
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ سیده قدسیه فیروزه حافظیان، دختر علامه سیدابوالحسن حافظیان(ره) در گفت وگو با صبح توس به مناسبت بیست و سوم اردیبهشت ماه، سالروز رحلت عارف والامقام، علامه سیدابوالحسن حافظیان(ره) اظهار کرد: پدرم عالمی بی نظیر بود که در کنار تمامی مقامات علمی و عرفانی، مفتخر به طراحی و نظارت بر ساخت چهارمین ضریح مطهر شمش الشموس امام رضا(ع) بود و وی از جمله افرادی بود که علاوه بر کسب علم و فنون گوناگون با عنایت ائمه(ع) و حضرت محمد(ص) به رتبه های عالی تهذیب و اخلاق نائل شد و عمر خودش را صرف خدمت به خلق کرد.
وی افزود: پدرم در سال 1292 شمسی در مشهد متولد شد و سال ها جزء شاگردان حضرت حاج شیخ حسنعلی اصفهانی (نخودکی) بود که پس از مدتی از شاگردان مقرب آن حضرت شد و پس ازآن در سال 1307 به قزوین مسافرت کرد در شاگردی حضرت زرآبادی به مدارج علمی بسیار بالایی می رسد.
مسلمان شدن ده ها بت پرست توسط علامه حافظیان
حافظیان تصریح کرد: در سال1311 شمسی پدرم که تنها 19 سال داشت، علامه روزگار خود بود در این سال به هندوستان سفر کرد که این سفر11 سال طول می کشد. او سیاحت کاملی از هر گوشه و کنار هند انجام داد که در این مدت هزاران نفر را مسلمان و شیعه کرد.
دختر علامه حافظیان(ره) خاطر نشان کرد: پدرم در سرینگر کشمیر برای شیعیان آن منطقه مسجدی بنا کرد و بر بالای کوه صوفی پوره بنایی مربعی شکل به نام آستانه ساخت که از هر طرف قبله مشخص شده است و کنار آستانه نوشت: دو رکعت نماز بخوانید، حاجت از خدا بخواهید از آن پس این مکان تبدیل به محل عبادت هندی ها شده و هر سال در شب نیمه شعبان آستانه را چراغانی می کنند.
وی ادامه داد: شاید بتوان گفت بزرگ ترین اقدامی که علامه در هندوستان انجام داد، ابداع و طراحی "لوح محفوظ" بود؛ این لوح به گفته بزرگان و صاحب نظران علم ریاضیات و نجوم، یکی از عجایب علمی قرن بیستم است که در این لوح اسامی مبارک حضرت محمد(ص) به صورت غیرتکراری نوشته شد و در حال حاضر یونسکو به دنبال ثبت جهانی آن است. از طرف دیگر نگهداری این لوح در خانه آثار بسیار مفیدی دارد.
حافظیان با تأکید بر اینکه لوح محفوظ از عجایب ریاضی است، گفت: پدرم در علم اعداد و فیزیک دارای رتبه بالایی بودند به صورتی که بسیاری از دانشمندان آن زمان از شاگردان وی بودند همچنین علم علامه مختص به ریاضی یا فیزیک نبود و در دیگر علوم مانند طب و علوم غریبه نیز صاحب نظر بود و شاگردان زیادی را پرورش دادند.
مسئولان اقدامی برای معرفی علامه حافظیان انجام ندادند
دختر علامه حافظیان(ره) بیان کرد: علامه حافظیان یکی از مفاخر مشهد و کشور به حساب می آیند اما متأسفانه هیچ ارگان و نهادی جهت شناساندن و معرفی این شخصیت والامقام به عموم مردم اقدام قابل توجهی را انجام نداده است اما از آن طرف، بنده در سال 90 کتابی با نام حافظ اسرار را به چاپ رساندم که اولین چاپ این کتاب در کشمیر هند انجام شد و در دانشگاه کشمیر رونمایی شد که هم اکنون این کتاب به چاپ سومش رسیده است.
وی ادامه داد: پروفسور قمر غفار، رئیس بخش زبان فارسی دانشگاه جامع اسلامی در یکی از سخنرانی هایش می گوید متأسفانه آن قدری که حافظیان را در هندوستان می شناسند در ایران نمی شناسند و من از این موضوع تعجب می کنم زیرا دولت مردان وظیفه دارند برای این شخصیت بزرگ که با اقبال لاهوری و گاندی اقدامات بزرگی را انجام داده است را به مردم خودش بشناساند.
دختر علامه حافظیان (ره) با بیان اینکه باید شخصیت و ابعاد زندگی علامه به نسل جوان و عموم مردم بیشتر معرفی شود، گفت: ما به عنوان خانواده علامه هیچ گاه تقاضایی از هیچ کس نداشتیم اما علامه حافظیان شخصیت کوچکی نبودند. از طرفی گلایه های خودم را به آقای صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد نیز اعلام کردم.
انتهای پیام/
کابینه دوازدهم بر لبه تیغ/ حکم عزلی که ممکن است پرونده تغییرات در دولت روحانی را ببندد (قدس آنلاین )
قدس آنلاین : فارغ از همه گمانه زنی ها و تحلیل ها در مورد علت برکناری رضا رحمانی وزیر صمت از سوی حسن روحانی، این عزل جنجالی و پر حاشیه از یک وجه دیگر هم شرایط را برای دولت و رئیس آن پیچیده کرده است.
با کنار گذاشتن رضا رحمانی از دولت، کابینه دوم حسن روحانی و دولت دوازدهم بر لبه تیغ قرار گرفته است با یک تغییر دیگر روحانی باید برای کل کابینه خود یک بار دیگر از مجلس رای اعتماد بگیرد.
هر چند حالا به تبدیل معاونت میراث فرهنگی و گردشگری به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که تعداد وزراتخانه ها و وزرای دولت را از 18 مورد به 19 عدد رسانده این شبهه مطرح است که برای از حد نصاب افتادن کابینه تغییر 9 وزیر لازم است یا باید 10 جابجایی در دولت صورت بگیرد تا مشمول اصل 136 بشود.
اصل 136 قانون اساسی، صراحتاً بیان می دارد رئیس جمهور می تواند وزرا را عزل کند و در این صورت باید برای وزیر یا وزیران جدید از مجلس رأی اعتماد بگیرد و در صورتی که پس از ابراز اعتماد مجلس به دولت، نیمی از هیئت وزیران تغییر کنند، دولت باید مجدداً از مجلس شورای اسلامی برای هیئت وزیران خود، تقاضای رأی اعتماد کند.
جدول شلوغ تغییرات کابینه دوازدهم
با عزل غیر منتظره رضا رحمانی که عصر دیروز و به شکلی رخ داد که عصبانیت و خشم رئیس جمهور از وزیرش کاملا مشهود بود و متعاقب آن انتشار نامه سرگشاده و ظاهرا افشاگرانه وزیر برکنار شده و ادعاهای او در مورد فشار رئیس دفتر رئیس جمهور بر وی برای استعفا بر ماجراها و درگیری های پشت پرده این عزل صحه گذاشت، شمار تغییرات کابینه دولت دوازدهم به عدد 8 رسید.
پیش از رضا رحمانی هفت تغییر و جابجایی دولت دوم حسن روحانی شامل استعفای سیدمحمد بطحایی آموزش و پرورش، استیضاح و برکناری علی ربیعی وزیر تعاون، کار و امور اجتماعی، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی و همچنین استعفای سه وزیر دیگر یعنی سیدحسن قاضی زاده وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت و محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی بوده است.
اگر چه در این میان برخی از وزرا همچون بطحایی، محمد شریعتمداری و محمود حجتی برای فرار از استیضاح توسط مجلس تن به استعفای خود خواسته دادند تا وجهه خودشان و روحانی را حفظ کنند.
البته استعفای شریعتمداری یک مانور حساب شده با هماهنگی رئیس جمهور بود تا او در کابینه و در پست وزارتی دیگری باقی بماند و راهی وزارت تعاون، رفاه و کار شود. اتفاقی که اگر وی به تیغ استیضاح در کسوت وزیر صنعت گرفتار می شد ممکن نبود.
در هر حال محمد شریعتمداری در مقابل فشارهای و اعتراضات مجلس به عملکردش در وزارت صمت و به ویژه مشکلات پس از خروج آمریکا از برجام در حوزه اقتصادی که با جهش قیمت ها همراه بود جاخالی داد تا رضا رحمانی گزینه ای که از اول انتخابش وسال برانگیز و تعجب اور بود جای او را بگیرد.
رحمانی، گزینه ای که تحمیلی آمد و ترجیحی رفت
مدیریت رحمانی بر وزارت صمت اما از همان آغاز و به دلیل حجم عظیم مشکلات ساختاری و موانع اقتصادی بر سر راه تولید و صنعت و تجارت کشور با نقدهای زیادی روبرو بود و هیچ گاه نمره متوسط هم نگرفت.
مشکلاتی همچون موانع صادرات تولیدکنندگان به دلیل تحریم ها، مشکلات ساختاری در گمرکات کشور و روند کند و طولانی ترخیص کالاها، ناتوانی بنگاه ها در تامین سرمایه برای تولید و آنچه بیش از همه در 19 ماه وزارت او به چشم آمد افزایش افسار گسیخته و مهار نشدنی قیمت خودرو و غلبه دلال بازی و افزایش قدرت شرکت ای خودرو ساز در به بازی گرفتن بازار و کنترل قیمت ها به نفع خودشان بود که عملا دیگر بخش ای اقتصاد کشور و بازارهای مالی را هم تحت تاثیر قرار داد و توازن اقتصاد را بر هم زد.
حالا و پس از این ماه های سرنوشت ساز که آثار مخربش بر اقتصاد برای مدت طولانی ممکن است باقی بماند، توییت ها و افشاگری های چهره های سیاسی و تقنینی و رسانه ای از پشت پرده ها در مورد نحوه انتخاب یا تحمیل رحمانی به رئیس جمهور گرفته تا اینکه دلیل عزلش مرتبط با پرواز قیمت پراید بوده یا اختلافش با محمود واعظی رئیس دفتر روحانی و یا لابی کردن برای جلوگیری از تفکیک وزارت صمت و تشکیل وزارت بازرگانی که به مذاق دولت و رئیس جمهور خوش نیامده اطلاعات متفاوتی را ارائه می دهند و گمانه زنی می کنند.
بازار داغ گمانه زنی ها حول دعوای داخل دولت
احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیأت رئیسه مجلس، در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت که مردم باید بدانند این تصمیم حسن روحانی به خاطر حل مشکلات آنها نبوده، بلکه گوشه ای از زد و بند و لابی گری را به نمایش می گذارد.
حسام الدین آشنا، مشاور رئیس جمهور در توییتر خود انتقاد کرد که وزارت صنعت، معادن و تجارت همچنان به یکپارچگی نرسیده و این سه حوزه نباید در سایه یکدیگر قرار گیرند. او مشکل را نه فرد که ساختاری دانسته است.
محمد ایمانی روزنامه نگار انتقاد کرد که این کار دولت هم از روی گران کردن بنزین نسخه برداری شده، اما قربانی کردن وزیر صنعت و تجارت، نمی تواند بر ناتوانی رئیس دولت و بی برنامگی او در مدیریت ستاد اقتصادی دولت سرپوش بگذارد .
او در توییت دیگری منصوب کردن مدرس خیابانی را نیز نمایشی دانست.
مصطفی فقیهی مدیر و صاحب امتیاز سایت انتخاب هم در توئیت هایی نوشت رحمانی بدون کمترین سابقه اجرایی و تنها به واسطه آشنایی و رفاقت با یک مقام ارشد دفتر رئیس جمهور وزیر شد.
او در توئیت دیگری در واکنش به عزل وی نوشت: برخلاف توصیه رئیس جمهور رأی عدم لابی با مجلس جهت تشکیل وزارت بازرگانی، به سراغ مجلسیان رفت و لابی بازی کرد، پراید که 90 میلیونی شد صبر رئیس جمهور سر آمد.
این روایت نزدیک به آن چیزی است که در پاسخ دفتر رئیس جمهور به نامه سرگشاده رحمانی آمده و در آن تهدید شده که نام سه تن از نزدیکان و مدیران وی را که در مجلس مشغول رایزنی بوده اند البته به زعم دفتر رئیس جمهور در جهت عکس مطالبه دولت، افشا خواهد شد.
حتی سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم نتوانست بدون عکسالعمل بماند و در توئیتی مبهم نوشت: رئیس جمهور اخیراً در جلسه هیئت دولت بر حمایت از مصوبات دولت تأکید داشتند. این نکته ایشان در سال پایانی و در شرایط خاص کشور ضرورت مضاعف است.
شاه کلید توئیت صالحی اما در این جمله پایانی بود که نوشت: اگر وزیران این حمیت را نداشته باشند برخی مدیران خیلی زود به جابجایی زنبیل ها می پردازند. واگرایی به وادادگی می انجامد.
دست بسته روحانی، ناامیدی اصلاح طلبان
دلیل آن انتخاب 20 ماه پیش و این عزل دیروز هرچه باشد الان قصد تحلیل و پرداختن بیش از این به آن را نداریم و در گزارش دیگری به واکاوی آن در روزهای آینده خواهیم پرداخت که ابعاد بیشتری از این اتفاق روشن شده باشد.
آنچه در این مقال مورد توجه قرار داده ایم، شرایط نامطلوب و ناخواسته ای است که از یک سو برای حسن روحانی بوجود آمده و از سوی دیگر برای اصلاح طلبانی که به دنبال تغییر در کابینه اما از نوع دیگری بودند.
حالا به نظر می رسد دست روحانی برای اعمال تغییراتی دیگر در کابینه در دو سال پایانی دولت تا حد زیادی بسته خواهد بود زیرا این اتفاق حداقل یک مناقشه حقوقی و فنی را در مورد اصل 136 و حد نصاب تغییرات در دولت بوجود خواهد آورد و به ویژه در شرایطی که مجلس یازدهم شکل بگیرد با توجه به اکثریت مطلق منتقدان دولت در آن روحانی با یک چالش جدی مواجه خواهد شد.
از سوی دیگر اصلاح طلبان حامی دولت و فراکسیون امید در دو سال گذشته به ترکیب کابینه روحانی اعتراض جدی داشتند و خواستار تغییر برخی از وزرایی بودند که به زعم آنها همسو و هم راستا با دولت تدبیر و امید نبوده و آنها را تحمیل شده به روحانی عنوان می کردند.
در رأس این مطالبه به نظر می رسد فشار اصلاح طلبان برای تغییر و برکناری وزیر کشور بود که او را همواره سهمیه علی لاریجانی رئیس مجلس در کابینه معرفی می کردند.
پس از آنکه علی لاریجانی اعلام کرد در انتخابات نامزد نخواهد شد، اصلاح طلبان اینگونه احساس کردند که قدرت او رو به کاهش گذاشته و بر آن شدند تا یک بار دیگر طرح استیضاح رحمانی فضلی را در مجلس کلید بزنند که به دلایل مختلفی باز هم ناکام ماندند.
علی مطهری دی ماه گذشته در مصاحبه ای گفته بود که هیئت رئیسه مجلس اعلام کرده رهبری با این استیضاح مخالف است و به همین دلیل آن را اعلام وصول نمی کنیم.
از همین دیروز تا به حال هم چهره های مختلف سیاسی و رسانه ای نزدیک به اصلاح طلبان در شبکه های اجتماعی موجی از پیام ها و توئیت ها را به راه انداخته اند. با این مضمون که گزینه های ناهمسوی دیگری هم در دولت هستند که باید تغییر کنند.
اما به نظر نمی رسد که روحانی و محمود واعظی رئیس دفتر بانفوذ او که گفته می شود نقش کلیدی در چینش کابینه داشته و دارد حالا به ریسک تغییراتی دیگر بیندیشند. آنهم در شرایطی که دو سال بعدی را با مجلس یازدهم کاملاً اصولگرا و منتقد باید سر کنند.
اصغر سلیمی عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور هم همین دیدگاه را دارد و می گوید: برکناری وزیر صمت توسط روحانی یک اتفاق از پیش برنامه ریزی نشده و دفعی بود و رئیس جمهور تحت شرایطی و زیر فشار مجبور شد برای فرار از فشارها و انتقادها به اوضاع آشفته تولید و صنعت به ویژه بازار خودرو آن را انجام دهد.
نماینده مردم سمیرم در گفت وگو با قدس آنلاین با اشاره به اینکه مناقشه میان وزیر برکنار شده و رئیس دفتر رئیس جمهور که به رسانه ها کشیده شد و بازار گمانه زنی ها و افشاگری ها را در مرود انچه پشت درهای دولت می گذرد داغ کرد، رئیس جمهور را زیر فشار شدیدی قرار داده و اگر او و جایگزین وزیر برکنار شده نتوانند در کوتاه مدت وضعیت آشفته بازار خودرو و وضعیت نابسامان صنایع را ساماندهی کنند بار دیگر با فشار افکار عمومی و مجلس روبرو خواهند شد، اظهار داشت: فکر می کنم آقای روحانی قدری عجولانه عمل کرد همانطور که در انتخاب رحمانی حساب نشده و بد گزینش کرد.
وی با بیان اینکه هم اکنون نیز شبهه ای در مورد حد نصاب از اعتبار افتادن کابینه و نیاز به رأی اعتماد مجدد به آن بوجود آمد که باید در مجلس درباره آن بحث شود، گفت: یک ابهام دیگر هم این است که تغییرات در کابینه باید دفعی باشد یا به تدریج که لازم است تفسیر آن را بخواهیم.
سلیمی خاطرنشان کرد: این شرایط تا حد زیادی دست مجلس بعدی را هم در مورد تغییر کابینه یا استیضاح وزرا خواهد بست، اگرچه که به نظر می رسد تا شکل گیری و قوام مجلس بعدی که به فصل بودجه خواهد رسید و پس از آن ماه های پایانی دولت احتمالا پنجره تغییرات در دولت دوازدهم را باید بسته تلقی کرد.
انتهای پیام/
به گزارش ایلنا، در این جلسه که به ریاست حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه درامور حج و زیارت برگزار شد، رئیس سازمان حج و زیارت افزود: چون فرصت زیادی تا اعزام زائران باقی نمانده است بر اساس تفاهم نامه حج، کارهای اجرایی از جمله معاینات حجاج طبق برنامه ای که تدوین شده درحال انجام است.
وی با اشاره به اینکه حفظ کرامت و عزت زائران ایرانی در سرلوحه مذاکرات اعزام حجاج قرار داشته، افزود: عربستان هنوز به صورت رسمی تکلیف و یا محدودیت های حج آینده را مشخص نکرده و برگزاری حج منوط به اعلام موضع این کشور است.
اکبر رضایی سرپرست معاونت حج و عمره سازمان حج و زیارت نیز با بیان اینکه معاینات پزشکی کارگزاران و زائران حج 99 به صورت مرحله ای پیش می رود، گفت: برخی استان ها و شهرها به پزشک نیاز داشتند که به سرعت تامین می شود.
وی با اشاره به اینکه جلسات طرح برکت به خانه با هماهنگی دستگاههای ذی ربط با هدف کمک به تولید داخلی و در جهت تحقق شعارسال و افزایش تعداد فروشگاههای عرضه کالا آغاز شده است، افزود: راه اندازی این طرح فرصت مناسبی برای حجاج است تا سوغات خود را از داخل کشور خریداری کنند لذا مقرر شد این طرح با سرعت بیشتری دنبال و نهایی شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، در ادامه این جلسه غلامرضا رضایی مسئول دفتر نمایندگی سازمان حج وزیارت در عربستان از آسیب شناسی صورت گرفته درحوزه همکاری با موسسه مطوفی حجاج ایران گزارشی ارائه کرد و راهکارها برای رفع نارسائی ها و مشکلات کلی و آسیب ها در سرزمین عرفات را برشمرد.
به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، همزمان با شب های قدر که سرنوشت یک سال افراد رقم می خورد و بسیاری برای احیای این شب پرعظمت علاقه مند به حضور در اماکن مذهبی هستند، با موافقت ستاد مبارزه با کرونا ، مساجد و اماکن مذهبی پس از بیش از دو ماه تعطیلی، برای برپایی مراسم شب های قدر آماده شده و میزبان مردم خواهد بود.
آمادگی امامزادگان برای حضور زائران در شب های قدر
بر همین اساس، امامزادگان استان تهران نیز با رعایت پروتکل بهداشتی و حفظ فاصله اجتماعی برای برگزاری مراسم شب های قدر آماده میزبانی از مردم و زائران شده اند. به طوری که در برخی امامزادگان استان تهران برنامه شب های قدر با حضور جمعیت و الزامات حضور اعلام شده است.
بلاتکلیفی امامزاده ها برای برپایی مراسم احیا
البته در برخی از آستان ها نیز با وجود آمادگی و ضدعفونی، برنامه شب قدر بدون حضور زائران برگزار خواهد شد و این مراسم از بسترهای فضای مجازی پخش می شود؛ تا جایی که حجت الاسلام گواهی تولیت آستان امامزاده صالح (ع) در گفت وگو با خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس از برپایی مراسم شب های قدر بدون حضور جمعیت خبر داد و گفت: با توجه به اینکه هنوز ابلاغیه ای برای بازگشایی امامزاده در شب های قدر دریافت نکردیم، همچنان برنامه های آستان بدون حضور جمعیت برگزار می شود. امشب نیز همزمان با شب نوزدهم ماه رمضان محمدرضا طاهری به دعاخوانی و مداحی می پردازد.
همچنین امامزاده پنج تن (ع) لویزان و سایر امامزادگان شرق تهران نیز برنامه ای برای حضور زائران در آستان مقدس همزمان با شب های قدر ندارند. اما امامزاده شعیب (ع) در غرب تهران و برخی دیگر از امامزادگان استان تهران با توجه به اعلام ستاد مبارزه با کرونا برنامه شب های قدر را با رعایت نکات بهداشتی و با حضور جمعیت برپا می کنند؛ به طوری که در امامزاده ابراهیم (ع) از امشب برنامه احیای شب قدر با حضور جمعیت در فضای باز به مدت دو ساعت برنامه ریزی شده است و به گفته تولیت این آستان، حفظ فاصله یک متری از هر طرف، به همراه داشتن زیرانداز و مهر و تسبیح شخصی و همچنین قرآن از الزامات حضور در برای احیای شب های قدر است. علاوه بر این، تمام شرکت کنندگان در مراسم احیای شب های قدر باید از ماسک استفاده کنند.
برای بازگشایی امامزادگان منتظر نظر قطعی ستاد مبارزه با کرونا هستیم
با این حال، به گفته مسؤولان اداره اوقاف استان تهران، درباره وضعیت بازگشایی امامزادگان منتظر نظر قطعی ستاد مبارزه با کرونا هستیم. البته مسؤولان معتقدند که دستور این ستاد برای بازگشایی اماکن مقدس شامل امامزادگان نیز خواهد شد.
به گزارش فارس، پس از بیش از دو ماه تعطیلی اماکن مقدس و امامزادگان، آستان ها از روز گذشته ضدعفونی شده است تا زائران به دور از نگرانی در آنجا حضور یابند. البته هنوز ستاد مبارزه با کرونا برای بازگشایی حرم امام رضا (ع)، حرم حضرت معصومه (س)، حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) و حرم شاهچراغ که هر ساله میزبان هزاران زائر است، تصمیمی اتخاذ نکرده است. این در حالی است که تولیت های این آستان ها به علاوه آستان مسجد مقدس جمکران شب گذشته با صدور بیانیه ای از آمادگی برای برگزاری مراسم شب قدر خبر داده بودند.
انتهای پیام/
به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی سازمان اوقاف و امور خیریه، نشست دست اندرکاران پایگاه فرهنگی اطلاع رسانی راسخون و حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه به صورت ویدئو کنفرانسی برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین خاموشی اظهار کرد: در زمان فعلی و نظم نوین جهانی که حوزه رسانه و فناوری، مدیاهای(رسانه های) مختلف را در اختیار مردم قرار می دهد، باید موقعیت خودمان را مشخص کنیم.
وی با اشاره به دنبال کننده های(فالوور) زیاد سلبریتی ها، گفت: ممکن است شخصی که مقبول ما و نظام اسلامی نیست، چندین میلیون دنبال کننده داشته باشد اما جمع دنبال کننده های حوزویان که تفکر را به مردم منتقل می کنند، به سه میلیون نفر هم نرسد و این نشان دهنده این است که ما در رسانه مشکل داریم.
رئیس سازمان اوقاف با تأکید بر اینکه راسخون باید به دنبال رفع این مشکلات در حوزه رسانه باشد، افزود: نباید مثل سینما عمل کنید و بگویید که هر چیزی را که بیشتر خریدار دارد تولید می کنیم. اگر حوزه تأثیر رسانه هر روز در حال تغییر، رشد و نفوذ است، ما نیز باید در راسخون ضریب نفوذ را افزایش دهیم.
رئیس هیئت امنای سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه توقعاتی را از راسخون دارم که باید عملیاتی شود، گفت: یک روزی برای تبیان می گفتم: تولید محتوای ملی، شبکه ملی و کاربر ملی اما امروز می گویم: تولید محتوای جهانی، شبکه جهانی و کاربر جهانی.
وی با تأکید بر اینکه می شود به تنوع زبان فکر کرد اما باید زبان فارسی را جهانی کرد، تصریح کرد: ما باید فارسی را به عنوان زبان انقلاب در جهان توسعه دهیم.
خاموشی با اشاره به جمله شهید ابومهدی المهندس مبنی بر اینکه فارسی زبان انقلاب است، افزود: باید به مخاطب جهانی فارسی فکر کنیم و آن ها را جذب کنیم.
وی با اشاره به لزوم همکاری راسخون با رسانه های همسو و مجموعه هایی مثل جامعه المصطفی برای جذب مخاطبان جهانی، تصریح کرد: می شود رادیو قرآنی داشته باشید که در سراسر جهان استماع می شود و یک آیه را هر روز به عنوان آیه روز قرار دهید.
رئیس سازمان اوقاف تأکید کرد: به نظرم راسخون باید مسیری را طی کند که ما را در راهبری تفکر در جامعه پیش ببرد؛ پیشنهاد من راه انداری ویکی تفکر است.
خاموشی تصریح کرد: قصد نداریم در ویکی تفکر هرکسی نظر دهد، بلکه 50 با 60 عالم دینی که توانمند هستند را وارد کار کنیم و مقالاتی در این زمینه ارائه شود؛ اگر مقالات از 100 هزار عبور کرد، قدرتمندترین پلت فرم در حوزه فکری و عقلانی خواهد بود.
وی با بیان اینکه در حال ورود به میدان نبرد فکرها هستیم، گفت: می توانیم کرسی های نظریه پردازی که رهبر معظم انقلاب اسلامی بر آن تاکید دارند را در ویکی تفکر ایجاد کنیم.
رئیس سازمان اوقاف یادآور شد: اگر راسخون با همین تلاش، با تفکری جدید بیاید و ایفای نقش کند، سازمان اوقاف و امور خیریه خود را موظف می داند که از این مجموعه حمایت کند.
خاموشی در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به اینکه فضای مجازی پدیده ای جدید برای زندگی بشر جدید است، افزود: تعبیر فضای مجازی را نمی پسندم زیرا این فضا حقیقی است.
وی با بیان اینکه امروز شاهد مفهوم جدید دخالت رسانه های از راه دور و اشتراکی در زندگی بشر هستیم، در پایان خاطرنشان کرد: فضای جدید زندگی امروز بشر، قواعد جدیدی را دیکته کرده که باید آن را بشناسیم و ایفای نقش کنیم.
انتهای پیام
داوود بحرینی :
یکی از مشکلاتی که همیشه نهاد کتابخانه های کشور که یکی از متولیان فرهنگ جامعه محسوب می شود ، با آن دست و پنجه نرم می کرده است منابع مالی برای کارکنانش بوده است.
نهاد کتابخانه های کشور یک نهاد غیر دولتی به حساب می اید که به صورت هیات امنایی مدیریت می شود.
اما حال سوال اینجاست آیا واقعا قابل پذیرش است این نهاد مهم که یکی از پایه های فرهنگ جامعه محسوب می شود مورد بی مهری هایی قرار بگیرد؟!
ابتدای اسفند سال 98 بود که بخشنامه ای به منظور افزایش 50 درصد از امتیازات فصل دهم برای کتابخانه های عمومی اعمال شد؛ مسئولین عالی رتبه برای اینکه این امر را به نام خود ثبت کنند به طور ویژه ای در فضای رسانه ای کشور مورد بازتاب قرار دادند تا شاید بتواند افکار عمومی را به هر نحوی شده است با خود همراه سازند.
حال با گذشت چندین ماه بعد از اعمال این بخشنامه و سهل انگاری های صورت گرفته باعث شده است که صدای غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان در بیاید و طی نامه ای رفتار غیر منطقی مرکز نشینان و در راس آن ها محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه را گوشزد نماید.
اما اینجا پایان این ماجرای تلخ نبود؛ پژمان فر به همراه تعداد دیگری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی دهم در واپسین روزهای پایانی خود از وزیر ارشاد طرح سوال کرده اند.
حال باید منتظر ماند آیا همسفران قطار مجلس دهم در ایستگاه پایانی خود کام فرهنگ دوستان را شیرین خواهند کرد یا باز هم شاهد کج سلیقگی ها خواهیم بود؟!!
کتابخانه ها در هر جامعه ای به عنوان یکی از رکن های مهم فرهنگی به حساب می آیند و از طرفی در کنترل ناهنجاری ها و خشونت های اجتماعی بار سنگینی را به دوش می کشند.
بر اساس تورم های کشور و مشکلات اقتصادی دولتمردان باید سعی کنند یا وعده ای ندهند یا اگر وعده ای می دهند سعی کنند آن را به نحو کاملا صحیح انجام دهند تا نمک به زخم مردم و مدافعان فرهنگ و دوستداران کتاب وارد نشود.
واقعیت هایی که بارها بیان شده اما تاکنون با این شدت و قدرت خود را نشان نداده است. بخشی از پیامدهای اقتصادی در هنر دوران کرونا، با عرصه های دیگر مشترک است اما ضرورت ها و خلاهای جریان و فضای هنر، آسیب های بیشتری را با تمایزهایی سبب شده است.
جنبه ها و حلقه های هنر در کشور ما به تناسب رشد و گسترش نداشته است و این رشد و توسعه نامتوازن، پیامدهایی دارد که در تعطیلی فعالیت های هنری آسیب های بیشتری را به دنبال دارد. نیروی انسانی هنر در سال های اخیر رشد قابل توجهی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی هنر و فارغ التحصیلان هنر در این سال ها افزایش چند برابری داشته اند.
امروز بیش از شش هزار آموزشگاه آزاد هنری با مجوز فعالیت می کنند و هنرجویانی هم به از این آموزشگاهها به فضای هنر می آیند. اما در آن سو بستر و فضای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به تناسب نیروی انسانی عرصه هنر توسعه نیافته است. فضاهای مناسب برای فعالیت و تولید و اجرای آثار هنری هم پای نیروی انسانی رشد نکرده، اعتبار و بودجه فرهنگ و هنر هم افزایش چندانی نداشته که بتواند فرصت و امکان مناسب را برای فعالیت فراهم کند و بخش قابل توجهی از این بودجه ناچیز هم که برای رویدادها و جشنواره ها صرف می شود.
سوی دیگر ماجرا مخاطبان و خریداران معدود آثار هنری است. به نظر می رسد امروز تعداد نویسندگان و مترجمان از تعداد مخاطبان و خوانندگان کتاب کمتر نباشد و در بعضی رشته های دیگر هنری هم وضعیت تفاوت چندانی ندارد. نتایح طرح ملی مصرف فعالیت و کالای فرهنگی که سال گذشته انجام شد نشان می دهد هنوز سینما، تئاتر، هنرهای تجسمی، موسیقی و کتاب مخاطبان فعال چندانی ندارند و بخش عمده اقتصاد هنر که با مخاطب گسترده فعال و مصرف کالا و خدمات فرهنگی و هنری می تواند جریان پیدا می کند، با مساله مواجه است.
وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه ما چنان پیش نرفته است که دایره مخاطبان فعال فرهنگ و هنر گسترش یابد و تا اندازه ای با فعالان هنر در تناسب قرار گیرد. بخشی نگری و نبود همگرایی در بین نهادها و سازمان های متعدد و مختلف هم از آسیب های هنر است، نهادها و دستگاهها اگر تصمیم می گیرند اعتباری را در فرهنگ و هنر هزینه کنند به جای کمک و همراهی با نهادهای دیگر برای پرداختن به اولویت های هنر و تقویت رویدادهای معتبر موجود، جشنواره و مسابقه ای را بنیان می نهند که دوام و قوام چندانی هم ندارد. دو سال پیش استانداری کرمان با توجه به ضرورت مرمت آثار گنجینه موزه هنرهای معاصر صنعتی کرمان، اعتباری را اختصاص داد و آثار موزه صنعتی مرمت شد به جای اینکه جشنواره و مسابقه ای دیگر را بنیان نهد.
مرمت این آثار به عنوان سرمایه هنری ملی سر و صدایی نداشت اما ضرورت و اولویت داشت و ماندگار است.
241241
کد خبر 1387385
به گزارش رسانه خبری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به نقل از همشهری آنلاین، تجربه ای موفق که می تواند یک الگوی جذاب برای روزهای پسا کرونا باشد. اگر چه این روزها، رسانه ها خبر از ضرر و زیان میلیاردی در حوزه فرهنگ و هنر منتشر می کنند و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این خسارت را 976 میلیارد تومان تخمین می زند، اما نباید از این نکته غافل شد که فضای مجازی بستری مناسب برای انتقال فعالیت های فرهنگی و هنری برای مخاطبان ایجاد کرده است. بستری که اگر مدیریت شود، می تواند این رکود را به یک فرصت جذاب برای جذب مخاطب تبدیل کند. نمود این موفقیت در جذب مخاطب و تولید انواع برنامه های فرهنگی و هنری در فضای مجازی را می توان در فعالیت فرهنگ سراهای پایتخت دنبال کرد.
این روزها به واقع، فرهنگ سراها تعطیل نیستند و شهروندان بیش از پیش با برنامه های آنها همراه شده اند. زهرا اشرفی مدیر فرهنگی هنری منطقه 5 و رییس فرهنگ سرای فردوس، از افزایش مخاطبان فرهنگ سرای فردوس خبر می دهد و می گوید: از همان هفته نخست شیوع بیماری کرونا و تعطیلی فرهنگ سرا، تصمیم گرفتیم حضورمان را در فضای مجازی پررنگ کنیم. حضوری که شاید تا پیش از انتشار ویروس کرونا و حذف تعاملات فیزیکی و اجتماعی در بستر شهر، بیشتر مراکز فرهنگی هنری از آن غافل بوده اند. حس همدلی و همراهی که به سبب حضور چهره های فرهنگی و هنری در این فضا ایجاد شد، زمینه را برای جذب و اعتماد مخاطب آنلاین فراهم کرد. اکنون با گذشت دو ماه از فعالیت فرهنگ سرای فردوس در فضای مجازی، توانسته ایم در ابعاد گوناگون هنری، فرهنگی، آموزشی، اجتماعی و دینی وارد شویم و مخاطبان با انتخاب هر حوزه نه تنها نیازهای فرهنگی خود را برطرف می کنند بلکه این امکان را پیدا کردند تا بیشتر از گذشته با ما در ارتباط باشند. در فرهنگ سرای آنلاین، مخاطب دیگر از کمبود فرصت و زمان برای بهره مندی از برنامه های فرهنگی و هنری گلایه نمی کند، چون برنامه ها همیشه در دسترس است.
در فضای مجازی تنها نیستید
شیوع کرونا، وقفه ای شوکه کننده برای انجام فعالیت های فرهنگی و هنری ایجاد کرده است. 400 گروه موسیقی خسارت دیدند، فعالیت 250 گروه هنرهای تجسمی تعطیل شد و 6 هزار آموزشگاه هنری از فعالیت بازماندند و بیش از 170 سالن نمایشی تعطیل شدند. بی تردید جبران این خسارت به آسانی نخواهد بود. اما ورود گسترده مخاطبان به دنیای مجازی و مطالبه فرهنگی و هنری در این فضا، این چرخه متوقف شده را به حرکت درآورده است. رییس فرهنگسرای فردوس در این باره می گوید: این روزها، رغبت مردم به استفاده از فضای مجازی بیشتر شده است و این می تواند فرصتی برای تولید برنامه های فرهنگی و هنری در این حوزه باشد. در غیر این صورت، سرعت و رقابت در فضای مجازی به اندازه ای است که می تواند مخاطب را به سوی برنامه های هجو و مبتذل بکشاند. در نتیجه، حضور اهل فرهنگ و هنر در فضای مجازی و برنامه ریزی مدیران برای این فضا بسیار اهمیت دارد. درهای فرهنگ سراها، کتابخانه ها، سالن های نمایش و سینما، نگارخانه ها و بسیاری از مراکز فرهنگی و آموزشی بسته شده است اما ذهن و اندیشه مخاطب را نمی توان تعطیل کرد. پس وظیفه داریم در این روزها بیشتر از گذشته در کنار مخاطبان حوزه فرهنگ و هنر باشیم و در فضای مجازی تنهایشان نگذاریم.
با یک کلیک انتخاب کنید
کتاب خوانان کوچک: دعوت از مخاطبان کودک برای خوانش کتاب های مورد علاقه شان و انتشار آن در اینستاگرام. تاکنون 665 فایل صوتی کتابخوانی به دبیرخانه این پویش در فرهنگ سرای فردوس ارسال شده است.
با من بخوان: نویسندگان مطرح ادبیات کودک، بخش هایی از کتاب های خود را برای مخاطبان می خوانند. تا به امروز، 10 نفر از نویسندگان و چهرهای مطرح حوزه ادبیات کودک و نوجوان از جمله: مصطفی رحماندوست، هوشنگ مرادی کرمانی، فرهاد حسن زاده، لاله جعفری، محمدرضا شمس، اعظم حاج یوسفی، افسانه شعبان نژاد، طاهره ایبد، سارا روستاپور (خاله سارا) و مهرداد نظام آبادی (عمو مهرداد)، در این پویش شرکت کرده اند.
کتاب گراف: معرفی کتاب های مفید و جریان ساز برای مطالعه در قالب موشن گرافیک به انتخاب نویسندگان و کارشناسان مطرح حوزه کتاب کودک و نوجوان با معرفی کتاب های شهر بدون پلاستیک ، درخت دختر ، چتری با پروانه های سفید ، برویم مامان را پیدا کنیم ، سر کوهی رسیدم و موش سر به هوا .
من و کتاب: ارسال عکس کودکان در کنار کتابی که خوانده اند برای انتشار در صفحه اینستاگرام. تا به امروز هزار و 228 فریم عکس از سوی مخاطبان ارسال شده است.
کلاس های مجازی: تولید 400 فایل آموزشی و هنری با مشارکت مربیان بر اساس زمان بندی مشخص. همه دوره ها بر اساس سرفصل مرکز آموزش فرهنگ سراست و در دوره های مختلف هنری و ادبی برگزار می شود.
سکانس مجازی: برنامه سکانس که سال هاست در فرهنگ سرای فردوس با هدف نقد و بررسی فیلم برگزار می شود و مخاطبان زیادی دارد، این روزها در قالب برنامه سکانس مجازی و با مشارکت کانون یک فیلم یک تجربه به معرفی و نقد و بررسی فیلم ها در فضای مجازی می پردازد و در انتها لینک دانلود فیلم برای استفاده مخاطبان معرفی می شود.
نگارخانه در خانه: نگارخانه مجازی با عنوان نگارخانه در خانه با شعار محوری خانه همیشه امن است ، در قالب های مختلف هنری از جمله عکس، نقاشی خط و... با نمایش آثار هنرمندان برگزار می شود.
نمایش خانه کودک: برگزاری نمایش های آنلاین کودکانه با مشارکت گروه هنری و نمایشی تاک . تا به امروز چهار نمایش با عنوان های دو خواهر در قرنطینه و کودکانه به کارگردانی مهرداد قرآن کیش و نمایش خانواده پنج انگشتی در دو قسمت به کارگردانی امیر قاسمی و با موضوع کرونا و در خانه ماندن، تهیه و در فضای مجازی منتشر شده است.
در محضر حکیم: کتابخانه علامه جعفری و منزل شخصی علامه محمدتقی جعفری در منطقه 5 که پس از درگذشت این علامه فقید در سال 1378 به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران واگذار شد، این روزها با برنامه مجازی در محضر حکیم و با همکاری مؤسسه تدوین و نشر آثار علامه جعفری با استفاده از تلخیص خاطرات و دست نوشته های حکیمانه علامه جعفری، به طرح و بیان سخنان تأثیرگذار ایشان پرداخته که در قالب طرح گرافیکی در فضای مجازی منتشر شده است.
ارکستر خانگی: ارکستر خانگی با مشارکت کانون موسیقی آکادمیک ، منتخبی از اجراهای پیشین ارکستر رتوریک در تالار وحدت را در فضای مجازی با شعار محوری در خانه می مانیم و کرونا را شکست می دهیم ، در شبکه های اجتماعی و کانال های خبری منتشر می کند.
هم بازی مجازی: این برنامه با همکاری مربیان آموزشی در قالب برگزاری بازی های خانگی در فضای خانه به صورت ساده و قابل اجرا و ساخت کاردستی با وسایل آسان در حال انجام است. در این بازی و سرگرمی ها کودکان با مشارکت والدین و بهره گیری از ابزار ساده و در دسترس، لحظات خوبی را برای خود رقم می زنند. معصومه صفری و احترام سادات میردهقان از کارشناسان برجسته حوزه کودک، این بازی و سرگرمی ها را اجرا می کنند.
شعرخوانی طنز: برنامه ای جذاب در فضای مجازی که شاعران و طنزپردازان، اشعاری در قالب طنز با موضوع شیوع ویروس کرونا و توصیه هایی برای در خانه ماندن منتشر می کنند.
خبرگزاری میزان - طبق اعلام روابط عمومی و امور بین الملل بنیاد رودکی، بردیا کیارس، نوازنده و رهبر ارکستر که کار مدیریت هنری پروژه را برعهده داشته درباره اجرا گفت: این اجرا از یک ایده شکل گرفت که هدف آن ایجاد ارتباط میان هنرمندان و مخاطبان در سراسر جهان در دوره عبور از ویروس کرونا است؛ پس از طرح این ایده و با افتخار کار مدیریت هنری این پروژه توسط ارکستر سمفونیک تهران را آغاز کردم که در ابتدا به یکسری از هنرمندان، نوازندگان و سولیست هایی از کشور های مختلف فراخوان داده شد.
وی افزود: محور این فراخوان دعوت از نوازندگان برای اجرای قطعه ای با محوریت صلح، برابری و برادری بر اساس شعر معروف سعدی که می گوید بنی آدم اعضای یکدیگرند بود، این نوازندگان از کشور های همسایه تا کشور های اروپایی و سراسر دنیا را شامل می شوند. با توجه به محتوای بحث، موومان چهارم سمفونی 9 بتهوون را برای اجرا در نظر گرفتیم که محوریت صلح و برادری دارد؛ در واقع مضمون شعر شیلر شاعر سمفونی نهم هم مضمونی شبیه شعر سعدی است.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین اخبار از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اینجا کلیک کنید
وی افزود: اجرای این قطعه بین 24 تا 26 دقیقه با توجه به سلیقه اجرایی رهبر های مختلف زمان می برد که من حدود 3 دقیقه از این بخش موومان چهارم را که محوریت بیشتری با همان پیام دوستی و صلح داشت انتخاب کردم. نکته قابل توجه در این اجرا این است که آنچه که مخاطب به عنوان صدای ارکستر می شنود اجرای تک تک نوازندگان در منزل است و فیلم هایی که می بینید صدای اصلی اجرا است و اینچنین نیست که نوازنده از قطعه ضبط شده ای استفاده کند.
وی در مورد اجرای این قطعه گفت: البته اجرای چنین کاری به سادگی نیست و مشکلاتی برای خود دارد. از جمله مشکلاتی که در بحث فرمت ویدئو ها وجود داشت که کار تدوین را دشوار می کرد. در این مسیر اُرُد انزابی پور در بحث میکس موسیقی و موحد شادلو تدوینگر تصویر به ما کمک فراوانی کردند. صدا و تصویر فیلم های ارسالی از 148 نوازنده گرفته شده است. برای من کار متفاوت و جالبی بود که همانند یک رهبری در صحنه باید هدایت این نوازندگان را انجام می دادم که تجربه جالب و سختی بود؛ با توجه به اینکه هیچ گونه دسترسی کلامی در حین اجرا وجود نداشت.
وی در مورد نوازندگان این اجرا افزود: نکته دیگری که در این مورد حائز اهمیت است این است که نوازندگان برجسته ای در این اجرا با ما همکاری و کمک کردند؛ از این جمله می توانم به کیان سلطانی اشاره کنم که یکی از برجسته ترین نوازندگان ویولنسل دنیا است که کمپانی دویچه گرامافون از ایشان سی دی منتشر کرده است که جایگاه این سولیست و نوازنده را نشان می دهد. پیام تقدسی نوازنده ویولنسل، فیروزه نوایی و سارا توسلی که نوازنده کلارینت است، فیاض و سعد از دیگر نوازندگان برجسته ایرانی هستند که در خارج از کشور اقامت دارند و در این پروژه با ما همکاری کردند.
وی افزود: پیام این پروژه صلح دوستی، برابری و برادری است؛ این روز ها شاهد این هستیم که تمام دنیا درگیر یک مشکل عمومی است و همین دوستی، برابری و این دست به دست هم دادن مردم است که می تواند کمک کند زودتر ما بتوانیم در مجامع عمومی حضور داشته باشیم و هنرمندان به ایفای نقش و رسالت خود بپردازند.
این رهبر ارکستر ادامه داد: این اجرای خانگی بعد از ایام شهادت امیر مومنان (ع) از طریق شبکه های اجتماعی و رسانه ها در دسترس مخاطبان قرار می گیرد.
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس، قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی روز گذشته با مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری تهران، برزین ضرغامی دیدار و در ارتباط با موضوع تبلیغات تئاتر و همکاری سازمان با اداره کل هنرهای نمایشی صحبت کردند. پیش از این آشنا وعده پیگیری این موضوع را در یک برنامه تلویزیونی داده بود و حال در گفت وگو با فارس به تشریح این جلسه پرداخت.
قادر آشنا در گفت وگو با فارس درباره این دیدار عنوان کرد: واقعیت این است که همواره تبلیغات محیطی یکی از موضوعات جدی هنرهای نمایشی بوده و گروه ها برای کارشان از فضاهای مجازی و شبکه های اجتماعی تا صدا و سیما و سایر فضاهای محیط نیاز به تبلیغات دارند.
وی در ادامه افزود: من شبی که در برنامه تلویزیونی بودم، آنجا گفتم که در این زمینه هنوز کاری نکردم اما قول می دهم در اولین فرصت با دوستانمان در سازمان زیباسازی شهرداری صحبت کنم، بلافاصله هم پیگیر شدم و خوشبختانه با توجه به حضور مدیران و جناب آقای ضرغامی که سابقه خوب فرهنگی دارد و جزو مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم بوده و شناختی که داشتیم این جلسه را برگزار کردیم حتی اگر لازم باشد بیش از این هم جلساتی برگزار می کنیم تا مشکلی از هنرمندان را رفع کنیم.
آشنا با اشاره به اینکه صحبت ها و مذاکرات خیلی به هم نزدیک بود و پیشنهاداتی برای همکاری مشترک داده شد، گفت: قرار شد این پیشنهادات ریز بررسی و در نهایت مکتوب شود تا به یک تفاهم نامه نزدیک شویم و مبنایی برای فعالیت مشترک ما باشد.
وی اظهار داشت: به هرحال مدیران جابه جا می شوند و می روند و اگر یک تفاهم نامه مکتوب داشته باشیم خیلی به پایداری کارها کمک می کند و صحبت ها در حد حرف نماند. بنابراین اراده بنده و ایشان این بود که این فعالیت ها را در این دوران عملیاتی کنیم و در همین دوران بعد از فروکش کردن کرونا فعالیت های مشترکمان را آغاز کنیم.
مدیرکل هنرهای نمایشی همچنین گفت: همچنین سازمان زیباسازی متکی به درآمدهای خود هم هست و ما می بایست خود را هم در جای آنها بگذاریم و کمک کردن به هر مجموعه هم سقفی دارد که من خوش بین هستم بتوانیم از حداقل امکاناتی دوستان در اختیار ما بگذارند برخوردار شویم و خوشحالم که این جلسه برگزار شد.
وی در ادامه گفت: من الساعه از دوستان اداره کل خواستم تا به زودی پیش نویسی آماده شود تا پس از کار کارشناسی به یک تفاهم نامه در این عرصه برسیم.
آشنا در پاسخ به این موضوع که تا به حال گروه های نمایشی زیادی از تبلغیات محیطی بی بهره بوده اند و پول زیادی برای تبلیغات نداشتند، گفت: ببینید ما گفت وگوهای خوبی کردیم انصافا پیشنهادات آقای ضرغامی هم خیلی خوب بود و به نفع تئاتر شد، اما بهرحال بضاعت آنها هم باید در نظر گرفته شود.
وی در پایان گفت: در این باره ما هم کار کارشناسی می کنیم، وقتی میگوییم حمایت از گروه چه گروه هایی باید باشد، آیا همه را می توانند حمایت کنند؟ قطعاً امکان پذیر نیست این هم یک سقفی دارد و برای انتخاب باید گروه های مختلف مورد توجه قرار بگیرند، سالن ها و همه مسائل کارشناسی می شوند و همه چیز یک مبنای درست باید داشته باشد ، اینها را باید خودمان بررسی کنیم و به نتیجه درست برسیم.
انتهای پیام/
به گزارش ایسنا، از زمانی که شیوع ویروس کرونا سالن های تئاتر دنیا را به تعطیلی کشاند، برخی کمپانی های بزرگ تئاتری به فکر فراهم کردن امکانی ویژه برای مخاطبانِ در قرنطینه ی خود افتادند. تئاتر ملی لندن یکی از کمپانی های مشهور تئاتری دنیاست که برهمین اساس تصمیم گرفت آرشیو تصویری خود را به صورت رایگان و در مدتی محدود برای علاقه مندانش در سراسر دنیا باز کند و به این ترتیب چند نمایشی را که فیلمبرداری شده بودند در یوتیوب به عنوان نمایش خانگی تئاتر ملی لندن عرضه کرد.
البته آنچه تئاتر ملی لندن ارائه کرده با آنچه ما تاکنون در ایران به عنوان فیلم - تئاتر شناخته ایم بسیار تفاوت دارد و فیلمبرداری حرفه ای از نمایش ها تماشای تئاتری را که در سالن حضور ندارید، به شکلی دیگر لذت بخش می کند. با این حال خیلی ها معتقدند فیلم - تئاتر با "تئاتر" به آن مفهومی که تماشاگر، نمایشی را در سالن و روی صحنه ببیند فرق دارد و نباید آن را جدی گرفت یا اصلا به اسم تئاتر تلقی کرد، در صورتی که به نظر می رسد این محصول، برای کمپانی های بزرگ به منبعی خاص برای جذب مخاطب و همین طور سود مالی تبدیل شده است.
نمایش فرانکشتاین که از اولین آثار معرفی شده تئاتر ملی لندن برای پخش آنلاین رایگان در یوتیوب بود، اقتباس شده از رمانی به همین نام به نویسندگی مری شلی (Mary Shelley) است که سال 1818 نوشته شده بود و نیک دیر (Nick Dear) (دارنده جایزه بفتا) نمایشنامه فرانکشتاین را بر اساس آن رمان نوشته است.
اولین اجرای این نمایش سال 2011 به کارگردانی دنی بویل (Danny Boyle) با بازی بندیکت کامبربچ (Benedict Cumberbatch) و جانی لی میلر (Jonny Lee Miller) در لندن روی صحنه رفت. این دو بازیگر ایفاگر دو نقش اصلی نمایش بودند که در یک نسخه ی دیگر نقش های خود را جابجا کرده و این عدد 3.5 میلیون بار تماشای آنلاین این نمایش، مربوط به هر دو نسخه است.
در همان سال 2011 و در میانه های اجرای فرانکشتاین فیلمبرداری از نمایش به عنوان یکی از برنامه ریزی های جانبی تئاتر ملی لندن انجام شد تا این محصول بعد از مدتی، روی پره سینما برای مخاطب جهانی نمایش داده شود. به این ترتیب سال 2012 و در سه ماه محدود نسخه ی تصویری فرانکشتاین روی پرده رفت که البته این اکران تئاتری در سال های 2013 و 2014 هم خیلی محدودتر تکرار شد که در نهایت حدود 800 هزار نفر آن را در "سینما" توانستند تماشا کنند.
حالا در سال 2020 تئاتر ملی لندن این دو نسخه ی تصویری را پس از همه گیری کرونا در قالب پخش خانگی به مخاطبانش ارائه کرد که با استقبال میلیونی روبرو شد و علاقه مندان ایرانی هم فرصت مغتنمی برای دیدن این اثر و نیز چند نمایش دیگر این کمپانی پیدا کرده اند.
در آخر اینکه این مطلب علاوه بر اشاره به اهمیت و جذابیت فیلم - تئاتر در صورت توجه به کیفیت و ساختار آن، بویژه در موقعیت فعلی، قصد یاداوری این را هم دارد که، از دوم اردیبهشت امسال تا الان، فیلم - تئاتر رویای یک شب نیمه تابستان به کارگردانی مصطفی کوشکی معطل یک مجوز است تا فقط برای چند روز پخش آنلاین داشته باشد. البته بجز این نمایش کارگردان های چند تئاتر دیگر هم متقاضی پخش انلاین فیلم - تئاتر خود هستند، اما همه در مسیر مجوز و تایید گرفتن بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسامی و سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) مانده اند و آخرین پیگیری ایسنا نشان می دهد که گرچه دست اندرکاران سامانه ای که قرار بود این نمایش ها را پخش کند، پیگیری های لازم را انجام داده اند ولی فعلا خبر خاصی نیست!
