بولتن فرهنگی هنری/مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی 2 مهر 99
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ما هنوز نمی توانیم لایه های وجودی شهید طهرانی مقدم را بشناسیم، گفت: دوران طلایی شهید طهرانی مقدم برای دهه های آینده است، در حال حاضر تنها سر نخ هایی از شخصیت ایشان را می بینیم که در حد علامت های اولیه است. پشت صحنه این شهید بسیار وسیع است و نسبت به صحنه ظاهری ایشان فاصله بسیار زیادی دارد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس صالحی همزمان با چهلمین سالگرد دفاع مقدس و در ادامه سیزدهمین هفته از طرح ملی سه شنبه های تکریم با حضور در منزل خانواده طهرانی مقدم از مقام شامخ این شهید والامقام تجلیل کرد.

وی در ابتدای سخن با بیان این مطلب که شهدایی همچون شهید سلیمانی و طهرانی مقدم تکرارپذیر نیستند، گفت: برخی شهدا نام های خاصی هستند که دیروز هم در ارتباط زنده تصویری، رهبر معظم انقلاب به مناسبت چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی از این شهدا نام بردند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: یکی از برش های دفاع مقدس انسان هایی هستند که ستاره های درخشانی در آن به چشم می خورند که تا ابدیت باقی خواهند ماند. شهید طهرانی مقدم کارهای زیادی کرد اما کمتر در معرض دید همگان بود، ایشان در دوران جنگ کارهای بزرگی انجام می داد بدون آنکه صحبتی از او بشود، این افراد بعد از شهادت شان تازه شخصیت شان دیده شد، در واقع برخی افراد بعد از رفتن، شخصیت شان بیشتر مشخص می شود.

صالحی یادآور شد: شهید طهرانی مقدم در دوران دفاع مقدس به موجب فعالیت خود در عرصه موشکی اهل صحبت کردن نبود و دیگران هم در مورد ایشان سخن به زبان نمی آوردند، در واقع دوران طلایی شهید طهرانی مقدم برای دهه های آینده است و ما هنوز نمی توانیم لایه های وجودی ایشان را بشناسیم، در حال حاضر تنها سر نخ هایی از شخصیت ایشان را می بینیم که در حد علامت های اولیه است. پشت صحنه این شهید بسیار وسیع است و نسبت به صحنه ظاهری ایشان فاصله بسیار زیادی دارد.

وی با اشاره به ویژگی های این شهید خاطرنشان کرد: در مرحله اول از شخصیت شهید طهرانی مقدم باید گفت وی مرد کارهای بزرگ بود، در همان اوایل دهه 60 شرایط بسیار سخت بو د که بتوانیم به سمت توانمندی تسلیحاتی پایه حرکت کنیم و خیلی دور از ذهن بود، اما شهید طهرانی مقدم این مسیر را شروع کرد و از همان دوران دفاع مقدس به نقطه های مطلوبی رسید و در آن زمان هیچکس باور نمی کرد ایران به این حد از پیشرفت موشکی برسد و برخی تصور می کردند پیشرفت های ما اغراقی بیش نیست.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: در شرایطی که کشور خیلی از امکانات را از دست داده بود اقدامات موشکی کاری بسیار سخت به نظر می رسید، به گفته آن شهید فقط انسان های ضعیف به اندازه امکاناتشان کار می کنند، این نگاه که مسیر مدیریت خود را براساس موجودی فعلی حساب نمی کرد و معتقد بود خود می تواند قدرت سازی کند امر بسیار مهمی است، این نشان می دهد ایشان مرد بزرگ با خطرپذیری بالا بود و همانند این شهید بسیار کم داریم.

صالحی بیان کرد: شهید طهرانی مقدم به ظاهر مهندس لیسانس صنایع بود اما چطور انسان می تواند مسیر دانش آموختگی خود را تا این حد بالا ببرد که مبتکر و مخترع متنوع بشود، دانش کلاسیک مبنا است اما اینکه دانش را تا این حد تصاعدی کرد که مدرک جا بماند بسیار زیباست.

وی در ادامه گفت: حوزه مدیریت و تیم سازی ایشان نیز بسیار مهم است، اینکه فرد بتواند یک تیم طولانی مدت بسازد کار دشوار و ضروری است، شهید طهرانی مقدم این امر را محقق کرد، این قدرت مدیریتی در ایشان وجود داشت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از مراتبی که ایشان به آن رسیده است حوزه اخلاص است و از این وجه با شهید سلیمانی خیلی به هم نزدیک هستند، در واقع در زمان حیات این افراد خیلی از مردم پیرامون شخصیت این افراد چندان نمی دانند، گفت وگوهای رسانه ای و مطبوعاتی در این افراد اصلا وجود ندارد و در یک سکوت رسانه ای قرار دارند. درواقع به نظر می رسد خود این شهیدان دوست ندارند کسی زیاد از آنها بدانند. طعم اخلاص ایشان نیز همچون شهید سلیمانی است و جزای این افراد را خداوند خواهد داد.

گفتنی است در پایان این مراسم با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانواده شهید طهرانی مقدم از پوستر سرود ایران قوی کاری از ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد رونمایی شد.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور به مناسبت چهلمین سالگرد دفاع مقدس بیانیه ای صادر کرد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، متن این بیانیه به شرح زیر است:

بسمه تعالی

بیانیه دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور به مناسبت چهلمین سالگرد دفاع مقدس:

این هشت سال (دوران دفاع مقدس) مظهری از برترین صفاتی است که یک جامعه می تواند به آن ها ببالد

مقام معظم رهبری(مدظله العالی)

انقلاب شکوهمند اسلامی بلافاصله پس از پیروزی، با توطئه های گوناگونی از سوی دشمنان و بدخواهان مواجه گردید. نظام سلطه جهانی که منافع خویش را در این سرزمین از کف رفته می دید به تدارک فتنه های پیاپی در گوشه و کنار کشور پرداخت تا به زعم خویش نهال نوپای انقلاب را بشکند و نظام اسلامی را به بن بست برساند و ملت را به زانو درآورد اما ملت انقلابی ایران که با هدایت های پیامبرگونه امام راحل عظیم الشأن (ره) عزم آن نموده بود تا از زیر بار ستم و وابستگی مستکبرین بیرون آید و از موهبت استقلال در کنار شهد شیرین آزادی در چارچوب جمهوری اسلامی برخوردار گردد توطئه های دشمنان را به فضل خداوند متعال یکی پس از دیگری خنثی نموده و محکم و استوار در مسیر مقدس خویش برای توانمند سازی هرچه بیشتر پایه های انقلاب نوبنیاد گام برداشت.

دشمن زخم خورده پس از نا امیدی از تحقق نقشه های شوم خویش، این بار چاره کار را به زعم خویش در آن یافت که کشورمان را درگیر جنگی سنگین و تمام عیار نماید و بر این اساس این جنگ از سوی رژیم بعث عراق به سرکردگی صدام جنایتکار و با پشتیبانی همه جانبه استکبار جهانی و اعوان و انصار آن بر ملت و نظام ما تحمیل شد. اما این بار نیز امدادهای الهی یاری گر ملت مؤمن و شجاع و غیور ایران اسلامی گردید و دلیرمردان و شیرزنان این سرزمین درسی فراموش ناشدنی به استکبارگران، صدام و همه حامیان رژیم بعثی در شرق و غرب و منطقه دادند. آری در این هنگامه آتش و خون ملت رشید و انقلابی ایران اسلامی از نیروهای نظامی و انتظامی، سپاه و ارتش و بسیج و نیروهای مردمی، از همه اقوام و پیروان همه ادیان الهی و مذاهب اسلامی از شیعه و سنی، پیر و جوان، کارگر و کارمند، روحانی و معلم و دانشگاهی، کشاورز و صنعت گر و نیروهای خدماتی، کسبه و بازاری، شهری و روستایی، ورزشکاران و اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه و ... همه و همه جانانه حضور یافتند و حماسه های تاریخی سترگ و عظیمی از جنگاوری در میدان رزم و پشتیبانی از جبهه های نبرد خلق نمودند.

دوران دفاع مقدس به فرمایش مقام معظم رهبری(مدظله العالی) از اول تا آخر مدبرانه و عقلانی بود دورانی که زیباترین جلوه های اخلاقی و رفتاری ملت بزرگ ایران در آن تجلی یافت. در این دوران، فرهنگی بس غنی در جامعه ما در جبهه و پشت جبهه شکل گرفت که همه مؤلفه های یک سبک زندگی اسلامی- ایرانی در تراز فرازمند آن به خوبی رخ می نماید. شجاعت، نهراسیدن از انبوه دشمن و جنگ افزارهای آن، تحمل سختی ها و شدائد، صبر و بردباری و شکیبایی، ایثار و فداکاری و از خود گذشتگی، جهاد فی سبیل الله، شهادت طلبی، اخلاص، خودباوری، توکل به خدای سبحان، توسل به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) ، نشاط معنوی، انس با قرآن کریم و ادعیه، قناعت، سخت کوشی، روحیه کار جمعی، صفا و سادگی و ساده زیستی، تواضع و فروتنی و خاکساری، تلاش مجاهدانه و بی ادعا و مزد و منت، پرهیز از ریا و خودنمایی و آراسته بودن به اخلاص، اخلاصی مثال زدنی، مهرورزی و عطوفت و داد و ستد عاطفی میان آحاد جامعه، این ها و ده ها مؤلفه های ارزشمند دیگر که در گستره جامعه موج می زد رنگین کمانی چشم نواز از زیباترین جلوه های انسانی و معنوی و اخلاقی را در آن دوران پدید آورده بود. دوران دفاع مقدس دوران پیوند عمیق عرفان و حماسه در بالاترین سطح آن بود رزمندگان دلاور ما شیران شرزه روز در عرصه کارزار بودند و عارفانی واصل که در دل شب به زیباترین شکل با حضرت حق جل و علا راز و نیاز می کردند.

دوران دفاع مقدس برای کشور ما دستاوردهای عظیمی در زمینه حفظ امنیت و اقتدار کشور و توان تولید تسلیحات پیشرفته و ارتقاء دانش رزم و خودکفایی و رشد و پیشرفت چشمگیر در بسیاری از زمینه های علمی، فنی، مهندسی، پزشکی و ... به دنبال داشته است. در حوزه های فرهنگی و اجتماعی نیز بایستی از این منبع عظیم بهره های فراوانی برد ارتقاء و بالندگی فرهنگ عمومی به خوبی می تواند از رهگذر تکیه بر ارزش ها و آموزه های دوران دفاع مقدس صورت پذیرد و سرمایه اجتماعی و معنوی جامعه از این طریق فزونی یابد. ما بایستی از آن دانشگاه بزرگ و دوران درس آموز بهره های فراوانی در جهت رشد و تعالی فکری، معرفتی، معنوی، اخلاقی و رفتاری خود و جوانان برومند و نسل آینده ساز کشور در مسیر تحقق هرچه بیشتر اهداف ترسیم شده در گام دوم انقلاب اسلامی بجوییم. آری دوران دفاع مقدس فصل شکوهمند و افتخارآمیزی است که همچون مشعلی فروزان در تاریخ ملت ما می درخشد و نورافشانی می کند مشعلی فروزنده که گرما و درخشش خویش را از بلند آفتاب نهضت حسینی به دست آورده است و همچنان پرتو آن به جامعه نور و معنویت می دهد از این منبع بزرگ انرژی بخش و انسان ساز که به رشد هرچه بیشتر فضائل اخلاقی، پیشگیری از آسیب های اجتماعی، حفظ و تقویت کیان مقدس خانواده که رمز قوام و دوام جامعه بزرگ ایرانی است، تقویت روح ملی و شخصیت میهنی، وحدت و انسجام و همدلی، دشمن شناسی و استکبار ستیزی، تقویت روح خودباوری و شاخص های گوناگون رشد و تعالی در عرصه های فردی و اجتماعی بیش از پیش بایستی بهره برد.

دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور چهلمین سالگرد دفاع مقدس را گرامی داشته و به روح بلند شهیدان والامقام آن دوران و خانواده های معظم آنان و رزمندگان و جانبازان و آزادگان و جمله ایثارگران و سرداران بزرگی همچون شهید والامقام سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی درود می فرستد و نکته آخر اینکه امریکای جنایتکار و رژیم غاصب صهیونیستی و جمله دولت ها و کسانی که در مسیر آنان گام برمی دارند بدانند که ملت بزرگ ایران همچون دوران دفاع مقدس با توکل به خدای سبحان پشت سر رهبر حکیم و فرزانه خویش در مقابل دشمنان خواهد ایستاد و از آرمان های مقدس خویش از جمله در زمینه حمایت از ملت مظلوم فلسطین دست بر نخواهد داشت.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
سیزدهمین هفته از طرح ملی سه شنبه های تکریم همزمان با چهلمین سالگرد دفاع مقدس با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تجلیل از خانواده شهیدان زاهدی و سمیع در چهارمحال و بختیاری به صورت ارتباط زنده تصویری و خانواده شهیدان طوقانی در تهران برگزار شد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس صالحی در این مراسم ضمن عرض ادای احترام به مقام شامخ شهیدان طوقانی، سمیع و زاهدی و خانواده معزز این شهدا اظهار داشت: در تاریخ ملت ها دوره هایی وجود دارد که با هیچ تاریخی قابل مقایسه نیست، هشت سال دفاع مقدس برای ما یک لیله القدر است که دو هزار روز و شب به طول انجامید.

وی ادامه داد: دفاع مقدس گنجینه ای است که هرچه از آن می گذرد معاد ن نهفته آن آشکارتر می شود، این طرح ملی سه شنبه های تکریم به نوعی بهره گیری از این خانواده ها و این ایام بزرگ است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به ویژگی های خانواده شهیدان زاهدی و سمیع گفت: در عاشورا و تاریخ کربلا نمادهای بزرگ داریم که در فضای دفاع مقدس پیر وانی پیدا کردند که الگوهای عصر معاصر هستند، امروز در خدمت مادر شهیدان زاهدی هستیم که برادران و فرزندان خود را از دست دادند، شهید حمید زاهدی فرزند آخر این مادر در خاطرات خود بیاناتی دارد که جهانی حرف و کلام در آن نهفته است.

صالحی یادآور شد: این شهید در مراحل مختلف در جبهه های نبرد حضور پیدا کرده و پس از چندین بار جراحت بازهم اصرار بر رفتن به میدان نبرد داشته و حتی وقتی که مسئولین وقت از وی خواستند که به میدان جنگ نرود زیرا خانواده ایشان سهم خود را در مسیر انقلاب ادا کرده است وی پاسخ می دهد تنها کسی که تکلیف بر من واجب می کند حضرت امام خمینی خواهد بود.

وی افزود: مادرانی این چنین نمادهایی هستند که در تاریخ ایران، اسلام و انقلاب باقی مانده اند، این روحیه برخاسته از مکتب گرانسنگ اسلام و معارف اهل بیت(ع) و درس های محرم و عاشورا است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تکریم خانواده شهیدان طوقانی نیز تصریح کرد: این خانواده نیز شبیه خانواده شهیدان سمیع و زاهدی هستند، این خانواده می تواند به نسل حاضر خیلی درس ها بیاموزد، چهار فرزند این خانواده همزمان در جبهه بودند و دو فرزند شهید و دو فرزند جانباز شدند.

صالحی در مورد شهید پهلوان سعید طوقانی یکی از فرزندان این خانواده تصریح کرد: در مورد این شهید می توان گفت ما در طول تاریخ پهلوان هایی همچون پوریای ولی و تختی را داشته ایم، اما پهلوان سعید طوقانی را نیز داریم که از سن هشت سالگی به ورزش زورخانه ای علاقه مند بوده و از همان کودکی با تلاش خود به عنوان پهلوان کودک آوازه اش در کشور می پیچد.

وی ابراز داشت: در آستانه انقلاب اسلامی این شهید والامقام به مبارزات می پردازد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی سرپرست ورزش باستانی نوجوان کشور می شود، اما وقتی جنگ تحمیلی آغاز می شود آتش پهلوانی او به شکل دیگری شعله ور شده و در سال 60 به صورت حضورهای کوتاه به جنگ می رود و سپس با دستکاری شناسنامه خود و رضایت پدر به میدان نبرد رفته و در سن 15سالگی به مقام شهادت می رسد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: این شهید نماد دوره ای از کربلای ایران است که می تواند برای نسل نوجوان ما راه گشا و آموزنده باشد. حدود 36هزار تن از شهدای ما دانش آموز بودند که می تواند برای نسل امروز ما حرف های گفتنی بسیاری داشته باشد.

حجت الاسلام والمسلمین حبیب رضا ارزانی رئیس ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد نیز در بخشی از این ارتباط زنده تصویری ضمن ادای احترام به مقام عالی شهدای دفاع مقدس و مدافعان حرم، تصریح کرد: باتوجه به اهتمام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این طرح ملی از سیزده هفته گذشته آغاز و تا به امروز ادامه پیدا کرده است، در این طرح حداقل تلاش ما احترام و تکریم خانواده شهدا است.

وی بیان داشت: دفاع مقدس یک سبک زندگی و پدیده ویژه است که باید آن را پاس داشت، هماهنگونه که همگان می دانند اگر دفاع مقدس نبود شاید جمهوری اسلامی امروز این شرایط را نداشت.

ابراهیم شریفی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری در بخشی از این ارتباط زنده تصویری با بیان اینکه حرف او ل در این استان را وحدت می زند، خاطرنشان کرد: همکاری و همراهی در دستگاه های مختلف در این استان بسیار بالا است و هیچ کار فرهنگی در این استان زمین نمانده و افرادی در این استان فعال هستند که خود را مدیون شهدا می دانند.

وی ادامه داد: طرح ملی سه شنبه های تکریم یک انرژی مضاعف به همه منتقل کرد، تکریم خانواده شهدا یک اصل ماندگار است و گنجینه خانواده شهدا همیشه باید قابل دسترسی باشد تا با استفاده از انرژی این خانواده ها بتو انیم در خدمتگذاری کوشا باشیم.

در بخش دیگری از این ارتباط زنده تصویری اقبال عباسی استاندار شهرکرد در سخنانی کوتاه گفت: همه ما مدیون خون شهدا هستیم، اگر شهدا در دفاع مقدس نبودند نمی دانیم امروز جمهوری اسلامی چه شرایطی داشت، بنابراین وظیفه مان این است که راه شهدا را بپیماییم.

حجت الاسلام و المسلمین محمد علی نکونام در بخش دیگری از این ارتباط زنده تصویری با اشاره به اینکه در هیچ جنگی نمی توان به اندازه هشت سال دفاع مقدس ایران این میزان دستاورد را برای یک کشور متصور بود، تصریح کرد: این هشت سال جنگ تحمیلی و دفاع مقدس را باید گرامی بداریم گرفت، البته همانگونه که رهبر معظم انقلاب دیروز در سخنان خود فرمودند باید از تحریف دفاع مقدس جلوگیری کرد و تمام دستگاه ها به ویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این راستا مسئول هستند.

وی افزود: یکی از اقدامات ارزشمند از سوی این وزارتخانه برگزاری همین طرح ملی سه شنبه های تکریم است که عظمت شهدا و جایگاه خانواده شهدا را به خوبی تکریم می کند، البته همه باید به بخش فرهنگی کشور کمک کنند و در این مسیر از تلاشی فروگذار نکنند، امروز نیازمند کار اساسی فرهنگی در کشور بوده و از این رو از وزارت خانه متبوع خواستار اهتمام ویژه هستیم.

خواهر شهیدان زاهدی نیز در پایان این ارتباط زنده تصویری در سخنانی کوتاه از سوی مادر خود و خانواده شهید سمیع از تمام مسئولانی که در جهت تکریم شهدا تلاش می کنند قدردانی کرد.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، برنامه های این نهاد فرهنگی را در هفته دفاع مقدس تشریح کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر ، مهدی رمضانی معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، با اشاره به فرارسیدن چهلمین سالگرد دفاع مقدس، ضمن تشریح برنامه های این نهاد برای ایام هفته دفاع مقدس، در بیان اهمیت و ضرورت پرداختن به مسئله دفاع مقدس گفت: جامعه امروز ما در همه ابعاد بالاخص در حوزه فرهنگی، در برهه حساسی به سر می برد. تحولات سریع فرهنگی از یک سو و تهاجم و جنگ فرهنگی- رسانه ای دشمن در کنار جنگ اقتصادی از سویی دیگر، در صدد ایجاد فاصله میان نسل ها و کمرنگ گردن ارزش ها، آرمان و ریشه های انقلاب و دفاع مقدس بالاخص در میان نسل نوجوان و جوان ماست.

وی افزود: هرچه از دوران جنگ هشت ساله و دفاع مقدس فاصله می گیریم بر ضرورت بررسی و تحلیل آن از زوایای مختلف افزوده می شود. این جنگ بخشی از تاریخ کشور ما به حساب می آید و دانستن از چیستی و چرایی آن برای تمام نسل های این مرزوبوم امری ضروری است. دوران دفاع مقدس برای ما، روزگار رفته به شمار نمی رود، بلکه روزگار مانده در تاریخ برای تمام دوران هاست. ملت ایران با تمامی ارزش های دینی، ملی و انقلابی، پایدارترین ره آورد خود را در مفهوم واژه زیبا و بلند خودباوری، در این رویداد خطیر به نمایش گذاشت. کشور ما در این جنگ نابرابر، در مقابل کشوری قرار داشت که با وجود بهره مندی از حمایت های سیاسی، مالی و نظامی قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای بازهم شکست خورد و ایران سرافراز در پرتو قدرت ایمان و اراده پیروز میدان بود. این جنگ ما را به این باور رساند که ما می توانیم.

معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه ها با تأکید بر خودباوری به عنوان دستاوردی بزرگ از دوران دفاع مقدس، گفت: امروز خودباوری ره آورد پایدار دوران دفاع مقدس است و رسالت ملت، آگاهی، حفظ و صیانت از این دستآورد ارزشمند در عرصه های گوناگون علمی، فرهنگی، نظامی و... است. مرور رشادت ها و دلاوری های رزمندگان در روزهای حماسه ساز دفاع مقدس در برابر تهدیدهای خارجی در بازیابی هویت جوان امروزی، شناخت بهتر اهداف و آرمان ها، تثبیت و تداوم انقلاب اسلامی، شناخت ظرفیت ها، دشمن شناسی و الگوسازی برای جوانان موثر خواهد بود. لذا ضروری است این میراثی گرانبها در ذهن ملت ایران باقی و از آفت تحریف مصون بماند.

رمضانی در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به تلاش های نهاد کتابخانه های عمومی کشور برای گرامیداشت سالگرد دفاع مقدس، گفت: نهاد کتابخانه های عمومی کشور همواره پیشگام برگزاری برنامه های متنوع با محوریت دفاع مقدس بوده است؛ عضویت رایگان خانواده های محترم شهداء و جانبازان و ایثارگران، نامگذاری بسیاری از کتابخانه های عمومی به نام متبرک شهداء در هر منطقه، فضاسازی کتابخانه های عمومی و درج نمادهای ایثار و شهادت و تصاویر شهداء در کتابخانه های عمومی، تشکیل بانک اطلاعاتی ایثارگران شاغل در نهاد، تجلیل از ایثارگران و خانواده های معظم شهداء و کارکنان شاغل در نهاد و همایش های تکریم استانی در این خصوص، تجلیل از نویسندگان حوزه دفاع مقدس، برگزاری دو دوره کنگره شعر کتاب مقدس، رونمایی از برترین آثار منتشر شده در این موضوع، حمایت از جشنواره کتاب سال دفاع مقدس، طراحی پوسترهای معرفی کتاب با عنوان این چند کتاب(اسوه ها 1 و 2 و خاکریزهای کاغذی)، معرفی کتاب های دفاع مقدس در طرح کتاب خوان ماه، تولید محتوای ترویجی و درج در فضای مجازی، اجرای برنامه های فرهنگی متعدد با موضوع دفاع مقدس در کتابخانه های عمومی اعم از نشست های کتاب خوان، جلسات نقد، رونمایی، مسابقات فرهنگی، شب های شعر و ... در هفته دفاع مقدس، سالروز آزادسازی خرمشهر، روز شهید و ... از جمله اقداماتی است که این نهاد در راستای ادای دین و اجرای وظیفه خود در این خصوص انجام داده است.

وی با اشاره به اهمیت برگزاری باشکوه چهلمین سالگرد دفاع مقدس گفت: در چهلمین سالگرد گرامیداشت دفاع مقدس قرار داریم؛ 40 سال از سال های حماسه و دفاع قهرمانانه از تمامیت ارضی، آرمان ها، اعتقادات، باورها، ارزش ها و فرهنگ کشورمان می گذرد. می دانیم که عدد 40 در مکتب ما عدد مقدسی است و نشان از تکامل دارد. چهل سالگی دفاع مقدس نیز نشان از بلوغ و پختگی فلسفه مقاومت و پایمردی در اهداف عالیه انقلاب و نظام اسلامی دارد. در چهل سال گذشته، فرهنگ دفاع مقدس و روحیه مقاومت، منشاء برکات و دستاوردهای فراوانی چون وحدت و همبستگی، ارتقای معنویت، استمرار ایستادگی در برابر نظام سلطه بوده است. به تدبیر متولیان امر، شعار محوری چهلمین سالگرد دفاع مقدس، هوشمندانه با عنوان ما قوی هستیم انتخاب شده است، این شعار یک شعار همه گیر است و نشان از وحدت و عزم جدی ملت ایران در برابر زیاده خواهی دشمنان اسلام و انقلاب دارد.

معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد با اشاره به لزوم هوشیاری و مقابله با تحریف دفاع مقدس توسط دشمنان انقلاب اسلامی، گفت: هم اکنون نیز نسل دیگری در حال حفاظت از آرمان ها وارد عمل شده اند. دشمنان در جریان تحریف، دفاع مقدس را نشانه رفته، به دنبال ارائه روایت های نادرست به نسل جوان هستند. بنابراین در هفته دفاع مقدس و چهل سالگی آغاز جنگ، باید با تبیین دقیق، علمی و منطقی معارف دفاع مقدس، هم نسل جوان را با این سرمایه بزرگ و افتخارآمیز آشنا کرد و هم، نقشه های شیاطین نسبت به معارف دفاع مقدس را خنثی کرد.

برنامه های کتابخانه های عمومی در چهلمین سالگرد دفاع مقدس

رمضانی با اشاره به برنامه ریزی نهاد کتابخانه های عمومی کشور برای چهلمین سالگرد دفاع مقدس گفت: امروز در آستانه چهلمین سالگرد آغاز دفاع مقدس و در متنِ دفاع مقدسی دیگر (در برابر جنگ نرم دشمنان)، نهاد کتابخانه های عمومی کشور در راستای رسالت آگاهی بخشی و توسعه فرهنگ مطالعه در کشور اقداماتی در دو سطح ملی و استانی برنامه ریزی کرده است. معرفی کتاب و انتشار از طریق فضای مجازی، معرفی کتاب من زنده ام توسط نویسنده کتاب، معصومه آباد در ساعت 10 صبح پنجم مهرماه؛ معرفی کتاب گلستان یازدهم توسط نویسنده کتاب، بهناز ضرابی زاده در ساعت 10 صبح روز هفتم مهرماه؛ جلسه مجازی محفل ادبی با موضوع نقش زنان در عرصه دفاع مقدس با عنوان "بانوان راوی حماسه" در ساعت 14 روز یکشنبه ششم مهرماه با شعرخوانی عالیه محرابی، پونه نیکوی، فاطمه نانی زاد، محدثه حسینی، راضیه رجایی، فاطمه افشاریان، فریبا یوسفی و نغمه مستشار نظامی در اسکای روم. مهم ترین برنامه هایی هستند که در هفته دفاع مقدس برگزار می شوند.

وی در ادامه گفت: کرسی آزاد اندیشی با موضوع زنان، دفاع مقدس، سبک زندگی اسلامی- ایرانی و نیز تبیین ارزش های دفاع مقدس و ارتباط با نقش زن امروز (ساعت 10 صبح روز سه شنبه هشتم مهرماه در کتابخانه مرکزی پارک شهر) با حضور اصلانی، سعیدی نژاد، اشکی یان، یوشی و کوهساری که همگی بانوان صاحب تجربه و تخصص در عرصه زنان و دفاع مقدس هستند؛ طراحی بسته مطالعاتی مرکب سرخ که در آن 40 اثر برگزیده درحوزه دفاع مقدس، با موضوعات گوناگون و در سه رده سنی کودک، نوجوان و بزرگسال معرفی شده اند. تعدادی از این 40 کتاب برتر، مزین به نظر و تقریظ مقام معظم رهبری (حفظه الله) است؛ حضور در نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس از تاریخ 2 الی 9 مهرماه و نمایش فعالیت های کتابخانه های عمومی در حوزه نشست های تخصصی، نقد و بررسی کتاب، کودک، جمع خوانی، قصه گویی، مسابقات و ... به همراه نمایش تولیدات و محصولات فرهنگی از جمله پوسترهای این چند کتاب؛ تجلیل از ایثارگران نهاد کتابخانه های عمومی کشور(فرزند شهید، جانباز و ایثارگر)؛ حمایت از جشنواره کتاب سال دفاع مقدس؛ خرید کتاب های منتشر شده در موضوع دفاع مقدس(حسب مقدورات نهاد) نیز از دیگر برنامه های نهاد در چهلمین سالگرد دفاع مقدس هستند.

برنامه های استانی کتابخانه ها برای ایام هفته دفاع مقدس

معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه ها همچنین در تشریح برنامه های استانی این نهاد برای ایام مورد اشاره گفت: پس از مکاتبات و هماهنگی هایی که با ریاست بنیاد حفظ و نشر ارزش های دفاع مقدس و رئیس ستاد مرکزی گرامی داشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس داشته ایم، اقداماتی از جمله فضاسازی کتابخانه های عمومی و تبلیغات مناسب؛ حضور کتابداران در مراسم های غبارروبی و عطرافشانی مزار مطهر شهداء؛ مشارکت در برگزاری برنامه های فرهنگی با همکاری دستگاه های مرتبط، حوزه هنری و بنیاد حفظ آثار و ارزش های دفاع مقدس؛ برگزاری مسابقات کتابخوانی، جلسات نقد و بررسی و رونمایی کتاب از منابع مرتبط با موضوع؛ جلسات قصه گویی و کتابخوانی در موضوع دفاع مقدس برای اعضاء کودک؛ هدایت اعضاء به معرفی منابع با موضوع دفاع مقدس در نشست های کتاب خوان کتابخانه ای؛ بازنمایی منابع کتابخانه ها در موضوع دفاع مقدس از طریق برگزاری نمایشگاه کتاب؛ برپایی نمایشگاه عکس دفاع مقدس؛ برپایی شب شعر دفاع مقدس در محافل ادبی با دعوت از خانواده و هم رزمان شهداء؛ خاطره گویی و روایت گری دفاع مقدس برای اعضاء نوجوان و بزرگسال و سایر اقدامات خلاقانه را به عنوان مهم ترین برنامه های استانی در کتابخانه های عمومی اجرا می کند.

رمضانی در پایان گفت: همچنین در استان هایی که درگیر جنگ تحمیلی بوده اند (ایلام، کرمانشاه، کردستان، خوزستان و آذربایجان غربی) برنامه ها با اهتمام بیشتری دنبال خواهد شد. با توجه به شیوع موج سوم کرونا ، برنامه هایی چون دیدار با خانواده معزز شهداء، جانبازان، ایثارگران و شهدای مدافعین حرم، برای حفظ سلامت این عزیزان، امسال دارای ملاحظاتی است که صرفاً در برخی شهرها با رعایت دستورالعمل های بهداشتی مقدور است. امیدواریم بتوانیم گامی هرچند ناچیز در قدرشناسی از دلاورمردان 8 سال دفاع مقدس و ترویج فرهنگ مقدس آن برداریم.

کد خبر 5031013

صادق وفایی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
حجت الاسلام نواب با اشاره به اینکه دشمن امروز با دشمن دوران دفاع مقدس در دشمنی تفاوت ندارد، تاکید کرد: باید هوشیار باشیم و چشم به فرمان رهبر عزیزمان باشیم تا مشکلی برای کشور ایجاد نشود.

به گزارش خبرگزاری مهر ، حجت الاسلام سید عبدالفتاح نواب امروز در آئین گرامیداشت چهلمین سالگرد هفته دفاع مقدس، به بیان فضیلت جهاد و وظیفه جامعه اسلامی، رهبری امام امت و دفاع مقدس و وظیفه امروز جامعه پرداخت.

سرپرست حجاج ایرانی که در جمع کارکنان بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت سخن می گفت با استناد به آیات قرآن و روایات معصومان اظهار داشت: جهاد و مقاومت در راه دین ارزشمند است و اگر با نگاه و نیت خالص اتفاق بیفتد، ماندگار خواهد بود.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، با بیان اینکه رزمندگانی که در راه خدا جهاد، قتال و دفاع کنند محبوب خداوند هستند، افزود: پایمردی از ویژگی های برجسته رزمندگان هشت سال دفاع مقدس بود، آنها بنیان مرصوص بودند، نمی لرزیدند، نمی ترسیدند و شب عملیات از بهترین شب های حضورشان در جبهه بود و چون به تکلیف عمل می کردند، محبوب خدا بودند.

وی با اشاره به اینکه امام علی (ع) درباره جهاد در راه خدا می فرماید: الْجِهَادَ بَابٌ مِنْ أَبْوَابِ الْجَنَّةِ فَتَحَهُ اللَّهُ لِخَاصَّةِ أَوْلِیَائِهِ - جهاد دری از درهای بهشت است که خداوند آن را بر روی اولیای خاص خود گشوده است ، گفت: جهاد از نظر معنوی بسیار ارزشمند است و جهادگر باید ولی و دوست خدا باشد.

حجت الاسلام نواب با بیان اینکه پاکی در جبهه ها برای جهاد بود و معنویتی که عطر شهدا در هر کوی برزن پخش می کرد، نتیجه همین جهاد بود، اضافه کرد: همانگونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند، دفاع مقدس برای سالیان دراز، کشور را از خدعه دشمنان مصون کرد.

وی افزود: جهاد سپری است که امنیت ایجاد می کند و امنیت امروز کشور، نتیجه فداکاری همان عزیزانی است که آنها افتادند تا ما نیفتیم، آنها فداکاری کردند تا امروز ما به خون آن ها تکیه کنیم.

سرپرست حجاج ایرانی، شرایط هشت سال دفاع مقدس و مقابله با رژیم صدام را یک جنگ تمام عیار و نابرابر برشمرد و تصریح کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کشورهایی که در منطقه هراس داشتند انقلاب اسلامی در آن کشورها الگو شود، با شرق و غرب همدست شدند و علیه نظام اسلامی و ملت مسلمان ایران به جنگ برخاستند، اما با هدایت های حکیمانه امام راحل، رزمندگان مخلص خدا با توکل به پروردگار این پیروزی بزرگ را برای ایران اسلامی رقم زدند.

وی با اشاره به حمایت مالی و تسلیحاتی ارتجاع عرب از رژیم بعثی در هشت سال دفاع مقدس تاکید کرد: متأسفانه برخی کشورهای به ظاهر اسلامی به جای اینکه به حمایت کشور مظلوم اسلامی برخیزند با دشمنان ما همدست شدند و تمام تلاش آن ها این بود که انقلاب اسلامی را با شکست مواجه کنند، این در حالی است که طبق صریح قرآن باید به دنبال حمایت از مظلوم و مبارزه با ظالم می بودند.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، حمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عین الاسد را یکی از پیروزی های بزرگ نظام اسلامی دانست و یادآور شد: حمله به عین الاسد با ضرب دست امام و رزمندگان اتفاق افتاد و آمریکا می دانست اگر واکنشی انجام دهد به شدت پاسخ آن داده خواهد شد.

وی مقاومت امام خمینی (ره) در برابر فشارهای جهانی را بسیار ستودنی برشمرد و تصریح کرد: امام امت از سال 1359 تا 1368 در برابر تمام سختی ها مقاومت کردند، زیرا به وعده های الهی ایمان داشتند و اعلام کردند در رابطه با عملکردمان درباره جنگ یک لحظه هم پشیمان نیستیم، زیرا ایشان به دستاوردهای جنگ کاری نداشتند، بلکه می گفتند ما برای انجام وظیفه جنگیده ایم و نتیجه فرع آن است.

سرپرست حجاج ایرانی عمل به دستورات خدا در دوران دفاع مقدس را اصلی ترین وظیفه دانست و خاطرنشان کرد: در دفاع مقدس تجربه فراوانی کسب کردیم و به رشد و خلاقیت رسیدیم، استعدادها شکوفا شدند و چهره دوستان و دشمنان افشا و انقلاب اسلامی به جهان صادر شد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به وظیفه امروز مردم در انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: امروز راه روشن است، باید بدانیم برخی دشمنان برای اینکه دستاوردهای بزرگ اسلام و انقلاب را زیر سوال ببرند، هر روز شبهه ای را مطرح می کنند و این شبهات تازگی ندارد، امروز برخی همان نیرنگ زمان امام علی (ع) را به کار می برند تا این پیروزی بزرگ را مکدر کنند و حتی از طریق برخی رسانه های خارجی شبهات را گسترش می دهند.

وی تاکید کرد: دشمن امروز با دشمن دوران دفاع مقدس در دشمنی تفاوت ندارد، همان گونه که دشمن اموی دوران علی (ع) با دشمن امروز نیز که همان خط را دنبال می کنند، یکی است. همچنان که آنان عمار را شهید کردند امروز شاهد تخریب مقبره عمار توسط گروهک داعش در سوریه هستیم، امروز خط بنی امیه و خط علوی تا دامنه حشر وجود دارد، بنابراین باید هوشیار و چشم به فرمان و اشاره دست رهبرمان باشیم تا مشکلی برای کشور به وجود نیاید.

حجت الاسلام نواب همچنین سخنرانی روز گذشته رهبر معظم انقلاب اسلامی را حاوی همه محورهای لازم درباره دفاع مقدس دانست و در جملات پایانی خود یادی از شهید شوشتری کرد و گفت: از شهید شوشتری یادی کنیم که گفت، دیروز از هر چه بود گذشتیم، امروز از هر چه بودیم گذشتیم. آنجا پشت خاکریز بودیم و اینجا در پناه میز. دیروز دنبال گمنامی بودیم و امروز مواظبیم ناممان گم نشود. جبهه بوی ایمان می داد و اینجا ایمانمان بو می دهد. آنجا بر درب اتاقمان می نوشتیم یاحسین فرماندهی از آن توست؛ الان می نویسیم بدون هماهنگی وارد نشوید.

این گزارش حاکیست، در ادامه این آئین پخش دو کلیپ در بزرگداشت دفاع مقدس و در گرامیداشت رزمندگان و شهدای جنگ تحمیلی فضای معنوی و روحانی خاصی به این مراسم بخشید.

این مراسم با سخنان علی رضا رشیدیان رئیس سازمان حج و زیارت ادامه یافت. وی هشت سال دفاع مقدس را دانشگاهی برای بروز استعدادهای این ملت دانست و گفت: مدیریت جهادی در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران خود را نشان داد و هر رزمنده ای استعدادی را که داشت عرضه کرد.

وی با اشاره به مجاهدت های شهید پیچک در جبهه های غرب، افزود: در دفاع مقدس صحنه های عقلانیت به همراه شور و شعور و ایثار و فداکاری رزمندگان، پیروزی های بزرگی برای نظام و ملت مسلمان ایران رقم زد.

رئیس سازمان حج و زیارت ایمان، صبر، استقامت، تلاش خستگی ناپذیر و عمل بر اساس تکلیف را از ویژگی های بارز رزمندگان اسلام برشمرد و اظهار داشت: گسترش فرهنگ حج و ارزشهای معنوی و دینی می تواند در بز نگاه های این کشور و ملت زیبایی هایی مانند هشت سال دفاع مقدس را رقم بزند.

وی ابراز امیدواری کرد که مجموعه حج و زیارت راه امام، رهبری و شهدای عزیز را با خدمت صادقانه در مسیر راه آن بزرگواران و تداوم ارزش های دینی و معنوی ادامه دهد.

