
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در متن پیام سیدعباس صالحی خطاب به سعید اوحدی آمده است:
برادر گرامی جناب آقای مهندس سعید اوحدی
با سلام
انتصاب جنابعالی را به سمت ریاست بنیاد شهید و امور ایثارگران صمیمانه تبریک می گویم .
رسیدگی به امور جهادگران عرصه ایثار و شهادت و خدمت به خانواده معزز شهدا، جانبازان و آزادگان سرافراز میهن اسلامی، توفیقی است که نصیب بندگان خاص خداوند می شود و اجر معنوی بی شماری در پی دارد .
از خداوند متعال تداوم توفیقات جنابعالی را در خدمت به نظام مقدس جمهوری اسلامی و خانواده مکرم شهدا به عنوان ولی نعمتان واقعی انقلاب و ایران اسلامی مسالت دارم .
همچنین در پیام سیدعباس صالحی خطاب به حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدعلی شهیدی آمده است:
حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای سیدمحمدعلی شهیدی
با سلام و آرزوی توفیقات
خدمت در جایگاه بنیاد شهید و امور ایثارگران و رسیدگی به امور خانواده معظم شهدا و جانبازان، مسئولیتی سترگ و ارزشمند است که بحمدالله جنابعالی در دوره ریاست این بنیاد، با اهتمام و تلاش صادقانه، نقشی موثر داشتید .
وظیفه خود می دانم از کوشش ها و خدمت رسانی خالصانه جنابعالی در طول 7 سال گذشته، به ولی نعمتان واقعی انقلاب و نظام جمهوری اسلامی صمیمانه قدردانی کنم .
از خداوند متعال عزت و سلامتی و تندرستی برایتان مسالت دارم .
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پیام سیدعباس صالحی آمده است:
خبر درگذشت هنرمند پیشکسوت سینما و تئاتر استاد محمدعلی کشاورز موجب تاثر شد. مردم هنردوست کشورمان سالیان متمادی، شاهد نقش آفرینی های کم نظیر او در سینما، تئاتر و تلویزیون بودند و خاطره جمعی ما هرگز نام او را از یاد نخواهد برد .
اینجانب فقدان این هنرمند بزرگ را به خانواده ایشان، جامعه هنری و عموم هموطنان تسلیت می گویم و از خداوند متعال مغفرت و رحمت واسعه برای آن عزیز از دست رفته و صبر و بردباری بازماندگان محترم را خواستارم .
مجلس یازدهم هنوز شروع نشده بود که بسیاری نظر به شواهد و قرائنِ روی کار آمدنِ منتخبان جدید پارلمان و نحوه برگزاری انتخاباتی که خروجی اش شده بود مجلسی یکدست و یکپارچه اصولگرا، منتظر حواشی و چالش های گاه و بی گاه در صحن علنی و کمیسیون ها بودند؛ به ویژه آنجا که فی المثل عضوی از کابینه دولت مقابل مجلسی ها قرار می گرفت یا به تعبیر دقیق تر، نوبتِ تعامل و همکاری دوجانبه میان مجلسِ اصولگرا به ریاست قالیبافِ نواصولگرا و دولت اعتدالی به سکان داری روحانی میانه رو فرا می رسید. دیروز شاید صحن سبزِ بهارستان برای بار نخست شاهد این مجادله بود. مجلس یازدهمی ها البته پیش از این هم دست کم یک بار پذیرای یکی، دو عضو اقتصادی دولتِ روحانی بودند اما فصلِ جدال و اختلاف، دیروز، وقتی رقم خورد که مردان فرهنگی دولت قدم به بهارستان گذاشتند؛ مردانی که از قضا از جمله غیرسیاسی ترین اعضای کابینه روحانی اند و اگر هم بتوان برای شان سمت وسوی جناحی متصور شد، قطعا نه تنها از معدود اصلاح طلبانِ میانه روی دولت نیستند، که از طیفی هستند که به اصولگرایی و قرابت با دست راستی ها شهره اند؛ سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و محسن حاجی میرزایی، وزیر آموزش و پرورش.
انتقاد دوگانه علیه دولت و مجلس
وزیر ارشاد نخستین میهمان مجلس یازدهمی ها در جلسه دیروز بود. البته جلسه دیروز به جز عباس صالحی و پیش از محسن حاجی میرزایی، یک میهمان دیگر هم داشت؛ میهمانی که برخلاف دو دولتمرد دیگر - شاید از آنجا که حوزه مدیریتی اش، به تعبیری دولتی محسوب نمی شود- نه در مقام پاسخگویی، بلکه شبیه به نمایندگان مجلس و با ادبیاتی نسبتا مشابه برخی از تند و تیزترین شان، در نقد فضای فرهنگی کشور نطق کرد و به این و آن تاخت؛ حجت الاسلام محمد قمی که البته به عنوان رییس سازمان تبلیغات اسلامی در صحن بهارستان حاضر شده بود اما باتوجه به عضویت در 3 شورای عالی انقلاب فرهنگی، فضای مجازی و جوانان، از دیگر شؤون فرهنگ، فضای مجازی و همچنین حال و اوضاع این روزهای جوانان مملکت گلایه کرد. جالب اینکه روحانی جوان سخنانش را با کنایه به خود نمایندگان آغاز کرد.
آنجا که با اشاره به یکی از جلسات هیات دولت در شهریورماه 86 در حضور رهبری، واکنش ایشان نسبت به گزارش احمدی نژاد درباره مسائل فرهنگ را یادآوری کرد و از قول رهبری گفت که فرهنگ حقیقتا مظلوم است و سپس با کنایه به نمایندگان تاکید کرد: نه تنها رهبری، بلکه هر دلسوزی وقتی این استقبال پرشور نمایندگان را برای عضویت در کمیسیون فرهنگی ببیند، یاد مظلومیت فرهنگ می افتد. بماند که با توجه به درخواست 13 نماینده برای عضویت در این کمیسیون؛ آن هم درحالی که فی المثل برای عضویت در کمیسیون قضایی و حقوقی که باتوجه به تمرکز اصلی کار قوه مقننه بر امور تقنینی، به مغز پارلمان شهرت دارد، تنها 2 نماینده متقاضی شده اند، نمی توان این گلایه توام با کنایه قمی را جدی گرفت. این روحانی جوان اما ادامه سخنانش را به مسائلی جدی تر اختصاص داد و برای نمونه نسبت به تعدد متولیان حوزه فرهنگ انتقاد کرد: تنها مساجد بین 11 تا 21 دستگاه متولی دارند.
اشاره ای شبیه به آنچه الیاس حضرتی، نماینده پیشین تهران، مهرماه 95 و در ماه های آغازین دوره دهم مجلس پیش کشیده و با بیان اینکه تنها 16 درصد بودجه فرهنگ به وزارت ارشاد اختصاص می یابد ، خواهان انحلال این وزارتخانه شده بود. قمی اما نگاهی متفاوت از حضرتی و دیگر اصلاح طلبان دارد. او نه تنها به دلیل همین تعدد متولیان حوزه فرهنگ، به دنبال پاسخگویی نهادهای موازی از جمله سازمان تبلیغات اسلامی نیست که برعکس همه مصائب را ناشی از ضعف مدیریت فرهنگی دولت می داند؛ چنان که در ادامه با بیان اینکه پهنای باند اینترنت در کمتر از یک سال گذشته، بیش از دو و نیم برابر افزایش یافته ، نسبت به آنچه رها شدن فضای مجازی می خواند، گلایه دارد و مقصر را هم در بدنه دولت و راس وزارت ارتباطات، ارشاد و دیگر نهادهای دولتی جست وجو می کند؛ آن هم چون 5 آهنگ آخر یک خواننده در فضای مجازی 198 میلیون بار دیده شده و برخی محتوای فرهنگی مهجور واقع می شوند.
اما چنانچه انتظار می رفت آنچه تا پایان سخنان وزیر ارشاد و رییس سازمان تبلیغات اسلامی رقم خورد، بخش خوب ماجرا برای عباس صالحی بود و قصه وقتی تلخ و سخت شد که یک به یک نوبت به اصولگرایانی رسید که سال ها بیرون پارلمان، منتقد زیر و بم وزارت ارشاد دولت روحانی بودند؛ آنجا که یکی می گفت چرا رویدادهای فرهنگی شهرها ثبت نمی شود ، دیگری از عدم حمایت از نهادهای مردمی فعال در حوزه های قرآنی گلایه داشت و باز یکی دیگر، از عدم نظارت کافی بر تولیدات و محصولات سینمایی و هنری انتقاد می کرد و نفر بعد نسبت به آنچه افسارگسیختگی در شبکه نمایش خانگی توصیف می کرد، معترض بود.
هاجر چنارانی از نیشابور، کیومرث سرمدی نماینده اسدآباد، جلیل میرمحمدی به نمایندگی از تفت و میبد، جواد حسینی کیا از طرف سنقری ها، فاطمه مقصودی از بروجرد، جعفر قادری به نیابت از شیرازی ها، ابوالفضل ابوترابی از نجف آباد، علی اصغر عنابستانی از سبزوار، سیدمجتبی محفوظی نماینده آبادان و علی بابایی منتخب مردم ساری 10 نماینده ای بودند که دیروز تیم اصولگرایانِ بهارستان مقابل وزیر میانه روی دولت اعتدالی حسن روحانی را تشکیل می دادند اما بیراه نیست اگر بگوییم نفر یازدهم، در حکم کاپیتان این تیم تازه نفس وارد صحن سبز بهارستان شد و دست کم برای حامیان و همفکران سیاسی - و البته پایگاه اجتماعی که اسفندماه 98 کمتر از نیمی از مشارکت 26 درصدی پایتخت را تشکیل دادند - خوش درخشید. سیدمحمود نبویان روحانی عضو جبهه پایداری در مجلس یازدهم که حالا پس از 4 سال دوری از پارلمان، دوباره به بهارستان آمده تا چنان که فی المثل در جریان تصویب برجام در دوره نهم از او و نقشش در کمیسیون ویژه برجام آن زمان یاد داریم، در موضوعات مختلف از مسائل سیاسی و امنیتی گرفته تا مباحث حقوقی و حتی چنان که دیروز نشان داد در موضوعات فرهنگی و مربوط به جامعه قدرت سخنوری اش را به رخ حضار بکشد.
کاپیتان متهم می کند؛ فرهنگِ سکولار!
نبویان که حالا دوباره نماینده تهرانی ها شده دیروز احتمالا مهم ترین ناطقی بود که مقابل وزیر ارشاد دولت روحانی خط و نشان کشید: اگر اسلام را از وزارت فرهنگ حذف کنیم، در جوامع سکولار ضد دینی همین کارها را انجام نمی دهند؟! یعنی آنها توجه به کتابخانه های عمومی و پژوهش و استان ها ندارند؟! من سوالم این است که مراد شما از فرهنگ چیست؟! برای فرهنگ 200 معنا وجود دارد آن معنایی که مورد قبول همه ماست؛ یعنی اعتقادات و ارزش ها! او که دانشیار گروه فلسفه موسسه امام خمینی زیر نظر مصباح یزدی - پدر معنوی جبهه پایداری - است، با طرح پرسشی مبتنی بر الگوی استفهام انکاری، وزیر فرهنگ را به اینکه کاری برای اعتقادات جوانان و مردم در جامعه اسلامی ، فضای مجازی و ساده زیستی و مقابله با اشرافیت که دولتمردان به آن گرفتارند نکرده، متهم کرد و گفت: آیا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای نظام جمهوری اسلامی هست یا خیر؟ اگر هست، همه بودجه های شما باید متوجه این موضوع شود. نبویان با بیان اینکه وزیر ارشاد هم به خانواده خودتان اجازه نمی دهد فیلم های سینما را ببینند ، بار دیگر فرهنگ را اعتقادات و ارزش ها تعریف کرد و خطاب به صالحی گفت: برای این دو باور، چه کار کردید؛ وگرنه به موضوع کتابخانه عمومی در جوامع سکولار هم پرداخته می شود و شفافیت قوی تر از ما و توجه به استان ها قوی تر از شما و قوی تر از ما صورت می گیرد.
انتقاد رییس از نمایندگان
هرچه بود انتقادهای نبویان و 10 نماینده دیگر چنان بالا گرفت که حتی محمدباقر قالیباف نیز ناچار شد در جمع بندی موضوعات مطرح شده اینچنین سخن بگوید: از نظر بنده، انتقاد از خود در جایی که وظیفه برعهده ماست، صحیح نبوده و اگر قرار باشد ما مسوولان نیز جایی را که در آن مسوول انجام وظیفه هستیم نقد کنیم، آنگاه مردم باید از چه کسی انتظار حل مشکل داشته باشند.
11 اصولگرا و چالش خروج وزیر آموزش
اما این پایان غائله فرهنگی دیروز بهارستان نبود و پس از پایان غائله فرهنگ، تازه نوبت به حوزه آموزش و پرورش و کلنجار نمایندگان با محسن حاجی میرزایی رسید. وزیری غیرسیاسی که در این جلسه به انتصابات سیاسی متهم شد؛ آن هم باوجود اینکه سخنانش را با تاکید بر مخالفت با سند 2030 آغاز کرده بود: سخن گفتن از اسنادی مثل 2030 سخنی گزاف و بیهوده است. جلیل رحیمی جهان آبادی از تربت جام، مهدی عسگری نماینده کرج، جلال محمودزاده از مهاباد، حجت الاسلام نیک بین به نیابت از کاشمری ها، علی اکبر کریمی از اراک، انور حبیب زاده به نمایندگی از مردم بوکان، سیدمحمدرضا میرتاج الدینی نماینده تبریز، علی خضریان از تهران، غلامرضا نوری قزلجه به نیابت از مردم بستان آباد، کیومرث سرمدی از اسدآباد و ابراهیم عزیزی نماینده شیراز نیز 11 مردی بودند که تیم مجلس اصولگرای یازدهم مقابل وزیر میانه روی دولت دوازدهم را در جلسه دیروز پارلمان تشکیل داده و در آنچه اهالی کشتی فیتیله پیچ می شناسند، از این طرف و آن طرف به حاجی میرزایی تاختند. نمایندگانی که حتی پس از پایان جلسه و هنگام خروج حاجی میرزایی از صحن نیز انتقاد و اعتراض علیه او، وزارتخانه زیرنظرش و دولت متبوعش را پایان ندادند و درحالی که گرد او حلقه زده و عملا مانع خروجش از صحنِ سبز بهارستان می شدند، تنها وقتی حاضر شدند به این وزیر غیرسیاسی مجوز خروج بدهند که چند نفری از خود مجلسی ها برای پادرمیانی جلو آمده و دیگر نمایندگان معترض را آرام کردند.
منبع: اعتماد
حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی امروز (یکشنبه) طی سخنانی در صحن علنی مجلس گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور 4 ماه تشکیل نشده است، شورای عالی فضای مجازی تشکیل نمی شود، سند مهندسی فرهنگی کشور به دستور مقام معظم رهبری بیش از 40 جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی را به خودش اختصاص می دهد ولی بعد از چند سال کش و قوس تصویب می شود. 5-6 سال سند مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی که توی سبد اولویت ها باید قرار می گرفت، هیچ اتفاقی برایش نمی افتد. کل بودجه فرهنگ این کشور زیر نیم درصد است؛ بودجه ساخت بیش از 300 کیلومتر بزرگراه.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی گفت: اتفاقی که امروز در فضای مجازی رخ می دهد را همگی شاهد هستیم و می بینیم که فرزندان بنده و شما در این فضا چه می بینند و از چه خوراکی استفاده می کنند. جای تأسف دارد که 5 قطعه آخر آهنگ آن خواننده ضد انسانی و ضد بشریت 198 میلیون بار، ویژه دیده شده است؛ بروید و مضامین این آهنگ ها را بررسی کنید و ببینید چه مضامینی به خورد فرزندان ما داده می شود.
وی با تاکید بر اینکه فضای مجازی کاملاً رها شده است، اظهار داشت: پهنای باند در 11 ماهه اردیبهشت تا اسفند 98، 2.5 برابر شده و گاهی 60 و گاهی 70 درصد این فضا در اختیار اینستاگرام است که در آن یک شاعری که در عمرش فقط غزل گفته و اسم حاج قاسم سلیمانی را از روی عواطفش گفته است با 200k دنبال کننده، صفحه اش بسته می شود و هرچه دلشان می خواهد به مسئولان نظام و مقدسات ما می گویند و ما هم نشسته ایم و ادعای حکمرانی بر فضای مجازی را یدک می کشیم.
به گزارش مهر وی ادامه داد: 30 درصد جرایم یارانه ای کشور در این فضا اتفاق می افتد، 25 درصد محتوای خلاف عفت و اخلاق عمومی در این پلتفرم اتفاق می افتد، درآمدهای کثیف از قمار، تبلیغات ناهنجار و غیره در این فضا اتفاق می افتد و کاملاً این فضا رها است و مدیریت نمی شود.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به حجم سه برابری محتوای خارجی نسبت به محتوای داخلی گفت: این اواخر این مسئله تشدید شده است و رایگان کردن اینترنت ها به این مسئله دامن زده و شاهد هستیم چه بلایی بر سر کشور در این عرصه یعنی عرصه فرهنگی آمده است.
وی تأکید کرد: بروید و ببینید محتوای فیلم های که در سامانه فیلم های درخواستی عرضه می شود، چه مسائلی است؟ عشق مثلثی و مربعی، خیانت، خشونت، استفاده از جذابیت های جنسی و همچنین مضامین غیر انسانی به راحتی در این فیلم ها ترویج می شود و جوانان جامعه ما از این محتوا استفاده می کنند و مسئولیت آن با عرض معذرت گردن تک تک شما بزرگواران و پیش از شما بر عهده بنده است.
حجت الاسلام قمی گفت: اجازه می خواهم که از تعارف بیرون بیایم و بگویم که شما نماینده های مردم هستید و آمده اید که گره های مردم را باز کنید. قطعاً سلامت و تربیت فرزندان اهمیت زیادی دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.
در همین رابطه: سیاست مشخصی در فضای مجازی نداریم
نماینده مردم سبزوار در مجلس گفت: سیاست مشخصی برای ساماندهی فضای مجازی وجود ندارد، گاهی خیلی یله و رها است و گاهی هم سخت گیری های بی موردی اعمال می شود.
به گزارش خبرنگار مهر ، در ادامه جلسه علنی امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی، علی اصغر عنابستانی نماینده مردم سبزوار پس از ارائه گزارش سید عباس صالحی وزیر ارشاد و فرهنگ اسلامی اظهار کرد: متاسفانه انسجام فرهنگی در کشور وجود ندارد و ما دچار یک نوع از هم گسیختگی جدی فرهنگی هستیم. دستگاه های متولی فرهنگ خیلی زیاد است اما جایی که باید اصول دینی و فرهنگ غنی اسلامی ما آنها را مدیریت و ساماندهی کند، در امر فرهنگ نیست.
وی افزود: به نظر می رسد اصل وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ساماندهی فضای از هم گسیخته فرهنگی است که در کشور وجود دارد. متاسفانه مردم دچار تعارضات جدی فرهنگی هستند که مشکل ایجاد کرده است.
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: اولاً متاسفانه خبرنگاری کمترین امنیت را در حوزه مشاغل دارد که باید توجه ویژه ای به حق و حقوق و بیمه آنها شود. ساعت مطالعه و گسترش فرهنگ مطالعه و گسترش کتابخانه ها به صورت جدی در کشور پیشرفت نکرده است.
عنابستانی خاطرنشان کرد: ما باید گسترش کتابخانه ها را در دستور کار قرار دهیم. در شش شهرستان حوزه انتخابیه ما یعنی سبزوار، جوین، خوشاب، داورزن و جغتای و... خیلی جاها حتی یک کتابخانه هم نداریم. سینما علاوه بر اینکه گفتند در محتوایش باید کنترل و نظارت جدی شود، گسترش سینما هم باید در دستور کار باشد. ما در همه شش شهرستان غرب خراسان فقط یک سینما داریم.
وی ادامه داد: سیاست مشخصی در حوزه ساماندهی فضای مجازی وجود ندارد. گاهی خیلی یله و رها است و گاهی هم سخت گیری های بی مورد، بدون اینکه حمایت دقیق و حساب شده ای از پیام رسان های داخلی شود، اعمال می شود.
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: مهم این است که وزارت ارشاد در دهم خرداد بیانیه ای در فضای مجازی صادر کرده است و نحوه صدور مجوزهای فعالیت های هنری را در فضای مجازی اعلام کرده و براساس آن گفته است هرگونه عرضه اثر هنری در فضای مجازی برخط باید براساس مجوز وزارت ارشاد باشد در حالی که براساس اصل 44 و نظر مقام معظم رهبری این تنظیم گری، از وظایف صدا و سیما است و نمی دانم چرا وزارت ارشاد در حالی که کارهای خودش مانده، وارد حوزه ای شده است که به موجب قانون اساسی وظیفه صدا و سیما است و تمکین نمی کند.
عنابستانی اضافه کرد: سریال ها و فیلم هایی که از طریق فضای مجازی و شبکه خانگی پخش می شود گویی هیچ نظارتی روی آن نیست و به نظر رها شده است. اگر هم رها نشده نظارتی غیر از اصول حاکم بر کشور ما بر آن حاکم است.
وی در پایان گفت: سازمان حج با علم و اطلاع به اینکه احتمال زیادی می داد که امسال حج برگزار نمی شود از مردم پول گرفته است و مردم با سختی پول جور کردند و به نظر می رسد مردم سرگردان شدند و اتفاق نامناسبی افتاده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت ، روح الله متفکر آزاد، عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (یک شنبه، 25خردادماه) مجلس شورای اسلامی تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور را به شرح زیر قرائت کرد:
تذکر کمال حسین پور نماینده مردم سردشت و پیرانشهر به رئیس جمهور: علت فقدان برنامه مدون و حساب شده برای مدیریت بیماری کرونا
تذکر سید ناصر موسوی لارگانی نماینده مردم فلاورجان به وزیر علوم: ضرورت اولویت دادن به کاهش شکاف بین دروس دانشگاهی و بازار کار در برخی رشته های دانشگاهی، به وزیر اقتصاد و امور دارایی: ضرورت تسریع فراهم کردن احراز هویت الکترونیکی و غیر حضوری متقاضیان در سامانه سجام به منظور جلوگیری از کاهش شیوع ویروس کرونا
تذکر جلال محمودزاده نماینده مردم مهاباد و کمال حسین پور نماینده مردم سردشت و پیرانشهر به رئیس جمهور: علت عدم تامین اعتبار گازرسانی به استان های محروم چیست؟
تذکر حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهین شهر، میمه و برخوار به وزیر نیرو: لزوم نصب حفاظ برای کانال آب شهر شاپورآباد به وزیر ارتباطات: لزوم احراز هویت افراد در هنگام سیمکارت های ایرانسل، رایتل و همراه اول
تذکر احمد محرم زاده نماینده مردم اهر و هریس به وزیر راه و شهرسازی: لزوم اتمام طرح بزرگراه اهر و هریس
تذکر علیرضا نظری نماینده مردم خمین به وزیر ارتباطات: لزوم بهبود وضعیت پوشش آنتن دهی تلفن همراه و اینترنت در شهرستان خمین به ویژه محدوده شهرک صنعتی خمین
تذکر مجتبی یوسفی نماینده مردم اهواز به وزیر بهداشت و آموزش پزشکی: لزوم پیش بینی تمهیدات لازم با توجه به وضعیت قرمز کرونا در استان خوزستان
تذکر حسن نوروزی نماینده مردم رباط کریم و سیدعلی یزدی خواه سیدعلی یزدی خواه نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهربه وزیر راه و شهرسازی: علت عدم تکمیل کمربندی سوم تهران به پرند چیست؟
تذکر مهدی اسماعیلی نماینده مردم میانه به وزیر نیرو: علت عدم آبگیری سد شهریار و میانه، عدم اتمام پروژه آب شرب میانه چیست؟
تذکر ولی اسماعیلی نماینده مردم گرمی و مغان به رئیس جمهور: لزوم جلوگیری از موج جدید گرانی در مورد مایحتاج مردم.
تذکر کمال علیپور نماینده مردم قائم شهر، سوادکوه و جویبار به وزیر آموزش و پرورش: لزوم رفع مشکل استخدامی فرهنگیان شاغل در نهضت سوادآموزی
تذکر خلیل بهروزی فر نماینده مردم فومن و شفت به وزیر راه و شهرسازی: لزوم تسریع در ساخت پل ورودی شهر فومن
تذکر حسین حق وردی نماینده مردم شهریار، قدس و ملارد به وزیر کشور: لزوم تسریع ارسال لایحه افزایش تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی
تذکر سید محمدرضا میرتاج الدینی نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو و احمد محرم زاده نماینده مردم اهر و هریس و جلال محمود زاده نماینده مردم مهاباد و حسن لطفی نماینده مردم رزن به وزیر اقتصاد و امور دارایی: لزوم تسریع تصمیم گیری در خصوص وارد کننده های کالا با ارز غیر دولتی فداحسین مالکی به وزیر آموزش و پرورش: لزوم رسیدگی و تعیین تکلیف وضعیت استخدامی معلمین نهضت سوادآموزی در سیستان و بلوچستان
تذکراحمدحسین فلاحی نماینده مردم همدان به رئیس جمهور: لزوم کنترل افسارگسیخته بازار مسکن و نظارت و قیمت گذاری کارشناسی. لزوم رسیدگی به فضای مجازی.
تذکر احمدحسین فلاحی نماینده مردم همدان به رئیس جمهور: لزوم کنترل افسارگسیخته بازار مسکن و نظارت و قیمت گذاری کارشناسی و لزوم رسیدگی به فضای مجازی.
تذکر محمد صالح جوکار و احمد محرم زاده نمایندگان مردم یزد و اهر و هریس به رئیس جمهور: علت رها کردن بازار و عدم نظارت دولت بر قیمت گذاری کالا و افزایش قیمت ها چیست؟
تذکر جلال رشیدی کوچی نماینده مردم مرودشت به وزیر نیرو: لزوم رسیدگی به وضعیت کمبود شدید آب آشامیدنی برای شهرستان مرودشت.
تذکر حبیب الله دهمرده نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند به رئیس جمهور: لزوم مقابله با ریزگردهای زابل.
تذکر احمد مرادی نماینده مردم بندرعباس به وزیر امور اقتصاد و دارایی: لزوم رسیدگی به عملکرد ضعیف منطقه آزاد قشم با توجه به خواسته های مردم این منطقه.
تذکر احمد راستینه نماینده مردم شهرکرد به وزیر نیرو: لزوم اتمام طرح انتقال آب شرب بروجن.
تذکر علی اکبر علیزاده برمی نماینده مردم دامغان به وزیر نیرو: لزوم تسریع در لغو بخشنامه غیرقانونی وزارت نیرو در خصوص کاهش 50 درصدی سهم گردش آب کشاورزان و باغداران دامغان.
تذکر غلامعلی کوهساری نماینده مردم رامیان و آزادشهر به وزیر راه و شهرسازی: لزوم تسریع در اتمام طرح بهسازی جاده آزادشهر به شاهرود.
تذکر عباس مقتدایی و حسین میرزایی نمایندگان مردم اصفهان به وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی: لزوم افزایش حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی، لزوم به روزرسانی بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی و لزوم اجرای قانون متناسب حقوق و مزایای بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی.
تذکر نصرالله پژمانفر نماینده مردم مشهد و کلات به رئیس جمهور: علت عدم پرداخت مقرری بیکاری به بیکار شده های ناشی از کرونا با توجه به برداشت 5 هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی، چیست؟
تذکر حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهین شهر به همراه محمودزاده نماینده مهاباد به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: لزوم احراز هویت افراد در واگذاری سیم کارتهای ایرانسل، همراه اول و رایتل.
تذکر حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهین شهر به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، آموزش و پرورش و اقتصاد و دارایی: علت حذف برخی از بندهیا حماتی بیمه خادمین مساجد و عدم پرداخت با وجود پرداخت حق بیمه توسط دولت، ضرورت اجرای بند تبصره 12 قانون بودجه سال 1397 در ارتباط با احکام معلمین فارغ التحصیل سال 1398دانشگاه فرهنگیان، مبنای قانونی اخذ 5 درصد ناخالص کارکرد رانندگان خود مالک ویژه جابه جایی مسافر درون و برون شهری توسط سازمان تامین اجتماعی و لزوم بررسی علت عدم ارایه خدمات و تعهد پرداخت بیمه شخص ثالث در صورت بروز حادثه در طول مدت عدم تمدید بیمه نامه با توجه به دریافت جریمه دیرکرد تمدید بیمه نامه اجباری.
تذکر مصطفی نخعی نماینده مردم نهبندان و مجید نصیرایی نماینده مردم طبس به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: لزوم رسیدگی به وضعیت معیشتی کتابداران.
تذکر سارا فلاحی نماینده مردم ایلام به وزیر آموزش و پرورش: لزوم اجرای رتبه بندی معلمان طبق ماده 63 قانون برنامه ششم توسعه./
پایان پیام
صبح امروز (25 خرداد) و در ادامه حضور وزیران دولت دوازدهم در مجلس برای اعلام برنامه هایشان، وزیر فرهنگ و ارشاد میزبان نمایندگان مجلس بود. در حالی که سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد در این جلسه از برنامه وزارتخانه متبوع خود در حوزه فضای مجازی و تولید محتوای پاک دفاع می کرد بسیاری از نمایندگان اعتقاد داشتند که هیچ سیاست خاصی در فضای مجازی دنبال نمی شود و بدون هیچ نظارتی این فضا رها شده است.
سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد در صحن علنی امروز با اشاره به اینکه وزارت ارشاد نخستین وزارتخانه ای بوده که اقدامات خود را در حوزه فضای مجازی به مرکز ملی فضای مجازی ارائه کرده است، بیان کرد: 72 اقدام وزارت ارشاد در این مرکز مورد تایید قرار گرفت و از سال گذشته مقدمات اجرایی شدن آنها شروع شده است. هم در فضای زیرساختی و هم در حوزه محتوایی تلاش های مختلفی در حال انجام است. به گفته صالحی بخش قابل توجهی از بودجه سال 99 صرف تولید محتوای سالم در فضای مجازی شده است.
او در ادامه صحبت های خود به شفافیت و هوشمندسازی در وزارت فرهنگ و ارشاد اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از مسایلی که ما دنبال می کنیم، بحث هوشمندسازی است. در تلاش هستیم تا خدمات رسانی را در قالب دولت الکترونیکی و به صورت غیرحضوری انجام دهیم. از اول مهر ماه خدمات رسانی وزارت فرهنگ بدون مراجعه و تقریبا به صورت الکترونیکی انجام خواهد شد و امیدواریم خدمات سرعت بیشتری گرفته و شفاف تر شود. براساس گفته های صالحی در ابتدا 130 مجوز در وزارت فرهنگ وجود داشت که اکنون این تعداد به 36 مجوز تقلیل یافته است.
در ادامه بررسی چالش های فرهنگی در کشور، پس از صحبت های وزیر ارشاد، علی اصغر عنابستانی، نماینده مردم سبزوار با بیان اینکه سیاست مشخصی در حوزه ساماندهی فضای مجازی وجود ندارد، از عملکرد وزارت ارشاد در مورد فضای مجازی انتقاد کرد. او در این مورد گفت: این فضا گاهی خیلی رها است و گاهی هم سخت گیری های بی مورد روی آن اعمال می شود، از سوی دیگر تاکنون هیچ حمایت دقیق و حساب شده ای از پیام رسان های داخلی از سوی این وزارتخانه دیده نشده است.
او در ادامه ورود وزارت ارشاد به فضای ارائه مجوز به رسانه های تولید محتوای آنلاین نیز انتقاد کرد و با اعلام اینکه در این حوزه صدا وسیما مسئول است توضیح داد: وزارت ارشاد دهم خرداد بیانیه ای در فضای مجازی صادر کرده و نحوه صدور مجوزهای فعالیت های هنری در این فضا را اعلام کرده است. براساس آن بیانیه هرگونه عرضه اثر هنری در فضای مجازی برخط باید براساس مجوز وزارت ارشاد باشد، این در حالی است که براساس قانون اساسی و نظر مقام معظم رهبری این تنظیم گری، از وظایف صدا و سیما است. به اعتقاد عنابستانی وزارت ارشاد در حالی این بیانیه را صادر کرده است که این وزارتخانه کارهای ناتمام بسیاری دارد و حال وارد حوزه ای شده است که به موجب قانون اساسی وظیفه صدا و سیما است. عنابستانی همچنین به نبود نظارت بر محتوای سریال ها و فیلم های منتشر شده روی پلتفرم های آنلاین نیز انتقاد کرد و گفت: هیچ نظارتی بر سریال ها و فیلم هایی که از طریق فضای مجازی و شبکه خانگی پخش می شود، وجود ندارد و به نظر رها شده است. اگر هم رها نشده نظارتی غیر از اصول حاکم بر کشور ما بر آن حاکم است.
در ادامه جلسه امروز مجلس با مدیران حوزه فرهنگی، محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی هم به ارائه توضیحات از وضعیت تصمیم گیری ها در حوزه فضای مجازی پرداخت. قمی با اشاره به اینکه چهار ماه است که جلسات شورای عالی فضای مجازی تشکیل نشده است، بیان کرد: در حوزه فضای مجازی می بینیم که نظام تصمیم می گیرد که یک شبکه مجازی بسته شود؛ اما از سوی دیگر با کمک فیلترشکن ها به همین سایت ها دسترسی وجود دارد، باید ببینم که حالا که همه فیلترشکن دارند، وضعیت بهتر شده است؟ او ادامه داد: البته در همه جای دنیا رفتار سلبی در کنار رفتار ایجابی لازم است. در پیوست حکم دوره اول شورای عالی فضای مجازی، رهبری هرگونه افزایش سرعت و پهنای باند اینترنت را منوط به شبکه ملی اطلاعات کردند و محتوا را مقدم بر توسعه زیر ساخت خدمات کردند؛ اما این اتفاق نمی افتد و فرزندان من و شما در فضای مجازی چه می بینند؟ به گفته قمی فضای مجازی رها شده است و در کمتر از یک سال گذشته پهنای باند دو و نیم برابر شده است. او همچنین تاکید کرد: 60 تا 70 درصد این فضا در اختیار اینستاگرام است. جایی که شاعری با 200 فالور وقتی از حاج قاسم سلیمانی می گوید صفحه اش بسته می شود. ما ادعای حکمرانی در فضای مجازی را داریم؛ اما آنها هرکاری می خواهند، انجام می دهند.
براساس گفته های قمی، 30 درصد جرایم رایانه ای، 25 درصد محتوای خلاف عفت و درآمدهای کثیف از قمار و تبلیغات ناهنجار در همین فضا اتفاق می افتد و جوانان از آن استفاده می کنند و مسئولیتش با همه مسئولان است.
ICTna- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از رونمایی از 36 خدمت این وزارتخانه در حوزه هوشمندسازی تا پایان شهریور ماه امسال خبر داد.
به گزارش آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا)، سید عباس صالحی در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در بخشی از گزارش خود در تشریح وضعیت فرهنگی کشور با اشاره به فعالیت این وزارتخانه در حوزه فضای مجازی گفت: این وزارتخانه جزو اولین وزارتخانه هایی بود که برنامه خودش را در حوزه فضای مجازی به مرکز ملی فضای مجازی ارائه کرد.
او افزود: از طرفی این وزارتخانه 72 اقدام موثر در حوزه زیرساختی و محتوایی داشت و همچنین حمایت از استارت آپ های حوزه فرهنگ و هنر در فضای مجازی از اقدامات دیگر این وزارتخانه بود.
صالحی عنوان کرد: هوشمندسازی رویکرد دیگر وزارت فرهنگ و ارشاد بود که منجر شد 130 مجوز و شبه مجوز در این وزارتخانه به 36 مجوز تقلیل پیدا کرده و به سامانه تبدیل شد.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در متن توئیت سید عباس صالحی آمده است:
شصت سال با مردم و برای مردم. از نخستین حضور در تئاتر تا امروز.
خاطره هامان لبریز از عطر ماندگار اوست.
دل مان برای اسطوره های نمایش و سینما تنگ می شود: رشیدی، انتظامی، مشایخی و از امروز کشاورز.
خداوند نصیریان را به سلامت دارد!
به ایشان و خانواده استاد کشاورز تسلیت می گویم .
حجت الاسلام موسی احمدی در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان با اشاره به حضور روز گذشته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در صحن مجلس گفت: گزارش آقای صالحی در مورد عملکرد کانون های فرهنگی و هنری مساجد گزارش رضایت بخشی بود و ما خودمان نیز در میدان عمل شاهد حضور تاثیرگذار کانون های فرهنگی و هنری در مساجد هستیم.
نماینده مردم دیر، کنگان و عسلویه در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: مهمترین موضوعی که وجود دارد این است که وزارت ارشاد باید حرکت هایش را به سوی فرهنگ دینی ببرد. مقام معظم رهبری در پیام شان به مجلس نیز این دغدغه را مطرح کردند. معظم له از جمله اولویت های مجلس را پرداختن به مسایل اقتصادی و همچنین فرهنگ عنوان کردند که بخشی از مسئولیت در حوزه فرهنگ متوجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
وی ادامه داد: این وزارتخانه باید در راستای مسیر تحقق و تثبیت فرهنگ دینی و اسلامی قدم بردارد. ما نیز در مجلس حمایت های لازم را از آنها و اقدامات شان خواهیم داشت.
حجت الاسلام احمدی تاکید کرد: کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور فضا و ظرفیت بسیار ارزشمندی هستند که در حوزه فرهنگ دینی باید مورد توجه و حمایت مجلس و دولت قرار بگیرد. آنها می توانند با تاثیرگذاری ای که در رابطه با مسایل کشور دارند، باید آرامش بخشی به جامعه شوند. تعمیق باورهای دینی و اثرگذاری مسایل معنوی در زندگی افراد از جمله اهدافی است که این کانون ها باید دنبال کنند.
این نماینده مجلس یازدهم تصریح کرد: کانون های فرهنگی هنری پایگاه های بسیار جذابی برای جوانان و نوجوانان جهت ابراز شخصیت، معرفی ایده ها و نظرات شان و برنامه هایشان هستند و نیاز است که وزارت ارشاد بر روی گسترش و ارتقای این کانون ها متمرکز شود.
وی اضافه کرد: در نشستی که با مسئولان چند کانون در بوشهر داشتم از نبود بودجه کافی ابراز نگرانی کردند و قطعا در مجلس یازدهم باید نگاه مجلس را به سمت حمایت از این کانون ها ببریم چرا که این کانون ها اثرگذاری فوق العاده ای در زندگی فردی و اجتماعی افراد دارند و جامعه را از بسیاری از خطرات و آسیب های اجتماعی مصون می کنند./
پایان پیام/ 33
به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، در حالی که شیوع کرونا در عربستان هر روز بیشتر شده و پادشاه سعودی برای نخستین بار قرار است برای لغو حج تمتع جلسه برگزار کند، کاروان های کشورمان همچنان در حال برنامه ریزی برای تشرف به حج تمتع هستند؛ به طوری که در گروه های مجازی کاروان های حج امسال، همچنان آموزش های لازم به منظور آمادگی زائران خانه خدا برای تشرف به حج ابراهیمی قرار داده می شود. به گفته دباغ، مدیر کاروان حج تمتع سال جاری از استان تهران و تیزهوش مدیر کاروان حج تمتع امسال از استان خوزستان ما بر اساس دستورالعمل سازمان حج و زیارت باید اقدام کنیم و برخلاف برخی اخبار مبنی بر تعطیلی حج تمتع، سازمان حج و زیارت دستور عدم برپایی جلسات غیرحضوری و آموزش ها را نداده است، بنابراین همچنان روند آمادگی زائران به حج تمتع انجام می شود.
همچنین روند معاینات پزشکی زائران زیر 60 سال نیز در برخی استان ها ادامه دارد. البته با توجه به نامشخص بودن وضعیت حج امسال و پیش بینی کاهش سهمیه از سوی سازمان حج و زیارت، هنوز معاینات زائران بالای 60 سال انجام نشده است و به نظر می رسد حتی اگر عربستان وضعیت حج امسال را طوری مشخص کند تا بخشی از سهمیه کشورها به حج تمتع مشرف شوند، زائران بالای 60 سال با توجه به خطرپذیری به این سفر مشرف نخواهند شد. علاوه بر این، بیش از 50 درصد زائران زیر 60 سال هستند.
البته به گفته منابع آگاه، حج تمتع امسال لغو شده است و عربستان در اعلام این خبر همچنان تردید دارد و ترجیح می دهد کشورها خودشان از حضور در حج انصراف دهند تا سعودی ها کمتر متضرر شوند.
به گفته علیرضا رشیدیان، در صورت عدم برگزاری حج تمتع، افرادی که هزینه حج امسال را پرداخت کردند، دیگر مشمول افزایش قیمت حج سال آینده نخواهند شد و در صورت انصراف از سفر به حج سال آینده، هزینه های پرداختی آن ها بازگردانده می شود و پس از ثبت نام مجدد باید بر اساس قیمت همان سال به این سفر معنوی مشرف شوند.
به گزارش فارس، در حالی که حدود دو هفته تا اعزام زائران به حج تمتع باقی مانده و عربستان به صورت رسمی لغو حج تمتع امسال را اعلام نکرده است، شورای عالی حج برای وضعیت حج امسال جلسه تشکیل خواهد داد که البته زمان دقیق برپایی این جلسه مشخص نیست.
انتهای پیام/
سال 85 به اجبار ما کتابداران کتابخانه ها را که دارای مدارک کارشناسی و بالاتر بودیم را به نهاد کتابخانه ها واگذار کردند که شد نهاد کتابخانه های کشور که نه دولتی است نه خصوصی و در نتیجه روز به روز وضعیت حقوقی ما به دلیل بودجه نهاد بدتر و بدتر شد و با 29 سال خدمت حقوق مان 2 میلیون تومان است.
همچنین نهاد از پرداخت پاداش پایان خدمت همکاران سرباز می زند، زیرا ما 17 سال در ارشاد و در کتابخانه خدمت کردیم.
تقاضا داریم به داد معیشت ما برسید و همچنین هنوز احکام کارگزینی کتابداران کتابخانه های عمومی صادر نشده است. با توجه به تورم بالا و مشکلات معیشتی این قشر فرهنگی خواهشمندیم نسبت به اعمال مصوبات دولتی در احکام سال جدید کتابداران پیگیری کنید.
کتابداران با حداقل حقوق بین 2 تا 3 میلیون کمترین دریافتی را دارند و اکثرا دارای مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد هستند.
به گزارش خبرگزاری مهر ، معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به منظور ایجاد هم افزایی و هماهنگی بین دستگاه ها و نهادهای فرهنگی برای معرفی جاذبه ها و میراث تاریخی، فرهنگی، مذهبی و گردشگری مناطق روستایی ایران در سطوح منطقه ای و بین المللی تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
این تفاهم نامه روز یکشنبه از سوی منوچهر رزمجو معاون امور سرمایه گذاری، فرهنگی و اجتماعی معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری و محمد مهدی ایمانی پور معاون همکاری های علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به امضا رسید.
استفاده بهینه از ظرفیت های قانونی و اجرایی مشترک در جهت ایجاد هم افزایی و هماهنگی بین دستگاه ها و نهادهای فرهنگی برای ارتقای شاخص های توسعه فرهنگی، اجتماعی،اقتصادی و سیاسی روستاییان در سطح ملی و بین المللی از طریق معرفی مزیت ها، توانمندی ها و استعدادهای مناطق روستایی و عشایری در سایر کشورها از مفاد این تفاهم نامه عنوان شده است.
شناسایی و معرفی بازارهای اقتصادی منطقه ای و بین المللی برای عرضه و فروش محصولات و تولیدات متنوع روستائیان و عشایر در عرصه صادرات، همکاری و ایجاد بستر مناسب برای برگزاری هفته های فرهنگی با محوریت معرفی فرهنگ ایرانی- اسلامی و مراسم میراث ناملموس مناطق روستایی و عشایری با حضور گروه های آئینی، هنری، صنایع دستی و گردشگری روستایی در کشورهای اولویت دار بازار هدف، همکاری در شناسایی و جلب مشارکت سازمان ها، نهادها، انجمن ها و موسسات خیریه منطقه ای و بین المللی مرتبط با توسعه روستایی به منظور بهره گیری از اطلاعات، دانش و تجارب ذیربط و همکاری مشترک با آنها از جمله اهداف مهم این تفاهم نامه است.
همچنین از دیگر زمینه های همکاری در این تفاهم نامه می توان به معرفی فرصت های نمایشگاهی در کشورهای مختلف و همکاری به منظور ایجاد زمینه حضور فعالان اقتصادی و فرهنگی روستایی و عشایری در نمایشگاه های مرتبط کشورهای هدف، همکاری برای فراهم کردن زمینه حضور و مشارکت افراد، تشکل ها، سمن ها و مراکز علمی- اجرایی فعال در حوزه توسعه روستایی سایر کشورها در نمایشگاه های ادواری توسعه روستایی در ایران، همکاری در برگزاری نشست ها و سمینارهای مشترک تخصصی با همتایان منطقه ای و بین المللی به منظور معرفی فرصت های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی حوزه روستایی و نیز تبادل دانش و تجربیات توسعه روستایی در کشور و همکاری در شناسایی و معرفی ظرفیت های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مناطق روستایی به سرمایه گذاران، صنعتگران، گردشگران، تورگردانان صنعت گردشگری، خبرنگاران و فیلم سازان حرفه ای و پرنفوذ سایر کشورها اشاره کرد.
لینک منبع
حسام الدین آشنا روز یکشنبه در نشست مجازی آیین گشایش انجمن علمی برنامه ریزی روابط فرهنگی اجتماعی گفت: لازم است اینجا از تمام کسانی که از مسیرهای طولانی عبور کردند تا شناخت فرهنگ ها را نسبت به همدیگر افزایش دهند چه رایزنان فرهنگی ایران پیش از انقلاب اسلامی که از نام آوران بودند و چه آنها که بعد از انقلاب وظیفه نمایندگی نظام اسلامی را در دیگر کشورها برعهده گرفتند، تقدیر کنم.
وی خواستار جدی گرفته شدن حوزه روابط بین فرهنگی از سوی تصمیم گیران کشور شد و افزود: از لحاظ نظری، وقتی در دو حوزه ارتباطات بین فرهنگی و مطالعات بین فرهنگی کار می کنیم منظور این است که فرهنگ ها در مقایسه با هم شناخته می شوند و هیچ کسی هویت خودش را نمی تواند شناسایی کند مگر اینکه با فرهنگ دیگری مواجه شود.
مشاور فرهنگی رییس جمهوری با بیان اینکه مجموعه مطالعات مقایسه ای به نوعی مطالعات بین فرهنگی محسوب می شود، تصریح کرد: جای این نوع مطالعات در ایران خیلی خالی است و معمولا کشورهایی که سابقه استعماری دارند به مطالعات بین فرهنگی روی آورده اند و در این راه سوابق طولانی دارند شاید شکل گیری رشته مردم شناسی در اساس ناشی از نیاز انسان غربی قرن هیجدهم، نوزدهم و بیستم برای شناخت دیگری بوده است.
آشنا با بیان اینکه ارتباطات بین فرهنگی یعنی اینکه چطور یک ملت می تواند خودش و دیگری را بشناسد و خودش را به دیگران بشناساند، گفت: اگر کشوری از طریق ارتباطات بین فرهنگی تلاش کند تا شناخت دیگران از خود را افزایش دهد تلاش آن معطوف به افزایش نفوذ فرهنگی محسوب می شود.
وی تصریح کرد: اگر هر کشوری برای نفوذ فرهنگی تلاش کند و عمده دغدغه اش هم این باشد که در مقابل فرهنگ مقابل نفوذناپذیر باشد این نمایه از یک کشور برای دیگر کشورها تهدید محسوب می شود.
مشاور فرهنگی رییس جمهوری، ارتباطات بین فرهنگی را یک جاده یک طرفه ندانست و گفت: تصور اینکه ارتباطات بین فرهنگی جاده ای یک طرفه است باعث می شود که دیگران احساس خطر کنند چون شما را آماده تعامل فرهنگی نمی بینند.
آشنا با بیان اینکه شما نمی توانید در تماس با فرهنگ دیگری قرار بگیرید اما آمادگی برای تاثیرپذیری از آن را نداشته باشید، گفت: کارگزاران روابط بین فرهنگی باید کارشان تسهیل ارتباطات دوطرفه باشد و آمادگی آموختن و تاثیرپذیری از جنبه های مثبت فرهنگ دیگر را داشته باشیم و باید بتوانیم نفوذ فرهنگی خودمان را هم افزایش دهیم.
