
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به دنبال امضای نامه جمعی از هنرمندان ایران به هنرمندان مستقل جهان در خصوص شرایط سخت تحریم های ظالمانه آمریکا، سید عباس صالحی طی نامه ای ابعاد فراگیر و تاثیر بین المللی این اقدام را به اطلاع اعضای دولت رسانده بود.
در نامه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به اعضای دولت آمده است:
در کشاکش نبرد نفس گیر مردم شرافتمند و مظلوم ایران اسلامی با دشواری های طاقت فرسای بیماری کرونا و تحریم های ظالمانه ی آمریکا بار دیگر اهالی فرهنگ، هنر و رسانه کشور علاوه بر راه اندازی نهضت تولید محتوای مورد نیاز این روزها در فضای مجازی، با موقعیت شناسی بخردانه و بهره گیری از ادبیات اخلاق گرایانه و تامل برانگیز، با مخاطب قرار دادن وجدان هنرمندان مسول و مستقل سراسر جهان، علاوه بر نکوهش ظلم آشکار قدرت های جهانی در تنگ تر کردن حلقه ی تحریم ظالمانه علیه ملت ایران، عواقب استمرار این تحریم ها بر تشدید شرایط سخت و خسارت بار اپیدمی کرونا بر وضعیت بیماران، کودکان، سالخوردگان و جامعه پزشکی ایران را به صراحت تقبیح کردند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از نامه خود به اعضای دولت تصریح کرد:
این نامه دردمندانه و روشنگرایانه که تاکنون به امضای بیش از یک صد و هفتاد و پنج نفر از هنرمندان حوزه های مختلف فرهنگ، هنر و رسانه ی کشور با سلایق گوناگون رسیده است، تنها بعد از گذشت دو روز از زمان انتشار، پژواک گسترده ای در غرب داشته و مورد استقبال محافل فرهنگی جهان به ویژه هنرمندان ایتالیا به عنوان کانون بیماری کرونا در اروپا قرار گرفته است و هنرمندان این کشور در همراهی و هم آوایی با هنرمندان ایرانی با اختصاص درگاه ویژه ای در فضای مجازی و تشویق به امضای این نامه روشنگرایانه، همدلی خود را با مردم ایران ابراز داشتند.
سید عباس صالحی در بخش پایانی نامه خود با اشاره به بازتاب جهانی این اقدام در رسانه های بین المللی نوشته است:
ترجمه سریع این نامه به زبان انگلیسی، ایتالیایی، فرانسه، ژاپنی و چینی بازتاب گسترده آن در بولتن خبری بی بی سی و صفحات نخست روزنامه های مهم کورریره دلاسرا ، موندو و هافینگتون ایتالیا و سایت فستیوال فیلم فرانسه و خبرگزاری های دویچه وله آلمان، تلگراف منطقه ای مصر، اسپوتنی روسیه و سه خبرگزاری مملکت ، تایم و خبر لر در ترکیه از واکنش های اولیه رسانه های جهان به نام هنرمندان ایران محسوب می شود.
دکتر جهانگیری در پاسخ به نامه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تشکر و قدردانی از اقدام هنرمندان امضاءکننده این نامه خاطرنشان کرد:
انتظاری جز این از هنرمندان عزیز کشورمان نبوده و نیست، که همواره در روزهای سخت در کنار مردم و طنین صدای آنها در جهان باشند، امیدواریم جلوی این ظلم آشکار آمریکا(تحریم ها) بر علیه ملت ایران گرفته شود.
گفتنی است چندی پیش به دنبال شیوع بیماری کرونا جمعی از هنرمندان ایرانی در نامه ای خطاب به هنرمندان مستقل جهان خواستار واکنش جهانی بر علیه تحریم های ظالمانه آمریکا بر علیه مردم ایران شده بودند.
در بخشی از این نامه که مورد استقبال رسانه های داخل و خارج از کشور قرار گرفت، آمده است:
برای ما هنرمندان ایرانی، اکنون مهم است که بدانیم شما- هنرمندان جهان- درمورد وضعیت بیماران کرونایی، کودکان و سالخوردگان در آستانه ابتلا و کمبودهای خسارت بار جامعه پزشکی ایران در این بحران، چه فکر می کنید، چه می گویید و چه می کنید.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی اصغر کاراندیش معاون حقوقی، امور مجلس و استان ها وزارت خانه متبوع، گفت: همه ساله با آغاز سال جدید فرصتی دست می دهد که نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیداری با وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی داشته تا با برنامه ریزی دقیق افق روشنی برای حوزه فرهنگی کشور ترسیم کنند .
وی ادامه داد: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این جلسه از همکاری خوب مجلس شورای اسلامی به ویژه کمیسیون فرهنگی در پیشبرد اهداف تبیی شده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکر و قدردانی کرد و خواستار تعمیق روابط بین این وزارتخانه و مجلس شورای اسلامی شد .
معاون حقوقی، امور مجلس و استان ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: آقای صالحی همچنین بر نقش مهم کمیسیون فرهنگی مجلس در پیشبرد اهداف فرهنگی نظام تاکید و گزارشی از فعالیت های انجام شده توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه کشور ارائه کرد .
کاراندیش تصریح کرد: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این دیدار به نقش آفرینی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کمیته اطلاع رسانی ستاد ملی مبارزه با کرونا اشاره و بر اقدامات خوب و گسترده این وزارتخانه و اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه کشور در مدیریت جو روانی بحران کرونا تاکید کرد .
وی افزود: در این دیدار اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس نیز به بررسی مسائل فرهنگی کشور پرداخته و از همراهی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه برای مقابله با کرونا تشکر و قدردانی کردند .
معاون حقوقی، امور مجلس و استان ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: همچنین اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس بر ضرورت همه جانبه فعالیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال جدید و مبتنی بر شعار سال جهش تولید تاکید و خواستار رونق و بالندگی هرچه بیشتر این حوزه در سال 99 شدند .
گفتنی است در این دیدار جمشید جعفرپور رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس، عباس سرمست، احمد آزادی خواه، سید صادق طباطبایی نژاد، علیرضا ابراهیمی، سید احسان قاضی زاده هاشمی و محمداسماعیل سعیدی حضور داشتند .
الهام بهروزی
درگیر شدن کشور با کرونا امروز از مرز دو ماه گذشته است و حوزه فرهنگ و هنر را مانند سایر حوزه ها به سمت ورشکستگی و رکود پیش می برد. این در حالی است که همواره روزهای واپسین سال پیش و ماه های آغازین سال جدید روزهای رونق کسب و کارهای فرهنگی و هنری به شمار می رفته اما امسال شیوع این بیماری منحوس در کشور، منجر به تعطیلی اجباری و ناخواسته مراکز فرهنگی، سینماها، تماشاخانه ها، موسسات فرهنگی هنری، آموزشگاه های هنری، نشست ها و نمایشگاه های تخصصی، تئاترها، کنسرت ها و ... شده است که خسارت سنگینی را برای صاحبان پیشه های فرهنگی و هنری به دنبال داشته است.
این در حالی است که فرهنگ و هنر به خودی خود فقیر است چون هر ساله سهم بسیار ناچیزی را در بودجه کشوری دارد و هیچ گاه در اولویت دولتمردان نبوده است. بنابراین پیش از این صاحبان پیشه های فرهنگی و هنرمندان با خلاقیت، عشق و امید امورات خود را پیش برده اند اما اکنون ویروسی کوچک به نام کویدد 19 آنها را از حرکت بازداشته است؛ چراکه این ویروس بسیار جدی و مسری است.
کویدد 19 از بدو ورودش به کشور سینماها و سالن های کنسرت ها، گالری ها، تماشاخانه ها و آموزشگاه های فرهنگی و هنری را به تعطیلی کشاند و مدیران و کارکنان این مجموعه ها را به چه کنم، چه کنم انداخت! تا جایی که بسیاری از سینماداران و متولیان مراکز فرهنگی هنری را به صراحت انداخت تا برای کاستن از بار بدهی هایشان عذر کارمندان و کارکنان خود را بخواهند یا آنها را به مرخصی های اجباری بفرستند! که این تصمیم وضعیت معیشتی بسیاری از آنها را به بحران کشانده است.
در این میان عملکرد منفعلانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان های متبوعش هم موجب اعتراض بسیاری از هنرمندان و فعالان فرهنگی شده است که از جمله آنها می توان به نامه اعتراضی کانون کارگردانان سینمای ایران به سازمان سینمایی کشور اشاره کرد. آنها در این نامه خطاب به حسین انتظامی نوشته اند: جناب آقای دکتر حسین انتظامی، ریاست محترم سازمان سینمایی؛ همان گونه که مستحضرید در ایام سخت شیوع کرونا، تعطیلی پروژه ها و سالن های سینما باعث شده که تمامی اهالی سینما، خصوصا صنوف کارگری خانه سینما دستخوش بحران معیشتی شوند.
در چنین شرایطی تمامی سینماگران از حضرتعالی توقع همراهی و همدلی داشتند که متاسفانه تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده است . کانون کارگردانان سینمای ایران همواره نسبت به بی توجهی شما به صنوف سینمایی غیرتهیه کنندگی گلایه مند بود و نمونه اش حضور نداشتن حتی یک عضو غیر تهیه کننده صنفی در کارگروه بررسی آسیب های کرونا در سینما است.
کانون کارگردان سینمای ایران تخصیص مبلغ پانصد هزار تومان عیدی یا کمک رفاهی! یا هر عنوان دیگری آن هم با منت و ضرب الاجل و با حذف درصد بالایی از اهالی صنوف را در شأن سینمای ایران نمی داند؛ چراکه معتقد است تمامی اعضا از حقوقی یکسان برخوردارند و در این شرایط سخت می بایست مبلغی مناسب تر برای جبران بیکاری و خانه نشینی به همه اهالی خانه سینما تعلق می گرفت . ای کاش در این روزها به جای انتشار پیش نویس نظامنامه تهیه کنندگی برای پیش نویس به زمین مانده بیمه بیکاری یا حمایت از سینماگران خصوصا صنوف کارگری سینما پیش قدم می شدید .
بنابراین در اعتراض به این شرایط و همراهی با صنوف سینمایی ترجیح می دهیم مبلغ عیدی کانون کارگردانان را که به کمتر از یک سوم اعضا تعلق می گیرد دریافت نکنیم، زیرا اعتقاد داریم رقم فوق مفهوم تامین رفاهی برای هیچ یک از صنوف سینمایی در این شرایط سخت و دشوار کرونایی را نمی دهد و تنها یک رفع تکلیف ساده انگارانه است.
افزون بر این، هنرمندان و فعالان فرهنگی – که عضو صندوق هنرمندان هستند- علاوه بر تعطیلی کار در زمینه بیمه هم با چالش روبه رو شده اند و این مساله قوز بالاقوز شده و بر دردهای آنها افزوده است. این در حالی است که پیش از این (اوایل فروردین امسال) از سوی تشکل های هنری همچون خانه سینما و خانه تئاتر اعلام شده بود که به دلیل شرایط بحرانی بعد از کرونا و به سبب آسیبی که به اقشار هنری وارد شده است، صندوق اعتباری هنر حق بیمه اعضای خود را در سه ماه ابتدایی سال می بخشد؛ اما به تازگی تعدادی از هنرمندان با مراجعه به دفترهای تامین اجتماعی متوجه شده اند که این طرح هنوز اجرائی نشده است.
در این رابطه مدیرعامل صندوق اعتباری هنر گفت: بخشیدن حق بیمه اعضای صندوق برای سه ماه نخست امسال، به عنوان یکی از موارد مندرج در بسته جامع حمایت از هنرمندان از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای جبران خسارت های کرونا به هنرمندان، پیشنهاد شد .
به گفته سیدحسین سیدزاده، در همین زمینه ما با وزارت رفاه مکاتبه کردیم و این وزارتخانه هم موضوع را با بیمه تامین اجتماعی پیگیری کرد ولی هنوز تامین اجتماعی پاسخی نداده است که امیدوارم زودتر این مساله به نتیجه برسد،.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال دارد این قضیه منتفی شود، توضیح داد: امید ما بر این است که اجرائی شود. امیدوارم تا پایان این هفته پاسخی بگیریم البته تامین اجتماعی هم به شدت تحت فشار است و آنان هم محدودیت های خاص خود را دارند .
سیدزاده با بیان اینکه خانه های هنری خیلی زود پیشدستی و این موضوع را اطلاع رسانی کردند، تصریح کرد: طبیعتا در اعضای آنها ایجاد توقع شده است ولی در هر حال این موضوع در حال بررسی و پیگیری است که امیدواریم به نتیجه برسد .
مدیرعامل صندوق اعتباری هنر در پایان در پاسخ به این پرسش که اگر این طرح اجرائی نشود، تاخیر در پرداخت حق بیمه برای اعضا مشکلی ایجاد نمی کند، یادآور شد: حق بیمه هر ماه تا پایان ماه بعد فرصت واریز دارد و من هم امیدوارم در همین چند روز آینده قطعیت این موضوع مشخص شود.
بنابراین همه برنامه ها و تصمیماتی که مربوط به حوزه فرهنگ و هنر می شود همچنان با اما و اگر و هاله ای از ابهام روبه روست و قطعیتی در آنها دیده نمی شود و متاسفانه متولیان فرهنگی کشور هم در این ایام منفعلانه ظاهر شده اند که این به یاس هنرمندان افزوده است. آنها خواستار حرکتی سازنده و اصولی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای حمایت از هنر و فرهنگ کشور هستند.
خوشبختانه این مطالبه سرانجام روز گذشته از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پاسخ داده شد و وی در نامه هایی جداگانه به معاون اول رئیس جمهور، رئیس دفتر رئیس جمهور، رئیس سازمان برنامه و بودجه و معاون اقتصادی رئیس جمهور با اعلام خسارت های وارده به بخش فرهنگ کشور خواستار مساعدت های هر چه سریع تر دولتِ به مشاغل آسیب پذیر فرهنگ، هنر و رسانه کشور شد. اقدامی که بارقه های امید را در دل هنرمندان و فعالان فرهنگی روشن کرده است اما باید دید که دولتمردان این بار در مقابل این خواسته بحق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چگونه ظاهر می شوند آیا برای راست شدن کمر خمیده فرهنگ و هنر زیر چرخ بیرحم کرونا تصمیمی کارساز اتخاذ می کنند!
بر اساس این خبر، سید عباس صالحی در این نامه ها به اسحاق جهانگیری، محمود واعظی، محمدباقر نوبخت و محمد نهاوندیان نوشته است: ه مان گونه که مستحضرید روزهای رونق کسب وکارهای فرهنگی، هنری و رسانه ای کشور، با آغاز بحران همه گیری بیماری کرونا به گونه ای دیگر رقم خورد، چنانچه روند رکود و کسادی در سال جاری نیز تدوام یافته است. با توجه به نگاه همدلانه و متعهدانه دولت محترم و در رأس آن ریاست محترم جمهور برای بهبود محیط کسب و کارها و ضرورت انجام اقدامات حمایتی در این بخش، سپاسگزار خواهد بود مطابق دستور جنابعالی و باتوجه به ویژگی شغلی هنرمندان و فعالان فرهنگی که عموما از جمله آسیب پذیرترین اقشار جامعه هستند، عنایت ویژه ای به منظور کاستن حداقلی از فشار مالی و معیشتی آنان صورت پذیرد .
مزید استحضار میزان خسارت وارده این بخش تا پایان فروردین ماه جاری بالغ بر 921/760/9 میلیون ریال، معادل 976 میلیارد تومان برآورد و نیز حمایت های پیشنهادی صندوق اعتباری هنر در سه بخش حق بیمه، سرانه درمان و جبران خسارت بیکاری پیش بینی شده است که شامل 500/659/789/218 ریال حق بیمه برای 35500 نفر از اعضای صندوق، 000/400/768/137 ریال سرانه درمان برای 78 هزار و صد نفر از اعضا و 000/000/980/439/1 ریال برای جبران خسارت بیکاری هنرمندان میزان در نظر گرفته شده است .
با همین ملاحظات به پیوست گزارش برآورد میزان خسارت وارد آمده به بخش فرهنگ و هنر تا این تاریخ، برای دستور مساعدت و اقدامات حمایتی تقدیم می شود.
طبق اعلام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برآورد خسارت کسب و کارهای بخش فرهنگ و هنر (مبالغ به میلیون ریال) به این شرح است: 1) فرهنگی: 751/475/3 ریال. 2) هنری: 170/503/3 ریال. 3) رسانه ای و تولید محتوای دیجیتال: 000/782/2 ریال. جمع کل : 921/760/9 ریال
یارانه های حمایتی صندوق اعتباری هنر: 1) مجموع کمک بابت حق بیمه هنرمندان: 500/659/789/218 ریال. 2) مجموع کمک سرانه درمان هنرمندان: 000/400/768/137 ریال. 3) مجموع کمک بابت جبران خسارت و بیکاری هنرمندان: 500/059/538/439/1 ریال. جمع کل: 500/059/538/796/1 ریال.
در همین راستا وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در توئیتی با اشاره به اعلام خسارت های ناشی از بیماری کرونا تصریح کرده است: امروز نامه برآورد جامع خسارات حوزه فرهنگ، نشر، تئاتر، موسیقی، تجسمی، سینما، رسانه، آموزشگاه ها، موسسات، کانون ها و مشاغل مرتبط به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آقایان جهانگیری و نهاوندیان ارسال شد . اصحاب فرهنگ و هنر منتظر خبرهای خوب از جلسه کمیته اقتصادی ستاد ملی کرونا هستند .
پس از پیگیری های انجام شده وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی برای قرار گرفتن کسب و کارهای فرهنگی هنری و رسانه ای در رسته مشاغل آسیب دیده از بروز و ظهور بیماری کرونا، با دستور سیدعباس صالحی، معاونت توسعه مدیریت و منابع وزارتخانه متبوع ماموریت یافته است با همکاری معاونت ها و واحدهای مرتبط و نظرخواهی از نهادها و صنوف معین وابسته سراسر کشور گزارش دقیق و کمّی از میزان خسارت های واردشده به کسب های و کارهای موضوع مصوبه هیات وزیران تهیه و برای تامین اعتبار لازم به منظور جبران خسارت های وارده و اقدامات حمایتی دولت از فعالان فرهنگ، هنر و رسانه کشور به کمیته اقتصادی ستاد ملی کرونا ارسال کند .
به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، سفر به حج تمتع با توجه به شیوع کرونا و درخواست عربستان مبنی بر توقف برنامه ریزی کشورهای اسلامی برای برپایی حج تمتع، در هاله ای ابهام است.
کرونا مانع برنامه ریزی حج تمتع 99 نشد/ آمادگی سازمان حج و زیارت برای اعزام زائران
اما به دلیل اینکه حج تمتع یک واجب شرعی است و عربستان تصمیم قطعی برای برگزاری یا عدم برگزاری حج تمتع را اعلام نکرده است، مسؤولان حج و زیارت هم همچنان در حال برگزاری سفر به حج تمتع هستند و احتمالات مختلف همچون برگزاری حج تمتع همچون سال های گذشته با رفع یا کاهش کرونا ، برگزاری حج تمتع با اعمال محدودیت و کاهش تعداد زائران و حتی عدم برپایی حج تمتع را در نظر گرفته اند، تا در صورت تصمیم عربستان برای برپایی حج تمتع آمادگی لازم را داشته باشند.
خالی بودن یک سوم ظرفیت کاروان ها پس از حدود 2 ماه از آغاز نام نویسی
اما با وجود اینکه نام نویسی کاروان های حج تمتع از نهم اسفندماه آغاز شده بود و همچنان نیز ادامه دارد، در جلسه شورای برنامه ریزی و هماهنگی بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت به تکمیل ظرفیت 67 درصد کاروان های حج تمتع سال جاری اشاره شد. یعنی بیش از یک سوم (30 درصد) ظرفیت ها خالی است و بسیاری از مشمولان حج تمتع که بیش از 250 هزار نفر هستند، تاکنون اقدام به نام نویسی برای تشرف به این سفر معنوی در سال جاری نکرده اند.
تعداد مشمولان تشرف به حج تمتع افزایش یافت/ اعلام اولویت ذخیره جدید حج تمتع 99
البته با توجه به استفتای دفتر مقام معظم رهبری درباره وجوب حج تمتع با وجود کرونا ، تا وقتی از طرف نهادهای مسئول منعی اعلام نشده در صورت استطاعت باید برای انجام این فریضه مهم الهی اقدام نمایید . بر همین اساس نیز در حدود بیش از یک ماه و نیم اخیر که ثبت نام حج تمتع آغاز شده است، کمتر از 55 هزار نفر در کاروان ها ثبت نام کرده اند و به دلیل خالی بودن ظرفیت بیش از 30 درصدی کاروان ها، سازمان حج و زیارت اولویت های ذخیره جدیدی اعلام کرده است تا علاوه بر دارندگان فیش حج تمتع تا نیمه اردیبهشت ماه 86، ودیعه گذاران تا پایان خرداد 86 نیز بتوانند در مناسک حج ابراهیمی سال جاری ثبت نام کنند.
وضعیت حج تمتع امسال تا پایان ماه رمضان مشخص می شود
البته با وجود شیوع کرونا در جهان و عدم کنترل آن در بسیاری از کشورها، به نظر می رسد که حج تمتع امسال برگزار نشود. در همین رابطه علیرضا رشیدیان رئیس سازمان حج و زیارت گفته است که وضعیت برپایی یا عدم برپایی حج تمتع حداکثر تا پایان ماه مبارک رمضان باید از سوی سعودی ها اعلام شود، چرا که اگر قرار باشد حج هم برگزار شود، نیازمند برنامه ریزی و آماده سازی زیرساخت های لازم در عربستان و حتی از سوی کشورهای اسلامی شرکت کننده در حج تمتع است.
برنامه ریزی در صورت کاهش سهمیه حج تمتع از سوی عربستان
با این حال یکی از احتمالات مسؤولان کشورمان در زمینه حج تمتع سال جاری، در صورت برپایی حج تمتع از سوی سعودی ها، کاهش سهمیه کشورهاست. به طوری که برای این امر نیز پیش بینی های لازم صورت گرفته است.
یکی از اقدامات سازمان حج و زیارت برای تشرف به حج تمتع سال جاری، غربالگری زائران خانه خدا برای تشرف به حج تمتع است. به طوری که سازمان حج و زیارت در کنار برنامه ریزی های عادی حج تمتع برای زائران خانه خدا، تصمیم به غربالگری زائران گرفته است تا درصورتی که عربستان سهمیه زائران برای رعایت فاصله اجتماعی کاهش دهد، بتواند زائران آماده را که آسیب پذیری کمتری دارند، به سفر حج تمتع اعزام کند.
پیش بینی انجام ملاحظات بهداشتی از سوی عربستان در صورت برپایی حج 99
بر همین اساس به گفته علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت اگر به هر دلایلی عربستان حج را برگزار و بخواهد ملاحظات بهداشتی و فاصله گذاری را به طور کامل انجام دهد، باید فضای حضور زائران افزایش یابد که در حال حاضر این امر برای عربستان امکان پذیر نیست. برای همین ممکن است در سهمیه ها محدودیتی اعمال کند که به دلیل اهمیت حفظ فاصله چه در هتل ها و ایام تشریق در عرفات و منا که عملا زائران به دلیل کمبود جا در کنار و نزدیک به هم استراحت می کنند، تعداد زائران اعزامی به حج تمتع نیز کاهش می یابد و سازمان حج و زیارت نیز باید تعداد زائران اعزامی را کاهش دهد، به طوری که اعزام افراد آسیب پذیر یا افرادی که بیماری زمینه ای دارند، به سال بعد موکول خواهد شد.
معاینات افراد کم خطر و زیر 55 سال از اوایل اردیبهشت آغاز می شود
با این اقدام، سازمان حج و زیارت، معاینات زائران خانه خدا را همچون سال گذشته البته با اعمال شاخص های مختلفی انجام خواهد داد تا جایی که جمال الدین الوانی سرپرست مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در گفت وگو با خبرنگار حج و زیارت فارس با اشاره به تدوین پروتکل بهداشتی برای تشرف به حج تمتع، می گوید: با توجه به نامشخص بودن برپایی حج تمتع، در مرحله نخست زائران کم خطر معاینه می شوند که معاینات آن ها حدود دو هفته به طول می انجامد و پس از پایان معاینات آن ها، معاینات سایر زائران صورت می گیرد.
وی با اشاره به احتمال کاهش سهمیه کشورها در صورت برپایی حج تمتع 99، می افزاید: با برنامه ریزی صورت گرفته از سوی سازمان حج و زیارت، در صورت تصمیم سعودی ها به کاهش سهمیه حج برای کشورها، افراد پرخطر امسال به حج تمتع اعزام نمی شوند. بر همین اساس، زائران تا 55 سال ابتدا معاینه شده و پس از آن معاینات سایر زائران خانه خدا انجام می پذیرد تا در صورت برپایی حج تمتع با تمام سهمیه کشورها در سال جاری زائران آمادگی لازم را داشته باشند.
افراد آسیب پذیر به حج 99 اعزام نمی شوند
علاوه بر این، یکی از مشکلات در معاینات پزشکی زائران مراجعه حضوری به بیمارستان ها برای انجام معاینات پزشکی یا آزمایش های حج تمتع است که در این رابطه نیز رئیس سازمان حج و زیارت اعلام کرده است که با توجه به شرایط بیمارستان ها در نظر داریم غربالگری زائران در بیمارستان هایی که بیماران کرونایی در آنجا نیستند، صورت گیرد.
رشیدیان با بیان اینکه به دلیل کرونا برخی آزمایشگاه ها و بیمارستان ها برای مراجعه زائران مناسب نیستند، می افزاید: امیدواریم با کمک هلال احمر بتوانیم مراکز جدای مراکز درمانی درگیر با کرونا را انتخاب و زائران را در آنجا پذیرش و غربالگری کنیم. علاوه بر این، کدهایی علاوه بر کدهای عادی لحاظ می کنیم تا درصورت محدودسازی اعزام، آنهایی به لحاظ سنی آسیب پذیر هستند، از لیست امسال حذف و برای سال آینده برنامه ریزی کنند.
بررسی کاهش زمان سفر در صورت برپایی حج تمتع 99
یکی دیگر از پیش بینی های سازمان حج و زیارت در صورت برپایی حج تمتع سال جاری، کاهش زمان سفر است که رئیس سازمان حج و زیارت این امر را منوط به برنامه ریزی و هماهنگی با طرف سعودی دانست تا علاوه بر افزایش سرعت رفت زائران، بازگشت آن ها نیز سریع تر انجام شود.
بهره گیری از ظرفیت های مختلف برای برگزاری جلسات آموزش مجازی حج
علاوه بر این، مناسک حج تمتع به دلیل برخی پیچیدگی ها نیازمند آموزش است و هر ساله آموزش زائران از بیش از سه ماه قبل از آغاز اعزام ها صورت می گرفت، اما به دلیل شیوع کرونا تاکنون جلسات آموزشی برگزار نشده و به گفته اکبر رضایی سرپرست معاونت حج و عمره سازمان حج و زیارت، جلسات آموزشی به صورت مجازی برگزار می شود تا مشکلی برای سلامت زائران ایجاد نشود.
همچنین حجت الاسلام محمدعلی اخویان، مدیر آموزش بعثه مقام معظم رهبری از برپایی جلسات زائران حج تمتع به صورت مجازی و از طریق پیام رسانه های داخلی به منظور جلوگیری از شیوع کرونا خبر داده است. رئیس سازمان حج و زیارت بهره گیری از ظرفیت مجازی، رادیو و تلویزیون محلی برای آموزش زائران حج تمتع را با توجه به شیوع کرونا امری ضروری دانسته است.
با برنامه ریزی های مختلف سازمان حج و زیارت برای برپایی حج تمتع سال جاری یا پیش بینی مهار یا کنترل کرونا تا برپایی حج تمتع، باید منتظر اعلام طرف سعودی برای برپایی مناسک حج تمتع 99 باشیم. البته همانطور که رئیس سازمان حج و زیارت عنوان کرده است حج تمتع یک واجب شرعی است و حاکمان عربستان نیز به عنوان خادمان حرمین شریفین نسبت به استمرار حج تمتع و طواف خانه خدا مسؤول هستند.
با این وجود، باید منتظر باشیم و ببینیم کرونا تا زمان حج تمتع مهار می شود تا حج تمتع به دور از نگرانی برپا شود یا اینکه عربستان به دلیل شیوع کرونا حج امسال را با اعمال محدودیت برگزار یا حتی در کل ممنوع خواهد کرد. البته در صورت برپایی حج تمتع با هر شیوه ای عربستان باید ظرفیت لازم برای میزبانی از زائران خانه خدا و برپایی حج تمتع در ایام کرونا را داشته باشد تا زائران در چنین شرایطی دچار مشکل نشوند.
انتهای پیام/
به گزارش ایسنا، حج تمتع واجب شرعی مسلمانان است، با این حال شیوع ویروس همه گیر کرونا، عربستان را بر آن داشت تا از مسلمانان بخواهد فعلا برای حج اقدامی انجام ندهند. به نظر می رسد با توجه به ناشناخته بودن این ویروس، سعودی ها ترجیح داده اند درباره حج تمتع که زمان آن در اواسط تابستان خواهد بود، فعلا اظهار نظر و برنامه ای نداشته باشند و شاید مثل عمره در آخرین لحظه بدون اطلاع قبلی به دولت ها، حج را هم تعلیق کنند. این بلاتکلیفی باعث شده برنامه سایر کشورها در ارتباط با زائران نیز تحت تاثیر قرار بگیرد.
در ایران ثبت نام کاروان های حج تمتع از نهم اسفند ماه 98 آغاز شد اما حالا سرپرست معاونت حج و عمره سازمان حج و زیارت خبر داده که فقط 67 درصد ظرفیت کاروان ها پر شده است. قرار است این سازمان از روز چهارشنبه (27 فروردین ماه) اولویت های جدید را برای تکمیل ظرفیت خالی فرا بخواند. این سومین بار است که سازمان حج اولویت جدید برای ثبت نام در کاروان ها اعلام می کند.
سازمان حج و زیارت همچنین سه سناریو برای حج در شرایط کرونا تعریف کرده است که شامل اجرای حج با رعایت پروتکل های بهداشتی ، ممنوعیت اعزام افراد پرخطر به حج و تعلیق حج است.
اظهارات اکبر رضایی سرپرست معاونت حج و عمره سازمان حج و زیارت که گفته است: معاینات زائرانی که در کاروان های حج 99 ثبت نام کرده اند، از اوایل اردیبشت ماه آغاز خواهد شد ، نیز نشان از آن دارد که ایران به دلیل آنکه عربستان هنوز تصمیم قطعی را نگرفته، همچنان تاکید بر تداوم فرایند ثبت نام در کاروان های حج دارد.
علیرضا رشیدیان رییس سازمان حج و زیارت در جلسه شورای برنامه ریزی و هماهنگی بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت نیز از پیگیری برای تامین ارز مورد نیاز حج 99 خبر داده و گفته است: هرچند شرایط برگزاری حج کاملا روشن نیست ولی برنامه ریزی ها در حال پیگیری است و امیدواریم که با فروکش کردن کرونا زمینه مناسب برای برگزاری حج فراهم شود.
حجت الاسلام والسلمین سید عبدالفتاح نواب سرپرست حجاج ایرانی هم خواستار دقت نظر بیشتر در اجرای برنامه های سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری برای حج آینده شد و تاکید کرد که برنامه های آموزشی زائران از اول اردیبهشت ماه آغاز شود. او قبلا سفارش کرده بود که این دوره های آموزشی مجازی برگزار شود.
سهمیه حج ایران برای سال 99، حدود 87 هزار و 500 نفر تعیین شده است. هزینه این سفر از 32.5 میلیون تا حدود 41 میلیون تومان متغیر است.
رییس سازمان حج و زیارت قبلا درباره تکلیف هزینه ثبت نام زائران در صورت برگزار نشدن حج گفته است: تحولات اقتصاد جهانی و نرخ برابری ارز و ریال و هرگونه افزایشی در نرخ ها متوجه هزینه های اعزام حجاج ما در سال آینده نخواهد شد.
رشیدیان این توضیح را اضافه کرده که فقط درصد اندکی از هزینه های حجاج همانند عوارض، ویزا، هواپیما، سازماندهی و آموزش ممکن است در سال آتی تغییر کند اما بخش عمده هزینه سفر حج برای زائران ثبت نامی امسال در این صورت ثابت خواهد بود و مشمول افزایش ها نمی شود.
او همچنین تاکید کرده که تمام زائران ثبت نامی امسال در صورت برگزار نشدن حج 99 در سال بعد، اعزام می شوند و در صورتی سال آینده، ثبت نام جدید انجام می شود که سهمیه کشورمان بیش از افراد ثبت نامی باشد، ضمن آنکه هزینه سفر حج ثبت نامی های جدید بر اساس نرخ ارز همان سال محاسبه و دریافت می شود.
انتهای پیام
به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، خادمان موکب أین زوار الحسین (ع) به منظور جلوگیری از شیوع کرونا فعالیت خود را از اواخر سال گذشته آغاز و پس از برنامه ریزی اقدام به تقسیم وظایف کردند.
ضدعفونی معابر شهر توسط خادمان یک موکب
به طوری که برخی از خادمان، خیابان های شهر را ضدعفونی کردند و برخی دیگر برای تأمین نیاز تجهیزات بهداشتی دست به کار شدند.
بر همین اساس روند ضدعفونی معابر شعر تهران به همت خادمان موکب أین زوار الحسین (ع) آغاز شد و همچنان نیز ادامه دارد.
تولیدی پوشاک برای مقابله با کرونا به کارگاه تولید ماسک تبدیل شد
علاوه بر این، با توجه به نیاز یک مکان مناسب به منظور تولید ماسک، یکی از خادمان حسینی تولیدی پوشاک خود را برای تهیه و تولید ماسک در اختیار سایر خادمان قرار داد و جمعی از خادمان این موکب اربعینی در تولیدی پوشاک اقدام به راه اندازی کارگاه تولید ماسک کردند و به همت خادمان بیش از 50 هزار ماسک تاکنون تولید و در بین مردم شرق و جنوب شرق تهران به ویژه شهدا، پیروزی، خراسان و محله اتابک توزیع شده است.
توزیع بیش از 2 هزار بسته معیشتی بین نیازمندان
همچنین تهیه مواد ضدعفونی و توزیع آن در بین مردم و تهیه بیش از 2 هزار بسته معیشتی و توزیع آن در بین نیازمندان از دیگر اقدامات موکب أین زوار الحسین (ع) به شمار می رود.
به گزارش فارس، موکب های حسینی که در ایام اربعین برای به زائران حسینی در داخل کشور و مسیر نجف تا کربلا خدمت می کنند، این بار برای مبارزه با کرونا با فعالیت های جهادی در نقاط مختلف کشور دست به دست هم داده اند.
انتهای پیام/
به گزارش خبرگزاری مهر ، علیرضا رشیدیان از انجام مقدمات و برنامه ریزی های لازم برای اعزام زائران کشورمان به سفرهای زیارتی عتبات عالیات در عراق و سوریه بعد از فروکش کردن اپیدمی کرونا خبر داد.
وی افزود: در این راستا پروتکل هایی را با همکاری وزارت بهداشت و درمان و نیز هلال احمر آماده و از طریق وزارت امور خارجه برای اعلام، اطلاع و اقدام طرف های مقابل یعنی عراق و سوریه ارسال کرده ایم.
وی عنوان کرد: در قالب این پروتکل ها مسافران از نظر سلامتی غربالگری شده و در صورت داشتن شرایط لازم، کارت صحت و سلامت دریافت می کنند.
وی با تاکید بر اینکه معیارهای غربالگری و ارزیابی سلامت زائران بر اساس شاخص های سازمان بهداشت جهانی در موضوع بیماری های واگیردار می باشد، گفت: علاوه بر آن دستورالعملی نیز برای فرآیند خدمات دهی به زائران مان در بعد داخلی دیده شده که در صورت فراهم شدن زمینه اعزام زائران و بهبود شرایط اپیدمی این ویروس به منظور حفظ سلامت مسافران و زائران از ابعاد مختلف در طول این سفر برنامه ریزی هایی شده است که همه مراحل از زمان ورود زائران به سیستم، انجام معاینات لازم، لحاظ اقدامات ضروری برای حین اعزام ، حتی توجه جدی به مباحث حمل و نقل، اقامت، تغذیه، تدارکات و نیز زیارت آنان را در بر می گیرد.
کد خبر 4900885
حجت الاسلام محمد نوروزپور در گفت وگو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با بیان اینکه سازمان اوقاف و امور خیریه و بقاع متبرکه از زمان شیوع ویروس کرونا در بحث خدمات اجتماعی و فرهنگی برای مبارزه با این ویروس فعال شده اند، اظهار کرد: در شرایط حاضر علی الظاهر در بقاع متبرکه بسته بوده و اماکن مذهبی زائر نداشته اند، اما فعالیت های آنها ادامه داشته است.
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به خدمات اجتماعی که در بقاع متبرکه در این مدت صورت گرفته است، گفت: این فعالیت ها در قالب تشکیل گروه های جهادی بوده است که در 271 بقعه، کارگاه تولید ماسک ایجاد و قریب پنج هزار ماسک در این بقاع تولید و در میان کادر پزشکی و مردم توزیع شده است.
وی ادامه داد: همچنین تاکنون 70 هزار بسته ارزاق و اقلام بهداشتی توسط هیئت امنای بقاع متبرکه به خانواده های که پس از شیوع کرونا شغلشان را از دست داده اند و یا دچار بیماری کرونا شدند، توزیع شده است.
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر همدلی و دستگیری از نیازمندان، گفت: به مناسبت ماه مبارک رمضان، 110 هزار بسته ارزاق در کشور در حال آماده سازی است تا در میان نیازمندان و فقرا توزیع شود.
حجت الاسلام نوروزپور اطعام بیماران بیمارستان و تهیه غذا برای کادر پزشکی و توزیع غذاهای تبرکی میان آنها را ازدیگر اقدامات مورد توجه دانست و تاکید کرد: تقدیر و تشکر از کادر درمانی و گروه های جهادی از سوی بقاع متبرکه در اعیاد ماه رجب و شعبان انجام شد که این برنامه ها همچنان ادامه دارد.
وی به خدمات فرهنگی بقاع متبرکه نیز اشاره کرد و گفت: با همکاری صدا و سیما، پخش دعای توسل، ندبه و کمیل، مداحی و سخنرانی و قرائت ادعیه های هفتم صحیفه سجادیه و مناجات شعبانیه در بقاع متبرکه در حال انجام است. ضمن اینکه در ماه مبارک رمضان جزء خوانی قرآن کریم در امامزادگان شاخص کشور بدون حضور جمعیت انجام می شود و از طریق شبکه های استانی و فضای مجازی نیز قابل دسترسی خواهد بود.
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه خاطرنشان کرد: همچنین در ماه مبارک رمضان سخنرانی مذهبی، تفسیر قرآن کریم، دعا و مناجات خوانی در امامزادگان شاخص استان ها برگزار و با همکاری رسانه ملی در صدا وسیما پخش و شبکه های مجازی نیز قابل دسترسی است.
پایان پیام/ 40
اصغر نوری با اشاره به ترجمه دو رمان و یک نمایشنامه در روزهای کرونایی پیشنهاد داد به جای اجرای تئاتر آنلاین می توان دانش تئاتری مردم را با برگزاری کلاس های آموزشی مجازی ارتقا داد.
اصغر نوری مترجم و کارگردان تئاتر درباره فعالیت های این روزهایش به تئاتر آنلاین گفت: من در 2 بخش ترجمه و کارگردانی تئاتر فعال هستم که خوشبختانه شیوع بیماری کرونا باعث مشکل آنچنانی در روند ترجمه ها نشده و من هم در این زمینه مشغول هستم اگرچه که این اتفاق ها به لحاظ روحی در روحیه همه تاثیر گذاشته و روند کارها را کند کرده است.
وی ادامه داد: مدتی است که مشغول ترجمه رمان ادموند گانگلیون و پسر نوشته ژوئل اگلوف بودم که ترجمه آن به پایان رسیده و در حال بازخوانی متن هستم. همچنین مشغول ترجمه رمان دیگری با نام همه آدم ها یکجور زندگی نمی کنند نوشته ژان پل دوبوآ هستم که هر 2 این کتاب ها قرار است توسط نشر افق منتشر شود. در زمینه نمایشنامه نیز به تازگی ترجمه نمایشنامه ساحلی وجدی معود را به پایان رسانده ام که امیدوارم بتوانم به زودی برای انتشار به نشر روزبهان تحویل دهم.
نوری درباره دیگر فعالیت های تئاتری اش توضیح داد: قرار بود امسال یکی از متن های خودم با عنوان من خودم را اواخر نیمه اول یا اوایل نیمه دوم سال در تماشاخانه ایرانشهر به صحنه ببرم که با توجه به شرایط پیش آمده احتمالا این اجرا نیز به تعویق می افتد. در این شرایط و با تعطیلی تماشاخانه ها و اجراها، تئاتر ضربه بسیار زیادی خورد که البته این خسارت ها از آبان ماه و با قطعی اینترنت که روند اجراها را مختل کرد، به وجود آمد و تا امروز نیز ادامه دارد.
کارگردان ستاره شناس یادآور شد: دولت اعلام کرده که قرار است به مشاغل و صنوفی که در این بحران دچار خسارت و آسیب شده اند کمک کند. یکی از صنوفی که در این وضعیت بسیار آسیب دید تئاتر بود چون شاید روند بیکاری اهالی تئاتر طولانی تر از مشاغل دیگر باشد؛ آنها از حدود 2 ماه قبل بیکار شده اند و این روند تا بیشتر از 2 ماه دیگر هم ادامه خواهد داشت بنابراین نیاز به حمایت دارند. احتمالا در این زمینه صندوق اعتباری هنر می تواند نقش به سزایی ایفا کند و وضعیت هنرمندان را به دولت گزارش دهد. در این شرایط هنوز انجمن هنرهای نمایشی هم بدهی سال گذشته هنرمندان را پرداخت نکرده است. من شهریور و مهر 98 اجرا داشتم ولی هنوز کم هزینه آن اجرا به من پرداخت نشده است.
نوری درباره ایده اجرای تئاتر به صورت آنلاین در شرایط تعطیلی تماشاخانه ها گفت: جدا از خوبی یا بدی که ممکن است این ایده داشته باشد، نمی توانم تصور کنم که چطور به مرحله اجرایی می رسد. در نهایت تصور نمی کنم این طرح، راه کار عاقلانه ای برای حمایت از تئاتر باشد. به جای آن می توان پیشنهاداتی را مطرح کرد که در آن دانش تئاترِ عموم مردم و خود تئاتری ها ارتقا پیدا کند. به عنوان نمونه به جای آنکه برویم در فرهنگسراها بدون تماشاگر نمایش ها را ضبط و پخش کنیم، می توان کلاس های آنلاین آموزشی با حمایت دولت برگزار کرد تا هم مردم و هم هنرمندان در این شرایط مطالب مناسبی یاد بگیرند.
وی در پایان صحبت هایش متذکر شد: معتقدم که تئاتری ها هم مثل بقیه مردم باید در قرنطینه باشند و دولت باید مثل دیگر جاهای دنیا همه اصناف را را مورد حمایت مالی قرار دهد تا مردم در این شرایط بتوانند به زندگی شان ادامه دهند.
شیوع بیماری کرونا مساجد کشور ما را همچون مساجد سایر کشورهای اسلامی به تعطیلی کشاند. این تعطیلی در روز 27 اسفند 1398 با مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا و ابلاغ مرکز رسیدگی به امور مساجد به انجام رسید. فقدان راهبردهای مدیریت مسجد در ایام شیوع کرونا، انفعال سیاست گذاران مسجد در این زمینه و بسندگی آن ها به ساده ترین راه یعنی تعطیلی مساجد از همان ابتدا انتقاد فعالان مسجدی را در پی داشت. میثم لطیفی، رئیس دانشکده معارف اسلامی و مدیریت دانشگاه امام صادق(ع) و عضو بنیاد ملی نخبگان، یکی از شخصیت هایی بود که با نگارش یادداشت هایی در فضای مجازی، انتقادات صریحی را به تعطیلی مساجد مطرح کرد. با این استاد دانشگاه به گفت وگویی چالشی پرداختیم که مشروح آن را در ذیل می خوانید.
ایکنا عملکرد مرکز رسیدگی به امور مساجد را در اعلام تعطیلی مساجد چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا راهی جز این وجود داشت؟
ضمن عرض تشکر بابت پرداخت به این موضوع مهم؛ لازم است در ابتدا ذکر کنم که در کشور از معضل غلبه مدیریت بحران بر مدیریت راهبردی رنج می بریم، یعنی به جای اینکه قبل از وقوع حادثه بنشینیم و با تشکیل اتاق فکر، پیش بینی و برنامه ریزی کنیم، کار را رها می کنیم تا اتفاق رخ دهد، وقتی اتفاق رخ داد، آنگاه کم کم دور هم جمع می شویم تا جلسه برگزار کنیم ، ه مین اتفاق در جنگ تحمیلی هم رخ داد، شخصیت هایی مثل شهید علم الهدی ماه ها قبل از اینکه جنگ شروع شود، تحرکاتی را در آن سوی مرز عراق مشاهده کرد و این موضوع را به اطلاع مسئولان رسانده بودند، اما حرف امثال آن ها شنیده نشد و عاقبت جنگ آغاز شد، حتی زمانی هم که جنگ آغاز شد با الگوی کلاسیک(زمین بده و زمان بگیر) به جنگ رفتیم و این شد که پشت سر هم، متحمل شکست شدیم، تا اینکه شخصیتی مثل شهیدباقری پیدا شد و استراتژی مبارزه را تغییر داد.
داستان کرونا هم دقیقاً همین است، نه پیش بینی خوبی داشتیم و نه استراتژی مناسبی اتخاذ کردیم. مسئولان از چند ماه قبل مطلع بودند که کرونا در چین رخ داده است، مجموعه های پزشکی ما مطالعاتی را آغاز کرده بودند که کرونا چیست و چطور دارد شیوع پیدا می کند، همان موقع باید دستگاه های مختلف برنامه خود را برای شیوع احتمالی کرونا تنظیم می کردند، واقعاً معلوم بود که این بیماری به مرحله پاندمی و همه گیری جهانی می رسد اما نه آموزش و پرورش، نه وزارت علوم، نه هیچ ارگان دیگری برای این موضوع برنامه ای ننوشت. نهادهای سیاست گذار مذهبی و فرهنگی مثل مرکز رسیدگی به امور مساجد، سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان تبلیغات اسلامی و ... نیز هیچ کدام برای شیوع احتمالی کرونا برنامه ریزی نکردند. به نظر من، سیاست های مسئولان ما به گونه ای بوده است که گویی هیچ ذهنیتی از کرونا ندارند، انگار نه انگار که این بیماری چند ماه قبل از چین آغاز شده بود و اطلاعات بسیاری درباره این بیماری و راهکارهای کنترل آن وجود داشت.
اگر بخواهیم به طور خاص درباره مرکز رسیدگی به امور مساجد صحبت کنیم، ما هیچ خبری نشنیدیم که پیش از ورود کرونا به ایران، مرکز امور مساجد، جلسه ای یا نشستی یا اتاق فکری برای بررسی تبعات احتمالی ورود کرونا تشکیل دهد. یعنی مساجد ما فاقد یک راهبرد برای شرایط پاندمی بودند در حالی که لازم بود راهبردی برای چگونگی دایر بودن نماز جماعت و برنامه ای برای تقسیم وظایف و تعیین مسئولیت اجتماعی ارکان مختلف مسجد اعم از امام جماعت، پایگاه بسیج، کانون فرهنگی هنری و ... تعیین شود. فقدان راهبرد، سرانجام به انفعال منجر می شود، یعنی چون راهبردی وجود نداشت مجبور شدند به تعطیلی تن دهند. این یک روی سکه است، روی دیگر سکه آن است که سیستم مدیریت بحران کشور نیز بسیار یک جانبه و یک طرفه وارد قضیه شد، تصمیم گیری در مورد کنترل ویروس کرونا فقط بُعد پزشکی ندارد، بلکه ابعاد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، امنیتی و رسانه ای هم دارد، اما در ابتدای ورود کرونا به کشور تمام تصمیم گیری به ستاد کرونایی که متولی آن وزارت بهداشت بود، محول شد. سؤال من این است آیا در روزهای نخست تصمیم گیری، نماینده ای از نهادهای سیاست گذار فرهنگی و مذهبی در ستاد کرونا حضور داشت؟ یا اینکه صرفاً گزارش های خارجی، با عجله خوانده شد و ساده ترین راه حل های ممکن برای اماکن مذهبی اتخاذ شد؟...
ایکنا شما در جایی نسبت به نفس دخالت دولت در تعطیلی مسجد و رویکرد بالا به پایین مرکز رسیدگی به امور مساجد انتقاد کرده اید، به نظر شما چه کسی در این شرایط باید برای مسجد تصمیم می گرفت؟
مسئله مسجد از ابتدا باید به خود مساجد واگذار می شد، مسجد نهادی مردمی است و هیئت امنا دارد، از بالا و با صدور بخشنامه نباید درباره آن تصمیم گرفت، مرکز امور مساجد به جای اینکه به مساجد امر و نهی کند، باید راهبرد و مقدماتی را فراهم می کرد که مساجد بتوانند فعالیت های عبادی، فرهنگی و اجتماعی خود را با پروتکل های بهداشتی برقرار کنند و کانون مبارزه با کرونا در محله باشند. دولت هم نباید این فشار را وارد می کرد که مساجد تعطیل شوند، همه ادارات، فروشگاه ها، حمل و نقل عمومی و ... تا 28 اسفندماه دایر بود و همین حالا هم با رعایت پروتکل های مختلف بهداشتی و فاصله گذاری، به فعالیت خود ادامه می دهند اما تقریباً از همان ابتدا مساجد تعطیل شدند و هنوز هم تعطیل هستند. بسته شدن درِ مساجد و حرم های مطهر، اتفاق بی سابقه ای در تاریخ ایران بود که در این ایام به وقوع پیوست.
ایکنا مگر در همه کشورهای اسلامی مساجد و اماکن زیارتی تعطیل نشده اند؟ یعنی همه کشورهای اسلامی در تشخیص لزوم تعطیل بودن مسجد به خطا رفته اند؟ حتی مسجدالحرام هم موقتاً تعطیل و عمره متوقف شد.
یک نکته ای همین جا درباره مسجد الحرام عرض کنم؛ اینکه می بینید عربستان بی هیچ درنگی مسجدالحرام را تعطیل کرد و کسی در آنجا متعرض آن ها نشد، علتش این است که عده ای در درون سیستم عربستان، اساساً دوست دارند که آن اماکن تعطیل شوند. آن افرادی هم که درون آن سیستم دوست دارند مسجدالحرام بازگشایی شود، دغدغه های تجاری دارند. لذا خواستم بگویم وضعیت مساجدمان را که کارکرد جریان سازی و فرهنگی و اجتماعی دارند را با وضعیت مسجدالحرام که متولیانش متأسفانه نگاه ابزاری به آن دارند، مقایسه نکنیم.
اما در کل، من اصلاً در مقام مقایسه با کشورهای اسلامی دیگر نیستم، نخستین علت این است که نظام افتا و فقه آنان متفاوت است، من خودم کلیپی را دیدم که در یکی از کشورهای اسلامی، مؤذن مسجد، به متن اذان دست برده بود و می گفت: الصلاة فی بیوتکم؛ در خانه هایتان نماز بخوانید ، البته حتماً برای این کار ادله فقهی خودشان را هم داشته اند اما مسئله اساسی این است که اساساً مساجد در آن کشورها، صرفاً یک نمازخانه است و کارکردهای فرهنگی و اجتماعی ندارد، مساجد کشور ما بحمدالله در طول تاریخ همواره به همان شیوه مد نظر اسلام، کارکردهای فرهنگی و اجتماعی داشته اند. مساجد ایران، ظرفیتی هستند که نمونه شان در هیچ جای دنیا وجود ندارد و ما از این ظرفیت اتفاقاً باید برای مبارزه با کرونا استفاده می کردیم. مردمی ترین شبکه ای که به شکل مویرگی در همه محلات کشور حضور دارد، مسجد است. مدارس فقط برای دانش آموزان و دانشگاه ها فقط برای دانشجویان است اما مسجد برای همه اقشار مردم است. مساجد می توانستند در این ایام، محل آموزش های مختلف همچون آموزش بهداشت، چگونگی نگهداری از بیمار کرونایی در منزل و ... باشند.
