشی که اینجا رقم می خورد این است که اگر فیلم تک تیرانداز واجد ارزش های سینمایی چه از حیث مضمون و چه ساختار بوده، چرا در بخش های اصلی مانند کارگردانی و فیلمنامه کاندید نشده است. اگر این فیلم از این لحاظ واجد شرایط و ارزش های کیفی نبوده، پس چرا سیمرغی که به واسطه نامگذاری به اسم شهید سلیمانی باید از جایگاه و ارزشگذاری مضاعفی در جشنواره برخودار باشد، به این فیلم تعلق گرفت و بر عکس اگر این فیلم از حیث کارگردانی و فیلمنامه، اثری قابل توجه بوده، چرا هیأت داوران اینها را نادیده گرفته تا جایی که تهیه کننده فیلم نیز در مراسم اختتامیه به کنایه گفت: گویا داوران، تک تیرانداز را فقط شنیده اند ولی ندیده اند!؟

نمایی از تک تیرانداز

در این صورت آیا ممکن است که تک تیرانداز با وجود ارزش های سینمایی، در بخش های اصلی نادیده گرفته شده و برگزارکنندگان جشنواره با اهدای این جایزه به دنبال رفع تکلیف بوده و خواسته یا ناخواسته یک استفاده ابزاری از این سیمرغ صورت پذیرفته باشد؟

از مدیران سینمایی فعلی که دیگر گذشت و اینان در جشنواره بعدی به خاطر تغییر دولت حضور نخواهند داشت، اما پیشاپیش به متولیان سازمان سینمایی آینده پیشنهاد می کنم آیین نامه ای را طراحی کنند و در آن قید شود که سیمرغ شهید سلیمانی به دلیل حفظ ارزش و جایگاه آن، باید به فیلم هایی تعلق گیرد که حداقل در مبحث کارگردانی و فیلمنامه نیز کاندید شده باشند، به این شکل جشنواره نخواهد توانست خواسته یا ناخواسته این پیام را به مخاطبان سینما منتقل کند که برنده سیمرغ شهید سلیمانی، فیلمی ضعیف بوده که فقط به خاطر موضوع و مضمون جایزه را گرفته است، چرا که بهترین مضمون اگر در قالب یک فیلمنامه و ساختار خوب طراحی و اجرا نشده باشد، نخواهد توانست که اثرگذار بوده و به اثری ملی و پرمخاطب تبدیل شود.

فراموش نکنیم حاج قاسم سلیمانی خود نگاهی ویژه و دقیق به سینما داشت. به یاد بیاورید انتقاد صریح ایشان را در سال ها پیش از برخی فیلم های دفاع مقدس و از جمله فیلمی که به شکل شعاری تعدادی رزمنده را نشان می داد که در صحنه ای یک به یک خود را روی مین انداخته تا معبری باز شود و همگی شهید می شدند؟ ایشان در انتقاد از چنین فیلم ها و صحنه هایی گفته بود: ما بعضی وقت ها می خواهیم در صحنه جنگ ایثار نشان دهیم اما آن قدر ناقص و غلط نشان می دهیم که همه ارزش هایمان را زیر سؤال می بریم....بچه های ما همان قدر که با معنویت بودند، به همان اندازه هم با ابتکار بودند...

*نویسنده و مستندساز

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
ارزیابی هر محصول یا خدماتی اعم از تجاری، صنعتی، اقتصادی و حتی فرهنگی و هنری، منوط به آشنایی و تسلط کامل برماموریت ها، فرآیندهای اجرایی، اهداف و درنهایت چشم انداز از پیش تعیین شده به عنوان نقطه مطلوب و ایده آل آن کالا یا فعالیت است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : سینما پرس الف

جشنواره فیلم فجر که 39سال متوالی از نخستین دوره آن گذشته نیز مستثنا نیست و واکاوی آن در گرو رجوع به اساسنامه اولیه و حتی تغییرات آن در طول سال های گذشته است و بدون اطلاع آنها قطعا هر گونه تحلیلی ناقص و فاقد کارآمدی است.

متاسفانه نگارنده در گفت وگو با سه نفر از دبیران قبلی جشنواره به سندی مکتوب درباره موضوع مورد اشاره در سطور فوق دست پیدا نکرد، اما با تورق سند مهندسی فرهنگی کشور (سال 1393) برشی از راهبردهای کلان و ملی و عبارات منتشر شده در آن، نظر نویسنده را به خود جلب کرد: توسعه سینمای معرفت افزا و بصیرت بخش/ نقش آفرینی جمهوری اسلامی ایران به عنوان قطب هنر متعالی به ویژه سینمای پاک و ارزش مدار در جهان اسلام/ تبیین، ترویج و نهادینه سازی هنر متعهد، تعالی بخش، شوق آفرین و استکبارستیز و بهره گیری از ظرفیت هنر در تحکیم گفتمان انقلاب اسلامی مبتنی بر بیانات امام راحل و رهبری.

حال پرسش اینجاست و قضاوت با خوانندگان محترم، آیا در یک برآیند کلی و منطبق بر آثاری که در طول سال بر پرده سالن ها یا شبکه نمایش خانگی به تصویر کشیده می شود، اساسا سینمای کشور و غالب فیلم ها بر این مدار که نقطه مطلوب خدمات تصویری و نمایشی در جامعه اسلامی تلقی می شود، حرکت کرده است یا خیر؟ آیا متولیان به عنوان نمایندگان رسمی حاکمیت، از نحوه هدایت، نظارت و حمایت خود از آثار تولیدی و عرضه آنها در ویترینی به نام جشنواره فیلم فجر اطمینان دارند؟!

اگر پاسخ به این سوالات مثبت است، پس اختصاص بیش از یک سوم فیلم های جشنواره امسال به موضوعات تلخ و ناامیدکننده اجتماعی و سیاسی و حتی خودکشی در لحظات پایانی آثار به دلایل مختلف و همچنین نمایش برخی آثار نازل در طول سال، بر چه مبنایی از مراجع رسمی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز ساخت دریافت می کنند؟ و اگر نه، سینمای ایران اسلامی پیش از آن که با اهدای برخی جوایز جشنواره به یکی دو اثر محدود درعرصه استراتژیک یا انقلابی و دفاع مقدس قصد خودنمایی داشته باشد، بی تردید نیازمند پالایشی جدی است؛ حال یا از درون دولت ها یا با ورود مراجع نظارتی و قضایی تا حقوق فرهنگی ملت بیش از این پایمال نشود.

سعید الهی - کارشناس سینما و رسانه / روزنامه جام جم

لینک خبر :‌ جام جم
مدیر روابط عمومی جشنواره فیلم فجر از واریز سهم سینماداران و صاحبان آثار به فاصله کمی از پایان برگزاری این رویداد به عنوان دستاورد جدید سینمای ایران یاد کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : سازمان امور سینمایی سینما خانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

به گزارش ایلنا، مسعود نجفی مدیر روابط عمومی سی و نهمین جشنواره فیلم فجر با حضور در برنامه تلویزیونی هفت به پرسش های محمدحسین لطفی پیرامون این دوره جشنواره پاسخ گفت.

او در ابتدای سخنان خود گفت: این دوره جشنواره تقریبا از صفر شروع شد و ما در خوش بینانه ترین حالت هم چنین پیش بینی را نداشتیم که جشنواره سی و نهم به جایی برسد که در بیش از 4000 سانس سراسر کشور میزبان مردم باشد، فیلم ها را نشان بدهد و با این وسعت و بدون حذف هیچکدام از برنامه های معمولش در شرایط کرونایی برگزار شود.

او تصریح کرد: همانطور که برپایی جشنواره به شیوه فقط داوری، شیوه اول این دوره بود و نمایش برای اهالی رسانه و نمایش برای مردم گزینه های دوم و سوم اما این دوره با توجه به بهبود شرایط کرونایی و صدور مجوزهای لازم، خوشبختانه برنامه های جشنواره به صورت کامل اجرا شد. ما علاوه بر این که بحث داوری فیلم ها را داشتیم، سینمای رسانه را هم در برنامه داشتیم، قرعه کشی سینمای رسانه برگزار شد، دو نشست مجازی دبیر جشنواره و نشست های پرسش و پاسخ فیلم ها به صورت کامل و با حضور عوامل فیلم ها برگزار شد و اهالی رسانه در دو مجموعه به تماشای آثار نشستند.

نجفی اظهار داشت: نمایش مردمی گزینه سوم ما برای اجرای برنامه های این دوره جشنواره بود که خوشبختانه جشنواره سی و نهم با حضور مردم برگزار شد و تعداد سینماهایمان در سطح کشور به 150 سینما رسید و با توجه به این که ظرفیت سالن سینماها به سی درصد محدود شده بود، تعداد سالن ها بیشتر شد به طوری که پراکندگی نقاط مختلف را داشته باشیم.

