بولتن فرهنگی هنری/مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی 15 دی 99
جلسه پیگیری اجرای سندهای مصوب شورای فرهنگ عمومی کشور پیش از ظهر امروز با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار و چگونگی استقرار و استمرار این سندها در دستگاه های اصلی مرتبط و دستگاه های اصلی همکار بررسی شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : جام نیوز خبرگزاری جمهوری اسلامی دولت خبرگزاری شبستان

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی در این جلسه گفت: باید بدانیم سندهایی که در شورای فرهنگ عمومی کشور مصوب شده در هر مجموعه ای ساز و کار دبیرخانه ای آن چگونه است و در چه نقطه ای از استقرار قرار دارد.

وی در عین حال تصریح کرد: استقرار سندها در دبیرخانه دستگاه اصلی مرتبط از اهمیت زیادی برخوردار است و انتظار می رود دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور تحلیلی از وضع موجود این دبیرخانه ها در دستگاه های مرتبط داشته باشد.

رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور ادامه داد: به اتکای سندهای مصوب شده این شورا می توان آنچه را به عنوان اولویت و برنامه کوتاه مدت و بلند مدت است برنامه ریزی کرد.

صالحی افزود: اینکه برای استقرار سندهای مصوب شورای فرهنگ عمومی کشور چه باید کرد و از ظرفیت های موجود دستگاه های اصلی مرتبط و دستگاه های همکار بهره برد، از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا اگر دستگاه اصلی مرتبط با یک سند مصوب احساس تعلق به آن نداشته باشد نمی توان از دیگر دستگاه ها هم انتظار همکاری داشت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: باید برای ایجاد احساس تعلق در میان دستگاه های مرتبط برنامه ریزی کرد و دستگاه اصلی در این زمینه توجیه باشد تا بتوان دیگر دستگاه های همکار را هم پای کار آورد و از ظرفیت های آن ها بهره برد.

وی در عین حال تصریح کرد: در اجرا و تحقق سندهای مصوب شورای فرهنگ عمومی کشور اگر دستگاه اصلی مرتبط و دستگاه اصلی همکار، همکاری ضعیفی داشته باشند نمی توان به تحقق این سندها امیدوار بود.

صالحی در بخش دیگری از سخنان خود به تشکیل کمیته های استانی این سندها هم اشاره کرد و ادامه داد: اینکه چگونه ادارات کل استانی هر دستگاه متناسب با سند مصوب شده را نیز درگیر این موضوع کرد تا نسبت به تحقق آن احساس مسئولیت داشته باشند هم حائز اهمیت است؛ بنابراین دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور نسبت به این امر باید دارای برنامه باشد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه به دنبال نظام استقرار سندهای مصوب شورای فرهنگ عمومی کشور هستیم، افزود: باید ساختار نظام این سندها را نهایی کنیم تا هم مستقر شود و هم دبیرخانه هر سند در دستگاه مرتبط تشکیل و جلسات کارگروهای آن برگزار و شیوه نامه های استانی هم تنظیم شده باشد.

وی همچنین برنامه اقدام در این زمینه را هم با اهمیت برشمرد و گفت: این سندها دارای چشم انداز است و دبیرخانه هر سند باید برنامه اقدام داشته باشد تا بر اساس آن بتوانیم برنامه رصد و پایش را دنبال کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: نظام اصلاح و به روز رسانی سندها هم مهم است و باید برخی سندها را اصلاح یا به روز رسانی کرد.

صالحی بر پایبندی و توجه دستگاه های اصلی و همکار مرتبط با سندهای مصوب شورای فرهنگ عمومی کشور هم اشاره کرد و گفت: باید برای این پایبندی و توجه دستگاه های مرتبط و همکار به این سندها ایده داشته باشیم.

وی افزود: نظام رسانه ای هم در این حوزه از اهمیت زیادی برخوردار است و می توان با تشکلیل جلسه متشکل از معاونان سازمان صدا و سیما هم که نقش اصلی در این حوزه را دارند کمک گرفت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان بر نقش دستگاه های فرهنگی از جمله وزارتخانه های آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری، فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین سازمان برنامه و بودجه کشور به منظور عملیاتی شدن سندهای مصوب شورای فرهنگ عمومی کشور تاکید کرد.

در این جلسه برخی از اعضا به ارائه نظرات و پیشنهادهای خود با هدف تحقق و اجرایی شدن سندهای مصوب شورای فرهنگ عمومی کشور از سوی دستگاه های اصلی مرتبط و همکار پرداختند.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از امکان مراجعه کارکنان این وزارتخانه و همچنین خانواده های آنها به شورای حل اختلاف فرهنگ، هنر و رسانه برای انجام امور قضایی خبر داد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : خبرگزاری جمهوری اسلامی خبرگزاری کار ایران

مهدی محمدی مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت وگو با مرکز روابط عمومی این وزارتخانه در این باره گفت: باتوجه به عملکرد موفق شورای حل اختلاف اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه تلاش کردیم شرایطی را فراهم کنیم تا کارکنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانواده های آنها نیز در صورتی که دچار مشکلات قضایی شوند با مراجعه به این شورا مشکلات آنها مرتفع شود.

وی ادامه داد: این مجتمع رسیدگی به اختلافات اهالی فرهنگ، هنر و رسانه پیش از مراجعه به دستگاه قضا را بر عهده دارد. از این رو به نظر می رسد این فرصت مناسبی است تا اگر کارکنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با مشکلات قضایی مواجه هستند با مراجعه به این شورا بتوانند به سهولت کار خود را به پیش ببرند.

محمدی در رابطه با عملکرد مجتمع شورای حل اختلاف فرهنگ، هنر و رسانه که در مرداد ماه سال 98 افتتاح شد، اظهار کرد: این شعبه از شورای حل اختلاف سال گذشته رسما افتتاح شده است. خوشبختانه حضور اهالی فرهنگ، هنر و رسانه در حل اختلافات و در عین حال حفظ کرامت این اقشار جامعه تاثیرگذار بوده است.

مشاور وزیر و دبیر هیات رسیدگی به امور مراکز فرهنگی افزود: در مجتمع شورای حل اختلاف فرهنگ، هنر و رسانه، پرونده های اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه ارجاع می شود و افراد دیگر مانند خانواده های هنرمندان و اصحاب رسانه نیز می توانند پرونده های خود را در این مجتمع، قبل از حضور در مراجع قضایی مطرح کنند.

گفتنی است، مجتمع شماره 35 شورای حل اختلاف تهران (ویژه فرهنگ، هنر و رسانه) 15 مرداد 1398 با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه و حجت الاسلام مظفری رییس شوراهای حل اختلاف کل کشور افتتاح شد.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
بودجه سال 1400، باز هم با بی رحمی و بی اعتنایی به حوزه فرهنگ و هنر از سوی دولت به مجلس ارائه شد؛ اتفاقی که در سال های اخیر به یک سنت غلط و البته یک عادت بد از سوی دولت تبدیل شده؛ مسئله ای که با انتقاد های زیادی مواجه شده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴

سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: پررنگ شدن برخی از بخش های ردیف های بودجه فرهنگی می تواند به نوعی رد گم کردن و آدرس اشتباه دادن باشد تا با مهم جلوه دادن برخی از اعتبارات، نگاه ها از کلیت بودجه دور شود. در مظلومیت بخش فرهنگ و هنر از بودجه کشور همین بس که با وجود اهمیت ذاتی این بخش کمتر 2 درصد از بودجه عمومی کشور به فرهنگ اختصاص داده می شود. غلامرضا منتظری، نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از وضعیت بودجه فرهنگی می گوید: در زمان تخصیص و تخمین اعتبار کمترین سهم به فرهنگ و هنر می رسد، ما هم پذیرفته ایم که مشکلاتی در کشور وجود دارد، اما سهم فرهنگ در مقایسه با دیگر حوزه های بسیار کم دیده شده است.

مسئله بودجه ناچیز دولت برای امور فرهنگی، حتی پیش از تهیه و تدوین بودجه سال 1400 نیز از سوی شخصیت های فرهنگی و مسئولان بخش فرهنگ و هنر با اعتراض روبه رو شده بود. حجت الاسلام قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی پیش از این با حضور در صحن علنی مجلس درباره وضعیت بودجه فرهنگی گفته بود: کل بودجه فرهنگی کشور معادل بودجه بیش از 300 کیلومتر بزرگراه است. از مظلومیت فرهنگ اینکه همین اندک بودجه هم با شلختگی و تشتت دستگاه های فرهنگی پرداخت می شود و ما را با بار های روی زمین مانده فرهنگی مواجه کرده است. مسجد که سنگر است و قرار است گره ها را باز کند، به یک عبارت 11دستگاه و به یک عبارت 21دستگاه متولی دارد. بفرمایید وضعیت بالای 80هزار مسجد در کشور چگونه است؟ شما نمایندگان مردم هستید و از احوال شهر ها خبر دارید.

به رغم انتقاد ها از نحوه تخصیص بودجه به بخش فرهنگ و هنر، وزارت ارشاد که متولی دولتی فرهنگ در کشور است، نسبت به آن اعتراضی ندارد. کمیسیون فرهنگی مجلس جلسه ای با سیدعباس صالحی، وزیر ارشاد داشته و نتیجه این جلسه تلاش بیشتر برای افزایش بودجه بخش فرهنگ و هنر بوده است، اما هنوز خبری از عملی شدن وعده ها نیست. هم اکنون مجلس در حال بررسی بودجه سال 1400 است و به نظر می رسد تنها راه کمک به افزایش بودجه فرهنگی، پافشاری کمیسیون فرهنگی برای رسیدن به سطح مطلوبی است که بتواند پاسخگوی نیاز جامعه در سال آینده باشد.

لینک خبر :‌ روزنامه جوان آنلاین
حجت الاسلام والمسلمین خاموشی با بیان اینکه حاج قاسم و یارانش اصحاب کهف زمان هستند که مقابل فرعون دوران ایستادند و خداوند آنها را به کهف حصین ولایت برد، گفت: سردار سلیمانی با کیاست و زرنگی خود را به آیات بسیاری از قرآن آراسته بود.

سرویس : قرآن و معارف - حج و عتبات زمان : شناسه خبر : 1011707

به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان ، آئین آغاز ساخت بنای یادمان شهیدان سپهبد حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس و همرزمان شان صبح امروز (دوشنبه، 15 دی ماه) با حضور مهندس محمد جلال مآب ، رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات و جمعی از شخصیت های لشکری و کشوری و اصحاب رسانه های جمعی در محل دریاچه شهدای خلیج فارس برگزار شد.

بنابر این گزارش، حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی خاموشی در این آئین با اشاره به عمر محدود و کوتاه انسان ها، اظهار کرد: خداوند در قرآن می فرماید: کلُّ مَنْ عَلیها فَان وَ یبقَی وَجْهُ رَبَّک ذوالجلالِ والاکرامِ ، یعنی هر چه در این کره خاکی است از بین رفتنی است اما چطور انسانی ابدی می شود و خداوند، کون و مکان را در خدمت او درمی آورد؟!

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه ادامه داد: انسانی که محدود به زمان و مکان و قدرت و امکانات است اگر با انگیزه الهی حرکت کند، به چنین مقامی دست می یابد و طرف معامله خدا قرار می گیرد و مشتری جان پاک او، خدا می شود: اِنَّ اللّهَ اشتَری مِنَ المُؤمِنینَ اَنفُسَهُم وَ اَموالَهُم بِاَنَّ لَهُمُ الجَنَّةَ یُقاتِلونَ فی سَبیلِ اللهِ فَیَقتُلونَ وَ یُقتَلون .

وی تصریح کرد: حاج قاسم با همان بیان لطیف می گفت: فلانی خیلی زرنگ بود و خوب معامله ای با خدا کرد. شهیدان با بازار معامله ای که باب کردند خود را مصداق برخی وعده های الهی کردند. بسیار گشتم تا ببینم آیا می توانیم با انسان این زمانی و چندبعدی، آیات متعددی از قرآن را انطباق دهیم و در نهایت حاج قاسم را مصداق بسیاری از این آیات یافتم.

حجت الاسلام خاموشی تاکید کرد: این شهید عزیز مصداق بسیاری از آیات قرآن است مثل قتل اصحاب الاخدود ، حاج قاسم اخدود زمان را شناخته بود و می دانست برای ایمان به خدا است که استکبار جهانی به مومنان حمله می کند، او فرعون زمان را شناخته بود. برای همین است که در همه تحلیل های غرب از منظقه نام حاج قاسم می درخشد، او به تنهایی و با مکتب خود جنگ با استکبار را در منطقه پیش برد.

وی در ادامه بیان کرد: سردار سلیمانی آرزو داشت در سرزمین عتبات عالیات به شهادت برسد و به دست شیطان اکبر به این مقام دست یافت. در راهپیمایی اربعین یکی از اعراب به من گفت: شما حاج قاسم را به کشورهای اسلامی بدهید و برای خودتان حاج قاسم های دیگر را تربیت کنید ...

حجت الاسلام خاموشی با بیان اینکه حاج قاسم و یارانش اصحاب کهف زمان هستند که مقابل فرعون دوران ایستادند و خداوند آنها را به کهف حصین ولایت برد ، گفت: وَرَبَطْنَا عَلَی ٰ قُلُوبِهِمْ إِذْ قَامُوا فَقَالُوا رَبُّنَا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَنْ نَدْعُوَ مِنْ دُونِهِ إِلَ ٰ هًا ۖ لَقَدْ قُلْنَا إِذًا شَطَطًا ؛ و دلهای (پاک) آنها را سخت استوار و دلیر ساختیم آن گاه که آنها قیام کرده و گفتند: خدای ما پروردگار آسمانها و زمین است و ما هرگز جز خدای یکتا هیچ کس را به خدایی نمی خوانیم، که اگر بخوانیم سخت راه خطا و ظلم پیموده ایم.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه وصیتانه حاج قاسم ولایتنامه است و ایشان تاکید دارد چشمتان را از دهان رهبری برنگیرید، ابراز کرد: دیپلماسی عزت مداری ما در گروی تداوم راه حاج قاسم است.

وی ادامه داد: از دیگر جلوه های انطباق آیات قرآن با حیات بابرکت حاج قاسم آیه 69 سوره مبارکه نساء است که می فرماید: وَ مَنْ یُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِکَ مَعَ الَّذینَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ مِنَ النَّبِیِّینَ وَ الصِّدِّیقینَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحینَ وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفیقاً . حاج قاسم همچنین مصداق آیه شریفه وَلا تَحسَبَنَّ الَّذینَ قُتِلوا فی سَبیلِ اللَّهِ أَمواتًا ۚ بَل أَحیاءٌ عِندَ رَبِّهِم یُرزَقونَ است.

حجت الاسلام خاموشی با بیان اینکه حاج قاسم با کیاست و زرنگی خود را به آیات بسیاری از قرآن آراسته بود، اظهار کرد: همین کیاست و آراستگی به نورانیت قرآن سبک زندگی و سیره اش را به تعبیر مقام معظم رهبری به مکتب تبدیل کرده است. ایشان بارها به هدف زد و مصداق عینی آیه قِیلَ ادْخُلِ الْجَنَّةَ ۖ قَالَ یَا لَیْتَ قَوْمِی یَعْلَمُونَ شد و در اعلی علیین بهشت جای گرفت. هم خدا از او راضی است و هم او از خدا!

وی در پایان با بیان اینکه تشییع و عزاداری عظیم و میلیونی برای حاج قاسم جایگاه و عزت ایشان را ثابت کرد، تاکید کرد: ان شاءالله ما از زرنگی و کیاست حاج قاسم درس بگیریم و از مکتب حاج قاسم عامل بودن به قرآن را فرا بگیریم.

پایان پیام/ 9

ضمیمه :

کلید ‫واژه ها:

بنای یادمان سردار سلیمانی

|

سردار حاج قاسم سلیمانی

|

ستاد بازسازی عتبات عالیات

|

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵ سایت های دیگر : خبرگزاری مهر خبرگزاری اقتصادی ایران خبرگزاری تقریب

وبینار تخصصی زبان فارسی در کشورهای حوزه آفریقا (15 دی ماه) به همت بخش بین الملل اولین نمایشگاه مجازی کتاب تهران و با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در آفریقای جنوبی برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، وبینار تخصصی زبان فارسی در کشورهای حوزه آفریقا دوشنبه (15دی ماه) ساعت 10 تا 12 به وقت تهران به همت بخش بین الملل اولین نمایشگاه مجازی کتاب تهران و با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در آفریقای جنوبی برگزار می شود.

در این نشست مجازی، فاطمه بخیت، استادیار دانشگاه صنعا با موضوع وضیعت زبان فارسی در یمن ، ابوذر طوقانی، رایزن فرهنگی ایران در کنیا با موضوع وضیعت زبان فارسی در کنیا و احمدعلی محسن زاده، رایزن فرهنگی ایران در آفریقای جنوبی با موضوع وضیعت زبان فارسی در آفریقای جنوبی سخنرانی می کنند.

در بخشی دیگر، ابوذر فاروقی، کارشناس دیپلماسی عمومی سفارت ایران در سنگال با موضوع وضیعت زبان فارسی در سنگال و دانشگاه شیخ آنتادیوب و سجاد امیری، مدیر مرکز آموزش زبان فارسی در مسقط وضیعت زبان فارسی در مرکز آموزش به ارائه مطالب خود می پردازند.

بنابر اعلام این خبر، این نشست در بستر مجازی اسکای روم به نشانی اینترنتی https://www.skyroom.online/ch/tibf2021/zabanfarsi3 در دسترس علاقه مندان است.

انتهای پیام/ص

لینک خبر :‌ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
رییس سازمان حج و زیارت اعلام کرد: در صورت برگزاری حج تمتع، واکسن کرونای مورد نیاز زائران با قول مساعد وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تامین می شود.

به گزارش ایسنا، علی رضا رشیدیان پس از دیدار با وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اظهار کرد: با توجه به اینکه برنامه ریزی حج تمتع 1400 در دستور کار سازمان حج و زیارت قرار گرفته است، در رابطه با سلامت زائران با دکتر نمکی مذاکره شد که برای تامین واکسن مورد نیاز قول مساعد داد.

او با یادآوری اینکه دولت عربستان بعد از لغو حج تمتع سال گذشته، عمره را به صورت محدود با ظرفیت های مشخص، دوباره برقرار کرده است، گفت: عربستان با عرضه واکسن کرونا از جمله نخستین کشورهایی است که واکسیناسیون را آغاز کرده و احتمال دارد، حج امسال را برگزار کند.

وی اضافه کرد: البته عربستان هنوز درباره برگزاری حج بحثی مطرح نکرده، ضمن اینکه ممکن است برای برگزاری شروطی هم تعیین کند. بنابراین، اعلام خبرِ مشخص و روشن درباره برگزاری حج تمتع را به بعد از مذاکره با طرف عربستانی موکول می کنیم.

رشیدیان ادامه داد: ما از هم اکنون برای معاینات سلامت زائران حج تمتع برنامه ریزی خود را آغاز کرده ایم و در این رابطه با وزیر بهداشت هم نشستی برگزار و مقرر شد که واکسن مورد نیاز این زائران در صورت برقرار مراسم حج، تامین شود.

معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در نشست با وزیر بهداشت، به منظور دقت در معاینات پزشکی زائران و دسترسی به سوابق پزشکی برای افزایش دقت، حساسیت و حفظ سلامت آنها، درخواست شد که هیأت پزشکی حج و زیارت به سامانه پرونده الکترونیک سلامت در این مدت مرتبط شده و از اطلاعات آن برای ارائه خدمات بهتر بهره مند شوند که وزیر بهداشت با برقراری این ارتباط و دسترسی به این سامانه موافقت کرد.

وی افزود: اتصال به شبکه سلامت امکان خوبی برای تکمیل معاینات حج است. ضمن آنکه سوابق پزشکی در موسم حج در پرونده سلامت افراد در این سامانه ثبت و ضبط می شود.

رییس سازمان حج و زیارت با اشاره به جلسات این سازمان از اوایل امسال با کارشناسان و متخصصان وزارت بهداشت و درمان، جمعیت هلال احمر و هیأت پزشکی، یادآور شد: طی این نشست ها، پروتکل های بهداشتی مقابله با کرونا و حفظ سلامت زائران برای فرآیندهای مختلف از جمله ثبت نام، معاینات، اعزام، حمل و نقل، اسکان، تغذیه، تدارکات و همچنین در خصوص فعالیت فرهنگی و زیارت و بازگشت زائران دستورالعمل هایی تدوین شد.

وی افزود: وقتی حج 99 برگزار نشد، این اقدامات و دستورالعمل ها نیز بدون کاربرد ماند. ضمن آنکه به دلیل شیوع کرونا تمام اعزام های زیارتی را تعطیل کردیم از جمله سفرهای زیارتی نوروزی عتبات عالیات که 40 هزار نفر ثبت نام کرده بودند هم منتفی شد و مبالغ واریزی به مردم برگردانده شد.

رشیدیان بیان کرد: امیدواریم در آینده ای نزدیک با مهار و کنترل این ویروس جهانگیر، دوباره سفرهای زیارتی عتبات و سوریه از سر گرفته شود.

عربستان در سال گذشته پس از همه گیری ویروس کرونا، نخست عمره را به حالت تعلیق درآورد و در ادامه، حج را محدود و بدون حضور زائران خارجی و با جمعیتی نزدیک به 10 هزار نفر از ساکنان این کشور برگزار کرد. عربستان با کاهش آمار مبتلایان کرونا در این کشور، عمره را برقرار و اعلام کرد زائران خارجی را به تدریج به مراسم عمره دعوت خواهد اما با تشدید دوباره ویروس کرونا، بار دیگر مرزها را بست و حضور زائران خارجی در مراسم عمره را تعلیق کرد.

این کشور با این که واکسیناسیون کووید-19 را آغاز کرده اما هنوز برنامه خود را در ارتباط با حج آینده اعلام نکرده است.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
نخستین دوره نشان ملی دبیرسیاقی در راستای تجلیل از خدمات ارزنده فرهنگی و ادبی زنده یاد استاد سید محمد دبیر سیاقی و با هدف ارتقای زبان فارسی و تقدیر از پدیدآورندگان آثار برجسته و بدیع علمی و پژوهشی در حوزه تصحیح متون کهن فارسی برگزار می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : خبرگزاری صدا و سیما باشگاه خبرنگاران جوان

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نقل از انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، نشان ملی دبیرسیاقی به صورت سالانه برگزار خواهد شد و به بهترین کتاب و یا رساله دکتری که در حوزه تصحیح متون نظم و نثر در کشور تولید شده باشد این نشان تعلق می گیرد.
نخستین دوره نشان ملی دبیر سیاقی توسط اداره کل فرهنگ و ارشاداسلامی قزوین و با همکاری معاونت فرهنگیِ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، استانداری و سازمان برنامه و بودجه استان قزوین برگزار می شود و مهلت آثار تا 10 بهمن ماه 99 پیش بینی شده است.
کلیه پژوهشگران و ناشران می توانند بدون محدودیت خاصی در این رویداد شرکت کنند و آثار خود را تا 10 بهمن ماه 99 به دبیرخانه ارسال و برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قزوین مراجعه کنند و یا با دبیرخانه با شماره تلفن 02833691392 و 33691404 تماس بگیرند.
آثار ارسالی باید محصولِ سال های 1397 تا 1399 باشد و داوری آثار توسط چهره های شاخص ملی انجام و مراسم اختتامیه 4 اسفند ماه برگزار خواهد شد.
سیدمحمد دبیر سیاقی در سال 1298 هجری شمسی در قزوین به دنیا آمد و از شاگردان علامه دهخدا بود، او در سال 1324 دکتری ادبیات فارسی خود را از دانشگاه تهران دریافت کرد و در سال 1325 به عضویت انجمن بین المللی ایران شناسی درآمد.
استاد دبیرسیاقی نزدیک به 80 متن ادبی و تاریخی را تصحیح و منتشر کرده است که از میان آن ها می توان به “شاهنامه فردوسی”، “دیوان منوچهری”، “نزهه القلوب”، “فرهنگ سُروری و سلطان جلال الدین خوارزمشاه” و "تصحیح لغت فرس اسدی طوسی" اشاره کرد.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
رئیس سازمان حج و زیارت، آخرین جزئیات برقراری سفرهای زیارتی در دوران شیوع کرونا را تشریح کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر ، علیرضا رشیدیان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید سلیمانی ابراز امیدواری کرد: راه این شهید بزرگوار همواره در کشور ادامه داشته باشد.

وی با اشاره به فداکاری کادر درمان و مدیریت سلامت در شرایط موجود که با تحریم های غیرقانونی و ظالمانه رو به رو هستیم، مطرح کرد: امیدوارم در مسیری که در آن قرار دارید خداوند به شما قوت داده و از ادامه راه خسته نشوید تا این ویروس منحوس از کشورمان ریشه کن شود.

رشیدیان با بیان اینکه تمام سفرهای زیارتی از ابتدای شیوع این بیماری در کشور لغو شدند، گفت: به دنبال لغو سفرها، روال کاری بیش از 2500 دفتر زیارتی و 60 هزار کارگزار با محدودیت هایی همراه شد.

رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: ما در راستای کمک به بهبود شرایط موجود هرچه در توان داشتیم را به کار گرفتیم تا به مردم خدمت کنیم. تلاش کردیم در قالب کمیته اماکن متبرکه مجموعه وظایفی را که بر عهده داشتیم را منطبق با سیاست های ستاد ملی مقابله با کرونا انجام دهیم.

وی به مجموعه اقداماتی که توسط نهادهای مردمی با کمک خیران انجام شده است، اشاره و بیان کرد: در قالب طرح مواسات مومنانه بسته های غذایی تهیه و در مناطق محروم توزیع می شود؛ توزیع کپسول های اکسیژن، ماسک، مواد ضدعفونی از دیگر اقداماتی بوده که توسط این نهادها انجام شده است.

رشیدیان در ادامه نشست با اشاره به آخرین جزئیات از برگزاری حج در سال جاری با بیان اینکه حج سال گذشته با توجه به سیاست عربستان به صورت محدود و تنها با حضور اتباع عربستانی و اتباع مقیم این کشور برگزار شد، تصریح کرد: حج عمره هم به صورت محدود برگزار شد؛ و بر اساس شواهد و برنامه ریزی هایی که انجام داده اند، حج امسال برگزار خواهد شد.

رئیس سازمان حج و زیارت اعلام کرد: بر اساس اعلام وزارت حج عربستان مذاکرات حج امسال در دو مرحله ویدئو کنفرانسی و حضوری برای امضای قرارداد برگزار خواهد شد.

وی ادامه داد: با ارسال نامه ای رسمی برای وزیر حج عربستان خواستار ارائه توضیحاتی درباره دستورالعمل های بهداشتی این کشور شدیم.

رشیدیان، واکسیناسیون را از دیگر شروط احتمالی عربستان برای ورود زائران در حج امسال عنوان کرد.

رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به ورود مردم عراق به ایران طی ماه های اخیر، خاطرنشان کرد: در ماه های تابستان ورود عراقی ها به کشور ما ملموس بود؛ در شهریور ماه از 2 فرودگاه امام خمینی (ره) و شهید هاشمی نژاد بیش از 7 هزار عراقی وارد کشور شده اند. بر اساس اظهارات مسجدی سفیر ایران در عراق این افراد زائر نبوده و با ویزای درمانی و یا به بهانه بازدید اقوامشان به ایران آماده اند.

وی ادامه داد: در همان برهه زمانی تلاش کردیم محدودیت هایی برای تردد آنها در سطح شهرها در نظر گرفته شود که متأسفانه این موضوع محقق نشد.

رشیدیان با بیان اینکه ماه گذشته حدود 3 هزار ایرانی از مرزهای زمینی و 1200 نفر از مرزهای هوایی به عراق سفر کرده اند، بیان کرد: بر اساس اخبار غیر رسمی متوجه شدیم ویزاهای زیارتی توسط دلال ها خرید و فروش می شود که این موضوع رو به افزایش است.

رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه از برگزاری کمیسیون مشترک ایران و عراق با محوریت وزیر نیرو و با موضوع بررسی ورود و خروج غیرقانونی به کشور که سبب انتقال بیماری خواهد شد، خبر داد.

وی ادامه داد: در نظر داشته باشیم ویروس کرونا وجود دارد و باید بتوانیم با شرایط کنونی زندگی کنیم؛ برای همین در بحث زیارت هم با رعایت پروتکل های بهداشتی کار را دنبال می کنیم.

رشیدیان همچنین با بیان اینکه سفر به سوریه هم با رعایت دستورالعمل های بهداشتی باید انجام شود، اظهار کرد: ما پروتکل سلامت را که وزارت بهداشت تهیه کرده است از طریق وزارت امور خارجه برای آنها ارسال کرده و اعلام آمادگی کرده اند.

کد خبر 5112717

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
کتاب سردار بزرگ با دربرگیری مجموعه مقالات تألیفی توسط شخصیت های عراقی پیرامون شخصیت والای سردار دل ها از سوی رایزنی فرهنگی ایران در عراق تهیه و تنظیم و مؤسسه بین المللی الهدی منتشر کرد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، به مناسبت نخستین سالگرد شهادت سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، کتاب سردار بزرگ از سوی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در عراق تهیه و تنظیم شده است و با همکاری مؤسسه بین المللی الهدی وابسته به سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با شمارگان یک هزار نسخه منتشر شد .

این کتاب، مجموعه ای است از مقالات تألیفی توسط شخصیت های عراقی که در پاسخ به پرسش هایی پیرامون شخصیت شهید فرمانده حاج قاسم سلیمانی به رشته تحریر در آمده است .

در جلد نخست این مجموعه، مصاحبه با عادل عبدالمهدی، محمد الحیدری، محمد الغبان، کاظم الجابری، موسی الاعرجی، ایاد الارنؤوطی، هاشم الکندی، ماجد الشویلی، حجج اسلام همام حمودی، فؤاد المقدادی، سید هاشم الحیدری، سامی المسعودی، یوسف الناصری، رعد الباهلی، کاظم العبادی و عقیل الشبکی به چاپ رسیده است .

کتاب سردار بزرگ اولین قسمت از این سلسله بوده و به زودی بخش های بعدی آن از سوی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در عراق آماده می شود .

رایزنی فرهنگی کشورمان در عراق پیش از این، در راستای اقدامات فرهنگی حوزه نشر معارف اسلامی، کتاب وصیت نامه شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس را به زبان عربی تهیه، تنظیم و چاپ کرده است .

گفتنی است، توزیع هزار جلد کتاب شهید القدس در میان نخبگان عراقی، فعالیت و باز نشر مطالب مرتبط با شهید حاج قاسم سلیمانی در صفحات مجازی و سایت های مرتبط نمایندگی فرهنگی کشورمان در عراق و پیگیری صدور بیانیه توسط نخبگان سیاسی، فرهنگی و علمی عراق در محکوم کردن اقدام ترور قهرمان پیروزی از دیگر اقدامات نخستین سالگرد شهادت علمداران بزرگ جبهه مقاومت بود .

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
نشست نظام ارزش گذاری محتوا در فضای مجازی به همت پژوهشکده ارتباطات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات دو شنبه 22 دیماه 1399 از ساعت 10 تا 12 برگزار می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نقل از پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، نشست تخصصی نظام ارزش گذاری محتوا در فضای مجازی از سلسله نشست های گفتگو پیرامون حکمرانی؛ فرهنگ و فضای مجازی با سخنرانی محمدحسن انتظاری (عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی) و فرشاد مهدی پور (استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی) دو شنبه در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات به صورت وبینار برگزار می شود.

دبیری این نشست را حسین حسنی (عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات) بر عهده دارد.

نشانی حضور در برنامه:

www.skyroom.online/ch/ricac/communication

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
آیین رونمایی از کتاب از چیزی نمی ترسیدم با حضور دختر سردار سلیمانی و جمعی از خانواده های شهدا در مرکز همایش های سازمان صدا و سیما برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر ، آئین رونمایی از کتاب زندگینامه خودنوشت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی با عنوان از چیزی نمی ترسیدم امروز یکشنبه 14 دی با حضور عبدالعلی علی عسکری، غلامعلی حداد عادل و جمعی از خانواده های شهدا در مرکز همایش های بین المللی صداوسیما برگزار شد.

قبل از آئین رونمایی از این کتاب، زینب سلیمانی فرزند حاج قاسم سلیمانی در سخنان کوتاهی به یادداشت رهبر انقلاب درباره این کتاب اشاره و بیان کرد: آذر 1399 خداوند مهربان زیارت رهبر معظم انقلاب را روزی ما فرمود. آن جلسه دیدار با اعضای ستاد بزرگداشت شهید حاج قاسم سلیمانی و ما افراد خانواده ایشان بود. به نمایندگی از خانواده حاج قاسم هدیه ای برای ایشان برده بودم که زندگی نامه به قلم حاج قاسم بود. قصد داشتیم به مناسبت ایام سالروز شهادت در قالب کتابی منتشرکنیم. آنچه همراهم بود نمونه و ماکت اولیه کتاب بود. آقا درباره آن سوالاتی پرسیدند و این هدیه کوچک را با مهر پذیرفتند.

سلیمانی افزود: چند روز بعد از این دیدار، متنی از سوی دفتر رهبر معظم انقلاب به دستم رسید. ایشان منت گذاشته و قبل از مطالعه، یادداشتی را به یاد سرباز وفادار خود نوشته بودند. متنی پر از مهر و بزرگواری که چون روح بر کالبد این کتاب نشست.

دختر حاج قاسم سلیمانی با اشاره به نکاتی درباره این کتاب بیان کرد: از چیزی نمی ترسیدم زندگینامه ای است که حاج قاسم با دست مجروحش نوشته است. شرح زندگی مردی از دل روستای دورافتاده در کرمان که چند دوره از زندگی ساده و گیرای خودش را برایتان روایت کرده است. این داستان شکل گیری زندگی شخصیت مردی است که از چوپانی به جایگاهی به بلندای وسعت آسمان ها رسید. دوست دارم آنها که او را فقط در لباس نظامی دیده اند بدانند او چگونه بزرگ شد و از چیزی نمی ترسیم اغاز رسالتی عظیم برای شناخت مردی است بزرگ.

در ادامه علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با اشاره به نکاتی از این کتاب گفت: زندگینامه خودنوشت از کودکی تا 22 سالگی است. زمان نگارش انطور که ناشر بیان کرده است چند سال قبل از شهادت وی بوده است.

وی با اشاره به اینکه زمان نگارش کتاب در بحبوحه جنگ با داعش بوده است، گفت: یکی از ویژگی های شخصیتی نویسنده ارامش روحی در سخت ترین شرایط و تمرکز بر خاطرات از دهه های قبل نشان داده می شود. اگر خواننده از زندگی نویسنده بی خبر باشد تصور می کند این نوشته ها در گوشه ای آرام با در نظر گرفتن زیست جغرافیایی خاص و اداب و رسوم نوشته شده است.

مختارپور اضافه کرد: زندگینامه شهید سلیمانی حاوی اطلاعات دقیقی از تبار و خاندان اوست. در این متن به بیان مناطق جغرافیایی و طبیعی و شرایط اقلیمی اشاره شده است.

وی در پایان سخنانش گفت: این کتاب بیان صادقانه ای دارد و به دور از هرگونه تحریف افکاری است. زندگینامه ای که می توان روایت حیات طیبه روح عاشق مخلص نامید.

در ادامه مجری مراسم از زینب سلیمانی و همچنین فرزندان دیگر شهدا از جمله فرزندان همدانی، فخری زاده، دستواره، چیت سازیان و همسر شهید طارمی و مادر شهید مظفری به صحنه مرکز همایش ها دعوت کرد. سپس علی عسکری و حداد عادل روی سن رفتند تا آئین رونمایی از کتاب زندگینامه خودنوشت شهید سلیمانی را به جا آورند.

در یادداشت حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی که پیش از مطالعه کتاب از چیزی نمی ترسیدم نگاشته شده، اینگونه آمده است:

بسمه تعالی

هر چیزی که یاد شهید عزیز ما را برجسته کند، چشم نواز و دلنواز است.

یاد او را اگرچه خداوند در اوج برجستگی قرار داد و بدین گونه پاداش دنیایی اخلاص و عمل صالح او را بدو هدیه کرد ولی ما هم هرکدام وظیفه ای داریم. کتاب حاضر را هنوز نخوانده ام اما ظاهراً می تواند گامی در این راه باشد.

رزقناالله ما رزقه من فضله

سیّدعلی خامنه ای 99/10/7

کد خبر 5112704

عطیه موذن

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
سینماپرس: عده ای از هنرمندان تئاتر در راستای سیاست های دولت پس از هشت ماه تعطیلی سالن های نمایش به دلیل شیوع کرونا امروز تجمع کرده و خواستار بررسی مطالباتشان توسط مجلس شدند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵

به گزارش سینماپرس ، درخواست تئاتری ها از مجلسی ها شامل 1. حقوق بیکاری و تسهیلاتِ بیمه و درمان و دارو، 2. رفعِ خسارت های ناشی از کرونا، 3. تخصیصِ کمک های مالیِ بلاعوض و وام های با سودِ کم، 4 تخصیص بودجه حمایتی برای جلوگیری از تعطیلیِ دَم به دَم و روزافزونِ تئاترهای خصوصی و 5. تعیین مستمری برای سرپرستِ خانوارهای کم بضاعت و پرداخت اجاره های معوقه مسکنِ آنان بودند.

این تجمع از سوی خانه تئاتر و به همت نمایندگان انجمن طراحان صحنه و لباس خانه تاتر، نمایندگان صنوف خانه تئاتر با یک بیانیه صورت گرفت.

ایرج راد عضو هیئت مدیره خانه تئاتر در این تجمع گفت: ما نمی خواستیم ازدحام زیادی اینجا شکل بگیرد و فقط درخواست کردیم نمایندگان تئاتر و انجمن های مختلف خانه تئاتر حضور پیدا کنند. می خواستیم آنچه اینجا می گذرد در سکوت باشد و در این شرایط مطالب و بیانیه خود را به صحن مجلس بفرستیم که این اتفاق افتاد.

کوروش سلیمانی هنرمند نیز که در این تجمع شرکت کرده بود، در صفحه مجازی خود نوشت: امیدوارم روزی تئاتر و تئاتری و اساسا تمامی اهل هنر و فرهنگ ایران برای مطالبه کمترین خواسته های حرفه ای و معیشتی خود نیاز به طرح درخواست و بیانیه و نامه نداشته باشند و تئاتر آنچنان که شایسته آن است قدر ببیند.

سپس حمیدرضا نعیمی کارگردان تئاتر نیز به قرائت بیانیه مورد نظرشان پرداخت که متن آن به شرح زیر است:

به نام او

ریاست محترم، اعضای محترم کمیسیون فرهنگی، اعضای محترم کمیسیون تلفیق و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی

با سلام
لحظاتِ مرگباری بر ملتِ بی پناهِ ایران می گذرد. بانگِ شیون و عزا لحظه ای فروکش نمی کند.
مرگِ مبتذل و ارزان، بی امان در کارِ تباهی و قلع و قمعِ مردمانی است که، ولی نعمتانِ شما هستند. کودکان سؤال می کنند چرا پدران شان شرمگین می میرند؟ مادران برای نجاتِ جانِ فرزندانِ خود از فردای تیره ای که برای شان رقم خورده، به انتظارِ دستی از غیب نشسته اند. گویی کاوه ی آهنگر و رستمِ دستان شان آرزوست، چرا که تا این لحظه از دولتمردان شان کاری بر نیامده است.
این اشکنامه ی بیداد، فریادِ اعتراض و دادخواهی هزاران خانواده ی هنرِ شریفِ تئاترِ ایران است. می دانیم که کمتر کسی از شما تا به حال برای دیدنِ نمایشی ارزشمند و عالی به تئاتر آمده است.
شما، هنرمندانِ تئاترتان را نمی شناسید، حال آن که آنان اهلِ این سرزمین اند، نه دشمن و اجنبی. اگر نشان و اعتباری از آن ها می جوئید از مردمانِ کوچه و بازار بپرسید: از کارگرانِ رنج دیده ی کارخانه ها و کسبه ی کوچه و بازار، از جامعه ی مهندسان و پزشکان، از عالی جنابانِ ادب و شعر و موسیقی، از نویسندگان و اساتیدِ دانشگاه ها، از فلاسفه و اندیشمندان و... ما پاسبانانِ زبان و فرهنگِ ایرانْ زمین هستیم که اینک نه به گدایی، که به پرسش از شمایان برخاسته ایم.

به ما بگوئید برای شکوفایی زبان و شعر و داستان و رمانِ این سرزمین چه کرده اید؟ برای تئاتر و سینما چه گامِ بلند و ارزشمندی برداشته اید؟ حال و روزِ موسیقی و نقاشی و مجسمه سازیِ این روزگارِ ما را چگونه یافته اید؟ آیا می دانید سرانه ی مطالعه ی مردمِ ایران چه قدر است؟ می دانید شمارگانِ چاپِ یک جلدکتاب به چند عدد رسیده است؟ اگر شما نمایندگانِ خانواده های تئاتر هم هستید، بگوئید که در این نیم قرن کدام برنامه ریزی یا مدیریتِ کارآمد و مؤثر را برای سرنوشت و حیاتِ این هنر ِرقم زده اید؟ هربار بی تفاوت از کنارِ بیانیه ها و تظلم خواهی های این بخش از میراثِ زنده ی ایرانْ زمین گذشتید. همان گونه که بی تفاوت و ساکت از کنارِ دزدان و شبگردانی گذشتید که میراثِ ما را به تاراج بردند و به نامِ خود ثبت کردند. دریغ از یک اعتراض، دریغ از یک پیشگیری...! ملت های دیگر رسومِ باستانی و نیاکانِ ما را به نام خود ثبت می کنند و امتیازهای جهانی می گیرند، از شانه های آبا و اجدادی ما بالا می روند و برای خود اعتبار کسب می کنند، گویی ما لیاقتِ داشته های خود را نداریم.

ما نمی دانیم برای فردای تاریخ چه پاسخی خواهیم داشت آن گاه که فرزندان مان سؤال کنند: سازِ تارِ ما کو؟ افتخارِ چوگان ما کجاست؟ نظامی و مولانا و رودکیِ ما را چه شد؟ هزارافسان، شاهنامه، پنج گنج، منطق الطیر، بوستان و گلستان، مثنوی معنویِ ما کجاست؟ و ما اکنون با خشم و زخم، بخشی از مطالبات ِ کوچک و نه کلان و زیرساختی مان را از شما می خواهیم، چرا که
برآورده کردنِ آن از وظایفِ شما در برابر حقوقِ شهروندی این بخشِ فراموش شده ی جامعه است؛ کاری که همه ی کشورهای بزرگ و فرهنگ مدارِ جهان انجام داده اند.
پس از شما می خواهیم:

1- در راستای توجه به معیشتِ خانواده ی کلانِ تئاتر در سراسرِ ایران، حقوق ایامِ بیکاری و تسهیلاتِ بیمه و درمان و دارو در نظر گرفته شود.

2- جهتِ تولید آثار نمایشی، و رفعِ خسارت های ناشی از شیوعِ ویروسِ کرونا، برای تمامِ گروه ها، اعم از حرفه ای و دانشجویی، صحنه ای و خیابانی، کودک و نوجوان، عروسکی، و آئینی و سنتی بودجه ی مکفی و در شأن اختصاص یابد.

3- تخصیصِ کمک های مالیِ بلاعوض و وام های با سودِ کم برای خانواده ی شریف تئاتر که بیش از 10 ماه بیکاریِ مطلق را با نجابت و شکیبایی تحمل کرده اند.

4- برای جلوگیری از تعطیلیِ دَم به دَم و روزافزونِ تئاترهای خصوصی که نقشِ مهمی در تولیدِ نمایش و بدنه ی تئاترِ ایران دارند، ردیفِ بودجه ی حمایتی در نظر گرفته شود.

5- تعیین مستمری برای سرپرستِ خانوارهای کم بضاعت، و پرداخت اجاره های معوقه ی مسکنِ آنان.

6- افزایش بودجه حمایتی تولید تئاتر در کشور

آقایان و خانم ها
کشوری که تئاتری پویا ندارد، فرهنگ در آن رو به زوال و سقوط است. وجودِ تئاتر در یک سرزمین نشان از مردم سالاری و آزادی بیانِ آن سرزمین دارد. اکنون که دولت تدبیر و امید، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت هنری و مرکز هنرهای نمایشی برای برون رفت از این بحران تلاشی نمی کنند یا توان لازم برای برون رفت از این مشکلات را ندارند، زمانِ آزمونِ بزرگِ شمایان فرا رسیده است. ثابت کنید که دغدغه ی ایرانی آباد و متعلق به همه ی ایرانیان در وجودِ شما هست.

جامعه ی بزرگِ تئاتر ایران

لینک خبر :‌ سینما پرس
ایرج راد و شهرام گیل آبادی درباره روند پیگیری مطالبات انجمن خانه تئاتر توضیحاتی را ارایه دادند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵ سایت های دیگر : برترین ها سینما سینما خبر خودرو

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری صبا ، دیروز یکشنبه 14 دی ماه تجمع جمعی از هنرمندان تئاتر مقابل درب شمالی مجلس شورای اسلامی در سکوت برگزار شد.

درباره نتیجه این تجمع و درخواست هنرمندان و واکنش نمایندگان مجلس به این تجمع با شهرام گیل آبادی مدیرعامل خانه تئاتر و ایرج راد رییس هیات مدیره خانه تئاتر گفتگویی داشتیم.

شهرام گیل آبادی درباره پیگیری های مسئولان گفت: از مسئولان هنوز کسی پیگیری نکرده است اما به ما اطلاع دادند، نامه ای که به مجلس و رییس مجلس تحویل داده شد به کمیسیون فرهنگی، کمیسیون تلفیق و کمیسیون اجتماعی ارجاع داده شده است.

وی در پایان عنوان کرد: هنوز پیگیری ویژه ای انجام نشده و خبری هم به ما نداده اند ولی ما همچنان پیگیر هستیم.

در این گردهمایی که به علت شیوع ویروس کرونا فقط اعضای هیات مدیره مرکزی خانه تئاتر و نمایندگان هیات مدیره انجمن های گوناگون حضور داشتند، بخشی از مطالبات جامعه تئاتری به صورت بیانیه ای خوانده شد که ایرج راد نیز در پاسخ به خبرنگار صبا درباره وضعیت پیگیری های صورت گرفته بیان کرد: در حال حاضر زمان چندانی نگذشته است. ما بیانیه را به داخل مجلس برای نمایندگان، کمیسیون های مختلف و رییس مجلس فرستاده و منتظر جواب هستیم.

در متن بخشی از این بیانیه آمده است: از شما می خواهیم:

1- در راستای توجه به معیشتِ خانواده ی کلانِ تئاتر در سراسرِ ایران، حقوق ایامِ بیکاری و تسهیلاتِ بیمه و درمان و دارو در نظر گرفته شود.
2- جهتِ تولید آثار نمایشی، و رفعِ خسارت های ناشی از شیوعِ ویروسِ کرونا، برای تمامِ گروه ها، اعم از حرفه ای و دانشجویی، صحنه ای و خیابانی، کودک و نوجوان، عروسکی، و آئینی و سنتی بودجه ی مکفی و در شأن اختصاص یابد.
3- تخصیصِ کمک های مالیِ بلاعوض و وام های با سودِ کم برای خانواده ی شریف تئاتر که بیش از 10 ماه بیکاریِ مطلق را با نجابت و شکیبایی تحمل کرده اند.
4- برای جلوگیری از تعطیلیِ دَم به دَم و روزافزونِ تئاترهای خصوصی که نقشِ مهمی در تولیدِ نمایش و بدنه ی تئاترِ ایران دارند، ردیفِ بودجه ی حمایتی در نظر گرفته شود.
5- تعیین مستمری برای سرپرستِ خانوارهای کم بضاعت، و پرداخت اجاره های معوقه ی مسکنِ آنان.
6- افزایش بودجه حمایتی تولید تئاتر در کشور
آقایان و خانم ها
کشوری که تئاتری پویا ندارد، فرهنگ در آن رو به زوال و سقوط است. وجودِ تئاتر در یک سرزمین نشان از مردم سالاری و آزادی بیانِ آن سرزمین دارد. اکنون که دولت تدبیر و امید، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت هنری و مرکز هنرهای نمایشی برای برون رفت از این بحران تلاشی نمی کنند یا توان لازم برای برون رفت از این مشکلات را ندارند، زمانِ آزمونِ بزرگِ شمایان فرا رسیده است. ثابت کنید که دغدغه ی ایرانی آباد و متعلق به همه ی ایرانیان در وجودِ شما هست.

جامعه ی بزرگِ تئاتر ایران

فروغ گشتیل

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا

برترین ها: نزدیک به یک سال است که از شیوع ویروس کرونا در کشور و تعطیلی نمایش های تئاتر و تماشاخانه ها می گذرد و اهالی تئاتر با تجمع در مقابل مجلس شورای اسلامی مطالبات خود را به نمایندگان مجلس ارائه دادند.

درخواست اهالی تئاتری از مجلس:

حقوق بیکاری و تسهیلات بیمه و درمان و دارو

رفع خسارت های ناشی از کرونا

تخصیص کمک های مالی بلاعوض و وام های با سود کم

تخصیص بودجه حمایتی برای جلوگیری از تعطیلی دَم به دَم و روزافزون تئاترهای خصوصی

تعیین مستمری برای سرپرست خانوارهای کم بضاعت و پرداخت اجاره های معوقه مسکن آنان

لینک خبر :‌ برترین ها

فهیمه پناه آذر- روزنامه نگار

دوهفته پیش بود که اعضای خانه تئاتر تصمیم گرفتند در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کنند تا بتوانند این بار بلندتر و رساتر مطالبات صنفی خود را به گوش نمایندگان مردم برسانند، اما به دلیل قرنطینه شدن پایتخت این تجمع به زمان دیگری موکول و روز گذشته (یکشنبه) تجمع اهالی تئاتر برگزار شد. در این تجمع نزدیک به 80 نفر که عمدتا نمایندگان اصناف مختلف تئاتر بودند با گردهم آمدن در مقابل مجلس شورای اسلامی، مطالبات خود را در قالب بیانیه ای با نمایندگان مجلس در میان گذاشتند.
به گزارش همشهری، تجمع در مقابل در شمالی مجلس برگزار شد؛ تجمعی که حراست مجلس ترجیح داد تصویربرداری و عکاسی از سوی رسانه ها صورت نگیرد، اما با زیاد شدن جمعیت، تجمع رنگ و بوی جدی تری به خودش گرفت. علاوه بر اعضای هیأت مدیره مرکزی خانه تئاتر، نمایندگان هیأت مدیره انجمن های گوناگون این تشکل در این تجمع که در سکوت برگزار شد، حضور داشتند.
سخنران اول این تجمع ایرج راد، رئیس هیأت مدیره خانه تئاتر بود که عنوان کرد، بیانیه ای که قرار است خوانده شود دربردارنده مطالبات جامعه تئاتری است که قبل تر این بیانیه به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه شده و به صحن مجلس رسیده است. وی ادامه داد: به دلیل شرایط بحرانی کرونا و نیز آلودگی هوای تهران، تنها نمایندگانی از هیأت مدیره های انجمن های مختلف خانه تئاتر در این تجمع حضور داشتند و از دیگر اعضا نخواستیم که در این گردهمایی شرکت کنند. سپس شهرام گیل آبادی که مدیریت خانه تئاتر را بر عهده دارد، صحبت های کوتاهی درباره مطالبات جامعه تئاتر عنوان کرد و اینکه در این ماه های سخت سال هیچ کسی به فکر اهالی هنر نیست.
در این گردهمایی بیانیه خانه تئاتر توسط حمیدرضا نعیمی، هنرمند تئاتر و عضو هیأت مدیره خانه تئاتر ارائه شد. نعیمی با خواندن این بیانیه گفت: کشوری که تئاتری پویا ندارد، فرهنگ در آن رو به زوال و سقوط است. وجود تئاتر در یک سرزمین نشان از مردم سالاری و آزادی بیان آن سرزمین دارد. اکنون که دولت تدبیر و امید، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت هنری و مرکز هنرهای نمایشی برای برون رفت از این بحران تلاشی نمی کنند یا توان لازم برای برون رفت از این مشکلات را ندارند، زمان آزمون بزرگ شمایان فرارسیده است. ثابت کنید که دغدغه ایرانی آباد و متعلق به همه ایرانیان در وجود شما هست. در ادامه نیز در بخش هایی از این بیانیه آورده شد: در راستای توجه به معیشت خانواده کلان تئاتر در سراسر ایران، حقوق بیکاری و تسهیلاتِ بیمه و درمان و دارو درنظر گرفته شود. جهت تولید آثار نمایشی و رفع خسارت های ناشی از شیوع ویروس کرونا، برای تمام گروه ها، اعم از حرفه ای و دانشجویی، صحنه ای و خیابانی، کودک و نوجوان، عروسکی و آیینی و سنتی بودجه مکفی و در شأن اختصاص یابد. همچنین اهالی تئاتر از نمایندگان مجلس خواستند که برای جلوگیری از تعطیلی دَم به دَم و روزافزون تئاترهای خصوصی که نقش مهمی در تولید نمایش و بدنه تئاترِ ایران دارند، ردیف بودجه حمایتی درنظر گرفته شود. افزایش بودجه حمایتی از تولید تئاتر در کشور نیز بخش دیگری از خواسته های اهالی تئاتر بود.
تجمع اهالی تئاتر مقابل خانه ملت درحالی برگزار شد که تا کنون و براساس مشاهدات میدانی و اطلاعات رسانه ای می توان گفت که تعداد نمایندگان مجلسی که در طول عمر خود یک بار به تماشای تئاتر نشسته اند به تعداد انگشتان یک دست هم نمی رسد و حتی خیلی از آنها با هنر نمایشی بیگانه اند. البته نمایندگانی نیز هستند که در مناسبات گوناگون و صرفا برای تماشای نمایش های مناسبتی پا به سالن های نمایشی گذاشته اند. حالا باید دید با توجه به شناختی که مجلس از تئاتر دارد تا چه اندازه به خواسته ها و مطالبات اهمیت می دهد و درصدد رفع مشکلات اهالی نمایش خواهد بود.

