
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در متن پیام سید عباس صالحی آمده است:
خانواده هنر نمایش در چهار سال اخیر مطابق با تقویم رسمی، در هفتمین روز فروردین روز ملی هنری را گرامی می دارند که قرین بین المللی آن عمری 59 ساله دارد. گرامیداشتی برای به یادآوردن آنان که زندگی شان با کلمات و جان بخشی به آن بر صحنه نمایش، پیوند خورده است .
پاسداشت نمایش سازان و تماشاچیان آن ها، این بار اما نه با در کنار هم بودن که در سینه فردفرد آنان و دیگرانی که از دغدغه بیماری گسترش یافته در جهان اندوهگینند، برگزار خواهد شد. واقع شدن روز اهالی نمایش که امکان اندیشیدن به رویاها را بر صحنه مجسم می کند با بهارِ طبیعت که همواره و در هر حال فرخندگی می بخشد، به فال نیک می گیریم .
این روز ارجمند بر اهالی نمایش و دوست دارانشان گرامی باد. امید که جان پاک شان از گزند اندوه در امان باشد .
به گزارش مرکز ر وابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در متن توئیت سید عباس صالحی آمده است:
جهان درگیر کرونا و ایران درگیر تحریم و کرونا.
شرایط کشورمان برای جهان ملموس تر شده است.
این فرصت هم کلامی ایران را با وجدان های بیدار جهان از دست ندهیم.
به گزارش مرکز ر وابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در متن توئیت سید عباس صالحی آمده است :
سنت ها و فرهنگ ایران زمین چشمه سار جوشان خلاقیت است .
طراح هرمزگانی این طرح و طرح های مشابه را با رنگ های متنوع، برای دوران مراقبت از # کرونا ارایه کرده است .
“بُرکانو” اثر جدید طراح هرمزگانی برای دورانِ بدون ماسک
براساس بیانیه ای که رامین چمنی در صفحه شخصی خود منتشر کرد، این طرح ها را برای تنوع در پوششِ مراقبتی روزهای پیشِ رو به همراه ترکیب رنگ های زیبا با هویت اصیل برقع هرمزگانی طراحی کرده است.
طراح این پوشش، ضمن تشکر از حمایت انجمن طراحان لباس هرمزگان از تیم همکاران خود در شکل گیری و اجرای “برکانو” به ویژه خانم ها دکتر آزاده آریانا، سارا پور تقی، مریم راه پیما، حلیمه دهقانی تشکر کرد .
متن بیانیه این اثر بدین شرح است :
امروز شاید ناچار هستیم لایه های بی رنگ استرس را بر چهره ی خودمان و زندگی مان تحمل کنیم،
من از شما دعوت می کنم بیایید به زبان مشترک تمدن هایمان رجوع کنیم، هنر؛
من و همکارانم بخشی از اصالت تمدنِ مناطق جنوب ایران را با زبان مشترک هنر ترکیب کردیم و پوششی ساختیم برای گذار از اجبارِ بی رنگ به اختیارِ هزار رنگ .
“برکانو” مشوق خانواده ها برای استفاده از ماسک و تلطیف روحیه استفاده کنندگان است
رضا کمالی زرکانی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان نیز ضمن تقدیر از رامین چمنی به عنوان طراح و ایده پرداز این اثر و تیم حرفه ای ایشان از انجمن طراحان لباس هرمزگان متشکل از خانمها: دکترآزاده آریانا(سرپرست) ، سارا پورتقی،مریم راهپیما و حلیمه دهقانی که از مدرسان دانشگاه فنی و حرفه ای هرمزگان هستند بیان داشت: “برکانو “ که کاملا منطبق و هماهنگ با پوشش و لباس زنان هرمزگانی است پاسخی عالمانه و خلاقانه به شرایط فعلی جامعه و شیوع بیماری کرونا و تبدیل تهدید به فرصت است.
رییس کمیته فرهنگی و اطلاع رسانی ستاد مبارزه با بیماری کرونا هرمزگان در خصوص ویژگی های (برکانو) بیان کرد:همانگونه که از نام این طرح مشخص است این محصول الهام گرفته از برقه زنان و دختران هرمزگانی است که با ایجاد تغییرات اصولی و حفظ ماهیت زیبایی و بهداشتی آن به محصولی مناسب و تشویق کننده برای شرایط فعلی جامعه تبدیل شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان اضافه کرد: (برکانو ) کاملا قابل شستشو و استفاده مکرر هست و رویه بیرونی آن از تزیینات و دست دوزی های هرمزگانی که از تنوع فراوان برخوردار است استفاده شده و بیش از ده طرح مختلف با ترکیب ،تزیینات و رنگ های مختلف برای ذائقه های مختلف تولید شده است.
وی افزود: هنرمندان هرمزگان در رشته های مختلف برای این ایام برنامه های مختلفی در فضای مجازی جهت تشویق مردم برای در خانه ماندن زیر نظر کمیته فرهنگی و اطلاع رسانی مبارزه با بیماری کرونا تولید و از طریق رسانه های جمعی منتشر شده است.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در متن توئیت سید عباس صالحی آمده است :
جشن های شعبانیه، ایام شادمانی مذهبی ایران است .
در روزهای کرونا نمی توان شادمانی جمعی داشت، اما
می توان جمعی را شادمان کرد .
سهم عیدانه نوروزانه و شعبانیه را به خانه ها ببریم، گرهی از زندگی شان باز کنیم و لبخندی بر لبان شان بنشانیم .
رئیس جمهور از اختصاص رقم هفتاد و پنجاه هزار میلیارد تومان برای حمایت از صنایع در راستای حفظ فضای کسب و کار، چرخه تولید و فرصت های شغلی سخن به میان آورد؛ اما این رقم متوجه صنایع شده و محوریت آن به وزارت صمت سپرده شده، حال آنکه انتظار می رود، دست کم پنج درصد از این تسهیلات متوجه حوزه فرهنگ شود؛ عرصه ای که در چند سال اخیر با بحران مالی مواجه بود و به شکل طبیعی این بحران تشدید می شد و اکنون فعالانش با تنگنای بی سابقه ای مواجه هستند.
به گزارش تابناک ؛ تشدید دشواری فعالیت مطبوعات متاثر از فضای کسب و کار پیش بینی که تابناک در طول سال نود و هشت درباره سال جاری بارها انجام داد و راهکارهایی نیز مورد اشاره قرار گرفت که شاید اکنون برای اجرایشان دیر شده باشد. اکنون برخی گزارش ها از آن موج تازه تعدیل روزنامه نگاران حکایت دارد که بر اساس آن، از ابتدای اسفندماه تا امروز دست کم سی خبرنگار و عکاس مطبوعات با خاتمه قرارداد شغلی، کار خود را از دست داده و تعدیل شده اند.
در سایر بخش ها نیز وضعیت بهتری نیست و با وجود آنکه سالن داران هر سال درآمد کلانی دارند، شنیده های تابناک حکایت از آن دارد که برخی صاحبان سالن های سینما، اقدام به تعدیل و یا ارائه مرخصی بی حقوق نموده اند. اقدام سازمان سینمایی در پرداخت حق بیمه کارکنان سالن های سینما در این دوره خاص زمانی، اقدام هوشمندانه ای برای کاهش احتمال اخراج شان از سوی صاحبان سالن ها بود؛ اما وضعیت به مراتب دشوارتر از اینهاست. در حوزه تولید نیز تعطیلی پروژه ها برای تهیه کنندگان و سرمایه گذاران بی هزینه نخواهد بود.
در عرصه کتاب، مشخص نیست امسال شاهد برگزاری نمایشگاه کتاب پس از ماه رمضان و در خردادماه که بخشی از منابع مالی ناشران را تامین می کرد باشیم و قطعی نیست و چه بسا این اتفاق رخ ندهد؛ هرچند با توجه به افزایش شدید قیمت کاغذ و افزایش هزینه های کلی خانوار، هم خرید نسخ چاپی برای گروه بزرگی دشوار است و هم اساساً کتاب از سبد خرید گروهی از مردم خارج می شود. گروهی این گزینه را با نسخه الکترونیک کتب جایگزین کرده اند که اگرچه اقدامی مقرون به صرفه و در راستای حفظ طبیعت است، صنایع نشر و چاپ را بیش از پیش تحت فشار قرار خواهد داد.
در حوزه موسیقی، درآمد اصلی همواره نه متکی بر فروش آلبوم ها، بلکه حاصل کنسرت ها بوده و هزینه آلبوم های موسیقی نیز از محل کنسرت ها تامین می شده که قاعدتاً در این شرایط، امکان کنسرت نیست و گروهی خوانندگان و نوازندگان برای روحیه دادن به مردم، کنسرت های آنلاین را در دستور کار قرار داده اند. در عرصه هنر های تجسمی نیز امکان برگزاری نمایشگاه و حراج نخواهد بود و به همین ترتیب در حوزه تئاتر نیز وضعیت مشابهی حاکم است. اساساً محصول هنری در فضای جمعی به درآمدزایی و بازگشت سرمایه و سود می رود و اکنون چنین اجتماعات با سلامت عمومی در تضاد است.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در جلسه ستاد اقتصادی دولت به منظور بررسی آثار شیوع بیماری کرونا، با بیان اینکه دولت در کنار اقداماتی که در بخش بهداشت و درمان انجام داده، در زمینه اقتصادی و معیشت مردم و کمک به کسب و کار های آسیب دیده از کرونا نیز فعال است و هیچ یک از این ها فدای دیگری نخواهند شد، اعلام کرد: کسب و کار هایی که صدمه دیدند، مشروط بر اینکه کارگری را اخراج نکرده باشند و نکنند، اگر بنگاهی صدمه دیده و کارگری را اخراج نکرده باشد تسهیلات ارزان قیمتی را در اختیار آن ها قرار می دهیم. در این زمینه، وزارتخانه های صمت و رفاه و بخش اقتصادی دولت، برنامه ریزی و تعیین و جدول آن را مشخص می کنند و در مجموع هفتاد هزار میلیارد تومان را برای این کار مدنظر قرار دادیم. انشاءالله بانک مرکزی با همکاری بانک ها این اقدام را انجام خواهد داد.
آن گونه که تعابیر رئیس جمهور نشان می دهد، محور پرداخت این تسهیلات صنایع و مجموعه تولیدی و صنعتی است که زیرمجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت فعالیت می کنند، حال آنکه حوزه فرهنگ به عنوان یکی از حوزه های به شدت در معرض آسیب، تحت نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعال است. از این منظر، انتظار می رود وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هماهنگی های لازم را با رئیس دولت درباره اختصاص بخشی از این تسهیلات عظیم برای حفظ موجودیت فرهنگ و هنر ایران در این دوران سخت، داشته باشد و در واقع این عرصه کلیدی در این توزیع کمک ها دیده شود.
به نظر می رسد ضروری است، دست کم پنج درصد از این تسهیلات، معادل 3750 میلیارد تومان از مجموع رقم 70000 میلیارد تومانی اختصاص یافته، به حوزه فرهنگ تعلق گیرد تا بتوان شاهد دوام این حوزه در این دوره بود. با توجه به وضعیت غیرطبیعی، قاعدتاً این تسهیلات باید به اهالی فرهنگ که زمینه عرضه محصولات شان در این دوره زمانی یا وجود ندارد یا بسیار محدود است با تاخیر دست کم شش ماهه همراه شد. در صورت در نظر گرفتن چنین ملاحظاتی، می توان امیدوار بود فرهنگ از دل این بحران که با بحران های اقتصادی سال های پیشین پیوند خورده، جان سالم به در ببرد.
به گزارش سینماپرس ، ستاد بزرگداشت شهیدان عرب سرخی و طباطبائی نژاد شکایت خود را علیه سلبریتی هتاک صبا کمالی به دفتر دادستان تهران ارسال کرد.
محمدرضا عرب سرخی دبیر ستاد بزرگداشت شهیدان عرب سرخی در گفت وگو با خبرنگاران جوان در این باره گفت: صددرصد سلبریتی ما صدقه سر اهل بیت (ع) و نظام مقدس جمهوری اسلامی به جایی رسیده اند که نود درصد آن ها محلی از اراب ندارند و متأسفانه مانند این بازیگر نما به مقدسات ملت شهید پرور توهین می کنند که قطعأ به صورت کیفری پیگیری خواهد شد.
وی ادامه داد: در ضمن به وزیر ارشاد هشدار می دهم در صورت عدم ورود به این موضوع از ایشان هم شکایت خواهیم کرد. خط قرمز ملت ایران اهل بیت (ع) است.
به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، سفر دانشگاهیان به عتبات هر سال در دو نوبت برگزار می شود که نام نویسی از دانشگاهیان یک بار در نیمه اول سال و یک بار نیز اواسط نیمه دوم سال آغاز می شود.
اعزام بیش از 100 کاروان دانشگاهی به عتبات در ماه های رجب و شعبان
سال گذشته با توجه به نشیب و فرازهایی که سفر به عتبات داشت، از تغییر هزینه سفر تا محدودیت های اعزام زائران و حتی ناآرامی های عراق، سفر دانشگاهیان به عتبات نیز با نوساناتی همراه بود.
اعزام دانشگاهیان در بیستمین دوره سفر دانشگاهیان به عتبات که سال 97 نام نویسی از زائران آن آغاز شده بود، تا اوایل اردیبهشت ماه سال گذشته ادامه داشت و با توجه به استقبال زیاد دانشگاهیان برای سفر به عتبات در ایام نوروز و حتی ماه های شعبان و رمضان، تعداد کاروان ها نیز افزایش یافت، به طوری که در آن دوره 340 کاروان به عتبات مشرف شد که بیش از 150 کاروان در ایام نوروز تا اواخر شعبان به این سفر اعزام شدند.
حذف هزینه ویزا و پرداخت مابه التفاوت هزینه آن
همچنین با توجه به حذف هزینه ویزای عراق از 20 فروردین ماه، با توجه به اینکه بیشتر زائران کاروان های دانشگاهیان هزینه سفر را پرداخت کرده بودند، پس از ابلاغ دستورالعمل حذف هزینه ویزا از زائران، افرادی که پس از 20 فرودین ماه به عتبات مشرف شدند، مابه التفاوت هزینه ویزا را با مراجعه به بانک ملت دریافت کردند که این مبلغ حدود 500 هزار تومان بود.
آغاز نام نویسی بیست ویکمین دوره سفر دانشگاهیان به عتبات
پس از آن نام نویسی در بیست ویکمین دوره اعزام دانشگاهیان به عتبات از اواخر خردادماه آغاز شد و دانشگاهیان پس از اتمام امتحانات تیرماه عازم عتبات شدند. به نظر می رسید که با توجه به حذف هزینه ویزا، هزینه سفر به عتبات نیز کاهش یابد اما به دلیل نوسانات ارزی این امر اتفاق نیفتاد و هزینه سفر به عتبات چندان تغییری نکرد.
اعزام بیش از 10 هزار دانشگاهی به عتبات در دوره بیست ویکم
هر ساله کاروان های دانشجویی در قالب کاروان های دختران دانشجو، پسران دانشجو و متأهلان پیش بینی می شود. بر همین اساس، در بیست ویکمین دوره اعزام دانشگاهیان به عتبات، دانشجویان دختر از 27 تیرماه تا اول شهریورماه و دانشجویان پسر از اول شهریورماه تا 15 مهرماه به عتبات مشرف شدند و قبل از اربعین 98 پرونده اعزام دانشگاهیان به عتبات بسته شد و در این دوره حدود 10 هزار نفر عازم عتبات شدند.
همچنین سازمان حج و زیارت نیز حدود 10 روز قبل از اربعین اعزام به عتبات را متوقف می کند تا روند نام نویسی و اعزام زائران پیاده روی اربعین به خوبی انجام شود.
برنامه های ستاد عتبات دانشگاهی برای همراهی با زائران اربعین
در ایام اربعین نیز بسیاری از دانشگاهیان همراه با سایر زائران پیاده روی اربعین عازم عراق شدند که ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان به منظور استفاده از فضای معنوی این همایش عظیم برنامه هایی را تدارک دید که ختم صلوات برای سلامتی امام زمان (عج)، راه اندازی سامانه اطلاع رسانی جایگاه موکب های ایرانی، برگزاری مسابقه و همچنین اهدای بسته های فرهنگی و بدرقه زائران در مرز شلمچه از جمله این اقدامات به شمار می رود.
توقف سفرهای زمینی به عتبات
پس از اربعین حسینی و با توجه به اتفاقات و شرایط عراق، سفر به عتبات متوقف شد و حتی سازمان حج و زیارت نیز تنها اقدام به اعزام زائران به عتبات به صورت هوایی کرد و سفرهای زمینی نیز متوقف شد.
با توقف سفرهای زمینی به عتبات و نبود امنیت لازم برای زائران، ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان هم که هر سال اواخر پاییز از متقاضیان سفر به عتبات نام نویسی می کرد، اطلاعیه درباره زمان برپایی این سفرها اعلام نکرد.
اواسط دی ماه پس از شهادت سردار سلیمانی در فرودگاه بغداد، تحولات عراق هم به سمت و سویی دیگر رفت و شهادت این سردار رشید اسلام بسیاری از مردم عراق را هم شوکه کرد و تحولات این کشور به سمت و سویی دیگر کشیده شد و با تشییع سردار سلیمانی در شهرهای کاظمین، کربلا و نجف، بار دیگر امنیت به این شهرها بازگشت و اتحاد مسلمانان جلوه گر شد.
نام نویسی بیست ودومین دوره اعزام دانشگاهیان به عتبات/ فراهم شدن اعزام دختران دانشجو بعد از دو رو ز
با برقراری آرامش نسبی در عراق، اخباری مبنی بر آغاز نام نویسی در بیست ودومین دوره اعزام دانشگاهیان به عتبات شنیده شد و در نهایت 27 بهمن ماه به صورت رسمی نام نویسی از متقاضیان سفر دانشگاهیان به عتبات آغاز شد. با آغاز نام نویسی دانشگاهیان به عتبات، حجت الاسلام والمسلمین مرتضی مطهری پور، رئیس ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان با بیان اینکه با توجه به محدودیت موجود تمرکز به اعزام افراد متاهل خواهد بود، تصریح کرد: در این دوره دانشجویان مجرد دختر اعزام نمی شوند و تنها افراد متاهل و پسران مجرد به عتبات مشرف خواهند شد.
اما دو روز از آغاز نام نویسی دانشگاهیان به عتبات نگذشته بود که رئیس ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان از فراهم شدن امکان نام نویسی دختران دانشجو در بیست ودومین دوره اعزام دانشگاهیان به عتبات خبر داد.
بر اساس اعلام ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان 150 کاروان قرار شد تا در بیست ودومین دوره اعزام دانشگاهیان به عتبات مشرف شوند که طبق هر دوره زائران پس از نام نویسی به قید قرعه انتخاب شده و بر اساس زمان بندی به عراق اعزام می شدند.
کرونا مانع تشرف دانشگاهیان به عتبات هم شد
قرعه کشی زائران قرار شد تا پنجم اسفندماه صورت گیرد و زائران دانشجو طی 40 روز از 18 اسفندماه 27 فروردین ماه به این سفر معنوی مشرف شوند . اما با شیوع ویروس کرونا در کشور و همچنین منطقه و پس از آن بسته شدن مرزها و توقف سفر به عتبات، اعزام دانشگاهیان به عتبات نیز متوقف شد و ستاد عتبات دانشگاهیان در اطلاعیه ای از لغو این سفرها خبر داد.