انتهای پیام
سروش طاهری نویسنده، بازیگر و کارگردان تئاتر در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ در خصوص وضعیت این روزهای تئاتر و هنرمندان تئاتری در شرایط کرونایی گفت: تئاتر یک هنر زنده است، اساسا می گویند که در تئاتر وجود 2 عنصر را نمی شود حذف کرد، همیشه در تاریخ می خوانیم که حضور تماشاگر، گروه اجرا کننده و مکان اجرا در اجرای تئاتر مهم است.
وی افزود: مکان اجراهای تئاتر، امروز ممکن است هرجایی باشد اما حضور تماشاگر و گروه اجرایی غیر قابل حذف است، در نتیجه اولین ضربه ای که تئاتر می خورد این است که از راه دور نمی تواند مخاطبان را در کنار هم قرار دهد، مخاطبان در کنار هم قرار نمی گیرند یعنی هرکس در منزل خودش یا به تنهایی و یا نهایتا 2 یا 3 نفری می نشینند و یک کاری را در تلویزیون می بینند؛ مدیوم تئاتر چنین چیزی نیست، مدیوم تئاتر زنده است و این ارتباط تنگاتنگ را می خواهد.
این کارگردان اظهار داشت: بعضی وقت ها می بینید در یک سالن تئاتر یک تماشاگر می خندد و 100 تماشاگر دیگر هم با خنده او می خندند و ارتباط برقرار می کنند، در نتیجه اولین لطمه ای که تئاتر از کرونا می خورد از لحاظ اجرایی است. تئاتر ماهیت خودش را از دست می دهد، ما این روزها با شکل جدیدی از مدیا یا مدیوم تئاتر مواجه می شویم و ان هم ارتباط تصویری یا مجازی با تئاتر است؛ مردم ما با همان تئاتر هم آشتی نکرده بودند چه برسد به این که با تئاتر مجازی اتباط برقرار کنند.
وی در ادامه گفت: خیلی از هنرمندان تئاتر مخصوصا آن ها که پا به سن گذاشته اند با این شرایط مجازی آشنا نیستند و جمع شدن انها دور هم اصلا امکان پذیر نیست، تئاتر اومانیست ترین هنر دنیا است، یعنی کاملا انسانگرا است و به انسان وابسته است به این معنا که همه چیزش در مورد مسائل و خصائص انسانی و برای انسان ها اجرا می شود در نتیجه اجرا کردن تئاتر در حال حاضر در این شرایط بحرانی واقعا کار سختی است.
طاهری اذعان داشت: من معنای این تئاتری مجازی را واقعا نمی فهمم، این از سر باز کردن است یعنی فقط یک دل مشغولی است که برای همدیگر درست کنیم و این مسئله هیچ کمکی که نمی کند هیچ، به نظر من اساسا غلط هم است، تماشاگر این گونه با تئاتر آشتی نخواهد کرد چرا که برای اجرا کردن یک تئاتر در تلویزیون یا در یک محیط مجازی ما نیاز به مدیوم و راهکارهای جدیدی داریم که با اصل تئاتر مشکل دارد یعنی در تناقض است. یعنی با این روش مجازی تماشاگری را پرورش می دهیم که وقتی سالن های تئاتر باز می شود ،دوباره به سالن های تئاتر باز نمی گردد و حالا به چنین فضایی عادت کرده است این کلیتی است که می توان در مورد خسارت کرونا به تئاتر گفت.
وی افزود: از لحاظ مالی هم هنرمندان تئاتر از قبل در مضیقه بوده اند و همچنان هم هستند و گویا این تراژدی دیرینه فقر هنرمندان تئاتر قرار نیست ریشه کن شود، اگر حل می شد که شرایط هنرمندان الان این نبود.
این بازیگر کشورمان خاطر نشان کرد: قطعا تئاتر بعد از بحران کرونا با ریزش مخاطب مواجه می شود، تئاتر قبل از کرونا هم مخاطبش را از دست داده بود علت از دست دادنش هم این بود که آن هایی که قدرت دولتی داشتند رفتند در سالن های بزرگ مانند هتل اسپیناس و امثالهم تئاتر اجرا کردند و با تبلیغات هنگفت، بازیگران و ستاره های سینما را روی صحنه آوردند؛ کسانی مثل شهاب حسینی توانستند تئاتر شهر را در اختیار بگیرند و همه هم از این ماجرا راضی بودند. انجمن هنرهای نمایشی بودجه آن نمایش را برای چند ماه پرداخت کرد، آن هم به این علت نبود که تئاتر فاخری است فقط به دلیل حضور علی نصیریان و شهاب حسینی بود.
وی ادامه داد: ما مردممان را به دیدن تئاتر عادت نداده ایم، کسی به دیدن تئاتر عادت نکرده است یعنی در سبد فرهنگی خانواده های ما چیزی به نام تئاتر تعریف نشده است، اساس تئاتر را جزء دل مشغولی هایشان نمی بینند.
این نویسنده تئاتر گفت: فکر می کنید که تئاتر مجازی چقدر بازخورد دارد؟ عملا هیچ بازخوردی ندارد، چند درصد جامعه را درگیر می کند، فردا هم که کرونا تمام شود قطعا تئاتر با آن مشکلاتی که قبلا مواجه بود، روبرو می شود و چیزی از این بدنه نحیف باقی نخواهد ماند.
وی افزود: برای تشویق و جذب مردم به سمت تئاتر باید در آموزش و پرورش اینگونه برنامه ریزی می شد که بچه ها را هفته ای یکبار به دیدن تئاتر می بردند تا بتوانند 20 سال بعد نتیجه آن را ببیند، بچه ای که از کودکی تئاتر ببیند وقتی بزرگ شود تئاتر را یک نیاز می بیند، همانطور که وقتی به دانشگاه می رود ریاضی یا هر رشته ای دیگر می خواند برای تئاتر هم باید از دبستان برنامه ریزی کنند. من وقتی که به سن 18 سالگی رسیده بودم یک نفر نبود که من را راهنمایی کند و بگویدکه اصلا دانشکده هنرهایی زیبایی هم وجود دارد، واقعا کسی نمی دانست؛ برای تئاتر باید از کودکی و در مدارس برنامه ریزی کرد.
طاهری اظهار داشت: اگر به این شکل مردم با تئاتر آشنا شوند وقتی که یک تئاتر ضعیف یا قوی ببینند فرق آن را متوجه می شوند و تئاتر ضعیف کم کم حذف می شود اما الان معیار خوبی برای تئاتر خوب یا بد نداریم، چون عواملی در فروش وجود دارد که اصلا ربطی به کیفیت تئاتر ندارد، بعد از دوران کرونا هم نمی دانم چه اتفاقی می افتد ولی من می گویم که تئاتر قطعا افت بیشتری خواهد کرد چون که مردم بیش از پیش با مسائل اقتصادی درگیر هستند در نتیجه مدام تئاتر دچار ضعف خواهد شد و باز هم ضعیف تر از چیزی که الان هست می شود.
این بازیگر کشورمان در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که وظیفه دولت در حمایت از تئاتری ها چیست گفت: شما تا به حال دیده اید یک تئاتر را در تلویزیون تبلیغ کنند؟ مگر چه مشکلی وجود دارد که نمی شود تبلیغش را کرد؟ شما دیده اید تئاتر را در دانشگاه ها تبلیغ کنند؟ ما دچار چند جناحی هستیم، همه می ترسند تئاتر را تبلیغ کنند؛ می گویند ارشاد به این تئاتر مجوز داده است ولی معلوم نیست با سیاست های ما همخوانی داشته باشد؛ تلویزیون باید برای تئاتر تبلیغ کند، یک برنامه برای تئاتر در شبکه 4 سیما که کم بیننده ترین شبکه تلویزیون است اختصاص داده اند و ان هم در ساعت هایی که بینند ندارد، این به درد ما نمی خورد و هیچ کمکی به جریان تئاتر نمی کند، هیچکس هنوز باورش نشده است که تئاتر می تواند یک اندیشه سازی عمیق در جامعه کند، گویا هنوز کسی این را باور نکرده است، به تبع دولت اولین کاری که برای تئاتر می تواند بکند همین است.
سروش طاهری در پایان گفت: دولت تنها سعی می کند یک نگاه معیشتی به مردم داشته باشد من به اداره ارشاد رفتم و یک فرم اینترنتی پر کردم، من دیدم که در 3 ماه گذشته تنها 9 میلیون تومان درآمد داشته ام، تازه من کسی هستم که در سال 7 یا 8 تئاتر بازی می کنم، استاد دانشگاه هستم، کلاس خصوصی تدریس می کنم و... 9 میلیون تومان تنها درآمد من در 3 ماه بوده است؛ باور می کنید ی تئاتری حرفه ای ماهیانه 3 میلیون تومان درامد داشته باشد؟ به این فکر کردم که دیگر همکارانم که کم تر هم کار می کنند از کجا خرج زندگیشان را در می آورند. همه این ها وظیفه دولت است ولی اصلا برای کسی مهم نیست چون دولت کارهای مهم تر از این دارد و اول باید شکم مردم را سیر کند، درنتیجه باید فکر دیگری برای این مسئله کرد.
گفتگو از احسان رستمیان
انتهای پیام/
قادرآشنا که همراه با تعدادی دیگر از مدیران هنری در این جلسه حضور داشته است، درباره موارد مطرح شده در آن به ایسنا گفت: بسیار علاقه مند بودیم تا از نزدیک با دوستان ستاد ملی مبارزه با کرونا گفتگو و دغدغه های خود را درباره وضعیت تئاتر مطرح کنیم که خوشبختانه این فرصت امروز دست داد.
او اضافه کرد: در این جلسه که آقایان سعید اسدی، مدیر مجموعه تئاتر شهر، شهرام گیل آبادی، مدیر عامل خانه تئاتر و آقای قبادی مشاور معاونت هنری حضور داشتند، تمام نگرانی های خود را به اطلاع دوستان رساندیم و اعلام کردیم اولین دغدغه ما حفظ جان و سلامت هنرمندان است و در مرحله دوم وضعیت اقتصادی و معیشت آنان برایمان اهمیت دارد و این پرسش را مطرح کردیم چگونه می توانیم ضمن حفظ سلامت هنرمندان، شرایطی ایجاد کنیم تا چرخ معیشتی آنان بچرخد. در وهله بعدی هم مساله جشنواره های هنری را به عنوان دیگر دلمشغولی خود تشریح کردیم.
آشنا درباره نتایج این گفتگوها توضیح داد: صحبت ما این بود که چگونه می توانیم با اشراف به وضعیت کرونا یک برنامه ریزی واقعی داشته باشیم که در همین زمینه معاونت هنری شیوه نامه هایی را درباره فعالیت زیرمجموعه های خود ارایه کرد و مقرر شد این موارد در ستاد ملی مبارزه با کرونا بحث و نهایتا درباره چگونگی آغاز به کار فعالیت های هنری شامل تئاتر، موسیقی و تجسمی تصمیم گیری شود.
او ادامه داد: با توجه به ماهیت تئاتر و شرایط اجرای آثار نمایشی، مقرر شد بنده اختصاصا دستورالعملی را درباره شرایط خاص تئاتر ارسال کنم که در جلسات آتی ستاد ملی مبارزه با کرونا بررسی شود. خوشبختانه در این جلسه بحث های خوبی شد و دوستان ستاد، اشراف بهتری نسبت به فعالیت های نمایشی پیدا کردند.
مدیر اداره کل هنرهای نمایشی افزود: پیشنهاد شد اجرای تئاتر در استان هایی که جزو مناطق سفید هستند، با ملاحظات بهداشتی و رعایت همه پروتکل ها انجام شود که البته این موضوع در حد پیشنهاد است و باید همه جوانب امر سنجیده شود و شرایط آن استان ها را به طور کامل ارزیابی کنیم.
آشنا ادامه داد: همچنین اعلام شد تئاتر خیابانی بتدریج می تواند اجرای خود را آغاز کند که البته این موضوع هم نیازمند بررسی های بیشتر است و بر همین اساس تا پایان هفته نظرات مان را درباره فعالیت های کم خطری که در حوزه تئاتر امکان اجرا دارد، ابلاغ می کنیم.
او از برگزاری جشنواره های تئاتری به عنوان دیگر موضوع مطرح شده در این جلسه یاد کرد و افزود: مشخصا از دوستان ستاد درباره برگزاری جشنواره ها پرسیدم و این پرسش را داشتم که آیا می توان آبان ماه چنین اجتماعی برپا کرد که دوستان بشدت نگران وضعیت کرونا در آن زمان بودند و به صراحت و با قطعیت اعلام کردند چنین تصمیمی محل تردید است. به همین دلیل قرار شد تا پایان اردیبهشت ماه درباره جشنواره های تئاتر کودک و نوجوان همدان و خیابانی مریوان تصمیم گیری کنیم.
آشنا که پیش از این از برگزاری قطعی جشنواره تئاتر فجر سخن گفته بود، درباره وضعیت برگزاری این جشنواره نیز تصریح کرد: پیش از این گفته ام سیاست ما به سمت ادغام و کوچک کردن و حتی حذف برخی از جشنواره هاست ولی جشنواره تئاتر فجر طبیعتا جزو جشنواره های حذفی نیست چراکه اعتبار تئاتر ماست و اگر قرار باشد جشنواره ای را کوچک یا حذف و ادغام کنیم، این تصمیم قطعا شامل حال جشنواره فجر نخواهد شد و این جشنواره تعطیل ناپذیر است اما برگزاری آن در شرایط کرونا، قطعا مورد ارزیابی جدی قرار خواهد گرفت چراکه هیچ جشنواره ای را به هر قیمتی برگزار نمی کنیم. اصل اول ما بر این است که آسیبی متوجه جان و سلامتی هنرمندان نشود.
این مدیر هنری درباره وضعیت بلاتکلیف تئاتر در شرایطی که گفته می شود بخش نامه های وزارت بهداشت تنها به مدت دو هفته اعتبار اجرایی دارد و در پاسخ به این پرسش که اگر اجراها آغاز شود، با توجه به اینکه بعد از دو هفته، امکان تغییر بخش نامه و توقف دوباره اجراها وجود دارد، در این میان تکلیف هنرمندان چیست؟ توضیح داد: دوستان ستاد ملی مبارزه با کرونا تاکید داشتند با توجه به اینکه این ویروس قابل پیش بینی نیست و تا زمان کشف واکسن آن نمی توانیم به امنیت کاملی دست یابیم، فراز و فرودهایی در زمینه کنترل آن خواهیم داشت. البته اگر فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنیم، قابل کنترل است ولی فعلا در برخورد با این اپیدمی چاره ای نداریم جز اینکه این بخش نامه ها را تنها به مدت دو هفته اجرایی کنیم.
آشنا در عین حال خاطرنشان کرد: البته در همین وضعیت کرونایی با نیاز جدی مردم برای تامین خوراک فرهنگی رو به رو هستیم ضمن اینکه معیشت هنرمندان مان هم به خطر افتاده است و در عین حال پای جای افراد هم در میان است. بنابراین باید همه این جوانب را ارزیابی و به جای منفعل بودن، فعالانه و با ملاحظه با این شرایط برخورد کنیم.
او با بیان اینکه تا پایان اردیبهشت ماه درباره برگزاری تمام جشنواره های تئاتری تصمیم گیری می شود، درباره اجرای نمایش گروه های تهرانی در استان هایی که در منطقه سفید قرار دارند، توضیح داد: این هم یک پیشنهاد است و می توان آن را ارزیابی کرد. اگر گروه ها تمایل و استان ها هم آمادگی داشته باشند، می توان با در نظر گرفتن همه ملاحظات و با مشورت از کارشناسان، این موضوع را سنجش و ارزیابی کرد.
قادر آشنا در بخش پایانی این گفتگو در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود برگزاری چند جلسه با مدیران تماشاخانه های خصوصی و گفتگوهایی درباره حمایت از آنها هنوز هیچ کمکی به این تماشاخانه ها انجام نشده است؟ توضیح داد: منتظر بسته حمایت دولت هستیم. پیشنهاد خود را ارایه کرده ایم و منتظر ابلاغ دوستان هستیم.
مدیر اداره کل هنرهای نمایشی با تقدیر از پیگیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حل مشکلات هنرمندان افزود: شهادت می دهم آقای وزیر و معاونان ایشان روزانه پیگیر حل مشکلات هنرمندان هستند و امیدوارم زودتر بتوانیم از تماشاخانه های خصوصی حمایت کنیم چون شرایط آنان را درک می کنم و می دانم چقدر متضرر شده اند و به دوستان وزارتخانه هم توضیح داده ام این تماشاخانه ها چگونه در کارآفرینی و اشتغال زایی موثر بوده اند. البته مشغول پیگیری هستم تا شاید از مجرایی دیگر بتوانم اعتباری را صرفا برای تماشاخانه های خصوصی جذب کنم ولی باید دید چقدر به نتیجه می رسد. به هر حال مثل همیشه با امیدواری این پیگیری ها را انجام می دهم.
انتهای پیام
این کارگردان تئاتر که یکشنبه 28 اردیبهشت ماه برای دومین بار نمایش خانم آنلاین را به صورت آنلاین اجرا می کند، در گفتگو با ایسنا ضمن تشریح دو تجربه اجرای آنلاین خود بر این نکته تایکد کرد که نمی توانیم در برابر سبک جدید زندگی مقاومت کنیم.
او که تجربیاتی در حوزه تئاتر مشارکتی و تعاملی دارد، در پاسخ به این پرسش که آیا اجرای آنلاین می تواند به عنوان فضایی تازه در تئاتر تعریف شود، گفت: پیش از این هم سراغ چنین ایده هایی رفته بودم. یکی از تجربه های من بهره گیری از لایو اینستاگرام در نمایش دیور بود که چند سال پیش در تئاتر شهر اجرا شد و دارم از این فرصت برای تکمیل این ایده ها استفاده می کنم ولی واقعیت این است که باید کمی از احساس های نوستالژیک خود دل بکنیم و در برخورد با توسعه یافتگی های جدید گارد نداشته باشیم. چه خوش مان بیاید چه بدمان بیاید، سبک زندگی مان تغییرات عمده ای کرده است.
رضایی یادآور شد: ده پانزده سال پیش نسبت به استفاده از ویدیو پروجکشن در تئاتر گارد وجود داشت چون آن را جزو سینما می دانستند یا به برخی از بازیگران که برای بهتر شنیده شدن صدایشان از میکروفن استفاده می کردند، انتقاد می شد. حتی خیلی از هنرمندان در برابر شبکه های اجتماعی گارد داشتند و می گفتند صفحه ای در این شبکه ها نخواهند داشت و حال آنکه امروز همین هنرمندان از شبکه های اجتماعی برای کارهایشان استفاده می کنند.
این کارگردان تئاتر اضافه کرد: پیشنهادم این است که سبک جدید زندگی مان را بپذیریم و از امکانتش استفاده کنیم. طبیعتا در این میان هر کس برای خود راهکاری را انتخاب می کند ولی مقاومت در برابر آن کاری از پیش نمی برد.
رضایی در ارزیابی دو تجربه اجرایی خود گنیز توضیح داد: وارد یک مدیوم تازه شده ایم هم من به عنوان کارگردان و هم بازیگران نمایش در فضای اجرایی قرار گرفتیم که تا به حال آزموده نشده بود.
او با تشریح چالش هایی که در این دو اجرا داشته است، افزود: تلاش مان این بود که در این دو اجرا، چند چالش را بیازماییم؛ اول اینکه در این پلتفرم اجرایی چه امکانات و مشکلاتی داریم و دیگر اینکه شکل ارتباط با مخاطب هم از نظر طراحی اجرا و هم در برخورد با او چگونه خواهد بود.
رضایی که پیش تر نمایش آقای شادی نوشته دیوید ممت را با بازی افشین هاشمی به صورت آنلاین اجرا کرده است، ادامه داد: تلاش کردم به سمت جریان مستقلی برویم نه اینکه چیزی را جایگزین تئاتر کنیم یا این اجرا را با تئاتر صحنه ای و فیزیکی مقایسه کنیم.
او این تجربه را مفید و جالب دانست و توضیح داد: تلاش کردیم مشکلات فنی را شناسایی کنیم. خوشبختانه درصد زیادی از تماشاگران با این شکل اجرا ارتباط برقرار کردند و معتقدم چنین تجربه ای فارغ از وضعیت کرونا می تواند به صورت یک امکان مستقل در تئاتر ادامه پیدا کند.
این کارگردان که هفته گذشته اولین اجرای نمایش خانم انلاین را با بازی نسیم ادبی تجربه کرده است، درباره جایگاه متن در اجرای آنلاین تئاتر نیز گفت: ازآنجاکه این شکل اجرا مدیوم دیگری است، باید نمایش نامه بر اساس این ساختار و مدیوم نوشته شود. برای اجرای خانم آنلاین در آغاز متنی از آقای محمد چرم شیر انتخاب کردم اما بعد متوجه شدم این متن برای صحنه نوشته شده است. بنابراین با تغییراتی در آن، متن را متناسب با این پلتفرم بازنویسی کردم. البته این بازنویسی مناسب پلتفرم اجرایی سایت تیوال است و اگر فضا اجرای مان عوض شود، قطعا باید تغییر کند.
رضایی خاطرنشان کرد: در این وضعیت باید نمایشنامه را مستقل ببینیم چه زمانی که قرار است نمایشنامه ای برای اجرای آنلاین نوشته شود و چه زمانی که قرار است متنی از پیش نوشته شده برای چنین اجرایی، بازنویسی شود.
این کارگردان در پاسخ به این پرسش که آیا قصد دارد اجرای آنلاین را ادامه دهد، توضیح داد: خوشبختانه هفته گذشته از اجرای خانم آنلاین استقبال خوبی شد و به همین دلیل برای یکشنبه آینده اجرایی ویژه از همین نمایش گذاشتیم ولی این روزها مشغول نوشتن متنی هستم که چند پرسوناژ دارد و مانند دو تجربه قبلی، تک بازیگر نیست. طبیعتا این شکل، ریسکی دارد ولی دوست دارم آن را تجربه کنیم.
آریان رضایی درباره شیوه تمرین نمایش تازه خود که چند پرسوناژ دارد، گفت: همچنان طرفدار ادامه قرنطینه هستم بنابراین در متن و نیز اجرا معقتدم که نباید ساختار قرنطینه را بشکنیم. البته این یک قاعده نیست ولی ترجیح من چنین است. البته فعلا در حال نگارش متن هستم و به دلیل تغییرات احتمالی، بهتر است جزییات بیشتری درباره آن نگویم.
نمایش خانم آنلاین نوشته و کار آریان رضایی است که با بازی نسیم ادبی اجرا می شود. او متن این نمایش را بر اساس نمایشنامه روز عزیز مرده نوشته محمد چرم شیر به نگارش درآورده است. داستان این نمایش درباره زنی است که در لایو اینستاگرام مشغول آموزش آشپزی است ولی ناگهان تغییراتی در درون او رخ می دهد.
این نمایش ساعت 10 شب یکشنبه 28 اردیبهشت ماه از طریق سایت تیوال به صورت آنلاین اجرا دارد.
انتهای پیام
آقای نیکنام حسینی پور در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با اعلام این خبر افزود: امسال با توجه به برگزار نشدن نمایشگاه کتاب و دغدغه ای که انجمن های نشر داشتند، موافقت شد که کتاب های دانشگاهی در این طرح قرار بگیرد.
وی افزود: سقف یارانه خرید کتاب هم، در طرح بهارانه امسال از 100 هزار تومان به 150 هزار تومان افزایش پیدا کرده است.
مدیر عامل خانه کتاب گفت: طرح فصلی بهارانه کتاب که از روز 20 اردیبهشت در سراسر کشور آغاز شده است و همه دستورالعمل های بهداشتی نیز رعایت می شود.
آقای حسینی پور افزود: ما امسال برای فعالیت کتابفروشی ها افزایش ساعت هم اعلام کرده ایم و قرار است تا ساعت 10 شب باز باشند. به همین دلیل امیدوار هستیم خریداران، خرید های خود را به یک ساعت خاص (به طور مثال شب ها) متمرکز نکنند بلکه در طول روز و با توجه به افزایش ساعتی که ما اعلام کرده ایم/ برنامه ریزی و نسبت به خرید کتاب اقدام کنند.
مدیرعامل خانه کتاب گفت: امسال در طرح بهارانه سقف کلی اعتبار کتابفروشی ها 2 میلیارد تومان است.
وی افزود: خریداران در این طرح/ کتاب ها را با 20 درصد تخفیف خریداری می کنند.
آقای حسینی پور گفت: با توجه به شرایط کرونایی قرار شد که ناشران و کتابفروشان خرید های خود را از طریق تلفنی انجام دهند و شرکت پست هم در این زمینه همکاری می کند تا کتاب ها با قیمت مناسب به خریداران برسد.
طرح بهارانه از جمله تخفیف های فصلی است که برای حمایت از کتابفروشان برگزار می شود.
این طرح در عین حال به خریداران کمک می کند تا کتاب های خود را در دوره هایی از سال با تخفیف خریداری کنند.
ایوب دهقانکار در گفت وگو با خبرگزاری میزان، پیرامون آخرین اخبار درباره برگزاری سی و چهارمین دوره از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: به امید خدا شنبه هفته آینده مورخ بیست و هفتم اردیبهشت ماه سال جاری جلسه ای را با حضور اعضا شورای سیاست گذاری نمایشگاه کتاب و همچنین رییس ستاد مقابله با بیماری کرونا برگزار خواهیم کرد تا بتوانیم به تصمیمی جدی و نهایی برای برگزاری این دوره از نمایشگاه برسیم.
وی در همین راستا ادامه داد: دستور جلسه آتی شورای سیاست گذاری نمایشگاه کتاب تهران که اولین جلسه در سال جاری محسوب می شود پیرامون آخرین وضعیت کشور به لحاظ برگزاری نمایشگاه کتاب تهران و رصد موقعیت ها خواهد بود، کیانوش جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت میهمان افتخاری این جلسه است تا به امید خدا بهترین تصمیمات با نظر جمعی در راستای برگزاری این دوره از نمایشگاه اتخاذ شود.
بیشتر بخوانید نمایشگاه قرآن 99 به دلیل شیوع ویروس کرونا برگزار نخواهد شد
دبیر شورای سیاست گذاری سی و چهارمین نمایشگاه کتاب تهران افزود: شورای سیاست گذاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران آخرین وضعیت بیماری کرونا را از رییس ستاد ملی مبارزه با کرونا دریافت خواهد کرد و طبیعتا تصمیم گیری ها مبنی بر برگزاری نمایشگاه کتاب تهران براساس این گزارش گرفته خواهد شد.
وی درباره احتمال برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در سال جاری تاکید کرد: راجع به نمایشگاه کتاب تهران در دوره سی و چهارم صحبت های زیادی شده است و ما خوشحالیم که این رویداد فرهنگی تا این حد برای اقشار مختلف جامعه قابل اهمیت است، این رویداد طیف بزرگی از مردم را در بر می گیرد و ما به دلیل عمومیت فراوان نمایشگاه کتاب می خواهیم در شورای سیاست گذاری بهترین تصمیم را در قبال این مقوله بزرگ فرهنگی در کشور بگیریم.
دهقانکار درباره احتمال برگزاری آنلاین نمایش کتاب تهران افزود: اگر براساس جلسه شنبه بنا بر عدم برگزاری نمایشگاه کتاب تهران شود ما تمام سناریوهای موجود را در قبال جایگزین کردن برای این رویداد بزرگ ادبی در نظر گرفته ایم که برگزاری آنلاین و نمایشگاه مجازی نیز یکی از همین سناریوهای مورد نظر است.
وی در همین رابطه اضافه کرد: با توجه به ابعاد اقتصادی، سیاسی و فرهنگی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران ایده آل شورای سیاست گذاری این نمایشگاه برگزاری آن به صورت همیشگی خواهد بود اما در صورتی که هیچ راهی برای برگزاری نمایشگاه وجود نداشته باشد ما آمادگی های متنوعی برای برگزاری این رویداد به صورت غیر حضوری هستیم.
دهقانکار درباره محل برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در دوره سی و چهارم افزود: اگر امسال با تایید ستاد ملی مبارزه با کرونا شاهد برگزاری نمایشگاه کتاب تهران باشیم، بدون شک با وجود تفاهمنامه های موجود این رویداد ادبی بار دیگر در محل مصلی امام خمینی (ره) برگزار خواهد گردید.
دبیر شورای سیاست گذاری سی و چهارمین نمایشگاه کتاب تهران درباره رعایت نکات بهداشتی مربوط به بیماری کرونا در صورت برگزاری این نمایشگاه خاطرنشان کرد: اگر ستاد ملی مبارزه با کرونا برگزاری نمایشگاه کتاب تهران را جایز اعلام کند مطمئن باشید که ما از بالاترین آمادگی برای رعایت تمامی پروتکل های بهداشتی مبارزه با کرونا برخوردار خواهیم بود و در این زمینه به هیچ عنوان جای نگرانی نیست.
انتهای پیام/
به گزارش روابط عمومی موسسه خانه کتاب، در متن پیام تسلیت نیکنام حسینی پور مدیرعامل خانه کتاب به مناسبت درگذشت بیوک چیت چیان مدیرکتابفروشی مرتضوی آمده است: خبر درگذشت حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای بیوک چیت چیان که سال ها در عرصه نشر و کتاب خدمت کردند و عمر خویش را در راه اعتلای فرهنگ و نشر معارف اسلامی مصروف داشت مایه تاثر و تالم گردید.
زنده یاد چیت چیان از دلسوزان فرهنگ و دانایی بود که با تاسیس کتابفروشی المکتبه المرتضویه لاحیاء الآثار الجعفریه در نجف اشرف و حضور حدود 70ساله در این عرصه و انتشار حدود 100 عنوان کتاب در راه نشر معارف دینی پیش قدم بود و خودش تبدیل به بخشی از هویت فرهنگی شهر تهران شده بود و برای نیل به این اهداف ارزشمند حتی کتاب ها را به رایگان در اختیار مردم قرار می داد تا این کتاب ها خوانده شوند؛ این استمرار فعالیت گواه دلبستگی، علاقه و همت بی دریغ آن مرحوم در راه خدمت به کتاب است.
مدیر کتابفروشی مرتضوی علاوه بر اینکه عمر گرانمایه خود را با عشق در راه نشر علوم دینی و وصایای ائمه اطهار(ع) گذراند، با شروع جنگ تحمیلی فرزند شهیدش محسن چیت چیان که از فعالان حوزه کتاب بود را در راه اسلام و میهن عزیزمان تقدیم کرد.
موسسه خانه کتاب افتخار داشت اردیبهشت ماه 1396 در سلسله نشست های تاریخ شفاهی کتاب میزبان بیوک چیت چیان باشد و مصاحبه با این زنده یاد در سال 1398 در جلد دوم کتاب تاریخ شفاهی کتاب به انتشار رسید. اینجانب فقدان این چهره فرهنگی و یکی از بزرگان حوزه نشر و کتاب را به خانواده آن زنده یاد و اهالی فرهنگ ایران اسلامی بالاخص ناشران و کتابفروشان و علاقه مندان به کتاب تسلیت می گویم و از درگاه ایزد منان برای آن مرحوم مغفرت و برای بازماندگان صبر مسألت می کنم.
به گزارش روابط عمومی موسسه خانه کتاب، خریداران کتاب می توانند برای دسترسی و اطلاع از مشخصات و شماره تماس کتابفروشی های عضو طرح بهارانه کتاب99 به تفکیک هر استان به نشانی اینترنتی tarh.ketab.ir بخش جست و جوی کتاب فروشی مراجعه کنند.
در این طرح کتاب های عمومی، کودک و نوجوان و کتاب های دانشگاهی با یارانه 20درصدی در حدود 700 کتابفروشی از سراسر کشور عرضه می شود و علاقمندان می توانند با ارائه کد ملی تا سقف 150هزار تومان کتاب بخرند.
طرح بهارانه کتاب99 با شعار بهار کتاب همزمان با بهار دل ها از 20اردیبهشت در حدود 700 کتابفروشی کار خود را آغاز کرده است و تا 30اردیبهشت ماه ادامه خواهد داشت.
گفتنی است در بهارانه کتاب99 به منظور رعایت پروتکل های بهداشتی در شرایط شیوع و گسترش ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی، خریدهای غیرحضوری نیز با ثبت اطلاعات مربوطه در پنل از سوی کتابفروشی ها پوشش داده می شود.
پنجمین دوره خیریه اسفندگان کتاب (خاک)، قرار بود هشتم اسفندماه در کافه کتاب چهل کلاغ با حضور چهل نویسنده برگزار شود، اما شیوع بیماری کووید 19 برنامه این خیریه را هم تحت تأثیر قرار داد و برگزاری آن را به تأخیر انداخت. بعد از گذشت چند ماه، مسئولان برگزاری این رویداد فرهنگی با در نظر گرفتن شرایط بهداشتی و اجتماعی تصمیم به برگزاری آنلاین آن گرفته اند و در اطلاعیه ای اعلام کردند: اپیدمی و بیماری می توانند کارها را به تأخیر بیندازند، اما نمی توانند زندگی را متوقف کنند. به زودی پنجمین خیریه اسفندگان کتاب را به صورت آنلاین و با همکاری کتاب فروشی چهل کلاغ برگزار خواهیم کرد؛ از بیست وهفتم اردیبهشت تا دوم خرداد. این رویداد با همکاری 40 داستان نویس ایرانی برگزار می شود و عواید آن به انجمن حمایت از حقوق کودکان اهدا خواهد شد.
همه کتاب های امضا شده برای مخاطبان فرستاده می شود
خیریه اسفندگان از طرف گروهی از نویسندگان برای حمایت از گروه های نیازمند جامعه فعالیت می کند، به نوعی در این رویداد نویسندگان در فعالیتی اجتماعی شرکت می کنند. محمد حسینی، نویسنده و عضو ستاد خیریه اسفندگان کتاب درباره چگونگی برگزاری آنلاین این خیریه به خبرنگار ایرناپلاس توضیح داد: پنجمین دوره اسفندگان کتاب، از بیست وهفتم اردیبهشت تا دوم خرداد به شکل مجازی برگزار می شود. تنها تفاوت این دوره با دوره های قبل این است که نویسندگان و مخاطبان در این تاریخ در کتاب فروشی حضور فیزیکی ندارند. مخاطبان از طریق صفحه اینستاگرام فروشگاه چهل کلاغ کتاب هایی را که به آنها معرفی می شود، خریداری می کنند.
تعهد برگزارکنندگان این دوره از خیریه خاک این است که کتاب ها را با امضای نویسندگان طی 10 روز ارسال کنند. حسینی در این باره توضیح داد: برای خریداران همه چیز مانند سابق است یعنی 40 درصد از قیمت پشت کتاب ها به خیریه کمک می شود و همه راه های همکاری با خیریه مانند سابق ادامه دارد؛ تنها تفاوت این است که کسی در روز برگزاری حضور نخواهد داشت.
کرونا نتوانست جلوی دوستداران کتاب را بگیرد
یکی از ویژگی های اسفندگان کتاب، جمع کردن تعدادی نویسنده در یک کتاب فروشی بود. امسال نیز دوستداران می توانند در برنامه های لایو اینستاگرام فروشگاه چهل کلاغ، شاهد گفت وگو با 40 نویسنده شرکت کننده در این خیریه باشند. به گفته حسینی همان 40نویسنده که پیش از این اعلام شده بود، و ناشرانی که قرار بود در این دوره همکاری داشته باشند، همکاری خود را به شکل مجازی ادامه خواهند داد.
حسینی با دعوت از مردم برای شرکت در پنجمین دوره اسفندگان کتاب بیان کرد: در دوره های قبل استقبال کم نظیری از اسفندگان کتاب می شد، امسال هم از مردم دعوت می کنم این برنامه را با هم برگزار کنیم، زیرا به شکلی غلبه بر کرونا است و نشان دهنده این است که این بیماری نتوانست ما و علاقه مندان به کتاب را شکست دهد. هنوز هم افرادی که دوست دارند با خرید کتاب به دیگران کمک کنند، می توانند این کار را انجام دهند.
از همه استان های ایران و دیگر کشورها می توان در اسفندگان کتاب شرکت کرد
پیش از این جمع کردن 40 نویسنده در یک کتاب فروشی کاری دشوار و نیازمند برنامه ریزی دقیق بود. در این دوره قرار است 40 نویسنده کتاب های خریداری شده را امضا کنند، حسینی دراین باره توضیح داد: به محض اینکه خیریه به پایان برسد -یعنی روز دوم خرداد- مشخص می شود که هر نویسنده چه تعداد کتاب باید امضا کند، نویسندگان با مراجعه به کتاب فروشی کتاب ها را امضا و روز بعد روند ارسال به افراد شروع خواهد شد.
برگزاری این مراسم در دیگر استان ها درخواستی بود که هرسال از طرف دیگر شهرها مطرح می شد، اما به دلایلی چون مدیریت و تنظیم خیریه توسط تعداد محدود، انجام آن غیرممکن بود. امسال با برگزاری این خیریه به صورت آنلاین، نه تنها همه استان های ایران، بلکه علاقه مندان در دیگر کشورها هم می توانند کتاب های موردنظر خود را تهیه کنند. حسینی در این باره گفت: برنامه ریزی دقیقی انجام شده است، برای اینکه کمترین اضطراب را به مخاطبان دهیم. خریداران می توانند مطمئن باشند کتاب ها به دستشان می رسد و به وعده هایی که دادیم، عمل می کنیم. فکر می کنم دلیل ادامه یافتن این خیریه، عمل موبه مو به تعهدات آن بود. وعده ای که برای تسویه به ناشران دادیم، هر دوره خیلی شفاف انجام می شود، هیچ پولی در خیریه باقی نمی ماند و بعد از خیریه مانند هر سال میزیان فروش خود را اعلام و 40 درصد کمک به نهادی که انتخاب شده را کسر می کنیم و چک ها را به مسئولان تحویل می دهیم. روند این خیریه به معنی واقعی، سالم و به همین دلیل است که مردم در هر دوره اعتماد و در آن شرکت می کنند.
فرشته احمدی، مهدی افروزمنش، میترا الیاتی، نازنین جودت، رضا جولایی، احمد حسن زاده، فرهاد حسن زاده، محمد حسینی، مریم حسینیان، امین حسینیون، مصطفی حسینیون، محسن حکیم معنایی، علی خدایی، سینا دادخواه، آیت دولتشاه، لاله زارع، آتوسا زرنگار، ساناز زمانی، محمدرضا زمانی، امیرحسین شربیانی، محمدحسن شهسواری، علی اصغر شیرزادی، فرزام شیرزادی، لیلا صبوحی خامنه، محمد طلوعی، زهرا عبدی، عالیه عطایی، لیلی فرهادپور، نسیبه فضل الهی، الهام فلاح، کاوه فولادی نسب، ضحی کاظمی، شاهرخ گیوا، حسین لعل بذری، جواد ماه زاده، حسن محمودی، آیدا مرادی آهنی، نرگس مساوات، مریم منوچهری و مهدی یزدانی خرم نویسندگانی هستند که در پنجمین دور اسفندگان کتاب حضور دارند.
چندین سال است که بازاری غیرمشروع، پنهان و آشکار به موازات بازار رسمی کتاب در حال فعالیت است که در آن با چاپ نسخه های بدل از آثار پرفروش درآمدی هنگفت را به جیب قاچاقچیان سرازیر و بالطبع، خسارتی هنگفت را نصیب ناشران می کند. تخفیف های غیر معقول دستفروشان و بعضی مراکز فروش که موجب استقبال مخاطبان ناآگاه از این کتاب ها می شود و خلأ های قانونی دست به دست هم داده اند تا در طول این سال ها فریاد ناشران مال باخته کمتر به گوش کسی برسد تا آنجا که خود موسسات انتشاراتی نیز با وجود همه نارضایتی ها به جای شکایت های قانونی، کم کم چنین پدیده شومی را پذیرفته و به آن عادت کرده اند. با این حال پایمردی برخی ناشران مالباخته در یکی-دو سال گذشته موجب شده که اتحادیه ناشران از طرق قانونی دست به اقداماتی پراکنده در این زمینه بزند که همین اقدامات منجر به کشف چندین انبار کتاب قاچاق و دستگیری مجرمان شده است؛ اقداماتی که چراغ امید را در دل ناشران روشن نگه داشته. در هفته های گذشته خبر دیگری منتشر شد که بر این امیدواری افزوده است و آن ایجاد شعبه ای مستقل و تخصصی برای تسریع در پرونده های دعاوی با موضوع قاچاق کتاب در دادگستری تهران است. در متن خبر اتحادیه ناشران و کتابفروشان آمده است: پیرو مکاتبه و درخواست اتحادیه ناشران از محمد جواد حشمتی، رئیس دادگستری استان تهران درخصوص اختصاص شعبه مستقل در دادگستری برای تسریع در رسیدگی به پرونده های ارسالی از طرف اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با موضوع قاچاق کتاب و ارسال پاسخ از طرف دادگستری کل استان تهران مبنی بر موافقت و اختصاص دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه 35 تهران(فرهنگ و رسانه) برای رسیدگی به پرونده های ارسالی از سمت اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و در مرحله بدوی دادگاه های مجتمع قضایی کارکنان دولت و در مرحله تجدیدنظر شعبه 36 دادگاه تجدیدنظر استان تهران به صورت تخصصی برای رسیدگی به پرونده های مذکور رسیدگی می کند. این خبر از آنجا موجب رضایت ناشران شده است که پیش از این اغلب شکایت های مال باختگان در زمینه قاچاق کتاب در دادگاه های مختلف و غیر تخصصی انجام می شد و به دلیل اشراف نداشتن بسیاری از قاضیان از ریزه کاری های دنیای نشر کمتر نتیجه مطلوب حاصل می شد.
در سال های اخیر تلاش های زیادی برای آگاه کردن مردم در زمینه قاچاق کتاب صورت گرفته تا از خرید آثار غیراصل خودداری کنند، اما عموم دست اندرکاران نشر چنین تلاشی را کافی نمی دانند و بر این باورند که جلوگیری از هر بزهکاری نیازمند تدابیر قانونی است. محمود آموزگار، وکیل دادگستری و مدیر انتشارات کتاب آمه درباره تاثیر اختصاص شعبه برای دعاوی در حوزه قاچاق کتاب معتقد است: نکته مهم این است که با توجه به قوانین مربوطه، از جمله قانون مولفان و مصنفان، قاچاق کتاب به عنوان جرم تلقی شده و برای سرقت ادبی تحت این عنوان، مجازات هایی در نظر گرفته شده است. در این قانون برای نخستین بار برای فکر، مالکیت قائل شده اند، در آن مالکیت منحصر به مال ملموس نیست، بلکه فکر، ابداع و هنر هم به موجب این قانون دارای مالکیت شده است. امیر علی بیک، مدیر فروش انتشارات مروارید نیز با اشاره به مشکلاتی که در اجرای قانون تاکنون وجود داشته نظری مشابه دارد و بر این باور است: اگر قاضی بتواند به تمام جوانب امر آگاهی داشته باشد، می تواند شرایط را درک کند و حکم مناسبی دهد. حکم قاضی و مجازات های سنگین می تواند دست افراد سودجو را طوری کوتاه کند که مجددا دست به قاچاق کتاب نزنند و دست از سر نشر و انتشارات بردارند. به گفته این فعال نشر، هنوز قاضی هایی هستند که با مساله قاچاق کتاب آشنا نیستند و آگاهی کافی در این حوزه ندارند. او بیان کرد: بارها شنیده ام و دیده ام که درباره حق التالیف یا حق الترجمه اثر طوری برخورد می شود که گویی چنین مساله ای وجود خارجی ندارد. برخی نسبت به این مساله بی تفاوت هستند؛ حتی گفته می شود قاچاق کتاب، اشاعه فرهنگ است، باید کتاب خوب را چاپ کرد و دست مردم رساند؛ با وجود اینها دید کارشناسی می تواند به حل مساله کمک کند. محمدعلی جعفریه، مدیر نشر ثالث که تاکنون موفق به گرفتن چند حکم علیه قاچاقچیان کتاب شده است، درباره تخصیص شعبه دادسرا برای رسیدگی به دعاوی حقوقی نیز معتقد است: وقتی یک قاضی واحد به همه دعاوی در این حوزه رسیدگی کند، شناختی درباره افراد و مسائل پیدا خواهد کرد؛ در نتیجه می تواند تصمیم های مناسب تری بگیرد.
تهران (پانا) - برپایی نمایشگاه کتاب تهران هم نظیر بسیاری از رویدادهای فرهنگی- هنری جهان تا اعلام نتیجه بررسی های ستاد مقابله با کرونا به حال تعلیق درآمده.
به گزارش ایران، البته آن طور که معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داده طی دو هفته آینده درباره برپایی یا حتی ادامه این توقف تصمیم گیری می شود.
سرانجام پیگیری هایی که به کرونا گره خورد
چگونگی برگزاری نمایشگاه کتاب، چه محل برگزاری آن و چه حتی زمان تحویل غرفه ها به ناشران اغلب در زمره تصمیم گیری های دقیقه نودی است و این یکی از مهم ترین گلایه هایی است که از همان بدو برپایی نخستین دوره این رویداد علمی- فرهنگی متوجه مسئولان آن بوده است.
امسال اما محل برگزاری نمایشگاه کتاب بنا بر پیگیری های ناشران که نگران میزبانی مجدد مجموعه شهر آفتاب بودند و نامه نگاری های آنان به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری زودتر از سال های قبل مشخص شد؛ حول و حوش یکی- دو هفته ابتدایی دی ماه سال پیش شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب تهران از برپایی آن در سال 99 در مصلی خبر داد.
این تصمیم گیری برای اهالی نشر اتفاق خوبی بود، چراکه بخش عمده ای از ناشران تهرانی و شهرستانی طی یک ماه پایانی پاییز 98 از خواست خود برای برپایی نمایشگاه کتاب تهران در مصلی خبر داده بودند و حتی از طریق صنوف نشر این مسأله را نه تنها به گوش وزیر ارشاد، که طومار امضاهای شان را به دست جهانگیری هم رساندند. بخش قابل توجهی از ناشران تأکید کرده بودند در صورت بازگشت نمایشگاه کتاب به شهر آفتاب از حضور در این رویداد بین المللی نشر انصراف خواهند داد. نمایشگاه کتاب تهران امسال قرار بود با تغییرات دیگری هم برپا شود که بحث زمان آن بود. هر ساله زمان میزبانی این رویداد مهم نشرمان از علاقه مندان کتاب و کتابخوانی با تغییری چند روزه در نیمه دوم اردیبهشت ماه برگزار می شد که برای سال 99 به دلیل همزمانی با ماه رمضان و از سویی نمایشگاه کتاب قرآن زمان آن به 26 فروردین تا 5 اردیبهشت ماه تغییر پیدا کرد. برای نمایشگاه کتابی که قرار بود در بهار 99 برگزار شود مسئولان به نسبت دوره های قبل کمی سربلندتر از سال های قبل بودند و دلیل آن را هم در آغاز زودتر جلسات سیاستگذاری و حتی انتخاب سریع تر محل میزبانی عنوان می کردند. با این حال شیوع جهانی ویروس کرونا همه این برنامه ریزی ها را برهم زد؛ نه تنها نمایشگاه کتاب تهران، بلکه بخش عمده ای از نمایشگاه های جهان در عرصه نشر از لغو برگزاری شان گفتند، از نمایشگاه کتاب بلونیا گرفته تا لایپزیک، پاریس، لندن و...
تعلیق برپایی نمایشگاه شوکی بزرگ به صنعت نشر
فارغ از دیگر نمایشگاه های کتاب جهان که نحوه برپایی شان تفاوت بسیاری با نمایشگاه تهران دارد؛ این رویداد بین المللی نشر در کشورمان بیش از آنکه نمایشگاه باشد فروشگاهی بزرگ برای عرضه تازه های نشرمان است؛ بنابراین عجیب نیست ناشران چرخش بخش عمده ای از اقتصاد خود را منوط به فروش آثارشان در 10 روز برپایی نمایشگاه کتاب عنوان و تأکید کنند که از این بابت ضرر بسیاری متوجه آنان شده است.
با این حال شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب هم به تبعیت از گفته های ستاد مقابله با کرونا چاره ای جز لغو برگزاری این رویداد حوزه نشر نداشت. تعطیلی نمایشگاه کتاب شوک بزرگی برای صنعت نشرمان بود چراکه بسیاری از ناشران بی اطلاع از شرایطی که از اسفند ماه این بیماری به همه مشاغل تحمیل کرد طبق روال هر ساله، کار نشر کتاب های خود را از بهمن آغاز کرده بودند تا کتاب های آنها برای عرضه در نمایشگاه سی وسوم آماده شود.
بخش عمده ای از آسیبی که شیوع این بیماری متوجه صنعت نشرمان کرده به خرید و فروش های چک و سفته ای ناشران و پرداخت های موکول به آینده آنان باز می گردد. مسأله ای که نه تنها به همکاری میان ناشران و چاپخانه داران باز می گردد، بلکه همه مشاغل مرتبط با نشرمان که شاید حرف چندانی از آنها در میان نباشد را هم درگیر این قبیل پیش پرداخت ها کرده است. آن طور که هومان حسن پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان هم پیش تر گفته ناتوانی فعالان نشر از بازپرداخت بدهی هایی که قرار بوده با پایان فروش نمایشگاهی آنان تسویه شود یکی از نگرانی های جدی است. البته یکی دیگر از مسائلی که حاشیه های متعددی متوجه برگزار کنندگان این رویداد فرهنگی کرده حرف و حدیث هایی درباره برگزاری مجازی نمایشگاه کتاب تهران است. اتفاقی که برخی اهالی نشر از جمله حسن پور در توصیف غیرممکن بودن آن گفته اند: هر وقت المپیک به شکل مجازی برگزار شد، نمایشگاه کتاب را هم می توان به این صورت برپا کرد!
حالا در واکنش به اتفاقاتی که متوجه برگزار شدن یا نشدن نمایشگاه کتاب تهران است آن طور که محسن جوادی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفته قرار شده طی جلسه شورای سیاستگذاری این نمایشگاه که تا دو هفته دیگر برگزار می شود درباره همه این موارد صحبت شده و تصمیم گیری شود؛ اینکه برگزاری نمایشگاه به شکل مجازی خواهد بود یا حتی به همین شکل فیزیکی میزبان علاقه مندان شود. البته نکته ای که نباید فراموش کرد در تصمیم گیری های مذکور به طور قطع نتیجه بررسی های ستاد مقابله با کرونا اصل نخست خواهد بود.
با این حال جوادی به نکته دیگری هم اشاره کرده که تنها شامل نمایشگاه کتاب نمی شود و در ابعاد گسترده تری فعالیت ناشران را شامل می شود. او خطاب به فعالان عرصه نشر از این گفته که معاونت فرهنگی ارشاد برای رفع نگرانی ناشران از کمبود کاغذ طی روال یک سال گذشته برنامه ریزی هایی دارد. جلسه ای که قرار است طی دو هفته آینده برگزار شود البته تنها شامل نمایشگاه کتاب تهران نمی شود و شامل حال نمایشگاه های استانی خواهد بود.
چرخه توزیع نشرمان روال درستی ندارد
محمدرضا توکل صدیق
مدیر نشر صابرین
حرف های ضد و نقیض بسیاری درباره چگونگی برپایی نمایشگاه کتاب تهران شنیده می شود که از جمله شان می توان به موافقان و مخالفان برپایی مجازی آن اشاره کرد. برخلاف دوستانی که مخالفت خود را با این پیشنهاد مطرح کرده اند، من موافق هستم. شرایط فعلی جهان دست ما نیست که بتوانیم برای چگونگی برگزاری نمایشگاه کتاب تصمیم قطعی بگیریم و بگوییم که اگر بهار برگزار نشد حتماً در فصل پاییز میزبان علاقه مندان خواهد بود. اگر شرایط به همین منوال ادامه پیدا کند و مسئولان دست روی دست بگذارند، یک دفعه به خودشان می آیند و می بینند که زمان بسیاری از دست رفته. بهتر است تا دیر نشده با اتکا بر همین شرایط و امکاناتی که در دست داریم کاری کنیم. بازگردیم به بحث نمایشگاه مجازی که تأکید دارم با آن موافق هستم، هرچند که منکر تأثیر مثبت نمایشگاه به شکل فیزیکی اش نیستم اما مسأله اینجاست که در روزگار فعلی که نگرانی از شیوع این بیماری ما را با محدودیت های بسیاری روبه رو کرده و از سویی حرکت سریع جهان به سوی بهره گیری حداکثری از فضای مجازی، ما چرا چنین کاری نکنیم؟ حداقل به اجبار این شرایط می توان نشرمان را به سوی مدیریت مدرن سوق بدهیم، حتی بعد از بازگشت جهان به سوی زندگی عادی هم می توان از هر دو شیوه برگزاری نمایشگاه کتاب هم در فضای مجازی و هم در دنیای واقعی و فیزیکی استفاده کرد؛ این دو می توانند مکمل یکدیگر باشند. برخی از این نگران هستند که در شکل مجازی تنها ناشران مطرح دیده شوند، به گمانم با همراهی کارشناسان می توان کاری کرد که این ضعف ها به حداقل رسیده و حتی شرایطی فراهم شود که ناشران کوچک هم به اندازه ناشران مطرح دیده شوند.
