
سید عباس صالحی روز جمعه در حاشیه مراسم تشییع و تدفین سردار شهید علی خدادی که در بهشت زهرا (س) انجام شد، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا درباره سردار شهید حمید خدادی گفت: شهید خدادی به عنوان یکی از سرداران هشت سال دفاع مقدس از جایگاه قابل توجهی در تاریخ دفاع مقدس برخوردار بوده و در طول جنگ، حضوری فعال در عملیات ها و وضعیت های بحرانی و حساس داشته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اظهار تبریک به خانواده شهید خدادی به خاطر تربیت چنین فرزندی، بیان داشت: در هفته دفاع مقدس ایشان به شهدا متصل می شود که این موضوع نشان دهنده خط ارتباطی بین ایشان و دفاع مقدس است.
وی تصریح کرد: شهید خدادی پس از دوران دفاع مقدس در جایگاه های حساسی از جمله همدمی با شهید سردار سلیمانی قرار داشت.
صالحی گفت: امیدواریم مردم ایران و کسانی که با این شهدا همدمی داشتند بتوانند این راه را بیش از گذشته ادامه بدهند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخشی دیگر از این گفت و گو با بیان اینکه یکی از بخش های مهم نماد ملی ما، دفاع مقدس است، افزود: در دفاع مقدس همه اقوام و همه مردم ایران در کنار یکدیگر برای حفاظت از نظام و میهن و حفاظت از هویت انقلاب و اسلام حضور پیدا کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه دفاع مقدس نماد هویت و وحدت ملی ایران است خاطر نشان کرد: در طول هشت سال دفاع مقدس مردم ایران از تمامی نقاط کشور با مذاهب و ادیان مختلف در کنار یکدیگر حضور یافتند و قطرات خون همه ادیان و اقوام در یکدیگر ترکیب شده و دفاع مقدس را ساخت.
این مسئول اضافه کرد: همانطور که پرچم ایران نماد هویت ملی ایران است، هشت سال دفاع مقدس هم مانند پرچم نماد هویت ملی ایران به شمار می رود.
صالحی ادامه داد: هفته دفاع مقدس فرصتی برای تجدید عهد با این نماد هویت ایران، اسلام و انقلاب به شمار می رود.
به گزارش ایرنا، مراسم تشییع پیکر شهید سردار علی خدادی روز جمعه با حضور سردار حسین سلامی فرمانده سپاه، سردار علی فدوی جانشین فرمانده کل سپاه، عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و سردار امیرعلی حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، و محمدرضا نوروزپور مدیرعامل ایرنا، در قطعه 26 بهشت زهرا برگزار شد.
سردار علی (حمید) خدادی، در روزهای گرامیداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس و پس از یک دوره تحمل بیماری ناشی از عوارض شیمیایی، صبح پنجشنبه سوم مهر امسال به قافله شهدا پیوست.
وی جانباز شیمیایی دوران دفاع مقدس و معاون ایمنی و اقدامات تأمینی ستاد کل سپاه بود و بیش از یک دهه به عنوان رییس دفتر سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی در سپاه قدس خدمت می کرد.
سردار سرتیپ پاسدار علی (حمید) خدادی بیش از 80 ماه در جبهه های حق علیه باطل در دوران جنگ تحمیلی حضور داشت و چندین بار در عملیات مختلف زخمی و بارها به دلیل عوارض شیمیایی در بیمارستان بستری شده بود.
این شهید پس از جنگ تحمیلی نیز در بخش های مختلف ستاد کل نیروهای مسلح و ستاد فرماندهی کل سپاه خدمت کرد و سالها در کنار مدافعان حرم با سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و یارانش همراه بود.
سردار خدادی، برادر محمد خدادی معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیر عامل پیشین خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) بود.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پیام تسلیت سید عباس صالحی آمده است:
برادر ارجمند جناب آقای محمد خدادی
ارتحال برادر گرامی تان سردار سرتیپ حمید خدادی را به جنابعالی و خانواده گرامی صمیمانه تسلیت می گویم.
آن جانباز سرافراز، که از حماسه سازان ایثار و شهادت
بود، در هفته دفاع مقدس به یاران شهیدش پیوست.
از ایزد منان برای ایشان علو درجات و همنشینی با اولیای الهی و برای جنابعالی و بازماندگان مکرم صبر و شکیبایی مسألت می دارم
خانه سینما در نامه ای خطاب به وزیر ارشاد از او خواست در موضوع رفتار فراقانونی در زمینه نمایش خانگی همراه اصناف سینمایی باشد.
به گزارش روابط عمومی خانه سینما، این تشکل صنفی با ارسال نامه ای از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست همراهی را با صنوف سینمایی کرد.
متن نامه به شرح زیر است.
جناب آقای دکتر سید عباس صالحی
مقام محترم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
با سلام و احترام
در جهان امروز که بنیان تمدنی آن “بر تصویر” قرار گرفته؛ هنر تصویرگری و تصویرسازی بلاشک یک هنر برتر است. ملت بی تصویر مثل آن است که زبانی از زبانهای رایج دنیا را که مردم با آن سخن می گویند، نمی دانند.
مدتهاست که همکاران خلاق و کارورز ما در اصناف سینمای ایران، کارشناسان و دوستداران فرهنگ و هنر کشور نگرانی های جدی و دردمندانه خود را از آشوبناکی فضای تولید در بسترهای تولید و نمایش خانگی و فضای مجازی به روشهای گوناگون اعلام می کنند .
اتکای به قانون و رفتار قانونی اولین و ساده ترین روش حل معضلات است ، ما از جنابعالی در مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انتظار داریم بر حاکمیت قانون و روشهای قانونی مصرانه اقدام کنید و اجازه ندهید در ایامی که بحران کرونا هست و نیست پدیدآورندگان فرهنگی و هنری را در خطر قرار داده است و اکثریت عظیم همکاران ما با بحران بیکاری و بالتبع گرفتاری های معیشتی مواجه شده اند، رفتار فراقانونی و غیرکارشناسانه در زمینه نمایش خانگی و بسترهای جدید فراهم شده برای تولید را دچار بحران کند که بطور حتم در این مسیر حمایت های همه جانبه جامعه اصناف سینمایی کشور را نیز در کنار خود خواهید داشت.
هیأت مدیره خانه سینما در ادامه درخواست های صنفی اعضای خود و در حمایت تمام عیار از تقاضای آنان از جنابعالی می خواهد مسیر و فرصت جهش تولید را فراهم کنید . در غیر اینصورت می بایست به آینده و همکاران ما پاسخگو باشید.
یقین داریم جنابعالی که از فرهیختگان و دلسوزان هستید بر این امر مهر تأئید می زنید.
اشتراک گذاری در:
به گزارش جماران؛ سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در حساب توییتری خود نوشت: خطبه های جمعه آیت الله هاشمی رفسنجانی یک رسانه هفتگی در دوره دفاع مقدس بود، پرشور و شورآفرین.
این نقش ارزشمند ایشان در تاریخ دفاع مقدس از یادنابردنی است.
دفاع مقدس بدون هاشمی رفسنجانی روایت کردنی نیست. یادش گرامی .
انتهای پیام
محمدرضا سوقندی روز چهارشنبه در نشست خبری که در محل نمایشگاه دفاع مقدس با عنوان اقتدار 40 برگزار شد، افزود: راه جلوگیری از تحریف دفاع مقدس، تولید است که باید در حوزه رسانه، فرهنگ و هنر به صورت اقناعی به آن توجه شد در غیر این صورت دیگران آن را با تحریف پر خواهند کرد.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور ایثاگران با تاکید بر اینکه جلوگیری از تحریف باید توسط افرادی که دفاع مقدس را تعریف می کنند، انجام شود، تصریح کرد: اگر بخواهیم مطلبی درست تحریف نشود باید ابتدا آن را درست تعریف کنیم. به عبارتی آنهایی که در متن جبهه و جنگ بودند، اگر خاطرات خود را درست روایت نکنند جنگ تحریف می شود. همچنین معاندانی از دیروز تا امروز با عناوین مختلف با جمهوری اسلامی دشنمی کردند، می توانند دفاع مقدس را تحریف کنند.
رییس ستاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نمایشگاه دفاع مقدس با بیان اینکه باید تحریف را تعریف کرد، توضیح داد: جلسات و نشست هایی که با هنرمندان حوزه کتاب، فیلم و سینما برای تشریح دستورالعمل ها در نظر گرفته شده است، می تواند در این راه موثر باشد. البته باید این مدل سازی را بدون تنگ نظری و همراه با نظارت و حمایت انجام داد تا تحریف در دفاع مقدس صورت نگیرد و خاطره گویی جای خاطره سازی را بگیرد.
سوقندی درباره برنامه هایی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای هفته دفاع مقدس ترتیب داده است، یادآور شد: ستاد چهلمین سالگرد دفاع مقدس از اردیبهشت ماه تشکیل شد و بخش های مختلف وزارتخانه با رویکرد ایثار و شهادت و تولید در سطح استانی و ملی همکاری کردند که درنهایت 250 طرح برنامه محور ارائه شد.
وی درباره برنامه های مطرح شده در بخش عمومی هم گفت: برنامه های دهه کرامت، هفته کتاب و کتاب خوانی، دهه فجر، هفته بسیج از جمله طرح هایی هستند که بخش عمومی و در طول سال اجرایی می شوند.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه ایثارگران در خصوص برنامه هایی که سازمان ها و نهادهای دیگر متولی آن هستند، اظهارداشت: حوزه ادبیات و نشر، حوزه شعر، سینما، تئاتر و موسیقی از جمله برنامه هایی هستند که توسط سازمان ها و نهادهای مختلف با رویکرد جریان سازی فرهنگی در حال انجام است.
سوقندی محدودیت ها را دلیلی بر اجرایی نشدن بعضی از فعالیت ها در نمایشگاه دفاع مقدس برشمرد و گفت: به عنوان مثال اگر قرار بود همه کتاب های دفاع مقدس را به نمایش بگذاریم، تمام حجم نمایشگاه به این موضوع اختصاص می یافت. ولی تلاش شد گوشه ای از فعالیت ها در سطح ملی و استانی در نمایشگاه دفاع مقدس به نمایش گذاشته شده و بیشتر جشنواره های امسال نیز در همه حوزه ها به سمت دفاع مقدس گرایش دارند.
وی با بیان اینکه مهمترین رویکرد نمایشگاه این دوره دفاع مقدس، پرداختن به موضوع رسانه ها و فضای دیجیتال است، تصریح کرد: نقش زنان در دفاع مقدس، یا موضوع های مختلف در شعر، فیلم، موسیقی، هنرهای تجسمی و مجموعه های دیگر از جمله بخش هایی است که در نمایشگاه امسال علاوه بر موضوع رسانه به آن پرداخته شده است.
سوقندی به نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوران دفاع مقدس اشاره کرد که کمتر به آن پرداخته شده و اضافه کرد: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به عنوان یکی از سازمان های متولی در زمان دفاع مقدس وظیفه تبلیغات جنگ را بر عهده داشت و امروز تصاویر، فیلم، عکس و گزارش های فراوانی از دوران جنگ توسط این خبرگزاری به یادگار مانده که لازم است همه آنها بازتولید شوند.
وی درباره دبیرخانه این وزارتخانه که بیش از یک سال گذشته وظیفه گردآوری با موضوع دفاع مقدس را بر عهده داشته، گفت: بخشی از خاطرات و واقعیات و فرهنگ شفاهی توسط دبیرخانه در حال نگارش است.
رییس ستاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نمایشگاه دفاع مقدس، ساماندهی فرهنگ ایثار و شهادت را از دیگر اولویت های این وزارتخانه برشمرد و گفت: دفتر امور ایثارگران باید نقش ستادی داشته و وارد بخش اجرا نشود و به نحوی حوزه هایی جدید و موازی راه اندازی نکنیم.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد ادامه داد: وزارتخانه 48 کارمند شهید و حدود 3 هزار کارمند ایثارگر دارد و این افراد و خانواده های آنها در بازتعریف دفاع مقدس نقش مهمی می توانند ایفا کنند.
وی توجه به چاپ کتاب در حوزه دفاع مقدس را بسیار مهم دانست و افزود: سالانه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به هزاران عنوان کتاب مجوز چاپ داده می شود ولی سوال اینجاست که چرا در حوزه دفاع مقدس فقط چند 100 جلد کتاب چاپ می شود. بر همین اساس رویکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت خاطرات خانواده های شهدا و خود جانبازان و رزمندگان برای چاپ کتاب است.
سوقندی موضوع تخصصی و خاص را رویکردهای دیگر این وزارتخانه برای جشنواره ها دانست و خاطرنشان کرد: در جشنوارهایی مانند فیلم، موسیقی و تئاتر نگاه وزاتخانه تخصصی است وبه جشنواره هایی که پیش از این برگزار می شده و بعد تعطیل شد، به صورت خاص پیگر هستیم تا آنها بار دگیر راه اندازی شوند.
این نمایشگاه با عنوان اقتدار40 و با شعار محوری ما قوی هستیم از دوم تا 9 مهرماه و از ساعت 9 تا 16در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برپا خواهد شد.
به گزارش ایلنا، سعید اوحدی روز چهارشنبه 2 شهریور در کنگره ملی لاله های سفید با گرامی داشت خاطره تمام شهدا به ویژه شهدای منا گفت: فاجعه منا در سال 1394 اتفاقی بود که کل جهان اسلام را داغدار کرد و هرگز برای لحظه ای از ذهن ما پاک نمی شود.
وی افزود: به قول شهید سردار سلیمانی شهید قبل از شهادت به مقام شهادت می رسد ، روح بلند شهدای منا مقام شهادت را نصیب آنان کرده و به درجه ای رسیدند که جسم مادی آن ها توان روح بلند آنان را نداشت.
رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران جنایت و بی لیاقتی حکام سعودی را فراموش نشدنی دانست و گفت: شهدای منا در زیباترین حالاتی که انسان در آن قرار می گیرد و مظلومانه مانند سیدالشهدا (ع) با لبی تشنه به شهادت رسیدند.
معاون رییس جمهور با اشاره به واکنش حکیمانه رهبر معظم انقلاب گفت: اگر نهیب ایشان نبود امروز حتی یک پیکر از این عزیزان هم به کشور ما باز نمی گشت. البته پیکر مطهر 42 شهید این فاجعه نیز در مقبره الشهدای منا در عربستان دفن شد تا سندی از جنایت سعودی ها در آنجا باشد.
رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران افزود: خداوند خود را جانشین شهدا در خانواده های آنان می داند و بر این اساس اگر کسی دل فرزند شهیدی را به درد بیاورد خداوند را ناراضی کرده است.
اوحدی تأکید کرد: طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب پیگیری فاجعه منا همواره در دستور کار است و عربستان سعودی باید لایه های پنهان ماجرا را مشخص کند و حقوق خانواده های شهدا باید ادا شود.
وی افزود: مکاتبه ای با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی امنیت ملی برای نامگذاری روز دوم مهر با نام شهدای منا انجام شده است و امیدواریم با اجرای این کار یاد و خاطره این شهدا بیش از پیش زنده بماند. همچنین در سال های گذشته در ایام اربعین موکبی به اسم شهدای منا نام گذاری می شد و امیدواریم اگر امسال در شهرها چنین موکبی برپا شد این نام گذاری هم انجام شود.
حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در سازمان حج و زیارت در این کنگره تأکید کرد: اگر کسی قرار است در ایام حج به چند میلیون نفر خدمات ارائه بدهد باید بتواند برنامه ریزی و مدیریت درستی داشته باشد تا چنین فاجعه ای رقم نخورد و هزاران خانواده عزادار نشوند. در فاجعه منا مسئولان عربستان تمام ورودی و خروجی ها و برنامه های حجاج را در اختیار داشتند و می توانستند با هدایت درست حجاج، جلوی این فاجعه را بگیرند.
وی با اشاره به بحث تشکیل کمیته حقیقت یاب در مورد فاجعه منا گفت: مسببان این فاجعه هنوز هم می گویند در حال تحقیق هستیم و این در حالی است که باید به خانواده های عزادار جهان اسلام جواب بدهند.
علیرضا رشیدیان رییس سازمان حج و زیارت نیز در کنگره ملی لاله های سفید اظهار کرد: فاجعه منا از سوی کشور های اسلامی باید بررسی و جواب مشخص از طرف میزبان ارائه شود. تشکیل کمیته حقیقت یاب با حضور همه کشور های آسیب دیده از طرف میزبان حج امری ضروری است.
وی افزود: شهدای این فاجعه فقط ایرانی ها نبودند و بیش از 7 هزار نفر در این واقعه شهید شدند و دلیل آن باید مشخص شود. خوشبختانه بیانات مقام معظم رهبری در آن زمان فضای پیگیری را کاملاً متفاوت کرد و پیگیری های مستمر دوستان تا به امروز ادامه دارد و این قاطعیت، بسیاری از مسائل را حل کرد.
رییس سازمان حج و زیارت تأکید کرد: در کنار پیگیری های سیاسی این فاجعه از طریق حقوقی نیز پیگیری شده است، اما متأسفانه با عدم همکاری طرف عربستانی، این موضوع به نتیجه نرسیده است.
سردار یعقوب سلیمانی معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز در این کنگره با اشاره به قرار داشتن در آستانه اربعین حسینی (ع)، گفت: شهدای منا هم مظلوم و تشنه مانند شهدای کربلا شهید شدند و این شهدا نیز برای ما پیام آور فرهنگ ایثار و شهادت هستند.
گفتنی است این مراسم با حضور خانواده های معظم شهدای منا و ایثارگران در مراکز استانی سراسر کشور به صورت هم زمان و از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد.
در این کنگره از خانواده های شهدای منا شهیدان میرانصاری، رحیمیان، حسینی، آقایی پور، گودرزی، رهبری، حکیمی راد و مویدزاده با اهدای لوح یادبود تجلیل شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان حج و زیارت؛ علی رضا رشیدیان در حاشیه کنگره لاله های سفید به مناسبت بزرگداشت شهدای منا و هفته دفاع مقدس که به همت بنیاد شهید و امور ایثارگران , بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت برگزار شد در جمع خبرنگاران در خصوص راه اندازی عمره از سوی عربستان گفت : بر اساس اعلام آنان از سیزدهم مهرماه انجام حج عمره توسط این کشور دوباره برقرار می شود، اظهار کرد: بنابر تصمیمی که دولت عربستان گرفته بازگشایی عمره در سه مرحله شامل اتباع داخلی، اتباع خارجی مقیم عربستان و مرحله دیگر برای کشورهای مسلمان است کهدر مجموع برای عمره امسال حدوداً یک میلیون و 560 هزار نفر پیش بینی شده است.
وی افزود: شروط جمهوری اسلامی ایران اول تضمین امنیت، آرامش و کرامت زائرین ایرانی و راه اندازی کنسولگری یا دفتر حافظ منافع ج.ا.ا برای حمایت های کنسولی از اتباع ایرانی در حین اقامت در کشور عربستان سعودی است وتا زمان تحقق این شروط اعزام سفر عمره انجام نمی شود.
به گفته وی ، در حال حاضر 5 میلیون و 800 هزار نفر در نوبت عمره هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از استان فارس ، علیرضا مختارپور؛دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با ارسال لوح سپاس از تلاش های طاهره صفرپور؛ کتابدار کتابخانه امام علی (ع) شهرستان استهبان در راستای تلاش های این کتابدار برای جذب منابع اهدایی از سوی ناشران و تأمین منابع کتابخانه های عمومی قدردانی کرد.
در متن لوح تقدیر دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی آمده است: زحمات و تلاش گرانقدر سرکار عالی برای تأمین بخشی از منابع کتابخانه که زمینه توسعه خدمات شایسته به اعضای کتابخانه را فراهم کرده، سزاوار تقدیر و تشکر است. همت والا و کوشش ارزنده شما در تأمین و جذب کتاب از ناشران را سپاس می گویم و برایتان از درگاه حضرت حق، سلامتی و توفیق می طلبم.
این لوح به پاس گرامیداشت خدمات ارزنده شما تقدیم حضور می شود. امید که با عنایت حق تعالی و در سایه پرمهر حضرت ولی عصر(عج) بیش از پیش در انجام هرچه بهتر وظایف سازمانی موفق و موید باشید
طاهره صفرپور در این باره به خبرنگار ایبنا، گفت: با توجه به کمبود منابع، اعضا هنگام مراجعه به کتابخانه بسیار پیش می آمد که منابع مورد نظر خود را دریافت نکنند و با توجه به محدودیت ارسال منابع به کتابخانه ها، تصمیم گرفتم با ناشرانی که کتاب های آن ها بیشتر مورد توجه اعضا است، ارتباط بگیرم.
وی ادامه داد: در اولین تماس، ناشران درخواست نامه رسمی دادند که از طریق نامه نگاری، برقراری ارتباط با ناشران را آغاز کردم. در آغاز کار همکاری چندان مطلوب نبود، اما با پیگیری های بیشتر، تشریح فعالیت کتابخانهها و تبیین ارزش کتابها در کتابخانه های عمومی ناشران با رضایت کامل درخصوص کتابهای درخواستی را برای کتابخانه ارسال می کردند.
صفرپور رمز موفقیت خود را درخصوص جذب منابع اهدایی، تلاش، ناامید نشدن و پیگیری های مستمر دانست و گفت: اگر یک نامه برای ناشری می فرستادم و جواب نمی گرفتم، نامه های بعدی را تا حصول نتیجه ارسال می کردم و در صورت نیاز با برقراری تماس تلفنی با ناشر مسائل، مشکلات کتابخانه و کمبود منابع را تشریح می کردم.
مسئول کتابخانه امام علی(ع) استهبان در ادامه گفت: از زمانی که این کتاب ها به کتابخانه آمد و از لحاظ منابع غنی شد، اعضای کتابخانه رشد چشمگیری داشت و امانت کتابخانه نیز افزایش پیدا کرد و لبخند رضایتی که بر لبان اعضای کتابخانه نقش بست خستگی این فرایند پیگیری برای جذب منابع از ناشر را از من برطرف می کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از استان فارس ، علیرضا مختارپور؛دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با ارسال لوح سپاس از تلاش های طاهره صفرپور؛ کتابدار کتابخانه امام علی (ع) شهرستان استهبان در راستای تلاش های این کتابدار برای جذب منابع اهدایی از سوی ناشران و تأمین منابع کتابخانه های عمومی قدردانی کرد.
در متن لوح تقدیر دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی آمده است: زحمات و تلاش گرانقدر سرکار عالی برای تأمین بخشی از منابع کتابخانه که زمینه توسعه خدمات شایسته به اعضای کتابخانه را فراهم کرده، سزاوار تقدیر و تشکر است. همت والا و کوشش ارزنده شما در تأمین و جذب کتاب از ناشران را سپاس می گویم و برایتان از درگاه حضرت حق، سلامتی و توفیق می طلبم.
این لوح به پاس گرامیداشت خدمات ارزنده شما تقدیم حضور می شود. امید که با عنایت حق تعالی و در سایه پرمهر حضرت ولی عصر(عج) بیش از پیش در انجام هرچه بهتر وظایف سازمانی موفق و موید باشید
طاهره صفرپور در این باره به خبرنگار ایبنا، گفت: با توجه به کمبود منابع، اعضا هنگام مراجعه به کتابخانه بسیار پیش می آمد که منابع مورد نظر خود را دریافت نکنند و با توجه به محدودیت ارسال منابع به کتابخانه ها، تصمیم گرفتم با ناشرانی که کتاب های آن ها بیشتر مورد توجه اعضا است، ارتباط بگیرم.
وی ادامه داد: در اولین تماس، ناشران درخواست نامه رسمی دادند که از طریق نامه نگاری، برقراری ارتباط با ناشران را آغاز کردم. در آغاز کار همکاری چندان مطلوب نبود، اما با پیگیری های بیشتر، تشریح فعالیت کتابخانهها و تبیین ارزش کتابها در کتابخانه های عمومی ناشران با رضایت کامل درخصوص کتابهای درخواستی را برای کتابخانه ارسال می کردند.
صفرپور رمز موفقیت خود را درخصوص جذب منابع اهدایی، تلاش، ناامید نشدن و پیگیری های مستمر دانست و گفت: اگر یک نامه برای ناشری می فرستادم و جواب نمی گرفتم، نامه های بعدی را تا حصول نتیجه ارسال می کردم و در صورت نیاز با برقراری تماس تلفنی با ناشر مسائل، مشکلات کتابخانه و کمبود منابع را تشریح می کردم.
مسئول کتابخانه امام علی(ع) استهبان در ادامه گفت: از زمانی که این کتاب ها به کتابخانه آمد و از لحاظ منابع غنی شد، اعضای کتابخانه رشد چشمگیری داشت و امانت کتابخانه نیز افزایش پیدا کرد و لبخند رضایتی که بر لبان اعضای کتابخانه نقش بست خستگی این فرایند پیگیری برای جذب منابع از ناشر را از من برطرف می کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از استان فارس ، علیرضا مختارپور؛دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با ارسال لوح سپاس از تلاش های طاهره صفرپور؛ کتابدار کتابخانه امام علی (ع) شهرستان استهبان در راستای تلاش های این کتابدار برای جذب منابع اهدایی از سوی ناشران و تأمین منابع کتابخانه های عمومی قدردانی کرد.
در متن لوح تقدیر دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی آمده است: زحمات و تلاش گرانقدر سرکار عالی برای تأمین بخشی از منابع کتابخانه که زمینه توسعه خدمات شایسته به اعضای کتابخانه را فراهم کرده، سزاوار تقدیر و تشکر است. همت والا و کوشش ارزنده شما در تأمین و جذب کتاب از ناشران را سپاس می گویم و برایتان از درگاه حضرت حق، سلامتی و توفیق می طلبم.