ایکنا اجازه دهید کمی مصداقی تر صحبت کنیم، در مقام عمل با چه راهبردهایی این امکان فراهم می شد که مساجد در ایام شیوع کرونا دایر بمانند؟ آیا دایر نگاه داشتن مساجد، ریسک بزرگی تلقی نمی شد؟
وقتی می گویم ما برای مساجد به راهبرد و برنامه ریزی نیاز داشتیم یعنی اینکه می رفتیم و با علمای خودمان وارد بحث می شدیم که آیا از نظر فقهی ممکن است به جای شانه به شانه ایستادن در نماز جماعت، با فاصله از یکدیگر بایستیم؟ همچنین می توانستیم از علما بپرسیم آیا نمی شود در ایام شیوع کرونا، مصافحه بعد از نماز را به کل حذف کنیم؟ یعنی در این زمینه نیاز به صدور فتوا و اخذ نظر علما وجود داشت که انجام نشد، آیا نمی توانستیم نمازگزاران را ملزم کنیم که در خانه وضو بگیرند؟ آیا نمی توانستیم نمازگزاران را ملزم کنیم که مُهر و سجاده شخصی با خود بیاورند؟ آیا نمی توانستیم در ورودی مساجد، لوازم ضدعفونی و ابزار بهداشتی به میزان کافی قرار دهیم؟ همه این کارها و خیلی کارهای دیگر می توانست به راحتی انجام شود، اما به نظر می رسد چنین دغدغه هایی در میان تصمیم سازان وجود نداشت. در مورد احتمال شیوع بیماری در مسجد، در آخرین جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا که از شبکه خبر هم پخش شد، یکی از کارشناسان که اتفاقاً با ما هم سابقه رفاقت و آشنایی دارد، اعلام کرد: مساجد در انتقال ویروس کرونا تنها هفت درصد می توانستند نقش داشته باشند در حالی که براساس آن آمار، حمل و نقل عمومی، ادارات و فروشگاه ها که هنوز هم به فعالیت خود ادامه می دهند، بیش از 50 درصد در شیوع بیماری می توانند نقش داشته باشند. ضمن اینکه این هفت درصد که براساس مدل سازی بدست آمده، گویای وضعیت عادی مساجد است، یعنی اگر پیشنهادهایی که به آن اشاره کردم، انجام می شد و راهبردی برای مسجد اتخاذ می شد، قطعاً احتمال شیوع بیماری از طریق آن، به زیر یک درصد می رسید. همچنین اهل مسجد، الحمدلله همه انسان های متدین و اهل رعایت مسائل بهداشتی هستند.
ایکنا البته در حال حاضر بسیاری از گروه های جهادی با محوریت مسجد به فعالیت خود ادامه می دهند، یعنی درِ مسجد به روی گروه های جهادی بسته نیست و آن هایی که می خواهند فعالیت داوطلبانه انجام دهند به مسجد رفت وآمد دارند.
در حال حاضر، درِ مسجد محله ما قفل است اما درِ پایگاه بسیج باز است چون بچه ها در آن به فعالیت جهادی مشغول اند، ضدعفونی کردن محله ما در این ایام، تقریباً هر شب توسط بچه های انقلابی مسجد بوده است، همچنین برای افرادی که خودشان نمی توانند از منزل خارج شوند و خرید کنند، مواد غذایی تهیه می کنند، اما با این حال شاهدیم که درِ مسجد به روی آن ها بسته است. خیلی عجیب است، اصلاً به فرض بپذیریم که نماز جماعت باید تعطیل می شد، چه لزومی دارد درِ مسجد بسته شود؟ آیا فعالیت های اجتماعی و فرهنگی و خدمت رسانی نمی توانست با رعایت پروتکل هایی در فضای مسجد انجام شود؟ وجود 80 هزار مسجد در کشور یعنی 80 هزار خانه بهداشت و مرکز خدمت رسانی و مرکز آموزش نیروهای داوطلب. تاریخ باید ثبت کند که ما سر بزنگاه و در هنگام یک عملیات حساس، 80 هزار سنگر را تعطیل کردیم.
ایکنا البته حدود یک سوم از این 80 هزار مسجد، فاقد امام جماعت و مدیریت واحد هستند. یعنی به نظر می رسد برخلاف آنچه ترسیم می فرمایید همه مساجد هم به یک اندازه از سازمان یافتگی و قابلیت بسیج امکانات محلی برخوردار نیستند.
بله، تعدادی از مساجد در برخی شهرها و روستاهای کشور امام جماعت ندارند اما اهالی محل، مدیریت آن را بر عهده دارند. همین اهالی می توانند دور هم جمع شوند و فعالیت هایی مفید و سازنده را در ایام شیوع بیماری تدارک ببینند. گاهی وقت ها یک دهیار توانمند می تواند تمام ظرفیت های روستا را با محوریت مسجد بسیج کند. احساس من این است که ما در قبال مساجد، استراتژی اوایل جنگ تحمیلی را تکرار کردیم، یعنی آن موقع عده ای از مسئولان گفتند: زمین بدهیم و زمان بگیریم ، نتیجه اش این شد که دشمن در خاک ما پیشروی کرد و شهدای زیادی را از دست دادیم. حا لا همین شد، زمینِ فعالیتِ جامعه ما در ایام شیوع کرونا، مسجد بود که آن را تعطیل کردیم. اگر امام راحل(ره) فرمودند که مسجد، سنگر است، یعنی مسجد در همه زمینه های جامعه مثل مبارزه با بیماری، دست گیری از افراد نیازمند و... سنگر است.
ایکنا حالا اجازه دهید از زاویه دیگری به موضوع نگاه کنیم، به فرض که سیاستگذاری های دولتی در زمینه تعطیلی مساجد، اشتباه بوده باشد، چرا شخصیت های دینی کشور نسبت به تعطیلی مساجد، اعتراضی نکرده اند؟ آیا مسجد در نگاه آن ها از اهمیت بالایی برخوردار نیست یا اینکه ضرر باز بودن آن را بیشتر تشخیص داده اند؟
حقیقت این است که برخی شخصیت های دینی کشور به اندازه ای که امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری بر مسجد به عنوان نقطه استراتژیک جامعه تأکید کرده اند، توجه ندارند.
ایکنا پس شما در این زمینه، نقدی را هم متوجه شخصیت های دینی کشور می دانید؟
بله، آن ها هم باید در این موضوع جوابگو باشند. من انتقادی مبنایی تر را می خواهم به حوزه علمیه مطرح کنم؛ مادامی که در حوزه تفقه، خودمان را فقط مسئول شناسایی حکم بدانیم و شناسایی موضوع را به مکلف واگذار کنیم، در شرایط این چنینی که شناسایی موضوع و حکم خیلی به هم نزدیک می شوند، ناگاه با تعطیلی مسجد مواجه می شویم. حوزه علمیه باید به موضوع شناسی هم ورود کند، چرا که اگر بخواهد فقط در زمینه صدور حکم متوقف بماند، یک پای حکمرانی اسلامی خواهد لنگید. نکته عجیب تر اینکه حتی آن هایی که الان در کسوت موضوع شناسی نشسته اند و فکر می کنند که موضوع مسجد را خوب فهمیده اند، اتفاقاً آن را خوب نفهمیده اند. مسجد را جایی فرض کرده اند که یک عده آدم، صرفاً در آن 17 رکعت نماز می خوانند، لذا اگر این 17 رکعت را در خانه بخوانند، اتفاق خاصی نمی افتد، در حالی که 17 رکعت نماز، 17 دقیقه از شبانه روزِ یک مسجد است، 23 ساعت و 43 دقیقه دیگر به فعالیت های اجتماعی و فرهنگی و خدمت رسانی به مردم اختصاص دارد.
ایکنا سؤالی که مطرح می شود و البته شاید جنبه جامعه شناختی هم داشته باشد، این است که چرا اذهان مردم عادی، آنچنان که نسبت به تعطیلی زیارتگاه ها حساس شد، نسبت به تعطیلی مساجد حساس نشد؟ مثلاً عده ای از ناراحتی به سمت حرم ها هجوم بردند ولی کسی برای مسجد، چنین حساسیتی نشان نداد.
اولاً هجوم بردن به سمت حرم، اقدام کاملاً اشتباه و غلطی بود و جریاناتی هم که در آن دخیل بودند جریانات مختلفی بودند. یک جریان، افرادی بودند که با هدف شیطنت خود را به اطراف حرم ها رسانده بودند، اما یک جریان هم مردمی بودند که واقعاً بهت زده شدند. وقتی کسی، هنگام اذان مغرب، از این سر شهر بلند می شود تا خود را برای زیارت به آن سر شهر برساند و ناگهان می بیند که حرم مطهر بدون اطلاع قبلی بسته شده است، طبیعی بود که کمی ناراحت شود. ثانیاً زیارتگاه ها اماکن خاص و منحصر به فردی هستند، چون تعدادشان کم است، مگر چند زیارتگاه مثل حرم حضرت امام رضا(ع) و حرم حضرت معصومه(س) در کشور داریم؟ ...
ایکنا آقای دکتر بحث ما به طور خاص درباره مساجد است، بعد از اینکه رویکرد دولت و شخصیت های دینی را در قبال تعطیلی مساجد نقد کردید، خواستم بدانم آیا به رویکرد عامه مردم هم انتقادی دارید؟ یعنی به عدم حساسیت مردم نسبت به تعطیلی مساجد، انتقاد دارید؟
ببینید اینکه عده ای در اعتراض به تعطیلی حرم جلوی آن تجمع کردند ولی کسی چنین کاری را برای مسجد انجام نداد، دلیل خوبی برای این نیست که نتیجه بگیریم عامه مردم نسبت به تعطیلی مسجد بی تفاوت بوده اند. همانطور که توضیح دادم زیارتگاه ها اماکن خاصی هستند و گاهی شخص برای حضور در آن فضا، از این سر شهر به آن سر شهر حرکت می کند، ضمن اینکه کم بودن تعداد زیارتگاه ها نسبت به مساجد بر خاص بودگی آن ها افزوده است. لذا نمی توانیم از مقایسه این دو نتیجه بگیریم که مردم نسبت به مسجد، حساسیتی نداشته اند.
ایکنا البته تجمع جلوی حرم های مطهر، تنها یک مورد از ابراز نارضایتی ها بود. نارضایتی های گسترده ای هم در فضای مجازی بروز داده شد و افراد بسیاری به تعطیلی حرم ها اعتراض کردند. سؤال این است که پس چرا کسی به تعطیلی مساجد اعتراضی نکرد؟
البته مسجدی ها و آنان که فعالیت های مسجد را می شناسند و با آن مأنوس هستند، حتماً از تعطیلی مساجد، دلخور هستند، اما به هر حال حقیقت این است که برای ترویج فرهنگ مسجدی در جامعه، به اندازه کافی تلاش نکرده ایم، ضمن اینکه نمی توان منکر شد که اهمیت برپایی نماز جماعت و فعالیت های فرهنگی و اجتماعی برای خیلی از مردم هنوز جا نیفتاده و مثلاً زیارت، که صد البته در جای خود لازم است، در نظر آن ها پررنگ تر شده است. مسجد حتی در تصویرسازی های مذهبی نیز سهم بسیار اندکی دارد، اگر دقت کرده باشید، وقتی قرار است تصویری از فضای معنوی نشان داده شود عمدتاً تصاویر اماکن مقدسه و حرم های مطهر امامزادگان بازنمایی می شود اما از تصویر مسجد، که آن هم از بیوت خداوند است، غفلت می شود.
ایکنا در آستانه ماه رمضان هستیم و ممکن است سیاست تعطیلی مساجد، ادامه پیدا کند. نظر شما در این زمینه چیست؟
لازم است تصریح و تأکید کنم که ما در هر صورت تابع مسئولان نظام هستیم، چون اعتقاد اول و آخر ما این است که هر تصمیمی که داخل نظام گرفته می شود، حجت شرعی دارد لذا اگر این انتقادات را نیز مطرح می کنیم، صرفاً به این جهت است که به ستاد فرماندهی این بحران، کمک فکری کنیم تا از این پس تصمیمات بهتری اتخاذ کند.
پیشنهاد ما این است که با توجه به اینکه گزارش رسمی ستاد ملی مبارزه با کرونا، سهم مساجد در شیوع بیماری کرونا را تنها حدود هفت درصد دانسته است، این پایگاه های مهم اجتماعی با اتخاذ پروتکل های بهداشتی، بازگشایی شوند. اما اگر این اتفاق رخ ندهد، فرصت خوبی است که خانواده ها به برپایی نماز جماعت در منزل مبادرت ورزند. چه خوب است که پدر خانواده یا برادر بزرگتر جلو بایستند و بقیه پشت سر او، نماز جماعت بخوانند. چه زیبا می شود اگر سنت حسنه اذان گفتن در پشت بام احیا شود، همچنین برنامه جزءخوانی که هرسال ماه رمضان در مسجد برگزار می شود، امسال می تواند به شکل خانوادگی در منزل برگزار شود.
با توجه به اینکه شب های قدر نیز در پیش است و امسال به طور قطع این مراسم در مساجد برگزار نمی شود، لازم است که خانواده های متدین از حالا برای آن برنامه داشته باشند که این شب ها را چگونه در فضای خانه احیا بدارند. در زمینه شب های قدر، نهادهای سیاست گذار فرهنگی و مذهبی و صداوسیما از حالا باید فکری کنند و ایده ای در اندازند که مردم چگونه این شب های باعظمت را در منازل خود به بهترین شکل ممکن پاس بدارند، حتی شاید بتوان طرحی ریخت که مردم در کوچه یا خیابان محله خود، با فاصله از هم حاضر شوند و دسته جمعی دعایی را بخوانند و شمعی روشن کنند. بالاخره چه مساجد باز شود و چه بسته بماند، ما باید در این شرایط، بیش از هر زمان دیگر، اضطرار خود را به محضر خدای متعال نشان دهیم. بگذارید حُسن ختام صحبتم این باشد که اشاره کنم: گاهی احساس می کنم خداوند در این آخرالزمان، ما را به حال خودمان واگذار کرده است. مرگ را تا درِ خانه های ما آورده است تا نشان دهد چقدر از مرگ غافل شده بودیم و ما را از فیض حضور در خانه هایش محروم کرده است تا نشان دهد چقدر بی برنامه و بی توجهیم. باید از این حوادث عبرت گیریم و در روزهای خانه نشینی، در رابطه خود با خداوند، بازاندیشی کنیم. اگر کسی اهل دل باشد، حتی در شرایطی که مسجد و اعتکاف و شب قدر تعطیل باشد، فرصت خانه نشینی را به یک اعتکاف تمام عیار و خلوت با خدا تبدیل می کند.
گفت وگو از مجتبی اصغری
انتهای پیام
با توجه به مصوبه هیئت مدیره صندوق اعتباری هنر در خصوص پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی اعضا و پشتیبانی و قول مساعد وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر حمایت همه جانبه از پرداخت سه ماه حق بیمه هنرمندان، این تصمیم به قوت خود باقی است. با مشخص شدن فرایند اجرایی این تصمیم و در مهلت قانونی پرداخت حق بیمه، اطلاع رسانی کامل انجام خواهد شد.
به گزارش ایرنا، در راستای خسارت هایی که به اهالی فرهنگ و هنر وارد شده است، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی نامه هایی جداگانه به معاون اول رئیس جمهور، رئیس دفتر رئیس جمهور، رئیس سازمان برنامه و بودجه و معاون اقتصادی رئیس جمهور با اعلام خسارت بیش از 976 میلیارد تومانی کرونا به بخش فرهنگ، هنر، نشر، تئاتر، موسیقی، تجسمی، سینما، رسانه، آموزشگاه ها، موسسات، کانون ها و مشاغل مرتبط به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور، خواستار مساعدت های هر چه سریع تر دولتِ به مشاغل آسیب پذیر فرهنگ، هنر و رسانه کشور شد.
ویروس کرونا اواسط ماه دسامبر 2019 در ووهان مرکز استان هوبی چین گزارش شد. ابتدا از این بیماری به عنوان ذات الریه نام برده می شد؛ اما کمیسیون ملی بهداشت چین در 30 دسامبر سال 2019 (9 دی) به صورت رسمی شیوع این ویروس را در چین اعلام کرد. این بیماری اکنون به بیش از 200 کشور جهان سرایت کرده و علاوه بر ابتلای نزدیک به دو میلیون نفر به آن، بیش از یکصد هزار نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده اند.
ابتلای دو نفر به کرونا از 30 بهمن در ایران تایید و از هفته اول اسفند برای جلوگیری از شیوع بیشتر این بیماری همه رویدادهای فرهنگی و هنری از جمله کنسرت ها، تئاترها، برگزاری جشنواره ها و آموزشگاه ها و سینماها در کشور تعطیل شد.
سرویس تئاتر هنرآنلاین ، "مرکز تئاتر توانش" به عنوان تنها مرکز خصوصی، تخصصی تئاتر کودک و نوجوان در تهران که ابتدا با فعالیت در حوزه آموزش هنرهای نمایشی از تیر 97 شروع به فعالیت کرد و سپس برنامه های اجرایی خود که شامل نمایش های برگزیده کودک و نوجوان است را از آبان 97 آغاز کرد، این روزها همانند سایر تماشاخانه ها به خصوص تماشاخانه های خصوصی دوران تعطیلات اجباری ناشی از کرونا را می گذاراند.
"مرکز تئاتر توانش" در فراخوانی که در دی ماه سال گذشته منتشر کرد برای اجرا در شش ماه اول سال 99 از متقاضیان دعوت کرد نمایشنامه و یا فایل تصویر خود را به این مرکز ارائه دهند.
داوود زارع مدیر مرکز تئاتر توانش در این باره گفت: با توجه به شاخص های در نظر گرفته شده که در شورای هنری این مرکز همواره روی آن تاکید داریم، از مجموع هجده نمایش متقاضی، دوازده نمایش یا نمایش نامه را انتخاب کردیم که از بهمن ماه نیز تولید دو نمایش آغاز شد؛ اما با توجه به شیوع ویروس کرونا و از هم گسیختگی برنامه تولید آنها متوقف شد. این بار طی گفت وگویی که با کارگردان های متقاضی صورت گرفت، برای سال 99 و البته بعد از پایان دوره تعطیلات کرونا و هر زمانی که به ما مجوز فعالیت دوباره از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داده شود، شش نمایش را با شش کارگردان مجرب نمایش کودک و نوجوان تولید و روی صحنه خواهیم آورد.
او در ادامه افزود: هر چند هنوز هیچ زمانی قابل تصور نیست و معلوم نیست چه زمانی دوباره فعالیت اماکنی چون سالن های تئاتر از سرگرفته خواهد شد اما به دوستان کارگردانم گفته ام فعالیت و پیش تولید نمایش های شان را همچون بازنویسی، روخوانی، ساخت دکور و دوخت لباس را از منزل با گروه شان و به صورت فردی آغاز کنند.
این کارگردان تئاتر در بخش دیگری از گفته هایش به اسامی شش نمایش تولیدی مرکز تئاتر توانش به منظور ایام پساکرونا اشاره کرد و یادآور شد: همان طور که گفتم با شش کارگردان توافق کردیم تا تولید نمایش های خود را با حداقل امکانات و در ایام قرنطینه آغاز کنند. نمایش "شازده کوچولو" به کارگردانی احمد تیموری، نمایش "توپ سفیدم" به کارگردانی مجتبی کاظمی، نمایش "حسنک کجایی" به کارگردانی مهرداد مصلحی، نمایش "ترب" به کارگردانی فرهاد اسماعیلی، نمایش "حسن کچل" به کارگردانی نرگس اصغری و نمایش "اون شب که ماه تموم شد" به کارگردانی لاله مالمیر، شش نمایشی هستند که امیدوارم پس از گذر از دوران بیماری کرونا و به صورت چرخشی روی صحنه خواهند رفت.
داوود زارع همچنین افزود: البته ما نیز این روزها همچون سایر دوستان هنرمندمان حال و روز خوبی نداریم و متاسفانه تاکنون غیر از وعده برای حمایت از ما که یک مرکز مستقل و خصوصی هستیم، چیزی نشنیده ایم و امیدواریم به تئاتر، هنرمندان تئاتر، سالن های تئاتر خصوصی و تماشاخانه ای همچون تئاتر توانش نیز که در پی امور فرهنگی هنری جامعه هستند یاری رسانده شود.
او در پایان گفت: به طور حتم جامعه ای که تئاتر آن و مخصوصاً تئاتر کودک و نوجوان آن پویا، بالنده و امیدوار به آینده نباشد، نمی تواند دورنمایی با افق روشن داشته باشد. امید که با کمک هم بتوانیم از دوران دشوار کنونی به سلامت عبور کنیم. در پایان از تلاش دوستان و همکاران خوبم در هیئت مدیره تماشاخانه های خصوصی، انجمن تئاتر کودک و نوجوان و خانه تئاتر که در پی فراهم کردن امکانات برای سپری این دوران هستند، قدردانی می کنم.
قادر آشنا ، مدیر کل هنرهای نمایشی در گفت وگو با خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس درباره پرداخت مطالبات نیمه اول سال 98 هنرمندان گفت: طبق خبری که دو روز پیش دادیم مطالبات هنرمندان تخصیص پیدا کرد. کل کسانی که پرونده آماده و مشخص داشتند پولشان پرداخت شده مگر اینکه یک کاری گزارش کار نداشته یا مراحل اداری آن طی نشده باشد وگرنه پرداختی های سایرین صورت گرفته است.
وی در ادامه افزود: به دنبال این هستیم با قول مساعدت دکتر صالحی، وزیر فرهنگ و جناب آقای حسینی ، معاون هنری تا اواسط اردیبهشت ماه سایر مطالبات هنرمندان و استان ها تا انتهای سال 98 را پرداخت کنیم.
آشنا اظهار داشت: ما دو گروه را در نظر داریم یکی گروه های مورد حمایت شورای حمایت هستند که تا 30 شهریور مطالباتشان پرداخت شده، پول جشنواره فجر سال گذشته را نیز تسویه کردیم مگر یک زمان ممکن است استثنائاتی هم صورت گرفته باشد که مشکلاتی داشتند وگرنه ما مشکل مالی برای پرداخت مطالبات هنرمندان نداریم.
*برای تعیین ضرر و زیان هنرمندان کار کارشناسی شده است
وی درباره ارجاع نامه خانه تئاتر به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سوی دفتر ریاست جمهوری گفت: خوشبختانه معاونت هنری جزو پیش قراولان این امر بود اولین روز کاری من مصادف با شانزدهم فروردین ماه، یک جلسه در همین رابطه داشتیم. طبق همین جلسه برای کرونا و ضرر و زیان هنرمندان یک کار کارشناسی صورت گرفته است اول بررسی شد که چه کسانی مشمول این امر می شوند؟
مدیرکل هنرهای نمایشی در این باره افزود: بهرحال در شرایط عادی خیلی گروه ها در سالن های مختلف اجرا می روند ما تعداد اجراهایی که مجوز گرفته بودند در تهران و شهرستان ها و اجراهای لغو شده، با محاسبه تعداد صندلی ها و میزان تعداد اجراها رقمی را پیش بینی کرده و در یک طرح به آقای وزیر تقدیم شد. این اتفاق در تئاتر، موسیقی، تجسمی و آموزشی و سایر بخش های زیان دیده اعطا شد و دکتر صالحی هم کارشناسی کردند و تقدیم دولت شد.
وی اظهار داشت: بنابراین اتفاقی که می بایست در معاونت هنری و وزارت ارشاد صورت می گرفت، انجام شد.
*بسته حمایتی دولت شامل تماشاخانه های خصوصی هم خواهد شد
وی با اشاره به مسئله تماشاخانه های خصوصی، گفت: من خودم یکی از شریکان پایه گذاری تماشاخانه های خصوصی در تهران بودم از زمانی که تماشاخانه باران در تهران راه افتاد. من آن زمان باورم بر این بود که تهران شهر بزرگی است و نیاز به پلاتو در کل تهران است. البته من نظرم این بود که باید سالن ها پخش شوند هر چند امروز شاهدیم بیشتر سالن ها باز گرد همین تئاتر شهر راه افتادند اما بهرحال همین هم کار بزرگی است. بچه های هیئت مدیره انجمن صنفی تماشاخانه های خصوصی با ما جلسه داشتند اخیرا هم پیگیر هستیم که زمانی بسته حمایت دولتی بیاید در این زمینه هم کاری انجام دهیم.
آشنا در پاسخ به این سوال که برخی تماشاخانه دارها مدعی شدند که مرکز هنرهای نمایشی اولویتی برای حمایت از سالن های خصوصی قائل نیست، گفت: ببینید من قولی که نتوانم عملی کنم نمی دهم، چه الان و چه در آینده برخی شاید بخواهند مدینه فاضله برای یک عده ترسیم کنند اما این اخلاقی و شرعی درست نیست من به این دوستان گفتم که گفت وگوی من با شما دوستان در بحث کرونا است که گفتم پرداختی ها جزو اولویتهایمان هستند آنها خواسته های دیگری را مطرح کردند و من گفتم اینها الان اولویت ما نیست.
وی اظهار داشت: مثلا انجمن صنفی از ما دفتر خواست، ما هم گفتیم فعلا در اولویتمان نیست اما در بسته ای که ما به دولت دادیم کمک به تماشاخانه های خصوصی دیده شد ، پس حتما این اتفاق خواهد افتاد و ما از تماشاخانه های خصوصی حمایت خواهیم کرد.
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار مهر ، بردیا صدرنوری آهنگساز و نوازنده موسیقی که علاوه بر سوابق مدیریتی متعدد، مدیریت برگزاری چندین رویداد مرتبط با موسیقی و تئاتر را در کارنامه کاری خود دارد، در قالب یادداشتی به بررسی حواشی هفته های اخیر به دنبال تغییر مدیریت مؤسسه هنرمندان پیشکسوت و موضع گیری برخی از هنرمندان پیشکسوت در این زمینه پرداخت.
در یادداشت بردیا صدرنوری آمده است:
به نام خدا
این مطالب را به عنوان یک تحلیل گر و کسی که بیش از 30 سال در حوزه های مدیریتی و فرهنگی و هنری فعالیت کرده است و از طرفی، ارتباط نزدیک با بسیاری از هنرمندان و مدیران فرهنگی کشور داشته و دارد به رشته تحریر در آورده ام.
باید تاکید کنم که این مطالب با توجه به مراجعات حضوری و تلفنی برخی از هنرمندان گرانقدر به اینجانب و صرفاً بر اساس یک احساس مسئولیت و تکلیف شخصی و با هدف کمک به رفع کدورت های به وجود آمده در پی تغییر مدیرعامل محترم مؤسسه هنرمندان پیشکسوت و برای به سامان رساندن وضعیت موجود و تسریع در ایجاد آرامش خاطر هنرمندان پیشکسوت بیان می شود. چرا که به موضوعات مؤسسه هنرمندان پیشکسوت مانند هر مجموعه حساس دیگری باید با یک نگاه سیستماتیک و آسیب شناسانه و به دور از هیاهو پرداخت.
در ابتدا باید دانست که راجع به چه موضوعی و با چه ویژگی هایی صحبت می شود زیرا فقط در این صورت و بر اثر فهم و برداشت درست از موضوع است که می توان به راه کارهای مناسب دست یافت.
مؤسسه هنرمندان پیشکسوت از نظر ماهیت، نهادی است به شدت انسان محور؛ آن هم انسان هایی از جنس هنر و هنرمندی، دانش و سالیان متمادی تجربه که قطعاً مدیریت سازمان مرتبط با آنان، رفتار سازمانی متفاوتی را طلب می کند. این مؤسسه ساختاری به شدت عاطفی، احساسی، صمیمی، به مثابه یک خانواده بزرگ و منسجم دارد مباحث مرتبط با پیشکسوتان به صورت عام و هنرمندان پیشکسوت به صورت خاص، نیازمند نگاه از منظر سپاسگزاری و احترام به بزرگ تر، کرامت انسانی و ادای دین نسبت به کسانی است که مستقیم یا غیرمستقیم بخش بزرگی از خاطرات زندگی مردم را تشکیل می دهند. لذا نمی توان صرفاً در چارچوب ساختارهای مدیریتی و ضوابط صلب اداری و تغییرات دوره ای دولت ها و مدیریت ها بدان پرداخت. کما اینکه مؤسسه هنرمندان پیشکسوت با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی در دوره دولت نهم متولد می شود. در دولت دهم با شیب ملایم پیش می رود و در دولت های یازدهم و دوازدهم به شدت مورد حمایت قرار می گیرد و رشد می کند و ان شاالله در دولت های بعدی هم تقویت شده و به جایگاه واقعی و در شأن هنرمندان پیشکسوت می رسد.
مؤسسه هنرمندان پیشکسوت از نظر ماهیت، نهادی است به شدت انسان محور؛ آن هم انسان هایی از جنس هنر و هنرمندی، دانش و سالیان متمادی تجربه که قطعاً مدیریت سازمان مرتبط با آنان، رفتار سازمانی متفاوتی را طلب می کند. این مؤسسه ساختاری به شدت عاطفی، احساسی، صمیمی، به مثابه یک خانواده بزرگ و منسجم دارد.
هر چند مؤسسه در چارچوب نظام اداری کشور و از منظر حقوقی به صورت مؤسسه مستقل و وابسته به بنیاد فرهنگی و هنری رودکی تأسیس شد و می توان در چارچوب قانون و ساختارها و اختیارات مدیریتی با آن رفتاری صرفاً اداری و ابلاغی کرد، اما اصول مدیریتی تاکید می کند که در مدیریت و به ویژه تغییرات، باید به فرهنگ سازمانی و ویژگی های خاص مؤسسه توجه کرد. بدیهی است که چنین ساختاری نمی تواند به صورت یک نهاد دولتی و به صورت ابلاغی، اداره یا دچار تغییر شود. هر چند اگر مُرّ قانون، در این تغییر رعایت شده باشد.
بی شک تغییر مدیریتی در چنین مجموعه هایی باید با اغنای افکار ذی نفعان و توجیه دقیق آنان اتفاق بیفتد. به هر حال مؤسسه مانند خانه دوم هنرمندان پیشکسوت است. پیشکسوتان به عنوان سرمایه اصلی مؤسسه حق دارند نگران وضعیت و عاقبت خانه دوم خود باشند. حقشان است بدانند که چه اتفاقی قرار است برایشان بیفتد. آنان کارمند اداری نیستند که با دستور مافوق، وظیفه ای را انجام دهند یا جابجایی پست سازمانی داشته باشند. به نظر در این مورد خوب عمل نشد. موضوعی که چندی قبل تر در بحث ادغام هم این مشکل وجود داشت.
در بحث ادغام، اینگونه مطرح شد و جا افتاد که استقلال مؤسسه قرار است از بین برود و کاملاً در ساختار اداری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا مثلاً به عنوان یک معاونت در بنیاد فرهنگی و هنری رودکی ادامه حیات دهد و این یعنی نابودی مؤسسه. جالب اینکه از درون وزارتخانه هم عمداً یا سهواً به این موضوع دامن زده می شد.
در آن بحث، هیچگاه هیچ مقامی توضیح نداد که چه اتفاقی قرار است برای مؤسسه بیفتد و نقشه راه برای آینده مؤسسه و حفظ و توسعه آن چیست و فقط به تکذیب اخبار و شایعات و نیز یک مجموعه کلی گویی ها پرداخته شد. به نظر در بحث تغییر مدیریت مؤسسه هم اغنای افکار پیشکسوتان به عنوان ذینفعان اصلی صورت نپذیرفت.
باید توجه داشت که آقای عباس عظیمی به عنوان مدیر مؤسسه هیچ گاه برای خود وجهه اداری و جایگاه مدیریتی آنگونه که در سیستم های اداری مرسوم است قائل نبود. او خود را همیشه خادم هنرمندان پیشکسوت می دانست و بدون قید زمان و مکان و بی منت، برای آنان همچون فرزند یا برادری دلسوز گام برمی داشت . حال ممکن است یک مدیر بنا به ماهیت نهاد تحت مدیریتش، برخی ضوابط و رویه ها و سلسله مراتب اداری را هم نادیده گرفته باشد. اما در کل مدیری موفق از سوی قاطبه هنرمندان پیشکسوت قلمداد می شدند.
حال از لحاظ منطقی، تغییر مدیر مؤسسه ای با این ویژگی ها و در چنین شرایطی، دو توجیه می تواند داشته باشد:
یا اینکه مدیر در انجام وظایف و در چارچوب اختیاراتش، قصوری داشته و خطایی نابخشودنی کرده است به گونه ای که قابل اصلاح نبوده و قطعاً باید تغییر می کرده؛ دوم اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای توسعه خدمات به پیشکسوتان، نیاز به مدیری با تفکر جدید و انرژی و توان بیشتر داشته است. هر کدام این موارد درست باشد بهتر بود که علل این تصمیم برای پیشکسوتان تشریح می شد.
در بیانیه ها و اعلام نظرها پیرامون موضوع، دو قطبی سازی هایی هم صورت پذیرفت که به نظر خارج از انصاف است و خیر و برکتی در پی نخواهد داشت. در این میان، قراردادن جناب آقای دکتر نوبخت، مؤسسه و آقای عظیمی در یک سو و وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و بقیه دولت در سویی دیگر و دسته بندی افراد در فهرست خوب و بد، ظلمی است که به صورت احساسی یا برنامه ریزی شده بروز کرده است.
قطعاً کسانی که در نظام اداری کشور کار کرده باشند می دانند که وقتی یک مدیر و حتی یک کارشناس به موضوعی اشراف و بدان اعتقاد داشته باشند کارهای مرتبط با آن موضوع بسیار بهتر پیش می رود. حال اگر به آن موضوع عشق هم داشته باشند و جز دغدغه های زندگی و کاری شان باشد که دیگر نور علی نور است.
واقعیت اینکه در دوره ای که من با سازمان برنامه و بودجه کشور همکاری داشتم، موضوع فرهنگ و هنر، هنرمندان پیشکسوت و بازنشستگان از دغدغه های همیشگی و اولویت های اول جناب دکتر نوبخت بود و تا جایی که مطلع هستم هنوز هم هست. از این رو، ایشان هم از منظر رویکرد و روحیات شخصیت بارز فرهنگی خود و هم با استفاده از اختیارات قانونی و مسئولیتشان به عنوان رئیس سازمان برنامه و بودجه در دولت های یازدهم و دوازدهم، برای رفع مشکلات مؤسسه و پیشکسوتان تلاش وصف ناشدنی کردند.
جداسازی ها و ایجاد تقابل می تواند با کوبیدن بر طبل تفرقه و ایجاد حساسیت های منفی، مانعی برای حرکت های مؤثر بعدی باشد. به هر حال باید مراقب بود تا مؤسسه هنرمندان پیشکسوت پایگاهی برای برخی تسویه حساب ها و امتیاز گرفتن ها نشود در این میان، تلاش و پیگیری مستمر و شبانه روزی مدیریت و هیأت مدیره مؤسسه، و وزرا و معاونین و مدیران ادوار مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را نباید فراموش کرد. که هر کدام در موفقیت های بدست آمده و جایگاه فعلی مؤسسه نقشی مؤثر داشته اند. اینگونه جداسازی ها و ایجاد تقابل می تواند با کوبیدن بر طبل تفرقه و ایجاد حساسیت های منفی، مانعی برای حرکت های مؤثر بعدی باشد.
به هر حال باید مراقب بود تا مؤسسه هنرمندان پیشکسوت پایگاهی برای برخی تسویه حساب ها و امتیاز گرفتن ها نشود. در مورد ادبیات برخی اعتراض ها و بیانیه ها هم باید گفت که می توان از موضوعی ناراحت و حتی به حق، بدان معترض بود، اما این امر به منزله مجوز اهانت و توهین به افراد و مدیران و تحقیر آنان نیست.
به نظر، همان قدر که روش مدیران عالی وزارتخانه در تغییر اخیر قابل نقد است، استفاده از زبان زور و تهدید و الفاظ ناپسند در برخی از بیانیه ها آن هم در حوزه فرهنگ و هنر، جای دفاع ندارد و به دور از شأن بزرگان فرهنگ و هنر کشور است. هنرمندان بزرگ ما خوب می دانند که مردم به ویژه جوانان از ادبیات کلامی و نگارشی آنان الگو می گیرند؛ همانطور که از آزادمنشی، استقلال و قدردانی آنان نسبت به خادمانشان، الگو می گیرند.
مفاد مطالب مطروحه از سوی پیشکسوتان محترم نشان می دهد که ناراحتی مضاعف آنان ناشی از احساس بی توجهی به بیانات و نظراتشان توسط مسئولین امر بوده و همین باعث شده است تا با قلم شان به مدیران عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ویژه معاونت امور هنری کم لطفی و بی مهری کنند. اتفاقاً جناب آقای حسینی معاون محترم امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انسانی هنرمند و فرهیخته است و دغدغه بسیار نسبت به مؤسسه و پیشکسوتان دارند. هر چند به روش شان در این تغییر، به شدت نقد دارم.
حال با همه این مباحث، چه باید کرد و چه راهکاری وجود دارد؟
اول از همه اینکه، از عکس العمل و اعلام مواضع پیشکسوتان (فارغ از چگونگی بیان آن) نسبت به رخدادهای مرتبط با مؤسسه شان باید بسیار خوشحال بود و آن را به فال نیک گرفت و به آن به چشم یک فرصت نگاه کرد. چرا که نشان می دهد مؤسسه به عنوان خانه پیشکسوتان و ملجاء و مرجع آنان، جایگاه خود را یافته است و این دستاوردی عظیم برای هر نظام، دولت و مدیری است. باید در تصمیم گیری ها و مدیریت مؤسسه، بسیار مراقب بود تا این دستاورد بزرگ از بین نرود. این حداقل انتظاری است که، صدای بزرگان شنیده شود؛ طرف مشورت قرار گیرند و به صحبت ها و خواسته هایشان توجه شود. حتی اگر خلاف جهت تصمیمات کلان مدیریتی باشد.
در مورد شائبه عدم توجه به نظرات پیشکسوتان، با شناختی که از جناب وزیر و مسئولین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و احترام آنان به پیشکسوتان وجود دارد، قطعاً در سریع ترین زمان و فضای مناسب با تشریح برنامه های خود برای حفظ و توسعه مؤسسه، نسبت به رفع نگرانی پیشکسوتان عزیز اقدام خواهند کرد.
به هر تقدیر، در شرایطی که این تصمیم مدیریتی گرفته شده و مدیرعامل جدید مؤسسه نیز منصوب شده است و بر اساس شنیده ها، دوست عزیزمان جناب آقای عظیمی هم به زودی در مسندی شاید به مراتب مؤثرتر برای پیشکسوتان مشغول به کار خواهند شد، نسبت به وضعیت موجود و مدیریت جدید مؤسسه، دو رویکرد می توان در پیش گرفت:
اول: تداوم فضای خاکستری و دلتنگ کننده موجود و تلاش برای بازگرداندن آب رفته به جوی، که به نظر نتیجه ای به بار نخواهد آورد و با هدر رفت انرژی ها عملاً دلسرد شدن همگان را برای تداوم تلاش ها به دنبال خواهد داشت. در این رویکرد، هیچ کس جز کسانی که احتمالاً به دنبال بهره برداری سو از موضوع هستند بهره مند نخواهند شد و فعالیت ها و خدمات مؤسسه حداقل برای کوتاه مدت با مشکل مواجه می شود.
دوم: یاری رساندن به مدیرعامل جدید مؤسسه برای ارتقای جایگاه مؤسسه و مشارکت در اصلاح رویه های گذشته با هدف تأثیرگذاری بیشتر پیشکسوتان در تصمیم گیری های کلیدی. در این زمینه می توان با اصلاح اساسنامه مؤسسه از طرق قانونی، معایب و نقصان های احتمالی کنونی را بر طرف کرد.
در مورد مدیریت جدید مؤسسه هم باید بگویم که با او از زمانی که به عنوان نماینده تام الاختیار وزیر و رئیس شورای ارزشیابی هنرمندان منصوب شدند، آشنا شدم. در همین مدت کوتاه ایشان را مدیری هنرمند، فرهنگی، اهل مطالعه، اهل مشورت، خوش فکر، پرتلاش، دغدغه مند نسبت به فرهنگ و هنر غنی ایران زمین یافتم. (هر چند اگر فرصت مشورتی فراهم می شد، قطعاً ایشان را از پذیرش مدیریت خطیر و حساس مؤسسه به این صورت و در چنین شرایطی برحذر می داشتم).
اگر این ویژگی های مثبت را به نزدیک بودن و دسترسی ایشان به جناب وزیر و برد نظرات و صحبت هایشان نزد جناب دکتر صالحی اضافه کنیم، به نظر فرصتی طلایی به وجود می آید که می توان از آن برای برداشتن یک گام مهم جهت اصلاح اساسنامه و نیز رساندن جایگاه مؤسسه به جایگاهی در خور شأن هنرمندان پیشکسوت و نیز توسعه خدمات به پیشکسوتان بهره برد.
البته لازم است که آقای طباطبایی اولویت اصلی و حجم اعظم وقت و تلاششان را به مؤسسه اختصاص دهند و با بهره مندی از نظرات ارزشمند همه پیشکسوتان، در راستای رفع نگرانی ها و مشکلات این عزیزان تلاش مضاعف کنند و بدانند که اداره مؤسسه تنها با همدلی پیشکسوتان امکان پذیر است.
در پایان یادمان نرود که وجود هنرمندان پیشکسوت برای هر نظام و دولت و جامعه ای، یک امتیاز بزرگ و ارزشمند به شمار می رود که نباید به راحتی از دست برود و در این میان همگان وظیفه دارند برای آرامش خاطر و رفع نگرانی های آنان اقدام کنند.
کد خبر 4900022
علیرضا سعیدی
محمدعلی بهمنی درباره قطعه تازه محسن چاوشی گفت: پخش چنین آهنگی در این سطح از موسیقی ما واقعا آبروریزی است. به نظرم جلو انتشار این کارهای سخیف باید گرفته شود.
ایران آرت: محمدعلی بهمنی، شاعر و غزل سرای شناخته شده کشور فردا 27 فروردین ماه تولد 78 سالگی اش را جشن خواهد گرفت. این شاعر در آخرین روز هفتادوهفتمین سال زندگی اش در گفتگویی چالشی به سوالات خبرنگار ایبنا پاسخ داده است.
بهمنی در این گفتگو از شعر اثر تازه محسن چاوشی با نام "او" که در روزهای اخیر واکنش های مختلفی را به همراه داشته، انتقاد کرده و آن را سخیف دانسته است.
بخش هایی از این گفت وگو را در ادامه از نظر می گذرانید.
محمدعلی بهمنی این روزها مشغول چه کاری است و روزگار کرونا را چگونه می گذراند؟
این روزها مشغول عزاداری هستم. متاسفانه چهار روز پیش برادرزاده ام که خودش سرپرست خانواده بود و سه فرزند داشت، بر اثر کرونا درگذشت.
این روزها کلیپی از شما در فضای مجازی منتشر شده است که شما در آن درباره ممیزی صحبت می کنید. این کلیپ با انتقادات تند دوستان شاعر مواجه شده است. نظر شما درباره این انتقادات چیست؟
کلیپ را دیده ام؛ اما از این انتقادات ناراحت نیستم؛ چراکه این ها همه از شاگردان و دوستان من هستند. در آن مصاحبه مفصل درباره ممیزی و اداره شعر و موسیقی صحبت کرده ام که متاسفانه این دوستان تنها بخشی از صحبت هایم را بریده اند و در فضای مجازی منتشر کرده اند. این کار درستی نیست و ما نباید با دیدن یک دقیقه از مصاحبه درباره چند ساعت مصاحبه انتقاد کنیم. کاش ادامه صحبت هایم را نیز منتشر می کردند تا این ابهامات برطرف شود. کاش با دیدن یک تکه از حرف هایم قضاوت نمی شدم.
یعنی شما معتقدید، دوستانی که خود از سانسور و ممیزی گلایه دارند، صحبت های شما را سانسور کردند و تنها چند دقیقه از آن را نشر کرده اند؟
بله. البته در همان چند دقیقه هم نکاتی گفتم که دوستان به آن توجه نکردند. در آن مصاحبه مطرح کردم که کلمه "آغوش" برای مادر و پدر استفاده می شود و یک حرمتی دارد؛ اما وقتی در یک ترانه و در یک تصویر مبتذل برای خانمی می آید؛ این توهین به حرمت زن است. آقای ترانه سرا! آن خانم انسان است، درست یکی مثل شما و نباید نگاه ابزاری به آن داشت. ترانه سرا باید کلمات را از لابی ها عبور دهد و تصویری زیبا خلق کند، نه اینکه به شکل مبتذل به تصویر بکشد.
یعنی شما در سال های شاعری هیچ شعری نگفتید که در آن از کلمه "آغوش" استفاده شده است؟
چرا، استفاده کردم؛ اما نوع بیان متفاوت است.
اگر شما مخالف ترانه مبتذل هستید؛ چرا در زمان مسئولیت تان چنین ترانه هایی مجوز گرفته اند. شما در مصاحبه تصویری خود از کلمه "آغوش" مثال زدید. من می توانم چندین مثال بیاورم که در دوره شما مجوز گرفته اند و چنین ویژگی هایی دارند.
اگر همان مصاحبه را کامل ببینید من در همان مصاحبه گفته ام که ترانه های زیادی به شورا می آمد که لحن بدی داشت و ما به آنها گفتیم که اصلاح کنند؛ آنها هم می رفتند و اصلاح می کردند؛ اما در زمان پخش همان کار اصلاح نشده را منتشر می کردند و کسی هم با آنها کاری نداشت.
توصیه شما برای مسئولان بعدی شورای شعر و ترانه دفتر موسیقی وزارت ارشاد چیست؟
تا زمانی که با چنین دیدگاه هایی جلو می رویم چیزی درست نمی شود. شما نگاه کنید، چند روز پیش آهنگی از یکی از خوانندگان مطرح منتشر شد که شعری فوق العاده ضعیف را به تقلید از مولانا منتشر کرده است و هیچ اتفاقی هم رخ نداد. شعری که ایرادات بسیار زیادی دارد.
منظور شما محسن چاوشی است؟
بله. پخش چنین آهنگی در این سطح از موسیقی ما واقعا آبروریزی است. به نظرم کسی باید پا در چنین عرصه ای بگذارد که بتواند حداقل یک کار سالم و نه قوی منتشر کند. با توجه به سابقه ای که این خواننده از خواندن ترانه های مولانا دارد شاید یک شنونده ناآگاه فکر کند که این کار هم از مولاناست و این ضربه زدن به شعر و ادبیات است. من نمی دانم این کار مجوز دارد یا بدون مجوز منتشر شده است؛ اما به نظرم جلو انتشار این کارهای سخیف باید گرفته شود. از طرفی فکر می کنم این روزها نهادهای مختلفی هستند که به خوانندگان مجوز موسیقی می دهند و شاید امور، خیلی هم دست ارشاد نباشد.
حالا که بحث محسن چاوشی مطرح شد. در یک جمع بندی کلی نظر شما درباره کارهایی که این خواننده از شعرهای خودش می خواند، چیست؟
این آثار پر از اشتباه است و ایرادات فراوانی دارد. با این حال پخش می شود و کسی هم کاری ندارد. این روزها کسانی به شورای شعر و موسیقی آمده اند که جای خالی ها را پر کردند و نگاه خوبی هم دارند. امیدوارم که اتفاقات خوبی برای ترانه و موسیقی ما در سال 99 رخ دهد.
منبع خبر : ایران آرت
به گزارش هنرآنلاین ، انجمن صنفی نگارخانه داران نامه ای را به این شرح منتشر کرد:
جناب آقای هادی مظفری
مدیرکل محترم مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
با درود فراوان
احتراماً به استحضار می رساند که در شرایط بحرانی به وجود آمده ناشی از بیماری کرونا و محدودیت های موجود پس از ابلاغ دستورالعمل های دولت محترم به جهت مبارزه و عبور از بحران بیماری . مشکلات عدیده ای برای اصناف مختلف و عوامل وابسته به آنها پیش آمده که در این بین صنف نگارخانه داران که نقش پررنگی در بالندگی هنرهای تجسمی دارند و در شرایط معمول نیز با حداقل ها گذران می کنند با متوقف شدن کلیه نمایشگاه ها از اسفند 98 دچار آسیب مضاعف شده اند .
اعضای انجمن نگارخانه داران در حال حاضر دارای 34 عضو است که با در نظر گرفتن حداقل سه نفر از عوامل هر نگارخانه که حدود 102 نفر از طریق برپایی نمایشگاه های تجسمی امرار معاش می کنند و در شرایط موجود حداقل تا پایان خردادماه افق روشنی برای برپایی نمایشگاه وجود نخواهد داشت . علاوه بر این اجاره محل نگارخانه و هزینه های جاری شامل آب، برق و بیمه کارکنان و سایر هزینه ها نیز در این مدت بر مدیران نگارخانه ها تحمیل شده است .
با عنایت به موارد فوق الذکر استدعا داریم پیرو عنایت همیشگی مدیرکل محترم به اعضای جامعه هنرهای تجسمی و کمک های بی دریغ حضرت عالی جهت عبور از شرایط موجود، اعضای انجمن صنفی را یاری فرمایید .
با سپاس
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی
الهه جواهری
فرناز کلباسی/خبرنگار
نگاهی کلی به روند فعالیت موزه های جهان بعد از ظهور کرونا، مقایسه نحوه عملکرد موزه های ایران با جهان، کمبودها و نقاط ضعف موزه و موزه داری در ایران، اهمیت حضور مجازی موزه ها در فضای آنلاین در دوران شیوع کرونا، ضعف روابط عمومی در موزه داری ایران، بیانیه ایکوم برای روز جهانی موزه، نظرسنجی های صورت گرفته در ایام کرونایی و... از جمله مباحثی است که در دو نشست تخصصی از سوی رئیس موزه ملک، عضو هیئت اجرایی موزه های پول و عضو هیئت اجرایی شورای بین المللی موزه ها، از فعالان برجسته حوزه موزه داری کشور، به صورت زنده و آنلاین انجام شد که شرحی از آن را در این گزارش می خوانید.با شیوع بحران کرونا، موزه های سرتاسر جهان یکی یکی تعطیل شدند و موزه های ایران نیز بعد از چندین روز بلاتکلیفی و سردرگمی که در روند تصمیم گیری وزارتخانه میراث فرهنگی هویدا بود، بالاخره تعطیل شدند! حالا با گذشت بیش ازیک ماه از تعطیلی موزه ها، مسائل تازه ای پیش روی مسئولان و متولیان این نهاد فرهنگی قرار گرفته و ضرورت یک برنامه ریزی منسجم و دقیق را بیش از هر زمان دیگری نشان می دهد. چراکه به گفته برخی کارشناسان این حوزه، شیوع کرونا، از رونق افتادن کسب وکار موزه ها و فعالیت چشمگیر موزه های بزرگ جهان در فضای مجازی نشان داد که دنیای آنلاین چه قابلیت ها و پتانسیل های شگرفی برای جذب مخاطبان موزه ها دارد و موزه های ایران نیز باید برای زنده ماندن همپای این جریان حرکت کنند. در این میان و در مقایسه ای کلی میان موزه های مطرح جهان و ایران، این مسئله مطرح است که وقتی هنوز انجمن صنفی مشخصی در ایران برای موزه ها و موزه داران وجود ندارد تا آنها را در مواقع بحرانی به تصمیم گیری جمعی و خردمندانه رهنمون کند، برنامه ریزی درستی هم در زمینه ارتقای سطح کیفی فعالیت موزه داران وجود نخواهد داشت. چنانکه در ایام تعطیلی موزه ها، فعالیت مجازی آنها به اداره صفحات اینستاگرامی با دنبال کنندگانی اندک محدود شده و عملا ارتباط جامعه با موزه به طور کلی قطع شده است.این موضوعات محور دو گفت وگویی بود که با عنوان نشست کرونا و موزه با هدف بررسی تاثیر بحران کرونا بر موزه های ایران و جهان و با میزبانی رضا دبیری نژاد رئیس موزه ملک به صورت آنلاین در صفحه اینستاگرام فرهنگ موزه برگزار شد. مخاطبان این صفحه در روز 23 فروردین نظرات دامون منزوی عضو هیئت اجرایی موزه های پول و در روز 24 فروردین سخنان گلناز گلصباحی عضو هیئت اجرایی شورای بین المللی موزه ها را در اینباره شنیدند.
یک سوم موزه های جهان برای همیشه تعطیل شدند!