از جمله این راهکارها طبقه بندی موضوعی کتاب ها می تواند مورد توجه باشد؛ آن وقت من مخاطب وقتی به دنبال فلان کتاب تاریخی باشم تنها با یک جست و جوی ساده با فهرست کتاب هایی که در این موضوع و از سوی ناشران متعدد منتشر شده اند روبه رو می شوم. از این طریق هم ما اهالی نشر یاد می گیریم خود را با دنیای مدرن تطابق بیشتری بدهیم و هم مردم متوجه می شوند که همچون دیگر کالاهایی که خرید اینترنتی آنها باب شده درباره کتاب هم می توان در خانه نشست و خرید کرد. تعطیلی نمایشگاه کتاب نقدینگی اغلب ناشران را تا 15 درصد هم کاهش داده، این مسأله نشأت گرفته از روند ناسالمی است که در چرخه صنعت نشرمان باب شده و شاهد هستیم که ناشران در نمایشگاه کتاب به طور مستقیم دست به فروش آثار خود می زنند. این در حالی است که چنین اتفاقی حتی برای من ناشر هم خودزنی است چراکه آسیب جدی کتابفروش را به دنبال دارد. با وجود تمام نکاتی که درباره نمایشگاه کتاب مجازی گفتم اما اگر این تعطیلی منجر به قدرتمند شدن بیشتر چرخه توزیع کتاب شود با ادامه آن موافق هستم. باید به جایی برسیم که همچون دیگر کشورهای جهان کتاب ها تنها از طریق کتابفروشی ها به دست مخاطبان برسند. البته کتابفروشان هم باید تغییراتی در روند فروش خود بدهند که از مهم ترین آنها می توان به دایر کردن بخش فروش مجازی اشاره کرد. من این تعطیلی را با وجود مشکلاتی که رقم زده به فال نیک می گیرم چراکه امیدوارم بتواند چرخه نشرمان را به سوی فروش اصولی سوق بدهد.
صبوری کنیم تا شرایط به اوضاع قبل بازگردد
علیرضا رئیس دانایی
مدیر مسئول نشر نگاه
این روزها شاهد انتشار گفته های مختلفی درباره نمایشگاه کتاب تهران هستیم؛ عده ای موافق برپایی آن هستند و برخی هم تأکید دارند باید تا پایان شرایط فعلی جهان صبر کرد. در کنار همه نظرات مثبت و منفی درباره برپایی این رویداد مهم نباید فراموش کرد که در عرصه جهانی، حتی در مقایسه با نمایشگاه های کتاب کشورهای آلمان، ترکیه یا انگلستان ما با کمتر نمایشگاهی با این میزان مراجعه کننده روبه رو هستیم. این را گفتم که بدانید وقتی بحث مراجعه تعداد بسیاری از علاقه مندان درمیان است کنترل جمعیت اتفاق بسیار سخت و حتی غیرممکنی است. بویژه این روزها که نه خبری از سینماهاست و نه حتی برپایی دیگر تفریحات رایج مردم. بنابراین کافی است نمایشگاه کتاب برقرار شود تا ببینید چه تعداد بازدید کننده مراجعه خواهد کرد! مردم خسته شده اند و ممکن است از هر امکانی برای تغییر حال و روز خود بهره بگیرند، حالا می خواهد بحث نمایشگاه در میان باشد یا فلان اتفاق فرهنگی. با اینکه منکر تأثیر قابل توجه برگزاری نمایشگاه کتاب بر صنعت نشرمان نیستم اما از طرف دیگر تأکید دارم که تا محققان راهی برای کنترل بیماری کرونا پیدا نکرده اند برپایی نمایشگاه کتاب تهران با چنین میزانی از مراجعه کننده به هیچ وجه صحیح نیست.
نباید فراموش کنیم که سلامت عمومی جامعه به هر اتفاقی ارجحیت دارد، حتی اگر ناچار به تحمل برخی ضررهای اقتصادی بشویم که البته همه دنیا با آن روبه رو هستند و تنها بحث ما درمیان نیست. یکی از گزینه هایی که این روزها شنیده می شود پیشنهاد برپایی مجازی نمایشگاه کتاب تهران است. بگذارید عقیده خودم را نسبت به برگزاری این چنینی نمایشگاه با ذکر نمونه ای بگویم. همین چند روز اخیر با یکی از دوستان که از قضا شاعر مشهوری نیز هست صحبت می کردم. دوست شاعر از من پرسید که فلانی این روزها وضعیت فروش نشر و کتابفروشی شما در فضای مجازی چگونه است؟ گفتم تو خودت در این یکی- دو ماه چند کتاب از طریق فضای مجازی خریده ای؟ پاسخ داد که هیچ کتابی نخریده ام! به او گفتم خب باقی مردم هم تقریباً اوضاعی مشابه تو دارند. آنهایی که از قبل عادت به خرید اینترنتی کتاب داشته اند حالا هم به روال قبل خود خریداری می کنند اما تنها تعداد کمی از دیگر کتابخوانان به این سبک خرید روی آورده اند. دلیل آن هم ساده است، ما هنوز به بهره گرفتن از بسیاری امکانات فضای مجازی عادت نکرده ایم. تازه طی چند سال اخیر، آن هم با حجم قابل توجهی از تبلیغات و تلاش صاحبان برخی پلتفرم ها مردم به خرید برخی کالاها از جمله محصولات سوپرمارکتی عادت کرده اند. بهترین اقدام به عقیده شخص من این است که قدری صبوری کنیم تا این بیماری همه گیر دست از سر جهانیان بردارد. تأثیر منفی کرونا بر اقتصاد نشر را قبول دارم اما ما و کتابفروشان در تمام 365 روز سال، کمی بالا و پایین کتاب می فروشیم ونباید فکر کرد که حالا با تعطیلی موقت نمایشگاه کل اقتصاد نشر خوابیده است. مهم ترین مشکل ما بحث چک هایی بود که نگرانشان بودیم که آنها هم به مرور در حال پاس شدن هستند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت و گو نایب رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان به همراه یک ناشر درباره وضعیت ایران در برخورد با قانون کپی رایت در برنامه صبح و گفت و گو به طرح مسائل و دیدگاه های خود پرداختند و شرایط ایران را در برخورد با این قانون مورد نقد قرار دادند.
محمود آموزگار نایب رئیس اتحادیه ناشران در این برنامه با اشاره به اینکه ایران در حال حاضر از قانونی که در سال 1348 به منظور حفظ حقوق مولف استفاده می کند، گفت: در سال 1348 قانونی وضع شد که حمایت از کپی رایت و ترجمه را در بر می گیرد. وجه مشخصه این قانون هم این است که حدود اجرای آن در محدوده مرزهای داخلی کشور است.
وی افزود: به عبارتی قانون مذکور حقوق مولفان در داخل کشور را به رسمیت می شناسد و نسبت به صاحبان آثار در خارج از کشور الزامی ندارد.
آموزگار سپس گفت: برای پیوستن ایران به کنوانسیون برن یکسری نگرانی هایی وجود دارد، برخی معتقد هستند که اگر قانون کپی رایت بپیوندیم این می تواند برای کشور مشکل زا باشد چرا که باید از قوانین مصوب آن پیروی کنیم.
نایب رئیس اتحادیه ناشران پیشنهاد کرد: برای اینکه مشکلی در زمینه پیوستن به قانون کپی رایت پیش نیاید می توان به شکل ساده تر و در قالب قانونی ملی کپی رایت را بپذیریم. این باعث می شود هر زمان احساس کردیم مشکلی در زمینه پذیرش کپی رایت داریم قانون را تغییر بدهیم. به این ترتیب موضوعات یک بام و دوهوایی که در این زمینه وجود دارد منتفی می شود و می توانیم رعایت حقوق مولف یا کپی را جنبه کامل تری بدهیم.
در ادامه این برنامه حاجی آبادی از فعالان صنعت نشر هم در طرح دیدگاه های خود با اشاره به اینکه قانون سال 48 که از آن با عنوان قانون حمایت از مولفان، مصنفان و هنرمندان یاد می شود تا حدی به نویسندگان کتاب کمک می کند و هم اکنون بسیاری از مشکلات مطرح شده در این بخش با همین قانون مرتفع می شود، گفت: اگر نگاه از بیرون داشته باشیم وقتی کتابی را از خارج کشور می آوریم و بدون کپی رایت منتشر می کنیم مشکلات رعایت نشدن کپی رایت مشخص می شود.
وی ادامه داد: هم اکنون برخی از فعالان صنعت نشر بدون هماهنگی با سایر ناشران کتابی را از خارج کشور تهیه می کنند و اقدام به ترجمه می کنند. [اشاره به ترجمه های موازی یک اثر توسط چند ناشر]
این فعال صنعت نشر گفت: برای پیوستن به کنوانسیون برن باید اقداماتی از داخل صورت بگیرد، هم اکنون این تصور وجود دارد که اگر به این کنوانسیون نپیوندیم می توان با هزینه کمتر کتابی را چاپ و منتشر کرد.
حاجی آبادی گفت: در بخش کتاب های کودک و علمی شاهد چاپ های متعددی از کتاب ها هستیم که به موضوع کپی رایت ارتباط پیدا می کند. در این بخش مسائل کسب سود هم مطرح هستند.
محمدرضا اربابی رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی مترجمان، در گفت و گو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، در خصوص اطلاعیه جدید صندوق اعتباری هنر گفت: با توجه به اطلاعیه جدیدی که صندوق اعتباری هنر منتشر کرده است، هنرمندان از معافیت پرداخت حق بیمه ماه های فروردین، اردیبهشت و خرداد برخوردار هستند. البته این خبر خیلی دیر اعلام شد؛ چون تقریباً بسیاری از مترجمانی که عضو صندوق اعتباری هنر هستند، حق بیمه خود را پرداخت کرده اند.
او افزود: منطقی و عقلانی است مترجمانی که حق بیمه ماه های فروردین، اردیبهشت و خرداد خود را پرداخت کرده اند، پرداختی شان به ازای ماه های تیر، مرداد و شهریور در نظر گرفته شود تا این افراد هم از این معافیت پرداخت حق بیمه هنرمندان بهره مند شوند. در همین خصوص نامه ای را دیروز برای صندوق اعتباری هنر ارسال کردیم و پیگیر جواب آن هستیم.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی مترجمان ادامه داد: اگر پرداختی مترجمانی که حق بیمه ماه های فروردین، اردیبهشت و خرداد خود را پرداخت کرده اند، برای ماه های بعد در نظر گرفته نشود؛ تبعیض میان هنرمندان قائل شده ایم و این افراد به دلیل خوش قولی و خوش حسابی شان در زندگی متضرر شده اند.
انتهای پیام/
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، این جلسه با 6دستور به ترتیب ارائه گزارش ابوالفضل رفیع مدیرکل فرهنگی شهرداری تهران، ارائه گزارش مرضیه محرابی معاون فرهنگی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، توضیحات مهدی محمدی دبیر هیات رسیدگی به مراکز فرهنگی و هنری در خصوص اسامی موسسات فرهنگی هنری، بیان اقدامات و ارائه دیدگاه فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی توسط نسرین پرویزی، ارائه گزارش نمایندگان سازمان ثبت اسناد و املاک و ارائه گزارش از سوی سرهنگ امین شمس نماینده پلیس نظارت بر اماکن عمومی ناجا برگزار شد.
در ابتدای این جلسه محمود شالویی مشاور وزیر در امور پاسداشت زبان فارسی با تبریک پیشاپیش سالروز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی گفت: یکی از مهم ترین مباحثی که باید به آن توجه کرد موضوع تبلیغات صدا و سیما و رعایت عناوین فارسی در تبلیغات است، از این رو خواستاریم بررسی عمیق و جامعی برای مقابله با این موضوع داشته باشیم.
وی ادامه داد: البته سازمان صدا و سیما اعلام کرده است که هرگونه نام غیرمعمول که در تبلیغات دیده شود پس از گزارش پیگیری خواهد شد.
مشاور وزیر در امور پاسداشت زبان فارسی یادآور شد: باتوجه به شیوع ویروس کرونا شمار شرکت های دارویی و بهداشتی مراجعه کننده بسیار است و امیدواریم در ثبت محصول و مجوز برای شرکت ها از نوشتار بیگانه و نام های خارجی استفاده نشود. در روزهای اخیر متاسفانه برخی از شرکت ها از نوشتار خارجی برای محصولات خود استفاده کردند.
شالویی در ادامه از برگزاری جلسه بعدی شورای پاسداشت زبان فارسی در خردادماه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داد.
در ادامه مهدی محمدی دبیر هیات رسیدگی به مراکز فرهنگی هنری گفت: دبیرخانه هیات رسیدگی به مراکز فرهنگی هنری در داخل سایت خود راهنمای نام گذاری موسسات را بارگذاری کرده است، این راهنما براساس آنچه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اعلام کرده است در داخل سایت بارگذاری شده و چنانچه موردی خلاف این چارچوب باشد در صورت اعلام پیگیری خواهیم کرد.
بهرام حسن زاده رئیس اداره تعیین نام اشخاص حقوقی ثبت شرکت ها و موسسات غیرتجاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور هم در ادامه با اشاره به اینکه تعاملات این سازمان با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص موسسات فرهنگی و هنری مطلوب بوده است، خاطرنشان کرد: مشکلی که با آن درگیر هستیم عناوین تخصصی است که در وزارت بهداشت استفاده می شود، متاسفانه در حوزه بهداشت کلمات تخصصی برای موسسات منظور می شود که قابل توجیه نیست و باید برای معادل آنها فکری کرد.
وی ادامه داد: به همین منظور با کمک فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی به دنبال برنامه ای برای نام یابی متقاضیان هستیم تا از این طریق متقاضیان برای استفاده از نام های ایرانی اقناع شوند، البته در مورد شرکت های دانش بنیان نیز همین مشکل وجود دارد و آنها تصور می کنند که برای نام گذاری های خود از اسامی خارجی استفاده کنند و متاسفانه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز امکان استفاده از این نام ها را می دهد، این در حالی است که بسیاری از نام ها را می توان ایرانی یا حداقل معادل آن را انتخاب کرد.
حسن زاده یادآور شد: در قوانین باتوجه به ابهاماتی که در مورد مالکیت معنوی وجود دارد ما موظف هستیم در مورد علائم تجاری بین المللی همان نام برند را بپذیریم، اما در مورد سرمایه گذاری های خارجی نیازمند شناسایی کالا در داخل هستیم، در واقع در مورد نامگذاری برای یک کالا در داخل باید هماهنگی های لازم صورت پذیرد، همانطور که امسال هم به نام جهش تولید نامگذاری شده است رعایت این نامگذاری ضروری است.
در ادامه مرضیه محرابی معاون فرهنگی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران نیز با اشاره به 30پرونده شکایت در حوزه عناوین فارسی و انگلیسی چاپخانه ها گفت: در این بخش وزارت صمت باید همکاری لازم را با ما داشته باشد، همچنین کانون های تبلیغات نیز باید با فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی همکاری لازم را داشته باشد چون در برخی موارد نامگذاری ها دچار ابهام است.
وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات موجود شمار زیاد مجوز موسسات با نام خارجی است، به همین منظور باید یک بازه زمانی برای تمامی موسساتی که شامل تغییر نام می شوند قرار داد تا بتوانند یک نام جدیدی برای خود انتخاب کنند، البته سازمان صدا و سیما هم در تبلیغات خود از نام های خارجی استفاده می کند و باید در این خصوص اقدامات لازم در جهت اصلاح تبلیغات را انجام دهد.
محرابی تاکید کرد: متاسفانه برخی از موسسات که نام ایرانی هم دارند در علائم تجاری خود از عناوین خارجی بهره می برند، باید سخت گیری در مورد نامگذاری ها صورت بگیرد تا با یک وحدت رویه شرکت های تجاری مجاب شوند که برای شرکت خود نام ایرانی انتخاب کنند.
وی افزود: اخیرا در مجوزهای ما موضوع تبلیغات مدنظر قرار گرفته است، در این زمینه قرار است وزارت صمت با ما همکاری کند که برخی مجوزها با عنوان تبلیغ برای کشورهای خارجی جهت صادرات انجام شود.
نسرین پرویزی معاون واژه گزینی فرهنسگتان زبان و ادبیات فارسی در ادامه این جلسه با بیان اینکه امروز برخی شرکت ها نام تجاری خود را ایرانی انتخاب اما محصولات خود را با عناوین خارجی معرفی می کنند، تصریح کرد: یکی از سازمان هایی که در این راستا باید رعایت قواعد را بکند سازمان صدا و سیما است که تبلیغات بسیاری از این شرکت ها را دارد، از نظر صدا و سیما این دسته از شرکت ها چون مجوز تولید دارند می توانند مجوز تبلیغ هم بگیرند در حالی که مجوز سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به مجوز تبلیغات مرتبط نیست.
وی ادامه داد: برای نحوه نام گذاری شرکت ها و موسسات دوره هایی در نظر گرفتیم تا چگونه برای یک موسسه نام را اتخاذ کنیم، با این دوره های آموزشی با یک همفکری می توان مشکل متقاضیان را هم حل کرد، دوره های توجیهی و آموزشی می تواند بخشی از مشکلات را حل کند.
در ادامه این جلسه غلامرضا بیات رئیس اداره ثبت علائم تجاری و نشانه های جغرافیایی داخلی مرکز مالکیت معنوی سازمان اسناد و املاک کشور نیز گفت: با تلاش های صورت گرفته توانستیم در سامانه الکترونیکی خود بخشی را مبنی بر اخذ تعهد برای انتخاب نام فارسی برای شرکت ها و موسسات قرار دهیم، در بسیاری از موارد که شرکت ها در خارج از مرزهای کشور هم فعالیت دارند برای آنکه نامگذاری آنها براساس تقاضای بین المللی هم موردی نداشته باشد باید فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی هماهنگی لازم را داشته باشند.
علی اکبر ابراهیمی معاون دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در ادامه با اشاره به اینکه مشکل اساسی ما استفاده از نام های خارجی در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است، گفت: اگر سرمایه گذار هر کشور متناسب با قواعد کشور هدف عمل کند مشکلی به وجود نخواهد آمد، متاسفانه در بسیاری از موارد به دلیل عدم رعایت نامگذاری ها مجبور به پلمپ ماشین آلات بسته بندی و چاپخانه ها شدیم زیرا از اسامی خارجی در کار خود استفاده کردند.
وی ابراز داشت: طی یک تفاهم نامه در معاونت فرهنگی تمام استان ها را مجاب کردیم که نظارت بیشتری بر چاپ و نشر داشته باشند تا مشکل استفاده از نام گذاری ها تسهیل شود.
در پایان این جلسه داریوش ذوالفقاری نماینده پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز گفت: دنیا برای حفظ زبان خود به ادبیاتش رجوع می کند، به همین منظور باید جلسه ای در این خصوص در کارگروه تشکیل شود.
نصف جهان: تعطیلی کرونایی سینماها و ورود فیلم ها به چرخه اکران آنلاین به علت یک مرض قدیمی که قاچاق گسترده است به نتیجه روشنی نرسیده. همانطور که تیراژهای میلیونی لوح فشرده شبکه خانگی به علت قاچاق به زیر 5000 رسیده، قاچاق مجازی هم نفس اکران آنلاین را در همین ابتدای راه گرفته.
رامبد جوان که به عنوان تهیه کننده، فیلم طلا را راهی اکران آنلاین کرده به اعتماد گفت: دلم قطعاً با اکران فیلم طلا در سینماها بود. همه ما عوامل فیلم دوست داشتیم با تماشاگران فیلم مان را در سالن سینما ببینیم. اما چه تضمینی وجود دارد که بیماری کرونا به این زودی از کشور برود و زندگی های ما به روال عادی بازگردد؟ کرونا شوک بزرگی به همه ما وارد کرد و همه چیز را تغییر داد و ما هم ناچار شدیم به سمت اکران آنلاین برویم.
رامبد جوان با اشاره به قاچاق زودهنگام طلا گفت: با توجه به قاچاق فیلم بعد از اکران آنلاین ضرر کردیم و واقعاً سرمایه این فیلم برنگشته است و به نظر می رسد باید فکری اساسی برای حفظ کپی رایت انجام داد.
رامبد جوان درباره فعالیت های تهیه کنندگی اش در سال های اخیر گفت: من و شریکم محمد شایسته قرار گذاشته بودیم که چهار فیلم در طول یکسال تولید کنیم. قانون مورفی به کارگردانی من، طلا به کارگردانی پرویز شهبازی، زیرنظر به کارگردانی مجید صالحی و جهان با من برقص به کارگردانی سروش صحت. فیلم اول و دوم و سوم را ساختیم. وقتی به فیلم چهارم جهان با من برقص رسیدیم کفگیرمان به ته دیگ خورد و برای تولید فیلم سروش صحت دیگر پول نداشتیم. از سروش عذرخواهی کردیم و او با محمدرضا تخت کشیان (و با سرمایه سجاد خواجه علیجانی) فیلمش را ساخت.
ایران آرت: مجله چلچراغ در تازه ترین شماره خود به مناسبت چهل سالگی مرگ یزدگرد ، گفتگویی با بهرام بیضایی، کارگردان صاحب سبک و مؤلف عرصه سینما و تئاتر و سازنده این اثر انجام داده که او درباره آخرین مرحله از کار مرگ یزدگرد یعنی زمانی که پخش آن از تلویزیون توقیف می شود، بیان کرد: مرگ یزدگرد بی ادبانه توقیف شد اما چند نمایش بر سیاق آن ساختند که از تلویزیون رایج پخش شد. یکیش که اصلاً زن آسیابان محوری هم داشت و اجرا کننده ها اغلب شاگردان خودم بودند. رسم است که اصل را توقیف می کنیم و بدل ها می سازیم برای پایمال کردن اصل و تحمیل نظرات خودمان! از زمانه بپرسید و مقاومتش!
لینک خبر : روزنامه نصف جهان او که تا دیروز ریاست شورای صنفی نمایش را برعهده داشت، معتقد است: این انتخابات مشروعیت ندارد، چون نه نماینده جدید کانون کارگردانان در آن حضور داشت و نه نماینده واقعی شورای عالی تهیه کنندگان. این جلسه، جلسه حذف کانون کارگردانان، حذف شورای عالی تهیه کنندگان و حذف خانه سینما بود، اما این اتفاق نشدنی است.
به گزارش ایسنا، دیروز دوشنبه 22 اردیبهشت جلسه تقدیر از اعضای شورای صنفی نمایش با حضور محمد مهدی طباطبایی نژاد، غلامرضا فرجی و محمدرضا صابری از انجمن سینماداران، مرتضی شایسته از کانون پخش کنندگان، حسین فرح بخش و محمود رضوی از صنف تهیه کنندگان و محسن امیریوسفی در ساختمان وزارت ارشاد برگزار شده و ضمن اینکه سینماهای آزادی، کورش، مگامال، ماندانا، ایران، بهمن و فرهنگ به عنوان سرگروه معرفی شدند، مرتضی شایسته به عنوان دبیر شورا انتخاب شده است.
این جلسه حاشیه هایی داشته که در رسانه ها از آن با عنوان "کودتا" در شورای صنفی نمایش هم یاد شد. محسن امیریوسفی، رییس پیشین شورای صنفی نمایش توضیحاتی را درباره آن ارائه کرد.
او به ایسنا گفت: برای تودیع و تقدیر از دو سال حضور در شورای صنفی نمایش به سازمان سینمایی دعوت شدم؛ وگرنه محل جلسات شورای صنفی در ساختمان خانه سینماست. هفته قبل گفتند همه اعضای شورا به اضافه آقای فرحبخش حضور داشته باشند. به عنوان رئیس شورا متذکر شدم آقای فرح بخش از طرف شورای صیانت به خاطر اتفاقاتی که سال گذشته رخ داد، منع حضور در جلسات را دارند، اما گفتند چون جلسه آخر و تقدیر است، دعوت شوند. من هم قبول کردم و خوشحال شدم که بعد از مدت ها می توانیم ایشان را ببینیم. وقتی به جلسه آمدم، فکر نمی کردم این جلسه از تقدیر و تودیع به تخریب و توهین تبدیل شود که در وزارت ارشاد انجام شد!
امیریوسفی در این باره گفت: این جلسه قرار بود آخرین جلسه شورای صنفی دوره ما باشد که به خاطر کرونا تعطیل شده بود و ما هم از طرف شورا همه اعضای قبلی را دعوت کردیم. به من اعلام کردند جلسه اول شورای صنفی جدید هم روز چهارشنبه با اعضای جدید برگزار می شود. در جلسه دیروز درباره تغییرات پایانی اساسنامه و سامانه مدیریتی فروش اکران هم صحبتهایی شد و اساساً این جلسه تودیع و تقدیر بود و رای گیری و حضور اعضای جدید در دستور کار این جلسه نبود. من درخواست دارم اگر دستور جلسه مکتوبی ابلاغ شده که در این جلسه قرار است رای گیری شود، منتشر کنند. بنابراین من با این تصور در جلسه حضور یافتم تا عضو جدید را برای جلسه اول شورای صنفی جدید معرفی کنم. ضمن اینکه به کانون کارگردانان هم اعلام نشده بود که عضو جدید می بایست حضور داشته باشد! وقتی متوجه شدم قرار است بدون حضور چند عضو موثر انتخابات برگزار شود، متذکر شدم که نماینده کانون کارگردانان حضور ندارد و با توجه به عدم مشروعیت، جلسه آن را ترک کردم.
امیریوسفی درباره اظهارات محمد مهدی طباطبایی نژاد معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی مبنی بر اینکه نامه معرفی رضا درمیشیان به عنوان نماینده کانون کارگردانان را در پایان جلسه گرفته و از آن مطلع شده است، گفت: تکذیب می کنم و من وسط جلسه که صحبت از اعضای جدید شد، نامه کانون را نشان دادم و اعلام کردم که آقای درمیشیان به عنوان نماینده جدید کانون کارگردانان در جلسه چهارشنبه حضور خواهد داشت. امیدوارم آقای طباطبایی نژاد که ادعا می کنند فقط در پایان جلسه نامه و اسم نماینده جدید کانون را شنیده، به یاد بیاورد که قبل از انتخابات فرمایشی با شنیدن نام آقای درمیشیان گفتند ممکن است حضور آقای درمیشیان از سمت سازمان سینمایی تایید نشود! البته من این تهدید را به شوخی گرفتم. پس این موضوع که آقای طباطبایی نژاد در پایان جلسه نام آقای درمیشیان را شنیدند، صحت ندارد.
اما در کمال تعجب آقای طباطبایی نژاد بعد از شنیدن تغییر نماینده کانون و عدم حضورش، به یکباره گفتند انتخابات را شروع کنیم. آقای فرح بخش هم مُصر به انتخابات بودند.
برای من سوال بود وقتی نماینده جدید کانون کارگردانان و نماینده رسمی تهیه کنندگان حضور ندارند، چطور قرار است انتخابات انجام شود. آقای محمود رضوی هم که نماینده دوره قبل تهیه کنندگان بودند و مثل من برای تودیع حضور داشتند، اعلام کردند که شورایعالی تهیه کنندگان هنوز نماینده ای معرفی نکرده که آقای طباطبایی نژاد گفتند، آقای فرح بخش نماینده تهیه کنندگان است.
امیریوسفی ادامه داد: آقای طباطبایی نژاد در مصاحبه شان صراحتا اعلام کرده اند که آقای فرح بخش انتخاب خودشان به عنوان سازمان سینمایی است، خودشان یعنی دولت و این یعنی تعیین تکلیف و دخالت دولت برای صنف، اما ای کاش جرات می کردند و در جلسه دیروز هم صراحتا می گفتند که آقای فرحبخش نماینده ایشان است، نه نماینده شورایعالی تهیه کنندگان.
در این بین برایم جالب است که آقای فرح بخش هم که همیشه خود را مبرا از دولت و تهیه کننده ای خصوصی و به اصطلاح مستقل می داند، چطور حاضر شدکه به عنوان فرد منتصب به وزارت ارشاد به شورای صنفی بیاید و عجیب تر آنکه انتخاب ایشان به این معناست که آقای طباطبایی نژاد رای شورای صیانت خانه سینما درباره آقای فرح بخش را هم به یاد نمی آورد! جالب است که بعد از ترک جلسه، با آقای غلامرضا موسوی - رییس شورایعالی تهیه کنندگان - صحبت کردم و به من گفتند که ما هنوز نماینده ای برای شورایعالی معرفی نکرده ایم.
رییس کانون کارگردانان اضافه کرد: به این ترتیب، ضمن هشدار به غیرقانونی بودن، جلسه را به نشانه اعتراض ترک کردم، چراکه نماینده قانونی جدید کانون کارگردانان و نماینده اصیل و رسمی تهیه کنندگان در جلسه حضور نداشتند، کانون کارگردانان در هیچ شرایطی تن به انتخابات دولتی و مخدوش برای صنف نمی دهد. از طرفی من چگونه می توانم در انتخاباتی شرکت کنم که بنا بر تقاضای خودم نماینده کانون برای شورای صنفی نیستم و برخلاف ادعای آقای طباطبایی نژاد، پیش از آن نام نماینده جدید را هم به صراحت در جلسه اعلام کردم و ایشان موضع منفی گرفت. اصلا مگر انتخابات فرمایشی شورای صنفی آن هم تحت نظر مدیر نظارت سینمایی می تواند انتخابات باشد؟!
او ادامه داد: جلسه دیروز در سالن کوچک ارشاد برگزار شد، آقای طباطبایی نژاد باید بداند که انتخابات شورای صنفی آیینی دارد که مکان آن در خانه سینما با خوشامدگویی مدیرعامل خانه سینماست و بعد اعضای جدید شورا خودشان انتخابات را برگزار می کنند. ای کاش آقای طباطبایی نژاد در اولین انتخابات شورای صنفی در دوره شان این آیین را از مدیران باتجربه ای چون آقای محمدرضا فرجی، آقای رضاداد، آقای حیدریان و آقای تابش می پرسیدند. آقای طباطبایی نژاد در جلسه دیروز به من گفتند از بیانیه ها و مواضع کانون کارگردانان ناراحت هستند. آقای فرحبخش هم با ادبیات خاص خودشان در مورد 100 تهیه کننده کارگردانی که نامه اعتراض به نظامنامه تهیه کنندگی را نوشتند صحبت کردند و متلکی گفتند که با لبخندهای ملیح آقای طباطبایی نژاد همراه بود، که انگار از یکپارچه نشدن فرمایشی تهیه کنندگان ناراحت بودند.
او ادامه داد: آقای طباطبایی نژاد گفته اند من زیر میز زدم، باید بگویم اصلاً میزی وجود نداشت. من در این جلسه برای دیدن دوستان دوساله و خداحافظی از آنها رفتم و اعلام کردم دیگر در شورای صنفی نیستم، چون قصد ساختن فیلم دارم. این جلسه به اصطلاح قرار بود تقدیر باشد که البته به شیوه آقای طباطبایی نژاد انجام شد. بنده هیچ ادعایی نداشتم و در این دو سالی که در شورای صنفی نمایش بودم، سعی کردم در جایی که هستم، وظایف خودم را به عنوان نماینده کانون کارگردانان انجام دهم. شاهد شیوه کار من هم تهیه کنندگان و کارگردانان ده ها فیلمی هستند که در این دو سال اکران شدند.
امیریوسفی همچنین درباره اظهار نظر طباطبایی نژاد درباره حواشی امیریوسفی گفت: این که آقای طباطبایی نژاد برای حذف یک صنف اتهام بی ربط جنجال به خاطر پوشاندن حواشی مالی را پیش می کشد، بسیار باعث تاسف و شرم است و نشان از تنگ بودن قافیه است و به جلسه تودیع و تقدیر ربطی ندارد و تکرار همان حرف های روزنامه فلان است که در شان ایشان نیست. بیان تسویه وام بنیاد فارابی، به شورای صنفی نمایش چه ارتباطی دارد؟ تعجب می کنم چرا پای این مسئله را الان وسط کشیدند و یک سال گذشته که من رییس این شورا بودم، دندان به جگر گذاشتند؟!
او در پایان تاکید کرد: آقای طباطبایی نژاد صراحتا در مصاحبه گفته است که خودم انتخابات برگزار کردم و این صراحت ایشان در اقرار به دخالت دولتی در صنف جای تشکر دارد. در یک کلام، سازمان سینمایی شورای صنفی نمایش را به طور کامل در اختیار خود قرار داد. این انتخابات مشروعیت ندارد، چون نه نماینده جدید کانون کارگردانان در آن حضور داشت و نه نماینده واقعی شورای عالی تهیه کنندگان. باز هم می گویم این جلسه، جلسه توبیخ کانون کارگردانان به خاطر مواضع مستقلش بود و جلسه حذف و تنبیه شورای عالی تهیه کنندگان به خاطر یکپارچه نشدن بود. این جلسه انتخابات فرمایشی شورای صنفی جلسه حذف خانه سینما بود، اما این اتفاق نشدنی است. کانون کارگردانان تاوان استقلال خود و بیان نظرات صریح خودش را می دهد و شورایعالی تهیه کنندگان هم تاوان اطاعت نکردن از فرمان یکپارچه شدن آقای طباطبایی نژاد را می دهد. امیدوارم آقای انتظامی زودتر به این مسئله وارد شود تا این بحران بزرگ تر نشود. داشتن یک شورای صنفی نمایش حاکمیتی و دخالت مستقیم دولت در صنف، اتفاق خوبی نیست.
انتهای پیام
شعارسال :اگر چنین اتفاقی رخ دهد و نظارت و مجوز سازمان سینمایی بی اثر شود، اساساً فیلمسازانی که صرفا قصد عرضه محصول شان را در VOD ها دارند، می توانند با مجوز صداوسیما تولید کنند و در این بستر عرضه نمایند. باید دید در آینده شدت مداخله ساترا در ویدیوکلوب های اینترنتی تا چه حد تشدید خواهد شد و تبعات این اقدامات چه خواهد بود؟
سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر سازمان صداوسیما در حالی مهلت پنج ماهه برای تشدید نظارت محتوایی را به وی او دی ها داده که کیفیت این نظارت و استانداردهای نظارتی را خود مشخص می کند و این در حالی است که بخش قابل توجه محتوای منتشر شده در ویدیوکلوب های اینترنتی متعلق به سازمان سینمایی است و قاعدتاً هرگونه مداخله در این محتوا، در حکم تداخل وظایف صداوسیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
افزایش سرعت اینترنت، بستر وب را فراتر از امکانی برای عرضه تولیدات کم حجم نظیر خبرهای مکتوب نموده و به طور مشخص تولیدات گسترده صوتی و ویدیویی در حال پر کردن جای محتوای مکتوب هستند؛ اتفاقی که به واسطه افزایش گرایش از خواندن به دیدن و شنیدن است. در همین راستا او تی تی / OTT ها نظیر آی پی تی وی / IPTV و وی او دی / VOD جزو بسترهای تازه مورد توجه در فضای بین المللی و به تبع آن در ایران است که بخش دارای سوددهی بالا ویدیو در فضای تازه است و از قضا این بستر در ایران مناقشه برانگیز شده و حتی پای رسانه های آنلاین را نیز به میان کشیده است.
سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر صداوسیما (ساترا) مسیر خودش را در پیش گرفته و با تعاریف شگفت انگیزش از صوت و تصویر فراگیر ، صدور طیف متنوعی از مجوز ها را آغاز کرده است؛ در حالی که به باور برخی ناظران، صوت و تصویر فراگیر مشتمل بر پخش زنده / Livestream در فضای مجازی است. بنا بر تعریف صداوسیما که برای آن مجوز صادر می کند، ویدیوکلوب اینترنتی یا همان وی او دی / VOD که مخفف سامانه ویدیویی درخواستی است نیز جزو قلمرو صداوسیما محسوب می شود و همه فعالان این حوزه باید از صداوسیما مجوز بگیرند و استاندارد های صداوسیما را رعایت کنند!
با این حال حوزه مورد نظر صداوسیما به وی اوی دی و آی پی تی وی خلاصه نشده و در سامانه صدور مجوز ساترا، تاکید شده حتی بخش صوت و تصویر خبرگزاری ها و سایت های خبری باید از صداوسیما مجوز بگیرند که در این صورت، تمامی خبرگزاری و سایت های خبری، زیرمجموعه صداوسیما می شوند و صداوسیما می تواند در محتوای صوت و تصویر منتشر شده در آن ها اعمال نظر کند و حتی خواستار حذف محتوای صوتی و ویدیویی شان شود! این تعریف البته خلاف قانون مطبوعات و دیگر مقررات مصرحه است و تفسیر به نفع صداوسیماست.
البته صداوسیما به تلاش برای سیطره بر رسانه ها در کنار آی پی تی وی ها و وی اوی دی ها، بسنده نکرده و در بخش مجوزهایش، تجمیع کننده خدمات ، تجمیع کننده نرم افزار تلفن همراه ، دانلود زیرنویس ، پیام رسان اجتماعی ، مسابقه زنده را در زمره صوت و تصویر فراگیر تعریف و در سامانه ساترا، صدور مجوز برای این بخش ها را نیز فعال کرده است! قاعدتاً این تعریف بسیط به منزله تلاش سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیری صداوسیما برای کنترل بخش وسیعی از اینترنت با تعریف خود از صوت و تصویر فراگیر است.
در این شرایط اخیراً محمدرسول حاج اقلی سرپرست اداره کل صدور مجوز و امور رسانه های سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر سازمان صداوسیما (ساترا) در گفت و گویی تاکید کرده است که به VODها مهلت پنج ماهه داده شده تا قابلیت هایشان را تقویت کنند. او همچنین تاکید کرده است: یکی از معضلات مهمتر هم رده بندی سنی فیلم و سریال ها چه خارجی و چه ایرانی است که هنوز اعمال نشده و یا در حوزه فیلم و سریال های خارجی ممیزی ها به شکل سلیقه ای اعمال می شود. رده بندی سنی نیز از الزاماتی است که باید در همین بازه 5 ماهه اعمال شود. برای افزایش سهولت و ضریب اطمینان این فرایند، هر رسانه یک نفر را به عنوان رابط نظارت بر محتوا به ساترا معرفی می کند تا هم تعامل رسانه و ساترا درباره رفع مشکلات محتوایی تعریف شده و دقیق انجام شود و هم اینکه رابط نظارت بر محتوا در طول زمان آموزش ببیند تا تخلفات احتمالی به حداقل برسد.
این نوع مداخله محتوایی می تواند ماجرای ویدیوکلوب های اینترنتی را به نقطه پرتنشی سوق دهد، چرا که در حال حاضر بخش وسیعی از محتوای VOD ها و به طور خاص تقریباً همه محتوای فارسی اعم از فیلم ها و سریال ها که در این بسترها عرضه می شود پس از بازبینی سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صدور مجوز از این مجموعه در فضاهای مختلف اعم از شبکه نمایش خانگی و فضای مجازی عرضه می شوند، بنابراین اگر قرار باشد ساترا راساً بر این محتوا نیز نظارت کند و استاندارد خود را بر آن اعمال کند، مداخله در نظارت بین سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر صداوسیما شکل می گیرد.
در عین حال اگر چنین اتفاقی رخ دهد و نظارت و مجوز سازمان سینمایی بی اثر شود، اساساً فیلمسازانی که صرفا قصد عرضه محصول شان را در VOD ها دارند، می توانند با مجوز صداوسیما تولید کنند و در این بستر عرضه نمایند. باید دید در آینده شدت مداخله ساترا در ویدیوکلوب های اینترنتی تا چه حد تشدید خواهد شد و تبعات این اقدامات چه خواهد بود؟
نکته قابل تامل اینکه برخی سازوکارهای ساترا نیز شفاف نیست. به عنوان نمونه در مقررات صدور مجوز برای رسانه های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی، تعهدنامه ای درج شده که دریافت کننده مجوز، ساترا را به عنوان داور در تمامی دعاوی می پذیرد و این در حالی است که دعوا می تواند مستقیمو بدون واسطه در مراجع رسمی یعنی قوه قضاییه طرح و به صدور رای منتهی شود. در همین بند تاکید شده صاحبان وی او دی ها مبلغ خسارت تعیین شده از سوی ساترا در اختلافات و دعوا را متعهد می شوند که بپردازند اما مشخص نیست این خسارات تا چه سقفی است و آیا منطقی است مجموعه ای متعهد شود هر خسارتی را بدون سقف پرداخت کند؟
به نظر می رسد شورای عالی فضای مجازی همچنان در تعیین و تنظیم مقررات مربوط به VOD ها و IPTV ها، تعیین حدود اختیارات هر نهاد در اعمال مقررات کلان در نظر گرفته شده برای این حوزه و همچنین سطح تعهد مورد نیاز فعالان برای ورود به این عرصه کم کاری کرده و نمی توان انتظار داشت با چنین شرایطی در این حوزه، به نقطه مطلوب در توسعه بهره برداری عمومی از چنین ظرفیت هایی و همچنین ایجاد بستر امن برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در این بخش باشیم.
شعارسال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری تحلیلی تابناک ،تاریخ انتشار: 23 اردیبهشت 1399،کدخبر: 978000 ،www.tabnak.ir
تهران (پانا) - ساخت فیلم یا سریالی درباره سیره امام علی (ع) با حساسیت های زیادی همراه است که به واسطه آن شاید هر کارگردانی دست به ساخت چنین کاری نزند.
29 سال پیش مجموعه امام علی (ع) از شبکه یک پخش شد و مورد توجه مردم قرار گرفت اما پس از آن کمتر کسی جرأت ساخت چنین موضوع پرخرج و با اهمیتی را نداشت به همین دلیل شاهد فیلم های انگشت شماری با این موضوع هستیم.
اگر نهادهایی مثل وزارت ارشاد که بودجه در اختیارشان است از ساخت فیلم یا سریال با محوریت امام علی (ع) حمایت کنند، فیلمسازان برای ساخت آن صف خواهند کشید و هیچ مشکلی برای ساخت چنین موضوعاتی پیش نخواهد آمد.
شاید مشکل اساسی که فیلمسازان را از ساخت فیلم یا سریالی درباره این شخصیت وا داشت بودجه سنگینی که تولید چنین محصولی نیاز دارد بوده است. کسانی که حمایت مالی می کنند باید جلو بیایند، زیرا این کارهای تهیه کننده خصوصی ندارد و کارهای پرخرجی است و در نتیجه باید تهیه کننده دولتی داشته باشند. تلویزیون هم می تواند نقش مهمی در این زمینه داشته باشد و اقدام به ساخت تله فیلم کند.
اینجا شهر دیگریست فیلمی که به عقیده کارگردان به آن بی مهری شده است
نویسنده فیلمنامه حمید امجد است و سعید سعدی تهیه کنندگی آن را برعهده داشته است. در این فیلم که با هزینه بنیاد سینمایی فارابی ساخته شده است، پژمان بازغی، داریوش ارجمند، پریوش نظریه، هومن برق نورد، حسین سلیمانی، فرخ نعمتی، علیرضا کمالی و داوود فتحعلی بیگی نقش آفرینی می کنند. داستان فیلم حول چهار شخصیت اصلی می گذرد که یک زن و سه مرد آن را ایفا خواهند کرد.
داستان فیلم زمان پس از ضربت خوردن حضرت علی(ع) را روایت می کند و ظلم هایی که افراد مختلف بر ایشان روا داشتند. فیلم یک شب پس از ضربت خوردن حضرت علی(ع) تا زمان شهادت را به تصویر می کشد و قصه در مدت زمان 24 ساعت می گذرد.
فیلم اینجا شهر دیگری است در سال 90 ساخته شده و در بخش خارج از مسابقه سی و مین جشنواره فیلم فجر حضور داشت. فیلم بعد از جشنواره تدوین مجدد شده است.
علیرغم اینکه بیش از یک میلیارد تومن هزینه ساخت این اثر شده است، فیلم در جذب مخاطب به هیچ وجه موفق نبود و در گیشه با شکست مواجه شد. ساختار تئاتری فیلم، ریتم کند و دیالوگ های طولانی و خسته کننده ای که افراد مختلف در توصیف یک شخص غایب دارند از عوامل شکست این فیلم ذکر شده است.
همچنین احمدرضا گرشاسبی کارگردان فیلم سینمایی اینجا شهر دیگریست در مصاحبه ای درباره این فیلم و عواملی که باعث شکست آن شدند گفته است که موقعیت اکران این فیلم سینمایی در ماه رمضان نامناسب بود و متاسفانه در بدترین زمان و شرایط ممکن و بدون تبلیغات اکران شده و اگر لطف تلویزیون نبود و چند تیزر پخش نمی کرد، مخاطب سینمای ایران از وجود این فیلم مطلع نمی شد. اگر یک فیلم هالیوودی هم با این شرایط تولید و پخش می شد قطعا نتیجه اکران آن شکست بود.
وی همچنین در مصاحبه دیگری عنوان کرده است که مدیران سینمایی قبلی از محتوای فیلم اینجا شهر دیگری است زیاد خوششان نمی آمد و موافق آن نبودند، هر چند مدیران جدید هم زیاد دل خوشی از این فیلم ندارند.
مجموعه امام علی (ع) بهترین سریالی که در وصف امام علی (ع) ساخته شد
شاید موفق ترین اثری که در شرح زندگی امام اول شیعیان ساخته شده است مجموعه تلویزیونی امام علی به نویسندگی و کارگردانی داود میرباقری باشد که بعدها یک نسخه سینمایی هم از آن تولید و اکران شد. شاید ساخت چنین سریال توسط کارگردانی 33 ساله بسیار جالب بود.
ساخت این مجموعه از آبان سال 70 آغاز شد و درنهایت بهمن ماه سال 75 به روی آنتن شبکه یک سیما رفت، این مجموعه که دارای کارنامه ای قابل دفاع است به قدری در بین مردم محبوبیت به دست آورد که پس از آن هربار بازپخش آن از تلویزیون به نمایش درآمد باز هم مورد توجه قرار گرفت.
سریال امام علی (ع) که در زمان خودش یکی از نوادر تولیدات تلویزیونی محسوب می شد و هنوز هم به عنوان یک اثر الگو در آثار تاریخی صاحب جایگاه است محصول یک تصمیم درست از مدیران وقت سیما بود.
مجموعه امام علی (ع) در انتخاب بازیگر توجه و دقت خاصی به کار برده است چرا که اگر به کستینگ تیتراژ این مجموعه تلویزیونی نگاهی دقیق داشته باشیم متوجه خواهیم شد که تمام بازیگران این سریال تاریخی از بهترین های کشور در زمان خودشان بودند و البته باقی کسانی که اندکی ناشناخته تر بودند با بازی در این سریال توانستند در عرصه بازیگری صاحب جایگاه شوند.
اولین دکور تاریخی زمان اسلام در شهرک سینمایی غزالی برای این سریال ساخته شد و بعدها به عنوان لوکیشن اصلی اغلب آثار مذهبی استفاده شد. بسیاری از چهره های تاریخی برای اولین بار از دل تاریخ جان گرفتند و دیده شدند. چهره اشخاصی مثل یزید، معاویه، عمروعاص، ابن ملجم، طلحه و زبیر و ... که شاید قدیمی ترها در تعزیه دیده بودند و ما فقط در کتاب ها خوانده بودیم برایمان دیدنی شد.
بازیگران مطرح بسیاری از جمله داریوش ارجمند، مهدی فتحی، بهزاد فراهانی، محمدرضا شریفی نیا، پرویز پرستویی، سیروس گرجستانی، ویشکا آسایش، عنایت بخشی، اصغر همت و کریم اکبری مبارکه در آن به ایفای نقش می پردازند.
دوبله های عالی استادان و قدیمی های دوبله ایران از ویژگی های سریال امام علی(ع) بود و به جذابیت کار کمک فراوانی کرد. به دلیل شلوغی سر صحنه، کار به دوبله کشید. دوبله ای که در زمان پخش معلوم شد بازیگرانی که جای خودشان حرف زده اند، بهتر توانسته اند دیالوگ هایشان را ماندگار کنند. اگرچه نمی شد تاثیر صدایی مثل منوچهر اسماعیلی یا مینو غزنوی را بر روی شخصیت های مالک و قطام، انکارکرد. مدیریت دوبلاژ سریال را مرحوم بهرام زند به عهده داشت.
خود زند به جای عمار یاسر (سعید نیکپور) گویندگی کرد. دوبلور مالک اشتر هم منوچهر اسماعیلی بود. نقش ابوموسی اشعری (عباس امیری) را نیز پرویز بهرام گفت. مرحوم فتحی، بهزاد فراهانی و پرویز پرستویی نیز از بازیگرانی بودند که به جای خودشان صحبت کردند. در کل دوبله این مجموعه، جزو بهترین کارهای مدیر دوبلاژ و گویندگانش است.
فیلمی که هرگز ساخته نشد
سال 97 اولین باری بود که تریلر فیلم نبأ السما یا The Tale of The Heavens (قصه آسمان) منتشر شد، عباس یوسفی کارگردان این فیلم سینمایی مصاحبه های متعددی درباره چگونگی ساخت و محل فیلمبرداری آن انجام داد و قرار بود به فاصله یک سال تولید شود اما بعد از مدتی دیگر خبری از آن در هیچ رسانه ای منتشر نشد و مشخص نشد چه آینده ای برای این فیلم در نظر گرفته شده است.
عباس یوسفی از والدینی ایرانی در سال 1986 در دمشق به دنیا آمد و در کویت و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس زندگی کرد. او به عنوان کارگردان مستقل و تهیه کننده با برخی شبکه های تلویزیونی کویت ازجمله شبکه الرأی و الوطن در تولید سریال های تلویزیونی، موزیک ویدئو و فیلم های تبلیغاتی همکاری کرد. سریال بعدالنهایه یکی از سریال های داستانی یوسفی است که از تلویزیون کویت روی آنتن رفت.
این کارگردان در گفت وگو با خبرنگار پانا در مهرماه سال 97 درباره این پروژه گفته بود که نبأ السما یک فیلم سینمایی خواهد بود که به زندگی امام علی(ع) از ولادت تا شهادت می پردازد و داستان های مهمی از زندگی حضرت را روایت می کند، تریلر فیلم برای معرفی پروژه ساخته شده است که در شهرک سینمایی نور تابان (پیامبر اعظم) که آقای مجید مجیدی برای تولید فیلم محمد رسول الله ساخته اند، فیلمبرداری شده است. فعلا به دنبال جذب اسپانسر از سراسر دنیا هستیم تا تامین مالی پروژه انجام شود. در صورت تامین مالی ساخت فیلم کلید خواهد خورد.
معصومیت از دست رفته به کارگردانی داود میرباقری (1382)
داستان این سریال، به سده نخست هجری برمی گردد و با محوریت شخصیتی به نام شوذب شکل می گیرد.
شوذب از یاران علی است، منتهی اکنون خزانه دار کوفه و امویان شده است. میرباقری شوذب را در میانه عشق بین دو زن ترسیم می کند.
اولین زن ماریا است که زمانی مسیحی بوده است و خاطرات شیرینی از دوران خلافت علی دارد که به منزل آنها سر می زده است و دستگیر فقر و تنگدستی شان بوده است. دیدن شوذب، ماریا را به یاد علی می اندازد و همین بتدریج علاقه او را به شوذب شکل می دهد. ماریا که پس از مرگ مادر به دیر سپرده شده و به قالب راهبه مسیحی درآمده است، همچنان دل در گرو عشق شوذب دارد و برایش پیام هایی عاطفی می فرستد و در مواجهه بین این دو، شوذب نیز گرفتار عشق ماریا می شود.
اما زن دوم یک یهودی است به نام حمیرا که با شمایل کولی وار خویش، دل شوذب را می فریبد و او را بتدریج با وسوسه به راهیابی بیشتر به دستگاه خلافت امویان، از ایمان دور می سازد.
به این ترتیب سریال میرباقری در یک عرصه دوسویه شکل می گیرد سویه ای که نهایتش به سعادت ختم می شود و سویه ای که فرجامش جز شقاوت نیست و اکنون شوذب باید بین این تنگنا راهی را برگزیند. شوذب نهایتاً با ماریا ازدواج می کند اما به دلیل رفت وآمدهای مکرر حمیرا نسبت به او بی محبت شده و ماریا او را ترک می کند. ماریا در هنگام زاییدن پسرش از دنیا می رود و شوذب نیز با حمیرا ازدواج می کند. اما چند سال بعد پسر شوذب، زید، اتفاقی عاشق ربابه دختر حمیرا می شود و در این راه کشته می شود. شوذب هم دیوانه شده و ربابه را در مجلس عروسیش می کشد. اما نهایتاً به وسیله سواری از زندان نجات می یابد.
در داستان این سریال شاهد هستیم که زن مسیحی با دیدن مردی مسلمان که به گفته وی او را به یاد مرام و مسلک و مهربانی علی (ع) می اندازد عاشق وی شده و به دین اسلام روی می آورد. هرچند در سریال معصومیت از دست رفته که روایت آن در تاریخی پس از شهادت امام علی (ع) می گذرد شاهد حضور ایشان در قصه نیستیم اما رستگاری همه شخصیت های سریال بدون آنکه گل درشت و شعاری به نظر برسد به واسطه ارادت شان به امام علی (ع) شکل می گیرید. همچنین شخصیت هایی که از خط امام دوری می کنند همان هان هایی هستند که خسران دنیا و آخرت را در داستان زندگی شان در سریال می توان دید. سریال معصومیت از دست رفته با اینکه داعیه پرداختن به زندگی مولا علی(ع) را ندارد اما یکی از بهترین آثاری است منش و اخلاق امام را در ابعاد دراماتیک داستان گسترانده و به مخاطب معرفی می کند.
به گزارش خبرگزاری مهر ، به دنبال برگزاری نخستین جلسه شورای صنفی نمایش که روز گذشته به انتخاب مرتضی شایسته به عنوان دبیر جدید این شورا منجر شد، خانه سینما اعلام کرد که نسبت به حواشی این جلسه، در آینده موضع گیری خواهد کرد.
متنی که از سوی روابط عمومی خانه سینما منتشر شده به این شرح است؛ با توجه به نحوه برگزاری و تصمیمات متخذه در جلسه شورای صنفی نمایش مورخ 1399/2/22 در معاونت ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی، به زودی خانه سینما پس از بررسی ها و مشورت های لازم موضع خود را در قبال رویه های غیرصنفی و نامتعارف این جلسه به اطلاع می رساند.