وی با اشاره به این موضوع که باوجود تعداد بالای سفارتخانه ها واقعیت این است که کیک روابط خارجی ما در حوزه سیاست، اقتصاد و فرهنگ کوچک است، افزود: به نظر می آید که ما به تدریج دچار این مشکل می شویم که بین برون گرایی، درون گرایی و تعامل گرایی سیاسی فرهنگی و اقتصادی مجبوریم دست به یک گزینش و ترکیب بزنیم.
مشاور فرهنگی رییس جمهوری با پرسیدن این سئوال که انجمنی که به طور تخصصی می خواهد در خصوص روابط فرهنگی بین المللی کار کند چه ویژگی هایی باید داشته باشد، خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین ویژگی های انجمن باید حضور و فعالیت و اشتراک نظر تمام کسانی باشد که در این حوزه چه دولتی و چه غیردولتی فعالیت داشته اند؛ بنابراین لازم است از روسای قبلی سازمان فرهنگ و ارتباطات و معاونینشان تا تمام رایزن های فرهنگی قدیمی و جدید دعوت شود تا حداقل به صورت افتخاری عضو این انجمن شوند.
آشنا با تاکید بر جامع الاطراف بودن انجمن علمی برنامه ریزی روابط فرهنگی اجتماعی تصریح کرد: انجمن لازم است به عنوان یک انجمن حرفه ای، علمی، پژوهشی و آموزشی به سازمان های مرتبط خدمات ارائه کند و با آنها تعامل داشته باشد.
وی به نقش نظام مهندسی و نظام پزشکی در جامعه مهندسان و پزشکان کشور نیز اشاره و ابراز امیدواری کرد که انجمن علمی برنامه ریزی روابط فرهنگی اجتماعی بتواند همین نقش را برای تقویت حوزه ارتباطات بین فرهنگی و جوانانی که قصد دارند در این حوزه فعالیت کنند ایفا کند.
هماهنگی بین مجموعه های فرهنگی و سیاست خارجی بیشتر شود
سید محمد کاظم سجادپور، معاون وزیر امور خارجه و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی نیز در این نشست با بیان اینکه راه اندازی هر انجمن علمی، یک ارزش افزوده برای کشور است، تصریح کرد: انجمن های علمی حالت پل دارند و بین حوزه های گوناگون علمی و فکری و نسل های مختلف پیوند ایجاد می کنند و هرچه این انجمن ها بیشتر و حرفه ای تر باشند به توسعه کشور کمک می کنند.
وی به روابط فرهنگی بین المللی ایران در طول تاریخ اشاره کرد و افزود: ایران بیش از هر چیز یک موجود فرهنگی در تاریخ بوده و هست و در مجموعه دانشگاهی و اجرایی کشور چنین نگاهی به آن نداشته ایم و باید نگاه فرهنگی به ایران بیشتر لحاظ شود.
معاون وزیر خارجه، فرهنگ ایران را در طول هزاره های مختلف بشری در کنار بحث های راهبردی، امنیتی و سیاسی مورد توجه جهان دانست و گفت: عمدتا این فرهنگ معناگرای ایران بوده که برای دیگران جذاب بوده است.
سجادپور به حضور فرهنگی ایران و اثرات تمدنی آن در اقصی نقاط جهان اشاره کرد و افزود: باوجود حضور 400 ساله عثمانی در جنوب اروپا اثرات زیادی از عثمانی دیده نمی شود اما اثرات ایران دیده می شود زیرا ایران فرهنگی جهانی، انسانی و بین المللی داشته است.
وی با بیان اینکه ما چه بخواهیم و چه نخواهیم کشوری بین المللی هستیم، تصریح کرد: اثر بین المللی بودن روی زندگی ما کاملا قابل مشاهده است و کمتر کشوری در بین همسایگان ما این بعد بین المللی را داشته که ما داریم و منظورم توجه جهانی و نیاز به تعامل جهانی است.
معاون وزیر خارجه به اهمیت سیاست خارجی در جامعه ایران اشاره کرد و افزود: سیاست خارجی برای ایران خیلی کلیدی است و امنیت و فرهنگ و اقتصاد کشور به آن گره خورده و از این منظر پیوند فرهنگ و سیاست اهمیت زیادی دارد.
سجادپور با بیان اینکه هر کار فرهنگی که ایران انجام می دهد حتما به عنوان بخشی از سیاست خارجی آن تلقی می شود، گفت: هر چه هماهنگی بین مجموعه های فرهنگی و مجموعه های سیاست خارجی بیشتر باشد به نظر من منافع همه جانبه کشور بیشتر تامین می شود.
وی تصریح کرد: این هماهنگی چیزی بخشنامه ای نیست و چیزی شناختی و مبتنی بر برداشت ها و دیدگاه هایی است که از فرهنگ و سیاست خارجی و ایران دارند و هرچه این دیدگاه ها اجماعی تر باشد در عمل تاثیرگذارتر است.
معاون وزیر خارجه ابراز امیدواری کرد: انجمن علمی برنامه ریزی روابط فرهنگی اجتماعی بتواند در ایجاد اجماع و پیوند در پیوست سیاست خارجی به روابط فرهنگی بین المللی و پیوست روابط فرهنگی به سیاست خارجی بتواند موثر باشد.
مدل روابط فرهنگی خارجی ما نیازمند بازنگری است
حجت الاسلام و المسلمین مهدی ایمانی پور، معاون همکاری های علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز در این نشست با تقدیر از تجربه علمی و میدانی موسسین انجمن علمی برنامه ریزی روابط فرهنگی اجتماعی تصریح کرد: کسانی را که تجربه دانشگاهی و میدانی داشتند به تشکیل انجمن تشویق کردیم تا در سیاست ورزی در حوزه روابط فرهنگی با دیگر کشورها نظام منسجم تری را در فضای بین الملل شکل دهیم.
وی ابراز امیدواری کرد: انجمن علمی برنامه ریزی روابط فرهنگی اجتماعی بتواند ایده های جدیدی را با ادغام علم و عمل برای سیاست گذاری فرهنگی بین المللی ارائه کند.
معاون همکاری های علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با بیان اینکه کشورهای توسعه یافته، مساله روابط فرهنگی را یکسویه می بینند، گفت: این کشورها گرچه شعار تعامل می دهند اما رویکردی یک سویه دارند و به اسم گفت وگوی سازنده دنبال تاثیرگذاری بر فرهنگ دیگر ملت ها هستند.
ایمانی پور به نقش شورای فرهنگی بریتانیا به عنوان یک نهاد زیرمجموعه وزارت خارجه انگلیس اشاره کرد و افزود: این نهاد وابسته به وزارت خارجه انگلیس در ظاهر یک نهاد غیررسمی سیاست های فرهنگی این کشور را در کشورهای دیگر دنبال می کند.
وی خواستار غیردولتی شدن عنوان رایزنی های فرهنگی ایران در خارج از کشور و تبدیل آنها به خانه فرهنگ ایران شد و افزود: مدل روابط فرهنگی خارجی ما نیازمند بازنگری است.
معاون همکاری های علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به ضعیف بودن ارتباط رسمی مراکز فرهنگی و دانشگاهی ایران با همتایان خود در دیگر کشورها اشاره و ابراز امیدواری کرد که انجمن علمی برنامه ریزی روابط فرهنگی اجتماعی بتواند این خلا را برطرف کند.
امیرمحمد حاجی یوسفی رییس انجمن علمی برنامه ریزی و روابط فرهنگی اجتماعی نیز در این نشست ابراز امیدواری کرد که این انجمن بتواند در عرصه دیپلماسی فرهنگی و دیپلماسی عمومی به کشور کمک و بین نهادهای سیاست خارجی و نهادهای فرهنگی همدلی و اجماع بیشتر ایجاد کند.
نشست مجازی آیین گشایش انجمن علمی برنامه ریزی روابط فرهنگی اجتماعی به همت مرکز مطالعات بین المللی و روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و با حضور حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیس جمهور، سید محمد کاظم سجادپور معاون وزیر اور خارجه و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی، حجت الاسلام و المسلمین ایمانی پور معاون همکاری های علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و امیرمحمد حاجی یوسفی، رئیس انجمن علمی برنامه ریزی و روابط فرهنگی اجتماعی برگزار شد.
محبوبه عظیم زاده - تقریبا 6 ماهی می شود که شیوع ویروس کرونا خیلی از بخش های زندگی عادی ما را مختل کرده و شکلی جدید از زندگی را به مردم تحمیل کرده است. از تعطیل شدن دانشگاه ها و وسایل حمل و نقل عمومی گرفته تا محدودیت در سفر و حضور مردم در اجتماع، همه حاصل حضور ناگهانی این مهمان ناخوانده در زندگی بشر بوده است. با وجود اینکه بعد از 6 ماه، کم کم بخشی از زندگی اجتماعی مردم در حال نزدیک شدن به شرایط عادی است، اما هنوز خیلی زود است که از تمام شدن کامل بحران کرونا حرف بزنیم. مثلا در تازه ترین اتفاق حاصل از شیوع این ویروس، دولت عربستان اعلام کرد که مراسم حج امسال برگزار نخواهد شد. برگزار نشدن مراسم حج امسال به دلیل وجود کرونا صحبتی بود که پیش از این هم به صورت ضد و نقیض و همراه با، اما و اگر مطرح شده بود، اما این روز ها رنگ واقعیت به خود گرفته است. رسانه های سعودی به نقل از وزیر حج و عمره دولتشان این خبر را منتشر کردند. البته قرار بر این است که در هفته آینده این خبر به صورت رسمی تر و همراه با جزئیات بیشتری مخابره شود. گفته می شود آمار مبتلایان به کرونا در روز های اخیر در عربستان سعودی، از مرز 100 هزار نفر هم گذشته است.
بیشتر بخوانید: کلاف سردرگم حج تمتع 99؛ ایران و سایر کشور ها منتظر پاسخ نهایی عربستان
گزینه های دیگر چه بود؟
پیش از این، گزینه های دیگری به جز لغو مراسم هم مطرح شده بود که برگزاری مراسم با ظرفیت محدود و جلوگیری از حضور افراد بالای 60 سال از جمله این احتمالات بودند. حتی برخی از رسانه های عربستان در این خصوص اعلام کردند که شاید این مراسم با سهمیه بندی برگزار شود، به این صورت که 20 درصد سهم هر کشور برای حضور باشد، به شرط حضور نیافتن بیماران و سالمندان. دولت عربستان پیش از این، در سال 2014 به دلیل وجود یک ویروس مشابه کرونا، شرط سنی را در محدودیت های حج تمتع اعمال کرده و گفته بود به افراد بالای 60 سال ویزا نمی دهد. در این میان البته بودند کشور هایی مثل اندونزی، سنگاپور و مالزی که خودشان زودتر از اعلام این خبر، اعلام کردند که امسال سفر حج شهروندان خود را لغو می کنند. آمار ها می گوید دست کم به طور سالانه درآمدی بالغ بر 12 میلیارد دلار از محل برگزاری مراسم حج عاید دولت عربستان می شود. رقمی که در چشم انداز آتی این کشور -که البته کرونا در آن دخالتی نداشته است و برای سال 2030 تنظیم شده است- به 13 میلیارد دلار افزایش پیدا می کند که از طریق 30 میلیون زائر در حج عمره و تمتع حاصل می شود.
ضرری متوجه زائران نمی شود
هم زمان با، اما و اگر هایی که در رابطه با برگزار شدن یا نشدن مراسم حج امسال وجود داشت، سازمان حج و زیارت کشورمان اقدامات مربوط به جذب زائران برای حج امسال را مشابه هر سال انجام می داد. طبق آماری که سازمان حج و زیارت اعلام کرده است سهمیه امسال 87 هزار و 500 نفر بوده است که از این میان 75 درصدشان ثبت نام کرده اند. بااین حال، علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت، درباره با قراردا هایی که با طرف های خدمات دهنده عربستانی وجود دارد گفته است: بندی با عنوان شرایط فوق العاده و اضطراری وجود دارد که در صورت برگزار نشدن حج، قرارداد مربوط به خدمات به سال بعد منتقل می شود و از این ناحیه ضرری متوجه زائران ما نمی شود. او همچنین بیان کرد: این افراد می توانند انصراف دهند و تمام زائران ثبت نامی امسال در صورت برگزار نشدن حج 99 در سال بعد اعزام می شوند و درصورتی سال آینده ثبت نام جدید انجام می شود که سهمیه کشورمان بیش از افراد ثبت نامی باشد. ضمن آنکه هزینه سفر حج ثبت نامی های جدید بر اساس نرخ ارز همان سال محاسبه و دریافت می شود در صورت عادی بودن شرایط اولین کاروان زائران حج تمتع باید در ششم تیر راهی سرزمین وحی می شد و پانزدهم مرداد نیز به کشور بازمی گشت.
سلامتی و حفظ جان مردم باید اولویت باشد
واکنش مردم به این تصمیم و بازخورد های آن در صفحات مجازی مشهود بود؛ واکنش هایی که هرکدامشان جنبه های متفاوتی از این ماجرا را نشان می دادند. کاربری شرایط را خیلی کلی تر دیده و نوشته بود: والا با این وضعی که مسئولان و مردم اعتقادی به رعایت نکات بهداشتی ندارن، حالا حالا ها باید این شرایط رو تحمل کنیم. کاربر دیگری به بسته شدن اماکن مقدس در روز های کرونایی اشاره کرد و گفت: بسته شدن حرم ها هم نمونه مشابه دیگری از این اتفاق بود که تصمیم بزرگی بود. بااین حال بر هیچ کس پوشیده نیست که سلامتی مردم و جونشون بیشتر از هر چیز دیگه ای اهمیت داره. فرد دیگری به فاجعه تلخ منا اشاره کرده بود: درستشم همینه. عربستان یک بار سال 94 ثابت کرد که توان مدیریت نداره و اصلا ارزشی هم برای جون مردم قائل نیست. و در این بین کاربر دیگری ابراز دلتنگی کرده و نوشته بود: کرونا امسال حسرت های زیادی رو به دل آدما گذاشت. امیدوارم واقعا هرچه زودتر این شرایط تموم شه.
رضا بصیرت مدیر جدید انجمن هنرهای نمایشی ایران که پس از حمید نیلی بر این سمت منصوب شده است، در نخستین گفت وگوی خود با خبرگزاری فارس درباره اولویت ها و رویکردهای خود صحبت هایی کرد و گفت: این روزها مشغول بررسی شرایط و برگزاری جلسات برای به دست آمدن اوضاع هستم تا بتوانیم مسائل مختلف را دنبال کنیم و به رویکردهای جدیدی ایجاد و در نهایت به تصویب اداره کل هنرهای نمایشی برسانیم.
وی در ادامه افزود: اینکه الان انجمن در کجا قرار دارد و به کجا می خواهد برسد، بحث هایی است که نیاز به اشراف به همه بخش ها دارد در حالیکه من تازه یک هفته است که سمت را قبول کردم. بسیار تلاش دارم درباره روند کارهای استان ها و شهر تهران ، فعالیت هایی که مربوط به حوزه سایت و فضای مجازی و شیوع کرونا است ، اطلاعاتم را تکمیل کنم تا به یک جمع بندی درست برسیم.
بصیرت با تأکید بر اینکه تا هفته آینده برنامه ریزی در این عرصه ها خواهند داشت، گفت: این برنامه می بایست مبتنی بر داده های کامل باشد تا در این حوزه تشریح کنیم که چه کارهایی می خواهیم انجام دهیم. اما نکته ای که مهم است این است که ما تلاش داریم جایگاه اصلی خود را بدست بیاوریم و جایگاه اصلی این است که انجمن هنرهای نمایشی ایران با همان اهداف اساسنامه از پیش تعیین شده، جلو برود و برنامه های آینده خود را مشخص کند.
وی در پاسخ به این سوال که در زمینه کرونا و تعیین خسارت گروه های نمایشی چه برنامه هایی دارند، گفت: یکی از دغدغه های ما در این وضعیت همین است و ما متوجه هستیم که گروه های تئاتری در این اوضاع چه شرایطی دارند، چندین جلسه هم خدمت دکتر آشنا بودیم اما این را باید عرض کنم که در زمینه رویکردها و اعتبارات محدودیت ها زیاد است و ما امیدوار هستیم که بتوانیم بخشی از خسارت ها را جبران کنیم.
بصیرت در این رابطه افزود: تلاش داریم در جلسات به زودی مشخص کنیم که تصمیم داریم خسارت ها را مالی و نقد پرداخت کنیم یا اینکه مثلا در شرایط پساکرونا که سالن ها با 50 درصد باز می شوند، مشوق هایی برای گروه ها قرار دهیم و بگوییم ما یک تعداد مخاطبین را حمایت میکنیم. بنابراین در این هفته جاری مشخص میکنیم که نوع حمایت ما از دوستان چگونه خواهد بود.
مدیر عامل انجمن هنرهای نمایشی ایران گفت: به زودی دستورالعملی برای نحوه حمایت از گروه های تئاتری در ایام کرونا آماده میکنیم که تکلیف را مشخص کند هر چند نمی توانیم همه ضرر و زیان گروه ها و سالن ها را جبران کنیم ولی بخشی از این ضرر و زیان را سعی میکنیم در قالب این دستورالعمل به صورت حمایت اجرا کنیم.
وی درباره معوقات انجمن هنرهای نمایشی نیز گفت: این هفته اعتباری به ما می رسد که سعی داریم بخشی از این اعتبار را به معوقات گذشته اختصاص دهیم حتی تعهداتی ما برای سال 99 هم داریم. سعی می کنیم این ها را که لیستش آماده است، مشخص کنیم و به محض رسیدن اعتبار به ترتیب اولویت پرداخت و سعی میکنیم تا آینده نزدیک آنها را پرداخت کنیم که از سال قبل تعهدی نداشته باشیم ولی پیگیر اعتبارات هستیم.
انتهای پیام/
تعطیلی 108 روزه تئاتر با آغاز اجرای نمایش های خیابانی در پهنه فرهنگ و هنر رودکی (محوطه مجموعه تئاترشهر) به پایان رسید و این بهترین خبر برای هنرمندانی و تماشاگرانی بود که بی صبرانه منتظر آغاز نمایش ها بودند. گروه های نمایشی علاوه بر تهران در دیگر استان ها نیز اجرای نمایش های خود را آغاز کردند که سیرجان و رفسنجان (کرمان)، الوند و تاکستان (قزوین)، رشت، لاهیجان و آستانه اشرفیه (گیلان) و برخی شهرهای استان کرمانشاه از جمله این شهر ها هستند.
این نمایش ها با شعار من، تو، ما/ تئاتر، زندگی، کرونا اجرا های خود را آغاز کردند که با استقبال خوبی از سوی تماشاگران رو به رو شد. بهتر است بگوییم آغاز اجرا های خیابانی در شرایط فعلی توانسته تا حدودی مردم و رهگذران را سرگرم و پیام خود را به آن ها برساند.
شهاب راحله نویسنده و کارگردان نمایش کارگران مشغول بی کاری اند که در بخش خیابانی به اجرا می پردازد، در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص این نمایش گفت: با شیوع بیماری کرونا کارگران فصلی بیکار شدند، از همین رو در نمایش کارگران مشغول بی کاری اند داستان دو کارگر فصلی را روایت می کنیم که کنار خیابان نشسته و منتظر کار هستند. این دو کارگر پیش خود می گویند این چه بلایی بود که کرونا به سر ما آورد و ما نمی توانیم کار کنیم. شخصی به یکی از این دو کارگر تلفن می زند و می گوید که داروخانه ای ژل ها و ماسک های غیر بهداشتی می فروشد بنابراین شما از سوی شهرداری دستور دارید تا جلوی داروخانه دیوار بکشید.
وی افزود: یکی از آن ها خوشحال می شود که کار پیدا کرده و می تواند بعد از چند روز غذای گرم بخورد، اما دیگری می گوید بدون مجوز نمی توانیم دیوار بکشیم. در نهایت مشخص می شود که آن شخصی که تلفن زده دروغ گفته و می خواسته داروخانه را تخریب کند تا خودش ماسک و لوازم بهداشتی بیشتری بفروشد.
راحله با اشاره به استقبال تماشاگران از نمایش های خیابانی ، بیان کرد: نمایش کارگران مشغول بی کاری اند جنبه طنز دارد و بحث اخلاقی مقابله با دروغ و به دست نیاوردن هر پولی در هر شرایطی از رویکرد های نمایش کارگران مشغول بی کاری اند است. در برخی روزها استقبال تماشاگران خوب و در برخی روزها کمتر است. همین که نمایش های خیابانی بعد از چند روز خاموش بودن چراغ تئاترها با رعایت موارد بهداشتی اجرا می شوند , خوب است.
راحله در خصوص اجرای نمایش های خیابانی گفت: من با آغاز اجرا های خیابانی موافق بودم، زیرا تئاتر خیابانی در سالن اجرا نمی شود و خانواده ها با مشکل رو به رو نمی شوند، تئاتر خیابانی می تواند شروعی خوب و نویدی برای تئاتر ها باشد که هرچه سریع تر نشاط به جامعه بازگردد. تئاتر می تواند یک وظیفه آموزشی کوچکی ایفا کند تا برای لحظاتی مردم را از حال و هوای پیش آمده غافل کند و می تواند حال و هوای مردم را بهبود بخشد.
عضو هیئت مدیره تئاتر خیابانی خانه تئاتر در خصوص کار های آتی خود گفت: در طول سال یک یا دو نمایش مذهبی به اجرا می برم و اگر فرصتی پیش آید کار های جدیدی به اجرا خواهیم برد. از طرفی موظف هستیم تا علاوه بر ایجاد اشتغال برای خود برای سایر گروه های نمایش های خیابانی نیز پیگیر باشیم، زیرا این دوستان هم از همین راه ارتزاق می کنند. هر چند قبل از شیوع بیماری کرونا اوضاع تئاتر خوب نبود، اما این مسئله سبب شد تا همه مشاغل متوجه شوند که هنرمندان تا چه اندازه از لحاظ مادی در مضیقه هستند.
باشگاه خبرنگاران جوان
به گزارش شیرازه ، به منظور جلوگیری از شیوع ویروس جدید کرونا ( کووید- 19) در سراسر جهان٬ بسیاری از فعالیتهای تجاری، اجتماعی و فرهنگی متوقف شده و مردم در خانه خود را قرنطینه کرد ه اند .
ابتدای اسفندماه، با اعلام رسمی وزارت بهداشت، هجوم کرونا ویروس به ایران هم مورد تأئید قرار گرفت و به قرنطینه رفت. در این ایام، اقشار مختلفی به دلیل تعطیلی مشاغلشان آسیب دیدند؛ اما برای حفظ سلامتی خود و خانواده و جلوگیری از شیوع این ویروس در جامعه، همکاری کرده و در منازل ماندند. در این راستا، اقشار مختلفی نیازمند حمایت های دولت در موارد مختلف، از جمله بیمه هستند.
هنرمندان در رشته ها و عرصه های مختلف، از جمله افرادی بودند که از این قرنطینه، دچار آسیب های فراوان شدند، بخصوص برای آنان که هنر، شغل و وسیله امرار معاششان بود.
در این میان، کرونا ضبط برنامه ها و سریال های تلویزیونی نیز متوقف شده است.
غلامحسین لطفی، بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون در گفتگویی با خبرگزاری میزان گفته: اکثریت هنرمندان در وضعیت فعلی ضرر کرده اند، تهیه کنندگان ضرر مالی داده و بازیگران و کارگردانان بیکار شده اند، امیدوارم مسئولین فرهنگی کشور به این وضع رسیدگی کنند و بدانند که هنرمند در پی گسترش کرونا یکی از متضررترین اقشار جامعه بوده است.
تعطیلی بیش از 3 ماهه برای گروه های تئاتر بخصوص در شهرستان ها که به طور میانگین 2 تا سه اثر نمایشی را در طول سال به روی صحنه می آوردند و برای همه کسانی که از محل اجرای تئاتر و فروش بلیت آن ارتزاق داشتند، مهلک و شوک آور بود .
هرچند سوق یافتن رویدادهای فرهنگی و هنری به سوی فعالیت مجازی و سیاستگذاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تقویت این بخش تا حدی خلاء این بخش را پر کرد، اما به دلیل جنس فعالیت گروه های تئاتر و الزام نمایش صحنه ای آن، فضای مجازی برای اهالی تئاتر چندان ثمربخش نبوده است.
آموزشگاه های تئاتر و سالن های خصوصی نمایش نیز از تعطیلی رویدادهای فرهنگی و هنری در نتیجه کرونا به شدت متضرر شدند.
مدیرعامل خانه موسیقی هم با تأکید بر لزوم رسیدگی به وضعیت معیشتی هنرمندان موسیقی در شرایط کنونی که کشور با بحران کرونا دست و پنجه نرم می کند، از مسئولان درخواست کرد که به این مسأله رسیدگی و از این هنرمندان حمایت کنند.
حمیدرضا نوربخش که به پویش مشاهنر پیوسته است، همچنین وعده داد که یک هزار و 900 هنرمند عضو خانه موسیقی را به همراهی با این پویش و ارائه آثار هنری برای مردمی که این روزها در خانه هایشان سختی قرنطینه را تحمل می کنند، ترغیب کند .
وی همچنین از اعضای خانه موسیقی خواسته تا در این شرایط، آثاری را برای خوب سرگرم کردن مردم ضبط کنند با این امید که مردم هم مشارکت می کنند و در خانه ماندن را ترجیح دهند.
مدیرعامل خانه موسیقی در پایان صحبت هایش به معیشت کنونی هنرمندان پرداخت و گفت: شرایط فعلی ضمن این که برای همه مردم سخت است، برای جامعه هنری هم سخت است. اکنون فعالیت های موسیقی از جمله کنسرت و آموزش که منبع درآمد افراد این حوزه بود، تعطیل شده است. هنرمندان موسیقی نواحی در روزهای پایانی سال شرایط بدی را گذراندند. از دولت و مسئولان می خواهم که از این بخش هم حمایت کنند تا هنرمندان بتوانند با دلی گرم در کنار مردم باشند و آثاری را برای آنها تولید کنند.
پویش مشاهنر همزمان با افزایش شیوع ویروس کرونا در کشور آغاز شد و جمعی از هنرمندان رشته های مختلف اعلام کردند که برای مردمی که شرایط قرنطینه خانگی و سختی احتیاط در برابر شیوع ویروس کرونا را تحمل می کنند، به تولید و انتشار عام آثار هنری می پردازند. موسسه هنرمندان پیشکسوت از حامیان این پویش است. تاکنون امضای 500 هنرمند در رشته های مختلف سینما، تئاتر، موسیقی و تجسمی کشور برای پیوستن به پویش مشاهنر جمع شده است.
اقدامات فارس در حمایت از هنرمندان
صابر سهرابی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس با اشاره به برگزاری مسابقه های نقاشی و داستان نویسی اشاره کرد و گفت: این مسابقات با موضوع در خانه بمانیم و مبارزه با کرونا برای همه سنین تدارک دیده شده است؛ همچنین برگزاری 320 برنامه در قالب های مختلف از جمله مهمانی مجازی در خانه هنرمندان و صاحبان حرفه های هنری، آموزشگاه ها، موسسات و... از دیگر برنامه های این اداره کل برای شهروندان بوده است .
وی ابراز داشت: 50 فیلم کوتاه با موضوع مبارزه با کرونا 230 فتوفیلم با موضوع سرگرمی در خانه و معرفی و راه اندازی 15 سایت ویژه در زمینه افسردگی و بیماری های روانی ناشی از خانه نشینی با حضور بیش از 50 روان شناس، روان پزشک و کارشناسان علوم تربیتی، به سرانجام رسیده است .
در ادامه این گزارش، تشریح اقدامات انجام شده اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس را از معاون هنری سینمایی فارس جویا شدیم. بهروز مرامی به خبرنگار ما گفت: کمک هایی که قرار است به هنرمندان در راستای مبارزه با کرونا تقدیم شود، اغلب ملی و سراسری است؛ اگرچه در استان هم اقداماتی انجام شده، اما بیشتر به صورت تولی گری بوده است.
وی افزود: وزارت ارشاد در بخش های مختلف ثبت نام هایی از طریق سامانه های وزارت و در ادارات کل انجام شده است؛ اما تا به این لحظه منتظریم ببینیم چه اقداماتی در پی این ثبت نام انجام خواهد شد. مثلاً با راه اندازی یک سامانه از مربی ها که در چندین آموزشگاه تدریس می کنند، ثبت نام شده، در یک مورد دیگر با عنوان سامانه کسب و کار هم عده ای ثبت نام کردند که زیر نظر وزارت کار است، عده ای هم به دلیل این که فاقد بیمه بودند، موفق به ثبت نام در این سامانه ها نشدند.
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ادامه داد: در کل، آنها که بیمه داشتند، ذر این سامانه ها ثبت نام کردند. وام هایی هم به تناسب کسب و کار به آنها تعلق خواهد گرفت؛ وزارت ارشاد هم در قالب وام به سینماداران کمک هایی می کند.
وی تصریح کرد: آنچه که به صورت مستقیم در استان فارس اتفاق افتاده، توزیع بسته های معیشتی در دو نوبت با تولیت بسیج هنرمندان بوده است.
مرامی گفت: ثبت نام هایی که از طریق سامانه های وزارت ارشاد انجام شده و خساراتی که به واسطه تعطیلی بعضی اجراها یا لغو مجوزها در فروردین و اردیبهشت ماه ایجاد شده، از آنجا که نیازمند یکسری بررسی ها به منظور کمک برای جبران خسارت و ضرر و زیان است، در روزهای آینده کارشناسی و پرداخت خواهد شد.
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس تصریح کرد: وزارت ارشاد گفته که سهم بیمه فعالان هنر تحت پوشش صندوق اعتباری را برای سه ماهه اول سال جاری پرداخت میکند، اما این روزها که اعضا بنا به دلایل مختلف به اداره بیمه مراجعه کرده اند، با عدم پرداخت سه ماهه اول سال مواجه شده و مجبور هستند که خودشان پرداخت کنند؛ اگرچه وزارت تأکید کرده که در صورت پرداخت حق بیمه سه ماهه توسط اعضا هم مبلغ پرداختی به آنها بازگردانده خواهد شد.
پورمنتصری، رئیس سازمان بسیج هنرمندان سپاه فجر فارس به خبرنگار ما گفت: اقدامات این سازمان هم در بحث تولیدات و هم در توزیع بسته حمایتی به هنرمندان بوده است.
وی اظهار داشت: انجمن عکس سازمان بسیج هنرمندان در ایام مبارزه با کرونا دو نمایشگاه عکس در حمایت از کادر پزشکی و درمان برگزار کرد که حتی یکی از عکس های این انجمن بین المللی شد.
پورمنتصری افزود: تولید 9فیلم کوتاه طنز و چند اثر با موضوع امید آفرینی در جامعه در انجمن فیلم، و تولیداتی با موضوع امیدآفرینی به جامعه در انجمن موسیقی، و نیز کتابت هایی با همین موضوعات در انجمن خوشنویسی، از فعالیت های مختلف این سازمان در این ایام بوده است.
به گفته وی، انجمن شعر این سازمان هم به تولید اشعاری در زمینه مبارزه با کرونا داشته که به زودی در قالب کتاب منتشر خواهد شد.
رئیس سازمان بسیج هنرمندان سپاه فجر فارس ادامه داد: مسابقات زیادی هم در فضای مجازی توسط انجمن های مختلف برگزار شد.
پورمنتصری در ادامه به جمع آوری کمک های خیرین و توزیع این کمک ها به صورت بسته های معیشتی میان هنرمندان بسیجی استان اشاره کرد و گفت: از آنجا که بعضی از هنرمندان وسیله امرار معاش شان همین فعالیت های هنری بوده و این روزها آسیب دیده اند، کمک های خیرین در قالب بسته های معیشتی به آنها تقدیم شد.
وی گفت: در این راستا بالغ بر 150 بسته معیشتی در شیراز و 250 بسته در شهرستان ها میان هنرمندان توزیع کردیم.
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس یادآور شد: این بسته ها به ارزش میانگین 420 هزار تومان شامل گوشت قرمز، مرغ، برنج، حبوبات، ماکارونی، روغن، رب گوجه، و خرما بوده است.
نوید جعفری، فعال رسانه و هنرمند تئاتر شیرازی در گفتگو با خبرنگار صحبت هایش را با گلایه آغاز کرد.
وی گفت: وضعیت معیشتی و رفاه شغلی و امنیت شغلی هنرمندان در اکثر موارد مورد توجه قرار نمی گیرد و همواره شاغلان فرهنگی و هنری با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کند. در این میان با شیوع ویروس کرونا این مشکلات دو چندان شده و شکل تازه ای یافته است.
جعفری ادامه داد: شاید اصلی ترین دغدغه هنرمندان در این شرایط، با تعطیلی سالنها و تمامی برنامه های درآمدزا برای ایشان، مشکلات روزمره معیشتی، پرداخت بیمه و گذران زندگی است.
عضو انجمن منتقدین تاتر فارس با بیان اینکه متاسفانه بر خلاف سایر نقاط جهان که هنرمندان همواره مورد حمایت سازمانهای دولتی مرتبط هستند، در کشور ما هنرمندان همواره درگیر معضلات و مشکلات بسیاری هستند، افزود: همانگونه که جز در مواردی بسیار اندک در بیشتر مواقع، مسئولین و دولتمردان در آستانه انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی، وعده های فراوانی در جهت ایجاد شرایط بهتری برای هنرمندان میدهند؛ در مورد کرونا هم چنین شد. هرچند تا کنون هیچ اتفاق چشمگیری را شاهد نبودیم.
به گفته این فعال رسانه ای هنر، وزارت ارشاد در بیانیه ای، از پرداخت حق بیمه هنرمندان مشمول بیمه تامین اجتماعی هنرمندان خبر داده که تا کنون محقق نشده است؛ یا راه اندازی سامانه کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا که همه هنرمندان و فعالان فرهنگی و حتی گروه های نمایشی در آن ثبت نام کردند و هنوز هیچ خبری در دست نیست، و یا جمع آوری اسامی گروه های نمایشی که در دوران کرونا دچار تعطیلی، یا ضرر و زیان ناشی از عدم اجرا شدند، از سوی انجمن هنرهای نمایشی استان و ارسال به مرکز که همچنان در هاله ای از ابهام است؛ و یا قولی برای پرداخت بیمه بیکاری، نه تنها برای هنرمندان، بلکه برای تمام مشاغل، که تنها بخش بسیار اندکی از آنها مورد قبول قرار گرفته است .
به عقیده جعفری، این در حالی است که در بخش رسانه هم اهالی رسانه بی یار و یاور مانده اند و هر روز خبری مبنی بر تعدیل نیرو یا شرایط استثمار گونه عقد قراردادهای 4 ساعته به گوش می رسد و متاسفانه تنها مرجع رسیدگی در کشور که همان وزارت فرهنگ و ارشاد است هم هیچ کمکی به این افراد نکرده است.
این هنرمند شیرازی گفت: سئوال اصلی این است وقتی در طول سال برای کوچکترین فعالیت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هزاران قانون و بخشنامه نظارتی در حوزه فرهنگ و هنر، همه چیز تحت نظارت قرار دارد، چگونه است که در زمان بحران، هنرمندان و فرهنگوران و اهالی رسانه دیده نمی شوند؟
یا مسئولین و نمایندگان مجلس و دولت که همواره وامدار اهالی فرهنگ و هنر هستند، هیچکدام حتی در حد پرداخت بیمه بیکاری، جبران ضرر و زیان مالی و یا حتی بخشودگی بیمه هنرمندان کاری نمی کنند ؟
به گزارش شیرازه، این ها سوالاتی است که این روزها، اهالی محدود هنر و رسانه را درگیر کرده و منتظر پاسخ درخور توجه و عملی از سوی مسئولین ذی ربط هستند.
انتهای پیام/
به گزارش افکارنیوز ،
روز هفدهم خرداد ماه بود که مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار اطلاعیه ای از موافقت ستاد ملی مقابله با کرونا در پی درخواست سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بازگشایی سالن های سینما، تئاتر و موسیقی مشروط به رعایت دستورالعمل های بهداشتی، استفاده از حداکثر 50 درصد ظرفیت در اختیار از اول تیرماه خبر داد.
اخبار فرهنگ و هنر - پس از انتشار این خبر که با واکنش های بسیار متفاوتی از سوی هنرمندان عرصه های مختلف رو به رو شد، این شرایط پیش بینی می شد که در حوزه برگزاری کنسرت ها، شاهد استقبال هنرمندان و خوانندگانی باشیم که از چندین روز قبل از اعلام بازگشایی سالن های کنسرت، در صفحه های شخصی خود از آرزوها و علاقه مندی های خود برای بازگشایی سالن ها سخن می گفتند.
کما اینکه بسیاری از این هنرمندان نیز گویا می دانستند که بازگشایی کنسرت ها از اول تیرماه قطعی است. اما تا لحظه انتشار این گزارش ماجرا به گونه ای پیش رفته که هنوز هیچ نامی از گروه یا خواننده ای در سامانه های رسمی فروش اینترنتی بلیت کنسرت ها ثبت نشده و هنوز مشخص نیست که اولین اجرای کنسرت موسیقی پسا کرونایی متعلق به چه گروه یا هنرمندی خواهد بود.
با توجه به اینکه معمولاً تهیه کنندگان و کنسرت گذاران از مدت ها قبل نسبت به برنامه ریزی و زمان بندی خواننده ها و گروه های تحت حمایت خود در سالن های بزرگ برگزاری کنسرت اقدام می کنند و حتی بسیاری از آن ها از یک ماه قبل از برپایی کنسرت نسبت به اطلاع رسانی برنامه های در سامانه ها کارهایی را انجام می دهند، بنابراین خالی ماندن سامانه ها از اسامی پول ساز موسیقی پاپ موضوعی قابل توجه است که می تواند از جهاتی موردبررسی قرار گیرد. کما اینکه برخی از شنیده ها حاکی از آن است که تعدادی از خوانندگان و هنرمندان شناخته شده برای برگزاری کنسرت پیش قدم شده اند اما گویا ماجرای پنجاه درصد ظرفیت سالن ها و طبیعتاً کاهش میزان سود اقتصادی برنامه ها کمی آنها را برای برپایی کنسرت در این شرایط کرونایی دچار تردید کرده است.
موضوع بازگشایی سالن های کنسرت یکی از مباحث مهم ماه های اخیر موسیقی کشورمان در ماه های اخیر بوده که طی آن هم مدیر دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، هم تهیه کنندگان و هم خوانندگان درباره آن اظهارنظرات گوناگونی داشته و بارها و بارها از تمایل و علاقه مندی های خود برای حضور در کنسرت ها سخن گفته بودند. شرایطی که با خالی ماندن سامانه های فروش بلیت کنسرت ماجرای برگزاری کنسرت ها در دوران کرونایی را با ابهاماتی مواجه ساخته است و باید دید در چند روز آینده باقی مانده به اول تیرماه آیا تمایلی برای برگزاری کنسرت توسط گروه ها و تهیه کنندگان به وجود می آید.
گرچه موضوع برنامه ریزی برای کنسرت دربرگیرنده پیچیدگی ها و موارد بسیار متعددی در نظام اقتصاد موسیقی کشورمان است، اما خالی بودن سامانه های اینترنتی فروش بلیت و عدم آگاهی مخاطبان و رسانه ها از چرایی این ماجرا بعد از اعلام مجوز بازگشایی کنسرت ها یک نکته را می تواند مورد تمرکز قرار دهد و آن ایجاد سامانه ای برای معرفی مجوزهای صادر شده برای کنسرت ها در دفتر موسیقی وزارت ارشاد همچون سامانه صدور مجوز آلبوم ها، تک آهنگ ها و ترانه هاست که می تواند تا حدی روشنگری هایی را در این چارچوب ایجاد کند.
جبار آذین منتقد سینما و تئاتر، در گفت و گو با خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، در خصوص مشکلات اجرایی هنرمندان و فعالان عرصه هنرهای نمایشی گفت: هنرمندان فرهیخته تئاتر که با یک دست سبد بینش و دانش و فرهنگ را با عشق به هنر در دست گرفته اند و سبدی خالی از درآمد و حمایت را در دست دیگر دارند، به رغم تمام کمبودها و کاستی ها و بی اعتنایی ها، پرچم تئاتر فاخر و ملی کشور را بالا و سر پا نگه داشته اند.
وی افزود: تئاتر امروز بیش از دیروز مظلوم واقع و به حال خود رها شده است. کسی حال تئاتری ها را نمی پرسد. در شهرستان ها استعداد های درخشان تئاتری فراوان است؛ ولی چون بودجه و حامی ندارند، اوضاع تئاتری ها بیش از تهران نابسامان است. تئاتر ما به دلیل درست درک نشدن و جدی نگرفتن مسئولان فرهنگی - که از فرهنگ فقط صندلی نشینی را یاد گرفته اند- به هیچ عنوان منبع درآمدزایی برای هنرمندان محسوب نمی شود.
آذین در خصوص روی آوردن هنرمندان تئاتر به دیگر مشاغل اظهار کرد: اغلب هنرمندان تئاتر برای اداره زندگی خود به ناچار به مشاغل دیگر که هیچ ارتباطی با هنر و حرفه شان ندارد و گاه بسیار طاقت فرساست، رو آورده اند. این در حالی است که تئاتر در ایران، قدمت و جایگاهی والا دارد و جمع کثیری از چهره های شهیر عرصه ادب و هنر و سینما و تلویزیون از تئاتر برخاسته اند.
وی ادامه داد: از نگاه برخی، تئاتر چیزی در حد تعزیه های آماتور است که در کوچه و خیابان اجرا می شود؛ آنها نمی خواهند بفهمند و بدانند که تئاتر هنری ملی و جهانی و تعزیه هنری آیینی و دینی است.
این منتقد درباره روی آوردن گروه های تئاتری به فعالیت در بخش خصوصی بیان کرد: در سال های اخیر به علت سلطه نگاه سیاسی و تجاری بر حوزه های فرهنگ، موسیقی، سینما و تئاتر، گروه های هنری به ناچار راه استقلال را در پیش گرفته و برای ادامه حیات هنری خود، با تکیه بر سرمایه بخش خصوصی و با شکل دهی تئاتر خصوصی، سهم خود را از تئاتر دولتی و ارگانی جدا کرده و جماعتی هم با دور شدن از مردم و توجه به مضامین و محتوا، تئاتر اشرافی را دایر کرده و به کاسبی مشغول شده اند.
وی ادامه داد: در این اوضاع وانفسا، با یورش کرونا وضع تئاتری ها بدتر هم شده است. نبود شرایط مناسب و امکانات، سبب شده تا تئاتری های سختکوش با دست خالی نتوانند هنر خود را به روی صحنه ببرند. گرچه اجرای طرح های نمایش آنلاین، گروهی را به تولید و نمایش تئاتر ها در فضای مجازی ترغیب کرد، اما همین امکان هم از بیراهه های بی عدالتی می گذرد و دست های بسیاری را از تولید آثار این گونه تهی کرده است. تئاتر و تئاتری ها، امروز دست تنگ تر، محصورتر و محدود تر از دیروز هستند.
آذین در پایان تاکید کرد: برمسئولان مدعی فرهنگ و هنر، واجب است تا به یاری تئاتری ها بیایند و دست گروه هایی که کرونا باعث خسارت های مادی آن ها شده را محکم تر بگیرند.
انتهای پیام/
مجید گیاه چی
چندی پیش نامه ای با امضای 250 نفر از همکاران تئاتری، با موضوع درخواست حذف ممیزی مجدد آثار تئاتری ارائه شده در سایت های اشتراک ویدئو، خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، منتشر شد که بحث های فراوان و عموما بسیار شدید و رادیکالی را برانگیخت.
شدت مقابله ها چنان بود که امکان هر اظهارنظری را که به دور از مواجهات احساسی و شدید طرفین باشد، ناممکن می کرد و هرچند این موضوعی خاتمه یافته نیست و همچنان ادامه دارد؛ اما امید است گذشت زمان، این امکان را فراهم کرده باشد تا بتوان مواجهه ای به دور از افراط و احساسی گرایی، درباره آن نشان داد.
به این منظور تلاش می شود از طریق نقل گفتارهایی از ژان دووینیو در کتاب جامعه شناسی تئاتر (ترجمه جلال ستاری) به برخی نکات درخور توجه اشاره کرد؛ هرچند آن متن و اشارات، مسلما به ساحت دیگری پرداخته که قطعا انطباق کاملی با وضعیت بررسی شده ندارد؛ در عین حال برای اشاره به هر آنچه لازم است توجه داده شود، جامع و کامل به نظر می رسد:
... شخصیت جنایت کار، زمانی خصلتی دراماتیک می یابد که نظامات و مقرراتی که انسان شرور را در قالب شرارتی عملکردی، محدود می کنند.
مع هذا بیداری و تأیید این خودجوشی که در نظر شاعر، برخوردار از گیرایی افسانه آمیز است، ابدا آزادانه بیان نمی شود؛ زیرا نویسندگان چه در زندگانی خصوصی و چه در کار آفرینش، ناگزیر تن به نوعی سانسور می دهند... .
هرچند و احتمالا در ادامه مطلب، مرجع اصطلاحات به کار گرفته شده در متن دووینیو آشکار می شود؛ اما برای ایجاد امکان دریافت و همراهی مناسب تر، لازم است توضیح بدهم که شخصیت جنایت کار می تواند طیف گسترده ای از شخصیت های دراماتیک را در بر بگیرد که به طریقی ستون فقرات و شاکله اصلی آنچه هنر و به ویژه هنر تئاتر را شکل می دهد، شامل می شود و شاید متناسب با مقصود مدنظر ما، جایگزین کردن معنای شخصیت آنارشیست یا هنجارشکن که در تقابل با یک یا هر نظم اجتماعی مستقر، کنش داشته و قرار می گیرد ، به جای شخصیت جنایت کار ، افاده معنا کند. در همین نسبت شاعر هم می تواند به هنرمند یا هنرمند تئاتر اشاره داشته باشد.
همچنین خودجوشی اشاره به تحول خواهی و انقلاب مکرر و بی پایانی است که همواره هنر و تئاتر، در جست وجو و تلاش برای محقق کردن آن هستند؛ انقلابی دائمی که به نظر هرگز به مصالحه و ساحل آرامشی نمی رسد؛ چون در چنین صورتی مبدل به همان نظامات و مقرراتی می شود که بازدارنده و مانع تحول و توسعه، یا اعتلای انسان و هستی و زندگی او هستند . دووینیو ادامه می دهد:
آن نظامات و مقررات رسما هنوز تنها معیار معتبر و تنها ضوابط اجتماعی کارآمد به شمار می روند؛ زیرا جوامع نوپدید هنوز نه سلوک خاص خود را آفریده اند و نه ارزش های ویژه شان را تعریف کرده اند و به همین دلیل، آن نظامات و مقررات بیشتر فشار می آورند و سختگیرتر هستند؛ زیرا انواع و اقسام بی نظمی ها و خروج از مقررات، افزایش می یابند و موارد هنجارشکنی در همه سطوح زندگی اجتماعی به ظهور می رسند؛ بنابراین مقررات و نظامات سنتی برای دراماتورژ و شخصیت خیالی ای که به سبب تمایلات و اغراضش، فردیت شاخصی یافته است، تهدید و خطر محسوب می شوند؛ از این رو یا آنان را ملامت می کنند یا سانسور.
این تهدید، مبهم و گنگ و پوشیده است؛ زیرا مظهر مجسم چیزی است که دورکم آن را وجدان جمعی و مشترک می نامد؛ یعنی کلیتی از معتقدات و احساسات مشترک میان حد وسط (میانگین) افراد یک جامعه که نظام معینی واجد حیات خاص خود را سامان می دهند. این وجدان یا خودآگاهی مشترک که سنخ روانی جامعه است، سنخی واجد خواص و شرایط وجودی و نوع رشدی مخصوص به خود، با خودآگاهی اجتماعی در کلیت و تمامیتش که سنخ روانی یا نفسانی جامعه، آن را به درستی و به طور کامل منعکس نمی کند؛ بلکه فقط بخشی محدود از خودآگاهی اجتماعی محسوب می شود، یکی و برابر نیست؛ اما در افراد جامعه اثرگذار است و به همین دلیل، بی گمان نباید گفت عملی چون وجدان جامعه را می آزارد، جنایت کارانه است؛ بلکه درست تر آن است که بگوییم جنایت کارانه است؛ چون وجدان مشترک را می آزارد .