این لوح به پاس گرامیداشت خدمات ارزنده شما تقدیم حضور می شود. امید که با عنایت حق تعالی و در سایه پرمهر حضرت ولی عصر(عج) بیش از پیش در انجام هرچه بهتر وظایف سازمانی موفق و موید باشید
طاهره صفرپور در این باره به خبرنگار ایبنا، گفت: با توجه به کمبود منابع، اعضا هنگام مراجعه به کتابخانه بسیار پیش می آمد که منابع مورد نظر خود را دریافت نکنند و با توجه به محدودیت ارسال منابع به کتابخانه ها، تصمیم گرفتم با ناشرانی که کتاب های آن ها بیشتر مورد توجه اعضا است، ارتباط بگیرم.
وی ادامه داد: در اولین تماس، ناشران درخواست نامه رسمی دادند که از طریق نامه نگاری، برقراری ارتباط با ناشران را آغاز کردم. در آغاز کار همکاری چندان مطلوب نبود، اما با پیگیری های بیشتر، تشریح فعالیت کتابخانهها و تبیین ارزش کتابها در کتابخانه های عمومی ناشران با رضایت کامل درخصوص کتابهای درخواستی را برای کتابخانه ارسال می کردند.
صفرپور رمز موفقیت خود را درخصوص جذب منابع اهدایی، تلاش، ناامید نشدن و پیگیری های مستمر دانست و گفت: اگر یک نامه برای ناشری می فرستادم و جواب نمی گرفتم، نامه های بعدی را تا حصول نتیجه ارسال می کردم و در صورت نیاز با برقراری تماس تلفنی با ناشر مسائل، مشکلات کتابخانه و کمبود منابع را تشریح می کردم.
مسئول کتابخانه امام علی(ع) استهبان در ادامه گفت: از زمانی که این کتاب ها به کتابخانه آمد و از لحاظ منابع غنی شد، اعضای کتابخانه رشد چشمگیری داشت و امانت کتابخانه نیز افزایش پیدا کرد و لبخند رضایتی که بر لبان اعضای کتابخانه نقش بست خستگی این فرایند پیگیری برای جذب منابع از ناشر را از من برطرف می کرد.
خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از استان فارس
خبرگزاری کتاب ایران
حجت الاسلام محمد نوروزپور در گفت و گو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با اشاره به رعایت دستورالعمل ستاد ملی مبارزه با کرونا از سوی بقاع متبرکه و اماکن مذهبی در عزاداری ماه صفر اظهار کرد: دستورالعملی که ستاد ملی مبارزه با کرونا در اول ماه محرم ابلاغ کرد، همان دستورالعمل در عزاداری های ماه صفر نیز جاری و ساری است .
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه بیان کرد: برنامه عزاداری دهه اول ماه محرم که با رعایت پروتکل های بهداشتی در فضای باز انجام شد، در دهه سوم ماه صفر و اربعین حسینی نیز در فضای باز بقاع متبرکه و امام زادگان برگزار می شود .
وی خاطرنشان کرد: امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا هیچ گونه پیاده روی انجام نمی شود، در سالهای گذشته به مناسبت اربعین مراسم پیاده روی از امام زاده ای به امام زاده دیگر انجام می شد، اما امسال ستاد ملی مبارزه با کرونا این گونه تدبیر اندیشیده است که هیچ تجمعی برگزار نشود و در روز اربعین قرائت زیارت اربعین و زیارت های وارد شده و سخنرانی و عزاداری با رعایت فاصله گذاری اجتماعی در صحن های باز بقاع متبرکه برگزار شود .
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: به هیئات مذهبی هم اعلام شده است که با هماهنگی دفاتر اوقاف شهرستان مراسم عزاداری دهه سوم ماه صفر را در فضای باز امام زادگان برگزار کنند، همان گونه که در دهه اول ماه محرم 500 هیئت مذهبی شاخص کشور برنامه های عزاداریشان را در فضای باز امام زادگان با رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار کردند .
وی از تقدیر و تشکر وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از رعایت پروتکل های بهداشتی در عزاداری های محرم خبر داد و گفت: مقام معظم رهبری نیز اخیرا بر لزوم تداوم رعایت دستورالعملی های بهداشتی تاکید کردند، بنابراین همچون گذشته باید شیوه نامه های بهداشتی در عزاداری ها مورد توجه قرار گیرد .
حجت الاسلام نوروزپور بر تدوام توزیع بسته های معیشتی میان نیازمندان اشاره کرد و افزود: از ابتدای محرم بسته های ارزاق میان نیازمندان توزیع می شود واین کمک های مومنانه تا پایان ماه صفرهم استمرار خواهد داشت، کمک رسانی به نیازمندان از سوی عوائد امامزادگان و کمک های خیرین انجام می شود .
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه همچنین به فراهم شدن پرداخت الکترونیکی نذورات مردمی اشاره و تصریح کرد: از طریق میز خدمت پایگاه اطلاع رسانی امام زادگان زمینه دریافت نذورات مردمی فراهم است .
پایان پیام/ 40
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، علیرضا رشیدیان رئیس سازمان حج و زیارت در حاشیه کنگره ملی لاله های سفید درباره آخرین وضعیت پرداخت غرامت جانباختگان مسجد الحرام افزود: طبق پیگیری های که انجام داده ایم طرف عربستانی در این خصوص به نتیجه رسیده است و سال گذشته چک های مربوط به خانواده شهدا و جانبازان این فاجعه از طریق دفتر نماینده ما در سازمان ملل ارسال شد، اما متاسفانه پیگیری های این موضوع با توجه به مشکلات تحریم و مشکلات مربوط به نداشتن نماینده سیاسی بین ما و عربستان عملا به نتیجه نرسید.
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
وی به آخرین اقدامی که در اواخر سال گذشته انجام شد، اشاره کرد و گفت: در این خصوص وکالت نامه هایی را از خانواده های جانباختگان گرفتیم و با تایید سفارت سوئیس در ایران (که حافظ منافع عربستان در ایران بود) چک ها را برای نقد کردن به عربستان بردیم، اما متاسفانه سفارت سوئیس در عربستان این چک ها را تایید نکرد.
رئیس سازمان حج و زیارت افزود: ادامه این روند و پرداخت چک ها به تایید وزارت امور خارجه سوئیس موکول شد که در سفر اخیر وزیر امور خارجه سوئیس به ایران یکی از موضوع هایی که وزارت امور خارجه کشورمان پیگیری کرد همین موضوع بود.
وی گفت: امیدواریم با پیگیری های وزارت خارجه این موضوع به نتیجه برسد.
حجت الاسلام خاموشی در برنامه تلویزیونی حس مشترک گفت:اخیرا تفاهمنامه ای را با وزارت مسکن امضا کرده و پیشنهاد داده ایم که در ساخت مسکن ارزان قیمت با آن ها مشارکت داشته باشیم.
به گزارش شیعه پرس، برنامه تلویزیونی حس مشترک از ابتدای ماه محرم هرشب از شبکه دو سیما پخش می شود و تا پایان ماه صفر هم ادامه دارد. این برنامه با همکاری گروه معارف شبکه دو سیما و سازمان اوقاف و امور خیریه تهیه شده است و در هرقسمت آن به یک موضوع مرتبط با وقف پرداخته می شود. میهمان یکی از قسمت های اخیر این برنامه حجت الاسلام سید مهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه بود که راجع به موضوعات مختلفی مرتبط با وقف پرداخت.
حجت الاسلام سیدمهدی خاموشی رییس سازمان اوقاف و امور خیریه درباره دیدگاه خود نسبت به موضوع وقف در این برنامه گفت: هنگامی که شخصی به ما مراجعه می کند و می خواهد یک دستگاه آپارتمان و یا هر چیز دیگری را وقف کند، رابطه ما کأنّه خودش را با آن ملک یا شی قطع می کند. پس از آن بر اساس ضوابط شرعی و وقف نامه ای که تنظیم شده است تولیتی آن موقوفه را اداره می کند و اگر شخص تولیتی را تعیین نکرده باشد، سازمان اوقاف و امور خیریه تصدی اداره آن موقوفه را برای اینکه به نیت آن واقف عمل کند، برعهده خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه وقف سه رکن دارد، بیان کرد: اول اینکه واقف باید مالک باشد و اگر اینگونه نباشد، وقف درست نیست. دوم نیتی است که واقف براساس آن نیت، وقف کرده است. به عنوان مثال واقف می تواند وقفش را برای رسیدگی به ایتام یا ایتامِ سادات اختصاص دهد، برای یک ساختمان درمانی هزینه و یا ایجاد مجموعه ای برای رفاه در یک زمینه خاص را صرف کند سومین مساله مکانیزمِ اداره اصلِ وقف و رساندن به نمائات و انجام نیت آن واقف است.
رییس سازمان اوقاف و امور خیریه درباره مواردی که شامل وقف می شوند، اظهار کرد: هر چیزی که مالکیت دارد مانند ملک، ماشین و مجموعه اموال منقول که ارزش مالی دارند و یا منافعش قابل استحصال باشد قابل وقف هستند.
خاموشی ادامه داد: تقریبا بیش از هزار و هشتاد و شش مرکز درمانی، بهداشتی، درمانگاه و بیمارستان موقوفه هستند. علاوه بر این تعداد، مراکز زیادی هستند که باید تبدیل به بیمارستان شوند که ما در حال پیگیری تاسیس و ایجاد آن ها هستیم که بر اساس نیت های واقفان و با توجه به روند زمانی که طی شده است، باید کمک کنیم تا به سرانجام برسد.
وی در پاسخ به این پرسش که نقش و رسالت اوقاف در وضعیت اموال وقف شده واقفان چیست؟ اظهار کرد: اگر کسی به ما مراجعه و اعلام کند ملکی دارد و نظر ما را جویا شود، ما سعی می کنیم به او بگوییم که چه خلاهایی در کشور وجود دارد تا او با وقف خود این خلاها را پوشش بدهد. معمولا افراد تمکین می کنند اما ما این خلاها را می گوییم تا طبق نیتشان اقدام کنیم.
رییس سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: زمانی که با برخی از واقفان صحبت می کنیم، می پذیرند که وقف خود را برای آن اموری که ما به آن ها توصیه کرده ایم، انجام بدهند. از نظر من برای خروج از تحریم، باید وقف دانش بنیان ها را توسعه دهیم و آن را به واقفان توصیه کنیم. این اتفاق در کشور ما در حال رخ دادن است. در حقیقت برای پیشرفت کشور و مقابله با تحریم ها، اثر اصلیِ اینگونه موقوفات به مردم می رسد. در این زمینه، واقفان همتِ والایی دارند و در این زمینه وقف هایی صورت گرفته است.
خاموشی در جواب به این سوال که سازمان اوقاف و امور خیریه تا به حال در چه اموری به نفع مردم مشارکت کرده است، گفت: ما رقبات زراعی زیادی داریم که به مردم اجاره داده می شود. البته مقداری از زمین هایی که حق نسق ندارند نیز اجاره داده شده است. ما اعلام آمادگی کرده و گفته ایم برای رفع برخی از مشکلات زراعی مانند تولید برخی از مواد غذایی، زنجیره های تولید شکل بگیرد که معاونت بهره وری این زنجیره ها را با تدبیر اداره می کند که در آینده ای نزدیک خبرهای خوب در این زمینه استان به استان، به گوش مردم خواهد رسید.
وی افزود: اخیرا تفاهمنامه ای را با وزارت مسکن امضا کرده و پیشنهاد داده ایم که در ساخت مسکن ارزان قیمت با آن ها مشارکت داشته باشیم چراکه می توانیم با همکاری هم، حدود پنجاه هزار مسکن را در سراسر کشور ایجاد کنیم. البته این تفاهمنامه با حفظ شرایط وقف و موقوفات خواهد بود. در آینده قراردادهایی که در این زمینه بسته می شود که با قراردادهای املاک عادی تفاوت هایی خواهد داشت اما ما بر اساس ضوابط قانونی وقف حرکت خواهیم کرد.
رییس سازمان اوقاف و امور خیریه تاکید کرد: بخش دیگر مشارکت ما در پشتیبانی از دانش بنیان هاست که می خواهند از بخش تجاری، حمایت دریافت کنند. مجموعه های استارتاپی کشور از سوی دولت حمایت های قانونی می شوند اما زمانی که به سقف تجاری سازی و زیرساخت می رسند، نیاز به زمین یا سوله دارند که ما طی یک تفاهمی در زمینه توانمندسازی و تجاری سازیِ این مجموعه ها از آن ها حمایت می کنیم.
خاموشی در پایان درباره منشا تاریخی وقف در ادیان الهی گفت: بحث وقف در دین اسلام، ادیان ابراهیمی و سایر ادیان الهی هست و در اسناد روایی و حقوق مدنی کشور ما و سایر کشورهای اسلامی نیز وجود دارد. همچنین با مطالعه تاریخچه وقف در کشور به ریشه دینی آن پی می بریم. آیه 35 سوره آل عمران (انّی نذرت لک ما فی بطنی محرراً فتقبّل منّی انّک انت السمیع العلیم) آن نیز نشانه وقف در دین اسلام است. به عنوان مثال حضرت علی (ع) با زحمات زیادی، قنات ها در مدینه جاری می کرد و وقتی از استحصال آن آب، فارغ می شد، می فرمود که من این آب را وقف کردم یعنی آن را برای استفاده عموم مردم قرار دادم. بر اساس روایات، عمده روایات وقف برای امام حسن عسکری(ع) است.
حس مشترک به تهیه کنندگی پویان هدایتی کاری از گروه معارف شبکه دو با مشارکت سازمان اوقاف و امورخیریه است که در ایام محرم و صفر هر شب بعد از خبر ساعت 22.30 از شبکه دو سیما پخش می شود.همچنین بازپخش این برنامه روز بعد در ساعت های 06:40 و 14:00 از شبکه دو سیما خواهد بود.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، صندوق اعتباری هنر در اطلاعیه ای اعلام کرد:
در مرحله ی سوم ثبت نام هنرکارت، اعضایی که تاکنون اقدام به ثبت درخواست نکرده اند، می توانند از امروز دوم مهر با مراجعه به سایت هنرکارت به نشانی http://honar.cards/Home/signup به مدت 10 روز نسبت به ثبت نام و بهره مندی از خدمات هنرکارت اقدام کنند .
گفتنی است؛ پیش از این هنرمندان دارای نشان درجه یک هنری و مشمولین بیمه تأمین اجتماعی براساس اطلاع رسانی های انجام شده نسبت به ثبت درخواست صدور هنرکارت اقدام کرده اند .
با توجه به اینکه از این پس خدمات صندوق صرفاً با هنرکارت ارائه خواهد شد، عدم تکمیل فرم ثبت نام یا درج اطلاعات ناقص به منزله نهایی نشدن اطلاعات ثبتی متقاضیان است.
همچنین ارائه هرگونه خدمات منوط به تکمیل پرونده عضویت متقاضی در صندوق اعتباری هنر است .
سید مجتبی حسینی در این راستا، یادداشتی با عنوان تندیس هایی که حس شرمساری را برمی انگیزند نوشته و اختصاصی در اختیار ایسنا قرار داده است.
او در بخشی از این یادداشت آورده است:
قریب سالی می گذرد از پرواز علمدار دوران، از قهرمانِ ملی و مردستان فروتن همروزگارمان شهید حاج قاسم سلیمانی، در این یک سال گوئیا می خواهیم بخشی از کاستی های گذشته را جبران کرده و قدرشناسی خود را از این شهید بزرگوار نشان دهیم. پاره ای ازین قدرشناسی ها در قالب ساخت تندیس یادمان نمود می یابد. در شهرهای مختلف یکی پس از دیگری از تندیس هایی رونمایی می شود که بیش از احساس قدردانی، حس شرمساری را در مخاطب برمی انگیزد. تندیس هایی که گاه بهانه تاختن دشمن و عیب جویی منکران می شود.
نمونه ای از تندیس های ساخته شده برای سردار شهید قاسم سلیمانی
معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در ابتدای این یادداشت با یادآوری نام هنرمندان مطرح کشور در حوزه مجسمه سازی، از جمله ابوالحسن صدیقی، آورده است: در ایران تندیس سازی به سیاقی که می شناسیم و آن را حاصل آمد و شدهای قرن اخیر می شماریم پدیده ای تازه است. ولی این تازگی به پشتوانه شعور و شناخت هنری، موجب شد تا در کوتاه ترین زمان چهره هایی ماندگار و آثاری ارزشمند آفریده شود و ساخت تندیس، ویژگی هایی ایرانی بیابد و شیرین کاری و تغزل و نازک خیالیِ سایر هنرها در این نمونه ها نمود یابد. تا آنجا که نادره کاری چون ابوالحسن خان صدیقی به قدرت قلم و سلطه بر هنر توانست، چنان شخصیت های تاریخی و مفاخر ایران را در قاب و قالب تندیس معرفی کند که تماشاچیان بی آنکه به جستجوی دلیل باشند یا به استدلال بپردازند، باور می آورند که فردوسی و سعدی و پورسینا و ... جز آنی نبوده اند که ابوالحسن خان پرداخته است.
آنچه آن استاد یگانه آفرید، افزون بر قرائن مطالعاتی و پژوهشی به دو نکته دیگر نیز شهادت می دهد؛ یکی عمق ادراک و آگاهی و مؤانست او با تاریخ و فرهنگ و آثار و دیگری ریزنگاری ها و ظرایف پردازی های برآمده از توانایی و چیرگی در هنر ...
یاران و دوستان و شاگردان صدیقی بر سنت استاد خود هنر آموختند و به ساخت تندیس ها پرداختند و چنان توان خود را به چشم کشیدند که گویا تندیس سازی در این ملک قدمتی بسیار فراتر از یک، دو سه قرن دارد.
مجسمه فردوسی ساخته ابوالحسن صدیقی
او در ادامه نوشته است: مجسمه سازان و تندیس پردازان نسل های بعد بر دوش چنان استادانی کار خود را آغاز کردند و هنرشناسان می دانند که مراتب استادان بر رشد و شکوفایی پیروان چه تأثیراتی در پی دارد. نمونه های فاخری از آثار اگرچه به تناسب نیاز و روزگار ما فراوان نیستند شاهد گویای داشته ای است که از آن تغافل کرده ایم. تغافل به معنای آنکه به قدر نیاز و ضرورت به آموزش مجسمه سازی نپرداخته ایم نه در دانشگاه ها و نه در آموزشگاه ها، تغافل به معنای آنکه دشواری این هنر را به شهدِ تشویق و تبلیغ شیرین نکرده ایم. تغافل به معنای آنکه اگر مجسمه های ارزشمندی در سطح شهر به یغما رفت و ربوده شد سختی اش را سهل گرفتیم و کمر نبستیم به یافتن قصور و مقصر و به حساس کردن جامعه و بیدار کردن معدود مسئولانی که هنر را تجمل می پندارند و گمان می کنند جهان بی هنر نیز امکان استمرار دارد! تغافل به معنای آنکه برنخاستیم به ساخت دیگرباره همان مواریثی که از مقابل دیدگان ناپدید شد. تغافل به معنای آنکه نپذیرفتیم چنین ثروتی و چنان ضرورتی نیاز به قوه ی عاقله ای دارد که درباره آن بیندیشد و بر آن سیاستی بگذارد و بر روند و رشد یا زبان قلم لال کاسته شدن سطح کیفی آن نظارتی در خور داشته باشد.
سید مجتبی حسینی با تاکید بر این جمله که ایران سرزمین شگفتی است ، در این زمینه بر این باور است:
ایران را باید شناخت تا بتوانیم سینه را سپر کنیم و جان را بر کف دست بگیریم برای حفاظتش و برای آبادانیش و برای عزتمندی همیشگی اش، اگر برای شناخت سرزمین مان تاب مطالعات علمی و پژوهشی های بایسته نداشته باشیم، ارتباط چشمی و آشنایی با مفاخر حتی با تماشای تندیسی آسان ترین راهکار و ملموس ترین اقدام برای گروه های اجتماعی مختلف است.
از این خاک آسمانی چند ادیب و دانشمند، چند شهید و هنرمند بالیده اند که امروز هر جای جهان، در حسرت داشتن یکی از این خیل کثیر است. کافی است در خلوت خود قیاس کنیم که آیا برای سعدی و حافظمان به اندازه گوته و شکسپیر کار کرده ایم؟
او یکی از دشوارترین میدان های آزمون معاصر را پدیده دفاع مقدس خوانده و در ادامه آورده است: دفاع جانانه ای که اگرچه هشت سال، تمام جان و جوانی ایران اسلامی معطوف آن بود لیکن پس از آن نیز برای رفع و دفع کین توزی ها و دشمنی ها به اَشکال دیگر التزام توانمندی در آن را مؤکد می کرد. مگر برای نشان دادن ایثار و از جان گذشتگی ها، معرفی قهرمانان و رزمندگان شاخص و رشید کشور نیست؟
معاون هنری سپس با انتقاد از تندیس هایی که به یاد سردار شهید قاسم سلیمانی در این یک سال ساخته شده اند، تصریح کرده است: در شهرهای مختلف یکی پس از دیگری از تندیس هایی رونمایی می شود که بیش از احساس قدردانی، حس شرمساری را در مخاطب برمی انگیزد. تندیس هایی که گاه بهانه تاختن دشمن و عیب جویی منکران می شود.
نمونه ای از تندیس های ساخته شده برای سردار شهید قاسم سلیمانی
تندیس هایی که مشابهت، سهل است، حداقل تناسب های لازم انسانی را ندارد، تصویرش در شبکه های مجازی به طرفه العینی منتشر می شود و تماشائیان محب و مغرض از هر گروه که باشند از زبان خود به عرض اسف می پردازند.
حسینی سپس تاکید کرده است: هفته دفاع مقدس، وقت مناسبی است که به تذکار بیندیشیم. آیا وقت آن نیست که به مجسمه سازی و تندیس پردازی برای معرفی چهره های شاخص و افتخارات کشورمان، کشور پهناورمان که شهر و شهرستان و روستا کم ندارد، به طور خاص توجه کنیم. وقت آن نیست که آموزش هنر را دست کم در این عرصه جدی بگیریم و به جای افزودن شمار دانشگاه ها به کیفیت آموزش هنر مشغول شویم. وقت آن نیست که بپذیریم هر دستگاه تخصصی دارد و شناخت و هدفی و اگر قرار باشد در هنر تصمیم و تدبیری اتخاذ شود باید به نمایندگان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روی آورد؟
دیدن تصویر از تندیس دیگری از سردار محبوب ایران سرافراز در باغ ملک دست و قلمم را لرزاند، قلم خواست تا بنویسم باز، مکرر کنم و بگویم که هنر در تمام رشته ها و عرصه ها، یک ضرورت است. ثروتی است در جلوه های مختلف و غریب است که صاحبان سرمایه دیروز که هنوز از داشته های پیشین وام می گیرند و به آن مفتخرند، امروز خود را با بهره ای کمتر از آنچه باید سپری کنند.
در ادامه می توانید تصاویری از برخی تندیس هایی را که در یک سال اخیر برای سردار شهید قاسم سلیمانی ساخته شده اند، مشاهده کنید:
نمونه ای از تندیس های ساخته شده برای سردار شهید قاسم سلیمانی
تندیس سردار سلیمانی در اهواز
تندیس سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در جیرفت
بویین زهرا
رابر
انتهای پیام
امیرحسین حریری مدیر مرکز تئاتر مولوی درباره فعالیت های این مرکز در شرایط کنونی، به خبرنگار مهر گفت: اجراهای در طول تابستان و اجراهای اخیر مرکز تئاتر مولوی با استقبال خوب مخاطبان و تکمیل ظرفیت مجاز در نظر گرفته شده با توجه به پروتکل های بهداشتی همراه بوده و هست. با توجه به استقبال صورت گرفته احتمال تمدید اجراهای فعلی مرکز تئاتر مولوی وجود دارد.
وی ادامه داد: در دهه سوم شهریور سال جاری مرکز تئاتر مولوی میزبان آزمون عملی کنکور کارشناسی هنر بود و بیش از 2600 داوطلب آزمون در این مکان حضور پیدا کردند. همچنین قرار است از 12 تا 16 مهر آزمون های عملی کارشناسی ارشاد در رشته بازیگری نیز از ساعت 7:30 تا 16:30 در مرکز تئاتر مولوی برگزار شود.
حریری درباره دیگر فعالیت های مرکز تئاتر مولوی توضیح داد: در مباحث پژوهشی مرتبط با جشنواره بین المللی تئاتر دانشگاهی نیز کارگاه تئاتر مستند با حضور فعالان حوزه و منتخب متقاضیان حضور در کارگاه ها از 5 مهر طی روزهای شنبه هر هفته برگزار خواهد شد. فعالیت دیگر ما در این مرکز برنامه های پاراگراف مشتمل بر نشست های تخصصی است که به دلیل شیوع ویروس کرونا در فضای مجازی منتشر می شود. قرار است در برنامه جدید پاراگراف بحث تاریخ میزانسن و بررسی تئاتر رابرت ویلسون تولید و در مهرماه منتشر شود.
وی افزود: همایش ملی تئاتر مسئولیت پذیر که به عنوان یک همایش علمی پژوهشی قرار بود اوایل مهر برگزار شود، به دلیل تقاضای پژوهشگران برای داشتن فرصت بیشتر در اوایل فصل زمستان برگزار خواهد شد. بحث تولید تله تئاتر در مرکز تئاتر مولوی نیز به صورت جدی پیگیری می شود و تلاش می کنیم در 6 ماهه دوم سال جاری حداقل یک پروژه را بر اساس تمام شاخصه های تئاتری و آکادمیک تولید کنیم. در تلاش هستم تا با جذب حمایت سازمان صدا و سیما این تولید از یکی از شبکه های تلویزیونی پخش شود که البته کار سختی است و من تمام تلاش خود را برای محقق شدن این جریان، انجام می دهم.
مدیر مرکز تئاتر مولوی درباره وضعیت حمایت مالی از تولیدات دانشجویی تئاتر با توجه به بالا رفتن هزینه های تولید، تأکید کرد: با توجه به آمار و ارقامی که به عنوان شفاف سازی درباره حمایت از نمایش های تولید شده در سال گذشته ارائه شده، نسبت به میزان حمایت از آثار دانشجویی و ارقام ناچیز آن بسیار متأثر شدم. اعتقادم بر این بود نمایش هایی که در مرکز تئاتر مولوی اجرا می شوند و نام علم و دانش را یدک می کشند نیازمند حمایت های خیلی بیشتری باشند.