اینکه کرونا با موزه ها چه کرد، اولین سوالی است که از سوی رضا دبیری نژاد مطرح شد و دامون منزوی به آن چنین پاسخ داد: بعد از تعطیلی گسترده موزه ها که از کشور چین آغاز شد و به کره جنوبی، ژاپن، ایتالیا، لهستان و بعد هم ایران رسید، موزه ها به طور کامل تعطیل شدند. به جز چند موزه مانند موزه سوئد که در حال حاضر به صورت محدود فعالیت دارند. به نظر می رسد حتی بعد از رفع بحران کرونا هم بیش از یک سوم موزه های جهان (در امریکا و بریتانیا) دیگر به جریان فعالیت بازنگردند. هرچند این بحران بیشتر شامل موزه هایی می شود که بودجه محلی دارند و به دولت وابسته نیستند. تعدیل نیرو هم از دیگر تبعات کرونا برای موزه ها بوده که در دنیا در حال انجام است. عضو هیئت اجرایی موزه های پول درخصوص مقایسه واکنش موزه داران ایران به تعطیلی در برابر کرونا با سایر موزه های جهان هم گفت: واکنش تاخیری ایران برای تعطیل کردن موزه ها و اینکه تنها با عنوان یک مرکز اداری به موزه ها نگاه نکند، برای برخی دیگر از کشورهای جهان هم رخ داد. درواقع برخی ها نتوانستند شوک کرونا را جدی بگیرند و در ابتدا باور نمی کردند مسئله تهدید سلامتی و بعد هم تعطیلی اینقدر جدی باشد. بعد که ماجرا جدی تر شد ایران هم به جرگه موزه های تعطیل جهان پیوست.
در ایران موزه ها اصلا دیده نمی شوند!
منزوی تعطیل شدن موزه ها به دنبال بحران کرونا را نتیجه اقدامات برخی موزه داران و فشار رسانه ها دانست و تاکید کرد: متاسفانه در کشور ما موزه ها اصلا دیده نمی شوند و کسی به فکر نبود که باید برای تعطیلی آنها هم باید فکری شود! در حالی که وزارت ارشاد خیلی سریع دستور تعطیلی سینماها و مراکز فرهنگی تحت مدیریتش را داد، وزارت میراث فرهنگی تا روزهای آخر موزه داران را در وضعیت بلاتکلیفی قرار داد. تا جایی که حتی طبق روال سال های قبل برای برخی موزه ها ساعت کار در ایام عید مشخص شد! در واقع اگر تلاش برخی موزه داران و خبرنگاران نبود، موزه ها تعطیل نمی شدند.
موزه داران ایران حتی یک انجمن صنفی ندارند!
عضو هیئت اجرایی موزه های پول، عدم برخورداری موزه ها از انجمن صنفی و تصمیمات جمعی و عدم شناخت مناسب وزارتخانه از موزه و تعریف دقیق آن را از معضلات اصلی موزه ها در ایران دانست و تاکید کرد: متاسفانه در ایران فکر می کنند وظیفه موزه فقط نمایش آثار است. در حالی که بخش ویترینی موزه که آن هم به صورتی ضعیف در ایران ارائه می شود، درجه اهمیتش کمتر از جمع آوری، پژوهش و آموزش در فضای موزه است. او بخش نمایشی موزه را نوعی رسانه اثرگذار برای مخاطب دانست و گفت که اگر این بخش به درستی ارائه شود، قادر است با داشتن عنصر اعتمادساز بودن، گاه اثری بیش از رسانه های دیگر داشته باشد.
کرونا نشان داد گستره فعالیت موزه ها فراوان است
ادامه این گفت وگو به آنجا رسید که کرونا نشان داد موزه ها چقدر قادر به ورود به دنیای آنلاین و جذب مخاطب هستند. دامون منزوی تاکید کرد: کرونا ضمن نشان دادن ضعف های موزه های ایران در زمینه ارتباط ضعیفی که با مخاطب دارند، نشان داد که چه ظرفیت های قابل توجهی در زمینه آنلاین برای آنها وجود دارد و چقدر تلاش لازم است تا در این حوزه موفق عمل کنند. او ضعف روابط عمومی را از مهم ترین مشکلات موزه ها در ایران دانست و شرح داد: ضعف روابط عمومی موزه های ایران باعث شده از انواع روش هایی که موزه های دنیا در دنیای آنلاین استفاده می کنند، هیچ استفاد ه ای نشود. روش هایی که حتی بعد از پایان کرونا هم می توانند مفید باشند و از آسیب پذیری موزه ها کم کنند. به گفته او، در وضعیت فعلی باید ابتدا تعداد، ظرفیت ها و کارکردهای موزه های کشور را شناخت و طبقه بندی کرد و بعد با داشتن انجمن صنفی به یک برنامه ریزی دقیق در زمینه میزان و نحوه کمک های مالی، پژوهشی و... رسید. باید موزه ها را به آن سوی دیوارها در فضای مجازی برد و با برگزاری نشست های تخصصی، موزه داران را از این روند آگاه کرد.
رفتار خلاقانه موزه ها در روزهای کرونایی
در نشست دوم نیز گلناز گلصباحی توجه مخاطبان را به نظرسنجی که در این روزها از سوی سازمان مدیریت بحران ملی برگزار شد، جلب کرد و گفت: در این نظرسنجی که 41 کشور در آن شرکت کردند از موزه داران خواسته شد درباره تعداد کارکنان تعدیلی، برنامه های آینده شان برای دوران بعد از کرونا، نحوه استفاده از فضای مجازی و... به سوالات پاسخ بدهند. جالب اینکه نتایج این نظرسنجی نشان داد موزه ها در عین اینکه در این ایام تحت فشار هستند، در جذب مخاطب در فضای مجازی نسبتا خلاقانه رفتار کرده اند. به گفته او، هرچند این نظرسنجی بیشتر موزه های کشورهای اروپایی را مد نظر قرار داد، به هر حال توانست برآورد نسبتا دقیقی را از وضعیت موزه های مهم جهان ارائه بدهد.او از برگزاری وبیناری با همکاری سازمان همکاری و توسعه اقتصادی و مشارکت ایکوم در روزهای اخیر خبر و توضیح داد: این وبینار با حضور رئیس موزه آهن کره جنوبی، وضعیت موزه ها را در برابر کرونا و برنامه ها و چشم اندازهای پساکرونا را مورد بررسی قرار داد که فایل آن به زودی برای عموم علاقه مندان منتشر می شود. به گفته او، در این وبینار گفته شد که اگر سازمان های موزه ای الگوهای اقتصادی پایدار را برای دوران فعلی تهیه و اجرا کنند، می توانند از این وضعیت نجات یابند. ضمن اینکه برای حفظ موزه ها، همکاری ها باید در همه سطوح باشد.عضو هیئت اجرایی شورای بین المللی موزه ها تاکید کرد: درواقع باید ابتدا از مشکلات و خساراتی که در این دوران به موزه ها وارد شده برآوردی صورت گیرد و بر طبق میزان امکانات و حمایتی که از سوی دیگر ارگان ها صورت می گیرد، برنامه ریزی جامع و دقیقی برای آینده تهیه و تدوین شود.
باید سوادمان را از فضای مجازی افزایش دهیم
او ارتقای سطح کمی و کیفی سواد از فضای مجازی و دنیای آنلاین را یک ضرورت انکارناپذیر برای موزه داران و فعالان این حوزه دانست و شرح داد: بر اساس آنچه در این وبینار هم مطرح شد، ورود خلاقیت به حوزه موزه داری در این شرایط، وابستگی کامل به افزایش آگاهی و سواد ما از فضای مجازی و دنیای آنلاین دارد. چنانکه رئیس موزه آهن کره جنوبی نیز تاکید کرد، ما از فضای مجازی، قابلیت ها، ظرفیت ها و قدرت اثرگذاری آن هنوز هیچ نمی دانیم و باید در این فضای به صورت جدی پیش برویم. گویی که از موزه داری هیچ نمی دانیم و قرار است آن را از ابتدا تعریف کرده و به صورت آکادمیک و علمی بیاموزیم.
موزه داران در نظرسنجی ایکوم شرکت کنند
گلصباحی در ادامه به موزه داران و فعالان این حوزه خبر داد که ایکوم اخیرا نظرسنجی را با هدف بررسی وضعیت فعلی موزه ها در ارتباط با کرونا منتشر کرده و تمرکزش را بر روی تمامی کشورهای جهان قرار داده است.او از همه موزه داران و کسانی که در این زمینه تخصص و فعالیتی دارند، خواست تا در این نظرسنجی شرکت کنند و سپس گفت: سرفصل های این نظرسنجی درباره تاثیر کرونا بر موزه، تبعات و شرایط آن است و قصد دارد با ترسیمی از فضای فعلی فعالیت موزه ها، راهکارهایی را پیش روی موزه ها و ادامه فعالیت آنها قرار دهد.
بیانیه ایکوم برای روز جهانی موزه
28 اردیبهشت ماه روز جهانی موزه است و بخشی از سخنان گلناز گلصباحی به همین مناسبت به این موضوع اختصاص یافت. او در پاسخ به سوال رضا دبیری نژاد درباره فرارسیدن روز جهانی موزه، در حالی که تقریبا تمامی موزه های جهان در این روزها تعطیل شده اند، گفت: در این خصوص ایکوم بیانیه ای را منتشر کرده و از همه مردم جهان خواسته تا روز جهانی موزه را از درون خانه هایشان پاس بدارند و آن را در فضای دیجیتال و دنیای آنلاین جشن بگیرند. به گفته او، در این بیانیه ایکوم همچنین بر عنصر خلاقیت موزه داران در ارائه محتوای موزه ها در فضای مجازی و آنلاین تاکید کرده و آن را عامل مهمی برای جذب مخاطبان و رضایت آنها از این موزه گردی مجازی دانسته است. عضو هیئت اجرایی شورای بین المللی موزه ها در پایان در پاسخ به این سوال که چه چشم اندازی برای بازگشایی موزه ها در سرتاسر جهان وجود دارد و آیا می توان در آینده نزدیک چشم به راه بازگشایی موزه ها به روال سابق بود، گفت: بر اساس پیش بینی هایی که انجام شده و من از آنها اطلاع دارم، در حال حاضر تا زمانی نامشخص و نامعلوم در آینده ناچار به تعطیل کردن موزه ها هستیم و نمی توانیم مشخص کنیم که این تعطیلی تا کی ادامه خواهد داشت. بنابراین لازم است از همین الان به فکر تغییرات جدی در روند فعالیت موزه ها باشیم و با استفاده از قدرت خلاقیت، محتوای موزه ها را در فضای آنلاین و مجازی به مخاطبان ارائه دهیم.
به گزارش فرهیختگان آنلاین ، بعضی آن را با تماشای فوتبال در استادیوم خالی مقایسه کردند. بعضی ذوق زده، از چنددقیقه مانده به 9 شب پای گوشی یا سیستم شان نشستند تا با خواننده همراهی کنند. بعضی هم اولین سوال شان این بود که هزینه این کنسرت ها را چه کسی می دهد و از کجا؟ گروهی هم معتقد بودند که این ایده سرقتی است و باید به صاحبان اصلی این ایده مبلغی پرداخت می شد. شهرداری تهران برای نوروز 99 برنامه ای با عنوان نوروزگاه99 ترتیب داده بود که با ورود کرونا و خانه نشینی مردم تبدیل به نوروزخانه 99 شد. دفتر موسیقی ارشاد با همکاری شهرداری تهران، بانی اجرای طرح کنسرت های آنلاین شدند. کنسرت هایی که با وجود بینندگان فراوانش اما حاشیه هم کم نداشته است؛ از اعتراضات حمید حامی روی صحنه تا لغو اجرای گروه لیان به خاطر حضور جناب خان یا همخوانی رضا صادقی با علی یاسینی و نشان ندادن ساز ها.
سرقت ایده؟
آیا پدیده کنسرت آنلاین پدیده تاز ه ای است؟ قطعا آنها که با موسیقی و اخبارش آشنا هستند، به این سوال جواب منفی می دهند. آخرین ماه بهار 95 بود که سامانه کنسرت آنلاین کشور که نام اختصاری اش را حام گذاشته بود، با مدیریت حامد عنقا، نویسنده و تهیه کننده تلویزیون، از کنسرت علیرضا قربانی در تالار اندیشه حوزه هنری پوششی آنلاین را ارائه داد. هرچند وضعیت فعلی اینترنت، مخصوصا در یک ماهه اخیر، چندان تعریفی ندارد، اما چهار سال پیش اوضاعش بدتر بود و خیلی ها از قطع و وصل شدن اینترنت و گوش ندادن کامل به یک قطعه شاکی بودند. این کنسرت های آنلاین حامی مالی داشت و کسی نگران برنگشتن پولش نبود و به همین دلیل ادامه پیدا کرد و درنهایت شگفتی در شهرستان ها بیشتر از تهران از آن استقبال شد. فضای هیجانی این کنسرت ها به جشنواره موسیقی فجر رسید و حتی قرار شد در دوره سی ودومش تمام کنسرت های جشنواره به صورت آنلاین پخش شود، البته در ادامه همه کنسرت های جشنواره از این سامانه پخش نشدند و اختلافات بین حام و مجموعه ارشاد آغاز شد. درنهایت پروژه پخش آنلاین موسیقی در سال 96 به آخر خط رسید و بعد از مشکلاتی که میان آنها و بنیاد رودکی به وجود آمد، عطای کار را به لقایش بخشیدند. قطعا کنسرت علیرضا قربانی اولین تجربه کنسرت آنلاین در ایران بود، اما شرایط استفاده از اینستاگرام با وضعیت فعلی متفاوت بود.
کنسرت آنلاین مردم را در خانه نگه می دارد؟
از طریق برگزاری کنسرت های آنلاین مردم می توانند شادی جمعی را در کنار هم، نه به شکل فیزیکی بلکه به شکل مجازی تجربه کنند. این بخشی از حرف های محمدجواد حق شناس، رئیس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران در گفت وگو با تسنیم است. ظاهرا دلیل اصلی برگزاری کنسرت های آنلاین و متحمل شدن هزینه های زیاد توسط شهرداری، نشاندن مردم در خانه است؛ آن هم در ساعتی که سریال های تلویزیونی پخش می شود، آن هم برای یک ساعت، آن هم با اینترنتی که شادترین آهنگ ها را هم می تواند به کندترین یا غم انگیزترین ترانه تبدیل کند. حق شناس که خود چهر ه ای رسانه ای و فرهنگی است، کاش فنی تر و کامل تر صحبت می کرد. در خانه ماندن برای ایرانیان که انسان های اجتماعی ای هستند، ممکن است آثار و عواقبی داشته باشد که نیازمند دقت بیشتر است، لذا با توجه به اصل شادی، برگزاری کنسرت های آنلاین با استفاده از امکانات روز یک اقدام خوب است. این جملات هم بخش دیگری از گفت وگوی وی با تسنیم است. کسی مخالف برگزاری کنسرت آنلاین نیست، اما کاش حق شناس از خود چند سوال می کرد؛ آیا مردم نمی توانند در ماشین و خیابان ها این کنسرت را تماشا کنند؟ آیا مشکل ماندن در خانه مردم فقط یک ساعت در شبانه روز است؟ بهتر است سهم کنسرت آنلاین را که ایده خلاقانه ای هم نیست، به اندازه خودش بدانیم و نه کمتر و نه بیشتر. شاید چون شهرداری برای این پدیده هزینه زیادی می کند، دوست دارد سهمش بیش از یک ساعت در روز باشد، اما واقعیت چیز دیگری است حتی اگر مخاطبان آن را بعد ها هم تماشا کنند.
اینستا، موسیقی و مردم
آنهایی که با لایو های اینستاگرام آشنا بودند، از کنسرت هایی که دیگران می رفتند و فیلمش را زنده برای دوستان شان به اشتراک می گذاشتند، کسب فیض می کردند. البته با زمینه صدای خودشان فیلم را زنده به اشتراک می گذاشتند! در یکی دو سال اخیر با وجود تذکرات فراوانی که در سالن های برگزاری کنسرت می دهند، اما تعداد این پخش های زنده فردی بیشتر شد. شاید اگر اختلافات سامانه پخش آنلاین با مجموعه ارشاد هم پیش نمی آمد، در زمانه فعلی، رقیبی جدی مثل اینستاگرام کارش را سخت تر می کرد. اینستاگرام هم مثل آن سامانه رایگان است و شاید دیگر هیچ حامی مالی ای به معرکه نیاید و از سامانه ای پشتیبانی نکند. اما تجربه کنسرت های آنلاین اخیر و آمار های غیررسمی و گاه رسمی نشان می دهند که با وجود سایت های متعدد برای پخش این کنسرت ها، اما سهم بسیاری از نحوه تماشای کنسرت ها به اینستاگرام تعلق داشت. ظاهرا باید به این رسانه جدید احترام گذاشت و جدی اش گرفت. البته برخی کارشناسان معتقدند بعد از رفتن کرونا باید منتظر ماند و دید که آیا همچنان مردم پایبند اینستاگرام و کنسرت هایش خواهند ماند یا نه. برخی دیگر هم می گویند که اینستا جای خود را در غیاب فعالیت های موسیقی تلویزیون باز کرده و به جای امنی برای انتخاب و شنیدن آثار موسیقایی تبدیل شده است. برای این کنسرت ها البته آمار مختلفی از طرف نهاد ها و سایت های مختلف ارائه می شود که البته نمی توان و نباید به همه آنها اعتماد کرد. درواقع سازوکاری برای سنجش تعداد بیننده ها به طور رسمی و با کمترین خطا وجود ندارد. اینکه روبه روی یک کنسرت آنلاین چند نفر می نشینند و تماشایش می کنند، مبهم است. با این همه اما نمی توان از این ظرفیت به سادگی عبور کرد. این ظرفیت وجود دارد و برای سلیقه های متنوع موسیقی یک بستر مناسب است که باید از آن مراقبت شود.
کنسرت آنلاین آندرا بوچلی می تواند یک نمونه متعالی برای برگزارکنندگان و خوانندگان داخلی باشد. کیفیت اجرا و نحوه ارائه آن بی شک یک مدل فوق العاده است. برای برگزاری کنسرت آنلاین البته فقط نباید به خوانندگان و برگزارکنندگان توجه کرد. اینترنت مساله اصلی است. کمتر کسی است که از وضعیت فعلی اینترنت در ایران راضی باشد. برای انجام کار های بزرگ باید ساختار های قوی و عظیم داشت. چه بخواهند و چه نخواهند، موسیقی وارد مرحله جدی تر و تازه تری شده است. مرحله ای که اگر به آن توجه شود و بدون حیف و میل بودجه و با تخصیص اعتبار بجا و صحیح با آن رفتار شود، خروجی ملموس و قابل استفاد ه ای خواهد داشت.
یکی از مسائل غیرشفاف در بحث هنرهای آنلاین، نحوه محاسبه تعداد مخاطبان است. هنوز فرمول خاص و معتبری برای تعیین میزان مخاطبان وجود ندارد. طرفداران هر خواننده در روزهای گذشته مدعی شدند که کنسرت آنلاین خواننده محبوب شان مخاطبان میلیونی داشته است. اعداد پنج میلیون و هفت میلیون مثل نقل و نبات در دهان ها می چرخد و کسی هم نمی گوید که با چه مبنایی به این ارقام رسیده اند. اشتباهی که در نحوه محاسبه تعداد بازدیدکنندگان کنسرت ها صورت می گیرد این است که بخش آفلاین را هم حساب می کنند و هر مخاطب کنسرت آنلاین را ضرب در دو یا سه نفر می کنند که باز هم مبنای مشخصی نیست.
* نویسنده: سیدمهدی موسوی تبار، روزنامه نگار
سرویس تئاتر هنرآنلاین : مجید امرایی عضو موسس اتحادیه جهانی دراماتراپی، کارگران و مدرس دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار هنرآنلاین درباره فعالیت های خود در ایام قرنطینه به دلیل جلوگیری از شیوع کرونا ویروس گفت: فعالیت اصلی من دراماتراپی است که این تخصص دو ساحت دارد؛ نخست حضور مراجعان نیازمند به درمان در کارگاه ها و ساحت دوم فعالیت ما، آموزش به والدین و مربیان است. از زمانی که فعالیت ها در پی شیوع کرونا ویروس به تعطیلی انجامیده، والدین و مربیانی که پیشتر در حال آموزش دراماتراپی بودند، آموزش هایشان متوقف نشده و از طریق فضای مجازی ادامه دارد. اکنون در این شرایط آن ها در منزل هستند و با پیگیری آموزش ها در فضای مجازی ضمن اینکه کار توانبخشی با فرزندان شان را پیش می برند، در اوقات فراغت خود به آگاهی های خود نیز می افزایند.
او در ادامه افزود: ما در تهران و نمایندگی استان ها مشغول آموزش ها به صورت مجازی هستیم؛ آموزش هایی درخصوص نمایش درمانی، تأثیرات درمانی نمایش درمانی، بهره گیری از بازی های خانگی با رویکرد توانبخشی، بازتوانی و رفع مسئله، چگونگی کنار آمدن با والدین در شرایط قرنطینه و چگونگی مدیریت پدران و مادران بر اوقات فراغت فرزندان شان و اینکه والدین چگونه رفتار کنند تا این روزها در منزل به خودشان و فرزندان شان سخت نگذرد.
امرایی همچنین اضافه کرد: از طریق ایمیلی که از اتحادیه جهانی دراماتراپی دریافت کردیم متوجه شدیم که باید رویکرد خود را تغییر دهیم و از نیمه اسفندماه آموزش های خود را در فضای مجازی آغاز کردیم هرچند که کار ما توانبخشی است و ظرفیت آن در تمرین کارگاهی و به شکل رخ به رخ با مخاطب انجام می شود. تاکنون 150 تا 200 ویدئو آموزشی در اینستاگرام قرار داده ام و مابقی همکاران من در اهواز، گیلان، کرمان، خراسان و دیگر نمایندگی های کشور بیش از این به کار مبادرت داشته اند و امیدوارم که مثمرثمر باشد؛ چراکه ما نیز در حال کسب تجربه هستیم.
این کارگردان تئاتر در بخشی از صحبت های عنوان کرد: یکی از بخش های تخلیه روحی و روانی استفاده و بهره گیری از فضای آموزشی است. اکنون که فضای آموزشی در اختیار نیست ما به خانواده ها، والدین و مربیان آموزش می دهیم که چگونه از فضای خانه به عنوان فضای آموزشی استفاده کنند. به عنوان مثال چگونه می شود فضای آشپزخانه به عنوان محلی به منظور پخت و پز در قالب یک بازی با بچه ها به کار گرفته شود تا بتوانند حتی در بحث آشپزی به والدین کمک کنند تا هم بیاموزند و هم حوصله شان سر نرود. یا اینکه چگونه بازی های خانوادگی انجام شود تا هم والدین از آن بازی ها استفاده کنند و هم بچه ها.
مجید امرایی ضمن اشاره به اینکه دوران قرنطینه به دلیل جلوگیری از شیوع ویروس کرونا به ما درس بزرگی آموخت، اظهار کرد: سال های سال است که بر بازی های سنتی و خانگی گرد کهنه گی نشسته است در این فرصت این بازی ها مجدد ارزش های وجودی خود را نشان داد. مانند؛ قصه و متل گویی، بازی های جمعی خانوادگی، دور هم بودن در محفل محدود خانواده، استفاده از حداقل فضای 40- 50 متری یک خانه به منظور سپری شدن اوقات فراغت بچه ها و همچنین تنوع بخشی به اوقات فراغت کودکان از طریق آموزش آنلاین که از ظرفیت های مثبت فضای مجازی است.
این کارگردان در ادامه افزود: به اعتقاد من در ایام قرنطینه ضمن اینکه بازی های سنتی و کهن دوباره به روز شد از ظرفیت های مدرن و جدیدی که امروزه در فضای مجازی وجود دارد نیز استفاده شد. این روزها اینترنت و اپلیکیشن هایی که در اختیار داریم بسیاری از تنهایی ها را پر کرده است. در واقع روابط خانوادگی، دوستان و همسالان مجدد بازآموزی شد و بچه ها با نظارت والدین در فضای مجازی گروه هایی را تشکیل دادند و با هم در ارتباط هستند تا حوصله شان سر نرود. بیماری کرونا به یکباره بر من نازل شد و پیش از این به منظور بهره مثبت از فضای مجازی آمادگی چندانی نداشتیم، اما شیوع این بیماری درس های بسیاری به ما آموخت که می توانیم از آن بهره ببریم.
او با بیان اینکه صفحه دراماتراپی ایران در این ایام در فضای مجازی فعال است، تصریح کرد: این صفحه که فضای عمومی آموزش نمایش درمانی است به نشانی @dramatherapyiran در اینستاگرام فعال است. هر کدام از استان ها نیز بنا به سلیقه و شیوه کاری خود در فضای مجازی در اینستاگرام، تلگرام و واتساپ فضاهایی به منظور آموزش دارند. اتحادیه جهانی دراماتراپی پس از جهان گیر شدن معضل کرونا، بیانیه جهانی برای همه کشورها صادر کرد تا همه کشورها از تمام ظرفیت خود به منظور تنوع بخشی به زمان قرنطینه کودکان و مخاطبان استفاده کنند. به همین جهت مباحث آموزشی از سوی این اتحادیه از طریق انجمن دراماتراپی به ما منتقل شد و همچنین مباحثی نیز ما به آن ها منتقل کردیم. به عنوان مثال تکنیک قصه گویی و روایت گری نمایشی مبتنی بر توانبخشی بازآموزی و بازتوانی به عنوان تکنیک پایه ای بود که ما به آن ها منتقل کردیم که از طریق سایت ما و سایت جهانی، این بازی ها ارائه و بازآموزی شد. امیدوارم در شرایط بهتر پس از گذر از این بیماری، بتوانیم مکتوباتی را در این حوزه منتشر کنیم.
این مدرس گفت: آموزش هایی که ارائه می کنیم آموزش های عمومی است که بسیاری از خانواده ها آن را می دانند اما تحت عنوان یک آموزش به آن نگاه نشده، یعنی در واقع ما در حال رفرش و بازآموزی هستیم. به عنوان مثال به خانواده ها می آموزیم که چگونه می توان به بازی هایی چون "نون ببر کباب بیار" یا "کارت بازی" رویکرد توانبخشی داشت.
امرایی همچنین عنوان کرد: به هر حال این وضعیت یک اتفاق غیرمترقبه است که شاید در گذشته تجربه ای در این سطح نداشته ایم؛ اما ما کشور حادثه خیزی هستیم و به همین جهت به نظر می رسد از حوزه هایی چون اداره کل هنرهای نمایشی گرفته تا معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری، سازمان فرهنگی هنری و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، باید آمادگی آن را داشته باشند تا اکنون در این وضعیت برای بیست میلیون کودک در قرنطینه برنامه هایی داشته باشند.
او درباره اکران تئاترهای آنلاین طی این روزها اظهار کرد: برخی از تئاترهای آنلاین را در فضای مجازی دیده ام. سال 1390 که در روابط عمومی مجموعه تئاترشهر مشغول به فعالیت بودم قرار بر این بود تا تئاتر آنلاین از طریق سایت این مجموعه که دارای ظرفیت بالایی هم بود، پخش شود اما متاسفانه مدیریت وقت با این موضوع موافقت نکرد و اجازه این کار را نداد. در صورتی که همان زمان پخش تئاتر آنلاین از طریق سایت تئاتر شهر آغاز می شد و به این موضوع توجه نشان داده شده بود اکنون 9 سال تجربه اکران آنلاین تئاتر را داشتیم.
مجید امرایی در پایان صحبت هایش عنوان کرد: همواره از گذشته این موضوع که تئاتر نیاز بشری است عنوان می شود اما در این مدت نشان داده شد که تئاتر حداقل در ایران چندان هم نیاز بشری نیست. با اینکه ما دارای ظرفیت های بسیاری هستیم اما در این مدت به درستی از آن استفاده نشده و تئاتر رو به خاموشی رفت. با وجود همه ظرفیت ها اکنون همه هنرمندان ما خانه نشین شدند و به نظر می رسد هیچ برنامه ای برایشان در نظر گرفته نشده است. با این حال در این ایام بسیاری از هنرمندان در حالی که در منزل به سر می برند، کارهای با ارزشی از طریق فضای مجازی انجام می دهند. پس به نظر می رسد باید نظامی وجود داشته باشد و برنامه ریزی صورت گیرد تا بسط و گسترش یابد و از سلیقه های شخصی خارج شود و به عنوان چالش جمعی و دغدغه عمومی در میان اهالی تئاتر مطرح شود.
شهرداری تهران هر ساله برای نوروز، برنامه های ویژه ای را تدارک می دید. نوروز امسال (نوروز 1399) اما به دلیل شیوع ویروس کرونا برنامه هایش را با عنوان نوروزخانه برگزار کرد. محوریت این رویداد بر پخش کنسرت های آنلاین استوار بود.
در روزهای پایانیِ سال 1398 اسامی چند خواننده اعلام شد که قرار است کنسرت هایی را در سالنِ بدون تماشاگرِ برج میلاد برگزار کنند و حاصل اجرایشان به صورت زنده برای مخاطبان پخش شود.
سایت هایی که از دسترس خارج شدند
این رویداد از همان ابتدا با حاشیه همراه بود و در همان نخستین اجراها، سایت های پخش کننده این اجراها با مشکل روبه رو شدند و اعتراض های بسیاری از سوی مخاطبان را در پی داشت. بسیاری از مخاطبانی که نتوانستند از طریق سایت های اعلام شده کنسرت ها را ببینند، ترجیح دادند تا از طریق صفحه های اینستاگرام این اجراها را دنبال کنند. این یعنی هرچه که شهرداری برای پخش آنلاین هزینه کرده بی فایده بود.
توقف یک کنسرت
در ادامه باز هم حاشیه هایی سراغ این رویداد آمد که از آن جمله می توان به توقف کنسرت گروه لیان اشاره کرد. در این کنسرت اجازه حضور عروسکِ جناب خان روی صحنه صادر نشد تا کنسرت برای حدود دو ساعت متوقف شود. هر چند که در نهایت مجوز صادر و کنسرت برگزار شد و جناب خان هم روی صحنه آمد.
دستمزدهای نجومی
حاشیه دیگری که گریبان گیر نوروزخانه شد، رقمِ دستمزد خوانندگان بود. شهرداری تهران برای هر کدام از خوانندگان دستمزدهای بالایی در نظر گرفته بود تا در نهایت این پروژه به مرحله اجرا برسد. رقم هایی از 20 تا حدود 50 میلیون تومان به این خوانندگان پرداخت شده بود.
این اتفاق در حالی رخ می داد که هنرمندان دیگر کشورها مبالغ بالایی را برای مقابله با کرونا کمک یا اینکه اجراهایی بدونِ دستمزد را به مخاطبان تقدیم می کردند.
حاشیه اصلی در آمار تعداد مخاطبان است / دروغ یا واقعیت
اما هیچ کدام از این موارد، حاشیه ی اصلیِ نوروزخانه نیستند؛ بلکه آمارِ تعداد مخاطبان، حاشیه اصلی آنها است. برگزارکنندگان این رویداد، پس از حاشیه های روزهای اول که بیشتر شبیه به شکستی بزرگ بود؛ تلاش کردند تا با ارائه آمارِ تعداد مخاطبان و خبرسازی های روزانه، حاشیه های روزهای اول را از ذهن مخاطبان پاک کنند.
آمارهایی که برگزارکنندگانِ نوروزخانه از تعداد مخاطبان ارائه می کردند، بسیار دهن پُرکن بود و برای خیلی ها باورکردنی نبود.
به این چند جمله دقت کنید که روابط عمومی شبکه تیوا (مسئول اصلیِ برگزار کننده کنسرت های آنلاینِ نوروزخانه) درباره کنسرت علی زندوکیلی نوشته و در سایت خبرآنلاین منتشر شده است: علی زندوکیلی رکورد چند شب گذشته کنسرت های آنلاین را که به همت شهرداری تهران، سازمان صوت و تصویر فراگیر صدا سیما و شبکه تیوا برگزار شده بود را با بیش از 7 میلیون بازدید شکست.
این کنسرت در بیش از 24 پلتفرم دارای مجوز ساترا به صورت زنده نمایش داده شد که با استقبال بی نظیر هواداران موسیقی پاپ و سنتی روبه رو شد.
در جای دیگری و به گزارش روابط عمومی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، کنسرت های آنلاین را پرمخاطب توصیف کرده و آمده است: کنسرت امید حاجیلی جمعه 8 فروردین و اجرای مهدی جهانی را در دومین شب کنسرت آنلاین نوروزخانه بیش از 600 هزار نفر به طور کامل و بیش از 2 میلیون نفر بخش هایی را فقط از طریق یکی از پلتفرم ها تماشا کردند. بیش از 15 پلتفرم با هماهنگی های صورت گرفته به پخش این اجراها می پردازند و تجمیع آمار بازدید از آنها، بر آمار فوق می افزاید.
نگاهی به همین دو پاراگرافِ بالایی تناقض های شدیدی را آشکار می کند؛ یکی از 24 پلتفرم سخن می گوید و دیگری از 15 پلتفرم؛ واقعاٌ ماجرا چیست و این آمارها چقدر به واقعیت نزدیک است؟
تازه ترین آمار از زبانِ شبکه تیوا / رکورد عجیب 9 میلیون مخاطب برای کنسرت زندوکیلی و گروه لیان
روز گذشته بالأخره با پیگیری های بسیار، آمار رسمیِ تعداد مخاطبان کنسرت های آنلاین نوروزخانه از سوی شبکه تیوا به خبرنگار تسنیم اعلام شد. این آمارها تعداد بازدیدکنندگان کنسرت علی زندوکیلی را حدود 9 میلیون و 400 هزار نفر بیان می کند. در عین حال کنسرت گروه لیان هم حدود 9 میلیون و 300 هزار مخاطب داشته است.
در ادامه آمار اعلام شده از سوی شبکه تیوا را می بینید:
آیا آمارِ چند میلیونیِ مخاطبان کنسرت آنلاین باورکردنی است
برای اینکه آمارِ اعلام شده از مخاطبانِ نوروزخانه را باور کنیم یا نکنیم، باید ماجرا را بررسی کرد. پرسش های بسیاری در این باره وجود دارد که برخی از آنها را اینجا مطرح می کنیم و به دنبال پاسخشان می رویم.
آیا سایت هایی که این اجراها را پخش آنلاین می کردند، ظرفیت پذیرش چنین مخاطبی را دارند؛ مثلاٌ امکانش را دارند که 7 میلیون مخاطب را برای دیدن این اجراها بپذیرند؟ اصلاٌ چنین اتفاقی در گذشته رخ داده است؟ منظورِ برگزارکنندگان از 7 میلیون مخاطب چیست؟ آیا این به معنای داشتنِ 7 میلیون مخاطب ثابت در تمام طول اجرای برنامه است؟
یکی از راه های یافتنِ پاسخی برای این پرسش ها داشتنِ دسترسی کامل به تمامِ اطلاعاتی است که در اختیار برگزارکنندگان است؛ که البته چنین امکانی برای ما وجود ندارد. راه دیگر ارائه آمار دقیق با سند و مدرک از سوی برگزارکنندگان است؛ که این اتفاق هم تا این لحظه رخ نداده است.
اما راه های دیگر هم هست که آن هم جویا شدنِ نظر کارشناسانی است که تجربه پخش های آنلاین و برگزاری کنسرت را داشته اند.
راه دیگر دسترسی به تعداد مخاطبانِ یکی از سایت های مهمی است که پخش آنلاین کنسرت ها از آن طریق انجام شده است؛ که خوشبختانه با پیگیری های خبرنگار تسنیم این اتفاق میسر شد. وقتی آمار یکی از سایت های مهم را داشته باشیم، می توان به طور تقریبی بقیه را هم تخمین زد.
چنین آماری امکان پذیر نیست / اگر راست می گویند کنسرت 35 میلیاردی برگزار کنند
یکی از کارشناسان حوزه موسیقی که کارنامه روشنی در عرصه برگزاری کنسرت های موسیقی دارد، می گوید: اینکه 5 میلیون نفر یا 7 میلیون نفر یا حتی 9 میلیون نفر اجرایی را به صورت آنلاین دیده باشند، امکان پذیر نیست و پلتفرم هایی که در کشور وجود دارد، چنین ظرفیتی ندارند.
وی ادامه می دهد: اگر چنین اتفاقی درست باشد، تصور کنید که چه درآمدی می توان در حوزه موسیقی ایجاد کرد. تصور کنید همین آمارِ 9 میلیون نفری درست باشد؛ بعدها که کرونا از بین رفت یا طی همین چند هفته آینده، همین کنسرت را برگزار کنند و به صورت آنلاین پخش کنند و آیکونِ ورود برای دیدنِ آنلاین را با رقمِ اندکی مثلا 5 هزار تومان به فروش برسانند. آن وقت حدود 45 میلیارد تومان درآمدِ تنها یک کنسرت خواهد بود.
این کارشناس تأکید می کند: اصلاٌ بیایید اینگونه در نظر بگیریم که از آمارِ 9 میلیونیِ مخاطبان کنسرتِ آنلاینِ علی زندوکیلی تنها 10 درصدشان حاضر باشد برای دیدن کنسرت آنلاین این خواننده رقمی اندک مثل 1000 تومان پرداخت کنند. آنگاه هر کنسرتِ زندوکیلی درآمدی حدود یک میلیارد تومان خواهد داشت. توجه کنید که چند سال پیش برای خرید کارت ورود به کنسرت های آنلاین رقمی حدود 5 تا 10 هزار تومان در نظر گرفته بودند.
وی ادامه می دهد: به راستی باید تأکید کنم که اگر آمار اعلام شده درست باشد، به زودی می توان شاهد انقلابی بزرگ در عرصه اقتصاد هنر و موسیقی بود.
این کارشناس که در حوزه های فنیِ سایت و نرم افزار هم سابقه فعالیت دارد، می گوید: به طور حتم آماری که ارائه شده تنها مختصِ مخاطبان آنلاین نبوده و مخاطبان آفلاین را هم شامل می شود، اما باز هم آمار اعلام شده، رویایی به نظر می رسد.
نگاهی به تعداد بازدید کنندگان یکی از سایت ها
پیگیری های خبرنگار تسنیم، آمارهای اعلام شده توسط برگزار کنندگانِ رویدادِ نوروزخانه را با چالش جدی مواجه می کند.
خبرنگار تسنیم با پیگیری های مداوم بالأخره به آمارِ بازدیدکنندگانِ یکی از مهم ترین سایت هایی که پخش زنده ی اجراهای نوروزخانه را برعهده داشت، دست یافت؛ اجرای علی زند وکیلی در این سایت و درهنگام پخش زنده، تنها حدود 2 هزار مخاطبِ ثابت داشته است. در مجموع هم حدود 20 هزار نفر به این اجرا سر زنده اند و روی لینکش کلیک کرده اند اما آمار بازدیدِ لحظه ای هرگز بیشتر از 2 هزار نفر نشده است.
20 هزار نفری که از طریق این سایت به کنسرتِ آنلاین زندوکیلی سر زده اند، ماندگاریِ چندانی نداشته اند و خیلی زود این اجرا را ترک کرده اند. این آمار نشان می دهد که اجرا برای مخاطبان به هیچ وجه جذابیت لازم را نداشته است.
آمار همین سایت درباره اجرای گروه لیان با حضور محمد بحرانی و عروسک معروفِ جناب خان ، بیشتر از هزار نفر نیست.
جالب اینکه در صفحه ی اینستاگرامِ محسن شریفیان سرپرست گروه لیان هم حدود 2 تا 3 هزار نفر اجرای زنده این گروه را به صورت لحظه ای دنبال می کردند.
آماری که در اینجا ارائه کردیم مربوط به یک سایتِ معتبر و شناخته شده است. نگاهی به آمارِ به دست آمده و مقایسه آن با آماری که مسئولانِ نوروزخانه ارائه کرده اند، انگشت حیرت به دهانِ هر کسی می آورد.
چطور ممکن است که اجرایی روی یک سایت معتبر 2 هزار مخاطب ثابت و در مجموع 20 هزار مخاطبِ گذری داشته باشد؛ بعد آمارِ نهاییِ اعلام شده از همان کنسرت بیشتر از 9 میلیون نفر باشد.
واقعیت را در اجرای بوچلی باید دید
آندره آ بوچلی اسطوره ایتالیایی که در دنیای موسیقی شناخته شده است، کنسرتی با عنوان موسیقی برای امید برگزار کرد که هدفش تشویق مردم ایتالیا و جهان برای مقابله با کرونا بود. بوچلی هیچ دستمزدی برای این کنسرت دریافت نکرد.
کنسرتِ آندره آ بوچلی اسطوره آوازِ ایتالیا که در دنیای موسیقی شناخته شده است را 2 میلیون و 500 هزار نفر از سراسر جهان به صورت آنلاین در یوتیوب دیدند.
بر اساس بررسی های لحظه ایِ خبرنگار تسنیم، آمار اعلام شده کاملاٌ درست است. یعنی در حینِ پخش زنده کنسرت آندره آ بوچلی و تقریباٌ در تمام دقایقِ پخشِ این کنسرت بیشتر از 2 میلیون نفر از سراسر جهان اجرای شب گذشته را از طریق یوتیوب می دیدند. البته این تعداد به طور لحظه ای تغییر می کرد اما هر بار که میزان بازدیدکنندگانِ لحظه ایِ این کنسرت را بررسی کردم، بیشتر از 2 میلیون نفر بودند.
صفحه رسمی آندره آ بوچلی در یوتیوب در مجموع حدود 3 و نیم میلیون دنبال کننده دارد.
اجرای بوچلی در کانال یوتیوبش بارگذاری شده است و تا این لحظه که این گزارش را می نویسم، حدود 32 میلیون نفر این اجرا را به صورت آفلاین دیده اند.
تمام این آمار به صورت لحظه ای روی یوتیوب قابل دسترسی و مشاهده است. یعنی آمار شفاف و مشخص است. اما متأسفانه در رویدادی مانند نوروزخانه تنها یک عدد، آن هم بدون هیچ منطقی اعلام می شود و برایش هیچ سندی هم ارائه نمی کنند.
زمان پاسخگویی است
شاید زمان آن فرا رسیده که مسئولان برگزاری نوروزخانه اسناد و مدارک لازم برای آمارِ نجومی شان را ارائه کنند. بی شک اگر این آمار درست باشد، باید گفت که پیروزی بزرگی برای موسیقی ایران به دست آمده و نشان از میزان بالای مخاطب در کشورمان است. اگر این آمار درست باشد باید در ماه های آینده شاهد تحولی شگرف در عرصه موسیقی ایران باشیم. اما اگر آمارِ ارائه شده درست نباشد، دروغ بزرگی به خوردِ مخاطبان داده اند که بابتش باید عذرخواهی کنند.
امیرمحمد زند بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون در گفت وگو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان ، پیرامون آخرین فعالیت های خود در عرصه بازیگری گفت: در حال حاضر تمامی تولیدات تعطیل هستند و من هم مثل بسیاری از دوستان و همکارانم در خانه به سر می برم، فعلاً شرایط به نحوی است که باید در خانه ماند تا هرچه سریعتر مشکلات بیماری کرونا رفع شود.
بیشتر بخوانید: آخرین گفت وگوی امیرمحمد زند پیرامون سریال ستایش 3 را اینجا بخوانید
وی درباره مشکلات معیشتی بازیگران پس از شیوع کرونا تاکید کرد: کرونا نه تنها برای من بلکه امرار معاش بسیاری از بازیگران را مختل کرده است، کرونا زندگی و امرار معاش شخص بنده را هم دچار مشکلات جدی کرده و به شدت درگیر هستم. شاید درصد بسیار کمی در سینمای ایران در دو ماه گذشته به مشکل نخورده باشند اما در کل وضعیت اکثریت بازیگران اصلا خوب نیست.
بازیگر سریال تلویزیونی ستایش در همین راستا ادامه داد: بخشی از مشکلاتی که کرونا برای بازیگران بوجود آورده این است که تولیدات وجود نداشته و طبیعتا دستمزدی هم وجود ندارد، اما مشکل بزرگتر آنجاست که ما نمی دانیم تا کی این وضعیت ادامه خواهد داشت و تا چه زمانی باید با این مشکلات زیاد مالی دست و پنجه نرم کنیم.
وی درباره احتمال شروع تولیدات سینما و تلویزیون اظهار کرد: واقعیت امر آنچه شنیده ام مبنی بر آن است که وزارت ارشاد تا خرداد ماه مجوزی را برای تولید صادر نمی کند اما به شخصه امیدوارم تا شروع ماه مبارک رمضان وضعیت تغییر کرده و ما بتوانیم باز هم سر کار برویم.
بازیگر سریال ایل دا با اشاره به تاثیرات فراوان روحی بیماری کرونا اذعان کرد: مشکل دیگری که با آن روبرو هستیم این است که به فرض مثال اگر خرداد ماه هم سینماها باز شوند، مردم تا چه زمانی وقت می خواهند که بار دیگر به سالن سینما بروند، طبعاً ترس از بیماری کرونا به زودی از بین نمی رود و ما باید تمهیداتی داشته باشیم تا بتوانیم این واهمه را از بین ببریم.
وی لطمات بیماری کرونا بر عرصه فرهنگ را جبران ناپذیر خواند و اضافه کرد: تئاتر، سینما و اکثر حوزه های هنر دچار رکوردی شدید شده اند، این بیماری و تعطیلات بوجود آمده مشکلات فراوانی ایجاد کرده که به راحتی جبران نمی شوند، مسئولین فرهنگی در شرایط کنونی موظفند تا از هنرمندان حمایت کنند زیرا در غیر این صورت ضربات جبران ناپذیری بر بدنه فرهنگی و هنری کشور وارد می شود.
زند با ابراز امیدواری نسبت به بهبود شرایط خاطرنشان کرد: پدرم همواره می گفت که کشور ایران مملکت امام زمان (عج) است، امیدوارم امام زمان (عج) نظری به ما داشته باشند تا هرچه سریعتر این مشکلات و بیماری از کشور رخت ببندد. امیدوارم در کنار توسل خود ما هم بیش از پیش نکات ایمنی و بهداشتی را رعایت کنیم تا شاهد بازگشت کشور به شرایط عادی باشیم.
انتهای پیام/
طیبه سیاوشی در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: در روزهای اخیر تماس های مکرری که از برخی دوستان که در عرصه فرهنگ و هنر مشغول فعالیت هستند، داشته ایم که همه نسبت به تعطیلی و یا نیمه تعطیلی کسب و کارهایشان و ضرر و زیان هایی که در این عرصه به آنها وارد شده است، گلایه داشته اند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: دوستانی که در حوزه تئاتر مشغول فعالیت هستند، نیازمند بهره مندی از کمک های دولت هستند و به شدت نیز پیگیر این موضوع هستند که هر طور که شده است وام یا تسهیلاتی به انها تعلق گیرد تا ضرر و زیان این مدت شان جبران شود. ما پیگیری هایی در کمیسیون فرهنگی انجام دادیم ولی مشکل اینجاست که بانک ها برای ارایه وام و اعتبارات تا اواسط اردیبهشت هیچ اقدامی نمی توانند انجام دهند.
سیاوشی تصریح کرد: با توجه به اینکه ما در دوره پایان نمایندگی هستیم و پیگیری هایمان نتیجه موثری برای این دوستان نداشته است از دولت و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی می خواهیم که پیگیری هایی را برای وضعیت این کسب و کارها و فعالان عرصه فرهنگ و هنر کشور که در این مدت متضرر شده اند، داشته باشند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: ما از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی می خواهیم بحث ارایه تسهیلات و وام به اهالی فرهنگ و هنر که در این مدت متضرر شده اند را در هیئت دولت مطرح کند و آن را مورد پیگیری جدی قرار دهد. این دوستان انتظار کمک بلاعوض ندارند بلکه بحث شان دریافت وام حتی با سود است تا بتوانند این شرایط سخت را پشت سر بگذرانند و مقداری ضرر و زیان شان جبران شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: رسیدگی به وضعیت فعالان عرصه هنر بستگی به اقدام موثر دولت دارد./
پایان پیام/ 33
خبرگزاری مهر -گروه هنر-آزاده فضلی: اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال گذشته، شاهد اتفاقاتی بود که شاید کمتر مدیری آن ها را در دوره مدیریت خود تجربه کرده باشد.
هادی مظفری مدیر جوانی است که از شانزدهم تیرماه 97 بر مسند مدیرکلی هنرهای تجسمی کشور نشسته است و طی این دو سال مخالفان و موافقان بسیاری داشته است؛ از ماجرای جشنواره تجسمی فجر و تغییر رویکرد آن در دوره یازدهم گرفته تا انصراف و استعفای دبیران و داوران در دوره دوازدهم. از ادامه دار شدن مرمت موزه هنرهای معاصر تهران تا انتقادها نسبت به اعطای مجوز به گالری ها. برای اینکه از صحت و سقم ماجراهایی که برای اداره کل تجسمی رخ داده است، مطلع شویم و به صورت شفاف تر به بررسی موضوعات مطروحه در مورد انتقادات از این اداره کل و مدیریت هادی مظفری، بپردازیم میزبان او و سعید اسلام زاده مدیر روابط عمومی اداره کل تجسمی در خبرگزاری مهر شدیم.
در بخش اول گفتگوی مهر با هادی مظفری درباره موضوعاتی که در دوازدهمین جشنواره تجسمی فجر مطرح شده بود و سیاست های این جشنواره سخن گفته شد و در ادامه بخش دوم گفتگو که به مسائل دیگر اداره کل تجسمی در سال 98 و برنامه های این مدیر برای سال 99 می پردازد، می خوانید.
* برنامه های سال جدید اداره کل تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چیست؟ آیا رویکردهای قبلی شما ادامه پیدا می کند؟
هادی مظفری: من فکر می کنم همان رویکردهای قبلی که در این گفتگو به بخش هایی از آن اشاره شد، پررنگ تر ادامه خواهد یافت. همچنین فرصت کافی برای هنرمندان فراهم می کنیم تا بتوانند آثارشان را به فروش برسانند. طی سال های گذشته الی ماشاالله جشنواره برگزار کردیم و جایزه دادیم اما امروز همه فعالان هنرهای تجسمی برداشت شان این است که این، کافی نیست.
شاید یک نیاز اولیه و ضرورت بوده اما کافی نیست. کار اصلی ما در این حوزه این است که اثر خلق شده هنرمند را به دست مشتری برسانیم یعنی توسعه بازار . بنابراین توسعه بازار را به صورت جدی در تهران و استان های دیگر دنبال خواهیم کرد.
اکسپویی در استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز 5 دوره برگزار شد که نسبتاً موفق بود. بنابراین باید این انگیزه و ظرفیت را به وجود آوریم که بقیه استان ها نیز از این فرصت ها استفاده کنند و بتوانند هنرمندان خودشان را معرفی کنند.
اگر بخواهم صادقانه صحبت کنم، باید بگویم اعتقادی به نظام ارزشگذاری به صورت جایزه و برنده در هنرهای تجسمی ندارم؛ یعنی اینکه قرار باشد مجموعه ای از آثار هنرهای تجسمی را انتخاب کنیم تا به نمایش بگذاریم و در نهایت یک اثر به عنوان برتر انتخاب شود.
اعتقادی به نظام ارزشگذاری به صورت جایزه و برنده در هنرهای تجسمی ندارم؛ یعنی اینکه قرار باشد مجموعه ای از آثار هنرهای تجسمی را انتخاب کنیم تا به نمایش بگذاریم و در نهایت یک اثر به عنوان برتر انتخاب شود حتماً هیأت انتخاب برای اینکه سره را از ناسره تشخیص دهد، باید از بین آثار 50 الی 100 را انتخاب کنند و ما ذائقه مخاطب را در نظر بگیریم اما زمانی که این آثار روی دیوار رفت، باید به مخاطب مان اجازه دهیم او انتخاب کند و روی مالکیت آن اثر نیز تبلیغ کنیم.
این ها، از آن دست اتفاقاتی است که نیفتاده و ما واقعاً در سال های گذشته و در جشنواره های مختلف تجسمی، فقط جایزه دادیم. اما نتیجه آنچه بوده؟ نتیجه این است که یک هنرمند خوب و درخشان به اندازه چندین متر لوح تقدیر و جایزه دارد اما امکان فروش آثارش و زندگی آبرومندانه برایش فراهم نشده باشد و ما این هنرمند را به جامعه ای وصل نکردیم که بتواند از طریق فروش آثارش تأمین شود تا به سراغ کارهای بعدی خود رود.
اساتید متعددی در قشرهای مختلف هنری داریم که حتی برخی از آن ها سابقه 30 سال کار هنری دارند و چندین آلبوم تقدیرنامه و جایزه و تندیس دارد و این در حالی است که نتوانسته چند اثرش را به فروش برساند و در تأمین هزینه های زندگی اش دچار مشکل است. اگر قرار است جایی جراحی صورت بگیرد، اینجاست که باید گفت شربتی که تا الان تجویز می شده حداقل الان دیگر جواب نمی دهد و بدن نسبت به این دارو واکنش نشان نمی دهد.