او ادامه داد: در این دوره، خیلی از اتفاقات هم برای اولین بار رخ داد. این که ما توانستیم جشنواره را در حومه تهران در شهرهایی مثل نسیم شهر، دماوند و پیشوای ورامین و... برگزار کنیم. همانند اسلامشهر که سال گذشته میزبان جشنواره شد و امسال هم بود. از سویی سال های گذشته فقط بخشی از فیلم های جشنواره به شهرستان ها می رفت اما امسال صددرصد فیلم ها (هر 16 فیلم) در سراسر کشور و در شهرهای میزبان جشنواره به نمایش درآمد و رأی گیری مردمی برای انتخاب بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، برای اولین بار در سراسر کشور انجام شد. در گذشته این اتفاق فقط در تهران رخ می داد اما امسال عزیزان غیرتهرانی هم توانستند در فرایند انتخاب فیلم برگزیده تماشاگران شرکت کنند. در این دوره، نحوه بلیت فروشی در سراسر کشور از طریق سامانه بلیت فروشی یکسان شد و همچنین از همان طریقی که مردم سراسر کشور توانستند بلیت تهیه کنند، توانستند درانتخاب فیلم برگزیده تماشاگران هم سهیم باشند. این اتفاقات مهمی بود که در این دوره جشنواره رخ داد.

مدیر روابط عمومی سی و نهمین جشنواره فیلم فجر در ادامه در مورد میزان حضور و مشارکت اصحاب رسانه در این دوره جشنواره گفت: بچه های رسانه امسال همکاری و همراهی خیلی خوبی با روابط عمومی جشنواره داشتند. آن ها شرایط را کاملا درک کردند و جز معدود افراد، دلیل کاهش سهمیه ها را پذیرفتند.

او گفت: ما سال گذشته به 1180 تا 1200 نفر کارت حضور در سینمای رسانه (در دو پردیس چهارسو و ملت) دادیم و امسال آن عدد به 400 نفر رسید که بخشی از آن ها در پردیس ملت مستقر شدند و بخشی هم در برج میلاد. خوشبختانه وقتی به بازتاب خبرها و گزارش ها و تحلیل ها نگاه می کنیم، علاوه بر این که هیچ کمبودی نسبت به سال های گذشته در زمینه فعالیت رسانه ای نمی بینیم، به این نتیجه می رسیم که اتفاقا همکاران من با وجود سختی شرایط، خیلی پرتلاش تر حاضر شدند و چه شبکه های رادیویی و تلویزیونی، چه پلتفرم ها، چه رسانه های مکتوب و خبری و خبرگزاری ها، وسیع و با انرژی کار کردند تا امسال در حضور حداقلی رسانه های دیگر بتوانند پل ارتباطی جشنواره با مخاطبان باشند.

نجفی در ادامه با اشاره به تلاش جشنواره برای رعایت کامل پروتکل های بهداشتی اظهار داشت: امسال کسانی که در برج میلاد و پردیس ملت حضور پیدا کردند، دیدند که با توجه به این که ما 20 درصد ظرفیت را برای اهالی رسانه اختصاص داده بودیم، هیچ سانسی حتی با همین 20 درصد سالن هم کاملا پر نشد! در برج میلاد، مسئولان مرکز همایش ها امسال همکاری خیلی خوبی با ما داشتند و کاملا پای کار بودند. آن ها در خروج صندلی های اضافه از سالن اصلی همکاری کردند، به طوری که دراین سالن می شد میزبانی از اهالی رسانه را با فاصله گذاری کاملا رعایت کرد. خوشبختانه از نظر رعایت موارد ابلاغی و پروتکل های بهداشتی تا روز آخر مشکل خاصی نداشتیم، ضمن آن که بازرسان دانشگاه علوم پزشکی هم هر روز، دو الی سه نوبت به سینمای رسانه و سینماهای مردمی سر می زدند و به طور کامل شرایط را تحت کنترل داشتند.

مدیر روابط عمومی سی و نهمین جشنواره فیلم فجر در بخش دیگری از برنامه هفت، گفت: امسال مدل رأی گیری مردمی جشنواره تغییر کرد و هم بلیت فروشی و هم رأی گیری مردمی از طریق سمفا انجام شد.

او تأکید کرد: تا دوره های گذشته، مردم برای تهیه بلیت باید سری کامل بلیت ها را خریداری می کردند و این، قبل از جشنواره این اتفاق می افتاد... اما امسال از روز قبل از جشنواره بلیت فروشی آغاز شد و تا پایان جشواره ظرفیت های باقی مانده اعلام می شد و از سویی، رأی گیری تماشاگران هم از طریق سمفا انجام می شد. این روش، عملا میزان مشارکت را بالا برد چرا که مردم به فیلم هایی که خودشان انتخاب کردند و دیدند رأی دادند ضمن آن که آمار بلیت فروخته شده، باقی مانده، تعداد آرای فیلم ها و... به صورت برخط و به لحظه اعلام می شد و قابل مقایسه بود. دستیابی به این شیوه و این تجربه، برای اولین در چهار دهه اخیر، در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر رخ داد و این مشارکت مردم را نسبت به سال های قبل تا 40 درصد بالا برد.

نجفی در ادامه با اشاره به دیگر ویژگی های بلیت فروشی امسال از طریق سمفا گفت: 51 درصد ظرفیت بلیت هایی که قابل فروش بود، خریداری شد و 83 درصد بلیت های خریداری شده، منجر به حضور در سالن شد.

او تأکید کرد: مخاطب در سال های قبل، بلیت سری می خرید اما برای دیدن فیلم هایی که باب طبع اش نبود، در سالن سینما حضور پیدا نمی کرد.

نجفی همچنین خبر داد: امسال 31.6 درصد آرای اخذ شده مردمی مربوط به استان ها بوده است.

او گفت: سانس های فوق العاده قبل از این با هماهنگی تهیه کننده ها رخ می داد اما امسال به صورت اتوماتیک، هر فیلمی که موجودی بلیت هایش به زیر 1000 بلیت می رسید فردا صبح برایش سئانس فوق العاده اعلام و در نظر گرفنه می شد. سانس فوق العاده ای که این بار، به خاطر محدودیت تردد شبانه، به صبح ها انتقال پیدا کرد.

نجفی انتشار جدول کامل نمایش آثار با جزئیاتی شامل تعداد بیننده، تعداد سانس، تعداد بلیت قابل فروش و خریداری شده، تعداد رأی صحیح و مبلغ فروش را در آخرین شب جشنواره، از ویژگی های سمفا در این دوره برشمرد و گفت: در این هفته سهم سینماداران و تهیه کننده ها بر اساس همین مکانیزم، واریز خواهد شد. اتفاقی که غالبا در سال های گذشته به درازا می کشید...

مسعود نجفی تاکید کرد: در مجموع بعد از 11 ماه که گرد غم و فراموشی بر سالن سینما و مخاطب و سینمادار نشسته بود، به بهانه جشنواره، سینماها باز شد. پیش بینی نمی شد که در این شرایط سینما دوباره به سرخط خبرها بیاید اما شد. در این وضعیت که خیلی ها نگران معیشت اهالی سینما بودند و چشم شان به این بود که خانه سینما کمک کند، حداقل از طریق کارکردن در پروژه ها درگیر جشنواره شدند و این می تواند حاصل جشنواره فیلم فجر و نوع برگزاری اش باشد. بعد از جشنواره هم خبرهای خوبی رسید مبنی بر این که فیلم هایی پیش قدم شده اند تا روانه اکران شوند و... من خیلی خوشبین هستم که چرخه اکران ما هم حرکت کند...

او در ادامه گفت: جشنواره نشان داد اگر فیلم خوب روی پرده داشته باشیم، مردم در سالن ها حضور پیدا می کنند. امیدوارم سینمای ما در مسیر خودش این شرایط کرونایی را پشت سر بگذارد و شاهد رونق سالن های سینما در اکران عمومی باشیم.

نجفی در پایان گفت: من از برنامه های رادیو تلویزیونی و رسانه های دیگر که در این مدت، ریسک کردند و در سینمای رسانه حضور یافتند، سپاسگزاری می کنم.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کار ایران
اکران نوروزی 1400 که احتمالا تعطیلی سال قبل را تجربه نمی کند، در گرو تصمیم سازندگان فیلم هایی است که مخاطب بالقوه ای برای رفتن به سینما دارند و در این میان سهم فیلم های جشنواره فجر از همه بیشتر است.

به گزارش ایسنا، با تعطیلی های مداوم سال گذشته ی سینماها فیلم های زیادی به صف اکران اضافه شدند و بجز فیلم هایی که از ابتدا به قصد اکران در سینماها ساخته شده اند، فقط حدود 20 فیلم از جشنواره سال 98 مانده اند که هنوز فرصتی برای اکران نیافته اند، در حالی که بعضی از آن ها جزو فیلم های مطرح جشنواره هم بودند.

