بولتن فرهنگی هنری/مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی 1مهر 99
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی درگذشت مادر شهید همت را تسلیت گفت.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پیام سیدعباس صالحی آمده است:

بسم رب الشهدا و الصدیقین

روح بلند بانوی پرهیزگار و داغدیده، ام الشهید، حاجیه خانم نصرت همت، مادر صبور شهید حاج محمدابراهیم همت، همزمان با چهلمین سالروز دفاع مقدس از این جهان فانی پرکشید و به فرزند شهیدش پیوست .

درگذشت این مادر قهرمان پرور را به مردم شریف ایران اسلامی به ویژه خانواده معزز شهدا و ایثارگران و خانواده آن فقیده سعیده صمیمانه تسلیت می گویم .

از درگاه خداوند منان برای آن مرحومه علو درجات و همنشینی با حضرت صدیقه طاهره(س) و برای بازماندگان مکرم صبر و اجر مسالت دارم .

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
علیرضا مختارپور در نهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت و انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب مربع های قرمز خاطرات شفاهی حاج حسین یکتا که به قلم زینب عرفانیان تدوین و توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شده است، به بیان 6 نکته پیرامون این کتاب پرداخت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱ سایت های دیگر : روزنامه جوان آنلاین خبرگزاری کار ایران

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی سیدعلی خامنه ای (مدظله العالی)، در آستانه ی چهلمین سالگرد آغاز دفاع مقدس، نهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت همراه با انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب مربع های قرمز از سوی مؤسسه ی پژوهشی-فرهنگی انقلاب اسلامی ساعاتی پیش (شنبه 29 شهریورماه) در جوار مزار شهدای دفاع مقدس، با حضور جمع محدودی از پیشکسوتان جهاد و مقاومت و فعالان حوزه ی ادبیات و هنر دفاع مقدس، با رعایت دستور العمل های بهداشتی در گلزار شهدای بهشت زهرا سلام الله علیها برگزار شد .

علیرضا مختارپور به همین مناسبت به بیان 6 نکته از کتاب مربع های قرمز پرداخت که در ادامه مشروح آن را می خوانید .

کتاب مربع های قرمز ، خاطرات شفاهی حاج حسین یکتا است که به قلم خانم زینب عرفانیان تدوین و توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شده است .

بنام آنکه جان را روشنی داد

تکلیف اوّل است شهیدانه زیستن

مقدّمه

در اوّلین سالهای گام دوّم انقلاب اسلامی که به لطف الهی، این انقلاب به دوّمین مرحله ی خودسازی، جامعه پردازی، و تمدّن سازی وارد شده و به امید موفّقیّت نسلی که تحقّق این فرایند بزرگ و جهانی را برعهده می گیرد، این نوشتار به مناسبت انتشار تقریظ رهبر معظّم انقلاب اسلامی و با هدف مروری بر ویژگیهای شاخص کتاب مربع های قرمز، خاطرات شفاهی برادر گرامی حاج حسین یکتا (از دوران کودکی تا پایان دفاع مقدّس) به قلم خواهر گرامی سرکار خانم زینب عرفانیان به نسل جوان کشور تقدیم می شود .

اوّل

خانواده، عامل اصلی در حیات طیّبه

در برگ برگ کتاب و مرور زندگی راوی و دیگر کسانی که نامشان در این اوراق آمده نقش و تأثیر خانواده از نظر اعتقاد راسخ به معارف و مناسک دینی، ارتباط صمیمی و علائق خانوادگی و توجّه به کانون عاطفه بودن خانواده آن هم به معنی گسترده، ارتباط، توجّه و تقویت روابط با همسایه _ که در معارف دینی باخبر بودن از احوال همسایگان از شروط مسلمانی دانسته شده _، تشخیص درست جبهه ی حق و باطل در خانواده، دقّت در کسب روزی حلال و خلاصه تمام آنچه لازمه ی یک خانواده ی مؤمن انقلاب است در همه ی ابعاد آن به وضوح نمایان است، و البتّه اینچنین خانواده هایی می توانند محلّ رویش هزاران هزار شهید و جانباز و ایثارگر و بسیجی باشند .

هرچند امکان رویش عناصر مؤمن و انقلابی از خانواده هایی که این ویژگیها را هم ندارند به دلیل قدرت اختیار و اراده در انسان وجود دارد امّا محیط مطمئن و گرم و سالم و ایمان مدار خانواده، پیمودن مسیر تکامل را بسیار آسان تر می سازد .

دوّم

مسجد، حَرَم

مسجد و دیگر اماکن متبرّک و مذهبی همچون صحن و سرای زیارتگاه ها و بُقاع، پایگاه اجتماعی جامعه ی اسلامی شاید همدوش و هم تراز خانواده و البته ناشی از همان تعلیم و تربیت خانوادگی، دوّمین نقش را در تکوین شخصیّت راوی و بسیاری از شهدا و ایثارگرانی دارد که نامی و یادی از آنها در این کتاب آمده است. مسجد در این مسیر تکاملی صرفاً محلّی برای نمازخواندن نیست، مسجد محلّ عبادت است امّا محلّ طهارت هم هست، مرکز اُنس و الفت برادران ایمانی هم هست، حلقه ی ارتباط روحانیّت مخلص و مؤمن و آزاده و متخلّق به فضائل اخلاقی با جوانان و نوجوانان هم هست، مدرسه ی معارف دینی و اخلاق و بصیرت آموزی هم هست، ملجأ و پناه جوانان در گرفتاری ها و سختی های فردی و اجتماعی و روحی و عاطفی هم هست، محلّ آشنایی با کتاب و کتاب خوانی هم هست .

و بدین سان صحن و سرا و حرم خاندان عصمت و طهارت نیز نقشی بالاتر از یک زیارتگاه می یابد، محلّی می شود برای تسکین آلام فکری و روحی و عاطفی، تکیه گاهی برای حفظ ارتباط و نگاه داشتن رشته ی تعلّق به معبود از طریق اتصال به ارواح مطهّر اولیاء الهی، و از این دو مرکز اصیل پرورش انسان یعنی خانواده و مسجد، نوجوانانی ظهور می کنند که در سالهای اوّلیّه ی نوجوانی تا رسیدن به جوانی، آنچه برای آنها اهمّیّت پیدا می کند زر و زیور دنیا و دل مشغولی های معمول این سنین در جوامع دیگر نیست، بلکه مفاهیم اصلی و مورد توجّه روح پاک این گونه جوانان اذان و نماز و نمازشب است و زیارت و روضه و یادگیری معارف دینی از احکام گرفته تا اصول اعتقادات و تفسیر و اخلاق .

سوّم

روحانیّت اصیل

همانند آنچه در دیگر روایت های دوران دفاع مقدّس در لابه لای خاطرات رزمندگان و شهدا آمده است و البتّه به نحوی چشمگیر ، تصویری دقیق و واقعی در جای جای کتاب مربع های قرمز از روحانیّت اصیل و تراز به دست می آید. تصویری که جامعه ی ما همچنان به تثبیت و تقویت آن نیازمند است. تصویری که باید الگو و میزان برای حوزه های علمیه باشد تا همچون گذشته حافظ اهمّیّت و ارزش و نقش و تأثیر روحانیّت باشد .

الگویی که هم هر طلبه و روحانی در هر سطح خود را مدام با آن ارزیابی کند و هم جامعه ، ترازی برای تشخیص و تمیز روحانیّت اصیل از کسانی که احیاناً لباسی از روحانیّت به عاریه گرفته اند، داشته باشد. روحانیّتی اصیل که توأم با برخورداری از علم و تقوا و ورع، نقش مهمّی در هدایت و حفظ جوانان این کشور داشته، همچنان که حافظ مرزهای ایمانی و مکتبی بوده و با اینکه خود را در کُنج مسجد یا حجره و حوزه محدود نکرده و برای انقلاب و ایران از جان و دل مایه گذاشته و نمونه ی بارزی از خواصّ بابصیرت را در وجود خویش به ظهور رسانده امّا هرگز درصدد خودنمایی نبوده، و اگر در لابلای همین نوع کتابها از آنها یاد نمی شد شاید بسیاری از مردم تا آخر عمر هم با وجوه شخصیّتی آنان آشنا نمی شدند .

مرحوم آیت الله حاج میرزاعلی احمدی میانجی یکی از این علمای برجسته است که نام و یادش در صفحات کتاب مربع های قرمز به دفعات آمده و هربار جلوه ای از زهد و تقوا و مهربانی و عطوفت و دلسوزی و دین مداری حقیقی و زهد و مردم داری اش ظهور کرده، همو که هم زمان که دیگران را به حضور در جبهه تشویق می کرد جگرگوشه ی دلبند خودش نیز به جبهه حق علیه باطل پیوست و سرانجام به مقام رفیع شهادت رسید .

آیت الله احمد میانجی همان کسی است که امام خمینی(قدّس سرّه) زمانی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی به قم بازگشتند برای ملاقاتش به خانه ی او رفتند .

فقیه برجسته ای که با همه ی علم و معرفتی که کسب کرده بود می گفت: حرف تازه ای نداریم، همان حرف های هزار سال پیش است، سخنانی که خدا و پیغمبر(صلّی الله علیه وآله) گفته اند، اگر انسان به همان حرف ها عمل کند به سعادت می رسد.

همو که وقتی با جوانها مصاحبت می کرد می گفت: من شصت سال دارم، سی سال من پایین می آیم، چند سال هم شما بالا بیایید که حرف یکدیگر را بفهمیم.

و کدام نوجوان و جوانی است که وقتی این سخن مهربانانه و تربیتی را بشنود شوق ارتقاء و کمال جویی در او زبانه نکشد؟ و البتّه این فضائل اخلاقی صرفاً در حدّ تعلیم و تدریس و کلام باقی نمی ماند، شخصیّتی با آن همه علم و فضیلت و بالای 60 سال سن و درعین حال، اصرار بر چای آوردن برای مهمانهایی که فرقی هم نکند مهمان از علما باشد یا محمّدحسین نوجوانی که او را آقا محمّدحسین خطاب می کند. عالمی که چون اعتقاد داشت امام باید منتظر مأموم شود خود را قبل از نماز به مسجد می رساند و بعد از نماز با خطابه های کوتاه ده دقیقه ای، بهترین معارف را با زیباترین بیان و در کوتاهترین زمان به مخاطب هدیه می کرد .

فقیهی که وقتی در مسجد از شهادت جعفر دلبندش مطلع شد بی آنکه اشاره ای به این موضوع کند بعد از نماز جماعت روضه ی علی اکبر خواند و وقتی آثار خجالت و دستپاچگی در کسانی که قرار بود خبر شهادت فرزندش را به او بدهند مشاهده کرد خودش گفت: جعفر ما هم پر کشید، خوشا به حالش.

و چنین است که در پرتو وجود نورانی این چنین عالمانی، دهها و صدها طلبه و روحانی دیگر نیز راه معرفت و فضیلت را می پیمایند، از حجت الاسلام ترابی که برای جوانان تفسیر می گفت تا آیت الله رجبی و حجت الاسلام هاشمی زاده و حجت الاسلام بسطامی و حجت الاسلام مرتضی آقاتهرانی و حجت الاسلام ایرانی و برخی از آنان نیز در همین مسیر و در کنار جوانان پرورش یافته در مکتب اسلام ناب محمّدی به فیض شهادت نائل می شوند، شهدایی ازجمله: حجت الاسلام سیّد محسن روحانی، حجت الاسلام مجتبی اکبرزاده و صدها شهید از طلاب و روحانیون .

استکبار جهانی از چنین روحانیّتی هراس دارد، روحانیّت اصیل بیدار مردمی حاضر در صحنه و به دور از هر نوع تعلّق مادّی و حتّی تبلیغ شخصی در فضای حقیقی و مجازی .

آری با مطالعه ی زندگی این نوع علما، درک این عبارت امام خمینی(ره) آسان می شود که در پیام موسوم به منشور روحانیّت چنین نوشت :

سلام بر حماسه سازان همیشه جاوید روحانیّت که رساله ی علمیّه و عملیّه ی خود را به دم شهادت و مرکّب خون نوشته اند و بر منبر هدایت و وعظ و خطابه ی ناس از شمع حیاتشان گوهر شب چراغ ساخته اند. افتخار و و آفرین بر شهدای حوزه و روحانیّت که در هنگامه ی نبرد، رشته ی تعلّقات درس و بحث و مدرسه را بریدند و عقال تمنّیات دنیا را از پای حقیقت علم برگرفتند و سبکبالان به میهمانی عرشیان رفتند و در مجمع ملکوتیان، شعرِ حضور سروده اند . ( سوّم اسفند 1367)

چهارم

امام خمینی(قدّس سرّه)

از ویژگیهای قابل توجّه کتاب مربع های قرمز، درج عبارتی مهم و سرنوشت ساز از حضرت امام خمینی(قدّس سرّه) آن الگو و اسوه ی آزادگان جهان در ابتدای هریک از فصول چهارده گانه و نیز در متن برخی صفحات است .

مجموعه ی این 35 جمله ی برگزیده از حضرت امام نشان دهنده ی جهت معرفتی و حاکی از بصیرت راوی و نویسنده ی کتاب است، این عبارات از جهتی بیان کننده نگاه آن فقیه عارف مجاهد در مقاطع گوناگون دفاع مقدّس است و نیز همچون شاخص و معیار و علامتی که سالکان طریق اسلام ناب راه را گم نکنند و آنچه به تعبیر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای، اصول و خطوط روشنی است که امام در این کشور، در این منطقه و در مقابل چشم همه ی مردم جهان آنها را بنیاد کرد و در حقیقت هویّت و اصول انقلاب ما می باشد . ( 1381/3/14 ) همواره در منظر همه ی مسئولین و مردم قرار گیرد و ملاک سپردن مسئولیتها و میزان صحّت عمل کارگزاران و مدیران کشور باشد .

برای شناخت شخصیّت و اهمّیّت درک نقش و تأثیر امام خمینی(قدّس سرّه) در احیای اسلام ناب و برافروختن نور امید در دل مستضعفان جهان و تأثیرات تاریخی و بین المللی نهضت امام خمینی(قدّس سرّه)، مجموعه ی شش جلدی ره، رهرو، رهبر _ حاوی دیدگاهها و بیانات حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظّم انقلاب اسلامی درباره ی شخصیّت و خطّ و آثار و برکات و درس و وصایای حضرت امام خمینی(ره) _ بسیار راهگشا و روشنگر است .

و هرکس با مبانی معرفتی ولایت فقیه و بنیان های نظام اجتماعی و سیاسی اسلام آشنا شود، اهمّیّت موضوع ولایت فقیه و نقش محوری و بنیادین آن در حفظ و قوام اسلام و نظام اسلامی و حرکت انقلاب ا سلامی به سوی جامعه ای آرمانی که برمبنای فضائل تشکیل می شود و آزادی، اخلاق، معنویّت، عدالت، استقلال، عزّت، عقلانیّت و برادری(1) در آن جاری خواهد شد را درمی یابد .

پنجم

شهید و شاهد و مشهود

امّا مهم ترین ویژگی کتاب مربع های قرمز همانا یاد شهیدان و تصویری است که از حال و حضور ملکوتی شهدا در معرض دید نسل معاصر و جامعه ی بشری قرار گرفته است .

توجّه به سلوک معنوی شهدا بارها در بیانات حضرت امام که خود از عرفای کامل بوده اند و نیز حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مطرح شده است که در ادامه به برخی از عبارات آن بزرگواران اشاره می شود .

مقدّمه ی کوتاه این بخش از مقاله ی حاضر چنین است که تفاوت عرفان شیعی با برخی گروههای متصوّفه را می توان در چند نکته خلاصه کرد: نخست آن که عرفان شیعی، معرفتی جدا و منفک و معارض با معارف اسلامی اعمّ از علوم قرآنی و فقه و اخلاق نیست، دیگر آن که عارفان شیعی، منزوی و گوشه گیر از جامعه نیستند، و نیز برخلاف برخی متصوّفه، نه تنها به احکام شرعی بی اعتنا نیستند بلکه نخستین مراحل سیر و سلوک را عمل به واجبات و حتّی التزام به مستحبّات، و ترک محرّمات و حتّی مکروهات می دانند. چنین است که یک عارف شیعی، فقیه یا مفسّر یا خطیب و واعظی است که هم نمونه ی عالم دینی است در معارف، هم متخلّق به اخلاق الهی، هم دستگیر و هدایتگر مردم، و هم در زمان مقتضی مجاهد فی سبیل الله .

حال به این عبارات از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای توجّه کنید :

رشحاتی از این ] روح عرفانی و معنوی [ را ما در جنگ مشاهده کردیم؛ اینکه شما دیدید امام فرمودند وصیّت نامه ی این جوانان را بخوانید، من حدسم این است. البتّه در این مورد از امام چیزی نشنیده ام؛ امّا حدس می زنم که این یک توصیه ی خشک و خالی نبود؛ خودِ امام آن وصیّت نامه ها را خوانده بودند و آن گلوله ی آتشین در قلب مبارکشان اثر گذاشته بود و می خواستند دیگران هم از آن بی بهره نمانند؛ کمااینکه خودِ من هم در طول سال های جنگ و بعد از آن تا امروز بحمدالله با این وصیّت نامه ها تا حدودی انس داشته ام و دارم و دیده ام که بعضی از این وصیّت نامه ها چطور حاکی از همان روح عرفان است. راهی را که یک عارف و یک سالک در طی سی سال، چهل سال طی می کند؛ ریاضت می کشد، عبادت می کند، حضور پیدا می کند، از اساتید فرامی گیرد، چقدر گریه ها، چقدر تضرّع ها، چقدر کارهای بزرگ؛ این راه طولانی را یک جوان در ظرف ده روز، پانزده روز، بیست روز در جبهه پیدا کرده و طی کرده است. یعنی از آن لحظه ای که این جوان با هر انگیزه ای؛ _ طبعاً با انگیزه ی دینی، همراه با آن حماسه های جوانی _ به جبهه رفته و این حالت به تدریج در جبهه به یک حالت عزم بر فداکاری و گذشت مطلق از همه ی هستی خود تبدیل شده و او خاطرات یا وصیت نامه ی خود را نوشته است، تا لحظه ی شهادت، این حالت لحظه به لحظه پرشورتر، و این قرب نزدیک تر و این سیر سریع تر شده است . 1376/9/13

و در بیانی دیگر می فرمایند : در یک وصیّت نامه ای خواندم که شهید می گوید من بی قرارم، بی قرارم، آتشی در دلِ من است که مرا بی تاب کرده است. به هیچ چیز دیگر آرامش پیدا نمی کنم؛ مگر به لقای تو ای خدای عزیز !

امّا توضیح مختصری در تبیین این بیانات :

حضرت آیت الله جوادی آملی که هم از شاگردان برجسته ی علّامه طباطبایی مفسّر کبیر قرآن بوده و هم خود علاوه بر تفسیر قرآن کریم، مدرّس برجسته ی علوم و معارف دینی می باشند در کتاب شرح الوحی تبریزی _ که منظورشان از شمس الوحی، همان استادشان علامه طباطبایی است_ در شرح احوال پویندگان مسیر الهی و سلوک الی الله چنین بیان می کنند که :

پویندگان راه الهی چهار گروه اند؛ یک گروه، گروهی هستند که سالک محض اند. این سالکان محض، بهره ای از جذبه ندارند؛ یعنی به اینها یک عنایت خاصِ الهی نشده؛ تلاش می کنند، درس می خوانند، کتاب می خوانند، درس می دهند، جزوه می دهند، تبلیغ می کنند، منبر می روند، مطلب می نویسند؛ ممکن است حتی تا آخر عمر هم به آن مقامات نرسند، ممکن هم هست برسند. خیلی تلاش می کنند یاد بگیرند، درس بخوانند؛ تلاش های زیادی می کنند؛ اما ممکن است خیلی هایش در حدّ علم و ایمانِ عاریه ای بماند. ایشان اشاره می کنند به آیه ی پنج سوره ی حج، آنجا که درخصوص مراحل آخر عمر اشاره دارد به اینکه بعضی از انسانها ممکن است همه ی آنچه که در عمر خود آموخته اند را موقع مرگ، وقتی مورد سؤال و جواب واقع می شوند فراموش کنند و هیچ چیزی برایشان نمانَد. عمری، پنجاه سال، هفتاد سال در این راه ها صرف کرده اند اما هیچ چیزی به یاد ندارند !

گروه دیگر، کسانی هستند درمقابل این گروه، که مجذوب محض اند؛ یعنی خداوند عنایت می کند، از ابتدای راه، جذبه ای به اینها می دهد و تا آخر راه این جذبه با آنها هست. اصلاً شاید هم اهل آن کارها نباشند؛ آن مقدار سال هم برای درس و تعلیم و تعلّم نگذاشته باشند. اینها مجذوب محض اند .

یک گروه دیگر داریم که سالک مجذوب اند. سالکان مجذوب کسانی اند که اینها شروع می کنند، تلاش می کنند؛ درس، تعلّم، تعلیم، امّا یک جا جرقّه ای می زند، اینها را می بَرَد و بقیّه راه را می روند .

برقی از منزل لیلی بدرخشید سحر وه که با خرمن مجنون دل افگار چه کرد !

یک گروه دیگری هم مجذوب سالک اند؛ که عکس آن گروه قبلی اند. برای این گروه ابتدا جذبه ای ایجاد می شود، شوقی می آید اینها را به راه می اندازد؛ اما ممکن است این جذبه در میان راه خاموش بشود. اینها آن شوق را داشتند، و آن شیرینی را دیدند؛ امّا آن جذبه می رود و باید ادامه ی مسیر را با سختی طی بکنند که عشق آسان نمود اوّل، ولی افتاد مشکل ها

حال شاید این عبارت از حضرت امام خمینی(قدّس سرّه) برای ما دورماندگان از آن مقام سالکان راه حق قابل فهم شود :

افتخار و آفرین بر شهدای حوزه و روحانیت که در هنگامه ی نبرد رشته ی تعلّقات درس و بحث و مدرسه را بریدند و عقال تمنیات دنیا را از پای حقیقت علم برگرفتند. و سبکبالان به میهمانی عرشیان رفتند و در مجمع ملکوتیان شعر حضور سرودند... یکی چون من، عمری در ظلمات حصارها و حجاب ها مانده است و در خانه ی عمل و زندگی جز ورق و کتاب منیت نمی یابد و دیگری در اوّل شب یلدای زندگی، سینه ی سیاه هوس ها را دریده است و با سپیده ی سحرِ عشق، عقد وصال و شهادت بسته است و حال منِ غافل که هنوز از کَتم عدم ها به وجود نیامده ام، چگونه از وصف قافله سالاران وجود وصفی کنم؟ ! ( 1367/12/3)

حضرت امام نسبت به شهدا می گویند که آنها به عرصه ی وجود آمده اند؛ ماها اصلاً در عدم هستیم هنوز! و در پیامی دیگر از رزمندگان اسلام به عنوان جوانانی یاد می کنند که یک شبه ره صد ساله را پیمودند و آنچه عارفان و شاعران عارف پیشه در سالیان دراز آرزوی آن را می کردند، اینان ناگهان به دست آوردند و عشق به لقاءالله را از حدّ شعار به عمل رسانده و آرزوی شهادت را با کردار در جبهه های دفاع از اسلام عزیز به ثبت رساندند و این تحوّل عظیم معنوی با این سرعت بی سابقه را جز به عنایت پروردگار مهربان و عاشق پرور نتوان توجیه کرد ( 1361/11/21 ) جای دیگر هم این تعبیر را می فرمایند : درباره شهید آن قدر از اسلام و از اولیای اسلام روایات وارد شده است در فضل شهادت که انسان متحیر می شود. من بعضی از یک روایت را برای شما ترجمه می کنم تا بدانید که شما در خدمت چه اشخاصی هستید، و بنیاد شما چه ارزشی دارد. در روایتی از رسول اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم) نقل شده است که برای شهید هفت خصلت است که اوّلی آن عبارت است از اینکه اول قطره ای که از خون او به زمین بریزد تمام گناهانی که کرده است آمرزیده می شود. و مهم، آن آخرین خصلتی است که می فرماید. می فرمایند که- به حسب این روایت- که شهید نظر می کند به وجه الله و این نظر به وجه الله راحت است برای هر نبی و هر شهید. شاید نکته این باشد که حجابهایی که بین ما و حق تعالی هست و وجه الله است و تجلیات حق تعالی هست، تمام این حجابها منتهی می شوند به حجاب خود انسان. انسان خودش حجاب بزرگی است که همه حجابهایی که هست، چه آن حجابهایی که از ظلمت باشند و آن حجابهایی که از نور باشند منتهی می شود به اینکه حجابی که خود انسان است. ما خودمان حجاب هستیم بین خودمان و وجه الله. و اگر کسی فی سبیل الله و در راه خدا این حجاب را داد، این حجاب را شکست، و آنچه که داشت که عبارت از حیات خودش بود تقدیم کرد، این مبدا همه حجابها را شکسته است، خود را شکسته است، خودبینی و شخصیت خودش را شکسته است و تقدیم کرده است. و چون برای خدا جهاد کرده است و برای خدا دفاع کرده است از کشور خدا و از آئین الهی و هر چه داشته است در طبق اخلاص گذاشته و تقدیم کرده است، خود را داده است، این حجاب شکسته می شود. شهدا، شهدایی که خدای تبارک و تعالی و در سبیل خدای تبارک و تعالی و راه خدای تبارک و تعالی جان خودشان را تقدیم می کنند، و آنچه که در دستشان است و بالاترین چیزی است که آنها دارند تقدیم خدا می کنند، در عوض خدای تبارک و تعالی این حجاب که برداشته شد جلوه می کند برای آنها، تجلی می کند برای آنها. چنانچه برای انبیا هم چون همه چیز را در راه خدا می خواهند، و آنها خودی را نمی بینند و خود را از خدا می بینند، و برای خودشان شخصیتی قائل نیستند، حیثیتی قائل نیستند در مقابل حق تعالی. آنها هم حجاب را برمی دارند. فَلَمَّا تَجَلّی رَبُّهُ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُ دَکّاً تجلی می کند خدای تبارک و تعالی در کوه طور و یا در جَبَل انیّت خودِ موسی و موسی صَعْق [ برایش پیش می آید]. آنها در حال حیات، انبیا و اولیا نظیر انبیا و تالی تِلو انبیا در زمان حیاتشان آن چیزهایی که حجاب بوده است بین آنها و بین حق تعالی می شکنند و صَعْق برای آنها حاصل می شود و موت اختیاری برای آنها حاصل می شود .

خدای تبارک و تعالی بر آنها تجلی می کند، و نگاه می کنند به حسب آن نگاه عقلی، باطنی و روحی و عرفانی، و ادراک می کنند و مشاهده می کنند جلوه حق تعالی را، و شهید هم به حسب این روایتی که وارد شده است، نظیر انبیا، وقتی که شهید شد چون همه چیز را در راه خدا داده است، خدای تبارک و تعالی جلوه می کند به او و آن هم یَنْظُرُ الی جلوه خدا، الی وَجْهِ الله این آخر چیزی است که برای انسان، آخر کمالی است که برای انسان هست. در این روایتی که در کافی نقل شده است، در این روایت، انبیا را مقارن شهدا قرار داده است که در جلوه ای که حق تعالی می کند بر انبیا همان جلوه را هم بر شهدا می کند. شهید هم یَنْظُرُ الی وَجْهِ اللهِ و حجاب را شکسته است. همان طوری که انبیا حجابها را شکسته بودند. و آخر منزلی است که برای انسان ممکن است باشد. مژده داده اند که برای شهدا این آخر منزلی که برای انبیا هم هست، شهدا هم به حسب حدود وجودی خودشان به این آخر منزل می رسند . ( 1359/10/20)

مقام معظّم رهبری به این هفت خصلت که هم در وسائل الشّیعه آمده، هم در کافی، و هم در دیگر کتب روایی، در سخنرانی های مختلف اشاره کرده اند. از جمله اینکه با ریختن اولین قطره ی خون شهید تمام گناهانش آمرزیده می شود. بلافاصله بهشتیان به او خوش آمد می گویند. از لباس های بهشت بر او می پوشانند. نگهبانان بهشت با بوهای خوش به استقبال او می آیند. جایگاه خودش، آن مقام اعلای خودش را می بیند. به روح شهید، گفته می شود به بهشت نظر کن و هرجا را می خواهی برای خودت انتخاب کن و آخری اش این است که به وجه الله نگاه می کند، و از هر رنجی می رهد. در آن حدیث آمده که این مقام خاص پیامبران و شهداست .

هنرمندی و قلم استوار نویسنده ی محترم کتاب مربع های قرمز و روایت های خالصانه و صمیمی راوی گرامی توانسته عطر نام و یاد شهیدان را بر برگ برگ این کتاب بیفشاند و کتاب را به مجموعه ای متبرّک و معطّر تبدیل کند .

ششم

رسالت نسل جوان نسبت به شهدا در گام دوّم انقلاب اسلامی

رهبر معظّم انقلاب اسلامی در بیانات متعدّد و مکرّر که در طول سالهای مختلف در موضوع مقام والای شهدا، ویژگی هایی برای شهید برشمرده اند که به طور خلاصه عبارتند از :

1-دل بریدن از عواطف و خواسته های شخصی؛ یعنی ایثار .

2- اخلاص

3-ایمان، قدرت معنویِ تقوی

4-آرمان گرایی بر اساس جهان بینی الهی

5-عبادت، تدیّن، انس با قرآن و نماز

6- ارادت نسبت به ائمه ی اطهار(علیهم السلام) و پیروی از آنها .

7-تعقّل و منطق و استدلال، نه احساس و هیجانِ صرف .

8-انجام وظیفه و تکلیف، نه شهرت طلبی؛

9-بصیرت، قدرتِ تشخیصِ دقیق حق از باطل

10- ترجیح مصلحت کشور و دین بر مصلحت شخصی .

11-عدم هراس از مرگ .

12-بی ادعایی و طلبکارنبودن از انقلاب .

13-ایستادگی در برابر دشمن .

براساس آنچه گفته شد حضرت آیت الله العظمی خامنه ای توجّه به شهدا و خانواده ی شهدا و سبک زندگی شهدا و حفظ نام و خاطره ی شهیدان را علاوه بر تمامی جهات معنوی و ارزشی آن، یک ضرورت استراتژیک برای کشور دانسته اند و هرگونه به فراموشی سپردن و زدودن نام و یاد شهدا را توطئه ای از سوی دشمنان قسم خورده ی اسلام و انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی می دانند و برای خنثی کردن این توطئه ها می فرمایند :

من به همه ی گویندگان، نویسندگان و کسانی که تریبونی در اختیار دارند، توصیه می کنم: اگر صلاح این کشور و این ملّت را می خواهند یاد شهیدان، نام شهیدان، خاطره ی شهیدان و بازماندگان و جانبازان را گرامی بدارند . ( 1383/4/16)

ارتباط این نگاه به مقام شهدا و اهمّیّت حفظ و یاد آنان با استقلال و پیشرفت کشور را می توان به روشنی در این عبارت ایشان درک کرد :

تکریم شهیدان به آن است که این ملّت هرگز در برابر سلطه گران مستکبر، سر خَم نکند و به وسوسه ی دشمنانِ عظمتِ اسلام، تسلیم نگردد، پیمودن این راه است که عزّت و کامیابی دنیا و فلاح و سربلندی آخرت را نصیب ملّت ما و همه ی مسلمین خواهد ساخت و دست شیطانهای گوناگون را خواهد برید . ( 1370/7/4)
ایشان با این تحلیل و تبیین از نقش و مقام و تأثیر شهدای گرانقدر، هشت وظیفه ی مهم برای همه ی آحاد جامعه مخصوصاً دست اندرکاران و مدیران حوزه های مختلف فرهنگی _ سیاسی _ اجتماعی کشور برشمرده اند که عبارتند از :

1-تکریم و قدردانی که اوّلین وظیفه و حدّاقل وظیفه است .

2-به خاطر داشتن ایثار شهیدان درمقابل دشمنی های دشمنان؛ استکبارستیزی؛

3-عمل به درس شهیدان و پیام آنان؛ که عبارت است از عزّت نفس، ایمان، تشخیص وظیفه، هوشیاری، بصیرت، عدم تسلیم، و عدم سازش کاری؛

4-الگوگیری از شهیدان و الگوسازی برای نسل جوان .

5- زنده نگاه داشتن نام و یاد شهدا؛ در مقابل توطئه های دشمنان که می خواهند نام و یاد شهید حذف بشود از جامعه .

6-حفاظت از خون شهدا با حفظ اهداف آنها،

7- حفظ و نشر آثار و زندگی نامه که شامل مطالعه و وصیّت نامه و زندگی شهدا و خاطره است. حضور در مناطق جنگی، راهیان نور .

8-تحقیق در مورد شهدا و یافتن سبک زندگی آنان. برای عمل کردن .

تأکید مقام معظّم رهبری بر توجّه به سبک زندگی شهدا صرفاً برای تجلیل از آنان نیست بلکه توجّه به این سبک و الگو قراردادن آن شیوه ی زندگی را راه حلّی مؤثّر برای حلّ مشکلات فردی و اجتماعی کشور می دانند .
به این عبارات توجّه کنید :

چند نکته ی اساسی در اینجا هست که باید به اینها توجّه کرد. یکی این است که ما در بیان زندگی نامه ی شهیدان سعی کنیم خصوصیّات زندگی اینها و سبک زندگی اینها و چگونگی مشی زندگی اینها را تبیین کنیم، این مهم است. خب، هیجان جنگ و رفتن در میدان جنگ یک مسئله است که چیز باارزشی است که کسانی جانشان را کف دست بگیرند و بروند بجنگند؛ لکن روحیّات، خصوصیّات زندگی، سابقه و پشتوانه ی فکری و اعتقادی شخص هم یک مسئله ی دیگری است که این خیلی مهم است. این شهیدی که شما از یاد او و فداکاری او و شهادت او در میدان جنگ به هیجان می آیید، در داخل زندگی خانوادگی چه جوری مشی می کرده، در محیط عادّی زندگی چه جوری عمل می کرده؛ اینها خیلی مهم است؛ یا نسبت به مسائلی که امروز برای ما مهم است، اینها چه جوری عمل می کرده اند .