حریری یادآور شد: اساساً با این نگاه که کاری دانشجویی است و باید کمتر حمایت شود، بسیار مخالفم معتقدم از کارهای دانشگاهی نسبت به کارهای حرفه ای باید حمایت بیشتری انجام شود.
وی در ادامه سخنان خود اظهار امیدواری کرد شورای حمایت در دوره مدیریت فعلی اداره کل هنرهای نمایشی نگاه بهتر و متعادل تری به نمایش های معرفی شده تئاتر مولوی نسبت به دوره گذشته مدیریت اداره کل هنرهای نمایشی داشته باشد.
این مدیر تئاتر دانشگاهی با اشاره به برگزاری جلسه ای با حضور قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی اظهار کرد: آقای آشنا مرکز تئاتر مولوی را به عنوان مرکزی خاص می شناسند و موافق حمایت ویژه تر از آثار دانشجویی تولید شده در این مرکز و این شرایط هستند. کمااینکه از 2 نمایش قبلی معرفی شده از سوی مرکز تئاتر مولوی نیز حمایت بیشتری انجام شد.
حریری تصریح کرد: مرکز تئاتر مولوی طی این سال ها نشان داده که هم اجراهای جریان ساز و هم مباحث علمی و آموزشی مؤثر و قابل استناد داشته است. مرکز تئاتر مولوی در حالی که زیر نظر دانشگاه تهران است ما فراتر از وظایف اختصاصی خود عمل می کند و سعی داریم در این مرکز شرایط و امکانات را برای دانشجویان مستعد تمامی مرکز دانشگاهی فراهم کنیم.
مدیر مرکز تئاتر مولوی در پایان سخنان خود بیان کرد: از وزارت علوم و اداره کل هنرهای نمایشی انتظار داریم حمایت های ویژه تری از تولیدات و فعالیت های این مرکز تئاتر دانشگاهی داشته باشند. البته به محدودیت های مالی و شرایط سختی که همه به ویژه اداره کل هنرهای نمایشی درگیرشان هستند واقف هستم ولی انتظار داریم از این پس حمایت بیشتری از تئاتر دانشگاهی و مرکز تئاتر مولوی انجام شود.
کد خبر 5031404
فریبرز دارایی
در راستای صحبت های پیشین ایسنا با هنرمندان درباره وضعیت خانه موسیقی، این بار به گفت و گو با علی رهبری آهنگساز و رهبر ارکستر بین المللی ایرانی نشستیم تا نظر او را در این زمینه جویا شویم.
همچنین رهبری با داشتن بیش از 3 میلیون و 600 هزار مخاطب در اسپاتیفای، در بین اهالی موسیقی ایران مقام اول را به دست آورده است. موسیقی فینال قطعه پرنده آتشین استراوینسکی او با اختلاف چند میلیونی از رهبران مشهور جهان، پرمخاطب تر بوده است. در بخش دوم مصاحبه نیز به صحبت در این زمینه پرداختیم.
دوام عجیب هیات مدیره خانه موسیقی
علی رهبری در ابتدای صحبت های خود با ایسنا درباره خانه موسیقی ایران بیان می کند: در کلیه کشورهایی که تا به حال در آنجا کار کرده ام، سازمان هایی وجود دارد که از حقوق نوازندگان و موسیقیدان ها دفاع می کنند و اگر تخلفی درباره حقوق آنها صورت بگیرد، آن را پس می گیرند.
این هنرمند ادامه داد: پنج سال پیش هم که به اصرار استاد مصطفی کمال پور تراب (موسیقیدان) و برخی دیگر از دوستان به ایران آمدم و مدیر هنری ارکستر سمفونیک شدم، عضو خانه موسیقی شدم. زمانی که عضو شدم، تلاش کردم که متوجه شوم وظیفه و روند کاری خانه موسیقی به چه صورت است؛ زیرا به نظرم همه چیز عجیب بود. زمانی که دوست عزیزم حسین علیزاده، خانه موسیقی را ترک کرد، کنجکاو شدم که چرا چنین موسیقیدان درجه یکی خانه موسیقی را ترک کرده است. ولی پس از تحقیق دیدم که خانه موسیقی در وضعیت خوبی به سر نمی برد و اصلا خانه موسیقی نیست. درواقع می دیدم در جلسات مختلفی که وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی یا بنیاد رودکی و کارفرمایان حوزه موسیقی برگزار می کردند، همان مسوولان خانه موسیقی شرکت داشتند.
رهبری تصریح می کند: بعد که کمی دقت کردم، دیدم که در حقیقت اهالی خانه موسیقی در همه جا هستند؛ از صداوسیما گرفته تا دانشگاه ها و برای همه چیز تصمیم می گیرند. زمانی که از نزدیک دیدم این افراد در همه چیز دخالت می کنند و حتی قصد دخالت در برنامه ارکستر سمفونیک تهران را نیز دارند، از خانه موسیقی خارج شدم؛ البته افراد محترمی مانند استاد شجریان، استاد پورتراب نیز در خانه موسیقی بوده اند ولی خانه موسیقی نقشی را که باید داشته باشد، به هیچ عنوان ندارد.
مسوولان تکراری خانه موسیقی کنار بروند
این رهبر ارکستر سمفونیک با بیان اینکه مسوولان تکراری خانه موسیقی باید کنار بروند، اضافه می کند: چه معنی دارد که این افراد پس از 20 سال از راه های مختلف هر بار وظایف مختلفی بگیرند و اصلا کنار نروند. مسوولان خانه موسیقی که شامل آقایان حمیدرضا نوربخش، داوود گنجه ای، محمد سریر، حسن ریاحی و ... هستند، از یک طرف به بهانه ای از حق هنرمندان در مقابل مسوولان دولتی دفاع می کنند، ولی درواقع در جلسات مسوولان دولتی نیز شرکت دارند و در آنجا برای منافع کارفرما فعالیت می کنند. گرچه که چنین چیزی اصلا در دنیا وجود ندارد و خنده دار است.
او ادامه می دهد: با وجود ثابت بودن مسوولان خانه موسیقی، اینکه انتخابات این نهاد به چه صورت برگزار شود، تفاوت چندانی ندارد. نمی دانم که خانه موسیقی چه کمکی به موسیقیدان ها می کند، البته ممکن است که از برخی مانند دوستان خود حمایت کند ولی خیلی ها را فراموش کرده و کنار گذاشته اند. ممکن است بگویند که ما قدرتی نداریم ولی حقیقت این است که در شوراهای دیگر حضور دارند و از طریق قدرتی که در آنجا دارند می توانند اقدام کنند. اگر امکان قانونی برای شکایت از این افراد وجود داشت، من حتما این کار را می کردم تا از این نهاد کنار گذاشته شوند.
رهبری تاکید می کند: این چند نفر در 30 سال گذشته روی موسیقی کشور تاثیر مستقیم گذاشته اند و موسیقی کشور در سطح این افراد مانده است. البته حتی اگر سوء نیتی هم نداشته بوده باشند ولی ناخواسته موسیقی ایران را در یک سطح پایین نگه داشته اند؛ چون افراد سطح بالایی مانند حسین دهلوی، مرتضی حنانه، هوشنگ استوار و رضا والی را کمرنگ کرده اند. بدترین کاری که کرده اند این است که موفقیت هنرمندان ایرانی را در سطح بین المللی نادیده گرفته و صدایش را درنیاورده اند. از روی تجربه حدس می زنم که این افراد در انتخابات مسوولان هنری در ایران نیز تاثیر مستقیم داشته اند؛ چون وزرا از آنها مشورت می گیرند و در جواب هم ممکن است بگویند که برای این کارها دستمزدی دریافت نمی کنند و از خودگذشتگی می کنند، گرچه که رقم هایی که برای شوراهای دیگر کارفرمایان دریافت می کنند، اعلام نمی کنند.
گاردهای عجیب هیات مدیره خانه موسیقی
رهبری می گوید که یکی از کارهای جالب اعضای خانه موسیقی این است که هر چند یک بار به صف انتقادکنندگان از وزارت فرهنگ و ارشاد و دولت می پیوندند؛ یعنی انتقاد از کار شوراها و مشاوران تصمیم گیرنده ای که یا خودشان و یا دوستانشان بوده اند. وگرنه وزیر و معاونانشان خود به خود که درباره موسیقی تصمیمی نخواهند گرفت. این شکل در موسیقی و زندگی موسیقیدان ها در ده ها کشوری که من در آنها کار کرده و می کنم وجود ندارد.
او درباره راه حل پیشنهادی خود برای بهبود اداره خانه موسیقی بیان می کند: محیط تصمیم گیری در ایران بوی نفتالین می دهد و قدیمی است. در دنیای ورزش و نوازندگی موسیقی، هر چه که سن فرد بالاتر می رود، کارایی او پایین می آید و باید کنار بروند. ولی در ایران ریش و موی سفید ارزش افراد را بالا می برد. یک نویسنده مطرح اتریشی می گوید که افراد تا 18 سالگی تمام استعداد خود را نشان می دهند و از آن به بعد آنچه را که بوده اند، چندین برابر بیشتر نشان می دهند. ولی در ایران کسانی داریم که در 18 سالگی بسیار ضعیف بوده اند و هر چه که بزرگ شده اند ارزش بیشتری خلاف استعداد نداشته خود پیدا کرده اند. خانه موسیقی باید متشکل از افراد جوان تر شود البته درست است که می توان از تجربه یک هنرمند بااستعداد که سن بالاتری دارد استفاده کرد، ولی افرادی که در خانه موسیقی هستند در جوانی هم هنرمندان مطرحی نبوده اند.
برای نوازندگان ارکستر سمفونیک تهران ناراحتم
چندی پیش در مصاحبه ایسنا با لوریس چکناواریان این آهنگساز و رهبر ارکستر بیان کرد که در حال حاضر تنها مورد مناسب برای اداره ارکستر سمفونیک تهران، علی رهبری است. به همین جهت از رهبری درباره وضعیت فعلی ارکستر سمفونیک تهران سوال می کنیم.
پاسخ می دهد: از پنج سال پیش که ایران را ترک کردم، برای ارکستر سمفونیک تهران ناراحت بودم؛ زیرا ارکستر سمفونیک تهران در دست افرادی است که تصمیمات آنها اشتباه است؛ البته ارکستر سمفونیک تهران را خانه موسیقی به این شکل نگه داشته است؛ زیرا همان افراد جلوی چشم خود من در مسائل ارکستر سمفونیک تهران دخالت کرده اند. فردی مانند حمیدرضا نوربخش که خواننده آواز ایرانی است و یا محمد سریر که ترانه ساز موسیقی ایرانی است و نسبت به این حوزه تخصص ندارند، در اوامر ارکستر سمفونیک تهران دخالت می کنند. متاسفانه اصولا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بنیاد رودکی با موسیقی ارتباطی ندارند. باید به امید روزی باشیم که موسیقی را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جدا کنند و یا ارکستر سمفونیک تهران مستقل شود.
رییس سابق هنرستان های عالی موسیقی همچنین در پاسخ به اینکه آیا علاقه مند است که به ایران بیایید؟ پاسخ می دهد: آمدن من به ایران در شرایط حاضر بنیاد رودکی فایده نخواهد داشت؛ زیرا افرادی که ارکستر را اداره می کنند، افرادی هستند که پنج سال پیش در راستای نابودی ارکستر عمل کردند. در 15 سال گذشته که مراقب وضع موسیقی در ایران بوده ام، هیچ وقت بی توجهی دولت به موسیقی در این 15 سال به این اندازه نبوده است. احساس می کنم که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون هنری، خود را از فعالیت های موسیقی کنار کشیده اند و سرنوشت موسیقی و موسیقیدان ها را به دست همان گروهی سپرده اند که مسول تمام عقب ماندگی های 30 سال گذشته بوده اند.
رهبری در ادامه درباره موفقیت اخیر خود که توانسته به مخاطبی بالای 3 میلیون در پلت فرم اسپاتیفای دست یابد، به ایسنا توضیح می دهد.
او می گوید: داشتن مخاطب میلیونی برایم تازگی ندارد؛ زیرا درست 20 سال پیش بود که به من پیغام دادند که 10 میلیون نسخه از آلبوم اپرای لابوهم در چین فروخته شده است. خوبی رسانه اسپاتیفای این است که آمار تعداد مخاطبان هنرمندان مختلف را در مقایسه با یکدیگر اعلام می کند که این امر باعث می شود، افرادی که آگاه نیستند، به این صورت بهتر متوجه شوند که چه روندی در جریان است تا اینکه صرفا خبر موفقیت یک کنسرت یا آمار بالای فروش یک آلبوم رسانه ای شود.
او در ادامه درباره اسپاتیفای توضیح داد: البته خودم خیلی با اسپاتیفای آشنا نبودم ولی متوجه شدم که آثار هنرمندان ایرانی و مطرح خارجی در این پلت فرم وجود دارد. درواقع می توانید در این پلت فرم کلیه آثار موسیقی را در ژانرهای مختلف از جاز گرفته تا رپ، گوش دهید.
همچنین از این هنرمند سوال می کنیم که به نظر او این موفقیت در عرصه جهانی تا چه حد می تواند هنرمندان جوان را تشویق کند؟ پاسخ می دهد: به نظرم خیلی خوب است اگر جوان ها فکر کنند موفقیت فقط در کارهای عوام پسند نیست. امروزه مخاطبان زیادی هستند که به موسیقی کلاسیک گوش می دهند. پنج سال پیش که به ایران آمده بودم، هشت بار سمفونی شماره 9 بتهوون که یک اثر عادی نیست را اجرا کردیم و مخاطبان درجه یک و عالی داشتیم. مخاطبان من در اپرا نسبت به افرادی که کار عامه پسند ارایه داده بود، بیشتر بود که این امر جرأت بیشتری به جوان ها می دهد. البته فراموش نشود که خود من هم در جوانی از ادعای ساده تر شروع کردم؛ مثلا وقتی که 10 سال داشتم با هنرمندان پاپ آن زمان در سینماها، رادیو و تلویزیون برنامه اجرا می کردیم که بعضی از همراهمان در همان رشته ماندند؛ چون معتقد بودند آن حوزه مردم پسندتر است. ولی من با کمک استادانی مانند استاد حسین دهلوی از آن مسیر بیرون آمدم و به دنبال موسیقی جدی رفتم که از این بابت خیلی خوشحال هستم.
منتظرند هنرمند از دنیا بروند تا از خوبی و استعدادش بگویند
در پایان در پاسخ به پرسشی درباره واکنش مسوولان فرهنگی در ایران به این موفقیت، عنوان می کند: مسوولان فرهنگی ایران به این اوامر کاری ندارند که البته سواد و درک کافی هم نسبت به این قضایا وجود ندارد. تا به حال هیچ حمایتی از سوی هیچ کسی در تهران نداشته ام و تا زمانی که سطح مدیران هنری در ایران به این صورت باشد وضع به همین گونه خواهد بود. در ایران تنها منتظر هستند که هنرمند از دنیا بروند و آن موقع از خوبی و استعداد او بگویند. استاد حسین دهلوی هم که در تهران زندگی می کرد تا زمانی که آلزایمر نگرفته بود با او کاری نداشتند سراغش را هم نمی گرفتند ولی وقتی که به این بیماری مبتلا و از دنیا رفت، به یاد استاد دهلوی افتادند. ما به این چیزها عادت کرده ایم.
انتهای پیام
آمار پروانه های صادرشده از سوی شورای ارزشیابی و نظارت اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در شش ماهه نخست سال 1399 برای اجرای نمایش در سطح شهر تهران تحت هفت عنوان تماشاخانه های خصوصی ، تماشاخانه های دولتی ، نمایش های کمدی شبانه ، نمایش های مخصوص بانوان ، نمایش هایی برای کودکان و نوجوانان ، نمایشنامه خوانی و جُنگ و استندآپ کمدی منتشر شد.
جمع کل پروانه های صادرشده در شش ماهه اول سال جاری از سوی شورای ارزشیابی و نظارت اداره کل هنرهای نمایشی 216 عنوان است که به تفکیک عبارت است از: 70 پروانه برای اجرای نمایش در تماشاخانه های خصوصی ، 18 پروانه برای اجرا در تماشاخانه های دولتی ، 50 پروانه برای اجرای نمایش های کمدی شبانه ، 6 پروانه اجرا برای نمایش های مخصوص بانوان ، 18 پروانه برای نمایش های کودکان و نوجوانان ، 45 پروانه برای نمایشنامه خوانی و 9 پروانه برای اجرای جُنگ و استندآپ کمدی .
تفکیک موضوعی 216 پروانه صادرشده از سوی شورای ارزشیابی و نظارت اداره کل هنرهای نمایشی چنین است: نمایش هایی با موضوع طنز 50 عنوان، نمایش های اجتماعی و ملودرام 138 عنوان، آثاری با مضمون دفاع مقدس 8 عنوان و آثار آموزشی و سرگرم کننده 20 عنوان.
همچنین در نیمه اول سال 1399 و متاثر از شرایط شیوع ویروس کرونا، 43 جشنواره برای برگزاری در فضای مجازی از شورای ارزشیابی و نظارت اداره کل هنرهای نمایشی پروانه گرفتند.
به گزارش ایرناپلاس، توجه به موسیقی نواحی یکی از مسائل اساسی در حفظ فرهنگ ایرانی است زیرا موسیقی، زبان، غذا، لباس و دیگر عناصر سازنده فرهنگ از هم جدانشدنی هستند و با آسیب به یکی از آنها، دیگر بخش ها هم دچار خساراتی خواهند شد. از طرفی گاهی این سبک از موسیقی به دلیل رواج موسیقی در دیگر سبک ها، میان جوانان کمتر مورد توجه قرار می گیرد. این در حالی است که در صورت انتقال نیافتن موسیقی منطقه ای از پیشکسوتان به جوانان، احتمال نابودی بخشی از فرهنگ های اصیل ایرانی وجود دارد.
چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان، با حمایت دفتر موسیقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دبیری هومان اسعدی، توسط انجمن موسیقی ایران در حال برگزاری است و شرکت کنندگان راه یافته به مرحله دوم از 15 تا 30 شهریور برای ارسال آثار خود از طریق سامانه بامک مهلت داشتند. این مساله همواره مورد توجه مسئولان بوده به گونه ای که خردادماه سال گذشته محمد اللهیاری مدیرکل دفتر موسیقی در نشست مدیران و دست اندرکاران چهار جشنواره موسیقی، حمایت از موسیقی نواحی را از سیاست های محوری دفتر موسیقی دانست.
موسیقی باید با زندگی حرکت کند
تا چه اندازه برای حفظ و گسترش موسیقی نواحی تلاش شده است و این تلاش چه نتایجی به همراه داشت؟
، نوازنده، آهنگساز و پژوهشگر درباره اهمیت موسیقی به خبرنگار ایرناپلاس گفت: موسیقی در کل یک هنر کاربردی است. هنری است که در همه مناطق ایران در شادی، غم، آیین ها و مراسم ها از آن استفاده می شود. باید توجه داشت، موسیقی در بطن نواحی مختلف و اقوام مختلف وجود دارد. موسیقی باید با زندگی حرکت کند و در کل زندگی حضور داشته باشد.
این پژوهشگر در توضیح موسیقی نواحی بیان کرد: آنچه به عنوان موسیقی دستگاهی ایران یا موسیقی اصیل و سنتی ایرانی اطلاق می شود، لفظ علمی آن موسیقی دستگاهی است. موسیقی دستگاهی، ریشه موسیقی در اقوام ایران است، به این معنی که از موسیقی اقوام ایران، موسیقی دستگاهی ایرانی استخراج شده است. با تحقیق در این زمینه، می بینیم در هر منطقه از ایران، یکی از دستگاه ها و فواصلی که در موسیقی ایران وجود دارد، خیلی شاخص است. برای مثال موسیقی دستگاهی در خراسان شور، در منطقه لرستان ماهور، در گیلان و مازندران دشتی است.
مسئولان باید موسیقی دستگاهی را زنده نگه دارند
به گفته صارمی، موسیقی دستگاهی ایرانی، نشات گرفته از موسیقی اقوام ایران است با تنظیمات و ترکیباتی که در تدریس به آن داده شده و به شکل امروزی درآمده است.
او افزود: باید توجه داشت که تاکنون در موسیقی اقوام، بسیاری از پیشکسوتان توانا و ارزشمند را از دست دادیم، بسیاری دیگر در سنین کهنسالی هستند و شاید آنطور که باید نتوانند موسیقی اجرا کنند.
این پژوهشگر افزود: از طرفی، به لحاظ شغلی ،موسیقی دان های اقوام در شرایط خوبی نیستند زیرا بخش عمده ای از درآمد آنها از جشن ها و آیین ها کسب می شد، اما متاسفانه بیشتر این جشن ها و شادمانه ها را با دستگاه های برقی برگزار می کنند. کسی دنبال نوازندگان نواحی نمی رود و از نظر شغلی در مضیقه اند. مگر اینکه گاهی جشنواره ای باشد و بعداز یکی دو سال، از نوازنده دعوت کنند، اما این راه نمی تواند از نظر مالی آنها را تامین کند.
وی با تاکید بر لزوم توجه اداره فرهنگ و ارشاد و انجمن موسیقی شهرستان ها به موسیقی دستگاهی هر منطقه، ادامه داد: انجمن ها و ادارات باید برای موسیقی دستگاهی، بودجه کافی داشته باشند. برای جوان ترهایی که در هر منطقه این سازها را فرامی گیرند یا می خواهند یاد بگیرند، باید کلاس های جدی با حضور پیشکسوتان همان سازها در منطقه خود ترتیب دهند. در واقع مسئولان باید رگ و پی این هنر را زنده نگه دارند، اما این اتفاق نمی افتد. جوان ها به پیشکسوتان این هنر، دسترسی ندارند در نتیجه فقط در خانواده هایی که پیشکسوتان موسیقی دستگاهی حضور دارند، کودکان آموزش می بینند، در باقی موارد موضوع خیلی سخت جلو می رود.
بسیاری از سبک های موسیقی در معرض نابودی است
درباره اقداماتی که دولت برای حفظ و ترویج موسیقی دستگاهی انجام داده ، می توان به جشنواره های این حوزه اشاره کرد.
صارمی با اشاره به رویدادهای مثبتی که در جریان جشنواره های موسیقی اتفاق افتاده است، گفت: موسیقی اساسا موضوع مسئولان نیست. کوشش هایی که شده همه مقطعی و توسط افراد خاص اتفاق افتاده است. اقدامات سازماندهی شده و برنامه ریزی شده نبوده است. این مساله محدود به موسیقی نیست و در دیگر مسائل فرهنگی هم مطرح است.
او ادامه داد: موسیقی جزئی از فرهنگی است که زبان، غذا، لباس دین و آیین در آن وجود دارد. نادیده گرفته شدن موسیقی، فرونشست فرهنگی است. مساله دیگر اینکه موسیقی باید در بطن زندگی باشد. با تغییر شیوه های زندگی، شکل اجرای موسیقی هم تغییر می کند یا از بین می رود. برای مثال بسیاری از آوازها و موسیقی ها برای کاشت، داشت و برداشت بود. در جنوب کشور بسیاری از موسیقی ها مخصوص ماهیگیری، توراندازی، پاروزدن و ... بود.
با مکانیزه شدن فعالیت انسان و از بین رفتن روش های قدیمی، بخشی از فرهنگ از بین می رود. برای مثال وقتی ماهیگیری با لنج انجام می شود کسی پارو نمی زند، یا تور نمی اندازد و در واقع با تغییر شکل زندگی، بسیاری از سبک های موسیقی در معرض نابودی است.
موسیقی دستگاهی باید از رسانه های جمعی پخش شود
انتقال موسیقی نواحی به نسل جوان، یکی از فعالیت های مهمی است که برای زنده نگه داشتن موسیقی دستگاهی ضروری است. آن هم در حالی که بسیاری از جوانان به موسیقی پاپ یا دیگر سبک ها علاقه نشان می دهند.
صارمی درباره چگونگی امکان انتقال موسیقی دستگاهی به نسل جوان بیان کرد: تنها راه، درگیر کردن مردم با این جنس موسیقی است. یعنی این سبک موسیقی باید از رسانه های جمعی پخش و درباره ارزش های آن توضیح داده شود. استادهای این سبک موسیقی باید کلاس های مستمر داشته باشند و با جوانان کار کنند. اگر امروز شروع کنیم دو دهه بعد به نتیجه می رسیم.
به گفته این پژوهشگر باید در حوزه فرهنگ، سرمایه گذاری مادی و معنوی شود تا نتیجه دهد. اگر مردم به خوبی با موسیقی سنتی خود آشنا باشند –نمی خواهم بگویم دیگر سبک های موسیقی بد است- مسئولان مجبور به حفظ و اشاعه آن خواهند شد، اما این کوشش صورت نگرفته و دورنمایی هم برای آن دیده نمی شود.
از برخی پیشکسوتان موسیقی نواحی اثری برجای نمانده
پیامد بی توجهی به موسیقی دستگاهی برای جامعه چه خواهد بود؟ صارمی با اشاره به اینکه فرهنگ تاکنون لطمه های جبران ناپذیری از بی توجهی نسبت به موسیقی دیده است؛ توضیح داد: بسیاری از سبک های موسیقی، به عرصه فراموشی سپرده شده ؛ هیچ نمونه ای از نواختن برخی اساتید به جای نمانده، هیچ مستندی از آنها ساخته نشده است و آنها از دست ما رفته اند. اگر کوشش نشود برای باقی پیشکسوتان نیز در دو سه دهه اخیر همین اتفاق خواهد افتاد.
توجه به فرهنگ نواحی از ضرورت های اقدامات حفاظت فرهنگی است. موسیقی فقط بخشی از فرهنگ مناطق مختلف است که باید برای حفظ کل فرهنگ، حفاظت شود. انتقال موسیقی دستگاهی گاهی فقط از راه پیشکسوتان این سبک ممکن است و اگر آن نوازنده در زمان حیات خود، نتواند افرادی را تربیت کند، چه بسا بخشی از فرهنگ ایران برای همیشه نابود شود.