این گزارش حاکیست در پایان این مراسم با حضور سرپرست حجاج ایرانی و رئیس سازمان حج و زیارت از جانباز 70 درصد عباس عرفانی راد، آزاده سرفراز محمود خدری و فرزند شهید عزیزی با اهدای لوح تقدیر و هدایا تجلیل به عمل آمد.

کد خبر 5030406

مهناز قربانی مقانکی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
تهران- ایرنا- نمایشگاه دستاوردهای دفاع مقدس، مقاومت و افتتاح همزمان هشت موزه دفاع مقدس در هشت استان فردا - چهارشنبه - باحضور رییس مجلس شورای اسلامی افتتاح می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : رجا نیوز خبرگزاری شبستان

به گزارش خبرنگار ایرنا، در این نمایشگاه علاوه بر افتتاح هشت موزه در هشت استان که به صورت ویدئوکنفرانس با حضور مقامات کشوری و لشکری افتتاح می شود، نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس در باغ موزه نیز آغاز بکار خواهد کرد.
رونمایی از 56 طرح کلان تحقیقاتی و مطالعاتی حوزه دفاع مقدس که بعد از 13 سال کار به اتمام رسیده است، از دیگر برنامه های موزه در هفته دفاع مقدس است که ابعاد جنگ تحمیلی را در همه حوزه ها مورد پژوهش قرار داده است.

همچنین در این نمایشگاه که به "اقتدار چهل" معروف شده، فعالیت بخش های مختلف نهادها و سازمان های وابسته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه ستادی، معاونت ها و سازمان ها به نمایش گذاشته می شود.

معاونت امور فرهنگی، معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی، دبیرخانه شورای فرهنگی و عمومی، امور زنان و کتابخانه، نهاد کتابخانه های عمومی کشور، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، بنیاد بازی های یارانه ای، خبرگزاری جمهوری اسلامی، سازمان اوقاف و خیریه، سازمان حج و زیارت، سازمان سینمایی، کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور، موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران و خبرگزاری ایپنا از جمله سازمان ها و نهادهایی هستند که دراین نمایشگاه مشارکت و حضور دارند.

نشست های تخصصی، اجرای تئاتر خیابانی توسط مرکزهنرهای نمایشی، نشست های تخصصی با حضور اساتید فرهنگی، هنری و ادبی، نمایش کتاب های تخصصی در حوزه ایثار و شهادت از جمله برنامه هایی است که در این دوره از نمایشگاه در حوزه ایثارگران و ایثار و شهادت تولید می شود.

آیین رونمایی از سرود ملی 40 سالگی، رونمایی از 30 مستند شبکه رادیویی ایران، برپایی نمایشگاه عکس امنیت پایدار، برگزاری آیین افتتاحیه و اختتامیه شانزدهمین جشنواره فیلم مقاومت و برگزاری چهارمین اجلاس بین المللی همبستگی با کودکان و نوجوانان فلسطینی با مشارکت اتحادیه مخالفین اشغالگران قدس نیز از جمله برنامه های مشارکتی موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در هفته دفاع مقدس است.

این نمایشگاه با عنوان اقتدار40 و با شعار محوری ما قوی هستیم از دوم تا 9 مهرماه و از ساعت 9 تا 16در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برپا خواهد شد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
در حالی که هر ساله کمتر از دو ماه اولویت برای تشرف به حج تمتع اعلام می شد، امسال با تکمیل نشدن ظرفیت کاروان ها بیش از 8 ماه اولویت اعلام و مقرر شد مشمولان در صورت پرداخت کامل هزینه، در اولویت اعزام حج 1400 قرار گیرند.

به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، امسال با شیوع کرونا سفر به حج تمتع لغو شد و فقط ساکنان عربستان امکان انجام مناسک حج تمتع را داشتند.

با این اقدام عربستان، زائران ایرانی که بیش از یک دهه در انتظار سفر به خانه خدا بودند، همچنان در نوبت قرار گرفتند تا سال آینده بنا بر اولویتی که سال زمان حج و زیارت اعلام کرده است و همچنین سهمیه ای که عربستان در نظر می گیرد، به این سفر معنوی مشرف شوند.

یک روز مهلت مجدد برای تکمیل هزینه حج تمتع/ 8 مهر امکان واریز قسط دوم حج 1400 فراهم می شود

البته سازمان حج و زیارت اعلام نکرده که در صورت کاهش سهمیه حج از سوی عربستان و تدام کرونا و همچنین فراهم نشدن اعزام همه زائران، وضعیت افرادی که هزینه حج را به صورت کامل پرداختند تا سال آینده به حج اعزام شوند، چه می شود. یا حتی چرا باید اولویت اصلی در صورت پرداخت نکردن هزینه حج در ماه های اخیر از گردونه حذف شده و اولویت وی به زائرانی که اکنون هزینه را به طور کامل پرداختند، واگذار می شود؛ در حالی که شاید چنین فردی بخواهد هزینه حج را بر اساس هزینه حج 1400 بپردازد.

با این وجود، سازمان حج و زیارت که با در نظر گرفتن صرفه و صلاح زائران اقدام به تثبیت هزینه سفر به حج تمتع و نرخ ارز عملیات حج کرد، در نظر دارد برای جاماندگان از تکمیل هزینه سفر به حج تمتع که بنا بر هر دلیلی موفق به پرداخت هزینه قسط دوم نشده اند، یک روز فرصت واریز در نظر بگیرد؛ به طوری که به گفته یکی از مدیران حج و زیارت، قرار است هشتم مهرماه فرصت طلایی برای مشمولان حج تمتع 1400 که قسط اول را پرداختند و هنوز موفق به پرداخت هزینه قسط دوم نشدند، در نظر گرفته شود و مشمولان بتوانند در این روز از فرصت باقی مانده استفاده کنند و قسط دوم را بپردازند تا بر اساس هزینه حج امسال به حج سال آینده مشرف شوند.

متوسط هزینه حج تمتع با دلار 9 تومانی 35 میلیون تومان اعلام شد

سهمیه ایران برای حج امسال 86 هزار و 500 نفر بود که هزینه این سفر با توجه به ارز اختصاص یافته دولت به عملیات حج با مبلغی حدود 9 هزار تومان، حدود 32 تا 41 میلیون تومان (متوسط 35 میلیون تومان) پیش بینی شد و مشمولان تشرف به حج تمتع نیز باید مبلغ 25 میلیون تومان را با احتساب سود سپرده واریز می کردند.

سازمان حج و زیارت نیز در اطلاعیه اعلام کرد: اولویت های اصلی شامل آن دسته از دارندگان قبوض ودیعه گذاری تا تاریخ 31 فروردین ماه سال 1386 که قبلاً نسبت به تکمیل اطلاعات و دریافت کد رهگیری اقدام نموده اند، می توانند از ساعت 10 صبح روز 9 اسفندماه سال 98 به ثبت نام مبادرت ورزند. همچنین ثبت نام ذخیره نیز از دارندگان قبوض ودیعه گذاری تا تاریخ 15 اردیبهشت سال 1386 که قبلاً کد رهگیری دریافت نموده اند، از ساعت 10 صبح روز 21 اسفند ماه 1398 انجام می گیرد .

پنج بار اعلام اولویت جدید برای تکمیل ظرفیت کاروان های حج/ ودیعه گذاران تا پایان آذر 86 مشمول تشرف شدند

با توجه به نامشخص بودن وضعیت حج تمتع به دلیل شیوع کرونا و اطلاع رسانی نکردن طرف سعودی، ثبت نام از مشمولان ادامه داشت و پس از مدتی به دلیل تکمیل نشدن ظرفیت کاروان ها، سازمان حج و زیارت در چندین نوبت ودیعه گذاران در ماه های بعدی سال 1386 را نیز فراخواند؛ تا جایی که تا سازمان حج و زیارت برای پنجمین بار اولویت جدید حج را اعلام کرد و با تصمیم مسؤولان مقرر شد تا ودیعه گذاران تا پایان آذرماه 1386 هم به عنوان مشمولان حج تمتع 99 شناخته شده و در ظرفیت باقیمانده کاروان ها ثبت نام کنند.

پس از اعلام عربستان مبنی بر نپذیرفتن زائر از سایر کشورها، ایران نیز یکی از سناریوهایی که پیش از این برنامه ریزی کرده بود، اجرایی کرد و مقرر شد با توجه به نوسان نرخ ارز، هزینه حج تمتع را از زائران به صورت کامل اخذ کرده و برای تأمین ارز مورد نیاز، آن را در اختیار بانک مرکزی قرار دهد تا در صورت افزایش هزینه برای حج سال آینده، افرادی که این هزینه را پرداخت کرده باشند، مشمول افزایش هزینه حج نشوند.

ثبت نام بیش از 76 هزار نفر برای حج 1400/ سهمیه حج سال آینده مشخص نیست

علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت در نشست خبری با بیان اینکه بیش از 74 هزار و 800 زائر ثبت نام خود را به انجام رسانده و مرحله اول هزینه سفر خود را واریز کردند، از پرداخت حدود 200 میلیون دلار به بانک مرکزی خبر داد و گفت: 72 هزار و 914 زائر با پرداخت قسط اول هزینه حج ثبت نام خود را قطعی کرده اند که هر کدام 25 میلیون شامل یک میلیون تومان سپرده اولیه و حدود 2 میلیون تومان سود سپرده و باقی هزینه را پرداخت کردند که حدود یک هزار 822 میلیارد تومان واریز شده که از این مبلغ یک هزار و 800 میلیارد تومان به حساب بانک مرکزی واریز کردیم. ( اینجا بخوانید)

تثبیت نرخ ارز برای جلوگیری از افزایش هزینه سفر به حج

پس از آن روند ثبت نام حج تا اواخر تیرماه ادامه داشت و اوایل مرداد نیز رشیدیان از تثبیت نرخ ارز حج تمتع برای زائرانی که امسال هزینه حج را پرداخت کرده بودند، خبر داد و گفت: پیگیری هایی صورت گرفت تا نرخ ارز تثبیت و ارز مورد نیاز زائران حج 1400 که امسال ثبت نام کردند، ذخیره شود. چرا که معتقدیم زائران حج تمتع سال جاری که از لحاظ اجرایی ثبت نام را انجام داده و رقم اولیه را واریز کردند، باید با نرخ امسال به حج سال آینده مشرف شوند. ( اینجا بخوانید)

بر همین اساس، تمام زائران برای قرارگیری در اولویت اعزام باید هزینه حج تمتع را به صورت کامل پرداخت می کردند و در نهایت اوایل شهریورماه سازمان حج و زیارت در اطلاعیه ای به آغاز پرداخت مرحله دوم هزینه حج تمتع برای افرادی که قسط اول را پرداخت کرده بودند، اشاره کرد. هزینه مرحله دوم واریزی از 7 تا 15میلیون و 500 هزار تومان علی الحساب تعیین شده بود و به گفته اکبر رضایی، معاون حج و عمره سازمان حج و زیارت اگر زائری به هر دلیل از پرداخت قسط دوم، خودداری کند به معنای عدم تمایل به استفاده از ارز با نرخ مصوب حج تمتع 99 برای حج سال 1400 است.

تغییر اولویت های حج تمتع توسط سازمان حج و زیارت/ الان پول دهید سال آینده اعزام می شوید

علاوه بر این، اولویت اعزام به حج تمتع با افرادی است که این هزینه را به صورت کامل پرداخت کرده باشند. در این اقدام، سازمان حج و زیارت تفاوتی بین اولویت اعزام برای مشمولان اوایل سال 86 با پاییز سال 86 قرار داده نشده است؛ به طوری که بر اساس تصمیم سازمان حج و زیارت، ودیعه گذار اواخر آذرماه سال 86 که هزینه حج را اکنون به صورت کامل پرداخت کرده است، نسبت به مشمول تشرف به حج که اولویتش فروردین سال 86 است و به عنوان زائر اصلی محسوب می شود، اما این هزینه را پرداخت نکرده و بخواهد با هزینه همان سال 1400 به حج اعزام شود، در اولویت اعزام سال آینده قرار می گیرد.

این امر موجب نارضایتی برخی از مشمولان حج تمتع واقع شده است، چرا که هر ساله اولویت حدود 2 ماه از سال برای تشرف اعلام می شد، اما امسال با تکمیل نشدن ظرفیت کاروان ها به دلیل کرونا و حتی قیمت بالای سفر به حج، بیش از هشت ماه اولویت اعزام از سوی سازمان حج و زیارت اعلام شد، یعنی از فروردین تا آخر آذرماه سال 1386. اولویت اعزام سال آینده نیز برای افرادی است که هزینه را به صورت کامل پرداخت کنند.

90 درصد از زائران قسط دوم هزینه حج تمتع را پرداخت کردند

فرصت پرداخت هزینه حج تمتع 19 شهریور به اتمام رسید و به گفته مسؤولان حدود 90 درصد زائرانی که قسط اول را پرداخت کرده بودند، قسط دوم را نیز پرداخت کرده تا در اولویت اعزام حج تمتع سال 1400 قرار بگیرند. یعنی از بیش از 76 هزار نفر حدود 68 هزار نفر هزینه سفر به حج تمتع را بر اساس کاروان انتخابی به صورت کامل پرداخته اند.

وضعیت زائرانی که هزینه حج را به صورت کامل پرداختند، در صورت کاهش سهمیه حج چه می شود؟

با وجود پرداخت هزینه توسط مشمولان، حج و زیارت توضیحی نداده که اگر با توجه به ادامه شرایط کرونا ، عربستان سهمیه ایران و سایر کشورها را کاهش دهد و به طور مثال سهمیه ایران 20 تا 40 هزار نفر باشد، تکلیف مشمولان حج تمتع که هزینه را به صورت کامل پرداخت کردند، چه می شود.

افزایش حدود 2 برابری هزینه سفر به حج با تداوم افزایش قیمت دلار

البته با توجه به افزایش قیمت دلار مشخص نیست که مسؤولان برای جلوگیری از افزایش هزینه سفر به حج برای سال های آینده چه تدابیری اندیشیده اند. اکنون دلار آزاد بیش از 27 هزار تومان و ارز نیمایی 22 هزار تومان است که اگر حتی دولت بتواند ارز پایین تر از ارز نیمایی به عملیات حج اختصاص دهد، هزینه حج برای سال آینده دو برابر خواهد شد و با این روند و شرایط اقتصادی کمتر کسی مستطیع خواهد شد.

به گزارش فارس، حج تمتع امسال با وجود آمادگی ایران از سوی عربستان لغو شد و حج تمتع با رعایت نکات بهداشتی و برای حدود 10 هزار نفر از ساکنان عربستان با در نظر گرفتن 70 درصد سهمیه برای خارجی های ساکن عربستان برپا شد و به گفته متولیان برپایی این مناسک هیچ گزارشی مبنی بر ابتلا به کرونا بین حجاج اعلام نشد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
رئیس کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین حسینی و معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه دیدار و گفت و گو کردند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

به گزارش خبرگزاری شبستان ، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی الاربعین، طی نشستی حجت الاسلام و المسلمین حمید احمدی رئیس کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین حسینی، با حجت الاسلام و المسلمین عادل، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه دیدار و گفت و گو کردند.

در این نشست همچنین حجت اسلام و المسلمین محمدمهدی شریف تبار، معاون هماهنگی و امور استان های کمیته فرهنگی آموزشی ستاد اربعین حسینی و حجت الاسلام و المسلمین کاظم موسوی متقی، مدیرکل امور فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه نیز حضور داشتند.

این نشست در راستای هماهنگی ویژه برنامه های اربعین امسال، از جمله اجرای برنامه روز اربعین با استفاده از ظرفیت بقاع متبرکه و یا چگونگی اجرای برنامه قرائت زیارت اربعین در صحن های مطهر امام زادگان و بقاع متبرکه برگزار شد.

همچنین در این جلسه در خصوص اجرای ویژه برنامه روز 19 صفر، با استفاده از ظرفیت مبلغین سازمان اوقاف هماهنگی هایی صورت گرفت.

در ادامه نیز در خصوص اعزام کاروان قرآنی اربعین و اجرای برنامه در بقاع متبرکه سراسر کشور، بحث و تبادل نظر صورت گرفت.

در پایان، ضمن اشاره به لزوم هم افزایی دستگاه ها و نهادها در اجرای برنامه های اربعین بر اجرای دستورالعمل و شیوه نامه های بهداشتی در کلیه ویژه برنامه های مراسم اربعین تاکید شد.

گفتنی است، ویزه برنامه های مراسم اربعین حسینی، امسال نیز به صورت رسمی از 10 الی 20 ماه صفر در سراسر کشور، البته به شکلی متفاوت و با اجرای کامل پروتکل های بهداشتی اجرا خواهد شد، امسال فضای مجازی و شبکه های اجتماعی نیز نقش مهمی در زنده نگه داشتن شعائر این همایش حسینی خواهند داشت.

پایان پیام/ 47

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان

سرویس فرهنگ و هنر امروز نیوز ؛ سینما و تئاتر ، به نقل از روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر به دبیری حسین مسافرآستانه برگزار می شود. حسین مسافرآستانه دبیر سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر به مناسبت انتشار فراخوان این رویداد چنین نوشته است:

سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر را در حالی پیش رو داریم که حال و احوال زمین چندان خوب نیست و انسان در همه جای این کره خاکی روزگار سختی را تجربه می کند. روزگاری که پیش از این، تاریخ معاصر کمتر به خود دیده است.

پیش تر از این بسیار شاهد بودیم که هرگاه عرصه زندگی بر انسان تنگ آمد و بشر در شداید و بحران های زندگی گرفتار شد و استیصال، یاس و افسردگی بر او چیره شد این هنر بود که با جلوه گری هرچه تمام تر امید را به ارمغان آورد و احوال جامعه را بهبود بخشید. جشنواره تئاتر آوینیون یکی از نمونه های بارزی است که جامعه مایوس و افسرده فرانسه بعد از جنگ جهانی دوم را با احیای روحیه امید، به زندگی و تلاش برگرداند.

اهمیت و نقش هنر به ویژه تئاتر (به دلیل ارتباط رویاروی بیشتر)، در شرایط بحران زا بیشتر از هر زمان دیگری نمود پیدا می کند.

این دوره از جشنواره در حالی برگزار می شود که مردم در شرایط سخت کرونایی زندگی می کنند، در این میان عده ای هستند که جلوه ای تاریخ ساز از شکوه انسانیت را به نمایش می گذارند. کسانی که تحت عنوان مدافعان سلامت با گذشتن از جانشان آفریننده لحظات زیبایی از انسانیت هستند.

در جشنواره سی و نهم تئاتر فجر، هنرمندان نیز با تاسی از جامعه محترم پزشکان، پرستاران و دیگر عزیزان درگیر در حوزه درمان (مدافعان سلامت) در همین روزگار سخت با حضور در صحنه های تئاتر و بر اساس رعایت تمام شرایط با آفرینش لحظات زیبایی از انسانیت آثاری را به نمایش خواهند گذاشت که خاطره ساز خواهد شد و در جهت ایجاد امید و حال خوب مردمان شریف این کشور، از هیچ کوششی دریغ نخواهند کرد.

طبیعی است که حال وهوای برگزاری این دوره از جشنواره تئاتر فجر نسبت به تمام دوره های پیشین متفاوت خواهد بود. شکل برگزاری (چگونه برگزار شدن) جشنواره تابعی از شرایطی است که ستاد ملی کرونا اعلام خواهد کرد.

قطعا بهره مندی از فضای مجازی بخشی از فعالیت ستاد برگزاری این دوره از جشنواره خواهد بود و همچنین چگونگی استفاده از فضای فیزیکی (سالن نمایش یا فضای باز) با رعایت شیوه نامه های بهداشتی مدنظر است. به هر صورت آن چه مهم است این است که تئاتر در چنین شرایطی رسالت حضور موثرتر برای همراهی و همدلی و ایجاد روحیه مقاومت و نشاط را دارد و هنرمندان علیرغم دشواری های پیش رو در انجام این رسالت فرهنگی و هنری همراه مردم خواهند بود.

نمایش های صحنه ای سی ونهمین جشنواره تئاتر فجر در یک بخش رقابتی (مسابقه بزرگ تئاتر فجر) و یک بخش غیر رقابتی (بخش ویژه) اجرا خواهند شد و حداکثر ظرفیت پذیرش آنها به ترتیب 32 و 25 اثر خواهد بود. بخش خیابانی نیز با پذیرش حداکثر 35 نمایش برگزار خواهد شد.

در بخش خیابانی سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر بخشی ویژه تحت عنوان سرباز انقلاب در نظر گرفته شده است که در راستای ترویج فرهنگ ایثار، مقاومت و همچنین تکریم و پاسداشت مقام شامخ سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی با همکاری و حمایت بنیاد شهید و ایثارگران برگزار خواهد شد.

پیش از این فراخوان بخش های مسابقه نمایشنامه نویسی و مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر سی ونهمین جشنواره تئاتر فجر منتشر شده بود.

لینک خبر :‌ امروز نیوز
چندی پیش دوستی کتاب خود را قبل از آن که تحویل ناشر بدهد به من داد بخوانم و نظر بدهم. کتاب خوبی بود...چندی گذشت و گفت: ولی ناشرم می گوید همین که اشکال ندارد، اشکال دارد!
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : شعار سال برترین ها بازار آریا آفتاب نیوز صدای استان

عصر ایران؛ مهرداد خدیر- هر چند دوست و همکارم دربارۀ حذف بهنوش طباطبایی از نمایش عشق روزهای کرونا به کارگردانی محمد رحمانیان به خاطر اپیزود بانو با گربۀ ملوس و حضور گربه روی سن نوشته ، اما از آنجا که لابد قضیه خیلی مهم بوده که نظارت بر گربه را اعمال کرده اند به جایی برنمی خورد که من نیز نکاتی بیاورم.

در مقام ابراز شگفتی البته می توان گفت: ترویج زندگی غربی یعنی چه و مگر جز این است که اپیزود حذف شده اشاره ای دارد به متنی از چخوف و دربارۀ بازیگری است که در ایام کرونا در خانه در قرنطینه است و جز گربه اش، انیس و مونسی ندارد؟

واقعیت این است که ما مردمانی حیوان دوست نیستیم و به جز پرندگان و اسب و شیر بر هر حیوانی صفتی منفی می گذاریم. گربه بی وفاست و روباه، مکار. بوقلمون دوروست و سرمایه داران را به زالو تشبیه می کنیم و جالب این که از همین زالو برای درمان بهره می بریم! خودمان جوجه به سیخ می کشیم و خدا نکند روباهی یا شغالی هم هوس مرغ و جوجه به سرش بزند، دمار از روزگارشان درمی آوریم. مرغ و خروس برای روستایی دارایی و مایملک بود و به روباه و شغال به چشم دزد می نگریستند. شهرنشینان امروزی یا روستاییانی که دیگر مرغ و خروس نگاه نمی دارند آخر چرا باید این همه از روباه با آن دُم زیبا خشم گین باشند؟

بر این اساس می توان حدس زد که بندگان خدا در ممیزی مرکز هنرهای نمایشی هم با همین ذهنیت به گربه روی صحنۀ نمایش نگاه کرده اند!

فایده ای هم ندارد به این گونه افراد یادآوری شود برخی از سوره های قرآن به نام حیوانات است: گاو، فیل، عنکبوت، مورچه و جالب تر از همه آیه ای که تصریح می کند به زنبور، وحی می شود.

یا ثمری ندارد به این ممیزان محترم گفته شود هیچ کس با تماشای گربه روی صحنه به فرهنگ غربی متمایل نمی شود چون با اتومبیل غربی به تئاتر آمده و از در و دیوار پدیده های غربی می بارد و اتفاقا شرقی ترین اِلِمان صحنه همین جناب گربه یا پیشی است!

یا نتیجه ای ندارد اگر گفته شود نکات شرعی که دربارۀ سگ گفته می شود به گربه تعمیم نیافته یا گربه های ایران در سطح جهان شهرت دارند و همسایۀ خود ما یکی از همین پرشین ها را دارد با دُمی واقعا زیبا که دل آدم برایش غنج می رود!

اینها نکات تازه ای نیست اما می خواهم از یک منظر دیگر نگاه کنم. دوستان ممیزی به هر حال باید چیزی پیدا کنند و گیر بدهند. گربه نشد یک چیز دیگر و همین که به یک اپیزود قناعت کرده اند و خوش سیمایی و وجاهت چهرۀ خانم بهنوش طباطبایی را دست مایۀ حذف نکرده اند جای خرسندی دارد. البته کسی چه می داند. شاید هم گربه بهانه بوده است!

چندی پیش دوستی کتاب خود را قبل از آن که تحویل ناشر بدهد به من داد بخوانم و نظر بدهم. کتاب خوبی بود و گفتم به ناشر بگو در چند رسانه نقد می نویسم و معرفی و منتشر می کنم. چندی گذشت و گفت: ولی ناشرم می گوید همین که اشکال ندارد، اشکال دارد! گفتم: یعنی چه؟ گفت: منظور این است که دو سه تا کلمه باید باشد تا آن بندۀ خدایی که از راه ممیزی حقوق می گیرد تا خدای ناکرده چند صد نفری که داستان او را می خوانند فاسد نشوند، احساس نکند کاری انجام نداده و حقوق ماهانه اش حلال باشد! به خاطر همین یکی دو جا به جای دوستی نوشت رابطه تا مشمول ممیزی و حذف شود! به عبارت چیزی برای گیر دادن وجود داشته باشد.

نقش گربه هم لابد همین بوده و آن قدر گُل درشت تا کل کار مشمول حذف و ممیزی نشود.

هر چند مشخص نیست اگر شبی خدای ناکرده زبانم لال این گربه یا گربه ای دیگر به روی سِن آمد، تکلیف چیست؟ با آنها برخورد می شود یا نه. یا فقط با گربه های ملوس و در آغوش بازیگر مشکل دارند؟

سال های دور تلویزیون سریالی دربارۀ اعتیاد پخش می کرد ( آینۀ عبرت ) که البته بین مردم به نام یکی از نقش ها- آتقی -شهرت داشت. در صحنه ای از آن زنِ خانه به دوچرخۀ زهوار دررفتۀ آتقی (با بازی به یاد ماندنی جواد گلپایگانی ) گیر می دهد و او در دفاع از خود می گوید: همه چیز در این خانه سر جای خودش است و فقط دوچرخۀ من نیست؟! (خانه تا دل تان بخواهد به هم ریخته و نابسامان بود).

حالا حکایت ماست. از در و دیوار پدیده های غربی می ریزد، پول دوست ترین جامعه در دنیاییم، گران شدن سکه طلا زنانی را به طمع دریافت مهریه از شوهران شان انداخته و مردانی از بام تا شام دربارۀ پول و دلار و اتومبیل و موبایل صحبت می کنند و برخی اگر به پول بادآورده ای دست پیدا کنند بدشان نمی آید رابطۀ فرازناشویی هم داشته باشند. اینها همه شرقی است و گل و بلبل ایم و گربۀ زبان بسته که ایرانی ترین حیوان است و در برخی مناطق تهران مانند امیرآباد و گیشا کم مانده انجمن و کلوپ راه بیندازند، غربی اند!

همۀ امورمان بسامان است و قدرت خرید بالا و دغدغۀ فردا نداریم و تا دل تان بخواهد دختر و پسر پیشنهاد کار و ازدواج دارند و تنها فقرۀ نگران کننده همین جناب گربه است که غربی است! طفلک گربه! جلال آل احمد و مرادش فردید هم اگر می فهمیدند مفهوم غرب زدگی به چه ابتذالی افتاده زبان به شِکوه می گشودند و چه بسا مرحوم جلال در اعتراض به این روند از شورای شهر و شهرداری می خواست نام او را از روی میدان میوه و تره بار بردارند!

حذف گربه از یک اپیزود تئاتر رحمانیان، یادآور حساسیت زنِ آتقی به دوچرخۀ او در سریال آینۀ عبرت است. در آن خانه انگار فقط دوچرخه جای خودش نبود و در این جامعه انگار همه چیز از اقتصاد و سیاست و اجتماعیات و ایمانیات، سرجای خودش است، الا این گربه هه!

واقعا که آدم درمی ماند که این آدم ها راستی راستی این قدر کج سلیقه اند و در عمر خود چشم زیبای گربه ای را از نزدیک ندیده یا گلی را نبوییده اند یا می خواهند نشان دهند حواس شان به همه جا هست و به قول ناصر خسرو: گر بر سر خاشاک یکی پشّه بجنبد، جنبیدن آن پشّه عیان در نظر ماست!

-------------------------------

بیشتر بخوانید:

لینک خبر :‌ عصر ایران
روح الله جعفری ضمن شفاف سازی درباره حمایت مالی اداره کل هنرهای نمایشی از رپرتوار نمایشنامه خوانی گروه خود در حمایت از مردم سیل زده لرستان گفت: اطلاع رسانی دقیق درباره شفاف سازی منابع مالی باید در همه زمینه ها صورت گیرد و این مهم تبدیل به یک رویه قانونمند شود و فقط مختص به یک فصل و یا یک سال و یک کالای فرهنگی نباشد. خروجی این شفاف سازی باید به شکل دقیق در اختیار افکار عمومی قرار گیرد. امیدوارم بالاخره این مهم بر مدار عقلانیت و وجدان بیدار دنبال شود و جنبه تبلیغاتی و بهره برداری سیاسی برای عده ای و یا گروهی و یا سازمانی و یا دسته ای پیدا نکند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۲

به گزارش خبرنگار ایلنا، چندی پیش اداره کل هنرهای نمایشی لیست کمک هزینه مالی خود به 258 اثر نمایشی را در سال 98 منتشر کرد؛ هرچند در این فهرست، مجموع رقم های دریافتی هنرمندان تئاتر در مقایسه با سایر حوزه های هنر به یک شوخی شبیه است اما همین تعداد هم می تواند مشتی از خروار توزیع اندک بودجه هنرهای نمایشی در یک سال و به اسم حمایت از تئاتر باشد. روح الله جعفری که سال گذشته همراه با گروه تئاتر گیتی یک رپرتوار نمایشنامه خوانی را برای حمایت از مردم سیل زده لرستان برپا کرده بود و نامش در این فهرست 258 نفره به چشم می خورد، در گفتگو با ایلنا درباره این حمایت مالی توضیح داد.

جعفری در ابتدا درباره این شفاف سازی مالی گفت: برای برقراری دموکراسی در یک جامعه به پارامترهایی ازجمله آزادی بیان و ایجاد فضای امن برای برقراری دیالوگ در بین اقشار مختلف مردم و همچنین دستیابی به شفاف سازی منابع مالی که از چه طریقی این منابع تأمین، در کجا و به چه صورتی هزینه می شود و خروجی آن در کجا قرار می گیرد، نیاز است.

این پژوهشگر و مدرس تئاتر با اشاره به اینکه پرداختن به شفاف سازی، آن هم در هر شکل و شمایل اش، اصول و قاعده ای مشخص دارد. گفت: نمی توان به صورت کلی آمار و ارقامی را ارائه داد و گفت که در راستای شفاف سازی مالی پیش قدم شده ایم. ارائه اطلاعات کلی، مصداق رفع تکلیف کردن از حوزه اختیاراتی است که برعهده داریم. مشت نمونه خروار است. مصداق عینی این رفع تکلیف کردن، گزارش مالی کمک هزینه هایی است که مرکز هنرهای نمایشی به گروه های نمایشی در سال 1398 داده است. این گزارش به جای آن که در سایت مرکز هنرهای نمایشی و یا معاونت هنری ارشاد بارگزاری شود، در سامانه شفاف سازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آن هم در سکوت کامل خبری، در تاریخ 10 شهریور 1399 بارگزاری شده است.

او یادآور شد: یکی از دلایل این سکوت خبری از سوی وزارت ارشاد، نداشتن مکانیسم روشن و شفاف برای پرداخت کمک هزینه به گروه های نمایشی است. در لیست منتشرشده، 258 گروه نمایشی به چشم می خورد که به آن ها کمک هزینه داده شده است. در این لیست فقط به نام نمایش، کارگردان، محل اجرا، تاریخ اجرا و مبلغی که گروه ها دریافت کردند، اشاره شده است.

سرپرست گروه تئاتر گیتی ادامه داد: گاه مدیران برای ایجاد عدالت مالی در بین هنرمندان و گروه های نمایشی، وزارت ارشاد، معاونت هنری و اداره کل هنرهای نمایشی، نه نقشه راه راهبردی دارند و نه علاقه مند هستند که در این خصوص از متخصصان و انسان های آگاه و کاربلد که در حوزه مدیریت و برنامه ریزی فرهنگی و اقتصاد، تخصص لازمه را دارند، استفاده کنند. تا زمانی که در بر همین پاشنه بچرخد، نباید انتظار دستیابی به دموکراسی در جامعه و زیرمجموعه آن، یعنی عرصه فرهنگ و هنر و همچنین دسترسی به اطلاعات شفاف و دقیق منابع مالی را داشت.

این کارگردان تئاتر با اشاره به اینکه در این لیست منتشر شده، کاری از گروه تئاتر گیتی در ردیف 64 آن با نام رپرتوار نمایشنامه خوانی گروه تئاتر گیتی ذکر شده و در ردیف پرداختی آن، اشاره به مبلغ 36678000 هزار تومان شده است، گفت: در گروه تئاتر گیتی پرداختن به اصل شفاف سازی منابع مالی یک ارزش به حساب می آید.

جعفری تشریح کرد: بنابراین به عنوان سرپرست و کارگردان گروه در ارتباط با برگزاری رپرتوار ذکرشده، در یادداشتی در همان زمان به ذکر جزییات فروش بلیت و حمایت های مادی و معنوی که از آن شد پرداختم. گروه تئاتر گیتی بازهم برای پیش قدم شدن در این راه و برای تنویر افکار عمومی در ارتباط با آنچه که در این لیست به نام او در ردیف 64 آن ثبت شده، بر خود واجب می داند تا بار دیگر مواردی را که قبلاً به آن اشاره کرده بود، بیان کند تا گامی موثر در پیمودن مسیر رسیدن به شفاف سازی منابع مالی را از خود و نه دیگران، آغاز کند:

1. گروه با همراهی بیش از 100 هنرمند با اخلاق و کاربلد و خلاق برای برگزاری رپرتوار گروه تئاتر گیتی در حمایت از مردم سیل زده شهر معمولان استان لرستان 120 روز زمان صرف کرد تا بتواند 10 نمایشنامه تاجماه از فریده فرجام، بلبل سرگشته علی نصیریان، قصه طلسم حریر و ماهی گیر علی حاتمی، سگی در خرمن جا نصرت الله نویدی، حالت چطوره مش رحیم؟ و گلدونه خانوم اسماعیل خلج، گمشدگان بهرام بیضایی، آسیدکاظم محمود استادمحمد، شاپرک خانوم بیژن مفید و لبخند باشکوه آقای گیل اکبر رادی را در بهترین شکل ممکن خوانش کند.

2. این رپرتوار از تاریخ 31 مرداد تا 9 شهریور 1398 به مدت 10 روز در تماشاخانه سنگلج برگزار شد.

3. با حمایت و پشتیبانی همه جانبه مردم، همه بلیت ها به وسیله آن ها خریداری شد و بیش از 2160 نفر به تماشای این ده برنامه نشستند.

4. در این راه، شرکت هارمونی به عنوان حامی معنوی در کنار گروه بود و با خلوص نیّت و صمیمیت، هر آنچه در توان داشت، به این کار عام المنفعه اختصاص داد. همچنین جمعیت اما م رضایی ها نیز با تمام توان و امکانات مردمی که در اختیار دارد، با ما برای حمایت از همنوع در این راه، همراه بود.

5. ظرفیت تماشاخانه سنگلج 236 صندلی است. اگر این تعداد صندلی را در عدد 10 ضرب کنیم، می شود 2360 صندلی. از این تعدادصندلی، در هر اجرا 20 صندلی به تماشاخانه و گروه اختصاص داده شد که غیرقابل فروش بود.

6. قیمت هر بلیت 20 هزار تومان و البته به شکل همت عالی بود.

7. مبلغ کل فروش بلیت در این رپرتوار، 43370000 هزار تومان بود.

8. از مبلغ کل فروش بلیت، قرار شد چون کار به صورت عام المنفعه بود، 20 درصد سهم ارشاد برای سالن کسر نشود. این مبلغ 8678000 هزار تومان بود. سپس از سوی مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی و انجمن هنرهای نمایشی به گروه اعلام کردند که باید این مبلغ کسر شود، چون خلل در سیستم حسابرسی مالی انجمن ایجاد می شود. به آن ها یادآور شدم چون کار به صورت عام المنفعه است، راه حل عقلانی و قانونی را پیدا کنند تا این مبلغ از فروش کل بلیت کسر نشود تا بتوان عین آن را در اختیار عزیزان سیل زده قرار داد. به همین علت، عین آن مبلغ کسرشده را به قرارداد کمک هزینه اضافه کردند.

9. به مسئولان و مدیران ارشاد طی نامه های مختلفی که به آن ها نوشتم، اعلام کردم که چون کار به صورت عام المنفعه است، 9 درصد مالیات ارزش افزوده را از کل مبلغ فروش بلیت، کسر نکنند که در نهایت، البته این مبلغ را کسر کردند؛ مبلغ کسرشده 3855000 هزار تومان بود.

انجمن هنرهای نمایشی طی یک فقره چک در تاریخ 31/6/1398 مبلغ 39484900 تومان را به گروه داد.

10. حمایت مرکز هنرهای نمایشی از این رپرتوار، 28 میلیون تومان بود که آن را در تاریخ 13 شهریور 1398 مصوب کرد. سپس طی متممی بهاین قرارداد در تاریخ 1/7/1398 مبلغ 8678000 هزار تومان را هم اضافه کرد.

انجمن هنرهای نمایشی در تاریخ 25/1/1399 مبلغ 28 میلیون تومان را به گروه داد. لازم به توضیح است که مبلغ تصویب شده متمم را هم در تاریخ 31/6/1398 به گروه تحویل داد.

11. در طی 120 روز که گروه برای به ثمر رساندن این رپرتوار کار کرد، مبلغ 13500000 هزار تومان، هزینه بابت کپی کردن نمایشنامه ها، حمل و نقل و تهیه وسایل صحنه، پذیرایی و... شد. این مبلغ از کمک هزینه مرکز هنرهای نمایشی کسر شد و از آن مبلغ14500000 هزار تومان باقی ماند.

12. جمع دو عدد 39489900 تومان به علاوه 14500000 هزار تومان، مساوی با 53984900 هزار تومان شد. این رقم به اضافه مبلغ همت عالی داده شده، به عدد 55000000 میلیون تومان افرایش پیدا کرد.

13. جمعیت اما رضایی ها نیز به این کار عام المنفعه، مبلغ 145000000 هزار تومان را اختصاص داد.

14. جمع نهایی آنچه که از طریق این رپرتوار به دست آمد، 200000000 میلیون تومان بود.

15. بعد از برگزاری رپرتوار، به همراه تنی چند از اعضای گروه و جمعیت امام رضایی ها به استان لرستان رفتیم. با اخذ تصمیم جمعی اعضای گروه، به این نتیجه رسیدیم که مبلغ 200000000 میلیون تومان را برای حمایت از تجهیز کارگاه کارآفرینی بانوان شهر معمولان و همچنین برای مشارکت در بازسازی روستای سیل زده با بازید از توابع شهرستان پل دختر اختصاص بدهیم. سپس این مبلغ را در اختیار جمعیت امام رضایی ها قرار دادیم تا کارهای لازم را در این خصوص انجام دهد.

جعفری پس از ذکر این نکات گفت: اطلاع رسانی دقیق درباره شفاف سازی منابع مالی باید در همه زمینه ها صورت گیرد و این مهم تبدیل به یک رویه قانونمند شود و فقط مختص به یک فصل و یا یک سال و یک کالای فرهنگی نباشد. خروجی این شفاف سازی باید به شکل دقیق در اختیار افکار عمومی قرار گیرد. امیدوارم بالاخره این مهم بر مدار عقلانیت و وجدان بیدار دنبال شود و جنبه تبلیغاتی و بهره برداری سیاسی برای عده ای و یا گروهی و یا سازمانی و یا دسته ای پیدا نکند که اگر این چنین شود، شکست آن از همین الان محرز است.

