
به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی دانشگاه سمنان ، بر اساس حکم سید عباس صالحی، دکتر مسعود نصیری زرندی رئیس دانشگاه سمنان به عنوان عضو شورای فرهنگ عمومی استان منصوب شد .
همچنین در حکم دیگری از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، دکتر قدرت الله خیاطیان عضو هیات علمی دانشگاه سمنان هم به عنوان شخصیت فرهنگی عضو شورای فرهنگ عمومی استان سمنان منصوب شد .
شورای فرهنگ عمومی با هدف شناخت و اطلاع از وضع فرهنگ عمومی و اصلاح و ارتقای آن و نظارت و پیگیری مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی فعالیت می کند.
انتهای پیام
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، پیام سید عباس صالحی به مناسبت روز ملی خلیج فارس توسط رضا کمالی زرکانی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان و دبیر دهمین جشنواره فرهنگی هنری خلیج فارس به صورت زنده قرائت شد.
در متن پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آمده است:
روز ملی خلیج فارس فرصتی برای گرامیداشت هزاران سال فرهنگ، تمدن و هنر ایرانیان است. سده های پی در پی سکونت و خلق آثار شگفت انگیز فرهنگی و هنری در کرانه این دریا، تمدن دیرپا و ذوق هنری سرشار ایرانیان را نمایان ساخته است.
بندرها و جزایر آباد و پرنعمت که هریک چند سده در شمال، جنوب، غرب و شرق این دریا خودنمایی کرده اند و کاوش های باستان شناسی در این شهرها، فرهنگ، هنر و اقتصاد ایرانیان را در گذشته های دور برما روشن می سازد. این تمدن در شمال و جنوب خلیج فارس ریشه داشته و ساکنان کنونی همه بخش ها و کرانه و پس کرانه های خلیج فارس وامدار و میراث دار فرهنگ و تمدن ایرانی هستند. باستان شناسان در جای جای خلیج فارس هرچه بیشتر این کرانه ها را کاوش کنند، یادگارهای بیشتری از تمدن و فرهنگ و هنر ایرانی در آن خواهند یافت.
خطه خلیج فارس زادگاه انسان هایی است که پیشینه درازی در مرزداری، دریانوردی و بازرگانی دارند. هزاره های پی در پی بازرگانی با شرق و غرب، از خاور دور تا هند و بندرهای آفریقا هرکدام یادگارهای بسیاری از فرهنگ، هنر، دین و مذهب ایرانیان را در خود جای داده است. دریانوردان این مرز و بوم در سفرهای بازرگانی دور و دراز خود علاوه بر خرید و فروش کالا، آداب و رسوم ایرانیان را نیز برای میزبانان خود به ارمغان می بردند. بازرگانان که رواج و پیشرفت کار خود را وابسته به وجود امنیت و آرامش می دیدند در هنگام جنگ و جدال و یورش بیگانگان به این سرزمین لباس سربازی به تن کرده و پاسدار مرزها و امنیت، ناموس و فرهنگ و تمدن این سرزمین بوده اند.
از منظر سیاسی نیز کرانه و پس کرانه این دریا در شمال و جنوب و شرق و غرب از سده های پیش از میلاد مسیح در اختیار ایرانیان بوده است و کاوش های باستان شناسی در شهرهای گوناگون در همه کرانه و پس کرانه های خلیج فارس در شمال و جنوب و شرق و غرب گواه این نظریه است.
ایرانیان پیش از آنکه دیگر اقوام به کرانه های این دریا وارد شوند هزاره های پی در پی ساکن این کرانه ها بوده و تمدن دیرپایی را در کرانه های خلیج فارس پی ریزی کرده اند که دیگر اقوام و ملل را به خود جذب کرده است.
به گواهی مورخان خلیج فارس خاستگاه تمدن بشری است. مدنیتی که همه جهانیان مدیون آن هستند. همه گروه های قومی و زبانی در جای جای ایران اسلامی پاسدار این میراث ارزشمند بوده و نام خلیج فارس برای تک تک ایرانیان یادآور شکوه، بزرگی و تاریخ زرین فرهنگ و تمدن ایرانی در جهان است.
در همین راستا رضا کمالی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان از برپایی مراسم ویژه روز ملی خلیج فارس بدون تجمع مردمی خبر داد.
وی افزود: باتوجه به شیوع ویروس کرونا و جلوگیری از تجمع ها و برپایی آئین ها، سه برنامه در روزهای 9 تا 11 اردیبهشت ماه برای بزرگداشت روز ملی خلیج فارس خواهیم داشت، به این ترتیب امشب پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت زنده در فضای مجازی و همچنین برای اصحاب رسانه قرائت می شود.
کمالی خاطرنشان کرد: همزمان با روز ملی خلیج فارس نیز ویژه برنامه های این روز را به صورت ارتباط با صدا و سیما سراسر کشور خواهیم داشت، ضمنا روز 11 اردیبهشت ماه نیز با حضور فریدون همتی استاندار هرمزگان پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران بروی ناو نیروی دریایی ارتش برافراشته خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری فارس از بندرعباس، همایون امیرزاده پایه گذار جشنواره فرهنگی هنری خلیج فارس و رئیس فعلی مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در یادداشتی به مناسبت روز ملی خلیج فارس آورده است:
از روزی که برای نخستین بار در سال 1958 رود ریک اوون ، کارگزار مقیم بریتانیا در ساحل جنوبی خلیج فارس (بحرین) در کتاب حباب های طلایی در خلیج ع.ر.ب.ی ، خلیج فارس را جعل کرد، 62 سال می گذرد.
این کارگزار کارآزموده و مرموز در مقدمه کتاب خود آورد: من در تمام کتب و نقشه های جغرافیایی نامی غیر از خلیج فارس ندیده بودم ولی در چند سال اقامت در ساحل خلیج فارس (بحرین)، متوجه شدم ساکنان این ساحل، عرب هستند، بنابراین ادب حکم می کند که این خلیج را ع.ر.ب.ی بنامیم .
اگرچه با انگشت اشاره این کارگزار، برخی از رسانه های متعصب عربی با ذوق زدگی شروع به قلم فرسایی در باب خلیج توهمی خلق شده کردند، اما استدلال سست و اعتراف ناخواسته رود ریک بریتانیایی به اینکه در هیچ کتاب و نقشه ی معتبر، نامی غیر از خلیج فارس پیدا نکرده است، قدرت جریان سازی برای رسمی کردن این واژه ی جعلی را از رسانه های آن زمان عرب سلب کرد.
البته با نقب تاریخی سیاست های بریتانیا در کل مستعمراتی که خورشید در آن ها غروب نمی کرد ، ساده انگارانه به نظر می رسد طرح رودریک اوون آنقدر ناشیانه باشد که به جریان سازی افکار عمومی جهان عرب منتهی نشود، بلکه پیر استعمار با تجربه ی گران سنگی که از سیاست راهبردی تفرقه بینداز و حکومت کن به دست آورده بود، نیک می دانست برای جایگزینی نامی قومی (خلیج ع.ر.ب.ی) به جای نامی تاریخی (خلیج فارس) جهت دست یابی به منافع و اهداف بلندمدت، نباید بی گدار به آب بزند، همانگونه که برای اجرای پرده بعدی نمایش دقیق جعل خلیج فارس ، هشت سال بعد، در سال 1966میلادی و توسط کارگزاری پخته تر، یعنی سر چارلز دارلیمپل بلگریو (به انگلیسی: Charles Dalrymple Belgrave) که بیش از سی سال نماینده سیاسی و کارگزار دولت بریتانیا در خلیج فارس بود، آغاز شد. او در کتاب ساحل دزدان نوشت: عرب ها ترجیح می دهند خلیج فارس را خلیج ع.ر.ب.ی بنامند .
هم زمانی سیاست پیچیده بریتانیا در اصرار به جعل نام تاریخی خلیج فارس با گسترش اندیشه های پان عربی که عمدتا توسط جمال عبدالناصر راهبری می شد، این بار موجب اثرات عمیق تری در کاربرد واژه ی جعلی خلیج ع.ر.ب.ی در افکار عمومی جهان عرب و برخی از محافل پژوهشی شد.
در این بین به نظر می رسد اگرچه طراحان نابودی نام خلیج فارس در تصور خود کار را تمام شده می دانستند اما به این مهم کمتر توجه کرده بودند که هویت تاریخی و فرهنگی ملت های مختلف، پدیده های جغرافیایی هستند که اغلب به دور از امیال سیاسی دولت ها و در گذر چندین هزار سال تاریخ پدیدار می آیند؛ به گفته ی دیگر، نام های جغرافیایی ریشه در فرهنگ محیطی ملل از گذشته تا امروز داشته که در چارچوب پیچیدگی ها، گویش های محلی و تاریخ و تمدن هر یک از این ملل رشد و تکامل یافته اند و بیشتر نام های جغرافیایی خلیج فارس برخلاف بسیاری از نام های موجود در جهان، حتی با گرایش ها و تعصبات قومی یا نژادی، توسط خود مردم ایران هم انتخاب نشده، بلکه بر اساس شکل گیری و ظهور یک تمدن فراگیر با ابعاد مختلف علمی، سیاسی و فرهنگی بسیار غنی در جهان باستان توسط ملت های دیگر برگزیده و بعدها به نام رسمی و بین المللی این آبراه تبدیل شده است. در این باره به این نکته به خوبی می توان اشاره کرد که بعد از ظهور دولت هخامنشی که به عنوان نخستین امپراتوری فراگیر جهان شناخته می شود، جغرافی دانان و نویسندگان یونانی نام پارس یا پرشیا را بر سراسر فلات ایران نهادند و از آن پس دریای جنوب ایران نیز به نام دریای پارس شناخته شد و چون در آن روزگار هیچ یک از کشورهای کوچک و بزرگ فعلی جنوب خلیج فارس وجود نداشتند و اگر هم به صورت غیر رسمی بودند، جزیی از سرزمین پهناور ایران به شمار می رفتند، این ایران بوده که حرف اول و آخر را در غرب آسیا می زده و تمدن غالب آن بر ملت های دیگر نیز تأثیری چشمگیر داشته است. گواه این واقعیت زانو زدن والرین امپراتور روم در مقابل ایران و ایرانی در سال 260 میلادی است که به مناسبت پیروزی مشرق زمین بر غرب صورت می گیرد و اکنون سنگ نگاره ای تاریخی نیز در نقش رستم در این باره وجود دارد.
خطه پهناوری که جهان آن را خلیج فارس می نامد، گنجینه ای ارزشمند از اسطوره ها، حماسه ها و آئین های ناب و ماندگار را از زمان های دور تا به امروز در خود جای داده و به دلیل ویژگی های منحصر به فرد تاریخی، تمدنی و منابع طبیعی و ارتباط این پهنه ی آبی با دریاهای آزاد، اغلب مورد طمع ورزی سلطه جویان در طول تاریخ بوده است؛ اما به گواه تاریخ، روحیه استقلال طلبی و آزادگی مردم سلحشور ایران مطامع و حرکت های مذبوحانه ی آنان را ناکام گذاشته و خواهد گذاشت.
آنچه باید بدانیم این است که مسأله تغییر نام خلیج فارس به عنوان یک سیاست استعماری از دهه 1930 میلادی، به صورت سری در وزارت خارجه انگلیس مطرح بوده که بعدها توسط کارگزاران بریتانیایی که نامشان در ابتدا آمد، دنبال شده است.
اینک تک تک ما ایرانیان وظیفه داریم خلیج فارس را آنگونه که آزاداندیشان رشیدمان از ریسعلی دلواری گرفته تا بایندرها ، نادر مهدوی ها و رئیسی و داراها که با نثار خون پاکشان از سلطه استعمارگران و قدرت های فرامنطقه ای، نجات دادند، از شر اجانب، بیگانگان و فزون طلبان قلدر مآب مصون نگاه داریم.
انتهای پیام/3264
[شهروند] بحث درباره آمار مبتلایان و فوت شدگان کرونا در تهران 10روز است که بالا گرفته. اعضای شورای شهر تهران معتقدند آمار دقیقی ارایه نمی شود و از سوی دیگر وزارت بهداشت همچنان تأکید دارد که آمارهایش درست و دقیق است. این جدل از 31 فروردین علنی شد. روزی که محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران گفت براساس برآورد مرکز پژوهش های مجلس و نظرات متخصصان ، آمار ابتلا به کرونا در ایران بسیار بیشتر از عدد اعلام شده رسمی است . پیش از آن، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی اعلام کرده بود که آمار واقعی تعداد افراد جانباخته حدود دوبرابر و آمار مبتلایان بین 8 تا 10برابر آمار اعلام شده توسط وزارت بهداشت است. به غیر از محسن هاشمی که پس از 31 فروردین باز هم بر نادرست بودن آمار مبتلایان و کشته شدگان تأکید داشت و به تازگی گفته شورا می تواند آمار دقیق دفن شده های کرونا را از سازمان بهشت زهرا(س) بگیرد. زهرا صدراعظم نوری، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورا هم در تذکر پیش از دستورش در دویست ونهمین جلسه شورای شهر تهران با بیان اینکه میزان جانباختگان کرونا در تهران بیش از رقم اعلامی است، گفت که دوسوم جانباختگان کرونای کشور در تهران هستند و علت آن هم جمعیت 8میلیونی تهران است که موجب می شود سهم آن بالا برود و انتظار می رود آمار تهران مستقل اعلام شود، زیرا سبب می شود مردمی که کار ضروری ندارند، نسبت به خروج از منزل خودداری کنند . در کنار اینها ناهید خداکرمی هم بر اصرار شورا برای ارایه آمار جداگانه پایتخت تأکید کرد و گفت، باید به صورت جداگانه آمار مبتلایان جدید، آمار مرگ ومیرها و حتی بیماران بدحال را بدانیم: هرچند شهروندان می توانند از اپلیکیشن ماسک برای کسب این اطلاعات استفاده کنند، اما مدیریت شهری برای اینکه برنامه ریزی کند، هفته آینده یا ماه آینده اولویتش چیست و کجا باید بیشتر تمرکز کند، نیاز دارد که حرکت ویروس را در شهر تهران بهتر بداند. ما از وزارت بهداشت خواهش کرده ایم که آمار تهران را جداگانه اعلام کند.
صحبت های روز سی ویک فروردین و روزهای بعد درباره نادرست بودن آمار کرونا در پایتخت عاملی بود تا درنهایت کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت نسبت به آنها واکنش نشان داده و بگوید: ما مسئول این نیستیم که آمارها را به کسی اثبات کنیم. در دوره انتخابات هم بعضی از آمارها را قبول نداشتند. پیشتر در مورد یکی از اعضای شورای شهر گفتیم ایشان متخصص تولد است، بهتر است در مورد تخصص خود صحبت کند تا مرگ ومیر. او یک جمله جنجال برانگیز دیگر هم گفت: مگر دوستان شورای شهر به غیر از آمار انتخاباتی و زنان و زایمانی، می توانند آمار دیگری بدهند؟
جهانپور همچنین درباره درخواست شورای شهر تهران برای پاسخگویی وزیر بهداشت درباره آمار کرونا هم گفت که اعضای شورا نمی توانند به وزیر بگویند بیاید و پاسخ دهد: آنها نمایندگان مردم در شهرهای مختلف هستند، می توانند وقت بگیرند و با وزیر بهداشت صحبت کنند. هر روستایی و هرشهری می توانند با مسئولان خودش درباره کرونا صحبت کنند، در وزارت بهداشت نمی توانیم به یک شورای شهر یا چند شورای شهر پاسخگو باشیم. خارج از آن چیزی نداریم. صحبت های جهانپور در میان اعضای شورای شهر هم واکنش هایی در پی داشت و همچنین این صحبت ها دلیلی بود تا عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در نامه ای خطاب به محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران نسبت به واکنش ها و صحبت های انجام شده درباره آمار کرونا واکنش نشان دهد. نامه ای که وزیر ارشاد در آن به رئیس شورای شهر توصیه کرده که اخبار و گزارش هایی که ارایه می دهند، مغایر با ستاد ملی کرونا نباشد: انتظار می رود جنابعالی مراتب را برای اعضای شورای اسلامی شهر تهران تبیین و به ایشان تأکید فرمایید در انتشار اخبار و گزارش ها و گفت وگوهای خود با رسانه ها از ارایه آمار و اطلاعات مغایر با تصمیمات ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا و گزارش منابع رسمی پرهیز نمایند تا ضمن جلوگیری از سوءاستفاده رسانه های معاند موجب تشویش اذهان عمومی فراهم نشود .این نامه درنهایت واکنش محسن هاشمی را به دنبال داشت و او روز یکشنبه، هفتم اردیبهشت ماه گفت: ما ظرفیت هایی داریم که می توانیم برای احصای آمار از آن بهره ببریم و از بهشت زهرا(س) آمار فوتی های کرونا را دریافت کنیم.
بیش از این به موضوع نپردازیم
پرداختن بیش از این به موضوع در شرایطی که روح و روان جامعه متأثر از بحران کرونا آزرده خاطر است به صلاح نیست. حسن رسولی ازجمله اعضای شورای شهر است که معتقد است باید این موضوع و حواشی اطراف آن تمام شود و به شهروند می گوید نباید بیشتر از این به آن دامن زد چرا که مدیریت شهری تهران همواره همراه ترین بخش با جامعه پزشکی پایتخت بوده است و پایان دادن به این ماجرا کمترین قدمی است که در حداکثرسازی این همکاری می توان برداشت: این مورد را نباید نادیده گرفت که درخواست برای ارایه آمار و پیگیری اوضاع شهر ازجمله وظایف مصوب شوراست و در راستای تشویش اذهان یا مورد دیگر این اتفاق نیفتاده است. اشاره او به تشویش اذهان عمومی، اشاره به نامه وزیر ارشاد به رئیس شوراست. نامه ای که به گفته او تا روز گذشته هنوز به صورت رسمی به دست ریاست شورای شهر نرسیده بود: صرف نظر از قضاوت درباره درست یا نادرست بودن اصل انجام این مکاتبه توسط وزیر ارشاد، این کار خارج از قاعده معمول شرایط بحران نیست اما در حد تقاضا یا پیشنهاد در این باره می توان گفت که بهتر بود نکاتی درباره جهت گیری های رسانه ای گوشزد می شد. به گفته رسولی، ایرادی بر اصل مکاتبه وارد نیست اما دو ایراد اساسی در این نامه وجود دارد که یکی از آنها این است که محرمانگی در ارایه اش رعایت نشده و دیگری اینکه پیشاپیش اعضای شورا را قضاوت و آنها را متهم به تشویش اذهان عمومی کرده است. در صورتی که این اقدامات ازجمله وظایف مصوب شورای اسلامی شهر تهران است. او همچنین درباره آمار ارایه شده از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا هم معتقد است باید ابتدا نحوه ثبت فوت شدگان، شیوه شناسایی، نظام طبقه بندی و سایر موارد را درنظر گرفت تا بتوان قضاوت کرد و قضاوت دراین باره هم به راحتی نیست.
وزارت بهداشت کم لطفی در حق شورا را جبران کند
محمود میرلوحی دیگر عضو شوراست که می گوید برخورد سخنگوی وزارت بهداشت با کم لطفی همراه بوده و درست ترین کار این است که این کم لطفی جبران شود. او به شهروند می گوید مدیریت شهری در کنار کادر درمان قرار دارد و تنها درخواست شورا این بوده که مسائل شفاف شود: ما می خواستیم حساسیت جامعه درباره این مسأله برانگیخته شود و صحبت های رد و بدل شده در این روزها کمی این حساسیت را افزایش داده است. این درحالی است که ما هرگز تلاش کادر درمان را نادیده نگرفته ایم اما بهتر است شرایط شهری چون تهران با شفافیت بیشتری برای مردم مطرح شود تا آنها با این موضوع سطحی برخورد نکنند. او می گوید وزارت بهداشت آمارهایی ارایه داده و بر درستی آنها تأکید دارد اما مدیریت شهری هم آمارهایی در دست دارد که با این آمارها همخوان نیست و درنتیجه تصمیم بر این شد تا وخیم بودن شرایط به مردم گزارش شود: این نکته درست است که به دلیل چرخیدن چرخ های اقتصاد باید مشاغل باز شوند و می دانیم عده بسیاری از مردم که کارهای روزمزد داشتند با چه سختی دو ماه گذشته را گذرانده اند اما این ویروس تجمعات بشری را هدف قرار داده و ما مجبوریم با نوع رفتاری که در پیش گرفته شده همگام شویم و مدام هشدار دهیم.
به گفته میرلوحی، شورا براساس قانون اساسی و اصل 103 توانایی این را دارد که از حقوق مردم دفاع کند و صحبت های انجام شده در روزهای اخیر کم لطفی و بی احترامی به مقام شوراها بوده است چراکه هدف شورا صرفا آگاهی دادن به مردم درباره خطر بیماری بوده است: کار درست این است که قانون اساسی توسط افراد خوانده شود و بدانند نحوه مواجهه چگونه باید باشد. تاکنون علیرضا زالی، رئیس ستاد مقابله با بیماری کرونا تهران و پیروز حناچی، شهردار پایتخت به شورا آمده و گزارش عملکرد ارایه داده اند و اینکه بگویند مقامی در وزرات بهداشت نباید پاسخ دهد، اشتباه است. ما دعوت کرده ایم و امیدواریم این حضور عملی شود. او بار دیگر تأکید می کند که این کشمکش ها برای آگاهی دادن به مردم تهران است و با وجود آنکه ستاد ملی در این شرایط وظایف سنگینی به عهده دارد اما همچنان لازم است تا با درخواست ها به درستی برخورد کرده و مسأله کرونا همه چیز را تحت الشعاع خودش قرار ندهد.
حجت الاسلام محمد نوروزپور در گفت و گو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان ، با اشاره به اقدامات صورت گرفته در امامزادگان و بقاع متبرکه کشور برای مبارزه با ویروس کرونا اظهار کرد: از زمان شیوع ویروس کرونا اقدام به راه اندازی کارگاه تولید ماسک و گان در بقاع متبرکه کردیم که در مجموع این کارگاه ها در جوار 217 بقعه متبرکه در امامزادگان کشور راه اندازی و بیش از شش میلیون و846 هزار و 570 عدد ماسک تاکنون در جوار امامزادگان تولید و توزیع شده است، ضمن اینکه در این امامزادگان بیش از 200 هزار دست لباس گان نیز تهیه و تولید و به بیمارستان ها و نقاهتگاه های نگهداری بیماران کرونایی ارسال شده است.
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به فعالیت 372 گروه جهادی برای مهار ویروس کرونا که شامل مبلغین بومی، خدام ثابت و افتخاری هستند، گفت: ضدعفونی بقاع متبرکه و محیط پیرامون آن، ارسال بسته های بهداشتی به خانواده های نیازمند و توزیع ماسک نیز بخش دیگری از خدمات صورت گرفته توسط این گروه جهادی است.
وی با اشاره به توزیع سبد غذایی میان نیازمندان در راستای رزمایش مواسات و همدلی مومنانه به مناسبت ماه مبارک رمضان اظهار کرد: پیرو تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر دستگیری از نیازمندان و رزمایش مواسات و همدلی مومنانه، در مرحله اول بیش از 100 هزار بسته سبد غذایی از سوی بقاع متبرکه و اماکن مذهبی در میان نیازمندان توزیع شد.
حجت الاسلام نوروزپور افزود: علی رغم تعطیل بودن بقاع متبرکه به کمک هیئت امنای امامزادگان و مشارکت های مردمی و خیرین، سبدهای معیشتی و ارزاق شامل گوشت، مرغ، برنج، روغن، ماکارونی و قند از سوی مراکز افق امامزادگان و بقاع متبرکه بین خانواده های کم برخوردار در استان ها در حال توزیع است و تا پایان ماه مبارک ادامه خواهد داشت.
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امورخیریه همچنین خاطر نشان کرد: گروه های جهادی بیش از 243 هزار پرس غذا گرم در بیمارستان ها و نقاهتگاه ها توزیع کرده اند و میان وعده غذایی نیز در امامزادگان و بقاع متبرکه تهیه و به بیمارستان ها و نقاهتگاه ها ارسال شده است./
پایان پیام/ 40
به گزارش خبرگزاری مهر ، حجت الاسلام سید حسین رکن الدینی معاون فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری در اولین جلسه توجیهی روحانیان کاروان های حج تمتع 99 که امروز به صورت آنلاین در بستر فضای مجازی برگزار شد، گفت: این جلسه به منظور به روزرسانی اطلاعات و بیان نیازهای روحانیان کاروان های حج تمتع 99 به صورت غیرحضوری و آنلاین برگزار شده است.
وی افزود: با توجه به برنامه ریزی های صورت گرفته از سوی سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری به منظور اعزام زائران به سرزمین وحی، برنامه های آموزشی زائران از دهم اردیبهشت ماه به صورت غیرحضوری و مجازی برگزار می شود. از این رو روحانیان باید از هم اینک ارتباط خود را با زائران کاروان های خود برقرار و آموزش های لازم را به آن ها ارائه کنند.
معاون فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: با توجه به اعلام محدودیت هایی که برای تجمعات و جلسات حضوری از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام شده، در حال حاضر برنامه های آموزشی را به صورت غیرحضوری برگزار می کنیم، اما پس از عادی شدن وضعیت در شهرهای کشور این دوره های آموزشی به صورت حضوری ادامه خواهد یافت.
وی ارتباط و هماهنگی زائران با روحانیان کاروان و انتقال نیازها و پرسش های دینی زائران به روحانیان را از زائران کشورمان خواستار شد.
حجت الاسلام رکن الدینی تصریح کرد: نماینده محترم ولی فقیه در امور حج و زیارت نسبت به آموزش حجاج بسیار حساسیت دارند، زیرا اگر خدای نکرده کمترین خللی به حج یک زائر وارد شود یا زائری به حج مشرف شود و درک درستی از حج بدست نیاورده باشد، ما در برابر خداوند متعال مسئول خواهیم بود.
وی بابیان اینکه فلسفه حضور روحانیان در کاروان های حج، آموزش است و این آموزش ها باید همه جانبه صورت بگیرد، خاطرنشان کرد: لازم است روحانیان محترم کاروان ها آموزش زائران را در تمامی ابوابِ مناسک و اسرار حج و سایر مباحث همچون معارف، احکام، تاریخ و عقاید در نظر داشته باشند، زیرا آموزش یکی از حقوق مهم زائران به شمار می آید و بدیهی است روحانیان محترم در این زمینه مسئولیت بسیار سنگینی بر دوش دارند.
معاون فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری بابیان اینکه برنامه های آموزش زائران از 10 اردیبهشت ماه به صورت غیرحضوری از سوی مدیریت آموزش بعثه آغاز می شود، یادآور شد: روحانیان کاروان ها موظف اند با زائران خود ارتباط بگیرند و در قالب گروه ها و کانال های مجازی، آموزش های لازم را به زائران ارائه کنند.
بر اساس این گزارش، در این برنامه که به صورت مجازی پخش می شد و حدود 400 نفر از روحانیان کاروان های حج در این همایش آنلاین شرکت داشتند، حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی اخویان مدیر محترم آموزش و سایر کارشناسان و مسئولان آموزشی بعثه مقام معظم رهبری نیز برنامه های آموزشی را برای روحانیان کاروان ها تشریح کردند.
کد خبر 4911992
به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، امسال شیوع کرونا ، برنامه های حج تمتع را نیز تحت تأثیر قرار داده است ، به طوری به منظور رعایت حفظ فاصله اجتماعی و قطع زنجیره انتقال کرونا ، برنامه های فرهنگی زائران خانه خدا و حتی جلسات آموزشی حج نیز به صورت غیرحضوری تدارک دیده شده است.
برگزاری جلسه توجیهی آنلاین برای 400 روحانی حج تمتع
برهمین اساس، جلسه توجیهی روحانیون کاروان های حج تمتع 99 روز گذشته به صورت آنلاین با حضور 400 روحانی به منظور به روزرسانی اطلاعات و بیان نیازهای روحانیون کاروان های حج تمتع برگزار شد.
در این جلسه، حجت الاسلام حسین رکن الدینی، معاون فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری با بیان اینکه برنامه های آموزش زائران از 10 اردیبهشت به صورت غیرحضوری از سوی مدیریت آموزش بعثه آغاز می شود، یادآور شد: روحانیون کاروان ها موظفند با زائران خود ارتباط بگیرند و در قالب گروه ها و کانال های مجازی، آموزش های لازم را به زائران ارائه کنند.
جلسه توجیهی کارشناسان آموزش دفاتر بعثه به صورت آنلاین برگزار شد
همچنین پیش از این، جلسه توجیهی کارشناسان آموزش دفاتر نمایندگی بعثه مقام معظم رهبری به صورت ویدیو کنفرانس به همت معاونت آموزش بعثه برگزار شد.
در این جلسه نیز حجت الاسلام محمدعلی اخویان مدیر آموزش بعثه گفت: برگزاری جلسات آموزشی به صورت حضوری بسیار تأثیرگذار و مهم است؛ اما با توجه به محدودیت های صورت گرفته از سوی ستاد مبارزه با کرونا ، در حال حاضر تنها از طریق آنلاین و برخط دوره ها را برگزار می کنیم و پس از عادی شدن وضعیت شهرها، دوره های تکمیلی با رعایت پروتکل های بهداشتی به صورت حضوری برای زائران برگزار خواهد شد.
اخویان با بیان اینکه نرم افزارهای آموزشی و لوح های فشرده با موضوع آموزش کاروان های حج آماده شده است، افزود: زائران می توانند افزون بر فراگیری دوره های آنلاین به صورت نرم افزاری این برنامه ها از طریق سامانه آموزش زائر دنبال کنند. البته در حال حاضر امکان تشکیل کاروان های مجازی در بستر شبکه های اجتماعی و فضای مجازی برای تمامی زائران فراهم شده است که می توانند برای برگزاری جلسات آموزشی از این طریق اقدام کنند.
با این وجود امسال به منظور جلوگیری از شیوع کرونا ، زائران خانه خدا تجربه جدیدی خواهند داشت، چرا که تمامی برنامه های آموزشی به صورت آنلاین و مجازی برنامه ریزی و اجرایی می شود و دیگر زائران نیازی به حضور فیزیکی در جلسات آموزشی ندارند؛ در حالی که در سال های گذشته تمامی زائران موظف به حضور در جلسات آموزشی حج تمتع بودند که این جلسات در 12 جلسه برنامه ریزی شده بود.
امسال با توجه به تغییر برنامه ریزی جلسات آموزشی حج تمتع 99، محتوای آموزشی به صورت هفتگی در اختیار زائران قرار می گیرد؛ به طوری که هر روز از شنبه تا پنج شنبه از ساعت 11 تا 12 و ساعت 17 تا 18 این جلسات در 19 موضوع همچون احکام مبتلابه زائران، نقد و بررسی وهابیت، بهداشت و سلامت در حج، آشنایی با اهل سنت، مناسک حج، حج و مهدویت، آداب و اخلاق سفر، تفسیر آیات حج، احکام ویژه بانوان، مسائل اجرایی، اسرار و معارف حج، مهارت های زندگی جمعی در حج، تاریخ و اماکن مکه و مدینه، مدیریت معنوی سفر حج، کاهش استرس و اضطراب در سفر حج به زائران آموزش داده می شود تا زائران با آمادگی به این سفر معنوی مشرف شوند.
به گزارش فارس، امسال با توجه به شیوع کرونا برنامه های حج متفاوت از گذشته شده است و به دلیل اینکه عربستان به صورت قطعی وضعیت برپایی حج تمتع را مشخص نکرده است، همچنان برنامه های حج ادامه دارد تا درصورت برپایی مناسک حج از سوی سعودی ها زائران آمادگی تشرف به این سفر معنوی را داشته باشند.
انتهای پیام/
سرانجام فعالیت و بازگرداندن شهریه آموزشگاه های علمی چه می شود؟ (باشگاه خبرنگاران جوان + ۵ سایت دیگر)
مجتبی زینی وند رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی در گفت وگو با خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان ، درباره چگونگی بازپرداخت شهریه آموزشگاه های علمی تحت پوشش آموزش و پرورش بیان کرد: طبق هماهنگی که با شورای هماهنگی موسسان داشتیم، مراکز با توجه به اینکه بحث بازگشایی مراکز زبان تحت نظز وزارت ارشاد و آموزش فنی وحرفه ای مطرح است، آمادگی خود را برای برگزاری کلاس های حضوری با حفظ ضوابط بهداشتی اعلام کردند.
او ادامه داد: با توجه به این شرایط تصمیم گیری برای موضوع بازگشت شهریه مراکز غیردولتی زود است چراکه تا کنکور فاصله داریم ضمن آنکه اگر شرایط شیوع کرونا کاهش یابد این مراکز می توانند با رعایت پروتکل های وزارت بهداشت کلاس ها را دایر کنند.
بیشتر بخوانید: بدقولی مدارس غیردولتی برای پرداخت حقوق معلمان
برخورد جدی با موسسان متخلف در پرداخت حقوق کارکنان
زینی وند بیان کرد: آنچه که در شورای سیاست گذاری مصوب کردیم اول آنکه موسسان موظف به پرداخت حقوق کارکنان خود هستند، موردی در شهر تهران با شکایت معلمان مدرسه بررسی شد و با توجه به مسجل شدن تخلف برخورد تندی با آن داشتیم و شورای نظارت استان را مکلف به تذکر کتبی به موسس کردیم از طرفی موظف به پرداخت حقوق معلمان طبق قرارداد شد.
رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی اظهار کرد: شهریه های فوق برنامه های غیرآموزشی را هم داریم که اگر در قبال نبود این فعالیت ها خدمات شهریه دریافت شده باشد، مدرسه موظف به برگرداندن آن است یا آنکه شهریه را در صورت حضور دانش آموز در مدرسه برای سال تحصیلی آینده برای سال بعد در نظر بگیرند.
انتهای پیام/
سیدمهدی جوادی، رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان محصولات حجاب، در گفت و گو با ایکنا، به تشریح وضعیت تولید کنندگان محصولات حجاب در پی شیوع کرونا پرداخت و گفت: تولیدکنندگان محصولات حجاب نیز همانند تولیدکنندگان سایر محصولات از شرایط شیوع کرونا متضرر شده اند، اما شرایط آنان وخیم تر است، چراکه عملاً از آبان ماه سال گذشته و بعد از اتفاقات مربوط به تحریم ها با رکود بازار مواجه شدیم و همه تولید کنندگان چشم انتظار بازار شب عید بودند تا بخشی از زیان ها را جبران کنند، اما بازار شب عید نیز تحت تأثیر شیوع کرونا قرار گرفت و تولید کنندگان و فروشندگان فصل فروش خود را از دست دادند.
جوادی با اشاره به مشکلات بسیار زیاد اقتصادی سال 98 که تأثیر منفی بر بازار و کسب و کارها داشت، گفت: این مشکلات بر تولید کنندگانی که از لحاظ مالی بنیه ضعیف تری دارند و مطلقاً مشمول بسته های حمایتی نمی شوند، تأثیر بیشتری دارد.
رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان محصولات حجاب یکی از بزرگ ترین معضلات تولید کنندگان محصولات عفاف و حجاب در کشور را به رسمیت نشناختن صنف تولیدکنندگان محصولات حجاب اعلام و اظهار کرد: در جمهوری اسلامی که حجاب اجباری است، تولید کنندگان محصولات حجاب به رسمیت شناخته نشده و مشمول هیچ کدام از بسته های حمایتی فرهنگی و اقتصادی نمی شوند و این از عجایب کشور ماست.
ورشکستگی 30 تا 40 درصدی تولید کنندگان
وی اضافه کرد: افراد دغدغه مندی که با بنیه ضعیف مالی وارد حوزه تولید محصولات حجاب شده اند، با تکانه های مالی بیشتر آسیب می بینند. همه این مسائل شرایط سختی را برای تولید کنندگان به وجود آورده و 30 تا 40 درصد آنان در حال ورشکستگی و تعطیلی کسب و کارشان هستند و در پی این اتفاق نیز تعداد زیادی از کارگران بیکار خواهند شد.
جوادی در پاسخ به اینکه آیا دولت تاکنون از تولید کنندگان محصولات حجاب حمایتی کرده است؟ گفت: هیچ گونه حمایتی از طرف هیچ نهادی انجام نگرفته است، چه نهادهای حاکمیتی در حوزه های فرهنگی نظیر سپاه و ستاد اجرایی فرمان امام و بنیاد مستضعفان و چه نهادهای دولتی، اقتصادی و فرهنگی نظیر وزارت ارشاد، سمت و ...؛ در واقع هیچ گونه حمایتی از تولید کنندگان حجاب در گذشته و اکنون نشده است.
وی درباره اینکه برگزار نشدن نمایشگاه قرآن که در آن بخش عفاف و حجاب نیز برپا می شد، چه تأثیری بر تولید کنندگان محصولات حجاب داشته است؟ بیان کرد: یکی از معضلات عمده تولیدکنندگان محصولات حجاب، نقصان شبکه عرضه محصولات است. همین مسئله موجب شد که بهار فعالیت تولید کنندگان محصولات حجاب نمایشگاه های عرضه رمضانی باشد که امسال این فرصت هم از دست رفت، یعنی تا 10 ماه پیش رو هیچ گونه امیدی به بازار عرضه نخواهد بود و این امر فشار مضاعفی بر تولید کنندگان وارد می کند.
برگزاری اولین نمایشگاه مجازی محصولات حجاب
جوادی از برگزاری اولین نمایشگاه مجازی عرضه محصولات حجاب در قالب نمایشگاه آنلاین و به صورت منسجم خبر داد و اعلام کرد: این رویداد از 20 اردیبهشت ماه، در قالب نمایشگاه رمضانی حجاب به مدت 20 روز برگزار می شود و در آن تمام تخفیف ها و خدماتی که امکان انجام غیرحضوری آن وجود دارد، ارائه خواهد شد. این نمایشگاه با مشارکت اتحادیه پوشاک، بسیج اتحادیه اصناف، قرارگاه اقتصادی بسیج و حمایت معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور برگزار می شود.
وی در خصوص انتظارات این صنف از دولت گفت: از دولت انتظار داریم تولید کنندگان محصولات حجاب را به منزله بخشی از جامعه تولید به رسمیت بشناسد و طبق وظایف ذاتی و قانونی خود از این صنف حمایت کند؛ به خصوص وقتی بحران های این چنینی رخ می دهد، حمایت از اقشار آسیب پذیر، جزء وظایف ذاتی دولت است اما متأسفانه فقط وعده و وعید می شنویم؛ در سال هایی که مزین به عناوین حمایت از تولید و جهش تولید است باید در عمل حمایت از تولید را از سوی دولت ببینیم ولی متأسفانه هیچ گونه حمایتی وجود ندارد و همین مسئله موجب شده است که تولید کنندگان محصولات حجاب بار تمام مشکلات را به تنهایی به دوش کشند و نقش حمایتی دولت در این خصوص بی رنگ است.
بحرانی در تأمین چادر مشکی خواهیم داشت
وی در خصوص مشکل تولید پارچه چادری در داخل کشور بیان کرد: 90 درصد پارچه چادری مورد نیاز از واردات تأمین می شود و ظرفیت تولید داخلی بیش از 10 درصد از نیاز داخلی را نمی تواند تأمین کند؛ ما ناگزیر به واردات هستیم و با توجه به مشکلات واردات و عدم اختصاص ارز به پارچه چادری، بحرانی در حوزه تأمین چادر مشکی خواهیم داشت و این امر فشاری را بر کارخانه هایی مانند کارخانه حجاب شهرکرد وارد می کند تا ظرفیت تولید خود را بالا ببرند.
جوادی که خود نیز یکی از تولیدکنندگان محصولات حجاب است با اشاره به فوت آقای میر محمد تقی دانای هوشیار، مدیر عامل نساجی شهرکرد و تقدیر از تلاش های وی برای تولید پارچه چادر مشکی، اظهار کرد: ایشان همکاری خوبی با تولیدکنندگان محصولات حجاب داشتند و سنگ بنای خوبی را در کارخانه شهرکرد گذاشتند و این کارخانه به پاس زحمات ایشان الگوی خوب و موفقی است، اما این الگو در کنار بقیه تولیدکنندگان پارچه چادر مشکی فقط 10 درصد نیاز را تأمین می کند و نیاز است ظرفیت تولیدی این کارخانه ها افزایش یابد و به ظرفیتی که قرار بود تولید کنند نزدیک شود؛ متأسفانه ظرفیت تولید این کارخانه ها از ظرفیت اعلام شده کمتر است.
وی در پایان تصریح کرد: باید برای تأمین مواد اولیه و پارچه مورد نیاز تولیدکنندگان محصولات حجاب فکری اساسی شود. موز، غذای سگ، پارچه فاستونی، پارچه لی و ... ارز دولتی گرفتند و یا از طریق کمیته تأمین کالا حمایت شدند، اما پارچه چادر مشکی مشمول هیچ کدام از طرح های حمایتی وارداتی نشد.
انتهای پیام
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، در نیمه های فروردین 1399 بود که گزارشی درباره اجرای بنیامین بهادری در برنامه دورهمی منتشر کردیم. بهادری در این برنامه قطعه ی بوی عیدی یا همان کودکانه را خواند. این قطعه را بیشتر مردم ایران با آهنگی از اسفندیار منفردزاده، ترانه ای از شهیار قنبری و با صدای فرهاد مهراد شنیده اند.
اما مشکل از جایی شروع شد که بنیامین بهادری ترانه این آهنگ را تغییر داده بود و آن را با همان تغییرات اجرا کرد. این تغییرات با واکنش هایی از سوی ترانه سرا و آهنگساز این اثر همراه بود.
بررسی های خبرنگار تسنیم از مسئولان صدا و سیما نشان می داد که این آهنگ از مرکز موسیقی و سرود صدا و سیما مجوزی دریافت نکرده است. همچنین مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم درباره مجوز داشتن یا نداشتنِ آهنگی که بنیامین بهادری با تغییرات اجرا کرد، به خبرنگار تسنیم گفت: تا جایی که همکاران جستجو کردند، تک آهنگ بوی عید بنیامین بهادری در سامانه مجوز تک آهنگ ثبت نشده است. البته شروع مجوز تک آهنگ ها از سال 1395 بوده است.
اکنون مدیر برنامه بنیامین بهادری در جوابیه ای که در اختیار خبرنگار تسنیم قرار داده، ادعا می کند که این آهنگ از دفتر موسیقی مجوزهای لازم را دریافت کرده است. وی در جوابیه اش نوشته است: باید اعلام کنیم که مجوز تک قطعه و اجرای صحنه ای این اثر از سال 1389 از این دفتر صادر و در بیش از 50 کنسرت رسمی بنیامین بهادری در سراسر کشور با طی همه مراحل قانونی درآن دفتر اجرا شده است.
تصویر بالا را بنیامین بهادری در اختیار خبرنگار تسنیم قرار داده است. این تصویر نشان می دهد که قطعه بوی عیدی در کنسرت های بهادری مجوز اجرا گرفته است.
البته بنیامین بهادری در این جوابیه هرگز به این نکته اشاره نکرده که آیا از آهنگسازِ این اثر اجازه ی لازم برای استفاده از اثرش را داشته است یا خیر.
بنیامین هرگز به این نکته هم اشاره نکرده که آیا رضایت ترانه سرای این آهنگ را برای دستکاری در ترانه اش داشته است یا خیر.
پرسش دیگر را باید با اعضای شورای شعر دفتر موسیقی در سال های گذشته مطرح کرد که آیا می توان به ترانه ای که دستکاری شده ی ترانه ای دیگر است مجوز اجرا داد؟
انتهای پیام/
با شیوع بیماری کووید-19 در کشور، روزانه یکی از تولیدات امور سینمایی و تئاترهای کانون به صورت آنلاین در پرتال اینترنتی کانون پرورش فکری منتشر شد. به بهانه اکران آنلاین و دوباره ی نمایش قصه نقلی و مادربزرگ به کارگردانی حسن دادشکر با وی گفت وگویی داشتیم.
حسن دادشکر نامی آشنا برای علاقه مندان تئاتر عروسکی است. مربیان تئاتر کانون حتماً یک بار هم که شده در دوران خدمت شان، طعم شاگردی او را در کارگاه های آموزشی چشیده یا دلسوزی هایش را هنگام داوری نمایش در جشنواره های تئاتر دیده اند. مدرسی صادق، مهربان، جدی و مسئول که پدرانه تلاش می کند رنگ و رخسار کانون و تئاتر عروسکی در کانون همواره شاداب و تازه باشد.
دادشکر لیسانس بازیگری از دانشکده هنرهای دراماتیک است و اولین گروه تئاتر نوجوانان را در تهران پایه گذاری کرده است. مدتی مدیر مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون بوده و موهایش را در سال ها تجربه ی تولید و اجرای نمایش عروسکی در کانون سپید کرده است. او خاطره های زیادی از مرکز تولید تئاتر دارد. تک تک نمایش هایی که در سالن های کوچک آن اجرا شده را به خاطر دارد که هر کدام شان کتابی خواندنی است.
نمایش قصه ی نقلی و مادربزرگ دهه ی 70 متولد شد
این نمایش را در سال 1370 نوشتم و کارگردانی کردم که خوشبختانه با استقبال بسیار خوبی از سوی مخاطبان روبه رو شد. با توجه به جنبه های آموزشی، تربیتی و پرورشی آن و استقبال بسیار خوب مخاطبان، به درخواست مرکز تولید تئاتر کانون، در سال 1372 یک بار دیگر آن را به صحنه بردم و البته مدتی هم در کرمانشاه اجرا شد. در جشنواره بین المللی نمایش عروسکی تهران مبارک هم بسیار مورد توجه قرار گرفت.
پایان قصه نقلی را به بچه ها سپردم
نقلی پسربچه روستایی باهوش و مهربان یست که می خواهد به دیدار مادربزرگش برود. اما در راه با جنگلبان برخورد کرده و او ضمن یادآوری خطرات جنگل، بوقی به نقلی می دهد که در مواجه با خطر آن را به صدا در بیاورد تا جنگلبان به کمکش بیاید. نقلی در مسیر با گرگی که خود را به صورت گوسفند مریضی درآورده برخورد می کند. گرگ او را به بیراهه می کشاند. قصه با درگیری نقلی و گرگ در خانه مادربزرگ ادامه پیدا می کند. نقلی که متوجه خطر شده بوقش را به صدا در می آورد. در نتیجه جنگلبان می رسد و مادربزرگ و نقلی نجات پیدا می کنند. در پایان نمایش بازیگران تنبیه گرگ را به تماشاگران واگذار می کردند. اما در اولین دوره اجرای این نمایش در سال 70 نوع برخورد کودکان تا حدودی تمایل به خشونت داشت و مایل بودند گرگ قصه در پایان کشته شود.
تأثیرات جنگ بر کودکان
من دو بار این نمایش را اجرا کردم. اولین بار در سال 70 و دومین بار در سال 72. برخورد تماشاگران کودک در هر دوره با این نمایش متفاوت بود. نکته مهمی که باید در این خصوص گفته شود این است که در اجرای سال 70 با توجه به فاصله کمی که با دوران جنگ داشتیم پایان نمایش اکثراً با خشونت مواجه می شد. یعنی کودکان تماشاگر هنگام تصمیم گیری برای تنبیه گرگ، تمایل به کشتن او داشتند. فکر می کنم این عکس العمل از تأثیرات جنگ در روح و روان کودکان آن دوران بود. در آن شرایط گروه بازیگران تلاش می کردند جنبه های آموزشی تربیتی را رعایت کرده و مخاطبان را به مسیری منطقی و درست برای تصمیم گیری هدایت کنند اما گاهی هم مجبور می شدند تن به کشتن گرگ قصه بدهند.
تجربه کودکان بر صحنه تئاتر
درصحنه ی آغازین نمایش قصه نقلی تماشاگران به صحنه دعوت می شدند تا به صورت نمایشی از یک بازار سنتی ایرانی خرید کنند. بچه ها ضمن لذت بردن از حضور در صحنه، ارتباطی صمیمانه با بازیگران برقرار می کردند که به درک، دقت و دخالت منطقی و مناسب تماشاگران در جریان نمایش به ما کمک می کرد.
اجازه ندهیم کودکان با خاطره بد سالن را ترک کنند
به خاطر دارم که در یکی از اجراهای سال 1372 کودکی از گرگ نمایش ترسید. هر چند تا پایان در سالن بود اما من متوجه ترس او شدم. نمی خواستم او با ترسش سالن اجرا را ترک کند. از والدینش خواستم تا بعد از اجرای نمایش در سالن بمانند تا به مدد تجربه هایی که در این زمینه داشتم او را با عروسک ها آشتی دهم. روز اول به کمک بازیگران و عروسک ها نتوانستیم توجه او را به خوبی جلب کنیم.
ناامید نشدم و در روزهای بعد که دوباره برای دیدن نمایش آمد، با او طرح دوستی ریختم و ماسک گرگ را روی سر گذاشتم و چهار دست وپا در صحنه با او بازی کردم. بعد از مدتی تلاش بالاخره کودک خندان پشت من سوار شد و گرگ رانی کرد. بعد خودش ماسک گرگ را روی سر گذاشت و بازی گرگ عروسکی را بر صحنه پذیرفت و شادمان ما را ترک کرد.
هنرمندان متعهد
با توجه به اینکه جنگ تحمیلی به تازگی پایان یافته بود، محدودیت های زیادی به لحاظ مالی وجود داشت اما آنچه که این اثر را ماندنی کرد حضور هنرمندانی عاشق، فداکار و متعهد و مسئول بود که دانش و توانایی خود را به کار گرفتند تا اثری درخور و شان کانون برای بچه های ایران تولید کنند. به راستی که کار فرهنگی و هنری در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان انسان های توانا، صبور و به خصوص عاشق می طلبد.
یاد سه هنرمند برجسته که دیگر در بین مان نیستند
در بین عوامل این نمایش، سه نفر از هنرمندان بزرگ کشور با بنده همکاری داشتند که دیگر در بین ما نیستند اما آثارشان جاودانه است. استاد کامبیز صمیمی مفخم طراح صحنه، استاد بیژن نعمتی شریف طراح و سازنده عروسک و استاد آندره آرزومانیان نوازنده و موزیسین که ساخت موسیقی این نمایش را بر عهده داشت. یاد این سه گوهر هنر ایران را گرامی می دارم.
از دیگر عوامل این نمایش می توانم به اسدالله شعبانی اشاره کنم که اشعار نمایش را سرودند. همچنین ویدا قهرمانی، فروزان زاهدبیگی، فرزانه بهرام پور و اکرم قاسم پور نیز بازیگران و علیرضا حسین پور، محمدرضا شاملو عوامل دیگر نمایش قصه نقلی و مادربزرگ بودند. اما در سال 1372 که این نمایش یک بار دیگر اجرا شد، مجتبی معاف، همایون صلاحی، مهدی فرشیدی سپهر و غزاله مرادیان گروه بازیگران آن را تشکیل دادند و با بنده به عنوان نویسنده و کارگردان اثر در این نمایش همکاری داشتند.
بچه های امروز هم با این نمایش ارتباط برقرار می کنند
بچه های امروز گونه ای دیگر می اندیشند اما به جرات می توانم بگویم که این نمایش با مخاطبان امروز هم ارتباط مناسب و صمیمانه برقرار کند، چراکه جنبه های تخیلی و فانتزی عروسک ها بر صحنه، جادو می آفریند از طرفی جنبه های دراماتیک، اشعار، موسیقی زیبا و تصویرسازی های خلاقانه و بدیع آن در جذب مخاطب مؤثر و مفیدند. می شود گفت که این اثر به واقع یک اثر کانونی است زیرا به همه ی موارد تربیتی و پرورشی توجه ویژه دارد.
ارتباط پیوسته و خلاق کانون در روزهای بحران
اقدام کانون برای پخش آثار فرهنگی و هنری خود به صورت آنلاین و مجازی در این دوران که دولت به علت شیوع بیماری کرونا مجبور به تعطیلی بسیاری مکان های فرهنگی هنری و تفریحی کودکان شده است، ستودنی و تحسین برانگیز است چراکه در راستای اهداف اصلی کانون که بردن فرهنگ و هنر در نزدیکی محل زندگی کودکان و نوجوانان است این بار آثار کانون مستقیم و به راحتی در منازل یا محل کار آن ها در اختیارشان قرار می گیرد این یعنی ارتباطی پیوسته و خلاق در خدمت رسانی سازنده به ایشان. باشد تا این بار نیز کانون از زیر سایه ناخواسته یا از پشت ابرهای پراکنده بادآورده چون خورشیدی فروزان به درآید بر کودکان و نوجوانان دیارمان بتابد و بر ایشان گرمی و روشنی بخشد. چنین باد.