مدیرکل هنرهای نمایشی روز سه شنبه (اول مهرماه) با حضور در تماشاخانه استادمشایخی، عمارت روبه رو، تماشاخانه دیوار چهارم و تماشاخانه دا ضمن بازدید از روند فعالیت این تماشاخانه ها، پای صحبت مدیران این 4 مجموعه نشست.
شامگاه گذشته (سه شنبه 1 مهرماه) در ادامه بازدید از تماشاخانه های خصوصی شهر تهران با همراهی مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی و مدیر روابط عمومی این اداره کل در چهار تماشاخانه دیگر حضور یافت.
در این دیدار که ابتدا از تماشاخانه مشایخی شروع شد، مدیر این تماشاخانه ضمن ارائه گزارشی از روند فعالیت های موسسه مان در ارتباط با وضعیت تماشاخانه های خصوصی به صورت مبسوط صحبت کرد و گفت: تمام تلاش همکاران من در تماشاخانه های خصوصی این است که به جریان تئاتر کمک کنیم و از شما هم به عنوان مدیرکل هنرهای نمایشی انتظار داریم در کنار توجه به گروه های نمایشی به تماشاخانه ها هم توجه کنید و برنامه هایی را که برای حمایت از تئاتر دارید از منظر یک مدیر تماشاخانه خصوصی هم ببینید.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی تماشاخانه های ایران همچنین گزارشی از جلسات بررسی شکایت ها و احکام صادره نیز ارائه داد و در پایان راهکارهایی را برای حمایت از تماشاخانه های خصوصی مطرح کرد.
در ادامه هم مدیرکل هنرهای نمایشی ضمن اشاره به پیگیری حمایت ها بر همراهی با مدیران تماشاخانه های خصوصی و بهره گیری از نظرات کارشناسی این صنف تئاتری تاکید کرد.
مقصد بعدی مدیر تئاتر کشور عمارت روبه رو بود و در جریان بازدید، قادر آشنا از حسن سلیقه مدیر جوان این مجموعه در طراحی فضاهای هنری تشکر کرد.
مدیر عمارت روبه رو هم ضمن ارائه شرحی از روند آغاز به کار و فعالیت های این مجموعه، گفت: ما تمام سرمایه ای را که می توانستیم در جای دیگری از آن بهره مادی ببریم به این مجموعه آوردیم تا به جریان هنری کشور به خصوص موسیقی و تئاتر کمک کنیم و در طول این مدت هم برای سلیقه مخاطب احترام قائل بودیم. برای همین هم با وجود همه مشکلاتی که بر آن واقفیم انتظار حمایت و توجه بیشتری از جریان دولتی هنر کشور داریم.
آشنا در ادامه به تماشاخانه دیوار چهارم رفت و پای صحبت مدیر این تماشاخانه نشست.
جزایری نیز ضمن اشاره به فعالیت های مجموعه خود و طراحی خاص تماشاخانه دیوار چهارم بر حفظ کیفیت آثار ارائه شده در این مجموعه تاکید کرد و افزود: اگر صحبت از حمایت می شود باید به نکته هم توجه کرد که
وی ادامه داد: اگر امروز ما صحبت از حمایت می کنیم باید تلاشی که برای کارآفرینی و پاسداری از ارزشمندی جریان تئاتر داشته ایم را مدنظر قرار داد و به این توجه کرد که تماشاخانه های خصوصی در این راه تاوان زیادی داده اند.
مدیرکل هنرهای نمایشی نیز در جریان این دیدار با تشکر از مدیریت و کارکنان تماشاخانه دیوار چهارم گفت: من ارزشمندی کار شما را می فهمم و به همین منظور هم به طور مرتب و روزانه پیگیر حمایت هستم. حمایت از هنرمندان و تمامی کسانی که در جریان هنر تئاتر کشور دخیل هستند.
آشنا در پایان این دیدار سه ساعته به تماشاخانه دا رفت و با کسری شاهینی مدیر این تماشاخانه گفت وگو کرد. در جریان این بازدید هم مدیرکل هنرهای نمایشی مشکلات تماشاخانه دا را جویا شد و شاهینی گزارشی از روند فعالیت های مجموعه تحت مدیریتش ارائه داد.
مدیرکل هنرهای نمایشی از فعالیت تماشاخانه های خصوصی در شرایط شیوع ویروس کرونا تشکر کرد و گفت: تلاش شما برای روشن نگه داشتن چراغ تئاتر بسیار ارزشمند است و بنده هم به صورت مستمر پیگیر طرح های حمایتی از گروه های نمایشی و تماشاخانه های خصوصی هستم و در این زمینه از هیچ تلاشی دریغ نمی کنم.
مدیرکل هنرهای نمایشی پیش از این، از تئاتر مستقل تهران، تماشاخانه نوفل لوشاتو، پردیس تئاتر شهرزاد و تماشاخانه مهرگان بازدید کرده بود. طبق برنامه ریزی روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، بازدید مدیرکل هنرهای نمایشی از تماشاخانه های خصوصی در روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت.
محسن جوادی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان ، یکی از راهکارهای موثر در موفقیت کادر درمان در راستای مقابله با کرونا را همدلی و همکاری مردم با متولیان حوزه سلامت عنوان کرد و گفت: پرواضح است که اگر مردم با اطاعت پذیری از نکات و دستورالعمل های بهداشتی که از سوی وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا تبیین شده است، به یاری کادر درمان بشتابند، مطمئنا بازه زمانی نابودی این بیماری به شدت کوتاه تر خواهد شد.
معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه عدم رعایت پروتکل های بهداشتی توسط برخی مردم و عدم همراهی آنها با متولیان حوزه سلامت، زحمت و خستگی های کادر درمان را دوچندان می کند، اظهار کرد: در حقیقت ما نباید با بی تفاوتی به تلاش های کادر درمان در جهت شکست کرونا، باری مضاعف بر دوش این قشر فداکار از جامعه قرار دهیم؛ لذا همدلی مردم با کادر درمان کمترین قدمی است که ما می توانیم با رعایت دقیق و حداکثری پروتکل های بهداشتی در مسیر قدردانی از زحمات کادر درمان برداریم.
وی با تاکید بر نقش هنر و هنرمندان در راستای تجلیل، تقدیر و ماندگاری مجاهدت های کادر درمان گفت: در واقع ثبت، ضبط و ترویج فرهنگ همنوع دوستی و ازخودگذشتگی متولیان حوزه سلامت و به ویژه پرستاران در جامعه کنونی و حتی انتقال این ارزش و اقدامات حَسنه به نسل آینده امری ضروری و از وظایف مهم و بارز تمام مسوولان است.
جوادی در این راستا ادامه داد: لذا نقش هنر و هنرمندان در این مقوله برجسته تر است؛ چراکه نویسندگان با قلم، شاعران با شعر و قصیده سرایی، داستان نویسان با تهیه نمایش نامه و فیلنامه در وصف کادر درمان می توانند تمام اقدامات ارزنده این قشر از جامعه را ماندگار کنند؛ در حقیقت ظرفیت های بالقوه ای در عرصه هنر وجود دارد که اگر به نحو احسن از آنها استفاده کنیم می توانیم جانفشانی های کادر درمان را پایدار کنیم؛ همین مسئله منجر به تشویق و ترغیب نسل های آینده به روی آوردن به این شغل شریف خواهد شد.
معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی با اشاره به برگزاری جشنواره فصل همدلی که با مضمون تجلیل و تقدیر از تلاش های بی وقفه کادر درمان از سوی متولیان فرهنگسرای اندیشه دائر شده است، گفت: تجلیل و تقدیر از کادر درمان به افزایش روحیه این قشر از جامعه در راه مقابله با کرونا می انجامد و باعث می شود که این عزیزان در تحقق اهداف و رسالت های والایشان مصمم تر شوند؛ لذا سایر نهادهای فرهنگی می بایست با برگزاری همایش ها و جشنواره ها و برنامه هایی از این قبیل، دوشادوش فرهنگسرای اندیشه در مسیر تحقق رسالت خطیرشان قرار بگیرند.
پایان پیام/ 9
به گزارش حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، بیست و هفتمین نمایشگاه مجازی کتاب پکن که قرار بود در تاریخ 5 تا 9 شهریور به صورت فیزیکی و مجازی برگزار شود، با توجه به شرایط حاکم بر جامعه جهانی ناشی از شیوع ویروس کرونا، صرفاً به شکل مجازی و از تاریخ 5 تا 9 مهر 1399 (26 تا 30 سپتامبر 2020) برگزار می شود.
در این نمایشگاه از تکنولوژی های جدید و هوش مصنوعی برای تجربه نمایشگاهی آنلاین و مناسب استفاده شده است و بنا بر اعلام مجریان نمایشگاه بین المللی کتاب پکن، این نمایشگاه فضایی برای ارتباطات دیجیتال و خدمات تجاری آنلاین در طول سال برای صنعت نشر کتاب بین الملل ایجاد کرده است.
در این نمایشگاه 2600 ناشر، 100 آژانس ادبی و 500 کتابخانه از 95 کشور ثبت نام کرده و به معرفی آثار خود می پردازند. همچنین بیش از 300 هزار عنوان کتاب در سایت نمایشگاه بارگذاری شده و برگزاری 100رویداد و نشست آنلاین و آفلاین پیش بینی شده است.
موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، انتشارات بین المللی الهدی، جامعه المصطفی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، آژانس ادبی تماس، آژانس ادبی پل، آژانس ادبی دایره مینا، انتشارات طوطی، انتشارات نیماژ و انتشارات شمع و مه از جمهوری اسلامی ایران در بخش مجازی این نمایشگاه ثبت نام کرده اند.
از جمله اقدامات صورت گرفته توسط موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در سایت نمایشگاه پکن، معرفی صنعت نشر ایران، انتشار کتابچه معرفی نویسندگان برتر حوزه کودک و نوجوان به زبان انگلیسی، معرفی آثار حوزه کودک و نوجوان به زبان انگلیسی، معرفی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است. در بخش رویداد های مجازی نیز این موسسه ویدئو کلیپ هایی در خصوص معرفی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و طرح حمایتی گرنت بارگذاری کرده است.
کلیه ناشرانی که در بخش آنلاین نمایشگاه ثبت نام کرده اند، می توانند تا تاریخ 11 دی ماه سال جاری به صورت رایگان از خدمات مذاکره و تنظیم قرار ملاقات استفاده کنند.
نمایشگاه بین المللی کتاب پکن برای پربارتر کردن بخش آنلاین خود، طرح های تشویقی را نیز در بخش کپی رایت در نظر گرفته است و به 10 ناشر بین المللی که بتوانند بیشترین تبادل حق چاپ کتاب را داشته باشند جوایزی اهدا خواهد کرد.
نمایشگاه بین المللی کتاب پکن تعداد 100 غرفه این نمایشگاه را در سال 2021 با 50 درصد تخفیف به ناشرانی که در سال 2020 در بخش آنلاین نمایشگاه شرکت و 35 عنوان کتاب را درج کرده اند، به صورت قرعه کشی واگذار می کند.
جمهوری اسلامی ایران در سال 2017 مهمان ویژه نمایشگاه کتاب پکن بود و در سال 2019 کشور چین به عنوان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران حضور داشت.
انتهای پیام/
احمد دولت آبادی مدیر مسئول انتشارات نگارتابان در گفت وگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، درباره تکثرغیرقانونی کتاب گفت: در حال حاضر کلمه ای به نام قاچاق کتاب رواج پیدا کرده است،کلمه ای که با کاربرد آن موافق نیستم. همیشه به کالایی که پنهانی عرضه می شود کالای قاچاق می گویند نه به کتابی که به این راحتی در کنار خیابان ها فروخته می شود، حتی کسی که کتاب های قاچاق را می فروشد با صدای بلند داد می زند. بهتر است برای آن کلمه تکثیر غیرقانونی کتاب را به کار ببریم.
بیشتر بخوانید:
او افزود: کتابی که آخرین نوبت چاپ آن، چاپ شصتم است و سال ها پیش از انتشار آن می گذرد و مجدد با همان شماره چاپ در بازار عرضه می شود نشان دهنده کپی شدن کتاب است که در کنار خیابان عرضه می شود. اشکالی ندارد کتاب های سال قبل دوباره در بازار نشر عرضه شود، اما اینکه کتابی پس از تکثیر غیرقانونی آن در بازار نشر عرضه شود، اشکال دارد.
مدیر مسئول انتشارات نگارتابان ادامه داد:کتاب هایی که با تخفیف های 60 تا 65 درصدی در بازار کتاب عرضه می شود، کتاب های اصلی نیستند بلکه تکثیر غیرقانونی کتاب های اصلی هستند که وارد بازار شده اند. یکی از راه هایی که می توان از تکثیر غیرقانونی کتاب جلوگیری کرد درج قیمت آن در پشت جلد کتاب است این امر امکان تغییر قیمت کتاب را سخت می کند،زیرا باید جلد کتاب جداگانه چاپ شود که این کار صرفه اقتصادی ندارد.
دولت آبادی بیان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید یک فرصت چند ماهه به ناشران بدهد تا قیمت کتاب ها را در پشت جلد آن درج کنند،زیرا کتاب هایی که قیمت آن در صفحه اول کتاب درج می شوند به راحتی تکثیر می شوند زیرا هزینه تولید کتاب افزایش یافته است. کتاب را با تغییر صفحه اول آن به صورت غیرقانونی تکثیر می کنند. اگر قیمت کتاب در پشت جلد آن درج شود سخت تر می توان آن را مخدوش کرد باید به این مسئله هم دقت کرد که پشت جلد کتاب ها لیبل وجود ندارد.
او تصریح کرد:با تغییر قیمت کتاب روی صفحه اول می تواند آن را با همان نوبت چاپ، صدها بار کپی کرد اما اگر قیمت کتاب پشت جلد آن درج شود شاید جلوی بخشی از تکثیر غیرقانونی کتاب گرفته شود. اکثر افرادی که در دنیای مجازی هستند شماره تماس خود را روی صفحه اول درج می کنند بنابراین می توان از طریق همین شماره تلفن با آن ها تماس گرفت و نسبت به کپی غیر قانونی تذکر داد اما نمی توان از این کار صد در صد جلوگیری کرد.
مدیر مسئول انتشارات نگارتابان ادامه داد: از سوی دیگر مخاطب کتاب هم باید یاد بگیرد کتاب را با قیمت استاندارد تهیه کند .مخاطب در این باره آگاهی ندارد و نمی داند چرا قیمت کتابی که کنار خیابان عرضه می شود تا این حد پایین است. مخاطب باید یاد بگیرد کالای قاچاق نخرد، به دلیل اینکه قیمت کتاب در کشور به شدت افزایش یافته است مردم کتاب هایی را که به صورت غیرقانونی منتشر شده اند، تهیه می کنند،این کاربه ناشر، مولف هم کتابفروش ضربه می زند.
انتهای پیام/
من علیمراد رضایی پور عضوی از اهالی سرای اهل قلم ایران هستم، البته باید عرض کنم که مخلص در میان نویسندگان و قلم به دستان، نعلین داری می کنم یا جزء نِعال هستم. متولد یکم اسفند یکهزار و سیصد و سی و نه 1/12/1339 محل تولد بنده روستای صْدَخروْ از توابع شهرستان سبزوار هستم.
تحصیلات دوره ی ابتدایی و راهنمایی را در روستای خود به پایان رساندم و پس از آن برای ادامه تحصیلات به شهر سبزوار رفتم و در تنها هنرستان فنی سبزوار ثبت نام کردم.
به قول شاعر:بوی گل خود به چمن راهنما شد، ورنه مرغ مسکین چه خبر داشت که گلزاری هست
در کلاس درس ادبیات، معلمی داشتیم به نام آقای راحتی، که مرد نسبتاً کوتاه قدی بود اما شق و رق و کروات زده وارد کلاس درس شد و بعد از معرفی و آشنایی با دانش آموزها، شروع کرد به خواندن دیباچه ی گلستان سعدی علیه الرحمه. ایشان دیباچه گلستان را با چنان شور و حال و حس و هیجانی قرائت کرد که همه را مسحور خود کرد. فل واقع می خواهم عرض کنم که شور و شوق بنده نسبت به ادبیات و علاقه ام به آن حاصل نهالی می باشد که بذر آن را در حدود چهل و سه سال پیش از این آن آموزگار شریف، در وجود بندۀ مخلص کاشت. امروز آن نهال کوچک تبدیل شده است به درختی که در سال 1384 میوه ی نوبرانه خود را در دامن دوستداران فرهنگ و ادب ایران قرارداده یعنی اولین کار من در حوزه ادبیات که چندان کار مهمی نبود نوشته شده. با این توضیح که من برای خودم در زیر هر غزل حافظ، کلید واژه هایی را گذاشته بودم که فقط به کار فال گرفتن افراد می خورد. یعنی اینکه هر شخصی خود قادر است با قراردادن معنی این کلید واژه ها، درغزل مورد نظر، با توجه به دانش و آگاهی های خود و بک گراند فکری اش برای خود غزل حافظ را معنی کند و فال خود را در آیینه ی آن شعر و پیوند های درونی اش ببیند. این کتاب را انتشارات عقیل چاپ کرده است و همچنان در بازار عرضه می شود (البته همینجا در داخل پرانتز عرض کنم که کتاب را بدون هیچ قراردادی چاپ می کند).
کتاب بعدی من شرح زندگی نامه شاعران مهم و برجسته ایران بود همراه با نمونه ی شعرهای معروف و مشهور آنان. این کتاب در قطع جیبی چاپ شد و با کتاب قبلی و به همان روال توسط انتشارات عقیل چاپ شده است که چندین سال است که نسخه هایش در بازار نیست.بعد یک روز در سال 1384 به همراه دوستی در دفتر انتشارات فرا روی به مدیریت آقای بهبهانی بودم که در مورد برگردان کتاب های بزرگان ادب پارسی از شعر به نثر روان صحبتی پیش آمد و من عرض کردم که این کارها در بازار هست. ایشان فرمودند که من می خواهم کاری متفاوت با آنچه که در بازار هست انجام شود. بنده گزیده داستان هایی از شاهنامه حکیم توس را به عنوان کار اول پیشنهاد دادم و پذیرفته شد. در ادامه این مسیر متن اولیه را که من تحویل دادم ایشان هم الحق و انصاف در جهت طرح جلد و فرم کار و قطع کار سنگ تمام گذاشتند و کار به شکلی زیبا به زیور طبع آراسته شد و با استقبال خوبی هم مواجه شد. کار بعدی را با گزیده داستان هایی از کتاب مثنوی معنوی مولانا جلال الدین محمد بلخی را انتخاب کردم و به همان سبک و سیاق ادامه دادم. کار چهارم برگردان داستان دلکش و زیبای لیلی و مجنون بود که به نثر روان برگرداندم و کار بعدی بازداستان جذاب و جالب خسرو و شیرین که هر دو از آثار جاودان حکیم نظامی گنجوی می باشد که خود از شاهکارهای داستان نویسی جهان است. جلد پنجم این مجموعه کتاب حکایت هایی از متون کهن نام دارد که من داستان های آن را از میان اوراق کتاب های گران سنگ ادب پارس برگزیده ام و آنرا به نثر روان درآورده ام. از کتاب هایی همچون، مرزبان نامه، قابوس نامه، تاریخ بیهقی، گلستان سعدی و ...این مجموعه پنج جلدی را انتشارات محترم فراروی به مدیرت دوست گرامی جناب پیمان خان بهبهانی به بهترین شکل ممکن چاپ می کنند و تاکنون بازخورد خوبی هم داشته است.
در ادامه باید عرض کنم که بنده ناشر نیستم و پروانه نشر هم ندارم اما اگر به زبان طنز بگویم شاید بهتر باشد که من نام خود را واشر بگذارم تا لبخندی برگوشه ی لب شما و من بنشیند و فضای مصاحبه هم کمی تلطیف شود. واشر به این معنا که نویسنده در جامعه در جایی قرار می گیرد که بین خواننده گان آثار خود و حاکمیت نقش واسطه را ایفاء می کند. در توضیح این موضوع باید عرض کنم که نویسنده با مطالب و موضوعاتی که برای نوشتن انتخاب می کند؛ مردم را به روشنگری و تأمل وادار می کند و از سوی دیگر حاکمان جامعه را نیز انذار می دهد که در جهت رضایت عموم مردم گام بردارند تا دچار زیان و خسران نگردند و با این ابزار فرهنگی از تصادم میان مردم و حاکمان جلوگیری می کند پس همان نقش واشر را دارد. البته به شرطی که حکّام هم به پند و انذار نویسندگان دلسوز خیرخواه مردم و کشور گوش فرادهند نه اینکه خود را به کری بزنند. البته این را هم عرض کنم که من در صف نویسندگان هم جزو نِعال (کفش کن – پایین اطاق) هستم و خودم را شاگرد این بزرگان می دانم که باید در محضرشان درس پس بدهم.
به قول حافظ شیرین سخن: ما بدین در نه پی حشمت و جاه آمده ایم از بد حادثه اینجا به پناه آمده ایم رهرو منزل عشقیم و زسرحد عدم تا به اقلیم وجود این همه راه آمده ایم .
حالا وقت آن رسیده است که خودم را هم مشت و مالی بدهم و تا شاید عبرتی باشد برای دیگران من تقریباً از سال های 75 یا 76 بود که زائر این وادی خوفناک (کارکتاب و انتشار کتاب) شدم.
در آن سال ها یکی از صحافان پولی از من گرفته بود و در پرداخت آن تعلل می کرد پس از مدتی به من در ازاء طلبم پیشنهاد داد که مقداری کتاب بدهد. آن زمان از روی ناچاری و ناآگاهی من کتاب های او را گرفتم اما بعد از مدتی از قضا متوجه شدم که آنها بطور افست و قاچاق چاپ شده اند: علت آن هم ناخبرگی من بود که هیچ شناخت حرفه ای از کتاب افست نداشتم تا اصل را از بدل تشخیص بدهم.این ضرر و زیان مالی موجب شد که بنده به کار کتاب و کتابفروشی بپردازم.
ادامه دارد ....
به قول شاعر: تعلیم، از آن گیر که گفتارند اند شاگرد کسی باش، که بسیار نداند آن خسته دلانیم که ویرانی مارا همسایه ی دیوار به دیورا نداند
گفتگو با علیمراد رضایی پور
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، ایوب دهقانکار، مدیر عامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران با اشاره به برنامه های این موسسه به مناسبت هفته دفاع مقدس، گفت: در چهلمین سالگرد هفته دفاع مقدس، به عنوان مجری برگزاری نمایشگاه دستاوردهای دفاع مقدس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت داریم.
دهقانکار به برنامه های موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت اشاره کرد و گفت: برگزاری 26 نشست نقد، بررسی و رونمایی کتاب با محوریت دفاع مقدس با همکاری نهاد ها و سازمان هایی همچون سازمان نشر آثار دفاع مقدس (انتشارات صریر)، انتشارات پیام آزادگان، بنیاد سینمایی فارابی، سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس، کانون سراسری مترجمان و مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در طول هفته دفاع مقدس پیش بینی کرده ایم تا این موسسه در راستای ادای دین و اجرای وظیفه خود در این خصوص عمل کرده باشد.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، نمایش 57 عنوان کتاب تقریظ شده حوزه دفاع مقدس توسط مقام معظم رهبری را از دیگر برنامه های این موسسه در نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت عنوان کرد و گفت: از سال 1359 تاکنون 18هزار و 232 عنوان کتاب در حوزه دفاع مقدس در کشور چاپ شده است که از این تعداد، 13هزار و 587 عنوان شامل کتاب های چاپ اول این حوزه است و 4هزار و 645 عنوان کتاب چاپ مجدد روانه بازار نشر شده است. این کتاب ها از سوی 15هزار و 359 پدیدآور کتاب نوشته و از سوی 5هزار و 77 ناشر چاپ شده اند.
دهقانکار در خصوص برگزاری جوایز و جشنواره های حوزه کتاب، بیان کرد: در جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران که تاکنون سی و هفت دوره آن برگزار شده است، 15 اثر در حوزه دفاع مقدس معرفی و تقدیر شدند که این آثار در نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت در معرض دید علاقه مندان قرار گرفته است. همچنین در جوایز کتاب سال استانی که با همکاری ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها برگزار می شود، مقرر شده است در راستای توجه به آثار منتشر شده حوزه دفاع مقدس، بخش ویژه دفاع مقدس و مقاومت به جوایز افزوده شود.
وی ادامه داد: در حوزه دفاع مقدس، جوایز و جشنواره های ادبی همچون، جایزه ادبی شهید حبیب غنی پور، جایزه انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس و جایزه انتخاب کتاب سال پاسداران اهل قلم برگزار می شود که در مجموع 49 دوره به بررسی و انتخاب کتاب های حوزه دفاع مقدس پرداخته شده است.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در خصوص برگزاری نشست های تخصصی حوزه ادبیات به مناسبت هفته دفاع مقدس، گفت: برگزاری نشست های تخصصی حوزه ادبیات با حضور نویسندگان، منتقدان و پژوهشگران برای بحث و تبادل نظر درباره رابطه سینما و ادبیات داستانی دفاع مقدس، دستاوردهای ترجمه آثار داستانی دفاع مقدس، آثار کودک و نوجوان در ادبیات دفاع مقدس، رابطه ادبیات انقلاب و ادبیات داستانی دفاع مقدس، ادبیات داستانی دفاع مقدس و رسانه ها، ادبیات داستانی دفاع مقدس و خاطره نگاری و چیستی ادبیات داستانی دفاع مقدس از دیگر برنامه های ما در این هفته است. ما با استفاده از بستر فضای مجازی این امکان را به مخاطبان می دهیم که به منظور رعایت پروتکل های بهداشتی، این برنامه ها را به صورت زنده از فضای مجازی دنبال کنند. با این وجود، گزارش های مکتوب و تصویری این نشست را در فضای مجازی باز نشر می دهیم تا امکان بهره برداری برای همگان فراهم شود.