دووینیو ادامه می دهد:
ظهور عملی جنایت کارانه یا هرگونه کار هنجارشکن دیگر، ضرورتا با این وجدان مشترک که آن را آشکارا محکوم می کند، چه در محاورات عادی و چه در وجدان کسی که این عمل را در ذهنش ساخته و پرداخته و مسئولیت ساخت و پرداختش را به گردن دارد؛ یعنی دراماتورژ، مقابل می شود. از این رهگذر، سانسوری اجتماعی و روانی، فعلیت می یابد که هرچه آزادی در عمل، بیشتر مورد تأیید و تأکید قرار گرفته باشد، فشارش بر تخیل و آفرینش ادبی، بیشتر است. این سد و مانع مطلق که میان بیان آزاد فردیت؛ یعنی انسانی منفرد و هنجارشکن (که جنایت، نماد آن است) و شکفتگی تام و تمام، یعنی آشتی و توافق کامل انسان با ذات و جوهرش حائل شده، به صورت تقدیر محتوم و بی چون و چرا ظاهر می شود. ... چنین است نوع فشار بی رحمانه ای که هنجارشکنی را محکوم می کند. این فشار سدی است در برابر ظهور و گسترش آزادی که پشت نقاب بی نظمی و اغتشاش و جنایت، پنهان است و مانعی که راه شکفتگی شخصیت را می بندد؛ بنابراین در آن دوران، هنر دراماتورژها، از کشاکش و نزاع میان اراده شکفتگی انسان و سد و مانع فرهنگ مرده بر سر راه این شکفتگی، زاده می شود .
شاید تنها اشاره لازم برای دریافت سهل تر مقصود این عبارات، جایگزین کردن هنرمند یا هنرمند تئاتر به جای دراماتورژ و در واقع وسعت دادن به میدان انطباق عمل است. دووینیو ادامه می دهد:
بیماری های روان تنی یا خودکشی، حاصل این فشار اجتماعی بر فردی است که به سبب نافرمانی از قاعده ای، زیر پا نهادن امری ممنوع، بی اعتنایی به عملی که وجدان مشترک آن را ناپسند می داند، گناهکار است.
فرد افسون شده یا محکوم به سبب ارتکاب گناهی مرگ بار، قدرت ضبط و اختیار حیاتش و هرگونه انتخاب و کلا استقلال و شخصیت را از دست می دهد؛ اما درباره شخصیت خیالی ای که مرتکب خطا و گناه شده، شیوه تلقین به او و اقناعش، به این سادگی نیست؛ زیرا دراماتورژ است که واسطه ابلاغ این معنی به فرد مدنظر است و وجدان خلاق دراماتورژ ...، مجادله آمیز است؛ یعنی همواره میدان ستیز و آویز میان معیارها و انواع مختلف تمایلات و خواست ها است و با نهضت بی وقفه تغییرات ساختارهای اجتماعی که مربوط به جوانب عدیده و پیچیده کل آدم ها می شود، به شور می آید. این شقاق ناشی از غلیان دو نیروی متضاد خودجوشی خلاق از یک سو و فشار رفتارها یا آرمان دیرین از سوی دیگر است؛ بنابراین در عین حال نمودار سرزندگی و نشاط دامنه دار آزادی و ثقل القائات وجدان مشترک است. از این رو آفرینش دراماتیک به مثابه تنشی شدید میان دو قطب رخ می نماید.
... دراماتورژی از نفس این گذار، توشه و مایه می گیرد. منطق درام از این تنش میان اراده سرپیچی از قوانین کهن و القائات جمعی که به زبان درام نویس، این تلاش برای کسب آزادی را جرم می داند و عقوبت می کند، استنتاج می شود. ... چنان که دراماتورژها، بهتر از دیگران دریافتند که واقعیت ناهنجاری، نتیجه مختل شدن نظم و ترتیب اجتماعی است. مظهرش، شخصیت هایی تاریخی اند که قدمت تاریخی شان، در حکم جان پناهی برای مصون ماندن دراماتورژ از خطر نمایش جنایت، به عنوان خاص شکستن سدها و برداشتن مرزها و عذر و بهانه ای برای معذور داشتن آنهاست.
... این دراماتورژها با ارائه موارد هنجارشکنی، می توانند سخنگوی جهانی در شرف تغییر باشند، البته نه مستقیما؛ بلکه از رهگذر نمایش واقعی قهرمانی متعلق به دوران و زمانی دیگر . در اینجا دووینیو از منظر جامعه شناسی به نحوه و چگونگی کارکرد هنر و هنر تئاتر می پردازد و نکته مبهمی در آن وجود ندارد؛ زیرا چنین فرایند و تأثیر و تأثری، حتی بدیهی و کاملا آشکار به نظر رسیده و در نسبت با ظرفیت قدرت در پذیرش و تحمل مواجهه با چالش و پرسش، میدان عمل پیدا می کند. دووینیو ادامه می دهد:
دیالکتیک رمزپردازی، مبین نوعی مناقشه و کشاکش است؛ کشاکش جوامع ابتدایی که برای بقا و دوام خود از طریق ثابت ماندن و ایستایی می کوشند (چنان که گویی فرهنگ فقط مجموع قوایی است که در برابر هرگونه تغییر، ایستادگی می کند)، کوششی کشاکش آمیز برای پیوستن چیز تازه و نو به امور سنتی و بازآفرینی همبستگی در جوامع پدرسالار یا فئودالی .
تصور نمی کنم که مباحث اشاره شده در گفتار دووینیو و چرایی و نحوه انطباق آن با شرایط ما و وضعیت مورد بررسی، نیازمند هیچ شرح و تفسیر اضافه تری باشد؛ چرا که هم به علل و دلایل می پردازد و هم به انگیزه ها و الزاماتی که هنرمند و قدرت را در نسبت با ممیزی، توجیه کرده و منشأ عمل (البته متفاوت) هر کدام شان است.
این موازنه ای حساس و بسیار دقیق است که لازم است به ویژه از جانب هنرمندان و اهل فرهنگ با رعایت کامل و دقیق وسواس ها و دقت کامل در نحوه عمل، دنبال شود و از فرط حساسیت، مانند حرکت بر لبه تیغ یا نزدیکی نوک شمشیر داموکلس بر پوست گردن است؛ به نحوی که اگر اندکی از آن عدول شود؛ چنان که در تنظیم نامه بررسی شده به نظر می رسد اتفاق افتاده، می تواند منجر به انواعی از تعابیر و برداشت هایی بشود که متأسفانه شده است؛ چرا که این انتظار بجا وجود دارد که اگر این موازنه، در راستای قدرت یافتن کفه فرهنگ و هنر و جوهر انسانیت پیش نرود، دست کم در همان وضعیت های ناگزیر، حفظ شده و منجر به قوت گرفتن کفه متقابل نشود.
مایلم این مطلب را با ذکر جمله ای دیگر به پایان برسانم که هرچند باز در ساحتی، شاید به ظاهر متفاوت ابراز شده؛ اما می تواند به آنچه شایان توجه در موضوع ممیزی است، یاری رساند و آن گفته جوزف میشل آنتوان سروان، حقوق دان فرانسوی، است که میشل فوکو در یکی از آثارش، این چنین بازگو می کند (شاید برای دریافت صریح تر مقصود مناسب باشد ممیزی و پذیرش هنرمندان را جایگزین ایده جرم و ایده مجازات در متن کرد؛ هرچند ایده جرم و ایده مجازات شمول بیشتری داشته و قطعا جایگزین پیشنهادشده را هم شامل می شود):
بیایید بار دیگر به این گفته سروان گوش فرا دهیم: باید ایده جرم و ایده مجازات، ارتباطی محکم با یکدیگر بیابند و بدون وقفه در پی هم آیند. ... اگر شما این چنین زنجیره ایده ها را در ذهن شهروندان تان شکل دهید، آن گاه می توانید از اینکه ارباب شان شده اید، بر خود ببالید. سیاست مداری حقیقی، آنان را با زنجیری از ایده های خودشان به مراتب محکم تر به بند می کشد.
او اولین حلقه زنجیر را به سطح ثابت عقل وصل کرده است و از آنجا که از حلقه های بافته این زنجیر بی خبریم و تصور می کنیم خودمان آن را ساخته ایم، این زنجیر به مراتب محکم تر است؛ ناامیدی و زمان، زنجیرهای آهنی و فولادی را می فرساید؛ اما نمی تواند هیچ گزندی بر پیوند عادی ایده ها وارد آورد؛ بلکه آن را مستحکم تر نیز می سازد. بر الیاف نرم مغز، بنیان تزلزل ناپذیر استوارترین امپراتوری ها بنا می شود .
بدیهی است همه آنچه گفته شد، هرگز به منزله عدم مسئولیت هر هنرمند در قبال عمل یا اثر تولیدشده نیست مانند دیگر کشورهای جهان و حتی برخی قوانین مشابه در ایران پس از تولید و انتشار اثر در صورت وجود شاکی خصوصی، هر هنرمند نیز مانند دیگر آحاد جامعه، مکلف است پاسخ گو و مسئولیت پذیر باشد.
مجید گیاه چی
چندی پیش نامه ای با امضای 250 نفر از همکاران تئاتری، با موضوع درخواست حذف ممیزی مجدد آثار تئاتری ارائه شده در سایت های اشتراک ویدئو، خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، منتشر شد که بحث های فراوان و عموما بسیار شدید و رادیکالی را برانگیخت.
شدت مقابله ها چنان بود که امکان هر اظهارنظری را که به دور از مواجهات احساسی و شدید طرفین باشد، ناممکن می کرد و هرچند این موضوعی خاتمه یافته نیست و همچنان ادامه دارد؛ اما امید است گذشت زمان، این امکان را فراهم کرده باشد تا بتوان مواجهه ای به دور از افراط و احساسی گرایی، درباره آن نشان داد.
به این منظور تلاش می شود از طریق نقل گفتارهایی از ژان دووینیو در کتاب جامعه شناسی تئاتر (ترجمه جلال ستاری) به برخی نکات درخور توجه اشاره کرد؛ هرچند آن متن و اشارات، مسلما به ساحت دیگری پرداخته که قطعا انطباق کاملی با وضعیت بررسی شده ندارد؛ در عین حال برای اشاره به هر آنچه لازم است توجه داده شود، جامع و کامل به نظر می رسد:
... شخصیت جنایت کار، زمانی خصلتی دراماتیک می یابد که نظامات و مقرراتی که انسان شرور را در قالب شرارتی عملکردی، محدود می کنند.
مع هذا بیداری و تأیید این خودجوشی که در نظر شاعر، برخوردار از گیرایی افسانه آمیز است، ابدا آزادانه بیان نمی شود؛ زیرا نویسندگان چه در زندگانی خصوصی و چه در کار آفرینش، ناگزیر تن به نوعی سانسور می دهند... .
هرچند و احتمالا در ادامه مطلب، مرجع اصطلاحات به کار گرفته شده در متن دووینیو آشکار می شود؛ اما برای ایجاد امکان دریافت و همراهی مناسب تر، لازم است توضیح بدهم که شخصیت جنایت کار می تواند طیف گسترده ای از شخصیت های دراماتیک را در بر بگیرد که به طریقی ستون فقرات و شاکله اصلی آنچه هنر و به ویژه هنر تئاتر را شکل می دهد، شامل می شود و شاید متناسب با مقصود مدنظر ما، جایگزین کردن معنای شخصیت آنارشیست یا هنجارشکن که در تقابل با یک یا هر نظم اجتماعی مستقر، کنش داشته و قرار می گیرد ، به جای شخصیت جنایت کار ، افاده معنا کند. در همین نسبت شاعر هم می تواند به هنرمند یا هنرمند تئاتر اشاره داشته باشد.
همچنین خودجوشی اشاره به تحول خواهی و انقلاب مکرر و بی پایانی است که همواره هنر و تئاتر، در جست وجو و تلاش برای محقق کردن آن هستند؛ انقلابی دائمی که به نظر هرگز به مصالحه و ساحل آرامشی نمی رسد؛ چون در چنین صورتی مبدل به همان نظامات و مقرراتی می شود که بازدارنده و مانع تحول و توسعه، یا اعتلای انسان و هستی و زندگی او هستند . دووینیو ادامه می دهد:
آن نظامات و مقررات رسما هنوز تنها معیار معتبر و تنها ضوابط اجتماعی کارآمد به شمار می روند؛ زیرا جوامع نوپدید هنوز نه سلوک خاص خود را آفریده اند و نه ارزش های ویژه شان را تعریف کرده اند و به همین دلیل، آن نظامات و مقررات بیشتر فشار می آورند و سختگیرتر هستند؛ زیرا انواع و اقسام بی نظمی ها و خروج از مقررات، افزایش می یابند و موارد هنجارشکنی در همه سطوح زندگی اجتماعی به ظهور می رسند؛ بنابراین مقررات و نظامات سنتی برای دراماتورژ و شخصیت خیالی ای که به سبب تمایلات و اغراضش، فردیت شاخصی یافته است، تهدید و خطر محسوب می شوند؛ از این رو یا آنان را ملامت می کنند یا سانسور.
این تهدید، مبهم و گنگ و پوشیده است؛ زیرا مظهر مجسم چیزی است که دورکم آن را وجدان جمعی و مشترک می نامد؛ یعنی کلیتی از معتقدات و احساسات مشترک میان حد وسط (میانگین) افراد یک جامعه که نظام معینی واجد حیات خاص خود را سامان می دهند. این وجدان یا خودآگاهی مشترک که سنخ روانی جامعه است، سنخی واجد خواص و شرایط وجودی و نوع رشدی مخصوص به خود، با خودآگاهی اجتماعی در کلیت و تمامیتش که سنخ روانی یا نفسانی جامعه، آن را به درستی و به طور کامل منعکس نمی کند؛ بلکه فقط بخشی محدود از خودآگاهی اجتماعی محسوب می شود، یکی و برابر نیست؛ اما در افراد جامعه اثرگذار است و به همین دلیل، بی گمان نباید گفت عملی چون وجدان جامعه را می آزارد، جنایت کارانه است؛ بلکه درست تر آن است که بگوییم جنایت کارانه است؛ چون وجدان مشترک را می آزارد .
دووینیو ادامه می دهد:
ظهور عملی جنایت کارانه یا هرگونه کار هنجارشکن دیگر، ضرورتا با این وجدان مشترک که آن را آشکارا محکوم می کند، چه در محاورات عادی و چه در وجدان کسی که این عمل را در ذهنش ساخته و پرداخته و مسئولیت ساخت و پرداختش را به گردن دارد؛ یعنی دراماتورژ، مقابل می شود. از این رهگذر، سانسوری اجتماعی و روانی، فعلیت می یابد که هرچه آزادی در عمل، بیشتر مورد تأیید و تأکید قرار گرفته باشد، فشارش بر تخیل و آفرینش ادبی، بیشتر است. این سد و مانع مطلق که میان بیان آزاد فردیت؛ یعنی انسانی منفرد و هنجارشکن (که جنایت، نماد آن است) و شکفتگی تام و تمام، یعنی آشتی و توافق کامل انسان با ذات و جوهرش حائل شده، به صورت تقدیر محتوم و بی چون و چرا ظاهر می شود. ... چنین است نوع فشار بی رحمانه ای که هنجارشکنی را محکوم می کند. این فشار سدی است در برابر ظهور و گسترش آزادی که پشت نقاب بی نظمی و اغتشاش و جنایت، پنهان است و مانعی که راه شکفتگی شخصیت را می بندد؛ بنابراین در آن دوران، هنر دراماتورژها، از کشاکش و نزاع میان اراده شکفتگی انسان و سد و مانع فرهنگ مرده بر سر راه این شکفتگی، زاده می شود .
شاید تنها اشاره لازم برای دریافت سهل تر مقصود این عبارات، جایگزین کردن هنرمند یا هنرمند تئاتر به جای دراماتورژ و در واقع وسعت دادن به میدان انطباق عمل است. دووینیو ادامه می دهد:
بیماری های روان تنی یا خودکشی، حاصل این فشار اجتماعی بر فردی است که به سبب نافرمانی از قاعده ای، زیر پا نهادن امری ممنوع، بی اعتنایی به عملی که وجدان مشترک آن را ناپسند می داند، گناهکار است.
فرد افسون شده یا محکوم به سبب ارتکاب گناهی مرگ بار، قدرت ضبط و اختیار حیاتش و هرگونه انتخاب و کلا استقلال و شخصیت را از دست می دهد؛ اما درباره شخصیت خیالی ای که مرتکب خطا و گناه شده، شیوه تلقین به او و اقناعش، به این سادگی نیست؛ زیرا دراماتورژ است که واسطه ابلاغ این معنی به فرد مدنظر است و وجدان خلاق دراماتورژ ...، مجادله آمیز است؛ یعنی همواره میدان ستیز و آویز میان معیارها و انواع مختلف تمایلات و خواست ها است و با نهضت بی وقفه تغییرات ساختارهای اجتماعی که مربوط به جوانب عدیده و پیچیده کل آدم ها می شود، به شور می آید. این شقاق ناشی از غلیان دو نیروی متضاد خودجوشی خلاق از یک سو و فشار رفتارها یا آرمان دیرین از سوی دیگر است؛ بنابراین در عین حال نمودار سرزندگی و نشاط دامنه دار آزادی و ثقل القائات وجدان مشترک است. از این رو آفرینش دراماتیک به مثابه تنشی شدید میان دو قطب رخ می نماید.
... دراماتورژی از نفس این گذار، توشه و مایه می گیرد. منطق درام از این تنش میان اراده سرپیچی از قوانین کهن و القائات جمعی که به زبان درام نویس، این تلاش برای کسب آزادی را جرم می داند و عقوبت می کند، استنتاج می شود. ... چنان که دراماتورژها، بهتر از دیگران دریافتند که واقعیت ناهنجاری، نتیجه مختل شدن نظم و ترتیب اجتماعی است. مظهرش، شخصیت هایی تاریخی اند که قدمت تاریخی شان، در حکم جان پناهی برای مصون ماندن دراماتورژ از خطر نمایش جنایت، به عنوان خاص شکستن سدها و برداشتن مرزها و عذر و بهانه ای برای معذور داشتن آنهاست.
... این دراماتورژها با ارائه موارد هنجارشکنی، می توانند سخنگوی جهانی در شرف تغییر باشند، البته نه مستقیما؛ بلکه از رهگذر نمایش واقعی قهرمانی متعلق به دوران و زمانی دیگر . در اینجا دووینیو از منظر جامعه شناسی به نحوه و چگونگی کارکرد هنر و هنر تئاتر می پردازد و نکته مبهمی در آن وجود ندارد؛ زیرا چنین فرایند و تأثیر و تأثری، حتی بدیهی و کاملا آشکار به نظر رسیده و در نسبت با ظرفیت قدرت در پذیرش و تحمل مواجهه با چالش و پرسش، میدان عمل پیدا می کند. دووینیو ادامه می دهد:
دیالکتیک رمزپردازی، مبین نوعی مناقشه و کشاکش است؛ کشاکش جوامع ابتدایی که برای بقا و دوام خود از طریق ثابت ماندن و ایستایی می کوشند (چنان که گویی فرهنگ فقط مجموع قوایی است که در برابر هرگونه تغییر، ایستادگی می کند)، کوششی کشاکش آمیز برای پیوستن چیز تازه و نو به امور سنتی و بازآفرینی همبستگی در جوامع پدرسالار یا فئودالی .
تصور نمی کنم که مباحث اشاره شده در گفتار دووینیو و چرایی و نحوه انطباق آن با شرایط ما و وضعیت مورد بررسی، نیازمند هیچ شرح و تفسیر اضافه تری باشد؛ چرا که هم به علل و دلایل می پردازد و هم به انگیزه ها و الزاماتی که هنرمند و قدرت را در نسبت با ممیزی، توجیه کرده و منشأ عمل (البته متفاوت) هر کدام شان است.
این موازنه ای حساس و بسیار دقیق است که لازم است به ویژه از جانب هنرمندان و اهل فرهنگ با رعایت کامل و دقیق وسواس ها و دقت کامل در نحوه عمل، دنبال شود و از فرط حساسیت، مانند حرکت بر لبه تیغ یا نزدیکی نوک شمشیر داموکلس بر پوست گردن است؛ به نحوی که اگر اندکی از آن عدول شود؛ چنان که در تنظیم نامه بررسی شده به نظر می رسد اتفاق افتاده، می تواند منجر به انواعی از تعابیر و برداشت هایی بشود که متأسفانه شده است؛ چرا که این انتظار بجا وجود دارد که اگر این موازنه، در راستای قدرت یافتن کفه فرهنگ و هنر و جوهر انسانیت پیش نرود، دست کم در همان وضعیت های ناگزیر، حفظ شده و منجر به قوت گرفتن کفه متقابل نشود.
مایلم این مطلب را با ذکر جمله ای دیگر به پایان برسانم که هرچند باز در ساحتی، شاید به ظاهر متفاوت ابراز شده؛ اما می تواند به آنچه شایان توجه در موضوع ممیزی است، یاری رساند و آن گفته جوزف میشل آنتوان سروان، حقوق دان فرانسوی، است که میشل فوکو در یکی از آثارش، این چنین بازگو می کند (شاید برای دریافت صریح تر مقصود مناسب باشد ممیزی و پذیرش هنرمندان را جایگزین ایده جرم و ایده مجازات در متن کرد؛ هرچند ایده جرم و ایده مجازات شمول بیشتری داشته و قطعا جایگزین پیشنهادشده را هم شامل می شود):
بیایید بار دیگر به این گفته سروان گوش فرا دهیم: باید ایده جرم و ایده مجازات، ارتباطی محکم با یکدیگر بیابند و بدون وقفه در پی هم آیند. ... اگر شما این چنین زنجیره ایده ها را در ذهن شهروندان تان شکل دهید، آن گاه می توانید از اینکه ارباب شان شده اید، بر خود ببالید. سیاست مداری حقیقی، آنان را با زنجیری از ایده های خودشان به مراتب محکم تر به بند می کشد.
او اولین حلقه زنجیر را به سطح ثابت عقل وصل کرده است و از آنجا که از حلقه های بافته این زنجیر بی خبریم و تصور می کنیم خودمان آن را ساخته ایم، این زنجیر به مراتب محکم تر است؛ ناامیدی و زمان، زنجیرهای آهنی و فولادی را می فرساید؛ اما نمی تواند هیچ گزندی بر پیوند عادی ایده ها وارد آورد؛ بلکه آن را مستحکم تر نیز می سازد. بر الیاف نرم مغز، بنیان تزلزل ناپذیر استوارترین امپراتوری ها بنا می شود .
بدیهی است همه آنچه گفته شد، هرگز به منزله عدم مسئولیت هر هنرمند در قبال عمل یا اثر تولیدشده نیست مانند دیگر کشورهای جهان و حتی برخی قوانین مشابه در ایران پس از تولید و انتشار اثر در صورت وجود شاکی خصوصی، هر هنرمند نیز مانند دیگر آحاد جامعه، مکلف است پاسخ گو و مسئولیت پذیر باشد.
به گزارش ایسنا، جلسه علنی یکشنبه 25 خرداد مجلس شورای اسلامی با موضوع بررسی مسائل حوزه فرهنگی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد و در این جلسه محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در جریان بررسی چالش های فرهنگی با انتقاد از رهاشدگی فضای مجازی، عدم تشکیل جلسات شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی انقلاب فرهنگی، انتقادات دیگری را هم به وضع فرهنگی کشور وارد کرد.
در همان جلسه محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیس سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: بنده نیز نکته ای داشتم من هم مانند شما یک خدمتگزار در مجلس شورای اسلامی هستم. از نظر بنده ما که مسئولیتی برعهده داریم حق نداریم از خودمان انتقاد کنیم در جایی که وظیفه برعهده ماست. همه بایدهایی که شما به آن اشاره داشته اید مسئول شان خودتان هستید همه باید دست به دست هم داده و مشکلات را با هم حل کنیم. به نکاتی که شما اشاره کردید چه کسی باید بپردازد همه ما مسئول هستیم که وظایف مان را به درستی انجام دهیم. اگر مردم از مسئولان نیز نقد بشنوند پس چه کسی باید مشکلات را حل بکند.
این اظهارات که برای بار اول هم نیست که از سوی یکی از مسئولان مطرح می شود و بارها از سوی مسئولان مختلف در بخش های متفاوت کشور شنیده شده و البته نکات درستی که رئیس مجلس به آن ها اشاره کرد، پرسش هایی را ایجاد می کند:
1. آیا مسئولان تنها باید به انتقاد از عملکرد حوزه هایی که اتفاقا خودشان در آن مسئولیت دارند بپردازند و یا وظیفه اصلی شان رفع آن مشکلات است؟
2. آیا تاکنون باید و نبایدهایی که هر روز از زبان مسئولی شنیده می شود با اقدامی قاطع به ثمر نشسته و یا تنها در حد حرف و انتقاد باقی مانده است؟
3. آیا بهتر نیست مسئولان به جای برخی فشارها به بعضی رسانه ها، پرداختن این انتقادات و باید و نبایدها را به رسانه ها و افکار عمومی واگذار کنند و خود در رفع مشکلات و انجام وظایف شان بکوشند؟
4. مخاطب باید و نبایدهایی که مسئولان در اظهارات خود خطاب به مردم بیان می کنند چه کسانی هستند؟ مردم یا خود مسئولان؟ آیا مسئولان توقع دارند انتقاداتی که خودشان نسبت به حوزه های زیر نظر خود مطرح می کنند توسط مردم به سرانجام برسد؟
5. چه کسی ناظر بر اجرای باید و نبایدها و انتقاداتی است که اصحاب قدرت در ضرورت نیازهای جامعه مطرح می کنند؟ آیا باز هم در این مورد نبود رسانه های با دست باز برای انتقاد و البته نظارت و پیگیری مشاهده نمی شود؟
*شما مخاطبان ایسنا هم می توانید پرسش های خود را درباره این خبر در بخش نظرات مطرح و مسئولان را در پیگیری این موضوع یاری کنید.
انتهای پیام
محسن جوادی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت وگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس در پاسخ به سوالی در خصوص چرایی و چگونگی ادغام موسسات زیرمجموعه این معاونت اظهار داشت: قرار نیست هیچ بخش یا فعالیتی از موسسه های خانه کتاب و نمایشگاه های فرهنگی و بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان حذف شود.
* ادغام از سیاست های فراگیر وزارت ارشاد است
جوادی با بیان اینکه این اقدام خاص معاونت امور فرهنگی نبوده است، اظهار کرد: تصمیم برای ساماندهی موسسات همه بخش های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را در برمی گیرد و یکی از سیاست های فراگیر این وزارتخانه است.
* پاسخ و موضع ارشاد درباره ادغام موسسات فرهنگی به زودی منتشر می شود
وی گفت: پیش از این چندین بار توضیحاتی در این باره از طریق روابط عمومی معاونت فرهنگی ارائه شده و توضیحات تفصیلی نیز درباره روند انجام این طرح از طریق روابط عمومی منتشر خواهد شد.
* نظرات و پیشنهادهای آن ها درباره شیوه ساماندهی و ساختار پیشنهادی اخذ شد
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین درباره گرفتن مشورت در خصوص ادغام موسسات گفت: در چند جلسه، موضوع با مدیران موسسات تابعه و همچنین اهالی نشر و کتاب در میان گذاشته شد و نظرات و پیشنهادهای آن ها درباره شیوه ساماندهی و ساختار پیشنهادی دریافت شده و در حال حاضر هم همین مسیر در حال انجام است.
انتهای پیام/
شعارسال : حجت الاسلام مرتضی آقاتهرانی با اشاره به اظهارات رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در صحن مجلس درباره بودجه پایین بخش فرهنگی کشور، گفت: با این وضع بودجه چه توقعی می توان از بخش های فرهنگی کشور داشت.
وی افزود: اگر آقایان می گویند که فرهنگ اصل است، پس چرا بودجه فرهنگی کشور کمتر از نیم درصد بودجه کشور است و با این بودجه آیا توقع داریم که بخش های فرهنگی کشور معجزه کنند؟
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دولت به بخش های فرهنگی اهمیتی نمی دهد و در واقع فرهنگ برای دولت مهم نیست و اگر مهم است، باید دولت این مسئله را در عمل نشان دهد و قطعاً با حرف و شعار نمی تواند نشان دهد که به مباحث فرهنگی توجه دارد.
آقاتهرانی تأکید کرد: اگر واقعاً فرهنگ برای این آقایان مهم است، توجه به مسائل فرهنگی باید فراتر از حرف و شعار آنان باشد و باید در عمل خود هم این مسئله را نشان دهند.
وی گفت: هر موضوعی یک پیوست فرهنگی دارد که باید مورد توجه قرار گیرد و در صورتی که به بخش های فرهنگی در حوزه های مختلف به درستی توجه شود، قطعاً مشکلات آن حوزه ها مرتفع می شود، اما اگر قسمت های فرهنگی حوزه های مختلف مغفول باقی بماند، قطعاً مشکلات کلان این حوزه ها باقی می ماند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ضمن انتقاد از نمایندگان مجلس که تمایلی برای عضویت در کمیسیون فرهنگی از خود نشان نداده اند، گفت: از تعداد نمایندگانی که جهت عضویت در کمیسیون فرهنگی مجلس ثبت نام کرده اند، به خوبی می توان فهمید که نمایندگان تا چه حد به مسائل فرهنگی کشور اهمیت می دهند.
آقا تهرانی افزود: قاعدتاً کمیسیون هایی، چون اقتصادی، انرژی و چند کمیسیون دیگر برای نمایندگان مهم تر است و زمانی که صرفاً سه نفر از نمایندگان در یکی از کمیسیون های مجلس ثبت نام می کنند نشان می دهد که آن کمیسیون برای نمایندگان مهم نیست.
وی بیان کرد: در حالی که نمایندگان برای عضویت در کمیسیون های فرهنگی و برخی دیگر از کمیسیون های مجلس تمایلی ندارند، برای عضویت در برخی از کمیسیون ها حتی 60 نفر از نمایندگان ثبت نام کرده اند و بر سر عضویت در این کمیسیون ها با یکدیگر دعوا دارند.
نماینده مردم تهران تأکید کرد: قطعاً باید بررسی شود که این نمایندگان با چه هدفی تا این حد اصرار دارند که عضو یک کمیسیون خاص شوند و این نقد هایی است که ما مجلسی ها به خودمان داریم و قطعاً نباید منتظر بمانیم که مردم ما را نقد کنند و باید خودمان نسبت به این اشتباهات خود واقف باشیم.
شعارسال ، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری مهر، تاریخ انتشار: 26 خرداد 1399، کد خبر: 4949437، www.mehrnews.com
حجت الاسلام احد آزادیخواه در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان در مورد عدم اقبال نمایندگان برای حضور در کمیسیون فرهنگی مجلس یازدهم گفت: اینکه کمیسیون فرهنگی مورد استقبال چهره های فرهنگی قرار نگرفته است، دلیلی بر این نیست که فرهنگ مظلوم واقع شده است چرا که عمده تصمیم گیری های ما در صحن مجلس انجام می شود و افراد نیز رویکرد و سابقه فرهنگی دارند.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ما باید در صحن مجلس نگاه فرهنگی داشته باشیم اما این نگاه فرهنگی به معنای این نیست که از سایر حقوق آنها را محروم کنیم. ممکن است کسی تشخیص حوزه انتخابیه اش بر این باشد که در کمیسیون دیگری فعالیت کند و این حق اش است که در کمیسیون حضور داشته باشد.
وی افزود: بنده به عنوان فردی که در کمیسیون فرهنگی مجلس دهم حضور داشتم و در این دوره در کمیسیون کشاورزی حضور می یابم، هر کجا که در صحن مجلس در رابطه با مسایل و مشکلات بخش فرهنگ موردی پیش آمد، قطعا حضور جدی خواهم داشت و فعالانه از عرصه فرهنگ حمایت می کنم.
این نماینده مجلس یازدهم تاکید کرد: نمایندگان می توانند در بودجه سالیانه و همچنین برنامه هفتم توسعه مطالبات فرهنگی داشته باشند، نگاه فرهنگی و مطالبه فرهنگی شان را با قوت در صحن مجلس داشته باشند و آنها را پیگیری کنند. صرف اینکه بگوییم نماینده ای در کمیسیون فرهنگی نیست، پس دغدغه فرهنگی ندارد، درست نیست.
وی خاطرنشان کرد: حوزه فرهنگ حوزه پر چالش و دارای مشکلات فراوان است که برای حل این مشکلات ما باید چه در مجلس و چه مسئولان دولتی و چه سایر بخش ها و ارگان ها تلاش کنند. مظلومیت فرهنگ موضوعی است که مورد تاکید رهبری است و ایشان همواره بر رفع مظلومیت از فرهنگ تاکید دارند. ما باید این دغدغه را سرلوحه کارهای خود در مجلس قرار دهیم و برای رفع مظلومیت از فرهنگ تلاش کنیم./
پایان پیام/ 33
رویداد24 جان کلام آقای قمی این است که بودجه بیشتر بدهید. حال آن که می توان گفت اولا کف گیر دولت به ته دیگ خورده و به گفتۀ معاون اول رییس جمهوری کل درآمد نفتی سال پیش 8 میلیارد دلار بوده و مجلس هم تصویب کند ندارند که بدهند، چون تأمین نان و گوشت و مرغ و تخم مرغ مردم واجب تر است و بالاترین تبلیغ برای نظام اکنون این است که شکم شهروندان خود را سیر کند تا ترامپ خیال نکند از پا افتاده ایم. ثانیا آیا محمد تقی فلسفی و مرتضی مطهری یا محمد تقی جعفری هم برای تبلیغات خود بودجۀ دولتی می گرفتند؟ تأثیر ترجمۀ نهج البلاغۀ دکتر شهیدی بیشتر بود یا ده ها سال فعالیت بنیاد نهج البلاغه؟ او بابت ترجمۀ نهج البلاغه یک ریال هم نگرفت!
آقای قمی! نان و گوشت مردم واجب تراز بودجۀ تبلیغات استعصر ایران؛ مهرداد خدیر- هر چند واکنش آقای قالیباف رییس مجلس جدید به گزارش آقای قمی رییس سازمان تبلیعات اسلامی به قدر کافی صریح بود و می توان گفت توی ذوق میهمان خود زد که برای اولین بار در تاریخ مجلس شورای اسلامی در صحن، صحبت می کرد، اما نکات دیگری را هم می توان یادآور شد.
ماجرا از این قرار است که مجلس جدید برای این که رویکرد انقلابی و فرهنگی خود و تفاوت با ادوار پیشین را به نمایش بگذارد در اقدامی بی سابقه از رییس سازمان تبلیغات اسلامی دعوت کرد تا دربارۀ چالش های فرهنگی سخن بگوید و راهکار ارایه کند.
او هم شال و کلاه کرد و روز یک شنبه 25 خرداد 1399 به بهارستان رفت.
از شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی انتقاد کرد که چرا 4 ماه است جلسه برگزار نکرده اند، ابراز تأسف کرد که چرا ترانۀ فلان خواننده در فضای مجازی 198 میلیون بار ویژه دیده یا شنیده شده و از این که چرا بودجۀ فرهنگ کم است و تنها به اندازۀ ساخت 300 کیلومتر آزاد راه است.
او دوست داشت توجه نمایندگان جدید را جلب کند تا احتمالا بودجۀ بیشتر جذب کند. رییس مجلس، اما به جای هم زبانی و هم داستانی با او گفت: مسؤولیت عمل به باید ها بر عهدۀ خود ماست. ما باید پاسخ گو باشیم نه این که مردم از ما هم نقد بشنوند.
بدین ترتیب آقای قمی به جای آن که ستایش شود، سرزنش شد.
هر چند که ممکن است گفته شود سازمان تبلیغات و رییس سابق آن – سید مهدی خاموشی- از متحدان و حامیان انتخاباتی آقای قالیباف در دوران شهرداری تهران بودند، ولی این ارتباط در دوران آقای قمی ادامه نیافته و احتمالا از این بابت شاکی است، اما به بهانۀ سخنان او می توان به این موارد اشاره کرد:
1. مجلس، مرکز قانون گذاری است یا باید باشد. هوش و حواس رییس سازمان تبلیغات، اما متوجه دو نهاد موازی – شورا های عالی انقلاب فرهنگی و فضای مجازی – است و این که چهار ماه است جلسه ندارند!
مثل این که شما میهمان دانشگاه تهران باشی و غصه دار از این که فلان مؤسسۀ عالی غیر انتفاعی شما را دعوت نکرده است.
اتفاقا ایشان به عکس باید می گفت مجلس آن قدر باید توجه نشان دهد که غیبت شورا های عالی موازی به چشم نیاید. شگفتا که هیچ نماینده ای این نکته را تذکر نداد!
2. آقای قمی می گوید کل بودجۀ فرهنگ، زیر نیم درصد است و برای آن که آن را ملموس کند معادل احداث 300 کیلومتر آزاد راه عنوان می کند.
مشخص نیست منظور، بودجۀ سازمان متبوع است یا شامل وزارت ارشاد و علوم و آموزش و پرورش و صدا و سیما می شود. تا آنجا که می دانیم صدا وسیما به تنهایی سالانه 1800 میلیارد تومان بودجه می بلعد و یک سوم کل بودجۀ کشور به آموزش و پرورش اختصاص می یابد.
ضمن این که مقولۀ فرهنگ به سازمان تبلیغات اسلامی سپرده نشده است. فرهنگ، همان تبلیغات اسلامی نیست. ایشان نیز سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد نیست.
3. با مزه ترین بخش از سخنان او آنجاست که از موازی کاری با وزارت ارشاد انتقاد می کند. می توان پرسد شما با وزارت فرهنگ و ارشاد موازی کاری می کنید یا آن ها با شما؟ اگر شما این کار را انجام می دهید، خوب ندهید!
اگر آن ها کار موازی می کنند در حوزۀ سینما و تئاتر و کتاب که نیست. در عرصۀ تبلیغ است. اما اگر تبلیغ نکنند خُرده می گیرید سکولارند و کاری به ارشاد مردم ندارند.
پس تکلیف را مشخص کنید. سراغ مباحث ایدیولوژیک بروند یا نروند؟ احتمالا فعالیت کانون های فرهنگی و هنری مساجد زیر نظر این سازمان تصور مسؤولیت فرهنگی و هنری برای ایشان ایجاد کرده است.
4. اظهار داشته اند که در سکونت گاه های غیر رسمی شهرداری به طلاب یا روحانیون مستقر تنها 950 هزار تومان حقوق پرداخت می شود که از حداقل دستمزد کارگر هم کمتر است. کارگران هفته ای 44 ساعت کار می کنند. آیا طلاب مستقر نیز تمام هفته به کار در این سکونت گاه ها مشغول اند؟ ضمن این که شهرداری از محل عوارض مردم هزینه می کند و اولویت های دیگری هم دارد.
5. بخش قابل توجهی از سخنان ایشان در انتقاد از فضای مجازی بود و مشخصا اینستاگرام. می توان پرسید اگر اینستاگرام را هم مثل تلگرام فیلتر کنند فرهنگ، شکوفا می شود؟ یا با فیلترشکن استفاده می کنند و ضرر آن بیشتر است؟ تجربۀ تلگرام کافی نیست؟
6. کار سازمان تبلیغات از نام آن روشن است: تبلیغ. اما در تمام سخنان خود مدام از فرهنگ گفتند. ظاهرا ایشان دوست دارند متولی کل فرهنگ باشند و تبلیغ را کافی نمی دانند.
7. اگر مشکل فرهنگ با بودجه حل می شد گویندۀ اصلی اخبار صدا و سیما پس از 38 سال به اِبی ابراز ارادت نمی کرد!
مشکل این است که مسؤولان فرهنگی در ساحَتی دیگر زندگی می کنند و ایدیولوژی و تبلیغ و فرهنگ را با هم مخلوط کرده اند.
معلوم است که هر چه بودجه به فرهنگ بدهند خوب است، اما اگر اجازۀ رشد و شکوفایی داده شود بخش فرهنگی می تواند بدون یارانه هم روی پای خود بایستد. مضافاً به این که منظور ایشان از فرهنگ و مراد وزیر فرهنگ و هنرمندان از فرهنگ یا وزیر علوم از فرهنگ متفاوت است. یکی کتاب و تئاتر را مدنظر دارد، دیگری دانشگاه و پژوهش را و ایشان تبلیغات را.
8. جان کلام آقای قمی این است که بودجه بیشتر بدهید. حال آن که می توان گفت اولا کف گیر دولت به ته دیگ خورده و به گفتۀ معاون اول رییس جمهوری کل درآمد نفتی سال پیش 8 میلیارد دلار بوده و مجلس هم تصویب کند ندارند که بدهند، چون تأمین نان و گوشت و مرغ و تخم مرغ مردم واجب تر است و بالاترین تبلیغ برای نظام اکنون این است که شکم شهروندان خود را سیر کند تا ترامپ خیال نکند از پا افتاده ایم.
ثانیا آیا محمد تقی فلسفی و مرتضی مطهری یا محمد تقی جعفری هم برای تبلیغات خود بودجۀ دولتی می گرفتند؟
تأثیر ترجمۀ نهج البلاغۀ دکتر شهیدی بیشتر بود یا ده ها سال فعالیت بنیاد نهج البلاغه؟ او بابت ترجمۀ نهج البلاغه یک ریال هم نگرفت!
البته آقای فلسفی هم بابت وعظ خود از تجار مشهور پول می گرفت، اما از دولت، نه.
چگونه است که روحانیت شیعه تا قبل از استقرار جمهوری اسلامی بدون بودجۀ دولتی می توانستند تبلیغ کنند وحالا نمی توانند؟ ایشان متولد 1360 است و پیش از انقلاب را به خاطر ندارد. اما امثال این نویسنده به یاد داریم و می شنیدیم که می گفتند اگر دو ساعت تلویزیون را به ما بدهند چه می کنیم. این همه سال، این همه کانال، این همه بودجهف این همه پرسنل کافی نبوده است؟ خودتان در این فضای مجازی چقدر محتوا تولید کرده اید؟
9. گفته اند پهنای باند دوبرابر شده است. بد است یا خوب است؟ ما را ببین که خیال می کردیم بعد کرونا تغییری در افکار برخی ایجاد شده، اما انگار در بر همان پاشنه می چرخد.
باز گُلی به جمال دبیر دینی مدرسۀ دخترم که اگر چند ماه اول سال که مدرسه ها باز بود در مذمت فضای مجازی سخن می گفت، در این 4 ماه تا توانست از طریق گوشی های همراه با بچه ها ارتباط برقرار کرد و به قول بچه ها گوشی در مدرسه ممنوع بود، اما مدرسه وارد گوشی شد!
10. جان کلام رییس سازمان تبلیغات، اما هشدار دربارۀ فضای مجازی و مشخصا اینستاگرام بود: فرزندان مردم چه دارند می بییند؟ از چه خوراکی دارند استفاده می کنند؟ پنج تا ترَک آخر آن خوانندۀ ضد انسانی و ضد بشریت، 198 میلیون پلی یونیک داشته یعنی 198 میلیون بار ویژه دیده شده، رها شده فضای مجازی. پهنای باند در 11 ماه اردیبهشت تا اسفند 98 دو و نیم برابر شده، 70 درصد این فضا در اختیار اینستاگرام است. درآمد های کثیف در این فضا اتفاق می افتد. رهاست. محتوای خارجی سه برابر داخلی است و با اینترنت مجانی و نیم بها تشدید شده .
مشخص نیست مطالبۀ ایشان چیست؟ فیلتر کنند یا قیمت اینترنت را بالا ببرند؟ اولی که در تلگرام تجربه شد و شکست خورد و دومی هم تنها خدمتی است که مشمول ارزانی و رایگانی شده.
از جناب ایشان می توان پرسید مگر مبلُغین شما مردم را نصیحت نمی کنند که موسیقی گوش نکنند؟ پس چرا دارند گوش می کنند؟ آن خواننده ضد بشر و ضد انسان شجریان هم ضد بشر است؟ مردم خوراک فکری و هنری می خواهند. وقتی یکی را ممنوع کنید سراغ دیگری می روند. عباس عبدی تمثیل جالبی دارد. او می گویند مردم به کفش نیاز دارند. اگر تمام فروشگاه های کفش را هم ببندند از جای دیگر کفش تهیه می کنند.
در پایان، به آقای قمی که می کوشد خود را متفاوت نشان دهد و در پوشش و گفتار نیز چنین است و انصافاً آدم مؤدبی است و دیده ام در برنامه های تلویزیونی کلمات خوبی را به کار می گیرد و آدم چشم انداز محور و روزمره گریزی است توصیه می کنم کتاب اینترنت و سواد مجازی به قلم هم لباس خود و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی را مطالعه کنند تا به تعاریف جدیدی دست یابند.
تحریر این گفتار، اما به خاطر نکات 10 گانۀ بالا نبود. برای بیان یک موضوع صریح و روشن دیگر است:
اولویت دولت باید نان و گوشت مردم باشد. بالاترین تبلیغ در حال حاضر این است که پول محدود نفت را صرف کار های ضروری کنیم.
خوب نیست بگویند در شاخص فلاکت - مجموع نرخ بیکاری و تورم- یکی از 5 کشور اول دنیا هستیم.
بودجه را باید به سازمان هایی داد که خروجی مشخصی دارند.
کاش آقای قمی در نطق خود تنها به این پرسش پاسخ می داد که چرا پیش از انقلاب و بدون بودجۀ حکومت اثر تبلیغی روحانیون بیشتر بود و حالا با این همه بودجه و کانال صدا و سیما همه می نالند؟
مشکل در جا که باشد در بودجه نیست و چه خوب که از مجلس دست خالی بازگشت و آقای قالیباف وعدۀ بودجه ای نداد.
سخن آخر این که دولت جمهوری اسلامی ایران به خاطر تحریم های ظالمانه آمریکا نمی تواند نفت بفروشد. به سبب پاره ای ریخت و پاش ها و نشتی ها دخل دولت با خرج آن نمی خواند. ارز محدود را باید به موارد لازم اختصاص دهد.
مهم ترین تبلیغ اکنون این است...
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، پس از ورود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جراحی بزرگ موسسات و ادغام آن ها برای چابک سازی و کاهش هزینه ها، معاونت فرهنگی این وزارتخانه نیز این تغییر مسیر را آغاز کرد و اکنون نیز آن را به مرحله اجرای نهایی رسانده است. هرچند گویا کسانی از این ادغام ناخشنودند و این نارضایتی را در جریان تودیع نیکنام حسینی پور، مدیرعامل خانه کتاب ابراز داشتند.
* گام اول؛ محکم، با برنامه و قانونی
بر اساس این گزارش، همین چند روز پیش بود که در مسیر ادغام سه موسسه خانه کتاب، بنیاد شعر و ادبیات داستانی و موسسه نمایشگاه های فرهنگی هر سه مدیر تودیع شده و سرپرست برای موسسه فراگیر معرفی شد. اما در مسیر تغییر مدیران، حرف و حدیث هایی مطرح شد که طی یک هفته ای که از آن می گذرد وزارت ارشاد و به طور خاص معاونت فرهنگی واکنشی به آنها نشان نداده است.
موضوع مهم اینجاست که بحث ادغام موسسات وزارت ارشاد از زمان وزارت علی جنتی بر این وزاتخانه مطرح شد. در آن زمان، کارگروهی شکل گرفت که از تمام معاونت ها افرادی در آن حضور داشتند، اما تنها چند جلسه تشکیل شد و به مقام اجرا نرسید . بنابراین، ادغام موسسات وزارت ارشاد، مربوط به امروز نیست.
در این راستا محسن جوادی معاون فرهنگی وزیر ارشاد در مراسم تودیع مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان به چرایی این کار اشاره کرد و اینطور گفت که: چاره ای جز ادغام موسسات نداشتیم. ضرورت های اقتصادی و بازتعریف کارهای پیشین این موسسات بر اساس مقتضیات زمان ما را بر آن داشت تا به مسیر ادغام وارد شویم تا موسسات را در کنار هم جمع کنیم و موسسه فراگیر و مادر را سامان دهیم. اما اقتضائات اداری اقتصادی، مالی و تغییر نقش ها و وظایف ساماندهی جدیدی را رقم زد. هر چند برای ما هم سخت بود، اما همه با هم آن را رقم زدیم. ساختارهایی که در شکل گیری آن تلاش داریم برای کمرنگی حوزه ادبیات نیست، بلکه تلاش داریم ساختارها به شکلی دیگر پیگیری شود.
نکته اینجاست که مصوبه نمایندگان پارلمان این مسئله را در مقام اجرا قرار داد. بنابراین کوچک سازی ساختار دولتی منطبق با برنامه ششم توسعه در آن راستاست؛ ضمن اینکه این تصمیم تنها به معاونت فرهنگی اختصاص ندارد؛ بلکه دیگر معاونت ها نیز مشمول آن هستند.