* آیا این فضای مورد غفلت واقع شده باید توسط دولت و اداره کل تجسمی پر شود؟
مظفری: معتقدم هر نهاد متولی چون اداره کل تجسمی باید بستر را برای این منظور فراهم کند؛ این بستر چندین ضلع دارد که شامل هنرمند، کیوریتور یا گالری دار و مردم هستند، البته شاید یکی از اضلاع مهم آن نیز حضور رسانه ها باشند که این رویکرد را بین مردم تبلیغ کنند.
اداره کل تجسمی به عنوان یک نهاد متولی تنها این بستر را فراهم می کند؛ اینکه ما از هنرمند انتظار داشته باشیم همه این کارها (از خلق اثر گرفته تا نمایش و فروش اثر و نقدنویسی برای آن) را به تنهایی انجام دهد، مسیر غلطی است. تمامی این اضلاع باید در کنار یکدیگر قرار بگیرند تا هنرمند بتواند اثرش را به دست مردم برساند.
* بنابراین مهمترین هدف اداره کل تجسمی در سال جدید، توجه ویژه به اقتصاد هنر و چرخه اقتصادی هنر است. با توجه به اینکه سال هاست بحث اقتصاد هنر مطرح است و یکی از برنامه های شما در سال جدید حمایت از آرت فرها است، آیا برای جلوگیری از آسیب هایی که معمولاً آرت فرها دچار آن می شوند و هنرمندان در آنها تقسیم بندی می شوند، برنامه ای دارید؟
مظفری: وقتی تعداد آرت فرها و حراج ها بالا رود، هر کدام از اینها می توانند هنرمندانی را تحت پوشش خود قرار دهند. البته تعداد هنرمندان آنقدر وسیع است که ما اگر سال ها هم کار کنیم باز هم هنرمندان می توانند ادعا کنند با برگزاری آرت فرها و حراج ها، هنوز اثرشان به هیچکدام راه پیدا نکرده است و این واقعیت وجود دارد و جامعه هنری بسیار بزرگ و وسیع است.
این هنرمندان شامل افرادی است که در آموزشگاه های هنری وارد عرصه هنر می شوند، افرادی که آکادمیک هنر را فرامی گیرند و افرادی که به صورت تجربی هنر را کسب می کنند و این اقشار مختلف همه باید زیر یک چتر برای فروش آثارشان قرار بگیرند.
سعید اسلام زاده: وقتی بخواهیم این انتظار را داشته باشیم که صرفاً وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به بحث اقتصاد هنر ورود کند، قطعاً اتفاق خاصی نخواهد افتاد. مکانیزم های خاصی می توان طراحی کرد که بازار هنر نیز همچون بازار سینما و تئاتر و موسیقی، جانی بگیرد و در زندگی مردم وارد شود.
بعید می دانم تا به حال این اتفاق افتاده باشد که به مناسبت زندانی ها، آرت فر هنرهای تجسمی راه اندازی شده باشد. این به آن معنی است که بازار هنر ایران صرفاً به گالری ها و حراج ها متکی شده است و قطعاً به دلیل تعداد زیاد هنرمندانی که فعالیت می کنند این میزان جوابگو نیست. وقتی از بازار هنر صحبت می کنیم که در آمریکای شمالی و اروپا، رقم های میلیاردی در حراج ها مبادله می شود و ما نمی توانیم این بازار را ایجاد کنیم، به نظر من همت چند سازمانی و دستگاهی لازم دارد. چرا هیچ وقت وزارت صمت وارد این بازار نشده است؟
در دوازدهمین جشنواره تجسمی فجر نوعی فرصت سوزی اتفاق افتاد چراکه اگر جشنواره در نمایشگاه بین المللی برگزار می شد، بخشی از بازار سرمایه را می توانست به سمت خودش جذب کند و حتی قانون یک صدم درصد خرید آثار تجسمی نیز می توانست مصداق پیدا کند.
در دوازدهمین جشنواره تجسمی فجر نوعی فرصت سوزی اتفاق افتاد چراکه اگر جشنواره در نمایشگاه بین المللی برگزار می شد، بخشی از بازار سرمایه را می توانست به سمت خودش جذب کند و حتی قانون یک صدم درصد خرید آثار تجسمی نیز می توانست مصداق پیدا کند.
بخشی از هنرهای تجسمی که طراحی گرافیک را شامل می شود متکی به سفارش است و بحثش جدا است اما بیشتر تمرکز بازارهای جهانی روی نقاشی و مجسمه است بنابراین در بازارمان با محدودیت ارائه آثار و مخاطبان نیز مواجهیم.
از طرف دیگر فرهنگسازی درستی نشده که مردم به جای خرید دلار، سراغ خرید اثر هنری بروند که خیلی بیشتر ارزش افزوده دارد. شاید به مرور این اتفاق بیفتد و قطعاً هادی مظفری و دیگر دوستان که قبلاً فعال بودند، می توانند در این زمینه فضاسازی کنند اما اصل ماجرا خارج از فضای دولت شکل می گیرد و آن چیزی که به نام اقتصاد هنر از آن یاد می کنیم، قطعاً باید بازار خودش را پیدا کند.
مظفری: بخشی از تأثیرات بر اقتصاد هنر، از جانب اقتصاد عمومی است و وقتی در سایر بخش های اقتصادی شاهد رونق نباشیم نمی توان انتظار داشت در هنر، رشد جدی اقتصادی ببینیم. طبیعتاً اگر شرایط جامعه به سمتی برود که اقتصاد در معنی عام خودش رونق بگیرد، حتماً در معنی خاصش، اقتصاد هنر نیز رونق خواهد گرفت چون اینها از هم جدا نیستند و تابع اقتصاد عمومی کشور است.
* در برنامه های سال جدید اداره کل تجسمی، آیا برنامه ای خاص برای بینال های هنری اختصاص پیدا کرده است؟
مظفری: یکی از قول هایی که من در اولین نشست خبری ام دادم این بود که بینال ها را احیا می کنیم و گلایه ای که از اداره کل تجسمی وجود داشت این بود که چرا بینال ها برگزار نمی شوند. بینال، دو رکن اساسی دارد؛ اول اینکه بینال ها یا باید کاملاً تخصصی در رشته و مدیوم خودش برگزار شود یعنی بینال تصویرسازی با بینال نقاشی و گرافیک تفاوت دارد.
دوم اینکه، انجمنی که اعضایش به صورت دموکراتیک حق عضویت خود را پرداخت و این کار را به عنوان حرفه خودشان دنبال می کنند و همه امور انجمن روی روال قانونی است، سیاستگذار اصلی بینال، آن انجمن خواهد بود. طبیعتاً اگر این دو رکن و نکته رعایت شد، اداره کل تجسمی نیز وظیفه خود می داند با رعایت تقویم زمان بندی، به لحاظ مالی از برپایی آن بینال حمایت کند و شرایط را برایش مهیا کند.
اما چنان تبلیغی علیه اداره کل تجسمی شد که گویی این اداره، مخالف برگزاری بینال ها است! واقعیت این طور نیست و عوامل متعددی سبب شده برگزاری بینال ها به تعویق بیفتند که از جمله این عوامل می توانم به دوره کوتاه هیأت مدیره انجمن ها و وجود گفتمان های متفاوت میان دو هیأت مدیره قدیم و جدید اشاره کنم.
همچنین گاهی شرایطی پیش آمده که چند بینال همزمان با هم مراجعه کردند و امکان حمایت مادی در سطح گسترده فراهم نشده است، یعنی به جهت نبود وجود منابع مالی، برگزاری بینال به تعویق افتاده است برای مثال یکی از انجمن ها که قرار بود سال گذشته بینالش را برگزار کند و اعتبار 50 درصدی از سوی اداره کل تجسمی برای آنها آماده بود اما آنها روی اسپانسری سرمایه گذاری کرده بودند که همزمان با تعطیلی برندهای خارجی در کشور شد و به محض اینکه آن برند اعلام کرد نمی تواند از بینال مربوطه حمایت کند، انجمن نیز اعلام کرد نمی تواند بینال را برگزار کند.
بنابراین عوامل متعددی برای برگزار نشدن یک بینال وجود دارد. با این حال، بینال خوشنویسی سال گذشته برگزار شد و مقدمات برگزاری هشتمین بینال مجسمه سازی تهران نیز فراهم شده است و دوسوم فعالیت آن جلو رفته است. برای بینال سفال و سرامیک نیز پیش بینی اعتبار شده است و در سال 99 برگزار خواهد شد. سایر بینال ها نیز با توجه به شرایط، آمادگی انجمن ها و تأمین اعتبارها، باید ابتدای امر تقاضای خود را مطرح کنند و نسبت بر برپایی بینال اقدام کنند. خیلی زیاد معتقد به این هستم که اگر انجمنی قصد برپایی بینال تخصصی خودشان را نداشته باشند، دولت نباید خودش را جایگزین کند و آن کار را انجام دهد.
بینال محوری ترین بستر رویداد خاص هنری است که اگر زیر نظر دولت و با مجوز دولت نباشد، به سرنوشت جشنواره ها گره خواهد خورد و شبیه به آن ها خواهد شد. همچنان که برگزارکننده بینال بزرگ ونیز نیز دولت ایتالیا و شهرداری شهر ونیز است.
* آقای مظفری از وضعیت گالری ها در سالی که گذشت صحبت کنید. چه تعداد گالری تخلف داشتند و مجوز آنها باطل و چه تعدادی مجوز تأسیس گالری اعطا شد؟ رویکرد اداره کل تجسمی نسبت به اعطای مجوز برای تأسیس گالری در سال جدید چه تغییراتی خواهد داشت؟
مظفری: شاید من بتوانم رویکرد اداره کل تجسمی را نسبت به گالری ها بیان کنم؛ در دوره های گذشته هر فردی که ادعا می کرد علاقمند به داشتن گالری است بدون هیچ گونه بررسی جدی و حرفه ای، این مجوز برایش صادر می شد یعنی به صرف داشتن فضا و مثبت بودن استعلام حراستی فرد، مجوز صادر می شد اما این در حالی بود که این ویژگی ها، فارغ از توانایی اداره یک گالری بود و این موضوع سبب شده بود که روی کاغذ به 530 گالری در کشور مجوز داده ایم اما در عمل بیش از 200 گالری فعالیت نکنند.
در دوره اخیر شورایی تشکیل شد که صلاحیت افراد را برای داشتن گالری بسنجند، این صلاحیت از صلاحیت های تحصیلی و حراستی فراتر رفت؛ اول اینکه فرد باید تحصیلات مرتبط با رشته هنرهای تجسمی داشته باشد و اگر نباشد موظف است یک مدیر هنری به خدمت بگیرد تا مجوز به نام او هم صادر می شود، کارکرد این مدیر هنری مثل کارکرد یک مدیر فنی در داروخانه است.
در این بحث چند رویکرد را دنبال می کردیم هم ایجاد اشتغال بیشتر برای هنرمندان تجسمی و هم این حوزه، حوزه ای نیست که هر کسی با سلیقه و نگاهی بتواند تشخیص دهد اثری قابلیت فروش دارد که روی دیوار برود. بنابراین، در این دوره سیاست توسعه گالری ها به صورت انقباضی دنبال می شود یعنی همه درها به روی افرادی که بخواهند گالری تأسیس کنند، باز نیست و گرفتن مجوز گالری برای افراد سخت تر شده است.
در بحث نظارتی گالری ها نیز در سال جدید دقت بیشتری صورت می گیرد؛ هر هنرمندی در قبال قرارداد و مسئولیتی که با مدیر گالری تعریف شده اگر احساس کند به او اجحاف شده است می تواند به اداره کل تجسمی اعتراضش را ارائه دهد تا شورای مذکور به رفتار و مناسبات بین هنرمند و گالری رسیدگی و اعلام می کند. چنین شورایی وجود نداشت و مرکب از دو تن از مدیران دولتی، دو نفر گالری دار و نماینده انجمن گالری داران، دو هنرمند پیشکسوت و یک استاد دانشگاه است.
سیاست توسعه گالری ها به صورت انقباضی دنبال می شود یعنی همه درها به روی افرادی که بخواهند گالری تأسیس کنند، باز نیست و گرفتن مجوز گالری برای افراد سخت تر شده است از طرفی آئین نامه نظارت بر گالری ها در این دوره بازنگری شد و آئین نامه جدید بعد از 20 سال نگارش یافت و مراحل خود را طی کرده و برای امضای نهایی نزد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال شده است و فکر می کنم در سال جدید این آئین نامه ابلاغ خواهد شد.
بسیاری از موضوعات در این آئین نامه شفاف تر و بسیاری از خلأها و سکوت های قانونی در حوزه گالری ها تعیین تکلیف شده است. وضعیت گالری ها در شهرستان ها نیز مشخص شده است. برای تدوین این آئین نامه جدید نظرات انجمن گالری داران نیز دریافت شد. من فکر می کنم از این به بعد گالری هایی باقی خواهند ماند که به صورت تخصصی این حرفه را دنبال می کنند نه به عنوان یک تفنن.
* آقای مظفری به عنوان پرسش پایانی، لطفاً در مورد وضعیت مرمت موزه هنرهای معاصر تهران صحبت کنید.
مظفری: مرمت گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران به پایان رسیده است و با وجود اینکه روزهای پایانی سال 98 تعطیل شده بود، اما کار مرمت موزه با قوت ادامه پیدا کرد و امیدواریم تا یک ماه آینده تمامی بخش های سخت افزاری مرمت به پایان برسد و در نهایت جابجایی آثار گنجینه و بازگشایی موزه را شاهد باشیم. نزدیک به 80 درصد پروژه پیشرفت داشته است و مابقی کارهایی که باقی مانده، نرم افزاری خواهد بود که به زودی به پایان می رسد.
کد خبر 4886283
خبرگزاری مهر ، گروه فرهنگ: سال گذشته خبر ادغام سه مؤسسه زیرمجموعه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یعنی خانه کتاب ، مؤسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران و بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان میان اهالی فرهنگ مطرح شد.
این ادغام تحول بزرگی است و ضمن کوچک سازی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، می تواند به چابک سازی آن کمک بسیاری کند. همچنین این ادغام، باعث انسجام در طرح های حمایتی وزارت فرهنگ از حوزه هایی چون صنعت نشر خواهد شد.
محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در یکی از آخرین نشست های خبری خود در سال گذشته، ادغام مؤسسات مذکور و ایجاد ساختار جدید را به روزهای پس از برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در سال 1399 موکول کرد. حال که به دلیل بحران کرونا برگزاری نمایشگاه نیز به فرصتی بعد موکول شده و صنعت نشر نیز به قرنطینه رفته، بازار شایعات برای انتخاب مدیرعامل مؤسسه جدید، داغ شده است.
در شرایط موجود و بعد از آن باید به نحوه حمایت از صنعت نشر، اهالی قلم، تولیدکنندگان محتوا در حوزه کتاب، برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و نمایشگاه های استانی، هدفمندی یارانه ها، نشر الکترونیک، نمایشگاه ها و فروشگاه های مجازی کتاب، توسعه نشر حرفه ای و در یک جمله، به نجات جامعه نشر کشور فکر کرد و اقدامات مؤثر و عاجل انجام داد به دلیل آن که عمده طرح های حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از صنعت نشر توسط این مؤسسات انجام می شود، اهالی این صنعت نسبت به انتخاب مدیرعامل ساختار جدید، بیم و امیدهایی دارند و به نظر می رسد در شرایط بحرانی حوزه نشر و حساسیت ادغام مؤسسات مذکور ، انتخاب مدیری توانمند، باسابقه، آشنا به فعالیت های مؤسسات و دارای شناخت از توانایی های نیروی انسانی موجود در 3 مؤسسه (که همواره مورد تاکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون فرهنگی وزارتخانه بوده) بسیار مهم است.
عبدالعظیم فریدون مدیر انتشارات محراب قلم در این باره به مهر گفت: وظایف خانه کتاب، مؤسسه نمایشگاه های فرهنگی و بنیاد شعر و ادبیات داستانی در حوزه فرهنگ بسیار حساس است. یکی از مهم ترین فعالیت های خانه کتاب، جمع آوری اطلاعات و اطلاع رسانی کتاب در کل کشور است. همچنین این نهاد به شناساندن نویسندگان و تصویرگران، برگزاری مهمترین جشنواره های حوزه کتاب، هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، برگزاری طرح های حمایتی از کتابفروشان، برگزاری آئین های تجلیل و بزرگداشت و نقد کتاب نیز می پردازد.
وی افزود: در یکی دو سال اخیر به نسبت دوره های گذشته، خانه کتاب در حیطه وظایف خود خوب عمل کرده و در راستای برنامه های وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گستره فعالیتش را که پیشتر منحصر به تهران بود به کل کشور رسانده است و همچنین با توجه به تمامی حوزه های نشر و ایجاد امید در بین حلقه های نشر نقشی مؤثر ایفا کرده و این کار باید در مؤسسه جدید ادامه پیدا کند و قطعاً کسی از عهده کار بر خواهد آمد که آشنایی خوبی با فرهنگ و اصحاب فرهنگ داشته باشد. مدیرعامل جدید باید شاخصه ها و شاکله های فعالیتی سه مؤسسه فعلی را حفظ کند.
فریدون درباره حساس بودن پست مدیرعاملی مؤسسه جدید گفت: مدیرعامل جدید باید از نظر فرهنگی، هم شخصیتی عمیق داشته و هم مدیر اجرایی برجسته ای باشد. در دوران ریاست جمهوری آقای روحانی، میان مدیران شاخص فرهنگی کمتر چنین شخصیت هایی مشغول به کار بوده اند؛ یا صرفاً شخصیت فرهنگی مهمی بوده اند یا فقط مدیریت اجرایی قوی داشته اند. فعالیت سه نهاد مؤسسه نمایشگاه ها، خانه کتاب و بنیاد شعر و ادبیات داستانی، در اصل آن سه کار اصلی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد است که ضرورت دارد خارج از قالب های دست و پاگیر اداری انجام شود و نظر به اهمیت فعالیت مؤسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران در برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، نمایشگاه های استانی و حضور در نمایشگاه های بین المللی کتاب و همچنین فعالیت های بنیاد شعر و ادبیات داستانی، مدیر مؤسسه ادغام شده، ضرورتاً باید در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سابقه طولانی داشته باشد.
مدیر انتشارات محراب قلم، انتخاب مدیری خارج از مجموعه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ را برای زعامت مؤسسه جدید، اشتباهی مهلک خواند و ادامه داد: چنین شخصیتی اگر به عنوان مدیر مؤسسه جدید انتخاب شود، این مدت باقیمانده از دولت فعلی را با آزمون و خطا خواهد گذراند. پس باید به انتخاب مدیری از داخل معاونت فکر کرد که شهرت خوبی میان اهالی فرهنگ و اصحاب اندیشه داشته و هم توان اجرایی اش بالا باشد تا کارهای باقیمانده را سر و سامان دهد.
نادر قدیانی مدیر انتشارات قدیانی نیز درباره ضرورت انتخاب مدیرعاملی از داخل معاونت امور فرهنگی به مهر گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در چهار دهه گذشته خدمات بسیاری به فرهنگ مکتوب، صنعت نشر، مطبوعات، تئاتر، سینما و موسیقی داشته که البته می توانست بهتر هم عمل کند. بسیاری از بزرگان دین و اخلاق به ما توصیه کرده اند هنگام پیشنهاد مسئولیت ها بهتر است آن را با توانایی های خود بسنجیم و اگر دیدیم که واقعاً نمی توانیم در آن مسئولیت موفق باشیم تکلیف شرعی ما در نپذیرفتنش است.
وی افزود: دهه های گذشته قوه قضائیه هیچگاه مسئولی از درون خود نداشت، اما ریاست فعلی این قوه یعنی حجت الاسلام والمسلمین رئیسی از درون خود مجموعه قوه قضائیه انتخاب شده و عموم مردم و دستگاه ها از عملکرد او رضایت دارند. من به عنوان ناشر در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی، مؤسسه خانه کتاب، مؤسسه نمایشگاه ها و... ارتباط دارم. شاهد بوده ام که مدیران این نهادها و مراکز هرگاه که از درون خود مجموعه انتخاب شدند عملکردی به مراتب بهتر از مدیرانی داشته اند که از بیرون به مجموعه آمدند.
قدیانی ادامه داد: یکی از شروط اصلی برای مدیریت مؤسسه جدید باید سابقه خدمت زیاد در معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد باشد. اگر شخصیتی خارج از این مجموعه به نیروی انسانی این مؤسسات تحمیل شود، قطعاً یکسال زمان خواهد برد تا منطق کار و فعالیت در این حوزه را فهم کند. عمر دولت فعلی هم حدود یکسال و نیم است. بنابراین تا او بخواهد کاری را شروع کند، دولت جدید سرکار خواهد آمد و مصدر امور را به کس دیگری خواهند سپرد. وزیر محترم و معاون او باید انسان پخته ای را که با صنعت نشر آشنا باشد و بتواند برنامه ها را در مسیر صحیح ادامه دهد، در مصدر امور بگذارند. این شخص باید با سرمایه انسانی هر سه مؤسسه آشنا باشد.
یکی از شروط اصلی برای مدیریت مؤسسه جدید باید سابقه خدمت زیاد در معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد باشد. اگر شخصیتی خارج از این مجموعه به نیروی انسانی این مؤسسات تحمیل شود، قطعاً یکسال زمان خواهد برد تا منطق کار و فعالیت در این حوزه را فهم کند سید عباس حسینی نیک مدیر مسئول انتشارات مجد نیز در یادداشتی که اخیراً در اختیار مهر گذاشت، وضعیت کنونی کشور و صنعت نشر را حساس خواند و نوشت: امروز بخشی از این شرایط سخت مربوط به وضعیت اقتصادی، تورم و سقوط ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی و مانند آن است و بخشی هم به وضعیت اجتماعی و محدودیت های ناشی از شیوع بیماری کرونا ارتباط دارد. در این شرایط، سیاستگذاری و ساماندهی وضعیت نشر به تناسب محدودیت ها و تهدیدها باید هوشمندانه تر و کاراتر از قبل بوده و این نیازمند عزم جدی برای همدلی و همکاری و هم اندیشی در جامعه نشر و انتخاب مدیران کارآمد، باتجربه و آشنا به مسائل و مشکلات حوزه نشر در بخش دولت است.
به باور حسینی نیک، کرونا مسائل تازه ای را برای فرهنگ کشور ایجاد کرده که سیاست های جدیدی را می طلبد: شرایط تحریم و محدودیت های ناشی از کرونا اگرچه تحمیلی است و لیکن نباید فرصت ها و افق های جدید و تازه ای را که ایجاد کرده اند، نادیده انگاشت و از ایجاد تحولات در دیدگاه ها و عملکردها باز ایستاد. نقش مدیریت و سیاستگذاری دولت و مسئولان حوزه نشر برای ایجاد این تحولات و اقدامات مؤثر بسیار زیاد است که امیدوارم مجموعه سیاست های دولت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت امور فرهنگی در جهت ایجاد ساختار جدید و متناسب با شرایط موجود کارساز بوده و نتیجه بخش باشد. در شرایط موجود و بعد از آن باید به نحوه حمایت از صنعت نشر، اهالی قلم، تولیدکنندگان محتوا در حوزه کتاب، برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و نمایشگاه های استانی، هدفمندی یارانه ها، نشر الکترونیک، نمایشگاه ها و فروشگاه های مجازی کتاب، توسعه نشر حرفه ای و در یک جمله، به نجات جامعه نشر کشور فکر کرد و اقدامات مؤثر و عاجل انجام داد.
اشاره شد که حمایت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از صنعت نشر توسط سه مؤسسه شبه دولتی مورد اشاره انجام می شود. بنابراین ادغام آنها و تشکیل ساختار جدید و انتخاب مدیرعامل این مجموعه، تأثیر مستقیمی بر صنعت نشر خواهد گذاشت. بنابراین پسندیده است وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون امور فرهنگی او برای تعیین این مدیرعامل با ناشران، اهالی قلم و فعالان حوزه کتاب و نشر نیز مشورت کنند.
کد خبر 4901251
محمد آسیابانی
خبرگزاری مهر -گروه فرهنگ: فرجام کتاب و کتابفروشی در ایام پسا کرونا چیست؟ این، شاید سوال بسیاری از افرادی باشد که اشتغال اصلی خود را در حوزه کاری کتاب و در صنف ناشر و کتابفروش و موزع متمرکز کرده اند؛ و البته تمام آنها پاسخی روشن و جذاب برای این سوال در داخل دریافت نمی کنند.
نهاد صنفی مربوطه به ارائه تعطیلی 90 درصد و تخمین خسارت 400 میلیارد تومانی رسیده و وعده می دهد که در حال رایزنی با دولت برای تأمین حمایت مالی از این صنف است؛ دولتی که شاید کتاب فروش و ناشر کوچک ترین صنفی باشد که این روزها، دست نیاز برای حمایت به سوی او دراز کرده و هنوز معلوم نیست که سکه ای برای قرار دادن در دست این اصناف در انبان دارد یا نه؟ و اگر دارد، میلی به خرج کردنش دارد یا نه؟
نشریه پابلیشر ویکلی در تازه ترین گزارشی که درباره صنعت نشر در ایام شیوع کرونا منتشر کرده، از گرفتاری بزرگ این روزهای ناشران در سراسر جهان یاد می کند: چه موقع باید به روال صادق اثر منتشر کنیم؟
این نشریه در گزارش خود، عنوان کرده در هفته منتهی به نیمه فروردین ماه سال جاری، تنها 6 عنوان جدید در فهرست 50 عنوان کتاب پرفروش بازار قرار داشته و تحلیل کرده کرونا به بحرانی تازه برای تولید و حمایت از انتشار آثار تازه و به اصطلاح جا انداختن آن در بازار و معرفی مطلوبش مبدل شده است. در همین زمینه مجموع فروش ناشران جهان در 3 ماهه ابتدای سال جاری میلادی نسبت به سال قبل با 7 درصد کاهش همراه شده است.
در همین راستا پابلیشر ویکلی خبر داده مؤسسه انتشارات جان وایلی از پیش بینی کاهش درآمد 50 میلیون دلاری برای سال مالی منتهی به آوریل آینده خود خبر داده و گفته درآمدش در این بازه بدون احتساب مالیات و خروجی های مشابه کمتر از 25 میلیون دلار خواهد بود. همین موضوع نیز این بنگاه بزرگ نشر را برای انتشار عنوان های تازه خود طی روزهای آتی با حساسیت بیشتری مواجه کرده است.
پابلیشر ویکلی اما در کنار انتشار این آمارها، آماری هم از فروش کتاب در سه ماهه نخست سال جاری میلادی و همزمان با شیوع کرونا منتشر کرده و گفته در هفته های گذشته، کتاب های نوجوانان در کنار کتاب های مذهبی و نیز آثاری با موضوع تعطیلات با افزایش فروش خیره کننده روبرو بوده اند و فروشی با رشد نزدیک به 50 درصد را تجربه می کنند. این مساله، هم درباره کتاب های مخاطبان کودک و هم درباره کتاب های مخاطبان بزرگسال قابل توجه است.
این نشریه خبر داده که فروش کتاب های طنز طی هفته های اخیر با رشد نزدیک به 25 درصد و فروش کتاب های مذهبی نیز با فروش نزدیک به 24 درصد روبرو شده که این، نشان از اقبال خاص مخاطبان به موضوعاتی خاص در ایام کرونا دارد.
در ایران اما، کماکان برآوردی به این دقت از وضعیت فروش آثار وجود ندارد. طی هفته های جاری در خبرگزاری مهر به نقل از مدیر بزرگترین پلتفورم فروش کتاب های الکترونیکی در ایران عنوان شد که رشد 4 برابری در مراجعه به این سامانه در ایام قرنطینه ناشی از کرونا به دست آمده است. اما در زمینه فروش نسخه های چاپی مرجعی برای کسب و ارائه اطلاعات دقیق وجود ندارد. خانه کتاب معمولاً با 3 ماه تأخیر گزارش های خود را، از میزان فروش منتشر می کند که علتش تفاوت فصل ها و آغاز سال در ایران و اروپا است.
همچنین، طی روزهای گذشته رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، از خسارت 90 درصدی ناشران و کتابفروشان در ایام کرونا خبر داده و تخمین های مالی صورت گرفته را در این زمینه، رقمی بالغ بر 400 میلیون تومان را برآورد کرده است.
با این همه، وجود تحلیل هایی از این دست، در بازار کتاب ایران می توانست نسخه و راهکاری برای تدوین برنامه کاری، پیش روی ناشران باشد تا طی ماه های آینده بتوانند برنامه کاری خود را تنظیم کنند. اما نبود برنامه برای تولید اطلاعات کاربردی در موسساتی مانند خانه کتاب و بسته بودن دست مؤسسات خصوصی برای حرکت در چنین مسیری اساساً مسیر تدوین استراتژی و بازاریابی هوشمند در نشر ایران را بسته و اساس هیچ پژوهشِ به روز و کاربردی یا داده های آماری درباره رفتار مطالعاتی ایرانی ها در این ایام وجود ندارد.
استفاده از آمار و اطلاعات خانه کتاب درباره وضعیت نشر طی سال های اخیر، همواره با حواشی زیادی همراه بوده است. با وجود اینکه بسیاری از این داده ها به صورت رایگان در اختیار مخاطب قرار نمی گیرند، اما در کاربردی بودن و پرداختن به موضوع بسیاری از آنها، تردیدهای جدی وجود دارد.
در کنار این مساله، سیستم جامع و همگرایی نیز بین ناشران ایرانی، برای گردآوری اطلاعات کاری صنعت نشر در ایران وجود ندارد و بسیاری از آنها، به نوعی برپایه تجربه خود و نه بر اساس اطلاعات و آمار و تحلیل های صحیح بازاریابی دست به انتخاب، تولید و عرضه محتوا می زنند که همین مساله ریسک و خطر این فعالیت اقتصادی را در بازار ایران بالا برده است.
با این همه به نظر می رسد که طی ایام پساکرونا ، روزهای بسیار خاص و سختی پیش روی ناشران ایرانی قرار خواهد داشت و در این میان البته آنهایی تاب خواهند آورد که قدرت تحلیل و پیش بینی بازار و رفتار مخاطبان را داشته باشند.
کد خبر 4898569
حمید نورشمسی
شهدای ایران: پرویز بیگی حبیب آبادی مدیر انتشارات فصل پنجم در یاداشتی نوشت:
برگزاری مجازی نمایشگاه کتاب تهران، هیچ گاه جای حضور مخاطبان میلیونی این رویداد بزرگ فرهنگی در محل برگزاری آن را نخواهد گرفت.
می گویند چشم، نقشی 96درصدی در ارتباط دارد و دیگر ارتباط ها از جمله ارتباط مجازی، کیفیتی بیشتر از 4 درصد ندارد.
در این تردیدی نیست که نمایشگاه کتاب، علاوه بر اینکه محل عرضه کتاب هاست، محل برقراری ارتباط ناشران و نویسندگان و مخاطبان هم هست. اما با این حال، برگزاری مجازی نمایشگاه کتاب می تواند از لغو برگزاری حضوری آن بهتر باشد.
شکی نیست که تا کشور از ویروس منحوس کرونا کاملا پاک نشده برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران اشتباه بزرگی خواهد بود؛ شهری چندمیلیونی را فرض کنید که شهروندانش با ازدحامی زیاد در آن در حال ترددند و یک نفر حتی یک نفر ناقل ویروس وارد شهر می شود. خب این می تواند فاجعه ای جبران ناپذیر را سبب شود. پیشنهاد همه ناشران هم طبعا همین است که تا کشور در رابطه با ویروس کرونا به وضعیت کاملا سفید درنیامده، نمایشگاه کتاب تهران برگزار نشود.
این را کسانی می گویند که بسیار متضرر شده اند و برگزاری نمایشگاه کتاب می تواند جلوی ضررشان را بگیرد اما هیچ چیز مهم تر از جان انسان ها نیست.
از آنجا که غرفه انتشارات فصل پنجم در نمایشگاه کتاب از غرفه های پرمخاطب است، ما همه کتاب هایی را که می خواستیم به نمایشگاه امسال برسانیم، تا ابتدای اسفند به سرعت منتشر کردیم. محاسبه کردیم که کدام یک از آثار پیشین مان پرمخاطب بوده اند و آنها را هم تجدید چاپ کردیم. قرار بود نمایشگاه پیش از موعد هر سال و زودتر از همیشه برگزار شود اما خب به دلیل شرایط حساس کشور حالا وضع فرق کرده است.
حالا همه کتاب های مان در انبار و چک های مان دست چاپخانه دارهاست. بدیهی است ناشران بزرگ تر و پرمخاطب تر در این رابطه دغدغه و نگرانی بیشتری نیز دارند. حالا، هم دچار خلأ نقدینگی هستیم و هم بدهکاریم. از این رو من مخالف برپایی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به صورت مجازی نیستم، اما طبعا شرایط برای اجرای این طرح باید فراهم باشد.
از خانه کتاب و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتظار داریم ساز و کار خرید و ارسال کتاب در این طرح را درست و به سامان مهیا کنند و مرهمی بشوند بر درد ناشران. وزارت ارشاد با ارتباطی که با وزارت ارتباطات دارد می تواند شرایط بهینه تر و سهل تری را برای ارسال کتاب ها مهیا کند. از سویی باید تسهیلات خرید کتاب برای مخاطبان به صورت بن خرید همچنان و چه بسا بیشتر و بهتر از همیشه مهیا باشد. در این صورت با این که قرار نیست این فروش آنلاین جای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران را بگیرد، اما دست کم می تواند سایه نمایشگاه باشد؛ سایه ای که همسایه خوبی برای ناشران شود.
با این که موافق برگزاری مجازی نمایشگاه کتاب تهران هستم اما قضاوت درباره موفقیت آمیزبودن یا نبودن آن باید به پس از برگزاری آن موکول شود.
بستگی دارد. شاید بشود تا همین پانزدهم هم برگزار کرد. نمایشگاه های شهرستانی تجربه به ما داده و می توانیم .قبلا هم نمایشگاه مجازی داشته ایم. 15 اردیبهشت خوب نیست بعد از عید فطر باشد که سایه شوم کرونا هم کمتر شده باشد، بهتر است.
خبرگزاری مهر ، گروه فرهنگ: پس از اعلام رسمی ادغام 3 مؤسسه زیرمجموعه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گمانه زنی ها درباره مدیرعاملی مؤسسه جدید آغاز شد. برخی رسانه ها باتوجه به نقل قول های شفاهی، اسامی مختلفی را برای مدیرعاملی این مؤسسه جدید اعلام کردند. اما این میان، از یک نکته مهم غفلت شده است.
فراموش نشود که طرح های حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از صنعت نشر و ناشران، توسط این مؤسسات انجام می شود. بنابراین باید دغدغه های ناشران برای انتخاب مدیرعاملی آشنا به این حوزه و مسائل نشر در ایران مورد توجه قرار گیرد.
سید عباس حسینی نیک مدیر مسئول انتشارات مجد و پژوهشگر حقوق مالکیت فکری، در تازه ترین یادداشت ارسالی خود به مهر، به ضرورت انتخاب مدیرانی آشنا به فرهنگ و صنعت نشر در بدنه دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پرداخته است.
مشروح متن این یادداشت، در ادامه می آید:
صنعت نشر دارای جوانبی است که برای ارزیابی عملکرد آن باید به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته و آسیب شناسی شود. این جنبه ها عبارتند از:
الف: جنبه علمی، فرهنگی و هنری که هم شامل پدیدآوران و نقش آنها در ارائه آثار می شود و هم مخاطبان و خوانندگان که آثار منتشر شده را مورد مطالعه و استفاده قرار می دهند.
بدیهی است این جنبه دارای اهمیت بسیار زیاد و اساسی است که به عبارتی سلسله جنبان صنعت نشر محسوب می شود و بلکه فراتر از آن، زیربنای فرهنگ و تمدن هر جامعه و ملتی است.
ب: جنبه انتشاراتی اعم از مدیریت و سرمایه گذاری در نشر کتاب، تولید فنی، توزیع و فروش که این جنبه را باید از جهت صنفی و حرفه ای بسیار دقیق ارزیابی کرد چراکه چرخه نشر نیازمند تدبیر و مدیریت واقع بینانه ای است تا شاهد عملکرد مناسب و خودگردان آن باشیم.
برای خودگردانی چرخه نشر باید به دوّار بودن و متصل بودن دو طرف چرخه به یکدیگر توجه داشت، در چرخه پدیدآوری، نشر، فروش، مشتری باید دو طرف حلقه، (مشتری و پدیدآور) توسط واسطه ها (نشر و فروش) به یکدیگر برسند تا خودگردانی پدید آید. در این صورت است که استقبال مشتریان باعث پدید آمدن آثار متنوع توسط پدیدآوران می شود و همه عوامل این چرخه از این واقعه سود می برند و این چنین، جامعه ای فرهنگی و پیشرفته خواهیم داشت.
ج: جنبه اداری، مدیریتی و حمایتی صنعت نشر با توجه به نقش راهبری و مدیریت کلان فرهنگی توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نمایندگی از جامعه و دولت دارای اهمیت زیادی است. سوای از این که سیاست های کلان فرهنگی، لاجرم باید توسط دولت و حاکمیت به طور دقیق و به اقتضای وضعیت جامعه تدوین و ابلاغ شود، نظارت بر فعالیت های فرهنگی نیز بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی وظایف و مسئولیت های این وزارتخانه را در همه حوزه های فرهنگی و از جمله نشر کتاب تعیین کرده است.
مصوبه اهداف، سیاست ها و ضوابط نشر کتاب (اصلاحی 1389) علاوه بر سیاست های ایجابی و سلبی در رابطه با ناشران و نشر کتاب به وظایف و مسئولیت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای سیاستگذاری، نظارت و حمایت از صنعت نشر نیز اشاره کرده است.
سیاست های حمایتی از صنعت نشر کتاب در بیشتر کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه توسط دولت ها اعمال شده و مورد تأکید است. اعمال معافیت ها و اختصاص یارانه های مستقیم و غیر مستقیم به صنعت نشر از جمله موارد حمایتی دولت هاست.
خوشبختانه در ایران نیز به این مهم توجه شده و سیاست های حمایتی از صنعت نشر به اقتضای دیدگاه های فرهنگی در دولت های بر سر کار آمده اعمال شده است. البته این حمایت ها در شرایط متفاوت و احیاناً سخت اقتصادی و اجتماعی با چالش هایی مواجه شده که جامعه نشر و بخصوص مخاطبان کتاب را تحت تأثیر خود قرار داده است.
امروز، بخشی از این شرایط سخت مربوط به وضعیت اقتصادی، تورم و سقوط ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی و مانند آن است و بخشی هم به وضعیت اجتماعی و محدودیت های ناشی از شیوع بیماری کرونا ارتباط دارد. در این شرایط، سیاستگذاری و ساماندهی وضعیت نشر به تناسب محدودیت ها و تهدیدها باید هوشمندانه تر و کاراتر از قبل بوده و این، نیازمند عزم جدی برای همدلی و همکاری و هم اندیشی در جامعه نشر و انتخاب مدیران کارآمد، باتجربه و آشنا به مسائل و مشکلات حوزه نشر در بخش دولت است.
شرایط تحریم و محدودیت های ناشی از کرونا، اگرچه تحمیلی است ولیکن نباید فرصت ها و افق های جدید و تازه ای را که ایجاد کرده اند، نادیده انگاشت و از ایجاد تحولات در دیدگاه ها و عملکردها باز ایستاد. نقش مدیریت و سیاستگذاری دولت و مسئولان حوزه نشر برای ایجاد این تحولات و اقدامات مؤثر بسیار زیاد است که امیدوارم مجموعه سیاست های دولت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت امور فرهنگی در جهت ایجاد ساختار جدید و متناسب با شرایط موجود کارساز بوده و نتیجه بخش باشد.
در شرایط موجود و بعد از آن، باید به نحوه حمایت از صنعت نشر، اهالی قلم، تولیدکنندگان محتوا در حوزه کتاب، برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و نمایشگاه های استانی، هدفمندی یارانه ها، نشر الکترونیک، نمایشگاه ها و فروشگاه های مجازی کتاب، توسعه نشر حرفه ای و در یک جمله، به نجات جامعه نشر کشور فکر کرد و اقدامات مؤثر و عاجل انجام داد.
کد خبر 4901123
محمد آسیابانی
به گزارش ایسنا، دبیرخانه جایزه مهرگان در گزارش کوتاهی اعلام کرد: برگزیدگان جایزه مهرگان ادب و جایزه مهرگان علم بدون برپایی مراسم عمومی اهدای جایزه و از طریق رسانه ها و فضای مجازی معرفی می شوند.
علیرضا زرگر مدیر جایزه مهرگان با عذرخواهی از نویسندگان آثار ادبی و علمی و تشکل های مردم نهاد حوزه محیط زیست برای تأخیر در معرفی برگزیدگان بیستمین دوره این جایزه گفت: لغو شدن مراسم عمومی جایزه خوشایند نیست، اما تأخیر بیش از این نیز به دوره بعدی جایزه مهرگان لطمه می زند؛ از این رو به زودی فهرست برگزیدگان مرحله نهایی و متعاقب آن اسامی برندگان هر بخش را اعلام خواهیم کرد.
بنابر اعلام دبیرخانه جایزه مهرگان، پس از انتشار اسامی برگزیدگان هر بخش، جایزه نقدی و تندیس مهرگان در مراسمی خصوصی به آن ها اهدا خواهد شد.
در مورد برگزاری مراسم جایزه مهرگان طلایی -رمان برگزیده بیست دوره جایزه مهرگان ادب- هنوز تصمیمی گرفته نشده و در صورت بهبود شرایط خاص ناشی از شیوع ویروس کرونا، ممکن است این جایزه در تابستان امسال و در مراسمی عمومی به برگزیده اهدا شود.
البته قرار بود پس از پایان کار داوری ها مراسم عمومی اهدای جایزه مهرگان ادب و مهرگان علم در دی ماه 1398 برگزار شود که در پی حوادث آبان ماه 1398، به سال 1399 موکول شد.
انتهای پیام
برگزاری مجازی نمایشگاه بین المللی کتاب چه مزایا و معایبی دارد؟ (باشگاه خبرنگاران جوان + ۱ سایت دیگر)
کامران شرفشاهی مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر در گفت و گو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، در خصوص برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به صورت مجازی گفت: متاسفانه به دلیل شیوع بیماری کرونا بسیاری از برنامه ها به صورت مجازی در حال برگزاری است وقتی مراسم یادبود شخصیت های فرهنگی، علمی و ادبی ما این روزها به شکل زنده در فضای مجازی درحال برگزاری است چندان عجیب نیست که نمایشگاه بین المللی کتاب تهران هم به این سمت حرکت کند. باتوجه به هشدارها و موج های مکرر اپیدمی کرونا شانس برگزاری این نمایشگاه به شکل سابق و همیشگی به طور کلی از بین می رود.
او افزود:مسئولان ناگزیر شکل دیگری را جایگزین شکل مرسوم و پیشین برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران می کنند.این اقدام تلاشی است در جهت اینکه جای کتاب در زندگی مردم خالی نماند و جای خالی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در تقویم سال جاری به فراموشی سپرده نشود. تمام لطف و اهمیت نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به برگزاری حضوری آن است اما در شرایط بحرانی فعلی که پای سلامتی مردم در میان است ظاهرا چاره ای جز این نیست که یا برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به زمان دیگری موکول شود یا به شکل مجازی برگزار شود.
مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر ادامه داد: برگزاری مجازی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بیشتر جنبه خاص دارد و تمام اقشار جامعه را دربرنمی گیرد. تعداد بسیار کمی از مردم ما می توانند با چنین شکلی از نمایشگاه ارتباط برقرار کنند ایتالیا هم به دلیل شیوع گسترده بیماری کرونا ناگزیر نمایشگاه کتاب بولونیا را به صورت غیر حضوری برگزار کرد؛ برگزاری مجازی درخشش و گستره سابق را ندارد و در شرایط فعلی به عنوان طرح جایگزین مطرح است. امیدوارم باتوجه به وضعیت آب و هوایی کشورمان بتوانیم نمایشگاه بین المللی کتاب تهران را در فصل تابستان که هوا گرم می شود برگزار کنیم باتوجه به اینکه ممکن است شیوع بیماری کرونا در این فصل از بین برود این نمایشگاه در استان های گرمسیر برگزار شود.
شرفشاهی تصریح کرد: الزامی ندارد نمایشگاه بین المللی کتاب حتما در تهران برگزار شود برگزاری حضوری نمایشگاه بین المللی کتاب اهمیت دارد و نباید این جنبه از برگزاری نمایشگاه نادیده گرفته شود. الزاما هرطرحی که در هر نقطه ای از دنیا برگزار می شود نباید سریع کپی شود چون امکانات ما از لحاظ بومی و اقلیمی با کشورهای دیگر متفاوت است از این رو باید روی تمام گزینه ها مطالعه شود.
گفتنی است نیکنام حسینی پور، مدیرعامل موسسه خانه کتاب از احتمال برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به صورت مجازی از 15 اردیبهشت ماه خبر داده البته این طرح هنوز نهایی نشده و در دست بررسی است.
انتهای پیام/
احمد عطایی مدیرعامل مؤسسه قدر ولایت در گفت وگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس درباره طرح رزمایش معنوی در ماه مبارک رمضان مخصوص خانواده های محروم اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات نیمه شعبان از مسئولین و ملت ایران خواستند تا در رزمایش سراسری نسبت به اطعام مستمندان و محرومین و آسیب دیدگان از ویروس کرونا، اقدام کنند و با توجه به احتمال عدم برگزاری مراسم ایام ماه رمضان در مساجد و شب های قدر، توصیه به دعا و تضرع در خلوت خانه و در میان خانواده را طرح کردند.
وی ابراز داشت: این طرح در کنار بسته معیشتی مردم به نیازمندان و مناطق محروم ارائه خواهد شد، ما حتی در کنار این جامعه هدف خانواده های درگیر با ویروس کرونا را نیز قراردادیم تا آنها نیز از این بسته ها بهره مند شوند.
مدیرعامل مؤسسه قدر ولایت با تاکید بر اینکه احتمالا برگزاری مراسم ایام ماه رمضان در مساجد و شب های قدر را نخواهیم داشت، توضیح داد: با توجه به هشدارهای داده شده می توانیم امسال با کمک این بسته های کتاب در کنار خانواده به مناجات بپردازیم. از این رو بسته های معنوی پیش بینی کرده ایم.
به گفته وی، در طرح رزمایش معنوی در ماه مبارک رمضان در حد وسع و کمک خیرین بسته هایی فراهم می شود تا در کنار بسته معیشتی به خانواده های نیازمند و خانواده هایی که به فضای مجازی و دیجیتالی دسترسی ندارند، تخصیص یابد، زیرا امسال ماه مبارک رمضان فرصت خوبی است تا خانواده ها بیشتر با کتب فیزیکی انس داشته باشند.
مدیر این انتشارات خاطرنشان کرد: جامعه هدف در این طرح، کودکان، نوجوانان و بزرگسالان هستند. برای گروه اول یعنی کودکان 7 عنوان، برای نوجوانان 8 عنوان و برای بزرگسالان 10 عنوان و مجموعا 25 عنوان داخل هر بسته تدارک دیده شده است. قیمت هر بسته به میزان پشت جلد کتاب ها حدود 120 هزار تومان است که 50 درصد توسط موسسه قدر ولایت تقبل شده و 50 درصد باقی توسط خیرین پرداخت می شود.
وی به آثار اشاره کرد و گفت: در انتخاب کتاب ها تلاش شده چاپ اول باشند و یا تجدید چاپی ها برای سال های 98 و 97 باشند. در تنوع موضوعی کتاب ها هم سعی شده آثاری با مضامین خداشناسی، معاد، دفاع مقدس، اخلاق، معرفی قرآن و... در نظر گرفته شود. البته برای گروه سنی کودک در میان آثار، کتاب های نقاشی و کاردستی هم ارائه می شود.
وی در پاسخ به این پرسش که توزیع بسته ها از چه زمان و با چه جامعه هدفی آغاز می شود، ابراز داشت: در هفته جاری در حال تامین منابع مالی توسط خیرین و موسسات هستیم و سه روز مانده به ماه مبارک رمضان توزیع را با همکاری جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در جنوب تهران آغاز می کنیم. در این کار، مناطقی چون شهرری، پاکدشت و ورامین مدنظر ما هستند.
مدیرعامل مؤسسه قدر ولایت با تاکید بر اینکه جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در جنوب تهران جامعه هدف و خانواده های نیازمند را شناسایی کرده است و توزیع توسط آنها صورت می گیرد، گفت: توزیع بسته ها از طریق جبهه فرهنگی انقلاب و پایگاه های بسیج خواهد بود. در مسیر تهیه کتاب ها خانه کتاب و مجمع ناشران انقلاب اسلامی نیز همکاری می کنند.
وی افزود: هر ناشر می تواند از میان کتاب های خود آثاری را انتخاب کرده و از طریق خیرینی که می شناسد، کتاب ها را ارائه دهد تا به حرکت فرهنگی و معنوی در کنار بسته های معیشتی عرضه شود.
این ناشر اضافه کرد: موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت با همراهی خیّرین فرهنگی طرح رزمایش معنوی در ماه مبارک رمضان را با اهداف زیر برنامه ریزی و اجرا خواهد کرد.
1 کمک به تقویت حالات روحی و معنوی مستمندان، محرومین و همچنین آسیب دیدگان از ویروس کرونا و آشنایی بیشتر این عزیزان با معارف قرآن و منزلت اهل بیت علیهم السلام و فراهم کردن زمینه تضرع و نیایش در خلوت مردم.
2 درکنار بسته معیشتی با ارائه بسته معنوی، از فرصت پیش آمده برای انس بیشتر این خانواده ها با کتاب فیزیکی بهره برداری لازم صورت گیرد.
در این طرح کتب متنوع و مناسب مخاطبین (کودک تا بزرگسال) تهیه و در اختیار خانواده های زیر پوشش طرح قرار خواهد گرفت.
بر اساس این گزارش، اسامی کتاب ها بر حسب سن مخاطب و قیمت و موضوع آنها به شرح زیر است:
الف کودکان (7 عنوان، قیمت 38000 تومان)
آلبوم عکس بابام (دفاع مقدس) قیمت 2000 تومان
نویسنده کوچولو دخترانه (کمک آموزشی، کاردستی، پرسش) قیمت 6000 تومان
ردپا (خداشناسی) قیمت 6000 تومان
سرزمین دانه ها (معادشناسی) قیمت 6000 تومان
ستاره های طلایی (مراقبت از اعمال) قیمت 6000 تومان
همسایه ها (مراقبت از اعمال) قیمت 6000 تومان
سیب کوچولو ( داستان) قیمت 6000 تومان
ب: نوجوانان (8 عنوان، قیمت 33900 تومان)
نویسنده کوچولو پسرانه (کمک آموزشی، کاردستی، پرسش) قیمت 6000 تومان
چون آهویی تشنه (خداشناسی) قیمت 1500 تومان
قصه های زندگی جلد 8 (معارف اسلامی و انقلاب) قیمت 4800 تومان
قصه های زندگی جلد 7 (دفاع مقدس) قیمت 4800 تومان
قصه های زندگی جلد 6 (دفاع مقدس) قیمت 4800 تومان
قصه های شنیدنی جلد 2 (دفاع مقدس) قیمت 5000 تومان
تاریک ترین شب حسد (اخلاقی) قیمت 2000 تومان
قصه های شنیدنی جلد 4 (دفاع مقدس) قیمت 5000 تومان
ج: بزرگسال (10 عنوان، 47700 تومان)
آشنایی با سیره مادران معصومین (اهل بیت) قیمت 4000 تومان
نوجوان و جوان موفق (معارف اسلامی) قیمت 12000 تومان
معیارهای حجاب و عفاف در مردان و زنان (احکام اسلامی) قیمت 4000 تومان
قرآن بهار دل ها ( معارف قرآنی) 2000 تومان
قرآن کتاب زندگی (معارف قرآنی) قیمت 9000 تومان
قرآن باب معرفت الله (شناخت قرآن) قیمت 2200 تومان
سیرت آفتاب (خصوصیات و شناخت رهبری) قیمت 2500 تومان،
منتخب مفاتیح نیم جیبی (مناجات) قیمت 10000 تومان
سوز دل عاشقان دعای ندبه (مناجات) قیمت 500 تومان
شور دل عاشقان دعای کمیل (مناجات) قیمت 1500 تومان
انتهای پیام/
به گزارش ایکنا، ترجمه کتاب کودک و نوجوان در ایران به دهه های پیش از پیروزی انقلاب اسلامی برمی گردد و از حدود دهه 30 بود که نخستین ترجمه ها وارد بازار نشر ایران شد و به تدریج با استقبال مخاطبان و توجه مترجمان و ناشران به آثار خارجی بر تعداد آن ها افزوده شد، به طوری که اکنون تعداد آثار ترجمه شده بر تألیفی پیشی گرفته است و این می تواند آسیب هایی را به فرهنگ کشورمان وارد کند. هر چند شکی نیست که ترجمه یکی از راه های شناخت و ایجاد ارتباط میان کودکان جهان است و می تواند باعث تبادل فرهنگی میان جوامع شود، اما آیا همه آثار ترجمه ای برای کودکان و نوجوانان سرزمین مان مناسب اند یا مترجمان باید معیار هایی را در انتخاب اثر و ناشران نیز مؤلفه هایی را در نشر آن ها مورد توجه قرار دهند و آیا نهاد های نظارتی می توانند یا توانسته اند مؤثر باشند و آشفتگی وضعیت ترجمه در کشورمان ناشی از چیست؟ پاسخ این سؤال ها را در گفت وگو با ناشران و مترجمان بررسی کرده ایم در ادامه با این گزارش همراه شوید.