به این تعداد باید 62 فیلم حائز شرکت در جشنواره فجر امسال را هم اضافه کرد و با حساب دیگر فیلم هایی که تولیدشان تا جشنواره تمام نشد، اما به نظر می رسد فیلم های پشت خط اکران مانده همان حدود 300 فیلمی باشد که در یکی از نشست های خبری جشنواره فجر 99 مطرح شد.

هر سال وقتی جشنواره فجر تمام می شود بازار رقابت برای رسیدن به اکران نوروزی حسابی گرم است و گاهی کار به بحث و جدل هم می رسد اما برای نوروز 1400 این رقابت به نظر می رسد خیلی هم پر سر و صدا نباشد چون شیوع کرونا تجربه های تلخی را در سینما ثبت کرده که صاحبان فیلم ها را برای اکران نوروزی دست به عصا کرده است.

اکران عید نوروز که یکی از مهم ترین نوبت های اکران سال است، معمولا با یکی دو تا از بهترین فیلم های جشنواره بسته می شود و برای عید سال آینده هم گمانه زنی هایی شده است که شیشلیک به عنوان پرفروش ترین فیلم جشنواره حتما اکران می شود، اما طبق پیگیری ایسنا پخش کننده این فیلم اصلا قصدی برای نمایش آخرین ساخته محمدحسین مهدویان در نوروز ندارد و تا بهتر شدن اوضاع اکران و شیوع کرونا در انتظار می ماند.

اما از آن سو بی همه چیز محسن قرایی که پخش آن در اختیار دفتر فیلمیران است، با اعلام علی سرتیپی از متقاضیان اکران نوروزی است.

در این بین هنوز بعضی پخش کننده ها با ابراز نگرانی از تجربه فیلمی مثل شنای پروانه منتظرند، ببیند میزان استقبال از چند فیلمی که اخیرا روانه پرده سینماها شده اند، چه می شود.

سعید خانی - مدیر دفتر پخش صبا - که به تازگی پردیس سینمایی صبامال را هم افتتاح کرده است، به ایسنا می گوید: دفتر ما از سال گذشته و امسال حدود 10 فیلم را آماده اکران دارد، ولی مسئله اینجاست که صاحبان فیلم ها نگران هستند و نمی دانند شیوع کرونا وضعیت سینماها را به چه شکل پیش می برد. ابتدا باید بازخورد این چند فیلمی که تازه اکران شدند، مشخص شود تا بعد تصمیم بگیریم چون به هر حال هر فیلمی که ساخته می شود ترجیح این است که در همان سال اکران شود، ولی این نگرانی وجود دارد که دولت با شرایط فعلی چقدر می تواند اکران فیلم ها را تضمین کند؟

او که فیلم های دینامیت ، دوزیست ، خط استوا و سه کام حبس را از سال گذشته در نوبت اکران دارد، درباره انتخاب فیلم های اکران نوروزی ادامه می دهد: اگر بتوانیم جریان سینما را در عید با فیلم های جشنواره دوباره به راه اندازیم خیلی اتفاق بهتری می افتد، چون اگرچه فیلم های خوب دیگری هم در نوبت اکران هستند ولی به لحاظ جریان رسانه ای نمایش فیلم های جشنواره در جذب مخاطب تاثیر بیشتری دارد. به نظرم برای شروع باید دو، سه فیلم خوب جشنواره در عید نوروز اکران شوند.

وی اضافه می کند، خود او هم در صورت ادامه دار بودن حمایت ها و مساعد بودن شرایط برای اکران فیلم هایی که در اختیار دارد اقدام می کند.

خانی درباره اینکه ممکن است هر چه بعضی فیلم های خاص بیشتر نگه داشته شوند، مثل دو فیلم جشنواره سال قبل دچار پخش غیرقانونی و قاچاق شوند، بیان می کند: بله این اتفاق ممکن است رخ دهد و به جز این، مسئله اینجاست که همه معمولا اکران را برای همان سالی که فیلم می سازند، می خواهند در حالی که شیوع کرونا شرایط را تغییر داد و دیدیم که اکران آنلاین هم با شکست مواجه شد. صاحبان فیلم ها نگران بازگشت سرمایه خود هستند و الان زمانی است که باید ببینیم چند فیلمی که اکران شدند، با این حمایتی که دولت در نظرگرفته چه عملکردی در اکران خواهند داشت. ضمن اینکه نگرانی هایی از بابت تکرار اتفاق تلخی که برای خوب، بد، جلف و شنای پروانه در اولین اکران سال 99 رخ داد و منجر به شکست آن ها شد، نیز وجود دارد.

او در پاسخ به اینکه آیا استقبال مردم از جشنواره فجر می تواند سبب دلگرمی برای رونق سینما در ماه های آینده باشد، توضیح می دهد: استقبال مردم از جشنواره فجر خوب بود ولی همیشه ثابت شده جشنواره معیار خوبی برای اکران نیست، چون سال های قبل هم فیلم هایی در جشنواره بودند که مخاطب داشتند اما در اکران از آن ها استقبال نشد. در واقع فضای جشنواره با فضای اکران عمومی فرق می کند با این حال تنها حُسن جشنواره همین بود که متوجه شدیم با وجود شرایط کرونایی اگر فیلم خوب باشد ، مردم از سینما استقبال می کنند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
شنیده ها از توقیف دو فیلم جنجالی جشنواره فجر امسال توسط دستگاه قضایی، خبر می دهد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

به گزارش تازه نیوز، شیشلیک توقیف شد، خبری که به زودی رسانه ای می شود. جمعی از مسئولان قوه قضائیه پس از بازبینی فیلم های مصلحت و شیشلیک که به تازگی در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر نیز به نمایش درآمده است، دستور توقیف این 2 فیلم را صادر کرده اند.

فیلم شیشلیک به کارگردانی محمدحسین مهدویان با فیلمنامه ای از امیرمهدی ژوله است که در توضیح داستان اینگونه آمده: یکی از اهالی شهرکی در حاشیه تهران، تحت تاثیر شرایط خاصی که از سوی رئیس کارخانه ای برایش رقم خورده است. طغیان کرده. در جستجوی رهایی خانواده اش برمی آید و...

بسیاری این فیلم را یک فیلم سیاه و غیر کمدی و شعاری می دانند. مسعود فراستی درباره شیشلیک می گوید: این فیلم به حدی توهین آمیز است که فقط ضد کارگر و کار نیست بلکه ضد انسان است. و برخلاف ظاهر انتقادی فیلم، طرفدار وضع موجود و لمپن بورژواها و دلالان است. من با اجازه دوستان می خواهم بگویم کسانی که به این فیلم می خندند باید فکری برای خودشان کنند چون وضع شان خیلی خراب است! فقط شکم سیران می توانند به این فیلم بخندند، شکم سیرانی که با پول دلالی و کثیف می توانند سرپا باشند. فرم در این فیلم جایی ندارد و در مورد نیمچه تکنیک سطح پایینش بعداً وارد بحث می شوم.

گروهی از منتقدان سینما پس از ارکران این فیلم گفته اند که این فیلم پایان کار حرفه ای کارگردان فیلم مذکور است.

فیلم مصلحت نیز با نام های سابق پدری و مصلحت نظام فیلمی به کارگردانی و نویسندگی حسین دارابی و تهیه کنندگی محمدرضا شفاه محصول حوزه هنری و سازمان اوج است. این فیلم در ادامه جریان دیدن این فیلم جرم است تهیه و تولید شده است.

فیلم مصلحت با وجود شخصیت پردازی کم ایراد، روایت صحیح داستان، بازی های قابل قبول و فضاسازی باکیفیت به حدی درون شعارهای اغراق آمیز خود غرق می شود که در نهایت چیزی بیشتر از یک فیلم بیش از حد سفارشی به نظر نمی رسد. در واقع مصلحت فیلمی است محض یادآوری این حقیقت تقریبا تلخ که سازمان هنری رسانه ای اوج از بهترین امکانات و بودجه ها برای روایت سطحی ترین آرمان ها به زمخت ترین شکل ممکن استفاده می کند.

به گزارش تازه نیوز، شنیده های خبرنگار ما حاکی است احتمال عقد قرارداد تولید فیلم شهید همت با کارگردان شیشلیک قوت گرفته و مذاکراتی با محمد حسین مهدویان شده است.

لینک خبر :‌ تازه نیوز
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینما خانه

گزارش نهایی فیلم های سی و نهمین جشنواره فیلم فیلم فجر منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی جشنواره فیلم فجر، این گزارش حاوی جزئیات اطلاعات بلیت های قابل فروش و خریداری شده، تعداد سانس، تعداد بیننده، آرای مردمی و میزان فروش هر اثر با تفکیک است که برای اولین بار در تاریخ جشنواره فیلم فجر بلافاصله پس از پایان جشنواره و بر اساس اطلاعات سمفا منتشر شده است.

برای دریافت جدول، اینجا را کلیک کنید.