این موضوع در سخنان معاون فرهنگی وزیر ارشاد نیز مورد تاکید بود که کمرنگ شدن حوزه ادبیات و حذف سایر برنامه ها مورد تاکید نیست. به عبارت دیگر در طرح ساماندهی بنا نیست فعالیتی حذف شود؛ بلکه در این جراحی بزرگ قرار است ساختارهای اداری موسسات دچار تغییر شوند؛ نه برنامه ها.
* گام دوم؛ چابک کردن ساختار
شاید مهم ترین کلیدواژه این ادغام، چابک سازی باشد. وجود واحدهای مشترک و مشابه که در صورت ادغام و تجمیع می توانند ساختاری قوی پیدا کنند، اما در این چابک سازی کاهش فعالیت ها صورت نمی گیرد؛ بلکه بر فعالیت و رویکردهای نوین و نمایشگاه های مدرن تاکید خواهد شد. بنابراین باید اصلاح ساختار در گام اول انجام می شد.
اکنون از طرح سئوال درباره چرایی ادغام، گذشته و سخن گفتن از موضوعی که در مرحله نهایی قرار دارد، بیهوده به نظر می رسد. چرا که قرار است ماموریت های نوین برای موسسه فراگیر در اساسنامه دیده شود (در کنار بازنگری مسئولیت های کنونی)؛ پس در این راستا باید سند تحول راهبردی ترسیم شود.
* گام نهایی؛ تدوین سند چشم انداز، بازنگری در فعالیت ها، هوشمندسازی و روزآمد کردن تشکیلات
ادغام موسسات وزارت ارشاد اجتناب ناپذیر بود و این وزارتخانه نیازمند ساماندهی؛ زیرا موسساتی که به واسطه برنامه هایی در دوره ای تاسیس شده بود حالا باید دچار تحول می شد. تعریف موسسه فراگیر یا مادر از برنامه ها، تدوین سند چشم انداز، بازنگری در فعالیت ها و هوشمندسازی ، روزآمد کردن تشکیلات و... از جمله اهدافی است که طی جلسات ادغام به آن توجه شده است.
* صالحی: ادغام نظام مدیریتی ما روان تر و هزینه های بالاسری و ستادی ما را کاهش می دهد
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که خود، پیش از این معاون فرهنگی همین وزارتخانه بوده است، در مورد ادغام موسسات مختلف در معاونت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می گوید: بحث ساماندهی موسسات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که 36 موسسه هستند، به این منظور نیست که کارمندان آنها را تعطیل و تعدیل کنیم؛ بلکه این اقدام در راستای چابک سازی است. به نظر می آید این تجمیع سامان یافته جدید کمک می کند نظام مدیریتی ما روان تر و هزینه های بالاسری و ستادی ما کاهش پیدا کند. اگر این امکان را پیدا کنیم که نظام همپوشانی را کمتر کنیم بهتر است. فعالیت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جز آنهایی که هم پوشان هستند و دیگر اولویت ندارد تعطیل نمی شود و آنچه اتفاق می افتد همگرایی و کاهش هزینه های بالاسری و نسبت روابط معاونت ها با مدیران و موضوعات دیگر است.
گام نهایی در این مسیر به زودی برداشته شده و ادغام نهایی می شود؛ کاری که لازم الاجرا بود و راه گریزی از آن نبود.
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، صنعت چاپ در ایران در یک دهه گذشته دوره های پر فراز و نشیبی را سپری کرده است ؛ هم دوره های اوج و رونق اقتصادی را تجربه کرده است و هم دوره های رکود شدید و تعطیلی یکی پس از دیگری چاپخانه ها و امروز هم چون طفل سرگردانی بین دو متولی خود یعنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت صنعت در رفت و آمد است ، مشکلات صنعت چاپ در همه این سال ها مسائلی چون نبود نقدینگی ، نبود سفارش ، قانون های نادرست، عدم اجرای معافیت های مالیاتی ، سیاست گذاری های اشتباه و فرسودگی ناوگان صنعت بوده است.
فرسودگی ناوگان صنعت چاپ که در سال های اخیر بسیار جدی شده است، در نتیجه افزایش نرخ ارز در سال های اخیر و نبود نقدینگی در دست چاپخانه داران برای تجهیز به دستگاه های جدید است، از آنجاییکه دستگاه های چاپ در سراسر دنیا جزو گرانترین دستگاه های صنعتی در دنیا به شمار می رود، همواره تلاش شده با تعمیر دستگاه ها و یا استفاده از دستگاه های دست دوم کمتر مستهلک فعالیت چاپ در ایران ادامه پیدا کند.
حالا چند وقتی است که وزارت صنعت معدن و تجارت بخنشامه جدیدی صادر کرده و در آن واردات دستگاه ها و ماشین آلات چاپ و صحافی بالای 10 سال را به کشور ممنوع کرده است، اقدامی که بنا به گفته بسیاری از فعالان این صنعت غیرکارشناسی و بدون شناخت از وضعیت فعلی صنعت چاپ در ایران است.
بابک عابدینی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ، از جمله منتقدان این تصمیم وزرات صمت است ، عابدینی که از سوی اتحادیه در نامه ای به سرپرست وزارت صنعت که رونوشت آن به اتاق بازرگانی و اتاق اصناف نیز ارسال شده است ، از این تصمیم انتقاد کرده و خواستار رسیدگی به این موضوع شده است. به تسنیم می گوید: عمده دستگاه های چاپ در ایران به ویژه در حوزه چاپ و بسته بندی و چاپ افست، تولید برچسب های بسته بندی و ...وارداتی است، به عبارت دیگر 99 درصد این دستگاه ها از خارج از ایران وارد می شوند.
وی ادامه داد: اساساً به دلیل لزوم کیفیت، تنها سه کشور آلمان، ژاپن و هلند در دنیا توانایی تولید این خطوط و ماشین آلات را دارند و مابقی کشورها این دستگاه ها را خریداری می کنند، چرا که اساساً تولید این دستگاه ها نیز برای کشورها مزیت اقتصادی ندارد. ما نیز در ایران نه توانایی تولید داریم و نه اساسا تولید این دستگاه ها مزیتی برایمان دارد.
عابدینی تصریح کرد: از سوی دیگر دوستان بخش تولید داخل وزارت صمت آشنایی چندانی با صنعت چاپ ندارند و بخشنامه ای صادر کرده اند که عملا دست و پای این صنعت در داخل را بسته است. چرا که خطوط تولیدی که در داخل امکان ساخت آن وجود ندارد، نباید برای آن عوارض سنگین گمرکی وضع کرد. از سوی دیگر با افزایش نرخ ارز و قیمت بالای دستگاه های چاپ که در نوع خود از گرانترین ها به شمار می روند، عملاً خرید یک دستگاه چاپ ساده که از یک میلیون یورو شروع شده و به بیش از 30 میلیون یورو می رسد، ممکن نیست. پس چه باید کرد؟ آیا صنعت چاپ باید تعطیل شود؟
وی ادامه داد: صنعت چاپ برای جبران این ماجرا به استفاده از دستگاه های دست دوم که کارایی نسبتاً خوبی دارند و قیمتشان نیز بسیار پایین تر از مدل های جدید در بازار است، روی آورده است، استفاده از این دستگاه ها هم نیاز ما را تا حدودی برطرف می کند و هم ارز کمتری از کشور خارج می شود، در عین حال ما با استفاده از این دستگاه ها می توانیم بسیاری از کالاهایی که تا پیش از این وارد می شدند را خود تولید کرده و صادرات نیز داشته باشیم.
عضو هیئت مدیره اتحادیه چاپخانه داران تهران گفت: اگر بخواهیم محدودیتی در این زمینه ایجاد کنیم، در شرایط تحریم های ظالمانه خودمان نیز خود را محدود کرده ایم. اکنون وزارت صمت واردات دستگاه های 2011 به قبل را ممنوع اعلام کرده است که این تصمیم کاملاً غیر کارشناسی است. از سوی دیگر این دستور در مغایرت با مواد دو و سه قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار مصوب مجلس است، زیرا معافیت حقوق و عوارض گمرکی و مالیاتی را از واردات خطوط تولیدی صنعت چاپ و بسته بندی که سال ساخت آن پایین تر از سال 2012 باشد حذف کرده اند و به نوعی می خواهند واردات ماشین آلات زیر سال 2010 را نیز حذف کنند.
عابدینی افزود: اگر ما می توانستیم مانند کشورهای اروپایی تسهیلات کم بهره با عوارض یک درصد یا دو درصد در اختیار صنایع قرار دهیم که ماشین آلات خود را بروز کنند ، می توانستیم چنین محدودیت هایی قائل شویم، ولی کدام چاپخانه می تواند دستگاه 20 میلیون یورویی با یورویی 21 هزا رتومان را خریداری کند؟ ما اگر بخواهیم ماشین 2 میلیون یورویی خریداری کنیم اولاً ارز در اختیار نداریم، ثانیاً باید وثیقه 790 میلیون یورویی داشته باشیم و در نتیجه ناچاریم که ماشین آلاتی را تهیه کنیم که قیمت کمتر داشته و کارکرد نیز داشته باشند. می توان با استفاده از مشاوره های فنی هوشمندانه ماشین آلاتی را خریداری کرد که اصطحلاک کمتری داشته و دیرتر فرسوده شوند.
وی گفت: از سوی دیگر ما یکسری ماشین آلات بسیار فرسوده داریم که می توانیم به کشورهای عراق و افغانستان صادر کنیم؛ در حالی که اجازه خروج دستگاه های چاپ را نیز نمی دهند.
وی در پایان خواستار این شد که وزارت صمت در تصمیم گیری های این چنینی با صنف مشورت کند تا این گونه تصمیمات سنگ پیش پای لنگ صنعت چاپ نیاندازد.
انتهای پیام/
ابوالفضل درخشنده نویسنده و پژوهشگر در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: رمان ترمز بی اختیار کتاب جدیدم بود که ابتدا از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشروط و سپس غیرقابل چاپ اعلام شد و هرچه تلاش کردم علت این موضوع را کشف کنم، راه به جایی نبردم.
وی افزود: پس از 15 ماه نامه نگاری با مسئولان وزارت ارشاد، به نظرم رسید سمت و سوی نامه نگاری را از دولت تغییر داده و از مجلس شورای اسلامی که نماینده مردم است، کمک بخواهم. به همین دلیل نامه ای به آقای قالیباف، رئیس مجلس نوشته ام که در آن، نامه های پیشین ام را هم ضمیمه کرده ام.
این مدرس داستان نویسی در ادامه گفت: من موافق ممیزی هستم. نظارت باید باشد اما نمی دانم چرا هرجا خواستیم اندیشه های رهبر انقلاب را تبیین کنیم، به دیوار ممیزی خورده ایم. جالب است که کتاب ها و آثاری که اصلاً ربطی به ارزش ها ندارند، به راحتی مجوز می گیرند ولی هروقت می خواهیم از ارزش ها و انقلاب حرف بزنیم، جلوی مان را می گیرند. من در سال 88 هم کتاب تخریب چی دوران را درباره جنگ نرم آن موقع داشتم ولی جلویش را گرفتند که با پیگیری هایم به این نتیجه رسیدند درست می گویم. اما کتاب سال 90 توسط آقای سعید عاکف و انتشارات ملک اعظم چاپ شد. خب، دو سال پس از گرماگرم اتفاقات سال 88، اثر من نمی تواند تاثیرگذاری واقعی خود را داشته باشد!
درخشنده گفت: درباره تخریب چی دوران کار را به صورت قانونی و با اعتراض جلو بردم. اما درباره ترمز بی اختیار گفتم سکوت کرده و کار را سلسله مراتبی پیش ببرم. اما متاسفانه یک کلمه به آدم توضیح نمی دهند چرا جلوی چاپ کتاب را گرفته اند! من در این کتاب بین مفهوم آتش به اختیار و ترمز بی اختیار تفکیک قائل شده ام. این کار را هم در یک اثر با ادبیات داستانی انجام داده ام اما دوستان ارشاد کتاب را که دیدند فکر کرده اند مقاله یا گزارش است، در حالی که یک اثر داستانی است؛ صحنه هایی رئال و سوررئال دارد. اصلاً به این مساله داستانی بودن یا نبودن اثر توجه نمی کنند که مثلاً در صحنه مربوط به قطعه شهدای گمنام، شرایط سوررئالی پیش می آید و شهدای گمنام تبدیل به هیئت منصفه می شوند. بعد هم وقتی شخصیت ها به عالم واقع برمی گردند، خود را در همان قطعه شهدای گمنام می بینند.
وی در ادامه گفت: شخصیت ترمزبی اختیاری که در داستان من حضور دارد، کسی است که زمان جنگ، وقت عملیات، ترسیده و پا پس کشیده. حالا چون در گذشته کم آورده، می خواهد با زیاده روی، جبران کند. البته این شخصیت را منفی نمی بینم. او خاکستری است و در کنارش، یک افسر اداره آگاهی هم هست که واقعیت های این شخصیت و گذشته اش را کشف می کند. من، هرجای داستان که خواستم گره گشایی کنم، از سخنان رهبری استفاده کردم. این ، می شود تبیین اندیشه های مقام معظم رهبری در قالب داستان. چندسال پیش که کتاب را می نوشتم، اسمش آتش به اختیار بود. بعد که ایشان مفهوم آتش به اختیار را مطرح کردند، دیدم ظلم به صحبت ها و منویات ایشان است که اسم کتابم را این گونه بگذارم. بنابراین اسم توهم عدالت را در ذهنم داشتم تا این که اسم نهایی ترمز بی اختیار خودش سراغم آمد. یعنی کسی که در جایی که باید صبر کند، صبر نمی کند و جایی که باید عمل کند، صبر می کند.
متن نامه و نامه نهایی و چهارمی که درخشنده در این باره نوشته و در اختیار مهر قرار داده، در ادامه می آید:
***
به نام خدا
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
برادر گرانقدر جناب آقای قالیباف
در وزارت فخیمه فرهنگ و ارشاد اسلامی، فریاد رسی، نیست! آیا مجلس شورای اسلامی، پاسخگوی ندای هَلْ مِنْ ناصِرٍ یَنْصُرُنی ، سربازان جنگ نرم می تواند باشد؟!
سلام علیکم:
با نگرش به مطالب معروضه که در ذیل از عرض می گذرد، شاهد خواهید بود که بیش از یک سال و سه ماه است که سعی کردم با مکاتبه با سلسله مراتب محترم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گره ای که به غیر مجاز اعلام شدن کتاب این حقیر به نام ترمز بی اختیار افتاده است، با تدبیر باز شود و حداقل جوابی دریافت کنم تا قلم خود را در این شبیخون فرهنگی، بهتر صیقل دهم؛ اما دریغ از یک جواب!
خود شاهد باشید که در این 15 ماه گذشته تمام سعی خود را کردم تا درخواست خود را در سکوت پیگیری کنم تا خدای ناکرده، دشمنان به کمین نشسته، سودی از آه حسرت این سینه سوخته های عرصه جنگ نرم و سخت نبرند، اما تمام تلاش هایم به در بسته خورد!
از آنجایی که مجلس شورای اسلامی وظیفه نظارت بر عملکرد قوای مجریه را در اختیار دارد، دست نیاز به سوی شما دراز کردم تا شاید پاسخی دریافت کنم.
در زیر مجموع 4 مکاتبه انجام شده با سلسله مراتب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جهت استحضار و هرگونه اقدام بایسته، ارسال می گردد.
با تشکر
نویسنده و مدرس ادبیات داستانی
ابوالفضل درخشنده
***
به نام خدا
جناب آقای جوادی
معاونت محترم فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
موضوع: آخرین پیگیری درون تشکیلاتی در خصوص غیر مجاز اعلام شدن کتاب داستانی ترمز بی اختیار
پیرو مکاتبات انجام شده به شماره های: 128833/98 مورخ 29/ 02/ 98 و 142692/98 مورخ 22/ 03/ 98 و 171351/98 مورخ 05/ 05/ 98
سلام علیکم:
احتراماً از آنجایی که دلیل غیر مجاز اعلام شدن کتاب ترمز بی اختیار به این حقیر رسماً اعلام نشده است، بر اساس فرضیات به دلایل احتمالی چنین تصمیمی از سوی آن وزارتخانه محترم می پردازم؛ شایان ذکر است که تمامی دلایل احتمالی در متن داستان مورد توجه قرار گرفته و پاسخ های مقتضی برای ذهن گرایی های مخاطب داده شده است، ولی از آنجایی که حیطه داستان با مقاله و گزارش فرق می کند، این پاسخ ها در خط سیر داستان و در درونمایه به خواننده اعلام شده که شاید توسط ممیزین محترم نادیده گرفته شده و لایه های تو در توی داستان، مانع از برداشت درست از متن نهایی داستان شده است. به همین منظورفرضیات محتمل در خصوص دلایل غیر مجاز اعلام شدن کتاب ترمز بی اختیار در زیر به همراه پاسخ های مندرج در متن کتاب به عرض می رسد:
1) سیاه نمایی و در نظر نگرفتن اقتدار امنیتی کشور
در پاسخ به این فرضیه به استناد به متن داستان در صفحه 26 کتاب، مشخص شده است که دستگاه های نظارتی به وظایف خود به درستی عمل کرده اند و مأمور خلاف کار، دستگیر و از کار برکنار شده بوده و همچنین دادیار مربوطه نیز در روزی که به قتل می رسد قرار بوده که دستگیر شود و...
عنایت می فرمایید که دستگاه های نظارتی به وظیفه ذاتی خود درست اقدام کرده اند.
2) اتهام نفوذی به نیروهای ارزشی
در صفحه 44 درج شده است: ما با جریان نفوذ درگیریم؛ ولی خودمون نمی خوایم این رو قبول کنیم و در ادامه در صفحه 45 توسط شخصیت داستانی توضیح داده شده است: بیایید یک جور دیگه به این پرونده نگاه کنیم. مگه نفرمودند: (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با مردم نجف آباد، 5 اسفند .1391)
و قتیکه دشمن برای داخل کشور برنامه دارد، چه کار می کند؟ ازنفوذی استفاده می کند. معنای نفوذی این نیست که حتماً رفته باشد پول گرفته باشد برای اینکه بیاید در فلان دستگاه نفوذ کند وخودش هم بداند چه کار دارد می کند؛ نه! گاهی نفوذی، نفوذی است، خودش هم نمی داند! امام رضوان الله علیه فرمودند گاهی حرف دشمن با چند واسطه از دهان مردمان موجّه شنیده می شود. امام هوشیار بود. امام مجرب بود. دشمن یک چیزی می گوید، یک چیزی می خواهد، این را با وسایل گوناگونی، با چند واسطه، کاری می کند که از زبان فلان آدم موجّه که نه پولی از دشمن گرفته، نه تعهدی به دشمن داده، بیرون بیاید. مگر ندیدیم اینها را؟! مگر تجربه نکردیم اینها را؟! در همین مجلس شورای اسلامی مگر ندیدیم که یک نماینده ای آمد نظام را متهم کرد به دروغگویی! گفت ما ده سال است، سیزده سال است داریم به دنیا دروغ می گوییم، در تریبون مجلس شورای اسلامی! در این منبر عمومی! خب، او حرف دشمن را دارد می زند؛ دشمن به ما می گفت شما دروغ میگویید! حالا یکی از خودِ ما پیدا می شود می گوید نظام دارد دروغ می گوید! این نفوذی نیست؟! احیاناً خودش هم خبر ندارد و نمی داند.
ممیزین گرامی!
این مطالب عرایض حقیر نیست، بلکه بیان بی کم و کاست مقام معظم رهبری است که در خصوص نفوذ و نفوذی فرموده اند.
نفوذی با جاسوس که تعمداً خیانت می کند فرق دارد. فرد نفوذی نمی داند که تحت تأثیر دشمن کاری را می کند که دشمن توسط ده ها واسطه توانسته است تا ذهن او را منحرف کند و او را وادار به کاری کند که دشمن توقع آن را دارد.
برادران گرامی ممیز!
فردی که تحت تأثیر عوامل دشمن قرار گرفته، درست است که آگاهانه خیانت نمی کند اما دقیقاً همان کاری را می کند که دشمن از این افراد ناآگاه توقع دارد. نفوذ برای نیروهای معتقد به کشور است. والا جاسوس، که دشمن در کشور کم ندارد که آگاهانه کمر به از بین بردن کشور بسته اند.
این کتاب سعی دارد تا در قالب ادبیات داستانی بیان کند که دشمن چشم طمع به نیروهای معتقد به نظام دارد تا با انواع حیله ها منجمله ایجاد و بهره برداری از جنگ روانی، بتواند خواسته خود را توسط نیروی های ارزشمند کشور، اجرایی کند.
در همین رابطه فرمایش مقام معظم رهبری در صفحه 47و 46 کتاب درج شده است که فرموده اند:
خب، اینها نفوذ است. اینها چیست؟ [مگر] نفوذ شاخ و دم دارد که بعضی تا گفته می شود نفوذ، برآشفته می شوند که آقا، گفتید نفوذ، گفتید نفوذ؟! بله، باید مراقب بود. خب، پس دشمن در فکر نفوذ است؛ چه کسی باید مراقبت بکند؟ هم مردم باید آگاهانه مراقبت بکنند، هم مسئولان، سیاسیون، شخصیت های سیاسی؛ آنها بیشتر لازم است مراقب باشند. مراقبت کنند آنچه می دانند خواست دشمن است، انجام نگیرد. وقتی می بینید که دشمن یک حرفی می زند برای ایجاد دودستگی، [مثلاً] از شما تعریف می کند، این می خواهد ایجاد تردید بکند؛ خب دشمن که دوست شما نیست، وقتی شما می بینید که دشمن یک چنین ترفندی را دارد به کار می برد، بلافاصله و بی درنگ ابراز بیزاری کنید، بگویید نخواستیم. شما که می گویید دشمن با این کار قصد تفرقه افکنی دارد، خب نگذارید ذهن مردم مردد شود. این چیزها را باید توجه داشت. برمی گردیم به فرمایشات امام (ره)، امام می گفتند: آن وقتی که دشمن از شما تعریف کرد، در رفتار خودتان و کارهای خودتان تردید پیدا کنید و مراجعه کنید ببینید چه اشتباهی کرده اید که دشمن خوشش آمده و از شما تعریف می کند.
دستورالعمل انقلاب این هاست. این جوری باید عمل کرد. این جوری باید پیش رفت. نباید غفلت کرد."
سروران گرامی!
همانگونه که در کتاب درج شده است دشمن به نفوذ در میان افرادی دل بسته است که تفکرات گروه منحله فرقان را دارد و دل در گروه ایجاد شبهه در باورهای گروهی به مانند خوارج دارد و شخصیت تروریست داستان نیز از همین خوارج است که در جایی کم آورده اند و اکنون سعی در جبران دارند اما اسیر دسیسه های دشمنان می شوند. لطفاً به انتهای داستان در صفحه 150 و 149 توجه بفرمایید! آنجایی که مأموری که او را شناسایی کرده است، صراحتاً می گوید زمانی که او (شخص قاتل) برای نرفتن به خط مقدم گریه می کرد...، همان کار خوارج است که اشتباه آن موقع را با رفتار غلط امروز، می خواهد جبران کند! در اینجاست که در سخنان شخصیت مأمور، گره گشایی انجام می شود و دلیل تسلط دشمن به او مشخص می شود، لطفاً با دقت بیشتری این دو صفحه را بخوانید که مأمور می گوید:
هدف این مرد مقدس است، اما روش انتخابی او غلط! او هم به مانند برخی دیگر، آنجایی که باید فکر می کرد تا بصیرت پیدا کنه و تدبیرکنه، ترمز بی اختیار شد! و بر طبلی نواخت که دشمن برایش فراهم کرده بود تا با صدای بلند آن، باقی مانده آبروی این نسل را به تاراج ببره! من مثل اون افراد دزدی که نام برد، سابقه جبهه م رو ندزدیدم! من همونی هستم که در زمانی که اون گریه می کرد، من هم گریه می کردم! الان هم همانگونه که اون بغض داره، من هم بغض دارم؛ اما درست به مانند همان زمان که گریه م با گریه اون متفاوت بود، الان هم بغضم با بغض اون فرق داره! من هم به اون، بابت این همه ستمی که به نسل پاک جنگ، توسط مدعیان دروغین شده، حق می دم؛ اما مشکل من با راهکارهای امثال این آقاست! با اعمال و کردار افرادی به مانند ایشان، دشمن فرصت بهتری پیدا کرده تا پنجه به روی شخصیت نظام بکشه! با ریش های بی ریشه، با نفوذ در چادر حیا، از دیوار غیرت مردانِ مرد بالا رفتند و خودشون رو بالاتر از هر منتظر مصلحی نشوندن! همین افراد هستند که یک خاطرۀ تلخ در تاریخ کشور رو هر سال به عنوان سالگرد، نبش قبر می کنند تا به زخم اتحاد مردم نمک بپاشند تا هیچوقت درد اون زخم التیام پیدا نکنه...
3) کلام مقام معظم رهبری در راستای گره گشایی است نه استفاده ابزاری برای توجیه رفتار در داستان!
بزرگواران!
اگر عنایت فرموده باشید، در تمام قسمت های داستان، فرمایشات مقام معظم رهبری به عنوان معیار رفتار حق شناخته شده است و با فرمایشات مقام معظم رهبری، گره گشایی توسط شخصیت مثبت داستان انجام می شود؛ از جمله در صفحه 136و 135 کتاب که آورده شده است:
مگه چند بار باید تذکر بدن و بگن: "نفوذ یعنی افرادی (را) که می توانند در جامعه اثرگذار باشند، بکشانند به آن سمت موردنظرخودشان. سمت موردنظر، عبارت است از تغییر باورها، تغییر آرمان ها، تغییر نگاه ها، تغییر سبک زندگی. کاری کنند که این شخصی که تحت تأثیر نفوذ قرار گرفته، همان چیزی را فکر کند که آن آمریکایی فکر می کند. کاری کنند که شما همان جوری نگاه کنی به مسئله، همان جوری تشخیص بدهی که آن مأمور عالیرتبه سیا تشخیص می دهد. درنتیجه همان چیزی را بخواهی که او می خواهد.
بنابراین خیال او آسوده است؛ بدون اینکه لازم باشد خودش را به خطر بیندازد و وارد عرصه بشود، شما برای او داری کار می کنی. هدف نفوذ این است: نفوذ جریانی، نفوذ شبکه ای، نفوذ گسترده، نه موردی. اگر این نفوذ نسبت به اشخاصی انجام بگیرد که اینها در سرنوشت کشور، سیاست کشور، آیندۀ کشور تأثیری دارند، شما ببینید چه اتفاقی می افتد؟ آرمان ها تغییر پیدا خواهند کرد، ارزشها تغییر پیدا خواهد کرد، خواست ها تغییر پیدا خواهد کرد، باورها تغییر پیدا خواهد کرد..." . (مقام معظم رهبری، .93)
برادران گرانقدر
در صفحه 140 در پاسخ به شخصیت خاکستری داستان باز هم کلام مقام معظم رهبری ره گشاست، آنجایی که شخصیت مثبت داستان، عین فرمایش مقام ولایت را مطرح می کند:
نبرد فرهنگی را با مقابله به مثل می شود پاسخ داد. کار فرهنگی و هجوم فرهنگی را با تفنگ نمی شود جواب داد. تفنگ او قلم است...، مثل جنگ نظامی، چشم ها را باید باز کرد و صحنه را شناخت. در جنگ نظامی هم، هرطرفی که بدون شناسایی و دیده بانی و بدون دانستن وضعیت دشمن چشمش را ببندد، سرش را پایین بیندازد و جلو برود، شکست خواهد خورد. در جنگ فرهنگی هم همینطور است. اگرندانید که دشمن کار می کند، یا از آنکه می داند فرمان نبرید، ازفرمانده فرهنگی دستور نگیرید، یا او از نیروی شما استفاده نکند و مانور سازماندهی را درست انجام ندهد، پشت سرش شکست است." (حدیث ولایت / ج 4/ ص 164)
و همچنین در صفحه 144و 145 از بیانات مقام معظم رهبری توسط شخصیت مثبت داستان اینگونه استفاده شده است:
"آتش به اختیار، به معنای کار فرهنگیِ خودجوش و تمیز است و به معنای بی قانونی و فحاشی و طلبکارکردن مدعیان پوچ اندیش و مدیون کردن جریان انقلابی کشور نیست". (بیانات مقام معظم رهبری در خطبه های نماز عید سعید فطر مورخ 5 تیرماه 1396)
4) آیا شخصیت قاتل در انتهای داستان به حال خود رها می شود؟!
پاسخ این سؤال را در صفحه 153 کتاب داده ام:
بدون آنکه به پشت سرش نگاه کند، به سمت ایستگاه مترو حرکت کرد و در ذهنش به این فکر می کرد که حالا برای رئیس که به دنبال قاتل است، یک جواب خوب دارد: تبادل قاتل
همانگونه که ملاحظه می فرمایید قاتل به حال خود رها نشده، بلکه شخصیت کارگاه داستان، اهرم فشاری به دست آورده تا بهتر بتواند عدالت را در خصوص قاتل اجراء نماید و رییس را مجاب کند تا قاتل احتمالی دختر را به سزای اعمالش برساند.
برادر بزرگوار جناب آقای جوادی
درونمایه کتاب این است که برخی از کسانی که در زمانی خاص کم کاری کرده اند به مانند خوارج اکنون در صدد هستند تا با تندروی های خارج از فرمایشات مولایشان، کم کاری های قبلی خود را پوشش دهند و همین باعث می شود تا به بیراهه رفته و در دام دشمن بیافتند.
تمامی گره گشایی های داستان با معیار فرمایشات مقام معظم رهبری توسط شخصیت اصلی داستان مطرح شده تا ثابت کند که خواست رهبری در مقابله فرهنگی با جریانات نفوذی و برانداز چه بوده و متأسفانه چه برداشت های غلطی توسط برخی تندرو، صورت گرفته است.
کلام آخر
متأسفانه این کتاب هم به مانند رمان تخریبچی دوران این حقیر خوب خوانده نشده! و متأسفانه باز هم به تکنیک های داستان نویسی که انتقال پیام در درونمایه است، توجه نشده و متأسفانه باید زمین و زمان را بهم بدوزم تا کارشناسی خبره، بتواند حقانیت این کتاب را تأیید کند.
جان کلام
تا این لحظه از طریق سلسله مراتب وزارتخانه معظم ارشاد، تمام تلاش خودم را انجام دادم تا بدون آنکه دشمن بتواند از ناله بی صدای ضعیفی چون من، سوء استفاده کند؛ جلوی این ناحقی را بگیرم و بتوانم در عرصه فرهنگ کشورم، کتابی را که احساس می کنم می تواند در جبهه فرهنگی مفید واقع شود، منتشر کنم.
اگر توضیحات کتبی این حقیر کافی نبوده، در صورت صلاحدید در جلسه ای حضوری به کارشناسان آن وزارتخانه محترم، توضیحات کامل را تقدیم خواهم کرد، تا بهتر درونمایه داستان برای ممیزین گرامی مشخص شود.
با تقدیم احترامات شایسته
نویسنده و مدرس ادبیات داستانی
ابوالفضل درخشنده
کد خبر 4949083
صادق وفایی
به گزارش خبرنگار ادبیات گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ، انتشارات سوره مهر از غرفه مجازی خود در نمایشگاه کتاب تهران رونمایی کرد. در این نشست عبدالحمید قره داغی، مدیرعامل این انتشارت درباره این سامانه اینترنتی و چرایی افتتاح آن گفت: متاسفانه یکی از بهترین روزهای کاری ما در سال جاری یعنی نمایشگاه کتاب که فرصت رودررو با مخاطبان کتاب است را از دست دادیم. همین خلا ما را واداشت سراغ یک سامانه بازسازی شده از غرفه سوره مهر در نمایشگاه کتاب برویم بلکه مرهمی باشد بر زخمی که بر بدنه نشر ایجاد شده است.
وی ادامه داد: در این چندوقت اخیر با طرح های مختلف اینترنتی تلاش داشته ایم تا لااقل خاطره نمایشگاه کتاب را در فضای مجازی برپا کنیم. در ابتکار جدید که غرفه بازسازی شده انتشارات در نمایشگاه کتاب است، سعی کردیم یک بازسازی سه بعدی غرفه و تور مجازی به همان شکل واقعی در نمایشگاه داشته باشیم.
فروش کتاب با تخفیف 25 درصد و ارسال رایگان به همه نقاط کشور همراه است
قره داغی درباره این ایده تازه گفت: مخاطب در این سامانه که از عصر امروز آغاز به کار می کند، می تواند در همین غرفه مجازی کتاب ها را ببیند و بخرد. ضمن اینکه همان فضای غرفه در نمایشگاه نیز برایش تداعی خواهد شد. این غرفه مجازی از 25خرداد تا 8تیر به مدت دو هفته در دسترس علاقه مندان به کتاب است.
وی ادامه داد: نکته دیگر طراحی شده در این سامانه، دیدار ما با نویسندگان است که هرشب به طور زنده در چندصفحه اینستاگرام و البته غرفه مجازی ما برگزار می شود. جشن امضای آثار پرمخاطب را با همراهی اهالی قلم خواهیم داشت و کتاب را با امضا نویسنده برای مخاطب خواهیم فرستاد.
قره داغی با اعلام اینکه فروش کتاب در این غرفه مجازی با تخفیف 25 درصد و ارسال رایگان به همه نقاط کشور همراه خواهد بود، گفت: این تخفیف بالاترین تخفیف تاریخ نشر سوره مهر است. امیدواریم بتوان کاری کرد که مخاطبان همان حس خوب نمایشگاه کتاب را در این غرفه تجربه کنند.
وی با تأکید بر اینکه هدف ما حفظ ارتباط مخاطب و نویسنده و فضای نشر است، تصرح کرد: ما در تلاشیم حتی در این دوران سخت، تهدید را به فرصت تبدیل کنیم و تجربه نویی رقم بزنیم. در این فضا 2هزار کتاب از تازه های سوره مهر را عرضه می کنیم. اگر این تجربه موفق باشد، چه بسا با دیگر ناشران، نمایشگاه کتاب مجازی را گستره تر خواهیم کرد.
حضور ما در نمایشگاه کتاب درصورت برپایی درسال جاری، حتمی است
وی یادآور شد: برپایی چنین غرفه های مجازی در عرصه بازار نشر آنهم یک بازسازی از نمایشگاه کتاب واقعی، برای اولین بار است که اتفاق می افتد. حتی چینش کتاب ها نیز شبیه سازی شده است. امیدوارم مخاطب لذت کافی را ببرد و به راحتی بتواند به کتبش دسترسی پیدا کند.
مدیر انتشارات سوره مهر با این حال درباره احتمال برپایی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران اعلام کرد؛ نمایشگاه فیزیکی کتاب ایام خوبی برای همه ناشران است حتی اگر اردیبهست سال بعد باشد. ما حاضریم برای برپایی نمایشگاه هر کمکی انجام دهیم. هر زمانی هم برپا شود، حضور پررنگی خواهیم داشت.
قره داغی افزود: دست ما برای حضور در نمایشگاه کتاب اتفاقا پربارتر از هر سال خواهد بود. لذا حضور ما در نمایشگاه کتاب درصورت برپایی درسال جاری، حتمی است و کارهای مجازی حرکت بسمت ایده های نو به نفع مخاطب است.
سودی نمی بریم اما امیدوارم این کار جانی به ادبیات بدهد
وی برپایی غرفه مجازی را اقدامی هماهنگ شده با وزارت ارشاد دانست و در ادامه گفت: ما هیچ وقت معتقد به فروش در نمایشگاه کتاب نبودیم هرچند سال گذشته حتی 48هزار جلد فروختیم. نمایشگاه کتاب را رویدادی مهم می دانم چون حرکتی جدی در زمینه ترویج محتوا و رونق نشر و سیستم پخش کتاب است. همچنانکه برای خیلی از ناشران، نمایشگاه در حکم تنفس است.
وی با اشاره به موفقیت سوره مهر در سال 98 گفت: ما در این سال منهای اسفند که همه جا منجر به تعطیلی شد 280عنوان کتاب چاپ اول منتشر کردیم که تا نمایشگاه می توانست تا 330 عنوان نیز افزایش یابد. 500 عنوان کتاب تجدیدچاپی داشتیم که به رقم یک میلیون جلد می رسد. درسال 99 نیز تا به الان دستمان پر بوده است.
وی در نهایت با اشاره به راه اندازی غرفه مجازی سوره مهر در نمایشگاه کتاب گفت: ما حتی درصورت استقبال بازهم عایدی اقتصادی نخواهیم داست ولی امیدوارم این کار جانی به ادبیات بدهد.
قره داغی در پایان درباره حضور خود در سمت مدیرعاملی این انتشارات که با معاونت خود در حوزه هنری همزمان شده است، گفت: کار من در حوزه هنری موقت است و همچنان علاقه شخصی ام در انتشارت سوره مهر خواهد بود. تا زمانی که صلاح بدانند من در سوره مهر خواهم ماند.
انتهای پیام /4143/
هومان حسن پور عضو شورای سیاستگذاری سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران درباره برگزاری یا لغو این رویداد فرهنگی در سال جاری گفت: شورای سیاستگذاری سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، درخواست خود را در زمینه اجازه برگزاری نمایشگاه کتاب به ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا ارسال کرده است؛ باید ستاد مقابله با کرونا جواب خود را به ما ارسال کند. ما همچنان منتظر هستیم.
او افزود: هنوز ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا جواب خود را درباره امکان برگزاری سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به ما ارسال نکرده است. نمی توان به ستاد مقابله با کرونا برای ارسال پاسخ در کوتاه ترین زمان ممکن اصرار کرد؛ چون این ستاد باید پس از سنجش شرایط شیوع بیماری کرونا در کشور به ما پاسخ دهد. به هر حال شورای سیاستگذاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، پس از دریافت پاسخ ستاد مقابله با بیماری کرونا درباره برگزاری یا لغو این رویداد تصمیم می گیرد.
باشگاه خبرنگاران جوان
خبرگزاری فارس؛ یادداشت میهمان سعید ساداتی کارشناس مسائل سیاسی: ماجرای مظلومیت فرهنگ و عدم اقبال نمایندگان به کمیسیون فرهنگی مختص مجلس یازدهم نیست. این رویه در دوره های قبلی هم ساری و جاری بوده تا جایی که در مجلس دهم تنها 13 نفر برای کمیسیون فرهنگی ثبت نام کرده بودند و در لحظات پایانی با اضافه شدن 7 نفر، این کمیسیون با 19 نفر رسمیت پیدا کرد.
حالا همین اتفاق برای کمیسیون فرهنگی مجلس یازدهم نیز به وقوع پیوسته و گویا اساسا فرهنگ نزد بهارستان نشینان محبوب نیست. اما چرا؟
پاسخ این سوال را می توان در کوچ اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس دهم به کمیسیون های اقتصادی مجلس یازدهم جستجو کرد. همان افرادی که در مجلس دهم برای فرهنگ سینه چاک می کردند حالا افتاده اند به دنبال مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم!
نمایندگانی که از دغدغه فرهنگ به دغدغه اقتصاد و معیشت روی آورده اند می گویند امروز مشکلات اساسی مردم مشکلات روزمره و معیشت است و ما بر اساس خواست مردم و تقاضای آنها به کمیسیون های اقتصادی روی آورده ایم!
بر این اساس تنها 13 نفر از نمایندگان مردم در مجلس یازدهم برای کمیسیون فرهنگی ثبت نام کرده اند و در شرایطی که حداقل اعضای هر کمیسیون تخصصی باید 19 نفر باشد، به احتمال فراوان بار دیگر 7 نفر از نمایندگانی که هیچ علاقه و انگیزه ای برای حضور در کمیسیون فرهنگی ندارند به ناچار به این کمیسیون می آیند!
شاید دلیل اصلی مشکلات ریشه ای در عرصه های فرهنگی را بتوان در دل بهارستان جستجو کرد. جایی که قرار است نقش قانون گذاری و نظارت بر فرهنگ کشور را برعهده بگیرد، به افرادی که اختصاص داده می شود که اساسا حوصله پرداختن به آن را ندارند و در خوشبینانه ترین حالت جسمشان در کمیسیون فرهنگی است و روحشان در کمیسیون های اقتصادی و صنعتی پر می زند!
پر بیراه نیست که بگوییم از چنین کمیسیونی نباید توقع نظارت دقیق و کارشناسی و فنی از دولت را داشت. افرادی که به زور روی صندلی های کمیسیون تکیه خواهند زد و به احتمال فراوان بسیاری از جلسات کمیسیون نیز به حد نصاب نخواهد رسید چگونه می توانند بر اوضاع فرهنگی کشور و عملکرد فرهنگی دولت نظارت داشته باشند؟
کسی که اساسا دغدغه فرهنگ ندارد و فکرش با مشکلات معیشتی مردم[!] گره خورده چه درکی از تهاجم فرهنگی دشمن دارد؟
اما از سوی دیگر به همان اندازه که باید از نمایندگان مجلس به دلیل عدم اقبال از کمیسیون فرهنگی گله کرد، باید از 13 نفری که داوطلب حضور در سنگر فرهنگی کشور شده اند نیز قدردانی و تشکر کرد. همان افرادی که حل معضلات و مشکلات معیشتی مردم را به اهلش سپردند و در جای خودش هم در این وادی ورود خواهند کرد اما از مشکلات و دغدغه های فرهنگی مردم غافل نشدند.
پر بیراه نیست اگر بگوییم بسیاری از مشکلات جامعه امروز ریشه در فرهنگ و کم کاری مسئولان فرهنگی کشور دارد و این کم کاری حالا در صحن بهارستان بیشتر از همیشه خود را عیان کرده است.
علی ایُّ حال باید منتظر بمانیم و ببینیم کمیسیون 13 نفره فرهنگی مجلس شورای اسلامی چه تاثیری بر روند معضلات فرهنگی کشور خواهد گذاشت؛ بابت کمیسیون 13 نفره فرهنگی تعجب نکنید، از 7 نفری که به اجبار تن به عضویت در کمیسیون فرهنگی خواهند داد قطعا آبی گرم نخواهد شد!
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، آیین افتتاح نمایشگاه کتاب مجازی انتشارات سوره مهر با عنوان انتهای راهرو 27 صبح امروز، 25 خردادماه، با حضور عبدالحمید قره داغی مدیرعامل انتشارات سوره مهر، امین نادری مدیر بخش سوره مهر الکترونیک و جمعی از اصحاب رسانه در ساختمان این انتشارات برگزار شد.
در ابتدای این نشست قره داغی با بیان اینکه بهترین روزهای کاری ما به عنوان ناشر، روزهای کاری در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب تهران است، گفت: بعد از شیوع کرونا و طرح امکان عدم برپایی نمایشگاه کتاب از اواخر اسفند سال گذشته، انتشارات سوره مهر تصمیم گرفت تا آنچه از نظر ما برای مخاطب مناسب بود، در فضای مجازی بازسازی کرده و در اختیار مخاطب قرار دهد.
مدیر انتشارات سوره مهر با بیان اینکه مخاطب مهمترین دغدغه انتشارات سوره مهر است، اضافه کرد: در مدت اخیر به دلیل بیماری کرونا و تأثیر آن بر انتشار و توزیع آثار، فاصله ای بین مخاطب و ناشر ایجاد شد. هرچند در ماه های گذشته تلاش کردیم تا با راه اندازی طرح های مختلف، فاصله ایجاد شده را کمتر کنیم، اما همچنان علاقه مند بودیم تا خاطره خوب نمایشگاه را دوباره برای همراهان انتشارات سوره مهر تداعی کنیم.
وی با بیان اینکه انتهای راهرو 27 ، نمایشگاه مجازی کتاب انتشارات سوره مهر است که به صورت سه بُعدی آثار این انتشارات را برای مخاطب عرضه می کند، یادآور شد: در این فضا این امکان برای مخاطب فراهم شده است تا ابعاد کتاب، طرح جلد، مشخصات آثار مانند اطلاعاتی درباره نویسنده، قیمت و ... را نیز ببیند و با ایجاد امکان خرید آسان، کتاب مورد نظر را تهیه کند. این نمایشگاه اولین تجربه ما در این قالب عرضه آثار است و احتمالاً خالی از ایراد نیست.
قره داغی با بیان اینکه نمایشگاه مجازی انتشارات سوره مهر به مدت دو هفته از 25 خردادماه تا 8 تیرماه برگزار می شود، به برنامه های در نظر گرفته شده برای این نمایشگاه اشاره و اضافه کرد: در این نمایشگاه هر شب میزبان نویسندگان خواهد بود و گفت وگویی به شکل زنده از صفحه اینستاگرام سوره مهر پخش خودهد شد. جشن امضا از دیگر برنامه های این نمایشگاه است که به صورت روزانه برگزار می شود. مخاطب هر کتابی را که سفارش می دهد، با امضای نویسنده یا شاعر تحویل می گیرد. در نظر گرفتن تخفیف ویژه 25 درصدی برای آثار و همچنین ارسال رایگان آثار به مخاطبان از دیگر امکاناتی است که در این نمایشگاه در نظر گرفته شده است.
مدیر انتشارات سوره مهر با بیان اینکه ما صرفاً معتقد به فروش در نمایشگاه کتاب نبودیم، به تأثیر عدم برگزاری نمایشگاه کتاب در آینده ناشران اشاره کرد و یادآور شد: نمایشگاه فیزیکی کتاب ایام خوب ناشران است و همه لحظه شماری می کنیم تا به آن زمان برسیم؛ هرچند اگر زمان برگزاری آن اردیبهشت سال آینده باشد. پیگیری های متعددی با مسئولان داشتیم تا کمک کنیم این نمایشگاه زودتر برگزار شود. کارهای مجازی حرکت به سمت تجربه های نو است؛ چون ذائقه مخاطب نیز در حال تغییر است. با وجود این ما همچنان منتظر برگزاری نمایشگاه فیزیکی هستیم.
قره داغی ادامه داد: سال گذشته در 11 روز ایام برگزاری نمایشگاه کتاب، تعداد 48 هزار جلد اثر فروختیم، اما آنچه رخ می دهد و برای ما اهمیت دارد ارتباط گیری مخاطب با محصولات ما و تداوم آن در طول سال است، نه فروش آن. کششی که در نمایشگاه برای سیستم پخش رخ می دهد، یک دوازدهم فروش سال ما خواهد بود. برای خیلی از ناشران نمایشگاه کتاب حکم تنفس سالانه خواهد داشت و اگر برگزار نشود، ممکن است حیات بخشی از این ناشران به خطر بیفتد. امیدواریم ارشاد برای این بخش تدبیری بیندیشند.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره مدیریت او در بخش مالی حوزه هنری و همچنین حضورش در مدیریت انتشارات سوره مهر گفت: من از کودکی مخاطب سوره مهر بودم و علاقه من خدمت به سوره است. کار حوزه از نظر من یک کار موقت بود. من مخاطب آثار هنری هستم، برای من کار کردن در این عرصه حکم تنفس را دارد، تا زمانی که صلاح بدانند در سوره خواهم بود. شنیده ها فراوان است.
وی متذکر شد: امروز از ساعت 15 شرایط حضور در نمایشگاه مجازی کتاب از طریق شبکه های مجازی سوره و سایت اطلاع رسانی می شود و در اختیار مخاطبان قرار می گیرد. علاقه مندان می توانند برای بازدید از این غرفه با مراجعه به سایت http://27.sooremehr.ir/ از آثار این نمایشگاه دیدن کنند.
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، احمد عطائی، مدیر انتشارات و مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت یادداشتی با عنوان نقدی بر دیدگاه مخالفت با برگزاری نمایشگاه های کتاب به بهانه تضعیف فروشگاه ها و پخشی های کتاب در اختیار خبرگزاری فارس قرار داده است که در ادامه می خوانید؛
مراقب کرونای صنعت نشر باشیم
چند سالی هست که هراز گاهی، کسانی این گونه مطرح می کنند که برگزاری نمایشگاه های کتاب اعم از بین المللی و استانی به زیان و تضعیف فروشگاه های کتاب و پخشی هاست. اینان منادی این نظر هستند که ناشران نباید مستقیماً کتاب بفروشند و با این دیدگاه ها، به دنبال تقویت کتابفروشی ها و کسب و کار پخشی های کتاب هستند و نمایشگاه را هم از این منظر تخطئه می کنند.