کد خبر 4923671
نیوشا روزبان
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، در رادیو شب های قدر برنامه های مختلفی وجود دارد، پخش کتاب گویای "صلح امام حسن(ع)" و مجله ویژه شب قدری رادیو نمایش قابل توجه باشد. جزئیات بیشتر را در ادامه ببینید:
پخش کتاب گویای صلح امام حسن(ع) با ترجمه مقام معظم رهبری
کتاب گویای صلح امام حسن(ع) به قلم آیت الله شیخ راضی آل یاسین و ترجمه مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای درشب ها ضربت خوردن و شادت حضرت علی(ع) از رادیو فرهنگ پخش می شود.
کتاب گویای صلح امام حسن(ع) به همت مجموعه ایرانصدا، متعلق به صدای جمهوری اسلامی ایران و با همکاری انتشارات انقلاب اسلامی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی خامنه ای(مدّظلّه ) در سه جلد 15فصلی مجموعاً به مدت896 دقیقه تولید و ضبط شده است که رادیو فرهنگ از امشب 22اردیبهشت ماه تا پایان ماه مبارک رمضان این برنامه را تقدیم شنوندگان می کند.
کتاب صلح امام حسن(ع) با گفتاری نسبتاً مفصل از علامه عبدالحسن شرف الدین، رهبر شیعیان لبنان در نیمه دوم قرن گذشته هجری قمری و پیشگفتار کوتاه نویسنده درباره تحقیق و کتابش آغاز می شود و پس از پرداختی کوتاه به زندگی نامه و سیره و سیمای حضرت امام حسن(علیه السّلام) به سراغ محور اصلی بحث یعنی زندگی سیاسی پرفراز و نشیب ایشان می رود ،در بخش های دوم و سوم که پیکره اصلی تحقیق را شکل می دهند، سخن از موقعیت سیاسی ویژه آن روزگار و چرایی و چگونگی صلح و پیامدهای آن است؛ در بخش پایانی نیز مقایسه ای کوتاه و فشرده میان شرایط زمانه امام حسن با روزگار امام حسین علیهما السلام صورت گرفته است.
کتاب گویای صلح امام حسن(ع) به تهیه کنندگی زهرا عبدالله زاده و با روایت محی الدین تقی پور به عنوان راوی اصلی کتاب، ابوالفضل شاه ابراهیمی راوی بخش های مستند و احمد گنجی راوی دیگر بخش ها در کنار ناصر نظامی که تنها فرمایشات امام حسن(ع) را در این اثر گویا شنیدنی کرده شب ساعت 2 بامداد روی موج اف ام ردیف 106 مگاهرتز و موج ای ام ردیف 585 کیلوهرتز تا پایان ماه مبارک رمضان از رادیو فرهنگ پخش می شود.
از امشب ، بیست و سوم اردیبهشت ماه، مجله رادیویی روشنا ویژه شب های قدر، از رادیو نمایش پخش می شود. محمد اسماعیل پور تهیه کننده این برنامه رادیویی گفت: تجلی شب های قدر در هنرهای نمایشی، شعر و ادبیات و هنرهای تجسمی در ویژه برنامه روشنا بررسی می شود.
اسماعیل پور خاطرنشان کرد: در بخش هنرهای نمایشی رضا آشفته، منتقد و پژوهشگر به عنوان کارشناس حضور دارد و ضمن تحلیل و نقد فرایند تجلی شب های قدر با هنرمندانی چون رحمت امینی، نصرالله قادری، سامان خلیلیان و داوود فتحعلی بیگی بحث و گفت وگو می کند.
این تهیه کننده رادیویی در پایان گفت: عبدالحمید قدیریان نقاش و طراح صحنه سینما در بخش هنرهای تجسمی، عماد وکیلی در بخش شعر و ادبیات، مصطفی محدثی خراسانی در بخش شعر و مرتضی آل کثیر در بخش داستان نویسی در خصوص شب های قدر، میهمان برنامه روشنا هستند.
مجله رادیویی روشنا به تهیه کنندگی محمد اسماعیل پور، گویندگی نگین خواجه نصیر، روایت مهدی طهماسبی، گزارشگری میثم کریمی، نویسندگی مهدی رسولی، رضا آشفته، هماهنگی علیرضا بهروش و با کارشناسی و اجرای رضا آشفته، عماد وکیلی از امشب ساعت 22 تا 24 به روی آنتن رادیو نمایش می رود.
شب گذشته محمد حسین لطیفی کارگردان سینما و تلویزیون مهمان برنامه "پشت صحنه" رادیو تهران بود و درباره چگونگی ساخت آثار مناسب ماه مبارک رمضان و جدایی از شبکه نمایش خانگی صحبت کرد. او درباره ساخت آثار مناسب ماه رمضان عنوان کرد: برای ساخت سریال "صاحبدلان"، مدیر گروه فیلم و سریال ساعت 3 نیمه شب قبل از اینکه سحری بخورد، کنار من بود. او قبل از آن تمام تلاشش را کرده بود، 13 ماه قبل از اینکه به فیلمبرداری برسیم، فیلمنامه شروع شده و یک سال قبل از آن جلسات انجام شده بود. یعنی 2 سال تلاش کردیم تا به فیلمبرداری برسیم. این اتفاق می تواند درست باشد.
وی افزود: من همیشه نقدی که دارم این است که در سیستم مدیریتی ما، هر مدیری که می آید احساس می کند که ممکن است یک سال بیشتر نباشد، الان هر چه که هست باید انجام دهد، به نام خود کند و برود. اما سینما و سریال گردو کاشتن است. من باید بنایش را بگذارم و نفر بعدی سودش را ببرد. بحث مالی مسئله دوم است.
لطیفی تأکید کرد: کارهای به فراخور ماه مبارک رمضان باید عمیق و تاثیرگذار باشد. یعنی من باید فکر کنم و پیش خود بگویم که این آنتن ماه مبارک را از من نگیرید یا آن بازیگر به این فکر کند که در فیلم ماه رمضانی باشم. الان شرایطی است که یک فیلمنامه را پنج ماه پیش به نتیجه رسیدیم، بعد برای نوشتن داده و بعد هول هولی آمدیم.
این نویسنده و کارگردان درباره کاراکترهای فانتزی و بعضاً غیرقابل باور مجموعه ها بیان کرد: به نوعی می خواهند کار را گارانتی کنند. کار طنز بالأخره ببیننده دارد. اگر فیلم جدی است، باید درام آن قوی باشد. آن کارها بنیان اساسی می خواهد تا بیننده خود را جذب کند.
این کارگردان درباره ادامه ندادن کار در شبکه نمایش خانگی، افزود: واقعیتش این بود که سی دی و دزدی سی دی ها شروع شده بود و حتی بعضی اوقات پخش کننده ها هم رو راست نبودند. شرایطی را دیدم که مناسب نبود. از آن طرف هم مسئله سرمایه وجود داشت. واقعیت این است که اگر سریال سازی را بتوانیم به صنعت تبدیل کنیم، همه چیز درست می شود. تا زمانی که صنعت نیست و مانند صنعت با آن برخورد نمی کنیم که یک هفته باشیم و یک هفته نباشیم، همه را با هم بسازیم پولش را نداریم، یا ده تا را بسازیم و... شدنی نیست.
وی در بخش دیگری از این گفت وگوی رادیویی درباره نبودش در فصل سوم "قلب یخی" و ناتمام ماندن آن، توضیح داد: ما به ممیزی های خیلی سنگین خوردیم. 4 قسمت آخر تبدیل به دو قسمت شد و آن 2 قسمت را من هیچ وقت ندیدم. شما فکر کنید که نصف کار شما را ممیزی کنند و بزنند. من خیلی دل شکسته شدم. اما قرار شد در فصل 3 که خیلی زیباتر از همه قسمت ها بود، بتوانیم جبران کنیم. اما من، سرمایه گذار و تهیه کننده به اختلافاتی خوردیم که ترجیح دادم به خاطر غرورم دیگر پای کار نایستم و کنار رفتم. اشتباه دوستان در این بود که وقتی قصه و بازیگران را عوض می کنند، نباید از اسم یک برند وام بگیرند. یعنی مردم با دید قلب یخی آمدند. در صورتی که اگر اسمش چیز دیگری می شد، شاید می گرفت. فکر می کنم اشتباه در این بود که مردم با یک انتظار دیگری آمدند و کار دیگری دیدند.
انتهای پیام/
مهسا کرامتی از فعالیت های هنری این روزهایش ،دغدغه های اجتماعی که در این دوره کرونایی دارد گفت.
مهسا کرامتی بازیگر سینما و تلویزیون در گفت و گو باخبرنگار فرهنگ و هنر رکنا، با بیان اینکه من و خانواده ام همچنان در قرنطینه هستیم گفت: تا زمانی که اعلام نکنند فعالیت های هنری می توانند کار خود را آغاز کنند هم فعالیت حرفه ای متوقف است . از وضعییت فیلمبرداری باقی پروژه ها اطلاعی ندارم اما همسرم راما قویدل قصد کلید زدن کاری را داشتن که به علت شیوع کرونا کار خود را متوقف کرد.
وی با بیان اینکه در دوره کرونا درگیر اسباب کشی بودم ادامه داد: به دلیل همین اسباب کشی ، نشد که زیاد به کارهای خانگی که افراد در دوره قرنطینه انجام دادند مثل پختن نان خانگی یا تجربه پخت غذاهای تازه برسم .من در دوره شروع شیوع و گسترش کرونا درگیر اسباب کشی بودم.
کرامتی در خصوص اینکه اکران فیلم ها به صورت آنلاین چقدر می تواند مانع ورشکستگی صنعت سینما باشد و تا چه میزان مخاطب را جلب کرده است گفت : به نظر من فیلم را حتما در سینما و رو پرده بزرگ باید تماشا کرد. یک سری فیلم ها برای سینما ساخته می شوند و اصل دیدن آن بر روی پرده بزرگ است. اکثر افراد در خانه تلویزیون های خانگی سایز بسیار بزرگ و یا پرده ندارند که به حتم بر کیفیت تماشای آثار اثرگذار است . جدا از مبحث فنی فیلم ها، به صورت آنلاین تماشا کردن هیچ گونه لذتی ندارد و آن لذتی که باید از دیدن فیلم ببرید مطلقا از فیلم دیدن در تلویزیون خانه برده نمی شود.
سینما آنلاین جذاب نیست ولی چاره ای نداریم
البته در این شرایط فعلی که افراد نیاز به کسب درآمد دارند چاره ای جز آنلاین دیدن ها نیست که تنها در سینما رخ نداده و تئاتر ها را هم به آنلاین کشیده است.چاره ای نیست چرا که سینماگران هم همانند دیگر افراد جامعه نیاز به درآمد دارند تا زندگی خود را بگذرانند و نمی توانند صبر کنند تا کرونا به آن ها اجازه دهد فیلم هایشان را اکران کنند تا پولهایشان را بگیرند یا سالن های تئاتر باز شوند تا بچه های تئاتر نمایش های خود را اجرا کنند و درآمدی داشته باشند. باید برای تمام این اقشار فکری کرد. در چنین شرایطی انتخاب آنلاین اکران کردن فیلم انتخابی از روی ناچاری است و هیچ یک از هنرمندان دوست ندارند در ازای اجرای کار خود بر روی صحنه آن را با آنلاین جایگزین کنند و یا هیچ تهیه کننده ای دوست ندارم فیلم خود را با چنین شرایطی اکران کنند.
مردم ماسک و دستکش را کف خیابان می اندازند
بازیگر فیلم چاقی از ناراحت کننده ترین صحنه ای که این روزها در جامعه دیده است گفت: ناراحت کننده ترین صحنه ای که این روزها شاهدش بودم و البته الان به دلیل تکرار آن متاسفانه عادت کردم این بود که مردم ماسک و دستکش هایی را که استفاده کرده بودند بر روی زمین و یا در کنار سطل آشغال ها می اندازند و حتی رغبت نمی کنند تا کنار سطل آشغال بروند ، دستکش و ماسک خود را به درون آن بیاندازند و درکنار سطل رها می کنند.
عملکرد وزارت بهداشت ضعیف نیست
وی در پایان از عملکرد وزارت بهداشت و کادر درمان گفت : همسرم مبتلا به کرونا شدند و درحال حاضر بهبود پیدا کردند. رسیدگی به ایشان از سوی کادر درمانی بسیار مناسب و مدام پیگیر حال وی بودند. همسرم در منزل دوره بیماری و نقاهت خود را گذارند و کاملا ما را از اینکه به چه شیوه ای می توانیم از ایشان مراقبت کنیم آگاه کردند و نکات را به ما آموزش دادند. عملکرد وزارت بهداشت ضعیف نیست. شاهد زحمات کادر درمان هستیم. البته باید تاکید کنم که باور نمی کنم آمارهای رسمی که اعلام می شود صحیح و صادقانه باشد که این ارتباطی به کادر درمان و یا وزارت بهداشت ندارد. اگر در یک بیمارستان روزانه ده نفر بر اثر ابتلا به کرونا می میرند پس چگونه آمار مرگ و میر ما به این تعداد است البته شاید این تمهیدی است که مردم ما دچار ترس نشوند ولی به عقیده من صادقانه رفتار کردن بهترین راه است. کادر درمان و وزارت بهداشت عملکرد خوبی داشتند.
به گزارش ایسنا، روز گذشته اولین جلسه شورای صنفی نمایش در دوره جدید برخلاف روال مرسوم که در خانه سینما برگزار می شود،در وزارت ارشاد برگزار شد و نکته قابل تامل تر حضور مدیران سازمانی در این جلسه بود که ابتدا این جلسه به عنوان تودیع اعضای سابق شورای صنفی نمایش تعبیر شده اما در جلسه به انتخاب اعضای جدید نیز منجر شد که حضور مدیران و برگزاری انتخابات شورای صنفی نمایش در وزارت ارشاد نکته قابل تامل بود.
و از سوی دیگر نمایندگان جدید دو صنف کانون کارگردانان و شورایعالی تهیه کنندگان در این جلسه که طبیعتا برای برگزاری انتخابات حضورشان ضروری بود، دعوت نشده بودند و بدون حضور نمایندگان این دو صنف انتخاب اعضای جدید برگزار شد و برخی رسانه ها تیتر زدن کودتا در شورای صنفی نمایش و گفته شد این روند باعث خروج محسن امیر یوسفی رییس سابق شورای صنفی نمایش به نشانه ی اعتراض از جلسه می شود.
و چند ساعت بعد محمد مهدی طباطبایی نژاد معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی در گفت گو با مهر بر قانونی بودن انتخاب صورت گرفته تاکید کرد و از عملکرد محسن امیریوسفی در این جلسه انتقاد کرد.
او مطرح کرده بود که "جلسه امروز به منظور تقدیر و تشکر از اعضای سابق و شروع به کار اعضای جدید این شورا برگزار شد. از قبل هم این موضوع را به صنوف مختلف اعلام کرده بودیم. صنوف هم نمایندگان خود را کتباً معرفی کرده بودند، به جز 2 صنف؛ یکی تهیه کنندگان و دیگری کانون کارگردانان."
در جلسه نیز آن طور که مطرح شده رضا درمیشیان از سوی امیر یوسفی به عنوان نماینده کانون کارگردانان در جلسات شورای صنفی نمایش معرفی می شود که به گفته ی طباطبایی نژاد در این گفت وگو؛ امیر یوسفی نیز در ابتدای جلسه از سوی فرجی به عنوان نماینده کانون کارگردانان معرفی می شود اما پس از رای گیری برای انتخاب رییس، نماینده منتخب کارگردانان (رضا درمیشیان) را معرفی می کند.
طباطبایی نژاد انتخاب حسین فرحبخش را طبق قانون جزو اختیاراتش دانست و گفته است تا زمانیکه تهیه کنندگان به یک جامعیت صنفی نرسند، در قانون هم عنوان شده که معاون ارزشیابی می تواند نماینده تهیه کنندگان را انتخاب بکند.
آن طور که در نظام نامه اکران سال 99 آمده است که اگر صنفی به جامعیت نرسد،مدیر اداره نظارت و ارزشیابی حق دارد،نماینده آن صنف را انتخاب کند که انتخاب طباطبایی نژاد در جلسه دیروز؛ حسین فرحبخش اعلام می شود.
اما حالا روابط عمومی خانه سینما در اطلاعیه ای کوتاه اعلام کرد که "با توجه به نحوه برگزاری و تصمیمات متخذه در جلسه شورای صنفی نمایش مورخ 22 اردیبهشت ماه در معاونت ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی،به زودی خانه سینما پس از بررسی ها و مشورت های لازم موضع خود را در قبال رویه های غیر صنفی و نا متعارف این جلسه به اطلاع می رساند."
این در حالی است که در مقطع فعلی مدیران خانه سینما چالشی علنی با مسوولان سازمان سینمایی نداشتند و به نظر می رسد بحث به نتیجه نرسیدن صنف واحد تهیه کنندگی باعث شده است که مدیران سازمان سینمایی خودشان تصمیم گیری کنند.
و دیروز خبری رسمی از روابط عمومی سازمان سینمایی منتشر شد مبنی بر اینکه در اولین جلسه شورای صنفی نمایش در دوره جدید، مرتضی شایسته به عنوان دبیر انتخاب شد و سینماهای سرگروه معرفی شدند.
مشخص کردن سینماهای سرگروه دستور جلسه اولین جلسه شورا بود که سینماهای آزادی، کورش، مگامال، ماندانا، ایران، بهمن و فرهنگ به عنوان سرگروه معرفی شدند.
غلامرضا فرجی و محمدرضا صابری از انجمن سینماداران، مرتضی شایسته از کانون پخش کنندگان، حسین فرح بخش به نمایندگی از تهیه کنندگان و محسن امیریوسفی به نمایندگی از کارگردانان دراین جلسه حاضر بودند.
اما حکایت همیشگی شورای صنفی نمایش در دوره های مختلف مدیریت سینمایی و خانه سینما حکایت جدیدی نیست،به هرحال شورای صنفی نمایش به دلیل تصمیم گیری در اکران فیلم ها جایگاه قدرتمندی در سینمای ایران در سالیان مختلف داشته است و در مقطعی برای اینکه جلوی این قدرت گرفته شود،قوانین شورای صنفی نمایش طوری به ادعای تنظیم کنندگانش نوشته شد که فقط شورای صنفی نمایش حکم یک دبیرخانه (ثبت قراردادها) را داشته باشد اما به نظر می رسد همچنان این شورا به عنوان یک شورای تاثیرگذار و جنجالی در مقاطع مختلف در جریان سینمای ایران حضور داشته است.
در این مقطع یادی کنیم از مهم ترین چالشی که خانه سینما با وزارت ارشاد در مقطع مدیریت جواد شمقدری (رییس سازمان سینمایی وقت) داشت و آنهم این بود که سازمان سینمایی، جواد شمقدری و سیدعلیرضا سجادپور (معاون سابق و یاران نزدیک رییس سازمان سینمایی) به اتحادیه تهیه کنندگان امکان تشکیل شورای صنفی نمایش را دادند که پیش از آن در خانه سینما تشکیل می شد.
اصولا همان طور که از نام شورای صنفی نمایش برمی آید ،این شورا صنفی است و باید در خانه سینما تشکیل شود اما به دلیل برخی اختلافات و اجماع های صنفی در مقاطع مختلغی وزارت ارشاد در روند آن نظارت داشته است و حالا با چالش جدید به نظر می رسد در روزهای پیش رو باید واکنش صریح تر از سوی مدیران خانه سینما اتفاق بی افتد و رییس سازمان سینمایی شرایط موجود را مدیریت کند تا به چالش جدی تری میان خانه سینما و وزارت ارشاد تبدیل نشود.
انتهای پیام
خبرگزاری میزان - در حالی که تمامی سینما های جهان به دلیل شیوع ویروس کرونا در تعطیلی به سر می برند، بیشتر وقت مردم در خانه و به تماشای آثار تلویزیونی می گذرد، در این بین، اما شبکه های پخش اینترنتی آثار سینمایی و سریالی بهترین دوران خود را سپری می کنند.
پیش از این شبکه های پخش اینترنتی در کشور به پخش آثار روز سینمای جهان و همچنین سریال های داخلی و خارجی می پرداختند، از سویی بعد از چند ماه از پایان اکران آثار سینمایی این شبکه ها محلی برای باز پخش اثر برای جامعه بود، اما بعد از شیوع کرونا همه چیز در قبال شبکه های اینترنتی تغییر کرد.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین اخبار از سینمای ایران اینجا کلیک کنید
این تغییر بزرگ از زمانی آغاز شد که ابراهیم حاتمی کیا در تصمیمی جسورانه فیلم سینمایی خروج را پیش از اکران سراسری در سینما های کشور آماده پخش اینترنتی یا به نام مرسوم اکران آنلاین کرد، این نوع از اکران با ترس از قاچاق فیلم در ابتدا مورد نقد برخی قرار گرفت، اما پس از استقبال بسیار خوب از سوی مخاطبان فیلمسازان دیگر نیز به دنبال اکران آنلاین آثارشان افتادند.
پس از موفقیت فیلم سینمایی خروج در چرخه اکران آنلاین، نوبت به فیلم سینمایی طلا ساخته پرویز شهبازی رسید تا شانس خود در این عرصه را امتحان کند، این فیلم نیز با استقبال خوبی روبرو شد تا در نهایت اکران آنلاین به یکی از اتفاقات مثبت سینمای ایران مبدل شود.
کاظم ملایی کارگردان جوان سینمای ایران که در اولین تجربه کارگردانی خود در عرصه سینما، فیلم تجربی و خاص کوپال با بازی زنده یاد لوون هفتوان را در کارنامه داشته از احتمال اکران آنلاین دومین فیلم خود بعد شیوع کرونا و تعطیلی طولانی مدت سینماها خبر داده است.
کوپال محصول سال 1395 در بیش از 70 جشنواره خارجی به نمایش درآمد و جوایز متعددی را کسب نمود. اولین نمایش فیلم سینمایی کوپال، بخش سودای سیمرغ سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر بوده است و این فیلم به عنوان یکی از آخرین آثار مرحوم لوون هفتوان در بهار و تابستان سال 1397 در گروه سینمایی هنر و تجربه به نمایش درآمد و با استقبال علاقه مندان و مخاطبان این گروه هنروتجربه روبرو شد.
ویشکا آسایش، حسن معجونی، مهراوه شریفی نیا، گوهر خیراندیش، بهنوش بختیاری، رضا بهبودی، سیاوش چراغی پور، محمود نظرعلیان، مهدی حسینی نیا و یدالله شادمانی بازیگرانی هستند که در فیلم سینمایی گورکن به ایفای نقش پرداخته اند.
کاظم ملایی در گفت وگو با خبرگزاری میزان درباره فضا و مضمون این فیلم گفت: لحن این فیلم به نوعی شبیه فیلم کوپال ساخته قبلی من است اما موقعیت این اثر کاملاً زمینی تر بوده و فضایی اجتماعی دارد، این فیلم نسبت به کوپال ارتباط بهتر و بیشتری با مخاطب برقرار خواهد کرد.
وی با تاکید بر اهمیت بازیگر در آثارش اذعان کرد: من همواره نقش بازیگر در یک اثر سینمایی را به شدت زیاد می دانم، در کوپال این وظیفه با زنده یاد لوون هفتوان بود و در گورکن هم نقشی مهم کلیدی را ویشکا آسایش بازی می کند، نقشی که نسبت به سایر آثار آسایش کاملاً متفاوت بوده و به نوعی می توان گفت متفاوت ترین نقش وی در کارنامه سینمایی اش محسوب می شود.
کارگردان فیلم کوپال در همین راستا ادامه داد: نقش ویشکا آسایش در فیلم سینمایی گورکن کاملاً چالش برانگیز است، امیدوارم تماشاگر با نقش به شدت متفاوت وی در این فیلم ارتباط برقرار کرده و اتفاقات خوبی برای گورکن بیفتد زیرا ویشکا آسایش چهره جدیدی از خود در سینما خلق کرده است.
وی درباره قصه محور بودن فیلم سینمایی گورکن ادامه داد: ذات فیلمنامه گورکن قصه گو است، داستانی که تماما دارای امضای من در کارگردانی است، من سعی کردم در این فیلم حرف خود را بزنم اما از سویی بتوانم ارتباط بیشتری با مخاطبان سینما برقرار کنم. البته این فیلم در بطن خود روح و جریانی را دنبال می کند که در زیرمتن داستان کوپال هم وجود داشت و به نوعی شخصیت اصلی همچنان آن دغدغه های انسانی را دنبال می کند.
وی افزود: ملایی درباره نقاط مشترک دو فیلم کوپال و گورکن گفته است: گورکن و کوپال هر دو در یک باشگاه فکری هستند و جهان هر دو فیلم شبیه به هم هستند ولی دنیای داستان هر کدام، متفاوت است. به گفته او گورکن بر خلاف کوپال تک لوکیشن و تک بازیگر نیست و در ظاهر قصه زمینی تر و آدم های آشناتری دارد ولی در بطن داستان همان جنون و شیدایی کوپال موج می زند.
ملایی درباره هدف از ساختن فیلم سینمایی گورکن را ذائقه مخاطب امروز سینما دانست و خاطرنشان کرد: این را بگویم که اگر فیلم گورکن را به نوعی پربازیگرتر می سازم دلیل بر فاصله گرفتن از فضای ذهنی من در فیلم کوپال نیست، اتفاقاً قرار بود گورکن قبل از کوپال ساخته شود منتها در آن زمان شرایط تولید فراهم نشد و من کوپال را هم با هزینه شخصی ساختم، می خواهم به این نکته اشاره کنم که ساخت فیلمی همچون گورکن به خاطر جذب گیشه نبوده و نیست.
انتهای پیام/
آرش نهاوندی روزنامه نگار
تیری فرمو، مدیر جشنواره کن از برگزار نشدن این جشنواره در سال2020 به دلیل تداوم شیوع ویروس کرونا خبر داد. او در توضیح این مطلب افزود: این جشنواره با حضور فیزیکی عوامل و دست اندرکاران سینما برگزار نخواهد شد. به گزارش ورایتی و گاردین، تیری فرمو ضمن اعلام این خبر گفت: فیلم های پذیرفته شده در این رویداد با برچسب جشنواره کن2020 در قالب فهرست رسمی فیلم های منتخب کن در جشنواره های پاییزه ازجمله جشنواره فیلم ونیز به نمایش در خواهند آمد. به گفته تیری فرمو اسامی این فیلم ها در ماه ژوئن اعلام خواهد شد و تنها فیلم هایی در فهرست فیلم های منتخب جشنواره کن قرار خواهند گرفت که در تابستان2020 یا بهار2021 در سالن های سینما به نمایش در آیند.
پیش تر به دلیل شیوع ویروس کووید-19 برگزاری جشنواره کن از ماه مه سال2020 به ژوئن سال جاری به تعویق افتاده بود. خبر برگزار نشدن حضوری این جشنواره به تمام اما و اگرها درباره آن پایان داد و مشخص شد جشنواره فیلم کن به عنوان یکی از بزرگ ترین رویدادهای سینمایی در سال2020 برگزار نخواهد شد.
پایان رقابت؛ آغاز همکاری
شیوع ویروس کرونا باعث شده تا جشنواره های بین المللی کن و ونیز رقابت سینمایی دیرینه را کنار بگذارند و جهت نمایش فیلم های سینمایی در سالن های سینمایی با یکدیگر همکاری کنند. به گزارش ورایتی، این همکاری ها به این دلیل صورت خواهد گرفت که به احتمال زیاد بر اثر کاهش شیوع ویروس کووید-19 امکان نمایش فیلم های منتخب جشنواره کن در جشنواره های پاییزه مهیاتر خواهد بود.
مقامات جشنواره ونیز پیش تر نیز اعلام کرده بودند که در تلاش هستند این جشنواره در سال2020 با نمایش فیلم ها در سالن های سینما برگزار شود. طبق برنامه، جشنواره فیلم ونیز قرار است از تاریخ 2تا 12سپتامبر2020 (12 تا 22شهریور99) برگزار شود.
فیلم های منتخب کن در ونیز2020
مدیر جشنواره فیلم کن اعلام کرد قرار است به منظور نمایش فیلم های منتخب این جشنواره با سایر جشنواره های بین المللی فیلم که در نیمه دوم سال2020 برگزار می شوند، نظیر جشنواره ونیز همکاری هایی صورت گیرد. تیری فرمو با بیان اینکه فیلم های منتخب و کن به احتمال زیاد درصورت کاهش شیوع کرونا در جشنواره های بین المللی نیمه دوم سال نظیر تورنتو، دوویل، آنگولم، سن سباستیان، نیویورک، بوسان و جشنواره لومیر در لیون به نمایش در خواهد آمد، افزود: با مقامات جشنواره ونیز پیش تر درباره ایده نمایش مشترک فیلم ها صحبت کرده بودیم. به گفته تری فرمو، این ایده اکنون در توافق با مقامات جشنواره فیلم ونیز جنبه واقعیت به خود خواهد گرفت.
دورنمایی روشن از همکاری پس از شبی سیاه
تا پیش از اعلام خبر برگزار نشدن جشنواره کن به روال گذشته و بدون حضور فیزیکی عوامل و دست اندرکاران سینما و بدون نمایش فیلم ها در سالن های سینما، احتمال همکاری میان دو جشنواره معتبر کن و ونیز چندان محتمل نبود. حدود یک ماه قبل مدیر جشنواره ونیز احتمال همکاری مشترک با جشنواره فیلم کن را بعید دانسته بود. روبرتو چیکوتو، رئیس جشنواره فیلم ونیز ضمن اینکه گفته بود، معتقد است می توان جشنواره فیلم ونیز را در زمان مقرر یعنی ماه سپتامبر2020 (شهریور) افتتاح کرد در مصاحبه با خبرگزاری آنسای ایتالیا درباره احتمال همکاری با مسئولان جشنواره کن به منظور اتخاذ تدابیری برای برگزاری این دو جشنواره معتبر در دوران شیوع کرونا ازجمله نمایش مشترک فیلم های منتخب این دو جشنواره در ونیز2020، گفته بود: احتمال هرگونه همکاری با مسئولان جشنواره کن در این رابطه را رد نمی کنم و ممکن است در این راستا هر اتفاقی رخ دهد. اما مسئولان جشنواره کن هنوز درباره برگزاری جشنواره های سینمایی در سال جاری تردید دارند. تا جایی که تیری فرمو، رئیس جشنواره کن بر این مسئله اصرار دارد که همچنان در حال بررسی وضعیت و امکان برگزاری جشنواره کن است. او حتی به این مسئله کوچک ترین اشاره ای نمی کند که چه کاری قرار است در این زمینه انجام دهد. بنابراین ما همچنان طبق برنامه پیش خواهیم رفت.
خلاصه اینکه، در زمانی که مسئولان کن هنوز تردید دارند و اعلام می کنند که همچنان در حال فکرکردن درباره برگزار کردن یا برگزار نکردن جشنواره هستند، هیچ گفت وگویی میان ما و آنها رخ نخواهد داد. چیکوتو حتی برگزار کردن مشترک جشنواره کن و ونیز را در حد فرضیه ای غیرمحتمل دانسته بود، اما با مشخص شدن این مسئله که جشنواره کن2020 مانند سابق برگزار نخواهد شد و اعلام این خبر که مقامات این جشنواره صرفا فیلم های منتخب این جشنواره را جهت نمایش در سالن های سینما معرفی خواهند کرد، اوضاع در زمینه همکاری میان جشنواره های ونیز و کن تغییر کرده و به نظر می رسد می توان امیدوار بود که فیلم های منتخب جشنواره کن در کنار فیلم های منتخب جشنواره ونیز در ونیز2020 نمایش داده شوند. البته درصورتی که تا زمان برگزاری جشنواره ونیز در شهریورماه99 (ماه سپتامبر2020)، شرایط برای حضور تماشاگران در سالن های سینما مهیا شود.
ذهنیت مشترک مدیران 2جشنواره رقیب
تیری فرمو که یکی از هواداران پروپاقرص نمایش فیلم ها در سالن های سینماست اعلام کرده که با نمایش فیلم های رسمی منتخب کن در جشنواره های سینمایی پاییزه درصدد است سینماروها را به تماشای فیلم ها در سالن های سینما در فصل پاییز ترغیب کند. او در این باره گفته است که سینما و صنایع وابسته به آن از زمان شیوع کرونا مورد تهدید قرار گرفته اند، در نتیجه ما باید با قاطعیت اهمیت سالن های سینما را در ذهن تماشاگران سینما، با انرژی، وحدت و همبستگی بازسازی کنیم.
روبرتو چیکوتو نیز در این زمینه با تیری فرمو هم عقیده به نظر می رسد، چیکوتو مخالف بسته بودن سالن های سینماست و پیش تر مخالفت خود را با این مسئله اعلام کرده بود که فیلم های حاضر درهفتادوهفتمین جشنواره ونیز تنها به صورت آن لاین نمایش داده شوند. او بر این باور است که می توان امکان نمایش فیلم ها در سالن های سینما در جشنواره ونیز را طبق روال دوره های گذشته این جشنواره ضمن رعایت فاصله گذاری اجتماعی، مهیا کرد.
این روزها که سینمای ایران روزهای سختی را پشت سر می گذارد، خبری از اکران فیلم های جدیدی در سینما نیست و می توان گفت در چند سال اخیر سوت و کور ترین سینماها را در سراسر کشور داشتیم.
با ورود ویروس کرونا در سراسر جهان سینماها نیز تعطیل شد و فیلم های زیادی در آستانه اکران مجبور به صبر تا زمان دیگری برای اکران شدند. بی شک این ضرر بزرگی به تهیه کنندگان عوامل و سینماها کرده است ، مردم نیز دلتنگ دوباره سینماها هستند.
در کشور ما که در سال قبل فیلم های پرفروش زیادی روی پرده سینما رفت از فیلم مطرب که پرفروش ترین فیلم تاریخ سینما شد گرفته تا رحمان 1400 که تنها چند هفته دوام آورد و به حالت توقیف درآمد. فیلم های دیگری مانند متری شش و نیم، تگزاس 2 و شبی که ماه کامل شد را نیز می توان نام برد.
می توان گفت سال 98 سینمای ایران با پیشرفت چشم گیری مواجه بود و آثار بسیار قدرتمندی را پشت سرگذراند. حضور این بیماری باعث شد تا فیلم های زیادی در مرحله پیش تولید بمانند. می توان حدس زد که امسال سال خوبی را سینماها نخواهند داشت اما یکی از ایده هایی که انجام گرفت حضور فیلم ها در پرده اکران آنلاین سینما بود که شاید فرقی با تماشای فیلم در شبکه نمایش خانگی نکند.
اکران آنلاین سینما
واژه اکران آنلاین سینما تناقض دارد چراکه سینما یعنی حضور و دیدن فیلم روی پرده با جمعی از مردم که شور و هیجان را به مخاطب القا می کند.
اکران آنلاین سینما یعنی مرحله نمایش خانگی، با این تفاوت که دیگر نیازی نیست منتظر زمان پخش فیلم باشید، خرید بلیط واژه خوبی برای اکران آنلاین نیست و می توان گفت بهتر بود دانلود قانونی را جایگزین می کرد. با این وجود در این اوضاع اکران آنلاین سینما باعث شده تا بتوانیم فیلم های جدیدی را ببینیم با حال و هوای نمایش خانگی و با خرید بلیط.
اکران آنلاین تنها در دو سایت فیلیمو و نماوا شروع به اکران کرده است و تهیه کنندگان این آثار با این دو وب سایت قرارداد دارند که می توان پس از خرید بلیط شش ساعت مهلت داشت تا فیلم خود را به صورت آنلاین ببینید.
یکی از مشکلاتی که مطمئنا در شروع این فرآیند اکران خطر بزرگی برای عوامل فیلم بود ترس از پخش غیر قانونی فیلم ها در فضای مجازی است که خوشبختانه درصد خیلی کمی از این رفتارها را دیدیم.
در ادامه به بررسی فیلم های در حال اکران آنلاین سینما می پردازیم.
فیلم خروج
خروج به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا اولین فیلم اکران آنلاین بود که مورد استقبال زیادی قرار گرفت. نقش اصلی این فیلم را فرامرز قریبیان ایفا می کند که داستان ورود یک آب شور به زمین های کشاورزی توسط شرکت سهامی آب است که باعث می شود مردم روستا برای گرفتن حق خود به نزد رئیس جمهور بروند اما مشکلاتی آنها را تهدید می کند.
فیلم خروج در جشنواره های سیمرغ جوایز زیادی را در عوامل مختلف کسب کرده است. این فیلم هنوز قابلیت دانلود کردن را فراهم نکرده است اما برای خرید و دانلود فیلم خروج به وب سایت آپ مدیا مراجعه و از آنجا به لینک های قانونی دسترسی پیدا کنید.
فیلم طلا
طلا فیلمی به کارگردانی پرویز شهبازی که تهیه کنندگی آن را رامبد جوان نیز برعهده داشته، این فیلم در تاریخ 10 اردیبهشت ماه 99 به اکران در آمد. از بازیگران این فیلم می توان به هومن سیدی ، نگار جواهریان، طناز طباطبایی و مهرداد صدیقیان اشاره کرد که نقش این چهار جوان است که هر کدام مشکلاتی در زندگی خود دارند و هر کدام می خواهند خود را اثبات کنند.
فیلم طلا را می توانید از سایت های معتبر دانلود فیلم و یا وب سایت آپ مدیا، نماوا و فیلمیو مشاهده کنید.
اکران آنلاین فیلم های خارجی
متاسفانه اکران آنلاین فیلم های خارجی در ایران انجام نمی شود و برای دیدن فیلم های خارجی باید منتظر ماند تا فیلم وارد مرحله پخش شود. برای دانلود فیلم خارجی می توانید از سایت آپ مدیا اقدام کنید.
در پایان باید گفت اکران آنلاین سینما کمک زیادی به سینما نخواهد کرد اما در این وضعیت که خانه نشین هستیم و فیلم های کمتری تولید می شود اکران آنلاین می تواند نقش مهمی را در تولید فیلم های ایرانی ایفا کند. وب سایت دانلود فیلم آپ مدیا، یکی از سایت های به روز در پخش دانلود فیلم و سریال های ایرانی و خارجی است که می تواند آخرین اخبار و تاریخ پخش فیلم های در حال اکران آنلاین سینما را در اختیار شما قرار دهد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا ، با انتخاب نماینده تهیه کننده ها از طرف معاونت نظارت ارزشیابی برای جلسه شورای صنفی نمایش این سؤال ایجاد شد که چرا تهیه کننده های سینمایی کشور برای این جلسه بسیار مهم و سرنوشت ساز نماینده معرفی نکردند. در این خصوص معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی در گفتگوی خود با مهر پاسخ داد که به علت عدم جامعیت صنفی تهیه کننده های سینمایی کشور ما با ایشان نامه نگاری نکردیم و طبق نظام نامه اکران یک نفر را شخصاً انتخاب کردیم.
این موضوع بهانه ای شد تا از سیدجمال ساداتیان نایب رئیس جامعه صنفی تهیه کننده های سینمای ایران، این موضوع را جویا شویم. ساداتیان درباره چرایی وجود چند انجمن، شورا و جامعه تهیه کننده ها پاسخ داد: واقعیت این است که این یک کار اشتباه است که تهیه کننده ها آن را باب کردند و وزارت فرهنگ و خانه سینما هم آن را باور کردند. در حالی که از ابتدا این تصمیم اشتباه بود و نباید چنددستگی در حوزه تهیه کننده های سینمایی درست می شد. این حالت شبیه حکومت های فدرالی است که هر کدام برای خودشان تصمیم خاصی می گیرند.
وی ادامه داد: تا یک نفر موضوعی را مطرح می کند که به مذاق دیگری خوش نمی آید از او رویگردان می شوند و قهر می کنند. طبیعتاً در چنین حالتی که انشقاق و چنددستگی وجود دارد، سازمان سینمایی نمی تواند دست روی دست بگذارد و باید به وظایف خود عمل کند. جلسه دیروز نیز دقیقاً نمونه ای مشابه همین مورد است؛ به علت اینکه تهیه کننده های سینما نظر واحدی نداشتند، در نتیجه معاونت نظارت و ارزشیابی خود یک نفر را به عنوان تهیه کننده معرفی کرد.
این تهیه کننده سینما اظهار داشت: همین الان دو سال است که درباره یک موضوع اقتصادی و مالی مدام در حال دویدنم تا معلوم شود که باید به کدام قسمت به عنوان یک تهیه کننده رجوع کنم؟ این دست مشکلات و مسائل سینمایی فراوان است و معلوم نیست که واقعاً کدام نهاد و بخش فرهنگی کشور باید پاسخگوی آن باشد؟
وقتی انسجام وجود ندارد هرآدمی داخل صنف مسائل خودش را مطرح و حل می کند. بدترین آفت این شیوه و عملکرد این است که یک تصمیم واحد و خروجی یکسان نمی توان از دل این چند شورا بدست آورد.
وی در پاسخ به خبرنگار تسنیم درباره صنفی بودن جامعه صنفی تهیه کننده ها گفت که این بخش ظاهراً یک نهاد صنفی است اما چون که چند شورا و انجمن دیگر در کنار خود دارد و انسجام لازم را پیدا نکرده است دیگر چگونه می تواند یک صنف باشد؟
زمانی این مشکل حل خواهد شد که تهیه کننده های سینمایی ما از اراده و تصمیم واحد برخوردار باشند و با اراده خودشان و نه با زور و فشار سازمان سینمایی بخواهند تغییر بکنند.
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا ، ساخت و ساز و آوردن پول های هنگفت به حوزه شبکه نمایش خانگی تمامی ندارد. هر چند وقت یکبار خبر از ساخت سریالی جدید که معلوم نیست چگونه هزینه ساخت میلیاردی آن تهیه شده است به گوش می رسد.
با وجود اینکه سریال شهرزاد با فاجعه پولشویی و فساد مالی همراه بود ساخت و نمایش سریال های جدید که هنوز تکلیفشان روشن نشده ادامه دارد. اخیراً سریال دیگری نیز در حال ساخت است که طبق شنیده ها 80 میلیارد تومان صرف ساخت آن شده است. معلوم نیست که این سریال دقیقاً کدام است اما به نظر می رسد که باتوجه به هزینه سنگین آن باید در خارج از کشور تولید شده باشد.
برخی از فعالان رسانه ای درباره این قبیل تولیدات پرخرج اطلاعاتی ارائه داده اند. چند شب پیش در یک لایو زنده اینستاگرام دو نفر از اهالی رسانه از دیگر فیلم ها و سریال هایی نام می برند که رسانه ها مدعی اند توسط یک شرکت تصویری در حال تولید است و برای ساخت آن ها هزینه های بالایی را سرمایه گذاران فیلم انجام می دهند.
سریال های زیادی در حال تولید توسط شبکه نمایش خانگی اند که به نظر می رسد از هزینه های زیادی برخوردار باشند.
در همین گفتگوی زنده از سریالی نام برده می شود. این شرکت گویا با همکاری محمد امامی فعال بوده است. وی اخیراً در نامه ای که به شاهسواری مدیرعامل خانه سینما داده بود مدعی بود که در فیلم مغزهای کوچک زنگ زده سرمایه گذاری کرده است.
این حرف امامی، سعید سعدی تهیه کننده سینما را برآشفته کرده بود مبنی بر اینکه او را تا به حال ندیده است و او در این فیلم ریالی خرج نکرده است بلکه این علی اسدزاده بوده که در این کار وارد شده و به نمایندگی یک شرکت شریک شده است و چکی که برای این کار داد هم به نام خود او است. پس با این حساب علت حرف امامی چیست؟ او چرا باید با این حجم گرفتاری که دارد خود را نخود این آش بکند؟ پس شاید حرف امامی به این معنی است که من نیز از سرمایه گذاران هستم و در نتیجه در سرمایه گذاری این فیلم دست داشتم. جدا کردن این دو نفر از این ماجرا کمی خنده دار است.
یکی از فعالان رسانه ای در صفحه مجازی خود مدعی شد که اسامی این فیلم ها و سریال ها در سایت شرکت مذکور موجود است و می توانید آن ها را ببینید. اما اتفاق جالبی که رخ داده است خارج شدن سایت این موسسه اصطلاحاً فرهنگی از دسترس است.
حالا دیروز یکی از خبرنگاران و فعالان رسانه ای مدعی شده است که یکی از همین سریال ها متعلق به شرکت مذکور و محمد امامی است که سال قبل از آن به دلیل ادعای رقم قرارداد یکی از بازیگران شکایت کرده اند. این سریال مانند موجودی دوزیست از طرفی به دلیل هزینه بسیار زیادش از منبعی که معلوم نیست چگونه تهیه شده تغذیه کرده است و از طرف دیگر در حال تولید و نمایش همزمان است. باید دید که نهادهای نظارتی و قضایی درباره سرمایه گذاری سریال های شبکه نمایش خانگی چه خواهند کرد؟
انتهای پیام/
دنیای سینما:
تقدیر شهردار تهران از عوامل فیلم جایی برای فرشته ها نیست
در مراسمی که عصر دیروز (دوشنبه 22 اردیبهشت ماه 99) در سالن برج میلاد برگزار شد، دکتر پیروز حناچی شهردار تهران با اهدای تندیس و لوح افتخار، از عوامل فیلم مستند جایی برای فرشته ها نیست و اعضای تیم ملی اسکیت هاکی دختران ایران تقدیر کرد.
به گزارش دنیای سینما به نقل از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، در این مراسم که دکتر پیروز حناچی شهردار محترم تهران و همسرشان سرکار خانم دکتر نوروزی، محمد حمیدی مقدم مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، دکتر کاظمی مشاور و رئیس دفتر شهردار، دکتر سعادتی شهردار منطقه 12، مرتضی رزاق کریمی قائم مقام و معاون مستند مرکز گسترش، سام کلانتری کارگردان، حامد شکیبانیا و محسن شاه محمد میراب تهیه کنندگان مستند جایی برای فرشته ها نیست ، کاوه صدقی سرمربی و اعضای تیم ملی اسکیت هاکی دختران ایران حضور داشتند، ابتدا این فیلم مستند که برگزیده ی جشنواره فیلم فجر و سینماحقیقت است، به نمایش درآمد و سپس شهردار تهران با اهدای تندیس و لوح، به تقدیر از عوامل فیلم و ورزشکاران حاضر در این نشست پرداخت.
دکتر حناچی در سخنانی اظهار کرد: جایی برای فرشته ها نیست مستندی خوب و پرانرژی هست و بسیار مرا تحت تاثیر قرار داد. لذا شهرداری تهران هر حمایتی که بتواند، از دختران تیم ملی اسکیت هاکی ایران انجام خواهد داد؛ دخترانی که حرکت قدرتمندانه ای انجام دادند و با تمام توان در خدمت تیم ملی کشورشان بودند.
وی ادامه داد: برای من جذاب است که این فیلم مستند درباره ی توانمندی دختران ورزشکار ایرانی ساخته شده و قول می دهم سالنی در اختیار این دختران قرار بگیرد تا تمریناتشان را ادامه دهند و به موفقیت های بیشتری برسند.
شهردار تهران در پایان صحبت های خود خطاب به تهیه کنندگان جایی برای فرشته ها نیست نیز گفت که شهرداری از اکران عمومی این فیلم حمایت خواهد کرد.
گفتنی است: مستند جایی برای فرشته ها نیست تاکنون سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر و 4 جایزه از بخش های ملی و بین المللی جشنواره سینماحقیقت کسب کرده است. این فیلم در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تهیه شده است.
پاسخ فرحبخش به امیریوسفی: من مستقل ترین آدم این سینما هستم (خبرگزاری دانشجویان ایران + ۱۰ سایت دیگر)
این تهیه کننده سینما که در جلسه روز 22 اردیبهشت ماه شورای صنفی نمایش از سوی معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی (محمدمهدی طباطبایی نژاد) به عنوان نماینده تهیه کنندگان در دوره جدید این شورا انتخاب و معرفی شد، در پی مصاحبه محسن امیریوسفی ، رییس پیشین شورای صنفی نمایش که به نحوه برگزاری انتخابات اعتراض دارد و آن را قانونی نمی داند، اظهاراتی را مطرح کرد.
او ضمن انتقاد از امیریوسفی تاکید کرد که شورای صنفی نمایش هیچ ارتباطی به خانه سینما ندارد که با صدور بیانیه خود را در آن دخالت می دهد.
فرحبخش در گفت وگویی با ایسنا برای جواب دادن به صحبت های محسن امیریوسفی که به اعتقادش نادرست است، ابتدا بیان کرد: می گویند وقتی حضرت علی (ع) را در محراب کشتند، بعضی ها گفتند مگر علی نماز می خوانده؟ همیشه برای من چنین حرفی تعجب برانگیز بوده که کسی چنین فکری کند، اما حالا می بینیم در قرن بیست و یکم و در دنیای متمدن و دیجیتال که تا دهان باز می کنیم، همه متوجه می شوند که چه می خواهید بگویید، بعضی ها خیلی راحت حرف نادرست می گویند. به همین دلیل می خواهم جلسه دیروز را توضیح دهم که چه اتفاقی افتاد.
او ادامه داد: برای جلسه روز گذشته شورای صنفی نمایش، ساعت 10 صبح در سالن سازمان سینمایی، توسط آقای فرجی دعوت شدیم و به جز من، آقای شایسته، آقای قطبی که معمولاً مسئول دبیرخانه شوراست، آقایان رضوی، امیر یوسفی، صابری و غلامرضا فرجی به همراه آقایان طباطبایی نژاد و محمدرضا فرجی (مدیرکل نظارت) حضور داشتند. جلسه با تقدیر و اهدای لوح به اعضای شورا شروع شد و بعد بحث درباره آیین نامه بود که قرار شد آخرین ویرایشی که با نظر صنف ها روی آن انجام شده بررسی شود. همه اعضای جلسه از جمله من و آقای امیریوسفی بنا به برداشت خود، نظرات اصلاحی دادند و وقتی کار تمام شد، آقای طباطبایی نژاد گفت، چون به زودی ممکن است سینماها بازگشایی شوند، باید امروز دو کار دیگر را هم انجام دهیم؛ یکی اینکه سرگروه ها را انتخاب کنیم و دیگر اینکه دبیر شورا مشخص شود که اگر هفته دیگر جلسه گذاشتیم و ستاد کرونا با بازگشایی سینما موافقت کرد، بتوانیم کارها را سریع تر پیش ببریم. برای دبیر شورا، آقایان سینمادار، من و آقای شایسته نظر (رأی) مان، آقای امیریوسفی نبود و همین باعث اعتراض ایشان شد.
وی افزود: آقای فرجی به آقای امیریوسفی گفت، چون شما می خواهید امسال فیلم بسازید، ممکن است گرفتار شوید ولی ایشان گفت، می خواهم فیلم بسازم ولی اینجا را هم می توانم اداره کنم. نماینده سینماداران گفت، جایی نوشته نشده که حتما نماینده کانون کارگردانان باید رییس شورا باشد. این را هم بگویم، آقای رضوی قبل از این، سوال کرده بود ، نماینده ها برای برگزاری انتخابات چه کسانی هستند که گفته شد، آقایان صابری و فرجی به نمایندگی از سینمادارها، آقای امیر یوسفی نماینده کانون کارگردانان و آقای شایسته هم نماینده پخش کننده ها هستند. پرسیدند پس نماینده تهیه کنندگان چه، که آقای طباطبایی نژاد مرا معرفی کرد. آقای رضوی از من پرسید، شما از طرف شورای عالی تهیه کنندگان معرفی شده اید؟ من هم گفتم خیر، من خودم اصلاً خبر نداشتم. بعد آقای طباطبایی نژاد گفت، طبق بند 6 آیین نامه اکران، چون شورای عالی تهیه کنندگان صنف نیست، آقای انتظامی با انواع و اقسام روش ها آن ها را جمع کرده ولی وحدت ندارند و یک صنف نیستند، طبق این بند، تا وقتی یک واحد نشوند، معاونت ارزشیابی و نظارت نماینده تهیه کنندگان را معرفی می کند و من هم آقای فرحبخش را انتخاب کردم. این عین عبارت آقای طباطبایی نژاد است. آقای امیر یوسفی هم نشست، وقتی انتخابات تمام شد و دید که آقای شایسته به عنوان رییس انتخاب شد، نامه ای را درآورده، به آقای فرجی تحویل داد و گفت، آقای رضا درمیشیان نماینده ما است. سوال من این است که اگر شما نماینده نیستید، چرا اصلا در انتخابات شرکت کردید؟ معلوم است اگر رییس می شدید، می ماندید. این اصل ماجرای دیروز است.
فرحبخش در ادامه گفت: اما آقای امیریوسفی در مصاحبه خود نکاتی را درباره من گفته که باید به آن ها اشاره کنم. از جمله اینکه درباره ماجرای شورای صیانت گفته که طبق آن نباید در جلسات حضور داشته باشم. اول اینکه آن شورای صیانت خانه سینما برخوردی کرد که توضیحش بماند، ولی طبق نتیجه آن شورا، فرحبخش تا پایان دوره قبل که فقط چهار جلسه هم بود، نباید در شورا حضور می داشت. الان که دیگر به دوره جدید ربطی ندارد. نکته دیگر اینکه آقای امیریوسفی گفته که خواسته شده شورای عالی تهیه کنندگان را کنار بگذارند. من ایشان را به سال گذشته ارجاع می دهم که شورای صنفی نمایش اول سال تشکیل شد. شورای عالی تهیه کنندگان نماینده ای به ارشاد معرفی نکرده بود و آقایان رضوی و احمدی نماینده دوره قبل بودند. به آقای داروغه زاده نامه زدیم که این دو نفر نماینده شورای عالی نیستند و باید نماینده جدید معرفی کنیم. به آقای امیریوسفی هم زنگ زدم و گفتم شما چرا وقتی نماینده های ما نیستند انتخابات برگزار می کنید؟ ایشان گفت، من تحت نظر شما نیستم، ارشاد به من گفته همین افراد نماینده تهیه کنندگان هستند، ما هم قبول کردیم. چطور پارسال نماینده تهیه کنندگان دولتی نبود، امسال دولتی است؟ پس باز هم معلوم است اگر شما رئیس می شدید، این حرف ها را نمی زدید.