حرف پایانی
آرزوی قلبی من برای بچه های ایران و جهان تندرستی پایدار؛ شادی دل؛ و پویایی همیشگی اندیشه همراه با زیستی پاک و سالم با امید به آینده درخشانی است که خودشان آن را می سازند.
به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس، سعید داخ بازیگر و کارگردان تئاتر، سینما و تلویزیون انتهای سال گذشته نمایش شک پاتریک شنلی را روی صحنه تماشاخانه دیوار چهارم به اجرا رساند و پیش از شیوع کرونا اجرایش به اتمام رسید.
داخ در گفت وگو با خبرنگار تئاتر فارس گفت: نمایش من سال گذشته به اتمام رسید اما اجرای پس از من کار هادی حوری بود که دو شب بعد از شروع کارش به لغو رسید.
وی درباره دیگر پروژه های نیمه کاره اش گفت: سریال نمایش خانگی آقازاده ها نزدیک به بیست شب دیگر فیلمبرداری داشت که قرار بود اسفند ماه گرفته شود اما به دلیل کرونا تعطیل شد الان هم مشخص نیست چه وقت دستورالعملی برای ادامه فیلمبرداری سریال ها و فیلم ها داده شود.
وی درباره بلاتکلیفی تئاتر هم گفت: هنوز مشخص نیست کی سالن ها باز شود. برای سینماها الان مطرح کردند که به احتمال زیاد از عید فطر سالن ها باز می شود و بلیت ها ضربدری فروخته می شود. تئاتر اما بلاتکلیفی بیشتری دارد چرا که اعتماد سازی سخت تر هم هست یک نفر در سالنی عطسه کند بعید میدانم کسی در سالن باقی بماند و این یک بمب اتم می شود باید بتوان این مسائل را مدیریت کرد.
داخ با ابراز ناامیدی از وضعیت تئاتر در سال جاری گفت: من بعید میدانم امسال اتفاق خاصی در سینما و تئاتر بیافتد چرا که تضمینی هم وجود ندارد که تا ماه های بعد شرایط چطور شود.
وی با اشاره به شرایط نامساعد برخی هنرمندان تئاتر در وضعیت فعلی گفت: با وجود اینکه این روزها نیاز بیشتری به فعالیت هنرمندان در فضاهای مجازی است چون مردم در منازلشان هستند اما چنین چیزی را نمی بینیم و شعله تئاتر را خاموش میبینیم بهرحال مردم نیاز به سرگرمی دارند حتی در منازلشان هم اما واقعیت این است که فیلمبرداری کارها و تئاترها خطرناک است شاید عوامل پشت صحنه بتوانند دستکش و ماسک استفاده کنند اما بازیگر این شرایط را ندارد.
داخ در پایان گفت: امیدواریم زودتر واکسن این بیماری کرونا در کشور ما کشف شود و مردم بتوانند به زندگی عادی بازگردند.
انتهای پیام/
کیومرث مرادی نویسنده، مدرس و کارگردان تئاتر درباره فعالیت هایش در روزهای کرونایی و برنامه های پیشنهادی اش برای اهالی تئاتر در این بحران به مهر گفت: این روزها در تمام دنیا بحران شیوع ویروس کرونا جریان دارد و هیچکس تاکنون چنین پروسه ای را تجربه نکرده بود و شاهد هستیم تمام مراکز تئاتری و آموزشی تعطیل هستند. در این میان عده ای دست به کار فعالیت های خلاقه شده اند و با استفاده از تکنولوژی فعالیت های آموزشی و حتی اجرای تئاتر را از رونق نینداخته اند. البته در این میان مخالفان و موافقانی وجود دارند که من زیاد مخالفت با این برنامه ها را نمی فهمم و از انتقادات دوستان به خصوص در زمینه آموزش تعجب می کنم.
وی ادامه داد: در واقع ما 2 راه حل بیشتر پیش رو نداریم یا اینکه بمیریم یا کارهای خلاقه کنیم! معلوم است که تئاتر باید زنده باشد و جذابیت اجرا و آموزش تئاتر در زنده بودنش است و همه می دانیم که تئاتر روی صحنه و در ارتباط تنگاتنگ بازیگر و مخاطب شکل می گیرد، بنابراین وقتی من به عنوان یک کارگردان و مدرس می بینم که نمی توانم سلامت تماشاگر و بازیگر و هنرجوی خودم و خانواده هایشان را به خطر بیندازم و ناخودآگاه تبدیل به قاتلی شوم که مسبب انتقال ویروس کرونا به آن ها هستم، پس طبیعتا تصمیم می گیرم در این شرایط با کمک تکنولوژی کار خلاقه کرده و از تمام توانم استفاده کنم تا راه های دیگری را برای شرایط کوتاه مدت پیدا کنم.
مگر در زمان جنگ تئاتر تعطیل شد؟
مرادی یادآور شد: مگر در زمان وقوع جنگ ایران و عراق در دهه 60 تئاتر ما تعطیل شد که در این شرایط هم بخواهیم آن را تعطیل کنیم؟ در آن زمان تئاتر بخش دیگری از جامعه را هدایت می کرد و وظیفه خودش را انجام می داد، بنابراین فکر می کنم هیچکدام از مدیران، سیاستمداران، هنرمندان و مردم فکرش را نمی کردند که این اتفاق بیفتد اما حالا که رخ داده نمی توانیم کتمانش کنیم، پس به نظرم به جای غرزدن به یکدیگر باید همدیگر را تشویق کنیم.
مگر در زمان وقوع جنگ ایران و عراق در دهه 60 تئاتر ما تعطیل شد که در این شرایط هم بخواهیم آن را تعطیل کنیم. در آن زمان تئاتر بخش دیگری از جامعه را هدایت می کرد و وظیفه خودش را انجام می دادوی افزود: من از هر نوع فعالیتی در این عرصه که مخاطب را همچنان برای تئاتر حفظ کند حمایت می کنم چون فکر می کنم به این شکل امید را به جامعه تزریق می کنیم و این کار وظیفه صددرصد هنرمند است که در جامعه خودش طراوت به وجود بیاورد.
کارگردان نمایش شکلک تاکید کرد: می خواهم از جوانان و مهندسان کشورمان در زمینه آی تی تشکر کنم که در این شرایط خیلی به مردم در استفاده از تکنولوژی کمک کرده اند. مهندسان جوان آی تی در این مدت به موسسه پادمآرت و هنرجویان من کمک بسیاری کردند و من توانستم یک کارگاه آموزشی چند وجهی آنلاین داشته باشم و خوشحالم که توانستم از بستری که توسط مهندسان آی تی ایرانی طراحی شده استفاده می کنم. این دوستان بسیار دقیق و حساب شده به جامعه هنری و حوزه آموزش کمک می کنند. ما باید برای شرایط خاص طراحی و برنامه ریزی داشته باشیم، بله همه می دانیم که کلاس بازیگری احتیاج به تمرین های عملی در کنار تئوری دارد اما در این وضعیت معلمان ما نیز می توانند کمی تنبلی را کنار بگذارند و با افزایش زمان برگزاری کلاس هایشان و اینکه در هر ساعت فقط اتودهای 2 هنرجو را به صورت حضوری و با رعایت فاصله اجتماعی ببینند، باعث شوند در این شرایط کلاس های آموزشی ادامه داشته باشد و اجازه ندهند امید متوقف شود.
مرادی متذکر شد: من غمگین می شوم از قضاوت های عجولانه و البته می دانم که به دلیل ناراحتی و خستگی مردم است و هیچ حب و بغضی پشتش نیست. ما ایرانی ها نسبت به هر تغییر واکنش نشان می دهیم و ممکن است سال ها طول بکشد که شرایط جدید را بپذیریم اما در نهایت می بینیم افرادی که مخالف هستند بعدا از این موقعیت ها به خوبی استفاده می کنند که جای خوشحالی هم دارد. فکر می کنم یک کارگردان موظف است که هر موقعیت دراماتیکی را تبدیل کند به یک امتیاز و امکان برای گروهش.
پخش فیلم-تئاترهای مطرح جهان در لایو اینستاگرام
وی درباره ایده پخش فیلم تئاترهای مطرح جهان در فضای اینستاگرام هم بیان کرد: قرار است از پنجشنبه این هفته 11 اردیبهشت ماه در فضای لایو صفحه اینستاگرام موسسه پادمآرت هر هفته یکی از فیلم تئاترهای شناخته شده جهان را برای علاقه مندان به نمایش بگذاریم. با ارتباطاتی که با هنرمندان و اساتید تئاتر در دیگر نقاط جهان داشته ام این امکان فراهم شده که علاقه مندان به مدت 10 هفته بتوانند ساعت 23:30 به دیدن فیلم تئاترهای بزرگ جهان نمایش بنشینند.
صداوسیما می تواند با تولید تله تئاترهای متفاوت و ساخت برنامه های مختلف تئاتری در حمایت از تئاتر و آگاه سازی و روشن تر کردن جامعه نقش پررنگی داشته باشدوی ادامه داد: در همین راستا طی صحبت هایی که با رابرت ویلسون داشته ام قرار است وی سه اثر خود را برای من بفرستد تا آن ها را به نمایش بگذاریم. برنامه این هفته نمایش فیلم مستندی از زندگی پینا باوش طراح حرکت مطرح آلمانی خواهد بود که با عنوان یک روز پینا پرسید با زیرنویس فارسی برای علاقه مندان پخش خواهد شد. همه این آثار با رعایت حقوق مولف و حفظ کپی رایت برای علاقه مندان تئاتر پخش خواهد شد چون معتقدم همه ما فارغ از هر نوع اختلاف جناحی، سیاسی، فرهنگی باید در شرایط امروز، تئاتر را در شهر و کشورمان زنده نگه داریم و مردم هم در چنین موقعیت هایی ثابت کرده اند که در کنار هم هستند.
مرادی درباره پیش بینی که از آینده تئاتر دارد، گفت: ما در شرایطی قرار داریم که تا زمانی که واکسن یا داروی کرونا پیدا نشود این بیماری با ما خواهد بود، بنابراین معتقدم در حال حاضر باید منتظر باشیم و ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد و جامعه جهانی چه راهکاری برای این وضعیت می اندیشد، اما با وجود این شرایط نیازمندیم که از زندگی و مهمتر از آن از یکدیگر مراقبت کنیم. امیدوارم همانطور که ما به عنوان هنرمند از جامعه خود مراقبت می کنیم جامعه هم در قبال ما و فارغ از هر نوع قضاوت و جناح بندی مراقبت کند.
وی در پایان صحبت هایش عنوان کرد: یکی از سازمان هایی که معتقدم در این دوران می تواند بسیار به هنرمندان تئاتر کمک کند اما کم کاری می کند صداوسیما است. صداوسیما می تواند با تولید تله تئاترهای متفاوت و ساخت برنامه های مختلف تئاتری در حمایت از تئاتر و آگاه سازی و روشن تر کردن جامعه نقش پررنگی داشته باشد. این کار شاید خیلی بیشتر از برنامه های دست چندم خارجی که در تلویزیون پخش می شود، اعتبار و طرفدار داشته باشد. شبکه چهار که به عنوان شبکه فرهیختگان شناخته می شود می تواند در این کار پیشقدم شود و حتی با تولید برنامه برای هنرمندان برنامه سازی کند و حتی ممکن است در این شرایط مجموعه ای از آثار بسیار جذاب برای تلویزیون تولید شود. در همین راستا به خانه تئاتر پیشنهاد دادم که جلسه ای با رییس سازمان صداوسیما در این رابطه بگذارند و برنامه سازی در باب تئاتر را در دستور کار قرار دهند. این کار هم برای مجموعه صداوسیما و هم هنرمندان امتیاز زیادی دارد که امیدوارم این همکاری اتفاق بیفتد.
منبع سینما پرس
'); d.write('
محمد سعید ذکائی ، جامعه شناس، در گفت وگو با ایکنا، درباره تغییرات احتمالی فرهنگ و خرده فرهنگ های ایرانی در دوران پساکرونا اظهار کرد: تغییرات بستگی به زمان همه گیری ویروس دارد و اگر بازه چند ماهه را برای این بیماری متصور باشیم، طبیعتاً نباید انتظار تغییرات جدی داشت، اما اگر این چرخه طولانی شود، می توان آثاری را متصور بود. اکنون برخی از این تغییرات برایمان روشن است، مانند تأثیری که این دوران بر عواطف و احساساتمان گذاشته است. ما متأثر از سیاست گذاری های دوره بحرانیم اما این مقوله در فرهنگ عمومی، خرده فرهنگ ها و سبک زندگی در کوتاه مدت نمی تواند تغییرات رادیکال را ایجاد کند.
هنر امتداد تخیل و موجب آرامش انسان است
وی با اشاره به اینکه گرایش به هنر می تواند موجب آرامش انسان شود، اظهار کرد: هنر امتداد تخیل و نیازهای درونی و ذاتی انسان است. خواه شما به عنوان یک هنرمند مولد یک اثر هنری باشید و خواه به عنوان مخاطب هنر می توانید از آرامش ذاتی آن بهره مند شوید. هنر در این شرایط انسان را به تأمل، درون نگری، تفکر، صبر و استعانت دعوت می کند و این جنبه فلسفی هنر است و در مقام عمل نیز افراد در گروه ها و سنین مختلف باید با ابتکار و انتخاب خودشان از اشکال گوناگون هنری لذت ببرند. ادبیات، موسیقی، هنرهای تجسمی و... از جمله هنرهایی اند که افراد می توانند از آن لذت ببرند و یا حتی از اشکال دیجیتال یا مدرن آن استفاده کنند. این بحران فرصتی برای ارتقای نگاه و حس زیبایی شناسی افراد است و می تواند تحمل این شرایط را برای اعضای جامعه سهل تر کند و البته افراد باید در جریان اجتماعی شدن با هنر انس بگیرند و حداقل به صورت آماتور از آن استفاده کنند و در چنین شرایطی هنر می تواند به آن ها کمک کند.
هنر امتداد تخیل و نیازهای درونی و ذاتی انسان است. خواه شما به عنوان یک هنرمند مولد یک اثر هنری باشید و خواه به عنوان مخاطب هنر می توانید از آرامش ذاتی آن بهره مند شوید.هنر در این شرایط انسان را به تأمل، درون نگری، تفکر، صبر و استعانت دعوت می کند و این جنبه فلسفی هنر است نقش هنرمندان در بحران
این استاد جامعه شناس درباره مسئولیت اجتماعی هنرمندان در دوره بحران کرونا اظهار کرد: هنرمندان متعهد هم مانند سایر اقشار می توانند در حال خوب و تغییر نگاه جامعه مؤثر باشند؛ خصوصاً اهالی هنر که زبان نمادین سروکار دارند که تأمل و تفکر بیشتری را می طلبد و آن ها می توانند بسته به گروه های هدف و به تناسب سرمایه فرهنگی شان با مخاطبان ارتباط برقرار کنند و طبیعتاً اشکال گوناگون هنر باید با ذائقه عموم مردم همخوان باشد تا بتواند حال عمومی مردم را بهتر کند و هر هنرمندی با توجه به سبک کاری و زمینه تخصصی اش می تواند مؤثر باشد.
وی با اشاره به اقدامات فرهنگی صورت گرفته توسط نهادهای گوناگون برای گذران دوران قرنطینه، بیان کرد: اقدامات حداقلی و خوبی انجام شده است و البته بهتر بود این تدابیر قبل از بروز بحران اتخاذ می شد و در شرایط فعلی نیازمند آنیم که سلایق پیچیده و متکثر اعضای جامعه را به سمت شبکه های مجازی و اجتماعی سوق دهیم. این شروع با تأخیر و محدود است، ولی آغاز آن را باید به فال نیک گرفت و از موقعیت هایی اعم از گالری گردی، کنسرت های آنلاین و کتاب های الکترونیک و گویا استفاده بیشتری کرد. در حوزه کتاب این امر اهمیت بیشتری دارد، زیرا طیف های گوناگونی با کتاب و کتابخوانی مأنوس اند و کتاب های گویا با قیمت مناسب می تواند برای آن ها بسیار کارگشا باشد.
این استاد جامعه شناس برای گذران اوقات فراغت در دوران قرنطینه اظهار کرد: گذران مطلوب اوقات فراغت بیشتر به سرمایه های خانوادگی افراد بازمی گردد و بسیاری از ما آمادگی لازم را برای مواجه با این روزها نداشتیم، اما خانواده ها می توانند با تفریحات و بازی های ساده در منزل اوقات فراغتشان را پربارتر کنند. در واقع خانواده می تواند کانونی گرم باشد و می توان با برنامه ریزی جمعی مثل ورزش، مطالعه جمعی، تماشای برنامه های سرگرم کننده و شنیدن موسیقی خانواده را از سستی و رخوت دور کرد.
وظایف رسانه ها در بحران
ذکائی ادامه داد: رسانه ها می توانند در گذران این ایام بسیار مفید واقع شوند و با برنامه های آموزشی ساده، مهارت هایی هنری و آموزشی به افراد یاد دهند که در خانه با ابزارهای ساده و در دسترس و هزینه های اندک چیزی بسازند یا اثر هنری خلق کنند. فضای مجازی هم می تواند با ایجاد فضای تعاملی ارتباطات خانوادگی را گسترش دهد یا حتی می توان از بازی های تعاملی در این فضا استفاده کرد. همچنین، این روزها دقیقاً زمان انجام کارهای ناتمام و عقب مانده است.
این استاد جامعه شناس با اشاره نقش رسانه ملی در شرایط فعلی اظهار کرد: رسانه ملی باید از این فرصت برای جلب اعتماد مخاطبانش استفاده کند و در تحلیل ها، اخبار و آمار با استناد و دقت بیشتری کند و سلیقه مخاطبان گوناگون را در نظر بگیرد تا اعتماد مخدوش شده مردم به رسانه ملی دوباره ترمیم شود و مردم احساس کنند چهره واقعی زندگی شان کمابیش در رسانه ملی انعکاس می یابد. همانطور که این اتفاق برای جامعه پزشکی رخ داد. گاهی بحق یا ناحق سخنان گوناگونی علیه سیستم پزشکی و سلامت بیان می شد، اما مردم دریافتند که جامعه پزشکی در صحنه حاضر است و گاهی فراتر از وجدان و وظیفه عمل می کند و مردم نیز قدردان آن ها هستند.
وظایف نهادهای فرهنگی
وی درباره وظایف نهادهای فرهنگی و آموزشی اظهار کرد: نهادهای گوناگونی اعم از آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت علوم، وزارت ورزش و ... می توانند با هماهنگی برنامه های منسجمی را برای خانواده ها طراحی و اجرا کنند. برگزاری رقابت های آنلاین مثل مسابقات شطرنج و کتابخوانی می تواند اوقات فراغت مطلوب تری را برای مخاطبان به ارمغان آورد.
ذکائی با اشاره به اینکه شاید کرونا تلنگری برای افراد باشد، بیان کرد: همواره این آرزو به لحاظ اخلاقی و عملی برای ما جذاب است که انسان بهتری را متصور شویم و البته تغییرات به میزان زیادی به گستره، نحوه مدیریت و زمان این اتفاق بستگی دارد، اما انتظار زیادی نمی توان داشت. حتماً افراد اهل خرد و اندیشه می توانند از منظر اخلاقی، اجتماعی، زیست محیطی، علمی، فرهنگ عمومی و.... از این موضوع درس بگیرند و حتی به دیگران نهیبی بزنند تا سرعت انباشت، تکاثر و مصرف گرایی کاهش یابد و نگاه انسانی تری به خود و اجتماعمان به ویژه محیط زیست داشته باشیم.
انتظار از اهل قلم گاهی افراد تحت تأثیر نظم تازه ای که در زندگی برقرار شده قرار می گیرند و پس از چند صباحی آن را فراموش می کنند ولی برخی گروه ها که دستی در آتش دارند و در مقام سیاست گذاری، اندیشیدن و نوشتن، پژوهیدن و فلسفیدن هستند شاید دچار تغییرات جدی تری شوند و به نظر می رسد باب تازه ای در زمینه همکاری انسان ها با هم در مقیاس کلان و به صورت فرامرزی شکل بگیرد
وی افزود: از انسان های اهل فکر، قلم و اندیشه در دانشگاه و حوزه انتظار می رود که نقش مؤثری را ایفا کنند. این تلنگر در زندگی افراد عادی می تواند مقطعی باشد، اما درباره دوام و ثبات این تغییرات تابع شرایطی هستیم که پس از بحران رقم می خورد. شرایط کنونی افراد را از نظر عاطفی و شناختی درگیر می کند و آن ها را به این فکر وامی دارد که معنوی تر، عاطفی تر و انسان گراتر شوند و بیشتر به خانواده بپردازند، کمتر اسراف کنند، قانع تر باشند و اهل تساهل و مدارای بیشتری باشند، زیرا این اتفاقات ضعف انسان را نشان می دهد و جهل ما در برابر این ویروس سبب شده که نظم در ابعاد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و .... به صورت جدی تغییر کند. بهتر است به خودمان بیاییم و مسیرهای اشتباه و کج روی ها را اصلاح کنیم. در سطح فردی این اثرات ممکن است چندان محسوس نباشد و بسته به نیازها و موقعیت انسان تغییر کند و مثلاً افرادی که محروم اند شرایط سخت تری را تجربه کنند.
ذکائی تصریح کرد: گاهی افراد تحت تأثیر نظم تازه ای که در زندگی برقرار شده قرار می گیرند و پس از چند صباحی آن را فراموش می کنند ولی برخی گروه ها که دستی بر آتش دارند و در مقام سیاست گذاری، اندیشیدن و نوشتن، پژوهیدن و فلسفیدن هستند، شاید دچار تغییرات جدی تری شوند و به نظر می رسد که باب تازه ای در همکاری انسان ها در مقیاس کلان و به صورت فرامرزی شکل بگیرد و این امر می تواند درسی باشد که رویه بهتری از جهانی شدن را در حوزه فرهنگ، سلامت و سبک زندگی ببینیم.
این استاد دانشگاه در پایان اظهار کرد: همچنین در سطوح مختلف مدیریتی و رسانه ای باید همگرایی و هم افزایی منسجمی شکل گیرد و نهادها عملکرد یکدیگر را خنثی نکنند. ما دچار تناقض هایی هستیم که بخشی از آن اجتناب ناپذیر است، مثلاً گاهی درباره ایمن سازی اجتماعی تبلیغ می کنیم و گاه کسب وکارها و دوام اقتصادی را در نظر می گیریم.
گفت وگو از مینا حیدری
انتهای پیام
خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ: امیررضا بیگدلی داستان نویس و پژوهشگر به تازگی یادداشتی درباره جایزه ادبی جمال زاده نوشته و آن را برای انتشار در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده است.
بیگدلی دانش آموخته رشته زبان و ادبیات فارسی است و 5 مجموعه داستان در کارنامه دارد. او در نوشتاری که باعنوان جایزه ای که در شأن جمال زاده نیست ، در ادامه می آید، انتقاداتی را از جهت حقوق مادی و معنوی متوجه جایزه ادبی جمال زاده می داند که مشروح شان در ادامه مطلب قابل مطالعه است.
بدیهی است خبرگزاری مهر ، در مقام رسانه منتشرکننده مطلب، حق انتشار پاسخ مسئولان و دست اندرکاران برگزاری جایزه مذکور را هم محفوظ می داند. بیگدلی در یادداشت خود یادآور شده نکات حقوقی نوشته خود را از پایگاه اینترنتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استخراج کرده است.
در ادامه مشروح یادداشت بیگدلی را می خوانیم؛
یکی دو سالی است که سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان در راستای ارتقای فرهنگ شهروندی و جایگاه اصفهان در ادبیات داستان نویسی، در بخش های داستان کوتاه و زندگی نگاره نویسی (ناداستان) و بخش ویژه زندگی نگاره نویسی ... مسابقه ای به نام جایزه ادبی جمال زاده برگزار می کند. محمدعلی جمالزاده (متولد 1270، وفات 1276) که به لحاظ تاریخی، پدر داستان کوتاه ماست، در اصفهان به دنیا آمده و به طور حتم سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان به این دلیل، بانی جایزه شده است.
در یکی از بندهای شرایط عمومی شرکت در این جشنواره ذکر شده است: در صورت برگزیده شدن اثر، کلیه حقوق مادی و معنوی اثر برای چاپ و نشر، متعلق به سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان می باشد. به همین دلیل بد نیست مختصری در این خصوص توضیح داده شود.
تحلیل حقوقی مالکیت ادبی و هنری
در ایران از سال 1348 با تصویب قانون حمایت حقوق مؤلفان و مصنفان و هنرمندان، بحث مالکیت ادبی و هنری به رسمیت شناخته شد و قانون گذار با احترام به حقوق مادی و معنوی پدیدآورنده اثر درصدد حمایت از او بر آمد. که بر اساس آن؛ کتاب، رساله، جزوه، نمایشنامه و هر نوشته دیگر اعم از علمی، فنی، ادبی و هنری نمونه ای از آن است.
منظور از حقوق مادی پدیدآورنده، همان حق انحصاری نشر و پخش وفروش و بهره برداری مادی از اثر است. پدیدآورنده می تواند این قسمت از حقوق مادی خود را طی قراردادی به غیر واگذار کند. در این قرارداد چگونگی و نحوه بهره برداری و همچنین مدت زمان استفاده از حق مادی قید می شود. مثلاً نویسنده ای حق چاپ کتاب خود را برای مدت 5 سال با شرایط خاصی به ناشری واگذار می کند. بدیهی است در این مدت، کلیه حقوق انتشار برابر قرارداد منعقده متعلق به ناشر است و نویسنده در این مدت نمی تواند قرارداد مشابهی با ناشر دیگر منعقد کند.
حقوق مادی پدیدآورنده اثر، در طول حیات او معتبر است و بعد از مرگ هم به ورثه او یا به کسی که به او وصیّت شده، منتقل می شود. پدیدآورنده اثر مادامی که زنده است، می تواند حقوق مادی خود را به دیگری انتقال دهد. همچنین لازم به ذکر است واگذاری حقوق مادی، باعث سلب حقوق شخص پدیدآورنده نخواهد شد. مگر آنکه استفاده از آن، منحصراً به انتقال گیرنده واگذار شده باشد. در این خصوص باید توضیح داد منظور این است که پدیدآورنده در عین حال می تواند حق مادی استفاده از اثر خود را به طرق مختلف به اشخاص متعدد واگذار کند. مگر آنکه کلاً حق انحصاری استفاده از اثر خود را به دیگری واگذار کرده باشد که در این حالت دیگر نمی تواند دخل و تصرفی در حقوق مادی خود داشته باشد.
همچنین پدید آورنده علاوه بر امتیازات و حقوق مادی دارای حقوق معنوی نیز هست. حقوق معنوی پدیدآورنده، محدود به مکان و زمان نیست و این حق، غیرقابل انتقال است. هنرمند در اثری که خلق می کند، قسمتی از فکر و اندیشه خود را به ودیعه می گذارد و درنتیجه، اثر برای همیشه و همه جا محصول فکر و اندیشه خلاق پدید آورنده بوده و کسی حق ندارد از این اصل تخطی کند. بنابراین از این اصل چندنتیجه حاصل می شود: اولاً نام و عنوان پدیدآورنده جدا از اثر نیست. ثانیاً هرگونه پاداش و جایزه ای متعلق به پدیدآورنده است. ثالثاً حفظ اصالت اثر، یعنی اثر ناشی از اندیشه خلاق پدید آورنده است.
و حالا بند 7 شرایط عمومی شرکت در جایزه جمال زاده که به این ترتیب است: در صورت برگزیده شدن اثر، کلیه حقوق مادی و معنوی اثر برای چاپ و نشر، متعلق به سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان می باشد.
تحلیل ساده حق مادی و معنوی
تحلیل ساده این بند در خصوص حقوق مادی، این است که یک موسسه به فیلم، کتاب، داستان، نقاشی و یا هر اثر هنری جایزه ای بدهد و از فردای آن روز به استناد همین بند بخواهد درآمد حاصل از فروش بلیت های یک فیلم، حق فروش کتاب یا داستان، تملک یک نقاشی یا اثر هنری دیگری را از آن خود کند که این؛ نه تنها غیرقانونی بوده، بلکه بسیار خنده دار هم هست. هرچند این امکان هست که یک نویسنده با دریافت مبلغی، حق چاپ کتابی را به ناشری واگذار کند، اما دریافت جایزه فقط به دلیل برتری اثر نسبت به دیگر آثار شرکت کننده در جایزه است. نه برای فروش حق مادی اثر.
تحلیل ساده این بند درباره حقوق معنوی هم، این است که یک موسسه به فیلم، کتاب، داستان، نقاشی و یا هر اثر هنری جایزه ای بدهد و از فردای آن روز به استناد همین بند، اسم خالق اثر را برداشته و هر اسمی بخواهد، برای پدیدآورنده انتخاب کند؛ که چنین حکمی نه تنها شدنی نیست، بلکه خنده دار نیز هست چون جایزه به خالق اثر داده شده است. پس چه طور می توان حق معنوی آن را، از آنِ خود کرد؟ نویسنده ای می تواند با دریافت پول برای فرد دیگری کتابی بنویسد و این کتاب از ابتدا به نام آن خریدار چاپ شود. اما وقتی مؤسسه ای به نویسنده ای جایزه می دهد، به خاطر خلق اثرش چه طور می تواند از آن به بعد، حق تغییر اسم خالق را برای خود داشته باشد؟
ابتدا این طور به نظر می رسید که سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان و عوامل آن یا نمی دانند چنین بندی در شرایط جایزه وجود دارد؛ یا از وجود آن باخبر هستند اما معنا و مفهومش را نمی دانند که در هر دوصورت، این برای مؤسسه ای و متولیانی که ادعا می کنند این جشنواره را در راستای ارتقای فرهنگ شهروندی و جایگاه اصفهان در ادبیات داستان نویسی، برگزار می کنند، بسیار ناپسند و زشت است. اما متأسفانه بعدها که با گفتگوهای بنده، آگاهی آنان از وجود چنین بندی مشخص شد، نه تنها لزومی به اصلاح آن ندیدند، بلکه بر بودنش هم اصرار می ورزند.
اگر داستان نویسان جوان، به دلیل عدم آگاهی و آشنایی از چنین موضوعی یا به دلیل شوق وذوق، آثار خود را چشم بسته برای این جشنواره می فرستند، شاید قابل توجیه باشد! اما سخت در عجبم که چه طور بزرگان داستان نویسی معاصر ما، بدون هیچ گونه واکنشی به این موضوع، نهتنها تحت عناوینی چون دبیر و داور در اجرای این جایزه نقش دارند، بلکه چه بسیاری از این عزیزان _ حتی آنان که بنده از وجود چنین بندی آگاهشان کردم _ از برگزاری این جشنواره حمایت هم کرده اند.
آیا چنین جشنواره ادبی و هنری ای که بانیان آن، نقش تصاحب کنندگان غیرقانونی حقوق مادی و معنوی یک اثر خلاقه را بازی می کنند، ارزش داوری، دبیری، شرکت، حمایت و برگزاری دارد؟ آیا چنین جایزه ای در شأن کسی چون محمدعلی جمال زاده است؟ امیدوارم بانیان این جشنواره به این نکته پی برده و متن بند هفت را به گونه ای دیگر اصلاح کنند!
کد خبر 4911861
صادق وفایی
شعار سال: کافی است سری به کتابفروشی ها بزنید یا همین نمایشگاه کتابی که گذشت، دقیقا متوجه می شوید چقدر قیمت کتاب در مقایسه با چند سال پیش یا اصلا همین چند ماه پیش متفاوت شده و بالا رفته است
کافی است سری به کتابفروشی ها بزنید یا همین نمایشگاه کتابی که گذشت، دقیقا متوجه می شوید چقدر قیمت کتاب در مقایسه با چند سال پیش یا اصلا همین چند ماه پیش متفاوت شده و بالا رفته است، حرف های زیادی زده می شود، کاغذ و زینک گران شده، هزینه چاپخانه ها بالا رفته پس ناشر متاثر از این اتفاق ها مجبور است قیمت کتاب را افزایش دهد. در این میان البته بعضی ها هم کارهای دیگری می کنند، چاپ های قدیمی شان را دست کاری می کنند و با برچسب زدن قیمت روی قیمت قبلی، کتاب را به فروش می رسانند. حرف مان در این گزارش زدن برچسب نیست، حرف مان این است که با آمار، تغییرات را بگوییم. مطمئنا تنها صحبتی که می تواند روی مخاطب تاثیر بگذارد تا تفاوت قیمت ها را تنها در دو سال متوجه شود، همین آمار است. آماری که دو ماه ابتدایی سال های 96، 97 و 98 را نشان می دهد. سال 96 ، همان سال انتخابات ریاست جمهوری را داشتیم و مطمئنا نامزدهای انتخاباتی برای تبلیغات، احتیاج به کاغذ داشتند. قیمت کاغذ در آن زمان تقریبا بندی 96 هزار تومان بود، ولی در ابتدای سال 97 به بندی 170 هزار تومان هم رسید، اما این پایان ماجرای قیمت کاغذ نبود، بلکه قیمت در انتهای سال 97 با یک رشد صعودی به بندی 450 هزار تومان هم رسید و درحال حاضر و با اطلاعاتی که در مرکز اطلاعات کاغذ آمده ، قیمت هر بند کاغذ به 470 هزار تومان رسیده است و البته قیمت کاغذ تا بندی 500 هزار تومان هم رسیده بود! قیمت سال 96 که بندی 70 هزار تومان بود، قیمت کتاب را هم در ثبات نگه داشت ولی قیمت در سال های 97 و 98 رکورد زده است و آمار نشان می دهد چقدر افزایش قیمت داشته است و این افزایش به 90 درصد رشد قیمت کتاب هم رسیده است. در این گزارش مقایسه ای داشته ایم بین دو ماه ابتدایی سه سال متوالی از 96 تا 98، تا بدانیم درصد تغییرات در این سال ها و در مقایسه با هم چقدر بوده است. یک نکته در آمارهای سایت خانه کتاب این است که مقایسه این آمار در ماه های مختلف در برخی موارد با هم تناقض دارد.
آمار قیمت کاغذ
شاید برای خیلی از افرادی که این گزارش را می خوانند، قیمت کاغذ مهم نباشد و بگویند هر چقدر می خواهد قیمت کاغذ گران شود، اما مطمئنا برای کسانی که در حوزه چاپ و نشر فعالیت می کنند یا حتی کسانی که علاقه مند به خرید کتاب، روزنامه و مجله هستند این مساله مهم است. فکر کنید شما یک کتاب را در سال 96 با قیمت 10 هزار تومان می خرید و اگر الان همان کتاب بخواهد تجدیدچاپ شود، قیمتش پنج یا 6 برابر شده است!
با نگاهی به قیمت کاغذ در سال های 96 تا 98 متوجه می شویم قیمت کاغذ از بندی 70 هزار تومان در سال 96 به بندی نزدیک به 500 هزار تومان در سال 98 رسیده است. تغییراتی که مطمئنا با هیچ اصولی قابل هضم نیست که چرا باید آنقدر تغییرات صورت بگیرد و کسی هم این موضوع را گردن نگیرد و به جای کنترل نوسانات بازار کاغذ، به مسائل دیگر توجه شود!
محمدرضا دربندی که مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری های داخلی وزارت ارشاد است، علت گرانی های کاغذ را در چهار چیز عنوان کرده و گفته است: علت اول آن را سیر نزولی تولید کاغذ در کل جهان می داند که مرتبط با مسائل محیط زیستی است و علت دوم آن داخلی است که محیط زیست اجازه قطع درختان برای تولید کاغذ را نمی دهد و علت سوم گرانی دلار است که طبعا بر گرانی کاغذ تاثیر می گذارد و علت چهارم احتکار برخی از تجار داخلی است. اما نکته ای که به صحبت ها دربندی وارد است، این موضوع است که اگر مسئولان کنترلی بر بازار کاغذ داشتند، می توانستند همان زمانی که در اوایل سال 97 ، کاغذ از بندی 70 هزار تومان به بندی 150 هزار تومان رسید، کنترل بازار را به دست می گرفتند تا به قول خودشان محتکران و دلالان نتوانند قیمت کاغذ را چندین برابر کنند.
فروردین 96
در فروردین 1396، تعداد 2993 عنوان کتاب منتشر شده است، تعداد کتاب های عمومی منتشرشده در این سال 1812 عنوان، تعداد کتاب های کودک 879 عنوان، تعداد کتا ب های کمک درسی 302 عنوان، متوسط شمارگان کتاب 1587 عنوان بوده است و متوسط قیمت هم 12 هزار 719 تومان بود.
فروردین 97
در فروردین 97، 3444 عنوان کتاب منتشر شده است که از این میان، 2351 عنوان سهم کتاب های عمومی، 669 عنوان سهم کتاب های کودک و نوجوان، 424 عنوان سهم کتاب های کمک درسی، میانیگن شمارگان 1447 و میانگین قیمت 17530 تومان بوده است.
فروردین 98
در فروردین 98، تعداد 2624 عنوان کتاب منتشر شده است، تعداد کتاب های عمومی 1644 عنوان، 572 عنوان کتا ب های کودک و نوجوان، 408 عنوان کتاب های کمک درسی، میانیگین شمارگان 1087 عنوان و متوسط قیمت 23 هزار و 711 تومان بوده است.
شرح جدول و مقایسه
با مقایسه تعداد کتاب ها در فروردین ماه این سه سال، متوجه می شویم تعداد کتاب ها در فروردین 97 بیشتر از دو سال 96 و 98 بوده است، اما آمار سال 98 نگران کننده می شود و تعداد کتاب ها در کل به 2624 عنوان رسیده است و درصد تغییر آن به نسبت سال 96 به منفی 13 درصد رسیده است، میانگین شمارگان در دو سال 97 و 98 کاهش داشته اما این کاهش در سال 98 چشم گیرتر است و تقریبا 31 درصد میانگین شمارگان در سال 98 به نسبت سال 96 کاهش داشته است. اما مساله بعدی قیمت است که مطمئنا مهم است و رشد زیادی داشته است. با مقایسه بین فروردین 96 و فروردین 98 متوجه می شویم تغییر قیمت 87 درصد بوده است!
اردیبهشت 96
در اردیبهشت 96 تعداد 7906 عنوان کتاب منتشر شده است، که سهم کتاب های عمومی 5757 عنوان، کتاب های کودک 993 و کتاب های کمک درسی 1156 عنوان بوده است، متوسط شمارگان 1274 و قیمت متوسط کتاب 17199 تومان بوده است.
اردیبهشت 97
در اردیبهشت 97، 8 هزار و 901 کتاب منتشر شده است، تعداد کتاب های عمومی 6377 عنوان، تعداد کتاب های کودک و نوجوان 1314، تعداد کتاب های کمک درسی 1210 عنوان، میانگین شمارگان 1323و میانگین قیمت هر کتاب 18 هزار 415 تومان بوده است.
اردیبهشت 98
در اردیبهشت 98، 7250 عنوان کتاب منتشر شده است که از این تعداد 5147 عنوان کتاب های عمومی، 788 عنوان کتاب های کودک و نوجوان، 1315 عنوان کتاب های کمک درسی، میانیگن شمارگان در این ماه 1175 و میانگین قیمت کتاب ها 33998 تومان بوده است.
شرح جدول و مقایسه
اردیبهشت همیشه به خاطر نمایشگاه کتاب، ماه رونق و به قولی گل سرسبد برای اهالی نشر است و تقریبا همیشه تعداد عناوین کتاب ها در این ماه به نسبت ماه های دیگر بیشتر است، اما مقایسه آمار در اردیبهشت این سه سال چیز دیگری می گوید، تعداد کل کتاب ها در سال 98 به نسبت سال 96 ، کاهش 8 درصدی داشته است و از 7906 عنوان به 7250 عنوان رسیده است. تنها نکته در تعداد کتاب ها مربوط به کتاب های کمک درسی است که طی سه سال رشد 14 درصدی داشته است و از 1156 به 1315 عنوان رسیده است! شمارگان هم باز کاهش 8 درصدی دارد و از 1274 به 1175 رسیده است. اما بحث شیرین قیمت و مقایسه بین سال های 96 تا 98، افزایش 98 درصدی قیمت را نشان می دهد که از 17 هزار و 199 تومان به 33 هزار و 994 تومان رسیده است!
شعار سال ،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد آنلاین،تاریخ انتشار:22خرداد1398،کد خبر: 359304،www.eghtesadonline.com
دفاع این شاعر از قنبری در حالی صورت گرفته که شهیار قنبری در مصاحبه ای، به برخی از شاعران و ترانه سرایان فعلی در ایران از جمله خود این شاعر توهین کرده بود!
لازم به ذکر است که شهیار قنبری از جمله شاعران وابسته به دفتر اشرف پهلوی (همچون ایرج جنتی عطایی و اردلان سرفراز) بود که در مسیر سیاست های سوپاپ اطمینان رژیم شاه به سرودن تعدادی ترانه های ظاهرا اعتراض آمیز در کنار خیل اشعار و ترانه های مبتذل و مستهجن و ضد دینی برای جمعی از فاسدترین خواننده های شاهنشاهی مبادرت ورزید که در کاباره ها و کافه های فساد می خواندند. همان ترانه هایی که این شاعر حامی دولت از آنها به عنوان میراث فرهنگی و معنوی ما یاد کرده است!
نکته قابل تأمل اینکه دو سال پیش، وزارت فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی در میان حیرت علاقمندان انقلاب و هنر انقلابی، به کتابی حاوی همین مبتذلیات ضد فرهنگی و ضد اسلامی، مجوز انتشار داد!
شهیار قنبری پس از پیروزی انقلاب و خراب شدن بساط عیش و غارت اربابانش، مانند دیگر همپالکی های خود به آمریکا گریخت و در همان جا همچنان به سرودن اشعار سخیف و مبتذل این بار بر علیه انقلاب و مردم ایران ادامه داد.
شهیار قنبری از حامیان فتنه و فتنه گران 88 بود که برایشان شعر و ترانه گفت و به خاطرشان تحصن کرد. اما تنها تفاوتش با مدافع دولتی امروزش این بود که این یکی علی رغم همه عناد و دشمنی با انقلاب و مردم ایران، همچنان از مواهب حکومتی در این سرزمین برخوردار بوده و هست و پول های کلان از صداوسیما (بابت خیل اشعاری که برای سریال های تلویزیونی گفت)، بودجه های هنگفت از وزارت ارشاد (از جهت دبیری جشنواره شعر فجر)، حقوق های بالا از موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی (رحمهًْ الله علیه) بابت مسئولیت واحد ادبیات آن و... دریافت کرده است.
اما اینکه چه تناسبی مابین تنظیم و نشر آثار بنیانگذار جمهوری اسلامی یا دبیری جشنواره فجر انقلاب اسلامی یا صداوسیما جمهوری اسلامی و یا وب سایت خبر آنلاین با شاعر دربار شاهنشاهی و مبتذل سرای خوانندگان مفسد طاغوتی و ضدانقلابیون فراری ضدایرانی وجود دارد را قاعدتا بایستی مسئولین موسسات و نهادهای نامبرده پاسخ دهند. اینکه آیا این گونه کنار آمدن با عناصر فتنه گر و مشکوک که اشعار مبتذل و شاعران درباری و ضدایرانی را میراث فرهنگی و معنوی خود می نامند، تنها ناشی از ساده لوحی و کم سوادی است و یا باز هم مسئله نفوذ در میان است؟!
احمد عطایی مدیر موسسه قدر ولایت در گفت وگو با خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع پرس ، از تهیه و توزیع بیش از 2 هزار بسته فرهنگی کتاب در قالب طرح همدلی مومنانه و در لبیک به توصیه رهبر معظم انقلاب اسلامی خبر داد و اظهار داشت: حضرت آقا در روز نیمه شعبان که صحبت کردند، چون آسیب دیدگی مالی قشر کارگری از کرونا به آنها فشار آورده، ایشان کمک معیشتی را مطرح فرمودند که خدا را شکر حجم وسیعی به عنوان کمک همدلی و مومنانه از سراسر کشور جمع آوری شد.
وی افزود: حضرت آقا در همان سخنرانی به این مطلب هم اشاره فرمودند که به خاطر احتمال تعطیلی مساجد و مراکز مذهبی و محروم بودن مردم از این فضاها در ماه مبارک رمضان، خلوتی در منزل و در بین خانواده با خدا داشته باشید. به همین خاطر ما به فکر افتادیم که بسته معیشتی را با بسته ای همراه کنیم که به این خلوت زیبا کمک کند.
مدیر موسسه قدر ولایت تصریح کرد: طرح رزمایش همدلی و کمک مومنانه به دلیل اینکه در سراسر کشور برگزار می شود ما توان تامین بسته فرهنگی برای همه آن ها را نداشتیم لذا به فکر جمع آوری کمک برای تهیه این بسته های فرهنگی افتادیم و با خیلی ها رایزنی کردیم.
عطایی گفت: ما برای این کار می بایست ابتدا افراد را در جهت کمک به این طرح توجیه می کردیم که این حرکت ضرورت دارد و حتی اگر موضوع بسته و کمک معیشتی نیز مطرح نبود، طبیعی است که باید به عرصه فرهنگ، ایمان و معنویت مردم فکر کنیم چراکه مخصوصا در شرایط کرونایی امروز خیلی از خانواده ها به فضای مجازی و خرید اینترنتی کتاب دسترسی ندارند.
وی همراه سازی کتاب و بسته های فرهنگی فرهنگی در طرح رزمایش کمک مومنانه را موجب تعمیق و اثرگذاری این فعالیت ها دانست و تاکید کرد: بسته های فرهنگی کتاب به ایجاد معنویت و آگاهی برای آن خلوتی که حضرت آقا اشاره فرمودند، کمک می کند. بخاطر همین ضرورت ها تماس هایی را با اشخاص خیر فرهنگی و حتی دستگاه ها و مجموعه های مختلف داشتیم که موجب شد در مرحله اول 300 بسته فرهنگی کتاب تنها با کمک اشخاص تهیه شود که با کمک قرارگاه شهدای مدافع حرم جنوب تهران، این بسته ها در ورامین و قرچک توزیع شد. در ادامه این طرح و با پای کار آمدن موسسه خانه کتاب، 600 بسته دیگر را تهیه کردیم که روز گذشته توزیع شد.
مدیر موسسه قدر ولایت خاطرنشان کرد: 50 درصد از هزینه های تهیه این بسته های فرهنگی کتاب توسط ناشر و 50 درصد دیگر آن از سوی خیرین تامین و پرداخت می شود.
وی ادامه داد: ما طرح و نامه ای را به بنیاد مستضعفان ارائه کردیم که ما را به بنیاد علوی ارجاع دادند. در این طرح پیشنهاد کرده بودیم که 30 هزار بسته فرهنگی کتاب برای استان های جنوبی کشور مثل کرمان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خراسان جنوبی تهیه و توزیع کنیم و این طراح را به صورت کشوری در ماه مبارک رمضان با تاکید بر کتاب هایی با موضوع قرآن، مناجات، دعا و زندگینامه ائمه داشته باشیم که موجب کمک به ناشران نیز باشد اما در نهایت این پیشنهاد انجام نشد و تنها کمک محدودی انجام دادند که منجر به تهیه یک هزار بسته فرهنگی شد که بسته های را برای توزیع در غرب و شرق تهران همانند منطقه خاک سفید، رباط کریم، شهرک اندیشه و ملارد آماده کردیم.
عطایی عنوان کرد: معتقدیم با تهیه چنین بسته های فرهنگی اثرگذاری رزمایش مومنانه بیشتر می شود چراکه با این بسته فرهنگی بچه ها خوشحال می شوند و موجب می شود آن ها کتاب ها را مطالعه کنند. در این بسته ها کتاب های مختلف جهت دار و جذابی برای بچه ها و نوجوانان در نظر گرفته شده است.
انتهای پیام/ 121
به گزارش فرهیختگان آنلاین ، داستان آمارها، داستان جالبی شده است. شاید فکر نمی کردیم روزی گزارش هایی بخوانیم که بگوید آمار کتابخوانی بیشتر شده است. حالا از این بعد به آن نگاه کنیم که کتاب کاغذی هم مدنظر نیست، بلکه منظور کتاب های الکترونیک است که شاید اصلا فکرش را نمی کردیم یک روز بخواهیم از آماری بگوییم که در یک مدت محدود نشان از فروش کتاب، آن هم به مقدار زیاد باشد. سال گذشته بعد از گرانی هایی که در حوزه کاغذ و نشر صورت گرفت، سیل طرفداران کتاب به سمت کتاب های الکترونیک روان شد، چون مخاطبی که علاقه مند همیشگی کتاب است، دیگر نمی تواند در این اوضاع گرانی، کتاب موردنظرش را مثلا با قیمت 100هزار تومان بخرد! همین باعث می شود به سمت اپلیکیشن های کتابخوان یا حتی کتاب های صوتی برود. حالا و در این چندماهی که کرونا در کنارمان حضور دارد، کتاب خواندن و فیلم دیدن برای همه به یک سرگرمی تبدیل شده است. برای اینکه از حوزه کتاب های الکترونیک و آمارهای فروش شان بدانیم، به سراغ اپلیکیشن های پرطرفدار این روزهای کتابخوانی مثل فیدیبو و طاقچه رفتیم که همه برای خرید کتاب های الکترونیک به دنبال آنها هستند. از طرف دیگر سراغ یک ناشر رفتیم که خودش هم در نرم افزارهای کتابخوان کتاب الکترونیک دارد و هم بستر پلتفرمی برای فروش کتاب های الکترونیکش.
صدوقی، مدیرعامل طاقچه مطرح کرد: تخفیف های متعدد و فروش 5 برابری
طاقچه یکی از مراجع خرید کتب الکترونیکی به طور قانونی است که از آبان ماه سال 93 با مدیریت محمد صدوقی به طور رسمی در اختتامیه همایش ملی نشر الکترونیک در دانشگاه تهران رونمایی شد. این اپلیکیشن در حال حاضر با حدود 300ناشر از ناشران خوب و بزرگ کشور مانند سوره مهر، چشمه، ثالث، سروش، جامی، هیرمند و... همکاری می کند و با بیش از 12هزار محتوا شامل کتاب، مجله و روزنامه در طاقچه در دسترس است. طاقچه با ارائه خدماتی مثل رمزگذاری برای هر کتاب در نرم افزار کاربر و تهیه آرشیو از حساب کاربری کاربران، سعی در جذب اعتماد دو رکن اصلی اپلیکیشن یعنی ناشران و کاربران دارد. امکان معرفی کتاب دوستان ازطریق شبکه های اجتماعی و جست وجو در متن کتاب ازجمله ویژگی های طاقچه و تقریبا شبیه اپلیکیشن آمازون است. نکته مهم درمورد طاقچه این است که سال گذشته، خبری را در فرهیختگان منتشر کردیم که ابوالفضل جوکار، مدیر انتشارات گاج می خواهد این اپلیکیشن را بخرد، اما درنهایت به گفته محمد صدوقی، با جوکار به توافق نرسیدند و این اتفاق نیفتاد. به سراغ صدوقی رفتیم تا آماری از طاقچه در این روزهای کرونایی بدهد و بگوید چه اتفاقی در این اپلیکیشن افتاده است:
اگر بخواهم از آمار رشد و فروش مان در این چند ماه کرونایی بگویم، باید یک مقدمه را عرض کنم. نکته مهم اینجاست که ما یک فروش پنج برابری در این چندماه داشتیم و این مساله به خاطر چند حرکت بود که همزمان در طاقچه انجام دادیم. یک مساله این بود که ما همیشه هنگام نزدیک شدن به نوروز، طرحی را برای تخفیف و فروش کتاب ها داشتیم که امسال با توجه به وضعیت کرونایی، این طرح را 15روز زودتر یعنی از اواسط اسفند شروع کردیم و تا 23فروردین آن را ادامه دادیم. درمورد طرح هم بگویم که شامل تخفیف ها بود و یک گردونه جوایز داشتیم که هر روز هر کاربر می توانست این گردونه را بچرخاند و جایزه ببرد. این اتفاقی بود که ما در مورد اپلیکیشن طاقچه رقم زدیم. البته ما از اسفندماه، نسخه جدید اپلیکیشن طاقچه را هم رونمایی کردیم که نسخه بزرگ آپدیت ما بود و این هم در بیشترشدن مخاطب مان تاثیرگذار بود. چند مورد همکاری خوب هم در کنار این دوکار داشتیم؛ یکی همکاری با شهرداری تهران در سه مقطع که هر کاربر، یک کتاب کودک و نوجوان از طاقچه هدیه بگیرد و یک همکاری هم با وزارت ارشاد بود که از ابتدای سال99 هر کاربر به انتخاب خودش یک کتاب را با 70درصد تخفیف خریداری کند. مجموع این اتفاقات باعث شد فروش و رشد مخاطب پنج برابری را داشته باشیم.