دهقانکار افزود: در راستای برنامه سه شنبه های تکریم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، تجلیل از اهالی قلم ایثارگر و خانواده های معظم شهداء و ایثارگران حوزه فرهنگ از دیگر برنامه های موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به مناسبت هفته دفاع مقدس است.
وی همچنین عنوان کرد: نمایش آماری کتاب های چاپ شده در حوزه دفاع مقدس از سال 1359 تا 1399، نمایش کتاب های منتخب جایزه کتاب سال در حوزه دفاع مقدس، رکوردهای خبری تولیدی و بارگذاری شده از سال 1385 تا 1399 در خبرگزاری کتاب ایران ، نمایش آماری کتاب های چاپ اول ثبت شده حوزه دفاع مقدس از سال 1359 تا 1399، آمار کتاب های چاپ مجدد ثبت شده حوزه دفاع مقدس از سال 1359 تا 1399، آمار کل کتاب های ثبت شده حوزه دفاع مقدس از سال 1359 تا 1399 و آمار ناشران ثبت شده حوزه دفاع مقدس از سال 1359 تا 1399 از دیگر برنامه های این موسسه در نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت است.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، ایوب دهقانکار، مدیر عامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران با اشاره به برنامه های این موسسه به مناسبت هفته دفاع مقدس، گفت: در چهلمین سالگرد هفته دفاع مقدس، به عنوان مجری برگزاری نمایشگاه دستاوردهای دفاع مقدس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت داریم.
دهقانکار به برنامه های موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت اشاره کرد و گفت: برگزاری 26 نشست نقد، بررسی و رونمایی کتاب با محوریت دفاع مقدس با همکاری نهاد ها و سازمان هایی همچون سازمان نشر آثار دفاع مقدس (انتشارات صریر)، انتشارات پیام آزادگان، بنیاد سینمایی فارابی، سازمان نشر آثار و ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس، کانون سراسری مترجمان و مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در طول هفته دفاع مقدس پیش بینی کرده ایم تا این موسسه در راستای ادای دین و اجرای وظیفه خود در این خصوص عمل کرده باشد.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، نمایش 57 عنوان کتاب تقریظ شده حوزه دفاع مقدس توسط مقام معظم رهبری را از دیگر برنامه های این موسسه در نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت عنوان کرد و گفت: از سال 1359 تاکنون 18هزار و 232 عنوان کتاب در حوزه دفاع مقدس در کشور چاپ شده است که از این تعداد، 13هزار و 587 عنوان شامل کتاب های چاپ اول این حوزه است و 4هزار و 645 عنوان کتاب چاپ مجدد روانه بازار نشر شده است. این کتاب ها از سوی 15هزار و 359 پدیدآور کتاب نوشته و از سوی 5هزار و 77 ناشر چاپ شده اند.
دهقانکار در خصوص برگزاری جوایز و جشنواره های حوزه کتاب، بیان کرد: در جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران که تاکنون سی و هفت دوره آن برگزار شده است، 15 اثر در حوزه دفاع مقدس معرفی و تقدیر شدند که این آثار در نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت در معرض دید علاقه مندان قرار گرفته است. همچنین در جوایز کتاب سال استانی که با همکاری ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها برگزار می شود، مقرر شده است در راستای توجه به آثار منتشر شده حوزه دفاع مقدس، بخش ویژه دفاع مقدس و مقاومت به جوایز افزوده شود.
وی ادامه داد: در حوزه دفاع مقدس، جوایز و جشنواره های ادبی همچون، جایزه ادبی شهید حبیب غنی پور، جایزه انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس و جایزه انتخاب کتاب سال پاسداران اهل قلم برگزار می شود که در مجموع 49 دوره به بررسی و انتخاب کتاب های حوزه دفاع مقدس پرداخته شده است.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در خصوص برگزاری نشست های تخصصی حوزه ادبیات به مناسبت هفته دفاع مقدس، گفت: برگزاری نشست های تخصصی حوزه ادبیات با حضور نویسندگان، منتقدان و پژوهشگران برای بحث و تبادل نظر درباره رابطه سینما و ادبیات داستانی دفاع مقدس، دستاوردهای ترجمه آثار داستانی دفاع مقدس، آثار کودک و نوجوان در ادبیات دفاع مقدس، رابطه ادبیات انقلاب و ادبیات داستانی دفاع مقدس، ادبیات داستانی دفاع مقدس و رسانه ها، ادبیات داستانی دفاع مقدس و خاطره نگاری و چیستی ادبیات داستانی دفاع مقدس از دیگر برنامه های ما در این هفته است. ما با استفاده از بستر فضای مجازی این امکان را به مخاطبان می دهیم که به منظور رعایت پروتکل های بهداشتی، این برنامه ها را به صورت زنده از فضای مجازی دنبال کنند. با این وجود، گزارش های مکتوب و تصویری این نشست را در فضای مجازی باز نشر می دهیم تا امکان بهره برداری برای همگان فراهم شود.
دهقانکار افزود: در راستای برنامه سه شنبه های تکریم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، تجلیل از اهالی قلم ایثارگر و خانواده های معظم شهداء و ایثارگران حوزه فرهنگ از دیگر برنامه های موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به مناسبت هفته دفاع مقدس است.
وی همچنین عنوان کرد: نمایش آماری کتاب های چاپ شده در حوزه دفاع مقدس از سال 1359 تا 1399، نمایش کتاب های منتخب جایزه کتاب سال در حوزه دفاع مقدس، رکوردهای خبری تولیدی و بارگذاری شده از سال 1385 تا 1399 در خبرگزاری کتاب ایران ، نمایش آماری کتاب های چاپ اول ثبت شده حوزه دفاع مقدس از سال 1359 تا 1399، آمار کتاب های چاپ مجدد ثبت شده حوزه دفاع مقدس از سال 1359 تا 1399، آمار کل کتاب های ثبت شده حوزه دفاع مقدس از سال 1359 تا 1399 و آمار ناشران ثبت شده حوزه دفاع مقدس از سال 1359 تا 1399 از دیگر برنامه های این موسسه در نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت است.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
خبرگزاری کتاب ایران
خبرگزاری کتاب ایران
اعتمادآنلاین| تینا جلالی- اگر خاطرتان باشد 13 آذر سال 97 بود که بیش از 200 سینماگر سرشناس به صورت رسمی در نامه ای خطاب به رییس جمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان سینمایی وقت خواستار لغو الزام برای دریافت پروانه ساخت شدند.
آنها در این نامه با اشاره به اصل سوم قانون اساسی و بهره برداری حداکثری از گنجینه انسانی برای خلق آثار سینمایی و به منظور پیشگیری از اعمال نظراتی که بیشتر سلیقه ای بوده و همچنین باور به شأن و منزلت حرفه ای و نگاه مسوولانه فیلمسازان خواستار پایان بخشیدن به نگاه خُردپندار و مهجورانگارِ حاکمیت به فیلمسازان شدند و از آن زمان به بعد مطالبات خود را در این زمینه با رسانه ها مطرح می کردند.
با یادآوری اینکه بحث اختیاری شدن پروانه ساخت از مدت ها قبل تر از این نامه سرگشاده هم مطرح بوده اما حالا مدتی است که قضیه لغو پروانه فیلمسازی (مجوز ساخت و نمایش فیلم) در میان سینماگران شکل جدی تر به خود گرفته؛ قریب به اتفاق اهالی سینما (همزمان با روز ملی سینما 21 شهریور ماه گذشته دوباره بر مطالبه خود پافشاری کردند) نظرشان بر این است اصرار بر اینکه فیلم ها به اجبار پروانه ساخت دریافت کنند باید ملغی شود.
از نظر آنها شاید دریافت پروانه ساخت در اوایل انقلاب قابل درک به نظر می رسید اما در شرایطی که فیلمسازان شرایط جمهوری اسلامی را می شناسند و با خطوط قرمز کاملا آگاه هستند، دریافت پروانه ساخت بیشتر حکم هدر دادن وقت و انرژی سازندگان فیلم است.
در گزارش پیش رو ابعاد مختلف ماجرا را مورد بررسی قرار دادیم که ماحصل آن پیش روی شماست.
پروانه ساخت فیلم هیچ ضرورتی ندارد
ابراهیم داروغه زاده یکی از مدیران سینمایی است که نسبت به این تقاضای اهالی سینما در هر مقطعی واکنش مثبت نشان داده و در گفته های خود تاکید کرده از هرگونه تغییری که به نفع سینمای ایران باشد، استقبال می کند. او به تازگی در روز سینما ابراز امیدواری کرد: دولت و مجلس با همکاری یکدیگر و با اعتماد به سینماگران عزیز و متعهد کشور، شوراهای پروانه ساخت فیلم که دیگر هیچ فایده و ضرورتی ندارند را از چرخه تولید و نمایش فیلم حذف کنند. در ابتدای این گزارش سراغ این مدیر سینمایی رفتیم و درباره چگونگی اجرایی شدن این بحث پرسیدیم که او در قالب یادداشت نظراتش را بیان کرد.
ابراهیم داروغه زاده: همه ذی نفعان پروانه ساخت
موضوع صدور مجوز ساخت برای فیلم، قدمتی زیاد و بیش از نیم قرن در کشور ما دارد و طبیعتا تغییر یک روند قانونی که تاکنون طولانی مدت اجرا می شده طبعا چندان آسان نیست. اما حالا با فرض نیاز به تغییر این رویه قانونی، ابتدا باید ببینیم ذی نفعان چنین تغییری، چه گروه هایی هستند و نظر آنها چیست؟ یک گروه از ذی نفعان، فیلمسازان هستند که اتفاقا در این موضوع همه باهم، هم نظر نیستند، زیرا بخشی از فیلمسازان معتقدند پروانه ساخت یک تعهد برای سازمان سینمایی ایجاد و امکان اخذ پروانه نمایش را آسان تر می کند.
گروهی از فیلمسازان نسبت به چگونگی تقسیم سرمایه دولتی در شوراهای پروانه ساخت انتقاد دارند که البته کارکرد شورای پروانه ساخت، در حال حاضر بیشتر ناظر بر محتوا و ساختار فیلمنامه است تا تقسیم هزینه های حمایتی از ساخت یک فیلم.
گروهی از فیلمسازان هم، شورای پروانه ساخت را مانعی در برابر خلاقیت فیلمساز می دانند و نظرشان بر این است این شورا بعضا امکان رانت را برای برخی سینماگران خاص فراهم می کند. این گروه معتقد هستند این شورا سانسور را قبل از تولید یک اثر فرهنگی هنری کلید می زند اما طرف دیگر این ماجرا سازمان سینمایی به عنوان متولی سینماست که طبق قانون وظیفه نظارت محتوایی و ساختاری محصولات سمعی بصری از جمله سینما را بر عهده داشته و شورای پروانه ساخت یکی از ابزارهای نظارتی در اختیار این سازمان بوده است.
اگرچه خیلی مواقع آنچه در عمل اتفاق می افتد، این است که یک فیلم از زمان نوشتن فیلمنامه تا پایان تدوین بارها و بارها دچار تغییرات فرمی و محتوایی می شود و از طرفی خوانش یک متن توسط افراد شورا با منظور نظر فیلمساز ازآن متن می تواند فرسنگ ها تفاوت داشته باشد، لذا این مرحله از نظارت عملا بلاوجه و کم فایده است و بیشتر به یک بروکراسی اداری شبیه است که همان کارکرد اطمینان بخشی در هنگام اخذ پروانه نمایش برای فیلمسازی که مجوز می گیرد، دارد.
گروه دیگر ذی نفعان هم، مخاطبانی از طیف های گوناگون هستند که ممکن است نگران محتوا و فرم فیلم های ساخته شده باشند.
پرسش هایی که در ذهن برخی از این گروه ها به وجود می آید، این است آیا در صورت حذف مرحله پروانه ساخت فیلم ها مبتذل می شوند؟ آیا محتوای فیلم ها خط قرمزهای عقیدتی و امنیتی را رد خواهند کرد؟ اینها نگرانی های این گروه هاست که شاید برای رفع این نگرانی ها بتوان برای کمپانی های بزرگ فیلمسازی در بخش خصوصی یا موسسه های فیلمسازی و نمایش دولتی و نیمه دولتی مثل حوزه هنری، سازمان اوج و وی او دی ها و ... مانند قانون مطبوعات برخورد کرد. به این شکل که مسوولیت های محتوایی و ساختاری و حقوقی تولید و حتی نمایش فیلم ها و سریال ها طبق ضوابط اعلامی بر عهده مدیران این موسسات قرار داده شود و طبق یک آیین نامه انضباطی تدوین شده با تخلفات احتمالی برخورد متناسب و اصلاحی انجام شود. همچنین اگر شورای پروانه نمایش آیین نامه و ضوابط خود را به صورت دقیق و شفاف منتشر و در معرض مردم و فیلمسازها قرار دهد و در هنگام بازبینی فیلم ها طبق همان ضوابط و بدون اعمال سلیقه شخصی برخورد کند این مشکل تا اندازه زیادی مرتفع خواهد شد و در این صورت نگرانی برخی فیلمسازان هم که معتقد هستند عدم مجوز ساخت به فیلمنامه ریسک سرمایه گذاری برای ساخت فیلم را بیشتر می کند هم کم خواهد شد.
اما در هر حال اگر قرار به چنین تغییری در حوزه سینما باشد باید توجه داشت که حذف شورای پروانه ساخت بدون تغییر قانون ممکن نیست و باید مجلس و دولت و سینماگران با یکدیگر هم نظر و همراه شوند و به سوالات و ابهامات تمام گروه های ذی نفع که به بخش هایی از آنها اشاره شد پاسخ اقناعی داده شود.
سید محمد بهشتی: سینمای ایران در دهه شصت حبس شده
همین چند وقت پیش بود فریدون جیرانی در گفت وگویی که با روزنامه اعتماد داشت به این نکته اشاره کرده بود که او و دیگر دوستانش در شورای مرکزی کانون کارگردان ها موافق تشکیل شورای پروانه ساخت نیستند و نظر تهیه کنندگان هم با آنها همسوست، به عقیده جیرانی شاید تشکیل این شورا در دهه 60 و اوایل دهه 70 ضرورت می داشت ولی با وجود تغییراتی که دولت اصلاحات در آن مقطع از زمان در این شورا به وجود آورد گرچه شورا را ساده تر کرد و تصویب جداگانه فیلمنامه را در بر داشت ولی شورا همچنان پابرجاست، به گفته این کارگردان همان موقع برای تعطیلی این شورا زمان مناسبی بود که چنین چیزی در آن مقطع صورت نگرفت.
در ادامه بحث با سید محمد بهشتی گفت وگو کردیم که از مدیران شناخته شده دهه شصت است و عقیده اش را درباره چالش حذف پروانه ساخت فیلم های سینمایی جویا شدیم.
مدیریت قرنطینه ای در دهه شصت
بهشتی با اشاره به اینکه ما در شرایطی مدیریت سینما را در دهه شصت به عهده گرفتیم که به هیچ عنوان امروز دیگر از آن وضعیت خبری نیست، می گوید: آن مقطع به لحاظ شرایط عمومی و تکنولوژی ارتباطات وضعیت در همه جای جهان به گونه ای بود که مسوولان، پیشخوان فرهنگ کشورشان را با بهره گیری از الگوی مدیریتی مبتنی بر قرنطینه اداره می کردند.
بعضی کشورها همچون کشورهای سوسیالیستی به صراحت اعلام می کردند که مطابق با این شیوه مدیریتی رفتار می کنند و بعضی مثل امریکا پوشیده عمل می کردند ولی آنچه مسلم است بر همه کشورها مدیریت مبتنی بر شرایط قرنطینه حاکم بود.
بهشتی در توضیح صحبت های خود می گوید: وقتی ما در دهه شصت مدیریت سینما را بر عهده گرفتیم که یک سینمای ورشکسته به ما تحویل داده شد. آن زمان اصلا سینمای جدی وجود نداشت و تلقی جامعه ایران نسبت به سینمای ایران معطوف به آن چیزی بود که متن سینمای قبل از انقلاب را تشکیل می داد. در واقع همان چیزی که معروف به فیلمفارسی بود. به دلیل همین تلقی ها بود سینما در ردیف کاباره ها، عرق فروشی ها، محله های قتل به آتش کشیده می شد، شرایط سینما در آن برهه از تاریخ مثل کتابفروشی، تئاتر یا مراکز فرهنگی محترم شمرده نمی شد و برای مردم مفید نبود بنابراین ما باید اوضاع سینما را نسبت به قبل از انقلاب تغییر می دادیم و سینما باید شکل و شمایل جدیدی پیدا می کرد، با استفاده از شیوه مدیریتی قرنطینه سینمای جدید متولد شد و یک جابه جایی بین حاشیه و متن سینمای ایران نسبت به قبل از انقلاب به وجود آمد. اگر قبل از انقلاب سینمای اندیشمند در حاشیه قرار داشت و فیلم های مبتذل در متن می تاختند بعد از انقلاب فیلم های متفکرانه به متن سینما آمدند و سینمای ابتذال به حاشیه رانده شد در واقع بعد از انقلاب این قضیه شکل معکوس به خود گرفت.
عضو هیات موسس خانه سینما در ادامه صحبت خود با اشاره به اینکه شرایط مدیریت قرنطینه ای تا اوایل دهه 70 می توانست ادامه پیدا کند به این نکته مهم اشاره می کند که در اوایل دهه هفتاد به دلیل اینکه تحولات تکنولوژی ارتباطات اتفاق افتاد، پدیده هایی مثل دریافت های مستقیم خانگی از ماهواره و اینترنت به وجود آمد پس عملا شرایط قرنطینه منتفی شد. او به صحبت هایش ادامه می دهد: از آن زمان به بعد همه تمهیداتی که ما را به سمت مدیریت قرنطینه ای هدایت می کرد به صورت کلی منتفی و به طور کلی جهان دگرگون شد اما آن چیزی که اهمیت دارد اینکه از همان زمان تا به امروز مدیریت ارشد اداره کشور این تحول را برنمی تابد و پذیرای این تحول نیست و همچنان می خواهد شیوه های مبتنی بر شرایط قرنطینه را ادامه دهد.
او در ادامه با تعجب از اینکه در تمام سال های بعد از دهه هفتاد مدیریت ها تلاش کردند به لحاظ اندازه و منطق مدیریتی در دهه شصت باقی بمانند این مساله را فقط مربوط به حکومت و دولت نمی داند بلکه معتقد است سینمای ایران هم در دهه شصت خود را حبس کرده است.
از بهشتی می پرسیم چرا همان زمان در دهه هفتاد که دیگر احتیاجی به مدیریت قرنطینه ای نبود، تشکیل شورای پروانه ساخت را ملغی اعلام نکردید که وی در این خصوص توضیح می دهد اولین اقدامی که انجام دادیم، این بود که موضوع تصویب سناریو را ملغی اعلام کردیم و در این وضعیت شاید باورکردنی نباشد اما دو گروه تهیه کنندگان و نویسندگان سناریو بودند که حاضر به حذف شورای تصویب سناریو نمی شدند.
او در چرایی این دلیل توضیح می دهد: نظر آنها این بود که ارزش ریالی فیلمنامه بعد از تصویب بسیار بالاتر از فیلمنامه ای است که تصویب نشده باشد و دلیل تهیه کننده ها هم این بود که از سرمایه گذاری بر پروژه هایی که فیلمنامه های تصویب شده نداشته باشند، هراس داشتند و از همان زمان به بعد بود که بدنه سینما هم به چنین قوانینی خود را عادت داده و این روش کماکان ادامه پیدا کرده است.
نمی توانیم در برابر سیل عظیم سیم خاردار بکشیم
مدیرعامل بنیاد سینمای فارابی در دهه شصت برای توضیح بیشتر به مثالی اشاره می کند: مقاومت کردن در برابر تکنولوژی و امکانات روز مثل این می ماند که ما بخواهیم در برابر سیل عظیم سیم خاردار بکشیم در حالی که می دانیم چنین مقاومتی جز اینکه دست و بال خودمان را زخمی کند پیامد دیگری ندارد حالا شما در نظر بگیرید این شیوه مدیریتی از دهه هفتاد بر سینمای ایران اعمال می شود. بهشتی با بیان اینکه سینمای ایران و مدیریت آن خود را در قفس دهه شصت حبس کرده است به این نکته اشاره می کند که در همه این سی سال اخیر هم انگار اهالی سینما با این موضوع کنار آمدند.
او در بخش دیگری از صحبت های خود به نحوه ارسال فیلم به جشنواره های خارجی اشاره می کند: در زمان مدیریت ما فیلم ها پلمب می شد تا از کشور خارج شوند و در جشنواره ای نمایش داده شود ولی در حال حاضر سینماگر در خانه نشسته است و با فشردن یک دکمه از کامپیوتر فیلم را به اقصی نقاط جهان ارسال می کند. در چنین شرایطی واقعا خنده دار است که ما همچنان به مدیریت دهه شصت متوسل شویم. به عقیده من در دوران و زمانه فعلی مدیران باید زحمت بکشند و وقت بگذارند و طراحی جدید و نوینی از شرایط مدیریتی داشته باشند. اصلا مگر امروز روز می شود تک تک انبوه فیلم هایی که در شبکه نمایش خانگی عرضه می شود را نظارت کرد یا فیلمنامه آنها را خواند؟
از بهشتی درمورد نگرانی فیلمسازان در مورد اکران فیلم های ساخته شده بدون عبور از شورای پروانه ساخت، می پرسیم که او می گوید: به عقیده من اگر قرار است نظارتی باشد، این نظارت قبل از تولید باید به بعد از تولید منتهی شود و به جای اینکه شورا نظارت را بر عهده بگیرد اگر شکایتی و خطایی در تولید فیلم صورت گرفته باید دادگاه در این زمینه مطابق قانون به موضوع رسیدگی کند، مشابه رفتاری که در مطبوعات اتفاق می افتد. به باور بهشتی اینجاست که بحث تخصص تهیه کنندگی در سینمای ایران مهم جلوه می کند. وقتی سازنده ای با علم قوانین جاری در سینما فیلمی بسازد هیچ وقت نگران عدم نمایش اثرش نخواهد بود و اگر هم خطایی مرتکب شود در دادگاه باید جوابگو باشد و دادگاه در مورد فیلمش اظهارنظر می کند.
او می گوید: به نظر من شرایط نظارت بر فیلم و سینما فرقی با نظارت بر مطبوعات وروزنامه ها ندارد مگر مدیر مسوول شما نمی داند چه موضوعی را باید بگوید و از بیان چه چیزهایی خودداری کند؟ قانون به او اجازه می دهد چه چیزی را بگوید و از چه چیزی خودداری کند ولی در پاره ای موارد ریسک را به جان می خرد و مسائلی را مطرح می کند و در این مسیر ممکن است حرف درج شده در روزنامه او به چهار نفر هم بر بخورد. ولی اگر در مطالب منتشر شده روزنامه ای دچار خطای فاحش شود بلافاصله روزنامه توقیف می شود. به گفته او در سینما هم از این به بعد باید چنین قوانینی برای سینماگران وضع شود که خودشان ناظر بر اجرای قانون باشند. آنها بدانند قانونی بر رفتارشان حاکم است و به قانون باید پاسخگو باشند.
این مدیر سابق سینما در انتهای صحبتش به نکته جالبی اشاره می کند و آن اینکه در روزگاری که خود وزارت ارشاد نمی تواند از پروانه هایی که صادر کرده مراقبت کند و فیلم ها از گوشه و اطراف نهادهای کشور از پرده سینماها پایین کشیده می شوند اصلا دیگر صدور پروانه ساخت چه اهمیتی دارد؟
علیرضا داوودنژاد: در شرایط فعلی آیا باز هم باید به همان مقررات دهه شصت چسبید؟
به عقیده علیرضا داوودنژاد صدور پروانه فیلمسازی که به نحوی در قبل از انقلاب هم وجود داشت و منوط به تصویب فیلمنامه و تایید اتحادیه تهیه کنندگان بود و کارکرد چندانی هم جز گرفتن نامه برای همکاری پلیس و ادارات دولتی نداشت در بعد از انقلاب هم ادامه پیدا کرد تا دهه شصت که تحولاتی تازه رخ داد و صدور پروانه ساخت فیلم های سینمایی تعاریفی تازه ایجاد کرد.
داوودنژاد می گوید: تعاریفی که با تاسیس بنیاد فارابی و عزم مدیریت جدید سینما برای کنترل واردات بی دروپیکر فیلم خارجی و نوسازی زیرساخت های تولید و توزیع و نمایش فیلم ایرانی معنا و شکل تازه ای به خود گرفت. صدور پروانه فیلمسازی در این دوران تازه برای تولید یک فیلم معنایش این بود که آن فیلم از لحاظ فیلمنامه و ترکیب عوامل سازنده و بودجه بندی بررسی شده و تولید آن مورد تصویب قرار گرفته و صدور پروانه ساخت برای آن به معنای این بود که آن فیلم در همه مراحل تولید و توزیع و نمایش تحت نظارت و حمایت دولت قرار می گیرد.