فرض بفرمایید که ما امروز در مورد اسراف، در مورد تعرّض و تجاوز به اموال بیت المال، درباره ی اشرافیگری حسّاسیّت نشان می دهیم، یعنی ] اینها [ چیزهایی هست که امروز برای مجموعه ی دلسوز جامعه ی ما مسائل مهمّی است، مسائل مطرحی است؛ این شهدای عزیز ما آن روزی که زنده بودند و زندگی می کردند در داخل شهرهایشان، در داخل خانواده هایشان، نسبت به این قضایا چه جوری بودند .

تلویزیون یک برنامه ای را دیروز پریروزها پخش می کرد از بعضی از شهدا که بنده تصادفاً چند دقیقه ای دیدم؛ آنچه درباره ی آن شهیدان گفته می شد، یا در وصیّت نامه ی آن شهیدان درج شده بود، انسان را واقعاً از عظمت روحی این شهید متحیّر می کند. می گوید من درس خواندم و می ترسم که این درس خواندن من _ که خرجی برایش شده و هزینه ای شده _ تحمیل بر بیت المال بوده و این به گردن من باشد؛ وقتی که من شهید شدم موتور گازی من را بفروشید، پولهای بانک من را بگیرید، بروید بدهید به بیت المال به جای آن! اینها درس است؛ اینها درس است .

وضع عادی زندگی کردن شهدا چه جوری بوده؟ فرض بفرمایید ازدواجشان؛ در این خاطرات شهدا که زندگینامه ی شهدا ] است [ _ حالا تا آن مقداری که بنده دیده ام و خوانده ام و نگاه کرده ام _ در چند مورد بحث ازدواج اینها مطرح می شود؛ چگونگی ازدواج اینها، رفتار اینها در گزینش همسر _ دنبال چه جور همسری بودند _ بعد مراسم ازدواج، بعد نوع رفتار با خانواده ها، اینها همه قله های اخلاق اسلامی است. امروز ما گرفتاریم؛ ما امروز به این چیزها احتیاج داریم. امروز جوان ما برای ازدواج، برای گزینش همسر چه جوری فکر می کند و چه جوری باید فکر کند؟ آن الگو را باید در مقابل او نگه داشت؛ اینها الگو هستند، شهدای ما الگو هستند. گاهی بعضی ها پیش ما شکایت می کنند که ما الگو و جوانهایمان نشان نمی دهیم؛ خب، این هزاران الگو؛ 3000 الگو در این استان، 1800 الگو در این استان، و هزاران الگو در استانهای گوناگون، اینها را برجسته کنید؛ سیمای منوّر اینها را درست در مقابل چشم جوانها نگه دارید . ( 1395/7/5)

از مجموع آنچه به اختصار بدان اشاره شد معلوم می شود که یکی از مهمترین آثار و برکات توجّه دادن مقام معظّم رهبری به حفظ نام و یاد و سبک زندگی و سلوک شهدا و ایثارگران، آن است که با الگو قرار گرفتن دوران دفاع مقدّس، مدیران جوان، کارگزاران جوان، اندیشمندان جوان، فعّالان جوان، در همه ی میدانهای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و بین المللی و نیز در عرصه های دین و اخلاق و معنویّت و عدالت، شانه های خود را به زیر بار مسئولیّت بدهند، از تجربه ها و عبرت های گذشته بهره گیرند، نگاه انقلابی و روحیه ی انقلابی و عمل جهادی را به کار بندند و ایران عزیز را الگوی کامل نظام پیشرفته ی اسلامی بسازند. ان شاءالله . ( از بیانیه ی گام دوّم انقلاب)

این نوشته را با جملاتی از امام خمینی رهبر آزادگان شهیدان به پایان می برم :

خون شهیدان برای ابد درس مقاومت به جهانیان داده است. و خدا می داند که راه و رسم شهادت کور شدنی نیست. و این ملّتها و آیندگان هستند که به راه شهیدان اقتدا خواهند نمود. و همین تربت پاک شهیدان است که تا قیامت مزار عاشقان و عارفان و دلسوختگان و دارالشّفای آزادگان خواهد بود. خوشا به حال آنان که با شهادت رفتند، خوشا به حال آنان که در این قافله ی نور، جان و سر باختند. خوشا به حال آنهایی که این گوهرها را در دامن خود پروراندند .

خداوندا، این دفتر و کتاب شهادت را همچنان به روی مشتاقان باز، و ما را هم از وصول آن محروم مکن. خداوندا کشور ما و ملّت ما هنوز در آغاز راه مبارزه اند و نیازمند به مشعل شهادت، تو خود این چراغ پرفروغ را حافظ و نگهبان باش . ( پیام به ملت ایران بعد از پذیرش قطعنامه ی 598 _ 1367/4/29)

***

در عشق اگرچه منزل آخر شهادت است

تکلیف اوّل است شهیدانه زیستن(2)

و من الله التوفیق
1399 / 6/27
علیرضا مختارپور قهرودی

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
سومین جلسه شورای سیاست گذاری بخش نمایشگاه کارگروه زنان در ستاد گرامی داشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس با حضور رئیس کمیته زنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نماینده نهاد کتابخانه های عمومی کشور، در سالن قصرشیرین باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

به گزارش جوان آنلاین به نقل از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سومین جلسه شورای سیاست گذاری نمایشگاه بزرگداشت مشارکت های زنان در دفاع مقدس با حضور نمایندگانی از دستگاه های اجرایی کشور و به ریاست دکتر مریم مجتهد زاده رئیس سازمان حفظ و نشر ارزش های مشارکت زنان در دفاع مقدس و خانم دکتر سمیه صفاری ریاست امور زنان و خانواده حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین خانم دکتر الهام ستاری عضو شورای علمی _ فرهنگی بانوان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نماینده تام الاختیار بانوان در نهاد کتابخانه های عمومی کشور برگزار شد.

در ابتدای این نشست خانم دکتر مجتهد زاده با بیان اینکه دستگاه ها می بایست جهت برنامه ریزی فضای نمایشگاهی اقدامات و فعالیت های خود را به این بخش مکاتبه و ارسال نمایند؛ افزود: بدون شک ممکن است دستگاه ها فعالیت های مشابه در زمینه تبیین جلوه های ایثار بانوان در دفاع مقدس داشته باشند اما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی فرهنگ و مادر تولیدات فرهنگی و هنری کشور، از ظرفیت ها و پتاسنیل های ویژه ای برخوردار خواهد بود.

خانم دکتر صفاری نیز با بیان اینکه می بایست در طراحی فضای در نظر گرفته شده برای هر دستگاه اقدامات و فعالیت های مورد نظر نیز در نظر گرفته شده و هماهنگی بین غرفه ها و فضای در نظر گرفته شده از لحاظ زیبایی شناسی نیز مغفول نماند، عنوان کرد: امور زنان و خانواده حوزه وزارتی وزارت متبوع به عنوان یکی از مهمترین دستگاه های متولی فرهنگ کشور، آثار و فعالیت های تولیدی متعددی در خصوص به تبیین جلوه های ایثارگری زنان در دفاع مقدس دارد که این آثار از سازمان ها و نهادهای زیر مجموعه وزارت فرهنگ گرد آوری و در این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.

رئیس امور زنان و خانواده حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن اشاره به اینکه برگزاری این نمایشگاه بستری مناسبی برای آشنایی اذهان مخاطبان با جلوه های ایثار و از خودگذشتگی زنان در دفاع مقدس خواهد بود، افزود برپایی این نمایشگاه موجب تعامل و ارتباط بیشتر مخاطبان و عموم جامعه با دستگاه های فعال در این حوزه خواهد بود.

رئیس امور زنان و خانواده وزارت فرهنگ در ادامه خاطر نشان کرد به منظور عدم موازی کاری غرفه زنان وزارت متبوع با غرفه عمومی دیگر این وزارتخانه، طی جلسه با دکتر احمدی مشاور محترم وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی و دکتر سوقندی مشاور وزیر در امور ایثارگران، تصمیم بر این شد با توجه به ظرفیت بالای نهاد کتابخانه های عمومی کشور، غرفه زنان به صورت ویژه در اختیار نهاد کتابخانه های عمومی کشور قرار گیرد.

در ادامه خانم دکتر ستاری نماینده تام الاختیار نهاد کتابخانه های عمومی کشور در امور بانوان، ظرفیت ها و پتاسنیل های نهاد درخصوص بزرگداشت ارزش های دفاع مقدس را چنین عنوان کرد:

حمایت از کتاب های پر مخاطب در حوزه دفاع مقدس

معرفی کتابهای حوزه دفاع مقدس توسط کتابداران سراسر کشور در فضای حقیقی و مجازی

حمایت جامعه بسیجیان از جشنواره های مهم نهاد در عرصه دفاع مقدس مانند جشنواره کتابخوانی رضوی

برگزاری محافل ادبی در 31 استان کشور و برپایی نشست فعالان عرصه نشر فرهنگ ایثار و شهادت و

آمادگی برگزاری نمایشگاه های کتاب و عکس در کتابخانه های سراسر کشور

برپایی مسابقه کتابخوانی در حوزه دفاع مقدس

روایت هایی از چهره زنانه جنگ در ادبیات دفاع مقدس توسط نویسندگان در کتابخانه ها

آمادگی برای نامگذاری کتابخانه ای به نام زنان موفق شاخص در دفاع مقدس

نشست های کتابخوانی در حوزه دفاع مقدس

دکتر ستاری در ادامه اقداماتی که از سوی نهاد کتابخانه های عمومی کشور در این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار خواهد داد در پنج بخش زیر خلاصه می شود:

نمایش فعالیت کتابخانه های سراسر کشور در بخش های:

نشست های تخصصی با موضوع نقش زنان در ادبیات دفاع مقدس،ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و سبک زندگی اسلامی برخواسته از سبک زندگی شهدا و ولایت مداری

جمع خوانی یا معرفی کتابهای شاخص حوزه ادبیات دفاع مقدس، خاطره گویی با حضور رزمندگان و ایثارگران و قصه گویی و مسابقات

گرد آوری محصولاتی مانند عکس،پوستر و کلیپ و ...

برپایی کرسی های آزاداندیشی به صورت مجازی با موضوع زن،دفاع مقدس و سبک زندگی اسلامی

برگزاری محفل ادبی با حضور زنان اهل قلم در خصوص نقش آثار زنان در دفاع مقدس

انعکاس عملکرد نهاد در ترویج و معرفی 15 کتابی که بانوان نویسنده آن مورد تقدیر و عنایت رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار گرفتند

نشست خبری در غرفه نهاد کتابخانه های عمومی کشور با حضور تعدادی از بانوان که در شماره 4 توضیح داده شد.

لینک خبر :‌ روزنامه جوان آنلاین
صندوق اعتباری هنر در اطلاعیه ای اعلام کرد، ثبت نام بیمه درمان تکمیلی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه از نیمه اول مهر و پس از ثبت نام هنرکارت آغاز می شود.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در این اطلاعیه آمده است:

با توجه به ثبت نام هنرکارت و ارائه تمامی خدمات صندوق اعتباری هنر صرفاً بر بستر هنرکارت، ثبت نام بیمه درمان تکمیلی ویژه هنرمندان، نویسندگان و روزنامه نگاران عضو صندوق اعتباری هنر از نیمه اول مهر و از طریق هنرکارت آغاز می شود .

به اطلاع اعضای محترم صندوق اعتباری هنر می رساند؛ تا زمان ثبت نام ، خدمات بیمه درمان تکمیلی همچون گذشته بدون وقفه انجام خواهد شد .

همچنین بلافاصله پس از اتمام ثبت نام، دریافت الکترونیک مدارک درمانی آغاز و هزینه های درمانی برابر با ضوابط در سریعترین زمان ممکن رسیدگی و پرداخت می شود .

اطلاعات تکمیلی درباره نحوه و زمان ثبت نام متعاقباً از طریق کانال های ارتباطی این صندوق اطلاع رسانی خواهد شد .

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف گفت: مکتب حاج قاسم سلیمانی زندگی این ها را نابود خواهد کرد. قدرت یک فرمانده از جمهوری اسلامی ایران با رأس نظام سلطه برابری می کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم ، حجت الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در مراسم بزرگداشت هفته دفاع مقدس که صبح امروز در سالن اجتماعات ساختمان شهید سلیمانی این سازمان برگزار شد، با بیان اینکه تکلیف وضعیت فعلی جمهوری اسلامی ایران با مکتب ایثار و شهادت روشن است، گفت: ما به هیچ وجه در صحنه سیاسی گیج و سرگردان عمل نکرده ایم و در حال طی کردن مسیر خود خواهیم بود.

وی با تأکید بر اینکه امروز وجهه نبرد علیه باطل متفاوت شده است، تصریح کرد: اگر عالِم به زمان باشیم شک و ریب و لوابس به سمت ما هجوم نخواهند آورد (العالِمُ بِزَمانِهِ لا تَهجُمُ عَلَیهِ اللَّوابِس) کسانی که در صف جبهه حق اند هرچه رو به جلوتر می روند کارشان در تشخیص و مقاومت سخت تر می شود. فهم جبهه حق از جبهه باطل در نقشه پهن شده جهان امروز مقداری مشکل است و ما باید با توسل، توکل، ایمان و عمل صالح در این جبهه بایستیم و مقاومت کنیم.

خاموشی در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: یک زمانی با طاغوتی کوچک در داخل کشور مقابله کردیم و زمانی دیگر همه طاغوت های جهانی کسی را در مقابل ما مسلح و تسلیح کردند و نبرد حق علیه باطل که امروز آثار آن را می بینید شکل گرفت.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در ادامه به تبیین ابعاد مختلف جبهه نفاق در منطقه پرداخت و ادامه داد: جبهه نفاق دائم از پشت خنجر می زند. خوشبختانه امروز این جبهه ای که از پشت خنجر می زده آمده به طوری علنی به صهیونیست دست دوستی داده و کم مانده کفش های بزک کرده غرب و صهیونیست را با زبان پاک کند. امروز وقتی شیخ نشین های جنوب خلیج فارس و کسانی که منافع کشورهای اسلامی را برای خود و خانواده خود به تاراج می برند با صهیونیست ها به طور علنی دست می دهند ما می فهمیم عامل بقای صهیونیست ها همین ها بوده اند. عامل بقای صهیونیست ها همین نفاق با چهره اسلامی بوده است.

وی با اشاره به اهمیت تشخیص درست در مقابل جبهه نفاق اضافه کرد: برای تشخیص معیارهای صحیح و شاخص های درست، منابع روایی و آیات و تاریخ مجاهدین فی سبیل الله کم نداریم. می توانیم همه این ها را در نظر بگیریم و به درستی تشخیص دهیم.

خاموشی همچنین یادآور شد: سردار رشید اسلام حاج قاسم را شهید می کنند و در همه دنیا هم اعلام می کنند که ما او را زده ایم. حاج قاسم یک فرمانده نظامی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود که می رفت مردم منطقه ای را تجهیز، تسلیح و تشجیع می کرد که مقابل جبهه باطل این گونه بایستند. این شهید بزرگوار یک فرمانده میدانی بود. رأس نظام سلطه می گوید خودم اتاق جنگ علیه این فرمانده را شکل دادم. ببینید این فرمانده چقدر بزرگ است که رأس نظام سلطه با افتخار می گوید من او را زده ام. به نظر من هنوز نظام سلطه عقبات این کار را نفهمیده است. چون حاج قاسم عزیز گفت من برای شما کافی ام شما با من طرفید نگفت منِ زنده یا شهید. مکتب حاج قاسم سلیمانی زندگی این ها را نابود خواهد کرد. پس قدرت یک فرمانده نظام جمهوری اسلامی ایران با رأس نظام سلطه برابری می کند.

وی افزود: اگر روزی می خواستند بخشی از خاک کشور را از ما بگیرند امروز کل نظام جمهوری اسلامی ایران مطمح نظر دشمن است. اگر ایران از تحریم عبور کند هیچ قدرتی جلودارش نخواهد بود. حضرت آقا مصرّانه و مکرر مقاومت در عرصه تحریم را دارند برای ما تبیین می کنند. باید ایثار و مقاومت را در خود زنده نگاه داریم. یاد شهیدان در کوی و برزن باید زنده نگاه داشته شود تا مکتب ایثار و شهادت در کشور ما به صورت جدی ایفای نقش کند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
مدیر خانه هنرمندان گفت: اگر کمک فوری به خانه هنرمندان نشود، ممکن است مجبور به تعطیلی شویم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱ سایت های دیگر : بانی فیلم افکار نیوز سینما پرس حامیان ولایت

مجید رجبی معمار مدیرخانه هنرمندان ایران درباره وضعیت فعلی و خبر تعطیلی این مجموعه به خبرنگار گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، گفت: به دلیل شرایطی که کرونا به وجود آورده و منابع درآمدی را از دست دادیم ، به سمت تعطیلی پیش می رویم. دولت از بیست و دو سال پیش که این خانه تاسیس شده است، خود را موظف کرده که کمک هایی به این مجموعه داشته باشد.

وی افزود: شهرداری هم جز حامیان بوده و در سال های گذشته با تمام فراز و نشیب ها کمک های خود را داشته است. حتی امسال در همین شرایط نامساعد کرونا، چند روز گذشته مبلغ 500 میلیون تومان به ما کمک کردند. اما دولت و وزارت ارشاد از ابتدای شیوع کرونا تاکنون هیچ کمکی نداشتند. کمک وزارت ارشاد در سال گذشته هم در حد بسیار اندک بود و کلا 50 میلیون تومان بود.

رجبی معمار اظهار کرد: با توجه به شرایط موجود، اگر کمک فوری به خانه هنرمندان نشود، ممکن است مجبور به تعطیلی شویم. کمک شهرداری هزینه یک ماه این مجموعه است، ما برای کمک در وهله اول از دولت توقع داریم. تاکنون مکاتبات و صحبت های بسیاری هم با مسئولان داشتیم. خوشبختانه از دفتر رئیس جمهور و معاون اول ایشان تماس گرفتند و قول دادند که در همین روزها، جلسه ای تشکیل دهند و کمک تعجیلی به خانه هنرمندان داشته باشند.

وی ادامه داد: سال های گذشته صورتمان را با سیلی سرخ نگه میداشتیم. از طرفی، چون فضا بسیار نشاط داشت خیلی متوجه سختی ها نمیشدیم. اما الان کار از کار گذشته و به صورت ناچار به سمت تعطیلی میرویم. متاسفانه نفس های خانه هنرمندان که یک مکان پویا، موثر و موفق هم در عرصه داخلی و تعاملات بین المللی فرهنگی بوده به شمارش افتاده است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
حسین مسافرآستانه معتقد است که برای تقویت تئاتر دفاع مقدس باید امید به اجرا را در بین هنرمندان زنده نگه داریم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱ سایت های دیگر : سینما پرس

به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنک و هنر خبرگزاری آنا حسین مسافرآستانه از کارگردانان و مدیران شناخته شده تئاتر کشور است . در کارنامه کاری وی علاوه بر کارگردانی تعداد قابل توجهی از آثار نمایشی، عضویت در شورای سیاستگذاری جشنواره تئاتر فجر، دبیری چند دوره جشنواره بین المللی تئاتر فجر، مدیریت مرکز هنرهای نمایشی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس، مدیریت پردیس تئاتر تهران، دبیری شورای سیاست گذاری جشنواره تئاتر مقاومت و دبیری شورای سیاستگذاری تماشاخانه ایرانشهر دیده می شود .

مسافرآستانه در حال حاضر دبیر سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر است.

این کارگردان تئاتر در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا با اشاره به اینکه در حوزه تولید آثار نمایشی انگیزه هنرمند عنصر بسیار مهمی است افزود: در سال های گذشته این انگیزه در حوزه تئاتر دفاع مقدس از طریق برگزاری جشنواره ایجاد می شد. در نتیجه، نمایشنامه نویسان و کارگردانان شناخته شده ای در این عرصه فعال شدند. شاهد اجراهای خوب و ماندگاری هم بودیم.

وی اظهار کرد: طبیعتاً وقتی جشنواره عامل و انگیزه تولید اثر می شود، شاهد این هستیم که هنرمندان از آن استقبال می کنند؛ به میدان می آیند و آثار خوبی را تولید می کنند. اما وقتی این انگیزه کم رنگ شود و خارج از جشنواره، برنامه دیگری هم برای ایجاد انگیزه وجود نداشته باشد، طبیعی است که تولید در این حوزه کم رنگ می شود.این وضعیتی است که ما از سه دهه گذشته تاکنون شاهد آن بوده ایم.

دبیر سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر عنوان کرد: به هرحال اگر می خواهیم تئاتر دفاع مقدس به روزهای خوبش بازگردد، باید یک حمایت مشخص برای تولید این آثار داشته باشیم. کارگردان تئاتر دوست دارد امکان اجرای کارش را داشته باشد. نویسنده دلش می خواهد وقتی نمایشنامه ای می نویسد، حتماً به اجرا برسد،امّا ولی وقتی زمینه این اجرا فراهم نباشد، طبعاً انگیزه تولید آن موضوع از سرش می رود و روی موضوعات دیگری کار می کند که بتواند اجرا کند.

مسافر آستانه افزود: در تئاتر دفاع مقدس، باید امید به اجرا را در بین هنرمندان زنده نگه داریم؛ حالا یا از طریق جشنواره یا از طریق حمایت های مستقیم برای تولید آثار. اگر اینها وجود داشته باشد، اهالی تئاتر در سراسر کشور این آمادگی را دارند تا آثار ارزشمندی را تولید کنند. قبلاً هم این را ثابت کرده اند که می توانند. هر چند که من اعتقاد دارم هنوز که هنوز است، حق دفاع مقدس و حق شهدا در حوزه تئاتر و بسیاری از حوزه های دیگر فرهنگی ادا نشده اما رفتن به این سمت و سو نیازمند این است که پله به پله حمایت شده و به آن نزدیک شود.

وی تصریح کرد: اساساً در هنر نمایش، خلق یک اثر برای دیده شدن است و اگر آن دیده شدن خیلی کدر و نامشخص باشد، کیفیت خلق آن اثر را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

این کارگردان تئاتر با تأکید بر اینکه اصولاً سفارش و کار سفارشی در تئاتر در ذات خود امر مذمومی نیست افزود: از سال ها پیش شاهد هستیم که عده ای با فضاسازی به این قضیه دامن می زنند. شما برای یک کار ارزشمند فرهنگی، که بخش مهمی از جامعه (اگر نگویم همه جامعه) درگیر آن مسئله هستند، نیازمند حمایت های مادی و معنوی هستید.

وی اظهار کرد: کار کردن روی این مسئله که باور و اعتقاد بخش عمده ای از مردم است ضروری است. در چنین شرایطی، کار سفارشی کردن اتفاقاً واجد ارزش های خاصی است و باید با افتخار انجام شود. در گذشته هم اوضاع همین بود، الان هم همین است. حالا یک جوّهای نادرستی گاهی دامن می زدند این قضیه را و جوسازی می کردند که منفی جلوه دهند.

دبیر سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر عنوان کرد: بله، من موافقم که همچنان نیازمند به این هستیم که نهادهای حاکمیتی در حوزه های جدی و راهبردی وارد عرصه شوند؛ گاهی یک سری مسائل در آثار هنری منعکس می شود که دستمایه خیلی از شوخی ها و طنزها قرار می گیرد و ارتباطات عام تری هم با مردم دارد، اینها می توانند روی پای خودشان بایستند؛اما برخی آثار در حوزه های راهبردی هستند که با وجود داشتن جذابیت، نیازمند حمایت هستند.

وی افزود: اساساً اگر از مسائل جدی حمایت نکنیم و آن ها را تحت الشعاع آثار طنز و عامه پسند قرار دهیم، آینده فکری جامعه را با خطر مواجه کرده ایم.

مسافرآستانه گفت: مسائلی که فرهنگ جامعه را می سازد، تفکرات جدی جامعه را مطرح می کند و مخاطب را به فکر کردن وامی دارد حتماً باید مورد حمایت قرار بگیرند؛ دفاع مقدس هم یکی از این حوزه های مهم است.باید بگویم تولید آثار سفارشی در موضوعات راهبردی مذموم نیست، بلکه واجب است!

وی در پاسخ به این پرسش که آینده تئاتر دفاع مقدس را چگونه می بینید نیز گفت: آینده روشن متضمن برنامه ریزی دقیق است. اگر ما امروز برای این موضوع برنامه ریزی دقیق و هدفمند نداشته نباشیم، چشم انداز روشنی پیش روی خود نخواهیم داشت. برای رسیدن به یک هدف باید برنامه وجود داشته باشد. ما باید بدانیم الان در کجای تئاتر دفاع مقدس قرار داریم. اساساً توقع ما از دفاع مقدس چیست؟

این پیشکسوت تئاتر اظهار کرد: طبعاً شکل تولید آثار، نوع نگاه به مضامین دفاع مقدس نسبت به دوره گذشته متفاوت خواهد بود. ما با فاصله ای که از آن دوره گرفته ایم می توانیم با یک نگاه عمیق تر نسبت به آن مسئله آثاری را خلق کنیم. یعنی دیگر صرفاً شاهد آثار مهیج و حماسی نخواهیم بود.

وی افزود: جوان امروزی ما که در آن دوره هیجانی به سر نبرده اند، باید با تحقیق و مطالعه و پژوهش به حقایقی از دوران دفاع مقدس و فرهنگ دفاع مقدس دست پیدا کند و آن را دستمایه تولید قرار دهد. بنابراین نگاه ها باید نسبت به دوره گذشته عمیق تر باشد و بعد ببینیم که اساساً نقش آن فرهنگ دفاع مقدس در زندگی امروز ما کجاست؟ اینها مسائل جدی تری است که بدون برنامه ریزی هرگز دست یافتنی نخواهد بود.

انتهای پیام/4104/پ

لینک خبر :‌ خبرگزاری آنا
تهران- ایرنا- مدیرکل هنرهای نمایشی با حضور در تئاتر مستقل تهران، تماشاخانه نوفل لوشاتو، پردیس تئاتر شهرزاد و تماشاخانه مهرگان، با مدیران این تئاترهای خصوصی در حوزه خسارت های ایام تعطیلی سالن ها در دوران کرونا و موارد دیگر گفت وگو کرد.

مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همراهی مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی و مدیر روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی دیروز (یکشنبه، 30 شهریور) به چهار تماشاخانه خصوصی رفت و از نزدیک از فعالیت های این مجموعه ها مطلع شد.

قادر آشنا در این بازدید سه ساعته ضمن دیدار از ظرفیت های موجود در چهار تماشاخانه خصوصی تئاتر مستقل تهران، تماشاخانه نوفل لوشاتو، پردیس تئاتر شهرزاد و تماشاخانه مهرگان با مدیران آن ها گفت وگو و بر حمایت از تئاترهای خصوصی تاکید کرد.

مدیرکل هنرهای نمایشی گفت: تلاش شما برای روشن نگاه داشتن چراغ تئاتر بسیار ارزشمند است. بنده هم مستمر پیگیر طرح های حمایتی از گروه های نمایشی و تماشاخانه های خصوصی هستم و در این زمینه از هیچ تلاشی دریغ نمی کنم.

آشنا ظرفیت تئاترهای خصوصی را فرصتی برای فضای فرهنگ و هنر کشور برشمرد و ادامه داد: وجود این چهار تماشاخانه در کنار مجموعه های دولتی، هویت ویژه ای به این منطقه از شهر داده و اثرگذاری این موضوع در آینده بیشتر به چشم می آید.

در این دیدار مدیرکل هنرهای نمایشی در جریان مشکلات این تماشاخانه ها قرار گرفت و تأکید کرد بنا بر بضاعت و با بهره گیری از ظرفیت های موجود از جریان تئاتر خصوصی کشور حمایت خواهد کرد.

طبق برنامه ریزی روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، بازدید مدیرکل هنرهای نمایشی از تماشاخانه های خصوصی در روزهای آینده و به تناوب ادامه خواهد داشت.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
مشاور و نماینده وزیر فرهنگ لبنان و رهبر ارکستر ملی لبنان با معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد با سیدمجتبی حسینی؛ معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیدار و گفتگو کردند.

به گزارش ایلنا، حسین عجمی؛ مشاور و نماینده وزیر فرهنگ لبنان و آندره الحاج؛ رهبر ارکستر ملی لبنان با سیدمجتبی حسینی؛ معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیدار و گفتگو کردند.

حسین عجمی در این دیدار با اشاره به تفاهم نامه همکاری فرهنگی بین دو کشور گفت: کشور لبنان، آمادگی و تمایل دارد که با جمهوری اسلامی ایران فعالیت و همکاری مشترک هنری در حوزه های مختلف موسیقی و هنرهای تجسمی داشته باشد.

سیدمجتبی حسینی؛ معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز گفت: هنر، زبان بی نیاز از ترجمه و بهترین خط ارتباطی بین ملت هاست و قوی ترین پیوندها، پیوندهای فرهنگی هنری است. بین ایران و لبنان پیوندهای هنری از گذشته برقرار بوده و با تعامل بیشتر فعالیت ها و برنامه های مشترک هنری تقویت شود.

آندره الحاج؛ رهبر ارکستر ملی لبنان نیز در این دیدار گفت: اجرای ارکستر ملی ایران بسیار حرفه ای است و کشور ایران هنرمندان و موزیسین هایی در سطح حرفه ای بالا دارد. کشور لبنان و ارکستر ملی این کشور آمادگی و تمایل دارد که تعامل و ارتباط دوسویه ای در حوزه موسیقی بین ایران و لبنان برقرار شود.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کار ایران
حسینی گفت: هر نقطه ای که بتوان سالنی برای اجرای نمایش مهیا کرد، فرصتی برای ارائه آثار فکری، فرهنگی و هنری فراهم می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱ سایت های دیگر : اعتماد آنلاین

سید مجتبی حسینی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره وضعیت فعلی هنر تئاتر به خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، گفت: تئاتر ایران و سرمایه های انسانی این هنر در این چهل سال، رشد قابل توجهی داشته اند؛ به طوری که نیرو هایی در دل دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی و آموزشگاه ها تربیت شده اند که می توانند نام ایران را بلندآوازه کنند.

وی افزود: در سال گذشته 6415 عنوان تئاتر مجوز اجرا گرفته و بیش از 99 هزار اجرا روی صحنه رفته است. این تنها بخش کوچکی از ظرفیت های تئاتر ایران است و حدود 25 درصد از هنرمندان و فارغ التحصیلان این هنر را پوشش می دهد.

معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: یکی از دلایل ضعف در تئاتر امروز، کمبود سالن برای اجرای آثار هنری و نمایشی است؛ بنابراین هرجا و هر نقطه ای که بشود سالنی برای اجرای نمایش مهیا کرد، فرصتی برای ارائه آثار فکری، فرهنگی و هنری خواهد بود. آثاری که در نهایت به رشد و اعتلای هنر کشورمان کمک می کند.

حسینی در پاسخ به اینکه آیا وزارت ارشاد امسال برنامه ای برای بازگشایی سالن های جدید تئاتر دارد یا نه، گفت: سالن های مجموعه وزارت ارشاد در مجموعه های فرهنگی طبق برنامه در حال ساخت هستند. برنامه معاونت هنری بیشتر مرمت سالن هایی است که این روزها در حال استفاده اند؛ هم چنان که در سال گذشته سالن اصلی تئاترشهر مرمت شد و بقیه سالن های این مجموعه در حال تعمیر هستند.

معاون هنری وزارت ارشاد درباره کمک دولت به اهالی تئاتر در شرایط کرونایی فعلی بیان کرد: بخشی از کمک دولت به تئاتری ها همچون سایر مشاغل آسیب دیده از کرونا از طریق سامانه کارا انجام می گیرد. طبق آخرین آمار بیش از 20 درصد خسارات کسانی که در این سامانه ثبت نام کرده اند، تاکنون پرداخت شده است. اما این تنها کمک وزارت ارشاد به تئاتری ها نیست؛ بلکه برخی هنرمندان در سامانه تحفه هم ثبت نام کرده اند و مشمول کمک هایی خواهند شد. البته کسانی که تاکنون برای دریافت کمک در هیچ سامانه ای ثبت نام نکرده اند، هنوز فرصت دارند در سامانه تحفه اعلام خسارت کنند.

وی در پایان گفت: فکر می کنم طی روز های آینده، مبلغ 200 میلیارد تومان تسهیلات کم بهره به حوزه های مختلف فرهنگ و هنر تعلق بگیرد. وزارت ارشاد دنبال این است که در روز های آینده کمک هایی از این دست به اهالی فرهنگ و هنر کند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
حضور بهنوش طباطبایی با گربه اش در یکی از اپیزودهای نمایش بانو و گربه ملوس به کارگردانی محمد رحمانیان در فضای باز تالار وحدت حاشیه های زیادی به وجود آورد و سرانجام باعث شد این بازیگر از این نمایش کناره گیری کند؛ البته طباطبایی از اصطلاح خداحافظی اجباری گفته است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

به گزارش ایسنا این بازیگر با انتشار متنی در صفحه شخصی خود از همکاری های پیشینش با رحمانیان در نمایش های ترانه های قدیمی ، سینماهای من ، آدامس خوانی و آینه های روبه رو به نیکی یاد کرده و گفته اسفند سال گذشته هم مشغول بازی در نمایش روزهای رادیو دیگر اثر این کارگردان بوده که اجرایش به دلیل همه گیری کرونا، ناتمام ماند. او در بخشی از متن خود نوشته: این بار هم یاد گرفتم که اگر همه دنیا بخواهند ارزش ها، انگیزه ها و شور و عشق و تعهد مرا نسبت به حرفه ای که برایم مقدس است، به هیچ انگارند، ایستادگی کنم. چراکه پشت سرم کارگردانی را دارم که چارچوب های حرفه ای و اخلاقی حرفه اش را هنوز در هیاهوی صداهای گوش خراش و سازهای ناکوک از یاد نبرده.