لینک خبر :‌ روزنامه همشهری
تعطیلی چندین ماهه برخی سالن های نمایش، مشکلات معیشتی، افزایش بیکاری و مشخص نبودن وضعیت تئاتر، باعث شد تا اهالی این حوزه در برایر مجلس شورای اسلامی تجمع کرده تا صدای اعتراض خود را به گوش نمایندگان برسانند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : برخط نیوز خبرگزاری دانشجو

به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ در راستای مطالبه گری خانه تئاتر برای بهبود معیشت هنرمندان و بر اساس تصمیم اخیر هیات مدیره مرکزی خانه تئاتر، امروز یکشنبه ساعت 10 صبح، تعدادی از اهالی تئاتر مقابل ورودی شمالی مجلس شورای اسلامی تجمع کرده و نامه مطالبات صنفی و مدنی خود را برای نمایندگان مجلس قرائت کردند.

متن بیانیه قرائت شده بدین شرح است:

به نام او

ریاست محترم مجلس شورای اسلامی

اعضای محترم کمیسیون فرهنگی مجلس و نمایندگان محترم

با سلام

لحظاتِ مرگباری بر ملتِ بی پناهِ ایران می گذرد. بانگِ شیون و عزا لحظه ای فروکش نمی کند.

مرگِ مبتذل و ارزان، بی امان در کارِ تباهی و قلع و قمعِ مردمانی است که ولی نعمتانِ شما هستند. کودکان سؤال می کنند چرا پدران شان شرمگین می میرند؟ مادران برای نجاتِ جانِ فرزندانِ خود از فردای تیره ای که برای شان رقم خورده، به انتظارِ دستی از غیب نشسته اند. گویی کاوه ی آهنگر و رستمِ دستان شان آرزوست، چرا که تا این لحظه از دولتمردان شان کاری بر نیامده است.

این اشکنامه ی بیداد، فریادِ اعتراض و دادخواهی هزاران خانواده ی هنرِ شریفِ تئاترِ ایران است. می دانیم که کمتر کسی از شما تا به حال برای دیدنِ نمایشی ارزشمند وعالی به تئاتر آمده است.

شما، هنرمندانِ تئاترتان را نمی شناسید، حال آن که آنان اهلِ این سرزمین اند، نه دشمن و اجنبی. اگر نشان و اعتباری از آن ها می جوئید از مردمانِ کوچه و بازار بپرسید: از کارگرانِ رنج دیده ی کارخانه ها و کسبه ی کوچه و بازار، از جامعه ی مهندسان و پزشکان، از عالی جنابانِ ادب و شعر و موسیقی، از نویسندگان و اساتیدِ دانشگاه ها، از فلاسفه و اندیشمندان و... ما پاسبانانِ زبان و فرهنگِ ایرانْ زمین هستیم که اینک نه به گدایی، که به پرسش از شمایان برخاسته ایم.

به ما بگوئید برای شکوفایی زبان و شعر و داستان و رمانِ این سرزمین چه کرده اید؟ برای تئاتر و سینما چه گامِ بلند و ارزشمندی برداشته اید؟ حال و روزِ موسیقی و نقاشی و مجسمه سازیِ این روزگارِ ما را چگونه یافته اید؟ آیا می دانید سرانه ی مطالعه ی مردمِ ایران چه قدر است؟ می دانید شمارگانِ چاپِ یک جلدکتاب به چند عدد رسیده است؟ اگر شما نمایندگانِ خانواده های تئاتر هم هستید، بگوئید که در این نیم قرن کدام برنامه ریزی یا مدیریتِ کارآمد و مؤثر را برای سرنوشت و حیاتِ این هنر ِرقم زده اید؟ هربار بی تفاوت از کنارِ بیانیه ها و تظلم خواهی های این بخش از میراثِ زنده ی ایرانْ زمین گذشتید. همان گونه که بی تفاوت و ساکت از کنارِ دزدان و شبگردانی گذشتید که میراثِ ما را به تاراج بردند و به نامِ خود ثبت کردند. دریغ از یک اعتراض، دریغ از یک پیشگیری...! ملت های دیگر رسومِ باستانی و نیاکانِ ما را به نام خود ثبت می کنند و امتیازهای جهانی می گیرند، از شانه های آبا و اجدادی ما بالا می روند و برای خود اعتبار کسب می کنند، گویی ما لیاقتِ داشته های خود را نداریم.

ما نمی دانیم برای فردای تاریخ چه پاسخی خواهیم داشت آن گاه که فرزندان مان سؤال کنند: سازِ تارِ ما کو؟ افتخارِ چوگان ما کجاست؟ نظامی و مولانا و رودکیِ ما را چه شد؟ هزارافسان، شاهنامه، پنج گنج، منطق الطیر، بوستان و گلستان، مثنوی معنویِ ما کجاست؟ و ما اکنون با خشم و زخم، بخشی از مطالبات ِ کوچک و نه کلان و زیرساختی مان را از شما می خواهیم، چرا که برآورده کردنِ آن از وظایفِ شما در برابر حقوقِ شهروندی این بخشِ فراموش شده ی جامعه است؛ کاری که همه ی کشورهای بزرگ و فرهنگ مدارِ جهان انجام داده اند.

پس از شما می خواهیم:

1- در راستای توجه به معیشتِ خانواده ی کلانِ تئاتر در سراسرِ ایران، حقوق ایامِ بیکاری و تسهیلاتِ بیمه و درمان و دارو در نظر گرفته شود.

2- جهتِ تولید آثار نمایشی، و رفعِ خسارت های ناشی از شیوعِ ویروسِ کرونا، برای تمامِ گروه ها، اعم از حرفه ای و دانشجویی، صحنه ای و خیابانی، کودک و نوجوان، عروسکی، و آئینی و سنتی بودجه ی مکفی و در شأن اختصاص یابد.

3- تخصیصِ کمک های مالیِ بلاعوض و وام های با سودِ کم برای خانواده ی شریف تئاتر که بیش از هشت ماه بیکاریِ مطلق را با نجابت و شکیبایی تحمل کرده اند.

4- برای جلوگیری از تعطیلیِ دَم به دَم و روزافزونِ تئاترهای خصوصی که نقشِ مهمی در تولیدِ نمایش و بدنه ی تئاترِ ایران دارند، ردیفِ بودجه ی حمایتی در نظر گرفته شود.

5- تعیین مستمری برای سرپرستِ خانوارهای کم بضاعت، و پرداخت اجاره های معوقه ی مسکنِ آنان.

آقایان و خانم ها

کشوری که تئاتری پویا ندارد، فرهنگ در آن رو به زوال و سقوط است. وجودِ تئاتر در یک سرزمین نشان از مردم سالاری و آزادی بیانِ آن سرزمین دارد. اکنون که دولت تدبیر و امید، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت هنری و مرکز هنرهای نمایشی برای برون رفت از این بحران تلاشی نمی کنند، زمانِ آزمونِ بزرگِ شمایان فرا رسیده است. ثابت کنید که دغدغه ی ایرانی آباد و متعلق به همه ی ایرانیان در وجودِ شما هست.

جامعه ی بزرگِ تئاتر ایران

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ راه دانا
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : وقایع روز

صبح امروز یکشنبه 14 دی ماه 1399، تجمع نمایندگان صنوف خانه تئاتر در مقابل مجلس شورای اسلامی ایران در میدان بهارستان برگزار شد. در این تجمع که به دلیل فشارهای مختلف اقتصادی در پی تعطیلی سالن ها و فعالیت های تئاتری در پی شیوع بیماری کرونا برگزار شد، ده ها نفر از نمایندگان اصناف مختلف خانه تئاتر حضور داشتند.

هنرمندان شناخته شده ای همچون ایرج راد ، الهام پاوه نژاد ، اصغر نعیمی، هوتن شکیبا ، کوروش سلیمانی و ... در این تجمع حضور داشتند.

در بخشی از این گردهمائی، ایرج راد تصریح کرد: خیلی از دوستان می خواستند که در این تجمع حضور داشته باشند اما خواهش کردیم به دلیل وجود آلودگی هوا و پرهیز از ازدهام زیاد در مقابل مجلس، تنها نمایندگان تئاتر و انجمن های مختلف خانه تئاتر حضور یابند.

وی افزود: آنچه که می خواستیم در اینجا بگذرد این بود که مسائل و مطالب خود را در سکوت کامل مطرح کنیم و بیانیه خود را به صحن علنی مجلس ارسال کنیم که این امر محقق شد.

پس از آن با دعوت ایرج راد، اصغر نعیمی بیانیه را قرائت کرد. متن این بیانیه به این شرح بود:

" به نام او

ریاست محترم مجلس شورای اسلامی

اعضای محترم کمیسیون فرهنگی

اعضای محترم کمیسیون تلفیق

و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی

با سلام

لحظات مرگباری بر ملت بی پناه ایران می گذرد. بانگ شیون و عزا لحظه ای فروکش نمی کند. مرگ مبتذل و ارزان بی امان در کار تباهی و قلع و قمع مردمانی است که ولی نعمتان شما هستند. کودکان سوال می کنند که چرا پدرشان شرمگین می میرند. مادران برای نجات جان فرزندان خود از فردای تیره ای که برایشان رقم خورده به انتظار تیری از غیب نشسته اند. گویی کاوه آهنگر و رستم دستانشان آرزوست چرا که تا این لحظه از دولتمردانشان کاری بر نیامده است این اشکنامه بی داد، فریاد اعتراض و دادخواهی هزاران خانواده هنر شریف تئاتر ایران است.

می دانیم کمتر کسی از شما تابه حال برای دیدن نمایشی ارزشمند و عالی به تئاتر آمده است. شما هنرمندان تئاتر را نمی شناسید حال آنکه آنان اهل این سرزمین اند نه دشمن و اجنبی! اگر نشان و اعتباری از آنها می جوئید از مردمان کوچه بازار بپرسید، از کارگران رنج دیده و کسبه کوچه و بازار، از جامعه مهندسان و پزشکان، از عالیجنابانِ ادب و شعر و موسیقی، از نویسندگان و اساتید دانشگاه ها، از فلاسفه و اندیشمندان، ما پاسبانان زبان و فرهنگ ایران زمینیم که اینک نه به گدایی که به پرسش از شمایان برخواسته ایم.

به ما بگوئید برای شکوفائی زبان و شعر و داستان و رُمان این سرزمین چه کرده اید؟ برای تئاتر و سینما چه تگام بلند و ارزشمندی برداشته اید؟ حال و روز موسیقی و نقاشی و مجسمه سازی این روزگار ما را چگونه یافته اید؟ آیا می دانید سرانه مطالعه مردم ایران چقدر است؟ آیا می دانید شمارگان چاپ یک جلد کتاب به چند عدد رسیده است؟ اگر شما نمایندگان خانواده تئاتر هم هستید، بگوئید که در این نیم قرن، کدام برنامه ریزی با مدیریتِ کارآمد و موثر را برای سرنوشت و حیات این هنر رقم زده اید؟

هر بار بی تفاوت از کنار بیانیه ها و تظلم خواهی های این بخش از میراث زنده ایران زمین گذشته اید، همانگونه که بی تفاوت و ساکت از کنار دزدان و شبگردانی گذشتید که میراث ما را به تارج برده اند و به نام خود ثبت کرده اند! دریغ از یک اعتراض دریغ از یک پیشگیری! ملت های دیگر، رسوم باستانی و نیاکان ما را به نام خود ثبت کرده اند، امتیازهای جهانی می گیرند، از شانه های آبا و اجدادی ما بالا می روند و برای خود اعتبار کسب می کنند؛ گوئی ما لیاقت داشته های خود را نداریم. ما نمی دانیم برای فردای تاریخ چه پاسخی خواهیم داشت آن گاه که فرزندان ما از ما سوال کنند ساز تار ما کو؟ افتخار چوگان ما کجاست؟ نظامی و مولانا و رودکی ما را چه شد؟ هزاردستان، شاهنامه، پنج گنج، منطق الطیر، بوستان و گلستان و مثنوی معنوی ما کجا است؟

ما اکنون با خشم و زخم، بخشی از مطالبات کوچک و نه کلان و زیرساختی مان را از شما می خواهیم. چرا که برآورده کردن آن از وظایف شما در برابر حقوق شهروندی این بخش که فراموش شده جامعه است. کاری که همه کشورهای بزرگ و فرهنگ مدار جهان انجام داده اندپس از شما می خواهیم :

1- در راستای توجه به معیشت خانواده کلان تئات در سراسر ایران حقوق بیکاری و تسهیلات بیمه و درمان و دارو در نظر گرفته شود.

2- جهت تولید آثار نمایشی و رفع خسارات ناشی از شیوع ویروس کرونا برای تمام گروه ها اعم از حرفه ای و دانشجوئی، صحنه ای و خیابانی، کودک و نوجوان، آئینی و سنتی بودجه مکفی و در شان اختصاص یابد.

3- تخصیص کمک های مالی و بلاعوض و وام های با سود کم برای خانواده شریف تئاتر که بیش از ده ماه بیکاری مطلق را با نجابت و شکیبائی تحمل کرده اند.

4- برای جلوگیری از تعطیلی دم به دم و روز افزون تئاترهای خصوصی که نقش مهمی در تولید نمایش و بدنه تئاتر ایران دارند ردیف بودجه حمایتی در نظر گرفته شود.

5- تعیین مستمری برای سرپرستِ خانوارهای کم بضاعت و پرداخت اجاره های معوقه مسکنِ آنان

6- افزایش بودجه تولید حمایتی تئاتر ایران

آقایان و خانم ها، کشوری که تئاتر ندارد، فرهنگ در آن رو به زوال است. وجود تئاتر دریک سرزمین نشان از مردم سالاری و آزدی بیان آن سرزمین دارد. اکنون که دولت تدبیر و امید، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت هنری و مرکز هنرهای نمایشی برای برون رفت از این بحران تلاشی نمی کنند یا توان لازم برای برون رفت از این مشکلات را ندارند؛ زمان آزمون بزرگ شمایان فرارسیده است.

ثابت کنید که دغدغه ایرانی آباد و نتعلق به همه ایرانیان در وجود شما است.

جامعه بزرگ تئاتر ایران"

در انتهای این گردهمائی، شهرام گیل آبادی، مدیر عامل خانه تئاتر هم گفت: بیانیه ای که به نمایندگی از هیات مدیره جامعه تئاتر ایران قرائت شد، به دست نمایندگان و رئیس مجلس رسیده و ما این مطالبه را تا به آخر دنبال خواهیم کرد. مسئولین محترم بدانند که این مطالبه حداقل های مدنی و انسانی جامعه بزرگ تئاتر کشور است.

وی تأکید کرد: در سکوت و آرامش در فضای فرهنگی، فرهنگ ایرانی را نشان داده ایم اما مطالبه مان را تا به آخر با حضور بزرگان دنبال خواهیم کرد. اگر نیاز شود باز هم جمع خواهیم شد و به شکل جمعی مطالبه مان را دنبال خواهیم کرد.

لینک خبر :‌ خبر فوری
امروز، یکشنبه 14 دی، اهالی تئاتر کشور مطالبات صنفی، مدنی و معیشتی خود را به گوش نمایندگان مجلس رساندند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴

نمایندگان انجمن های 17 گانه خانه تئاتر در کنار هیأت مدیره مرکزی این خانه، برای بیان مطالبات و مشکلات معیشتی خانواده تئاتر کشور، در مقابل درب ورودی مجلس شورای اسلامی، در سکوت تجمع کردند.

به دنبال تصمیم نمایندگان هیأت مدیره مرکزی و انجمن های خانه تئاتر، مصوب شد که هنرمندان تئاتر در تمام شاخه های فعالیت خود، در اعتراضی آرام و با سکوت، مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کرده و نامه مطالبات خود را برای نمایندگان خانه ملت قرائت کرده و تحویل دهند.

این مصوبه، پس از آن اتخاذ شد که اهالی تئاتر، بارها مطالبات خود را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مرکز هنرهای نمایشی و سایر مراکز و ارگان های مربوطه ارسال کرده و پاسخ مناسبی دریافت نکرده بودند. نزدیک یک سال است که سالن های تئاتر تعطیل شده و فعالان تئاتری درآمدی ندارند. مشکل شیوع کرونا یکی از مشکلات بود که به معضلات تئاتری ها اضافه شد. وگرنه این قشر هنرمندان سال هاست که به انواع مختلف طعم بی توجهی و نادیده گرفته شدن از سوی مسئولان را چشیده اند.

در انتهای این تجمع، بدون هیچ گونه جهت گیری سیاسی و صرفا برای بیان مشکلات معیشتی هنرمندان تئاتر برگزار شد، متن بیانیه اهالی تئاتر، توسط نمایندگان هیأت مدیره مرکزی قرائت شد. همچنین نامه به دفتر ریاست محترم مجلس شورای اسلامی، تحویل داده شد. حاضران در این تجمع تأکید داشتند که مطالبات خود و جامعه بزرگ تئاتر ایران را تا رسیدن به نتیجه پیگیری خواهند کرد. اگر لازم باشد این مطالبات در فضاها و نهادهای دیگر تکرار خواهد شد.

پیش از این، در ماه های آبان و آذر قرار بر برگزاری این تجمع بود که به دلیل محدودیت های شیوع کرونا، لغو شده بود.

لینک خبر :‌ گیتی آنلاین
مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر تصویب بیمه بیکاری هنرمندان نمایشی در هیات دولت از آن به عنوان گام اجرایی در راستای حمایت از خانواده تئاتر کشور نام برد و گفت: با هنرمندان همدردیم اما به علت محدودیت منابع تخصیصی توازنی بین حمایت ها و خسارت های وارده وجود ندارد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نقل از خبرگزاری ایرنا، شیوع ویروس کرونا در اسفند ماه 1398 در کنار تمامی مشکلاتی که برای جامعه و کشورمان همسو با دیگر کشورهای جهان با خود به همراه داشت حکم به تعطیلی فعالیت های فرهنگی و هنری ازجمله در عرصه تئاتر در راستای جلوگیری از شیوع این ویروس درست در زمانی شاهد آغاز یکی از گرم ترین فصل های اجرای آثار نمایشی یعنی اسفند ماه و تعطیلات نوروزی 1399 پیش روی هنرمندان بود داد.

با رسیدن به اول تیرماه ستاد ملی مقابله با کرونا در همراهی با مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی ابلاغیه ای آغاز فعالیت های فرهنگی هنری و هنرمندان تئاتر را صادر کرد. با این شرط که هنرمندان از ظرفیت 50 درصد سالن مدنظر برای ارائه اثر به مخاطبان استفاده کنند. این عامل نیز در سایه عدم رغبت هنرمندان برای تولید آثار تئاتری با توجه به استفاده از ظرفیت 50 درصدی و ضرری که در حوزه مالی نصیب آن ها خواهد شد از یک سو و ازسوی دیگر ترسی که میان جامعه مخاطبان تئاتر برای حضور در محیط های بسته و احتمال مبتلا شدن وجود داشت، همه این ها دست به دست یکدیگر داد تا اقبال چندانی از این طرح صورت نگیرد. هرچند که به فاصله کمتر از 3 ماه با شیوع موج دوم و سوم ویروس کرونا در کشور بار دیگر شاهد تعطیلی و به محاق رفتن فعالیت هنرمندان تئاتر بودیم.

از همان روزهای نخست تعطیلی هنرمندان تئاتر به ویژه آن دسته از هنرمندانی که معیشت و اقتصاد روزمره زندگی شان به تولید و اجرای آثار نمایشی مربوط بود آرام آرام تجربه شرایط سخت را مزه مزه می کردند. تا این که با گذشت قریب به 10 ماه این شرایط هر روز بغرنج تر شده است. با وجود تلاش اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ در همراهی و هم سویی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت امور هنری وزارت خانه در فراهم کردن بسترهای مالی و شرایط تولید کار با رویکرد حمایتی اما حجم بالای خسارات واردشده به حوزه تئاتر در برابر بودجه محدود این هنر از یک سو و ازسوی دیگر عدم به رسمیت شناخته شدن تئاتر به عنوان حرفه و شغل و عدم اختصاص بیمه بیکاری به هنرمندان این عرصه هر روز شرایط را برای زیست این هنرمندان در جامعه با اتکا به رشد روزافزون قیمت ها سخت و سخت تر کرده است.

هرچند طی چند وقت اخیر و با پیگیری های سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شاهد مصوب شدن بحث بیمه بیکاری هنرمندان تئاتر در هیئت دولت بودیم اما با وجود سخت تر شدن شرایط درنهایت خانه تئاتر به عنوان تنها نهاد صنفی هنرمندان تئاتر را بر آن داشت تا در همراهی با تنی چند از اعضای هیئت مدیره و تعدادی از هنرمندان تئاتر روز چهارشنبه (14 دی ماه) مقابل مجلس شورای اسلامی تجمعی آرام و فارغ از مباحث و جناح بندی های سیاسی برگزار کنند و ضمن قرائت بیانیه ای خواستار تعامل و همراهی هرچه بیشتر اعضای خانه ملت در حمایت از خانواده تئاتر شوند.

در راستای تمامی موارد ذکر شده، شیوه حمایت های صورت گرفته اداره کل هنرهای نمایشی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از هنرمندان تئاتر در ایام کرونا و همچنین مطالبات برحق هنرمندان تئاتر، آنها مقابل مجلس شورای اسلامی با قادر آشنا مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به گفت وگو نشستیم.

قادر آشنا در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره تجمع یکشنبه 14 دی ماه تعدادی از اعضای خانه تئاتر مقابل مجلس شورای اسلامی و بیان مطالبات هنرمندان درباره موارد شش گانه و نکاتی که به آن اشاره داشت، گفت: در ابتدا لازم است به این موضوع تأکید داشته باشم در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تجمع و بیان مطالبات صنفی از حقوق عامه مردم به شمار می رود. بنابراین هنرمندان تئاتر و اعضای خانه تئاتر به عنوان نهاد صنفی آنها براساس همین قانون مقابل مجلس حضور یافتند و نکاتی را بیان کردند.

وی ادامه داد: در این میان هم نوع رفتاری که انجام گرفته، هم سعه صدری که به خرج داده شد و آن بیانیه خوانده شده، خود نشان دهنده سعه صدر دو طرف در بحث توجه و رعایت به قانون مندی و رفتاری در چارچوب قانون بوده که گفته ها و درخواست های مان را به شیوه متمدنانه بیان کنیم.

آشنا یادآور شد: اگرچه بهتر این بود در حالی که ملت های منطقه به احترام کاوه آهنگر و رستم دستان ایران زمین سرتعظیم فرود آورده و از مردم ایران که در نابودی جانی ترین و خون خوارترین گروهک تروریستی نقش محوری داشته اند قدردانی می کنند و از طرفی ملت ایران سالگرد شهادت فرزندان خود را گرامی داشته، این تجمع در زمان دیگری صورت می گرفت.

وی تصریح کرد: اما از سوی دیگر، نکته ای که لازم است مردم عزیز و هنرمندان شریف خانواده تئاتر بدانند آن است که در شرایطی که کشور ما در تحریم ظالمانه به سر می برد و مبارزه و جنگ اقتصادی سختی را پشت سر می گذارد و درگیر آن است، همچنین ویروس کرونا نیز ایران را مانند تمامی کشورهای جهان زمین گیر کرده، لازم است تا اقدامات و فعالیت هایی که بنا به وظیفه و در حد مقدورات تا این لحظه برای برطرف ساختن آلام اهالی صبور، با متانت و ارجمند فرهنگ و هنر صورت گرفته نیز مورد رصد قرار گیرد.

مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به آنکه در بازتاب آسیب ها و اقداماتی که برای رفع موانع و کمک به خانواده تئاتر ایران صورت گرفته باید دو محور و موضوع کلان را در نظر داشت، خاطرنشان کرد: نخست موضوع کلی است که به جامعه و خانواده هنرمندان سراسر کشور در تمامی شاخه ها بازمی گردد و نکته دوم به شکل خاص معطوف به فعالیت های اداره کل هنرهای نمایشی می شود.

حمایت از گروه هایی که در ایام کرونا در فضای حقیقی یا مجازی اثری به صحنه داشتند

آشنا گفت: از زمانی که توفیق حضور مجدد در اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای خدمت نصیب من شد، نخستین مساله ای که با تاکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد پیگیری قرار گرفت، تسویه و پرداخت مطالبات هنرمندان تئاتر بود که از سالیان گذشته به عنوان بدهی اداره کل باقی مانده و انجام این تعهد در اولویت قرار گرفت .خوشبختانه این مهم در سریع ترین زمان ممکن انجام و تمامی بدهی های معوقه پرداخت شد.

مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: نکته بعدی آنست که برخی هنرمندان پُرتلاش و عزیز آثاری را در حال اجرا داشتند که به سبب شیوع کرونا فعالیت آنها با تعطیلی مواجه شد. در این راستا این اداره کل ، هنرمندانی که در لیست شورای حمایت بودند را شناسایی و به آن ها اطلاع داد که اگر به اجرای خود ادامه دهند، به محض پایان اجرا صددرصد حمایت به آن ها اختصاص می یابد که 50 درصد در اولین روز اجرا و 50 درصد در آخرین روز اجرا به گروه ها پرداخت می شود.

آشنا خاطرنشان کرد: در خصوص گروه هایی که تعدادی از اجراهای خود را پشت سر گذاشتد اما به هر دلیل موجهی از ادامه اجرا منصرف شدند، تمامی این گروه ها آن 50 درصد حمایت اولیه که با آن ها قرار گذاشته شده بود را دریافت کردند. به آنها اعلام شده که هر زمانی اجرای خود را ادامه دهند و تعهدشان را مبنی بر اجرا به پایان برسانند، 50 درصد قسط باقی مانده نیز در آخرین روز اجرا به گروه ها اختصاص پیدا خواهد کرد.

وی با بیان آنکه گروه های دیگری نیز وجود داشت که آماده اجرا بودند اما به دلیل شرایط ایجادشده به واسطه ویروس کرونا موفق به اجرای خود نشدند، افزود: برای این گروه ها نیز فعالیت در فضای مجازی را پیشنهاد دادیم. به این صورت که گروه هایی که آمادگی اجرا و ارائه اثرشان در فضای مجازی را داشته باشند تا سقف 30 میلیون تومان از آن ها حمایت می شود. تا این لحظه در این شاخه 120 گروه برای ارائه آثارشان در فضای مجازی ثبت نام کرده اند.

به گفته مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گروه های بازبین در حال دیدن آثار این هنرمندان هستند و فرآیند این امر با سرعت و دقت در حال سپری شدن است. 85 درصد گروه هایی که تمایل به ارائه آثارشان در فضای مجازی داشتند به گروه های استانی اختصاص دارد.

افتتاح تارنمای ایران تئاتر به پلتفرم حرفه ای ارائه آثار نمایشی

آشنا تاکید کرد: به منظور ارائه خدمت به جامعه فرهیخته تئاتر کشور و امکان تداوم فعالیت هنرهای نمایشی در فضاهای جدید تارنمای ایران تئاتر از یک وب سایت ساده به بستر ارائه دهنده و پلتفرم حرفه ای آثار نمایشی ارتقاء یافته است که خوشبختانه هفته آینده رسماً با شکل و ساختار جدید افتتاح خواهد شد. این در شرایطی ست که استفاده از پلتفرم های خصوصی که پیش از این وجود داشته نیز فراهم است.

وی با اشاره به آنکه گرچه به لحاظ قانونی سازمان سینمایی باید مجوز ارائه فیلم تئاترها در پلتفرم های واسط جهت ارائه آثار هنرمندان نمایش به مخاطبان را صادر کند، اما با رایزنی و اخذ حمایت سازمان سینمایی اگر محتوای اثر هنرمندان به تأیید اداره کل هنرهای نمایشی رسید، همکاران مان در سازمان سینمایی به شکل موضوعی به این مساله نگاه کنند و صدور مجوز را تسهیل کرده و تسریع بخشند.

پرداخت 50 تا 70 درصدی بعلاوه فروش به گروه هایی که در بازگشایی سالن ها به صحنه رفتند

مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به بازگشایی تماشاخانه ها و سالن های تئاتری از ابتدای تیرماه 1399 بعد از سه ماه تعطیلی به سبب کرونا و اختصاص 50 درصد از ظرفیت سالن ها برای میزبانی از مخاطبان خاطرنشان کرد: در راستای حمایت و کمک به خانواده ارجمند تئاتر ساختار حمایتی دیگری تنظیم شد. بسته حمایتی به تمامی هنرمندان و تماشاخانه های ذی نفع تقدیم شد.

وی ادامه داد: بنا بر آن ساختار حمایتی، مقرر شد از گروه هایی که در این شرایط با بهره مندی از ظرفیت 50 درصد صندلی ها اجرا می روند، بین 50 تا 70 درصد فروش شان کمک شود. به عنوان مثال اگر اثری 100 میلیون تومان فروش داشت بین 50 تا 70 میلیون تومان نیز به آن گروه نمایشی که به سبب استفاده از ظرفیت 50 درصدی سالن به شکل مستقل کمک می شود. در این زمینه تاکنون تمام تعهدات مالی که اداره کل هنرهای نمایشی داشته نیز پرداخت شده است.

به جای تعطیلی جشنواره ها، بر تولید محتوا و نمایشنامه تاکید شد

آشنا درباره ادامه روند جشنواره ها در شرایط شیوع ویروس کرونا با بیان آنکه ساده ترین راه ملغی کردن برگزاری رویدادها و جشنواره های نمایشی در کشور بود یادآور شد: به جای این کار، بر تولید و اجرا در محلی که خود هنرمندان در آن سکونت دارند تاکید شد. این سیاست اجرایی در جشنواره کودک و نوجوان همدان و جشنواره مریوان عینیت پیدا کرد. با این شیوه هم زمینه فعالیت هنرمندان مهیا شد و هم تمامی شیوه نامه های بهداشتی مورد توجه و دقت نظر قرار گرفت.

وی افزود: در مورد برخی دیگر از جشنواره ها، رویکرد دیگری را مد نظر قرار دادیم. به عنوان مثال در جشنواره فتح خرمشهر بر این مسئله تاکید شد که تمام بودجه ای که برای اجرای این جشنواره در نظر گرفته شده است را بر بحث نمایشنامه نویسی متمرکز کنیم. که در این زمینه تا کنون بین 50 تا 60 نفر از هنرمندان برجسته نمایشنامه نویسی کشورمان درحال نگارش آثار نمایشی هستند. به این ترتیب هم از هنرمندان عزیز حمایت صورت گرفته و هم تا پایان سال 50 تا 60 نمایشنامه باکیفیت و منطبق بر استانداردهای روز را از هنرمندان درجه یک کشور خواهیم داشت که خوشبختانه این کار نیز درحال انجام است.

حمایت از استان ها؛ مهمترین راهبرد اداره کل هنرهای نمایشی

آشنا با اشاره به آنکه بر اساس تاکید وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، حمایت از استان ها از مهمترین و راهبردی ترین فعالیت های اداره کل هنرهای نمایشی به ویژه در ایام کرونا به شمار می رود یادآور شد: در بخش حمایتی، 46 درصد از بودجه به استان ها اختصاص داده شده است و اگر کل بودجه هنرهای نمایشی را در نظر بگیریم، 25 درصد آن به حمایت از استان ها بازمی گردد. قسط اول آن نیز پرداخت شده و به محض ارسال گزارش های نهایی مابقی تعهدمان نیز پرداخت می شود.

وی افزود: نکته مهم در بحث حمایت از استان ها متوجه این مساله است که با وجود شرایط کرونا و تنگناهای اقتصادی در سال جاری، 10 برابر میزان کمک در قیاس با سال گذشته (1398) حمایت از تئاتر استان ها افزایش پیدا کرده است.

کمک بیش از 422 میلیون تومان از تماشاخانه های خصوصی

مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر آنکه در حوزه سالن ها و تماشاخانه های خصوصی نیز تا این لحظه بیش از 422 میلیون تومان از سالن های خصوصی در قالب بودجه حمایتی پرداخت شده مورد حمایت قرار گرفته اند.

کمک ها و تسهیلات پرداختی به هنرمندان

وی تصریح کرد: تا امروز مبلغ 120 میلیارد تومان به عنوان کمک بلاعوض به اصحاب فرهنگ و هنر از جمله هنرمندان تئاتر از طریق صندوق اعتباری هنر پیش بینی شده بود که هم اکنون در مرحله پرداخت است. همچنین مقرر شده که مبلغ 200 میلیارد تومان از سامانه تحفه برای حمایت از کل خانواده هنرمندان کشور اختصاص داده شود که این مبلغ تا 600 میلیارد تومان نیز امکان افزایش دارد.

مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در این میان تماشاخانه های خصوصی خود را برای دریافت حمایت ها تا سقف 100 میلیون تومن با بهره 4 درصد معرفی کرده ایم. درباره سامانه کارا تا به این لحظه حدود 300 گروه ثبت نام کردند که ما هم در حال نظارت و تدوین آن ها هستیم تا برای دریافت حمایت، آن ها را معرفی کنیم

آشنا با اشاره به آنکه در سامانه کارا در مرحله اول که مربوط به پرداخت وام با بهره 12 درصد بود برخلاف سایر حوزه های هنری، هنرمندان تئاتر استقبال خوبی نشان ندادند و پایین ترین رقم استقبال را از این سایت داشتند که زیر 10 نفر را شامل می شود.

وی ادامه داد: اما در سامانه کارا 2 که مجدداً شاهد فعالیت آن هستیم 123 تماشاخانه خصوصی در کل کشور را به این سامانه معرفی کردیم که هر تماشاخانه می تواند 150 میلیون تومان تسهیلات دریافت کند. همچنین 600 گروه نمایشی نیز به این سامانه معرفی شده که این 600 گروه نمایشی پیشنهادمان دریافت وام 100 میلیون تومانی برای هر گروه بود.

مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: 50 مؤسسه تک منظوره به این سامانه معرفی شده که هر مؤسسه 100 میلیون تومان دریافت می کنند و 500 هنرمند کشور تا سقف 20 میلیون تومان برای دریافت این وام و تسهیلات معرفی شده اند.

بخشودگی اجاره بهای سالن های زیر نظر انجمن هنرهای نمایشی

آشنا با بیان آنکه پیشتر اعلام شده و می دانید که به دستور وزیر فرهنگ ارشاد اسلامی در حوزه نمایش به سالن هایی که تحت نظر انجمن های هنرهای نمایشی فعالیت می کنند اعلام شده اجاره آن ها بخشیده شده است، گفت: همچنین 80هزار نفر از هنرمندان، 3 ماه حق بیمه شان پرداخت شده و پرداخت 10 درصد سهم بیمه صندوق در دو نوبت 6 ماهه به دستور وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی تعویق افتاده است.

بیمه بیکاری اهالی تئاتر به تصویب هیات دولت رسیده است

مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره برخی از مطالبات مطرح شده افزود: طی آخرین صحبت ها و مصاحبه هایی که در رسانه ها نیز بازتاب پیدا کرده است، در حوزه اختصاص بیمه بیکاری به اهالی فرهنگ و هنر، خاصه هنرمندان تئاتر بحث و گفت وگوها و پیگیری های مفصل صورت گرفته است و بخش بیمه بیکاری با پیگیری های مستمر به تصویب دولت رسیده است.

آَشنا درباره افزایش بودجه تئاتر به عنوان یکی دیگر از مطالبات مطرح شده گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز قطعاً از افزایش بودجه تئاتر حمایت می کند.

تغییر فعالیت هنرمندان تئاتر از گروه 3 به گروه 2 نه تنها خواست اداره کل که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است

آشنا همچنین درباره محدودیت زمانی فعالیت هنرمندان تئاتر و تماشاخانه ها که در گروه 3 رده بندی تعریف شده اند و این به سبب ساعت متفاوت فعالیت این گروه هنری عملا به تعطیلی فعالیت هنرمندان و تماشاخانه ها منتج شده است گفت: همان طور که خود دکتر صالحی از ستاد ملی مقابله با کرونا درخواست کردند که تئاتر از گروه 3 به گروه 2 منتقل شود و بتوانیم شاهد بازگشایی قانون مند و متناسب با شرایط سالن های نمایشی کشور باشیم خود نشان می دهد که این مهم تنها خواست منِ مدیر تئاتر کشور، صنف تئاتر و هنرمندان این شاخه نیست که خواسته وزیر محترم از متولیان امر است.

وی ادامه داد: ما نیز در اداره کل هنرهای نمایشی همواره بر رعایت شیوه نامه های بهداشتی تاکید داشته و داریم. کمااینکه خوشبختانه در زمانی که اجازه بازگشایی و فعالیت هنرمندان تئاتر و تماشاخانه ها در ابتدای تیر ماه صادر شد؛ هیچ گروه نمایشی در سراسر کشور به خاطر ابتلا به کرونا کارشان تعطیل نشد. چراکه تمامی شیوه نامه ها را ما با تام و تمام قدرتمان اجرا می کردیم.

مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: در آن بازه زمانی 250 نمایش در تهران و 817 نمایش در شهرستان ها به صحنه رفتند و در این قریب به 1400 نمایش حتی یک خبر به دستمان نرسیده که شاهد تعطیلی اجرا به دلیل ابتلای یکی از اعضای آن گروه به ویروس کرونا باشیم. مضاف بر آنکه خود هنرمندان نیز شیوه نامه های اجرایی مرتبط و تمامی موارد بهداشتی و اصول ایمنی را رعایت می کنند.

آشنا گفت: موارد عنوان شده و مهمتر از همه آنها، مبحث حمایت از خانواده شریف و نجیب تئاتر مهمترین مطالبه و خواست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و درخواست هنرمندان تئاتر کشور است. بنابراین امیدواریم بتوانیم شاهد حمایت های جدی تر از هنرمندان صبور و عزیزمان باشیم.

مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان ضمن تایید مشکلات عدیده جامعه تئاتری کشور بر همدردی و همدلی با خانواده بزرگ تئاتر کشور و محق دانستن مطالبات آنها، ابراز امیدواری کرد تا با کمک نمایندگان مجلس شورای اسلامی شاهد رشد بودجه تئاتر باشیم تا بتوانیم در سایه تعامل و همکاری تمامی بخش ها، کارنامه خوب و درخشانی با وجود تمامی فعالیت های صورت در راستای خدمت رسانی هرچه بیشتر به خانواده شریف تئاتر از خود به یادگار بگذاریم.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
فراخوان دهمین جشنواره بین المللی مد و لباس فجر منتشر شد.

در متن این فراخوان آمده است:

بسمه تعالی

مقدمه:

جشنواره بین المللی مد و لباس فجر بزرگ ترین رویداد تخصصی در عرصه مد و لباس کشور است. این جشنواره رویدادی فراگیر در حوزه هنر- صنعت مد و لباس است که در راستای تحقق مفاد ماده3 قانون ساماندهی مد و لباس کشور مصوب 12/10/1385 مجلس شورای اسلامی هرساله به مناسبت پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران در بخش های مختلف برگزار می شود.

اهداف:

1. تحقق اصول و سیاست های کلان فرهنگی و هنری نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه مد و لباس

2. شناسایی، تبیین و تثبیت چارچوب ها و استانداردهای کیفی گونه های مد و لباس

3. اعتلای هنر- صنعت مد و لباس و ارتقای سلیقه و فرهنگ مد ایرانی در جامعه

4. صیانت از حقوق و ارج نهادن به کوشش های طراحان، فعالان، پیشکسوتان و دست اندرکاران هنر- صنعت مد و لباس

5. توسعه روابط بین المللی و منطقه ای از طریق گفتمان فرهنگی- هنری و آشنایی طراحان و فعالان مد و لباس ایرانی و غیر ایرانی با دستاوردها و ویژگی های متقابل

6. نیل به ارزش های فرهنگی و هنری جمهوری اسلامی ایران در حوزه مد و لباس

7. آگاهی بخشی و اطلاع رسانی در خصوص ظرفیت ها و مزیت های رقابتی عرصه مد و لباس

8. ایجاد فضای مناسب برای انتقال و تبادل دانش و تجربیات بومی در هنر- صنعت مد و لباس

9. ایجاد انگیزه، روحیه نشاط، شوق آفرینش گری و کار جمعی برای ظهور استعدادها

10. رونق اقتصادی و کمک به رشد و توسعه صنایع خلاق در حوزه هنر- صنعت مد و لباس

11. ارایه الگویی استاندارد برای برپایی شایسته جشنواره های مد و لباس در سطح ملی و بین المللی

بخش های اصلی جشنواره دهم مد و لباس فجر

1. طراحی(مسابقه و نمایش)

2. علمی- پژوهشی

3. صنعت و فناوری های نوین

4. اتحادیه ها، انجمن ها ،خانه های مد و موسسات مد و لباس

5. استان ها و اقوام (بصورت غیرمتمرکز در سراسر کشور)

6. بین الملل

1-طراحی(بخش مسابقه و بخش نمایش):

الف) مسابقه(رقابتی):

1) طراحی لباس

2) طراحی پارچه

3) طراحی جواهرات و زیورآلات

4) طراحی کیف و کفش

5) چادر، پوشش سر

6) مسابقه زنده طراحی (ایده تا اجرا)

1-6- لباس اجتماع بانوان

2-6- طراحی چادر و مانتو عبایی

3-6- لباس اجتماع آقایان

4-6- طراحی پارچه

5-6- طراحی کیف وکفش

6-6- طراحی زیورآلات

ب) نمایش(بخش غیر رقابتی):

1) ویترین ملی لباس

2) ویترین ملی زیورآلات

3) ویترین ملی کیف وکفش

بخش های جشنواره

1.بخش طراحی (مسابقه و نمایش)

این بخش با هدف دیدگاهی نو به بازار، ایجاد فضای رقابتی سالم بین طراحان عرصه مد و لباس، تشویق طراحان به ارائه طرح و الگوهای به روز و نوآورانه، کمک به ارتقای سطح کیفی حوزه طراحی و با الهام از نمادهای هنر اصیل و غنی ایرانی اسلامی و همچنین کشف استعدادهای نو، رشته های زیر را به دو صورت رقابتی و غیررقابتی برگزار می نماید.

*موضوع ویژه این دوره از جشنواره در کلیه بخش های مسابقه با عنوان " کاشان" معین شده است.

شهرستان کاشان شهری تاریخی با قدمت 7500 ساله، به دارالمومنین یا شهر گل و گلاب معروف است و بزرگترین و پرجمعیت ترین شهرستان استان اصفهان می باشد. این شهرستان زادگان یکی از کهن ترین تمدن های جهان در منطقه ای به نام " سیَلک " و اولین تمدن شهرنشینی را دارد. شهرستان کاشان مهد تمدن و فرهنگ سنتی ایران است و دارای مشاهیر علمی و ادبی زیادی است. آداب و رسوم گلاب گیری و قالی شویان از رسوم سنتی این شهرستان بوده و تاکنون هزار و هفتصد بنای تاریخی در این شهرستان شناسایی شده که سیصد و سیزده مورد آن ثبت ملی و یک مورد به ثبت جهانی رسیده است. شهر قمصر و شهر زیرزمینی نوش آباد از مکان های دیدنی این شهرستان بوده و از بناهای تاریخی می توان به مقبره ابولولو، خانه بروجردی، خانه عامری ها، سرای عباسیان، مناره زین الدین، حمام فین، مسجد میرعماد، تپه سیلک، غار نیاسر، قلعه جلالی و آرامگاه سهراب سپهری اشاره نمود.

الف)بخش رقابتی

1-الف) طراحی لباس:

مسابقه طراحی لباس در رسته های زیر برگزار می گردد:

1-1-الف)مجموعه سازان (گروهی و ارائه مجموعه)

دراین بخش کلیه طراحان حرفه ای به صورت مستقل، مراکز آموزشی، تولیدی ها، گروهی (با هویت مشخص) و یا عضوی از دارندگان خانه های مد (مزون ها) می توانند با ارائه مجموعه (کالکشن) که دارای نام، موضوع و نگاهی کاربردی متناسب با فرهنگ و موازین ایرانی اسلامی باشد، در این بخش حضور یابند.

* برای توجیه و هماهنگی نحوه حضور، کارگاه های آموزشی با حضور اساتید برگزار خواهد شد.

* امکان نمایش آثار با اختصاص فضای مناسب در صورت انتخاب نهایی فراهم خواهد شد.

* همراه داشتن کلیه ملحقات در ارائه مجموعه دارای امتیاز است.

*ارائه مجموعه می تواند از مجموع انواع پوشاک بانوان و آقایان باشد.

* هر فرد یا گروه شرکت کننده می تواند حداقل 3 و حداکثر 5 مجموعه (کالکشن) ارائه نماید.

* داوری این بخش براساس مجموعه ارائه شده صورت می پذیرد.

* چیدمان و جانمایی در سالن توسط راه یافتگان به نمایشگاه با احتساب امتیاز خواهد بود.

2-1-الف) عمومی

دراین رسته همانند دوره های گذشته، طراحان با توجه به بازار هدف و نگاه کاربردی، آثار خود را طراحی و به دبیرخانه جشنواره ارسال می نمایند.

بخش های مسابقه طراحی لباس(عمومی)بدین شرح است:

1- پوشاک بانوان :

1-1-اجتماع

2-1- چادر و پوشش سر

3-1-مانتو و سایر پوشش اجتماع

4-1-لباس مجلسی و مناسبتی

5-1-کاربردی اجتماع (به تولید پرشمارو عرضه رسیده)

2- پوشاک آقایان :

1-2- اجتماع (رسمی و غیررسمی)

2-2- مجلسی و مناسبتی

3-2-کاربردی اجتماع(به تولید پرشمارو عرضه رسیده)

شرایط و مقررات حضور در بخش طراحی لباس:

الف)معیارهای عمومی:

1- آثار ارسالی باید برای نخستین بار در این رویداد رسمی ارائه شده باشد.

2- توجه به فرهنگ عمومی پوشش، در ارائه اثر الزامی می باشد.

3- انطباق آثار طراحی شده با اهداف جشنواره.

4- رعایت ضوابط و شاخص های طراحی، تولید و تبلیغ در لباس اجتماع بانوان مورد توجه قرار گیرد.

5- تعداد آثار ارائه شده در هر یک از بخش های رقابتی عمومی حداکثر 3 اثر می باشد.

6- مشخصات و سایر توضیحاتی که طراح برای مجموعه مورد نظر ضروری می داند در شناسنامه اثر (چارچوب / فرمت ارائه شده) ارائه و درج شود.

ب )معیارهای تخصصی:

1-آشنایی به سبک های مد

2-در نظر گرفتن نگاه حرفه ای به آناتومی پوشش در طراحی لباس

3-خلاقیت ، نوآوری و ا بتکار در طرح و تناسب رنگ

4-روانشناسی طرح متناسب با نوع لباس

5-دقت درانتخاب صحیح پارچه با توجه به طرح و کاربرد لباس

6-استفاده از متد های الگوسازی روز، برای رسیدن به تن خور مناسب طرح نهایی اجرا شده

7-استفاده صحیح از تکنولوژی دوخت بر اساس پارچه و مواد (متریال) مورد استفاده

8-قابلیت بهره گیری از فناوری های نوین در فرآیند طراحی و تولید

9-تطابق با شاخص های فرهنگ عمومی و نمادهای اسلامی، ایرانی درامتیاز و بررسی اثر شایان توجه است.

10-استفاده مناسب از ملحقات برای لباس ها

11- لباس کاربردی به معنی تولید انبوه و تجاری شده است.

*تبصره: استفاده از پارچه و محصولات تولید داخل بویژه دست بافته های ایرانی درتهیه ی اثر، امتیاز ویژه خواهد داشت.

2-الف) طراحی پارچه

مسابقه طراحی پارچه به منظور استفاده از ایده های طراحان خلاق برای کاربرد درصنعت، همگامی طراحان و صنعت گران حوزه پارچه ، اتکا به افزایش باور ملی در الگو و طرح های پارچه ایرانی، استفاده از جدیدترین تکنیک های رایج، رقابت فعالان این حوزه برگزارمی شود. بخش های مختلف طراحی پارچه به شرح ذیل می باشد:

2-1-الف) طراحی پارچه با رایانه: (ارائه نمونه چاپ شده الزامی است )

با هدف همگامی آموزش دانشگاهی با بخش صنعت و استفاده از پارچه طراحی شده در روش های رایج چاپ در کارخانجات

2-2-الف) طراحی پارچه با دست:

با هدف شناخت و استفاده از نقش مایه های ایرانی و کاربرد آنها در انواع پارچه به منظور ارایه طرح در بخش صنعت

2-3-الف) طراحی پارچه و تکنیک:

در این بخش انواع تکنیک های ایجاد نقش، چاپ های دستی و دیجیتال، بافت و پارچه سازی ها برای خلق پارچه با کاربرد در لباس و تزئینات داخلی می توانند آثارخود را ارائه نمایند.

2-4-الف) مسابقه زنده طراحی پارچه:

دراین بخش با توجه به اهداف جشنواره، موضوعی به طراحان ارائه می شود و طی زمان مشخص، طراحان با تکنیک های مختلف دستی اعم از چاپ، دوخت، تکه دوزی، به طرح و ایده های جدید برای کاربرد آن در صنعت داخلی به رقابت می پردازند.

موضوع مسابقه طراحی پارچه:

هرگونه طراحی در این بخش برای مصرف در سه بخش ذیل می باشد (ذکر نوع آن الزامی است).