لازمه ترجمه کتاب کودک و نوجوان
کودکان سراسر دنیا ارزش ها، روحیات و ویژگی های منحصر و مشترکی دارند، اما ویژگی های فرهنگی و زبانی در آن ها متفاوت است و کتاب می تواند بین این فرهنگ و زبان ارتباط ایجاد کند و آن ها را به یکدیگر نزدیک کند. فرمهر منجزی، مترجم و عضو هیئت مدیره شورای کتاب کودک و کانون توسعه فرهنگی کودکان، ترجمه را تبادل فرهنگی دانسته و معتقد است: ترجمه مانند پل ارتباطی بین فرهنگ، زبان و ملل گوناگون است نه یک دیوار و همین پل ارتباطی می تواند باعث جهان بینی گسترده شود و قرار نیست با خواندن آثار ترجمه ای شبیه مردمان آن سرزمین ها شویم و فرهنگ آن ها را بپذیریم؛ از این رو این شناخت در آینده کودکان و نوجوانان آثار مثبتی به همراه خواهد داشت و نمی توان از ترجمه ادبیات دیگر کشور ها ممانعت کرد.
آتوسا صالحی، شاعر، نویسنده و مترجم، که بیش از 80 عنوان کتاب از وی منتشر شده است، می گوید: این بهترین موقعیتی است که ادبیات در اختیار کودکان قرار می دهد و آن ها می توانند با فرهنگ کشور های گوناگون آشنا شوند و بسیاری از تجربه هایی که شاید برای آن ها خطرناک و یا همراه با درد باشد یا فرصت تجربه کردن شرایط گوناگون را نداشته باشند، می توانند با خواندن این آثار تجربه های خوبی را به دست آورند. اگر بخواهیم مخاطبان را محدود کنیم. در واقع آن ها را از منبع بزرگی از تخیل، الهام، خلاقیت و شناخت جهان محروم کرده ایم.
هدف و معیار های مترجم در انتخاب اثر
با درک اینکه ترجمه کتاب امری ضروری است و شاید ناگزیر از ترجمه هستیم، اما نکته مهم تر این است که در انتخاب یک اثر برای ترجمه دقت لازم شود، زیرا همانطور که دو مترجم بیان کردند، ترجمه ها در انتقال فرهنگ مؤثرند، پس مترجمان باید اثر مناسبی را برای ترجمه انتخاب کنند. شقایق قندهاری، مترجم ادبیات کودک و نوجوان با بیان اینکه انتخاب کتاب بخش مهمی از فرآیند ترجمه کتاب کودک و نوجوان است و باید در این حوزه وسواس زیادی داشته باشیم، می افزاید: ذائقه مخاطب کودک و نوجوان در همین سن پرورش می یابد و در وضعیت کنونی بازار که شاهد حضور برخی ناشران و ترجمه های بازاری هستیم، این امر بر عهده نویسنده هاست که خوراک فکری مناسبی را برای این گروه سنی تهیه کنند تا ادبیات خوب در دسترسشان قرار بگیرد، زیرا وقتی کودکان و نوجوانان چند اثر خوب بخوانند، به معیار هایی خواهند رسید و مترجم یا ناشر حرفه ای اطمینان پیدا خواهد کرد که مخاطب وقتش را صرف مطالعه هر کتابی نمی کند.
شیوا رنجبر، مترجم، نظر متفاوتی دارد. وی کتابی را انتخاب می کند که با جهان او یعنی زاویه نگرشش به دنیا هماهنگی داشته باشد و پیامی که نویسنده می خواهد به مخاطب انتقال دهد، مورد پذیرش او باشد و بتواند آن را به همان صورت به مخاطب انتقال دهد، در واقع هم به متن و هم به مضمون آن وفادار باشد. البته او تأکید می کند که به عنوان یک ایرانی هم، کتاب را مورد توجه قرار می دهد که با فرهنگ کشور متناسب باشد و مخاطبان بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.
محبوبه نجف خانی، مترجم و عضو شورای کتاب کودک، هم دیدگاه دیگری دارد و می گوید: کتاب باید نکاتی را به صورت غیرمستقیم به کودک آموزش دهد و ذهن مخاطب را درگیر کند و به طور کلی باید درون مایه و جهان بینی قوی ای داشته باشد.
وی می افزاید: با توجه به اینکه جامعه ما خوشحال نیست؛ از این رو علاقه زیادی به ترجمه کتاب های طنز دارم و در میان آثار فراوان طنز، آثار واقع گرا، فانتزی، علمی، تخیلی و ... نیز وجود دارد؛ بنابراین هر کتابی که اثر ارزشمندی بوده و دوست داشتم کودکان سرزمینم از تجربیات یک نویسنده خارجی استفاده کنند، آن را ترجمه کرده ام.
ترجمه مناسب
با توجه به اینکه ادبیات کودک و نوجوان ارتباط گرایانه است؛ یعنی زمانی محتوای اثر به کودک مخاطب منتقل می شود که ارتباط میان اثر و مخاطب برقرار شود. ذهن خلاق کودک، متن گویا و جذاب را دریافت و با کمک نیروی تخیل بازسازی و در آن زندگی می کند، بنابراین باید اثر مناسبی انتخاب شود.
محمود حکیمی که عمر خود را در راه ترجمه و تألیف آثار کودک و نوجوان صرف کرده است، می گوید: چندین سال است که موجی از ترجمه های داستان و رمان از کشور های اروپایی و آمریکایی در ایران رایج شده است. برخی از این کتاب ها جالب و مفیدند، اما بیشتر آن ها با فرهنگ اجتماعی و دینی ایرانیان سازگار نیستند و هر انسان اندیشمندی وقتی به کتابفروشی ها مراجعه می کند، از دیدن این میزان ترجمه دچار حیرت می شود. از آن گذشته برخی از مترجمان به شیوه های درست ترجمه و نگارش آگاهی و آشنایی ندارند و تصور می کنند دانستن زبانی غیر از فارسی می تواند به آن ها در ترجمه کمک کند، در حالی که تسلط به مقتضیات زبان مبدأ و مقصد امری ضروری است تا اثری خواندنی به مخاطب ارائه شود.
ناهید معتمدی نیز بر ترجمه مناسب تأکید داشته و می گوید: مترجم برای ترجمه بهتر آثار باید فرهنگ ها را بشناسد و بتواند اثر مناسبی را برای کودک و نوجوان کشورمان انتخاب کند. همچنین در ترجمه نیز وسواس کافی داشته باشد تا بتواند مقصود نویسنده را انتقال دهد؛ بنابراین همه آثاری که ترجمه می شود در زمره آثار خوب قرار نمی گیرند، زیرا اغلب تکراری اند و بیشتر در قالب مجموعه چاپ می شوند.
وی ادامه می دهد: هر جامعه ای از نظر فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی، اعتقادی، اقتصادی و ... متفاوت است و مترجم باید با توجه به آن ها اثری را برای ترجمه انتخاب کند و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن اینکه باید توجه زیادی به معیار های اخلاقی و فرهنگی داشته باشد، کتاب های خوب را از دور خارج نکند و اجازه دهد آثار خوب منتشر شوند، زیرا ما نیاز به آثار ترجمه شده داریم.
نبود توازن در ترجمه
به دلیل اهمیت آشنا کردن کودکان با جهان بینی ها و فرهنگ های گوناگون، ترجمه ادبیات کودک، همواره رونق داشته و ادبیات، فرهنگ، تاریخ و جهان بینی ملل دیگر، در قالب ترجمه به کودکان معرفی شده است؛ بنابراین، پُرواضح است که ترجمه ادبیات کودک با توجه به جایگاه خود، در تعامل با اقوام و زبان های مختلف نقش مهم و تأثیرگذاری داشته است؛ هرچند توازنی در این بده بستان مشاهده نمی شود.
حجت الاسلام علیرضا سبحانی نسب، مدیرعامل نشر جمال که ناشر تخصصی کودک و نوجوان، می گوید: بیش از 60 درصد کتاب های کودک و نوجوان ترجمه شده و عمده ترجمه ها نیز مروج فرهنگ غربی است و گونه ای از تهاجم فرهنگی به شمار می آید. این عملکرد سبک زندگی ایرانی اسلامی را مورد تهدید و تهاجم قرار می دهد و با هیچ منطق و فرهنگی قابل قبول نیست.
وی می افزاید: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در راستای ممیزی جدی رسالتی برای خود قائل نیست و با چند خط قرمز کلی به این آثار اجازه نشر می دهد و این آثار نه تنها منتشر می شوند، بلکه به سرعت در فهرست حمایت های ارشاد هم قرار می گیرند، چه برسد به فهرست نمایشگاهی، زیرا ناشران به دلیل تعدد کتاب، تبدیل به برند های معروفی شده اند که در نمایشگاه های گوناگون هم مکان خوبی را برای غرفه خود اجاره می کنند.
مجید عمیق، مترجم پیشکسوت، به رشد ناشران در دهه 80 اشاره کرده و می گوید: در این برهه، وزارت ارشاد بدون سیاست گذاری درست، به هر ناشری پروانه نشر می دهد و به همین دلیل ناشران غیرفرهنگی هم وارد این عرصه شده اند که غیر از سودآوری مسئله دیگری برای آن ها حائز اهمیت نیست. در این میان نظارت بر آثار نیز ضعیف تر و آثار مبتذل هم وارد بازار نشر شده است، منظور از نظارت سانسور نیست، بلکه وزارت ارشاد نباید اجازه انتشار آثار ضعیف را به ناشر بدهد یا اثری که درون مایه ادبی و علمی ندارد منتشر شود.
ترجیح ناشر به آثار ترجمه ای
طبق گزارش ها و آمار، تعداد آثار ترجمه ای در سال های اخیر بر آثار تألیفی پیشی گرفته، اما سؤال کلیدی در این زمینه دلیل این مسئله است؛ چرا ناشران به نشر آثار ترجمه ای روی آورده اند؟ پاسخ حجت الاسلام غلامرضا حیدری ابهری، نویسنده کودک و نوجوان، این است که چاپ کتاب های ترجمه ای بدون رعایت کپی رایت ارزان تر از کتاب های تألیفی است و حق تألیف برای این آثار پرداخت نمی شود. از این رو اغلب این آثار به دلیل کم هزینه بودن چاپشان و نه امتیاز های ویژه کتاب ترجمه می شوند و این نگاه تجاری باعث می شود که تناسب لازم بین آثار تألیفی و ترجمه ای رعایت نشود و از طرفی هم دقت لازم برای ترجمه اثر وجود نداشته باشد. مثلاً درباره بخش هایی از کتاب پدر و مادرم دیوانه ام کرده اند جملات بسیار زشتی درباره والدین یا معلم بیان شده که نشان می دهد توجهی به ترجمه ها نمی شود. وقتی با انتشارات هوپا درباره این مسئله صحبت کردم، گفتند مخاطبان این کتاب را خریداری می کنند و اذعان به این مسئله فاجعه است. ناشر باید متعهد باشد که یک اثر مناسب در دسترس کودکان قرار دهد.
وی تصریح می کند: وزارت ارشاد چگونه می تواند به همه این کتاب ها نظارت کند و اگر نظارتی هم باشد کلی است، یعنی کتابی که خلاف امنیت ملی و خلاف عفت عمومی نباشد چاپ می شود. اما اینکه یک اثر با فرهنگ کشورمان تناسب داشته باشد و برای کودکان آموزنده باشد نظارت جدی صورت نمی گیرد اما خود ناشران و مترجمان باید مسئولیت شناس باشند.
شقایق قندهاری نیز با این نویسنده هم نظر است و می گوید: مترجم و ناشر باید نیاز های کودکان و نوجوانان را شناسایی کنند و براساس نیاز و فرهنگ کشور، اثر مورد نظر را یافته و ترجمه کنند. اگر من مترجم این تعهد اخلاقی را داشته باشم و از خود سؤال کنم که آیا این اثر ارزش ترجمه و نشر را دارد؟ این اثر ارزش مطالعه را دارد؟ پاسخ مثبت این سؤال ها ما را به انتشار آثار مناسب هدایت خواهد کرد.
مسعود ملک یاری، مترجم ادبیات کودک و نوجوان، دیدگاهش قدری متفاوت است. وی می گوید: اوضاع آشفته ترجمه با سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های مشخص دولت امکان پذیر است. هر سال در نمایشگاه کتاب تهران می بینیم که بسیاری از ناشران بی هویت شرکت می کنند. حضور 9 هزار ناشر در مقابل تعداد کم نویسندگان متناسب نیست و این نشان می دهد که بسیاری از کتاب ها از سوی ناشران گوناگون چاپ می شود.
وی تأکید می کند: بحث امروز ترجمه و تألیف و پیشی گرفتن ترجمه بر تألیف نیست، بلکه نظارت بر ادبیات کودک و نوجوان دست کسانی است که تخصصی ندارند و گزینش شده اند تا از طریق جست وجوی برخی واژه ها کتاب ها را از روی ظواهر آن داوری کنند. در حالی که در تمام دنیا نویسنده و تصویرگر موظف است که متناسب با نیاز های جسمی و روحی کودکان و نوجوانان کتاب را تنظیم کند.
از آنچه مترجمان و نویسندگان بیان کردند معلوم می شود که یکی از مسائل کلیدی درباره ترجمه ها نبود کپی رایت است که بیش از همه به ادبیات کودک و نوجوان آسیب زده است، حتی این مسئله را می توان درباره انتشار آثار مناسب نیز بیان کرد، زیرا اگر قرار باشد ناشر برای یک اثر خارجی، حق تألیف و تصویرگری پرداخت کند، دقت لازم را در انتخاب و نشر یک اثر خواهد داشت و همه جوانب آن را خواهد سنجید. در شرایطی فعلی دستمزد ترجمه به ویژه برای مترجمان تازه کار در مقایسه با دستمزد تألیف و تصویرگری بسیار ناچیز است. ناشران نیز به دنبال چاپ آثار برگزیده جهانی هستند؛ زیرا معتقدند این آثار را افراد صاحب نبوغ تولید و گروه حرفه ای در ادبیات کودک و نوجوان آن ها را شناسایی و به عنوان اثر برگزیده جهانی معرفی کرده اند و طبیعی است که در کشور ما نیز مورد استقبال قرار می گیرد.
مسئله کلیدی دیگر ضعف در تولید است که باعث شده آثار ترجمه ای فزونی یابند، زیرا تنوع ژانر و موضوع در آثار تألیفی اندک است و محدودیت های اقتصادی و فرهنگی، ممیزی و نبود برنامه ریزی منسجم دولت در تربیت مؤلفان جوان و حمایت از مؤلفان پیشکسوت نیز بر این مسائل افزوده است.
بیان این نکته نیز ضروری است که جدا از قانون کپی رایت، در کشورمان ساز و کار مناسبی نداریم تا اثری به صورت موازی ترجمه و منتشر نشود. یک مترجم از کار مترجم دیگر مطلع نیست و به همین دلیل چندین ترجمه از یک اثر در بازار نشر ایران به وفور دیده می شود و این مسئله باعث شده ناشر در نشر یک اثر ترجمه ای شتاب زده عمل کند و مترجم از ترس و اضطراب اینکه اثر در دست ترجمه اش توسط ناشر دیگری منتشر نشود، باید اثر ترجمه ای را هر چه سریع تر تحویل ناشر دهد و این ترجمه های شتاب زده به زبان و ادبیات فارسی در طولانی مدت لطمه خواهند زد.
با وجود همه این مسائل، یکی از اقدامات خوبی که در سال های اخیر انجام شده، جایزه لاک پشت پرنده در ایران است که هر سال به آثار برگزیده ترجمه برای کودک به زبان فارسی اختصاص می یابد یا شورای کتاب کودک همه آثار تألیفی و ترجمه ای را بررسی کرده و به این کتاب ها از نظر محتوا، تصویرگری و ... امتیاز می دهد. این دو اقدام می تواند مخاطبان کودک و نوجوان یا والدینی را که در انتخاب اثر برای فرزندان خود دچار سردرگمی هستند هدایت کند.
انتهای پیام
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نادر قدیانی، مدیر انتشارات قدیانی، درباره وضعیت نشر و نمایشگاه کتاب اظهار داشت: کرونا یکی از بلایای طبیعی است که دامنگیر جهان شده است. ما باید از این دوره عبور کنیم و فرهنگ کتاب و کتابخوانی را توزیع کنیم؛ چرا که بهترین دورانی که می شد این فرهنگ را گسترش داد، همین دوران قرنطینه بود که همه در منزل هستند.
* دولت می توانست از روز اول قرنطینه مثل نانوایی ها به کتابفروشی های مجاز اجازه فعالیت بدهد
وی گفت: در شرایط فعلی به خاطر کرونا دولت می توانست با همان محدودیت هایی که برای سوپرمارکت ها و نانوایی ها در نظر گرفته شده بود، محدودیت هایی را برای کتابفروشی ها در نظر بگیرد. البته بخشی از کتابفروشی ها که شرایط استاندارد را دارند.
* حرکت های خودجوش مردم پیش از دولت/ هشدار برای ورشکستگی حوزه فرهنگ!
این ناشر در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه این روز ها شاهدیم حرکت های خودجوش مردمی صورت می گیرد، اما از جانب مسئولان عملا در بخش نشر و چاپ که زیان های زیادی دیده است اتفاقی نمی افتد، گفت : این هشدار را می دهم که اگر تا دو ماه آینده به شرایط عادی باز نگردیم، ورشکستگی تمام حوزه های فرهنگ را در برمی گیرد. این ورشکستگی تنها مربوط به اهالی قلم، گرافیست ها، کتابفروش ها و ناشران نیست؛ چرا که تمام حوزه های فرهنگ شرایط نگران کننده ای دارند، ولی خانواده نشر بیشترین زیان را دیده است. ما همچنان به تخصیص امکانات دولتی به فضای نشر امیدواریم.
* در دوران قرنطینه متوجه شدیم مواد تولید کتاب گران شده!
قدیانی با ابراز نگرانی از اینکه هنوز تکلیف بیمه و کارگران کارگاه های کوچک مشخص نشده و با توجه به اینکه دوران تعطیلی را در کشور سپری می کنیم، درآمدی حاصل نشده که حقوق کارگران پرداخت شود، گفت: جالب اینجاست که در همین دوران قرنطینه از طریق رسانه ها متوجه شدیم مواد اولیه تولید کتاب یعنی کاغذ و سایر موارد گران شده است. حالا باید چه کار کنیم؟ با رکود کنونی و نبود درآمد بسیاری از کارگاه ها و مؤسسات انتشاراتی دچار خسارت شده اند.
* وزارت ارشاد از سال گذشته به ناشران بدهکار است
وی بخش دیگری از سخنان خود را به موضوع نمایشگاه کتاب اختصاص داد و ضمن تاکید بر اینکه از عمر برپایی این پروژه فرهنگی 32 سال می گذرد، گفت: برگزاری چنین نمایشگاهی که 32 دوره از آن سپری می شود نشان از جایگاه مهم آن دارد، در این نمایشگاه حدود 10 تا 15 درصد گردش اقتصادی نشر را شاهدیم. این برای ناشران عمومی و کودک که اکنون شاهد عدم برگزاری نمایشگاه هستند، آسیب های بیشتری نسبت به ناشران آموزشی دارند. زیرا آن ها با آغاز سال تحصیلی می توانند کتاب های خود را به فروش برسانند؛ بنابراین پیشنهاد می کنم بهترین روش در روزگاری که قرار است نمایشگاه کتاب در آن برگزار نشود، آن است که 35 تا 40 میلیارد هزینه نمایشگاه به نسبت فروش ناشران تخصیص یابد و ارشاد از آن ها کتاب خریداری کند. هر چند وزارت ارشاد از سال گذشته همچنان در این حوزه به ناشران بدهکار است که امیدواریم در پرداخت تسریع حاصل شود.
* نگرانی درباره نمایشگاه کتاب استانی
وی در مورد نمایشگاه های استانی هم گفت: نگرانی دیگر ما در مورد برگزاری نمایشگاه کتاب استانی است؛ زیرا مؤسسه نمایشگاه فرهنگی اکنون بدون سرپرست و مدیرعامل اداره می شود. حتی مؤسسات ارشاد در آستانه ادغام قرار دارند. پس باید برای آن فکری کرد. در کشوری که شاهد مدیران برجسته در آن هستیم حتما باید مدیری انتخاب شود که کارآمد و آشنا به حوزه خودش باشد.
وی با انتقاد از اینکه دولت تنها حمایت از بخش خصوصی را در حرف و روی کاغذ اجرا کرده، گفت: ما شاهد موارد اجرایی در این خصوص نبودیم.
* دولت یا وزارت ارشاد یا از ناشر کتاب بخرد یا در هزینه بیمه به آن ها کمک کند
قدیانی درباره طرح های فصلی وزارت ارشاد برای حمایت از ناشران در شرایط کرونایی گفت: این طرح ها و سازوکار آن برای ما روشن نیست. ما می خواهیم با دولت همراه باشیم؛ پس ابتدا توقع داریم مؤسساتی که حدود 100 نفر پرسنل دارند با کمک دولت و وزارت ارشاد از بودجه نمایشگاه کتاب هزینه بیمه آن ها پرداخت شود. یا حتی الان که نمایشگاه کتاب برگزار نشد از ناشران کتاب بخرند و در پرداخت بیمه ها کمک کنند.
* پیشنهاد طرحی برای موکول شدن نمایشگاه کتاب به آبان برای 4 سال
وی در پایان در پاسخ به اینکه اگر نمایشگاه کتاب در فصل پاییز برگزار شود با آن موافق هستید یا نه، گفت: هر زمان شرایط کشور فراهم شد، می توان نمایشگاه را برگزار کرد؛ اما پیشنهاد می کنم طرحی 4 ساله برنامه ریزی شود تا نمایشگاه در آبان برگزار شود و پس از گذشت ماه مبارک رمضان از فصل بهار مجددا نمایشگاه از پاییز به بهار بازگردد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری میزان به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ایوب دهقانکار با اعلام پایان زمان بیست روزه پویش کتاب_خانه گفت: این پویش با همکاری مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت ارشاد و جمعی از ناشران الکترونیک کشور برگزار شد. در این طرح بیش از 236 هزار نسخه کتاب الکترونیکی با ارزشی بالغ بر 26 میلیارد ریال فروخته شد.
دهقانکار ادامه داد: هدف از برگزاری این پویش تقویت سبد فرهنگی خانواده های ایرانی در ایام خانه نشینی ناشی از کرونا در ایام تعطیلات سال جدید بود. این پویش توانست ذائقه تعداد در خور توجهی از کتابخوانان را با کتاب های الکترونیکی و دنیای نشر دیجیتال آشنا کند.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین اخبار از وزارت ارشاد اسلامی اینجا کلیک کنید
مشاور اجرایی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: کتاب های الکترونیکی تحت هیچ شرایطی رقیب کتاب های کاغذی نیستند بلکه مکمل و مقوم خوبی برای ترغیب مطالعه و در نهایت فروش نسخه های بیشتری از کتاب های کاغذی محسوب می شوند و سیاست معاونت فرهنگی حمایت همزمان از نشر کتاب بصورت کاغذی و دیجیتال است.
دهقانکار در پایان خاطر نشان کرد: خوشبختانه ناشران الکترونیک کشور در مقایسه با سال های گذشته رشد کمی و کیفی داشته اند و همین موضوع یکی از دلایل اصلی استقبال مخاطبان از محصولات ارائه شده است.
بر اساس این گزارش، در پویش کتاب_خانه که از اول تا بیستم فروردین 1399 برگزار شد کتاب های کودک و نوجوان با تخفیف 80 درصد و کتاب های بزرگسال با تخفیف 70 درصد به مخاطبان عرضه شد.
در این پویش پلتفرم های کتابخوانی طاقچه، فیدیبو، کتابراه، نوار، کتابیکا، پژوهان و فراکتاب مشارکت داشتند.
انتهای پیام/
بنیاد سینمایی فارابی به عنوان مهم ترین مجوعه سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با دو مجموعه پروژه مواجه است که این پروژه ها این مجموعه را در دو سال پیش رو در کانون توجه قرار می گیرد؛ پروژه هایی که علاوه بر اهمیت سینمایی شان، گردش مالی قابل توجهی نیز در اشل سینمای ایران دارند و از این منظر تغییرات مدیریتی در صدر این مجموعه در این دوره زمانی شائبه برانگیز خواهد بود.
به گزارش تابناک ؛ بنیاد سینمایی فارابی در گذشته محور اصلی سینمای ایران بود و در دوره سیدمحمدبهشتی حتی از معاونت سینمایی نیز پراهمیت تر بود. در سال های اخیر با گسترش تولید توسط بخش خصوصی و عدم رشد بودجه های دولتی از جمله بودجه بنیاد فارابی متناسب به تورم شدیدی که در سینمای ایران نیز عیان شد، سهم مجموعه های سازمان سینمایی از جمله فارابی در تولید مستقل کاهش یافت و این بنیاد در قالب وام و مشارکت، جای خود را تا حدودی به بخش خصوصی داد؛ اتفاقی که برای مجموعه سینمایی حوزه هنری سازمان تبلیغات نیز تا حدودی رخ داد.
اکنون شنیده های تابناک حکایت دارد بنیاد سینمایی فارابی برای ساخت چند پروژه نسبتاً گرانقیمت از جمله فیلم سینمایی یعقوب لیث است؛ اثری تاریخی درباره بنیان گذار دودمان صفاریان در سیستان و از چهره های مهم برای مردم سیستان و بلوچستان که بارها در گفت و گو با مسئولان فرهنگی خواستار ساخت اثری درباره او شده بودند. در مکاتباتی که از بنیاد فارابی در شفاف سازی منتشر شده، مشخص است که سفارش نگارش فیلمنامه آن داده شده و اکنون قاعدتاً نوبت به مراحل پیش تولید و تولید می رسد.
چندین پروژه دیگر نیز به همین ترتیب مراحلش در حال طی است که قاعدتاً در اختیار گرفتن تهیه کنندگی این پروژه ها، موقعیت ویژه ای محسوب می شود و انتظار این است که در میانه برنامه ریزی برای تولید این پروژه ها اتفاقاتی رخ ندهد که مسئله ساز شود و در عین حال این پروژه ها چه در موقعیت ناظر پروژه، تهیه کننده و کارگردان به تهیه کنندگان و کارگردان های مطرح سپرده شود و به یک باره شاهد ظهور چهره هایی که به عنوان تهیه کننده یا کارگردان حرفه ای در فضای سینما شناخته نمی شوند، در این موقعیت ها نباشیم و این عرصه ها به اهلش سپرده شود.
پروژه مهم دیگر بنیاد سینمایی فارابی، احداث پردیس سینمایی فرهنگ است؛ مجموعه ای که قرار است در نه طبقه به جای ساختمان کنونی سینما فرهنگ بنا شود و احتمالاً یکی از بزرگ ترین سالن های سینمای ایران خواهد بود که توان میزبانی جشنواره فیلم فجر و دیگر جشنواره های بزرگ ملی نظیر جشنواره سینماحقیقت (مستند) و جشنواره فیلم کوتاه را خواهد داشت و چالش سی و اندی سال اخیر برای فقدان یک مجموعه یکپارچه به عنوان کاخ جشنواره را نیز برطرف خواهد کرد.
با توجه به اینکه بنیاد سینمایی فارابی از گذشته تاکنون مالک سینما فرهنگ بوده و همچنین تجربه موفق بازسازی ساختمان تاریخی بنیاد در چند سال اخیر، دلیل منطقی برای واگذاری احداث این مجموعه به نهادهای دیگر چه در درون سازمان سینمایی و وزارت فرهنگ و ارشاد و چه در خارج از این مجموعه ها وجود ندارد و درآوردن این پروژه از دست بنیاد فارابی، شائبه برانگیز خواهد بود. این پروژه به عنوان مهم ترین پروژه عمرانی سینمای ایران در چند دهه اخیر محسوب می شود و از این منظر قاعدتاً مداخله از طریق واگذاری این پروژه به خارج از بنیاد فارابی یا دستکاری مدیریتی در این مجموعه در این دوران که این پروژه در حال پیگیری است نیز شائبه برانگیز خواهد بود.
از این منظر با توجه به آنکه اتفاقی رخ نداده که به یک باره بحث تغییر مدیریت یا سلب اختیار از این مجموعه نسبت به دو پروژه فوق مطرح باشد، چنین تحولاتی می تواند بحث های مفصل و حواشی گسترده ای را در پی داشته باشد. تابناک در گزارشی مجزا به جزئیات احداث سینمافرهنگ و تحرکاتی که حول و حوش این پروژه و همچنین دو بنای برجای مانده از موسسه منحله رسانه های تصویری که هنوز تعیین تکلیف نشده، خواهد پرداخت.
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو: عباس اسماعیل گل
در ایامی که محمد امامی(تهیه کننده سابق سینما) به دستور مقام قضایی به دلیل فساد مالی بازداشت و روانه زندان شده و همچنان جلسات رسیدگی به اتهامات محمد امامی در این پرونده برگزار نشده است، انتشار نامه و لیست کامل اسامی برخی از سینماگران به ریاست قوه قضائیه برای آزادی موقت محمد امامی، متهم اختلاس صندوق ذخیره فرهنگیان، بسیار حاشیه ساز شده است.
اکنون ماجرای نامه جنجالی چند نفر از سینماگران برای آزادی محمد امامی هر روز وارد فاز تازه ای می شود. در این مدت شاهد واکنش های مختلفی به این نامه بوده ایم از سویی محض انتشار نامه و لیست اسامی هنرمندان در فضای مجازی، شاهد تکذیبیه های مختلف از سوی هنرمندانی که نامشان در این لیست مشاهده میشود، بوده ایم که علی رغم آنکه نامشان در این اسامی وجود دارد با اطلاعیه ها و مصاحبه های مختلف اقدام به تکذیب ماجرا کرده اند، نخستین کسی که این موضوع را تکذیب کرد محسن تنابنده بود و با صراحت امضای نامه برای آزادی محمد امامی را تکذیب کرد و در ادامه می توان به چهره های سرشناسی چون محمد حسین مهدویان، احمد مهران فر، روح الله حجازی فر و مهدی کرم پور اشاره کرد که این عده هم امضاهای منتسب به خود را جعلی دانسته و نام خود را در میان این لیست تکذیب کرده اند. تکذیبی که اما و اگرهایی با خود به همراه دارد اما از سویی دیگر یکی از تهیه کنندگان سینما که از او به عنوان یکی از نفرات اصلی جمع آوری این نامه یاد می شد، در گفت وگویی در واکنش به تکذیب امضای این نامه توسط شماری از اهالی سینما، مدعی شد صوت تمام امضاکنندگان نامه آزادی امامی موجود است.
اما این ماجرا با انتشاری نامه ای از سوی شورای عالی تهیه کنندگان وارد فازی تازه شد؛ نامه ای که حاوی هشدار شورای عالی تهیه کنندگان به امضاکنندگان این نامه جنجالی بود.
این صنف تهیه کنندگی به برخی همکاران سینمایی خود پیرامون دخالت در پرونده های اخلال اقتصادی هشدار داد. متن اطلاعیه به شرح زیر است: اخیراً نامه ای به امضای جمعی از سینماگران در حمایت از یک متهم به اختلاس و اخلال اقتصادی کشور، خطاب به ریاست محترم قوه قضائیه منتشر شده که موجبات تالم خاطر و نگرانی بخش عمده ای از مخاطبان فهیم سینمای ایران را فراهم کرده است. شورای عالی تهیه کنندگان سینمای ایران بر خود فرض می داند به این دسته از همکاران خود هشدار دهد که اعتماد عمومی مردم عزیز کشورمان به سینمای ایران، کالایی نیست که بشود آن را برای رسیدن به منافع شخصی به حراج گذاشت!
در بخش دیگری از نامه شورای عالی تهیه کنندگان با اشاره به ورود سرمایه های بی حساب در سینمای ایران در دهه 90 خطاب به امضاکنندگان این نامه آمده است: همچنین امضاکنندگان مزبور باید توجه داشته باشند اصلی ترین بلیه دهه 90 سینمای ایران که آن را دچار تنگی نفس کرد، سرمایه های بی حساب و کتابی بود که به قصد پولشویی وارد صنعت سینما شد و چرخه طبیعی و سالم آن را مختل کرد .
در بخش پایانی این نامه، شورای عالی تهیه کنندگان با یادآوری این مسأله مهم که هیچ چیز به اندازه اعتماد افکار عمومی نمی تواند پشتوانه و عامل پیشرفت سینمای ایران باشد، از این نوشته که انتشار چنین نامه هایی در نهایت چگونه باعث خدشه به اعتماد عمومی به فعالیت های سینمایی در کشور می شود: بر این مبنا، این دسته از دست اندرکاران تولید، توزیع و نمایش فیلم را دعوت می کنیم پیش از آنکه نگران متهمان جرائم اقتصادی باشند، به فکر سلامت سرمایه های در گردش و مهم تر از آن نگران اعتماد افکار عمومی به سینمای ایران باشند؛ اعتمادی که طی ده ها سال تلاش توسط خلاق ترین هنرمندان کشور ایران به دست آمده و پاسداری از آن وظیفه همه سینماگران است .
پیش تر اکبر نبوی، منتقد سینما با اشاره به نامه شماری از سینماگران به رئیس قوه قضائیه برای آزادی محمد امامی، آن را یک اتفاق سیاه در سینمای ایران دانست. این منتقد سینما در این باره نوشته بود: موضوع محمد امامی، یک دشنام درشت به سینما و شبکه نمایش خانگی است. اما امامی فقط یک تن نیست؛ اینها یک طیف و یک جریانند و با پول هایی مشکوک یا سیاه (همچون محمد امامی) سینمای ایران را به کثافتی آلوده اند که براحتی پاک نمی شود، چون متأسفانه حامیان قدرتمندی در سینما دارند و از سوی وزارت ارشاد هم، بر حضورشان در سینما نظارت مناسب و مؤثری اعمال نمی شود .
نبوی در ادامه نوشته بود: به هر روی، به گمان من، تهیه کنندگان این نامه و آنها که آن را امضا کرده اند، یکی از سیاه ترین اتفاقات را در سینمای ایران رقم زده اند .
واکنش سخنگوی قوه قضاییه به نامه برخی از چهر ه ها برای آزادی محمد امامی
سخنگوی قوه قضاییه هم به این نامه جنجالی واکنش نشان داد و گفت: نامه موسوم به هنرمندان برای آزادی یک متهم اقتصادی هنرمندانه نبود.
غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه در خصوص نامه برخی از چهره های سینمایی در مورد آزادی یکی از متهمان پرونده بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان اظهار کرد: نامه موسوم به نامه برخی هنرمندان و سینماگران، هنرمندانه نبود؛ در این نامه از کسی که حداقل در مظان اتهامات اقتصادی است تعریف و تمجید هایی شده بود؛ البته حکم این پرونده هنوز صادر نشده و نمی توانم جزییات را اعلام کنم. نکته دوم عدم شفافیت در جمع آوری امضا ها بود که برخی از افراد گفتند ما اصلا امضا نکردیم یا متن دقیق را نگفته بودند. نکته سوم نیز انتشار این نامه در فضای مجازی بود. اگر یک جمعی نامه ای به یکی از مقامات می نویسند باید صبر کنند تا در چارچوب ضوابط قانونی و رعایت عدل و انصاف موضوع بررسی شود.
اسماعیلی در پاسخ به سئوالی درباره تفاوت متن نامه ای که به قوه قضاییه آمده با متن نامه منتشر شده در فضای مجازی، بیان کرد: دو متن را با هم مقایسه نکردم و متن نامه ای که به قوه قضاییه آمده را دیدم. ما به حکم قانون و بر اساس عدل و انصاف در این پرونده و پرونده های دیگر تصمیم خواهیم گرفت. این پرونده هنوز منتهی به صدور رأی نشده و در دادسرا است و کار تحقیقات انجام می شود. این پرونده بسیار گسترده است که تعدادی از متهمان به دادگاه رفتند و محکوم شدند، اما در خصوص تعداد دیگر از جمله فرد مورد نظر این افراد هنوز رسیدگی کامل قضایی در پرونده انجام نشده است.
به گزارش سینماپرس ، با ادامه شرایط قرنطینه و تعطیلی سینما برای زمانی نامشخص، ابراهیم حاتمی کیا در راستای عمل به مسوولیت اجتماعی فیلم جدیدش خروج را که تنها دو ماه از اکران اولیه اش در جشنواره فیلم فجر گذشته بود را یکشنبه شب به صورت آنلاین اکران کرد. بنابر این تصمیم که با موافقت وزارت ارشاد و مراجع قانونی نمایش در کشور اتخاذ شده، مخاطبان می توانند با خرید قانونی با خانواده به تماشای این فیلم سینمایی در فیلیمو و نماوا بنشینند. این برای اولین بار است که یک فیلم سینمایی پخش آنلاین مجازی دارد و در نوع خود می تواند حرکت مثبتی در سینمای ایران محسوب شود. این درحالی است که جواد نوروزبیگی از رایزنی برای اکران اینترنتی فیلم های خون شد و عنکبوت به صورت اینترنتی و اکران قطعی فیلم های مهمانخانه ماه نو و سراسر شب خبر داد.
اما نکته ای که بعد از این موضوع باید بدان اشاره کرد ظرفیت و کلیت پلتفرم های اینترنتی است و باید دید آیا ظرفیت اکران آنلاین برای آن ها وجود دارد یا خیر! بی شک نرم افزارهای تلویزیون های تعاملی و رسانه های وی اودی در کشور با ظهور خود اتفاق کم نظیری را در عرصه ارتباط با مخاطبان در سینما و تلویزیون رقم زده اند. اتفاقی که
اگر چه عمر آن در کشورهای پیشرفته به بیش از دو دهه قبل می رسد، اما ورود این فناوری در کشور و ایجاد بسترهایی برای ایجاد بهتر ارتباط با مخاطبان و در دسترس بودن محصولات سینمایی و تلویزیونی موجب شده است چنین نرم افزارهایی مورد توجه شمار زیادی از مخاطبان قرار بگیرد.
بیشتربخوانید:
چه کسی باید به سامانه فیلمو رسیدگی کند؟
آیو، لنز، تیوا، فام، شیما، فیلمگردی، فیلیمو و نماوا حتماً با یکی از این رسانه های اینترنتی سروکار داشته اید یا دست کم نام آن ها به گوش تان خورده است. این ها نام پلتفرم های گوناگون ایرانی است که هرکدام آرشیوی از بهترین فیلم های ایران و جهان شامل فیلم سینمایی، سریال، مستند و فیلم-تئاترهایی را در اختیار مخاطبان خود قرار داده اند. در میان این شبکه های اینترنتی هم رقابت فشرده ای وجود دارند. نرم افزارهایی که با اعطای مجوز از سوی صدا و سیما می توانند تمامی برنامه های شبکه های تلویزیونی را بر بستر آی پی تی وی و اینترنت پر سرعت پخش کنند.
شاید در میان این شبکه ها دو پلتفرم فیلیمو و نماوا بیش از سایرین مورد استقبال و توجه مردم قرار گرفته باشد و فیلم خروج نیز تنها در همین دو به صورت آنلاین اکران شد. اما دلیل منطقی و درست برای عدم انتخاب سایر پلتفرم ها وجود ندارد. با نگاهی گذرا به این شبکه ها متوجه می شویم که تعدادی از آن ها زیرساخت های اکران آنلاین را ندارند یا اینکه به طور کل قصد اکران آنلاین را در پلتفرم خود ندارند، اما برخی از آن ها هم زیرساخت های لازم و کافی را داشته و هم به اکران آنلاین علاقه نشان داده اند.
به دنبال سایر فیلم ها برای اکران هستیم
مهرداد خوشبختی، مدیر شبکه تلویزیون اینترنتی فیلمگردی در گفت وگو با صبح نو بیان کرد: ما اواخر هفته گذشته در جریان اکران آنلاین فیلم خروج قرار گرفتیم، از همان زمان گفت وگوها را با سازمان اوج و صاحب آثار آغاز کردیم. ابراز تمایل کرده و حتی این موضوع را مطرح کردیم که امکان اکران آنلاین را همراه با سایر سامانه های اینترنتی فراهم خواهیم کرد، اما به دلایلی این اتفاق نیافتاد؛ شاید این اکران انحصاراً واگذار شده بود و یا شاید صاحبان فیلم این تمایل را نداشتند. این فضای ایجاد شده مانند این است که بگویند در هر شهر یک سینما فیلمی را اکران کند، که طبق بند20 ماده 1 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی هرگونه اختلال در رقابت که انحصار یکی از این موارد است، ممنوع تلقی شده.
از هفته گذشته یک علامت سؤال برای من به عنوان عضوی فعال در پلتفرم های اینترنتی به وجود آمده که چرا زمانی که قرار است فیلمی به صورت آنلاین و اینترنتی اکران شود هیچ نهاد عالی رتبه ای مسوولیت مدیریت این فضا را به عهده نمی گیرد. این فضای ایجاد شده مانند این است که بگویند در هر شهر یک سینما فیلمی را اکران کند، که طبق بند20 ماده 1 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی هرگونه اختلال در رقابت که انحصار یکی از این موارد است، ممنوع تلقی شده. این مسأله باعث شده فضایی گنگ و ابهام آمیز ایجاد شود و در نگاه من نهادهای بالادستی باید این فضا را مدیریت می کردند که متاسفانه این رخ نداد.
وی گفت: اما در پایان باید بگویم مجموعه فیلمگردی ساختارهای کامل برای اکران اینترنتی را داشته و همچنان پیگیر سایر اکران های اینترنتی است و حتی پیشنهادهای مالی گوناگونی در این باره نیز رد و بدل شده است. ما از این شیوه اکران استقبال می کنیم با تهیه کنندگان برخی از آثار نیز صحبت کرده ایم و شاید تا اتمام اکران خروج منتظر نمانیم و فیلم های دیگری را در پلتفرم خود به اکران دربیاوریم.
البته بازهم دراین باره سوالاتی مطرح می شود که چرا مبلغ بلیت فیلم 12هزار تومان است و چه کسی یا کسانی این قیمت را مصوب می کند؟ و چرا زمان از 24 ساعت به 6 ساعت کاهش پیدا کرد؟ آیا هر پلتفرم می تواند طبق خواسته خود این موضوعات را مدیریت کند؟ به نظر می رسد هیچ برنامه ریزی اصولی دراین باره شکل نگرفته و این مسأله چندان جالب نیست.
ارشاد: اکران آنلاین ارتباطی با ما ندارد
این درحالی است که محمدمهدی طباطبایی نژاد، معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی و رییس شورای عالی اکران در مصاحبه با صبح نو عنوان کرد: فیلم هایی که به صورت آنلاین اکران می شوند هیچ ارتباطی با ما و شورای اکران ندارند. تصمیم گیری دراین باره شامل حال ما نمی شود و تهیه کنندگان آثار و مدیران تلویزیون های اینترنتی باید با یکدیگر برسر این موضوع به توافق برسند. صاحبان فیلم ها پروانه نمایش را دریافت و بعد از آن می توانند فیلم خود را در سینما یا تلویزیون های اینترنتی اکران کنند. نحوه انتخاب، اولویت بندی و نوبت اکران هم به خود آن ها بازمی گردد و ارتباطی به ما پیدا نمی کند.
از این رو باید بگوییم مانند سایر موضوعات که در ابتدا با شلختگی و ناهماهنگی مواجه می شوند این موضوع نیز مستثنی نیست. وی اودی ها زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می کنند اما با شرایط پیش آمده برای سینما و فیلم ها باید مدیریتی اصولی و فراگیر هم برای صاحبان آثاری که متقاضی اکران فیلم شان به صورت آنلاین و هم تلویزیون های اینترنتی شکل بگیرد.
طبیعتاً باید قوانین و مقرراتی وضع شود که همه از آن پیروی کنند زیرا عدم مدیریت صحیح می تواند بسیار ضربه زننده باشد و سازندگان آثار و فیلم ها قربانی اصلی این ماجرا خواهند شد. در آخر باید اشاره کرد که اکران آنلاین به این صورت اولین بار است که رخ داده پس بسیار پیش از این نیاز به برنامه ریزی صحیح و اصولی بود تا هم سایر پلتفرم ها از این امکان استفاده کنند و هم فیلم ها در سلامت کامل اکران شوند.
در حال حاضر برخی از مدیران تلویزیون های اینترنتی از عدم اعتماد به رسانه شان شاکی و اولین اثری که به صورت آنلاین اکران شد به صورت غیرقانونی وارد بازار گردید. بعد از این باید منتظر پاسخ مدیران مربوطه باشیم و ببینیم دل شان به رحم و فکرشان به کار می آید یا خیر!
*صبح نو
گروه فرهنگ و هنر – کرونا همه چیز را تحت تاثیر قرار داده، از اقتصاد و سیاست گرفته تا هنر و فرهنگ. تقریبا کمی پس از آنکه اسامی فیلم هایی که اکران نوروزی را به دست آورده بودند اعلام شد، سینماها به دلیل شیوع این ویروس تا زمان نامعلومی تعطیل شدند و فیلم های در صف اکران ماندند و بلاتکلیفی. در این میان عوامل سازنده فیلم خروج با کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا در اقدامی تازه، اعلام کردند که فیلم شان را در بستر اینترنت اکران خواهند کردند. سازندگان این فیلم بیست و چهارم فروردین تصمیم شان را عملی کردند اما در زمانی کمتر از 24 ساعت، نسخه قاچاق آن روی اینترنت یافت شد. امید بود درصورت اکران موفق فیلم حاتمی کیا در اینترنت، دیگر فیلم ها هم رویه اکران اینترنتی را پیش بگیرند، اما آیا با وجود قاچاق خروج همچنان این امید پابرجا خواهد ماند؟
پس از شیوع کرونا، از آنجا که حضور تعداد زیادی تماشاگر در سالن سینما ریسک همه گیری این ویروس را افزایش می داد، صنعت سینما در تمام جهان با مشکلات متعددی روبه رو شد. ایران هم از این قاعده مستثنی نبود. تقریبا 50 روز است که پرده نقره ای سینماها خاکستری رنگ شده اند و معلوم هم نیست چه زمانی دوباره امکان بازگشایی سینماها وجود داشته باشد. به این ترتیب فیلم سازان، اکران نوروزی یا همان طلایی ترین دوره برای به نمایش درآمدن فیلم در سینما را از دست دادند. در این میان سازندگان فیلم خروج به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا تصمیم گرفتند در روزهای تعطیلی اجباری سینماها به خاطر شیوع ویروس کرونا، این فیلم را به صورت آنلاین اکران کنند.
سابقه اکران اینترنتی در سینمای جهان
اکران اینترنتی اتفاق تازه ای در جهان نیست. نتفیلیکس یکی از بسترهای جهانی برای اکران فیلم های سینمایی است. این شرکت که در آغاز یک شرکت اینترنتی سفارش فیلم بود، با بهره گیری از تجربه تلویزیون های کابلی توانست بر بستر اینترنت فضایی را ایجاد کند که مخاطبان در هر نقطه ای از جهان بتوانند به جای سفارش فیلم و دریافت نسخه دی وی دی آن، به صورت آنلاین فیلم درخواستی خود را از طریق تلویزیون، رایانه شخصی یا حتی تلفن همراه تماشا کنند.
خیلی زود کمپانی های بزرگ فیلمسازی برای راه اندازی سرویس های مشابه وسوسه شدند، برندهای قدیمی تر جان دوباره گرفتند، شبکه های تلویزیونی وارد میدان رقابت شدند و اینگونه صنعت سینمای جهان بیشتر و بیشتر به سمت خانگی شدن سوق پیدا کرد.
جریان تغییرات در سطح جهانی با ترک تازی پدیده ای به نام نتفلیکس چنان شتابی داشت که خیلی زود به رغم انتقادات و مخالفت ها، آکادمی اسکار هم ناگزیر از تغییر قوانین خود شد تا از سال 2020 فیلم های عرضه شده در این سرویس ارائه آنلاین محصولات سینمایی را هم در کنار فیلم های اکران شده در سینماها به رسمیت بشناسد.
خروج و چالش های اکران اینترنتی در ایران
تجربه اکران اینترنتی فیلم های سینمایی بلند تا پیش از فیلم خروج در ایران وجود نداشت اما سازندگان این فیلم تصمیم گرفتند تا پیشگام این عرصه در ایران باشند. بعد از مطرح شدن تصمیم سازندگان خروج دو بحث جدی به راه افتاد؛ اول اینکه ریسک عوامل این فیلم می تواند فتح بابی باشد برای شروع اکران آنلاین دیگر فیلم هایی که در صف اکران هستند و با نمایش آنلاین می شود نوع متفاوتی از اکران را که در کشورهای دیگر هم رواج دارد شاهد باشیم. بحث دوم هم نگرانی از کپی شدن غیرقانونی فیلم ها در اکران آنلاین بود، به ویژه اگر مثل سازندگان فیلم خروج قصد داشته باشند بعد از اکران در سامانه های وی اودی، در سینماها نیز فیلم را روی پرده ببرند. گرچه صاحبان سینماها گفته بودند که فیلم هایی که در اینترنت اکران شوند را دیگر در سینما به نمایش درنخواهند آورد.
به همین دلیل حاتمی کیا، کارگردان این فیلم پیش از اکران اینترنتی در پیامی ویدئویی از مردم خواست تا فیلم را به صورت قانونی تماشا کنند. او گفت: من حاتمی کیا هستم، بنده سال 98 فیلمی به نام خروج ساختم که در جشنواره فیلم فجر هم شرکت کرد. همیشه مبنا بر این بوده است که در سال جدید فیلم هایمان اکران می شد ولی با وضعیت کرونایی که پیش آمده این امکان از ما سلب شد و آینده مبهمی هم در مقابل ما است که نمی دانیم چه اتفاقی خواهد افتاد. بر همین اساس عزیزان تصمیم گرفتند به روش اینترنتی این کار را انجام دهیم که تا امروز در سینمای ایران رخ نداده بود و ما پیشگامان این مسیر در سینمای ایران محسوب می شویم.
او همچنین افزود: امیدوارم خدایی نکرده دانلودی صورت نگیرد و به شکل غیرقانونی فیلم پخش نشود. البته معتقدم مردم ما در حوزه های فرهنگی به قدری فهیم شده اند که می دانند این کار یعنی ضربه زدن به ارکان تهیه این فیلم.
در هر صورت این فیلم ساعت 20 روز 24 فروردین در دو سامانه فیلیمو و نماوا قابل تماشا بود و علاقه مندان با پرداخت مبلغ 12 هزار تومان، می توانستند بلیت تهیه کنند و تا 6 ساعت پس از خرید، به صورت آنلاین به تماشای خروج بنشینند. اما در مدت زمانی کمتر از 24 ساعت، نسخه قاچاق آخرین فیلم حاتمی کیا روی سایت های دانلود فیلم قرار گرفت و اتفاقی که همه از آن می ترسیدند رخ داد.
اعتراض انجمن صنفی شرکت های نمایش ویدیوی آنلاین به انحصارطلبی
پس از این اتفاق، انجمن صنفی شرکت های نمایش ویدئوی آنلاین، اعلام کردند که اکران آنلاین فیلم سینمایی خروج بدون انجام تمهیدات لازم فنی و هماهنگی های لازم با صنوف مختلف سینمایی و وزارت ارشاد اقدامی غیر کارشناسانه بود که به حیثیت تمام شرکت های این حوزه لطمه وارد کرد.
آن ها با اشاره به تجربه موفق سینمای آنلاین در بسیاری از کشورهای بزرگ دنیا کم کاری ها، اقدامات عجولانه و انحصارطلبی ها را باعث شکست تجربه ای دانستند که می توانست موفق آمیز باشد.
آنها این پرسش را مطرح کردند که چرا تمهیدات لازم فنی و حقوقی برای این موضوع در نظر گرفته نشده است و متاسفانه اقدام عجولانه و انحصارگرایانه موجب شد تجربه ای که می توانست موفق باشد به تجربه ای شکست خورده مبدل شود.