بهنوش طباطبایی در بخش پایانی نوشته است: من قوی می مانم، نا امید نمی شوم. صبر می کنم برای آمدن روزهایی که با قدم های استوار به صحنه نمایش بازگردم نه با قدم هایی لرزان و سست...

در سه اجرای نخست این نمایش، بهنوش طباطبایی با گربه اش روی صحنه بازی کرده بود، اما در اجرای یکشنبه شب این اپیزود اجرا نشد و رحمانیان با خواندن متنی، اعلام کرد که مشکل اپیزود بانو و گربه ملوس حضور گربه بهنوش طباطبایی روی صحنه نمایش بوده است. او در این متن بارها به احادیث و روایاتی استناد کرد که از قول بزرگان دینی درباره نگهداری حیواناتی مانند گربه و خروس و گوسفند و... و برکاتی که این حیوانات به همراه دارند، روایت شده است.

رحمانیان خطاب به تماشاگران این نمایش اعلام کرده که اپیزود بانو و گربه ملوس به خواست و اراده شورای نظارت مرکز هنرهای نمایشی و مدیرکل اداره هنرهای نمایشی با مشکل ممیزی مواجه و حذف شده است. وی همچنین اشاره کرده که پیش از این هم حیوانات دیگری مانند اسب و مار و خرگوش در اجرای نمایش هایی مانند کلبه عمو تم ، عرق خورشید، اشک ماه و اثر پرتوهای گاما... روی صحنه حضور داشته اند.

لینک خبر :‌ بیتوته
نمایش عشق روزهای کرونا از این پس با حذف بازی بهنوش طباطبایی و حواشی ایجاد شده اپیزود مربوط به او دنبال خواهد شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱ سایت های دیگر : سینما پرس

به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ، نمایش اپیزودیک عشق روزهای کرونا تازه ترین کار محمد رحمانیان است که این شب ها با بلیت های گران قیمت و تا حدود 150 هزار تومان در تالار وحدت اجرا می شود.

این نمایش که چند اجرای خود را پشت سر گذاشته است، از این پس با حذف یکی از اپیزودهای خود به اجرایش ادامه می دهد. اپیزودی که با بازی بهنوش طباطبایی همراه است و دیگر او در ترکیب بازیگران و قصه این اثر جایی نخواهد داشت.

رحمانیان شب گذشته پیش از اجرای خود تأکید کرد: به خواست و اراده شورای محترم نظارت مرکز هنرهای نمایشی و مدیرکل اداره کل هنرهای نمایشی اپیزود بانو با گربه ملوس با مشکل ممیزی مواجه و حذف شده است. صواب این بود که مدیران مجموعه با اندکی سعه صدر حضور گربه ای را بر صحنه تحمل می کردند ...!

البته این اتفاق با واکنش طباطبایی نیز همراه بود؛ نقشه ایران شبیه به یک گربه است! من به ایرانم عشق می ورزم، به پیرامون حیاتم در ایران عشق می ورزم و ...

البته آثار نمایشی محمد رحمانیان هر از گاهی نیز با چنین حواشی همراه و نقدهایی را شاهد بوده است. باید دید این اتفاق این بار به چه دلیل رخ داده و احتمالا واکنش مدیران اداره کل مرکز هنرهای نمایشی به این ماجرا چگونه خواهد بود؟

عشق روزهای کرونا به دلیل شرایط کرونایی در کافه باغ مجموعه رودکی اجرایش را آغاز کرده است. امیرکاوه آهنین جان، نوشین اعتماد، سیما تیرانداز، سعید توکلی، آرمین رحیمیان، راحیل زمانی، غزل شاکری، مبینا طباطبایی، نیما طیبی، مانیا علیجانی، مهتاب نصیرپور، افشین هاشمی و احترام برومند در این اثر به نقش آفرینی می پردازند.

انتهای پیام /4143/پ

لینک خبر :‌ خبرگزاری آنا
محمد رحمانیان که این روزها نمایش عشق روزهای کرونا را روی صحنه برده، شب گذشته گفت که اپیزود بانو و گربه ملوس به خواست و اراده ی شورای نظارت مرکز هنرهای نمایشی و مدیرکل اداره ی هنرهای نمایشی با مشکل ممیّزی مواجه و حذف شده است؛ اما رئیس شورای ارزشیابی و نظارت اداره کل هنرهای نمایشی، این موضوع را تکذیب کرد.

محمد رحمانیان که این روزها نمایش عشق روزهای کرونا را روی صحنه برده، شب گذشته گفت اپیزود بانو و گربه ملوس به خواست و اراده ی شورای نظارت مرکز هنرهای نمایشی و مدیرکل اداره ی هنرهای نمایشی با مشکل ممیّزی مواجه و حذف شده است اما سیدوحید فخرموسوی رئیس شورای ارزشیابی و نظارت اداره کل هنرهای نمایشی در گفتگو با خبرنگار ایلنا، این موضوع را تکذیب کرد.

بهنوش طباطبایی که بازیگر اپیزود بانو و گربه ملوس این نمایش بود و همراه گربه اش در آن ایفای نقش می کرد، با انتشار متنی در اینستاگرامش از خداحافظی اجباری خود با این نمایش خبر داد و رحمانیان هم شب گذشته در سومین اجرای این نمایش اعلام کرد که مشکل این اپیزود حضور گربه بهنوش طباطبایی روی صحنه بوده است.

فخرموسوی درباره حواشی تئاتر محمد رحمانیان به ایلنا گفت: این نظر خانم بهنوش طباطبایی و آقای رحمانیان است. ما استنادمان به اینستاگرام یک نفر نیست!

او توضیح داد: عشق روزهای کرونا بازبینی شده و موارد اصلاحی را آقای رحمانیان پذیرفته و قبول کرده و نمایش هم اجرا می رود و آنچه اجرا می شود از نظر من مشکلی ندارد؛ حالا کسی می خواهد سخنرانی کند یا در اینستاگرامش چیز دیگری بنویسند، خودش می داند.

رئیس شورای ارزشیابی و نظارت ادامه داد: هر اجرایی که بازبینی می کنیم یا اصلاحات دارد یا نه، که این کار داشت و خدمت شان ابلاغ شد و آقای رحمانیان هم پای آن را امضا کرده و کار اجرا شد. حالا اگر نارحت اند از این اصلاحات، مشکل گروه است. اگر مشکلی داشت اصلا اجازه اجرا نمی دادیم؛ پس از نظر ما آنچه روی صحنه است مشکلی ندارد. مستندات قانونی همه این موارد هم موجود است.

فخرموسوی در پاسخ به این سوال ایلنا که آیا از نظر شورای ارزشیابی و نظارت مشکلی با حضور گربه روی صحنه بوده است؟ گفت: من وارد این جزئیات نمی شوم. ما یکسری اصلاحات دادیم که اگر نیاز دانستند کاغذ موارد اصلاحی کارشناسان موجود است و آقای رحمانیان هم پایش را امضا کرده و پذیرفته اند. اگر اصلاحات رعایت نمی شد، کار را نگه می داشتیم اما ایشان رعایت کرد و کار هم اجرا شد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کار ایران
بهنوش طباطبایی که به تازگی با نمایش عشق روزهای کرونا نوشته و کار محمد رحمانیان روی صحنه بود، از گروه اجرایی این نمایش خداحافظی کرد.

به گزارش ایسنا، این بازیگر که همراه با گربه اش در یکی از اپیزودهای این نمایش با نام بانو و گربه ملوس در فضای باز تالار وحدت ایفای نقش می کرد، با انتشار متنی در صفحه شخصی خود از خداحافظی "اجباری "اش با این نمایش خبر داد.

او هرچند به طور مشخص اعلام نکرده که این کناره گیری به چه دلیل بوده است ولی از همکاری های پیشین خود با محمد رحمانیان در نمایش های ترانه های قدیمی ، سینماهای من ، آدامس خوانی و آینه های رو به رو به نیکی یاد کرده و یادآوری کرده که اسفند سال گذشته هم که مشغول بازی در نمایش روزهای رادیو دیگر اثر این کارگردان بوده که اجرایش به دلیل همه گیری کرونا، ناتمام ماند.

او در بخشی از متن خود نوشته: این بار هم یاد گرفتم که اگر همه دنیا بخواهند ارزش ها، انگیزه ها و شور و عشق و تعهد مرا نسبت به حرفه ای که برایم مقدس است، به هیچ انگارند، ایستادگی کنم. چراکه پشت سرم کارگردانی را دارم که چارچوب های حرفه ای و اخلاقی حرفه اش را هنوز در هیاهوی صداهای گوش خراش و سازهای ناکوک از یاد نبرده.

بهنوش طباطبایی در ادامه با اشاره به متنی که رحمانیان شب گذشته، 30 شهریور ماه، در اجرای خود خوانده، از این کارگردان قدردانی کرده و در بخش پایانی نوشته است: من قوی می مانم، نا امید نمی شوم . صبر می کنم برای آمدن روزهایی که با قدم های استوار به صحنه نمایش بازگردم نه با قدم هایی لرزان و سست...

در سه اجرای نخست این نمایش، بهنوش طباطبایی با گربه اش روی صحنه بازی کرده بود اما در اجرای شب گذشته ، یکشنبه 30 شهریور ماه، این اپیزود اجرا نشد و رحمانیان با خواندن متنی، اعلام کرد که مشکل اپیزود بانو و گربه ملوس ، حضور گربه بهنوش طباطبایی روی صحنه نمایش بوده است.

او در این متن بارها به احادیث و روایاتی استناد کرد که از قول بزرگان دینی درباره نگهداری حیواناتی مانند گربه و خروس و گوسفند و ... و برکاتی که این حیوانات به همراه دارند، روایت شده است.

او خطاب به تماشاگران این نمایش اعلام کرده که اپیزود بانو و گربه ملوس به خواست و اراده ی شورای نظارت مرکز هنرهای نمایشی و مدیرکل اداره ی هنرهای نمایشی با مشکل ممیّزی مواجه و حذف شده است.

رحمانیان همچنین اشاره کرده که پیش از این هم حیوانات دیگری مانند اسب و مار و خرگوش در اجرای نمایش هایی مانند کلبه عمو تم ، عرق خورشید، اشک ماه و اثر پرتوهای گاما... روی صحنه حضور داشته اند.

بر اساس پیگیری های ایسنا، گفته می شود این هنرمند پیش از آغاز اجرای نمایشش از این ممنوعیت آگاه بوده است.

ایسنا آماده انتشار صحبت های مسئولان تئاتری بابت حواشی این نمایش است.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران

برترین ها: ساعتی پیش بهنوش طباطبایی با انتشار ویدئویی از صحبت های شب گذشته محمد رحمانیان در تالار وحدت ، خبر جلوگیری از اجرایش را اعلام کرد.

نمایش الد سانگ : عشق روزهای کرونا به کارگردانی محمد رحمانیان از پنجشنبه هفته گذشته. در محیط باز تالار وحدت به روی صحنه رفته است.

هفته گذشته قبل از اجرای نمایش. در کنفرانسی در هتل مشهد، محمد رحمانیان به صراحت اعلام کرد برای مجوز اجرا، دردسرهای زیادی کشیده.این نمایش به صورت اپیزودیک است و در یکی از اپیزودها، بهنوش طباطبایی به همراه گربه اش. به ایفای نقش پرداخته بود.

حال، بهنوش طباطبایی با انتشار ویدئویی از صحبت های شب گذشته محمد رحمانیان. خبر از لغو اجرای اپیزود خود به خاطر وجود یک گربه داده است .رحمانیان در صحبت های خود تاکید می کند که شورای نظارت به دلیل حضور یک گربه در صحنه، مانع اجرای این اپیزود از نمایش شده است.

لینک خبر :‌ برترین ها
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱

[پولاد امین] در اینکه چند ماهی است حال تئاتر خوب نیست، تردیدی نیست. درباره اینکه بعد از شیوع ویروس کرونا حال تئاتر بدتر هم شده که اصلا. یعنی؛ درست است که کرونا بیشترین آسیب را به فرهنگ و هنر جوامع مختلف وارد آورده و در وهله اول فرهنگ و هنر را از اولویت های مردم دور کرده، اما در بین هنرها هم آسیب های کرونا مراتبی دارد و بیراه نیست اگر بگوییم که تئاتر و نمایش در این بین بیشترین آسیب را از میهمان ناخوانده چند ماه اخیر جوامع دیده اند و این قضیه در ایران بیشتر هم بوده. نتیجه: سالن های خالی در آستانه ورشکستگی، گروه های بیکار، هنرمندان افسرده، جیب های خالی و...
در این بین خیلی ها هستند که می خواهند کاری برای خروج از این شرایط کنند و البته هر کدام هم راه و چاره را در چیزی می دانند. یکی مثل سم مندس تنها راه نجات تئاتر را حمایت دولت و سرویس های تماشای آنلاین از تئاتر می داند و به گاردین می گوید که اگر از هنرهای نمایشی در این موقعیت محافظت نشود، امکان بازیابی این هنر در آینده وجود نخواهد داشت. هنرمندان و کارشناسان دیگر هم هر کدام راهی دیگر اندیشیده اند. عده ای روش های جایگزین اجرای صحنه ای مانند اجرای نمایش اینترنتی را مدنظر دارند و بزرگانی مانند هادی مرزبان و قطب الدین صادقی نیز تله تئاتر را تنها راه نجات هنر نمایش در روزهای کرونایی می دانند و بر این باورند که مسئولان ارشاد باید به تعاملی با تلویزیون برسند که هر هفته چند تله تئاتر از تلویزیون پخش شود تا هم مردم تئاتر و نمایش را از یاد نبرند، هم زندگی بازیگران تأمین شود و هم تئاتر زنده بماند و به حیات خود ادامه دهد ، با اینکه قطب الدین صادقی در ادامه می افزاید که ولی متاسفانه سلیقه تلویزیون بسیار سطح پایین تر از این است که بخواهد به این هنر اهمیت دهد و تله تئاتر پخش کند. تلویزیون به دنبال موضوعات سطحی، کم تأمل و عوام زده است و سعی دارد نظر تهیه کننده را جلب کند و به فکر سود در کمترین زمان ممکن با کمترین دقت است.
در این بین البته عده ای نیز اجرای تئاتر در فضای آزاد را در شرایط فعلی مفید به حال تئاتر می دانند. این یعنی یک نوع بازگشت به ریشه های تئاتر که براساس تصاویر، متون و حتی سالن های بازمانده از تاریخ باستان، اجرای نمایش ها تا یک دوره ای در سالن های روباز و پیش چشمان هزاران تماشاگر اجرا می شده و حالا بعید نیست کرونا توفیقی اجباری باشد برای تکرار همان حس وحال در نمایش های امروز. رویکردی که به نظر می رسد بیشترین اقبال را در بین هنرمندان دارد و درحال حاضر حداقل چند گروه بزرگ در تدارک اجراهایی در فضای باز هستند...

یکی از نمایش هایی که این روزها در فضای باز اجرا می شود، الد سانگز: عشق روزهای کرونا به کارگردانی محمد رحمانیان است. هنرمندی که چند روز پیش از آغاز اجرای نمایشش با انتقادات تندوتیزی که از مسئولان فرهنگی کشور داشت، توجهات رسانه ها و مخاطبان را معطوف خود کرد و حالا هم با نمایشی که به هرحال پیشنهاد جدیدی برای ادامه حیات هنر نمایش در وضع کرونازده هنر و فرهنگ کشور ارایه می دهد...
نمایش اُلدْ سانگز؛ عشق روزهای کرونا که از پنجشنبه بیست وهفتم شهریور ماه در فضای باز تالار وحدت به روی صحنه آمده، جدیدترین کار محمد رحمانیان است که پیش از این قرار بود نمایش روزهای رادیو را روی صحنه بیاورد، اما بعد از تعطیلی (به قول رحمانیان: اجباری) آن نمایش، ایده نمایشنامه عشق روزهای کرونا براساس رمان عشق سال های وبا به ذهن رحمانیان رسید. نمایشی که به دلایل گوناگونی، مناسب شرایط حال حاضر جامعه به نظر می رسد. اول اینکه داستان نمایش درباره این روزهاست. جوری که خود رحمانیان آن را ادای دین خود نسبت به اتفاقات این روزها می نامد. دومین دلیل اما حتی مهم تر هم هست: اُلدْ سانگز؛ عشق روزهای کرونا برای اجرا در فضای باز تنظیم شده و همین هم آن را بدل کرده به پیشنهادی برای عبور تئاتر از بحران کرونا. این نمایش همان گونه که از نامش برمی آید، 6 روایت عاشقانه در دوران کرونایی است که هر شب ساعت 19 و 30 دقیقه اجرا می شود و بازیگران آن به ترتیب حروف الفبا عبارتند از: امیرکاوه آهنین جان، نوشین اعتماد، سیما تیرانداز، سعید توکلی، آرمین رحیمیان، راحیل زمانی، غزل شاکری، بهنوش طباطبایی، مبینا طبایی، نیما طیبی، مانیا علیجانی، مهتاب نصیرپور، افشین هاشمی و احترام برومند.
محمد رحمانیان می گوید که این نمایش تنها پنج یا شش اجرا خواهد داشت. البته ظاهرا در آغاز قرار بود اجراهای بیشتری از این نمایش را شاهد باشیم، اما به گفته کارگردان کارشکنی ها و مشکلاتی که در دادن مجوز صورت گرفت، باعث شد زمان را از دست دهیم. چون برخی از بازیگران نمایش مانند افشین هاشمی سر پروژه های دیگر هستند، نمایش پنج اجرا بیشتر ندارد، اما اگر شرایطش باشد، امکان تمدید اجرا ممکن است فراهم شود. رحمانیان همچنین با اشاره به موضوع اپیزودهای نمایش در جلسه مطبوعاتی اُلدْ سانگز؛ عشق روزهای کرونا گفته: برخی حوادث و مناسبات زاییده زمان کروناست و اگر زمان خودش اجرا نرود، دیگر کاربرد ندارد. نزدیک به 12 اپیزود برای کار نوشته شده، اما تنها 6 اپیزود که همگانی تر هستند و در شرایط پرتنشی که داریم امکان اجرایشان بیشتر وجود دارد، به صحنه می روند. اپیزود دوم نمایش برای خانم احترام برومند نوشته شده است و داستانی درباره ایشان و سپری کردن روزهای کرونایی در منزل دارد.
درباره اُلدْ سانگز؛ عشق روزهای کرونا باید گفت که این اجرا بین 90 تا 100 دقیقه طول می کشد و به گفته نویسنده و کارگردان نمایش در نگارش این متن بر وجهه مستندبودن داستان ها تأکید شده که به خصوص در مواردی مانند تعطیل شدن کار خیاط خانه ها یا تعطیلی مترو و قطع برق دقیقا از رخدادهای روز الهام گرفته شده است.
چالش دیگر این نمایش، مثل تقریبا تمام کارهای سال های اخیر محمد رحمانیان درگیری این هنرمند با ممیزی و سانسور بوده است. رحمانیان می گوید که با توجه به سادگی و به روز بودن این نمایش به هیچ وجه فکرش را نمی کرده که نمایش با مشکلات گوناگون ممیزی مواجه شود، اما ظاهرا این اتفاق رخ داده، با اینکه گفته می شود در بیش از 90 درصد موارد مشکل دار، قضیه حل شده و به فرجام رسیده است. رحمانیان می گوید: من برای اجرای این نمایش انواع ذلت ها و بی حرمتی ها را دیده ام. امیدوارم به خاطر بی حرمتی هایی که به من و کل گروهم شده است، خدا مسببان را ببخشد. ممکن است این حرف ها باعث شود که این نمایش هم به مشکل بخورد، اما من باید اعتراضم را مطرح می کردم ...

گودوی کوهستانی
دیگر نمایشی که این روزها در فضای باز اجرا می شود، تازه ترین نمایش امیررضا کوهستانی است؛ هنرمند جهانی تئاتر ایران که این بار با برداشتی آزاد از در انتظار گودو ی ساموئل بکت میزبان مخاطبان تئاتر است. یکی از مشهورترین متون ادبیات نمایشی جهان که در واکنش به پیامدهای جنگ جهانی دوم نوشته شده، با ابداعات و نوآوری های امیررضا کوهستانی که مثل همیشه تجربه تماشای اثر را تبدیل به تجربه ای بی بدیل و یکه و یگانه می کند. کوهستانی که یکی از شناخته شده ترین هنرمندان تئاتر ایران در سطح بین المللی است، با نمایش رقص روی لیوان ها در سال 1380 به عنوان جوانی مستعد از تئاتر شیراز شناخته شد و بعد از آن با اجرای نمایش هایی مانند بی تابستان ، شنیدن ، سالگشتگی ، دیوار چهارم ، ایوانف ، در میان ابرها ، 17 دی کجا بودی ، کوارتت و ... خود را به عنوان یکی از کنجکاوی برانگیزترین چهره های تئاتری شناساند. او که معمولا نمایشنامه های خودش را روی صحنه می برد، هنگام اجرای نمایشنامه های خارجی -مانند نمایش ایوانف چخوف- آنها را به نوعی متعلق به خود و در راستای تجربه گرایی همیشگی آثارش ارایه می دهد، مثل همین در انتظار گودو ی روی صحنه که در نگاه کوهستانی تمام شخصیت هایش برخلاف متن اصلی زن هستند و نقش ها را هم بازیگران زن بازی می کنند.
در اثر جدید امیررضا کوهستانی که همه روزه ساعت 20 در فضای باز پردیس تئاتر و موسیقی باغ کتاب (مجموعه دکر پارس) اجرا می شود، بازیگرانی مانند لیلی رشیدی، مهین صدری، الهام کردا، مونا احمدی و خزر معصومی بازی دارند.

مردمان خردمند نیاوران
فضای باز فرهنگسرای نیاوران نیز این روزها شاهد اجرای یک نمایش پرتماشاگر است: داستان های سرزمین مردمان خردمند به کارگردانی سعید چنگیزیان چند وقتی است که (درست از پانزدهم مردادماه) در این فضا اجرا می شود. این اثر نمایشی که نخستین تجربه سعید چنگیزیان بازیگر در حوزه کارگردانی است، روایت سرگذشت هایی از شاهنامه فردوسی است که به صورت گروهی نوشته شده و با طراحی و کارگردانی سعید چنگیزیان و بازی علی ایزدی، راهله تعبدی، محمد دارآفرین، مهدی صناعتی، داوود ونداده، مهسا قریشی، طلیعه ایمانی، صونا احمدپور ملکی، حامد رجائی، مبینا آقاخانی، سپاس رضایی، سپهر سهرابی، ستاره بذرافشان و امیر بیرانوند با رعایت پروتکل های بهداشتی ساعت 20 در فضای باز فرهنگسرای نیاوران اجرا می شود.
در توضیح روایت های این اثر نمایشی آمده است: نمایش از داستان هوشنگ - علی ایزدی آغاز می شود، سرگذشت ضحاک از زبان ارنواز - راهله تعبدی گفته می شود. به فریدون - مهدی صناعتی می رسد، از سام - داوود ونداده و زال - داوود ونداده و رودابه - مهسا قریشی به زادروز رستم می رسیم. دلدادگی تهمینه - صونا احمدپور ملکی و رستم را نظاره گر هستیم. پس از رزم سهراب - حامد رجائی و گُردآفرید - مبینا آقاخانی به کارزار رستم و سهراب می رسیم. از روایت وفاداری سیاوش - سپاس رضایی به کاووس - امیر بیرانوند و نیرنگ سودابه - طلیعه ایمانی گذر کرده، به سرگذشت اسفندیار - سپهر سهرابی گوش می سپاریم. اشکبوس - سپاس رضایی به ضرب یک تیر، مغلوب رستم می شود. عشق و وفاداری منیژه - ستاره بذرافشان بر بیژن - امیر بیرانوند به رهایی اش از تیرگی چاه می انجامد ...
سازمان هنری- رسانه ای اوج که در تابستان کرونایی امسال با نمایش فیلم خروج در فضای آنلاین و سینما ماشین در ترویج این دو نوع نمایش فیلم در سینمای ایران نقش پررنگی داشت، این روزها اجرای نمایش در فضای باز را نیز با اجرای نمایش بزرگ میدانی محشر دنبال می کند...
روابط عمومی سازمان اوج درباره این نمایش خبر داده که نمایش بزرگ میدانی محشر به مدت 20 شب در دو سانس در پارکینگ بزرگ پارک ارم اجرا خواهد شد. این نمایش طرحی از موسسه مُحرم است و توسط موسسه مهنا که پیش از این نمایش های بزرگ میدانی همچون شب های آفتابی ، ستاره صبح و فصل شیدایی را اجرا کرده، روی صحنه می رود. نمایش بزرگ محشر با تهیه کنندگی علیرضا کوهفر و کارگردانی صادق فتاحی به اجرا می رسد و در آن بیش از 150هنرور و بازیگر تئاتر فعال هستند و قرار است هر شب در ساعت های 19 و 30 دقیقه و 21 و 30 دقیقه در دو سانس پذیرای تماشاگران مردمی در پارک ارم تهران باشد.

تئاتر ماشین
همزمان با این تلاش ها، همایون غنی زاده، کارگردان تئاتر و سینما درحال اجرایی کردن ایده اولین سالن تخصصی روباز اجرای تئاتر با ظرفیت 600 خودرو است. یک جور نسخه تئاتری ایده سینماماشین که به یاد هما روستا به نام هما در حوالی شهر آفتاب ساخته شده. این سالن که به سیستم تخصصی صدا، نور و ال ای دی هایی وسیع تجهیز شده و دارای صحنه ای مسقف به ارتفاع 12 متر، در ابعاد 500 مترمربع است که اجراهایی زنده و باکیفیت را برای تئاتر و کنسرت های موسیقی فراهم می کند، امکان جدیدی است برای اجرای نمایش در دوران تعطیلی سالن های تئاتر و موسیقی به دلیل شیوع کرونا- که هم ادامه حیات هنری هنرمندان را میسر می کند و هم ادامه ارتباط هنری با تماشاگران، با رعایت شیوه نامه های بهداشتی، البته!
گفته می شود که فاز اول این طرح و استقرار سالن هما روستا در شهر آفتاب به زودی با ظرفیت 600 خودرو افتتاح می شود...

لینک خبر :‌ روزنامه شهروند
تهران - ایرنا - مدیر مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معتقد است دفاع مقدس متعلق به تمام مردم ایران زمین است اما ظلمی دوگانه به این حماسه شده است؛ عده ای فکر می کنند جنگ مال آنها نیست و نباید درباره جنگ بنویسند و عده ای دیگر احساس می کنند جنگ متعلق به آن هاست و تنها آن ها باید از آن بنویسند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱ سایت های دیگر : امروز نیوز بانی فیلم

وقتی کودک بودیم همراه قصه ها بال می زدیم و به سرزمین هایی پرواز می کردیم پر از خوبی ها و بدی ها؛ جنگ دیو و پری. در قصه های کودکی ما همیشه نیکی پیروز بود. وقتی بزرگ شدیم فهمیدیم داستان جنگ، دیگر افسانه نیست، واقعیتی اجتناب ناپذیر بر سر تصاحب یک وجب خاک، نابودی ایمان، اعتقاد یک ملت، وسوسه قدرت و... است.

جنگ تحمیلی و نابرابر عراق با ایران در واقع نبرد جهانی مملو از زر و زور و تزویر با اعتقادات و باورهای دینی مردمی تازه رهیده از دام حکومت ستم شاهی بود. نبردی متفاوت و متمایز، که ایثار و شجاعت و به پاخاستن ملتی عاشق را در سینه خود حک کرده است.

شاید تاریخ هرگز تکراری بر این همه عشق و ایمان در خود سراغ ندارد. صف نوجوانان و جوانانی که با یقین به شهادت، اسارت و اتفاقات قهری در تقدیر فردا، به سوی کمال از یکدیگر گوی سبقت می ربودند.

اگر به خاطرات و روایت های مستند و حقیقی قهرمان های حماسه هشت سال دفاع مقدس سری بزنیم، بدون شک مقهور ایثار، شهامت، دلاوری، از جان گذشتگی و در نهایت سعادت شهادت عاشقان سروقامت این سرزمین کهن خواهیم شد.

بیایید برش کوتاهی از ابتدای کتاب روزگار آشنا را با هم مرور کنیم: بهاری که آمده بود با خودش شانزده سالگی ام را برده بود و من، یکه پسر ملای طایفه که از پس شش خواهر آمده بودم، مردی شده بودم برای خودم. در کهکیلویه و بویراحمد، استانی که فخرشان به مردی و مردانگی است، فرزند ذکور بودن حکم رگ و ریشه قوم را داشت و من که با کوله باری انتظار از راه رسیده بودم، پهلو به پهلوی آقام و تنگ نشست و برخاست های بزرگان قوم، قد کشیده بودم. تمام این سال ها در هر مجلسی طنینی به صدایم انداخته و میان اهالی دِه جایی برای خودم باز کرده بودم... .

این روایت داستان زندگی یکی از همان قهرمانان و نام های دوران حماسه ساز هشت سال دفاع مقدس است که به جنگ رفت و بیش از 10 هزار روز طعم اسارت چشید تنها به برای تحقق یک هدف و سرافرازی یک نام؛ ایران!

همان جوان 16 ساله بود که با تمام مهر و مقامی که نزد اهل طایفه به عنوان نور و چشم و چراغ خانواده داشت برای همان نام، زُلف نوجوانی را به زُلف مردانگی گره زد و به جبهه های نبرد رفت. امروز به عنوان آزاده ای سرافراز در جبهه ای دیگر به خدمت برای سربلندی و سرفرازی همان نام مشغول است.

در آستانه هفته دفاع مقدس با قادر آَشنا، مدیر مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به گفت وگو نشستیم. در این گپ و گفت از جنگ و هنر، از دفاع و تئاتر یه یک میزان سخن رفت. گفت وگویی که برای راقم این نوشتار سخت عجیب بود. مدیر تئاتر کشور در صحبت از روزهای جنگ و هنر دفاع مقدس به کرات بغض کرد و اشک ریخت اما از صراحتش و به قول خودش از تلخی حقایق نکاست. آنچه در ادامه می آید حاصل همین گفت و شنود متفاوت با حال و فضای رسمی رسانه ای است.

همه کشورهای دنیا قطعاً برای دورانی که مردمان شان برای کشورشان جان فشانی می کنند، رویکردهای متفاوتی برای زنده نگه داشتن، تجلیل و تقدیر از نام و یاد آن افراد و آن رویداد دارند. در کشورهایی که به آنها سفر داشتم آثار و یادمان های آن ها را دیده ام. به عنوان مثال ارمنستان، آذربایجان، آلمان، فرانسه و دیگر کشورها برای قهرمان ها و رویدادهای ملی شان به ویژه با محوریت جنگ موزه و یادمانی دارند. در کنار آن، آثار ادبی، تئاتری و سینمایی متعددی را شاهد هستیم.

دفاع مقدس در کشور ما، جنگی بی بدیل و بی نظیر در تاریخ جهان است. شاهد این ادعا بسیار واضح است. زمانی شاهدیم که یک کشور با کشوری دیگر می جنگد که امری شایع است و زمانی شاهدیم که یک کشور با کشوری که دنیا پشت اوست می جنگد، که نمونه و نظیری از آن در تاریخ جهان وجود ندارد. در دوران قاجار یا پهلوی، هر زمانی جنگی در ایران را شاهد بودیم بود، یک تکه از تن ما را کندند و بردند. اما چرا در جنگ تحمیلی هشت ساله این اتفاق نیفتاد، جای پرسش و تحقیق دارد.

در ابتدای جنگ، ارتش عراق ارتشی کاملاً شرقی بود. تمام شاکله حزب بعث از نظام سیاسی تا ارتش و تسلیحات آن ساخته و پرداخته سیستم اتحاد جماهیر شوروی بود. از نظر تشکیلات و تسلیحات، ما در ابتدای جنگ و در مقابله با ارتش بعث تنها با تجهیزات روسی مواجه بودیم اما با فاصله کمی که جلوتر رفتیم با تمام تجهیزات مدرن و پیشرفته دنیا در زمین و هوا مواجه بودیم. از هواپیماهای فرانسوی و آمریکایی گرفته تا تسلیحات آلمانی و اسرائیلی...

اگر در زمان فتحعلی شاه قاجار روس به ما حمله کرد، ایرانیان تنها با دولت روس مواجه بودند اما در جنگ هشت ساله دنیا پشت کشوری بود که به ایران یورش آورده بود. در این سو ایران، کشوری در اوج تحریم تسلیحاتی و اقتصادی، کشوری است که تازه در آن انقلاب شده، کشوری که ارتشش درحال تغییر است و آرام آرام شاهد شکل گیری نیروهای بسیج و سپاه بود و حال باید در برابر دشمنی با متحدان جهانی به دفاع برخیزد. دفاع در برابر دشمنی که جهان تمام تسلیحات ممنوعه شیمیایی، مدرن ترین تجهیزات تسلیحاتی خود را در کنار مزدورانی جدا از ارتش آن کشور برای حمله به ایران در اختیارش قرار داده بود.