او در پایان خاطرنشان کرد: بار دیگر از همه عزیزانی که در این رپرتوار با من و ما همراه شدند تا بتوانیم عشق ورزیدن به هم نوع را معنا کنیم، تشکر می کنم و قدردان مهر و محبت بی دریغ و خالص و پاک و ناب آن ها هستم.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کار ایران
به گفته رئیس ستاد فرهنگی المپیک توکیو، از میان طرح های نهایی شده برای پوشش اعضای کاروان اعزامی به این بازی ها در دو بخش رسمی و ورزشی مردان و زنان، لباس های منتخب تا آذرماه رونمایی می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۲ سایت های دیگر : مدال تازه ترین ها اصفهان امروز آنلاین فراسو خبر

به گزارش خبرنگار مهر ، بیشتر از یک سال از همکاری کارگروه ساماندهی مد و لباس در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با کمیته ملی المپیک برای طراحی پوشش اعضای کاروان ایران در بازی های المپیک توکیو می گذرد اما هنوز طرح های نهایی معرفی و رونمایی نشده اند در حالی که تا زمان جدید برای برگزاری این بازی ها کمتر از یک سال باقی مانده است.

البته قرار بود سلسله نشست های برگزار شده در رابطه با نمونه های دریافتی برای لباس کاروان المپیک و داوری تخصصی آنها، اوایل اسفندماه با انتخاب نهایی به نتیجه برسد اما فراگیری جهانی ویروس کرونا و تصمیم کمیته بین المللی المپیک برای تعویق یک ساله المپیک توکیو، انجام این مهم در این بازه زمانی که نصرالله سجادی وعده انجامش را داده بود، لغو و در مجموع روند حرکتی آن را کندتر کرد.

حالا اما با نزدیک تر شدن به زمان برگزاری سی و دومین دوره بازی های المپیک قرار است پرونده نیمه باز طراحی پوشش لباس کاروان ایران به جریان بیفتد و نمونه های نهایی شده از کُمد خارج شوند تا بالاخره مشخص شود ورزشکاران و همراهان آنها در توکیو چه پوشش رسمی و ورزشی خواهند داشت.

امین عارف نیا رئیس ستاد فرهنگی المپیک توکیو در گفتگو با خبرنگار مهر با یادآوری تعداد نمونه های نهایی شده برای پوشش رسمی و ورزشی اعضای زن و مرد کاروان ایران گفت که حداکثر تا آذرماه از لباس های منتخب در هر بخش رونمایی خواهد شد.

وی با یادآوری اینکه بعد از فراخوان عمومی، بررسی طرح های دریافتی و ارزیابی نمونه دوزی های انجام شده، طرح های منتخب مشخص شدند، خاطرنشان کرد: نمونه های دریافتی برای پوشش اعضای کاروان در دو بخش مردان و بانوان و برای دو سِت رسمی (ویژه رژه) و ورزشی بود. در آخرین نشست ارزیابی از میان 6 طرح 3 نمونه برای لباس کاروان ایران در هر یک از این بخش ها انتخاب شد و لباسی که رونمایی می شود از میان این سه طرح خواهد بود.

عارف نیا در توضیح تکمیلی این موضوع یادآور شد: برای هر ست رسمی و ورزشی مردان و بانوان، سه طرح انتخاب شده اند و 12 کالکشن لباس در اختیار داریم که در نشست داوری برای تعیین پوشش کاروان، لباس منتخب در هر بخش (ست رسمی بانوان، ست ورزشی بانوان، ست رسمی مردان، ست ورزشی مردان) از میان آنها گزینش خواهد شد.

رئیس ستاد فرهنگی المپیک توکیو در مورد زمان بررسی و انتخاب نهایی در مورد لباس کاروان ایران و افراد تصمیم گیرنده در این زمینه نیز گفت: برای انتخاب نهایی لباس از میان طرح های فینالیست نشستی با حضور صالحی امیری رئیس کمیته ملی المپیک، نصرالله سجادی سرپرست کاروان، مجتبی حسینی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مرضیه شفاپور دبیرکارگروه ساماندهی مد و لباس این وزارتخانه خواهیم داشت اما هنوز زمان نشست مشخص نیست.

وی گفت که با توجه به فاصله زمانی باقی مانده تا زمان بازی های المپیک به زودی نشست موردنظر برگزار و طرح های منتخب مشخص می شوند و پس از تصویب نهایی و رونمایی از آنها، مرحله تولید در دستور کار قرار می گیرد.

عارف نیا با تاکید بر اینکه پروتکل های بین المللی باید در مورد لباس کاروان المپیک اعمال شود، تصریح کرد: رونمایی از لباس کاروان المپیک زمانی انجام می شود که تمام مراحل اصلاحی در مورد آن انجام شود. در فصل پاییز و حداکثر تا آذرماه این اقدام به سرانجام می رسد.

رئیس ستاد فرهنگی المپیک توکیو در پایان خاطرنشان کرد: سال گذشته تمام اقدامات لازم و پیش بینی شده در مورد فعالیت های فرهنگی کاروان المپیک و طراحی لباس اعضای این کاروان، طبق برنامه پیش بینی شده انجام شد اما شیوع کرونا و دستورالعمل های صادر شده مبنی بر جلوگیری از ایجاد تجمعات، ادامه فعالیت ها و برنامه ها را منتفی کرد. به زودی اما در تمام این حوزه ها فعالیت های لازم بر اساس مصوبات ستاد از سر گرفته می شود.

به گزارش خبرنگار مهر ، این برای نخستین بار است که طراحی پوشش لباس اعضای کاروان المپیکی ورزش ایران به صورت تخصصی و از کانال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و کارگرود ساماندهی مد و لباس این وزارتخانه انجام می شود. در واقع بعد از واگذاری فعالیت های فرهنگی ایران در المپیک توکیو به ستاد فرهنگی مستقر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئولیت طراحی لباس هم به این وزارتخانه و کارگروه ساماندهی مد و لباس سپرده شد.

کد خبر 5027918

زینب حاجی حسینی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
شقایق فرشته- جشنواره بین المللی تئاتر فجر که از مهمترین رویدادهای بین المللی کشور است و هر ساله در ایام دهه فجر میزبان فعالیت های یک ساله هنرمندان عرصه تئاتر است، در سال جاری در سایه شیوع ویروس کرونا با تغییراتی نسبت به سال های گذشته همراه است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۲ سایت های دیگر : شبکه اطلاع رسانی دانا

سرویس تئاتر هنرآنلاین : شیوع ویروس منحوس کرونا از اواخر سال گذشته در سراسر دنیا، تمام فعالیت های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و همچنین زندگی مردم جهان را تحت سیطره خود قرار داده و منجر به آن شده تا آداب زندگی تمامی مردم در سراسر دنیا به گونه ای دیگر پیش رود و جهانیان در تعامل با این ویروس، زندگی را با سبک دیگری پیش گیرند. بر این اساس فعالیت های فرهنگی هنری مستثنا نبوده و با آزمون و خطاهایی برآن بوده تا به حیات خود در این دوران ادامه دهد.

جشنواره بین المللی تئاتر فجر که از مهمترین رویدادهای بین المللی کشور است و هر ساله در ایام دهه فجر میزبان فعالیت های یک ساله هنرمندان عرصه تئاتر است، در سال جاری در سایه شیوع این ویروس با تغییراتی نسبت به سال های گذشته همراه است.

حسین مسافرآستانه به عنوان سکاندار سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر با تاخیری طولانی نسبت به سال های گذشته در یازده تیرماه به سمت دبیری این رویداد منصوب شد. در حالی که فراخوان سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاترفجر به دبیری نادر برهانی مرند، سال گذشته در بیست و ششم تیر ماه منتشر شده بود. آنچه که به تبع شرایط موجود در برگزاری سی و نهمین دوره از این جشنواره مشهود است، حذف عنوان بین المللی از آن است و این موضوع بی شک نشان از آن دارد که این جشنواره بین المللی، امسال به صورت داخلی برگزار خواهد شد.

سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر در نخستین اقدام، فراخوان دو بخش مسابقه نمایشنامه نویسی و مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر را در بیست و سوم شهریور ماه منتشر کرد. در حالی که سال گذشته فراخوان بخش نمایش های صحنه ای، خیابانی، دیگرگونه های اجرایی، تئاتر ملل، مسابقه نمایشنامه نویسی، کارگاه ها و نشست های تخصصی و بخش به علاوه فجر؛ در بیست و ششم تیر ماه منتشر شده بود و فراخوان بخش مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر در دهم شهریور ماه و همچنین فراخوان بخش رادیو تئاتر در دهم مهرماه سال گذشته اعلام شد.

دبیرخانه سی و نهمین جشنواره تئاترفجر در گام بعدی روز گذشته اول مهرماه فراخوان دو بخش تئاتر صحنه ای و خیابانی را در اختیار رسانه ها قرار داد و براین اساس فراخوان چهار بخش جشنواره تاکنون منتشر شده است. بی شک امسال به دلیل شرایط موجود در پی ویروس کرونا، بخش تئاتر ملل از این جشنواره حذف است و باید دید که ستاد برگزاری این رویداد تصمیم به برگزاری بخش های دیگری چون دیگرگونه های اجرایی، کارگاه ها و نشست های تخصصی، به علاوه فجر و رادیو تئاتر را در سی و نهمین دوره از جشنواره دارد یا خیر.

در پی انتشار چهار بخش مسابقه نمایشنامه نویسی، مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر، بخش صحنه ای و خیابانی سی و نهمین جشنواره تئاترفجر تاکنون، مقایسه ای میان شرایط شرکت در این بخش ها در سال جاری نسبت به سال گذشته داشته ایم.

تئاتر صحنه ای؛ از کم شدن جایزه طراحی آرایه های صوتی تا افزایش کمک هزینه ها

امسال همچون سال گذشته تئاتر صحنه ای در دو بخش رقابتی (مسابقه بزرگ تئاتر فجر) و غیر رقابتی (ویژه) برگزار خواهد شد با این تفاوت که سال گذشته طبق فراخوان، جشنواره در بخش رقابتی پذیرای حداکثر 30 اثر (از میان آثار متقاضی 13 اثر، نمایش های برگزیده نهایی جشنواره های استانی 8 تا 12 اثر و میهمان حداکثر 5 اثر) بود و امسال 32 نمایش (از میان آثار متقاضی حداکثر 13 اثر، نمایش های برگزیده نهایی جشنواره های استانی 8 تا 12 اثر و میهمان حداکثر 7 اثر) است.

در بخش غیر رقابتی امسال 25 نمایش (از میان آثار متقاضی حداکثر 15 اثر و میهمان حداکثر 10 اثر ) حضور خواهند داشت اما سال گذشته 27 اثر (از میان آثار متقاضی 16 تا 19 اثر و میهمان 5 تا 8 اثر) در این بخش پذیرفته شد. نگاه به دو بخش رقابتی و ویژه سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر نشانگر آن است که در این دوره تغییری در تعداد اجراهای بخش صحنه ای صورت نگرفته و اگرچه در بخش رقابتی 2 اثر بیشتر پذیرفته می شود اما دو اثر از بخش ویژه نیز کاسته شده است.

در فراخوان امسال در رتبه بندی و جوایز مسابقه بزرگ، اهدای جایزه به طراحی آرایه های صوتی به چشم نمی خورد در صورتی که سال گذشته در کنار نمایشنامه نویسی، کارگردانی، بازیگری زن و مرد، طراحی صحنه، طراحی نور، طراحی لباس، طراحی گریم، طراحی حرکت و آهنگسازی؛ طراحی آرایه های صوتی مورد داوری قرار گرفته بود.

همچنین کمک هزینه حضور در بخش رقابتی سال گذشته صد تا دویست میلیون ریال در نظر گرفته شده بود که امسال به صد و بیست تا دویست و پنجاه میلیون ریال ارتقا یافته است و در بخش غیررقابتی سال گذشته گروه های شرکت کننده مبلغ دویست تا سیصد میلیون ریال کمک هزینه دریافت کرده اند که امسال این مبلغ به دویست و پنجاه تا سیصد و پنجاه میلیون ریال افزایش یافته است.

افزایش اجرای تئاتر خیابانی در ایام کرونایی

به دلیل موقعیت موجود در پی شیوع ویروس کرونا و نامعلوم بودن شرایط آن تا برگزاری سی و نهمین دوره از جشنواره تئاترفجر، دبیرخانه این رویداد در اقدامی تعداد آثار مورد پذیرش در این بخش را نسبت به سال گذشته افزایش داده است؛ چرا که اجراهای خیابانی از شرایط ایمن تری نسبت به اجراهای صحنه ای در این ایام برخوردارند.

سال گذشته دبیرخانه فجر طی فراخوان ظرفیت پذیرش در بخش خیابانی را 22 اثر در نظر گرفته در حالی که این تعداد در سال جاری به 35 نمایش ارتقا یافته است. در کنار دو بخش تولیدات تازه و آثار اجرا شده که سال گذشته نیز در بخش خیابانی جشنواره وجود داشت، امسال بخش ویژه ای با عنوان "سرباز انقلاب" در راستای ترویج روحیه معنوی و فرهنگ ایثار، شهادت و مقاومت و همچنین تکریم و پاسداشت مقام شامخ سردار قاسم سلیمانی افزوده شده است. جشنواره در بخش تولیدات تازه و آثار اجرا شده پذیرای 20 اثر و در بخش ویژه میزبان 15 نمایش خواهد بود.

کمک هزینه بخش خیابانی سال گذشته پنجاه تا صد میلیون ریال در نظر گرفته شده بود که امسال به هفتاد تا صد و بیست میلیون ریال ارتقا یافته است.

مسابقه نمایشنامه نویسی و توجه ویژه به متون نمایشی

از تفاوت های فراخوان مسابقه نمایشنامه نویسی جشنواره سی و نهم نسبت به سال گذشته؛ می توان به این مورد اشاره کرد که در جشنواره سی و هشتم نمایشنامه نویسان امکان آن را داشتند تا تنها با یک اثر متقاضی این بخش باشند؛ اما در فراخوان سال جاری عنوان شده که هر نمایشنامه نویسی می تواند با سه اثر در این بخش شرکت کند. به هر حال از آنجا که این جشنواره در بخش صحنه ای نسبت به سال گذشته به دلیل شرایط کنونی باید کوچک تر و محدودتر برگزار شود، ستاد برگزاری بر آن بوده تا به بخش تولید متون توجه ویژه تری نسبت به سی و هشتمین دوره از این رویداد نشان دهد.

همچنین جوایز این بخش نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. امسال طبق فراخوان به سه اثر برگزیده به ترتیب 200 میلیون ریال، 150 میلیون ریال و صد میلیون ریال جایزه نقدی تعلق خواهد گرفت در صورتی که سال گذشته سه اثر برگزیده به ترتیب رتبه، 120 میلیون ریال، 100 میلیون ریال و هشتاد میلیون ریال جایزه نقدی دریافت کرده اند.

مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر

تنها تفاوت فراخوان بخش مسابقه عکس و پوستر تئاتر فجر نسبت به سال گذشته این است که ستاد برگزاری سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر طی فراخوان اعلام کرد عکس هایی که در فاصله زمانی اول آبان ماه 1397 تا پایان مهر ماه 1398 اجرا شده اند امکان شرکت در جشنواره را دارند اما این دوره از جشنواره پذیرای عکس های نمایش هایی است که از اول آبان ماه 1398 تا اول آذر ماه 1399 اجرا شده اند و دیگر شرایط اعم از تعداد عکس ارسالی از هر عکاس، جوایز و کمک هزینه تغییری نسبت به سال گذشته نداشته است.

البته سال گذشته طی فراخوان علاوه بر پوستر نمایش سایر اقلام تبلیغاتی در فراخوان ذکر شده بود که امسال تنها به پوستر بسنده شده است.

لینک خبر :‌ هنر آنلاین
هنوز تئاتری ها در اندیشه این بودند که تکلیف شان با این مهمان تازه وارد جهانی چه خواهد بود و به تعطیلات کرونایی عادت نکرده بودند که مدیر اداره کل هنرهای نمایشی هم رفتن را به ماندن ترجیح داد و استعفای خود را در آخرین روزهای اسفند مطرح کرد.

به گزارش ایسنا، سال 99 در نیمه اول خود با هنرمندان تئاتر چندان مهربان نبوده است. این هنرمندان که از نیمه دوم سال گذشته بارها طعم تعطیلی را چشیدند و در سال پر حادثه 98 درگیر حاشیه های مختلفی شدند، بهار خود را هم با تردید، نگرانی و ابهام آغاز کردند. تغییر چند مدیر، وضعیت نیمه تعطیل سالن های نمایشی، اقتصاد لرزان تئاتر، حاشیه های بیمه و وام کارا، بخشی از سختی هایی است که تئاتری ها در نیمه اول امسال گذرانده اند. هرچند که ظواهر امر نشان می دهد نیمه دوم سال هم به آنان آسان نخواهد گذشت.

هنوز ذهن هنرمندان تئاتر از حاشیه های جشنواره سی و هشتم تئاتر فجر رها نشده بود و در شرایطی که سالن های تئاتری به برکت حضور برخی از چهره های شناخته شده داشتند اندک جانی می گرفتند، همه گیری ویروس کرونا، اندک دلخوشی تئاتری ها را از بین برد.

بهاری با عطر و رنگ کرونا

سالن های تئاتر از اویل اسفند تعطیل شد، هنرمندان نسل های گذشته، این تجربه را در سال های جنگ داشتند ولی تفاوت در این بود که این بار ویروس ذره بینی، بدجوری به زندگانی همه خیمه زده بود.

در همین گیرودار که هر روز هم مشکلات اقتصادی بیشتر بر گرده تئاتر فشار می آورد، شهرام کرمی، مدیر اداره کل هنرهای نمایشی، استعفای خود را در صفحه شخصی اش اعلام کرد؛ تصمیمی که البته غیر منتظره نبود ولی در شرایط تازه و به دلیل بدهی های زیادی که باقی مانده بود، می توانست وضعیت تئاتر را پیچیده تر کند چراکه گروه های بسیاری حتی از دو سال پیش مطالبات مالی داشتند و با رفتن مدیر تئاتر، شرایط آنان مبهم تر از قبل می شد.

عده ای تصور می کردند مدیر جدید در واپسین روزهای سال 98 معرفی نمی شود ولی به فاصله چند روز بعد، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهتر دید تئاتر بیش از این سردر گم نشود و با اینکه انتخاب مدیر هنری به دلیل ضعف ما در پرورش دادن نیروهای متخصص، کار بسیار دشواری است، به یکی از مدیران چند سال پیش تئاتر روی آورد و قادر آشنا بعد از 8 سال بار دیگر به عنوان مدیر اداره کل هنرهای نمایشی حکم گرفت.

با این تغییر مدیریت، تئاتری ها بهار خود را آغاز کردند؛ بهاری با عطر و بوی کرونا و تعطیلی و بیکاری و بی پولی و بسیاری دغدغه های دیگر درباره امنیت شغلی، بیمه بیکاری و البته آینده ای غیر قابل پیش بینی...

زندگی از ما قوی تر است

با این حال زندگی همیشه از همه ما قوی تر است و هرگز از جریان باز نمی ایستد و این چنین بود که تعدادی از هنرمندان بهتر دیدند به جای غصه خوردن، دست به کار خلق نمایشنامه های تازه شوند، برخی با بهره گیری از امکانات فضای مجازی، به آموزش های آنلاین روی آوردند، برخی دیگر به کارهای عقب مانده خود پرداختند، تعدادی دیگر، جلساتی را به صورت لایو، پیش بردند، گروهی پیشنهاداتی را درباره خواندن کتاب و تماشای فیلم و سریال ارایه کردند، برخی به اجراهای آنلاین فکر کردند، بسیاری دیگر هم از هر وسیله ای بهره جستند تا مردم را به ماندن در قرنطینه خانگی تشویق کنند ولی ته ذهن همه آنان یک موضوع مشترک بود؛ تئاتر در دوران کرونا چگونه نفس خواهد کشید؟

وظایف کرونا در قبال تئاتر

در دوران کرونایی آنچه بیش از همه در جامعه تئاتری نمود داشت، امنیت شغلی هنرمندان بود. موضوعی قدیمی که در این دوران، بیش از همیشه اهمیت خود را نشان داد. گویی یکی از وظایف کرونا این بود که گوشزد کند اقتصاد تئاتر و امنیت شغلی هنرمندان آن تا چه حد لرزان و بی اعتبار است و این چنین بود که بار دیگر پرونده امنیت شغلی هنرمندان گشوده شد. در این میان برخی از نهادها دستی بر سر تئاتری ها کشیدند و حمایت هایی انجام دادند. در همان نیمه اول فروردین بحث بیمه بیکاری و نیز بیمه تامین اجتماعی هم مطرح شد و صندوق اعتباری هنر به پیشنهاد دولت، حق بیمه سه ماهه نخست امسال را بخشید ولی طبق معمول این بخشش هم در پیچ و خم های اداری میان وزارت ارشاد و سازمان تامین اجتماعی و در رفت و برگشت بخش نامه های رنگ رنگ، دردسرهای بسیار داشت.

از طرف بنیاد مستضعفان، کارت هدیه ای به مبلغ یک میلیون تومان به اعضای خانه تئاتر اهدا شد و شاید این کم دردسرترین حمایتی بود که صورت گرفت.

اما وام کارا دیگر مشغله معیشتی تعدادی از مشاغل از جمله اعضای خانه تئاتر شد؛ وامی که پیشنهادش از سوی دولت و برای حمایت از مشاغلی که از کرونا آسیب دیده بودند، مطرح شد ولی در اجرای این طرح نیز بار دیگر تئاتری ها دریافتند. نداشتن حقوق ثابت یا کد کارگاه و ... چقدر می تواند آنان را در مقایسه با دیگر مشاغل، عقب بیندازد.

بهره گیری از این وام هم مشکلات خاص خود را داشت. بسیاری از تئاتری ها از برخورد بانک ها گله مند شدند. بعضی از بانک ها از آنان دو ضامن با برگه کسر از حقوق و سفته خواسته بودند و به برخی از هنرمندان هم گفته شده بود معرفی نامه خانه تئاتر اعتباری ندارد. برخی بانک ها هم به تعدادی دیگر از تئاتری ها گفته بودند به دلیل نداشتن حقوق ثابت و پیش بینی اینکه توان پرداخت اقساط را ندارند، ارایه وام دشوار است. سود نسبتا بالای این وام نیز، بسیاری از هنرمندان را منصرف کرد و عطای آن را به لقایش بخشیدند.

به هر حال همه این ماجراها که از فروردین امسال آغاز شده بود تا زمان نگارش این گزارش یعنی آخرین روزهای تابستان همچنان ادامه دارد.

و اما قادر آشنا که همچون اولین دوره مدیریتش در سخت ترین روزها به اداره کل هنرهای نمایشی بازگشت، در همان روزهای آغازین ورود خود، اتابک نادری را مسئول پیگیری خسارت های مالی گروه هایی کرد که اجرایشان به دلیل کرونا ناتمام مانده بود و نیز گروه هایی که در نوبت اجرا بودند. هرچند برخی از تئاتری ها در گپ و گفت های شفاهی می گفتند تماسی با آنان گرفته نشده ولی لیستی بلندبالا از گروه های ضرردیده تهیه شد با این همه ته دل هیچ کس امید روشنی نبود که دولت با این همه فشارهای اقتصادی بتواند گوشه چشمی هم به تئاتری ها داشته باشد. البته چندی پیش بودجه ای برای جبران خسارتی که گروه ها به دلیل خالی ماندن نیمی از ظرفیت سالن متحمل می شوند، تصویب شود. ولی نمی توان این موضوع را از نظر دور داشت که مجموعه این مشکلات، فرصتی را فراهم کرد تا هنرمندان رشته های گوناگون از جمله تئاتری ها بار دیگر تاکید کنند که راه حل همه این مشکلات، تعریف هنرمند بودن به عنوان شغل است تا این قشر هم مانند دیگر اقشار از حقوق قانونی خود بهره مند شوند و عزت انسانی آنان خدشه دار نشود.

شفاف سازی؛ اولویتی مهم برای آشنا

قادر آشنا بر موضوع دیگری هم تاکید داشت. او علاوه بر اینکه تلاش کرد بدهی های تئاتری ها را پرداخت کند، شفاف سازی را هم در دستور کار خود قرار داد. نسل های قبلی به یاد دارند که پیش از این آمار فروش نمایش ها هر شنبه از سوی روابط عمومی سالن ها اعلام می شد ولی سالهاست که این رویه از تئاتر رخت بر بسته است و در چنین موقعیتی، شفاف سازی می تواند از اهمیت بیشتری برخوردار شود. در همین راستا چندی پیش سایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار لیستی، مبالغ حمایت از گروه های نمایشی را مشخص کرد. برخی از مدیران از جمله مجید رجبی معمار، مدیر عامل خانه هنرمندان ایران، معتقد بودند انتشار این لیست سبب شده تئاتری ها به جان یکدگیر بیفتند. هرچند همواره رقابت ها در فضای کوچک تئاتر وجود داشته، با این حال در برزخی که این روزها گریبان هنرمندان این رشته را گرفته است، هر موضوعی خیلی زود اهمیت خود را از دست می دهد. به فاصله یک روز بعد هم آشنا در گفتگویی با ایسنا ضمن تاکید بر حفظ آبروی افراد، جزییات بیشتری در این زمینه اعلام کرد.

بذرهای تازه ای که باید به بار بنشینند

اما ایرج راد رییس هیات مدیره خانه تئاتر و عضور شورای عالی خانه هنرمندان ایران نیز نیمه اول امسال خبر داد که بعد از مدت ها پیگیری با توافق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت کار، کانون های هنری تشکیل می شوند و بعد از سال ها انتظار، هنرمندان هم به عنوان صاحب شغل شناخته می شوند. البته تشکیل این کانون ها هم مراحل اداری خاص خود را دارد.

کپی رایت؛ فرصتی که از دست رفت

هرچند انتظار می رفت که با گرم تر شدن هوا، کرونا ضعیف تر شود ولی این مهمان ناخوانده، پیش بینی ها را تغییر داد و خبری از رفتنش نبود و بتدریج تئاتری ها دریافتند باید فکری دیگر کرد؛ تعدادی از جوان ترها به تئاتر آنلاین روی آوردند و آزمون و خطاهایی در این زمینه صورت گرفت. هرچند مقطعی بود و نتیجه چندانی هم از آن بدست نیامد چرا که قاطبه جامعه تئاتری بر این باور هستند که وجه تمایز تئاتر از دیگر هنرها، ارتباط رو در روی بازیگر و تماشاگر است و اگر نفس این دو به یکدیگر آمیخته نشود، آنچه خلق می شود، تئاتر نخواهد بود.

اما همین وضعیت، موضوع مهمی دیگری را هم مطرح کرد. تعداد زیادی فیلم تئاتر در پلتفرم های شبکه نمایش خانگی از جمله فیلیمو اکران شد. برای برخی از هنرمندان، دیده شدن نمایش هایشان اتفاقی خوشایند بود ولی تعدادی دیگر اعتراضات خود را درباره پرداخت نشدن حقوقشان از سوی مرکز موسیقی بتهوون به عنوان تولیدکننده این فیلم تئاترها بیان کردند که البته فقط در حد اعتراضاتی چند روزه ادامه پیدا کرد. تعداد زیادی از هنرمندان تئاتر به دلیل روابط دوستانه با مدیر این موسسه، این موضوع را پیگیری نکردند ولی هیچ یک به این مهم توجه نداشتند که می توان از این فرصت، بهره جست و کپی رایت را فراتر از این ماجرا بلکه به عنوان مطالبه ای قانونی و البته معوق به جریان انداخت.

وقتی جوان ها سپر بلای بزرگترها شدند

اوایل تیر ماه درست در روزهایی که کرونا بار دیگر اوج گرفته بود، طی اطلاعیه ای خبر رسید که گروه های نمایشی با رعایت پروتکل های بهداشتی، می توانند فعالیت خود را از سر بگیرند.

تب سنجی، الزام به ماسک زدن و ... چندان غائله ای برای تئاتری ها نبود. ماجرای اصلی به ظرفیت سالن های نمایشی برمی گشت، اینکه هر سالن موظف است نیمی از ظرفیت خود را خالی نگه دارد تا فاصله اجتماعی میان تماشاگران رعایت شود. در این اطلاعیه هیچ توضیحی داده نشد که مابقی ظرفیت سالن چگونه محاسبه خواهد شد و اینجا بود که تعداد زیادی از هنرمندان شناخته شده تئاتر از خیر اجرای نمایش هایشان گذشتند چراکه با شرایط جدید نمی توانستند پاسخگوی حق و حقوق اعضای خود باشند. برخی صادقانه این موضوع را بیان کردند و تعدادی دیگر، پای سلامتی گروه اجرایی و تماشاگران را به میان کشیدند.

و اینجا بود که جوان ترها سپر بلای بزرگترها شدند. جوانانی که به فکر فروش گیشه نبودند، می دانستند حتی در وضعیت غیر کرونایی هم قرار نیست اجرای تئاتر، به لحاظ مالی، ره آوردی برایشان داشته باشد ولی دل شان خوش بود که روی صحنه دیده می شوند هرچند که در این وضعیت، کمتر تماشاگری حاضر می شد به سالن تئاتر برود.

چراغ ها را کرونا خاموش کرد

از همان ماه اسفند تماشاخانه های خصوصی که نیمه دوم سال 98 را کجدار و مریز گذرانده بودند، فریاد کمک خواهی شان بیش و پیش از همه بلند شد و بارها نسبت به تعطیلی هشدار دادند.

هرچند این هشدارها از سال گذشته آغاز شده بود، نیمه اول امسال تماشاخانه نوفل لوشاتو تنها سالنی بود که به طور رسمی اعلام تعطیلی کرد. با اینکه گفته می شد مدیر این سالن در تدارک راه اندازی تماشاخانه ای دیگر است، خبری رسمی در این زمینه اعلام نشد.

البته این مشکل فقط بر سر راه تماشاخانه های خصوصی سبز نشد بلکه خانه هنرمندان ایران هم تا آستانه تعطیلی رفت. این مکان که با احتساب تماشاخانه ایرانشهر سه سالن تئاتری دارد، به دلیل تعطیلی همه فعالیت هایش از جمله رستوران ها، فروشگاه ها، کافه و گالری هایش، تمام درآمدهای جانبی خود را از دست داده است و تا چندی پیش از کمک های همیشگی شهرداری نیز بی بهره مانده بود و مجید رجبی معمار، مدیر عامل این مکان هنری چند روز پیش خبر داد که کمکی از طرف شهرداری صورت گرفته است.

اما جالب تر از اینها راه اندازی چند تماشاخانه تازه بود؛ از سالن های تئاتر مرکز تجاری ایران مال تا تماشاخانه های کوچکتری مانند اهورا و هیلاج که به تازگی فعالیت خود را در سخت ترین دوره های تئاتری آغاز کرده اند.

تغییر مدیران در روزهای کرونایی

تغییر مدیریت تئاتر شهر هم دیگر رویدادی بود که در آخرین روزهای تابستان رقم خورد تا نیمه اول امسال با تغییر دو مدیر همراه بوده باشد. ابراهیم گله دارزاده مدیر عامل انجمن تعزیه ایرانیان که پیش از این مدیر تالار محراب، مدیر انجمن هنرهای نمایشی بوده و در اداره کل ارشاد استان تهران نیز مسئولیت داشته است، به عنوان سرپرست تئاتر شهر حکم گرفت و سعید اسدی، استاد دانشگاه و مدیر پیشین تالار مولوی بعد از دو سال و اندی، این مجموعه را ترک گفت.

جشنواره هایی که در شرمندگی شان گیر کرده ایم

برگزاری جشنواره های تئاتری دیگر رویدادی است که گرچه امسال اهمیت سال های قبل را ندارد ولی دست کم کنجکاوی برانگیز که هست. در وضعیتی که گفته می شود پاییز و زمستان سختی پیش رو داریم، اصرار بر این است که جشنواره های مان را برگزار کنیم. در این میان جشنواره های تئاتری به دلیل ماهیت زنده این هنر، وضعیتی به مراتب پیچیده تر از جشنواره های سینمایی یا نمایشگاه کتاب دارند که در این دوره به صورت آنلاین برپا می شود.

تمرین گروه های نمایشی و حضور همزمان تماشاگر و گروه اجرایی در سالن اجرا، موضوعاتی است که نمی توان به سادگی از آن گذر کرد. بویژه با در نظر گرفتن اینکه در نیمه دوم سال به دلیل سردی هوا، اجرای آثار نمایشی در فضای باز امکان پذیر نیست. البته مجتبی جدی، دبیر جشنواره تئاتر دانشگاهی اعلام کرده تا زمانی که شرایط حضور فیزیکی دانشجویان در خوابگاه های دانشگاه ها فراهم نشود، بخش صحنه ای جشنواره بیست و سوم برپا نخواهد شد.

حسین مسافر آستانه، دبیر سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر هم تاکید دارد که امسال این جشنواره به صورت ملی برگزار می شود چراکه تئاتر در دیگر کشورها هم تعطیل شده است. شورای سیاستگذاری جشنواره تئاتر عروسکی تهران مباک هم خواستار این شده اند که این جشنواره همچنان به یاد دبیر فقید خود، گلزار محمدی و در ماه اسفند برپا شود.

به هر حال نیمه اول سال گذشت بدون آنکه تئاتری ها طرفی از آن ببرند ولی آدمی همیشه به امید زنده است و این آرزو برای تئاتر ایران عیب نیست که هنرمندان و مدیران و اهالی رسانه اش دست همت به زانو بگیرند و با پیگیری مباحث کلانی که همیشه در شلوغی و بی رحمی زندگی روزمره گم می شوند، این روزهای کم رونق را به روزهایی پر برکت تر برای تئاتر ایران تبدیل کنند.

باشد که طرفی بربندیم

با در نظر گرفتن مباحثی مانند برقراری ارتباط میان تئاتر با دیگر نهادها و سازمان ها، سرو سامان دادن به امور صنفی و امنیت شغلی، پاکیزه کردن فضای بیرونی مجموعه تئاتر شهر به عنوان اصلی ترین نماد تئاتر کشورمان، رسیدگی به آرشیو نمایش های سالیان قبل، تدوین چشم اندازی برای تئاتر که بتوان در سایه آن، از نقطه اول به نقطه دوم رسید و پیشرفتی هرچند آرام را رقم زد، بررسی وضعیت آموزش تئاتر در دانشگاه های هنری، برقراری ارتباط با آموزش و پرورش و استفاده از تئاتر به عنوان ابزاری کمک آموزشی، بسامان کردن سالن های و فعالیت های تئاتری در دیگر شهرها و هزار و یک موضوع دیگر ، خواهیم دید که اگر کرونا ده سال دیگر هم ادامه پیدا کند، هنوز در تئاترمان کارهای بسیاری داریم که باید به سرانجام برسانیم.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
اینبار هم یاد گرفتم که اگر همه دنیا بخواهند ارزش ها، انگیزه ها و شور و عشق و تعهد مرا نسبت به حرفه ای که برایم مقدس است به هیچ انگارند، ایستادگی کنم
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : فرارو صاف نیوز

[مریم نراقی] اپیزود “بانو با گربه ملوس” در حالی از نمایش “عشق روزهای کرونا” حذف شد که با توجه به صحبت های کارگردان به نظر می رسد مشکل اصلی گربه بهنوش طباطبایی بوده است.بر اساس ویدیویی که بهنوش طباطبایی در صفحه رسمی اش منتشر کرده، یکی از اپیزودهای تئاتر “عشق روزهای کرونا” با بازی او به خواست مرکز هنرهای نمایشی متوقف شده است.

در این ویدیو محمد رحمانیان، کارگردان تئاتر، از توقیف اپیزود “بانو با گربه ملوس” می گوید. بهنوش طباطبایی همراه با انتشار ویدیوی مربوط به سخنان محمد رحمانیان پس از اجرای شب گذشته نمایش “عشق روزهای کرونا”، درباره دومین تجربه متوالی ناتمامش با این کارگردان نوشت. طباطبایی در اپیزودی از این تئاتر با نام بانو با گربه ملوس همراه با گربه خود روی صحنه می رفت.طباطبایی نوشته است: “ تئاتر “عشق روزهای کرونا ” پس از تئاتر “روزهای رادیو ” دومین تجربه متوالی ناتمام من با نویسنده و کارگردانی بود که هر همکاری با او جرات و مسئولیت پذیری مرا برای حضوری متفاوت تر و محکم تر از گذشته بر روی صحنه افزایش داد.گاهی مونولوگ هایی را که او برایم نوشته و پس از گذشت سال ها بر ذهن و قلبم حک شده، مرور میکنم و باز شعف اجرای آن نقش ها مرا در بر می گیرد.

حرفم ساده است.

آقای محمد رحمانیان!

از نمایش های “ ترانه های قدیمی ”، “سینماهای من”، “آدامس خوانی” و “آینه های روبرو” که شب های زیادی با شوق روی صحنه رفتم تا نمایش “روزهای رادیو” که لذت اجرایش را همه گیری بیماری کرونا از همه ما گرفت و حالا نمایش “عشق روزهای کرونا ”

همیشه از شما چیزی آموخته ام...

اینبار هم یاد گرفتم که اگر همه دنیا بخواهند ارزش ها، انگیزه ها و شور و عشق و تعهد مرا نسبت به حرفه ای که برایم مقدس است به هیچ انگارند ایستادگی کنم.چرا که پشت سرم کارگردانی را دارم که چارچوب های حرفه ای و اخلاقی حرفه اش را هنوز در هیاهوی صداهای گوش خراش و سازهای ناکوک از یاد نبرده

چیزی جز سپاس ندارم.

آنچه شما یکشنبه شب روی صحنه نمایشی که به اجبار باید آنرا ترک می کردم خواندید در اینروزهای قحطی امیدواری بار دیگر چراغی در دل من روشن کرد.

من قوی می مانم. نا امید نمی شوم و صبر می کنم برای آمدن روزهایی که با قدم های استوار به صحنه نمایش بازگردم نه با قدم هایی لرزان و سست....” https://www.55online.news/fa/tiny/news-169970

لینک خبر :‌ 55آنلاین
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

فرهنگ امروز/ بابک احمدی

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بازه چند ماهه تعطیلی سالن های تئاتری یا به قولی، خاموشی کامل چراغ فعالیت های فرهنگی (بخوانید بیکاری جمع پرشماری از مردم) هیچ گزارش آماری دقیقی در خصوص تعداد هنرمندان و گروه های تئاتری بیکارشده منتشر نکرد. البته با در نظر گرفتن تعلل دولت در زمینه های گوناگون حمایتی، غیبت آمار و اطلاعات چندان هم دور از ذهن نبود چون اندیشه ای که در رسانه ها اعلام می کند چراغ فعالیت های فرهنگی در دوران کرونا خاموش نشد نیازی به جست وجو و اهمیت دادن به جمعیت بیکاران ندارد. بماند که مدیران فرهنگی و قانون گذاران مملکت، اصلا حرفه بازیگری، نویسندگی، کارگردانی یا طراحی چهره، صحنه و لباس را شغل محسوب نمی کنند.