بعد از اینکه کمپین قبلی مان در 23فروردین به اتمام رسید، بخشی را در طاقچه قرار دادیم به اسم طاقچه بی نهایت که سه ماه اشتراک این بخش به مبلغ 37هزار تومان را با 70درصد تخفیف، به قیمت 10هزار تومان به مخاطب مان هدیه دادیم. طاقچه علاوه بر اینکه فروش کتاب الکترونیک دارد، کتابخانه الکترونیک هم هست و منظور از این طاقچه بی نهایت این است که با یک کتابخانه دیجیتال مواجه هستید؛ یعنی مخاطب با پرداخت حق اشتراک می تواند به 10هزار و200 عنوان کتاب دسترسی داشته باشد و این تخفیف تا دهم اردیبهشت در نظر گرفته شد.
از چند روز پیش هم کمپین ماه رمضان را با عنوان میهمانی کتاب شروع کردیم. کتاب های متنوع که با موضوع این ماه مطابقت داشته باشد، با تخفیف برای فروش گذاشته شده اند. یک مسابقه هم داریم با عنوان کتاب ماه که مجموعا 25میلیون تومان هزینه برایش درنظر گرفته ایم. باتوجه به رسالتی که در طاقچه برای خودمان تعریف کردیم، سعی می کنیم امکاناتی را فراهم کنیم تا مخاطب مان از این امکانات طاقچه استفاده کند و بتوانیم کتابخوانی را ارتقا بدهیم.
رمان ها و کتاب های موفقیت، جزء پرفروش ها
درمورد اینکه چه کتاب هایی بیشترین فروش را داشتند، باید بگویم کتاب های رمان و داستان و موفقیت یا خودشناسی و خودیاری، جزء کتاب های پرفروش بودند و دلیل آن هم این است که این کتاب ها در اپلیکیشن ما تنوع زیادی دارد و برای همین هم از طرفداران بیشتری برخوردار است. نکته دیگر اینکه شرایطی که بر کشور به خاطر بیماری حاکم بود، باعث شد کتاب هایی با این محتوا بیشتر خریداری شود. مساله مهم دیگر، مربوط به قیمت کتاب الکترونیک است. ببینید، قیمت کتاب الکترونیک درصدی از قیمت کتاب چاپی است. قیمت کتاب چاپی با گران شدن کاغذ، گران می شود و این طبیعی است. اما درمورد کتاب الکترونیک چندان این گرانی را نداریم، البته قیمت آن را هم ناشر مشخص می کند. از ابتدای سال جدید هم چند مورد بوده است که برخی ناشران خواسته اند کتاب هایشان افزایش قیمت داشته باشد. درواقع قیمت گذاری کتاب ما برعهده ناشران است. درمورد کتاب های صوتی هم باید این را بگویم که ما در اپلیکیشن طاقچه حدود چهارهزار کتاب صوتی داریم و جالب اینجاست که رشد فروش کتاب های صوتی بسیار بیشتر از کتاب های متنی است. کلا مدیوم کتاب صوتی و کتاب الکترونیک در حال رشد است، اما اقبال ها به کتاب صوتی بیشتر شده است. مردم علاقه بیشتری به کتاب های صوتی نشان می دهند و این با توجه به سبک زندگی این روزها باعث می شود مخاطب به سمت کتاب های صوتی برود. یک نکته دیگر که برای خودمان بسیار مهم و آمار خوبی هم هست، اینکه در سال98 در طاقچه، مجموعا 181میلیون و 50 هزار و 664 دقیقه کتاب خوانده شد.
مصطفی میرنوری، مدیر مارکتینگ فیدیبو مطرح کرد:
فروش هشت برابری کتاب
فیدیبو، اولین سامانه multi-platform تولید و توزیع کتاب الکترونیک و صوتی در خاورمیانه است که مبتنی بر استانداردهای جهانی صنعت نشر و با رعایت کامل قانون جهانی کپی رایت طراحی و اجرا شده است. این سامانه که با پشتیبانی مهدی فیروزیان از سال 92 کار خود را آغاز کرده است، توانسته بیش از 300ناشر نامدار ایرانی و همچنین چندین ناشر برجسته بین المللی را با خود همراه کند و با افتتاح دفاتر پشتیبانی و فنی در کشورهای اسپانیا (مورسیا)، لبنان (بیروت) و ایران (تهران) امیدوار است در کوتاه ترین زمان ممکن شعار اولیه خود را که مطالعه آزاد برای همه، همه وقت، همه جا است، تحقق بخشد. محتوای فیدیبو در پنج سربرگ دسته بندی شده است. فیدیبو با ارائه خدماتی مثل هدیه دادن کتاب به آشنایان و دوستان و درخواست کتاب درصورت عدم وجود کتاب موردنظر در برنامه حتی مرور خودکار، سعی در پیشی گرفتن از رقیب خود یعنی اپلیکیشن طاقچه دارد.
میرنوری هم مانند صدوقی مدیر اپلیکیشن طاقچه معتقد است که کتاب های الکترونیک در این مدت، فروش خوبی داشته اند و می گوید: در این مدت خانه نشینی ها به خاطر کرونا کمپینی باعنوان مسئولیت اجتماعی تشکیل دادیم و تا 90درصد برای مخاطبان مان تخفیف گذاشتیم. همین باعث شد مخاطب زیادی داشته باشیم و این رشد مخاطب و فروش هشت برابر شود. ما هیچ وقت تخفیف 90درصد نمی گذاریم. اما باتوجه به شرایطی که در کشورمان وجود داشت این کمپین مسئولیت اجتماعی را شکل دادیم تا بتوانیم مردم را به خانه ماندن ترغیب کنیم، درباره حدود 100کتاب با ناشرشان صحبت شد و با همکاری آنها، این طرح تخفیف را اجرا کردیم که شاید برای ما سودی نداشت اما باعث شد مردم در خانه بمانند و کتاب بخوانند.
برای خواندن کتاب همیشه دو موضوع داستان و روان شناسی میان مردم پرطرفدار است و الگو در این دوماه هم همین بوده است. منتها باتوجه به اینکه تعطیلات نوروز را هم داشتیم و سال جدید را شروع کردیم و اینکه مردم دوست دارند که سال جدیدشان را با برنامه ریزی شروع کنند، کتاب هایی که با موضوع پیشرفت شخصی و این مباحث بوده فروش بیشتری داشته اند.
امسال چون نمایشگاه کتاب را در اردیبهشت نداریم و همیشه کتابخوان ها از این نمایشگاه خرید می کردند، برای اینکه این فضای خالی را پر کنیم احتمالا چند کمپین دیگر خواهیم داشت تا مردم زیاد خلأ نمایشگاه کتاب را احساس نکنند.
نکته ای که باید بگویم درمورد قیمت کتاب هاست؛ بازار کتاب الکترونیک به شدت درحال رشد است و دلایل متعددی دارد که یکی از آنها گران شدن کاغذ است. به طور مشخص پیش تر مردم شناخت آنچنانی از کتاب الکترونیک و خواندن آن در بستر قانونی نداشتند و اپلیکیشن های کتابخوان این فرصت را ایجاد کرد تا شرایطی برای انتشار قانونی یک محصول فرهنگی در فضای مجازی فراهم شود. رشد مخاطب ما در فیدیبو به صورت روزانه است که گرانی کاغذ و به تبع آن گرانی کتاب، یک درصدی از این افزایش مخاطب است. درکل، اقبال به کتاب های الکترونیک به شدت درحال رشد است.
درمورد قیمت کتاب های الکترونیکی باید بگویم که اساسا در همه جای دنیا، قیمت این کتاب ها درصد قابل توجهی کمتر از قیمت پشت جلد کتاب چاپی است. مثلا اگر کتابی قیمت جلد چاپی اش 10هزار تومان باشد، بسته به تصمیم ناشر درصدی از این نرخ، به عنوان قیمت کتاب الکترونیک از پنج تا هفت هزار تومان انتخاب می شود. در ایران این درصد کم شدن مبلغ تا 50درصد انتخاب شده است، ولی بعضا ناشرانی هستند که قیمت ها را همیشه رصد می کنند و نرخ هایشان را نسبت به کتاب چاپی بالا می برند.
ما در فیدیبو کتاب صوتی و پادکست هم داریم. این رشد 8برابری که اعلام کردم در این بخش ها هم بوده است. اما باتوجه به اینکه مردم این روزها گرفتاری های مختلف دارند و شاید نتوانند گوشی به دست بگیرند و کتاب بخوانند، رشد کتاب های صوتی و پادکست ها هم بسیار زیاد بوده است. اگر رشد فروش کتاب الکترونیک 6درصد باشد رشد فروش کتاب صوتی 8برابر است.
امین نادری، مدیر بخش الکترونیک سوره مهر تاکید کرد:
نقش کاتالیزوری کرونا در فروش کتاب الکترونیک
انتشارات سوره مهر از اولین ناشرانی بود که در زمینه کتاب های الکترونیک کارش را شروع کرد، برای کتاب های جدیدش که در نمایشگاه کتاب می آورد، نسخه صوتی و الکترونیک هم داشت. امین نادری که سال هاست در این حوزه فعالیت می کند، معتقد است که کرونا باوجود همه بدی هایی که داشته، توانسته در حوزه کتاب مخصوصا کتاب های الکترونیک نقش کاتالیزور داشته باشد. سراغ او رفتیم تا برایمان از اتفاق های این چندماهه با وجود کرونا و درنهایت از بازار کتاب های الکترونیک بگوید.
ما تعریفی داریم به عنوان عادت مصرف کننده یا عادت یوزر نسبت به کالایی که مصرف می کند؛ فرآیندی که مخاطب از کتاب چاپی به سمت کتاب کاغذی برود، یک تغییر طولانی مدت بوده است. یکی از دلایلش به خاطر تعلق خاطری است که کاربران به کتاب های فیزیکی دارند. خیلی ها حتی به بوی کتاب علاقه دارند و از لمس کردنش لذت می برند. برای اینکه بخواهیم بازار قوی برای کتاب های الکترونیک داشته باشیم کم کم باید این گرایش در مخاطب ایجاد شود و این کار از طریق تبلیغات و... باید انجام بگیرد.
اینکه یک بازار موفق از کتاب های الکترونیک و خوب داشته باشیم، نیازمند چندمولفه است. یک مساله مهم پلتفرم است. پلتفرم همان چیزی است که این نرم افزار های کتابخوان باید در بستر آنها شکل بگیرد. به عنوان کسی که سال هاست در این عرصه کار می کند می توانم بگویم ما دانش خوبی در این زمینه داریم. نرم افزارهای ما کاملا با مشابه خارجی شان برابری می کنند. بازار ما کاملا رقابتی است، چند اپلیکیشن خوب داریم. ما در حوزه پلتفرم و دانش این حوزه چیزی کم نداریم.
مساله بعدی، محتواست که ما در این مساله عقب هستیم. به نسبت بازار کتاب های چاپی، بازار کتاب های الکترونیک خیلی عقب است. یک بار حساب می کردم که شاید کمتر از پنج درصد از کتاب های چاپی به کتاب الکترونیک تبدیل شده اند. مخاطب این کمبود محتوا را متوجه می شود، چون نمی تواند کتاب موردعلاقه اش را در این بستر پیدا کند. یک مساله دیگر برای رونق این بازار ترویج است. باید تبلیغ عادت کردن به کتاب های الکترونیک را زیاد داشته باشیم؛ مساله ای که خیلی کم است و ما تا الان نتوانسته ایم خوب تبلیغ کنیم. یک علتش این است که بخش خصوصی در این حوزه در حال فعالیت است و منابعش محدود است و نمی تواند خیلی هزینه کند تا محصولاتش را تبلیغ کند. اگر صداوسیما یا ارگان های دولتی پای کار می آمدند، می توانستند برای این اپلیکیشن ها تبلیغات کنند. اگر بخواهیم به صورت کلی بگوییم گردش مالی صنعت نشر الکترونیک در ایران کمتر از یک درصد بازار نشر است و البته نکته بعدی اینجاست که این آمار در کشورهای دیگر به 30درصد و گاهی بیشتر از این هم می رسد. اما آنچه ما را به کار کردن در این صنعت امیدوار می کند، رشدی است که از میزان یوزر فعال و افزایش فروش اتفاق می افتد؛ مخصوصا در چندماه گذشته رشد تصاعدی زیادی داشتیم، به ویژه در دوماه اخیر که این رشد بسیار چشمگیر بوده است. ما در انتشارات سوره مهر در حوزه کتاب های الکترونیک در سال 98 رشدی 25درصدی داشتیم. در کتاب های صوتی هم رشدی بین 20تا 30درصد داشتیم، اما در یک ماه اخیر که با ویروس کرونا مواجه بودیم، عددها رشد زیادی داشته است. در ایام خانه نشینی نوروز 99، با مخاطبانی مواجه بودیم که نیازمند محتوا بودند و همین باعث شد نصب اپلیکیشن کتابخوان مان تقریبا چهاربرابر رشد کند و فروش کتاب هایمان هم تقریبا سه برابر شد.
البته باتوجه به اینکه مردم احتیاج به محتوا داشتند، ما کارهایمان را چندبرابر کردیم و تقریبا در ایام عید شبانه روز کار کردیم. سه مجموعه کتاب صوتی را در همین ایام منتشر کردیم. کمپینی را برگزار کردیم با این عنوان که در خانه بمانید و سفر کنید و در برگزاری یک ماهه این کمپین، توانستیم تقریبا نزدیک به 2800سفارش کتاب بگیریم که گردش مالی خوبی را برایمان رقم زد.
سوره مهر اولین ناشری است که بحث پلتفرم کتاب های الکترونیک را در دستور کار خودش قرار داد. ما در هر فضایی که مربوط به کتاب های الکترونیک بوده است شرکت کرده ایم و این کار را برای مخاطب مان انجام داده ایم. وضعیت خوبی هم داریم. سال 98 سال پررونقی برایمان بود؛ تعداد کتاب های صوتی مان به 135عنوان کتاب صوتی رسید. کار جدیدی که انجام دادیم، این است که چندکتاب را قبل از چاپ، به صورت الکترونیک به فروش رسانده ایم و این خیلی کار مهمی است و برای اولین بار انجام شده است. قریب به دوهزار عنوان کتاب الکترونیک داریم. رویکردمان این است که این مساله را بتوانیم برای همه کتاب های چاپی انتشارات سوره مهر رقم بزنیم و همه کتاب ها، نسخه الکترونیک هم داشته باشند.
تنوعی که در بازار کتاب های الکترونیک نیست
مسئولان پلتفرم های الکترونیکی سعی شان این است که کتاب هایشان در بازار تنوع داشته باشد، اما باتوجه به نوظهور بودن این مدل از کتاب در کشور ما خیلی سخت است که همه کتاب های چاپی را در این پلتفرم ها ببینیم. حتی خود سازندگان این اپلیکیشن ها معتقدند همه ناشران به آنها اعتماد نمی کنند که کتاب هایشان را اینچنین بارگذاری کنند. تنوع این کتاب ها بیشتر در حوزه داستان، رمان و کتاب های موفقیت است. اما کتاب های دیگر مثل حوزه اندیشه و علوم انسانی که حتما قیمت چاپی شان خیلی بیشتر از این است، در این پلتفرم ها نیستند.
نکته بعدی درمورد کتاب صوتی است، باتوجه به شرایط این روزهای زندگی که همه بسیار گرفتارند و سخت است که کتاب کاغذی را دست بگیرند و گرانی هم مزید برعلت شده است، کتاب صوتی می تواند راهگشا باشد، اما باز هم در این حوزه با کمبود مواجه هستیم. یک سری از کتاب ها مثل کتاب های شعر یا داستان که گوش دادن به آن آسان است، می تواند راهگشای خوبی برای کتابخوانی باشد، اما مشکلات زیادی هم بر سر راه پلتفرم ها وجود دارد که نمی توانند آن محتوایی را که لازم دارند، داشته باشند تا تنوعی به این بخش بدهند. این مساله نداشتن محتوا هم بیشتر به بخش ناشران بازمی گردد که همکاری های لازم را با این مجموعه ها ندارند.
* نویسنده: عاطفه جعفری، روزنامه نگار
مرتضی کاردر _ روزنامه نگار
بهار در بازار کتاب ایران با شکوه نویسندگانی آغاز می شود که کتاب هایشان در اداره کتاب مانده و به نمایشگاه نمی رسد. در سال های گذشته همیشه اداره ممیزی سخت به فعالیت مشغول بوده و نویسندگان، به ویژه داستان نویسان، از گزند ممیزی ها در امان نبوده اند.
ممیزی، که نام محترمانه و روزآمدشده سانسور است، گاه متناسب با تغییر دولت ها تغییر کرده و قدری سهل گیرانه و گاه سختگیرانه تر شده، اما همواره وجود داشته است. حتی در سال های اخیر بارها سخن از واگذاری مجوز کتاب ها به ناشران به میان آمده اما وزیران و مدیران آمده اند و رفته اند و نهاد نظارت به شکل دولتی یا شبه دولتی وجود داشته و اغلب بی توجه به آمد و شدها کار خود را کرده است.
مدیران اداره کتاب نیز بعد از چند سال خواندن کتاب ها و تأیید و رد کتاب ها و جایگزین کردن واژه های مناسب به جای واژه های احتمالا منافی با عفت و امنیت عمومی دریافته اند که مسئله چندان در کتاب هایی که شمارگان شان روزبه روز کمتر می شود، نیست و اصلا ممیزی کردن کتاب ها در عصر انفجار اطلاعات و دانلود همه کتاب های مجاز و غیرمجاز در پایگاه های اینترنتی و شبکه های اجتماعی معنی ندارد و بیشتر برای راضی کردن مدیران بالادستی به کار می آید.
اما هرگاه ممیزی قدری سهل گیرانه تر شده و مدیران و ممیزان اداره کتاب در موارد اندک و بسیار مشمول ممیزی به دیده اغماض نگریسته اند، نهادهای پرفشار موازی به میان آمده اند که ای داد، ببینید چه چیزهایی از زیر دست ممیزان در رفته و نتیجه غوغای رسانه ای و فشار بر وزارت ارشاد بوده که اغلب به جمع آوری کتاب از بازار و گاه به تغییر مدیران و ممیزان اداره کتاب منجر شده است.
اما مسئله ممیزی شاید فقط سهل گیری و سختگیری نباشد، به نظر می رسد مشکل اداره ممیزی بیشتر فقدان رویه و اعمال نظر و سلیقه در ممیزی کتاب هاست. ممیزی گاهی وقت ها به جای اینکه مبتنی بر معیارهای روشن باشد، براساس حب و بغض ها و سلیقه های شخصی تعیین شده است.
کم نیستند کتاب هایی که در دوره های گوناگون از سد به نظر نفوذناپذیر ممیزی گذشته و از اداره کتاب به پیشخوان کتابفروشی ها آمدند. نویسندگان و ناشرانی که قدرت رایزنی بیشتری داشتند، اغلب می توانستند کتاب های خود را از غول اداره کتاب به سلامت بگذرانند؛ نویسندگان و ناشرانی که احتمالا خودی محسوب می شوند و همواره در مقایسه با نویسندگان و ناشرانی که هنوز برادری خود را اثبات نکرده اند، راه آسان تری برای رسیدن به پیشخوان کتابفروشی ها دارند.
فهرست خودی ها و غیرخودی ها در طول سال های گذشته بدون اعلام معیارهای روشن دستخوش تغییر شده است. در پی همین تغییرها و وجود همیشگی معیارهای دوگانه است که نویسنده ای که کتاب هایش سال ها مجوز گرفته اند، ناگهان غیرمجاز اعلام می شود و کتابی که پیش تر مجوز گرفته و حتی بارها تجدید چاپ شده، ناگهان به توقیف دچار می شود. در چنین موقعیت هایی به نظر می رسد ممیزی به ابزاری برای اعمال فشار و تأدیب ناشران و نویسندگان تبدیل می شود. این وقت ها سرنوشت نویسندگان و ناشران سرگردانی در اتاق های اداره کتاب و رایزنی با ممیزان و مدیران و در نهایت، انتظار است تا زمانی که شرایط تغییر کند.
حالا در روزهای کرونا و فعالیت کج دار و مریز ناشران و کتابفروشی ها، بلقیس سلیمانی در صفحه اینستاگرام خود خبر داده که بسیاری از کتاب های او غیرمجاز اعلام شده اند و چند ماه است که در صف بررسی دوباره اند.
بلقیس سلیمانی با همه معیارهای جمهوری اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نویسنده ای متعارف و به تعبیر جدیدتر نهادهای انقلابی، نویسنده ای تراز! محسوب می شود، از معدود نویسندگانی است که می تواند هم در جایزه جلال آل احمد و برنامه های رسمی دولتی - حاکمیتی و هم در برنامه های صداو سیما حاضر باشد، بی آنکه کسی احساس خطر کند یا خط قرمزی جابه جا شود.
زمان می گذرد و دیر یا زود او نیز می تواند دوباره مجوز کتاب های خود را بگیرد، اما شاید معلوم نشود که چه کسی در اداره کتاب یا یکی از اداره ها و اتاق های تو درتوی ارشاد یا نهادهای پرفشار موازی قصد تسویه حساب های شخصی با او یا ناشر کتاب هایش را داشته است.
عنوان نوشته نام گزیده ای از شعرهای عاشقانه نزار قبانی به ترجمه موسی بیدج است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی مؤسسه خانه کتاب، طرح بهارانه کتاب 1399 از 20 اردیبهشت تا 3 خرداد در سراسر کشور برگزار خواهد شد.
کتابفروشی های عضو طرح های قبلی خانه کتاب، برای تأیید شرکت در طرح بهارانه کتاب 1399 نیاز به ثبت نام مجدد ندارند و کافی است با مراجعه به نشست کاربری (پنل) خود شرایط شرکت در طرح را تأیید و اطلاعات خود را کنترل و ویرایش کنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم ، به نقل از روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی با اعلام این خبر برخی از اقدامات و فعالیت های این معاونت در این ایام را تشریح کرد.
برگزاری طرح کتاب_در_خانه / تمدید تا 12 اردیبهشت
وی گفت: با شیوع و گسترش ویروس کرونا در کشور، معاونت امور فرهنگی تلاش کرد، فعالیت هایی را در راستای شعار در خانه بمانیم طراحی و برگزار کند. یکی از اقدام ها برگزاری طرح کتاب_در_خانه بود.
جوادی ادامه داد: این پویش با همکاری دفتر مطالعات و برنامه ریزی های فرهنگی و موسسه خانه کتاب به مناسبت آخرین نوروز قرن ویژه کودکان و نوجوانان برگزار شد. هدف این پویش، استفاده از فراغت به وجود آمده در خانه ها، بهره بردن از امکانات موجود در فضاهای مجازی برای ترویج اجتماعی کتاب خوانی در سراسر ایران و تشویق کودکان و نوجوانان به گفت وگو پیرامون کتاب های مطالعه شده بود.
جوادی توضیح داد: در این پویش ملی شرکت کنندگان می توانستند کتاب های مطالعه شده را در یک کلیپ ویدئویی کوتاه معرفی کنند، یا نظرشان را درباره آن بگویند.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به استقبال خوب گروه های سنی کودک و نوجوان از این پویش گفت: این طرح به دلیل مهار نشدن ویروس کرونا و بازنشدن مدارس تاکنون دو بار تمدید شده است و تا 12 اردیبهشت ماه ادامه خواهد داشت.
حمایت از فروش 236 هزار نسخه کتاب الکترونیکی
جوادی دومین برنامه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ایام کرونا را ارائه تخفیف های بالا برای خرید کتاب های الکترونیکی از پلتفرم های کتابخوانی اعلام کرد و گفت: در این طرح که با مشارکت مرکز فناوری های اطلاعات و رسانه های دیجیتال انجام شد، تخفیف های 70 و 80 درصدی به کتاب های بزرگسالان و کودک و نوجوان ارائه شد تا از این طریق در ایام خانه نشینی، کتاب در دسترس خانواده ها باشد.
وی ادامه داد: گسترش استفاده نسل جوان از کتاب های صوتی و مطالعه آن ها در پلتفرم های کتابخوانی، در دسترس قرار دادن کتاب برای خانواده ها و افراد کتابخوان و تلاش برای در خانه نگه داشتن کتابخوانان از جمله اهداف این طرح بود. بر اساس اعلام بسیاری از مدیران این پلتفرم ها در ایام نوروز کتاب های بسیاری از طریق این پلتفرم ها خریداری شده اند و از اجرای این طرح بسیار خرسند بودند. این طرح از تاریخ یکم فروردین ماه سال 1399 آغاز شد و تا پایان20 فروردین ماه ادامه داشت.
جوادی گفت: بیش از 236 هزار نسخه کتاب الکترونیکی با ارزشی بالغ بر 26 میلیارد ریال فروخته شد. این میزان فروش از رشد مطلوب کمی و کیفی ناشران الکترونیک کشور در سال های اخیر حکایت می کند که منجر به استقبال مخاطبان از محصولات ارائه شده است .
ارسال 31 هزار بسته کتاب از طریق سامانه پست کتاب
معاون امور فرهنگی، سومین اقدام این معاونت در ایام کرونا را حمایت از سامانه پست کتاب اعلام کرد و توضیح داد: در این ایام بخشی از یارانه کتاب به حمایت از سامانه پست کتاب اختصاص داده شد تا از این طریق هزینه ارسال کتاب از طریق پست تا پایان فروردین 1399 با حدود 50 درصد تخفیف محاسبه شود.
وی ادامه داد: بر اساس این طرح، برای ارسال هر بسته پستی کتاب در سامانه پست کتاب تا دو کیلوگرم صرفا مبلغ 30 هزار ریال دریافت و مابقی هزینه پست مبلغ از محل یارانه کتاب توسط خانه کتاب به شرکت پست پرداخت شد. این طرح نیز از 25 اسفندماه سال گذشته آغاز و تا پایان فروردین ماه 31 هزار بسته کتاب از طریق این سامانه به مناطق کشور ارسال شد که این رقم معادل فعالیت شش ماه از سال 1398 بود.
وی توضیح داد: بیشترین میزان ارسال کتاب در این طرح متعلق به استان های تهران، قم و خراسان رضوی و بیشترین دریافت کنندگان کتاب در تهران، اصفهان و فارس بودند.
پیگیری تامین خسارت اهالی نشر و فرهنگ
جوادی با تاکید بر پیگیری خسارت های وارد شده به اهالی نشر و کتاب به خاطر شیوع کرونا گفت: تامین خسارت برای فعالان حوزه نشر و کتاب از طریق برخورداری از تسهیلاتی که دولت در نظر گرفته است در حال پیگیری است. همچنین در تلاش هستیم تا بیمه بیکاری اهالی نشر و پرداخت بیمه سه ماهه اهل قلم را در دستور کار داشته باشیم تا از این طریق بخشی از خسارت هایی را که به اهالی نشر و کتاب در ایام کرونا وارد شده است را جبران کنیم.
انتهای پیام/
به گزارش ایسنا، به نقل عمومی موسسه خانه کتاب، این دوره از جایزه با هدف شناسایی و معرفی کتاب های ارزشمند در دو حوزه مطالعات اسلامی و مطالعات ایرانی، در سه بخش تألیف، ترجمه و تصحیح که برای نخستین بار طی سال گذشته میلادی (2019) به زبان های گوناگون در کشورهای مختلف (غیر از ایران) چاپ شده است، در بهمن ماه سال 1399 برگزار می شود.
بر اساس این فراخوان، از تمام ناشران، پدیدآورندگان و صاحب نظران دعوت شده یک نسخه از کتاب مورد نظر خود را برای شرکت در این جایزه، به نشانی دبیرخانه ارسال کنند.
موضوع آثار ارسالی مطالعات اسلامی شامل کلیات، معارف اسلامی، تاریخ اسلام، رجال، اخلاق، علوم قرآنی، حدیث، ترجمه متون اسلامی، قرآن پژوهی و تفسیر، فقه و حقوق اسلامی، علم کلام، فلسفه، تصوف و عرفان، تاریخ علم در اسلام، فرهنگ و تمدن اسلامی، اقتصاد اسلامی، هنر و معماری اسلامی، مطالعات اسلامی معاصر و... است.
موضوع مطالعات ایرانی نیز شامل کلیات، زبان و زبان شناسی ایرانی، مردم شناسی، تاریخ علم در ایران، شعر و ادب فارسی، تاریخ ایران، هنر و معماری ایرانی، تاریخ و تمدن ایران باستان، ترجمه آثار اندیشمندان ایرانی و... است.
آثار ارسالی باید از ابتکار و خلاقیت در ارائه بینش اسلامی، تحقیقات و مطالعات ایرانی برخوردار و دارای ویژگی بهره مندی از ارزش های فرهنگی بسیار درخور توجه و منطبق با معیارهای تحقیقی، پژوهشی و استناد به منابع معتبر و علمی باشند.
تناسب حجم کتاب با محتوا، فصل بندی موضوع ها، رعایت هماهنگی فصل ها و یکدستی مطالب، ذکر فهارس فنی، اهتمام به ویراستاری، آرایه مناسب کتاب و نداشتن اغلاط چاپی، رعایت معیارهای اساسی ترجمه در کتاب های ترجمه شده و رعایت آداب و قواعد تصحیح انتقادی متون به همراه توضیحات و حواشی لازم و ارائه نسخ بدل به حد کافی در کتاب های تصحیح شده از دیگر ویژگی های آثار ارسالی به بیست و هشتمین دوره جایزه جهانی کتاب سال است.
در این فراخوان از ناشران، پدیدآورندگان و صاحب نظران دعوت شده تا 31 شهریورماه سال جاری یک نسخه از کتاب مورد نظرخود را به دبیرخانه جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به نشانی تهران، خیابان انقلاب اسلامی، خیابان برادران مظفر جنوبی، کوچه خواجه نصیر، پلاک2، طبقه پنجم ارسال کنند و برای کسب اطلاعات بیشتر به پایگاه اینترنتی www.bookaward.ir مراجعه کنند و با شماره تلفن 66966210 تماس بگیرند.
انتهای پیام
شیما بهره مند
هم زمان با رشد تورمی تولیدات ادبیات ما در دو دهه اخیر، منتقدان ادبی علاوه بر نقد این آثار به جامعه شناسی ادبیات روی آوردند تا با بیرون کشیدن مفاهیمی از درون داستان ها و تطبیق شان با فضای جامعه، تفسیری از وضعیت موجود ادبیات به دست دهند. این تفاسیر که بیشتر به سمت کم مایگیِ ادبیات داستانی متمایل بود، مدافعان و مخالفان بسیار داشت که مخالفانش در طرفِ منتفعان از شرایط موجود بودند، و البته ممتنعان یا تماشاگرانِ منفعلی هم بودند که منتظر ماندند تا با تسلط یکی از دو طیف بر دیگری، موضع گیری کنند. در این میان برخی منتقدان چنان در دام جامعه شناسی ادبیات افتادند که نقد ادبی و تأمل در تک تک آثار را از دستور کار خود خارج کردند و چه بسا حق داشتند، چون در میان انبوه تولیدات کارگاه های ادبی یکباره سری دوزی به راه افتاد که خواندن یکی دو کتاب در حکم مشت نمونه خروار شد! اینک اما وضعیت ادبیات به گونه ای است که هر دو طیف، در توافقی خاموش همصدا شده اند که این ادبیات، هرچه هست، کاری از پیش نخواهد برد: هم منتقدانی که باور داشتند کیفیت ادبیات فدای کمیت شده و از رکود تورمی سخن گفتند، و هم مدافعانِ این رشد کَمی که آن را شکوفایی ادبیات می خواندند و این فضا را امکانی برای صاحب صدا شدنِ جامعه می دانستند و آن را خواسته ناخواسته برحسب منافع یا خوش خیالی خامدستانه که به توهم تنه می زد، با دموکراسی ادبی اشتباه گرفتند. گویا نقد ادبی و جامعه شناسیِ ادبیات به تنهایی کارساز نیست. در این وضعیت دیگر باید پای اقتصاد سیاسی را پیش کشید تا با اضافه شدنِ آن وضعیتِ موجود را تصویر کرد. بی تردید منظور از اقتصاد اینجا، آمار و ارقامی نیست که هرساله در بولتن های ادارات مربوطه و معاونت های مختلف ارشاد منتشر می شود و خبر از چندین وچند میلیون و میلیارد بودجه ای می دهد که صرف نمایشگاه های استانی و جهانی شده و از تأثیرات آن در فرهنگ هیچ خبری نیست و ازقضا درباره مقادیر دندان گیری هم از این بودجه فرهنگی که نصیب خانه کتاب شده، ابهاماتی هست که به جای روشن شدن آن، گویا ماجرا با استعفای چند معاون و مدیر ختم به خیر شد. منظور، آمارهایی هم نیست که رشد کَمی کتاب ها و ناشران تازه کار و مجوزات را گزارش می دهند. اینها همه توجیهات آماری هستند که به کار مدافعان شکوفایی ادبیات می آیند. در این دو دهه بارها این وعده را شنیدیم که بالاخره روزی از میان این تعداد انبوه تولیدات ادبی شاهکاری هم بیرون می آید که نیامد! کتاب هایی هم که به اصطلاحِ اهل فضای مجازی، ترند یا وایرال شدند به ضرب و زورِ تبلیغاتِ دارودسته های ادبی یا بنگاه های نشر و کارگاه های ادبی بود که در همدستی خاموش کارِ خود را پیش بردند. اینک که کف گیر تَه دیگ خورده و بعد از دو دهه شاهکاری پدیدار نشده، آنان که از سَر خیرخواهی این وضع را تأیید می کردند به حرف آمدند و زبان به اعتراض گشودند و آن بخش از مدافعان که منفعتی دارند همچنان بر طبل خود می کوبند تا با سروصدای بلندشان صدای این مؤتلفانِ قدیم و معترضان جدید به گوش نرسد و چه بسا حق با آنها باشد، چراکه این گروه که از میان خودشان برخاستند و شاهدان عینیِ مناسباتِ سلبریتی ساختنِ اینان بودند، حتما حرف های بیشتری برای گفتن دارند! در تفسیرِ اقتصادی افت کیفی و وضع ادبیِ اخیر باید از انباشت سرمایه سخن گفت، اگر توسعه ای در کار نباشد، امکان جذب تولید اضافی هم نیست که نسبت آشکار با سود بیشترِ سرمایه دار دارد. این توسعه در حوزه کتاب، با بازگشایی انواع کتاب-کالافروشی ها در مال ها و مجتمعات تجاری اتفاق افتاد و همراه بود با تغییر راسته کتاب خوانی از انقلاب به کریمخان که ازقضا سالیانی است که به عنوان بازار لوکس طلا و سکه و ارز شناخته می شود. نگاهی سردستی نشان می دهد حاشیه سود برای نشر درمجموع بالا بوده و این واقعیت را با قیاس میان درآمد و سرمایه ناشران خاصه نشرهای بزرگ و پرکار، و درآمد نویسندگان و مترجمان به سادگی می توان دریافت. ازقضا همین شکاف، در یکی دو دهه اخیر پای نویسندگان و مترجمان را به نشرها باز کرد و پدیده هایی همچون کارشناس کتاب را راه انداخت یا معاهداتی با کارگاه های داستان نویسی را میان مربیان و ناشران شکل داد که از یک طرف، تضمینی برای مربیانِ کارگاه های داستان نویسی بود که برخی شان تنها یکی دو کتاب نوشته بودند و از طرفی ضمانتی برای تولید اضافی سودآورِ صاحبان سرمایه در نشرها. جوایز ادبی خاصه در یک دهه اخیر و انواع محافل کتاب خوانی و جشن امضا را نیز می توان حول محور همین مناسبات سودآور بازخوانی کرد. نظامِ کالایی و بازاری کتاب، ممیزی و انواع موانع دیگر بر سر راه کتاب، وضعیتی را پدید آورده که بحث از ادبیات و کارکرد و توانِ آن را هر روز بیشتر به حاشیه می راند. ادبیات ما که می خواست خود را از دستِ امر کلی (ادبیات متعهد) خلاص کند خود به نظم بازار تن داد و به ورطه گفتمان کالامحوری افتاد که تولید بیشتر سود بیشتر و سود بیشتر تولید اضافی را در پی داشت و پیداست که این چرخه هیچ ربطی به خودِ ادبیات ندارد. امر کلی برانداخته شد اما جزء هایی برآمدند که در کلِ دیگری یعنی همان نظام بازار ادغام شدند. این کلِ تازه، توانِ ترجمه را هم از بین برد. تا دو دهه پیش که این بساط راه افتاد، ترجمۀ آثار ادبی به برکت حضور مترجمان استخوان دار جورِ ادبیات نحیف ما را می کشید، اما چندی نپایید که خواستِ بازار این نظم را هم درهم ریخت و ترجمه ها نیز به آثار زودبازده بسنده کردند و خود را به قد و قامت تولیدات داخلی رساندند. اکنون دیگر همه متفق القول اند که کیفیت و توان ادبیات ما نسبت به چندین دهه پیش افت چشمگیری داشته. گرچه منتفعان وضع موجود همچنان مشغول کارند و در نهایت این توجیه را پیش می کشند که کیفیت ادبیات در تمام جهان افت داشته و دیگر از غول های ادبی خبری نیست و اگر سانسور نبود شاهکارهایی درمی آمد، و مگر چه چیز پیشرفت داشته که از ادبیات چنین انتظاری برود! کاری هم ندارند که آن طرف دست کم توانسته اند این مسائل را در نظام نیمه رقابتی و دموکراسی هرچند نیم بندِ خود حل کند. دست آخر پیداست که با حضور اندک نویسندگان و مترجمانی که تن به قاعده بازار ندادند و معدود ناشرانِ متعهد و پافشاری آنان برای حفظ توان ادبیات است که امکان شناخت شکاف ها و درک وضعیت ممکن می شود، وگرنه با یکدست شدنِ همه چیز دیگر مجالی برای تفکر در این اوضاع نمی ماند.
شیما بهره مند
هم زمان با رشد تورمی تولیدات ادبیات ما در دو دهه اخیر، منتقدان ادبی علاوه بر نقد این آثار به جامعه شناسی ادبیات روی آوردند تا با بیرون کشیدن مفاهیمی از درون داستان ها و تطبیق شان با فضای جامعه، تفسیری از وضعیت موجود ادبیات به دست دهند. این تفاسیر که بیشتر به سمت کم مایگیِ ادبیات داستانی متمایل بود، مدافعان و مخالفان بسیار داشت که مخالفانش در طرفِ منتفعان از شرایط موجود بودند، و البته ممتنعان یا تماشاگرانِ منفعلی هم بودند که منتظر ماندند تا با تسلط یکی از دو طیف بر دیگری، موضع گیری کنند. در این میان برخی منتقدان چنان در دام جامعه شناسی ادبیات افتادند که نقد ادبی و تأمل در تک تک آثار را از دستور کار خود خارج کردند و چه بسا حق داشتند، چون در میان انبوه تولیدات کارگاه های ادبی یکباره سری دوزی به راه افتاد که خواندن یکی دو کتاب در حکم مشت نمونه خروار شد! اینک اما وضعیت ادبیات به گونه ای است که هر دو طیف، در توافقی خاموش همصدا شده اند که این ادبیات، هرچه هست، کاری از پیش نخواهد برد: هم منتقدانی که باور داشتند کیفیت ادبیات فدای کمیت شده و از رکود تورمی سخن گفتند، و هم مدافعانِ این رشد کَمی که آن را شکوفایی ادبیات می خواندند و این فضا را امکانی برای صاحب صدا شدنِ جامعه می دانستند و آن را خواسته ناخواسته برحسب منافع یا خوش خیالی خامدستانه که به توهم تنه می زد، با دموکراسی ادبی اشتباه گرفتند. گویا نقد ادبی و جامعه شناسیِ ادبیات به تنهایی کارساز نیست. در این وضعیت دیگر باید پای اقتصاد سیاسی را پیش کشید تا با اضافه شدنِ آن وضعیتِ موجود را تصویر کرد. بی تردید منظور از اقتصاد اینجا، آمار و ارقامی نیست که هرساله در بولتن های ادارات مربوطه و معاونت های مختلف ارشاد منتشر می شود و خبر از چندین وچند میلیون و میلیارد بودجه ای می دهد که صرف نمایشگاه های استانی و جهانی شده و از تأثیرات آن در فرهنگ هیچ خبری نیست و ازقضا درباره مقادیر دندان گیری هم از این بودجه فرهنگی که نصیب خانه کتاب شده، ابهاماتی هست که به جای روشن شدن آن، گویا ماجرا با استعفای چند معاون و مدیر ختم به خیر شد. منظور، آمارهایی هم نیست که رشد کَمی کتاب ها و ناشران تازه کار و مجوزات را گزارش می دهند. اینها همه توجیهات آماری هستند که به کار مدافعان شکوفایی ادبیات می آیند. در این دو دهه بارها این وعده را شنیدیم که بالاخره روزی از میان این تعداد انبوه تولیدات ادبی شاهکاری هم بیرون می آید که نیامد! کتاب هایی هم که به اصطلاحِ اهل فضای مجازی، ترند یا وایرال شدند به ضرب و زورِ تبلیغاتِ دارودسته های ادبی یا بنگاه های نشر و کارگاه های ادبی بود که در همدستی خاموش کارِ خود را پیش بردند. اینک که کف گیر تَه دیگ خورده و بعد از دو دهه شاهکاری پدیدار نشده، آنان که از سَر خیرخواهی این وضع را تأیید می کردند به حرف آمدند و زبان به اعتراض گشودند و آن بخش از مدافعان که منفعتی دارند همچنان بر طبل خود می کوبند تا با سروصدای بلندشان صدای این مؤتلفانِ قدیم و معترضان جدید به گوش نرسد و چه بسا حق با آنها باشد، چراکه این گروه که از میان خودشان برخاستند و شاهدان عینیِ مناسباتِ سلبریتی ساختنِ اینان بودند، حتما حرف های بیشتری برای گفتن دارند! در تفسیرِ اقتصادی افت کیفی و وضع ادبیِ اخیر باید از انباشت سرمایه سخن گفت، اگر توسعه ای در کار نباشد، امکان جذب تولید اضافی هم نیست که نسبت آشکار با سود بیشترِ سرمایه دار دارد. این توسعه در حوزه کتاب، با بازگشایی انواع کتاب-کالافروشی ها در مال ها و مجتمعات تجاری اتفاق افتاد و همراه بود با تغییر راسته کتاب خوانی از انقلاب به کریمخان که ازقضا سالیانی است که به عنوان بازار لوکس طلا و سکه و ارز شناخته می شود. نگاهی سردستی نشان می دهد حاشیه سود برای نشر درمجموع بالا بوده و این واقعیت را با قیاس میان درآمد و سرمایه ناشران خاصه نشرهای بزرگ و پرکار، و درآمد نویسندگان و مترجمان به سادگی می توان دریافت. ازقضا همین شکاف، در یکی دو دهه اخیر پای نویسندگان و مترجمان را به نشرها باز کرد و پدیده هایی همچون کارشناس کتاب را راه انداخت یا معاهداتی با کارگاه های داستان نویسی را میان مربیان و ناشران شکل داد که از یک طرف، تضمینی برای مربیانِ کارگاه های داستان نویسی بود که برخی شان تنها یکی دو کتاب نوشته بودند و از طرفی ضمانتی برای تولید اضافی سودآورِ صاحبان سرمایه در نشرها. جوایز ادبی خاصه در یک دهه اخیر و انواع محافل کتاب خوانی و جشن امضا را نیز می توان حول محور همین مناسبات سودآور بازخوانی کرد. نظامِ کالایی و بازاری کتاب، ممیزی و انواع موانع دیگر بر سر راه کتاب، وضعیتی را پدید آورده که بحث از ادبیات و کارکرد و توانِ آن را هر روز بیشتر به حاشیه می راند. ادبیات ما که می خواست خود را از دستِ امر کلی (ادبیات متعهد) خلاص کند خود به نظم بازار تن داد و به ورطه گفتمان کالامحوری افتاد که تولید بیشتر سود بیشتر و سود بیشتر تولید اضافی را در پی داشت و پیداست که این چرخه هیچ ربطی به خودِ ادبیات ندارد. امر کلی برانداخته شد اما جزء هایی برآمدند که در کلِ دیگری یعنی همان نظام بازار ادغام شدند. این کلِ تازه، توانِ ترجمه را هم از بین برد. تا دو دهه پیش که این بساط راه افتاد، ترجمۀ آثار ادبی به برکت حضور مترجمان استخوان دار جورِ ادبیات نحیف ما را می کشید، اما چندی نپایید که خواستِ بازار این نظم را هم درهم ریخت و ترجمه ها نیز به آثار زودبازده بسنده کردند و خود را به قد و قامت تولیدات داخلی رساندند. اکنون دیگر همه متفق القول اند که کیفیت و توان ادبیات ما نسبت به چندین دهه پیش افت چشمگیری داشته. گرچه منتفعان وضع موجود همچنان مشغول کارند و در نهایت این توجیه را پیش می کشند که کیفیت ادبیات در تمام جهان افت داشته و دیگر از غول های ادبی خبری نیست و اگر سانسور نبود شاهکارهایی درمی آمد، و مگر چه چیز پیشرفت داشته که از ادبیات چنین انتظاری برود! کاری هم ندارند که آن طرف دست کم توانسته اند این مسائل را در نظام نیمه رقابتی و دموکراسی هرچند نیم بندِ خود حل کند. دست آخر پیداست که با حضور اندک نویسندگان و مترجمانی که تن به قاعده بازار ندادند و معدود ناشرانِ متعهد و پافشاری آنان برای حفظ توان ادبیات است که امکان شناخت شکاف ها و درک وضعیت ممکن می شود، وگرنه با یکدست شدنِ همه چیز دیگر مجالی برای تفکر در این اوضاع نمی ماند.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی با اعلام این خبر برخی از اقدامات و فعالیت های این معاونت در این ایام را تشریح کرد.
برگزاری طرح کتاب_در_خانه / تمدید تا 12 اردیبهشت
وی افزود: با شیوع و گسترش ویروس کرونا در کشور، معاونت امور فرهنگی تلاش کرد فعالیت هایی را در راستای شعار در خانه بمانیم طراحی و برگزار کند. یکی از اقدام ها برگزاری طرح کتاب_در_خانه بود .
جوادی ادامه داد: این پویش با همکاری دفتر مطالعات و برنامه ریزی های فرهنگی و موسسه خانه کتاب به مناسبت آخرین نوروز قرن ویژه کودکان و نوجوانان برگزار شد. هدف این پویش، استفاده از فراغت به وجود آمده در خانه ها، بهره بردن از امکانات موجود در فضاهای مجازی برای ترویج اجتماعی کتاب خوانی در سراسر ایران و تشویق کودکان و نوجوانان به گفت وگو پیرامون کتاب های مطالعه شده بود .
جوادی توضیح داد: در این پویش ملی شرکت کنندگان می توانستند کتاب های مطالعه شده را در یک کلیپ ویدئویی کوتاه معرفی کنند، یا نظرشان را درباره آن بگویند .
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به استقبال خوب گروه های سنی کودک و نوجوان از این پویش گفت: این طرح به دلیل مهار نشدن ویروس کرونا و بازنشدن مدارس تاکنون دو بار تمدید شده است و تا 12 اردیبهشت ماه ادامه خواهد داشت .
حمایت از فروش 236 هزار نسخه کتاب الکترونیکی
جوادی دومین برنامه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ایام کرونا را ارایه تخفیف های بالا برای خرید کتاب های الکترونیکی از پلتفرم های کتابخوانی اعلام کرد و گفت: در این طرح که با مشارکت مرکز فناوری های اطلاعات و رسانه های دیجیتال انجام شد، تخفیف های 70 و 80 درصدی به کتاب های بزرگسالان و کودک و نوجوان ارایه شد تا از این طریق در ایام خانه نشینی، کتاب در دسترس خانواده ها باشد .
وی ادامه داد: گسترش استفاده نسل جوان از کتاب های صوتی و مطالعه آن ها در پلتفرم های کتابخوانی، در دسترس قرار دادن کتاب برای خانواده ها و افراد کتابخوان و تلاش برای در خانه نگه داشتن کتابخوانان از جمله اهداف این طرح بود. بر اساس اعلام بسیاری از مدیران این پلتفرم ها در ایام نوروز کتاب های بسیاری از طریق این پلتفرم ها خریداری شده اند و از اجرای این طرح بسیار خرسند بودند. این طرح از تاریخ یکم فروردین ماه سال 1399 آغاز شد و تا پایان20 فروردین ماه ادامه داشت .
جوادی گفت: بیش از 236 هزار نسخه کتاب الکترونیکی با ارزشی بالغ بر 26 میلیارد ریال فروخته شد. این میزان فروش از رشد مطلوب کمی و کیفی ناشران الکترونیک کشور در سال های اخیر حکایت می کند که منجر به استقبال مخاطبان از محصولات ارائه شده است .
ارسال 31 هزار بسته کتاب از طریق سامانه پست کتاب
معاون امور فرهنگی، سومین اقدام این معاونت در ایام کرونا را حمایت از سامانه پست کتاب اعلام کرد و توضیح داد: در این ایام بخشی از یارانۀ کتاب به حمایت از سامانۀ پست کتاب اختصاص داده شد تا از این طریق هزینۀ ارسال کتاب از طریق پست تا پایان فروردین 1399 با حدود 50 درصد تخفیف محاسبه شود .
وی ادامه داد: بر اساس این طرح، برای ارسال هر بسته پستی کتاب در سامانه پست کتاب تا دو کیلوگرم صرفا مبلغ 30 هزار ریال دریافت و مابقی هزینه پست مبلغ از محل یارانه کتاب توسط خانه کتاب به شرکت پست پرداخت شد. این طرح نیز از 25 اسفندماه سال گذشته آغاز و تا پایان فروردین ماه 31 هزار بسته کتاب از طریق این سامانه به مناطق کشور ارسال شد که این رقم معادل فعالیت شش ماه از سال 1398 بود .
وی توضیح داد: بیشترین میزان ارسال کتاب در این طرح متعلق به استان های تهران، قم و خراسان رضوی و بیشترین دریافت کنندگان کتاب در تهران، اصفهان و فارس بودند .
پیگیری تامین خسارت اهالی نشر و فرهنگ
جوادی با تاکید بر پیگیری خسارت های وارد شده به اهالی نشر و کتاب به خاطر شیوع کرونا گفت: تامین خسارت برای فعالان حوزه نشر و کتاب از طریق برخورداری از تسهیلاتی که دولت در نظر گرفته است در حال پیگیری است. همچنین در تلاش هستیم تا بیمه بیکاری اهالی نشر و پرداخت بیمه سه ماهه اهل قلم را در دستور کار داشته باشیم تا از این طریق بخشی از خسارت هایی را که به اهالی نشر و کتاب در ایام کرونا وارد شده است را جبران کنیم .
محمدعلی جعفریه، مدیر نشر ثالث در گفت وگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس درباره برگزاری نمایشگاه کتاب به شکل مجازی اظهار داشت: با برگزاری نمایشگاه کتاب مجازی موافق نیستم، چرا که در حال حاضر موضوع شفافی نیست و هنوز برای ما نیز راه و روش آن محل سوال است.