در کنار تمامی این مسائل، دشمنان داخلی از منافقان گرفته تا مخالفان انقلاب هم خود بار مضاعفی را در مسیر مقاومت به جبهه و رزمندگان ایرانی تحمیل می کردند. به عنوان مثال در عملیات والفجر مقدماتی که اسیر شدم، اطلاعات ما توسط حزب توده به دشمن ما داده شده بود. وقتی اسیر شدم اطلاعات فرماندهان عراقی نسبت به نقشه های عملیاتی والفجر مقدماتی از من رزمنده گسترده تر و کامل تر بود. ما چنین جنگ نابرابری را پشت سر گذاشتیم. نسل آن روزگار دین شان را به این کشور ادا کردند و حال باید دید و پرسید که نسل امروز برای آن روزگار و نسل مدافعش چه کرده است؟

واقعیت آن است که ما تا مدت ها غافل بودیم. شاید بگویم که دهه نخست بعد از جنگ تا این حد به عمق موضوع پی نبرده بودیم. چرا که آن شور، نشاط و هیجان تازگی داشت و احساس می کردیم که ادامه پیدا می کند. دهه دوم بیشتر صرف سازندگی و از نو آغاز کردن و آبادانی بود.

اما خوشبختانه در دو دهه اخیر حوزه دفاع مقدس در کلیه آثار ما جای خود را باز می کند. چه در رمان و داستان تا فیلم، تئاتر هنرهای تجسمی و در دیگر شاخه های هنری شاهد اتفاقات خوبی بودیم که قابل تقدیر است اما صادقانه آیا به لحاظ کیفیت همان کیفیت و عظمت دفاع هشت ساله را دارد؟ پاسخ خیر است! خیلی مانده است تا بتوانیم ابعاد این جنگ را آن گونه که بود برای مخاطبان در قامت فعالیت های فرهنگی و هنری ترسیم کنیم.

ساده است... عظمت و گستره دفاع مقدس است که برای ما ترسیم می کند که بسیار جای کار داریم. چون حادثه بسیار عظیم است و جای کار دارد.

عده ای که ژست لیبرالیستی و تکنوکرات به خود گرفته اند فکر می کنند جنگ مال آن ها نیست و نباید درباره جنگ بنویسند. عده ای دیگر که نیروهای انقلابی هستند احساس می کنند که جنگ متعلق به آن هاست و تنها آن ها باید بنویسند؛ اما حرف من آنست که جنگ برای تمام ایران بود. همه کسانی که این خاک را دوست دارند حتی شاید با انقلاب اسلامی میانه ای نداشته باشند، اگر به این خاک و مردم آن علاقه مندند مدیون آن دوران هستند. باید بنویسند، تولید و ثبت کنند و کوتاهی نکنند!

ببینید زمانی که به عنوان رزمنده به جبهه رفتم هرگز نگفتم برای مساجد می جنگم برای سینما نمی جنگم! برای دفاع از بانوانی که حجاب اسلامی را رعایت می کنند دفاع می کنم و از افرادی که به حجاب اسلامی کمتر توجه می کنند دفاع نمی کنم! من می روم از نیروهای انقلابی دفاع کنم و به دیگر نیروها کاری ندارم! اساساً نه تنها در ذهن من که در ذهن هیچ رزمنده ای چنین مواردی نمی گنجید و قرار نداشت.

به عنوان یک رزمنده که با تمام وجود دل در مهر این کشور داشتم و دارم و به آرمان های خود وفادارم بر این باورم که جنگ و دفاع از مملکت دفاع از همگان است. اگر کسی فکر کند و این ژست را به خود بگیرد که این مسئله در شأن من نیست، بزرگ ترین خیانت را کرده است. صدام قرار بود که کشور ما را بگیرد و خوزستان را جدا کند.

ما جنگی را تجربه کردیم که نقشی در آن نداشتیم و به ما تحمیل شد. بنابراین اگر امروز آسایش و آرامشی وجود دارد مدیون آن دوران است. پس برای حفظ آن میراث ارزشمند همه باید کمک کنند. نام، یاد و خاطره آن هایی که رفته اند و به خاطر پایداری این خاک جان خود را فدا کردند و تکه تکه شده اند کجا باید ثبت شود؟ این انقلاب حتماً باید بماند، چراکه آب، خاک و کلیت کشور مقدم بر هر مساله ای است.

از طرف دیگر ما باید بدانیم که جنگ همه اقشار جامعه را میزبانی کرد. هر کسی که دلش برای کشور می تپید در جنگ حضور داشت و ما گروه های مختلف را به لحاظ سنی، مذاهب مختلف، طبقات اجتماعی گوناگون از فقیر و غنی گرفته تا تحصیل کرده و کم سواد را در جنگ شاهد بودیم. باید بتوانیم تمامی این زوایا را ترسیم کنیم و به نظرم می آید که جای این مساله خالی است. همه باید تلاش کنیم.

در حوزه فرهنگ و هنر نیز کسانی که می توانند آثاری خوب در این عرصه خلق کنند مدیون اند اگر خلق نکنند! مدیون این آب وخاک هستند! اگر بیم شان از آن است که به آنها انگ هنرمند حکومتی و سفارشی ساز می زنند باید بدانند که همه ما که امروز آسایش و امنیت را مزه مزه می کنیم مدیون این کشور و قهرمانان های هشت سال دفاع مقدس آن هستیم و روزی آن ها باید پاسخ دهند در مواجهه با این پرسش که در برابر کسانی که رفتند، جان خودشان را برای پایداری این خاک فدا کردند، شما چه کار کرده اید؟!!

دقیقا نکته همینجاست! خب انقلاب شد، جنگ شد و بعد دنیا یک صدا گفت صدام و رژیم بعث متجاوز بوده و محکوم است. به تعبیر شما آیا دنیا ما را به حال خود رها کرده است؟ قطعا خیر! با فاصله کوتاهی سر و کله داعش پیدا می شود. تجربه مطالعاتی من می گوید اگر تجربه جنگ تحمیلی را نداشتیم داعش را نمی توانستیم در جای دیگر متوقف کنیم. تجربه هشت سال دفاع مقدس چنان به درد ما خورد که ما داعش را در جای دیگری سرکوب کردیم.

با قطعیت تمام می گویم کاری که کردم جزو نادرترین اتفاقات مباحث پژوهشی در این حوزه است. اجازه بدهید یک بار از خودم تعریف کنم! اگر نبود تجربه هشت سال دفاع مقدس و فرماندهان آن دوران، چه به لحاظ الگوبرداری از ایدئولوژی ما، چه به لحاظ سامان دهی نیروی انتظامی، بسیج مردمی، چگونگی خط شکستن و خط نگه داشتن،

خدا به من توفیق داده است که 90 درصد سخنان بنیان گذاران داعش را بی واسطه گوش کردم. از که آخرین آنها بود، که میانه آنها بود تا که پایه گذار القاعده عراق است. نزدیک به 200 تا 300 کتاب و مقاله درباره داعش خواندم. برای تان ساده بگویم که کل مفاهیم این کتاب ها تنها در یک جمله و پیام نهفته است و آن اینکه این تفکر برای مقابله با اسلام سیاسی شکل گرفته، در تقابل با شیعه و در ادامه سایر مذاهب اسلامی شکل گرفته است. چراکه آن ها عمیقاً به این جمله معتقدند که هرکس از ما نیست، برماست!

دشمن ایران اسلامی برای نابودی و تحقق اهدافش بر دو محور متمرکز است. یک آنکه آن تفکر سیاسی ما را قلع و قمع کند و دوم، شیعه را نابود کند. آن تجربه هشت سال دفاع مقدس است که ما را در این نبرد تا امروز پیروز ساخته است. این نکته را از تمام فرماندهانی که در سوریه حضور داشتند بپرسید که در سرنگونی داعش چه به کمک آن ها آمده؟ این تجربه از کجا آمده است؟ ریشه آن در هشت سال دفاع مقدس است.

برای آنست که ما باید بنویسیم تا فرزندان و نسل جدید بدانند، دوام و بقای جمهوری اسلامی ایران و انقلاب اسلامی مدیون جنگ رزمندگان و فرماندهان جان بر کفشان در خط مقدم بود. حماسه هشت سال دفاع مقدس برای دوست و دشمن ما همان برگ زرین تاریخ ایران است که مثال زدنی است و تنها به واسطه آن حماسه قرن ها باید ایرانی به ایرانی بودنش افتخار کند. با هر نگاه، مشرب فکری، علقه و علاقه ای باید بداند که این افتخار ایران زمین است.

البته در طول این سالیان، هر از گاهی کارهایی داشتیم که اجرای عمومی رفتند، نهادها و سازمان هایی از آن ها حمایت کردند. اما واقعیت آنست که تکیه ما در عرصه تئاتر دفاع مقدس بر جشنواره ها است. در حالی که بازتاب ظرفیت بالقوه و بالفعل درآوردن آن انرژی موجود در حماسه هشت سال مقدس، تولید مستمر و مداومی می طلبد که ما برای این گونهِ نمایشی در طول سال همانگونه که اجراهای عمومی داریم بخشی از بودجه را باید برای این کار اختصاص دهیم. نه فقط برای آدم های خاص این کار؛ که هر هنرمندی که علاقه مند و توانایی تولید دارد در این عرصه ورود پیدا کرده و تولید کند.

تجربه تلخی را نسبت به ارائه طرح های اجرایی حوزه تئاتر در دوره مدیریت پیشین اداره کل هنرهای نمایشی در سال آخر فعالیت داشتم. چرا که اجرایی کردن آن ها در سبب نبودِ زمان لازم باعث ابتر ماندن شان می شود. با توجه به آنکه تنها شش ماه است سکان اداره کل هنرهای نمایشی به من سپرده شده و تا پایان دولت بازه زمانی یک ساله را پیش رو داریم نمی توانم دوباره دست به اجرای طرح هایی بزنم که در عمل نیمه تمام می مانند و حاصلی در حوزه اجرایی و عملیاتی در پی نخواهند داشت.

بحث طرح استقرار گروه های نمایشی یکی از همان خاطرات تلخ مدیریت پیشین است که سبب نبود زمان کافی و تغییر دولت و جریان مدیریت فرهنگی در همان گام های ابتدایی باقی ماند و امروز، هنوز مطالبه هنرمندان تئاتر به ویژه در استان ها و شهرستان های کشور است. یا بحث نیاز و ضرورت تئاتر در خانه، در دوره مدیریت پیشین مدام تاکید داشته و اشاره می کردم که که تئاتر برای ظهور و بروز بیشتر باید به درون خانواده ها رسوخ پیدا کند و آن مهم از طریق شبکه نمایش خانگی و تولید نمایش ها برای ارائه در این بستر به مخاطبان طراحی شده بود.

مسئله ای که امروز به دلیل ویروس کرونا نه تنها شاهد تجربه های مختلف آن هستیم که اهمیت و ضرورت آن را بیش از پیش درک می کنیم. اتفاقی که در دوره پیشین مدیریت به دلیل نبود زمان کافی باز در کلام ماند و به اجرا نرسید. امروز هم چهار، پنج طرح در ذهنم وجود دارد که روی آن ها در قالب کار کارشناسی و گفتگو طراحی هایی صورت گرفته اما برای اجرایی کردن شان فرصتی نیست و گام برداشتن برای عملیاتی ساختن آن باعث ابتر ماندن طرح ها می شود.

اما در پاسخ به پرسش شما می گویم که قطع یقین من به جد قائل به تفکیک تئاتر دولتی و خصوصی هستم. یعنی باید تئاتر دولتی و خصوصی معنا پیدا کند. امروز، تئاترهای ما نه دولتی است نه خصوصی؛ سالن های دولتی و سالن های خصوصی داریم که این نکته مثبتی نیست. نکات دیگر وقتی شما به عنوان دولت قصد تولید تئاتر دارید و متولی آن می شوید دیگر نباید کارگردان به دنبال پول و امکانات و سالن باشد! باید مانند کشورهای صاحب نمایش که کمپانی وجود دارد، کمپانی ها شکل بگیرد و از آن ها حمایت شود. سازوکار دولت در حوزه تئاتر خصوصی نیز مسیری متفاوت و شکلی متفاوت است. این به معنای آن نیست که دولت باید تئاتر خصوصی ها را رها کند اما باید مرزها مشخص شود و شناختن این مرزها از طریق شکل گیری کمپانی ها و شکل گیری انجمن های تخصصی محقق می شود که موضوعی بسیار مفصل است و در زمان یک سال باقی مانده فعالیت دولت، اجرایی کردن آن صرفاً به ابتر و ناقص ماندن آن منتج خواهد شد.

آنگونه که پیشتر از طریق رسانه ها، اطلاع رسانی صورت گرفته، امسال در حوزه جشنواره فتح خرمشهر تمام تمرکز خود را بر مبحث تولید نمایشنامه به عنوان یکی از چشم اسفندیارهای عرصه تئاتر کشور بنا نهاده ایم. در هفته دفاع مقدس نیز شاهد اجرای تئاترهای خیابانی، محیطی و میدانی در تهران هستیم.

به استان ها نیز ابلاغ کرده ایم که چه در عرصه نمایش خیابانی و چه برپایی نمایشگاه های عکس و پوستر آثار نمایشی حوزه دفاع مقدس اقدام کنند و از آنها حمایت خواهیم کرد و به همین شبب شاهد برپایی نمایشگاه عکس و پوستر در کل کشور خواهیم بود.

اما در پاسخ به آنکه چشم انداز چیست؟ باید گفت عرصه تئاتر دفاع مقدس طی این چهار دهه هیچگاه بر مدار روند صعودی قرار نداشته و همواره فرآیند و خط ممتدی را پیگیری کرده است. به همین مناسبت می توان گفت شاهد روال عادی و یکپارچه ای در این حوزه بوده ایم که آنگونه که پیشتر در این گفت وگو به آن اشاره کردم برای تحقق این امر باید از رویکرد جشنواره ای فاصله گرفته و شاهد تولید و اجرای مستمر آثار نمایشی باشیم.

در پایان بار دیگر به این مساله تاکید می کنم که دفاع مقدس متعلق به تمام مردم ایران زمین چه کسانی که داخل کشور و چه کسانی که خارج از کشور زندگی می کنند است. هنرمندان این ملت موظف هستند برای ثبت و ضبط این حماسه فارغ از بحث انگ و مُهر اثر سفارشی بنویسند و تولید کنند. اگر فردی به مساله ای باور داشته باشد از انگ نباید بترسد و باید به باور خود ایمان داشته باشد. فردی که خودش را قبول داشته باشد نباید ارزش ها و باورهایش را به خاطر یک حرف بی مایه در قالب انگ و برچسب هنرمندی سفارشی ساز زیر پا بگذارد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
رئیس اتحادیه ناشران و کتاب فروشان در برنامه گفت و گوی فرهنگی رادیو گفت و گو بیان کرد: بی توجهی به تکثیرغیرقانونی کتاب، موجب خالی شدن محتوا و از دست دادن سرمایه های فرهنگی کشور می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱ سایت های دیگر : خبرگزاری آنا رادیو گفت و گو

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی رادیو گفت و گو، هومان حسن پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان با حضور در برنامه گفتگوی فرهنگی درباره قاچاق کتاب، گفت: فحوای هر کلمه پیامی دارد زمانی که نام قاچاق عنوان می شود در نشانه گیری دچار مشکل می شویم و در برخورد حقوقی نوع برخورد با توجه به بار معنایی قاچاق انجام می شود اما بهتر است از تعبیر تکثیر غیرقانونی در حوزه کتاب استفاده کنیم. چراکه وقتی اصطلاح تکثیر غیرقانونی کتاب را به کار می بریم شامل قانون وزارت ارشاد و شورای عالی انقلاب فرهنگی و کتاب های مجوزدار وکپی رایت و حقوق نشر و ترجمه هم می شود.

حسن پور ادامه داد: در جلسات متعدد با مسئولین قضایی و انتظامی زمانی که مفهوم قاچاق برای پیگیری مطالبات این حوزه حذف شد به دستاوردهای خوبی رسیدیم. اقداماتی را در این زمینه در پیش گرفتیم که پلیس اماکن و دستگاه قضایی هم در این امر با ما همکاری می کنند، البته هم فضای مجازی و هم شیوع بیماری کرونا باعث شد بازدارندگی اقدامات در زمینه قاچاق کتاب کمرنگ شود، اما آنچه امروز باعث آسیب در حوزه تکثیر غیرقانونی کتاب مطرح است بی توجهی به فضای مجازی است.

وی افزود: در بحث چاپ و تکثیر غیرقانونی کتاب تنها منافع ناشران و کتابفروشان مطرح نیست. بلکه منافع افراد بیشتری ازجمله مولف و مترجم را هم در برمی گیرد و در نا امیدکردن مولف تمام این گروه ها متضرر می شوند.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان، ادامه داد: تکثیر غیر قانونی کتاب در قالب PDF با شعار حمایت از مولف حراج چندین ساله تلاش های نویسنده است و با شیوع کرونا فاجعه بیشتر خود را نشان داد به طور مثال، برخی ناشران کتابی را منتشر کردند درحالی که در فضای مجازی و سایت ها این کتاب به فروش می رسد درحالی که خود ناشر از آن اطلاعی ندارد و دومین ضربه ارائه کتاب ها با تخفیف بالا در این فضا بوده که خدشه به اعتماد عمومی مردم نسبت به ناشران است.

وی افزود: متاسفانه در دانشگاه ها در بخش کپی، کتاب های استادان به راحتی تکثیر شده و در قالب جزوه های کپی از کتاب در اختیار دانشجو قرار می گیرد که این نیز نوعی تخلف است که در حال پیگیری آن هستیم.

هومان حسن پور تصریح کرد: کالای کتاب از نظر اقتصادی کالایی نیست که ناشران و پدیدآوردندگان در شکایت خصوصی وارد روند قضایی شوند از سویی استدلال موضوع به شکلی که ترویج فرهنگ مطالعه است موضوع را در مسیر دیگری قرار می داد. برهمین اساس از حدود 3سال قبل برای افرادی که به کارگروه صیانت اتحادیه ناشران و کتاب فروشان مراجعه می کنند وکیلی انتخاب شده و وکالت گرفته و به دادگاه فرهنگ و رسانه شکایت می برد.

وی افزود: قضات موارد را بررسی و براساس شکایات ناشران مطرح می کنند ناشران می توانند حقوق مادی شان را پیگیری کنند اما لازم است قضات با فرایند تولید کتاب آشنا شوند تا بهتر براساس قانون در این موارد حکم صادر کنند البته در چند مورد پیگیری ناشران برای احقاق حقوق مادی شان به نتیجه رسیده است.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان با اشاره به حذف کتابفروشی ها در توزیع کتاب های درسی مقاطع تحصیلی گفت: در ترویج یک فرهنگ اگر می خواهیم به مولف و ناشر و کتاب فروش، احترام بگذاریم باید اول بگوییم به کتاب احترام بگذار با این سیاست دیگر کودکان و نوجوانان شاید حتی سری به کتابفروشی ها نزنند در حالی که در بسیاری از کشور ها کتابفروشی های محلی و کوچک وجود دارد. ما با سیاست های نادرست یکی از شاخص های مهم تبلیغاتی حوزه کتاب را با از دسترس خارج کردن توزیع کننده کتاب های درسی از دست می دهیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی رادیو گفت و گو، هومان حسن پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان با حضور در برنامه گفتگوی فرهنگی درباره قاچاق کتاب، گفت: فحوای هر کلمه پیامی دارد زمانی که نام قاچاق عنوان می شود در نشانه گیری دچار مشکل می شویم و در برخورد حقوقی نوع برخورد با توجه به بار معنایی قاچاق انجام می شود اما بهتر است از تعبیر تکثیر غیرقانونی در حوزه کتاب استفاده کنیم. چراکه وقتی اصطلاح تکثیر غیرقانونی کتاب را به کار می بریم شامل قانون وزارت ارشاد و شورای عالی انقلاب فرهنگی و کتاب های مجوزدار وکپی رایت و حقوق نشر و ترجمه هم می شود.

حسن پور ادامه داد: در جلسات متعدد با مسئولین قضایی و انتظامی زمانی که مفهوم قاچاق برای پیگیری مطالبات این حوزه حذف شد به دستاوردهای خوبی رسیدیم. اقداماتی را در این زمینه در پیش گرفتیم که پلیس اماکن و دستگاه قضایی هم در این امر با ما همکاری می کنند، البته هم فضای مجازی و هم شیوع بیماری کرونا باعث شد بازدارندگی اقدامات در زمینه قاچاق کتاب کمرنگ شود، اما آنچه امروز باعث آسیب در حوزه تکثیر غیرقانونی کتاب مطرح است بی توجهی به فضای مجازی است.

وی افزود: در بحث چاپ و تکثیر غیرقانونی کتاب تنها منافع ناشران و کتابفروشان مطرح نیست. بلکه منافع افراد بیشتری ازجمله مولف و مترجم را هم در برمی گیرد و در نا امیدکردن مولف تمام این گروه ها متضرر می شوند.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان، ادامه داد: تکثیر غیر قانونی کتاب در قالب PDF با شعار حمایت از مولف حراج چندین ساله تلاش های نویسنده است و با شیوع کرونا فاجعه بیشتر خود را نشان داد به طور مثال، برخی ناشران کتابی را منتشر کردند درحالی که در فضای مجازی و سایت ها این کتاب به فروش می رسد درحالی که خود ناشر از آن اطلاعی ندارد و دومین ضربه ارائه کتاب ها با تخفیف بالا در این فضا بوده که خدشه به اعتماد عمومی مردم نسبت به ناشران است.

وی افزود: متاسفانه در دانشگاه ها در بخش کپی، کتاب های استادان به راحتی تکثیر شده و در قالب جزوه های کپی از کتاب در اختیار دانشجو قرار می گیرد که این نیز نوعی تخلف است که در حال پیگیری آن هستیم.

هومان حسن پور تصریح کرد: کالای کتاب از نظر اقتصادی کالایی نیست که ناشران و پدیدآوردندگان در شکایت خصوصی وارد روند قضایی شوند از سویی استدلال موضوع به شکلی که ترویج فرهنگ مطالعه است موضوع را در مسیر دیگری قرار می داد. برهمین اساس از حدود 3سال قبل برای افرادی که به کارگروه صیانت اتحادیه ناشران و کتاب فروشان مراجعه می کنند وکیلی انتخاب شده و وکالت گرفته و به دادگاه فرهنگ و رسانه شکایت می برد.

وی افزود: قضات موارد را بررسی و براساس شکایات ناشران مطرح می کنند ناشران می توانند حقوق مادی شان را پیگیری کنند اما لازم است قضات با فرایند تولید کتاب آشنا شوند تا بهتر براساس قانون در این موارد حکم صادر کنند البته در چند مورد پیگیری ناشران برای احقاق حقوق مادی شان به نتیجه رسیده است.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان با اشاره به حذف کتابفروشی ها در توزیع کتاب های درسی مقاطع تحصیلی گفت: در ترویج یک فرهنگ اگر می خواهیم به مولف و ناشر و کتاب فروش، احترام بگذاریم باید اول بگوییم به کتاب احترام بگذار با این سیاست دیگر کودکان و نوجوانان شاید حتی سری به کتابفروشی ها نزنند در حالی که در بسیاری از کشور ها کتابفروشی های محلی و کوچک وجود دارد. ما با سیاست های نادرست یکی از شاخص های مهم تبلیغاتی حوزه کتاب را با از دسترس خارج کردن توزیع کننده کتاب های درسی از دست می دهیم.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،
خبرگزاری کتاب ایران

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
اجرای این طرح با حدیث کامل توسط موسسه در دست بررسی است و جزئیات و نحوه اجرای آن به زودی در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، پیرو انتشار یادداشتی در تاریخ 26 شهریور 1399 در خبرگزاری تسنیم اما و اگرهایی درباره برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در پاسخی، توضیحاتی را ارائه داد که پیش روی شماست:

1- در خصوص لغو برگزاری سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بدون اطلاع اعضای شورا سیاست گذاری .

همانگونه که اهالی قلم و دست اندرکاران حوزه صنعت نشر اطلاع دارند؛ در تاریخ 1399/04/29 در خبری که در اختیار رسانه ها قرار گرفت و در اختیار حوزه نشر و پایگاه خبری این مؤسسه نیز در دسترس است، سخنگوی شورای سیاست گذاری سی وسومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از عدم برگزای این دوره از نمایشگاه براساس مصوبه این شورا خبر داد که در آن عنوان شده بود: اعضای شورا در این جلسه ابراز امیدواری کردند دولت و مجلس محترم در حمایت مادی و معنوی از صنعت نشر کشور به عنوان یکی از صنایع مادر و اثرگذار عرصه فرهنگ از هیچ کوششی دریغ نورزند. به علاوه، اعضای شورا تصریح کردند از معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتظار می رود نسبت به امکان سنجی برای حمایت بهینه از صنعت نشر کشور از طریق برنامه های حمایتی جایگزین اقدام نماید.

حال سؤال اینجاست که نگارنده محترم چگونه و براساس چه مستنداتی این موضوع را مطرح می نماید که لغو برگزاری نمایشگاه از طرف معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام شده و اعضای شورای سیاست گذاری از آن بی خبرند؟ چنانچه مستنداتی در اثبات ادعای مطرح شده در اختیار ایشان وجود دارد، این موسسه از انتشار آن استقبال می کند.

2- درباره موضوع کنار گذاشتن اهالی صنف نشر در برگزاری نمایشگاه کتاب مجازی که در بخشی از خبر به آن اشاره شده است، مجدداً تأکید کرده و به اطلاع می رساند؛ پس از لغو برگزاری سی وسومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران براساس مصوبه شورای سیاست گذاری و امکان سنجی برای حمایت بهینه از صنعت نشر، طرح برگزاری نمایشگاه کتاب مجازی از سوی معاونت امور فرهنگی به عنوان طرح حمایتی مطرح شد و طبق ابلاغ معاون محترم امور فرهنگی در تاریخ 99/6/24، موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به عنوان مجری نمایشگاه مجازی انتخاب شد. لذا اجرای این طرح با حدیث کامل توسط موسسه در دست بررسی است و جزئیات و نحوه اجرای آن به زودی در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
احد رضایی از نامشخص بودن وضعیت برگزاری هجدهمین نمایشگاه کتاب های کاربردی و دانشگاهی به دلیل شیوع بیماری کرونا و همچنین بالا بودن نرخ ارز خبر داد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

احد رضایی، مدیرعامل انجمن فرهنگی ناشران بین الملل در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، با بیان اینکه نمایشگاه کتاب های کاربردی و دانشگاهی طی 17 سال گذشته با فراز و نشیب های زیادی برگزار شده است، گفت: طی مذاکرات هیات مدیره انجمن با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هنوز به نتیجه مطلوبی نرسیده ایم که آیا نمایشگاه هجدهم را برگزار کنیم یا خیر.

وی ادامه داد: نمایشگاه کتاب های کاربردی بعد از نمایشگاه کتاب تهران، بزرگترین نمایشگاهی بود که کتاب های زبان اصلی انگلیسی و عربی در آن عرضه می شد و برپایی آن در میانه سال، کمکی به دانشجویان و محققان رشته های مختلف برای تامین منابع کتاب های درسی خود بود.

رضایی با بیان اینکه امسال مشکلاتی در مسیر برگزاری نمایشگاه وجود دارد، عنوان کرد: نخستین مشکل این است که با توجه به شرایط وخیم کرونا و اعلام وضعیت قرمز در تهران و اینکه ستاد کرونا تقریبا هرگونه تجمع و گردهمایی را صلاح نمی داند، نمایشگاه ما نیز مشمول این دستورالعمل می شود.

وی یادآور شد: البته نمایشگاه ما چون تخصصی است، جمعیت زیادی از آن بازدید نمی کنند و حتی با نمایشگاه های استانی هم قابل مقایسه نیست. به همین خاطر تلاش داریم در مذاکره با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این موضوع را مطرح کنیم و بگوییم که تمام پروتکل های بهداشتی رعایت می شود تا اجازه برگزاری نمایشگاه را داشته باشیم.

رضایی با اشاره به مشکل دیگری که در این زمینه وجود دارد، گفت: با توجه به قوانین و مقررات صادرات و واردات کتاب، کتاب های زیادی از زمان نمایشگاه کتاب تهران به کشور وارد نشده و کتاب های اردیبهشت الان ترخیص شده اند، بخشی از آن ها پیش فروش شده و باید به متقاضیان تحویل داده شود. بخش دیگری از آن ها نیز برای عرضه در این نمایشگاه باقی می ماند.

وی مشکل بزرگتر در مسیر برپایی هجدهمین نمایشگاه کتاب های کاربردی را افزایش نرخ ارز دانست و ادامه داد: کتاب های خارجی زمانی که به کشور وارد می شوند، ارتباط 100 درصد با ارز دارد. بخشی از این کتاب ها با اعتبار واردکننده به کشور وارد شده و قرار است در آینده پول آن ها پرداخت شود. مساله اصلی اینجا است که در حال حاضر وضعیت نرخ ارز مشخص نیست.

رضایی پایین بودن قدرت خرید دانشجو و پژوهشگر را مانع دیگر این موضوع دانست و یادآور شد: کتابخانه ها و دانشگاه ها نیز از سال گذشته تاکنون در حالت نیمه تعطیل و تعطیل هستند و مراجعه کننده به کتابخانه ها کمتر است. مطمئن نیستیم اگر این نمایشگاه با هزینه بالا برگزار شود، دستاوردی برای همکاران ما داشته باشد و همین بلاتکلیفی ها است که متاسفانه باعث شده نتوانیم برای اجرا یا اجرانشدن این نمایشگاه که هرسال در هفته کتاب یا هفته پژوهش برگزار می شود، تصمیم قطعی بگیریم.

مدیرعامل انجمن فرهنگی ناشران بین الملل از بالا بودن قیمت ها به عنوان نکته مهمی برای این نمایشگاه نام برد و گفت: اگر هم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در برگزاری نمایشگاه به ما کمک کند و ما هم از سود خود کم کنیم و تخفیف بدهیم، باز هم قیمت کتاب ها مثل سال گذشته نیست. سال گذشته قیمت دلار آزاد 14 هزار تومان بود که با تخفیف 25 درصدی خرید کتاب برای دانشجو، استاد و کتابخانه ها تا حدی امکان پذیر بود.

وی با بیان اینکه اکنون دلار در حدود 27 هزار تومان خرید و فروش می شود، تاکید کرد: اگر ناشران ما و نهادهای دولتی هم کمک کنند و کتاب ها با 25 یا حتی 50 درصد تخفیف به مخاطبان عرضه شود، باز به قیمت آزاد سال گذشته می رسد که رقم زیادی است؛ آن هم در شرایطی که قدرت خرید استاد دانشگاه و دانشجو پایین است.

اما و اگرهای نمایشگاه مجازی کتاب
رضایی در پاسخ به سوال ایبنا درباره امکان برگزاری نمایشگاه کتاب های کاربردی و دانشگاهی به صورت مجازی توضیح داد: تاکنون بیش از یکی دو مورد نمایشگاه مجازی به مرحله اجرا نرسیده است، بحث ها و صحبت های زیادی در این زمینه شده اما به دلیل لزوم آماد ه سازی زیرساخت مباحث نرم افزاری و سخت افزاری، انجام این کار با مشکلات جدی روبه رو است.

وی ادامه داد: یک زمان ناشری کتاب هایش را در سایت می فروشد و شما به عنوان مشتری به سایت ناشر می روی و کتاب های مورد نیاز خود را سفارش داده و بعد از واریز هزینه از طریق پست کتاب برای شما ارسال می شود. اما اگر بخواهیم این کار را وسیع تر کنیم و حدود 500 ناشر بخواهند در قالب نمایشگاه مجازی کتاب های خود را بفروشند، عملا چالش های زیادی پیش روی مجری طرح و همچنین ناشران قرار دارد.

رضایی در این زمینه توضیح داد: ممکن است مخاطب بخواهد از پنج ناشر که یکی از آن ها در قم، دیگری در اصفهان و مابقی در تهران هستند، کتاب خریداری کند، بحث هدایت و جمع آوری این کتاب ها و چگونگی ارسال آن ها از نقاط مختلف کشور به دست خریدار، مساله مهمی است که باید به آن توجه شود.

وی برنامه ریزی برای انجام این کار را نیازمند یک بسترسازی مناسب دانست و گفت: شاید اینکه در کلام بگوییم نمایشگاه مجازی برگزار می کنیم، راحت باشد اما عملی کردن آن سخت است. الان بخش زیادی از فروشگاه های اینترنتی برای فروش کالاهای خود انباری تدارک دیده اند و اجناس موجود خود را در آن انبار قرار می دهند و نکات مختلفی مثل شرایط برگشت و ارسال را در نظر گرفته اند؛ اما آیا می شود برای یک نمایشگاه مجازی هم چنین تمهیداتی را در نظر گرفت؟ زیرا معتقدم فروش کتاب با کالاهای دیگر متفاوت است.

احد رضایی، مدیرعامل انجمن فرهنگی ناشران بین الملل در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، با بیان اینکه نمایشگاه کتاب های کاربردی و دانشگاهی طی 17 سال گذشته با فراز و نشیب های زیادی برگزار شده است، گفت: طی مذاکرات هیات مدیره انجمن با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هنوز به نتیجه مطلوبی نرسیده ایم که آیا نمایشگاه هجدهم را برگزار کنیم یا خیر.

وی ادامه داد: نمایشگاه کتاب های کاربردی بعد از نمایشگاه کتاب تهران، بزرگترین نمایشگاهی بود که کتاب های زبان اصلی انگلیسی و عربی در آن عرضه می شد و برپایی آن در میانه سال، کمکی به دانشجویان و محققان رشته های مختلف برای تامین منابع کتاب های درسی خود بود.

رضایی با بیان اینکه امسال مشکلاتی در مسیر برگزاری نمایشگاه وجود دارد، عنوان کرد: نخستین مشکل این است که با توجه به شرایط وخیم کرونا و اعلام وضعیت قرمز در تهران و اینکه ستاد کرونا تقریبا هرگونه تجمع و گردهمایی را صلاح نمی داند، نمایشگاه ما نیز مشمول این دستورالعمل می شود.