1-پوشاک اجتماع(در دو بخش زنانه و مردانه)

2- مجلسی (در دو بخش زنانه و مردانه)

3-تزئینات داخلی (طراحی پارچه های: مبلی، پرده ای و...)

لازم به توضیح است پارچه های بخش پوشاک اجتماع و مجلسی شامل انواع پارچه های لباس زنانه، مردانه، روسری و کت و شلوار است.

شرایط و مقررات حضور در بخش مسابقه طراحی پارچه:

1-محدودیتی در رنگ های به کار رفته در طرح وجود ندارد.

2-آثار ارائه شده در هر مرحله توسط هیئت داوران مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت و در صورت کسب امتیاز به مرحله بعد راه خواهد یافت .

3-نتایج در هر مرحله از طریق سایت جشنواره و در زمان اعلام شده به اطلاع شرکت کنندگان خواهد رسید .

4-طرح های ارائه شده درصورت انطباق با اهداف جشنواره بررسی می شود .

5-ارائه مبانی نظری و شناسنامه طرح های ارائه شده در کلیه بخش ها (حداکثر 100 کلمه) الزامی است که شامل:

1-5- واحد طرح: 21*28

2-5- واحد راپورت: A3

3-5- نوع راپورت

4-5-کالیته رنگ

5-5- منبع الهام

6-5- ابعاد طرح های اجرایی حداقل A3 و حداکثر A1 می باشد.

7-5- هر طراح می تواند حداکثر با 5 اثر، بدون تکرار در مسابقه (به غیر از بخش مسابقه زنده طراحی) شرکت کند .

8-5 -استفاده از محصولات تولید داخل در تهیه لباس امتیاز ویژه خواهد داشت.

3-الف) طراحی جواهرات و زیورآلات:

به منظور ترغیب طراحان و تولیدکنندگان فعال صنعت طلا، جواهرات و زیورآلات در ارائه الگوی ایرانی اسلامی که گنجینه ارزشمند نقش مایه های تزئینی و دستمایه آفرینش های هنری می باشد و همچنین افزایش سطح آگاهی طراحان جواهر، زیورآلات و لباس، در رسته های مختلف به شرح زیر برگزار می گردد:

هر هنرمند می تواند با حداکثر پنج اثر در مجموع رسته های مختلف این بخش شرکت نماید، طرح های ارائه شده در صورت انطباق با اهداف جشنواره بررسی خواهد شد.

(Sketch) 1-3-الف) طرح:

طرح ها باید درقطع A3 ارائه شوند و در انتخاب روش و مواد اجرا محدودیتی وجود ندارد. علاوه بر موارد فوق الذکر در داوری آثار این رسته مواردی چون کیفیت راندو و نمایش فلز، گوهر و دیگر موارد مورد توجه هیئت داوران قرار می گیرد.

(Render) 2-3-الف) طرح های سه بعدی رایانه ای:

در این بخش طراحان و مدل سازان از هر نرم افزار مدل سازی رایانه ای و موتور رندری می توانند استفاده نمایند. رندر باید در موقعیتی گرفته شده باشد که نمایانگر بیشترین جزئیات طرح باشد. بدیهی است علاوه بر موارد کلی ذکر شده، در داوری آثار این رسته معیارهای کلی طراحی، کیفیت رندر نیز مدنظرخواهد بود.

3-3-الف) جواهرات و زیورآلات ساخته شده :

به منظور ساخت قطعات می توان از تکنیک های دستی، ریخته گری و دیگر تکنیک های مرسوم در زرگری استفاده نمود.

شایان ذکر است داوری آثار در دو مرحله انجام و آثار برتر در هر رسته، از میان آثار راه یافته به نمایشگاه آثار منتخب، انتخاب خواهند شد.

معیارهای داوری

1- استفاده از عناصر و نقش مایه های ایرانی اسلامی در طرح

2- نوآوری و ابتکار در طرح

3- رعایت اصول ارگونومی و کاربردی

4- قابلیت تولید و رعایت استانداردهای فنی تولید

5- کیفیت ساخت

هیأت داوران این بخش مجموعاً 9 نفر و ترکیب آن بدین شرح می باشد :

سه نفر از صاحبان برندهای موفق و فعالان صنعت طلا و جواهر، سه نفر از متخصصین و اساتید رشته های مرتبط با طلا و جواهر، دو نفر از برگزیدگان ادوار گذشته جشنواره و یک نفر کارشناس درحوزه نماد شناسی خواهند بود.

4-الف )طراحی کیف و کفش:

زیبایی ظاهری و خوش پوشی فرد متناسب است با تمامی موارد که با ظاهر وی در ارتباط است از جمله پوشش پا و تجهیزات جنبی وی مانند کیف، توجه به تمامی موارد مذکور یکی از اصولی است که یک طراح لباس باید بدان توجه داشته باشد. در بخش کیف و کفش که بخشی مجزا از طراحی لباس نمی باشد توجه به زیبایی ظاهری، راحتی، ارگونومی و هارمونی طرح یکی از ارکان اصلی، مدنظر بوده است.

ویژگی های بخش مسابقه طراحی کیف و کفش:

1- کلیه محصولات کیف وکفش با رعایت موارد زیر ارسال شود.

2- ارائه طرح به صورت دستی یا نرم افزاری حداقل در ابعاد A4 و حداکثر A3

3- جزئیات طرح همچون تکنیک مورد استفاده در طراحی و جنس مواد پیشنهادی و رنگ بندی های مد نظر، منبع الهام مورد استفاده در طراحی، قید شود.

4- از درج اسم و مواردی که باعث تشخیص طراح شود جدا خوداری شود در غیر اینصورت طرح مذکور از بخش مسابقات حذف می گردد.

معیار های مد نظر در بخش داوری:

1. انطباق با ویژگیهای فرهنگی کشور

2. به روز بودن و استفاده از معیارهای نوین طراحی

3. کیفیت اجرای اثر

4. استفاده از مواد با کیفیت

5. خلاقیت و نوآوری

6. رعایت اصول طراحی و ارگونومی پا

5-الف ) مسابقه زنده طراحی(ایده تا اجرا)

1 ) متقاضیان شرکت در این بخش با گرایش:

الف- لباس اجتماع بانوان

ب- طراحی محصولات عفاف و حجاب

ج- لباس اجتماع آقایان

د- طراحی پارچه

ن- طراحی جواهرات و زیور آلات

ی- طراحی کیف وکفش

می توانند ضمن ثبت نام در سایت جشنواره آمادگی خود را در فرم ارایه شده نیز اعلام نمایند و کلیه سوابق تخصصی خود و افراد گروه سه نفره خود متشکل از :

( طراح / الگو ساز / دوزنده ) را به عنوان رزومه فعالیت و توانایی مشخص نمایند. هیات انتخاب پس از بررسی فرم های ارسالی و با در نظر گرفتن مندرجات اعلامی و اولویت متقاضیان، نسبت به انتخاب گروه اقدام می نمایند. نتایج نهایی شرکت کنندگان از طریق سایت جشنواره به اطلاع متقاضیان خواهد رسید.

در این بخش قرار است گروه های مربوطه در مدت سه روز برپایی کارگاه زنده طراحی آثار خود را ارایه نمایند و در پایان زمان تعیین شده گروه برگزیده به عنوان گروه برتر معرفی و در مراسم اختتامیه از ایشان تقدیر بعمل خواهد آمد .

2) این مسابقه بصورت مجزا و مستقل برای تولید کنندگان و بنام نشان تجاری و یا موسسه تولیدی آنان نیز فراهم خواهد بود.

ب) غیررقابتی

1-ب) بخش طراحی لباس

1-1-ب)ویترین ملی لباس

در این بخش طراحان و تولید کنندگان حرفه ای و دارای نشان(برند) لباس ،که آثارشان با کیفیت بالا به تولید انبوه رسیده ، شرکت خواهند کرد.

2-1-ب )کارگاه های آموزشی :

به منظور توجیه و هماهنگی نحوه حضور در رسته مجموعه سازی کارگاههای آموزشی با حضور استادان مجرب برگزار می شود. زمانبندی این کارگاه ها متعاقباً از طریق سایت جشنواره به اطلاع گروه هدف خواهد رسید.

2-ب) بخش طراحی جواهر وزیورآلات

1-2- ب) ویترین ملی جواهر وزیورآلات

طراحان و تولیدکنندگان معتبر و دارای نشان(برند) ،که آثارشان با کیفیت بالا به تولید انبوه رسیده. شرکت خواهند کرد.

2-2- ب) نشست های تخصصی: به منظور ارتقاء درک متقابل نیازهای جامعه طراحان لباس و طراحان جواهر و تعامل این دو گروه در ایجاد فرهنگ پوشش ایرانی اسلامی در اجتماع و بررسی نیازهای هر یک از طرفین در تولید قطعات کاربردی، نشست های تخصصی قبل از شروع جشنواره برگزار خواهد شد. زمانبندی و موضوع این نشست ها متعاقبا از طریق سایت جشنواره به اطلاع عموم خواهد رسید.

3-2-ب )کارگاه های آموزشی:

این کارگاه ها در طول زمان برگزاری جشنواره جهت ارتقا سطح علمی طراحان با موضوعات زیر برگزار می شود.

1) معرفی نمادها، علائم و نشانه های ایرانی اسلامی

2) سبک های طراحی جواهر

3) نقوش ایرانی و اسلامی در زیورآلات

4) مدل سازی رایانه ای و جایگاه آن در صنعت زیورآلات

5) مواد و فناوری های نوین در زیورآلات

3-ب) بخش طراحی کیف وکفش

1-3-ب ) ویترین ملی کیف وکفش

طراحان و تولید کنندگان حرفه ای ودارای نشان(برند) کیف وکفش، که آثارشان با کیفیت بالا به تولید انبوه رسیده. شرکت خواهند کرد.

معیار داوری در بخش ویترین ملی

هیات داوران در این بخش بر اساس رزومه متقاضیان و توانمندی ها و ظرفیت موجود در نمایشگاه تصمیم خواهد گرفت.

2- بخش علمی پژوهشی:

حوزه علمی پژوهشی در دو بخش رقابتی و غیر رقابتی برگزار می شود.

1-2)بخش رقابتی:

1-1-2) ارائه مقالات علمی- پژوهشی

بخش ارائه مقالات علمی-پژوهشی دهمین جشنواره بین المللی مد و لباس فجر به منظور نمایش توانمندی های علمی و پژوهشی و ارائه به موقع این ظرفیت ها، با رویکردهای فرهنگی اجتماعی و اقتصادی پس از داوری مقالات و به شکل ارائه سخنرانی در زمان جشنواره برگزار می شود.

برگزیدگان این بخش در آیین اختتامیه معرفی می شوند.

نحوه ارائه مقالات

دراین بخش مقالات تدوین شده بر اساس محورهای تعیین شده تنها بارعایت شرایط مقالات علمی وپژوهشی به شرح ذیل مورد پذیرش می باشد.

مقالات باید روی صفحه A 4 مطابق آئین نگارش حاضر با نرم افزار متن نویس ورد word 2007-2010 و یک ستونی تایپ شوند. مقاله کامل باید حداقل در 6 و حداکثر در 15 صفحه تهیه شود به صورتی که حاشیه متنها از بالا، پایین، چپ و راست صفحه 25 میلی متر فاصله داشته باشد. تمامی صفحات بجز صفحه اول باید شماره صفحه داشته باشند. قلم مقالات در سراسر متن فارسی بی نازنین ( B Nazanin ) سایز 12 است.

رعایت آیین نگارش تهیه شده برای این فراخوان مقاله، به شدت توصیه می شود. فایل توضیح و نمونه آماده و مناسب برای قالب بندی مقاله در سایت دبیرخانه موجود است و توصیه می گردد از کپی آن به عنوان یک نمونه آماده و مناسب برای قالب بندی مقاله بهره برداری شود (حتما" مقاله نهایی خود را جز به جز copy کرده و در نمونه ارایه شده paste بنمائید). فایل الکترونیکی مجموعه مقالات کنفرانس مستقیماً از فایل ورد مقالات- که نویسندگان محترم تهیه می کنند- ایجاد می شود. لذا تأکید می گردد مقالاتی که به صورت کامل آئین نگارش را رعایت ننموده باشند، اولویت پیگیری و اعمال فرآیند داوری را از دست خواهند داد. از نویسندگان محترم دعوت می شود که دستورالعمل حاضر را در هنگام تهیه چکیده مقاله دقیقاٌ رعایت نمایند.

مقاله کامل، به ترتیب شامل این بخشها می باشد: 1- عنوان مقاله، 2- اسم یا اسامی نویسندگان و عناوین علمی آنها و نام مؤسسه و آدرس الکترونیکی نویسندگان، 3- چکیده، 4- کلمات کلیدی، 5- مقدمه، 6- متن یا بدنه اصلی مقاله، 7- نتیجه گیری، 8- مراجع، 9- پیوست در صورت نیاز

محور های مقالات:

در بخش مقالات تولید محتوی برای رشته های موجود و حل مسایل مد و پوشاک کشور مورد تاکید می باشد. بر این اساس محور های کلی مقالات در دو بخش اختصاصی و میان رشته ای با رویکردهایی متفاوت مطرح می گردد. در دهمین جشنواره مد و لباس فجر رویکرد فرهنگی و اجتماعی و رویکرد اقتصادی با موضوعات اختصاصی و میان رشته ای به شرح ذیل مورد می باشد.

رویکرد فرهنگی و اجتماعی

موضوعات اختصاصی

1. جایگاه لباس ایرانی اسلامی در چشم انداز افق 1404

2. بررسی پوشیدگی لباس های اقوام ایرانیان در ادوار مختلف تاریخ

3. روش های کاربردی توسعه و ترویج فرهنگ ایرانی- اسلامی

4. نظام تبلیغاتی مد و لباس و شاخص های لباس ایرانی و اسلامی منطبق با آموزه های دینی

5. ذائقه سنجی مصرف مد و لباس در ایران بر اساس مقتضیات استانی

6. طراحی خلاق برای حضور در عرصه تولید و توسعه پایدار

7. مدیریت زنجیره ارزش در هنر صنعت مد و لباس

8. تعامل مؤثر صنایع پوشاک با مد و لباس

9. نگرش سیستمی به صنعت مد و پوشاک با تأکید بر نقش دانشگاه، واحدهای صنفی و بازرگانی

10. تعریف شاخص های علمی در خصوص نقش صنعت مد و لباس در ایران 1404

11. فناوری ها نوین و بین المللی در صنعت پوشاک و ملحقات (کفش، کیف، افزونه ها و ...)

موضوعات میان رشته ای

1. ترویج سبک زندگی ایرانی -اسلامی با تاکید بر لباس

2. بررسی مطلوبیت اجتماعی و عزت نفس و نوع پوشش

3. بهداشت و پوشاک، لباس و هویت ملی

4. تاثیر پذیری متقابل فرهنگ و امنیت اجتماعی و عمومی از صنعت مد و لباس

5. مبانی دینی و فقهی در پوشش اسلامی ایرانی

6. رویکرد جامعه شناسی در صنعت مد و لباس

7. نقش و جایگاه مد و لباس در اقتصاد ملی

8. نقش مد و لباس در شاخص های اشتغال کشور و در سطح بین الملل

9. نقش هنر صنعت مد و لباس در پیشرانی سایر صنایع و حوزه های خدماتی

2-1-2) ارائه یافته ها و تجربیات کاربردی

این بخش برای ارزش گذاری ایده هایی است که به تجربیات کاربردی رسیده، است. افراد و گروه های حقیقی و حقوقی که ایده های خود را عملیاتی نموده اند می توانند برای ارائه کار خود در این بخش ثبت نام نمایند. لذا اطلاعات ثبتی افراد و نوع کار ایشان و نیز شیوه همکاری با این برنامه در سایت جشنواره انجام می شود.

ازآنجائی که بررسی و ارزیابی یافته ها و تجربیات مستلزم ارائه میدانی عملکرد می باشد، رقابت در این بخش مشروط به حضور در نمایشگاه است.

3-1-2) پایان نامه ها

در این بخش پایان نامه ها و رساله های مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می گیرد و در هر مقطع به پایان نامه هایی که منطبق بر موضوعات اختصاصی و عمومی مطرح شده و در صورت دارا بودن کیفیتی ممتاز با رای داورا ن برگزیده و جوایزی اهدا می شود. پایان نامه های ارسالی نباید در ادوار پیشین جشنواره بررسی شده باشند و یا حائز رتبه باشند. تاریخ نگارش پایان نامه ها باید از سال 97 به بعد باشد.

پایان نامه هایی که در حوزه مرتبط با محورهای علمی-پژوهشی باشد، از امتیاز بیشتری برخوردارند.

برگزیدگان این بخش نیز در مراسم اختتامیه دهمین جشنواره بین المللی فجر معرفی می گردند.

پایان نامه هایی که پیش از این برنامه، تحت حمایت معنوی و مادی کارگروه ساماندهی مد و لباس قرار گرفته اند، در صورتی که دارای ابعاد موضوعی مرتبط با علمی-پژوهشی دارند نیز می توانند جهت ارزیابی اثر در این بخش شرکت نمایند.

4-1-2)تصویرسازی طراحی لباس(با موضوع لباس اجتماع آقایان وبانوان)

در این بخش طراحی پوشاک ایرانی با محوریتهای ذکر شده با در نظر داشتن شاخص های زیبایی شناسی مورد توجه بوده است. لازم به ذکر است طرح هایی که حایز امتیاز در بخش داوری باشند، زمان برگزاری جشنواره در معرض دید عموم قرار می گیرند. همچنین به سه برگزیده جوایز ارزنده ای اهدا خواهد شد. در این بخش، آثار از منظر کاربردی (با نگاهی به تولید) و در سه بخش مورد ارزیابی و داوری قرار میگیرد. بنابراین هنرمندان می توانند در هر بخش انتخابی، ارایه اثر داشته باشند.

در ضمن طراحان شرکت کننده، پیش از ارایه اثر به صورت حضوری، باید در سامانه کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور، ثبت نام و اثر خود را آپلود نمایند تا کد ارایه اثر به آنها تحویل داده شود. سپس اثر خود را همراه با کد مربوطه به مسؤول بخش علمی-دانشگاهی در کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور تحویل دهند.

الف) تصویرسازی لباس کاربردی (اجتماع)

شرایط ارسال آثار:

1. بر روی کاغذ با قطع A 3 و تکنیک آزاد می باشد.

2. طراحی لباس بصورت کاربردی، قابل دوخت و اجرا مورد نظر می باشد.

3. طرحها باید متناسب با عرف جامعه ایران اسلامی باشد.

4. لازم است ضمن تصویرسازی جنسیت لباس طراحی شده، جنسیت پارچه های استفاده شده ذکر یا در صورت امکان ضمیمه طرح ارایه شده، گردد.

5. منبع ایده و الهام ذکر شود.

6. ارائه الگوی گسترده لباس ( Flat pattern ) به همراه اثر الزامیست.

7. طرح هایی که با کیف، کفش و به طور کلی ملحقات لباس باشد، امتیاز بیشتری را به خود تخصیص می دهد. همچنین خلاقیت در ایده پردازی و اجرا همراه با درنظر گرفتن مبانی زیبایی شناسی تصویر و مباحث تدابیر خطی نیز امتیاز بیشتری را برای فرد شرکت کننده به همراه دارد.

8. پیش زمینه (بک گراند) و به تصویرکشیدن پالت رنگی لباس نیز سبب امتیاز بیشتر میشود.

*تصویر سازی با محوریت لباس اجتماع آقایان و بانوان

*تصویر سازی کیف و کفش

*طرح هایی که خارج از شرایط مذکور باشد، به مرحله داوری راه نمی یابد.

*ارتباط طرح با موضوع (کانسپت) کلی جشنواره امتیاز مجزا دارد.

*ارائه شناسنامه طرح شامل تکنیک طراحی، کاربری لباس و جنس پارچه پیشنهادی الزامیست.

*آثار نباید دارای امضای هنری فرد طراح باشد.

*مشخصات طراح شامل نام و نام خانوادگی، کد ملی، شماره تماس و آدرس در پشت اثر درج شود.

ب) تصویرسازی دیجیتال

1. طراحی لباس بصورت کاربردی و قابل دوخت و اجرا مورد نظر می باشد.

2. طرح و جزییات لباس فارغ از طراحی اندام بررسی می شود.

3. رعایت قوانین پوشش اسلامی الزامیست.

4. طراحی در هر نرم افزار گرافیکی یا تخصصی لباس شامل دو بعدی یا سه بعدی بلامانع است.

5. آثار در ابعاد A 3 بصورت چاپ شده ارسال می شوند.

6. ارائه شناسنامه طرح شامل تکنیک طراحی، کاربری لباس و جنس پارچه پیشنهادی الزامیست.

7. ارائه الگوی گسترده لباس ( Flat pattern ) به همراه اثر الزامیست.

8. ارائه فایل اصلی در فرمت نرم افزار مربوطه به صورت لایه باز روی CD یا فلش الزامیست.

9. آثار دارای امضا یا اسم روی طرح، داوری نخواهند شد.

10. طراحان منتخب پس از مرحله نخست داوری برای آزمون حضوری به دبیرخانه دعوت خواهند شد.

11. ارتباط طرح با موضوع (کانسپت) کلی جشنواره امتیاز مجزا دارد.

12. آثار منتخب داوران در نمایشگاه جانبی جشنواره به نمایش گذاشته می شود.

13. طرح هایی که خارج از شرایط مذکور باشد، به مرحله داوری راه نمی یابد.

14. تصویر سازی با محوریت لباس اجتماع و مشاغل آقایان و بانوان

15. تصویر سازی کیف و کفش

16. آثار نباید امضای هنری فرد طراح را داشته باشد.

ج) تصویرسازی عفاف و حجاب (دیجیتال یا کاغذی)

1. طراحی لباس با معیار تصویرسازی اسلامی و مبتنی بر طراحی چادر، عبا و پوشش اسلامی برای بانوان محجبه مدنظر است.

2. افزون بر طرح و جزییات لباس، طراحی اندام نیز بررسی و داوری می شود.

3. رعایت قوانین پوشش اسلامی الزامیست.

4. طراحی در هر نرم افزار گرافیکی یا تخصصی لباس شامل دو بعدی یا سه بعدی بلامانع است.

5. آثار بر روی کاغذ 3 A اجرای دستی می شوند. در صورتی که ارایه به صورت دیجیتال باشد، در ابعاد 3 A بصورت چاپ شده ارسال می شوند.

6. ارائه شناسنامه طرح شامل تکنیک طراحی، کاربری لباس و جنس پارچه پیشنهادی الزامیست.

7. در صورت ارایه کار به صورت دیجیتال، ارائه فایل اصلی در فرمت نرم افزار مربوطه بصورت لایه باز روی CD یا فلش الزامیست.

8. آثار دارای امضا یا اسم روی طرح، داوری نخواهند شد.

9.طرح هایی که خارج از شرایط مذکور باشد، به مرحله داوری راه نمی یابد.

10.آثار نباید دارای امضای هنری فرد طراح باشد.

11.ارایه الگوی گسترده لباس ( Flat pattern ) به همراه اثر الزامی است.

12.منبع ایده و الهام ذکر شود.

13.آثار منتخب داوران در بخش جنبی جشنواره به نمایش گذاشته میشود.

2-2) بخش غیررقابتی

1-2-2) نشست های علمی

برگزاری نشست های علمی، تلاشی در راستای اغنای روحیه کاوشگری جامعه علمی- دانشگاهی و پژوهشگران و برای کسب دانش و آگاهی از یافته ها ی جدید در عرصه مد و لباس است. لذا پژوهشگران می توانند یافته های علمی خود در حوزه های مذکور را در قالب سخنرانی با بیان محتوای کلام و مشخصات کامل سخنران به همراه شرح دقیق رزومه علمی ایشان، در سایت جشنواره بارگذاری نمایند. کمیته داوری پس ازبررسی آثار، بهترین ها را جهت اجرای برنامه دعوت خواهد کرد.

برنامه هایی در قالب بحث آزاد با حضور صاحبان صنعت و افراد دانشگاهی برای بیان پیشنهادها و انتقادات وارده به عملکرد این حوزه و تبیین راهکارهای بهبود آن در نظر گرفته خواهد شد که زمان و جزئیات آن اعلام خواهد شد.

همچنین مخاطبان محترم می توانند جهت اطلاع از مشخصات دقیق نشست ها و زمان دقیق آن به سایت جشنواره مراجعه نمایند.

2-2-2)کارگاه های آموزشی

کارگاه های آموزشی، افزون بر فضای علمی، نمایش میزان عملیاتی بودنِ ایده هاست. ایده هایی که در صنعت مد و پوشاک و منسوجات یا در حال اجرا هستند و یا قابلیت اجرا دارند لذا پژوهشگران می توانند یافته های علمی خود در حوزه های مذکور برای اجرای کارگاه آموزشی با عنوان موضوع و مشخصات کامل برنامه آموزشی به همراه شرح دقیق رزومه علمی، در سایت بارگذاری نمایند. افراد و برنامه های برگزیده، پس از انتخاب بهترین ها از سوی کمیته داوری، جهت اجرای برنامه دعوت خواهند شد.

علاقمندان می توانند جهت اطلاع از مشخصات دقیق کارگاه ها و زمان دقیق آن به سایت جشنواره مراجعه نمایند.

3-2-2)حضور مراکز دانشگاهی و صنعتی به منظور ارائه دستاوردهای نوین در حوزه مد و لباس

مراکز دانشگاهی و صنعتی در دنیای امروز به عنوان پیشروها در حوزه مد و لباس دارای ایده های نوین از منظر تجهیزات نوین، پوشاک نوین، منسوجات نوین می باشند که با ثبت نام و ارائه مشخصات کامل می توانند پس از ارزیابی، حضور داشته باشند و دستاوردهای خود را به طور تخصصی به مخاطبان عرضه دارند. این بخش همزمان با جشنواره فجر برگزار می گردد.

3.صنعت و فناوری های نوین:

مد و لباس به عنوان نیروی محرک صنعت نساجی کشور، سرنوشت زنجیره های زیادی از تولید الیاف و ریسندگی نخ گرفته تا بافندگی و رنگرزی و تکمیل و چاپ را در دست دارد.

جشنواره مد و لباس فجر که از لحاظ جامعیت و تنوع بزرگترین رویداد در نوع خود می باشد، فرصت بهره مندی صنعت گران حوزه نساجی و لباس از ظرفیت ممتاز طراحان مد و لباس ایرانی و برقراری ارتباط بین طراحان و صنعتگران و تعامل سازنده و ... را فراهم می سازد.

لذا با بهره گیری از تجارب ارزشمند ادوار گذشته و با استفاده از جایگاه معتبر جشنواره در سطح جامعه علمی، هنری کشور، بخش صنعت دهمین جشنواره مد و لباس فجر با محورهای زیر برگزار می شود:

1) معرفی ظرفیت ها و توانمندی های صنایع بافندگی کشور بعنوان تامین کننده مهمترین نیاز تولیدکنندگان پوشاک

2) شناسایی و معرفی ارائه دهندگان خدمات به تولیدی های لباس و مزون ها از قبیل: تامین کنندگان خرج کار و اکسسوری، شرکت های بازاریابی و مدیریت فروش، استارت آپ ها و مشاورین تخصصی

3) معرفی تامین کنندگان ماشین آلات و سیستم های صنعتی

4) مشارکت ذینفعان فوق در توسعه رشته مد و تولید لباس در رسته خانه های مد و مزون داری

5) توسعه بازار تولیدکنندگان متخصص و متعهد داخلی

6) برگزاری نشست های صنعتی و کارآفرینی

هدف متعالی بخش صنعت؛ ایجاد پل مستحکم و دائمی بین کارآفرینان صنعت مد و لباس با تولیدکنندگان و صنعتگران پیرامون خود و نهایتاً هدایت این بخش جهت تامین صحیح نیازهای سالم جامعه می باشد .

حمایت اتحادیه ها و انجمن های بخش خصوصی در کنار پشتوانه قدرتمند کارگروه ساماندهی مد و لباس از ایده های نو و سالم متضمن موفقیت این بخش خواهد بود .

4.بخش اتحادیه ها ،انجمن ها ،خانه های مد و موسسات هنری مد و لباس

در راستای معرفی دستاوردهای حوزه مد و عفاف وحجاب کشور و سیاست هویت سازی و حمایت از فعالان این بخش و ایجاد تعامل و ارتباط حرفه ای بین اجزای این هنرصنعت و به دنبال اقدامات گسترده صورت گرفته توسط نهادهای دولتی و غیر دولتی، راه اندازی انجمن ها و موسسات فرهنگی هنری، اتحادیه ها و دستگاه های عضو کارگروه مقرر شد این مراکز به صورت مستقل در دهمین جشنواره بین المللی مد و لباس فجر حضور یابند .

الف)دستگاه های دولتی، نهادهای غیر دولتی، اتحادیه ها، انجمن وتشکل های صنفی فعال در حوزه مد و عفاف و حجاب و عضو کارگروه ساماندهی مد و لباس و نهادهای مرتبط، یا بهره مند از خدمات این حوزه با ارایه درخواست و تایید ستاد برگزاری امکان حضور خواهند داشت.

ب) خانه های مد و موسسات هنری مد و لباس

ج )معیارهای حضور در این بخش

مقررات عمومی

* داشتن مجوز فعالیت در حوزه مد و لباس از کارگروه ساماندهی مد و لباس

* فعال بودن در چارچوب اهداف تعیین شده دراساسنامه موسسات

* درصورت نداشتن مجوز فعالیت ،تایید درخواست متقاضی ،توسط ستاد برگزاری انجام می شود.

شرایط اختصاصی

* ارائه گزارش عملکرد به صورت مکتوب برای فعالیت سال 1399موسسه به دبیرخانه

* ارائه طرح مشخص برای حضور در جشنواره

* غرفه آرایی مناسب در حد جشنواره

* تکمیل وارائه فرم گزارش عملکرد موسسات در سال1399 و ارائه آن به دبیرخانه موسسات بر اساس شاخص ها و معیارهای تعیین شده

* معرفی حداقل یک نفر از کارکنان به صورت مشخص برای حضور مداوم درغرفه حین برگزاری جشنواره

* مشارکت فعال در تمام فعالیت های بخش موسسات که در زمان جشنواره بوسیله دبیرخانه اعلام خواهد شد.

* حضور در کارگاه های آموزشی تخصصی برگزار شده در طول جشنواره

* برنامه ریزی برای رونمایی از آثار احتمالی قابل ارائه که به تایید دبیرخانه رسیده باشد.

5- استان ها و اقوام :

1-5) در این بخش هر یک از استان ها می توانند در استان مربوطه نسبت به برگزاری جشنواره مد و لباس فجر استانی خود اقدام نماید و انواع لباس های سنتی، بومی و دستاوردها و طراحی های مد و لباس خود را ارایه دهند. همچنین علاقمندان می توانند با مراجعه به دفاتر کارگروه ساماندهی مد و لباس مستقر در ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی محل سکونت خود اقدام به ثبت نام نمایند. علاوه بر آن شرایط حضور کلیه فعالان مد و لباس کشور در دهمین جشنواره بین المللی مد و لباس فجر در تهران مهیا می باشد و بمنظور ثبت نام در کلیه بخش های می توانند به سایت جشنواره مراجعه کنند.

الف ) هریک از ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها، دهمین جشنواره مدولباس فجر را دراستان خود براساس برنامه ریزی های انجام شده برگزار خواهد کرد.

ب)هنرمندان فعال حوزه مدولباس علاوه بر شرکت درجشنواره استانی خود می توانند بصورت جداگانه نیز در دهمین جشنواره بین المللی مد و لباس فجر نیز شرکت نمایند.

2-5) آثار استانی با اخذ تاییدیه کمیسیون های داوری در بخش عرضه محصولات کاربردی و بصورت مستقل امکان عرضه خواهند داشت.

6 . بخش بین الملل:

بخش بین الملل با رویکرد پژوهش محور و به منظور بهره گیری از ظرفیت های بین الملل و تأثیرگذاری الگوهای اسلامی و ایرانی در دنیا به ویژه کشورهای مسلمان، در این جشنواره فعالیت می کند .

طراحان کشورهایی که لباس های آن ها از نظر دینی و فرهنگی با لباس های ایرانی مشابهت دارند و به لحاظ شئونات قابل نمایش هستند در جشنواره امکان حضور دارند. بیان نگاه طراحان در جهان به آفرینش نقوش منسوجات و فرم های پوشش، بررسی چگونگی اندیشه در طراحی و اجرای یک اثر پوششی، ایجاد فضایی برای ارائه طرح ها و ایده های طراحان با حضور کار شناسان، قیاس توانایی طراحان داخلی با طراحان بین المللی و آسیب شناسی طرح های موجود فعلی در جامعه، مهم ترین اهدافی است که این کمیته دنبال می کند .

اهداف مورد نظر در این بخش

1 معرفی دستاورد ها و آثار طراحان و تولیدکنندگان لباس ملل دیگر به طراحان و تولیدکنندگان لباس کشورمان

2. آشنا ساختن فعالان حوزه مد و لباس کشور با روندهای جاری در دنیای مد و لباس

3. انتقال دانش و تجربه در حوزه های طراحی لباس، طراحی پارچه، تولید پوشاک و استفاده از فناوری های نوین در عرصه مد و لباس به داخل کشور

4. آماده سازی طراحان و تولیدکنندگان حوزه مد و لباس کشور برای حضور در عرصه های تخصصی و بازارهای بین المللی حوزه مد و لباس

5. ایجاد امکان ارتباط مستقیم میان فعالان حوزه مد و لباس کشور با فعالان این حوزه در دیگر جوامع و ملل .

شرایط و مقررات کلی

1-شرکت در جشنواره مد و لباس فجر بر اساس بخش های مختلف، برای تمامی طراحان،تولید کنندگان، عرضه کنندگان و فرهیختگان حوزه مد و لباس کشور آزاد است.

2-کلیه متقاضیان می بایست با مراجعه به سایت و یا مراجعه حضوری به دبیرخانه جشنواره و با طی مراحل اقدام به ثبت نام نمایند.

3- طرح ها و مدل های پوشش در بخش مسابقه می بایست ابداعی، ابتکاری، جدید و قابلیت تولید عمده داشته باشند.

4- طرح های ارایه شده در تمام بخش ها می بایست مطابق با موازین اسلامی،فرهنگ و هویت ایرانی باشد.

5-هر طراح می تواند حداکثر با ارایه 10 اثر بدون تکرار رنگ و سایز در هر بخش جشنواره شرکت نماید.

6-از هر هنرمند حداکثر3 طرح به هریک ازبخش های مسابقه راه پیدا خواهد کرد.

7-رسیدن به حد نصاب آثار در هر یک از بخش های مسابقه و رقابتی جشنواره یکی ازشرایط انجام داوری ها و انتخاب آثارمی باشد.

8-کلیه طرح های برگزیده جشنواره مطابق با ماده 4 قانون ساماندهی مد ولباس مشمول حمایت قانونی حقوق مولفان و مصنفان خواهند بود و بنابر درخواست متقاضی، پروانه مالکیت معنوی اعطا خواهد شد.

9-به کلیه شرکت کنندگان که آثارشان به جشنواره راه یابد گواهی شرکت در جشنواره تعلق خواهد گرفت.

10- متقاضیان حضور در جشنواره می بایست نسبت به تکمیل و ارائه فرم های ثبت نام در بخش مورد نظر اقدام نمایند.

11- واجدین شرایط دریافت غرفه مستقل و یا عمومی و شرکت کنندگان می بایست سایر شرایط حضور در نمایشگاه که پس از اعلام پذیرش و ثبت نام منعکس خواهد شد را رعایت نمایند.

12-لازم است شرکت کنندگان محترم ارسال آثار و طرح های خود را به روزهای پایان زمان بندی موکول نکرده و در زمان بندی تعیین شده ثبت نام نمایند.

13- درصورت به حد نصاب نرسیدن هر یک از بخش های جشنواره، دبیرخانه جشنواره مجاز به حذف آن بخش ها می باشد.

14- کارگروه ساماندهی مد و لباس مجاز است از اثر تحویلی تصویربرداری نموده و به صلاحدید خود از آن در بخش نمایش یا ژورنال و هرگونه استفاده از تصویر می باشد.

15- کلیه شرکت کنندگان می بایست نسبت به تحویل آثار خود به دبیرخانه دریافت آثار براساس زمان بندی که توسط دبیرخانه جشنواره اعلام می گردد اقدام نمایند، در غیر این صورت دبیرخانه جشنواره هیچ گونه مسئولیتی در قبال آثار تحویلی نخواهد داشت.

تقویم اجرایی و نشانی دبیرخانه جشنواره

زمان ثبت نام:

آغاز: 1399/9/30 پایان:1399/11/10

نشانی دبیرخانه: تهران، خیابان حافظ، چهارراه کالج، جنب پمپ بنزین، کوچه هلال احمر، پلاک 6

شماره تماس: 02166722312 / 02166731560 / 02166742117

09306454528 / 09333971136 / 09109516841 / 09126894590

نمابر: 02166722313

نشانی پایگاه ثبت نام و اطلاع رسانی جشنواره: www.iranmode.farhange.gov.ir

زمان برگزاری : 25 بهمن ماه لغایت 1 اسفند ماه 1399

مکان برگزاری : تهران، بزرگراه شهید چمران، مجتمع نمایشگاهی شهرداری تهران - بوستان گفتگو

نتایج این بخش از طریق سایت جشنواره به نشانی www.iranmode.farhange.gov.ir اطلاع رسانی می شود.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
هوشنگ جاوید، از برجسته ترین پژوهشگران موسیقی نواحی معتقد است پژوهش موسیقی در ایران به عنوان شغلی حرفه ای قلمداد نمی شود و این نتیجه نگرش اشتباه دولت و افراد به این مقوله مهم است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵

به گزارش خبرنگار ایمنا ، پژوهش درباره موسیقی در ایران نه تنها در عصر امروز، بلکه از روزگاران دورتری متداول بوده؛ اما رویکرد علمی و دانشگاهی به این مقوله نشات گرفته از پژوهشگران و نظریه پردازان جدید است و عمر کوتاهی دارد. موسیقی ایران به عنوان موسیقی ای غنی و تأثیرگذار ، همواره موضوع جالب و جذابی برای پژوهشگران موسیقی سراسر جهان بوده است. ولی بر خلاف تصور، به نظر می رسد که ظرفیت های بالای کشور در این زمینه متولیان فرهنگی را بدین سمت و سو نکشانده تا همپای کشورهای دیگر حامی اینگونه پژوهش ها باشند. هوشنگ جاوید که خود سرد و گرم فعالیت در این عرصه را چشیده در گفت وگو با خبرنگار ایمنا درباره وضعیت پژوهش موسیقی در ایران گفته است، مشروح این گفت وگو به شرح زیر است:

شما معمولاً تمایل کمی برای گفتگو با رسانه ها دارید. آیا دلیل خاصی دارد؟

چهل سال است هم در رسانه و به خصوص در رادیو درباره این مشکلات صحبت شده است ولی کو گوش شنوا؟ عملی شدن این حرف ها، اصل یک قضیه است که هیچ چیزی عملی نشده است. بعد از گذشت این همه سال و حرف زدن درباره مشکلات، در حال حاضر یک دفتر پژوهش ساده هم برای موسیقی نداریم. چندین سال پیش قرار بود در قزوین خانه ای قدیمی را به عنوان دفتری برای پژوهش موسیقی انتخاب کنند که خیلی پر طمطراق در رسانه ها بازتاب داشت، اما هنگام افتتاح آن عنوان پژوهشگاه موسیقی به پژوهشگاه هنر تغییر پیدا کرد و مسئولیت آن به آقای محمدرضا درویشی سپرده شد. بعدها ایشان متوجه شد که هیچ حمایت دولتی قرار نیست از این پژوهشگاه بشود و افراد باید با درآمدهای خودشان فعالیتی را انجام بدهند. به طور اسمی نام این دفتر پژوهشگاه بود، ولی رسماً دولت هیچ کار حمایتی در این زمینه انجام نمی داد. برای همین هم ایشان از این کار کناره گیری کردند.

به نظر شما علت این کم توجهی ها یا بی توجهی ها در مورد پژوهش موسیقی چیست؟

پژوهش موسیقی در دولت ما جدی گرفته نمی شود و البته وضعیت همیشه در دوره های مختلف ریاست جمهوری همینطور بوده است. چون موسیقی از نظر فرهنگی در دولت های ما جز امورات جدی نبوده و نیست؛ مگر در بعضی موارد خاص که حساسیتی باشد و این بیشتر مربوط به اجراها می شود که پس از آن سر و صدای زیادی به پا می شد و فراموش می شود. در واقع انتقاداتی است که تنها به نوع اجرا است. هرگز به پژوهش موسیقی نگاهی جدی نمی شود.

ممکن است این سوال پیش بیاید که چه لزومی به پژوهش های موسیقی وجود دارد که دولت بخواهد حمایتی بکند یا نکند؟

پژوهش موسیقی مزایای بسیاری در بر دارد که در چند بخش می توان آن را تقسیم بندی کرد. مثلاً ما از طریق مردم شناسی موسیقی چه اتفاقاتی را می توانیم رقم بزنیم؟ از راه تاریخ شناسی موسیقی و بررسی انواع ترانه ها و شعرها و موسیقی ها در ایران، می توانیم بفهمیم چه اتفاقاتی رقم خواهد خورد؟ یا اینکه ما از راه بررسی ملودی ها و نغمگی ها می توانیم به تحولاتی در موسیقی برسیم، که لازمه آن پژوهش جدی موسیقی است. با تمام اینها این پرسش ها مطرح می شود که آیا آرشیوی هماهنگ، منسجم و قاعده مند با مسائل پژوهشی در کشور پدید آورده ایم که بتوان از آن بهره های علمی برای ارتقای موسیقی ایران برد؟ چقدر دسترسی پژوهنده ها به این آرشیو راحت است؟ تمام این مسائل به صورت جداگانه در امر پژوهش موسیقی تأثیرات بسزایی دارد که اهمیتی به آن داده نمی شود. به علاوه کتاب های چاپ شده در زمینه آموزش موسیقی و نگرش به آن ها کار پژوهشگران است که اصلاً هیچ کاری در این زمینه صورت نگرفته است در حالی که برخی از این کتاب ها پر از انتقاد هستند.

نظرتان درباره رشته اتنوموزیکولوژی که اخیراً به مجموعه موسیقی در دانشگاه ها اضافه شده چیست؟

رشته ی اتنوموزیکولوژی در دانشگاه های کشور عمر کوتاهی دارد. متأسفانه در چند سال اخیر، به فکر این افتاده اند که رشته ای با این عنوان را ایجاد کنند و اینکه چه زمان نتیجه اش را ببینیم خدا داند!

وضعیت پژوهش درباره موسیقی ایرانی و به نوعی موسیقی شناسی تطبیقی را چگونه می بینید؟

بحث مشترکات موسیقی ایران با کشورها و فرهنگ های دیگر موضوع مهمی است. موسیقی ایران با موسیقی کشورهای همسایه و موسیقی های آفریقا آسیا، اروپا یا حتی خاور دور اشتراکات زیادی دارد ولی پژوهشی درباره این موضوع مهم انجام نشده است.

علت آن چیست؟

هیچ حمایتی از اینگونه پژوهش ها انجام نمی شود و نخواهد شد؛ چراکه این کارها هزینه بردار است و نتایج آن در بلندمدت محقق می شود. برای همین افراد یا ارگان ها حاضر نیستند برای این کار هزینه ای بدهند. این در حالی است که اگر شما همین الان بخواهید ساختمانی را تأسیس کنید افراد زیادی هستند که با اشتیاق در این زمینه سرمایه گذاری می کنند، ولی درباره پژوهش موسیقی اوضاع اینگونه نیست. نکته مهمی که دولت باید از آن درس بگیرد؛ کشورهای عربی دسته سوم یا چهارم مثل سوریه یا لبنان است که از نظر اقتصادی خیلی ضعیف اند اما در زمینه پژوهش موسیقی اوضاع خیلی بهتری دارند. من در این کشورها محققی را می شناسم که تمام نغمات موسیقی و گوشه های ناشناخته موسیقی ایران را که مشترکاتی با موسیقی سرزمین های دیگر دارد با توضیحات کامل در کتاب الموسیقی الشرقیه به تألیف در آورده است و در آن از بهره مندی موسیقی کشورهای مختلف از موسیقی ایرانی سخن گفته شده است. حتی در این کتاب که نویسنده آن دکتر صالح المهدی است؛ به ما معرفی می کند که در خاور دور در کدامین منطقه از کشور ژاپن یا چین این نغمات ایرانی نواخته می شود. این موضوع برای ما مایه افتخار است ولی کو گوش شنوا که از این مسائل درس بگیرد؟

با وجود اهمیت بالای این موضوع یعنی اشتراکات موسیقی ایران با دیگر ملل، آیا هیچ گونه پژوهشی جدی در این زمینه صورت نگرفته است؟

تنها کسی که در ایران در این زمینه تحقیقاتی داشته دکتر بهروز وجدانی است که کتابی به عنوان موسیقی در جهان اسلام به چاپ رسانده است که البته آن هم بیشتر مربوط به تحقیقات کتابخانه ای بود و نه تحقیق میدانی .

با این حساب نتیجه عدم توجه به این موضوعات از جانب دولت یا دیگران چیست؟

نتیجه جدی نگرفتن پژوهش موسیقی می شود چیزی که الان شاهد آن هستیم. امروزه گرایش جوانان ایرانی بیشتر به سمت موسیقی های غربی آن هم در سطح نازل آن است. کسی از موسیقی سنتی کشور و تأثیرات آن بر موسیقی جهان و ارزشمندی آن خبر ندارد، مثلاً امروز کسی نمی داند منقبت خوانی و اشتراکاتش با کشورهای حوزه خلیج فارس یا حتی اشتراکات آن با موسیقی بالکان تا چه حد است. پایین آمدن سطح آثار تولیدی و نزول سلیقه مردم یا بهتر است بگوییم ذائقه عادی شده ای که خود افراد هم از آن خبر ندارند؛ مهم ترین نتایج این سهل انگاری است. امروز مردم نمی توانند موسیقی خوب و درست را تشخیص بدهند.

مردم نمی تواند موسیقی جدی یا ارکسترال و یا موسیقی پاپ خوب را درک کنند. در واقع بیشتر آثار تولید شده فقط لحظه ای هستند و هیچ ماندگاری ندارد. مثلاً شما در طی دهه اخیر نمی توانید اثری ماندگار را در انواع موسیقی ها پیدا کنید که در ذهن ها بماند در حالی که در دهه پنجاه، شصت و حتی در میانه دهه هفتاد آثاری تولید شده که تا امروز در ذهن مردم ماندگار شده است.

آیا این یعنی متر و معیار شما برای سنجش میزان ارزشمندی آثار موسیقی ماندگاری آن است؟

بله. مثلاً آثار استاد محمدعلی راغب که قدر او به درستی شناخته نشد و از میان ما رفت نمونه آن است. ایشان در دهه شصت آثار مختلفی با مضامین متنوع مانند انقلاب، دفاع مقدس، پاسداران، پرستاران، بازگشایی مدارس و غیره خلق کردند که اکثر مردم الان حتی اگر نتوانند نام اثر و آهنگساز را به یاد بیاورند ولی به راحتی ترانه های ساخته شده در دوران جنگ تحمیلی را از ایشان به خوبی به یاد می آورند.

در واقع این را هم باید بگویم که پژوهش موسیقی می تواند ماندگاری را تضمین کند. مثلاً علت ماندگاری آثار صبا به خاطر شخصیت پژوهشگر او بوده است چرا که اگر پژوهشگر نبود نمی توانست تکنیک و نوع آرشه کشی خاص را در ویولن به وجود بیاورد تا شاهد صدایی با هویت ایرانی باشیم. دستاوردهای صبا تا به الان همچنان ماندگار است و همه از آن استفاده می کنند. شما زندگی پیشکسوتان را که بررسی کنید به این موضوع پی خواهید برد که اکثر آثار ماندگار آنها حاصل پژوهش ها و مطالعات آنها است.

آثار استاد تجویدی، مشکاتیان، گروه کامکارها یا آقای علیزاده و کلهر. همه این ها اهل پژوهش بوده اند. بی شک پژوهش و آگاهی هنرمند درباره مسائل مختلف کمک بسیار زیادی به ماندگاری آثار می کند. مثلاً شما آثار استاد محمد جلیل عندلیبی را نگاه کنید. آثار ایشان در موسیقی گونه ای عارفانه بسیار ماندگار است. ایشان هنرمندی است که خود از دل موسیقی خانقاهی بیرون آمده. از نزدیک این نوع موسیقی را تجربه کرده است. ایشان آگاهی کاملی با این موسیقی دارد و مردی اهل پژوهش است. بخاطر همین آثارشان بر دل می نشیند و در اذهان ماندگار است.

وضعیت پژوهشگری موسیقی را به عنوان یک شغل چگونه می بینید؟

خیلی بد. حق پژوهشگران موسیقی این نیست که برای تألیف یک کتاب یا فعالیت های پژوهشی به سختی دنبال یک ناشر و در تلاش برای راضی کردن او باشند در حالی که پایان آن چیزی حاصل پژوهشگر نمی شود. اینکه پژوهشگری با تمام توان خود و تنها با اتکای به امکانات محدود خودش، فعالیتی ارزشمند را انجام دهد و هیچ حمایتی نداشته باشد جای تأسف دارد. شما اگر امروز شخصی را ببینید که به پژوهش موسیقی می پردازد تنها از روی عشق و دغدغه خود اوست. اگر نه با یک قیاس ساده به جایگاه خود نسبت به مشاغل دیگر در جامعه پی خواهد برد.

امروز وقتی پژوهشگری بخواهد تحقیقات خود را در کتابی منتشر کند پس از چاپ و نشر کتاب و فروش آن تازه هزینه اندکی به پژوهشگر خواهد رسید. خود من کتاب هایی را با همکاری با نشر سوره مهر منتشر کرده ام که در اختیار جامعه قرار بگیرد، ولی متأسفانه استقبال یا حمایتی از این دست فعالیت نمی شود و این هم مربوط به بخش دولتی و هم بخش خصوصی است. چند سالی است که پژوهش و پژوهشگر موسیقی به عنوان یک حرفه فرهنگی و هنری از دسته بندی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خارج شده است. در واقع نه وزارت ارشاد، نه وزارت علوم و تحقیقات و نه وزارت میراث فرهنگی، به فعالیت پژوهشگران موسیقی توجهی ندارند. در حال حاضر هم در ایران اگر پژوهشگری در زمینه موسیقی فعالیتی انجام می دهد با هزینه شخصی خودش است و دولت هیچ حمایت چشمگیری در این زمینه انجام نمی دهد. اگر هم حمایتی صورت بگیرد مبلغ آن بسیار کم است و برای انجام پژوهش جدی کافی نیست اگر هم کسی را حمایت کرده باشند بدانید با وساطت کسی یا جایی بوده است.

بیشتر زمینه های پژوهشی شما مربوط به موسیقی نواحی است. دغدغه اصلی و کنونی شما درباره این نوع از موسیقی چیست؟

باید بگویم که وضعیت هنرمندان موسیقی نواحی اصلاً خوب نیست. امروز کمتر کسی در سطح ملی این موسیقی دانان پیشکسوت را می شناسند و تنها وقتی هنرمندی فوت می کنند سر و صدایی از آنها بلند می شود و تازه او را می شناسند. در همین دوران کرونا، ما هنرمندان بسیار ارجمندی را در موسیقی نواحی از دست دادیم که تنها با چند خبر رسانه ای یا تسلیت گفتن خیلی زود به فراموشی سپرده شدند.