لینک خبر :‌ سازمان امور سینمایی
معاون رسیدگی به امور مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت معاونت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از صدور مجوز موافقت اصولی برای شش متقاضی مؤسسه جدیدالتأسیس خبر داد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

به گزارش ایکنا، بیست وهشتمین جلسه هیئت رسیدگی به امور مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سلسله جلسات این هیئت، صبح امروز، 25 بهمن ماه، برگزار شد .

بنابر گفته حمیدرضا شیخ ویسی، معاون رسیدگی به امور مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت معاونت قرآن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، طی این جلسه، پرونده شش متقاضی مؤسسه جدیدالتأسیس بررسی شد که مؤسسات بوستان انتظار و پیامبر اعظم(ص) از کرمان و ریحانة النبی(ص) و محمد مصطفی(ص) و حضرت فاطمه زهرا(س) از استان خوزستان در حوزه آموزش عمومی و تبلیغ و ترویج و مؤسسه کوثر ولایت از هرمزگان در حوزه آموزش عمومی موافقت اصولی دریافت کردند .

یادآور می شود، عبدالهادی فقهی زاده، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجج اسلام محمدعلی خسروی، محمدعلی خواجه پیری، مهدی محمدی، سیدفخرالدین اسماعیلی، مرتضی خدمتکار و حمیدرضا شیخ ویسی از جمله اعضای این هیئت هستند .

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن
انتخابات هیات موسس خانه مطبوعات استان گلستان امروز در حالی برگزارشد که با ابهامات فراوانی از جمله غیر قانونی بودن، دعوت گزینشی، استقبال سرد اهالی رسانه، ترک چند تن از اعضا و اعتراضات فراوان همراه بود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : راه دانا

به گزارش گلستان ما ؛ انتخابات غیر قانونی هیات موسس خانه مطبوعات استان گلستان روز شنبه ساعت 10 برگزار شد و از بین بیش از 200 فعال رسانه ای استان گلستان کمتر از 30 نفر در این انتخابات حضور یافتند.

ارشاد گلستان نتایج آرای کسب شده را به دلیل شرمساری از عدم مشارکت اهالی رسانه اعلام نکرد.

جالب است فعالین رسانه ای شهرستانهای استان و شرق و غرب گلستان اطلاعی از انتخابات نداشتند.

ارشاد استان هم می گوید؛ این مجمع عمومی را آگهی کرده در حالیکه هیچ کس این فراخوان را هنوز به چشم خود ندیده است.

مدیرکل ارشاد گلستان دودستگی ایجاد نکند

علی منصوری رضی و سید مهدی حسینی دو عضو هیات موسس خانه مطبوعات استان در اعتراض به سیاسی کاری مدیر کل در این نشست حضور نیافته و جلسه را ترک کردند ضمن اینکه غلامرضا رجایی مدیر خبرگزاری فارس گلستان نیز جلسه را ترک کرد.

علی منصوری رضی درباره انتخابات هیئت موسس خانه مطبوعات که امروز 25 بهمن ماه در گرگان برگزارشد، اظهار کرد: به مسئولان ارشاد استان گفتم که تاسیس یک خانه مطبوعات جدید کار درستی نیست و فقط دو اعضای خانه جدید و قدیم را در مقابل هم قرار می دهد.

وی ادامه داد: همه نوع همکاری را هیئت موسس قبلی با شما (ارشاد)کردند و با نامه نگاری به دادگستری از این اعضای موسس قدیم خواستید که امضا بکنندو خانه مطبوعات جدید بلامانع باشد که اداره ثبت قبول نکرد.

مدیر مسئول هفته نامه گلستان مهر تصریح کرد: به مسئولان ارشاد پیشنهاد دادم اگر میخواهید هیئت موسس انتخاب کنید، من از طرف همه اعضای هیئت موسس قبلی قول می دهم و شما جلسه ای را با حضور همه خبرنگارها برگزار کنید، ما انتخابات را با نظارت شما برگزار میکنیم و هرکس رای آورد عضو هیئت مدیره خانه مطبوعات می شود.

وی بیان کرد: شاید با عوض کردن کارکرد خانه مطبوعات جدید ثبت شود اما این حل مسئله نخواهد بود و مشکل جدیدتری بین خانه مطبوعات جدید و قدیم بوجود می آید.

اما مدیر مسئول هفته نامه پژواک سخن معتقد است برگزاری جلسه هیئت موسس خانه مطبوعات قانونی نبوده است.

سید مهدی حسینی در گفتگو با خبرنگار گلستان ما گفت:من از مسئولان ارشاد خواستم تضمین بدهند برای ثبت خانه مطبوعات جدید، از اداره ثبت بلامانع بودن آن را استعلام بگیرند وگرنه دوخانه مطبوعات به چه کار اهالی رسانه می آید.

ارشاد گلستان تضمین نمی دهد

وی با بیان اینکه لجاجت مدیریت قبلی ارشاد برثبت خانه مطبوعات و رسانه ها و ناآگاهی از نوع ثبت آن متاسفانه اهالی رسانه را به این روز کشاند،گفت: آن روز فقط گفتند چند نفر را می خواهیم که بعنوان هیئت موسس معرفی کنیم و برای ثبت آن چیزی نگفته بودند.

حسینی بیان کرد:من به این کار ایراد گرفتم هیئت موسس انتصابی بود انتخابی نبود اما در آن زمان به صورت انتخابی تشکیل شد و الان هم گفتیم تضمین بدهید که گرفتار این پیچ و خم ها به لحاظ قانونی نشویم و آنها تضمین ندادند.

وی اذعان کرد: به نظر می رسید می خواهند هیئت موسس را با افرادی خاص شکل بدهند و هرکس را که خواستند اضافه و کم کنند.

خانه مطبوعات فعلی منافع خانم مدیرکل را تامین نکرد/ارشاد باید خانه قبلی را ابطال کند

رئیس خانه مطبوعات گلستان هم در گفتگو با خبرنگار گلستان ما درباره حواشی ثبت خانه مطبوعات، اظهار کرد: خانم مدیرکل از قانون چیزی نمی داند و فقط براساس منافع سیاسی خود و دوستانش تصمیم می گیرد. او خود را به چاه می اندازند و تصمیم اشتباه را با یک تصمیم اشتباه دیگر ادامه می دهد.

عرب احمدی اذعان کرد: اشتباهی را سیستم خود ارشاد در گذشته انجام دادند و یک خانه مطبوعاتی را به شکل غیرقانونی به نام افرادی خاص ثبت کردند حالا می گوییم اینکار انجام شد و ارشاد بعنوان دستگاه ناظر آن را تایید کرد اما هنوز آن را باطل نکرده به دنبال ثبت خانه مطبوعات جدید است؟

وی تاکید کرد: چون خانه مطبوعات فعلی منافع ایشان را تامین نکرد هیچگونه اقدامی هم برای ثبت آن انجام ندادند ولی در کمال ناباوری می بینیم که در مصاحبه ای اعلام کردند که ما به خانه مطبوعات فرصت دادیم اما آنها نیامدند و فرصت را ازدست دادند در حالی که ما نمی توانیم بدون ارشاد برای ثبت اقدام کنیم.

عرب احمدی یادآور شد: ما اعضای هییت مدیره خانه مطبوعات مدارک کامل خود را به ارشاد ارائه دادیم، مشکل در ارشاد، اداره ثبت و دادگستری است که باید حل می کردند.

وی گفت: آن زمان که خانه مطبوعات را به نام افراد ثبت کردند هیچ کس متوجه نشد و بعد از برکناری انها فهمیدند که چنین اتفاقی افتاده و الان همه به جای اینکه آن مشکل را حل کنندبه دنبال ثبت کردن با زور خانه مطبوعات جدید هستند.

عرب احمدی خاطر نشان کرد: باید از خانم مدیرکل پرسید در دوسال اخیر مدارک ثبت خانه مطبوعات دست کیست؟ ما اساسنامه خانه مطبوعات را در آذر ماه 97 به انتخابات گذاشتیم و اهالی رسانه رای دادند اما شما عرضه ثبت نداشتید ومدارک تحویل شماست، ثبت کردن اساسنامه با ارشاد است.

ناتوانی مدیرکل و عدم مدیریت صحیح باعث مشکلات در تنها صنف حوزه رسانه شد

رئیس خانه مطبوعات گفت: خانم مدیرکل مصاحبه می کند که براساس اساسنامه انتخابات هیئت موسس باید انجام شود در حالی که اصلا چیزی را ثبت نکردند که انتخاباتی انجام شود؟

به گفته عرب احمدی؛ چون خانم مدیرکل و مشاورانش منافعشان در خانه مطبوعات تامین نمی شود و در هر دوره انتخابات شکست می خورند و نمی توانند افرادی که میخواهند رای بیاورند انتخابات را عقب می اندازندو به دنبال راه چاره ای هستند.

وی متذکرشد: ناتوانی مدیرکل ارشادو عدم مدیریت صحیح باعث مشکلات در تنها صنف حوزه رسانه شده، آنها و حامیان سیاسیشان میخواهند از خانه مطبوعات بعنوان ابزار دردستشان در سالهای آینده استفاده کنند.