وی بیان کرد: ایشان همچنین گفته آقای فرحبخشِ به اصطلاحِ مستقل ، باید بگویم من "به اصطلاح" مستقل نیستم، بلکه مستقل ترین آدم این سینما هستم. با افتخار نمایندگی سازمان سینمایی را قبول می کنم تا از تمام تهیه کنندگان دفاع کنم. آقای انتظامی درست عمل کرده تا آدم هایی که زیاده خواه هستند و نمی گذارند تهیه کنندگان یکی شوند، بفهمند دولت خودش وارد عمل می شود و نماینده می گذارد. این مجازاتی برای تهیه کنندگان است که اگر صنف واحد تشکیل ندهند، دولت خودش اقدام می کند، چون شورای عالی (تهیه کنندگان) صنف نیست.
این تهیه کننده سینما ادامه داد: آقای امیریوسفی گفته من در انتخابات مُصر بودم، بله مُصر بودم. مگر شما آقای امیر یوسفی پارسال مُصر به برگزاری انتخابات نبودید، وقتی که نماینده تهیه کنندگان نبود و در واقع غیرقانونی بود؟ می گویید امسال دولت دخالت کرده، دولت کجا دخالت کرده؟ آقایان سینمادار که از انجمن سینماداران بودند. آقای شایسته که از انجمن پخش کنندگان، خود آقای امیریوسفی هم که از کانون کارگردانان است. کدام یک را دولت تعیین کرده؟ دولت فقط نمایندگی تهیه کنندگان را به همین دلیل که نماینده واحد معرفی نشده انتخاب کرده و اگر همین فردا صبح تهیه کنندگان یکی شوند، بنده کنار می روم تا یک نفر را مشخص کنند. فرحبخش آزاد است. بروید از شورای صیانت هم نامه بگیرید که او نمی تواند عضو باشد.
فرحبخش همچنین خانه سینما را موضوع دیگری دانست که باید به آن اشاره کند و گفت: برای من سوال است که شورای صنفی نمایش چه ارتباطی به خانه سینما دارد؟ انجمن سینماداران که از خانه سینما بیرون آمده ، تهیه کنندگان هم که خانه سینما را قبول ندارند، چون خانه سینما یک جای کارگری است ولی سینماداران و تهیه کنندگان صنف کارفرمایی، پس نمی توانند یک جا باشند. الان هم شنیدم خانه سینما بیانیه داده، در حالی که به آن ها هیچ ارتباطی ندارد که بخواهند چنین کاری انجام دهند و در شورای صنفی و تهیه کنندگی و پخش سینمایی دخالت کنند.
او با تکرار دوباره صحبت خود درباره امیریوسفی اضافه کرد: ایشان به دلیل اینکه فیلم آشغال های دوست داشتنی اش را پنج سال نمایش ندادند، پول فارابی را نمی دهد و با این حرف ها می خواهد این ماجرا را ماست مالی کند و نظرها را برگرداند. آقا شما بهتر است بدهی خود را بدهی. همه کسانی که این حرف هایم را می خوانند، می دانند من آدمی هستم که در راستگویی و صداقت با هیچکس تعارف ندارم و جز از خدا، از هیچ کسی هراس ندارم. آقای امیریوسفی اگر درست می گوید، باید در حضور همه کسانی که در جلسه حضور داشتند، حرف هایش را مطرح کند. اصلا اگر آن طور که می گوید تصور می کرده جلسه فقط مربوط به تقدیر است، باید همان 20 دقیقه اول که کار انجام شد، می رفت، دیگر چرا برای تصویب آیین نامه و انتخابات ماند؟ چون فقط در تعیین سرگروه های سینمایی شرکت نداشت. اما به محض اینکه نظرشان مبنی بر مادام العمر بودن ریاست کانون کارگردانان مورد تایید نبود، این حرف ها مطرح شد.
فرحبخش با بیان اینکه ایشان (امیریوسفی) تاوان این را می دهد که باید اول بدهی فارابی را بدهد گفت: من مستقلم. پای آن هم ایستاده ام. همین الان هم اگر سازمان سینمایی بگوید منویاتش را اجرا کنم، این کار را نخواهم کرد. من منویات سینما و تهیه کنندگان را اجرا می کنم. شاید هم آقای طباطبایی نژاد چون متوجه شده که من منویات تهیه کنندگان را پیاده خواهم کرد و به دنبال بخش خصوصی هستم، به همین دلیل مرا انتخاب کرده؛ و گرنه والله اگر آقای انتظامی یا طباطبایی نژاد درباره اینکه من در این شورا باشم، با من از قبل صحبت کرده باشند! من در جلسه متوجه شدم که نماینده شده ام، با این حال افتخار می کنم و تا آخر می ایستم و ثابت می کنم که مستقل هستم.
او در پایان در پاسخ به اینکه فکر نمی کند تمام این اتفاقات برای برگزاری جلسه بهتر می توانست مدیریت شود تا این همه حاشیه وجنجال به وجود نیاید؟ گفت: به نظر من آقای انتظامی کاملا به هدف زده، چون وقتی از تمامیت خواه ها کوچک ترین قدرتی را کم کنی، از لانه خود بیرون می آیند. آن ها می گویند فقط ما باشیم و دیگر تمام، مثل الان که خانه سینما بیانیه داده است. سوال من این است که آقای خانه سینما! پارسال که دولت دخالت می کرد مسئله ای نبود، اما امسال که شما را کنار گذاشته دخالت است؟
انتهای پیام
محمدحسین لطیفی، کارگردان و مجری برنامه هفت: در برنامه هفت من خودم را فدا کردم برای اینکه اتفاقی در سینما بیفتد. سینما انگار فکر می کند که من آمده ام پولی بگیرم. من مثل خیلی از این سلبریتی ها نیستم که بخواهم مسابقه اجرا کنم، من اسپانسر ندارم، دستمزدی که ما در هفت می گیریم شاید یک هفتصدم دوستانم هم نیست. من اگر آمدم برای این بود که بتوانیم در سینما با هم یکدست شویم، انتقادپذیر باشیم و روی آنتن تلویزیون به هم پرخاش نکنیم. این یکی از شروط من بود که به هیچ وجه فیلمساز در مقابل منتقد نباید بنشیند. این خیلی زشت است.
محمودرضا رحیمی، دبیر جشنواره مجازی تئاتر+خانه : این جشنواره نخستین رویداد مجازی است که در شرایط بحران کرونا برگزار می شود اما مطمئنا نمی تواند جایگزین تئاتر حرفه ای شود. البته در این شرایط جنب و جوش بسیار جذابی را به وجود آورده که جای خوشحالی دارد. ما باید عادت کنیم که در شرایط بحرانی حرفی برای گفتن داشته باشیم اما می دانیم که چنین رویدادهایی قرار نیست جای فرآیند اصلی تئاتر را بگیرد.
سینماسینما : تینا جلالی گفت وگویی با محمدمهدی عسگرپور انجام داده که در روزنامه اعتماد به چاپ رسیده است. این گفت وگو را در زیر بخوانید.
برگزاری سی وهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر که قرار بود نیمه دوم خردادماه امسال برگزار شود، تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا لغو شد. این را هفته گذشته محمدمهدی عسگرپور، دبیر جشنواره اعلام کرد و از موکول شدن آن به خردادماه سال آینده خبر داد. هرچند دلیل اصلی منتفی شدن برگزاری این فسیتوال جهانی شیوع ویروس کرونا و عدم امکان حضور فیلمسازان و دست اندرکاران خارجی عنوان شده اما شاید اگر نبود حواشی و جدل های ناتمام اهالی خانه سینما- که عسگرپور در گفت وگوی حاضر بر آن تاکید دارد- برگزارکنندگان به صرافت پیدا کردن راهی برای برگزاری آن به اشکالی دیگر از جمله به صورت نیمه مجازی می افتادند. در گفت وگویی مفصل با محمدمهدی عسگرپور به شیوع ویروس کرونا و تاثیر آن بر سینمای کشور، حواشی این روزهای سینما و نیز لغو سی وهشتمین جشنواره جهانی فجر پرداخته ایم.
سال گذشته جشنواره جهانی فیلم فجر در شرایط بغرنجی برگزار شد، از یک طرف هجوم ویرانگر سیل که تلفات و خسارت های زیادی برای کشور به بار آورده بود و روحیه مردم خوب نبود، از طرف دیگر شدت تحریم ها به گونه ای بود که عملا ارتباط میان ایران با بسیاری ازکمپانی های مهم فیلمسازی در جهان میسر نبود، همچنین به لحاظ مالی هم برگزاری جشنواره تحت تاثیر تحریم ها قرار داشت. ولی با تمام این مصائب جشنواره به سلامت برگزار شد. اما امسال این رویداد بین المللی با یک اتفاق ناخوشایند جهانی روبرو بود که دیگر فستیوال ها هم تحت تاثیر آن قرار گرفته یا به تعویق افتادند یا برگزاری آن لغو شد. در ابتدای بحث تعبیر شما از پدیده کرونا و تاثیر آن بر نظام ساختاری ابعاد مختلف زندگی چیست؟
معتقدم پدیده ویروس کرونا نه فقط در حوزه سینما، اساسا در همه حیطه های زندگی بشر تاثیرگذار بوده. تاثیر شیوع این بیماری حتی باعث شده بعضی از مشاغل دچار خسارت و آسیب شوند و از بین بروند همچنین زمینه ساز شکل گیری کسب و کار جدید بوده اما بالاخره ویروس کرونا هم برای خود دوره ای دارد که از بین می رود اما آنچه اهمیت دارد این است که کرونا نشانه ای است مبنی بر اینکه از این به بعد ماجراهای تکرارشونده ای از این دست در دنیا شاهد باشیم و ما با چیزهای جدیدتری مواجه شویم که معیشت، فرهنگ و زندگی ما را به سمت دیگری ببرد. به هر جهت این آلارم جدی بود که از قبل تر هم در مورد بعضی ویروس ها وجود داشت ولی از این به بعد شاید به اشکال مختلفی ادامه حیات پیدا کند. در حوزه سینما هم طبق گزارش هایی که من از کشورهای مختلف دریافت می کنم وضعیت سینما های دیگر بغرنج تر از آن چیزی است که سینمای ایران تجربه می کند. البته نکته ای وجود دارد و آن اینکه از دو، سه سال پیش شبکه های نت فلیکس و اچ بی او و چند کمپانی دیگر شکل جدیدی از ارایه فیلم را تجربه کردند. سینماداری در دنیا خصوصا در اروپا و بخشی از امریکا دچار مسائل و مشکلاتی شد، این گزارش ها را وقتی ما دریافت می کردیم همان زمان (حدود یک سال پیش) به مسوولان خانه سیما و مدیران وزارت ارشاد گفتم که بهتر است یک سری جلسات دراین باره تشکیل دهیم تا آنها را در جریان نکاتی که در فیاپف مطرح می شود قرار دهیم، از آنجایی که معمولا اخبار و اطلاعات دنیا با تاخیر به سینمای ایران می رسد مثل مباحث مربوط به فرآیند دیجیتالی شدن سینما. معتقدم ما باید آمادگی برای هر پدیده ای را داشته باشیم و فکر نکنیم بعضی اتفاقات سینمایی سراغ کشور ما نمی آید، کافی است این پلتفرم ها در کشور ما شکل بگیرد آن وقت سینماداری در ایران را دچار مساله می کند.
اتحادیه اروپا مقررات مشخصی در حوزه های مختلف دارد و مدام هم آن را به روز می کنند. در آنجا برای سینمای آسیب دیده برنامه ریزی مدون می کنند و زمینه قانونی برای بعضی فعالیت ها به وجود می آید که از یک حدی نمی توانند گسترش پیدا کنند، اما در ایران چنین زمینه های قانونی وجود ندارد. همان طور که گفتم چند سالی بود سینماداری و فیلم دیدن در دنیا دچار مشکل شده بود. ولی کرونا به این مشکل ضریب داد، اگر قرار بود ظرف یک سال آینده ما با این مشکل مواجه شویم حالا با آن روبرو شدیم. قطعا کرونا در حوزه های تولید هم تاثیر می گذارد. این را هم بگویم ما مشکلات دیگری هم در سینما داریم که کشورهای پیشرفته تر (به لحاظ سینما) آن را ندارند. شاید حجم تولیدات شان به اندازه ما باشد و معروفیت سینمای ما را داشته باشند اما بعضی مصائب ما را ندارند. در ایران خانه سینما 5 هزار عضو دارد که این عدد نشان دهنده بضاعت سینمای ایران است که اساسا در بعضی از دنیا این بضاعت وجود ندارد اما بعضی از سینماهای دنیا که این بضاعت وجود دارد ظاهرا زیرساخت و مجموعه قوانینی برای حمایت از اعضای خودشان دارند که ما در ایران از آن بی بهره ایم.
همین می شود که با یک تعطیلی و بحران ناخواسته مشکلات درونی سینما بیرون می ریزد به طوری که ما امروز با حجم وسیعی از اهالی سینما مواجه هستیم که با مشکلات سخت مالی دست و پنجه نرم می کنند.
دقیقا؛ از سینماداران که معتقدند دراین فرآیند دچار ضرر شده اند تا صاحبان فیلم و افرادی که در لایه های بعدی سینما فعال هستند و عوامل و دست اندرکاران تولید فیلم را تشکیل می دهند دچار مشکلاتی می شوند که هیچ قانون حمایتی برایشان تعریف نشده و الان که دوران بیکاری را سپری می کنند اصلا مشخص نیست که آنها چگونه می توانند از بیمه بیکاری استفاده کنند و نحوه برخورد ما در این مشکلات با آنها چه باید باشد. وقتی هم بحران به وجود می آید بلافاصله بحث تعطیلی بخش هایی ازسینما را باز می کنند و اینکه فلان برنامه را تعطیل یا فلان ساختمان را بفروشید و پولش را به افراد بی بضاعت بدهید. می خواهم بگویم که انگار ما اهالی سینما مدام در شرایط بحرانی زیست می کنیم به طوری که هر چیزی از درون خانه باید فدای چیز دیگری شود. حالا شما در نظر بگیرید در این معادلات آیا می توان به رشد و ارتقای فرهنگ هم فکر کرد؟ من که بعید می دانم؛ وقتی هنرمندان و سینماگران ما آنقدر درگیر این مسائل هستند اساسا وقتی پیدا نمی کنند که به پیشرفت سینما و فرهنگسازی تمرکز کنند.
اما ویروس کرونا این کارکرد را داشت که شوک به اهالی سینما و مدیران سینما وارد کند تا آنها به چیزهای جدی تری در سینما فکر کنند.
بله، اما به شرطی که از آن درس بگیرند نه اینکه وقتی بیماری کرونا از کشور ریشه کن شد همه چیز را فراموش کنیم و دوباره به خانه اول برگردیم و به این فکر کنیم که چگونه برای تولید فیلم مان زیرآب همکارمان را بزنیم! سینمادار پول پخش کننده را ندهد و پخش کننده پول فلان فیلمساز را ندهد و... روالی که قبلا بوده است. دولت ها هم عمدتا به فکر بیمه بیکاری هنرمندان نیستند و اساسا وضعیت معیشتی آنان برایشان اهمیت خاصی ندارد. هر از گاهی به واسطه فشاری که به دولت می آید عیدی و بن خواربار به هنرمندان اهدا می شود که برای دریافتش صف می کشند. بعضی اسمش را هدیه فاخر می گذارند بعضی هم آن را هدیه ناچیز می دانند در هر صورت نتیجه اش فرقی نمی کند و این هدایا به نیازمندان سینما می رسد. مدیری می گوید که من بن 500 هزار تومانی دادم پس آدم موفق تری هستم و دیگری می گوید من مخالف برخورد گداپرورانه هستم. از هر زاویه ای که به این موضوع نگاه کنیم، شرمساری برای سینما است.
اتفاقا درگیری ای که اخیرا در خانه سینما درباره عیدی یا بسته های حمایتی به وجود آمده باعث حرف و حدیث های زیادی شد. برخی بر این عقیده بودند جدل های به وجود آمده دون شأن هنرمندان است.
البته از طرفی این بحث مطرح است که اگر این مشکلات گفته نشود پس تکلیف نیازمندان سینما چه می شود؟ به عقیده من بحث امنیت شغلی اهمیت زیادی در سینما پیدا می کند. آن تعداد از دوستانی که این روزها به هم حمله می کنند و دهن به دهن هم می گذارند یادشان می رود که نوک پیکان را به چه سمتی باید ببرند. اگر نوک پیکان را به سمت هم ببریم که من در دوره خودم چه کردم و او چه کرده است، من بن به اهالی سینما دادم او کالا داده است نتیجه اش می شود یک جور بازی کودکانه که الان شاهدش هستیم. به نظر من نوک پیکان انتقادات باید به سمتی برود که در برنامه چهارم توسعه به صراحت بیان شده بود که استقرار نظام صنفی و تامین بیمه بیکاری هنرمندان، وظیفه دولت است و مشخصا این دو بند هیچ وقت در برنامه چهارم اجرا نشد بعد هم که با برنامه پنجم مواجه شدیم. وقتی با مسوولان درباره برنامه چهارم صحبت می کردیم، می گفتند که آن برنامه دوره اش تمام شد و رفت. انگار که هنر کرده بودند و آن را به مرحله اجرا درآورده بودند و تمام شد و الان به وظیفه شان در برنامه پنج عمل کنند. در برنامه پنجم هم با یک سری برنامه های فرهنگی حاوی شعارزدگی مواجه شده بودیم؛ فعالیت هایی بیشتر متظاهرانه که قرار نبود کاری برای هنرمندان کنند و صرفا می خواستند برنامه ای بنویسند و به بعضی بزرگان که اساسا شعارزدگی را دوست دارند، بدهند و بگویند که ما در این حوزه حرکت می کنیم. اگر برنامه چهارم که اتفاقا عملیاتی نوشته شده بود اجرا می شد جزو وظایف دولت بود که به امور هنرمندان رسیدگی کند. به نظر من نوک پیکان انتقادات به این سمت برود نه اینکه امروز همکاران ما به جان هم بیفتند.
از این بحث فاصله بگیریم و به ابتدای بحث و جشنواره جهانی برگردیم. اینجا بد نیست از زمانی که مسوولیت برگزاری جشنواره سی و هشتم جشنواره جهانی را بر عهده گرفتید، صحبت کنید که خود این انتخاب هم با چالش همراه بود در شرایطی که میرکریمی حاضر به استعفا نمی شد.
قبل تر از اینکه بحث مدیریت جشنواره جهانی با من مطرح شود به واسطه ارتباط و دوستی قدیمی که با رضا میرکریمی دارم در جریان بیشتر امور و حواشی و اتفاقات قرار داشتم و می دانستم که چه اتفاق هایی می افتد. ظاهرا هم از طرف آقای میرکریمی و هم از جانب وزارت ارشاد تمایل به تغییر مدیریت جشنواره وجود داشت. من برای این مساله مدتی وقت گذاشتم که آقای میرکریمی همچنان مدیریت جشنواره بر عهده شان باشد. چون معتقدم دراین چند سال اخیر ایشان مجموعا موفق عمل کرده و جشنواره سال به سال وضعیت بهتری داشته. من بازخورد های خوبی از بیرون کشور دریافت می کردم که بسیاری از فیلمسازان خارجی این جشنواره را می شناختند و نام این جشنواره چندین سال بین فیلمسازان کشورهای مختلف مطرح شده و از آن به عنوان جشنواره با کیفیت یاد می کردند. در داخل کشور هم عملکرد آقای میرکریمی بازتاب های روشنی داشت. متاسفانه هر چه من تلاش کردم این اتفاق نیفتاد و رضایتمندی آقای میرکریمی حاصل نشد اما قرار شد در کنار جشنواره به ما کمک کند.
این نکته را هم در نظر بگیریم که شما در سال های دور تجربه مدیریت جشنواره فیلم فجر را آن همزمانی که دو بخش ملی و بین الملل با هم تداخل داشت از سر گذرانده بودید.
از این منظر اگر نگاه کنیم حتی می توانم بگویم اداره جشنواره برای من جذابیت ویژه ای نداشت و حس جاه طلبی که برخی مدیران دارند را نداشتم. چون همان طور که اشاره کردید پیش تر این حیطه را تجربه کرده بودم و مدیریت امسال جشنواره آورده جدیدی برای شخص من نداشت. اما دوستانی که در آن مقطع اصرار داشتند که مدیریت جشنواره را بپذیرم نگرانی شان از این بود که با رفتن آقای میرکریمی اصل جشنواره دچار مساله شود یا جشنواره درست برگزار نشود یا درگیر مشکلاتی شود که با تغییر مدیریت ها دچارش هستیم. به همین دلیل من پذیرفتم البته نه با اکراه چرا که اساسا این نوع فعالیت ها جزو زندگی کاری ما محسوب می شود بنابراین اگر گفتم آورده ای برای من نداشت به خاطر سابقه ای است که دارم. وگرنه خود جشنواره همواره برای من جذاب است چون معتقدم در سال های اخیر که از جشنواره ملی جدا شد خوب برگزار شد و به نظرم این روند باید تداوم داشته باشد. بعد از انتخاب هم به سرعت مسوولیت ها به تیم برگزار کننده واگذار شد و کار را آغاز کردیم.
تغییراتی هم در جشنواره به وجود آورده بودید؟
تغییرات خیلی کوچک در ساختار به وجود آوردیم که ماحصل بررسی چند دوره گذشته جشنواره بود. خود آقای میرکریمی هم این ایرادها را پس از چند سال برگزاری دریافته بود و ما بعد از بررسی تلاش کردیم آن ر ا مرتفع کنیم از جمله تعداد مدیران را کمتر کردیم و الگوهای رفتاری و نحوه اجرایی جشنواره را تا حدی تغییر دادیم. این نکته را بگویم که این دوره جزو معدود سال هایی بود که فیلم های خوبی در جشنواره امسال حضور پیدا می کرد و بخشی از آن به خاطر اعتمادی بود که تهیه کنندگان و فیلمسازان خارجی در این چند ساله به جشنواره داشتند و فیلم های خوب شان را به جشنواره ارایه دادند. می توانم بگویم که جشنواره جهانی هم به لحاظ کیفی و هم به لحاظ کمی پربار بود. حتی قبل از جشنواره برلین، 70 درصد جدول نمایش فیلم بسته شده بود و اصلا معلوم بود چه فیلم هایی در چه بخش هایی حضور دارند و ما سرفصل های هر بخش را هم مشخص کرده بودیم و جزو سال هایی بود که از همه نظر به لحاظ برنامه ریزی جلو بودیم. از نظر فیاپف هم مشکل قبلی جشنواره در مرحله حل شدن بود. فیاپف در مورد جشنواره جهانی سه بار اظهار نظر کرده بودند و هر سه بار نظرشان مثبت بود. صرفا برای زمان برگزاری نکاتی داشتند که نباید در فروردین و اردیبهشت جشنواره ای ثبت شود که این نظر را برای جشنواره پکن هم داشتند. از نظر فیاپف جشنواره جهانی فجر هم می توانست خرداد و هم آذرماه برگزار شود و از این نظر تداخل و توالی با جشنواره های دیگر نداشت از نظر ما هم خرداد برای برگزاری جشنواره بهتر بود و لذا به خرداد موکول کردیم.
تا هفته پیش همه شواهد و قرائن حکایت از این می کرد که جشنواره جهانی به شیوه آنلاین برگزار می شود و اساسا قرار بود چنین اتفاقی بیفتد، اما به یک باره در یک غافلگیری محض برگزاری آن لغو و به سال 1400 موکول شد. این وسط چه اتفاقی رخ داد؟
مهم ترین اتفاق در درون خود من رخ داد. هر چند جشنواره جهانی متشکل از شورای مدیران و شورای سیاستگذاری است که اگر فکری هم داشته باشم باید در این شورا ها مطرح می کردم تا رای اکثریت را کسب می کرد. اما اتفاق این بود که وقتی ما نیمه دوم خرداد را برای برگزاری جشنواره در نظر گرفته و اعلام هم کرده بودیم و اساسا به نظر من زمان بهتری هم برای برگزاری جشنواره چه در سال آینده و چه سال های بعد است.
به نظر می رسد اگر در سال آینده جشنواره دوباره اواخر فروردین برگزار شود با ماه رمضان تداخل پیدامی کند.
نه فقط سال آینده که اساسا به مدت چند سال با ماه رمضان تلاقی پیدا می کند و نکته مهم اینکه به لحاظ زمانی دوباره با فیاپف دچار مشکل می شویم و مساله مهم تر اینکه تیم برگزار کننده جشنواره دچار مشکل می شود. چون از اتفاقاتی که فقط در ایران شاهدیم و در هیچ جای دنیا وجود ندارد، این است که 10 روز انتهایی در اسفند تقریبا تعطیل است و از این طرف 15 روز ابتدایی فروردین هم تعطیل است. بنابراین با یک تعطیلی درون کشوری به مدت 25 روز مواجه هستیم که فعالیت های اجرایی ما را فلج کرده و تازه بلافاصله بعد از آن جشنواره جهانی برگزار می شود. به همین دلیل این یکی از مشکلات اجرایی جشنواره در چند سال اخیر بوده است.
قرار بود جشنواره امسال در خرداد ماه برگزار شود، آیا از این به بعد و برای همیشه جشنواره جهانی فجر در خرداد ماه برگزار می شود؟
بله، خرداد ماه زمان قطعی جشنواره است و بحث انتقال جشنواره به خرداد ماه فقط مربوط به امسال نمی شد و اساسا قرار است از این به بعد در خرداد شاهد برگزاری جشنواره جهانی باشیم تا هم مشکل تقویم جشنواره های فیاپف حل شود و هم تداخل جشنواره با ماه رمضان را رفع کنیم. البته تداخل کوچک با جشنواره شانگهای داشتیم که آن کاملا قابل مذاکره و حل بود.
از وقتی هم نیمه خرداد را زمان برگزاری جشنواره اعلام کردیم، منتظر بودیم تا شرایط را بسنجیم و ببینیم آیا اتفاقی برای ویروس کرونا می افتد مثل جشنواره کن و دیگر جشنواره های بزرگ دنیا که منتظر هستند ببینند که چه اتفاقی در جهان می افتد؟ آیا واکسنی برای این بیماری کشف می شود و آیا در هفته های آینده از شیوع و گسترش آن کاسته می شود؟ اینجا خطاب من با برخی منتقدان و نویسندگان حوزه فرهنگ است که به عنوان اساتید اظهارنظر های فراوانی می کنند و دائم این سوال را می پرسند که چرا مسوولان درباره برگزاری جشنواره جهانی چیزی نمی گویند؟ سوال من این است چرا در این مدت جشنواره های مسکو، پکن و شانگهای چیزی اعلام نکرده اند؟ چرا جشنواره کن تا دیروز درباره نحوه برگزاری این رویداد چیزی نمی گفت؟ فقط ما باید مثل متخصص پیشگو و همه جانبه نگر پیشقدم می شدیم؟ اگر هم ما و دیگر جشنواره های دنیا چیزی اعلام نمی کردیم درگیر معضل جهانی بودیم و همه مترصد بودیم ببینیم آیا امکان برگزاری رویدادها وجود دارد یا ندارد.
البته که برگزاری جشنواره در ابعاد بین المللی برای هر کشوری یک پارامتر فرهنگی مهم است و باید با ملاحظاتی با آن رفتار شود.
دقیقا؛ هر کشوری با اهداف و دلایل مشخص (اقتصادی – فرهنگی) درصدد هستند تا بتوانند جشنواره را به بهترین شکل برگزار کنند. اینکه ما مترصد و منتظر بودیم تا تکلیف جشنواره را مشخص کنیم به دلایلی بر می گشت که جشنواره های مهم دیگر تاکنون سکوت کرده اند و آنها هم با همین مشکلات دست و پنجه نرم می کنند. شما ببینید مسوولان جشنواره مسکو هنوز سرنوشت این رویداد را اعلام نکرده اند، مسوولان کن دیروز جشنواره را لغو کردند، اما آنها هم در این مدت منتظر بودند تا ببینند قضیه کرونا به کجا می انجامد.
پیش بینی هایی شده بود مبنی بر اینکه جشنواره را به صورت آنلاین برگزار کنید؛ چرا این اتفاق نیفتاد؟
ببینید وقتی مشخص شد که ما نمی توانیم جشنواره را در خرداد برگزار کنیم و مهمان ها نمی توانند در این رویداد حضور پیدا کنند، فکر دیگری به ذهن ما رسید و آن، اینکه جشنواره را به صورت نیمه مجازی برگزار کنیم. با این تصور که در مردادماه که سینما باز شده بخش های مختلف رقابتی را برای هموطنان برگزار می کنیم و داوری ها به صورت مجازی برگزار شود و ما فیلم را برای داوران بفرستیم و آنها کشورهای مختلف نظرشان را بگویند.
اتفاقا مردادماه زمان مناسبی هم برای برگزاری جشنواره بود.
تصمیم بر این بود که ورک شاپ ها هم با حضور اساتید به صورت آنلاین برگزار شود و مخاطبان داخلی ما به صورت آنلاین از این برنامه ها استفاده کنند. در اینجا باز ما با موانع جدیدتری مواجه می شدیم به این معنی که زیرساخت ها باید فراهم می شد. تصور اینکه با داشتن واتس آپ و اینستاگرام می توانستیم جشنواره را برگزار کنیم هم شوخی بود. همین چند هفته اخیر یک جلسه با هیات رییسه فیاپف به صورت مجازی برگزار کردیم که هر کس از کشورهای مختلف در این جلسه حضور داشت از امریکا گرفته تا اروپای شمالی و آسیای دور جلسه برگزار شد. البته این وسط من بیشتر از همه آنلاین بودم و بقیه گاهی ارتباط شان قطع می شد هر چند آن جلسه در محدوده یک جلسه بود نه بیش از این ولی ارتباط گاهی قطع می شد. به همین جهت ما تلاش کردیم زیرساخت های جشنواره را فراهم کنیم و هر برنامه ای را که از اجرایش مطمئن هستیم در اولویت قرار دادیم و در جدول بچینیم نه برنامه هایی که اجرایش با شک و شبهه همراه بود. از طرفی مهمانان خارجی هم که قرار بود به صورت آنلاین با آنها مرتبط شویم انگار شرایط روحی خوبی نداشتند و روی فرم نبودند. با تعداد زیادی از آنها مرتبط شدیم که ببینیم در مرداد برنامه کاری آنها چگونه است و آیا می توانند با ما ارتباط برقرار کنند یا نه.
نظرشان چه بود؟
پاسخ های دریافتی از جانب آنها خیلی دلگرم کننده نبود؛ آنها معتقد بودند که باید صبر کرد تا از شرایط کرونا به سلامت عبور کنیم. با اینکه می دانستند ما نمی خواهیم آنها به ایران بیایند و فقط قرار است به صورت مجازی آن هم در خانه خودشان با ما ارتباط بگیرند. به نظرمان آمد که فضای ترس در کشورهای اروپایی و امریکایی شدیدتر است و ظاهرا ما ایرانی ها به خاطر سخت جان بودن به راحتی با مشکلات کنار می آییم. خلاصه اینکه فضای دلگرم کننده ای نبود. از طرفی شما نگاه کنید مسائل داخلی هم روز به روز پیچیده تر می شود. از آنجایی که وضعیت امنیت شغلی سینماگران در طول سال ها درست پرداخت نشده و انرژی منفی هم در حال حاضر در فضای سینما متراکم است همین کار برگزاری جشنواره را برای ما سخت می کرد. فضای داخلی کشور هم کمتر شاهد نور امید است و در جامعه وضعیت معیشتی مردم هم نگران کننده است. گرانی های پی در پی عملا برگزاری جشنواره را در این اوضاع و احوال برای ما سخت می کرد. نکته دیگر کنسلی جشنواره جهانی که لازم است اینجا اشاره کنم این بود که جشنواره لوکارنو هم که قرار بود در مرداد برگزار شود، اعلام کرده بود که نمی تواند برگزار کند. به یکباره دیدیم در اطراف ما تعدادی جشنواره ها یکی یکی کنسل می کنند. آنهایی هم که قرار بود مجازی برگزار کنند و انگار این وسط ما فقط اصرار به برگزاری جشنواره داشتیم.
اگر جشنواره جهانی به شیوه نیمه آنلاین و مجازی برگزار می شد، برای اولین بار در دنیا شاهد برگزاری جشنواره ای به شیوه جدید می شدیم.
ما برای اولین بار می خواستیم در دنیا جشنواره ای را به صورت نیمه آنلاین برگزار کنیم. خیلی از جشنواره ها پیش تر اعلام کرده بودند که می خواهند به شیوه آنلاین جشنواره برگزار کنند ولی عمل نکرده بودند. ما می خواستیم عمل کنیم، اگر این اتفاق می افتاد این نقطه مثبتی برای کارنامه سینمای ایران به شمار می رفت. البته پیشنهاد دیگری هم مطرح بود و آن، اینکه آیا می توان جشنواره را به شهریور موکول کرد با این استنباط که شاید شرایط کشور بهتر شود. شهریور با تراکم جشنواره ای شدید مواجه می شدیم رویدادهایی نظیر تورنتو، مونترال، ونیز (شانگهای و پکن هم ممکن بود دراین زمان برگزار شوند) با تراکم شدیدی مواجه می شدیم البته در این ایام با ماه محرم هم تداخل پیدا می کردیم. نکته مهم دیگر اینکه اگر شهریور جشنواره را برگزار می کردیم، برای سال بعد خرداد فاصله جشنواره ها با هم نزدیک می شد. گزارش هایی که از جهان می رسد تلاش و آمار خوبی در کنترل این بیماری ارایه می شود در دنیا این آمار متغیر است مثل امریکا و بخشی از اروپا که نگران کننده است.
نکته تعجب برانگیز این است که ظرف یک هفته برگزاری جشنواره لغو شود. هفته پیش گمانه زنی ها از اجرای آنلاین جشنواره خبر می داد و در فاصله چند روز به طور کامل لغو شد. صحبت هایی هم مطرح بود که وزیر توصیه کرده است. آیا این فرضیه درست است؟
ما با آقای وزیر هیچ دیداری نداشتیم. ولی با آقای انتظامی جلسات زیادی در این چند ماه داشتیم. با آقای انتظامی پیش از اینکه رییس سازمان سینمایی باشند کار نکرده بودم ولی طی این مدت اخیر نکته مثبتی که در ایشان دیدیم اتکا به نظرات کارشناسی است و من ندیدم که بخواهند نظرشان را به ما تحمیل کنند. برای برگزاری این جشنواره هم پیشنهاد برگزاری مرداد به ایشان داده شد و در جمع مطرح کردیم. ولی وقتی جشنواره لوکارنو تعطیل شد، فشارهایی وارد شد که چرا نظر نهایی را اعلام نمی کنیم. واقعیتش را بخواهید در این مدت گمانه زنی های زیاد اتفاق می افتاد و من برای جلوگیری از گسترش حرف ها و صحبت ها تصمیم نهایی را زودتر اعلام کردم.
با تمام این صحبت ها به نظر می رسید محمدمهدی عسگرپور مرد روزهای سخت باشد و ریسک پذیری اش حداقل در این مورد بالا باشد. چرا این گونه نشد؟
اجازه بدهید فلاش بک بزنیم به زمانی که من مدیریت خانه سینما را بر عهده داشتم آن زمان من باید ارزیابی می کردم از کمیت و کیفیت افرادی که می توانستند به خانه سینما کمک کنند. آن زمان ما با گروه های زیادی مواجه بودیم که هر کدام یک جور فکر می کردند و ما باید روی وجوه مشترک متمرکز می شدیم و لازم بود این افراد هم نظر می شدند. این هم نظری باید شکل می گرفت تا ما با یک تیم واحد مواجه می شدیم. این شکل مدیریتی است که در زمان بحران مدیران برای موفقیت از آن استفاده کنند که در آن زمان شکل گرفته بود. اما در حال حاضر ما با گروه های مختلف مواجه هستیم که با وجود داشتن وجوه مشترک شرایط اتفاق نظر برای شان شکل نمی گیرد. داشتم فکر می کردم اگر خانه سینما (نه با وضعیتی که الان با آن مواجه است) اگر می توانست مردادماه در جشنواره جهانی حضور گسترده داشته باشد می توانست نبود بخش های دیگر جشنواره را متعادل کند. خب اگر این حضور بر فرض حفظ پروتکل های بهداشتی، همراه با اختلافات باشد و مهمان خارجی هم که نباشد با جشنواره ای مواجه می شدیم که فقط یک سری فیلم نشان می دادیم. مردم در این شرایط ترجیح می دادند در خانه بنشینند یا با ماشین به تماشای فیلم بروند پس جشنواره به مفهوم واقعی شکل نمی گرفت و از همه مهم تر شرایط مبهمی که برای مهار کامل ویروس کرونا وجود دارد و به خطر نینداختن سلامتی مخاطبان جشنواره هم جزو نکات کلیدی ست.
آیا قرار بود صنوف خانه سینما از حضور در جشنواره خودداری کنند؟
نه اصلا به این گفت وگو ها با آنها نرسیدیم. تصورم این است با این انشقاق ها و مباحث مربوط به وضعیت معیشتی که فعلا تا سطح عیدی تقلیل پیدا کرده جدل های تهیه کنندگان و بعضی صنوف به جایی نمی رسیم. انتخابات خانه سینما هم ظاهرا در پیش است ضمن اینکه همچنان با شیوع ویروس کرونا در کشور مواجهیم. به نظرم رسید که این مسائل را باید جدی گرفت.
حالا این سوال را بپرسیم. با تمام این حواشی اگر مدیریت جشنواره کامل به دست خودتان بود باز هم جشنواره را برگزار نمی کردید؟
واقعیت این است که بخش مهمی از این تصمیم با خودم بود.
بحث راجع به بودجه جشنواره بسیار زیاد است. از مدت ها قبل بحث تعطیلی جشنواره توسط بعضی مطرح می شد که این بودجه به جای برگزاری بین اهالی سینما تقسیم شود. توضیح می دهید آیا اساسا ممکن است وقتی بودجه جشنواره ای در خزانه دولت است و برای تعلق به جشنواره تصویب شده می تواند به دست فیلمسازان یا صنوف برسد؟
ببینید در شرایط فعلی اگر بخواهند با این بودجه فیلم بسازند احتمالا می توانند دوتا و نصفی فیلم بسازند. پس تعلق گرفتن این بودجه برای ساخت فیلم که شوخی است. اگر بخواهند در حوزه سینماداری استفاده کنند با اعداد و ارقامی که خودشان اعلام می کنند هم شوخی است
راستی بودجه جشنواره چقدر است؟
فرض کنید در شرایط طبیعی حدود 10 میلیارد است. اما به این توجه کنید که بخش قابل توجهی از این بودجه برآورد جشنواره است. تامین اعتبار بخش مهمی از آن خارج از وزارت ارشاد صورت می گیرد. یعنی بنده از چند منبع هزینه جشنواره را تهیه می کنم تا آنها اسپانسر برگزاری جشنواره باشند. این رقم بودجه اصلا به این معنا نیست که از وزارت ارشاد به جشنواره این میزان پول می رسد. وقتی هم اسپانسری هزینه جشنواره را تقبل می کند می خواهد نام و نشان خودش در جشنواره دیده شود. این به آن معنا نیست که وقتی جشنواره برگزار نمی شود آن شرکت یا آن نهاد هزینه اش را به فلان فیلمساز بدهد تا فیلمش را بسازد یا همکارانی که مشکل بیکاری دارند بیایند و کمک بگیرند. بنابراین به نظرم اهالی سینما و مشخصا سینماداران روی این پول حساب زیادی باز نکنند. البته این نکته را هم بگویم تصورمان این بود که به شکل مجازی اگر جشنواره را برگزار کنیم، شش میلیارد برای آن هزینه می شود باز نه اینکه از ارشاد پول بگیریم. این نکته را هم بگویم که مبحث حقوقی در سرفصل های بودجه بندی وجود دارد به این ترتیب که اگر در سازمانی بودجه با سرفصلی می نویسند باید در همان سرفصل خرج شود و اگر سازمان هزینه را به چیز دیگر اختصاص دهد باید پاسخگوی نهادهای نظارتی باشد. لذا کد به کد کردن بودجه آنچنانی که همکاران فکر می کنند کار آسانی نیست. مگر مجوز بالادستی بگیرند که آن هم کار ساده ای نیست. حال اگر این بودجه قابل انتقال باشد و مثلا تبدیل به بن 300 – 200 هزار تومانی تبدیل شود و به همه اهالی سینما هم داده شود می توانند با آن چند بار سوار مترو و تاکسی شوند یا چند بار ساندویچ بخورند.
با این تفاسیری که شما از بودجه جشنواره دارید برگزار کردن جشنواره بهتر نبود تا حداقل روحیه مردم کمی تلطیف می شد. اخیرا با یکی از روانشناسان صحبت می کردم و او می گفت سینما و فیلم دیدن و سرگرمی خارج از محیط خانه بخش عظیمی از استرس های مردم را کم می کند.
بله راجع به این موضوع هم فکر کرده بودیم. ولی اجازه دهید اینجا از بعضی از همکاران شما در رسانه های مختلف صحبت کنیم که یا اطلاعات شان از سینما کم است یا برای اینکه فراموش نشوند در باب مسائل مختلف مطلب می نویسند و بعضی هم در اتاق های کاملا تاریک نشسته اند و مطلب می نویسند و اصلا نمی دانیم این آدم چه کسی است که اغلب فضاسازی می کنند، مدلی از پوپولیسم که مشخصا از سال 88 به بعد تقویت شده با چاشنی پرده دری و بی ادبی که متاسفانه کاربرد هم پیدا کرده فضا را مغشوش می کنند. البته تحت هیچ شرایطی نباید در مقابل این فضای پوپولیستی جا زد کما اینکه فضای غیرفرهنگی این سال ها حاصل عقب نشینی در مقابل این تفکر است. اما من در ارزیابی ام از جشنواره به این توجه کردم که چقدر فضای جشنواره آماده این تقابل هم هست و در نهایت به این رسیدم که ممکن است جشنواره امسال تنها باشد. در شرایطی که همکاران ما دچار مشکلات سختی هستند و متاسفانه بیشتر دغدغه آنها این است که درباره عیدی دریافتی از وزارت ارشاد صحبت کنند، ترجیح دادم جشنواره برگزار نشود. به نظرم بهتر است اول روال تولید فیلم و نمایش در سینما تا حدی عادی شود بعد درباره جشنواره صحبت کنیم.
اجازه دهید اینجا از نکته دیگری درباره جشنواره جهانی صحبت کنیم و آن، اینکه آیا آنچنان که عده ای فضاسازی می کنند و می گویند جشنواره جهانی بی اهمیت است، این رویداد بین المللی طی این سال ها سودی برای سینمای ایران نداشته است؟
من می گویم ارزیابی کار جشنواره ای که چند سال از برگزاری آن می گذرد باید تخصصی صورت بگیرد. ببینیم جشنواره های بزرگ دنیا که 50 دوره از برگزاری آن می گذرد با چه مکانیسمی ارزیابی می شوند. در جشنواره های بزرگ رسم بر این است که تعدادی از فیلم های کشور های دنیا در آن به نمایش درمی آید. مردم با تولیدات کشورهای دیگر آشنا می شوند در ضمن در جریان این نمایش شور و شعف رقابتی بازاری هم شکل می گیرد که یا به صورت فیزیکال یا به صورت تبادل نظر در جشنواره این بازار شکل می گیرد. در کشور ما گاهی ارزیابی حرکت فرهنگی مثل بازار سهام و بورس می ماند هر روز یک عده به جدول نگاه می کنند که امروز مثلا چند فیلم به فروش رفته؟ و اگر با این تابلو مواجه نشوند می پرسند اصلا کارکرد این جشنواره چیست؟ این تصور عقب افتاده از یک جشنواره و بازار بین المللی است. در بسیاری از جشنواره ها و بازارها مذاکرات پس از دو یا سه سال به نتیجه می رسد. در مورد همین جشنواره جهانی تعدادی از فیلمسازان موفق شدند فیلم های شان و حتی پروژه های بعدی شان را معامله کنند، البته بنا به دلایلی این موضوع را اعلام نمی کنند که من تا حدی به آنها حق می دهم. از طرفی این جشنواره سکوی پرتاب فیلم های زیادی برای حضور در جشنواره ها و بازارهای دیگر بوده و به اذعان بسیاری از شرکت کنندگانش مهم ترین رویداد سینمایی منطقه است. هر چند می دانم همه این توضیحات و اینکه هر کشوری با این حجم تولیدات نیازمند یک تریبون بین المللی هم هست برخی را قانع نمی کند، آنها مسائل بنیادی تری دارند مسائلی که بر مبنای آن خیلی از رویدادها و حتی سازمان ها را می توان تعطیل کرد با همین تشکیک ها بیشتر جشنواره ها در جهان می توانند تعطیل شوند و هزینه هایش را بین نیازمندان تقسیم کنند، در مرحله پیشرفته تر حتی می توان صنعت فیلمسازی را هم تعطیل کرد و بودجه های آن را همه ساله بین سینماداران و اعضای صنوف تقسیم کرد!
اشاره کردید جشنواره سال آینده خرداد برگزار می شود. سال آینده با برگزاری انتخابات تداخل پیدا نمی کند؟
ببینید هر وقت به تقویم نگاه می کنم احساس می کنم انگار هیچ رویدادی را برای یک زمان مشخص نمی توان قطعی دانست. کلی مناسبت چرخشی و کلی مناسبت سیاسی همه و همه کار را برای برنامه ریزی سخت می کند. به هر حال اگر نگاه مان این گونه باشد هر ماه ما با موضوعی تداخل داریم.
با اعلام بلامانع بودن شروع تولید فیلم های سینمایی، برادران جلیلوند پیش تولید اثر جدید خود را با نام شب، داخلی، دیوار به جریان انداختند . در این فیلم که فیلمنامه اش را وحید جلیلوند نوشته، نقش اول مرد فیلم را نوید محمدزاده ایفا خواهد کرد. این دومین همکاری نویدمحمدزاده با وحید و علی جلیلوند پس از فیلم بدون تاریخ بدون امضا است . گفته می شود در این فیلم که در مرحله پیش تولید قرار دارد، نوید محمدزاده در نقش نابینا حضور خواهد یافت که می تواند چالشی جدید برای او باشد.
انگار دوران کرونا برای کیت بلانشت خوش یمن بوده و او همکاری با دو کارگردان صاحب نام چون آدام مک کی و جیمز گری را نیز به فهرست بلندبالای کارنامه اش افزوده است. به گزارش ورایتی؛ کیت بلانشت در این روزها برای بازی در دو فیلم کارگردان طراز اول به توافق رسیده و در فیلم جیمز گری با عنوان دوران آرماگدون و فیلم پرستاره بالا را نگاه نکن به کارگردانی آدام مک کی بازی خواهد کرد. درحالی که بلانشت اخیراً به اقتباس سینمایی از بازی ویدیویی سرزمین های مرزی لاینزگیت به کارگردانی الی راث نیز ملحق شده بود، خبرنگاران سینمایی به کنایه می گویند که این بازیگر در روزهای کرونا بختش باز شده و به تنهایی در سه ماه اخیر بیش از تمام پنج سال گذشته قرارداد بسته است.
در پی وقوع حواشی پرتعدادی در جلسه اخیر شورای صنفی نمایش و معرفی رئیس جدید برای این شورای صنفی؛ خانه سینما اعلام کرد به زودی موضع خود را درباره حواشی جلسه اخیر شورای صنفی نمایش که به انتخاب دبیر و سرگروه های جدید سینمایی منجر شد، اعلام خواهد کرد. خانه سینما در متنی که منتشر کرده نارضایتی خود را از انتخاب مرتضی شایسته به عنوان دبیر جدید این شورا در لفافه بیان کرده است.
جری استیلر بازیگر و کمدین آمریکایی و پدر بن استیلر در نودودوسالگی درگذشت . استیلر که برای نخستین بار در سال 1954 با موزیکال کمدی سیب طلایی در برادوی ظاهر شد و در سال 2001 نامزی دریافت گرمی را هم کسب کرد؛ به همراه همسرش آن میرا در سال 2007 در پیاده روی مشاهیر هالیوود هم یک ستاره دریافت کرد.
[پولاد امین] دیروز خبرگزاری ها اعلام کردند که بعد از فیلم های خروج ابراهیم حاتمی کیا و طلای پرویز شهبازی، فیلم تومان به کارگردانی مرتضی فرشباف نیز برای اکران آنلاین آماده می شود . فیلمی درباره طبقات اجتماعی و فردی که از راه قمار اسب و فوتبال تلاش می کند یک شبه طبقه اجتماعی خود را تغییر دهد. کارگردان فیلم تومان می گوید که در زمینه اکران آنلاین این فیلم تردیدهایی نیز وجود دارد که اگر به حضور جشنواره ای فیلم لطمه بزند، قطعا این کار صورت نخواهد گرفت، چون فیلم تومان امید فراوانی به دیده شدن و موفقیت در فستیوال های دنیا دارد. تومان که سال گذشته در جشنواره فیلم فجر نگاه های منتقدان را متوجه کارگردانش مرتضی فرشباف کرد، درحال حاضر مثل دیگر فیلم های سینمایی پشت خط اکران است و با توجه به شرایط موجود امید چندانی نیز برای خروج از این صف ندارد. اما اینکه آیا حضور در رقابت اکران آنلاین می تواند این فیلم (و بسیاری از فیلم های دیگر را) به اهداف شان برساند یا نه؛ موضوعی است که سعی کردیم آن را با مرتضی فرشباف مطرح کنیم. بحثی که در ادامه، راه به جاهای دیگری باز کرده است. مرتضی فرشباف سخنانش را با اشاره به ریسک ها و خطرات اکران آنلاین آغاز می کند: ما با در نظر گرفتن تمام خطرات و ریسک های موجود تصمیم به نمایش فیلم تومان در وی او دی گرفتیم، یعنی با در نظر داشتن شرایط و اینکه ناچاریم با توجه به این شرایط بهترین تصمیم را در این موقعیت بگیریم. ما هم در این شرایط تصمیمی گرفتیم که فکر می کنیم کمترین آسیب را برای ما در پی خواهد داشت. وگرنه همه دل شان می خواهد فیلم شان را در سالن های زیادی به نمایش بگذارند و اصلا رویای هر فیلمسازی می تواند چنین
اکرانی باشد،
درباره شرایط خاصی که باعث اتخاذ تصمیم نمایش آنلاین فیلم تان شد، بیشتر توضیح می دهید؟
الان فیلم های زیادی هستند که منتظر اکران نشسته اند، یعنی حدود 200 فیلم در صف اکران قرار دارند و وقتی به این نکته فکرکنیم که با هر نگاهی زودتر از مهرماه شرایط سینما عادی نخواهد شد، آن وقت است که آدم در دوراهی گیر می کند که در این ماراتن طولانی و پر از استیصال نوبت اکران بماند و منتظر روزهای آینده باشد، یا اینکه تصمیمی جدید بگیرد و سعی کند تماشاگری را که هنوز سابقه ای ذهنی از فیلم تومان از روزهای جشنواره دارد، وادار به تماشای فیلم در جایی دیگر کند.
دلیل اصلی اتخاذ این تصمیم تعطیلی کروناست یا شرایط نامساعد و نامناسب اکران فیلم ها و به خصوص فیلم های متفاوت تر و به اصطلاح هنری یا آرتیستیک تر؟
راستش هر سه، یعنی همه اینها تا حدی در این تصمیم نقش دارند. یکی همان شرایط خاص کرونایی سینماست که حتی بعید نیست سینمای دنیا را دچار تغییرات بنیادین کند.
به خصوص که پیش بینی شده حتی در صورت عادی شدن شرایط هم، بازگشت اعتماد تماشاگران سینما ممکن است حتی دو سال هم طول بکشد...
بله، حتی در پیش بینی ها و نظرسنجی هایی از مخاطبان سینمای آمریکا که به هرحال مهم ترین، موثرترین و پایدارترین سیستم اقتصادی- صنعتی سینما را دارد، تماشاگرانی که بیش از متوسط 6 بار در سال به سینما می رفتند، گفته اند که نمی خواهند حداقل تا آغاز سال 2022 به سینما بروند که این خیلی تکان دهنده است...
و حتی بعید نیست خط تولید و توزیع سینما را تا همیشه تحت تأثیر قرار دهد و موجب تغییراتی شود...
بله قطعا. می بینیم که کریستوفر نولان این روزها تبدیل شده است به مرگ و زندگی در سینماهای جهان، یعنی بیشتر سالن های کشورهایی که قصد بازگشایی دارند، خواستار نمایش فیلم جدید نولان هستند تا بتوانند حداقل به کمک این فیلم که شانس موفقیت بیشتری دارد، بازگشتی امن تر را تجربه کنند وگرنه به جز آن هیچ کورسوی امیدی برای گذر کم خطر و کم آسیب از این روند مرگ آور تخریبی که کرونا برای اقتصاد سینما و سینماداری و سینمارفتن داشته است، به چشم نمی خورد.
خیلی ها بر این باورند که ادامه این روند حتی می تواند باعث تغییراتی ماندگار و دیرپا در خود مفهوم سینما و سینمارفتن شود و سینمایی ورشکسته بی تولید و راکد داشته باشیم.
تا این حد بدبینانه فکر نمی کنم، به خصوص در مورد تولید که اصلا ممکن نیست. درواقع می توان این را ادامه دوئل طولانی مدتی در نظر گرفت که مدت زمان زیادی است بین نتفلیکس و آمازون از یک سو و آنهایی که فکر می کنند سینما رفتن یک آیین جمعی است و نمی توان آن را با چیزی دیگر جایگزین کرد، وجود دارد. در این مدت از یک سو فستیوال ها و جشنواره ها تلاش دارند سینما رفتن را تجربه ای متفاوت از تماشای فیلم در گوشی تلفن یا کامپیوتر جلوه دهند و از سوی دیگر هم نتفلیکس و آمازون و سامانه های دیگر حدود
10 سالی می شود که در پی طیف گسترده تری از مخاطبان هستند.