گفت وگو از: ابوالفضل رستگاری - خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر ایمنا

کد خبر 464776

لینک خبر :‌ خبرگزاری ایمنا
لوگوی فعلی موزه هنرهای معاصر تهران در زمان مدیریت سید محمد صحفی که از سال 69 تا 76 مدیر مرکز تجسمی وزارت ارشاد و موزه هنرهای معاصر تهران بود طراحی شده است. او با توجه به اینکه هر نشانی برای سازمان های بزرگ دولتی باید از سوی شورایی در نهاد ریاست جمهوری تصویب شود، این پرسش را مطرح می کند که آیا لوگوی جدید موزه هم این مراحل را طی کرده است؟
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵

اعتمادآنلاین| سحر آزاد - موزه هنرهای معاصر تهران یک سال پیش از انقلاب افتتاح شد، اما 16 سال طول کشید تا لوگو، آرم یا نشانه فعلی که برگرفته از معماری موزه و بادگیرهای کوید یزد است، طراحی شود. حالا که بیش از 2 دهه از طراحی آن گذشته، این نشانه خبرساز شده است.

موزه هنرهای معاصر تهران از اردیبهشت 97 برای مرمت و بازسازی تعطیل شده بود و قرار است دی ماه سال جاری بعد از 2 سال و اندی بازگشایی شود. به همین مناسبت هشتم دی نشستی خبری برگزار شد که در بخشی از آن رضا عابدینی، از طراحان گرافیک معروف، از طراحی هویت بصری و لوگوی جدید موزه خبر داد.

هنوز چند ساعتی از این ماجرا نگذشته بود که واکنش ها بالا گرفت و کیفیت لوگوی جدید مورد اعتراض قرار گرفت. البته بخش دیگری از این انتقادها متوجه ماهیت این کار بود و گفته شد که لوگوی موزه هنرهای معاصر تهران بخشی از هویت موزه ای است که میراث کشور تلقی می شود و نباید تغییر پیدا کند. بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی لوگوی فعلی را منتشر و عنوان کردند که لوگوی موزه، همین است.

این در حالی است که احسان آقایی مدیر موزه در همان نشست تاکید کرد که قرار نیست با لوگوی قبلی موزه خداحافظی کنیم و آن را کاملاً کنار بگذاریم. با این حال اعتراض ها چنان بالا گرفت که صفحه موزه هنرهای معاصر طی یک پست اینستاگرامی با تیتر نشان موزه هنرهای معاصر تهران تغییر نخواهد کرد به نقل از آقایی نوشت: همان گونه که دیروز در نشست خبری گفتم، نشان موزه تغییر نخواهد کرد و همچنان مورد استفاده قرار خواهد گرفت چنان که هنوز همان نشان را در شبکه های اجتماعی به کار گرفته است.

در همین حال هادی مظفری مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت ارشاد هم به گفته خبرگزاری فارس به گلایه ها و طعنه ها چنین پاسخ داده است: عزیزان و بزرگواران! 50 روز است که هویت جدید در فضای مجازی و صفحات رسمی موزه معاصر در حال انتشار است بی آنکه کوچک ترین خدشه و تغییری به نشان موزه وارد شده باشد. لطفاً مجدداً صفحات را ورق بزنید و سمت چپ بالای تمام صفحات و پروفایل موزه را ببینید و مطمئن شوید لوگو دارای هویت و خاطره انگیز موزه، یادگار ارزشمند جناب آقای جواد پویان عزیز را نه کسی حذف کرده و نه تغییر داده است.

حالا با توجه به این موضوع، مشخص نیست استفاده از لوگوی جدید به کل منتفی شده یا همان گونه که در نشست خبری عنوان شد، لوگوی جدید قرار است بیشتر برای مراودات خارجی به کار رود و لوگوی فعلی نیز باقی خواهد ماند. آقایی در تماس با ایسنا نیز هرگونه اظهارنظر بیشتر در این زمینه را به آینده موکول کرده و از این رو به کارگیری لوگوی جدید همچنان سوالی است که پابرجاست.

نشانه فعلی موزه هنرهای معاصر تهران که این روزها بیشتر از گذشته در کانون توجه قرار گرفته، هنگام مدیریت سید محمد صحفی بر این موزه طراحی شده است. او حدود هشت سال، طی سال های 69 تا 76، عهده دار ریاست مرکز هنرهای تجسمی ایران، مدیر موزه هنرهای معاصر تهران، فرهنگسرای نیاوران و موزه برج آزادی بوده است.

صحفی مدرک کارشناسی خود را در رشته طراحی گرافیک از دانشگاه هنر دریافت کرده و با توجه به تحصیلات و سمتی که در آن دوره داشته، به سراغش رفتیم تا درباره شکل گیری هویت بصری و لوگوی موزه که 16 سال پس از تاسیس موزه طراحی شد با او صحبت کنیم. متن کامل گفت وگوی اعتمادآنلاین با مدیر اسبق موزه هنرهای معاصر تهران را در ادامه می خوانید.

***

*طراحی لوگویی برای موزه هنرهای معاصر تهران در زمان مدیریت شما چگونه اتفاق افتاد؟

پس از آنکه به سمت رئیس مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد کشور و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران منصوب شدم، احساس کردم یکی از مهم ترین نیازها سر و سامان دادن به آن چیزی است که اکنون هویت بصری نامیده می شود؛ به این معنی که موزه بایستی برندسازی خود را متناسب با جایگاه استثنایی و رسالتی که برای آن تعریف شده است انجام دهد.

این برندسازی طبیعتاً باید متناسب با هویت آموزشی، پژوهشی موزه و وظیفه حفظ، مرمت و نمایش نمونه های فاخر از خلاقیت های اصیل و مهم هنری ایران و جهان باشد تا در نتیجه آن تولید فراورده های انتشاراتی و تبلیغاتی موزه شکل استاندارد، منطقی و حرفه ای پیدا کند. بنابراین پایه کار برندسازی موزه علاوه بر ترسیم اهداف، طراحی نشانه برای آن بود.

با داشتن چنین نشانه ای می توانستیم هم تابلوی ورودی موزه را سفارش بدهیم و هم اوراق اداری، فراخوان ها، گواهینامه ها، بروشور، کاور کتاب، پوستر، اطلاعیه ها و سایر نیازها را بر اساس آن استانداردسازی و اجرا کنیم. در مراحل بعدی تولید انواع ساک دستی، کاغذکادو، یادمان ها و گیفت هایی است که در موزه ها به گردشگران و بازدیدکنندگان داخلی و خارجی فروخته می شود و برگرفته از نشانه موزه است و از آن سرمشق می گیرد، در دستور کار قرار گرفت.

این نیاز به خصوص زمانی بیشتر احساس شد که ما در حال سیاست گذاری و برنامه ریزی جریان های فکری و هنری بزرگی در حوزه هنرهای تجسمی کشور بودیم؛ مثل برنامه ریزی های مربوط به دوسالانه های تخصصی در رشته های نقاشی، گرافیک، مجسمه سازی، سفالگری، عکس، نگارگری، خوشنویسی و کاریکاتور در مرکز هنرهای تجسمی که نقش موزه هنرهای معاصر تهران به عنوان مرجعیت هنر پیشرو کشور در آن برجسته بود.

کاربرد آرم نشانه موزه در آگهی، فراخوان، صدور گواهی ها، چاپ پوستر و کاتالوگ و کتاب های بی ینال ها به صورت یک امر ضروری و مهم درآمده بود و تعاملات بین المللی موزه هم رو به گسترش بود، پس مزید بر این نیاز به حساب می آمد.

طراحی هویت بصری موزه بنا بر درک شرایط آن زمان (حدود 30 سال پیش) و استادانی که در آن دوران سرآمد بودند و در کار طراحی آرم شهرت داشتند، انجام شده است و شاید نیازی به تغییر آن بدون وجود دلایل فنی یا فرهنگی نباشد.

در آن زمان با تجربه ای که من از مراحل تهیه و تصویب آرم جدید شرکت ملی نفت ایران در دوره تصدی ام به عنوان مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت در دهه 60 داشتم، 2 راهکار بیشتر متداول نبود: یا باید کار را به یک استاد طراح گرافیک سفارش می دادیم یا مسابقه عمومی برگزار می کردیم.

برای موزه هنرهای معاصر تهران و جامعه هنری آن روزگار هیچ کدام از این روش ها کارآمد و پذیرفتنی نبود؛ هر کدام معایب خود را داشت و قابل قبول نبود چراکه در سفارش کار به یک طراح معلوم نبود اثری عالی و جامع الاطراف و متناسب با شأن موزه از کار درآید پس وقت ما را هدر می داد. در دیگر شیوه، یعنی فراخوان عمومی برای طراحی آرم، مواجهه با هزاران اثر فیک (تقلبی)، کم ارزش و غیرحرفه ای قابل پیش بینی بود که خیلی از آنها فاقد ارزش های هنری می بود و ما را به نتیجه مطلوب نمی رساند.

به همین خاطر به این جمع بندی رسیدیم که بدون بوق و کرنا و به طور کاملاً خصوصی همزمان از چند نفر از استادان و طراحان شاخص دعوت کنیم تا نشانه موزه را پیشنهاد کنند. قرارمان هم این بود که چنانچه آرم پیشنهادی شان پذیرفته نشد، زحمات شان هدر نرود و مبلغی مثلاً 100 هزار تومان به عنوان دستمزد به همه طراحان پرداخت شود؛ اما در صورت پذیرفته شدن نشانه، پنج برابر آن دستمزد به هنرمند صاحب اثر که نشانه اش برنده اعلام می شود، پرداخت شود.

*چطور طرح جواد پویان برای نشانه موزه انتخاب شد؟

تعدادی نشانه از طراحان گرافیک دریافت شد. اعضای هیات ژوری (انتخاب) - در خاطرم نمانده- ولی من، دکتر حبیب آیت اللهی و یعقوب امدادیان جزو آنها بودیم. لوگوی فعلی موزه با طراحی جواد پویان انتخاب شد و هیات ژوری به اتفاق آرا مفهوم و استخوان بندی طرح پیشنهادی آقای پویان را موفق ارزیابی کردند. این نشانه با معماری و هویت تاریخی این بنای ایرانی که در آن روزها مورد توجه و تاکید بود، پیوند خوبی داشت و کاملاً هماهنگ بود.

در این نشانه بادگیرهای مناطق کویری ایران که نماد به کاررفته در معماری موزه اثر کامران دیبا بود توجه طراح ما را جلب کرد چراکه در طراحی نشانه برای بناهای تاریخی، مشهور و از جمله موزه ها بیشتر از طرح و موتیف های به کاررفته در هنر معماری الهام گرفته می شود. آرم که انتخاب شد تازه به فکر زیرنویس آن افتادیم چون نمی خواستیم نوشته زیر نشانه از حروف معمولی فارسی باشد که رایج بود.

به همین دلیل طراحی نوشته عنوان موزه برای زیر نشانه به آقای صداقت جباری سفارش داده شد. صداقت هم با استفاده از فرم خطوط به کاررفته در نشانه، طراحی حروف و ترکیب بندی خاصی را برای تکمیل کار انجام داد که با نشانه کاملاً هماهنگ و یکدست باشد. با توجه به چنین ویژگی هایی، این آرم و زیرنویس آن به عنوان نشانه یا لوگوی موزه هنرهای معاصر تهران تصویب شد.

*چنان که خودتان در فضای مجازی عنوان کرده اید، به نظر می رسد در طراحی لوگوی جدید موزه موضع تصویب نشانه در نهاد ریاست جمهوری مورد غفلت واقع شده است.

بر اساس قانون، تصویب یا تغییر نشانه و آرم سازمان ها، نهادها و مراکز و سازمان های بزرگ دولتی نمی تواند خودسرانه انجام شود بلکه باید در شورای تخصصی مستقر در نهاد ریاست جمهوری مورد بررسی و تصویب قرار گیرد. بنابراین قبل از استفاده از این لوگو، اولین کارمان این بود که آن طرح را به شورای ارزشیابی فرستادیم و پس از آنکه نشانه موزه در نهاد مربوطه تصویب شد، استفاده از آن قانونی بود.

*آیا الزام به رعایت این قانون در زمان فعلی نیز برقرار است؟

فکر می کنم همچنان وجود داشته باشد. منطق درستی هم دارد چون وقتی قرار است یک نشانه یا لوگو در سطح ملی و بین المللی استفاده شود پس باید چارچوب ها و ضوابط خاصی را رعایت کند. پرسشی که درباره لوگوی جدید موزه مطرح است اینکه آیا این مراحل برای تصویب نهایی آن طی شده است؟

*با توجه به اینکه خودتان در رشته گرافیک تحصیل کرده اید و سابقه مدیریت موزه هنرهای معاصر را دارید، طراحی لوگوی جدید را چگونه ارزیابی می کنید؟

آرم جدید برای کاور پشت جلد کتاب و بروشورهای انگلیسی که مخاطب خارجی دارد می تواند قابل قبول باشد، اما اگر قرار است به عنوان نشانه یک موسسه بزرگ هنری و داخل قلمرو جمهوری اسلامی استفاده شود، حتماً باید شخصیت ایرانی داشته باشد. سوال این است که طراح محترم نشانه جدید چرا صرفاً از حروف انگلیسی بهره گرفته؟ این موزه حتی اگر در آلمان، فرانسه، روسیه یا چین هم بود، باز برای لوگوی آن از حروف انگلیسی استفاده نمی شد. این موضوع مهمی است.

باید در طراحی نماد این قبیل موسسات، اول هویت ملی و بعد امکان برقراری ارتباط با آن توسط مخاطبان و مردم هر 2 تامین شود. وقتی اولین بار لوگوی جدید موزه را دیدم جا خوردم. فکر کردم که اشتباهی رخ داده و این طرح برای کاتالوگ یک نمایشگاه در موزه طراحی شده است.

با یکی از کارمندان موزه نیز صحبت کردم که به او گفته شده بود فعلاً قرار نیست از این لوگو استفاده شود هرچند بعداً متوجه جدی بودن این موضوع شدم که همین طرح قرار است به عنوان نشانه جدید موزه به کار رود. ضمن احترام به دست اندرکاران و طراح محترم، وقتی لوگوی جدید را دیدم آن را نپسندیدم.

به اعتقاد من این لوگو نه تنها ایرانی نیست که تناسبی هم با فضا و معماری و عملکرد موزه ندارد و صرفاً یک کار فانتزی، آوانگارد و فرمالیستی است.

چکیده گفت وگو با سیدمحمد صحفی

-طراحی هویت بصری نشانه موزه هنرهای معاصر تهران انجام شده و شاید نیازی به تغییر آن بدون وجود دلایل فنی یا فرهنگی نباشد -آرم جدید برای کاور پشت جلد کتاب و بروشورهای انگلیسی که مخاطب خارجی دارد می تواند قابل قبول باشد -نشانه یک موسسه بزرگ هنری که داخل قلمرو جمهوری اسلامی استفاده شود، حتماً باید شخصیت ایرانی داشته باشد -طراح محترم نشانه جدید چرا صرفاً از حروف انگلیسی بهره گرفته؟ -وقتی اولین بار لوگوی جدید موزه را دیدم جا خوردم. فکر کردم که اشتباهی رخ داده و این طرح برای کاتالوگ یک نمایشگاه در موزه طراحی شده است

لینک خبر :‌ اعتماد آنلاین
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: اگر پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی به درستی اجرا شود مانعی برای بازگشایی سالن های تئاتر و سینما نیست؛ البته این بازگشایی مشروط به اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵ سایت های دیگر : روزنامه راه مردم تریبون

غلامرضا منتظری در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت ، در مورد خسارات شیوع کرونا بر حوزه فرهنگ و هنر گفت: شیوع پاندمی کرونا بیشترین آسیب را برای اهالی فرهنگ و هنر وارد کرده است و در این راستا وزارتخانه های فرهنگ و ارشاد و میراث فرهنگی و گردشگری جلساتی برای حل مشکلات اهالی فرهنگ و هنر تشکیل دادند.

نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی افزود : در ایام کرونا در دو مرحله حمایت های از اهالی فرهنگ و هنر صورت گرفت، در حال حاضر حدود 70 هزار نفر عضو صندوق حمایت از هنرمندان هستند که حدود 60 هزار نفر در جهت دریافت کمک و تسهیلات کرونایی ثبت نام کرده بودند و همچنین کمک های بلاعوض و هم اعطای تسهیلات با کارمزد 4 درصد با عاملیت صندوق کارآفرینی امید به منظور ایجاد انگیزه برای کارآفرینان و با هدف تثبیت فرصت های شغلی و حمایت از فعالان هنری تنظیم شده است.

حمایت از فرهنگ و هنر کم بوده است

نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: گام های موثری در راستای حمایت فرهنگ و هنر برداشته شده اما کافی نبوده، در برنامه توسعه هفتم باید در جهت حمایت از اهالی فرهنگ و هنر برنامه های داشته باشیم, علی الخصوص برای شرایط پیش بینی نشده و بحرانی مثل کرونا؛ در بودجه موارد غیر پیش بینی شده داریم که ردیف بودجه ای مشخصی برای آنها در نظر گرفته شده است که مشاغل آسیب دیده را هم پوشش می دهد.

منتظری با اشاره مشاغل آسیب دیده از کرونا گفت: در بودجه 1400 برای مشاغلی که در حوادث پیش بینی نشده آسیب دیده اند ردیف بودجه ای خاص در نظر گرفته اند که این فراتر از فرهنگ، هنر و صنایع دستی است و تمام مشاغلی که بر اثر حوادث پیش بینی نشده خسارت دیده اند را شامل می شود که حوزه مشاغل فرهنگ و هنر را هم در بر می گیرد.

وی یادآورشد: اگر پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی به درستی اجرا شود مانعی برای بازگشایی سالن های تئاتر و سینما وجود ندارد به هر دلیلی نمی توان کسب و کارها را تعطیل کنیم، با توجه به شرایط ایجاد شده، این تعطیلی های دنباله دار به صلاح حوزه فرهنگ و هنر نیست؛ با اجرای نکات بهداشتی می توان اقدام به بازگشایی اماکن فرهنگی و هنری کنیم؛ البته این بازگشایی مشروط به اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا است.

نماینده مردم در مجلس یازدهم افزود: با توجه به شرایط کنونی امروزی که تمام جامعه درگیر بیماری کرونا هستند فضای مجازی یک سهولت و آسانی برای تمام مشاغل شده است، حوزه فرهنگ و هنر هم از این امر مستثنی نبود، فضای مجازی به عنوان یک فرصت طلایی است که می توانیم بهترین استفاده ها را از شرایط ایجاد شده داشته باشیم اما فقط به عنوان یک راهکار است.

نایب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس خاطر نشان کرد: برخی از هنرها از قبیل فیلم سینمایی یا بازدید از نمایشگاهها را می توان به طریق مجازی برگزار مد نظر قرار داد؛ اما هنری مثل تئاتر زیبایی و لطف آن به ارتباط مستقیم و نفس به نفس تماشاگران و بازیگران است، لذا در چنین شرایطی نمی توان گفت فضای مجازی در حد تمام هنرها پاسخگو است اما می تواند کمکی بزرگی به دنیا فرهنگ و هنر در شرایط پیش بینی نشده باشد .

بیشتر بخوانید:

به گزارش خبرنگارسرویس فرهنگی خانه ملت؛ روز یکشنبه 14 دیماه گروهی از اهالی تئاتر جلو مجلس در اعتراض به سیاست های دولت پس از 8 ماه تعطیلی تئاترها خواستار مطالباتی از نمایندگان مجلس یازدهم به شرح ذیل شدند:

رسیدگی به حقوق بیکاری و تسهیلاتِ بیمه و درمان و دارو- رفع خسارت های ناشی از کرونا- تخصیص کمک های مالی بلاعوض و وام های با سودکم- تخصیص بودجه حمایتی برای جلوگیری از تعطیلی دَم به دَم و روزافزون تئاترهای خصوصی- تعیین مستمری برای سرپرست خانوارهای کم بضاعت و پرداخت اجاره های معوقه مسکن آنان./

پایان پیام

لینک خبر :‌ خانه ملت
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵

تهران (پانا) - چندی پیش دفترموسیقی معاونت امورهنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد، با همراهی بنیاد رودکی از اجراهای آنلاین در حوزه موسیقی دستگاهی، موسیقی کلاسیک و موسیقی نواحی تا پایان سال جاری به صورت مشترک حمایت می کنند.

به گزارش ایران، این اتفاق براساس توافقی است که بین این دو نهاد شکل گرفته و با توجه به استمرار شرایط کرونا و برگزار نشدن اجراهای صحنه ای، حمایت از این اجراهای آنلاین می تواند به بهره مندی مردم از اجراهای هنری و افزایش نشاط اجتماعی کمک کند. طبق اعلام دفتر موسیقی، گروه های علاقه مند می توانند از طریق نشانی اعلام شده درخواست های خود را ارسال کنند تا با بررسی تقاضاها و تعیین اولویت ها توسط شورای کارشناسی، اقدام لازم برای تعیین زمان اجرا و هماهنگی با گروه ها انجام شود. از آغاز برنامه ها و اجراهای آنلاین نزدیک به 10 ماه می گذرد و ازهمان برهه زمانی که تقریباً اواسط اسفند ماه بود، هنرمندان موسیقی که از پیشتازان اجراهای آنلاین بودند، به صورت خودجوش کنسرت های لایو (زنده) درصفحات مجازی خود وهمچنین درسالن های کنسرت برگزار کردند که با استقبال خوبی هم همراه شد. اما با این هدف شهرداری تهران با مجوز دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجراهای آنلاینی در قالب نوروزخانه و همچنین اجراهایی در قالب موسیقی دستگاهی با کلام و بی کلام و موسیقی نواحی برگزار کرد که بسیار مورد توجه قرار گرفته و آخرین اجراها سی ام آذرماه برگزار شد.

ساعتی برای حال خوش مردم
ناصر وحدتی از خوانندگان نام آشنای موسیقی فولک ایران است. این هنرمند پانزدهم فروردین ماه با سرپرستی گروه موسیقی گیل و آمارد در سالن همایش های برج میلاد به اجرای کنسرت آنلاین پرداخت. وحدتی بر این نظر است: شرایط امروز جامعه کمی نگران کننده تر از قبل شده است و خبرهای تلخی که از این بیماری به گوشمان می رسد حال خوش و نشاط مردم را کمتر کرده و دلنگرانی ها همچنان ادامه دارد اما با این اوصاف باز هم حاضریم برای شاد شدن دل مردم جامعه مان اگر تقاضایی باشد کنسرت آنلاین برگزار کنیم و به خانه های آنها بیاییم.
او در ادامه افزود: از نظر من کنسرت آنلاین اتفاق بسیار خوبی است و اجرایی که در تهران برگزار کردیم نزدیک به پنج میلیون نفر بازدید کننده داشت. این در حالی است که کنسرت های زنده ما شاید 1000 نفرمخاطب داشته باشد و برای من خیلی ارزشمند بود.

تمهیدات لازم برای کنسرت های آنلاین
وحید تاج خواننده موسیقی سنتی ایران نیز با همراهی گروه وزیری به سرپرستی و نوازندگی کیوان ساکت سی ام فروردین ماه در میان صندلی های خالی تالار وحدت اجرای زنده و رایگان خود را برگزار کردند.
این هنرمند هم برگزاری کنسرت های آنلاین را اتفاق خوبی بیان کرد و در ادامه افزود: خدا را شکر اجرای خیلی خوبی بود و بسیار دیده شد و البته بعد از آن کنسرتی دیگر در کرمان داشتم که آن هم به صورت رایگان بود و ان شاءالله برنامه ای هم درآینده خواهم داشت.

معتقدم مردم عزیزمان در این شرایط منتظر یک اتفاق شاد و خوشحال کننده هستند و این کنسرت ها می تواند دقایقی مسرت بخش برای آنها ایجاد کند. البته برگزاری کنسرت های آنلاین نیاز به امکاناتی دارد که باید تمهیدات آن فراهم شود ازجمله اینترنت پرسرعت.
به هر حال این اجراها مخاطبان گسترده ای را از شهرها و روستاهای دور و نزدیک در بر می گیرد و بسیاری از این عزیزان از نظرمالی توانایی شرکت در کنسرت های زنده را ندارند بنابراین با یک مبلغ بسیار اندک یا حتی به صورت رایگان میهمان این برنامه ها می شوند.
به هرحال شرایط به گونه ای شده است که باید مطابق با وضعیت اکنون قدم برداریم و آنچه که مهم است سلامتی تمام مردم کره زمین است. کنسرت ها در همه جای دنیا لغو شده اما انتظار داریم مسئولان هم حمایت های لازم را از هنرمندان داشته باشند.

تاج به آسیب های این بیماری به خانواده بزرگ هنرمندان اشاره کرد و گفت: بیمار کرونا آسیب شدیدی به قشر هنرمندان وارد کرده است بخصوص هنرمندان موسیقی که زندگی شان از برگزاری کنسرت و تدریس موسیقی تأمین می شود و این روزها زندگی شان به سختی می گذرد و البته بویژه پیشکسوتانی که شاید شرایط تدریس را هم نداشته باشند و بازهم تأکید می کنم مسئولان حمایت های خود را دریغ نکنند.

در این مدت زمان آموزشگاه های موسیقی تعطیل شده و بالطبع تعداد هنرجویان کلاس های آنلاین هم کمتر شده و مشکلات اینترنتی هم موجب شده شاگردان استقبال چندانی از این کلاس ها نداشته باشند والبته ریزه کاری هایی دارد که تدریس حضوری قطعاً تأثیر گذاری بهتری دارد و در کنار این مشکلات، کنسرتی هم برگزار نمی شود و اجراهای آنلاین و صندلی های خالی هم انرژی مثبتی که از سوی مخاطب منتقل می شود را ندارد و این تفاوت اجراهای آنلاین تئاتر و سینما است. ما هنرمندان موسیقی انرژی مان را از مخاطب می گیریم و بدون تعارف تبادلی که بین مجری و مخاطب بوده حذف شده است ولی راه دیگری نیست چون جامعه به هنر نیاز دارد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری پانا
مستند نمایش "سرباز" به تهیه کنندگی بنیاد رودکی شنبه سیزدهم دی ماه در دومین شب خود روی صحنه رفت.

به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل بنیاد رودکی، مستند نمایش"سرباز" از ساعت 18:30 شنبه سیزدهم دی ماه در دومین شب خود همزمان با پخش برخط آن از تلویزیون تعاملی لنز برای مخاطبان با تعداد محدودی میهمان و با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی در تالار وحدت روی صحنه رفت.

مستند نمایش "سرباز" مبتنی بر سویه های زیستی و مقاومتی سردار سلیمانی به عنوان اسوه ملی مقاومت است و از هفت اپیزود نمایشی و برخوردار از جلوه های ویژه فنی و بصری تشکیل شده است و قطعه پایانی آن با عنوان "حالا که می روی" با صدای محمد معتمدی اجرا می شود.

برجسته سازی شرافت انسانی در مشی و روش سردار سلیمانی

همایون امیرزاده رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که به عنوان میهمان در دومین شب اجرای "سرباز" حضور داشت در خصوص این مستند نمایش گفت: "سرباز" یک روایت برش گونه ای از مقاطع زندگی، فعالیت ها و اقدامات حاج قاسم سلیمانی به عنوان یک شخصیت بی بدیلی است که در قرن اخیر ایران و خاورمیانه بدیلی برای آن نبود. این نمایش تلاش می کند که از عنصر اسطوره سازی به شخصیت سردار سلیمانی نزدیک شود و فکر می کنم به مقدار قابل اعتنایی توانسته است این قرابت را ایجاد کند. پرداختن به چنین شخصیت هایی هم از نظر عناصر داستانی بسیار دشوار است و هم در قالب های هنری مانند نمایش شاید هنوز جا برای کار بسیار دارد اما به عنوان یک اقدام نخست در این زمینه، قابل تحسین است و جای قدردانی دارد. برش های مهمی از زندگی سردار سلیمانی چه مربوط به دوران دفاع مقدس و چه در بحث امنیت پایدار در شرق کشور و چه در مورد دسیسه بزرگ داعش و پاسبانی از شرف انسانی، مهم ترین موضوعاتی بود که در این نمایش دیدم و سعی کرد شرافت انسانی بر هر چیزی در مشی و روش سردار سلیمانی را برجسته سازی کند و از این منظر نمایش قابل احترام و ارجمندی بود.

طبیعتاً برای پرداختن همه جانبه به وجوه متنوع چنین شخصیت هایی، لازم است در قالب های متنوع و مختلف هنری اقدام شود و باید خیلی با متانت و آرامش و مطالعه همه جانبه سعی کنیم به روایت های صادق نزدیک شویم. در کل چنین اجراهایی را نیاز جامعه می دانم و اگر ما واقعا چیزی به نام اسطوره مورد احترام جامعه ایرانی است، در قالب چیزی به نام شاهنامه شکل می گیرد یعنی اگر شما شاهنامه نداشته باشید، چیزی به نام اسطوره نیز ندارید. این شخصیت قابلیت کارهای بزرگی مانند شاهنامه را دارد. ما امروز باید فردوسی وار در این زمینه ورود کنیم و با خرد و اندیشه به نسل آینده برویم و این امانت را در قالب های هنری بتوانیم به جامعه انتقال دهیم.

"سرباز" کار بسیار ارزشمندی بود

رضا بصیرت مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی ایران پس از تماشای مستند نمایش"سرباز" گفت: بسیار اجرای خوبی بود و لذت بردم از این اجرا و به آقای پارسایی و تمام عزیزانی که در ساخت این مستند نمایش تلاش کردند، خسته نباشید می گویم. در این مستند نمایش از ابتدا تا انتها روایتی را مطرح کردند که با فضای بصری که اتفاق افتاده بود و نحوه روایت و اتفاقاتی که رخ داده بود، بسیار لذت بردم و به نظرم کار بسیار ارزشمندی بود. به نظر من نقش سردار سلیمانی هم تأثیرگذار بود و هم خوب و پررنگ اجرا شده بود.

مستند نمایش "سرباز" به همت بنیاد فرهنگی هنری رودکی، به کارگردانی حسین پارسایی و همراهی اداره کل هنرهای نمایشی از روز جمعه 12 دی ماه به مدت پنج شب و از ساعت 18:30 به صورت برخط (آنلاین) در تالار وحدت اجرا می شود.

لینک خبر :‌ هنر آنلاین
محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور پیامی درگذشت آیت الله محمدتقی مصباح یزدی عضو فقید مجلس خبرگان رهبری را تسلیت گفت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در متن پیام دکتر محسن جوادی آمده است:

انا لله و انا الیه راجعون
با تاسف و تاثر در گذشت آیت الله مصباح یزدی یکی از برجسته ترین نمایندگان فلسفه اسلامی در دوران معاصر را به جامعه علمی کشور و نیز به خانواده آن مرحوم تسلیت عرض می کنم.

آثار علمی آن مرحوم به ویژه در حوزه فلسفه اسلامی همیشه راهگشای دانشجویان و طلاب جویای حکمت بوده و خواهد بود. ایشان یکی از پیشگامان طرح مسائل فلسفه اخلاق در دهه های اخیر در ایران می باشند که نظرات بدیعی هم در این باره دارند.

کتاب های ایشان مانند معارف قرآن، شرح اسفار و شرح شفا و کتاب دقیق و راهگشای شرح نهایه الحکمه ایشان همچنان مورد استفاده جویندگان حکمت خواهد بود و چونان صدقه جاریه ای برای ایشان منشأ خیر و برکت خواهد بود.

از خداوند منان برای آن مرحوم علو درجات و برای بازماندگان صبر و سلامت و طول عمر بابرکت خواستاریم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در متن پیام دکتر محسن جوادی آمده است:

انا لله و انا الیه راجعون
با تاسف و تاثر در گذشت آیت الله مصباح یزدی یکی از برجسته ترین نمایندگان فلسفه اسلامی در دوران معاصر را به جامعه علمی کشور و نیز به خانواده آن مرحوم تسلیت عرض می کنم.

آثار علمی آن مرحوم به ویژه در حوزه فلسفه اسلامی همیشه راهگشای دانشجویان و طلاب جویای حکمت بوده و خواهد بود. ایشان یکی از پیشگامان طرح مسائل فلسفه اخلاق در دهه های اخیر در ایران می باشند که نظرات بدیعی هم در این باره دارند.

کتاب های ایشان مانند معارف قرآن، شرح اسفار و شرح شفا و کتاب دقیق و راهگشای شرح نهایه الحکمه ایشان همچنان مورد استفاده جویندگان حکمت خواهد بود و چونان صدقه جاریه ای برای ایشان منشأ خیر و برکت خواهد بود.

از خداوند منان برای آن مرحوم علو درجات و برای بازماندگان صبر و سلامت و طول عمر بابرکت خواستاریم.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
مدیر اجرایی جشنواره چاپ برنامه های بیستمین جشنواره ملی چاپ را تشریح کرد.

به گزارش ایلنا، محسن شمس، مدیر اجرایی جشنواره چاپ با اشاره به تغییرات در آیین نامه بیستمین دوره برگزاری جشنواره ملی چاپ گفت: امسال مسابقات با سبک و سیاق جدیدی برگزار می شود و در بخش های فنی، طراحی، محتوایی و پاسداشت زبان فارسی ارزیابی می شوند.

وی با اشاره به تقدیر از بانوی فعال حوزه چاپ در این جشنوراه گفت: امسال در نظر داریم به منظور ارج نهادن و تشویق و ایجاد انگیزه بیشتر در میان بانوان فعال در حوزه چاپ از بانوی فعال حوزه چاپ تجلیل کنیم.

محسن شمس گفت: همچنین امسال از پیشکسوتان برگزیده، نوآور، کارآفرین برتر، صادرکننده برتر، کارشناس فعال حوزه چاپ کشور تقدیر خواهد شد.

بر اساس این گزارش، علاقه مندان برای شرکت در این جشنواره می توانند تا تاریخ 10 بهمن ماه نسبت به ارسال آثار خود به جشنواره اقدام کنند.

جشنواره چاپ نیازمند حمایت های جدی مالی است

علی مغانی رییس اتحادیه چاپخانه داران خراسان رضوی با اشاره به دغدغه های اهالی چاپ در دوران کرونا گفت: طی ماه های اخیر دست اندرکاران و فعالان این حوزه با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کرده اند و با وجود قول هایی که برای کمک به تولیدکنندگان داده شد، هیچ اقدامی انجام نشده و همکاران ما شرایط سختی را تجربه می کنند.

وی افزود: برای مثال با اینکه امسال سال کم کاری برای همکاران ما بود اما همه آن ها موظف به پرداخت مالیات و سهم بیمه و ... شدند در حالی که دولت می توانست زمینه ای فراهم کند که در این شرایط سخت پرداخت سهم بیمه از سوی کارفرمایان حذف شود.

مغانی با بیان اینکه در خراسان رضوی سالانه چندین میلیارد صادرات محصولات چاپی داشتیم، عنوان کرد: ما به پنج کشور هم مرز استان خراسان یعنی افغانستان، عراق، ترکمنستان، آذربایجان و قزاقستان صادرات داشتیم اما الان همه آن ها قطع شده است زیرا وقتی نمی توانیم قیمت مواد اولیه را یک هفته ثابت نگه داریم طبیعتا مشتریان خود را از دست می دهیم.

وی در ادامه به بحث عدم واسپاری صنعت چاپ به وزارت صمت نیز گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید بر محتوای کار چاپی نظارت کند و مسایل فنی و تخصصی چاپ در حوزه وزارتخانه دیگری است اما متاسفانه کمیسیون فرهنگی مجلس در این زمینه بدون نظرخواهی از صنف تصمیم گیری کرد.

مغانی همچنین درباره برگزاری جشنواره چاپ توضیح داد: بودجه دفتر چاپ و نشر بسیار محدود است و در مقایسه با سایر کارها و برنامه ها مبلغ کمی برای آن در نظر گرفته شده و به همین دلیل این جشنواره نیازمند حمایت های مادی جدی است.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کار ایران
معاون فرهنگی وزارت ارشاد گفت: به دنبال درخواست وزیر ارشاد از هیئت دولت، دولت با تخصیص ارز به کاغذ برای سال 99 موافقت کرده اما سهمیه آن کمتر از سال 88 است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، تجربه رجوع ناشران به بازار آزاد کاغذ در یک ماه گذشته نشان داده است که تخصیص ارز برای کاغذ اگرچه توانسته نشر را تا حدودی در دو سال گذشته سراپا نگه دارد، اما این مسکن های موقت موجب شده است تا از حل مسئله کمبود کاغذ در کشور غافل شویم.

متاسفانه در 10 سال گذشته حمایت از تولید داخلی کاغذ تنها در حد حرف باقی مانده است و کارخانه هایی هم که برای این منظور راه اندازی شده و یا احیا شده بودند دوباره در دو سال اخیر یا خط تولید خود را متوقف کرده یا مسیر اشتباهی را در تولید پیموده اند.

به باور بسیاری از فعالان تولید کاغذ در ایران دولت در مسیر اشتباهی برای حمایت از تولید کاغذ قدم برداشته است، حمایت از تولید کاغذ با استفاده از سنگ آهک و رشد روز افزودن کارخانه هایی که به تولید کاغذ بسته بندی روی آورده اند، آن هم در صورتی که در این زمینه مازاد تولید وجود دارد، موجب شده تا نیاز کشور به کاغذ چاپ و تحریر به فراموشی سپرده شود و انباشت سرمایه در جایی که چندان نیازی وجود ندارد ، انجام شود.

در سایه همه این کم توجهی هاست که انتظار می رود بازار کاغذ دوباره با بحرانی شبیه به آنچه در سال 97 تجربه کرد روبرو شود و در این میان ناشران که مصرف کننده اصلی کاغذ چاپ و تحریر در کشور هستند، بیش از پیش متضرر شوند. آن زمان است که همه دوباره داد حمایت از تولید سرخواهند داد بدون اینکه در دوران آراتمش فکری برای آن کرده باشند.

حدود یک ماه است که توزیع کاغذ دولتی به دلیل تخلف دو وارد کننده در تحویل کالا، متوقف شده است، ناشران که پیش از آن نیز برای پاسخ به بخشی از نیار خود هرچند اندک به سراغ بازار آزاد می رفتند، این بار کل نیاز خود رد یک ماه گذشته را از بازار آزاد تامین کرده اند این امر موجب شده تا قیمت ها با 50 تا 70 هزار تومان افزایش مواجه شوند.

اما مسئله نگران کننده وضعیت بازار کاغذ در سال آینده و پس از اتمام کل سهیمه باقی مانده از کاغذ دولتی سال گذشته است، حالا که کمتر از یک ماه از توقف توزیع می گذرد قیمت ها این اندازه افزایش پیدا کرده است با اتمام سهیمه چه خواهد شد؟ هر چند نباید از نظر دور داشت که تخصیص ارز دولتی به کاغعذ مسکن موقتی است که موجب شده تا توجه از مسئله اصلی یعنی تولید دور شود، اما نمی توان منکر تاثیری که این اقدام بر بازار نشر داشته است، شد.

از سوی دیگر با وجود اینکه معاون اول رئیس جمهوری در ابتدای سال در جلسه ای از عدم تخصیص ارز به کاغذ خبر داده بود، اما شنیده ها حاکی از این است که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بدنبال جلب موافقت دولت با این موضوع بوده است.

محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره این موضوع به خبرنگار تسنیم گفت: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نامه ای خواهان اختصاص ارز به کاغذ برای سال جاری شده بودند که موافقت اولیه برای این تخصیص انجام شده است، البته رقمش تغییر کرده است.

وی در پاسخ به اینکه رقم ارز دولتی کاغذ کاهش یافته است یا افزایش، یادآور شد: با وضعیت موجود قطعاً افزایش نخواهد داشت ، اما جای نگرانی نیست به مقدار نیاز درخواست شده و موافقت اولیه آن نیز صادر شده است. اما اینکه چه زمانی تخصیص پیدا کند ، مشخص نیست.

جوادی همچنین با اشاره به خلف وعده دو واردکننده ادامه داد: کارگروه در حال بررسی موضوع است و امیدواریم زودتر نتیجه حاصل شود.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
شاهین رهنما معتقد است، به خاطر دشواری وضعیت معیشت و بحران اقتصادی شرایط طوری شده که بسیاری مواقع، نویسنده و شاعر به دنبال ناشر می دوند و اگر این کار را نکنند زندگی آن ها با مشکل روبرو می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵

سرویس فرهنگ و ادبیات هنرآنلاین: شاهین رهنما نویسنده و شاعر، از انتشار مجموعه شعر "بیت من خانه نیست" برای نوجوانان خبر داد و به هنرآنلاین گفت: این کتاب 40 عنوان شعر در قالب چهاره پاره و نیمایی را دربرمی گیرد و از سوی نشر گویا منتشر شده است. موضوعات متنوعی از مسایل اجتماعی تا محیط زیست، صلح و عاشقانگی دارد.

او با انتقاد از شمارگان پایین کتاب ها، اظهار داشت: کتاب "بیت من خانه نیست" در 500 جلد نشر یافته که بسیار اندک است. اگر خواست دوستان نبود مانند چند کتاب دیگرم این اشعار را هم منتشر نمی کردم. با توجه به وضعیت نابسامان بازار نشر و تیراژ اندک کتاب ها، دغدغه انتشار اثر جدیدی را ندارم. وقتی در کشور 80 میلیونی، کتاب ها در شمارگان 500 هزار نسخه چاپ می شود مسلما انگیزه مولف برای چاپ کتاب های جدید از بین می رود. در حال حاضر چند مجموعه شعر نوجوان و بزرگ سال و دو رمان آماده چاپ دارم ولی با این تیراژ کم ترجیح می دهم منتشر نشوند.

رهنما با بیان این که چهار سال است اثری را به انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تحویل دادم که هنوز به نتیجه نرسیده است، ادامه داد: کتاب مدت هاست توسط کارشناسان تایید شده ولی ظاهرا به خاطر مسایل اقتصادی انتشارات، به قرارداد نرسیده است. از سویی دیگر به نظر می رسد قوائد و مناسبات مربوط به بازار نشر و ناشران بسیار تغییر کرده است. دسترسی به این بازار نسبت به گذشته دشوارتر شده و برای چاپ کتابی جدید باید کفشی آهنی پوشید و دنبال ناشران دوید. الان به خاطر دشواری وضعیت معیشت و بحران اقتصادی شرایط طوری شده که بسیاری مواقع، نویسنده و شاعر به دنبال ناشر می دوند و اگر این کار را نکنند زندگی آن ها با مشکل روبرو می شود. برخی ناشران نیز از این فضا سواستفاده می کنند. خوش بختانه من این روحیه را ندارم که دنبال ناشر بدوم. آرزو می کنم روزی برسد که شان نویسنده و شاعر حفظ شود و بتوانند راحت و بدون دغدغه اثرشان را چاپ کنند.

او هم چنین در مورد اشعاری که برای نوجوانان منتشر می شود، تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از متونی که برای نوجوانان نشر می یابد مناسب این سن نیست. برای همین مدت هاست نوجوانان از شعرها و کتاب هایی که به اسم آن ها منتشر می شوند فاصله گرفته اند. ما کم کاری کرده ایم و زمانی که نیاز بود دغدغه های این سن را بشناسیم و برای آن ها خوراک مناسب تهیه کنیم این کار را انجام ندادیم. متاسفانه سلیقه بسیاری از شاعران که برای نوجوانان کار می کنند در دهه های گذشته مانده و مناسب حال نوجوانان نیست. مثلا آثاری که در دهه 60 به اسم نوجوان چاپ می شد شاید تا حدودی مناسب نوجوان آن دوره بود اما الان شرایط خیلی متفاوت شده است و فراوان اتفاقات مهم افتاده که آگاهی نوجوان را بسیار بالا برده است. اگر امروز هم بخواهیم از همان کانال دهه 60 با نوجوان صحبت کنیم، عقب می مانیم و صدای مان به جایی نخواهد رسید. بارها گفته ام، نوجوانان ما با سرعت نور در حال فاصله گرفتن از ما هستند و حتی سعی نکرده ایم دنبال آن ها آرام آرام قدم برداریم. همین باعث شده بسیاری از آثار چاپ شده ما خوراک مناسبی برای نوجوان نباشد. در این بین کم کاری دستگاه های فرهنگی کشور را هم به هیچ وجه نباید فراموش کرد، موازی کاری، عدم شناخت دنیای هنر و فرهنگ، عدم آشنایی مدیران با اصول مدیریت روز و در کل بی سوادی و بی انگیزگی بسیاری از مسئولین، سبب شده تا دورنمای فرهنگی ما غباراندود و سئوال انگیز باشد. در این بین شاید گناه آموزش و پرورش بیشتر از سایر دستگاه های فرهنگی است که باید در فرصتی دیگر به آن پرداخت.

رهنما افزود: البته اتفاق های خوبی هم در حال رخ دادن است بزرگانی هم چون بیوک ملکی از همان ابتدای فعالیت شعر نوجوان را می شناختند و نگاهی تخصصی به آن داشتند و امروز هم با همان سیاست پیش می روند. شاگردانی که طی این سال ها در محضر این شاعر و برخی شاعران دیگر پرورش یافته اند با آن خط مش مثبت پیش می روند و تلاش می کنند خودشان را به دنیای نوجوانان نزدیک تر کنند.

شاهین رهنما بیش از چهل عنوان کتاب اعم از شعر، داستان کوتاه و رمان منتشر کرده است. او برگزیده هشتمین و نهمین و نامزد دریافت جایزه یازدهمین دوره جشنواره بین المللی شعر فجر و برنده جایزه عباس یمینی شریف، برنده کتاب سال عاشورا، کتاب سال سلام و قلم زرین است. "بهتر از فرشته ها"، "اگر کسی بخندد"، "ستاره بازی"، "خنده های ماه"، "گاو کوچولو"، "یک راه کوتاه تا ماه،" پدر بزرگ من عصا ندارد"، "شب گفت تاریکم، غم های قلابی"، "آبی لبخند و دختر بی گوشواره" از مجموعه اشعار و "زندگی نواب صفوی"، "ناصرخسرو قبادیانی"، رمان "چو پا چو"، "غریبانه"، "چارلی"، "دل های لرزان"، "گزیده ادبیات معاصر" و "داستان زندگی مهدی عراقی" از دیگر کتاب های نشر یافته او هستند.

لینک خبر :‌ هنر آنلاین
عبدالجبار کاکایی می گوید متوجه نمی شود جشنواره شعر فجر کی آمد و کی رفت! او با طرح این پرسش که چرا جشنواره فیلم فجر از جشنواره شعر فجر قوی تر است و پاسخ به این پرسش، از شاعرانی می گوید که با جشنواره شعر فجر قهرند.

این شاعر، ترانه سرا و دبیر علمی هشتمین دوره جشنواره شعر فجر در گفت وگو با ایسنا درباره وضعیت برگزاری جشنواره شعر فجر در سال های اخیر اظهار کرد: شورای سیاست گذاری این جشنواره باید متشکل از گرایش های مختلف ذوقی باشد و این شورا کمیته علمی و دبیر را تعیین کند. به اعتقاد من جشنواره شعر فجر از ابتدا این مشکل را داشته که طیف های متفاوت هنری را دخالت نمی دهند، اصلا با بعضی از جریان های ادبی میانه ای ندارند چون می گویند که پایه گذاران این جریان ها یا اعضای شان کسانی هستند که مثلا برادری شان را به شعر جنگ یا شعر انقلاب ثابت نکرده اند؛ این جهت گیری بد است.

او در ادامه گفت: بعد هم می گویند که چون جشنواره شعر فجر است و فجر هم به انقلاب مربوط است، پس این جایزه برای انقلاب است. به این ترتیب وضعیت این جایزه را مقداری محدود می کنند، در حالی که جشنواره شعر فجر می تواند جایزه بزرگی باشد و همه طیف های ادبی را در بربگیرد. اگر این جشنواره را از این جهت گیری های سیاسی خالی کنند و صرفا بر اساس استعداد و توانایی ذوقی جشنواره ای را برگزار کنند که همه جریان های موجود ادبی در آن دخیل باشند و کاری به سوابق و آثار اجتماعی افراد نداشته باشند که مثلا فلان شاعر در فلان سال شعری اعتراضی گفته است یا در فلان جریان که همه شعر گفتند شرکت نکرده و شعر نگفته است. چون مادامی که این نگاه حاکم است متاسفانه این جشنواره جشنواره بزرگی نمی شود.

کاکایی سپس با مقایسه جشنواره شعر فجر با جشنواره فیلم فجر بیان کرد: چرا جشنواره فیلم فجر نسبت به شعر قوی تر است؟ چون همه طیف های سینمایی و همه جریان های موجود در سینمای کشور در آن حضور پیدا می کنند اما نوبت به شعر که می رسد می گویند فقط افراد خاصی با جهت گیری خاص فکری و با سوابق روشن گذشته می توانند در این جشنواره شرکت کنند. در واقع کمیته علمی و شورای مدیریت جشنواره را به افرادی واگذار می کنند که به نوعی یا به نهادهای انقلابی منتسب هستند یا مثلا از حوزه هنری می آیند. من سال ها پیش هم که دبیر این جشنواره بودم این را گفتم که سعی کنید جشنواره شعر فجر را بزرگ کنید و آن را در اندازه های جهانی مطرح کنید. حیف است که این جشنواره این قدر داخلی اندر داخلی باشد.

این مدرس دانشگاه با بیان این که چرا مسائل مربوط به انتخاب اعضای هیئت علمی و دبیر علمی جشنواره شعر فجر باید پنهانی انجام شود گفت: چون ادبیات صنف ندارد و بی پدر و مادر است، برای آن تصمیم می گیرند؟ وقتی حوزه ای صنف ندارد (مثل ادبیات) معاون فرهنگی یا کارداران وزارت ارشاد باید طی نامه ای از مشاور ادبی شان بخواهند تا نماینده های طیف های ادبی کشور را به آن ها معرفی کند، آن وقت براساس لیستی که دریافت می کنند، از افراد موجود در آن دعوت کنند و بگویند که می خواهند جشنواره ای علمی برگزار کنند و به شاعرانی که بهترین مجموعه شعرها را خلق کرده اند جایزه بدهند. بدین ترتیب هر طیفی نماینده خودش را برای کمیته علمی معرفی کند و کمیته علمی تشکیل شود. به این شکل کمیته ای مرکب از همه طیف های موجود خواهیم داشت. پس از آن، اعضای این کمیته با هم مباحثه و یکدیگر را قانع کنند تا به یک نتیجه نهایی برسند، این جوری همه به دنبال این جشنواره هستند، همه نگاه ها، چشم ها و جریان های موجود ادبی که رسانه دارند، آن را رصد می کنند تا ببینند چه کسی انتخاب می شود و از این جهت جشنواره معروف می شود و سر زبان ها می افتد و به یک جشنواره معتبر علمی تبدیل می شود.

او افزود: اما هر سال می نشینیم، چهار، پنج نفر از بچه های حوزه هنری و نهادهای مشابه را دعوت می کنیم و به این شکل، جشنواره شعر فجر به یک جشنواره خودی تبدیل می شود که به آدم های خودی هم جایزه می دهد اما در نهایت این جشنواره به جایی نمی رسد. البته ارشاد هم در این امر مقصر نیست، مقصر آن نیروهای فشار هستند که از بیرون اجازه نمی دهند یک جشنواره بزرگ بین المللی در حد فجر در حد نام ایران برگزار می شود. تا از یک شاعر دعوت می شود شروع به پیدا کردن سوابقش می کنند.