هم زمان، در بحبوحه افزایش افسارگسیخته قیمت کالاهای اساسی و ادامه شرایط ویروسی، گروهی از هنرمندان کشور (مانند اقشار دیگر)، به سختی زیر فشار مالی روزگار سپری کردند؛ قشری که چون کارمند دولت نیست، در هر وضعیتی دریافتی و درآمد ثابت ماهیانه ندارد. از طرفی دستش از ارقام چندصد میلیونی و چند میلیاردی سینما و تلویزیون و شبکه نمایش خانگی کوتاه است. تن به هر کاری نمی دهد یا به این دلیل که تولید آثار تئاتری (کمتر) و سینمایی (بیشتر) در قرق چند چهره محدود هنرمند و یک گروه خاص سرمایه گذار است، در سال بیش از چند نوبت محدود شغل ندارد. این تازه مثالی است درباره بازیگران؛ تصور کنید با طیف گسترده ای از طراحان صحنه (به تبع دستیاران و عوامل اجرای صحنه)، طراحان چهره پرداز (و دستیاران)، طراحان نور، لباس، نویسنده، کارگردان، مسوولان فنی و غیره طرف هستیم. جمعیتی که روح کارمندان وزارت ارشاد و شخص وزیر هم خبر ندارد طی هفت ماه اخیر چگونه روز را به شب رسانده اند. فقط به یک دلیل ساده که در ادامه گزارش از زبان هنرمندان تئاتر بیان می شود، حقوق کارمندان دولت هر ماه و به صورت ثابت از محل بودجه عمومی واریز می شود ، اینها وام و تسهیلات می گیرند و عمدتا حق مسکن و بیمه و بن خرید کالای اساسی شان نیز از پیش در فیش حقوقی منظور است.
به این ترتیب و به گواه نظر جامعه هنری، وزارت عریض و طویل فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از شروع بحران، آمادگی و حمیت لازم را برای برخورد با مساله کرونا نداشت، در نتیجه جز یکی دو توییت یا یکی دو درخواست از معاونان رییس جمهور اتفاق خاصی رخ نداد و نتیجه عملی گفت وگوها پشت درهای بسته اتاق جلسات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونانش باقی ماند. (مشابه جلسه ای که در روزهای پیش از پایان سال 98، بدون دعوت از مدیر کل هنرهای نمایشی - نماینده جامعه تئاتری- و با حضور معاون امور هنری در وزارت ارشاد برگزار شد) بنابراین در شرایطی که پرداختن به وضعیت معیشت هنرمندان و نگارش گزارش در این باره به وجود اطلاعات دقیق نیاز دارد، راهی نداریم جز اینکه برای روشن کردن نقاط تاریک به آنچه در رسانه ها بازتاب یافته مراجعه کنیم. به ویژه پس از آنکه معاون امور هنری چند روز پیش، در جریان مراسم افتتاح یک سالن تئاتری در مکانی کاملا تجاری، به آمار جالب توجهی اشاره کرد.
دوشنبه هفته گذشته، مجتبی حسینی معاون امور هنری وزارت ارشاد به اتفاق جمعی از همراهان خود، برای افتتاح سالن های تئاتر مجتمع تجاری ایران مال راهی غربی ترین منطقه پایتخت شد. سفری حدودا پنجاه دقیقه ای به نقطه ای در سی کیلومتری دفتر محل کارش. این مسافرت درون شهری درست در شرایطی رخ داد که معاون امور هنری (و البته وزیر ارشاد) تا این لحظه در هیچ یک از سالن های تئاتر غیردولتی دیده نشده و طبیعتا از وضعیت رو به وخامتِ مجموعه های فرهنگیِ غیرتجاریِ دو خیابان آن طرف تر از ساختمان محل کار خود بی خبر است.
حسینی در مراسمی که با حضور مهدی افضلی، مدیر عامل کنونیِ بنیاد فرهنگی هنری رودکی ، قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی و سه چهره هنری برگزار شد، در زمینه وضعیت صدور مجوز و فعالیت نمایشی در سالی که گذشت عدد و رقم داد. در سال گذشته 6415 عنوان تئاتر مجوز اجرا گرفته و بیش از 99هزار اجرا به روی صحنه رفته است، در چنین شرایطی حدود 18هزار نفر از هنرمندان تئاتر موفق شدند در یک اثر مشارکت داشته باشند، اما تعداد فعالان، هنرآموختگان و کسانی که در آموزشگاه ها مسلط شده و مهارت تئاتری پیدا کردند حداقل 5برابر تعدادی است که موفق شدند در آثار هنری مشارکت داشته باشند، این نشان می دهد که ما در اجرای تئاتر با کمبود فضا روبرو هستیم بنابراین باید تعداد سالن ها و عرصه های اجرا ما متناسب با نیروی انسانی باشد که آموزش دیده است.
با این حساب، درباره رقمی معادل 90 هزار نیروی آماده فعالیت هنری در سراسر کشور صحبت می کنیم که به واسطه شرایط ناشی از کرونا و در نتیجه تعطیلی سالن ها یا فقدان زیرساخت لازم بیکار مانده اند. اگر در نظر بگیریم، هر یک از این 6415 عنوان نمایش که طی سال گذشته مجوز دریافت کرده اند بین 3 تا 5 عضو داشته باشند (درحالی که بعضی نمایش ها با گروه های افزون بر 10 یا20 نفر روی صحنه می روند) متوجه خواهیم شد رقم مورد نظر چندان هم غیرواقعی نیست. براساس اطلاعاتی که روابط عمومی خانه تئاتر در اختیار اعتماد گذاشته این تشکل به تنهایی چیزی بالغ بر 3562 عضو دارد که افراد صاحب تجربه یا دارای رزومه قابل اعتنا در زمینه نمایشی را شامل می شود. اگر به این آمار جمعیت بی علاقه به عضویت در تشکیلات صنفی، گروه های فاقد رزومه لازم برای عضویت در انجمن های چندگانه خانه تئاتر و جاماندگانِ دور از مرکز را نیز اضافه کنیم، رقم به میزان چشمگیری افزایش می یابد.
ششم آذر سال گذشته، یکی از خبرگزاری های رسمی کشور در گزارشی به تحلیل پاره ای ارقام منتشر شده از سوی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی پرداخت. در این گزارش اطلاعات حداقلی وجود داشت که برای ادامه گزارش راهگشا به نظر می رسد. در سال 1396 به ازای 101هزار و 888 نوبت اجرا، 6930 نمایش متفاوت روی صحنه رفته است. یعنی سهم هر اجرا به طور متوسط برابر با 14.7 نوبت اجراست. این رقم در سال 1397 با افت چشمگیری مواجه شده است. در این سال به ازای 85هزار و 977 نوبت اجرا، 7198 نمایش متفاوت روی صحنه رفته است. به عبارتی تولید تئاتر برخلاف رقم اعلامی با 20درصد کاهش نسبت به سال 96 روبرو بوده. البته جدول نمایش های مجوز گرفته به تفکیک اعلام نشده اما می توان حدس زد جلسات نمایشنامه خوانی یا حتی اجراهای محیطی نیز در این زمینه به آمار ارشاد اضافه شده است.
براین اساس، گروه های تئاتری کشور در سال 97 معادل 85 هزار و 977 نوبت نمایش اجرا رفته اند (که البته به معنی حضور 85 هزار گروه روی صحنه نیست)؛ معاون امور هنری هم که در آخرین اظهارات خود گفته سال گذشته 6415 مجوز اجرا صادر شده، پس به سادگی می توان پیش بینی کرد آمار اجراها و هنرمندانی که ظرف شش ماه ابتدایی سال 99 موفق به فعالیت هنری و احیانا کسب درآمد از این محل شده اند، سقوط آزاد فاجعه باری را نشان خواهد داد؛ چیزی نزدیک به صفر.
الهام شعبانی از جمله هنرمندانی است که هم زمان به عنوان طراح لباس و بازیگر با گروه های نمایشی همکاری می کند. نظر او را به عنوان نماینده طراحان لباس تئاتر جویا شده ایم و پرسیده ایم در نتیجه تعطیلی سالن های نمایشی، چه میزان خسارت دیده و اصولا از مسوولان انتظار حمایت داشته یا نه. بعد از این همه سال کار، در چند ماه اخیر حتی یک ریال هم از تئاتر درآمد نداشتم. تازه در نظر بگیرید اداره کل هنرهای نمایشی سال گذشته جلوی نمایشم را گرفت و حدود 50 میلیون تومان ضرر مالی به من زد. آقای کرمی گفت نمایش را سال بعد اجرا کن! و قرار شد خسارت مادی وارده را هم جبران کنند. در نهایت نوبت اجرا در تئاترشهر تعیین شد که به دلیل شیوع کرونا نتوانستیم کار را روی صحنه ببریم. حالا در این شرایط نه از جبران خسارتی که خودشان به من وارد کردند خبری هست، نه به چند ماه بیکاری ما توجه می کنند. تازه من شانس داشتم که موفق شدم به عنوان طراح لباس با یک سریال قرارداد ببندم و هزینه های جاری زندگی را بپردازم بچه های دیگر شاید همین امکان را هم نداشته باشند. حالا جانشین شهرام کرمی از اول سال چندبار آمده ببیند آن دسته از بچه های تئاتر که امکان کار در سریال ها و فیلم های سینمایی ندارند، چطور زندگی می کنند؟ آقایان وزارت ارشاد از اولین روز قرنطینه و شروع کرونا حقوق ماه به ماه شان را گرفته اند و به این جمعیت بیکار اهمیت نمی دهند. من سال گذشته جزو پرکارترین طراحان لباس و بازیگری بودم ولی تا امروز که هفت ماه از سال گذشته، یک ریال از تئاتر درآمد نداشتم. آقایان وزارت ارشاد هیچ وقت به فکر ما نیستند. من اگر غیر از بازیگری حرفه دیگری بلد نبودم امروز باید چه کار می کردم؟ کاسه گدایی دست می گرفتم؟
کانون کارکنان فنی هنری خانه تئاتر در تهران 140 نفر عضو دارد که از خیاطان و نورپردازان گرفته تا نجاران، آهنگران، کلاهدوزان و غیره را شامل می شود. حسین طاهربخش رییس هیات مدیره کانون، در شرح خود از وضعیت اعضا در دوران تعطیلی سالن ها به نوعی گفته های شعبانی را تایید می کند. از اسفند ماه گذشته و شروع کرونا، آن دسته از اعضای کانون که به صورت پروژه ای با گروه ها و سالن ها همکاری می کردند با مشکلات بسیار زیادی مواجه شدند. به هرحال یک عده ای کارمند و حقوق بگیر دولت هستند ولی یک دکورسازِ پروژه ای یا آهنگر فقط با گروه ها همکاری می کند که با شروع کرونا دیگر شغل ندارد. برای نمونه خودم را مثال شاهد می گیرم؛ من کارگاهی داشتم که باید بابت اجاره اش در ماه چهارمیلیون تومان می پرداختم، یک میلیون تومان بابت آب، برق، گاز و مالیات هزینه می شد و چهارنفر نیرو هم داشتم که باید به هرکدام بین 2 تا 3 میلیون تومان حقوق می دادم. این کارگاه در وضعیت پیش آمده در خردادماه تعطیل شد؛ چرا؟ چون تعطیلی برای صاحب ملک معنا ندارد و فقط اجاره می خواهد.
او می گوید شاید در ماه های ابتدایی سال کورسوی امیدی وجود داشت، اما از این به بعد با قرمز اعلام شدن وضعیت تمام کشور امیدها نقش بر آب شده چون ممکن است کرونا تا بهمن سال آینده ادامه پیدا کند. چرا دولت کنار می کشد و بنیاد مستضعفان باید بیاید به هنرمندان کمک کند؟ الان وضعیتی داریم که عده ای به شکل نگران کننده در تنگنا قرار گرفته اند. طاهربخش پیش بینی می کند با افزایش هزینه های ساخت دکور گروه ها هر چه بیشتر به سمت حذف دکور حرکت کنند که به قیمت بیکاری طولانی مدت نیروهای فنی تمام خواهد شد. از وزارت ارشاد، تامین اجتماعی، وزارت کار و هر نهاد دیگری خواهش می کنم به وضعیت فعالان فنی هنری توجه کنند.
علیرضا میرانجم که در زمینه طراحی نور فعالیت می کند در این باره به اعتماد می گوید نمایش ما روی صحنه بود که سالن ها تعطیل شدند و این اولین ضرر مالی است. بعد از آنکه وضعیت بیکاری حاکم شد، اگر کسی توانست مثلا پروژه سینمایی بگیرد باز میزانی درآمد کسب کرد ولی افراد زیادی چنین امکانی ندارند. در طول این هفت ماه از وزارت ارشاد هیچ خبری نبود ولی گاهی از طرف صنف بحث وام مطرح می شد که یا پیش نیازهای سخت داشت، یا مبلغ به قدری نازل بود که به هیچ دردی نمی خورد. حتی بعید می دانم همان هم به دست ما می رسید.
حمیدرضا نعیمی نیز مدتی پیش درباره وام هایی که قرار بود به هنرمندان تئاتر اختصاص یابد، گفت در این سال ها مرکز هنرهای نمایشی و سایر نهادهای مسوول در زمینه معیشت هنرمندان هیچ قدم درست و درمانی برای هنر و هنرمندان برنداشته اند. در ماجرای کرونا هیچ هنرمندی تاکنون ریالی وام دریافت نکرده است. این وام ها و تخصیص اعتبارها صرفا در حرف ها و گفته های مسوولان است. در صورت اعطای وام نیز سوال این است که آیا وام کوچک کفاف هفت ماه زندگی یک خانواده را خواهد داد؟ و احتمالا باید پرسش دیگری را هم به پرسش های این کارگردان تئاتر اضافه کنیم؛ گیرم وام بزرگ هم پرداخت شود، فرد بیکار چگونه باید اقساط 12 تا 18 درصدی این وام را بپردازد؟
ششم مرداد 1399، هیات مدیره و مدیرعامل با قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی جلسه ای فوق العاده برگزار کردند و هیات مدیره در این جلسه 3 ساعته، ضمن شنیدن گزارشی درباره گروه های متضرر، بیانیه ای پیرامون مطالبه گری و بیان اوضاع نامناسب معیشتی جامعه بزرگ تئاتر ایران صادر کرد. بی شک خسارت های ناشی از شیوع ویروس کرونا مختص همگان بوده و جامعه تئاتر خود را تافته جدا بافته از دیگران نمی داند اما در شرایطی که تقریبا همه حرف و صنوف (با سختی ها و ناآرامی ها و با وجود سوداگرانی که در این شرایط بحرانی و مرگبار دست از اختلاس و تضییع حقوق ملت برنمی دارند) به کار و فعالیت مشغول شده اند، سکوت و بی توجهی دولتمردان به تئاتر به هیچ وجه پذیرفتنی نیست. چگونه می شود که دولت برای همه امور و مشاغل، خود را موظف به برنامه ریزی بداند اما از سرنوشت و آینده کاری جامعه فرهیخته تئاتر غافل باشد؟ خانه تئاتر، ضمن همیاری و همکاری با اداره کل هنرهای نمایشی و دیگر نهادها و سازمان هایی که بتوانند بخشی از مشکلات زیربنایی و ساختاری تئاتر کشور را برطرف کنند از دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مطالبات بحق و مشروع هنرمندان تئاتر را خواستار است.
بیانیه خانه تئاتر درحالی منتشر شد که مسوولان وزارت ارشاد و دولتمردان پیش تر نیز اخطارهایی در این باره دریافت کرده بودند، اما تا لحظه نگارش این گزارش همچنان هیچ اتفاق خاصی رخ نداده و مسوولان گام ملموسی در جهت کاهش سختی های جامعه تئاتری برنداشته اند. در نتیجه کوتاهی دولت و بی خیالی بعضی مدیران شرایط دست اندرکاران هنرهای نمایشی در تمام زمینه ها روز به روز وخیم تر می شود.
سخنی با مدیر جوان
در پایان می ماند تذکری به مدیر جوانی که در مراسم افتتاحیه سالن تئاتر از توجه همیشگی تجار ایرانی به فرهنگ و هنر گفت و حسین ملِک، معروف به حاج حسین آقا ملک ، موسس کتابخانه ملک را شاهد مثال خود گرفت. تاجر و سرمایه داری که نسل اندر نسل در میان تجار بانفوذ تبریز شناخته شده اند. پدرش مرحوم حاج محمدکاظم ملک التجار از بازرگانان صاحب نام ایران و پدربزرگش آقامحمدمهدی تبریزی، از دوستان نزدیک میرزا تقی خان امیرنظام امیرکبیر بود که سرای امیر در بازار تهران را به احترام او بنا کرد. قدرت و نفوذ پدربزرگ حسین خان ملک در میان تجار و سیاست مداران عهد قاجار به حدی بوده که نقل است امیرنظام صدهزار تومان از او قرض گرفت تا ناصرالدین میرزا (ناصرالدین شاه) را برای نشستن بر تخت شاهی راهی تهران کند. حالا مقایسه کنید با ملکی که معاون وزیر برای افتتاح سالن تئاتر در آن از مرکز شهر به غربی ترین نقطه مسافرت می کند. مکانی تجاری که به گواه گزارش های منتشرشده، برای ساخت آن چیزی بیش از 32 هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران استقراض شده و این یعنی چاپ اسکناس و تزریق نقدینگی به بازار و افزایش تورم در جامعه؛ عاملی که در نتیجه اش اصناف گوناگون فرهنگی و غیرفرهنگی از کار افتاده اند و فشار اقتصادی روی دوش مردم را چند برابر کرده. همواره خوانده ایم، مطالعه دقیق تاریخ چراغ راه آینده و موجب جلوگیری از تکرار تجربه های اشتباه گذشته است. حالا باید به این گزاره تکمله ای اضافه کنیم که مطالعه تاریخ در مدیریت صحیح امروز نیز به مدیران جوان یاری می رساند. حداقل اگر شیوه مدیریت در جنگ هشت ساله را هم به درستی مطالعه می کردید، امروز در مراقبت از جامعه هنرمندان و فعالان تئاتر چنین مغلوب نمی شدید.

روزنامه اعتماد

لینک خبر :‌ فرهنگ امروز
میلاد ماهان راد تهیه کننده مطرح موسیقی از فرآیندهایی که موجب فاصله مردم و هنرمندان موسیقی در سطح جامعه می شود، انتقاد و با افزایش قیمت بلیط کنسرت ها مخالفت کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : عصر ایران قلم نیوز روزنامه ابتکار

یک تهیه کننده مطرح موسیقی با انتقاد از فرایندهایی که موجب فاصله مردم و هنرمندان موسیقی در سطح جامعه می شود، از تلاش ویژه برای جلوگیری از افزایش قیمت بلیط های کنسرت و استفاده از راهکارهای دیگر خبر داد.

میلاد ماهان راد، ضمن بیان این مطلب که هنرمندان همواره در کنار مردم و با مردم بوده و این موضوع مهم ترین ویژگی این قشر در طول سال های سخت اقتصادی مردم بوده است، افزود: به نظر می رسد استراتژی اصلی مؤسسات موسیقی بایستی تلاش برای یافتن راهکاری جدی به منظور جلوگیری از افزایش قیمت بلیط کنسرت ها به منظور همراهی مردم در شرایط سخت کرونایی باشد.

عضو مجمع صنفی تهیه کنندگان آثار موسیقی، ادامه داد: در این که قیمت بلیط های کنسرت در طول سال های اخیر به هیچ وجه متناسب با سایر هنرهای مشابه افزایش نیافته و نرخ نسبتاً ثابتی را در طول سال های اخیر داشته شکی وجود ندارد، اما به نظر برخی از تهیه کنندگان موسیقی، افزایش قیمت بلیط کنسرت به عنوان یکی از فضاهایی که حال بهتری برای مردم ایجاد می کند، در شرایط کرونایی و بحران اقتصادی ناشی از کرونا که مردم و هنرمندان بطور مشترک با آن درگیر هستند، راهکار درستی برای این صنعت مهم نیست.

وی با اشاره به یافتن راهکارهای دیگری همچون برگزاری در فضاهای باز و بزرگ تر به منظور کاهش هزینه های مترتب بر برگزاری به منظور امکان ادامه فعالیت این صنعت نیز تأکید کرد و اظهار امیدواری کرد مجموعه تهیه کنندگان مطرح موسیقی با همکاری مشترک و ایجاد هم افزایی با مسئولین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، راهکاری جدی و جدید برای برگزاری کنسرت ها در زمان مقرر و ترجیحاً بدون افزایش قیمت بلیط اتخاذ کنند.

لازم به توضیح است، میلاد ماهان راد، مدیرعامل موسسه فرهنگی هنری لیما می باشد که تهیه کنندگی هنرمندانی چون رضا صادقی، علی یاسینی، دایان و ... را بر عهده دارد و از رکورداران برگزاری کنسرت هنرمندان ایرانی در داخل و خارج از کشور می باشد.

لینک خبر :‌ گیتی آنلاین
از وزارت ارشاد یک سوال دارم. اگر یک گروه تئاتری بخواهند داستان اصحاب کهف را اجرا کنند، با سگ قصه چه می کنید؟ آیا این قصه قرآنی به خاطر داشتن سگ، دچار ممیزی می شد؟

عصرایران؛ مصطفی داننده- محمد رحمانیان کارگردان شهیر تئاتر ایران، این روزها نمایشی را روی صحنه برده است به نام عشق روزهای کرونا . این نمایش شامل چند اپیزود است که یکی از آنها بانو و گربه ملوس نام دارد یا بهتر بگویم نام داشت. انطور که رحمانیان می گوید این بخش از عشق روزهای کرونا به دلیل حضور گربه در کنار بهنوش طباطبایی بازیگر این اپیزود از سوی اراده شورای نظارت مرکز هنرهای نمایشی و مدیرکل اداره هنرهای نمایشی با مشکل ممیّزی مواجه و حذف شده است.

از وزارت ارشاد یک سوال دارم. اگر یک گروه تئاتری بخواهند داستان اصحاب کهف را اجرا کنند، با سگ قصه چه می کنید؟ آیا این قصه قرآنی به خاطر داشتن سگ، دچار ممیزی می شد؟

در انتخابات ریاست جمهوری سال 92 و 96 به روحانی رای دادیم که دیگر شاهد اینگونه ممیزی ها و سانسورها نباشیم اما گویا به کاه دان زده ایم. آن از کتاب های درسی و این هم از تئاتر.

روحانی وضعیت اقتصاد کشور را به تحریم، کرونا و خروج آمریکا از برجام مربوط می داند، آیا مسائل فرهنگی و اجتماعی هم به تحریم های آمریکا وابسته است؟

واقعا این همه انفعال در زمینه مسائل فرهنگی و اجتماعی به خاطر چیست؟

حالا که دیگر همه به مشکلات اقتصادی عادت کرده ایم و بالا رفتن قیمت گوشت و یا خانه برای مان عجیب نیست، می توانیم به رییس جمهور روحانی یادآوری کنیم که خواسته های ما از او فقط افتصادی نبود.

در اقتصاد تحریم هستیم، آیا در مسائل فرهنگی و اجتماعی هم تحریم هستیم که دولت فقط در حال نظاره کردن است؟ چه اشکالی دارد رییس جمهور یک بار دل به دریا بزند و یک تصمیم شجاعانه بگیرد.

متاسفانه رفتار روحانی و دولت در تمام ساحت های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی منفعلانه بوده است و برخلاف شعارهای انتخاباتی که پر امید بود، مملو از ناامیدی است.

همیشه این سوال وجود داشته است که چرا دولت، قفل های فرهنگی و اجتماعی را باز نمی کند؟ حالا که مشکلات فرهنگی و تضاد تفکرها در جامعه بیداد می کند، چرا دولت سکوت کرده است و راهکاری را ارائه نمی دهد؟

واقعا چرا در همه مسائل دست های روحانی بالاست؟ کاش رییس جمهور یک بار دیگر فیلم های انتخابات ریاست جمهوری 96 را نگاه می کرد. انتخاباتی که مردم با شور به او رای دادند تا روحانی، شعارهایش را عملی کند.

آقای رییس جمهور مردم مشکلات دولت در سیاست خارجی را می فهمند. می دانند ترامپ، زبان آدمی زاد را نمی فهمد. اما انفعال شما در مسائل فرهنگی و اجتماعی از جمله همین ماجرای گربه و تئاتر، برای آنها قابل درک نیست.

مردم با خود می گویند مگر روحانی نگفت اگر با رای بالا دوباره به عنوان رییس جمهور انتخاب شود، دستش برای کارهای بزرگ باز است؟ حالا چرا فقط نظاره گر است درست مثل دروازه بانی که فقط توپ ها را نگاه می کند تا به گل بنشینند.

روحانی کار را به جایی رسانده است که باید این بیت حافظ را بخوانیم که:

ما ز یاران چشم یاری داشتیم/ خود غلط بود آنچه ما پنداشتیم؟

___________________

بیشتر بخوانید:

لینک خبر :‌ عصر ایران
تهران- ایرناپلاس- رونق بازار کسب وکار هنرهای تجسمی از اولویت های مهم و وعده های دولت برای استحکام زیربنای فرهنگی است. اتفاقی که گام های مهم در جهت تحقق آن برداشته شده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

به گزارش ایرناپلاس، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سال گذشته در پیامی به جشنواره هنرهای تجسمی، این رشته هنری را در روزگار شتابناک و پر تب وتاب امروز، مأمنی برای اندیشیدن، ماندگاری و مانایی دانست و در خصوص رونق بازار کسب وکار هنرهای تجسمی گفت: این جشنواره، از دوره پیش با اقدامی در خور و شایسته، فضای مناسبی برای رونق بازار هنر و اقتصاد هنرهای تجسمی ایجاد کرده است.

بدون شک رونق و رشد بازار کسب و کار هنرهای تجسمی یکی از اهداف مهم دولت در زمینه فرهنگ و هنر است که از آن به عنوان یکی از وعده های دولت برای استحکام زیربنای فرهنگی یاد شده؛. قرار دادن چارسوی هنر در بخش ویژه گالری ها در نمایشگاه دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی در میان فعالان و علاقه مندان این عرصه فرصتی مغتنم و ارزشمند یاد می شود که توانست سهم بسزایی در رونق خریدوفروش آثار هنری و تشویق مردم به خرید محصولات این رشته داشته باشد.

توسعه بازار؛ اولویت اداره کل هنرهای تجسمی
هادی مظفری مدیرکل هنرهای تجسمی کشور اوایل امسال درخصوص برنامه های این بخش گفته بود، فرصت کافی برای هنرمندان فراهم می کنیم تا بتوانند آثارشان را به فروش برسانند. در سال های گذشته جشنواره های زیادی برگزار کردیم و جایزه دادیم اما امروز همه فعالان هنرهای تجسمی برداشت شان این است که این، کافی نیست. شاید یک نیاز اولیه و ضرورت بوده اما کافی نیست. کار اصلی ما در این حوزه این است که اثر خلق شده هنرمند را به دست مشتری برسانیم یعنی توسعه بازار . بنابراین توسعه بازار را به صورت جدی در تهران و استان های دیگر دنبال خواهیم کرد.

اما این رونق و توسعه بازار کسب و کار هنرهای تجسمی، تا چه اندازه محقق شده و توانسته به جایگاه قابل قبولی برسد. با عضو هیات علمی دانشکده تجسمی دانشگاه هنر تهران و همچنین از اعضاء شورای سیاست گذاری بیست و هفتمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان در این باره به گفت وگو پرداختیم.

چرخه خریدوفروش دوباره به حرکت درآمده است
عرب زاده درخصوص رونق بازار کسب وکار هنرهای تجسمی و ارز آوری آثار هنری در سال های اخیر به خبرنگار ایرناپلاس گفت: با رشد بازار کشورهای اطراف و به ویژه بازار دبی، یک انفجار اقتصادی در این زمینه داشتیم که به طور عادی ما هم از این بازار بهره مند شدیم. به این معنا که هم رشد قیمت داشتیم، هم فروش آثار هنرهای تجسمی بالا رفت و انگیزه ای در خریداران کشور پیدا شد که در این عرصه سرمایه گذاری کنند و آنها هم وارد بازار شوند که بعد از بحران جهانی کرونا، این رشد و پیشرفت کند شد.
بازارهای دبی و کشورهای اطراف از رونق افتادند که به طور طبیعی ما هم شاهد رکود بودیم. در این چند سال اخیر این رشد داشت، با شیب ملایمی پیش می رفت که نه تنها روند فروش بازار بهتر شده بود، بلکه تا حدودی شناخت بیشتر در این حوزه اتفاق افتاد که باعث شد سرمایه گذاری ها در چرخه خریدوفروش مطمئن تر انجام شود و تا حدودی شیوه سرمایه گذاری به صورت زیربنایی شکل گرفت و بازارها رونق یافت.
به گفته عرب زاده در یک ماه اخیر این چرخه دوباره به حرکت درآمده اما سرعت آن کند است.

تقاضا از سمت سرمایه گذاران واقعی؟
عرب زاده معتقد است افرادی که همواره در چرخه خریدوفروش آثار تجسمی حضور داشته اند یا کسانی که به تازگی در این زمینه فعالیت می کنند، تقاضاهایشان بر پایه نیازها یا انگیزه هایی غیر از انگیزه های هنری نبوده است. هر چند ممکن است ما به سطح پایین تری از تقاضا رسیده باشیم اما تقاضاها از سمت کسانی که به صورت حقیقی می خواهند در بازار جدید هنری سرمایه گذاری کنند، صورت گرفته است. حجم نقل و انتقالات و سرمایه گذاری ها شاید کم شده باشد اما واقعی و شفاف است. این ویژگی مثبت یکی از تفاوت هایی است که نسبت به دوره های گذشته می توان در این حوزه یافت.

لزوم تعیین زیرساخت های قانونی برای جلوگیری از پولشویی
عرب زاده در خصوص لزوم قرار دادن زیرساخت های قانونی برای خرید و فروش و نقل و انتقالات آثار هنری بیان کرد: اگر مقررات یا زیرساخت های قانونی مهیا نکنیم، احتمال دارد این نقل و انتقالات و خرید و فروش واقعی و شفاف از بین رود. این در همه جای دنیا وجود دارد که وقتی پول های زیادی در زمینه هنری، فرهنگی یا حتی ورزشی وارد چرخه اقتصادی می شود، می تواند به پولشویی، نقل و انتقالات یا معاملات غیرواقعی و سوری تبدیل شود. همیشه افرادی وجود دارند که از این پول ها سوءاستفاده کنند و کسانی که از قوانین مربوط به معافیت های فرهنگی سود می برند را درگیر پول شویی و دیگر معاملات غیرقانونی کنند. اگر شفاف سازی قانونی وجود نداشته باشد ممکن است این فعالیت ها به سمت و سویی برود که از چرخه هنری خارج شود.

رونق بازار هنر تجسمی معاصر
دبیر اسبق شورای هنری جشنواره تجسمی فجر عقیده دارد که رشته های سنتی معاصر و مدرن تجسمی از رونق بیشتری در سال های اخیر برخوردار بوده اند.
وی در این باره گفت: ما با قیمت های تثبیت شده آثار هنری برای اهالی فن روبه رو هستیم که نرخ آنها مشخص است و شاهد رشد خریدشان هستیم. اما اگر بخواهیم به شکل کلی نگاه کنیم که چه رشته ای بازار بیشتری را به خود اختصاص می دهد باید بگویم که هنر تجسمی معاصر.
به گفته این کارشناس هنرهای تجسمی، آثار نقاشی و مجسمه سازی بیشترین بخش بازار را به خود اختصاص داده اند. در رشته های سنتی تر هم نگارگری و شاخه های آن، متقاضیان خاص خود را دارند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
آیین رونمایی از نماهنگ بی تابی بلقیس به آهنگسازی فردین خلعتبری، رهبری آندره الحاج هنرمند لبنانی و اجرای ارکستر ملی ایران در تالار رودکی تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر ، آیین رونمایی از نماهنگ بی تابی بلقیس با شعر اهورا ایمان با موضوع همدردی مردم ایران با ملت لبنان در حادثه چندی پیش در بندر بیروت به آهنگسازی فردین خلعتبری، رهبری آندره الحاج (رهبر ارکستر ملی لبنان)، خوانندگی حمیدرضا نوربخش و اجرای ارکستر ملی ایران، امروز سه شنبه اول مهر ماه در تالار رودکی تهران برگزار شد.

حسین العجمی مشاور وزیر فرهنگ کشور لبنان در ابتدای این برنامه بعد از پخش نماهنگی از روند تولید این اثر موسیقایی-تصویری گفت: سلام از بیروت به تهران و سلام از تهران به بیروت. سلام به مردمانی که در مصائب زیادی کنار مردم لبنان در سال های اخیر بوده اند و با ما ابراز همدردی کرده اند. تاریخ شاهد رویدادها و اتفاقات مختلفی بوده است اما آنچه که دیده شده اراده و خواست یک ملت موجب بازسازی و زندگی دوباره خواهد شد. ما در لبنان همیشه ایمان داشتیم که با اتحاد و همدلی در تنوع فکری بی نظیر این کشور، می توانیم بعد از هر بحرانی دوباره کشور را بسازیم. خوشبختانه به لطف همدلی مردم توانستیم کشورمان را از دست اشغالگران بگیریم و آزاد باشیم و قطعاً کشور لبنان متعلق به همه فرزندانش باشد.

وی افزود: موسیقی بخش عمده ای از فرهنگ لبنان را تشکیل می دهد که قطعاً دربرگیرنده گونه های مختلفی است و امروز بسیار خوشحالیم که این مراسم را با حضور هنرمندان ایرانی برگزار می کنیم. ما شاید کشور کوچکی با مردمان مختلفی باشیم اما در حوزه های فرهنگی گستردگی های زیادی در اقوام و مذاهب مختلف داریم که این باعث افتخار ماست.

مشاور وزیر فرهنگ کشور لبنان با اشاره به حادثه اخیر و درگذشتگان این حادثه گفت: در یادبود این حادثه تلخ، دست یاری مان را به سوی همه کشورهایی که ما را یاری کردند، دراز کرده و از همه آنها قدردانی و تشکر می کنیم. ما امروز در کشوری حضور داریم که در همه مقاطع کنار ما بود و با اشکال مختلف با مردم ما همراه بود. این برنامه هم در راستای همین فعالیت مشترکی بود که برای باعث افتخاری بزرگ است و می تواند به عنوان یک حرکت مشترک فرهنگی به حساب آید.

العجمی افزود: از طرف وزارت فرهنگ لبنان و هنرمندان این کشور به ویژه آندره الحاج مراتب قدردانی خودمان را از هنرمندان و مدیران فرهنگی ایرانی که شرایط اجرای این پروژه فرهنگی را ایجاد کردند، اعلام می کنیم. ما فریاد می زنیم که بیروت نه می سوزد و نه غرق می شود. بیروت می ایستد و همواره پیام صلح و دوستی مردم لبنان را به تمام دنیا صادر می کند.

اظهارات رهبر ارکستر ملی لبنان از تجربه همکاری با هنرمندان ایرانی

آندره الحاج رهبر ارکستر ملی کشور لبنان نیز در این برنامه با قدردانی از مدیران بنیاد رودکی در پروژه بی تابی بلقیس بیان کرد: وقایعی در دنیا هست که خیلی زود می گذرد اما کارهایی هست که هرگز فراموش نمی شود. این نماهنگ نیز برای من از جمله پروژه هایی است که هیچ گاه برایم فراموش نمی شود. من از همان زمانی که در بیروت بودم درگیر این پروژه بودم. در این راه اولین راهی که به آن فکر می کردم شکل موسیقی بود که قرار است برنامه مشترکی را با آن اجرا کنم. بر همین مبنا جستجویی در گوگل کردم و پی به فعالیت ها و پیشینه کارهای فردین خلعتبری بردم و دیدم هم در او و هم در شاعر اثر استعدادهای بزرگی وجود دارد که باید قدردان آن باشم.

وی افزود: من اکنون با فردین خلعتبری دوستی صمیمانه ای دارم اما جا دارد از همه دوستان عزیزم به ویژه در تیم اداری، اعضای ارکستر و کارگردان این نماهنگ تشکر کنم که همراهی و توجه آنها واقعاً برایم لذت بخش و خاطره انگیز بود. البته متاسفانه امروز آزمایش کرونا ما منفی اعلام شد و ما مجبوریم کشور شما را ترک کنیم اما قطعاً اگر آزمایش مثبت بود در ایران می ماندیم و بیشتر با شما بودیم!

حادثه تلخی که باعث تولد پروژه بی تابی بلقیس شد

مهدی افضلی مدیرعامل بنیاد فرهنگی هنری رودکی نیز در بخش دیگری از مراسم گفت: لازم بود که به رسم ادب به دوستان بزرگوارم در کشور لبنان که در گذشته هم با آن ها همکاری کوچکی داشتیم، خیر مقدم بگویم. بعد از اتفاقی که در کشور لبنان افتاد به فکر افتادیم که دستگاه های سیاسی به واسطه نوع روابط صمیمانه ای که با لبنان داریم در این کار فرهنگی با ما همکاری داشته و ما بتوانیم با زبان هنر بتوانیم این همدردی را اعلام کنیم.

وی افزود: به هر حال ما با کشور و مردم لبنان رابطه صمیمانه ای داریم و همین اصل مبنا شد تا این کار فرهنگی آغاز شود. در ابتدا و بعد از رایزنی های لازم با فردین خلعتبری وارد مذاکره شدیم و او به همراه حمیدرضا نوربخش و رضا موسوی صمیمانه مشارکت خود را برای حضور در این کار اعلام کردند.

فعالیت های ارکستر ملی لبنان سرمشق ارکستر ملی ایران باشد

فردین خلعتبری آهنگساز پروژه بی تابی بلقیس نیز در پایان این مراسم که بعد از پخش نماهنگ صورت گرفت، توضیح داد: معمولاً در این مراسم آدم ها به نقاط مشترک می رسند اما من معتقدم موضوعی که باعث می شود آدم ها با هم آشنا شوند، نقاط اختلاف است چرا که باعث آشنایی و تعامل بیشتری می شود. اما اینکه امروز به ما دوست و بردار می گویند، در این پروژه واقعاً اتفاق افتاد و دوباره به من ثابت کرد که یک دیپلماسی فرهنگی باعث می شود که ما به مقاصد انسانی خودمان رسیده و تعامل عاشقانه ای داشته باشیم.

وی افزود: من بسیار خوشحالم که پروژه بی تابی بلقیس به من پیشنهاد شد و اینجا از همه شما خواهش می کنم که به افتخار نوازندگان ارکستر ملی ایران که برای ایران است دست بزنید که واقعاً در این پروژه همراه ما بودند. قطعاً در این جمع غیری وجود ندارد چرا که من سید محمد حسینی را نه به عنوان یک مدیر دولتی که به جهت دوستی و همراهی که با ما دارد می شناسم پس اینجا غریبه ای وجود ندارد. البته چند سالی بود که رابطه من با ارکستر ملی قطع بود اما امروز بسیار خوشحالم که دوباره در یک جو صمیمی کنار آنها حضور دارم.

این آهنگساز افزود: یکی از دلایل این خوبی و صمیمت بزرگ تری به نام مازیار ظهیرالدینی در ارکستر ملی است که بنده خیلی وقت است با او دوستم و من این روزها فهمیدم احترامی که بچه ها به او می گذارند یک رابط قلبی است که با کمترین میزان صحبت کردن حرف های فنی را به بچه می گوید. من لازم است در اینجا از آقای شمس الدین حسینی هم تشکر کنم که حضورش در اینجا به واسطه حضور در قامت نمایندگی مجلس نیست. من می دانم که او یک هنردوست است که خاطر اصل هنر در اینجاست. من از آقای سهرابی از مسیح تحویلداری هم قدردانی می کنم که در ارکستر ملی زحمات زیادی کشیده اند.

خلعتبری در پایان گفت: خیلی امیدوارم که بخشی از فعالیت های ارکستر ملی لبنان سرلوحه کارهای ما در ارکستر ملی ایران هم باشد. چرا که در این ارکستر مردم همراهی خوبی دارند و یکی از دلایل آن هم حضور آندره الحاج است و بدانند اگر ایشان ما را رها کنند ما این هنرمند را رها نمی کنیم.

سید محمد مجتبی حسینی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شمس الدین حسینی رییس کمیسیون اصل 44 مجلس شورای اسلامی و جمعی از نوازندگان ارکستر ملی ایران از جمله افرادی بودند که در این مراسم حضور داشتند.