افزایش کاروان ها و لغو سفرها
با این امر سفر دانشگاهیان به عتبات نیز سال گذشته تنها در یک دوره برگزار شد و زائران دانشجو که برای اعزام در ماه های رجب و شعبان نام نویسی کرده بودند، به دلیل شرایط موجود امکان تشرف نداشته و در صف انتظار باقی ماندند. در مجموع سال گذشته با وجود افزایش تعداد اعزام دانشگاهیان در دوره اول، شاهد لغو سفرها در دوره دوم بودیم.
به گزارش فارس، یکی از مهم ترین تسهیلاتی که ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان به زائران دانشجو عرضه می کند، اعطای وام کم بهره برای این سفر معنوی است، به طوری که برای سفرهای زمینی یک میلیون و 500 هزار تومان و برای سفرهای هوایی 3 میلیون تومان وام به هر کدام از دانشگاهیان تعلق می گیرد.
انتهای پیام/
به گزارش خبرگزاری مهر ، در پیام تسلیت حجت الاسام خاموشی آمده است:
بسم الله الرحمن الرحیم
الَّذِینَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِیبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ
شنیدن خبر درگذشت حجت الاسلام سیف الله سهرابی رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان نکا موجب تالم و تأثر خاطر گردید.
ایشان در دوره مدیریت خود چه در سازمان اوقاف و امور خیریه چه در سازمان تبلیغات اسلامی منشأ آثار و برکات بسیاری در عرصه فعالیت های دینی، فرهنگی و تبلیغی بودند.
فقدان این روحانی معزز را به خانواده محترم ایشان ، همکاران خدوم سازمان اوقاف و امور خیریه و سازمان تبلیغات اسلامی تسلیت می گویم و از خداوند متعال برای آن مرحوم علو درجات و رحمت واسعه مسئلت می کنم.
کد خبر 4886519
خبرگزاری شبستان، گروه قرآن و معارف، حجت الاسلام سیدمهدی خاموشی ،نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در پیامی درگذشت سیامک صرافت عضو گروه کارگردانی مجموعه در امتداد فلق و از کارگردانان جوان سینما و تلویزیون را تسلیت گفت.
در این پیام تسلیت آمده است :
بسم الله الرحمن الرحیم
الَّذِینَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِیبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ
متاسفانه باخبر شدیم آقای سیامک صرافت از اعضای گروه کارگردانی مجموعه در امتداد فلق بر اثر سانحه ای به رحمت خدا رفته اند .
ایشان از جمله کارگردانان جوان و با اخلاق کشور بودند که علاوه بر ساخت سریال های موفق تلویزیونی نقش بسزایی در ارتقای کیفی مجموعه در امتداد فلق و معرفی فعالیت های روحانیون مستقر در مناطق محروم و همچنین مستند های در حال ساخت سازمان اوقاف و امور خیریه داشته اند .
این جانب درگذشت ایشان را به بازماندگان و خانواده محترمشان تسلیت می گویم و از خداوند متعال برای آن مرحوم علو درجات و رحمت واسعه مسئلت می کنم .
پایان پیام/ 40
سرویس موسیقی هنرآنلاین: پیمان بزرگ نیا نوازنده و پژوهشگر و موسیقی نواحی درباره فعالیت این روزهای خود به هنرآنلاین گفت: قرار بود در ایام عید کنسرت برگزار کنیم ولی به خاطر شرایطی که در کشور به وجود آمد مجبور شدیم همه برنامه های خود را تعطیل کنیم.
او اضافه کرد: معمولاً در ایام عید برنامه های زیادی برگزار می شود و معیشت نوازندگان از این راه تأمین می شود ولی متأسفانه امسال همه گرفتار شده اند و نمی دانند باید چه کار کنند. بسیاری از گروه ها هستند که وابستگی چندانی به جشنواره ها ندارند ولی معمولاً سال های گذشته در ایام عید وقت خالی نداشتند و در اماکن تفریحی موسیقی اجرا می کردند ولی الآن متضرر شده اند. درواقع همیشه چشم امید آن ها به برنامه هایی بود که از اواسط اسفندماه تا پایان فروردین برگزار می کردند ولی امسال دست آن ها به جایی بند نیست و واقعاً گرفتار شده اند.
این نوازنده درباره راه حل این اتفاق ها عنوان کرد: اگر گروه های موسیقی از طرف معاونت هنری یا صندوق اعتباری هنر حتی شده در حد یک وام حمایت نشوند مشکل آن ها حل نخواهد شد چون آن ها جز موسیقی هیچ کار و منبع درآمد دیگری ندارند.
بزرگ نیا در پایان اظهار کرد: برخی از آن نوازنده ها و موسیقیدان ها مکتب خانه و آموزشگاه داشتند که آموزشگاه های آن ها از اسفندماه تعطیل شد. به نظر من از کرونا بدتر، درد بی پولی است و آن ها در این شرایط سخت نمی توانند کاری انجام بدهند.
به گزارش ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین محمد نوروزپور با اشاره به ابلاغیه ای که از سوی معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه به ادارات اوقاف و امور خیریه استان ها برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا ارسال شده است، گفت: با توجه به شیوع این بیماری، بقاع متبرکه و اماکن مذهبی هم در آسیب و خطر هستند؛ در همین راستا هفته گذشته توسط معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان، بخشنامه ای به ادارات اوقاف و امور خیریه استان ها ابلاغ شد که در آن تذکرات لازم در زمینه رعایت نکات بهداشتی قید شد و هیأت امنای بقاع متبرکه شهرستان ها موظف شدند نکات بهداشتی را لحاظ کنند؛ به عنوان مثال اگر قبلاً روزی یک بار این مراکز تمیز و استریل می شد، هم اکنون حداقل روزی دو تا سه بار این کار انجام می شود.
وی افزود: همچنین طی این ابلاغیه تأکید شده که نسبت به استریل کردن کتاب ها، ادعیه و جانمازها و مهرها هم اقدام کنند و در حد توان از مهرهای سنگی استفاده کنند که قابل شستشو باشد. طی گزارش هایی که از بقاع متبرکه داریم، این قضیه به صورت جدی در همه بقاع متبرکه رعایت می شود.
نوروزپور اظهار کرد: از هیات امنای بقاع متبرکه درخواست شده در این روزها که مشکل شیوع ویروس وجود دارد، از برگزاری مراسمی که اجتماعات مردم در آنها شکل می گیرد، خودداری کنند و برنامه اجتماعاتی نداشته باشند. از آنجا که شرایط هر استانی شاید با استان دیگر متفاوت باشد، لذا به مسئولان در اوقاف و امور خیریه استان ها توصیه شده با شورای تأمین استان ها و شبکه بهداشت استان موظف به همکاری هستند؛ حتی اگر به تعطیلی بقعه بیانجامد.
وی همچنین عنوان کرد: در همین راستا در برخی استان ها نماز جماعت در بقاع لغو شده است و برخی ممنوعیت تردد به وجود آورده اند و توصیه شده که اگر بقعه ای کار عمرانی دارد، از این فرصت استفاده کنند و اطراف ضریح را ببندند و کارهای عمرانی را انجام دهند و در برخی امامزاده ها این اتفاق افتاده است.
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی از هموطنانی که آثار بیماری را در خود مشاهده می کنند خواست تا در امامزاده ها و اماکن عمومی حاضر نشوند.
وی ادامه داد: در بعضی از بقاع متبرکه با توجه به اینکه بحث کمبود ماسک مطرح است، هیأت امنای بقاع بصورت خودجوش ماسک و ژل های ضدعفونی را که از قبل در انبارهای بقاع برای استفاده خدام تهیه کرده اند به زوار و رهگذران هدیه داده اند تا از شیوع این آسیب جلوگیری شود.
نوروزپور افزود: با توجه به مصوبه شورای تأمین استان ها، خیلی از بقاع متبرکه استان ها تعطیل شده اند. به عنوان مثال در استان مازندران که طبق اعلام استانداری، هتل ها و مهمانپذیرها تعطیل شدند، اداره کل اوقاف استان هم مهمانسراهای امامزاده ها را تعطیل کرده و در ایام نوروز هم بستگی به شرایط دارد؛ اگر این مشکل رفع شود و در ایام عید نوروز مشکلی نداشته باشیم و شورای تأمین استان اسکان در جوار بقاع متبرکه را صلاح دانست ما هم تبعیت می کنیم.
نوروزپور اضافه کرد: نذر ماسک و مواد ضدعفونی نیز خودجوش انجام شده است، چون در برخی شهرستان ها کمبود ماسک و مواد ضدعفونی بوده، برخی از خیرین هم در این زمینه همکاری کرده اند و از این به بعد هم خیرین بزرگواری که در این زمینه نذورات داشته باشند، هیأت امنای بقاع متبرکه آمادگی دارند که این نذورات را دریافت کنند و در اختیار زائران و سایر مردم قرار دهند.
وی افزود: خیلی از بقاع در مسیر عبور مردم قرار دارند که برای اقامه نماز افرادی در آن جا حضور پیدا می کنند که باید به مردم خدمت رسانی شود؛ سوای بحث زیارت، خدمات و امکانات در اختیار آنها قرار گیرد، به همین منظور درمانگاه ها را با کمک شبکه های بهداشت استان فعال کرده ایم و بقاعی که درمانگاه و بیمارستان دارند، اگر مورد مشکوک ببینند به بیمارستانی که در آن استان یا شهرستان برای کرونا در نظر گرفته شده منتقل می کنند و طی گزارشی که از برخی استان ها اعلام شده، گاهی موارد مشکوکی بوده که سریعاً با آمبولانس به بیمارستان مخصوص ارجاع داده شده اند.
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: بروشورهایی آماده شده که اعضای هیأت امنای بقاع متبرکه جهت پیشگیری از انتقال کرونا و راهکارهای مقابله با آن در اختیار مردم قرار می دهند و بعضاً از پزشک هایی دعوت کرده اند که در اتاق های مشاوره حضور داشته باشند تا راجع به این بیماری اگر سؤالاتی وجود دارد، پاسخ دهند.
وی در پایان تاکید کرد: بسیاری از خادمان افتخاری نیز اعلام آمادگی کرده اند که برای ضدعفونی و استریل کردن مرتب امامزادگان به خدام کمک کنند؛ چون نیاز است که روزی چند مرتبه ضدعفونی بقاع انجام شود؛ بنابراین خدام افتخاری برای این منظور به کمک خادمان آمده اند.
انتهای پیام
به گزارش ایکنا؛ حسن بلخاری، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، در پیامی که در اختیار ایکنا قرار داده، فرا رسیدن سال 1398 را تبریک گفته است که در ادامه مشروح این پیام را می خوانید؛
یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ، یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ، یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ، حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ؛ ای دگرگون کننده دل ها و دیدگان، ای تدبیرکننده شب ها و روزها و روزگاران، ای گرداننده سال ها و حال ها، حال ما و ملت ما را به زیباترین و نیکوترین حال ها بگردان .
در ابتدا حلول سال جدید را خدمت تمامی ملت شریف و گرانقدر و ارجمند ایران تبریک و تهنیت عرض می کنم. ان شاالله که پس از گذر از سال بسیار سخت 1398، سال 1399 بنا به بشارت قرآن که می فرماید إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا ، سال شادی و نشاط و سرافرازی و زدایش غم از چهره ملت بزرگ و شریف ایران باشد.
سال سختی را پشت سر گذاشتیم و بخشی از تبعات آن همچنان وجود دارد، از جمله مسئله ویروس کرونا که مهم ترین پادزهر این بیماری نیز این است که در منازل بمانیم و دستورات بهداشتی را رعایت کنیم تا این خطر نیز مانند دیگر خطرات که از سر ملت ایران گذشته است، بگذرد.
در خانه ماندن ضمن اینکه ما را از بیماری مصون می دارد، لطف دیگری را هم دارد و آن اینکه متوجه می شویم در سال های قبل چه سنتِ گرانقدری در دید و بازدیدها و صله ارحام داشتیم. گاهی، نداشتن ها شوق ما و در حقیقت تقدیر و تکریم ما را نسبت به آنچه داشتیم، بالاتر می برد. دید و بازدیدهایی داشتیم و الآن نداریم و از این خطر که گذشتیم، ان شاالله بیشتر به هم توجه و محبت کنیم.
این آیه که می فرماید إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا بشارت قرآن است و گاهی برخی از عرفا، خوف را طلب می کردند، به شادی و نشاط و امیدواری آن. یعنی اینکه فرمود همراه با سختی آسانی است، گاهی طلب سختی می کنند تا به آسانی بعد از آن برسند. یقین بدانید که رسید مژده که ایام غم نخواهد ماند، چنان نماند و چنین نیز هم نخواهد ماند ، این را باور داشته باشیم که هم بشارت قرآنی است و هم لسانی است که متأثر از قرآن بوده است.
حافظ در جای دیگری می گوید ای دل غمدیده حالت به شود دل بد مکن، وین سر شوریده باز آید به سامان غم مخور؛ دور گردون گر دو روزی بر مراد ما نگشت، دائما یکسان نباشد حال دوران غم مخور؛ هان مشو نومید چون واقف نه ای از سر غیب؛ باشد اندر پرده بازی های پنهان غم مخور؛ حافظا در کنج فقر و خلوت شب های تار، تا بود وردت دعا و درس قرآن غم مخور . قطعاً ان شاالله این ایام غم و محنت به سر می آید و روزهای شادی و نشاط در انتظار ملت شریف ما خواهد بود.
باز هم تفألی به حافظ می زنم و دعای من به ملت ایران است که تنت به ناز طبیبان نیازمند مباد، وجود نازکت آزرده گزند مباد؛ سلامت همه آفاق در سلامت توست، به هیچ عارضه شخص تو دردمند مباد؛ جمال صورت و معنی ز امن صحت توست، که ظاهرت دژم و باطنت نژند مباد؛ در این چمن چو درآید خزان به یغمایی، رهش به سرو سهی قامت بلند مباد؛ در آن بساط که حسن تو جلوه آغازد، مجال طعنه بدبین و بدپسند مباد؛ هر آن که روی چو ماهت به چشم بد بیند، بر آتش تو به جز جان او سپند مباد؛ شفا ز گفته شکرفشان حافظ جوی، که حاجتت به علاج گلاب و قند مباد .
برای همه شما عزیزان سالی مبارک و میمون و فرخنده از درگاه خداوند متعال خواستارم.
والسلام
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
انتهای پیام
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، مهدی وجدانی مدیر سابق روابط عمومی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در برنامه نوروز 1399 شبکه جِم حاضر شد و ارکستر یکی از خوانندگانِ ایرانیِ خارج نشین را رهبری کرد.
مهدی وجدانی در نخستین حضورش در شبکه جِم، ارکستر خواننده ای به نام امید سلطانی معروف به امید را رهبری کرد. این خواننده سال ها مقیم فلسطین اشغالی بوده و بارها اسرائیل را سرزمین صلح و سازش معرفی کرده است.
وجدانی مدتی است که ایران را ترک کرده و به ترکیه رفته است.
چند سال پیش هم حضور مهدی وجدانی در ارکستر ملی ایران حاشیه های بسیاری را ایجاد کرد. وجدانی در زمانی که علی اکبر صفی پور مدیرعامل بنیاد رودکی بود به عنوان رهبر مهمان به ارکستر ملی آورده شد. اما آنچه باعث ایجاد حاشیه شد سِمت های دولتیِ وجدانی بود.
وی در زمانی که رهبر ارکستر ملی ایران شد، همزمان سه سِمت دولتی هم داشت. وجدانی در آن زمان مدیر روابط عمومی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیر روابط عمومی جشنواره موسیقی فجر و مدیر روابط عمومی جشنواره موسیقی نواحی هم بود.
بسیاری بر این عقیده بودند که وجدانی با تکیه بر روابط و لابی هایی که داشت، چوب رهبری ارکستر ملی ایران را به دست گرفت و در این مسیر از حمایت های معاون هنری وزیر در آن زمان و مدیرعامل سابق بنیاد رودکی به عنوان متولی ارکسترها استفاده کرد.
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس، سید محمد مجتبی حسینی در پیامی هفتم فروردین، روز ملی هنرهای نمایشی را نیک روزی به تجلیل هنرمندان صحنه که پیوسته جویای دانایی و منادی معرفت بوده اند نامید.
وی همچنین در خصوص مراسمی که در سال های پیش برای گرامیداشت این روز برگزار می شد نوشت: آیین شادباش این روز به روزگار دیگری بماند که به نوشداروی دانش، شکست میهمان ناخوانده این روزها را جشن بگیریم .
متن پیام معاون امور هنری وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی به شرح زیر است: هوالجمیل بهار، زوال بلاست، خُرم اوقاتی که متولد بردباری و امیدواری ست. پادافره پروردگاری است که رنج خلق خویش را برنمی تابد. جهان ناخوش احوال این روزها به بلایی مبتلاست که ناگزیریم از دور، دستی بر آتش دوستی داشته باشیم و در خلوت خویش، دست دعا به بهبود اوضاع جهان برآریم که ستایش خداوند در شادی و اندوه، هنر آدمی است.
فروردین، فرودگاه فرشتگانی است که دل در گرو پیروزی اهورا دارند و اسباب شادمانی است که تقویم تئاتر این کهن هنر انسان در اوان فروردین به امید چیرگی حقیقیت گشوده می شود. هفتم فروردین روز ملی هنرهای نمایشی است. نیک روزی به تجلیل هنرمندان صحنه که پیوسته جویای دانایی و منادی معرفت بوده اند. آیین شادباش این روز به روزگار دیگری بماند که به نوشداروی دانش، شکست میهمان ناخوانده این روزها را جشن بگیریم و زنگ ملال را به مرهم تئاتر از آیینه دل بزداییم.
چراغ باغ هنر روشن بماند و به میمنت این روز نوروزی، حال واحوال اصحاب ناب نمایش خوش و خُرم باد. آمین.
هفتم فروردین مطابق با 27 مارس، روز جهانی تئاتر، از سال 96 به عنوان روز ملی هنرهای نمایشی در تقویم رسمی به ثبت رسید و تا پیش از سال 99 جشن هایی به مناسبت این روز در سراسر کشور برگزار می شد.
*پیام نوروزی مدیرعامل انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس
مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی ایران و انجمن تاتر انقلاب و دفاع مقدس به مناسبت فرارسیدن عید باستانی نوروز و روز جهانی تاتر پیام تبریکی صادر کرد. در پیام حمید نیلی آمده است: والحبیب،
بهارست آن، بهارست آن، و یا روی نگار است /آن درخت از باد می رقصد که چون من بی قرار است آن
حقایق جان عشق آمد که دریا را در آشامد /که استسقای حق دارد که تشنه شهریارست آن /مولانا/
بهار ، این رستاخیز شگفت انگیز طبیعت بار دیگر از راه رسیده تا به سرانگشت مسحور کننده قادر باری تعالی جل و علی، نقشی پرطراوت برجان و جهان آدمی بنگارد.
فصل رویش و بعثت دیگرباره طبیعت،برای انسانهای فره مند و فرهیخته حیات را از پس فنا و نیستی به یاد می آورد و کیست که نداند یُخْرِجُ الْحَیَّ مِنَ الْمَیِّتِ وَیُخْرِجُ الْمَیِّتَ مِنَ الْحَیِّ وَیُحْیِی الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا ۚ وَکَذَٰلِکَ تُخْرَجُونَ".