به گفته کارگردان فیلم نیاز در آن دوران صدور پروانه ساخت برای یک فیلم معنایش این بود که آن فیلم وام و تسهیلات دارد؛ سهمیه مواد خام (اعم از نگاتیو و پزتیو و اینترمدیات و نوار صدا چه ریلی و چه هفده ونیم) دارد؛ وسایل فیلمبرداری و تجهیزات صدابرداری در اختیار او قرار می گیرد؛ امکانات لابراتواری و تدوین برای او مهیا می شود و بالاخره با تعیین تکلیف در جشنواره فجر جایی در جدول نمایش سالیانه سالن های سینما به دست می آورد و نهایتا از هنگام تولید تا توزیع و تبلیغ و نمایش کم و بیش- بسته به کارگردان آن- مورد حمایت شهرداری و تلویزیون و نهادها و ارگان های دولتی و خصوصی قرار می گیرد و در مقابل سرقت و قاچاق و نمایش های غیرقانونی نیز دولت موظف به حمایت های حقوقی و قضایی برای جبران خسارات آن فیلم خواهد بود. دهه شصت با چنین تعاریفی صدور پروانه ساخت تثبیت شد و حاصل کار این بود که سینمای سیاه و سفید و دوبله ای ایرانی رنگی و صدا سر صحنه ای شد و به رغم بعضی فشارها و تبعیض ها و تنگناها بالاخره در آن دهه موجی از نیروی انسانی جوان و خوش قریحه و متخصص و خلاق وارد سینما شد و فضای دیداری شنیداری کشور تحت پوشش فیلم های ایرانی قرار گرفت و بهترین فیلمسازان ایرانی موفق شدند که بهترین فیلم های خود را بسازند و آوازه سینمای ایران در دنیا و جشنواره های آن پیچید.
داوودنژاد می گوید: حالا و در این روزگار باید پرسید که معنای صدور پروانه فیلمسازی چیست؟ امروز که انبوه فیلم های سطحی و کلیشه ای بیرون رفته از در از پنجره بازگشته اند و بازارهای سیاه ماهواره ای و اینترنتی و حتی پیاده روی خیابان ها انباشته از فیلم های سرقت شده و قاچاق داخلی و خارجی شده و با کمک انواع سانسور تولیدکننده داخلی بار دیگر به سمت انفعال و تقلید و کپی برداری از فیلم ها و سریال های خارجی رانده می شودو فیلم های تولید شده نیز بی هرگونه حمایت معنا دار در توزیع و تبلیغ و نمایش باید برای دستیابی به معرفی و تبلیغ و اکران وارد جنگ ها و رقابت های گلادیاتوری بشوند، صدور پروانه ساخت واقعا چه معنایی و کارکردی دارد؟ تا کرونا نیامده بود و سالن های سینما باز بود که تولید در واقع بر پایه سفارش پردیس های سینمایی و اندک مخاطبان سالن های ده پانزده شهرستان انجام می شد و عمده فیلم ها بر اساس چهره تعدادی سوپراستار و موضوعاتی کلیشه ای و تکراری ساخته می شد و همچون پیش از انقلاب پروانه ساخت برای آنها صرفا کاغذبازی و تشریفاتی اداری بود و فقط پروانه نمایش بود که کم و بیش نقش تعیین کننده بازی می کرد. حالا هم که با آمدن کرونا و تخته شدن سالن ها اساسا کل جریان تولید و توزیع و نمایش زیر سوال رفته است و باید به فکر تقویت و توسعه نمایش خانگی بود؛ آیا باز هم باید به همان مقررات دهه شصت چسبید و جریان تازه فیلمسازی را که بی نیاز از دولت و اصناف مستقلا به ابزار تولید و توزیع و نمایش دسترسی دارد با همان فرمان مدیریت کرد؟ باور کنیم که با تغییر شرایط و تحولات فناوری و ورود نسل های تازه به جریان تولید فیلم باید از طلسم دهه شصت بیرون آمد و برای مدیریت دولتی یا صنفی نیروی انسانی خوش قریحه و متخصص و خلاق این روزگار به راه و رسم ها و چاره های تازه اندیشید.
منبع: روزنامه اعتماد
فیلمی که به روال تحریفات و سانسورهای امثال حکمت در این سینما، همچنان به ارائه تصاویر واژگونه و بی هویت ادامه داده است. از جمله از سیل بهار 98 که بنا به گفته دوست و دشمن یکی از تجلیگاه های حرکت عظیم جهاد مردمی و فرزندان انقلاب اعم از بسیج و روحانیون و طلاب و ارتش و سپاه بود. در آن اقدام غرورانگیز و حماسی، سردار شهید حاج قاسم سلیمانی به میدان آمد و با همراهی شهید ابومهدی المهندس، حشد الشعبی و موکب های عراقی را به ایران هدایت کردند و بنا به روایت تصاویر مستندی که فیلمسازان متعهدی همچون احمدرضا درویش از آن صحنه ها گرفتند، در همان شرایط سخت سیل و گل و لای و خرابی ها و آوارگی ها و... علاوه بر امدادها و کمک رسانی های مختلف و انبوه، در هرکجا آشپزخانه صحرایی دائر گردید و غذای گرم را به دست همه رساندند.
ولی حالا در روایت منیژه حکمت (که البته کارنامه مردودی در زمینه سینمای مردمی و ایرانی و حتی اصل سینما دارد) این حماسه عظیم تاریخی ملت ایران، تنها در شکل یک گروه 3 نفره موسیقی زیرزمینی با آوازه خوان زن که برای شرکت در یک مسابقه زیرزمینی عازم تهران هستند، به طور کامل سانسور شده، به طوری که به نظر می آید مثلا همین سه نفر جوان یا امثال آنها بودند که در مسیرشان به برخی سیل زدگان کمک کرده و با مینی بوس خود، آنها و وسایلشان را جابه جا کردند.
جوان ایرانی در فیلم حکمت نه آن خیل صدها هزار نفری هستند که از سراسر ایران همه زندگی خود را رها کرده و با اخلاص و ایمان به کمک سیل زدگان شتافتند بلکه در همین گروه سه نفره موسیقی زیرزمینی خلاصه شده اند.
تهیه کننده آلمانی فیلم بندرِ بند که این بار به جای بنیاد فارابی، پول و هزینه فیلم منیژه حکمت را پرداخته، ضمن توهین به میلیون ها جوان ایرانی، معترف شده که برداشتش از جوانان ایرانی را این گونه به فیلم تحمیل کرده است: آرزوی جوانان شهرستانی برنده شدن در مسابقه تهران است و از طریق آن به شهرت رسیدن و مرزها را درنوردیدن، موفقیت در آمستردام، لندن، برلین. اما واقعیت چیز دیگریست. آنها ناچارند در آن کشور بمانند، جایی که برایشان به یک زندان مانند شده است. پس به موسیقی پناه می برند، به رویا، چون آنجا آزادند! منیژه حکمت علی رغم ادعای استقلال، پیش از این برای تمامی تولیدات خود که اکثرا علاوه بر ضعف شدید ساختاری و بیگانگی با مدیوم سینما، ضدایرانی و ضد اسلامی هم بودند، از دولت (یعنی در واقع از کیسه بیت المال همین ملتی که علیه شان فیلم ساخت) پول های هنگفت دریافت نمود. براساس گزارشی که در اواخر سال 1396 از سوی بنیاد فارابی منتشر شد، او برای 3 فیلم خود در آن سال در مجموع 813 میلیون تومان از بودجه های دولتی استفاده کرد. طبق گفته مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، منیژه حکمت مبلغ 581 میلیون تومان برای فیلم شهر موش های2 ، 35 میلیون برای ساخت فیلم زندان زنان در سال 1379، مبلغ 86 میلیون برای سه زن در سال 1385، مبلغ 65 میلیون برای فیلم لالایی در سال 1386، مبلغ 100 میلیون تومان برای فیلم توده در سال 1393 و مبلغ 350 میلیون تومان برای فیلم خماری در سال 1394 از دولت دریافت کرده است.
به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا سینماهای کشور در حال وارد اکران پاییزه شدند که در نیمه اول سال به دلیل محدودیت ها و تعطیلی های ناشی از کرونا روزهای سختی را سپری کردند. با این حال پیش بینی می شد که با اضافه شدن فیلم هایی همچون آبادان یازده 60 ، بی حسی موضعی و روزهای نارنجی میزان فروش و استقبال سینما ها تا اندازه ای بهبود یابد، اما این وضعیت فقط برای فیلم بی حسی موضعی رخ داد.
به این ترتیب به نظر می رسد کاهش محسوس میزان فروش فیلم ها که در نیمه اول سال و زیر سایه شیوع بیماری کرونا رقم خورد، در پاییز هم ادامه پیدا کند.
فروش خوب بی حسی موضعی در روزهای کرونایی
شاید تنها اتفاق قابل توجه در این میان فروش نسبتاً خوب فیلم سینمایی بی حسی موضعی باشد که از هفته آخر شهریورماه به فیلم های در حال اکران اضافه شد و تا اندازه ای توانست جانی به کالبد بی رمق گیشه ها بدهد.
این فیلم که به نویسندگی و کارگردانی حسین مهکام از چهارشنبه نوزدهم شهریورماه روی پرده رفته است، در سه روز اول نمایش خود حدود 50 میلیون تومان فروش داشت. این رقم برای سه روز و تا کنون توانسته با یک میلیارد و 540 میلیون تومان صدرنشین فیلم های در حال اکران باشد. این رقم اگرچه در سالهای پیش برای فیلمی در سطح بی حسی موضعی رقمی معمولی به نظر می رسید، اما باتوجه به شرایط کرونایی و روندی که در سه ماه گذشته بر گیشه سینمای ایران حاکم شده، قابل توجه خواهد بود.
میزان فروش این فیلم زمانی مهم جلوه می کند که بدانیم مثلاً دو فیلم عطر داغ و یادم تورا فراموش بعد از دو ماه روی پرده بودند به ترتیب تنها 32 میلیون و 24 میلیون تومان فروش را تجربه کردند.
بی حسی موضعی در ای که با سرمایه محمدصادق رنجکشان ساخته شده اولین تجربه تهیه کنندگی حبیب رضایی در سینما است که در بی حسی موضعی بازی هم می کند.
باران کوثری، پارسا پیروزفر، حسن معجونی و سهیل مستجابیان دیگر بازیگران فیلم بی حسی موضعی هستند.
در خلاصه داستان فیلم بی حسی موضعی آمده است: در این فیلم جلال، نویسنده بی محصولی که از فشار ذهنی رد داده است، متوجه تغییری در زندگی خواهرش ماری به واسطه مردی به نام شاهرخ می شود. پس خانه پدری را ترک می کند. ما یک شب با او و دوست آهنگسازش بهمن و راننده تاکسی عجیبی به نام ناصر همراه می شویم. وجه مشترک این سه نفر این است که هر سه در وضعیت بی حسی به سر می برند. اما شب آبستن اتفاقاتی عجیب است برای این پنج نفر...
این فیلم توانست در مدت دو هفته رقم فروش خود را به میزان فروش فیلم کمدی خوب، بد، جلف2: ارتش سری به کارگردانی پیمان قاسم خانی برساند. خوب، بد، جلف2 پس از هفته ها صدرنشینی در جدول اکران با مجموع یک میلیارد و 565 میلیون تومان فروش از اکران خداحافظی کرد. این فیلم که در حال حاضر فقط در چند پردیس سینمایی در سطح تهران روی پرده است، به صورت همزمان اکران آنلاین را هم تجریه کرد و چند روزی است که به شبکه نمایش خانگی پیوسته است.
فروش های ناامیدکننده در گیشه های بی رمق
اما بر اساس آمار اعلام شده از سوی سامانه مدیریت فروش و اکران سینما(سمفا)، فیلم های درحال اکران همچنان فروش پایینی دارند که با توجه به هزینه های تولید چند میلیارد تومانی فیلم ها، قابل تأمل است.
اما آمار پایین فروش سایر فیلم های روی پرده بیش از هرچیز نشان دهنده شکست مطلق گیشه در دو ماهی است که از بازگشایی سینماها می گذرد. شکستی که باعث شده برخی پردیس های سینمایی به اکران فیلم های خارجی مثل جوکر ، 1917 و احضار2 روی بیاورند.
اما این ایده هم که توسط برخی پردیس های سینمایی دنبال می شد، از ابتدا با شکست مواجه شد. اضافه شدن برخی فیلم های برگزیده یا پرفروش سال های اخیر مثل جدایی نادر از سیمین ، فروشنده و آینه بغل به فیلم های در حال اکران نیز نتوانست مخاطب قابل توجهی را به سالن ها بیاورد.
آمار فروش فیلم های روی پرده تا جمعه چهارم مهرماه 1399:
آمار فروش فیلم های سینمایی در حال اکران به شرح زیر است:
1- بی حسی موضعی (حسین مهکام)/ یک میلیارد و 540 میلیون تومان
2- زن ها فرشته اند2 (آرش معیریان) / 702 میلیون تومان
3- تا ابد (امید امین نگارشی)/ 75 میلیون تومان
4- عطر داغ (علی ابراهیمی)/ 32میلیون تومان
5- آبادان یازده 601/مهرداد خوشبخت/ 31 میلون تومان
6- یلدا (مسعود بخشی)/ 25 میلیون تومان
7- یادم تو را فراموش (علی عطشانی)/ 24میلیون تومان
8- قتل عمد( سعید دولتخانی)/ 10 میلیون تومان
در کنار این آثار باید به دو مستند جایی برای فرشته ها نیست و خط باریک قرمز نیز اشاره کرد که در قالب گروه هنر و تجربه در حال اکران است. جایی برای فرشته ها نیست 7میلیون و خط باریک قرمز نیز 10 میلیون تومان فروش داشته اند.
به نظر می رسد، تمهیداتی مانند بلیت نیم بها نیز که مدتی پیش اعمال شد، تأثیر چندانی بر استقبال مردم نگذاشته است و باید به فکر شیوه های جدید اکران فیلم بود. شیوه هایی که بتواند نگرانی مردم از حضور در اماکن مسقف و سربسته را برطرف کند تا مخاطبان حاضر شوند تا به سینما بروند.
انتهای پیام/4104/
محمدقاصد اشرفی: / اگر امکانش بود بسیاری از سینماها تا امروز تغییر کاربری داده بودند (خبرگزاری برنا )
محمدقاصد اشرفی رئیس انجمن سینماداران و مدیر سینما ماندانا در گفت وگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا، اظهار داشت: برای کمک به سینماها هر سالن 10 میلیون تومان وام 6 ماهه با کارمزد 4 درصد در نظر گرفته اند ولی اکثر سینماها این کمک را فعلاً دریافت نکرده و درخواست مبلغ بیشتری دارند که امیدواریم این اتفاق رخ دهد و کمک بیشتری برای سالن های سینما و سینماداران در نظر گرفته شود.
اشرفی تصریح کرد: سینماها امکان تغییر کاربری ندارند و البته اجازه این کار هم به آنها داده نمی شود وگرنه این اتفاق برای بسیاری از سینماها رخ می داد و اگر بخواهیم این مسأله را به عنوان یک اتفاق موقت در نظر داشته باشیم به نظر امکانپذیر نیست.
او افزود: ما امسال اکران نوروز را از دست دادیم، پس از نوروز اکران ماه رمضان بود که هر سال مورد توجه سینماداران قرار می گرفت واز دست رفت.
مدیر سینما ماندانا گفت: امیدوارم پس از بازگشایی سینماها فیلم های خوب و پرمخاطبی اکران شوند که مردم از آنها استقبال کرده و خیلی زود به سینماها بازگردند. فیلم های خوب پس از بازگشایی سینماها می توانند روحیه بخش باشند و به جامعه روحیه و انگیزه ای دوچندان در دوران پساکرونا بدهند. مردم مدتی طولانی است که در خانه مانده اند و برای دوران پساکرونا باید برنامه های فرهنگی بسیاری داشت که روحیه نشاط به مردم بازگردد و سینما می تواند یکی از عوامل نشاط بخش در جامعه باشد.
اشرفی اظهار داشت: باید تا مدت ها همه سالن ها به شکلی ایمن و بهداشتی باشند و مدیران باید نکات بهداشتی در سالن ها را جدی بگیرند تا شاهد از بین رفتن کامل بیماری کرونا باشیم.
او در پایان درباره اکران آنلاین در سینمای ایران گفت: هر کس که فیلمی می سازد خودش می تواند تصمیم بگیرد که فیلمش چگونه نمایش داده شود؛ کسی نمی تواند درباره این موضوع اظهار نظر کند اما فکر می کنم سرمایه گذارهای فیلم های پرفروش علاقه ای به پخش فیلمشان به صورت آنلاین ندارند چرا که با پخش آنلاین خطرات بسیاری فیلم را تهدید می کند. مسئولان نیز باید این موضوع را جدی بگیرند که فیلم نمایش داده شده به صورت آنلاین دیگر بر پرده سینماها نمایش داده نشود. به طور کل فکر می کنم در سینمای ما همچنان روش کلاسیک اکران فیلم های سینمایی بر پرده سینماها بیشتر نتیجه بخش است و به لحاظ اقتصادی می تواند ثمره بیشتری برای سرمایه گذارها داشته باشد.
سینما ماندانا محمدقاصد اشرفی ویروس کرونا بازگشایی سینماها
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا، سینما رفتن و فیلم دیدن از قدیم با مخاطبان زیادی همراه بوده است و یکی از بهترین سرگرمی های مردم به شمار می رود اما امروزه که به علت شیوع ویروس کرونا شرایط تغیر کرده وکاهش مخاطب سالن ها عملا روی تولید تاثیر گذار بوده و تولیدات سینما روبه کاهش رفته و شاید در این رابطه بتوان گفت به رغم شکست آکران آنلاین ،سریال های شبکه ی خانگی سود زیادی زیادی کرده اند.
در گفت و گو باچند کار شناس این موضوع را مورد بررسی قرار داده ایم که در ادامه می خوانید
علی سرتیپی: با قاطعیت به دنبال اکران فیلم در سینما هستیم!/ اصلا اکران آنلاین فیلم برای ما معنا ندارد!
علی سرتیپی، تهیه کننده سینما، درباره وضعیت سینما و تولیدات فیلم در شرایط کرونا به خبرنگار فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا گفت: به ناچار منتظر هستیم تا این شرایط به پایان برسد و امیدوارم هر چه زودتر این اتفاق رخ دهد، بدون شک وضعیت پیش آمده از کرونا هم بالاخره تمام می شود، سینما به زودی فیلم های خوبی را اکران می کند و مردم هم می توانند به سینما بیایند تا فیلم های روی پرده را تماشا کنند.
این تهیه کننده سینما همچنین عنوان کرد: ما همچنان به اکران فیلم در سینما فکر می کنیم، ساخت فیلم امروز هزینه های بالایی دارد و اکران آنلاین نمی تواند فروش قابل قبولی برای فیلم های سینمایی داشته باشد؛ اصلا اکران آنلاین فیلم برای ما معنا ندارد چراکه قابل مقایسه با اکران در سینما نیست. در نتیجه ما با قاطعیت به دنبال اکران فیلم در سینما هستیم و امیدواریم این روزهای سخت هم زودتر بگذرد.
سید غلامرضا موسوی: بحران کرونا به شبکه نمایش خانگی رونق داده است / چشم اندازی برای پایان کرونا وجود ندارد
سید غلامرضا موسوی با اشاره به اینکه شیوع ویروس کرونا تولید فیلم را در کشور دچار مشکل کرده است، تأکید دارد که برای پایان این وضعیت در حال حاضر چشم اندازی وجود ندارد.
سید غلامرضا موسوی، تهیه کننده سینما در گفت وگو با خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا اظهار داشت: با توجه به اینکه چشم اندازی برای پایان کرونا وجود ندارد طبیعتا تولیدات سینما دچار معضل شده است و اگر تهیه کنندگان فیلمی تولید کنند دقیق نمی دانند سرمایه شان تا چه زمانی غیر قابل استفاده است و حتی اگر امکان اکران فراهم باشد هم نمی توان درباره میزان فروش فیلم تصور روشنی داشت.
این تهیه کننده سینما با اشاره به هزینه بالای تولید فیلم و نحوه اکران آن ها در پرده سینما بیان کرد: به طور متوسط 3 تا 4 میلیارد تومان هزینه ساخت یک فیلم معمولی است و طبیعتاً تهیه کنندگان باید به خواب سرمایه خود فکر کنند؛ ضمن این که این تهیه کنندگان با معضل های جدید و متفاوتی هم روبه رو هستند در واقع فیلم هایی که در سال های 1398 و 1399 ساخته شده اند هنوز به اکران نرسیده اند و در درجه دوم نیز چشم اندازی برای پایان کرونا وجود ندارد و بهترین زمانی که برای پخش فیلم های تولید شده می توان پیش بینی کرد، عید نوروز است تا شاید با شرایط مناسب دوباره سالن های سینما راه اندازی شوند وتماشاچیان بدون نگرانی از بیماری کرونا راهی مسافرت شده یا به تفریحاتی چون سینما رفتن فکر کنند.
موسوی در پایان افزود: بنابراین شاید با وجود کرونا در آینده، تولید فیلم همچنان دچار مشکل باشد ولی درست و دقیق هم نمی توان حدس زد چه زمانی از این ویروس منحوس خلاص می شویم. در این دوره که تولید فیلم با مشکلات متعددی روبه رو است افرادی که سریال می سازند سود بیشتری به دست می آورند و چون سریال ها از طریق نمایش خانگی و ویدیو ها پخش می شوند جای نگرانی وجود ندارد و حتی این سریال ها بازار گرم تری نسبت به سینما دارند. در واقع امروز تولید امری است که گویا با چشم بسته صورت می گیرد و شرایط آن برای آینده تاریک است.
خبرنگار: یگانه پاکستانی
تلویزیون سینما نمایش خانگی علی سرتیپی سید غلامرضا موسوی اکران آنلاین
علی براتی که به تازگی فیلم سینمایی قاموس را در ژانر وحشت و آخر زمانی جلو دوربین برده است، درباره ایده شکل گیری این فیلم به ایسنا گفت: سال گذشته مستندی را با نام هفاف ساختیم که نامش هم از این باور می آید که شیطان بچه، شرکا و همدستانی دارد و نام یکی از بچه های شیطان هفاف است که کارش ناپدید کردن مومنان در صحراها، دریاها و بیابان ها است. برای این مستند حدود 40 روز با افرادی که مدعی جن گیری و ارتباط های خاص بودند، مصاحبه کردیم. زمانی که مستند کامل شد متوجه شدم حیف است که در قالب مستند باقی بماند چراکه تعداد مخاطبان مستند از مخاطبان فیلم سینمایی کمتر است. پس تصمیم گرفتم آن را در قالب فیلم تولید کنم به همین دلیل قاموس را کلید زدم و در حال حاضر مشغول فیلمبرداری این کار هستیم.
او درباره لوکیشن های انتخاب شده در ابرکوه یزد و اقلید فارس بیان کرد: برای من مهم بود که فیلم لازمان و لامکان باشد. به همین دلیل مناطق کویری مانند یزد و شمال استان فارس را انتخاب کردم چراکه ما از قدیم زمانی که می خواستیم موجودات این چنینی را تصور کنیم خانه ها و قلعه های متروک در مناطق کویری را به یاد می آوردیم. برای انتخاب لوکیشن ها حتی به قزوین، اصفهان، اطراف تهران و... هم سر زدم، اما مکان مورد نظر را پیدا نکردم. البته در ابتدا قرار بود همه فیلم را در استان یزد تصویربرداری کنیم ولی از آن جاکه در زمان شروع فیلمبرداری هوای آن منطقه گرم بود به این نتیجه رسیدیم منطقه ای را انتخاب کنیم که به لحاظ آب و هوایی بهتر باشد و در نهایت به سراغ ابرکوه یزد و اقلید فارس رفتیم.
براتی با اشاره به حضور بازیگر شناخته نشده در این فیلم اظهار کرد: اگر به کارهایی که در ژانر وحشت در کل دنیا ساخته شده است، نگاهی بندازیم متوجه می شویم که جز معدود کارهایی که از بازیگران چهره استفاده شده است بقیه کارها از بازیگران شناخته نشده بهره برده اند. ما نیز از روز اول با بازیگران چهره گفت وگو کردیم و در حقیقت آن ها هم برای بازی در این فیلم رضایت داشتند و ما هم راضی بودیم اما جلوتر که رفتم متوجه شدم یک بازیگر چهره نقش هایی را که بازی می کند برای مخاطب قابل حدس است و مخاطب همیشه تصور خاصی از کاراکتر او دارد؛ به همین دلیل تصمیم گرفتم حداقل در اپیزود اول از بازیگر غیرچهره که البته کار سختی هم هست، استفاده کنم.
او با اشاره این که فیلم در سه اپیزود و با یک اسپانسر ساخته می شود و نیز بخشی از مراحل فنی همزمان با تصویربرداری در حال انجام است ادامه داد: در ایران ژانری با نام آخر زمانی وجود ندارد در حالی که در همه دنیای علم، منطق، مورخان و محققان به این معتقد هستند که دنیا روزی به پایان می رسد و اتفاقاتی قرار است در برهه ای از تاریخ رخ بدهد که بسیار مهم است. این اتفاق که به آخر زمان معروف است و همه ادیان ابراهیمی آن را قبول دارند در واقع باعث در هم پیچیدن عوالم می شود. فضای قاموس در حقیقت این چنینی است.
براتی درباره چالش های ساخت فیلم در ژانر وحشت گفت: اگر یک فیلمساز قرار باشد فیلمی را بسازد که در چارچوب متداول و معمول است، وزارت ارشاد بسیار راحت تر همکاری می کند. همچنین اگر فیلمساز با هر عنوانی مانند شاخ اینستاگرام، موزیسین و...معروف شده باشد، راحت تر پروانه ساخت می دهند اما کسانی که فیلمساز هستند و تازه فعالیت خود را آغاز کرده اند کارشان سخت تر است. باوجود آن که دوستان ما در وزارت ارشاد کار اول من یعنی ماهی و برکه را دیده اند، اما برای پروانه ساخت بسیار مرا اذیت کردند تا در نهایت مجبور شدم با کشور ثالثی وارد قرارداد شوم و قرار است فیلم را پس از پایان کار به آن ها بفروشم. در حقیقت شرکتی که من با آن ها قرارداد بسته ام اصلا ایران نیست.
کاگردان قاموس تاکید کرد: این کار را انجام دادم چراکه می دانستم با اوضاع نامناسب اکران، پخش کنندگان سینما و مجوزهای وزارت ارشاد وارد چالش خواهم شد همان گونه که برای فیلم قبلی خود یعنی ماهی و برکه با مشکل مواجه شدم.