اگر چه کسانی که این دیدگاه را ترویج می کنند از نظر کمّی قابل توجه نیستند امّا از لحاظ جایگاهی، صدایشان بلند تر از قاطبه ناشران است که با این نظر به ویژه در شرایط فعلی مخالفند. از ناشران دولتی و نیمه دولتی که بگذریم (چون نتیجه بحث هر چه باشد برای آنها چندان تفاوتی نمی کند) قلیلی از ناشران که از خیمه دولتی بودن چند صباحی است با مجموعه ای از امکانات فراوان و با ارزش و نیروی انسانی با تجربه و جایگاه اجتماعی قابل توجه، خارج شده اند، با داشتن فروشگاه های متعدد در تهران و شهرهای مختلف، این دیدگاه را ترویج می کنند و بعضی از ناشرانی که وابسته به برخی نهادها هستند و دارای امکانات پخش نیز هستند و در ذیل آن نهادها فعالیت می کنند نیز دنبال این نگاهند. از نامشان می گذریم تا بحث جنبه منطقی و عمومی خود را از دست ندهد.
واقعیت های میدانی و پرسش های بی پاسخ مانده
مسئله این نیست که کدام طرف باید تقویت شود بلکه مسئله باید این باشد که با توجه به واقعیت های میدانی و قابل لمس و غیرقابل انکار، با برنامه ریزی جامع به سمت آرمان ها حرکت کنیم و جامعه نشر کشور اعم از ناشر و موزّع و فروشگاه و سایر دست اندکاران این صنعت را در یک صفحه پازل طوری مرتب کنیم که تصویری مطلوب، دلپسند، زیبا و بی نقص حاصل شود. برای دست یابی به نگاه جامع و برنامه کامل، ابتدا بایستی این واقعیت های میدانی و پرسش هایی که بی پاسخ مانده اند را به اختصار ملاحظه کنیم تا وضعیت موجود مشخص شود:
1- کسانی که دیدگاه فوق را بیان و ترویج می کنند، با کدام دست مایه آماری، به این دیدگاه رسیده اند؟ از ناشران فعال و نیمه فعال چه تعداد آنها دارای فروشگاه هستند؟ تعداد فروشگاه های کتاب، به خصوص آمایش جغرافیایی آنها در ایران چگونه است؟ فروشگاه های کتاب در تهران، مراکز استان ها و شهرستان ها قادر به پوشش و ویترین چه تعداد از عناوین کتب چاپ شده در هر سال هستند؟ تعداد پخشی های کتاب و گستره پوششی آنان چه قدر است؟
مگر می شود انسان یک دیدگاه را بدون اطلاعات دقیق آماری و میدانی و بدون ملاحظه واقعیت های آن، مطرح و بر آن پای بفشارد؟ ظرفیت لازم برای کنار زدن ناشران از فروش مستقیم (فروشگاه ها و مراکز پخش) باید شناسایی و احصاء و آماده سازی شوند. آمارهای تقریبی از نامناسب بودن و اوضاع بد فروشگاه ها، پخشی ها و آمایش آنها حکایت دارند.
2- در سال طبق آمارهای خانه کتاب حدود 100 هزار عنوان کتاب چاپ اوّل داریم. چه تعداد از آنها توسط کتابفروشی ها و پخشی ها، ویترین و در دسترس انتخاب مردم قرار می گیرند؟ ناشرانی که صاحب فروشگاه اند به طور الزامی همه کتاب های خود را نمایش می دهند ولی ناشران فاقد فروشگاه که بیش از 80 درصد هستند، چگونه باید تولیدات خود را در معرض نگاه ها قرار دهند؟ ظرفیت ویترین کتاب در فروشگاه های کتاب و پخشی ها چقدر است؟ ما معتقدیم در حالت خوشبینانه حداقل بیش از دو سوم تولیدات سالیانه کتاب ها از ویترین شدن محرومند. این واقعیت دردناکی برای حوزه نشر کشور است. ما با یکی از اینان که هم ناشر است و هم شبکه توزیعی در اغلب مراکز استانی دارد چندین سال پیگیر بودیم و قرارداد نوشتیم امّا هر بار که با مسئول آن یا برخی شبکه هایش صحبت کردیم فرمودند که جا برای ویترین کتاب های شما نداریم. اگر کتب شما از سوی مخاطب درخواست بشود صورت می دهیم این ناشرِ موزّع، صاحب همان دیدگاهی است که نقد می کنیم. خوب کتاب اگر ویترین نشود چگونه مورد درخواست قرار خواهد گرفت؟ نداشتن ظرفیت نمایش کتاب، تقریباً پاسخ تمامی این فروشگاه ها و موزّعین است. چند کتاب انگشت شمار ناشران را ویترین کردن، این قدر سروصدا لازم ندارد که ناشر نباید مستقیماً کتاب بفروشد! مگر شما به کمک جامعه فراگیر نشر آمده اید یا خواهید آمد که چنین توقعی را مطرح می کنید؟
3- یک واقعیت میدانی دیگر، توجه اغلب فروشگاه های کتاب، به کتاب های آموزشی و کمک آموزشی اعم از دانشگاهی و مدارس است و سهم کتاب های عمومی و کودک و نوجوان در آنها خیلی قابل توجه نیست که به محدودتر شدن ظرفیت ویترین کتاب ها می انجامد. ملاحظه کردید که تصمیم آموزش و پرورش بر حذف کتابفروشی ها از توزیع کتاب های درسی چه واکنشی در این صنف داشت؟ این واکنش مربوط به جایگاه کتاب های آموزشی در چرخه فروش فروشگاه کتاب است.
4- یک واقعیت دیگر قابل لمس، استنکاف شمار قابل توجهی از فروشگاه ها و برخی پخشی ها، از پوشش دادن کتاب های ناشران جبهه انقلاب است. به علت های این مسئله کاری نداریم. میانه خوشی با انقلاب اسلامی ندارند که بخواهند کتاب های آن را ویترین و ترویج کنند.
5- واقعیت غیرقابل انکار دیگر، اهتمام فروشگاه ها و پخشی ها در ویترین کردن کتاب های پُر فروش است. این مسأله امری طبیعی است امّا سایر آثار ناشران کی و چگونه باید معرفی و ویترین شوند؟ نگاه صرفاً سودآوری به این مسئله، هیچ فرصتی را در اختیار ناشرانی که حسب مسئولیت و نیازسنجی، کتاب تولید می کنند قرار نمی دهد. کتاب هائی که تقریظ مقام معظم رهبری را دارند یا توصیه بعضی شخصیت ها و اساتید معرّف آنهاست، کتاب هائی که در پوشش کتابخوانی و مسابقات معرفی می شوند یا بواسطه رسانه ای شدن شخصیت های کتاب، بُرد عمومی پیدا می کنند توسط فروشگاه ها و پخشی ها توزیع می شوند و از این جهت علاوه بر آسیب خوردن به ناشران و در حاشیه رفتن دیگر کتاب های خوبشان، اتفاق دیگری که رقمی خورد اشباع سبد خرید خانوارها از کتاب است و لذا ناشران از این رهگذر آسیب مضاعف می بینند. هم ویترین را از دست می دهند و هم جائی در ظرفیت خرید و سبد خانوارها نخواهند داشت.
برخی ادعا می کنند که نگاه مخاطب در ویترین کتاب ها تعیین کننده کتاب پُر فروش و تقاضای آن است. درحالی که وقتی امکان چنین نمایش و ویترینی وجود ندارد چگونه مدعی این اتفاق می توان بود؟ از گرایش های رانتی موجود بین برخی فروشگاه ها و موزعین با ناشران و مؤلفین می گذریم.
6- آسیب دیگر فروشگاه ها و پخشی ها به نشر که یک واقعیت علنی است، مسئله قیمت گذاری کتاب هاست. به طور طبیعی این واسطه های رسیدن کتاب از ناشران به دست مخاطبان،برای خود سود قابل توجهی را لحاظ می کنند. یعنی قیمت گذاری و تخفیف از طرف ناشر بایستی به میزانی باشد که علاوه بر تأمین هزینه های این واسطه ها، سود درخوری هم برایشان داشته باشد. این مسئله منجر به قیمت گذاری های اضافی شده و بازار نشر را دچار آسیب جدی و اُفت فروش و ناشران را متضرّر اصلی میدان می نماید. ما بارها با برخی از این پخشی ها و فروشگاه ها برای ویترین و فروش آثارمان که صحبت کرده ایم مواجه با درخواست تخفیف های حدود 50 درصد و بالاتر شده ایم و وقتی بحث انصاف در قیمت گذاری و ضرورت رعایت حال مخاطبان را پیش کشیده ایم با نوعی اعتراض مواجه شده ایم که باید قیمت هایتان را افزایش دهید تا کتاب هایتان توسط ما عرضه شود. و این امر را اقتضای فهم صنعتی شدن کتاب و رعایت اقتصاد نشر عنوان می کنند!! ورود پخشی ها و کتابفروشی ها حالت حضور دلال ها و تأثیرات منفی آنها را در قیمت اجناس مختلف تداعی می کند که متأسفانه اگر کنترل و قانونمند نشود به فرهنگ که یک میدان نرم غیرمادی است، خسارت و آسیب جدی وارد می کند. افزایش بی رویه قیمت ها حداقل 40درصد (که شاهد آن هستیم)، تنزّل جایگاه کتاب به کالائی مانند ابزارها و نیازمندی های مادی زندگی، فشار مالی به اقشار متوسط و پائین تر که مخاطبان غالب کتاب های اعتقادی و انقلابی و دفاع مقدس هستند، از جمله آثار منفی حضور واسطه های بی ضابطه و سودجوست که البته بعضی از موزّعین از این دایره خارجند که در اقلّیت قرار دارند.
7- عملکرد برخی از مدعیان این دیدگاه هم جای تأمل دارد و یک واقعیت است که متأسفانه برخی از موضع متفرّعانه و خودپسندانه با مسائل نشر مواجه می شوند درحالی که در عمل، کمک و تلاش چشم گیری از آنان برای بلند کردن جامعه نشر از حالت زمین گیری که گرفتارش هست دیده نمی شود. ما در یک نمایشگاه مناسبتی در سال 97 از یکی از همین مدعیان مبلغ 000/000/ 593 ریال پشت جلد از کتاب های او را ویترین و 000/000/ 517ریال را به فروش رساندیم. در نمایشگاه مناسبتی سال 98 از یکی از آنان مبلغ 1/432/640/000ریال را ویترین و 612/330/000 ریال به پشت جلد را به فروش رساندیم، امّا دریغ از تلاش متقابل در فروشگاه ها و نمایندگی های آنان برای ویترین حتی یک جلد و فروش قابل ذکر از کتاب های این مؤسسه. ما به ادعاها اعتماد کنیم یا به عملکردها؟ البته ویترین آنان از بعضی ناشران برجسته که در بند 5 به آنها اشاره شد مستثنی از این مطالب اند. به نظر ما همین تعداد از واقعیت های میدانی که برشمرده شد کافی است تا به این نتیجه برسیم که در حال حاضر هیچ زیر ساخت، ظرفیت و برنامه جامع کشوری برای پیاده کردن نقطه نظر طرح شده یعنی عدم فروش مستقیم کتاب توسط ناشران و مخالفت با برگزاری نمایشگاه های کتاب توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و یا دیگر نهادها وجود ندارد. ارائه این افکار که نمایشگاه های کتاب توسط فروشگاه ها و پخشی ها برگزار شود نیز به همان دلایلی که در واقعیت های میدانی اشاره شد که ضعف ها و کاستی های جدی شبکه توزیعی را نشان می دهد، قابل اجرا نیست. راهکار توسعه فروش مجازی کتاب و نمایشگاه هم (اگر چه لازم است) لکن به اعتراف دست اندرکاران به نبود زیر ساخت ها، نمی تواند جایگزین برای نمایشگاه حقیقی باشد. این مطالب، بحث مستقلی می طلبد.
کوتاهی های وزارت ارشاد و تشکل های نشر کشور
جای این سؤال جدی (که متأسفانه هیچ گاه به آنها پاسخ داده نشده است) این جا مطرح می شود که چرا دست اندرکاران و متولیان نشر کشور به ویژه وزارت ارشاد (معاونت امور فرهنگی) و تشکل های غیر صنفی که برای حمایت از نشر جبهه انقلاب پدید آمده اند. برای ساماندهی حوزه نشر کشور و انقلاب، اقدام به بررسی و تدوین برنامه جامع و همه جانبه نمی نمایند که این دیدگاه های ناپخته و اغلب سطحی نگر، بخشی نگر و خودمحور و بعضاً سودجویانه و تقابل گرا، مطرح نشوند؟
چرا مسئولان موظف حوزه نشر، با کارشناسان خبره، ناشران فعال، فروشندگان و پخشی های مجاز و دلسوز نشر، یک تعامل سازنده و گفتمان راهگشا را به منظور تدوین سند چشم انداز نشر مطلوب انقلاب اسلامی و راهبردهای لازم برای رسیدن به این چشم انداز و تدوین برنامه هایی برای مراحل گذر از چم و خم های موجود این حوزه و رسیدن به وضعیت مطلوب را فراهم نمی نمایند؟ آیا این مسئله از نظر آنان فاقد اولویت است؟ ما حرکتی جدی را در این زمینه مشاهده نکرده ایم. برای رسیدن به نشر مطلوب نیاز به سه عنصر است: برنامه جامع، اراده قوی، ثبات و هماهنگی لازم. متأسفانه ما در هر سه عنصر در این سال هائی که از انقلاب گذشته است همواره شاهد کمبودهائی بوده ایم. یا هر سه عنصر و یا یکی دو عنصر وجود نداشته و لذا تلاش ها ثمر لازم را نداشته اند. در چنین برنامه جامعی، جایگاه همه عناصر جامعه نشر و ارتباط آنها با یکدیگر و مخاطبان و نیز تمامی روش های عرضه تولیدات نشر کشور، مشخص خواهد شد، و جائی برای طرح دیدگاه های این چنین غیرکارشناسی شده باز نخواهد ماند.
به گمان ما، با توجه به واقعیت هائی که بخشی از آنها ذکر شد و مشکلات حوزه نشر، تا زمانیکه این چشم انداز و راهبردها و زیر ساخت ها فراهم نشده است، هم ناشران و هم دوستان پخشی و فروشگاهی، بجای تقابل و حذف یکدیگر از نمایشگاه و فروش کتاب، در تعامل سازنده با هم قرار بگیرند. افزایش ویترین کتاب، توجه به کتاب های خوب ناشران برای معرفی و ویترین، کاستن از توقعات مادی و توجه به اثرات تخریبی آن در قیمت گذاری ها و فروش، تدارک برنامه های ابداعی برای رونق فروش خصوصاً برای ناشران کم بنیه و کم برخوردار و ... می تواند گذر از سختی های امروز حوزه نشر و رسیدن به جامعه نشر مطلوب را برای همه آسان کند.
به گمان ما، اظهار نظرهائی که موجب تفرقه و تشتت میان اعضاء جامعه نشر کشور شده و تصمیم گیران را در برنامه های پیش رو و جاری دچار تردید و شبهه می نماید، ویروس کرونای نشر هستند که چند وجهی عمل می کند و واکنش های متفاوتی در شرایط مختلف از خود نشان می دهند. زبان و قلم خود را در قرنطینه قرار دهیم و برای همدلی مؤمنانه جهت گذر از این مراحل بکوشیم تا به مدد الهی، حوزه نشر را به طهارت و سلامت و قوت شایسته نظام جمهوری اسلامی برسانیم.
انتهای پیام/
لینک منبع
خبرگزاری میزان - بیست و پنجمین روز از خرداد ماه 99 با اخبار و حاشیه های فراوانی در عرصه فرهنگ و هنر روبرو بود که از جمله مهمترین آن ها می توان به درگذشت محمدعلی کشاورز بازیگر باسابقه سینما، تئاتر و تلویزیون اشاره کرد.
نخستین همکاری جمشید هاشم پور با مهدویان/ پژمان جمشیدی به شیشلیک پیوست
خبرگزاری میزان - شیشلیک جدیدترین ساخته محمدحسین مهدویان یکی از متفاوت ترین ساخته های وی در مقام کارگردان است، اثری با حضور چهره های مطرح سینمای کشور که در آن بازیگرانی همچون رضا عطاران، پژمان جمشیدی، ژاله صامتی، مه لقا باقری، وحید رهبانی، عباس جمشیدی و جمشید هاشم پور در آن به ایفای نقش می پردازند.
محمدحسین مهدویان کارگردان جوان و صاحب سبک سینمای کشور پیش تولید ششمین فیلم خود در مقام کارگردان را آغاز کرده است، فیلم سینمایی شیشلیک تازه ترین ساخته مهدویان در حال و هوایی کاملا متفاوت نسبت به سایر آثار وی ساخته خواهد شد. این فیلم از هشتم تیرماه فیلمبرداری خود را آغاز خواهد کرد.
فیلم سینمایی شیشلیک در ژانر کمدی ساخته خواهد شد، اتفاقی که برای مهدویان به طور کامل چرخشی 360 درجه از سینمای مرسوم خود محسوب می شود، وی که بیشتر به ساخت آثاری تاریخی سیاسی پرداخته حال به دنبال تغییر در ذائقه علاقمندان به خود است.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین اخبار از سینمای ایران اینجا کلیک کنید
براساس آخرین اخبار منتشر شده از پروژه محمدحسین مهدویان، امیرمهدی ژوله طنزپرداز و فیلمنامه نویس آثار کمدی نگارش فیلمنامه وی را آغاز کرده است، علاوه بر این هادی بهروز فیلمبردار همیشگی آثار مهدویان در این فیلم نیز تصویربرداری را بر عهده خواهد داشت.
نکته حائز اهمیت درباره فیلم سینمایی شیشلیک بدون شک در همکاری دوباره مهدویان با اول مارکت است، شرکتی که سرمایه گذاری فیلم سینمایی درخت گردو را نیز در کارنامه خود می بنیند، این شرکت پیشتر سابقه همکاری با مهران مدیری در فیلم سینمایی ساعت 5 عصر را تجربه کرده بود.
برای مشاهده ادامه خبر اینجا کلیک کنید.
نمایشگاه کتاب تهران باید تابستان برگزار شود/استفاده حداقل از شبستان برای نمایشگاه امسال
ایوب دهقانکار در گفت وگو با خبرگزاری میزان ، پیرامون آخرین اخبار درباره برگزاری سی و چهارمین دوره از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: شورای سیاست گذاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به صورت رسمی پیشنهاد خود مبنی بر برگزاری این دوره از نمایشگاه طی سال جاری را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین ستاد ملی مبارزه با کرونا ارائه کرده و هم اکنون ما منتظر نتیجه این شورا نسبت به نظر نهایی شن پیرامون این مسئله هستیم.
وی در همین راستا ادامه داد: طرح پیشنهادی ما هم اکنون به وزارتخانه رفته و قرار است در جلسه ای مشترک بین وزارت ارشاد و ستاد ملی مبارزه با کرونا در قبال آن تصمیم گیری شود، به محض اعلام نتیجه از این جلسات، شورای سیاست گذاری نمایشگاه کتاب تهران اخبار نهایی و رسمی خود پیرامون برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در سال 99 را منتشر خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین خبرها از نمایشگاه کتاب تهران اینجا کلیک کنید
دبیر شورای سیاست گذاری سی و چهارمین نمایشگاه کتاب تهران درباره تاثیرگذاری طرح پیشنهادی این شورا در قبال افزایش احتمال برگزاری نمایشگاه کتاب تهران افزود: ما طرح خود را به شکلی جامع و واضح به وزارت ارشاد سپرده ایم، حال باید دید که وضعیت سلامت جامعه چگونه پیش می رود و ستاد ملی مبارزه با کرونا چه تاریخی را برای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در دوره سی و چهارم مناسب می بیند.
وی درباره زمانبندی برگزاری نمایشگاه کتاب تهران اضافه کرد: قطعا اگر نظر نهایی مبنی بر برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در سال جاری رقم بخورد، ما سعی می کنیم خبر برگزاری نمایشگاه را دو ماه قبل از روز برگزاری اعلام کنیم تا ناشران برای حضور در این دوره از نمایشگاه آمادگی داشته باشند. در طرح پیشنهادی برگزاری نمایشگاه کتاب از سوی شورای سیاست گذاری به وزارت ارشاد هم درخواست مبنی به برگزاری در تاریخ حداقل دو ماه آینده ارائه شده است، به این شکل ناشران می توانند بدون شتاب زدگی برای حضور در مهمترین رویداد ادبی کشور آماده شوند.
برای مشاهده ادامه خبر اینجا کلیک کنید.
کرونا سکانس های زیادی از بچه مهندس 3 را حذف کرد
محمود خسرومنش در گفت وگو با خبرگزاری میزان پیرامون ایفای نقش قاسم در سریال بچه مهندس3 گفت: من از طریق فراخوان به سریال بچه مهندس3 پیوستم و پیش از این در شهر بیرجند در تئاتر مشغول بازیگری بودم و فکر نمی کردم که هرگز بتوانم در این سریال بازی کنم.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین خبرها از معاونت سیما اینجا کلیک کنید
این بازیگر تلویزیون در همین راستا ادامه داد: طی فراخوانی که عوامل سریال بچه مهندس3 در فضای مجازی منتشر کرده بودند متوجه جذب بازیگر توسط آنها شدم و با ارسال یک فیلم از کارهایم برای آنها اعلام آمادگی کردم، سپس از من خواسته شد که به تهران بیایم و پس از پشت سر گذاشتن مراحل متعدد و تست گریم برای بازی در این مجموعه موفق تلویزیونی پذیرفته شدم.
خسرو منش پیرامون نقش قاسم در سریال بچه مهندس3 ابراز کرد: نقشم را در سریال بچه مهندس3 بسیار دوست داشتم، جالب اینکه در فراخوان این سریال تاکید شده بود که باید حتماً با لهجه بیرجندی صحبت شود لذا من در قسمت اول با لهجه بیرجندی صحبت کردم که بسیار غلیظ بود و بعد از این سکانس از من خواسته شد تا لهجه کمتری داشته باشم و در این راستا سعید کریمی و روزبه حصاری کمک بسیاری به من کردند.
وی پیرامون سخت ترین سکانس خود در سریال بچه مهندس 3 بیان کرد: سخت ترین سکانس بازی من در سریال بچه مهندس3 زمانی بود که باید پشت در می نشستم و به بی بی ثابت می کردم که من سر عطیه را کلاه نگذاشتم، ایفای نقش در این سکانس کمی برایم سخت بود البته حضور بازیگرانی، چون ثریا قاسمی به عنوان پیشکسوت کمک بزرگی برای من در اجرای نقش در آن لحظه بود، ولی در کل تمام لحظات برایم جذاب بود.
برای مشاهده ادامه خبر اینجا کلیک کنید.
استقبال مردمی از بازگشایی تئاتر خیابانی/چرخ تئاتر به حرکت در آمد
خبرگزاری میزان - تئاتر کشور از اوایل اسفند ماه سال گذشته دچار شوک بزرگی شد، شیوع سراسری بیماری کرونا باعث شد تا بعد از پایان سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر تمامی تماشاخانه های تئاتر تعطیل شوند تا این هنر در یک اغمای چهار ماهه فرو رود.
بسیاری از تماشاخانه داران خصوصی در این بین اعلام ورشکستگی کردند، بسیاری از مجموعه های تمرینی تئاتر موسوم به پلاتو به طور کلی تعطیل شدند و همین سالن های نمایش بزرگی همچون عمارت نمایشی نوفل لوشاتو با انتشار خبر واگذاری از وجود مشکلاتی فراوان در این عرصه خبر دادند.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین اخبار تئاتر طی هفته جاری اینجا کلیک کنید
در این بین بسیاری از اهالی تئاتر نزدیک به چهار ماه بیکار شدند، بازیگرانی که شاید هنوز به سینما راه نیافته بودند و تنها منبع درآمدشان اجرای تئاتر بود در این زمان به شغل های دیگر رجوع کرده و بسیاری هم مسافرکش شدند، اتفاقی که شاید می توانست با مدیریت بهتر این بحران تا این حد ضربه زننده نباشد.
حال چهار ماه از اولین روزهای تعطیلی تئاتر گذشته است، براساس اعلام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تماشاخانه ها از اول تیر ماه با حفظ پروتکل های بهداشتی و با تخصیص پنجاه درصد از ظرفیت خود آغاز به کار خواهند کرد، بسیاری تئاتر پساکرونا را همچون تعطیلی تماشاخانه ها ورطه ای سخت قلمداد کرده اند.
برای مشاهده ادامه خبر اینجا کلیک کنید.
بازگشایی سینما ها خوشحال کننده و ترسناک است
کوروش تهامی در گفت وگو با خبرگزاری میزان ، پیرامون فعالیت های اخیر خود در عرصه بازیگری گفت: طی چهار ماه گذشته به دلیل شیوع بیماری کرونا کار خاصی وجود نداشت و من هم ترجیح دادم تا در قرنطینه خانگی بمانیم، البته به تازگی چندین پیشنهاد سینمایی و تلویزیونی داشته ام، فعلا در حال مطالعه فیلمنامه ها هستم و به امید خدا به زودی به این عرصه باز خواهم گشت.
وی درباره احتمال حضورش در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر افزود: در میان پیشنهادات ارائه شده دو فیلمنامه بسیار خوب به من پیشنهاد شده است، به امید خدا اگر شرایط به طوری پیش برود که این دو اثر به تولید برسند در این دوره از جشنواره فیلم فجر حضور خواهم داشت.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین اخبار از سینمای ایران اینجا کلیک کنید
بازیگر فیلم سینمایی رگ خواب درباره بازگشایی سینماها بعد از تعطیلات دوران اوج شیوع کرونا اذعان کرد: واقعیت امر نسبت به بازگشایی سینماها احساس خوشحالی در کنار ترس دارم، ترس از آن جهت که اگر پروتکل های بهداشتی وضع شده رعایت نشود امکان بازگشت بیماری همچنان وجود دارد.
وی در همین رابطه اضافه کرد: در هر صورت سالن سینما محیطی بسته و مسقف است که از اقشار مختلف جامعه و مناطق مختلف مخاطب دارد، این اتفاق اگر اصول بهداشتی به سختی رعایت نشود خطرناک است، زیرا همه می دانیم که بیماری کرونا با هیچکس شوخی ندارد و هر لحظه امکان انتقال آن وجود خواهد داشت.
بازیگر سریال زیر تیغ درباره حس خوب خود نسبت به بازگشایی سینماها افزود: از سویی با وجود اینکه نگران بازگشایی سینماها هستم اما نمی توانم از این اتفاق ناراضی باشم، من خوشحالم که سینماها بالاخره بعد از چهار ماه وقفه باز می شوند، زیرا این اتفاق باعث بازگشت رونق به این هنر می شود و بالاخره در هر زمانی باید این اتفاق می افتاد اما مهم آن است که این بازگشایی با رعایت پروتکل های بهداشتی اتفاق بیفتد.
وی درباره تغییر در سلیقه مخاطبان سینما بعد از تعطیلی طولانی مدت اخیر اذعان کرد: اینکه بخواهیم به سرعت از تغییر ذائقه مخاطبان حرف بزنیم کمی زود است، باید بار دیگر شاهد استقبال مخاطبان از آثار سینمایی باشیم تا ببینیم که آیا مخاطبان سینمای کشور در نگاه خود تغییری داشته اند یا خیر. در کل قضاوت درباره تغییر در سلیقه مخاطب سینما نیازمند گذر زمان است.
برای مشاهده ادامه خبر اینجا کلیک کنید.
پدرسالار سینما و تلویزیون ایران درگذشت
آرمان امام بخش در گفت وگو با میزان ضمن تایید خبر درگذشت محمدعلی کشاورز، اعلام کرد پیشکسوت سینما و تلویزیون، ساعتی پیش به دلیل کهولت سن و بیماری های ناشی از نارسایی کلیوی از دنیا رفت.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین مصاحبه محمد علی کشاورز اینجا کلیک کنید
امام بخش، پیرامون زمان و مکان تشییع پیکر هنرمند پیشکسوت خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در شرایط بیماری کرونا قرار داریم، هنوز برنامه زمان و مکان تشییع پیکر محمدعلی کشاورز مشخص نیست.
بنا بر این گزارش محمدعلی کشاورز متولد 26 فروردین ماه 1309 در اصفهان است و یکی از چهره های ماندگار، بدون تکرار و بی جانشین تئاتر، تلویزیون و سینمای ایران به شمار می رود.
امسال همزمان با تولد 90 سالگی کشاورز، جوایز و یادگاری های این هنرمند پیشکسوت کشورمان به موزه سینما اهداء شد.
کشاورز ایفای نقش در بیش از 100 اثر در ژانرها و مدیوم های مختلف را در کارنامه خود دارد و دهه 70 اوج بازیگری این هنرمند توانا به شمار می رود.
انتهای پیام/
گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو- طهورا میرزایی زاده؛ یارانه کاغذ سیاست شکست خورده ای است که در دهه 70 و 80 در صنعت نشر اجرا می شد و به درخواست ناشران فعال و با سابقه در نیمه ی دهه ی 80 متوقف گردید؛ و دلیل آن چیزی نبود جز رشد قارچ گونه ی پروانه های نشر و سوداگری ناشران و دلالان کاغذ. اما این سیاست بار دیگر در سال 97 گریبان صنعت نشر و بازار کاغذ را گرفته و تا کنون نیز ادامه داشته است.
در سال 97 کشور با نوسانات ارزی بسیاری رو به رو بود که با تصمیم مسئولان برای حمایت از این صنعت به واردات کاغذ، ارز دولتی 4200 تومانی اختصاص داده شد؛ که این امر مانند دیگر بخش های اقتصاد نه تنها ثبات را به بازار کاغذ برنگرداند بلکه موجب گرانی های سرسام آوری در این بازار شد.
تخصیص ارز 4200 تومانی درخواست های جدیدی را برای دریافت ارز و وارد کردن کاغذ به دنبال داشت که در پی آن تعدادی از افراد و شرکت ها بعد از دریافت ارز، هیچ کاغذی وارد نکردند و یا بعد از وارد کردن کاغذ به جای عرضه آن به قیمت دولتی، کاغذ را به نرخ روزِ دلار و در بازار آزاد به فروش رساندند. همچنین به دلیل نوسانات قیمت دلار تعدادی از وارد کنندگان دست به احتکار زده تا بتوانند در قیمت های بالاتری کاغذ خود را به فروش برسانند. کم شدن عرضه ی کاغذ در بازار باعث بالا رفتن قیمت کاغذ مورد نیاز ناشران و مطبوعات شده و آن ها را در تهیه کاغذ با مشکلات جدی رو به رو کرده است.
به گفته ی ظاهری، نماینده ی انتشارات الفبای هستی: حدود 80 درصد از ناشران به دلیل گرانی و نبود کاغذ، در حال تعطیلی انشارات خود هستند و مافیای کاغذ که آن را از ابتدا با ارز دولتی خریداری می کنند، اما با قیمت دلار آزاد به دست تولید کنندگان و مصرف کنندگان می رسانند، مسبب این تعطیلی ها هستند. همچنین روزنامه هایی مانند اطلاعات و همشهری و ... نیز از تعداد صفحات روزنامه خود کاسته اند تا از پس هزینه های تهیه کاغذ برآیند. مسئولان روزنامه اطلاعات نیز در این باره اظهار داشتند: گرانی و کمبود کاغذ که به دلیل سو استفاده دلالان کاغذ ایجاد شد ناشی از توزیع کنترل نشده ارز دولتی بین تمام متقاضیان واردات کاغذ بود در حالی که نهاد های مسئول هیچ نظارتی بر نحوه ی واردات و عرضه ی کاغذ های دولتی نداشتند و این سوء مدیریت به احتکار و گرانی چند برابری قیمت کاغذ و نایاب شدن آن در بازار نشر منجر شد.
در کنار این امر، کاغذ های سهمیه ای وزارت ارشاد نیز، که برای اکثر ناشران و مطبوعات کمتر از 10 درصد نیاز آن ها را پوشش می دهد، ذره ای از فشار خرید کاغذ با قیمت آزاد را کم نمی کند. طی گفت و گویی با فروشندگان خیابان ظهیرالاسلام، برخی از آن ها علاوه بر تاکید به این که وارد کنندگان، کاغذ ها را به قیمت روزِ دلار و قیمتی بین 430 تا 450 هزار تومان وارد بازار می کنند. به این نکته نیز اشاره می کردند که، چون ناشران و مطبوعات کاغذ خود را از بازار با قیمت بالا تهیه می کنند، شماری از آن ها کاغذ های سهمیه ای وزارت ارشاد را با قیمت آزاد به ما می فروشند، تا مقداری از خسارت و ضرری را که متحمل شده اند جبران نمایند.
همچنین به گفته این فروشندگان، کل بازار کاغذ به دست حدود 30 نفر وارد کننده اداره می شود که با صلاح دید خود قیمت را بالا و پایین کرده و یا عرضه را کم و زیاد می کنند و تمام فروشندگان خیابان ظهیرالاسلام با همین تعداد وارد کننده کار می کنند. با توجه به اظهارات یکی از فروشندگان این وارد کنندگان هر بند کاغذ را 120 هزار تومان خریداری کرده و 450 هزار تومان به فروش می رسانند که این موضوع نشان دهنده این است که ساختار فعلی بازار کاغذ به گونه ایست که وارد کننده ها از شرایط عرضه کاغذ در بازار رقابتی سود بیشتری کسب می کنند که از سود قانونی این کسب و کار بیشتر است واین سود چیزی حدود 15 الی 20 درصد است.
مسئله ای که بر همگان واضح است این است که این یارانه باعث انحصار و رانت شده است و به دنبال آن مافیایی که در این بستر رشد می کنند و کنترل بازار را به دست می گیرند باعث فشار به صنعت نشر از چاپخانه، صحاف و ناشر گرفته تا کتاب فروش می شوند. چرا که گرانی سرسام آور کاغذ، تیراژ کتاب ها را پایین می آورد و ناشران را دو چندان دچار مشکل می کند. اگر آن ها تا قبل از این فقط با کمبود مخاطب مواجه بودند حالا با گرانی کاغذ و تیراژ پایین هم دست و پنجه نرم می کنند که باعث بالا رفتن قیمت پشت جلد کتاب ها می شود.
گرانی کاغذ و سرشکستی فرهنگی
به این دلیل که قشر کتابخوان، از طبقه ی متوسط جامعه می باشند. با قیمت های بالای کتاب، تقاضای خود را برای خرید آن کاهش می دهند. به عبارتی اگر مواد غذایی گران شوند همه برای خرید آن صف می کشند، ولی گران شدن کتاب منجر به حذف آن از سبد مصرفی خانوار می شود کما اینکه شاهد هستیم میانگین قیمت کتاب ها در سال 97، 21 هزار و 600 تومان و در سال 98 نیز 33 هزار و 500 تومان بوده و چنین مسئله ای کتابخوان ها را نیز با مشکل مواجه کرده است و این در جهت عکس مطالبات رهبر انقلاب از عرصه ی فرهنگ نشر مبنی بر جای گیری کتاب در سبد مصرفی خانواده هاست؛ و البته مطبوعات نیز از این قاعده مستثنا نیستند و با گران شدن روزنامه ها آن ها نیز از سبد مصرفی خانوار حذف می شوند؛ لذا حضرت آیت الله خامنه ای برای بهبود وضعیت کاغذ در سی و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب از وزارت فرهنگ و وزارت صنعت خواستار تشکیل جلسه و رسیدگی به اوضاع شدند.
صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد نیر در مصاحبه ای در سی و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب اظهار داشت: در سال 97 در مجموع بیش از 200 میلیون تن کاغذ وارد کشور شده است که تنها 23 هزار تن آن زیر نظر وزارت ارشاد توزیع شده است. که این خود نشان دهنده ی نظارت و مدیریت ضعیف بر روی توزیع کاغذ است که دست مایه ی سوداگران قرار گرفته است.
کاری باید کرد!
طی مصاحبه ای با کامران شرفشاهی، مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر، وی پس از تاکید بر وجود رانت و مافیا در بازار کاغذ؛ به ارائه ی پیشنهادی در این زمینه پرداخت که دولت بجای حضور مستقیم به عنوان وارد کننده و عرضه کننده ی کاغذ که مفاسد و مشکلاتی را در پی داشته است. واردات و توزیع کاغذ را به انجمن های صنفی ناشران و روزنامه نگاران و دیگر صنف های مرتبط با کاغذ، واگذار کند و خود به نظارت مستمر و جدی در این زمینه بپردازد. آن هم از طریق قوانین پیش گیرانه و سخت گیرانه تر در خصوص احتکار و هرگونه سو استفاده ی دیگر در زمینه کاغذ و اجرای جدی آن، تا بازار کاغذ به ثبات رسیده و ناشران انگیزه ی دوباره بگیرند.
در آخر به گفته ی حجت الاسلام احد آزادی خواه نماینده ملایر در مجلس شورای اسلامی: وجود مافیای کاغذ کتمان ناپدیر است. پس در چنین شرایطی که گفته می شود این بازار به دست حدود 30 نفر یا حتی بیشتر اداره می شود و تعدادی واردکننده ی جدید که هویت بعضی از آن ها نامشخص است و این نشان دهنده ی مدیریت ضعیف بر واردات و توزیع کاغذ است؛ بهتر نیست دستگاه های نظارتی از تعزیرات گرفته و دیگر دستگاه های مرتبط، وضعیت اختصاص ارز ها و نحوه ی واردات و توزیع را رصد کرده و جلوی فشار بیش از اندازه به بازار کاغذ را بگیرند؟ تا مشخص شود یارانه های ارزی به چه کسی تعلق گرفته؟ آیا همه آن ها کاغذ وارد کرده اند؟ و اگر وارد کرده اند آن را به چه قیمتی در بازار عرضه کرده اند؟ و با خاطیان در این زمینه برخورد لازم انجام گیرد؛ تا به مرور شاهد برگشتن ثبات به این بازار که تاثیر بسیاری روی فرهنگ جامعه دارد باشیم.
به گزارش عصر یکشنبه روابط عمومی موسسه خانه کتاب، جلسه شورای معاونان موسسه خانه کتاب با حضور حسینعلی سالاری سرپرست، سید سعید میرمحمدصادق معاون فرهنگی پژوهشی و آزاده نظربلند معاون فناوری و اطلاع رسانی موسسه خانه کتاب برگزار شد.
در این جلسه بر این موضوع که تغییر مدیریت و تعیین سرپرست در دوره انتقال، خللی در ادامه فعالیت ها و رویکردهای موسسه خانه کتاب ایجاد نخواهد کرد و این موسسه همانند گذشته به فعالیت های خود در حوزه نشر و کتاب ادامه خواهد داد، تاکید شد.
در این جلسه معاونان موسسه خانه کتاب ضمن ارایه گزارش فعالیت های انجام شده در سه ماهه اول سال جاری، پیشنهادها و راهکارهای خود را برای ادامه برنامه های فرهنگی در ماه های پیش رو ارائه کردند.
به گزارش ایرنا، طرخ ادغام موسسات مختلف در معاونت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که 36 موسسه هستند، در ماه های اخیر با دستور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به اجرا درآمده است و در روزهای پایانی هفته گذشته، پس از تودیع نیکنام حسینی پور از مدیرعاملی این موسسه، حسینعلی سالاری، با حکم محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد، به سرپرستی خانه کتاب منصوب شد.
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ، در طی دو هفته گذشته آیین تکریم مهدی قزلی؛ مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان و نیکنام حسینی پور؛ مدیرعامل موسسه خانه کتاب برگزار شد. این دو مراسم با حضور محسن جوادی؛ معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تعدادی از مسئولین حوزه ادبیات و کتاب و اهالی قلم همراه بود که حاشیه هایی درباره ادغام سه موسسه فرهنگی وزارت ارشاد را نیز به همراه داشت.
در مسئله ادغام موسسات فرهنگی قسمت محتوایی تسلیم قسمت اداری و ساختاری شد
اسماعیل امینی، عضو هیئت مدیره بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان که در هر دو مراسم فوق الذکر حضور داشت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، درباره تغییرات و ادغام موسسات فرهنگی وزارت ارشاد اسلامی گفت: این قدر که من می دانم گفتند که این یک ضرورت تشکیلات اداری است. یعنی ظاهراً سازمان برنامه از نظر آیین نامه ها ایراد گرفته و گفته که معاونت ها نمی توانند چندتا مؤسسه داشته باشند و مؤسسه های معاونت ها باید در هم ادغام شود. منتهی غیر از این آیین نامه ها و مسائل اداری، اصل موضوع این است که ما به هر حال در نهایت، غلبه و فشار بروکراسی و آدم هایی که دیوانسالاری بروکراسی برایشان اهمیت دارد بر محتوی، بر هنرمندها، بر استادهای دانشگاه را در همه جا می بینیم. یعنی در نهایت قسمت محتوایی تسلیم قسمت اداری و ساختاری می شود.
وی با تأکید بر این نکته که فشار بروکراسی در همه حوزه ها بر محتوا غلبه کرده است، عنوان کرد: در دانشگاه ها کاری کرده اند که استاد به ابزار دست نظام اداری تبدیل شده است. در جاهای دیگر هم همین را می بینیم. مثلاً در صدا و سیما هم همین اتفاق افتاده است. من در نهایت فکر می کنم که آن بخش دیوانسالاری و اداری باید پشتیبان محتوی باشد نه ارباب محتوی؛ ولی متأسفانه در همه جا این اتفاق افتاده است.
طی این سال ها نتوانستیم یک انقلاب اداری ایجاد کنیم؛ بنابراین نظام اداری تلاش می کند که ما را تغییر دهد و موفق هم بوده است.
این شاعر پیشکسوت افزود: این رویداد یک جا و دو جا نیست و شاید اقتضائات هم مثلاً به خاطر شرایط جدیدی که پول نداریم، این روند را رقم زده است ولی به هر حال این روالی است که در این سال ها، برای یک سال، دو سال و 10 سال هم نیست. قسمت دیوانسالاری تلاش کرده که قسمت محتوایی و فکر و هنر و خلاقیت را در خدمت خودش قرار داده و تبدیل به کارمند کند.
امینی با اشاره به این نکته که در موسسات فرهنگی مورد نظر فعالیت های خوبی با وجود کمی و کاستی ها برگزار می شد که نگرانی وجود دارد این برنامه ها تحت تأثیر ادغام این موسسات قرار بگیرد، اظهار کرد: با توجه به شرایط جدید که ما الان در شرایط انقباض هستیم، آیین نامه ها احتمالاً تعدیل پیدا کرده و گفته اند که یک مقدار انقباضی کار کنید. احتمالاً این است والا من اصلاً از این مسائل سر در نمی آورم. ولی هر وقت که پول کم شود، همه جا همین طور است که از قسمت محتوایی و از آنهایی که دارند کار می کنند، از آنها کم می کنند. مثلاً آموزش و پرورش هر موقع بخواهد تعدیل کند، معلم ها را بیرون می ریزد. هیچ وقت اداری ها یا وزارتخانه ای ها را تعدیل نکرده یا حقوق آنها را کم نمی کند. دانشگاه اگر بخواهد تعدیل کند، اساتید را بیرون می ریزید. برای اینکه آن دستگاه اداری آن پول را برای خودش می داند.
وی با انتقاد از رویکرد دستگاه های مختلف در برخورد با مسائل فرهنگی گفت: وقتی که بودجه صرف جایزه، صرف تقدیر از هنرمند یا صرف تعلیم و تربیت می شود، این را سخت می دانند. آن پولی که می آید را سهم خودش می داند و می گوید باید به حقوق و پاداش کارکنان تبدیل شود. در همه دستگاه ها هم هست و فقط در ارشاد نیست. مثلاً در صدا و سیما فرض کنید برنامه ای که آگهی و اسپانسر جذب کند، فارغ از محتوی، محبوب مدیران است. فارغ از اینکه اصلاً محتوی دارد یا ندارد؟ در راستای انقلاب هست یا نیست؟ از آنها زیاد درست می کنند چون پول می آورد.
نظام اداری هنرمندان را تبدیل به کارمند کرده است
عضو هیئت مدیره بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان ضمن بیان این نکته که هر کس توانست پول بیشتری بیاورد، یا با این بازی های اداری توانست سازگار شود، آدم خوبی در سیستم اداری محسوب می شود، ابراز کرد: در نهایت به نظام دیوانسالاری می بازیم. دستگاه دیوانسالاری در نهایت ساخته انقلاب که نیست، ساخته دوره استبداد رضاشاهی است. یک جور برای محو کردن دستاوردهای مشروطه بوده است. ما طی این سال ها نتوانستیم این را تغییر دهیم و یک انقلاب اداری در آن ایجاد کنیم؛ بنابراین او تلاش می کند که ما را تغییر دهد و موفق هم بوده است. یعنی به تدریج هنرمندها، متفکران، آرمان گراها، معلم ها و استادها را تبدیل به کارمندهای مطیع کرده است.
نظام دیوانسالار و اداری هنرمندها، متفکران، آرمان گراها، معلم ها و استادها را تبدیل به کارمندهای مطیع کرده است.
امینی خاطرنشان کرد: ما می گوییم برای سینما باید خرج کنیم، برای فوتبال باید خرج کنیم ولی اگر برای کتاب می خواهیم خرج کنیم، می گوییم چه خبر است؟! کتاب دارد همه پول را می برد! فکر می کنم کل چیزی که برای کتاب خرج می شود اندازه درآمد یک سال یک فوتبالیست معمولی نیست. در حالی که در هیچ جای دنیا بودجه دولتی صرف فوتبال نمی شود فوتبال یک بخش خصوصی است، برای خودش سهامدار دارد و سود و داد و ستد دارد و ... هیچ جایی دولت سرمایه گذاری نمی کند برای اینکه مثلاً فیلم سینمایی بسازند.
این استاد دانشگاه بیان کرد: منطق بروکراسی حاکم است که می گوید معلم اگر ماهی 2 میلیون تومان می گیرد، این 2 میلیون تومان خیلی پول است. در دانشگاه هم وقتی حقوق اساتید را می دهند، این را می گویند آقا! پول ها رفت! همه اش رفت توی جیب استاد دانشگاه! ولی اگر همان دانشگاه بخواهد مثلاً سردر درست کند، ممکن است 10 میلیارد خرجش کند.
انتهای پیام/4028/
به گزارش سینماپرس ، علی کریمی فیروزجایی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در نشست علنی یکشنبه پارلمان پیام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی به رئیس مجلس را قرائت کرد.
متن این نامه به شرح زیر است:
بسمه تعالی
ضمن تشکر، جسارتاً همه مواردی که محضر نمایندگان محترم عرضه داشتم، اعم از آشفتگی در آرایش دستگاه های فرهنگی و بارهای به زمین مانده تا کسری بودجه و عدم تناسب امکانات با وظایف فراتر از حوزه اختیارات بنده به عنوان مسئول سازمان تبلیغات بوده یا به دیگر مراکز باز می گردد، لذا دست یاری به سمت مجلس شورای اسلامی به عنوان نهاد تقنین دراز می کنم.
این در حالی بود که حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در نشست علنی یکشنبه 25 خردادماه 99 در جریان ارائه گزارش وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پارلمان اظهار داشت: درباره مظلومیت فرهنگ باید بگویم در شهریورماه سال 86 جلسه هیأت دولت بعد از گزارش آقای احمدی نژاد، رهبری فرمودند فرهنگ حقیقتا مظلوم است.
وی افزود: رهبری شواهد و ادله ای آوردند که یکی از آن ها این بود که در گزارش رئیس جمهور مجال گزارش دادن درباره فرهنگ نشد و در این رابطه باید بگویم هر دلسوزی این استقبال پرشور نمایندگان مجلس برای عضویت در کمسیون فرهنگی را ببینید یاد مظلومیت فرهنگ می افتد.
وی گفت: شورای عالی فرهنگ کشور چهار ماه است که تشکیل نشده، شورای عالی فضای مجازی نیز تشکیل نمی شود. برای سند مهندسی فرهنگ کشوربه دستور مقام معظم رهبری بیش از 40 جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی را به خود اختصاص می دهد و بعد از چند سال کش و قوس تصویب می شود و پنج شش سال سند شورا که باید در سبد اولویت ها می بود عملا روی زمین ماند و هیچ اتفاقی نیفتاد.
وی در هیمن رابطه خاطرشان کرد: کل بودجه فرهنگی کشور زیر نیم درصد مجموعه بودجه کشور است، یعنی بودجه ساخت بیش از 300 کیلومتر بزرگراه.
وی ادامه داد: از مظلومیت فرهنگ یک قدم جلوتر همین اندک بودجه دستگاه های فرهنگی است که با شلختگی و تشتت دستگاه های فرهنگی، روشن نبودن شرح وظایف بارهای بزرگ روی زمین مانده مواجه هستیم.