* به احتمال زیاد امسال نمایشگاه کتاب برگزار نخواهد شد
وی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه هنوز مشخص نیست قرار است چه اتفاقی رخ دهد و به احتمال زیاد امسال نمایشگاه کتاب برگزار نخواهد شد، بیان کرد: مسئله کرونا ممکن است همچنان ادامه دار باشد. حتی ممکن است شرایط پس از کرونا هم به نحوی نباشد که بتوان حدود یک میلیون نفر را زیر یک سقف جمع کرد. ابتدا باید پروتکل ها را رعایت کنیم زیرا جهان درگیر چنین بیماری مسری ای شده است.
* تغییرات اساسی نشر پس از کرونا / اعطای وام هم بعدا ناشران را با مشکل همراه می کند
جعفریه در پاسخ به این سوال که چه شرایطی برای صنعت نشر مفید خواهد بود، اضافه کرد: بعد از انقلاب شرایط ویژه ای را تجربه کردیم؛ مثل جنگ؛ اما پس از آن باید اقتصاد کشور را می ساختیم. در روزگار کنونی هم باید پس از کرونا شرایط را تغییر دهیم و از اتفاقات درس بگیریم؛ چرا که هزینه بسیاری پرداخت شده است. یکی از این تغییرات می تواند در حوزه اقتصاد نشر باشد. پس از رفع مشکل کرونا باید فضای نشر چند تغییر اساسی داشته باشد. اول اینکه وابستگی اش به دولت کم شود، ناشران سرپا شوند و دولت تنها بسترسازی کند. به نظر من اعطای وام هم بعدا ناشران را با مشکل همراه می کند. دولت اگر قصد کمک دارد با مذاکره با شهرداری و نهاد کتابخانه ها می تواند کتابخانه های عمومی را به روز و پربار کند.
وی با تاکید بر اینکه ارشاد و نهاد کتابخانه ها بدون اعمال سلیقه و شبهه ای می توانند از ناشران کتاب خریداری کنند و این موضوع می تواند کمی التیام بخش باشد، توضیح داد: این خرید کتاب تاکید موکد دارم که باید بدون اعمال سلیقه انجام شود. شهرداری، نهاد کتابخانه ها و ارشاد می توانند از راهنمایی و کمک اتحادیه ناشران و کتابفروشان استفاده کنند، زیرا ما امروز شاهدیم کتاب های به روزی منتشر شده و ناشران قصد داشتند آنها را در نمایشگاه کتاب عرضه کنند. حالا که قرار نیست نمایشگاه برگزار شود، پس می توانیم کتابخانه ها را به آثار جدید تجهیز کنیم.
* کتابفروشان پیش از کرونا هم شرایط خوبی نداشتند/ کتابفروشی در کشور ما کار اقتصادی نیست
مدیر نشر ثالث نکته دوم را متوجه کتابفروشان دانست و با بیان اینکه پیش از کرونا هم آنها شرایط خوبی نداشتند، گفت: کتابفروشی در کشور ما کار اقتصادی نیست. حتی قیمت سرقفلی ها به حدی بالاست که کمتر فردی سمت این کار می آید. هزینه های آب، برق و گاز و مالیات باید به نحوی باشد که مردم به سمت این کسب سوق یابند. ضلع سوم توجه به خوانندگان کتاب است.
* طرح های فصلی ارشاد به نفع مخاطب است تا کتابفروش
این ناشر گفت: توجه داشته باشید که اگر کتابخانه ها مملو از آثار روز باشد، مردم بیشتر به کتابخانه مراجعه می کنند. از سوی دیگر باید بیان شود که طرح های فصلی ارشاد به نفع خواننده است تا کتابفروش . پس پربار بودن این طرح ها کمک خوبی به خواننده می کند.
وی در پایان تصریح کرد: برگزار نشدن نمایشگاه کتاب در سال جاری مشکلی ایجاد نمی کند؛ چرا که تمام نمایشگاه های دنیا نیز همین تصمیم را اتخاذ کرده اند.
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، دادگستری استان تهران در نامه ای به رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران شعبات رسیدگی کننده به پرونده های قاچاق کتاب را تعیین کرد. بر این اساس در مرحله دادسرا با توجه به تقسیمات انجام شده دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه 35 تهران (فرهنگ و رسانه) جهت رسیدگی به پرونده های ارسالی از طرف ناشران و کتابفروشان اختصاص یافته است.
همچنین در مرحله بدوی دادگاه مجتمع قضایی کارکنان دولت و در مرحله تجدیدنظر نیز شعبه 36 دادگاه تجدید نظر استان تهران به صورت تخصصی به پرونده های مذکور رسیدگی می کند.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 94 پیگیری های تشکیل دادگاه ویژه کتاب را در مذاکرات با قوه قضائیه آغاز کرد، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که آن زمان در سمت معاون فرهنگی مشغول به فعالیت بود، این خبر را رسانه ای کرد و گفت: ما در حال رایزنی با قوه قضائیه هستیم تا شعبه ویژه ای برای رسیدگی به پرونده های مربوط به کپی های غیرمجاز کتاب مشابه دادگاه رسانه و مطبوعات ایجاد شود؛ چرا که یکی از مشکلات مربوط به پیگیری حقوق ناشران در رابطه با همین کپی های غیرمجاز، طولانی بودن مراحل پیگیری آن است.
انتهای پیام/
به گزارش خبرگزاری فارس، محسن جوادی با صدور حکمی ایوب دهقانکار را به عنوان سرپرست موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران منصوب کرد.
بر اساس این گزارش خبرگزاری فارس اول اردیبهشت ماه این خبر را اعلام کرده بود. ( اینجا بخوانید) اما پس از انتشار این خبر، معاون فرهنگی وزیر ارشاد این خبر را در گفت وگو با یکی از رسانه ها تلویحا تایید کرده بود، اما آن رسانه، تیتر معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتصاب ایوب دهقانکار به سرپرستی موسسه نمایشگاه های فرهنگی را تکذیب کرد. را برای مصاحبه با جوادی برگزیده بود!
امروز معاون فرهنگی وزیر ارشاد سرانجام این حکم را منتشر کرد. در متن حکم محسن جوادی برای ایوب دهقانکار آمده است:
نظر به سابقه، تجربه و تعهد جنابعالی در حوزه نشر و کتاب که حاصل سال ها فعالیت در بخش های گوناگون معاونت امورفرهنگی بوده است بدین وسیله جنابعالی به عنوان سرپرست موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران منصوب می شوید.
انشالله با درایت و تدبیری که در جنابعالی و روحیه همکاری و همدلی که در همکاران موسسه وجود دارد شاهد رونق فعالیت های فرهنگی به ویژه با رویکرد نوآورانه و همراه با صرفه جوئی باشیم.
با توجه به اینکه در دوره گذار برای سامان دهی موسسات معاونت فرهنگی در قالب یک موسسه فراگیر قرار داریم و مسئولیت این مهم نیز بر عهده جنابعالی خواهد بود لازم می دانم نکات زیر را یاد آوری کنم .
1. ساماندهی موسسات بر اساس منطق روشن بهره وری بیشتر، نوآوری و همگرائی در فعالیت ها، کاهش هزینه ها و یافتن منابع مالی مناسب دولتی و بخش خصوصی طراحی شده است. لازم است این نکات در همه مراحل ساماندهی مد نظر باشد
2. در مسیر ساماندهی موسسات، حفظ کرامت و حرمت همه همکاران در موسسات ضروری است و هرگونه تصمیمی در مورد آنها باید توجیه کافی داشته و با جلب رضایت همکاران و رعایت احتیاط لازم و بدون شتابزدگی باشد .
3. ضوابط قانون کار باید بدون تبعیض در مورد همه همکاران لحاظ شود و منافع مشروع و قانونی آنها تامین شود.
4. با توجه به وجود افراد صاحب نظر در هیات امنا و هیات مدیره موسسات و نیز مدیران و کارشناسان با تجربه، لازم است نظر مشورتی آنها در همه مراحل سامان دهی مورد توجه باشد و اولویت انتخاب مدیران و مسئولان بخش های گوناگون از کارکنان موسسات باشد.
5. امید به خداوند و اخلاص در عمل و دقت در تصمیم گیری و تدبیر و دوراندیشی رمز موفقیت شما در این سمت جدید است.
در پایان لازم می دانم از برادر گرامی جناب آقای دکتر قادر آشنا که در طول مدت مدیریت خود در موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران ، فعالیت های موثر و خوبی داشتند ، تقدیر و تشکر کنم و برای ایشان از خداوند منان توفیق خدمت بیشتر به فرهنگ کشور را مسالت نمایم.
سرویس فرهنگ و ادبیات هنرآنلاین: کرونا ویروس در ایران به صورت رسمی در 30 بهمن 1398 تایید شد. این ویروس همه گیر قرنطینه خانگی و تعطیلی تمام مشاغل؛ البته به غیر از مواد غذایی و خدماتی را به همراه داشت. این اتفاق که در ابعاد مختلفی حتی گاهی با جنبه های مثبت به آن نگاه می شود ضررهای اقتصادی زیادی برای همه مشاغل و اصناف به بار آورد. در این اوضاع و شرایط صنف ناشران و کتاب فروشان نیز از مشاغلی هستند که بیشترین آسیب را به خود دیدند. چرا که ناشران به دلیل برگزاری سی وسومین نمایشگاه بین المللی کتاب، آثار متعددی را روانه چاپ خانه ها کردند. با شیوع ویروس کرونا چاپ خانه ها تعطیل شدند ولی برخی کتاب ها نشر یافتند و تعدادی از چاپ باز ماندند. در این میان ناشران که به برگزاری بزرگ ترین رویداد کتاب دلخوش بودند با چک ها و هزینه های زیادی که به امید 10 روز نمایشگاه خرج شده بود روبه رو شدند. متاسفانه کتاب به عنوان یک کالای فرهنگی در اولویت خرید نیست و در سبد خانواده ها جایی ندارد. در این ایام نیز این موضوع بیشتر نمایان شد. اما به مدد فضای مجازی ناشران بیکار ننشستند و به فروش آنلاین کتاب پرداختند و شرایط ویژه ای چون پست رایگان و تخفیف برای مخاطبان شان در نظر گرفتند. همچنین در فضای اینستاگرام به معرفی کتاب های جدید پرداختند. با چند تن از ناشران گفت وگویی داشتیم مبنی بر این که آیا می توان به فروش آنلاین امیدوار بود، با توجه به ضررهایی که ناشران متحمل شدند چه درخواستی از دولت دارند و آیا با برگزاری نمایشگاه کتاب در این شرایط موافقند یا خیر؟
خرید کتاب توسط دولت
علیرضا رئیس دانایی مدیر انتشارات نگاه، با این توضیح که مردم کشورمان در همه زمینه ها هنوز به خرید آنلاین عادت نکردند و فروش بسیار گسترده نیست به هنرآنلاین گفت: از طریق سایت انتشارات، فروش آنلاین کتاب داریم. در ایام عید هم این موضوع در جریان بود و نسبتا خرید خوب است. البته برخی ناشران از این روند رضایت هم داشتند و گویی مخاطب کم کم دارد به خرید آنلاین رو می آورد.
او با بیان این که به قول معروف کتاب خوانی باید عادت روزمره مردم باشد تا خواسته آن ها شود، افزود: کتاب جزو کالاهای فرهنگی است و خیلی در سبد خانواده ها جایی ندارد.
رئیس دانایی با این توضیح که همه ناشران در تدارک چاپ کتاب برای نمایشگاه بودند، ولی شرایط به دلیل شیوع ویروس کرونا تغییر کرد، اظهار داشت: به مناسبت این رویداد ناشران فروش بسیار خوبی دارند و یک سوم فروش در نمایشگاه رقم می خورد. پیش بینی شده بود نمایشگاه امسال به دلیل فرا رسیدن ماه رمضان 25 فروردین تا 5 اردیبهشت ماه برگزار شود و البته اگر بگویم بازار کتاب، طبیعی تر است چون نمایشگاه معنایی دیگر می دهد.
این ناشر اضافه کرد: پارسال 80 عنوان کتاب جدید برای نمایشگاه داشتیم، امسال هم چنین تعدادی آماده چاپ بود که البته بخش زیادی از آن نشر یافت. این را هم اضافه کنم در انتشارات نگاه روزی یک یا دو کتاب منتشر می شود و روال روتین به همین منوال پیش می رود اما ذوق و شوق برای نمایشگاه بیشتر است. در حال حاضر نیز این روند را ادامه می دهیم ولی شمارگان کتاب پایین تر آمده است.
او با بیان این که چاپ کتاب هزینه های متعددی از خرید کاغذ، صحافی و غیره دارد، تصریح کرد: برای این روزها چک های زیادی پرداختیم تا کتاب ها به نمایشگاه برسند. ولی به شیوع کرونا برخوردیم. از بانک وام گرفتم تا بخشی از بدهی ها را پردخت کنم. روشن است برگزار نشدن نمایشگاه و اتفاقات پیش آمده همه ناشران را بسیار عقب می اندازد.
رئیس دانایی که در بررسی تسویه کاغذ ناشران در اتحادیه نیز فعالیت دارد، ادامه داد: در جریان هستم برخی ناشران 20 تا 30 جلد کتاب جدید منتشر کردند. ولی بازار نشر شرایط مناسبی ندارد و انبارها دارد از کتاب پر می شود. به نظرم بهترین راه حل این است دولت بیایید از همه ناشران به فراخور کتابی که هر ساله منتشر می کنند برای کتابخانه ها، کتاب بخرد تا جبرانی باشد بر این هزینه ها. در غیر این صورت در کوتاه مدت خیلی خبرهای خوبی از ناشران نخواهیم شنید و اوضاع بدتر می شود.
به گفته او، اینستاگرام انتشارات نگاه نیز فعال است و کتاب های جدید به روز معرفی می شوند.
حمایت ها هدف مند نیستند و کارکرد فرهنگی ندارند
علیرضا اسدی مدیر نشر نیماژ، با این توضیح که در شرایط حاضر هیچ تمهیدی نمی تواند لطمات وارد شده به صنعت نشر را جبران کند، به هنرآنلاین گفت: اگرچه اقداماتی نظیر تمرکز بیشتر بر فروش آنلاین از طریق سایت، اینستاگرام و اپلیکیشن های کتاب الکترونیک و ارسال کتاب به صورت خرید غیرحضوری را انجام داده ایم. اما تاثیر همه این ها بسیار اندک است و چندان قابل ملاحظه نیست؛ شاید تنها التیام و مسکنی باشد بر جراحت عمیق و صدمه وسیعی که فراگیری بیماری کرونا بر صنعت نشر وارد کرده است.
او با بیان این که درباره برنامه های معرفی و گفت وگو با مولفان و مترجمان در فضای مجازی ترجیح داده ایم بیشتر فعالیت مان را روی گفت وگوهای آفلاین برنامه ریزی کنیم، افزود: چرا که اولا تمرکز لازم برای مولفان و مترجمان و همچنین مخاطبان در شرایط آفلاین بسیار بیشتر است؛ مضاف بر این که در یکی، دو ماه اخیر شاهد بوده ایم که گفت وگوهای زنده تبدیل به یک پدیده کلیشه ای شده بودند؛ وقتی صفحات فضای مجازی را باز کنید هر شب تعداد زیادی از افراد را مشاهده می کنید که گفت وگوهای زنده انجام می دهند اما به علت تمرکز اندک خروجی خاصی ندارند. ما جلسات منظمی با عنوان "کتاب جمعه نیماژ" برگزار می کردیم که به صورت زنده در اینستاگرام بازتاب می یافت و استقبال بسیار مطلوبی از آن ها صورت می گرفت. امیدوارم با پایان یافتن این وضعیت، دوباره این جلسات را که خروجی واقعی در بحث های مختلف داشت را از سر بگیریم.
اسدی درباره حمایت های که می تواند از سوی دولت صورت بگیرد، اظهارداشت: ابتدا بایست اشاره کرد که چون در شرایط تحریم هستیم و وضعیت اقتصادی مطلوبی وجود ندارد خیلی نمی شود چشم امید به حمایت های دولتی داشت. اما اگر قرار باشد حمایتی صورت بگیرد، بایست این حمایت و این بودجه در جای درست صرف شود. عملکرد ناشران به راحتی از طریق لیست بیمه کارمندان، تعداد عناوین منتشر شده و کیفیت آثار مشخص و قابل رصد است. اگر نگاهی به فهرست مجوز ناشران بی اندازید متوجه می شوید چیزی در حدود 20 هزار پروانه نشر وجود دارد که در این میان اگر واقع بینانه نگاه کنیم شاید تعداد ناشران فعال بسیار بسیار کمتر از این رقم باشد. ناشرانی که به طور مداوم در حال فعالیت هستند، تعداد زیادی کارمند دارند و سرمایه گذاری کلانی روی کتاب انجام داده اند و به خاطر کرونا آسیب جدی دیده اند وگرنه ناشران فصلی و انفرادی که فعالیت سالانه خاصی ندارند، آسیب کمتری می بینند و اصلا نیازی به کمک های حمایتی دولت ندارند؛ حمایت باید شامل حال ناشرانی باشد که به طور کلان متضرر شده اند و اکنون یا بازپرداخت وام هایشان به تعویق افتاده و یا مجبورند با تعداد زیادی از کارمندان شان قطع همکاری کنند. البته ناشران کتاب های آموزشی در این موضوع نمی گنجند، چرا که فعالیت آنان صرفا اقتصادی است و به علت شرایط بیماری آسیب چندانی متوجه آنان نمی شود.
او اضافه کرد: بحث ما صرفا مربوط به ناشران عمومی است. معمولا نگاه حمایتی دولت نسبت به ناشران عمومی این گونه بوده که میان ناشرانی که فقط کتاب های زرد تجاری منتشر می کنند با ناشرانی که تولید فرهنگ کرده و به ترویج ادبیات، اندیشه و فرهنگ غنی ایرانی کمک می کنند، تفاوتی قائل نیستند و با یک چشم به این دو طیف نگاه می کنند. ناشری که فقط کتاب های تجاری که هیچ کمکی به ترویج فرهنگ نمی کند و صرفا بر اساس فهرست کتاب های پرفروش زرد جهان، بازار کتاب های تجاری در ایران را به دست گرفته، چه نیازی به حمایت دولتی دارد؟ متاسفانه نگاه دولت نسبت به صنعت نشر تاکنون این گونه بوده که این دو طیف را کنار هم گذاشته و به همین دلیل معمولا 80 درصد بودجه های حمایتی ارشاد در جای درست آن هزینه نمی شود و ظاهرا قرار هم نیست این مشکل مرتفع شود. متاسفانه این دغدغه های فرهنگی که به صورت تخصصی دغدغه نشر نیماژ و تعداد دیگری از ناشران بوده هیچ اهمیتی نداشته اند. اگرچه شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اهتمام و نظر ویژه ای نسبت به صنعت نشر و فرهنگ کتاب خوانی داشته است؛ اما متاسفانه چون سازوکارهای درستی به وجود نیامده، حمایت ها هدف مند نیستند و کارکرد فرهنگی ندارند و بهتر است چاره ای برای وضعیت ناشرانی که دغدغه جدی فرهنگ دارند و به علت بحران کرونا شدیدا متضرر شده اند، اندیشیده شود.
اسدی درباره برگزار شدن نمایشگاه کتاب، نیز توضیح داد: آنچه که امروز از هر چیز دیگری مهم تر است و در اولویت تک تک اقشار قرار دارد، سلامت مردم است. طبیعی است که ناشران هم چون بقیه ، سلامت مردم را در اولویت قرار دهند و در حالی که ضرر و زیان سنگینی از برگزار نشدن نمایشگاه کتاب می بینند، اصراری بر این برگزاری نداشته باشند. ایده هایی هم مبنی بر برگزاری نمایشگاه کتاب آنلاین یا همان نمایشگاه مجازی به طور جدی مطرح و در سایر کشورها برگزار شده اما تمایزی که در ایران این ایده را بلاموضوع می کند این است که نمایشگاه کتاب در ایران برخلاف تمام دنیا، فروشگاه بزرگ کتاب است و نه نمایشگاه معرفی محصولات به همکاران. بنابراین ایده نمایشگاه مجازی در ایران فقط روی کاغذ و در تئوری اجرایی به نظر می رسد و عملا نمی تواند جایگزینی برای نمایشگاه کتاب تهران باشد. تنها چاره برای جبران ضرر سنگینی که ناشران از برگزار نشدن نمایشگاه متحمل شده اند، خرید معنی دار دولت از ناشرانی است که برای نمایشگاه امسال در تیراژ بالا کتاب تولید کرده اند و در انبار موجود دارند و نه آن ها که به صورت دیجیتال در تیراژ 50 یا 100 نسخه برای حضور در نمایشگاه کتاب تولید کرده اند.
فروش آنلاین کتاب با هزینه پست رایگان
افشین شیروانی مدیرعامل انتشارات فرهنگستان هنر (موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری متن)، در این باره به هنرآنلاین توضیح داد: خرید آنلاین از طریق سایت فرهنگستان هنر در بخش پرتال (متن) همیشه امکان پذیر بود ولی با توجه به شرایط پیش آمده به دلیل ویروس کرونا این بخش فعال تر شده است. حتی اگر کتاب فروشی ها باز شوند فروش اینترنتی ادامه می یابد.
او با بیان این که در حوزه ای فعالیت داریم که مخاطبان آن بیشتر قشر فرهنگی و کتاب خوان هستند، افزود: با رعایت پروتکل های بهداشتی باید با جامعه همراه باشیم و از بازار کتاب جا نمانیم. در حال گسترش فعالیت ها هستیم و در همین راستا برای این که کمتر تردد شود با مخاطبانی که به قول معروف پای ثابت کتاب های موسسه متن هستند تماس گرفتیم که اگر کتابی خواستند اعلام و یادآوری کنیم از طریق فروش آنلاین شرایط ارسال مهیا است و این کار با رعایت نکات بهداشتی انجام می شود.
شیروانی ادامه داد: برای این که شرایط بهتری برای مشتریان قائل شویم کتاب درخواستی با هزینه رایگان برای آن ها پست می شود تا نه تنها هزینه رفت و برگشت نداشته باشند و خطرات کرونا آن ها را تهدید نکند بلکه کتاب به راحتی به دست شان برسد و بیشتر علاقه مند و ترغیب به خرید آنلاین شوند.
او با این توضیح که ویروس کرونا وضعیت چاپ و نشر را تحت تاثیر خود قرار داده، تصریح کرد: شرایط در حوزه نشر بسیار سخت شده است ولی به هر روی نشر هم تابعی از حوزه جامعه است. فعلا چاپ خانه ها تعطیل هستند و اجازه بازگشایی ندارند. ولی حدود 10-12 عنوان کتاب چاپ اولی و 14-15 اثر تجدید چاپی داریم که اگر ستاد مبارزه با کرونا اعلام کند و چاپ خانه ها باز شوند، انتشار کتاب ها را به سرعت به جریان می اندازیم. قبل از سال جدید بنا داشتیم تعداد آثاری که گفتم برای نمایشگاه کتاب آماده و توزیع شوند. اما شرایط این گونه پیش آمد و ما هم تبعیت کردیم هر چند به لحاظ مادی و معنوی متضرر شدیم. به هر حال چه هم وطن خودمان چه در جهان شخصی به دلیل ابتلا به این ویروس جان دهد، بسیار دردناک است.
شیروانی اظهارداشت: اگر شرایط این گونه پیش برود باید به برگزاری همایش آنلاین در فضای مجازی و همچنین نمایشگاه مجازی فکر کنیم تا فرهنگ و هنر در این فضا کاربردی تر شود و علاقه مندان استفاده کنند.
او یادآور شد: اینستاگرام موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری متن نیز در حال فعال شدن است و در این صفحه کتاب معرفی می شود. هر چند در سایت فرهنگستان هنر پرتال (متن) کتاب ها به روز معرفی شدند.
استقبال پنج برابری از نسخه الکترونیکی
سیدمظفر شجاعی مدیر روابط عمومی انتشارات کتاب نیستان، با این توضیح که فعالیت این نشر در شرایط فعلی به دلیل شیوع ویروس کرونا به سه دسته تقسیم می شود، اظهارداشت: نخست خرید آنلاین کتاب توسط مخاطب است که با ارسال پستی و موارد استثنایی با پیک انجام می پذیرد. البته قبل از اتفاقات پیش آمده در ماه های اخیر نیز فروش آنلاین از طریق سایت کتاب نیستان و سایت های فروش آنلاین معتبر انجام می گرفت و حالا پررنگ تر شده است. در شرایط فعلی امکان جدیدی هم به وجود آوردیم تا مخاطبان تلفنی و از طریق شماره واتس آپ سفارشات خود را داشته باشند.
او یادآور شد: تسهیلاتی را نیز برای مردم در مقاطع مختلف زمانی در نظر گرفتیم به عنوان نمونه اسفندماه به مناسبت عید نوروز کتاب ها با تخفیف و رایگان ارسال شدند. حتی برای افرادی که می خواستند هدیه بفرستند به آدرس مقصد این کار را انجام دادیم. در دهه نخست فروردین ماه کتاب ها با تخفیف 10 درصد و ارسال رایگان بدست مخاطبان رسید. در بخش نسخه فیزیکی، کتاب های چاپ قدیم نیز با همان قیمت پشت جلد ارائه می شود و هیچ افزایش قیمتی نداشتیم.
شجاعی بخش دوم فعالیت این انتشارات را استفاده از نسخه الکترونیکی عنوان کرد و ادامه داد: اگر چه سابقا این فضا ایجاد شده ولی در شرایط فعلی با استقبال پنج برابری روبروست. همه کتاب های نسخه الکترونیکی در کتابخوان نیستان و فیدیبو موجود و قابل دسترسی است. درباره کتاب های چاپ جدید سعی می کنیم حداکثر در مدت یک هفته در دسترس قرار بگیرند. بنابراین هیچ فرقی با نسخه فیزیکی از نظر زمان مطرح نیست. ضمن این که قیمت ها مناسب تر است. در شرایط فعلی آثار از تخفیفاتی بین 10 درصد تا 40 درصد برخوردار هستند.
او با این توضیح که بخش سوم، استفاده از کتاب گویاست، تصریح کرد: این بخش از چند سال پیش و به تدریج شروع شده ولی از ابتدای سال گذشته در این قضیه جدی تر وارد شدیم و سرعت بیشتری به آن دادیم. در حال حاضر 80 کتاب صوتی تولید شده و پیش بینی ما این است این تعداد را تا پایان سال 1399 به 150 عنوان برسانیم. تا پایان پرژوه مرحله اول این طرح هم بناست 450 کتاب صوتی داشته باشیم. این کتاب ها از طریق فیدیبو، کتاب راه، طاقچه و نوار در اختیار مخاطبان قرار می گیرند و خوش بختانه استقبال به بیش از 10 برابر رسیده است.
شجاعی افزود: در بخش کتاب های صوتی علاوه بر کتاب های پرشمارگان سیدمهدی شجاعی با صدای خودش، حتی آثاری که اخیرا نشر یافته و مخاطب زیادی دارد را در چرخه تولید گذاشتیم.
او با بیان این که علاوه بر کتاب های چاپ شده که صوتی می شوند به متون کهن نیز پرداختیم، گفت: یک روایت درست و تازه ای از متون کهن را در دستور کاری قرار دادیم تا به کتاب صوتی تبدیل شوند. تاکنون "بوستان" سعدی، "گنجینه اسرار" و "مثنوی معنوی" دفتر اول که تا 10 دفتر ادامه خواهد داشت با صدای ساعد باقری ضبط شده و نشر یافته است. "تاریخ بیهقی" و "قابوسنامه" در دست انتشار و "سیاست نامه در حال ضبط است. این پروژه ادامه پیدا خواهد کرد. این که ادبیات کهن به طرز صحیح خوانده شود برای مان مسئله مهمی است و وسواس و دقت خاصی در این زمینه داریم.
شجاعی اضافه کرد: در اینستاگرام و تلگرام انتشارات کتاب نیستان نیز کلیه محصولات جدید معرفی می شوند. فعالیت در فضای مجازی به نسبت گذشته بسیار بیشتر شده و به مناسبت های مختلف آثار مربوطه نیز مرور می شوند.
اشاعه فرهنگ و عادت خرید آنلاین
بهرنگ کیاییان مسوول دفتر نشر چشمه، با این توضیح که برگزاری نمایشگاه کتاب هر چند با تاخیر، بسیار اهمیت دارد به هنرآنلاین گفت: بعید می دانم تا چند ماه آینده اتفاقی در این زمینه رخ دهد. ولی برپایی این رویداد مهم است چون همه دوباره به کتاب معطوف می شوند و حتی برد تبلیغاتی و خبری نمایشگاه کتاب نیز یاری رسان صنعت نشر است؛ البته ابعاد اقتصادی آن جای خودش را دارد.
او با بیان این که نشر چشمه با فروش آنلاین و تلفنی به فعالیت خود ادامه می دهد، تصریح کرد: هم از طریق سایت خودمان و دیگر سایت های فروش آنلاین کار می کنیم. البته کتاب فروشی های شهرستان ها باز هستند و کتاب را حضوری تهیه می کنند. در تهران نیز به غیر شعبه هایی که در مراکز خرید قرار گرفتند باقی از شنبه 30 فروردین ماه فعالیت خود را آغاز کردند.
کیاییان با این توضیح که فرهنگ و عادت خرید آنلاین اشاعه پیدا کرده است، افزود: باید ببینیم وقتی در شرایط قبل از ویروس کرونا قرار می گیریم چقدر احتمال دارد مردم برای خرید، مراجعه حضوری داشته باشند. به نظرم این موضوع زمان می برد تا مردم دوباره به امکان عمومی بیایند. الان فقط باز شدن کتاب فروشی ها کفایت نمی کند و مثلا باز بودن سینماها و اجرای تئاتر هم لازم است تا مردم برای خرید کتاب اقدام کنند.
او با بیان این که ناشران به لحاظ اقتصادی شرایط خوبی ندارند، ادامه داد: تا مدتی پیش برای کتاب ها جلسات رونمایی، نقد و بررسی، نشست و دورهمی برگزار می شد؛ ولی الان هیچ فکر و برنامه ای وجود ندارد و برنامه ریزی کردن در این شرایط سخت شده است. منتظریم ببینیم چه اتفاقی می افتد و چه چرخش هایی در جامعه و اوضاع به وجود می آید.
کیاییان اضافه کرد: به نظرم درست ترین حالت این است که در شرایط فعلی حمایت های بلاعوضی از افرادی که کار می کردند و فعالیت آن ها کمتر شده و یا بیکار شدند، صورت بگیرد. تنها راه حل می تواند همین باشد و تمام دنیا این مسیر را پیش گرفتند. ما سعی کردیم راه حل هایی مقطعی به وجود بیاوریم مانند فروش تلفنی و یک سری تحرکات آنلاین و اینترنتی بین کتاب خوان ها راه انداختیم، ولی تاثیر آن خیلی پررنگ نیست. راهکار باید کلان باشد که شرایط را بسامان کند و حمایت ها معنادار و پررنگ باشند تا تمام آدم ها سریع تر از بحران عبور کنند و به کار عادی برسند.
فروش آنلاین راهگشاست
مرتضی حیدری مدیر انتشارات آیندگان، با این توضیح که وقوع حوادثی هم چون شیوع ویروس کرونا تاثیرات منفی بر کل جامعه دارد و صنف چاپ و نشر هم از این قاعده مستثنا نیست، اظهارداشت: با شیوع ویروس برای جلوگیری همه گیری آن مدارس و دانشگاه ها تعطیل شدند. مخاطب اصلی کتاب که این قشر هستند نیز از چرخه بازار حذف شد. در واقع یک ترم تحصیلی که به صورت مجازی برگزار می شود، فروش نسخه چاپی کتاب را حذف می کند که با این شرایط عملا تولیدات ناشران روی دست شان می ماند.
او با بیان این که تعطیلی کتاب فروشی ها که ویترین فروش کتاب هستند، لطمه سنگینی به بازار نشر کشور وارد آورد، ادامه داد: در شرایط عادی جامعه بهترین حمایت از ناشران ثابت نگه داشتن قیمت ملزومات تولید کتاب است. ولی در این شرایط می توان راه حل هایی از جمله پرداخت تسهیلات قرض الحسنه برای پرداخت بدهی ها و تخصیص یارانه کاغذ را در نظر گرفت. البته اگر حمایتی هم صورت می گیرد یکسان باشد و همه ناشران را شامل شود نه این که به چند ناشر اختصاص یابد.
حیدری با بیان این که مشخص است برگزاری نمایشگاه کتاب در این شرایط امکان پذیر نیست، افزود: این موضوع واقعا خسارت سنگینی برای ناشران به همراه دارد. یک ناشر برای تولید یک عنوان کتاب ماه ها زمان صرف می کند از حروف چینی، ویرایش، دریافت مجوزهای لازم چاپ و آماده سازی که هزینه های بالایی به ناشر تحمیل می کند که با توجه به نوع توزیع کتاب و برگشت سرمایه به صورت چک های طولانی مدت است. برگزاری نمایشگاه کتاب کمک بزرگی به برگشت بخشی از هزینه های تولید کتاب و هزینه های جاری انتشارات بود، چون فروش نقدی به همراه داشت. در واقع یک ناشر در طول سال فقط 10 روز فرصت فروش نقدی تولیدات خود را دارد.
او تصریح کرد: به نظرم برای جبران این خسارت هزینه ای که برای برگزاری نمایشگاه تخصیص داده می شود صرف خرید کتاب از ناشران شود تا حداقل بخشی از زیان های ناشی از لغو نمایشگاه جبران شود. بدهی هایی که ناشران به چاپ خانه ها و صحافی ها دارند واقعا مشکلی است که برای آن باید فکری کرد. معمولا در این مقطع سال ناشران شلوغ ترین روزهای خود را می گذرانند ولی امسال بدترین حالت ممکن پیش آمده و انباشت بدهی هایی که برنامه ریزی برای پرداخت را برای بعد از نمایشگاه موکول کرده بودند، مشکل ساز شده و همین طور چک های مراکز پخش و کتاب فروشی ها.
حیدری با بیان این که باید برای کاهش هزینه های تولید کتاب چاره ای اندیشیده شود، اظهار داشت: در شرایط عادی هم برای خرید کتاب قشر بزرگی از جامعه با مشکل روبرو هستند و ترجیح می دهند به جای خرید کتاب مایحتاج اولیه زندگی را تامین کنند و کتاب در اولویت چندم هر خانه است.
او اضافه کرد: در شرایط فعلی برای ارتباط با مخاطب تنها فضای مجازی و فروش آنلاین محصولات می تواند راهگشا باشد. همین طور استفاده از ظرفیت های اینستاگرام برای معرفی تولیدات و بازخورد مخاطب که البته این روش شاید سی درصد وضعیت قبل از کرونا را هم جبران نکند ولی چاره دیگری نیست.
اولویت سلامت مردم است نه برگزاری نمایشگاه
اعظم کیان افراز مدیر انتشارات افراز، با این توضیح که از اسفندماه سال قبل تمام فعالیت های انتشارات به حالت نیمه تعطیل درآمده است، به هنرآنلاین گفت: هر ساله کتاب های زیادی برای دی و بهمن ماه تولید می شود تا به نمایشگاه کتاب برسند. امسال همین روند تولید انبوه را داشتیم ولی با اتفاقات پیش آمده به دلیل شیوع ویروس کرونا کتاب ها در چاپ خانه ماند.
او با بیان این که ارتباط ما با مخاطب به صورت آنلاین حفظ شده، ادامه داد: ترجیح دادیم مشتریان کمتر در بیرون از خانه حضور پیدا کند و اصرار داشتیم اگر قصد خرید دارند آنلاین این کار را انجام دهند. در همین راستا پیج کتاب فروشی افراز را راه اندازی کردیم که دی ماه سال قبل جمع و تحویل داده شد. به هر حال ایام تعطیلات فرصت مناسبی برای مطالعه و کتاب خوانی ایجاد کرد و ما هم بحث خرید آنلاین را تقویت کردیم تا مسئله تردد حل شود.
کیان افراز با این توضیح که اپلیکیشنی داریم که کتاب ها به صورت ایبوک، کاغذی و صوتی در آن ارائه می شود و قابل خرید است، افزود: این روند در فضای اینستاگرام و سایت هم دنبال می شود. شرایط و اوضاع به گونه ای پیش می رود که لازم است برنامه ها را آنلاین پیش ببریم و برای ادامه حیات باید به فکر این راه ها بود.
او با بیان این که بعید می دانم در این شرایط نمایشگاه کتاب برگزار شود، تصریح کرد: به نظرم در این وضعیت نامساعد نباید اصراری به برگزاری داشت. اولویت سلامت مردم است. نمایشگاه محل پر رفت وآمدی است و میهمان خارجی دارد. باید ببینیم در نیمه دوم سال چه پیش می آید.
کیان افراز با این توضیح که همه اصناف تحت تاثیر ویروس کرونا قرار گرفتند و آسیب جدی دیدند، اضافه کرد: صنف ناشران، کتاب فروشان و مراکز پخش بیشتر از همه متضرر شدند؛ چون کتاب خریدن در اولویت نیست و هیچ وقت نبوده است. همه هزینه ها سرجای خود است از اجاره کتاب فروشی، اجاره دفاتر نشر، هزینه های جاری و حقوق پرنسل. دو ماه است که شاهد تعطیلی هستیم و اگر هم درها به روی مخاطبان گشوده شوند بعید می دانم جبران این دو ماه شود. بسیار سخت است بدون حمایت ادامه داد و کار کرد. البته تمام رسته های حوزه فرهنگ و هنر این شرایط را دارند. فقط بحث کتاب نیست مثلا تئاتر هم خیلی مسئله دارد، اجرایی در کار نبوده و درآمدی نداشته است. حمایت از حوزه فرهنگ و هنر شاید باید بیشتر از اصناف دیگر باشد.
مردم به کتاب های الکترونیکی و صوتی عادت کنند
مسعود شهریاری مدیر انتشارات کارگاه اتفاق، با این توضیح که هر کتابی که منتشر کرده ایم بدون استثنا الکترونیکی و صوتی آن در اختیار اپلیکیشن نوار، فیدیبو و طاقچه قرار گرفته است، گفت: پیش از شرایط پیش آمده به دلیل شیوع ویروس کرونا نیز به این فعالیت اهتمام داشتیم و لزوم جهان معاصر همین است. اما حالا وضعیت خیلی تغییر کرده و تصمیم داریم چند کتاب را فقط الکترونیکی نشر دهیم.
او با این توضیح که الان وقت آن است که مردم به کتاب های الکترونیکی و صوتی عادت کنند، اظهارداشت: از آغاز به کار انتشارات کارگاه اتفاق معتقد بودیم کتاب باید صوتی، الکترونیک و چاپی باشد آن هم برای انواع مخاطب و سلیقه های گوناگون. در حال حاضر نیز برای این فعالیت انگیزه بیشتری داریم. به نظرم تا چند وقت دیگر می توان روی شمارگان کتاب های الکترونیکی حساب قابل توجهی باز کرد.
شهریاری با بیان این که به عنوان ناشر و خواننده معتقدم دسترسی به کتاب در کشورهایی هم چون ایران سخت است، ادامه داد: به این دلیل که تعداد کتاب فروشی ها کم است و فرهنگ کتاب خریدن ماجرای متفاوتی دارد. با توجه به این که باید کتاب را در دسترس همه قرار دهیم طبیعتا بهترین راه انتشار الکترونیکی با قیمت بسیار پایین است. به این ترتیب کتاب در دسترس عموم مردم قرار می گیرد آن هم با صدای نویسنده، مترجم و گوینده، به ویژه در شرایط قرنطینه که همه در خانه به سر می برند.
او با بیان این که جدیدترین کتاب الکترونیکی نشر یافته "معصومیت اشیا" اورهان پاموک است، تصریح کرد: مخاطبان می توانند عکس های ویترین موزه را تمام رنگی مشاهده کنند و یادداشت پاموک را بخوانند. اگر این کتاب چاپ می شد قیمت پشت جلد آن 300 هزار تومان بود. ولی حالا با مبلغ پایین تری در فیدیبو فروخته می شود.
شهریاری از نشر کتاب های الکترونیکی جدیدی خبر داد و گفت: "دانش نامه هنر ژاپن" کتاب مفصلی درباره همه هنرها و هنرمندان ژاپنی و "دانش نامه آیین بودا" نیز در زمینه فرهنگ و هنر به زودی در دسترس علاقه مندان قرار می گیرند. این آثار تحت نظر ع.پاشایی ترجمه شدند و کارهای حجیمی هستند. این دو اثر 800 تا هزار صفحه ای پر از تصویرند و هزینه چاپ شان بسیار بالا است و ما هم به عنوان ناشر خصوصی امکان این کار را نداشتیم.
او افزود: اپلیکیشنی راه اندازی کردیم تا کتاب سه جلدی با عنوان "یادگیری هنر مدرن" (موزه موما)، را در آن نشر دهیم. موزه هنر مدرن نیویورک (موما) سایت مفصلی دارد که آثاری که در موزه هست را معرفی می کند و از این راه هنر مدرن را یاد می دهد. برای نخستین بار است که چنین اتفاقی می افتد و به یک سایت مانند ساختار کتاب نگاه می شود. اپلیکیشن فارسی نوشتیم و قصد داریم چنین کتاب حجیمی را الکترونیکی منتشر کنیم.
ناصر بابامحمدی، مدیرعامل انتشارات اسوه، در گفت و گو با ایکنا، درباره وضعیت نشر قرآن گفت: آسیب تعطیلی نمایشگاه قرآن و تعویق نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برای انتشارات اسوه در دو بخش بوده است، زیرا ما ناشر و چاپخانه دار هستیم. هر سال در اسفندماه ما به دلیل افزایش سفارش با مشکل وقت مواجه بودیم و شبانه روز کار می کردیم تا جوابگوی مشتریان باشیم، اما نه در اسفند 98 و نه اکنون، که ماه مبارک رمضان است، این سفارش ها وجود ندارد، زیرا امسال نمایشگاه قرآن برگزار نمی شود و برگزاری نمایشگاه کتاب تهران هنوز مبهم است و نمایشگاه های کتاب استانی نیز تا اطلاع ثانوی لغو شده اند. به همین دلیل از چاپ آثارشان هم صرف نظر کرده اند که این مسئله زیان بسیاری را به چاپخانه ها وارد کرده است.
وی افزود: در حال حاضر به دلیل همین مسئله، بسیاری از چاپخانه ها و صحافی ها کار خود را تعطیل و یا کارگران را تعدیل کرده اند که این امر ضربه اقتصادی و اجتماعی بزرگی را وارد خواهد کرد. فصل بهار برای ناشران اوج فروش کتاب است و امسال شیوع ویروس کرونا ناشران را از این امر محروم کرد و در حال حاضر در وضعیت سختی به سر می بریم.
سفارش چاپ قرآن در حد خانگی است
بابامحمدی ادامه داد: برای حضور در نمایشگاه قرآن و کتاب تهران حدود 60 هزار جلد قرآن در قطع های رقعی، وزیری و جیبی آماده کرده بودیم که همه آن ها در انبار مانده اند و در حال حاضر بازار هم کشش لازم را برای این مسئله ندارد، مگر اینکه نهاد ها و سازمان هایی بخواهند قرآن خریداری کنند یا اغلب سفارش هایی که دریافت می کنیم، در حد سفارش خانگی است نه بازرگانی با تیراژ بالا.
این ناشر تصریح کرد: در سال های قبل و آستانه ماه مبارک رمضان سفارش های بسیاری را از ناشران و کتابفروشی ها داشتیم و اگر هم نمی توانستند بفروشند، کتاب ها را برمی گرداندند، اما در حال حاضر نمایشگاه های داخلی سازمان ها، نماز جمعه و ... نیز تعطیل شده است و ما نیز به اجبار، ساعات کاری و تیراژ کتاب های چاپی را به یک سوم مدت مشابه در سال قبل کاهش داده ایم.
بیشتر بخوانید:
وی گفت: کتابفروشی اسوه در تهران باز است، اما مراجعه به کتابفروشی بسیار اندک است و اغلب افرادی که برای خرید مراجعه می کنند، با وجود رعایت تمام نکات بهداشتی در کتابفروشی، با نگرانی کتاب ها را تورق می کنند و در نهایت هم خرید نمی کنند، زیرا هراس از بیماری کرونا باعث شده که افراد در خرید کتاب مردد باشند. البته در این شرایط ترجیح می دهند که از قرآن ها و ادعیه الکترونیک، که بسیار شکیل تر و با امکانات بیشتری از جمله تلاوت های قاریان مختلف، ترجمه و ... است، استفاده کنند و در واقع نشر الکترونیک بازار نشر قرآنی و مذهبی را کساد کرده است.
بهتر شدن وضعیت منوط به پایان کروناست
بابامحمدی بیان کرد: بهتر شدن وضعیت نشر و سایر صنوف فقط بستگی به پایان این بحران دارد، وگرنه هیچ راه حل دیگری نمی تواند این وضعیت را بهبود ببخشد. از این رو نمی توان از دولت انتظار داشت که تمام خسارت ناشران را جبران کند و با توجه به اینکه وزیر ارشاد نیز درباره حمایت از ناشران و ارائه تسهیلات به آن ها ورود کرده است، اما دولت می تواند به همه ناشران متضرر از کرونا تسهیلات ارائه دهد؟! اگر بخواهد این کار را انجام دهد، مانند همین یک میلیون تومانی خواهد شد که دولت به حساب مردم واریز کرده و بسیاری گله مندند که برایشان واریز نشده است. پیشنهادم این است که دولت بخشی از حقوق کارگران فعال نشر را در قالب تسهیلات به ناشران ارائه دهد. البته با وجود مشکلات اقتصادی کشور و تحریم ها، باز هم عملی کردن این پیشنهاد امکان پذیر نیست.
مدیر انتشارات اسوه درباره زمان مناسب برگزاری نمایشگاه کتاب تهران گفت: با توجه به اینکه نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بزرگترین آورده اقتصادی را برای نشر دارد، هر زمان از سال که امکان برگزاری این نمایشگاه فراهم باشد، می توان آن را برگزار کرد، اما پیش بینی این امر قدری دشوار است و امکان دارد پس از پایان شیوع کرونا، تا مدت ها برگزاری اجتماعات، نمایشگاه و ... ممنوع باشد.
انتهای پیام
به گزارش خبرگزاری مهر ، اعضای خانه سینما در بیانیه ای از راه اندازی پویشی برای بهره مندی از حقوق بیکاری خبر دادند.
در این بیانیه آمده است:
بسم الله الرحمن الرحیم
روسای محترم صنوف خانه سینما
با عرض سلام و خسته نباشید
إِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ قَدْ أَنَارَ سَبِیلَ الْحَقِّ وَ أَوْضَحَ طُرُقَهُ
خدای تعالی حق را روشن ساخته و راه های آن را آشکار کرد. مراتب سپاسگزاری را از تمامی بزرگان، اساتید و پیشکسوتانی که در این پویش ما را همراهی کردند به جا می آوریم. خوشحالیم حق طلبی در شرایط سخت و بحرانی کنونی که بیش از 70 روز بیکاری ما اهالی سینما می گذرد، باعث همدلی و اتحاد با یکدیگر نیز شده است. خدا را شاکریم بعد از امضای بیش از 1300 اعضای خانه سینما برای دریافت حقوق بیکاری، این پویش باعث تعهد و یکدلی اعضا خانه شد.
سپاسگزاریم از روسأی صنوف محترم خانه سینما علی الخصوص 18 صنفی که مسئولانه و مقتدرانه در راستای مطالبه اعضا، نامه ای تنظیم و ارائه کردند، پس آن از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان سینمایی؛ سپاسگزاریم که این نامه را پاسخگو بودند و امید را به اهالی خانه بازگرداندند، همچنین از هیات مدیره خانه سینما سپاسگزاریم که جهت تعلق این کمک ها بی وقفه تلاش کردند.
اما قابل ذکر است که این روزهای سخت، ویروس کرونا برای همه اهالی سینما برابر است، در شرایط کنونی همه با هم هفتاد روز بیکار در خانه مانده ایم. پس خواهشمندیم برای احقاق حق اهالی این خانه لطفا حداقل به 80 درصد اعضای خانه سینما این حقوق تعلق گیرد تا بتواند بخش کوچکی از صدمات اعضا و خانواده شریفشان را جبران کند.
برای پیگیری قانونی و احقاق حق طلب شده از سوی اعضا خواهشمندیم، جهت همراهی دوباره اعضا بدنه، با اتحاد و تنظیم نامه جدید برای درخواست حقوق بیکاری کرونا برای تمام اعضا صنوف کارگری خانه سینما سریعا اقدام کنید و آگاه باشید که تمام اعضا امروز به اتحاد و همبستگی صنوف نیازمندند تا این رخداد مهم و تاریخی رقم بخورد. لازم به ذکر است، مطالبه اعضا از صنف و خانه سینما طبق اساسنامه قانونی و اولویتمند است.
پیشاپیش از زحمات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی، رییس سازمان سینمایی، سازمان بیمه تامین اجتماعی، هیئت مدیره خانه سینما و در نهایت روسأی باغیرت و مسئول صنوف خانه سینما و قدردان هستیم.
جمعی از اعضا خانه سینما و امضاکنندگان
کد خبر 4912771
زهرا منصوری
در دوره ای که همه گیری کرونا بر جهان سایه انداخته است و جشنواره های بزرگ امکان برگزاری ندارند، یوتیوب قدم پیش گذاشته تا یک جشنواره فیلم آنلاین به مدت 10 روز راه بیندازد. این جشنواره با نام یکی هستیم: یک فستیوال فیلم جهانی در بهار امسال با همکاری 20 جشنواره بزرگ جهانی به صورت رایگان برگزار می شود و 20 فستیوال برتر دنیا چون جشنواره فیلم کن، جشنواره بین المللی فیلم تورنتو، جشنواره فیلم ساندنس، جشنواره بین المللی فیلم برلین، جشنواره فیلم ترایبکا و جشنواره فیلم سیدنی در آن شرکت می کنند.
کاوه مظاهری و کاوه تهرانی برگزیده جشنواره جهانی فیلم های مستقل اروپا در کشور فرانسه شدند. این جشنواره که با هدف حمایت از سینمای مستقل برگزار می شود؛ به عنوان جشنواره ساندنس اروپا نیز یاد می شود. در این دوره از جشنواره که به دلیل شیوع ویروس کرونا به صورت آنلاین برگزار شد؛ جایزه بهترین فیلم کوتاه درام غیراروپایی به شهربازی ساخته کاوه مظاهری اهدا شد و مرد چادر ساخته کاوه تهرانی محصول مشترک ایران و نروژ نیز جایزه بهترین فیلم اروپایی مستقل سال2020 را دریافت کرد.
بعد از حواشی اخیر درباره محمد امامی و گفت وگوی یکی از روزنامه ها با این چهره، دبیرخانه شورای عالی تهیه کنندگان سینمای ایران اعلام کرد محمد امامی، تهیه کننده سینما نبوده و نیست. به گزارش خبرگزاری صبا، شورای عالی تهیه کنندگان سینمای ایران در ادامه اعلام کرده که به همین علت هم پروانه ساخت فیلمی در معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نام ایشان صادر نشده است. گفتنی ا ست مرجع شناسایی حرفه تهیه کنندگی سینما شورای عالی تهیه کنندگان و درنهایت شورای صدور پروانه فیلمسازی سازمان سینمایی است.
نتفلیکس اعلام کرد مستند جدید شدن درباره میشل اوباما، بانوی اول سابق ایالات متحده را ششم ماه می منتشر می کند. این مستند بر سفرهای میشل اوباما به 34 شهر ایالات متحده برای معرفی کتاب زندگی نامه اش با عنوان شدن تمرکز دارد و سازنده آن کسی نیست مگر نادیا هالگرن که اخیرا مستند کوتاه پس از ماریا را که روایتگر تأثیرات طوفان ماریا بر زندگی مردم پورتوریکو بود، کارگردانی کرده بود. رسانه ها اعلام کرده اند که پس از آنکه باراک اوباما و میشل اوباما در 2019 قرارداد تولیدی با شبکه نتفلیکس به امضا رساندند، مستند شدن جدیدترین همکاری زوج اوباما با این غول استریمینگ است.