تئاتر این والا هنر گرانقدر و تفکر برانگیز نیز در بطن خود بر عنصر تفکر و تعقل اشاره دارد که در کلام وحی اندیشیدن و نوعی دیگر نگریستن جایگاه و مقامی بس والا دارد. امیدوارم در جامعه شریف و توانمند هنرهای نمایشی کشور در سال جدید همچون گذشته در عرصه فرهنگ و هنر ایران زمین نقشی پویا و اثر بخش ایفا نماید و رجائ واثق دارم درسالی که در آن ،به فضل پروردگار شاهد برگزاری هفدهمین جشنواره سراسری تئاتر مقاومت خواهیم بود، شاهد حضور همه جانبه و گسترده جامعه هنرهای نمایشی کشور در این رویداد بزرگ فرهنگی و هنری باشیم.
اینجانب ضمن تبریک سال جدید و نیز تبریک اعیاد مبارکه شعبانیه ، در آستانه روز تئاتر، سالی سرشار از بهروزی و سلامتی را برای همگان آرزومندم.
گفتنی است حمید نیلی اسفند ماه سال گذشته از سوی رئیس بنیاد فرهنگی روایت فتح به عنوان دبیر هفدهمین جشنواره تئاتر مقاومت منصوب شد.جشنواره هفدهم تئاتر مقاومت آذرماه سال جاری و توسط انجمن تاتر انقلاب و دفاع مقدس بنیادفرهنگی روایت فتح برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/
مازنی: دولت برای جبران خسارت وارده به اهالی تئاتر اقدام کند (خبرگزاری دانشجویان ایران + ۲ سایت دیگر)
به گزارش ایسنا، حجت الاسلام احمد مازنی به مناسبت هفتم فروردین روز ملی هنرهای نمایشی در کانال تلگرامی خود نوشت: هفتم فروردین هر سال بهانه ای ست برای پاسداشت زحمات هنرمندان و فعالان عرصه هنرهای نمایشی.
وی ضمن اینکه تئاتر را گفتگوی هنرمندان با مردم و حاکمیت عنوان کرد، نوشت: این نوع از گفتگو یکی از متمدنانه ترین روش های بیان اعتراض است؛ گفتگویی به زبان هنر که معضلات را برجسته می کند تا بهتر دیده شود و برای برون رفت از آن تدبیری اندیشه شود.
نماینده مردم تهران در مجلس افزود: هنرمندان فعال در این رشته همواره زبان جامعه خود بوده اند و با وجود تمام کاستی ها و کمبود منابع، با تمام توان و عاشقانه در راه حفظ و پیشرفت این هنر فاخر تلاش کرده اند.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس اظهار کرد: امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا در جهان اهالی تئاتر نیز مانند سایر اقشار مردم شرایط متفاوتی را نسبت به سال های قبل تجربه می کنند. به دلیل حفظ سلامتی مردم تمامی نمایش ها از مدت ها قبل تعطیل شده و این تعطیلی ها آسیب فراوانی به وضعیت معیشت گروهای فعال در این حوزه وارد کرده است. از دولت می خواهم به صورت ویژه برای جبران خسارت وارد شده به این عزیزان اقدامات جدی و سریعی را انجام دهد تا اقتصاد نحیف این هنر ارزشمند بیش از این آسیب نبیند.
مازنی در پایان اضافه کرد: این روز فرخنده را به تمامی اهالی نجیب و دوست داشتنی تئاتر تبریک می گویم. امیدوارم این عزیزان و خانواده های گرانقدرشان در این روزهای سخت در پناه خداوند متعال در عافیت و سلامت به سر ببرند.
انتهای پیام
ویژه برنامه نوروزی " تقاطع فرهنگ " رادیو گفت و گو با موضوع بررسی رویدادهای فرهنگی هنری 98 و با حضور رامین کاکاوند عکاس، نویسنده، پژوهشگر، وکیل هنرمندان و مدیرمسئول نشریه " نور و رویا " به روی آنتن رفت.
کاکاوند ضمن مصاحبه با رادیو گفت و گو، برگزاری جشنواره های عکاسی در سال 1398 را تا حدودی ناامیدکننده توصیف کرد و گفت: به عنوان مثال "جشنواره ملی عکس نگاران" که یک جشنواره اردویی هم بود و حالت کمپینی داشت و هر ساله عکس های برتر آن به چاپ می رسیدند اما در سال 1398 به خاطر کمبود بودجه برگزار نشد.
وی افزایش تعداد و گرایش مردم به حوزه عکاسی را اتفاق مثبتی ارزیابی کرد و افزود: ما با شهروند خبرنگاری و عکاسی های مستند روزانه با موبایل مشکلی نداریم چه بسا به خاطر در دسترس بودن این ابزار می توان صحنه هایی را ضبط و ثبت کرد که اگر بخواهیم از طریق دوربین حرفه ای ثبت کنیم سوژه از دست رفته است.
این عکاس کشورمان در ادامه مطلب متذکر شد: گرچه فراگیرشدن عکاسی در جامعه صنف عکاسی را ضعیف می کند اما در عین حال هنر عکاسی را تقویت هم می کند.
کاکاوند همچنین در رابطه با حقوق عمومی عکاسان در جامعه بیان داشت: عکاسی آسیب پذیرترین نوع هنرهای تجسمی است، متاسفانه عکاسان همیشه در معرض اتهامند و فعالیت آنها آبستن عناوین اتهامی مجرمانه مانند جاسوسی و توهین و غیره است اما در سایر هنرهای تجسمی این مشکلات وجود ندارد از این رو لازم است که برای حقوق برپایی نمایشگاه ها و اسناد داخلی و بین المللی اهمیت بیشتری قائل شویم.
وی با انتقاد از اینکه ورود کارت های هوشمند، گوشی های هوشمند و واگذاری کار عکاسی به دفاتر پیشخوان دولت و پلیس +10 صنف عکاسی را تضعیف کرده گفت: 1500 واحد صنفی پروانه خود را به اتحادیه ها پس دادند و عملاً 1500 خانواده بیکار و متحمل ضرر شدند.
کاکاوند از مسئولان درخواست کرد که تداخل صنفی را رعایت کنند و آنچه را که قانونگذار محترم شده زیر پا نگذارند تا شاهد باندبازی و سفارش های تلفنی از بالا به پایین نباشیم.
مدیرمسئول نشریه " نور و رویا " ادامه داد: وقتی ماده 2 "قانون نظام صنفی" عکاسی را در اختیار صنف عکاس گذاشته ما نباید آن را به خاطر برخی مسائل و با توجیهات امنیتی پوشش دهیم.
این نویسنده و پژوهشگر در رابطه با تاثیر تکنولوژی بر زندگی هنرمندان عکاس بیان داشت: این موضوع تاثیر منفی بر ارائه آثار نداشته چراکه هنرمندان همیشه راه و شیوه ای برای بیان خودشان دارند اما از بابت اقتصادی ضربه شدیدی به این حوزه زده است.
کاکاوند درخصوص اقدامات صورت گرفته برای امنیت شغلی هنرمندان عکاس گفت: طبق تعریف قانون اساسی از امنیت شغلی ما باید حداقل فضا و امکانات ثابتی را از نظر شغلی در حرفه عکاسی داشته باشیم اما عکاسانی که با جواز اتحادیه و مجوزهای لازم به صورت قانونی کار می کنند آسیب اقتصادی بیشتری می بینند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر عکاسی که به صورت زیرزمینی فعالیت می کند در تبلیغاتش آزاد است و می تواند هر عکسی را برای تبلیغ خودش منتشر کند اما عکاسان مجوزدار به خاطر نظارت اتحادیه و بازرسان و نهادهای حکومتی این اجازه را ندارند.
این عکاس کشورمان با اشاره به تخلفاتی که در فضای مجازی در این حوزه صورت می گیرد گفت: به نظرم باید با افراد جوازدار در این حوزه با ملایمت بیشتری رفتار شود و در مقابل، سختگیری ها نسبت به عکاسان بدون مجوز هم باید بیشتر شود چراکه عکاسان مجوزدار مجبورند که نمونه کارهای خود را با عکس کودک نشان دهند.
کاکاوند تأکید کرد: دولت و اتاق اصناف با آسان گرفتن روش ها و مراحل اعطای پروانه کسب می توانند همه را تحت پوشش خود قرار دهند. در واقع سختگیری در اعطای مجوزها افراد را از اجرای قانون و اخذ پروانه کسب منصرف می کند و از طرفی دولت هم با دریافت مالیات و حق عضویت عکاسان سود خودش را می برد.
این نویسنده و پژوهشگر با ابراز خرسندی از اینکه محاکم در حوزه کپی رایت عکاسی در سال 1398 بهتر عمل کردند گفت: هر عکاسی حق مالکیت معنوی و مادی دارد و خوشبختانه اقدامات خوبی در این حوزه صورت گرفته است.
خبرگزاری مهر - گروه هنر- آزاده فضلی: هنرمندان هنرهای تجسمی در سال 1398 که سالی سخت، ملتهب و پُر از وقایع و اتفاقات ناخوشایند برای مردم بود، همچون دیگر شاخه های هنری، سعی در همراهی و همدردی با مردم داشتند. هنرمندان و مدیران تجسمی کشور با لطافت و ظرافتی که رشته های این هنر دارند، سعی کردند همسو با مردم با این رویدادهای سخت مواجه شوند تا هم خاطرات تاریخی مردم با زبان هنری ثبت شوند و هم این طرح ها و آثار، مرهمی بر دردهای آن ها باشد.
هرچند در این رخدادها، برخی ضرر دیدند، یکسری غائله به پا کردند و یکسری هم به فکر منافع خود بودند اما در گزارش حاضر سعی داریم کارنامه چهره هایی را مرور کنیم که هر یک در حوزه فعالیت خود توانستند تأثیرگذار ظاهر شوند و بخشی از تحولات تجسمی یک سال گذشته را رقم بزنند.
علاوه بر این موارد، در سالی که گذشت فراز و نشیب های بسیاری در اغلب شاخه های هنرهای تجسمی چون عکاسی و گرافیک را شاهد بودیم.
در ادامه با 5 شخصیت از جامعه هنرهای تجسمی که در سال 98 مؤثر یا خبرساز بودند، آشنا می شویم.
سیدمسعود شجاعی طباطبایی؛ هنرمند- مدیر دغدغه مند و تأثیرگذار
یکی از چهره های برجسته هنر کارتون و کاریکاتور در ایران، سیدمسعود شجاعی طباطبایی است که سال های سال در این زمینه تجربه دارد و جوایز بین المللی و ملی بسیاری نیز در کارنامه خود دارد.
آغاز کار حرفه ای او، از سال 1360 و خلق آثاری در اندازه بزرگ بود که در جبهه های حق علیه باطل حضور داشت و کاریکاتورهایی را برای بالا بردن روحیه رزمندگان در مناطق جنگی مثل دوکوهه و شهرهای درگیر جنگ چون کردستان و بوکان تصویر می کرد.
کاریکاتورهای دیواری او در مسیر فرودگاه مهرآباد به قدری تأثیرگذار بودند که نشریه فیگارو فرانسوی در چندین صفحه به انتقاد از او پرداخت.
شجاعی طباطبایی از نسل کاریکاتوریست های دهه 60 است که تأثیر بسیاری در روند شناخت کاریکاتور ایران در عرصه بین المللی داشته است. وی همچنین به عنوان داور و هنرمند در بسیاری از مسابقات بین المللی کارتون و کاریکاتور حضور داشته است و چهره شناخته شده ای در جهان دارد و بسیاری از هنرمندان خارجی به اعتبار او در مسابقات و جشنواره های کارتون و کاریکاتور ایرانی شرکت می کنند.
این هنرمند به محض اینکه موضوعی که قابلیت خلق کارتون داشته باشد در ایران مطرح می شود یا وقتی قرار است کشور موضعی سیاسی نسبت به موضوع مطروحه از جانب غرب به خود بگیرد، دست به کار می شود و به سرعت یک جشنواره یا مسابقه کارتون و کاریکاتور راه اندازی می کند و با توجه به اعتبارش در جهان، هنرمندان ایرانی و خارجی بسیاری نیز در این رویدادها شرکت می کنند؛ برپایی نمایشگاه کارتون و کاریکاتور ملکه کشتی رُبا ، نمایشگاه کاریکاتور آسوده باش، من ملکه ام با محور نمایش خباثت های تاریخی انگلیس، مسابقه بین المللی ترامپیسم در انتقاد به رفتارهای ضدحقوق بشر ترامپ و مسابقه بین المللی کارتون و کاریکاتور هولوکاست از جمله مهمترین مسابقاتی است که وی آن ها را راه اندازی کرده است.
سیدمسعود شجاعی طباطبایی، مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری را نیز عهده دار است و به واسطه این سمتش، همزمان با رویدادهای اجتماعی و سیاسی نسبت به آن رویداد واکنش هنری نشان می دهد. برای مثال زمانی که سال گذشته سردار قاسم سلیمانی در اقدام تروریستی دولت آمریکا، به شهادت رسید، وی از همان ابتدا، با فراخواندن نقاشان، طراحان، مجسمه سازان و دیگر هنرمندان انقلابی از آنها خواست که مرتبط با موضوع ترور این شهید، آثاری با شعار بر همان عهد که بودیم برآنیم هنوز خلق کنند که به نمایش درخواهد آمد.
در سال 98 همچنین، شجاعی طباطبایی به عنوان دبیر جایزه سال استیکر فعالیت کرد که با هدف توسعه استیکرهای بومی مطابق با فرهنگ ایرانی اسلامی در پیام رسان ها برگزار شد.
وی در پرداختن به موضوعات اجتماعی نیز ساکت نمی ماند برای مثال زمانی که ویروس کرونا در کشور شیوع پیدا کرد، با همکاری وزارت بهداشت، مرکز هنرهای تجسمی ارشاد و دانشگاه علوم پزشکی فارس، مسابقه بین المللی کارتون و کاریکاتور ما کرونا را شکست می دهیم را به منظور هم افزایی برای مقابله با این ویروس ترتیب داد. شجاعی یکی از هنرمندانی است که در زمینه طراحی کارتون کرونایی پیش قدم بوده و طرح های بسیاری در این زمینه منتشر کرده است، از این جهت می توان او را یکی از دغدغه مندترین و مؤثرترین هنرمندان تجسمی در کشور به حساب آورد.
هادی مظفری؛ مدیری که یک سال پر فراز و نشیب را گذراند
مرکز هنرهای تجسمی در دو سال اخیر که مدیریتش را هادی مظفری برعهده گرفته است، درگیر مرمت موزه هنرهای معاصر تهران شد که خود یکی از نقاط عطف این موزه و مرکز به شمار می آید اما این بنای 43 ساله در روند این مرمت، مشکلات بسیاری را پشت سر گذاشت؛ از به تعویق افتادن مرمت موزه و کند بودن سرعت پیمانکار قبلی گرفته تا نشت آب در یکی از گالری های مرمت شده!
مظفری، همچنین بیست و ششمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان را در سال 98 تجربه کرد که انتقاداتی از سوی کارشناسان و هنرمندان به این جشنواره وارد بود. این جشنواره به منظور گسترش و پیشبرد سطح هنری هنرمندان جوان و ارتقای توان تخصصی آن ها، با هدف شناسایی و معرفی جوانان هنرمند کشور شهریورماه در ایلام برگزار شد اما به گفته برخی از کارشناسان، این جشنواره تبدیل به یک رویداد صرفاً تشریفاتی و نمایشی شده و اعتبار آن در سطح کارگاه آموزشی است و هیچ گونه بازدهی و نتیجه قابل توجهی ندارد.
فارغ از نکات مثبت و منفی این جشنواره ملی، باید به این رویداد با حساسیت بیشتری نگاه کرد تا از تمامی ظرفیت های هنری کشور در راستای برگزاری آن بهره گرفته شود، اما به نظر می رسد در سال های اخیر این رویداد تا حدودی از این اهداف اولیه فاصله گرفته است.
پلمپ برخی گالری ها توسط شهرداری تهران به دلیل اعمال کمیسیون ماده 100 شهرداری که مربوط به تخلفات ساختمانی است، نیز در دوره مدیریت وی رخ داد. با توجه به اینکه هادی مظفری از مدیران سابق سازمان زیباسازی شهرداری تهران بود، در جریان پلمپ گالری ها، هنرمندان و صاحبان گالری ها انتظار بیشتری از او داشتند و او نیز در این مسیر گفتگوهایی با اعضای شورای شهر تهران داشت که سرانجام این غائله ختم شد.
بینال ونیز از دیگر رویدادهایی بود که این مدیر با آن در دوره مدیریت خود مواجه بود و خبرساز شد. پنجاه و هشتمین بینال ونیز در حالی در سال 98 برگزار شد که هادی مظفری به عنوان مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی دخالتی در انتخاب هنرمندان ایرانی حاضر در این رویداد نداشت و این برای اولین بار بود که اتفاق می افتاد. البته انتخاب هنرمندانی که برای حضور در بینال ونیز راه یافتند مورد انتقاد نیز قرار گرفت و مظفری طی یک نشست خبری به برخی از این انتقادها پاسخ داد. اما در هر حال انتظاری که از حضور ایران در بینال ونیز وجود داشت، آنچنان رفع نشد و در سکوت خبری پاویون ایران در ونیز نیز به کار خود پایان داد.
از دیگر اتفاقات دوره مدیریت مظفری، انتشار کتاب ایران مدرن، ملکه هنر توسط انتشارات اسولاین در نیویورک بود که حاوی تصاویر، مدارک و اسناد موزه هنرهای معاصر تهران بود. این کتاب حاصل تحقیق ویولا ریخل بولوت و آماندا دارلینگ نویسنده و پژوهشگر از بنیاد آرت ادوایزری بود که با پشتیبانی فرح دیبا منتشر شد و به گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران و جامع ترین و بزرگترین کلکسیون آثار هنری مدرن دنیای غرب اختصاص داشت.
دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر به عنوان آخرین رویداد سال 98 نیز از دیگر چالش های مدیریتی هادی مظفری بود که هم خبرساز شد و هم حاشیه ساز. در حالی که یک ماه به برپایی دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر مانده بود، برخی داوران و دبیران این جشنواره تحت تأثیر شرایط حاکم بر جامعه ناشی از سقوط هواپیمای اوکراینی و جانباختن هموطنان ایرانی، از حضور در این جشنواره کناره گیری کردند و پس از این انصراف دسته جمعی، ابراهیم حقیقی دبیر دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز استعفا داد. هادی مظفری علی رغم پیگیری های خبرنگار مهر ، درباره این موضوع سکوت اختیار کرد و با نپذیرفتن استعفای ابراهیم حقیقی، توانست دبیران و داوران را گردهم آورد.
بی شک یکی از پراسترس ترین و جنجالی ترین دوران مدیریتی وی مربوط به برگزاری جشنواره تجسمی فجر 98 بود که با همراهی ابراهیم حقیقی توانست از دوقطبی شدن جامعه هنرهای تجسمی جلوگیری کند. زمان و محل برگزاری دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر تغییر کرد و نمایشگاه این رویداد در مؤسسه فرهنگی هنری صبا برپا شد. هرچند این جشنواره به قولی به خوبی برگزار شد اما حضور نداشتن داوران و دبیران مستعفی این رویداد در افتتاحیه غیررسمی و روزهای جشنواره در مؤسسه صبا و مصاحبه نکردن آنها، یکی از نکات مبهم برپایی این جشنواره به حساب می آید.