البته در شرایط عادی صحبت از حذف یکی از دو طرف نبود، اما حالا بود و نبود سالن ها زیر سوال رفته است.
نه، آن موقع هم یارکشی هایی بود، برای همین هم گذشته از مورد فیلم روما که حتی اسکار و جایزه فستیوال ونیز را هم برد، نتفلیکس شماری از کارگردانان بزرگ دنیا چون دیوید لینچ، دیوید فینچر، تام تیکور و خیلی های دیگر را برای سریال سازی به کار گرفت. یا همین نتفلیکس آمد و فیلم سه ساعت و نیمه اسکورسیزی را که 10سال دنبال سرمایه گذار بود، به عظیم ترین و باشکوه ترین شکل ممکن تولید کرد تا بگوید که علیه سینما نیست و وجهه هنری هم برای خودش ردیف کند. از این منظر شرایط این دوران را می توان با روزهای آغازین ورود تکنولوژی ویدیو به سینما شبیه دانست. همه جا پر بود از بحث که ویدیو بهتر است یا نگاتیو؟!تا زمانی که فون تریه و کسانی دیگر آمدند و از همان شرایط استفاده کردند و دیجیتال را کردند جزو بافت استتیک فیلم شان. حالا هم همان جنگ در سطح پخش فیلم وجود دارد.
بله؛ صحبت که می کردیم می گفتید خیلی ها راه های خلاقه ای برای پخش فیلم شان پیدا کرده اند.
بله، مثلا کارگردان فیلم درایور آمده و فیلم تولید و در سایت خودش هم آپلود کرده است. یعنی یک جورهایی شده است تلویزیون خودش و حتی وی او دی ها را هم دور زده. این بحث گسترده ای است و از این منظر ماجرای کرونا را می توان تیرخلاص این ماجرا نامید. یعنی باید پذیرفت که وی او دی ها قدرت فراگیری شان بیشتر از سینماست و به این دلیل می توانند تعیین کننده تر باشند.
فکر نمی کنید وقتی فیلم ها برای نمایش در وی او دی تولید شوند، در زیبایی شناسی و زبان سینما ایجاد تغییرات آشکار قطعی است؟
فیلم روما اتفاقا شوخی استتیک ظریفی با این موضوع دارد. یعنی فیلم برای نتفلیکس ساخته شده و می گویند در پرده های کوچک دیگر لانگ شات چندان توجیهی ندارد، اما این فیلم تماما در لانگ شات می گذرد. البته روند کار در روما متفاوت بوده و درواقع اول ساخته شده و بعد به نتفلیکس فروخته شده است. اما گذشته از این موارد حاشیه ای، مسأله اصلی این است که نمایش فیلم هرجا که باشد، چه در سالن و چه در پرده های کوچک تر، بیش از 90 درصد محصولات سینما مصرف گرایی صرف است و به اصطلاح می توان نیمچه متلک بفروش را به اغلب تولیدات صادق دانست. یعنی اگر نگرانی شما و دیگر مخالفان وی او دی این است که این سامانه ها ممکن است موازنه را به سود سینمای سطحی و مبتذل و بی ارزش به هم بزند، باید گفت که این موازنه تا همین جا همچنان یک طرفه است که نمی شود بیشتر به نفع سینمای سطحی به هم بخورد.
واقعا تا این حد به سینمای این روزگار بدبین هستید؟
داریم در مورد دورانی حرف می زنیم که شمار فیلم های جریان اصلی که از استتیک هنرمندانه یا حتی بازیگوشی های ملایم روایی بهره ببرند، روز به روز درحال کاهش است. به این دلیل فکر نمی کنم وی او دی بیش از عوامل دیگر در ازدیاد فیلم های بنجل
تأثیرگذار باشد.
برعکسش چه؟ وی او دی ها می توانند از سینمای هنری حمایت کنند؟
خیلی پرسش هوشمندانه ای است. فکر می کنم در جریان پیشرفت این روند این اتفاق خواهد افتاد و فیلمسازان جریان مستقل جهان سومی خواهند توانست از شکافی که در کلیت سینما ایجاد شده به نفع خود بهره برداری کنند. یعنی این ماجرا را بیش از بدشانسی، می توان شانسی برای سینمای مستقل و هنری قلمداد کرد. به ویژه که همان سیستم صلب کلیشه های تجاری به نحوی در سینمای هنری هم وجود دارد.
و این سینما هم ستاره های خودش را دارد .
بله، گاس ون سنت و برادران داردن و اگر آشغال هم بسازند در پانتئون کن هستند. یعنی سینمای هنری کلیشه های خودش را دارد که حتی از کلیشه های تجاری هم نفس بر تر و غیرقابل تحمل تر و خسته کننده تر هستند، اما در مورد شرایط حاضر و سهم سینمای مستقل از این ماجرا باید به تأکید بگویم که ما از پرده های سینمای ایران که سهمی نداشتیم، اما شرایط حاضر این امکان را ایجاد می کند که از وی او دی برای به موقع فروختن اثر استفاده کرده وتماشاگران وفادار سینمای هنری را نیز در سینه کلوپ هایی میزبانی کنیم.
برگردیم به فیلم تومان؛ اکران فیلم در وی او دی این گمان را ایجاد می کند که دیگر قصد حضور جشنواره ای هم ندارید. درست است؟
تردید اصلی ما همین است. برای همین هم تاکنون رسما اعلام نکرده ایم که می خواهیم فیلم در وی او دی نمایش دهیم. پخش کننده ما در تلاش است نمایش در وی او دی داخلی را به عنوان اکران داخلی ثبت کند که در آن صورت مثل فیلم متری شیش ونیم که بعد از اکران داخلی توانست در فستیوال ونیز به نمایش درآید، ما نیز خواهیم توانست در جشنواره های رده الف شرکت کنیم.
یعنی اگر این امر مقدر نشود، نمایش فیلم از طریق وی او دی لغو می شود؟
حضور در جشنواره ها برای ما خیلی مهم است و در مورد خیلی از عوامل مان این امیدواری وجود دارد که در فستیوال ها مورد توجه قرار گیرند. پس اگر اکران در وی او دی مانعی برای این امر ایجاد کند، قطعا این کار را نخواهیم کرد.
برای سوال آخر؛ به نمایش فیلم در وی او دی از نظر اقتصادی و مالی امیدوارید؟
برای ما که به عنوان یک تولید مستقل بازگشت سرمایه نقش حیاتی در ادامه فعالیت مان دارد، در شرایط فعلی امیدواری از نظر اقتصادی یعنی ضرر کمتر.
به بهانه اکران اینترنتی فیلم های کوتاه
بهناز شیربانی: در دو ماه گذشته طرح گسترده نمایش اینترنتی فیلم ها، مخاطبان بیشتری را با خود همراه کرده است. در شرایطی که نمی توان در سالن های سینما به دیدن فیلم ها نشست، طرح اکران آنلاین، طرفداران بیشتری پیدا کرده است و به نظر می رسد تا مدتی دیگر شاهد درخواست های بیشتری از جانب فیلم سازان فیلم بلند و کوتاه برای نمایش اینترینتی آثارشان خواهیم بود. اما در ادامه درباره اکران آنلاین آثار کوتاه و اثرگذاری این طرح در جذب تماشاگر و گردش مالی فیلم ها با فیلم سازان کوتاه صحبت کردیم.
توقع باید بر مبنای واقعیت باشد
کاوه مظاهری در پاسخ به این پرسش که اکران آنلاین فیلم های کوتاه طی هفته های گذشته تا چه حد در جذب مخاطب موفق عمل کرده است؟ گفت: تابستان سال گذشته با تعداد دیگری از دوستانم در حال برنامه ریزی برای اکران آنلاین فیلم هایمان بودیم. آن زمان خبری از کرونا نبود. اما از ماه ها پیش شرایطی به وجود آمد که فیلم ها به سمت اکران آنلاین برود. من ازجمله افرادی بودم که پیش قدم اکران آنلاین فیلمم شدم و به این دلیل که نفر اول بودم، نمی دانستم این مسیر چطور خواهد بود. تصور می کردم باید تأثیرات مثبتی داشته باشد و به احتمال زیاد دوستانی که درمورد نمایش آنلاین فیلم هایشان شک دارند، به این جریان می پیوندند یا اگر من اشتباه فکر کرده باشم، دوستان دیگر این اشتباه را تکرار نمی کنند. اما خوشبختانه اکران آنلاین نتایج خوبی داشت .
او در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: پیش از این تجربه اکران آنلاین در مورد آثارم را در خارج از ایران داشتم. اصولا تعداد تماشاگر فیلم های کوتاه در دنیا با تماشاگران ایرانی قابل مقایسه نیست. اما به واسطه همان تجربه فکر می کردم قطعا نمایش آنلاین فیلم های کوتاه در ایران نیز اتفاق مثبتی است .
کارگردان فیلم تحسین شده روتوش افزود: اگر نگاه حرفه ای به شرایط اقتصادی اکران آنلاین فیلم ها داشته باشیم، قطعا چنین نمایش هایی باید توجیه اقتصادی داشته باشد. اما چند پیش نیاز برای نمایش آنلاین فیلم ها باید وجود داشته باشد تا توجیه اقتصادی به وجود بیاورد.
مثل اینکه پلتفرمی که فیلم ها در آن نمایش داده می شوند چه تعداد مشترک دارد؟ یا اینکه به صورت روزانه آن را دنبال می کنند؟ که خب در کشور ما اصولا تعداد قابل ملاحظه ای نیست و در چنین شرایطی توقع باید بر مبنای واقعیت باشد. اما نکته ای که وجود دارد این است که در دنیا، مجموعه ای از پلتفرم ها در کنار هم مشغول به فعالیت و نمایش آنلاین فیلم ها هستند که همین توجیه اقتصادی را به وجود می آورد. در ایران این تجربه در قدم های ابتدایی است. شاید اگر امسال برایند اکران آنلاین فیلم های کوتاه مثبت باشد سال دیگر تعداد دیگری از پلتفرم ها به این جریان اضافه شوند تا شرایط اقتصادی بهتری را تجربه کنیم. اما در حال حاضر برای فیلم سازان کوتاه آورده مالی چشم گیری ندارد .
مظاهری ادامه داد: در نمایش آنلاین فیلم های کوتاه نمی توان از تبلیغات غافل شد. هر چه تبلیغات بیشتر باشد، مخاطب بیشتری هم متوجه اکران فیلم ها خواهد شد. متأسفانه در زمینه فیلم کوتاه تبلیغات بسیار محدود و کم است. در گروه سینمایی هنروتجربه، شرایط به شکل دیگری بود و هزینه ای صرف تبلیغات فیلم ها می شد و به این دلیل که هنر و تجربه شبکه انسانی در این چند سال به وجود آورد، آن شبکه خود به خود کمک می کند فیلم دیده شود. اما در بستر آنلاین این شرایط را باید از قدم اول خود فیلم ساز ایجاد کند و در نهایت در صفحات شخصی خودمان تبلیغ کنیم.
فکر می کنم در این شرایط بهتر است گروه سینمایی هنروتجربه، انجمن سینمای جوان یا انجمن فیلم کوتاه ایران در تبلیغات فیلم های کوتاه و نمایش آنلاین آنها مشارکت کنند .
او افزود: این روزها زیاد می شنوم که برخی معتقدند فیلم باید روی پرده سینما دیده شود. به نظرم این برخورد درستی با اکران آنلاین فیلم ها نیست. این تجربه در تمام دنیا نشان داده است که نمایش آنلاین و اکران سینماها دو حوزه کاملا متفاوت است و هر کدام جایگاه خودش را دارد .
ظرفیت خوبی برای این نوع فیلم ها وجود دارد
آرین وزیردفتری هم معتقد است در شرایط حال حاضر تمرکز بیشتری برای تماشای آنلاین فیلم های کوتاه وجود دارد. او در بخشی از صحبت هایش گفت: درمورد فیلم های کوتاه تنها فضایی که برای اکران در سالن سینما وجود دارد، گروه سینمایی هنروتجربه است. این فضا برای فیلم سازان فیلم کوتاه فضای مناسبی برای معرفی آثارشان است. اما زمانی که فیلم های کوتاه به صورت یک بسته در اکران های هنروتجربه به مخاطبان ارائه شد نتایج بهتری حاصل شد. من و دوستانم که جزء نخستین گروه فیلم سازانی بودیم که آثارمان به صورت بسته اکران شد بازخوردهای خوبی گرفتیم و چندین گروه دیگر بعد از ما به همین شکل و در اکران های فصلی هنروتجربه فیلم هایشان نمایش داده شد و بازخوردهای خوبی داشت .
کارگردان فیلم تحسین شده مثل بچه آدم در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: در فضای اکران آنلاین هم احساس می کردم این دوقطبی ناعادلانه بدنه و سینمای هنری هر روز بیشتر می شود که قاعدتا فیلم کوتاه را هم باید در شکل سینمای هنری قرار دهیم و فیلم های کوتاه بسیار مهجور واقع شده اند.
پلتفرم های معروف آنلاین که مخاطب زیادی هم دارند هم تا پیش از این در ارائه آثار نامتمرکز عمل می کردند. طبعا نمایش آنلاین فیلم های کوتاه باید پلتفرم مستقل خودش را داشته باشد و خوشبختانه ودیو شروع به کار کرد و با برخی از فیلم سازان فیلم کوتاه به این نتیجه رسیدیم که همان حرکت بسته فیلم ها را این بار در این پلتفرم و فضای آنلاین داشته باشیم. تا پیش از این ودیو فیلم های کوتاه را به صورت تکی ارائه می داد. اما مدتی است باقی فیلم ها نیز به شکل بسته ارائه می شوند و به نظرم این شکل از نمایش فیلم که یک بسته فیلم به مخاطب ارائه شود که مثل یک سانس سینمایی با آن برخورد شود، نتایج خوبی دارد. ضمن اینکه فکر کردیم در کنار هم قرارگرفتن فیلم ها با یک رویکرد اتفاق بهتری است .
او ادامه داد: تا اینجا و بعد از گذشت دو هفته از نمایش بسته فیلم هایمان به نام اتصال کوتاه استقبال خوبی از آن صورت گرفته است. قطعا تا ظرفیت نهایی مخاطب فاصله وجود دارد. اما به نظرم شروع خوبی است. البته این را هم باید در نظر گرفت که با توجه به اینکه قاعدتا در بسیاری از مواقع یک نفر به تنهایی به دیدن فیلم ها نمی نشیند، فکر می کنم استقبال خوبی از فیلم های کوتاه صورت گرفته است.
در این شرایط بهتر است که روند نمایش آنلاین فیلم های کوتاه به شکل بسته های فیلم کوتاه که متشکل از چند فیلم در کنار هم و با رویکرد های مختلف است، می تواند در جذب مخاطب موفق تر عمل کند. فکر می کنم اگر این روند ادامه پیدا کند مخاطب خودش را پیدا می کند. البته نه به اندازه مخاطب انبوه سریال ها. اما قطعا ظرفیت خوبی برای این نوع فیلم ها وجود دارد .
بیش از موضوع فروش، دیده شدن فیلم ها اهمیت دارد
سوگل رضوانی نیز درباره بازخورد نمایش اینترنتی فیلم های کوتاه گفت: اکران فیلم های کوتاه نه تنها در ایران، بلکه در تمام دنیا بسیار محدود است و درنهایت به نمایش جشنواره ای و نمایش های محدود در تلویزیون ها و پلتفرم ها ختم می شود. به طور مشخص می توان گفت نمایش فیلم های کوتاه در گروه سینمایی هنروتجربه طی سال های اخیر اتفاق ویژه ای است. اگر چه سانس هایی که به فیلم های کوتاه تعلق می گیرد، تماشای این فیلم ها را سخت می کند. اما در نهایت نمایش آنها در این گروه سینمایی اتفاق مثبتی است .
کارگردان فیلم رورانس در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: پلتفرم هایی که در حال حاضر فیلم های کوتاه را به نمایش می گذارند، پیش از این نیز فعال بودند و فیلم های کوتاه و مستند را نمایش می دادند. اما در شرایط فعلی که امکان تماشای فیلم در سینما فراهم نیست، مردم بیش از سابق به اکران آنلاین فیلم ها علاقه نشان می دهند و در این مدت به تعداد مخاطبان این فیلم ها هم اضافه شده است. وقتی تنوع انتخاب فیلم ها بیشتر باشد برای مخاطب نیز جذاب تر خواهد بود. فکر می کنم نمایش آنلاین فیلم ها در این مدت اتفاق مثبتی برای فیلم های کوتاه و مستند است .
او در بخش دیگری از صحبت هایش به شرایط مالی نمایش آنلاین فیلم اشاره کرد و گفت: رقمی که از نمایش آنلاین فیلم های کوتاه حاصل می شود، با هزینه ساخت فیلم به هیچ وجه قابل مقایسه نیست.
جنس اکران و مخاطب خاص فیلم های کوتاه و مستند هم چنین شرایطی را ایجاب می کند که منتظر فروش فوق العاده ای نباشیم. به همین خاطر در حال حاضر برای ما بیش از موضوع فروش، دیده شدن فیلم ها اهمیت دارد. برای فیلم ساز هم زمانی فیلم معنی پیدا می کند و کامل می شود که مخاطب داشته باشد. موضوع نمایش در تلویزیون های بین المللی جریان کاملا متفاوتی است و به این دلیل که حق پخش فیلم خریداری می شود، رقم ها بالاتر است .
رضوانی در پایان گفت: به نظرم لازم است درمورد نوع سوددهی مالی نمایش های اینترنتی فیلم های کوتاه برای پلتفرم ها تجدید نظر شود. قراردادهایی که برای نمایش فیلم های کوتاه بسته می شود با توجه به میزان فروش، با ساختار مستقل تولید این فیلم ها هماهنگ نیست. با این حال، معتقدم در طولانی مدت از طریق تبلیغات و اکران های گسترده تر، فیلم های کوتاه مخاطب بیشتری پیدا می کنند که قطعا در سلیقه فیلم بینی مخاطب سینما نیز تأثیر می گذارد و امیدوارم اثرات آن را در درازمدت در سینمای بلند هم ببینیم .
به بهانه اکران اینترنتی فیلم های کوتاه
بهناز شیربانی: در دو ماه گذشته طرح گسترده نمایش اینترنتی فیلم ها، مخاطبان بیشتری را با خود همراه کرده است. در شرایطی که نمی توان در سالن های سینما به دیدن فیلم ها نشست، طرح اکران آنلاین، طرفداران بیشتری پیدا کرده است و به نظر می رسد تا مدتی دیگر شاهد درخواست های بیشتری از جانب فیلم سازان فیلم بلند و کوتاه برای نمایش اینترینتی آثارشان خواهیم بود. اما در ادامه درباره اکران آنلاین آثار کوتاه و اثرگذاری این طرح در جذب تماشاگر و گردش مالی فیلم ها با فیلم سازان کوتاه صحبت کردیم.
توقع باید بر مبنای واقعیت باشد
کاوه مظاهری در پاسخ به این پرسش که اکران آنلاین فیلم های کوتاه طی هفته های گذشته تا چه حد در جذب مخاطب موفق عمل کرده است؟ گفت: تابستان سال گذشته با تعداد دیگری از دوستانم در حال برنامه ریزی برای اکران آنلاین فیلم هایمان بودیم. آن زمان خبری از کرونا نبود. اما از ماه ها پیش شرایطی به وجود آمد که فیلم ها به سمت اکران آنلاین برود. من ازجمله افرادی بودم که پیش قدم اکران آنلاین فیلمم شدم و به این دلیل که نفر اول بودم، نمی دانستم این مسیر چطور خواهد بود. تصور می کردم باید تأثیرات مثبتی داشته باشد و به احتمال زیاد دوستانی که درمورد نمایش آنلاین فیلم هایشان شک دارند، به این جریان می پیوندند یا اگر من اشتباه فکر کرده باشم، دوستان دیگر این اشتباه را تکرار نمی کنند. اما خوشبختانه اکران آنلاین نتایج خوبی داشت .
او در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: پیش از این تجربه اکران آنلاین در مورد آثارم را در خارج از ایران داشتم. اصولا تعداد تماشاگر فیلم های کوتاه در دنیا با تماشاگران ایرانی قابل مقایسه نیست. اما به واسطه همان تجربه فکر می کردم قطعا نمایش آنلاین فیلم های کوتاه در ایران نیز اتفاق مثبتی است .
کارگردان فیلم تحسین شده روتوش افزود: اگر نگاه حرفه ای به شرایط اقتصادی اکران آنلاین فیلم ها داشته باشیم، قطعا چنین نمایش هایی باید توجیه اقتصادی داشته باشد. اما چند پیش نیاز برای نمایش آنلاین فیلم ها باید وجود داشته باشد تا توجیه اقتصادی به وجود بیاورد.
مثل اینکه پلتفرمی که فیلم ها در آن نمایش داده می شوند چه تعداد مشترک دارد؟ یا اینکه به صورت روزانه آن را دنبال می کنند؟ که خب در کشور ما اصولا تعداد قابل ملاحظه ای نیست و در چنین شرایطی توقع باید بر مبنای واقعیت باشد. اما نکته ای که وجود دارد این است که در دنیا، مجموعه ای از پلتفرم ها در کنار هم مشغول به فعالیت و نمایش آنلاین فیلم ها هستند که همین توجیه اقتصادی را به وجود می آورد. در ایران این تجربه در قدم های ابتدایی است. شاید اگر امسال برایند اکران آنلاین فیلم های کوتاه مثبت باشد سال دیگر تعداد دیگری از پلتفرم ها به این جریان اضافه شوند تا شرایط اقتصادی بهتری را تجربه کنیم. اما در حال حاضر برای فیلم سازان کوتاه آورده مالی چشم گیری ندارد .
مظاهری ادامه داد: در نمایش آنلاین فیلم های کوتاه نمی توان از تبلیغات غافل شد. هر چه تبلیغات بیشتر باشد، مخاطب بیشتری هم متوجه اکران فیلم ها خواهد شد. متأسفانه در زمینه فیلم کوتاه تبلیغات بسیار محدود و کم است. در گروه سینمایی هنروتجربه، شرایط به شکل دیگری بود و هزینه ای صرف تبلیغات فیلم ها می شد و به این دلیل که هنر و تجربه شبکه انسانی در این چند سال به وجود آورد، آن شبکه خود به خود کمک می کند فیلم دیده شود. اما در بستر آنلاین این شرایط را باید از قدم اول خود فیلم ساز ایجاد کند و در نهایت در صفحات شخصی خودمان تبلیغ کنیم.
فکر می کنم در این شرایط بهتر است گروه سینمایی هنروتجربه، انجمن سینمای جوان یا انجمن فیلم کوتاه ایران در تبلیغات فیلم های کوتاه و نمایش آنلاین آنها مشارکت کنند .
او افزود: این روزها زیاد می شنوم که برخی معتقدند فیلم باید روی پرده سینما دیده شود. به نظرم این برخورد درستی با اکران آنلاین فیلم ها نیست. این تجربه در تمام دنیا نشان داده است که نمایش آنلاین و اکران سینماها دو حوزه کاملا متفاوت است و هر کدام جایگاه خودش را دارد .
ظرفیت خوبی برای این نوع فیلم ها وجود دارد
آرین وزیردفتری هم معتقد است در شرایط حال حاضر تمرکز بیشتری برای تماشای آنلاین فیلم های کوتاه وجود دارد. او در بخشی از صحبت هایش گفت: درمورد فیلم های کوتاه تنها فضایی که برای اکران در سالن سینما وجود دارد، گروه سینمایی هنروتجربه است. این فضا برای فیلم سازان فیلم کوتاه فضای مناسبی برای معرفی آثارشان است. اما زمانی که فیلم های کوتاه به صورت یک بسته در اکران های هنروتجربه به مخاطبان ارائه شد نتایج بهتری حاصل شد. من و دوستانم که جزء نخستین گروه فیلم سازانی بودیم که آثارمان به صورت بسته اکران شد بازخوردهای خوبی گرفتیم و چندین گروه دیگر بعد از ما به همین شکل و در اکران های فصلی هنروتجربه فیلم هایشان نمایش داده شد و بازخوردهای خوبی داشت .
کارگردان فیلم تحسین شده مثل بچه آدم در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: در فضای اکران آنلاین هم احساس می کردم این دوقطبی ناعادلانه بدنه و سینمای هنری هر روز بیشتر می شود که قاعدتا فیلم کوتاه را هم باید در شکل سینمای هنری قرار دهیم و فیلم های کوتاه بسیار مهجور واقع شده اند.
پلتفرم های معروف آنلاین که مخاطب زیادی هم دارند هم تا پیش از این در ارائه آثار نامتمرکز عمل می کردند. طبعا نمایش آنلاین فیلم های کوتاه باید پلتفرم مستقل خودش را داشته باشد و خوشبختانه ودیو شروع به کار کرد و با برخی از فیلم سازان فیلم کوتاه به این نتیجه رسیدیم که همان حرکت بسته فیلم ها را این بار در این پلتفرم و فضای آنلاین داشته باشیم. تا پیش از این ودیو فیلم های کوتاه را به صورت تکی ارائه می داد. اما مدتی است باقی فیلم ها نیز به شکل بسته ارائه می شوند و به نظرم این شکل از نمایش فیلم که یک بسته فیلم به مخاطب ارائه شود که مثل یک سانس سینمایی با آن برخورد شود، نتایج خوبی دارد. ضمن اینکه فکر کردیم در کنار هم قرارگرفتن فیلم ها با یک رویکرد اتفاق بهتری است .
او ادامه داد: تا اینجا و بعد از گذشت دو هفته از نمایش بسته فیلم هایمان به نام اتصال کوتاه استقبال خوبی از آن صورت گرفته است. قطعا تا ظرفیت نهایی مخاطب فاصله وجود دارد. اما به نظرم شروع خوبی است. البته این را هم باید در نظر گرفت که با توجه به اینکه قاعدتا در بسیاری از مواقع یک نفر به تنهایی به دیدن فیلم ها نمی نشیند، فکر می کنم استقبال خوبی از فیلم های کوتاه صورت گرفته است.
در این شرایط بهتر است که روند نمایش آنلاین فیلم های کوتاه به شکل بسته های فیلم کوتاه که متشکل از چند فیلم در کنار هم و با رویکرد های مختلف است، می تواند در جذب مخاطب موفق تر عمل کند. فکر می کنم اگر این روند ادامه پیدا کند مخاطب خودش را پیدا می کند. البته نه به اندازه مخاطب انبوه سریال ها. اما قطعا ظرفیت خوبی برای این نوع فیلم ها وجود دارد .
بیش از موضوع فروش، دیده شدن فیلم ها اهمیت دارد
سوگل رضوانی نیز درباره بازخورد نمایش اینترنتی فیلم های کوتاه گفت: اکران فیلم های کوتاه نه تنها در ایران، بلکه در تمام دنیا بسیار محدود است و درنهایت به نمایش جشنواره ای و نمایش های محدود در تلویزیون ها و پلتفرم ها ختم می شود. به طور مشخص می توان گفت نمایش فیلم های کوتاه در گروه سینمایی هنروتجربه طی سال های اخیر اتفاق ویژه ای است. اگر چه سانس هایی که به فیلم های کوتاه تعلق می گیرد، تماشای این فیلم ها را سخت می کند. اما در نهایت نمایش آنها در این گروه سینمایی اتفاق مثبتی است .
کارگردان فیلم رورانس در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: پلتفرم هایی که در حال حاضر فیلم های کوتاه را به نمایش می گذارند، پیش از این نیز فعال بودند و فیلم های کوتاه و مستند را نمایش می دادند. اما در شرایط فعلی که امکان تماشای فیلم در سینما فراهم نیست، مردم بیش از سابق به اکران آنلاین فیلم ها علاقه نشان می دهند و در این مدت به تعداد مخاطبان این فیلم ها هم اضافه شده است. وقتی تنوع انتخاب فیلم ها بیشتر باشد برای مخاطب نیز جذاب تر خواهد بود. فکر می کنم نمایش آنلاین فیلم ها در این مدت اتفاق مثبتی برای فیلم های کوتاه و مستند است .
او در بخش دیگری از صحبت هایش به شرایط مالی نمایش آنلاین فیلم اشاره کرد و گفت: رقمی که از نمایش آنلاین فیلم های کوتاه حاصل می شود، با هزینه ساخت فیلم به هیچ وجه قابل مقایسه نیست.
جنس اکران و مخاطب خاص فیلم های کوتاه و مستند هم چنین شرایطی را ایجاب می کند که منتظر فروش فوق العاده ای نباشیم. به همین خاطر در حال حاضر برای ما بیش از موضوع فروش، دیده شدن فیلم ها اهمیت دارد. برای فیلم ساز هم زمانی فیلم معنی پیدا می کند و کامل می شود که مخاطب داشته باشد. موضوع نمایش در تلویزیون های بین المللی جریان کاملا متفاوتی است و به این دلیل که حق پخش فیلم خریداری می شود، رقم ها بالاتر است .
رضوانی در پایان گفت: به نظرم لازم است درمورد نوع سوددهی مالی نمایش های اینترنتی فیلم های کوتاه برای پلتفرم ها تجدید نظر شود. قراردادهایی که برای نمایش فیلم های کوتاه بسته می شود با توجه به میزان فروش، با ساختار مستقل تولید این فیلم ها هماهنگ نیست. با این حال، معتقدم در طولانی مدت از طریق تبلیغات و اکران های گسترده تر، فیلم های کوتاه مخاطب بیشتری پیدا می کنند که قطعا در سلیقه فیلم بینی مخاطب سینما نیز تأثیر می گذارد و امیدوارم اثرات آن را در درازمدت در سینمای بلند هم ببینیم .
محمد جعفری مستندساز درباره آخرین وضعیت اکران ژنرال های 13 ساله ، در گفت وگو با خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ،گفت: قصد اکران این اثر در بخش هنر و تجربه را داشتیم که به مسئله کرونا برخوردیم. پس از گشایش دوباره سینما ها برنامه ریزی های لازم را برای اکران انجام خواهیم داد.
گفتنی است؛ تصویربرداری ژنرال های 13 ساله در نقاط مختلف ایران مانند کرمان، کاشان و شهر های دیگر انجام شده و در رابطه با نوجوان های زمان جنگ ایران و عراق است که با اشتیاق شناسنامه های خود را برای رفتن به جبهه دستکاری کردند.
در این مستند به نوجوان هایی پرداخته می شود که هم اکنون زنده هستند و از آن ها می خواهند که اشتیاق خود در زمان جنگ تحمیلی و قضاوت هایی که در حال حاضر از آن رویداد دارند را در قالب مصاحبه بگویند. همچنین از مصاحبه شوندگان پرسیده می شود گذر زمان چه تاثیری روی آن ها گذاشته و هم اکنون تا چه حد میراث دار آن زمان هستند.
انتهای پیام/
شفقنا- کارگردان فیلم فصل فراموشی فریبا گفت: افرادی با پولشویی و رانت سرمایه های نامعلوم را وارد سینما کرده و باعث گران شدن بی منطق این هنر شده اند. شرایط فعلی به نحوی پیش رفته که سینمای بخش مستقل حذف شده و سینمای فرهنگی نیز آخرین نفس های خود را می کشد.
میزان نوشت: پیرامون کم کار شدن خود در عرصه کارگردانی سینما گفت که وقتی سینما دست عده محدودی می افتد نباید بیش از این انتظار داشت، همین افراد سرمایه های مشکوکی را وارد سینما می کنند و با همان سرمایه به تولید فیلم می پردازند، به همین دلیل شاید من نسبت به گذشته کم کار تر شده ام.
وی در همین راستا ادامه داد: ورود سرمایه های بادآورده و مشکوک به سینما باعث افزایش نجومی دستمزد بازیگران شده و همینطور گران تمام شدن بهای نهایی تولید فیلم را به همراه دارد. این نوع از اتفاقات باعث می شود تا فیلمسازان بخش خصوصی به سختی نفس بکشند و یا بتوانند فیلم بسازند.
بیشتر بخوانید:
برای مشاهده آخرین اخبار از سینمای ایران اینجا کلیک کنید
رانت سینما را نابود کرده است/در جشنواره فیلم فجر امسال فیلم ندارم
کارگردان فیلم فصل فراموشی فریبا ورود برخی سرمایه گذاران مشکوک به سینما را ضربه ای بزرگ بر بدنه این هنر دانست و افزود: افرادی با پولشویی و رانت سرمایه های نامعلوم را وارد سینما کرده و باعث گران شدن بی منطق این هنر شده اند. شرایط فعلی به نحوی پیش رفته که سینمای بخش مستقل حذف شده و سینمای فرهنگی نیز آخرین نفس های خود را می کشد.
وی در همین رابطه اذعان کرد: دلیل کم کاری من هم ورود همین سرمایه نامعلوم به سینما است، در حال حاضر قصد دارم فیلمی تازه بسازم اما به واسطه شرایط نامشخص تولید اقدامی را انجام نداده ام.
این کارگردان سینما درباره حضور برخی کارگردانان بزرگ سینما در عرصه سینمای گیشه افزود: از نظر من وقتی عدالت در چرخه تولید و اکران وجود داشته باشد و سازمان سینمایی برنامه محور پیش برود بسیاری از مشکلات سینما قابل حل خواهد بود اما به واقع اگر در حال حاضر برنامه پنج ساله ای از سازمان سینمایی بخواهیم قطعا چنین برنامه ای وجود نخواهد داشت.
وی حوزه مدیریت سینما را دچار یک روزمرگی طولانی دانست و اشاره کرد: شاید مسئولین سینمایی تنها برای فردا روز خود برنامه دارند و فعالیت آنها طی سالهای گذشته نشان داده که به طور کامل دچار روزمرگی شده اند، از نظر من تنها راه برون رفت از بحران سینما برنامه ریزی بلند مدت است، ما باید بدانیم به فرض مثال سینمای ایران طی ده سال آینده قرار است که به کدام نقطه برسد و یا چه اهدافی را دنبال کند.
//////////////////////////
کارگردان فیلم سینمایی بهت ادامه داد: سینمای ایران برای موفقیت در آینده باید به سمت تولید آثار دغدغه مند برود، بدون شک فیلمسازان مستقل می توانند در این راه کمک شایانی را به سینما بکنند اما کمک آنها مستلزم وجود شرایط عادلانه در تولید و پخش خواهد بود.
وی با اشاره به وجود رانت در سینما اذعان کرد: سینمای امروز ما دست چند تهیه کننده، دفتر سینمایی و یا سینمادار است، این اتفاق بدون شک رانت سینمایی را بوجود آورده و باعث تک سویه شدن نگاه تولید در سینما شده است.
رافعی درباره چگونگی اکران فیلم سینمایی بهت خاطرنشان کرد: قرار بود که این فیلم در ابتدای سال جاری اکران شود اما به دلیل شیوع کرونا و تعطیلی سینماها این اکران به تعویق افتاد، تا جایی که می دانم پخش کننده فیلم در حال بررسی شرایط برای اکران آنلاین این فیلم سینمایی است، اکران آنلاین خوشبختانه تاکنون موفق بوده و امیدوارم در صورت اکران آنلاین، فیلم بهت هم با استقبال روبرو شود.
انتهای پیام
شفقنا در شبکه های اجتماعی: توییتر | اینستاگرام | تلگرام
شفقنا- کارگردان فیلم فصل فراموشی فریبا گفت: افرادی با پولشویی و رانت سرمایه های نامعلوم را وارد سینما کرده و باعث گران شدن بی منطق این هنر شده اند. شرایط فعلی به نحوی پیش رفته که سینمای بخش مستقل حذف شده و سینمای فرهنگی نیز آخرین نفس های خود را می کشد.
میزان نوشت: پیرامون کم کار شدن خود در عرصه کارگردانی سینما گفت که وقتی سینما دست عده محدودی می افتد نباید بیش از این انتظار داشت، همین افراد سرمایه های مشکوکی را وارد سینما می کنند و با همان سرمایه به تولید فیلم می پردازند، به همین دلیل شاید من نسبت به گذشته کم کار تر شده ام.
وی در همین راستا ادامه داد: ورود سرمایه های بادآورده و مشکوک به سینما باعث افزایش نجومی دستمزد بازیگران شده و همینطور گران تمام شدن بهای نهایی تولید فیلم را به همراه دارد. این نوع از اتفاقات باعث می شود تا فیلمسازان بخش خصوصی به سختی نفس بکشند و یا بتوانند فیلم بسازند.
بیشتر بخوانید:
برای مشاهده آخرین اخبار از سینمای ایران اینجا کلیک کنید
رانت سینما را نابود کرده است/در جشنواره فیلم فجر امسال فیلم ندارم
کارگردان فیلم فصل فراموشی فریبا ورود برخی سرمایه گذاران مشکوک به سینما را ضربه ای بزرگ بر بدنه این هنر دانست و افزود: افرادی با پولشویی و رانت سرمایه های نامعلوم را وارد سینما کرده و باعث گران شدن بی منطق این هنر شده اند. شرایط فعلی به نحوی پیش رفته که سینمای بخش مستقل حذف شده و سینمای فرهنگی نیز آخرین نفس های خود را می کشد.
وی در همین رابطه اذعان کرد: دلیل کم کاری من هم ورود همین سرمایه نامعلوم به سینما است، در حال حاضر قصد دارم فیلمی تازه بسازم اما به واسطه شرایط نامشخص تولید اقدامی را انجام نداده ام.
این کارگردان سینما درباره حضور برخی کارگردانان بزرگ سینما در عرصه سینمای گیشه افزود: از نظر من وقتی عدالت در چرخه تولید و اکران وجود داشته باشد و سازمان سینمایی برنامه محور پیش برود بسیاری از مشکلات سینما قابل حل خواهد بود اما به واقع اگر در حال حاضر برنامه پنج ساله ای از سازمان سینمایی بخواهیم قطعا چنین برنامه ای وجود نخواهد داشت.
وی حوزه مدیریت سینما را دچار یک روزمرگی طولانی دانست و اشاره کرد: شاید مسئولین سینمایی تنها برای فردا روز خود برنامه دارند و فعالیت آنها طی سالهای گذشته نشان داده که به طور کامل دچار روزمرگی شده اند، از نظر من تنها راه برون رفت از بحران سینما برنامه ریزی بلند مدت است، ما باید بدانیم به فرض مثال سینمای ایران طی ده سال آینده قرار است که به کدام نقطه برسد و یا چه اهدافی را دنبال کند.
//////////////////////////
کارگردان فیلم سینمایی بهت ادامه داد: سینمای ایران برای موفقیت در آینده باید به سمت تولید آثار دغدغه مند برود، بدون شک فیلمسازان مستقل می توانند در این راه کمک شایانی را به سینما بکنند اما کمک آنها مستلزم وجود شرایط عادلانه در تولید و پخش خواهد بود.
وی با اشاره به وجود رانت در سینما اذعان کرد: سینمای امروز ما دست چند تهیه کننده، دفتر سینمایی و یا سینمادار است، این اتفاق بدون شک رانت سینمایی را بوجود آورده و باعث تک سویه شدن نگاه تولید در سینما شده است.
رافعی درباره چگونگی اکران فیلم سینمایی بهت خاطرنشان کرد: قرار بود که این فیلم در ابتدای سال جاری اکران شود اما به دلیل شیوع کرونا و تعطیلی سینماها این اکران به تعویق افتاد، تا جایی که می دانم پخش کننده فیلم در حال بررسی شرایط برای اکران آنلاین این فیلم سینمایی است، اکران آنلاین خوشبختانه تاکنون موفق بوده و امیدوارم در صورت اکران آنلاین، فیلم بهت هم با استقبال روبرو شود.
انتهای پیام
fa.shafaqna.com
شفقنا در شبکه های اجتماعی: توییتر | اینستاگرام | تلگرام
به گزارش سینماپرس ، دیده شدن محصولات شبکه نمایش خانگی باعث شده تا منتقدها با دید جدی تری به این آثار نگاه کنند و اولین نکته ای که سریال های ایرانی حاضر در این شبکه نظر منتقدان را جلب کرده، تشابه انکارناپذیر آن ها به سریال های ترکیه ای است؛ تأکید بر زندگی لاکچری، مثلث های عشقی و خیانت، بخشی از این تشابهات است.
اینکه سریال های شبکه نمایش خانگی در راه ابتذال قدم برمی دارند دیگر یک نگاه سختگیرانه نیست. نشانه های زیادی وجود دارد که ساختار و محتوای سریال های ساخته شده برای شبکه نمایش خانگی، آگاهانه در حال ترویج موضوعات خاصی هستند که از نظر جامعه مذموم به شمار می روند.
چندی پیش نتایج یک تحقیق درباره محتوای سریال های شبکه نمایش خانگی منتشر شد. در این پژوهش مواردی، چون خیانت ، خشونت ، مافیا ، مثلث عشقی شوگر دَدی (رابطه یک دختر جوان با یک مرد پا به سن گذاشته) و شوگر مامی (رابطه یک مرد جوان با یک زن پا به سن گذاشته) بررسی شد. با بررسی شش سریال ایرانی شبکه نمایش خانگی، نتایج جالب و حیرت آوری به دست آورد. مرکز پژوهشگر در یک جمله این نتایج را خلاصه کرد و نوشت: وقتی شبکه نمایش خانگی دست سریال های ترکیه ای را از پشت می بندد! بررسی محتوای شش سریال شبکه نمایش خانگی نشان می دهد، وضعیت محتوا در این مجموعه ها کیلومترها از خطوط قرمز عبور کرده است!
ذائقه ای که خراب می شود
عباس رافعی، فیلمساز در مصاحبه ای به موضوع شبکه نمایش خانگی پرداخته و می گوید: واقعاً نمایش خانگی ذائقه تماشاگر ایرانی را خراب می کند. ما می گوییم که ماهواره ها، مسیر انحرافی را در جامعه برای بیننده ایجاد می کنند، آنگاه نویسنده نمایش خانگی می گوید: من خوشحالم که از روی سریال های جم تقلید کردم و سریال نوشتم و مردم می بینند ، یعنی آمال و آرزو و الگوی نویسنده، سریال های سخیف ترکیه است، وای به حال ما! احساس می کنم تلویزیون هم توسط مدیرانش اداره نمی شود بلکه چند تهیه کننده اداره می کنند که تجارت را پیشه خود قرار داده اند.
اینکه سریال های شبکه نمایش خانگی به چه دلیل به سمت ابتذال می روند را می توان در نگاه منفعت طلبانه سرمایه گذاران این سریال ها دانست. منوچهر هادی، کارگردان سریال های عاشقانه و دل که از جمله آثار بحث برانگیز و پرانتقاد شبکه نمایش خانگی به شمار می روند، در مصاحبه ای از ساخت این سریال ها دفاع کرده و با توجیه اینکه سریال دل رکورد فروش شبکه نمایش خانگی را زده است، این نوع فیلمسازی را مطابق خواسته مردم معرفی کرده که در آن علاوه بر بحث تجاری و بازگشت سرمایه به موضوعات آموزشی نیز توجه شده است. این توجیه در حالی است که سریال دل از نظر منتقدان بسیار شبیه مجموعه های ساخت کشور ترکیه است و مشخص نیست فیلمساز کدام نکته آموزشی و تربیتی را در فیلم گنجانده است!
فیلمفارسی های جدید در نمایش خانگی
جاذبه شبکه نمایش خانگی باعث شده فیلمسازان متعددی که در سینما آثار پرفروشی را ساخته اند، شانس موفقیت خود را در شبکه نمایش خانگی نیز محک بزنند. فیلمسازانی، چون منوچهر هادی و مصطفی کیایی که اولی در پی ساخت فصل جدید سریال ممنوعه است و دومی سریال هم گناه را به پایان فصل اول رسانده است. کیایی که اولین تجربه شبکه نمایش خانگی را پشت سر گذاشته در هم گناه ، از پرویز پرستویی استفاده کرده که وی نیز اولین حضور در سریال شبکه نمایش خانگی را تجربه می کند. این سریال در نقدهای منتشر شده یک فیلمفارسی معرفی شده است که داستانی کلیشه ای را روایت می کند، با این وجود به خاطر نظارت ضعیف بر روی شبکه نمایش خانگی، هم گناه و آثار مشابه از حاشیه امن سوددهی به سرمایه گذار بهره مند می شوند.
کلیشه های تکراری در اغلب سریال های شبکه نمایش خانگی دیده می شود. از علاقه بیش از حد هادی به ساخت سریال هایی که در آن زندگی ها به لوکس ترین شکل ممکن دیده می شود تا دیگر ساخته های فلیمسازان از جمله کیایی که در آن به روابط آزاد و خارج از عرف توجه ویژه شده است. کلیشه تقدس زندگی اعیانی و نمایش فقر به عنوان نماد عقب افتادگی از مواردی است که در این سریال ها به وفور دیده می شود. خانواده های سریال های شبکه نمایش خانگی اغلب در خانه های بسیار بزرگ در مناطق گران قیمت تهران زندگی می کنند و اتومبیل های گران قیمت سوار می شوند. بانوان پوشش هایی دارند که از نظر شرعی مطابق فرهنگ اسلامی نیست. در این سریال ها عیاشی های مجردی به عنوان سبک زندگی دلخواه معرفی می شود. هم گناه در این زمینه بسیار بر مزیت های مجرد بودن و راحت بودن تأکید دارد.
تأکید روی خیانت
خیانت بخش جدایی ناپذیر از سریال های شبکه نمایش خانگی است. از مجموعه عاشقانه گرفته تا نمونه های متأخر، همیشه پای یک خیانت در گذشته و حال در میان بوده است. تصویری که سریال شبکه نمایش خانگی از مردم ایران به نمایش می گذارد، چهره مردمی است که همیشه نگرانی دارند خیانت هایشان برملا شود یا در پی خیانت به یک زندگی هستند و فکر می کنند با این کار به آرامش می رسند. سبک زندگی سریال ها، اصولاً کمترین شباهتی به زندگی اغلب مردم در جامعه ایرانی ندارد، به طوری که ایرانی ها کمتر همذات پنداری با این فیلم ها و قهرمان آن ها پیدا نمی کنند، اگر هم همذات پنداری کنند نتیجه خوبی دربرندارد. زمانی در سینما پیش از مد شدن سبک فیلمسازی فلاکت و سینمای تلخ اجتماعی، نوعی فیلمسازی رواج داشت که هنوز هم نمونه های آن ساخته می شود. در آن فیلم ها، زندگی مردم در تهران و از میدان ونک به بالا به تصویر درمی آمد. این تصویر غیرواقعی این روزها در شبکه نمایش خانگی دیده می شود و مشخص نیست در سایه نبود نظارت، چنین ابتذالی تا چه زمانی به حیات خود ادامه دهد. این وضعیت در حالی روز به روز بغرنج تر می شود که سازمان سینمایی وزارت ارشاد در انفعالی عجیب به سر می برد و هیچ برنامه ای برای ارتقای محتوایی آثار ندارد.
*جوان
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ تورج منصوری رییس انجمن فیلمبرداران سینمای ایران گفت: کشور در شرایط بحرانی قرار دارد و این شرایط تنها برای کشور ما نیست و تقریبا تمام کشورها درگیر این مساله شده اند. با توجه به شیوع بیماری کرونا در کشورهای مختلف می توان گفت در بسیاری از کشورها فعالیت مشاغل مختلف متوقف شده که سینما نیز یکی از این مشاغل به شمار می آید، به عنوان مثال سینماها در ایتالیا، فرانسه و بسیاری از کشورها تعطیل شده است، همچنین تولیدات سینمایی نیز متوقف شده به همین دلیل می توان گفت ایران تنها کشوری نیست که در آن تمام فعالیت های سینمایی موتقف شده است.
وی بیان کرد: نباید جوری به این مساله نگاه کنیم که انگار فقط ما هستیم که دچار این اتفاق شده ایم. صنف فیلمبرداران نیز از این تعطیلی مستثی نیست این صنف نیز مانند تمام صنوف دیگر سینمای ایران درگیر این اتفاق شده است.
مدیر فیلمبرداری ملی و راه های نرفته اش تاکید کرد: در شرایط فعلی وقتی دقت کنیم متوجه می شویم که ما نیز باید برای کادر پزشکی که زحمت می کشند هورا بکشیم و از تلاش های آن ها تشکر کنیم. ما هم مانند بسیاری از کشورها هم باید به جمع کادر پزشکی خود افتخار کنیم و هم باید از آن ها تشکر بسیار ویژه کنیم که در این شرایط زحمت بسیاری می کشند.
وی توضیح داد: هرچند ویروس کرونا در کشور شیوع پیدا کرده است اما نمی توانیم چرخ های اقتصادی کشور را برای این بیماری متوقف کنیم، اصلا چنین چیزی عملی نیست. در نتیجه باید بگویم که ما در شرایط بحرانی قرار داریم که مشکلات بسیاری را برای ایران و بسیاری از کشورها بوجود آورده است.
رییس انجمن فیلمبرداران ادامه داد: در چنین شرایطی ما نیز باید مورادی را رعایت کنیم تا دوباره به شرایط عادی باز گردیم. ویروس کرونا همچنان با ما است و می توان گفت که با شیوع این ویروس، یک درد جدیدی به حیات بشری اضافه شده است که نمی توان آن را نابود کرد، این ویروس تا اطلاع ثانوی وجود دارد و معلوم نیست تا چه زمانی ادامه داشته باشد.
وی تاکید کرد: انجمن فیلمبرداران سینمای ایران در چنین شرایطی نمی تواند از کل اعضای خود بخواهد که کار نکنند، حتی نمی توان از همه اعضای خانواده بزرگ سینما بخواهیم که فعالیت های خود را متوقف کنند، چرا که نه بیمه بیکاری داریم که از نظر مالی اعضای خود را در این شرایط تامین کنیم و نه صندوق حمایتی مالی داریم که با استفاده از آن این مشکلات را پشت سر بگذاریم.
تهیه کننده فیلم لاله ادامه داد: معتقدم با رعایت تمام موارد بهداشتی که لازم است رعایت شود و بدون چشم پوشی از آنها می توان فعالیت های سینمایی را آغاز کنیم.
وی بیان کرد: اگر از همین الان پیش تولید فیلم های سینمایی آغاز شود تا 4 ماه آینده صنعت سینمای ما آرام آرام راه می افتد. در واقع باید بگویم که سینمای ایران 4 ماه است که از تولیدات خود عقب افتاده است. اگر برای این بیماری راه حلی پیدا شود که همه چیز سرجای خود قرار می گیرد، اما اگر چنین مساله ای پیش نیاید و هیچ راه حلی برای این بیماری پیدا نشود، بی شک پروتکل های بهداشتی قوی تر خواهد شد و شرایط زیست اجتماعی مانند فاصله گذاری اجتماعی سخت تر اعمال خواهد شد.
منصوری گفت: انجمن فیلمبرداران در حال حاضر نمی تواند دستور دهد که اعضای خود کار کنند یا نکنند، البته لزومی هم ندارد که چنین تصمیمی بگیرد.
وی درباره پروژه های سینمایی یا تلویزیونی بعد از اعلام تعطیلی فعالیت های سینمایی و تلویزیونی به کار ادامه داده بودند، توضیح داد: در این تیم های فیلمسازی اعضای ما حضور نداشتند و تنها می توان گفت تعداد بسیار کمی از اعضای ما سرکار بودند.
این مدیر فیلمبرداری با اشاره به کمیته مبارزه با کرونا خانه سینما بیان کرد: من نیز عضو کمیته مبارزه با کرونا خانه سینما بودم و در جلسات تاکید کرده بودم که اعلام کنند کدام یک از پروژه ها در حال کار هستند، اما تصور کنیم یک پروژه ای تنها 2 روز از کارش باقی مانده باشد تصمیم گیری برای توقف فعالیت های این گروه بسیار سخت بود، در حالی که اگر آن 2 روز کار انجام می شد، ما بقی کارهای پس از تولید، در استودیوها انجام می شود.
وی توضیح داد: ما بعنوان صنف هیچ قدرتی در توقف و یا شروع کارهای سینمایی نداریم چرا که چنین قدرتی در چارچوب فعالیت ها و ذات صنفی ما تعریف نشده است. این صنف بیشتر فعالیت هایش جنبه حمایتی از اعضای خود داشته است و اصلا به عنوان جرم صنفی و تحت تعقیب قراردادن افراد شاغل در صنف و یا بیکار کردنشان و یا لغو عضویت، فعالیت نمی کند و تا امروز هم درگیر چنین مسائلی نشده بودیم و نهایت کار این بود که یک عضو خاطی را صدا می کردیم و با وی گفتگو کرده و تذکر می دادیم.
رییس انجمن مدیران فیلمبرداری تاکید کرد: ساز و کار تنبیه یا توقیف در چارچوب هیچ صنفی تعریف نشده است و ما نمی توانیم به اعضای خود بگوییم کار کنید یا نه. البته این را هم باید بگویم وقتی که شرایط سختی مانند بیماری کرونا وجود دارد، صنوف و فعالیت اعضا خود به خود تعطیل می شود.
وی توضیح داد: البته یک بی احتیاطی و بی توجهی به پروتکل های بهداشتی وجود داشت که بدون توجه به سلامت افراد برخی از پروژه ها مشغول به کار بودند و یک یا دو نفر نیز به این بیماری آلوده شدند. ما در این کمیته تذکرهای لازم را به پروژه ها دادیم. در چنین شرایطی و برای تصمیم گیری های بزرگ دیگر صنف ها به تنهایی تصمیم نمی گیرند و در مراتب بالاتر تصمیم گیری ها انجام می شود.
منصوری در پایان گفت: در صورت شیوع بیماری های همه گیر نه کارفرما و نه کارگزار حق ندارند از هم انتظار اضافه ای داشته باشند، یعنی کار معوق می شود و منتقل به زمانی می شود که شرایط سخت از میان رفته باشد.