به گزارش سینماپرس ، با رعایت نکات بهداشتی و فاصله گذاری در نشستن هم نمی شود مردم را راضی به فیلم دیدن در سینما کرد چراکه فضای بسته سالن ها می تواند برای مخاطب خطرناک باشد، از آنجایی که نگارنده قصد ندارد در این یادداشت سنگ اندازی برای بازگشایی سالن های سینما کند، اما باید بدانیم فیلم دیدن در سینما با جمعیت انبوه می تواند لذتبخش باشد، اینکه با فاصله بلیت فروشی شود و 40 درصد صندلی های سالن پر شود (اگر پر شود) چندان جذابیتی ندارد و فیلم دیدن در خانه جذابیت بیشتری خواهد داشت. این را اضافه کنیم که با این آیین نامه های بهداشتی اگر سینماها بازگشایی شوند فیلم هایی که توقع فروش بالایی را داشتند قطعاً با ضرر چشمگیری مواجه می شوند چراکه فیلمی مثل شنای پروانه که قرار بود عید نوروز اکران شود با توجه به سروصدای این فیلم در جشنواره فیلم فجر سال گذشته حتماً باید بالای 15 میلیارد فروش می داشت، با این شرایط بحرانی این فیلم در اکران سینما شکست می خورد چراکه قطعاً همان 40 درصد از صندلی های سالن هم پر نمی شود. دوستان قبل از اینکه چنین قانونی را صادر و سینماها را بازگشایی کنند می توانند در سایت سینماتیکت نظرخواهی کنند، آیا مردم حاضرند به سینما بروند یا خیر، اما در این وسط سرمایه گذاران و تهیه کنندگان هستند که فشار می آورند تا سینماها فعالیت مجدد داشته باشند، به طور مثال تهیه کننده ای اواخر اسفند سال 98 درست در زمان پیشروی شیوع کرونا گفته بود که سینماها را باز کنید و مردم با دستکش و ماسک به سینما بروند و تهیه کننده دیگری گفته بود که مردم تفریحی جز سینما رفتن ندارند، اینکه تهیه کننده های سینما که بیشترشان سینمادار هم هستند چنین نظری دارند را می گذاریم به حساب ضرر و زیان هایی که بابت اکران نشدن فیلم شان متحمل شده اند، اما باید به این دوستان خاطر نشان کرد در این اوضاع فقط تهیه کننده های سینما و سینماداران یا عوامل فیلم ضرر نکرده اند بلکه شغل های دیگر هم تاوان این ویروس را داده اند. ما در شرایطی قرار داریم که باید مردم را به در خانه ماندن تشویق کنیم. هنوز فاصله گذاری اجتماعی ادامه دارد، چرا باید مردم برای فیلم دیدن جان خود را به خطر بیندازند که سرمایه گذار سینما ضررش را جبران کند؟
فیلم خروج با اکران آنلاین در دو هفته به فروش بیش از 2 میلیارد رسید. قطعاً اگر سالن ها بازگشایی شوند، فیلم های اکران شده نمی توانند حتی بالای 500 میلیون بفروشند، اکران آنلاین در این شرایط می تواند جایگزین مناسبی برای فیلم ها باشد. با اینکه دیدن فیلم در سالن سینما جذابیت بیش از حدی دارد، اما در شرایط فعلی با رعایت تمامی پروتکل های بهداشتی مخاطب حاضر نیست به سالن های سینما برود.
*جوان
دنیای سینما:
دبیر شورای نظارت بر صداوسیما از جمع آوری مستندات برای مشخص شدن واقعیت دستمزدهای مجریان تلویزیون و بررسی اینکه این مبالغ در سطح استاندارد بوده است یا خیر، خبر داد.
به گزارش دنیای سینما، محمدحسین صوفی دبیر شورای نظارت بر صداوسیما درباره شایعات مرتبط با دستمزد نجومی برخی سلبریتی ها در تلویزیون که در روزهای اخیر حاشیه ساز شده است، به خبرنگار مهر گفت: یکی از دستور جلسات ما این است که به بررسی و جمع آوری اطلاعات و داده ها در همین زمینه بپردازیم.
دبیر شورای نظارت بر صداوسیما با اشاره به اظهارنظرهای مطرح شده در فضای مجازی و برخی رسانه های رسمی اضافه کرد: چندان نمی توان به اخبار شبکه های اجتماعی تکیه کرد. خود ما براساس مستنداتی که در حال جمع آوری آن ها هستیم قضیه را بررسی می کنیم.
وی درباره اینکه دستمزدهای مجریان تلویزیونی در چند سال اخیر مورد حاشیه هایی قرار گرفته اما چارچوب درستی برای آن شکل نگرفته است، گفت: شورای نظارت بر صداوسیما وظیفه اش نظارت بر کلیت سازمان صداوسیما است. معمولاً گزارش های این شورا به پنج مرجع ارجاع می شود؛ گزارش هایی که طبقه بندی شده است.
صوفی اظهار کرد: این شورا قطعاً نسبت به همه چیزهایی که در ذهن مردم سوال می شود که آیا شورا ورود کرده یا خیر؟ حتماً ورود کرده است. منتها ممکن است برخی از این موارد رسانه ای نشده باشد و آن هم به این دلیل است که جزو ضوابط این شورا نیست که همه موضوعات رسانه ای شود.
دبیر شورای نظارت بر صداوسیما درباره اینکه تا چه حد به مساله دستمزد مجریانی چون رشیدپور و مهران مدیری و سلبریتی ها ورود شده است، گفت: در حال حاضر شورا در حال بررسی و جمع آوری مکاتبات است تا ببیند این موارد بوده است یا خیر؟ چون همین قدر که در شبکه های اجتماعی گفته شده چنین چیزهایی بوده است، همین قدر هم مدیران سازمان تکذیب کرده اند و بالاخره ما باید مستندات را بگیریم و بررسی کنیم تا ببینیم مبلغی که داده شده استاندارد و عرف بوده است یا خیر.
وی در پایان بیان کرد: یکی از انتظارات این است که اجازه داده شود این موارد فارغ از هیجانات و التهابات بررسی شود.
به گزارش ایسنا، این کارگردان و تهیه کننده، درباره اینکه برای نجات سینمای هنریوتجربی در دوران کرونا و پساکرونا چه باید کرد گفت: سینمای ایران نیز از این بحران فراگیر در جهان آسیب دیده و طبیعتا دچار مشکل شده است و در این بحران سینمای هنروتجربه به عنوان تنها متولی اکران فیلم های کوتاه و مستند با مشکلات بیشتری مواجه می شود.
وی ادامه داد: طبیعتا به واسطه پشتیبانی دولتی از سینمای ایران مشخصا سینمای هنروتجربه به حمایت، همکاری و دادن خدمات بیشتر از سوی دولت نیازمند است تا بتواند سرپا بماند و به زندگی خود ادامه بدهد و طبیعتا فیلم هایی که به لحاظ فرهنگی اهمیت بیشتری دارند بتوانند همچنان مسیر تحول خود را طی کنند.
کارگردان اسرار دریاچه تاکید کرد: حال که در شرایط اضطراری قرار گرفته ایم، بایستی دولت با حفظ شرایط موجود، هنروتجربه به لحاظ تعداد سانس های در اختیار فیلم ها و سالن های محدود بزرگترین کمک را به این سینما می تواند انجام بدهد یعنی در واقع امکانات موجود تحت شعاع بحران کرونا قرار نگیرد شاید به نظر درخواست حداقلی باشد اما در شرایط فعلی کاربرد دارد.
ایثاریان با اشاره به اینکه حفظ همین سنگر تا عادی شدن شرایط در این روزها می تواند مفید باشد، تصریح کرد: در حال حاضر شرایط عادی و مشخص نیست و اینکه در حال حاضر انتظار پروتکل خاصی از سوی سیاستگذاران فرهنگی برای هنروتجربه و حفظ آن به مرحله عملیاتی برسد شاید خیلی عملی نباشد ولی می توان به آن فکر کرد.
وی افزود: دادن یک سالن اختصاصی در سینماها به فیلم های هنروتجربه مستلزم آن است که مجموعه ای از آمارها با هم مقایسه و بررسی شود. بدیهی است تعداد سالن های بیشتر نتایج بهتری خواهد داشت اما اینکه تعداد سالن های بیشتر برای نمایش فیلم ها چه قدر به فروش آن ها و جذب مخاطب کمک می کند باید به لحاظ اقتصادی بررسی شود.
کارگردان اسرار دریاچه درباره تشکیل کارگروهی برای نجات سینمای هنری و تجربی اظهار کرد: باید کارگروهی از سوی هنروتجربه و کسانی که دلسوز هنروتجربه هستند مانند سینماگران و همچنین کسانی که در عرصه های مختلف مانند اقتصاد سینما تخصص دارند، تشکیل بشود و فکر کنند که برای حفظ و نجات این بخش از سینما در این شرایط چه کاری می توان انجام داد. طبیعتا پیشنهاداتی در این کارگروه مطرح می شود که در صورت تثبیت شرایط در آینده و زمان عرضه آن، این کارگروه حرف برای گفتن دارد.
ایثاریان با بیان اینکه بخش بزرگی از حمایت از سینمای هنری و تجربی بحث های مالی است، عنوان کرد: نویسنده، فیلمساز، فیلمبردار، متخصص و.. همه کار خود را انجام می دهند اما زمانی که قرار باشد یک فیلم به بخش عملیاتی و ساخت برسد طبیعتا در زمان باید هزینه بشود و زیرساخت این سینما به طور کلی و به نظر من در وهله اول تامین بودجه و شرایط مالی پروژه است. اگر واقعا بخواهد کاری انجام شود باید توانایی و برشی وجود داشته باشد که موسسه هنروتجربه همچنان مانند قبل بتواند سرپا بایستد و این امر مستقیما تامین و حل و فصل مسایل اقتصادی را می طلبد.
وی در پایان درباره اکران آنلاین فیلم های هنروتجربه نیز مطرح کرد: من به شخصه یک مشکل بنیادین با اکران آنلاین دارم.تصور من این است که مدیوم سینما اصولا تجربه ای متفاوت است و زمانی بدست می آید که تعداد زیادی افراد کنار هم در سالن سینما نشسته باشند و فیلم را در پرده عریض و سالن تاریک ببینند. سینما یک تجربه جمعی است که طبیعتا در تجربه آنلاین این تجربه بدست نمی آید. تماشای فیلم در سینما و تجربه دیداری در مانیتور به صورت کلی متفاوت است اما اگر زمانی برسیم به جایی که دیگر چاره ای نباشد می توانیم به عنوان یک راه چاره حداقلی به آن فکر کنیم.
انتهای پیام
عبدالله علیخانی بازرس انجمن سینماداران درباره عدم پرداخت درآمد حاصل از اکران فیلم ها از سوی برخی سینما ها به صاحبان فیلم، در گفت وگو با خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، گفت: تعطیلی سینما ها به خاطر شیوع ویروس کرونا باعث شده تمام معادلات حسابرسی ها به هم بریزد؛ ضمن اینکه برخی فیلم ها در حین اکران به تعطیلی خوردند و تا زمانی که اکرانشان به پایان نرسد، تسویه ای صورت نخواهد گرفت. البته فیلم هایی هم بودند که حدود یک هفته و یا کمی بیشتر و کمتر از آغاز تعطیلی، اکرانشان به پایان رسید، ولی به علت تعطیلی سینما ها پرداختی انجام نشده است.
او افزود: مخارج سینما ها در دو ماه آخر سال بالاتر از ماه های دیگر سال است و درآمدی چشمگیر از فروش فیلم ها وجود ندارد؛ بدین علت سینماداران سهم صاحبان فیلم را به سال جدید و اوایل فروردین که به فروش بهتری می رسند، موکول می کنند و این همیشگی بوده است. امسال که دیگر کرونا همین فرصت درآمدزایی را هم از آن ها گرفت و باعث شد برخی ها تسویه نکنند.
علیخانی بیان کرد: البته دوستان و همکاران باید توجه کنند اتفاق همه گیری مانند شیوع کرونا که باعث تعطیلی کل دنیا شده، همیشه رخ نمی دهد و نانوشته اتفاق افتاده است. پس با کمی صبر می توان همه کار ها را حل کرد و این را بگویم با افرادی که تخلف آن ها محرز شود، طبق قانون برخورد خواهد شد.
او اضافه کرد: سینما و فیلم دو مشتری همیشگی هستند و مادام که حیات دارند، به هم نیاز خواهند داشت. پس یک سری از اخلاقیات را زیرپا نگذاریم و برخی بحث های درون خانوادگی را به بیرون درز ندهیم؛ آن هم در شرایطی که نیاز مالی برخی از اهالی سینما مشهود و آشکار است.
بازرس انجمن سینماداران گفت: برخی طلبکاران نیز شیطنت های ریزی می کنند؛ مثلا می گوییم به انجمن سینماداران برای پیگیری طلبتان نامه بنویسید و جزئیات و نام سینمادار را عنوان کنید، اما به خاطر رفاقتی که با هم دارند از این کار سر باز می زنند. به هر شکل همانطور که گفتم با متخلفان برخورد خواهد شد.
انتهای پیام/
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی شورایعالی تهیه کنندگان سینمای ایران، دبیرخانه شورایعالی تهیه کنندگان سینمای ایران به اطلاع می رساند که محمد امامی متهم پرونده اقتصادی، تهیه کننده سینما نبوده و نیست.
به همین جهت هم هیچ گونه پروانه فیلمسازی (ساخت) فیلمی در معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نام وی صادر نشده است.
مرجع شناسایی حرفه تهیه کنندگی سینما شورایعالی تهیه کنندگان و در نهایت شورای صدور پروانه فیلمسازی سازمان سینمایی کشور است.
کد خبر 4911884
نیوشا روزبان
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از هالیوود ریپورتر، پنجاه وپنجمین دوره جشنواره کارلووی واری که هر سال در جمهوری چک برگزار می شود، در سال 2020 برگزار نخواهد شد.
امروز سه شنبه سازمان دهندگان این جشنواره اعلام کردند که رویداد امسال را به دلیل ویروس کرونا، به طور کل لغو کرده اند و به این ترتیب پنجاه وپنجمین دوره جشنواره از 2 تا 10 جولای 2021 برگزار خواهد شد.
مقامات جشنواره اعلام کردند لغو این دوره ضرورت داشت و با توجه به دیدگاه دولت مبنی بر ابعاد شیوع این بیماری در کشور و در دنیا، این تصمیم اتخاذ شد.
دولت جمهوری چک قرار است روز هشتم ژوئن دستورهای سفت وسخت قرنطینه کشور را تسهیل کند اما به گفته سازمان دهندگان فستیوال، قوانین جدید تنها به آن ها اجازه می دهند فیلم های سینمایی را در هر سینما به 50 نفر نمایش بدهند.
در نتیجه به جای رخداد همیشگی، فستیوال قصد دارد تعدادی از فیلم های بخش انتخاب رسمی خود در سال جاری را در سراسر کشور در اوایل ماه جولای به نمایش بگذارد تا مزه ای از فستیوال در سالن های سینمای منتخب به مردم ارایه بشود .
پیش از این فستیوال های آمریکایی جنوب در جنوب غرب و ترایبکا و همچنین فستیوال فیلم انیمیشن انسی در فرانسه رخدادهای فیزیکی خود را کنسل کرده بودند.
این در حالی است که یوتیوب در همکاری با ترایبکا اعلام کرد می خواهد یک فستیوال مشترک آنلاین برگزار کند که فستیوال فیلم جهانی ما یکی هستیم نام دارد تا بتواند از فستیوال های فیلم سراسر دنیا فیلم ها و دیگر برنامه ها را پخش کند. این شامل تعدادی از فستیوال هایی می شود که به خاطر بحران فعلی مجبور به کنسل کردن شده اند.
فستیوال فیلم کارلووی واری مهم ترین فستیوال فیلم اروپای مرکزی و شرقی است که با حضور میهمانانی از هالیوود و بین الملل برگزار می شود. جولین مور، هلن میرن، اولیور استون و جان تراولتا تعدادی از مهمانان ویژه این فستیوال در سال های گذشته هستند که جایزه یک عمر دستاورد حرفه ای آن را دریافت کرده اند.
کارلووی واری یکی از آخرین فستیوال های تابستانی است که تا امروز خبر کنسل شدن خود را اعلام نکرده بود. فستیوال فیلم کن تا به حال دو بار تاریخ برگزاری خود را به تعویق انداخته اما هنوز آن را کنسل نکرده است.
فستیوال فیلم ونیز هم رسماً به برنامه ریزی اولیه خود وفادار مانده و قصد دارد بین روزهای دوم تا دوازدهم سپتامبر مراسم فیزیکی اش را برگزار کند. دیگر فستیوال های اواخر تابستان و پاییز از جمله لوکارنو، تورنتو، تلوراید، سن سباستین و زوریخ هنوز قصد دارند مراسم خود را برگزار کنند اما ممکن است با توجه به تغییر شرایط مجبور به کنسل کردن رویداد فیزیکی بشوند.
کد خبر 4911926
ژرژ هاشم زاده کارگردان سینما در گفت وگو با خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان با تحلیل فضای فعلی تولید و محتوا در سینما اظهار کرد:شرایط تولید فیلم وجود ندارد؛ از سویی وضعیت اقتصادی به نحوی نیست که بتوان کاری انجام داد به خصوص حوزه فرهنگ که در اولویت قرار ندارد و سینما برای ادامه حیاتش نیاز به اقتصادی روان دارد.
او افزود: از آنجایی که فیلمسازی روز به روز به پدیده ای گرانتر تبدیل می شود در نتیجه برای پیدا کردن سرمایه گذار نیاز به پروسه طولانی مدت همراه با زحمت فراوان دارد؛ اینجاست که نهاد هایی باید آستین بالا بزنند و با هدف حمایت از حوزه فرهنگ ورود کنند، اما واقعا کدام نهاد آنقدر ثروتمند است که فرهنگ را در اولویت خود قرار دهد پس واقعا به آنها به علت ورود نکردن موثر به این حوزه حق می دهم.
این کارگردان در پاسخ به این سوال که آیا پول وجود ندارد یا حوزه فرهنگ در اولویت نیست، بیان کرد: واقعیت اینجاست که این دو خیلی به هم متصل هستند یعنی زمانی که یک نهاد قصد حمایت دارد پولی ندارد و یا بالعکس، چون مسائل دیگری در اولویت هستند.
هاشم زاده در خصوص حمایت بخش خصوصی از حوزه فرهنگ گفت:مگر بخش خصوصی صدر در صدی وجود دارد؟ اشخاصی بودند که از بخش های دولتی پولی گرفتند و آوردند و خرج کردند و اسمشان به عنوان تهیه کننده ذکر شد در حالی که این تهیه کننده در سینمای ایران تا به حال کار خاصی انجام نداده است! در سینمای ما تعداد آدم های بخش خصوصی از تعداد انگشتان یک دست کمتر هستند که از جیب خودشان هزینه می کنند، این ها دفاتری دارند که ترجیح می دهند فیلم های خودشان را بسازند که کاملا به این عزیزان نیز حق می دهم.
او افزود: البته این تحلیل ها نشانه گلایه گذاری و خرده گیری های من نیست، چون واقعا از هیچ کس و نهادی توقعی ندارم و هیچ وقت هم نداشتم، چون کاملا به شرایط سینما واقف هستم و روز به روز شاهد کوچکتر شدن آن هستم.
هاشم زاده عنوان کرد: بزرگترین ضعف سینمای ایران این است که نتوانستیم تماشاگر تربیت کنیم و آنقدر سطح ذائقه مخاطب را پائین آوردیم که به هر خوراکی قانع می شود و باید تاسف خورد. به شخصه به سینمای سرگرم کننده معتقدم، اما باید با کیفیت و به روز باشد نه اینکه از فیلم های خارجی و قبل از انقلاب کپی برداری شود و تحت عنوان فیلم هر آن چیزی که دوست دارند، تولید کنند.
این کارگردان گفت: ای کاش به سینما بهای بیشتری داده شود اگر فیلم کمی نگاه انتقادی دارد جلوی تولید و یا نمایشش گرفته نشود، چون به هیچکس بر نمی خورد و باعث می شود فضا سالم تر شده و سینما از این فضای مسموم بیرون بیاید.
این کارگردان در پایان درباره جدیدترین فعالیت خود گفت: دو فیلمنامه با نام از دور نگاهم کن و چند روز را آماده تولید دارم که پس از دوران کرونا، در صورت فراهم شدن شرایط مناسب، یکی را کارگردانی می کنم.
انتهای پیام/
با توجه به سابقه و نام آشنای ابراهیم حاتمی کیا در میان مخاطبان سینما، در شرایط عادی و پیش از کرونا، آخرین ساخته او احتمالا در لیست اکران یک یا اکران دو نوروزی سالن های سینما قرار می گرفت. اما به دلیل شرایط خاص پیش آمده، فرصت بهترین زمان اکران سال 99 از دست رفت و در خوش بینانه ترین حالت ممکن، با آغاز تابستان می توان امیدوار به رونق گرفتن چرخه سینما بود. در شرایطی که تصمیم مسئولین برای زمان بازگشایی سینما تحت ضوابط خاصی خواهد بود و به نظر می رسد با بازگشایی آن هم در چند ماه نخست با اقبال مخاطب روبرو نشود، بنابراین اکران فیلم های امسال با چالش های بسیاری مواجه است.
در شرایط تعطیلی سینماها به دلیل گسترش ویروس کرونا، سازمان فرهنگی هنری اوج، تصمیم به اکران آنلاین فیلم خروج گرفت. بیستمین ساخته ابراهیم حاتمی کیا، به عنوان اولین فیلم اکران آنلاین بر روی پلتفرم ها و "وی او دی" قابل دسترس و دیدن شد.
در همان ساعات اولیه شروع اکران آنلاین، خروج قاچاق شد که برای سینماگران خبر چندان عجیبی نبود. چراکه اساسا ساختار اکران آنلاین امکان جلوگیری از دانلود یا ضبط فیلم از نسخه در حال پخش در پیشرفته ترین پلتفرم هایی مانند نتفلیکس و اچ بی او نیز وجود ندارد و در هر سامانه ای در تمام دنیا فیلم های عرضه شده در کوتاه ترین زمان ممکن روی شبکه های مختلف دانلود غیرمجاز عرضه می شود. اما نکته متفاوت اکران آنلاین در دنیا با ایران، قوانین کپی رایتی است که در کشورهای دیگر به صورت مدون به اجرا درمی آید. بنابراین ریسک دانلودهای گسترده از مسیرهای غیرقانونی به حدی است که اغلب ترجیح می دهند خودشان را در معرض این ریسک قرار ندهند. زیرا، تحت تحقیب قرار می گیرند و تبعات خاص خود را دارد.
اما این ریسک نه در مورد شبکه نمایش خانگی و حالا وی او دی ها نیز در ایران وجود ندارد. امکان قاچاق فیلم اولین سرنوشتی است که برای اکران آنلاین قابل تصور است. ضمن اینکه در تجربه نخست این شیوه از اکران در کنار نبود قانون کپی رایت، انگیزه های دیگری نیز این سرنوشت را تقویت می کند. قیمت گذاری 12 هزار تومانی برای فیلمی که قرار است به صورت آنلاین تماشا شود در کنار پرداخت هزینه اینترنت برای مخاطب، چندان تفاوتی با تماشای فیلم در سالن سینما ندارد. در حالیکه تصور می شود این شیوه از پخش فیلم قطعا با امکانات و ساز و کارهای کم هزینه تری عرضه شده و پرداخت چنین هزینه ای انگیزه دیگری برای قاچاق را فراهم خواهد کرد. ضمن اینکه پخش آنلاین امکان تماشای فیلم را تنها در 24 ساعت فراهم کرده و مخاطب امکان دیدن چند باره فیلم را در صورت تمایل از دست می دهد. به نظر می رسد
بدون نیاز به بررسی و تحقیق خاصی می توان حدس زد بازگشت سرمایه برای فیلم های اکران آنلاین غیرممکن بوده و فیلم هایی که این شیوه از عرضه فیلم را در نظر بگیرند در پی بازگشت سرمایه خود نیستند. هرچند که در سینمای ایران در نبود صنعت، بازگشت سرمایه فیلم ها به ندرت اتفاق می افتد. اما با این حال تهیه کننده و سرمایه گذاران تمام تلاش خود را برای اکرانی موفق و پرمخاطب مبذول داشته و امید به اقبال مخاطب دارند
با توجه به شرایط قاچاق فیلم در ایران، هزینه اکران آنلاین برای مخاطب چندان با منطق اقتصادی این شیوه از تماشای فیلم هماهنگ نبوده و در نخستین تجربه باید به ابعاد مختلف این تصمیم توجه بیشتری می شد.
از سوی دیگر فیلم خروج مورد تعرض شبکه های ماهواره ای فارسی زبان قرار گرفت که حضور همیشگی خود را در سال های گذشته بر اقتصاد کم جان سینمای ایران تحمیل کرده اند. آن ها سال هاست که همگام با عرضه سی دی فیلم های سینمایی در بازار، اقدام به پخش آن کرده و بازار کوچک نمایش خانگی را تحت تاثیر اقدام غیرقانونی خود قرار داده اند. این اتفاق در مورد فیلم خروج با اکران آنلاین نیز رخ داد. شبکه ماهواره ای "فور یو" در دومین روز از اکران فیلم، آن را بدون پرداخت هیچ هزینه و کپی رایتی به صورت غیرقانونی پخش کرد و حتی هزینه اندک اینترنت برای دانلود نسخه غیرقانونی فیلم و قاچاق آن را از دوش مخاطب برداشت. شبکه هایی که با کمترین میزان هزینه، محتوایی کنجکاوی برانگیز و در مواردی پرهزینه را به صورت رایگان در اختیار مخاطب قرار می دهند تا در کنار آن تبلیغ محتوای مورد نظر و همراه با سیاست های خود را پیش ببرند.
در این میان تهیه کننده و سرمایه گذاران فیلم، قاچاق خروج را اقدامی قابل پیش بینی دانسته و آن را با قاچاق فیلم های پلتفرم هایی مانند نتفلیکس مقایسه می کنند. در حالیکه به نظر می رسد حداقل کار ممکن اعتراض و درخواست از مردم برای رعایت حقوق مولفین این اثر است. این در شرایطی است که بدون نیاز به بررسی و تحقیق خاصی می توان حدس زد بازگشت سرمایه برای فیلم های اکران آنلاین غیرممکن بوده و فیلم هایی که این شیوه از عرضه فیلم را در نظر بگیرند در پی بازگشت سرمایه خود نیستند. هرچند که در سینمای ایران در نبود صنعت، بازگشت سرمایه فیلم ها به ندرت اتفاق می افتد. اما با این حال تهیه کننده و سرمایه گذاران تمام تلاش خود را برای اکرانی موفق و پرمخاطب مبذول داشته و امید به اقبال مخاطب دارند.
با توجه به بررسی تمام ابعاد این تصمیم، سرمایه گذار حداقل کاری که می توانست انجام دهد، تقاضا از مخاطب برای احترام قائل شدن به حقوق سینماگران بود. مخاطبی که با مفاهیم حلال و حرام و حق الناس آشناست، در کنار نبود قانون کپی رایت، بعضا از قوانین شرعی تبعیت کرده و می توان با تذکر و حتی تلنگری گروهی از مخاطبان را از قاچاق، دانلود غیرقانونی و تماشای فیلم در شبکه های ماهواره ای بازداشت. این شیوه از فرهنگ سازی شاید موثر نیافتد اما می تواند در دراز مدت اثر حداقلی خود را بر مخاطب فهیم و فرهنگ دوست داشته باشد.
رویا سلیمی
با توجه به سابقه و نام آشنای ابراهیم حاتمی کیا در میان مخاطبان سینما، در شرایط عادی و پیش از کرونا، آخرین ساخته او احتمالا در لیست اکران یک یا اکران دو نوروزی سالن های سینما قرار می گرفت. اما به دلیل شرایط خاص پیش آمده، فرصت بهترین زمان اکران سال 99 از دست رفت و در خوش بینانه ترین حالت ممکن، با آغاز تابستان می توان امیدوار به رونق گرفتن چرخه سینما بود. در شرایطی که تصمیم مسئولین برای زمان بازگشایی سینما تحت ضوابط خاصی خواهد بود و به نظر می رسد با بازگشایی آن هم در چند ماه نخست با اقبال مخاطب روبرو نشود، بنابراین اکران فیلم های امسال با چالش های بسیاری مواجه است.
در شرایط تعطیلی سینماها به دلیل گسترش ویروس کرونا، سازمان فرهنگی هنری اوج، تصمیم به اکران آنلاین فیلم خروج گرفت. بیستمین ساخته ابراهیم حاتمی کیا، به عنوان اولین فیلم اکران آنلاین بر روی پلتفرم ها و "وی او دی" قابل دسترس و دیدن شد.
در همان ساعات اولیه شروع اکران آنلاین، خروج قاچاق شد که برای سینماگران خبر چندان عجیبی نبود. چراکه اساسا ساختار اکران آنلاین امکان جلوگیری از دانلود یا ضبط فیلم از نسخه در حال پخش در پیشرفته ترین پلتفرم هایی مانند نتفلیکس و اچ بی او نیز وجود ندارد و در هر سامانه ای در تمام دنیا فیلم های عرضه شده در کوتاه ترین زمان ممکن روی شبکه های مختلف دانلود غیرمجاز عرضه می شود. اما نکته متفاوت اکران آنلاین در دنیا با ایران، قوانین کپی رایتی است که در کشورهای دیگر به صورت مدون به اجرا درمی آید. بنابراین ریسک دانلودهای گسترده از مسیرهای غیرقانونی به حدی است که اغلب ترجیح می دهند خودشان را در معرض این ریسک قرار ندهند. زیرا، تحت تحقیب قرار می گیرند و تبعات خاص خود را دارد.
اما این ریسک نه در مورد شبکه نمایش خانگی و حالا وی او دی ها نیز در ایران وجود ندارد. امکان قاچاق فیلم اولین سرنوشتی است که برای اکران آنلاین قابل تصور است. ضمن اینکه در تجربه نخست این شیوه از اکران در کنار نبود قانون کپی رایت، انگیزه های دیگری نیز این سرنوشت را تقویت می کند. قیمت گذاری 12 هزار تومانی برای فیلمی که قرار است به صورت آنلاین تماشا شود در کنار پرداخت هزینه اینترنت برای مخاطب، چندان تفاوتی با تماشای فیلم در سالن سینما ندارد. در حالیکه تصور می شود این شیوه از پخش فیلم قطعا با امکانات و ساز و کارهای کم هزینه تری عرضه شده و پرداخت چنین هزینه ای انگیزه دیگری برای قاچاق را فراهم خواهد کرد. ضمن اینکه پخش آنلاین امکان تماشای فیلم را تنها در 24 ساعت فراهم کرده و مخاطب امکان دیدن چند باره فیلم را در صورت تمایل از دست می دهد. به نظر می رسد
بدون نیاز به بررسی و تحقیق خاصی می توان حدس زد بازگشت سرمایه برای فیلم های اکران آنلاین غیرممکن بوده و فیلم هایی که این شیوه از عرضه فیلم را در نظر بگیرند در پی بازگشت سرمایه خود نیستند. هرچند که در سینمای ایران در نبود صنعت، بازگشت سرمایه فیلم ها به ندرت اتفاق می افتد. اما با این حال تهیه کننده و سرمایه گذاران تمام تلاش خود را برای اکرانی موفق و پرمخاطب مبذول داشته و امید به اقبال مخاطب دارند
با توجه به شرایط قاچاق فیلم در ایران، هزینه اکران آنلاین برای مخاطب چندان با منطق اقتصادی این شیوه از تماشای فیلم هماهنگ نبوده و در نخستین تجربه باید به ابعاد مختلف این تصمیم توجه بیشتری می شد.
از سوی دیگر فیلم خروج مورد تعرض شبکه های ماهواره ای فارسی زبان قرار گرفت که حضور همیشگی خود را در سال های گذشته بر اقتصاد کم جان سینمای ایران تحمیل کرده اند. آن ها سال هاست که همگام با عرضه سی دی فیلم های سینمایی در بازار، اقدام به پخش آن کرده و بازار کوچک نمایش خانگی را تحت تاثیر اقدام غیرقانونی خود قرار داده اند. این اتفاق در مورد فیلم خروج با اکران آنلاین نیز رخ داد. شبکه ماهواره ای "فور یو" در دومین روز از اکران فیلم، آن را بدون پرداخت هیچ هزینه و کپی رایتی به صورت غیرقانونی پخش کرد و حتی هزینه اندک اینترنت برای دانلود نسخه غیرقانونی فیلم و قاچاق آن را از دوش مخاطب برداشت. شبکه هایی که با کمترین میزان هزینه، محتوایی کنجکاوی برانگیز و در مواردی پرهزینه را به صورت رایگان در اختیار مخاطب قرار می دهند تا در کنار آن تبلیغ محتوای مورد نظر و همراه با سیاست های خود را پیش ببرند.
در این میان تهیه کننده و سرمایه گذاران فیلم، قاچاق خروج را اقدامی قابل پیش بینی دانسته و آن را با قاچاق فیلم های پلتفرم هایی مانند نتفلیکس مقایسه می کنند. در حالیکه به نظر می رسد حداقل کار ممکن اعتراض و درخواست از مردم برای رعایت حقوق مولفین این اثر است. این در شرایطی است که بدون نیاز به بررسی و تحقیق خاصی می توان حدس زد بازگشت سرمایه برای فیلم های اکران آنلاین غیرممکن بوده و فیلم هایی که این شیوه از عرضه فیلم را در نظر بگیرند در پی بازگشت سرمایه خود نیستند. هرچند که در سینمای ایران در نبود صنعت، بازگشت سرمایه فیلم ها به ندرت اتفاق می افتد. اما با این حال تهیه کننده و سرمایه گذاران تمام تلاش خود را برای اکرانی موفق و پرمخاطب مبذول داشته و امید به اقبال مخاطب دارند.
با توجه به بررسی تمام ابعاد این تصمیم، سرمایه گذار حداقل کاری که می توانست انجام دهد، تقاضا از مخاطب برای احترام قائل شدن به حقوق سینماگران بود. مخاطبی که با مفاهیم حلال و حرام و حق الناس آشناست، در کنار نبود قانون کپی رایت، بعضا از قوانین شرعی تبعیت کرده و می توان با تذکر و حتی تلنگری گروهی از مخاطبان را از قاچاق، دانلود غیرقانونی و تماشای فیلم در شبکه های ماهواره ای بازداشت. این شیوه از فرهنگ سازی شاید موثر نیافتد اما می تواند در دراز مدت اثر حداقلی خود را بر مخاطب فهیم و فرهنگ دوست داشته باشد.
رویا سلیمی
بدون نیاز به بررسی و تحقیق خاصی می توان حدس زد بازگشت سرمایه برای فیلم های اکران آنلاین غیرممکن بوده و فیلم هایی که این شیوه از عرضه فیلم را در نظر بگیرند در پی بازگشت سرمایه خود نیستند. هرچند که در سینمای ایران در نبود صنعت، بازگشت سرمایه فیلم ها به ندرت اتفاق می افتد. اما با این حال تهیه کننده و سرمایه گذاران تمام تلاش خود را برای اکرانی موفق و پرمخاطب مبذول داشته و امید به اقبال مخاطب دارند
بدون نیاز به بررسی و تحقیق خاصی می توان حدس زد بازگشت سرمایه برای فیلم های اکران آنلاین غیرممکن بوده و فیلم هایی که این شیوه از عرضه فیلم را در نظر بگیرند در پی بازگشت سرمایه خود نیستند. هرچند که در سینمای ایران در نبود صنعت، بازگشت سرمایه فیلم ها به ندرت اتفاق می افتد. اما با این حال تهیه کننده و سرمایه گذاران تمام تلاش خود را برای اکرانی موفق و پرمخاطب مبذول داشته و امید به اقبال مخاطب دارند
خبرگزاری میزان - بعد از سه ماه تعطیلی کامل سینماها با شیوع ویروس کرونا، این عرصه اتفاقات متفاوتی را تجربه کرده است، سینما طی سالهای گذشته فراز و فرود های متفاوتی را پشت سر گذاشته اما از لحاظ کیفیت و محتوا همواره مورد نقد بسیاری از صاحبان آثار و منتقدان قرار گرفته است.
سینمای کمدی گیشه زده یکی از مهمترین مشکلات و معضلات سینما طی سالهای گذشته بوده است، نوعی از کمدی که صرفا برای فروش ساخته شده و علنا هیچ بار محتوایی برای مخاطب به همراه ندارد، این نوع از سینمای کمدی بسیاری از خانواده ها را از تماشای آثار دور کرده و به نوعی سینما را از رسالت خود به عنوان یک عنصر فرهنگ ساز دور کرده است.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین اخبار از سینمای ایران اینجا کلیک کنید
از طرفی سینمای ایران طی سالهای اخیر با وجود برخی موفقیت های داخلی و خارجی در اکثریت موارد حرف مهمی برای گفتن نداشته است، این مهم را بدون شک می توان در افت هر ساله مخاطبان این هنر مشاهده کرد، هر چند سالانه بر فروش آثار سینمایی افزوده می شود اما این افزایش تنها به دلیل افزایش قیمت بلیت بوده و در تعداد مخاطبان نتیجه عکس داشته است.
اما حال سینما سه ماه است که تعطیل بوده، تنفسی طولانی مدت که شاید ضررهای مالی را به بار آورده اما شاید بتواند این هنر را بار دیگر در مسیری درست قرار دهد، سینمایی که سالها از ژانر و محتوا دور بوده و شاید در فرصت سه ماهه اخیر بتواند کمی به خردورزی دوباره نزدیک شود.
در این میان وظیفه هنرمند بیش از سایر آحاد جامعه است، هنرمندان سینما و به خصوص فیلمنامه نویسان و کارگردانان این عرصه فرصتی سه ماهه برای سوادآموزی دوباره و تفکر در باب این هنر داشته اند و باید دید آیا بعد از بازگشایی سینماها این فرصت تا چه حد مورد استفاده قرار گرفته است.
از سویی چالش مهم و بنیادینی در هنر تماشای آثار بوجود آمده است، خانه نشینی سه ماهه مخاطبان سینما باعث شد تا بسیاری از آنان به تماشای آثار تلویزیونی، آنلاین و بین المللی بنشینند، این تنوع در مشاهده اهالی سینما را امیدوار کرده تا مخاطبان با ذائقه ای تازه به بازگشایی سینماها نگاه کنند.
شاید کمی خوشبینانه به نظر برسد اما تعطیلی سینماها شاید بتواند برخی از سازندگان آثار را به ایجاد تنوع در سینمای یکنواخت ایران مجبور کند، مخاطب امروز مخاطب سه ماه پیش نیست چراکه تعداد زیادی فیلم در فضای اینترنتی تماشا کرده و حال توقعش از قبل بالاتر رفته است.
شاید مخاطبان سینما پیش از تعطیلات کرونایی برای گذران وقت به سینماها رفته و چندان درگیر کیفیت آثار نبودند، اما با توجه به پخش سراسری آثار سینمایی داخلی و خارجی در درگاه های اینترنتی داخلی باعث شد تا مخاطبان با پدیده های گمشده سینمای ایران یعنی ژانر و فیلمنامه های جدید آشنا شوند.
سینما دوران گذار خود را سپری می کند، سینمای آنلاین به تازگی جان گرفته و به طور قطع می تواند برای فیلمسازان تجربی که آثار کم خرج تولید می کنند بستری مناسب برای عرض اندام باشد، این فیلمسازان می توانند بدون ترس از صف اکران و همچنین مافیای پخش اثر خود را برای پخش آنلاین آماده کنند.
سه ماه تعطیلی سینماها بدون شک لطمات فراوانی را برای تهیه کنندگان، سینماداران و بسیاری از اهالی سینما به همراه داشته اما نباید فراموش کرد که این تعطیلات پس از شیوع کرونا شاید راهی تازه و بدعتی نو پیش روی سینمای ایران قرار دهد تا بار دیگر بتوانیم روی پرده نقره ای آثاری فاخر و با محتوا را مشاهده کنیم.
انتهای پیام/
در شرایطی که خانه سینما به واسطه عدم دستیابی به منابع کافی از سمت دولت برای اهدای یک عیدی یا کمک به همه اعضاء با انتقاد صنوف متعدد روبرو شده، کانون کارگردانان سینمای ایران به همه اعضای خود یک کمک هزینه خرید داد و اقدام به درجه بندی اعضایش برای کمک نکرد.
به گزارش تابناک ؛ سازمان سینمایی به روال سال های پیشین اقدام به پرداخت کم هزینه ای تحت عنوان عیدی به خانه سینما کرد تا میان اعضاء توزیع شود؛ رقمی اندک که به همه اعضای صنوف نرسید و همین مسئله نیز چالش برانگیز شد، چرا که به باور بسیاری از صنوف، این نوع درجه بندی اعضای صنوف، بی حرمتی به اعضاء بوده و این کمک هزینه اندک می بایست به همه تعلق بگیرد. این وضعیت منجر به تنش هایی نیز شده که بخشی از آنها انعکاس رسانه ای داشته است.
در روزهایی که کارگروه کرونا خانه سینما متشکل از صنوف کلیدی این نهاد صنفی، در اعتراض به رفتار مدیریت خانه سینما اقدام به انحلال این کارگروه نمودند، شورای مرکزی کانون کارگردانان سینمای ایران در اقدامی قابل توجه اقدام به پرداخت یک کمک هزینه برای همه کارگردانان سینمای ایران نمود. این اقدام به شکل وسیع تر می توانست از سوی مدیریت خانه سینما رخ دهد، در صورتی که مجموعه مدیریت خانه سینما تلاش بیشتری برای جذب منابع با هدف حمایت از اعضای خود در این شرایط سخت می نمود؛ اما ظاهراً مدیریت خانه سینما توان پیگیری در حد مدیریت کانون کارگردانان را نیز ندارد.
در اطلاعیه کانون کارگردان سینما درباره این کمک هزینه آمده است:
اعضای محترم کانون کارگردانان سینمای ایران
با سلام و احترام همانگونه که مستحضرید امسال از طرف سازمان سینمایی مبلغ پانصد هزار تومان تنها برای صد نفر از اعضای کانون اختصاص یافت ولی از آنجا که ما به دلیل شرایط حاد کرونائی اعتقاد به پرداخت هدیه به همه اعضای کانون داریم از دریافت این مبلغ تا اختصاص به همه اعضای محترم کانون کارگردانان امتناع کردیم.
تا این لحظه هم متاسفانه هیچ ترتیب اثری از طرف سازمان سینمائی و هیات مدیره خانه سینما در این خصوص داده نشد.
با این وجود خوشحالیم که به اطلاع برسانیم با پی گیری های شورای مرکزی کانون توانستیم هدیه ای به همان مبلغ پانصدهزار تومان و به صورت بن شهروند برای همه اعضای کانون کارگردانان تهیه کنیم که اهدائی شهرداری تهران به کانون کارگردانان سینمای ایران است.
1 محل توزیع خانه سینما 2 در خیابان وصال می باشد
زمان: چهارشنبه 10 اردیبهشت از ساعت 10 تا 14
2 لطفا هنگام حضور کپی کارت ملی خود را به همراه داشته باشید و در صورت اعزام نماینده کپی کارت ملی را هم ارسال فرمایید.
3 توزیع هدایا در روز چهارشنبه با رعایت کامل اصول بهداشتی به منظور به حداقل رساندن خطر ابتلا به هرگونه ویروس و بیماری خواهد بود.
4- از بزرگوارانی که خواهان اهدای هدیه خود به نیازمندان کانون و یا خانواده درگذشتگان کانون هستند تقاضا می شود ضمن ارسال تصویر کارت ملی خود در واتس آپ، این موضوع را به اطلاع خانم سوداگری برسانند.
5 به غیر از هدیه فوق، کانون کارگردانان سینمای ایران برای اعضای خود هدایا، برنامه و امکاناتی در نظر گرفته که بزودی اطلاع رسانی خواهد شد.
با آرزوی سلامت
شورای مرکزی کانون کارگردانان سینمای ایران
به گزارش خبرگزاری فارس، فیلم سینمایی خروج در طرح سینما ماشین اکران می شود.
این طرح سینمایی با مشارکت سازمان هنری رسانه ای اوج و موسسه سینمایی نورتابان برای اولین بار در کشور با نمایش تازه ترین اثر ابراهیم حاتمی کیا کلید خواهد خورد.
سینما ماشین از جمعه 12 اردیبهشت به مدت یک هفته در دو سانس 21 و 23:30 در پارکینگ شماره 3 برج میلاد تهران برگزار خواهد شد.
این طرح تحت تدابیر بهداشتی و با مجوز و موافقت ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا انجام خواهد گرفت.
بلیت فیلم سینمایی خروج در سینما ماشین از پنجشنبه صبح در سایت سینماتیکت به فروش خواهد رسید.
انتهای پیام/
به گزارش ایسنا، فیلم خروج به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا که به دلیل تعطیلی سینماها از 24 فرودین ماه به صورت آنلاین در سامانه وی اودی اکران شده است، قرار است در پارکینگ برج میلاد هم روی پرده بزرگ نمایش داده شود.
این طرح که سینما - ماشین نامگذاری شده از سوی سازمان هنری رسانه ای اوج که تهیه کننده و سرمایه گذار فیلم است، ارائه شده و طبق پیگری ایسنا از روابط عمومی این سازمان موافقت اجرای آن از ستاد ملی مقابله با کرونا هم گرفته شده است.
این طرح در پارکینگ شماره سه برج میلاد با حضور حدود 160 ماشین در هر سانس که محل قرارگیری آن ها رو به یک پرده نمایشی بزرگ، خط کشی و مشخص شده است اجرا می شود. در هر اتومبیل فقط دو نفر مجوز نشستن دارند چون به غیر از این امکان تماشای فیلم روی پرده وجود ندارد. سرنشینان اجازه پیاده شدن از ماشین را ندارند، فیلم را روی پرده می بینند و صدای آن را هم یا از طریق صدای محیطی یا از رادیو موج FM خواهند شنید که البته هنوز به طور قطعی مشخص نیست کدامیک انجام خواهد شد.
این طرح براساس اطلاعی که ایسنا کسب کرده، تقریبا با همین تعداد خودرو تست شده و برای دید بهتر تماشاگران مثل سالن سینما سطح شیب داری در نظر گرفته شده است. با این حال هر خودرویی هم اجازه ورد نخواهد داشت مثل ماشین های غیرسواری و سنگین که ممکن است مانع دید شوند.
خروج با بازی فرامرز قریبیان در نقش اصلی تازه ترین ساخته ابراهیم حاتمی کیاست که در مدت دو هفته اکران آنلاین در پلتفرم های وی اودی دو میلیارد تومان فروش داشته است.
انتهای پیام
سلام نو - سرویس فرهنگ و هنر : پس از شیوع ویروس کرونا و لغو تمامی فعالیت های فرهنگی و در پی آن تعطیلی سینماها، موجب شد که ابراهیم حاتمی کیا تصمیم به اکران فیلمش به صورت آنلاین در شبکه نمایش خانگی پیش از اکران سینمایی بگیرد.
فیلم خروج ساخته ابراهیم حاتمی کیا که از یکشنبه 24 فروردین 1399 به صورت آنلاین از طریق شبکه های اینترنتی پخش شده است، اولین فیلم در تاریخ سینمای ایران محسوب می شود که عوامل آن قبل از اکران سینما، اقدام به پخش نسخه اینترنتی آن گرفته اند و حال پس از یک بار ساختار شکنی، این بار ابراهیم حاتمی کیا اقدام به نمایش فیلمش در سینما ماشین کرده است.
سینما ماشین از جمعه همین هفته مورخ 12 اردیبهشت 1399 به مدت یک هفته و تنها در دو سانس 21 و 23:30 در پارکینگ شماره 3 برج میلاد تهران اجرا خواهد شد و اولین فیلمی که برای اکران در سینما ماشین پیش قدم شده است، فیلم خروج به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا می باشد.
این طرح با حضور حدود 160 ماشین در هر سانس که محل قرارگیری آن ها با خط کشی مشخص شده اجرا می شود، لازم به ذکر است طبق دستورالعمل اجرای این طرح در هر خودرو حداکثر دو نفر امکان تماشای فیلم را خواهند داشت.
طبق اخبار شنیده شده بلیت فیلم سینمایی خروج به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا و تهیه کنندگی حبیب الله والی نژاد در برنامه سینما ماشین از پنجشنبه صبح مورخ 11 اردیبهشت 1399 در سایت سینما تیکتبه فروش خواهد رسید.
طرح سینمایی سینما ماشین با مشارکت سازمان هنری رسانه ای اوج و موسسه سینمایی نورتابان، برای اولین بار در کشور پس از انقلاب با نمایش فیلم سینمایی خروج تازه ترین اثر ابراهیم حاتمی کیا آغاز خواهد شد و به گفته برگزار کنندگان این طرح سینمایی، برنامه سینما ماشین تحت تدابیر بهداشتی و با مجوز و موافقت ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا انجام برگزار می شود.
برگزاری اولین سینما ماشین ایرانی در سال 1339
سینما تهران پارس یا همان درایوین سینمای تهران پارس که در سال 1339 در تپه های تهران پارس تاسیس شد، نخستین سینما ماشین در ایران محسوب می شود، در این سینما، تماشاگران با ماشین های خود وارد محوطه سینما می شدند و از درون خودروهای خود اقدام به تماشای فیلم می کردند و به هر خودرو یک بلندگوی مخصوص داده می شد که بینندگان برای خود صدای آن را کم یا زیاد نمایند، ظرفیت درایوین سینمای تهران پارس 284 خودرو و قیمت بلیت این سینما برای هر خودرو 150 ریال بود.
برگزاری اولین سینما ماشین در جهان در سال 1311
سینما ماشین حاصل تفکر ریچارد هالینگزهد (Richard Hollingshead)، یک طرفدار و عاشق سینما است؛ وی در کمپانی ویز اتو پروداکتز که برای پدرش بود مسئولیت مدیریت فروش را به عهده داشت، به خاطر سختی هایی که مادرش از نشستن روی صندلی های سینما می کشید، تصمیم به تاسیس سینمای رو باز و به اصطلاح طرح سینما ماشین شد.
وی در ابتدا این طرح را در مقابل خانه اش و به کمک یک پروژکتور کداک مدل 1928 بر روی کاپوت خودرویش آزمود و برای صدای فیلم نیز یک رادیو را در پشت پرده سینمای جدیدش تعبیه کرد، وی پرده را نیز در مقابل ماشینش به چند درخت گره زده بود.
ریچارد هالینگزهد برای اولین بار در سال 1933 سینما ماشین را در کرسنت بولوار در نیوجرسی برگزار کرد و همان موقع این اختراع خود را به ثبت رساند و بعد از حدود یکماه، با سرمایه اولیه ای برابر 30 هزار دلار، شرکت پارک-این تیاترز را راه اندازی کرد.
طرح سینما ماشین در ابتدا مشکلات متعددی هم در زمینه تصویر و هم صدا برخوردار بود، اما با پیشرفت تکنولوژی هم مشکلات تصویری برطرف شد و هم این امکان فراهم شد که هر کدام از اتومبیل ها، صدای متن فیلم را از طریف رادیوی FM خود دریافت کنند.
به گزارش سینماپرس ، در این برنامه که دکتر امیررضا مافی استاد دانشگاه میزبان دکتر سعید الهی کارشناس فرهنگ و رسانه و ایزد مهرآفرین منتقد سینما بصورت حضوری و دکتر میلادخانچی تحلیل گر و کارشناس مطالعات فرهنگی بصورت تلفنی خواهد بود؛ به سوالاتی از قبیل اینکه آیا گزارش ها سفارشی هستند؟ چه نسبتی میان گزارش داده شده و جامعه ما وجود دارد؟ چه تیمی و با چه تخصص و هدفی این گزارش تهیه و تدوین نموده است؟ پاسخ داده می شود.
بر اساس این گزارش، مطالعات فرهنگی بصورت تلفنی گفتن و شنیدن ، یک نوع خطِ ارتباطی با مردم است، در این بین فرهنگ گفتگو در جامعه امروز باید پیش از پیش تقویت و در بین آحاد جامعه از مسئولان تا مردم نهادینه شود به طوریکه همه افراد بتوانند با بیان نظرات مفید و سازنده ومسئولان نیز با پاسخ های صریح و شفاف به حل مسائل و مشکلات جامعه از این طریق بپردازند.