وی یادآور شد: البته نمایشگاه ما چون تخصصی است، جمعیت زیادی از آن بازدید نمی کنند و حتی با نمایشگاه های استانی هم قابل مقایسه نیست. به همین خاطر تلاش داریم در مذاکره با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این موضوع را مطرح کنیم و بگوییم که تمام پروتکل های بهداشتی رعایت می شود تا اجازه برگزاری نمایشگاه را داشته باشیم.

رضایی با اشاره به مشکل دیگری که در این زمینه وجود دارد، گفت: با توجه به قوانین و مقررات صادرات و واردات کتاب، کتاب های زیادی از زمان نمایشگاه کتاب تهران به کشور وارد نشده و کتاب های اردیبهشت الان ترخیص شده اند، بخشی از آن ها پیش فروش شده و باید به متقاضیان تحویل داده شود. بخش دیگری از آن ها نیز برای عرضه در این نمایشگاه باقی می ماند.

وی مشکل بزرگتر در مسیر برپایی هجدهمین نمایشگاه کتاب های کاربردی را افزایش نرخ ارز دانست و ادامه داد: کتاب های خارجی زمانی که به کشور وارد می شوند، ارتباط 100 درصد با ارز دارد. بخشی از این کتاب ها با اعتبار واردکننده به کشور وارد شده و قرار است در آینده پول آن ها پرداخت شود. مساله اصلی اینجا است که در حال حاضر وضعیت نرخ ارز مشخص نیست.

رضایی پایین بودن قدرت خرید دانشجو و پژوهشگر را مانع دیگر این موضوع دانست و یادآور شد: کتابخانه ها و دانشگاه ها نیز از سال گذشته تاکنون در حالت نیمه تعطیل و تعطیل هستند و مراجعه کننده به کتابخانه ها کمتر است. مطمئن نیستیم اگر این نمایشگاه با هزینه بالا برگزار شود، دستاوردی برای همکاران ما داشته باشد و همین بلاتکلیفی ها است که متاسفانه باعث شده نتوانیم برای اجرا یا اجرانشدن این نمایشگاه که هرسال در هفته کتاب یا هفته پژوهش برگزار می شود، تصمیم قطعی بگیریم.

مدیرعامل انجمن فرهنگی ناشران بین الملل از بالا بودن قیمت ها به عنوان نکته مهمی برای این نمایشگاه نام برد و گفت: اگر هم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در برگزاری نمایشگاه به ما کمک کند و ما هم از سود خود کم کنیم و تخفیف بدهیم، باز هم قیمت کتاب ها مثل سال گذشته نیست. سال گذشته قیمت دلار آزاد 14 هزار تومان بود که با تخفیف 25 درصدی خرید کتاب برای دانشجو، استاد و کتابخانه ها تا حدی امکان پذیر بود.

وی با بیان اینکه اکنون دلار در حدود 27 هزار تومان خرید و فروش می شود، تاکید کرد: اگر ناشران ما و نهادهای دولتی هم کمک کنند و کتاب ها با 25 یا حتی 50 درصد تخفیف به مخاطبان عرضه شود، باز به قیمت آزاد سال گذشته می رسد که رقم زیادی است؛ آن هم در شرایطی که قدرت خرید استاد دانشگاه و دانشجو پایین است.

اما و اگرهای نمایشگاه مجازی کتاب
رضایی در پاسخ به سوال ایبنا درباره امکان برگزاری نمایشگاه کتاب های کاربردی و دانشگاهی به صورت مجازی توضیح داد: تاکنون بیش از یکی دو مورد نمایشگاه مجازی به مرحله اجرا نرسیده است، بحث ها و صحبت های زیادی در این زمینه شده اما به دلیل لزوم آماد ه سازی زیرساخت مباحث نرم افزاری و سخت افزاری، انجام این کار با مشکلات جدی روبه رو است.

وی ادامه داد: یک زمان ناشری کتاب هایش را در سایت می فروشد و شما به عنوان مشتری به سایت ناشر می روی و کتاب های مورد نیاز خود را سفارش داده و بعد از واریز هزینه از طریق پست کتاب برای شما ارسال می شود. اما اگر بخواهیم این کار را وسیع تر کنیم و حدود 500 ناشر بخواهند در قالب نمایشگاه مجازی کتاب های خود را بفروشند، عملا چالش های زیادی پیش روی مجری طرح و همچنین ناشران قرار دارد.

رضایی در این زمینه توضیح داد: ممکن است مخاطب بخواهد از پنج ناشر که یکی از آن ها در قم، دیگری در اصفهان و مابقی در تهران هستند، کتاب خریداری کند، بحث هدایت و جمع آوری این کتاب ها و چگونگی ارسال آن ها از نقاط مختلف کشور به دست خریدار، مساله مهمی است که باید به آن توجه شود.

وی برنامه ریزی برای انجام این کار را نیازمند یک بسترسازی مناسب دانست و گفت: شاید اینکه در کلام بگوییم نمایشگاه مجازی برگزار می کنیم، راحت باشد اما عملی کردن آن سخت است. الان بخش زیادی از فروشگاه های اینترنتی برای فروش کالاهای خود انباری تدارک دیده اند و اجناس موجود خود را در آن انبار قرار می دهند و نکات مختلفی مثل شرایط برگشت و ارسال را در نظر گرفته اند؛ اما آیا می شود برای یک نمایشگاه مجازی هم چنین تمهیداتی را در نظر گرفت؟ زیرا معتقدم فروش کتاب با کالاهای دیگر متفاوت است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
خبرگزاری کتاب ایران

اما و اگرهای نمایشگاه مجازی کتاب

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه ریزی های فرهنگی وزارت ارشاد گفت: پرونده 10 نفر از نویسندگان، تصویرگران و مروجان کتابخوانی حوزه کودک و نوجوان برای ارائه در رقابت ها و گرد هم آیی های جهانی با حمایت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تدوین می شود.

به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابراهیم حیدری، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه ریزی های فرهنگی وزارت ارشاد گفت: در راستای دیپلماسی فرهنگی و تحقق برنامه های وزیر ارشاد، فعالیت های متعددی در معاونت امور فرهنگی برای معرفی محصولات و خدمات فرهنگی فعالان فرهنگی ایران در سطح بین الملل انجام می شود. از آن جمله می توان به برنامه های حضور در نمایشگاه های بین المللی کتاب، تهیه و تدوین فیلم های مستند از برنامه های ترویج کتابخوانی در مناطق گوناگون کشور با زیرنویس انگلیسی، تهیه کاتالوگ معرفی کتاب های کودک و نوجوان ایران به زبان های دیگر، کمک به تهیه و تدوین مقالات و گزارش هایی از فعالیت های داوطلبانه ترویج کتابخوانی به زبان انگلیسی برای ارایه به مجامع بین المللی همچون ایفلا و اعطای گرنت به ترجمه و انتشار کتاب های ایرانی در کشور های دیگر و... اشاره کرد.

وی با اعلام خبر آماده سازی پرونده 10 نویسنده، تصویرگر و مروج کتابخوانی گفت: در سال جاری هم در ادامه برنامه دو سال گذشته درصدد گسترش فعالیت های حمایتی برآمدیم و پس از مشورت با متخصصان ادبیات کودک و نوجوان و نهاد های غیردولتی تصمیم گرفته شد، پرونده بین المللی نویسندگان و تصویرگران برجسته کودک و نوجوان ایران و فعالیت های مروجان کتابخوانی تدوین شود تا معرفی آنها به مجامع بین المللی تسهیل و به حضور کتاب های کودک و نوجوان ایران در بازار های جهانی کمک شود. همچنین کمک به برقراری ارتباط های ادبی با کشور های دیگر و دیپلماسی فرهنگی و همچنین آشنا کردن نویسندگان و کارشناسان ادبیات کودک و نوجوان با تدوین پرونده بین المللی از دیگر مزیت های این کار است. در تدوین این پرونده ها مقرر شد اطلاعات و زندگی نامه و آثار هشت نویسنده و تصویرگر حوزه کودک و نوجوان و همچنین دو مروج کتابخوانی مستند و به انگلیسی تدوین شود.

حیدری ادامه داد: بررسی ها و مشورت ها و تجارب نشان می دهد معرفی نویسندگان و فعالان حوزه کتاب ایران به برخی از جوایز معتبر بین المللی مثل جایزه آسترید لیندگرن و هانس کریستین آندرسن ضروری است و تدوین چنین پرونده ای به انگلیسی تخصصی، وقت گیر و هزینه بر است. همچنین همه نویسندگان از عهده آن بر نمی آیند. به همین دلیل تصمیم گرفته شد در این زمینه کمک کنیم.

مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی گفت: با همکاری نمایندگان نهاد های غیردولتی و تخصصی ادبیات کودک و نوجوان و همچنین مذاکره با انجمن ها و مراکز و نهاد های مرتبط با حوزه کودک و نوجوان به دنبال آن هستیم 10 فرد یاد شده را انتخاب و پس از آن به تکمیل پرونده های آن ها اقدام کنیم. این پرونده ها متشکل از زندگی نامه، کارنامه و فعالیت ها، کتاب شناسی، فهرست مقالات و یادداشت ها، مرور کلی آثار و مجموعه اقدامات ترویجی است که بدون همکاری نویسندگان تهیه آن ممکن نیست.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن
سیدجواد هاشمی بازیگر و کارگردان سینما همزمان با برگزاری جشنواره فیلم مقاومت گفت: مدیران دروغ می گویند که از سینمای دفاع مقدس حمایت می کنند؛ متأسفانه ما که رسماً هیچ نوع حمایتی را از سمت مدیران برای تولید آثار سینمای مقاومت و دفاع مقدس شاهد نبوده ایم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : سینما پرس هشدار نیوز

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ بازیگر فیلم های سینمایی معراجی ها و سجاده آتش معتقد است که علاوه بر دروغ گویی مدیران مبنی بر حمایت از سینمای ارزشمند مقاومت و دفاع مقدس، یکی دیگر از دلایل مهجوریت این گونه مهم سینمایی این است که نویسندگان به صورت مستقیم به جنگ می پردازند و در فیلمنامه های شان تنها خاکریز و جبهه و جنگ و تفنگ وجود دارد که این مسأله باعث می شود نتوان با سرمایه اندک فیلم هایی در حوزه دفاع مقدس تولید کرد.

وی ادامه داد: متأسفانه شرایط تولید در سینمای مقاومت و دفاع مقدس بسیار دشوار است. حتی پول فشنگ های استفاده شده در فیلم ها را تهیه کنندگان باید تقبل کنند! خوب چه کسی می تواند این همه پول جمع کند تا فقط بتواند بودجه هنگفتی برای خرید فشنگ اختصاص دهد؟ این در حالی است که اگر دغدغه مندی در میان مدیران فرهنگی و سینمایی وجود داشته باشد آن ها می توانند این امکانات را به صورت مجانی در اختیار تهیه کنندگان سینما قرار دهند.

هاشمی خاطرنشان کرد: مثلاً همین شهرک سینمایی دفاع مقدس باید به صورت مجانی در اختیار دغدغه مندان حوزه سینمای دفاع مقدس و مقاومت اسلامی قرار بگیرد. اگر قرار است فیلم دفاع مقدسی در هنگامه نبرد ساخته و تولید شود مسئولان باید امکانات مکفی را در اختیار تهیه کنندگان و کارگردانان قرار بدهند.

این سینماگر در بخش دیگری از این گفتگو متذکر شد: در هر صورت پرداختن به مقوله دفاع مقدس در هر دوره ای تازه است. ما نباید دوران دفاع مقدس را تنها از جنبه تیر و تفنگ و خاکریز ببینیم. دفاع مقدس مقوله ای است که می تواند با سوژه های ناب کمدی و اجتماعی و خانوادگی تولید شود به شرط آنکه زاویه نگاه نویسنده و کارگردان تنها به سمت جبهه و خاکریزها نباشد.

وی در همین راستا یادآور شد: آنچه در این خصوص تا امروز در سینمای دفاع مقدس تبلور پیدا کرده اندک بوده؛ به عنوان نمونه لیلی با من است فیلمی دفاع مقدسی در ژانر کمدی بوده، همینطور فیلم های انتقادی راجع به دفاع مقدس ساخته شده اما این ها کافی نیست! ما همین مسأله عشق شهدا به خانواده و همسر و فرزندان و خاک میهن شان را می توانیم دستمایه قرار دهیم تا عاشقانه هایی ناب و ماندگار در سینمای دفاع مقدس تولید کنیم.

کارگردان فیلم های سینمایی تورنادو و پیشونی سفید تأکید کرد: بی شک می توان با سرمایه های کمتر فیلم های نابی در حوزه دفاع مقدس تولید کرد. همه ما می دانیم فیلم جنگی سخت و گران است اما همانطور که اشاره کردم اگر به هنگامه نبرد توجه نکنیم و شهدا را از ریشه بررسی کنیم می توانیم راحت هرجور فیلم با هر موضوعی با مبالغ کمتر تولید کنیم.

هاشمی سپس با بیان اینکه باید راجع به اسطوره های تکرارنشدنی و گنجینه های ارزشمند دفاع مقدس آثار متعددی تولید شود اظهار داشت: بنده در پاره ای اوقات حرف هایی می شنوم که درد تمام وجودم را می گیرد. مثلاً می گویند راجع به فلان شهید فیلم نسازید چرا که بچه هایش زاویه پیدا کرده اند! حساب شهدا با چه کسی است؟ من واقعاً متوجه نمی شوم. باید از باکری و بروجردی و همتها فیلم هایی ناب ساخت. نباید مدیران اعمال نفوذ و اعمال سلیقه کنند، این ها همه خیانت به شهدای گرانقدر دفاع مقدس است، ما باید همگی دست در دست هم بدهیم تا سینمای ارزشمند دفاع مقدس را احیاء کرده و خونی تازه در رگ های آن به جریان بیندازیم.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ راه دانا
آیین افتتاحیه شانزدهمین جشنواره بین المللی فیلم مقاومت عصر امروز دوشنبه 31 شهریور ماه با حضورهنرمندان و سینماگران و مقامات لشگری و کشوری در باغ موزه دفاع مقدس در جوار مزار شهدای گمنام برگزار شد.

به گزارش صبا، مهدی عظیمی میرآبادی دبیر این دوره از جشنواره فیلم مقاومت در افتتاحیه جشنواره گفت: ذیل دو هدف راهبردی انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس که هدفش تثبیت سینمای انقلاب اسلامی بود شکل گرفت و آن حمایت و پشتیانی از هنرمندان سینمای انقلاب و دفاع مقدس است که جشنواره در پی این هدف با جدیت بیشتری طراحی و پیگیری شد تا وظیفه ای را که در این زمینه برعهده دارد به عمل برساند.

وی افزود: برای این کار باید اهداف اجرایی در نظر گرفته می شد که اهداف مشخصی را در این زمینه تعیین کردیم و برنامه های خودمان را حول این اهداف تنظیم کردیم که آغاز آن افتتاحیه جشنواره همزمان با هفته دفاع مقدس است. خوشحالیم چرا که حضور شما مایه دلگرمی و ایجاد انگیزه برای تلاش بیشتر ما در جهت رسیدن به اهداف مدنظر است.

دبیر شانزدهمین جشنواره بین المللی فیلم مقاومت ضمن تشکر از حضور سینماگران و هنرمندان در این روزها و استقبال از جشنواره فیلم مقاومت، ادامه داد: خواهش می کنم به اختلاف نظرها و سلیقه هایی که بعضا وجود دارد و باعث لنگی و کندی در انجام فعالیت های انقلاب اسلامی می شود اعتبار ندهید، چراکه آنچه که اعتبار دارد خون شهدا و انقلاب اسلامی است و باقی همه اعتبارات دنیایی است.

در ابتدای این مراسم نیز سردار محمدحسین سپهر جانشین رییس سازمان بسیج مستضعفین، طی سخنانی گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ما شاهد چند واقعه بزرگ در دنیا بودیم. در دو دهه آخر قرن بیستم و در دهه اول قرن بیست و یکم چند واقعه بزرگ در جهان رخ داد و سرنوشت جهان را تحت تاثیر خود قرار داد.

وی افزود: یکی از آنها فروپاشی شوروی بود و تک قدرتی شدن دنیا با یک تمدن غربی که با رهبری و سرکردگی آمریکا شکل گرفت. واقعه بعدی وقوع انقلاب اسلامی و پیروزی آن بود و پس از آن دفاع مقدس و هشت سال جنگ تحمیلی که در گوشه ای از غرب آسیا در کشور ما رخ داد.

سپهر در ادامه به حادثه یازده سپتامبر که بیشترین تاثیر را در جهان گذاشته اشاره کرد و گفت: اما حتما می توان گفت مهم ترین واقعه دفاع مقدس ما در انقلاب اسلامی بود یا بهتر است بگوییم انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بود که تاثیرات شگرفی را در آینده جهان به جا گذاشت.

جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین ادامه داد: انقلاب اسلامی و دفاع مقدس ما در شرایطی رخ داد که تمام دشمنان برای اولین بار با هم تعامل و هم افزایی می کنند و مقابل انقلاب اسلامی می ایستند. ما در دنیا بیش از هفتاد فرقه داریم که با انقلاب اسلامی ما سر ستیز داشتند و در یک جنگ تحمیلی در همه عرصه ها هرآنچه که داشتند را استفاده کردند و ما در مقابل آن چهل سال است که مبارزه و مقاومت می کنیم.

عظیمی میرآبادی نیز در سخنانی اعلام کرد: بیش از 132 کشور جهان اثر به دبیرخانه ارسال کردند که این بسیار خوب است اما باید بیش از این اثر داشته باشیم و برای مقابله با دشمنان بشریت فیلم تولید کنیم. بزرگ ترین پیام فرهنگی و مقاومتی که از این جشنواره بیرون می آید امامت و رهبری مردم جهان است. انتظار داریم که همه به ما کمک کنند و فاخرترین محصولات در جمهوری اسلامی تولید شود. امیدوارم که در این عرصه بزرگ ما را یاری کنید و ما هم با تمام توان همراه شما خواهیم بود.

پس از سخنان مهدی عظیمی میرآبادی، غلامرضا صنعتگر خواننده پاپ کشورمان در ادامه روی صحنه آمد و با خواندن قطعه شعری گفت: افتخاری برای من است که امشب در خدمت شما هستم. وی در ادامه قطعه امام رضا و کاشکی منم شهید بشم را اجرا کرد.

در بخش دیگر از این مراسم، کلیپ نکوداشت زنده یاد خسرو سینایی، هادی مشکوه تهیه کننده، غلامرضا جنت خواه دوست مستندساز، همایون رضا عطاردی آهنگساز و شهید حسین فهیمی کارگردان و عضو هیئت علمی دانشگاه سوره پخش شد.

سپس حبیب احمدزاده، ناصر شفق، قاسم قلی پور، احمد عبدالهیان و حسین عقیقی برای این بخش روی صحنه آمدند.

ما فقط بلدیم با افراد با زبان خودی صحبت کنیم

حبیب احمدزاده در این بخش با مرور خاطراتی از زنده یاد خسرو سینایی بیان کرد: امثال آقای سینایی بسیار هستند، این ما هستیم که بلد نیستیم با زبان درست با آن ها صحبت کنیم. ما فقط بلدیم با افراد با زبان خودی صحبت کنیم. فکر می کنم یکی از مشکلات ما همین زبانی است که به روز نیست. آقای سینایی در همه جشنواره های دانش آموزی دفاع مقدس در مناطق مرزی شرکت می کرد. همسرشان به کودکان نقاشی یاد می داد و دخترشان تئاتر.

او افزود: سینایی هیچوقت برای کارهای دفاع مقدس نه نمی گفت. ممنونم از آقای عظیمی که دایره دوستان را گسترش داد و این نکوداشت را برای او نیز برگزار کرد، آقای کیارستمی نیز به همین شکل بود. زنده یاد کیارستمی پس از بازدید از موزه جانبازان شیمیایی اعلام کرد هر کار که لازم باشد حاضر است برای این جمع انجام دهد و در مقابل نیز از او خواستند فقط صدای مظلومیتشان را به جهان برساند. این را برای اولین بار در یک مراسم رسمی می گویم که زنده یاد کیارستمی از آن به بعد هر گاه برای حضور در رویدادی به خارج از کشور می رفت، از ما درخواست می کرد تعدادی مستند مرتبط با جانبازان شیمیایی مانند خاطراتی برای تمام فصول را با زیرنویس مرتبط با کشور مقصدی که به آن سفر می کرد آماده کنیم تا همراه خود ببرد. همین فیلم ها را در کلاس ها و کارگاه های خود برای سینماگران خارج از کشور به نمایش می گذاشت.

کمی هم خودمان را مقصر بدانیم

این نویسنده در پایان تأکید کرد: من خواهش می کنم یک بار هم احساس کنید شاید زبان ما زبان رسانه نیست و نمی توانیم با مردم سخن بگوییم. کمی هم خودمان را مقصر بدانیم. این ما هستیم که باید با مردم ارتباط بگیریم نه آن ها با ما.

در ادامه حسین عقیقی برای صحبت از زنده یاد غلامرضا جنت خواه دوست روی سن آمد و بیان کرد: من افتخار داشتم سال ها در خدمت آقای جنت خواه دوست باشم که در همه برنامه های ما پیش قدم بود. او فیلمی به نام نینوا ساخته بود. این مرد به نسبت چیزی که اعتقاد داشت، مصمم بود، فیلم های زیادی ساخت، مطالعات زیادی داشت و هیچوقت سعی نکرد نقاط ضعفش دیده شود. یکی از چشمان او مشکل داشت اما سعی می کرد همه ضعف ها را تبدیل به فرصت کند.

وی درباره سینایی هم گفت: یادم است سینایی فیلمی جنگی ساخت که به کن رفت و درخشید، درواقع ما فیلمی جنگی را بردیم و در کن نمایش دادیم، این موضوع برای ما بزرگتر از جام جهانی فوتبال بود، سینایی در آن جشنواره از مظلومیت ایران به خوبی دفاع کرد، در روزگاری که نگاه خوبی به ایران نبود.

به دنبال نفوذی ها در عرصه های فرهنگی بگردیم

عقیقی ادامه داد: ای کاش بشود جنت خواه ها و کیارستمی ها و... بتوانند وظایف خود را انجام بدهند. اینطور نشود که دایره برایشان تنگ شود. توجه کنید که با گذشت 40 سال از جنگ هنوز نتوانسته ایم برای سردارانمان سریال بسازیم. باید به دنبال نفوذی ها در عرصه های فرهنگی بگردیم، چه کسی جلوی کار را گرفته بود؟ یعنی اینقدر در مملکت فیلمساز نداریم؟

احمد عبدالهیان سخنران بعدی درباره زنده یاد هادی مشکوه اظهار کرد: مشکوه در قرآن به معنای نور است و هادی مشکوه نور سینمای ایران بود. نه به چپ وصل بود نه راست. نه اصولگرا بود نه اصلاح طلب. او یک فیلمساز بود، بعد از انقلاب اولین تهیه کننده سینمای ایران بود و فیلم هایی ساخت که مایه افتخار سینمای ایران است. او به هیچ جناحی وصل نبود.

آقایان اختلافات را کنار بگذارید

او در ادامه اظهار کرد: ما هر بار شاهد این هستیم که مدیری می آید و می گوید ما می خواهیم ریل گذاری کنیم! گویا کارمندان وزارت راه هستند، آقایان اختلافات را کنار بگذارید، به سینمای ایران بها بدهید، مشکوه رانت خوار نبود، خانه اش را فروخت تا میرزا کوچک خان را ساخت و.... ولی در مسیر همین ریل گذاری ها پشت در فارابی گیر کرد! بعضی منتقدان در برنامه هفت برای هم شمشیر از رو می کشند، برخی می گویند سینمای ایران سخیف شده ویا ضعیف شده است. چرا این همه سلیقه ای نگاه می کنیم؟

عبدالهیان گفت: این سفره ای که پهن شده برای همه باز کنیم، من سه فیلم با مشکوه ساختم، بدون اینکه یک ریال از مراکز دولتی پول گرفته باشیم. حتی هنوز بدهکاریم، در آخرین باری که او را دیدم آقای ایوبی رییس سازمان سینمایی بود، او در همان حالت که در بیمارستان بود پروانه ساخت می خواست، چپ و راست را دور بریزیم، به سینما کمک کنیم. جناب آقای عظیمی ریل گذاری شما هم به سمت بیابان نباشد.

در ادامه ناصر شفق تهیه کننده به جایگاه آمد و در سخنانی گفت: برای خود من شوک آور بود که آن نهالی که از سال های اولیه انقلاب کاشته شد، حالا به چنین درخت تنومندی تبدیل شده است. چون آن موقع همه پای کار بودند. به برگزارکنندگان جشنواره تبریک می گویم که در این شرایط سخت معیشتی این جشنواره را برگزار می کنند.

وی افزود: این موضوع را به فال نیک می گیرم. اولین فیلم آقای عطاردی را من تهیه کردم، دیدم بسیار دوست داشتنی بود. هنوز هم باورم نمی شود او نیست. او دنیایی از خلاقیت و انسانیت بود، می دانم به مجید انتظامی برنمی خورد که اگر بگویم برای موسیقی یکی از فیلم ها با او قرارداد بستیم. همایون به دلیل کرونا درگذشت، اگر او فوت نمی کرد ما از همایون خیلی می شنیدم، او خیلی مستعد بود، در یک دوره کلان ما به فیلم هایی که دارای ارزش بودند، پشت کردیم و بها ندادیدم.

شفق در پایان گفت: افتخار می کنم شاگرد استاد خسرو سینایی بودم.

قاسم قلی پور نیز گفت: من شانس این را داشتم که در سینما شاگردی بسیاری از بزرگان را بکنم بویژه شاگردی زنده یاد سمندریان، خسرو سینایی و محمدرضا اصلانی که وجه مشترک این آموزش ها یک چیز بود و آن این که مغلوب نماد انسانی آنها شدم. خسرو سینایی اندیشه هایش کیلومترها جلوتر از خودش بود و اگر یکی از پایه های سینما و تئاتر غوعاسالاری است هیچکدام از این عزیزان این یک پایه را نداشتند. به خصوص سینایی که بسیار نجیب بود و به خاطر این نجیبی لطمه خورد. باید مویه کرد که نجابت مقهور غوغاسالاری شد. او نه جارچی بود و نه جارچی داشت. او مدرسی فرهیخته و شاعری عاشق بود. فیلمسازی متفکر که بسیار متاسف هستم از اینکه چهار اثر ویژه او با دوربین شکل نگرفت. آخرین فیلمی که قرار بود بسازد قطار زمستانی بود که موفق نشد آن را بسازد. برای یک زایش بی تردید باید بطن سالمی وجود داشته باشد. گاهی اوقات کوهی تراشیده می شود تا شاید الماسی بدست آید. غافل از این که باید سنگیی را پیدا کرد که الماس در خود داشته باشد و ما بسیار در این عرصه لطمه خوردیم.

در ادامه حبیب احمدزاده به نمایندگی از خانواده سینایی، برادر همایون عطاردی، فرزند هادی مشکوه و برادر جنت خواه دوست و همچنین مادر شهید حسین فهیمی کارگردان و عضو هیات علمی دانشگاه سوره که دو فرزندش را در راه انقلاب اسلامی تقدیم کرده است، نیز به جایگاه آمدند و لوح سپاس جشنواره را دریافت کردند.

پس از این نکوداشت، محمد یاشار نادری مدیرعامل بنیاد فرهنگی روایت فتح نیز به ایراد سخنرانی پرداخت و ضمن تبریک ایام هفته دفاع مقدس، گفت: همزمانی شانزدهمین جشنواره فیلم مقاومت را با این ایام به فال نیک گرفته و از همکاران عزیزم در انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس و همکاران پرتلاش در دبیرخانه جشنواره بین المللی فیلم مقاومت تشکر می کنم که در یک سال گذشته به صورت شبانه روزی مجاهدانه برای برپایی این جشنواره تلاش کردند. امروز در شرایطی قرار داریم که سینما نه یک هنر و یک صنعت که یک ظرفیت و بستر مهم برای ملت ها و حکومت ها به شمار می رود. سینما با سرمایه آغاز به کار کرد و با هنرتداوم یافت و با صنعت ادامه داد. اما امروز نه سرمایه، نه هنر و نه صنعت صرف است بلکه یک بستر برای بیان منویات دولت هاست . خام خیالی است که فستیوال های رنگارنگ را صرفا رویدادهای هنری تصور کنیم.

او ادامه داد: ما در این گوشه دنیا زیر پرچم اسلام در راه رسیدن به تمدن اسلامی می بایست به این پرسش پاسخ دهیم که از این ظرفیت بی نظیر چگونه استفاده کردیم و نقشه آینده را چگونه ترسیم کردیم. بی شک و یقینا ذات سینمای ایران عاری از هرگونه ناخالصی است اما در برهه هایی از زمان این آبراه زلال آغشته به آلودگی شده است و ما را از داشتن چنین ظرفیتی مهم و جهان شمول محروم ساخته و متاسفانه جز انگشت شماری در وسعت تولیدات سالانه سبد این ظرفیت فرهنگی خالی نگه داشته شده است. در این میان سینمای مقاومت با نگاهی جهانی و فرامرزی در جایگاهی قرار گرفته که با انتشار بین المللی فراخوان از سرتاسر دنیا هنرمندان ازاده و ازادیخواه را برای حضور در جشنواره آماده کرده که خود واقعیتی انکارناپذیر است. تنها کافی است که به آثار رسیده به جشنواره مراجعه کنیم که تعداد هنرمندان را مشخص کنیم. سینمای سامری نشات گرفته از سیاست های جشنواره و استقبال از مدافعان سلامت از اتفاقات این دوره است که در کنار نگاه انسانی و غیرطیفی و خطی شکل گرفته است. از برادرانی که در دوره های گذشته تلاش کردند تا جشنواره به این افتخار دست یابد تشکر می کنم و امیدوارم در دوره جدید با هدایت و حمایت از دست اندرکاران شاهد جهش فراگیر و تاثیرگذاری بیشتر در سراسر دنیا باشیم.

مدیرعامل بنیاد فرهنگی روایت فتح افزود: جا دارد از حمایت های بی دریغ بزرگترین و مکتبی ترین نهاد مردمی یعنی بسیج که طول و عرض آن در گستره بشریت قابل تعریف است تشکر کنم. امروز مقام معظم رهبری در دیداری که با پیشکسوتان عرصه جهاد داشتند مطالبه ای داشتند که تولید متن و محتوا برای خلق آثار است. دست نیاز به سمت شما دراز می کنم برای تحقق مطالبه جدی حضرت آقا تا کمک کنید و کمک کنیم تا در سالهای آینده شاهد تولیدات فاخر و اثار ارزشمند از تولیدات دفاع مقدس باشیم.

در ادامه حسین محروقی به معرفی سایت بانک جامع اطلاعاتی هنرمندان سینمای انقلاب و دفاع مقدس پرداخت و از این سامانه رونمایی شد.

پایان بخش این مراسم رونمایی از یادنامه رسول ملاقلی پور و تقدیر از خانواده وی بود. دکتر پرویز فارسیجانی دبیر این بخش گفت: رسول ملاقلی پور از جمله هنرمندانی است که از دریای شوق خویش سیراب شده بود و از خرمن هنر انقلابی آنقدر لبریز بود که با تلاش مومنانه خود در سینمای دفاع مقدس اثاری ماندگار به جا گذاشت که هرچه زمان می گذرد جای خالی او بیشتر احساس می شود. او عشق و حماسه را با جامعه و زمانه خود پیوندی زیبا زد و با ساخت سفر به چزابه ، مزرعه پدری و هیوا زمان گذشته را با حال و آینده پیوندی دیگر داد.

او ادامه داد: رسول این پیوند را مبتکرانه رقم زد. چون جویباری در سرزمین انقلاب جاری بود. جسارت و حساسیت و دقت او در جلوه گری های هنری کم نظیر است و به راستی چرا هنرمند متعهد و سینماگر انقلابی و جهادی نباید اینگونه باشد. باید رسول ها را تربیت و افزون کرد تا جای خالی او تا حدی پر شود. بخشی از این رسالت در جایگاه نشان رسول جلوه گر شده است. به همین دلیل است که انجمن سینمای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس سال گذشته به فکر شکل گیری نشانی شد که با مشورت با صاحب نظران وسینماگران برجسته به رسول ملاقلی پور رسید. گرچه دوست داشتیم از شهید بزرگوار شهید آوینی نیز نشانی داشته باشیم اما چون قبلا جایزه ای به نام او در طول سال اختصاص یافته است، نام رسول را بر روی این نشان گذاشتیم که در هر سال به یک هنرمند اختصاص خواهد یافت.

دبیر بخش نشان رسول تاکید کرد: بنا بود در سالروز درگذشت او این مراسم انجام شود که متاسفانه با وجود کرونا این اتفاق به تاخیر افتاد و توفیق یافتیم در دل جشنواره شانزدهم این مراسم برگزار شود و با تشکیل شورایی منتخب از صاحب نظران، سینماگر این بخش مشخص شود که در این زمینه با در نظر گرفتن چهار محور و معیار اصلی نوآوری درتمامی رشته های سینمایی از پژوهش و نویسندگی تا کارگردانی و فیلمبرداری و حتی مدیریت سینمایی که خلاقیتی در آن باشد تقدیر کنیم. این گامی است که می تواند شوق وانگیزه سینماگر عزیزی را که امروز بسیار مظلوم و مهجور است افزایش دهد.