فرهنگ سازی یا برخورد قانونی؟
حال این پرسش مطرح است که چرا با مهیا شدن بستری برای تماشای یک فیلم جدید در کنار خانواده آن هم تنها با پرداخت بهای یک بلیت همچنان دانلود غیرقانونی طرفدار دارد؟ متاسفانه مصرف کنندگان فضای مجازی در ایران به خصوص فیلم بازهای حرفه ای که فیلم های روز سینمای جهان را از طریق اینترنت رصد و دانلود می کنند، عادت به مصرف رایگان دارند. بنابراین موفقیت اکران اینترنتی تنها با فرهنگ سازی رخ خواهد داد. اما از آنجا که فرهنگ سازی امری یک شبه نیست، باید تا آن زمان با استفاده از بالا بردن امنیت سخت افزاری و نرم افزاری، امکان دانلود غیرقانونی را به حداقل ممکن کاهش داد. اتفاقی که به نظر می رسد دست اندرکاران این اکران اینترنتی چندان در محقق کردن آن موفق نبودند. گرچه بنابر پیگیری ها، پیش از اکران آنلاین، پیش بینی یا هماهنگی هایی شده بود و قرار بود که از دیروز هر سایتی که لینک دانلود فیلم را منتشر کرد، توسط پلیس فتا شناسایی و مسدود شود اما گسترده بودن بسترهای دانلود غیرقانونی کمی کار را سخت خواهد کرد.
حال چند پرسش مهم وجود دارد که آیا واقعا زیرساخت های مطمئن برای اکران اینترنتی در کشور وجود دارد یا باید راهکارهای قانونی تقویت شود تا نگرانی بابت قاچاق فیلم های سینمایی وجود نداشته باشد؟ آیا سازندگان فیلم های دیگری هم حاضرند قدم در این مسیر پرخطر و پرریسک بگذارند یا باید عطای اکران اینترنتی را به لقایش بخشید؟
ارسال دیدگاه
نام: ایمیل: دیدگاه:
داریوش بابائیان، تهیه کننده سینما و تلویزیون، در گفتگو با ایکنا، با بیان این که باید تا روشن شدن وضعیت از تولید آثار جدید جلوگیری شود، اظهار کرد: از مسئولان درخواست می کنم که مجوزی برای تولیدات جدید صادر نکنند، زیرا این اتفاق باعث شیوع بیشتر بیماری کرونا می شود و ضربه شدیدتری را به پیکر سینما وارد می کند. در شرایط فعلی که اکران بسیاری از فیلم ها تعطیل شده است و آثاری که در نوبت اکران بوده اند وضعیت نامشخصی دارند، اگر تولیدات جدید به چرخه نمایش اضافه شود، بسیاری از آثار فرصت اکران نخواهند داشت.
وی درباره اکران اینترنتی تصریح کرد: با اکران اینترنتی آثار موافق نیستم، زیرا اولاً هنوز فرهنگ سازی نشده و در چنین شرایطی فیلم سوزی صورت می گیرد، زیرا بلافاصله نسخه قاچاق به بازار خواهد آمد. اتفاقی که برای فیلم خروج رخ داد و به فاصله چند ساعت از نمایش اینترنتی نسخه قاچاق آن به بازار آمد.
این تهیه کننده درباره آثار آماده نمایش خود گفت: سه فیلم مورچه خوار ، کله پوک و تبسم تلخ را آماده اکران دارم. تبسم تلخ اثری دینی و اجتماعی است، ولی دو فیلم دیگر ژانر اجتماعی دارند. درباره زمان اکران این آثار نمی توانم اظهار نظر کنم، زیرا هنوز وضعیت اکران مشخص نیست. اگر شرایط به همین منوال ادامه یابد، تولید کنندگان بخش خصوصی نابود خواهند شد، مگر اینکه دولت با بسته های حمایتی به داد سینماگران برسد.
انتهای پیام
محمد صراف رئیس انجمن صنفی شرکت های نمایش آنلاین VOD و IPTV در گفتگو با خبرنگار مهر درباره قوانین حاکم در زمینه فعالیت و نظارت بر وی اودی ها و نهادهای ناظر بر این سامانه ها اظهار کرد: در حال حاضر براساس قوانینی که وجود دارد سازمان صوت و تصویر فراگیر ساترا در این حوزه مجوز فعالیت سرویس ها را اعطا می کند. براساس قانون اساسی مجوزهای محتوایی تولید فیلم ها و سریال ها بر عهده وزارت ارشاد است و آنچه که این نهاد مجوز تولید آن را اعطا می کند، روی سرویس های وی اودی هم بارگذاری می شود.
وی اضافه کرد: اکنون تمام شرکت هایی که می خواهند در حوزه صوت و تصویر فراگیر فعالیت کنند باید از ساترا مجوز دریافت کنند و اگر بخواهند رویدادی را پوشش دهند یا برنامه ای را به صورت زنده پخش کنند باید از ساترا مجوزهای لازم را اخذ کنند.
صراف درباره اینکه چقدر برای صاحبان وی اودی ها فرایند بعدی نظارت روی وی اودی ها پس از دریافت مجوز شفاف است؟ توضیح داد: هر سرویسی برای فعالیت باید مجوز از ساترا اخذ کند و اگر نداشته باشد کاری غیرقانونی انجام می دهد. اگر هم شکایتی از او شود قوه قضائیه به دلیل نداشتن این مجوز با او برخورد می کند چراکه در ابلاغیه ای که قوه قضائیه منتشر کرد مرجع رسمی استعلام مجوزهای سرویس های VOD ساترا معرفی شده است.
در صورت شکایت از هر پلتفرم، خودش مسئول است
وی درباره اینکه در صورت تخلف سرویس های وی اودی چه کسی مسئول خواهد بود، اظهار کرد: اگر از هر سرویسی شکایت صورت بگیرد اعم از کیفیت فعالیت آن سرویس یا محتوایی که بارگذاری کرده است نهایتاً همان مسئولان همان سرویس پاسخگو خواهد بود. به طور مثال اگر تهیه کننده ای شکایت کند که محتوایی روی سرویسی بدون مجوز و یا عقد قرارداد منتشر شده است؛ در این صورت خود سرویس باید در دادگاه حاضر شود و پاسخگو باشد.
صراف که مدیرعاملی سرویس وی اودی فیلم نت را هم بر عهده دارد، درباره اینکه در صورت شکایت از این پلتفرم ها آن ها پاسخگو خواهند بود یا نهادها؟ یادآور شد: اگر شکایتی از یکی از سرویس های عضو صنف وی اودی و آی پی تی وی مطرح شود انجمن می تواند به سرویس ها مشورت دهد و کمک کند و قبل از اینکه به نهادهای قضائی کشیده شود موضوع را حل کند. اگر هم شکایت در صنف به سرانجام نرسد موضوع در قوه قضائیه پی گیری خواهد شد و در نهایت خود سرویس پاسخگو خواهد بود.
تذکر ساترا به سرویس های متخلف در عرضه فیلم و سریال خارجی
وی همچنین درباره نظارت های پسینی روی سرویس ها در قبال محصولاتی مثل فیلم و سریال های خارجی عنوان کرد: همه سرویس ها، فیلم و سریال های خارجی و روز دنیا را دانلود کرده و خودشان هم دوبله و سانسور می کنند. با این حال اگر سرویسی ممیزی های محتوا را مبتنی بر قوانین وزارت ارشاد رعایت نکند با تذکر ساترا مواجه شده و در صورت ادامه تخلف ساترا مبتنی بر قوانین برخورد می کند.
فیلم و سریال های خارجی را همه دوست دارند نه تنها در کشور ما بلکه در دیگر کشورها هم علاقمندان زیادی دارد و ما به دلیل تحریم از خرید قانونی این آثار محروم هستیم و چون شاکی هم ندارد استفاده از این فیلم و سریال ها مانع قانونی ندارد صراف اضافه کرد: فیلم و سریال های خارجی را همه دوست دارند نه تنها در کشور ما بلکه در دیگر کشورها هم علاقمندان زیادی دارد و ما به دلیل تحریم از خرید قانونی این آثار محروم هستیم و چون شاکی هم ندارد استفاده از این فیلم و سریال ها مانع قانونی ندارد.
صراف همچنین در پاسخ به نبود رده بندی سنی در سرویس های VOD اظهار کرد: بیشتر سرویس ها این رده بندی سنی را برای فیلم و سریال ها قرار داده اند و برخی هم قرار است اعمال کنند این چارچوب متعلق به قوانینی است که طی پنج یا 6 ماه گذشته مطرح شده است و به همین دلیل است که برخی هنوز پیاده سازی نکرده اند. با این حال این را هم نباید فراموش کرد که همه وظایف نظارتی بر عهده سرویس ها و نهادها نیست و بخشی بر عهده پدر و مادر است. صنعت وی او دی ها هنوز در ایران نو و در حال بلوغ است و به تدریج مسائلی مثل رده بندی سنی در حال تکمیل شدن است.
وی درباره اینکه چرا ابتدا مذاکره ها برای گرفتن مجوزها از ساترا انجام نمی شد، گفت: ساترا وابسته به صداوسیماست و این نگرانی برای برخی از سرویس ها بود که اگر زیر نظر ساترا قرار بگیرند سرویس ها دچار نظارت های سخت گیرانه شوند. اما خوشبختانه ساترا تدبیر نمود و با توجه به نگرانی صنعت از موضوع ممیزی ها تاکنون چالشی نداشته ایم.
جهش پنج برابری استفاده از وی اودی ها در قرنطینه کرونایی
رئیس انجمن صنفی شرکت های نمایش آنلاین درباره افزایش مخاطبان در این روزهای کرونایی و قرنطینه نیز عنوان کرد: ما در این روزها یک جهش پنج برابری داشته ایم به ویژه در زمانی که کنسرت های آنلاین برگزار شد حجم استفاده از سرویس ها خیلی بالا رفت و این توهم که تنها چند سرویس خاص پرمخاطب هستند از میان رفت.
وی تأکید کرد: پخش کنسرت های آنلاین توسط همه سرویس های VOD و IPTV نشان داد که اگر دوره انحصار پایان بیابد و از تمام سرویس ها حمایت شود همه مردم از آن منتفع خواهند شد. اگر گراف مصرف اینترنت در کشور را در زمان پخش کنسرت ها مشاهده کنید، بالا رفتن مصرف ترافیک کاملاً مشهود است. آمار بازدیدکنندگان کنسرت های آنلاین در کشور روی تمامی سرویس ها نزدیک به 7 میلیون بود که این آمار نشان دهنده پایان انحصار است.
کد خبر 4899201
عطیه موذن
به گزارش بولتن نیوز ، فیلم سینمایی خروج جدیدترین ساخته ابراهیم حاتمی کیا به تازگی اکران آنلاین شد. این فیلم در نخستین روز از اکران آنلاین بیش از 400 میلیون تومان فروش رفت. البته در برخی از سایت ها و کانال های تلگرامی این فیلم با کیفیت بالا و به صورت غیر مجاز منتشر شد.
سرهنگ محمد علی رجبی سرپرست مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا درباره انتشار غیر مجاز فیلم سینمایی خروج به خبرنگار ما گفت: انتشار فیلم سینمایی یا انتشار هر اثر هنری در فضای مجازی مستلزم رعایت قوانینی از جمله مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اجازه صاحب اثر است. اگر کسی بخواهد اثر دیگران را در فضای مجازی بازنشر دهد، به استناد ماده 21 قانون جرایم رایانه ای و ماده یک قانون حمایت از پدید آورندگان نرم افزار ها و آثار نرم افزاری و ماده 704 قانون تجارت الکترونیک مرتکب جرم شده است.
وی افزود: انتشار محتوا بدون اجازه صاحب اثر 91 روز تا 6 ماه زندان دارد و بین 1 تا 5 میلیون تومان جریمه نقدی برای مجرم نیز در نظر گرفته شده است. ضمن اینکه باید جبران خسارت شود و ضرری که به دلیل انتشار غیر مجاز اتفاق افتاده است، به دست مجرم پرداخت شود. همان طور که مشخص است، قانون گذار جبران خسارت را نیز ذکر کرده است؛ بنابراین اگر یک فیلم سینمایی، غیر مجاز منتشر شود، کسی که آن را پخش کرده است، می تواند از طریق مرجع قضایی جریمه شود. باید مدیران شبکه های مجازی مراقب باشند، چنین فیلم هایی را منتشر نکنند.
رجبی ادامه داد: خوشبختانه در منابع دارای هویت از این تخلفات دیده نمی شود. بعضی وقت ها اگر فیلمی به شکل غیر مجاز منتشر شده است، در سایت های خارجی و منابع بی هویت این جرم رخ داده است. اگر موضوع از طریق مرجع قضایی به پلیس ارسال شود، پلیس بلافاصله در این زمینه ورود خواهد کرد. در پلیس فتا یک پایش عام برای منابعی که دارای هویت هستند، به شکل مستمر انجام می شود.
سرپرست مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا در پایان به احتمال پیگیری ماجرای انتشار غیر مجاز فیلم خروج اشاره کرد و گفت: میزان ضرر و نوع غیر مجاز بودن انتشار نیاز به دستور مرجع قضایی دارد و پلیس نمی تواند خودسر عمل کند. روال قانونی اینگونه است که تهیه کننده باید بیاید و با طرح دعوا، رویه قضایی را شروع کند. درباره فیلم هایی که به صورت غیر قانونی در فضای مجازی منتشر می شود، حتما نیاز است که از سوی صاحب اثر در مراجع قضایی طرح دعوا بشود.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی موزه سینما، همزمان با سالروز تولد محمدعلی کشاورز هنرمند پیشکسوت کشور جوایز و یادگاری های وی به موزه سینما اهدا شد.
از جمله اسناد و یادگاری های اهدا شده از سوی این بازیگر پیشکسوت به موزه سینما می توان کارنامه هنری، کارت تحصیلی هنرستان هنرپیشگی، نامه دستخط زنده یاد حمید سمندریان به وی، اعلامیه درگذشت شعبان استاد خانی (استخوانی) از آگهی های استفاده شده در سریال هزاردستان ، کارت شناسایی دوران خدمت، گواهینامه هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فیش حقوقی اداره کل فعالیت های هنری و همچنین قرارداد آثاری همچون کمال الملک ، کفش های میرزانوروز ، دایی جان ناپلئون ، صادق کرده ، سربداران ، صحرای تاتارها ، جاده ابریشم را نام برد.
همچنین انگشتر، خودنویس، خودکار، عینک، کلاه نیز از دیگر وسائل شخصی این هنرمند است که در اختیار موزه سینما قرار گرفته است.
در سال جاری تندیس تمام قد این هنرمند ماندگار سینمای ایران طراحی و ساخته خواهد شد و در تالار معاصران موزه سینما قرار داده می شود.
امروز 26 فروردین سالروز تولد محمدعلی کشاورزهنرمند محبوب و پیشکوست سینما، تئاتر و تلویزیون است و موزه سینمای ایران زادروز ایشان را به جامعه هنری کشور تبریک می گوید.
کد خبر 4900294
نیوشا روزبان
به گزارش ایسنا، به نقل از خانه سینما متن این اطلاعیه به شرح زیر است :
باعنایت به لزوم تمدید دفترچه های بیمه تامین اجتماعی اعضای خانه سینما تا تاریخ 31 فروردین ماه، به استحضار می رسد که ضروری است اعضای محترم هرچه سریعتر (به جهت پیشگیری از قطع بیمه تامین اجتماعی) راسا نسبت به تمدید دفترچه های خود اقدام فرمایند.
بدیهی است خانه سینما تمهیدات لازم را بمنظور عودت مبلغ حق بیمه سه ماهه اول پرداخت شده توسط اعضا به عمل آورده که متعاقبا به اطلاع خواهد رسید.
از توجهی که به این اطلاعیه می فرمایید سپاسگزاریم.
انتهای پیام
پرسش: سخنگوی قوه قضاییه در واکنش به نامه درخواست تعدادی از هنرمندان برای آزادی یکی از متهمان پرونده بانک سرمایه گفت: این نامه هنرمندانه نبود و از متهم اقتصادی تمجید شده بود.
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه در گفت وگو با برنامه پارک شهر رادیو تهران در مورد نامه برخی از هنرمندان در مورد آزادی یکی از متهمان پرونده بانک سرمایه گفت: این نامه، هنرمندانه نبود؛ در این نامه از کسی که حداقل در مظان اتهامات اقتصادی است تعریف و تمجیدهایی شده؛ البته حکم این پرونده هنوز صادر نشده و نمی توان جزئیات را اعلام کرد.
وی ادامه داد: در این نامه عدم شفافیت در جمع آوری امضا نیز وجود داشت، برخی گفتند ما اصلاً امضا نکردیم و نکته بعدی انتشارش در فضای مجازی بود. اگر یک جمعی نامه ای به یکی از مقامات می نویسند باید صبر کنند تا در چارچوب ضوابط قانونی موضوع بررسی شود.
اسماعیلی درباره تفاوت متن نامه ای که به قوه قضائیه آمده با متن نامه منتشر شده در فضای مجازی، گفت: دو متن را با هم مقایسه نکردم و متن نامه ای که به قوه قضائیه آمده را دیدم. ما به حکم قانون و بر اساس عدالت در این پرونده و پرونده های دیگر تصمیم خواهیم گرفت.
وی گفت: این پرونده هنوز منتهی به صدور رأی نشده و در دادسرا است و کار تحقیقات ان انجام می شود.
اسماعیلی افزود: این پرونده بسیار گسترده است که تعدادی از متهمان آن محکوم شدند، اما در خصوص این فرد مورد نظر، هنوز رسیدگی کامل قضائی انجام نشده است.
اسماعیلی در پاسخ به سوالی درباره محکومان دیه و مهریه در شرایط کرونایی و عدم توانایی پرداخت آن گفت: نحوه اجرای محکومیت ها منبعث از وضعیت اقتصادی و میزان درآمد محکوم علیه است، وقتی به هر دلیل درآمد محکوم علیه کاهش پیدا کند همکاران قضائی این توجه را دارند.
وی ادامه داد: در جلسه هفته گذشته که رئیس قوه قضائیه با رؤسای دادگستری و دادستان ها توصیه هایی در ارتباط با دادرسی در ایام شیوع ویروس کرونا داده شد که یکی از آنها محکومان مالی و محکومان غیرعمد مثل دیه و مهریه است که حتماً عنایت لازم را داشته باشند.
سخنگوی قوه قضائیه درباره اعطای بخشی از درآمد مسئولان عالی قضائی در ارتباط با کمک به آسیب دیدگان از کرونا گفت: پیشگام این موضوع رهبر انقلاب بودند. بخش هایی از جامعه و مردم این خواسته رهبری را اجابت کردند. مسئولان قوه قضائیه نیز تصمیم گرفتند 20 درصد از حقوقشان را به مدت 3 ماه به نیازمندان آسیب دیده کرونا اختصاص دهند.
###
دنیای سینما:
در راستای اجرای بخش نامه فاصله گذاری هوشمند ازسوی سازمان امور استخدامی کشور و بر اساس ضوابط راهنمای وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی جهت مبارزه با کووید 19 ( کرونا ویروس ) دفتر نظارت بر مراکز، مجامع و مشاغل سازمان سینمایی اطلاعیه ای صادر کرد
به گزارش دنیای سینما به نقل از روابط عمومی سازمان امور سینمایی و سمعی بصری ، به منظور حفظ فاصله گذاری هوشمند و الزامات سلامت در محیط کار، از متقضیان محترم ارزشیابی و دریافت گواهینامه هنری( سینمایی) تقاضا دارد برای تسریع در امور و عدم نیاز به مراجعه حضوری ، از این پس مدارک و مستندات لازم جهت ارایه به بخش ارزشیابی هنرمندان در سازمان امور سینمایی را بر اساس موارد زیر ارسال نمایند:
- دانلود فرم های ارزشیابی هنرمندان از سایت سازمان امور سینمایی .
- مطالعه دقیق فرمها و سپس پر نمودن فرم ها ( خواهشمند است اطلاعات درخواستی در تمامی قسمت های خالی فرم ها پر شود )
- مطالعه دقیق اسناد و مدارک موردنیاز جهت ارایه به بخش ارزشیابی هنرمندان ( کلیه مدارک موردنیاز در انتهای فرم های درخواستی ذکر شده است ) .
- اسکن کلیه مدارک درخواستی .
- ارسال مدارک اسکن شده به آدرس پست الکترونیکی : arzeshyabi.cinema@gmail.com
- چنانچه حجم فیلم های متقاضیان دریافت گواهینامه هنری بیش از ظرفیت لازم جهت ارسال از طریق پست الکترونیکی باشد ، متقاضیان محترم می توانند بخشی از فیلم ها را به همراه تیتراژ ابتدایی و انتهایی فیلم که نام هنرمند در آن قید شده است را به آدرس پست الکترونیک فوق ارسال نمایند .
- درصورت وجود هر گونه پرسش در مورد پر نمودن فرم ها ویا ارسال اسناد و مدارک مورد نیاز ، شماره تلفن 33966131-33966113دفتر نظارت بر مراکز ، مجامع و مشاغل پاسخگوی متقاضیان عزیز می باشد .
به گزارش افکارنیوز ،
کانون کارگردانان سینمای ایران در نامه ای خطاب به حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی قاچاق فیلم سینمایی خروج ساخته ابراهیم حاتمی کیا را محکوم کرد.
اخبار فرهنگ و هنر - متن نامه کانون کارگردانان سینمای ایران به سرح زیر است:
جناب آقای دکتر حسین انتظامی
ریاست محترم سازمان سینمایی
متاسفیم که قاچاقچیان فرهنگی این بار فیلم خروج ساخته آقای ابراهیم حاتمی کیا را در نخستین ساعات عرضه اینترنتی هدف تاراج خود قرار داده اند. کانون کارگردانان سینمای ایران ضمن محکوم کردن قاچاق این فیلم خواستار برخورد جدی با سارقان، تکثیرکنندگان و همچنین فروشندگان غیرقانونی آن است.
متاسفانه هنوز کپی رایت و حق مالکیت آثار فرهنگی-هنری و به خصوص محصولات تصویری توسط نهادهای اجرایی و نظارتی چندان و به طور جدی به رسمیت شناخته نشده و با سارقان آثار و اموال صاحبان این آثار برخورد ضروری و سخت قانونی نمی شود.
تا زمانی که شرایط اینگونه باشد و ستاد صیانت از محصولات فرهنگی از حالت فرمایشی به اجرایی درنیاید، وضعیت همین خواهد بود و سرمایه های مادی و معنوی دست اندرکاران سینما به سادگی و به سرعت غارت خواهد شد.
از حضرتعالی خواستاریم از تمامی نهادهای نظارتی و اجرایی بخواهید با دزدان آثار سینماگران هر چه زودتر برخورد شود.
به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ، با گذشت حدود دو روز از آغاز اکران فیلم خروج به صورت آنلاین، گمانه زنی ها برای فیلم های بعدی که قصد نمایش از این طریق را دارند ادامه دارد. درهمین حال، دو فیلم منطقه پرواز ممنوع و ماجرای نیمروز 2: ردخون هم به جمع فیلم هایی که در بستر اینترنت اکران می شوند اضافه شده اند.
به دلیل شیوع ویروس کرونا و طولانی شدن حضور مردم در خانه، با تصمیم مدیران و سازندگان فیلم سینمایی خروج این فیلم از یکشنبه 24 فروردین و پیش از اکران عمومی، به صورت آنلاین وارد بستر اینترنتی نمایش فیلم شد.
خروج ؛ خط شکنی که زخم خورد!
براین اساس، خروج ساخته ابراهیم حاتمی کیا اولین فیلم سینمایی لقب گرفت که با وجود امکان اکران در سالن های سینما، ابتدا به صورت آنلاین نمایش داده می شود. به منظور حفظ قانون کپی رایت، این اثر قابلیت دانلود ندارد و علاقه مندان می توانند با پرداخت 12 هزار تومان به مدت 24 ساعت در سرویس وی او دی فیلیمو ، به تماشای خروج بنشینند. فیلمی که نخستین بار در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد.
فرامرز قریبیان، مهدی فقیه، جهانگیر الماسی، پانته آ پناهی ها، گیتی قاسمی، کامبیز دیرباز، سام قریبیان، آتش تقی پور، ، اکبر رحمتی، رامین پورایمان و محمدرضا شریفی نیا بازیگران اصلی بیستمین فیلم حاتمی کیا در مقام کارگردان هستند.
با این حال، چند ساعت پس از آغاز نمایش این فیلم برخی کانال های خبری از انتشار نسخه غیرقانونی آن خبر دادند. خبری که حوالی ظهر روز بعد تأیید و مشخص شد که نسخه قاچاق این فیلم در برخی کانال های تلگرامی و سایت ها موجود است.
از قاچاق خروج هم هم مردم و هم سینما ضرر می کنند
با این حال، محمد ذوقی مشاور رسانه ای فیلم خروج در گفتگویی رادیویی با اشاره به این که مسیر اکران اینترنتی می تواند هندسه توزیع سینمای کشور را به نفع مردم و فیلمساز تغییر دهد و سینمادار هم می تواند از این ماجرا سود کند گفت: می دانستیم که مسئله دانلود هم اتفاق می افتد، اما به این معنی نیست که در مقابل آن کاری نمی کنیم. طبیعتاً رایزنی هایی کرده ایم و این کار غیرقانونی حساب می شود. اگر این اتفاق نتیجه نگیرد مردم ضرر می کنند. به این نکته توجه کنند که این روند، اتفاقی است که از نظر اقتصادی و فرهنگی به نفع ما است. الان با مبلغ 12 هزار تومان این فیلم را می توان در منزل دید اما در نمایش سینماها مبلغ بیشتری است.
وی افزود: این اتفاق شجاعانه و ریسکی است که آقای حاتمی کیا کرده است. اگر فیلم روی پرده سینما می آمد فروش به نسبت خوبی داشت. نمی گویم عالی اما فروش بدی نداشت. توصیه ما این است که مردم حتماً به صورت قانونی این فیلم را از دو پلتفرم VOD ببینند چون ادامه این مسیر به نفع مردم است.
امروز نیز خبر رسید که سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) سه رسانه داخلی را که به صورت غیرمجاز اقدام به انتشار غیرمجاز این فیلم کرده بودند شناسایی کرده است. این سه رسانه به صورت فوری و خارج از روال اداری مسدود شدند.
فیلم هایی که در مسیر اکران اینترنتی قدم می گذارند
اما اقدام سازندگان فیلم خروج با استقبال و اعلام آمادگی برخی دیگر از اهالی سینما برای تداوم این حرکت همراه شد.
جواد نوروزبیگی تهیه کننده نام آشنای سینما یکی از کسانی بود که از آمادگی خود برای انتشار آثارش در اکران اینترنتی خبر داد.
او با اشاره به اینکه آماده اکران فیلم هایش به صورت اینترنتی است، گفت: من قبل از عید و در همان روزهای اول تعطیلی سینماها پیگیر این قضیه بودم و اعلام آمادگی کردم. اکران آنلاین دو فیلم مهمانخانه ماه نو و سراسر شب که تهیه کنندگی آن به عهده من است، قطعی است. برای دو فیلم دیگری که من تهیه کننده آنها هستم، یعنی خون شد به کارگردانی آقای مسعود کیمیایی و عنکبوت ساخته ابراهیم ایرج زاد هم درحال رایزنی با سرمایه گذاران فیلم هستم. ما نباید این شیوه راکه عملاً بخشی از روند اکران فیلم است، از دست بدهیم.
اما پیمان قاسم خانی کارگردان فیلم خوب،بد،جلف 2 حضور این فیلم در اکران اینترنتی تردید دارد. خوب،بد،جلف 2 اواخربهمن ماه و یک هفته پس از نمایش در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر روی پرده رفت اما این اکران حدود سه روز دوام داشت و با تعطیلی سینما ها روند اکران آن نیز متوقف شد.
قاسم خانی در گفتگویی با یکی از رسانه ها، اقدام سازندگان فیلم خروج در آغاز اکران اینترنتی این فیلم را خط شکنی دانست و از آن ابراز خرسندی کرد.
او درباره احتمال اکران فیلم خود نیز گفت: تماشای کمدی در سالن سینما حال بهتری دارد و این که مردم همه با هم بخندند یک تجربه دسته جمعی جذاب است. برای همین علاقه شخصی من این است که فیلم خوب، بد، جلف 2 در سینما اکران شود، چون ماجرا فقط پول و فروش فیلم نیست. لذت فیلم کمدی دیدن در سینما برای شخص من بالاتر از این است ولی از آن جا که وضعیت نامشخص است و نمی شود با قطعیت حرفی زد، ممکن است ما هم در آینده به این سمت برویم، هرچند فعلاً چنین تصمیمی نداریم.
منطقه پرواز ممنوع به خانه ها رسید!
اما در بین آثار سینمایی که به عنوان آثار ارزشی شناخته می شوند، این هفته علاوه بر فیلم خروج شاهد اکران اینترنتی فیلم منطقه پرواز ممنوع نیز بودیم.
این فیلم که امیر داسارگر کارگردان و حامد بامروت نژاد تهیه کننده آن است، از امروز(سه شنبه 26 فروردین) از طریق سامانه VOD عماریار و همچنین شبکه نمایش خانگی منتشر شد.
منطقه پرواز ممنوع روایتگر داستان سه نوجوان است که در حین آماده شدن برای مسابقه ساخت پهپاد، با پیداشدن یک یوزپلنگ در حوالی محل زندگیشان، وارد مسائل و درگیری های مختلف و مهیجی می شوند. با این حال موضوعاتی همچون مدافعان حرم، فعالیت های علمی دانش آموزان، دستاوردهای علمی، فناوری و نظامی کشور و سایر موضوعات راهبردی نیز در بستر یک داستان جذاب و پرکشش برای مخاطبان به تصویر کشیده می شود.
هادی حجازی فر، محمد فیلی، متین پاکزاد، متین کرمانی، علیرضا اکبری، علی ذکریایی، زین العابدین تقی پور و بهار نوحیان از جمله بازیگران فیلم سینمایی منطقه پرواز ممنوع هستند.
بر اساس آمار اعلام شده در سامانه فروش سینمای ایران این فیلم سال گذشته 5 میلیارد و 940 میلیون تومان فروش را تجربه کرده است. از سوی دیگر منطقه پرواز ممنوع در سینماهای سیار نیز بیش از یک میلیارد تومان فروش داشته که مجموع فروش آن را به حدود 7 میلیارد تومان می رساند. به این ترتیب منطقه پرواز ممنوع با فروشی که از بسیاری از فیلم های پرستاره نیز بالاتر بود صدرنشین بلامنازع گیشه سینمای کودک شد.
این فیلم اردیبهشت ماه سال 98 در جشنواره جهانی فیلم فجر نیز به نمایش درآمد. منطقه پرواز ممنوع در سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان نیز که شهریورماه سال گذشته در اصفهان برگزار شد، مورد استقبال گسترده مخاطبان و به ویژه نوجوانان و خانواده های آنان قرار گرفت؛ به گونه ای که در اولین روز نمایش به سه سانس فوق العاده رسید و در ادامه نیز در اصفهان و سایر شهرهایی که میزبان فیلم های جشنواره بودند در چهارده سانس فوق العاده روی پرده رفت.در نهایت نیز به عنوان پرمخاطب ترین فیلم جشنواره انتخاب شد؛ ضمن این که علیرضا اکبری برای بازی در این فیلم پروانه زرین بهترین بازیگری را از آن خود کرد.
رد خون؛ آماده برای اکران آنلاین
امّا فیلم دیگری که قرار است از روز پنجشنبه 28 فروردین وارد شبکه نمایش خانگی شده و در بستر اینترنتی هم اکران شود، ماجرای نیمروز2: رد خون است؛ فیلمی به کارگردانی محمدحسین مهدویان و سید محمود رضوی که در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش در آمد و با نامزدی در 12 رشته توانست 3 سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس، صداگذاری و جلوه های ویژه میدانی را از آن خود کند.
ماجرای نیمروز 2: رد خون از اوایل مهرماه سال گذشته اکران خود را در سینماهای کشور آغازکرد و در نهایت با 6 میلیارد و 235 میلون تومان فروش، به کار خود در گیشه پایان داد.
مهدویان در رد خون که داستان آن هفت سال پس از ماجرای نیمروز می گذرد ،به سراغ عملیات مرصاد رفته است. سری اول این فیلم به شناسایی و فروپاشی شبکه عملیات منافقین در بحبوحه عملیات تروریستی این گروهک در سال 1360 اختصاص داشت..
شخصیت های اصلی تیم امنیتی نیروهای انقلابی در این فیلم رحیم (احمد مهران فر)، کمال (هادی حجازی فر)، صادق(جواد عزتی)، مسعود( مهدی زمین پرداز)، حامد (مهرداد صدیقیان) بودند که در سری دوم از این جمع کمال، صادق و مسعود حضور دارند. ضمن این که افشین (مصطفی کیایی) هم به این جمع اضافه شده است که در ادامه مشخص می شود شوهر خواهر کمال است.
مهدویان با حفظ هادی حجازی فر و جواد عزتی از بازیگران اصلی قسمت اول این فیلم، از چهره های جدیدی چون محسن کیایی، بهنوش طباطبایی، هستی مهدوی و... هم بهره برده است
به این ترتیب در هفته ای که روزهای آخر آن را در پیش داریم، سه فیلم با مضامین مهم و فرمی جذاب به صورت اینترنتی و در شبکه نمایش خانگی اکران شدند؛ سه فیلمی که البته یکی از آن ها ( خروج) بدون سابقه اکران در سینما پا به این عرصه گذاشته است.
اکران اینترنتی این سه فیلم جذاب علاوه بر جاذبه های هنری و جنبه سرگرمی که در این روزهای کرونایی می تواند عاملی برای تنوع روحیه مردم باشد، دارای لایه های پیدا و پنهان و آگاهی بخش است که فهم مخاطب را از دنیای پیرامون، مشکلات جامعه و البته مقطعی حساس از تاریخ معاصر ایران افزایش می دهد. آن هم در فضایی که شاهد تولید ونمایش تعداد زیادی فیلم با مضامین تکراری و سوژه های خنثیهستیم.
انتهای پیام/4104/
کارگردان فیلم های سینمایی دکل و مزارشریف در گفتگو با سینماپرس افزود: سینما و تماشای فیلم به صورت دسته جمعی تجربه ای متفاوت است و با تماشای بهترین فیلم ها در خانه قابل قیاس نیست اما امکان اکران آنلاین سال هاست تجربه شده و تا حدی موفق بوده است و هرچند نمی تواند جایگزین اکران به شیوه سنتی باشد و جای اکران در سالن سینما را بگیرد اما شیوه ای نوین در اکران محسوب می شود.
وی در ادامه گفت: در شرایط فعلی ناچاریم اکران آنلاین را هم امتحان کنیم. این وضعیت جدید که در آن قرار داریم خیلی مسائل و رفتارها را تغییر داده و در آینده خواهد داد. یکی از همین تغییرات شیوه اکران اینترنتی است. در این شیوه مخاطب می تواند با امکاناتی که در منزل دارد فیلم های روز را تماشا کند. هرچند همانطور که پیش تر گفتم هیچ چیز جایگزین تماشای دسته جمعی فیلم در سالن های سینما را نمی گیرد.
او افزود: اکران آنلاین در کشور ما هم تجربه جدیدی نیست. چراکه بسیاری از مخاطبان فیلم ها را پس از اکران در سینماها در شبکه های اجتماعی و اپلیکیشن های جدید به صورت آنلاین تماشا می کنند و حالا می توانند یک فیلم روز را به این شیوه تماشا کنند.
این سینماگر خاطرنشان کرد: امیدوارم شرایط فعلی و قرنطینه به زودی سپری شده و مخاطبان سینما باز هم فیلم ها را به صورت جمعی در سالن های سینما تماشا کنند. در حال حاضر مردم ناچارند در منزل بمانند و شاید اکران آنلاین در چنین روزهایی خوب باشد و از آن استقبال شود.
برزیده در پایان گفت: باید پس از اکران آنلاین فیلم خروج و کسب تجربه در این زمینه و مشاهدات میدانی از میزان استقبال مردم درمورد چنین شیوه ای از اکران تصمیم گیری شود. طبعا هنرمندان دوست دارند در شرایطی اثرشان اکران شود که بتوانند بازخورد مخاطب را ببینند اما در این روزها و برای بازگرداندن سرمایه فیلم ها اکران آنلاین شاید گزینه مناسبی باشد.
طرح سینما خودرو در روزهای تعطیلی سینماها به دلیل شیوع کرونا قصد دارد تا امکانی فراهم کند که تماشاگران بتوانند با حضور در خودروهایشان به تماشای فیلم ها بنشینند.
منوچهر صفرخانی کارگردان و بازیگر درباره طرح سینما خودرو به بانی فیلم گفت: برای تصویب این طرح به تازگی نامه ای به آقای حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی ارسال کرده ام و تمامی جزئیات این طرح برای وی تشریح شده است.
وی در ادامه با تشریح جزئیات این طرح گفت: با توجه به لزوم فاصله گذاری و تعطیلی سینماها به دلیل شیوع این ویروس، سینما خودرو این امکان را به تماشاگران می دهد که در فضایی باز و از داخل خودروهایشان به تماشای فیلم ها بنشینند. اتفاقی که در صورت عملی شدن کمک شایانی به صنعت سینما خواهد کرد و راه حلی مناسب برای نمایش فیلم های سینما است.
صفرخانی در پایان گفت: طرح سینما خودرو تاکنون در برخی از کشورهای پیشرفته نیز با موفقیت پشت سر گذاشته شده و امیدوارم با تصویب و حمایت مسوولان سینمایی از آن بتوانیم به عنوان راه حلی چاره گشا برای این روزهای سخت استفاده کنیم.
اشتراک گذاری در:
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا ، با انتشار نامه ای منسوب به امضای برخی از هنرمندان کشور و درخواست آزادی محمد امامی سرمایه گذار سریال شهرزاد و یکی از متهمان فساد بانکی کشور، بار دیگر پرونده پول های کثیف و ارتباط زیرپوستی این مسأله با بدنه سینمایی کشور مطرح شده است.
سوژه پول های کثیف در سینما، در پی بازداشت فرد مذکور به همراه سید هادی رضوی به عنوان متهمین بانکی و پولی مطرح شد و تا مدتی مورد توجه رسانه های فرهنگی و هنری کشور قرار گرفت. هر یک از این رسانه ها تحلیل و گزارش و یادداشت درباره این مسأله منتشر کردند. حتی در تلویزیون در برنامه های سینمایی مانند هفت برای آن میزگرد تشکیل گردید. اما بعد از مدتی این سوژه نیز مانند دیگر سوژه ها خاموش شد و به تعبیری در بایگانی قرار گرفت.
آغاز آرسن لوپن بازی محمد امامی
در پی شیوع بیماری کرونا و تهدید سلامتی زندانیان کشور، قوه قضائیه در اقدامی قابل تقدیر زمینه مرخصی و آزادی موقت نزدیک به 80 هزار زندانی در کشور را فراهم کرده است تا امکان سرایت کرونا به داخل زندان و اتفاقات تلخ بعد از آن پیش نیاید. در این حین و بعد از عیدنوروز بود که انتشار نامه ای برای مرخصی محمد امامی همکار و دوست سیدهادی رضوی جنجال آفرین شد. در این نامه که خطاب به رئیس قوه قضائیه نوشته شده است، درخواست مرخصی وی با عناوین بسیار پرطمطراقی چون خلاق و کارآفرین نمونه، فعال فرهنگی برجسته و... استفاده شده است که جایگاه وی را بی دلیل بالا برده است.
اما اتفاق عجیبی که بعد از انتشار نامه رخ داد، تکذیبیه های پشت هم از طرف هنرمندانی بود که پای این نامه را امضا کرده بودند. بسیاری حتی گفتند که متن این نامه را هم نخواندند و اصلا نمی دانند ماجرا چیست؟ توئیت ها و پست های صفحات مجازی ایشان یکی بعد از دیگری منتشر شد. از محسن تنابنده، مهران احمدی، روح الله حجازی تا مهدی کرم پور امضاهای خود را تکذیب کردند.
ماجرای تکذیب و انکار، قبلاً نیز در ماجرای تحریم جشنواره فجر دیده شده بود؛ آنجایی که وقتی برخی از تحریم کنندگان دیدند که تحریم فایده ای نداشته است و 99 درصد جماعت هنرمند کشور در جشنواره شرکت می کنند، همگی با سر آمدند و نه تنها فیلمشان اکران شد که حتی در نشست های خبری البته با لباس مشکی حاضر شدند.
بازی های جورواجور نوروزبیگی
در ادامه باید از صحبت های عجیب جواد نوروزبیگی تهیه کننده سینمایی کشور گفت که در سال گذشته با سرمایه گذارانی چون محمدصادق رنجکشان همکاری کرده بود. نکته عجیب اینجا است که طرفداری از دو سرمایه گذار که رقیب یکدیگرند و اینطور که اهالی رسانه می گویند سایه یکدیگر را با تیر می زنند، جای سؤال دارد؟
او در مصاحبه خود با ایرنا می گوید که به نظرم دیگر بحث سر محمد امامی نیست. نه برای محمد امامی، برای هر سینماگر دیگری من و بقیه دوستان این کار را قبلا کرده ایم و باز هم می کنیم. حالا شاید قبلی ها را رسانه ای نکرده ایم و شاید این را هم نباید رسانه ای می کردیم. چون متأسفانه عده ای از سینماگران ما منتظر نشسته اند که همکار خود را متهم و نابود کنند. این اوج بی اخلاقی است. متأسفانه در این روزها کسانی دم از مبارزه با فساد می زنند که واقعا با توجه به سابقه شان در سینما جای تعجب دارد.
بازی دوگانه نوروزبیگی نیز جای سؤال دارد؟ یکبار بی تعارف از امضای خود و تهدید کردن آنهایی که امضای خود را انکار کردند به افشای صوتشان خبر می دهد و یکبار دیگر با پا پیش می کشد و می گوید که شاید نباید این کار را رسانه ای می کردیم چون عده ای نشسته اند تا ما را خراب کنند!
جواد نوروزبیگی
عصبانیت شیخ از بازداشت امامی
در میان اسامی امضا کنندگان این نامه، نام فردی در کسوت روحانیت بیشتر به چشم می آید. فردی که متأسفانه سال ها در موسسه روایت فتح مشغول به کار بوده و بیشتر کارش نظارت بر نگارش و چاپ کتاب های شهید آوینی بوده است.
با تحقیقات میدانی در مورد چند نفر دیگر از امضا کنندگان به این نتیجه می رسید که این افراد از موسسین و مدیران یک موسسه خصوصی با نام ف. د هستند که شواهد نشان می دهد موسسه مذکور قصد تولید سریالی در نمایش خانگی بر اساس زندگی یکی از ورزشکاران قهرمان ملی را داشته و با محمد امامی برای سرمایه گذاری در این سریال به توافق نیز رسیده بودند که وی بازداشت می شود.
کارگردان این سریال ساخته نشده نیز در گفتگوهای دیگر خود مانند کیانوش عیاری و جمعی که امضای خود را تکذیب نکردند و آن را به خاطر انسانیت و اخلاق اعلام کردند نیز به موارد اینچنینی اشاره کرده است که چرا باید یک تهیه کننده 2 سال زندانی باشد و تکلیفش روشن نباشد.
این در حالی است که در میان جماعت هنری و سینمایی کشور آنقدر افراد مستضعف و کم بضاعت وجود دارد که حتی کرایه منزل خود را هم به زور بدست می آورند. اگر واقعاً امضا کنندگان این نامه دنبال انسانیت و اخلاقند بهتر است که به جای آزادی متهم اقتصادی به فکر کمک به همکاران مظلوم خود باشند.
علاوه بر این در روزهای کرونایی که پشت سر می گذاریم چند نفر از این خیرین دلسوز حاضر کمک به مردم فقیر جامعه برای تأمین مخارج خود و یا تهیه ماسک و دستکش بودند؟ این روال نشان می دهد که آنقدرها هم که می گویند دلسوزی در کار نیست و بیشتر منافع شخصی در میان است.
اعتراض شدید منیژه حکمت
ماجرا اما به اینجا ختم نشد و یکباره صحبت های منیژه حکمت دیگر سینماگر و کارگردان کشور بازتاب گسترده ای پیدا کرد. او معترضانه به تمام افرادی که این نامه را امضا کرده اند در توئیتی نوشت:
این گفته های منیژه حکمت باعث شد که بسیاری به او بتازند و علیه او به گونه ای سخن بگویند که گویا از او انتظار نداشتند تا اینگونه آبروی آنان را ببرد. برخی از شنیده ها نیز حاکی از آن است که به برخی از خبرنگاران مبالغی پیشنهاد شده است تا با کوبیدن وی موانع آزادی امامی برطرف شود.
توئیت های دیگر منیژه حکمت
پدرخوانده از داخل تا خارج زندان
برخی از اهالی سینما در گفتگوی شفاهی با خبرنگار تسنیم در مورد پشت پرده نامه مذکور از شخصی به نام الف نام می برند که به عنوان دوست و همکار امامی در یکی از مؤسسه های پولی در حال دامن زدن آزادی وی از زندان است.
اما در ادامه تحقیقاتی که خبرنگار تسنیم از بدنه اهالی سینما به دست آورده است باید به فردی به نام م. ص نیز اشاره کرد که مدتی در زندان دوست و همبند امامی بوده است. او در مدتی که در زندان با وی سپری می کرده است تصمیم به شروع کردن جریانی برای آزادی امامی کرده است و قولش را از زمانی که از زندان آزاد می شود داده است. او حالا که با مرخصیان کرونایی بیرون از زندان است کلید نامه جنجالی را زده و حالا منتظر اتفاقات بعدی است.
امضاکنندگان پشت چه کسی نماز خواندند؟
بنابراین اگر این اتفاقات صحت داشته باشد بخش قابل توجهی از بدنه سینمایی و هنری کشور ما دنبال گماشته یک متهم اقتصادی راه افتاده اند و با آبروی خود بازی کرده اند. در این صورت باید گفت که رسماً باندِ امامی در حال فشار و سؤاستفاده از شرایط موجود برای آزادی وی است و در این میان برخی از امضاکنندگان به هوای وعده ها و همکاری دوباره با امامی برای پروژه های میلیاردی وارد این گود شدند و برخی دیگر فریب بدتر و به هوای انسانیت رکب بزرگی در زندگی هنری خود خوردند.
کیانوش عیاری و یا عبدالله اسکندری که در مصاحبه های کوتاهی از این نیت خود حرف زده اند در دسته دوم قرار می گیرند. در حالی که ندانستند پشت چه کسی نماز می خوانند؟
چند روز گذشته نیز جمعی از تهیه کنندگان در نامه ای بیان کردند که شورای عالی تهیه کنندگان سینمای ایران بر خود فرض می داند تا به این دسته از همکاران خود هشدار دهد که اعتماد عمومی مردم عزیز کشورمان به سینمای ایران، کالایی نیست که بشود آن را برای رسیدن به منافع شخصی به حراج گذاشت!...بر این مبنا، این دسته از دست اندرکاران تولید، توزیع و نمایش فیلم را دعوت می کنیم پیش از آن که نگران متهمین جرایم اقتصادی باشند، به فکر سلامت سرمایه های در گردش و مهمتر از آن نگران اعتماد افکار عمومی به سینمای ایران باشند، اعتمادی که طی ده ها سال تلاش توسط خلاق ترین هنرمندان کشور ایران به دست آمده و پاسداری از آن وظیفه همه سینماگران است.
بنابراین جو کلی فعلی سینمایی کشور علیه امامی و آزادی او است، اما فعالیت طرفداران وی چه در میان هنرمندان و چه فعالین اقتصادی و حقوقی جای سؤال دارد.
دیروز نیز اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه به این نامه واکنش نشان داده و گفته است که نامه موسوم به نامه برخی هنرمندان و سینماگران، هنرمندانه نبود؛ در این نامه از کسی که حداقل در مظان اتهامات اقتصادی است تعریف و تمجید هایی شده بود؛ البته حکم این پرونده هنوز صادر نشده و نمی توانم جزییات را اعلام کنم. نکته دوم عدم شفافیت در جمع آوری امضا ها بود که برخی از افراد گفتند ما اصلا امضا نکردیم یا متن دقیق را نگفته بودند. نکته سوم نیز انتشار این نامه در فضای مجازی بود. اگر یک جمعی نامه ای به یکی از مقامات می نویسند باید صبر کنند تا در چارچوب ضوابط قانونی و رعایت عدل و انصاف موضوع بررسی شود.
اما چرا باید برخی از هنرمندان ما در این میان بازی بدی بخورند و با عَلَم شدن انسانیت و آزادی برای یک متهم اقتصادی میلیاردی آنان فریب بخورند؟ چه جریانی در این میان است تا با آزادی امامی بتواند به مقاصد خود برسد؟ تاختن به سوی منتقدان نامه و امامی به عنوان متهمی که از ذخیره تلاش معلمین برای سودآوری خود فعالیت کرده است، از سوی برخی از خبرنگاران سینمایی گرفته تا تهیه کننده و کارگردان و بازیگر چه معنایی می توند می تواند داشته باشد؟
به نظر می رسد که جریان پول کثیف و سرمایه های مشکوک مدتی است که خوابیده و دارد باد می خورد و باید که با ایجاد فرصتی مناسب برای آوردن آن به سینمای کشور آنها را فعال کرد؛ منتها عامل و آغازکننده آن در زندان بسر می برد.
انتهای پیام/
به گزارش افکارنیوز ،
کوروش سلیمانی بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، پیرامون فعالیت های خود در عرصه بازیگری گفت: بعد از شیوع کرونا اکثریت فعالیت های سینمایی و تلویزیونی متوقف شده اند و به طبع من هم فعلا در کار خاصی مشغول نیستم، البته صحبت هایی صورت گرفته و پیشنهاداتی برای بازی داشته ام که بعد از اتمام شرایط فعلی می توان در مورد آنها نظر داد.
اخبار چهره ها - وی با اشاره تاثیر تعطیلی تئاتر به علت شیوع کرونا اظهار کرد: مسئله کرونا و مشکلات آن تنها به تئاتر ختم نمی شود، این موضوع باید از جهات مختلفی بررسی شود، اولین موضوع مشکلات فراوانی معیشت هنرمندان در این ایام است، به عنوان مثال بازیگران تئاتر هر چند کم، اما دستمزد حداقلی از این هنر کسب می کردند که نزدیک به دو ماه گذشته کاملاً قطع شده است.
بازیگر سریال تلویزیونی ایل دا در همین راستا ادامه داد: بحث دیگری که در کنار مشکلات عمده معیشتی هنرمندان می توان به آن پرداخت، نبود فعالیت های پویای فرهنگی و هنری طی دو ماه گذشته است، بدون شک پویایی فرهنگ و هنر در هر جامعه ای لازم بوده و تاثیرات فراوانی را بر همان جامعه می گذارد، تعطیلی دو ماهه تمامی فعالیت های فرهنگی خطری دیگر است که باید به درستی به آن نگاه کرد و برای آینده آن برنامه ریزی نمود.
وی با اشاره به ادامه تعطیلی اماکن فرهنگی و هنری افزود: با وجود شرایط فعلی بعید می دانم که تاثیرات کرونا بر تئاتر و سینما تا سه ماه آینده از بین برود، در حال حاضر بحث تعطیلی معطوف به اجرای تئاتر و یا نمایش فیلم نیست، تمامی تولیدات و تمرینات متوقف شده و این خودش تولید محصول را چند ماهی به عقب خواهد انداخت. امیدوارم شرایط فعلی سینما و تئاتر تا اواسط تابستان به حالت عادی خود باز گردد.
بازیگر فیلم اتوبوس شب در همین رابطه اذعان کرد: امیدوارم در صورت بازگشایی سینماها و سالن های تئاتر، پروتکل های استانداری برای تماشاگران لحاظ شود تا مخاطبان بتوانند با اطمینان خاطر و اعتماد بار دیگر راهی سالن ها شوند.
کوروش سلیمانی نگاه تخصصی به بازگشایی مراکز فرهنگی را لازم دانست و افزود: چندی پیش دستورالعملی برای بازگشایی سالن های تئاتر و سینما ارائه شد که مشخصا به هیچ وجه استاندارد نبود و مشخص بود که هیچگونه کارشناسی در قبال آن صورت نگرفته است. از نظر من اگر قرار بر بازگشایی سینماها و تئاتر باشد، این تصمیم باید کاملاً با تدبیر و تخصصی گرفته شود تا مردم با خیال راحت به تماشای آثار بنشینند.