محمد معافی مدنی، مدیر گروه تاریخ و فرهنگ رادیو گفت و گو در خصوص جزییات برنامه بی قاب، بی نقاب توضیح داد: رسانه بعنوان چشمان تیزبین جامعه و رکن چهارم دموکراسی نقش مهمی در نظارت و آگاهی بخشی دارد، لذا برنامه بی قاب بی نقاب با هدف نقش آفرینی فعال و روشنفکرانه جهت شفاف سازی چالش ها و مباحث گوناگون حوزه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مانند فساد، رانت، مشکلات فرهنگی، نفوذ و تهاجم فرهنگی از رادیو گفت و گو پخش می شود.
وی افزود: این برنامه با مشارکت پژوهشگران و مسئولان پژوهشگاه ها و اندیشکده های مختلف طراحی شده است و قرار است با سه شعار صریح – مستند و منتقدانه به بررسی حوزه های گوناگون بپردازد. امید که با گذر از محافظه کاری و رسیدن به صراحت رسانه ای گامی در جهت پیشگیری چالش های حوزه های گوناگون برداریم.
**انصاف و شفافیت حرف اول را می زند
رقیه زهرا پرندآور، تهیه کننده برنامه بی قاب، بی نقاب نیز به همین مناسبت در خصوص اهداف این برنامه گفت: با توجه به اینکه شفافیت در حوزه های مختلف یکی از مباحث و مطالبات اصلی مردم است، قصد داریم در این برنامه سوالات و مطالبات مردمی را در عین بی طرفی، توازن و انصاف به صورت شفاف بیان کنیم و پاسخی درخور و شایسته برای مردم از مسئولان دریافت کنیم.
وی افزود: این برنامه به دنبال بیان راهکار از سوی اساتید و نخبگان برای حل مشکلات و چالش های موجود در کشور است. امیدواریم نقد منصفانه کارشناسان منجر به برنامه ریزی های جدی از سوی مسئولان کشور شود و البته دستگاه های مربوطه برای حل معضلات موجود نهایت همکاری را با این برنامه داشته باشند.
وی ادامه داد: در برنامه سینمایی فردا چهارشنبه این سواللت مطرح خواهد شد که گروه فرهنگی-اجتماعی مرکز شامل چه کسانی است و نسبت این افراد با دنیای هنر و سینما چیست؟ این گروه به غیر از تحلیل جشنواره فجر چه اقداماتی کرده است؟ چرا لحن و نگاه گزارش در سال 98 با 97 و 96 متفاوت است؟ و اساسااین گزارشها با چه هدفی تهیه و تنظیم می شوند؟
شایان ذکر است برنامه بی قاب، بی نقاب دهم اردیبهشت ساعت 16 روی موج اف ام ردیف 5/103 مگاهرتز پخش خواهد شد.
برترین ها: تبلیغات اوج برای اکران متفاوت فیلم "خروج" با انتقادات پرشماری مواجه شده است.
قرار است آخرین ساخته حاتمی کیا در برج میلاد و به گونه ای نمایش داده شود که تماشاگران بتوانند از داخل خودرو های خود به تماشای آن بنشینند. عنوان نوساخته سینما-ماشین و شعاری که تهیه کننده برای این اتفاق انتخاب کرده:"برای اولین بار در ایران" است.
این در حالی است که نسل های گذشته هنوز طعم تماشای فیلم های روز جهان به شیوه سینمادرایوین را فراموش نکرده اند. نسل های بعد هم اگر خود این تجربه را نداشته باشند، از وجود آن در ایران دهه پنجاه بی خبر نیستند.
حالا اعتراض به تبلیغات فیلم حاتمی کیا این است که ایرانی ها را چی فرض کرده؟ چرا فکر می کند همه گذشته را فراموش کرده اند و آغاز دنیا همان وقتی است که ساعت دوستان نشان می دهد.
اگرنه، باید بپذیریم سیستم تبلیغاتی بزرگترین سرمایه گذار سینمای ایران، از واقعیات و تاریخ چنان بی خبر است که گمان می کند این اولین بار در سینمای ماست؟
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، کرونا و تعطیلی سینماها، برنامه های سینمایی تلویزیون را هم تعطیل کرد. اما با خبرهایی از بازگشت احتمالی بعد از ماه مبارک رمضان سینماها، خبرهایی از آماده شدن برنامه های سینمایی تلویزیون هم به گوش رسید. یوسف بچاری تهیه کننده برنامه "نقد سینما" در گفت وگویی با خبرنگار خبرگزاری تسنیم از بازگشت بعد از ماه مبارک رمضان خبر داد.
این تهیه کننده با اشاره به حفظ کلیت و ساختار برنامه، تأکید کرد: تمام سعی و تلاش مان بر این است که بعد از ایام ماه مبارک رمضان به آنتن برگردیم؛ البته که برنامه مان وابسته به آن فضای تعطیلی سینماها بوده است. مجری برنامه مان بهروز افخمی و ساختار و کلیت برنامه هم ثابت مانده است. اما یکسری آیتم ها امکان دارد اضافه شود و بحث میز دانشجویی هم بزرگتر شود.
وی در واکنش به باز شدن سینماها بنابر آیین نامه ای که اعلام شده، گفت: آیین نامه 14، 15 بندی را اعلام کرده اند که شکل حضور تماشاچی به این صورت باشد اما به نظر نمی رسد خیلی عملی باشد. زیرا مردم خیلی ترس در وجودشان است؛ سینما کسی می رود که تفریح کند و باید در این راستا کنار هم باشند و بتوانند با هم معاشرت کنند و حرف بزنند. فیلم را با فاصله نمی شود کنار هم دید و با خانواده این شکلی تماشا کردن، امکان پذیر نیست. ممکن است از روی کاغذ قشنگ باشد اما عملیاتی نیست.
بچاری با اشاره به پخش آنلاین برخی از فیلم های سینمایی، تأکید کرد: در برنامه "نقد سینما" دو برنامه داشتیم که به بحث فضای مجازی و VODها به صورت خاص پرداختیم؛ قبل از این که چنین اتفاقاتی بیفتد. دنیا ظاهراً به این سمت رفته و امثال نتفلیکس به خاطر حضور در جشنواره، اکران دارد مگرنه آثارش را در بستر اینترنتی نمایش می دهد. VODها جدی آمدند و جدی تر می شوند و الان تجربه فیلم "خروج" با اتفاقاتی که افتاده، تجربه خوبی بوده است.
وی در خصوص امنیت پخش آنلاین فیلم های سینمایی، گفت: پخش اینگونه فیلم ها به لحاظ امنیتی مشکل دارد اما فارغ از ارتقاء تکنولوژی و کارهای فنی، باید فرهنگسازی شود. البته در سیستم سنتی، فیلم های سینمایی در همان سینما هم قاچاق شده است. به نظر می رسد VODها دنیای جدیدی است که باید خودمان را با تمام وجود، مهیایش کنیم.
تهیه کننده برنامه "نقد سینما" در پاسخ به این سؤال که قرار است کدام دغدغه ها، در هفته های بازگشت دستور کارتان قرار بگیرد، خاطرنشان کرد: من فکر می کنم به قول بهروز افخمی، پنبه VODها را می زنیم نه به معنای منفی، بلکه بحث نقد و بررسی و نقاط ضعف و قوت آن را داریم. دو سه قسمت اول بحث VODها و فضای مجازی را خواهیم داشت.
انتهای پیام/
نگاهی به بازگشایی سالن های سینما در روزهای پیش رو
بهناز شیربانی: موضوع بازگشایی سینماها بعد از هفته ها تعطیلی ناشی از شیوع ویروس کرونا، چند هفته ای است مطرح شده. اعلام ضوابطی 15 بندی که به موجب آن فروش بلیت در گیشه برای هر سالن تا سقف 40 درصد در نظر گرفته شده و فاصله بین تماشاگران حداقل دو صندلی خواهد بود و تأکید بر رعایت مسائل بهداشتی از جانب تماشاگران و کارکنان سینماها در نظر گرفته شده است، از جمله مواردی است که دفتر نظارت بر عرضه و نمایش سازمان سینمایی آن را برای بازگشایی مجدد سینماها الزامی می داند؛ اما همین موارد نیز برای تمام سینماداران لازم الاجرا نیست، چراکه بنا به گفته سازمان سینمایی، بازگشایی سینماها اختیاری خواهد بود و انتخاب سالن دارهاست که بعد از چراغ سبز سازمان سینمایی آمادگی بازگشایی سینماها را خواهند داشت یا خیر؟ جزئیات بیشتری از چگونگی بازگشایی سینماها در هفته های پیش رو منتشر نشده است. جزئیاتی از این قبیل که بعد از هفته ها خانه نشینی، مردم در روزهای نخست بازگشایی سینماها چه فیلم هایی را روی پرده خواهند دید و در نهایت آیا زمان دقیقی را می توان برای بازگشایی مجدد سینماها در نظر گرفت؟ اما بسیاری از کارشناسان سینما به بازگشایی زودهنگام سینماها خوش بین نیستند. عمده ترین دلیل این نارضایتی هم به سهم اندک سینماها در اولویت های این روزهای مردم تعلق دارد و اینکه اصولا نمی توان با همین ملاحظات هم به رونق گیشه امید داشت.
انتخاب بر عهده مردم خواهد بود
احمد طالبی نژاد از جمله سینمایی نویسان باسابقه سینمای ایران، معتقد است بازگشایی سالن های سینما تصمیم عجولانه ای است. او دراین باره به شرق گفت: واقعیت این است که ثابت کردیم ما استادکارهای نیمه تمام و کارهای خارق العاده هستیم. ماجرای نمایش فیلم از طریق فضای مجازی پروژه ای است که موفقیت چندانی نداشت و به نظر شکست خورده است. از سوی دیگر وقتی که جاده ها باز شده و تجمعاتی مثل مراسم ترحیم و مواردی از این قبیل در حال برگزاری است، خب سینما هم باز شود، اتفاقی نمی افتد! باید به این نکته توجه داشته باشیم که در این میان خود مردم باید تصمیم بگیرند که آیا اگر سالن سینما باز شود تصمیم دارند به سینما بروند یا خیر؟ . او در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: صاحبان سینماها اغلب نهادهای دولتی هستند؛ بنابراین اگر بگویند در آستانه ورشکستگی هستیم که حرف مقبولی نیست. به هر حال می توان به طور قطع گفت برای بازگشایی سالن های سینما تصمیم عجولانه ای گرفته شده است. نمی دانم که این تصمیم چطور اتخاذ شده و از چه زمانی سینماها بازگشایی می شوند؟ اما طبعا بعد از آن با بازگشایی سالن های تئاتر و کنسرت ها روبه رو خواهیم بود و عملا انگار نه انگار که چیزی به اسم ویروس کرونا در سراسر جهان و از جمله ایران وجود دارد. کشور ما استثنا نیست که فکر کنیم مثلا انگلیسی ها، آلمانی ها، فرانسوی ها، آمریکایی ها و... دچار آن می شوند و آمار و تلفات آنها بالاست و شرایط ما مانند کشورهای دیگر بحرانی نیست. باید در نظر داشته باشیم که میزان آسیب پذیری ما در تجمعات بیشتر از دیگر اماکن است؛ بنابراین فکر می کنم که حداقل می توان یک یا دو ما دیگر صبر کرد تا فصل گرما کاملا حاکم شود و بعد برای بازگشایی سینما راه حل ارائه داد . طالبی نژاد ادامه داد: باید این را هم در نظر گرفت که اگر شاهد بازگشایی زودهنگام سالن های سینما باشیم، نمی توان انتظار استقبال خوب از جانب مخاطبان سینما را داشت. به هر حال سالن های سینما جزء کسب وکارهایی است که بازگشایی آنها در اولویت مردم قرار ندارد و به نظرم نمی توان با جان مردم در این شرایط شوخی کرد. در نهایت معتقدم بازگشایی سالن های سینما در چنین روزهایی و در اوج شیوع ویروس کرونا کار عاقلانه ای نیست و فکر می کنم اگر اهالی سینما به فکر سلامت مردم هستند، باید اعتراضشان را به این موضوع اعلام کنند .
نگاهی به بازگشایی سالن های سینما در روزهای پیش رو
بهناز شیربانی: موضوع بازگشایی سینماها بعد از هفته ها تعطیلی ناشی از شیوع ویروس کرونا، چند هفته ای است مطرح شده. اعلام ضوابطی 15 بندی که به موجب آن فروش بلیت در گیشه برای هر سالن تا سقف 40 درصد در نظر گرفته شده و فاصله بین تماشاگران حداقل دو صندلی خواهد بود و تأکید بر رعایت مسائل بهداشتی از جانب تماشاگران و کارکنان سینماها در نظر گرفته شده است، از جمله مواردی است که دفتر نظارت بر عرضه و نمایش سازمان سینمایی آن را برای بازگشایی مجدد سینماها الزامی می داند؛ اما همین موارد نیز برای تمام سینماداران لازم الاجرا نیست، چراکه بنا به گفته سازمان سینمایی، بازگشایی سینماها اختیاری خواهد بود و انتخاب سالن دارهاست که بعد از چراغ سبز سازمان سینمایی آمادگی بازگشایی سینماها را خواهند داشت یا خیر؟ جزئیات بیشتری از چگونگی بازگشایی سینماها در هفته های پیش رو منتشر نشده است. جزئیاتی از این قبیل که بعد از هفته ها خانه نشینی، مردم در روزهای نخست بازگشایی سینماها چه فیلم هایی را روی پرده خواهند دید و در نهایت آیا زمان دقیقی را می توان برای بازگشایی مجدد سینماها در نظر گرفت؟ اما بسیاری از کارشناسان سینما به بازگشایی زودهنگام سینماها خوش بین نیستند. عمده ترین دلیل این نارضایتی هم به سهم اندک سینماها در اولویت های این روزهای مردم تعلق دارد و اینکه اصولا نمی توان با همین ملاحظات هم به رونق گیشه امید داشت.
انتخاب بر عهده مردم خواهد بود
احمد طالبی نژاد از جمله سینمایی نویسان باسابقه سینمای ایران، معتقد است بازگشایی سالن های سینما تصمیم عجولانه ای است. او دراین باره به شرق گفت: واقعیت این است که ثابت کردیم ما استادکارهای نیمه تمام و کارهای خارق العاده هستیم. ماجرای نمایش فیلم از طریق فضای مجازی پروژه ای است که موفقیت چندانی نداشت و به نظر شکست خورده است. از سوی دیگر وقتی که جاده ها باز شده و تجمعاتی مثل مراسم ترحیم و مواردی از این قبیل در حال برگزاری است، خب سینما هم باز شود، اتفاقی نمی افتد! باید به این نکته توجه داشته باشیم که در این میان خود مردم باید تصمیم بگیرند که آیا اگر سالن سینما باز شود تصمیم دارند به سینما بروند یا خیر؟ . او در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: صاحبان سینماها اغلب نهادهای دولتی هستند؛ بنابراین اگر بگویند در آستانه ورشکستگی هستیم که حرف مقبولی نیست. به هر حال می توان به طور قطع گفت برای بازگشایی سالن های سینما تصمیم عجولانه ای گرفته شده است. نمی دانم که این تصمیم چطور اتخاذ شده و از چه زمانی سینماها بازگشایی می شوند؟ اما طبعا بعد از آن با بازگشایی سالن های تئاتر و کنسرت ها روبه رو خواهیم بود و عملا انگار نه انگار که چیزی به اسم ویروس کرونا در سراسر جهان و از جمله ایران وجود دارد. کشور ما استثنا نیست که فکر کنیم مثلا انگلیسی ها، آلمانی ها، فرانسوی ها، آمریکایی ها و... دچار آن می شوند و آمار و تلفات آنها بالاست و شرایط ما مانند کشورهای دیگر بحرانی نیست. باید در نظر داشته باشیم که میزان آسیب پذیری ما در تجمعات بیشتر از دیگر اماکن است؛ بنابراین فکر می کنم که حداقل می توان یک یا دو ما دیگر صبر کرد تا فصل گرما کاملا حاکم شود و بعد برای بازگشایی سینما راه حل ارائه داد . طالبی نژاد ادامه داد: باید این را هم در نظر گرفت که اگر شاهد بازگشایی زودهنگام سالن های سینما باشیم، نمی توان انتظار استقبال خوب از جانب مخاطبان سینما را داشت. به هر حال سالن های سینما جزء کسب وکارهایی است که بازگشایی آنها در اولویت مردم قرار ندارد و به نظرم نمی توان با جان مردم در این شرایط شوخی کرد. در نهایت معتقدم بازگشایی سالن های سینما در چنین روزهایی و در اوج شیوع ویروس کرونا کار عاقلانه ای نیست و فکر می کنم اگر اهالی سینما به فکر سلامت مردم هستند، باید اعتراضشان را به این موضوع اعلام کنند .
جلالی فخر
مصطفی جلالی فخر، متخصص بیماری های داخلی و منتقد باسابقه سینما، از زاویه ای دیگر به بازگشایی زودهنگام سالن های سینما در شرایط بحرانی کنونی و چگونگی اجرائی شدن پروتکل بازگشایی مجدد سینما ها نگاه می کند.
مدتی قبل و هم زمان با شیوع ویروس کرونا، ستادی در خانه سینما تشکیل شد که به سرعت به پروژه های در حال فیلم برداری یا تصویربرداری رسیدگی کرد و تعطیلی هر چه زودتر پروژه ها را درخواست کرد و در حال حاضر این گروه به دلیل ناهماهنگی هیئت مدیره خانه سینما با کارگروه کرونای خانه سینما و موازی کاری منحل شد، به زودی فیلم برداری برخی فیلم ها و سریال ها آغاز می شود. تحلیل شما از شرایط حال حاضر چیست؟
واقعیت این است که نه فقط ما، بلکه تمام جهان در مواجهه با ویروس کرونا نتوانسته به قطعیت برسد. حتی ما تمام زوایای بالینی و اپیدمیو لوژیک ویروس را نمی شناسیم. یک علت مهم آن این است که شاهد رفتارهای تازه ای به جهت علائم و از لحاظ همه گیری و حتی از نظر میزان کشندگی ویروس بودیم. یکی از دلایلی که شایعه دست سازبودن ویروس را مطرح می کند، همین تنوع بالینی است و شائبه جهش های متوالی ویروس را تقویت می کند. به همین دلیل در حال حاضر جامعه پزشکی نمی تواند با قطعیت بگوید ویروس تا چه زمانی باقی خواهد ماند یا شدت آن چگونه خواهد بود. به همین علت دولت ها هم که طبعا چشمشان به کادر پزشکی است، نمی توانند قاطعانه بگویند چه باید کرد یا تا چه زمانی باید منتظر ماند و اصلا روال و روند به چه شکل خواهد بود؟ ما الان شاهد تعطیلی های گسترده در جهان هستیم. در این مدت درآمدها به شدت کاهش پیدا کرد، اقتصاد شکننده شد و اگر به همین شکل ادامه پیدا کند، با مصیبت بزرگ رشد بی کاری، نا امنی، فقر و... روبه رو خواهیم شد. همه اینها واقعیت هایی است که همین الان هم ممکن است در انتظار ما باشد و در ماه های آینده شرایط بدتر خواهد شد.
سینما هم بخشی از پیکره اقتصادی، فرهنگی و هنری جامعه است. طبیعی است که جزء اولین بخش هایی بود که تعطیل شد و این تعطیلی درست و بجا بود؛ چرا که هر نوع تجمعی کمک می کند تا این ویروس گسترده تر شود؛ اما سؤال اینجاست که این تعطیلی تا چه زمانی ادامه پیدا خواهد کرد؟ پاسخ به این پرسش چیزی است که جامعه هنری نیاز دارد بداند و کسی هم نمی تواند به آن پاسخ قطعی بدهد. ضمن اینکه سینما فقط هنر نیست. صنعت است و آدم های پرشماری در این حوزه کار و امرار معاش می کنند. در این بین نه تنها سینما، بلکه تئاتر، موسیقی و هنرهایی که به مخاطب و به بلیت فروشی بستگی دارد، درگیر این ماجرا هستند. آن روی سکه نیز بحث سلامت مردم است. این ویروس شوخی بردار نیست؛ چرا که میزان خطر بالایی را از لحاظ جانی و عوارض ابتلا، انسان ها را تهدید می کند. برای همین این دو روی سکه کاملا متفاوت است و نمی دانیم کدام یک در چه زمانی باید در اولویت قرار بگیرد.
مهم بود که در پیک بیماری تمام مراکز فرهنگی تعطیل شود و حتی باید تولیدات سینما و تلویزیون نیز تعطیل می شد و متأسفانه برخی از آنها تعطیل نشدند و همین می توانست باعث گسترش بیماری شود. کارگروهی که به همین منظور در خانه سینما تشکیل شد، باید قدرت بیشتری داشت و حمایت بیشتری از آن می شد؛ اما تشکیل این کار گروه بیشتر در حد اطلاع رسانی باقی ماند. اینکه چرا این کار گروه به دلیل موازی کاری تعطیل شد یا استعفا دادند، سؤالی است که می تواند پاسخ نگران کننده ای داشته باشد. آیا تفاهم های پشت پرده ای رخ داده است که سلامت عمومی را نادیده بگیرد و بپذیرند که ما تلفات فرضی خواهیم داشت؛ اما سینما تعطیل نشود؟ تعطیلی این کارگروه گرچه نگران کننده و شک برانگیز است. ولی می توانیم با نگاه امیدوارانه به نتایج آن دقت کنیم. این مهم است که ببینیم بعد از این چه اتفاقی رخ خواهد داد. اگر شاهد رشد روزافزون تولیدات، بدون توجه به مسائل سلامت و اپیدمی کرونا در آینده نزدیک باشیم، می توان نتیجه گرفت این یک توافق سودجویانه ضد سلامت بوده که این کارگروه به عنوان یک عنصر مزاحم انجام است؛ اما اگر ببینم که تمام جوانب لحاظ می شود، می توان آن را حمل بر تلاش خانه سینما برای تمرکز بیشتر روی اهدافش کرد.
در این مدت بحث و نظر بسیاری درباره این موضوع انجام شده که اساسا بازگشایی سالن های سینما نمی تواند در این شرایط از ضروریات و اولویت های مردم باشد؛ با این حال پروتکل هایی تنظیم شده و گویا بازگشایی سالن های سینما هم اختیاری شده است. در خوش بینانه ترین شکل چه زمانی می توان به بازگشایی سالن های سینما امیدوار بود؟
این موضوع به شدت چالشی و مناقشه برانگیز است. به هر حال یک سری پروتکل ها برای بازگشایی مجدد سینماها تنظیم شده؛ اما مهم تر از آن نحوه اجرا و دقت در اجرا شدن آن است. هنوز وزارت بهداشت هیچ گروه ناظری را به عنوان پیگیری اجرای آیین نامه ها معرفی نکرده و بعید است بتواند چنین کاری انجام بدهد. اجرائی کردن این ایده حجم بالایی نیروی انسانی می خواهد که قطعا امکان پذیر نیست. متأسفانه باید قبول کنیم که جامعه ما کرونا را جدی نگرفته است. آنچه این روزها ما در جامعه می بینیم، به شدت نگران کننده است و ترس این را داریم که در نیمه دوم اردیبهشت شاهد پیک بعدی بیماری باشیم. مردم کرونا را شوخی گرفتند و حس می کنند کرونا تمام شده است! همین مردم، بازیگر، کارگردان و تهیه کننده هم هستند. مهم تر از آن، این است که برخی از تهیه کننده ها و سرمایه گذار ها نیز حفظ سرمایه و سود حاصل از پروژه برایشان در اولویت بوده و ممکن است حتی به کسانی که کرونا را جدی گرفتند و بخواهند این پروتکل را دقیق اجرا کنند، فشار بیاورند و آنها به خاطر حفظ شغلشان مجبور شوند کوتاه بیایند. بنابراین سؤال اصلی این است که چه کسی قرار است روی بازگشایی سینماها طبق پروتکل تنظیم شده برای بازگشایی در شرایط کرونا نظارت داشته باشد؟ به کجا باید گزارش بدهد؟ چه کسی تأیید می کند این پروتکل ها اجرا شده است یا خیر؟ نکته بعد این است که این پروتکل ها هم خیلی تضمین کننده سلامت مخاطبان سینما نیست و فقط اندکی خطر را کم می کند.
تصمیم بازگشایی سینما هم تا اندازه ای شتاب زده است و باید صبر کرد تا وضعیت پیک کرونا در نیمه دوم اردیبهشت تعیین شود. تا آن زمان مشخص می شود که در چه مرحله ای قرار داریم؛ چرا که یکی از سه فرضیه مهم این است که مردم به اشتباه فکر کردند چون شیب ابتلا و میزان همه گیری کرونا کاهش پیداکرده است، پس کرونا تمام شده و همه بدون رعایت درست مسائل بهداشتی وارد کوچه و خیابان شدند. ممکن است در نیمه دوم اردیبهشت، بار دیگر یک پیک داشته باشیم و حتی این احتمال می رود که خرداد تعطیل شود. آنچه مدتی است به عنوان پروتکل بهداشتی بازگشایی سینماها ارائه شده است، بیشتر نوعی از سر باز کردن مسئله با یک راهکار نه تنها شفاف است برای اینکه توپ را از زمین خودشان به زمین دیگری منتقل کنند. ضوابط 15گانه ای که اعلام شد، بسیار ناقص است و حتی اگر به درستی هم اجرا شود، ضمانت کافی برای آنکه از همه گیری کرونا جلوگیری کند، ندارد. دوم اینکه اجرای سختی دارد و خیلی بعید است سینماداران ما آن را انجام بدهند و سوم اینکه باز هم ناظری وجود ندارد که درستی این اجرا را تأیید کند.
از طرفی هم تهیه کننده ها وارد یک قمار پیش بینی نشده در مورد سود و زیان می شوند که ممکن است آثارشان بسوزد. در دستورالعمل تازه بازگشایی سینماها اعلام شده است سینماها فقط 40 درصد ظرفیت سالن را بلیت فروشی داشته باشند. همین موضوع یک محدودیت است. دوم اینکه خود مردم بعید است که خیلی از اکران سینماها در این شرایط استقبال کنند چراکه همچنان ترجیح می دهند اگر قرار است خطری را بپذیرند، آن خطر به خاطر فیلم دیدن در سینما نباشد. سوم اینکه بازگشایی سینماها داوطلبانه است. حتی برخی سالن ها می توانند وارد این طرح نشوند. بنابراین گروه بندی های سینمایی و اینکه چه تعداد سالن در اختیار چه تعداد فیلم باشد، قابل پیش بینی نیست. ممکن است یک فیلم شانس اکران خودش را به اکران سوخته تبدیل کند.
مثلا یکی از بندهای این پروتکل این است که سینماداران موظف هستند در پایان هر روز کل سینما را ضدعفونی کنند. اصلا با چه ماده ای ضدعفونی انجام می شود؟ به هر حال، یک سری مواد غیراستاندارد هستند که حتی ممکن است آسیب زا باشند. طبعا مواد اصلی و مفید قیمت بالایی دارند و برای بسیاری از سالن داران استفاده از آنها توجیه اقتصادی ندارد. دوم اینکه حالا چه کسی گزارش می دهد که این ضدعفونی سالن ها دقیق انجام می شود؟ به هر حال، انسان ها و برخی از جوامع که تربیت های خاص اجتماعی و فردی را سپری نکردند، دوست دارند کار را اگر سخت یا هزینه بر باشد، کامل انجام ندهند. ضمن اینکه اگر با مواد خوب انجام شود، باز ناقص است. در این پروتکل ذکر شده است در پایان هر روز ضدعفونی صورت می گیرد. قرار نیست ویروس ها صبر کنند تا آخر روز بعد تصمیم بگیرند روی لباس چه کسی بنشینند و او را مبتلا کنند. این مثال را زدم که بگویم دید شفاف، همه جانبه و قانع کننده ای در مورد بازگشایی سینماها نه از طریق مسئولان بهداشتی و نه از طرف مسئولان فرهنگی و هنری وجود ندارد. بیشتر دنبال این هستند که تا حدی همه چیز رعایت شود و جلو برویم ببینیم چه می شود. این فرض یعنی اینکه یک درصدی از ابتلا و مرگ ومیر را پذیرفته اند، برای اینکه کلیتی را از ورشکستگی نجات دهند چراکه فکر می کنند اگر قرار باشد سینما به همین شکل باقی بماند، ممکن است صنعت سینما را با آسیب جدی روبه رو کند و این ریسک را پذیرفتند. نمی توانم آنها را بابت این تصمیم شماتت کنم، چراکه من هم به عنوانی یکی از اعضای کادر درمان دید قاطع و دقیقی نسبت به آینده ندارم. آنچه می بینیم این است که باید بیشتر صبر کنیم.
بسیاری همچنان بر تعطیلی برنامه های فرهنگی تأکید می کنند و هنوز مشخص نیست رویداد هرساله جشنواره جهانی فجر برگزار خواهد شد یا خیر. پیشنهاد شما در این باره چیست؟
در مورد جشنواره ها مشخص است که حتی نسبت به خود سینما و نمایش فیلم ها در اولویت کمتری قرار دارند و هرچه اولویت کمتر باشد، آستانه تأکیدی هم باید پایین تر باشد و با درصد های کمتری از احتمال همه گیری ویروس نسبت به تعطیلی آن رویداد اقدام کنیم. طبعا جشنواره هایی که در آینده نزدیک پیش بینی شده، بیشتر از همه در معرض این تغییر تاریخ یا حتی لغو هستند. مثل جشنواره جهانی فجر که با توجه به تغییر تاریخ فکر می کنم باز هم در خردادماه آن قدر آسوده نخواهیم بود که جشنواره برگزار کنیم. حتی در مورد جشنواره فجر بهمن ماه نیز می توان نسبت به برگزاری آن ترید داشت چراکه پیش بینی ما این است که احتمالا تابستان نسبتا آرامی را سپری خواهیم کرد و در پاییز مجدد با همه گیری روبه رو خواهیم شد. اینکه این همه گیری با چه ویروسی و چه قدرت کشندگی همراه خواهد بود، برای ما مشخص نیست و اینکه آیا بشریت این قدر خوش اقبال خواهد بود که شاهد واکسن یا درمان قطعی باشد؟
نکته مهم تر اینکه شیوع ویروس کرونا باعث شروع جدی نمایش اینترنتی فیلم ها حتی جشنواره ها شد. اگر سینمای ایران هوشیار و آینده نگر باشد، می تواند از این تهدید به نفع خودش فرصت سازی کند. نباید نمایش اینترنتی به یکی، دو فیلم آن هم در شریط تعطیلی سینما خلاصه شود. باید این شیوه را به عنوان یک راهکار مؤثر و درآمدزا و ایمن نمایش عمومی فیلم ها تبدیل کنیم. معتقدم جشنواره های سینمایی را هم می شود آنلاین برگزار کرد. به نظرم جهان وارد مقطع تازه ای به نام پساکرونا یا من حتی اسم بزرگ تری برایش می گذارم پساویروس شده است. هم طبیعت و هم خود انسان به واسطه دست کاری هایی که برای اهداف بیولوژیک خودش در ویروس ها انجام داده است، باعث شده همه انسان ها در معرض خطرات گسترده و پیش بینی نشده ویروس های جدید قرار گیرند و حتی سال ها پیش دانشمندان ویروس ها را یکی از عوامل احتمالی انقراض بشر معرفی کردند. دنیا وارد دنیای جدیدی شده است و باید بتواند خودش را به این هم زیستی ملتهب عادت دهد، چراکه این هم زیستی التهابش کم و زیاد خواهد بود. می شود به راهکارهای متعددی برای سینما فکر و آنها را عملیاتی کرد که امکان گسترش ویروس را کمتر کند.
شرایط سینما و درآمدزایی آن را در سال پیش رو چطور ارزیابی می کنید؟
باز هم نمی شود دقیق پیش بینی کرد چراکه ویروس های جدید و کرونا یا سایر ویروس های بیماری زا تأثیر خودش را در شرایط اجتماعی و روانی جامعه دارد. اگر آن گونه که ما حدس می زنیم، خیلی نمی توان امیدوار بود که سینما بتواند ضررهای ناشی از تعطیلی های اخیرش را در ماه های آینده جبران کند چراکه حتی اگر همین امروز کرونا کامل تمام شود، بازگشت مردم به سینماها، آنی نخواهد بود و یک شیب نسبتا کندی خواهیم داشت و اگر با نوسانات روبه رو شویم و در زمستان بار دیگر درگیر شویم و قرنطینه های موقت اجباری داشته باشیم که دیگر کاری نمی توان انجام داد. اگر دست اندرکاران سینما بتوانند از امکانات نمایش اینترنتی سینما به خوبی استفاده کنند، شاید بتوانند به درآمدزایی های جدید برسند که بازار تازه ای را برای فیلم ها ایجاد کنند. یک بخش خوش بینانه و چه بسا شورانگیز هم وجود دارد؛ اینکه کرونا تا خردادماه تمام شود و در ادامه سال شرایط روانی و بهداشتی خوبی داشته باشیم و مردم به صورت رفتار واکنشی در قبال دوران پراسترسی که پشت سر گذاشته اند، خوشحال به سینماها بروند و شاهد فروش های نجومی و خوب در سینما ها و سایر مراکز فرهنگی و هنری باشیم که طبعا همه ما امیداریم این خوش بینی ها به تحقق بپیوندد.
جلالی فخر
مصطفی جلالی فخر، متخصص بیماری های داخلی و منتقد باسابقه سینما، از زاویه ای دیگر به بازگشایی زودهنگام سالن های سینما در شرایط بحرانی کنونی و چگونگی اجرائی شدن پروتکل بازگشایی مجدد سینما ها نگاه می کند.
مدتی قبل و هم زمان با شیوع ویروس کرونا، ستادی در خانه سینما تشکیل شد که به سرعت به پروژه های در حال فیلم برداری یا تصویربرداری رسیدگی کرد و تعطیلی هر چه زودتر پروژه ها را درخواست کرد و در حال حاضر این گروه به دلیل ناهماهنگی هیئت مدیره خانه سینما با کارگروه کرونای خانه سینما و موازی کاری منحل شد، به زودی فیلم برداری برخی فیلم ها و سریال ها آغاز می شود. تحلیل شما از شرایط حال حاضر چیست؟
واقعیت این است که نه فقط ما، بلکه تمام جهان در مواجهه با ویروس کرونا نتوانسته به قطعیت برسد. حتی ما تمام زوایای بالینی و اپیدمیو لوژیک ویروس را نمی شناسیم. یک علت مهم آن این است که شاهد رفتارهای تازه ای به جهت علائم و از لحاظ همه گیری و حتی از نظر میزان کشندگی ویروس بودیم. یکی از دلایلی که شایعه دست سازبودن ویروس را مطرح می کند، همین تنوع بالینی است و شائبه جهش های متوالی ویروس را تقویت می کند. به همین دلیل در حال حاضر جامعه پزشکی نمی تواند با قطعیت بگوید ویروس تا چه زمانی باقی خواهد ماند یا شدت آن چگونه خواهد بود. به همین علت دولت ها هم که طبعا چشمشان به کادر پزشکی است، نمی توانند قاطعانه بگویند چه باید کرد یا تا چه زمانی باید منتظر ماند و اصلا روال و روند به چه شکل خواهد بود؟ ما الان شاهد تعطیلی های گسترده در جهان هستیم. در این مدت درآمدها به شدت کاهش پیدا کرد، اقتصاد شکننده شد و اگر به همین شکل ادامه پیدا کند، با مصیبت بزرگ رشد بی کاری، نا امنی، فقر و... روبه رو خواهیم شد. همه اینها واقعیت هایی است که همین الان هم ممکن است در انتظار ما باشد و در ماه های آینده شرایط بدتر خواهد شد.
سینما هم بخشی از پیکره اقتصادی، فرهنگی و هنری جامعه است. طبیعی است که جزء اولین بخش هایی بود که تعطیل شد و این تعطیلی درست و بجا بود؛ چرا که هر نوع تجمعی کمک می کند تا این ویروس گسترده تر شود؛ اما سؤال اینجاست که این تعطیلی تا چه زمانی ادامه پیدا خواهد کرد؟ پاسخ به این پرسش چیزی است که جامعه هنری نیاز دارد بداند و کسی هم نمی تواند به آن پاسخ قطعی بدهد. ضمن اینکه سینما فقط هنر نیست. صنعت است و آدم های پرشماری در این حوزه کار و امرار معاش می کنند. در این بین نه تنها سینما، بلکه تئاتر، موسیقی و هنرهایی که به مخاطب و به بلیت فروشی بستگی دارد، درگیر این ماجرا هستند. آن روی سکه نیز بحث سلامت مردم است. این ویروس شوخی بردار نیست؛ چرا که میزان خطر بالایی را از لحاظ جانی و عوارض ابتلا، انسان ها را تهدید می کند. برای همین این دو روی سکه کاملا متفاوت است و نمی دانیم کدام یک در چه زمانی باید در اولویت قرار بگیرد.
مهم بود که در پیک بیماری تمام مراکز فرهنگی تعطیل شود و حتی باید تولیدات سینما و تلویزیون نیز تعطیل می شد و متأسفانه برخی از آنها تعطیل نشدند و همین می توانست باعث گسترش بیماری شود. کارگروهی که به همین منظور در خانه سینما تشکیل شد، باید قدرت بیشتری داشت و حمایت بیشتری از آن می شد؛ اما تشکیل این کار گروه بیشتر در حد اطلاع رسانی باقی ماند. اینکه چرا این کار گروه به دلیل موازی کاری تعطیل شد یا استعفا دادند، سؤالی است که می تواند پاسخ نگران کننده ای داشته باشد. آیا تفاهم های پشت پرده ای رخ داده است که سلامت عمومی را نادیده بگیرد و بپذیرند که ما تلفات فرضی خواهیم داشت؛ اما سینما تعطیل نشود؟ تعطیلی این کارگروه گرچه نگران کننده و شک برانگیز است. ولی می توانیم با نگاه امیدوارانه به نتایج آن دقت کنیم. این مهم است که ببینیم بعد از این چه اتفاقی رخ خواهد داد. اگر شاهد رشد روزافزون تولیدات، بدون توجه به مسائل سلامت و اپیدمی کرونا در آینده نزدیک باشیم، می توان نتیجه گرفت این یک توافق سودجویانه ضد سلامت بوده که این کارگروه به عنوان یک عنصر مزاحم انجام است؛ اما اگر ببینم که تمام جوانب لحاظ می شود، می توان آن را حمل بر تلاش خانه سینما برای تمرکز بیشتر روی اهدافش کرد.
در این مدت بحث و نظر بسیاری درباره این موضوع انجام شده که اساسا بازگشایی سالن های سینما نمی تواند در این شرایط از ضروریات و اولویت های مردم باشد؛ با این حال پروتکل هایی تنظیم شده و گویا بازگشایی سالن های سینما هم اختیاری شده است. در خوش بینانه ترین شکل چه زمانی می توان به بازگشایی سالن های سینما امیدوار بود؟
این موضوع به شدت چالشی و مناقشه برانگیز است. به هر حال یک سری پروتکل ها برای بازگشایی مجدد سینماها تنظیم شده؛ اما مهم تر از آن نحوه اجرا و دقت در اجرا شدن آن است. هنوز وزارت بهداشت هیچ گروه ناظری را به عنوان پیگیری اجرای آیین نامه ها معرفی نکرده و بعید است بتواند چنین کاری انجام بدهد. اجرائی کردن این ایده حجم بالایی نیروی انسانی می خواهد که قطعا امکان پذیر نیست. متأسفانه باید قبول کنیم که جامعه ما کرونا را جدی نگرفته است. آنچه این روزها ما در جامعه می بینیم، به شدت نگران کننده است و ترس این را داریم که در نیمه دوم اردیبهشت شاهد پیک بعدی بیماری باشیم. مردم کرونا را شوخی گرفتند و حس می کنند کرونا تمام شده است! همین مردم، بازیگر، کارگردان و تهیه کننده هم هستند. مهم تر از آن، این است که برخی از تهیه کننده ها و سرمایه گذار ها نیز حفظ سرمایه و سود حاصل از پروژه برایشان در اولویت بوده و ممکن است حتی به کسانی که کرونا را جدی گرفتند و بخواهند این پروتکل را دقیق اجرا کنند، فشار بیاورند و آنها به خاطر حفظ شغلشان مجبور شوند کوتاه بیایند. بنابراین سؤال اصلی این است که چه کسی قرار است روی بازگشایی سینماها طبق پروتکل تنظیم شده برای بازگشایی در شرایط کرونا نظارت داشته باشد؟ به کجا باید گزارش بدهد؟ چه کسی تأیید می کند این پروتکل ها اجرا شده است یا خیر؟ نکته بعد این است که این پروتکل ها هم خیلی تضمین کننده سلامت مخاطبان سینما نیست و فقط اندکی خطر را کم می کند.
تصمیم بازگشایی سینما هم تا اندازه ای شتاب زده است و باید صبر کرد تا وضعیت پیک کرونا در نیمه دوم اردیبهشت تعیین شود. تا آن زمان مشخص می شود که در چه مرحله ای قرار داریم؛ چرا که یکی از سه فرضیه مهم این است که مردم به اشتباه فکر کردند چون شیب ابتلا و میزان همه گیری کرونا کاهش پیداکرده است، پس کرونا تمام شده و همه بدون رعایت درست مسائل بهداشتی وارد کوچه و خیابان شدند. ممکن است در نیمه دوم اردیبهشت، بار دیگر یک پیک داشته باشیم و حتی این احتمال می رود که خرداد تعطیل شود. آنچه مدتی است به عنوان پروتکل بهداشتی بازگشایی سینماها ارائه شده است، بیشتر نوعی از سر باز کردن مسئله با یک راهکار نه تنها شفاف است برای اینکه توپ را از زمین خودشان به زمین دیگری منتقل کنند. ضوابط 15گانه ای که اعلام شد، بسیار ناقص است و حتی اگر به درستی هم اجرا شود، ضمانت کافی برای آنکه از همه گیری کرونا جلوگیری کند، ندارد. دوم اینکه اجرای سختی دارد و خیلی بعید است سینماداران ما آن را انجام بدهند و سوم اینکه باز هم ناظری وجود ندارد که درستی این اجرا را تأیید کند.
از طرفی هم تهیه کننده ها وارد یک قمار پیش بینی نشده در مورد سود و زیان می شوند که ممکن است آثارشان بسوزد. در دستورالعمل تازه بازگشایی سینماها اعلام شده است سینماها فقط 40 درصد ظرفیت سالن را بلیت فروشی داشته باشند. همین موضوع یک محدودیت است. دوم اینکه خود مردم بعید است که خیلی از اکران سینماها در این شرایط استقبال کنند چراکه همچنان ترجیح می دهند اگر قرار است خطری را بپذیرند، آن خطر به خاطر فیلم دیدن در سینما نباشد. سوم اینکه بازگشایی سینماها داوطلبانه است. حتی برخی سالن ها می توانند وارد این طرح نشوند. بنابراین گروه بندی های سینمایی و اینکه چه تعداد سالن در اختیار چه تعداد فیلم باشد، قابل پیش بینی نیست. ممکن است یک فیلم شانس اکران خودش را به اکران سوخته تبدیل کند.
مثلا یکی از بندهای این پروتکل این است که سینماداران موظف هستند در پایان هر روز کل سینما را ضدعفونی کنند. اصلا با چه ماده ای ضدعفونی انجام می شود؟ به هر حال، یک سری مواد غیراستاندارد هستند که حتی ممکن است آسیب زا باشند. طبعا مواد اصلی و مفید قیمت بالایی دارند و برای بسیاری از سالن داران استفاده از آنها توجیه اقتصادی ندارد. دوم اینکه حالا چه کسی گزارش می دهد که این ضدعفونی سالن ها دقیق انجام می شود؟ به هر حال، انسان ها و برخی از جوامع که تربیت های خاص اجتماعی و فردی را سپری نکردند، دوست دارند کار را اگر سخت یا هزینه بر باشد، کامل انجام ندهند. ضمن اینکه اگر با مواد خوب انجام شود، باز ناقص است. در این پروتکل ذکر شده است در پایان هر روز ضدعفونی صورت می گیرد. قرار نیست ویروس ها صبر کنند تا آخر روز بعد تصمیم بگیرند روی لباس چه کسی بنشینند و او را مبتلا کنند. این مثال را زدم که بگویم دید شفاف، همه جانبه و قانع کننده ای در مورد بازگشایی سینماها نه از طریق مسئولان بهداشتی و نه از طرف مسئولان فرهنگی و هنری وجود ندارد. بیشتر دنبال این هستند که تا حدی همه چیز رعایت شود و جلو برویم ببینیم چه می شود. این فرض یعنی اینکه یک درصدی از ابتلا و مرگ ومیر را پذیرفته اند، برای اینکه کلیتی را از ورشکستگی نجات دهند چراکه فکر می کنند اگر قرار باشد سینما به همین شکل باقی بماند، ممکن است صنعت سینما را با آسیب جدی روبه رو کند و این ریسک را پذیرفتند. نمی توانم آنها را بابت این تصمیم شماتت کنم، چراکه من هم به عنوانی یکی از اعضای کادر درمان دید قاطع و دقیقی نسبت به آینده ندارم. آنچه می بینیم این است که باید بیشتر صبر کنیم.
بسیاری همچنان بر تعطیلی برنامه های فرهنگی تأکید می کنند و هنوز مشخص نیست رویداد هرساله جشنواره جهانی فجر برگزار خواهد شد یا خیر. پیشنهاد شما در این باره چیست؟
در مورد جشنواره ها مشخص است که حتی نسبت به خود سینما و نمایش فیلم ها در اولویت کمتری قرار دارند و هرچه اولویت کمتر باشد، آستانه تأکیدی هم باید پایین تر باشد و با درصد های کمتری از احتمال همه گیری ویروس نسبت به تعطیلی آن رویداد اقدام کنیم. طبعا جشنواره هایی که در آینده نزدیک پیش بینی شده، بیشتر از همه در معرض این تغییر تاریخ یا حتی لغو هستند. مثل جشنواره جهانی فجر که با توجه به تغییر تاریخ فکر می کنم باز هم در خردادماه آن قدر آسوده نخواهیم بود که جشنواره برگزار کنیم. حتی در مورد جشنواره فجر بهمن ماه نیز می توان نسبت به برگزاری آن ترید داشت چراکه پیش بینی ما این است که احتمالا تابستان نسبتا آرامی را سپری خواهیم کرد و در پاییز مجدد با همه گیری روبه رو خواهیم شد. اینکه این همه گیری با چه ویروسی و چه قدرت کشندگی همراه خواهد بود، برای ما مشخص نیست و اینکه آیا بشریت این قدر خوش اقبال خواهد بود که شاهد واکسن یا درمان قطعی باشد؟
نکته مهم تر اینکه شیوع ویروس کرونا باعث شروع جدی نمایش اینترنتی فیلم ها حتی جشنواره ها شد. اگر سینمای ایران هوشیار و آینده نگر باشد، می تواند از این تهدید به نفع خودش فرصت سازی کند. نباید نمایش اینترنتی به یکی، دو فیلم آن هم در شریط تعطیلی سینما خلاصه شود. باید این شیوه را به عنوان یک راهکار مؤثر و درآمدزا و ایمن نمایش عمومی فیلم ها تبدیل کنیم. معتقدم جشنواره های سینمایی را هم می شود آنلاین برگزار کرد. به نظرم جهان وارد مقطع تازه ای به نام پساکرونا یا من حتی اسم بزرگ تری برایش می گذارم پساویروس شده است. هم طبیعت و هم خود انسان به واسطه دست کاری هایی که برای اهداف بیولوژیک خودش در ویروس ها انجام داده است، باعث شده همه انسان ها در معرض خطرات گسترده و پیش بینی نشده ویروس های جدید قرار گیرند و حتی سال ها پیش دانشمندان ویروس ها را یکی از عوامل احتمالی انقراض بشر معرفی کردند. دنیا وارد دنیای جدیدی شده است و باید بتواند خودش را به این هم زیستی ملتهب عادت دهد، چراکه این هم زیستی التهابش کم و زیاد خواهد بود. می شود به راهکارهای متعددی برای سینما فکر و آنها را عملیاتی کرد که امکان گسترش ویروس را کمتر کند.
شرایط سینما و درآمدزایی آن را در سال پیش رو چطور ارزیابی می کنید؟
باز هم نمی شود دقیق پیش بینی کرد چراکه ویروس های جدید و کرونا یا سایر ویروس های بیماری زا تأثیر خودش را در شرایط اجتماعی و روانی جامعه دارد. اگر آن گونه که ما حدس می زنیم، خیلی نمی توان امیدوار بود که سینما بتواند ضررهای ناشی از تعطیلی های اخیرش را در ماه های آینده جبران کند چراکه حتی اگر همین امروز کرونا کامل تمام شود، بازگشت مردم به سینماها، آنی نخواهد بود و یک شیب نسبتا کندی خواهیم داشت و اگر با نوسانات روبه رو شویم و در زمستان بار دیگر درگیر شویم و قرنطینه های موقت اجباری داشته باشیم که دیگر کاری نمی توان انجام داد. اگر دست اندرکاران سینما بتوانند از امکانات نمایش اینترنتی سینما به خوبی استفاده کنند، شاید بتوانند به درآمدزایی های جدید برسند که بازار تازه ای را برای فیلم ها ایجاد کنند. یک بخش خوش بینانه و چه بسا شورانگیز هم وجود دارد؛ اینکه کرونا تا خردادماه تمام شود و در ادامه سال شرایط روانی و بهداشتی خوبی داشته باشیم و مردم به صورت رفتار واکنشی در قبال دوران پراسترسی که پشت سر گذاشته اند، خوشحال به سینماها بروند و شاهد فروش های نجومی و خوب در سینما ها و سایر مراکز فرهنگی و هنری باشیم که طبعا همه ما امیداریم این خوش بینی ها به تحقق بپیوندد.
امروز شورایعالی تهیه کنندگان در اطلاعیه ای ادعا کرد محمد امامی، تهیه کننده سینما نبوده. در پی انتشار اطلاعیه شورایعالی تهیه کنندگان، تصویر کارت تهیه کنندگی محمد امامی نیز منتشر شد
به گزارش سینماسینما ، این اولین بار نبود که عکسی از کارت تهیه کنندگی امامی رسانه ای می شد. سال 95 پس از دستگیری محمد امامی تصویر کارت تهیه کنندگی امامی که امضای فرشته طائرپور را داشت منتشر شد. سوم آبان ماه 95 طائرپور یادداشتی را در دفاع از عملکرد خود منتشر کرد. او در این یادداشت که در ایسنا انتشار یافت، شرایط و ضوابط عضویت در کانون تهیه کنندگان فیلم ایران را برشمرد و نکاتی را درباره صدور کارت برای محمد امامی یادآور شد. با مطرح شدن دوباره موضوع کارت تهیه کنندگی محمد امامی بد نیست مروری بر دفاعیات طائرپور از اقدام خود داشته باشیم. متن کامل یادداشت طائرپور در سوم آبان 95 منتشر شده در ایسنا در زیر می آید:
”کانون تهیه کنندگان فیلم ایران” که سال گذشته در مراحل ثبت قانونی در وزارت کار، نامش به “انجمن کارفرمایی تهیه کنندگان فیلم تهران” تغییر یافت، از بدو تاسیس با طراحی جدولی جهت محاسبه امتیازات، فرایند پذیرش تهیه کنندگان متقاضی عضویت را نظام مند ساخت.
در این جدول، شرایط متقاضی با امتیازات وی در هر یک از بخش های ذیل الذکر مورد بررسی، تطبیق، محاسبه و جمع بندی قرار گرفته و در صورت اخذ امتیاز لازم به درخواست عضویت متقاضی پاسخ مثبت داده می شود:
1- سابقه تهیه کنندگی و سرمایه گذاری (با مجموع صد در صد) در یک یا چند پروژه سینمایی، طی پنج سال منتهی به تاریخ ارائه درخواست عضویت
2- سابقه تهیه کنندگی یا مدیریت تولید (مجری طرح) در سریال های شاخص تلویزیونی
3- سابقه تهیه کنندگی و سرمایه گذاری در سریال های موفق نمایش خانگی
4- فارغ التحصیلی متقاضی در یکی از رشته های مرتبط با موضوع سینما به طور خاص و هنر و ادبیات به طور عام و یا مدرک کارشناسی متقاضی در سایر رشته های دانشگاهی
5- سابقه فعالیت های مرتبط با سینما در تشکل های صنفی، سازمان ها، مراکز آموزشی، و...