در خاتمه حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی، نادری مدیرعامل بنیاد فرهنگی روایت فتح، امیرسرتیپ شاهین تقی خانی معاون فرهنگی و روابط عمومی ارتش جمهوری اسلامی ایران و مهدی عظیمی میرآبادی دبیر این دوره از جشنواره از خانواده مرحوم رسول ملاقلی پور تجلیل و از کتاب یادنامه رسول ملاقلی پور رونمایی کردند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری صبا
نویسنده و تهیه کننده سریال آقازاده از مجموعه داران آثار هنری است که می گوید به کورورش شیشه گران علاقه زیادی دارد و نمایش یکی از تابلوهای این نقاش به این دلیل است که این تابلو در این سریال شخصیت دارد. با او درباره هنرهای تجسمی و شبکه نمایش خانگی صحبت کردیم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

اعتمادآنلاین| سحر آزاد- گفت وگو با حامد عنقا، نویسنده و تهیه کننده سریال آقازاده ، قرار بود در مورد خود سریال و مسائل مربوط به بحث هایی باشد که طی سه ماه اخیر بر سر نظارت بر شبکه نمایش خانگی پیش آمده است، اما وقتی برای سومین بار به منظور پیگیری مصاحبه با او تماس گرفتیم جریان مصاحبه تغییر کرد.

او در جریان توییت ها و مصاحبه هایی که نگارنده به بهانه پخش این سریال درباره حراج های هنری نوشته بود قرار داشت و به همین دلیل پیشنهاد کرد به جای سوال هایی که احتمالاً ممکن است رسانه های دیگر هم درباره سریال بپرسند، راجع به هنرهای تجسمی و حراج ها صحبت کنیم.

البته که با این پیشنهاد تمام سوال های از پیش طراحی شده از بین می رفت، اما از آنجا که کنجکاوی بسیاری از مردم نسبت به آثار هنری و حراج ها بیشتر شده بود و ما نیز به آن بهانه گزارشی درباره نحوه برگزاری یک حراج تهیه و با حمیدرضا شش جوانی در مورد سازوکار حراج ها و حجت امانی راجع به تجربه حضورش در حراج ساتبیز گفت وگو کرده بودیم، بی مناسبت نبود این گفت وگو را هم با محور حراج یا هنرهای تجسمی پیش ببریم.

حامد عنقا که در حال حاضر عضو شورای پروانه ساخت آثار غیر سینمایی است، یکی از نویسندگان سریال قلب یخی بود که در سال 89 منتشر شد، اما در فصل دوم از این سریال کناره گیری کرد و اکنون بعد از 10 سال بار دیگر سریالی به نویسندگی و البته تهیه کنندگی او در شبکه نمایش خانگی در حال پخش است.

این سریال به مسائلی درباره قدرت و اقتصاد می پردازد و علاوه بر آن نمونه واقعی یک حراج هنری و آثار هنری از هنرمندان شناخته شده را به نمایش می گذارد. شاید برای نخستین بار است که در یک سریال ایرانی، نمایشی شبه واقعی از تابلوها و مجسمه های هنری، حراج، جعل اثر هنری و... به چنین وضوحی ارائه می شود. این گفت وگو درباره دلایل توجه عنقا به همین موضوع است.

***

*در تیتراژ پایانی سریال از مجموعه هنری شما هم یاد می شود که احتمالاً بعضی از آنها از مجموعه شخصی خودتان هستند...

بیشترشان از مجموعه خانوادگی و برخی هم جزو مجموعه موسسه مهر طه است.

*پس احتمالاً خود شما به خرید و فروش آثار هنری علاقه مند هستید و ممکن است بعضی از این آثار را از حراج ها خریده باشید، اما بر اساس آنچه در سریال می بینیم و آنچه من تاکنون برداشت کرده ام، بخشی از این سریال بازار و حراج های هنری را نقد می کند. خود شما چه دیدگاهی نسبت به حراج ها دارید؟

در ادوار مختلف در حراج شرکت کرده ام... البته بحث خرید و فروش نیست.

*حراج تهران؟

بله. اتفاقاً حراج تهران را ذاتاً یک حرکت رو به جلو می دانم. هنرهای تجسمی قبل از انقلاب به خصوص در اواخر دهه 40 و اوایل دهه 50 با ظهور مکتب سقاخانه و هنرمندانی که همین امروز هم مشهورترین هنرمندان در حراج ها هستند روبه رو بود؛ از جمله زنده رودی، پیلارام، حسین کاظمی یا پرویز تناولی که همگی از دل یک مکتب بیرون آمدند.

روزگاری که هنر مدرن ما حرفی برای گفتن در دنیا داشت تقریباً در منطقه خبری نبود، اما بعد از آن دچار فترت شدیم. نسل جدیدی آمد که هنوز هم با گرایش های مختلف می آید، اما شاید بتوانیم بگوییم عملاً در بازار هنر تجسمی ایران تا سال ها هیچ خبری نبود. شاید ظهور و بروز آن در سال های 2007 و 2008 اتفاق افتاد که کریستیز دوبی موجی به پا کرد و آقای سمیع آذر که امروز مدیر حراج تهران است در حراج کریستیز دخیل بود...

*او یکی از مشاوران حراج کریستیز دوبی برای آثار ایرانی بود...

بله. او یکی از کسانی بود که مثلاً باعث ورود اثر پرسپولیس پرویز تناولی به آن حراج شد که در اختیار یک بانک بود. به هر حال وقتی چنین بازاری به وجود می آید، یک جریان از حالت پستویی و گلخانه ای تبدیل به جریانی می شود که زایش دارد و اقتصاد آن نیز مطرح می شود، اما به معنای این نیست که هیچ آسیبی هم به دنبال ندارد.

بعد از مدتی که می گذرد جریان اصلی دچار حواشی می شود یا ممکن است نگاه های غیرهنری روی این موضوع سوار شوند که لزوماً هدف شان به ذات هنر ربطی ندارد. طبیعتاً نگاه من این نیست که به صورت بنیادی نباید حراج وجود داشته باشد.

نگاه متوجه حواشی این ماجراست کمااینکه حرفی که در همین سریال می زنیم مستقیما ربطی به حراج تهران ندارد؛ درباره یک حراج تخیلی به نام حراج خاورمیانه است و نگاه مان بیشتر به این بخش کار است.

*اما تمام المان ها و شکل و شمایل حراج تهران را دارد...

همه حراج های دنیا از همین المان ها استفاده می کنند و تقریباً همین شکل هستند. حالا تفاوت کار ما با بقیه این است که شاید در کار دیگران به حراج با جزئیات پرداخته نشده بود؛ مثلاً سریال هیولا ی مهران مدیری نیز به حراج پرداخته اما نسبتی با حراجی که از نزدیک دیده اید نمی بینید به همین دلیل از نظرتان دور از دسترس است، اما شما به عنوان یک فعال حوزه تجسمی چون حراج تهران را دیده اید و شاید کریستیز یا ساتبیز را ندیده باشید، ممکن است احساس کنید این حراج چقدر شبیه حراج تهران است کمااینکه این المان در همه حراج های دنیا وجود دارد؛ مثلاً قبل از اینکه به حراج بروید باید ثبت نام و یکی 2 روز قبل حساب بانکی اعلام کنید.

همچنین باید معلوم شود که اهلیت این معامله را دارید و وقتی تایید صلاحیت شدید تازه اجازه ورود به حراج را پیدا می کنید. نه اینکه هر کسی همان موقع که تصمیم می گیرد تابلو بخرد، بتواند وارد حراج شود. کاتالوگ ها نیز یک هفته قبل از حراج ارائه می شود. طبیعتاً خیلی از شرکت کنندگان در حراج از راه دور و تلفنی شرکت می کنند، نمایندگان حراج که پشت تلفن هستند این کار را برایشان انجام می دهند و این موضوع در تمام حراج ها اتفاق می افتد. البته به جز حراج تهران چند حراج دیگر هم در کشورمان داریم...

*مثل حراج باران .

حراج ملی هم داریم یا یک زمانی حراج رعد را داشتیم. آن حراج ها نیز تقریباً به همین ترتیب هستند و از همین قواعد پیروی می کنند، حالا شاید کمی انضباط حراج تهران نسبت به دیگر حراج ها بیشتر و بازاری که هدف گرفته جدی تر باشد. به همین دلیل ما صرفاً در مورد حراج تهران حرف نمی زنیم. حراج تهران طیف های مختلفی را به خود می بیند. ما درباره اینکه حراج هم مانند خیلی از زمینه های اقتصادی دیگر ممکن است درگیر پولشویی شود، حرف می زنیم.

توجه مردم و نهادهای نظارتی

مگر درباره پولشویی و پول های آلوده در سینما، تئاترهای لاکچری یا مافیای کنسرت گذاران کم حرف زده شده است؟ حوزه تجسمی یک حوزه مهجور بوده و شاید اولین بار است که این طور پیگیری و درباره اش حرف زده می شود. بنابراین فکر می کنم اتفاق مبارکی است چون با این سریال توجه مردم به حراج بیشتر می شود. توجه نهادهای نظارتی هم بیشتر می شود.

چند سال قبل کریستیز و ساتبیز با یگدیگر توافق پشت پرده ای درباره قیمت گذاری آثار انجام دادند که به یک رسوایی تبدیل شد، به شکلی که مدیران کریسیتز و ساتبیز برکنار شدند و توجه نهادهای نظارتی به آنها بیشتر شد. اینجا هم اگر حراج تهران توجه نهاد نظارتی را به خودش جلب کند، حیاط خلوت بعضی ها برای معاملات خاص خودشان نمی شود و زمینه سوءاستفاده ها از بین می رود که نتیجه اش خدمت به هنرهای تجسمی است.

*پیش از شروع نمایش آقازاده ، شما در مصاحبه ای با روزنامه خراسان عنوان کردید که این سریال قرار است گزارشی بی پرده و مستند از اتفاقات 2 سال اخیر در پهنه سیاست و اقتصاد باشد. به صورت مشخص تر اگر بخش اقتصاد و حراج ها را در نظر بگیریم، مساله این است که پولشویی موضوعی نیست که به راحتی بتوان رد آن را گرفت. در همه دنیا ورود پول های آلوده به دنیای هنر موضوع ناگفته ای نیست، اما پیگیری و کشف آن دشوار است.

به نظرم سخت نیست. ببینید، وقتی در سریال یا فیلمی به این موضوع می پردازید طرح مساله می کنید و درباره زمینه های پدید آمدن شان حرف می زنید. تو دستگاه قضایی نیستی که بخواهی چیزی را اثبات کنی.

تو موضوعی را می دانی و این دانستن تو با دانستن قاضی فرق می کند؛ یعنی می دانی فلان دستمزدی که به فلان بازیگر می دهی آن قدر خلاف عرف تجاری است که منشاء این پول نمی تواند سلامت باشد، چون پول سالم حاصل محاسبه و زحمت است. اما این موضوع لزوماً با علم قاضی درباره اینکه شما را متهم به جرم پولشویی کند متفاوت است، کمااینکه اثبات پولشویی خیلی کار سختی نیست.

پولشویی یعنی پولی را که منشاء آن آلوده است طی فرایندی به پولی که علی الظاهر منشاء آن پاک است تبدیل کنید. اتفاقاً در دستگاه قضایی، با توجه به اشرافی که امروزه به مسائل حساب های بانکی و جابه جایی پول ها وجود دارد، این موضوع خیلی امر پیچیده ای نیست...

*اما به نظر می آید در هنر همچنان امر پیچیده ای است...

من قائل نیستم که لزوماً هنر بستر پولشویی است. امروزه وقتی درباره پرونده های چند هزار میلیاردی حرف می زنیم پس یک فیلم سینمایی چند میلیاردی یا یک تابلوی نقاشی یکی 2 میلیارد تومانی لزوماً نمی تواند باعث پولشویی شود بلکه زمینه های دیگری را ایجاد می کند.

من معتقدم نصف پول های آلوده ای که وارد سینما و سریال ها و... می شود به خاطر اعتبارسازی و برندسازی برای شخصی است که پول آلوده را آورده. پولشویی یعنی اینکه هزار میلیارد تومان را با 100 میلیارد تومان طوری بشویی که 900 میلیارد تومان پول پاک داشته باشی.

تو با یک فیلم 10 میلیارد تومانی نمی توانی هزار میلیارد تومان را بشویی، یعنی گردش مالی ای که اتفاق می افتد باید طوری باشد که این میزان پول در دل آن شسته شود و صاحب یک منشاء پاک شود. برای همین است که در همه دنیا برای شستن پول شان به سمت کازینو و هتل و این جور چیزها می روند...

*خب البته ما چنین مراکزی نداریم، اما از چند سال قبل شاهد تاسیس گالری هایی با فضاهای بسیار بزرگ بوده ایم. در کنار آن برخی از این گالری ها یا حامیان مالی، مجموعه داران و خریدارانی پدید آمدند که روی آثاری همچون پرفورمنس، چیدمان و... که معمولاً بازگشت سرمایه و از نظر اقتصادی فروش زیادی ندارد سرمایه گذاری می کردند. ضمن اینکه بسیاری از آنها سابقه ای هم در دنیای فرهنگ نداشتند. در نتیجه به مرور این شائبه ها پیش آمد که بخشی از سرمایه گذاری هایی که تاکنون در حوزه های دیگر همچون ساختمان سازی وجود داشت الان به سمت هنر آمده و همین مساله بیشتر به گمانه زنی ها درباره پولشویی دامن زد...

درست است، اما اگر بیشتر از این توضیح دهم برای خودم دشمنان بیشتری تولید می کنم. به نظرم حجم دشمنانی که درست کرده ام تا همین جا کفایت می کند. با این حال در همه دنیا تجار بزرگی هستند مثل ساچی (چارلز ساچی، مجموعه دار عراقی تبار آثار هنری ساکن بریتانیا) که بخشی از پولش را صرف برخی چیدمان ها و هنرهای مفهومی می کند؛ از جمله آثار چند میلیون دلاری دیمین هرست، جف کونز و... . البته آنجا شاید سازوکار دیگری تعریف شده باشد، اما اینجا علامت سوال های سرمایه گذاری در این حوزه بزرگ است.

سازوکارهای مشکوک

ساچی برای هر سرمایه گذاری ای که انجام می دهد تعریف اقتصادی دارد یا سازوکار اقتصادی لری گاگوسیان به عنوان یکی از بزرگ ترین گالری دارهای دنیا در نقاط مختلف جهان کاملاً تعریف شده است؛ یعنی وقتی روی یک نقاش آبستره سرمایه گذاری می کند برایش تعریف دارد و اگر روی یک هنرمند دیگر هم سرمایه گذاری کند، باز هم برایش تعریف دارد، اما در ایران چنین سازوکارهایی را نمی بینید. سازوکارهای مشکوک دیگری هم وجود دارد.

یک وقتی در یک حراج، اثری از هنرمند درجه یکی می بینید، اما در کنارش اثری از هنرمندی ارائه شده که حتی یک گالری اثری از او به نمایش نگذاشته و بعد از پرس وجو متوجه می شوید پدر این نقاش یکی از افراد ثروتمند بوده که نقاشی منحصربه فردی از یک نقاش خیلی معروف مثلاً حسین زنده رودی را در اختیار داشته، اما به شرطی نقاشی را در حراج راه می داده که نقاشی دخترش هم به نمایش گذاشته شود.

البته درباره حراج این موضوع را هم بگویم که خیلی وقت ها کارهای درجه یکی به دست شان رسیده که به خاطر همین حواشی ها مجبور شده اند آن را کنار بگذارند...

*دقیقاً کدام حواشی ها؟

مثل وقتی که درباره مالکیت یا صحت و اصالت یک اثر حرف زده شد، همچون تابلوهای سپهری. اولین کسانی که درباره تقلبی بودن آثار سپهری حرف زدند که بودند؟ غولی مانند کوروش شیشه گران درباره آثار سهراب حرف زد که رفیق و هم دوره اش بود و از زمانی که سهراب در گالری سیحون نمایشگاه برگزار می کرد همه آثارش را روی دیوار دیده بود یا پروانه سپهری (خواهر سهراب سپهری) در این باره صحبت کرد.

*حالا که صحبت از کوروش شیشه گران پیش آمد شاید بد نباشد از این همه تاکید بر آثار او در سریال تان هم بگویید.

آقای کوروش شیشه گران نقاش درجه یک و مورد علاقه ام است. او آن قدر آدم بزرگی است که حتی حرف زدن در یک سریال تخفیف دادن شأن اوست. امیدوارم از اینکه 2 سه بار در سریال به کارهایش اشاره کرده ایم ناراحت نشده باشد و البته تاکید بر اینکه این یک داستان است و لزوماً بسیاری چیزها و حتی قیمت ها دقیق نیست و داستان است. او نقاشی است که در تمام حراج های بزرگ دنیا مانند کریستیز و ساتبیز حضور داشته است. نقاش امروز و دیروز هم نیست.

از قبل انقلاب تا الان جایگاهش مشخص است، اما اینکه چرا در تیتراژ کار هم اثرش است، باید بگویم این تابلوی خاص شیشه گران در سریال ما شخصیت دارد. این همان اثری است که وقتی مانلی برای اولین بار به خانه نیما می رود جلوی کار شیشه گران می ایستد یا مانلی این تابلو را از حراج می خرد و بعداً به خانه اش می برد، اما وقتی سحر به آن خانه می رود و خودش را می کشد، آن تابلو را نیز از بین می برد، انگار چنین سابقه ای میان او و نیما هم بوده است.

البته اصل اثر در مالکیت مجموعه مهر طه است اما قرار دادن این اثر در تیتراژ و تاکید بر آن به دلیل مفهومی است که در دل قصه دارد. واقعیت این است که چند نقاش را خیلی دوست دارم از جمله استاد شیشه گران یا نسل جدیدی همچون حسن روح الامین.

*فارغ از بحث هایی که درباره خود سریال به خصوص در فضای مجازی مطرح شده است، از نظر پرداختی که به حراج تهران داشته اید چه واکنش هایی دریافت کرده اید؟

مهم ترین و جدی ترین آنها از سوی خانم لیلی گلستان بود. ایشان در گفت وگو با روزنامه جام جم چنین مطرح کردند که نیت هایی پشت این کار هست که خوب نیست و گفته بودند در وضعیتی که مردم درگیر کرونا هستند چرا باید چنین حرف هایی زده شود؟ البته چون بنا بر مصاحبه نداشتم، پاسخی هم ندادم.

برای خانم گلستان نیز خیلی احترام قائلم. به هر حال پیشکسوت این حوزه هستند و با ترجمه های ایشان در دوران نوجوانی زندگی کرده ایم، اما واقعیت این است که ایشان فرزند یکی از بزرگ ترین کارگردان های سینمای ایران و مادر یکی از کارگردان های مطرح این کشور است و حتماً می دانند سریالی که امروز پخش می شود حتماً یک سال قبل ساخته شده و ربطی به کرونای این روزها ندارد.

احساسم کردم که شاید دلخوری شان برای نشان دادن تابلوی سپهری بود. شاید به خودشان گرفته اند، اما منظوری از این بابت در میان نبود، فقط برای ایجاد آشنایی در این موضوع بود. خود خانم گلستان چه در جهت معرفی استعداد و چه اقتصاد هنر نقش پررنگی داشته اند و البته خودشان هم در این سال ها کم منتقد خیلی از مناسبات نبوده اند.

*همان طور که خودتان اشاره کردید، در سریال هیولا هم به حراج پرداخته شده بود اما در سریال شما علاوه بر اینکه فضای واقعی حراج به آن صورتی که هست نشان داده می شود، اسامی و تابلوها نیز عین واقعیت هستند؛ همچون منوچهر نیازی، پرویز تناولی، سهراب سپهری، کوروش شیشه گران و...

شاید برای برخی مخاطبان فرقی نکند که اسم نقاش یا اثر نقاش واقعی باشد یا نه، اما اگر شما به عنوان کسی که این حوزه را دنبال می کند، اثری از منوچهر نیازی را روی یک تابلوی جعلی می دیدی، حالت بد نمی شد؟

*خب خود اثر هم می توانست همان نباشد. البته این موضوع برای خود من جذاب بود، اما باعث تعجبم هم شد...

همین اتفاق باعث توجه بیشتر بخش مغفول مانده تجسمی نمی شد؟

واقعیت پذیر کردن ماجرا

*بله می تواند این طور باشد، اما از آن سو پرخطر نبود؟ درباره آقازاده ها صحبت و بعد عین آثار هنری هم نمایش داده می شود؟

نه. برای اینکه آثار واقعی که در سکانس های حراج سریال نمایش داده می شود بیشتر متعلق به مجموعه شخصی است نه لزوماً خود من، از آثار اسبقی گرفته تا نیازی، احصایی، محصص یا دیگران. اتفاقاً به نظرم در واقعیت پذیر کردن ماجرا تاثیر داشت کمااینکه اگر این طور نبود، برای خود شما هم سوال هایی درباره سریال پیش نمی آمد.

*به غیر از واکنش لیلی گلستان آیا واکنش های دیگری هم دریافت کردید؟

در سطح رسانه نه اما در حد تماس و پیغام از دوستانم در حوزه تجسمی زیاد. به یکی از همین دوستان گفتم این سریال باعث شد توجه به حراج بیشتر شود و این می تواند خوب باشد. طبیعتاً چون هر کسی از منظر خودش نگاه می کند، در ابتدا باعث سوءتفاهم و دلخوری هایی هم شد که بخشی از آن بحق است و اشکالی هم ندارد.

ممکن است تو هم به عنوان روزنامه نگار حرف های دیگری بزنی که دوست یا همکاری ناراحت شود، اما واقعیت را باید گفت. سال های سال است که هر وقت حراج برگزار می شود، در شبکه های اجتماعی کلی درباره پول ها، جنس آثار یا حتی مالکیت آنها حرف زده می شود. پس چرا همه اش حرف های در گوشی؟ یک بار هم در سریالی به آنها پرداخته شود. حالا ممکن است باعث دلخوری 2 دوست گالری دار یا واسطه آثار شده باشد اما خب چه کار می شود کرد؟ به نظرم اینها گذراست.

*با توجه به اینکه گفتید 20 سال است به این حوزه علاقه مند هستید، چطور شد این سریال را در یکی 2 سال اخیر ساختید؟

ایده ام ربطی به حراج نداشت. بستری وجود دارد که زمینه را برای اینکه قصه ات را بگویی مهیا می کند؛ مثلاً وقتی سریال پدر را می سازی چنین زمینه ای نیست، وقتی قلب یخی را می سازی هم چنین زمینه ای نیست. برای همین در این زمان و در ساخت این سریال پیش آمد. کمااینکه ممکن بود پنج سال دیگر پیش می آمد.

مثلاً مهدی کرم پور کارگردانی است که عکاسی می کند و یکی 2 بار هم در حراج بوده، اما هیچ وقت در فیلم هایش به این موضوع نپرداخته یا بیلی وایلدر معروف یکی از بزرگ ترین مجموعه داران بود و از دکونینگ و خیلی از شاهکارهای نقاشی کار داشت، اما هیچ وقت در هیچ یک از آثارش به حوزه تجسمی نپرداخت.

در کنارش خسرو سینایی، گیزلا سینایی، فرح اصولی و دختران شان را داریم. همه از کسانی هستند که در حوزه تجسمی برای خودشان یَلی اند اما آقای سینایی به جز فیلم های مستندی که درباره ژازه تباتبایی و... بود، فیلم داستانی ای که به این موضوع بپردازد نساخت. پس خیلی به این مساله ربطی ندارد.

*از موضوع حراج که بگذریم، این روزها بحث نمایش خانگی خیلی داغ و حتی کارش به مجلس هم کشیده شده است. نمایندگان می خواهند بند 29 ماده 2 قانون اهداف و وظایف وزارت ارشاد را اصلاح کنند. چرا این قدر موضوع شبکه نمایش خانگی بحث برانگیز شده است؟

فکر می کنم همه این کارها یک حواس پرتی است. به جای اینکه تمرکزمان را روی این بگذاریم که ارشاد باید مجوز بدهد یا تلویزیون، بیاییم به این مساله توجه کنیم که محصول ساخته شده در شبکه نمایش خانگی و صداوسیما برای یک مخاطب ساخته می شود. من بچه تلویزیونم. با جنس فکری و گرایشی که دارم تکلیفم معلوم است.

وقتی برای شبکه نمایش خانگی کار می کنم باز هم همان مباحث در کارم مطرح است. در تلویزیون هم که کار می کنم باز همین بحث هاست، چه پدر باشد چه تنهایی لیلا . حالا هر کدام یک مدیا هستند با یک مختصات. من خیلی هم موافق این نیستم که محصولات شبکه نمایش خانگی جای ماهواره را گرفته اند.

ما به یک کار اصیل تر و زیربنایی تر نیاز داریم. منتها همیشه وقتی درباره کارهای زیربنایی تر حرف می زنیم هیچ وقت حوصله انجام آن را نداریم. واقعاً بحث ممیزی مطرح نیست، کمااینکه در سریال خود من انتقاد کردند که چرا حجاب هایت شبیه تلویزیون است یا به جای موی شخصیت دخترها، کلاه گیس نشان داده ای؟ از این حرف ها همیشه هست و هیچ اشکالی هم ندارد چون در نهایت کسی که تصمیم می گیرد مخاطب است.

فکر می کنم به جای اینکه انرژی مان را روی این بگذاریم که شبکه نمایش خانگی کجا باشد، باید به این موضوع توجه کنیم که فضای رقابتی بخش خصوصی در شبکه نمایش خانگی با صداوسیما برای فرهنگ مان لازم است. سریالی که در شبکه نمایش خانگی ساخته می شود حتماً ایراد دارد.

سریال خود من هم حتماً ایراد دارد. درباره سریال های تلویزیونی هم این موضوع صدق می کند و آن نیز بی ایراد نیست. به قول مرحوم حاتمی در فیلم کمال الملک ، هنر مزرعه بلال نیست که هرچه بکاری همان درآید. به نظرم اصل موضوع حواس پرتی است...

رقابت صداوسیما و شبکه نمایش خانگی

*حواس پرتی از چه موضوعی؟

حواس پرتی از اینکه تمرکزمان را روی کیفیت محتوا ببریم یا برخی ایرادهای احتمالی را برطرف کنیم و از رقابت بخش خصوصی و صداوسیما استفاده کنیم. اینکه کجا مجوز نمایش خانگی را می دهد مهم نیست. اینکه به چه کسی با چه سازوکاری مجوز می دهد مهم است.

واقعیت این است که باید انتقادها را حل کنیم. مدیوم شبکه نمایش خانگی برای صداوسیما می تواند آثار خوبی به همراه داشته باشد و در رقابت میان سریال های صداوسیما با سریال های بخش خصوصی در شبکه نمایش خانگی اتفاق های خوبی بیفتد...

*البته اگر این رقابت وجود داشته باشد...

به نظرم وجود دارد.

*اگر اعطای مجوز به صداوسیما سپرده شود، چطور می شود؟

واقعاً نمی دانم چه فرایندی اتفاق می افتد ولی بخش خصوصی در شبکه نمایش خانگی راه خودش را پیدا می کند. حرفم به این معنا نیست که با همه سریال هایی که در هر 2 طرف ساخته می شود موافقم، اما اگر بخواهیم منصفانه نگاه کنیم، مهم نیست که با مجوز تلویزیون کار می کنید یا وزارت ارشاد؛ کاری را انجام می دهید که باید منطق بخش خصوصی هم داشته باشد، پس بالاخره راهش را هم پیدا می کنید.

همین امروز هم اگر تلویزیون مسئولیت کامل را بر عهده گیرد، به نظرم در بلندمدت تفاوت خاصی ایجاد نمی شود. کمااینکه همین الان چندین سریال در مراحل آماده سازی و تولید و پیش تولید قرار دارند.

چکیده گفت وگو با حامد عنقا

-اگر حراج تهران توجه نهاد نظارتی را جلب کند، حیاط خلوت بعضی ها برای معاملات خاص شان نمی شود -در رقابت میان سریال های صداوسیما با بخش خصوصی در نمایش خانگی اتفاق های خوبی می افتد -قائل نیستم که لزوماً هنر بستر پولشویی است -با سریال آقازاده توجه مردم به حراج بیشتر می شود -کوروش شیشه گران نقاش درجه یک و مورد علاقه ام است -خیلی موافق نیستم که محصولات شبکه نمایش خانگی جای ماهواره را گرفته اند -فضای رقابتی بخش خصوصی در نمایش خانگی با صداوسیما برای فرهنگ مان لازم است -بخش خصوصی در شبکه نمایش خانگی راه خودش را پیدا می کند

لینک خبر :‌ اعتماد آنلاین
اتحاد تهیه کنندگان اتفاق خوبی است، به شرطی که این اتحاد پابرجا بماند و تهیه کنندگان به این باور برسند یکپارچگی آن ها در هر حالتی بهتر از انشقاق است و نقاط ضعف خود را مرتفع کنند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : سینما پرس

سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: سیروس تسلیمی تهیه کننده قدیمی سینما با بیان این مطلب به جوان گفت: اینکه بالاخره بعد از مدت ها تهیه کنندگان یکپارچه شدند و زیر سایه اتحادیه فعالیت می کنند، خیلی بهتر از چندتکه بودن است، به خصوص که رئیس سینما هم بعد از اتحاد، بر واسپاری امور تهیه کنندگی به اتحادیه تأکید کرده است. تهیه کننده پرنده کوچک خوشبختی تأکید کرد: امیدوارم سازمان سینمایی در عمل هم حامی اتحادیه تهیه کنندگان باشد و تحت هیچ شرایطی اجازه ندهد افراد غیرصنفی وارد شورا هایی شوند که بناست با حضور تهیه کنندگان به نتیجه برسد.

این تهیه کننده باسابقه با اشاره به ضرر و زیان چنددستگی تهیه کنندگان خاطرنشان ساخت: مهم ترین آسیب چنددستگی، همین روال صدور مجوز تهیه کنندگی برای افرادی بود که بعضاً بی رزومه عملیاتی کافی، مجوز تهیه کنندگی گرفتند و قطعاً آسیب زن به صنف خواهند بود.

تهیه کننده میکس افزود: تهیه کنندگی پشتوانه هرگونه تولیدی چه در سینما و چه در شبکه خانگی است و در همه جای دنیا افراد کارکشته هستند که می توانند تهیه کننده شوند ولی آنچه در سال های اخیر دیدیم ورود برخی افراد بی ربط به وادی تهیه کنندگی بود که دردسر های زیادی برای صنف سینما رقم زد. این تهیه کننده با ابراز امیدواری به بهبود صنف تهیه کنندگی در سایه اتحاد، عنوان کرد: وقتی تهیه کنندگان متحد باشند و حرف واحد بزنند و درخواستی واحد داشته باشند در آن صورت سازمان سینمایی هم تکلیفش روشن تر خواهد بود و مطالبات را در این شرایط بهتر می توان پی گرفت. تهیه کننده پرنده آهنین تأکید کرد: اعلام حمایت رئیس سینما از اتحاد تهیه کنندگان یک پالس مثبت برای صنف است که از حالا به بعد با پیگیری بهتری به فکر حل مشکلات تهیه کنندگی باشند، ضمن اینکه قدرت پاسخگویی صنف را هم بالا می برد و اگر ایراد و اشتباهی در ساختار تهیه کنندگی باشد، قطعاً با یک صنف طرفیم نه چند صنف و یکپارچگی به حل سریع تر مشکل کمک می کند.

این تهیه کننده گفت: اغلب تهیه کنندگان خوشحالند که بالاخره به یکپارچگی رسیده اند، چون هویت تهیه کنندگی از حالا به بعد هویت به مراتب قدرتمندتری است و راحت تر از گذشته می توان جلوی نفوذ افراد بی ربط در صنف را گرفت.

لینک خبر :‌ روزنامه جوان آنلاین
سخنان روز گذشته رهبر معظم انقلاب در رابطه با توجه بیشتر به ادبیات دفاع مقدس به عنوان بستر اصلی گونه های متنوع ادبی و نیز لزوم تولید نمایشنامه های متنوع و اقتباسی مطالبه تازه ای نیست، اما سازمان سینمایی وزارت ارشاد و حتی مراکز و نهاد های انقلابی درگیر تولید فیلم، رغبتی به دریای غنی ادبیات دفاع مقدس نشان نمی دهند و همین بی اعتنایی منجر به تنزل کیفیت آثار دفاع مقدس در هنر های نمایشی به خصوص عرصه سینما و تئاتر شده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : سینما پرس

سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: بسیاری از کتاب های دفاع مقدسی که از آن ها به عنوان ادبیات پایداری یاد می شود، بنیه و ظرفیت تبدیل شدن به آثار نمایشی و سینمایی را دارند، کما اینکه در طول 40 سال گذشته و در مقاطع مختلف کسب جایگاه پرفروش ترین و پر مخاطب ترین آثار سینمایی کشورمان متعلق به آثار دفاع مقدسی است.

تقریظ نگاری رهبر معظم انقلاب بر آثار حوزه ادبیات پایداری با نوشتن جملات پراحساس ناظر بر محتوای آثار و تقدیر از رویکرد و قلم نویسندگان که از سال 1370 شمسی آغاز شده است بر کسی پوشیده نیست.

در میان آثاری که مفتخر به کسب تقریظ از مقام معظم رهبری شده اند، آثار پرجاذبه ای وجود دارند که در مورد اقشار مختلف مردم بالاخص جوانان، دختران و زنان کشورمان است که توانایی بالقوه ای برای تبدیل به آثار نمایشی و سینمایی دارند که موفقیت آثار سینمایی مانند فیلم شیار 143 در جذب مخاطب و فروش قابل اعتنایش، شاهدی بر این مدعاست. در این نوشتار به بخشی از آثار غنی ادبیات داستانی در حوزه دفاع مقدس اشاره می کنیم، با ابراز امیدواری در این باره که مدیران سینمایی نهاد هایی که بودجه های فرهنگی را در دست دارند به این داشته ها توجه کنند و نقش ادبیات در تولید یک اثر نمایشی خوب را بیشتر بشناسند و به کار گیرند. چه بسیار آثار سینمایی که با دست و دلبازی مالی در چند دهه اخیر ساخته شده که به دلیل ضعف در داستانگویی در ارتباط گیری با مخاطب ناموفق بوده است؛ آثاری که به لحاظ تکنیک های کارگردانی و طراحی صحنه چشم نوازند، اما در روایتگری و دیالوگ نویسی از نقصان و ضعف شدید رنج می برند و مدام تولید این آثار بدون توجه به نقاط ضعف و رفع آن ها تکرار می شود.