ابراهیم حسنی و غلامرضا راهپیما؛ خوشنویسانی که افشاگری کردند
ابراهیم حسنی و غلامرضا راهپیما از اساتید پیشکسوت خوشنویسی ضمن بازخوانی و مرور ماجرای یک انشعاب در صنف خوشنویسان، نسبت به عملکرد مدیریت فعلی انجمن خوشنویسان ایران نقدهایی را مطرح کردند.
راهپیما و حسنی که در خبرگزاری مهر این موضوع را مطرح کردند، گفتند مدیریت حاکم بر انجمن خوشنویسان از توان لازم برای درک واقعیت هایی که در حوزه خط و زبان کشور جریان دارد، برخوردار نیست و روند فعلی مدیریت تمامیت خواه حاکم بر این صنف به جای آنکه اقدام به اجرای قوانین این حوزه بر مبنای اساسنامه تدوین شده کند، پس از حدود 4 دهه بیشتر به خود غرّه شده و چیدمان مدیریتی بسیار غلطی را بر اساس نیازها و منافع مادی زودگذر برنامه ریزی کرده است. شهرداری تهران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز تا امروز حمایت هایی از این مدیریت غلط داشته اند که جامعه خط و خوشنویسی کشور را دچار تشتت کرده است. در چهار دهه فعالیت مدیران انجمن خوشنویسان ایران، هیچ تلاشی برای طرح مباحث نظری و پژوهشی وجود نداشته است و شخص مدیر این انجمن 40 سال فرصت های پژوهش را در این انجمن سوزاند و از بین برد و ما در عین حال هیچ افقی برای گشایش این حوزه در ساحت مطالبات و تحقیقات نمی بینیم و در این سال ها هیچ فرصتی را ندیدم که در اختیار نخبگان قرار دهند.
این دو همچنین، بحث جعلی بودن عنوان انجمن خوشنویسان ایران را پیش کشیدند و از اتفاقاتی خبر دادند که آن را کودتای انجمن خوشنویسان ایران علیه انجمن خوشنویسان تهران خواندند.
روایت این دو خوشنویس از آنچه بر انجمن خوشنویسان گذشته است، در حالی منتشر شد که خبرگزاری مهر اعلام آمادگی کرد روایت دیگر اساتید و فعالان صنف خوشنویسی در راستای هرچه شفاف تر شدن فضای فعالیت های صنفی در این عرصه هنری را نیز منتشر کند که این امر محقق نشد.
سیف الله صمدیان؛ از چراغ کم سوی 10 روز با عکاسان تا تعطیلی تصویرسال
سیف الله صمدیان هنرمند عکاس، فیلمساز و دبیر جشن تصویرسال و جشنواره فیلم تصویر و رئیس سابق هیأت مدیره انجمن عکاسان ایران است. این هنرمند پیشکسوت در سال 98، علاوه بر فعالیت هایی که به صورت روتین هر ساله برگزار می کند، در ترکیب هیأت انتخاب و داوران چندین مسابقات و جشنواره نیز فعالیت داشته است که از جمله آنها می توان به مسابقه و نمایشگاه عکس سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، هیأت انتخاب آثار منتخب مؤسسه سینمایی هنر و تجربه در سیزدهمین جشنواره سینماحقیقت ، هیأت داوران دومین جشنواره بین المللی عکس نگاه به آینده ، هیأت انتخاب و داوری مسابقه عکاسی تئاتر زیبایی گاهی زن است ، داور چهارمین دوسالانه سراسری عکس نور و سومین جشنواره عکس تلفن همراه هشت اشاره کرد.
اما یکی از جریان هایی که در دوره ریاست هیأت مدیره او در انجمن عکاسان ایران رخ داد، تغییر نگاه هیأت مدیره به برپایی رویداد 10 روز با عکاسان بود که مخالفان بسیاری داشت و سبب حاشیه هایی شد. به گفته هیأت مدیره انجمن عکاسان ایران، هشتمین 10 روز با عکاسان به نوعی دوره گذار تلقی می شود و در سال های آینده پروژه های عکاسان بر اساس تفکر، اندیمشندی و نظارت هنری یا کیوریتوری زیر نظر چند تن از اساتید ارائه خواهد شد. اما در هر حال، هشتمین دوره رویداد 10 روز با عکاسان در حالی به کار خود پایان داد که برخی انتقادات نسبت به سازوکار برگزاری این رویداد، اهداف کلان و دستاوردهای این رویداد را با سوالاتی جدی مواجه کرد.
سیف الله صمدیان همچنین قرار بود همچون هر سال جشن تصویر سال را در روزهای پایانی سال برپا کند اما به دلیل شیوع ویروس کرونا این رویداد تنها به مدت چند روز برگزار شد و نمایشگاه آثار این رویداد و جشنواره فیلم تصویر به زمان دیگری موکول شد.
صمدیان طی سال هایی که جشن تصویرسال را برگزار می کند، همیشه برای جوانان و چهره های شناخته نشده ارزش قائل می شود و سعی می کند در این جشنواره از همه این هنرمندان آثاری را به عنوان سالانه عکاسی در کشور به نمایش می گذارد به همین دلیل است که فعالیت های او در حوزه عکاسی و فیلمسازی در طول سال ستودنی است و جای تقدیر دارد.
کد خبر 4883823
مسعود دلخواه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با توجه به همه آنچه بر ایران و تئاتر در سال 98 گذشت برای هنرمندان، خانواده تئاتر و مردم کشور آرزوی سالی همراه با آرامش کرد.
وی با بیان اینکه روز تئاتر (هفتم فروردین) وجهه ای جهانی دارد اظهار داشت: بسیاری از مسائل برای گفتن در این روز وجود دارد، مشکلات و مسائل زیادی تاکنون مطرح شده اما از سوی بخش های مسئول شنیده نشده است، در طول سال ها مدام از سوی هنرمندان، مدیران و دانشجویان مسائل مختلف مطرح شده اما اغلب یا شنیده نشده یا به آنها بی توجهی شده است.
کارگردان نمایش شاه لیر با بیان اینکه مشکلات بسیاری برای عرصه هنرهای نمایشی وجود دارد تصریح کرد: آموزش دانشگاهی پر از اشکال است، عرضه و تقاضا همخوانی ندارد، گزینش دانشگاهی برای ورود به این عرصه غیر استاندارد محسوب می شود و میزان کارگردانان چندین برابر بازیگران است که تمام این موارد به بیکاری فارغ التحصیلان در رشته های مختلف منجر می شود.
وی افزود: از سوی دیگر آموزشگاه ها نیز تدریس صحیحی ندارند، ارزیابی برای صلاحیت مدرسین انجام نمی شود، روش های غیر اصولی آموزش بازیگران مشکلات دیگری است که این عرصه را در وضعیت نامناسبی قرار می دهد.
این نمایشنامه نویس تئاتر کمبود بودجه را از دیگر مشکلات حوزه هنرهای نمایشی دانست و گفت: تئاتر نمی تواند به طور کامل خصوصی باشد بلکه در کنار تماشاخانه های بخش خصوصی، دولت نباید حمایت خود را از این عرصه دریغ کند زیرا وظیفه وزارت فرهنگ هر کشوری است که بخش مهم و عظیمی از مسئولیت های فرهنگی را به عهده بگیرد.
وی افزود: البته موارد مناسبی را هم داریم که طی سال های اخیر بهبود یافته اند؛ در زمینه ترجمه و تالیف قدم های خوبی برداشته شده و منابع بهتری از سوی مترجمان به هنرمندان معرفی شده است البته به دلیل اینکه برخی ترجمه ها از سوی افرادی به فارسی برگردانده شده است که ادبیاتی هستند و نه تئاتری مشکلاتی دارد که قابل اغماض است.
هنرهای نمایشی آرشیو مناسبی ندارد
دلخواه با اشاره به وجود ضعف در زمینه پژوهش ها خاطرنشان کرد: عملکرد مناسبی در زمینه آرشیو نداشته ایم یا به زبان ساده تر اصلا عملکردی نداشتیم و خواسته ما از مدیران و متولیان تئاتر این است که برای آرشیو دکور و لباس هنرهای نمایشی چاره ای بیاندیشند.
وی افزود: این موضوع که تماشاخانه های بزرگ دارای آرشیو لباس و انبار دکور نباشند هدر دادن منابع مالی است چرا لباس ها در خانه گروه های نمایشی نگهداری شود یا دکور بعد از اجرا دور انداخته شود تا نابود شوند این مسائل به جای طرح چندباره باید راه حل پیدا کرد.
این نمایشنامه نویس در خصوص متن های نمایشی در کشور نیز اظهار داشت: در این بخش در جشنواره تئاتر فجر و تئاتر هامون نوید دهنده اخبار خوبی در فعالیت نسل جوان است و برخلاف سال های گذشته به رشد نمایشنامه نویسی به لحاظ فنی و تکنیکی در تئاتر امیدوار شدم و امیدوارم از طرف مسئولین حمایت و تشویق شوند.
وی با بیان اینکه موارد و مسئولیت های بزرگی برای مسئولین در سال جدید وجود دارد و باید آنها را اولویت بندی کرد گفت: حمایت در این روزها برای تئاتر در دو بخش معنا پیدا می کند بخش نخست هنرمندان هستند که اتحاد و همدلی آنها در پذیرش نظرات همدیگر است و اولویت برای هنرمندان، نویسندگان و روشنفکران افزایش تحمل نظر مخالف است و نباید به گونه ای پیش برود که اختلاف نظر باعث شکاف میان افراد این عرصه شود.
وی افزود: باید بتوانیم به موضع گیری های یکدیگر احترام بگذاریم و بیان نظرات در مقاطع مختلف مانند آنچه سال گذشته پشت سر گذاشتیم تکرار نشود و مدام هنرمندان به دنبال تحمیل نظر خود به دیگران نباشند.
دلخواه با بیان اینکه اثر هنری یک هنرمند باید گویای نظراتش باشد تصریح کرد: اگر هنرمند نتواند با اثر هنری خود حرف بزند و نظراتش را بیان کند فرقی با دیگران ندارد به همین دلیل هنرمندان در هر عرصه ای مسائل جامعه را مطرح می کنند و ضمن احترام به نظرات مختلف آینه روزگار خود هستند که البته این آینه در دست هر کدام از ما ممکن است بخشی را نشان دهد که در نظر دیگری دیده نشده است یا از بعد دیگری به آن نگریسته است اما مهم این است که صادقانه آنچه را در آینه روزگار می بینیم به مخاطب انتقال دهیم.
وی بخش دیگر حمایت را متوجه مسئولیت دانست و خاطرنشان کرد: احترام گذاشتن به استقلال هنری خود نوعی حمایت محسوب می شود زیرا هنرمند در چارچوب ظرفیت فرهنگی جامعه آزادی می خواهد و نباید موضوعی را به وی تحمیل کرد زیرا در عرصه تئاتر حمایت از گروه های تئاتری حمایت از تعالی دهنده است نه یک تجارت.
روند تئاتر اصیل کشور سوپراستارپروری نیست
این کارگردان عرصه هنرهای نمایشی تاکید کرد: تئاتر تجاری مسیر خود را طی می کند پول در می آورد و در جایگاه خود محترم شمرده می شود و مخاطبان خود را جذب می کند اما روند تئاتر اصیل کشور تجاری و سوپراستار پروری نیست و در این نقطه است که وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری ها، وزارت آموزش و پرورش و متولیان فرهنگی مشخص می شود تا از روند سالم فرهنگ و هنر حمایت کنند نه سلیقه خاص.
وی افزود: از سوی دیگر تعیین بودجه کافی برای تئاتر یک بخش از حمایت مسئولان و مدیران به حساب می آید زیرا در تمام دنیا مرسوم است که ضمن استقلال هنرهای نمایشی حمایت نیز می شوند که باید جدی گرفته شود.
دلخواه درباره بخش خصوصی تئاتر نیز اظهار داشت: نباید این بخش به ورشکستگی برسد و نیاز دارد تا دولت زیر پر و بال آن را بگیرد تا تماشاخانه های خصوصی مجبور نباشند برای تامین هزینه های خود در نوبت های مختلف اجراهای متنوعی بگنجاند زیرا برای چنین شرایطی به مرور طراحی صحنه کم می شود و یا از بین می رود تا مجبور به جابجایی آن در نوبت بعدی اجرای نمایش دیگر نشوند.
این هنرمند تئاتر با تاکید بر اینکه این روند دون شان تئاتر است تصریح کرد: اگر دولت خیال تماشاخانه داران خصوصی را به لحاظ مکانی با شرط تنها دو اجرا در روز راحت و در این زمینه کمک کند تفاوت شایانی در اجرای تئاترها دیده خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه وظایف خانه تئاتر، مرکز هنرهای نمایشی و گروه های هنری و تئاتری این است که باب گفت وگو را نخست با خود و سپس با مسئولان باز کنند تا گفتمان های ما ادامه پیدا کرده و همه موارد در شفافیت و با اولویت پیش برود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: آرزو می کنم سال جدید همراه با آرامش بیشتر هم برای مردم و هم هنرمندان باشد تا با استرس کمتر بخوابیم.
هفتم فروردین به عنوان روز ملی هنرهای نمایشی از سال 96 در تقویم شمسی ایران از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به ثبت رسید و به این ترتیب تاکنون سه جشن به مناسبت این روز در سراسر کشور همزمان در میانه ایام نوروز برگزار می شود. علی نصیریان نخستین هنرمند پیشکسوتی است که در سال 96 همزمان با نخستین روز برگزاری پیامی نوشت و در سال 97 نیز مرحوم جمشید مشایخی پیام دومین روز برای هنرهای نمایشی را نگاشت، در سال 98 نیز محمدعلی کشاورز هنرمند باسابقه این عرصه دست به قلم شد و امسال نیز اکبر زنجانپور عهده دار نگارش پیام شده است تا در این روز ملی از این بزرگان به یادگار بماند.
طی سه سال گذشته برنامه های جشنی از جمله تئاترهای خیابانی و برنامه های مختلف در سراسر کشور برای این روز برگزار شد اما در پیشواز از چهارمین سال برگزاری روز ملی هنرهای نمایشی شیوع گسترده ویروس کرونا شرایط را تغییر داده است و به دلیل ممنوعیت تجمعات، محدودیت هایی برای تردد و خانه نشینی برای حفظ سلامت و جلوگیری از ابتلا به این بیماری جدید، این روز نیز تحت الشعاع شرایط جامعه قرار گرفته است و همانند هر سال جشنی به صورت تجمعی در کشور برگزار نمی شود.
شیوع ویروس کرونا از همان ماه های نخست سال جدید میلادی 2020 جهان را ابتدا در شوک و بعد در تراژدی عمیقی فرو برد که سرانجام آن این روزها درگیری بیش از 197 کشور با شیوع ویروس کرونا و جان باختن تعدادی است که در این جهان اثیری در قاره های مختلف با فرهنگ؛ نژاد؛ مذهب و ادیان مختلف درحال تجربه متفاوت زندگی هستند.
فرصت و شرایط زندگی متفاوتی که به دلیل شیوع ویروس کرونا در جهان نصیب تمام افراد شده است در کنار قرنطینه خانگی فرصتی برای تامل و تعمق به کلیت جهان هستی خود و نقش و سهمشان در زندگی فردی و اجتماعی شان بازمی گردد.
تدقیق درباره انرژی طبیعت
یکی از مطرح ترین سوژه های قابل تأمل و تفکر در این ایام مفهوم انرژی طبیعت است. بشری که در راه عطش بی پایان تکامل و توسعه خود در سایه فناوری جهان طبیعت را زیر چکمه های قهار و بی تأملش درنوردیده است. طبیعتی که زندگی و شرایط زیست او را بدون هیچ چشم داشتی در سایه لطف پروردگار به آنها عطا کرده است چنان در طی یک سده اخیر مورد تخریب و حتی تهاجم بشر قرار گرفته است که حال تنها تلنگری از سوی همین طبیعت، بشر را این چنین مقهور؛ مستأصل و دست بسته در برابر قدرت بی پایان و عظیمش قرار داده است.
کُنشی به نام کرونا در برابر رخوت زندگی روزمره
از این ها اگر بگذریم دیگر فرصتی که در قرنطینه ماندن و خانه نشینی مردم نصیب آنها کرده است؛ اندیشیدن به وجهی دیگر از نقش و سهمشان در کنش های اجتماعی است. زندگی رخوت بار مدرن که آنرا تبدیل به تکرار بی جذبه کرده است؛ حال این بار با واکنشی متفاوت؛ انسان را از آن ملال و خمودگی درآورده است. کُنشی به نام کرونا که انسان را به تفکر و تعمق بیش از پیش واداشته. تفکر و تعمقی که گویا انسان آگاهانه و به عمد آنرا به نسیان تاریخ سپرده بود و بی آنکه این حقیفت را در خاطر داشته باشد که حافظه تاریخی جهان نسیان را بر نمی تابد!
فارغ از این مقدمه، باید دید این رنج قرار است کدام بخش از وجود ما را رشد دهد و موجب بزرگی بیش از پیش مان شود. آنچه باعث رشد و تعالی و تکامل بشر از بدو پیدایشش در زمین شده رنج هایی است که به واسطه همراهی او با طبیعت و قدرتش تحمل کرده و در این مسیر با وجود این رنج کشیدن ها به رشد، بلوغ و بالندگی و در ادامه مدنیت رسیده است.
مدنیتی که او را از همان دانشی که به واسطه رنج در دامان طبیعت بود چونان غره ساخت که بر طبیعت تاخت و حال دربرابر تلنگری از طبیعت چنین درمانده است؛ اما مفهوم دیگری نیز این رنج و دانشش برای بشر داشت و آن شکل گیری آئین؛ کنش های آیینی و خرده روایت های نمایشی در ساحت مفاهیم آیینی بود.
آیین، خرده روایات نمایشی و ناگهان تئاتر؛ آیینه فرهنگ جامعه
آئین همان کلید رشد سعادت و بالندگی فرهنگ انسانی بود. آئین همان مسیری بود که ارتباط صحیح بشر با طبیعت را به او نشان داد و او در سایه همین ارتباط و احترام به طبیعت، رشد کرد تا به مفهومی به نام مدنیت دست پیدا کرد. در قالب همین مدنیت بود که این بار آئین به ثمر و به بار نشست و در قالب تئاتر جلوه نمایی کرد. تئاتر شد آینه فرهنگ جامعه؛ مسیری که به واسطه هنرمندان اهل تفکر، تعمق و اندیشه اش مسیر رشد و بالندگی افراد جامعه و درنهایت توسعه و تعالی فرهنگ هر کشور و جامعه ای را با خود به همراه داشت و آن قدر جایگاه عظیمی پیدا کرد که به اصلی ترین ستون فرهنگی جوامع برای سنجش قدرت تفکر و بالندگی در عرصه تمدن سازی بدل شد.
همین دستاوردها و پیشکش های آئین های نمایشی و تبدیل شدنش به تئاتر برای بشر بود که در قرن بیستم و از سال 1962 بشر برای پاسداشت دستاوردها و رهیافت هایی که به سوی تعامل و تفکر تمدن ساز و فرهنگ ساز به واسطه این هنر زنده؛ پویا و جریان ساز برای او به ارمغان داشت روز 27 مارس مطابق با هفتم فروردین را به نام روز تئاتر در تقویم جهانی ثبت کرد.