6- سابقه حضور در هیاتهای داوری جشنواره ها، جوایز داخلی و بین المللی، سینمایی، تئاتری، تالیف، ترجمه، آموزش و...
7- سایر فعالیت های مرتبط متقاضی در ایران و خارج، که مازاد بر موارد فوق، بیانگر صلاحیت وی جهت ورود به عرصه تهیه و تولید فیلم باشد.
در تیرماه سال 93، درخواست عضویت آقای محمد امامی، مانند هر درخواست دیگری در کمیته عضویت و هیئت رئیسه “کانون...” مطرح و با توجه به سرمایه گذاری و تهیه کنندگی ایشان در پروژه های شاهگوش (به کارگردانی داوود میرباقری)، ابله (به کارگردانی کمال تبریزی)، روزی روزگاری عاشقی (به کارگردانی حسن فتحی)، که یک مورد از آنها تولیدش در آن تاریخ پایان یافته و وارد شبکه نمایش خانگی شده بود و دو تای دیگر در آستانه و یا میانه تولید قرار داشتند؛ و همچنین دریافت جایزه ای با عنوان “بهترین تهیه کننده مجموعه های نمایش خانگی” از داوران یک مراسم سینمایی-ویدیوئی، مورد تصویب قرار گرفت.
تا جایی که من می دانم هیچ صنفی از صنوف تهیه کنندگی، وارد ماهیت سرمایه اعضایش برای تولید آثار نمی شود. این مطلبی است که مرجع رسیدگی به آن، جای دیگری است. آنچه برای صنف ما در آن تاریخ کفایت می کرد، حاصل فعالیت ایشان در پروژه هایی بود که مورد اشاره قرار گرفت. تجربه های بعدی نامبرده در امر ساخت سریال “شهرزاد” و همچنین فیلم سینمایی “ابد و یک روز” نیز نشان می دهد که صنف در تشخیص قابلیت ایشان، صرفا برای تهیه کنندگی، خطا نکرده است.
اکنون انتشار تصویر کارت عضویت نامبرده در “کانون تهیه کنندگان...” با امضای اینجانب بعنوان رئیس صنف، تنها حاکی از این واقعیت است که جریانی بیمار، باز در صدد آنست که به مدد تنها مهارتش، سوار موج تازه ای شود و با خبرسازی های جنجالی و هدفمند، سلسله عملیات مضحکی را برای کشف و افشای چیزهایی آغاز کند که جرم شمردن آنها جز به “توهم” نمی ماند؛ و از دنیای تاریکش تیری بیاندازد به سمت یک صنف معتبر، تا شاید خدشه ای بر حیثیت آن وارد کرده باشد. (از این جریان فرصت طلب، بعید نیست که حتی تا شناسایی و محکوم شماری صادر کنندگان شناسنامه، کارت ملی و گواهینامه این فرد هم به عقب برود)
این سیاست نخ نما که میراث ناخواسته سینما از دوره پیشین مدیریت دولتی در عرصه هنر و فرهنگ و رسانه است، تمام شجاعتش در لگد زدن به یک فرد گرفتار و یا توهین و تهمت به تشکلی شکل می گیرد که استقلال و اعتبار ذاتی آن به اثبات رسیده است.
قطعا مراجع قضایی کشور با استناد به مدارک متقن، پرونده تخلف در صندوق فرهنگیان را که موظف به مراقبت از دارایی های خرد شریف ترین قشر این جامعه بوده اند با دقت مورد بررسی و صدور رای عادلانه و علنی قرار خواهند داد و شرایط برخورد با متخلفان را نیز مشخص خواهند کرد، لذا ضرورتی برای ایجاد بلوا در حیطه سینما، و تلاش مذبوحانه برای تخریب یک تشکل صنفی نیست.
انجمن کارفرمایی تهیه کنندگان، 83 عضو دارد که اکثر آنان با کارنامه های درخشان ، به امور تولید و همچنین خدمات صنفی مشغولند. یقینا مجمع عمومی این تشکل، که بزودی برگزار خواهد شد، بالاترین مرجع رسیدگی یا بازنگری در مورد عضویت اعضای صنف است و چنانچه موردی برای لغو عضویت وجود داشته باشد، در آن مجمع به بحث گذاشته خواهد شد ونه در پیشخوان خبرگزاری ها و نشریات زرد و آلوده به انواع کینه ها.
تا پیش از برگزاری آن مجمع و اعلام نظر اعضاء، اینجانب وظیفه خود می دانم که بعنوان رئیس صنف، پای کلیه امضاهایی که روی کارت های عضویت اعضا کرده ام، بایستم و از تک تک آراء مثبتی که برای تایید هر عضویت داده شده دفاع کنم.
به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری فارس، سینما ماشین (تماشای فیلم روی پرده سینما از داخل خودرو) از جمعه 12 اردیبهشت به مدت یک هفته در دو سانس 21 و 23:30 در پارکینگ شماره 3 برج میلاد تهران برگزار خواهد شد.
بلیت فروشی از صبح پنجشنبه در سایت سینماتیکت آغاز می شود و هنوز رقم آن اعلام نشده است اما گفته می شود این مبلغ برای هر خودرو کمتر از 40 هزار تومان است که با توجه به حداکثر نرخ بلیت سینما یعنی 20 هزار تومان اگر هر خودرو 2 تماشاچی داشته باشد مبلغ خارج از عرفی محسوب نمی شود.
طبق شنیده های خبرنگار فارس، سینماماشین در هر بار اکران، میزبان 160 خودرو خواهد بود که احتمالا به دلیل رعایت موارد بهداشتی، با فاصله بیشتری نسبت به یکدیگر قرار می گیرند.
در آلمان نیز، یکی از درایوین سینما ها که گنجایش هزار خودرو را دارد، این روزها به دلیل شیوع ویروس کرونا فقط میزبان 250 خودرو است.
اکران در سینمای خودرویی به دلیل روباز بودن فقط در تاریکی شب امکان پذیر است و معمولا یک بلندگوی کوچک (اسپیکر قابل حمل) به هر خودرو داده می شود تا صدای فیلم را بشوند. در برخی کشورها هم صدای فیلم از طریق موج رادیو قابل دریافت است.
سینمای خودرویی موضوع جدیدی نیست و در ایران 6 دهه قدمت دارد؛ البته این شکل از سینما در دهه های اخیر در ایران اجرایی نشده است، چنانچه در جهان اهم از رونق افتاده و تعداد آن به شدت کاهش یافته است. اما شیوع کرونا بار دیگر آن ها را در مرکز توجهات سینمادوستان قرار داده است.
عمر سینمای خودرویی در آمریکا به سال 1933 باز می گردد، این شیوه در دوران اوج خود به 4600 پرده سینما رسید اما امروزه به 350 پرده کاهش یافته است و اکنون فقط 25 پرده به اکران فیلم مشغول هستند.
9 سال پیش هم قرار بود یک سینمای خودروی در تبریز ساخته شود که از سرنوشت این طرح خبری در دسترس نیست.
انتهای پیام/
آفتاب نیوز :
امیررضا نوری پرتو منتقد سینما و تلویزیون در گفت و گویی با اشاره به عملکرد فیلیمو و نماوا گفت: وی او دی ها و تلویزیون های اینترنتی در راستای اتفاقی که در آمریکا و اروپا افتاد مانند نتفلیکس و... در ایران شکل گرفت. اینکه ساز و کار آنها در ایران چگونه است بحثی است تخصصی که من هم به طور کامل به آن اشراف ندارم و قضاوت کردن درباره آن زود است.
او ادامه داد: با توجه به استفاده مردم از تکنولوژی و فضاهای مجازی این رسانه ها هم امروزه مورد استقبال قرار گرفته است. این نشان می دهد باید روش های سنتی نمایش فیلم جای خود را به روش های مدرن دهند. البته روش های سنتی هم نباید به طور کامل از بین برود بلکه این قدرت انتخاب را باید به مردم داد که از هر روشی دوست دارند فیلم و سریال تماشا کنند.
نوری پرتو توضیح داد: مثالی که می توان زد این است اگر تلویزیون خصوصی داشتیم چقدر مردم پایتخت را نگاه می کردند؟ چقدر سریال های درجه دو و سه که همین امسال نوروز پخش شد و مخاطبی نداشت را تماشا می کردند؟ این نشان می دهد روش سنتی و مدرن لازم و ملزوم یکدیگر هستند.
این منتقد با اشاره به سریال پایتخت گفت: این سریال هرفصلی که می گذرد ضعیف تر می شود و تازمانی که رقابت وجود نداشته باشد تا 10 فصل دیگر هم می تواند ساخته شود. نبود تلویزیون خصوصی باعث می شود کیفیت صدا و سیما در یک سطح باقی بماند و تلاشی در جهت بالا بردن کیفیت خود نکند.
او افزود: خوبی شبکه های پخش اینترنتی این است که حس رقابت در تولید ایجاد می کند و ناخودآگاه تولید فیلم به صورت سنتی از قبضه یک سری سینماگر و فیلمسازی که دیگر چیزی برای گفتن ندارد، خارج می کند.
امیررضا نوری پرتو تصریح کرد: وجه مثبت دیگری که دارد این است در این شرایط اقتصادی نابسامان با مبلغ پایینی می توان ماه ها فیلم و سریال تماشا کرد. الان یک خانواده 4 نفره اگر بخواهند یک فیلم سینمایی پیش پا افتاده را ببیند باید بالای 200 هزار تومان هزینه کنند درحالی که با 30 یا 40 هزار تومان آثار مختلفی در خانه تماشا کنند.
این منتقد بیان داشت: من پیش بینی می کنم در بازه 10 ساله نسل های تازه ای از نویسندگان و کارگردانان که خوش فکر و ایده هستند وارد این حیطه می شوند و کارهایی تولید می کنند که هم مردم پسندتر و هم خوش رنگ و لعاب تر است.
سرویس سینمایی هنرآنلاین : حسین عامری کارگردان سینما و تلویزیون که آثاری چون "من و جمعه" و "شعری برای قاسم" را در کارنامه خود دارد، به تازگی فیلم سینمایی "رؤیای سرزمین مادری" را به سرانجام رسانده و آماده اکران کرده است.
او در گفت وگو با خبرنگار هنرآنلاین درباره این فیلم گفت:"رؤیای سرزمین مادری" آماده اکران شده است و داستان آن نیز درباره حشمت است که در بالای تپه ای که چشم انداز روبرویش را فرشی از ابر پرکرده از مادرش می خواهد که با او به بالای ابرها بروند و در آنجا بازی کنند. مادر برای حشمت توضیح می دهد که تنها بعد از این که از این دنیا بروند می توانند روی ابرها بازی کنند واو همیشه آنجا منتظرش خواهد ماند. حشمت بعد از سی سال دوری به زادگاهش برگشته تا آخرین روزهای عمرش را سپری کند. او که موقع فوت مادرش هم نتوانسته به دیدنش بیاید روی دیدن مادرش بر فراز ابرها را ندارد و به دنبال جلب رضایت مادرش است. در این فیلم حسن رستمانی، زهره حمیدی، ستاره سلطانی، مهدی سادات کیایی، محمد کاوه، فاطمه پاشایی، رقیه یانسری، محمد نقابی، جواد قدمنان، حامد ملکوتی، محسن علی آبادی و شیدا عامری به ایفای نقش می پردازند.
عامری در ادامه درباره اکران آنلاین فیلم ها بیان کرد: پاسخ به این سؤال مهم که اکران آنلاین با چه هدفی به راه افتاده و چه چشم اندازی از طرف متولیان برای آن ترسیم شده، به دور از نظرات منفی و مثبت درباره آن بسیار مهم است. اکران آنلاین مدت هاست در خارج از ایران اتفاق افتاده و پیشرو آن شرکت نتفلیکس بوده است. در ایران نیز آثار مستند و داستانی به این شکل اکران شده اند، آثاری که راه دیگری برای عرضه خود پیدا نمی کردند.
این کارگردان ادامه داد: در حال حاضر فیلم های داستانی که محل امنی با نام سینما را برای دیده شدن داشته اند، به خاطر مشکلات اکران و تعطیلی سینماها به واسطه شیوع بیماری کرونا به درد فیلم های کوتاه، مستند یا فیلم های خاص دچار شده اند، دردی که برای این نوع سینما مانند گونه های دیگرش قابل تحمل نیست، بلکه از جنس خود کروناست و ریه های این سینما را هدف قرار داده و در حال نابودی آن است. همچون سرطان به یک باره آن را درگیر کرده و حالا متخصصینی که برای کمک به آن به دنبال چاره اندیشی بوده اند برای آن تجویز شیمی درمانی کرده اند: اکران آنلاین! تا شاید بتوان آن را بازهم سرپا و زنده نگهداشت و البته که این تلاش با این نگاه می تواند مورد توجه و حمایت قرار بگیرد. حتی نظراتی که مخالف این درمان است، قطعاً با نگاهی محبت آمیز و به منظور بدتر نشدن حال این بیمار داده می شود. ازاین رو همه گفته ها و تلاش ها به منظور رسیدن به اتفاقی مثبت است، اما نبود اطمینان به نتیجه این مداوا باعث نگرانی و سردرگمی شده است. این راه درمان اگر با مراقبت و امید اتفاق بیفتد قطعاً به نتیجه خوبی خواهد رسید.
کارگردان "بازگشت" با بیان این که می شد با تجربه و دانش بیشتر بستری مناسب برای اکران آنلاین فیلم ها فراهم کرد، اظهار کرد: شاید اگر به اکران آنلاین بهای بیشتری داده می شد و به آثار دیگری که مدت هاست با این درد روبرو هستند، توجه می شد حالا با یک تجربه و دانش مبتنی بر بستر ساخته شده نسبت به موفقیت آن مطمئن تر بودیم. اولین فیلم اکران شده خود می تواند مصداقی برای خارج شدن از این وضعیت باشد. تصمیم آقای حاتمی کیا برای اکران اینترنتی "خروج" ستودنی است و زیر سؤال بردن این تصمیم با تفسیرهایی نامطمئن و پیدا کردن انگیزه هایی دیگر شاید بی انصافی باشد. این کار ایشان می تواند همانند رفتار شخصیت فیلم دیده بانش باشد. رصد آنچه ممکن است اتفاق بیفتد و همه چیز از دست برود.
عامری گفت: اکران آنلاین در نقاط دیگر جهان اتفاقی مثبت بوده چون بر اساس یک سازوکار و در بستری مناسب با برنامه ریزی درست و دریک بازه زمانی شکل گرفته است. پس باید به این راهکار زمان داد و برای آن بستر مناسب را فراهم کرد تا مورد حمایت قرار بگیرد.
او ادامه داد: حال باید پرسید آیا این اتفاق قرار است به عنوان یک مسکن عمل کند تا کمی از ضربه اقتصادی واردشده به تولیدکنندگان فیلم را کم کند. آیا با باز شدن سینماها و امکان اکران فیلم ها تولیدکنندگان رغبتی به اکران آثار خود به این شیوه نشان می دهند، یا در آینده مسیری است برای فیلم هایی که به چرخه اکران راه پیدا نمی کنند و دوباره به مسیری بی اهمیت در اکران تبدیل خواهد شد.
عامری در پایان با اشاره به این که نبود اطلاع درست از میزان بازگشت سرمایه و نبود تبلیغات کافی برای اطلاع رسانی به منظور جذب مخاطب از مسائلی است که باعث نگرانی تولیدکنندگان برای استقبال از آن شده است، گفت: اگر این نگرانی مورد بررسی قرار بگیرد و راه های حصول به اطمینان ارائه شود، باعث اعتماد قشر بیشتری از تولیدکنندگان و حمایت آنان می شود. در آخر هم به نظر می رسد اگر اطلاع رسانی به صورت گسترده اتفاق بیفتد و از طرف سایر رسانه ها به خصوص تلویزیون مورد حمایت قرار بگیرد می توان آینده خوبی برای آن متصور شد.
به گزارش گروه فرهنگی قدس آنلاین ، اگر از طرفداران سینمای شهبازی هستید یا فیلم هایش را دنبال کرده باشید می دانید او اسلوب و روش خاص خود را در فیلمسازی دارد و غافلگیری وجه مشخصه و مشترک اغلب آثار اوست. یکی از ویژگی های مهم شهبازی در مقام فیلمنامه نویس و کارگردان آگاهی و شناخت او نسبت به درام و روایت داستان است. شهبازی قصه و روایت کردن را خوب می شناسد و می داند چطور مخاطبش را در تعلیق شناور نگه دارد و ناگهان او را در یک اتفاق غیرمنتظره غافلگیر و محبوس کند و در یک لحظه تمام پازل چیده شده داستان را برهم بریزد.
نفس عمیق ، عیار 14 ، و دربند نمونه هایی از این نوع نگاه او در داستان گویی است که سرشار از غافلگیری و تعلیق های جذاب است.
این بار او با طلا بازگشته است. طلا تازه ترین ساخته پرویز شهبازی و هفتمین اثر او در مقام کارگردان است. اثری که در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و نامزد دریافت سیمرغ بهترین فیلمنامه و بهترین صدابرداری شد. علیرغم این که طلا با استقبال خوب تماشاگران در جشنواره روبرو شد و انتظار می رفت در سبد اکران سال بعد جایی داشته باشد اما این فیلم به گشت و گذار در جشنواره های خارجی اکتفا کرد و پس از دوسال قرار است با نمایش آنلاین دیده شود.
برخلاف اغلب فیلم های شهبازی که کمتر از تعداد زیادی بازیگر مشهور استفاده می کند و در آثارش بیشتر شاهد بازیگران جدید هستیم. این بار کلکسیونی از بازیگران جوان و شناخته شده سینما در کنار یکدیگر داستان تازه شهبازی را روایت می کند. در طلا شخصیت ها به آرامی شکل می گیرند، هرکس برای خود داستانی دارد و فیلم به زندگی همه آدم هایش سری می زند اما از مسیر اصلی خود دور نمی شود و یک درام پرکشش را به آرامی برای مخاطبش پیش می برد، در چند جای فیلم احساس می کنید داستان به نقطه اوج خود رسیده اما تا ضربه نهایی باید صبور باشید.
شهبازی که پیش از این داستانی درباره چند جوان را در فیلم دربند تجربه کرده بود و اتفاقاً به مذاق تماشاچی هم خوش آمده بود، باز هم یک داستان جذاب و پرکشش را در حال و هوای رفاقت جلوی دوربین برده است. طلا داستان چند جوان است که قصد راه اندازی رستورانی را دارند و در این میان پدر یکی از آن ها فوت کرده و مبلغ قابل توجهی پول نیز مفقود می شود و زندگی این چند دوست را در پیچیدگی هایی فرو می برد. در خلاصه داستان این درام اجتماعی نیز آمده است؛ راهی برای پول دارشدن، خسته از نگاه تحقیر آمیز دور و بری ها، احساس تباهی از کارکردن برای دیگران؛ این ها دلایلی است که سه نفر را به هم وصل کرده تا یک کار و کاسبی راه بیندازند.
نگار جواهریان، هومن سیدی، طناز طباطبایی، هدی زین العابدین، احترام برومند و مهرداد صدیقیان از بازیگرانی هستند که در این فیلم نقش آفرینی کردند.
این فیلم پس از خروج دومین اثری است که به صورت آنلاین در سامانه های VOD اکران خواهد شد و از امروز چهارشنبه 10 اردیبهشت از طریق اکران آنلاین در فیلیمو و نماوا به نمایش در می آید. بلیت فروشی از طریق 2 پلتفرم پخش برخط فیلیمو و نماوا انجام می گیرد و کاربران می توانند در یک بازه زمانی 6ساعته فیلم خریداری شده را تماشا کنند.
طلا به تهیه کنندگی مشترک رامبد جوان و محمد شایسته محصول سال 97 سینمای ایران است.
انتهای پیام/
1 گروهی منافع محور، که هدف اصلی خود را در زرورقی از شعار انسان دوستی پیچیده اند، بیانیه می دهند و از قوه ی قضائیه درخواست می کنند به خاطر شرایط خاص کرونایی، به محمد امامی (متهم اقتصادی که در زندان به سر می برد) مرخصی داده شود. پس از آن موجی از مخالفت با این نامه و درخواست بوجود می آید. چندی بعد، روزنامه ی شرق یک آگهی دو صفحه ای (در قالب مصاحبه) به همراه تیتر یک صفحه اول خود، به محمد امامی اختصاص می دهد. مصاحبه ای که برآیند آن به شکل روشن وآشکار، می خواهد القا که آقای متهم به فساد اقتصادی بی گناه است.
دیروز شورای عالی تهیه کنندگان بیانیه داده و اعلام کرده که امامی مجوز تهیه کنندگی نداشته است. و...
2 درست است که محمد امامی یک نمونه از کسانی ست که با پول های فسادزای خود، خزنده و با برنامه به حریم سینمای ایران پا گذاشته و برخی از مناسبات جدی تولید را دستخوش تغییرات منفی کرده است، اما آیا همه مسائل و موضوعات سینمای امروز ایران محمد امامی و دعوای موافقان و مخالفان اوست؟ این سینما هیچ مشکل دیگری ندارد؟
آیا ماده 10 نظامنامه ی تهیه کنندگی فیلم در ایران، یک خطر سهمگین و زلزله ای مهیب در پیکر و ساختار تولید فیلم در ایران نیست؟ مگر جز این است که این ماده، سرمایه سالاری در سینمای ایران را رسمیت می بخشد و عرصه و مجال تنگی که هم اکنون آثار کیفی سینمایی ایران را آزار می دهد، تنگ تر خواهد کرد؟
آیا زمزمه هایی که از حضور افراد ثروتمند و بدون هویت فرهنگی و هنری و اجتماعی در بخش وی.اُ.دی به گوش می رسد، برای وضع امروز و آینده ی تولید، توزیع و نمایش فیلم، خطرساز نیست و نباید حساسیت ما را برانگیزد تا از هم اکنون از شکل گیری وضعیت های ضد فرهنگ و ضد سینما در بخش وی.اُ.دی نگران شویم و برای رفع و دفع آن، راهکاری درست و اصولی و متناسب با منافع ملی و منافع جمعی سینما بیندیشیم؟
آیا نباید از فرصت اجباری تعطیلی تولیدات سینمایی (به خاطر خطر ابتلای عوامل تولید به کرونا) استفاده کنیم و برای مشکل دیرین داستان در آثار سینمایی همفکری کنیم و برای بهبود و ارتقای کیفیت داستان برای فیلم بکوشیم؟
آیا خانه ی سینما نباید از همین فرصت اجباری برای اندیشه کردن در موضوعات راهبردی سینما بهره بگیرد؟
آیا...
کاش سینمای کشور قوه ی عاقله داشت تا به معنای دقیق و درست کلمه برای این سینما دلسوزی کند و مسیر پرسنگلاخ آن را هموار سازد و کمک نماید تا سینمای ایران از گردنه های سخت و صعبی که پیش رو دارد، با سلامت و امنیت بگذرد.
خبرگزاری میزان - فیلم سینمایی طلا به کارگردانی پرویز شهبازی پس از نزدیک به دو سال انتظار در صف اکران در نهایت تصمیم به اکران آنلاین گرفت، این فیلم دومین اثری است که بعد از فیلم سینمایی خروج ساخته ابراهیم حاتمی کیا اکران آنلاین را تجربه می کند.
پرویز شهبازی که همه بیشتر او را به خاطر فیلم های ماندگاری همچون نفس عمیق و دربند می شناسیم امسال بار دیگر برای حضور در چرخه اکران راهی سینماها خواهد شد. اما تفاوت عمده این اکران در اینترنتی بودن آن است، شهبازی امیدوار است پس از تاخیری طولانی فیلم خود را با موفقیت در معرض دید مخاطب قرار دهد.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین اخبار از سینمای ایران اینجا کلیک کنید
هومن سیدی در گفت وگو با خبرگزاری میزان در مراسم رونمایی از فیلم سینمایی طلا در جشنواره فیلم فجر درباره حضورش در این فیلم گفت: واقعیتش در مورد خوب یا بد بودن شخصیت من در فیلم سینمایی طلا باید پرویز شهبازی نظر دهد. امیدوارم دوستان عزیزم از بازی من در این فیلم لذت برده باشند.
وی پیرامون جذابیت همکاری با پرویز شهبازی بیان کرد: در ابتدا به امر کار کردن با پرویز شهبازی برای من جذاب بود. اتفاقاتی که شهبازی در این فیلم به کار برد از لحاظ کلاسیک درست نبود اما تحلیل و رویکرد لحظه ای شهبازی به اثر و شخصیت برایم بسیار جذاب بود. خوب یا و بد بودن کاراکترها در این فیلم کاملاً نسبی بود و شاید در عرف جامعه شکل می گرفت، این نوع کارکتر پردازی شیوه و شگرد شهبازی است.
شهبازی از جمله کارگردانان صاحب سبک سینماست که با فیلم هایی همچون نفس عمیق ، دربند و مالاریا در ذهن مخاطب مانده است. البته بعد از سالها همچنان مخاطبان نفس عمیق را بهترین فیلم در کارنامه شهبازی می دانند.
وی فارغ التحصیل کارگردانی از دانشکده صدا و سیما است. پرویز شهبازی فیلمسازی را با ساخت فیلم های کوتاه و مستند از جمله سیاه بهار و سایه ها آغاز کرد.
فیلم جدید شهبازی از لحاظ چیدمان بازیگر نسبت به دو فیلم قبلی این کارگردان تعداد بازیگران بیشتری را در خود می بیند. شهبازی نسبت به آثار قبلی خود تعداد بازیگران مطرح تری را روانه دوربین کرده اما باید دید این جمع بازیگران در اکران آنلاین تا چه حد موفق خواهند بود.
علاوه بر نگار جواهریان و هومن سیدی بازیگرانی همچون مهرداد صدیقیان ، طناز طباطبایی، هدی زین العابدین و احترام برومند در جدیدترین فیلم شهبازی به ایفای نقش پرداخته اند.
هومن سیدی که سالها در عرصه بازیگری حضور داشته طی سالهای اخیر بیشتر در مقام کارگردان موفق بوده است. وی در مقام بازیگر یکبار برای بازی در فیلم من دیگو مارادونا نیستم این جایزه را به خانه برده است. مابقی افتخارات سیدی بیشتر در مقام کارگردانی سینما رقم خورده است.
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از هالیوود ریپورتر، کشور فرانسه برنامه های خود را برای بازگشت به روال عادی بعد از تعطیلی های مربوط به کووید 19 اعلام کرد، اما این برنامه برای صنعت فیلم این کشور چندان خوشایند نیست.
طبق صحبت های ادوار فیلیپ نخست وزیر کشور فرانسه که به مجلس ملی این کشور اعلام شده، زمانی که فرانسه شروع به کاهش محدودیت ها از 11 ماه می کند، سینما ها جزو آن دسته از مشاغلی نخواهند بود که اجازه بازگشایی داشته باشند.
محدودیت تجمع های گسترده (که شامل جشنواره ها و رویداد هایی که بیش از 5 هزار نفر در آن حضور دارند، می شود) حداقل تا ماه سپتامبر برقرار است. این بدان معناست که جشنواره فیلم کن که تا اکنون هم دو بار به عقب افتاده، در تابستان و شکل معمول خود هم برگزار نخواهد شد و هرچه جلوتر می رویم کمتر و کمتر به نظر می رسد که این جشنواره برگزار شود.
کشور فرانسه همچنین با رویداد های ورزشی تا ماه سپتامبر وداع کرده است که در این صورت فصل فوتبالی 2019-2020 این کشور را باید تمام شده بدانیم.
برنامه ریزی این کشور برایی کاهش تدریجی محدودیت ها دو گام خواهد داشت و فاز اول آن از 11 می تا 2 ژوئن خواهد بود و فاز دوم نیز از 2 ژوئن شروع می شود و در ماه سپتامبر به پایان می رسد.
در حالی که مدارس، ادارات و فروشگاه ها از میانه ماه می می توانند به روال عادی خود بازگردند، سینماها، تئاترها، سالن های کنسرت و همچنین مراکز فروش بزرگ و رستوران ها همچنان بسته خواهند ماند. مقامات فرانسوی می گوید در بین فاز اول و دوم برای بازگشایی این مشاغل تصمیم قطعی را خواهند گرفت.
گیشه کشور فرانسه از زمان شروع تعطیلی ها در پی شیوع کرونا، در سه ماه اول سال 2020 در مقایسه با سال گذشته کاهش 36 درصدی داشته است.
انتهای پیام/
به گزارش افکارنیوز ،
سعید خانی تهیه کننده و مدیر شرکت پخش خانه فیلم درباره آخرین وضعیت فعالیت های این دفتر پخش گفت:
اخبار فرهنگ و هنر - برای اکران نوروزی فیلم سینمایی پسرکشی ساخته محمدهادی کریمی را داشتیم که به علت شیوع بیماری کرونا اکران آن منتفی شد. همچنین سینمای فجر اسلامشهر به مزایده گذاشته شد و خانه فیلم در این مزایده برنده شد و توانست مسئولیت این سینما را برای مدتی برعهده بگیرد. قرار بود این سینما اوایل اسفندماه فعالیت خود را آغاز کند که بعد از گذشت 2 روز به دلیل شرایط موجود این سینما نیز مانند دیگر سالن های سینمایی بسته شد.
این تهیه کننده سینما با اشاره به اینکه سینما فجر دارای 5 سالن و 450 صندلی است، توضیح داد: با توجه به اینکه دفتر پخش خانه فیلم طی 2 سال گذشته در حوزه پخش فیلم فعال بوده این نیاز را احساس کردیم که باید مدیریت برخی از سینماها را هم بدست بگیریم. البته برای سرمایه گذاری در چند سینمای دیگر نیز اقدام کرده ایم که به زودی این اتفاق رخ می دهد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر با توقف فعالیت ها در سینما رسما همه کارها به تعویق افتاده است، تاکید کرد: در حال حاضر همه برنامه ریزی هایی که برای فعالیت در سینماها صورت می گیرد بستگی به این دارد که سینمای ایران در همه بخش ها چه زمانی باز می شود.
مدیر شرکت پخش خانه فیلم بیان کرد: شنیده شده است که سینماها از عید فطر فعالیت خود را آغاز می کنند و ما امیدواریم این اتفاق زودتر رخ دهد. متاسفانه سینماداران شرایط مناسبی ندارند و باید هرچه سریعتر به این مساله رسیدگی شود.
وی ادامه داد: امیدواریم با فاصله گذاری اجتماعی خطر ابتلا به این ویروس کمتر شود تا بتوانیم سینماها را باز کنیم. در چنین شرایطی سینما می تواند در بحث فرهنگسازی برای فاصله گذاری اجتماعی هم ورود پیدا کند تا هرچه سریع تر این فرهنگ در جامعه شکل بگیرد.
خانی در پایان گفت: اعمال فاصله گذاری در سینماها بهتر است از اینکه سینماها همچنان بسته باشند. البته همه این موارد بستگی به تصمیم گیری ستاد ملی مبارزه با کرونا دارد.
به گزارش سینماپرس ، در همکاری مشترک میان سازمان اوج و موسسه نور تابان، برای اولین بار قرار است طرح تماشای فیلم از داخل اتومبیل با اکران فیلم خروج آغاز شود. روابط عمومی اوج مدت زمان اکران طرح سینماماشین را یک هفته اعلام کرده است که در آن طی دو سانس فیلم در پارکینگ برج میلاد اکران خواهد شد. این طرح با موافقت ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا انجام می شود. تماشای فیلم از داخل خودرو، شاید در ایران تجربه ای نو باشد، اما این روش یکی از قدیمی ترین راه های اکران فیلم در جهان به شمار می رود که هنوز هم طرفداران زیادی دارد.
در این روش خودروها رو به پرده عریض نمایش پارک می شوند و صدای فیلم از طریق گیرنده های رادیویی داخل خودرو پخش می شود. اولین نمونه های طرح سینماماشین بیش از 105 سال پیش اجرایی شد. در دهه 1920 میلادی، این طرح با استقبال بیشتری روبه رو شد و از آنجایی که سینما هنوز وارد عصر صدا نشده بود، تماشای فیلم از داخل ماشین نیازمند دستگاه های دریافت صدا نبود. در تابستان های گرم، این طرح به نوعی تفریح شبانه برای مردم امریکا تبدیل شد. Drive- In Cinema کم کم دارای زمین های ثابت برای پخش فیلم شد؛ زمین هایی که در آن امکانات جانبی، چون زمین بازی برای بچه ها نیز فراهم شده بود.
سینماماشین به رغم عبور بیش از یک قرن از پیدایشش و با وجود اینکه تکنولوژی پخش فیلم در سالن های سربسته سینما هر ساله در حال به روزشدن است، باز هم طرفداران زیادی دارد. هم اکنون در انگلیس فستیوال سینماماشین 2020 در حال اجراست و انجمن های خودرو از اجرای آن حمایت می کنند. در ایتالیا نیز شهر تاریخی و توریستی پوزولی هر ساله فستیوال گردشگری با محوریت سینماماشین برگزار می کند. فیلم سینمایی خروج ، تا به حال دو خط شکنی مهم در اکران سینماها داشته است؛ ابتدا طرح سینماآنلاین که در آن با اکران برخط فیلم سینمایی، راه خروجی بر بن بست اکران ها ارائه داد و اکنون با سینماماشین، ظرفیت مغفول مانده استفاده از Drive- In Cinema را مطرح کرده است. در شرایطی که طرح فاصله گذاری اجتماعی مانع از فعالیت عادی سینماها می شود، طرح سینماماشین می تواند به علاقه مندان تماشای فیلم خارج از منزل کمک کند تا در فضای متفاوتی فیلم سینمایی تماشا کنند. بلیت فروشی سینماماشین در سایت سینما تیکت انجام می شود.
به گزارش سینماپرس به نقل از ورایتی، در نشستی که هیات رییسه آکادمی اسکار روز سه شنبه برگزار کرد، در مقررات شرکت فیلم ها در رقابت اسکار و اینکه هر فیلم باید حداقل هفت روز در سینماهای تجاری لس آنجلس نمایش داشته باشد تا حائز شرایط شرکت در رقابت اسکار تشخیص داده شود، تجدید نظر شد.
به جای این قانون مقرر شد اگر فیلمی به صورت دیجیتالی هم به نمایش درآمده باشد، می تواند در اسکار دوره بعدی جزو مدعیان باشد. با این حال این تغییر به این معنی نیست که هر فیلمی که دیجیتال پخش شده هم در اسکار شرکت داده می شود؛ بلکه فیلم باید دارای برنامه اکران سینمایی از قبل باشد. فیلم همچنین باید به مدت 60 روز از زمان استریم شدن یا انتشار وی اودی آن در دسترس اعضای آکادمی باشد تا بتوانند آن را تماشا کنند.
دیوید روبین رییس آکادمی با تاکید بر اینکه آکادمی معتقد است هیچ راهی بهتر از تماشای فیلم ها در سینما وجود ندارد تا بتوان به جادوی آن ها پی برد، با بیانیه ای با همراهی دان هادسون مدیرعامل آکادمی تاکید کرد: تعهد ما نسبت با این امر بی تغییر است.
در عین حال در این بیانیه تاکید شده که به دلیل شیوع کرونا تغییری موقت در قوانین اهدای جایزه ضرورت یافته است و این در حالی است که مردم بیش از هر زمان دیگری از فیلم ها قدردانی می کنند.
تاکید شده که وقتی سینماها این دوره را پشت سر بگذارند و کار عادی خود را شروع کنند، این قانون اکران هفت روزه در سینماها مجدداً شرط لازم برای شرکت فیلم در رقابت اسکار خواهد بود. گفته شده با بازگشایی مجدد سینماها، سینماهای نیویورک، منطقه خلیج، شیکاگو، میامی و آتلانتا هم به مناطق قابل قبول در کنار لس آنجلس افزوده خواهند شد.
آکادمی همچنین اعلام کرد یک جایزه اسکار هم از تعداد جوایز کم می شود و جایزه میکس صدا و تدوین صدا در قالب یک جایزه اهدا خواهد شد و این تصمیم از سوی شاخه صدای آکادمی گرفته شده و تعداد جوایز اسکار را به 25 جایزه تقلیل می دهد.
همچنین برای نخستین بار همه اعضای آکادمی دعوت می شوند تا در دور نخست رای دادن برای انتخاب بهترین فیلم بین المللی شرکت کنند. اعضا باید حداقلی از فیلم ها را دیده باشند تا مجاز به رای دادن شوند.
در بخش جایزه موسیقی نیز هیات مدیره رای داده است که حداقل 60 درصد موسیقی فیلم باید اورجینال باشد و درباره فیلمی که دنباله یا از یک مجموعه فیلم است باید 80 درصد موسیقی جدید باشد.
نود و سومین دوره اهدای جوایز آکادمی اسکار 28 فوریه 2021 برگزار می شود.
گلدن گلوب نیز تغییراتی در مقررات اهدای جوایز 2021 داده است. این مقررات 26 مارس اعلام شده بود و شامل این می شد که فیلم هایی که به دلیل ویروس کرونا امکان اکران خود را از دست داده اند، در رقابت امسال دیده خواهند شد. این شامل فیلم هایی می شد که تاریخ پخششان از 15 مارس تا 30 آوریل 2020 بود، دیروز اعلام شد این زمان افزایش یافته است.
به گزارش ایسنا، جشنواره جهانی فیلم فجر به دبیری محمدمهدی عسگرپور قرار بود از 28 فرودین تا پنجم اردیبهشت امسال یعنی پیش از شروع ماه مبارک رمضان برگزار شود، اما شیوع ویروس کرونا این رویداد را هم مثل خیلی دیگر از اتفاقات کشور و جهان در تاریخ مشخص خود لغو کرد.
نیمه اسفندماه سال قبل خبر تغییر زمان برگزاری جشنواره جهانی فجر منتشر و اعلام شد به دلیل محدودیت های به عمل آمده در بیشتر کشورهای درگیر و در پی هماهنگی با ریاست سازمان سینمایی و رایزنی با فیاپف (فدراسیون جهانی اتحادیه های تهیه کنندگان فیلم)، تصمیم برآن شده که با هدف هرچه باشکوه تر برگزار شدن جشنواره جهانی فیلم فجر به عنوان مهم ترین رویداد بین المللی سینمای ایران، این جشنواره در نیمه دوم خرداد ماه 1399 برگزار شود.
این تاریخ در شرایطی تعیین شده بود که تصور می شد وضعیت همه گیری ویروس کرونا با گذشت زمان بهبود یابد، اما حالا که به روزهای پایانی دهه اول اردیبهشت ماه رسیده ایم چندان امیدی به عادی شدن شرایط تا خردادماه نیست و حتی بازگشایی احتمالی سینماها در عید فطر هم با واکنش مثبتی همراه نبوده است. ضمن اینکه جدا از وضعیت داخلی، با توجه به بین المللی بودن این جشنواره باید شرایط کشورهای دیگر و مهمانانی که احتمالا قصد حضور در این جشنواره را دارند هم باید مدنظر قرار داد.
البته از مدتی قبل شنیده می شد که احتمالا زمان برگزاری جشنواره به مهرماه موکول خواهد شد که آن هم به دلیل نامشخص بودن پایان همه گیری این ویروس یا شروع دوباره آن در پاییز قطعی نیست.
در این میان اظهارنظرهایی هم مطرح شد مبنی براینکه با توجه به خسارت زیادی که تعطیلی سینماها از اسفندماه تا کنون به سالن ها، فیلم هایی که در نوبت اکران بودند و به طور کلی سینما وارد کرده، بعضی جشنواره های فیلم از جمله همین جشنواره جهانی فجر برگزار نشوند و سازمان سینمایی هزینه بر پایی آن را برای جبران خسارت ها و کمک به سینما صرف کند. این موضوع با واکنش تند عسگرپور همراه شد و در او یادداشتی با عنوان کرونا، سینما و صف ماسک داران گفت: انگار ناتوانی ها به حدی رسیده که حتماً باید در درون خانواده، یک چیزی فدای چیزی دیگر از همان خانواده شود.
با این حال از آنجا که در چند وقت اخیر خبر لغو یا برگزاری آنلاین جشنواره های مختلفی منتشر شده است، تعیین تکلیف جشنواره جهانی فیلم فجر پرسش خیلی از کسانی بوده که به نحوی این جشنواره برایشان اهمیتی دیگر دارد. گفت وشنودها این احتمال را می دهد که جشنواره ی امسال به دلیل فراهم نبودن شرایط تا پایان خردادماه و بعد از آن فرارسیدن ماه های محرم و صفر و بعد هم تراکم جشنواره ها در پاییز و زمستان برگزار نشود، اما پیگیری جدید ایسنا حاکی از این است که جشنواره جهانی فجر با تغییراتی در ساختار خود برگزار می شود ولی نتیجه قطعی آن تا چند روز آینده و پس از جمع بندی های نهایی اعلام خواهد شد.
انتهای پیام
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، عمار سعیدیان فر با اشاره به اینکه بیش از 5 هزار نفر از اهالی رسانه برای دریافت طرح ترافیک سهمیه خبرنگاری ثبت نام کرده اند، افزود: 8 درصد این افراد عکاس و تصویربردار خبری، 7 درصد دبیر سرویس، 7 درصد مدیرمسئول، 6 درصد سردبیر، یک درصد گزارشگر و یک درصد روزنامه نویس هستند. 70 درصد ثبت نام کنندگان هم خبرنگار هستند و از کل تعداد ثبت نام شده ها تنها به 2000 تا 2100 نفر طرح ترافیک خبرنگاری تخصیص می یابد.
مدیر واحد ساماندهی محدوده ها و طرح ترافیک اهالی رسانه اضافه کرد: بر اساس دستورالعمل اجرایی مصوبه شورای شهر تهران سهمیه خبرنگاران و رسانه ها با توجه به سه شاخص آخرین رتبه بندی رسانه ها که از سوی معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام می شود، میزان و کیفیت رسانه در عرصه تولید خبر، گزارش و تعداد و نیرو های انسانی همچنین اولویت رسانه های بخش خصوصی و رسانه های وابسته به دولت و ارگان ها و نهاد های عمومی تعیین می شود.
وی تأکید کرد: افرادی که شغل دیگری غیر از روزنامه نگاری یا مدیر مسئولی دارند اگر به صورت پاره وقت حق تحریر یا حق الزحمه ای با رسانه ها همکاری داشته باشند مشمول آئین نامه سهمیه طرح ترافیک اهالی رسانه نمی شوند.
به گزارش ایکنا، مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ضمن تشکر از تولیدکنندگان محتوا و پلتفرم ها و ناشران محترم محتوا، به منظور قدردانی از تلاش ها و زحمت های آن ها، با تشکیل هیئت داوری، اقدام به انتخاب برگزیدگان گروه مخزن محتوای مقابله با کرونا طی دو ماه گذشته کرده است. این برگزیدگان در دو بخش تولیدکنندگان محتوا و ناشران محتوا، هر هفته دو برگزیده در هر دو بخش و جمعاً 16 برگزیده طی دو ماه گذشته هستند که اسامی آن ها در ذیل منتشر می شود.
مهم ترین شاخص های انتخاب تولیدکنندگان برگزیده، خلاقیت در تولید محتوا، رعایت اصول طراحی محتوا، سناریو و محتوای پیام و اصول زیباشناسی بوده و مهم ترین شاخص های انتخاب ناشر برگزیده، تعداد بازدید پیام، میزان تعامل با مخاطب مانند لایک، کامنت و بازانتشار و کیفیت و کمیت زمان انتشار محتوا بوده است.
جوایز محتواهای برگزیده هر یک 20 میلیون ریال و جوایز ناشران برگزیده هر یک 30 میلیون ریال است. روند انتخاب برگزیده های مخزن در دو بخش؛ 1- تولیدکنندگان و 2- ناشران محتوا همچنان ادامه دارد و هر هفته، به دو برگزیده جوایزی اهدا خواهد شد. بر این اساس برگزیدگان گروه مخزن محتوای مقابله با کرونا از تاریخ اول اسفند 98 لغایت 28 فروردین 99 به شرح زیر است:
الف- تولید کنندگان محتوا:
1- کورینا(تست دهندگان)، تهیه کننده: عبدالمجید تناور
2- معیار(قمی ها را آنفالو کنید)، مؤسسه فرهنگی هنری و رسانه ای معیار
3- شهرآرا(نحوه مواجهه با عضو مبتلا به کرونا در خانواده )، مؤسسه شهرآرا
4- هفت خوان کرونایی، جمال رحمتی
5- امپراتور کوزکو(قسمت 509)، زینب موسوی
6- آقای خط(شایعات کرونایی) ،(آقای خطو کرمانی)
7- انیمیشن تو می تونی کرونا را شکست بدی ، تهیه کننده حامد توکل و رامبد میرشهابی
8- دیرین دیرین(کرونا را جدی بگیرید)،تهیه کننده :محمد ابوالحسنی
ب- بسترهای انتشار دهنده:
آخرین خبر خبر فوری آپارات نماشا چارخونه ایتا رکنا خبرگزاری ایکنا انتهای پیام
به گزارش روابط عمومی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وبینار تصویری با حضور عبدالهادی فقهی زاده با رؤسای گروه دفاتر قرآن و عترت ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها در روز دوشنبه 8 اردیبهشت ماه در سالن جلسات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد. این نشست مجازی با هدف بهره گیری از ظرفیت دفاتر قرآن و عترت ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها برای فعالیت در فضای مجازی در دوران شیوع ویروس کرونا و تعطیلی فعالیت های نمایشگاه های قرآنی استان ها در ماه مبارک رمضان به دلیل رعایت پروتکل های بهداشتی ، به همت اداره کل ارتباطات و هماهنگی این معاونت تشکیل شد.
فقهی زاده هدف از برگزاری این جلسه را هماهنگی و ایجاد سازوکار یکپارچه در دفاتر قرآن و عترت استان ها برای اجرای طرح های قرآنی در فضای مجازی دانست.
وی بهره گیری از ظرفیت و توان مؤسسات قرانی را به عنوان یکی از راهکارهای اصلی تحقق این هدف دانست.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اجرای فاز دوم طرح های خانه های نورانی و چلچراغ آسمانی و همچنین نخستین جشنواره کودک و نوجوان در فضای مجازی را از نمونه کارهای در دست اجرای معاونت دانست و تاکید کرد:
از دفاتر استانی انتظار می رود نسبت به اطلاع رسانی و تشویق هر چه بیشتر مؤسسات قرآنی بویژه در شهرستانها جهت ارائه طرح های قرآنی در فضای مجازی اقدامات مؤثر انجام دهند.
فقهی زاده یکی از راهکارهای مبتنی بر فعالیت های منسجم و گسترده در ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی را همکاری با سایر دستگاه ها و نهادهای قرآنی دانست و گفت:
بی شک تقویت و ارتباط منسجم با نهادهای دولتی و غیر دولتی در زمینه بسط و گسترش فعالیت های قرآنی در استان ها می تواند به مشارکت حداکثری و تقویت جایگاه رفیع قرآن عظیم الشان منجر شود، از این رو می بایست در این زمینه فعالیت های چشمگیری صورت پذیرد.
وی در ادامه بر لزوم ارسال طرح های قرآنی بر اساس اصول یکپارچه و منطبق بر فعالیت های خلاق تاکید کرد و گفت: طرح های ارسالی می بایست بر پایه سه اصل مهم می باشد:
1- موضوع طرح ها ناظر به نیاز واقعی مردم آن استان و یا آن منطقه باشد.
2- تلاش گردد تا ارائه آموزه های قرآنی با روشی خلاقانه و نوآورانه همراه باشد.
3- توجه به طیف گسترده تری از مخاطبان باید به عنوان یک اصل در طرح ها لحاظ شود.
در پایان این برنامه رؤسای گروه دفاتر قرآن و عترت استان ها به بیان دیدگاه ها و نظرات خود در راستای فعالیت های قرآنی پرداختند.
غربالگری کرونا این روزها در حوزه رسانه هم بسیار مشهود است. امروز بخشی از رسانه ها و خبرنگاران مازندران با تولید محتوا و انعکاس اخبار به مخاطبان خود، سهم خود را در مقابله با کرونا، اجرایی می کنند. در مقابل این افراد فعال، فهرست بلند بالای خانه مطبوعات خودنمایی می کند، فهرستی که نشان از حدود 900 خبرنگار و فعال رسانه ای اعم از عضو اصلی و عضو افتخاری دارد که این روزها خاموش هستند.
شیوع کرونا باعث شده بسیاری از جلسات اداری و دستگاههای اجرایی برگزار نشده و یا اینکه بدون حضور خبرنگار برگزار شود و تغییری در روند عمومی ایجاد نشده است . این مساله نشان می دهد تا چه اندازه این جلسات می تواند تشریفاتی باشد و یا اینکه خبرنگارانی که به صورت روتین عادت داشته فقط از این جلسات خبر بنویسند،بی نیاز از کار انها است.
شیوع کرونا، کار اندک فعالان خبری را تعطیل نکرد بلکه بار مضاعف را انهایی به دوش کشیدند که علاوه بر مسائل روزانه و همیشگی، حالا بحران کرونا هم اضافه شده است و این افراد خود را موظف می دانند کار کنند هر چند که جلسه ای برگزار نشود چرا که تولید محتوا، نیازی به این جلسات ندارد و خبرنگار به شکل تلفنی و یا پیام های نوشتاری و صوتی در فضای مجازی، این کار را انجام می دهد.
یک فعال رسانه ای در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: خبرنگاری شغل متفاوتی است کهنگی و روزمرگی در این شغل بی معناست، خبرنگاری که خلاق است همیشه باید در جریان مسائل باشد و لازمه این در جریان بودن هم کشف حقایق تازه است.
علی صادقی با بیان اینکه خبرنگار موقع کار، پرسش هایی مطرح می کند که عامه مردم می خواهند بدانند جواب این پرسش ها چیست، اظهار کرد: از این روی خبرنگار باید همیشه با مردم باشد و نیازمندی ها و علایق مردم را بشناسد در پیدا کردن حقیقت اصرار و پشت کار داشته باشد، راه های اصلی و میانبر را بداند که چگونه خبر حقیقی را از خبر جعلی تشخیص دهد.
وی با اشاره به اینکه کار خبرنگار انعکاس رخدادهایی است که قابلیت تبدیل شدن به خبر و اطلاع رسانی را به جامعه دارد، گفت: خبرنگار باید در مجموع تجربه، دانش و شم خبری را داشته باشد که ملزومات کارش است.
این فعال رسانه ای ادامه داد: اکنون در شرایط شیوع کرونا، خبرنگاری که بیکار و منفعل است شم خبری ندارد که آن هم ممکن است به خاطر نداشتن دانش و تجربه اش باشد.
وی تصریح کرد: فردی که خبرنگاری در بحران را نداند، این فرد خبرنگار محسوب نمی شود هر چند اسمش در سامانه وزارت ارشاد به عنوان خبرنگار ثبت شده باشد، چون خبرنگاری تعطیل بردار نیست، مانند هوا است و باید همیشه در جریان باشد به ویژه در زمان بحران.
صادقی افزود: در زمان بحران، مخاطب تشنه اطلاعات و آگاهی است اما می بینیم که اکنون قاطبه جامعه خبری ما در قرنطینه فکری و قلمی فرو رفته اند و ذهن بسیاری از خبرنگاران مازندرانی درقرنطینه است.
وی با بیان اینکه اکنون متوجه شدیم به جای خبرنگار بحران، بحران در خبرنگاری داریم، اظهار کرد: بخش زیادی از خبرنگاران که در زمان غیربحرانی که اسمشان را در رسانه ها می دیدیم اکنون معلوم نیست کجا هستند و تولیدشان چیست، مگر خبرنگار فقط باید در جلسات دولتی حضور یابد که خبرنگار محسوب شود، کجای دنیا خبرنگاری داریم که خبرنگار فقط به جلسات برود و هر چه مسئول گفت تایپ کند و برای رسانه اش بفرستد.
صادقی با اشاره به اینکه کرونا پر از سوژه های خبری، گزارش و گفت و گو است، تصریح کرد: اغلب خبرنگاران ما خلاقیت ندارند و تنبل هستند اصلا برای من سوال است که با این بیکاری خود خواسته، چگونه مخارج زندگی خود را تامین می کنند، این افراد تصور می کند چون کرونا اغلب مشاغل را زمین گیر کرده آنها هم باید در خانه بمانند و شغل خود را تعطیل کنند در حالی که خبررسانی مانند نفس کشیدن، ممتد است.