کد خبر 5029845

علیرضا سعیدی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
افسر موم وندی، چاپخانه داران و ناشران را دو متقاضی اول و دوم دریافت تسهیلات کرونایی اعلام و توصیه کرد صاحبان کسب و کار های، فرهنگ، هنر و رسانه همچنان می توانند در سامانه کارا برای ثبت تقاضا ثبت نام کنند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۲ سایت های دیگر : شعار سال

افسر موم وندی، نماینده معاون توسعه و مدیریت منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره آمار ثبت تقاضا اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه در سامانه کارا در سه ماه گذشته، گفت: صاحبان مشاغل حوزه فرهنگ، هنر و رسانه در طول این مدت متقاضی دریافت 715 میلیارد تومان تسهبلات کرونایی شدند؛ از این میزان 264 میلیارد تومان، کمتر از 30 درصد از سوی نظام بانکی تخصیص داده شده است. امید واریم با پرداخت هرچه سریع تر این تسهیلات، شاهد تعدیل نیرو و ورشکستگی های شدید تر در حوزه کسب و کار های فرهنگ، هنر و رسانه نباشیم.

وی، با اشاره به زیر رسته های رسته فرهنگی شامل هنر سینمایی، فرهنگی، رسانه ای و تولید محتوای دیجیتال، گفت: بیش از 47 درصد درخواست تسهیلات از سوی فعالان رسته فرهنگی در سامانه کارا به ثبت رسیده که البته بیشترین میزان درخواست را شامل می شود. رسته فرهنگی، شامل چهار زیر رسته چاپ و بسته بندی، نشر، کتاب فروشی ها و مراکز ارائه محصولات فرهنگی و مراکز ارائه خدمات فرهنگی است.

چاپخانه داران بیشترین متقاضیان دریافت تسهیلات کرونایی هستند
موم وندی ادامه داد: بیشترین میزان درخواست تسهیلات از سوی فعالان حوزه چاپ و بسته بندی با 9/48 ثبت شده و البته این شاخه با دریافت 74 میلیارد تومان از 164 میلیارد تومان درخواست در صدر دریافت کنندگان تسهیلات قرار دارند. صنعت نشر در جایگاه دوم این رتبه بندی قرار دارد؛ بنابراین ناشران، بیش از 77 میلیارد تومان درخواست تسهیلات در سامانه کارا ثبت کردند که از این میزان 17 درصد، بیش از 2 میلیارد تخصیص داده شده است.

نماینده معاون توسعه و مدیریت منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره میزان دریافت تسهیلات کرونایی فعالان رسته کتاب فروشی گفت: کتاب فروشان بیش از 45 میلیارد تومان درخواست در سامانه کارا ثبت و در مجموع 21 میلیارد تومان دریافت کرده اند که برابر است با 13 درصد از کل میزان درخواست ها.

موم وندی درباره جریان ثبت درخواست متقاضیان تسهیلات کرونایی فعالان فرهنگ، هنر و رسانه در سامانه کارا بیان کرد: از اوایل خرداد ماه جریان ثیت تقاضا دریافت فرهنگ، هنر و رسانه در سامانه کارا آغاز شد و در فرآیند طولانی تا اول مهر طی شده با مراجعه به مراجع اطلاعاتی صنوف ادارات استانی و معاونت های تخصصی و صندوق اعتباری هنر اطلاعات فعالان این شاخه ها اخذ و در اختیار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار گرفت.

وی افزود: با توجه به تفاوت ماهیت بنگاه های حوزه فرهنگ، هنر و رسانه در مقایسه با سایر بنگاه های اقتصادی، بی بهره بدون بسیاری از شاغلان این حوزه از پوشش های بیمه ای، نهایی نشدن قانون بیمه بیکاری هنرمندان، ذیل قانون برنامه ششم توسعه موجب شده تا برای پوشش بیمه های فعالان و اثبات اشتغال افراد فاقد بیمه همچنین وجود تعاریف متفاوت از برخی مفاهیم بین دو وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی و تعاون کار و رفاه اجتماعی و همچنین نبود بانک اطلاعاتی منقهی درباره وضعیت شاغلان این رسته ها، دشواری های متعددی ایجاد شده بود.

موم وندی با بیان این مطلب که متاسفانه برای به نتیجه رسیدن یک اقدام سراسری نیازمند هماهنگی درون دستگاهی هستیم گفت: در بسیاری از موارد با توجه به اینکه اطلاعات شاغلان در پایگاه های اطلاعاتی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به روز رسانی نشده بود و تاخیر در ابلاغ بخشنامه ها و دستور العمل های اعطای تسهیلات کرونایی، مصوب کارگروه اقتصادی ستاد ملی مقابله با کرونا و حتی ابلاغ نشدن این مصوبات مشکلاتی را ایجاد کرده بود، کمااینکه هنوز سرپرستی ها و شعب مختلف بانکی در رابطه با تاریخ اعطا تسهیلات و یا پایان یافت این جریان با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارای اختلاف هستند؛ به عبارت دیگر، بانک ها تصور می کنند جریان اعطای تسهیلات تا پایان مرداد ماه بود در حالی که فرصت قرصت ثبت نام تا پایان شهریور ماه اعلام شد و تمدید ثبت نام بی تردید به معنای، ادامه دار بودن اعطای تسهیلات است.

نماینده معاون توسعه و مدیریت منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر ناهماهنگی بین نظام بانکی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره زمان پایان جریان ثبت نام و اعطای تسهیلات کرونایی بیان کرد: این اختلاف موجب سرگردانی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه شده است و به نظر می رسد این موضوع زمینه ساز افزوده شدن اضطراب این شاغلان در شرایط دشوار بحران کرونا شده است.

موم وندی با بیان این مطلب که جریان ثبت نام در سامانه کارا همچنان وجود دارد افزود: بعد از ثبت درخواست، تمدید مهلت اعطای تسهیلات از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ چراکه متقاضیان با دشواری های فراوان از جمله به روز نبود اطلاعات و ناآشنایی افراد با ثبت اطلاعات در سامانه موفق به ثبت نام شدند؛ البته برای تسهیل جریان ثبت درخواست متقاضیان در سامانه کارا باید اموزش های لازم ارائه شود، این آموز ش ها جزو وظایف متولیان است. توصیه می کنم فعالان رسته های شغلی فرهنگ، هنر و رسانه هرچه سریع تر به ثبت نام اقدام کنند.

موم وندی با اشاره به میزان تاثیر گذاری فعالیت های فرهنگی بر جامعه، بیان کرد: با توجه به اینکه زیرساخت های لازم برای عرضه انواع محصولات فرهنگی در فضای مجازی وجود ندارد و در زمینه دسترسی مردم به این فضا با شکاف دیجیتال مواجه است، اگر تولید کنندگان محصولات فرهنگی حمایت نشوند، در دراز مدت با مشکلات متعددی مواجه خواهیم شد که پیامد های آن در دوران پسا کرونا مشخص خواهد شد.

وی با بیان این مطلب که به بحران کرونا، باید بحران تحریم را اضافه کنیم که بر تامین انواع تجهیزات مرتبط با تولیدمحتوای مجازی نیز به شدت، تاثیر گذاشته است، افزود: با شیوع کرونا با جریان پارادایم شیفت برای تولید محتوا در فضای مجازی مواجه هستیم.

کرونا موجب باور به مقوله اقتصاد فرهنگ و هنر شد
موم وندی با بیان این مطلب که باید زنجیره تولید، عرضه و مصرف را با حمایت های ویژه کنترل شود تا هیچکدام از این عرصه را از دست ندهیم، ادامه داد: اگر محتوای مناسب فرهنگی و هنری و رسانه ای تولید نکنیم تاب آوری اجتماعی به شدت کاهش پیدا می کند. هرچند صحبت از مقوله اقتصاد فرهنگ و هنر پیش تر برای برخی بعید و دور از ذهن بود اما وقتی از فعالیت های اقتصادی در این بستر صحبت می کنیم باید به نتایج ان نیز توجه داشته باشیم؛ اینکه تولید محتوای فرهنگی مناسب برای انسان ایرانی در شرایط سخت تولید شود.

افسر موم وندی، نماینده معاون توسعه و مدیریت منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره آمار ثبت تقاضا اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه در سامانه کارا در سه ماه گذشته، گفت: صاحبان مشاغل حوزه فرهنگ، هنر و رسانه در طول این مدت متقاضی دریافت 715 میلیارد تومان تسهبلات کرونایی شدند؛ از این میزان 264 میلیارد تومان، کمتر از 30 درصد از سوی نظام بانکی تخصیص داده شده است. امید واریم با پرداخت هرچه سریع تر این تسهیلات، شاهد تعدیل نیرو و ورشکستگی های شدید تر در حوزه کسب و کار های فرهنگ، هنر و رسانه نباشیم.

وی، با اشاره به زیر رسته های رسته فرهنگی شامل هنر سینمایی، فرهنگی، رسانه ای و تولید محتوای دیجیتال، گفت: بیش از 47 درصد درخواست تسهیلات از سوی فعالان رسته فرهنگی در سامانه کارا به ثبت رسیده که البته بیشترین میزان درخواست را شامل می شود. رسته فرهنگی، شامل چهار زیر رسته چاپ و بسته بندی، نشر، کتاب فروشی ها و مراکز ارائه محصولات فرهنگی و مراکز ارائه خدمات فرهنگی است.

چاپخانه داران بیشترین متقاضیان دریافت تسهیلات کرونایی هستند
موم وندی ادامه داد: بیشترین میزان درخواست تسهیلات از سوی فعالان حوزه چاپ و بسته بندی با 9/48 ثبت شده و البته این شاخه با دریافت 74 میلیارد تومان از 164 میلیارد تومان درخواست در صدر دریافت کنندگان تسهیلات قرار دارند. صنعت نشر در جایگاه دوم این رتبه بندی قرار دارد؛ بنابراین ناشران، بیش از 77 میلیارد تومان درخواست تسهیلات در سامانه کارا ثبت کردند که از این میزان 17 درصد، بیش از 2 میلیارد تخصیص داده شده است.

نماینده معاون توسعه و مدیریت منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره میزان دریافت تسهیلات کرونایی فعالان رسته کتاب فروشی گفت: کتاب فروشان بیش از 45 میلیارد تومان درخواست در سامانه کارا ثبت و در مجموع 21 میلیارد تومان دریافت کرده اند که برابر است با 13 درصد از کل میزان درخواست ها.

موم وندی درباره جریان ثبت درخواست متقاضیان تسهیلات کرونایی فعالان فرهنگ، هنر و رسانه در سامانه کارا بیان کرد: از اوایل خرداد ماه جریان ثیت تقاضا دریافت فرهنگ، هنر و رسانه در سامانه کارا آغاز شد و در فرآیند طولانی تا اول مهر طی شده با مراجعه به مراجع اطلاعاتی صنوف ادارات استانی و معاونت های تخصصی و صندوق اعتباری هنر اطلاعات فعالان این شاخه ها اخذ و در اختیار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار گرفت.

وی افزود: با توجه به تفاوت ماهیت بنگاه های حوزه فرهنگ، هنر و رسانه در مقایسه با سایر بنگاه های اقتصادی، بی بهره بدون بسیاری از شاغلان این حوزه از پوشش های بیمه ای، نهایی نشدن قانون بیمه بیکاری هنرمندان، ذیل قانون برنامه ششم توسعه موجب شده تا برای پوشش بیمه های فعالان و اثبات اشتغال افراد فاقد بیمه همچنین وجود تعاریف متفاوت از برخی مفاهیم بین دو وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی و تعاون کار و رفاه اجتماعی و همچنین نبود بانک اطلاعاتی منقهی درباره وضعیت شاغلان این رسته ها، دشواری های متعددی ایجاد شده بود.

موم وندی با بیان این مطلب که متاسفانه برای به نتیجه رسیدن یک اقدام سراسری نیازمند هماهنگی درون دستگاهی هستیم گفت: در بسیاری از موارد با توجه به اینکه اطلاعات شاغلان در پایگاه های اطلاعاتی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به روز رسانی نشده بود و تاخیر در ابلاغ بخشنامه ها و دستور العمل های اعطای تسهیلات کرونایی، مصوب کارگروه اقتصادی ستاد ملی مقابله با کرونا و حتی ابلاغ نشدن این مصوبات مشکلاتی را ایجاد کرده بود، کمااینکه هنوز سرپرستی ها و شعب مختلف بانکی در رابطه با تاریخ اعطا تسهیلات و یا پایان یافت این جریان با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارای اختلاف هستند؛ به عبارت دیگر، بانک ها تصور می کنند جریان اعطای تسهیلات تا پایان مرداد ماه بود در حالی که فرصت قرصت ثبت نام تا پایان شهریور ماه اعلام شد و تمدید ثبت نام بی تردید به معنای، ادامه دار بودن اعطای تسهیلات است.

نماینده معاون توسعه و مدیریت منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر ناهماهنگی بین نظام بانکی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره زمان پایان جریان ثبت نام و اعطای تسهیلات کرونایی بیان کرد: این اختلاف موجب سرگردانی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه شده است و به نظر می رسد این موضوع زمینه ساز افزوده شدن اضطراب این شاغلان در شرایط دشوار بحران کرونا شده است.

موم وندی با بیان این مطلب که جریان ثبت نام در سامانه کارا همچنان وجود دارد افزود: بعد از ثبت درخواست، تمدید مهلت اعطای تسهیلات از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ چراکه متقاضیان با دشواری های فراوان از جمله به روز نبود اطلاعات و ناآشنایی افراد با ثبت اطلاعات در سامانه موفق به ثبت نام شدند؛ البته برای تسهیل جریان ثبت درخواست متقاضیان در سامانه کارا باید اموزش های لازم ارائه شود، این آموز ش ها جزو وظایف متولیان است. توصیه می کنم فعالان رسته های شغلی فرهنگ، هنر و رسانه هرچه سریع تر به ثبت نام اقدام کنند.

موم وندی با اشاره به میزان تاثیر گذاری فعالیت های فرهنگی بر جامعه، بیان کرد: با توجه به اینکه زیرساخت های لازم برای عرضه انواع محصولات فرهنگی در فضای مجازی وجود ندارد و در زمینه دسترسی مردم به این فضا با شکاف دیجیتال مواجه است، اگر تولید کنندگان محصولات فرهنگی حمایت نشوند، در دراز مدت با مشکلات متعددی مواجه خواهیم شد که پیامد های آن در دوران پسا کرونا مشخص خواهد شد.

وی با بیان این مطلب که به بحران کرونا، باید بحران تحریم را اضافه کنیم که بر تامین انواع تجهیزات مرتبط با تولیدمحتوای مجازی نیز به شدت، تاثیر گذاشته است، افزود: با شیوع کرونا با جریان پارادایم شیفت برای تولید محتوا در فضای مجازی مواجه هستیم.

کرونا موجب باور به مقوله اقتصاد فرهنگ و هنر شد
موم وندی با بیان این مطلب که باید زنجیره تولید، عرضه و مصرف را با حمایت های ویژه کنترل شود تا هیچکدام از این عرصه را از دست ندهیم، ادامه داد: اگر محتوای مناسب فرهنگی و هنری و رسانه ای تولید نکنیم تاب آوری اجتماعی به شدت کاهش پیدا می کند. هرچند صحبت از مقوله اقتصاد فرهنگ و هنر پیش تر برای برخی بعید و دور از ذهن بود اما وقتی از فعالیت های اقتصادی در این بستر صحبت می کنیم باید به نتایج ان نیز توجه داشته باشیم؛ اینکه تولید محتوای فرهنگی مناسب برای انسان ایرانی در شرایط سخت تولید شود.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،
خبرگزاری کتاب ایران

چاپخانه داران بیشترین متقاضیان دریافت تسهیلات کرونایی هستند

کرونا موجب باور به مقوله اقتصاد فرهنگ و هنر شد

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
مدیر امور نمایشگاه های موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران با اعلام برنامه های این موسسه برای حضور در نمایشگاه های مجازی بین المللی کتاب در سال جاری اعلام کرد: این موسسه تلاش می کند در تمام نمایشگاه های بین المللی مجازی کتاب شرکت کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شیوا وکیل نسلیان در خصوص برنامه ها و شرکت در بخش مجازی نمایشگاه های کتاب خارج از کشور گفت: ما به حضور فعال در نمایشگاه های کتاب خارجی باور داریم و تمام همت و تلاش خود را به کار بسته ایم تا در صورت امکان در بخش مجازی و فیزیکی نمایشگاه های بین المللی کتاب به صورت هدفمند، شرکت کنیم.

وی ادامه داد: با توجه به شرایط حاکم بر جامعه جهانی متاثر از شیوع ویروس کرونا اکثر قریب به اتفاق نمایشگاه ها به صورت مجازی برگزار می شود و تمام تلاش ما این است که با برنامه ریزی دقیق و مشارکت حداکثری آژانس های ادبی و ناشران ایرانی در بخش مجازی نمایشگاه ها، حضوری فعال داشته باشیم.

وکیل نسلیان افزود: در ماه جاری با هماهنگی ها و برنامه ریزی های انجام شده در بیست و هفتمین نمایشگاه مجازی کتاب پکن (5 تا 9 مهر 1399) که نمایشگاه هوشمند نامیده شده است، با مشارکت تعدادی از ناشران و آژانس های ادبی شرکت خواهیم کرد. این نمایشگاه با مشارکت کوبا به عنوان کشور میهمان ویژه از هفته آینده آغاز به کار می کند؛ همچنین برنامه ریزی و ثبت نام در نمایشگاه های پیش رو ازجمله فرانکفورت، اندونزی، سئول، بلگراد و کابل ازجمله اقدامات انجام شده در این بخش است که در خصوص آن در روزهای آتی اطلاع رسانی خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شیوا وکیل نسلیان در خصوص برنامه ها و شرکت در بخش مجازی نمایشگاه های کتاب خارج از کشور گفت: ما به حضور فعال در نمایشگاه های کتاب خارجی باور داریم و تمام همت و تلاش خود را به کار بسته ایم تا در صورت امکان در بخش مجازی و فیزیکی نمایشگاه های بین المللی کتاب به صورت هدفمند، شرکت کنیم.

وی ادامه داد: با توجه به شرایط حاکم بر جامعه جهانی متاثر از شیوع ویروس کرونا اکثر قریب به اتفاق نمایشگاه ها به صورت مجازی برگزار می شود و تمام تلاش ما این است که با برنامه ریزی دقیق و مشارکت حداکثری آژانس های ادبی و ناشران ایرانی در بخش مجازی نمایشگاه ها، حضوری فعال داشته باشیم.

وکیل نسلیان افزود: در ماه جاری با هماهنگی ها و برنامه ریزی های انجام شده در بیست و هفتمین نمایشگاه مجازی کتاب پکن (5 تا 9 مهر 1399) که نمایشگاه هوشمند نامیده شده است، با مشارکت تعدادی از ناشران و آژانس های ادبی شرکت خواهیم کرد. این نمایشگاه با مشارکت کوبا به عنوان کشور میهمان ویژه از هفته آینده آغاز به کار می کند؛ همچنین برنامه ریزی و ثبت نام در نمایشگاه های پیش رو ازجمله فرانکفورت، اندونزی، سئول، بلگراد و کابل ازجمله اقدامات انجام شده در این بخش است که در خصوص آن در روزهای آتی اطلاع رسانی خواهد شد.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
مسائل مختلفی، آینده صنف کتاب فروشان را با تهدید مواجه کرده است؛ از گسترش کتاب فروشی های آنلاین گرفته تا فشارهای اقتصادی مختلف. مدیر فروشگاه چشمه پریس گذشتن از این شرایط را مستلزم رعایت سیاست های اقتصادی مناسب می داند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۲

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، کتاب فروشان آخرین حلقه زنجیر نشر و امکانی هستند تا کتاب بتواند در ویترین آن ها به نمایش گذاشته شود. می توان گفت، فعالیت ناشران و شرکت های پخش و از طرفی دسترس پذیر بودن کتاب برای مردم، در ارتباط با فعالیت کتاب فروشان است. فروش اینترنتی کتاب و بیشتر شدن آن بعد از همه گیری بیماری کووید19 آسیب هایی به این صنف وارد کرد، اگرچه نمی توان منکر ضرورت فعالیت این صنف به شکل فیزیکی و در مکان کتاب فروشی شد، عملا تعطیلی کتاب فروشی ها و درنتیجه نابودی فرهنگ استفاده و مراجعه به کتاب فروشی مشاهده می شود. درباره تاثیر همه گیری بیماری کووید19 بر ادامه فعالیت کتاب فروشان گفت وگویی با حسین صوفیان، مدیر فروشگاه چشمه پریس انجام شد که در ادامه می خوانید.

به نظر شما چه عواملی در چرخه نشر باعث شده است، فعالان این حوزه در بحرانی مانند همه گیری بیماری کووید 19 تا این اندازه آسیب ببینند؟
این چرخه معیوب خیلی هم در ارتباط با کرونا نیست و معضلات کتاب فروشی ها به کرونا محدود نمی شود. از سال 90 که مشغول به این کار هستم، روند فعالیت را می بینم، همچنین در بازخوردها و تجربه های افرادی که در این حوزه فعال هستد، این خلا حس می شود. نمی دانم آیا می توان این مشکلات را به دوره خاصی محدود کرد یا نه. سال ها است به لحاظ صنفی اتفاق مثبتی در عرصه کتاب فروشی و نشر نیفتاده است. می توان گفت این حوزه واحد منفعلی است که گاهی دست و پایی می زند تا نشان دهد که کاری می کند.

برآیند مثبتی از فعالیت ها و تصمیم گیری های اتحادیه ناشران و کتابفروشان نداریم. سال ها است، این مطالبه را داریم که چرا برخی سایت ها کتاب می فروشند؟ درحالی که این کار در تمام دنیا انجام می شود. همچنین مجبور به پذیرش فروش اینترنتی کتاب درایران بودیم، اما چرا بستر مناسبی برا این کار تهیه نکردیم؟ تا زمانی که مردم به هر دلیل، تصمیم بر حضور کمتر در محل کتاب فروشی داشته باشند -که در پاندمی بیماری کووید 19 خود را بیشتر نشان داد- با مشکل مواجه نشویم. برخی از کتاب فروشان واقعا نتوانستند در این فضا ادامه فعالیت دهند و تعطیل کردند.

کتاب فروشی ها پشتوانه ندارند
چشمه فروشگاه آنلاین بزرگی دارد. شما چرا با مشکل مواجه شدید؟
فروشگاه اینترنتی چشمه به صورت موازی با کتاب فروشی های این مجموعه فعالیت می کند. بعد از پاندمی بیماری کووید 19، خریدها در 6 کتاب فروشی چشمه نوساناتی داشت، اما درحالی که سرویس دهی آنلاین هم داشتیم، نتوانستیم در فروش، به شرایط پیش از همه گیری برسیم. باید توجه داشت کتاب فروشی ها پشتوانه ای ندارند؛ در شرایطی که چک هایشان برگشت می خورد؛ خیلی از کتاب فروشی ها به خصوص کتاب فروشی های محلی مجبور به توقف کار می شوند.

اتحادیه ناشران و کتاب فروشان هیچ راهکاری به عنوان صنف انجام نداده است تا در این دوره بحرانی، تعاملی میان اتحادیه ناشران، اتحادیه کتاب فروشان و اتحادیه توزیع کنندگان وجود داشته باشد و بر اثر آن، برای مثال کتاب فروشان فرصت بیشتری برای پرداخت چک هایشان داشته باشند. این وضعیت باعث شد تا خیلی از کتاب فروشی ها مجبور به توقف فعالیت خود شوند تا تکلیف چک های مشخص شود.

اتحادیه ناشران و کتاب فروشان نیز باید فارغ از گروه بندی ها، پیشنهادات همه اعضای صنف را بررسی و پیگیری کند. نباید کار به گونه ای پیش برود که ناشر یا کتاب فروشی به صورت انفرادی اقدامی انجام دهد و از سوی دیگران طرد شود. برای مثال امسال که نمایشگاه کتاب برگزار نخواهدشد، اگر پیشنهادی از سوی اعضای صنف هست، باید پیگیری شود و اگر نیست، باید به نهادها مسئول مراجعه تا این خسارات جبران شود.

امسال بزرگترین ممر درآمد ناشران از دست رفت
امسال نمایشگاه بین المللی کتاب برگزار نشد و فقدانش به ناشران آسیب زد؛ از طرفی کتاب فروشان، مخالفان اصلی برگزاری نمایشگاه هستند. چرا شما برای جبران برگزار نشدنش ناراضی هستید؟
من هم اساسا با نمایشگاه میانه خوبی ندارم؛ چراکه کتاب فروشی ها را متضرر می کند و من به عنوان کتاب فروش –نه زیرمجموعه چشمه- در ایام برگزاری نمایشگاه، مشتری ندارم. اما این رویداد فرهنگی، سال ها است در کشور برگزار می شود و برای بالای 50 درصد ناشران درآمدزا است. خیلی از ناشران جوانی که می شناسم، نمی توانند در سال بیش از 20 یا 30 کتاب منتشر کنند؛ به همین دلیل نقدینگی نمایشگاه برایشان ضروری بود.

امسال بزرگترین ممر درآمد ناشران؛ یعنی نمایشگاه را از دست دادیم. ناشران از نمایشگاه درآمد داشتند تا بتوانند به فعالیت خود در طول سال ادامه دهند. حالا سوال این است که اتحادیه چه راهکاری برای جبران آن اندیشیده است. نه اینکه اقدامی نکرده اند؛ اما باید دید به عنوان اتحادیه چه چانه زنی هایی با نهادهای دولتی انجام داده تا جبران خسارات نمایشگاه شود. از چه قدرتی استفاده کرده است؟ آیا از ناشران پرسیده در شرایط بحرانی چه پیشنهادی دارند؟

با راهکارهای غیرمنطقی از مشکلات عبور می کنیم
به نظر شما ناشران و کتاب فروشان چگونه می توانند این دوران را با آسیب کمتر پشت سر بگذارند؟
به نظر من کتاب فروشان و ناشران تا حد زیادی بدعادت شده اند. به هرحال بخشی از ناشران توانسته اند بخشی از ضرر و زیان خود را با وامی که پرداخت شد، جبران کنند اما همچنان مشکلات زیرساختی و ساختاری مختلفی در اصناف صنعت نشر وجود دارد که باعث می شود، دائم با راهکارهای غیرمنطقی از آن عبور می کنیم. زمانی که به چالش بزرگی مانند همه گیری بیماری کووید19 می رسیم، مشکلات خودنمایی می کنند و مشخص می شود که چه ضعف هایی وجود دارد.

باقی اصناف در مواجه با مشکلات با تخفیفی که در فروش لحاظ می کنند، حداقل می توانند خسارت خود را جبران کنند. در مجموعه تجاری که کتاب فروشی چشمه قراردارد، اصنافی داریم که 70 درصد تخفیف می دهند. ما برای اینکه بتوانیم مخاطبان خود را بازگردانیم و ضرر و زیان را جبران کنیم، توانستیم در بالاترین حالت ممکن، تخفیف 25 درصد ارائه دهیم که با هماهنگی اتحادیه ناشران و کتاب فروشان انجام شد. در این شرایط؛ وقتی فروش پایین باشد، کتاب فروشی ها اگر فعالیت خود را متوقف هم نکنند، مجبور به تعدیل نیرو می شوند. حقوق و مزایای نیروی انسانی، مساله کوچکی نیست. بیمه، مالیات، پرداختی ها و عیدی ها مبالغ بالایی را می طلبد.

برخی معتقدند سیاست ها و تصمیمات حاکم بر صنعت نشر، بیشتر به نفع ناشران بوده تا کتاب فروشان؛ و این درحالی است که کتاب فروشان وضعیت اقتصادی بدتری دارند. نظر شما چیست؟
من هم چنین اعتقادی دارم و به نظرم، حتی اتحادیه هم بیشتر به ناشران توجه دارد تا کتاب فروش ها؛ در حالی که واحدی که باید فعالیت نشر را به لحاظ اقتصادی توجیه کند، کتاب فروشی ها هستند. آن ها کتابی را که ناشر منتشر می کند، به دست مردم می رسانند. البته در سال های اخیر و به ویژه بعد از همه گیری بیماری کووید19، برخی از ناشران اقدام به فروش اینترنتی کتاب های خود کردند؛ اما همچنان حلقه آخر زنجیره، کتاب فروشی ها هستند و بیشترین بار معرفی و فروش کتاب به این حلقه اختصاص دارد. متاسفانه اینجا از کتاب به عنوان کالا صحبت می کنم.

ضرورت تحلیل بازار و سیاست های اقتصادی
اخیرا شاهد تعطیل شدن برخی از کتاب فروشی ها بودیم که دلیلش شرایط موجود و فشارهای اقتصادی بوده است. کمی در مورد این تنگناها بیشتر توضیح دهید.
کتاب فروش متخصص کم داریم، زیرا حقوق و مزایای این شغل خیلی کم است. افراد به راحتی می توانند در یک لباس فروشی حقوق بالاتری کسب کنند. اگر به حقوق، مزایا و بیمه مناسب برای کتاب فروش فکر کنیم، افراد می توانند به این شغل به عنوان شغل دائم و دارای حاشیه امنیت بالا فکر کنند. اتحادیه می تواند دوره های آموزشی ویژه ای برای کتاب فروشان برگزار کند تا با خلا کتاب فروش حرفه ای مواجه نباشیم.

البته یادمان باشد که نباید فقط به کتاب فروشی های کوچک توجه بکنیم؛ کتاب فروشی در حال حاضر به معنی فروشگاهی است که کتاب و کالای فرهنگی از جمله لوزام التحریر، صنایع دستی، موزیک و بازی های کودک را هم زمان ارائه می کند. یک واحد به عنوان کتاب فروشی، باید برای هر کدام از این بخش ها فروشنده متخصص جداگانه داشته باشد، اما در لباس فروشی و قنادی و... به این صورت نیست؛ با دو یا سه نیرو می توان کلیه کارها را انجام داد.

کرونا تلنگری برای اکثر اصناف بود، اما برای کتاب فروشی ها برای اینکه این کاری فرهنگی است و همواره در شرایط سختی قرار دارد، باید فکر اساسی بشود. بحران ها در بزنگاه هایی این چنین خود را بروز می دهند و افراد را دچار چالش می کنند. در سه سال گذشته، به دلیل بحران اقتصادی که همواره وجود داشت، قیمت کتاب افزایش پیداکرد، اما ممکن است کتابی یک سال در قفسه باقی بماند. واقعیت این است که اگر تحلیلی از سیاست های اقتصادی نداشته باشیم، محکوم به شکستیم.

با فروش اینترنتی کتاب فروشی هویت خود را از دست می دهد
فروش اینترنتی، گزینه ای برای ادامه فعالیت ناشران و کتاب فروشان در وضعیت امروز بوده است. آن را چگونه ارزیابی می کنید؟
با فروش اینترنتی، کتاب فروشی هویت خود را از دست می دهد و بحران هویتی برای کتاب فروشی ها ایجاد می شود. مردم در این حالت به کتاب فروشی مراجعه نمی کنند؛ زیرا در فروش اینترنتی به مکان نیاز نیست و با گسترش آن ها، می شود همه کتاب فروشی ها را تعطیل و به هر چیزی مانند لباس فروشی، سوپر گوشت و... تبدیل کرد. هر ناشری می تواند سایتی ایجاد کند و کتاب هایش را در آنجا به فروش بگذارد. این اتفاقی است که در دیگر کشورهای اروپا و امریکا، با اینکه به کتاب به عنوان یک کالا نگاه می کنند، نمی افتد. کتاب فروشی شکسپیر و شرکا و کتاب فروشی های کوچک هنوز کار می کنند؛ زیرا برای کتاب فروشی و کتاب فروش، بازار کار وجود دارد و می توان همچنان به کتاب فروشی به عنوان یک نهاد فرهنگی، بال و پر داد.

جای تاسف دارد که درایران با فروش اینترنتی کتاب، هویت مکانی کتاب فروشی را هم از دست می دهیم. ما در این زمینه، با چالش بزرگی مواجه هستیم. خسارت های وارد شده و ضربه هایی که به کتاب فروشی وارد می شود، هر لحظه جبران ناپذیرتر می شوند. در محدوده کتاب فروشی ما، دو یا سه کتاب فروشی تعطیل کردند. شهر کتاب الماس هم از مینی سیتی منتقل شد و در دروس کار کرد و بعد از یک سال کارش به تعطیلی کشید.

دولت رقیب کتاب فروشی ها نشود!
شهرکتاب ها که معمولا اجاره کمی پرداخت می کنند، چرا این شهر کتاب مجبور به تعطیلی شد؟
این هم یکی دیگر از بحران های ماست. دولت یا باید به مساله کتاب فروشی ها ورود کند یا نباید ورود کند. اجاره شهر کتابی با 15 سال سابقه، از کتاب فروشی من که سه سال است آن را باز کردم، کمتر است. این خنده دار است! حتی برخی از شهرکتاب ها از فضای پیاده رو برای کتاب فروشی خود استفاده می کنند. این ها نکته هایی است که باید مورد بررسی قرار بگیرد. دولت باید تصمیم بگیرد که برای کمک به این صنف، چه رویه مشخصی را درپیش بگیرد. درغیر این صورت؛ خود دولت تبدیل به رقیب جدی کتاب فروشی ها می شود.

مجموعه های عظیم شهر کتاب کم بود، دولت باغ کتاب را هم با متراژ و امکانات بالا راه انداخت! وقتی مردم به کتاب فروشی ما می آیند، ممکن است کتابی را تمام کرده باشیم و در نظر داشته باشیم تا هفته آینده کمبودهای خود را جبران کنیم، اما با لحن های ناراحت کننده می گویند این ها ندارند؛ باغ کتاب همیشه دارد . بله؛ اگر کتاب فروشی ما هم همان پشتوانه را داشت، همیشه همه کتاب ها را داشتیم، فروشگاهمان پر بود و خالی نمی شد. این رقابت ناجوانمردانه است.

هرچقدر که پیش می رویم صبر مردم کمتر می شود
پیش از این میان کتاب فروشان و مشتری ها رابطه نزدیکی برقرار بود. حتی اگر کتاب فروشان کتابی را نداشتند، کتاب دیگری به مخاطب خود پیشنهاد می دادند. آیا این روابط باقی مانده است؟
هر جایی کارکرده ام، روش کارم این بوده که سفارش های مردم را یادداشت کنم تا در کم ترین زمان تهیه شود. اما متاسفانه مردم دیگر صبر نمی کنند. هرچقدر که پیش می رویم صبر مردم کمتر می شود. رفاقت بین مردم و کتاب فروش ها هم هر سال کمتر می شود.

مجموعه چشمه، باشگاه مشتریان گسترده ای دارد و مشتری مداری جزء اصول اولیه آن است. خیلی سخت است که بتوانیم افراد را به عنوان مشتری نگه داریم. مسائلی هست که مردم قبلا بهتر با آن کنار می آمدند، اما الان این طور نیست. با توجه اینکه فروش اینترنتی، کتاب فروشی بسیار زیاد شده است، مردم خود را وابسته به یک کتاب فروشی نمی دانند.

یک مشکلی مطرح است و کتاب فروشی بزرگی نزدیک کتاب فروشی ما شروع به فعالیت کرده. چرا باید در شعاع کمتر از 200 متری، دو کتاب فروشی با یک شکل و شمایل و سبک کاری مشابه وجود داشته باشد؟ چرا اتحادیه ناشران و کتاب فروشان به این موارد رسیدگی نمی کند و در این فاصله اجازه تاسیس کتاب فروشی می دهد؟ در یاد دارم زمانی که دوستانم می خواستند برای کتاب فروشی مجوز بگیرند، قانونی بود که باید فاصله جغرافیایی بین کتاب فروشی ها رعایت شود اما روابط مسموم، برای برخی قانون را زیر پا می گذارد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، کتاب فروشان آخرین حلقه زنجیر نشر و امکانی هستند تا کتاب بتواند در ویترین آن ها به نمایش گذاشته شود. می توان گفت، فعالیت ناشران و شرکت های پخش و از طرفی دسترس پذیر بودن کتاب برای مردم، در ارتباط با فعالیت کتاب فروشان است. فروش اینترنتی کتاب و بیشتر شدن آن بعد از همه گیری بیماری کووید19 آسیب هایی به این صنف وارد کرد، اگرچه نمی توان منکر ضرورت فعالیت این صنف به شکل فیزیکی و در مکان کتاب فروشی شد، عملا تعطیلی کتاب فروشی ها و درنتیجه نابودی فرهنگ استفاده و مراجعه به کتاب فروشی مشاهده می شود. درباره تاثیر همه گیری بیماری کووید19 بر ادامه فعالیت کتاب فروشان گفت وگویی با حسین صوفیان، مدیر فروشگاه چشمه پریس انجام شد که در ادامه می خوانید.

به نظر شما چه عواملی در چرخه نشر باعث شده است، فعالان این حوزه در بحرانی مانند همه گیری بیماری کووید 19 تا این اندازه آسیب ببینند؟
این چرخه معیوب خیلی هم در ارتباط با کرونا نیست و معضلات کتاب فروشی ها به کرونا محدود نمی شود. از سال 90 که مشغول به این کار هستم، روند فعالیت را می بینم، همچنین در بازخوردها و تجربه های افرادی که در این حوزه فعال هستد، این خلا حس می شود. نمی دانم آیا می توان این مشکلات را به دوره خاصی محدود کرد یا نه. سال ها است به لحاظ صنفی اتفاق مثبتی در عرصه کتاب فروشی و نشر نیفتاده است. می توان گفت این حوزه واحد منفعلی است که گاهی دست و پایی می زند تا نشان دهد که کاری می کند.

برآیند مثبتی از فعالیت ها و تصمیم گیری های اتحادیه ناشران و کتابفروشان نداریم. سال ها است، این مطالبه را داریم که چرا برخی سایت ها کتاب می فروشند؟ درحالی که این کار در تمام دنیا انجام می شود. همچنین مجبور به پذیرش فروش اینترنتی کتاب درایران بودیم، اما چرا بستر مناسبی برا این کار تهیه نکردیم؟ تا زمانی که مردم به هر دلیل، تصمیم بر حضور کمتر در محل کتاب فروشی داشته باشند -که در پاندمی بیماری کووید 19 خود را بیشتر نشان داد- با مشکل مواجه نشویم. برخی از کتاب فروشان واقعا نتوانستند در این فضا ادامه فعالیت دهند و تعطیل کردند.

کتاب فروشی ها پشتوانه ندارند
چشمه فروشگاه آنلاین بزرگی دارد. شما چرا با مشکل مواجه شدید؟
فروشگاه اینترنتی چشمه به صورت موازی با کتاب فروشی های این مجموعه فعالیت می کند. بعد از پاندمی بیماری کووید 19، خریدها در 6 کتاب فروشی چشمه نوساناتی داشت، اما درحالی که سرویس دهی آنلاین هم داشتیم، نتوانستیم در فروش، به شرایط پیش از همه گیری برسیم. باید توجه داشت کتاب فروشی ها پشتوانه ای ندارند؛ در شرایطی که چک هایشان برگشت می خورد؛ خیلی از کتاب فروشی ها به خصوص کتاب فروشی های محلی مجبور به توقف کار می شوند.

اتحادیه ناشران و کتاب فروشان هیچ راهکاری به عنوان صنف انجام نداده است تا در این دوره بحرانی، تعاملی میان اتحادیه ناشران، اتحادیه کتاب فروشان و اتحادیه توزیع کنندگان وجود داشته باشد و بر اثر آن، برای مثال کتاب فروشان فرصت بیشتری برای پرداخت چک هایشان داشته باشند. این وضعیت باعث شد تا خیلی از کتاب فروشی ها مجبور به توقف فعالیت خود شوند تا تکلیف چک های مشخص شود.

اتحادیه ناشران و کتاب فروشان نیز باید فارغ از گروه بندی ها، پیشنهادات همه اعضای صنف را بررسی و پیگیری کند. نباید کار به گونه ای پیش برود که ناشر یا کتاب فروشی به صورت انفرادی اقدامی انجام دهد و از سوی دیگران طرد شود. برای مثال امسال که نمایشگاه کتاب برگزار نخواهدشد، اگر پیشنهادی از سوی اعضای صنف هست، باید پیگیری شود و اگر نیست، باید به نهادها مسئول مراجعه تا این خسارات جبران شود.