ایران نیز به واسطه سیطره بی چون وچرای خود در تاریخ تمدن ساز جهان و به دلیل پیشینه چندین هزارساله اش در رفتارهای آیینی و نمایشی روز هفتم فروردین ماه را بنام روز ملی هنرهای نمایشی برای احترام هرچه بیشتر به این هنر و هنرمندانش در تقویم ملی به ثبت رساند.
بدترین روزها هم برای تئاتر روزهایی خوبی است
یکی از اصلی ترین سنت های روز جهانی تئاتر از سال 1962 میلادی به نوشتن پیام این روز به وسیله یکی از هنرمندان نامدار و اثرگذار در تاریخ تئاتر بازمی گردد. پیامی که در سال 2020 به قلم شاهد ندیم از شهیرترین هنرمندان عرصه تئاتر پاکستان نگاشته شد؛ او که در استفاده از ابزارهای این هنر در تاختن به خشونت طلبی و سایه جنگ های قومی و قبیله ای در منطقه پاکستان و هندوستان به نامی مهم و اثرگذار در تئاتر جهان تبدیل شده است.
نگارنده این سطور شاید هرچند مطول اما این مقدمه را لازم می دید تا به یکی از جمله های پیام روز جهانی تئاتر به قلم ندیم برسد جایی که او در پیام بلند خود آورده بدترین روزها هم برای تئاتر روزهایی خوبی است. همین جمله نشان می دهد چرا نیاز به این مقدمه بود، چرا باید به جایگاه آیین؛ مفهوم ارتباط انسان و طبیعت و جریان سازی جایگاه تئاتر در مسیر رشد و بالندگی فرهنگ بشر اشاره کرد.
چرا اگر روزهای بد برای هر قشر در تمام جوامع تنها روزهای بد باشد برای تئاتری ها همین روزها؛ روزهایی خوب است. روزهایی که می توانند با استفاده از داشته های این هنر غنی و گره خورده با تاریخ تمدن بشر در بطن همین سیاهی ها سپیدی، نور و امید را به واسطه این هنر زنده و پویا به محملی برای انتقال این پیام ها نه تنها در جامعه خود که در جهان بدل کنند.
بار دیگر به روز جهانی تئاتر و روز ملی هنرهای نمایشی در سال 2020 میلادی و 1399 خورشیدی نگاهی بیندازیم. جهان امروز جهانی دربر گرفته شده در چنبره سیاه کرونا است؛ ویروسی که قدم به قدم جان می گیرد. با این حساب حالا به روز هنرهای نمایشی یک بار دیگر این گونه بیاندیشیم.
معیشت؛ دغدغه ازلی و ابدی انسان بعد از هبوط
از همان روز نخست که پای انسان به واسطه گناهش در سایه هبوط به زمین باز شد معیشت دغدغه نخست انسان بود آنچه امروز در سایه مفهوم اقتصاد تعریف می شود. هنرمندان در سایه تلألؤ و شکوه جاودانه پرتوهای هنر که با آنها چون فدیه ای الهی همراه است، در بستر فرهنگی جامعه بذر امید؛ صلح طلبی؛ آرامش؛ آسایش و فردایی روشن را می نشانند. همین هنرمندان به واسطه تعطیلی فعالیت های فرهنگی و هنری در سال 2020 میلادی و 1399 خورشیدی اولین روز در تاریخ تئاتر جهان را تجربه می کنند که در روز جهانی تئاتر؛ تئاتر تعطیل است.
وقتی با مفهوم اقتصاد امروز به جایگاه هنر تئاتر نگاه می کنیم می توانیم درد رنج و سختی ها و مصائب امروز هنرمندان تئاتر و تمامی بخش هایی که با این هنر همراه هستند را با معنایی وسیع تر، عمیق تر و تلخ تر آن تجربه و درک کنیم. به عنوان مثال تماشاخانه داران بخش خصوص یا حتی نهادهای دولتی وقتی از مخاطب میزبانی نمی کنند بلیتی نمی فروشند و وقتی حیات تئاتر در گرو تنفس مخاطبان و حضور آنهاست گویا امروز تئاتر نه تنها تعطیل است که حیاتش به مخاطره افتاده است.
ما کرونا را شکست می دهیم
هنرمندان تئاتر که از آغاز پیدایش رفتار نمایشگران آیینی تا تبدیل شدن آیین های نمایشی به تئاتر با تمام کنش های اجتماعی همسو، هم دوش و هم گام مردم بوده اند این بار در مواجهه با ویروس کرونا دست بالا را ندارند و در خط مقدم مبارزه نیستند.
امروز کادر پرافتخار، زحمت کش و قابل تقدیر درمان، پزشکان و پرستارانی که جان خود را در کف دست این بار ایثار را به تعبیری مجدد نشسته اند در خط مقدم مبارزه با این ویروس قرار گرفته اند و جامعه جهانی در سایه اتحاد و همدلی برای شکست این ویروس کمک های بشردوستانه را در راه مبارزه با این ویروس ناشناخته بدون چشم داشتی در اختیار یکدیگر قرار می دهند تا سریع تر شاهد تحقق شعاری باشیم که در همان روز نخست این ویروس ورد زبان مسئولان و دست اندرکاران امور کلان جامعه تا عموم افرادی که یکان یکان آن ها جامعیت کشورها را شکل می دهند باشیم. #ما_کرونا_را_شکست_می دهیم.
اولویت تزریق بودجه اصلی هر کشوری به بخش درمان
در کنار این روزهای سخت اما پرتو نورهای امیدبخشی نیز درحال تابیدن است. مانند سهم بالای درصد بهبودیافتگان در کنار جمعیتی که متأسفانه جان خود را از دست داده اند. شاید ضربه مهلکی به اقتصاد جهان در تمام بخش ها خورده باشد؛ اما می توان بار دیگر به توانایی های بشر یعنی افتادن و به پا خاستن و ازنو شروع کردن ایمان داشت.
هنرمندان تئاتر و بخش های مرتبط با این هنر نیز روزهای سختی را به واسطه ویروس کرونا، عدم فعالیت هنری و دریافت مطالبات و تامین معیشت خود سپری می کنند. روزهایی که برای آنها نیز مانند افراد و مشاغل دیگر جهان روزهای سخت و دردناکی از نگاه معیشت و اقتصادی است؛ اما به خوبی می دانند بودجه اصلی هر نهاد و کشوری برای سربازان خط مقدم این عرصه در مقام نخست صرف و هزینه خواهد شد.
هرچند سختی این روزها برای تمامی بخش های ضرر کرده و مشاغلی که فعالیتشان را از دست داده اند بسیار سخت خواهد بود اما سایه شیرین شکست دادن این ویروس و بازگشت زندگی به روز های عادی می تواند التیام بخش چنین روزهایی باشد.
خبر نویدبخش مسئولان در کنار درک عمومی جامعه
خبر نویدبخش دیگر آن که شاهد صحبت ها، پیغام ها و اطلاعاتی هستیم که از سوی مسئولان خطاب به تمام مشاغل از جمله جامعه فرهنگی و هنری و در کنار همه این ها هنرمندان عرصه تئاتر بیان می شود. پیام هایی چون نگاه حمایت گرانه ای که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سایه تعامل بخش دولتی بناست تا با هنرمندان نمایش و تماشاخانه داران بخش خصوصی و دولتی برای جبران خسارت زیان های مادی این روزها برای آن ها با خود به همراه داشته باشد.
در کنار تمام پیغام های امیدبخش و دلگرم کننده مسئولان و دست اندرکاران بخش فرهنگ و هنر خطاب به مشاغل فرهنگی و هنری یا آسیب دیده؛ می توان به دست بالای بخش دولتی در قامت نگاه های وزارتخانه ای نیز چشم امیدی متفاوت داشت.
همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با وزارت صنعت، معدن، تجارت از یک سو و سوی دیگر با وزارت کار و همچنین با بخش های مالیاتی کشور می تواند در کنار اختصاص وام هایی با بهره های کم و یا کمک های نقدی بلاعوض از یک سو و ازسوی دیگر بخشودگی مالیاتی بخش های اقتصادی مرتبط با تولید هنر نمایش مانند تماشاخانه داران راه های دیگری باشد که بی تردید به ذهن تمام مسئولان و دست اندرکاران کلان امر فرهنگ و هنر کشورمان رسیده است و آن گونه که از قالب نجواها و در سپیدخوانی پیام های مسئولان می توان به وضوح درک کرد توجه به همین نکات است.
وقتی درباره ایران و ایرانی صحبت می کنیم، با کشوری مواجهیم با پیشینه عمیق فرهنگی و پرچم همیشه استوار آن که نشان از همدلی، تعامل، همکاری و همگامی تمام آحاد ملت با یکدیگر سخن می گوید. در همین روزهای کرونایی کشورمان پیغام های امیدبخش نیز در رسانه ها مدام به گوش می رسد: از بخشش یا صبر مالکان اماکن تجاری و یا خانه ها به مستاجران خود برای پرداخت اجاره بهاشان تا تعامل و همدلی که در قالب نذرهای فرهنگی شاهد به وقوع پیوستن آن هستیم.
وقتی چنین رفتاری در جامعه ایرانی موج می زند و همدلی مسئولان را در تمام بخش ها ازجمله دست اندرکاران کلان امور فرهنگ و هنر کشور به وضوح می بینیم می توانیم نه تنها به شکست دادن کرونا بیش از گذشته امیدوار باشیم که با بازگشت شرایط به حالت عادی در سایه بسیار کوتاهی از نظر زمانی نیز بار دیگر همه چیز بر روال خواهد شد. همان آرامش، همان آسایش، همان امنیت و همان امیدی که همواره با ایران و ایرانی بوده و تا هستِ بود جهان نیز خواهد بود.
به جای موخره
آن چنان که از ابتدای این نوشتار خامه نگارنده در قالب رسم معهود و سنت مألوف یادداشت های مطبوعاتی استوار نبود؛ پایانش را بر چنین نمطی رهنمون می کنم و برای پایان این یادداشت این بار از زبان یکی از شاعران انتخاب می کنم؛ جایی که علیرضا آذر سروده:
زندگی سرد بود اما خُب
خانه و سقف و سایه ای هم بود
گَه گُداری، نوشته ای چیزی
از قلم، دست مایه ای هم بود
زندگی سرد بود؛ اما
عشق، می توانست کارگر باشد
می توان قطب را جهنم کرد
پای دل درمیان اگر باشد
از: امین خرمی
در خانه ماندن اجباری مردم برای قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا شاید شبهای طولانی و کسالت باری را برای مردم ایجاد کرده باشد و همین امر برای برخی از چهره های مطرح موسیقی احساس وظیفه ای خطیر به ارمغان آورد تا با هنر موسیقی و مقبولیت خود در میان هوادارانشان آنها را به در خانه ماندن تشویق کنند.
این هنرمندان موسیقی در قبال مخاطبانشان وبه قصد تشویق آنها به در خانه ماندن و تلطیف افکار عمومی و همچنین ایجاد لحظات خوش برای مخاطبان در خانه نشین خود بوده اقدام به برگزاری کنسرتهای آنلاین در فضای مجازی کرده و یا خواهند کرد که این کار در نوع خود اقدامی شایان تقدیر است.
اولین هنرمندی که برای مخاطبان خانه نشین خود اقدام به برگزاری کنسرت آنلاین در فضای مجازی کرد روزبه نعمت الهی بود.
صندلی های خالی و ملتی عاشق
روزبه نعمت الهی خواننده پاپ کنسرت خود را با عنوان صندلی های خالی برای ملت عشق بدون هیچ تماشاگری و با قصد تلطیف افکار عمومی برای مخاطبانش که در این شب ها به قصد قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا خانه نشینی را انتخاب کرده اند، در برج میلاد تهران به روی صحنه برد تا مخاطبانش از خانه و از طریق فضای مجازی (سایت آپارات)، نظاره گر هنرنمایی این هنرمند و گروهش باشند.
این هنرمند که کنسرت خود را با قطعه بی تو نفس کشیدن سخته این هنرمند در قسمتی از کنسرت خود گفت: از خداوند مهربان می خواهم تا همه شما سلامت باشید و امیدوارم عزیزانی که در بیمارستان ها بستری هستند هرچه زودتر رخت عاقبت به تن کنند.
این کنسرت در حالی اجرا شد که برای رعایت حداکثر ایمنی این هنرمند از نوازندگان کمتری در این اجرا بهره برد و نوازندگان این کنسرت همگی ماسک به صورت داشتند.
.
قطعه لعنت به تهران بدون تو قطعه ای بود که این هنرمند آنرا به جانباختگان حوادث امسال تهران از سیل ابتدای سال تا حوادث طبیعی دیگر و جانباختگان سانحه هوایی و هموطنانی که جان خود را بخاطر ابتلا به کرونا از دست دادند تقدیم کرد. نعمت الهی پیش از اجرای قطعه آخر خود یعنی ایران این هنرمند از تمام خوانندگان جهان دعوت کرد تا به کمپین ملت عشق پیوسته و از طریق اجرای کنسرت در فضای مجازی به قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا کمک کنند.
مشکی پوشان در اینترنت
یکی دیگر از هنرمندانی که در این روزها اقدام به برگزاری کنسرت در فضای مجازی خواهد کرد رضا صادقی خواننده موسیقی پاپ کشورمان است.
کنسرت این هنرمند در فضای مجازی که ساعت 21 روز (سه شنبه 12فروردین) به همراه ارکستر مشکی پوشان ، در صفحه شخصی و سایت اینترنتی این هنرمند قابل دیدن خواهد بود با سورژرایتزهای خاصی همراه خواهد بود.
در همین راستا شرکت برگزار کننده کنسرتهای رضا صادقی مشغول برنامه ریزی های مختلف برای کنسرت آرش و مسیح، شهاب مظفری و سایر خواننده های تحت قرارداد شرکت آراد در فضای مجازی است که جزییات آن به زودی اعلام خواهد شد.
آنپلاگد همایون در فضای مجازی
حامد همایون خواننده موسیقی پاپ کشورمان هم در همین راستا و تشویق هوادارانش به در خانه ماندن به قصد قطع زنجیره شیوع بیماری کرونا، ساعت 19 روز پنجشنبه هفتم فروردین ماه از زادگاهش شیراز به همراه تعدادی از نوازندگان جوان این شهر در فضای مجازی کنسرت آنپلاگد برگزار می کند.
گفتنی است اجرای آنپلاگد به شکلی از اجرای موسیقی گفته می شود که به وسیلهٔ سازهای آکوستیک اجرا می شود و از مشخصات این نوع اجرا تمرکز بر بداهه نوازی و عدم استفاده از ادوات موسیقی الکترونیک است.
این کنسرت که در آن قطعات آلبوم دوباره عشق و چند اثر ماندگار از این هنرمند اجرا خواهد شد، در تاریخ و زمان اعلام شده از طریق کانال و صفحه های مرتبط با موسسه ترانه شرقی در فضای مجازی قابل دیدن خواهد بود.
ادامه کنسرت های آنلاین از امشب
از سوی دیگر قرار است از امشب ( جمعه)ساعت 21 کنسرت های آنلاین با صندلی های خالی در شبکه های اجتماعی تا 15 شب برای هموطنانی که در خانه ماندن و کمک به قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا در خانه ها بمانند پخش شود.
در این مجموعه کنسرتهایی که قرار است از طریق فضای مجازی برای هموطنان اجرا شود، خوانندگانی همچون امیدحاجیلی، مهدی یغمایی، رضا یزدانی، آشوان، حمید حامی، سینا سرلک، حمید عسگری، مهدی جهانی، رستاک برای هموطنان هنرنمایی کنند.
علاقمندان برای دیدن این مجموعه از کنسرت های آنلاین می توانند با مراجعه به سایت TVA.ir از امشب شاهد اجرای این برنامه ها باشند.
اعلام برنامه کنسرتها
برنامه زمانبندی این کنسرتها به شرح زیر است: امید حاجیلی 8 فروردین، مهدی جهانی 9فروردین، روزبه بمانی 10 فروردین، گروه استاد اسداللهی 11 فروردین، رضا یزدانی 12 فروردین، گروه رستاک 13 فروردین، حمید عسگری 14 فروردین، گروه گیل و آمارد(ناصروحدتی) 15 فروردین، مهدی یغمایی 16فروردین، گروه ژوانا(سعدالله نصیری) 17 فروردین، حمید حامی 18 فروردین، لیان بوشهر 19 فروردین، سینا سرلک 20 فروردین، اشوان(اشکان خدابنده لو) 21 فروردین بدون حضور تماشاگر و پخش به صورت آنلاین از طریق سایت http://www.TVA.IR از ساعت 21 به روی صحنه خواهند رفت .
کرونا و آخرین اطلاعات پیرامون آن در ایران
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اعلام کرد: تاکنون 29 هزار و 406 نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده، 2234 نفر به علت ابتلا به این ویروس فوت کرده و 10 هزار و 457 نفر نیز بهبود یافته اند.
کیانوش جهانپور عصر پنجشنبه درباره آخرین وضعیت ابتلای قطعی به ویروس کرونا در کشور و فوت ناشی از آن بیان کرد: از ظهر دیروز تا امروز و بر اساس یافته های آزمایشگاهی، 2389 مورد جدید ابتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد و با این حساب، مجموع بیماران مبتلا به این بیماری تا امروز 7 فروردین 1398 به 29 هزار و 406 نفر رسید.تاکنون 10 هزار و 457 نفر از مبتلایان به این بیماری، بهبود یافته و ترخیص شده اند. در طول 24 ساعت گذشته، 157 نفر از بیماران کووید19 جان خود را از دست دادند و در مجموع، شمار درگذشتگان بر اثر این بیماری به 2234 نفر افزایش یافت.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نقل از ایسنا، در بیانیه این حرکت جمعی که قرار است با هشتگ #مشاهنر در فضای مجازی و رسانه های جمعی فعالیت کند، آمده است :
این روزها که مردم خوب، صبور و رنج کشیده ما در یکی از تلخ ترین شرایط قرار دارند وعزیزترین گوهر هستی خود و عزیزان شان در معرض تهدید و آسیب جدی قرار دارد، همچنین نگرانی هایی در روند تشخیص به موقع و پیشگیری از گسترش غیر منتظره ویروس و بیماری کرونا و آسیب های غیر قابل جبران آن بر جای مانده و می ماند، ما فعالان عرصه هنر و ادب "کهن بوم و بر" ایران زمین، با اظهار تاسف و اندوه عمیق خود نسبت به جان باختن تعداد زیادی از ایرانیان و به جهت تلاش در پیشگیری از افزایش خسارت های بیشتر، بویژه در "تعطیلات " طولانی پیش رو، با تاکید و اصرار بر شعار "در خانه می مانیم" از همه شما دوستداران و علاقه مندان به "هنر و هنرمندان" ایران زمین می خواهیم برای حفظ جان خود و عزیزانتان، با شعار"در خانه می مانیم" واقعا در "خانه" بمانید و این "بهار" و "نوروز" را در "خانه" که اولین و آخرین پناه در مقابل این "دشمن تازه وارد و نابکار" است، سر کنید .
ما و همکاران هنرمندمان در سراسر ایران، در کنار شماییم و تلاش، ابتکار و هنر خود را در دست کم "دوره 100روزه" پیش رو، مصروف نزدیک تر شدن به شما که مخاطبان پُرمهر و باخرد قرن های متمادی "فرهنگ و هنر" بوده اید، خواهیم کرد .
با کمک و یاری تکنولوژی روز و صفحه های مجازی و رسانه های اینترنتی، به "عید دیدنی" هم می آییم، با هم سخن می گوییم و درد دل می کنیم .