دختر شینا

کتاب دختر شینا از آثار با موضوع خاطرات زنان است که با قلمی روان به روایت زندگی قدم خیر محمدی کنعان همسر سردار شهید حاج ستار ابراهیمی می پردازد که در سن 22سالگی، همسرش به شهادت رسیده و با وجود پنج فرزند، ازدواج نکرده و به تنهایی فرزندانش را بزرگ کرده است. این اثر را بهناز ضرابی زاده به رشته تحریر درآورده است. نکته جالب در رابطه با این کتاب اینکه فیلمنامه ای قابل دفاع از این اثر توسط نرگس آبیار تهیه شد و قرار بود با کمک برخی مراکز و نهاد های انقلابی ساخته شود که متأسفانه این مهم محقق نشد و فعلاً فیلمنامه این اثر در حال خاک خوردن است.

گلستان یازدهم

گلستان یازدهم خاطرات زهرا پناهی روا، همسر سردار شهید علی چیت سازیان، به قلم بهناز ضرابی زاده است. این کتاب با زبانی صادقانه به شرح زندگی یک سال و هشت ماهه مشترک شهید چیت سازیان و همسرشان پرداخته است؛ فرماندهی که در جبهه به دلیل مهارت های رزمی و شجاعتش به عقرب زرد معروف بود، در خانه با مادر و همسرش به اندازه ای با مهر و محبت رفتار می کرد که گویی این قلب رئوف هیچ گاه سابقه حضور در حرب و قتال را نداشت. گلستان یازدهم به زیباترین شکل توانسته است قسمت مهمی از نیمه پنهان زندگی شهید چیت سازیان را به مخاطبان معرفی کند.

فرنگیس

خاطرات فرنگیس حیدرپور اثر برگزیده جایزه کتاب سال دفاع مقدس به قلم مهناز فتاحی است که به روایت خاطرات زنی شجاع که در مقام دفاع توانست سرباز دشمن را اسیر کند و نیروی دشمن را به خاک و خون بکشاند، می پردازد. رهبر انقلاب در سفرشان به کرمانشاه به این بانوی بزرگ اشاره کرده بودند و بر ثبت خاطراتش تأکید داشتند. فرنگیس در زمان آغاز جنگ تحمیلی یک دختر جوان 18 ساله بود.

تپه های لاله سرخ

این اثر نخستین کتابچه مستقل منتشر شده درباره زندگی سهام خیام است. در این پژوهش که بر اساس مصاحبه شفاهی با پدر، مادر، خواهر و شاهدان عینی شهادت سهام خیام و مراجعه به برخی اسناد آرشیو های منتشر نشده و کتاب ها و مجلات انجام گرفته، زندگی کوتاه این دانش آموز 12 ساله که در سال 1359 در هویزه و با اصابت گلوله به پیشانی به شهادت رسیده است، روایت می شود.

دا

در این کتاب سیده زهرا حسینی خاطرات خود از روز های مقاومت و روز های پس از آن را با جزئی ترین موارد روایت می کند تا آنجا که این گونه جزئی نگری و بیان لحظه لحظه وقایع باعث شده تا بسیاری آن را رمان بنامند، حال آنکه این کتاب سراسر خاطرات واقعی و حقیقی سیده زهرا از آن روزهاست. راوی در آن روز ها تنها 17 سال داشته و اهمیت این کتاب شاید در این باشد که وقایع جنگ ما برای اولین بار از زاویه دید یک دختر نوجوان روایت شده است؛ خاطراتی که راوی حدود 20سال آن ها را در درون سینه خود همچون یک راز حفظ کرد و حرفی از آن نزد.

من زنده ام

کتاب های زیادی هستند که حال و هوای دفاع مقدس را زنده می کنند، همانطور که تعداد قابل توجهی کتاب، به نقش زنان در دفاع مقدس می پردازند، از میان این کتاب ها برخی هم به زندان ها و اردوگاه های عراق سرک کشیده اند تا روایتگر، حال و روز اسرای ایرانی در دوران سخت اسارت باشند، اما بین همه این کتاب ها شاید خیلی کم باشند آن هایی که دوران اسارت زنان ایرانی در چنگال بعثی ها را به تصویر بکشند. خواندن حکایت اسارت، رنج ها، امید ها و تلاش های یک دختر 17 ساله ایرانی در طول چهار سال اسارت در عراق آنقدر جذابیت دارد که بتوان کتاب را تند و تند ورق زد و کلماتش را بلعید.

این آثار تنها بخش اندکی از ده ها اثری است که می توان به عنوان محتوای بالقوه برای تولید و نوشتن نمایشنامه های جذاب، گیرا و سرشار از هیجان از آن ها نام برد که به دلیل محتوای ویژه و ابعاد شخصیتی گوینده همه مؤلفه های یک داستان و نمایشنامه دراماتیک را دارا هستند و نیازمند توجه جدی مسئولان و فعالان حوزه فرهنگ و هنر برای تبدیل به آثاری فاخر و ماندگار می باشند.

لینک خبر :‌ روزنامه جوان آنلاین
برنا : محمد متوسلانی، کارگردان پیشکسوت معتقد است سانسور نه تنها سرنوشت یک فیلم را تغییر می دهد بلکه موجب تغییر سرنوشت سینمای کشور می شود. وی در این زمینه توضیح داد: در زمان ورود و تاسیس سینما به کشور ما سانسور مقوله مهمی بوده که همیشه با آن درگیر بوده ایم. از زمانی که به یاد دارم سینماگران با سانسور دست و پنجه نرم کرده و مدام به آن اعتراض داشته اند اما متاسفانه هیچ گاه این اعتراض به جایی نرسیده و سانسور همچنان کار خود را انجام می دهد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

متوسلانی تصریح کرد: مشکل عمده درباره سانسور این است که همواره خیلی از مسائل مطرح شده درباره آن قابل تعدیل و تفسیر است. هیچ کس به صورت قطعی نمی تواند بگوید چه چیز باید گفته شود یا چه چیزی را نباید گفت. هر کس که در سمت مدیریت سینما قرار گرفته نسبت به شعور، دیدگاه و اعتقادات خود مسائل را تفسیر و عمل می کرد. این کارگردان تاکید کرد: باید با یک نگاه بازتر به مسائل نگاه کرد و لازم است که در ارزیابی ها تجدیدنظر شود تا نتایج بهتری را از سیاست گذاری ها در سینما شاهد باشیم. ما نباید همه چیز را در کشورمان تجربه کنیم و بهتر است به جای اینکه خود را از همه جای دنیا جدا بدانیم از تجربه کشورهای دیگر در برخورد با سانسور استفاده کنیم. متاسفانه هرگاه که علیه سانسور حرفی زده می شود، طرفداران آن با ادعای حمایت از حق و حقوق مردم از سانسور دفاع می کنند اما کاری که انجام می دهند کاملا علیه مردم است.

لینک خبر :‌ دنیای اقتصاد
تجاری سازی، نشان دادن صحنه های اروتیک، توهین به شعور مخاطب در نداشتن قصه و سرهم بندی کردن داستان در قسمت های متوالی تنها بخشی از مسائلی است که این روزها در برخی از سریال ها و فیلم های در حال اکران VODها در حال نمایش است. عدم نظارتی که روزهای آخر را سپری می کند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱

به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ بدون شک شبکه نمایش خانگی در بستر پلتفرم های فضای مجازی توانسته اند دراین چند ساله به سرعت جای خود را در میان خانواده ها باز کنند و استقبال فراوان از طرف مخاطبان این نوع نمایش، نگاه ها را به این سو جلب کرده است. دیدن سریال هایی که شاید به دلیل موضوع خاصشان و یا جنس داستان، نیاز به نمایش در فضایی به جز تلویزیون دارند. علاوه بر آن مخاطب چنین پلتفرم هایی آزادانه و هر وقت که اراده کنند می توانند بر اساس زمان آزاد خود نه زمان مشخص شده تلویزیون، سریال یا برنامه مورد نظر خود را تماشا کند.

همه اهل فن و کارشناسان فرهنگی بر مزایای پلتفرم های فضای مجازی اذعان دارند؛ نکته ای که باعث دعوای بین ارشاد و ساترا و یا معاونت فضای مجازی دراین خصوص شده و به چشم می آید، اعطای مجوز و نظارت بر محتوای سریال ها و برنامه های این پلتفرم هاست.

نظارتی که به گواه بسیاری از کارشناسان فرهنگی، در محتوای بسیاری از سریال های موجود در شبکه نمایش خانگی کم رنگ و گاها بی رنگ شده است. نظارتی که تا به حال وظیفه ارشاد بوده و قرار است بر اساس قانونی که وجود دارد، صدا و سیما این وظیفه را عهده دار باشد. البته ساترا که از طرف صدا و سیما مامور اعطای مجوز و نظارت بر این محتوا انتخاب شده، بارها اعلام کرده که نظارت ما به هیچ وجه پلیسی نیست؛ بلکه از طرف هر VOD شخصی به عنوان مسئول نظارت بر محتوا معرفی شده و حتی در قالب کلاس های آموزشی، اولویت ها به آن ها اعلام شده است.

خود ارشاد هم داستان انتقال را پذیرفته است

بعد از آقاتهرانی رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس، عضو شورای نظارت بر صداوسیما هم انتقال مدیریت بر سریال های خانگی از ارشاد به رسانه ملی را تأیید می کند و می گوید روند این انتقال مدتی است طی می شود و خودِ ارشاد هم پذیرفته است .

سیداحسان قاضی زاده هاشمی عضو شورای نظارت بر صداوسیما بعد از کشیده شدن این جنجال ها به بحث های حقوقی و نامه اخیر وزارت ارشاد، گفت: بررسی و صدور مجوز شبکه نمایش خانگی به صداوسیما آمده و ان شاءالله سیاستگذاری ها و در واقع کار راهبردی آنجا به درستی مسیرش طی شود. پروژه ای که از یکسال و نیم پیش شروع شده و حدود سه ماه است عملیاتی شده و به تدریج تکمیل می شود .

قاضی زاده در پاسخ به ادعایی که وزارت ارشاد تاکنون بر سر مجوزها داده، چنین گفت: نهایتاً بدون مجوز صداوسیما توزیع نخواهد شد. روند این انتقال مدتی است طی می شود و خودِ ارشاد هم پذیرفته است. مراحل و سیاستگذاری هایش در حال تکمیل اند و جای هیچ نگرانی ویژه ای هم نیست .

وقتی صبر سعید راد لبریز می شود

نظارت محدود و ناکافی معاونت سینمایی ارشاد بر تولید فیلم های سینمایی و اخیرا سریال های شبکه نمایش خانگی، کار را به جایی رسانده که حتی صدای خود بازیگران این سریال ها نیز درآمده است. همزمان با اواخر پخش سریال دل که در حال پخش از شبکه نمایش خانگی است، سعید راد ، بازیگر این سریال در گفت وگویی رادیویی، واکنش قابل تأملی درباره نقش خود و نحوه ساخت این سریال داشت.

راد در این خصوص عنوان کرد: من می خواستم بازی در سریال های خانگی را تجربه کنم؛ نمی خواهم بگویم کاش نمی کردم چون دیر یا زود این اتفاق می افتد. اما این کار راضی کننده نبود. چون سناریو را کامل نخوانده بودم و 10 صفحه، 10 صفحه در اختیار من قرار می دادند. حتی زمانی موردی پیش آمد به من گفتند سناریور را می خواندی! من راضی نیستم چون برای این نقش ها ساخته نشدم. آن سینمایی که کار می کردم، سینمای 35 میلیمتری از بین رفته است .

این بازیگر سینما و تلویزیون با اشاره به اینکه اصلاً نمایش خانگی را دنبال نکردم، گفت: این کارها را دنبال نکردم، برای اینکه می دانستم چه خبر است. مطمئناً اذیت می شدم. من جلسه هفتم و هشتم فیلمبرداری، فهمیدم اما چون تعهد داده بودم باید ادامه می دادم. سعی کردم فضایی باشد گروه اذیت نشود. من همیشه یک چیزی را گفتم آدم هایی که فکر می کنند کارهای بزرگ می کنند خودشان باید بزرگ شوند و بزرگ فکر کنند؛ اگر نمی توانند بزرگ فکر کنند حتماً نمی توانند کارهای بزرگ انجام دهند .

وی تأکید کرد: سینمای ما و نمایش خانگی همین است! بلبشویی است که همه از هم دفاع می کنند. کارگردان چیزهایی می گوید که من تا به حال نشنیدم و دفاع هایی می کنند که قابل تأمل است. فضای مجازی در این میان، همه را هدف قرار می دهد. مردم به خودشان حق می دهند هر نوع توهین و تشویق بی موردی را داشته باشند .

وی افزود: من خودم در نقش پدر چه کاری می توانستم بکنم. اوایل قدری خواستم با طرح و اصولِ خودم پیش بروم اما دیدم فضا این طوری نیست. می خواهند زود بگیرند و تمام کنند؛ 20 قسمت را 30 قسمت و 30 قسمت را 40 قسمت کنند و حتی یک مقدار جا داشت حتی 50 قسمت هم سریال را درمی آورند. چون مردم مهم نیستند و می خواهند تجارت کنند .

بازیگر "دوئل" و "عقاب ها" در پایان به خاطر ایفای نقش در این سریال خانگی ابراز ندامت و پشیمانی کرد و گفت: اشتباه کردم و سعی می کنم این کارها را نکنم. چون به گونه ای به شعور مخاطب توهین می کند. به نظرمن بازیگران نسل جدید زود خودشان را نبازند و صبر کنند نقش های خوب به آن ها پیشنهاد شود و در هر کاری حضور پیدا نکنند .

شاهکار آخر معیریان؛ آخر ابتذال است

نمونه دیگر این فضاحت را می شود در شاهکار اخیر آرش معیریان در زن ها فرشته اند2 بازخوانی کرد. فیلمی به تهبه کنندگی محمد حسین فرح بخش که به گفته وی ادامه داستان زن ها فرشته اند ای است که سال 86 به کارگردانی شهرام شاه حسینی و تهیه کنندگی خود فرح بخش ساخته شده بود و این روزها د رحال اکران آنلاین در VOD هاست.

رقص دسته جمعی بازیگران، عرق خوردن، سواستفاده از حضور و صدای ایرج خواجه امیری برای جذب بیشتر مخاطب و تکرار داستان های نخ نمایی که تیم معیریان – فرح بخش بارها و بارها در این سال ها از آن ها رونمایی کرده اند. ناگفته پیداست که زبان طنز، یکی از بهترین شیوه های اصلاح رفتار جامعه به شمار می آید و در قالب سینما این تاثیر دو چندان خواهد شد؛ ولی فیلمی که کمترین استانداردهای سینما را رعایت کرده باشد نه فیلمی مانند زن ها فرشته اند2 که با ابتذال کامل نه تنها به شعور سینمایی مخاطب توهین، بلکه سطح توقع و سلیقه او را چندین پله کاهش می دهد .

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ راه دانا
کارگردان سینما گفت: در شرایطی که اکران و جشنواره ای وجود ندارد، برخی تهیه کنندگان به ساخت آثار خود ادامه می دهند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱ سایت های دیگر : اصفهان امروز آنلاین افکار نیوز

بهمن کامیار تهیه کننده و کارگردان سینما، با تحلیل و بررسی فضای کرونا زده سینما و آینده ای که در انتظار آن خواهد بود، در گفت و گو با خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ،گفت: سینمای ما مانند دیگر فعالیت های کشورمان به شدت عجیب و غریب است؛ در اوج کرونا که جزو کشور هایی هستیم که بالاترین فوتی را داریم، بالاترین تولید فیلم های سینمایی را هم داریم! البته که این موضوع فرضیه قدیمی سود در تولید است را برای عوامل مالی و تهیه کننده ها ثابت می کند؛ چون می بینیم حتی در این شرایط وخیم فیلم تولید می کنند. شرایطی که اکران، جشنواره و انگیزه ای برای تماشای فیلم از سوی مردم وجود ندارد؛ اما در عین حال تولید فیلم ادامه دارد.

کامیار افزود: تولید فیلم در این شرایط هیچ توجیهی ندارد؛ فیلم های ساخته شده کهنه می شوند و از همه مهمتر صف اکران طولانی با مشکلات فراوان ایجاد می شود. سینمای ما در بهترین حالت تا دو سال آینده هم به حالت طبیعی خود بر نمی گردد.

کارگردان در وجه حامل اظهار کرد: اکران فیلم برای آن هایی که از تولید سود می برند، مهم نیست. برخی فیلم ها که در دوران کرونا اکران شدند، جزو آثار پرهزینه در تولید بودند. چرا این آثار در شرایطی که از سینما استقبال نمی شود، با فروش ده یا بیست میلیون تومانی به کار خود پایان می دهند یا اکران آنلاین می شوند و با فروش صد یا دویست میلیون تومانی کنار می روند؟! این یعنی سودشان را در تولید برده اند. مقوله ای که در دنیا برعکس است؛ کمپانی های بزرگ دنیا و صاحب سینما سودشان در اکران است و تا قبل از آن فقط هزینه می کنند.

تهیه کننده سینمایی سد معبر در پایان گفت: در این شرایط تمام انرژی سینما و مسئولانی که بودجه ها دستشان است، فقط باید روی معیشت اهالی آسیب پذیر سینما صرف شود؛ نیروهای متخصص را باید حفظ کنیم و در ادامه به وضعیت ایده آل که رسیدیم به تولید فکر کنیم.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
غرفه ستاد فهما به مناسبت چهلمین سالگرد جهاد رزمندگان در جبهه حق علیه باطل، به مدت یک هفته در باغ موزه دفاع مقدس پذیرای بازدیدکنندگان خواهد بود.

سید هاشم خضری در گفت وگو با ستاد ارتباطات رسانه ای (فهما) ، با اشاره به برنامه های ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور که به مناسبت چهلمین سالگرد جهاد قهرمانانه رزمندگان میهن اسلامی در قالب نمایشگاهی در باغ موزه دفاع مقدس برگزار می شود، گفت: محور فعالیت غرفه ستاد فهما در نمایشگاه معرفی اقداماتی است که در سطح ملی و استانی در راستای گرامیداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس انجام شده است.

نماینده ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در شورای هماهنگی امور ایثارگران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این سلسله برنامه ها در قالب ارایه آمار از طریق بروشور، پوسترهای مختلف، نماهنگ، فیلم، کتاب و سایر تولیدات فرهنگی خواهد بود.

خضری افزود: امسال رویداد بین المللی روح مقاومت و طرح ملی سه شنبه های تکریم از جمله برنامه های شاخص و محوری ستاد فهما در بزرگداشت هفته دفاع مقدس بود که در سطح بین المللی و ملی برگزار شد.

وی افزود: رویداد بین المللی روح مقاومت با محور روایت مردم از وصیت نامه شهدای مقاومت از 14 خرداد تا 31 شهریور برگزار شد؛ در این رویداد 1594 اثر تا تاریخ 30 شهریور ثبت شد، همچنین طرح ملی سه شنبه های تکریم نیز اقدام دیگری بود که هر هفته با حضور مجازی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در استان های مختلف کشور برگزار و طی آن از خانواده معظم شهدا تجلیل به عمل آمد. این طرح ملی در سطح استان در قالب 2370 برنامه در سطح کانون ها برگزار شد.

نماینده ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در شورای هماهنگی امور ایثارگران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه گفت: ارایه آثار کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در حوزه ایثار و مقاومت در این نمایشگاه از دیگر اقداماتی است که در راستای پاسداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس در قالب برپایی غرفه نمایشگاهی در باغ موزه دفاع مقدس انجام می شود؛ همچنین تولیدات رسانه ای در سطح شبکه های مجازی با موضوع توسعه و ترویج فرهنگ ایثار از دیگر فعالیت های ستاد فهما به مناسبت این ایام است.

گفتنی است این نمایشگاه به مدت یک هفته از تاریخ 31 شهریور تا 7 مهر ادامه دارد.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: مساجد همواره عامل انسجام وحدت و مقاومت ملت ایران هستند. ممکن است برخی تصور کنند که عبادت با جهاد همخوانی ندارد و دچار نوعی انفعال باشند، اما ما الگوهایی مانند شهدا و بسیاری از فرماندهان داریم که مسجد را پایگاه محوری و اصلی فعالیت های خود قرار داده بودند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱

حجت الاسلام دکتر حبیب الله ارزانی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به برنامه های ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد توضیح داد: مسجد و جایگاه آن بسیار متعالی است به گونه ای که خداوند آن را منسوب به خود عنوان کرده است. همچنین حضرت امام خمینی (ره) هم از مسجد به عنوان سنگر یاد کرده اند.

وی ادامه داد:مسجد همواره برای ما مسلمانان از جایگاه بسیار مهمی برخوردار بوده و هست و در عرصه مقاومت نیز این سنگر بسیار پیشتاز بوده و خواهد بود؛ چون ارزش های دینی،انسانی و ملی ما را شکل می دهد.ما در دوران دفاع مقدس شاهد بودیم که رزمندگان عمدتاً از مساجد برای حضور در جبهه سازماندهی می شدند و بیشتر کلاس های آموزشی و رزمی هم در مساجد برپا می شد.

رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور خاطرنشان کرد: توحید و خداباوری از اساس دین محسوب می شوند و مسجد مکانی است که انسانها با حضور در این مکان یاد می گیرند که عبودیت خدا را داشته باشند و از بند دیگری رها شوند. برای همین یکی دیگر از کارکردهای اساسی مساجد این است که به انسان ها می آموزد تا استقامت ورزند. آنها با ارتقاء معنویت خود می توانند در برابر دشمنان ایستادگی کنند. همزیستی و فعالیت های جمعی هم نشانه ای از همبستگی ملت ها است. ما در مساجد شاهد فعالیت های گروهی و جمعی هستیم. بنابراین باید از ظرفیتی که داریم بیشترین استفاده را بکنیم.

وی تأکید کرد:مساجد همواره عامل انسجام وحدت و مقاومت ملت ایران هستند. ممکن است برخی تصور کنند که عبادت با جهاد همخوانی ندارد و دچار نوعی انفعال باشند، اما ما الگوهایی مانند شهدا و بسیاری از فرماندهان داریم که مسجد را پایگاه محوری و اصلی فعالیت های خود قرار داده بودند چون می دانستند این مساجد هستند که مکانی برای ارتقاء سطح معنویت، اخلاق، شجاعت و جسارت هستند. بنابراین امروز نیز مساجد کارکردی مشابه دوران دفاع مقدس دارند که به فراخور حال جوانان نسل جدید می تواند بر روی آنها اثرگذار باشد.

ارزانی گفت: ما 35 منطقه داریم که در مجموع 70 برنامه اساسی را اجرا می کنند. هر استان به فراخور ظرفیت خود برنامه های متعددی را اجرا می کنند. برنامه های روح مقاومت و سه شنبه های تکریم دو برنامه شاخص هستند که ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور آنها را اجرا می کند. برنامه روح مقاومت به طور مردمی در چهار بخش صوت، نماهنگ، فیلم و عکس نوشته به اجرا درآمده است و ی و یکم شهریور مرحله نخست آن به پایان رسید. همچنین برنامه سه شنبه های تکریم هم روز هشتم مهرماه پایان خواهد یافت و پس از آن فصل دوم این برنامه آغاز خواهد شد. این برنامه ها در 2320 مسجد اجرایی شده و مقامات ارشد کشوری و استانی در اجرای این برنامه ها حضور یافتن. یکی از اهداف این برنامه ها گرامیداشت فرهنگ ایثار و شهادت است. خوشبختانه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اغلب این برنامه ها حضور داشته اند.

وی با اشاره به رعایت اصول بهداشتی یادآور شد: به دلیل شیوع ویروس کرونا ورعایت دستورالعمل های بهداشتی، بیشتر برنامه ها به طور ویژه در منازل شهدا یا با رعایت فاصله اجتماعی در مساجد، امامزاده ها و محل های خاص همچون مزار شهید حججی در اصفهان برگزار شده اند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
علی واحدی گفت: البرز طی سال های اخیر میزبان جشنواره بین المللی "کودک، زن، جنگ" شد اما این جشنواره به دلیل نداشتن بودجه و بی مهری مسئولین نیمه کاره رها شد.

بازدید صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۷/۰۱ سایت های دیگر : راه دانا

به گزارش گروه استانی " تیتریک "؛ یک هنرمند البرزی در گفتگو با خبرنگار " تیتریک " گفت: سینمای دفاع مقدس حیات خود را با شروع جنگ ایران و عراق آغاز نمود.این ژانر در سینمای ایران متنوع ترین گونه است، زیرا موضوعات متنوعی را در دل خود مطرح می کند.

علی واحدی ادامه داد: ادبیات دفاع مقدس سرشار از سوژه های ناب برای فیلمسازی است که متاسفانه شاهد آن هستیم سینمای دفاع مقدس هرچند باید رو به صعود باشد روند رو به افولی را طی می کند.

وی افزود: نمایشنامه نویسان صرفا به موضوع های کلیشه ای و دم دستی اکتفا می کنند و این باعث می شود فیلم های آنان با اقبال مواجهه نشود.

این هنرمند استانی تصریح کرد: فیلمسازان باید از گنجینه ادبیات دفاع مقدس برای ساخت آثار فاخر دفاع مقدس بهره بگیرند زیرا امروز سلیقه مخاطب بسیار بالا رفته است و هر اثری را نمی پسندند.

واحدی ادامه داد: بعضا غرب و سینمای غرب بودجه های میلیاردی را برای ساخت آثار از قهرمانان جنگ خود صرف می کنند و با ساخت آثار به شدت فاخر سعی می کند این استوره ها را برای آیندگان حفظ کنند.

وی گفت: اما این سوال مطرح است ما چقدر برای ساخت آثار سینمای دفاع مقدس هزینه می کنیم؟ فیلم سازان ارزشی بعضا به دلیل نداشتن بودجه سالها آثار فاخر خود را نساخته اند زیرا بودجه ساخت آن را ندارند و از طرفی تهیه کنندگان نیز بیشتر به سمت سرمایه گذاری روی آثار کمدی رفته اند.

این هنرمند افزود: اختصاص تنها حدود 10 درصد از تولیدات سینمای ایران به فیلم های دفاع مقدس مهر تاییدی بر این ادعاست، چرا باید ما این قدر به سینمای مقاومت مان بی مهری کنیم؟!

واحدی تاکید کرد: جشنواره بین المللی "کودک، زن، جنگ" به میزبانی استان البرز استارتش در استان رقم خورد، آثار بسیار فاخری از سراسر دنیا به این جشنواره ارسال شد ولی این جشنواره به دلیل نداشتن بودجه و بی مهری مسئولین نیمه کاره رها شد.

وی ادامه داد: چرا بودجه های هرچند اندک فرهنگی صرف تولید آثار فاخر از استوره های جنگ و دفاع مقدس نمی شود، سوالی است که وقتی از متولیان فرهنگی جویا می شویم بی پاسخ می ماند.

این هنرمند گفت: وقتی فیلم هایی مثل شوق پرواز، ویلایی ها، ایستاده در غبار، تنگه ابوقریب و ... می تواند سینمای دفاع مقدس را متحول کنند و مخاطب به شدت از این فیلم ها استقبال می کند و اگر چندین بار این فیلم ها را ببینید تکراری نیست یعنی سینمای دفاع مقدس بسیار جای کار دارد ولی بی مهری ها هر روز نسبت به این سینما بیشتر می شود.

واحدی افزود: سینمای دفاع مقدس فقط مختص هفته دفاع مقدس، هفته هنر انقلابی، هفته بسیج و ... نیست، زندگی نامه شهدای هشت سال دفاع مقدس شهدای شاخصی مثل باکری ها، علم الهدی، همت ها، و شهدای برجسته استانی به شدت جای کار دارد و ما باید برای کلیه ماه های سال محتوای دفاع مقدس تولید کرده و پخش کنیم.

وی در خاتمه خاطر نشان کرد:سینمای دفاع مقدس باید همیشه فعال و پویا باشد تا آیندگان بدانند این انقلاب چگونه به دست آمده و چه خون ها ریخته شده است سینمای دفاع مقدس به شدت تاثیر گذار است فقط فیلمسازان باید سراغ سوژه های ناب این حوزه روند و از ادبیات دفاع مقدس غافل نشوند.

الهه ملاحسینی-تیتریک

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ تیتر ۱
قشم- ایرنا- در حالی که با گران شدن کاغذ، قیمت کتاب تا 60 درصد افزایش یافته و شیوع ویروس کرونا و تبعات آن باعث کاهش خرید کتاب شده است، فعالان حوزه کتاب در قشم با وجود تلاش های مختلف خود، چشم انتظار دست یاری مسوولان برای حمایت از فرهنگ کتابخوانی هستند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱

از گذشته دور کتاب به عنوان یکی از ابزارهای آموزشی مورد توجه بوده و همه بزرگان به پدیدآوردن آثار علمی و فرهنگ مکتوب توصیه های مهمی داشته اند. امروزه نیز حاصل تفکر و تجربه اهل اندیشه و معرفت به وسیله کتاب در دسترس همگان قرار می گیرد و کتابخانه ها، کانون و همایش صاحبنظران و گلستان پر طراوت صاحبان معرفت است.

هم اکنون کتاب و کتابخوانی چه جایگاهی در جامعه ما دارد؟ این سوالی است که همه آن هایی که دغدغه توسعه اقتصادی، اجتماعی و به ویژه فرهنگی و در یک کلام آرزوی رشد و کمال این کشور را در دل دارند، باید پاسخی اساسی برای آن پیدا کنند. تجربه جهانی نشان می دهد که رشد و توسعه تمدن ها، ریشه در رشد فکری و فرهنگی هر جامعه دارد و بدون ارتقای فرهنگ کتابخوانی در اجتماع، نمی توان به رشد هیچ تمدنی دلخوش کرد.

با وجود رشد رسانه های گوناگون جمعی و از جمله شبکه های اجتماعی در حال رشد، تاکنون هیچ رسانه ای نتوانسته نقشی که کتاب در رشد تمدن ها داشته است، ایفا کند.
گرچه کشورهای کمتر توسعه یافته نزدیک به 80 درصد جمعیت جهان را تشکیل می دهند، اما 30 درصد از کتاب های مصرفی جهان را تولید می کنند و کمتر از این نسبت به کتابخوانی مشغولند، این در شرایطی است که کشورهای پیشرفته با 70 درصد انتشار کتاب های مصرفی در دنیا بر سایر کشورها سلطه گسترده اند.
به نظر می رسد در کشور ما یکی از عوامل مهم که در سال های اخیر بر خرید کتاب و کتابخوانی تاثیر داشته است، افزایش قیمت کاغذ و در نتیجه ی آن کتاب است. برخلاف انتظار، بررسی ها نشان از آن دارد که شیوع کرونا در چند ماه گذشته نیز تاثیر منفی بر روند خرید و مطالعه ی کتاب داشته است.

صاحب تنها کتاب فروشی شهر قشم در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: به طور قطعی می توان گفت فروش کتاب قبل از شیوع ویروس کرونا در قشم خوب بود اما پس از آن تقریبا به نصف رسیده است.
فرامرز شیرین بیان با اشاره به افزایش قیمت کتاب تا 30 درصد افزود: با توجه به اینکه کتاب خوان های قشم را می شناسم و با آنان ارتباط صمیمی دارم، گرانی کتاب بر فروش کتاب در این شهر تغییر چندانی نداشته است.
این استاد دانشگاه در خصوص فروش اینترنتی کتاب در ایام تعطیلی مرکزهای فرهنگی کشور گفت: خودم به صورت مستقیم و همچنین یک سایت فروش اینترنتی اقدام به فروش کتاب ها انجام داده ام، اما به دلیل نبود زیرساخت های مناسب در جزیره بر این روش فروش نمی توان تکیه کرد.
وی با اشاره به اینکه مشتریانی از سایر شهرها حتی تهران دارد، افزود: مشکلی که فروش اینترنتی را مختل کرده، نبود باربری در جزیره و همچنین تاخیر در ارسال مرسولات از طریق پست است.

شیرین بیان با تاکید بر حمایت مردم و مسوولان از کتاب فروشی های محلی برای جلوگیری از تعطیلی آنان تصریح کرد: هدف من از ایجاد کتابفروشی در قشم، مهیا کردن محلی برای تضارب آرا و گفتمان های فرهنگی میان اهالی کتابخوان جزیره است و این مکان محیطی سالم برای نوجوانان و جوانان جهت گذراندن دقایقی در کنار آثار ارزشمند اندیشمندان ایرانی و سراسر جهان است.
وی در پایان با بیان اینکه اگر حمایتی از این بنگاه اقتصادی نشود تا پایان سال تعطیل خواهد شد، افزود: منطقه آزاد قشم و سایر ادارات می توانند در سبد حمایتی خود بن کتاب هم اضافه کنند تا هم از تعطیلی کتابفروشی ها جلوگیری کنند و هم سرانه مطالعه کتاب و فرهنگ را افزایش دهند.

صاحب کتاب فروشی روستای هُلُر نیز با اشاره به افزایش 60 درصدی قیمت کتاب در 2 سال گذشته، تصریح کرد: به علت گرانی کاغذ و همچنین چاپ، این افزایش قیمت در کتاب باعث کاهش تمایل علاقمندان به خرید شدهاست.