امسال بزرگترین ممر درآمد ناشران از دست رفت
امسال نمایشگاه بین المللی کتاب برگزار نشد و فقدانش به ناشران آسیب زد؛ از طرفی کتاب فروشان، مخالفان اصلی برگزاری نمایشگاه هستند. چرا شما برای جبران برگزار نشدنش ناراضی هستید؟
من هم اساسا با نمایشگاه میانه خوبی ندارم؛ چراکه کتاب فروشی ها را متضرر می کند و من به عنوان کتاب فروش –نه زیرمجموعه چشمه- در ایام برگزاری نمایشگاه، مشتری ندارم. اما این رویداد فرهنگی، سال ها است در کشور برگزار می شود و برای بالای 50 درصد ناشران درآمدزا است. خیلی از ناشران جوانی که می شناسم، نمی توانند در سال بیش از 20 یا 30 کتاب منتشر کنند؛ به همین دلیل نقدینگی نمایشگاه برایشان ضروری بود.

امسال بزرگترین ممر درآمد ناشران؛ یعنی نمایشگاه را از دست دادیم. ناشران از نمایشگاه درآمد داشتند تا بتوانند به فعالیت خود در طول سال ادامه دهند. حالا سوال این است که اتحادیه چه راهکاری برای جبران آن اندیشیده است. نه اینکه اقدامی نکرده اند؛ اما باید دید به عنوان اتحادیه چه چانه زنی هایی با نهادهای دولتی انجام داده تا جبران خسارات نمایشگاه شود. از چه قدرتی استفاده کرده است؟ آیا از ناشران پرسیده در شرایط بحرانی چه پیشنهادی دارند؟

با راهکارهای غیرمنطقی از مشکلات عبور می کنیم
به نظر شما ناشران و کتاب فروشان چگونه می توانند این دوران را با آسیب کمتر پشت سر بگذارند؟
به نظر من کتاب فروشان و ناشران تا حد زیادی بدعادت شده اند. به هرحال بخشی از ناشران توانسته اند بخشی از ضرر و زیان خود را با وامی که پرداخت شد، جبران کنند اما همچنان مشکلات زیرساختی و ساختاری مختلفی در اصناف صنعت نشر وجود دارد که باعث می شود، دائم با راهکارهای غیرمنطقی از آن عبور می کنیم. زمانی که به چالش بزرگی مانند همه گیری بیماری کووید19 می رسیم، مشکلات خودنمایی می کنند و مشخص می شود که چه ضعف هایی وجود دارد.

باقی اصناف در مواجه با مشکلات با تخفیفی که در فروش لحاظ می کنند، حداقل می توانند خسارت خود را جبران کنند. در مجموعه تجاری که کتاب فروشی چشمه قراردارد، اصنافی داریم که 70 درصد تخفیف می دهند. ما برای اینکه بتوانیم مخاطبان خود را بازگردانیم و ضرر و زیان را جبران کنیم، توانستیم در بالاترین حالت ممکن، تخفیف 25 درصد ارائه دهیم که با هماهنگی اتحادیه ناشران و کتاب فروشان انجام شد. در این شرایط؛ وقتی فروش پایین باشد، کتاب فروشی ها اگر فعالیت خود را متوقف هم نکنند، مجبور به تعدیل نیرو می شوند. حقوق و مزایای نیروی انسانی، مساله کوچکی نیست. بیمه، مالیات، پرداختی ها و عیدی ها مبالغ بالایی را می طلبد.

برخی معتقدند سیاست ها و تصمیمات حاکم بر صنعت نشر، بیشتر به نفع ناشران بوده تا کتاب فروشان؛ و این درحالی است که کتاب فروشان وضعیت اقتصادی بدتری دارند. نظر شما چیست؟
من هم چنین اعتقادی دارم و به نظرم، حتی اتحادیه هم بیشتر به ناشران توجه دارد تا کتاب فروش ها؛ در حالی که واحدی که باید فعالیت نشر را به لحاظ اقتصادی توجیه کند، کتاب فروشی ها هستند. آن ها کتابی را که ناشر منتشر می کند، به دست مردم می رسانند. البته در سال های اخیر و به ویژه بعد از همه گیری بیماری کووید19، برخی از ناشران اقدام به فروش اینترنتی کتاب های خود کردند؛ اما همچنان حلقه آخر زنجیره، کتاب فروشی ها هستند و بیشترین بار معرفی و فروش کتاب به این حلقه اختصاص دارد. متاسفانه اینجا از کتاب به عنوان کالا صحبت می کنم.

ضرورت تحلیل بازار و سیاست های اقتصادی
اخیرا شاهد تعطیل شدن برخی از کتاب فروشی ها بودیم که دلیلش شرایط موجود و فشارهای اقتصادی بوده است. کمی در مورد این تنگناها بیشتر توضیح دهید.
کتاب فروش متخصص کم داریم، زیرا حقوق و مزایای این شغل خیلی کم است. افراد به راحتی می توانند در یک لباس فروشی حقوق بالاتری کسب کنند. اگر به حقوق، مزایا و بیمه مناسب برای کتاب فروش فکر کنیم، افراد می توانند به این شغل به عنوان شغل دائم و دارای حاشیه امنیت بالا فکر کنند. اتحادیه می تواند دوره های آموزشی ویژه ای برای کتاب فروشان برگزار کند تا با خلا کتاب فروش حرفه ای مواجه نباشیم.

البته یادمان باشد که نباید فقط به کتاب فروشی های کوچک توجه بکنیم؛ کتاب فروشی در حال حاضر به معنی فروشگاهی است که کتاب و کالای فرهنگی از جمله لوزام التحریر، صنایع دستی، موزیک و بازی های کودک را هم زمان ارائه می کند. یک واحد به عنوان کتاب فروشی، باید برای هر کدام از این بخش ها فروشنده متخصص جداگانه داشته باشد، اما در لباس فروشی و قنادی و... به این صورت نیست؛ با دو یا سه نیرو می توان کلیه کارها را انجام داد.

کرونا تلنگری برای اکثر اصناف بود، اما برای کتاب فروشی ها برای اینکه این کاری فرهنگی است و همواره در شرایط سختی قرار دارد، باید فکر اساسی بشود. بحران ها در بزنگاه هایی این چنین خود را بروز می دهند و افراد را دچار چالش می کنند. در سه سال گذشته، به دلیل بحران اقتصادی که همواره وجود داشت، قیمت کتاب افزایش پیداکرد، اما ممکن است کتابی یک سال در قفسه باقی بماند. واقعیت این است که اگر تحلیلی از سیاست های اقتصادی نداشته باشیم، محکوم به شکستیم.

با فروش اینترنتی کتاب فروشی هویت خود را از دست می دهد
فروش اینترنتی، گزینه ای برای ادامه فعالیت ناشران و کتاب فروشان در وضعیت امروز بوده است. آن را چگونه ارزیابی می کنید؟
با فروش اینترنتی، کتاب فروشی هویت خود را از دست می دهد و بحران هویتی برای کتاب فروشی ها ایجاد می شود. مردم در این حالت به کتاب فروشی مراجعه نمی کنند؛ زیرا در فروش اینترنتی به مکان نیاز نیست و با گسترش آن ها، می شود همه کتاب فروشی ها را تعطیل و به هر چیزی مانند لباس فروشی، سوپر گوشت و... تبدیل کرد. هر ناشری می تواند سایتی ایجاد کند و کتاب هایش را در آنجا به فروش بگذارد. این اتفاقی است که در دیگر کشورهای اروپا و امریکا، با اینکه به کتاب به عنوان یک کالا نگاه می کنند، نمی افتد. کتاب فروشی شکسپیر و شرکا و کتاب فروشی های کوچک هنوز کار می کنند؛ زیرا برای کتاب فروشی و کتاب فروش، بازار کار وجود دارد و می توان همچنان به کتاب فروشی به عنوان یک نهاد فرهنگی، بال و پر داد.

جای تاسف دارد که درایران با فروش اینترنتی کتاب، هویت مکانی کتاب فروشی را هم از دست می دهیم. ما در این زمینه، با چالش بزرگی مواجه هستیم. خسارت های وارد شده و ضربه هایی که به کتاب فروشی وارد می شود، هر لحظه جبران ناپذیرتر می شوند. در محدوده کتاب فروشی ما، دو یا سه کتاب فروشی تعطیل کردند. شهر کتاب الماس هم از مینی سیتی منتقل شد و در دروس کار کرد و بعد از یک سال کارش به تعطیلی کشید.

دولت رقیب کتاب فروشی ها نشود!
شهرکتاب ها که معمولا اجاره کمی پرداخت می کنند، چرا این شهر کتاب مجبور به تعطیلی شد؟
این هم یکی دیگر از بحران های ماست. دولت یا باید به مساله کتاب فروشی ها ورود کند یا نباید ورود کند. اجاره شهر کتابی با 15 سال سابقه، از کتاب فروشی من که سه سال است آن را باز کردم، کمتر است. این خنده دار است! حتی برخی از شهرکتاب ها از فضای پیاده رو برای کتاب فروشی خود استفاده می کنند. این ها نکته هایی است که باید مورد بررسی قرار بگیرد. دولت باید تصمیم بگیرد که برای کمک به این صنف، چه رویه مشخصی را درپیش بگیرد. درغیر این صورت؛ خود دولت تبدیل به رقیب جدی کتاب فروشی ها می شود.

مجموعه های عظیم شهر کتاب کم بود، دولت باغ کتاب را هم با متراژ و امکانات بالا راه انداخت! وقتی مردم به کتاب فروشی ما می آیند، ممکن است کتابی را تمام کرده باشیم و در نظر داشته باشیم تا هفته آینده کمبودهای خود را جبران کنیم، اما با لحن های ناراحت کننده می گویند این ها ندارند؛ باغ کتاب همیشه دارد . بله؛ اگر کتاب فروشی ما هم همان پشتوانه را داشت، همیشه همه کتاب ها را داشتیم، فروشگاهمان پر بود و خالی نمی شد. این رقابت ناجوانمردانه است.

هرچقدر که پیش می رویم صبر مردم کمتر می شود
پیش از این میان کتاب فروشان و مشتری ها رابطه نزدیکی برقرار بود. حتی اگر کتاب فروشان کتابی را نداشتند، کتاب دیگری به مخاطب خود پیشنهاد می دادند. آیا این روابط باقی مانده است؟
هر جایی کارکرده ام، روش کارم این بوده که سفارش های مردم را یادداشت کنم تا در کم ترین زمان تهیه شود. اما متاسفانه مردم دیگر صبر نمی کنند. هرچقدر که پیش می رویم صبر مردم کمتر می شود. رفاقت بین مردم و کتاب فروش ها هم هر سال کمتر می شود.

مجموعه چشمه، باشگاه مشتریان گسترده ای دارد و مشتری مداری جزء اصول اولیه آن است. خیلی سخت است که بتوانیم افراد را به عنوان مشتری نگه داریم. مسائلی هست که مردم قبلا بهتر با آن کنار می آمدند، اما الان این طور نیست. با توجه اینکه فروش اینترنتی، کتاب فروشی بسیار زیاد شده است، مردم خود را وابسته به یک کتاب فروشی نمی دانند.

یک مشکلی مطرح است و کتاب فروشی بزرگی نزدیک کتاب فروشی ما شروع به فعالیت کرده. چرا باید در شعاع کمتر از 200 متری، دو کتاب فروشی با یک شکل و شمایل و سبک کاری مشابه وجود داشته باشد؟ چرا اتحادیه ناشران و کتاب فروشان به این موارد رسیدگی نمی کند و در این فاصله اجازه تاسیس کتاب فروشی می دهد؟ در یاد دارم زمانی که دوستانم می خواستند برای کتاب فروشی مجوز بگیرند، قانونی بود که باید فاصله جغرافیایی بین کتاب فروشی ها رعایت شود اما روابط مسموم، برای برخی قانون را زیر پا می گذارد.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
خبرگزاری کتاب ایران

به نظر شما چه عواملی در چرخه نشر باعث شده است، فعالان این حوزه در بحرانی مانند همه گیری بیماری کووید 19 تا این اندازه آسیب ببینند؟

کتاب فروشی ها پشتوانه ندارند

چشمه فروشگاه آنلاین بزرگی دارد. شما چرا با مشکل مواجه شدید؟

امسال بزرگترین ممر درآمد ناشران از دست رفت

امسال نمایشگاه بین المللی کتاب برگزار نشد و فقدانش به ناشران آسیب زد؛ از طرفی کتاب فروشان، مخالفان اصلی برگزاری نمایشگاه هستند. چرا شما برای جبران برگزار نشدنش ناراضی هستید؟

با راهکارهای غیرمنطقی از مشکلات عبور می کنیم

به نظر شما ناشران و کتاب فروشان چگونه می توانند این دوران را با آسیب کمتر پشت سر بگذارند؟

برخی معتقدند سیاست ها و تصمیمات حاکم بر صنعت نشر، بیشتر به نفع ناشران بوده تا کتاب فروشان؛ و این درحالی است که کتاب فروشان وضعیت اقتصادی بدتری دارند. نظر شما چیست؟

اخیرا شاهد تعطیل شدن برخی از کتاب فروشی ها بودیم که دلیلش شرایط موجود و فشارهای اقتصادی بوده است. کمی در مورد این تنگناها بیشتر توضیح دهید.

با فروش اینترنتی کتاب فروشی هویت خود را از دست می دهد

فروش اینترنتی، گزینه ای برای ادامه فعالیت ناشران و کتاب فروشان در وضعیت امروز بوده است. آن را چگونه ارزیابی می کنید؟

دولت رقیب کتاب فروشی ها نشود!

شهرکتاب ها که معمولا اجاره کمی پرداخت می کنند، چرا این شهر کتاب مجبور به تعطیلی شد؟

هرچقدر که پیش می رویم صبر مردم کمتر می شود

پیش از این میان کتاب فروشان و مشتری ها رابطه نزدیکی برقرار بود. حتی اگر کتاب فروشان کتابی را نداشتند، کتاب دیگری به مخاطب خود پیشنهاد می دادند. آیا این روابط باقی مانده است؟

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
یک نویسنده گفت: بخش عمده ای از ناشران ما تمایلی به انتشار کتاب ندارند و وارد حوزه های دیگر شده اند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۲ سایت های دیگر : افکار نیوز

منصوره میرفتاح نویسنده و شاعر، در گفت و گو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، درباره تأثیر کاهش تیراژ کتاب روی کار مولف گفت: کاهش تیراژ کتاب و تمایل نداشتن ناشران به انتشار کتاب موضوعات پیش روی نویسندگان هستند. بخش عمده ای از ناشران ما تمایلی به انتشار کتاب ندارند و وارد حوزه های دیگری شده اند. تنها نام انتشارات را روی یک مجموعه می گذارند؛ اما در عمل کار دیگری انجام می دهند و وارد کار های تجاری و بازاریانی می شوند.

بیشتر بخوانید

او افزود: ناشران به هر طریقی می خواهند فعالیتشان را در صنعت نشر ادامه دهند. در شرایط فعلی نشر کتاب تقریباً غیرممکن است. ناشران تمایلی به انتشار کتاب ندارند؛ چون هم بودجه ای برای این کار ندارند و هم انتشار کتاب برایشان توجیه اقتصادی ندارد. مخاطب هم در این شرایط تورمی، دغدغه مطالعه کتاب ندارد.

این نویسنده ادامه داد: پیش از این وضعیت صنعت نشر ناجور بود؛ الان از قبل هم بدتر شده است. کتاب عملاً از سبد خرید خانوار حذف شده است. این روزها، نویسندگان سعی می کنند در فضای مجازی با مخاطبانشان ارتباط برقرار کنند. به هر حال نویسنده به تعامل با مخاطب نیاز دارد و برای تعامل با مخاطبانش راه های ارتباطی تازه تری پیدا کرده است.

میرفتاح بیان کرد: نویسنده های ما امروز با حضور در فضای مجازی از آن فضای درونگرایی که در گذشته داشتند، فاصله گرفته اند. ارتباط نویسندگان با مخاطب روی کارشان تاثیر می گذارد. تعدادی از مخاطبان فضای مجازی همان هایی هستند که از فضا های فرهنگی گریزان هستند و شوآف و رفتار های هنجارشکن را دنبال می کنند. این امر روی مولف خواه ناخواه تاثیر می گذارد. به خصوص اگر ساختار ذهنی مولف ساختار اصلی خود را پیدا نکرده باشد. بسیاری از نویسندگان جوانی که تازه کار خود را آغاز کردند، دغدغه جذب مخاطب را دارند. عملاً مخاطب از آن ها می خواهد درگیر شوآف شوند و اگر چنین مولفانی گام به گام با مخاطب همراه شوند به ورطه نابودی می افتند.

این شاعر ادامه داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید از بودجه فرهنگی کشور برای معرفی کتاب های خوب و نویسندگانی که ارزش معرفی شدن دارند، استفاده کند. اینگونه هیجان مخاطب امروز ارضا می شود. ناشران هیچ پولی برای تبلیغ کار خود ندارند و وزارت ارشاد تنها نهادی است که می تواند به ناشر در این زمینه کمک کند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
مافیای بازار سیاه کاغذ و سایر ملزومات چاپ باعث شده، هزینه های انتشار کتاب به طور سرسام آوری در چند سال اخیر افزایش پیدا کند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : بانی فیلم شاخص نیوز

کامران شرفشاهی مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر در گفت وگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان درباره علت کاهش تیراژ کتاب در چند سال اخیر، گفت: مافیای بازار سیاه کاغذ و سایر ملزومات چاپ باعث شدند تیراژ کتاب ها کاهش یابد؛ در نتیجه این امر هزینه های انتشار کتاب به طور سرسام آوری در چند سال اخیر افزایش یافت. تحریم های بین المللی، افزایش قیمت دلار و بازی های سیاسی و اقتصادی هم از دیگر دلایل افزایش هزینه انتشار کتاب است.

او افزود: استطاعت خریداران کتاب و توان مالی آن ها موضوع دیگری است که در کاهش تیراژ کتاب تاثیرگذار بود، علت دیگر آن به تورم افسار گسیخته ای برمی گردد که در اقتصاد ایران وجود دارد و نوجوانان و جوانان را که کتابخوان های جدی هستند با مشکل روبه رو کرده است. در کنار این امر شاهدیم درآمد مردم نه تنها افزایش نیافته بلکه اگر نگوییم ثابت مانده در مواردی هم کاهش یافته است.

مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر ادامه داد: طبق نمودار هرم مازلو نمی توان توقع داشت جامعه ای که در رفع نیاز های اولیه خود مانده است در مسیر تامین نیاز های روحی و فکری خود حرکت کند؛ این آفت بزرگی است که در چند سال اخیر دیده می شود. اشخاصی هستند که با نیت های کاسب کارانه به چاپ و نشر کشور وارد شدند و با درج قیمت های بسیار بالا موجب سرخوردگی و دلزدگی بخشی از افراد جامعه ما شدند.

شرفشاهی بیان کرد: همچنین علی رغم اینکه انقلاب ما انقلابی فرهنگی بود، پس از گذشت 40 سال هنوز در بسیاری از روستا ها و شهرستان های دورافتاده کتابخانه وجود ندارد. در شهر های بزرگ با کمبود کتابخانه مواجه هستیم و در این زمینه به صورت جدی سرمایه گذاری نشده است. اگر به تعداد روستا ها و شهرهایمان کتابخانه داشته باشیم آن وقت برای تجهیز کتابخانه ها به تهیه کتاب نیاز داریم. سال هاست همچنان با دستگاه های عریض و طویلی رو به رو هستیم که خود را متولی کار فرهنگی می دانند، اما کارایی لازم را در این زمینه ندارد. علیرغم شعار هایی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داد همچنان شاهدیم حمایت و پشتیبانی از ناشران و پدیدآورندگان کتاب نمی شود، مجموعه ای از این دلایل باعث کاهش تیراژ کتاب در کشور شد.

بیشتر بخوانید:

مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر اظهار کرد: دانشمندان علم ارتباطات پیش بینی کرده بودند در آینده با پیشرفت این علم، انتشار کتاب برای همگان بسیار سهل و آسان است. این امر علاوه بر مزایا، مشکلاتی را با خود به همراه می آورد که موجب سرخوردگی و دلمردگی عمومی می شود. انتشار کتاب های ضعیف جا را برای دیده شدن کتاب های خوب تنگ می کند.

شرفشاهی ادامه داد: طبیعی است اگر برخی کتابخوان ها در ابتدای راه کتابخوانی شان کتاب های ضعیف و بی کیفیت را برای مطالعه انتخاب کنند، دلزده شوند. همچنین برخی سعی می کنند نیاز های خود را در زمینه کتابخوانی از طریق روش های جدید یا فرصت های فضای مجازی تامین کنند. این امر یک چالش جدید است که در کشور های جهان سومی خود را نشان می دهد و در کشور های پیشرفته هنوز کتاب با تیراژ های بالای یک میلیون منتشر می شود.

او بیان کرد: معمولا ناشران فرهنگی و ناشرانی که دغدغه فرهنگی دارند کتاب هایشان را با تخفیف به شکل های گوناگون می فروشند، اما این تخفیف ها مشکل را حل نمی کند. مشکل اساسی جامعه ما تورمی است گه گریبان جامعه را گرفته و موجب شده تا جامعه در درجه اول به دنبال رفع نیاز های اولیه زندگی اش باشد. در نمایشگاه های کتاب و کتابفروشی ها شاهد بودم مردم بیشتر تماشاچی هستند و چشم حسرت مردم را برای تهیه کتاب هایشان می بینم.

مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر عنوان کرد: تمام عوامل مانند یک سلسله زنجیر به هم متصل هستند. در شرایط فعلی باید از تمام گروه های نشر حمایت شود. اگر مسئولان فرهنگی ما به حل بسیاری از مشکلات و ناهنجاری ها علاقه دارند باید یارانه حمایتی را در زمینه صنعت نشر به مردم و دست اندرکاران صنعت نشر بدهند تا صنعت نشر بتواند روی پایش بایستد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
میزگرد ادبیات داستانی دفاع مقدس و خاطره نگاری ، سه شنبه اول مهرماه در باغ موزه دفاع مقدس برگزار می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : خبرگزاری شبستان

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، میزگرد ادبیات داستانی دفاع مقدس و خاطره نگاری ، سه شنبه ساعت 14 با حضور سردار گلعلی بابایی (مستندنگار و برنده جایزه ادبی جلال آل احمد و عضو هیأت داوران این جایزه) و میثم امیری (داستان نویس، مستندنگار و داور جایزه ادبی جلال آل احمد، برنده جشنواره داستان انقلاب (جایزه ادبی امیرحسین فردی)، سردبیر سابق مجله ادبی الفیا و مدیر سابق دانشنامه ویکی ادبیات) از سوی مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار می شود.

این نشست در راستای برنامه های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانه کتاب به مناسبت چهلمین سالگرد دفاع مقدس در نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت برگزار می شود.

نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت با عنوان اقتدار40 و با شعار محوری ما قوی هستیم به مناسبت چهلمین سالگرد حماسه دفاع مقدس، از 2 تا 9 مهر در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برپا است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، میزگرد ادبیات داستانی دفاع مقدس و خاطره نگاری ، سه شنبه ساعت 14 با حضور سردار گلعلی بابایی (مستندنگار و برنده جایزه ادبی جلال آل احمد و عضو هیأت داوران این جایزه) و میثم امیری (داستان نویس، مستندنگار و داور جایزه ادبی جلال آل احمد، برنده جشنواره داستان انقلاب (جایزه ادبی امیرحسین فردی)، سردبیر سابق مجله ادبی الفیا و مدیر سابق دانشنامه ویکی ادبیات) از سوی مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار می شود.

این نشست در راستای برنامه های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانه کتاب به مناسبت چهلمین سالگرد دفاع مقدس در نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت برگزار می شود.

نمایشگاه ملی دستاوردهای دفاع مقدس و مقاومت با عنوان اقتدار40 و با شعار محوری ما قوی هستیم به مناسبت چهلمین سالگرد حماسه دفاع مقدس، از 2 تا 9 مهر در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برپا است.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۲ سایت های دیگر : برترین ها خبر خودرو

شنیده می شود که موضوع پرسروصدا و جنجالی حذف مجوز ساخت سینمایی که هفته گذشته در روز ملی سینما به عنوان مطالبه اصلی سینماگران مطرح شده بود، با جدیت در حال پیگیری است و موافقان و مخالفان این بحث در تلاشند تا خواسته خودشان را در ماه های باقی مانده دولت پی بگیرند. عده ای با پیش کشیدن قانون سینما و عده ای دیگر نیز با ایجاد فشار روی امضاکنندگان بیانیه ضدسانسور...
هفته گذشته در اوج درگیری سینمای ایران با رکود کرونا 313 سینماگر ایرانی با انتشار بیانیه ای علیه سانسور و صدور مجوز پیش از ساخت فیلم خبرساز شدند. در این بیانیه که بیست ویکم شهریور، روز ملی سینما منتشر شد، سینماگران ایران خواهان برچیده شدن نظام سانسور در ایران و حذف هر نوع پروانه فیلمسازی شدند. خواسته ای که به شدت در شبکه های اجتماعی مورد توجه مخاطبان سینما نیز قرار گرفت و تا چند روز با هشتگ های # روزملی سینما و # نه به سانسور دست به دست می شد. حالا شنیده می شود که دو گروه مختلف این بیانیه را دستمایه قرار داده اند و آن را به شدت دنبال می کنند. گروهی در تلاشند تا با مطرح کردن دوباره قانون سینما و لزوم پاسخگویی سینماگران صدور مجوزهای ساخت و حتی نمایش را بلاموضوع و قانونی تصویب کنند که طبق آن هر فیلمی می تواند به نمایش عمومی درآید و در این میان اگر با شکایت خصوصی (و حتی شکایت مدعی العموم) مواجه شود، باید پاسخگو باشد و به مجازات هایی که در قانون تصریح خواهد شد، گردن نهد. گروهی دیگر اما از فردای انتشار بیانیه روی امضاکنندگان آن فشار آورده اند تا نام و امضای خود را پس بگیرند و به بیانی دیگر تعلق خاطرشان را به بیانیه تکذیب کنند...
به نظر می رسد نتیجه رقابت این گروه ها خبر مهم بعدی سینما را شکل خواهد داد: حذف پروانه ساخت یا ادامه آن که نتیجه هر کدام باشد، بمب رسانه ای بزرگی در فضای سینمای ایران خواهد بود.

تاریخچه اعتراض
بیانیه روز ملی سینما اولین اعتراض علنی سینما و سینماگران ایران به سانسور نبود. درواقع این بیانیه در شرایطی صادر شد که در چند سال اخیر سینماگران ایران بارها و بارها به انواع سانسورهای سلیقه ای اعتراض کرده بودند که آخرینش آبان ماه سال گذشته بود که بیش از 300 سینماگر ایرانی در بیانیه ای 10ماده ای که بسیار خبرساز شد، علیه ممیزی و سانسور اعتراض کردند.
در این سال ها البته برخی اعتراضات صنفی نیز به این قضیه صورت گرفته و شماری از فیلمسازان و تهیه کنندگان از دولت خواسته اند با حذف پروانه ساخت گامی در کاهش روند فرساینده بوروکراتیک سینمای ایران بردارند و دست هنرمندان را در خلق آثارشان بازتر کنند. دولت اما تاکنون توجهی به این درخواست ها نشان نداده است...

بیانیه روز ملی سینما
سینماگرانی که بیانیه اعتراض سینمای ایران به صدور مجوز ساخت را امضا کرده بودند، اغلب فیلمسازانی بودند که در سال های اخیر با این قضیه درگیر بوده اند. درواقع کسانی مانند کیومرث پوراحمد، کیانوش عیاری، علیرضا داوودنژاد، ابوالحسن داوودی، رضا درمیشیان، تهمینه میلانی، کامبوزیا پرتوی، جعفر پناهی، عبدالرضا کاهانی، همایون اسعدیان، علی رضا رئیسیان، محمد رسول اف، کامران قدکچیان، علی مصفا، فاطمه معتمدآریا، مهتاب کرامتی، ترانه علیدوستی، مهناز افشار و حمید نعمت الله که این بیانیه را امضا کرده بودند، اغلب در سال های اخیر با ممیزی درگیر بوده اند. در این میان عده ای با ممنوع الکاری مواجه بوده اند، عده ای فیلم توقیفی داشته اند و عده ای نیز به تعداد زیاد و موارد سلیقه ای ممیزهای واردشده اعتراض کرده اند...

ادامه یک نبرد
می توان گفت که سینما و تلویزیون ایران در سال های اخیر محل منازعه سینماگران مخالف سانسور با کسانی بوده که ممیزی و سانسور را برای سینمای ایران لازم می دانند. این مبارزه و اعتراض اما کمترین تأثیری نداشته و هنوز و همچنان این ماجرا ادامه دارد و حتی برخی بر این باورند که در سال های اخیر شدت و عمق بیشتری نیز گرفته و به مواردی چون آرایش چهره بازیگران در سریال های تلویزیونی نیز رسیده است. اتفاقی که چند روز پیش سر سریال سرزده رخ داد که چهره بازیگران زن این سریال بی رنگ شده بود و سریال با دو طیف رنگی مختلف (یکی برای بازیگران مرد و دیگری برای بازیگران زن) به نمایش درآمد...
ماجرای حذف یکی از اپیزودهای نمایش جدید محمد رحمانیان نیز یکی دیگر از جلوه های جدید موضوع ممیزی های سلیقه ای در عرصه هنرهای نمایشی است که به خصوص در فضای مجازی انتقادات زیادی را موجب شده است...

شنیده می شود که موضوع پرسروصدا و جنجالی حذف مجوز ساخت سینمایی که هفته گذشته در روز ملی سینما به عنوان مطالبه اصلی سینماگران مطرح شده بود، با جدیت در حال پیگیری است و موافقان و مخالفان این بحث در تلاشند تا خواسته خودشان را در ماه های باقی مانده دولت پی بگیرند. عده ای با پیش کشیدن قانون سینما و عده ای دیگر نیز با ایجاد فشار روی امضاکنندگان بیانیه ضدسانسور...
هفته گذشته در اوج درگیری سینمای ایران با رکود کرونا 313 سینماگر ایرانی با انتشار بیانیه ای علیه سانسور و صدور مجوز پیش از ساخت فیلم خبرساز شدند. در این بیانیه که بیست ویکم شهریور، روز ملی سینما منتشر شد، سینماگران ایران خواهان برچیده شدن نظام سانسور در ایران و حذف هر نوع پروانه فیلمسازی شدند. خواسته ای که به شدت در شبکه های اجتماعی مورد توجه مخاطبان سینما نیز قرار گرفت و تا چند روز با هشتگ های # روزملی سینما و # نه به سانسور دست به دست می شد. حالا شنیده می شود که دو گروه مختلف این بیانیه را دستمایه قرار داده اند و آن را به شدت دنبال می کنند. گروهی در تلاشند تا با مطرح کردن دوباره قانون سینما و لزوم پاسخگویی سینماگران صدور مجوزهای ساخت و حتی نمایش را بلاموضوع و قانونی تصویب کنند که طبق آن هر فیلمی می تواند به نمایش عمومی درآید و در این میان اگر با شکایت خصوصی (و حتی شکایت مدعی العموم) مواجه شود، باید پاسخگو باشد و به مجازات هایی که در قانون تصریح خواهد شد، گردن نهد. گروهی دیگر اما از فردای انتشار بیانیه روی امضاکنندگان آن فشار آورده اند تا نام و امضای خود را پس بگیرند و به بیانی دیگر تعلق خاطرشان را به بیانیه تکذیب کنند...
به نظر می رسد نتیجه رقابت این گروه ها خبر مهم بعدی سینما را شکل خواهد داد: حذف پروانه ساخت یا ادامه آن که نتیجه هر کدام باشد، بمب رسانه ای بزرگی در فضای سینمای ایران خواهد بود.

تاریخچه اعتراض
بیانیه روز ملی سینما اولین اعتراض علنی سینما و سینماگران ایران به سانسور نبود. درواقع این بیانیه در شرایطی صادر شد که در چند سال اخیر سینماگران ایران بارها و بارها به انواع سانسورهای سلیقه ای اعتراض کرده بودند که آخرینش آبان ماه سال گذشته بود که بیش از 300 سینماگر ایرانی در بیانیه ای 10ماده ای که بسیار خبرساز شد، علیه ممیزی و سانسور اعتراض کردند.
در این سال ها البته برخی اعتراضات صنفی نیز به این قضیه صورت گرفته و شماری از فیلمسازان و تهیه کنندگان از دولت خواسته اند با حذف پروانه ساخت گامی در کاهش روند فرساینده بوروکراتیک سینمای ایران بردارند و دست هنرمندان را در خلق آثارشان بازتر کنند. دولت اما تاکنون توجهی به این درخواست ها نشان نداده است...

بیانیه روز ملی سینما
سینماگرانی که بیانیه اعتراض سینمای ایران به صدور مجوز ساخت را امضا کرده بودند، اغلب فیلمسازانی بودند که در سال های اخیر با این قضیه درگیر بوده اند. درواقع کسانی مانند کیومرث پوراحمد، کیانوش عیاری، علیرضا داوودنژاد، ابوالحسن داوودی، رضا درمیشیان، تهمینه میلانی، کامبوزیا پرتوی، جعفر پناهی، عبدالرضا کاهانی، همایون اسعدیان، علی رضا رئیسیان، محمد رسول اف، کامران قدکچیان، علی مصفا، فاطمه معتمدآریا، مهتاب کرامتی، ترانه علیدوستی، مهناز افشار و حمید نعمت الله که این بیانیه را امضا کرده بودند، اغلب در سال های اخیر با ممیزی درگیر بوده اند. در این میان عده ای با ممنوع الکاری مواجه بوده اند، عده ای فیلم توقیفی داشته اند و عده ای نیز به تعداد زیاد و موارد سلیقه ای ممیزهای واردشده اعتراض کرده اند...

ادامه یک نبرد
می توان گفت که سینما و تلویزیون ایران در سال های اخیر محل منازعه سینماگران مخالف سانسور با کسانی بوده که ممیزی و سانسور را برای سینمای ایران لازم می دانند. این مبارزه و اعتراض اما کمترین تأثیری نداشته و هنوز و همچنان این ماجرا ادامه دارد و حتی برخی بر این باورند که در سال های اخیر شدت و عمق بیشتری نیز گرفته و به مواردی چون آرایش چهره بازیگران در سریال های تلویزیونی نیز رسیده است. اتفاقی که چند روز پیش سر سریال سرزده رخ داد که چهره بازیگران زن این سریال بی رنگ شده بود و سریال با دو طیف رنگی مختلف (یکی برای بازیگران مرد و دیگری برای بازیگران زن) به نمایش درآمد...
ماجرای حذف یکی از اپیزودهای نمایش جدید محمد رحمانیان نیز یکی دیگر از جلوه های جدید موضوع ممیزی های سلیقه ای در عرصه هنرهای نمایشی است که به خصوص در فضای مجازی انتقادات زیادی را موجب شده است...

لینک خبر :‌ روزنامه شهروند
علی سرتیپی معتقد است اکران آنلاین برای فیلم های سینمایی معنایی ندارد و نمی توان آن را با اکران در سینما قابل مقایسه دانست.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۲

علی سرتیپی، تهیه کننده سینما، درباره وضعیت سینما و تولیدات فیلم در شرایط کرونا به خبرنگار فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا گفت: به ناچار منتظر هستیم تا این شرایط به پایان برسد و امیدوارم هر چه زودتر این اتفاق رخ دهد، بدون شک وضعیت پیش آمده از کرونا هم بالاخره تمام می شود، سینما به زودی فیلم های خوبی را اکران می کند و مردم هم می توانند به سینما بیایند تا فیلم های روی پرده را تماشا کنند.

این تهیه کننده سینما همچنین عنوان کرد: ما همچنان به اکران فیلم در سینما فکر می کنیم، ساخت فیلم امروز هزینه های بالایی دارد و اکران آنلاین نمی تواند فروش قابل قبولی برای فیلم های سینمایی داشته باشد؛ اصلا اکران آنلاین فیلم برای ما معنا ندارد چراکه قابل مقایسه با اکران در سینما نیست. در نتیجه ما با قاطعیت به دنبال اکران فیلم در سینما هستیم و امیدواریم این روزهای سخت هم زودتر بگذرد.

خبرنگار: یگانه پاکستانی

فیلم سینما تهیه کننده اکران آنلاین

لینک خبر :‌ خبرگزاری برنا
تحریک برخی اصناف سینمایی برای موضع گیری در برابر صداوسیما باعث پیچیده تر شدن شرایط شده است
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۲ سایت های دیگر : خبر گزاری رسا

سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: وزارت ارشاد و سازمان صداوسیما بر پایه تعاریف متعدد حقوقی بر سر اینکه کدام نهاد باید مسئولیت نظارت بر شبکه نمایش خانگی را داشته باشد، دچار یک تعارض جدی شده اند. تحریک برخی اصناف سینمایی برای موضع گیری در برابر صداوسیما و اتهام زنی های متعدد و ایجاد شبهه درباره عاقبت واگذاری نظارت به صداوسیما باعث پیچیده تر شدن شرایط شده است. در شرایطی که رسانه ها به عنوان دامن زننده به مسئله رفتار می کنند، پرداختن به مباحث حقوقی می تواند به روشن شدن مسئله کمک می کند.

مسعود ابراهیمی، حقوقدان و پژوهشگر حوزه حقوق در گفتگو با جوان با بیان اینکه در میان هیاهوی رسانه ای بر سر نظارت بر محتوای شبکه نمایش خانگی، تنها کسی که صدایش در میانه معرکه شنیده نشد، قانون بود، می گوید: چندی است شبکه نمایش خانگی جای خود را در میان خانواده های ایرانی باز کرده است. در ضرورت امر مشکل چندانی مطرح نبود چراکه آن روز ها کار دست کارگردانان باتجربه ای بود که سابقه تولید آثاری فخیم در سطح رسانه ملی داشتند و با همه نقد های فنی و محتوایی مطرح شده نسبت به آثارشان در شبکه نمایش خانگی، حداقلی از استاندارد و کیفیت را به مخاطبان خود ارائه می دادند.

بی اطلاعی وزارت ارشاد از اصلاح قانون اساسی!

ابراهیمی با اشاره به اینکه اخیراً طرحی در مجلس با موضوع اصلاح بند 29 ماده 2 قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شده است که صدور مجوز و نظارت بر محصولات شبکه نمایش خانگی را بر اساس اصل175 قانون اساسی به رسانه ملی واگذار می کند، می افزاید: مطرح شدن طرح مذکور همانا و بالاگرفتن اختلاف وزارت ارشاد با رسانه ملی و به تبع آن مصاحبه، موضع گیری و صدور بیانه علیه صدا و سیما همانا... از آنجا که صدای قانون در میانه معرکه گم شده است، بد نیست گوشه چشمی هم به قانون داشته باشیم؟

بگذارید قانون خودش حرف بزند!

این حقوقدان می گوید: در حال حاضر به موجب بند29 ماده 2 قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مصوب 12 /12/ 1365 که در تاریخ 23 /02 /1366 به تأیید شورای نگهبان رسیده است، تنظیم سیاست های کلی فرهنگی، هنری، سینمایی کشور و ارائه آن ها به مجلس شورای اسلامی جهت تصویب با رعایت اصل 74 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به این وزارتخانه سپرده است. وزارتخانه مذکور نیز مستند به این بند، نظارت بر شبکه نمایش خانگی را حق مسلم خویش می داند که البته بیش از آنکه مستظهر به صراحت قانونی باشد، دستاورد تأویل و برداشت استنادکنندگان به آن بند نیم بند است!

آدرس غلط می دهند!