وی با بیان اینکه ما با همه ناملایمات و عدم همکاری ها جشن روز خبرنگار را برگزار کردیم، گفت: ا ما نه می توانستیم از کسی کمک بگیریم و نه می توانستیم بودجه ای بگیریم چون ثبت قانونی نبودیم و حتی نمی توانستیم به نام خانه مطبوعات حسابی بانکی افتتاح کنیم.

وی تاکید کرد: چطور ایشان در سه سال اخیر در مراسمات مام شرکت می کرد و سه از این برنامه ور د محافب مختلف حمایت کرد و حتی در مصاحبه ها از ما حمایت می کرد، وظیفه ارشاد حل مشکلات خانه مطبوعات است چرا ارشاد نامه ای برای ابطال خانه مطبوعات قبلی به اداره ثبت نمی زند؟

نباید بحث ثبت خانه مطبوعات به درازا بکشد

یحیی آذرسا مدیرسابق خانه مطبوعات گلستان هم به خبرنگار گلستان ما گفت:تنها مجمعی که به نظرم خوب اداره و به ابهامات اهالی رسانه پاسخ داده شد همین مجمع امروز بود.

وی بیان کرد: معتقدم هیئت مدیره فعلی تا یک جاهایی خوب پیش رفتند نباید بحث ثبت به درازا بکشد هدف رفع دغدغه اهالی رسانه است که باید اصل قرار گیرد.

شرایط حضوروبیناری فراهم شود نه اینکه اهالی رسانه شهرستان حذف شوند

رضا جامی سردبیر پایگاه خبری راه اترک در شرق گلستان اما از عدم حضورش در انتخابات امروز خبرداد و به خبرنگار ما گفت: با وجود اینکه مدیرکل ارشاد از حضور همه اهالی رسانه بخصوص پیشکسوتان در انتخابات سخن گفته بود اما حتی اطلاع رسانی به ما نشد.

وی ادامه داد:شرق گلستان همواره مورد بی مهری قرار می گیرد.

مدیر مسئول پایگاه خبری تحلیلی نیلکوه هم به خبرنگار گلستان ما، گفت: از این انتخابات خبرنداشتم و به نظر می رسد که خانه مطبوعات به مرکز استان تعلق دارد و بین دو سه گروه مرکز استان دست به دست می شود.

امین کوهی با بیان اینکه نگاه شخصی در خانه مطبوعات است حکمفراست و متاسفانه هیچ کار و خدماتی برای خبرنگاران انجام نمی شود، ادامه داد: 5 الی 6 سال قبل اعضا خانه به مناسبت هفته خبرنگار با راه انداختن کاروانی از تعداد خودشان به شهرستانها برای تجلیل و... به دیدار مسئولین آن شهرستان رفتند اما از خبرنگاران آن شهرستانها که عضو خانه بودند دعوت نکردند.

وی اذعان کرد: برخی هم نمیخواهند خبرنگاران شرق متوجه شوند و حضور داشته باشند.

کوهی تاکید کرد: عدم حضور و دعوت از خبرنگاران شرق موجب تشکیل خانه حداقلی از آرا شده و مشروعیت کمتری خواهد داشت.آنها نمی خواستند کسی حضور داشته باشد وگرنه مانند انتخابات خانه مطبوعات که یک ماه قبل لغو شد به اعضای خانه و خبرنگاران فعال پیامک میدادند که حاضر باشند.

فعال رسانه شرق گلستان وی با اشاره به شرایط کرونایی تصریح کرد: باید برای حضور اهال رسانه در شهرستان ها به ویدئو کنفرانس و انلاین تمهیداتی اندیشیده می شد نه اینکه بخواهند آنها را حق خودشان محروم کنند.

گفتنی است؛ خانه مطبوعات استان گلستان هیات موسس دارد و انتخاب مجدد آن سیاسی کاری مدیر کل ارشاد است تا همفکران سیاسی اش را در هیات مدیره بگذارد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ گلستان ما
خداداد ابراهیمی مدیر مسئول روزنامه مهران در گفتگویی با خبرنگاران، در خصوص عملکرد اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام طی سالی که با کرونا همراه شد، اظهار کرد: عملکرد مطلوب ارشاد ایلام در این راستا، موجب خرسندی اصحاب فرهنگ و رسانه شد، اختصاص وام های کم بهره به هنرمندان آسیب دیده از کرونا، رایزنی برای افزایش یارانه های رسانه های فعال در حوزه کرونا، سامان دهی صندوق هنر و افزایش حمایت های بیمه ای از اصحاب فرهنگ ورسانه، اقداماتی کم سابقه و قابل تحسین است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام ، مدیر مسئول روزنامه مهران تاکید کرد: خوشبختانه فرهنگ و ارشاداسلامی ایلام در مواجهه با کرونا خوش درخشید، مدیرکل محترم با هوشمندی و سعه ی صدر، به تدریج پای اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه را به میدان کرونا کشاند و رفته رفته بسیج اصحاب قلم و اهالی فرهنگ در مقابله با کرونا رقم خورد، به طوری که گروه تخصصی اطلاع رسانی کرونا در شبکه اجتماعی واتساپ، به عنوان گروه مرجع تخصصی و اطلاع رسانی کرونا شناخته شد و عموم مدیران خود را ملزم به پاسخگویی دانستند.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: سختکوشی، برنامه ریزی، قانونمداری و پاسخگویی از جمله ویژگی های خودآموز مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام است که در عمل برای همه ملموس بود، از سوی دیگر اعتماد به مدیران جوان در حوزه های میانی و کادرسازی نیروهای تخصصی موجب شده تا به آینده فرهنگ و ارشاداسلامی ایلام بیش از پیش خوش بین و امیدوار باشیم.

این فعال فرهنگی در خصوص آینده ی پیش روی مدیریت فرهنگی استان بیان کرد: پیشنهاد می شود فرهنگ و ارشاداسلامی ایلام در برنامه ریزی آینده، اجرای پروژه های ملی به میزبانی ایلام را طراحی کند تا به این بهانه هم زمینه شکوفایی استعداد های استانی فراهم گردد و هم مسؤلان ارشد وزارتخانه ناگزیر به ایلام سفر کنند و اعتبارات مالی و امکانات و ملزومات فرهنگی و هنری مورد نیاز را به این اداره کل اختصاص دهند.

ابراهیمی افزود: ضمن اینکه ساختمان اداری اداره کل در شان و عزت این استان فرهنگ مدار نیست و باید زمینه ساخت وساز یک ساختمان اداری با المان فرهنگی فاخر برای این اداره به تصویب برسد که دراین راستا رایزنی های مستمر و معاضدت نمایندگان مجلس و استاندار محترم ضرورت دارد.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵ سایت های دیگر : در حاشیه خبرگزاری جمهوری اسلامی ترکمن نیوز

سرویس فرهنگ و هنر امروز نیوز ؛ سینما و تئاتر اظهارداشت: با بازسازی محل کنونی سینمای هجرت گنبدکاووس به مساحت تقریبی 700 مترمربع، پردیس سینمایی جدید با چهار سالن اکران فیلم و با بهترین امکانات تا پایان سال 1400 آماده افتتاح می شود.

وی با بیان اینکه مالکیت سه سینمای هجرت، قدس و 22 بهمن گنبدکاووس هر کدام با حدود 50 سال قدمت در اختیار حوزه هنری گلستان است، افزود: زمین سینمای 22 بهمن این شهر اوایل امسال به بخش خصوصی واگذار شد که بخشی از منابع مالی مورد نیاز بازسازی پردیس سینمایی هجرت از محل فروش آن تامین خواهد شد.

رییس حوزه هنری گلستان ادامه داد: با توجه به اینکه امکان تغییر کاربری زمین های سینمایی بعد از فروش وجود ندارد، در صورت ساخت هر مجموعه تجاری، مسکونی یا خدماتی در محل سینمای 22 بهمن، احداث یک سالن سینما نیز جزو تعهدات سرمایه گذار است.

خواجه نژاد افزود: سینما هجرت به عنوان تنها سینمای فعال گنبدکاووس با وضعیت کرونایی به صورت محدود پذیرای علاقمندان بود اما با آغاز عملیات بازسازی جهت تبدیل به پردیس سینمایی، در این محل فعلا امکان اکران فیلم وجود ندارد.

وی اظهار داشت: تا زمان آماده شدن پردیس سینمایی هجرت، پیشنهاد اکران فیلم های سینمایی به صورت موقت در یکی از سالن های اجتماعات بخش دولتی یا خصوصی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داده شده تا درصورت موافقت، اکران فیلم در گنبدکاووس انجام شود.

خواجه نژاد همچنین با یادآوری تعطیلی 15 ساله سینما قدس شهر گنبدکاووس ادامه داد: در صورت تامین اعتبار، بازسازی این سینما نیز پس از ساخت پردیس سینمایی هجرت در دستور کار قرار خواهد گرفت.