منبع:مهر
به گزارش خبرنگار ایلنا، جلسه انتخاب رئیس جدید شورای صنفی نمایش که روز دوشنبه این هفته برگزار شد، با حواشی بسیاری همراه بود. بر اساس شنیده ها از این جلسه، محسن امیریوسفی (کارگردان) در اعتراض به نحوه ی انتخاب رئیس این دوره، شورا جلسه را ترک می کند و همین مسئله زمینه ایجاد جنجالی را فراهم می آورد.
بر اساس گزارشی که در سایت تابناک منتشر شده، جلسه روز دوشنبه شورای صنفی نمایش بدون دعوت از نمایندگان جدید دو صنف کانون کارگردانان و شورای عالی تهیه کنندگان کار خود را آغاز کرده و به نوعی رئیس کانون کارگردانان که محسن امیریوسفی بوده را نیز تغییر داده است.
شنیده ها می گویند که انجمن سینماداران؛ آقایان صابری و فرجی را به عنوان دو عضو خود و کانون پخش مرتضی شایسته را به عنوان نماینده خود به شورای صنفی معرفی کرده که در این جلسه حضور داشتند. اما نماینده کانون کارگردانان که در این دوره رضا درمیشیان بوده، به جلسه دعوت نشده است. علاوه بر این شورای عالی تهیه کنندگان نیز قرار بود که نماینده خود را برای جلسه هفته آینده معرفی کند ولی ناگهان محمدحسین فرحبخش به عنوان نماینده انتصابی شورای عالی تهیه کنندگان (که از سوی سازمان سینمایی انتخاب شده بود) در جلسه حضور پیدا می کند.
همه این موارد سبب شده تا اکنون محسن امیریوسفی مشروعیت انتخابات برگزار شده را زیر سوال برد. اتفاقی که البته از سوی سازمان سینمایی پذیرفتنی نیست.
در همین راستا محمدمهدی طباطبایی نژاد، معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی و رئیس جلسه روز دوشنبه، در گفتگویی با شرق ضمن قانونی خواندن انتخابات برگزار شده، درباره چرایی حضور محمدحسین فرح بخش به عنوان نماینده صنف تهیه کنندگان این طور توضیح داده است: در نظام نامه اکران به صراحت آمده است تا زمانی که صنف تهیه کنندگان یکپارچه نشود، بنده – نماینده سازمان سینمایی – به صراحت می توانم نماینده تهیه کنندگان را معرفی کنم. من هم به دلیل اهتمام آقای فرح بخش به امور صنفی و پیگیری های ایشان در این امر، او را به عنوان نماینده تهیه کنندگان معرفی کردم .
پیرامون این موضوع با ابوالحسن داوودی ( نویسنده و کارگردان سینما ) که سابقه ریاست خانه سینما و شورای صنفی نمایش را هم برعهده داشته، گفتگو کردیم. او درباره اتفاقات رخ داده در جلسه شورای صنفی نمایش به ایلنا گفت: من هم از طریق اخبار منتشره در فضای مجازی و مطبوعات در جریان موضوعات قرار گرفته ام. بنابراین از مجموعه اخبار درباره جلسه شورای صنفی، گمان می کنم که دوباره همان بی تدبیری قدیمی رخ داده که پیش از این گاهاً و در مقاطع مختلف، اتفاق می افتاد و اکنون مجددا در ارتباط ناقص میان مدیران دولتی و صنفی در حال رخ دادن است.
داوودی ادامه داد: فکر می کردم مدیران دولتی کنونی، حتما با کوله بار تجربه چند ده ساله ای که با اهالی سینما دارند، کم و بیش توانسته اند درکی واقع بینانه از ماهیت روانی- اجتماعی و نوع فعالیت این اصناف یا جمع های فرهنگی و صنفی را پیدا کرده و ارزیابی درستی از آن داشته باشند. اما بر اساس شنیده هایم از برخورد آقای طباطبایی نژاد در این موضوع واقعا متاسف شدم چراکه به نظرم ایشان می بایستی باتوجه به سابقه ای که در مدیریت دولتی دارد، درک عمیق تر و منصفانه تری از مناسبات اصناف از خود بروز می داد.
وی افزود: با این استدلالی که ایشان به کار برده و الزام حضور یک نماینده صنفی را در انتخابات شورایی که نامش و اعتبارش شورای صنفی است و نه شورای دولتی ، به رسمیت نشناخته و با سنگر گرفتن پشت قانون خشکی که او را روی کاغذ مجاز به این کار کرده، انتخاب شخصی اش را به عنوان نماینده گروه صنفی دیگر معرفی کرده و بنابراین اشتباه محاسباتی فاحشی داشته است. فکر می کنم شاید حداقل تدبیر این بود که ایشان نگاهی به تاریخچه گذشته ای که در این گونه منازعات اتفاق افتاده بود، می انداخت. ما شبیه این برخورد دولتی متکی بر اختیارات قانونی را در ابعاد گسترده تر و توان اجرایی بالاتر، را در دوره مدیریت آقای شمقدری هم داشتیم که تمایل داشت با تکیه بر قانون، کار را به تعطیلی خانه سینما بکشاند ولی عملا دیدیم که نتیجه تاریخی این برداشت غلط از اختلافات ذاتی اهالی سینما به چه ضایعه ای برای خودشان تبدیل شد.
رئیس سابق هیات مدیره خانه سینما در ادامه اظهار داشت: البته منظورم از ایشان، کل مدیریت دولتی در عرصه فرهنگ بوده و شخصا اصراری روی شخص خاصی ندارم. اکنون شاهدیم که چطور کرونا تمام اصول و قواعد تخصصی و صنفی دنیا را به هم زده است. منتها در بسیاری از کشورها باتوجه به زمینه ای که وجود داشته، خیلی زودتر از ما توانستند خودشان را جمع کنند اما ما همچنان درگیر دعواهای حیدری و نعمتی بوده که جز به اضمحلال بردن توان صنفی و دولتی، هیچ اثر دیگری ندارد. اما متاسفانه همچنان در حال دست و پا زدن در چنین موضوعاتی هستیم.
داوودی ادامه داد: براساس تجربه ای که در سال های فعالیتم داشته ام، تصورم این است که این بار هم مثل همیشه مدیران دولتی به جای اینکه بخواهند از تدابیر شجاعانه تر و درک موقعیت اضطرار حرفه ای استفاده کنند، به گونه ای پشت قواعد گاهاً غلط و کهنه ای که به اسم قاعده و قانون به آنها اختیاراتی داده سنگر می گیرند؛ بدون اینکه به موقعیت روانی کنون جامعه سینمایی و درک دگرگونی اساسی که در مناسبات سینما درحال رخ دادن است، توجه کنند.
وی افزود: به شدت نگرانم که این داستان، همچون یک آوار سنگین بر سرشان فرود بیاید. شخصا بر اساس تجربه ای که از روانشناسی کلی جامعه سینما دارم، می دانم که حرکاتی مثل این، به ناگهان می تواند باعث قرار گرفتن اهل سینما پشت هم شود، آنهم برای مقابله ای که در شرایط کنونی نباید شکل گیرد و برخوردی دوسر باخت است. به نوعی اگر برای این داستان مدیریت درستی اتخاذ نشود، این اتفاق می تواند برای آینده سینمای ما ضایعات بسیار بزرگی داشته باشد.
این کارگردان همچنین درباره بیانیه خانه سینما درباره اتفاقات شورای صنفی و اتفاقاتی که ممکن است پس از این رخ دهد، گفت: مشکل ما فقط دولت نیست، به نظرم یکی از معضلات اصلی ما که زمینه ساز چنین اتفاقاتی است، از کم کاری های صنفی و فضای مدیریت قبیله ای که در برخی اصناف و حتی در خود خانه سینما هم در جریان است، نشأت می گیرد. در تمام این سال ها به تجربه دیده ایم که موقعیت و اعتبار بیرونی که به ظاهر خانه سینما دارد، بسیار بیشتر از توانی بوده که در تمام این سال ها در اختیارش بوده است. اما از این پتانسیل استفاده نشده.
داوودی در ادامه اظهار داشت: یعنی آنچه که مربوط به منزلت اهالی سینماست، امکان پیگیری و به اصطلاح حمایت از آن، در خانه سینما بسیار بیشتر از حقوق مادی آنان بوده است. این البته ماهیت جامعه فرهنگی ما با حاکمیت است، که خوب یا بد باید معذورات آن را بپذیریم و از امکانات محدودش استفاده کنیم. این نکته ای ست که در طول این سال ها هنوز نه خیلی توسط مدیریت دولتی جدی گرفته شده و نه توسط مدیریت صنفی. نمونه های مختلفی از این روش احتمالی صنفی ناشی از برخورد غلط مدیریت دولتی را قبلا هم در دوره های مختلف دیده ایم.
وی ادامه داد: مثلاً زمانی که خانه سینما با اسلحه قانون تهدید به تعطیلی شد، دیدیم که یکباره چه حمّیت و یکپارچه گی در بین اهل سینما پیش آمد. به نوعی آنها برای دفاع از همان خانه سینمایی که تا یک ماه قبل می گفتند، هیچ کاری انجام نداده، حمایتی نمی کند و تعریف صنفی را درست انجام نمی دهد، در کنار هم قرار گرفتند. و به محض اینکه یک گروه از بیرون خواستند، نسبت به خانه سینما، برخوردی سلبی را انجام دهند، همه اعضا پشت هم قرار گرفتند. به نظرم دوستان در این برهه هم اشتباه بزرگی کردند و به تعبیر عامیانه گز نکرده پاره کردند که می تواند مسبب خیلی از اتفاق های پیش بینی نشده در سینما و جامعه صنفی باشد که ضرر عمده آن را هم دولت تقبل می کند.
داوودی در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: طبعا در این شرایط که دهه چهارم فعالیت کاری، حرفه ای و صنفی خودم است، واقعا این انتظار را داشتم که تعامل اصناف با دولت، خارج از همان زد و بندها و مسائل و اتفاقات سیاسی که معمولا در سطح جامعه رخ می دهد و در شرایط ناگزیری که الان همه دنیا در آن قرار دارند و ما به شکل بدتری در آن هستیم، به گونه دیگری باشد. امیدوار بودم که مسئولان فرهنگی امان بتوانند در این بازی ها و سنگر گرفتن ها، رویکردی غیر از ماندن در پشت قانون های کهنه و تعاریف خیلی قدیمی پیش بگیرند. بهتر است دوستان مقداری از این تأسی صرف به قانون های خشک فاصله بگیرند و از تجربه خودشان در شناخت شرایط، امکانات و فضای روانی که در جامعه ما و به شکل تخصصی تر در فضای جامعه فرهنگی و سینمایی ما هست، کمک بگیرند.
وی در پایان گفت: فکر می کنم مدیران محترم دولتی به نوعی باید جسارت بیشتری نشان دهند و تصمیماتی که منجر به رفتارهای جمعی ای شود که نتایج غیرقابل کنترل و غیرعادی داشته باشد را انجام ندهند. حال فرقی نمی کند که این تصمیم از جانب بخشی از صنف یا دولت انجام شود.
گفتنی است شورای صنفی نمایش متشکل از نمایندگان انجمن سینماداران، شورای عالی تهیه کنندگان، کانون کارگردانان و پخش کنندگان با حضور نماینده سازمان سینمایی است و از ابتدای راه اندازی نماینده کانون کارگردانان سینمای ایران به عنوان بی طرف رئیس آن بوده است که در دو دوره متوالی محسن امیریوسفی ریاست آن را برعهده داشت. درنهایت در اولین جلسه شورای صنفی نمایش در دوره جدید، مرتضی شایسته به عنوان دبیر انتخاب شد و سینماهای سرگروه معرفی شدند.
غلامرضا فرجی و محمدرضا صابری از انجمن سینماداران، مرتضی شایسته از کانون پخش کنندگان، حسین فرح بخش به نمایندگی از تهیه کنندگان و محسن امیریوسفی به نمایندگی از کارگردانان در این جلسه حاضر بودند.
قدس آنلاین : در دوره ای به سر می بریم که محوریت بیشتر فیلم های سینمایی به سوی موضوعات و مشکلات اجتماعی در جامعه بوده و اگر فیلم های سینمایی با موضوعات دیگری ساخته شده اند یا با مجوز تعداد اندک اکران در سینماها مواجه شدند یا کمتر مورد توجه مردم قرار گرفته اند. در این میان در کشور ما آثار فرهنگی غنی وجود دارد که کمتر نظر و توجه کارگردانان و نویسندگان را برای ساخت فیلم سینمایی به خود جلب کرده اند و یکی از این آثار غنی، شاهنامه است. اینکه چرا سینما از شاهنامه استفاده بهینه نکرده، همراه با سؤالاتی دیگر در این خصوص را از برخی از کارگردانان جویا شدیم که در ادامه می خوانید.
خراسان از ساخت فیلم درباره فردوسی دریغ می کند
محمدعلی سجادی، کارگردان و فیلم نامه نویس سینما معتقد است: با وجود اینکه فردوسی، شاعر ملی ما محسوب می شود، اما سینمای ملی ما از تصویر کردن داستان شاهنامه یا ملهم از آن تهی مانده و این موضوع بسیار غم انگیز است.
وی اشاره می کند: در زمان حیات حکیم فردوسی نیز مردم آثار او را مطالعه و نسخه برداری می کردند، بی پرداخت درهمی!
سجادی به دلایلی که سبب شده سینما از شاهنامه استفاده بهینه نکند، اشاره می کند و می گوید: یکی از این دلایل می تواند عناد برخی از افراد و گروه های تنگ نظر با حکیم فردوسی باشد، دومین علت این است که شرایط تولید فیلم های تاریخی با محوریت شاهنامه در سینما مهیا نیست، گرچه وقتی فیلم هایی با محوریت موضوعات مختلف مذهبی و تاریخی خارج از نتیجه آن ساخته و اکران می شود، بی تردید ساخت آثار سینمایی با محوریت داستان های شاهنامه نیز می تواند فراهم شود که نمی شود.
به گفته این کارگردان و فیلم نامه نویس سینما، با تفکراتی که عناد و دشمنی با اندیشه حکیم توس دارند، فیلمی ساخته نمی شود.
وی توضیح می دهد: خراسان که مهد و زادگاه آن توس نشین است، با توجه به امکانات مادی خوبی که مسئولان دارند، از تولید فیلم در این زمینه دریغ می کنند، گویا تنها به آرامگاهش باید بسنده کرد و افتخار نام و نشانش را باید به سینه زد!
سجادی بیان کرد: حکیم فردوسی در دوره ای از تاریخ زاده شد که افول سامانیان بود، او مابین دو تیره و تبار مانده بود، از غزنویان نیاسود و مورد عناد خلفای عباسی بود که هنوز در ما و میان ما نفس می کشند.
این کارگردان و فیلم نامه نویس سینما ادامه داد: لازم است متولیان فرهنگ و هنر و البته حامیان مالی خراسان به سنت سامانیان در این امر بکوشند. من و برخی از همکارانمان با تن و جان آماده ایم، من سال هاست عمرم را بر کار روی شاهنامه گذاشته ام و در انتظار چنین فرصتی هستم.
وی یکی دیگر از دلایل عدم توجه سینما به ساخت آثاری با محوریت شاهنامه را، نیاز دقیق این فیلم ها به تحقیق گسترده دانست و اضافه کرد: برای ساخت این آثار لازم است تحقیق و بررسی های بسیاری در بخش های مختلف انجام شود که این موضوع به زمان، پشتکار و حمایت مالی بسیاری نیاز دارد، در غیر این صورت تنها می توان در سخن به فردوسی و شاهنامه اش بالید، چون خرجی ندارد !
عدم استقبال مخاطب از ساخت فیلم هایی با محوریت شاهنامه
یکی دیگر از کارگردانان سینما و فعال در عرصه تولیدات سینمایی انیمیشن در گفت وگو با خبرنگار ما معتقد است: شاهنامه اولویت متولیان سینمایی کشور ما نیست. اشکان رهگذر، کارگردان آخرین داستان ضمن بیان این مطلب می گوید: فیلمی با محوریت شاهنامه، تاریخی محسوب می شود و ساخت این گونه آثار نیازمند صرف هزینه بالایی است که حمایت متولیان سینما را می طلبد.
وی ضمن انتقاد از عملکرد جامعه نسبت به تولید و حمایت از این آثار بیان می کند: متأسفانه مخاطبان نیز از ساخت فیلم هایی با محوریت شاهنامه استقبال نمی کنند، آن ها نسبت به شاهنامه بیگانه هستند، البته می دانند که این اثر کتاب خوب و بیانگر هویت فرهنگ ایرانی اسلامی کشور ماست، اما بیش از این با این اثر فرهنگی و غنی آشنایی ندارند.
به گفته رهگذر، افزایش میزان استقبال مردم از آثار سینمایی با محوریت شاهنامه و دیگر آثار ادبی و فرهنگی کشور نیازمند فرهنگ سازی است. همچنین از طریق ساخت فیلم های متعدد در سینما، تلویزیون و ... می توان این فرهنگ سازی را انجام داد.
به گزارش خبرگزاری فارس از پردیس، شامگاه دوشنبه مسعود بصیری رئیس سازمان بسیج رسانه در حاشیه مراسم افتتاح دفتر بسیج رسانه این شهرستان با اشاره به نقش بسیج رسانه در حوزه فرهنگ کشور، اظهار کرد: بسیج رسانه محل تجمع اهالی رسانه، اتحاد و همدلی خبرنگاران برای کمک به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.
وی ادامه داد: بسیج رسانه اسیر احزاب، گروه ها، جناح ها و قبایل مختلف نیست و برای بسیج رسانه دولت ها تفاوتی ندارند.
رئیس سازمان بسیج رسانه کشور اضافه کرد: بسیج رسانه در حمایت از جمهوری اسلامی ایران به کمک دولت ها می رود و دولت باید از ظرفیت بسیج رسانه بهره کافی را ببرد.
بصیری خاطرنشان کرد: حدود 14هزار نفر عضو بسیج رسانه هستند و با این عنوان فعالیت می کنند و کسانی هم که دلشان برای انقلاب، کشور و مرزهای مقدس کشورمان می تپد، اما کارت بسیج رسانه را ندارند و در قلب و روحشان بسیجی هستند وارد این عرصه می شوند و از این ظرفیت استفاده می کنند.
وی یادآور شد: تمام دستگاه ها و نهادها نیز باید از این افراد بهره ببرند زیرا ما خبرنگارانی داریم که در شهرهای مختلف در میان مردمی با گرایش ها، سلایق مختلف و در قبایل متفاوت نفوذ دارند و جزء مراجع خبری و محل رجوع مردم برای بیان مشکلات و مطالبات شان هستند و می توانند خدمات بسزایی را به کشور و یا دولت ارائه دهند.
رئیس سازمان بسیج رسانه کشور تصریح کرد: دولت باید خدمات بیشتری را به قشر رسانه بدهد، به خصوص نظام صنفی رسانه باید هرچه سریع تر راه اندازی شود تا خبرنگاران ساماندهی شوند.
بصیری با بیان اینکه همان گونه که دولت به مردم خدمت می کند باید به خبرنگاران هم خدمات بدهد، گفت: متأسف هستم که می بینیم وزارت ارشاد تا حد زیادی رسانه ای ها را رها کرده است.
وی عنوان کرد: امروز مشکل بیمه خبرنگاران به شدت جدی شده، مشکل معیشت اهل رسانه رو به بحران رفته است و حتی ارگان های خصوصی مشکل مسکن و معیشت کارکنان خود را حل کردند اما هیچ متولی در حوزه رسانه وجود ندارد.
رئیس سازمان بسیج رسانه کشور اظهار داشت: به نظرم باید گام های جدی در راه حل مشکلات اهالی رسانه برداشته شود تا از این طریق ارتباط مردم با دولت و بالعکس برقرار شود.
بصیری در خصوص بیانات مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم که این گام محل آزمون و خطا نیست و نقل بسیج رسانه در این حوزه، بیان کرد: رسانه محل نمایش عملکرد خوب، مطالب و حل مشکلات بوده و در گام دوم جمهوری اسلامی ایران بخش رسانه بسیار حائز اهمیت است.
وی تأکید کرد: متأسفانه ما هر کجا که بودجه کم می آوریم از اولین جایی که هزینه کم می کنیم بخش فرهنگ است و حوزه مهم رسانه نباید در گام دوم موجب غفلت قرار بگیرد.
رئیس سازمان بسیج رسانه کشور یادآور شد: اگر رسانه ها از مطالبه گری و اتصال به بدنه دستگاه های اجرایی جدا شوند و یا حقوق بگیر دستگاه های اجرایی شوند طبعاً در انعکاس مناسب مطالبات گام دوم قلمشان می لرزد و نمی توانند حرکت شان را مدیریت کنند و باید فکری اساسی در گام دوم برای حوزه رسانه انجام شود.
بصیری ادامه داد: در گام دوم باید استقلال خبرنگاران افزایش پیدا کند تا بتوانند فارغ از وابستگی ها، گرایش های قبیله ای، مادی و مالی به نقد جدی، عالمانه و آگاهانه مسیر پیشرو بپردازند.
وی در خصوص مشکلات خبرنگاران با کانال های تلگرامی که خود را جایگزین رسانه ها می دانند، گفت: متأسفانه یکی از اشکالات جدی کشور ما نداشتن نظام صنفی خبرنگاران است و هر کسی به خود اجازه می دهد یک خودکار خریداری کرده و هر چیزی را بر روی کاغذ بیاورد.
رئیس سازمان بسیج رسانه کشور اضافه کرد: این افراد با تلفن همراه خود کانال تلگرامی را ایجاد کرده و بدون پرداخت مالیات و بدون ساماندهی و قرار گرفتن در سامانه خبرنگاری این کشور همچنین بدون پاسخگویی به دستگاه های نظارتی و کنترلی هرچه را می خواهند منتشر می کنند.
بصیری اظهار داشت: نباید هر کسی هر چه را می خواهد منتشر کند و باعث نگرانی شده و با امنیت روانی مردم بازی کند که نمونه آن را امروز در عرصه اقتصادی کشور در موضوع خودرو می بینیم.
وی خاطرنشان کرد: هر کسی به خود اجازه می دهد کانالی را ساخته و بدون پاسخگویی امنیت و آرامش مردم را به بازی بگیرد و شاهدیم در حوزه بورس کانالی را درست و اقدام به ایجاد مشکل می کنند و یا با آبروی یک شهر، محل و شخص در فضای مجازی بازی می کنند بدون آن که به جایی پاسخگو باشد.
رئیس سازمان بسیج رسانه کشور افزود: این افراد پس از ریختن آبروی فرد و یا ایجاد بحران در نهایت در دادگاه جریمه ای به آن ها تعلق بگیرد و یا نگیرد و مشکل باقی می ماند
بصیری بیان کرد: اگر این گونه باشد هیچ نظام صنفی نباید بر خبرنگاران نظارت کند زیرا هرکسی می تواند بدون این که از هیچ مراحلی عبور کند با آرامش مردم بازی کند.
وی تصریح کرد: در این صورت نظام صنفی پزشکان، ساختمان و سایر موارد را باید تعطیل کنیم و بگوییم هر کاری می خواهید انجام دهید و اگر اتفاق ناخوشایندی رخ داد بعداً پاسخگو خواهید بود، به طور مثال اگر پزشک و یا غیرپزشکی با تجویزی باعث فوت فردی شد بعد از مدتی جریمه می شود و با این روش هیچ کاری درست نخواهد شد.
رئیس سازمان بسیج رسانه کشور اظهار داشت: ما به تمام مشاغل اهمیت می دهیم زیرا امروز بسیاری از صنوف ما اتحادیه و یا نظام جامع صنفی دارند اما حوزه رسانه رها است.
بصیری ادامه داد: امروز هرکسی خود را به حوزه رسانه وارد کرده و دخالت های نابه جایی می کند، عده ای خود را استاد این عرصه دانسته و یا افرادی خود را متولی مشکلات می دانند، برخی نیز به خود جرأت می دهند در هر حوزه ای اظهار نظر کرده و با روان مردم بازی کنند و امروزه این روند عادی شده که نمونه آن فراوان است.
وی در خصوص اینکه تشکیل نظام صنفی وظیفه کیست، گفت: دولت موظف است این نظام صنفی را تشکیل دهد اما باید گفت که وزارت ارشاد نگرانی در خصوص اجرای کنسرت و موضوع نمایش خانگی و امثالهم را رها کند و در حقیقت به صورت یله برای خود هر کاری می کند اما باید متولی حوزه رسانه شود و فکری برای اهالی رسانه کند.
رئیس سازمان بسیج رسانه کشور اضافه کرد: با تشکیل چند جلسه، سخنرانی، ایده پردازی و نصیحت کردن کاری درست نمی شود بلکه با رعایت قوانین کارها درست می شود زیرا اگر قوانین نداشته باشیم مانند این است که چراغ راهنمایی رانندگی را برداشته و اعلام کنیم هر کسی خود رعایت و فرهنگ سازی کند.
بصیری کرد: فرهنگسازی نیازمند قانون است و خبرنگار در این کشور باید نظام جامع صنفی و متولی داشته باشد و اگر کار اشتباهی کرد پس از تذکرات و اخطاریه لازم کارت خبرنگاری آن فرد باطل و دیگر حق سخن گفتن در حضور اقشار مردم را نداشته باشد.
وی در پایان ابراز داشت: در موضوع خبر و رسانه کشور ما دچار بلبشو است و باید مشکلات با قوانین حل شود.
انتهای پیام/67016/پ/س
مطبوعاتی ها در فضای کرونایی در سایت وزارت ارشاد چند خبر خوب دریافت داشتند. سهیه کاغذ سال 98 تا 25 اردیبهشت فرصت دارد تا اخذ شود و برای دریافت کمک ها به فلان سایت مراجعه فرمائید و یا این که برای هنرمندان اقساط تأمین اجتماعی 3 ماه معوق شد، همه خبرهای بسیار خوبی هستند اما یک اما دارد چهارمین ماه است که هنرمندان و روزنامه نگارها ( هوا) می خورند، هنوز از یارانه شندرغاز سال گذشته مطبوعات پرداخت نگردیده؟!، یاد آن تک بیت افتادم که ( تا تو به داد من رسی من به خدا
رسیده ام) اما شرح ماجرا:
اول این که کاغذ سهمیه سال 98، شندرغاز کیلو اگر هزینه مسافرت رفت و برگشت را برای شهرستانی ها محاسبه کنیم کاغذهای اهدایی از بازار آزاد گرانتر است ، تازه این اول ماجراست، وقتی نگاه به اوزان می کنی ، معنی قطره چکانی را به خوبی درک مفرمایی، ولی تخصیص ها و ورود کاغذهایی که در گذشته وارد شده و بانک بر آمد ( که خواجه بمرد) بماند و بهتر است هیچ نگوئیم ننویسم که به قبای آقایان برنخورد و از فردا از معاونت مطبوعاتی زنگ زده نشود که آقا شما تذکر دارید، چرا به فلان ، فلان گفته اید و برای پاره ای توضیحات لطفاً به اداره کل؟ یا تذکر کتبی می دهیم این است، و استغفرالله گویان از بستن دهان منتقدین،و سرنا از سرگشاد و اما چرا تو به فرمایان خود کمتر توبه می کنند؟!
دوم به سایت مراجعه فرمائید ثبت نام کنید ، وام در راه است تازه بسم الله در خردادماه بعد از چهارماه شدن کرونا انشاء الله به زایمان نزدیک کرونای دوم می خواهی وام با ( 12) درصد دریافت کنی و با این سهمیه کاغذ و گرانی و چماق سازمان تأمین اجتماعی و حقوق نداشته و تبلیغات بسته و یارانه صفر فردا حکم جلب به جرم ورشکستگی بیشتر به درب محل کار الصاق و سپس باید لباس های قدیمی است از کلکسیون خارج کنی و در تاناکورا بفروشی تا ادای دین کنی، از فردا هر چه حساب و محاسبه است در بانک ها بسته می شود به جرم بدهکاری به سازمان خوش انصاف تأمین اجتماعی و ...
این روی دوم سکه . گویا کرونای سیاسی گرفته ایم یا گرفته اید نفس مان بالا نمی آید. تنگ نفس ما گرفته ایم از بی هوایی و بی پولی، یا این که مسئولین کرونای سیاسی گرفته اند؟! کدامیک.
تهران (پانا) - رئیس دانشگاه فرهنگیان و معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، تفاهم نامه همکاری مشترک امضا کردند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه فرهنگیان، تفاهم نامه همکاری مشترک بین دانشگاه فرهنگیان و معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی در راستای بسط و گسترش علوم قرآنی و لزوم هم افزایی و تعامل بیش از پیش برای گسترش و تعمیق ارزش های دینی، قرآنی و انس با این کتاب مقدس و نورانی، در محل سالن احتماعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امضا شد.
در این جلسه، حسین خنیفر با ابراز خرسندی از حضور در یک مجلس ایمانی با معرفت قرآنی در شب های پیش روی لیالی قدر از ارزش و اهمیت قرآن در طول زندگی سخن گفت و افزود: عنفوان جوانی بهترین زمان و استثنایی ترین فرصت برای تدبر و انس با قرآن کریم است.
وی، از قرآن به عنوان بهترین پناهگاه در برابر فتنه ها یاد و با اشاره به سخنی پربار از نبی مکرم اسلام حضرت محمد (ص) تاکید کرد: بنا به فرمایش ایشان اگر فتنه ها همچون پاره های شب سیاه به سوی ما بیاید باید به قرآن پناه بریم.
رئیس دانشگاه فرهنگیان، تعداد پردیس ها و مراکز این دانشگاه در 31 استان کشور را تعداد 98 اعلام کرد و با ارائه گزارشی از عملکرد دو ساله دانشگاه اشاره کرد: در دو سال فعالیت، دانشگاه فرهنگیان توانسته است 85 هزار دانشجوی علاقه مند به مسائل معنوی را جذب کند.
خنیفر، طرح سراج با موضوع حفظ جز 30 قرآن کریم، دوشنبه های قرآنی، کاروان های نور در ماه رمضان به میزبانی دانشگاه فرهنگیان و کسب رتبه برتر این دانشگاه در جشنواره وزارت علوم را از جمله فعالیت های دینی، قرآنی دانشگاه فرهنگیان برشمرد.
دبیر هیات امنای دانشگاه، در پایان موقعیت پیش رو را زمان مناسبی برای برگزاری دوره ها و مسابقات مشترک قرآنی دانست و افزود: قرآن کریم قانون اساسی ما و هم اساس قانونی ما است. باید با توجه به تحقیقات قرآنی بخشی از وقت خود را در خدمت قرآن و خدمتگزاران به قرآن بود.
عبدالهادی فقهی زاده در حاشیه مراسم امضای تفاهم نامه همکاری معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با دانشگاه فرهنگیان به خبرنگار معارف ایرنا گفت: معاونت قرآن و عترت در این تفاهم نامه به عنوان یک همکار تلاش می کند تا زمینه هایی را برای درخشش فعالیت های قرآنی و پرورش مربیان قرآن کریم در دانشگاه فرهنگیان و مراکز متعدد بسیار این دانشگاه فراهم کند. در واقع دانشگاه فرهنگیان نقش مجری را به عهده دارد و معاونت قرآن نقش همکار را ایفاد می کند و وظیفه ما تمهید مقدمات برای انجام این کار بزرگ است.
وی افزود: این همکاری در حوزه های متعدد علمی آموزشی و به صورت خاص در حوزه های فرهنگی می باشد که جنبه های پژوهشی و مطالعاتی نیز دارد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از این تفاهم نامه به عنوان اولین تفاهم نامه ای یاد کرد که در دوره جدید معاونت قرآن و عترت با دانشگاهی از دانشگاه های کشور منعقد شده است.
فقهی زاده اضافه کرد: ما به معنای خاص با یکی از فرهنگی ترین دانشگاه های کشور تفاهم نامه امضا کرده ایم که اهتمام جدی هم در برنامه ها، ساختار دانشگاه و متون درسی دارد و هم شخصیت های برجسته فرهنگی در آن حضور دارند.
دوره ای ارزشمند برای ترویج فعالیت های قرآنی شکل می گیرد
همچنین رئیس دانشگاه فرهنگیان از تفاهم نامه امضا شده با معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان آغاز دوره ای ارزشمند برای ترویج فعالیت های قرآنی در میان معلمان یاد کرد.
حسین خنیفر گفت: این تفاهمنامه فتح باب بسیار ارزشمندی میان یکی از کانون های مهم ترویج قرآنی با دانشگاه فرهنگیان است و معتقدم یکی از بزرگترین گام هایی است که توسط معاونت فرهنگی این دانشگاه برداشته شد و امیدواریم بتوانیم نسل پرورش دهنده نسل های آینده یعنی معلمان و مروجان قرآن کریم باشد.
وی افزود: دانشگاه فرهنگیان یک دانشگاه حاکمیتی، ماموریت گرا و یک دانشگاه آمایشی در سطح کشور است که با 98 مرکز و پردیس به عنوان بزرگ ترین دانشگاه دولتی فعالیت می کند. این دانشگاه خودگردان نیست و در کار تربیت نسل جوان معلم، به عنوان تربیت کننده نسل های فردا تلاش می کند.
این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: مسائل قرآنی یکی از دغدغه های مهمی است که رهبر معظم انقلاب و نظام جمهوری اسلامی به آن اهمیت می دهد و ما در همین راستا به ویژه در دو سال گذشته به همراه معاونت فرهنگی دانشگاه نسبت به مسائل قرآنی پیگیرهای فراوانی داریم.
وی افزود: هدف ما از انعقاد این تفاهم نامه علاوه بر استفاده از ظرفیت ها و خلاقیت های پنهانی که در هر دو طرف است، بهره برداری از ظرفیت های یکدیگر و انجام فعالیت های مشترک است. در واقع تلفیق زمینه های فراهم شده از سوی دانشگاه فرهنگیان و ظرفیت های موجود در معاونت قرآن یک نتیجه خداپسندانه خواهد داشت.
خنیفر اضافه کرد: با توجه به این که دانشگاه فرهنگیان با 9 سال سابقه فعالیت، به عنوان یک دانشگاه نوپا شناخته می شود و بیشتر رشته های این دانشگاه را دوره کارشناسی تشکیل می دهد و فقط 10 رشته کارشناسی ارشد داریم، تلاش داریم تا در آینده پایان نامه های دانشجویان را به ویژه در رشته های الهیات و آموزش به سمت قرآن سوق دهیم.
تفاهم نامه همکاری میان دانشگاه فرهنگیان و معاونت قرآن و عترت
روز گذشته تفاهم نامه همکاری میان دانشگاه فرهنگیان و معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به امضای خنیفر و عبدالهادی فقهی زاده معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید. بر اساس این تفاهم نامه زمینه های همکاری برای مشارکت طرفین در برنامه ریزی مربوط به برگزاری دوره های آموزشی و فرهنگی در حوزه قرآن و عترت ویژه دانشجویان دانشگاه در رشته های مختلف قرآنی ایجاد خواهد شد.
ایجاد امکان استفاده از امکانات طرفین برای اجرای برنامه ها و فعالیت های قرآنی مشترک در سطح پردیس ها و مراکز دانشگاه با رعایت قوانین و مقررات، همکاری در ارائه اطلاعات و آمار فعالیت های قرآنی و اطلاعات پایه دانشگاه به معاونت قرآن و عترت به منظور استفاده در سامانه جامع قرآنی کشور و برنامه ریزی برای مشارکت جدی استادان، دانشجویان و کارکنان در برنامه های قرآنی از دیگر زمینه های همکاری در این تفاهم نامه ذکر شده است.
همکاری در برگزاری کارگاه های تخصصی، جشنواره ها، نمایشگاه ها و همایش های مشترک و آزمون های سراسری قرآن و عترت و همچنین بهره گیری از اساتید و متخصصان دانشگاه در تهیه و تولید ویژه نامه های علمی و انجام مطالعات کاربردی قرآن و عترت در حوزه فعالیت های تبلیغی و ترویجی از دیگر موارد ذکر شده این تفاهم نامه است.
بر اساس این تفاهم نامه که طی دو سال اجرا خواهد شد، همکاری در توسعه کتابخانه های دانشگاه و تجهیز آن به منابع قرآنی و روایی و نیز همکاری مشترک به منظور آموزش مربیان قرآن و به روزرسانی و ارتقای سطح دانش قرآنی دانشجویان و فعالان قرآنی و شناسایی و پرورش استعدادهای قرآنی در دانشگاه طی دو سال صورت خواهد گرفت.
مدت اجرای این تفاهم نامه دو سال است و امضای آن هیچگونه تعهد مالی برای طرفین ایجاد نمی کند و اجرایی شدن بندهای آن منوط به انعقاد قراردادهای جداگانه است.
ایرانیان_ بهمن قبادی از طریق فروش دو فیلم سینمایی خود با همکاری وداد چلیک ؛ هدایای خود را به 50 روستای کردستان ایران اهدا کردند.
به گزارش شبکه خبری ایرانیان ،بر اساس اخباری که از روستاهای کردستان ایران دریافت شده است؛ بهمن قبادی کارگردان مطرح سینما از طریق فروش دو فیلم سینمایی خود به نام های لاکپشت ها هم پرواز کنند و کسی از گربه های ایرانی خبر نداره به کانال تلویزیونی پربیننده هولو HULU TV در کشور آمریکا؛ با همکاری وداد چلیک Vedad elik یکی از دوستان خود؛ که مبلغ 750 میلیون تومان بود، شامل مواد غذایی به مناسبت ماه مبارک رمضان و همچنین وسائل پیشگیری از ویروس کرونا را به اهالی نزدیک به 45 تا 50 روستای تابع شهرهای سنندج، کامیاران، بانه و پیرانشهر در کردستان ایران اهدا کردند.
همچنین مطلع شدیم که دو ماه بعد از برگزاری هفتادمین دوره جشنواره بین المللی فیلم برلین در کشور آلمان نیز، به پیشنهاد بهمن قبادی و همچنین به همت وداد چلیک ؛ کامیونی مملو از وسائل پیشگیری از ویروس کشنده کرونا به کُردهای سوری پناهنده در کشور یونان اهدا شده بود.
به گزارش شبکه خبری ایرانیان ،بر اساس اخباری که از روستاهای کردستان ایران دریافت شده است؛ بهمن قبادی کارگردان مطرح سینما از طریق فروش دو فیلم سینمایی خود به نام های لاکپشت ها هم پرواز کنند و کسی از گربه های ایرانی خبر نداره به کانال تلویزیونی پربیننده هولو HULU TV در کشور آمریکا؛ با همکاری وداد چلیک Vedad elik یکی از دوستان خود؛ که مبلغ 750 میلیون تومان بود، شامل مواد غذایی به مناسبت ماه مبارک رمضان و همچنین وسائل پیشگیری از ویروس کرونا را به اهالی نزدیک به 45 تا 50 روستای تابع شهرهای سنندج، کامیاران، بانه و پیرانشهر در کردستان ایران اهدا کردند.
همچنین مطلع شدیم که دو ماه بعد از برگزاری هفتادمین دوره جشنواره بین المللی فیلم برلین در کشور آلمان نیز، به پیشنهاد بهمن قبادی و همچنین به همت وداد چلیک ؛ کامیونی مملو از وسائل پیشگیری از ویروس کشنده کرونا به کُردهای سوری پناهنده در کشور یونان اهدا شده بود.
احمد حمزه زاده مدیرکل گردشگری و میراث فرهنگی آذربایجان شرقی در گفت وگو با خبرنگار آناج ، به تخریب حمام تاریخی میرزا نقی در تبریز اشاره کرد و اظهار داشت: متاسفانه از لحاظ قانونی میراث فرهنگی با محدودیت مواجه است.
تقسیم بندی آثار تاریخی
وی با بیان اینکه به تصریح قانون رضایت مالک شرط است، خاطرنشان کرد: آثار تاریخی به دونوع، قابل ثبت و واجد ارزش تاریخی تقسیم می شوند،در ارتباط با آثاری که در اختیار مالک خصوصی است، دچار ضعف قانون هستیم و بدون اجازه مالک نمی توان اقدامی کرد در حالی که این ابنیه متعلق به تمام کشور است و شناسنامه تاریخی یک ملت را نشان می دهد.
اعلام جرم علیه مالک حمام میرزانقی
حمزه زاده با بیان اینکه در سالیان گذشته برخی ابنیه با مخالفت مالکان برای ثبت روبه رو شده است افزود: به محض اطلاع از تخریب حمام تاریخی میرزانقی، فرمانده یگان حفاظت در محل حضور یافته و مالک را احضار کرد و بالاخره با هماهنگی مراجع قضایی علیه مالک این حمام تاریخی اعلام جرم شد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان تصریح کرد: به طور مکرر اتفاق افتاده که اشخاص برای منفعت طلبی اقدام به تخریب این آثار کرده تا بلکه بتوانند در محل آن مراکز تجاری یا مسکونی احداث کنند، میراث فرهنگی هم با توجه به محدودیت های مالی و وضعیت اقتصادی نمی تواند اقدام به تملک همه این آثار کند.
تملک آثار تاریخی توسط بخش های دولتی
وی با اشاره به راهکار جلوگیر یاز تخریب آثار تاریخی در داخل شهر یادآور شد: بخش های عمومی و دولتی کشور، تملک این آثار را در اولویت خود قرار دهند، چراکه هدف اول و اصلی حفظ اثر از تخریب بی رویه است، کیفیت استفاده از اثر در اولویت دوم قرار دارد.
حمزه زاده با بیان اینکه استفاده از مزیت های گردشگری این آثار را در رونق توریسم ضروری دانست و گفت: باید این امکان برای مالک فراهم شود که بدون پرداخت عوارض امکان تغییر کاربری را فراهم کند، به طور مثال در ارتباط با آموزشگاه های صنایع دستی در تبریز خلاء وجود دارد.
موزه های مقبرالشعرا بدون مجوز بودند
مدیرکل میراث فرهنگی استان با اشاره به وضعیت مقبره الشعرای تبریز یادآور شد: پروژه های مشارکتی ردیف بودجه خاص خود را دارند، میراث فرهنگی از ابتدا در موضوع بازسازی مقبره الشعرا نقشی نداشته است، اداره کل ارشاد اسلامی استان متولی این کار بوده و شهرداری وظیفه اجرایی دارد، موزه هایی که در این مجموعه بودند سال ها بدون مجوز فعالیت می کردند، به همین خاطر بدون شناسنامه بوده و در ردیف موزه های کشور ثبت شده نبودند، خوشبختانه توانستیم مجوز موزه شعر و ادب را دریافت کرده تا این موزه بتواند در تمامی حوزه های ادبی فعالیت کند.
انتهای پیام/
مجید جوادیان زاده گفت: در جلسه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیرعامل، هیات مدیره صندوق اعتباری هنر و معاون اول رییس جمهور؛ بیمه شدگان صندوق اعتباری هنر از پرداخت حق بیمه خود در سه ماهه اول سال(فروردین، اردیبهشت و خرداد ماه 1399) معاف شدند.
وی افزود: در این جلسه که به درخواست مدیرعامل صندوق اعتباری هنر برگزار شد، به پیشنهاد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و موافقت دولت؛ پرداخت حق بیمه سهم هنرمندان در سه ماهه اول سال از سوی صندوق اعتباری هنر انجام می شود.
جوادیان زاده تصریح کرد: این اقدام از هم اکنون آغاز می شود و نیازی به مراجعه حضوری هنرمندان نیست و کارشناسان صندوق اعتباری هنر تمامی اقدامات و مراحل این کار را انجام می دهند. در ضمن بر اساس این موافقت، 35 هزار نفر هنرمند تحت پوشش صندوق اعتباری هنر در کشور مشمول این بخشودگی می شوند که سهم هنرمندان استان یزد قریب به 450 نفر می باشد.
وی گفت: از دیگر نتایج و مصوبات این جلسه اختصاص 200 میلیارد تومان از منایع اشتغال پایدار در قالب وام قرض الحسنه بمنظور جبران خسارت های ناشی از شیوع ویروس کرونا در حوزه فرهنگ و هنر می باشد که در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار می گیرد.
خبرگزاری مهر - گروه استان ها: خروج نام بیستمین اثری است، که به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا ساخته شد، این فیلم محصول سال 1398 سینمای ایران است.
داستان این فیلم از آن جایی شروع می شود، که شرکت آب، هنگام تخلیه آب، به اشتباه آب شور را روانه زمین های کشاورزان کرده و محصولات آنها را از بین می برد و کشاورزان پس از پیگیری های بدون نتیجه از مسئولان محلی تصمیم می گیرند، برای حل مشکل خود نزد رئیس جمهور بروند.
این کشاورزان که از نادیده گرفته شدن توسط مسئولان محلی ناخرسند هستند، با تراکتور به سوی تهران، خیابان پاستور و نهاد ریاست جمهوری حرکت می کنند و خبر سفر آنها در رسانه ها پخش و سوژه خبری می شود.
بازیگران مطرحی چون فرامرز قریبیان و پانته آ پناهی ها در خروج به ایفای نقش پرداختند و نقش آفرینی آنها به جذابیت بیش از پیش فیلم حاتمی کیا منجر شده است.
این فیلم درست زمانی قرار بود، اکران عمومی شود، که ویروس کرونا در کشور شیوع پیدا کرد و اکران این فیلم و بسیاری دیگر از فیلم های کشور را دستخوش تغییرات و سینماها را تعطیل کرد.
در ادامه با توجه به تصمیم عوامل فیلم، خروج به طور آنلاین و از تاریخ 24 فروردین سال جاری اکران شد.
پس از اکران آنلاین، خروج در پارکینگ شماره 3 برج میلاد به صورت سینماماشین اکران شد و مخاطبان با حضور در این پارکینگ از داخل خودروهای خود به نظاره این فیلم نشستند.
رخداد اولین سینماتراکتور ایران در پیشوا
اما آنچه این فیلم را جالب تر کرد، اکران خروج در شامگاه یکشنبه 21 اردیبهشت ماه بود، اولین سینماتراکتور تاریخ ایران با حضور کشاورزان و 25 تراکتوردار در روستای یوسف رضا پیشوا و با حضور حجت الاسلام روح اله باقری، امام جمعه پیشوا، حسین عباسی فرماندار این شهرستان، ابراهیم حاتمی کیا، کارگردان و نویسنده و جمعی از دست اندرکاران این فیلم انجام شد.
در زمان اکران این فیلم، در روستای یوسف رضا پیشوا؛ کشاورزان منطقه، اهالی روستا و علاقمندان در صف های منظم و سوار بر تراکتور به نظاره فیلم نشستند.
رانندگان تراکتور از نقاط دور و نزدیک پیشوا و ورامین، شبانه خود را برای دیدن این فیلم به یوسف رضا رساندند
آنها پس از اکران فیلم، با حاتمی کیا عکس دسته جمعی و نیز تصاویر سلفی گرفتند و شور و شوق حاصل از اکران فیلم با حضور کارگردان و نویسنده در جمع روستاییان وصف ناشدنی بود.
از فرصت استفاده کرده و به شنیدن برخی از مشکلات کشاورزان نشستیم،
درک مشکلات کشاورزان توسط فیلمسازان باعث خوشحالی است
یکی از کشاورزان پیشوایی که برای اکران فیلم آمده بود، در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد علت فعالیتش در زمینه کشاورزی و تراکتورداری اظهار داشت: قبل از آنکه تراکتور بخرم کم و بیش کار ساختمان می کردم، اما کلاهم را برداشتند و هرچه داشتم نیست شد و به همین دلیل تصمیم گرفتم به اصل خود یعنی روستا، کشاورزی و طبیعت بازگردم.
وی افزود: امروز با تراکتور کار می کنم و خدا را شاکرم، درآمدمان بد نیست، اما مشکلات فراوانی از جمله تأمین سوخت مورد نیاز تراکتور و هزینه های فراوان تعمیر و نگهداری آن، خالی بودن دست کشاورزان برای پرداخت حق الزحمه و... مواجه هستیم، که از اینکه فیلمی برای نمایش مشکلات ما ساخته شده و یک فیلمساز مشکلات ما در جامعه را دیده احساس خوبی دارم.
این تراکتوردار از نبود بیمه برای این قشر نیز گلایه داشت و گفت: ما نیز نیاز به تأمین شغلی و بیمه داریم، در حال حاضر با مشکلات این شغل کنار آمده و به سختی در حال کار هستیم، اما در زمانی که سنمان بالاتر رود، قطعاً توان کار امروز را نداشته و باید تأمین باشیم.
معضلات کشاورزان یکی دوتا نیست
کشاورز دیگری که با خبرنگار مهر گفتگو می کرد، با بیان اینکه خروج مصداق حال و روز این روزهای کشاورزان است، گفت: مشکلات فراوانی که کشاورزان برای کشت دارند، یکی دوتا نیست، از کمبود آب گرفته تا نبود بذر مناسب و در نهایت اینکه خریداری برای محصول و دسترنجت نیست و دلالان پول نقد می دهند و حاصل تلاشت را با ارزان ترین قیمت می برند، تا گران بفروشند.
مهدی فعله گری اضافه کرد: در این بین هیچ نهاد حمایتی واقعی از کشاورزان پای کار نیست و این حمایت هایی هم که از ما می شود، بیشتر از آنکه ما آن را لمس کنیم، از رسانه ها می خوانیم و از اینکه یک فیلم به زیبایی مشکلات قشر کشاورز و زحمتکش را دیده است، خوشحالم.
وی گفت: امیدوارم، سینما بیش از پیش به مشکلات کشاورزان توجه کند و در قالب های هنری معضلات ما را به گوش مسئولان برساند و خروج راهی برای ورود سینما به مشکلات روستاییان و کشاورزان باشد، واقعاً برخی از صحنه های فیلم حال و روز خود را حس می کردم و گویی من به جای بازیگران فیلم هستم و آنچه نمایش داده می شود، هم نه فیلم، که واقعیت است.
فیلم هم به کمک رسانه و تریبون نماز جمعه در بیان مشکلات کشاورزان بیاید
امام جمعه پیشوا نیز با خرسندی از اکران اولین سینماتراکتور ایران در روستاهای این شهرستان به خبرنگار مهر گفت: اکران این فیلم تأثیر بسزایی در فرهنگ روستاییان و کشاورزان داشت و اتفاق خوبی را شاهد بودیم.
حجت الاسلام روح اله باقری افزود: کشاورزان معضلات زیادی دارند، که بیان آنها از طریق رسانه ها، تریبون های نماز جمعه یک خروجی خوب دارد، اما بیان این مطالبات و معضلات از طریق فیلم و هنر و سریال قطعاً بهتر و تاثیرگذارتر است.
تحسین حاضران نشان دهنده اکران موفق روستایی بود
رئیس اسبق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ورامین نیز میهمان دیگر این اکران بود، وی به خبرنگار مهر گفت: این اکران نوآوری و جذابیت خاصی داشت و مورد تحسین حاضران قرار گرفت.
حسین قرایی ادامه داد: ویروس کرونا و شیوع آن در کشور سبب برخی اقدامات جالب در زمینه سینما شد، که یکی از آنها را می توان اولین اکران سینما تراکتور در روستای یوسف رضا دانست، اما گمان می کنم، نمایش این سوژه ها برای روستاییان نه تنها در شرایط فعلی که برای همیشه می تواند، تأثیرات فرهنگی داشته باشد و قطعاً خالی از لطف نیست.
اکران خروج در فضایی که هیچگاه سینما نداشته، حس خوبی دارد
ابراهیم حاتمی کیا، نویسنده و کارگردان سینمای ایران در مراسم اکران خروج در جمع کشاورزان، تراکتورداران و اهالی روستای یوسف رضا پیشوا طی سخنانی گفت: فیلم خروج برای شما روستاییان ساخته شده و خوشحالم که آن را برای شما نمایش می دهم.
وی با بیان اینکه این فضا هیچ گاه سینمایی نداشته است، و اکران فیلم در آن حس خوبی دارد، گفت: باید به دغدغه ها و مطالبات روستاییان و کشاورزان توجه کنیم.
نویسنده و کارگردان خروج همچنین در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اکران عمومی فیلم خروج اظهار داشت: فیلم خروج مشکلات کشاورزانی که در خارج از پایتخت و حتی در نزدیکی تهران با آن دست و پنجه نرم می کنند، به نمایش می گذارد و قصه این فیلم بارها و بارها رخ داده و تکرار شده است.
برای درک مشکلات کشاورزان تحقیق کردم
وی با بیان اینکه این فیلم سعی دارد، مطالبات کشاورزان را مطرح کند، گفت: برای درک دقیق مطالبات و مشکلات کشاورزان تحقیق های زیادی کردم، تا در نهایت به قصه این فیلم رسید.
این کارگردان و نویسنده سینمای ایران رساندن خواسته های کشاورزان به گوش مسئولان را انگیزه اصلی فیلم خروج دانست و گفت: کشاورزان و تراکتورداران اقشار زحمتکش و ضربه پذیری هستند، که می بایست بیش از پیش به آنها پرداخته شود.
وی افزود: اکران آنلاین این فیلم آن هم پیش از نمایش عمومی و در زمان قرنطینه برای اولین بار است، که در کشور رخ می دهد.
حا ل خروج آمد، تا ورودی باشد، به برخی از رسوم و اتفاقات مبارک در سینمای ایران، تا یادمان باشد، این کشور پهناور سوژه های متعدد و جذابی دارد، که سینما می تواند با پرداخت به آنها به رسالت تاریخی خود عمل کند.
باید منتظر ماند و دید، راه خروج باز خواهد ماند و دیگر تولیدات سینمایی نیز به معضلات تولید و اقشار آسیب پذیر جامعه می پردازند، یا خیر.
کد خبر 4923576
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ، امین مرادی رئیس حوزه هنری استان کردستان گفت: به احتمال زیاد سینما های استان کردستان همزمان با عید فطر با رعایت پروتوکل های بهداشتی و 50 درصد ظرفیت بازگشایی شوند.
او با بیان اینکه طبیعتاً با توجه به شرایط پیش آمده، از ظرفیت های محدودتری در صورت بازگشایی سینما ها استفاده خواهد شد گفت: حوزه هنری استان کردستان نیز تابع ستاد ملی مبارزه با کروناست و چنانچه به ما اعلام کنند که با یک سری رعایت های بهداشتی مشکلی در بازگشایی وجود ندارد سینما های استان نیز در عید سعید فطر بازگشایی می شوند و اکران خواهند داشت.