کارشناسان حاضر در یک برنامه رادیویی نسبت به تولید برخی از سریال های شبکه نمایش خانگی توسط سرمایه دارهای سوداگر و تأثیر منفی این سریال ها بر فرهنگ و سبک زندگی مردم هشدار دادند.
برنامه بی قاب بی نقاب رادیو گفت وگو با حضور امیررضا مافی کارشناس سینما و مدرس دانشگاه، آرش فهیم منتقد و روزنامه نگار و حمید صنیعی منش فعال رسانه ای و همچنین گفت وگوی تلفنی با محمدرضا عباسیان و سعید رجبی فروتن به بررسی مسائل محتوایی و نظارتی شبکه نمایش خانگی پرداخت.
در این برنامه حمید صنیعی با اشاره به دست های پشت پرده و ولنگاری اقتصادی در شبکه نمایش خانگی گفت: بسیاری از پولشویی ها با ساخت سریال های شبکه نمایش خانگی باب شد. واقعیت این است که نه تنها از نظر محتوایی، بلکه در بخش اقتصادی نیز نظارتی بر این حوزه وجود ندارد تا منابع مالی پاک وارد این حوزه شود.
به عقیده صنیعی منش به هم ریختگی قوانین و ساز و کارها در عرصه تولید، آفت بسیار بزرگی است که گریبان گیر رسانه های ما شده است.
امیر رضا مافی نیز درباره جذب مخاطب از طریق تمرکز بیش از حد بر زندگی اشرافی و پر زرق و برق در برخی از سریال های شبکه نمایش خانگی گفت: برخی از این سریال ها با به تصویر کشیدن زندگی تجملاتی ذهن مخاطب را دچار نوعی تخدیر می کنند.
در بخش دیگری محمدرضا عباسیان در ارتباط تلفنی با برنامه بی قاب بی نقاب عنوان کرد: سریال سازی در شبکه نمایش خانگی جز مشکلات محتوایی، آسیب بسیار بزرگی را به صنعت سینمای ایران وارد کرده است.قرار بود بسیاری از فیلم ها که در اکران به آنها توجه نمی شود، در سبد خرید مردم قرار بگیرد و مخاطبان برای دیدن فیلم هایی که خوب بودند اما خوب فروش نرفتند در شبکه خانگی هزینه کنند تا این چرخه جریان داشته باشد اما چون این بازار از سریال پر شده است، سینما دچار ضربه اقتصادی جدی می شود.
وی فیلم سینمایی ایرانی را یک هنر- صنعت برای کشور دانست و بیان کرد : جدای از موضوع ابتذال در سینمای ایران، آسیب اقتصادی سینما چالش بزرگی در فرهنگ ما به دنبال خواهد داشت چرا که ما صاحب یک هنر- صنعتیم که در دنیا سرآمد است.
مدیر سابق شبکه نمایش خانگی با بیان اینکه تولید سریال با این حجم در شبکه نمایش خانگی یک آفت جدی برای سینمای ما است، تأکید کرد: اگر در شبکه نمایش خانگی سریال نداشته باشیم هیچ هنر صنعتی در کشور دچار مشکل نخواهد شد.
عباسیان در بخش دیگری از مصاحبه خود با رادیو گفت و گو به محتوای این سریال ها اشاره و اظهار کرد: متأسفانه داستان برخی از سریال های ایرانی روی شبکه جم را سفید کرده است، یعنی محتوایی ارائه می شود که به هر قیمتی مخاطب را به خود جذب کند.
به گفته این فعال حوزه سینما در این آثار ذائقه مخاطب به شدت مورد حمله قرار گرفته است همانگونه که عادت غذایی یک فرد از دوران کودکی شکل می گیرد، در این سریال ها نیز در عرضه محتوا یک روند سودجویانه در پیش گرفته شده است تا پس از مدتی خواسته مخاطب همان چیزی باشد که ساخته می شود.
در این برنامه آرش فهیم هم گفت: مشکل بزرگ سریال های شبکه نمایش خانگی این است که به جای سرمایه گذارهای آشنا با فرهنگ و هنر، اغلب این سریال ها توسط سرمایه دارهای سلبریتی باز تولید می شوند. صاحبان سرمایه های هنگفت و نجومی که با بهره از شهرت سلبریت ها به پولشویی مشغول هستند و اگر با قانون مواجه شوند، از شهرت و محبوبیت سلبریتی ها و سینماگران برای فشار بر دستگاه قضایی استفاده می کنند.
وی افزود: تمرکز بر درآمدزایی با حداقل زحمت و کار در این حوزه موجب شده است در یک دهه اخیر نه تنها شاهد پیشرفت و حرکت رو به جلو در این حوزه نیستیم بلکه هر سال سریال ها دچار افت کیفیت و ضعف بیشتری می شوند. در واقع این سریال ها با ایجاد جذابیت در تجملات و مانور بر سوژه های جنسی و روابط چند ضلعی و نامتعارف، سعی در جبران ضعف جذابیت هنری و دراماتیک خود دارند.
فهیم ادامه داد: این وضعیت باعث شده تا جریان سریال سازی در شبکه نمایش خانگی به عملیات تخریب سبک زندگی ایرانی و اسلامی در جهت منافع اشرافیت و سرمایه داری تبدیل شود. غرق شدن در بیهودگی اشرافی یکی از محورهای غالب در سریال های شبکه خانگی است.
وی توضیح داد: برای اینکه با تفکر حاکم بر جریان سریال سازی در شبکه نمایش خانگی آشنا شوید شما را به نشست خبری سرمایه گذار یکی از این سریال ها که به دلیل ضعف شدید با انتقادات بسیاری مواجه است ارجاع می دهم. این سرمایه گذار قبلا مدیر بخش نمایش خانگی یکی از نهادهای فرهنگی بود و در نشست خبری خودش در توجیه اینکه چرا از یک فیلم بسیار ضعیف و مهجور برای انتشار در نمایش خانگی حمایت کرده اند گفت که این فیلم یک بازیگر زن دارد و ما با چاپ عکس زیبایی از این بازیگر، قصد جذب مخاطب داریم. همین تفکر و نوع نگاه به فرهنگ، درحال اداره و تولید اغلب سریال های شبکه نمایش خانگی
است.
سعید رجبی فروتن نیز در گفت وگوی تلفنی با این برنامه گفت: به جز اعمال ممیزی برای ساخت سریال ها، لازم است منتقدان و کارشناسان به نمایندگی از افکار عمومی در چارچوب و منطق قابل دفاع سریال های شبکه نمایش خانگی را به درستی نقد کنند تا اگر غفلتی در حال رخ دادن است، به صورت مستند و با ادبیات علمی مورد بررسی قرار بگیرد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ چند وقتی است که طرحی به نام سمفا (سامانه مدیریت فروش و اکران) از طرف سازمان سینمایی مطرح و با شعار حذف انحصار در سینما ارائه و رونمایی شده است که حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی در خصوص آن می گوید: انتخاب فیلم ها از میان متقاضیان اکران براساس قرعه از سه گلدان فیلم های کمدی، فیلم های عام به معنای اجتماعی های پرفروش و بعدی که عنوان سایر دارد، صورت می گیرد. اصلی ترین وظیفه شورای صنفی با وجود سمفا این است که اگر اختلافی بین پخش و سینمادار باشد، در این شورا مطرح می شود. در اصل، 90 درصد اختلافات مرسوم به صورت اتوماتیک در این سیستم حذف می شود.
سانس های چرخشی و پایان دعوا
رییس سازمان سینمایی این واگذاری امور به ماشین یا فرآیند الکترونیک کردن نظامات اجرایی از جمله جریان اکران را چنین توضیح داد: این موضوع برای من سئوال بود که جلسات روز یکشنبه که چهار پنج ساعت است و گاه به جلسات فوق العاده می رسد چه موضوعاتی را شامل می شود. کافی بود الگوریتم های آن ها شناسایی شود و به ماشین داده شود تا اساساً ماشین این را انجام دهد. همانند روشی که برای مجوز ها داریم. یکی از بحث های مرسوم بین صاحب فیلم و سینمادار در این جلسات بحث سانس های چرخشی بود. من به کرات وقتی با فیلمسازان آثار فرهنگی مواجه می شدم، می دیدم از این گلایه دارند که سینمادار در جریان سانس چرخشی نوبت ظهر را به آثار آنان اختصاص می دهد و از چهار و شش بعد از ظهر فیلم سینمای به اصطلاح بدنه را اکران می کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر در سامانه سمفا یعنی سامانه مدیریت فروش و اکران فیلم ها راه حل این مشکلات دیده شده است. این سامانه دو کار انجام می دهد یعنی هم فروشنده بلیت را به چهار شرکت رسانده که زمینه رقابت ایجاد شود و بخش دیگر این سامانه مدیریت اکران است. یک پرده سینما بنا به قراردادش که در سمفا ثبت می شود می تواند دو فیلم و یا یک فیلم داشته باشد و اگر دو فیلم داشته باشد، باید یکی در میان فیلم را اکران کند، و سیستم اجازه جابجایی نمی دهد. آن نگرانی قبلی برطرف می شود و پس دعوایی دیگر رخ نمی دهد که پای بحث آن به شورای صنفی نمایش وارد شود.
آپ، ایرانتیک، سینما بلیت و سینماتیکت چهار پلتفرم این سامانه جدید سینمایی اند که مخاطب می تواند بلیط خود را از آن ها تهیه کند.
با توضیحات انتظامی درباره سامانه جدید سازمان سینمایی، در مصاحبه اخیرش با فریدون جیرانی، کارکرد سمفا و برخی ابهامات موجود برطرف می شود. با این وجود هنوز برخی تهیه کنندگان سینما و حتی سینماداران ابهامات و سوالاتی را مطرح می کنند که نیاز به شفافیت بیشتری از سوی سازمان سینمایی دارد.
اوج شفافیت در سمفا
سامانه سمفا مخالفان و موافقانی دارد که به سراغ برخی از آن ها رفتیم، از جمله آن ها محمدحسین فرح بخش تهیه کننده و کارگردان پیشکسوت سینما است که در گفتگویی با دانا موافقت خود را با سمفا اعلام کرد و گفت: سمفا یک سامانه جدید است که در واقع سازمان سینمایی از آن رونمایی کرده و بسیار چیز خوبی است، برای اولین بار در تاریخ سینمای ایران در اکران، پخش و سالن های سینما دارد یک نظم ویژه برقرار می شود که همه خودشان می توانند صندلی و سانسشان و سینمایشان را تعیین کنند، مهمتر از همه این که وقتی تماشاگر می رود بلیت می خرد، پول آن دقیقا بین صاحب سینما و صاحب فیلم تقسیم می شود و حتی مالیات بر ارزش افزوده هم جدا می شود.
این تهیه کننده سینمای کشورمان اظهار داشت: سال های قبل سرگروه ها برای تعیین فیلم ها خیلی مهم بودند اما الان دیگر این طور نیست الان دیگر سمفا تعیین می کند کدام فیلم کی و کجا اکران شود و حتی تماشاگر هم می تواند ببیند یک فیلم همزمان در کدام سانس ها و سالن ها در سراسر کشور اکران می شود، این سامانه همه چیز را شفاف می کند، این چیزی است که ما تا به حال برداشت کرده ایم، قطعا این طرح هم اشکالاتی خواهد داشت که با گذشت زمان سازمان سینمایی باید آن را مرتفع کند.
الان چه موقع سمفاست؟ به درد سینمادار برسید
همچنین در این زمینه به سراغ یک سینمادار نیز رفتیم که از قضا او مخالف این سامانه بود و در گفتگویی با خبرنگار فرهنگی دانا گفت: در شرایطی که سینماها هنوز بازگشایی نشده اند و در شرایطی بحرانی بعد از 4 ماه تعطیلی قرار است با ظرفیت پایین این کار صورت گیرد، آیا می شود مانند شرایط عادی طرح جدیدی بدهیم؟ موضوعیت سمفا در این شرایط که قرار است سینما با 50 درصد ظرفیتش کار کند و یک صنعت ورشکسته محسوب می شود چیست؟
این فعال عرصه هنر و سینما افزود: سازمان سینمایی چرا کارکرد حمایتی از سینماها را فراموش کرده است، در شرایطی که سینماها بعد از 4 ماه تعطیلی با بحران مواجه هستند و تعداد زیادی از پرسنلشان بیکار شده اند، بهتر نبود سازمان سینمایی برای آنها یک طرح حمایتی ارائه کند به جای این که یک محدودیت جدید برایشان به وجود آورد؟ سمفا ذاتا محدودیت آور است و این محدودیت درست کردن از لحاظ مدیریت شرایط فعلی آیا عقلانی است؟
این سینمادار اظهار داشت: سازمان سینمایی به عنوان دولت مگر می تواند در مراودات بخش خصوصی دخالت کند و به آن بگوید چگونه بفروشد، چگونه بخرد و از چه کسی بخرد؟ این مسئله مخالف قانون تجارت اصل 44 است، این مداخله در بخش خصوصی است، مگر وظیفه سازمان سینمایی مداخله در وضعیت بازار است، سینما جدا از ماهیت فرهنگی و هنری که دارد یک کسب و کار مبتنی بر اقتصاد بخش خصوصی است، بخش خصوصی تصمیم می گیرد با چه کسی قرار داد ببندد و چگونه ببندد، دولت که نمی تواند بگوید فلان سینما چگونه بخرد و چگونه بفروشد، آیین نامه ها و ضوابط کلی فعالیت را می تواند ابلاغ کند اما نمی تواند در شئونات اقتصادی این ها دخالت کند و این کاملا مخالف اصل 44 است.
وی در پایان گفت: سازمان سینمایی بر چه اساسی به این 4 سامانه برای فروش بلیت رسیده است؟ مگر ادعا ندارد که مشکل قبلی انحصار بوده است، اینگونه اگر چند جوان یک پلتفرم جدید به وجود آوردند چگونه باید وارد این سیستم فروش بلیت شوند؟ این مسئله خودش انحصار دیگری عملا بوجود آورده است.
ترسم نرسی به کعبه ای اعرابی ...
در این میان شائبه هایی نیز وجود دارد که این سامانه هدیه ای است از جانب سازمان سینمایی برای یک پخش کننده معروف سینما از طریق انحصار فروش بلیت در 4 پلتفرم معرفی شده از سوی سمفا تا نگرانی های پخش کننده معروف برطرف شود، از سویی زمزمه هایی به گوش می رسد که حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی این طرح را در روزهای آخر ریاست خود به این دلیل رونمایی کرده که می خواهد دست خالی از مدیریت سینما کنار نرود و برای آینده خود برنامه ریزی کرده است که سیستم فروش و اکران فیلم را با همکاری همان پخش کننده در اختیار داشته باشد. از طرفی در این روزها شاهد خبرهایی در فضای مجازی مبنی بر استعفا و یا کنار گذاشتن آقای رئیس از سمت سازمان سینمایی به گوش می رسد که به دنبال شفاف سازی این داستان و برای تایید و یا تکذیب این اخبار، با حسین انتظامی تماس گرفتیم اما متاسفانه جوابی نگرفتیم، لذا از رئیس سازمان سینمایی می خواهیم که این سوالات را بدون پاسخ نگذارند.
انتهای پیام/
: علیرضا سربخش جانباز روشندل و کارشناس فرهنگی گفت: اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی باید از دریچه سینما دیده شود و مدیران سینمایی باید شرایطی را فراهم کنند که هنرمندان متعهد به نظام و انقلاب اسلامی بتوانند با تکیه به ارزش های انقلابی آثار شاخص و درخشانی تولید کنند، بی تردید پرداختن به سوژه ها و موضوعات انقلابی به نوعی سرمایه گذاری برای آینده نظام و انقلاب اسلامی است.
این کارشناس ارشد حقوق بین الملل در گفتگو با خبرنگار افزود: متأسفانه طی سال های اخیر وقتی آثار سینمایی و برخی آثار به نمایش درآمده در سینما و به خصوص جشنواره فیلم فجر انقلاب اسلامی را مشاهده می کنیم متوجه می شویم که بسیاری از این آثار نه تنها با مفاهیم و ارزش ها و آرمان های انقلابی، دینی، ملی و انسانی و اسلامی هیچ قرابتی ندارند بلکه ارزش ها را زیر سوأل هم می برند.
وی این اتفاق را برای سینمای کشور بسیار خطرآفرین توصیف و با بیان اینکه ردپای دشمن در حوزه فرهنگ و هنر به شدت محسوس است تصریح کرد: برخی فیلم هایی که ما می بینیم مصداق بارز دشمنی با امت انقلابی ایران اسلامی است. این دشمنان سعی دارند اخلاق را از جامعه بگیرند، خانواده ها را از هم گسیخته کنند، ارزش ها را زیر سوأل ببرند، حرمت ها را بشکنند، بی حیایی را زیاد کنند، مردم را بی ایمان کنند؛ همه این ها مصداق های بارزی است که در فیلم های سینمایی و برخی فیلم های به نماش درآمده در ایام الله دهه فجر انقلاب اسلامی و در جشنواره های فیلم فجر سال های اخیر شاهد آن بوده ایم.
مدیرمسئول نشریه سینمارسانه تأکید کرد: جامعه ما به خصوص نسل جوان نیازمند آن هستند که با تماشای آثار ارزشمند سینمایی، با ارزش ها، آرمان ها و مفاهیم دینی و اسلامی و انقلابی آشنا شوند اما کم کاری های زیاد از حد مدیران و آثار اندک ساخته شده در خصوص انقلاب اسلامی هرگز نتوانسته جواب نیازهای جوانان و آحاد افراد جامعه را بدهند.
این کارشناس فرهنگی سپس توجه به مسأله نفوذ فرهنگی دشمنان اسلام و انقلاب اسلامی را بسیار مهم برشمرد و خاطرنشان کرد: مدیران باید بدانند با ارائه برخی راهکارهای پیش پا افتاده نمی توانند این فجایع فرهنگی را جبران نمایند؛ اگر امروز بخش اعظمی از مردم مومن و انقلابی ایران اسلامی به سینما نمی روند به دلیل این است که شوخی های جنسی در فیلم ها به شدت زیاد شده و هر بار شوخی ها بدتر و بیشتر از گذشته می شوند و حریم ها را بیشتر می شکنند؛ مسئولان باید فکری به حال محتوای شرم آور فیلم ها کرده و این آثار شنیع و ضد ارزشی را در نطفه خفه بکنند تا بیش از این هنرهفتم جایی برای نمایش فیلم های مهوع نباشد.
سربخش در خاتمه اظهاراتش متذکر شد: مقام معظم رهبری بارها در خصوص مسائلی نظیر ولنگاری فرهنگی هشدار داده اند اما گویا گوش شنوایی در میان مدیران و مسئولان عرصه فرهنگ و هنر بالاخص مدیران سینمایی وجود ندارد و به همین دلیل ما شاهد ولنگاری های گسترده تر در سینمای کشور هستیم. بنده بار دیگر تأکید می کنم این راهی که برخی آقایان می روند به ترکستان است نباید بیش از این در این مسیر حرکت کنند. ما موظفیم تمامی اقشار جامعه به خصوص جوانان کشور را با پدیده هایی نظیر جنگ نرم و نفوذ فرهنگی بیگانگان آشنا کنیم، آن ها را به سمت اخلاق مداری و انسانیت هدایت کنیم چرا که وظیفه اصلی هر اثر فرهنگی و هنری انسان سازی است!
-----------------------------------------------------------------------------
تذکر: کاربر محترم؛ انتشار مطالب دیگر رسانه ها از سوی هشدار نیوز لزوما به معنای صحت و تایید محتوای آنها نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای بازنشر می شود. در ضمن شما می توانید اخبار و مطالب وزین خود را که تا کنون در هیچ رسانه ای منتشر نشده است از طریق بخش " تماس با ما " برای ما ارسال نمایید تا در صورت دارا بودن مولفه های لازم، در بخش ویژه منتشر گردد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم ، به نقل از روابط عمومی شورای عالی تهیه کنندگان سینما، سید غلامرضا موسوی دبیر شورای عالی تهیه کنندگان سینمای ایران درباره کارگروه مبارزه با سرقت و قاچاق فیلم های سینمایی گفت: این کارگروه تلاش خواهد کرد تا سرقت و قاچاق فیلم را در فضای مجازی تا حد ممکن کنترل و خاطیان را تحویل دادگاه های صالحه بدهد.
وی بیان کرد: در پی نمایش فیلم ها به صورت آنلاین، سرقت فیلم در فضای مجازی به شکل غیرقابل قبولی افزایش یافته است. به گونه ای که ظرف کمتر از 2 تا 6 ساعت فیلم ها دانلود و به نمایش غیرقانونی در می آید.
دبیر شورایعالی تهیه کنندگان سینمای ایران ادامه داد: اغلب دانلودکنندگان هم صرفاً تماشاگران معمولی نیستند، بلکه افرادی اند که با این دانلودها و ارایه به تماشاگران علاقه مند، کاسبی پرسودی به زیان تهیه کنندگان به راه انداخته اند.
موسوی اضافه کرد: به همین دلیل و جهت جلوگیری از سرقت و دزدی که در شرایط کنونی عمداً در فضای مجازی صورت می گیرد، به دیدار سردار هداوند جانشین فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ رفتیم. در این نشست که چند تن از فرماندهان بلندپایه پلیس تهران و از جمله فرمانده پلیس فتا، پلیس امنیت و برخی دیگر از مسئولان نیروی انتظامی حضور داشتند، مشکلات سرقت فیلم ها را به اطلاع رساندیم.
وی تأکید کرد: خوشبختانه سردار و همکارانشان با موضوع و معضل سرقت فیلم ها و تبعات آن کاملاً آشنا بودند و موضوع سرقت فیلم ها در فضای مجازی مورد بررسی همه جانبه قرار گرفت.
دبیر شورای عالی تهیه کنندگان سینمای ایران ادامه داد: از آنجا که برای مبارزه نیاز به اطلاعات تخصصی و شاکی خصوصی است، سردار هداوند با پیشنهاد شورای عالی تهیه کنندگان جهت تشکیل کارگروهی برای مبارزه و پیگیری موافقت کرد. وی با حسن نیت و در جهت مدیریت این مبارزه، ریاست کار گروه را نیز پذیرفت.
وی توضیح داد: جانشین رئیس پلیس تهران اعلام کرد که نیروی انتظامی با قاچاق محصولات فرهنگی برخورد قاطع و در راستای وظیفه با هرگونه سرقت، توزیع و انتشار غیر مجاز فیلم های سینمایی و محصولات شبکه نمایش خانگی برخورد جدی خواهد کرد.
این تهیه کننده سینما ادامه داد: کارگروه مبارزه با سرقت و قاچاق فیلم و محصولات فرهنگی هفته آینده با حضور نمایندگان شورای عالی تهیه کنندگان، علی قائم مقامی نماینده هیأت مدیره خانه سینما و فرماندهان ذیربط تشکیل خواهد شد.
موسوی در پایان گفت: در همین نشست در مورد نمایش فیلم ها و سریال های خارجی بدون امتیاز خرید و مجوز نمایش قانونی نیز صحبت و مقرر شد برای نمایش غیرقانونی در پلتفرم های نمایش فیلم نیز تصمیماتی قانونی اتخاذ شود.
به گزارش دبیرخانه شورای عالی تهیه کنندگان در این نشست علاوه بر دبیر شورایعالی، مهرداد فرید رئیس انجمن تهیه کننده -کارگردانان، مرتضی شایسته رئیس شورای صنفی نمایش، علی قائم مقامی عضو هیات مدیره خانه سینما، محمد احمدی و یوسف صمدزاده حضور داشتند.
انتهای پیام/
با پرسه ای در فضای مجازی با موضوعات مختلفی روبه رو می شویم که مورد توجه کاربران قرار گرفته است. انتشار این مطالب به معنی تایید همه آنها از سوی کیهان نیست.
آقای وزارت ارشاد! خوابی؟
دانیال معمار: نگران سریال های ترکیه ای و هجمه فرهنگی شان بودیم، حالا به لطف سریال های مبتذل نمایش خانگی و دسترسی راحت آنها از طریق وی او دی ها، شاهد درنوردیدن فرهنگ خانوادگی ایرانی ها در جلوی چشمان مان و البته توسط خودمان هستیم. آقای وزارت ارشاد! خوابی یا آگاهانه به این سریال ها مجوز می دهی.
اطلاعات تان چند می ارزد؟!
محمدطاهر قائم پناه: در طول روز چه میزان از اطلاعات شخصی تان را در قالب های مختلف در اختیار اکانت های دوست و غریبه قرار می دهید؟! بله...؛ محل تولد و سکونت، غذا، رنگ، موسیقی، لباس، گرایش دینی و سیاسی و... مورد علاقه تان را در چند توئیت، منشن کردید؟! جریان نفوذ فقط در مسائل سیاسی و نظامی وجود ندارد، مهم ترین بستر این حرکت خزنده جهت جمع آوری داده ها برای برنامه ریزی و نفوذ فرهنگی، اجتماعی و سیاسی؛ شبکه های اجتماعی است! دیگر نیازی نیست کشوری برای جمع آوری اطلاعات، حضور فیزیکی داشته باشد چون ما همه چیز را در اختیارشان می گذاریم! این اطلاعات خواه عامدانه و خواه غیرعامدانه در این بستر منتشر گردد، سیستم پیشرفته هوش مصنوعی به راحتی با بررسی و تحلیل این داده ها، خوشبینانه آنها را فقط برای برنامه ریزی جهت نفوذ و اثرگذاری در حوزه های مختلف در اختیار سازمان های جاسوسی قرار می دهد.
یک جمله زشت برای نه به فرزندآوری!
کاربر دیگری نوشت: یکی از جملات زشت رایج: ما برای پدر مادرمون چی کار کردیم، که بچه مون بکنه؟؛ ناامیدی که در عمق این جمله هست، تو ذهن خیلی از ماها ریشه دوونده و یکی از دلایلی هست که باعث میشه، فرزندآوری رو بی ارزش بدونیم، چون خودمون رو بی ارزش می دونیم!
اهمیت سواد رسانه
معصومه نصیری: مصیبت یعنی اینکه در عصر رسانه و شفافیت که امکان راستی آزمایی محتواها وجود دارد، همه باور کنیم طرح ازدواج اجباری واقعا در مجلس وجود دارد. در عصر سرریز اطلاعات گویا مخاطب حال یک سرچ ساده و بررسی منبع را هم ندارد پس به فریب خوردن تن می دهد.
آموزش مجازی
کاربر دیگری با انتشار این تصویر نوشت: دارن غیرحضوری امتحان میدن!
کاسبی شخصی یا سربلندی ایران؟
علی قلهکی: 22 میلیارد یورو ارز کشور در اختیار صادرکنندگان بخش خصوصی ا ست اما برای انجام تعهدات ارزی، دائما تعلل می کنند! در شرایطی که حیات اقتصادی ایران، به این مبالغ گره خورده، اتاق بازرگانی دائما به دنبال تمدید فرصت بازگرداندن این اَرزهاست! در شرایط فعلی کشور، کاسبیِ شخصی ملاک است یا سربلندی ایران؟!
نفوذ
آمنه سادات ذبیح پور: هرچند دادگاهی روح اله زم تمام شد اما منتظر دادگاهی رابطان داخلی با زم هستیم قبل از پایان مسئولیتشان!
سیب زمینی، پیاز
خانم یاس: وانتی محله ما جوری میگه: بیا سیب زمینی ببر، بیا پیاز بدم، انگار داره مجانی بذل و بخشش میکنه. جهانگیریِ صاف و ساده هم میشنوه و فکر میکنه همه راضی هستن.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، محمد دیندار منتقد و فیلمساز سینمای ایران در گفت وگو با خبرنگار تسنیم، با اشاره به گمانه زنی های احتمالی درباره حذف پروانه ساخت فیلم های سینمایی گفت: حذف پروانه ساخت باید به صورت هدفمند و مهندسی شده رخ دهد؛ اینکه ارشاد بخواهد در این راستا توپ را به زمین سینماگران، تهیه کنندگان و سرمایه گذاران بیندازد و از خود سلب مسئولیت کند، قابل قبول نیست؛ بلکه باید تسهیل گری کند.
وی توضیح داد: مقصود از هدفمند بودن این است که ارشاد در مرحله اول این مجوز را برای برخی سازمان ها و تهیه کنندگان موجه مثل حوزه هنری، سازمان اوج، انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس و ... که کارنامه روشن و قابل دفاعی دارند صادر کند و این تصمیم بدین شکل محک بخورد.
دیندار ادامه داد: منظور از مهندسی شده بودن تصمیم این است که شرایط به گونه ای رقم نخورد که برخی دفاتر فیلمسازی صرفاً بخواهند به ساخت آثار طنز و اجتماعی تلخ در طول سال بپردازند و از موضوعات دیگر غافل شوند؛ دفاتر سینمایی باید با رعایت اصل هدفمندی در انتخاب موضوعات، رویکردی همه جانبه نسبت به تمامی ژانرها و گونه های سینمایی داشته باشند و جانب تعادل و توازن را رعایت کنند.
وی تصریح کرد: در نهایت اگر بنا به حذف پروانه ساخت باشد، مکانیزم ارتباط سینماگران با ارشاد نباید به کلی قطع شود؛ باید سازوکاری وجود داشته باشد تا سینماگرانی که همچنان مایلند برای دریافت پروانه ساخت مستقیماً به ارشاد مراجعه کنند، قادر به انجام این کار باشند؛ چراکه اساساً برخی تهیه کنندگان بر نقش تعیین کننده ارشاد در این راستا تأکید دارند و مایلند حرف اصلی و نهایی را ارشاد بزند.
این فیلمساز با اشاره به وضعیت آثار عرضه شده در بستر شبکه نمایش خانگی گفت: در شبکه نمایش خانگی شرایط به گونه ای است که بسیاری نسبت به محتوای سریال های عرضه شده در این بستر انتقاد دارند؛ از آنجاکه آثار عرضه شده در این شبکه با طیف وسیعی از مردم و خانواده ها سروکار دارد، لزوم نظارت مضاعف بر تولیدات آن محسوس است اما متأسفانه شاهدیم آنگونه که باید بر محتوای عرضه شده در این شبکه نظارت نمی شود.
وی بیان کرد: ارشاد بر اساس وظیفه نظارتی که در این راستا دارد، باید بر تولیدات شبکه نمایش خانگی نظارت کند اما متأسفانه وظیفه خود را آن طور که مورد انتظار است انجام نمی دهد؛ اگر ارشاد به وظیفه قانونی و نظارتی خود به درستی عمل می کرد، اکنون با این حجم انبوه از انتقادات نسبت به تولیدات شبکه نمایش خانگی مواجه نبودیم.
دیندار یادآور شد: در صورتی که ارشاد به وظایف نظارتی خود نسبت به شبکه نمایش خانگی به درستی عمل نکند، سازمان ها، دستگاه ها و نهادهای بالادستی باید وارد عمل شوند و در این راستا از ارشاد مطالبه گری های لازم را انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: ارشاد نقش نظارتی خود را فراموش کرده است و من در مصاحبه های پیشین خود نیز بارها به این نکته اشاره کرده ام؛ یکی از مهم ترین بخش های ارشاد، اداره کل نظارت و ارزشیابی است که اکنون از آن نه نظارتی باقی مانده و نه ارزشیابی؛ این گونه است که در حال حاضر بسیاری از آثار خلق شده در فضای فرهنگ و هنر کشور فاقد ارزش های محتوایی و فنی لازم اند.
وی در پایان گفت: نظارت بر تولید آثار هنری توسط ارشاد باید به شیوه ای متعادل و متوازن جریان داشته باشد و نه به مسیر افراط و نه به سمت تفریط سوق پیدا نکند.
انتهای پیام/
کوروش تهامی در گفت وگو با خبرگزاری میزان، پیرامون فعالیت های اخیر خود در عرصه بازیگری گفت: طی چهار ماه گذشته به دلیل شیوع بیماری کرونا کار خاصی وجود نداشت و من هم ترجیح دادم تا در قرنطینه خانگی بمانیم، البته به تازگی چندین پیشنهاد سینمایی و تلویزیونی داشته ام، فعلا در حال مطالعه فیلمنامه ها هستم و به امید خدا به زودی به این عرصه باز خواهم گشت.
وی درباره احتمال حضورش در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر افزود: در میان پیشنهادات ارائه شده دو فیلمنامه بسیار خوب به من پیشنهاد شده است، به امید خدا اگر شرایط به طوری پیش برود که این دو اثر به تولید برسند در این دوره از جشنواره فیلم فجر حضور خواهم داشت.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین اخبار از سینمای ایران اینجا کلیک کنید
بازیگر فیلم سینمایی رگ خواب درباره بازگشایی سینماها بعد از تعطیلات دوران اوج شیوع کرونا اذعان کرد: واقعیت امر نسبت به بازگشایی سینماها احساس خوشحالی در کنار ترس دارم، ترس از آن جهت که اگر پروتکل های بهداشتی وضع شده رعایت نشود امکان بازگشت بیماری همچنان وجود دارد.
وی در همین رابطه اضافه کرد: در هر صورت سالن سینما محیطی بسته و مسقف است که از اقشار مختلف جامعه و مناطق مختلف مخاطب دارد، این اتفاق اگر اصول بهداشتی به سختی رعایت نشود خطرناک است، زیرا همه می دانیم که بیماری کرونا با هیچکس شوخی ندارد و هر لحظه امکان انتقال آن وجود خواهد داشت.
بازیگر سریال زیر تیغ درباره حس خوب خود نسبت به بازگشایی سینماها افزود: از سویی با وجود اینکه نگران بازگشایی سینماها هستم اما نمی توانم از این اتفاق ناراضی باشم، من خوشحالم که سینماها بالاخره بعد از چهار ماه وقفه باز می شوند، زیرا این اتفاق باعث بازگشت رونق به این هنر می شود و بالاخره در هر زمانی باید این اتفاق می افتاد اما مهم آن است که این بازگشایی با رعایت پروتکل های بهداشتی اتفاق بیفتد.
وی درباره تغییر در سلیقه مخاطبان سینما بعد از تعطیلی طولانی مدت اخیر اذعان کرد: اینکه بخواهیم به سرعت از تغییر ذائقه مخاطبان حرف بزنیم کمی زود است، باید بار دیگر شاهد استقبال مخاطبان از آثار سینمایی باشیم تا ببینیم که آیا مخاطبان سینمای کشور در نگاه خود تغییری داشته اند یا خیر. در کل قضاوت درباره تغییر در سلیقه مخاطب سینما نیازمند گذر زمان است.
تهامی درباره تغییر در ساختار سینما و تولیدات آن بعد از دوران قرنطینه خانگی افزود: باید ببینیم که فیلمسازان در این دوران چه آثاری تولید کرده اند، اکران محصولات سینمایی بعد از بازگشایی سینماها به ما نشان می دهد که نگاه سینمای کشور نسبت به گذشته تا چه حد عوض شده است، البته من اعتقاد دارم که این تعطیلات فرصت خوبی بود تا سینماگران به تولید آثاری با کیفیت و با مضمون بیشتر فکر کنند، حال باید دید این تعطیلات در آینده چه تاثیری بر مخاطب و فیلمساز دارد.
وی در همین راستا ادامه داد: تعطیلات اخیر و بیماری کرونا در تمامی رفتارهای شخصی ما تغییر ایجاد کرده است، ما نوع روابط اجتماعی مان متحول شده است، نوع زیستن، خوراک، پوشاک، روابط با خانواده و همه چیز در این دوران دچار تغییراتی محسوس شده است، تغییراتی که بدون شک در نوع نگاه مخاطب و فیلمساز هم وارد شده و به احتمال فراوان در محصول نهایی یعنی تولیدات سینما و استقبال مخاطبان نمود بیرونی پیدا می کند.
این بازیگر سینما و تلویزیون ادامه داد: از نظر من آدم های آگاه و فیلمسازان اگر باهوش بوده باشند از این فرصت به وجود آمده کمال استفاده را می کردند، این زمان بوجود آمده بهترین موقع برای تغییرات بنیادی در سینمای ایران است.
وی درباره رشد سینمای آنلاین در دوران قرنطینه خانگی اظهار کرد: از نظر من اکران آنلاین در سینماها اتفاق کاملا مثبتی است، زیرا در صورت موفقیت می تواند به تعداد سینمارو های ما اضافه کند، چرخه آنلاین مخاطب بسیار گسترده تری دارد، این تنوع مخاطب اگر با برنامه ریزی پیش برود در طولانی مدت می تواند به تعداد مخاطبان دائمی سینمای کشور افزوده کند.
تهامی در همین راستا خاطرنشان کرد: نکته مهم در چرخه اکران آنلاین آن است که ما در انتخاب آثار دقت کافی را داشته باشیم، باید آثار با کیفیت و درجه یک را اکران آنلاین کنیم تا مخاطبی که با سینما رابطه خوبی ندارد با دیدن این آثار به حضور در سالن سینما ترغیب شود، سینمای آنلاین نباید محلی برای عرضه و اکران آثار دور ریز چرخه اکران در سالنها باشد، نباید در چرخه اکران آنلاین آثاری را به نمایش درآیند که مخاطب را پس بزنند، زیرا اگر ما آثار بی کیفیتی را در این چرخه به نمایش در آوریم تاثیر عکس در جذب مخاطب سینما خواهد داشت.
انتهای پیام/
خبرگزاری میزان - طبق اعلام روابط عمومی سازمان سینمایی، در این تفاهمنامه که به امضای رمضانعلی حیدری خلیلی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان سینمایی و میثم نورمحمدی مدیرعامل شرکت داروسازی ابوریحان رسیده است در اختیارقراردادن ژل ضدعفونی کننده دست با استاندارد های بالا در کشور به تعداد 40 هزارعدد توافق شده است.
در مرحله اول تعداد شانزده هزار ژل جهت استفاده پرسنل و مدیران سینما ها تحویل انجمن سینماداران شد.
در جلسه امضای این تفاهم نامه که صبح امروز در سازمان سینمایی برگزار شد محمد رضا فرجی مدیر کل دفتر نظارت بر عرضه و نمایش سازمان سینمایی و محمد رضا صابری و محمدرضا سعیدی پور به نمایندگی از انجمن سینماداران حضور داشتند.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین اخبار از سینمای ایران اینجا کلیک کنید
انتهای پیام/
خبرگزاری میزان - در راستای صیانت از حقوق و مالکیت مادی و معنوی تهیه کنندگان سینما و برای جلوگیری از انتشار غیر مجاز محصولات فرهنگی در فضای مجازی با دستور سردار فرماندهی انتظامی تهران بزرگ و محوریت پلیس فتا تهران بزرگ، کارگروه ویژه ای جهت اقدام سریع و به موقع با هدف شناسایی مرتکبین و سایت های انتشار دهنده این محصولات به ریاست سردار هداوند جانشین فرماندهی انتظامی تهران بزرگ و با حضور نماینده شورای عالی تهیه کننده ها و خانه سینما برگزار شد.
در این جلسه مقرر شد نمایندگان و وکیل قانونی خانه سینما و شورای عالی تهیه کنندگان برای پیگیری پرونده های قضایی با همکاری پلیس فتا پایتخت اقدام نماید.
بیشتر بخوانید: گرد و خاک سیستان و بلوچستان از بین می رود؟
در ادامه سردار هداوند با تاکید بر اینکه پلیس فتا با جدیت موضوع نقض حق مالکیت معنوی را پیگیری کند، بیان داشت: افرادی که در فضای مجازی با نقض حق مالکیت معنوی اقدام به انتشار محصولات فرهنگی می کنند با هماهنگی قضایی تحت پیگیرد قرار می گیرند.
انتهای پیام/
سینماسینما : گلاویژ نادری در سازندگی نوشت:
شهرام مکری از جمله فیلمسازانی است که فیلم هایش را با سرمایه محدود جلو دوربین برده است. همیشه تهیه کننده خصوصی داشته و بدون استفاده از تسهیلات دولتی آثارش را کارگردانی کرده است. پس وقتی صحبت از سینمای مستقل و کم هزینه پیش می آید، او یکی از معدود کارگردانانی است که می تواند درباره این سینما اظهار نظر کند.
کرونا در سینمای دنیا شرایط تازه ای را بوجود آورده است که احتمالا به تولید بیشتر فیلم های کم هزینه و مستقل می انجامد. مکری معتقد است، سینما هم مانند دیگر هنرها به سمت فضای خصوصی و شخصی تر می رود و افراد می توانند فیلم های شخصی بیشتری با امکانات حرفه ای تولید کرده و در کانال های شخصی خود به نمایش بگذارند. فیلم هایی که با حضور دیجیتال بازیگران بزرگ سینما مانند استیو مک کویین، برد پیت و یا آلن دلون و جانی دپ بدون نیاز به هزینه های بالا ساخته خواهد شد و سازندگان آن دیگر نیازی به پخش کنندگان بین المللی نخواهند داشت!
* کرونا شرایطی را در تمام دنیا ایجاد کرد که باعث شد، بسیاری از پروژه های سینمایی بزرگ و شاخص تعطیل و صنعت فیلمسازی با بحران غریبی مواجه شود. به همین خاطر بسیاری به فکر ساخت فیلم های کم هزینه و مستقل افتادند که این وضعیت فقط شامل فیلمسازان جوان و کم سابقه نمی شود. بسیاری از کارگردانان شاخص هم با ادامه این شرایط ناچار به ساخت فیلم های کم هزینه و پروژه های کوچک و محدود می شوند. شما به عنوان کارگردانانی که همیشه به همین شکل کار کردید ، این رویه را چطور ارزیابی می کنید و آیا می توان پیش بینی کرد که از این پس شاهد فیلم هایی اصیل تر، ساده تر و با کیفیت تری باشیم؟
* مهمترین نکته در ارتباط دو جانبه کرونا وسینما تا اینجا در به تعویق افتادن و متوقف شدن تولید و نمایش فیلم های سینمایی و سریال های تلوزیونی وهمین طور فستیوال ها است.در واقع به نظر نمی رسدکه در پروژه های از قبل برنامه ریزی شده، با تغییر رویه بزرگی برای همیشه روبرو باشیم .انگار توقفی صورت گرفته که شرایط تا اواخر پاییز یا نهایتاً تا اواخر امسال ومطابق وعده های پزشکی داده شده، بهبود پیدا کند و بعد آنها بتوانند ساخت پروژه ها را ادامه دهند. همین الان که این گفت وگو را انجام می دهیم خبرِ روز، ازسرگیری تولید در پروژه های هالیوودی است و فکر می کنم این روند کماکان ادامه پیدا کند.اما نکته مهم برای من این بود که کرونا شتاب دهنده مسیری بود که دنبا قبل تر هم در همان حرکت می کرد.توجه کنیم که این مسیر همیشگی را کرونا تغییر نداد بلکه به ان شتاب داد.درباره پروژه های شخصی تر و محدود تر می پرسید.دقت کنید که ساخت پروژه های شخصی با کمک تکنولوژی و پیشرفت های روزانه آن، آمدن دوربین های جدید، باکس های مونتاژ فیلم خانگی، استودیوهای شخصی، و کلا روند تولید فیلم به صورت شخصی تر شده، قبل ازآمدن کرونا هم در حال انجام بود ، اما کرونا به خاطر فرصتی که به آدم ها داد تا بیشتر در خلوت خودشان باشند به چنین پروسه ای سرعت داد. به نظرمی رسد ما در تولیدهنر و اینجا فیلم و شاید کلان تر که نگاه کنیم در زندگی کردن به سمت فردیت بیشتری پیش می رویم. این تنها در تولید فیلم نیست در همه جاست. ما شبکه های خصوصی خودمان را برای ارائه دادن آثارمان به وجود می آوریم، روزنامه های خصوصی خودمان را منتشر می کنیم و موسیقی های خصوصی خودمان را با کمک تکنولوژی تولید می کنیم و در رادیوها وپادکست های خصوصی مان انتشارمی دهیم. در همه این زمینه ها به سمت یک دنیای شخصی ترپیش می رویم.کرونا برای این وضعیت دورنمای روشن تری را ترسیم کرد.از طرف دیگر این حرف معنایش این نیست که در آینده فیلم های اصیل تر یا بهتری ببینیم بلکه شاهد تعداد تولیدات بیشتری خواهیم بود،تولیدات بیشتر وخصوصی تر، اگر بخواهم مثال واضح تری بزنم باید بگویم مسیری که تاترو نقاشی و موسیقی و همه هنرهای دیگر پیش تر طی کرده اند حالا سینما باید طی کند، امروز تعداد نقاشان، نوازندگان و آهنگ سازان و عکاسان بیشتری از قبل داریم، اما معنایش این نیست که کیفیت همه اینها بالاتر رفته است. در تعداد بیشتر کماکان کیفیت تعریف خاص خودش را دارد و همچنان باید منتظر فیلم ها و نقاشی های خوب باشیم.اما قطعاً به لحاظ تعداد فکر می کنم تعداد آثار سینمایی بیشتر و خیلی گسترده تر خواهد بود.
* به اعتقاد شما ویژگی مهم فیلم های کم هزینه چیست و آیا می توان گفت اگر فیلمی با سرمایه محدود ساخته شود، لزوما فیلم خوبی است؟. آیا تجربه و سابقه فیلم دیدن شما نشان می دهد که فیلم های کم هزینه تر به طور معمول فیلم های بهتری در مقایسه با سینمای سرمایه سالار باشند؟
در تولید فیلم یک شعار قدیمی وجود دارد و آن این است که حتی اگر فیلم ات فقیر باشد این فقر نباید جلوی دوربین به چشم بیاید، معنای دیگر این حرف آن است که فیلم ها باید از پس ادعایی که در شیوه تولید دارند، برآیند. اینکه فیلم باید از پس ادعای خودش برآید معنای گسترده ای دارد چه در زمینه تعریف مفاهیم، چه در زمینه شکل ،فرم ،شیوه تعریف کردن داستان و یا هر ادعایی که فیلم با آن ساخته شده. این تعریف به شیوه تولید هم تعمیم پیدا می کند. به عنوان مثال برای یک فیلم کم هزینه مانند طعم گیلاس آقای کیارستمی اگر شما صدها میلیون دلار پول داشته باشید، احتمالاً نتیجه نهایی همان چیزی است که الان هست، با میزان بودجه ای که همین نسخه تولید شده است. یک زمانی هم هست که قرار است سریال بازی تاج و تخت بسازید، در آن صورت احتیاج به پول دارید، چون ادعایی که در تولید این سریال دارید و قرار است در آن اژدها پرواز کند و چند اقلیم با هم بجنگند، ادعای تولیدی بزرگ ی است. پس نکته مهم در مورد پروژه ها و تعریف بودجه برای آنها این است که ما اندازه پروژه را چقدر می بینیم و بعد باید متناسب با همان اندازه و ادعایی که تولید آن دارد، سرمایه در اختیار داشته باشیم. هوشمندی در این است که نخواهیم یک پروژه بزرگ و یک فیلم بیگ پروداکشن را با سرمایه ای کوچک شروع کنیم، احتمالاً اگر پول کمی در اختیارمان است، باید فکر کنیم که این پول برای چه نوع تولیدی مناسب است. در این صورت رابطه ای بین کیفیت و هزینه تولید به وجود می آید و ما می توانیم یکی را فدای دیگری نکنیم. می دانید که در هر دو حوزه یعنی چه فیلم های پرهزینه و چه فیلم های کم هزینه، فیلم های بد، زیاد وجود دارند، همان طور که فیلم های خوب. اتفاقاً فیلم های کم هزینه چون می شود تعداد بیشتری از آنها ساخت،به همان اندازه هم فیلم های بد در میان شان بیشتر است. ما در طول تاریخ سینما تعداد زیادی فیلم کم هزینه داریم که در رده Z movieها قرار می گیرند، فیلم های کم هزینه ای که کمتر کسی آن ها را نگاه کرده است. اما نکته ای که در دفاع از فیلم های کم هزینه می توانم بگویم و جایی که مرا برای این سینما هیجان زده تر می کند آن است که این فیلم ها یک ویژگی منحصربه فرد دارند، که سقف رویا ی شان را روی پرده سینما جایی دورتر نشان می دهند، یعنی این که شما وقتی یک فیلم پرهزینه می بینید، می دانید که سقف اش همین است، نمی توانسته چیزی بیشتر از این باشد،تمام و کمال روی پرده مقابل چشم شماست.اگر بد است یا خوب همین است. اما وقتی یک فیلم کم هزینه می بینید همیشه این ایده در ذهن تان هست که اگر این فیلم بودجه، امکانات و سرمایه بیشتری در اختیار داشت، می توانست فیلم بهتری باشد. نمی گویم لزوماً اینطور می شود، منظورم این است که این تصور را به وجود می آورد که تا بهتر شدن فرصت دارد. این باعث می شود که فیلم های کم هزینه غالباً فیلم های پرانرژی تری بشوند چون سقف آرزوهای تولیدی آن فیلم را مخاطب هنگام تماشا می تواند دورتر فرض کند ، نکته مهمی که فیلم های کم هزینه را فیلم های مقبول تر و شیرین تری می کند این است که شما آن سقف را نمی بینید.همیشه می گویید اینها اگر پول داشتند چه شاهکاری می ساختند. اما وقتی فیلمی پرهزینه مانند تایتانیک را می بینید می دانید که تمام و کمال همین است.