ابراهیمی تأکید می کند: در حال حاضر برخی مسئولان وزارت ارشاد و حقوقدانان معتقدند استناد طرح اخیر به اصل 175 قانون اساسی و نظریه تفسیری مربوطه اساساً اشتباه است. چه اینکه تأیید قانون اهداف و وظایف وزارت ارشاد در 23 /02 /1366 از جانب تأیید شورای نگهبان، حکایت از آن دارد که قانون مذکور نه با قانون اساسی و نه با نظریه تفسیری مربوطه مغایرتی نداشته و ندارد. اما اشکال این استدالال چیست؟

وی ادامه می دهد: گیر استدلال فوق آنجاست که مطرح کنندگانش به این نکته مهم التفات نظر ندارند که قانون اساسی در سال 1368 یعنی دو سال پس از تصویب قانون اهداف و وظایف وزارت ارشاد مورد بازنگری قرار گرفته و در اصل 175 آن تغییراتی بنیادین ایجاد شده است. اصل 175 سابق عبارت بود از اینکه در رسانه های گروهی (رادیو و تلویزیون) آزادی انتشارات و تبلیغات طبق موازین اسلامی باید تأمین شود. این رسانه ها زیر نظر مشترک قوای سه گانه قضائیه (شورای عالی قضایی)، مقننه و مجریه اداره خواهد شد. ترتیب آن را قانون معین می کند که پس از بازنگری سال 1368 اینطور تغییر یافت که در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، آزادی بیان و نشر افکار با رعایت موازین اسلامی و مصالح کشور باید تأمین گردد. نصب و عزل رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با مقام معظم رهبری است و شورایی مرکب از نمایندگان رئیس جمهور و رئیس قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی (هر کدام دو نفر) نظارت بر این سازمان خواهند داشت. خط مشی و ترتیب اداره سازمان و نظارت بر آن را قانون معین می کند. مقایسه دو اصل مذکور حاکی از آن است که حدود وظایف و اختیارات رسانه ملی پس از بازنگری در قانون اساسی از حیث هنجاری، ساختاری و رفتاری دچار تغییراتی بنیادین شده است. نظریه تفسیری ناظر بر اصل 175 نیز که در سال 1379 به تصویب رسیده، ناظر بر تغییرات رخ داده پس از بازنگری در قانون اساسی بوده است.

حاکمیت قانون

این پژوهشگر حقوق با بیان اینکه تأیید قانون اهداف و وظایف وزارت ارشاد از جانب شورای نگهبان در سال 1366 منافاتی با نظریه تفسیری این شورا در سال 1379 ندارد، می گوید: آن تأیید با توجه به اصل سابق و این تفسیر ناظر بر تغییرات پس از بازنگری در اصل مربوطه بوده است. ابراهیمی می افزاید: از آنجا که قانون اهداف و وظایف وزارت ارشاد مصوب مجلس بوده است، بر اساس اصل 71 قانون اساسی که اشعار می دارد مجلس شورای اسلامی در عموم مسائل در حدود مقرر در قانون اساسی می تواند قانون وضع کند ، قوه مقننه حق و امکان هرگونه تغییر و اصلاح در قوانین عادی از جمله قانون اهداف و وظایف وزارت ارشاد را داراست و در صورت تصویب واگذاری اعطای مجوز و نظارت بر شبکه نمایش خانگی به رسانه ملی از جانب این قوه، هیچ اقدام فراقانونی یا غیرقانونی رخ نخواهد داد.

این پژوهشگر حقوق در پایان می گوید: با توجه به ضرورت اجرای کامل قانون اساسی به عنوان میثاق ملی، مجلس نه تن ها حق و امکان اصلاح قوانین عادی را دارد، بلکه موظف است با اصلاح قوانینی از جمله قانون اهداف و وظایف وزارت ارشاد که مربوط به قبل از بازنگری در قانون اساسی هستند، موجبات هماهنگی حداکثری قوانین عادی با قانون اساسی به عنوان هنجار برتر را فراهم آورد و البته که تا زمان برپا بودن قانون فعلی، رعایت آن بر همگان از جمله رسانه ملی الزامی است.

لینک خبر :‌ روزنامه جوان آنلاین
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : اقتصاد نیوز

تازه ترین فیلم جعفر پناهی تحت عنوان پنهان در جشنواره نیویورک به نمایش درآمد. در حالی که وی در خرداد 1389 به دلیل حضور فعال در فتنه 88، به محرومیت 20 ساله از فیلمسازی و فیلمنامه نویسی محکوم شد، این هفتمین فیلمی است که در طی این 10 سال یعنی در طی نیمی از دوران محکومیتش جلوی دوربین برده است. در حالی که وی در طی سال های غیر محکومیت خود که بالغ بر 17 سال در سینما حضور داشت، 5 فیلم بلند سینمایی ساخته بود، اما در طی همین 10 سال محرومیت از فیلمسازی، 4 فیلم بلند سینمایی جلوی دوربین برد و در ده ها جشنواره خارجی شرکت داد و 10 جایزه خارجی کسب کرد، در حالی که پیش از آن تنها 6 جایزه خارجی به دست آورده بود.
بنا به اعتراف حتی روزنامه نگاران و منتقدان خارجی، پناهی علی رغم ضعف فیلم هایش، به لطف حکم 20 سال محرومیت از فیلمسازی، جوایز جشنواره ها را به دست آورد و عضو هیئت های داوری شد و حتی تی ری فره مو مدیر هنری جشنواره بین المللی فیلم کن، در 13 بهمن 1389 (2 فوریه 2011) در یک کنفرانس مطبوعاتی در سینماتک پاریس، اعلام کرد که امسال جایزه ویژه مربی طلا کن به پناهی تقدیم می شود و سپس اضافه کرد: از این پس جعفر پناهی، عضو هیئت داوران تمام فستیوال های فیلم بین المللی خواهد بود و جایگاهی خالی برای او در نظر گرفته شده است. !
این سخن مدیر هنری به اصطلاح هنری ترین جشنواره خارجی(کن) به این مفهوم بود که از نظر آنها، هنر و سینما و تخصص و کارشناسی بهانه است و آنچه اهمیت دارد، حکم محکومیت افراد از کشورهای مخالف با ایدئولوژی غرب، بدون توجه به صلاحیت و شایستگی هنری آن افراد است!!
منتقدانی که فیلم اخیر جعفر پناهی یعنی پنهان را در جشنواره نیویورک دیده اند، اغلب اظهار داشته اند که وی همچنان با لحنی شعاری و ساختاری ضعیف و خسته کننده به تکرار مکرراتی که در فیلم قبلی اش یعنی سه رخ هم به گونه ای الکن بیان شده بود، پرداخته است.

لینک خبر :‌ روزنامه کیهان
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

بانی فیلم:

در حالی که اوضاع فعلی سینمای ایران متاثر از فراگیری ویروس کرونا و برخی تصمیم های شتابزده مدیریت دولتی شکل مخاطره آمیزی پیدا کرده است، بحث جابجایی مدیریت سینما هم بر چالش های موجود اقزوده است.
حسین انتظامی رییس فعلی سازمان سینمایی که انتخابش در ابتدا حرف و حدیث های مختلفی را به وجود آوردِ گویا این روزها به شکل جدی به فکر ترک پست خود در وزارت ارشاد افتاده است و از قرار معلوم به زودی چمدان های سفر را بسته و راهی اروپا خواهد شد.
پستی که برای حسین انتظامی در نظر گرفته شده، مسئولیت رایزنی فرهنگی در سفارت ایران در اتریش است.
نکته قابل تاملی که در مورد مدیریت این مدیر (بیشتر مطبوعاتی) مطرح است، تعدد مسئولیت او در مناصب انتخابی و انتصابی از جمله عضویتش در هیات نظارت بر مطبوعات است. برخی از این مشاغل، برخلاف پست های انتصابی انتظامی، تابع رای گیری ست که مشخصا مسئولیتش در هیات نظارت بر مطبوعات در این دسته قرار می گیرد.
صرف نظر از مسایل مربوط به این مشاغل فعلی انتظامی، آنچه که برای اهالی سینمایی مهم است بحث جانشینی او در مقام ریاست سازمان سینمایی و این که چه فردی روی صندلی این سازمان خواهد نشست.
نام افراد زیادی به عنوان گزینه ریاست سینمایی مطرح شده است؛ از محمد احسانی مدیر فعلی شبکه تلویزیونی نسیم و مدیر پیشین نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی تا رمضانعلی حیدری خلیلی و محمدمهدی طباطبایی تژاد و علیرضا تابش از مدیران فعلی سازمان سینمایی.
از میان افراد نامبرده هنوز نام هیچ یک به عنوان گزینه نهایی مطرح نشده. خودداری برخی از گزینه ، از جمله امتناع محمد احسانی در پذیرش این پست با توجه به یک سال باقیمانده از عمر دوره دولت روحانی قابل قبول است؛ چرا که برای انجام کارهای راهبردی در سازمان سینمایی یک سال باقی مانده زمان و مدت کوتاهی وجود دارد.
به اعتقاد خیلی ها قبول این پست در شرایط فعلی یک نوع خودکشی مدیریتی و از میان رفتن بخت های مدیریتی شان در دولت آینده محسوب می شود!
البته در میان این بحران انتخاب، کسانی نیز هستند که به دلیل ناامیدی از حضور در مقامات سینمایی در دولت آینده، گویا مشتاق هستند از این مدت یک ساله مانده به پایان عمر دولت حسن روحانی برای کارنامه مدیریتی شان، عنوان دیگری هم درج کنند!
به هر حال رایزنی ها به احتمال زیاد در یکی دو هقته آینده به پایان خواهد رسید و فرد انتخابی به عنوان مسئول سازمان سینمایی در ساختمان بهارستان مستقر خواهد شد اما باید به این نکته اساسی توجه داشت که راهکارهای حل مشکلات پنهان و آشکار سینمای ایران، تغییرات مدیریتی با شیوه های معمول دولت فعلی نیست چرا که مدیریت بعدی مسلما امانت دار سیاست ها و برنامه ریزی های مدیریت فعلی خواهد شد!
همه می دانیم که مشکل جای دیگری ست!

اشتراک گذاری در:

لینک خبر :‌ بانی فیلم
صبح امروز سه شنبه اول مهرماه نشست رسانه ای انجمن صنفی شرکت ها و موسسات فیلمسازی ایران (آیفیک) با موضوع صدور مجوزهای نمایش خانگی و مشکلات صنعت نمایش خانگی در دوران کرونا برگزار شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : دنیای خبر ایران نو

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا، نشست رسانه ای انجمن صنفی شرکت ها و موسسات فیلمسازی ایران (آیفیک) با حضور سیدامیر پروین حسینی (رئیس هیات مدیره انجمن) و مهدی کوهیان (مشاور حقوقی این صنف) در محل فرهنگسرای گلستان برگزار شد.

در ابتدای این نشست، پروین حسینی (رئیس هیات مدیره آیفیک) درباره فعالیت های این صنف گفت: آیفیک انجمن صنفی شرکت های فیلمسازی دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور است و فکر می کنم تنها صنفی است که از وزارت ارشاد مجوز فعالیت دارد. اخیرا به نظر می آید آن بهره لازم از انرژی که در این صنف وجود دارد استفاده نشده است.

در ادامه مهدی کوهیان (مشاور حقوقی این صنف) خاطرنشان کرد: واگذاری حق نظارت و مجوز نمایش خانگی به تلویزیونی برای آینده فعالیت در این حوزه نگران کننده است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صداوسیما مدعی به صالح بودن برای صدور مجوز هستند

پروین حسینی در ادامه اظهار داشت: به هر حال در کشور ما هر اثری که قرار است تولید شود باید مجوز داشته باشید و برای هر کاری باید مجوز گرفت و امروز جلوی همین صدور مجوز هم گرفته شده است. وزارت ارشاد اعلام کرده تا اطلاع ثانوی مجوز نمی دهم. یک زمانی به توافق رسیده بودند که هم وزارت ارشاد و هم تلویزیون مجوز صادر کند اما امروز وضعیت بسیار فرق دارد و کار تولید کاملاً تعطیل شده است.

او افزود: چند ماه است سرمایه های بخش خصوصی بلاتکلیف مانده اند و از طرفی بیکاری بیشتر شده و هیچکس هم به نظر می آید دغدغه ای برای رفع این معضل ندارد. همه به فکر به دست گرفتن قدرت هستند و هیچکس هم این بیکاری ها، فرار سرمایه و افسردگی را نمی بیند. اختلاف بین تلویزیون و وزارت فرهنگ همچنان حل نشده است و به دنبال حل این اختلاف هستند؛ ما پیشنهاد دادیم به تجربه کشورهای دیگر نگاهی داشته باشیم اما در اکثر کشورها مجوزی وجود ندارد اما در کشورهای مشابه اتحادیه ها و انجمن ها مجوز صادر می کنند. تهیه کنندگان باید فکری به حال این موضوع کنند. بیکاری از بی پولی تبعات بدتری در جامعه دارد و ما با خانواده های این صنف روبرو هستیم که معیشت شان به مشکل خورده است.

کوهیان با مطرح کردن مسائلی قانونی در ادامه اظهار داشت: آخرین قانونی که در این مسیر تصویب شده بند ب ماده 92 قانون برنامه ششم توسعه است. این ماده قانونی صراحتی دارد که تکلیف را روشن کرده است. بنا بر این قانون، قانونگذار تصویب کرده سازمان صداوسیما و وزارت ارشاد باید فهرستی از مجوزها و تصدی گری ها را در مدت یکسال آماده کرده و آن را به بخش خصوصی و نهادهای صنفی واگذار کند. در اسناد بالا دستی و شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه سیاستگذاری و در مصوبه ی آزادی ویدئوی این شورا در سال 71 وظیفه ارشاد رفع ممنوعیت از مشکلات فعالیت های ویدئویی است و رسما اعلام کرده است که هر فعالیتی ذیل آن باید از وزارت ارشاد مجوز بگیرد. برای همین تکلیف وزارت ارشاد است که باید این مجوزها را اعطا کند و در سال جهش تولید هر دو مرجع یعنی سازمان صداوسیما و وزارت ارشاد ضربه بزرگی به تولید در سینما زدند. با توجه به وضعیت سینما و تعطیلی به خاطر کرونا بسیاری از سینماگران در نمایش خانگی مشغول تولید هستند. این بی توجهی از سوی مدیران هر جای دنیا بود، تخلف محسوب می شد و پرونده قضایی برای مسببان این وضعیت تشکیل می شد.

پروین حسینی در ادامه تصریح کرد: پیشنهاد ما همان الگوی صدور مجوز در دیگر کشورها است. دولت باید کمترین تصدی گری را در این موضوع داشته باشد. اگر صنف واحدی برای اعطای مجوز داشته باشیم کمترین خطا را در صدور مجوز شاهد خواهیم بود. الان تلویزیون سریالی ساخته در بستر پلتفرم ها که جای خجالت است و هیچ کدام از اصول ممیزی را رعایت نکرده است.

او افزود: شرکت های پخش که پلتفرمVOD در اختیار دارند فیلم و سریال تولید می کنند. پلتفرم ها چنین توجیهی دارند که به خاطر اعضایشان باید تولید داشته باشند تا مشتری هایشان را حفظ کنند. بدترین تصمیم در این مقطع زمانی توقف تولید و عدم صدور مجوز است. وزارت باید تکلیف قانونی خودش را انجام دهد. در سال جهش تولید متاسفانه این دوستان در هر دو مرجع ضربه ای محکم به تولید زدند و باید نسبت به این اتفاق پاسخگو باشند.

کوهیان در ادامه با اشاره به پیشنهادهای آیفیک در ساز و کار صدور مجوز گفت: ما نباید چرخ را دوباره از نو بسازیم. تجربیات دیگر کشورها الگوی خوبی برای رسیدن به یک اجماع نظر است و باید به سمت یک نهاد رگولاتوری برویم. مطالعات در این زمینه انجام شده است. با این رشد روز افزون پلتفرم ها که در آینده تولیدات این بستر را بسیار زیاد می کند باید از الان به فکر ساز و کاری بود که صدور مجوز را سریعتر و آسانتر کند.

او افزود: به طور کل نظام صدور مجوز فسادزا است. امروز شاهد خرید و فروش مجوز هستیم و این ایجاد فساد می کند. برای همین معتقدیم که باید نظام صدور مجوز ساز و کار شفافی بگیرد، من علیه هیچکسی که در جایگاه صدور مجوز قرار گرفته صحبت نمی کنم، شاید همه ما در آن جایگاه باشیم همین رویکرد را داشته باشیم چرا که سیستم چنین شرایطی می سازد. وقتی امروز نهادهای دولتی صدور مجوز را قطع می کنند و دست عده ای مجوز وجود دارد این باعث می شود مجوز ها خرید و فروش شود.

کوهیان در ادامه خاطرنشان کرد: تعطیلی موسسه رسانه های تصویری ضربه بزرگی به صنعت نمایش خانگی زد. آیا اگر به جای تعطیل شدن، شاید بهتر بود این موسسه تغییر کاربری می داد و در زمینه VOD ورود می کرد. در این شرایط آنوقت انحصار از بین می رفت.

کوهیان اضافه کرد: صندوق بیمه بیکاری هنرمندان حوزه تصویر در برنامه ششم توسعه درنظر گرفته شده است. در سال 96 باید سازمان صدا و سیما، وزارت ارشاد، سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی ظرف شش ماه صندوق اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه را آماده می کردند اما تا امروز در این زمینه اتفاقی رخ نداده است و ما صندوق بیمه بیکاری همه اصحاب هنر را نداریم. اکنون در حوزه صنعت تصویر کشور، به طور کلان در سینما و تلویزیون براساس آمار مسئولان، فعالان حوزه تصویر 100 هزار نفر هستند که از این تعداد 4 تا 5هزار تن عضو خانه سینما هستند و بقیه هیچ حمایتی نمی شوند. وقتی درباره صنعت تصویر حرف می زنیم شامل همه مدیوم ها می شود که حمایت نمی شوند. برنامه ای نیست و ما که برنامه هایی ارائه می کنیم، حمایت نمی کنند. این حرفه نیاز به کمک دولت ندارد و به اندازه کافی می تواند. ماده 38 قانون سازمان تامین اجتماعی می گوید، تهیه کنندگان باید از مبلغ قرار داد 7 تا 8 دهم درصد تا 16.7 درصد به این سازمان بپردازد که رقمی به میزان 150 میلیارد تومان می شود. این رقم شامل تهیه کنندگان فعال در حوزه تصویر از سینما تا صدا و سیما می شود. 10 درصد حق صندوق اعتبار هنر برای بیمه 42 هزار هنرمند کشور سال گذشته حدود 83 میلیارد تومان بوده است و ما فقط در صنعت تصویر 150 میلیارد تومان به سازمان تامین اجتماعی می دهیم و هیچ اتفاقی رخ نمی دهد. باید از این پول استفاده شود و این رقم رو به افزایش هم هست . ما درخواست داریم،آیین نامه این صندوق نوشته شود. منابع آن را اعلام کنیم و این پول که به سازمان تامین اجتماعی پرداخت می شود، صرف این مهم شود.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صداوسیما آیفیک شبکه نمایش خانگی سیدامیر پروین حسینی مهدی کوهیان

لینک خبر :‌ خبرگزاری برنا
نشست رسانه ای انجمن صنفی شرکت ها و موسسات فیلمسازی ایران در فرهنگسرای گلستان برگزار شد.

به گزارش صبا به نقل از روابط عمومی ایفیک، ظهر امروز سه شنبه اول مهرماه نشست رسانه ای انجمن صنفی شرکت ها و موسسات فیلمسازی ایران در فرهنگسرای گلستان برگزار شد.

سید امیر پروین حسینی رییس هیات مدیره آیفیک با اعلام اینکه انجمن فعالیت خود را 11 سال پیش آغاز کرده و در این سال ها نظر این صنف را درباره صلاحیت تهیه کنندگی می پرسیدند، توضیح داد: شورای داوری آیفیک نیز موفق عمل کرده و در این زمان پرونده حل نشده وجود نداشته است ولی به تازگی از این پتانسیل استفاده نمی شد.

وی افزود: اگر اسامی اعضای این صنف را نگاه کنیم، در می یابیم این اعضا با تمام قوا و بدون هیچ چشم داشتی به دنبال حل مشکلات صنفی خود هستند اما بی مهری می شود و گاه تصمیماتی گرفته می شود که به سود کسی نیست.

پروین حسینی عنوان کرد: برای تولید یک سریال 50 تا 200 نفر درگیر کار می شوند و در حوزه توزیع نیز بخش دیگری درگیر کار می شوند. قوانین می گوید برای تولید باید مجوز بگیریم و اگر اجازه نداشته باشیم نیروهای بازدارنده از کار گروه تولید جلوگیری می کنند. امروز جلوی مجوزها هم گرفته شده و وزارت ارشاد اعلام کرده تا اطلاع ثانوی برای تولید سریال مجوز نمی دهد و صدا و سیما نیز این مهم را متوقف کرده است. اکنون وزارت ارشاد مجوز نمی دهد و صدا و سیما می گوید در حال تدوین ساز و کار است. سرمایه های بخش خصوصی در این راه متوقف شده و این بلاتکلیفی سبب فرار سرمایه گذاری در تولید تصویر می شود و زحمت همکاران برای متقاعد کردن سرمایه گذاران برای تولید اثر، بی نتیجه می ماند.

دعوا بر سر این است که قدرت دست چه کسی باشد

وی افزود: دعوا بر سر این است که قدرت دست چه کسی باشد و تبعات این اتفاق همچون بیکاری و فرار سرمایه ها را درنظر نمی گیرند. کاهش تولید موجب شده برخی تولیدات وارد پلتفرم ها شود که آسیب رسان هستند. در خیلی از کشورها مجوزی بریای تولید ندارند ولی در کشورهایی که مجوز صادر می شود، این اتفاق از طریق صنوف است پس باید کاری کنیم زیرا کسی دلش برای ما نمی سوزد. من و امثال من با 200 خانواده سر و کار داریم که مشکل اشتغال و بیمه دارند. بیکاری تبعات جبران ناپذیری و مشکلات بسیاری را در پی دارد.

رییس هیات مدیره آیفیک درباره رویکرد این انجمن در بحث صدور مجوز ها گفت: پیشنهاد مشخص ما که در حال بررسی است براساس الگوی دیگر کشورها است. در این نگاه صنف و اتحادیه براساس ضوابط کلی در صدور مجوز کمک می کند. پیشنهاد می کنیم وزارت ارشاد، صدا و سیما و هرجای دیگری هم نماینده بدهد ولی بیشتر امور باید مبتنی بر صلاحیت افراد باشد.

آیفیک اشتباه ها را به حداقل می رساند

وی با اشاره به اینکه در روند تولید سریال ها از تهیه کنندگان ضربه خورده اند، بیان کرد: برخی تجربه لازم و تحصیلات لازم را نداشتند ولی هر وقت از صنف آیفیک استعلام شده مشکلی پیش نیامده است. همه مشکلات از افرادی است که وزارت ارشاد مستقیم به آنها پروانه داده است و حالا ورود تلویزیون به این اتفاق هم اشتباه است. امروز یک سریال پخش می شود که همه را عصبانی کرده است. چرا باید چنین کاری تولید شود و اگر تولید می شود همه حمله ها به سازمانی می شود که مجوز آن را صادر کرده است. ما بازوی مشورتی هستیم ولی گاه به ما توجه بیشتری می شود. گاه یک مدیر از این ظرفیت بیشتر استفاده می کند، تبعتات کمتر می شود و معکوس این اتفاق نیز صادق است. آیفیک اشتباهات را به حداقل می رساند اما وقتی مدیر جدیدی می آید و سعی می کند خودرایی کند اشکالاتی پیش می آید مثلا در این مقطع خاص پخش و تولید به هم ریخته است.

وی افزود:پیشتر وقتی دی وی دی بازار داشت، این اتفاق افتاده بود و در آن زمان برخی همکاران خودشان پیک می گرفتند و آثار به سوپرمارکت ها ارسال می شد. امروز پلتفرم ها آمده اند که تولید محتوا هم می کنند اما این باید ساز و کار داشته باشد. وقتی تولیدی نیست و کسی تمایلی به سرمایه گذاری برای تولید در شبکه نمایش خانگی ندارد، پلتفرم خالی می ماند و اگر خوراک نداشته باشند اعضایش ریزش می کنند. امسال بدترین ضربه، توقف صدور مجوز بود. صدور مجوز می توانست ادامه یابد تا توافق پشت پرده رخ دهد نه اینکه چند ماه بلاتکلیفی در این میانه وجود داشته باشد.

پروین حسینی مطرح کرد: نظر شخصی من این است که اختلاف باعث رشد است و هم عقیده بودن همه با هم، به پیشرفت کمکی نمی کند. اینکه چرا عده ای برخلاف منافع خود عمل می کنند، دو دلیل دارد؛ نخست آنکه ناآگاهند و دوم آنکه منافعی دارند. در سینما فیلم پرفروشی ساخته می شود سینمادار پولش را نمی دهد و وقتی مطالبه می کنی، می گویند شما اولین نفری هستی که به دنبال پول آمده ای چراکه پیشتر همه فیلم ها با بودجه دولتی ساخته می شد. خبر دارم پرفروش ترین فیلم سینمای ایران، هنوز پولش را از سینماها دریافت نکرده است و تهیه کننده هم گرفتار است. در زمانی منافعی وجود دارد که به خطر می افتد اما وقتی قانونی وجود داشته باشد، کسی نمی تواند خلاف آن عمل کند.

به شخصی مجوز تهیه کنندگی دادند که وام گرفته اختلاس کرده است

وی اضافه کرد: معتقدم وقتی صنفی پای کار می آید و منافعی ندارد، کارها درست تر پیش می رود. به شخصی مجوز تهیه کنندگی دادند که وام گرفته اختلاس کرده است. این مهم نگاه ها را به تهیه کنندگان خراب می کند و همه رسانه ها این شغل را مورد خطاب قرار می دهند. در کانادا به دنبال ساخت فیلمی بودم که دیدم یکی از همین آقایان کارگاه تهیه کنندگی در دانشگاه تورنتو گذاشته است؛ کسی که امروز در زندان است. این خودش فیلم کمدی است. چگونه این آدم مجوز گرفته و در تلویزیون به عنوان نماینده تهیه کنندگان حرف می زند؟ اگر قانون باشد این افراد نمی توانند وارد شوند.

پروین حسینی گفت: موقعی ارشاد به کسی پروانه می داد و آن فرد 50 سال با آن پروانه کار تولید می کرد اما آیفیک مجوزها را اینگونه صادر نمی کند. نزدیک به 4 ماه است که از ما برای صدور مجوزها استعلام نمی کنند، در حالیکه پیشتر این استعلام انجام می شد.

این تهیه کننده درباره عملکرد آیفیک در بحث مجوزها گفت: ما هر هفته پیگیر مجوزها هستیم اما به طور روشن درباره دلیل توقف مجوزها صحبتی نمی شود. فقط می گویند به دلیل تنظیم بازار این اتفاق افتاده و آقای حبشی در این باره این اظهار نظر را کرده که برای ما باورپذیر نبود. تقاضا از سوی بازار بخش خصوصی در شرایط کنونی بسیار است و تولید به حداقل رسیده است. توافقی در این باره حاصل نشده و امروز صدور مجوز متوقف است. روال پروانه ساخت اینگونه است که طرح در سامانه ثبت می شود و اگر کارگردان، تهیه کننده و نویسنده صلاحیت را بگیرند، طرح مورد ارزیابی قرار می گیرد. معمولا طرحی می دهند و سپس شورا براساس موارد، موافقت اصولی می دهند و تا اماده شدن سیناپس و فیلمنامه حدود یکسال زمان می برد تا 20 قسمت یک سریال حاضر شود. چیزی که امروز در ارشاد برای صدور مجوز وجود دارد آثاری است که از یکسال پیش ارایه شده و سخت گیری کمی و کیفی در شورای پروانه ساخت شبکه نمایش خانگی در دستور کار قرار گرفته و تعداد این متقاضیان زیاد نیست.

نگذاشتند جشنواره راه بیندازیم

پروین حسینی درباره کیفیت پایین آثار شبکه نمایش خانگی و اثرگذاری جشنواره یاس در اراتقای کیفی شبکه نمایش خانگی بیان کرد: تشخیص اینکه کدام سریال باکیفیت و کدام بی کیفیت است باید از سوی یک جایی تعیین شود و اینگونه افراد رتبه بندی می شوند. آیفیک جشنواره ای را طراحی کرد که گرفتن مجوز این رویداد بیش از یکسال طول کشید و از دوستان ارشاد نیز کمک گرفتیم.آایفیک بدون غرور فقط می خواست کاری را انجام دهد و می خواستیم به ارتقای این حرفه کمک کنیم و حاضر بودیم جشنواره را با هزینه کمتر از دیگر رویدادها برگزار کنیم. در طراحی آکادمی، داوران را از اصناف مختلف درنظر گرفتیم و نخواستیم چیزی را اختراع کنیم اما این امر متوقف ماند و چوب لای چرخ ما گذاشتند که باید یاس برگزار شود. ما به یاس اعتقادی نداشتیم زیرا جشنواره های دولتی خروجی مناسبی ندارند، حق به حقدار نمی رسد و رای ها بارها تغییر می کند. در بخش خصوصی این اتفاق کمتر رخ می دهد اما مقاومت در این راه وجود دارد و در دستور ماست که این جشن را برگزار کنیم که به دلیل کرونا به تعویق افتاده است.

وی درباره مطالبات ایفیک از وزارت ارشاد گفت: ما هر هفته چند نامه برای ارشاد ارسال کردیم و دائم در حال پی گیری مطالبات هستیم اما به نتیجه نمی رسد. موضوع بیمه که ضروری ترین عامل برای هر شخصی است. بسیاری افراد نه عضو خانه سینما و نه کارمند صدا و سیما هستند اما آقایان زیربار نرفتند و در نهایت هفته گذشته در این باره یک پیروزی حاصل شد و مشکل بیمه حل شد اما دستورالعمل دائمی در این باره داده نمی شود و بودجه صرف بخش های دیگر می شود.

این عضو آیفیک در پایان صحبت هیش عنوان کرد: در نهایت به رغم مقاومت ها، چاره ای ندارند که برای مساله مجوزها به راهکار برسند و باید مانند دیگر کشورها این مهم به صنف واگذار شود.

ضربه مهلک به شبکه نمایش خانگی در سال جهش تولید

در ادامه این نشست مهدی کوهیان مشاور حقوقی و عضو آیفیک بیان کرد: امروز صنعت تصویر کشور درگیر مشکلات متعددی از جمله ماجرای انحصار در شبکه نمایش خانگی است و اختلافات دو مرجع فعال در حوزه دولتی (صدا و سیما و وزارت ارشاد) به این صنعت لطمه زده و کرونا تولید را در عرصه های تصویری فلج کرده است. نکته دیگر آنکه حمایت های صنفی و حرفه ای از فعالان صنعت تصویر کشور نمی شود و دوستان فعال در این بخش مشکلات بیمه ای، معیشتی و بیکاری دارند و حمایت نمی شوند.

این تهیه کننده درباره وضع قانون در بحث شبکه نمایش خانگی اظهار کرد: آخرین چیزی که مجلس شورای اسلامی درباره مجوزهای وزارت ارشاد و صدا و سیما تصویب کرده، قانون برنامه ششم توسعه است. از اهالی رسانه درخواست می کنم مطالبه گر باشند که تکلیف ماده 92 این قانون چه شد؟ در بند ب این ماده صراحتا تصویب شده است که صدا و سیما وزارت ارشاد و سایر دستگاه های ذی ربط باید ظرف یکسال فهرست تصدی گری ها و مجوزها را آماده کرده و آنها را به بخش خصوصی و سازمان های مردم نهاد واگذار کنند. از این که بگذریم در اسناد بالادستی فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی، سیاست ها تعیین شده است و شورای نگهبان بسیاری از مصوبات مجلس را به دلیل مقارن بودن با مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی رد می کند. در مصوبه ای که آزادی ویدئو نام دارد و از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 71 آمده، صراحتا اشاره شده وزارت ارشاد مسئول رفع ممنوعیت فعالیت های ویدئویی، تنظیم، تصویب و تدوین آیین نامه فعالیت های سمعی و بصری است و قید شده است که ویدئو، سی دی، نظایر آن و هر پلتفرم و بستر نمایشی باید از وزارت ارشاد مجوز بگیرند.

وی ادامه داد: شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت ارشاد را در این بخش مکلف کرده است. وزارت ارشاد باید این وظیفه خود را انجام دهد و این ممنوعیت را در سال جهش تولید که از سوی رهبر معظم انقلاب نامگذاری شده بردارد. چراکه این اتفاق ضربه بدی را به تولید در عرصه تصویر زده است. با توجه به وضعیت سینما که عملا تعطیل است و همکاران ما مجبورند برای گذران زندگی در حوزه سریال و محصولات ویدئویی فعالیت کنند، این بی تدبیری آسیب جبران ناپذیری زده است. امروز صدا و سیما قانون مدونی ندارد، وزارت ارشاد دارای قانون است و وجود قانون بهتر از نبود قانون است.

مهدی کوهیان درباره مساله نظارت بر محتوا اظهار کرد: چرخ را دوباره نباید اختراع کرد. در زمینه نظارت، دنیا به سمت تنظیم از طریق صنوف می رود و فعالیت اصلی ما باید صنوف و اتحادیه ها باشد. کاش مسئولان از مطالعات انجام شده در این زمینه استفاده کنند. چراکه با این روند باید صدها ساختمان بگیرید و فیلمنامه ها را بخوانید، تایید کنید. چرا که پلتفرم ها رو به افزایش است و باید به این بخش سامان بخشید.

مجوز سریال خرید و فروش می شود

کوهیان درباره تفکیک تهیه کنندگان تلویزیون و شبکه نمایش خانگی بیان کرد: اصولا نظام صدور مجوز فساد می آورد. در ماجرای نمایش خانگی، با توقف سریال نمایش خانگی، مجوز سریال خرید و فروش می شود و ما از این ماجرا خبر داریم. افراد فاسد محصول سیستم هستند. وقتی سیستم مجوز نمی دهد، خرید و فروش مجوز سریال اتفاق می افتد. ما اطلاعاتی را که داریم اعلام می کنیم اما همه دانسته ها قابل اثبات نیست.

این مشاور حقوقی مطرح کرد: ضربه وارد شده به شبکه نمایش خانگی با تعطیلی موسسه رسانه های تصویری بود. این موسسه در متن قانون وظایفی داشت و با انبوهی از سرمایه های تاریخ سینمای ایران طرف بود. این موسسه ویترین سینمای ایران بود. آیا موسسه رسانه های تصویری با از بین رفتن دی وی دی و پلتفرم های فیزیکی نمی توانست تغییر ماهیت بدهد؟ می شد آن موسسه را به روز کرد و این انحصار اتفاق نمی افتاد. درباره تلویزیون هم این اتفاق حاکم است. باید رسانه ملی این انحصار را بشکند اما امروز این اتفاق رخ نمی دهد.

کوهیان در پایان عنوان کرد: صندوق بیمه بیکاری هنرمندان حوزه تصویر در برنامه ششم توسعه درنظر گرفته شده است. در سال 96 باید سازمان صدا و سیما، وزارت ارشاد، سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی ظرف شش ماه صندوق اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه را آماده می کردند اما تا امروز در این زمینه اتفاقی رخ نداده است و ما صندوق بیمه بیکاری همه اصحاب هنر را نداریم. اکنون در حوزه صنعت تصویر کشور، به طور کلان در سینما و تلویزیون براساس آمار مسئولان، فعالان حوزه تصویر 100 هزار نفر هستند که از این تعداد 4 تا 5 هزار تن عضو خانه سینما هستند و بقیه هیچ حمایتی نمی شوند. وقتی درباره صنعت تصویر حرف می زنیم شامل همه مدیوم ها می شود که حمایت نمی شوند. برنامه ای نیست و ما که برنامه هایی ارائه می کنیم، حمایت نمی کنند. این حرفه نیاز به کمک دولت ندارد و به اندازه کافی می تواند. ماده 38 قانون سازمان تامین اجتماعی می گوید، تهیه کنندگان باید از مبلغ قرار داد 7 تا 8 دهم درصد تا 16٫7 درصد به این سازمان بپردازد که رقمی به میزان 150 میلیارد تومان می شود. این رقم شامل تهیه کنندگان فعال در حوزه تصویر از سینما تا صدا و سیما می شود. 10 درصد حق صندوق اعتبار هنر برای بیمه 42 هزار هنرمند کشور سال گذشته حدود 83 میلیارد تومان بوده است و ما فقط در صنعت تصویر 150 میلیارد تومان به سازمان تامین اجتماعی می دهیم و هیچ اتفاقی رخ نمی دهد. باید از این پول استفاده شود و این رقم رو به افزایش هم هست . ما درخواست داریم، آیین نامه این صندوق نوشته شود. منابع آن را اعلام کنیم و این پول که به سازمان تامین اجتماعی پرداخت می شود، صرف این مهم شود.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
ناصر پویش کارگردان مستند سینمایی شهر سوخته که این روزها در گروه سینمایی هنروتجربه در حال اکران است، عنوان کرد که پلفتفرم های وی اودی برخوردی کاسب کارانه با آثار هنر و تجربه ای دارند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : امروز نیوز افکار نیوز خبرگزاری دانشجو روزنامه ابتکار

ناصر پویش کارگردان مستند سینمایی شهر سوخته که این روزها در گروه سینمایی هنر و تجربه در حال اکران است در گفتگو با خبرنگار مهر درباره این مستند گفت: تصمیم برای اکران این فیلم در این بازه زمانی منحصر به من نبود بلکه هنر و تجربه این زمان را به ما اعلام کرد. در واقع یک مدت 10 روزه برای من مشخص کردند و من سعی کردم شهر سوخته را به اکران برسانم. ضمن اینکه ما تصوری از اینکه قرار است در آینده چه اتفاقی رخ بدهد، نداریم. از همین رو فکر کردیم هرچقدر هم شرایط بد باشد، بهتر است فیلم به نمایش گذاشته و دیده شود.

وی افزود: استقبال از شهر سوخته به نسبت اینکه یک فیلم مستند است و با توجه به شرایطی که بر جامعه حاکم است به نظرم بد نبوده است. یکی از دوستانم هم که فیلم را در سینما هویزه شهر مشهد دیده بود می گفت، این سینما 6 سالن دارد که کلاً 20 نفر برای نمایش فیلم های مختلف در این 6 سالن به سینما آمده بودند. با یک جمع و تفریق ساده به نظرم تعداد مخاطبان شهر سوخته بد نبوده است.

گفتند فیلمت به درد هنروتجربه نمی خورد!

پویش اظهار کرد: فیلم من برای ورود به هنر و تجربه هم با اتفاقاتی مواجه شد. درواقع تصمیم داشتند فیلم را به نمایش نگذارند. این موضوع جزییات زیادی دارد. من نسخه 90 دقیقه ای ارایه داده بودم. به جای اینکه بگویند زمانش باید کوتاه شود به من گفتند این فیلم اصلاً به درد هنر و تجربه نمی خورد! در پی این موضوع من به حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی نامه ای زدم که پس از آن، به این قضیه رسیدگی شد. در نهایت هم نسخه ای 70 دقیقه ای آماده کردم و آن را به شورای هنر و تجربه ارایه دادم که مورد پذیرش و پسند واقع شد. با اینکه فیلم را پسندیدند اما به نظرم زمان خوبی برای نمایش شهر سوخته در نظر نگرفتند ولی با توجه به جنگ ابتدایی ترجیح دادم فیلم روی پرده بیاید و دیده شود. یعنی حتی اگر 20 بیننده هم داشته باشد مهم نیست. مهم این است که دیده شود.