دبیر هشتمین دوره جشنواره شعر فجر همچنین اظهار کرد: در دوره هشتم یدالله رویایی را به جشنواره دعوت کردیم، از پاریس به تهران می آمد که از نوشتارهای سال 61 این شاعر نوشته ای انتقادی پیدا کردند، نوشته ای که 14 دنبال کننده بیشتر نداشت و آن را در روزنامه شان چاپ کردند تا ثابت کنند ایشان سالی در پستی حرف مخالفی زده. مادامی که این آدم ها هستند، ادبیات شکل نمی گیرد و شعر پیش نمی رود؛ وقتی خودمان می نشینیم، انتخاب می کنیم و خودمان هم به خودمان جایزه می دهیم. این مشکلی است که باید حل شود. البته من می گویم وزارت ارشاد هم تقصیری ندارد چون نهادهای بیرونی اجازه نفس کشیدن به شوراهای ارشاد را نمی دهند، آن ها حاشیه درست می کنند و فشار روانی ایجاد می کنند. جریان هایی که به قول خودشان می خواهند جلو تهاجم فرهنگی را بگیرند تهاجم فرهنگی را بهانه ای کرده اند برای محدود کردن ادبیات، شعر و داستان به هفت، هشت، 10 نفر اطراف خودشان.

عبدالجبار کاکایی با اشاره به ضرورت حضور همه طیف ها در جشنواره شعر فجر گفت: باید به این وضعیت رسیدگی شود، الان این جشنواره با بی اعتنایی و بی کیفیتی برگزار می شود. حتی من متوجه نمی شوم که جشنواره شعر فجر کی آمد و کی رفت! اما جشنواره فیلم فجر را ببینید، در برج میلاد برایش فرش قرمز می اندازند، خبرنگار می آید و بازتاب جهانی دارد، جشنواره تئاتر هم همین طور. جشنواره های دیگر غالبا با استقبال مواجه می شوند اما نوبت به شعر که می رسد به شدت خصوصی می شود. ایراد هم فقط به این دوره از جشنواره وارد نیست، اغلب دوره های این جشنواره همین است. تنها در یک دوره که قصدمان ورود طیف های متفاوت بود (دوره هشتم) که آن هم با مقاومت و با آن حرف و حدیث ها مواجه شد که هر روز یک مطلب علیه جشنواره منتشر می کردند. این است که وزارت ارشاد باید با نهادهای فرادستی اش گفت وگو کند و بگوید اجازه بدهید ادبیات نفس بکشد و اجازه بدهید طیف های مختلف ادبی با هم آزادانه رقابت کنند، این قدر دستورات از بالا به ما ندهید، که چه باشد و چه نباشد؛ حاشیه ایجاد نکنید . بعضی هایش دست وزارت ارشاد است، به نظر من قوه قضاییه باید جلو این حاشیه سازی ها را بگیرد. بعد از برگزاری مسابقات ادبی معمولا این مسائل در کشور ما هست که عده ای تهمت می زنند اما هیچ کس پیگیری نمی کند.

او با بیان این که جشنواره شعر فجر مادامی که شورای سیاست گذاری و کمیته علمی متنوعی ندارد، جشنواره بزرگی نخواهد شد درباره چگونگی ایجاد ارتباط میان جامعه دانشگاهی با چنین رویدادهایی اظهار کرد: جامعه دانشگاهی هم جزئی از این طیف است و دارای ساختارهای زیبایی شناسی خودش است و نگاه مستقلی به ادبیات دارد. او هم حق دارد در این جشنواره نماینده داشته باشد، در واقع تمام طیف های موجود باید بیایند. اما جشنواره شعر فجر را نه کاملا به جامعه دانشگاهی بسپاریم و نه فقط به جریان های پیش رو. باید تلفیقی از تمام جریان هایی که مخاطب دارند شکل بگیرد. تمام این ها هم به کتابفروشی ها ختم می شود، باید دید کدام کتاب ها مخاطب دارد و پرفروش است و کدام شاعر بیشتر مخاطب دارد. حالا یک عده از شاعران قهر کرده اند و به جریان های دولتی نزدیک نمی شوند. علت این کارنامه غلطی است که در جشنواره های دولتی مثل شعر فجر داشته ایم. چرا باید کار را به جایی برسانند که خیلی از شاعران ما قهر کنند؟ شاعرانی که جوایز جهانی دارند و در سطح جهان شناخته شده اند و آثارشان ترجمه می شود به این جشنواره نزدیک نمی شوند. این اسباب تاسف و باعث خجالت است برای نظام فرهنگی که نتوانسته شاعرانش را جذب کند. یکی باید بیدار شود و به همه بگوید که این اتفاق دارد می افتد و این جشنواره روزبه روز ضعیف تر می شود و خیلی ها با این جشنواره قهرند. البته ظاهرا برای هیچ کس هم مهم نیست، یا شاید شعر این قدر حواشی ندارد که مهم باشد، جز برای بعضی ها که سریع موضع می گیرند و ستون می زنند!

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
به گفته مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در بخش داخلی نخستین نمایشگاه کتاب مجازی 20 درصد تخفیف به مخاطبان ارائه می شود و بزودی ثبت نام بن برای دانشجویان، طلاب و اساتید آغاز می شود.

خبرگزاری فارس گروه کتاب و ادبیات نفیسه اسماعیلی: امسال کرونا مانع از تحقق بسیاری از امور حتی فعالیت های مهم و زیربنایی در کشور شد یا شکل اجرای آن را عوض کرد. نمایشگاه بین المللی کتاب تهران هم یکی از آن دست امور فرهنگی بود که به واسطه مخاطبان فراوان و از سویی شیوع گسترده ویروس قرار است از فیزیکی به مجازی تبدیل شده و اول بهمن ماه برگزار شود.

اما آنچه لازم است درباره این نمایشگاه و مسائل فنی و پیرامونی آن بیان شود با ایوب دهقانکار مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به عنوان موسسه مجری نمایشگاه مجازی مطرح کردیم و تلاش شد آنچه ممکن است برای مخاطبان سوال باشد یا ناشران در مورد اجرای بخشی نکته ای داشته باشند در این گفت وگو جویا شویم و شرح آن را برای مخاطبان منتشر کنیم.

* پس از سی و اندی سال برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، چه شد که تصمیم ها به سمت برگزاری نمایشگاه مجازی رفت. تجربه برخی کشورها در این زمینه با شکست مواجه شده بود و راحت ترین کار این بود که کلا امسال نمایشگاه نداشته باشیم.

ما در موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران مقدمات برپایی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران را انجام داده بودیم و حتی فراتر از مقدمات هم اقدامات عملیاتی انجام شده بود. در بهمن ماه سال گذشته تقریباً وظایف کمیته ها تا حدی زیادی روشن شده بود، ثبت نام ها هم تا حد زیادی پیش رفته بود، مکان برگزاری، برنامه های فرهنگی و تمام آن رویدادهایی که ذیل نمایشگاه کتاب تهران برگزار می شد تا حد زیادی پیش رفته بود. حتی محموله های کتاب های خارجی متعلق به نمایشگاه سی و سوم وارد و از گمرکات کشور ترخیص شده بود که متاسفانه هم کشور ما و هم دنیا متاثر از شیوع ویروس کرونا شد. خیلی از فعالیت ها از جمله فعالیت های فرهنگی و بالاخص نمایشگاه کتاب تهران تعطیل شدند.

* شیوع کرونا پذیرش ابتدایی برای لغو یا تعلیق نمایشگاه را کمی دشوار کرده بود و همه تردید داشتند.

مرحله اول مواجهه با کرونا شوک، مرحله دوم پذیرش و مرحله سوم انطباق بود. در این مرحله بود که وارد فاز عملیاتی شدیم و کارها را با وجود این ویروس منطبق کردیم. رویه کل دنیا و سراسر کشور همین بود. هم برای دولت و هم برای دستگاه های اجرایی. ما هم در نمایشگاه کتاب تهران فارغ از این سه مرحله نبودیم. مرحله اول مدام انتظار بود و منتظر بودیم ببینیم چه می شود. همه چشم ها به وزارت بهداشت و به ستاد ملی کرونا بود.

ویروس کرونا آنقدر قدرت ندارد که اصول و ارزش ها را تغییر دهد. یک پدیده و رویداد است و اصول و ارزش ها همیشه ثابت و ماندگارند، ولی این ویروس در تغییر شیوه ها و روش ها بسیار توانمند است و شیوه ها را عوض می کند. اصل نمایشگاه کتاب، مطالعه و فرهنگ و آگاهی است. حالا اینکه در قالب نمایشگاه فیزیکی یا مجازی باشد، این دیگر تغییر شیوه و روش است که فرع بر اصل است.

همه ما واقفیم نمایشگاه کتاب تهران یک گردهمایی بزرگ ملی و یک مانور فرهنگی است و آن جمعیتی که به نمایشگاه کتاب تهران می آید یکی از برگ های برنده ماست و نماد یا نمایش فرهنگ دوستی کشور ما است. آن کمیت را نباید نادیده بگیریم. گرچه نباید فقط متر و شاخص و معیار ما صرفا کمّی باشد، ولی در نوع خودش بسیار ارزشمند است.

باید بخش نمایشگاهی را تا حد ممکن تقویت کرد اما وجود بخش فروش فی نفسه ضعف نیست

شاید خیلی از افرادی که یکی از نقاط ضعف نمایشگاه کتاب تهران را بُعد فروشگاهی آن می دیدند بعد از اینکه امسال نمایشگاه کتاب فیزیکی برگزار نشد، متوجه شدند بخش فروشگاهی چه اهمیتی داشته است! یعنی خاطرم هست خیلی از کارشناسان این را به عنوان یک نقطه ضعف تلقی می کردند که نمایشگاه کتاب تهران یک فروشگاه بزرگ است. به نظر من باید بخش نمایشگاهی را تا حد ممکن تقویت کرد، اما وجود بخش فروش فی نفسه ضعف نبود، چون در همه نمایشگاه ها باید دید هدف برگزارکنندگان آن نمایشگاه چیست؟ حتی در نمایشگاه هایی که فقط نمایشگاهی هستند باز یک هدف دیگر وجود دارد که هدف اصلی یعنی فروش. اصولا در صنعت حرفه ای نشر هدف از نمایش، فروش است. در نمایشگاه های بزرگ دنیا هم همین را داریم می بینیم. مثلاً در نمایشگاه کتاب فرانکفورت، سه روز بازدید و نمایشگاهی است و دو روز فروش، اتفاقاً در همان سه روز که نمایشگاهی است اصل فروش انجام می شود. بالاخره صنعت نشر یک صنعت حرفه ای است و آنها بیزنس من هایی هستند که رایت کتاب ها را می فروشند و اتفاقاً دنبال فروش کتاب هستند. منتها فروش تک جلدی و تک موردی نیست. اتفاقاً فروش آنها انبوه است.

جا دارد بنده از همکاری حداکثری صنعت نشر و صنف های مرتبط با نشر در اجرای مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا تشکر کنم؛ از جمله ناشران، کتابفروشان، چاپخانه دارها و... که واقعاً پیشتاز بودند و حداکثر همکاری را در قیاس با بقیه صنوف داشتند و اتفاقاً کمترین معافیت ها شامل حالشان شد. برخی صنوف با کالاهای اساسی و موردنیاز و روزمره مردم سروکار داشتند و فعالیت می کردند، ولی متاسفانه اصحاب فرهنگ و صنوف مرتبط با نشر جزو مواردی بودند که در محدودیت های کرونایی حداکثر محدودیت ها برای آنها اعمال شد و ما تشکر می کنیم، زیرا بیشترین همکاری را داشتند.

* آیا تنها برای جبران خسارت ناشران است که تصمیم گرفتید نمایشگاه را مجازی برگزار کنید؟

نمایشگاه مجازی به هیچ وجه جایگزین آن نمایشگاه فیزیکی با آن شناختی که همه ما از آن داریم، نخواهد شد، اما باید شرایط موجود را هم در نظر گرفت. بارها از سوی وزارت ارشاد اعلام شده که نمایشگاه مجازی یکی از اقدامات برای جبران خسارت های ناشی از کروناست . امیدواریم در کنار فعالیت های دیگری که صورت گرفته مانند برگزاری طر ح های فصلی که خوشبختانه در دو طرح اخیر که بنده در موسسه بودم در مجموع دو طرح تابستانه و پاییزه در حدود 50 میلیارد تومان گردش مالی ایجاد کرد و در سریع ترین زمان ممکن مطالبات کتابفروشی ها را پرداخت کردیم، بلکه بتواند تا حدی راهگشا باشد. البته برای طرح های فصلی نمی گوییم رقم ایده آل است، بله با ایده آل ما خیلی فاصله دارد، ولی با در نظر گرفتن شرایط سخت کرونایی، بالاخره می تواند فعلاً یک مُسکن باشد و نکته آخر اینکه ما هم معتقدیم که سیستم نشر ما باید به سمت حرفه ای شدن برود. یعنی قطعاً تقویت ویترین ها و شبکه توزیع از طریق کتابفروشی ها مطمئناً حالت ایده آل است. ولی در شرایط حاضر وضعیت ها و محدودیت فعلی ایجاب می کند که ما به سمت داشتن یک نمایشگاه مجازی هم برویم و در کنار آن طرح های فصلی را که ان شاءالله با قوت ادامه می یابد با هدف تامین نقدینگی ناشر داشته باشیم تا به ناشر کمک کنیم که بتواند یک تزریق اولیه داشته باشد.

* آیا طرح های فصلی با وجود برگزاری نمایشگاه مجازی در سال 99 برپا می شود؟

ان شاءالله. در صورت تامین اعتبار توسط معاونت فرهنگی حتماً در موسسه اجرا خواهیم کرد. ولی ممکن است با عیدانه تقارن پیدا کند. در واقع زمستانه عیدانه خواهد بود.

* برای تاریخ برگزاری طرح های فصلی فکری شده؟

باید ببینیم بازخورد این نمایشگاه مجازی چه خواهد بود. شاید لازم باشد ما با سرعت بیش تری طرح حمایتی دوم را که طرح فصلی باشد، انجام بدهیم. شاید هم بشود یک تنفسی داشت.

* یعنی ممکن است طرح فصلی آتی از فروردین اجرا شود؟

بله در فصل بهار.

* اگر بخواهید در این گفت وگو صریح باشید، باید به این موضوع بپردازیم که متقاعد کردن صنف نشر برای نمایشگاه مجازی قاعدتاً کار سختی بوده است. چگونه پذیرفتند و همراه شدند؟

از همان اول که بحث نمایشگاه مجازی کتاب بود، تقریباً اکثریت اعضای صنف نگرانی هایی داشتند و هنوز هم دارند. ما به آنها صد درصد حق می دهیم. حتی به همان عده ای هم که با نمایشگاه مجازی مخالف بودند و هنوز هم هستند، حق می دهیم؛ چون نمایشگاه مجازی، یک پدیده نو است. ما با این اقدام وارد یک میدان و عرصه نوپدید می شویم و قاعدتاً به ناشر حق می دهیم که نگران پیامدهای این اقدام جدید باشد.

ما نمی خواهیم نمایشگاه مجازی برگزار کنیم صرفاً به خاطر اینکه کار نویی انجام داده باشیم.گرچه ما معتقدیم بالاخره دیر یا زود دنیا به این سمت می رفت، ولی شیوع ویروس کرونا به این مساله سرعت داد

نوگرایی همیشه فی نفسه ارزش نیست. اگر کاری ولو قدیمی، دارای اثرات خوب است و جواب می دهد باید آن را تکرار کرد، اما اگر کاری نتیجه نمی دهد و نیاز به اصلاح دارد، آنجا تغییر و اصلاح ارزش می شود؛ یعنی نه ثبات فی نفسه ارزش است و نه تغییر.

ما نمی خواهیم نمایشگاه مجازی برگزار کنیم؛ صرفاً به خاطر اینکه کار نویی انجام داده باشیم. گرچه ما معتقدیم بالاخره دیر یا زود دنیا به این سمت می رفت، ولی شیوع ویروس کرونا به این مساله سرعت داد. این کار، محاسن و معایبی دارد که گرچه جایگزین نمایشگاه فیزیکی نخواهد بود، اما محاسن و مزایا و فرصت هایی را ایجاد می کند که شاید ما در نمایشگاه های فیزیکی آنها را کمتر ببینیم.

* اعضای صنف نشر از چه چیزی نگران بودند؟

یکی از نگرانی های صنف، صرف هزینه زیاد برای اجرای نمایشگاه بدون فروش مناسب ناشران بود. تصور دوستان این بود که قرار است همان هزینه اجرای نمایشگاه فیزیکیِ کتاب تهران در نمایشگاه مجازی هم صرف شود، ولی من به عنوان مسئول نمایشگاه می گویم که این نگرانی صد درصد برطرف شود و آن اینکه ان شاءالله هزینه های برگزاری نمایشگاه مجازی کمتر از یک دهم نمایشگاه فیزیکی خواهد بود و در همان یک دهم هم قاعدتاً 50 درصد هزینه های ثابت و پایدار و ماندگار است؛ یعنی هزینه زیرساخت می شود و در سال های بعد قابل استفاده است.

در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران تیم اصلی ما که در حال کار است تقریباً 20 نفر هستند. 20 نفر از نیروهای موسسه را به عنوان زحمت کشان اصلی نمایشگاه مجازی مستقر کردیم، ضمن اینکه ما یک مرکز پاسخگویی هم خواهیم داشت

* نگرانی دوم یا سوال دیگر صنف این است که با وجود سایت های فروش اینترنتی کتاب توسط ناشران، چرا نمایشگاه مجازی برگزار کنیم؟

این اشکال نه فقط به نمایشگاه فیزیکی کتاب، بلکه به هر نوع نمایشگاهی وارد است؛ چون در فاصله کمی از محل برگزاری نمایشگاه ها، کتابفروشی ها یا دفاتر خود ناشران یا سایر فروشنده ها هستند، اما ویژگی نمایشگاه ها، تجمیع همه کتاب ها به صورت یکجا، تخفیفات نمایشگاهی، نمایش تازه ها و... هستند.

البته نگرانی های ریز و درشت دیگری هم وجود دارد، مثل سرعت ارسال و تحویل مرسوله ها به مشتری، عدم پوشش شبکه اینترنت در برخی نقاط کشور، موجود بودن کتابی که ناشر در نمایشگاه اظهار می کند و مسایلی از این دست که امیدواریم با همکاری ناشران، وزارت ارتباطات و شرکت پست نگرانی ها برطرف شود. در عین حال این نکته را باید در نظر گرفت که فعالیتی با این مختصات برای اولین بار است در کشور انجام می شود و اجرای موفقیت آمیز آن مستلزم همکاری دیگر دستگاه ها است.

* از نظر تعداد نیروی انسانی چه می شود؟

ما در نمایشگاه سی و دوم کتاب تهران که به زعم خودمان در حوزه اجرایی انقلابی به پا کردیم و همدلانه هم معاونت و هم موسسه مجری، هم صنف ناشران این سه ضلع با همدیگر همکاری کردند، توانستیم عوامل اجرایی را که در نمایشگاه سی و یکم کتاب تهران 1500 نفر بود به 900 نفر برسانیم. از طرف دیگر، نیروی انتظامی، پلیس راهور، شهرداری، آتش نشانی، مکان میزبان نمایشگاه، امور خارجه، گمرک و... همه اینها همکار ما در نمایشگاه بودند، وقت و انرژی می گذاشتند و نیروی انسانی درگیر در نمایشگاه شمرده می شوند.

منتها الان در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران تیم اصلی ما که در حال کار است، تقریباً 20 نفر هستند. 20 نفر از نیروهای موسسه را به عنوان زحمت کشان اصلی نمایشگاه مجازی مستقر کردیم، ضمن اینکه ما یک مرکز پاسخگویی هم خواهیم داشت و بنا داریم ان شاءالله 50 نفر هم از بیرون نیرو جذب کنیم؛ نفراتی که با موضوع نشر و نمایشگاه آشنا باشند که به کمک ما بیایند و آنها را در مرکز پاسخگویی مان مستقر کنیم و پاسخ افراد را بدهند. پس جمع افراد فنی و اجرایی دخیل در اجرای نمایشگاه مجازی اعم از کارمندان موسسه و عوامل بیرونی کمتر از 100 نفر خواهد بود. پس به لحاظ نیروی انسانی هم اصلاً قابل قیاس با نمایشگاه فیزیکی نیست.

* چنانچه ما سال آینده نمایشگاه فیزیکی را داشته باشیم و همه چیز خوب پیش برود، آیا در کنار آن نمایشگاه مجازی را همچنان خواهیم داشت؟ چون برخی زیرساخت ها از امسال مهیا شده است.

البته سیاستگذار اصلی، معاونت امور فرهنگی و شورای سیاستگذاری است. ولی نظر شخصی بنده این است، با توجه به محاسنی که نمایشگاه مجازی کتاب دارد، این دو غیرقابل جمع نیستند. می شود هم نمایشگاه فیزیکی را برگزار کرد و در کنار آن با یک زمان بندی مناسب نمایشگاه مجازی را دایر کرد که همزمان نباشند.

* نمی شود همزمان باشند و علاقه مندان شهرستانی در دورانی که نمایشگاه فیزیکی برگزار می شود از بخش مجازی بهره مند شوند؟

بله اینگونه هم می شود. اجازه بدهید به برخی از محاسن نمایشگاه مجازی اشاره کنم. اول از دید مشتری: قطعا یکی از اهداف اصلی ما مصرف کننده نهایی است که می خواهد کتاب بخرد، شما تصور کنید فردی از یک استان دیگر می خواهد بیاید و از نمایشگاه کتاب تهران بازدید کند. او باید کلی وقت بگذارد، هزینه رفت و آمد بدهد و حتی اگر در شهر تهران باشد، (همه که همسایه مصلای تهران نیستند)، وقت زیادی بگذارد و هزینه رفت و آمد یا اسکان بدهد، برود کتاب ها را ببیند و برگردد. حتی اگر خرید نکند. نمایشگاه مجازی به صورت صد درصد این دو را حذف می کند و به نظرم این کم موهبتی در این دنیای شتاب زده امروزی نیست.

حالا شما خودتان را به نمایشگاه هم رساندید. آیا قادر خواهید بود همه بخش ها را بازدید کنید؟ اگر نگوییم غیرممکن است خیلی سخت است. ولی در نمایشگاه مجازی سایت نمایشگاه این اجازه را می دهد که شما به میزان بسیار زیادی از کتاب ها بازدید کنید.

یکی از ویژگی های دیگر نمایشگاه مجازی هم به لحاظ زمان برپایی است. نمایشگاه کتاب تهران معمولاً از 10 صبح شروع می شد و تا 6 بعدازظهر برای بخش داخلی ادامه داشت و بخش خارجی هم از 9 صبح تا 8 شب ادامه داشت. اگر کسی وقت می گذاشت و این همه مسیر را به مصلی می آمد، اما ساعت 8 به نمایشگاه می رسید از بازدید محروم می ماند، ولی اکنون در نمایشگاه مجازی افراد در هر ساعتی از شبانه روز می توانند از نمایشگاه بازدید کنند. این امکان وجود دارد و کم امتیازی برای نمایشگاه های مجازی نیست.

با همکاری ناشران 20 درصد تخفیف نمایشگاهی برای نخستین نمایشگاه کتاب مجازی در نظر گرفتیم

ویژگی دیگر این است که ما یک تخفیف نمایشگاهی در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب داریم که هدیه ناشران است. یعنی با همکاری ناشران ما 20 درصد را برای تخفیف نمایشگاهی امسال در نظر گرفتیم.

پس خریدار ضمن اینکه هزینه ای صرف آمد و رفت به نمایشگاه ندارد، بلکه با حضور در هر ساعتی از شبانه روز می تواند 20 درصد تخفیف نمایشگاهی دریافت کرده و تازه در کنار آن هزینه ارسال هم با یارانه معاونت فرهنگی برای خریدار رایگان است.

این مسئله از آن نگرانی هایی بود که مورد سوال شما بود و عده ای صحبت از بایکوت بودجه میلیاردی نمایشگاه کتاب می کردند. سوال می شد قرار است این بودجه معاونت فرهنگی کجا برود؟ ما این را داریم در جای دیگری هزینه می کنیم و اتفاقاً به دست مردم می رسانیم. مخاطب کتاب خودش را به سهولت با کمترین امکانات که یک گوشی موبایل یا یک کامپیوتر باشد می تواند بخرد و به صورت رایگان با 20 درصد تخفیف کتاب را دریافت کند.

* نگرانی شما به عنوان مجری چیست؟

بحث ارسال و عملکرد شرکت پست هم می تواند برگ برنده و هم پاشنه آشیل نمایشگاه مجازی باشد. نگرانی ما به عنوان مجری نمایشگاه همان بحث ارسال و تحویل است که اینجا جایی است که بنده واقعاً درخواست می کنم صنف نشر در تحویل بسته ها به پست تسریع کنند و از ناشر مهم تر، از شرکت ملی پست ایران خواهش می کنیم به احترام مردم به صورت ویژه نمایشگاه کتاب را ببینند و مردم را چشم انتظار کتاب نگذارند. امیدواریم خیلی زود این اتفاقات بیفتد و چشم مردم با دیدن کتاب های مورد علاقه شان روشن شود.

* نمایشگاه های بسیاری در سطح بین الملل برپا شد. چه ایده ای از چه نمایشگاهی بیشتر مدنظر شما بود و توانست نظر مثبت شما را جلب کند؟

نمایشگاه مجازی کتاب تهران به این شکل که فروش گسترده هم دارد تا این لحظه در دنیا بدیل ندارد. نکته اینجاست که ما به عنوان خانه کتاب و ادبیات ایران تا الان در 6 نمایشگاه مجازی خارجی شرکت کردیم و عملکرد مجریان آن نمایشگاه ها را دیدیم. بعضی از آنها موفق بودند و بعضی از آنها اذعان کردند به اهداف شان نرسیدند و بعضی از آنها هم کلاً اعلام کنسلی کردند. اعلام کردند می خواهیم نمایشگاه مجازی داشته باشیم، ولی نمایشگاه مجازی را هم برگزار نکردند. بعضی ها هم از همان اول اصلاً کلاً اسمی از مجازی نبردند و گفتند نمایشگاه کنسل است و تا سال بعد خداحافظ!

وجه تمایز اصلی نمایشگاه ما با سایر کشورها همین بخش فروشگاهی ما است که کار را برای ما به لحاظ اجرایی مهم می کند

ما شرکت کردیم، دیدیم و رصد کردیم که چه می کنند و در عین حال ویژگی بارز و وجه تمایز اصلی نمایشگاه ما با سایر کشورها همین بخش فروشگاهی ماست که کار را برای ما به لحاظ اجرایی مهم می کند، نه اینکه بگوییم غیرممکن یا سخت، باید اهتمام بیشتری داشته باشیم.

* شما برای این نمایشگاه سه ضلع بانک، وزارت ارتباطات و پست را به عنوان همکار دارید. تفاهم ها ایجاد شده؟

نگرانی من و همکارانم بیشتر به خاطر بخش غیرمجازی نمایشگاه مجازی کتاب است. یعنی از آن بخشی که مربوط به بخش مجازی نمایشگاه است، تقریبا خیال مان راحت است، (به بُعد نرم افزاری و زیرساختی اطمینان داریم) ولی نگرانی هایی از همکاری ناشران و سرعت عمل شرکت پست داریم. البته با صحبت های جناب آقای سبحانی فر مدیرعامل و دست اندرکاران شرکت پست، خیال مان تا حد زیادی راحت شده، انصافاً نیت شان بر همکاری است و ان شاءالله که در مقام عمل هم شاهد این مساله باشیم.

نقش وزارت ارتباطات و پست و البته بانک عامل خیلی نسبت به بقیه ممتایزتر است

همکاری وزارت ارتباطات خیلی در برگزاری این نمایشگاه تاثیرگذار است که این نمایشگاه خاطر ه خوبی برای مردم به جا بگذارد و منجر به تداوم برگزاری در دوره های بعد هم بشود. هر ساله افراد و دستگاه های زیادی در نمایشگاه دخیل بودند. الان هم همان حالت است ولی اینجا نقش وزارت ارتباطات و پست و البته بانک عامل خیلی نسبت به بقیه متمایزتر است و ما انتظار ویژه ای از این سه نهاد داریم.

* اعتبارهای اختصاص یافته به نمایشگاه مجازی چقدر است؟

اعتبار دست معاونت فرهنگی است. ولی تا جایی که بنده اطلاع دارم و با دکتر جوادی صحبت کرده ایم، تمام آن یارانه ای که برای نمایشگاه سی و دوم اختصاص داده شده بود در نمایشگاه مجازی هم ان شاءالله تخصیص داده خواهد شد. پس اهل قلم، دانشجویان، طلاب، اساتید حوزه و دانشگاه و کسانی که مشمول یارانه می شدند حتماً مانند سابق بهره مند خواهند شد و آن یارانه سرجایش هست و آن هزینه ای را که بابت اجرای نمایشگاه صرف می شد، برای هزینه ارسال کتاب ها تخصیص دادیم تا کتاب ها را به دست مردم برسانیم.

* فکر کنید اگر به عنوان یک دانشجو وارد سایت شوم و بخواهم خرید کنم، چه کاری باید انجام بدهم و یارانه را چطور استفاده کنم؟ سوال دومم این است که آیا رقم یارانه زیادتر شده و به 200 هزار تومان می رسد؟

ثبت نام یارانه خرید کتاب در نمایشگاه مجازی کتاب تهران صرفا مربوط به دانشجویان، طلاب، اعضای هیأت علمی است که اطلاعات آنها از طرف مراکز مربوط به این موسسه اعلام شده باشد و پس از استعلام مورد تایید قرار بگیرد. این افراد با مراجعه به سایت ketab.ir و کلیک روی سامانه ثبت نام یارانه اعتباری خرید کتاب، بایستی مراحل ثبت نام را دنبال کرده و تمام اطلاعات مربوطه را تکمیل کنند.

عضویت در سامانه به معنی تخصیص بن نیست. در صورت تعلق یارانه خرید کتاب پیام تخصیص با موفقیت انجام شد، به همراه اطلاعات یارانه درخواستی در صفحه بازشده در سامانه نمایش و پیامک یارانه خرید کتاب روی کد ملی شما شارژ شد نیز به تلفن همراه اعلامی ارسال خواهد شد

برای ثبت نام یارانه اعتباری خرید کتاب بایستی شماره تلفن همراه فعال و در دسترس و اصالتاً متعلق به شخص ثبت نام کننده (کد ملی اعلام شده) باشد.

البته عضویت در سامانه به معنی تخصیص بن نیست. در صورت تعلق یارانه خرید کتاب پیام تخصیص با موفقیت انجام شد ، به همراه اطلاعات یارانه درخواستی در صفحه بازشده در سامانه نمایش و پیامک یارانه خرید کتاب روی کد ملی شما شارژ شد نیز به تلفن همراه اعلامی ارسال خواهد شد.

یارانه خرید کتاب در نمایشگاه مجازی به صورت اعتبار خرید به کد ملی افراد اختصاص می یابد، لذا برای ثبت نام نیاز به واریز وجه نیست. مشمولین یارانه در صورت بروز هرگونه مشکل در فرآیند ثبت نام یا داشتن هرگونه پرسش می توانند با شماره 91009898-021 تماس بگیرند.

* آیا برای دانش آموزان هم بخش خاصی تدارک دیده شده؟

متاسفانه فعلاً برای دانش آموزان برنامه ریزی نشده است، ولی می شود در دوره های بعدی به این فکر بود و برای دانش آموزان هم برنامه ای درنظر گرفت.

تاکنون 1185 ناشر برای حضور در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب ثبت نام خود را تکمیل کرده اند

* به مناطق کمتر برخوردار و یا مناطق محروم بودجه خاصی اختصاص پیدا کرده است؟

ارسال رایگان یکی از تدابیر است. قاعدتاً وقتی هموطن عزیزی در استان محروم غیرهمجوار با تهران است، مخصوصاً استان های مرزی، معمولاً ما باید برای پست هزینه بیشتری بپردازد. بنابراین با ارسال رایگان آنها نیز از این طرح منتفع می شوند. حمایت در قالب ارسال رایگان است، حتی به دورترین نقطه.(قاعدتاً چون پست برای دورترین نقاط هزینه ارسال بیشتری از ما طلب خواهد کرد و ما با پست تسویه حساب می کنیم قاعدتاً به این شکل میزان بهره مندی آنها بیشتر می شود) چون طبق نرخ نامه پست در اِشل هایی که دارند مثلاً استان غیرهمجوار هزینه اش بیشتر است و هرچه فاصله از مرکز بیشتر باشد، یارانه ای که ارشاد تخصیص می دهد بیشتر است.

* پیش بینی شما برای ثبت نام ناشران چقدر است؟

امیدواریم جامعه نشر کشورمان در این نمایشگاه شرکت حداکثری داشته باشند. تا این لحظه 1185 ناشر ثبت نام کرده اند که از این آمار 901 ناشر پروسه ثبت نام را تکمیل کرده اند.

* درباره روند ثبت نام و امور مربوط به ناشران هم برایمان بگویید. چون اولین بار است که همه زیر یک چتر آن هم به نام نمایشگاه مجازی قرار است شرکت کنند.

ناشران متقاضی حضور در نخستین نمایشگاه باید از 10 دی ماه برای ثبت نام اقدام کنند. تایید و یا رد تقاضای حضور ناشران در نمایشگاه مجازی کتاب پس از بررسی مدارک و اطلاعات ناشران و براساس آئین نامه انجام می شود.

با تایید ثبت نام، ناشران باید با مراجعه به پنل کاربری، موجودی و قیمت کتاب هایشان را اعلام کنند. ناشران تنها یک بار مجاز به افزایش قیمت هر عنوان کتاب هستند. بنابراین براساس اطلاعات بانک خانه کتاب و ادبیات ایران، ناشران می توانند فهرست کتاب های منتشر شده را مشاهده کنند که این فهرست در قالب فایل اکسل، قابل دریافت است. ناشر براساس این فهرست، درباره عرضه و فروش به عبارت دیگر، فعال یا غیرفعال کردن هرعنوان کتاب خود تصمیم گیری می کند.

با توجه به نوسانات قیمت نهاده های تولید، فرصت یک بار افزایش قیمت برای ناشران پیش بینی شده است

با تعیین فهرست کتاب های به اصطلاح فعال برای فروش، مرحله بعدی، مشخص کردن تعداد موجودی قابل فروش برای هر عنوان کتاب است. امکان تغییر چند باره موجودی از سوی ناشر نیز پیش بینی شده است و کتاب هایی که موجودی آن ها در سامانه اعلام نشده باشد در سایت نمایشگاه مجازی نمایش داده نمی شود.

با توجه به نوسانات قیمت نهاده های تولید، فرصت یک بار افزایش قیمت برای ناشران پیش بینی شده است. بنابراین برای پیشگیری از شکل گیری رقابت منفی، ناشران مجاز به کاهش قیمت کتاب ها نیستند.

مخاطب با مراجعه به سایت نمایشگاه مجازی کتاب، می تواند موجودی کتاب ناشران را مشاهده کند و با هدف یک دستی، اطلاعات کتاب ها، صرفا از بانک اطلاعاتی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برای نمایش در سایت نمایشگاه فراخوانی می شود؛ علاوه بر این تصاویر جلد و چند صفحه نخست کتاب ها نیز در سایت فروش قابل مشاهده است.

با توجه به اینکه ناشران برحسب توانمندی، تسلط و آگاهی از قابلیت های فضای مجازی و استفاده از روش های نوین فناوری اطلاعات با یکدیگر متفاوت و به تبع براساس سلیقه عمل می کنند، تصمیم بر این شد تا اطلاعات کتابشناختی براساس یک قاعده بارگذاری شوند؛ بنابراین به غیر از تغییر قیمت، ناشران امکان دخل و تصرف در شکل نمایش کتاب ها و اطلاعات را ندارند. با توجه به اینکه نمایشگاه مجازی کتاب، ایجاد فرصت برابر برای همه ناشران، اعم از بزرگ و کوچک را فراهم کرده است و قرار نیست سامانه فروش نمایشگاه مجازی کتاب در اختیار چند ناشر معدود باشد، تلاش کردیم برای همه ناشران حاضر، زمینه برابر ایجاد کنیم.

با هدف ارائه خدمات دقیق تر موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به عنوان مجری برگزاری نمایشگاه، ناشر را موظف کرده تا برای ارتباط مشتری با ارسال کنندگان اطلاعات آن ها در پنل ثبت کند تا مشتری بتواند جریان ارسال بسته را پیگیری کند

برای کاهش خطا و اشتباه همه مراحل خرید تا ارسال بسته، ماشینی است. ناشر بعد از دریافت سفارش خرید از طریق پنل، هر سفارش را همراه با مشخصات سفارش شامل بارکد پستی، اطلاعات خریدار و نشانی و اطلاعات او، بسته بندی و برای ارسال به شرکت ملی پست تحویل می دهد. همچنین ارسال کد رهگیری برای مشتریان این امکان را فراهم می آورد که خریدار مرسوله را پس از ارسال، پیگیری کند.

براساس درخواست ناشران، علاوه بر شرکت پست، ارسال مرسوله از سوی ناشر نیز در نظر گرفته شده است. با هدف ارائه خدمات دقیق تر موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به عنوان مجری برگزاری نمایشگاه، ناشر را موظف کرده تا برای ارتباط مشتری با ارسال کنندگان اطلاعات آن ها در پنل ثبت کند تا مشتری بتواند جریان ارسال بسته را پیگیری کند.

* آیا پس از آن که نمایشگاه آغاز شد ناشری می تواند درخواست حضور در نمایشگاه بدهد؟

با توجه به اینکه فرایندهای انجام ثبت نام، کنترل و تایید اطلاعات و انتقال اطلاعات کتاب های عرضه شده به سامانه فروش کتاب زمان بر بوده و مدت زمان برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب هم نسبتا محدود است، این امکان عملا وجود ندارد.

* برای دانشجویان، طلاب و اساتید زمان خاصی برای ثبت نام قرار دادید؟

بله هفته جاری اعلام می شود و می توانند اقدام کنند.

* نحوه ثبت نام و خرید کتاب در سامانه فروش چگونه است؟

عضویت در سامانه به منظور خرید کتاب الزامی است و این امر هم قبل از شروع فرآیند و هم بعد از فرآیند انتخاب و خرید کتاب میسر شده است. مسیر اینطور است: در وب سایت ketab.ir روی گزینه نمایشگاه مجازی کتاب کلیک و وارد صفحه جستجو و فروش کتاب می شوید. به منظور عضویت ابتدا با کلیک روی ورود کاربر بخش ثبت نام در سایت را تکمیل می کنید، نکته ای وجود دارد و آن اینکه: در نظر داشته باشید ارسال کتاب در نمایشگاه مجازی کتاب استانی در محدوده جغرافیایی استان محل برگزاری نمایشگاه مقدور خواهد بود، اما در نمایشگاه مجازی کتاب تهران، کتاب به نشانی وارد شده توسط کاربر در سراسر کشور ارسال می شود.

با پر کردن گزینه های خواسته شده کد تأیید ثبت نام به تلفن همراه شما ارسال می شود که با وارد کردن کد تأیید در قسمت مورد نظر حساب کاربری شما فعال خواهد شد. اکنون می توانید با نام کاربری (شماره تلفن همراه) و کلمه عبور (که قبلاً تعریف کرده اید) وارد پنل کاربری خود شوید. در صورت صحت انجام تمام مراحل، شماره تلفن همراه شما در بالای صفحه در قسمت ورود کاربر به عنوان تأیید اولیه به نمایش درمی آید. با کلیک در قسمت ورود کاربر از طریق گزینه پروفایل کاربری با دقت به ادامه تکمیل فرآیند ثبت اطلاعات درخواستی بپردازید.

در صورت مطابقت مشخصات در بخش نشانی های من گزینه افزودن نشانی جدید را فعال و با دقت آدرس و کد پستی را وارد و گزینه ذخیره را کلیک کنید تا پروفایل شما تکمیل و نهایی شود. حالا در بالای صفحه روی گزینه صفحه اول کلیک کنید و پس از جست وجو و مشاهده کتاب ها، کتاب مورد نظر خود را به هر تعداد انتخاب کنید و گزینه افزودن به سبد خرید را فعال کنید تا پیام کتاب مورد نظر به سبد خرید شما افزوده شد نمایش داده شود. در صورت داشتن خریدهای بیشتر از طریق گزینه ادامه خرید اقدام کنید. گزینه های انتخاب نشانی و روش ارسال را تائید کرده و روی گزینه نهایی سازی و پرداخت کلیک کنید. درگاه بانکی را انتخاب کرده و روی گزینه پرداخت و ثبت نهایی سفارش کلیک شود. سپس از طریق صفحه باز شده با وارد کردن اطلاعات کارت بانکی و کلیک روی پرداخت خرید خود را به پایان برسانید. ادامه مراحل خرید و ارسال از طریق پیامک اطلاع رسانی خواهد شد. (اگر یارانه خرید به شما تعلق بگیرد اطلاعات مربوط به آن نیز در این بخش نمایش داده می شود و با کلیک روی آن می توانید از یارانه خود استفاده کنید).

* اگر خریدار از خرید منصرف شد و هنوز پرداختی نداشته باشد مسیر چطور می شود؟

در صورت لغو تراکنش توسط کاربر سبد خرید تا 30 دقیقه در رزرو کاربر خواهد بود و در سامانه نیز نمایش داده خواهد شد. در 15 دقیقه اول سیستم پیام یادآوری محتوی شماره سفارش را به کاربر ارسال و در صورت عدم اقدام از سوی خریدار محتویات سبد پاک و به موجودی ناشر اضافه خواهد شد. همچنین چنانچه خریدی ناموفق باشد و مبلغی از حساب کاربر کسر شود، طی 72 ساعت به حساب کاربر برگشت داده خواهد شد.

* آن پنجره واحدی که قرار بوده بین خانه کتاب و کتابخانه ملی و اداره کتاب باشد فقط برای مجوز کتاب است نه اعلام وصول درست است؟

هدف از ایجاد پنجره واحد گردش و انتقال اطلاعات در مرحله پیش از چاپ بین سازمانهای مربوطه بوده است. اما بعد از ثبت اعلام وصول در پنجره واحد،یکی از فعالیتهای مهم و ضروری تحویل یک نسخه از کتاب بصورت فیزیکی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. اطلاعات این نسخه از کتاب در مرحله پس از چاپ در بانک اطلاعاتی خانه کتاب ثبت می شود.

* اگر یک کتاب فقط مجوز اولیه را داشته باشد نمی تواند کتاب در نمایشگاه مجازی عرضه شود؟ باید اعلام وصول هم اخذ شده باشد؟

بله دقیقا ضمن اینکه اینکه فیزیک کتاب را باید بفرستند که اینجا ثبت شود. یعنی برای ثبت کتاب در سامانه خانه کتاب نیاز به فیزیک کتاب است.

* اگر کتابی در جریان برگزاری نمایشگاه اول تا ششم منتشر شده باشد و اعلام وصول گرفته باشد و به نمایشگاه برسد، امکان عرضه در نمایشگاه را دارد؟

ماهیت این نمایشگاه با نمایشگاه فیزیکی متفاوت است، ما در نمایشگاه فیزیکی دیده بودیم طرف مثلاً کتابش را تازه از تنور درآورده، روی ویترینش می گذاشت، منتها اینجا چون فرآیند ثبت نام و تایید با نمایشگاه فیزیکی متفاوت است، در حال حاضر چنین امکانی میسر نیست.

محاسن نمایشگاه مجازی کتاب تهران

* پس شما به ناشران توصیه می کنید قبل از اینکه این مهلت تمام شود آثارشان را نهایی کنند.

دقیقاً ما توصیه می کنیم آن چیزی که تایید می کنند لیست نهایی آنها باشد که برای روزهای آینده به مشکل برنخورند.

* ثبت نام برای ناشران هزینه ای دارد یا نه؟

نمایشگاه مجازی برای مردم این حسن ها دارد؛ اول تخفیف 20 درصدی که با همکاری صنف نشر ارائه می شود، این هدیه ناشران به مردم است، دوم: ارسال رایگان، که این هم هدیه مجری نمایشگاه یا ارشاد به مردم است، سوم: امکان بازدید در هر ساعتی از شبانه روز.

اما برای ناشر چه محاسنی دارد؟ اولاً اینکه ناشر اجاره غرفه نمی دهد، ما ناشران زیادی را می دیدیم که در نمایشگاه کتاب تهران شرکت می کردند کتاب می آوردند فروش چندانی هم نداشتند بعضی از آنها پول اجاره غرفه را هم درنمی آورند، الان آن هزینه ها برای ناشر وجود ندارد، آسیب دیدگی کتاب ها، زحمت حمل و نقل، جمع کردن، مدیریت غرفه و.... هزینه های اینگونه را هم ندارند، هزینه رایگان است، ضمن اینکه ما یک بستر فروش برای ناشر آماده کردیم و ناشر می تواند در این فضا با این شرایط کتابش را بفروشد. از همه مهم تر اینکه ناشران حرفه ای میتوانند در طول سال با مشتریان خود در این نمایشگاه ارتباط داشته باشند. در دنیای حرفه ای امروز CRM (مدیریت ارتباط با مشتری) یک علم است و از همه چیز مهم تر است.

* یعنی ناشر بعد از سفارش مخاطب سبد سفارش هایش را می بیند و بلافاصله می تواند اقدام کند؟

قطعاً در پنل یا غرفه مجازی خودش می بیند، به عبارتی ما به ناشر غرفه مجازی می دهیم با همان ویژگی ها می بیند که این کتاب ها توسط مردم از او خریداری شده است.

ناشر بعد از اینکه هزینه پرداخت میشود می تواند سفارش را ببیند. البته ناشران درحالت خرید مخاطب را نمی بینند و خریدهای قطعی را فقط می توانند ببینند؛ لذا وقتی پرداخت کرد اینجا حقی برای مشتری ایجاد شده و ناشر موظف است که کتاب ها را ارسال کند

* شما به عنوان مجری می توانید ببینید ناشر به سفارش ها رسیدگی می کند یا نه؟

بله! بله. یک توضیح راجع به سازوکار اجرا بدهم، مردم کتاب ها را ثبت سفارش می کنند یعنی تیک می زنند در سبد خریدشان می رود، مرحله بعد پرداختی است که انجام می دهند، تا نیم ساعت بعد از اینکه سبد خرید پر شد فرصت هست پرداخت انجام شود و اگر پرداختی نشود یک پیامک از سمت مجری برای او ارسال می شود که شما خریدتان را نهایی کنید و در غیر این صورت از سبد خرید شما حذف می شود، این حالت انتظار خرید است، بعد از اینکه فرآیند خرید را در همان سایت انجام داد، اینجا در پنل ناشر قابل مشاهده میشود، یعنی ناشر بعد از اینکه هزینه پرداخت میشود می تواند سفارش را ببیند. البته ناشران درحالت خرید مخاطب را نمی بینند و خریدهای قطعی را فقط می توانند ببینند؛ لذا وقتی پرداخت کرد اینجا حقی برای مشتری ایجاد شده و ناشر موظف است که کتاب ها را ارسال کند.

* ممکن است این سوال پیش بیاید که اگر ناشر کتاب نداشت چطور؟

ناشر حق ندارد کتابی را اگر موجود ندارد روی سایت بگذارد. این جزء تخلفات نمایشگاهی محسوب می شود و پیگیری های بعدی را برای ناشر خواهد داشت، ناشر موظف است فقط و فقط کتابی را در ویترین مجازی اش بگذارد که اطمینان صددرصدی از موجودی آن کالا دارد، اگر کتابی را بگذارد که موجودی نداشته باشد این تخلف محرز نمایشگاهی و تجاوز از قوانین محسوب می شود.

* از نمایشگاه های خارجی یا داخلی چون سوره مهر یا سمت الگوبرداری شده است؟

نمایشگاه ما ترکیبی است، ترکیبی از همه نمایشگاههایی که تا حالا برگزار شده است.

معاونت فرهنگی به صورت ویژه با وزارت علوم، بهداشت، دانشگاه آزاد در ارتباط است که برای خریدهای انبوه مسیر ویژه ای تدارک ببینیم چراکه از طریق درگاه ما قاعدتاً قابل پرداخت نیست، لذا سازوکار آن به زودی اطلاع رسانی می شود

* چه اطلاعاتی از کتاب را مخاطب می تواند ببیند؟

ما اطلاعات کتابشناسی را فرا روی مخاطب قرار می دهیم: عنوان، ناشر، نویسنده، مترجم، موضوع، سال انتشار، نوبت چاپ، شابک، زبان کتاب، نوع کتاب، قیمت برای کتاب.

البته در سرچ کتاب وزن برای مخاطب اهمیتی ندارد اما در پنل فروش ناشر و پست، وزن کتاب ثبت شده و بر اساس وزن کتاب و وزن اعلامی بسته خالی توسط ناشر هزینه پست محاسبه می شود.

* اگر یک کتاب ناشران متعدد داشته باشد این موضوع قابل تفکیک است؟

بستگی دارد ISBN آن عنوان و آن کتاب به اسم کدام ثبت شده باشد.

* آیا مخاطب در سبد خریدش محدودیت دارد؟ در روز چقدر کتاب می تواند بخرد؟

خیر هیچ محدودیتی نیست. البته حداکثر خرید باید تابع قوانین بانک مرکزی باشد که سقف تراکنش های بانکی فکر می کنم 50 میلیون تومان است ولی از نظر ما محدودیتی نیست.

* کتابخانه ها و یا دانشگاه هایی که تجمیع کتاب ها را می خرند، برای اینها تمهید خاصی اندیشیده شده است؟

ما می خواهیم این را به صورت بسته مجزایی ببینیم. از این رو معاونت فرهنگی به صورت ویژه با وزارت علوم، بهداشت، دانشگاه آزاد در ارتباط است که برای خریدهای انبوه مسیر ویژه ای تدارک ببینیم چراکه از طریق درگاه ما قاعدتاً قابل پرداخت نیست، لذا سازوکار آن به زودی اطلاع رسانی می شود.

خبر خوش برای علاقه مندان به نمایشگاه مجازی کتاب: با همکاری وزارت ارتباطات ترافیک هم 50 درصد محاسبه خواهد شد یعنی اگر وارد نمایشگاه شوند هزینه اینترنت آنها 50 درصد ارزان تر است

*مخاطب زمان محدودی را می تواند در نمایشگاه گذر داشته باشد یا نه؟

خیر نه تنها محدودیت ندارد، بلکه ما دعوت می کنیم در چند روز نمایشگاه، مردم عزیز کشورمان اوقات فراغت شان را در گشت و گذار میان کتاب ها سپری کنند و حتی برای مردم با همکاری وزارت ارتباطات ترافیک هم 50 درصد محاسبه خواهد شد، یعنی اگر وارد نمایشگاه شوند هزینه اینترنت آنها 50 درصد ارزان تر است.

* در بخش بین الملل از چه کشورهایی کتاب خواهیم داشت و عرضه آنها به چه شکل است؟

در این نمایشگاه ها تاکنون 22 کشور شرکت کرده اند که عبارتند از: اتریش، اسپانیا، افغانستان، اندونزی، انگلستان، ایتالیا، آذربایجان، آلمان، پاکستان، ترکیه، چین، روسیه، سنگال، سوریه، صربستان، عمان، قزاقستان، قطر، کلمبیا، لبنان ، هند و یونان.

برای نمایشگاه فیزیکی به این دلیل که وارد فاز اجرایی شده بودیم، کتاب های خارجی عرب، لاتین و... وارد گمرک شده بود و ترخیص هم شدند، در واقع آماده ورود به نمایشگاه بودند که متاسفانه موضوع کرونا و عدم برگزاری نمایشگاه فیزیکی پیش آمد، ولی الان این کتاب ها موجود هستند. کتاب های موجود در نخستین نمایشگاه کتاب مجازی عرضه می شوند.

* قیمت آن ریالی محسوب می شود یا ارز معیار برای آن در نظر گرفته خواهد شد؟

کتاب های خارجی نمایشگاه مجازی کتاب تهران با تخفیف 50 درصدی به مردم کشورمان عرضه خواهد شد. طی آخرین توافقات با معاونت و ناشران خارجی قرار شد از این 50 درصد تخفیف 30 درصد ناشر خارجی تقبل خواهد کرد و 20 درصد هم یارانه معاونت خواهد بود. از این رو برای مردم نصف قیمت محسوب می شود.