انتهای پیام/ع
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان ،اصغرمختاری معاون امور فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان درباره مسائل و مشکلات حوزه فرهنگ در پی شیوع کرونا، اظهار کرد: کرونا نه تنها به مباحث فرهنگی که به تمام کسب و کار هایی که در کشور وجود دارد آسیب هایی را وارد ساخته است، اما کسب و کار های فرهنگی و هنری به سبب این بحران با مشکلات بیشتری مواجه شدند.
اصغر مختاری افزود: صنعت نشر و ناشران پیش از بحران کرونا نیز با مشکلاتی از جمله افزایش قیمت کاغذ مواجه بودند که کمی در حال تعدیل بود، اما با شیوع بیماری کرونا و به دنبال آن تعطیلی مراکزی، چون چاپخانه ها و متوقف شدن چاپ بر این مشکلات افزوده شد.
او در خصوص راه کار های اداره فرهنگ و ارشاد برای حل این مسائل، گفت: دو اقدام اساسی در این خصوص صورت گرفت؛ در ابتدا یک خود اظهاری در دو زمینه از تمامی فعالان فرهنگی از جمله ناشران گرفته شد، که یکی در زمینه آسیب هایی بود که به آن ها وارد شد و دیگری در خصوص عدم منفعتی که در این دوران متحمل شدند؛ سپس طی نامه و مکاتبه ای که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با ادارات ارشاد کل کشور انجام داده بود تمامی اعداد و رقم ها را به وزارتخانه ابلاغ کردیم.
معاون امور فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان با اشاره به مسائلی که به واسطه بیمه بیکاری برای کارکنان مشاغل فرهنگی به وجود آمد، اضافه کرد: اداره کار در این خصوص سامانه ای معرفی کرد که وزارت ارشاد آن را پیگیری کرد و به تمامی فعالان این حوزه ابلاغ کرده تا افرادی که مایل به استفاده از بیمه بیکاری هستند در این سامانه وارد شده، ثبت نام نمایند و از این مزیت که دولت برای جبران قسمتی از خسارتی که به آن ها وارد شده است در نظر گرفته است، استفاده کنند.
مختاری ادامه داد: همچنین نشست ها و جلساتی را با کسانی که در حوزه های فرهنگی و در جبهه اول آن ها ناشران مشغول به کار هستند، داشته ایم؛ در این جلسات فعالان فرهنگی مسائل و مشکلات خود را طرح کردند و بنا شد تا قسمتی از این مسائل را از طریق استان ها و برخی را به وسیله وزارتخانه پیگیری کنیم، اما فعلاً در مرحله احصاء و رصد مسائل و مشکلات هستیم و امیدواریم بتوانیم آن ها را دست بندی کرده و تا جایی که امکان دارد، رفع کنیم..
او در خصوص نگرانی ناشران از افزایش قیمت کاغذ در دوران تعطیلی، تصریح کرد: کاغذ نیز مانند بسیاری از کالا هایی که در بازار وجود دارد ممکن است افزایش یا کاهش قیمت داشته باشد، اما وزارت ارشاد در این خصوص نیز تدابیری اندیشیده است که تا جایی که ممکن است این مساله جبران شود؛ در همین راستا سامانه ای در نظر گرفته شده است تا ناشرانی که برای چاپ کتاب های خود نیاز به کاغذ دارند، ثبت نام کرده و کاغذ را با قیمت مناسب دریافت کنند، اما واقعیت این است که قیمت کاغذ دستخوش تحولات است.
معاون امور فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان در خصوص چالش دیجیتال شدن گفت: در بحران کرونا کتب دیجیتال بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت، اما این کتب نه تنها رقیبی برای صنعت نشر محسوب نمی شود که فرصتی است که می تواند در کنار صنعت نشر چاپی به کمک ناشران بیاید؛ از طرفی باید گفت که نشر چاپی همچنان جایگاه خود را دارد برای مثال با وجود این حجم از پایگاه های خبری الکترونیکی و مجازی همچنان روزنامه چاپ، خریده و خوانده می شود. در واقع انسان به کتاب چاپی یک علاقه ای دارد که بعید است پیشرفت الکترونیکی بتواند موقعیت آن را به خطر بیندازد، هرچند بی تأثیر هم نخواهد بود.
مختاری تصریح کرد: امیدواریم هرچه سریع تر مباحث مربوط به کرونا به پایان برسد و همه چیز به حالت عادی خود باز گردد، همچنین امیدواریم اصحاب فرهنگ و هنر و فعالان این حوزه بتوانند مسائل و مشکلاتی خود را رفع و رجوع کنند که البته در این خصوص ما نیز در خدمت آن ها خواهیم بود.
منبع:ایمنا
انتهای پیام/م
نمایش چاه نوشته علیرضا توانا به کارگردانی عباس ابوالحسنی کارگردان و مدرس باسابقه تئاتر مازندران از سوی هیأت انتخاب پنجمین دوره جشنواره بین المللی IAPAR شهر پونه هند به عنوان یکی از 10 اثر برتر برای اجرا در این رویداد بین المللی انتخاب شد و در صورت فراهم بودن شرایط مالی برای اجرا در این رویدادهنری به این کشور سفر خواهد کرد.
این نمایش دو زبانه سال گذشته نیز از طرف آکادمی سانگیتا ناتاکا کرالای هند نیز برای اجرا در بخش تبادل فرهنگی ایران و هند در دهمین دوره جشنواره بین المللی تئاتر کرالا ITFOK پذیرفته شده بود و روی صحنه رفت.
کارگردان نمایش چاه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: امسال بیش از 200 اثر نمایشی از سراسر جهان متقاضی شرکت در این جشنواره بودند که در نهایت با نظر هیأت انتخاب 10 گروه برای حضور در بخش نهایی این رویداد هنری پژوهشی انتخاب شدند و خوشبختانه نمایش چاه نیز یکی از این آثار برگزیده است.
عباس ابوالحسنی افزود: عمده گروه های متقاضی شرکت در این جشنواره از کشورهای اروپایی هستند و داوری جشنواره نیز توسط هنرمندان شاخص تئاتر و سینمای بالیوود انجام می شود. مبنای این جشنواره بیشتر بر بازیگری است و در عین حال به مسائل پژوهشی حوزه نمایش کشورها و آموزش نیز توجه جدی دارد. به همین دلیل هر کارگردان راه یافته به بخش نهایی جشنواره طبق مفاد دعوتنامه باید یک کارگاه یا مسترکلاس در روزهای جشنواره برای هنرجویان و مخاطبان جشنواره برگزار کند.
محدودیت مالی گروه
وی با اشاره به مهلت 3 روزه اعلام شده توسط دبیرخانه جشنواره برای اعلام حضور از سوی گروه در این رویداد گفت: در دعوتنامه جشنواره 4 بند وجود دارد که شامل تأیید شرکت در جشنواره، تأیید برگزاری کارگاه یا مسترکلاس در جشنواره، تأیید تقبل هزینه های سفر مانند تهیه ویزا و بیمه و هزینه رفت و برگشت و همچنین ارسال مشخصات افراد عضو گروه می شود و باید تا 15 ماه می، یعنی 26 اردیبهشت به دبیرخانه جشنواره اعلام کنیم. در غیر این صورت این فرصت به گروه های جایگزین داده می شود.
کارگردان نمایش چاه خاطرنشان کرد: ستاد برگزاری جشنواره هزینه اقامت و پذیرایی و رفت وآمد محلی گروه را تا سقف 8 نفر متقبل می شود. اما برای رفت و برگشت به هند باید خودمان هزینه کنیم که طبیعتا از توان گروه خارج است. اگر 4 نفر قصد حضور در جشنواره داشته باشیم با توجه به هزینه حدود 18 میلیون تومانی بلیط رفت و برگشت به هند برای هر نفر، نزدیک به 75 تا 80 میلیون تومان اعتبار برای شرکت در این جشنواره نیاز داریم.
ابوالحسنی با اشاره به حضور این نمایش در جشنواره تئاتر کرالای هند در سال گذشته گفت: پارسال با 6 نفر در جشنواره حاضر شدیم و خوشبختانه توانستیم نماینده خوبی برای کشورمان باشیم. البته برای حضور در آن جشنواره با وجود وعده های مدیرکل وقت فرهنگ و ارشاد مازندران مبنی بر حمایت از گروه، ریالی هم کمک دریافت نکردیم و همه هزینه ها را خودمان با دریافت وام بانکی پرداختیم که هنوز هم بابت آن بدهکار هستیم.
فرصت مهم فرهنگی
وی افزود: برای کاهش هزینه ها تعداد اعضای گروه را تا 4 نفر هم می توانیم کم کنیم. اما هزینه ها برای سفر همین تعداد هم بسیار زیاد است و بدون حمایت ممکن است این فرصت از تئاتر مازندران گرفته شود. حضور چاه در جشنواره تئاتر کرالا تصویر خوبی از تئاتر ایران و مازندران در رسانه های هند ثبت کرد.
این مدرس و کارگردان تئاتر خاطرنشان کرد: پارسال بسیاری از نشریات، سایت ها و حتی شبکه های تلویزیونی اجرای این نمایش در کرالا را پوشش دادند و برای نخستین بار در طول 10 دوره برگزاری جشنواره تئاتر کرالا، صف های چندصدمتری برای تماشای یک نمایش ایجاد شده بود. طبق جدول جشنواره قرار بود 4 اجرا داشته باشیم، اما بنا به درخواست مخاطبان 2 اجرای فوق العاده هم برای چاه در نظر گرفته شده بود که به گفته مسئولان برگزاری جشنواره برای نخستین بار این اتفاق افتاده بود.
ابوالحسنی تصریح کرد: حضور گروه های هنری کشور و به ویژه از استان ها در جشنواره های بین المللی فرصت مناسبی برای نشان دادن ظرفیت های فرهنگی و هنری است که اگر حمایت نشود از دست می رود. نمایش چاه پیش از جشنواره تئاتر کرالا دعوتنامه هایی از دو جشنواره دیگر در برزیل و اوگاندا نیز دریافت کرده بود که به دلیل مسائل مالی و هزینه های رفت و برگشت نتوانستیم به این دو کشور سفر کنیم.
وی افزود: پیگیر دریافت کمک و جذب حمایت از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران شدیم و قرار شد موضوع طی همین روزها مورد بررسی قرار گیرد. حتی اگر بخشی از این مبلغ هم توسط مسئولان تأمین شود سعی می کنیم برای بقیه مبلغ خودمان راهی پیدا کنیم.
جای خالی حامیان مالی فرهنگی
کارگردان نمایش چاه با اشاره به شرایط نامساعد مالی گروه های هنری پس از شیوع کرونا اظهار کرد: وضعیت اقتصاد هنر طی 3 ماه اخیر بدترین روزهای خود را می گذراند و تأمین این مقدار اعتبار در توان یک گروه نمایشی نیست. از سوی دیگر اگر پاسخ ما به شرکت در جشنواره مثبت باشد باید به زودی تمرین نمایش و انجام برخی تغییرات جزئی برای اجرای جدید آن را آغاز کنیم. به هر حال فعلا اولویت ما از دست ندادن این فرصت و پاسخ دادن به دبیرخانه جشنواره تا 3 روز دیگر است.
ابوالحسنی خاطرنشان کرد: متأسفانه جای خالی حامیان مالی و سرمایه گذاران بخش خصوصی و نیکوکاران حوزه فرهنگ در هنرهای نمایشی کاملا محسوس است. عرصه های بین المللی فرصت مناسبی برای معرفی ظرفیت ها و توانمندی های فرهنگی یک جامعه و همچنین شناخته شدن حامیان مالی است. آثار برتر و با کیفیت فرهنگی و هنری در جشنواره های بین المللی به نوعی نقش سفیر فرهنگی یک کشور را ایفا می کنند که باید از آن ها حمایت شود.
نگاه تبعیض آمیز به تئاتر شهرستان ها
رئیس انجمن هنرهای نمایشی مازندران نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به نگاه تبعیض آمیز به تئاتر شهرستان ها در کشور گفت: بابت خساراتی که پس از شیوع کرونا به جامعه فرهنگ و هنر وارد شد، اعتباری میلیاردی در اختیار خانه تئاتر تهران قرار گرفت. اما سهم انجمن های استانی هنرهای نمایشی کشور که زیرمجموعه مرکز هنرهای نمایشی و زیر نظر معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد هستند از این اعتبارات فقط 10 میلیون تومان بود.
یاسر محمودی برنتی افزود: 10 میلیون تومان برای هر استان یعنی در مازندران که 39 گروه عضو در طرح استقرار گروه های نمایشی دارد به هر گروه حدود 380 هزار تومان اعتبار حمایتی تعلق گرفت. با این وضع حمایت از تئاتر استان ها ما حتی برای اعزام گروه ها به جشنواره های داخلی هم توان مالی نداریم، چه برسد به اعزام خارجی برای اثری که می تواند اعتبار و افتخار کسب کند. این مصداق واقعی نادیده گرفتن تئاتر شهرستان در تقسیم اعتبارات است.
لزوم حمایت استانداری
وی اظهار کرد: ما هم پیگیر هستیم تا کمکی برای اعزام نمایش چاه به این جشنواره جذب شود. اما انجمن یا اداره کل فرهنگ و ارشاد به تنهایی نمی توانند این کار را انجام دهند. مدیرکل فرهنگ و ارشاد از زمان روی کار آمدن تا همین حالا به دنبال تأمین اعتبار برای پرداخت معوقات به جا مانده از دو دوره قبلی مدیریت بر این اداره کل است. اداره کل فرهنگ و ارشاد بودجه اندکی دارد و بسیاری از مطالبات هنرمندان نیز مدت هاست پرداخت نشد. بخشی از مطالبات سال های 96 و 97 شورای نظارت بر نمایش استان ماه قبل پرداخت شد.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی مازندران تصریح کرد: انتظار می رود استاندار مازندران نگاهی ویژه به اعتبارات حوزه فرهنگ و هنر داشته باشد. هزینه اعزام یک گروه 6 نفره که می تواند سفیر فرهنگی مازندران باشد و برای این استان و کشور افتخار کسب کند در اعتبارات دولتی رقم زیادی نیست. فقط کمی همت و دغدغه نیاز دارد.
موفقیت چاه در جذب مخاطب داخلی و خارجی
نمایش چاه نخستین نمایش تولید شده در مازندران با دو زبان فارسی و انگلیسی است. این نمایش از 19 بهمن تا 17 اسفند 1397 به مدت 23 شب و هر شب دو نوبت در تماشاخانه ابوالحسنی بابل روی صحنه رفت که نوبت نخست با زبان انگلیسی و نوبت دوم با زبان فارسی اجرا می شد و هر دو نوبت نیز با استقبال بسیار خوب مخاطبان مواجه شده بود.
اجرای این نمایش در جشنواره تئاتر کرالا نیز استقبال بسیار خوبی را رقم زده بود و سبب شده بود که این نمایش در 2 سانس فوق العاده نیز روی صحنه برود.
این نمایش در اجرای خارجی سال گذشته به زبان انگلیسی اجرا شده بود و به گفته کارگردان اثر در صورت حضور در جشنواره بین المللی IAPAR شهر پونه هند نیز قرار است با زبان انگلیسی اجرا شود.
افسون نامداری و اهورا گل عموپور در اجرای زبان انگلیسی چاه به ایفای نقش می پردازند. سپیده زین العابدینی( دستیار کارگردان و طراح لباس، سینا قاسمی (مترجم)، فرشید مصدق (طراح نور)، هومان یوسف نژاد (آهنگساز)، مائده محمدیان (طراح گریم)، عطا روح بخش (طراح پوستر و بروشور) و رضا چرم زاده (فیلم و عکس) عوامل تولید چاه هستند.
حجت الاسلام مصطفی مجیدی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این بسته های معیشتی در قالب طرح رزمایش همدلی با همکاری هیات امنای امامزاده حسین (ع)، سلطان سید محمد، آمنه خاتون و امامزاده علی (ع) تهیه و بین نیازمندان توزیع شد.
وی ارزش هر بسته بین 350 تا 400 هزارتومان عنوان کرد و اظهار داشت: مایحتاج ضروری شامل روغن، برنج،حبوبات، چای و دیگر بسته های خوراکی خریداری و در این بسته ها قرار داده شدند.
حجت الاسلام مجیدی اضافه کرد: در مرحله اول طرح مواسات اجتماعی سه هزار و 313 بسته معیشتی به میزان یک میلیارد تومان بین نیازمندان قزوین توزیع شد.
این مسؤول، کمک به هم نوع را یکی از مهم ترین وظایف اخلاقی و شرعی عنوان کرد و گفت: ماه مبارک رمضان فرصتی است تا یکبار دیگر با دستگیری و کمک به هم نوعان بتوانیم گره از مشکلات برادران دینی خود باز کنیم.
استان قزوین دارای 264 امامزاده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه هرمزگان روز سه شنبه در خصوص این کمک ها به خبرنگاران اظهار داشت: از بین کمک های اشاره شده پنج هزار بسته اقلام کمک معیشتی بوده که هر بسته حدود 200 هزار تومان ارزش دارد.
حجت الاسلام حسین مهدیان ادامه داد: این بسته های کمک معیشتی در شهرستان های پارسیان، بندرلنگه، میناب، بندرعباس، خمیر، بستک، رودان، میناب، قشم و حاجی آباد توزیع شد.
وی اضافه کرد: همچنین 45 هزار قرص نان و 17 هزار پرس غذا بین نیازمندان توزیع شد که محل توزیع غذاها در شهرستان های رودان، میناب و بندرعباس بود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت ، حجت الاسلام ستار علیزاده امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: بقاع متبرکه طبق تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا مجاز هستند که در شب های قدر با رعایت دستورالعمل های بهداشتی و در زمان 2 ساعت اقدام به برگزاری مراسم مناجات و احیا کنند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه گیلان با اشاره به لزوم رعایت کامل موارد بهداشتی از سوی شرکت کنندگان در این مراسم بیان کرد: جهت جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا و حفظ سلامتی روزه داران همه افراد ملزم به رعایت قوانین و مقررات بهداشتی وضع شده است.
وی با تاکید بر رعایت فاصله مناسب(یک متر) جهت برگزاری مراسم شب های احیا خاطرنشان کرد: مراسم شب های احیا در بقاع متبرکه و مساجد باید در فضای باز انجام شود و در غیر این صورت باید از 25 درصد ظرفیت شبستان ها و فضای داخلی این اماکن متبرکه استفاده شود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گیلان تصریح کرد: به مسئولان بقاع متبرکه و ادارات اوقاف اعلام شده است که برای برگزاری مراسم شب های احیا تهویه مناسب در فضاهای بسته مانند شبستان را به خوبی و طبق اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا رعایت کنند.
علیزاده با اشاره به اینکه بیماران خاص و افراد دارای بیماری های زمینه ای با ریسک بالا طبق اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا نباید در مراسمات مربوط به شب های احیا حضور پیدا کنند افزود: وظیفه اطلاع رسانی در این باره نیز بر عهده هیئت امنای بقاع متبرکه و بسیج محل است.
وی با تاکید بر استفاده از ماسک و دستکش توسط همه افراد حاضر در مراسم شب قدر عنوان کرد: مومنان و روزه داران باید وسایلی مانند مهر، مفاتیح، قرآن و چادر شخصی به همراه داشته باشند و هنوز چیزی درباره برگزاری نماز جماعت اعلام نشده است.
انتهای پیام/613/ح
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ایلام با بیان این مطلب، اظهار کرد: با هماهنگی های انجام شده و مطابق دستورالعمل های ابلاغی، مراسم احیاء شب های قدر در تعدادی از بقاع متبرکه استان ایلام برگزار می شود.
حجت الاسلام مرتضی عزیزی اظهار کرد: آستان مقدس امامزاده علی صالح (ع) مهران، امامزاده سید صلاح الدین محمد (ع) آبدانان، امامزاده سید سیف الدین (ع) دره شهر، امامزاده سید محمد عابد (ع) ملکشاهی و امامزاده سید عبدالله (ع) ایوان میزبان شب زنده داران و روزه داران عزیز ایلامی است.
وی با تاکید بر اینکه مراسم شب های قدر در فضای باز و خارج از شبستان امامزادگان با رعایت فاصله گذاری اجتماعی برگزار می شود، تصریح کرد: از روزه داران و شرکت کنندگان در این مراسم ها، در خواست می شود که حتما با خود زیر انداز، مهر و جانماز، قرآن و مفاتیح شخصی به همراه داشته باشند.
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان ایلام با اشاره به اینکه بر اساس دستورالعمل های ابلاغی و مصوبه ستاد مبارزه با کرونا این مراسم شب های قدر در اماکن متبرکه به صورت محدود و از ساعت 23 تا 1 بامداد برگزار می شود، گفت: سخنران مراسم شب بیست و سوم آستان امامزاده علی صالح (ع) حجت الاسلام و المسلمین کریمی تبار، نماییده ولی فقیه در استان و امام جمعه ایلام است.
حجت الاسلام عزیزی با تاکید بر اینکه در راستای جلوگیری از شیوع کرونا تمامی افراد نیز باید دستورالعمل های بهداشتی را در این شب ها رعایت کنند، خاطرنشان کرد: هرگونه پذیرایی و توزیع نذورات در مراسم شب قدر در بقاع متبرکه ممنوع است و تمام افراد در محل برگزاری مراسم باید ماسک و دستکش به همراه داشته باشند.
پایان پیام/ 92
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا ، رییس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان رشت از توزیع سه هزار وعده افطاری در شب های قدر از محل درآمد موقوفات داد.
حمیدرضا کریمی گفت: در عمل به نیت موقوفه مرحوم حاج میرزا نصیر مبنی بر اطعام در ماه مبارک رمضان، اداره اوقاف رشت با همکاری حسینیه شهدای گمنام اقدام به توزیع سه هزار وعده افطاری در شب های قدر در مناطق محروم رشت می نماید به طوری که در هر شب، هزار وعده توزیع می شود.
وی یادآور شد: هزینه این اطعام از عواید موقوفه حاج میرزا نصیر (حاکم رشتی) تامین شده که دارای نیت اطعام در ماه مبارک رمضان است.
رییس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان رشت همچنین از برپایی محافل انس با قرآن یادبود شهدای سلامت در بیمارستان های رشت خبر داد و گفت: این محافل با حضور قرای ممتاز و بین المللی استان گیلان اسماعیل وفایی و محمود لطفی نیا به ترتیب در روز های سه شنبه 23 اردیبهشت در سالن اجتماعات بیمارستان رازی رشت و شنبه 27 اردیبهشت در سالن اجتماعات بیمارستان حشمت رشت برگزار خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام والمسلمین عباس اسکندری در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان قم که امروز(سه شنبه 23 اردیبهشت) در سالن کرامت استانداری برگزار شد، ضمن تقدیر از خدمات صورت گرفته برای مهار کرونا اظهار داشت: ما از ابتدای این ماجرا پا به پای تصمیمات ستاد بحران حرکت کردیم و دستورات آنها را عملیاتی کرده ایم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم افزود: علی رغم این که امام زادگان و بقاع متبرکه هم از نظر گستردگی و هم از نظر اعتقاد و علاقه مردم از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند، اما با ستاد ملی و استانی راه آمدیم و تا کنون هیچ مشکلی نداشته ایم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: طبق اعلام ستاد بحران بحث امام زادگان ظاهرا مطرح نشده و این مراکز مذهبی در شب های قدر بسته خواهند بود، چراکه ما باید طبق صلاحدید ستاد بحران حرکت کنیم، هرچند در اطلاعیه این مسأله به صراحت مطرح نشده است.
حجت الاسلام والمسلمین اسکندری تصریح کرد: مردم به شدت علاقه مند حضور در کنار امام زادگان هستند و اگر ما مشخص نکنیم، قادر به پاسخگویی مردم نخواهیم بود و درخواست ها در این حوزه افزایش پیدا خواهد کرد.
وی عنوان کرد: اگر قرار است مراسمی در امام زادگان برگزار نشود، باید در این اطلاعیه می آمد تا مردم تکلیف خود را بدانند و ما هم بتوانیم کارها را انجام بدهیم، اما به هرحال چون در این اطلاعیه نامی از امام زادگان و بقاع متبرکه نیامده و از طرف دیگر خطاب به شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، سازمان تبلیغات و دانشگاه علوم پزشکی بوده و اسمی از اداره اوقاف نیامده، باید اعلام کنیم که امام زادگان هنوز بسته خواهد بود.
پایان پیام/ 694
حجت الاسلام فائز فائزی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز در خصوص اطلاعیه ستاد ملی مبارزه با کرونا و بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه کشور اظهار کرد: در دستورالعمل ستاد ملی مبارزه با کرونا، استان خوزستان را با توجه به شرایط پیش آمده استثنا کرده اند اما در سایر استان ها با رعایت پروتکل های بهداشتی این امکان فراهم شده است.
معاون فرهنگی اداره کل اوقاف و امور خیریه خوزستان ادامه داد: در همین راستا بر اساس رایزنی های انجام شده با سیمای مرکز خوزستان مراسم احیای شب نوزدهم ماه مبارک رمضان به صورت زنده از بقعه مبارک دانیال نبی (ع) و در شب بیست ویکم رمضان از آرامگاه علی بن مهزیار اهوازی پخش می شود.
وی با بیان اینکه مراسم شب بیست وسوم رمضان نیز در حسینه ثارالله و کنار مزار شهدای گمنام پخش می شود اضافه کرد: به همه بقاع متبرکه در خوزستان اعلام شده که مراسم احیای شب های قدر را به صورت مجازی و از طریق کانال های خود با حضور سخنرانان و مداحان برگزار کنند.
حجت الاسلام فائزی با اشاره به موضوع تعطیلی اماکن و بازارها در خصوص موقوفاتی که مستاجر دارند تصریح کرد: بخشودگی اجاره بهای این موقوفات در اختیار این سازمان نیست و شخص واقف باید در این خصوص تصمیم بگیرد.
وی با بیان اینکه دخل و تصرف در موقوفات اشکال شرعی دارد عنوان کرد: اداره کل اوقاف یکسری مستغلات دارد که در اختیار مستاجر نیز هستند که بخشودگی اجاره بهای آنها بر اساس مجوز سازمان اوقاف است و تاکنون تصمیمی در این خصوص گرفته نشده است.
پایان پیام/ 690
حجت الاسلام حامد حیدری رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد شهرستان اسلامشهر، در گفت وگو با خبرنگار فارس در اسلامشهر، اظهار کرد: با هماهنگی به عمل آمده با ائمه جماعات و هیأت امنای مساجد شهرستان اسلامشهر در تعدادی از مساجد منطقه با رعایت کامل و دقیق شیوه نامه های بهداشتی مراسم احیای شب های قدر برگزار می شود.
وی با تأکید براهمیت حفظ سلامتی مؤمنین، افزود: در تعدادی از مساجد که توانسته اند با رعایت مسائل بهداشتی و دستورالعمل های صادره، شرایط حضور محدود روزه داران برای برگزاری مراسم احیای شب های قدر را فراهم کنند، این مراسم پرفیض و معنوی برای مدت 2 ساعت برپا خواهد شد.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد شهرستان اسلامشهر بر عدم برگزاری نمازهای جماعت در مساجد تأکید کرد و ادامه داد: در برخی از مناطق شهرستان با همکاری مؤمنین و هیأت امناء و ائمه جماعات در خارج از فضای مساجد فضاهایی را برای حضور مردم در مراسم شب های قدر ایجاد کردند که در چارچوب رعایت دستورالعمل های بهداشتی قابل اجرا خواهد بود.
حجت الاسلام حیدری با بیان اینکه قطعاً مردم مؤمن و ولایتمدار شهرستان اسلامشهر با توجه به حساسیت موضوع پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا و با رعایت همه جوانب از فرصت معنوی و فضیلت مراسم شب های قدر در مساجد بهره مند خواهند شد،خاطرنشان کرد: امیدواریم با دعای خیر مردم در این شب های پر برکت ضمن نزول رحمت و برکت الهی بر کشور ما، این ویروس منحوس کرونا و تمام گرفتاری های هر چه سریع تر از جامعه دور شود.
برگزاری مراسم شب های قدر در امامزاده عقیل(ع) بدون حضور مردم
حجت الاسلام محمد ارژنگی رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان اسلامشهر نیز در گفت وگو با خبرنگار فارس در اسلامشهر ،اظهار کرد: امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا مراسم معنوی احیای شب های قدر بدون حضور مردم و به صورت مجازی از طریق فضای مجازی از آستان مقدس امامزاده عقیل(ع) برگزار می شود.
وی با اشاره به اینکه تاکنون هیچ مجوز و دستورالعملی برای بازگشایی بقاع متبرکه شهرستان اسلامشهر صادر نشده است، تصریح کرد: از نخستین روزهای ماه مبارک رمضان هرشب برنامه های فرهنگی، قرآنی و مذهبی در صحن مقدس آستان مقدس امام زاده عقیل(ع) به صورت مستقیم و مجازی از طریق شبکه های اجتماعی برای علاقه مندان پخش می شود که تاکنون مورد استقبال بی نظیر شهروندان قرار گرفته است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان اسلامشهر خاطرنشان کرد: با توجه به ضرورت و اهمیت حفظ سلامتی مردم تا بهبودی شرایط و با تصمیم مقامات بهداشتی شهرستان هیچ یک از اماکن مذهبی و بقاع متبرکه منطقه پذیرای مردم نخواهند بود و انتظار داریم شهروندان مراسم احیای شب های قدر را در منازل خود و از طریق فضای مجازی و رسانه ملی برگزار کنند.
انتهای پیام/67021/گ1/س
جعفر ذوبی سرابی امروز در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در گنبدکاووس با اشاره به اینکه امروز شیوع بیماری کرونا و مشکلات عدیده شکل گرفته به واسطه آن تنها با همدلی و مهرورزی همه آحاد جامعه برطرف می شود، اظهار کرد: مردم شریف ایران اسلامی در طول تاریخ ثابت کرده اند که در تمام سختی ها و مشکلات در کنار یکدیگر قرار گرفته و حامی هم هستند.
وی با بیان اینکه اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان مینودشت و حوزه اجرایی شرق استان گلستان از همان روزهای ابتدایی شیوع ویروس کرونا در کشور در صحنه بوده است، افزود: در طول هفته های گذشته براساس دستورات و مصوبات شورای سلامت و ستاد مقابله با بیماری کرونا و البته سیاست های ابلاغی سازمان اوقاف و امور خیریه اقدامات خود را ساماندهی کرده ایم.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان مینودشت با تاکید بر اینکه پس از اقدامات متعدد از جمله تولید ماسک و گان و همچنین توزیع بسته های بهداشتی در مناطق مختلف شهرستان های مینودشت، گالیکش، کلاله و مراوه تپه وارد فاز جدیدی از اقدامات خود شده ایم، خاطرنشان کرد: پس از دستور رهبر معظم انقلاب مبنی بر راه اندازی رزمایش بزرگ مواسات، همدلی و کمک مومنانه اداره اوقاف و امور خیریه شرق استان گلستان نیز خود را موظف به حضور در این رزمایش بزرگ دانست.
ذوبی سرابی با اشاره به اینکه در روزهای متعدد از جمله روز جوان، نیمه شعبان و ... بارها بسته های غذایی و معیشتی مختلفی را تولید و توزیع کردیم، ادامه داد: با آغاز ماه مبارک رمضان طرح ضیافت همدلی را آغاز کرده ایم که در اجرای این طرح تاکنون بیش از 500 بسته معیشتی میان نیازمندان توزیع شده است.
وی محل تامین منابع مالی این بسته ها را از مسیر نیات واقفان و خیرین، بقاع متبرکه و نیکوکاران عنوان کرد و افزود: ارزش ریالی هر کدام از بسته های معیشتی توزیع شده حدود 200 هزار تومان است که تهیه و توزیع بسته ها نیز همچنان تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام/83014
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان؛ شیوع کرونا و پیامدهای این بیماری بر جامعه فرهنگ و هنر و بخصوص هنرمندانی که تنها راه ارتزاق آنها از طریق فعالیت های هنری و اجراهای عمومی انجام می شد تاثیرات بیشتری داشت؛ هنرمندان فعالی که علاوه بر مشکلات اقتصادی باید ناشی از این اتفاق با غم دوری از اجرا و فعالیت های خود نیز بسازند.
گروه موسیقی سنتی آیین همدان یکی از گروه های فعال سال های اخیر این استان در حوزه موسیقی است که در چند ماه اخیر در خاموشی کامل به سر می برند. همین امر بهانه ای شد تا با مصطفی رشیدی مطلق، سرپرست این گروه گفت وگویی داشته باشیم که مختصری از آن را در ادامه می خوانید.
فارس: شرایط و وضعیت کنونی خود و گروه آیین( در ایام کرونا ) چگونه است؟
_ از آنجایی که این بیماری نه تنها ایران بلکه اکثر کشورهای دنیا را تحت تاثیر خودش قرار داده است، می شود گفت که خیلی از فعالیت های روزمره انسانها و جوامع مختلف را فلج کرده است لذا
موسیقی هم از این امر مستثنی کرده و به خصوص اجراهای صحنه ای اعم از کنسرت ها، اجراهای ارگانی، مستر کلاس ها، ورک شاپ های آموزشی و... در وضعیت تعطیلی به سر می برند.
همین امر باعث ایجاد شکاف بین اهالی هنر به خصوص موسیقی شده و خانه نشینی یا همان قرنطینه خانگی همه ما را مجبور به نوازندگی انفرادی کرده و از تمرینات گروهی با اعضای گروه آئین به دور ماندیم با این حال از طریق مجازی و اینترنتی کم و بیش با همدیگر ارتباط داریم.
فارس: به نظر شما این بحران چه خسارات و پیامدهایی در حوزه موسیقی داشته است؟
_ با تعطیل شدن اجراهای صحنه ای، جشنواره ها، کنسرت ها و آموزشگاه های موسیقی قطعا تمام هنرمندان این رشته که از این راه به کسب درآمد مشغول بودند متضرر شدند بخصوص هنرمندان فعالی که ماهانه چندین کنسرت به روی صحنه می بردند و همچنین مدرسین.
از طرفی فاصله افتادن بین اساتید و هنرجوها خود معضل دیگری در این ایام بود.
فارس: راهکارها و پیشنهادهای شما برای رفع این مشکلات چیست؟
چیزی که فعلا بین اهالی موسیقی مرسوم شده است، آموزش آنلاین و حتی برگزاری کنسرت های آنلاین و نمایش آن از طریق فضای مجازی است که به نظر می رسد با توجه به این شرایط و تا عادی شدن اوضاع بهترین و تنها گزینه باشد.
فارس: با توجه به وضعیت موجود، چه توقع و انتظاراتی از مسولان فرهنگی استان دارید؟
انتظارات و توقعات همیشه بوده و خواهد بود؛ به نظرم گفتن آنها و عمل نکردن به آن از جانب مسوولان امری طبیعی شده که بی فایده است. اما شیوع این ویروس و راکد ماندن فعالیت های هنرمندانی که تنها منبع درآمد آنها از همین راه است، باعث ایجاد مشکلات و مسایل بسیاری برای آنها و خانواده هایشان شده که امیدواریم مسوولان هر چه سریعتر برای رفع آنها اقدامات جدی داشته باشند.
فارس: چه طرح و برنامه هایی برای سال جدید هنری خود دارید؟
قطعا امسال بعد از چند سال فعالیت مستمر، گروه آئین، سال کم کاری را خواهد داشت اما اگر انشاءالله اوضاع تغییر کند، در 6 ماه دوم امسال به یاری حق و همت بلند همیشگی اعضای گروه، چند کنسرت در همدان، تهران و شهرستان ها اجرا می کنیم و یک برنامه هم به دعوت یکی ای کشورهای حوزه خلیج فارس و در قالب فستیوال خواهیم داشت.
فارس: با توجه به اینکه هدف اصلی هنر و بخصوص موسیقی برای مخاطب است نظر شما در مورد برگزاری جشنواره های مجازی چیست؟
همیشه اعتقاد داشتم و دارم که مقوله هنر، هنرمند و علی الخصوص مخاطب، لازم و ملزوم یکدیگر هستند؛ به شخصه با برگزاری جشنواره های مجازی مخالفم، کیفیت جشنواره ها و حتی کنسرت ها با حضور مخاطب و لمس احساس بین هنرمند و مخاطب سنجیده می شود، اگرچه در این شرایط حتی از طرف مسولان به فضا و اجراهای مجازی بیشتر اهمیت داده می شود اما بر کسی پوشیده نیست که فضای مجازی بیشتر نقش یک راوی را ایفا می کند.
فارس: سوال پایانی اینکه بفرمایید نقش و تاثیر هنرمندان و جامعه هنری در بهبود این شرایط و ترغیب مردم به رعایت اصول بهداشتی برای خروج از این بحران چگونه است؟
از آنجا که هنرمندان هر جامعه ای معمولا عنوان لیدرهای آن اجتماع محسوب می شوند بنابراین الگوهای رفتاری آنها به خصوص در این شرایط کرونایی باعث جریان سازی و ایجاد امواج مثبت در بین مردم به جهت رعایت اصول و دستورالعمل های بهداشتی می شود تا به امید خدا هرچه زودتر با شکست این ویروس شاهد بازگشایی سالن های اجرا و برگزاری کنسرت ها باشیم.
انتهای پیام /89041/خ
بعد از شیوع کرونا وضعیت اکثر شهرهای استان قزوین همانند سراسر کشور در وضعیت قرمز و زرد قرار گرفت ولی خوشبختانه با اقدامات صورت گرفته در مقابله با کرونا شرایط استان مساعد شد.
به دنبال این موضوع، وضعیت شهرستان آوج در ورودی غربی و شهرستان آبیک در ورودی شرقی استان از نظر میزان شیوع ویروس کرونا سفید اعلام شد و موجی از خوشحالی را میان شهروندان به وجود آورد.
به دنبال آن، بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه با توجه به فرارسیدن شب های قدر به یک مطالبه جدی برخی از اقشار و فعالان این حوزه تبدیل شد و مسوولان و دستگاه های مرتبط، بازگشایی این اماکن را از ستاد استانی مقابله با ویروس کرونا حداقل در مناطق سفید شیوع بیماری درخواست کردند.
این درحالی است که اگر رنگ بندی شهرهای استان به صورت نسبی انجام شده باشد یا بیماران این شهرستان ها به دلیل مجاورت به استان های همسایه خود یعنی همدان و البرز مراجعه کرده باشند، استان قزوین بعد از بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه با موج جدیدی از شیوع کرونا مواجه خواهد شد.
تماس های روزانه شهروندان برای بازگشایی بقاع متبرکه استان
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان قزوین در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: بقاع متبرکه، اماکن مذهبی و مساجد استان براساس مصوبه ستاد مقابله با کرونا از جمله اماکنی بودند که از همان ابتدای شیوع کرونا همکاری بسیار خوبی برای مقابله با این بیماری داشتند و به محض دریافت ابلاغیه بستن درهای مساجد، اماکن مذهبی و بقاع متبرکه، آن را اجرایی کردند.
حجت الاسلام و المسلمین سید مصطفی مجیدی افزود: به دانشگاه علوم پزشکی و ستاد مقابله با کرونای استان پیشنهاد کرده ایم که با توجه به اینکه ماه رمضان و شب های قدر در تاریخ سالانه ما خاص هستند و نیاز است که مردم ارتباط روحی و معنوی خود را با خداوند متعال در این شب ها برقرار کنند باید برنامه های ویژه ای برای این شب ها در نظر گرفته شود.
وی افزود: آنچنانکه مقام معظم رهبری فرمودند که نیازمندی های اقتصادی و مادی به حق است، قطعا به همان اندازه نیاز معنوی و مباحث اعتقادی هم مهم است و باید برای فراهم کردن زمینه های رفع این نیاز اقدام گردد.
مجیدی گفت: با توجه به این مهم، شب نیمه ماه مبارک رمضان همزمان با ولادت کریم اهل بیت امام حسن مجتبی(ع) جشن خودرویی را در جوار امامزاده حسین(ع) برگزار کردیم که تجربه خوبی بود.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه هیات دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرده اند که بقاع مبترکه آن هم شبستان ها نه تربت خانه ها و رواق های سربسته بعد از ماه مبارک رمضان بازگشایی شوند پیشنهاد دادیم برای شب های قدر حضور خودرویی را در صحن امامزاده حسین(ع) و خیابان های اطراف آن داشته باشیم و در خود شبستان امامزاده حسین (ع) نیز با رعایت فواصل حدود 2 هزار صندلی چیده شود.
این مسوول افزود: خوشبختانه حدود پنج هزار متر مربع فضا در امامزاده حسین (ع) داریم که می شود 2 هزار صندلی را در آن چید تا خانواده ها حضور یابند و مداح و دعاخوان یک حس معنوی را با حضور جمعیت ایجاد کند.
مجیدی گفت: این توقع خیلی مختصری است که جامعه مذهبی و علاقه مندان به اماکن متبرکه خواستار اجرایی شدن آن هستند و روزی نیست که قشرهای مختلف مردم تماس نگیرند و اعتراض نکنند که چرا فلان مکان بازگشایی شده اما اماکن و بقاع متبرکه همچنان با محدودیت هایی مواجه هستند.
وی اضافه کرد: حتی اگر مباحث معیشتی را در نظر بگیریم در بقاع متبرکه استان بیش از 100 خادم حقوق بگیر حضور دارند که حقوق خود را از درآمد نذورات بقاع دریافت می کردند و در دوماه اخیر نذورات بقاع تطعیل بوده و معیشت خدام نیز تعطیل شده است.
مجیدی گفت:این واقعیت را باید بپذیریم که اگر ستاد برای اقشار دیگر تصمیم گیری می کند قشر خادمان بقاع نیز هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
وی افزود: اگر بنا نیست درب مساجد و بقاع کاملا بازگشایی شود حداقل در چند مسجد و چند بقعه به صورت مشخص و معین با رعایت پروتکل ستاد ملی و استانی کرونا این اتفاق را شاهد باشیم تا ما شرمنده مردم و کسانی که خواستار حضور در بقاع در این ایام هستند نشویم.
بازگشایی مساجد به عنوان جزو لاینفک زندگی مردم ضروری است
رییس مرکز امور مساجد استان قزوین در این باره به ایرنا گفت: اگرچه کرونا یک بلا و مصیبت بزرگ در جهان و کشور بود اما حقایقی را روشن کرد که یکی از آنها جلوه های زیبایی از معنویتی بود که میان مردم بروز و ظهور کرد.
حجت الاسلام و المسلمین علی قابل افزود: وقتی جامعه 85 میلیونی ایران این گونه با برنامه های ستاد برای مقابله با کرونا همراهی و همکاری کردند باید خود ستاد نیز به مطالبه های معنوی و اعتقادی آنها نیز بیشتر توجه داشته باشد.
وی با گلایه از ستاد استانی مقابله با کرونا گفت: این ستاد مدتی پیش اعلام کرد وضعیت 2 شهر استان از نظر شیوع کرونا سفید است اما چرا اجازه نمی دهند مساجد آن شهرها فعالیت دینی و مذهبی خود را شروع کنند؟
قابل گفت: باید به گونه ای رفتار کنیم که مردم در ذهن خود مقایسه نکنند که پاساژها و مغازه ها باز است حتی برخی از مراکز مانند دفاتر پیشخوان با هجوم مردم برای دریافت سیم کارت مواجه هستند اما مساجد اجازه فعالیت ندارند.
وی با بیان اینکه مساجد جزو لاینفک زندگی مردم هستند، افزود: با توجه به فرارسیدن شب های قدر بازگشایی یک مسجد و امامزاده حسین (ع) کافی نیست و بلکه موجب ورود تعداد زیادی از شهروندان به این مراکز می شود که در نتیجه امکان کنترل و مدیریت آنها سخت تر خواهد شد.
این مسوول گفت: پیشنهاد ما این است که ستاد استانی مقابله با کرونا شرایط خود را برای بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه با رعایت پروتکل های بهداشتی اعلام کند تا 130 مسجد استان طبق آن شرایط برای پذیرش مردم در شب های قدر و بعد از آن اقدام کنند.
بروز دوگانگی در اعلام مناطق سفید و شروع فعالیت های مذهبی در استان
مسئول دفتر شورای سیاست گذاری استان قزوین در این باره به ایرنا گفت: با توجه به تفاهم نامه شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور با وزارت بهداشت مصوب شد که در شهرهایی که جزو منطقه سفید شیوع ویروس کرونا محسوب می شوند در خصوص بازگشایی مساجد و اقامه نماز جماعت تمهیداتی اندیشیده شود و نماز جمعه با شرایط خاص برگزار گردد.
حجت الاسلام حسن دهقان نژاد افزود: با توجه به این موضوع، طی هفته های اخیر نامه ای از سوی شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور به استان ارسال شد که مناطق آبیک و خاکعلی جزو مناطق سفید شیوع کرونا محسوب می شوند ولی دو روز بعد نامه جدیدی آمد که براساس بررسی انجام شده این مناطق جزو مناطق سفید نیستند.
وی اضافه کرد: با توجه به نامه اول شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور، به مردم این مناطق اعلام شد برای حضور در مساجد و پایگاه های نماز جمعه با تمهیدات بهداشتی اقدام کنند اما با دریافت نامه دوم بعد از دو روز بحث برگزاری نماز جمعه منتفی شد.
دهقان نژاد گفت: همین موضوع، مسایل، سوال ها و چالش هایی را برای مردم پیش آورد و برخی مردم را متوقع کرد و باید پاسخ قانع کننده ای را در این زمینه داشته باشیم.
وی اضافه کرد: برخلاف آنچه که در رسانه ها مبنی بر سفید بودن وضعیت 2 شهر آوج و آبیک درج شده است سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان در نامه ای اعلام کرد که آبیک جزو مناطق سفید محسوب نمی شود و باید دانشگاه علوم پزشکی استان در این زمینه روشنگری کند تا مردم از بلاتکلیفی بیرون بیایند.
این مسوول با گلایه از بازگشایی نشدن مساجد در مناطق سفید استان، گفت: این موضوع تداعی گر این مساله است که شاید برخی از دوستان در استان، دلسوزی های خاص خود یا احتیاط بیش از حد دارند که برای ما شفاف نیست و در خصوص آن قضاوت نمی کنیم.
بیماری کرونا باید در نقاط سفید استان جدی تر گرفته شود
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان قزوین در این خصوص گفت: میزان بستری و فوتی های ویروس کرونا در استان نسبت به دوران پیک این بیماری حدود 50 درصد کاهش یافته است و هم اینک در مرحله تثبیت وضعیت بیماری قرار داریم.
پیمان نامداری افزود: با توجه به این کاهش اما اعلام اینکه ما استان سفید هستیم درست نیست چون ما روزانه تعدادی از شهروندان را بر اثر این بیماری از دست می دهیم و تعدادی نیز از خدمات درمانی در 20 مرکز بهره مند می شوند.
وی اضافه کرد: حتی در شهرستان های آبیک و آوج که وضعیت آن سفید اعلام شده است کیس یابی در حال انجام است و خواهش می کنیم که این بیماری را فرمانداران و مسوولان جدی بگیرند.
این مسوول در خصوص نحوه تعیین شهرستان های قرمز یا زرد، افزود: اگر شهرستانی که 200 هزار نفر جمعیت دارد به ازای هر روز 2 نفر بستری داشته باشد و این روند طی 2 هفته ادامه یابد وضعیت آن شهرستان قرمز یا زرد تلقی می شود.
این مسوول در خصوص عملکرد استان قزوین برای مقابله با کرونا، گفت: قزوین جزو استان هایی بود که از دوم اسفند آلوده شد و برخی تصمیم گیری ها از قبیل بستن اماکن متبرکه و تعطیلی اصناف و ... در این استان برای اولین بار در کشور اتخاذ شد که نوظهور بود اما همه با موفقیت انجام شد و یک افتخار برای استان بود.
نامداری با بیان اینکه میزان شیوع این بیماری از یک فرد به افراد دیگر کاهش یافته است، افزود: عدد شیوع این بیماری در جامعه هنگام ورود از هر یک نفر به سه فرد بود ولی با اقدامات صورت گرفته و اجرای طرح غربالگری و فاصله گذاری اجتماعی هم اینک میزان شیوع بیماری به زیر یک نفر رسیده و قزوین از استان های میانه کشور در این زمینه است.
این مسوول گفت: بعد از اجرای طرح فاصله گذاری هوشمند از پنج اردیبهشت وارد پیک این بیماری شدیم و آمار بستری های استان نگران کننده بود ولی از 12 اردیبهشت به نزول آن پیک رسیدیم.
نامداری افزود:در حال حاضر با توجه به اهمیت معیشت و سلامت و اعتقادات مذهبی درخواست داریم که هر برنامه ای از سوی ستاد اعلام می شود تمامی دستگاه ها و نهادهای فرهنگی و مذهبی به اجرای آنها پایبند و متعهد باشند تا بتوانیم شاهد قطع زنجیره انتقال این ویروس باشیم.
صدور مجوز بازگشایی مساجد در مناطق سفید استان قزوین
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار قزوین در این خصوص گفت: با توجه به فرارسیدن شب های قدر، مساجد شهرستان های آوج و آبیک که در وضعیت سفید شیوع ویروس کرونا قرار گرفته اند اجازه بازگشایی و برگزاری مراسم احیا را دارند.
منوچهر حبیبی افزود: در این 2 شهرستان، امکان برگزاری مراسم در مساجد و حسینیه ها میسر است اما باید یکسری اصول از قبیل استفاده از مهر و سجاده شخصی توسط نمازگزاران، محدودیت زمان حضور در مساجد، رعایت فاصله با نمازگزاران و محدودیت تعداد افراد حاضر در مساجد رعایت شود.
وی با بیان اینکه در شهرستان های سفید امکان برگزاری نماز جماعت وجود دارد، اضافه کرد: در شهرهای آوج و آبگرم نگرانی خاصی در این زمینه نداریم اما در آبیک باید با احتیاط در این زمینه اقدام کرد و اگر لازم باشد این هفته هم نماز جمعه در شهر آبیک برگزار نشود.
حبیبی افزود: بازگشایی مساجد در شهرستان های قزوین و تاکستان با وضعیت قرمز و شهرستان های بویین زهرا و البرز با وضعیت زرد به ویژه برای شب های قدر به تصمیم گیری مرکز امور مساجد استان محول می شود.
وی اضافه کرد: می توان تعداد مساجد محدودی را مشخص کرد و اطلاع رسانی نمود تا مراسم احیای شب های قدر در آنها برگزار شود و مردم بتوانند حضور یابند.
حبیبی گفت: تاکید می کنیم که کلیه پروتکل های بهداشتی در این مساجد باید رعایت شود و حداکثر ظرفیت 25 درصد مساجد و حسینه ها استفاده شده و مراسم در فضای باز برگزار گردد.
معاون استاندار اضافه کرد: باید دانشگاه علوم پزشکی این پروتکل ها و اصول بهداشتی را در اختیار اداره اوقاف و مرکز امور مساجد قرار دهد و شهرداری ها همکاری های لازم را برای تامین مواد ضدعفونی و گندزدایی پایگاه ها و مساجد داشته باشند.
این مسوول گفت: بازگشایی محدود امامزاده حسین(ع) با رعایت اصول فاصله گذاری اجتماعی و با صندلی گذاری اجرا شود تا مردم حداکثری بهره برداری را از این شب ها داشته باشند.
اگرچه برخی مناطق استان از نظر شیوع ویروس کرونا در وضعیت سفید قرار گرفته اند اما این وضعیت نمی تواند مطلق و ثابت باشد و ممکن است در آینده شاهد تغییر وضعیت به زرد و قرمز در آنها باشیم.
با توجه به این موضوع باید با رعایت تمامی پروتکل های بهداشتی و موازین اعلام شده برای بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه در این مناطق اقدام گردد و در صورت امکان یک یا چند مسجد به جای همه مساجد بازگشایی شده و مورد استفاده قرار گیرند.
شهرآرانیوز؛ دکتر مروارید در جلسه نشست شورای سیاست گذاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان با بیان این خبر افزود: باتوجه به رعایت مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا که تاکنون مجوزی برای برگزاری مراسم ها به صورت جمعی صادر نشده است، امسال برنامه های بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی به صورت مجازی و نیز پس از مجوز ستاد ملی مقابله با کرونا به صورت حضوری برگزار می شود.
دبیر انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان ادامه داد: پیام دکتر صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز هم زمان با 25 اردیبهشت روز ملی فردوسی و پاسداشت زبان فارسی منتشر می شود.
دکتر مروارید گفت: رویداد آنلاین همایش تخصصی فردوسی به همت خردسرای فردوسی در 5 و 6 خرداد ماه برگزار می شود.
وی افزود: به مناسبت بیست وچهارمین سالگرد سفر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به توس در تیر ماه 1375برنامه های بزرگداشت فردوسی، اعطای نشان عالی فرهنگی هنری فردوسی و افتتاح جلوخان و مراسم بزرگداشت در آرامگاه به همت شهرداری، دانشگاه فردوسی مشهد، اداره کل میراث فرهنگی استان و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، بعد از ماه مبارک رمضان و از 18 تیرماه به مدت 3 روز برگزار می شود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: در مراسم اعطای نشان فرهنگی و هنری فردوسی از 6 فردوسی شناس و استاد زبان فارسی تجلیل می شود و نشان عالی فرهنگی هنری فردوسی به آنان اهدا خواهد شد.
دکتر مروارید گفت: مصاحبه با فردوسی شناسان و انتشار در رسانه ها و فضای مجازی، انتشار کلیپ های مرتبط با فردوسی و شب شعر های مجازی، اکران تصاویر مفاخر و فردوسی شناسان در فضا های شهری از جمله برنامه هایی است که در این ایام برگزار می شود.