ما نگران ایم در نگرانی هایتان و در سماع ایم با شادی های تان؛ هر چند کوتاه !
اهالی هنر در رشته های گوناگون از سراسر ایران، با نمایش فیلم، موسیقی، نغمه و ترانه، شعر و نثر، خوشنویسی، نقاشی و رشته های گونه به گونه، رنگ در رنگ، نقش در نقش، با شمایند تا با هم و در کنار هم، در "خانه" های مان، هیولای ترس، تهدید، غم و اندوه را به "کرنش" وا داریم .
بحر بی پایان به جوی خویش بستن می توان / موج را از سینه ی دریا گسستن می توان
گر به خود محکم شوی، سیل بلاانگیز چیست؟ / هم چو گوهر در کف دریا نشستن می توان
(اقبال لاهوری)
از طرف :
علی نصیریان، عبدالوهاب شهیدی، غلامحسین امیرخانی، محمدعلی کشاورز، داود گنجه ای، حسن ناهید، ایرج راد، کامبیز روشن روان، پرویز پرستویی، بهزاد فراهانی، محمد سریر، عباس خوشدل، رضا بابک، فاطمه معتمدآریا، پرویز پورحسینی، مجید مظفری، راضیه برومند، گلاب آدینه، اصغر همت، هدیه تهرانی، قاسم رفعتی، هوشنگ کامکار، فریدون شهبازیان، نادر مشایخی، محمدسعید شریفیان، محمد میرزمانی، همایون رحیمیان، منوچهر صهبایی، حسن ریاحی، داریوش طلایی، محمد اسماعیلی، سعید ثابت، کریم صالح عظیمی، شاپور رحیمی، ساسان فاطمی، داریوش پیرنیاکان، علی اکبر شکارچی، محمد صالح علا، حسین بهروزی نیا، زیدالله طلوعی، سعید فرج پوری، حمیدرضا نوربخش، علی جهاندار، قاسم رفعتی، علی اصغر شاهزیدی، تقی سعیدی، مظفر شفیعی، حسام الدین سراج، علی رستمیان، فاضل جمشیدی (مبدع طرح)، علیرضا قربانی، محمد معتمدی، عبدالحسین مختاباد، وحید تاج، اسفندیار قره باغی، شهرام گیل آبادی، حسن فداییان، مهدی بهزادپور، خشایار اعتمادی، غلامرضا صنعتگر، حجت اشرف زاده، غلامحسین اشرفی، غلامعلی افشاریه، امیر تاجیک، حسن همایون فال، بیژن خاوری، عباس بهادری، پرویز طاهری، اسماعیل قنبری، ژاله علو، مریم نشیبا، بهروزرضوی، هادی مرزبان، سیف الله صمدیان، فرزانه کابلی، محمود پاک نیت، قاسم زارع، کاظم هژیرآزاد، محمد ساربان، مریم رحیمی، شراره عطاری، شیرین بینا، رضا جابر انصاری، سعید پروین، بهرام شاه محمدلو، محمدرضا عالی پیام، خلیل جوادی، سوسن پرور، صفا آقاجانی، عذرا وکیلی، عبدالله طریقت، حسین محجوبی، محمد سلحشور، ساعد باقری، سهیل محمودی، محمدعلی بهمنی، محمد سلمانی، عباس سجادی، بیژن کامکار، پشنگ کامکار، ارسلان کامکار، اردشیر کامکار، ارژنگ کامکار، اردوان کامکار، قشنگ کامکار، سودابه سالم، شهرزاد اسفرجانی، صبا کامکار، هانا کامکار، سیاوش کامکار، نیریز کامکار، محمد علی لقا، بهناز ذاکری، موسی گنجه ای، کامبیز گنجه ای، عرفان گنجه ای، بهادر پیروی، عباس اخوین، یدالله کابلی، مهدی فلاح، اسرافیل شیرچی، جواد بختیاری، بیژن بیژنی، کرمعلی شیرازی، رسول مرادی، محمدعلی سبزه کار، محمدحسین عطارچیان، حمیدرضا عاطفی، احمد آریامنش، کامران کوهستانی، مجید پازوکی، ناهید تیموری، ژاله صادقیان، علیرضا میرعلینقی، شهرام میرجلالی، رضا جعفری، افلیا پرتو، سوسن اصلانی (دهلوی)، داود فیاضی، فریبا داوودی، رفعت موسوی، امیر همتی، فریدون عبدلی، پوران وفادار، معصومه مهرعلی، سیما مافیها، ملیحه سعیدی، ارژنگ سیفی زاده، سارنگ سیفی زاده، پروین صالح (ظریف)، نسرین ناصحی، شهلا میلانی، نزهت امیری، رؤیا حلاج، پری ملکی، نازنین پدرثانی، کیوان ساکت، محمد دلنوازی، حسین پرنیا، علی اکبر قربانی، رضا موسوی زاده، فرمان مرادی، بیاض امیرعطایی، آرش فرهنگفر، سالار زمانیان، بهنام تشکر، شهریار رحیمی، عبدالجبار کاکایی، علیرضا طبایی، علیرضا بهرامی، محمدباقر کلاهی اهری، مهرداد اسکویی، حمید اسماعیل زاده، محمدعلی علومی، مهرداد ذوالنور، حمیدرضا بیدقی، رضا ساکی، فرزین پورمحبی، کوروش انصاری، علی غضنفری، مهدی پازوکی، منا خوش اقبالی، ناهید جباری، محمد مقدسی، هادی منتظری، مسعود حبیبی، محمود فرهمندبافی، بهنام وادانی، شهرام توکلی، ابراهیم شفیعی، محمود بهروزی نیا، بامداد فلاحتی، داریوش آریانپور، مسعود جاهد، پرویز جاهد، محمود جاهد، شاهو عندلیبی، پیمان سلطانی، مزدا انصاری، مجید ناظم پور، پریچهر خواجه، آزاده امیری، عبدالله صادقی، احسان کرمی، منصور اعظمی کیا، رضا رفیع، داود حیدری، امید صباغ نو، شهرام صارمی، کوروش فتاح، جواد بطحایی، ساسان بازگیر، صائب کاکاوند، میلاد مرادی، پژمان پرنیا، رضا بنفشه خواه، رضا شاکری، غلامرضا رضایی، هاشم احمدوند، منوچهر فیروزی، هومن برق نورد، جمشید جهانزاده، فرزانه نشاط، علیرضا مرعشی، حسن جعفرتبار، مهسا مرعشی، سبحان مهدی پور، مهرداد پیکرزاده، پوریا خاکپور، رامین صالحی، حسام صحرایی، مریم رحیمی، شهرام نجاتی، ناصر وحدتی، اشکان کمانگری، عباس جهانگیریان، مهیار شادروان، افشین هاشمی، احسان لیوانی، محسن علیزادگان، راستین معتبرزاده، محسن غلامی، سیاوش پورفضلی، حمید پورافضل، پژمان حسینی پور، مریم فولادی، رضا مهینی، احمد شعاریان، شیما بلوکی فر، عباس گرگانی، مرتضی نیکزاد، جواد اسدپور، مرتضی سیفی پاشا، مهدی ابراهیمی، بهمنیار شریفی، مهدی ولی زاده، مهدی کاردگر، حافظ محمدنژاد، مجید طریقی، مهدی حسن زاده، نبی احمدی، فضل الله دهقان، ایمان خسروی، ایمان نصر، محمدرضا صفی، کریم قربانی، بیژن ارژن، مهدی کورنگی، افشار حشمتیان، افشین مؤدب پور، کامبیز باغستانی، بهزاد آقاپور، فرزاد قیصرپور، منوچهر پناهی نژاد، محمدرضا پناهی، محمدرضا شریفی، پیمان کردبچه، امیر محمد رضایی، امیر معینی، صادق نوری، رضا طریقت، محمد طریقت، امیر طریقت، میلاد طریقت، پرویز وزیری، رؤیا راعی، فرامرز امینی، مرتضی عابدی، علی عابدی، عباس تجویدی، داود منادی، ناصر ایزدی، کسری معظمی، محمد فرشته نژاد، فریبرز فرهنگ مهر، بهزاد عبدی، رضا عباس زاده منتظری، مسعود عبدالرحمن، فریبا اسدی، محمد ساعد، کوروش دانایی، کیانا کیارس، امیر محمد رضایی، علیرضا شیبانی، رضا مهرآذر، مسعود مظلوم، سهیل متین، یاسمین فخیمی، محمدحسین پورمعین، شهروز حقی و ...
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با مجوز دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری شهرداری تهران و به همت مؤسسه فرهنگی هنری جام سبز برج میلاد به مدت 2هفته میزبان هنرمندان برای اجراهای صحنه ای خواهد بود .
شایان ذکر است امید حاجیلی 8 فروردین، مهدی جهانی 9فروردین، روزبه بمانی 10 فروردین، گروه استاد اسداللهی 11 فروردین، رضا یزدانی 12 فروردین، گروه رستاک 13 فروردین، حمید عسگری 14 فروردین، گروه گیل و آمارد(ناصروحدتی) 15 فروردین، مهدی یغمایی 16فروردین، گروه ژوانا(سعدالله نصیری) 17 فروردین، حمید حامی 18 فروردین، لیان بوشهر 19 فروردین، سینا سرلک 20 فروردین، اشوان(اشکان خدابنده لو) 21 فروردین بدون حضور تماشاگر و پخش به صورت آنلاین از طریق سایت www.TVA.IR از ساعت 21 به روی صحنه خواهند رفت .
گفتنی است باتوجه به شیوع بیماری کرونا در کشور، این اجراها به منظور نشاط بخشی و رعایت حال شهروندان طراحی و اجرا گردیده است .
این روزها وقتی از کنار فروشگاه های محصولات صوتی و تصویری می گذریم، ترانه هایی با شعر و موسیقی تعجب برانگیز، خجالت آور و سطحی می شنویم که انگار مورد پسند نوجوانان و جوانان است. پذیرفتن اینکه ذائقه و علاقه آیندگان این سرزمین به این سمت وسو رفته با توجه به پیشینه فرهنگی کشورمان، کمی سخت است. اما چه بخواهیم و چه نخواهیم، بسیاری از نوجوانان و جوانان حاضرند به خاطر شنیدن این قطعات و دیدن خواننده مورد علاقه شان از نزدیک، پول کلانی صرف کنند.
این نکته صحیح است که جوانان به موسیقی شاد و پرانرژی نیاز دارند و نباید انتظار داشت تنها به موسیقی کلاسیک روی آورند، اما مسئله این است که ما نه تنها از موسیقی ایرانی و کلاسیک، بلکه از موسیقی پاپ هم دور شده ایم و به نوعی از موسیقی رسیده ایم که طرفداران آنها دیگر معیارهای هنر فاخر را نمی شناسند و قوه تمییز ندارند.
اما چه اتفاقاتی افتاد که در حال حاضر دیگر صدای خواننده های قدیمی پاپ را کمتر می شنویم و در مقابل، آثاری با خصوصیاتی که گفته شد در همه جا شنیده می شود. پیروز ارجمند آهنگساز و پژوهشگر موسیقی به این سؤالات پاسخ می دهد.
موسیقی که تقریباً 25 سال در محاق سکوت و تحریم بوده
پیروز ارجمند آهنگساز و مدرس دانشگاه درباره رشد و مسیر موسیقی پاپ بعد از انقلاب اسلامی به خبرنگار ایرناپلاس گفت: موسیقی پاپ تقریباً 25 سال در محاق سکوت و تحریم بوده است. ما یک جریان موسیقی خیلی قدرتمندی قبل از انقلاب به اسم پاپ داشتیم، که بعد از انقلاب مسیرش به مدت بیش از 25 سال بسته شد. وقتی این جریان مجدداً شروع شد، با پایش و پالایشی همراه بود که منجر به خلق آثار ارزشمندی شد. یعنی خوانندگانی که خوب می خواندند، در عرصه ماندند و آثار بسیاری تولید کردند. هرچند که پاپ، موسیقی زمانه و تاریخ مصرف داری است، طبیعتاً کشش و علاقه ای که توسط مردم و تولیدکنندگان ایجاد می شود در حال تغییر مداوم است. این اصل قابل قبولی است، اما اینکه ما با مخاطبمان به گونه ای عمل کنیم که بخشی از موسیقی حذف شود، مسئله ای است که قابل بررسی است.
حذف رپ و راک؛ چون موردپسند نیستند
وی در ادامه با اشاره به این نکته که اساساً جریان موسیقی که موردپسند ما نیست را حذف کردند، این گونه اضافه کرد: مثلاً موسیقی راک و رپ. موسیقی هایی که چند میلیون علاقه مند در ایران دارند و نمی توانیم منکر آنها شویم. اگر موسیقی راک و رپ را از چرخه موسیقی رسمی حذف کنیم چند میلیون مخاطب ایرانی را به سمت موسیقی زیرزمینی غیررسمی سوق داده ایم. طبیعی است که آن موسیقی قابل کنترل و نظارت نیست و خوب و بدش مخلوط و نامشخص خواهد بود.
چگونگی مجوز دادن به اشعار خواننده های امروزی
این آهنگساز درباره چگونگی عملکرد وزارت ارشاد در خصوص دادن مجوز به خواننده های امروزی بیان کرد: وقتی اثری به وزارت ارشاد ارائه می شود شاهد سختگیری هایی هستیم که در سال های اخیر در حوزه شعر اتفاق می افتد که در واقع سیاستی دوگانه است. یعنی اشعاری را می بینیم که خیلی خوب هستند، اما تأیید نمی شوند و بالعکس، برخی اشعار سخیف را تأیید می کنند. امروزه اشعار بد به وفور یافت می شود و اشعار خوب خیلی کمرنگ تر شده است. اینجا جای سؤال دارد که روابط و ضوابط بررسی اشعار چگونه است؟ آیا ما حق داریم اشعاری چون سعدی، مولانا، حافظ، عراقی و دیگر شاعران کلاسیکمان را از همان ابتدا از چرخه ممیزی حذف کنیم؟ کاری که در دوره مدیریت خودم انجام دادم این بود که اشعار شعرای کلاسیک را کاملاً از بررسی شورای شعر حذف کردم.
چرا ذائقه موسیقایی مان تغییر می کند؟
ارجمند در پاسخ به این پرسش که چه دلایلی باعث نزول آثار موسیقی پاپ در این سال ها شده است، خاطر نشان کرد: اشکالی که الان وجود دارد و اشکال جدی هم در عرصه شعر محسوب می شود این است که ما خواننده مؤلف داریم. یعنی خوانندگانی که خودشان ترانه سرا هستند یا آهنگسازانی که ترانه سرا هستند. طبیعتاً ترانه سرایی یک خلاقیت و ذوقی می خواهد که ممکن است آهنگساز فاقد آن باشد. این اشکال اساسی است که در عرصه شعر ما وجود دارد و شعر را سخیف و ضعیف می کند. خوانندگانی که آهنگسازی می کنند هم همین طور هستند. یعنی تقریباً امروزه، خوانندگان ما صدابردار، نوازنده، آهنگساز، تنظیم کننده، ترانه سرا و حتی برخی تهیه کننده هم هستند. یعنی یک فرد در قامت هشت شخصیت ظاهر می شود. طبیعی است که کیفیت کار خیلی تغییر پیدا می کند.
ما در چرخه معیوبی از صنعت موسیقی قرار داریم. این چرخه موسیقی معیوب جلو می رود و فراگیر می شود. ذائقه سازی سلیقه موسیقی من و شما با این شرایط به تدریج به سمت و سویی سوق پیدا می کند که شاید فکر نمی کردیم چنین مدل موسیقی را دوست داشته باشیم. باید فضا را بازتر کرد و اجازه داد افراد، با صلاحیت بیشتری وارد میدان شوند.
هنرمندانی که خانه نشین شده اند
این مدرس دانشگاه با برشمردن دلایلی که موجب خانه نشین شدن برخی هنرمندان این حوزه شده، افزود: تقریباً همه آهنگسازان و خوانندگانی که آثار خوبی خلق کرده اند، امروز خانه نشین هستند یا از ایران رفته اند. چند نفر از آهنگسازان برجسته ایرانی کار می کنند؟ چون جریان موسیقی پاپ ایران به سمت موسیقی خیلی سخیف حرکت می کند. من موسیقی پاپ را هم در کنار ارکستر می نوشتم. اما این نوع موسیقی امروز را ننوشتم و نخواهم نوشت و مانند بسیاری از آهنگسازان، امروز کار نمی کنم. سال هاست آهنگسازی را برای خود نگه داشتم و کار تولیدی عمومی ندارم. نه تنها من، بلکه فرهاد فخرالدینی، فریدون شهبازیان یا امثال فؤاد حجازی و همه افراد و خوانندگانی چون محمدرضا عیوضی، خشایار اعتمادی، امیر کریمی و ... خانه نشین هستند.
تهیه کنندگان حاضر به همکاری با ما نیستند. چون موسیقی که ما تولید می کنیم گران تر و هنری تر است و وزارت ارشاد هم هیچ بسته حمایتی از امثال ما ندارد. مثلاً در عرصه کتاب، بسیاری از کتاب ها توسط ارشاد خریداری می شود. ولی وزارت ارشاد هیچ اثری از هنرمندان موسیقی خریداری نمی کند که ما مشتاق باشیم و فرض کنیم بخشی از منافع یک هنرمند را تأمین می کنند.
گزارش از هنگامه ملکی
قادر آشنا که به تازگی به عنوان مدیرکل هنرهای نمایشی و جایگزین شهرام کرمی شده است، در گفتگو با خبرنگار ایلنا، توضیح درباره رویکردش در قبال بحران های مالی تئاتر، بحران مخاطب و همچنین جشنواره های تئاتر و مساله سانسور را موکول به هفته های آتی و شروع رسمی کارش در این اداره کل کرد.
آشنا در پاسخ به این سوال که رویکردش در اداره کل هنرهای نمایشی در این موقعیت بحرانی که به عنوان مدیرکل هنرهای نمایشی انتخاب شده است، چیست؟ و قرار است در پاسخ به انتظار هنرمندان برای جبران خسارات مالی ناشی از تعطیلی تئاترها در پی شیوع کرونا و رایزنی با دولت برای جذب کمک های مالی چه کند؟ گفت: اجازه دهید رسما کار را شروع کنم و سپس درباره جزئیات این مسائل بگویم؛ هفته های آتی حتما برنامه ام را خواهم گفت اما آنچه برای من متصور است و دیده ام، این است که هم آقای سیدعباس صالحی، وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و هم آقای حسینی معاون ایشان، عزم جدی برای رفع این مشکلات مالی دارند. گفتگوهایی هم با آنها در این زمینه انجام شده که اجازه دهید در فرصتی مناسب درباره آن توضیح دهم.
مدیرکل هنرهای نمایشی تصریح کرد: آنچه مشخص است این است که یکی از اولویت های جدی ما حتما توجه به مطالبات هنرمندان است تا بتوانیم این مطالبه های مالی را به گونه ای پرداخت و نگرانی هایشان را تا حدودی که بتوانیم مرتفع کنیم.