این فعال رسانه افزود: در نبود خبرنگاران بحران، بحران کپی پیست، تشدید می شود، در فضای مجازی شاهد کانال های کپی پیستی هستیم که اخبار تولیدی دیگر رسانه ها را مصرف می کنند، اهمیتی هم ندارد آن تولید، ارزش خبری واقعی داشته باشد یا نه، فقط می خواهند یک پست به پست های خود اضافه کنند حتی توانایی تشخیص صحت خبر هم ندارند و هر چه به دستشان برسد استفاده می کنند و چون سطح سواد رسانه ای مردم پایین است جذب این کانال های دسته دو و سه می شوند.
صادقی با بیان اینکه این افراد خبرهای تولیدی دیگر رسانه ها را در کسری از ثانیه سرقت می کنند، ادامه داد: این یعنی رسانه ها و خبرنگاران حقیقی و واجد شرایط، در حداقل نفرات هستند، یا خبرنگاران و رسانه های اینچنینی نداریم یا آنقدر کم داریم که رسانه های درجه چندم جلو آمدند.
وی تصریح کرد: البته در آینده مردم تلگرام زده می شوند و خیلی از این رسانه های دسته چندم ریزش می کنند.
صادقی با اشاره به اینکه در شرایط بحران خبرنگار باید 2 کار کند، اظهار کرد: خبرنگار در این شرایط باید آگاهی کامل از وقایع جامعه و مسائل روز داشته باشد و منابع خبری را بشناسد و با آنها ارتباط برقرار کند.
این فعال رسانه ای خاطرنشان کرد: از یک جهت کار برای خبرنگار در شرایط بحران راحت تر است چون دیگر دنبال موضوع نمی گردد، الان موضوع کرونا است، باید سوژه های مربوط به این موضوع را پیدا کند.
وی یادآور شد: تلگرام و ایسنتاگرام خبرنگار را وابسته و تنبل کرده، تصور می کنند با انتشار استوری و پست های یک خطی و کارهایی از این دست به وظیفه خود عمل می کنند، وظیفه خبرنگار، استوری و پست و کپی کردن نیست؛ تولید محتوا و قدرت و توانایی تجزیه و تحلیل مسائل مهم است که اکنون یک خبرنگار در شرایط بحران باید انجام دهد.
این فعال رسانه ای با اشاره به اینکه خبرنگار در قبل از بحران، حین بحران و بعد از بحران وظایفی دارد، افزود: اگر دیگران مسائل را فراموش می کنند خبرنگار باید به یاد داشته باشد که ما در سرزمینی زندگی می کنیم که آبستن حوادث طبیعی خارج از مهار ما است، همانطور که از دیگران انتظار داریم در شرایط بحران رفتار حرفه ای داشته باشند خبرنگاران هم باید در این روزهای سخت کار خود را به درستی انجام دهند، شم خبرنگاری الان باید بروز یابد فقط نباید به دنبال این باشیم که سازمان دولتی کارش را درست انجام دهد، خبرنگار هم وظایفی دارد.
وی با طرح این سوال که در مازندران چند خبرنگار تلاش کردند که وارد بیمارستان شده و گزارش تهیه کنند، گفت: شاید تعداد کمی رفته باشند اما به اولین در بسته ای که خوردند برگشتند و با این بهانه که "راه نمی دهند" از این کار منصرف شدند، پس چرا با وجود خطرات و درهای بسته ای که وجود دارد برخی خبرنگاران این کار را انجام دادند.
صادقی با اشاره به اینکه خبرنگاری در بحران دانش و مهارتی است که باید در اطلاع رسانی به کار گرفته شود تا اخبار متناقض و بحران زا گسترش نیابد، خاطرنشان کرد: بحران تمام نمی شود بلکه جای خود را به بحران دیگری می دهد و خبرنگاری نباید تعطیل شود.
تولید محتوا و جذب مخاطب
اینکه بخشی از رسانه ها یا تولید ندارند یا مخاطب، از چشم مسئول فرهنگی استان، پنهان نیست و اگرچه کرونا اغلب مسائل را تحت الشعاع قرار داده اما تولید محتوا را رصد می کنند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: نکته مهمی که کرونا باعث شد نسبت به آن مطلع شویم این است که فعالیت بخش عمده ای از فعالان رسانه ای در مازندران، مخاطبان محدود دارد.
عباس زارع افزود: به این معنا که اغلب خبرهایی که تولید می شود مخاطبانی جز فعالان سیاسی، مدیران و همکاران خبری، مخاطب دیگری ندارد.
وی گفت: پل ارتباطی بخش اعظمی از رسانه های مازندران با مردم قطع است اما بخشی از رسانه ها و خبرنگاران در مازندران فعال هستند و دامنه مخاطب مردمی دارند.
این مسئول با اشاره به شناسایی پنج هزارو 400 صفحه اطلاع رسانی در فضای مجازی مازندران، تصریح کرد: 605 صفحه دارای مخاطبان بیش از پنج هزار نفر هستند.
وی با بیان اینکه گردانندگان این صفحه ها اغلب افراد غیررسانه ای هستند اما مخاطب دارند، اظهار کرد: در این موقعیت زمانی با توجه به اینکه برای مدتی رسانه های نوشتاری هم تعطیل بودند برای انتشار اخبار مرتبط با کرونا، از این فرصت فعالان فضای مجازی استفاده کردیم به این ترتیب که تولید محتوا را در اختیار آنها قرار می دادیم و بازنشر حداکثری انجام می شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران با توجه به موفقیت کمیته اطلاع رسانی کرونا در مازندران، گفت: این موفقیت را مدیون بخش اندکی از فعالان رسانه ای و همچنین فعالان فضای مجازی هستیم که دربازنشر خبر به ما کمک کردند.
زارع یادآور شد: مدیران رسانه ها باید ارتباط خود را با مردم افزایش دهند تا دامنه مخاطبان مردمی داشته باشند و در این ایام کمک کار باشند.
وی با بیان اینکه ظرفیت فضای مجازی یک فرصت است و نباید تهدید بدانیم همانطور که فعالان رسانه ای فرصت هستند، اظهار کرد: مازندران از معدود استان هایی است که از ظرفیت فضای مجازی برای اطلاع رسانی اخبار مرتبط با کرونا استفاده کردیم و نتایج خوبی هم به دست آوردیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران با اشاره به اینکه کرونا تاثیرگذاری فعالان رسانه ای مازندران را مشخص کرد، ادامه داد: این فضا نشان داد کدام خبرنگار چه میزان تاثیرگذاری دارد و فرصت خوبی بود تا فعالان این فضا را احصا کنیم و باید برای این موضوع فکر اساسی و چاره اندیشی کنیم تا خبرنگارانی که در همه ایام مشغول کار و خدمت هستند از تلاش خود مایوس نشوند.
وی با اشاره به اینکه بخشی از خبرنگاران که همزمان با شیوع کرونا، آنها هم دست از کار کشیده اند، تصریح کرد: این افراد خود به خود به دلیل بی تاثیری و حضور کمرنگ، از رده خارج می شوندهمانطور که در گذشته برخی رسانه ها بودند و امروز نامی از آنها نمی شنویم.
زارع با بیان اینکه تولید محتوا، ملاک و معیار مهمی در سنجش رسانه ها و خبرنگاران است، ادامه داد: ما بر این فضا نظارت داریم و برای رسانه های محتوا محور، اهمیت قائل هستیم.
وی اظهار کرد: مخاطب مخصوص رسانه هایی است که تولید محتوا دارند.
شخصا تولید محتوا را رصد می کنم
مدیرعامل خانه مطبوعات مازندران به ایرنا گفت: اکنون در ایام شیوع کرونا هم مانند گذشته تعداد کمی از خبرنگاران هستند که فعالیت می کنند اما خانه مطبوعات نمی تواند از این افراد به شکل مطلوب قدردانی کند چرا که متاسفانه اغلب همکاران ما در این حوزه مدعی هستند.
سینا قربانی افزود: البته شخصا به عنوان مدیرعامل خانه مطبوعات مازندران در حال رصد این فضا هستم تا به سهم خودم قدردان خبرنگارانی باشم که در شیوع کرونا هم قلم بر زمین نگذاشته اند و به رسالت خود عمل می کنند.
وی درباره آینده کاری خبرنگاران و تعطیلی جلسات در شرایط فعلی کرونا، تصریح کرد: مدعیان نمی توانند ادعا کنند چون در برهه ای حضور خبرنگاران در جلسات به دلیل شیوع کرونا کمرنگ شده پس در ایام پسا کرونا هم نیازی به حضور این افراد نیست، خبرنگاران اکنون در شرایط دورکاری هستند و ارتباط خود را با دستگاه ها قطع نکرده اند.
مدیرعامل خانه مطبوعات مازندران در بخش دیگری از سخنان خود به حمایت از بخش های آسیب دیده رسانه ای در ایام کرونا اشاره کرد و گفت: به استاندار مازندران پیشنهاد دادم حمایت های تسهیلاتی به فعالان رسانه ای ارائه شود اما در شکل انجام این کار اختلافاتی با اداره کل ارشاد مازندران داریم.
وی با بیان اینکه پیشنهاد ما این است به خبرنگاران هم این تسهیلات ارائه شود، ادامه داد: اما اداره کل فرهنگ و ارشاد مازندران اعلام می کند که به مدیران مسئول رسانه ها اختصاص یابد و البته می دانیم اغلب مدیران مسئول رسانه ها در صورت دریافت این حمایت، چیزی به خبرنگار اختصاص نمی دهند.
قربانی با بیان اینکه نبود همبستگی بین خبرنگاران و آگاه نبودن به حقوق خود باعث می شود برخی مدیران مسئول از این فضا سوءاستفاده کنند، یادآور شد: به همین دلیل هرگز نتوانستیم برنامه حمایتی خاصی برای خبرنگاران در نظر بگیریم و برنامه ما اختصاص تسهیلات به مدیران مسئول روزنامه ها و چند پایگاه خبری است که به دلیل شیوع کرونا متضرر شده اند.
وی همچنین در باره اختتامیه جشنواره مطبوعات که قرار بود سال گذشته برگزار شود و به دلیل شیوع کرونا لغو شد، گفت: پس از پایان ماه رمضان، منتخبان این جشنواره به شکل مجازی معرفی شده و جوایز خود را دریافت می کنند چرا که تا تیرماه برگزاری برنامه های فرهنگی از سوی وزارت ارشاد ممنوع اعلام شده است.
مدیریت پوشش خبری بحران
دکتر اکبر نصراللهی در مقدمه کتاب "مدیریت پوشش خبری بحران در رسانه های حرفه ای" که توسط دفتر مطالعات و توسعه رسانه منتشر شده آورده است: ایران یکی از کشورهایی است که همواره در معرض بحران های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی قرار داشته است. هر جا که بحران وجود دارد به ابزار مدیریت آن یعنی رسانه نیز نیاز است. رسانه ها به دلیل توانایی در جهت دهی به افکار عمومی، در مراحل مختلف بحران نقش اساسی ایفا می کنند. نقش دوگانه رسانه ها در بحران زایی و بحران زدایی، امیدزایی و امیدزدایی و غیره، دست کم بر صاحب نظران این عرصه پوشیده نیست. اما به نظر می رسد تاکنون در کشور ما از ابزار رسانه و ظرفیت استثنایی آن برای مدیریت آنها به خوبی استفاده نشده است.
نصراللهی میزان حرفه ای گرایی، نوع نظام رسانه ای حاکم، پایگاه ایدئولوژیکی، میزان استقلال یا وابستگی به حاکمیت، سابقه بحران، نوع عملکرد رقبا و را از عوامل تاثیرگذار در این جریان می داند که کارکردهای مختلف رسانه ها را در بحران موجب می شوند.
به نظر می رسد فعالیت رسانه ها در زمان شیوع بحران کرونا باید ارزیابی شده و برای حوادث غیر مترقبه و بحران های بعدی، خبرنگاران آماده تر با گستره نفوذ بیشتر، وارد عمل شوند.
مازندران 386 رسانه ثبت شده در سامانه وزارت ارشاد دارد که از این تعداد 193 رسانه چاپی و 153 رسانه الکترونیکی برخط و مابقی الکترونیکی غیر برخط هستند. مازندران 17 روزنامه محلی دارد.
حسین فرخنده، در گفت وگو با ایسنا با اشاره به اینکه اصناف فرهنگی و هنری پیش از دیگر اصناف به علت شیوع این ویروس تعطیل شدند، اضافه کرد: اصناف فرهنگی و هنری در حال حاضر نیز شروع به فعالیت نکرده اند و با توجه به مدت زمان طولانی تعطیلی اصناف فرهنگی و هنری برآورد خسارات به این اصناف در استان 240 میلیارد ریال بوده است و پیگیری های لازم از وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی انجام شده است.
وی با بیان اینکه روزهای پایانی سال بهترین زمان کسب درآمد برای این اصناف است اما در سال گذشته با تعطیلی مواجه شدند، ادامه داد: وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی پیگیر جبران خسارات از طریق اخذ تسهیلات و کمک های بلاعوض است و امیدواریم این پیگیری های بخشی از مشکلات اصناف استان را حل کند.
فرخنده تاکید کرد: برخی از برنامه ها و فعالیت های فرهنگی که قابلیت ارائه در فضای مجازی را داشته است را حمایت کرده ایم اما اجرای نمایش ها، اکران فیلم، اجرای موسیقی و... با توجه به اینکه جزء برنامه های پرخطر به علت ایجاد ازدحام هستند، همچنان تعطیل خواهند بود.
وی اظهار کرد: نمی توان در حوزه هنری اصناف آسیب دیده تر را مشخص کرد و از طرفی تقریبا اصناف فرهنگی و هنری شرایط یکسانی در تعطیلات داشتند و مراکزی مانند موسسات قرآنی، چاپخانه ها، سینماها، مجتمع های فرهنگی و هنری و...جزء اصناف آسیب دیده در این ایام بودند.
انتها پیام
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس، در این مراسم که با حضور فریدون همتی استاندار هرمزگان، امیر دریادار محمدی فرمانده منطقه یکم نیروی دریایی ارتش و احمد مرادی نماینده مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی برگزار شد پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی قرائت شد.
استاندار هرمزگان در این مراسم گفت: تجارت کشور های همسایه در آب های خلیج فارس در سایه امنیتی است که جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده است.
همتی افزود: جمهوری اسلامی ایران اجازه جولان به متجاوزان در خلیح فارس را نخواهد داد و مردم نیز به خوبی از نام و هویت آن پاسداری می کنند.
در تقویم رسمی کشور 10 اردیبهشت به نام روز ملی خلیج فارس نام گذاری شده است.
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در بندرعباس
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
برآورد خسارت 220 میلیارد ریالی به بخش فرهنگ و هنر کردستان (وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی + ۲ سایت دیگر)
به گزارش روابط عمومی فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان، سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان در گفت و گو تلفنی با خبرنگار ایرنای کردستان اظهار داشت: خسارتی که بر اثر تعطیلی کسب و کار به حوزه فرهنگ و هنر استان به طور تقریبی برآورد شده حدود 220 میلیارد ریال است.
عبیدالله رستمی اضافه کرد: حوزه هنر شامل مجتمع ها، پردیس های هنری و سینمایی، استودیو ضبط صدا، سالن های سینما و تئاتر، تماشاخانه ها، آموزشگاه های آزاد هنری، هنرستان آزاد، نگارخانه ها، کافه گالری، موسسات توزیع و پخش فیلم، موسسات تولید و فیلم سازی است.
وی افزود: قسمت فرهنگی و قرآنی هم شامل کتابفروشی ها، کانون های آگهی و تبلیغات، موسسه ها و مجتمع های فرهنگی، موسسات قرآن و عترت، مرکز انتشاراتی، مرکز خدمات چاپی، فروشگاه های محصولات فرهنگی و هنری، گروه های مداحی و دف نوازی، گروه های فرهنگی و ترویجی، مراکز پخش و توزیع کتاب و کالاهای فرهنگی، کافه کتاب ها، نشریات محلی، نمایندگی های روزنامه های سراسری نیز دچار خسارت شدند.
سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان یادآور شد: وزارت ارشاد برای حمایت از تمام فعالان حوزه فرهنگ و هنر که براثر شیوع ویروس کرونا متضرر شدند، برنامه ها و طرح هایی را ارائه کرده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ابریشم پرس به نقل از روابط عمومی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان لاهیجان؛ اصحاب فرهنگ و هنر شهرستان لاهیجان دوره شیوع و همه گیری ویروس کرونا را با همه محدویت ها ، مجالی برای فعالیت های مجازی خود یافتند.
وضعیت حادی که در ماه های اخیر به دلیل همه گیری تاج ویش(کرونا) در کشور بوجود آمد و علیرغم اینکه فعالیت های این اداره حول محور اجتماعات وبرنامه های جمعی است ، هنرمندان و فرهنگ دوستان شهرستان تهدید کرونا را به فرصتی برای بهره مندی از فضای مجازی برای ارائه برنامه های فرهنگی و هنری خود تبدیل کردند.
به عقیده اهالی فرهنگ و هنر شرایط ویژه و دلهره آوری که این بیماری در ماه های اخیر در کشور به وجود آورده است را نمی شود نادیده گرفت وهمچنین نمی توان بی هیچ اندیشه ای وبی تفاوت از کنار آن گذشت و در این موقعیت است که فرهنگ و هنر بستری مناسب برای ارائه آموزه های انگیزشی ،بهداشتی و مسئولیت های فردی و اجتماعی را فراهم می آورد که دراین شرایط آحاد مردم به آن نیاز دارند .
با توجه به تاثیرگذاری این برنامه های فرهنگی در فضای مجازی ؛هنرمندان و فرهنگ دوستان شهرستان سعی کردند با ساخت فیلم های کوتاه هنری در فضای مجازی ضمن کاستن از اضطراب و تشویش اجتماعی نکاتی را که لازم است مردم به آنها توجه کنند را بیان کنند .
از جمله این برنامه ها ساخت فیلم کوتاه” مسئولیت اجتماعی”است که تدوین و گرافیک آن ازمصطفی خانی پور و انتخاب موسیقی توسط محسن خانی پور می باشد.در این فیلم فعالین فرهنگی و هنری شهرستان که سال هاست در حوزه فرهنگ فعالیت می کنند توصیه هایی در خصوص مسئولیت اجتماعی و تشویق مردم برای در خانه ماندن در دوران شیوع کرونا را عنوان کردند.
همچنین فیلم کوتاه “فردا روز دیگری است “نیز از ساخته های دوره کرونایی است که در این فیلم به موقعیت غیرمنتظره شیوع و فراگیری کرونا پرداخته شده و موضوعاتی چون نحوه مواجهه با آن ، پذیرش مسئله ، شایعات،کمک به خود و دیگران و همچنین تبدیل تهدیدها به فرصت ها مطالب انگیزشی بیان می شود. این فیلم کوتاه انگیزشی را سپیده نوروزی تدوین کرده و نریشن (گفتار متن فیلم) توسط آرزو علی پور از هنرمندان تئاتر شهرستان لاهیجان اجرا شد که با این جمله پایانی قابل تامل خاتمه می یابد: “برای غلبه بر مشکلات باید قوی تر شد ،دوران کرونا هم طی می شه ، شاید روزی از کوید 19 به خاطر سیلی که به جهان زد تا از خواب بیدار بشه تشکر کنیم.”
علاوه بر دو فیلم کوتاه ذکر شده که ایده و نویسندگی متن هر دو از نگار نادری است می توان به فیلم کوتاه “دگردیسی زندگی با طعم کرونا”نیز اشاره کرد که ایده آن هم از وی بوده و در حال حاضر توسط سمیه منجم و با کمک اعضای کارگروه فرهنگی وهنری بانوان به شیوه گرافیکی در حال تدوین است .
مازندنومه، سرویس اجتماعی: آن چه در پی می آید بخشی از گزارش ایرنای مازندران درباره نقش خبرنگاران استان در بحران کروناست. در این گزارش با علی صادقی -سردبیر مازندنومه- نیز گفتگو شده است. صادقی بر این باور است که اکنون ما به جای خبرنگاری بحران، بحران در خبرنگاری داریم. متن کامل در زیر آمده است.
یک فعال رسانه ای گفت: خبرنگاری شغل متفاوتی است و کهنگی و روزمرگی در این شغل بی معناست. خبرنگاری که خلاق است همیشه باید در جریان مسائل باشد و لازمه این در جریان بودن هم کشف حقایق تازه است.
علی صادقی با بیان اینکه خبرنگار موقع کار، پرسش هایی مطرح می کند که عامه مردم می خواهند بدانند جواب این پرسش ها چیست، اظهار کرد: از این روی خبرنگار باید همیشه با مردم باشد و نیازمندی ها و علایق مردم را بشناسد در پیدا کردن حقیقت اصرار و پشتکار داشته باشد، راه های اصلی و میانبر را بداند که چگونه خبر حقیقی را از خبر جعلی تشخیص دهد.
وی با اشاره به اینکه کار خبرنگار انعکاس رخدادهایی است که قابلیت تبدیل شدن به خبر و اطلاع رسانی را به جامعه دارد، گفت: خبرنگار باید در مجموع تجربه، دانش و شم خبری داشته باشد که ملزومات کارش است.
این فعال رسانه ای ادامه داد: اکنون در شرایط شیوع کرونا، خبرنگاری که بیکار و منفعل است، در واقع شم خبری ندارد که البته آن هم ممکن است به خاطر نداشتن دانش و تجربه باشد.
وی تصریح کرد: فردی که خبرنگاری در بحران را نداند، خبرنگار محسوب نمی شود، هر چند اسمش در سامانه وزارت ارشاد به عنوان خبرنگار ثبت شده باشد. خبرنگاری تعطیل بردار نیست، مانند هوا است و باید همیشه در جریان باشد به ویژه در زمان بحران.
صادقی افزود: در زمان بحران، مخاطب تشنه اطلاعات و آگاهی است، اما می بینیم اکنون قاطبه جامعه خبری ما در قرنطینه فکری و قلمی فرو رفته اند و ذهن بسیاری از خبرنگاران مازندرانی در قرنطینه است و معدودی در حال تولدی محتوا هستند.
سردبیر مازندنومه با بیان اینکه اکنون متوجه شدیم به جای خبرنگار بحران، بحران در خبرنگاری داریم، اظهار کرد: بخش زیادی از خبرنگاران که در زمان غیربحرانی اسم شان را در رسانه ها می دیدیم، اکنون معلوم نیست کجا هستند و تولیدشان چیست؟ مگر خبرنگار فقط باید در جلسات دولتی حضور یابد که خبرنگار محسوب شود؟ کجای دنیا خبرنگاری داریم که فقط به جلسات برود و هر چه مسئول گفت تایپ کند و برای رسانه اش بفرستد؟
صادقی با اشاره به اینکه کرونا پر از سوژه های خبری، گزارش و گفت و گو است، تصریح کرد: بسیاری از خبرنگاران ما خلاقیت ندارند و تنبل هستند. اصلا برای من سوال است که با این بیکاری خودخواسته، چگونه مخارج زندگی خود را تامین می کنند؟ این افراد تصور می کند چون کرونا اغلب مشاغل را زمین گیر کرده، آنها هم باید در خانه بمانند و شغل خود را تعطیل کنند، در حالی که خبررسانی مانند نفس کشیدن، ممتد است.
مدیرمسئول سایت مازندنومه در ادامه چند سوژه خبر، گزارش و گفتگو را بیان کرد و افزود: کرونا کنار زشتی هایش، زیبایی های زیادی هم دارد که می تواند دستمایه کار خبرنگار شود؛ موضوعاتی مانند گزارش یا گفتگو با کادر درمانی که هفته هاست از خانواده دورند و در معرض خطر، گفتگو با خانواده پزشکان و پرستارانی که به خاطر کرونا درگذشته اند، گزارش از نیروهای خدماتی بیمارستان ها که دیده نمی شوند، گفتگو و گزارش از ستادهای مردمی مبارزه با کرونا، کسانی که ماسک می دوزند، گان می دوزند و پول جمع می کنند که تعداد این ها خیلی زیاد است. خیاطانی داریم که دو سه ماه است بدون دریافت مزد، لباس و ماسک می دوزند و کارگاه شان هم اجاره ای است، حتی افراد تحت پوشش کمیته امدادی هستند که زندگی دشواری دارند، اما در خانه های شان رایگان ماسک می دوزند، گفتگو و گزارش از دست فروش ها و کارگران روزمزد که این روزها به سختی روزگار می گذرانند، گفتگو با جامعه شناسان و استادان علوم سیاسی درباره پساکرونا، گفتگو با روان شناس ها درباره آسیب های روانی کرونا به خانواده ها و کودکان، گفتگو با اقتصاددان ها درباره اقصاد استان و کشور پس از کرونا، اطلاع رسانی درباره کشت و کار بهاره در زمان کرونا، گفتگو با کارشناسان بهداشت محیط، گفتگو با دهیاران و شوراهای روستایی درباره وضعیت روستاها و اقدامات شان در بحران، گفتگو با روحانیانی که داوطلبانه فوتی های کرونایی را کفن ودفن می کنند، گفتگو درباره نقش آسیب های زیست محیطی کرونا، کارکرد تامین اجتماعی در زمان بحران، مراسم ختم های مجازی، وضعیت ورزش در زمان قرنطینه با توجه به تعطیلی مراکز ورزشی، وضعیت هتل ها و سوییت ها و اماکن بوم گردی و بسیاری از مشاغل تعطیل شده در زمان کرونا و وضعیت شاغلانش، گفتگو با پزشکانی که شماره گذاشته اند در فضای مجازی تا مردم تلفن کنند و ویزیت رایگان بشوند و ده ها سوژه دیگر. اصلاً خبرنگاری به ده نفر تلفن کند که یک میلیون تومان وام واریزی دولت را چه کرده؟ همین سوژه یک گزارش جالب می شود.
تهیه کننده صداوسیمای مازندران افزود: در نبود خبرنگاران بحران، بحران کپی پیست، تشدید می شود و الان در فضای مجازی شاهد کانال های کپی پیستی هستیم که اخبار تولیدی دیگر رسانه ها را مصرف می کنند. اهمیتی هم ندارد آن تولید، ارزش خبری واقعی داشته باشد یا نه، فقط می خواهند یک پست به پست های خود اضافه کنند. این ها حتی توانایی تشخیص صحت خبر را هم ندارند و هر چه به دست شان برسد استفاده می کنند. چون سطح سواد رسانه ای مردم پایین است، جذب این کانال های دست دو و سه می شوند.
مدیرمسئول سایت مازندنومه با بیان اینکه این افراد خبرهای تولیدی دیگر رسانه ها را در کسری از ثانیه سرقت می کنند، ادامه داد: این یعنی رسانه ها و خبرنگاران حقیقی و واجد شرایط، در حداقل نفرات هستند، یا خبرنگاران و رسانه های این چنینی نداریم و یا آن قدر کم داریم که رسانه های درجه چندم جلو آمدند.
صادقی تصریح کرد: البته در آینده مردم تلگرام زده می شوند و خیلی از مخاطبان این رسانه های دست چندم ریزش می کنند.
وی با اشاره به اینکه در شرایط بحران، خبرنگار باید 2 کار انجام دهد، اظهار کرد: خبرنگار در این شرایط باید آگاهی کامل از وقایع جامعه و مسائل روز داشته باشد، همچنین منابع خبری را بشناسد و با آنها ارتباط برقرار کند.
این فعال رسانه ای خاطرنشان کرد: از یک جهت کار برای خبرنگار در شرایط بحران راحت تر است چون دیگر دنبال موضوع نمی گردد، الان موضوع کرونا است و فقط باید سوژه های مربوط به این موضوع را پیدا کند.
تهیه کننده رادیو مازندران یادآور شد: تلگرام و ایسنتاگرام خبرنگار را وابسته و تنبل کرده و او تصور می کند با انتشار استوری و پست های یک خطی و کارهایی از این دست، به وظیفه خود عمل می کند.
وی ادامه داد: وظیفه خبرنگار، استوری و پست و کپی کردن نیست؛ تولید محتوا و قدرت و توانایی تجزیه و تحلیل مسائل مهم است که اکنون یک خبرنگار در شرایط بحران باید انجام دهد.
این فعال رسانه ای با اشاره به اینکه خبرنگار قبل از بحران، حین بحران و بعد از بحران وظایفی دارد، افزود: اگر دیگران مسائل را فراموش می کنند خبرنگار باید به یاد داشته باشد ما در سرزمینی زندگی می کنیم که آبستن حوادث طبیعیِ خارج از مهار ما است، همان طور که از دیگران انتظار داریم در شرایط بحران رفتار حرفه ای داشته باشند، خبرنگاران هم باید در این روزهای سخت، کار خود را به درستی انجام دهند.
صادقی تاکید کرد: شم خبرنگاری الان باید بروز یابد و فقط نباید به دنبال این باشیم که سازمان دولتی کارش را درست انجام دهد، خبرنگار هم وظایفی دارد که باید درست انجام دهد.
وی با طرح این سوال که در روزهای کرونایی، در مازندران چند خبرنگار تلاش کردند وارد بیمارستان شده و گزارش تهیه کنند؟ گفت: شاید تعداد کمی رفته باشند اما به اولین در بسته ای که خوردند برگشتند و با این بهانه که "راه نمی دهند" از این کار منصرف شدند. ولی باید بگویم با وجود خطرات و درهای بسته ای که وجود دارد، اندک خبرنگار و مستندساز این کار را انجام دادند.
صادقی با اشاره به اینکه خبرنگاری در بحران دانش و مهارتی است که باید در اطلاع رسانی به کار گرفته شود تا اخبار متناقض و بحران زا گسترش نیابد، خاطرنشان کرد: بحران تمام نمی شود بلکه جای خود را به بحران دیگری می دهد؛ بنابراین خبرنگاری نباید هیچ وقت تعطیل شود.
عباس زارع در گفتگو با خبرنگار مهر درباره روند ساخت پروژه مجتمع فرهنگی رامسر گفت: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران به عنوان دستگاه بهره بردار از مجتمع فرهنگی بوده و اداره کل راه و شهرسازی به عنوان دستگاه مجری مسئولیت ساخت مجتمع فرهنگی هنری را داراست و بعد از اتمام کار برای بهره برداری در اختیار این اداره قرار خواهد گرفت.
وی افزود: با عنایت به استقرار این پروژه در باغ 33 هکتاری رامسر و عدم اجازه ساخت و ساز در باغ از سوی سازمان میراث فرهنگی به مدت 15 سال، علت اصلی عدم پیشرفت فیزیکی و فرسودگی بنای شده است، پس از رایزنی های استاندار با مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی موافقت ادامه پیشرفت بنای مذکور در سال گذشته اخذ و مجوزهای لازم صادر شد.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مازندران تصریح کرد: مسکوت ماندن چندین ساله پروژه موجب فرسودگی بنا شد و این تأخیر، مقاوم سازی ساختمان را برای اتمام کار مجتمع می طلبید.
وی افزود: در همین راستا، طبق توضیحات ارائه شده، اداره کل راه و شهرسازی در مرحله انتخاب پیمانکار جهت طراحی و انجام مقاوم سازی بنای فوق الذکر است.
وی با اشاره به اینکه پروژه مذکور در سال 98 مبلغ 400 میلیون ریال از منابع استانی توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان و دو میلیارد و 750 میلیون ریال در کمیته برنامه ریزی شهرستان اعتبار مصوب داشت، گفت: 30 میلیون تومان از این اعتبارات، تخصیص یافت و اعتبارات در چهار ماه اول سال 98 مصوب شده بودند.
زارع گفت: با رایزنی هایی که با سازمان مدیریت و برنامه ریزی و راه و شهرسازی انجام شد، مقرر شد، 120 میلیون تومان بودجه این اداره کل از شهرهای دیگر کاسته و به انجام امور پروژه رامسر تخصیص داده شود.
زارع تصریح کرد: در حال حاضر گام اول آغاز پروژه، مقاوم سازی مجتمع مدنظر است و پس از آن تکمیل بنا از سر گرفته خواهد شد.
حجت الاسلام مرتضی صادقی رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری در حاشیه آغاز رزمایش ضیافت همدلی استان تهران که در آستان شیخ صدوق(ره) برگزار شد در گفت وگو با خبرنگار فارس در شهرری با اشاره به تهیه 10هزار بسته کمک معیشتی اظهار داشت: طبق فرموده رهبر معظم انقلاب بهترین راه ترویج وقف کمک امینانه است و در حال حاضر کمک به نیازمندان بر اساس وقف واقفینی انجام می شود که در سال های گذشته با نیت اطعام نیازمندان در ماه مبارک رمضان ثبت شده است.
وی افزود: در مرحله نخست 10 هزار بسته ارزاق به دست نیازمندان استان تهران می رسد و مراحل بعدی تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه دارد.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری با بیان اینکه بنیاد احسان و برکت در آستان امام زاده عبدالله (ع) شهرری در حال تهیه بسته های کمک معیشتی است، ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته اداره اوقاف شهرستان ری با همکاری بقاع متبرکه 5هزار بسته کمک معیشتی تهیه کرده و در ایام ماه مبارک رمضان در اختیار نیازمندان و آسیب دیدگان از کرونا قرار می دهد.
حجت الاسلام صادقی با بیان اینکه مبلغ 200 میلیون تومان برای خرید تجهیزات پزشکی بیمارستان فیروزآبادی کمک کردیم، تصریح کرد: با شیوع کرونا و مشکلاتی که در آسایشگاه خیریه کهریزک ایجاد شد، اداره اوقاف شهرستان ری از محل وقف بیش از 70 میلیون تومان هزینه خرید دستگاه احیاء برای آسایشگاه کهریزک پرداخت کرده که در ماه مبارک رمضان به آسایشگاه اهداء می شود.
وی تأکید کرد: در ماه مبارک رمضان به مدت 30 شب برنامه عطر رمضان در بقاع متبرکه شهرستان ری به صورت زنده و با حضور سخنرانان ویژه، هنرمندان و فعالان جهادی در شبکه قرآن صدا و سیما پخش می شود.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری در پایان خاطرنشان کرد: برنامه عطر رمضان 10 شب نخست در آستان شیخ صدوق(ره)، 10 شب میانی در امام زاده ابوالحسن(ع) و 10 شب پایانی در آستان امامزاده عبدالله(ع) تصویربرداری می شود.
انتهای پیام/67062/م/س
حجت الاسلام مجیدی مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قزوین ، اضافه کرد: همزمان با تولد امام حسن مجتبی (ع) کریم اهل بیت در نیمه ماه مبارک رمضان ، نمایندگان اوقاف با حضور در محله های کم برخوردار و در چارچوب رزمایش همدلی حساب های دفتری افراد کم بضاعت در مراکز مختلف فروش مواد غذایی را تسویه می کنند.
حجت الاسلام مجیدی همچنین از پخت و توزیع نان رایگان در محلات کم برخوردار قزوین در ماه مبارک رمضان خبر داد .
دیروز هم اوقاف در رزمایش قرار گاه مواسات و همدلی مومنانه سه هزار و 313 بسته معیشتی از محل در آمد موقوفات و واقفان به ارزش یک میلیارد تومان در بین نیازمندان توزیع کرد .
انتهای پیام/ا
مجتبی عبداللهی روز سه شنبه در حاشیه رزمایش ضیافت همدلی در ابن بابویه استان شیخ صدوق شهرری اظهار داشت: بسته های معیشتی شامل مواد مختلف غذایی و مایحتاج زندگی افراد نیازمند است.
وی افزود: بسته های معیشتی از محل موقوفات با مدیریت اوقاف در سراسر کشور توزیع شد.
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان تهران عنوان کرد: با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر رزمایش کمک های مومنانه و همدلی اقدامات گسترده ای در راستای توزیع بسته های معیشتی بین نیازمندان انجام شد.
وی خاطر نشان کرد: ارزش ریالی هر بسته معیشتی 320 هزار تومان به نرخ دولتی و 400 هزار تومان به نرخ آزاد است.
توزیع 10 هزار بسته معیشتی بین نیازمندان استان تهران
رییس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری از توزیع 10 هزار بسته معیشتی بین نیازمندان استان تهران و شهرری خبرداد.
حجت الاسلام مرتضی صادقی نیز در این رزمایش گفت: کمک ها با توجه نیات واقفینی که در سال های گذشته برای اطعام نیازمندان در ماه مبارک رمضان انجام شد.
وی افزود: اقلام در استان تهران خریداری، تجمیع و بسته بندی شد.
رییس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری خاطر نشان کرد: کمک ها به نیازمندان و افراد آسیب دیده تا پایان ماه مبارک رمضان تداوم خواهد داشت.
وی عنوان کرد: اوقاف شهرستان ری بالغ بر 70 میلیون تومان دستگاه احیاء بر اساس نیاز و درخواست آسایشگاه خیریه کهریزک خریداری و تهیه کرده است.
این مسئول یاد آور شد: دستگاه های خریداری شده برای آسایشگاه خیریه کهریزک از محل موقوفات فخروالدوله برای بیماران این آسایشگاه است.
وی تاکید کرد: همچنین در این راستا 200 میلیون تومان تجهیزات برای بیمارستان فیروز آبادی خریداری شد.
شهرستان ری (به مرکزیت شهرری) در حدود یک میلیون نفر جمعیت دارد و در جنوب تهران واقع شده است.
به گزارش پایگاه خبری اتحاد آنلاین ، حجت الاسلام مختار کرمی امروز در زنجان اظهار کرد: شیوع ویروس کرونا و آسیب های ناشی از آن معیشت اقشار ضعیف را تحت تاثیر قرار داده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان افزود: با توجه به فرمایش رهبر انقلاب مبنی بر کمک و مواسات مومنانه، این امر به عنوان یک رویکرد در سازمان اوقاف و به تبع آن در اداره کل اوقاف و امور خیریه استان مورد نظر قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه در راستای عمل به فرمایشات مقام معظم رهبری و با آغاز ماه رمضان طرح ضیافت همدلی در قالب کمک مومنانه در حال اجراست، تصریح کرد: در قالب این طرح بسته های معیشتی بین نیازمندان توزیع می شود.
کرمی از تهیه و توزیع یک هزار و 100 بسته غذایی توسط اوقاف از ابتدای ماه رمضان امسال خبر داد و گفت: ارزش غذایی هر بسته 400 هزار تومان است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان افزود: برنج ایرانی، پنیر، شکر، سویا، خرما، قند، چای، تن ماهی، رب گوجه ماکارونی و روغن از عمده کالاهایی است که در این بسته ها تدارک دیده شده است.
انتهای پیام/73005/ق
منبع فارس
'); d.write('
مجتبی عبداللهی مدیرکل اوقاف و امورخیریه استان تهران در گفت وگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: با توجه به شیوع بیماری کرونا در کشور طبیعتاً برخی برنامه ها نیز تغییر کرد لذا براساس وظیفه اجتماعی و انسانی کارگاه های تولید ماسک در بقاع متبرکه دایر شد و جهادگران و خادمان با تمام توان خود برای تولید ملزومات مورد نیاز پیشگیری از کرونا وارد شدند و خیران نیز هریک بخشی از کار را بر عهده گرفتند.
وی با بیان اینکه 20کارگاه تولیدی در بقاع متبرکه دایر شد، افزود: در راستای حمایت از خط مقدم جبهه مبارزه با ویروس کرونا حدود 7هزار لباس مخصوص شامل گان و لباس برای کادر بیمارستانی و 600 هزار ماسک در این کارگاه ها تولید شد.
مدیرکل اوقاف و امورخیریه استان تهران با اشاره به اقدامات خادمان افتخاری درخصوص ضدعفونی کردن بقاع متبرکه و معابر عمومی گفت: 490هزار پرس غذا از محل موقوفات تهیه و در اختیار اقشار کم درآمد و آسیب پذیر در سطح استان تهران قرار گرفت.
عبداللهی در ادامه با بیان اینکه امکان حضور مردم در بقاع وجود ندارد، تصریح کرد: بقاع متبرکه را به سمت و سویی هدایت کردیم که برنامه های فرهنگی را در رسانه ملی و شبکه های اجتماعی برای مردم ارائه کنند.
انتهای پیام/67062/م/س
به گزارش خبرنگار افتخاری ایکنا؛ به همت اداره اوقاف و امور خیریه طرقبه شاندیز و مرکز افق آستان مقدس امامزادگان یاسر و ناصر(ع)، در چهارمین مرحله توزیع سبد مواد غذایی و پک های بهداشتی ویژه نیازمندان و خانواده های آسیب دیده از بیماری کرونا، تعداد 540 بسته اقلام بهداشتی و مواد شوینده در این شهرستان تهیه شد.
این بسته ها که شامل دستکش، ژل ضدعفونی دست، مایع ظرفشویی، دستمال کاغذی و مایع دستشویی از محل عوائد موقوفات مرتبط شهرستان با نیت صرف در امور بهداشتی بود، توسط کارکنان اداره اوقاف طرقبه شاندیز و خادمان آستان مقدس امامزادگان بین نیازمندان شناسایی شده، توزیع شد.
اعظم دوست حصار
انتهای پیام
به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لرستان، احمد حسین فتایی صبح سه شنبه نهم اردیبهشت ماه در دیدار با مهرداد ویسکرمی، نماینده شهرستان های خرم آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی، ضمن تبریک فرارسیدن ماه مبارک رمضان، گفت: بنا بر فرموده ی حضرت امام (ره) : فرهنگ اساس استقلال یک مملکت است و تقویت ظرفیت های فرهنگی زمینه ساز توسعه ی همه جانبه ی کشور خواهد بود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان تصریح کرد: بنا بر نقشه راه ترسیم شده در سال گذشته، موفق به ارتقاء سطح فعالیت های اداره کل در حوزه های فرهنگی، هنری و قرآنی شدیم که از آن جمله می توان به برگزاری جشنواره ملی موشن گرافیک آیات و حضور در بین کاندیداهای نهایی انتخاب پایتخت کتاب ایران با حضور شهرهای خرم آباد و کوهدشت اشاره کرد.
وی افزود: اجرای جشنواره ی اقوام در شهرستانهای مختلف استان و همچنین برگزاری انتخابات خانه مطبوعات استان در آذر ماه سال گذشته از دیگر اقدامات صورت گرفته در این حوزه است که ارتقاء توان استان در زمینه صنعت چاپ با افتتاح طرح توسعه دو چاپخانه در شهر بروجرد و یک چاپخانه در شهر خرم آباد را نیز باید به آن افزود.
فتایی در ادامه با اشاره به تلاش در جهت افزایش اعتبارات عمرانی این اداره کل در راستای گسترش فضاهای تخصصی، گفت: در سال گذشته شاهد افزایش 300 درصدی اعتبارات عمرانی اداره کل بودیم، اما نیاز است با استفاده از ظرفیت مجمع نمایندگان استان این اعتبارات افزایش یابد چرا که لرستان به شدت نیازمند توسعه زیرساخت های فرهنگی و هنری است.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان ابراز داشت: تالار مرکزی یا هزار نفره در مرکز استان، مهمترین پروژه عمرانی این حوزه است که متاسفانه در طی ده سال گذشته تنها 20 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای اتمام نیازمند 70 میلیارد تومان اعتبار است که نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی می تواند در این راستا نقش بسیار مهمی را ایفا نمایند.
وی خاطر نشان ساخت: اختصاص اعتبارات لازم به ساخت مجتمع فرهنگی هنری شهرستان چگنی و تکمیل احداث هنرستان هنری خرم آباد از دیگر مطالبات مهم ماست که انتظار می رود با کمک منتخبین شهرستانهای خرم آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی بتوانیم در راستای تکمیل و بهره برداری از آن گامهای مهمی برداریم.
فتایی در پایان افزود: در آخرین جلسه ی صورت گرفته با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، پیشنهادطرح اختصاص یک درصد از اعتبارات هزینه ای و تملک دارایی دستگاه های اجرایی به حوزه فرهنگ از سوی استان لرستان مطرح گردید که امیدواریم باموافقت هیات وزیران مصوب گردد که در صورت تحقق می تواند گره گشایی بسیاری از کاستی های این حوزه باشد.
در بخش دیگری از این جلسه، مهرداد ویسکرمی؛ نماینده خرم آباد و چگنی در مجلس یازدهم با تاکید بر جایگاه ویژه فرهنگ در توسعه یک کشور، گفت: پرداختن به موضوعات اقتصادی و سیاسی نباید موجب فراموشی حوزه مهم فرهنگ شود و ریشه بسیاری از مشکلات امروز ما به همین موضوع باز می گردد.
وی تصریح کرد: لرستان دارای فرهنگی غنی و سرشار از ظرفیت های متنوع است که شاخص ترین آنها پایبندی به ولایت و حرکت در مسیر ائمه معصومین (ع)، دفاع از تمامیت ارضی کشور و سازش نکردن با بیگانگان است که در طول تاریخ نمود و ظهور ویژه ای داشته است.
ویسکرمی ادامه داد: در زمینه فعالیت های فرهنگی باید مردم را پای کار بیاوریم و گرچه اقداماتی صورت گرفته طی یک سال گذشته مطلوب بوده اما نیازمند حرکت بیشتر هستیم تا بتوانیم فرهنگ غنی لرستان را به خوبی به سایر نقاط کشور معرفی نماییم.
نماینده مجلس شورای اسلامی سپس با اشاره به اینکه فرهنگ نباید اسیر بازی های سیاسی باشد، ابراز داشت: سیاست زدگی در حوزه فرهنگ یکی از مهمترین چالش های استان طی سالهای گذشته بود که خوشبختانه در دوره جدید بسیار کمرنگ شده و انتظار می رود همانگونه که از نام این اداره کل پیداست، فعالیت های شما در جهت توسعه و تعالی اسلام باشد.
وی همچنین افزود: ما به دنبال فهم مشترک از مشکلات استان هستیم و در این مسیر باید از ظرفیت نخبگان و فرزانگان به خوبی استفاده شود تا بتوانیم خلاء های موجود را کاهش داده و در مسیر تعالی گام برداریم.
ویسکرمی سپس با تاکید بر لزوم تقویت فعالیت های حوزه قرآن و عترت، اظهار داشت: یکی از مهمترین مشکلات ما در این خصوص کمبود زیرساخت های تخصصی قرآنی و همچنین مشخص نبودن متولی مستقیم در امور قرآنی است که باعث موازی کاری های بسیاری شده که باید ساماندهی شوند
نماینده خرم آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی در پایان خاطر نشان ساخت: موضوعاتی که در حوزه فرهنگی، هنری و قرآنی نیازمند حمایت نمایندگان است را مدون نموده و در اختیار مجمع استان قرار دهید تا در راستای تحقق آنها برنامه ریزی لازم صورت پذیرد.
هجدهمین جشنواره بین المللی امام رضا(ع) به صورت ویژه برگزار می شود
مدیرعامل بنیاد بین المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا جشنواره های امام رضا(ع) در استان های کشور به صورت ویژه برگزار خواهد شد.
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد ، محمودرضا برازش مدیرعامل بنیاد بین المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) گفت: در جلسه هیات مدیره بنیاد بین المللی امام رضا علیه السلام ابتدای اردیبهشت امسال به صورت ویژه تشکیل و مقرر شد برنامه شب میلاد امام رضا علیه السلام، تقدیر از خادمان داخلی و بین المللی فرهنگ رضوی ، هجدهمین دوره جشنواره بین المللی امام رضا علیه السلام و تقدیر از برگزیدگان جشنواره های استانی با ملاحظات ویژه و به صورت محدود برگزار شود که مورد موافقت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز قرار گرفت.
او افزود: به همین منظور امسال برنامه شب میلاد امام رضا (ع) همانند سال های قبل برگزار نخواهد شد و راهکار دیگری برای این مهم پیش بینی شده است.
مدیرعامل بنیاد بین المللی فرهنگی هنری امام رضا (ع) ادامه داد: اگر تا پیش از میلاد امام رضا (ع) که 13 تیرماه است، شرایط بهداشتی اجازه حضور افراد در یک سالن و برگزاری مراسم را به ما ندهد، با همکاری رسانه ملی و بهره گیری از فضای مجازی مراسم جشن شب میلاد و تجلیل از خادمان فرهنگ رضوی و برگزیدگان جشنواره های استانی امام رضا علیه السلام برگزار خواهد شد.
برازش بیان کرد: اگر شرایط بهداشتی بهتر شد و امکان برگزاری مراسم را با رعایت دستورالعمل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی داشته باشیم، مراسم شب میلاد به صورت محدود در یکی از سالن های شهر مشهد برگزار می شود.
او تصریح کرد: برگزاری جشنواره های فرهنگی و هنری امام رضا در استان ها نیز امسال تحت تاثیر شیوع کرونا قرار گرفت و مطابق سنوات گذشته امکان انتشار فراخوان و شروع جشنواره ها از اسفند پارسال فراهم نشد.
مدیرعامل بنیاد بین المللی فرهنگی هنری امام رضا تاکید کرد: به همین منظور و پس از دریافت نظرات دبیران جشنواره های استانی مقرر شد مراسم هجدهمین دوره جشنواره بین المللی امام رضا در استان های کشور در نیمه دوم سال 99 و پس از پایان ماه صفر آغاز و تا انتهای سال ادامه یابد که اطلاعات لازم در این خصوص به زودی در سایت بنیاد بین المللی امام رضا به نشانی shamstoos.ir منتشر خواهد شد.
برازش اظهار کرد: بنیاد بین المللی امام رضا (ع) طی ماه های قبل علاوه بر پیگیری امور مربوط به برگزاری جشنواره های فرهنگی و هنری امام رضا (ع)، تلاش کرده با استفاده از ظرفیت شبکه های مجازی، برای نشر و گسترش معارف اهل بیت (ع) برنامه ریزی و فعالیت کند و از تولید آثار فرهنگی و هنری در این حوزه حمایت کند.
انتهای پیام//ز.ق
به گزارش ایلنا از بندرعباس، رضا کمالی زرکانی ضمن تبریک فرا رسیدن روز ملی خلیج فارس به همه مردم ایران به ویژه هرمزگانی ها، گفت: حوزه تمدن خلیج فارس گستره وسیعی از کشورهای آسیا، آفریقا، آسیای شرقی و خاور دور را شامل می شود که از دو هزارسال قبل تاکنون با همدیگر روابط تجاری، فرهنگی، زبانی و مذهبی داشته اند.
وی افزود: خلیج فارس و تمدن متاثر از آن طی سالیان اخیر که مطالعات و پژوهش های بیشتری در خصوص آن انجام شد، شناخته تر شد و این مشترکات باعث افزایش آگاهی مردم جهان از تاثیرات خلیج فارس بر جوامع مختلف شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد هرمزگان به جشنواره بین المللی فرهنگی-هنری خیج فارس اشاره و بیان کرد:هرمزگان به عنوان مدافع اصلی هویت خلیج فارس در جهت مقابله با هجمه های فرهنگی دشمنان اقدام به راه اندازی جشنواره بین المللی فرهنگی – هنری خلیج فارس کرد که 9 دوره آن با تولید محتواهای مناسب و با حضور مقامات کشوری و لشکری برگزار شد.
کمالی زرکانی اضافه کرد: امسال نیز جشنواره ها، جشن های مردمی و رویدادهای مختلفی به مناسبت روز ملی خلیج فارس در نظر گرفته شد که با توجه به پروتکل ستاد مبارزه با بیماری کرونا و ابلاغ وزارتخانه مبنی بر تعطیلی کلیه مراکز فرهنگی – هنری و لغو تمامی جشنواره ها برای حفظ سلامت مردم، هرمزگان نیز مستثنی از این امر نبود و در زمان مناسب برنامه های مرتبط با روز ملی خلیج فارس برگزار خواهد شد.
وی در پایان از حمایت های سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، فریدون همتی استاندار هرمزگان و دیگر مسئولان و مقامات و به ویژه نویسندگان، پژوهشگران، هنرمندان و اهالی فرهنگ، هنر و رسانه استان در جهت حمایت و مشارکت در برگزاری جشنواره بین المللی فرهنگی – هنری خلیج فارس تقدیر و تشکر کرد.