ما به شکل ریالی با ناشران خارجی تسویه حساب می کنیم. ولی مبنای ما برای تعیین قیمت نرم افزار نیلسن است که تقریبا می شود گفت یک سایت مرجعی است که شما عنوان یا اطلاعات کتاب را که می دهید. یکسری اطلاعات می دهد از جمله قیمت پشت جلد، ما ملاک را سایت نیلسن قرار می دهیم. طبق توافقی که با هم داریم و چند سال است این اتفاق می افتد و ما آن اطلاعات را از سایت نیلسن می گیریم که البته بابت همین هم باید هزینه بدهیم. یعنی باید بخریم زیرا به ما رایگان اطلاعات نمی دهد و با توجه به اینکه اختلافات را برطرف می کند ارزش دارد، خیلی هم نیست شاید 500 یورو باشد، البته پارسال خریداری کردیم الان موجود است و می توانیم استفاده کنیم، ملاک آن قرار می دهیم با 50 درصد تخفیف برای مردم.

* ناشر می تواند در این نمایشگاه به دلخواه به غیر از آن 20 درصد تخفیف مازاد اعمال کند؟

نه چون نرم افزار این اجازه را نمی دهد.

کتاب های خارجی نمایشگاه مجازی کتاب تهران با تخفیف 50 درصدی به مردم کشورمان عرضه خواهد شد

* کتا ب ها از چه سالی اجازه حضور در نمایشگاه مجازی را دارند؟

در نمایشگاه های فیزیکی محدودیت فضا بود و ما قاعدتاً شرمنده یکسری از کسانی می شدیم که تمایل داشتند آثار بیشتری عرضه کنند، ما هم علم به این مساله داریم که تعداد تیراژ و عناوین کتاب ملاک نیست. ولی با توجه به اینکه بالاخره ما باید یک شاخصی را می گذاشتیم جز شرایط نمایشگاه فیزیکی تعداد عناوین قید می شد مثلاً جزء شرایط حضور می گذاشتیم که ناشر کمتر از 40 عنوان نباید داشته باشد که وارد نمایشگاه شود، در صورتی که ما معتقدیم ممکن است یک ناشری 5 تا کتاب چاپ کرده باشد ولی به لحاظ وزانت و اثرگذاری هر یک عنوانش معادل صد عنوان باشد به لحاظ زمانی که گذاشته، کار علمی که انجام داده ولی خوب متاسفانه این محدودیت ها در نمایشگاه فیزیکی بود.

در نمایشگاه مجازی همه این محدودیت ها برطرف شده و ناشری که در 4 سال اخیر فعال بوده و پروانه نشر داشته باشد، می تواند در نمایشگاه مجازی کتاب تهران شرکت کند.

* پس فعلاً 4 سال اخیر است.

فعلاً 4 سال اخیر است و کتاب های 4 سال اخیر را می توانند عرضه کنند.

اگر ببینیم ناشری تخطی کرده و از کتابی نام برده که موجود ندارد و نارضایتی مردم را در پی داشته تذکر می دهیم و چنانچه تکرار شد ناشر را از نمایشگاه حذف می کنیم

* هر ناشر چند کتاب می تواند بارگذاری کند؟

محدودیت ندارد. اما باید کتاب ها را موجود داشته باشد. این نکته مورد تاکید ماست، اگر غیر از این باشد خیانت ناشر به خریدار است. یعنی شما دارید یک چیزی را اظهار می کنید که وجود ندارد.این هم یکی از نکاتی است که میتواند مردم را به ناشر و نمایشگاه مجازی بدبین کند.

* اگر طی سه روز اول نمایشگاه یعنی نیمه نمایشگاه شما به این نتیجه برسید ناشری مطالبه ای را بدون پاسخ گذاشته است یعنی کتابی را نداشته و عنوان کرده موجود است، شما چه برخوردی با آن ناشر می کنید؟

ما ضوابط انضباطی داریم که در حال نهایی شدن است، چون این به روح نمایشگاه و اعتماد مردم ضربه می زند. اگر ببینیم ناشری تخطی کرده و از کتابی نام برده که موجود ندارد و نارضایتی مردم را در پی داشته تذکر می دهیم و چنانچه تکرار شد ناشر را از نمایشگاه حذف می کنیم.

* چند تا از تخلفات نمایشگاهی را نام ببرید؟

خوشبختانه یکی از مزایای نمایشگاه مجازی، حذف زمینه های تخلف است. در نمایشگاه مجازی آن تخلفاتی که در نمایشگاه فیزیکی محتمل بود که یکسری ناشرنماها انجام می دادند را شاهد نخواهیم بود، مثلاً یکی از تخلفات عمده در نمایشگاه فیزیکی نقد کردن بُن بود که الان اینجا اصلاً غیرممکن است یا مثلاً فروش کتاب غیر که در نمایشگاه مجازی کتاب تهران غیرممکن است. چون ناشر فقط کتاب های خودش را می تواند بفروشد.

اما بیشترین چیزی که ناشر می تواند موجبات نارضایتی مردم را فراهم کند همین اظهار یا نمایش کتاب بدون موجودی، و ارسال دیرهنگام کتاب ها یا تحویل به پست است. هر کتابی که مجوز وزارت ارشاد را گرفته باشد می تواند عرضه شود.

یارانه را به کد ملی افراد اختصاص می دهیم که در واقع یارانه اعتباری روی کارت ملی طرف شارژ می شود و واجب است که دانشجو یا هر کسی که می خواهد یارانه بگیرد، شماره موبایلی که اعلام می کند مالک آن باشد

* نمایشگاه مجازی کتاب، تبلیغات سطح شهر هم دارد؟

بله، هفته پیش جلسه ای با رئیس محترم سازمان زیباسازی شهر تهران داشتیم و قول دادند که در این نمایشگاه هم یاری گر ما خواهند بود و ان شاءالله که محیط شهر تهران در ان ایام عطر و بوی کتاب بگیرد.

* آیا میزان باقی مانده اعتبار هر فرد پیامک می شود؟

ما یارانه را به کد ملی افراد اختصاص می دهیم که در واقع یارانه اعتباری روی کارت ملی طرف شارژ می شود و واجب است که دانشجو یا هر کسی که می خواهد یارانه بگیرد، شماره موبایلی که اعلام می کند مالک آن باشد؛ یعنی کدملی با شماره موبایلش انطباق داشته باشد تا پیامک را دریافت کند.

*نمایشگاه کتاب مجازی افتتاحیه دارد؟ یعنی وزیر ارشاد در افتتاحیه نمایشگاه حاضر می شود؟

بله، مراسم افتتاحیه نمایشگاه مجازی به صورت غیرحضوری خواهیم داشت. امیدواریم در این مراسم وزرای ارشاد و ارتباطات، مدیرعامل بانک عامل نمایشگاه کتاب، و مدیرعامل شرکت پست حضور داشته باشند.

* افتتاحیه نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران همان روز اول بهمن است یا یک روز قبل؟

احتمالاً یک روز قبل.

* اهالی رسانه اعتبار ویژه خرید از این نمایشگاه دارند؟

بله برای اهالی رسانه اعتبار خرید از نمایشگاه تدارک دیده شده است.

* شنونده صحبت های پایانی شما هستم.

ما حرکت نویی را در عرصه نمایشگاهی کشور آغاز کردیم و واقفیم که این نمایشگاه ایده آل نخواهد بود. حتماً نواقص آن در حین اجرا مشخص می شود. گرچه خیلی از نواقص آن قبل از اجرا برطرف شده است، ولی به نظرم نفس نمایشگاه مجازی یک آغاز و فصل جدیدی در صنعت نشر کشور است و می شود به آینده آن امیدوار بود. ما هم سعی می کنیم با همکاری ناشران نواقص را برطرف کنیم و ان شاءالله در دوره های بعد به سمت ایده آل شدن آن پیش برویم.

* ممنون از این فرصت که اختصاص دادید.

ممنون از تمام رسانه ها که همپای ما در این نمایشگاه مخاطبان را همراهی می کنند تا آسان تر خرید داشته باشند. از ناشران که همیشه یاری گر ما بودند هم تشکر می کنم.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از علت کاهش عرضه کاغذ در بازار گفت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴

محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت و گو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان درباره وضعیت کاغذ گفت: کاغذهای وارد شده به کشور هنوز از گمرک خارج نشدند. به همین دلیل میزان عرضه آن در کشور کاهش یافته است.

نایاب شدن و افزایش قیمت برخی تجهیزات لازم برای انتشار کتاب

وی افزود: معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای خروج کاغذهای وارداتی از گمرک تلاش می کند. روند اداری این امر باعث می شود، خروج کاغذ های وارداتی از گمرک زمان ببرد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توانسته است، مراحل مقدماتی این امر را پیش ببرد.

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: افزایش قیمت کاغذ و رسیدن قیمت آن به بندی 440 هزار تومان می تواند، دلایل مختلفی داشته باشد. ماندن کاغذ در گمرک در این موضوع بی تاثیر نیست.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
مهلت ثبت نام ناشران داخلی و نمایندگی ناشران خارجی برای حضور در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران تا 17 دی ماه تمدید شد.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ، خانه کتاب و ادبیات ایران اعلام کرد ناشران داخلی و نمایندگی ناشران خارجی متقاضی حضور در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران می توانند تا 17دی ماه با مراجعه به سایت این مرکز ضوابط و شرایط حضور در این نمایشگاه را مشاهده و نسبت به ثبت نام اقدام کنند.

ناشران داخلی در صورت انتشار حتی یک عنوان کتاب از سال 1396 تاکنون، می توانند در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران شرکت کنند و از خدمات ویژه پست کتاب برای ارسال کتاب های خود بهره مند شوند.

نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران از اول تا ششم بهمن ماه سال جاری برگزار خواهد شد.

علاقه مندان برای اطلاع از نحوه ثبت نام ناشران ، بن نمایشگاه، سرویس های ارسال کتاب و سامانه فروش کتاب می توانند با سامانه پاسخگویی نمایشگاه مجازی کتاب تماس بگیرند.

انتهای پیام /4143/

لینک خبر :‌ خبرگزاری آنا

خبرگزاری میزان - طبق اعلام روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهرزاد دانش با صدور حکمی کوروش پارسانژاد را به عنوان دبیر دوره چهارم نشان شیرازه منصوب کرد.

همچنین با صدور احکامی جداگانه از جانب وی، علیرضا پورحنیفه، سیاوش تصاعدیان و حسن کریم زاده به عنوان اعضای هیات انتخاب آثار این دوره از دوسالانه منصوب شدند.

ابراهیم حقیقی، مجید عباسی، ساعد مشکی، مسعود نجابتی و اکبر نیکان پور نیز با حکم رئیس جشنواره به عضویت هیات داوران چهارمین دوره نشان شیرازه درآمدند.

نشان شیرازه جایزه ای است که هر دو سال به شکل (فیزیک) کتاب های منتشرشده و پدیدآورندگان هنری آن (تیم طراحی) بر مبنای ارزش های توأم زیبایی و عملکرد اهدا می شود.

علاقه مندان برای حضور در این دوره از دوسالانه می توانند تا 15 بهمن ماه آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند.
شیوه و ضوابط چگونگی شرکت در این رویداد، در سایت نشان شیرازه به نشانی Shirazeh.farhang.gov.ir منتشر شده است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ میزان
در حالیکه ناشران بسیاری به دلیل توقف توزیع کاغذ دولتی، به بازار آزاد روی آورده اند ، دو واردکننده اصلی از تحویل چهار هزار تن کاغذ دولتی سرباز زده اند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : خبرگزاری اقتصادی ایران هنر نیوز چاپ و نشر آنلاین

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، کاغذ که برای صنعت چاپ و نشر کالایی اساسی به شمار می رود، در سال های اخیر در ایران با بحران روبرو بوده است. اگرچه کارخانه هایی برای تولید این محصول و خودکفایی در زمینه آن در سال هایی دهه 70 و 80 راه اندازی شده است، اما در ادامه مسیر این کارخانه ها از هدف اصلی خود که همان تولید کاغذ چاپ و تحریر بوده است دور شده و به تولیدات دیگر روی آورده اند. موضوعی که در میان انواع و اقسام کاستی ها و کمبودهای قانونی و دولتی در مسیر تولید چندان هم نمی توان بر آن خرده گرفت.

در 9 سال اخیر اما مسئله کاغذ کاملاً به یک بحران تبدیل شده است؛ بحرانی که در دوره هایی با تزریق مسکن های موقت از جمله تخصیص ارز دولتی و .. تلاش شده آن را تا اندازه ای مهار کنند، این اقدامات موجب شده تا در هر دوره مسئله کاغذ برای یک یا دو سال با آرامش روبرو شود و دوباره هر زمان که تقاضا افزایش پیدا کرد یا حمایت ها قطع شده است، بحران قوی تر از گذشته بازگشته است. از همین روست که کاغذ از بندی 30 هزار تومان به بندی 500 هزار تومان و حتی بیشتر در سال های اخیر افزایش داشته است.

در سه سال اخیر و به طور مشخص در دوره وزارت سید عباس صالحی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حمایت شخص وزیر کاغذ با ورود به کالاهای اساسی از ارز 4200 تومانی بهره مند شد، موضوعی که در همان ابتدا با مخالفت هایی روبرو شد. پس از یکسال که فسادهای مختلفی نیز در حوزه واردات کاغذ به بار نشست، این کالا از فهرست ارز 4200 تومانی خارج شدو البته سهمیه مشخص 80 میلیون یورویی برای واردات کاغذ چاپ و نشر و مطبوعات در اختیار وزارت ارشاد قرار گرفت.پس از آن و به طور مشخص از ابتدای سال 99 تاکنون هنوز ارزی برای واردات کاغذ اختصاص نیافته است.

با وجود اینکه جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در ابتدای سال جاری بر لزوم حمایت از تولید داخلی کاغذ به جای اختصاص ارز تاکید کرد، اما نه تنها قدمی برای تولید برداشته نشده است، بلکه همان میزان اندک تولیدی هم که وجود داشته متوقف شده است. اینکه در یکسال گذشته فرصت سوزی های بسیاری در حوزه تولید کاغذ صورت گرفته بر کسی پوشیده نیست، اما هدف این گزارش بررسی چرایی توقف توزیع کاغذ دولتی ، ورود ناشران به بازار آزاد و بر هم خوردن ثبات قیمت ها در این بازار است.

بازار آزاد کاغذ سالی پر از رکود را سپری کرده است . قیمت ها بر خلاف سایر بازارها در این بازار افزایش چندانی نداشته و البته خرید و فروش چندانی نیز انجام نشده است. به عبارت دیگر نبود تقاضا به صورت جدی در یک سال گذشته بازار کاغذ را با رکود شدید روبرو کرده است. رکودی که حالا یک ماهی است گویا رفته رفته کمرنگ شده است.

چرا توزیع کاغذ دولتی متوقف شده است؟

سهمیه 40 میلیون یورویی سال 98 کاغذ چاپ و نشر که در اختیار معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار داشته است، از ابتدای تخصیص تاکنون به صورت مشخص وارد و در اختیار ناشران قرار گرفته است، اما حدود یک ماه است که اتحادیه آشنا توزیع این کاغذها که ثبت سفارش آن ها در سال گذشته انجام شده است را متوقف کرده است.

مهدی اسماعیلی راد، مدیرعامل اتحادیه تعاونی ناشران آشنا و مجری توزیع کننده کاغذهای دولتی، در این زمینه به تسنیم گفت: دو واردکننده هستند که ارز دولتی را دریافت کرده اما هنوز کاغذ را تحویل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار نداده اند. تا زمانی که این محموله ها در اختیار ما قرار نگیرد، کاغذی برای توزیع در اختیار نداریم.

وی ادامه داد: کارگروه کاغذ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که سال گذشته مرجع تایید واردکننده ها بود، در حال پیگیری موضوع است. امیدواریم این پیگیری زودتر به سرانجام برسد.

خلف وعده دو واردکننده برای تحویل 4 هزار تن کاغذ تحریر دولتی

اسماعیلی راد تصریح کرد: حجم کاغذهایی که هنوز تحویل داده نشده، بالاست، حدود چهار هزار تن کاغذ در اختیار این دو واردکننده است که باید دو ماه پیش تحویل داده می شد، اما تاکنون تحویل داده نشده است.

وی در پاسخ به اینکه این چهار هزار تن جوابگوی چه میزان نیاز ناشران است و آیا می توان امیدوار بود که برای سال آتی نیز کاغذ دولتی در اختیار نشر قرار گیرد، گفت: طبق شنیده های ما قرار بر این شده که ارز دولتی کاغذ برای سال 99 نیز تخصیص یابد ، اینکه چه زمانی این اتفاق رخ دهد ، را نمی دانم اما گویا وزیر قولش را گرفته است.

در یک ماه گذشته ناشران بسیاری برای انتشار کتاب هایشان ناچار به خرید کاغذ از بازار آزاد شده اند ، اگرچه نمی توان ادعا کرد که در طول سال کلیه نیازهای کاغذ ناشران توسط کاغذ دولتی پاسخ داده شده است، اما این رجوع یکباره ناشران به بازار آزاد شرایط را برای خود ناشران سخت تر کرده است و پیش بینی می شود در صورت ادامه دار بودن ماجرا قیمت ها در بازار آزاد همچنان روند افزایشی خود را طی کرده و به بندی 500 هزار تومان برسد.

از سوی دیگر وزارت ارشاد قاعدتا در زمان تایید صلاحیت واردکننده ها باید تمهیدات لازم و اقدامات بازدارنده را اندیشیده است تا در صوزت تخلف واردکننده از تحویل کالا بتواند با دست پر عمل کند، بنابراین انتظار می رود که هرچه سریعتر تکلیف این موضوع روشن شود.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
حسین صفری، از تعیین زمان مهلت ویرایش اطلاعات ناشران تایید شده برای حضور در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب خبر داد و گفت: ناشران هر زمان مجاز به تغییر قیمت کتاب نیستند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : چاپ و نشر آنلاین خبرگزاری صبا

حسین صفری، معاون اقتصاد و فرهنگ موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره جدید ترین جزئیات نمایشگاه مجازی کتاب تهران، بیان کرد: ناشران متقاضی حضور در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، مجاز به تغییر قیمت کتاب ها هستند و باید توجه داشته باشند این امکان بعد از پایان مهلت ثبت نام و تایید حضورشان در نمایشگاه میسر است؛ بنابراین ناشران هر زمان مجاز به تغییر قیمت کتاب نیستند.

وی با اشاره به تعیین فرصت تغییر قیمت کتاب در پنل ناشران تایید شده برای حضور در نمایشگاه افزود: طبق برنامه ریزی، مقرر شده، ناشران، از 20 تا 26 دی ماه، برای ویرایش اطلاعات خود از جمله تغییر قیمت به پنل نمایشگاه ورود کنند. ویرایش اطلاعات علاوه بر تغییر قیمت شامل موجودی نیز می شود.

نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران از اول تا 6 بهمن ماه برگزار می شود.

حسین صفری، معاون اقتصاد و فرهنگ موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره جدید ترین جزئیات نمایشگاه مجازی کتاب تهران، بیان کرد: ناشران متقاضی حضور در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، مجاز به تغییر قیمت کتاب ها هستند و باید توجه داشته باشند این امکان بعد از پایان مهلت ثبت نام و تایید حضورشان در نمایشگاه میسر است؛ بنابراین ناشران هر زمان مجاز به تغییر قیمت کتاب نیستند.

وی با اشاره به تعیین فرصت تغییر قیمت کتاب در پنل ناشران تایید شده برای حضور در نمایشگاه افزود: طبق برنامه ریزی، مقرر شده، ناشران، از 20 تا 26 دی ماه، برای ویرایش اطلاعات خود از جمله تغییر قیمت به پنل نمایشگاه ورود کنند. ویرایش اطلاعات علاوه بر تغییر قیمت شامل موجودی نیز می شود.

نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران از اول تا 6 بهمن ماه برگزار می شود.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
ابراهیم شیبانی در یادداشتی نسبت به برگزاری جشنواره فیلم فجر و وضعیت فیلم طلا خون واکنش نشان داد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴

به گزارش خبرنگار ایلنا، ابراهیم شیبانی در پی برگزاری سی و نهمین جشنواره فیلم فجر و وضعیت نمایش آخرین ساخته سینمایی اش طلاخون یادداشتی در اختیار ایلنا قرار داده است.

در متن این یادداشت آمده است:

برای من و بسیاری از هم نسلانم، جشنواره فیلم فجر به ذات عزیز است و افسوس که این عزت با مرور زمان، به اما و اگر آلوده شده است.

امسال در جنگ نابرابر با ویروس کرونا و در حالی که برای غلبه بر آن فقط هنر به گوشه رینگ برده شده و از نفس افتاده، قرار است بازهم شاهد برگزاری جشنواره فیلم فجر باشیم.

جشنواره ای که گویا متولیانش نه تنها درصدد جبران کاستی های ادوار گذشته آن نیستند بلکه به اقتضای شرایط، پذیرفته اند تا با معایب دیگری نیز در روند برگزاری آن کنار بیایند.

جشنواره امسال، جشنواره ای است که برای گزینش آثارش، هیات انتخاب ندارد و تا امروز قرار نیست تماشاگران سینما و منتقدان و اهالی رسانه نیز در آن حضور داشته باشند.

در همین حال برای ارائه نسخه کامل شده و نهایی فیلم ها (DCP) به دفتر جشنواره، مهلت زمانی خاصی اعلام شده و البته نیک می دانیم که این محدودیت زمانی، درباره تعدادی از آثاری که پشت و پناه دارند، رعایت نخواهد شد. بارها و بارها شاهد نزول ناگهانی فیلم هایی بوده ایم که حتی در روزهای ابتدای برگزاری جشنواره، آماده نمایش نبوده اند اما ناگهان از راه رسیده اند و کار را تمام کرده اند!

از گوشه و کنار خبر می رسد که اگر سالن های سینما بازگشایی شوند، شاید اولویت اکران با فیلم هایی باشد که قبول کرده اند در جشنواره امسال فیلم فجر شرکت کنند.

در چنین فضایی، من و امثال من باید چه تصمیمی بگیریم؟ به ماه هایی از زندگی ام که صرف نوشتن فیلمنامه، گرفتن پروانه ساخت، پیش تولید، تولید و دریافت پروانه طلا خون شد، فکر می کنم و نگرانی ام بیشتر می شود. بدون تعارف بگویم: نمی دانم تصمیم درست کدام است؟ فقط آرزو می کنم هدف مسئولان سینمای ایران بابت برگزاری جشنواره امسال، فراتر از آن باشد که منافع مدیریتی خودشان را در نظر بگیرند.

عصر امروز قرار است به کافی شاپ بروم تا یکی دو ساعت با رفیقم که بعد از تمرین روزانه اش در یک باشگاه ورزشی به آنجا می آید، همفکری کنیم. انگار در دوران کرونایی، باشگاه ها و کافه ها نسبت به سالن های سینما و تئاتر و کنسرت ها و نمایشگاه های فرهنگی و هنری، کمتر خطر سازند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کار ایران
دبیر انجمن سینماداران بیان کرد امیدوار است تا سینماها قبل از برگزاری سی و نهمین جشنواره فیلم فجر باز شود.

محمدرضا صابری دبیر و سخنگوی انجمن سینماداران در گفتگو با خبرنگار مهر ، گفت: یک جلسه ای در وزارت کشور با حضور رئیس شورای صنفی نمایش و محمدرضا فرجی مدیرکل نظارت بر عرضه و نمایش سازمان سینمایی برگزار شد که در آن صحبت های بسیار خوبی مطرح شد، هفته پیش نیز در جلسه شورای صنفی نمایش راجع به آن بحث شد که شامل پیشنهاد قبلی شورای صنفی نمایش به حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی است.

وی درباره باز شدن سالن های سینما در صورت انتقال به گروه مشاغل سطح 2 هم گفت: دغدغه ما این است که اگر هم سینماها به گروه 2 منتقل شوند، چگونه می خواهیم سالن های سینما را باز کنیم. همانطور که پیش از این اعلام کرده بودم، پیشنهادی داده شده تا درصدی به عنوان حمایت مالی به فیلمسازها داده شود، خوشبختانه این طرح مورد موافقت سازمان سینمایی قرار گرفته است و قرار شد آقای فرجی این امر را به سینماها ابلاغ کند.

دبیر انجمن سینماداران تاکید کرد: منتظر هستیم این دستور ابلاغ شود تا بتوانیم فیلمسازان را راضی به اکران فیلم هایشان کنیم.

وی ادامه داد: البته این را باید بگویم که هنوز اعلام نشده است که سینماها به گروه 2 منتقل می شود یا خیر، اما امکان بسیار زیادی وجود دارد که این اتفاق رخ دهد.

صابری گفت: سینماها در شهرهای زرد می توانند کار خود را آغاز کنند، اما ما به دنبال این هستیم که بخش خصوصی پای کار آمده و آثار خود را برای اکران عمومی در اختیار سینماها قرار دهند. اگر پرداخت درصدی به عنوان گارانتی فیلم ها و سینماها اجرایی شود، می توانیم فعالیت سینماها را با اکران فیلم های خوب آغاز کنیم.

وی با اشاره به اینکه 10 ماه از بسته بودن سالن های سینما می گذرد، توضیح داد: امیدوارم بتوانیم قبل از شروع سی و نهمین جشنواره فیلم فجر، سینماها را باز کرده و پذیرای مردم باشیم، چرا که جشنواره فیلم فجر با حضور مردم در سینماها معنا پیدا می کند.

صابری در پایان گفت: معتقدم یکی از بهترین مکان ها که از امنیت کامل بهداشتی برخوردار است، سینماها است و باید شرایط برای بازگشایی مجدد سینماها فراهم شود.

کد خبر 5106427

نیوشا روزبان

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : سینما پرس روزنامه نصف جهان

فریده سپاه منصور در گفت وگو با خبرگزاری میزان، پیرامون آخرین مجموعه فعالیت های خود در عرصه بازیگری گفت: از اسفند ماه سال گذشته در قرنطینه خانگی به سر می برم و به هیچ عنوان از خانه خارج نمی شوم زیرا در سن و سال من کرونا شوخی نمی شناسد.

وی در همین راستا ادامه داد: در این ماه ها پیشنهاداتی را هم داشته ام اما در کل نسبت به گذشته پیشنهادات کمتر از قبل شده است، تولیدات بسیاری در سینما و تلویزیون متوقف شده و به همین دلیل تعداد پیشنهادات هم کمتر از گذشته شده است.

بازیگر سریال نون خ با اشاره به مشکلات فراوان بازیگران در دوران کرونا اضافه کرد: در حال حاضر بیشتر بازیگران بیکار و خانه نشین شده اند، هیچ حمایتی از بازیگران نمی شود، مشکل تنها برای بازیگران نیست، بسیاری از عوامل پشت صحنه سینما و تلویزیون هم کم کار و بیکار شده اند.

وی در همین رابطه تصریح کرد: آنچه مشخص است اینکه عوامل پشت صحنه سینما و تلویزیون از بازیگران دستمزد بسیار کمتری می گیرند، دستمزدی که با آن می توانند به سختی زندگی خود را سپری کنند، دستمزدی که در بسیاری از مواقع از حقوق کارگری هم کمتر است. حال تصور کنید همین حقوق و دستمزد کم نزدیک به یکسال قطع شده است و این عزیزان زحمتکش پشت صحنه خجالت زده خانواده خود شده اند.

بازیگر فیلم سینمایی مهمان مامان با اشاره به وضعیت بد سینما در سال جاری ادامه داد: سینما قبل از کرونا هم چنگی به دل نمی زد، حال که این تعطیلات و ورشکستگی ها پیش آمده اوضاع وخیم تر شده است، بسیاری از سالنهای سینما تعطیل شده اند، مشخص نیست چه کسی می خواهد جای خالی سینماهای تعطیل شده را در سال آینده پر کند.

وی در همین رابطه افزود: تغییر کاربری سینماها و تعطیلی دائمی بسیاری از سالنهای سینما یک فاجعه است، ما در همین حالت هم سینما کم داریم، بسیاری از شهرستانهای ما سینما ندارند، حال که کرونا آمده همان تعداد اندک هم کمتر از گذشته شده اند که این اتفاق ناراحت کننده است.

سپاه منصور با اشاره به لزوم حمایت بخش دولتی از سینماداران تاکید کرد: این روزها بیش از هر وقت دیگری نیاز است تا بخش دولتی به سینماداران وام دهد تا بتوانند دوران سخت کرونا را پشت سر بگذارنند، بسیاری از پرسنل سینماها بیکار شده اند که این آمار هم غم انگیز است و از سویی نمی توان انتظاری از سینماداری داشت که یکسال سالنش تعطیل شده است.

وی با اشاره به سینما سال آینده در کشور خاطرنشان کرد: سال آینده هیچ دورنمایی ندارد، سینما وضعیت ناراحت کننده ای دارد، اگر هم کرونا برود و سینماها باز شوند تا چندین ماه و حتی چندین سال باید جبران خسارات این یکسال را بدهیم، بسیاری فیلم پشت درب بسته سینماها مانده اند، قطعا بعد از بازگشایی شاهد فیلمسوزی و همین طور صف طولانی اکران خواهیم بود، حال فکر کنید که این صف طولانی وقتی شکل می گیرد که تعداد زیادی سینما تعطیل شده اند، اینجاست که لزوم نوع خاصی از برنامه ریزی در عرصه سینما مشخص می شود، برنامه ای که متاسفانه در دستور کار قرار ندارد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ میزان
مرتضی شایسته جدیدترین مصوبات شورای صنفی نمایش را اعلام کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : افکار نیوز بولتن نیوز

مرتضی شایسته سخنگوی شورای صنفی نمایش درباره مصوبات امروز این شورا در گفت وگو با خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، گفت: اکران فیلم سینمایی دیدن این فیلم جرم است از فردا در سینماهای شهرستان های کل کشور آغاز می شود و پس از بازگشایی سینماها در تهران نیز نمایش داده خواهد شد.

وی در خصوص قرار گرفتن سینماها در گروه 2 مشاغل کرونا، بیان کرد: احتمال دارد این اتفاق رخ دهد اما هنوز هیچ چیز قطعی نشده است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵

یاور یگانه- روزنامه نگار

کرونا چنان مصیبت بزرگی است که هر مشکل و عیب و ایرادی را می توان به گردنش انداخت و چون کارنامه اش سیاه تر از این حرف هاست که کسی فکر دفاع از آن به سرش بزند، نه مدافعی خواهد داشت و نه هوادار سینه چاکی. در عوض تا دلتان بخواهد برای حوزه های مختلف، وکیل و وصی و متولی و کارگزار و هزارویک رقم رئیس و مرئوس و واسطه وجود دارد که اگر کسی نگاه چپ به آنها کند، حسابش با کرام الکاتبین است. همین حوزه عجیب و غریب سینمای ایران را درنظر بگیرید. روزگاری که هنوز کرونا نبود و آدم ها اینطور مثل حالا خودشان را پشت ماسک هایشان مخفی نکرده بودند، همیشه انتقادهایی به سازوکار پذیرش اثر، ترکیب هیأت داوران، مداخله نهادها و افراد غیرسینمایی در رأی داوران، مصلحت اندیشی محافظه کارانه در اهدای جوایز و اهمیت و اثرگذاری جشنواره فیلم فجر وجود داشت. حتی در دوره هایی این بحث مطرح شد که تکثر سانس های نمایش فیلم ها در جشنواره از جذابیت اکران عمومی آنها می کاهد و برخی ها معتقد بودند یکی از دلایل افت تعداد مخاطبان سینمای ایران در طول سال همین جشنواره فجر است که مثل سطل آب یخی روی آتش کم فروغ شور و شوق سینماروها ریخته می شود و نمایش عمومی فیلم ها را سوت و کور می کند. خلاصه فرقی نمی کند چه دولتی سر کار باشد، اصولگرا، اصلاح طلب یا اعتدال گرا؛ ماهیت دولتی جشنواره فیلم فجر و چارچوب های صلب آن حتی اگر در روزهای برگزاری اش، برای کسانی که ناتوان از دیدن واقعیت ها هستند، مفتون کننده و لذتبخش باشد و از فرط جوزدگی و بی اطلاعی فریفته زرق و برق کدر جشنواره شوند، اما در آخر، سرخوردگی حاصل از کیفیت فیلم ها، نحوه برگزاری و اتفاقات پشت صحنه جشنواره چنان مشهود است که نمی توان کتمانش کرد. در چنین وضعیتی عجیب نیست که امسال با وجود کرونا که هر تجمعی را هر قدر کوچک و مقید به رعایت پروتکل های بهداشتی به تهدیدی قوی برای سلامتی انسان ها مبدل ساخته، قرار است جشنواره فیلم فجر برگزار شود؟ سؤال برانگیز بودن چنین تصمیمی وقتی بیشتر عیان می شود که به یاد بیاوریم در سال 2020، که هنوز یک هفته از تمام شدنش نگذشته، جشنواره معتبر و مؤثری مثل جشنواره فیلم کن برای حفظ سلامت آدم ها ترجیح داد که امسال از خیر برگزاری جشنواره بگذرد. متصدیان و مسئولان جشنوار کن که امید فراوانی به اعطای نخل های طلایشان به برگزیدگان سال سیاه کرونا داشتند و چندین بار زمان برگزاری جشنواره را به تعویق انداختند تا شاید بالاخره گشایشی حاصل شود، در نهایت سلامتی و جان آدم ها را به ضرر و زیان مالی ناشی از برگزار نشدن جشنواره کن ترجیح دادند و سال 2020را بدون جشنواره کن به پایان بردند. این تصمیم شجاعانه در آینده که بحران کرونا پشت سر گذاشته می شود و جهان به روال طبیعی خود بر می گردد، باعث سربلندی مسئولان این جشنواره خواهد شد.
نکته دیگری که گویا مسئولان جشنواره فجر به آن بی توجه هستند میزان فروش اکران آنلاین فیلم هاست؛ فیلم هایی که سال های قبل با سر و صدای فراوان وارد جشنواره شدند اما نه در جشنواره و نه حالا که آنلاین اکران شده اند هیچ توجهی را به خود جلب نمی کنند. برای نمونه، اول این هفته اعلام شد که جمشیدیه (به کارگردانی یلدا جبلی) در اکران آنلاین خود کمی بیش از 635 میلیون تومان فروش داشته است. این فیلم که از یازدهم آذر ماه امسال وارد چرخه اکران آنلاین شد، 30 روز اکران آنلاین داشته و تنها 31 هزار و 764 بلیت فروخته است. به فرض اینکه هر بلیت دارای دو یا حتی سه نفر بیننده بوده باشد، باز به رقم قابل توجهی نمی رسیم. جمشیدیه در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر نمایش داده شد و اگر واقع بین باشیم باید بگوییم این فیلم در شرایط اقتصادی ایران، حتی درصورت اکران در سالن های سینما هم به فروشی بهتر از این دست پیدا نمی کرد؛ چون هم اکنون سینما از اولویت زندگی مردم خارج شده و فشارهای اقتصادی به خانواده های طبقه متوسط که مصرف کننده اصلی محصولات سینمایی هستند باعث شده این قشر سینمارو تفریحات و سرگرمی های دیگری را جایگزین سینما کند که احساس می کند بیشتر منعکس کننده وضعیت و حال و روز این طبقه است.
سینمای ایران، دیر یا زود، با کرونا یا بی کرونا، به این نقطه می رسید. سینمایی که جریان اقتصادی اش به سرمایه گذاری های سؤال برانگیز یا بودجه های حمایتی وابسته است و خود را بی نیاز از دخل و خرج می بیند، باید انتظار می داشت که بالاخره روزی مخاطبانش را از دست بدهد. سینمایی که مخاطب را به ساده انگاری و کلیشه های پوک و آزاردهنده عادت داده باید حدس می زد روزی می رسد که داستان ها و شخصیت های تکراری و شبیه به هم فیلم ها برای مردم جذابیت نخواهد داشت و مردم به آنها توجه نخواهند کرد. زمانی که فرم ها و ساختارهای متفاوت در همین جشنواره فیلم فجر نادیده گرفته می شدند و منتقدان و روزنامه نویس های فیلمفارسی خو در شماتت فرم زدگی فیلم ها داد سخن می دادند، معلوم بود که بالاخره روزی فرمول ها و الگوهای تکراری مستعمل از نفس می افتند و دیگر کسی به تماشایشان نمی رود.
حالا که کرونا نشان داده مردم واقعا چقدر به سینما بها می دهند، بهتر بود که بودجه جشنواره امسال به صورت شفاف و منطبق با شعارهای دولت در اهمیت به شفافیت سازوکارهای مالی، صرف چند طرح و برنامه ای می شد که می توانست در سال های آتی به کار سینمای ایران بیاید و نجات بخش آن شود. کرونا همانطور که برخی ایرادها و ضعف های سینمای ما را عیان کرده، می تواند باعث ایجاد تغییر در ساختارهایی شود که مورد پسند مردم نیست. البته اگر دغدغه ای و همتی و انگیزه ای در کار باشد.

لینک خبر :‌ روزنامه همشهری
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵

فاطمه امین الرعایا
این روزها بازار شبکه نمایش خانگی داغ است و علاوه بر اکران آنلاین شاهد ساخت سریال های اختصاصی در پلتفرم های گوناگون در این بستر هستیم. صف سریال های در دست ساخت هم برای بار دیگر طویل شده است. اما آیا بر علاوه بر کمیت، بر کیفیت ساخت سریال ها نیز در طول فعالیت شبکه نمایش خانگی افروده شده است؟
شبکه نمایش خانگی در اواسط دهه 80، بعد از اختلاف مهران مدیری و تلویزیون بر سر پخش قهوه تلخ کار خود را تقریبا آغاز کرد. اوایل، این بستر با با دو مجموعه قلب یخی و قهوه تلخ که اولی معمایی عاشقانه و دومی کمدی بود، مهمان خانه های مردم شد. گرچه این دو سریال با استقبال خوبی از سوی مردم روبه رو شد اما نتوانست آنطور که باید ادامه فعالیت بدهد. به همین دلیل ساخت سریال و محتواهای دیگر در دستور کار شبکه نمایش خانگی قرار گرفت. در طول این سال ها سریال های بسیاری برای شبکه نمایش خانگی تولید شد اما کم کم با بالا گرفتن اختلافات بین صدا و سیما و وزرات ارشاد بر سر نظارت بر این بستر سریال ها نیز قربانی شدند تا آنجا که اوایل تابستان خبری مبنی بر توقف تولید سریال در این بخش به دلیل کثرت سریال های در حال تولید اعلام شد.
گرچه این کشمکش هنوز ادامه دارد اما حالا شاهد پخش سریال های تازه از پلتفرم های گوناگونی هستیم که در شبکه نمایش خانگی فعالیت می کنند اما آیا کیفیت سریال سازی در شبکه نمایش خانگی به اندازه کمیت آن رشد داشته است؟ جبار آذین، منتقد سینما و تلویزیون در این باره به ابتکار می گوید: شبکه نمایش خانگی مدت ها است که جزو زیرمجموعه های صدا و سیما قرار گرفته است. این شبکه پیش از آنکه به صدا و سیما متصل شود، دارای اهداف، برنامه ها و شرایط تولید و پخش ویژه ای بود که اکنون آن ضوابط تحت تاثیر ضوابط تلویزیون قرار گرفته است. در شبکه نمایش خانگی که اساس تاسیس آن جمع کردن هنرمندانی بود که به هر دلیل شرایط کار برای آن ها در صدا و سیما مهیا نبود. این شبکه مدت های مدید فعال بود و به تولیدات مختلف فیلم و سریال مبادرت می کرد اما به مرور دست اندرکاران شبکه نمایش خانگی و همچنین سازندگان سریال ها به جای توجه به سلیقه، ذائقه و خواست مخاطبان وطنی، نگاه و گرایش خود را به کپی برداری از آثار ماهواره ای و تلویزیونی غربی معطوف کردند. از همین رو اغلب سریال هایی که در این شبکه تولید می شد، کپی دست چندم سریال های خارجی به ویژه سریال های ترکیه ای بود که کمتر از منظر کیفی مورد قبول واقع می شد.
این منتقد ادامه می دهد: با این حال در اوضاعی که تلویزیون کشور در تولید سریال های درجه یک، کم کار و گاه ناتوان است، این شبکه توانست برای خود مشتریان پرو پا قرص پیدا کند اما توفیق شبه نمایش خانگی، شرایط رقابت با تلویزیون را فراهم کرد. در این شرایط، تلویزیون متاسفانه نتوانست همپای شبکه نمایش خانگی پیش رود و کار را به جایی رساند تا با دخالت های قانونی شبکه نمایش خانگی را از وزارت ارشاد جدا و به تلویزیون ملحق کند. از آن زمان تا کنون این شبکه به نوعی زیر نظر مدیریت تلویزیون اداره می شود.
این منتقد می افزاید: با این حال همچنان در این شبکه آثاری تولید می شود که این آثار به دلیل نوع ویژگی هایی که در برخی سریال ها وجود دارد، امکان تولید در تلویزیون را ندارند. اما مشخصه این تولیدات نسبت به تولیدات سال های قبل به لحاظ محتوایی و ساختاری دچار افت شده که شبکه خانگی را تبدیل به یکی از شبکه های رایج تلویزیونی کرده است. چنانچه این شبکه مثل گذشته در فضای ارتباطی دیگری فعال بود، امکان رقابت داشت اما این اتفاق نمی افتد و آنچه در این شبکه توزیع می شود به دلیل ضعف برنامه های تلویزیونی توانسته مخاطب بیشتری داشته باشد اما همچنان جایگاه تولیدات وطنی با محتوای ملی و بومی ایرانی در این شبکه خالی است و بیش از هر چیز تولیدات این شبکه مسئله سوددهی و درآمد را در اولویت کارهای خود قرار داده اند.
شاید بتوان گفت بعد از فصل اول سریال شهرزاد، سریال چشمگیری در نمایش خانگی دیده نشد تا زمانی که سریال همگناه ساخته و پخش شد. در حال حاضر که چندین سریال در نوبت پخش در شبکه نمایش خانگی قرار گرفته اند و حتی در برخی، از کسانی به عنوان بازیگر استفاده شده که تخصصی در این امر ندارند، بی توجهی به کیفیت تولید چه عواقبی را برای این بستر به دنبال خواهد داشت؟ آذین می گوید: آنچه روبه روی این شبکه قرار گرفته، افت کمی و کیفی است. این شبکه هم مانند برخی از شبکه های تلویزیون کشور به دلیل ناتوانی و ضعف در تولید سریال های خوب و قوی حرفه ای با محتوای مخاطب پسند، عمده نظر و گرایش خود را معطوف به جذب و جلب سرمایه های اسپانسری و تزریق سلیقه سرمایه داران کرده اند و در این راه از کسانی که به دلیل نام و عنوان مشهور شده اند اما فاقد دانش و سواد بازیگری هستند و همچنین کسانی که اساسا هیچگونه دانش و تجربه ای در این زمینه ندارند و صرفا از طریق رابطه در این تولیدات حضور پیدا می کنند. این اقدامات جای تخصص و تعهد و کارهای حرفه ای را در این شبکه خالی نشان می دهد و تا زمانی که یک برنامه هدفمند رسانه ای و تصویری مناسب با مدیریت کاملا حرفه ای بر شبکه نمایش خانگی مسلط نشود، این وضعیت شبکه نمایش خانگی را دچار هرج و مرج و در نهایت سقوط می کند و آن را به یک رسانه کم مخاطب و بی کیفیت تبدیل می کند که در نهایت منجر به ضربه به کیفیت و بودجه می شود.
آذین درباره راهکار پیشگیری از چنین اتفاقی می افزاید: در هز حال این شبکه اگر بخواهد تداوم حضور و فعالیت داشته باشد، چاره ای جز جدایی از تلویزیون ندارد و باید یک برنامه ریزی کامل و مدیریتی مستقل بر اساس اهداف رسانه ای و فرهنگی کشور، با رویکرد آرمان ها و ارزش های جامعه و همچنین تولید برنامه های مخاطب پسند را در دستور کار خود قرار دهد. در غیر این صورت، این شیوه ای که اکنون در اداره آن مشاهده می شود و با توجه به تولیدات حاضر، افق روشنی در مقابل شبکه نمایش خانگی وجود ندارد. تولیدات این شبکه باید دارای برنامه، اصول و قواعدی باشد که سازندگان این شبکه بر اساس نیاز جامعه و احترام به فرهنگ مردم و رعایت سلیقه مخاطبان تدارک ببینند و گرنه اینکه برخی عوامل را پای ماهواره های بنشانند و از آنها کپی کنند و تنها ظاهر تولیدات را ایرانی کنند، نتیجه ای جز هدر دادن بودجه و ضربه زدن به فرهنگ جامعه ندارد.

ارسال دیدگاه
نام: ایمیل: دیدگاه:

لینک خبر :‌ روزنامه ابتکار
امسال جشنواره فیلم فجر با دوره های دیگر تفاوت دارد. به واسطه کرونا برگزاری این دوره از جشن سینمای ایران از ماه ها پیش با اما و اگر همراه شده بود تا این که دبیر این رویداد از برگزاری قطعی دوره سی ونهم در بهمن ماه خبر داد، اما این پایان اما و اگرها نبود. جشنواره در شکل اجرا هم تفاوت هایی کرده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵

به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا ، همانطور که گفتیم دوره سی ونهم جشنواره فیلم فجر به واسطه شیوع کرونا متفاوت از دیگر دوره هاست. در نشست خبری این دوره، طباطبایی نژاد دبیر جشنواره به برخی تفاوت ها اشاره کرد. یکی از آن ها درباره حضور فیلم ها بود. امسال برخلاف سالیان قبل که فیلم های متقاضی برای حضور در جشنواره پس از پر کردن فرم، توسط یک هیات انتخاب گزینش و سپس درصورت تأیید در مسابقه شرکت می کردند، در دوره سی ونهم صرف پرکردن فرم ملاک حضور و داوری فیلم ها خواهد بود.

یعنی دیگر خبری از هیات انتخاب نیست. علت این مساله هم تعداد پایین فیلم های آماده برای حضور در جشنواره است. در سال جاری به دلیل مشکلات کرونا تعداد زیادی فیلم ساخته نشده پس به همین خاطر جشنواره مجبور به حذف فیلتر اولیه اش شده است. با این حساب هر فیلمی که فرم پر کند در پروسه داوری قرار می گیرد. یکی دیگر از تفاوت هایی که ممکن است استثنا امسال اعمال شود، قبول حضور فیلم هایی است که قبل از جشنواره در خارج از کشور در قالب جشنواره های سینمایی اکران داشته اند. در سال های پیش همواره این مساله مورد بحث بود و مدیران جشنواره از قبول فیلم هایی که در دیگر رویدادهای سینمایی شرکت کرده اند ممانعت می کردند.

اما امسال ممکن است به دلیل بالارفتن فیلم های حاضر در جشنواره و داغ تر شدن تنور فجر این شرط برداشته شود. فقط چند روز تا پایان مهلت پرکردن فرم برای سازندگان آثار باقی مانده است. در ادامه این گزارش به تعداد از فیلم هایی که تا به امروز فرم جشنواره را پرکرده اند اشاره می کنیم.

قاتل وحشی
قاتل وحشی فیلمی در ژانر وحشت و جنایی-معمایی به کارگردانی حمید نعمت الله ، با فیلمنامه ای از معصومه بیات و حمید نعمت الله، محصول سال 1398 است. فیلم در میانه راه ساخت به علت مشکل بودجه برای مدتی متوقف شد و همچنین به دلیل اختلافات مالکیتی مجوز حضور در جشنواره فجر 98 را نگرفت، اما سرانجام در پاییز سال 1399، با اتمام مراحل صدا و ساخت موسیقی آماده نمایش شد. تاچند روز پیش خبرهایی از مشکل این فیلم برای حضور در جشنواره منتشر شده بود. برخلاف گمانه زنی ها قبلی ظاهرا این مشکل ارتباطی به مسائل مالکیتی نداشت. لیلا حاتمی و امین حیایی بازیگران اصلی فیلم جدید نعمت الله هستند. حمید نعمت الله یکی از موفق ترین فیلمسازان ایرانی است که همواره منتقدان و مخاطبان جدی سینما آثارش را دنبال می کنند.

روشن
روشن به کارگردانی روح الله حجازی با بازی رضا عطاران، سارا بهرامی و صحنه زنی علیرضا صمدی با بازی مهتاب کرامتی، بهرام افشاری و مجید صالحی از دیگر فیلم های کنجکاو برانگیزی هستند که فرم پر کرده اند. گفته می شود عطاران، افشاری و صالحی در قالب نقش هایی بسیار جدی و پیچیده در این فیلم ها ظاهر شده اند. حجازی در اوایل دهه90 خودش را به عنوان استعدادی جدید در سینمای ایران معرفی کرد اما در سال های اخیر از اوج کاری اش فاصله گرفت.

بدون همه چیز
بدون همه چیز که تازه ترین ساخته قرایی پس از فیلم سد معبر محسوب می شود از جمله تولیدات پر بازیگر و پر لوکیشن امسال سینمای ایران است که با رعایت پروتکل های بهداشتی در تهران، کندر و گرمسار جلوی دوربین رفت. این فیلم اخیرا فرم حضور در جشنواره را پر کرده است. پرویز پرستویی، هدیه تهرانی و هادی حجازی فر ازجمله بازیگران این فیلم هستند. قرایی با سد معبر خودش را به عنوان یکی از فیلمسازان جدی سینمای ایران در دهه90 معرفی کرد.

ابلق
جدیدترین فیلم سینمایی نرگس آبیار ابلق است. او دو سال پیش برای شبی که ماه کامل شد سیمرغ جشنواره فیلم فجر را دریافت کرده بود. ساخته جدید آبیار درامی خانوادگی است که علاوه بر کارگردانی، نویسندگی فیلمنامه آن را در کنار پریسا کرزیان بر عهده داشته است، محمدحسین قاسمی همچون سایر آثار آبیار تهیه کنندگی این اثر را بر عهده دارد. بهرام رادان، الناز شاکردوست، هوتن شکیبا و گلاره عباسی در این فیلم سینمایی ایفای نقش می کنند.

راند چهارم
جدیدترین فیلم بلند سینمایی علیرضا امینی فرم جشنواره را پر کرده است. راند چهارم آخرین ساخته علیرضا امینی به تهیه کنندگی مرتضی شایسته است و از بازیگران این فیلم می توان به جمشید هاشم پور، پژمان بازغی، الهه حصاری، زهرا میرزایی، علی اوجی و آناهیتا درگاهی اشاره کرد. امینی هم اکنون درگیر ساخت رقص دلفین ها است.

گیج گاه
فیلم سینمایی گیج گاه نخستین ساخته سینمایی عادل تبریزی به جشنواره آمد. در گیج گاه جمشید هاشم پور، حامد بهداد، باران کوثری و سروش صحت بازیگران این فیلم هستند. در شعار این فیلم سینمایی آمده است: گیج گاه نوستالژیک نیست، حالی است که دیگر نیست. اولین نمایش گیج گاه در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر خواهد بود. تهیه این فیلم سینمایی را ولی اله مدنی و حنیف سروری بر عهده دارند.

شهربانو
فیلم سینمایی شهربانو به کارگردانی مریم بحرالعلومی برای ارائه به سی ونهمین جشنواره فیلم فجر آماده شد. مریم بحرالعلومی که پس از فیلم پاسیو امسال نخستین فیلم بلند با پروانه ساخت سینمایی خود با نام شهربانو را ساخته است. شهربانو فیلمی مادرانه با مضمونی آسیب شناسانه و اجتماعی است که مبتنی بر چالشی در یک خانواده روایت می شود. فرشته صدر عرفایی، بهناز جعفری و گلاره عباسی بازیگران این فیلم هستند.