شهرستان گنبدکاووس 370 هزار نفر جمعیت دارد.

لینک خبر :‌ امروز نیوز
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین با اشاره به موازی کاری های دستگاه ها و نهادها در حوزه های فرهنگی خواستار راه اندازی شورای عالی فرهنگ و هنر در استان شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین به نقل از ایرنا، محمد حسین اسماعیلی روز شنبه در جلسه کارگروه فرهنگی و اجتماعی استانداری با اشاره به نیازها، خواسته ها و مشکلات هنرمندان استان، اظهار داشت: باید با استفاده از ظرفیت نخبگان و هنرمندان در تدوین برنامه های فرهنگی از طریق هم افزایی بین دستگاه های فرهنگی و هنری بهره بگیریم. مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از موضوعات مهم را در این راستا اقتصاد فرهنگ و هنر برشمرد و مشکل هنرمندان را در این زمینه مشکل فروش آثار هنری عنوان کرد و اعلام داشت: باید سازوکاری ایجاد شود که هم مردم و هم مسئولان به یک اثر هنری به چشم یک کالای ارزشمند که درطول ایام، ارزش افزوده خواهد داشت نگاه کنند و در این راستا با برگزاری نمایشگاه های هنری در مقاطع مشخص و خرید آثار هنرمندان به تقویت اقتصاد هنر در استان کمک کرد.

وی با اشاره به مشکل زیرساخت های فرهنگی در قزوین، اظهار داشت: قزوین به عنوان پایتخت خوشنویسی ایران از ظرفیت خوبی در این زمینه برخوردار بوده اما از یک گالری و نگارخانه تخصصی برای هنرمندان، موزه هنرهای معاصر، المان ها و نمادهای خوشنویسی و هنری در سطح شهر محروم است.

اسماعیلی گفت: همچنین بحث آموزش خوشنویسی در مدارس و دستگاه های اداری و راه اندازی رشته خوشنویسی در دانشگاه های استان از دیگر نیازهای پایتخت خوشنویسی است. وی افزود: ساخت و تکمیل پلاتوهای تخصصی تئاتر، راه اندازی گذر فرهنگ و هنر، تأسیس باغ کتاب، ایجاد تکیه بزرگ تعزیه و همچنین نمایشگاه مجازی کتاب از اقداماتی است که به حمایت همه جانبه مسئولان نیاز دارد. اسماعیلی از اقدامات صورت گرفته برای جذب سرمایه گذار غیردولتی جهت تکمیل پروژه تالار شهر خبر داد و همچنین تکمیل این طرح و واگذاری آن را به هنرمندان تئاتر از دیگر خواسته های هنرمندان برشمرد.

اسماعیلی در ادامه به ظرفیت فضاها و خانه های تاریخی در استان اشاره کرد و گفت: خواسته هنرمندان این است که این ظرفیت عظیم در استان به شایستگی مدیریت شود که می توان با استفاده از ظرفیت هنرمندان، این فضاها را احیا کرد و در عین حال به مراکز فرهنگی و هنری تبدیل نمود.

وی در این زمینه به کاروانسرای سعدالسلطنه و عمارت سردار مفخم اشاره کرد که در صورت برنامه ریزی دقیق و جامع می تواند به قطب فرهنگی و هنری تبدیل شود.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تشکر از مسئولان و مدیرانی که همراهی خوبی با اصحاب فرهنگ و هنر دارند، تاکید کرد: با توجه به اینکه در تمامی رشته های هنری انجمن های تخصصی و رسمی ثبت شده وجود دارد، این انجمن ها درخواست دارند که برنامه ریزی ها و اقدامات فرهنگی و هنریِ دستگاه ها و نهادها از طریق این انجمن ها صورت گیرد و از ارتباطات شخصی با افراد و هنرمندان پرهیز گردد.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
سورج یاسایی با انتقاد از سپردن انجمن های موسیقی به بخش خصوصی گفت: به تهران اعلام کرده ایم و رسانه ها را نیز در جریان گذاشته ایم که نه موسسه ثبت خواهیم کرد و نه چنین اتفاقی را می پذیریم. شخصا حاضر نیستم چنین اتفاقی به اسم تمام شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۱/۲۶

به گزارش خبرنگار ایلنا، بدون هرگونه تعارف و شعار انجمن های موسیقی تنها امید اهالی موسیقی نواحی مختلف کشور هستند؛ هرچند انجمن ها به خودی خود قدرت اجرایی آنچنانی ندارند که دلیل این اتفاق نیز عدم وجود بودجه های دخور و مناسب است. تعداد کثیر اهالی موسیقی نواحی که آمار دقیقی درباره تعداد آن ها موجود نیست بدون سراغ گرفتن از هر دستگاه و نهاد مشکلات خود را مستقیما با انجمن های موسیقی در میان می گذارند، زیرا به جز انجمن ها هیچ نهاد دیگری پاسخگوی آن ها نیست و در ادامه این انجمن های موسیقی هستند که اتفاقات و رویدادهای گاه به گاه و غیر مستمر موسیقی محور را رقم می زنند و برای برگزاری بهتر آن ها با اداره های ارشاد و شهرداری ها و دیگر بخش های مرتبط تعامل می کنند.

همه اینها در حالی است که به تازگی تصمیمات جدیدی برای ادامه فعالیت انجمن ها و موسسات و آموزشگاه های گرفته شده است. وزارت ارشاد تصمیم گرفته انجمن های استان ها و شهرها را به موسسات فرهنگی هنری تبدیل و آن ها را به بخش خصوصی واگذار کند. از طرفی بنیاد رودکی نیز به تازگی اولین انجمن مؤسسات و آموزشگاه های فرهنگی هنری استان تهران را با هدف حمایت و توسعه کسب و کارهای مرتبط با هنر و رونق اقتصاد هنر در قالب تشکل های عضو اتاق بازرگانی تاسیس کرده است. موسس این تشکل جدید که قرار است به عنوان یکی از زیرمجموعه های بنیاد رودکی فعالیت کند مهدی افضلی (مدیرعامل بنیاد رودکی است).

طی جلسه ای که در روزهای گذشته با حضور مهدی افضلی (مدیرعامل بنیاد رودکی)، مهدی کرباسیان (نماینده اتاق بازرگانی)، غلامرضا ملکی (مدیر امور تشکل ها و مسئولیت های اجتماعی اتاق تهران)، اصغر همت، پیام دهکردی، اسماعیل آذر، علی متقیان، کامبیز صبری، ستاره اسکندری، امیر راد، احسان آقایی برگزار شده، پس از به رأی گذاشتن بخش هایی از اساسنامه، انتخابات هیئت مدیره انجمن برگزار شده و بر این اساس مهدی افضلی، حسین مسافرآستانه، علی متقیان، اصغر همت، احسان آقایی سیدمحمد عمرانی و علیرضا مسگرخویی به عنوان اعضای هیات مدیره انتخاب شده اند. این اتفاق باعث شده تعدادی از نمایندگان انجمن آموزشگاه های آزاد هنری استان تهران با انتشار متنی از روند تاسیس انجمن موسسات و آموزشگاه های فرهنگی هنری استان تهران با مدیریت مهدی افضلی انتقاد کنند.

سورج یاسایی (نوازنده تار و سه تار و مدرس موسیقی) که از سال 1397 ریاست انجمن موسیقی کرمان به عهده گرفته درباره تصمیمات اخذ شده در رابطه با خصوصی سازی انجمن ها و مزایا و معایب این اتفاق با ایلنا گفتگو کرد. این درحالی است که جشنواره موسیقی نواحی سال هاست در شهر کرمان برگزار می شود. یاسایی در بخشی از صحبت هایش گفت: آنچه آقایان به آن افتخار می کنند این است که به گفته خودشان در حال ایجاد ساختاری دموکراتیک برای انجمن ها هستند، در صورتی که اینطور نیست.

نظرتان تبدیل بخش های دولتی به موسسات فرهنگی هنری و واگذاری آن ها به بخش خصوصی چیست؟

متاسفانه دوستان ما در دولت متخصص تاسیس هستند و هرگاه متوجه کم شدن بازدهی ساختارهای موجود می شوند به جای کنکاش و رفع اشکالات به ایجاد ساختارهای جدید می پردازند. یعنی به نوعی صورت مسئله را پاک می کنند و این روند ادامه دارد.

به طور واضح سپردن انجمن ها به بخش خصوصی چه آسیبی به موسیقی خواهد زد و اگر این اتفاق مزایایی دارد نیز درباره آن توضیح دهید.

این کار نه فقط به موسیقی استان ها و مناطق مختلف، بلکه قطعا به اصل موسیقی آسیب خواهد زد، بخصوص در وضعیت فعلی و شرایط سخت کرونا. در حال حاضر همه هنرمندان موسیقی به دلیل شرایط بحرانی پیش آمده متضرر شده اند و با مشکلات مختلف دست به گریبانند، اما بیش از همه اهالی موسیقی نواحی آسیب می بییند به این دلیل که امرار معاش آن ها از طریق موسیقی و اجرا است.