این بازیگر سینما با اشاره به مشکلات فراوان معیشتی بوجود آمده برای بازیگران طی دو ماه گذشته تاکید کرد: بازیگران در ایام تعطیلات کرونا هیچ درآمدی نداشته اند، طبیعتا آنها نیازمند حمایت از سوی مسئولین فرهنگی هستند، خانه سینما و خانه تئاتر باید از هنرمندان خود حمایت کنند، البته حرکت هایی صورت گرفته که امیدوارم ادامه دار باشد.
سلیمانی با اشاره فعالیت تئاتری خود در سال جاری خاطرنشان کرد: در حال حاضر هیچ آینده ای را نمی توان برای تئاتر در سال جاری ترسیم کرد، باید ببینیم شرایط به چه صورت ادامه پیدا می کند، زیرا هیچ سالن و یا تماشاخانه ای در شرایط فعلی اجرا نمی دهد، نمی توان تمرین کرد و طبیعتا کاری هم نمی توان به ثمر رساند، امیدوارم هر چه سریعتر شرایط بهبود پیدا کند تا ما بار دیگر بتوانیم روی صحنه برگردیم.
سرویس سینمایی هنرآنلاین : امیر شهاب رضویان کارگردان و تهیه کننده سینما که پیش از تعطیلی سینماها فیلم"عطر داغ" به کارگردانی علی ابراهیمی را بر پرده سینماها داشت، در گفت وگو با خبرنگار هنرآنلاین درباره وضعیت ادامه اکران این فیلم بیان کرد: فعلاً منتظر هستیم تا سالن ها باز شوند و ببینیم خانه سینما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چه برنامه ای برای طرح اکران فیلم ها دارند.
او همچنین درباره اکران اینترنتی آثار اظهار کرد: در حال حاضر به اکران اینترنتی به عنوان یکی از امکانات موجود برای ادامه نمایش فیلم فکر می کنیم، اما اکران اینترنتی هنوز امتحان خودش را پس نداده است و باید دید در گام اول به چه شکل پیش می رود و با چه میزان استقبال روبه رو می شود، بعد برای آن تصمیم گیری کرد.
کارگردان "مینای شهر خاموش" در ادامه با اشاره به بحث قاچاق فیلم های اینترنتی نیز گفت: باید راهکارهای فنی مناسبی برای این نوع اکران در نظر گرفته شود و این پلتفرم ها به گونه ای طراحی شوند که قابلیت کپی شدن آثار توسط شبکه های قاچاق فیلم وجود نداشته باشد، مانند نتفلیکس یا شبکه های نمایش آنلاین فیلم در جهان که این کار را انجام می دهند و امنیت کافی برای عدم کپی برداری از فیلم ها ایجاد می کنند. امیدوارم اکران اینترنتی به نمایش عادلانه فیلم ها کمک کند.
او ادامه داد: اکران اینترنتی موفق منوط به وجود زیرساخت های فنی مناسب است و شدنی است، حتی گردش مالی نمایش در دنیای مجازی بسیار بیشتر از اکران معمول در سینماهای جهان است و در تجربه غربی ها نشان داده شده است که فرایندی شدنی است.
رضویان در پاسخ به این سؤال که هزینه حمایتی سازمان سینمایی برای فیلم های در حال اکران پیش از تعطیلات نیز عنوان کرد: فکر نمی کنم این هزینه چندان به ما کمک کند، چرا که آسیب رسیده بسیار بیش از این مبالغ است. خواب سرمایه و انرژی انسانی ای که صرف ساخت این آثار شده و ضرر تهیه کننده از این رقم ها بسیار بیشتر است. بخشی از فیلم ها بودجه دولتی دارند و خیلی برایشان مهم نیست که چه زمانی و چگونه اکران شوند، اما سرمایه گذاران مستقل بسیار در این حوزه آسیب دیدند و باید به آن ها کمک جدی کرد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی انجمن صنفی تبلیغات سینما، اولین جلسه هیات مدیره انجمن صنفی تبلیغات سینما با توجه به مصوبه ستاد ملی کرونا روز دوشنبه 25 فروردین ماه 1399 به صورت آنلاین برگزار شد و در یک تعامل و تفاهم صمیمانه با اکثریت آرا هر یک از اعضا در مسئولیت های داخلی انجمن قرار گرفتند.
بر این اساس میثم میرزائی به اتفاق آرا ریاست هیات مدیره انجمن را بر عهده گرفت و محمد روح الامین به عنوان نایب رییس، مسعود رفیع زاده به عنوان خزانه دار، منصوره بسمل به عنوان سخنگو و میثم معراجی به عنوان دبیر انجمن انتخاب شدند.
در مجمع عمومی انجمن که 29 بهمن ماه سال گذشته برگزار شده بود میثم میرزائی، محمد روح الامین، میثم معراجی، مسعود رفیع زاده و منصوره بسمل به عنوان اعضای اصلی هیات مدیره، حسین جمشیدی گوهری و علی زادمهر اعضای علی البدل، نیما واعظی به عنوان بازرس و نگین موسوی به عنوان بازرس علی البدل انتخاب شدند.
مسعود نجفی در دوره گذشته ریاست این انجمن را عهده دار بود.
به گزارش جهان نیوز ، هر سال با نزدیک شدن به ایام برگزاری جشنواره فیلم فجر که از آن به عنوان بهار سینمای ایران یاد می شود، یکی از بحث های اصلی درباره عدم اکران شماری از آثار باقیمانده از جشنواره سال گذشته و سنگین تر شدن بار چرخه اکران در این زمینه است. این چرخه هر سال سنگین تر می شود و شمار بیشتری از آثار اکران نشده به قطار طولانی آثار اکران نشده سینمای ایران اضافه می شود. قطاری که تنها راه رهایی از آن، یا گسترش چشمگیر ظرفیت های ناوگان اکران آثار سینمایی است که در عمل به واسطه هزینه های سنگین آن امکان پذیر نیست یا استفاده راه حل های جایگزینی همچون اکران آنلاین است. روشی که سال هاست در سینمای جهان هم در حال انجام است.
شیوع بیماری کرونا، اتفاقی بود که چرخه نیمه جان اکران در سینمای ایران را به سمت مرگ بود. چرخه ای که اگر تا پیش از این با هر زحمتی که بود که کار خود را پیش می برد، با ماجرای کرونا به شکلی زمین گیر شد که حالا شمار آثاری که در نوبت اکران هستند، از شمارش در رفته است!
تصمیم ابراهیم حاتمی کیا و سازندگان فیلم سینمایی خروج برای اکران آنلاین این فیلم، تصمیمی جسورانه برای کمک به این چرخه در حال فروپاشی بود. اتفاقی که اگر در ادامه با حمایت مردم و عدم استفاده آن ها از نسخه های قاچاق همراه شود، می تواند مسیری تازه پیش روی سینمای ایران قرار دهد. این مسیر نه فقط در ایام شیوع بیماری کرونا بلکه حتی پس از باز شدن سینما ها نیز می تواند ادامه پیدا کند و به چرخه اکران آثار سینمایی کمک کند.
البته این موضوع مخالفانی نیز دارد که بخش عمده آن ها سینماگران هستند این در حالی است که کمتر شدن فشار بر چرخه اکران آثار سینمایی در نهایت به نفع سینماداران نیز خواهد بود. چرا که فرصت نمایش آثار و همچنین شرایط آن ها برای انتخاب آثار پرفروش تر جهت اکران را هموارتر می کند. این همه در شرایطی است که خروج ابراهیم حاتمی کیا خود از جمله آثاری است که قطعا در صورت اکران در سینما ها به واسطه جایگاه و اعتبار کارگردانش و البته قصه قهرمان محور آن از شانس خوبی برای فروش بالا برخوردار بود، اما ورود حاتمی کیا به این عرصه که نوعی خط شکنی به شمار می آید، می تواند جسارت سایر فیلمسازان به خصوص فیلمسازان سرشناس برای ورود به این عرصه بالا ببرد. همچنان که مثلا در همین مدت اخیر و پس از اعلام قطعی شدن خبر اکران آنلاین خروج ، تهیه کننده فیلم خون شد ساخته مسعود کیمیایی نیز نسبت به این موضوع اظهار تمایل کرد.
مسئله دیگر در ارتباط با اکران آنلاین خروج توجه به این نکته است که بسیاری از منتقدان از اساس نسبت به امکان زیان ده بودن این طرح انتقاد دارند، این در حالی است که این طرح سال هاست که توسط کمپانی های بزرگی همچون نتفلیکس در حال انجام است و ما نیز بالاخره باید به سمت اجرای چنین طرح هایی می رفتیم. در کنار آن در اکران آنلاین با توجه به اینکه دیگر خبری از سهم پخش کننده و سینمادار نیست و فقط بخشی از سود فروش به سامانه وی اودی اختصاص پیدا می کند، همه سود فروش اثر متعلق به سرمایه گذاران است و این می تواند مانع از ضرر سرمایه گذاران اثر شود.
گذشته از همه این ها، مسئله اکران آنلاین خروج را بایددر دامنه گسترده مخاطبان شبکه های وی اودی به خصوص در ایام قرنطینه و خانه نشین شدن بسیاری از مردم از جمله دانشجویان دید. اکران آنلاین خروج فرصتی برای تنوع بخشی به مخاطبان این اثر است. آن هم در شرایطی که تعداد مخاطبان این سامانه ها هر روزه در حال افزایش است. همچنین مزیت دیگر این طرح به ویژه برای خانواده ها آن است که می تواند تنها با خرید یک بلیت به شکل دسته جمعی و خانوادگی به تماشای این اثر بنشینند و این در شرایط اقتصادی فعلی جامعه ما می تواند کمکی نیز به اقشار ضعیف تر جامعه باشد.
از سوی دیگر شاید با این اتفاق سود مادی و ظاهری سازندگان خروج از نمایش آنلاین آن نسبت به نمایش سینمایی کاهش یابد، اما در عوض تعداد بیشتری از مردم مخاطب این اثر هستند. مسئله ای که به نظر می رسد بیش از همه برای سازندگان این اثر سینمایی مهم بوده و آن هم رساندن پیام فیلم به تعداد بیشتری از مخاطبان است. به ویژه اینکه این روز ها با گسترش سامانه های وی او دی، با وجود بالا رفتن تنوع محصولات عرضه شده، اما محتوای مناسب برای استفاده همه اعضای خانواده همچنان محدود است. اما خروج اثری است که می توان آن را به شکل خانوادگی تماشا کرد.
اکران آنلاین خروج قطعاً در مرحله اجرا دارای ایرادات و مشکلاتی خواهد شد با این همه آنچه که می توان به شکل قطعی درباره این اتفاق تازه سینمای ایران گفت آن است که با وجود همه این انتقادات، باز هم آغاز اکران آنلاین با اثری مهم همچون خروج گامی رو به جلو برای سینمای ایران است که می تواند نه فقط در دوره شیوع بیماری کرونا بلکه پس از آن نیز بخشی مهم از مشکلات اقتصادی سینما به ویژه در حوزه چرخه اکران را حل کند و البته عدالت در توزیع محصولات سینمایی را تا حدودی برقرار سازد و به همه سینماگران این شانس را دهد تا راحت تر آثارشان را به دست مخاطبان برسانند.
منبع:خبرگزاری دانشجو
پایگاه بصیرت
یادداشت : رهبر معظم انقلاب می فرمایند: فرهنگ در بلندمدت از اقتصاد خیلی مهم تر است؛ اقتصاد مسئله فوری و اولویت کنونی ماست، [اما] مسئله فرهنگ یک مسئله مستمری است و بسیار مهم است، حتی در قضیه اقتصاد هم مهم است. برادران عزیز، خواهران عزیز، در مسئله فرهنگ، بنده احساس یک ولنگاری می کنم؛ در دستگاه های فرهنگی ، اعم از دستگاه های دولتی و غیر دولتی ، یک نوع ولنگاری و بی اهتمامی در امر فرهنگ وجود دارد.
گزاره های خبری: 1- اخیراً نامه ای با امضای شماری از سینماگران در فضای مجازی منتشر شد که در این نامه امضا کنندگان از ریاست محترم قوه قضائیه درخواست آزادی موقت محمد امامی تهیه کننده سریال شهرزاد و یکی از متهمان پرونده بانک سرمایه را داشتند. 2- نامه مذکور اگرچه از سوی تعدادی از امضاکنندگان تکذیب و از سوی برخی دیگر نیز توجیه شد، اما اصل نامه هرگز انکار نشده است و درخواست مساعدت برای یک متهم به فساد اقتصادی از سوی اهالی سینما کاملاً جدی به نظر می رسد. 3- این نامه را می توان از مصداق های ولنگاری فرهنگی دانست که رهبر معظم انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس شورای اسلامی بیان فرمودند. پرواضح است تأمین مالی فرهنگ از سوی مفسدان اقتصادی و تأمین مالی آثار سینمایی که یکی از اصلی ترین کارکردهای آنان فرهنگ سازی و هدایت فرهنگی جامعه است، چگونه خواهد بود. 4- فارغ از سوگیری ها و سیاست گذاری های داستانی و مفهومی سؤال جدی این است که حتی اگر چنین سرمایه هایی در مسیر ساخت آثاری با مضامین دینی و سبک زندگی اسلامی ایرانی قرار بگیرد، تأثیرگذار خواهد بود؟ به عبارت دقیق تر، می توان با مال حرام در جامعه فرهنگ سازی کرد.
نکته راهبردی: پیوند سینماگران با جریان های فساد می تواند بسیار خطرناک باشد؛ کسانی که حکیم انقلاب اسلامی درباره نقش آنان می گوید: من می گویم الآن کلید دست شما [سینماگران] است. من شأن سینما را این می دانم. من می گویم امروز کلید پیشرفت این کشور، به میزان زیادی دست شماست .
شاید از همان زمانی که عوامل فیلم سینمایی خروج اعلام کردند به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشورمان و باتوجه به تعطیلی سینماها، این فیلم قرار است به صورت مجازی و از طریق تلویزیون های اینترنتی اکران شود، خیلی ها حدس زدند که نسخه ای از این فیلم پس از مدتی به صورت رایگان در فضای مجازی پخش خواهد شد. این اتفاق البته خیلی زودتر از تصورمان صورت گرفت و فقط چند ساعت پس از آغاز نخستین اکران مجازی خروج نسخه با کیفیت این فیلم روی وب سایت های مختلف قرار گرفت.
خروج اما نه اولین فیلمی بود که قربانی انتشار غیرقانونی شد و نه قرار است آخرین فیلمی باشد که تهیه کننده اش به واسطه قاچاق فیلمش، به خاک سیاه می نشیند. پدیده قاچاق آثار هنری به خصوص فیلم های سینمایی، از چندین دهه پیش در کشورمان شایع بوده اما این روزها با توجه پیشرفت تکنولوژی، سوءاستفاده گران راحت تر می توانند از طریق انتشار نسخه های غیرقانونی فیلم ارتزاق کنند.
یک معضل جهانی
موضوع قاچاق فیلم برخلاف تصورتان فقط معضلی مختص ایران نیست و تمام دنیا با آن دست و پنجه نرم می کنند. به خصوص حالا که گسترش اینترنت و شبکه های اجتماعی به قاچاقچیان آثار هنری این فرصت را داده که بدون مزاحمت نهادهای مسئول، کارشان را در این فضا گسترش دهند.
عمده کشورهای فعال در زمینه فیلم سازی اما تا حد زیادی توانسته اند معضل قاچاق آثار هنری را کنترل کنند. به همین خاطر به جز موارد خاصی که منجر به لو رفتن نسخه خاصی از یک فیلم یا موسیقی می شود، مردم هیچ جوره نمی توانند به نسخه های غیرقانونی دسترسی داشته باشند.
بسیاری از کمپانی های فیلم سازی حتی با شبکه های اجتماعی هم قرارداد بسته اند تا جلو انتشار نسخه های غیرقانونی آثارشان را بگیرند. به همین خاطر در بسیاری از موارد شما نمی توانید موسیقی های معروف خارجی را در صفحه اینستاگرامتان بارگذاری کنید. حتی اگر با تلفن همراه از روی صفحه نمایش تلویزیون فیلم بگیرید تا بریده ای از یک سریال یا فیلم خارجی را به اشتراک بگذارید، اینستاگرام علاوه بر پاک کردن پست شما، بهتان تذکر می دهد که در صورت تکرار این کار، حسابتان مسدود خواهد شد.
قانون کپی رایت
موارد بالا را بگذارید در کنار سخت گیری های مجازی و حقیقی مسئولان نظارتی در جهت جلوگیری از انتشار غیرقانونی آثار هنری. سخت گیری هایی که در بسیاری از موارد، زندان و جریمه های سنگین را برای خاطیان به دنبال دارد. تمام این محدودیت ها در کنار هم قانونی را در خارج از مرزهای کشورمان وضع کرده اند که به حق انتشار یا copy right معروف شده است.
هدف اصلی قانون حق انتشار، حفاظت از زمان، تلاش و خلاقیت خالق کار است، به همین دلیل این قانون، حق انحصاری خاصی را شامل می شود. مثلاً توزیع نسخه های فروش، اجاره نامه یا انتقال مالکیت به دیگران، انجام کار به صورت عمومی، نمایش کار به صورت عمومی و آماده سازی کارهای مشتق شده (یعنی کارهای دیگر بر مبنای کار اصلی؛ مثلاً تبدیل یک رمان به فیلم).
300 سال پیش
ایده تصویب چنین قانونی نخستین بار حدود 300 سال پیش به ذهن انگلیسی ها رسید. آن زمان البته قانون کپی رایت به حقوق انحصاری چاپ کتاب ها محدود می شد. با گذر زمان اما محدودیت های دیگری مثل ترجمه هم به آن اضافه شد.
این قانون حدود 150 سال بعد یعنی در سال 1886 منجر به شکل گیری پیمان برن در شهر برن سوئیس و در بین کشورهای پادشاهی شد. تا پیش از آن، حقوق قانونی یک اثر فقط در همان شهر یا کشور صاحب اثر، اعتبار داشت و در خارج از آن محدوده در صورت چاپ و یا تکثیر، هیچ اعتراضی قابل قبول نبود. اما پس از این پیمان، حق قانونی بر مالکیت یک اثر در تمام کشورها تصویب شد و به این ترتیب نخستین قدم های جهانی شدن قانون کپی رایت برداشته شد.
مدتی بعد یعنی در سال 1952 پس از انبوهی از تغییرات، قانون کپی رایت تقریباً شکل امروزی خودش را پیدا کرد و از سوی بیشتر کشورهای جهان پذیرفته شد.
قانون 50 ساله
ماجرا در کشور خودمان اما کمی تا قسمتی پیچیده تر است. بر اساس تاریخچه ای که ایرنا منتشر کرده، ثبت قانون حمایت از حقوق مؤلفان و مصنفان و هنرمندان در ایران به دی 1348 برمی گردد. اگرچه قانون حق تکثیر و قانون ثبت علائم تجاری در سال 1304 به تصویب رسیده بود، اما پس از تصویب قانون حمایت از حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان بود که اصلی حقوقی به عنوان بدنه اصلی حق تکثیر در ایران تصویب شد. از زمان تصویب این قانون، بحث پیوستن به قانون جهانی کپی رایت و به رسمیت شناختن حقوق صاحبان اثر همواره به عنوان دغدغه ای جدی از سوی برخی از هنرمندان، مؤلفان و مصنفان در ایران مطرح بوده و هرچه فعالیت هنرمندان ما از مرزهای کشور فراتر رفته، دامنه این بحث هم گسترده تر شده اما هیچ وقت گامی برای پیوستن به این قانون جهانی برداشته نشده است. بسیاری از منتقدان هم معتقدند دلیل اصلی قاچاق گسترده آثار هنری در کشورمان همین موضوع است.
اگرچه این موضوع هم مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفته که قانون کپی رایت داخلی ما، مربوط به سال 48 است و اگرچه در سال 89 بازنگری جزئی در آن صورت گرفته اما هیچ جوره نمی شود آن را یک قانون کامل و جامع برای حفظ حقوق مادی و معنوی صاحبان آثار هنری دانست.
عدم بازگشت سرمایه
اولین و عمده ترین نتیجه نبود قانون درست و حسابی در زمینه حمایت از حقوق صاحبان آثار هنری، قاچاق آثار آن هاست که نتیجه آن، عدم بازگشت سرمایه تهیه کننده و سرمایه گذار است که در طولانی مدت جلو پیشرفت سینما و تولید آثار با کیفیت را می گیرد.
اگر خاطرتان باشد در سال های نه چندان دور، دلال ها و قاچاقچیان آثار هنری با هندی کم از روی پرده سینماها فیلم می گرفتند و نسخه بی کیفیت آن فیلم را در قالب دی وی دی به فروش می گذاشتند. مسئله ای که اگرچه آسیب های زیادی به سینمای کشورمان وارد کرد اما بند و بساطش در مدت کوتاهی از طریق نظارت در سینماها برچیده شد.
موج دوم پدیده قاچاق آثار هنری اما همزمان با عدم صدور مجوز برای چند فیلم در کشورمان آغاز شد. فیلم هایی مثل سنتوی و مارمولک که حسابی جنجال به راه انداخته بودند، نمونه های معروف این دسته از فیلم های قاچاق شده به حساب می آیند. در روزهایی که تب قاچاق این دو فیلم بالا گرفته بود، می توانستید نسخه های غیرقانونی شان را در بساط هر دستفروشی پیدا کنید.
نسخه های غیرقانونی مارمولک و سنتوری به همراه چندین فیلم دیگر آن قدر حساب شده و دقیق در نقاط مختلف کشورمان منتشر شدند که شائبه حضور مافیایی در حوزه تکثیر و توزیع غیرقانونی فیلم های سینمایی ایجاد شد. با همت نیروی انتظامی و پیگیری های اهالی سینما و دستگیری چندین مرکز توزیع غیرقانونی دی وی دی و سی دی اما بساط این نوع از قاچاق هنری هم برچیده شد.
گسترش قاچاق فیلم ها
همزمان با راه اندازی شبکه نمایش خانگی در کشورمان اما موج جدید قاچاق هنری آغاز شد. احتمالاً یادتان می آید که همزمان با توزیع نخستین سریال نمایش خانگی یعنی قهوه تلخ نسخه های غیرقانونی این سریال به صورت مخفیانه در کوچه و پسکوچه های سرتاسر کشورمان خرید و فروش می شد. موضوعی که تا همین امروز هم ادامه داشته است. البته امروز به واسطه عدم توانایی نظارت کامل نهادهای مسئول بر شبکه های اجتماعی، قاچاق فیلم و سریال ها گسترش پیدا کرده است. چه فیلم های توقیف شده و جنجالی مثل رحمان 1400 و خانه پدری و چه فیلم های پرفروشی مثل متری شیش و نیم و شبی که ماه کامل شد.
تفاوت اصلی در نوع جدید قاچاق آثار هنری با انواع آن در گذشته اما اینجاست که به تازگی نسخه های فول اچ دی، با کیفیت و بدون سانسور فیلم ها به صورت قاچاق در شبکه های اجتماعی درز کرده است و اغلب هم به صورت رایگان و برای جذب مخاطب در صفحه های مجازی، در اختیار کاربران قرار گرفته است.
مقصر چه کسی است؟
حالا پرسش اصلی اینجاست که این نسخه های با کیفیت و بدون حذفیات، چطور به صورت قاچاق در شبکه های اجتماعی قرار می گیرند.
درباره این موضوع چند نظریه وجود دارد. بسیاری از اهالی سینما که در سال های اخیر فیلم هایشان قربانی انتشار غیرقانونی شده، انگشت اتهامشان را به سمت وزارت ارشاد گرفته اند و مدعی شده اند نسخه بدون سانسور فیلمشان را فقط وزارت ارشاد در اختیار داشته و احتمالاً واسطه ها یا تعدادی از کارمندان در انتشار آن نقش داشته اند.
بخش دیگری از قربانیان قاچاق فیلم هم می گویند فیلمشان در مسیر رد و بدل شدن میان نهادهای مختلف، توسط یک فرد ناشناس درز پیدا کرده است. به هرحال هیچ جوره نمی شود مقصر اصلی انتشار نسخه های اصلی فیلم های سینمایی در سال های اخیر را معرفی کرد.
اما موضوعی که اهمیت بیشتری از منبع درز کردن نسخه های اصلی فیلم دارد، زیرساختی است که بستر را برای قاچاقچیان آثار هنری فراهم می کند. اگر تا مدت ها پیش می توانستیم از طریق برخورد با عاملان انتشار دی وی دی های غیرقانونی و یا حتی فیلتر کردن سایت های انتشاردهنده نسخه های غیرقانونی فیلم، تا حدودی قاچاق فیلم سینمایی را محدود کنیم اما این روزها به واسطه پیشرفت تکنولوژی و فراگیری شبکه های اجتماعی، این امکان وجود ندارد. به همین خاطر است که کانال های انتشاردهنده فیلم های غیرقانونی مثل قارچ در فضای مجازی رشد می کنند و از طریق انتشار نسخه های رایگان و غیرقانونی فیلم های سینمایی، مخاطب جذب می کنند. جدیدترین نمونه آن هم انتشار نسخه با کیفیت فیلم سینمایی خروج در کانال های تلگرامی است.
به نظر می رسد تا زمانی که مسئولان گامی اساسی برای حمایت از حقوق تولیدکنندگان آثار هنری برندارند، تولیدکنندگان همچنان بدون آنکه سر سوزنی به حمایت مسئولان از حقوقشان امید داشته باشند، باید به سبک مهران مدیری عمل کنند که در پشت نسخه های قانونی قهوه تلخ نوشته بود: خواهش می کنم کپی نکنید !
به گزارش هنرآنلاین ، بیانیه خانه سینما در راستای حمایت از هنرمندان تئاتر بدین شرح است:
به نام خدا
"خلاقان عرصه فرهنگ هنر دراندوه همگانی حاکم بر فضای زیست مردمان ایران و جهان، خود بخشی از مهمترین اقشار اجتماعی هستند که از این بحران دچار رنج مضاعف شده اند.
بیانیه همکاران هنرمند و دل سوخته ما در خانه تئاتر خواسته به حقی است که می بایست مورد توجه قرار گیرد و ما به نمایندگی از اعضای خانه سینما نیز بر این باوریم که باید حمایت لازم در خصوص :
1- تامین نیاز معیشتی همکاران در ایام بیکاری
2- توجه به زیان و عدم النفع تولیدکنندگان سینما داران، مراکز خدمات فنی و فعالین سینمای ایران
3- تامین و پرداخت سه ماهه (و در صورت تداوم شش ماهه) سرانه درمان و حق بیمه تامین اجتماعی
در دستور کار همه مراکز تصمیم گیری قرار گیرد. بر این باوریم تعهدات متقابل، همدلانه و مسئولانه از سوی همه ما تنها راه عبور از این بحران غم افزا است تا در فردای روشن تولید خلاقانه هنرمندان و فرهنگ مداران روح امید را در دل مردم عزیز این سرزمین بدمد."
جواد جاویدنیا سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور امروز (سه شنبه) در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: ارائه VPN قانونی دارای دو بعد ضوابط قانونی و مسائل فنی است و تدوین ضوابط آن در صلاحیت کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه است.تصویب ضوابط قانونی آن در کارگروه در حال خاتمه است و منتظریم وزارت ارتباطات طرح فنی اجرای آن را به کارگروه ارائه دهد.
وی پیرامون سوالات شکل گرفته درباره VPN قانونی توضیحاتی ارائه کرد که در ادامه می خوانید:
اپراتور رسمی VPN قرار است با چه ساز وکاری شکل بگیرد و مراحل فنی، شیوه قیمت گذاری و واگذاری آن به چه صورت است؟
این مساله مشخصا به دادستانی کل مربوط نیست. اما از آن جا که دبیرخانه کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه در دادستانی است این وظیفه به ما محول شده که در این کارگروه، ضوابط مربوط به ارائه VPN بررسی شود. این کارگروه 12عضو دارد و بحثی که مطرح است عدم حضور تمامی اعضاء در آن است. تعدادی نماینده مجلس در این کارگروه عضویت دارند که معمولا در جلسات حاضر نمی شوند چرا که روزهای چهارشنبه را در حوزه انتخابی خود می گذرانند. گاهی اوقات برای اعضای دیگر هم جلساتی پیش می آید و از آن جایی که این جلسات با حضور هفت نفر رسمیت پیدا می کند چند جلسه ای تعداد اعضاء به حد نصاب نرسید و تشکیل جلسات برای تصویب ضوابط اپراتور رسمی VPN به تعویق افتاده است. بخشی از این ضوابط مربوط به مسائل قانونی است که باید از سوی دادستانی انجام شود. اکنون پیش نویس مربوط به آن را طراحی کردیم و بخش عمده آن در کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه، به تصویب رسیده است.
چه کسانی می توانند VPN قانونی تهیه کنند؟
رسته های شغلی خاص، تشکیلات قضایی و امنیتی، دانشجویان، اساتید دانشگاه، پزشکان و خبرنگاران و افرادی که بنا به اقتضائات شغلی و تحصیلی نیازمند دسترسی به سایت های فیلتر شده هستند، برای استفاده خاص و در زمان مشخص در این گروه قرار می گیرند. افراد از طریق مراجع ذیربط خواهند توانست تاییدیه دریافت VPN را اخذ کنند. مانند خبرنگاران که باید توسط وزارت ارشاد تایید شود تا VPN قانونی در اختیارشان قرار بگیرد. بحث فنی درباره این که VPN چگونه ارائه شود بحثی است که هنوز انجام نشده است. اما قیمت گذاری بر عهده سازمان تنظیم مقررات خواهد بود. ضمن این که مبالغ دریافتی باید به گونه ای باشد که هزینه گزافی بر افراد تحمیل نکند.
اکنون تصویب بخش اول که مربوط به ضوابط قانونی است رو به اتمام است. اما بخش دوم که طراحی آن برعهده به وزارت ارتباطات است هنوز به دست ما نرسیده است. اگر دوستان برای حضور منظم تر در جلسات هم همت کنند این ساماندهی سریعتر انجام خواهد شد. اگر هم افزایی در این زمینه وجود داشته باشد، نتیجه دلخواه که نیازمندی مردم را تضمین و بستر برخورد شدیدتر با VPN فروش های غیر قانونی را مهیا می کند به دست خواهد آمد.
فروشندگان VPN غیرقانونی از این طریق درآمدهای کلان و نامشروعی دارند و حریم خصوصی مردم را به خطر می اندازند. آن ها بستر تخلف را برای هر فردی که پول بپردازد، فراهم می کنند حتی اگر آن فرد کودک یا نوجوانی باشد که با استفاده از VPN آسیب می بیند.
البته نکته مهمی که در مصوبه مرکز ملی فضای مجازی پیش بینی شده این است که ما در کشور دو دسته سایت و خدمات اینترنتی داریم که دسترسی به آن ها مسدود است. برخی از سوی کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه و برخی به واسطه تحریم مسدود شده اند. برای این که بتوانیم بستر VPN قانونی را با مدیریت بهتری پیش ببریم وزارت ارتباطات باید طبق مصوبه دسترسی لازم به سایت ها و خدمات تحریم شده را برای افرادی که نیازمند آن هستند ایجاد کند.
درباره تجارت بزرگ VPN بارها صحبت شده، تشکیل اپراتور رسمی به اقتصاد کشور کمک می کند؟
اظهارنظر در خصوص این که ارائه VPN قانونی به امر اقتصاد کمک خواهد کرد یا نه، در حیطه تخصص بنده نیست. VPN یک موضوع اقتصادی نیست و تمرکز ما کاملا بر مباحث قضایی و انتظامی این ماجراست. با اقدامی که ما انجام می دهیم، باید نیازهای قانونی افراد به سایت های تحریم شده نیز فراهم شود تا تقاضای VPN در داخل کشور کاهش پیدا کند. اگر نیازهای مردم داخل کشور برای دسترسی به سایت های تحریمی از سوی وزارت ارتباطات فراهم شود، طیف محدودی نیاز به دسترسی به سایتهای واقعا فیلتر شده پیدا خواهند کرد که می توانند از بستر ارائه VPN قانونی استفاده کنند. البته به نظر می رسد این امر به رونق اقتصاد دیجیتال و تقویت نرم افزارهای داخلی کمک خواهد کرد.
VPN قانونی چطور ارائه خواهد شد؟
بعد فنی که بخش دوم سازو کار VPN قانونی را تشکیل می دهد مربوط به وزارت ارتباطات است. این وزارتخانه باید پیش نویسی در خصوص ضوابط فنی تهیه کنند. این که کدام اپراتورها می توانند VPN قانونی ارائه بدهند و همان اپراتورهای قبلی باید مجوز دریافت کنند یا مجوزی برای اپراتور جدید صادر شود در پیش نویس وزارت ارتباطات مشخص خواهد شد. این پیش نویس هنوز به ما ارائه نشده است.
پس از اعلام این خبر، عده ای به این مساله انتقاد کردند چه چرا باید سایتی فیلتر شود و بعد برای باز کردن آن فیلترشکن قانونی و پولی ارائه کنند؟ در حالی که می توان برای همان عده ای که به دلایل شغلی یا تحصیلی نیاز به دسترسی به سایت های مختلف دارند، اینترنت بدون فیلتر در نظر گرفت؟
ما به این قائل نیستیم که سایتی را بی دلیل فیلتر کنیم و بعد اشخاص مجبور باشند بابت ورود به آن هزینه ای را پرداخت کنند. این مبلغ از ناحیه حاکمیت دریافت نمی شود و اپراتورها برای ارائه این خدمات مبالغ را از کاربران اخذ خواهند کرد. اگر محدودیتی برای حفظ امنیت فضای مجازی کشور طبق قانون در نظر گرفته ایم به این معناست که هیچ کس نباید به آن ورود پیدا کند مگر آنکه افرادی خاص با نظارت و مجوز لازم به قدر نیاز بتوانند از آن محدودیت عبور کنند.
کاربران فضای مجازی پس از اعلام این خبر، واکنش های مختلفی به این مسئله نشان دادند. نگرانی در خصوصی بی اعتمادی کاربران نسبت استفاده از اپراتور رسمی vpn حس می شود؟ برای شکل به بلوغ رسیدن این اپراتور کدام نهاد باید مسئولیت فرهنگ استفاده از آن را جا بیندازد؟
این مسئله مشابه مسائلی است که برای پیام رسان های بومی مطرح می شود. اغلب این اتفاقات مربوط به عملیات روانی است که از خارج و متاسفانه بعضا داخل کشور هدایت می شود. دستگاه های مختلف باید در حوزه فرهنگسازی این طرح همکاری داشته باشند. همانگونه که مردم به تلفن ثابت و همراه داخلی اطمینان دارند، با ارائه درست vpn قانونی مردم در می یابند که بستر فعالیت سالمی برای خودشان و خانواده و فرزندانشان فراهم شده است.
بستری که به صورت قانونی و با توصیه اکید رهبر معظم انقلاب حفظ حریم خصوصی کاربران در اولویت خواهد بود. اما در هر صورت اگر عملیات روانی در این خصوص انجام شود با چالش مواجه هستیم و باید اقدامات لازم برای مقابله با آن در نظر گرفته شود.
حکم استفاده از vpn هایی که در حال حاضر وجود دارند، در زمان آغاز به کار اپراتور رسمی vpn چیست؟
همانطور که قبلا اعلام کردیم تمامی vpn های موجود در بازار ایران غیر قانونی هستند و در زمان آغاز به کار رسمی vpn قانونی مقابله با آن ها به صورت جدی تری دنبال خواهد شد، البته اکنون نیز در حال پیگیری و مسدوسازی آن هستیم. عمده بحث مقابله با vpn بستر فنی است که در اختیار وزارت ارتباطات قرار دارد. گذشته از آن در بخش های قضایی هم قانون صریحی برای برخورد قضایی با فروشندگان vpn غیرقانونی نداریم و سعی مان بر این است که با استدلال هایی روند برخورد قضایی را تقویت کنیم. اما راهکار جدی آن ورود مجلس و قانونگذاری صریح در این خصوص است.
وزیر ارتباطات چند مرتبه درباره مافیای vpn صحبت کرده اند، با ارائه vpn قانونی این مافیا از بین خواهد رفت؟
بستر از بین بردن مافیای فروش vpn همین الان فراهم است و ما می توانیم با استفاده از امکانات فنی که اختیار وزارت ارتباطات است، مافیای vpn را شناسایی و مسدودسازی کنیم. خواستن توانستن است.
یک نکته بسیار مهم وجود دارد و آن این است که عمده تخلفات کشور و دسترسیهای غیرقانونی و غیراخلاقی که به ویژه برای افراد آسیب پذیر و نوجوانان فراهم می شود VPN های رایگان است و وی پی ان های پولی درصد کمی از استفاده عامه مردم را به خود اختصاص داده اند و بستر اصلی مبارزه با آنها هم فنی است که باز هم در اختیار وزارت ارتباطات است و نباید از این بخش مهم غافل شد.
به منظور رفع مشکلات حقوقی به هنگام تنظیم لیست بیمه، پرداخت دستمزد، شغل، روزهای کارکرد، گزارش های بازرسی کارگاه های رسانه ای و به درخواست مدیران رسانه ها و انجمن های صنفی کارفرمایی درقالب قوانین کار و تامین اجتماعی جهت کارکنان تمام وقت و پاره وقت برای بهره برداری وتنظیم قرارداد، صاحبان رسانه ها طبق نمونه پیوست این اطلاعیه اقدام کنند.
در قرارداد کار باید تمام جزئیات تعیین شود اعم از اینکه کار به صورت تمام وقت است یا پاره وقت. درمواردی کارفرمایان رسانه ای برای اینکه تعهدی درقبال حق وحقوق کارمندان زیرمجموعه خود نداشته باشند، هیچ گونه قرارداد کتبی با او منعقد نمی کنند.
کارفرمایان رسانه ای درهنگام انعقاد قرارداد کار باید نکاتی را مورد توجه قراردهند.کارفرما بعد از عقد قرارداد، طبق قانون، یک نسخه از قرارداد کار خود را به کارکنان بدهد تاتمامی شرایط برای او محرز شود.
قراردادهای تمام وقت و پاره وقت جهت کارفرمایان رسانه ها به صورت تیپ تهیه شده است و صاحبان امتیاز رسانه ها با تکمیل مشخصات طرفین و ذکر شغل کارمندان خود در مواقع مراجعه بازرسان تامین اجتماعی آن را در اختیار بازرسان قرار دهند.
طبق رویه دیوان عدالت اداری،کارفرمایان موظفند حق و حقوق کارگر را فقط از طریق بانک پرداخت کنند. چرا که مراجع قضایی و شبه قضایی تنها فیش بانکی را به عنوان مدرک اثبات کننده پرداخت حقوق و مزایا می پذیرد.
با توجه به شرایط و ویژگی های خاص حوزه رسانه ها که تا حدود بسیار زیادی از نظرشکل و ماهیت کار (حضور مستمر درمحل کار) متفاوت با شرایط عادی کارگاه های تولیدی، صنعتی و خدماتی معمول در قانون کار می باشد، کارکنان این بخش ممکن است به فراخور شرایط کاری، تهیه اخبار، گزارش ها و مستندات مورد نیاز را در محل هایی غیر از دفتر رسانه به انجام برسانند، لذا به منظور رفع مشکل یاد شده مقرر شد: در بازرسی شعب سازمان تامین اجتماعی از دفاتر رسانه ها، تایید یا عدم تایید اشتغال به کار کارکنان صرفا" منوط به حضور مستمر در محل کار نباشد و ارائه مستندات قرارداد همکاری فیمابین، فیش حقوقی و... به عنوان سند و تاییدیه اشتغال به کار آنان قرارگیرد لذا از کلیه کارفرمایان رسانه ها تقاضا داریم نسبت به انعقاد قرارداد با کارکنان خود طبق متن پیوست اقدام تا مشکلی از لحاظ روابط کار برایشان ایجاد نشود.
قرارداد کار پاره وقت
قرارداد کار تمام وقت
جدول حقوق و مزایای مصوب سال 1399 کارکنان رسانه ها نیز در فایل زیر قابل رویت است:
جدول مصوب حقوق و مزایای سال 1399
مهدی محمدی دبیر مسابقه رسانه ای و شهروندی جان من ایران من ، درباره آخرین جزئیات این رویداد به خبرنگار گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، گفت: فراخوان این مسابقه از 26 اسفندماه اعلام و تاکنون 300 اثر به دبیرخانه ارسال شده است.
وی افزود: با توجه به استقبال خوب از این مسابقه، مهلت ارسال اثر که تا پایان فروردین بود تمدید خواهد شد.
محمدی در خصوص هیئت داوران این رویداد بیان کرد: داوران بخش تصاویر رسانه ای سیف الله صمدیان، محمد نوروزی، محمد حمیدی مقدم، سید صادق موسوی، ساتیار امامی و احسان رفعتی و داوران بخش نوشتار رسانه ای هم یونس شکرخواه، حسن نمکدوست، فریدون صدیقی، گیتا علی آبادی و علی اصغر محکی هستند.
گفتنی است مسابقه رسانه ای جانِ من؛ ایرانِ من به ریاست محمد خدادی معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد در دو بخش کلی نوشتار رسانه ای و تصاویر رسانه ای برای دو گروه اهالی رسانه و شهروندان در 7 محور برگزار می شود. بخش ویژه نوشتار رسانه ای هم دو محور شخصیت موثر در اطلاع رسانی و امید بخشی در حوزه رسانه و برجسته ترین رسانه در اطلاع رسانی و امید بخشی در حوزه رسانه است.
انتهای پیام/
علیرضا بختیاری مدیرمسوول روزنامه دنیای اقتصاد در گفت وگویی با ایسنا درباره ی تاثیر بیماری کرونا بر مطبوعات کاغذی گفت: هر کاری که در دنیا شکل می گیرد علی القاعده یک مدل و الگویی دارد؛ اتفاقی که در ایران افتاده است در بقیه کشورها هم افتاده و وضع مطبوعات مکتوبشان قابل رصد و پیگیری است. ممکن است مطبوعات کاهش فروش یا کاهش تیراژ داشته باشند اما کشوری تولید و چاپ روزنامه را متوقف نکرده است و اتفاقا در شرایط قرنطینه مطبوعات چاپی را به دست مخاطبانشان می رسانند.
بختیاری درباره توزیع روزنامه ها در شرایط قرنطینه گفت: در سطح تهران مشکلی درخصوص توزیع روزنامه ها نداشتیم. در یکی دو استان مشکل توزیع داشتیم که آن هم با هماهنگی هایی که صورت گرفت حل شد.
او درباره اهمیت مطبوعات چاپی گفت: بخشی از رسانه، مطبوعات چاپی هستند. باید در اطلاع رسانی پاسخ سلیقه های مختلف داده شود و هیچ بخش از مطبوعات تعطیل بردار نیست. هر بخشی از مطبوعات در آموزش مردم موثرند و به رونق اقتصادی کمک می کنند.
بختیاری با بیان اینکه کرونا به عنوان مساله ای جهانی بر همه رسانه ها تاثیر گذاشته و در موضوعات مختلف نمود پیدا کرده است، عنوان کرد: الان در مطبوعات دنیا موضوع کرونا و اثر کرونا بر فعالیت های مختلف که برای روزنامه ما فعالیت اقتصادی است موضوع اصلی است. تغییر اساسی در محتوا شکل نگرفته اما تاثیر کرونا بر بقیه بخش ها غالب شده است.
مدیر مسوول روزنامه دنیای اقتصاد، با اشاره به افزایش تعداد مخاطبان اشتراکی در روزنامه ها، درباره توزیع مطبوعات گفت: ما مشترکینی داریم که از قبل بوده اند و روزنامه را برایشان ارسال می کنیم اما سیستم توزیع را نمی توان به سرعت تغییر داد و نیاز به زمان دارد اما این امکان وجود دارد. توزیع در دنیا هم تغییر کرده و خیلی از کشورها مطبوعات چاپی شان مشترک محور است. این موضوع کم کم دارد جا می افتد و تعداد مشترکان ما هم رو به افزایش است. اما با تصمیم فوری و فکر نشده عملی نمی شود؛ موضوعی است که قابل مطالعه و بررسی است.
انتهای پیام
سعید سعادتی در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به اجرای برنامه های فرهنگی ویژه تعطیلات نوروز و ایام قرنطینه خانگی برای مقابله با کرونا به همت ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور، اظهار کرد: برگزاری مسابقات کتابخوانی با هدف غنی سازی اوقات فراغت و نیز ترویج فرهنگ مطالعه یکی از محورهای اصلی فعالیت فرهنگی کانون های مسجدی و بچه های مسجد بود که استقبال بالایی از آنها صورت گرفت.
معاون فرهنگی هنری ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور ادامه داد: در این راستا مسابقه کتابخوانی دغدغه های فرهنگی با مشارکت 59 هزار و 835 نفر برگزار شد، این مسابقه که بر اساس فصل های سوم و هشتم کتاب دغدغه های فرهنگی و ویژه اعضا و فعالان کانون های مسجدی برگزار شد، توانست بیشترین میزان شرکت و همراهی مخاطبان را به خود اختصاص دهد.
وی با اشاره به دیگر مسابقات کتابخوانی برگزار شده توسط کانون های فرهنگی هنری مساجد، ابراز کرد: مسابقه کتابخوانی گام دوم انقلاب با شرکت 6217 نفر و و مسابقه کتابخوانی بانوی صبور با محوریت سبک زندگانی حضرت زینب کبری(س) ویژه خواهران با شرکت 1742 نفر از دیگر اقدامات فرهنگی کانون های مساجد در ایام نوروز و قرنطینه خانگی بودند.
سعادتی با اشاره به اجرای طرح های فرهنگی در این ایام، ابراز کرد: طرح تفسیر کوتاه قرآن با مشارکت 71 هزار و 771 نفر و طرح یاریگران زندگی با همراهی و حضور 1171 نفر نیز به همت ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور و همکاری بچه های مسجد اجرا شده است.
وی تاکید کرد: طرح یاریگران زندگی با رویکرد پیشگیری از آسیب های اجتماعی در دو سطح افراد بالای 14 سال و مربیان کانون (یاریگران زندگی) با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر در این ایام استمرار یافت.
پایان پیام/ 9
ناصر مقدم در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: حسب بخشنامه سازمان تامین اجتماعی، برخی مراکز فرهنگی مثل انتشاراتی ها، کتابفروشی ها، مراکز توزیع کتاب، مراکز و مجتمع های فرهنگی و آموزشی از امهال پرداخت حق بیمه سهم کارفرما برای ماه های اسفند 1398 و فروردین و اردیبهشت 1399 برخودار شده اند.
وی ادامه داد: این بخشنامه سازمان تامین اجتماعی برای کاهش فشارهای زیاد اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور ابلاغ شده و امید است بتواند اندکی از مشکلات مراکز فرهنگی هنری را کاهش دهد.
وی گفت: جامعه هدف برای اطلاع از جزئیات این بخشنامه می توانند به سایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مراجعه کنند.
مقدم در بخش دیگری از صحبت های خود به آغاز فعالیت دکه های مطبوعاتی استان از 30 فرورین اشاره کرد و افزود: فعالیت دکه های مطبوعاتی استان با توجه به جدول زمان بندی و بر پایه سایر پروتکل های مربوط به شیوع ویروس کرونا از 30 فروردین مجددا آغاز می شود.
انتهای پیام
خبرگزاری فارس یاسوج؛ داریوش بهنیا - هر چند استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان های کوچک، کم جمعیت و کم وسعت کشور به شمار می رود اما از حیث پراکنش و تعداد رسانه اعم از سایت و هفته نامه و روزنامه و خبرگزاری این استان یکی از 10 استان نخست از این حیث به شمار می رود.
استانی که بنا به آمار و گزارش ها 4 روزنامه و ده ها هفته نامه و بیش از 50 سایت استانی با اسم ها و عناوین مختلف مجوز فعالیت گرفته اند.
مسوولانی که چشم روی واقعیت بسته اند
در این بین بخشی از رسانه های استان و خبرنگاران به معنای واقعی کلمه به کار خبری مشغولند و رسانه های آن ها کم و بیش واقعیات و گاهاٌ مشکلات مردم و استان را مستمر اطلاع رسانی می کنند.
اما در این بین به دلیل سهل انگاری متولیان حوزه مطبوعات در استان و همچنین ملاحظات کور سیاسی و وابستگی های سیاسی و منطقه ای که وجود دارد چشم بر روی واقعیات بسته می شود و در فضایی بدون نظارت هر که هر چه دل تنگش خواست به رشته تحریر در می آورد.
نمونه ای از بی خبری و سهل انگاری مسوولان
نمونه این چنین مشکلات به اخبار چند روز اخیر در سطح استان و مشخصا خبر مربوط به یکی از شهرستان ها برمی گردد که در همین اوضاع و احوال کرونایی و آن جا که نباید مردم را مایوس و در جامعه هراس افکنی کرد چنین می شود و البته به یکباره هر آن چه که خدمات از سوی دولت و حاکمیت در این مدت وجود داشت زیر سؤال می رود و جالب تر این که برخی مسؤولان متولی هنوز نمی دانند مدیریت چنین سایت و تولید خبر آن چه کسی است و گناه به گردن شخص بی گناه دیگری انداخته می شود!!؟.
به گزارش فارس؛ همان گونه که همه می دانیم خدمات مبارزه با کرونا تنها به دانشگاه علوم پزشکی و یک فرد و شخص دکتر پرویز یزدانپناه رئیس دانشگاه و یا کلانتری استاندار بر نمی گردد بلکه از تلاش شبانه روزی و بی خوابی نیروی انتظامی گرفته تا بیدارباش نیروهای جهادی و ضد عفونی های شبانه و تولید روزانه هزاران عدد ماسک با سختی و مشقت در کارگاه های جهادی تا غربالگری هلال احمر در پست های ایست بازرسی و همه فعالیت های دیگر با چنین اخباری یکباره به هوا می رود.
خوراک دشمن در روزهای کرونایی این گونه تامین می شود
این گونه می شود که استاندار کهگیلویه و بویراحمد در آخرین نشست ستاد کرونا با ابراز گلایه از چنین وضعیتی و در پاسخ به انتقاداتی که در ستاد استانی کرونا از برخی رسانه ها شد گفت: اگر سایت ها و پایگاه های خبری نباشند بالندگی ایجاد نمی شود ما نقد آنها را می پذیریم اما اشاره دروغ و موضوع را بر عکس جلوه دادن کار درستی نیست.
مقام ارشد اجرایی کهگیلویه و بویراحمد در خصوص دروغی که برخی رسانه ها در خصوص نبود پول و متعاقب آن عدم نمونه گیری و مشکلات که در باشت به وجود آمده بود، عنوان کرد: گلایه ما از دروغ است، دروغی که جامعه را نگران می کند همه اسناد ریز آن نزد من است. علوم پزشکی هیچ گونه کمبود مالی ندارد و همان روز اول گفتیم علوم پزشکی هر کاری انجام دهد پول آن تامین است و محدودیت مالی ندارد.
کلانتری گفت: اما متاسفانه در برخی سایت ها چنین وانمود شده که به دلیل بی پولی آزمایش ها انجام نشده است اما دلیل همان بود که گفته شد دانشگاه علوم پزشکی شیراز رعایت قطب بودن و پدری کردن را برای سایر دانشگاه های همجوار نکرد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد خطاب به برخی رسانه ها که به دروغ چنین مطلبی منتشر کردند گفت: آیا باید چنین خوراکی برای آمریکا و دشمنان تهیه کرد و چرا برخی رسانه های ما باید چنین اقدامی انجام دهند؟.
در همین جلسه نماینده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز لب به اعتراض می گشاید و می گوید چرا باید خدمات نظام و کارها و اقداماتی که تاکنون انجام شده زیر سؤال برود.
فضایی که کاملا بی در و پیگر است
اما بیش از همه رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان دل پری از این وضعیت دارد و می گوید: متاسفانه فضای مجازی بی در و پیکر شده و هر چیزی که بخواهند می نویسند، جوی به وجود آوردند و هر اتهامی می زنند.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: یک سایتی تیتر و خبر می زند دانشگاه علوم پزشکی پول ندارد نمونه بگیرد و گفتند در باشت هم همین موضوع بوده و بی اعتمادی در بین مردم ایجاد کرده اند.
وی خطاب به استاندار و دادستان مرکز کهگیلویه و بویراحمد گفت: کمیته ای تشکیل و این فضای بی در و پیکر را درست کنید، چرا که نبود پول برای آزمایشگاه ها کذب محض است.
این مسوول خواستار برخورد ارشاد و قوه قضاییه شد و گفت: تشویش اذهان عمومی شده و اعتماد مردم به دانشگاه خدشه دار شده لذا متولیان برخورد کنند.
یزدان پناه خاطرنشان کرد: یک سایت متخلف در این استان هر چه دلش می خواهد می نویسد و برخورد هم با او نمی شود.
به گزارش فارس همه واقفیم که بار مشکلات را نباید تنها به گردن رسانه ها انداخت گاهی مسوولان هم سهوا در کارها، برنامه ها و گفتار خود دچار اشتباه می شوند و این گونه رسانه ها را نیز به اشتباه می اندازند.