آشنا همچنین در پاسخ به این سوال که یکی از مهم ترین بحران ها، بحران مخاطب پس از عبور از شیوع کروناست؛ اداره کل هنرهای نمایشی در اعتمادسازی برای برگشت دوباره تماشاگران تئاتر چه خواهد کرد؟ و چه رایزنی هایی با نهادهای دیگر برای کمک به عبر از این بحران می کند؟ گفت: بعد از اینکه رسما کارم را در اداره کل هنرهای نمایشی شروع کنم، جزئیات این موارد را توضیح می دهم؛ اما سوابق و تجاربم نشان داده با هماهنگی و همکاری دستگاه های ناظر و نهادهایی که همواره حامی تئاتر بوده اند، مجموع مدیریت عالی وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی همواره دنبال حل و فصل مشکلات هنرمندان تئاتر بوده و هستند.
او شرایط کنونی کشور را به طور کلی و به طور خاص در حوزه هنرهای نمایشی سخت توصیف کرد که این سختی هم به دلیل همه گیری کرونا و هم به دلیل مباحث مالی و بحران مخاطب است و گفت: امیدوارم بتوانیم با یک هماهنگی خوب این مسائل را تا حدودی مرتفع و حل کنیم.
اما چند ماه پیش از انتصاب قادر آشنا به عنوان مدیرکل هنرهای نمایشی، در دی ماه سال 98 او در برنامه شب تئاتر شبکه چهار سیما حاضر شد و صحبت های صریحی درباره چالش های مدیریت تئاتر داشت.
آشنا که پیش از این در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد به عنوان مدیرکل هنرهای نمایشی فعالیت کرده است، در آن برنامه به بیان دلایل انتخاب شدنش به عنوان مدیر تئاتر در دوره ای پرداخته و گفته بود: من همواره به این هنر علاقمند بودم و هر جا مدیرکل بودم، هنر تئاتر جزو اولویت های اولم بود زیرا تئاتر نگاه اندیشه ورزی دارد و چون من به مسائل اندیشه ای علاقمندم، این امر مرا وادار کرد در حوزه تئاتر فعالیت کنم.
آشنا در پاسخ به این سوال که آیا صرف علاقمندی به تئاتر برای برعهده گرفتن مدیریت در این حوزه کافی است؟ همچنین گفته بود: من قبل از اینکه مدیر تئاتر باشم در دو استان مدیرکل و قبل از اینها معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی کشور بودم. 5 دوره تئاتر دانشجویان کشور را مدیریت کرده و بنابراین به این حوزه آشنا بودم. حوزه فرهنگ و هنر حوزه حساسی است چون با روح و روان انسان سر و کار دارد. بنابراین چنین کاری باید حتما به اهلش سپرده شود. فرهنگ یک حوزه تخصصی است و شما اگر ندانید در فعاالیت های فرهنگی کجا چه موضوعی را اجر کنید، با منتقد چگونه برخورد کنید، با یک اتفاق و بحران در حوزه فرهنگ چگونه رفتار کنید و اگر ندانید چه افقی در پیش رو دارید، درجا خواهید زد.
مدیرکل کنونی هنرهای نمایشی و کارشناس سابق تئاتر در این برنامه تلویزیونی توضیحاتی هم درباره برخورد با فشارهای دیگر نهادها داد و چنین گفت: در دوره ای که بنده مدیر تئاتر بودم حتی یک اجرا لغو نشد . من بهترین راه، را چه با سازمان های درون وزارت ارشاد چه بیرون آن، گفتگوی چهره به چهره می دانم. یعنی ساعت ها باید وقت بگذاری تا به یک فهم مشترکی از موضوع برسید و این باید پشت درهای بسته باشد. دید ما نباید این باشد که دستگاه های نظارتی خیلی نمی فهمند یا خیلی سخت می گیرند. در عالم گفتگوی دو سویه خیلی مشکلات را می شود حل کرد. در مفاهیم حوزه علوم انسانی هر کس برداشت خودش را دارد و الزاما اینطور نیست که کسانی که یک متن را ارزیابی می کنند مشکلاتی با نمایشنامه دارند. از ویژگی های مدیر این است که مشکلات را حل کند. من کاملا با وجود شورای نظارت موافقم اما معتقدم نیاز به بازنگری دارد زیرا ما با مسائل جدیدی مثل تئاتر خصوصی روبرو شده ایم و ساز و کارهای ما باید منطبق با زمان حال باشد.
اما آشنا در همین برنامه دو ایده مهم دیگر را هم مطرح کرد؛ یکی درباره انتخاب مدیران و نیروهایی که با یک مدیرکل قرار است همکاری کنند و دیگری درباره تعدد جشنواره های تئاتر.
او درباره مساله نخست چنین گفته بود: نظام اداری اگر مدیر بر اساس شایستگی هایش انتخاب شود، باید به او اجازه داده شود که خلاقیت های خودش را بروز دهد. مدیر در هر سازمانی نقش مهمی دارد. مدیر خوب کسی است که کار را به اهلش واگذار کند .
آشنا همچنین مهم ترین مشکل حال حاضر تئاتر کشور را محتوا و نمایشنامه خوانده و گفته بود: ما تا زمانی که نمایشنامه بومی، با فرهنگ خودمان تولید نکنیم مشکل خواهیم داشت. اگر مشکل مالی وجود دارد می توان از تعداد جشنواره ها کاست . دلیلی برای برگزاری این همه جشنواره وجود ندارد. به صرف اینکه بگوییم بخش بین الملل داریم برای بخش بین الملل تئاتر فجر هزینه می کنیم و چون زیرساختش را نداریم گروه های ضعیف می آوریم. باید به دبیر جشنواره این اجازه داده شود که اگر کار قوی ندیدند نیاورند. در حال حاضر مدیران ما باید ریسک پذیر باشند و بخشی از کارهای روتین را کنار بگذارند که این برایشان هزینه دارد. یک زمانی ما نیاز به این همه جشنواره داشتیم اما الان شاید دیگر آن نیاز نباشد. مدیر باید بهای این تغییرات را بپردازد تا بتوان به نتیجه مطلوب رسید.
حالا قادر آشنا با گذشت حدود دو ماه از آن برنامه تلویزیونی و مسئولیت جدیدش، به ایلنا می گوید: آنچه در برنامه شب تئاتر گفتم در مقام یک کارشناس بود اما الان مسئولیت دارم و باید رویکردهایم همراه یک برنامه ریزی باشد که به زودی آنها را خواهم گفت.
سرویس تئاتر هنرآنلاین : مسعود طیبی کارگردان و مدرس دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار هنرآنلاین ضمن اشاره به اینکه قرار بود، نمایش "انتقام سیاوش" 24 اسفندماه در تماشاخانه دیوار چهارم نمایشنامه خوانی شود که در پی شیوع کرونا ویروس و تعطیلی فعالیت های فرهنگی هنری، این کار محقق نشد، گفت: با اینکه هزینه ها و زمانی صرف این کار شد اما خوانش نمایشنامه "انتقام سیاوش" منتفی شد و همچنین قرار بود این نمایشنامه همزمان با نمایشنامه خوانی، منتشر شده و وارد بازار کتاب شود که متاسفانه این اتفاق هم نیفتاد. "انتقام سیاوش" سومین تجربه اقتباس من از شاهنامه است و بسیار علاقمند بودم پیش از ایام نوروز بازخورد مخاطبان به این اثر را ببینم تا در زمان مناسبی آن را روی صحنه آورم، چراکه همه نمایشنامه هایی که تاکنون نوشتم در طول تمرین و با اتودهای کارگاهی نوشته شده و "انتقام سیاوش" اولین نمایشنامه من است که پیش از تمرینات به نگارش درآمد.
او با بیان اینکه قرار بود نمایش "جان گابریل بورکمان" اثر هنریک ایبسن را در سال جدید در تماشاخانه استاد جوانمرد خانه تئاتر به صحنه آورد، عنوان کرد: به منظور دو شخصیت دوقلو این اثر، لاله و ستاره اسکندری را مدنظر داشتم اما پیش از اینکه وارد مذاکره با بازیگران شوم با شرایط پیش آمده همه چیز کنسل شد.
کارگردان نمایش "خون به پا می شود" در ادامه افزود: همچنین براساس صحبت هایی که با سعید اسدی مدیر مجموعه تئاترشهر داشتم، قرار بود اواخر فروردین ماه و یا اوایل اردیبهشت ماه، مجدد نمایش "فقط چهل روزه بودم" را با توجه به استقبال خوبی که از آن، در اجراهای پیشین صورت گرفته بود، در مجموعه تئاترشهر به صحنه آورم که متاسفانه از شرایط اجرای این نمایش هم بی اطلاع هستم و طی تماسی که با مسئول برنامه ریزی مجموعه داشتم او نیز با توجه به وضعیت موجود، اظهار بی اطلاعی از برنامه های پیش رو در این مجموعه را داشت.
طیبی با بیان اینکه تمام برنامه ریزی های سال جاری هنرمندان تئاتر در بلاتکلیفی کاملاً مطلق فرو رفته است، یادآور شد: وضعیت کنونی هنرمندان تئاتر در این شرایط به دو قسمت تقسیم می شود؛ نخست آن ها که در حال اجرا بودند و یا در نوبت اجرای نمایش شان قرار دارند و دوم شرایط کلی زندگی و معیشتی هنرمندان تئاتر در وضعیت پیش آمده. در باب زندگی کاری هنرمندان تئاتر امکان دارد این تصمیم گرفته شود که برخی از اجراها کنسل شود که من به شدت با آن مخالف هستم هرچند که با چند اجرایی بودن سالن های نمایشی نیز موافق نیستم. اما در شرایط موجود چاره ای نیست که هر یک از سالن های نمایشی میزبان سه نمایش باشند و همچنین بین دو تا پنج اجرا از دوره اجرایی هر نمایش کم شود تا همه این امکان را داشته باشند که اثرشان را به صحنه آورند.
او در ادامه اضافه کرد: راهکار دوم پیشنهادی من این است که مرکز هنرهای نمایشی با سالن های خصوصی تفاهم نامه ای منعقد کند و طی آن اجاره سالن را پرداخت کند تا نمایشی که قرار بود در سالن دولتی به صحنه رود در سالن خصوصی اجرا شود. در این شرایط نخست فشار از سالن های دولتی کم می شود و بخشی از ضرر و زیان های سالن های خصوصی هم جبران می شود.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه مسئله بعدی بحث زندگی و معیشت هنرمندان تئاتر است که از این حرفه امرار معاش می کنند، گفت: بسیاری از هنرمندان تئاتر با شرایط به وجود آمده با بحران مالی شدیدی مواجه شده اند و به نظرم باید به آن ها هدیه ای تخصیص یابد. باید ابتدا نشست هم اندیشی با حضور فعالان تئاتر و مرکز هنرهای نمایشی برگزار شود و سپس وضعیت معیشتی آنها در این شرایط از طریق کمیسیون فرهنگی مجلس، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهاد ریاست جمهوری بررسی و پیگیری شود، چراکه اداره کل هنرهای نمایشی به تنهایی بودجه کافی به منظور گذر از این وضعیت را ندارد.
او افزود: این اداره کل تاکنون هنوز نتوانسته بخشی از کمک هزینه اجراهای سال 98 را پرداخت کند و من نیز تاکنون کمک هزینه اجرای سال گذشته را دریافت نکرده ام در حالی که بسیاری از عوامل و بازیگران نمایش ها که منبع درآمد دیگری ندارند، پیش از ایام نوروز و در این شرایط بحرانی دستمزد سال گذشته خود را دریافت نکرده اند.
مسعود طیبی ضمن بیان اینکه در شرایط کنونی باید هنرمندان به رسمیت شناخته شوند، اظهار کرد: به منظور گذر از این بحران نیاز است تا اداره کل هنرهای نمایشی هم اندیشی با حضور سه نسل مختلف هنرمندان برگزار کند تا فعالان این عرصه بیش از این دچار خسران مالی و آسیب روانی نشوند.
کارگردان نمایش"برزخ" در پایان گفت: این روزها مشغول بازنویسی مجدد دو نمایشنامه "نبرد گالیله" و "انتقام سیاوش" هستم و قرار است این دو نمایشنامه در یک مجموعه چاپ شود. همچنین سال 1383 نمایش "خان هشتم" را به صحنه آوردم که نمایشنامه آن پس از اجرا ناپدید شد و اکنون در حال نگارش این اثر با برداشت و رویکردی مدرن و نو از شاهنامه هستم. همینطور طی این روزها به شدت متمرکز بر مطالعه دو یا سه سبک خاص از بازیگری و کارگردانی و همچنین نگاه کارگردانانی چون پیتر بروک هستم.
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ، نقد و بررسی کتاب ها و آثار منتشرشده در طول سال و نگاهی به چگونگی روند حرکت جریان شعر کشور می تواند به شاعران و مخاطبان و علاقه مندان به شعر فارسی کمک کند تا مسیر بهتری را در آینده طی کنیم.
به منظور بررسی وضعیت شعر در دهه نود به سراغ اسماعیل امینی، شاعر و استاد دانشگاه رفتیم؛ این شاعر پیشکسوت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، درباره جریان شعر در دهه نود گفت: دو تا مسئله همزمان اتفاق افتاد؛ یکی اینکه همه آن هیاهوهای قبلی که هر کس کشف کوچکی در شعر یا تکنیک ساده ای پیدا می کرد با هیاهو تلاش می کرد روی آن مکتب راه بیندازد یعنی یک دکمه پیدا کرده بود می خواست برای آن یک سری کت بدوزد؛ همه این هیاهوها همه خوابید. جریان ها و شاعران در این طرف آن طرف می گفتند مثلاً جز این فرم از غزل که ما می گوییم شعر دیگری نیست و هر چه غیر از این است شعر نیست.
وی اضافه کرد: نمی گویم آن کارها همه باطل بوده، اما آن پیشنهاد یک پیشنهاد در کنار بقیه بوده است. مثلاً من قطار را برای حمل و نقل اختراع کردم؛ می توانم بگویم جز این، وسیله حمل و نقل دیگری نیست؟ این یک امکان است در کنار امکانات دیگر. این را در دهه هفتاد داشتیم و تا حدودی در دهه هشتاد که این تمام شد. الان فهمیدیم که اینها در کنار هم زیست مسالمت آمیز دارند بدون آنکه یکدیگر را انکار کنند و این مسئله خوب است. الان به این پختگی رسیدیم.
این استاد دانشگاه با تأکید بر این نکته که ما این قدر به انتشار شعر به خصوص کتاب شعر نیاز نداریم، بیان کرد: یک مسئله بد دیگری که در شعر به آن مبتلا شده ایم، این است که اشتیاق نسبت به انتشار شعر زیاد شده است. اغلب شاعرها مثل مغازه هایی هستند که همه اش ویترین است و در انبار شعر خود هیچ چیزی ندارند. حتی این ویترین را یک روز در این مغازه پهن می کند، فردا در یک مغازه دیگر یعنی یک اثر را با چند ناشر کار می کند. در حالی که مغازه 10 درصد اجناسش در ویترین است و نود درصد در انبار. شاعران امروز هیچ انباری ندارند و همه اش عرضه است در این کتاب، در آن وبلاگ یا آن صفحه مجازی و ... این اشتیاق شدید نسبت به انتشار شعر به جریان شعر ضربه می زند.
امینی اظهار کرد: کتاب شعر به صورت وحشتناک در حال انتشار است به همین دلیل حیثیت انتشار کتاب شعر از بین رفته است. یعنی وقتی کتاب شعری منتشر می شود انگار هیچ اتفاقی نیفتاده است. در قدیم در طول یک سال نهایتاً 10 مجموعه شعر منتشر می شد. اما الان هر هفته ای صد کتاب شعر در می آید و این دیگر اتفاق نیست.
وی درباره عطش شاعران برای انتشار کتاب گفت: علت اصلی آن هم این است که ما در دوران کمیت زندگی می کنیم در دوران عددها و آمارها. تا می گویی شاعرم می پرسند چند کتاب منتشر شده داری؟ تا می گویید استاد دانشگاه هستم می گویند تعداد تألیفاتت را بگو. یک نفر نمی پرسد چند کتاب خوانده ای؟ به طور پیش فرض انگار همه باید کتاب بنویسند، بالاخره باید هزار کتاب خواند تا بتوان یک کتاب نوشت.
این شاعر برجسته ضمن مطرح کردن سؤالاتی عنوان کرد: چرا شاعری که درآمد ماهیانه اش مثلاً سه میلیون تومان است حاضر می شود مثلاً ده میلیون بدهد کتاب شعر منتشر کند؟ شاعر یک ترانه کار می کند اندازه 10 کتاب سود مالی می برد. پولی در انتشار کتاب نیست فقط به خاطر آن کمیت و عددی که گفتم این کار انجام می شود.
امینی ابراز کرد: من چهل سال است شعر می گویم یک کتاب کمتر از صد صفحه دارم و بقیه را دور ریختم. شاعران ما هیچ چیز را دور نمی ریزند همه را نگه می دارند. این مسئله هم دو دلیل عمده دارد یکی زندگی در روزگار کمیت است که همه فکر می کنند کسی که 10 تا کتاب شعر دارد از کسی که دو کتاب شعر دارد باسوادتر است. دومین دلیل پول بی خودی است که به فضای شعر وارد شده است.
این شاعر پیشکسوت درباره پول های بی خودی که در حوزه کتاب وجود دارد، تشریح کرد: اینکه ارشاد کاغذ می دهد، کتاب می خرد از ناشرها حمایت می کند جاهای دیگر هم از کتاب حمایت می کنند و مثلاً بن کتاب می دهند، باید همه این پول ها از جریان انتشار کتاب بیرون برود. کتاب باید اقتصاد خودش را داشته باشد تا آن وقت کتاب طبیعی بیرون بیاید؛ نه کتابی که برای پرکردن رزومه یا برای بیمه شدن یا امتیاز اداری است. کتابی باید دربیاید که جایش خالی باشد تا مردم بروند بخرند نه کتابی که با وانت بخرند برای فلان جا و هیچ کس هم نخواند.
وی خاطرنشان کرد: اشتیاق به خواندن شعر در بین مردم از بین رفته است نه شعر معاصر حتی شعر مشاهیر ما. دیوان حافظ را جلوی مردمی که همه تحصیل کرده هستند بگیرید، ببینید چه کسی می تواند بخواند؟ به بزرگان شعر فارسی توجه نمی شود تا برسد به بزرگان شعر امروز. حتی کتاب های پرتیراژ هم این وضعیت را دارند مردم آنها را می خرند چون مد است. من شعر سهراب سپهری را می خوانم هیچکس نمی داند شعر سهراب است پس معلوم است مجموعه هشت کتاب که پرفروش ترین کتاب شعر است را می خرند که خریده باشند نه اینکه بخوانند.
انتهای پیام/4028/پ
این ترانه سرا در گفت وگو با ایسنا، درباره وضعیت ترانه در سال 98 و تاثیر وقایع اجتماعی بر آن اظهار کرد: من خیلی متوجه تغییر و تحولی نشدم. تغییر و تحول زمانی است که حس کنیم چیز بهتری را می بینیم یا گوش می کنیم. در ادبیات پیشرفتی نکرده ایم؛ البته ممکن است چند ترانه خوب هم داشته باشیم، اما با یک گل بهار نمی شود.
او افزود: مهم تر از همه این است که اهل قلم هر کاری هم کنند، زورشان به مسئولان که نمی رسد، در حالی که تغییر و تحول باید از آن ها نشات بگیرد. اهل قلم فقط می توانند بنویسند، که هر آن چه را می توانستند بنویسند تا کنون نوشته اند. حالا هم که در خانه حبس شده ایم و دیگر وضعیتی نیست که از ترانه و موسیقی صحبت کنیم.