اما اهالی موسیقی آنطور که باید در تهران یا دیگر شهرها کنسرت برگزار نمی کنند.

بله. کنسرت بچه های موسیقی نواحی مانند پاپ و دیگر سبک های مشابه نیست. اینگونه نیست که فلان موسسه متمول برای اهالی موسیقی نواحی، مثلا کنسرت آنلاین برگزار کند. کمترین حمایتی که از هنرمندان نواحی می شد، توسط انجمن ها صورت می گرفت.

مگر بدون بودجه لازم برگزاری اجراها و کنسرت نواحی در شهرستان ها امکان پذیر است؟

چنین اتفاقاتی با سختی ها و کمبودهای بسیار به سرانجام می رسد. به طور مثال طی سه سال گذشته مبلغ ده میلیون تومان از تهران به انجمن موسیقی کرمان واریز شده است. باور کنید حقوق منشی ما در طول یک سال خیلی بیشتر از چنین مبلغی است. هنرمندان همه مناطق سراسر کشور انجمن ها را از خودشان می دانند. بگذارید طی مقایسه ای مثالی بزنم؛ شما حساب کنید در استان کرمان صنایع بزرگی داریم که در شرایطی که قیمت دلار به بیش از بیست هزارتومان رسیده، همچنان فعالند و عملا خیلی متضرر نشده اند؛ زیرا صادرکننده هستند. منظورم صنایعی مانند مس سرچشمه و گل گهر است. اما در این میان موسیقی وضعیت دیگری دارد و بسیار متضرر شده است.

از فعالیت های اجرای انجمن موسیقی کرمان طی دوران کرونا بگویید. به اهالی موسیقی منطقه چه خدماتی ارائه داده اید؟

انجمن طی این سال ها به مناسبت های مختلف مدام رویدادهایی را تعریف کرده است. مثلا بحران کرونا که شروع شد جشنواره ای اینستاگرامی را تعریف کردیم که بخشی از آن به موسیقی نواحی اختصاص داشت و بخش دیگری آن شامل موسیقی های دیگر بود. ما به این بهانه تلاش کردیم به اهالی موسیقی نواحی که حتی برگزیده نیز نبودند در حد آب باریکه ای کمک کنیم و در این رابطه با مشکلاتی نیز مواجه بودیم. سپردن انجمن ها به بخش خصوصی از برگزاری چنین برنامه هایی جلوگیری خواهد کرد.

وجود انتخابات و همه پرسی ها تا چه حد برفعالیت انجمن ها تاثیر دارد و به طور کلی اعضای انجمن ها در استان ها چگونه انتخاب می شوند.

آنچه آقایان به آن افتخار می کنند این است که به گفته خودشان در حال ایجاد ساختاری دموکراتیک برای انجمن ها هستند، در صورتی که اینطور نیست. به طور مثال ما چند دوره قبل یعنی سال 1395 در انجمن موسیقی کرمان انتخاباتی مفصل و پر شور برگزار کردیم که واقعا به لحاظ استقبال اهالی موسیقی بی نظیر و غیر قابل وصف بود. طی این همه پرسی، پنج نفر هیئت مدیره انتخاب شدند و در ادامه نیز رییس انتخاب شد. هنوز یک ماه از این اتفاق نگذشته بود که از دفتر موسیقی تهران با ما تماس گرفتند و گفتند فلانی رییس نباشد و فرد دیگری باید جایگزین او شود. دو، سه ماه بعد گفتند نه آن نفر دوم هم نباشد و شخص دیگری باید جایگزین شود. بنابراین ارشاد اگر ادعا می کند روندی را پیش گرفته که نتیجه آن دموکراتیک است من می گویم خلاف واقع است.

پیش از واگذاری انجمن ها به بخش خصوصی تا چه حد با مسئولان انجمن دیگر استان ها تعامل شده است؟

پس از اعلام این اتفاق و پیش از آن، مدیرکل های استان ها از این موضوع خبر نداشتند. اتفاقا ما از این نوع عملکرد ناراحت شدیم و به مدیرکل استان گفتیم این اتفاق چه معنایی دارد و چرا ما را مطلع نکرده اید که گفتند ما نیز بی خبر بوده ایم. به هرحال این ساختار دولتی است و مدیرکل ها باید از آن با خبر باشند. در ادامه، این اتفاق مدتی مسکوت ماند تا اینکه مدیرکل های استان ها را راضی کردند. ساختاری دموکراتیک است که نامزدها و رای دهندگان آن مشخص باشند.

اما پیش تر برخی از رویدادها بر اساس رای گیری های گسترده انجام شده است.

بله اما این اتفاق به ندرت رخ داده و اگر موفقیتی بوده مستمر نبوده است. مثلا انجمن ایران در تهران متشکل از افراد کاربلد، سال 1398 بانک اطلاعات موسیقی را طراحی کرد که بامک نام داشت. مراسم رونمایی و افتتاح نیز با حضور تعداد زیادی از موزیسین های استان ها برگزار شد. واقعا سایت بامک به لحاظ طبقه بندی ها و بخش بندی ها، بسیار دقیق و مفصل بود. همه اهالی موسیقی از نوازندگان، تهیه کنندگان و صدابرداران گرفته تا خوانندگان و آهنگسازان، می توانستند در سایت مذکور عضو شوند. در ادامه، متقاضیان بر اساس رده بندی های از پیش تعیین شده رزومه فعالیت هایشان را آپلود می کردند و در ادامه آن اطلاعات توسط انجمن های استان ها و سپس در تهران مورد بررسی قرار می گرفت. قرار بود یک سیستم نظارتی نیز تعریف شود تا به کل سایت نظارت کند. طی این روند اگر مثلا من در انجمن کرمان با فردی مشکل داشتم و رزومه او را واقعی نمی دانستم، آن فرد این امکان را داشت که در سایت شکایت خودش را ارائه کند و رزومه اش مجددا در تهران مورد بررسی قرار گیرد.

سایت بامک در نهایت چه سرانجامی پیدا کرد؟

قرار بود سایت بامک با دفتر موسیقی و دیگر بخش های مرتبط لینک شود تا اتفاقات و رویدادهای سالانه نیز راحت تر انجام شوند و به نتیجه برسند. در شرایط عادی اگر قرار باشد کنسرتی در یکی از شهرستان ها برگزار شود، انجام مراحل اداری و تایید اعضای گروه حدود یک ماه طول می کشد و با وجود سایتی چون بامک این مشکلات خواه ناخواه حل می شد. و دیگر اینکه قرار بود انتخابات انجمن ها بر اساس اعضایی که در بامک عضو هستند، انجام شود. شرایط مشخصی برای انتخاب شونده و انتخاب کننده مهیا شده بود.

در حال حاضر سایت بامک چه وضعیتی دارد؟

این سایت وجود دارد و ظاهرا به راه است اما دوستان در انجمن ایران درگیر اتفاقات دیگر شدند و حال نیز بامک وضعیتی گنگ دارد. البته عوامل اجرایی انجمن ایران و دیگر همکارانشان کارشان را انجام داده اند اما وزارتخانه در نیمه راه ترمز را کشید و پیگیر انجام باقی امور نبود.

در حال حاضر انجمن های موسیقی برخی استان ها اقدام به جمع آوری اطلاعات فعالان موسیقی کرده اند و با دشواری هایی مشغول تشکیل بانکی اطلاعاتی هستند. حتی اگر چنین بانک هایی تشکیل شود بازهم اتفاق مثبتی رخ نداده به این دلیل که ماهیت یک دست و گسترده ندارد.

شما حساب کنید در تهران و دیگر شهرها چقدر آموزشگاه موسیقی وجود دارد! در حالی که سایت بامک این امکان را ایجاد می کرد که اهالی موسیقی از هنرجویان مبتدی تا پیشرفته و حرفه ای سطح بندی شوند. اگر مسئولان به دنبال این هدف بودند که ساختاری درست و دقیقی ایجاد کنند باید از بامک حمایت می کردند تا به عنوان مرجع به فعالیت بپردازد. هزار اشکال در نوع فعالیت دستگاه ها و نهادهای مرتبط وجود دارد و یکی از آن ها نحوه برگزاری انتخابات هاست. اینکه چه کسانی باید افراد مورد نظر را انتخاب کنند موضوع مهمی است. آن هایی که قرار است کاندیدا شوند، چه سطح و شرایطی دارند؟ و چه کسانی باید کاندیداها را تایید کنند؟ مگر می شود اول ساختاری تعریف کنیم و بگوییم و آیین نامه ها را بعدا اعلام می کنیم. این غلط است.

این مشکلات در ثبت انجمن ها به عنوان موسسات نیز وجود دارد.