روزی روزگاری آبادان
فیلم سینمایی روزی روزگاری آبادان به کارگردانی حمیدرضا آذرنگ در جشنواره حضور خواهد داشت. این اولین تجربه کارگردانی آذرنگ در سینماست. فاطمه معتمدآریا و محسن تنابنده دو بازیگر اصلی این فیلم هستند. باید دید که اولین تجربه کارگردانی آذرنگ با نظر مثبت منتقدان و مخاطبان همراه خواهد شد یانه.

زالاوا
فیلم سینمایی زالاوا نخستین فیلم بلند سینمایی ارسلان امیری که به تهیه کنندگی روح الله برادری و سمیرا برادری و با مشارکت بنیاد سینمایی فارابی ساخته شده، برای شرکت در سی ونهمین جشنواره فیلم فجر آماده می شود. عنوان فیلم زالاوا ، کردی است و در رسم الخط زبان کردی، به صورت زال ئاوا به نگارش درمی آید که به معنی زال آباد است. زال هم به معنای پیر سفیدمو است؛ اما عمدا در شیوه نگارش برای عنوان فیلم، آن را به صورت زالاوا درآوردیم. داستان فیلم به یک ماجرای واقعی می پردازد که سال ها پیش در روستا و پاسگاه منطقه دره سفید و زالاوا به وقوع پیوسته است. ماجرایی که احتمالا نیمی از آن از نظر اهالی این منطقه، واقعی و ترسناک است. نوید پورفرج، پوریا رحیمی سام وهدی زین العابدین ازجمله بازیگران این فیلم هستند.

یدو
فیلم سینمایی یدو به کارگردانی مهدی جعفری، جدیدترین فیلم سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که برای حضور در سی ونهمین جشنواره فیلم فجر آماده شده است. صاحبان این فیلم سینمایی به تهیه کنندگی محمدرضا مصباح با پشت سر گذاشتن مراحل فنی و آماده شدن برای نمایش، فرم حضور در این دوره از جشنواره فیلم فجر را پر کرده اند. مهدی جعفری در این فیلم که در گونه دفاع مقدس و کودک و نوجوان تولید شده است، اولین ماه های جنگ تحمیلی در آبادان در حال محاصره را به تصویر کشیده است.

تک تیرانداز
دیگر فیلم متقاضی حضور در جشنواره فجر تک تیرانداز به کارگردانی علی غفاری و تهیه کنندگی ابراهیم اصغری کاری از انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح است. در این فیلم سینمایی کامبیز دیرباز ایفاگر نقش شهید عبدالرسول زرین بزرگترین تک تیرانداز جنگ های معاصر است.

منبع: صبح نو

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری آنا
سینماپرس: شهرام مکری معتقد است در جشنواره فیلم فجر تناقضی وجود دارد که در حالت خوش بینانه باید آن را یک سوءتفاهم دانست یا یک عهد و قرار قدیمی که هنوز به روز نشده است.

به گزارش سینماپرس ، جنایت بی دقت به کارگردانی شهرام مکری از آن دست فیلم هایی است که دبیر جشنواره فیلم فجر تاکید کرده به دلیل حضور در جشنواره های خارجی شرایط حضور در فجر را ندارد و البته در این میان به پروانه نمایش نداشتن این فیلم هم اشاره می شود. این فیلم امسال در جشنواره های مختلفی حضور داشته و جایزه هیات داوران مستقل جشنواره فیلم ونیز و هوگوی نقره ای جشنواره شیکاگو را کسب کرده است.

مسئله نبود امکان برای شرکت کردن چنین فیلم هایی در جشنواره فجر بهانه ای برای گفت وگو با کارگردان جنایت بی دقت شد و او بیش تر از آنکه حضور فیلمش در جشنواره فجر برایش دغدغه باشد از استانداردهایی گفت که این جشنواره باید به آن نزدیک شود.

جنایت بی دقت پروانه نمایش دارد؟

مکری در ابتدا در پاسخ به اینکه آیا برای صدور پروانه نمایش فیلم جنایت بی دقت اقدامی شده است و همچنین با توجه به شرایط ویژه جشنواره امسال که هنوز مشخص نیست به چه شکل برگزار می شود، آیا اصلا تمایلی به حضور در این رویداد دارد یا خیر؟ بیان کرد: ما اوایل مهرماه برای پروانه نمایش فیلم اقدام کردیم ولی تا الان هنوز از ارشاد خبری نشده و حتی نسخه ای از فیلم را از ما نخواسته اند. البته فکر می کنم بخشی از این اتفاق به شرایط حال حاضر کشور از نظر نمایش فیلم ها برگردد ولی با این حال در جریان دقیق برگزاری جلسه های شورای پروانه نمایش نیستم، فقط تا جایی که اطلاع دارم به تازگی پروانه نمایش فیلم خانم نیکی کریمی (آتابای) که سال گذشته در جشنواره بود صادر شده که فاصله زمانی تقریباً یک سال برای صدور مجوز مدت زمان زیادی است.

او افزود: در این باره باید این نکته را بگویم، برای اینکه یک فیلم بتواند در بازار بین المللی کار کند و سهمی هر چند کوچک از آن داشته باشد باید سعی کند، خود را زودتر به بازارهای جهانی برساند، یعنی مثلاً وقتی فیلمی را تولید می کنید که محصول سال 2020 یا 2019 است خیلی نمی توانید صبر کنید و آن را نگه دارید تا برای پخش در بازارهای جهانی از زمان تولید آن بگذرد؛ در نتیجه باید فیلم خود را زودتر به بازار برسانید و این پروسه هم ابتدا از فستیوال ها شروع می شود که خریدارها و فروشنده ها در این رویدادها شرکت می کنند و فیلم ها را می بینند. بنابراین ما زودتر از زمان انتظاری که برای گرفتن پروانه نمایش فیلم در ایران طی می کنیم ناچاریم فیلم خود را برای فستیوال ها و شرکت در بازارهای خرید و فروش جهانی ارائه کنیم. درواقع فیلم هایی که بخواهند به بازار گسترده تری فکر کنند ناچارند که از این مسیر بگذرند.

وی ادامه داد: در همین راستا ما هم از جشنواره ونیز پخش بین المللی فیلم جنایت بی دقت را شروع کردیم. قرارداد پخش فیلم با یک شرکت خارجی است و این شرکت موفق شده چندین قرارداد پخش و اکران با کشورهای مختلفی همچون ایتالیا، سوئیس و آلمان منعقد کند. البته شرایط کرونا همه این برنامه ها را به تعویق انداخته وگرنه فیلم ما خیلی زودتر وارد پروسه پخش می شد، اما به هر حال در چند جشنواره در سال 2020 شرکت کردیم و چند جشنواره هم در سال 2021 داریم که نمایش فیلم در آن ها در چند وقت آینده انجام خواهد شد و اکرا ن را در فرانسه، سوئیس و ایتالیا هم در برنامه داریم.

فجر برای ما نوستالژی و خاطره است

مکری درباره شرکت در جشنواره فجر هم گفت: هر فیلمسازی دوست دارد اثرش در جشنواره های مختلف به نمایش در آید چون باعث می شود بازخوردهای بیشتری بگیرد که این بازخوردها به فروش فیلم هم کمک می کند. جشنواره فجر هم همین شرایط را دارد و بازخوردهای آن شاید می تواند در فروش و دیده شدن فیلم تاثیر خوبی داشته باشد به خصوص برای فیلم من که معمولاً با بازیگران جدید و همین طور عوامل فنی جدید کار می کنم و دیده شدن آن ها می تواند به بازار سینمای ایران هم کمک کند؛ در نتیجه در پاسخ به اینکه آیا تمایل دارم که فیلم ام در جشنواره فجر باشد یا خیر، باید بگویم من هم مثل هر فیلمساز دیگری به جشنواره فجر مانند فستیوال های دیگر نگاه می کنم و همانطور که تمایل دارم فیلمی که ساخته ام در فستیوال های مختلف باشد به جشنواره فجر هم همین نگاه را می توانم داشته باشم، منتها جشنواره فجر به دلیل آن که همه ما با آن نوستالژی و خاطره داریم و فیلم های خوب زندگی خود در سینمای ایران را در این جشنواره دیده ایم می تواند از این نظر اهمیت دیگری هم داشته باشد. من موقعیت های مختلفی را در این فستیوال تجربه کرده ام یعنی هم به عنوان مخاطب در آن بودم، هم به عنوان کسی که در صف بلیتش بوده، هم به عنوان کسی که با نشریات آن کار کرده و حالا هم به عنوان یک فیلمساز هستم که می تواند در این جشنواره فیلم داشته باشد. این یک ویژگی منحصر به فرد است که ما درباره فستیوال های دیگر در هیچ نقطه از دنیا چنین حس و موقعیتی نداریم و همین سبب می شود جشنواره فیلم فجر اهمیت و جایگاه دیگری برای فیلمساز ایرانی داشته باشد. پس بله، من دوست دارم فیلمم در فستیوال های متنوعی حضور داشته باشد و از این منظر که توضیح دادم فجر ویژگی و اهمیت بیشتری هم می تواند داشته باشد.

تناقض های جشنواره فجر چیست؟

او درباره تاکید جشنواره فجر مبنی بر عدم نمایش فیلم هایی که پیش از شرکت در این جشنواره، در فستیوال های خارجی شرکت کرده اند و اینکه آیا این دستورالعمل می تواند سبب شود جشنواره فجر به واقع ویترین سینمای ایران باشد؟ اظهار کرد: این بحث خیلی مفصل است و خودم از سال ها پیش یعنی وقتی به عنوان فیلمسازی که در حوزه فیلم کوتاه بوده تا الان که فیلم بلند می سازم با این سوال مواجه می شدم. فکر می کنم این جا یک سوءتفاهم پیش آمده یعنی حداقل خوشبینانه اش این است که آن را سوءتفاهم برای برگزارکنندگان جشنواره بدانیم. شاید بهتر است بگویم یک عهد و قرار قدیمی در جشنواره فجر وجود دارد که هنوز به روز نشده و باز هم خوشبینانه اش این است که بگوییم این قوانین بازنگری جدی نشده اند، چرا که مهمترین تناقض همین است که جشنواره فجر فعلاً به عنوان یک جشنواره ملی محسوب می شود و نمی دانم یک جشنواره ملی چه ارتباطی با بازار بین المللی می تواند داشته باشد.

وی ادامه داد: این در حالی است که ما جشنواره بین المللی فجر هم داریم، یعنی هر چقدر مناسبات جشنواره بین المللی فجر بر این باشد که خود را با جشنواره های بین المللی دیگر در رقابت بگذارد، جشنواره ملی فجر این طور نیست چون یک جشنواره داخلی است و در رقابت با جشنواره دیگری در دنیا نیست. اگر در رقابت بود که دیگر جشنواره ملی نبود. این تناقض بزرگی است که درباره این جشنواره وجود دارد و باعث می شود فیلمسازها همیشه سردرگم باشند. ضمن اینکه اگر ما خود را بخشی از جهان فرض کنیم آن موقع احتمالاً در یک روشی از تعامل با جهان به شکل های مختلف قرار می گیریم، یعنی سعی می کنیم بهترین کار را برای مخاطب خودمان و برای فیلمی که تولید شده انجام دهیم و به عنوان مسئولان سینمایی احتمالاً آرزویمان این است فیلمی که در کشورمان تولید شده شکوفاترین مسیر خود را طی کند یا فستیوال ما بیشترین مخاطب و بهترین فیلم ها را داشته باشد، ولی گاهی اوقات خود من به شک می افتم که آیا این مسیری است که همه آدم های مختلف به آن فکر می کنند؟ مثلا فرض کنید الان آقای اصغر فرهادی فیلمی داشته باشد که در جشنواره کن به نمایش درآید و جایزه نخل طلا را هم ببرد، معلوم است که در صورت اکران نشدن، باید بتوانیم آن را در جشنواره فجر بعدی نمایش دهیم. این هم برای مخاطب خوشحال کننده است و هم برای جشنواره اعتبار دارد، مگر اینکه بخواهیم جوری رفتار کنیم که بگوییم ما با دنیا فرق داریم، یعنی آنچه دنیا دوست دارد انجام دهد را ما دوست نداریم.

مکری گفت: جشنواره های بین المللی با هم در یک رقابت هستند تا پخش اول فیلم ها را بگیرند چون به آن واسطه می توانند اسپانسرهای بیشتری جذب کنند و تماشاچی بیشتری به جشنواره خود بیاورند. علاوه براین فستیوال های زیادی هم هستند که دیگر قانون نمایش اول را نمی پسندند و این ها را کنار می گذارند، اما از آن سو آن شکلی که جشنواره بین المللی فجر ما این موضوع را اجرا می کند عجیب است. چطور جشنواره بین المللی فجر همه فیلم های دنیا را از کشورهای مختلف می پذیرد و برای فیلم های ایرانی فقط نمایش اول را می خواهد؟ این قانون هیچ جای جهان وجود ندارد. جشنواره ملی فجر هم نمایش اول (پریمیر) می خواهد در حالی که همین موضوع را برای فیلم هایی که در ایران پریمیر شده اند اجرا نمی کند، یعنی یک فیلم می تواند در جشنواره اصفهان باشد، در حقیقت باشد، در جشنواره فیلم کوتاه تهران هم باشد بعد در فجر هم باشد! این ها همه عنوان بین المللی دارند چطور می توانیم فیلم هایی که در جشنواره های حقیقت و کوتاه تهران بوده اند را به فجر بیاوریم ولی سینمایی بلند را نمی توانیم؟ چطور اینقدر تناقض وجود دارد؟

مسئله پریمیر در فجر برای مسئولان باید روشن شود

او بیان کرد: من فکر می کنم برای حل این ماجراها مسئولان جشنواره فیلم فجر با فعالان حوزه بین الملل سینما باید موضوع را بررسی کنند، حتی با بخش های بین الملل زیرمجموعه های خود سازمان سینمایی مثل فارابی و انجمن سینمای جوان و مرکز گسترش سینمای مستند جلسه بگذارند تا موضوع برای آن ها روشن شود و بتوانند تصمیم بگیرند که اصلاً چه ضرورتی دارد این کار (پریمیر) انجام شود؟ آیا چون بقیه الزام به نمایش اول دارند، ما هم باید انجام دهیم یا اینکه مسئله چیز دیگری است؟ من مصاحبه آقای اطبایی را هم با ایسنا خواندم و فکر می کنم نکته واضح و روشنی در آن وجود داشت که آن ها (مدیران) بتوانند از آن استفاده کنند. البته می دانم افراد دیگری هم هستند که از نزدیک با جشنواره کار کرده اند مثل آقای اسفندیاری که این قوانین را می داند. فکر می کنم این وسط چیزی شبیه سوءتفاهم در مورد وضعیت سینمای ایران وجود دارد که ممکن است سبب شود خیلی اتفاقات اشتباه رخ دهد.

مکری در ادامه گفت: اگر ما برای ساخت یک فیلم قوانینی که در کشور وجود دارد را به طور کامل رعایت کنیم این طور می شود که ابتدا چند ماه طول می کشد پروانه ساخت بگیریم، چند ماه طول می کشد آن را تولید کنیم، چند ماه طول می کشد پست پروداکشن انجام شود، چند ماه طول می کشد پروانه نمایش بگیریم، وقتی هم پروانه گرفت چند ماه طول می کشد ببینیم به جدول تولیدات جشنواره فجر می خورد یا خیر و اگر مناسب باشد باید چند ماه صبر کنیم تا آن را به جشنواره فجر برسانیم. سوال من است است که یک فیلم چقدر امکان حضور در بازار بین المللی دارد و وقتی پروسه تولید تمام می شود چقدر امکان دارد در فضای بین المللی بتواند نفس بکشد؟ در این بین به این نکته هم فکر کنیم که اگر جشنواره های جهانی مثل ونیز این آوانس یا امتیاز را به جشنواره داخلی فجر نمی داد که بگوید من با پریمیر شما مشکلی ندارم - کاری که جشنواره فجر با جشنواره ونیز نمی کند - آن وقت مثلاً چه اتفاقی برای فیلم آقای مجیدی می افتاد؟ فیلم خورشید به واسطه حضور در جشنواره ونیز توانسته پخش خوب بین المللی داشته باشد، جاهای مختلفی حضور داشته، شانس آن برای حضور در اسکار بالا رفت و در عین حال در جشنواره فجر هم نمایش داده شده است. اگر جشنواره ونیز هم می خواست این کار را کند احتمالا آقای مجیدی نمی توانست فیلم خود را در جشنواره فجر سال قبل نمایش دهد چون اگر هم مستقیم به جشنواره ونیز می رفت نمی توانست طبق قوانین فعلی در جشنواره فجر سال بعد شرکت کند. همه این ها در حالی است که آن ها (جشنواره های خارجی) همیشه سعی خود را می کنند تا بیشترین خدمت را به جهان فیلم ها و جهان مخاطب ارائه کنند وگرنه اگر فقط بخواهند بگویند ما تصمیمی گرفته ایم که می خواهیم پای آن بایستیم ممکن است هر سال با حضور مدیران جدید تصمیم ها عوض شود.

فیلم های من هیچ گاه با سلیقه حاکم بر فجر هماهنگی نداشته اند

این فیلمساز تاکید کرد: هر آنچه تاکنون گفتم به فیلم خودم یعنی جنایت بی دقت و تمایل یا عدم تمایلم برای حضور آن در جشنواره فیلم فجر ارتباطی ندارد. فیلم های من اصولاً شانسی در جشنواره فجر نداشته اند چون با سلیقه حاکم بر این جشنواره در طی این سال ها هماهنگی نداشتند. بنابراین به نظر نمی رسد که فیلم من چندان شرایط حضور در این رویداد را داشته باشد همانطور که اشکان و انگشتر متبرک ، ماهی و گربه و هجوم هیچ کدام در بخش های رسمی جشنواره فیلم فجر به نمایش در نیامدند. در نتیجه خیلی نمی توانم امیدوار باشم فیلم چهارم من که فضای دورتری از فیلم های قبلی ام ندارد بتواند در جشنواره فجر به نمایش دربیاید و چند سیمرغ هم بگیرد. من حتی در دوره هایی که هیچ فیلمی هم نداشتم درباره این قوانین همین نظر را داشتم و اصلا منظورم رابطه جشنواره فیلم فجر با جنایت بی دقت نیست که فکر نمی کنم این رابطه خیلی هم درخشان باشد چون تجربه قبلی فیلم های من نشان می دهد که هیچ وقت حضور رسمی در جشنواره فجر نداشته و نتوانستم داشته باشم پس حرفم بر سر این است چطور می شود جشنواره فجر به استانداردهای جشنواره خوب نزدیک تر شود.

چرا در پریمیر از جشنواره های خارجی تقلید می کنیم ولی در سلیقه و ثبات مدیریتی تقلید نمی کنیم؟

شهرام مکری در بخشی دیگر از گفت وگو با ایسنا در پاسخ به اینکه آیا شرایط خاص جشنواره امسال که سبب شده جشنواره فجر هیات انتخاب نداشته باشد، می تواند شروعی باشد برای اینکه از این پس همه متقاضیان جشنواره فجر مستقیم داوری شوند؟ گفت: اینکه جشنواره فیلم فجر هیات انتخاب داشته باشد یا نداشته باشد، کم اهمیت تر از این است که جشنواره "سلیقه" داشته باشد. به نظر من هر جشنواره ای نیاز دارد یک سلیقه داشته باشد. سلیقه به ما می گوید که این جشنواره چطور جشنواره ای است. هیچ جشنواره ای نمی تواند سلیقه را به دست آورد مگر اینکه تیم برگزاری جشنواره برای چند سال یکسان باشد. فکر می کنم جشنواره فیلم فجر نیاز دارد که یک هیات مدیره یا یک هیات اجرایی ثابت داشته باشد. مدیر یا دبیر آن - صرف نظر از این که ما او را دوست داشته باشیم یا نداشته باشیم، سلیقه اش را بپسندیم یا نپسندیم - باید برای چند سال یک نفر باشد. ثبات مدیریتی در جشنواره فجر تنها عاملی است که باعث می شود این جشنواره سلیقه پیدا کند؛ بعد ما متوجه می شویم که فیلم های ما برای آن جشنواره مناسب است یا نیست. تمام فستیوال های دنیا که سعی می کنیم در نمایش پریمیر از آن ها تقلید کنیم این امکان را به ما می دهند که در بُعد دیگری از آن ها تقلید کنیم. تقلید کردن به این معنی نیست که فقط نمایش اول فیلم را داشته باشیم. تیم های مدیریت جشنواره های بزرگ دنیا برای سالیان طولانی در حد دو یا سه دهه ثابت است و این کار را انجام می دهند چون می خواهند معلوم شود که طعم موردنظر و دوست داشتنی برای آن جشنواره چیست، آن ها می خواهند بدانند که جشنواره شان چه سلیقه ای دارد.

عنوان ویترین سینمای ایران برای جشنواره فجر محافظه کارانه است/ چگونه یک جشنواره هم به خانه دوست کجاست جایزه می دهد و هم به استرداد

او ادامه داد: ما باید بدانیم جشنواره فیلم فجر دوست دارد مثلا به فیلم های بدنه سینما بها دهد یا به فیلم های هنری یا سینمایی تجربه گرا. مدیران جشنواره فجر در تمام این سال ها گفته اند که جشنواره فیلم فجر ویترینی از همه انواع فیلم ها در ایران است. این عنوان اتفاقا به نظرم یک کارکرد محافظه کارانه است. وقتی می گویند همه فیلم ها یعنی به نوعی با سینما محافظه کارانه برخورد می کنیم. در حالی که وقتی حرف از جشنواره کن می زنیم یا فیلمی در جشنواره ونیز، برلین، لوکارنو یا کارلووی واری به نمایش در می آید می دانیم این فستیوال ها چه نوع فیلم هایی را دوست دارند به نمایش در آورند، ولی جشنواره فیلم فجر یک سال به خانه دوست کجاست جایزه می دهد و یک سال به فیلم استرداد ، صرف نظر از کیفیت این دو فیلم، مشخص است که این ها از دو سیاره جدا هستند، واقعا چطور یک جشنواره می تواند هر دو این فیلم ها را بهترین بداند؟ مثل این است که مثلاً بگوییم جشنواره کن یک سال نخل طلا را به تایتانیک می دهد و یک سال به طعم گیلاس صرفنظر از اینکه طعم گیلاس و تایتانیک فیلم های خوبی هستند. مسئله اینجاست که این اتفاق نمی تواند رخ دهد چون این فیلم ها دارای دو ایده مختلف در نگاه کردن به سینما هستند. اگر جشنواره فیلم فجر سلیقه داشته باشد آن وقت ما می فهمیم آیا می توانیم اثر خود را به فستیوال ارائه کنیم یا نمی توانیم؟ این اگر اینطور باشد آن وقت امکان رقابت به فستیوال های دیگر هم در ایران داده می شود، یعنی آن زمان جشنواره فیلم فجر می تواند پوشش دهنده سلیقه فیلم های مثلاً تجاری تر و ملی تر باشد و جشنواره دیگری می تواند تاسیس شود مخصوص فیلم های مثلا هنری، اما مادامی که جشنواره فجر تلاش می کند همه فیلم ها را زیر مجموعه خود کند اتفاقی رخ نمی دهد بویژه آنکه به نظر می رسد این جشنواره از اینکه رقیبی در حوزه های دیگر برایش به وجود آید ترس دارد و شاید نباید چنین چیزی رخ دهد.

مکری در بخش پایانی این مصاحبه بیان کرد: اگر جشنواره فیلم فجر بخواهد بر همین منوال بچرخد هر سال این وضعیت پیچیده تر می شود و فیلمسازهایی که امید دارند فیلم هایشان در بازارهای بین المللی دیده شود ترجیح شان این خواهد شد که ابتدا فیلم خود را در بازارهای بین المللی ارائه کنند. البته فقط بحث ترجیح مطرح نیست چرا که بازار جهانی می طلبد که این اتفاق بیفتد و چه خوب که سینمای ایران هم همین ترجیح را بدهد. اگر سینمای ایران می خواهد از این چارچوب بسته ی مخاطب داخلی پا را فراتر بگذارد باید جور دیگری عمل کنیم. ما همیشه از تولید بین المللی و اینکه به مخاطبی فراتر از بازار سینمای ایران برسیم صحبت می کنیم، اما از آن طرف سعی می کنیم فیلم هایی را که در این حوزه تلاش می کنند، از دایره سینمای ایران خارج کنیم و به نظرم این اشتباهی است که امیدوارم در سال های آینده حداقل برای فیلم های نسل های بعدی فیلمسازان ایران برطرف شود. باید یادمان باشد که درست است امسال جشنواره ای مثل ونیز می گوید اشکالی ندارد پریمیر جشنواره ملی ایران را می پذیرم، اما می دانیم که سخت گیری جشنواره های مختلف رو به افزایش است و بسیاری از آن ها دیگر مثل گذشته عمل نمی کنند.

لینک خبر :‌ سینما پرس
سینما های حوزه هنری در 19 استان کشور بازگشایی شدند و هم اکنون در دسترس مخاطبان قرار دارند.

اقتصاد24 - با توجه به تغییر وضعیت بسیاری از شهر ها از نارنجی به زرد طی روز های اخیر، هم اکنون سینما های حوزه هنری در کلیه شهر های کشور به جز استان مازندران و تهران فعال و مشغول به کار شدند.

وضعیت دو استان مازندران و تهران در حال حاضر ناپایدار است و به دلیل حضور سینما ها در گروه شغلی سه، پس از تغییر وضعیت به زرد اجازه فعالیت خواهند یافت.

برنامه اکران این سینما ها مطابق با فیلم های در حال نمایش گذشته، برقرار است و به زودی با تصویب شورای صنفی نمایش، اکران فیلم های جدید آغاز خواهد شد.

لینک خبر :‌ اقتصاد 24
چندی پیش جلسه مشترکی با حضور مسوولان خانه سینما و وزیر کار و رفاه اجتماعی برگزار شد. در این جلسه که به انگیزه رسیدگی به دغدغه ها و وضعیت بیمه هنرمندان و مشکلات دوران بازنشستگی شان برپا شد قول های مساعدی هم برای حل نگرانی های هنرمندان داده شد که تاکنون هیچ کدام از این وعده ها محقق نشده است! در راستای وضعیت اسفناک بسیاری از هنرمندان به خصوص در دوران کرونا، چندی پیش محمد فیلی، بازیگر سینما و تلویزیون ویدئویی از خود در فضای مجازی منتشر کرد و در آن از اتفاقی که برای منزل استیجاری اش رخ داده سخن گفت تا شاید تلنگری باشد به مدیران که به فکر علاج واقعه قبل از وقوع باشند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : بهار نیوز وبگاه خبری قلم پایگاه خبری نما روزنامه نصف جهان

در همین زمینه علی دهکردی، دبیر انجمن بازیگران خانه سینما با ابراز ناراحتی نسبت به وضع معیشت بازیگرانی که در مضیقه مالی و معنوی قرار دارند بر لزوم حمایت مالی از بازیگران تاکید کرد و به جام جم آنلاین گفت: خانه سینما به خودی خود هیچ درآمدی ندارد و حتی بخشی از هزینه هایش در طول سال از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد تامین می شود. به همین خاطر سالهاست در پاسخ به نیاز امنیت شغلی و حمایت مستمر از اهالی فرهنگ، هنر و رسانه صندوق اعتباری هنر تشکیل شده و امروز در این روزهای سخت کرونایی تامین تسهیلات و حمایت از اهالی فرهنگ و هنر باید از طریق این صندوق انجام بگیرد. از تمهیدات وزارت فرهنگ و ارشاد بود که مقرر کرد هرگونه خدمات رفاهی یا حمایت های مالی هنرمندان باید از دریچه این صندوق صورت بگیرد. چرا که انجمن صنفی بازیگران سینما به عنوان یکی از اصناف خانه سینما، صرفا انجمنی صنفی و فرهنگی است که پشتوانه مالی ندارد.

او با اشاره به وضعیت دردآوری که برای محمد فیلی پیش آمده، ادامه داد: آقای محمد فیلی همکار و دوست ارجمند ما است که سالها برای هنر این سرزمین زحمت کشیده و از آنجا که هنرمندی صاحب نام و معتبر است ویدئویی که از مشکلاتشان منتشر کردند دیده شده، اما هنرمندان بسیاری هستند که چون اسم و رسم کمتری دارند صدای دردمندشان به گوش کسی نمی رسد. در مواردی مانند مشکلی که برای آقای فیلی پیش آمده، تنها کاری که انجمن صنفی بازیگران خانه سینما می تواند انجام دهد این است که با رایزنی و ارتباط با سازمان های ذیربط روند حل مشکل پیش آمده را تسریع ببخشد. ما سعی می کنیم از دریچه و زاویه ارتباطات فرهنگی خودمان صدای دادخواهی هر هنرمندی که مشکلی دارد را به گوش مسوولان ذیربط برسانیم و امیدواریم هر چه زودتر مشکل تمام دوستانمان و خاصه آقای فیلی حل شود. به این خاطر که برای یک هنرمند شناخته شده با چهره ای وزین و فرهنگی چنین شرایطی بسیار دردناک است.

دهکردی با تاکید بر مشکلات عدیده ای که گریبانگیر انجمن صنفی بازیگران است، همدلی و همراهی خانه سینما با هنرمندان را به عنوان مرجع صنفی سینماگران از وظایف اصلی این انجمن دانست و افزود: تمام همکارانی که عضو انجمن صنفی بازیگران هستند از توان و امکانات انجمن مطلع هستند و به خوبی می دانند که تمام پول این انجمن از حق عضویتی که از اعضا گرفته می شود تامین می شود. به عبارت دیگر این انجمن از هیچ پشتوانه مالی دولتی برخوردار نیست، اما اعضای انجمن که همگی دوستان و همکاران ما هستند به خصوص در دوران کرونا دغدغه ها و مشکلات شان را به انجمن منتقل می کنند و ما همیشه تلاش مان بر این بوده که تا جای ممکن از آنها حمایت کنیم. همواره سعی کرده ایم که از منابع دولتی و غیر دولتی حمایت های جانبی دریافت کنیم یا از طریق برخی بانک ها امکاناتی فراهم کنیم که همکارانمان برای دریافت وام به آنجا مراجعه کنند یا دوستان را برای حل مشکلات مالی شان به صندوق اعتباری هنر معرفی می کنیم.

بازیگر فیلم های سینمایی چون از کرخه تا راین ، سجده بر آب ، گاهی به آسمان نگاه کن و خلبان خاطرنشان کرد: تمام مباحث مربوط به بیمه بیکاری یا دوران بازنشستگی مشاغل هنری در صندوق اعتباری هنر تعریف شده، اما نکته اینجاست که هیچ تعریف مدونی از بیمه بیکاری هنرمندان وجود ندارد. جلسات متعددی هم از سوی مسوولان برگزار شده و از راسای صنوف خواسته شده که هر صنفی نوع تعریفش را از بیمه بیکاری حرفه اش بیان کند، اما متاسفانه از آنجا که هیچ نظام یکپارچه ای برای مسائل و مشکلات هنرمندان وجود ندارد، عملا بیمه بیکاری و دوران بازنشستگی هنرمندان هم برایشان معنای مشخصی ندارد و این معضلی است که گریبانگیر بسیاری از پیشکسوتان ماست. اخیرا هم پیرو مبحث بیمه بیکاری و دوران بازنشستگی هنرمندان جلسه مشترکی بین خانه سینما و وزیر محترم کار و تامین اجتماعی برگزار شد. مسوولان متوجه دغدغه ها و نگرانی های ما شدند و در گفت و گوها واکنش های خوبی نشان دادند که امیدوارم به مرحله عمل هم برسد.

دهکردی، بازیگری را از جمله مشاغل آسیب پذیر در کرونا دانست و گفت: بی تردید در شرایط کنونی یکی از آسیب پذیرترین حرفه ها بازیگری است. به این خاطر که ما از زمانی که گریم می کنیم تا زمانیکه بازی در نقش مان جلوی دوربین را به پایان نرساندیم، امکان زدن ماسک نداریم. ماسک نمی زنیم، نمی توانیم فاصله اجتماعی مقرر شده را رعایت کنیم و در محیط های بسته و کوچک کار می کنیم. ما در این حرفه از کمترین و کوچکترین ابزار دفاعی بی بهره هستیم و شاید برای خیلی ها این مسئله غیر قابل باور باشد. خیلی از هنرمندان صاحب نام کشور بر اثر این بیماری از بین رفتند و خیلی ها هم دچارش شدند که اصلا رسانه ای نکردند. نه تنها بازیگران بلکه هنروران یا بدلکاران هم نمی توانند سر صحنه نکات بهداشتی را رعایت کنند. چنانچه یکی از این دوستان دچار این بیماری شود از کجا باید هزینه درمانش را پرداخت کند؟ مگر دستمزد یک هنرور چقدر است! خیلی از آنها حتی بیمه هم نیستند و در صورت بیماری باید ماهها حقوقشان را هزینه یک قلم دارو کنند و چنانچه خدای نکرده این بیماری از سمت یکی از آنها به خانواده هایشان هم منتقل شود که دیگر هیچ!

این بازیگر با انتقاد از عملکرد وزیر بهداشت در عدم حمایت از هنرمندان گفت: درست است که زندگی نباید متوقف شود و هر کسی برای ادامه زندگی نیاز به ارتزاق و کسب درآمد دارد، اما زمانیکه وزیر محترم بهداشت، جناب آقای دکتر نمکی به رئیس سازمان صدا و سیما نامه می دهند که پروژه های فیلمبرداری متوقف نشود، آیا برای دلگرمی و دلخوشی هم که شده، تمهیدی هم برای هنرمندان این پروژه ها در نظر می گیرند؟ بهتر نبود که می گفتند شما که برای مردم و چرخیدن چرخ های هنر این کشور یا به هر دلیل دیگری جلوی دوربین می روید اگر در پروژه ای به این بیماری دچار شدید، هزینه درمانتان رایگان است؟ بهتر نبود که گه گاه و سرزده سر فیلمبرداری پروژه های تلویزیونی و سینمایی می رفتند و می دیدند همین کلمه پروتکل که در شبانه روز دهها بار از دهان مسوولان زده می شود چقدر رعایت می شود؟ یا اصلا چقدر امکان رعایت شدنش در پروژه ها وجود دارد؟ ما بازیگران روی میدان مین راه می رویم و نمی دانیم این مین ها کجا و کی منفجر می شود. زمانیکه امکان رعایت پروتکل های بهداشتی جلوی دوربین فیلمبرداری نیست باید حمایت های ویژه ای برای دست اندرکاران این حرفه تعریف شود که به گفته خودشان هنرمندان با دلگرمی برای کاستن از درد و رنج روحی مردم در روزهای کرونایی، وارد میدان عمل شوند. می توانند بیمه کرونایی برای هنرمندان در نظر بگیرند و هزار تسهیلات دیگر را برای هنرمندان در نظر بگیرند. متاسفانه فضای سهمگینی روی حرفه ما از کارگر صحنه تا کارگردان و تهیه کننده سایه افکنده که هیچکس به فکر آن نیست.

دهکردی در پایان درباره فعالیت های بازیگری اش در روزهای کرونایی بیان داشت: من بازیگرم و کاری هم جز بازیگری بلد نیستم. به تازگی سریال 87 متر به کارگردانی استاد کیانوش عیاری را بعد از سه سال و نیم کار به پایان رساندم. این سریال با نگاهی به معضلات اجتماعی داستان دو خانواده به نام پوردورانی و خلیلی را به تصویر می کشد که گرفتار مشکلاتی می شوند و من و آقای مهران رجبی نقش پدران خانواده پوردورانی و خلیلی را بازی می کنیم. همچنین در سریال سلمان فارسی به کارگردانی داوود میرباقری بازی دارم که به عنوان یک پروژه تاریخی با وجود صدها نفر بازیگر و هنرور شرایطی خطرناکی دارد. البته از آنجا که این پروژه بزرگ و دارای پشتوانه ای قوی است از نظر رعایت نکات بهداشتی دقیق عمل می کنند و خوشبختانه تا به امروز هم اتفاقی نیفتاده، اما پروژه های ضعیف تر از این امکانات نظارتی و بهداشتی بی بهره اند. در این سریال هم من نقش یک سردار نظامی را بازی می کنم که البته جزو شخصیت های مستقیم تاریخی محسوب نمی شود که ما به ازای تاریخی داشته باشد.

ساناز قنبری/ گروه فرهنگ و هنر

لینک خبر :‌ جام جم
تهران- ایرنا- معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به چهره برجسته شهید حاج قاسم سلیمانی گفت: این شهید سرافراز شخصیتی عملگرا داشت ، چون صداقتش الهی بود از این رو بر دل مردم نشست و حذف عکس سردار سلیمانی از اینستاگرام به بازنشر بیشتر پیام حاج قاسم منتهی ش.د
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : نصیر نیوز

محمد خدادی معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست بررسی ابعاد رسانه ای شخصیت حاج قاسم سلیمانی در فرهنگسرای رسانه گفت : تاریخ ایران و انقلاب اسلامی قبل و بعد حاج قاسم فراز متفاوتی را تجربه کرد. فکر می کنم نحوه واکنش مردم به شهادت حاج قاسم برای هیچ کس قابل فهم درک و برآورد و محاسبه نبود این واکنش قطعاً نماد و جلوه ای از واقعیت کشورما را نشان داد. وقتی حاج قاسم به شهادت رسید کسی فکر نمی کرد که پیکر او در عراق تشییع شود و همه می گفتند ایشان مستقیم به تهران می آید اما در عراق تشییع شد به اهواز رفت به تهران آمد به قم و مشهد رفت و در همه این شهرها تشییع شد. در تاریخ ایران این حجم از حضور جمعیت را در یک مناسبت تاکنون نداشته ایم. شاید در ابتدای انقلاب راهپیمایی ها چنین جمعیتی را به خود جلب می کرد اما آن زمان جمعیت 30 میلیون بود و اکنون 85 میلیون. علاوه بر این دقت کنید که این واکنش برای شهادت یک نظامی است؛ کسی که بیشترین هجمه رسانه ای علیه او در چند سال اخیر وجود داشت شاید بهتر باشد بگویم در 20 سال اخیر بیشترین هجمه رسانه را علیه حاج قاسم و بیشترین استقبال را از او داشتیم، فلذا جنگ روایت ها و قرائت ها قدرت امروز دنیا است.

وی با مثالی صحبت های خود را ادامه داد و گفت: یک عمر احساس مردم دنیا این بود که آمریکا قدرت بی بدیل است اما در یک بحران اجتماعی مثل کرونا دیدید که بیشترین تلفات را داد. آنان این قرائت را به همه القا کرده بودند که شکست ناپذیری، قدرت، توانمندی و ... یعنی آمریکا.

خدادی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا جریان رسانه ای ما نسبت به بازتاب اخبار سوریه و عراق موفق عمل نکرده است گفت: برای جریان رسانه ای ما 3 اتفاق رخ داده است: اولاً کار رسانه ای به جای مهارت تبدیل به شغل شده است. در حقیقت شاغل رسانه داریم نه ماهر. دوماً فضا کمی شده است فکر می کنند اگر یک روزنامه یا خبرگزاری تعداد خبرش بیشتر باشد قدرتش بیشتر است مشکل سوم هم زندگی در گذشته رسانه در دنیای انحصار است ما هنوز نیوز منتشر می کنیم و حتی کار به گفت وگوی تلفنی نیز رسیده است. دقت کنید که نزدیک به 320 روزنامه داریم.

معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در واکنش به سوالی مبنی بر حذف عکس حاج قاسم از اینستاگرام گفت: به نظر شما حذف عکس حاج قاسم از اینستاگرام به نفع آن شهید شد یا به ضررش؟ به نفعش شد، چرا که خودش تبدیل به خبر شد و چرایی و چگونگی و پیام شهادت حاج قاسم را بازنشر داد و آن را تکمیل کرد. حذف عکس حاج قاسم تبدیل به یک فضای رسانه ای و خبر شد به نظر شما آیا مردم دنیا نفهمیدند که حاج قاسم شهید شده است؟ بنابراین حذف عکس به معنای عدم انتشار خبر نیست حتی اگر از سوی آمریکایی ها باشد. آمریکا این تصاویر را حذف کرد تا ماجرا رسمیت پیدا نکند و یا کسی نفهمد که این اتفاق افتاده است اما آیا واقعاً موفق بودند؟

خدادی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به ویژگی های رسانه ای شهید سلیمانی گفت: شهید سلیمانی تبیینی کار می کرد و تبلیغی نبود. این موضوع در درون او نهادینه شده بود. مهمترین ویژگی او این بود که چند بعدی فعالیت می کرد؛ از روی مدل تبلیغی سر به خانواده شهدا نمی زد بلکه اعتقاد داشت و برای مدل تبیینی این کار را می کرد. بیشتر از آن که اسمش مطرح شود اثرش مطرح می شد. پس گمانه ها در مورد ایشان تبدیل به یقین شد و شبهاتی که برای او مطرح می کردند تبدیل به باور اما در نقطه مقابل شد.

وی خاطرنشان کرد: حاج قاسم پیام خلق می کرد و این پیام در کلامش نبود بلکه در کارش بود. در حقیقت ماهیت او خلوص بود او سال های سال زندگی در بیرون از خانه را انتخاب کرده بود و در سخت ترین و پیچیده ترین و پر ریسک ترین نقاط دنیا زندگی می کرد و حتی به عنوان یک سیبل متحرک، حرکت می کرد افرادی بودند که هم او را ترور شخصیتی می کردند هم ترور فیزیکی، اما حاج قاسم با رفتارش از خود دفاع کرد. به نظرم رسانه های ما از حاج قاسم دفاع نکردند بلکه او خودش از خودش دفاع کرد. دقت داشته باشید که ما یک گزارش تلویزیونی از حاج قاسم نداریم یا حتی گزارشی که روزنامه ها و خبرگزاری ها از او رفته باشند نداریم و تمام تصاویر، تصاویر موبایلی است که دیگران گرفته اند. البته بخشی از آن به دلیل ماهیت شغلی اش است اما ماهیت خود او هم چنین بود. یکی از ویژگی های او این بود که در چهره او لبخند را می دیدی؛ به خاطر داشته باشید در جایی که صداقت باشد و این صداقت الهی باشد، رفتار شما بر دلها می نشیند. حاج قاسم بر دل این مردم نشست و باعث شد جریان انقلاب اسلامی در جمهوری اسلامی بار دیگر به روز شود.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
بیست وپنجمین جلسه هیئت رسیدگی به امور مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور موافقت اصولی هفت مؤسسه به منظور آغاز فعالیت رسمی، همراه بود.

به گزارش ایکنا، بیست و پنجمین جلسه هیئت رسیدگی به امور مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با مصوبه و بحث ها و تبادل نظر درباره مشکلات تشکل های قرآنی و بررسی درخواست مجوز متقاضیان مؤسسات جدیدالتأسیس همراه بود.

طی این جلسه درخواست هفت مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت جدید، مورد بحث و بررسی قرار گرفت که برای آغاز فعالیت رسمی مؤسسات، موافقت اصولی صادر شد.

این مؤسسات شامل نورالآیات، اندیشه ورزان فرهنگ قرآنی و سعادت از تهران ، عقیق و علامه عبدالهادی الفضلی از قم ، شهید مهدی رازی از بوشهر در حوزه آموزش عمومی و فعالیت های تبلیغ و ترویج و مؤسسه دارالتحفیظ محدث جزری از کردستان در حوزه آموزش عمومی است.

عبدالهادی فقهی زاده، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی خسروی، عباس سلیمی، محمد علی خواجه پیری، سیدفخرالدین اسماعیلی، مدیر کل دفتر آموزش و توسعه مشارکت ها، مرتضی خدمتکار، مدیر کل دفتر تبلیغ و ترویج این معاونت و حمیدرضا شیخ ویسی، معاون رسیدگی به امور مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت معاونت ارشاد از جمله اعضای این هیئت هستند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن
آخرین جلسه تصمیم گیری در مورد الگوی برگزاری اولین دوره نمایشگاه مجازی قرآن کریم اواسط هفته جاری برگزار و پس از آن از نیمه دوم دی ماه این نمایشگاه وارد فاز اجرایی می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵ سایت های دیگر : شعار سال حوزه

به گزارش ایکنا، با قطعی شدن لغو نمایشگاه بین المللی قرآن کریم به دلیل شیوع کرونا، معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان نهاد متولی برگزاری این نمایشگاه، برنامه های جایگزین را طی هفته های گذشته اعلام کرد.

در این بین جدی ترین رویدادی که می توان آن را جایگزین نمایشگاه بین المللی قرآن به حساب آورد نمایشگاه مجازی قرآن است. نمایشگاهی که از چند ماه قبل زمزمه های راه اندازی آن شروع و جلسات سیاست گذاری آن نیز برگزار شد تا اینکه در نهایت از برپایی قطعی این نمایشگاه در ماه های پایانی سال خبر داده شد.

بیشتر بخوانید: نمایشگاه مجازی قرآن در زمستان 99 برپا می شود آخرین جزئیات از نمایشگاه مجازی قرآن کریم

مرتضی خدمتکار، مدیرکل دفتر تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت وگو با خبرنگار ایکنا در مورد آخرین وضعیت نمایشگاه مجازی قرآن گفت: آخرین جلسه مدیریتی این موضوع با حضور معاون قرآن وزیر ارشاد، مدیران کل معاونت و صاحب نظران قرآنی فردا، 16 دی برگزار می شود.

وی افزود: در این جلسه تصمیم نهایی درباره روند برگزاری، الگو و مدل پیاده سازی و اجرای نمایشگاه مجازی و بحث شیوه مدیریت آن گرفته خواهد شد تا پس از آن وارد مرحله اجرا شویم. با این وجود از نیمه دوم دی ماه کار اجرایی نمایشگاه مجازی آغاز می شود.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن
تهران- ایرنا- رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: انسانی که بندگی و عبودیت حضرت معبود را به جای آورد و پیشانی بر سجده بگذارد؛ جایگاهی رفیع خواهد داشت و حاج قاسم سلیمانی به چنین جایگاهی رسید.

به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور حجت الاسلام روز یکشنبه در مراسم رونمایی از پوستر پیشانی شُکر به مناسبت نخستین سالگرد شهادت سردار گفت: این پوستر به دنبال نمایش شکرگزاری و خضوع در سیره حاج قاسم در قاب هنر است.

وی افزود: عنوان این پوستر برگرفته از وصیت نامه و همچنین نامه ای است که آن سردار شهید در سال 1396 بعد از نابودی داعش به مقام معظم رهبری نوشت.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: آن سردار شهید در نامه خود به مقام عظمای ولایت نوشت پیشانی شکر را در مقابل پیشگاه خداوند قادر متعال به شکرانه این پیروزی بزرگ بر زمین می ساییم . این تعبیر حقیقتا ژرف و زیبایی است چراکه پیشانی، نماد سجده به درگاه حضرت معبود است.

وی افزود: اگر انسان بخواهد نزدیک ترین حالت به حضرت معبود را تصور کند سجده نزدیک ترین حالت به عالم معنا است، بنابراین آدمی اگر بخواهد عبودیت خود را در بالاترین مرتبه به ساحت ربوبی حضرت معبود عرضه دارد سجده می کند، در تعابیر نورانی ائمه اطهار(ع) نیز سجده، منزل مقربان و نزدیک ترین حالت میان خالق و مخلوق است.

ارزانی افزود: در نامه و وصیت نامه حاج قاسم سلیمانی، از واژه سجده استفاده شده است، باید به این نکته توجه ویژه ای داشته باشیم. انسان عابد همواره شاکر است، کسی که مقرب درگاه می شود از شکرگزاری به این مقام می رسد چنانچه در قرآن کریم آمده است وَإِنْ تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللَّهِ لَا تُحْصُوهَا إِنَّ اللَّهَ لَغَفُورٌ رَحِیمٌ یعنی اگر نعمت های خدا را شماره کنید آن را نمی توانید بشمارید قطعا خدا آمرزنده مهربان است.

وی اضافه کرد: بنابراین انسانی که بندگی و عبودیت حضرت معبود را به جای آورد و پیشانی بر سجده بگذارد و شرمسار نعمات خداوند باشد جایگاهی رفیع خواهد داشت، حاج قاسم سلیمانی نیز به چنین جایگاهی رسید، این تعبیر نورانی آن سردار شهید در نامه ای که به مقام معظم رهبری نوشت و همچنین وصیت نامه، نشان از اعتقاد راسخی است که آن دلاور به این مساله داشت؛ از این رو سردار سلیمانی را مکتب آفرین می دانیم.

ارزانی ادامه داد: اگر کسی به این جایگاه رسید که هم مقرب و شاکر و هم شرمگین در مقابل پروردگار باشد، خداوند به او عنایتی ویژه می کند، چنانچه در مورد ابراهیم(ع) فرمود وَکَذَلِکَ نُرِی إِبْرَاهِیمَ مَلَکُوتَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ . خداوند سعه وجودی چنین بندگانی را زیاد می کند و آنان را در مقابل دیگران قدرت می بخشد، کسانی که سر تعظیم و کرنش مقابل خداوند فرود آورند این چنین دستاوردی دارند که سردار سلیمانی داشت و اعلام کرد کمتر از سه ماه دیگر اعلام پایان داعش خواهد بود و جشن پیروزی را در منطقه اعلام می کنیم و این اتفاق افتاد.

وی افزود: وقتی تمامی این موارد را کنار هم قرار دهیم به این نتیجه می رسیم که وقتی بنده ای متواضعانه شاکر پروردکار باشد خداوند چنان محبت او را در دل مردم قرار می دهد که نه تنها دوستدارش باشند که نسبت به او مودت داشته باشند.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از مباحث خود با بیان اینکه مکتب سردار سلیمانی در سال های آتی جریان ساز خواهد شد، افزود: بسیاری از افراد در داخل و سایر کشورها پیرو این مکتب استوار هستند.

وی تصریح کرد: ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با رونمایی این پوستر درصدد آن بود که به این جنبه از شخصیت حاج قاسم سلیمانی یعنی عبودیت، شاکر بودن و تواضع آن شهید اشاره کند. این تنها یک زاویه و بخشی از شخصیت آن سردار شهید است که تلاش شد در این پوستر به نمایش در بیاید.

ارزانی در ادامه به بخش های مختلف پوستر پیشانی شُکر اشاره کرد و گفت: خلوص و شکرگزاری آن سردار شهید از جمله مولفه هایی است که در این پوستر به نمایش کشیده شده است چراکه حاج قاسم سلیمانی در اوج مقامی که داشت از افتادگی و خصوع ویژه ای برخوردار بود.

وی افزود: همچنین فرش زیر دست حاج قاسم در پوستر پیشانی شکر، اشاره به فرش آبی رنگی دارد که سالهای سال است که در بیت رهبری پهن شده و در گذر سال ها به عنوان نماد ساده زیستی رهبر معظم انقلاب شناخته شده است.

ارزانی همچنین گفت: نکته دیگری که در این پوستر به آن اشاره شده انگشتر و دست سردار است که بعد از شهادت تبدیل به یک نماد شد. دست و انگشتری که از جان گذشتگی آن بزرگ مرد را به تصویر می کشد و نهایتا پیشانی شکر که بخشی از وصیت نامه حاج قاسم سلیمانی است. این پوستر با تکنیک تصویرسازی دیجیتال طراحی شده و مفاهیم متعددی را در بر می گیرد.

رئیس ستاد هماهنگی کانون های مساجد با ارائه گزارشی از برنامه های اجرا شده در سالگرد شهید سلیمانی گفت: با توجه به شرایط فعلی و شیوع کرونا، عموم برنامه های ما بر محور فضای مجازی برگزار می شود، البته برخی موارد در صورتی که شرایط فراهم باشد با رعایت پروتکل های بهداشتی به صورت محیطی برگزار می شود، برای مثال اجرای گروه سرود سیصد نفره که روز گذشته 13 دی ماه سر مزار شهید سلیمانی برگزار شد.