براتی افزود: چرا کارگردانان بنام ایرانی که در بسیاری از فستیوال ها برای فیلم های خود جایزه می گیرند کارهای شان هیچ وقت در ایران پخش نمی شود؟ شاید گاهی سیاست ها و محتوای فیلم ها با نظر دوستان سازگار نباشد و جلو پخش فیلم را بگیرند اما در بسیاری از مواقع بی عدالتی ها و دست اندازهایی که اتفاق می افتد باعث می شود توجه فیلمساز به سمت کشورهای دیگر برود.
او در پایان درباره درخواست ها برای لغو پروانه ساخت بیان کرد: به نظر من یک فیلمساز نیازی به پروانه ساخت ندارد، چراکه اگر فیلم خوب بسازد مردم آن را تماشا می کنند و اگر هم مناسب نباشد مخاطب ندارد. این چارچوب ها به نظر من یک شوخی بیش نیست و فکر می کنم هنرمندان باید به دنبال حذف این پروانه باشند.
انتهای پیام
سرویس سینمایی هنرآنلاین : این روزها بسیاری از فیلمسازان گلایه مند هستند که امکان صدور پروانه ساخت اثر در شبکه نمایش خانگی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از آن ها سلب شده است و فیلمسازان میان گرفتن مجوز از صداوسیما و وزارت ارشاد سرگردان شده اند.
اینکه فلسفه صدور مجوز از سوی کدام نهاد باشد موضوع بحث نیست، موضوع این است که شبکه نمایش خانگی همواره از ابتدا با فراز و فرودهای بسیاری مواجه بوده است. چه در سال های دهه 80 که با حجم بسیار وسیعی از تله فیلم های ضعیف که میان خود فیلمسازان اصطلاح شانه تخم مرغی گرفت و مخاطبان به واسطه آثار ضعیفی که در طی این سال ها تولید شد از شبکه نمایش خانگی روی گرداندن و به شبکه های ماهواره ای گرایش پیدا کردند و حتی حضور فیلمسازان شناخته شده به خاطر توزیع نامنظم و سریال های نیمه تمام نتوانست جلوی این قهر را بگیرد و چه در نیمه دوم دهه 90 که با ساخت آثاری چون "شهرزاد" مخاطب بار دیگر به این شبکه اعتماد کرد، همچنان فراز و فرود داشته است.
امروز به خاطر ساخت آثار خوب، اعتمادی به وجود آمد که مخاطب حاضر است برای تماشای آثار شبکه نمایش خانگی دست به جیب شود و برای دیدن اثر مورد دلخواهش هزینه کند به این دلیل که اولاً در تلویزیون آثار چندان قابل توجهی تولید نمی شود و از سوی دیگر موضوعاتی که بیان می شوند موضوعاتی مانده در دهه 70 -80 هستند که مخاطب تمایلی به دیدنشان ندارد. بنابراین با توجه به ساخت آثار قدرتمند در شبکه نمایش خانگی این اعتماد بار دیگر بازگشته است و مخاطب هر هفته منتظر است تا سریال دلخواهش از این شبکه پخش شود و مخاطب از دیدنش لذت ببرد، اما نکته اینجاست که گاهی در همین شبکه نمایش خانگی نیز آثاری تولید می شوند که با وجود لاکچری بودن و پرهزینه بودن و با توجه به حضور بازیگران شناخته شده سینمای ایران اما از کیفیت به نسبت پایینی برخوردار هستند و حتی گاهی بازیگران این سریال ها نیز نسبت به آنچه تولید شده است معترض هستند و واکنش نشان می دهند.
این که مخاطب امروز از تماشای آثار سطح پایین در سریال های تلویزیونی خسته شده است و پناه می برد به سریال های شبکه نمایش خانگی یک بحث است، اما نبود قصه همچنان پاشنه آشیل تولیدات نمایشی ماست که دامان شبکه نمایش خانگی را نیز گرفته است. به صرف استفاده از تکنیک های بصری و یا نمایش ویلاها و خانه های لوکس نمی توان مخاطب را پای یک اثر نگه داشت. قصه مهم ترین رکن سریال سازی و فیلمسازی است که متأسفانه در سینما و تلویزیون ما و یا بهتر است بگوییم در آثار نمایشی ما همواره جایش خالی بوده است. در طی این سال ها بارها نشان داده شده است اثری می تواند مخاطب داشته باشد که از قصه خوب برخوردار باشد.
متأسفانه در سریال هایی که این روزها در شبکه نمایش خانگی در حال پخش هستند این رکن در نظر گرفته نشده است و بیشتر به نظر یک داستان یک خطی روایت می شود که بیش از هر چیز به داستان آن آب بسته شده است و کل قصه فیلم می تواند نهایت در 10 قسمت روایت شود، در حالی که فیلمساز 40 قسمت مخاطب را سرگردان می کند تا آخر هم قصه ای نخ نما را به مخاطب عرضه کند که مخاطب پیشاپیش قصه آن را خوانده است.
ای کاش به جای این حجم از هیاهو برای گرفتن مجوز، فیلمسازان راه چاره ای برای ضعف اصلی این روزهای آثار تصویری بیندیشند که نبود قصه مناسب است و بس!
به گزارش مشرق ، در آخرین ماههای دولت دوم تدبیر، سازمان سینمایی روزهای پیچیده ای را می گذراند.از یک طرف شنیده شده که حسین انتظامی رییس سینما تا انتهای امسال از سینما خداحافظی کرده و در کسوت رایزن فرهنگی به اتریش خواهد رفت.
از طرف دیگر گویا مقامات تلویزیون با ادامه ماموریت محمدمهدی طباطبایی نژاد در ارشاد موافقت نکرده اند و طباطبایی نژاد نیز به زودی معاونت نظارت سینما را تحویل داده و به جام جم بازخواهد گشت.
شنیده های سینماروزان حکایت از آن دارد که بازگشت طباطبایی نژاد به تلویزیون عنقریب است که صورت گیرد و به این ترتیب ساختار دولتی سینمای ایران به زودی عنوان “معاونت نظارت”- که پس از تبدیل معاونت سینمایی به سازمان سینمایی، بیش از حد تشریفاتی شده بود- را از دست خواهد داد.
نتیجه منطقی حذف معاونت نظارت، سپردن کامل امور نظارتی به دو مدیر کل نظارت بر تولید و عرضه (یعنی بهمن حبشی و محمدرضا فرجی) خواهد بود و نتیجتا طباطبایی نژاد حداقل تا پایان دولت فعلی جانشینی نخواهد داشت.
درباره جانشین حسین انتظامی حرف و حدیث فراوان است ولی آیا آدم عاقلی پیدا می شود که در فاصله کوتاه تا انتخابات 1400 جرات این را داشته باشد که سرپرستی سینما و درعین حال پذیرفتن مسئولیت مشکلات متعدد این سازمان- به خصوص در بحث بی توجهی های معیشتی به اهالی سینما- را بپذیرد!؟؟
منبع : سینماروزان
امیر داسارگر کارگردان سینما با اشاره به اینکه به تازگی فیلم کوتاهش با عنوان سر به راه با محوریت دفاع مقدس به صورت اینترنتی عرضه شده است به خبرنگار مهر گفت: سر به راه فیلم کوتاه 20 دقیقه ای است که من آن را سه سال پیش ساختم. به این ترتیب که قصه این فیلم از خاطراتی که بچه های داوطلب پزشک و دانشجویان پزشکی در زمان جنگ داشتند، اقتباس شد.
وی ا فزود : سر به راه روایتگر داستان زوجی است که درگیر مسائلی هستند ولی با وقوع جنگ و اتفاقات آن، واکنش این زوج پزشک را می بینیم. سر به راه برگرفته از واقعیت است؛ از داستان پزشکان داوطلبی که به ساک به دست ها معروف و هر لحظه برای اعزام آماده بودند.
داسارگر بیان کرد: من طرح سر به راه را پنج سال پیش از ساختش، نوشته بودم، در دوره ای یک سری کتاب به دستم آمد که درباره جامعه پزشکی بود از همین رو در سال 92 این طرح را نوشتم، چند سال بعدش هم موقعیتی پیش آمد و چون به نظرم سوژه خوب بود و می توانست به فیلم خوبی تبدیل شود آن را به چند جای مختلف عرضه کردم که در نهایت ساخته شد.
کارگردان منطقه پرواز ممنوع در بخش دیگری از صحبت هایش توضیح داد: هر چند ساخت فیلم های دفاع مقدسی سخت است ولی عده ای بهانه تراشی هم می کنند. سینمای جنگ دریایی از موضوعات را شامل می شود. در فیلم ما هم حتی یک پلان جنگی وجود ندارد اما دفاع مقدس آنقدر ابعاد گوناگون دارد که اگر یک فیلمساز مساله و دغدغه دفاع مقدس را داشته باشد می تواند فیلم بسازد. لزوماً این چنین نیست که حتماً باید یک پروداکشن جنگی باشد تا فیلمی در این حوزه ساخته شود.
وی ادامه داد: این را هم باید در نظر داشت که به هر حال در این سال ها ذائقه سازی شده، در آموزش ها و جشنواره های سینمایی یک سری مسائل مورد توجه واقع قرار گرفته و تنها بخشی از سینما دائما تکریم و در اکران موفق شده است؛ مسائلی که با سینمای دفاع مقدس فاصله دارد به همین دلیل اقبال به این گونه فیلم ها کم است. گاهی حتی امکانات هم فراهم و فیلمی مانند تنگه ابوقریب ساخته می شود ولی در اکران کمکی به آن نمی شود. همین مساله باعث می شود انگیزه ها از بین برود.
این کارگردان مطرح کرد: فضا و شرایط سینمای ایران به گونه ای نیست که کارگردانان همان اندازه که برای ساخت فیلم اجتماعی و کمدی انگیزه دارند برای فیلم های دفاع مقدسی هم داشته باشند. ضمن اینکه یک بی سر و سامانی محتوایی هم وجود دارد چون این حوزه حساس است. این هم که تعداد زیادی فیلم در این حوزه ساخته شود خوشحال کننده نیست. ما با پدیده ای به نام کج فهمی و تحریف دفاع مقدس هم رو به رو هستیم که هر کدام از این موارد می توانند یک دردسر باشند. هر موضوع و سوژه ای ابعاد زیادی دارد به همین دلیل اگر طرح ها و کارگردانان مایل زیادی داشته باشیم به هر حال تعدادی از آنها از این موانع رد می شوند و می توانند تعداد بیشتری فیلم بسازند.
داسارگر در پایان درباره جدیدترین فعالیت های خود گفت: از ابتدای امسال مشغول نگارش فیلمنامه سریالی 35 قسمتی با نام موقت فراری با موضوع مدافعان حرم هستم که در عمار تولید می شود.
کد خبر 5031662
زهرا منصوری
در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: سینمای ایران در سال های بعد از جنگ در حوزه دفاع مقدس فراز و فرودهای زیادی داشت اما برخی از آثار تولید شده در این سبک را می تواند در زمره آثار شاخص سینمای کشور قرار داد که حتی در نمایش های بین المللی نیز موفق بودند.
وی افزود: خوشبختانه نسل فیلمسازان دوران دفاع مقدس به نسل اول محدود نمی شود و امروزه شاهد حضور پررنگ سینماگران نسل جوان در این حوزه هستیم.
مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی اظهار داشت: سوژه های بسیار خوبی در حوزه دفاع مقدس وجود دارد و حتی تاریخ شفاهی جنگ تحمیلی گنجینه ای سرشار از سوژه ها و اتفاقات ناب است که می توان با محوریت آنها فیلم هایی بسیار باکیفیت تولید کرد.
تابش با اشاره به لزوم تولید آثار سینمایی با موضوع دفاع مقدس، خاطرنشان کرد: بنیاد سینمایی فارابی همواره تلاش کرده به منظور ترویج فرهنگ مقاومت، حمایت های خوبی از سینماگران عرصه دفاع مقدس داشته باشد. خوشبختانه امسال تاکنون دو فیلم تولید شده و دو فیلم دیگر هم احتمالاْ تا پایان سال آماده نمایش شوند.
وی درباره اهمیت توجه به جشنواره سینمای دفاع مقدس، گفت: جشنواره بین المللی فیلم مقاومت در واقع پاسداشت تلاش های هنرمندان سینمای ایران و جهان در عرصه های مختلف مقاومت است.
تابش افزود: جشنواره بین المللی فیلم مقاومت در کنار همه رسالت های خود، محلی مناسب برای کشف و معرفی استعدادهای جوان است که البته در این حوزه عملکرد مطلوبی داشته است.
مدیرفیلمبرداری فیلم های سینمایی نفس و تنهای تنهای تنها در گفتگو با خبرنگار سینماپرس افزود: ما سال ها است انتظار می کشیم که مسئولان وزارت ارشاد، سازمان سینمایی و خانه سینما بخشی از مطالبات و انتظارات برحق اهالی سینما را برآورده سازند اما دریغ و هزاران افسوس که تاکنون تنها چیزی که شاهد بوده ایم بی توجهی به مطالبات مان بوه است و انتظارات مان هیچ گاه برآورده نشده است.
وی ادامه داد: خانه سینما تنها در بخش شورای داوری فعال است که این هم به علت دعواهای زیاد صنفی است که متأسفانه میان اهالی سینما وجود دارد. از بدو شیوع و گسترش ویروس منحوس کرونا دست اندرکاران خانه سینما مجموعه ای از اطلاعات اهالی صنوف زیرمجموعه این نهاد را جمع آوری کردند اما تا به امروز هیچ اتفاقی نیفتاده و هیچ کمک و خدمت رسانی به سینماگران انجام نشده است.
نیک ذات سپس با بیان اینکه مسئولان سال ها است شعار تأمین امنیت شغلی سینماگران را سر می دهند اما دریغ از ذره ای عمل، تصریح کرد: این باعث شرم است که افرادی که هیچ ماهیت صنفی ندارند به دلیل زدوبندهای تهیه کنندگان در سینما کار می کنند اما افراد شناخته شده و دارای ماهیت صنفی باید در بیکاری به سر ببرند. بی تردید این وظیفه مدیران خانه سینما است که با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان سینمایی و... وارد مذاکره و گفتگو بشوند و تأکید داشته باشند که تمامی عوامل فیلم ها تنها از میان اعضای صنوف خانه سینما انتخاب گردند و تهیه کنندگان به دلیل دادن دستمزدهای اندک هر کسی را وارد سینما نکنند.
این سینماگر تأکید کرد: ما از مسئولان خانه سینما و سازمان سینمایی و... خانه و پول و ماشین و... نمی خواهیم که بگویند زیاده خواهی می کنیم! ما می خواهیم آن ها از حقوق صنفی و معنوی ما حمایت کنند و برای ما امنیت شغلی به وجود آورند. این شعاری است که خود آقایان مدیر و مسئول سال ها است از طریق تریبون های مختلف سر می دهند اما هرگز به آن جامه عمل نمی پوشانند.
مجید مظفری بازیگر سینما و تلویزیون در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ در خصوص بازی در سریال ایل دا که قرار است جمعه شب از شبکه یک سیما پخش شود گفت: در یک روستای مرزی اختلافی بین 2 ایل وجود دارد که من نقش خان یکی از این ایل ها به نام صالح خان را بازی می کنم، در طی این اختلاف عراق به مرزهای ایران حمله می کند و این ها اختلافاتشان کنار می گذارند و دست به دست هم می دهند و به مقابله با هجوم عراقی ها می روند و از وطن و ناموس خودشان دفاع می کنند.
وی در مورد سختی های کار کردن در این وضعیت کرونایی کشور گفت: حقیقتا در این شرایط کرونا کار کردن برایمان خیلی سخت بود، سیاهی لشگر، انفجار و تیر و تفنگ داشتیم، امکانات خیلی بدی داشتیم، هوا گرم بود و وضعیت را خیلی سخت تر می کرد اما با تمام این اتفاقات کار و بازی من تمام شد.
داستان نقش فروشی ها را آقایان مدیر جوابگو باشند!
این بازیگر پیشکسوت سینما در خصوص مافیا و باندبازی در سینما گفت: همه جای دنیا این مساله وجود دارد، من اسمش را مافیا نمی گذارم، اینها گروه هایی هستند که می خواهند با هم کار کنند و از نظر اخلاقی، کرداری، دیدگاه هنری و اقتصادی با هم سازگارند و با هم کار می کنند، حالا اگر من توانستم با آنها همفکر باشم وارد گروه آنها می شوم ولی اگر نتوانستم وارد نمی شوم. یک چیزی که خیلی مهم است این است که ما الان بیشتر سرمایه گذار داریم و تهیه کننده نداریم، سرمایه گذار است که به دنبال این گروه هایی می رود که با هم کار می کنند.
وی افزود: اگر کارگردانی یا گروهی به سراغ من نمی آیند این مشکل من است، من باید جوری در محیط کارم و ارتباطم با آدم ها باشم که آن ها دوست داشته باشند با من کار کنند، اگر من بیکارم شاید به این دلیل است که دوست ندارم نگاه تجاری یا گروهی و باندبازی داشته باشم؛ چون این نگاه ها را ندارم کسی هم به دنبال من نمی آید اما اگر این ها را داشته باشم شاید خود من را راضی کند.
مظفری در ادامه در خصوص فساد اخلاقی در سینما اذعان داشت: این که این پیشنهادهای غیراخلاقی در سینما وجود دارد یا خیر را من نمی دانم، پس نه می توانم بگویم راست و نه می توانم بگویم دروغ است اما در دفاع از اصالت این هنر می گویم که من نمی توانم این مساله را بپذیرم، آن خانم های بازیگری که می گویند چنین چیزی وجود دارد و چنین پیشنهادهایی دریافت کرده اند را نمی توانم تایید کنم چون تا به حال به من چنین پیشنهادهایی نشده است.
این که نقش فروشی وجود دارد یا ندارد را باید با مدیران ارشاد صحبت کنید که چرا کسی که مدرک هنری ندارد و یا اصلا کارت خانه سینما ندارد را قبول می کنید که جلوی دوربین بروند؟ هرجای دنیا همه اهالی سینما وابسته به یک سندیکا هستند، تهیه کننده می گوید می خواهم فلان فیلم را بسازم کدهای عضویت سندیکای تمام عوامل فیلمش را باید ارائه بدهد تا بتواند فیلمش را بسازد اما اینجا اینگونه نیست، این را باید از ارشاد پیگیری کنید، ارشاد هم می گوید به ما مربوط نیست طرف آمده است و می گوید می خواهم سرمایه ام را بگذارم و فیلم بسازم و می خواهم عمه یا پسرعمه ام در فیلمم بازی کند این اصلا به ما ربطی ندارد؛ اینجا متاسفانه این مسائل وجود دارد و کاری هم نمی توان کرد.
شاخ مجازی می گوید هنرمندان حرف مفت زیاد می زنند و مجوز ساخت سینمایی می گیرد
بازیگر سینمایی جنگ نفتکش ها در خصوص مجوز سینمایی گرفتن محمدامین کریم پور و توهینش به هنرمندان گفت: هنرمندانی که با این فرد همکاری می کنند حتما با او هم عقیده و هم فکر هستند چون اگر اینطور نباشد که نباید با او کار کنند، ارشاد باید جوابگوی این مساله باشد، من یا همکارانم نمی توانیم دهان به دهان این افراد بگذاریم و عکس العمل نشان دهیم، این شخص وقتی که از وزارت ارشاد مجوز می گیرد ما باید چه بگوییم؟
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ، سینمای دفاع مقدس در این چهار دهه اخیر روزهای قابل تأملی را در ساخت و رقابت با دیگر آثار سینمای ایران تجربه کرده و این را مدیون داستان ها و فیلمسازان صاحب سبک بادغدغه ای می داند که همچنان مدیون این حال و هوا هستند.
البته فیلمسازی در این ژانر سختی های بیشتری دارد که حمایتی فراوان را می طلبد؛ سختی ها و دشواری هایی که فراتر از تصمیم فیلمساز است و باید در میان مدیران رده بالا پیگیری شود.
انسیه شاه حسینی، فیلمساز زن سینمای دفاع مقدس که خود را متعهد به چنین سینمایی می داند درباره حال و روز این ژانر به خبرنگار آنا گفت: ژانر دفاع مقدس را باید جدی گرفت چرا که به تنهایی قابلیت تصویرسازی هر قصه و جذب هر مخاطبی را دارد.
در این سینمای پرمفهوم همه داستان محترم و جذابی پیدا می شود
وی افزود: این نوع فیلم ها می تواند هر قصه ای را به تصویر درآورد و از آن حرف بزند؛ از خانوادگی گرفته تا عاشقانه و حتی جنایی! بستگی به این دارد که فیلمساز با چه نگاهی به سراغش برود. این ژانر دریای فیلمسازی است.
وی افزود: سینمای دفاع مقدس با این همه قصه به راحتی می تواند مخاطب جذب کند و به سن و سال و طرز تفکر هم لزوما ارتباطی ندارد. در این سینمای پر از مفهوم همه قصه محترم و جذابی پیدا می شود.
کارگردان زیباتر از زندگی خاطرنشان ساخت: متأسفانه مشکل این است که مدیریت و مهندسی فرهنگی ما معیوب است و نهایت نگاهشان عرض و طول میزشان است. نمی دانند از سینمای دفاع مقدس چه می خواهند و همه چیز را لزوما در گیشه و فروش می بینند.
من هم قائل به ساخت فیلم خوب در سینمای دفاع مقدس هستم
شاه حسینی در عین حال تأکید کرد: البته که فروش در این سینما مهم است و فیلم دفاع مقدس خوب، سرمایه اش را برمی گرداند اما نه اینکه هر حرف و مفهومی را با دو دوتا چهارتای معمول بسنجیم. وگرنه من هم قائل به ساخت فیلم خوب در سینمای دفاع مقدس هستم.
این فیلمساز زن سینما اشاره داشت: از یک طرف مدعی اند که از فیلمساز این جریان ارزش مدار حمایت می کنند اما از طرفی به این مرض دچار شده اند که باید حتما سوددهی سینما را در عدد و رقم ببینند. بالاخره ممکن است چند فیلم ساخته شود اما نباید لزوماً توقع داشت که هر فیلمی درجه یک باشد.
سازنده شب بخیر فرمانده ادامه داد: مسئولان فرهنگی یادشان رفته که دنبال چه هستند؛ قطعاً در سینمای دفاع مقدس باید فیلم خوب ساخت؛ اما نه اینکه مسئول رده بالای ما اول از همه به فکر سوددهی مالی از این فیلم ها باشد. جالب است سراغ فیلم های خاص تجاری می روند که فروشی هم ندارد.
با این ذهنیت معیوب، سال هاست که بهترین فیلمنامه های ما خاک می خورند
شاه حسینی اضافه کرد: قرار نیست سینمای دفاع مقدس حرفی را بزند که سینمای بدنه هم می زند. فیلم دفاع مقدسی باید دیده شود چون فیلم خوب برای مخاطب ساخته می شود؛ اما ذهنیتی لزوماً اقتصادی و پول درآور بدون توجه به حرف و محتوای فیلم منطقی نیست. همینطور است که مدیریت ما به تأثیرگذاری سینما فکر نمی کند.
وی با انتقاد از شوراهای سینمایی یادآور شد: متأسفانه با این ذهنیت معیوب، سال هاست که بهترین فیلمنامه های ما خاک می خورند و با غیرحرفه ای گری چنین پروژه هایی از ابتدا کنار گذاشته می شوند.
شاه حسینی اینگونه خاطرنشان ساخت: انگار نقطه آمال این جماعت فیلم و مضامین هالیوودی است و فقط هم دنبال فیلم بفروش هستند؛ هرچند که در این مسیر هم شکست خورده اند. کاش کمی لااقل این فرهنگ دفاع مقدس را دریابند.
انتهای پیام /4143/پ
محمد خدادی روز جمعه در آیین تشییع و خاکسپاری سردار شهید علی خدادی که در بهشت زهرا (س) برگزار شد، به خبرنگار ایرنا گفت: سردار شهید حمید خدادی فردی مصمم و با اراده بود و ایمان و تقوا و خدا شناسی در وجود این شهید نمایان بود.
وی افزود: یک زمانی شهید خدادی اشتیاق به حضور در کنار شهید سردار دلها سلیمانی را پیدا کرد که بر همین اساس با بنده مشورت انجام داد و به حاج قاسم ملحق شد و حتی در دوره ای به سوریه و لبنان رفت و مدت زیادی را در کنار حاج قاسم بود.
معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد: او از همان ابتدای تشکیل سپاه به این نهاد انقلابی پیوست و به دلیل عشق و علاقه به فعالیت های دینی، انقلابی و دفاع از قرآن و اسلام، دیر ازدواج کرد و اکنون یک دختر بچه 10 ساله دارد.
برادر شهید خدادی اضافه کرد: نهضت امام خمینی (ره) باعث شد تا سیلی از باورها به یقین و یقین به ایمان و ایمان در وجود امثال شهید حمید خدادی نهادینه و خدایی شود.
خدادی ادامه داد: خدایی شدن به معنای دارا بودن ماهیت برای تعالی بوده و آنچه که همه بیش از هر چیزی در مورد حمید یاد می کنند معرفت و ایمان او است.
وی با تاکید بر اینکه شهید خدادی وجود و رفتارش معرفتی بود، یادآور شد: دو ویژگی منحصر به فرد در وجود این شهید بزرگوار به چشم می خورد که یکی اخلاقش و خنده رویی او و دیگری خستگی ناپذیری اش بود.
معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: همیشه خنده بر لبانش بود و هرگز از انجام کار خسته نشده و به وظایفی که به او محول می شد به درستی و دقت انجام می داد.
این مسئول اظهار داشت: خاطراتی از شهید به جا مانده که مدام آنها را مرور می کنم چرا که در دوران کودکی زمانی که بنده 6 سال و حمید 4 سال داشت پدرمان را از دست دادیم.
وی تاکید کرد: امانت، مسئولیت و تکلیف همگان در برابر خون شهدا بار سنگینی را بر دوشمان قرار می دهد.
سردار علی(حمید) خدادی، درروزهای گرامیداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس و پس از یک دوره تحمل بیماری ناشی از عوارض شیمیایی، صبح پنجشنبه سوم مهر امسال به قافله شهدا پیوست.