احمد رحیمی هلری افزود: امسال نیز شیوع بیماری کرونا باعث شد خرید کتاب به حد صفر برسد.
وی ادامه داد: فروش کتاب های رمان و روانشناسی که طرفداران بیشتری داشت با کاهش آمار فروش زیادی مواجه است، اما آمار فروش کتاب های کمک درسی، تغییر چندانی را ندارد.
رحیمی هلری تصریح کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا، به فروش کتاب از طریق پست روی آوردم اما به دلیل تاخیر در تحویل بسته ها که گاه تا پنج روز طول می کشید، مشتریان از خدمات ارائه شده راضی نبودند.

مدیر انتشارات امیرصدرای قشم نیز با ابراز نگرانی در خصوص گرانی و کرونا و تاثیر منفی هر دو بر اوضاع نابسامان کتاب گفت: قیمت متوسط کتاب امسال نسبت به سال 98 بیش از 56 درصد افزایش داشت.

سَها بَعنونی افزود: از سوی دیگر همه گیری بیماری کرونا نیز باعث رکود جدی در انتشار و فروش کتاب در کشور و در نتیجه آن در قشم شده است.

وی با اشاره به آمار منتشره در بانک اطلاعاتی خانه کتاب کشور افزود: کاهش محسوسی در تیراژ و عنوان های منتشره در حوزه کتاب و نشر شاهد هستیم و متاسفانه هرچه تیراژ کتاب پایین بیاید قیمت تمام شده کتاب افزایش می یابد و این امر بر خرید کتاب تاثیر منفی دارد.
وی با اشاره به اینکه این مشکلات بر فرهنگ تاثیر مستقیم می گذارد تصریح کرد: با برگزار نشدن نمایشگاه های کتاب در کشور به ویژه نمایشگاه بین المللی کتاب و نمایشگاه های استانی کتاب، به این بازار کم رونق ضربه ای مهلک وارد می شود.
این فعال فرهنگی ادامه داد: سال گذشته با 40 عنوان کتاب، سالی پرکار برای انتشارات نوپای امیرصدرا بود و سه ماهه نخست امسال نیز با 10 عنوان ثبت اثر و نشر آن نسبت به سال گذشته کاهش نداشته ایم و امیدواریم بتوانیم با بسته های حمایتی برای مولفان جزیره، این آمار را افزایش دهیم.

تخفیف های 50 درصدی برای مولفان در نظر گرفته ایم
بعنونی تصریح کرد: تخفیف های 50 درصدی در صفحه آرایی، ویراستاری و دریافت مجوز در بسته های حمایتی انتشارات امیرصدرا گنجانده شده است.

وی و افزود: مسوولان اداره ها و نهادهای دولتی و خصوصی به ویژه سازمان منطقه آزاد قشم می توانند با حمایت از این صنعت فرهنگی و خرید و اختصاص بن کتاب، مشکلات پیش روی فرهنگ کتاب خوانی را رفع کنند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سازمان منطقه آزاد قشم در این خصوص گفت: با پیگیری معاون فرهنگی سازمان منطقه آزاد کمیته ای تشکیل شد تا کتاب های منتشر شده را بررسی و نظرات تخصصی برای انتخاب و خرید کتاب را به سازمان منطقه آزاد معرفی کنند.

علیرضا کمساری افزود: در این کمیته 10 عضو دارد که شامل مدرسان دانشگاه، و متحصصان در حوزه های مختلف است.

وی تصریح کرد: رویکرد انتخاب کتاب ها دوگانه است، بدین معنی که یا نویسنده زاده قشم باشد و حوزه کتاب فرقی نمی کند یا موضوع کتاب در حوزه قشم باشد.

مدیرکل ارشاد قشم گفت: تا کنون 14 کتاب در این کمیته مطرح شده است که 9 کتاب رای مثبت کمیته را دریافت کرده اند و برای خریداری به سازمان معرفی شده است و این روند ادامه دارد.

وی ادامه داد: تا کنون 2 هزار جلد کتاب از این روش خریداری شده و در اختیار کتابخانه های قشم قرار گرفته است تا مردم قشم نیز بتوانند از آن بهره ببرند.

کمساری همچنین از تخصیص سه میلیارد ریالی حواله کتاب اهدایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به کتابخانه های قشم خبر داد و افزود: برای تامین کتاب های مرجع کتابخانه های قشم، در مهرماه جاری این مبلغ پرداخت و کتاب های خریداری شده در اختیار مردم قشم قرار می گیرد.

رییس اداره پست قشم نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا تصریح کرد: با ادعای فراد نمی توان درباره تاخیر در تحویل مرسولات اظهار نظر کرد و باید بارکد پستی آن توسط این اداره بررسی شود.
منصور وزیری افزود: پست روستایی در همه کشور به صورت 2 روز یکبار ارسال می شود و ممکن است بین پنج شنبه تا یکشنبه هفته بعد از نظر مشتری وقفه ی چهار روزه قلمداد شود.
وی با اشاره به اینکه پست سفارشی به وصرت معمول بیش از سه روز زمان ارسال دارد افزود: ارسال کتاب معمولا از طریق پست سفارشی انجام می شود و در قیاس با پست پیشتاز و ویژه، زمان بیشتری را می طلبد.
وزیری در پایان خاطرنشان کرد: شکایت مشتریان هم به صورت حضوری و هم از طریق سایت شرکت ملی پست جمهوری اسلامی قابل ثبت و پیگیری است و با شناسه پستی مرسوله می توان زمان دقیق ورود و خروج مرسولات را در هر اداره از طریق سایت شرکت پست مشخص کرد.

در حالی که ناشران و فروشندگان کتاب سعی کرده اند در برابر مشکلات جدید از جمله گرانی و شیوع کرونا طرحی نو برای تعامل با مخاطبان و مولفان بیاندازند تا حیات کتاب در قشم ادامه پیدا کند، به نظر می رسد مسوولان حوزه فرهنگی می توانندحمایت های بیشتری از این مجموعه داشته باشند تا چراغ کتاب و کتابخوانی در جزیره قشم روشن بماند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی

ساری -بدر پرس - تعدادی از مدیران آموزشگاه ها، مؤسسات و مراکز فرهنگی و هنری مازندران تجاری محسوب کردن املاک محل فعالیت شان از سوی شهرداری ها و درخواست تغییر کاربری از مسکونی به تجاری و پرداخت جریمه به شهرداری ها را اجحاف در حق اصحاب فرهنگ و هنر و مغایر با ماده های قانونی حمایت از فعالیت های فرهنگی و هنری می دانند.

به گزارش بدر پرس به نقل از ایرنا، فعالیت های فرهنگی و هنری در بندهای مختلف قانونی و حتی در اظهارات مدیران و مسئولان معمولا مورد حمایت قرار دارند و تلاش می شود که از آن ها به اشکال گوناگون برای کاهش مشکلاتی که در مسیر فعالیت دارند حمایت شود. برای نمونه در نظر گرفتن برخی معافیت های مالیاتی برای فعالیت های فرهنگی و هنری یکی از این موارد است ، اما بنگاه های فرهنگی و هنری شامل آموزشگاه ها، مؤسسات فرهنگی و هنری و مراکزی مانند گالری ها طی سال های اخیر با چالشی مواجه شده اند که از نگاه مدیران ناشی از یک خلاء قانونی و از نگاه هنرمندان و فعالان فرهنگی و هنری برآمده از کم توجهی مسئولان به حوزه فرهنگ و هنر است.

به استناد قانون ، انجام فعالیت غیرمرتبط با کاربری املاک تخلف محسوب می شود و مالک بنا در صورتی که در ملک او فعالیتی به جز آن چه در کاربری قانونی ملک آمده انجام دهد مرتکب تخلف شده و باید نسبت به توقف فعالیت خود اقدام کند. برای مثال انجام فعالیت اقتصادی مانند برپایی فروشگاه پوشاک یا فعالیتی صنعتی در یک واحد مسکونی مغایر با قانون است و در صورت داشتن شرایط مناسب از نظر اجتماعی، جغرافیایی و فیزیکی یک بنا برای انجام چنین فعالیت هایی، لازم است که کاربری آن نیز به صورت قانونی به کاربری تجاری تبدیل شود.

اما قانون گذار برخی مشاغل را از این موضوع مستثنی کرده است. در بخشی از ماده 55 قانون شهرداری ها که سال 1334 تصویب شده آمده است: دایر کردن دفتر وکالت، مطب، دفتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق، دفتر روزنامه و مجله و دفتر مهندسی به وسیله مالک از نظر این قانون استفاده تجاری محسوب نمی شود. یعنی امکان انجام این فعالیت ها در املاک مسکونی وجود دارد و بدون تغییر کاربری فعالان این صنوف می توانند در املاک مسکونی فعالیت کنند.

به استناد همین بند قانونی و قرار نداشتن نام مراکز فرهنگی و هنری، امروز شهرداری ها مشکلاتی را برای برخی مراکز فرهنگی و هنری و آموزشگاه های استان ایجاد کرده اند که در برخی موارد منجر به پرداخت جریمه های سنگین و در بعضی موارد دیگر حتی سبب تعطیلی این مراکز شده است.

فشار شهرداری ها به مؤسسات فرهنگی

این موضوع سال هاست که به عنوان یکی از مطالبات جدی فعالان فرهنگی و هنری استان مازندران که نزدیک به یکهزار مرکز فرهنگی مختلف در آن ثبت شده است مطرح می شود و تا کنون این درخواست ها به سرانجام مشخصی نرسیده است.

فاطمه پری نژاد یکی از فعالان فرهنگی مازندران و مدیر گالری هفت آینه ساری در گفت وگو با خبرنگار ایرنا می گوید: شهرداری ها در شهرهای مختلف مازندران هر چند وقت یک بار به مالکان بناهایی که محل فعالیت های فرهنگی آموزشی هستند فشار می آورند تا در ازای پرداخت مبلغی به عنوان جریمه، کاربری ملک را از مسکونی به تجاری تغییر دهند. در حالی که صنوف پردرآمدی مانند پزشکان و وکلا و دفترداران می توانند از این بناها استفاده کنند.

شهرداری ها به استناد ماده 55 قانون شهرداری ها مشکلاتی را برای برخی مراکز فرهنگی و هنری و آموزشگاه های استان ایجاد کرده اند.

وی می افزاید: این اجبار از سوی شهرداری ها طی سال های اخیر بسیاری از همکاران در عرصه های فرهنگی و هنری را با مشکلات جدی مواجه کرده است. ضمن این که سبب نگرانی همه فعالان این حوزه برای آینده است که چه تصمیمی برای این قانون نادرست گرفته می شود و آیا باید در نهایت این خلاء قانونی را بپذیرند؟

این مدرس هنر خاطرنشان می کند: شاید تغییر کاربری ملک از مسکونی به تجاری برای آن دسته از مدیران آموزشگاه ها و مؤسساتی که خودشان مالک بنا هستند امکان پذیر باشد و در نگاهی خوشبینانه با این هدف که ارزش ملک شان بیشتر شود حاضر به پرداخت جریمه شوند. اما مشکل اینجاست که عمده این مراکز در ملک های استیجاری حضور دارند و مالکان بناها نیز پس از فشار شهرداری تصمیم به فسخ قرارداد با مدیر مرکز فرهنگی می گیرند.

تبعیض قانونی بین مدارس با مراکز فرهنگی

پری نژاد به تبعیض مدیریتی و قانونی در این زمینه نیز اشاره می کند و می گوید: در عین حال که شهرداری ها به مؤسسات و آموزشگاه های فرهنگی فشار وارد می کنند تا در بناهای با کاربری مسکونی فعالیت نداشته باشند می بینیم مهدهای کودک و مدارس غیرانتفاعی مجاز به استفاده از این بناها هستند. مراکزی که از نظر درآمدی شرایط بسیار بهتری نسبت به آموزشگاه های هنری، گالری ها و مؤسسات فرهنگی و هنری دارند.

وی خاطرنشان می کند: بیش از 6 سال است که پیگیریم تا این مشکل برای مراکز فرهنگی و هنری در مازندران برطرف شود. اما هیچ کدام از وعده های مسئولان و نمایندگان مجلس محقق نشد و هنوز طبق آن بند قانون مصوب 65 سال پیش، مراکز فرهنگی و هنری تحت فشار شهرداری ها برای تغییر کاربری محل فعالیت یا تغییر مکان هستند. متأسفانه مواردی را در استان داشتیم که منجر به تعطیلی یا پرداخت جریمه سنگین شده است.

شهرداری ها اجازه فعالیت مؤسسات و آموزشگاه های فرهنگی در املاک مسکونی را نمی دهند، اما مهدهای کودک و مدارس غیرانتفاعی مجاز به استفاده از این بناها هستند.

مدیر گالری هفت آینه ساری به شرایط دشوار این مراکز در دوران شیوع کرونا نیز اشاره می کند و می افزاید: در ماه های اخیر بسیاری از آموزشگاه ها به دلیل تعطیلی اجباری یا استقبال نکردن خانواده ها از ترس بیماری فرزندشان عملا تعطیل شده اند. اما به جای حمایت از این واحدهای فرهنگی، شاهد فشار مضاعف بر آن ها هستیم. بارها از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران خواستیم تا پیگیر برگزاری جلسه ای با استاندار باشد و بتوانیم موضوع را به طور مستقیم با نماینده عالی دولت مطرح کنیم. اما درخواست های ما به هیچ سرانجامی نرسید.

الزامات فیزیکی فعالیت فرهنگی و هنری

از نگاه فعالان فرهنگی و هنری مساله این است که نهادهای فرهنگی هنری، چه در امر آموزش و چه در امر فعالیت های فرهنگی هنری، عموما نیاز مبرم به مکان هایی دارند که حداقل از یک فضای صد متری برخوردار باشد. در حالی که بیشتر واحدهای تجاری یا از فضاهای کوچکتری برخوردارند یا این مراکز فرهنگی از عهده اجاره بهای فضاهای بزرگتر تجاری بر نمی آیند.

همچنین در استفاده از واحدهای تجاری کوچک یا بزرگ، امکان مناسب سازی بنا برای تناسب با فضای هنری مورد نیاز، اعم از پلاتوی نمایشی، یا آکوستیک شدن برای جلوگیری از نفوذ صدا به بیرون یا درون یا نصب امکانات لازم برای ایجاد گالری و سایر زیرساخت های هنری وجود ندارد که عملا کاربری هنری این مکان ها برای نهادهای فرهنگی و هنری زیر سئوال می رود. به همین دلیل بهترین مکان فعالیت برای این مجموعه ها، بناهای مسکونی هستند که محوطه ای مستقل دارند و در قراردادهای بیش از سه سال در اختیار فعالان فرهنگی و مؤسسات هنری قرار می گیرد.

نکته مهم دیگر نیز این که در صورت تغییر کاربری این املاک از مسکونی به تجاری، تعرفه اجاره آن ها نیز افزایش خواهد یافت که فشار بر آموزشگاه ها و مؤسسات فرهنگی و هنری را افزایش می دهد.

تعلیق قانون تا پایان کرونا

پیگیری این موضوع طبیعتا باید بر عهده اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هر استان باشد. در مازندران نیز طی سال های اخیر فعالان فرهنگی و مدیران آموزشگاه ها و مؤسسات فرهنگی و هنری بارها درخواست خود را از این اداره کل پیگیری کردند که هر چند به گفته آن ها به سرانجامی نرسید، اما مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران از دستور استاندار برای تعلیق اعمال این بند قانونی از سوی شهرداری ها در تمام شهرهای مازندران تا پایان دوران کرونا خبر می دهد.

عباس زارع در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان این که این قانون باید در سطح ملی اصلاح شود و اصلاح قطعی آن از اختیارات استانی خارج است، می گوید: طبق ماده 55 قانون شهرداری ها در مازندران مشکلاتی برای مراکز فرهنگی و هنری ایجاد شد که با هدف رفع موقت آن جلساتی با معاون عمرانی استاندار داشتیم و در نهایت هم برای رسیدن به ثبات نسبی در تصمیم گیری برای این موضوع، آن را در ستاد کرونای استان به عنوان یک معضل برای کسب و کارهای هنری مطرح کردیم.

در صورت تغییر کاربری این املاک از مسکونی به تجاری، تعرفه اجاره آن ها نیز افزایش خواهد یافت که فشار بر آموزشگاه ها و مؤسسات فرهنگی و هنری را افزایش می دهد.

وی با اشاره به فعالیت بیش از 800 مرکز و مؤسسه فرهنگی در مازندران اظهار می کند: برای حل موقت معضل با توجه به محدودیت های مالی کرونایی ایجاد شده برای هنرمندان و عرصه فرهنگ، در ستاد استانی مقابله با کرونا از استاندار فرصتی 6 ماهه خواستیم که شهرداری ها در این بازه زمانی فشاری به مراکز فرهنگی استان وارد نکنند تا راهکار ملی قانونی پیدا کنیم. اما خوشبختانه استاندار مازندران دستور داد که تا پایان کرونا هیچ کدام از شهرداری های مازندران حق ندارند برای تغییر کاربری محل فعالیت مراکز فرهنگی و هنری اقدام کنند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران تصریح می کند: انتظار ما این است که صنوف فرهنگی و هنری که درآمدشان بسیار کمتر از پزشکان و وکلا و دفترداران است نیز مشمول معافیت ماده 55 قانون شهرداری ها شوند. اما برای این موضوع باید در فرصت مناسب راهکاری قانونی پیدا کنیم.

استاندار مازندران دستور داد که تا پایان کرونا هیچ کدام از شهرداری های مازندران حق ندارند برای تغییر کاربری محل فعالیت مراکز فرهنگی و هنری اقدام کنند.

زارع خاطرنشان می کند: این مشکل در استان های دیگر هم وجود دارد و محدود به مازندران نیست. اما مازندران نخستین استانی است که برای حل موقت این معضل در ستاد استانی کرونا مصوبه داشت و به مدیران و کارکنان این مرکاز اطمینان خاطر می دهیم که تا پایان رسمی دوران کرونا هیچ فشاری بر آن ها نخواهد بود. این دستور استاندار به زودی به همه شهرداری های استان ابلاغ خواهد شد.

زارع به برخی پیگیری ها در دیوان عالی کشور برای بازنگری در این ماده قانونی هم اشاره می کند و می گوید: دست از پیگیری برای حل این مشکل مهم جامعه فرهنگ و هنر برنمی داریم و تا حصول نتیجه پیگیری خواهیم کرد.

فرهنگ و هنر؛ تجاری یا غیرتجاری؟

هرچند که این خبر برای مدیران و کارکنان آموزشگاه ها و مراکز فرهنگی و هنری استان می تواند خوشایند باشد، اما از نظر بسیاری از فعالان فرهنگی نوعی مُسکِن است. این افراد نگران آینده فعالیت شان هستند و بر این باورند که موقتی بودن این مصوبه نیز با توجه به استیجاری بودن بسیاری از واحدها، کمک زیادی به آن ها نمی کند.

از سوی دیگر فعالان فرهنگی استان معتقدند که فعالیت شان تجاری محسوب نمی شود و در دسته فعالیت های فرهنگی قرار می گیرد. البته این دیدگاه در برخی بندهای قانونی هم وجود دارد. در ماده 4 قانون تجارت تأکید شده که معاملات غیرمنقول به هیچ وجه تجارتی محسوب نمی شود. مهم تر این که در مواد 584 و 585 قانون تجارت آمده است:

کلیه تشکیلات و موسساتی که برای مقاصد غیر تجارتی از قبیل امور علمی یا ادبی یا امور خیریه و امثال آن تشکیل می شود اعم از آن که موسسین و تشکیل دهندگان قصد انتفاع داشته یا نداشته باشند تشکیلات و موسسات غیرتجارتی محسوب می شوند.

از سوی دیگر نگاهی به اساسنامه این مؤسسات فرهنگی و هنری نشان می دهد که سازمان ثبت املاک و اسناد کشور در ثبت موسسات فرهنگی و هنری، صراحتا عبارت غیر تجاری را در کنار اسامی این نهادها درج می کند.

درخواست دیدار اصحاب فرهنگ با استاندار

با وجود این نکات قانونی این پرسش پررنگ تر می شود که چرا شهرداری ها انجام فعالیت های آموزشی و فرهنگی موسسات فرهنگی هنری، آموزشگاه آزاد هنری، گالری و سایر نهادهای فرهنگی و هنری را معادل فعالیت های تجاری تلقی می کنند!؟

مجتبی دهدار یکی از فعالان فرهنگی مازندران معتقد است که بدون نیاز به پیگیری ها در سطح ملی نیز این مشکل با استناد به برخی بندها و راهکارهای قانونی قابل حل است و فقط کافی است که مسئولان استان عزم جدی برای حل این معضل داشته باشند.

وی به خبرنگار ایرنا می گوید: نخستین درخواست ما در این زمینه برگزاری یک نشست با استاندار بود که متأسفانه با گذشت چند ماه از ارسال نامه ای با امضای ده ها تن از فعالان و مدیران مراکز فرهنگی استان، هنوز هیچ پاسخی به این نامه داده نشد. قصد داشتیم به نمایندگی از حدود هزار مرکز فرهنگی در استان یک بار نشستی با استاندار داشته باشیم و گمان می کنم انتظار چندان زیادی هم نیست. اما هیچ پاسخی دریافت نکردیم.

این کارگردان و مدرس تئاتر اظهار می کند: تا کنون پیگیری های بسیار زیادی برای حل این مشکل و کسب اطلاعات مرتبط با آن انجام دادیم. حرف ما این است که وقتی مهدهای کودک و مدارس غیرانتفاعی می توانند مانند مطب ها و دفاتر وکلا و ثبت اسناد در بناهای با کاربری مسکونی فعال باشند، چرا مراکز فرهنگی و هنری که کم درآمدتر از همه این ها هستند و به فضاهای بزرگ تر با امکان مناسب سازی نیاز دارند نمی توانند چنین امکانی داشته باشند؟ برای بیان حرف های مان و حتی راهکارهایی که به دست آورده ایم اعلام آمادگی کردیم و معتقدیم که در خود استان این ماجرا قابل حل است.

حل مشکل به کمک طرح های جامع و تفصیلی شهرها

دهدار با اشاره به قدیمی بودن قانون در حال اجرا خاطرنشان می کند: سال 1334 این قانون به فراخور نیازهای روز جامعه تصویب شد. دولت وقت در راستای خدمت رسانی به مردم برای مشاغلی که تعدادشان کم بود و مردم به آن ها نیاز مبرم داشتند، امتیاز دایر کردن این پیشه ها در مکان های مسکونی را قائل شد.

وی با طرح این پرسش که آیا از آن زمان تا کنون هیچ راه قانونی ایجاد نشد؟ می افزاید: قطعا قانونگذار در دهه های اخیر اهمیت شرایط زمانه را نادیده نگرفته و به قانونی مطابق با شرایط سال 34 اکتفا نکرده است. بلکه به کمک کمیسیون هایی از متخصصین استانی و شهرستانی، با تشخیص ضرورت های روز آنها را در قالب طرح جامع و تفصیلی هر شهر قرار داده است. یعنی در هر شهر می توان معافیت ها و استثناهایی را در طرح جامع گنجاند. اما متاسفانه در برخی از شهرها این ضرورت ها نادیده گرفته شد.

این فعال فرهنگی خاطرنشان می کند: حتی در برخی موارد متاسفانه به قانون عمل نمی شود و کمیسیون ماده 100 دستور پلمپ این نهادها را صادر و صاحبان ملک را نیز جریمه های میلیونی کرده است. در حالی که در بند 24 قانون ماده 55 بحثی از جریمه نیست و قانونگذار صرفا از مجریان خواسته که به مرتکب خلاف تا 2 ماه فرصت تخلیه دهند و درصورت رعایت نکردن قانون 6 ماه تا 2 سال حبس در نظر گرفته شده است.

وی با بیان این که فعالان حوزه فرهنگ و هنر در بیش از هزار آموزشگاه ها و مؤسسه استان از این کم توجهی رنج می برند، اظهار می کند: در حال حاضر نخستین درخواست ما برگزاری یک نشست با حضور تعدادی از مدیران آموزشگاه ها و مؤسسات فرهنگی و هنری و استاندار مازندران است تا بتوانیم حرف های خودمان را مطرح کنیم. فکر می کنم به عنوان قشری از جامعه این کمترین درخواست است که استاندار با نمایندگان این قشر یک جلسه حضور برگزار کند.

مهمترین بنگاه های خصوصی اشتغال دانش آموختگان و فعالان حوزه فرهنگ و هنر همین مراکز و مؤسسات هستند که در صورت استمرار این مشکل، ادامه فعالیت آن ها در ماه ها و سال های آتی با مشکل مواجه خواهد شد. مگر این که بنا به درخواست فعالان فرهنگی استان، نام همه نهادهای فرهنگی هنری صاحب مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان موارد مستثنی در تبصره 24 ماده 55 قانون شهرداری ها برای استفاده از مکان های مسکونی، در قالب طرح های جامع تفصیلی شهرهای استان تعریف شود یا با اصلاح ماده 55 قانون شهرداری ها در سطح ملی، این مشکل برای همیشه از بین برود.

www.irna.ir/news/84049238/

شرکت مشاوره رتبه بندی اعتباری ایران

از سراسر وبYektanet: Stay Home

خرید لوازم خانگی زیر قیمت کل بازار فقط در زنبیل

دوچرخه های برقی ایوتک، جایگزین خودرو و موتورسیکلت!

آزمون بده ببین آیلتس چند میشی ! 100%رایگان

بسته 50 عددی ماسک سه لایه پزشکی با بهترین قیمت فقط امروز

خرید لوازم خانگی زیر قیمت کل بازار فقط در زنبیل

خرید لوازم خانگی زیر قیمت کل بازار فقط در زنبیل

دوچرخه های برقی ایوتک، جایگزین خودرو و موتورسیکلت!

دوچرخه های برقی ایوتک، جایگزین خودرو و موتورسیکلت!

"گرانترین" خانه زعفرانیه را در "اینپین" بیابید +قیمت

"گرانترین" خانه پاسداران را در "اینپین" بیابید +قیمت

آزمون بده ببین آیلتس چند میشی ! 100%رایگان

لینک خبر :‌ بدر پرس
ضعف در زیرساخت های فرهنگی و هنری میناب سبب شده تا برخی از رویدادهای فرهنگی در تالارهای عروسی یا سالن های ورزشی برگزار شود و این در حالی است که بسیاری از پروژه های این حوزه در حال خاک خوردن هستند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۰۶/۳۱

شهرستان میناب همواره سعی کرده است تا به پشتوانه ی استعدادهای فرهنگی و هنری خود در کشور و استان زبان زد باشد و عرض اندام کند اما در این شهر علی رغم وجود ظرفیت بسیار بالا در حوزه فرهنگ و هنر همچنان زیرساخت های مناسبی ایجاد نشده است و مسئولان نیز کاری در این خصوص انجام نداده اند.

اگر نگاهی به عملکرد سال های گذشته بیاندازیم، مشاهده می کنیم هرساله وعده و وعیدهایی درخصوص ایجاد زیرساخت های فرهنگی و هنری به مردم میناب داده شده اما حتی یک متر فضای فرهنگی در این مدت اضافه نشده است.

در این گزارش سعی کرده ایم تا موضوع پروژه های راکد و فراموش شده ی فرهنگی این شهرستان را مورد بررسی قرار دهیم که امید است نگاه ویژه ای به این پروژه ها شود و عملیات اجرای آنان در دستور کار قرار گیرد.

توجه به حوزه فرهنگ می تواند آسیب های اجتماعی را کاهش دهد که متاسفانه در چند سال اخیر نگاه مثبتی بر حوزه فرهنگ میناب در جهت افزایش فضاهای فرهنگی حکم فرما نبوده است؛ در صورتی که می توان از این شهر قطبی فرهنگی و هنری برای جنوب کشور ساخت.

سال 1394 بود که صحبت از احداث چهار پلاتو در نقاط مختلف شهر داده شد و مسئولان امید را در دل مردم و هنرمندان این شهر زنده کردند اما این امید فقط روی کاغد بود و در حد حرف باقی ماند و به تاریخ پیوست. تاکنون احداث یکی از آن ها نیز به سرانجام نرسیده است؛ در صورتی که مقرر شده بود دو پلاتو تا پایان سال و دو پلاتوی دیگر نیز تا نیم سال اول سال آینده ساخته شود ولی آثاری از آنها نیست.

این تفاهم نامه مشترک بین مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان و فرماندار ویژه، شهردار و رئیس وقت شورای اسلامی میناب به امضا رسید که امروز می بایست هر نفر به سهم خود در این باره پاسخ گو باشد.

در اسفند 1388 کلنگ احداث مجتمع فرهنگی–هنری عدالت و امید در شهرستان میناب به زمین زده شد که نزدیک به 12 سال از کلنگ زنی آن توسط سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد گذشته است و جالب تر این که این پروژه یک بار دیگر نیز در سال 1384 کلنگ زنی شده بود.

اگر بخواهیم به مشخصات این پروژه اشاره کنیم باید گفت فرآیند ساخت مجتمع فرهنگی–هنری عدالت و امید در زمینی به وسعت سه هزار متر مربع و یک هزار و 100 متر زیربنا با سالن آمفی تئاتر 500 نفری و اعتباری بالغ بر هشت میلیارد ریال از سوی مسئولان وقت آغاز شد اما این پروژه هم پس از سال ها به فراموشی سپرده شده است و خبری از اتمام آن نیست. گفتنی است، این پروژه یک بار هم در سال 1384 در بلوار دانشگاه کلنگ زنی شد که مدتی است اداره پزشکی قانونی شهرستان میناب درحال فعالیت است. متولی این پروژه اداره مسکن و شهرسازی و بهره بردار آن اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده که دلایل عنوان شده از سوی مسئولان نبود بودجه برای اتمام این پروژه بوده است.

از سال 1376 سالن آمفی تئاتر فرهنگسرای شهید بهشتی میناب در حال فعالیت است که اکنون حال و روز خوشی ندارد، یک سالن 160 نفره برای تمرین و اجرای گروه های هنری و همچنین برگزاری مراسم مختلف استفاده می شود که خود موضوعی قابل تامل است. هرساله میناب میزبان جشنواره های مختلف فرهنگی و هنری در سطوح مختلف استانی، منطقه ای و کشوری است که بار تمام این جشنواره ها را سالن فرهنگ سرای شهید بهشتی به دوش می کشد. قطعا احداث مجتمع فرهنگی–هنری عدالت و امید مشکل فضای فرهنگی در میناب را حل کند ولی متاسفانه در این زمینه کاری انجام نشد.

کار در میناب تا جایی پیش رفته است که هنرمندان برنامه های خود را در تالار عروسی و سالن های ورزشی روی صندلی های پلاستیکی اجرا می کنند و هیچ مسئولی نیز خم به ابرو نمی آورد و به راحتی از کنار موضوع می گذرد.

پروژه های فرهنگی نیمه کاره امروز فراوان هستند ولی خبری از اتمام آن نیست.خرداد ماه سال 1398 بود که رضا کمالی زرکانی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان از احداث اولین پردیس سینمایی در میناب خبر داد و عنوان کرد: این پروژه با حمایت سازمان سینمایی کشور و سازمان شهرداری های کشور با اعتباری بالغ بر 12 میلیارد ریال و با زیر بنای یک هزار متر مربع احداث می شود.

این پروژه قرار بوده با مشارکت شهرداری میناب ساخته شود که 40 درصد آن را اداره ارشاد و 60 درصد دیگر آن را شهرداری عهده دار شده بود اما باز هم به فراموشی سپرده شده و به سرانجام نرسیده است.
اکنون هنرمندان مینابی با راه اندازی کپمینی خواستار به سرانجام رسیدن پروژه های فرهنگی در میناب هستند.

در همین رابطه گفت وگویی اختصاصی را با سجاد سلطانی شهردار میناب ترتیب دادیم که وی در این باره عنوان کرد: ما و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دارای شرح وظایفی مشخص شده هستیم و ما حاضریم در این زمینه همکاری لازم را داشته باشیم و تاکنون کوتاهی از طرف ما صورت نگرفته است.

سلطانی با اشاره به اینکه شهرداری در خصوص احداث پردیس سینمایی پای کار بوده است، گفت: دقیقا در بهترین مکان شهر میناب هزار متر مربع زمین به این پروژه اختصاص دادیم که ارزش ریالی این زمین قریب به چهار میلیارد تومان است و طرف مقابل هم در همین راستا باید قدم بردارد و با ارسال پیغام و پسغام مشکل حل نخواهد شد، بلکه باید تعاملات خود را بیشتر کنیم.

وی با بیان اینکه هرچه همدلی ها در انجام کار بیشتر باشد، روند کار سرعت خواهد گرفت، افزود: مطالبی که عنوان می شود باید مستند و دقیق باشد و پیشنهاد ما تعامل و صداقت بین دستگاهی است.

شهردار میناب در خصوص تشکیل جلسه سه جانبه میان فرماندار، مدیرکل فرهنگ و ارشاد و شهردار میناب با هنرمندان گفت: ما از این موضوع استقبال خواهیم کرد.

با این حال در این وضعیت کاش استاندار هرمزگان حداقل هر چند ماه یک بار از پروژه هایی که در سطح استان، خود، معاونان یا سایر مدیران کشوری و استانی کلنگ زنی کرده اند، سراغی می گرفت و روند اجرایی امور را مورد رصد قرار می داد. تنگناهای مالی کشور قابل درک است اما در بسیاری از موارد به سادگی نباید از کنار سومدیریت ها گذشت چرا که مدیران جهادی همواره راهی برای حل موضوع می توانند بیاندیشند تا رضایت عمومی را افزایش دهند.

لینک خبر :‌ صدای میناب

روزنامه ابتکار



روزنامه آرمان ملی


روزنامه جوان


روزنامه ایران