وی ادامه داد: همچنین جشنواره روح مقاومت نیز همچنان ادامه یافته و در این مقطع با محور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی برگزار می شود، بیش از دو هزار و 600 کانون در این جشنواره شرکت کردند.

ارزانی افزود: تولید نماهنگ و کارهای چندرسانه ای نظیر نماهنگ شلیک از جمله دیگر فعالیت ها است که این نماهنگ در جشنواره عمار نیز نامزد شده است. از سوی دیگر برگزاری جشنواره سرود سردار آسمانی، مشارکت در جشنواره نمایش و سرود سردار سلیمانی که با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن تئاتر دفاع مقدس برگزار می شود، از دیگر فعالیت ها است.

وی ادامه داد: برگزاری سوگواره علمدار کربلا که در استان ایلام هرسال برپا می شد امسال با محوریت سردار برگزار خواهد شد. همچنین مشارکت در برگزاری پویش بین المللی نسل سلیمانی، پویش ملی سرود قهرمان من با همکاری حوزه هنری انقلاب اسلامی از جمله دیگر فعالیت ها است.

ارزانی در ادامه به طرح ملی ایران قوی اشاره کرد و گفت: ما پلتفرم ایران قوی را طراحی کردیم که از هفته دفاع مقدس آغاز و تا پایان دهه فجر ادامه دارد. این طرح شامل 12 رواق می شود، اعضای کانون ها می توانند آثار خود را به سامانه بچه های مسجد ارسال کنند

وی در ادامه گفت: از دیگر فعالیت های کانون های فهما کمک های مومنانه در قالب های مختلف از جمله توزیع 120 هزار بسته گوشت میان نیازمندان بود که از ماه رجب آغاز و در ایام فاطمیه ادامه یافت.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
فرهاد باغشمال گفت: سینما ها در دوران کرونایی امن هستند و برنامه ریزی ها و تمهیدات دستورالعمل های بهداشتی در این محل فرهنگی رعایت می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : اقتصاد آینده تبریزمن

فرهاد باغشمال، مدیر امور سینمایی موسسه بهمن سبز حوزه هنری در استان آذربایجان شرقی در گفت وگو با خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، درباره وضعیت بازگشایی سینما های این استان گفت: در آذربایجان شرقی به دلیل شرایط کرونایی و وضعیت نارنجی تا هفته گذشته سینما ها تعطیل بوده است، اما از پنجشنبه 11 دی ماه وضعیت کرونایی زرد شده است و در صحبت با اداره کل ارشاد به عنوان رابط سینما ها و سایر گروه های فرهنگی و هنری با ستاد کرونا، این موضوع توضیح داده شد. به این ترتیب از جمعه 12 دی ماه سینما ها باز شدند.

وی درخصوص شرایط لازم برای شکوفایی مجدد سینما ها گفت: شکوفایی سینما ها در درجه اول منوط به تقلیل شرایط کرونایی است و البته تغییر گروه شاغلان سینما از درجه 3 به 2 نیز بی تاثیر نیست. هر چند صرفا در این شرایط نیز چراغ سینما ها روشن خواهد ماند و انتظار استقبال نسبی شاید با اکران فیلم های خوب و ممتاز تا حدی میسر شود.

این مدیر سینمایی با اشاره به لزوم تغییر رده شغلی سینما ها از 3 به 2 بیان کرد: بی هیچ تعصبی سینما ها در جریانات شیوع کرونا امن هستند. برنامه ریزی ها و تمهیدات دستورالعمل های بهداشتی در همه سینماها رعایت می شود. علاوه بر آن اکران در سالن های بزرگ صرفا با 10-20 نفر انجام می شود و نهایت بی انصافی است که مثلا سالن های آرایشی زنانه یا قنادی ها که پرخطر بودنشان از خورشید واضح تر است، در گروه 2 باشند.

باغشمال به وظیفه دولت و وزارت ارشاد در شرایط کنونی اشاره و بیان کرد: به نظرم انتظار از دولت مأیوس کننده است. دولت اگر با حمایت های سوبسیدی (مثل سایر کشورها) دست به کار شود، می تواند حمایت نسبی از فعالان سینمایی داشته باشد. با وضعیت درآمدی و تحریمی دولت این موضوع بعید است.

مدیر امور سینمایی حوزه هنری در استان آذربایجان شرقی درباره خسارات ناشی از کرونا در سینما های این استان گفت: خسارت های ناشی از کرونا در سینما ها بسیار زیاد بوده است. در طول 10 ماه گذشته نه تنها بلیت فروشی متوقف شده است، بلکه بازگشت سرمایه به سینماداران و صاحبان فیلم انجام نشده است. فروش سینما های آذربایجان شرقی به رغم افزایش بلیت در سال جاری، نسبت به ماه مشابه سال قبل 89 درصد کاهش یافته و در عین حال با 6 نفر کاهش نیرو مواجه شده ایم.

این مدیر سینمایی در پایان بیان کرد: سعی کرده ایم با در نظر گرفتن شرایط ویژه فعلی به سمت ایجاد سینمای روباز در تبریز برویم و وارد فاز مطالعات میدانی شده ایم. امیدواریم به زودی این بحران به سرانجام برسد و با حمایت مسئولیان، دوباره شاهد رونق و شکوفایی سینما ها باشیم.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
ساختار نظام مند خراسان شمالی عامل میزبانی های مکرر برای برگزاری رویدادهای ملی در این خطه است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : خبرگزاری شبستان خبرگزاری دانشجویان ایران

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان شمالی؛ مدیرکل هنرهای نمایشی کشور به بیان ویژگی های خراسان شمالی برای میزبانی سومین جشنواره تئاتر ملی آیات پرداخت و از سابقه خراسان شمالی که از دیرباز میزبان تعدادی از جشنواره های ملی و منطقه ای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از جمله جشنواره امام رضا(ع) بوده سخن گفت که سبب شده است تا بار دیگر این خطه را برای میزبانی این جشنواره ملی برگزینند.

قادر آشنا با اشاره به این که جشنواره آیات در زمره جشنواره های مورد وثوق و اعتنا به دلیل موضوع جشنواره است، تصریح کرد: از آنجایی که خراسان شمالی نشان داده است که در برپایی جشنواره ها از ساختار نظام مندی برخورداراست، همین مقوله موجب شد ستاد نسبت به میزبانی چنین رویدادی در خراسان شمالی اقدام کند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر در هر استانی که مجموعه عناصری از استان شامل استاندار، نمایندگان و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری و شورای شهر همراه باشند به طور قطع فعالیت های خوب و کارهای بزرگی را شاهد خواهیم بود و این مسئله هم مزید بر علت شد تا نام خراسان شمالی در فهرست میزبانی این دوره از جشنواره قرار بگیرد.

وی اظهار کرد: با تجربه ای که خراسان شمالی در برگزاری چنین رویدادهایی دارد، این ظرفیت در استان دیده شد و امیدواریم شاهد برپایی یک جشنواره خوب ملی و درخور شأن با رعایت همه دستورالعمل های بهداشتی باشیم.

وی درخصوص بعد و ظرفیت های هنری خراسان شمالی که زمینه ساز اعتماد دوباره برای میزبانی خراسان شمالی شد، تصریح کرد: به طور قطع اگر ظرفیت های هنری هنرمندان و انجمن هنرهای نمایشی استان نبود، شاهد برگزاری چنین رویدادی در خراسان شمالی نبودیم.

وی ادامه داد: از سوی دیگر وقتی قرار است فعالیت فرهنگی و هنری در استان مورد بررسی قرار بگیرد به توانمندی و هماهنگی مدیران استان، ظرفیت های هنری به خصوص انجمن هنرهای نمایشی توجه و مسئولیت ها واگذار می شود که هنرمندان خراسان شمالی از ظرفیت های خوبی برخوردار بودند و همکاری خوبی را با جشنواره هایی که میزبان بودند داشتند.

وی با بیان این که هر فعالیت فرهنگی و هنری اگر خوب اجرا و در راستای اهداف خودش باشد به طور قطع تداوم پیدا خواهد کرد، تصریح کرد: تداوم جشنواره به چگونگی اجرا و آثار ارسالی، محتوا و مضامینی که استفاده می شود، بستگی دارد و از این روی هر چه قوی تر برگزار شود تداوم خواهد یافت.

آشنا از این که در وزارتخانه فعالیت های هنری و نمایشنامه نویسی را در زمره اولویت هایمان قرار دادیم، افزود: در بعد آموزش نیز اداره کل هنرهای نمایشی، روی مقوله آموزش و پژوهش تمرکز کرده است و برنامه های مدونی در استان ها و کشورهای پیرامونی دارند که به موقع اطلاع رسانی خواهد شد.

گفتنی است؛ سومین جشنواره سراسری تئاتر آیات از اول تا سوم بهمن به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی و با مشارکت معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مرکز هنرهای نمایشی کشور در خراسان شمالی برگزار می شود.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
دستگاه های خدمات رسان، ادارت و مراکز دولتی در شهرستان جاجرم اقدامات خوبی را با توجه به بضاعت و توانایی خود انجام داده اند اما همواره با مشکل و کمبود هایی دست و پنجه نرم کرده اند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵ سایت های دیگر : راه دانا

به گزارش پایگاه خبری جاجرم ، یکی از اداره هایی که همواره با جوانان و هنرمندان شهرستان ارتباط دارد اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است که با تنها یک پرسنل در حال فعالیت است و ساختمان جدید این اداره هنوز تجهیز نشده است .

یکی از هنرمندان شهرستان جاجرم در گفتگو با خبرنگار ما گفت: اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی هنوز به ساختمان جدید خود منتقل نشده و ظاهرا تجهیزات ادرای ساختمان جدید خریداری نشده است .

وی با بیان اینکه این اداره فقط با یک نیرو اداره می شود، گفت: متاسفانه یکی از مشکلات شهرستان های محروم و کوچک این است که در آزمون های استخدامی دولتی به نیروی بومی شهر توجه نمی شود و غیر بومی ها قبول می شوند و این بزرگوارن بعد از یکی دوسال حضور در اداره در خواست جابه جایی به شهرخود و یا مرکز استان می کنند و از شهرستان می روند.

وی ادامه داد: این موضوع باعث می شود چارت اداره پر شود و اسم فرد در لیست نیروهای اداره باشد در حالی که این نیرو از این اداره رفته است .

این هنرمند جاجرمی گفت: اگر این اداره نیروهای سازمانی خودش را داشته باشد قطعا می تواند خدمات بهتری به هنرمندان جاجرمی ارائه بدهد و در جهت افزایش فرهنگ و هنر اقدامات موثر تری انجام دهد .

بهره برداری از مجتمع فرهنگی و هنری
علی اصغر شکوری سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان جاجرم در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه توجه به زیر ساخت های فرهنگی هنری جاجرم ضروری است، گفت: زیر ساخت های فرهنگی هنری جاجرم به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از این زیر ساخت ها توجه به مکان است که احداث مجتمع فرهنگی هنری جاجرم در همین راستا است که به زودی به بهره برداری می رسد .

وی افزود: یکی دیگر از زیر ساخت ها توجه به نیرو و چارت اداری است که جاجرم در چارت اداری به سه نیرو نیازمند است که به علت غیر بومی بودن و دلایل دیگر از جاجرم رفته اند و فعلا این چارت خالی است و معاون توسعه استان قول داده در سال جدید نیرو های این اداره جذب شوند و اگر این نیرو ها بومی باشند طبیعتا پایداری بیشتری خواهند داشت .

شکوری با بیان اینکه برای حل مشکل کمبود نیرو از ماه های آینده قرار است که یک نیرو از شهرستان دیگر به اداره فرهنگ و ارشاد جاجرم منتقل شود تا مشکل جاجرم فعلا حل شود، گفت: در قسمت نیروی اداری چارت جاجرم سه نیرو جذب خواهد کرد که کارشناس فرهنگی، کارشناس هنری و رئیس اداره هستند.

قول معاون استاندار برای تامین نیرو

وی خاطرنشان کرد: معاون توسعه و منابع انسانی استاندار قول داده است که نیرو ها در سال جدید استخدام خواهند شد .

وی افزود:علیرغم کمبود نیرو در اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان جاجرم، تمام امور روی روال می باشد و هر کسی در هر زمانی کاری داشته باشد برایش انجام می دهیم و وقت اداری و غیر اداری برای ما مطرح نیست .

شکوری اظهارکرد: یکی دیگر از زیر ساخت ها انجمن ها هستند که انجمن های جاجرم فعال و پویا هستند و تولیدات فراوان فرهنگی هنری دارند که برخی از این تولیدات در سطح استان خوش درخشیدند .

وی افزود: یکی دیگر توجه بحث نظارت است که بر مراکز فرهنگی هنری نظارت انجام می گیرد مثل چاپخانه ها مراکز آموزشی آموزشگاه های خوشنویسی و تجسمی که اگر نیرو باشد این نظارت بیشتر خواهد شد .

انتهای پیام/ تقی زاده

لینک خبر :‌ عصر اترک
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۵ سایت های دیگر : خبرگزاری جمهوری اسلامی

سرویس فرهنگ و هنر امروز نیوز ؛ سینما و تئاتر ، هنر نمایش که از بطن شرایط متغیر زندگی سرچشمه گرفته است و با زبانی واقع گرا و نوعی شاعرانگی جوانب عینی زندگی بیرونی و جهان درونی انسان را به چالش می کشد، در هزاره های تمدنی و ساختار فرهنگی ایران زمین ریشه دارد.

هنرهای نمایشی که امروزه از پرده خوانی و روحوضی تا شبیه خوانی، اپرا و تئاتر را شامل می شود، در طول تاریخ در پیوندی مستمر و تنگاتنگ با فرهنگ اجتماعی ملت ها حتی پیش از شکل گیری مفهومی با عنوان مدیریت فرهنگی، به نوعی امکانی برای مدیریت فرهنگی جوامع ارزیابی می شد که این امر اهمیت و ضرورت توجهی درخور به موضوع را یادآور می شود.

با توجه به توسعه مفاهیم فرهنگی در عصر حاضر نیز به روشنی می توان اولویت های مدیریت فرهنگی را در توجه به هنرهای نمایشی جست و جو کرد؛ حتی اگر برخلاف دیدگاه برخی صاحب نظران، بر اساس معیارهای مهندسی فرهنگی با نگاهی ابزاری به هنرهای نمایشی به عنوان فرآیندی موثر بر ساختار ارگانیک فرهنگ عمومی توجه کنیم، می توان هنرهای نمایشی را محملی کم هزینه، زودبازده و با گستره مخاطبان وسیع دریابیم.

مروری بر هدف های کلان و اصول سیاست های فرهنگی کشور در دوران پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی نیز نشان می دهد که قانون گذار جایگاهی بسیار مهم و راهبردی برای حوزه فرهنگ و از جمله هنرهای نمایشی قائل شده است.

بازشناسی و ارزیابی مواریث و سنن تاریخی و ملی در عرصه های گوناگون، ارتباط فعال با سایر کشورها و ملت ها و تحکیم پیوند مودت و تقویت همبستگی، شناخت فرهنگ و تجربه های بشری و استفاده از دستاوردهای علمی و فرهنگی جهانی، تقویت و احیای هنرهای اصیل و سازنده، گسترش زمینه مشارکت و مباشرت مردم در امور فرهنگی و هنری، اتخاذ سیاست های ایجابی و مثبت و ایجاد مصونیت برای جامعه و اهتمام به جاذبه، رحمت، جامع نگری و دوراندیشی، مشورت و پرهیز از خشونت، شتاب زدگی و یکسونگری از جمله آنهاست.

ریشه تئاتر معاصر ایران را البته باید در نمایش هایی که از اواسط عهد صفوی آغاز شدند، یافت و در استان اردبیل به عنوان خاستگاه اصلی صفویان نیز، حسن نجلفو که در میان مردم این خطه به حسن آرتیست شهرت داشت بانی و به نوعی پدر تئاتر منطقه است که تئاتر را پیش از سال 1306 آغاز نمود و نخستین نمایش ها را محفل های دوستانه و خانه آشنایان اجرا می کرد.

در حال حاضر به اذعان کارشناسان امر، فعالان حوزه هنرهای نمایشی شامل نویسندگان، بازیگران و کارگردانان در گروه های رسمی در استان اردبیل شماری نزدیک به 600 نفر است؛ اما با در نظر گرفتن برخی افرادی که زیر نظر گروه های ثبت شده نیستند و به صورت آزاد یا فعالیت دوره ای دارند، مجموع فعالان این عرصه به نزدیک یک هزار نفر می رسد که بیشتر آنها در گیر و دار مشکلات گوناگون، به حال خود رها شده اند.

از ضعف نمایشنامه تا کمبود اجرای عمومی

تئاتر اردبیل در دوره های فعالیت خود فرار و نشیب بسیاری داشته است، گاهی پرفروغ و گاهی در چنبره مشکلات کم فروغ و راکد، اکنون نیز هنر نمایش در این دیار فرهنگی برای درخشش و فروغ بیشتر نیازمند حمایت بیشتر است.

یک کارگردان تئاتر در این زمینه به ایرنا اظهار کرد: ظرفیت استان اردبیل با توجه به همه گیری ویروس کرونا از شرایط حاکم تاثیر گرفته است اما از حدود 2 سال پیش استان در حال پوست اندازی بوده و حوزه هنرهای نمایشی رو به جوان سازی رفته است که با همه مشکلات موجود، نقطه قوت این حوزه به شمار می رود.

یاشار منوچهری افزود: حضور نسل جوان در کنار پیشکسوتان در جشنواره ها و اهتمام برای اجراهای عمومی که به تولید اثرهای بیشتر می انجامد، مزیتی دیگر است؛ اگرچه شیوع کرونا موجب شده هم اکنون با رکودی روبه رو شویم که البته اردبیل با وجود همین شرایط، جزو چند استانی در کشور است که تئاتر در نقاط گوناگون آن جریان دارد.

وی لزوم توجه بیشتر به اجراهای عمومی در کنار حضور در جشنواره ها را یادآور شد و بیان کرد: حتی اگر ممکن باشد، مانند دوره بیست و ششم جشنواره تئاتر استان اردبیل می بایست تلاش شود تا اثرها در نقاط گوناگون به اجرا درآید و همه شهرستان ها درگیر تئاتر شوند.

این کارگردان اهل پارس آباد مغان گفت: برخی اثرها به یک جشنواره و اجرا برای داوری محدود می مانند و پس از آن تعطیل می شوند؛ در حالی که هنرهای نمایشی باید در قالب اجرای عمومی با مردم به عنوان مخاطب ارتباط برقرار کنند و در کنار آن در جشنواره نیز حضور یابند.

لزوم تقویت زیرساخت ها در راستای تقویت اجراهای عمومی

وی بر تقویت زیرساخت ها در راستای تقویت اجراهای عمومی تاکید کرد و ادامه داد: از نظر زیرساخت البته در شهرستان مشکل چندانی نداریم اما مشکلاتی در بحث پشتیبانی مالی و فروش هم داریم که تا حدی محدود به استان اردبیل نیست و می توان اذعان داشت که در کشور جز پایتخت، شرایطی یکسان حاکم است و در شهرستان ها بیشتر هم می شود.

منوچهری تاکید کرد: در حال حاضر با مشکل نمایشنامه روبه رو هستیم؛ زیرا به بهره گیری از نمایشنامه های بومی تمایل داریم و از این رو نمی توانیم از شهرهای دیگر مانند تهران یا اصفهان متن بیاوریم و کار کنیم.

وی اضافه کرد: نمایشنامه نویس در حال حاضر در سطح استان اردبیل کم است و در این زمینه چندان به چالش کشیده نمی شوند که به نظر می رسد این امر مشکلی برای حوزه هنرهای نمایشی منطقه باشد.

این کارگردان که به همراه گروه نمایش آران هنر با اثر "آقای رئیس جمهور"به عنوان یکی از برگزیدگان بیست و هشتمین جشنواره تئاتر استان اردبیل معرفی شد، ادامه داد: متاسفانه تئاتر هنوز به عنوان نیاز در سبد خرید خانواده ها جایی ندارد و فرهنگ سازی نشده است که افراد بخواهند به تماشای تئاتر جدی بنشینند که این مشکل اساسی دیگری به شمار می رود.

وی اظهار کرد: تا هنگامی که این فرهنگ جا نیافتاده باشد، مشکل گیشه با اهالی تئاتر خواهند ماند؛ البته در این راستا فعالان باید در انتخاب متن دقت بیشتری داشته باشند و به سمت موضوع هایی بروند که به مسائل و چالش های موجود در جامعه بپردازد تا مردم نیز با اثرها ارتباط بهتری برقرار کنند و در نهایت فروش هم افزایش یابد.

ضعف اطلاع رسانی و لزوم توجه به تبلیغات

فعالان هنرهای نمایشی در استان معتقدند که انگونه که باید فعالیت ها در این حوزه خوب و مطلوب عرضه نشده و بسیاری از کارها با وضعیت موجود حتی امکان اطلاع رسانی نیافته و کمتر مورد توجه افکار عمومی و حتی فعالان عرصه هنر بوده است.

یک نویسنده و کارگردان تئاتر در گفت و گو با ایرنا تشریح کرد: حوزه هنرهای نمایشی استان اردبیل امسال با وجود شیوع ویروس کرونا و بضاعت موجود، سرپا بود و با رعایت شیوه نامه های بهداشتی حتی نسبت به برگزاری بیست و هشتمین جشنواره تئاتر استان اقدام شد و به رغم محدودیت ها می توان گفت که نگذاشتیم چراغ صحنه تئاتر خاموش بماند.

فاطمه عظیمی افزود: اگرچه نسبت به سال های گذشته کمی ضعیف تر عمل شده است که بخشی از آن به دلیل شیوع کرونا بود، اما 18 گروه در جشنواره تئاتر استانی با وجود مشکلات و قرنطینه حضور یافتند که نقطه مثبتی به شمار می رود.

وی با اشاره به چالش ها و سختی های کار تئاتر به ویژه برای بانوان در استان اردبیل، بیان کرد: مشکلات محدود به اردبیل نیست و همه فعالان عرصه هنر در این سال ها زیر فشار هستند اما شیوع کرونا هم مشکلات را بیشتر کرده است.

این کارگردان اضافه کرد: بسیاری از فعالان این عرصه (بازیگران تا کارگردانان) از محل تئاتر امرار معاش می کنند و در کنار مشکلاتی که پیش تر هم وجود داشت، حاکم شدن شرایط جدید ناشی از بیماری کووید- 19 موجب شد تا در نقطه ای متوقف شوند.

وی در مورد کاستی های سخت افزاری و نرم افزاری حوزه هنرهای نمایشی تشریح کرد: در سال های گذشته به دلیل فعالیت بیشتر گروه های نمایشی با مشکلات زیادی از جمله در بحث مکان و زمان تمرین یا سالن برای اجرا روبه رو بودیم، چنان که گاه حتی مجبور می شدیم در راهروهای مجتمع فرهنگی هنری فدک تمرین کنیم که امسال به دلیل محدودیت ها این مشکلات نبود

عظیمی به حمایت های مسئولان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجتمع فرهنگی هنری فدک و فرهنگ سرای بانوان اردبیل اشاره کرد و ادامه داد: با وجود این حمایت ها نمی توان اذعان داشت که برای همه هنرمندان این عرصه، بسترهای مورد نیاز به طور کامل فراهم است و امسال هم اگر این شرایط حاکم نمی شد، با کمبود مکان تمرین و سالن اجرا روبه رو می شدیم.

فعالان عرصه هنرهای نمایشی با مشکل پشتیبانی مالی روبه رو هستند و گیشه نیز جوابگو نیست

وی در مورد کاستی های نمایشنامه نویسی هم گفت: اگرچه نویسندگان خوبی داریم که از کمک دریغ نمی کنند اما به هر روی یافتن متن مناسب و باب میل دشوار است و گاه مجبور به همکاری با افرادی خارج از استان هستیم اما در نهایت متن بومی بهتر است و با استفاده از آن راحت تر می توان با همشهریان ارتباط برقرار کرد.

این کارگردان که به همراه اثر "ستاره هایی به رنگ تاول" برگزیده بیست و هشتمین دوره جشنواره تئاتر استان اردبیل شده است، افزود: فعالان عرصه هنرهای نمایشی با وجود همه مسائلی که پیش تر اشاره شد، با مشکل پشتیبانی مالی روبه رو هستند و گیشه نیز جوابگو نیست که شاید بخشی از آن به دلیل ضعف تبلیغ باشد.

وی در ادامه تصریح کرد: مردم به برنامه های جُنگی و شاد اقبال بیشتری نشان می دهند که البته تا حدودی حق دارند که با وجود مشکلات روزمره بخواهند برای ساعتی بخندند اما در نهایت کارهای سطح پایین با شوخی های نامناسب و به زبان عامیانه در کنار سایر مسائل موجب شده است تا در نهایت سالن های تئاتر خالی بماند.

عظیمی با تاکید بر اینکه با وجود تولید اثرهایی درخور و با کیفیت هنوز تئاتر به معنای واقعی در استان اردبیل جا نیافتاده است، اضافه کرد: هنرمندان و همکاران بیشتر به تماشای اثرها می آیند و حضور مخاطب عام در سالن ها انگشت شمار است، از این رو مشکلات مالی در عرصه تئاتر بسیار به چشم می آید و فعالان را اذیت می کند.

وی اظهار کرد: نمی توان گفت کیفیت همه اثرها پایین است، مردم خود را بیشتر درگیر کارهای طنز با سطح پایین کردند که امید می رود با بهبود شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا، اجراهای عمومی افزایش یابد و در کنار آن به مقوله تبلیغات و اطلاع رسانی توجه بیشتری صورت گیرد تا در نهایت مردم به حوزه هنرهای نمایشی اقبال بیشتری نشان دهند.

چراغ روشن صحنه تئاتر با اهتمام هنرمندان

رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان اردبیل با اشاره به اینکه اعضای این انجمن در قالب گروه های نمایشی تعریف می شوند، تشریح کرد: گروه های نمایشی در سطح استان از حدود سال 90 در سه سطح الف، ب و ج تعریف شدند و بر اساس آن گروه های الف می بایست دست کم دارای 9 نفر، گروه های ب هفت نفر و گروه های ج پنج نفر هیات موسس باشند.

محمدتقی اسماعیلی در گفت و گو با ایرنا افزود: گروه های نمایشی ثبت شده در استان اردبیل شامل 23 گروه است که در شهرستان های اردبیل، پارس آباد، خلخال، مشگین شهر و بیله سوار فعال هستند و با تاسف در سایر شهرستان ها گروهی نداریم.

وی بیان کرد: مشکلات از نظر زیرساختی تنها به استان اردبیل محدود نمی شود و شامل کل سیستم است؛ زیرا سیستم از پایه چنان که باید، طراحی نشده است و از این رو فعالان حوزه هنرهای نمایشی درگیر مسائل گوناگونی هستند.

رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان اردبیل اضافه کرد: برای دوره ای استقرار گروه ها در سالن ها مورد توجه قرار گرفت، به این صورت که گروه ها بسته به درجه بندی ملزم به تولید یک تا سه اثر در سال شدند که تا حدودی خوب بود و همچنین قرار شد کمک های مالی از سوی دولت صورت گیرد اما در نهایت طرح با شکست روبه رو شد.

وی تصریح کرد: بر این اساس نقد کنونی فعالان عرصه هنرهای نمایشی از جمله تئاتر، نبود مکانی برای تمرین است؛ اگر از نظر آماری به موضوع نگاه کنیم، در حال حاضر سه پلاتو در مرکز استان داریم و یک سالن اصلی که در حال حاضر به بخش خصوصی واگذار شده است.

فقدان تالار یا مجموعه تئاتر شهر وجود دارد و مکان مناسب برای تمرین محدود است

اسماعیلی به فقدان تالار یا مجموعه تئاتر شهر اشاره کرد و گفت: مکان مناسب برای تمرین فعالان در شرایط کنونی محدود است و هنرمندان برای نمایش در سالن بیضا باید بابت هر اجرا مبلغی پرداخت کنند؛ البته در سایر شهرستان ها با توجه به میزان فعالیت مشکل چندانی نداریم و افراد در مجتمع های فرهنگی هنری موجود به صورت رایگان می توانند تمرین کنند.

وی افزود: با این شرایط برای تولید یک اثر که شامل طراحی و اجرای صحنه، لباس، گریم و موسیقی می شود هزینه تمام شده به مبلغی بین 100 تا 200 میلیون ریال می رسد؛ از این رو گروه ها باید در کنار برخورداری از پشتوانه مالی، چندین ماه نیز معطل شوند تا بتوانند کار خود را عرضه کنند.

این کارگردان تئاتر اظهار کرد: چون سیستم از ابتدا درست پی ریزی نشده است، گروه هایی که بتوانند روی پای خود بایستند و درآمدزایی داشته باشند، انگشت شمار هستند؛ از سوی دیگر جشنواره ها به صورت موضوعی برگزار می شود و کارهای آزاد نیز در چنین شرایطی که از حمایت های دستگاه ها برخوردار نیستند، چندان شانسی برای اجرای عمومی ندارند.

وی یادآور شد: اگرچه در برخی استان ها حامیان مالی برای هنرهای نمایشی تا حدودی فعال هستند اما در استان اردبیل این بخش بسیار محدود است و حامیان موجود هم آن چنان که باید به معنی اسپانسر، حمایت نمی کنند.

اسماعیلی ادامه داد: از این رو گروه ها همواره به کمک های مالی دولت وابسته هستند که در حال حاضر این حمایت ها به نقطه صفر رسیده است؛ در چنین شرایطی اثرها تنها به دلیل علاقه شخصی افراد تولید می شود که در کنار صرف زمان و جوانی، هزینه ها را هم خود برعهده می گیرند.

وی بیان کرد: با توجه به تقسیم بندی نادرست هنری و غیرهنری گیشه و غفلت متولیان امر از موضوع، کارهای هنری با ذائقه تماشاگر فاصله می گیرند؛ در حالی که اثرها در نهایت باید با مردم به عنوان مخاطب عام ارتباط برقرار کنند.

مسئول گروه تئاتر اویون اردبیل اضافه کرد: اگرچه اثر خوب همواره مشتری دارد اما در نهایت کارهای هنری با این شرایط چندان مورد پسند تماشاگر عام قرار نمی گیرد، از این رو کارهای طنز به نظر می رسد که با استقبال بیشتری روبه رو باشد.

وی تاکید کرد: با حاکم شدن چنین شرایطی سطح اثرها و در پی آن ذائقه مخاطبان از جمله در استان اردبیل تنزل کرده است؛ در نتیجه در بحث گیشه کارهای به اصطلاح جُنگی و با سطح متوسط به پایین را بیشتر شاهد هستیم که البته آنها هم فروش چندانی ندارد.

اسماعیلی گفت: برای رهنمون کردن مردم به سالن های نمایش، متولیان هنر و هنرمندان هر 2 قصور داشتند؛ از این رو پیش تر برای جذب مخاطب به عنوان ولی نعمتان اصلی، مبلغی بابت اجرا دریافت نمی شد، چرا که در صورت نبود تماشاگر هنر و خلق اثر معنی پیدا نمی کند اما به تدریج در حال فرهنگ سازی هستیم که برای دیدن اثر نمایشی باید هزینه ای پرداخت شود.

وی در ادامه نیز تشریح کرد: سوای بحث ممیزی ها، تئاتر در گذر سال ها به طور کامل دولتی، سفارشی و موضوعی شده و تنها در چند سال گذشته شاهد هستیم که تئاتر مستقل آن هم در پایتخت راه اندازی شده است؛ بر این اساس هنرمندان نیز به سمت کارهای جشنواره ای سوق پیدا کردند و از مردم فاصله گرفتند.

دست اندازهای بسیاری بر سر راه فعالیت در عرصه هنرهای نمایشی وجود دارد و گذر از آنها از محدوده اختیارهای انجمن ها و اداره های فرهنگ و ارشاد اسلامی خارج است

رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان اردبیل افزود: با وجود حاکم شدن چنین شرایطی بر گروه های تئاتر مبنی بر اینکه تولید اثر در گرو دریافت کمک های مالی باشد، تلاش شده است بحث تغییر کند و این مهم القا شود که هنرمندان باید کاری تولید کنند که قابل عرضه باشد؛ زیرا اکنون توجه به هنرهای نمایشی محدود به دیدگاه و نظر مدیران است و با جابه جایی افراد، این حوزه به محاق فراموشی سپرده می شود.

وی بیان کرد: دست اندازهای بسیاری بر سر راه فعالیت در عرصه هنرهای نمایشی وجود دارد و گذر از آنها از محدوده اختیارهای انجمن ها و اداره های فرهنگ و ارشاد اسلامی خارج است اما در سطح اختیارهای استان با توجه به شرایط، نخست بحث آموزش مورد توجه قرار گرفت؛ زیرا همه فعالان دانش آموختگان این عرصه نیستند.

اسماعیلی اظهار کرد: بر این اساس در مرحله نخست در راستای به کارگیری دانش آموختگان حوزه هنرهای نمایشی تلاش شد و در قالب انجمن هنرهای نمایشی استان اردبیل نیز نسبت به برگزاری کارگاه ها و دوره های آموزشی مرتبط اقدام هایی صورت گرفت.

وی اضافه کرد: با این وجود عاشقانه ها و تلاش های شخصی هنرمندان در نهایت موجب شده است که تا امروز چراغ صحنه تئاتر در استان اردبیل روشن بماند و در استان ها و کشورهای دیگر به چشم بیاید، وگرنه برنامه مدون و سیستماتیکی وجود ندارد.

این کارگردان تئاتر بر ضرورت بازنگری در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی ها در سطح کلان اشاره و تاکید کرد: هنرمندان، نیازمند توجه ویژه متولیان امر هستند و می بایست بودجه فعالیت های محدود فرهنگی با توجه در نظر گرفتن گستره فعالیت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جای تقسیم بین نهادها و دستگاه های موازی، متمرکز شود.

تلاش ها برای ارتقای ظرفیت حوزه هنرهای نمایشی

معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل با اشاره به حمایت از انجمن هنرهای نمایشی، گروه های تئاتر در قالب اجراهای عمومی و برگزاری کارگاه های آموزشی گفت: نیروی انسانی در همه حوزه ها به عنوان مهمترین سرمایه به شمار می آیند و در حوزه نمایش نیز بی شک فعالان، هنرمندان، دانش آموختگان و علاقه مندان مهمترین جایگاه را دارند.

غریب منوچهری در گفت و گو با ایرنا به آمار فعالان حوزه هنرهای نمایشی در استان اردبیل اشاره کرد و افزود: مهمترین مشکل، چالش و نیازمندی های فعالان عرصه هنرهای نمایشی استان اردبیل بیشتر به جنبه مالی و زیرساختی برمی گردد؛ به طوری که نقاط گوناگون به ویژه مرکز این استان فاقد سالن اختصاصی برای اجرای تئاتر است.

وی با اشاره به اینکه در بیشتر استان ها تئاتر شهر وجود دارد، بیان کرد: تئاتر شهر به ساختمانی گفته می شود که از دست کم 2 یا 3 سالن برای اجرای تئاتر و چندین کارگاه و پلاتو برای تمرین و آماده سازی نمایش، آماده سازی صحنه، آرشیو لباس، پشتیبانی فنی و صوتی و نیروی انسانی کارآزموده برخوردار است.

معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل تاکید کرد: نبود پشتیبان مالی در بین بخش خصوصی از دیگر مشکلات به شمار می آید؛ چنان که بخش خصوصی به عنوان اسپانسر در بیشتر استان ها فعال هستند؛ به ویژه استان هایی که مرکزهای صنعتی یا کارخانه های بزرگ و واحدهای تولیدی مهم دارند، از جریان های هنری از جمله هنرهای نمایشی بیشتر می توانند پشتیبانی کنند که در این استان فاقد آن هستیم.

وی در مورد اقدام های صورت گرفته برای تغییر شرایط حوزه هنرهای نمایشی تشریح کرد: راه اندازی رشته نمایش در هنرستان هنرهای زیبای کوثر (ویژه دختران) در دوره متوسطه دوم و همچنین گرایش ادبیات نمایشی در دوره کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل از دیگر ظرفیت های ایجاد شده جدید در حوزه هنرهای نمایشی است که می توان بدان اشاره کرد.

منوچهری اضافه کرد: تاسیس موسسه های تخصصی هنری یا ایجاد آموزشگاه ها و راه اندازی رشته های تحصیلی مرتبط در دوره های کارشناسی و ارشد هم می تواند به پرورش نیروی انسانی علاقه مند و دانش آموخته منجر شود که زیرساختی نرم افزاری است.

پیگیری تامین زیرساخت ها از جمله راه اندازی تئاتر شهر می تواند تا حدود زیادی راه گشا باشد

وی همچنین یادآور شد: برگزاری جشنواره های استانی و شهرستانی که سالانه در منطقه شمال استان (مغان) و منطقه جنوب استان (خلخال) یا مرکز استان برگزار می شود، از دیگر اقدام های صورت گرفته از سوی این اداره کل است.

معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل در ادامه پیشنهاد کرد: پیگیری تامین زیرساخت ها از جمله راه اندازی تئاتر شهر می تواند تا حدود زیادی راه گشا باشد.

وی گفت: شهرستان های تابعه البته دارای مجتمع های فرهنگی هنری هستند که اگرچه برای اجرای هنرهای نمایشی مانند تئاتر شاید چندان مناسب نباشند اما می توان با اندکی تغییرات و تجهیز آنها به نور و صدا، تا حدی کاستی ها را برطرف کرد.

منوچهری افزود: تنها سالن درخور موجود در مرکز استان اردبیل مجتمع فرهنگی و هنری فدک است که کاربری چندگانه دارد و سالن تئاتر بیضاء اردبیلی که در حال حاضر در اختیار کتابخانه های عمومی قرار دارد نیز سالنی قدیمی به شمار می آید که می توان در اختیار هنرمندان حوزه هنرهای نمایشی قرار داد.

وی بیان کرد: سالن سوم خرداد نیز که در اختیار شهرداری اردبیل است، از چندین سال پیش به دلیل مشکلات سازه ای و ساختمانی مورد استفاده قرار نمی گیرد که می توان با توجه ویژه مسئولان به یک سالن خوب تبدیل کرد.

معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل ادامه داد: سوای زیرساخت های فیزیکی، تقویت اجراهای عمومی از سوی گروه های نمایشی از دیگر نیازمندی ها به شمار می آید که شاید در ابتدای کار نیاز به پشتیبانی داشته باشند اما در ادامه کار باید به جذب مخاطب بیاندیشند.

وی اظهار کرد: گروه های نمایشی در نهایت باید از سوی تهیه کنندگان و سرمایه گذاران حمایت و از سوی مخاطبان (تماشاگران) هم تامین مالی شوند تا بتوانند به مرور از حمایت اندک دولتی دل بکنند.

منوچهری اضافه کرد: اگر تماشاگر بداند که هر وقت دلش بخواهد می تواند بر روی صحنه تئاتر خوب ببیند، بی شک برای آن برنامه ریزی خواهد داشت؛ چنان که مردم هر وقت دلشان خواست می توانند به پارک یا دامان طبیعت بروند یا ورزش کنند، چون آن را مهیا می بینند.

هم جواری و هم زبانی اردبیل با جمهوری آذربایجان بزرگترین فرصت برای تبادل تجربه و اجراهای برنامه های مشترک بین 2 ملت دوست و برادر

وی تاکید کرد: برگزاری جشنواره های تئاتر یا مسابقه های استعدادیابی و تقویت آنها و تبادل تجربه نیز باید مستمر باشد تا در کنار برگزاری کارگاه های آموزشی برای علاقه مندان بتواند خلاء های موجود را تا حدودی برطرف کند.

این کارگردان و فعال عرصه هنرهای نمایشی استان اردبیل یادآور شد: اردبیل استانی مرزی است و هم جواری و هم زبانی با کشور جمهوری آذربایجان بزرگترین فرصت برای تبادل تجربه و اجراهای برنامه های مشترک بین این 2 ملت دوست و برادر به شمار می رود که باید با نظر مسئولان کشوری و استانی برای تقویت این موضوع تمهیدی اندیشیده شود.

وی همچنین گفت: آمار مخاطبان و علاقه مندان به تماشای تئاتر بر روی صحنه در استان اردبیل در چند سال گذشته رو به افزایش بوده که از این منظر ظرفیت خوبی برای تئاتر منطقه ایجاد شده است اما خانواده ها نیز می توانند در این زمینه نقش آفرین داشته باشند؛ به طوری که اگر فرزندان شان علاقه مند به فعالیت در حوزه هنرهای نمایشی شوند، مانع آنها نباشند و در سبد خرید خانوار مسائلی مانند تماشای تئاتر را مورد توجه قرار دهند و با این اقدام ها از این حوزه به ویژه تئاتر حمایت کنند.

لینک خبر :‌ امروز نیوز
مرامی جدیدی گفت: برابر توافق انجام شده میان سازمان تامین اجتماعی و وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی هنرمندان، نویسندگان و روزنامه نگاران واجد شرایط پس از عضویت در مورد موارد بیمه ای اقدام کنند.

سرویس : فارس - زمان : شناسه خبر : 1011645

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از شیراز ، بهروز مرامی جدیدی امروز (دوشنبه 15 دی) با اشاره به اینکه درگاه های ارتباطی الکترونیک و مخابراتی برای بیمه هنرمندان اعلام شد اعضای صندوق اعتباری هنر می توانند ضمن برخورداری از حمایت های مربوط به بیمه صاحبان حرفه و مشاغل آزاد از کمک ویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معادل 10 درصد حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار در هر سال، بابت حق بیمه ماهانه خود برخوردار شوند.

معاون هنری فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس افزود: برابر توافق انجام شده میان سازمان تامین اجتماعی و وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی هنرمندان، نویسندگان و روزنامه نگاران واجد شرایط پس از عضویت در صندوق و معرفی از سوی معاونت های تخصصی مربوطه یا اداره کل فرهنگ و ارشاد استان با معرفی نامه صندوق اعتباری هنر بیمه تامین اجتماعی می شوند و پس از آن می توانند نسبت به بیمه تکمیلی نیز در موعدهای مقرر که از قبل مشخص خواهد شد، اقدام و ثبت نام کنند.

وی با تاکید بر ضوابط و مقررات مشمولین طرح بیمه تامین اجتماعی، اعلام داشت: پس از معرفی از سوی معاونت های تخصصی ذیربط، صندوق اعتباری هنر طبق ضوابط و شرایط خاصی اقدام به بیمه هنرمندان می کند که میتوان به مراحل عضویت در صندوق اعتباری هنر شامل، حداقل 18 سال سن که حداکثر سن درخواست و عقد قرارداد برای مردان و زنان 50 سال است.

مرامی با بیان اینکه چنانچه سن متقاضی بیش از سنین یاد شده باشد، پذیرش درخواست وی وابسته به دارابودن سابقه پرداخت حق بیمه قبلی به میزان برابر مدت مازاد سنی مقرر خواهد بود و کسانیکه حداقل ده سال سابقه پرداخت حق بیمه دارند از اعمال شرط سنی معاف هستند، اظهار داشت: متقاضیان و اهالی فرهنگ، ادب و هنر جهت مشاهده مراحل بهره مندی متقاضیان از خدمات بیمه تأمین اجتماعی می توانند به پایگاه اصلاع رسانی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس به آدرس الکترونیکی fars.farhang.gov.ir و لینک بیمه هنرمندان مراجعه و تمام مراحل و شرایط را مشاهده و اقدام کنند.

معاون هنری سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در پایان خاطرنشان ساخت: اعلام شماره تلفن جهت پاسخگویی به سئوالات اعضا درخصوص بیمه درمان تکمیلی نیز به منظور تسهیل و تسریع در پاسخگویی به سوالات اعضا در حوزه بیمه درمان تکمیلی شماره تلفن 91006049- 021 راه اندازی شده است و اعضای صندوق اعتباری هنر می توانند از همین طریق سوالات خود را با کارشناسان مربوطه در میان بگذارند و این سامانه از ساعت هشت و 30 دقیقه تا 16 آماده پاسخگویی به پرسش های اعضا درباره پیگیری هزینه های درمانی، بارگذاری مدارک پزشکی در سامانه بیمانو و دریافت معرفی نامه است.

پایان پیام/ 130

ضمیمه :

کلید ‫واژه ها:

اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی فارس

|

سازمان تامین اجتماعی

|

اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس

|

تامین اجتماعی

|

شیراز

|

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان
در حاشیه بازدید معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از موسسه تربیت مدرس قرآن کریم قاین، از سامانه آموزش آنلاین "زینو" (زندگی نو) رونمایی شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی، عبدالهادی فقهی زاده معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یکشنبه 14 دی ماه در سفر به شهرستان قاین و بازدید از موسسات فرهنگی قرآن و عترت این شهرستان، عنوان کرد: معاونت قرآن و عترت با توجه به رسالت خود به برخی از استان های کشور سفر کرده و ظرفیت های قرآنی را بررسی می کند.

به گفته وی روز گذشته در سفر به خراسان جنوبی و در جلسات متعدد با حضور فعالان قرآنی و مسئولان موسسات فرهنگی قرآن و عترت، جوانب این مسائل را بررسی کردیم و تصمیم هایی نیز برای حمایت های برنامه ای از موسسات و فعالیت های شخصیت های قرآنی در نظرگرفته شده است.

فقهی زاده با بیان این که امشب در جلسه با استاندار خراسان جنوبی، مقدمات عقد تفاهم نامه همکاری فرآهم خواهد شد، اضافه کرد: در برخی موارد همچون بیمه فعالان قرآنی و حمایت از برنامه های مجازی، تلاشمان را خواهیم کرد.

به گفته وی در قاینات که یکی از شهرستان های فرهنگی و برخوردار از ظرفیت های مناسب است ، برای حمایت های تجهیزاتی در حد توان با مسئولان استانی و شهرستانی مشارکت خواهیم کرد تا فعالیت های قرآنی گسترش یابند.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
بیرجند - ایرنا - معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آزمون سراسری قرآن و عترت امسال با توجه به وضعیت شیوع کرونا به صورت مجازی در کشور برگزار خواهد شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ سایت های دیگر : خبرگزاری برنا

عبدالهادی فقهی زاده روز یکشنبه در نشست با فعالان قرآنی شهرستان قاینات افزود: هزینه ثبت نام این آزمون در خراسان جنوبی از شرکت کنندگان دریافت نخواهد شد.

وی گفت: برنامه های قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوران شیوع ویروس کرونا تعطیل نشد و با همت فعالان قرآنی به صورت مجازی در حال اجرا است.

معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از 2 برابر شدن سهمیه بیمه فعالان قرآنی خراسان جنوبی تا پایان دولت دوازدهم خبر داد و افزود: یکی از برنامه های این معاونت بیمه فعالان قرآنی است و از سال گذشته تا آذر امسال بیش از سه هزار و 800 قاری و حافظ قرآن کریم در کشور بیمه شدند.

وی اظهار داشت: پیش بینی می شود تعداد بیمه شدگان در سال 1400 به هفت هزار نفر و تا پایان دولت به 10 هزار نفر برسد.

فقهی زاده با بیان اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی 6 میلیارد تومان اعتبار برای موسسه های فرهنگی قرآنی کشور اختصاص داد گفت: امسال 20 میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه چهار درصد و 70 میلیارد تومان تسهیلات 12 درصد در این خصوص جذب کردیم.

وی یکی از مهمترین برنامه های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را تبلیغ و ترویج فرهنگ قرآنی عنوان کرد و افزود: باید از خیران و نیکوکاران در این حوزه کمک کرفت.

وی درباره پیشنهاد نماینده مردم قاینات و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی مبنی بر احداث اولین دارالقرآن عمومی در شهرستان قاینات نیز قول پیگیری و حمایت داد.

مدیرکل دفتر ارتباطات و هماهنگی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم با اشاره به فعالیت سامانه جامع قرآنی در کشور گفت: با همکاری شورای عالی توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی مرحله اول سامانه راه اندازی شد و مرحله دوم آن دهه فجر به بهره برداری می رسد.

حجت الاسلام علی ملانوری به راه اندازی سامانه حمد در کشور اشاره کرد و گفت: راه اندازی این سامانه نیز یک تجربه موفق بود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی نیز گزارشی از فعالیت های قرآنی در شهرستان قاینات ارائه و خاطرنشان کرد: شهرستان قاینات بعد از مرکز استان بیشترین موسسات قرآنی را در خراسان جنوبی استان دارد که نشان دهنده فعالیت گسترده قرآنی در این شهرستان است.

نماینده مردم قاینات و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به این که اولین مکتب خانه قرآنی در جنوب خراسان در قاینات تاسیس شد، خواستار صدور مجوز و احداث ساختمان اولین دارالقرآن عمومی و موسسه فرهنگی قرآن و عترت در این شهرستان شد.

سلمان اسحاقی افزود: در کنار اعتبارات سازمانی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مردم، خیرین و مسوولان شهرستان نیز برای احداث و راه اندازی این موسسه قرآنی مشارکت خواهند کرد.

امام جمعه قاین نیز در این نشست گفت: قرآن وحی الهی است که از مصدر عصمت و ذات مقدس الهی با واسطه جبرئیل امین و گاهی بدون واسطه بر قلب مقدس پیغمبر خدا وحی شده است.

حجت الاسلام علی رحمانی افزود: بیش از 500 جلسه قرآنی در ماه مبارک رمضان و بالغ بر 180 جلسه در سایر ماه های سال در شهرستان قاینات برگزار می شود.

فرماندار قاینات هم با اشاره به فعالیت هفت موسسه قرآنی در این شهرستان گفت: سه هزار و 500 نفر از علاقه مندان این شهرستان تاکنون در آزمون های سراسری قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شرکت و گواهینانه دریافت کرده اند.

محمد کریمی افزود: تاکنون بیش از 10 هزار نفر در موسسات قرآنی شهرستان قاینات و موسسات تابعه، آموزش های لازم را فرا گرفته و هزار و 200 مربی قرآنی در قاینات از آموزش های لازم بهره مند شده اند.

وی اظهار داشت: اولین بار رسانه آموزشی آنلاین توسط موسسه فرهنگی قرآن و عترت تربیت مدرس قرآن کریم قاین طراحی شد و از زمان شیوع کرونا دوره های آموزش های قرآنی توسط این سامانه در فضای مجازی برگزار می شود.

تخصیص اعتبار برای راه اندازی دارالقرآن موسسات قرآنی و ردیف اعتبار ویژه برای فعالیت های قرآنی از دیگر درخواست های فرماندار قاینات از معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.

خراسان جنوبی 11 شهرستان دارد و شهر قاین مرکز شهرستان قاینات در 110 کیلومتری بیرجند است.

معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دومین روز سفر به خراسان جنوبی و در حاشیه بازدید از موسسه تربیت مدرس قرآن کریم قاین، از سامانه آموزش آنلاین "زینو" (زندگی نو) رونمایی کرد.

وی روز گذشته در بیرجند با مدیران موسسات قرآن و عترت و فعالان قرآنی استان خراسان جنوبی دیدار کرد.

بازدید از موسسه قرآنی سفینه النجات، افتتاح کارگاه همنویسی و نمایشگاه خوشنویسی سردار دل ها در بیرجند و دیدار با مسوولان استان از دیگر برنامه های فقهی زاده در سفر به خراسان جنوبی بوده است.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی

روزنامه آفتاب یزد



روزنامه اطلاعات


روزنامه آسیا


روزنامه ابتکار


روزنامه شهروند


روزنامه همدلی


روزنامه پیام زمان


روزنامه کائنات


روزنامه امتیاز


روزنامه کیهان


روزنامه اعتماد


روزنامه مردم سالاری


روزنامه جهان صنعت


روزنامه جوان