آیا لزوما فیلم هایی که با هزینه محدود ساخته می شوند بدون حضور بازیگران بزرگ و یا سلبریتی ها جلو دوربین می روند جز سینمای مستقل قرار گیرند؟
باید در جواب این سئوال دو نکته بگویم که یکی از آن ها بحث تئوریکی می طلبدپس از نکته دوم شروع می کنم؛بعد کوتاه در باره اولی می گویم. من برای اولین بار حدود 17 سال پیش در گفت وگویی با یک روزنامه درتعریف سینمای مستقل حرفهایی زدم، خوشبختانه همه این روزها در باره این واژه حرف می زنند اما مسا،ل هنوز همان هاست که آن زمان بود.ما وقتی درباره سینمای مستقل حرف می زنیم اول باید در نظر بگیریم که یک تعریف جهانی در مورد آن وجود دارد و بعد بدانیم یک تعریف متفاوت هم در ایران برای آن ساخته ایم. سینمای مستقل در تعریف ایرانی اش، احتمالاً سینمایی است که برای فیلم ساختن از دولت پول نمی گیرد. البته بعضی ها آن را به سینمایی که در اندیشه مستقل است، هم تعبیر می کنند. در تعریف جهانی،سینمای مستقل سینمایی است که از تولید کمپانی استقلال دارد، تولید کمپانی هم تعریفی گسترده دارد، ممکن است فیلمی را یک کمپانی تولید و پخش کند، اما فیلم مستقل محسوب شود، منظور از فیلم مستقل در سینمای آمریکا شیوه و روش سازوکار تولید است و بحث آن کاملاً با ایران تفاوت دارد. یعنی مثلاً وقتی می گوییم تارانتینو فیلم ساز مستقلی در آمریکا است معنایش در شیوه کار کردن و روش تولید وتعامل با کمپانی هاست،حتی با وجود اینکه شایدسرمایه گذار یا پخش کننده فیلمش یک کمپانی باشد.این با تعریف ایرانی سینمای مستقل فرق دارد. در اینجا یا می گویند ما مستقل هستیم یعنی در اندیشه مستقل از نگاه سفارشی هستیم، یا می گویند مستقل در تولیدایم. یعنی فیلم پولش را از دولت یا ارگان های وابسته به دولت و حکومت نگرفته است. در هر کدام از این تعاریف مستقل بودن به خودی خود یک فیلم خوب نمی سازد، اما ممکن است ارزشی به فیلم بدهد و معنای آن ارزش این باشد که فیلم هر آنچه که هست نتیجه ذهنیت مؤلف اش ،یا سرمایه سازنده اش است و از جای دیگری به او چیزی تحمیل نشده .اما اگر این ارزش را کنار بگذاریم و بخواهیم راجع به کیفیت فیلم حرف بزنیم، مستقل بودن به معنای باکیفیت بودن نیست. ما فیلم مستقل بد و خوب داریم، همان طور که فیلم بودجه دولتی خوب یا بد هم می توانیم داشته باشیم، اما فیلم هایی که با بودجه دولتی ساخته می شوند همیشه می توانند این ضدارزش را که نتیجه تفکر مؤلفش نیستند، همراه خود داشته باشند، چون انگار پول از هر جا می آید ایده های مؤلف را تحت تأثیر قرار می دهد. اما نکته اول و تئوریکی که در پاسخ به این سوال می خواستم بگویم، این بود که بحثی در هنر وجود دارد که به آن مواجهه با هنر تجملاتی می گویند، مثلاً در حوزه هنرهای تجسمی راحت می توانیم درباره آن حرف بزنیم، هنر تجملاتی در این حوزه یعنی هنری که باعث می شود محدوده و قلمرو تولیدکننده و خریدار آن مشخص باشد. حتماً می دانید خیلی از کسانی که به هنرهای تجسمی علاقه مند هستند باید پول زیادی داشته باشند تا این آثار را بخرند و وقتی با پول زیادشان این آثار را خریدند انگار دیگر برای خودشان قلمرویی درست می کنند که آن قلمروبا نمایش آثار هنری مرزبندی شده است. شما وقتی وارد خانه یا محل کار این دوستان بشوید با دیدن مجسمه ها، تابلوها و آثار هنرهای تجسمی گران می دانید که وارد قلمرو آنها شده اید. اگر من بخواهم چنین ایده ای را در سینما دنبال کنم، باید بگویم که سینما هم کالاهای تجملاتی دارد، مثلاً هنرپیشه های درجه یک هالیوودی، دوربین های گران قیمت، وسایل و پشت صحنه پرهزینه جزو بخش های تجملاتی سینما محسوب می شوند، اگر منظور از فیلم مستقل وکم هزینه این باشد که این محدوده قلمرو را نادیده می گیرد و برای آن ارزشی قائل نمی شو،د باز فارغ از اینکه این تفکر را دوست داریم یانه باید بدانیم که این شیوه مواجهه، جزو تعاریف امروزی هنر قرار می گیرد.شما به عنوان آرتیست ممکن است تصمیم بگیرید با مظاهر هنر تجملاتی در ستیز باشید.حالا در سینما هم به همین فکر کنید.چرا چنین ایده ای به وجود می اید؟ چون ممکن است سینمای تجملاتی را نتیجه حاکمیت یک طبقه اقتصادی بدانید که ان را مشروع ندانسته و تعمداً بخواهید با آن در تضاد قرار بگیرید.
* شما معتقدید که فیلم های کم هزینه سودآوری بیشتری نسبت به دیگر آثار دارند. یعنی فیلمی که با سرمایه کمتری ساخته شود، حتی با فروش پایین هم ضرر کمتری به تهیه کننده وارد می کند و اگر فروش خوبی هم داشته باشد، سود بیشتری. در این باره توضیح دهید که چطور فیلم هایی که بودجه کمتری صرف ساخت آنها می شود، برای تهیه کننده حاشیه امنیت مالی بیشتری خواهد داشت.
منظور من این نیست که فیلم های کم هزینه در همه جای دنیا سودآوری بیشتری دارند، مناسبات تولید در سینمای ایران این را می گوید، یعنی باید این سوال را به سینمای ایران محدود کنیم. ما در بحث فروش فیلم دو اصطلاح داریم اول پرفروش بودن که صرفاً با تعداد بلیت های فروخته شده سروکاردارد و اصطلاح دیگرسودآور بودن که در ایران از آن استفاده نمی شود، درواقع سود مبنای مهمی برای تولیدات فیلم در ایران نیست. سودآور بودن به این معنا است که بدانیم تعداد بلیت های فروخته شده چقدر برای تهیه کننده و سرمایه گذار آن فیلم سود داشته. این اصطلاح به خاطر این که مناسبات تولید همیشه در هاله ای از اب هام به سر می برد و مناسبات شفافی نیست، حذف شده است. طبیعتاً اگر فیلمی یک میلیارد تومان هزینه تولیدش بشود و سه میلیارد تومان بفروشد می تواند برای تهیه کننده اش سودآور باشد. اما اگر فیلم دیگری سه میلیارد تومان هزینه تولیدش باشد و 5 میلیارد تومان در بازار بفروشد، با اینکه پرفروش تر از فیلم قبلی بوده، برای تهیه کننده سودآور نخواهد بود. اگر زمانی مشخص شد که در ایران هزینه تولید فیلم ها چقدر است، آن وقت می توان سودآور بودن یا نبودن فیلم ها را هم مشخص کرد. در حال حاضر به نظر می رسد با توجه به هزینه های تولید فیلم در ایران و تعداد تماشاگران محدود سینما رو، اگر بخواهیم بگوییم که چه فیلم هایی سودآوری بیشتری دارند یا احتمال سودآوری شان بیشتر است باید به آنهایی نگاه کنیم که با بودجه های کمتری تولید می شوند. ما در تمام این سال ها برخلاف فاصله ظاهری ای که با آمریکا می گیریم در تمام زمینه ها خودمان را با آنجا مقایسه می کنیم، یعنی یک فاصله نزدیک و عجیب با آمریکا در همه مناسباتمان هست، به خاطر همین وقتی در آمریکا فیلم پرهزینه و با بودجه بالا ساخته می شود، فکر می کنیم در ایران هم باید همین کار را بکنیم اما چراییش اصلاً مشخص نیست. یعنی این که کسی نمی گوید اقتصاد و تماشاچی ما چه ربطی به آنجا دارد، اما چون آنها فیلم پرهزینه می سازند ما هم هرچقدر فیلم های پرهزینه تری بسازیم بهتر است. اما فیلم پرهزینه برای چه بازاری؟ اگر در آمریکا فیلم پرهزینه تولید می شود بازارش یعنی سراسر جهان، اما شما برای چه بازاری می خواهید فیلم پرهزینه تولید کنید؟ نهایتاً برای سینمای ایران و آن هم که مناسبات سالن و تعداد تماشاچی اش مشخص است. پس فیلم های پرهزینه انگار در ایران برای این که سودآور باشند و پولشان را برگردانند، ساخته نمی شوند، بلکه برای این ساخته می شوند که بودجه هایی مصرف بشود. حتی با یک حساب و کتاب ساده می توان گفت که اگر کسی در ایران به فکر سودآور بودن فیلم اش(از مسیر تماشاگران) باشد، سعی می کند که فیلم کم هزینه تولید کند.
* به اعتقاد شما آیا کرونا با شرایطی که در تمام دنیا ایجاد کرده و می کند، می تواند در فیلمسازی وضعیت تازه ای بوجود بیاورد و شکل تولید آثار سینمایی و نمایش آن در دنیا را تغییر دهد؟
درباره کرونا و جهانگیری اش انقدر حرف های مهم از ادم های مهم شنیده شده که دوباره گفتن از آن دل و جرات می خواهد اما با این حال و به اندازه درک خودم فکر می کنم کرونا چند ایده همزمان در حضورش داشت، مهم ترینش یک جور فریزکردن بود، فریزکردنی که استراحتی به مناسبات دنیا داد. به فستیوال ها، محیط زیست، تند بودن زندگی شهری، فاصله ای که بین آدم ها در محیط خانه و بیرون از آن وجود داشت ،خانواده، ورزش.انجمادی که با مراقبه قابل قیاس است. اما واقعیت این است که بعد از ساختن واکسن و داروی آن این استراحت و مراقبه از بین می رود و احتمالاً شرایط به سمت امتداد چیزی که از قبل بود، برمی گردد. یعنی بعد از این که مطمئن بشویم با دارو این بیماری را شکست داده ایم، قرار نیست اتفاق پیچیده ای رخ بدهد، مگر این که ما بتوانیم به واسطه کرونا آینده نگریی کنیم و بگوییم در مقابل ویروس بعدی که ممکن است نسل بشر را مورد هدف قرار بدهد و زندگی ما را مختل کند چه پیش بینی ای خواهیم کرد. در سال های آتی و درحوزه سینما حضور تکنولوژی آنچنان شیوه تولید و ارا،ه فیلم را تحت تأثیر قرار می دهد که چیزی مثل کرونا دربرابرش ذره است. نسل بعدی دوربین های دیجیتالی تولیدات سینما را تحت تأثیر قرار می دهند نه ویروس کووید. درواقع کرونا تنها کاری که در تولید فیلم در سینمای آینده انجام می دهد این است که داستان های علمی تخیلی و آخر زمانی را برای ما ملموس تر می کند که البته این خودش نکته مهمی است. دیگر این که ویروس کرونا یا بیماری های همه گیر ما را تشویق می کنند که زندگی خصوصی و شخصی و یک نفره مستحکم تری بسازیم. یکی از دوستان به شوخی می گفت که قبلاً آدم ها حمام عمومی می رفتند اما الان نسل جدید باور نمی کند که مردها و زن ها گروهی استحمام می کردند. دوستم می گفت همین اتفاق برای سینما می افتد واگر بعدها بگوییم همه آدم ها با هم به سینما می رفتند ، کسی باور نمی کند. در آینده نزدیک ما می توانیم یک سینمای خانگی یا سالن خانگی برای یک نفر یا ده نفر در خانه مان داشته باشیم و بعدتصور اینکه آدم ها صد یا پانصد نفری به سینما می رفتند، برای مان سخت می شود. بعضی از آرتیست ها در دنیا هستند که با این موضوع مقابله می کنند، چون معتقدند که هنر در صورتی که از فرآیند ارتباط گیری اش خارج شود تبدیل به چیزی مرده می شود، در نتیجه گالری دارها و سینماداران سعی می کنند با چنین ایده ای مبارزه کنند. درواقع مبارزه بین محیط های هنری خصوصی و شخصی در مقابلِ هنر و مفهوم ارتباط جمعی کماکان وجود خواهد داشت اما به نظر می رسد مسیر دنیا، تکنولوژی، زندگی بشر و... همه به سمت زندگی خصوصی تر رفتن پیش می رود. یعنی ما در یک جهان رو به انبساط به مفهوم جدا شدن و دور شدن آدم ها از همدیگر هستیم، اما به هرحال این مبارزه کماکان ادامه خواهد داشت و به نظرمی رسد که اگر در پاییز و زمستان واکسن کرونا پیدا شود ، این دکمه pause دوباره play شود.
* این سیر تحولات و تغییرات فیلمسازی در کمپانی های بزرگ می تواند آنها را هم تشویق به ساخت آثار کم هزینه و محدود تر کند و اصلا فیلمسازی را در این کمپانی ها به این سمت سوق بدهد؟
بگذارید ببینیم وقتی می گویم سینما به سمت شخصی ترشدن پیش می رود چه معنایی دارد؟ تکنیکی مثل دیپ فیک را در نظر بگیرید که با آن می توانیم از صورت های آدم ها طوری استفاده کنیم که هر چه ما می خواهیم بگویند، حالا می توانیم مدل 3D از بازیگران و آدم های مشهور، بسازیم و آن ها را در محیط های کاملاً رئالیستی حرکت بدهیم و هرچه را که می خواهیم از دهانشان بشنویم. بابرنامه های ادیت خانگی و دوربین هایی کوچک و کاربردی پلان هایی را مقابل پرده کروماکی در خانه هایمان فیلم برداری کنیم و با الگوریتم های حاضری در اینترنت فیلم نامه بنویسیم و تدوین کنیم. تصور من این است که در اینده نزدیک سینما یک شاخه خیلی خصوصی پیدا خواهد کرد. می توانیم محیط هایی که می خواهیم را در کامپیوتر خلق کنیم و بازیگرانی که می خواهیم را در آن محیط ها قرار بدهیم و با دوربین های مجازی یک فیلم تولید کنیم، احتمالاً فیلمی که در این فضا تولید می کنیم آنقدر به واقعیت نزدیک خواهد بود که مخاطب نمی تواند تشخیص بدهد که این فیلم با کاراکترها و متریال فیک ساخته شده و یا در محیط واقعی فیلم برداری شده است. حتی می بینیم که بازیگران بزرگ از آلن دلون و استیو مکوئین گرفته تا جانی دپ و بردپیت که در فیلمی فارسی حرف می زنند و نقش مقابلشان خودمان هستیم، همه این امکانات به زودی می آیند و اینهاست که فیلم سازی را متحول می کند، از طرف دیگر شبکه های بزرگی مانند نت فیلیکس وآمازون و اپل تی وی با کانال های شخصی در رقابت قرار می گیرند. شما می توانید فیلم هایی که خودتان تولید می کنید را حتی اگر شبکه هایی مانند نت فیلیکس پخش نکند در کانال های شخصی خودتان پخش کنید، پس بازی بزرگ در آینده بازی تعداد تعقیب کنندگان شما در محیط های مجازی است، آنجاست که شما برای هر تعداد تعقیب کننده که دارید، می توانید خوراک به وجود بیاورید و بخشی از این خوراک تصویری، صوتی، مقاله، ادبی و می تواند فیلم باشد. این آینده خصوصی شده سینماست. مهم ترین مسائل طبق معمول ارزش های مالی خواهد بود یعنی این که اگر بخواهیم بردپیت در فیلم ما فارسی حرف بزند باید پول آن را به کسی بدهیم. پس مساله بعدی سینمایعنی حق خرید مدل سه بعدی برد پیت و اینکه این پول را باید به چه کسی بدهیم. در نتیجه کمپانی هایی که شروع به گرفتن امتیاز کپی رایت استفاده آدم ها در فضای مجازی می کنند، کمپانی های بزرگ سرمایه داران مهم آینده صنعت سینما خواهند بود. البته باز به این نکته تأکید می کنم که به هرحال خیلی ها در راه مبارزه با چنین هدفی هستند، مثلاً وقتی نولان می گوید فیلم را در سینما ببینید، و شعار این روزهای فیلم های سینمایی این است که ملاقات ما در سالن های سینما، منظور مبارزه کردن با چنین فضای خصوصی سازی ای است. باید ببینیم چه کسی زور بیشتر در این حوزه خواهد داشت .
در ایران با وجود محدودیت سرمایه در تولید فیلم، هرسال تعداد زیادی آثار سینمایی تولید می شوند که اتفاقا بخش زیادی از آنها هم با سرمایه مقابل دوربین رفتند. از دست رفتن زمان اکران، ترجیح تهیه کنندگان به اکران آنلاین فیلم ها و در نهایت عدم تمایل سرمایه گذاران برای آوردن سرمایه های خود به سینما در شرایطی که فرصت اکران عمومی از دست رفته و سود فعالیت سینمایی هم به شدت افت کرده، می تواند منجر به ساخت فیلم های کم هزینه تر و یا مستقل شود؟
واقعیت این است که من راحت تر می توانیم در مورد چیزهایی که هنوز در جهان به وجود نیامده اند تخیل کنیم، اما در مورد زندگی امروزمان در ایران نمی توانم، اظهارنظر کنیم. این کلاف پیچیده و سردرگمی است که سخت می شود راجع به آن اظهارنظر کرد، اقتصاد سینمای ایران در حال حاضر سه طیف دارد، یکی از آنها ارگان های دولتی و کمپانی های وابسته به دولت و حکومت هستند و دیگری سرمایه داران بزرگی که بر مبنای مناسبات اقتصادی همان طیف قبلی دولتی حکومتی تولید شده اند، درست است که ظاهراً خصوصی و شخصی اند، اما نتیجه همان مناسبات هستند، طیف سوم سرمایه دارهای کوچک هستند که برای تولید یک فیلم کوچک هزینه می کنند و ادامه حیاتشان به سرنوشت آن فیلم بستگی دارد. پیداست که طیف اول و دوم مناسبات اقتصادی، سالن های سینما، شورای نمایش، شورای تولید، شورای پروانه ساخت و.... در دستش است و همه چیز دارند. نمی دانم بگویم چه اتفاقی برای سینمای ایران می افتد چون از حال حاضر آن خبر ندارم واز نظرم بی شکل و فرم است و درکش نمی کنم، نمی دانم تهیه کنندگان و سرمایه گذاران اگر هدف شان پول درآوردن است اصلاً چرا فیلم می سازند؟ چون از فیلم ساختن که پول در نمی آید، اگر هدف شان مشهور شدن است چرا حوزه های دیگر را برای شهرت انتخاب نمی کنند؟ چون به نظر می رسد سینما بیشتر از همه زیر تیغ انتقادی نگاه آدم ها قرار دارد. اما آرزوی قلبی من این است که سینمای مستقل، کم هزینه و کم بودجه ایران، امکان نفس کشیدن داشته باشد، اگر سینمای کوچک ایران وهمان سینمای طیف سومی که برایتان گفتم نتواند نفس بکشد، خیلی زود می فهمیم که ان بالا دستی ها چیزی برای ارائه ندارد. شما نگاهی به تاریخ سینمای ایران داشته باشید و ببینید به کدام دسته از تولیداتش مفتخرید. ببینید فیلم های پرهزینه ، بزرگ و پرخرج کجای این تاریخ قرار گرفته اند و فیلم های کم هزینه و تولیدات سینمای بی پول ایران در کجا . به نظر من سینمای ایران هرچه داشته مربوط به آنها بوده.
رامین حیدری فاروقی درباره عملکرد متفاوت جشن خانه سینما در سال جاری توضیحاتی را ارائه داد.
به گزارش سینماسینما ، رامین حیدری فاروقی رییس انجمن عالی هنرها و فنون سینمای ایران درباره برگزاری جشن خانه سینما در سال جاری گفت: هیات رییسه جشن خانه سینما در حال بررسی شرایط و برآورد هزینه ها برای برگزاری این جشن است و دو بخش مهم را مد نظر قرار داده ایم؛ در وهله نخست ما در نظر داریم تا زیرساخت های فنی و دیجیتال جشن خانه سینما را فراهم کنیم و بخش مهم دیگر این است که برگزاری این جشن تابع وضعیت موجود در کشور خواهد بود.
وی افزود: با توجه به شرایط فعلی کشور، جشن خانه سینما را اساسا نه به لحاظ عقلی و نه به لحاظ قانونی نمی توان به شکلی که در گذشته اجرا می شد، برگزار کرد و ما هم از سال گذشته تصمیم گرفته بودیم تا ساز و کار اجرایی این مراسم را متفاوت تر تدارک ببینیم.
این هنرمند با اشاره به تغییر نحوه برگزاری جشن خانه سینما عنوان کرد: این تغییرات به این صورت است که ما حداقل تشریفات و حداکثر دقت را روی کیفیت انتخابات داشته باشیم تا احوال این جشن به یک اتفاق فنی سینمای آکادمیک ایرانی نزدیک شود.
حیدری فاروقی در ادامه چنین تشریح کرد: با توجه به شرایط فعلی کشور و همه گیری ویروس کرونا در حال تلاش برای توسعه زیرساخت های جشن خانه سینما هستیم به این معنا که بتوان این جشن را به صورت اینترنتی و با استفاده از اپلیکیشن ها برگزار کرد که البته آن هم نیازمند کار پژوهشی و ارزیابی اقتصادی است.
وی تاکید کرد: این موضوع نیاز به گفت وگوی بسیار و بررسی جوانب امر را دارد و به این دلیل تاکنون زمان برده که ما در تلاش هستیم تا تغییری ماندگار و صحیح بر این جشن اعمال کنیم. همچنین برگزاری جشن خانه سینما مبنی بر این که با چه ساز و کاری صورت گیرد هنوز هم مورد بحث است.
رییس انجمن عالی هنرها و فنون سینمای ایران در پاسخ به این پرسش که آیا تغییری در زمان برگزاری جشن خانه سینما در سال جاری به وجود خواهد آمد، توضیح داد: زمان برگزاری این جشن بستگی به شرایط کشور دارد و طبیعتا مانند زمان معمول هر سال نیست.
حیدری فاروقی در پایان عنوان کرد: اگر ساز و کاری که در نظر داریم به شکل درست صورت گیرد با آن شیوه ای که از سال قبل مصوب کرده بودیم، جشن خانه سینما برگزار خواهد شد اما موضوع مهم اکنون این است که در سال جاری ما نمی توانیم جشن خانه سینما را به آن معنای همیشگی و به صورت جشن برگزار کنیم.
منبع: صبا
به گزارش ایلنا، در این پیام آمده است:
فسبحان الذی بیده ملکوت کل شیءٍ و الیه ترجعون
استاد محمدعلی کشاورز، هنرمند پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون از میان ما پرکشید و به دیار باقی شتافت.
ترجیع بند زندگی هنری مرحوم کشاورز و مولفه مشترک نقش های ماندگار و متنوع او در فیلم های سینمایی و سریال های تلویزیونی، مردمی بودن و الهام گرفتن از مسائل مردمان روزگار خویش بود.
فقدان این هنرمند تکرارناپذیر را به اهالی فرهنگ و هنر به ویژه اصحاب سینما تسلیت می گویم و از خداوند منان علو درجات برای آن مرحوم و صبر و شکیبایی برای بازماندگان محترم خوستارم.
فیلم تیغ و ترمه به کارگردانی کیومرث پوراحمد نیز به سینما ماشین رسید.
با ادامه ی روند تعطیلی سالن های سینما به دلیل شیوع ویروس کرونا و استقبال مردم از نمایش فیلم های خروج ابراهیم حاتمی کیا، جهان با من برقص سروش صحت در طرح سینما ماشین ، آخرین فیلم کیومرث پوراحمد نیز به سینما ماشین راه پیدا کرد.
اکران این فیلم در سینما ماشین از پنجشنبه 29 خرداد ماه و در سه مکان فرهنگسرای خاوران، ورزشگاه تختی، پارکینگ شماره 2 مجموعه ورزشی انقلاب انجام می گیرد.
این طرح تحت تدابیر بهداشتی و با مجوز و موافقت ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا انجام خواهد گرفت.
دیبا زاهدی، پژمان بازغی، لاله اسکندری، هومن برق نورد، مهران رجبی، کوروش سلیمانی، شراره رنجبر، سیمون سیمونیان، میترا قربانی، میعاد عابدی زاده، نوید کوه فلاح، فرانک کوشافر، پدارم آبدان و آویسا سجادی ازجمله بازیگرانی هستند که در این فیلم به ایفای نقش پرداختند.
منبع: ایلنا
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، مدتی است که زمزمه هایی مبنی بر حذف احتمالی تشریفات پروانه ساخت آثار سینمایی در میان سینماگران و اصحاب رسانه به گوش می رسد. این زمزمه ها که در پی انتشار پیش نویس جدید نظام نامه تهیه کنندگی به وجود آمد، طی روزهای اخیر موافقان و مخالفان گوناگونی را فراروی خود دیده است.
در همین راستا جبارآذین مدرس و منقد سینما در یادداشتی به بررسی این موضوع پرداخته است؛ متن این یادداشت که به صورت اختصاصی در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار گرفته است، بدین شرح است:
یکی از صدها موانع و معضل سینمای بیمار دولتی، نفتی، قبیله ای، جناحی و ملوک الطوایفی کشور، دغدغه حذف پروانه ساخت است. این مشکل به دلیل نبود سازوکار اصولی، کارشناسی و تعریف شده و همچنین عدم متخصصان و کارشناسان سینما درشورای پروانه ساخت و ساختار اداری و اجرایی سینمای کشور پدید آمده است. در واقع مشکل اساسی در جای دیگر است و چنانچه حتی دریافت مجوز پروانه ساخت هم از سرراه سینماگران و سینمای ایران برداشته شود، نامسوؤلان و نامدیران کنونی سینما، د ر جایی دیگر ازجمله حوزه های تولید و اکران در برابر پای سینماگران سنگ می اندازند.
مسأله اصلی این است که ساختار تشکل نابسامانی که عنوان سازمان سینمایی را برخود نهاده، غلط و فرسوده است و گردانندگان آن و زیرمجموعه هایش به ویژه بنیاد بودجه بربادده فارابی و خانه تجاری سیاسی سینما، از میان سینماگران متعهد و مدیران فرهنگی و سینماشناسان،گزینش نشده و مبنای انتخاب آنها برای کرسی نشینی سینما، سیاست و رفاقت و منافع مشترک است و این عناصر ربطی به سینما و فرهنگ و نظر و سلیقه و نیاز مخاطبان سینما ندارند؛ به عبارت صریح و شفاف اینکه، سینمای بیمار ایران به دلیل وجود انواع بیماری های فکری و سیاسی، مالی و اداری و فساد و ابتذال و منحرفانی مانند نامدیران ناکارآمد، پول شویان و مافیا و بیگانه پرستان و مبتذل سازان، به تغییرات اساسی و بنیادی نیاز دارد و باید از وجود و حضور علف های هرز و ناسالم پاکسازی شود و اهالی معتبر، کاربلد و خوشنام سینما، اداره سینما را دراختیار گیرند و هنر هفتم را در مسیر ارزش ها واهداف و آرمان های جامعه، با احترام به فرهنگ و نیاز و سلیقه مخاطب شکل و جهت دهند.
اگر در رأس هرم اداره و مدیریت سینمای ایران یک سازمان استاندارد سینمایی وجود داشت و مدیریت، طراحی و برنامه سازی و اجرای آن را نخبگان و منتخبان سینما بر عهده داشتند، وجود پروانه ساخت می توانست مقبول، مشروع، قانونی و تخصصی باشد؛ چراکه حاصل کار و تخصص سینماگران و تعامل سازنده با سینماگران و منطبق بر خواست و نیاز مخاطب و ضوابط قانونی بود؛ اما اکنون باتوجه به هرج ومرج جاری و نابسامانی های سینما و سلطه سلیقه مداری و رفیق نوازی و بازی های سیاسی و منافع مشترک! بودن چنین بخشی برای ادامه کار سینمای کشور مضر بوده و بر مشکلات سینما افزوده و می افزاید.
واقعیت اینکه تا سینمای کشور از منظر مدیریت، ساختار و مناسبات و ایجاد راهکارهای تخصصی متحول نشود، با بودن یا نبودن فلان و بهمان سازمان و دستگاه و بخش و گروه هایی مانند صادرکنندگان مجوز پروانه ساخت و... هیچ مشکلی از سینمای کشور حل نخواهد شد. سینمای بیمار و قبیله ای کنونی ایران در انتهای یک بیراه و انحراف تاریخی ایستاده و باید به یاری معماران و معماری نوین سینما، راهی تازه درپیش گیرد؛ درغیراین صورت درگیری بر سر مسائل کوچک و بزرگ میان صنوف سینمایی، صنوف با نامدیران وگردانندگان سینما و... به دلیل عملکرد دولتی و قبیله ای و سیاسی و سلیقه ای نامسوؤلان سینما، حاصلی جز هدررفت و حیف و میل بیت المال و دور شدن بیشتر از مردم و واقعیت های جامعه و تخریب سینما و دستاوردهای اجتماعی و فرهنگی و انقلابی آن نخواهد داشت.
انتهای پیام/
بهروز رشاد، تهیه کننده سینمای ایران در گفتگو با خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا درباره وضعیت سینمای امروز و توقعاتی که جامعه سینما باید از کمیسیون فرهنگی مجلس پیش رو داشته باشد عنوان کرد: متأسفانه انبوه سازان سینمای ایران ذائقه مردم را در این سینما خراب کرده اند. هر جور هم که دوست دارند با فیلم های بزک مزک کرده بالیوودی خودشان اکران را به دست گرفته اند.
سینما نباید مبدل به سوپرمارکتی با اجناس لوکس مسموم شود
وی افزود: اگر مجلسی ها و کمیسیون فرهنگی واقعا دغدغه فرهنگ و هنر و بالاخص سینما برایشان مهم است، سر و سامانی به این فضا بدهند، چرا که سینما نباید مبدل به سوپرمارکتی با اجناس لوکس مسموم شود.
تهیه کننده فیلم سینمایی قطار آن شب ادامه داد: آنچه در این سینما اهمیت دارد فرهنگ سازی است. وگرنه فیلمسازی که مثل قبل ترها گویا سخت نیست و برخی با یک موبایل هم فیلم می سازند. پس این دوستان نماینده باید ریل گذاری کنند که برای این مخاطب چه بسازیم.
رشاد با اشاره به گرفتاری های حوزه اکران گفت: ما برای بچه ها فیلمی آبرومند می سازیم و حتی مدارس آنان را به صف می کنند اما سینمادار هرچه دلش بخواهد را اکران می کند. پس بیایند و این بازار آشفته سینما را دستی بکشند و لااقل این مشکلات را با سیستمی تحت کنترل قرار دهند.
نهادی می خواهیم که روی سینما و اکران نظارت قانونی کند
وی تأکید کرد: متأسفانه برخی مواقع می گذاریم ماجرا منجر به خرابی بشود بعد به فکر جبران می افتیم. چه بسا گاه با پول بیت المال و حتی از سر دلسوزی فیلم هایی ساخته می شود اما مخاطب در این وضعیت از سینما و اکران نمی توانند آن را ببینند.
رشاد اینگونه نیز خاطرنشان کرد: ای کاش همانطور که ما نهادهایی مثل فارابی را داریم که در تولید فیلم به فیلمسازان کمک می کند، نهاد و تشکیلاتی هم وجود داشت که بر اکران و نمایش و غیره نیز نظارت داشته باشد تا لااقل اختیار ما فیلمسازان از دست صاحب سینما خارج شود.
انتهای پیام/ 4143/
جواد نوروزبیگی در گفت وگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا ، با اشاره به اهمیت محصولات سینمایی در روزهای قرنطینه و حمایت دولت از این چرخه گفت: تمام کسب و کارها لطمه دیده اند اما موضوع فرهنگ باید اهمیت بیشتری داشته باشد چون در این روزهایی که مردم خانه نشین بودند دیدیم چطور محصولات سینما موجب سرگرمی و گذران وقت شد و آثار سینمایی توانستند مفید ظاهر شوند. در این شرایط تنها حمایتی که می توان از سینماگران داشت مالی است که ای کاش دولت کمک خود را معطوف به سینماگرانی نکند که در اکران عید ثبت نام کرده اند، چرا که وام های حمایتی تنها شامل این فیلم ها شده است.
نوروزبیگی با تاکید بر تسریع در بازگشایی فضاهای فرهنگی مثل سالن های سینما و تئاتر گفت: در دولت باید هرچه سریع تر فضا را باز کند، چرا که سینما آسیب دیده، تئاتر آسیب دیده، استودیوها آسیب دیده اند و البته ما این موضوع را اعلام کرده بودیم و پیش بینی کرده بودیم که با کارهایی از قبیل اکران آنلاین در شبکه نمایش خانگی نمی توان جلوی ضرر و زیان چرخه اقتصادی سینما و دیگر حوزه های فرهنگی را گرفت. پیش بینی مان درست بود و میزان فروش و برگشت سرمایه توسط نمایش آنلاین بسیار اندک بود و جوابگو نیست.
این تهیه کننده در مورد تاثیر کرونا روی هزینه های ساخت فیلم و بالا رفتن دستمزد عوامل هم گفت: بحران کرونا همانطور که هزینه های جاری را بالا برده است موجب افزایش قیمت در پروسه تولید فیلم هم شده و تمام این گرانی ها به پای سرمایه گذار و تهیه کننده است و باید پاسخ گرانی همه چیز تا دستمزدها را بدهد.
جواد نوروزبیگی در آخر به تاثیر شبکه نمایش خانگی روی سینما و مسائلی مثل افزایش دستمزد عوامل که بسیاری دلیل اصلی آن را قراردادهای نجومی این مدیوم می دانند، گفت: سینما و شبکه نمایش خانگی دو مسیر جداگانه هستند و هر کدام راه خودش را می رود. سینما جایگاهی حرفه ای است که قابلیت نقد و بررسی را دارد و محصولات شبکه نمایش اگر تاثیری روی آن بگذارند، تاثیر قراردادهای گران است و افزایش دستمزد بازیگران که وارد سینما هم شده است. البته نمی توان تماشاگران شبکه نمایش خانگی را نادیده گرفت. باز هم تاکید می کنم که سینما جایگاه خودش را دارد.
محمد ذوقی، مدیر روابط عمومی سازمان هنری رسانه ای اوج و فیلم سینمایی خروج ، در گفت وگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا ، اظهار داشت: بدون شک اکران اینترنتی فیلم سینمایی خروج در وضعیت سال 99 که سینماها به مدت طولانی تعطیل بودند و شرایط ویژه ای حاکم بود تصمیم درست و هوشمندانه ای از سوی سازمان اوج بود که خسارت ها را به حداقل رساند.
ذوقی خاطرنشان کرد: با اکران آنلاین فیلم خروج و طرح سینما ماشین امروز شاهد بازگشت دو میلیارد و پانصد میلیون تومان از سرمایه ساخت این فیلم هستیم که با توسعه بیشتر سینما ماشین بازگشت سرمایه را بیشتر شاهد خواهیم بود و قطعاً این مبلغ به سه میلیارد تومان می رسد.
او افزود: اگر اکران فیلم سینمایی خروج را در شرایط عادی شاهد بودیم این فیلم باید 9 میلیارد تومان در گیشه بلیت می فروخت تا سه میلیارد تومانی که امروز از سرمایه خروج برگشته را بدست می آوردیم. قطعاً در شرایط حاضر که هنوز وضعیت سینماها در ابهام است قطعاً اکران خروج به صورت آنلاین تصمیمی درست و منطقی بود چرا که در شرایط سال 99 حتی اگر شاهد بازگشایی سینماها باشیم فروش 9 میلیارد تومان بسیار خوش بینانه و بعید است.
ذوقی در ادامه اظهار داشت: علاوه بر این مسائل، نباید این نکته را فراموش کنیم اکران آنلاین باید در سینمای ما اتفاق می افتاد و سازمان هنری رسانه ای اوج با اکران فیلم ابراهیم حاتمی کیا به پیشروی سینمای ایران در این مسیر سرعت داد و از طرفی در شرایطی که مردم مجبور به ماندن در خانه بودند اکران آنلاین یک انتخاب جدید برای گذران اوقات فراغت ایجاد کرد.
ذوقی در ادامه با اشاره به بازگشایی سینماها در روزهای آتی، گفت: فیلم سینمایی خروج با بازگشایی سینماها بر پرده نقره ای نیز به نمایش در می آید و طرح سینما ماشین نیز در دیگر شهرها اجرا خواهد شد که قطعاً شاهد بازگشت سرمایه بیشتری برای فیلم سینمایی خروج خواهیم بود. فیلم سینمایی خروج اولین گام ها را برای عملیاتی کردن اکران آنلاین برداشت و همه این اتفاقات با هماهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رخ داده و از همان ابتدا قرار بر این بوده که این فیلم با بازگشایی سینماها نیز در سالن های سینما اکران شود، پس هیچ منع قانونی درباره این اتفاق وجود ندارد و مخالفت هایی که تا امروز با آن شده کاملاً شخصی است؛ تا امروز هیچ قانونی مبنی بر عدم اکران فیلم های اکران شده به صورت آنلاین در سالن های سینما نیست./2
محمدرضا شرف الدین تهیه کننده سینما در گفت وگو با خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع پرس ، با اشاره به آینده فیلم فرزند صبح اظهار داشت: مونتاژ این اثر کامل انجام شده و با نظارت کارگردان این اثر سینمایی تکمیل و آماده اکران است.
وی تولید اثر سینمایی از شخصیت های مهم انقلاب اسلامی همچون امام خمینی (ره) را دشوار دانست و عنوان کرد: آثاری همچون فرزند صبح به دلیل اینکه درباره یک شخصیت مهم از انقلاب است، مدعیان بسیاری دارد؛ لذا در تولید این آثار اگر بنا بر تحقیقات تاریخی باشد، اختلاف در این زمینه اجتناب ناپذیر است اما آثاری درباره شخصیت ها مطالبات اجتماعی، سیاسی و... را در پی دارد.
این تهیه کننده سینما، پرداخت هنری نسبت به شخصیت های معاصر را بدلیل تفسیر و قرائت های متعدد شخصی و حزبی بسیار سخت توصیف کرد و افزود: یکی از دلایلی که به دوران کودکی حضرت امام (ره) پرداختیم، همین امر بود؛ چراکه توجه صرف به مبارزات یا ایام بعد از انقلاب، با قرائات متعددی روبرو می شد که مسئولیت آن از پذیرش گروه هنری ما خارج بود.
شرف الدین در پاسخ به سوالی درباره کم کاری هنرمندان سینمایی نسبت به مطالبات متعدد رهبر معظم انقلاب اسلامی برای ساخت آثار حوزه انقلاب اسلامی گفت: ایشان می فرمایند هر واقعه تاریخی تا زمانیکه با هنر عجین نشود، ماندگار نخواهد بود. یکی از وظایف مهم هنر، ماندگار کردن حوادث تاریخی است؛ در این میان یک عکس زمانی بعنوان اثری هنری مطرح است اما با گذر زمان، به سندی تاریخی و قابل تفسیر تبدیل می شود.
وی تاکید کرد: پرداخت گام به گام به موضوعات انقلاب ضروری است؛ خاصه عمر پر برکت امام (ره) که هر روز آن، یک واقعه وزین تاریخی است که باید توسط هنر ثبت و ماندگار شود. از دیگر سو سینما هنری فاخر و گران قیمت و پرداخت به موضوعات، مستلزم حمایت های بسیار جدی تر است؛ اما شخصا چنین حمایتی را در اراده کادر مدیریتی حوزه فرهنگ نمی بینم که بخواهند بدین آثار پرداخته و تاریخ انقلاب را ماندگار کنند.
این تهیه کننده سینما عنوان کرد: فرزند صبح اولین فیلم سوپر35 سینمای ایران است که به واقع برای پرده سینما ساخته شده است و گروه تولیدی در انتظار اکران آن بر پرده نقره ای می باشند. در شرایط کنونی و وضع مقررات بهداشتی و تعطیلی سینماها، مجبور به انتشار اثر به شکل آنلاین هستیم و این کار در زمان مناسب اتفاق خواهد افتاد.
انتهای پیام/ 121
امیرمحمد حسینی: بهارستان این روزها شلوغ است. رفت وآمدها گسترده شده، اما به نظر می رسد هنوز جایی برای حضور خبرنگاران نیست؛ حضوری که البته به شکلی محدودشده وجود دارد، اما همچنان بسیاری از روزنامه های مطرح کشور، از جمله ایران ، اعتماد ، همشهری و شرق امکان رصد مجلس از نزدیک را پیدا نکرده اند. هرچند کرونا را می توان دلیل موجهی برای این غیبت قلمداد کرد، اما به گفته حاضران، این روزها در صحن و حتی راهروهای مجلس هیچ اثری از فاصله گذاری نیست. درحالی که حاضران در مجلس تأکید می کنند می توان با درنظرگرفتن تمهیداتی، از چنین شلوغی هایی جلوگیری کرد و به جای آن امکان حضور خبرنگاران روزنامه ها را فراهم کرد. در همین شرایط نماینده ساری حتی به وزیر ارشاد درباره ایجاد بستر فضای امن برای خبرنگاران هم تذکر داده است. علی بابایی با اشاره به اصل 24 قانون اساسی گفته: قانون اساسی تأکید دارد که نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزاد هستند مگر اینکه مخل مبانی باشند. اما طرح و برنامه ای برای امنیت خبرنگاران و ایجاد بستر فضای امن برای آنها از سوی وزیر ارشاد ارائه نشده است . بابایی در این اخطار کوتاه گفته که اگر ما به نمایندگان افکار عمومی توجه نکنیم، به عنوان نماینده مجلس نمی توانیم رسالت خود را انجام دهیم . درمقابل رئیس مجلس هم این طور پاسخ او را داده: انشاءالله آقای وزیر به این موضوع توجه خواهد کرد و نشریات و مطبوعات نیز از حقوق خود برخوردار خواهند شد . به نظر می رسد تا حقوقی که قالیباف نسبت به تحقق آن ابراز امیدواری کرده، مسیری طولانی در پیش است. بابایی هم که خود از اهالی رسانه محسوب می شود، به شرق می گوید: ما توقع داشتیم که وزیر محترم ارشاد که گزارش مبسوطی در مجلس ارائه داد، در این حوزه نیز صحبت می کرد. اما این اتفاق رخ نداد و به برنامه راهبردی و استراتژیکی در حوزه رسانه و خبرنگاران اشاره نشد. این اتفاق نشان می دهد که وزارت ارشاد در این حوزه برنامه ندارد
یا محافظه کاری می کند .
کدام بستر امن؟
نماینده ساری در مجلس یازدهم در خلال این گفت وگو به نقش کارشناسی رسانه ها در حوزه های گوناگون اشاره می کند: خبرنگارها تقریبا نقش مشاور و کمک کننده به دولت و به طورکلی دیگر ارکان این مملکت را دارند. مجلس و دولت باید این بستر را فراهم کنند که خبرنگاران حاشیه امنی از نظر اقتصادی، سیاسی و اجتماعی داشته باشند. ما وقتی به حوزه های انتخابیه می رویم، می بینیم که خبرنگاران از امنیت شغلی و حداقل های معیشتی برخوردار نیستند، به همین دلیل نمی توانیم توقع داشته باشیم که به جریان های اید ئالی که در نظام ما مطرح است، وابستگی پیدا کنند. وقتی ما می گوییم مخالف سرمایه سالاری هستیم باید بتوانیم آن را تعریف کنیم و این از کارکردهای رسانه است. اما حتی عادی ترین شرایط را برای این قشر زحمتکش فراهم نمی کنیم و به این ترتیب به سمت انحراف و مسیرهای نامشخص هدایت خواهند شد . او از نمایندگان هم انتقاد می کند که هیچ یک در نطق هایشان خطاب به وزیر ارشاد توجهی به این حوزه نداشتند: از مجلس نیز توقع می رفت که به این حوزه توجه کند. اما ناطقانی که به قید قرعه صحبت کردند، صحبتی در این رابطه نداشتند. بنابراین من تذکر دادم که فضای دفاع از خبرنگار دفاع از جامعه است. حتی می توانیم به رسانه ها نقد داشته باشیم، اما ارتباطی به این بحث ندارد . عمده انتقاد نماینده ساری به وزارت ارشاد است: وزارت ارشاد می داند که بعد از 40 سال باید به کدام سمت حرکت کند. اما هنوز به نتیجه نرسیده که خبرنگاران و رسانه ها مهم هستند. درحالی که با همین بضاعت قانونی می تواند کارهایی انجام دهد که وضعیت رسانه ها رونق بگیرد. اما ما آنها را هل می دهیم که از خط خارج شوند. درحالی که باید فضایی ایجاد کنیم که درون ساختار بازی کنند. البته در همه مشاغل تهدیدها و فرصت هایی وجود دارد، نکته اینجاست که وزارت ارشاد باید تهدید و فرصت های این حوزه را آماده کند و به دولت و مجلس ارائه دهد. باید معیارها و ترازها مشخص باشد. اغلب خبرنگاران بدون آموزش حرفه ای وارد این شغل می شوند و این شغل به عنوان یک حرفه خاص و مهم جا نیفتاده است .
چارچوب های نانوشته
بحث دیگری که در این زمینه همواره مطرح بوده، چارچوب های نانوشته فعالیت رسانه هاست؛ موضوعی که باعث شده در حوزه قضائی خبرنگاران و رسانه ها چندان با حقوق مشخصی مواجه نباشند. بااین حال بابایی که می گوید بنا دارد معضلات این حوزه را دنبال کند، به این سؤال پاسخ مشخصی نمی دهد: وقتی از فضای امن صحبت می کنیم، لزوما مقصودمان سیاسی نیست. فضای امن همه شاخصه ها را باید داشته باشد و بحث حقوق شهروندی را هم شامل می شود. توپ فقط در زمین قوه قضائیه یا دولت نیست. همه با هم هستیم و وقتی قرار شد کشور به سمت جلو حرکت کند، هر کسی باید نقش خودش را بازی کند. حتی تماشاگری که بیرون گود است هم نقش دارد. بنابراین باید برای خبرنگار نقش قائل شویم، اما وزارت ارشاد هنوز نقش خبرنگاران را مشخص نکرده است . او تأکید می کند: وزارت ارشاد باید خط و مرزها را مشخص کند. مقام معظم رهبری در اسناد بالادستی این نکات را متذکر شده است. اما مشکل اینجاست که ما سند اجرائی نداریم . نماینده ساری که در آغاز مسیر مجلس یازدهم قرار دارد، اضافه می کند: ما هم در چارچوب قانون اساسی هر اقدامی بتوانیم انجام می دهیم تا وزارت ارشاد مقید شود برنامه راهبردی خود را در این حوزه ارائه دهد. حوزه بیمه خبرنگاران، امنیت مالی آنها و موضوعات این چینی را ان شاءالله در کمیسیون اجتماعی پیگیری می کنیم . باید دید پس از این تذکر، پیش از رسیدن به حقوق ایدئال که همه حداقل در مقام سخن بر سر آن اتفاق نظر دارند، امکان حضور روزنامه ها در مجلس فراهم خواهد شد یا نه.