همه گناه نباید به گردن رسانه انداخت
سید علی ملک حسینی دادستان مرکز استان در همین خصوص می گوید: رسانه ها هم از سویی نماینده مردم هستند و باید اخبار و اطلاعات را در اختیار مردم قرار دهند در این فضا هم با بگیر و ببند نمی توان کار کرد.
دادستان مرکز استان می گوید: در خصوص برخی رسانه ها هم از طریق روال قانونی خودش پی گیری می کنیم برخی از این موضوعات ارجاع شده و ما نیز برخورد می کنیم.
دادستان البته از مسوولان خواست در این برهه نسبت به ارائه آمار دقیق تر عمل کنند و تناقض در ارائه آمار باعث می شود که رسانه ها آمار پراکنده ای منتشر کنند.
وی به کارهای خوبی که تاکنون توسط رسانه ها انجام شده اشاره کرد و گفت: مسوولان باید سعه صدر داشته باشند اگر رسانه ای هم نشر اکاذیب داشته باشد دستگاه مربوطه با ارائه سند و مدرک پی گیری کند اما به هر حال از مدیران می خواهیم برای یکدیگر تعیین تکلیف نکنند.
به راستی چرا فضا چنین بی در و پیکر است؟!
به گزارش فارس؛ برای ریشه یابی و رفع مشکلات این چنینی در حوزه فضای مجازی و رسانه های استان بنا به گفته دادستان مرکز استان تنها نباید به دنبال برخورد سلبی و قضایی بود؛ بلکه این دستگاه های متولی هستند که وظیفه ذاتی خود را فراموش کرده اند و در نشست ها معلوم است با دست خالی حضور پیدا می کنند.
مسوولانی که حتی شناختی از فعالان رسانه ای استان ندارند و تاکنون حتی یک تماس تلفنی کم هزینه برای پی بردن به برنامه های رسانه ها در روزهای کرونایی نداشته اند.
مسوولانی متولی مطبوعات و رسانه ها در استان تنها به حضور در ذیل کمیته های ستاد کرونا دلخوش نکنند؛ از رسانه ها و خبرنگاران و مدیران رسانه ای در استان خود نپرسیده اند که در این روزگار ناخوش کرونایی قلم خود را چگونه می چرخانید و سیاست رسانه ای استان در قبال کرونا چیست.
مدیرانی که در نشست های انتخاباتی یک پای ثابت بودند و خارج از قاعده در صف اول قرار داشتند و اسناد و مدارک آن موجود است اکنون از حال دل رسانه های استان چه خبر دارند؟ بنابراین با این عملکرد، نباید انتظار فعالیت رسانه ای صحیح و قاعده مند از سوی اصحاب رسانه و مطبوعات داشته باشند.
انتهای پیام/82009
ناصر مقدم روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با یادآوری پیگیری های خانه مطبوعات و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز برای رفع مشکل توزیع نسخه کاغذی روزنامه ها افزود: دکه های مطبوعاتی استان با توجه به جدول زمان بندی و بر پایه سایر پروتکل های مربوط به شیوع ویروس کرونا از 30 فروردین فعال می شوند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز پیش از این گفته بود که با آغاز انتشار نسخه کاغذی روزنامه ها به دنبال تصمیم ستاد ملی کرونا از 23 فروردین، در استان البرز در خصوص توزیع نشریات دچار مشکل شدیم و تصمیم هایی اتخاذ شد.
مقدم با بیان اینکه فعالیت دکه های مطبوعاتی البرز و تهران متفاوت است، افزود: اغلب فعالیت دکه های البرز به فروش اغذیه و مواد خوراکی اختصاص دارد و البته در کنار آن به فروش روزنامه هم می پردازند.
وی اضافه کرد: با توجه به شرایط موجود در خصوص شیوع کرونا، در روزهای گذشته پیگیری هایی از طریق خانه مطبوعات و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز برای رفع مشکل توزیع نشریات در استان صورت گرفته که امیدواریم به نتیجه برسد.
با مصوبه ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا طرح فاصله گذاری هوشمند از روز شنبه (23 فروردین) در سراسر کشور اجرا شد و در این مرحله صنوف کم خطر با کسب مجوز لازم و رعایت دستورالعمل های بهداشتی مجاز به فعالیت هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام ناصر خدایاری صبح چهارشنبه در نشست با خبرنگاران عضو کمیته رسانه شورای عالی اطلاع رسانی آذربایجان غربی اظهارکرد : بر اساس برآوردهای اولیه در پی شیوع ویروس کرونا 110 میلیارد ریال خسارت به جامعه فرهنگی، هنری، قرآنی و سایر صنوف فرهنگی استان وارد شده که بر اساس اعلام به وزارت خانه مبلغ 97 میلیارد ریال مصوب شد و قرار است بزودی به اهالی این حوزه پرداخت شود.
وی ادامه داد: در اثر شیوع این ویروس هنرمندان، نویسندگان، چاپخانه داران، صاحبان کانون های آگهی و تبلیغاتی، روزنامه نگاران، ناشران، انجمن های موسیقی، مؤسسات قرآنی و فرهنگی، سینماها، اهالی تئاتر و تمامی صنوفی که به نحوی در تولید محصولات فرهنگی هنری نقش داشتند، آسیب دیدند که امیدواریم بخشی از این خسارات جبران شود.
حجت الاسلام خدایاری در ادامه با تاکید بر رعایت الزامات بهداشتی و ترغیب مردم به ماندن در خانه تاکید کرد و افزود: با اجرای طرح فاصله گذاری هوشمند، دیگر قرنطینه کامل اجرا نخواهد شد، فاصله گذاری هوشمند به معنای حضور در اجتماعات با حفظ فاصله است.
وی با اشاره به سیر صعودی این بیماری در استان عنوان کرد: فاصله گذاری هوشمند به معنای بازگشایی تدریجی کسب و کارها، از صنوف کم ریسک تا صنوف ریسک دار است، ستاد استانی کرونا پیشنهاد داده بود تا قرنطینه و محدودیت بازگشایی صنوف تا 31 فروردین ادامه یابد اما ستاد ملی کرونا مخالفت کرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی با بیان اینکه اهالی رسانه از طریق تولید محتوا، نقش مهمی در آگاه سازی جامعه و مقابله با این بیماری ایفا کرده اند گفت: همچنان تاکید بر رعایت الزامات بهداشتی توسط مردم باید در دستور کار رسانه ها قرار گیرد.
به پیشنهاد خبرنگاران عضو کمیته رسانه شورای عالی اطلاع رسانی آذربایجان غربی با توجه به تصمیمات تحمیلی ستاد ملی کرونا و تکلیف این تصمیمات بر ستاد استانی استان هایی چون آذربایجان غربی که شرایط ویژه ای در بحث مبارزه با کرونا دارند و نیازمند اختیار عمل بیشتری در کنترل و مدیریت این بیماری هستند، قرار شد با تبیین ضرورت ها و حساسیت های موجود، فشار و مطالبات افکار عمومی تشدید و اختیارات ویژه ای برای ستاد استانی خواسته شود.
انتهای پیام
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان ،محمدعلی جعفری معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان اظهار کرد: با توجه به اینکه با شیوع ویروس کرونا ، دستور لغو تمام برنامه های فرهنگی و هنریِ مستلزم تجمع تا اطلاع ثانوی از سوی وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر شد، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان، میزان خسارت های وارد شده به حوزۀ فرهنگ و هنر استان را در دو جدولِ سینما و سایر هنرها بررسی کرد و برای وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی فرستاد.
او ادامه داد: ما علاوه بر برآورد خسارت هایی که از اول اسفند 1398 تا پایان فروردین 1399 به بخش های مختلف هنری و سینمایی وارد شده، عدم النفع این بخش ها که ناشی از تعطیلی کارشان بوده را نیز تجمیع کرده ایم.
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اصفهان تصریح کرد: در بخش سینمایی که شامل پردیس های سینمایی، سالن های سینما، آموزشگاه های آزاد سینمایی و استودیو های سینمایی است 3 میلیارد تومان خسارت و 3 میلیارد و 600 میلیون تومان عدم النفع برآورد شده است.
جعفری افزود: در بخش هنری نیز که شامل خانه های مد و لباس، مؤسسات تک منظوره هنری مد و لباس، استودیو های ضبط صدا، آموزشگاه های آزاد هنری ازجمله؛ تجسمی، نمایشی و موسیقی، نگارخانه، تولید و اجرای نمایش های صحنه ای تئاتر، سالن های تئاتر، تماشاخانه، تولید و اجرای نمایش های خیابانی و سالن های اجرای کنسرت و جنگ است نیز درمجموع 44 میلیارد تومان خسارت و 69 میلیارد و 560 میلیون تومان عدم النفع محاسبه شده است.
انتهای پیام/ی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی سبلان ما ، در پی شیوع ویروس کرونا سالنهای سینما، تولید و اکران آثار سینمایی در نقاط مختلف دنیا تعطیل شدند و این موجب وارد شدن ضربه اقتصادی در عرصه های مختلفی همچون صنعت فیلمسازی شده است.
مهرداد غفارزاده نویسنده و کارگردان سینمای اردبیلی در گفتگو با خبرنگار ما درباره آخرین وضعیت سینما در دوران کرونایی اظهار داشت: در حال حاضر به دلیل بحران کرونا اکثر پروژه های فیلمسازی متوقف شده است و تولیدکنندگان آثار هنری و سینمایی ضرر زیادی متحمل شده اند که امید است با بهبود شرایط فعلی و بازگشت شرایط عادی اگر به شرایط ثبات برسیم تولیدات از سر گرفته شود.
"سریال آهوی من" پس از کرونا ساخته می شود
غفارزاده در مورد آخرین محصول تولید خود یعنی سریال " آ هوی من مارال" در شبکه نمایش خانگی افزود: در حال حاضر گروه نویسندگان مشغول تحقیق و نگارش آهوی من مارال هستند تا بعد از بحران کرونا وارد پیش تولید این سریال شویم.
وی افزود: این سریال 40 قسمت دارد و در دو فصل تولید می شود که فصل اول این مجموعه 15 قسمت و فصل دوم 25 قسمت دارد و تاکنون 5 قسمت از آهوی من مارال نوشته شده و برای دریافت مجوز به وزارت ارشاد تحویل داده شده است.
نویسنده و کارگردان اردبیلی درباره زمان آغاز پیش تولید این سریال تصریح کرد: پس از طی مراحل اداری و اعطای مجوز پیش تولید را شروع می کنیم. در حال حاضر به دلیل بحران کرونا این پروژه متوقف شده است و احتمالا تا دو هفته آینده اگر به شرایط ثبات برسیم امیدوارم بتوانیم با اخذ مجوز، پیش تولید این مجموعه را آغاز کنیم.
وی با اشاره به اینکه این سریال که در دوره ناصرالدین شاه قاجار می گذرد و به نوعی به عشق های دوران ناصرالدین شاهی نیز می پرداز، افزو:. عمده اتفاقات قصه مجموعه آهوی من مارال در ایران می گذرد ولی بخشی از داستان به سمت ترکیه می رود و 3 تا 4 قسمت در ترکیه می گذرد.
غفارزاده ابراز داشت: ترکیب بازیگران این سریال تاریخی متشکل از هنرمندان ایرانی و ترکیه ای است و صحبت های ضمنی با برخی از بازیگران ترکیه ای این سریال به عمل آمده است.
بیوگرافی و آثار برتر مهرداد غفارزاده
از مهم ترین آثار مهرداد غفارزاده می توان به کارگردانی فیلم دریا و ماهی پرنده، فیلم گیرنده و فیلم عکس برابر اصل اشاره کرد.
این کارگردان اردبیلی کار حرفه ای خود را از سینما آغاز کرد و سال 1387 در فیلم عکس برابر اصل به عنوان کارگردان فعالیت داشته است.
غفارزاده در سال 1393 دوره ی پرتلاشی را در عرصه سینما و تلویزیون گذراند و در تولید اثر مهمی حضور داشته است،یکی از مهم ترین بخش های بیوگرافی وی فعالیت در فیلم دریا و ماهی پرنده بوده است،وی سال 1393 با کارگردانی در این فیلم توانست خود را میان اهالی فضای سینما مطرح کند.
انتهای پیام/آ
شهدای ایران: قائم مقام نشر ستاره ها ضمن گلایه از عدم رسیدگی به مشکلات به وجود آمده برای این ناشر مشهدی در سامانه الکترونیک صدور مجوز کتاب، گفت: ما در سال گذشته تنها توانستیم مجوز 2 عنوان از کتاب هایمان را بگیریم، چون سامانه برای ما دچار مشکل شده و کسی هم پاسخگوی این مشکل نیست.
نشر ستاره ها ناشر نام آشنای مشهدی و فعال در انتشار کتاب های حوزه دفاع مقدس است؛ نشری که پس از تاسیس در سال 1384 و فعالیت در حوزه دفاع مقدس، از چهار سال قبل تصمیم گرفت، فعالیت خود را گسترده تر کرده و به انقلاب و جبهه مقاومت نیز بپردازد.
خروجی این تصمیم، انتشار 43 عنوان کتاب جدید و تجدیدچاپی در طی چهار سال گذشته بوده است؛ مجموعه کتاب های قصه سرداران، مروارید شکسته، ما افسانه نبودیم، شهربانو، از مشهد تا کاخ صدام و ده ها عنوان دیگر از سری کتاب هایی است که از سوی این موسسه انتشاراتی در مشهد به چاپ رسیده است.
کتاب بهار اولین اثرِ ترجمه شده نشر ستاره ها، از جبهه مقاومت است که با موضوع اسارت دختران ایزدی در دست داعش، سال گذشته به چاپ رسید. ستاره ها در حوزه انقلاب اسلامی هم به تازگی رمانی به قلم سعید تشکری آماده چاپ کرده است که به وقایع سال 1356 و اعتراض جمعی از زنان به جشن های مربوط به کشف حجاب، اشاره دارد.
حوزه دفاع مقدس که بخش اصلی فعالیت نشر ستاره هاست، خود، شامل سه بخش تاریخ شفاهیِ فرماندهان و رزمندگان، تاریخ شفاهی زنان قهرمان و رمان و ادبیات داستانی است و در این حوزه ها آثار قابل اعتنایی به مخاطبان عرضه شده است.
به گفته سعید محسن زاده، قائم مقام نشر ستاره ها در حوزه مخاطب شناسی، این نشر، دامنه گسترده ای از مخاطبان را در نظر دارد و جامعه هدف خود را بر اساس قشرها و گروه های سنی مختلف، در نظر گرفته است؛ به عنوان مثال مخاطب هدفِ رمان شهربانو که از رمان های پرفروش نشر ستاره ها به شمار می رود و اخیراً به چاپ دهم نیز رسیده است، بانوان ایرانی است.
او همچنین ضمن اشاره به بخش خاطراتِ شفاهی همسران شهدا به نام زنان قهرمان ، می گوید: درحوزه خاطرات شفاهیِ زنانِ قهرمان، کاری ویژه با موضوع شهدای مدافع حرم انجام داده ایم به نام رویای بیداری که خاطرات همسر شهید مدافع حرم، مصطفی عارفی است و در طی یک سال و نیم از انتشار آن، به چاپ هشتم رسیده است.
نشر ستاره ها البته در سال 98 بیشتر از 2 عنوان کتاب جدید منتشر نکرده است، وقتی علت را از سعید محسن زاده جویا می شوم، در پاسخ می گوید: دلیل این مسئله این است که از مردادماه سال گذشته جلوی صدور مجوزهای ما گرفته شده است. از آنجایی که صدور مجوز برای انتشار کتاب، الکترونیکی شده است، ما در فرایند صدور مجوز دچار مشکل شدیم و کسی هم پاسخگو نیست؛ نه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و نه تهران. این دو کتابی هم که مجوز گرفتند، مربوط به قبل از الکترونیکی شدن فرآیند صدور مجوز بود و مجوز آنها را هم خود اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، برای ما صادر کرد.
قائم مقام نشر ستاره ها ادامه داد: از زمانی که همه ناشران در سامانه، برای صدور مجوز ثبت نام می کنند و آثارشان در تهران بررسی می شود، سامانه نشر ستاره ها به مشکل برخورده و متاسفانه کسی از مسئولین این حوزه، پاسخگوی مشکل ایجاد شده نیست.
نشر ستاره ها در حال حاضر هفت کتاب آماده چاپ دارد که مراحل قبل از چاپ را هم گذرانده اند؛ یعنی تاییدیه اداره حفظ و نشر آثار دفاع مقدس را که لازمه تولیدات در حوزه دفاع مقدس است، نیز دارد اما، به علت مشکلی که در سامانه برای این نشر وجود دارد، اصلا در فرآیند مجوزدهی قرار نمی گیرند.
چاپ نشدن کتاب های آماده شده، مشکلات زیادی را برای ما ایجاد کرده است ؛ این جمله را آقای محسن زاده می گوید و ادامه می دهد: چاپ نشدن کتاب ها برای ما معضل جدی به وجود آورده چراکه باید این کتاب ها را با قیمت افزایش پیداکرده به نسبت گذشته به چاپ برسانیم؛ کتابی که می توانستیم با 10 میلیون تومان، هزار نسخه از آن را چاپ کنیم اکنون به علت گران شدن کاغذ باید هزینه بیشتری بپردازیم، ازطرفی نویسنده هم انتظار دارد که کتابی که برایش زحمت کشیده، به موقع به چاپ برسد.
گره کوری که در فرآیند صدور مجوز برای نشر ستاره ها ایجاد شده است، پای سردار علی ناظری، معاون نشر و ادبیات سازمان حفظ آثار دفاع مقدس سپاه و بسیج را نیز به حل این ماجرا کشانده است؛ با این حال قائم مقام نشر ستاره ها می گوید: باز هم جواب درستی دریافت نکردیم، بعد از آن ماجرا هم که به جریان کرونا برخوردیم؛ به قول معروف روزِ روزش به ما جواب ندادند، چه برسد به حالا که شب تار است!
محسن زاده ادامه می دهد: کتاب های عاشقیت در خیابان چهاردهم نوشته داوود امیریان که به اشغال خرمشهر و مقاومت مردم آن منطقه اشاره دارد و کتاب روایت بی قراری خاطرات مرضیه بلدیه همسر شهید مدافع حرم، حسین محرابی و کتاب خاتون و قوماندان خاطرات همسر شهید ابوحامد فرمانده و موسس لشگر فاطمیون، پشت چاپ گیر کردند؛ کتاب هایی که اگر به موقع منتشر می شدند، می توانستند در عرصه ملی به خوبی بدرخشند.
سال گذشته چندین کتاب از نشر ستاره ها در جشنواره های مختلف حائز رتبه شدند که از جمله آن ها می توان به درخشش رویای بیداری در جایزه شهید حسین همدانی، کسب رتبه نخست توسط کتاب از مشهد تا کاخ صدام در جشنواره کتاب پاسداران اهل قلم و افتخاراتی اشاره کرد که کتاب های در حسرت یک آغوش و علویه نرگس در جشنواره بین المللی کتاب ایثار و شهادت (سرخ نگاران) کسب کردند.
نشر ستاره ها در روزهای کرونایی از طریق سایت طاقچه، کتابراه و کتابچین، فروش خود را انجام می دهد که به گفته سعید محسن زاده، آثار نشر متبوعش در حال حاضر جزو پرفروش های این فروشگاه های خرید آنلاین کتاب هستند.
وی همچنین از انتشار کتاب های این نشر به صورت صوتی تا اردیبهشت ماه خبر داد و در انتها گفت: ما در ستاره ها نه قبیله ایم و نه سلیقه؛ ملاک و معیار برای ما، فرموده رهبر معظم انقلاب است. ما تمام تلاش خود را می کنیم که مشکلات و آسیب های جوانان را شناسایی و بررسی کرده و با استفاده از ظرفیت ادبیات انقلاب، دفاع مقدس و جبهه مقاومت روی این مشکلات کار کنیم؛ چه به صورت نگارش رمان، تاریخ شفاهی و یا مستندنگاری.کتاب های ما تاکنون به خوبی توانسته مخاطب را به سمت خود جلب کند و چرخه اقتصادی فعالی داشته باشد، با اینکه رسانه ها خیلی با ما آشنایی ندارند، ولی ناشران و کتاب دوستان، ما را می شناسند؛ اتفاقی که ما بسیار از آن راضی و خشنود هستیم.
برنامه های بزرگداشت عطار نیشابوری به صورت مجازی برگزار می شود (خبرگزاری جمهوری اسلامی + ۲ سایت دیگر)
دبیر اجرایی و علمی ستاد بزرگداشت عطار نیشابوری روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا گفت: برگزاری این برنامه ها به صورت آنلاین در فضای مجازی سبب شده است از حضور استادان بیشتری استفاده کنیم و اشخاص بیشتری فارغ از مشکلات ناشی از دوری راه، هزینه مسافرت و اسکان بتوانند در این برنامه ها شرکت کنند.
مهدی نوروز افزود: در حال حاضر حدود چهار هزار نفر از شهروندان نیشابور، عطارشناسان و علاقه مندان برای برگزاری برنامه های بزرگداشت این شاعر پرآوازه در گروه های ایجاد شده در فضای مجازی مشارکت فعال دارند.
وی ادامه داد: در سال های گذشته برگزاری این برنامه ها محدود به یک یا 2 روز بود در حالی که امسال سه روز به بزرگداشت عطار اختصاص یافته و برنامه های متنوع تری نیز در نظر گرفته شده است.
وی گفت: این برنامه ها در قالب فایل نوشتاری، صوتی و تصویری ثبت و ضبط شده و در دسترس علاقه مندان قرار می گیرد.
نوروز افزود: هدف از برگزاری این برنامه ها ترویج اندیشه های عطار در بین خانواده ها و به خصوص نسل جوان است و در این راستا مسابقات کتابخوانی برای علاقه مندان در رده های سنی مختلف برگزار می شود که در سال های آینده برای گروه های مختلف هنری و ادبی مانند شاعران و خطاطان نیز قابل گسترش است.
وی ادامه داد: زیرساخت های لازم برای اجراهای هنری مانند تئاتر و کنسرت در قالب این همایش ها در فضای مجازی وجود دارد و این امر تجربه ارزنده ای است که در سال های آینده نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
سهم نیشابور از بودجه روزهای ملی بسیار اندک است
نوروز گفت: با وجود پیگیری های فراوان تاکنون بودجه برگزاری مراسم روزهای ملی عطار و خیام به طور مستقیم در اختیار نیشابور قرار نگرفته و سهم این شهرستان از بودجه روزهای ملی بسیار اندک است.
وی افزود: با این حال شهروندان نیشابور اعم از بخش خصوصی و دولتی به میدان آمده و هزینه اجرای بخش های مختلف برنامه را برعهده می گیرند.
وی ادامه داد: از طریق بودجه ای که برای روزهای ملی نیشابور اختصاص پیدا می کند می توان با تشکیل ستاد عطارشناسی و خیام شناسی و جمع آوری منابع مختلف علمی و تحقیقی و هرآنچه در ارتباط با خیام و عطار چاپ و منتشر شده است مرکزی برای گردهمایی علاقه مندان به این بزرگان در نیشابور فراهم کرد تا در زادگاه آنان بتوانند به مطالعه و تحقیقات علمی بپردازند.
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نیشابور نیز گفت: فضای مجازی بهترین جایگزین برای برگزاری این برنامه ها در شرایط خاص کنونی است و فرصتی مناسب برای سنجش فرصت ها و چالش ها و تجربه ای مفید برای سال های بعد خواهد بود.
علیرضا سیدآبادی افزود: طی 2 روز گذشته کیفیت و کمیت برنامه های همایش بسیار خوب بوده که با توجه به نوپا بودن این حرکت در نیشابور بسیار امیدوار کننده است.
دبیر ستاد اجرایی بزرگداشت روز ملی عطار در نیشابور ادامه داد: از مواردی که باید مورد توجه قرار گیرد نگهداری آرشیو برنامه ها و مستندات همایش های خیام و عطار در شرایط مناسب است که باید برای آن تمهیدات خاصی اندیشیده شده و اجرایی شود.
وی گفت: امسال به دلیل شیوع کرونا، برگزاری همایش ها لغو شد و هیچ گونه بودجه ای هم در نظر گرفته نشد و هزینه برگزاری این همایش در فضای مجازی با همکاری و مشارکت شهروندان و شورای شهر و شهرداری تامین می شود.
وی افزود: سال های قبل نیز این اعتبارات به صورت قطره چکانی به نیشابور می رسید و هنوز این اداره به خاطر برگزاری همایش های امام رضا (ع) و خیام نیشابوری در سال های گذشته 130 میلیون ریال بدهکار است.
سیدآبادی ادامه داد: با وجود اختصاص 2 روز ملی در تقویم ایران به نیشابور بودجه این اداره 130 میلیون ریال است که نسبت به سال قبل تغییری نکرده و این مبلغ برای برگزاری برنامه های فرهنگی و هنری این شهرستان کافی نیست.
'فریدالدین ابوحامد محمد عطار نیشابوری، مشهور به شیخ عطار نیشابوری از عارفان و شاعران پرآوازه ادبیات فارسی است که سال 540 هجری برابر با 1146 میلادی در قریه کدکن نیشابور به دنیا آمد.
از دوران کودکی شیخ عطار اطلاعات چندانی در دست نیست و در میان بزرگان شعر عرفانی فارسی زندگی عطار بیش از همه به دلیل فقدان اطلاعات تاریخی در پرده ابهام قرار گرفته است.
وی داروسازی و داروشناسی را که در آن زمان عطاری نامیده می شد از پدرش آموخت و در عرفان نیز مرید شیخ یا سلسله خاصی از مشایخ تصوف نبوده است. از این عارف و شاعر بزرگ آثار و میراث گرانقدر در دو بخش نظم و نثر از جمله منطق الطیر، مصیبت نامه، الهی نامه، مختارنامه، تذکره الاولیا و خسرونامه به جا مانده است.
عطار در سال 618 هجری هنگام حمله مغولان به ایران توسط مهاجمان مغول در نیشابور به قتل رسید و مقبره اش در نزدیک این شهر قرار دارد.
آرامگاه عطار که در عهد تیموریان خراب شده بود به فرمان امیرعلیشیر نوایی وزیر سلطان حسین بایقرا مرمت و تعمیر گردید و هم اینک پذیرای گردشگران فراوان از سراسر جهان است.
بیست و پنجم فروردین ماه در تقویم ایران به روز ملی عطار نامگذاری شده است.
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز ، علی بهرامی رئیس اداره ارشاد شوشتر گفت: از ابتدای شیوع ویروس کرونا تاکنون به اصناف فرهنگ و ارشاد شهرستان شوشتر خسارت های جدی وارد شده است.
او افزود: برای خسارت های وارد شده به اصناف فرهنگ و هنر با همکاری وزارتخانه و اداره کل ارشاد خوزستان تصمیماتی گرفته شد.
بهرامی ادامه داد: در این ایام برنامه ها اداره ارشاد به صورت مجازی برگزار شد برنامه و جشن های مختلفی در اعیاد شعبانیه از سوی گروه های میثاق، باران، ترنج و سلاس در فضای مجازی و به صورت زنده برپا گردید.
رئیس اداره ارشاد شوشتر گفت: تاکنون برنامه ها و فعالیت های مختلفی متناسب با ظرفیت مجموعه های فرهنگی برای پیشگیری و مقابله با این ویروس انجام شده که این برنامه شامل جشنواره شعر کرونانه، قصه های شبانه، داستان کوتاه و موسیقی در بخش پاپ و سنتی (موسیقی مقامی شوشتری) به صورت مجازی برای مردم پخش شده است.
انتهای پیام/م
محمد صالحی در گفتگو با خبرنگار تابناک کرمانشاه اظهار کرد: دستور بازگشایی بقاع از سوی ستاد مدیریت کرونا صادر می شود و تا اطلاع ثانوی تعطیل است درباره بازگشایی آن در ماه رمضان هم هنوز تصمیمی اتخاذ نشده اما با توجه به سخنان رئیس جمهور مبنی بر اینکه کرونا ویروس احتمالا در ماه رمضان هم ادامه پیدا کند، بقاع نیز تعطیل خواهد بود.
وی افزود: در صورت ادامه تعطیلی ها برنامه ها را به شکل مجازی برگزار می کنیم، در لیالی قدر، دعای سحر، انس با قرآن و ترتیل خوانی در کنار بقاع متبرکه به صورت زنده و صرفا با حضور مداح و سخنران برگزار می شود.
صالحی در پایان خاطر نشان کرد: قرار است کارگاه ماسک سازی را به زودی افتتاح کنیم و 7 هزار بسته بهداشتی در بین مردم توزیع کرده، همچنین طرح نسیم انتظار در قالب 8 کاروان در سطح استان برگزار شد، مداح و سخنران در داخل ماشین های دیگری به شکل سیار مولودی خوانی انجام دادند در کنار اینها تبرکات مهدوی را داشتیم که بر اساس آن 1200 بسته غذایی درب منازل مردم حاشیه نشین شهر توزیع شده است.
حجت الاسلام عظیم آسوده در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان اینکه از ابتدای شیوع کرونا تلاش کردیم در حوزه های مختلف به مردم خدمت کنیم، اظهار کرد: با توجه به نیاز استان به اقلام بهداشتی از جمله ماسک و همچنین مواد غذایی برای افراد آسیب دیده از موضوع کرونا، در این دو بخش وارد عمل شدیم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان شمالی با بیان اینکه طی دو ماه گذشته دو میلیارد ریال اعتبار از سرفصل های درآمد موقوفات، درآمد بقاع متبرکه و کمک خیران، صرف پیشگیری و مقابله با کرونا ویروس شده است، افزود: تا کنون 500 بسته غذایی به ارزش یک میلیارد و 200 میلیون ریال در بین افراد نیازمند و خانواده های آسیب دیده از بیماری کرونا توزیع شده است.
وی توزیع بسته های بهداشتی به ارزش 400 میلیون ریال بین محرومان شهرستان های استان را به دیگر اقدامات اجرایی اوقاف و امور خیریه افزود و بیان کرد: 400 میلیون ریال هم در قالب نذر و قربانی گاو، شتر و گوسفند برای رفع این بیماری و سلامتی بیماران مبتلا به کرونا هزینه شده است.
حجت الاسلام آسوده، به راه اندازی کارگاه های تولید ماسک در امامزاده سیدعباس(ع) بجنورد، امامزاده حمزه رضا (ع) شیروان، امامزاده جعفر (ع) سیاهدشت، امامزاده محمد (ع) آشخانه، امامزاده ابراهیم انصار(ع) مانه و امامزاده جعفر (ع) اسفراین اشاره کرد و افزود: تا کنون 57 هزار و 500 عدد ماسک بهداشتی تولید شده است.
وی با بیان اینکه تمام این فعالیت ها با محوریت مرکز خدمات اجتماعی، فرهنگی و قرآنی (اُفق) در امامزادگان صورت گرفته است، بیان کرد: در اجرای این برنامه ها خدام افتخاری امامزادگان همکاری داشته اند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان شمالی همچنین در خصوص موقوفه های امسال از وقف یک قطعه زمین به ارزش یک میلیارد و 400 میلیون ریال در فاروج خبر داد و گفت: واقف خیراندیش علی اکبر کیانی این زمین را وقف امور قرآنی در روستای سه گنبد فاروج کرده است.
در حال حاضر پنج هزارو 736 موقوفه در خراسان شمالی به ثبت رسیده است.
پایان پیام/ 71
: نماینده صندوق اعتباری هنر در منطقه آزاد اروند گفت :عضویت و حضور فعالانه هنرمندان در سایت " پروانه " می تواند درآمد خوبی برای هنرمندان کشور به دنبال داشته باشد و اشتغال آنها را تضمین می کند.
به گزارش ، لیلا یداله زاده اظهار کرد : صندق اعتباری هنر با برنامه ریزی و طراحی اپلیکیشن "پروانه" فضای مناسبی را جهت ایجاد اشتغال پایدار از طریق فضای مجازی برای هنرمندان طراحی و ایجاد نموده است که هنرمندان می توانند در هر گوشه از کشور از این برنامه استفاده و فعالیت های خود را جهت درآمد زایی عرضه نمایند.وی افزود :"پروانه با هدف عمومی سازی دسترسی به آثار فرهنگی و هنری و با مزیت دسترسی مستقیم به هنرمند و آثار وی، با ایجاد بستری برای کشف استعداد میان هنرمندان و صنایع دستی و اشتغال زایی شکل گرفته است.یداله زاده گفت:پروانه در آغازین گام های ایجاد مسیری است تا از زبان هنرمندان این مرز و بوم، راوی هنر و زندگی هنریشان برای مخاطبان باشد؛هنرمندان با استعداد و نو ظهور را یاری نماید تا با مخاطبان آثارشان بیشتر آشنا شده،روایت و تجربه شان از مسیر هنر را به گوش همگان برسانند،تجارب خود را به روز نگاه دارند و آثار خود را در فضایی ساختار یافته و مناسب در قالب اپلیکیشن پروانه عرضه کرده و به فروش برسانند.نماینده صندوق اعتباری هنر در منطقه آزاد اروند با اشاره به اینکه کلیه هنرمندان عضو صندوق اعتباری هنر می توانند با حضور در سایت پروانه به نشانی ( https://iparvaneh.com/pwa/ ) ثبت نام نمایند، بیان کرد : هنرمندان پس از ثبت نام و جهت تائید نهایی و استفاده از مزایایی این سامانه ، به امور هنری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی آبادان مراجعه نمایند.وی خاطر نشان کرد : در این سالها صندوق اعتباری هنر افق روشنی را در پیش گرفته است و اینجانب از آقای" سید حسین سید زاده" مدیرعامل صندوق اعتباری هنر ، خانم " زهرا حق شعار "مشاور صندوق اعتباری هنر و آقای "رضا مردانی" مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی منطقه آزاد اروند که حمایت های خوبی از اهالی فرهنگ و هنر اروند داشته و دارند تشکر و قدردانی می کنم .
مناطق آزاد،خبر مناطق آزاد،اخبار مناطق آزاد،آبادان نیوز،آبادان خبر،منطقه آزاد اروند،خبرمناطق آزاد،اخبارمناطق آزاد،آبادان نیوز،منطقه آزاد اروند،آبادان خبر
به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان، آیت الله سیدمحمد شاهچراغی عصر امروز در دیدار با مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان سمنان اظهار کرد: با حضور حجت الاسلام والمسلمین خاموشی در رأس سازمان اوقاف و امور خیریه، شاهد تحول در اجرای برنامه های اجتماعی در این مجموعه هستیم و باید از این مجموعه تشکر کرد و خداقوت گفت.
وی افزود: علی رغم اینکه بسیاری از افراد قصد داشتند تا دین و علم را در تقابل نشان دهند، مجموعه های مذهبی، بقاع متبرکه و مساجد در کنار بسیاری از مجموعه ها در کنار دانشگاه علوم پزشکی و در خط مقدم مبارزه با کرونا قرار گرفتند.
نماینده ولی فقیه در استان سمنان تصریح کرد: امروز شاهد این مهم هستیم که هر چند به واسطه این ویروس منحوس درهای بقاع متبرکه و اماکن مذهبی بسته شده است، ولی بسیاری از این اماکن به کارگاه های تولید ماسک و اقلام بهداشتی تبدیل شده اند تا بخشی از نیازهای مردم و حتی کادر درمانی را تأمین کنند.
وی با تقدیر از اقدامات صورت گرفته توسط مراکز افق بقاع متبرکه در زمینه توزیع بسته های ارزاق بین نیازمندان عنوان کرد: با توجه به توصیه رهبری در این مقطع همه ما باید به کمک نیازمندان بشتابیم و در جهت تأمین ارزاق و مواد خوراکی موردنیاز آنها گام برداریم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان سمنان نیز در این دیدار ضمن ارائه گزارش مختصری از اقدامات ادارات اوقاف و امور خیریه سطح استان و اعضای خدوم هیأت امنای بقاع متبرکه و اماکن مذهبی گفت: به همت اعضای هیأت امنای امامزادگان استان سمنان و کمک های خیران، تاکنون حدود 6 میلیارد ریال در زمینه تهیه بسته های ضدعفونی و بسته های ارزاق برای توزیع بین اقشار نیازمند هزینه شده است.
حجت الاسلام اسماعیل تدینی افزود: از ابتدای سال و به دلیل شیوع بیماری کرونا درهای بقاع متبرکه و امامزادگان استان بسته است؛ ولی هر مکان مذهبی و امامزاده به کارگاهی تبدیل شده و اعضای خدوم هیأت امنای این اماکن در گوشه و کنار این استان در حال خدمت رسانی در جبهه مقابله با کرونا هستند و ازاین رو می توان گفت بقعه ای تعطیل نبوده و در سنگر دیگری مشغول خدمت بوده اند.
انتهای پیام/74001/م/ق
مریم قدسیه/دبیر سرویس فرهنگ و هنر
تن رنجور و نحیف فرهنگ و هنر اصفهان این روزها و در جدال با کرونا بیش از بیش آسیب دیده و حالا معاونت هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر از خسارت 47 میلیاردی این حوزه در ماه جاری و گذشته می دهد؛ خسارتی که می گوید برای جبران حداقلی اش به اجرای برنامه های لایو در اینستاگرام و ... متوسل شده اند. محمد علی جعفری میزان خسارات واردشده را در دو بخش سینمایی و هنری مقارن با شیوع کرونا و لغو تمام برنامه های فرهنگی نیازمند به تجمع، این طور اعلام می کند: در دو ماه اسفند و فروردین حدود 44 میلیارد به آموزشگاه های مختلف هنری تجسمی، سینمایی، موسیقی، تئاتر، گالری ها و ... استان خسارت وارد شده است، علاوه بر اینکه این بخش ها، چیزی حدود 69 میلیارد عدم النفع داشته اند.او برآورد عدم النفع را میزان خسارتی عنوان می کند که بخش ها و مجموعه های مختلف هنری از اول اسفند 1398 تا پایان فروردین 1399 در نتیجه تعطیلی کارشان با آن مواجه بوده اند.جعفری همچنین خسارت واردشده به بخش سینمایی استان را به طور جداگانه حدود 3 میلیارد برآورد و به حدود یک میلیارد و ششصد تومان عدم النفع این بخش اشاره می کند. این خسارت در دیگر هنرها اعم از مؤسسات تک منظوره هنری مد و لباس، آموزشگاه های فرهنگی هنری در رشته های مختلف، استودیوهای ضبط صدا، سالن های تئاتر و تماشاخانه ها، سالن های کنسرت، نگارخانه ها و ... نیز در استان حدود 44 میلیارد تومان برآورد شده و برای آن 69 میلیارد و 560 میلیون تومان عدم النفع محاسبه شده است.معاون امور هنری و سینمایی ارشاد استان البته محاسبه این آمار را بدون درنظرگرفتن وضعیت هنرمندان و اشخاصی می داند که در هیچ مجموعه ای تعریف نشده اند. یعنی عضو هیچ انجمن گروه، موسسه و آموزشگاهی نیستند و به صورت آزاد و شخصی در حال فعالیت اند.از جعفری درباره برنامه اداره فرهنگ و ارشاد استان برای جبران این خسارات و کمک به قشر آسیب پذیرهنرمند می پرسیم: حرکت در این زمینه در بخش سینمایی آغاز شده است و سینمادارها این شرایط را پیدا کردند که با ورود به سامانه ای که تعیین شد و ثبت نام در آن حدود 10 میلیون وام بدون بهره دریافت کنند تا شاید به نوعی حمایت جزئی اولیه از آنها صورت گیرد.تعلق این وام اما دربرابر خسارت وارده به بخش سینمایی بسیار ناچیز است، علاوه بر اینکه دیگر بخش های این حوزه شامل فیلم سازان و عوامل تولید، آموزشگاه داران، اهالی مؤسسات و دیگر گروه های زیر مجموعه بخش سینمایی را در برنمی گیرد. جعفری با پذیرش این موضوع و اشاره به مشکلات همیشگی اعتباری ارشاد استان می گوید: متاسفانه جبران همه جانبه این خسارات امکان پذیر نیست، ولی برای کمک بیشتر و موثرتر در این زمینه به جلسات وزارت فرهنگ با معاون اول رئیس جمهور و دیگران چشم دوخته ایم تا شاید با تصمیمات تازه کمی کام اهل فرهنگ و هنر را شیرین کنند.او سپس به خبری که برای بخشش بیمه هنرمندان در ماه های اخیر و تمدید مهلت پرداخت حق بیمه آنان اعلام شده اشاره می کند و می گوید: ما در ارشاد استان تابع قوانین کلی هستیم ولی فکر می کنم در حال حاضر باید عزیزان هنرمند از تمدید مهلت پرداخت حق بیمه ها استفاده کنند و البته آن گروهی که دچار آسیب جدی شده اند با مراجعه به صندوق اعتباری هنر و ثبت اسامی شان در انتظار گشایشی هرچند کوچک از سوی این بخش باشند.جعفری در پاسخ به درخواست کمک از سوی گروه های مختلف هنری و پیگیری های اصناف فرهنگی برای حمایت اداره ارشاد والبته وظیفه این نهاد به عنوان یک متولی فرهنگی، تنها راهکار این مجموعه را تسهیل استفاده از ظرفیت مجازی برای ارائه هنری می داند: با توجه به نیاز و پیگیری های اصناف تلاش کردیم راهکارهایی برای حیات حداقلی این مجموعه ها بیندیشیم و در بخش آموزش مجازی برنامه ریزی هایی داشته باشیم. در همین راستا هفته گذشته اولین مجوز اجرای موسیقی در تلویزیون های تعاملی را صادر کردیم که طی آن با همکاری شبکه تیوا اجرایی زنده در یکی از خانه های میراثی جرقویه برگزار شد و ظاهرا گروه اجرایی در تعامل با این شبکه هزینه ای بابت اجرا دریافت کردند. گروه های دیگر هنری نیز می توانند در صورت تمایل از این مجوز بهره مند شوند تا شاید با اجرای کار به این شکل مقدار ناچیزی از خسارت و ضرر این روزهایشان جبران و شرایط برایشان تلطیف شود.او ادامه می دهد: با توجه به بسته بودن دست ما در حمایت مالی از هنرمندان انجام صدور مجوز به گروه ها تنها کاری است که از دستمان برمی آید که به تازگی هم تایید شده است، چون قبلا اداره ارشاد مجوزی با عنوان اجرای لایو نمی داد ولی در شرایط اخیر این قانون تایید شده است که برای اجرا با هر تعداد مخاطبی با توجه به نفوذ فضای مجازی که قبلا امکان پذیر نبود مجوز از ادارات ارشاد استانی اخذ شود.او استقبال اعضای انجمن موسیقی ارشاد را از این جریان نسبتا مثبت ارزیابی می کند و البته انجام اقداماتی از این دست را در بخش های دیگر هنری هم قابل انجام می داند: به تازگی و در ایام درگیری با ویروس کرونا نگارخانه تماشا در اصفهان با مجوز اداره ارشاد به صورت مجازی گشایش شد. این نگارخانه هم اعلام کرده که به نمایش مجازی و فروش آثار هنرمندان در صورت تمایل خواهد پرداخت. امیدواریم فعلا هنرمندان از چنین گشایش های کوچکی در بخش های دیگر مانند تئاتر و... بهره مند شوند تا اوضاع قدری به سامان تر شود.
حجت الاسلام رضا حاجی زین العابدینی در گفت و گو با خبرنگار شبستان در همدان گفت: مساجد و امامزادگان، مکان های مذهبی و فرهنگی از جمله مکان های پرتردد هستند که برای پیشگیری از کرونا تا (30 فروردین) تعطیل شدند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان افزود: با توجه به نزدیک بودن ماه مبارک رمضان امامزادگان و بقاع متبرکه همدان غبار روبی و ضدعفونی می شوند.
وی ادامه داد: در راستای لبیک به فرمایش رهبر معظم انقلاب اوقاف و امور خیریه استان همدان تلاش می کند در قالب بسته های حمایتی به نیازمندان و فقرا و کسانی که به دلیل شیوع ویروس کرونا در استان آسیب دیده اند، کمک کند.
وی اظهار داشت: پس از سخنرانی رهبر معظم انقلاب اسلامی در روز نیمه شعبان و لزوم حمایت از اقشار ضعیف و نیازمند، این اداره کل با کمک خیران ، درصدد اجرای فرمان مقام معظم رهبری است.
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان همدان بیان کرد: در این راستا جلسات مختلف برای هماهنگی و ساماندهی فعالیت ها در خصوص کمک مؤمنانه و همدلی با اقشار آسیب پذیر جامعه انجام شود.
حجت الاسلام زین العابدینی گفت: همدلی ها در کنار هم جلوه پیدا می کند و آنچه در کنار این همدلی ها ارزشمند است آن است که کمک کنیم تا این خدمات در مسیر خودش قرار گیرد.
وی با اشاره به فرمایش های مقام معظم رهبری مبنی بر کمک مؤمنانه به مردم آسیب دیده از کرونا افزود: آنچه رهبری با رزمایش همدلی و کمک مؤمنانه می خواهد این است که در کنار رزمایش مدافعان سلامت حرکت بزرگی نیز برای رفع مشکلات نیازمندان برداشته شود که باعث آرامش نسبی آنها شود.
پایان پیام/ 89
این روزها خسارت های ناشی از کرونا، دامن گیر هر صنف و قشری شده است. در این میان مطبوعاتی ها اما رنج های مضاعفی را متحمل می شوند چرا که آنان پیش از شیوع کرونا نیز با مشکلات متعددی از قبیل بیمه فعالان رسانه ای، کم بودن حقوق و مزایا و مسائل ناشی از گرانی افسار گسیخته کاغذ، دست و پنجه نرم می کردند.
با وجود نقش حیاتی رسانه ها و اطلاع رسانی در دنیای امروز، اما گویا توجه به مسائل این حوزه در کشور همواره قربانی اولویت بندی های بوده است که منشاء آن جدی نگرفتن حیات رسانه ها و دغدغه های فعالان رسانه ای است.
مشکلات معیشتی خبرنگاران و فعالان رسانه ها به یک قصه پُر غصه تکراری بدل شده است و حالا که به واسطه تعطیلی طولانی مدت رسانه های چاپی و مشکلات تلنبار شده روی هم، عده ای حتی ممکن است از کار بیکار شوند و در این میان صدای کسانی که هموراه صدای مشکلات مردم بوده اند، چنان که باید شنیده نمی شود.
مدیرخانه مطبوعات استان زنجان می گوید: کرونا همچون خیلی از موارد متعدد، فعالیت رسانه های چاپی را هم فلج کرده است ولی با این وجود، رسانه ای ها از زمان شیوع کرونا، پا به پای کادر درمان در امر اطلاع رسانی حضور داشته و دارند و با وجود مشکلات در انتشار رسانه های چاپی، از طریق خبرگزاری ها و پایگاه های خبری و فضای مجازی نقش خود را در مدیریت بحران کرونا ایفا می کنند.
یوسف ناصری در خصوص تعطیلی فعالیت رسانه های چاپی در استان طی روزهای شیوع کرونا، اظهار می کند: در واقع ما از ابتدای اسفند سال گذشته تا کنون، فعلا به غیر از انتشار روزنامه ها، شاهد انتشار نشریات نبودیم، البته در روزهای پایانی هر سال تا پایان تعطیلات نوروزی به طور معمول، نشریات منتشر نمی شدند ولی این عدم انتشار به دلیل شیوع کرونا از ابتدای اسفندماه اتفاق افتاد و بعد از تعطیلات نوروزی هم ادامه داشت.
وی می افزاید: در مقطعی هم البته اعلام شد که به دلیل مقابله با شیوع کرونا، نشریات منتشر نشوند و چاپخانه ها جزو صنوفی بودند که باید فعالیتشان تعطیل می شد ولی از چند روز اخیر این ممنوعیت برداشته شده و امیدواریم شاهد انتشار دوباره نشریات باشیم.
ناصری با بیان اینکه به هر حال در اثر کرونا و پیامدهای آنان فعالان حوزه مطبوعات هم متضرر شده اند، می گوید: دولت اعلام کرده است که از اول اسفند سال 98 بیمه بیکاری به شاغلان رسانه ها تعلق می گیرد که این اقدام خوبی است و علاوه بر مزیت حمایت از بیکاران، صاحبان ومدیران رسانه ها هم مجبور نیستند در این ایام که شاغلان از بیمه بیکاری استفاده می کنند، هزینه بیمه برای آنان پرداخت کنند.
وی خاطرنشان می کند: البته این قید در خصوص حمایت از بیکاران در اثر کرونا آورده شده است که کارفرما حق ندارد، پس از پایان دوره بیکاری، شاغلان را اخراج کند ولی در جاهایی ممکن است شیرازه کار چنان از هم گسیخته شده باشد که حتی قطع همکاری هم اتفاق بیفتد.
ناصری ادامه می دهد: آن طور که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرده برای جبران خسارات اصحاب فرهنک و هنر تمهیداتی در نظرگرفته شده ولی فعلا جزییات آن مشخص نیست ولی امیدواریم که این نوع اقدامات بتواند مشکل اصحاب فرهنگ و هنر به ویژه فعالان عرصه مطبوعات را رفع کند.
وی به لزوم اختصاص تسهیلات کم بهره برای رسانه ها و مطبوعات تاکید کرده و می گوید: رکود ناشی از کرونا دامن نشریات و مطبوعات را هم گرفته و این معضل تنها منحصربه حوزه تولید و صنعت نیست و لازم است این موضوع به موازات رسیدگی به دیگر حوزه ها، مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
مدیرمسوؤل رزونامه "زنگان امروز" هم پیرامون مشکلات پیش روی مطبوعات در این روزها، می گوید: روزنامه ها در چاپخانه هایی که از کاغذ رول استفاده می کنند، چاپ می شود و پراکندگی این چاپخانه ها در سطح کشور به صورتی است که هر چند استان را یک چاپخانه پوشش می دهد، برای نمونه از مجموع استان های شمال(گیلان) شمال غرب و غرب کشور (لرستان، کرمانشاه، کردستان و همدان) فقط همدان چاپخانه رول دارد و روزنامه های استان های یاد شده باید در همدان یا تهران به چاپ برسند، همین عامل باعث شد که از اسفند ماه گذشته تا کنون که رفت و آمدها محدود و اتوبوس های مسافری متوقف شد، نقل و انتقال روزنامه ها با مشکل جدی مواجه و گاهی به ناچار از آژانس های سواری استفاده شد که نرخ حمل و نقل را تا 10 برابر افزایش می داد.
مصطفی ارفعی ادامه می دهد: مشکل بعدی توزیع روزنامه در داخل استان و شهر بود که هم محدودیت آمد و شد و هم امتناع موزع ها سبب بالا رفتن نرخ توزیع می شد؛ از طرفی فروش روزنامه ها در دکه ها 90 تا 00 درصد کاهش یافت و به جهت تعطیلی برخی دکه ها امکان فروش هم میسر نشد.
وی می افزاید: این مسائل در اشتراک روزنامه هم تاثیر گذاشت و برخی مشتریان از ترس کرونا و آلوده بودن روزنامه ها از ادامه اشتراک صرف نظر کردند، تعطیلی اداره ها و مشکلات پیش آمده، باعث کاهش آگهی های دولتی به عنوان مهمترین منبع درآمدی روزنامه ها در استان زنجان شد.
مدیرمسوؤل رزونامه "زنگان امروز" می گوید: از آنجا که روزنامه های استان روزانه و مرتب منتشر شده، تحمیل هزینه های کمرشکن گفته شده همراه با کاهش درآمد حاصل از فروش، اشتراک و آگهی ضرر و زیان فراوانی را به همراه داشت.
معاون امور فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان هم در خصوص خسارت های وارد شده بر مطبوعات و فعالان مطبوعاتی در اثر شیوع کرونا، می گوید: بر اساس دستورالعملی که از مرکز ابلاغ شده، برآوردی از خسارت ها در حوزه فرهنگ و هنر در استان انجام شده که مطبوعات نیز جزوی از آن است.
ابراهیم قاسمی با بیان اینکه مجموعه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی از هیچ تلاشی برای رفع مشکلات اصحاب فرهنگ و هنر دریغ نمی کند، می افزاید: همه شاهد بودند که با وجود تعطیلی رسانه های چاپی، اطلاع رسانی در کشور تعطیل نشد و این برخاسته از حس مسئولیت اصحاب رسانه در همراهی برای مهار کرونا است به طوری که اکنون شهروندان در نتیجه فعالیت های مجاهدانه اصحاب رسانه، اخبار و اطلاعات خود را از رسانه های رسمی و شناسنامه دار دریافت می کند.
گفتنی است در زمان حاضر 85 رسانه در استان زنجان مجوز فعالیت دارند.
انتهای پیام