همینطور است. روز اول گفتند انجمن ها برای ثبت موسسه اقدام کنند و برخی انجمن ها تصمیم گرفتند این کار را انجام دهند و سپس گفتند نمی توانیم چنین کاری کنیم چون سامانه اول از ما نام مدیرمسئول را سوال می کند. پس از این اتفاق مسئولان متوجه شدند سامانه ثبت موسسات فرهنگی به شکل دیگری است. زیرا اول باید موسسه توسط چند نفر تشکیل شود و پس از آن انتخابات برگزار شود تا در ادامه هویت مدیر مسئول نیز مشخص شود. موضوع عجیب این است که ما به عنوان انجمن خیلی همراه بوده ایم و برای به سرانجام رسیدن امور تلاش های بسیار کرده ایم و حال معنای این رفتارها تعجب برانگیز است. در همین راستا چند روز پیش دیدم یکی از مدیران هنری ارشد وزارت ارشاد کاریکاتوری را در فضای مجازی منتشر کرده که معنایش این است؛ مرد عمل وجود ندارد و تعداد نسبتا زیادی اهل حرف هستند و تعداد خیلی بیشتری منتقدند. من می خواهم در پاسخ به ایشان بگویم، ما حداقل در استان کرمان ثابت کرده ایم که با کمترین بودجه طی پارسال و امسال دو دوره جشنواره را با بهترین کیفیت برگزار نمودیم و با همکاران تمام تلاشمان این بوده رویدادی را در خور موسیقی نواحی کشور رقم بزنیم. حال حساب کنید اگر مشکلی نیز وجود داشته باشد همه به ما انتقاد می کنند. وزارتخانه تیمی را در کنار ما قرار داد تا شرکت کنندگان را برای اجرای مقام ها و قطعات توجیه کنند که این اتفاق نیفتاد و مراسم اختتامیه دوره دوازدهم شش ساعت طول کشید. در همین راستا انتقادهای مطرح شده را دوستانه به مسئولان ارشاد منتقل کردیم. دوره بعدی، یعنی دوره سیزدهم که دو سه ماه پیش برگزار شد فرا رسید و دیدیم هیچ تفاوتی رخ نداده! یعنی تمام آن حرف ها و تعاملات و بیان مشکلا ت انتقادها بی نتیجه بود! به همین دلیل قویا می گویم هیچ اراده ای بر اینکه اتفاقی در موسیقی رخ دهد، وجود ندارد. به نظرم اگر ساختاری تغییر می کند دلیلش این است که مسئولان با آن مشکل دارند و اگر ساختار دیگری جایگزین شود به این دلیل است که آقایان از ساختار جدید خوششان آمده است. موسساتی که قرار است در استان ها شکل بگیرند، مانند باقی موسسات فرهنگی، هنری هستند که قبلا وجود داشته اند و چه دلیلی دارد که موسسات جدید با موسسه های آقای ایکس و ایگریگ تفاوت داشته باشند. اگر دوستانی که در وزارتخانه طی این روند به دنبال این هستند که از موسیقی ایرانی حمایت کنند، راهش این نیست.

اداره های ارشاد بر اساس دستور وزارت ارشاد مرکز سالن هایی را در اختیار دارند که حال آن ها نیز در اختیار بخش خصوصی است و متقاضیانی که قبلا از این سالن ها رایگان استفاده می کردند حال باید برای اجاره سالن ها مبالغی را بپردازند که رقمش کمتر از شبی سه، چهار میلیون نیست.

بله دوسالی هست که این اتفاق افتاده و خب بخش خصوصی نیز چاره ای ندارد جز اینکه از افراد و گروه ها پول بگیرد، زیرا آن ها نیز مخارجی چون آب و برق و گاز و تلفن دارند و باید تامین شوند. متاسفانه بنا به دلایل بسیار سالن ها نیز به سختی پر می شوند و نمی توانند توسط گیشه مخارجشان را تامین کنند. قطعا همه کشورهایی که مدعی هستند از موسیقی شان حمایت می کنند اما در کشور ما اینگونه نیست. ما درک می کنیم که دولت چه شرایطی دارد و مثلا طی سه سال گذشته نه غر زده ایم و نه گفته ایم بودجه ای برای انجمن ها در نظر گرفته شود، این در حالی است که ما و هیئت مدیره های انجمن های موسیقی کل استان های کشور به عنوان بودجه ریالی دریافت نمی کنیم و حتی پول چای مان را نیز خودم می دهیم. با توجه به همه اینها واقعا درست نیست که در آخر انجمن هایی که با سختی های بسیار، قدم به قدم جلو آمده اند و بی چشمداشت برای حفظ و ارتقا موسیقی تلاش کرده اند را به موسسه تبدیل کنند. واقعا بخش خصوصی با موسیقی دستگاهی و نواحی چه خواهد کرد و چگونه آن را نگه خواهد داشت. بخش خصوصی با هزار سختی جشنواره ای چون آینه دار را راه می اندازد. این رویداد تا کجا می تواند تداوم پیدا کند و تا چه حد اجازه می دهند استمرار یابد؟ در حالی که تیمی بسیار قوی و حرفه ای آن را مدیریت می کند و بودجه برگزاری آن را خودشان تامین می کنند. متاسفانه این جشنواره با کیفیت نیز سال گذشته آخرین دوره اش را برگزار کرد و گفتند فعلا برگزار نمی شود. این نتیجه فعالیت بخش خصوصی است. ما اگر به عنوان انجمن حمایت مالی نشده ایم اما از حمایت معنوی آن برخوردار بوده ایم.

بنیاد رودکی به تازگی اولین انجمن مؤسسات و آموزشگاه های فرهنگی هنری استان تهران را با هدف حمایت از هنر و رونق اقتصاد آن تاسیس کرده است. درباره این اتفاق چه نظری دارید؟

دو سه سال پیش این موضوع مطرح شد که انجمن های فرهنگی هنری همه جمع شوند و زیر مجموعه بنیاد رودکی قرار گیرند. این تصمیم در میان جامعه هنری بازخوردهای خوبی نداشت و در نهایت اجرایی شدن این آن منتفی شد. جالب اینجاست که دوستانی که در تهران موسسات فرهنگی و هنری و آموزشگاه های سینما و تئاتر و موسیقی دارند از تصمیم جدید بنیاد رودکی خبر نداشته اند موضوع این است که انجمنی تاسیس کرده اند، بی آنکه بدانند همه انجمن ها اعتبار خود را از اعضا کسب می کنند. اینگونه نیست که من نوعی بیایم و انجمنی راه بیاندازم و وجود آن را اعلام کنم. اگر قرار باشد انجمنی راه اندازی شود، روند تشکیل آن باید از پایین به بالا باشد در صورتیکه اینگونه نیست و اگر توجه کنید اغلب ساختارهایی که از بالا به پایین شکل گرفته اند دچار مشکل شد ه اند. چیزی شبیه احزابی که توسط مسئولانن و وزرای کشور، پس از پایان کار هر دولت شکل می گیرد. در حالی که چنین تشکل هایی باید از پایین به بالا ایجاد شود یا اینکه اقبال عمومی نسبت به آنها وجود داشته باشد که اگر تشکلی شکل گرفت، اکثیرتی قاطع پشت آن قرار گیرند. انجمن موسیقی به واسطه اعضایش از بزرگان موسیقی تا جوانان حرفه ای و کم سابقه اعتبار می گیرد. شما جشنواره موسیقی جوان امسال را نگاه کنید داوران بخش های متعدد آن بزرگان موسیقی و بزرگان سازهای مربوطه اند. این بزرگان به واسطه تعاملی که با انجمن ها داشته اند به جشنواره آمده اند. در کل اگر بخوایم انجمن ایران و انجمن های سراسر کشور را تعطیل کنیم، نگاهی کوته فکرانه است.

در نهایت با وجود همه مسائل موجود انجمن موسیقی کرمان به موسسه تبدیل خواهد شد؟

ما به تهران اعلام کرده ایم و رسانه ها را نیز در جریان گذاشته ایم که نه موسسه ثبت خواهیم کرد و نه چنین اتفاقی را می پذیریم. من شخصا حاضر نیستم چنین اتفاقی به اسم تمام شود.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کار ایران

روزنامه شرق


روزنامه شروع


روزنامه ایران



روزنامه عصر اقتصاد


روزنامه سایه


روزنامه اطلاعات



روزنامه آرمان ملی



روزنامه تجارت


روزنامه رویش ملت


روزنامه اقتصاد سرآمد


روزنامه مردم سالاری


روزنامه ابرار


روزنامه عصر ایرانیان


روزنامه کیهان


روزنامه صاحب قلم


روزنامه امتیاز


روزنامه همدلی


روزنامه افکار


روزنامه پیام زمان


روزنامه ثروت


روزنامه خریدار


روزنامه بهار


روزنامه حمایت


روزنامه جام جم


روزنامه فرهیختگان


روزنامه جهان صنعت


روزنامه جوان