وی جانباز شیمیایی دوران دفاع مقدس و معاون ایمنی و اقدامات تأمینی ستاد کل سپاه بود و بیش از یک دهه به عنوان رییس دفتر سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی در سپاه قدس خدمت می کرد.
سید محمدرضا هاشمی | شهرآرانیوز؛ محمد خدادادی معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار با رییس و شماری از کارمندان خبرگزاری صدای افغان اظهارداشت که استفاده درست از ابزارهای رسانه ای در تقویت روابط ایران و افغانستان تأثیر بسزایی دارد.
وی ادامه داد: به دلیل این که در پاکستان دیپلمات بوده ام، اهمیت افغانستان را خیلی خوب می فهمم.
معاون وزیر ارشاد با اشاره به وجود توطئه های متعدد جهانی و منطقه ای در روابط دو کشور ادامه داد: ضعف ساختاری در انتقال اخبار و اطلاعات از تحولات داخلی افغانستان به ایران وجود دارد و توانمندسازی رسانه های افغانستان در موضوع تولید محتوای مشترک مهم است.
خدادادی گفت: ما باید با تاکید بر نقاط اشتراک و همکاری های دیرینه و پایدار، توطئه دشمنان را برای تفرقه افکنی و ایجاد انشقاق میان ایران و افغانستان و کشورهای منطقه نقش بر آب کنیم.
معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: استفاده درست از ابزارهای رسانه ای، تاثیر بسزایی در تقویت روابط و افزایش ارتباطات دو کشور خواهد داشت.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حبیب رضا ارزانی در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان درباره برنامه های ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور برای اربعین حسینی(ع)، اظهار کرد: با توجه به لغو حضور زائران ایرانی در راهپیمایی اربعین به دلیل شیوع کرونا، امسال تمرکز بیشتر ستاد فهما در این حوزه بر امر آموزش است.
رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور ادامه داد: در این راستا و در پی تفاهم با دانشگاه امام صادق(ع) بسته آموزشی با موضوع معرفت افزایی درباره اربعین تهیه شده و در سامانه بچه های مسجد بارگذاری و دوره مرتبط با آن به صورت مجازی برگزار می شود. به شرکت کنندگان در این دوره غیرحضوری مدرک مشترکی از سوی دانشگاه امام صادق(ع) و ستاد فهما اعطاء می شود.
حجت الاسلام دکتر ارزانی تصریح کرد: با توجه به آنکه امکان حضور برخی از موکب های اربعین برای خدمت رسانی به زائران اربعین در کشور عراق وجود دارد، برخی از مواکب الاتحاد نیز برای این حضور اعلام آمادگی کرده اند و در صورت صدور مجوز، در قالب کانون های سلامت در عراق مستقر شده و به زائران عراقی خدمات بهداشتی و سلامتی ارائه می کنند.
وی تاکید کرد: محور فعالیت مواکب الاتحاد ستاد فهما خدمت رسانی به زائران امام حسین(ع) است و در این باره تفاوتی میان زائران عراقی و ایرانی قائل نیست از این رو، عدم حضور زائران ایرانی در راهپیمایی عظیم اربعین به دلیل شیوع کرونا، مانع خدمت رسانی آنها نمی شود.
حجت الاسلام دکتر ارزانی درباره دیگر برنامه های مواکب الاتحاد کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در ایام اربعین حسینی(ع)، بیان کرد: در پی هماهنگی با کمیته فرهنگی اربعین قرار است از شبکه گسترده بچه های مسجد در برگزاری پویش ها، مسابقات، سوگواره ها و ... مرتبط با اربعین استفاده شود. علاوه بر این، در نقاط سفید از نظر شیوع کرونا (البته تعدادشان محدود است) برخی از این موکب ها فعال شده و بسته های بهداشتی را میان مردم توزیع می کنند.
این مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره فرصت هایی که می توان از این عدم امکان حضور در راهپیمایی اربعین به دلیل شیوع کرونا ایجاد کرد، گفت: بُعد منزل نبُوَد در سفر روحانی ما باید همچون اویس قرنی محضر معصومان(ع) را درک کنیم او که شیفته زیارت پیامبر(ص) بود چون به مادرش قول داده بود نتوانست منتظر بازگشت رسول خدا(ص) از سفر بماند و به قریه اش برگشت و به این دیدار توفیق نیافت اما پیامبر(ص) به محض بازگشت از سفر فرمودند: بوی بهشت را استمشام می کنم.
وی اضافه کرد: پیامبر اکرم(ص) از اصحابی که همراهش شان بودند، بوی بهشت را درک نکردند اما از اویسی که اهل قریه و بادیه بود این رایحه را استشمام کردند و این نبود مگر به دلیل برقراری ارتباط دلی و معنوی.
حجت الاسلام ارزانی در ادامه ابراز کرد: زمانی مسیر برای زیارت هموار است اما زمانی دیگر نه، مثل وقتی که راه برای شهدا بسته بود و نتوانستند به زیارت امام حسین(ع) بروند اما آنها رهرو واقعی راه سیدالشهداء(ع) بودند. علاوه بر این، ما در آموزه های دینی مسئله زیارت از بعید را داریم تا در شرایطی مثل کهولت و بیماری، سنگین بودن هزینه های سفر و ... بتوان از طریق آن به زیارت معصومان(ع) نائل شد؛ اینجا است که می توان از وجه فرابعدی زیارت بهره مند شد.
رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور تاکید کرد: البته این به معنای نفی زیارت نیست بلکه راهی است تا در شرایط غیرمعمول فیض زیارت را کسب کنیم. علاوه بر این، بعضاً نعمتی در اختیار ما است و قدر آن را نمی دانیم تا می رسد زمانی که در فراق آن سوز و گداز می یابیم که چه بسا ارزش بسیار بالاتری دارد و مقدس است.
وی افزود: این حسرت و سوز مقدس به قدری ارزش دارد که شاید چیزی با آن برابری نکند چراکه باعث خودنگری و ژرف اندیشی در اعمال و نعمت ها و جهان پیرامون از سوی انسان می شود.
حجت الاسلام دکتر ارزانی همچنین از رونمایی از طرح ملی ایران قوی به مناسبت هفته دفاع مقدس خبر داد و خاطرنشان کرد: این طرح ذیل رویداد فهما طراحی شده است اما چون امسال انتخاب پایتخت فهما نداریم آن را همزمان با هفته دفاع مقدس و با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی می کنیم تا بچه های مسجد و همه علاقمندان در شبستان های سه گانه فرهنگ، هنر و نوآوری با آن همراه شوند.
پایان پیام/ 9
جواد روشندل در گفت وگو با مشهد فوری ، در خصوص فعالیت گروه های موسیقی زیر زمینی در مشهد اظهار کرد: آماری از حوزه فعالیت گروه های موسیقی زیر زمینی نیست و در شرایط شیوع کرونا اجتماعی در این زمینه شکل نمی گیرد. از اسفند ماه دیگر کسی نمی داند چنین اجتماع هایی به صورت روی زمین یا زیر زمینی فعالیت دارد.
رئیس گروه امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با بیان اینکه چه کسی می تواند این گروه ها را شناسایی یا ثبت کند، بر غیر رسمی بودن آمار اعلامی در این زمینه تاکید کرد و گفت: اگر آماری باشد که موسیقی زیر زمینی اجرا می شود و چنانچه موسیقی فاخر و سنتی باشد امکان برگزاری در سالن های مشهد فراهم است، ما در موسسه اردیبهشت قبل از شیوع کرونا هر هفته برنامه موسیقی را داشتیم و مجوزها دریافت و ظرفیت ها مدیریت می شد.
تعطیلی 6ماهه فعالیت های هنری
وی خاطرنشان کرد: شرایط از اسفندماه به گونه ای بوده که نه در روی زمین و نه در زیر زمین اجرای موسیقی شکل نگرفته است، به تازگی سالن های تئاتر در حال بازگشایی است و ما شاهد هستیم که در سالن تئاتر و سینما استقبالی وجود ندارد و موسیقی هم اصلا تقاضایی برای اجرا وجود ندارد چون عملا هیچ گردش و توجیه اقتصادی برای آنها نخواهد داشت.
روشندل در واکنش به این مسئله که مشهد قطب موسیقی زیر زمینی است و نمی توان وجود موسیقی زیر زمینی را کتمان کرد، گفت: کسی این مسئله را انکار نمی کند، ممکن است در هر زمینه ای از فرهنگ برخی انحراف از معیارها در همه عناصر فرهنگ و هنر هر استانی وجود داشته باشد اما اینکه اثبات شده باشد اینطور نیست و تاکنون این نظریه بر پایه یک پژوهش میدانی و اطلاعاتی به اثبات نرسیده و تاکنون از مراجع رسمی اطلاعاتی استان نشنیدم که مشهد قطب موسیقی زیر زمینی است.
رئیس گروه امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی یادآور شد: معاونت هنری یکی از مسائلی که احساس کرده می تواند در آن کار پیشگیرانه انجام دهد، توسعه موسسات تک منظوره هنری موسیقی است تا اگر کسی بخواهد وارد مسیر اجرا شود وارد مسیر سالم و درست شود.
وی مشخص بودن گروه و اعضای آن، بررسی نوع قطعه شعر و آهنگ و اجرا در سالن کوچک را از مواردی برشمرد که توسط معاونت هنری بررسی می شود.
جمعیت؛ علت بیشتر آسیب های موسیقی در مشهد
روشندل، چرایی اجرا در سالن کوچک را اینطور توضیح داد: آسیب هایی که در حوزه موسیقی داریم بیشتر از جمعیت و حواشی است و هیچ زمان اینطور نبوده که خواننده ای در استان قطعه یا شعری را خوانده باشد که منافی مسائل دینی و اعتقادی یا خلاف حوزه فرهنگ و هنر و اشعار آن متضاد با معیارها باشد.
رئیس گروه امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی ادامه داد: همیشه اجراهای با جمعیت بالا مخاطره داشتند و این اجراها ممکن است اختلاط بین زن و مرد یا مسائل دیگری ایجاد کرده است و فضای سالم خانوادگی و نشاط اجتماعی در یک فضای سالم را مورد آسیب و تهدید قرار دهد.
وی با تاکید براینکه دومین مسئله دارای اهمیت برای ما اجرای موسیقی های مقامی و سنتی بوده است، گفت: تلاش کردیم اجراها در سالن هایی با ظرفیت زیر 500 نفر اتفاق بیفتد.
وی خاطرنشان کرد: همیشه روش ما تسهیل گرایانه بوده است به این صورت که اگر کاری با شعر، ترانه و آهنگ دارای تاییدیه از شورای موسیقی باشد معطل مجوز نشود مگر اینکه سابقه تخلفی در اجرای گروه یا مسائل دیگری داشته باشد، دلیل این مسئله هم این است افرادی که بخواهند در فضای اجتماعی با رعایت مسائل خانوادگی در حریم عمومی کاری برای موسیقی انجام دهند مانعی برای اجرایشان نباشد.
جواد روشندل در گفت وگو با مشهد فوری ، در خصوص فعالیت گروه های موسیقی زیر زمینی در مشهد اظهار کرد: آماری از حوزه فعالیت گروه های موسیقی زیر زمینی نیست و در شرایط شیوع کرونا اجتماعی در این زمینه شکل نمی گیرد. از اسفند ماه دیگر کسی نمی داند چنین اجتماع هایی به صورت روی زمین یا زیر زمینی فعالیت دارد.
رئیس گروه امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با بیان اینکه چه کسی می تواند این گروه ها را شناسایی یا ثبت کند، بر غیر رسمی بودن آمار اعلامی در این زمینه تاکید کرد و گفت: اگر آماری باشد که موسیقی زیر زمینی اجرا می شود و چنانچه موسیقی فاخر و سنتی باشد امکان برگزاری در سالن های مشهد فراهم است، ما در موسسه اردیبهشت قبل از شیوع کرونا هر هفته برنامه موسیقی را داشتیم و مجوزها دریافت و ظرفیت ها مدیریت می شد.
تعطیلی 6ماهه فعالیت های هنری
وی خاطرنشان کرد: شرایط از اسفندماه به گونه ای بوده که نه در روی زمین و نه در زیر زمین اجرای موسیقی شکل نگرفته است، به تازگی سالن های تئاتر در حال بازگشایی است و ما شاهد هستیم که در سالن تئاتر و سینما استقبالی وجود ندارد و موسیقی هم اصلا تقاضایی برای اجرا وجود ندارد چون عملا هیچ گردش و توجیه اقتصادی برای آنها نخواهد داشت.
روشندل در واکنش به این مسئله که مشهد قطب موسیقی زیر زمینی است و نمی توان وجود موسیقی زیر زمینی را کتمان کرد، گفت: کسی این مسئله را انکار نمی کند، ممکن است در هر زمینه ای از فرهنگ برخی انحراف از معیارها در همه عناصر فرهنگ و هنر هر استانی وجود داشته باشد اما اینکه اثبات شده باشد اینطور نیست و تاکنون این نظریه بر پایه یک پژوهش میدانی و اطلاعاتی به اثبات نرسیده و تاکنون از مراجع رسمی اطلاعاتی استان نشنیدم که مشهد قطب موسیقی زیر زمینی است.
رئیس گروه امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی یادآور شد: معاونت هنری یکی از مسائلی که احساس کرده می تواند در آن کار پیشگیرانه انجام دهد، توسعه موسسات تک منظوره هنری موسیقی است تا اگر کسی بخواهد وارد مسیر اجرا شود وارد مسیر سالم و درست شود.
وی مشخص بودن گروه و اعضای آن، بررسی نوع قطعه شعر و آهنگ و اجرا در سالن کوچک را از مواردی برشمرد که توسط معاونت هنری بررسی می شود.
جمعیت؛ علت بیشتر آسیب های موسیقی در مشهد
روشندل، چرایی اجرا در سالن کوچک را اینطور توضیح داد: آسیب هایی که در حوزه موسیقی داریم بیشتر از جمعیت و حواشی است و هیچ زمان اینطور نبوده که خواننده ای در استان قطعه یا شعری را خوانده باشد که منافی مسائل دینی و اعتقادی یا خلاف حوزه فرهنگ و هنر و اشعار آن متضاد با معیارها باشد.
رئیس گروه امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی ادامه داد: همیشه اجراهای با جمعیت بالا مخاطره داشتند و این اجراها ممکن است اختلاط بین زن و مرد یا مسائل دیگری ایجاد کرده است و فضای سالم خانوادگی و نشاط اجتماعی در یک فضای سالم را مورد آسیب و تهدید قرار دهد.
وی با تاکید براینکه دومین مسئله دارای اهمیت برای ما اجرای موسیقی های مقامی و سنتی بوده است، گفت: تلاش کردیم اجراها در سالن هایی با ظرفیت زیر 500 نفر اتفاق بیفتد.
وی خاطرنشان کرد: همیشه روش ما تسهیل گرایانه بوده است به این صورت که اگر کاری با شعر، ترانه و آهنگ دارای تاییدیه از شورای موسیقی باشد معطل مجوز نشود مگر اینکه سابقه تخلفی در اجرای گروه یا مسائل دیگری داشته باشد، دلیل این مسئله هم این است افرادی که بخواهند در فضای اجتماعی با رعایت مسائل خانوادگی در حریم عمومی کاری برای موسیقی انجام دهند مانعی برای اجرایشان نباشد.
به گزارش خبرگزاری فارس از ساوه، در چهارمین روز از هفته دفاع مقدس طی مراسمی با حضور جمعی از مسوولان شهرستان، هنرمندان، خانواده های شهدا و نماینده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مزار شهدای ساوه گلباران و از دو خانواده شهید دیدار بعمل آمد.
نماینده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای هشت سال دفاع مقدس، با تجلیل از رشادت های شهدا در آن دوران گفت: شهدای هشت سال دفاع مقدس با ظرفیت و استعداد هنرمندانه ای که خداوند به آنان عطا کرده بود توانستند با زبان هنر که همان رشادت و مقاومت بود مردم را به مقابله با ظلم دعوت کرده و به جبهه های حق علیه باطل بکشانند.
حسین حاجی حضور میلیونی اقشار مختلف مردم در جبهه های جنگ را نتیجه هنرمندی شهدا دانست و افزود: امروز وظیفه همه مردم خصوصا هنرمندان در پاسداری از آرمان های انقلاب سنگین است چراکه در فضایی با تهاجم ناجوانمردانه فرهنگی و رسانه ای مواجه هستیم.
وی با تاکید بر اینکه رسالت قشر هنرمند در انتقال داده های انقلاب و ارزش های دفاع مقدس در این ایام دو چندان شده است، اضافه کرد: هنرمندان امروز جامعه باید همان نقش شهدا در دوران دفاع مقدس را ایفا کنند و اقشار مختلف مردم خصوصا قشر جوان را به سمت و سوی حفظ ارزش ها سوق دهند.
فرمانده سپاه ناحیه ساوه نیز در این برنامه وظیفه هنرمندان و اصحاب رسانه در امتداد نورانیت دفاع مقدس را وظیفه ای سنگین دانست و گفت: در روزگاری که رسانه های دشمن بدنبال ایجاد تحریف در دوران دفاع مقدس و وارونه جلوه دادن رشادت ها هستند، خبرنگاران و هنرمندان در انتقال صحیح ارزش ها وظیفه خطیری دارند.
حجت اله دستجانی با تاکید بر اینکه نباید در این مسیر دچار لغزش و تردید شویم افزود: باید سنگرها ها را حفظ کرده و مراقب جهت گیری ها در جامعه باشیم تا به سمت و سوی دشمن کشیده نشویم.
گفتنی است نماینده وزیر در این مراسم با اهدای لوح تقدیر که از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر شده بود و یک جلد کلام الله مجید از خانواده هنرمند شهید سبط احمدی و دو خانواده دیگر شهدای هشت سال دفاع مقدس تقدیر کرد.
انتهای پیام/
رضا زوزنی | شهرآرانیوز - یک سال پیش در همین روز ها جامعه موسیقی مقامی خراسان یکی از متبحرترین نوازندگان سرنا را از دست داد. مرحوم برات اصلاحی، بعد از تحمل درد و رنج سرطان ریه که به دلیل همدمی با این ساز دچارش شده بود در روز های آغازین مهر 1398 دار فانی را وداع گفت. او سال های آخر حیاتش را در مراسم محلی سرنا نوازی می کرد. مرحوم اصلاحی علاوه بر حضور افتخارآمیز در جشنواره های ملی، در کشور هایی همچون یونان، آلمان، دانمارک، عمان، ترکیه و قطر هنرنمایی کرده بود.
مرحوم اصلاحی یکی از سرنا نوازان صاحب سبک موسیقی مقامی تربت جام بود. او دو همسر و سه فرزند دارد که ظاهراً بعد از فوتش اوضاع بسامانی ندارند.
هنرمندی متواضع
حسینعلی مردانشاهی فعال هنری و پژوهشگر موسیقی محلی، مرحوم اصلاحی را هنرمندی متواضع، شایسته و شاخص یاد می کند که از متبحرترین سرنا نوازان دیار جام است. این پژوهشگر در تشریح خصوصیات اخلاقی این استاد فقید می گوید : از نوجوانی آنچه درتوان داشت را از مردم دریغ نکرد. آن هم نه با گله مندی بلکه باروی خوش و سراسر ادب؛ هنرمندی که به جد ادب و تواضع را در برخورد با پیش کسوتان و هنرمندان رعایت می کرد.
به گفته مردانشاهی این استاد سرنا نواز درجوانی موفقیت را با نقش آفرینی در جشنواره های بین المللی و داخلی و از آن مهم تر در بطن زندگی مردم به دست آورده بود: چرخش روزگار مجالش نداد و پس از طی مدتی کوتاه بیماری سخت از بین ما رفت. او رفت و نام نیکی را برجای گذاشت. هنرمندان و علاقه مندان همچنان در نبودنش افسوس می خورند، ولی کسی را با بازی روزگار یارای مقابله نبوده و نخواهد بود.
بازماندگان مرحوم اصلاحی دغدغه افرادی همانند مردانشاهی هستند که برای موسیقی مقامی دل می سوزانند. او می گوید: در کنار تلخی از دست دادن استاد برات اصلاحی همواره سؤالی ذهن مرا مشغول خود داشته است. آیا جامعه در گوشه ذهن خود به خانواده استاد برات و امثال آن می اندیشد؟ احوالی از آن ها می پرسد؟ و خانواده هایی که در زمان حیات همسران گران قدرشان و به سبب هنر فاخر آن ها کانون توجه بوده اند و عادت داشته اند که همواره شور و نشاط و توجه و احترام ببینند. در منازلی با در های باز و پذیرای هنرمندان و هنردوستان زیسته اند، به ناگاه با چنین روزگار سختی روبه رو شده اند و برایشان تحمل ناپذیر، سخت و جانفرساست.
گله از مسئولان
تنها یک سال از درگذشت مرحوم برات اصلاحی می گذرد؛ که مسئولان متولی فرهنگ و هنر او را فراموش کرده اند. تنها شانسی که خانواده این مرحوم داشته اند این بوده که کار های بیمه بازنشستگی اش در زمان حیاتش انجام شده و خانواده اش از مستمری بازنشستگی استفاده می کنند. با این حال، قربان اصلاحی، برادر استاد اصلاحی، می گوید: با این اوضاع اقتصادی برای همسران و فرزندان استاد برات اصلاحی این مستمری، مبلغ ناچیزی است.
او می گوید بعد از فوت استاد هیچ کدام از مسئولان حتی به خانواده اش هم سر نزده اند: از وقتی که برادرم فوت کرده هیچ یک از مسئولان از خانواده های مرحوم برادرم خبری نگرفتند. احوالپرسی که برای آن ها خرجی ندارد. تنها با خانواده های برادر من با این بی مهری برخورد نمی شود، با اغلب خانواده های استادان مرحوم موسیقی مقامی همین طور برخورد می شود. مسئولان حتی همین یک کار را در طول یک سال انجام نداده اند. حتی با آن ها تماس تلفنی نگرفته اند. برای سالگرد برادرم هیچ کدام از مسئولان پایشان را به مراسم نگذاشتند. تنها یکی از کارکنان اداره ارشاد تربت جام یادی از ما کرد.
بنا به اظهار برادر مرحوم اصلاحی قرار بوده کمک هزینه ای برای برگزاری اولین مراسم سالگرد مرحوم اصلاحی از طرف مسئولان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان پرداخت شود که ظاهرا همان وعده را هم عمل نکردند: خرج سالگرد را قرار بود به ما بدهند. اما این کار را انجام ندادند. این حق هنرمندی که تمام عمرش را برای فرهنگ و هنر صرف کرده و 10، 15 کشور برای هنرنمایی رفته است، نیست.
مرحوم اصلاحی از ده سالگی تا زمان فوت لب از لب سرنا برنداشته است. دیگر اعضای خانواده او همانند برادرانش هم با این هنر آشنا هستند، اما بی مهری ها به برادرشان، آن ها را از گام برداشتن در راه هنر دلسرد کرده است، همان طور که برادرش می گوید: بسیاری از برادرانم و حتی خودم به دنبال هنر بودیم. اما انگیزه ای نداریم. می ترسیم آخر عاقبتمان مثل برادرمان شود. او که همه عمرش را وقف هنر و سرنا نوازی کرد این طور مورد بی مهری قرار گرفت، قطعا اگر ما کارمان را رها کنیم و دنبال هنر برویم مورد توجه و لطف مسئولان قرار نخواهیم گرفت و شرمنده خانواده مان خواهیم شد.
این رفتار های ناامید کننده
مشکلات هنرمندان موسیقی مقامی تربت جام تازه نیست و بسیاری از استادان بزرگ و نامی این شهر که در قید حیات هستند نیز به مشکلاتی نظیر مسائل مرحوم اصلاحی و خانواده اش دچار هستند. با این حال، صادق شریفی نسب، سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تربت جام به خانواده مرحوم اصلاحی حق می دهد و می گوید در چند ماهی که او بر صندلی ریاست این اداره تکیه زده، هفته ای نیست که برای پیگیری مشکلات هنرمندان این شهر با اداره کل خراسان رضوی و وزارتخانه نامه مکاتبه نکند.
او همچنین می گوید که قرار بوده برای برگزاری مراسم سالگرد مرحوم برات اصلاحی مبلغی به این خانواده کمک شود که هنوز به نتیجه ای نرسیده است: مدیران در شهرستان ها پیگیر سر و سامان دادن به هنرمندان شهرستانشان هستند. اما اوضاع در پایتخت نابسامان است. نمی دانم چقدر زمان لازم است تا کار های اداری هنرمندی برای بیمه یا مستمری بازنشستگی انجام شود. نمی دانم چرا همه پرونده هایی که ما به این منظور به تهران ارسال می کنیم گم می شود. این اتفاق عادی نیست. هنرمندانی داریم که سال هاست پیگیر انجام کار های بیمه و بازنشستگی شان هستند و هنوز به نتیجه نرسیده اند. تنها آن هایی که امکان رفتن به تهران و رابطه ای در وزارتخانه داشتند موفق شدند کارهایشان را به فرجام برسانند.
این مدیر جوان تأکید می کند رفتار هایی از این دست باعث ناامیدی نسل جوان برای دنبال کردن هنر های اصیل خواهد شد و باید منتظر آن باشیم تا هنر موسیقی مقامی ضعیف و به دست فراموشی سپرده شود: قطعا این رفتار ها ناامید کننده است. ما هم علت را نمی دانیم چیست. به نظر می رسد اراده ای برای پیگیری مطالبات هنرمندان شهرستانی در وزارتخانه وجود ندارد.
روزنامه اطلاعات

روزنامه مردم سالاری



روزنامه کیهان



روزنامه تفاهم

روزنامه ابتکار

روزنامه ابرار

روزنامه عصر ایرانیان

روزنامه آسیا

روزنامه بهار

روزنامه ایران


روزنامه آرمان ملی