این کارگردان توضیح داد: ما در شرایط کرونایی هستیم که از نظر فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و... بسیار عجیب و غریب است، این مسایل منفک از هم نیستند. در چنین شرایطی کارهایی هم که انجام می دهیم تراژیک است. وارد جریانی می شویم که به ما تحمیل می شود و گاهی مجبوریم به آن ها تن بدهیم. از همین رو در شرایط نرمال تر شاید کارگردان ها هم به خود بگویند بهتر است فیلم را بگذاریم تا در فرصت بهتری به نمایش بگذاریم ولی ما هیچ ذهنیتی از آینده نداشتیم و با توجه به اتفاقاتی که در حاشیه رخ می دهد ترجیح می دهیم از فضاهایی که به ما اختصاص می دهند نهایت استفاده را ببریم.

ما سینمای بدنه ای با زرق و برق های مخصوص به خودش را داریم که این پلتفرم های اکران آنلاین هم برای همان دست فیلم هاست اما وقتی یک فیلم هنر و تجربه ای برای قضاوت در اختیار آن ها قرار می گیرد، بسیار برخورد غیرفرهنگی با ما می شود وی در بخش دیگری از صحبت هایش بیان کرد: من حدود 15 فیلمنامه کامل دارم و همیشه در پی سرمایه گذار و حمایت هایی بودم که معمولاً از ما نمی شود. فیلمسازان مستقل همیشه در انتهای صف قرار دارند، هرکجا که می رویم به ما می گویند بودجه نداریم اما بعد از مدتی می بینیم اتفاقاً بودجه وجود دارد ولی این بودجه برای ما نیست.

پویش در ادامه با اشاره به نمایش آنلاین فیلم های هنر و تجربه اظهار کرد: ما سینمای بدنه ای با زرق و برق های مخصوص به خودش را داریم که این پلتفرم های اکران آنلاین هم برای همان دست فیلم هاست اما وقتی یک فیلم هنر و تجربه ای برای قضاوت در اختیار آن ها قرار می گیرد، بسیار برخورد غیرفرهنگی با ما می شود و ارقام عجیب و غریبی پیشنهاد می دهند.

حاضرم فیلمم را آتش بزنم اما با پلتفرم های اکران آنلاین وارد مذاکره نشوم!

وی توضیح داد: با این برخورد کاسب کارانه دوستان در این پلت فرم ها، ترجیح می دهم فیلمم را آتش بزنم ولی وارد مذاکره با آن ها نشوم. رقم های پیشنهادی آن ها برای خرید حق پخش فیلم بسیار خجالت آور است یعنی این رقم برابر با رقم یک اکران دانشگاهی است. یا آن ها از جریان ساخت فیلم بی اطلاع هستند یا سیاستگذاری ها آنقدر ولنگ و باز است که چنین اجازه ای به دست اندرکاران پلت فرم ها داده می شود. خاطرم هست که در دهه 70 به قدری فضای فرهنگی در کشور حاکم بود که فیلم ها با نام کارگردانان، نویسندگان و فیلمبرداران شناخته می شدند ولی حالا فیلم ها با نام سلبریتی ها ، تهیه کنندگان و جریان سرمایه شناخته می شود.

این کارگردان ادامه داد: شهر سوخته فیلمی مربوط به میراث فرهنگی است اما مدیران این مجموعه کاملاً بیگانه با این موضوع هستند. من با هزینه شخصی خودم فیلمی درباره شهر سوخته ساخته ام، استادانی که در آنجا کاوش می کنند و چند مدیر آمده اند، فیلم را دیده و گفته اند کار خوبی است ولی وقتی بحث حمایت می شود مسئولان به یکباره غیب می شوند و حتی تماس های ما را پاسخ نمی دهند.

وی در پایان اظهار کرد: من همیشه بهت و حیرتی نسبت به شهر سوخته و اتفاقاتی که در آن رخ داده است، داشته ام. مهمترین ویژگی مردمان این شهر صلح جویی و نبود سلاح جنگی در تمدنی بوده که 1400 سال دوام آورده است. باید به شهر سوخته و جیرفت توجه ویژه شود شاید اصلاً روزی بفهمیم که تمدن بشری از همین 2 نقطه آغاز شده، از سوی دیگر شهر سوخته یک فیلم مستقل است شاید در ظاهر یک موضوع باستان شناسانه داشته باشد اما در بطن آن سعی کرده ایم به روح مردم در گذشته این شهر، نزدیک بشویم به طوری که حدود 40 دقیقه از فیلم تصاویر بازسازی شده است.

کد خبر 5027519

زهرا منصوری

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
حجت الاسلام ارزانی گفت: در جامعه اسلامی برای مسجد کارکردهای متعدد و فراوانی وجود دارد ولی در سال های اخیر این کارکردها تقلیل یافته و این اماکن فقط به جایی برای خواندن نماز تبدیل شده اند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۲ سایت های دیگر : پرس شیعه مردم نیوز خبر گزاری رسا

خبرگزاری مهر ، گروه دین و اندیشه: مساجد در دوران دفاع مقدس از جمله مراکز مهم اعلام اقلام مورد نیاز جبهه ها و نیز محل جمع آوری کمک های مردمی بودند. صرف نظر از ارزش مادی کمک های مردمی که در خور توجه است، حضور معنوی آحاد مختلف مردم در امر کمک رسانی به جبهه ها هم امری قابل توجه بود. با توجه به اینکه در هفته دفاع مقدس و ایام بزرگداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس قرار داریم با حجت الاسلام حبیب رضا ارزانی رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در خصوص نقش مساجد در دفاع مقدس و چگونگی احیای کارکردهای اصلی مساجد در این روزها گفتگو کردیم. این ستاد مدتی است که ویژه برنامه سه شنبه های تکریم را راه اندازی کرده که یکی دیگر از محورهای گفتگویی است که در ادامه می خوانید.

حجت الاسلام ارزانی در ابتدای بحث ضمن اشاره به تعبیر امام خمینی (ره) که مساجد سنگر هستند گفت: این جمله به ظاهر ساده ولی خیلی جمله پرمغز و مهمی است چون در زمان جنگ، سنگر بودن مساجد در دو عرصه خیلی مشهود بود؛ یکی عرصه سخت افزاری و دیگری عرصه نرم افزاری؛ عرصه سخت افزاری به این معنا که فضای فیزیکی مسجد محل ارتباط و تلاقی مردم ایمان باور و مومن بود و همه در فضای مسجد جمع می شدند و یک اجتماع مومنانه شکل می دادند تا بتوانند در مقابل دشمن مشترک ایستادگی کنند و لذا اگر دفاع مقدس شکل گرفت و توانستیم در مقابل دشمن دفاع کنیم از لحاظ بنیه و انرژی بهترین پایگاه ما مسجد بود. در عرصه نرم افزاری هم ما اندیشه های ناب را از مسجد می گیریم چون بر اساس این آیه شریفه وَ أَنَّ الْمَساجِدَ لِلّهِ.... مساجد از آن خداست و عمران و آبادانی مساجد نزد کسانی است که ایمان به خدا و روز قیامت دارند و ارزش های دینی برایشان مهم است. من خاطرم است که درهمان سالهای ابتدای جنگ کلاس های ارزشی و عقیدتی در مسجد برگزار می شد وبه نظرم در آن زمان ما بهترین استفاده را از مساجد در راستای هدف خودش کردیم چون مسجد عرصه ای برای ارتباط مومنانه در حوزه های مختلف است. در حال حاضر حدود 80 هزار مسجد در کشور داریم بنابراین از این فضای فیزیکی بهترین استفاده را می توانیم داشته باشیم.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در سالهای اخیر متاسفانه کارکرد مسجد به جایی برای برگزاری نماز تقلیل یافته است در حالی که یک زمانی در مساجد نمایش فیلم و اجرای تئاتر و نمایش داشتیم و حتی برای استخر رفتن هم بلیت را از بچه های مسجد می گرفتیم و به نوعی همه کارهایمان به مسجد گره خورده بود و این طور نبود که فقط مسجد برویم نماز بخوانیم و برگردیم چون اگر اینگونه باشد که خب شخص می گوید چرا بروم مسجد در خانه م نماز می خوانم. لذا از این جهت که کارکرد مسجد را کم کردیم ما در حق مسجد ظلم کردیم. البته بخشی از این تقلیل گرایی به واسطه بزرگ شدن شهرها و تاسیس نهادهای مختلف برای هر کاری گریزناپذیر است ولی منعی نیست که کلاس های آموزشی ما در مساجد برگزار شود و یا ما نمایش فیلم در مسجد داشته باشیم. منظورم این نیست که سینما یا سالن تئاتر نداشته باشیم ولی می توانیم فضای بسیاری از مساجد را نوین کنیم. در حال حاضر مشغول گرفتن مجوز برای چندین مسجد هستیم که بتوان در آنها سالن سینمایی دایر و تجهیز کرد، نکته مثبت اینکه سینما در دل مسجد بیاید این است فرهنگ مومنانه در آنجا حاکم می شود و هر فیلمی در آنجا اکران نمی شود و خود مردم ناظر بر فیلم ها می شوند چون الان بعضی از مومنان و متدینان ما برخی فیلم ها را تحریم می کنند و سینما نمی روند چون معتقدند مومنان در هیچ جای فیلم حضور و نقشی نداشتند. اگر چنین اتفاقی بیفتد مساجد می توانند قلب تپنده هر محل باشند و کارکردهای مختلف محله را می توانیم در مساجد داشته باشیم. دایر کردن محلی برای کمک های همدلانه، کلاس های آموزشی و حتی محلی آماده کنیم برای ترک اعتیاد و... می توانند از جمله کارکردهای مسجد باشد. به بیان دیگر برای رونق گرفتن دوباره مساجد لازم است که کاربری ها و کارکردهای باز پس گرفته شده از مساجد را به آنها برگردانیم، چون مساجد از ابتدای تاسیس این کارکردها را داشتند و این اشتباه ما بوده که در این سال ها کارکردهایش را گرفتیم و تقلیل دادیم.

حجت الاسلام ارزانی اضافه کرد: من خاطرم است که وقتی در استرالیا برای کار تبلیغ حضور داشتم، در کنار یکی از مساجد آنجا قصابی دایر کردیم که گوشت و مرغ حلال بفروشد و به این ترتیب فرد وقتی برای نماز به مسجد می رفت بخشی از نیازهایش را تامین می کرد یا مثلاً مغازه ای برای تهیه لباس اسلامی برای بانوان محجبه آنجا درست کردیم و یا استخری را طراحی می کردیم که روزها و سانس های مجزایی برای بانوان و آقایان داشته باشد و مختلط نباشد. به بیان دیگر ما همه اماکنی که برای تامین نیازهای جامعه اسلامی لازم است را در همان اطراف و نزدیکی مسجد تاسیس می کردیم.

وی در ادامه به موضوع دسته بندی مساجد اشاره کرد و گفت: البته این را هم باید در نظر داشته باشیم که تعریف و کارکرد مساجد باید متناسب با مدلش باشد چون در دسته بندی مساجد، ما مسجد محله یا شهر، مسجد مصلی (که خیلی بزرگ است و عمدتاً هم خارج از شهر است) و مسجد جامع (چند منظوره هستند مثل مسجد جامع یزد یا اصفهان که هم مسجد است و هم حوزه علمیه و غیره) داریم.

رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در ادامه به موضوع ویژه برنامه سه شنبه های تکریم پرداخت و توضیح داد: من معتقدم بهترین الگوی تربیتی برای جامعه اسلامی الگوی تکریم است. ما در جامعه مان از تکریم زیاد حرف می زنیم ولی کمتر آن را اجرا می کنیم برای همین هم جوانان امروزی همه فکر رفتن به غرب دارند چون فکر می کنند آنجا تکریم و ارزششان حفظ می شود. این در حالیست که بر اساس آیه وَلَقَدْ کَرَّمْنَا بَنِی آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُمْ مِنَ الطَّیِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ.. این جایگاه تکریم را خداوند و اسلام به آدم داده است. من اگر بدانم که در محله، جامعه و کشورم بزرگ شمرده می شوم خب عاشق کشورم می شوم و با دل وجان برای مملکتم کار می کنم ولی متاسفانه الان این طور نیست. شخص با خودش فکر می کند برای انجام هر کار ساده و دم دستی باید دوندگی کند و تکریم هم نمی شود.

ارزانی افزود: در آئین نامه ای که برای سه شنبه های تکریم طراحی کردیم قرار بود که همه اقشار جامعه مورد تکریم قرار بگیرند ولی به توصیه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی چون امسال چهلمین سالگرد دفاع مقدس است، قرار شد دور اول را با تکریم خانواده شهدا شروع کنیم و سپس اقشار دیگر را مورد تکریم قرار دهیم. برای دور اول 14 جلسه طراحی کردیم که تاکنون 12 جلسه آن برگزار شده و جلسه سیزدهم آن هم روز گذشته (سه شنبه اول مهرماه) برگزار شد که به تکریم خانواده شهید طهرانی مقدم اختصاص داشت. برای تکریم دور بعدی باید با وزیر محترم ارشاد جلسه ای بگذاریم تا مشخص شود که شیوه انتخاب افراد چگونه باشد شاید در دورهای بعدی هم برنامه تکریم خانواده شهدا را داشته باشیم ولی مثلاً شهدایی که فرهنگی یا هنری یا ورزشکار هم بوده اند. نتیجه این موضوع پس از جلسه با آقای صالحی مشخص می شود.

وی در پایان گفت: شیوه انتخابمان برای تکریم سه شنبه های تکریم تاکنون بر اساس تعداد شهدای یک خانواده و شاخص بودن آنها بوده است ولی به مرور زمان می خواهیم سراغ شهدای کمتر شناخته شده هم برویم مثلاً در مراسم تکریم روز گذشته خانواده شهید طوقانی تکریم شدند که سه شهید دارند ولی کمتر شناخته شده اند. علاوه بر این، بخشی از این تکریم ها در شهرستان ها اتفاق می افتد که ما کار را به خود استان ها واگذار کردیم تا شهدا را انتخاب کنند. در این مسیر خیلی ها به ما گفتند که کاری که انجام می دهیم کار بنیاد شهید است و وظیفه ما نیست ولی بنده اینگونه فکر نمی کنم و معتقدم که این یک کار فرهنگی است و ما درجهت فرهنگ سازی این موضوع می رویم که بعد از یک مدتی محلات به مانند سنت دیرین که وجود داشت خودشان این کار را انجام دهند. در این بازدیدها حرف ها و درد دل های خوبی مطرح می شود که تاثیر مثبت دوطرفه دارد؛ هم حرف ها و خواسته های خانواده شهدا بیان می شود که عمدتاً هم بر این پایه است که مراقب باشیم خون شهدا پایمال نشود و هم برای ما خوب است که بدانیم باید در چه مسیری قدم برداریم و حواسمان به وظایفمان باشد.

کد خبر 5029356

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
* حسام الدین شیخی - روزنامه نگار
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

حسام الدین شیخی-روزنامه نگار: خبرنگاری جزو مشاغل سخت و زیان آور است اما بدون هیچگونه برنامه ومزایا وحتی ثبات! حتی هیچ بهره ای ازاین سختی کارنبرده است، آن هم بااندک حقوق و درآمد. یک سال است که خبرنگاران خبرگزاری برنا استان کرمانشاه پس ازآن ممنوع الورودی عجیب به مجامع ورزشی ومشکلات دیگری که به لطف ومحبت وحمایت های بی دریغ مسئولان ورزش استان بوجود آوردند؛ بیکارند! و دراین یک سال بارها برای مشکل بیکاری خبرنگاران جلسات متعدد و درخواست های بسیاری در استان انجام داده ایم که هیچ اتفاق مثبتی در کنارحرف ها و وعده ها رخ نداد! جای برخورد با خاطیان بیکار شدن خبرنگارانی که از این راه نیازها ومعیشت خانواده شان را تامین می کردند، آنها ترفیع گرفتند. حتی پس ازآن عقده گشایی عجیب وغیر حرفه ای عدم اجازه ورودبه نشست خبری استان که بیشتر درآن مسئولین دیده می شوند تا خبرنگاران! وحتی عدم دعوت به آن مراسم گزینشی روز خبرنگار و بی حرمتی و توهین به خبرنگاران خبرگزاری برنا استان کرمانشاه، هیچکس زبان به حمایت نگشود وهیچ اتفاق مثبتی برای اشتغال خبرنگاران بیکار شده که زندگی شان توام با این حرفه است، صورت نگرفت!

براستی مسئول تمام این فجایع اخلاقی در برخورد سلیقه ای با خبرنگاران، ازشکایت علیه خبرنگاران تا توهین و بی حرمتی چه کسی است؟ اگر در این استان انجمن راستین و خانه ای برای خبرنگار نیست، اگر اداره فرهنگ و ارشاد درخواب است، پس کدام نهادتصمیم گیرنده در استان باید کاری کند؟ تعجب می کنم در استانی که آمارهای رشد اشتغال و هزینه های هنگفت برای اشتغال زایی به گفته مسئولان استان مثبت است؛ چگونه خبرنگاران متعهد و باسابقه، کارشان را ازدست می دهند و پس ازیک سال همچنان بیکارند؟ آیا این جوانان جزو آمارهای اشتغال به حساب نمی آیند؟

مگرغیر ازاین است که “اگر زحمات خبرنگاران نباشد، لحظه ها هرگز ماندگار نمی شود. بدون دوربین ها، قلم ها و دلسوزی های خبرنگاران برای تهیه اخبار، کارهای مسئولان مثل یک چیزهای تثبیت نشده است. مطبوعات سالم، در هر رشته ای قلم بزنند، به نفع نظام حرکت کرده اند. چون بر مایه آگاهی مردم می افزایند. واگر انتقادی صورت بگیرد در چارچوب اصول است واصلاً مخالفت مضری نیست و این رسالتی است بردوش اصحاب رسانه به ویژه خبرنگاران”

من نیز به سهم خود، ازاین شیوه مدیریت استان در زمینه رسانه و برخورد با رسانه انتقاد دارم و توصیه می کنم پیش از اینکه تعداد دوستان تان روز به روز اندک شود؛ تغییری تدبیر کنید!

لینک خبر :‌ وبگاه خبری قلم
درست 13 سال پیش کلنگ احداث مجتمع فرهنگی هنری شهرستان دهلران به زمین زده شد. 9سال بعد ،این پروژه در دهه مبارک فجر یعنی در سال 95 به صورت نیمه کاره با حضور مسئولان وقت افتتاح شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

تابناک ایلام ، مجتبی کاور :: درست 13 سال پیش کلنگ احداث مجتمع فرهنگی هنری شهرستان دهلران به زمین زده شد. 9سال بعد، این پروژه در دهه مبارک فجر یعنی در سال 95 به صورت نیمه کاره با حضور مسئولان وقت افتتاح شد و از زمان افتتاح تا کنون این مجتمع که خارج از محدوده شهر بوده به حال خود رها شده است مجتمعی که به آیینه دق هنرمندان این شهرستان تبدیل شده است.

وقتی نام تئاتر در استان ایلام مطرح می شود همه هنرمندان و صاحبان فکر و اندیشه در حوزه تئاتر کشور، تئاتر ایلام را به نام هنرمندان نامی دهلران در ذهن خود به خاطر دارند چرا که حضور پر رنگ وکسب مقام های ملی وبین الملی هنرمندان مشهور این شهرستان مرزی سبب شده که در کشور دارای جایگاه باشند این در حالی است که متاسفانه هنرمندان این شهرستان فاقد سرپناهی جهت کارهای هنری خود هستند .

متاسفانه عدم تکمیل مجتمع فرهنگی -هنری شهرستان دهلران سبب شده که اکثر هنرمندان به نام این شهرستان به استان های برخوردار کوچ کنند یا خانه نشین شوند این در حالی است که اکثر شهر های استان ایلام داری مجتمع مدرن هستند که بلا استفاده مانده اند چرا که هنرمندان فعال در حوزه تئاتر ندارند واگر هم دارند فعالیت چندانی ندارند.

برای بررسی آخرین وضعیت این مجتمع فرهنگی گفت و گویی با مدیرکل ارشاد اسلامی ، فرماندار دهلران ، رئیس انجمن نمایش استان و رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر دهلران داشته ایم.

برای تکمیل مجتمع فرهنگی هنری دهلران پیگیری ورایزنی فراوانی صورت گرفته است

فرماندار شهرستان دهلران گفت : متاسفانه جانمایی مجتمع فرهنگی ارشاد دهلران از ابتدا مناسب نبوده است.

مجید عسگری در گفتگو با تابناک گفت : شهرستان دهلران تنها شهرستانی در استان است که هنرمندان آن فاقد مجتمع فرهنگی هنری هستند این در حالی است که بیشترین ونامدارترین هنرمندان بخصوص در حوزه تئاتر استان وحتی کشور در شهرستان دهلران می باشند.

وی تصریح کرد : متاسفانه دستگاه اجرایی که اداره کل مسکن و شهرسازی باشد برای تکمیل این پروژه اقدام چندانی انجام نداده است وبا اعتبارات قطره چکانی شهرستانی هم امکان تکمیل این مجتمع وجود ندارد.

عسگری افزود : برای تکمیل این پروژه پیگیری و رایزنی فراوانی صورت گرفت که سال گذشته دستگاه اجرایی از محل اعتبارات نوسازی وبهسازی بافت های فرسوده ،اعتباری تخصیص داد ولی متاسفانه اعتبار محقق نشده است.

وی عنوان کرد : برای تکمیل این مجتمع بیش از 8میلیارد تومان اعتبار نیاز است که مسئولان استانی ودستگاه اجرایی باید با تخصیص اعتبار از محل باز آفرینی بافت های فرسوده که وعده داده بودند این پروژه را تکمیل کنند.

فرماندار دهلران افزود : اگر دستگاه اجرایی اعتبارات لازم را برای تکمیل این پروژه اختصاص بدهد قطعا فرمانداری دهلران هم علی رغم محدودیت های اعتباری ،اعتبار مناسبی برای تکمیل آن اختصاص خواهد داد.

وی بیان داشت: تکمیل مجتمع فرهنگی و هنری شهرستان دهلران با توجه به ظرفیتهای بزرگ فرهنگی و هنری شهرستان، بسیار ضروری است.

تحویل مجتمع ناقص به اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان دهلران

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام گفت : مجتمع فرهنگی هنری دهلران در اردیبهشت ماه 1396 به صورت کاملا ناقص و بدون کمترین امکانات اعم از تاسیسات و سیستم سرمایشی و گرمایشی، محوطه سازی و... از طرف اداره راه و شهرسازی در اختیار اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قرار گرفته است.

عمران خود آموز در گفتگو با تابناک بیان داشت : این مجتمع علاوه بر نواقص فراوان، از ابتدا جانمایی اشتباهی داشته و دور از دسترس هنرمندان و جامعه فرهنگی و هنری است که مشکلات ما را دوچندان کرده است و سالن آمفی تئاتر آن نیز در مرحله سفت کاری رها شده و تجهیز نشده است.

وی بیان داشت : از اسفندماه سال 96 که توفیق خدمت در این کسوت را پیدا کردم تاکنون پیگیری ها و مکاتبات متعددی برای تکمیل و رفع نواقص این مجتمع و سایر مجتمع های فرهنگی- هنری با اداره کل راه و شهرسازی، فرمانداری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشته ایم؛ اما چون ما دستگاه مجری نیستیم، اعتباری در این زمینه به ما اختصاص نیافته و راه و شهرسازی مسئول تکمیل مجتمع بوده است.

خود آموز بیان داشت : در زمینه تجهیز سالن آمفی تئاتر هم با تفاهم استاندار محترم و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مبلغی برای تکمیل سالن مجتمع های دهلران، دره شهر و چرداول که همزمان و تقریباً با شرایط همسان افتتاح شده اند، به استان ابلاغ شده که امیدواریم پس از تخصیص، شاهد تجهیز سالن این مجتمع ها تا پایان سال مالی 1399 باشیم.

مدیر کل فرهنگ وارشاد اسلامی افزود : معتقدم این مجتمع در نهایت می بایست با فضای مناسب دیگری در داخل شهر معاوضه یا تبدیل به احسن شود، که در این زمینه از طرح های پیشنهادی و راه کارهای فعالان فرهنگی، متقاضیان و سرمایه پذیران بخش خصوصی استقبال می کنیم.

وی بیان داشت : طی این سال ها علی رغم کمبود فضای فرهنگی، اتفاقات بسیار خوبی در زمینه فرهنگ و هنر دهلران شاهد بوده ایم که از آن جمله می توان به میزبانی سه دوره جشنواره ملی تئاتر خیابانی"شرهانی"، جشنواره شعر بومی محلی"هه له ت"، محافل شعر و موسیقی و برنامه های قرآنی اشاره کرد.

مدیر کل فرهنگ وارشاد استان ایلام گفت : هنرمندان و اهالی فرهنگ و رسانه دهلران از سرآمدان استان هستند و شایسته بهترین امکانات و فضاهای فرهنگی هستند ودربحث خدمت رسانی به اهالی فرهنگ وهنر، اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان هر آنچه در توان داشته باشد انجام خواهد داد.

خود آموز بیان داشت : در سال جاری از سر دغدغه و ناچاری، فضای محقر دیگری که در داخل شهر برای اسکان و امور رفاهی در اختیار داشتیم، و قبلا توسط فردی غیر مسئول غصب شده بود با مساعدت دادستان محترم شهرستان، تخلیه و جهت فعالیت انجمن ها، تعمیر و آماده کرده ایم.

امیدواریم روزی برسد مسئولان حل مشکلات هنری - فرهنگی را یک ضرورت بدانند

عضو شواری شهر دهلران و رئیس کیمسیون فرهنگی این شورا گفت : تئاتر دهلران در کشور جایگاه بسیار خوبی دارد ولی متاسفانه هنوز در بحث سخت افزاری مشکل دارد.

رحمان جابری در گفتگو با تابناک گفت : متاسفانه عدم تکمیل مجتمع فرهنگی شهرستان دهلران باعث شد که اکثر هنرمندان این دیار که داری نام ومقام کشوری و بین المللی هستند به اجبار کوچ یا خانه نشین شوند.

وی گفت : بیش از یک دهه ازکلنگ زنی این مجتمع می گذرد ولی متاسفانه این پروژه فرهنگی تکمیل نشده است این در حالی است که شهرستان دهلران سرشار از هنرمندانی خلاق در رشته های مختلف هنری است که زبانزد آنها اهالی تئاتر هستند که آوازه ای در کشور دارند.

رئیس کمسیون فرهنگی شورای شهر دهلران بیان داشت : تئاتر دهلران هنوز از یک سالن سن مناسب برخوردار نیست و با توجه به پتانسل خوب تئاتر هنوز ما فضایی جهت اجرای نمایش در شهرستان نداریم که هنرمندان این دیار سرپناهی جهت اجرای کارهای هنری خود داشته باشند.

جابری گفت : دیگر شهرهای استان که کمتر فعالیت های فرهنگی -هنری دارند سالهاست که از مجتمع های فرهنگی- هنری برخوردار هستند و راکد ماندن این پروژ قابل قبول نیست چون شهرستان دهلران به عنوان مرکز فرهنگی دفاع مقدس است و ضرورت دارد که بحث مجتمع فرهنگی هنری دهلران به سرانجام برسد

وی گفت: امیدواریم روزی برسد و مسئولان به این مهم توجه کنند و حل مشکلات هنری - فرهنگی را یک ضرورت بدانند

افتتاح دروغین مجتمع فرهنگی هنری دهلران

رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان ایلام گفت: مجتمع فرهنگی هنری دهلران تنها در حد حرف است وافتتاح دروغین مجتمع توسط مسئولین باعث شده که هنرمندان این شهرستان سرخورده و نا امید شوند

سعید خیرالهی در گفتگو با تابناک بیان داشت : متاسفانه مسئولان وقت ارشاد علی رغم اطلاع کامل از عدم تکمیل این مجتمع در سال 95به صورت دروغین آن را افتتاح کردند .

وی گفت : چرا باید مجتمع فرهنگی یک کیلومتر خارج از شهر ایجاد شود این در حالی است که فرهنگ وهنر باید در الویت کاری مسئولان باشد ودر حال حاضر فعالان فرهنگی هنری بخصوص گروه های تئاتر در شهرستان دهلران فاقد مکان برای فعالیت هستند و در دوسال گذشته عملا چراغ تئاتر در دهلران خاموش شده است.

رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان ایلام اظهار کرد: جانمایی نامناسب این مجتمع ، عدم تکمیل آن ،نبود نیروی کافی در اراده ارشاد دهلران که دومین شهرستان بعد از مرکز استان برای پیگیری امورات هنرمندان است از جمله موضوعات مهم ومشکلاتی است که باید مورد توجه مسئولان قرار بگیرد .

خیرالهی تصریح کرد : متاسفانه مسئولان ارشاد ،زمان افتتاح دروغین این مجتمع رها شده علی رغم اطلاع کامل از عدم تکمیل آن هنرمندان را به این مجتمع انتقال دادند وسالن قدیمی که محلی برای تمرین هنرمندان بود به کتابخانه واگذار کردند ودر دوسال اخیر هنرمندان بخصوص بچه های تئاتر به خاطر نداشتن مکان فعالیت خود را تعطیل کردند

این کارگردان تئاتر افزود : چندین گروه فعال تئاتر این شهرستان که در سطح ملی وبین المللی وجشنوراه های مختلف هرساله داری جایگاه بودند به خاطر عدم توجه مسئولان عملاً نابود شدند وانتظار داشتیم در سفر اخیر وزیر فرهنگ وارشاد زمینه بازدید این مجتمع در دستور کار مسئولان استان قرار می گرفت که چنین اتفاقی نیفتاد ومشخص است که دغدغه برای تکمیل این مجتمع وجود ندارد ./م

لینک خبر :‌ تابناک ایلام
سعیدی، مدیرعامل کارخانه مازندران، با انتقاد از روند حمایتی دولت از کاغذ گفت: مصوبات تنها روی کاغذ است، ما هنوز نتوانسته ایم نه مطالباتمان را بگیریم و نه برداشتی از جنگل داشته باشیم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : پایگاه خبری گسترش نیوز گلستان 24 روزنامه خبر شمال

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم : کارخانه چوب و کاغذ مازندران که بزرگ ترین کارخانه تولید کاغذ در کشور به شمار می رود، با ظرفیت تولید سالانه 175 هزار تن کاغذ تحریر و روزنامه چند سالی است که از رونق افتاده و دچار رکود شده است.

این رکود تا اندازه ای است که در سال های اخیر بسیاری از تولیدات در انبار مانده و یا دوباره خمیر شده اند ، اما حالا کاغذ داخلی که سال ها است رنگ بی مهری مصرف کنندگان را به خود گرفته است، می تواند امروز در وانفسای افزایش قیمت ارز و نبود یارانه های حمایتی دولت برای واردات کاغذ خودی نشان دهد و خود را از وضعیت رکود برهاند ؛ البته اگر همتی در دولت و در مدیریت تولید وجود داشته باشد.

مازندران که مهم ترین تولیدکننده کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه در کشور به شمار می رود، ابتدای سال جاری در آستانه مزایده قرار گرفت؛ تصمیمی که مدتی بعد از اعلام، شرکت آینده پویا ، سرمایه گذار بانک ملی از آن منصرف شد.

16 مهرماه 6 ماه می شود که مصطفی سعیدی 16 سکان کارخانه به گِل نشسته چوب و کاغذ مازندران را در دست گرفته است. وی در گفت وگویی که دو ماه از حضورش در کارخانه با خبرگزاری تسنیم انجام داد چشم انداز فعالیت کارخانه در یک سال آتی را در صورت حمایت های دولت روشن ارزیابی کرد و از توانایی تأمین کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه کشور برای سال آینده خبر داد.

سعیدی در این گفت وگو از تحولاتی مثبت برای ورود کارخانه به شرایط سود ده خبر داد از جمله خروج از ماده 141 و عرضه سهام کارخانه در بازار بورس. همچنین وی خوشبینانه به تعامل با سازمان جنگل ها برای استفاده از چوب های بر زمین ریخته درختان مازندران و مطالبه 250 میلیاردی سال های گذشته این کارخانه از سازمان امیدوار بود. موضوعی که هنوز بعد از گذشت چهار ماه از توافقات اولیه هنوز خبری از آن نیست. خبرگزاری تسنیم برای پیگیری وعده های مدیر کارخانه مازندران در خصوص تأمین کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه کشور پس از چهار ماه دوباره با وی گفت وگو کرده است.

* تسنیم: در گفت وگوی بخش نخست با تسنیم فرمودید که خرداد ماه سهام شرکت چوب و کاغذ مازندران در بورس عرضه شود و مقدمات کار نیز طی شده بود، چرا تاکنون این اتفاق نیفتاده است؟

بله، ما مقدمات اجرایی کار را طی کرده بودیم، مشکلاتی وجود داشت که اکنون برطرف شده و طی 10 تا 15 روز آینده سهام شرکت در بازار بورس عرضه خواهد شد.

طبق قانون سهام شرکت هایی در بورس عرضه می شود که طی دو سال گذشته سودده بوده باشند، اما ما طی دو سال گذشته سود ده نبودیم، با توجه به مذاکراتی که با فرابورس داشتیم، و مستنداتی که دال بر خروج از ماده 141 ارائه کردیم، قرار شد که با ارائه گزارش های مالی و بازرگانی لازم بتوانیم در بورس عرضه شویم.

* تسنیم: حدود پنج ماه است که شما سکان مدیریت کارخانه مازندران را بر عهده گرفته اید، مهمترین نیاز کشور به کاغذ در سال های اخیر به ویژه در سال جاری کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه است، شما در گفت وگوی اولتان با تسنیم در همان روزهای نخست حضور در کارخانه مازندران وعده داده بودید که به زودی تولید چاپ و تحریر با تکان های بیشتری مواجه خواهد شد، اکنون سه ماه از آن گفت وگو می گذرد، وضعیت عرضه و تولید کاغذ چاپ و تحریر اکنون چگونه است؟

ما در ارتباط با چاپ و تحریر به دلیل نوسانات بازار و مشکلاتی که وجود دارد، از جمله واردات چاپ و تحریر با ارز 4200 تومانی ، هنوز به ثبات نرسیده ایم، بر همین اساس همچنان اولویت ما بر تولید کاغذ فلوتینگ است و البته بر اساس نیاز بازار و سفارشات به تولید چاپ و تحریر نیز می پردازیم.

در زمینه جذب سفارشات جلسات متعددی با آموزش و پرورش وشرکت های زیرمجموعه آن داشتیم که بتوانیم کاغذهای چاپ و تحریر مورد نیاز کتاب های درسی را تولید کنیم، فعلاً در حال مذاکره برای سفارش 40 هزار تن کاغذ مورد نیاز آموزش و پرورش برای سال آینده هستیم.

مذاکره برای تولید 40 هزار تن کاغذ چاپ و تحریر آموزش و پرورش

* تسنیم: گویا جلساتی نیز با مدیران و رؤسای اتحادیه های صنفی چاپ و نشر که بزرگترین مصرف کنندگان کاغذ چاپ و تحریر در کشور هستند، داشته اید، در این زمینه به تفاهماتی رسیدید یا خیر؟

سیاست کارخانه از زمانی که وارد آن شدم این بود که بتوانیم با تشکل ها و اتحادیه هایی که مصرف کننده واقعی ما هستند و شرکت های چاپ و نشر وارد مذاکره شویم و بتوانیم به تفاهمی برسیم که تولید یک سال و دو سال یا شش ماهه را بر اساس تقاضای آن ها ببنیدم، اگر تولید یکسال ما در کاغذ چاپ و تحریر سالی 90 هزار تن است، 40 هزار تن برای آموزش و پرورش و مابقی برای واحدهای مصرف کننده تولید شود. به عبارت دیگر تولید ما هدفدار باشد.

* تسنیم: الان وضعیت تولید چگونه است؟

اکنون روزانه بین 200 تا 300 تن تولید کاغذ چاپ و تحریر داریم و قیمت آن نیز بین 8 تا 10 هزار تن است.

* تسنیم: تأکید سرمایه گذار کارخانه چوب و کاغذ مازندران و انتظار عمومی این است که کارخانه به تولید چاپ و تحریر بهای بیشتری بدهد و شما نیز در ابتدای حضورتان در کارخانه این هدف را دنبال کردید، چرا تاکنون نتوانسته ایم به وضعیتی برسیم که با افزایش تولید در این زمینه روبرو باشیم؟

ما نیز تابع شرایط روز هستیم، به دلیل نوسانات نرخ ارز موارد اولیه وارداتی تحت الشعاع شرایط قرار می گیرد، برای نمونه قیمت چوب های وارداتی با قیمت ارز هماهنگ است، از سوی دیگر به دلیل وضعیت کرونا حجم گسترده ای از تقاضا در بازار چاپ و تحریر کاهش پیدا کرده است، ماموریت اول من این است که در این شرایط مجموعه را سرپا نگه دارم و بتوانیم هزینه های جاری و حقوق ها را پرداخت کنیم، در الویت دوم بتوانیم شرایطی فراهم کنیم و شوکی به بازار دهیم، ما باید مدیریت کنیم که تابع شرایط بازار باشیم و مشکل خاصی از بابت تولید و توزیع نداشته باشیم.

برای نمونه کارخانه 10 روز پیش برای تهیه چوب وارداتی با قیمتی توافق کرد؛ اما پای قرارداد که رسیدیم فروشنده گفت به دلیل تغییر نرخ ارز من به قیمت قبلی چوب را نمی فروشم. ازاین دست اتفاقات تاثیر بسیاری روی روند کار می گذارد.

* تسنیم: مطالبه کارخانه از سازمان جنگل ها و مراتع به کجا رسیدی؟ توانستید این مبلغ بالغ بر 200 میلیارد را تسویه کنید؟

مطالبات از سازمان جنگل ها با روند خوبی در حال پیگیری است، قرار است با هماهنگی استاندار مازندران بتوانیم جلسه ای با وزیر جهاد و کشاورزی داشته باشیم و تکلیف مطالبات را بعد از 9 سال مشخص کنیم.

200 میلیارد مصوبه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید برای کارخانه اجرایی نشده است

* تسنیم: برخی مطالبات چند ساله کارخانه از جمله حق برداشت چوب های خشک شده و ریخته از جنگل ها و حمایت های دولتی را نیز پیگیری می کردید آن ها به کجا رسید؟

ستاد تسهیل و رفع موانع تولید مصوباتی را در جهت حمایت از چوب و کاغذ مازندران دارد که متاسفانه تاکنون اجرایی نشده است، قرار بود 100 میلیارد برای واردات چوب و 100 میلیارد نقدینگی در اختیار ما بگذارند که این موارد هیچ کدام محقق نشده و تنها روی کاغذ باقی مانده است.

در زمینه برداشت چوب های ریخته در جنگل نیز علی رغم اینکه هم مصوبه داشتیم هم نامه استاندار این امر تاکنون محقق نشده است. از طرف دیگر ما پیشنهاد دادیم با توجه به اینکه مطالباتی از شما داریم، به جای این مطالبات به ما چوب دهید که آن هم محقق نشد. وقتی قرار است حمایتی از تولید نشود، هیچ اقدامی انجام نمی شود. جالب اینجا است افراد غیرکارشناس و غیرمعتبر از این چوب ها استفاده می کنند و به ما می فروشند.

* تسنیم: با توجه به وضعیت بازار کاغذهای وارداتی و عدم تخصیص ارز دولتی به کاغذ فرهنگی، ناشران و چاپخانه داران برای سال آینده می توانند مشتریان بالفعل کاغذهای مازندران باشند، در این زمینه با وزارت ارشاد مذاکره ای داشته اید؟

ما چندین مذاکره با برخی از مدیران وزارت ارشاد داشته ایم، درصدد هستیم تا جلسه ای نیز با وزیر ارشاد داشته باشیم و به تفاهمی در زمینه تولید کاغذ مطبوعات برسیم.

ما تابع شرایط ارز هستیم، زمانی می توانیم چاپ و تحریر تولید کنیم که بتوانیم مواد اولیه را به قیمت متعادل و ارزانی تهیه کنیم تا بتوانیم با محصول هندی و اندونزی رقابت کنیم.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم

روزنامه سایه



روزنامه اطلاعات


روزنامه جوان



روزنامه رسالت


روزنامه ایران


روزنامه ابتکار