امیرمحمد حسینی: بهارستان این روزها شلوغ است. رفت وآمدها گسترده شده، اما به نظر می رسد هنوز جایی برای حضور خبرنگاران نیست؛ حضوری که البته به شکلی محدودشده وجود دارد، اما همچنان بسیاری از روزنامه های مطرح کشور، از جمله ایران ، اعتماد ، همشهری و شرق امکان رصد مجلس از نزدیک را پیدا نکرده اند. هرچند کرونا را می توان دلیل موجهی برای این غیبت قلمداد کرد، اما به گفته حاضران، این روزها در صحن و حتی راهروهای مجلس هیچ اثری از فاصله گذاری نیست. درحالی که حاضران در مجلس تأکید می کنند می توان با درنظرگرفتن تمهیداتی، از چنین شلوغی هایی جلوگیری کرد و به جای آن امکان حضور خبرنگاران روزنامه ها را فراهم کرد. در همین شرایط نماینده ساری حتی به وزیر ارشاد درباره ایجاد بستر فضای امن برای خبرنگاران هم تذکر داده است. علی بابایی با اشاره به اصل 24 قانون اساسی گفته: قانون اساسی تأکید دارد که نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزاد هستند مگر اینکه مخل مبانی باشند. اما طرح و برنامه ای برای امنیت خبرنگاران و ایجاد بستر فضای امن برای آنها از سوی وزیر ارشاد ارائه نشده است . بابایی در این اخطار کوتاه گفته که اگر ما به نمایندگان افکار عمومی توجه نکنیم، به عنوان نماینده مجلس نمی توانیم رسالت خود را انجام دهیم . درمقابل رئیس مجلس هم این طور پاسخ او را داده: انشاءالله آقای وزیر به این موضوع توجه خواهد کرد و نشریات و مطبوعات نیز از حقوق خود برخوردار خواهند شد . به نظر می رسد تا حقوقی که قالیباف نسبت به تحقق آن ابراز امیدواری کرده، مسیری طولانی در پیش است. بابایی هم که خود از اهالی رسانه محسوب می شود، به شرق می گوید: ما توقع داشتیم که وزیر محترم ارشاد که گزارش مبسوطی در مجلس ارائه داد، در این حوزه نیز صحبت می کرد. اما این اتفاق رخ نداد و به برنامه راهبردی و استراتژیکی در حوزه رسانه و خبرنگاران اشاره نشد. این اتفاق نشان می دهد که وزارت ارشاد در این حوزه برنامه ندارد
یا محافظه کاری می کند .
کدام بستر امن؟
نماینده ساری در مجلس یازدهم در خلال این گفت وگو به نقش کارشناسی رسانه ها در حوزه های گوناگون اشاره می کند: خبرنگارها تقریبا نقش مشاور و کمک کننده به دولت و به طورکلی دیگر ارکان این مملکت را دارند. مجلس و دولت باید این بستر را فراهم کنند که خبرنگاران حاشیه امنی از نظر اقتصادی، سیاسی و اجتماعی داشته باشند. ما وقتی به حوزه های انتخابیه می رویم، می بینیم که خبرنگاران از امنیت شغلی و حداقل های معیشتی برخوردار نیستند، به همین دلیل نمی توانیم توقع داشته باشیم که به جریان های اید ئالی که در نظام ما مطرح است، وابستگی پیدا کنند. وقتی ما می گوییم مخالف سرمایه سالاری هستیم باید بتوانیم آن را تعریف کنیم و این از کارکردهای رسانه است. اما حتی عادی ترین شرایط را برای این قشر زحمتکش فراهم نمی کنیم و به این ترتیب به سمت انحراف و مسیرهای نامشخص هدایت خواهند شد . او از نمایندگان هم انتقاد می کند که هیچ یک در نطق هایشان خطاب به وزیر ارشاد توجهی به این حوزه نداشتند: از مجلس نیز توقع می رفت که به این حوزه توجه کند. اما ناطقانی که به قید قرعه صحبت کردند، صحبتی در این رابطه نداشتند. بنابراین من تذکر دادم که فضای دفاع از خبرنگار دفاع از جامعه است. حتی می توانیم به رسانه ها نقد داشته باشیم، اما ارتباطی به این بحث ندارد . عمده انتقاد نماینده ساری به وزارت ارشاد است: وزارت ارشاد می داند که بعد از 40 سال باید به کدام سمت حرکت کند. اما هنوز به نتیجه نرسیده که خبرنگاران و رسانه ها مهم هستند. درحالی که با همین بضاعت قانونی می تواند کارهایی انجام دهد که وضعیت رسانه ها رونق بگیرد. اما ما آنها را هل می دهیم که از خط خارج شوند. درحالی که باید فضایی ایجاد کنیم که درون ساختار بازی کنند. البته در همه مشاغل تهدیدها و فرصت هایی وجود دارد، نکته اینجاست که وزارت ارشاد باید تهدید و فرصت های این حوزه را آماده کند و به دولت و مجلس ارائه دهد. باید معیارها و ترازها مشخص باشد. اغلب خبرنگاران بدون آموزش حرفه ای وارد این شغل می شوند و این شغل به عنوان یک حرفه خاص و مهم جا نیفتاده است .
چارچوب های نانوشته
بحث دیگری که در این زمینه همواره مطرح بوده، چارچوب های نانوشته فعالیت رسانه هاست؛ موضوعی که باعث شده در حوزه قضائی خبرنگاران و رسانه ها چندان با حقوق مشخصی مواجه نباشند. بااین حال بابایی که می گوید بنا دارد معضلات این حوزه را دنبال کند، به این سؤال پاسخ مشخصی نمی دهد: وقتی از فضای امن صحبت می کنیم، لزوما مقصودمان سیاسی نیست. فضای امن همه شاخصه ها را باید داشته باشد و بحث حقوق شهروندی را هم شامل می شود. توپ فقط در زمین قوه قضائیه یا دولت نیست. همه با هم هستیم و وقتی قرار شد کشور به سمت جلو حرکت کند، هر کسی باید نقش خودش را بازی کند. حتی تماشاگری که بیرون گود است هم نقش دارد. بنابراین باید برای خبرنگار نقش قائل شویم، اما وزارت ارشاد هنوز نقش خبرنگاران را مشخص نکرده است . او تأکید می کند: وزارت ارشاد باید خط و مرزها را مشخص کند. مقام معظم رهبری در اسناد بالادستی این نکات را متذکر شده است. اما مشکل اینجاست که ما سند اجرائی نداریم . نماینده ساری که در آغاز مسیر مجلس یازدهم قرار دارد، اضافه می کند: ما هم در چارچوب قانون اساسی هر اقدامی بتوانیم انجام می دهیم تا وزارت ارشاد مقید شود برنامه راهبردی خود را در این حوزه ارائه دهد. حوزه بیمه خبرنگاران، امنیت مالی آنها و موضوعات این چینی را ان شاءالله در کمیسیون اجتماعی پیگیری می کنیم . باید دید پس از این تذکر، پیش از رسیدن به حقوق ایدئال که همه حداقل در مقام سخن بر سر آن اتفاق نظر دارند، امکان حضور روزنامه ها در مجلس فراهم خواهد شد یا نه.
به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان ، از گذشته، یکی از دغدغه ها و مطالبات جامعه قرآنی کشور، ساماندهی و شفاف سازی در امر رتبه بندی قاریان و مدرسان قرآن بوده که در این طبقه بندی، سطوح عناصر قرآنی با توجه به ویژگی های علمی و مهارت های عملی ضابطه مند شود. همچنین در سایه این رتبه بندی شفاف و ضابطه مند، هر قاری و مدرس قرآن ضمن شناخت توانمندی ها و استعدادهای خویش، شرایط و مراحل ارتقا به رتبه های بالاتر را نیز به خوبی رصد نماید تا در مجموع، رشد و ارتقای قاریان و معلمان عزیز فراهم آید. به تبع آن هم، شرایطی ایجاد گردد تا با الگوسازی و نصاب آوری در قرائت، شاهد تولید آثار فاخر در این حوزه باشیم. این مهم در تأکیدات مقام معظم رهبری در تعیین حد قاری کامل، خود را به خوبی نمایان ساخته است. جرقه های اولیه اجرای طرحی که پاسخ گوی این مطالبه به حق باشد، به سال 76 و 77 برمی گردد که پیش نویس هایی در شورای عالی قرآن تهیه شده بود .
این گزارش می افزاید: با تلاش های وافر و تشکیل جلسات متعدد کارشناسی در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به منظور تعیین ساز و کاری جهت ارزیابی و رتبه بندی قاریان و مدرسان قرائت قرآن کریم و تسهیل تعامل و خدمت رسانی دستگاه های مختلف به ایشان، آیین نامه ضوابط ارزیابی قاریان و مدرسان قرائت قرآن کریم در جلسه نهم شورای توسعه فرهنگ قرآنی در تاریخ هفتم اسفندماه 1389به تصویب و جهت اجرا به شورای عالی قرآن ابلاغ شد و مقرر گردید هر سال حداقل یک دوره آزمون تخصصی برگزار و به قبول شدگان گواهی نامه تخصصی قرائت و تدریس قرآن اعطاء شود .
بنابراین گزارش محمدتقی میرزاجانی در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با اشاره به آغاز ثبت نام نهمین دوره طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن کریم و زمان بندی اعلام برگزیدگان این آزمون به تشریح این طرح قرآنی پرداخت و گفت: طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن کریم پس از تصویب و ابلاغ از سوی شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور در سال 1389 و با ابلاغ دستورالعمل های اجرایی طی هشت سال گذشته به همت شورای عالی قرآن اجرایی شد و اکنون که در نهمین دوره این طرح قرار داریم نتایج و برگزیدگان هشت دوره گذشته مشخص و در سایت شورای عالی قرآن کریم منتشر شد .
معاون اجرایی شورای عالی قرآن کریم با اشاره به اهداف برگزاری طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن کریم، بیان کرد: در این طرح شرکت کنندگان در دو بخش ارزیابی قاریان و ارزیابی مدرسان شرکت می کنند تا در یکی از سطوح و درجات 1 تا 4 مهارت های خود را بسنجند .
وی با اشاره به مراحل آزمون طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن کریم، تصریح کرد: طبق زمانبندی انجام شده از ابتدای سال 90 تاکنون هر سال یک دوره طرح ارزیابی به همت شورای عالی قرآن برگزار می شود که آزمون مرحله اول آن شامل بخش ورودی و غیر حضوری با ارسال آثار صوتی و تصویری از سوی شرکت کنندگان برگزار می شود . هم چنین افرادی که توانایی کسب حد نصاب نمرات در مرحله ورودی را داشته باشند به آزمون مرحله دوم شامل اطلاعات و مصاحبه حضوری راه خواهند یافت. شایان ذکر است این آزمون به صورت متمرکز در شهر تهران برگزار می شود .
معاون اجرایی شورای عالی قرآن کریم با اشاره به برگزاری مرحله سوم طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن کریم عنوان کرد برگزیدگان مرحله دوم پس از تثبیت و قطعی شدن درجه شان وارد مرحله سوم که همان ازمون نظریه خواهند شد که پس از جمع بندی و احراز صلاحیتهای لازم گواهینامه رسمی با امضای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس شورای عالی قرآن دریافت خواهند کرد که می تواند معتبرترین مدرک تخصصی قرآن در کشور باشد .
میرزاجانی با اشاره به برخی از تسهیلات در نظر گرفته شده ویژه قاریان و مدرسان قرآن کریم تصریح کرد: افرادی که موفق به دریافت درجات یک تا دو طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن کریم شوند می توانند از تسهیلات همچون ورود بدون کنکور دانشگاه در مقاطع تحصیلی مختلف و بهره مندی از تحصیل رایگان در دانشگاه ها متناسب با درجه کسب شده شان استفاده کنند همچچنین عضویت در بنیاد ملی نخبگان، بهره مندی از اعزام های تبلیغی خارج از کشور و تلاوت در برنامه های صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از دیگر تسهیلات در نظر گرفته شده ویژه برگزیدگان طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن کریم است .
معاون اجرایی شورای عالی قرآن کریم پرهیز از محدودیت ها و چالش های مسابقات قرآن را یکی از نقاط قوت طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن کریم دانست و تاکید کرد: این طرح قرآنی با فرصت و زمان بندی گسترده که در اختیار شرکت کنندگان میگذارد برخی از محدودیت ها و چالش ها و مسابقات قرآن را ندارد و استعدادها و توانمندی افراد به هر میزان که باشد می تواند ارزیابی شود .
پایان پیام/ 296
به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، با توجه به جمعیت جوان کشور ما که به عنوان یک مزیّت و فرصت بی بدیل شمرده می شود، توجه به جوانان و برنامه ریزی برای به کارگیری این ثروت هنگفت باید سرلوحه اقدامات دولت و مجموعه های مختلف فرهنگی و قرآنی کشور قرار گیرد؛ چه بسا که هرگاه در این سال ها، توجه و فرصت دادن به جوانان جدی گرفته شده آثار و برکات فراوانی را در پی داشته است.
آنچه در این سال ها به طور ملموس قابل مشاهده است، توجه ویژه رهبر انقلاب به جوانان به انحای مختلف بوده است. از دیدارهای مختلف معظم له با اقشار جوان جامعه تا پیگیری، دستورات و تأکیدات مکرر ایشان به مسئولان کشور برای توجه به جوانان را می توان اینگونه تفسیر کرد که رهبر انقلاب حساب ویژه ای برای جوانان در مدیریت امور کشور باز کرده اند.
رهبر انقلاب در یکی از دیدارهایشان با جوانان اینگونه فرموده اند که "جوان در هر جامعه و کشوری، محور حرکت است. اگر حرکت انقلابی و قیام سیاسی باشد، جوانان جلوتر از دیگران در صحنه اند. اگر حرکت سازندگی یا حرکت فرهنگی باشد، باز جوانان جلوتر از دیگرانند و دست آنها کارآمدتر از دست دیگران است. حتی در حرکت انبیای الهی هم از جمله حرکت صدر اسلام، محور حرکت و مرکز تلاش و تحرک، جوانان بودند." این نوشتار به بخشی از هزاران سخنرانی رهبر انقلاب درباره جوانان اختصاص دارد.
روی قلم نگارنده در این یادداشت، متوجه نهادهای قرآنی کشور است. ما می خواهیم بدانیم، جوان قرآنی که سالیان متمادی زحمت کشیده و از مشکلات گذر کرده و با اراده و پشتکار به نخبگی علمی رسیده است در حال حاضر، چه جایگاهی در نهادهای قرآنی کشور دارد؟ ما می خواهیم این فضا را نقد کنیم و این تلنگر را به مسئولان قرآنی کشور بزنیم که جوانان را دریابید و زمام را به دست جوانان توانمندِ حزب اللهی دهید که اگر بی مهری ها و عدم اعتماد به جوانان با انگیزه ادامه پیدا کند آن ها هم دلسرد می شوند که البته تحقق برخی از این مطالب، علاوه بر تلاش جوانان، نیازمند برنامه ریزی و توجه بیش از پیش مسئولان قرآنی کشور است.
داستان ماندنِ جوانان متعهد و توانمند در پشت درهای بسته مدیریت مجموعه های مختلف فرهنگی و قرآنی، تنها برای امروز نیست و ماجرای آن چند سال است که هر روز در نقطه ای از کشور تکرار می شود. در میان هزاران نیروی توانمند، افرادی اند که سالیان سال در حوزه های مدیریتی امور قرآنی کشور مسئولیت دارند و با توجه به اینکه سال هاست از دوره بازنشستگی شان می گذرد، کماکان در سطح مدیریتی نهادهای قرآنی فعالیت دارند. در بین این نهادها، تعداد انگشت شماری از مجموعه هایی هم هستند که به جوانان و تازه نفس های قرآنی اعتماد می کنند.
با همه این ها بازهم لازم به یادآوری است که مراکز مهم قرآنی کشور از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه، شورای عالی قرآن و دیگر نهادها که می توانند شرایطی را برای حضور نسل جوان در سطح مدیریتی امور قرآنی فراهم کنند باید به آنها اعتماد و فرمایشات رهبر انقلاب را عملی کنند.
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار مهر ، در حالی که به دلیل شیوع ویروس کرونا اکثر آئین ها و مراسمات داخلی و خارجی تعطیل شده است مسابقات بین المللی قرآن از این قافله جدا نمانده و به گفته رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در شش ماه نخست سال 99 امکان برگزاری آن نیست.
در همین راستا مهدی قره شیخلو رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص گفت: نمایشگاه بین المللی قرآن کریم که به طور کامل لغو شد و اینکه مسابقات بین المللی قرآن کریم چه سرانجامی خواهد داشت باید یادآور شوم با این شرایط فعلی امکان برگزاری مسابقات بین المللی در 6 ماهه نخست نیست شاید اگر مقداری برویم جلوتر بشود برای شش ماهه دوم برنامه ای ریخت که با توجه به هشدارهای مسئولان مبنی بر پیک جدید بیماری در پاییز این امر کمی دور از ذهن به نظر برسد.
وی با اشاره به استعلامی که از سوی وزارت بهداشت تاکید شده است گفت: با توجه به نامه های پی در پی سازمان اوقاف و کسب تکلیف از وزارت بهداشت برگزاری مسابقات به صورت ویدئو کنفرانسی در یکی از ماه های شهریور یا مهر توصیه شده است اما تا چه میزان چنین امری برای مسابقات بین المللی میسر باشد و بتواند کیفیت آن را حفظ کند در دست بررسی کارشناسانه است.
قره شیخلو افزود: ما در مسابقات بین المللی قرآن حدوداً از 60 الی 70 کشور مهمان خارجی خواهیم داشت. این نکته را باید متوجه باشیم که لازم است هم در داخل کشور به وضعیت مناسبی برسیم و هم در کشورهایی که مهمان داریم نیز شرایط مناسبی برای تردد مهیا باشد و باید ببینیم شرایط اگر به نحوی باشد در شش ماه دوم آن را برگزار کنیم تا فاصله ای ایجاد نشود و اگر دیدیم این شرایط اطمینان بخش نیست نظر بخش های تخصصی کشور در این زمینه بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه سهمیه های امسال برای سال آینده محفوظ خواهد ماند ادامه داد: همه میگویند باید به زندگی همراه با این ویروس عادت کنیم و با گذشت زمان نیز مانند دیگر ویروس ها آن شدت را نخواهد داشت بهرحال تا هفته آینده که تصمیم گیری در این خصوص نهایی می شود باید صبر کنیم اما بعید است که امسال شاهد برگزاری مسابقات بین المللی و کشوری باشیم. اگر مسابقات بین المللی قرآن لغو شود، سهمیه های امسال برای سال آینده محفوظ می ماند، که این امر موجب می شود امسال مسابقات کشوری نیز برگزار نشود.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف با بیان اینکه کرونا به خیلی از اصناف ضربه های جدی زده است عنوان کرد: بسته های حمایتی از سوی دولت و مجلس قرآنیان همیشه نادیده گرفته می شوند. هیأت دولت و وزارت اقتصاد که از سوی ریاست جمهور مأموریت یافته اند تا مراکز آسیب دیده را بازشناسی کنند و کمک هایی را در نظر بگیرند حتماً باید قرآنیان را نیز در نظر بگیرند و یادشان نرود معمولاً از این حوزه غفلت می شود اما درصد آسیب بالاست که با کمک جزئی نمی شود آن را جبران کرد.
وی اضافه کرد: دولت باید در این حوزه در کنار همه اصناف مؤسسات قرآنی را ببیند؛ اینها تشکیلاتی دارند که کارمند و هزینه های جاری را با خود به همراه می آورد و دستگاه های مسئول قرآنی باید در حد امکان به نفع تشکل های مردمی نقش داشته باشند.
قره شیخلو با تاکید بر اینکه خود جامعه قرآنی و مسئولان این جایگاه باید نقش آفرینی مؤثری داشته باشند اضافه کرد: افرادی که مسئولیتی در این زمینه دارند نقش مؤثر خود را ایفا کنند و مسئولین بالادستی جامعه قرآنی در برنامه ریزی جا نمانند. همچنین شورای توسعه فرهنگ قرآنی به عنوان نهاد بالادستی قرآنی وظیفه بیشتری در این زمینه دارد تا پیگیری بیشتری از دولت و مجلس برای حل مشکل مؤسسات آسیب دیده از شیوع ویروس کرونا داشته باشند. البته از اعتباری که در پایان سال 98 آمده است 6 میلیاردی را به هر اتحادیه تخصیص پیدا کرده است و باید آنها را پیگیری کرده تا به کمک هر چه بیشتر مؤسسات برسانیم.
کد خبر 4948382
به گزارش روابط عمومی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، ششمین جلسه شورای نظارت بر ترجمه های پیشنهادی قرآن کریم به ریاست دکتر فقهی زاده، معاون قرآن و عترت و جمعی از اعضای دیگر این شورا برگزار شد .
در این جلسه پس از استماع نظرات کارشناسانه اعضای شورا در خصوص طرح های واصله، درخواست 9 طرح مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
همچنین در خصوص 4 اثر پیشنهادی، اکثریت اعضا به منظور رعایت حقوق مترجمین و ارزیابی دقیق وشفاف تصمیم گرفتند تا در جلسه بعدی نتیجه خود را اعلام کنند.
یادآوری می شود، شورای نظارت بر ترجمه های قرآن کریم در زمستان سال 97 به دستور معاون قرآن و عترت و به منظور تصمیم گیری در خصوص صدور و تمدید مجوز ترجمه های قرآن کریم راه اندازی شد.
این شورا که تاکنون 6 بار تشکیل جلسه داده است، با عضویت چندین تن از اساتید برجستۀ حوزوی و دانشگاهی در حوزه های تخصصی مرتبط با ترجمه قرآن کریم به فعالیت خود کماکان ادامه می دهد.
حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا آشتیانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه ، با اشاره به آغاز به کار مجلس یازدهم و توصیه های رهبر انقلاب در خصوص مسائل فرهنگ و وظیفه مجلس شورای اسلامی در این زمینه، اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب در پیامی که به مناسبت آغاز به کار مجلس یازدهم صادر کردند، اقتصاد و فرهنگ را دو اولویت اصلی مجلس یازدهم بیان کردند که نشان دهنده اهمیت فرهنگ است.
وی با بیان این که وضعیت فعلی فرهنگ در کشور مناسب و زیبنده نظام نیست، افزود: رهبر معظم انقلاب در تعبیر دیگری فرهنگ را به مانند هوا می داند که برای سلامتی روح و روان انسان لازم و ضروری است.
حجت الاسلام والمسلمین آشتیانی تأکید کرد: در این زمینه مجلس نقش اصلی و اساسی را دارد و باید با وضع قوانین صحیح ریل گذاری مناسبی را انجام دهد.
وی بر ضرورت حمایت از نهادهای فرهنگی در کشور تأکید کرد و بیان داشت: درزمانی که بودجه ریزی برای همه بخش ها و قسمت ها بودجه اختصاص می یابد اما زمانی که به بحث فرهنگ می رسد هیچ اعتنایی به آن نمی شود که نشان از مظلومیت فرهنگ است.
معاون جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بابیان این که فرهنگ باید از مظلومیت فعلی خارج شود، گفت: کمیسیون فرهنگی مجلس در این زمینه نقش اساسی دارد و باید به صورت عملیاتی وارد عمل شود و با وضع قوانین از مراکز فرهنگی حمایت های مالی کند.
وی افزود: فرهنگی که مدنظر همه دلسوزان نظام است فرهنگ اسلامی است که مورد تأیید اهل بیت (ع) است و در طول 40 سال گذشته نیز این فرهنگ اسلامی است که انقلاب را حفظ کرده است.
حجت الاسلام والمسلمین آشتیانی بیان داشت: نمونه این فرهنگ را در طول جنگ 8 ساله با رشادت های جوانان انقلابی در جبهه ها دیدیم که باید تداوم یابد.
سید ناصر اسحاقی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اردبیل گفت: 13 موسسه قرآن و عترت استان که در هیجدهمین دوره آزمون سراسری قرآن و عترت فعالیت های مستمری داشتند حمایت مالی می شوند .
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل تصریح کرد: مبلغ بیش از 3 میلیارد و 77 میلیون ریال از طرف معاون قرآن و عترت ارشاد اسلامی برای حمایت مالی این موسسه ها طی هفته جاری به حساب آنها واریز خواهد شد.
این مقام مسئول یادآور شد: بیشترین حمایت مربوط به شهرستان های اردبیل، پارس آباد و مشگین شهر به جهت حضور قرآن آموزان در آزمون سراسری قرآن و عترت بوده است .
اسحاقی افزود: 2462 نفر از استان اردبیل در هجدهمین آزمون سراسری قرآن و عترت سال 98 شرکت کردند که از این تعداد 54 نفر موفق به کسب امتیاز از موسسه های قرآنی استان شدند .
وی عنوان کرد: جوایز منتخبان این دوره از آزمون سراسری نیز بزودی به برگزیدگان اهدا خواهد شد .
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل اذعان داشت: والدین و دانش آموزان هر ساله با حضور در موسسه های قرآن و عترت از آموزش های و فعالیت قرآنی بهره مند می شوند که آزمون سراسری قرآن و عترت نیز با هدف مشارکت بیشتر آنها برنامه ریزی و اجرا می شود .
اسحاقی تاکید کرد: سالانه بیش از 20 هزار نفر در سنین مختلف از خدمات آموزشی موسسه های قرآنی استان بهره مند می شوند .
وی ادامه داد: ب رنامه های جدید آموزشی قرآن کریم در موسسه ها با توجه به شرایط شیوع بیماری کرونا با رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی پیگیری خواهد شد .
پایان پیام/ 365
محمدعلی جعفری در گفت و گو با خبرنگار صاحب نیوز در خصوص خسارت سینماهای اصفهان در کرونا، اظهار کرد: خسارت های کرونا به سینمای استان اصفهان در سه ماه حدود 11 میلیارد تومان پیش بینی شده است که بخشی از این پیش بینی برای عدم فعالیت و بخشی دیگر هزینه زیان آن است.
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان گفت: اوج کار سینما در ایام نوروز است رقم خسارت را با توجه به این موضوع پیش بینی کردیم و این رقم دقیق نیست.
وی افزود: بخشی از این پیش بینی خسارت پرداخت بیمه کارفرمایان است که خوشبختانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کمک و پرداخت کرد که مقدار آن از خسارت کم می شود.
جعفری با بیان اینکه کمک های مالی که جست و گریخته به برخی از بخش ها در حال انجام است که بخش اندکی از خسارت را جبران می کند، تصریح کرد: خسارت 11 میلیاردی با توجه به این کمک ها، تخمینی و قابل بحث است؛ تسهیلات به بخش های آسیب دیده از کرونا شروع شده است.
وی ادامه داد: پس از انجام مراحل اداری، مشمولان را به بانک برای دریافت تسهیلات معرفی می کنیم و این تسهیلات با نرخ سود پایین برای جبران خسارت هاست.
معاون سینمایی فرهنگ و ارشاد اسلامی اصفهان با توضیح اینکه اینکه درخواست وزارت ارشاد یک هزار میلیارد تومان کمک بود، خاطر نشان کرد: تاکنون 300 میلیارد تومان به وزارت فرهنگ و ارشاد کمک شد که این کمک برای بیمه هنرمندان هزینه شد؛ 35 هزار هنرمند بیمه شده در کشور وجود دارد که هزنیه بیمه ای آن رقم بسیار زیادی می شود.
وی بیان کرد: اداره کل ارشاد اصفهان در این چند ماه که برخی از هنرمندان وضعیت اقتصادی بد و یا بیماری داشتند کمک های بلاعوض به آن ها در حال پرداخت است که از وضعیت بحرانی خارج شوند.
جعفری بیان کرد: اصفهان با بیش از 6 هزار هنرمند بیمه شده دومین استان بعد از تهران در تعداد بیمه شدگان است.
وی با اشاره به بازگشایی سینماها از اول تیر اظهار کرد: سینماها اصفهان از اول تیر با اجرای پروتکل های اعلامی ستاد مقابله با کرونا، بازگشایی و شروع به فعالیت کنند.
معاون سینمایی فرهنگ و ارشاد اسلامی اصفهان گفت: خوشبختانه تمام سینماهای استان اصفهان برای بازگشایی اعلام آمادگی کردند؛ 30 پردیس سینمایی با 50 سالن سینما در استان اصفهان وجود دارد.
انتهای پیام/
سرویس تئاتر هنرآنلاین : نویسنده، کارگردان، بازیگر تئاتر و مدیر خانه نمایش آفتاب در شهر قم در گفت وگو با خبرنگار هنرآنلاین، درباره این مجموعه گفت: آموزشگاه خانه نمایش آفتاب از سال 1382 دایر است و تماشاخانه و پلاتو این مجموعه نیز از سال 1396 بازگشایی شده است و ظرفیت سالن خانه نمایش آفتاب 150 نفر است. این مجموعه حدود 600 مترمربع است.
او با بیان اینکه خانه نمایش آفتاب در پی تعطیلی فعالیت های فرهنگی هنری به دلیل شیوع ویروس کرونا حدود 4 ماه است که فعالیت هایش متوقف شده، عنوان کرد: فعالیت های این مجموعه نیز در پی دستورالعمل صادره از اول تیرماه آغاز خواهد شد و اکنون منتظر اعلام پروتکل های مدنظر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به منظور بازگشایی هستیم و در این راستا اداره کل هنرهای نمایشی باید مصوبات خود را به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها ارائه دهد تا ما نیز براساس آن عمل کنیم.
طاهری ضمن اشاره به اینکه قصد دارد نمایش "همه چیز درباره آقای ف" نوشته آرش عباسی را تیر ماه در خانه نمایش آفتاب شهر قم به صحنه آورد، اظهار کرد: تمرینات این نمایش به پایان رسیده و بازبینی آن نیز انجام شده و منتظر دستورات لازم به منظور بازگشایی تماشاخانه هستیم تا آن را به صحنه آوریم. بازیگر این نمایش علی مقدم و صداپیشگان آن زهرا محمدباقری و زهرا فشکی از هنرمندان باسابقه شهر قم هستند.
او در ادامه اضافه کرد: انتظار و خواسته همه هنرمندان این است تا مسئولان با تلاش بیشتر از ضرر و زیان بیشتر تماشاخانه های خصوصی و هنرمندان جلوگیری کنند و خواهان آن هستیم تا هرچه زودتر این اتفاق بیفتد.
این کارگردان تئاتر همچنین گفت: خانه نمایش آفتاب همچون بسیاری از تماشاخانه های استیجاری است و در پی شرایط ایجاد شده اجرای 6 نمایش اردیبهشت ماه در این مجموعه تعطیل شده است و از این رو مجبور به آن شدیم تا چک های متقاضیان اجرا را هر چه سریع تر به آن ها عودت دهیم. وضعیت به وجود آمده به دلیل ویروس کرونا ما را نیز دچار ضرر و زیان هنگفتی کرد.
او افزود: به منظور حمایت به آقای قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی که از مدیران صادق و دلسوز هستند مراجعه کرده ام و می دانم ایشان بسیار پیگیر هستند و قول هایی به منظور کمک و حمایت داده است اما متاسفانه به نظرم در صورتی که حمایت ها بیشتر به تعویق افتد، هنرمندان و تماشاخانه ها دچار خسران جبران ناپذیری خواهند شد و شاید بیشتر سالن های خصوصی تعطیل شوند در حالی که بخش اعظمی از بار تئاتر کشور بر دوش تماشاخانه های خصوصی است.
سیدجواد طاهری درباره دیگر نمایش هایی که پس از بازگشایی خانه نمایش آفتاب در این مجموعه به صحنه خواهند آمد گفت: از جهتی که بسیاری از گروه های نمایشی نسبت به بازگشت هزینه های اجرایی خود با توجه به استفاده از 50 درصد ظرفیت سالن، اطمینان ندارند در ابتدای امر متقاضی اجرا نشده اند و شاید در ماه های آتی این اتفاق بیافتد. آن ها معتقدند که با وجود این شرایط شاید مخاطبان هم از نمایش های روی صحنه استقبال نکنند. باید جلوتر برویم تا ببینیم چه پیش می آید.
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان بیان کرد : هم اکنون درصد بالایی از جامعه هنری و هنرمندان استان در شرایط اورژانسی مالی هستند و اگر صدایشان شنیده نشود، تمام می شوند.
سید امیر مصباح روز دوشنبه در گفت و گو اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: بعد از بروز بحران کرونا و خانه نشینی اجباری، برآورد خسارت شد و همه نامه نگاری ها برای جذب حمایت ها انجام شد اما متاسفانه حمایت های انجام گرفته به هیچ عنوان پاسخگوی آسیب وارده نیست.
وی اظهار داشت: بسیاری از هنرمندان ما درآمدشان روزانه بوده چنانکه هنرمندان حوزه نمایش و موسیقی دچار لطمه حاد شدند آنگونه که شنیدن سخنان بسیاری از پیشکسوتان این حوزه ها انسان را متاثر می کند.
وی ادامه داد : با توجه به اعتباراتی که در این برهه به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید، نگاه حمایتی انجام شد اما این موضوع به هیچ عنوان کافی نبود.
مصباح افزود: این اعتبارات حدود 670 میلیون ریال بود که در راستای حمایت از تولیدکنندگان آثار محتوایی، هنرمندان نمایش، تقدیر از فیلمسازان جوان و تولید فیلم مستند هزینه شده است.
وی با بیان اینکه تحت فشار صداهایی هستیم که اگر شنیده نشوند، تمام می شوند، گفت: تقاضای ما آن است به اجرای طرح ها و برنامه های حمایتی سرعت بخشیده شود چراکه شاید فردا دیر باشد.
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان با بیان اینکه فعالیت سینماها، تماشاخانه ها و کنسرت ها به مرور از اول تیرماه آغاز می شود، یادآور شد: تعطیلی 108 روزه تئاتر در شرایط مربوط به شیوع ویروس کرونا با آغاز اجرای نمایش های خیابانی در استان به پایان رسیده است.
مصباح افزود: آغاز اجراهای تئاتر خیابانی با شعار من، تو، ما/ تئاتر، زندگی، کرونا در تهران و چند استان دیگر، پایانی بر تعطیلی قریب به چهار ماهه اجراهای زنده در شرایط مربوط به شیوع ویروس کرونا است.
وی اظهار داشت: در گیلان هم 70 اجرا توسط هفت گروه در شهرهای رشت، لاهیجان و آستانه اشرفیه میزبان علاقمندان به هنر تئاتر خیابانی است.
با بروز بحران کرونا در گیلان 20 آموزشگاه هنری، تماشاخانه های خصوصی و 35 گروه نمایشی فعالیتشان دچار وقفه شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان، ابوالفضل دلآرام روز دوشنبه گفت: این آموزشگاهها شامل دو آموزشگاه هنرهای سنتی در شاهرود، سه آموزشگاه هنرهای تجسمی در شاهرود، یک آموزشگاه هنرهای نمایشیدر سمنان، یک آموزشگاه خوشنویسی در سمنان و دو آموزشگاه هنرهای تجسمی در سمنان است که امسال مجوز تاسیس دریافت کرده اند.
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان یادآور شد هم اکنون 95 آموزشگاه آزاد هنری در این استان فعال است که در رشته های مختلف تجسمی، موسیقی، نمایش و ... در شهرهای استان سمنان فعالیت آموزشی و هنری دارند.
این برنامه با حضور هنرمندان نمایشی و به مدت یک هفته و با هدف هشدار به شهروندان در زمینه ویروس کرونا انجام می پذیرد.
گفتنی است این رویداد بصورت مشترک و با همت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری، انجمن هنرهای نمایشی، کانون تئاتر خیابانی، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و کانون پرورش فکری برگزار می شود.
لازم بذکر می باشد بنا به اعلام ستاد مقابله با کرونا، کرمانشاه در وضعیت قرمز قرار گرفته است.
مرتضی اسدی مرام روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: چهار نمایش کوتاه بالغ بر 350 اجرا در زمان بندی 90 ثانیه ای پشت چراغ قرمزها با محوریت اطلاع رسانی و آگاهی اجتماعی برای پیشگیری و اخطار وضعیت قرمز استان در مقابله با کرونا به نمایش در می آیند.
وی ادامه داد: این نمایش ها که ویژه رانندگان و افراد حاضر در خودروها طراحی شده می تواند فاصله اجتماعی را با مخاطبان نمایش ها حفظ کند و در آموزش پیشگیری از شیوع بیماری کرونا بسیار موثر باشد.
مسوول تئاتر خیابانی استان کرمانشاه با اشاره به ارسال اسامی 45 هنرمند تئاتر خیابانی استان به کانون تخصصی نمایشگران خیابانی کشور به عنوان فعالین متضرر شده از کرونا گفت: باتوجه به اعلام اداره کل به گروه هایی که از تعطیلی ها متضرر شده اند، چهار گروه در بخش خیابانی با ارایه مجوز به اداره کل هنرهای نمایشی به عنوان گروه های متضرر شده بخش خیابانی معرفی شدند و هر چهار گروه در این پروژه به کارگیری شدند.
اسدی مرام اظهار داشت: گروه نمایش باران به سرپرست سعید ذبیح، گروه نمایش نقال ها به سرپرست مرتضی اسدی مرام، گروه شیرز به کارگردان علی چناری و گروه مارلیک به کارگردان حسین نادری گروه های نمایشی هستند که در این پروژه حضور دارند.
وی در پایان گفت: با توجه به این که استان کرمانشاه در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارد و با توجه به تصمیم گیری های مسوولین مکان و زمان اجراها باتوجه به وضعیت روزانه اعلام می شود.
این پویش هنری برای شکست کرونا توسط اداره کل هنرهای نمایشی وزارت ارشاد، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه، با مشارکت سازمان فرهنگی هنری شهرداری کرمانشاه و همچنین کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کرمانشاه توسط دفتر تئاتر خیابانی انجمن هنرهای نمایشی استان اجرا می شود.
الهام بهروزی
سینماها و پلاتوها از جمله مراکزی فرهنگی هنری بودند که از همان بدو شیوع کرونا در کشور به صورت رسمی و اجباری تعطیل شدند و این مساله نه تنها صاحبان و مستاجران سینماها و پلاتوها را با چالش جدی روبه رو ساخت؛ بلکه موجب بیکاری تعداد زیادی از نیروهای این مراکز شد.
بدیهی است که کرونا افزون بر اینکه سلامت بشر را تهدید کرد؛ اقتصاد جهان را نیز از تک و تا انداخت و در این میان، فقر خود را عیان تر از هر زمان دیگری به رخ کشید و مردم در شرایط پیش آمده بیش از هر زمان دیگری شکننده و آسیب دیده تر شدند و از هر نظر تحت فشار قرار گرفتند. حوزه فرهنگ و هنر نیز مانند سایر حوزه های دیگر از سیلی کرونا بی بهره نماند و در زیر بار گرانی و تعطیلی اجباری به زانو درآمد و افتان و خیزان تنها با پناه آوردن به فضای مجازی توانست حیات خود را به سختی حفظ کند.
بی شک تعطیلی طولانی مدت تماشاخانه ها و سینماها در کشور به ویژه در شهرهای کوچک عواقب جبران ناپذیری برای اهالی هنر و سینماگران به همراه داشته تا جایی که بسیاری از صاحبان این مراکز امروز در پرداخت هزینه های نگهداری و کارکنان خود با مشکل بسیار جدی روبه رو شده اند و متاسفانه تاکنون اقدام جدی برای جبران خسارت های ناشی از کرونا و حمایت از فعالان فرهنگی هنری در کشور صورت نگرفته است و هر چه بوده در حد کاغذبازی و ارزیابی رقم ضرر و زیان های واردشده و ارسال آن به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده است!
متاسفانه در این میان سینما و تئاتر خیلی آسیب دیدند تا جایی که برخی از سینماگران برای جبران بخشی از خسارت وارد شده به فضای مجازی و اکران های آنلاین روی آورده اند اما این اکران ها تنها برای کارگردانان و تهیه کنندگان سینما مفید واقع شده و دردی از دردهای سینماداران و زیرمجموعه آن دوا نکرده و متاسفانه طولانی شدن تعطیلی این مراکز هم هر روز پیش تر از قبل آن ها در تنگنا قرار می دهد.
به خصوص سینمادارانی که مستاجر هستند و سینماهای دولتی را اجاره کرده اند که افزون بر پرداخت حقوق و مزایای نیروهای انسانی و آب و برق، هزینه اجاره بها را نیز باید پرداخت کنند؛ هرچند با رایزنی ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و تلاش های لادن حیدری، مسوول محیط کسب و کارهای فرهنگی این وزارتخانه اجاره بهای سه ماه (اسفند، فروردین و اردیبهشت) مراکز فرهنگی هنری مثل سینما و مجتمع های فرهنگی برای مستاجران بخش های دولتی بخشیده شده است ولی این نتوانسته از سنگینی فشار اقتصادی بر شانه آن ها بکاهد! در این رابطه مسوول محیط کسب و کارهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته است که با پیگیری های وزیر محترم، بخشودگی اجاره بهای فضاهای فرهنگی و هنری واگذار شده به بخش خصوصی در هیأت دولت، به تصویب رسید و ابلاغ شد. بر مبنای این مصوبه هیأت دولت و به دستور وزیر محترم، فعالان بخش غیردولتی که مجمتع های فرهنگی و هنری را در اختیار دارند و با همه گیری بیماری کرونا، از ادامه فعالیت شان بازمانده اند، از پرداخت اجاره بهای فروردین و اردیبهشت ماه در سال جاری معاف شدند. امیدواریم با تخصیص اعتبار مورد نیاز در قالب کمک های بلاعوض و اعطای تسهیلات و بخشودگی ها، از میزان نگرانی ها و خسارت های فعالان فرهنگی هنری نیز بکاهیم.
شاید بخشودگی سه ماه اجاره بها مراکز فرهنگی هنری به بخش خصوصی اقدامه بجایی بود که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفت اما با توجه به تعطیلی این مراکز تا پایان خردادماه بخش خصوصی همچنان در پرداخت هزینه های نگهداری این مراکز و نیروهای انسانی با مشکلات عدیده ای روبه روست! هرچند روز گذشته مجوز آغاز فعالیت سینماها و پلاتوها از آغاز تیرماه از سوی ستاد مبارزه با کرونا صادر شد اما این مراکز تنها با حضور 50 درصد از ظرفیت خود و با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی که خود هزینه های زیادی به همراه دارد، می توانند فعالیت خود را آغاز کنند.
یک سینمادار بوشهری در این خصوص به بامداد جنوب گفت: سینما شهیدآوینی یکی از سینماهای استاندارد و مجهز استان بوشهر است که ما با اجاره آن از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تلاش کردیم در دو سه سال اخیر با بازسازی و تکمیل تجهیزات آن، فضای مناسبی را برای شهروندان برای تماشای فیلم های روز یا برنامه های مختلف فرهنگی هنری فراهم آوریم؛ هر چند در این مدت زمان به دلیل نامانوس بودن مردم بوشهر با سینما چندان رونق نداشتیم اما با برنامه ریزی هایی که با همکاری محمدحسین زندویان، معاونت هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در حال رونق دادن این سینما بودیم اما متاسفانه با شیوع کرونا تمام پیش بینی ها بهم ریخت.
محمد گلافان در ادامه با تاکید بر اینکه کرونا بیشترین خسارت را به حوزه فرهنگ و هنر وارد کرده است، افزود: اصلا نمی توان پیش بینی کرد که چگونه و کی می توان این خسارت ها را جبران کرد؛ چراکه کرونا همچنان دارد جولان می دهد و در حال حاضر هم پیک دوم آن در جنوب کشور به ویژه بوشهر آغاز شده است. بنابراین در این شرایط فکر نمی کنم که بازگشایی سینماها و پلاتوها در این بازه زمانی گرهی از مشکلات ما باز کند.
وی با اشاره به اینکه یکی از شرایط بازگشایی سینماها و پلاتوها تنها استفاده از 50 درصد ظرفیت است، توضیح داد: این در حالی است که حضور 50 درصد ظرفیت هیچ توجیه اقتصادی برای بخش خصوصی که قریب به چهار ماه کسب و کارش تعطیل بوده است، ندارد و اصلا نمی توان به این بازگشایی مشروط دل بست. افزون بر این تامین مواد بهداشتی و ضدعفونی کننده خود هزینه زیادی به همراه دارد که ما موظف هستیم برای تامین سلامت مردم تهیه و به صورت مرتب سطوح و فضا را ضدعفونی کنیم.
این سینمادار ادامه داد: امیدواریم که در زمینه تهیه اقلام بهداشتی و ضدعفونی کننده اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی با دانشگاه علوم پزشکی رایزنی کند و این اقلام را یا به صورت رایگان یا با قیمت مناسب و دولتی در اختیار ما قرار دهد تا فشار کمتری را در این زمینه متحمل شویم؛ هرچند جا دارد که از تلاش های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخشودگی سه ماه اجاره بها سینما آوینی و مجتمع فرهنگی هنری بوشهر تشکر کنم چراکه این بخشودگی بخشی از نگرانی ما را کم کرد.
گلافان با بیان اینکه در حال حاضر 9 نیرو داریم که در این مدت تلاش کردیم بیمه آن ها را به طور مرتب پرداخت کنیم اما در پرداخت حقوق و مزایا با چالش جدی روبه رو شده ایم و تنها به صورت دست و پاشکسته بخشی از حقوق آن ها را پرداخت کرده ایم، گفت: انتظار داشتیم که دولت با اعطای تسهیلات کم بهره در این شرایط به فعالان حوزه فرهنگ و هنر کمک کند. البته چند وقت پیش صحبت وام 4 درصدی 10 میلیون تومانی با بازپرداخت شش ماه میان آمد اما این تسهیلات هم تنها در روی کاغذ مطرح شد و بعد خبری نشد؛ این در حالی است که الان فقط باید 18 میلیون تومان برای هزینه برق مجتمع فرهنگی بوشهر و سینما شهید آوینی پرداخت کنیم که واقعا در پرداخت آن با مشکل جدی روبه رو هستیم و در سامانه هم به عنوان موسسه خسارت دیده از کرونا ثبت نام کرده ایم اما هنوز خبری از حمایت یا اعطای تسهیلات نشده است! واقعا شرایط پیچیده و بغرنجی است و نمی دانیم در پساکرونا با این تورم و گرانی وضعیت چگونه خواهد شد!
مدیر موسسه چندمنظوره فرهنگی هنری نارنجی در ادامه با تاکید بر اینکه انتظار داریم که با توجه به آغاز پیک دوم دولت حمایت های خود را از فعالان فرهنگی هنری بیشتر کند، افزود: برای مثال اجاره بهای مراکز فرهنگی هنری را برای دو ماه دیگر ببخشد یا تسهیلات کم بهره با تنفس دو ساله به هنرمندان و فعالان فرهنگی هنری اعطا کند تا نبض هنر همچنان بزند و بتوانیم به کمک آن به جامعه نشاط، شور و امید تزریق کنیم.
گلافان در پایان یادآور شد: ما در سال 98 تا پیش از شیوع کرونا چهار رویداد بزرگ ملی ( شامل جشنواره موسیقی فجر، جشنواره فیلم فجر، جشنواره فیلم کوتاه، جشنواره فیلم کودک و...) و تعداد زیادی اجراهای صحنه ای موسیقی را در مجتمع فرهنگی هنری بوشهر و سینما شهیدآوینی برگزار کردیم که با استقبال بسیار خوبی روبه رو شدند. در اسفندماه هم جشن خانه زبان و کنسرت بابک جهانبخش را برای اجرا برنامه ریزی کرده بودیم که متاسفانه در پی تعطیلی رسمی مراکز فرهنگی هنری و کلیه برنامه های فرهنگی هنری تجمعی این برنامه ها نیز لغو شدند و باعث شد که خسارت سنگینی به ما وارد شود. در حال حاضر هم چشم امیدمان به دولت است ببینم بسته های حمایتی خود را به چه شکلی ارائه می کند! آیا می تواند به موجودیت و هستی هنر و مراکز فرهنگی هنری کمک کند؟ یا خود هنرمندان و فعالان فرهنگی هنری باید دست به خلاقیت بزنند و راهی برای خلاصی از محدودیت ها و تنگناهایی که کرونا برای شان رقم زده بیابند!
در پایان این گزارش یادآوری می شود که بر اساس برآورد اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در فروردین ماه میزان خسارتی که کرونا به حوزه فرهنگ و هنر استان بوشهر وارد کرده معادل 4/9 میلیاردتومان ارزیابی شده است که با اضافه شدن خسارت های اردیبهشت ماه و خردادماه بدون شک مبلغ خسارت وارد شده کرونا به صنوف فرهنگی هنری استان شامل فرهنگ، هنر، نشر، سینما، رسانه، آموزشگاه ها، چاپ، موسسات، کانون ها و صنوف فرهنگی اکنون بیش از این رقم شده است. امید می رود دولت با تهیه و ارائه بسته های حمایتی بتواند این صنوف را در گذر از بحران کرونا کمک و یاری کند.