سراینده ترانه زمستان با صدای افشین مقدم ، درباره وضعیت نقد ترانه نیز گفت: نقد همیشه آن طور که باید باشد نیست. نقد و نقادی خیلی مهم است؛ اما آیا کسانی که نقد می کنند خودشان متوجه آن چه نقد می کنند می شوند؟ وقتی می توان کسی را نقد کرد که خود منتقد آن ایراد را نداشته باشد، اما اغلب کسانی که نقد می کنند خودشان یک خط ننوشته اند. آدم باید درباره چیزی حرف بزند که از آن سر درمی آورد.
دبیری با بیان این که اغلب کسانی که ترانه نقد می کنند حرف هایی می زنند که در کتاب ها خوانده اند اظهار کرد: اما مسئله این جا است که آیا خود منتقد ترانه را می شناسد و ترانه گفته است یا نه. درست است که منتقد نمی تواند ترانه سرا باشد، چون حرفه جداگانه ای است، اما کسی که ترانه را نقد می کند باید قدرت درک آن را داشته باشد که متاسفانه فعلا این طور نیست.
او در پایان با اشاره به این که موسیقی هم در وضعیت این روزها کاری نمی تواند بکند گفت: مردم به قدری ترس دارند و اتفاقات بدی افتاده است که حتی موسیقی هم این روزها کاری نمی تواند بکند. هر کسی باید خودش به خودش روحیه بدهد و باید از ماست که بر ماست را متوجه شود تا از خودش در برابر ویروس کرونا مراقبت کند.
انتهای پیام
خبرگزاری مهر ، گروه فرهنگ : سال 1398 برای کتاب و ادبیات چگونه سالی بود؟ شاید نباید در ابتدای گزارشی که می خواهد برای این سوال پاسخی پیدا کند به چنین گزاره ای جواب داد اما بی شک این چگونگی چیزی نبود که بتوان برایش پاسخی به سان رنگ های گرم پیدا کرد و سردی منتسب به آن را نیز بدون شک باید در سوال های بسیاری جستجو کرد که بدون پاسخ در میان فعالان کتاب و ادبیات باقی ماند و کسی انگار عزم و جزمی برای پاسخ به آن نداشته و احتمالاً نخواهد داشت. سال 98 با چنین مقدمه ای از منظر کیفی سالی به رنگ سرد برای جامعه ایرانی بود، رنگی که اشتیاقی را برنیانگیخت و در نهایت کلافی سردرگم شد برای فعالان این عرصه که فعلاً ترجیح می دهند استخوان بر گلو راه خود را ادامه دهند. اما چه چالش هایی اینچنین روزگاری را برای کتاب و ادبیات در سال 98 رقم زد و افقی را پیش روی آنها قرار داد؟
قاچاقچیان چاق و قانون لاغر
سال 98 از منظر رسیدگی به پرونده های موسوم به قاچاق کتاب نقطه عطفی بود. تقریباً ماهی در آن نبود که کارگروه صیانت از حقوق ناشران که در اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران شکل گرفته بود خبر از کشف یک انبار یا چاپخانه نداد که به صورت قاچاق به تولید آثار محبوب و پرفروش بازار و یا آثار ممنوعه می پرداخت. آثاری که بسیاری از آنها سال ها در سد ممیزی باقی مانده بودند و یا آنچنان پرفروش و خوش فروش بودند که نمی شد از حاشیه سودش گذشت. در این میان قاچاق کتاب پس از مبارزه جدی با نسخه های افست ناشران به آپدیت تازه ای دست زد و به نوعی سعی کرد خود را قانونی جلوه دهد. قاچاقچیان بسیار تمیز مؤسسات نشری را در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت و نسخه های پرفروش ناشران دیگر را پس از تایپ و صفحه آرایی مجدد به نام مترجمی جعلی با همان طرح جلد پرفروش افست کرده و در کنار خیابان ها و فروشگاه های پرتخفیف کتاب که به همت بسیاری از دستگاه های فرهنگی به خیال ارتقا سطح عمومی فرهنگ شکل گرفته بود به فروش می رساندند و می رسانند.
اینچنین بود که در گوشه کنار شهر تهران و حتی در محل های عمومی شلوغی چون متروی تهران فروشگاه های ارائه کتاب با تخفیف 50 درصد سر برآوردند و آثار دیگر ناشران با روکشی جعلی به فروش رسید. گرچه سال گذشته اتحادیه ناشران تهران خبر از انجام مذاکراتی برای قانونی شدن تأسیس فروشگاه کتاب در ایستگاه های مترو داد اما گوی در نهایت زور این تشکل صنفی به بروکراسی این مجموعه نرسید و ترک تازی قاچاقچیان کتاب در این ایستگاه ها و نیز محل های عمومی که معمولاً شهرداری با آنها به اسم سد معبر یاد می کند ادامه داشت و دارد.
کلاف سردرگم این مجرا چنان است که برخی از ناشران می گویند با ضرر و بدون احتساب سدی با قیمت هایی بسیار پایین کتاب هایی را منتشر می کنند فقط برای مبارزه منفی با این سوداگران فرهنگی و برخی نیز پس از مدت های پیگیری و هزینه کرد برای رهیافت حقوقی در این زمینه به این اعتراف رسیده اند که گویا قانون لاغرتر از آن است که با این قاچاقچیان فربه بتواند برخوردی کند و اینچنین است که چرخه قاچاق کتاب در مدل تازه آن بسیار تمیز و خوش نشین قسط ترک بازار کتاب را نداشته و نامش را در در زمره مهمترین چالش های این حوزه در سال 98 نیز ثبت کرد
جایزه ادبی یا دورهمی دوستان به صرف چای و کتاب
نه این گزارش که اعتراف بسیاری از ناشران و کتابفروشان بر این است که بازار کتاب ایران در بخش آثار تألیفی واکنش بسیار خفیفی به جوایز ادبی از هر دسته و طیفی دارد. به بعارت دیگر مخطاب ایرانی کتاب به صرف جایزه گرفتن اثری دست به جیب خریدنش نمی شود کما اینکه این گزاره درباره آثار ترجمه ای تقریباً برعکس است. با این همه هرساله درباره اهدای جوایز ادبی در ایران بحث هایی جدی در حال شکل گیری است و سهم سال 98 نیز از این موضوع کم نبود و در صدر آن نیز بار دیگر جایزه پر سر و صدا و البته کم اثر جلال آل احمد بود. جایزه ای که روند برگزاری آن امسال برخی از بازماندگان خاندان آل احمد را به صرافت این مساله انداخت که کاش نام این نویسنده عصیانگر را از این رویداد برداشته می شد.
جایزه جلال در سال 98 یکی از لاغرترین دوره هایش را سپری کرد. این جایزه گرچه در بخش هایی از خود به آثاری جایزه داد که آثار مهمی در حوزه کاری خود بودند اما در بخش اصلی یعنی رمان و داستان بلند با نادیده گرفتن بسیاری از آثار مهم سال 1397 و نیز انتخاب داورانی که به باور بسیاری برای این دوره ترکیبی موزون نداشتند و عدم ارائه هر نوع پاسخی از سوی آنها درباره انتخاب هایشان، جنجال های بسیار را به همراه آورد. در عرصه غیر دولتی اما دو جایزه مهم این سال های ایران شامل مهرگان و احمد محمود در انتخاب فهرست نهایی خود نشان از پختگی و شمول بیشتری نشان دادند و البته به دلیل شرایط خاص کشور در ماه های پایانی سال این دو جایزه در نهایت برگزیدگان خود را معرفی نکردند.
اتفاق مهم دیگر اما در سال 98 رقم خوردن جوایز ادبی تخصصی با موضوعات مختلف همچون ادبیات در ژانر وحشت و فانتزی و یا عاشقانه بود که نشان از تشکیل جوامع ادبی و مخاطبان خاص پیرامون ژانرهای تازه و نیز افزایش کمی و کیفی تولید کتاب پیرامون آن بود، اتفاقی که می تواند طی سال های آتی اتفاقاتی بدیع را در فضای ادبیات ایران شکل بدهد
ذره بین های قطور ممیزان کتاب
سال 98 سال پرخبری در حوزه ممیزی کتاب به شمار می رفت. گرچه در طلیعه سال محمود دولت آبادی در مقاله ای در نشریه زد دویچه سایتونگ نوشت که وضعیت ممیزی کتاب در ایران بسیار بهتر شده است اما اتفاقات عجیبی که اداره کتاب در سال جاری آن را رقم زد نشان داد که گویا کشتیبان این کشتی را سیاست دیگری آمده است. سوال اصلی اما درباره ممیزی کتاب عدم شفافیت و پاسخگویی به افکار عمومی درباره تصمیمات در این زمینه است. اینکه چرا باید رمانی درجه دوم بعد از بیست نوبت انتشار لغو مجوز شود و یا چرا باید متن تقدیمی اول رمانی که نویسنده در آن اثر را به همسرش تقدیم کرده است مورد ممیزی قرار بگیرد. رسانه های در سال 98 کمترین پاسخی را در این زمینه از مسئولان ابلاغ کننده این دست تصمیمات دریافت کردند و در مقابل ناشران رفته رفته معترف این شدند که سیاست های ساکنان طبقه دوم ساختمانی سیمانی بهارستان در حوزه مجوز پیش از نشر تغییراتی اساسی کرده است. در این میان برخی همچو سیدعلی صالحی با انتشار لیست عجیب ممیزی کتاب شعر تازه اش عنوان کردند که آن را بر نتافته و از خیر انتشار کتاب می گذرند و برخی نیز بی سر و صدا و با رایزنی سعی کردند تا اثری را که در وضعیت بغرنج فعلی به دستگاه چاپ سپرده اند و یا به انبار، تا زمان فروش نسخه های موجود زنده نگاه دارند و از محاق توقیف خارج کنند.
گرچه ممیزی کتاب و موافقان و مخالفانش در سال های گذشته بر سر این مساله به توافقی دست پیدا نکرده اند اما مصداق یابی و نیز فضاسازی پیرامون مصوبه موجود درباره بررسی کتاب پیش از انتشار و تفسیرهای مختلف از آن در نهایت به نظر می رسد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به سمت محافظه کاری بیشتر در این حوزه سوق داده است.
این محافظه کاری زمانی خود را عجیب تر نشان می دهد که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سال گذشته و در جریان انتشار فهرست مخارج خود در قالب شفاف سازی اعلام کرد که چهار میلیارد تومان را طی هفت ماه از مبدا مرداد ماه 97 برای بررسی کتاب پیش از انتشار هزینه کرده است.
کاغذ؛ آتشی که خاکسترش سرد شد
در بدنه ناشران ایران در سال های اخیر کمتر کسی را می شود پیدا کرد که با توزیع یارانه ای کاغذ از سوی دولت همانند آنچه در دهه هفتاد رخ می داد موافق باشد اما سازوکار فعلی شبه دولتی اهدای کاغذ دولتی چطور؟ آیا این مساله نیز مشمول همین اظهارنظر می شود؟ این مساله را می توان اینگونه دید که شمول کاغذ در زمره کالاهای اساسی و الزام توزیع آن توسط بخش خصوصی با نظارت دولت (آنطور که روایت شده این موضوع خواست صریح معاون اول رئیس جمهوری بوده است) سازوکاری بهتر از آنچه در سال 98 دیدیم به خود نخواهد دید. کارگروهی متشکل از نمایندگان بخش دولتی و خصوصی پرونده متقاضیان واردات را بررسی و در نهایت پس از تأیید راهی وزارت صمت و بانک مرکزی برای سایر موارد می کنند. کاغذ وارد شده با سود معینی از تاجر خریداری و در سیستم شبه دولتی نشر فروش می رود. در ادامه با نسخه شماری بر روند مصرف آن نیز نظارت می شود. نسخه شفابخشی است اما تا کی؟ درست مساله همین است. تا زمانی که مُسَکِن قرار داشت در زمره کالاهای اساسی بر بدن مصرف کننده و وارد کننده کاغذ و تزریق می شود. در نتیجه اگر بحران های اقتصادی کشور طی سال های آتی این مُسُکِن را راهی بخش دیگری از کشور کند، سرنوشت بازار مصرف این کالای استراتژیک فرهنگی چه خواهد بود. سال 98 سالی بدون پاسخ برای این مساله از سوی همه نهادهای مرتبط بود. گرچه رهبر معظم انقلاب اسلامی در جریان بازدیدشان از نمایشگاه کتاب طی سال های اخیر همواره به مساله تولید داخلی کاغذ تاکید داشتند اما گویا در میان برنامه های دولت اعتدال، تولید داخلی آن هم برای کاغذ گم است و معدود تولید کنندگان موجود نیز حتی حریف مصرف کنندگان عمده داخلی برای خرید نیستند و ناچار از تغییر روند تولید خود هستند.
کد خبر 4879473
حمید نورشمسی
شعارسال: رجب علی اعتمادی مشهور به ر. اعتمادی یکی از رمان نویسان مطرح کشور است که آثاری چون تویست داغم کن ، آبی عشق ، گل تی تی ، عالیجناب عشق ، گنجشک های غم و... تا امروز به قلم او منتشر شده است.
شاید کمتر کسی بداند که او کار خود را در حوزه نگارش با خبرنگاری و روزنامه نگاری آغاز کرد و در روزنامه اطلاعات تا سالیان سال قلم زد. او تنها شخصی بود که از مجموعه پیش از انقلاب این روزنامه، پس از انقلاب اسلامی نیز با آن همکاری کرد.
به بهانه آغاز سال نو و پشت سر گذاشتن سالی مملوء از اتفاقات مختلف با ر. اعتمادی گفت وگویی داشتیم که در بخش اول این گفت وگو به فعالیت های پیش از انقلاب اعتمادی در حوزه خبرنگاری و روزنامه نگاری پرداختیم و در ادامه این نویسنده پیشکسوت درباره دلیل جدایی او از حرفه خبرنگاری و روزنامه نگاری پرداختیم و مخاطب شناسی در ادبیات و روزنامه نگاری را از منظر این نویسنده مورد بررسی قرار دادیم.
چرا با این استعداد و علاقه ای که به حوزه روزنامه نگاری و خبرنگاری داشتید، ترجیح دادید در ادامه بیشتر در حوزه ادبیات داستانی فعالیت کنید؟
من بسیار خوش شانس بودم که خیلی زود وارد حوزه ای شدم که مربوط به ذوقم می شد و به آن علاقه داشتم. پس از خدمت نظام وظیفه در روزنامه اطلاعات دقیقاً در حوزه ای که به آن علاقه داشتم و استعداد درونی ام به آن مربوط بود کار کردم. آن زمان روزنامه اطلاعات یک کلاس آموزشی خبرنگاری گذاشته و از بین 8000 متقاضی برای حضور در کلاس ها 15 نفر انتخاب شدند که من یکی از آن 15 نفر بودم.
من در کنار روزنامه نویسی به کار داستان نویسی ام نیز ادامه دادم. هر روز تا بعد از ظهر کار می کردم و بعد به سراغ داستان نویسی می رفتم و داستان می نوشتم. در دوره ای که سردبیر مجله جوانان بودم داستان هایم چاپ می شدند و پیش از انقلاب حدود 20 کتاب از من چاپ شد. یک سال و نیم پس از انقلاب نیز در مطبوعات مشغول به کار بودم اما پس از اینکه از این کار خداحافظی کردم به خانه آمدم و رمان نویسی را ادامه دادم.
چرا از این کار خداحافظی کردید؟
من آرزو داشتم به فعالیتم در حوزه روزنامه نگاری و خبرنگاری ادامه دهم و همین کار را کردم تا زمانی که یک مدیر جدید به روزنامه اطلاعات آمد و سبک کار من را نپذیرفت و من به اجبار خانه نشین شدم و مشکلات بسیاری برای من به وجود آمد.
من 13 سال ممنوع القلم بودم و کتاب های من به هیچ وجه اجازه چاپ نمی گرفتند، اما چون کارم روزنامه نگاری بود، همه روزنامه های کشور را دنبال می کردم و روزنامه های مطرح همه کشورها را نیز مورد مطالعه قرار می دادم. پس از گذشت این زمان برخی رمان های من اجازه چاپ گرفتند. در این مدت که من خانه نشین بودم حتی یک دانشکده به سراغ من نیامد که بگوید شما چطور رکورددار جذب مخاطب هستید و هیچکس به اینکه من می توانم تجربیاتم را در اختیارشان قرار دهم اهمیتی ندادند.
من تنها سردبیر در بین سردبیران بودم که یک سال و سه ماه پس از انقلاب سردبیر باقی ماندم، من قادر بودم با شرایط روز همراهی کنم اما به عنوان یک روزنامه نگار. من این نکته را به مدیری که به روزنامه اطلاعات آمد، گفتم و البته آنها هم به من احترام گذاشتند اما ما نتوانستیم به همکاری با هم به دلایل متعدد ادامه دهیم.
با توجه به اینکه شما دوره های مختلف روزنامه نگاری و خبرنگاری را در مطبوعات ایران دیده اید، چه دورانی را به معنای واقعی بهار مطبوعات می دانید؟
در جریان انقلاب به دلیل اینکه یک اتفاق عظیم رخ داده بود تیراژها به سرعت به شکل عجیبی بالا رفت، روزنامه اطلاعات و کیهان به 800 هزار تیراژ رسیدند و از طرفی روزنامه نویسی هم بیشتر جنبه انقلابی داشت. یکی از شعارهای انقلاب آزادی بود و چون این جو همچنان قوی و غالب بود همه چیز در این فضا به شکل آزادی چاپ می شد و این روند 8 ماه ادامه داشت اما پس از این 8 ماه دوباره وضعیت به حالت دیگری در آمد. من این 8 ماه را به معنای واقعی بهار مطبوعات در ایران می دانم.
چرا این روند که شما آن دوران را بهار مطبوعات می دانید، ادامه پیدا نکرد؟
پس از این دوران نگاه هایی حاکم شد و حکومت سیاست هایی در پیش گرفت که با توجه به نگاه دینی غالب قواعدی به وجود آمد و کار روزنامه نگاری به دلیل تعابیر مختلف به نوعی پویایی خود را از دست داد و متوقف شد و آفت اصلی این بود که بسیاری از افراد سلیقه های شخصی شان را در کار اعمال کردند. اعمال سلیقه های شخصی باعث شد که مطبوعات به تدریج عقب بروند و در آن زمان اگر یک خبر انتقادی و منفی درباره وضعیت حاضر منتشر می شد حکومت تصور می کرد که این خبر ضربه ای به او است و جلوی آن را می گرفت در حالی که واقعاً اینگونه نیست، در اروپا مردم از رسانه های منتقد استقبال می کنند و حکومت ها به انتقادها اهمیت می دهند.
من اعتقاد دارم که اگر مطبوعات دستشان باز بود بسیاری از اتفاقات تلخی که امروز شاهدش هستیم را نمی دیدیم. به نظر من در همین مسأله شیوع ویروس کرونا اگر رسانه ها دستشان باز بود و قدرت داشتند امروز شاهد چنین فاجعه ای نبودیم.
اینکه شرایط ادامه همکاری با روزنامه اطلاعات فراهم نبود و احتمالاً امکان ادامه فعالیت روزنامه نگاری فراهم نبود تأثیری در نویسندگی تان و نگارش کتاب هایتان نگذاشت؟
حدود 13 سال طول کشید تا اولین رمان پس از انقلاب من با عنوان آبی عشق چاپ شود. من این رمان را در 24 ساعت نوشتم و مدیر وقت وزارت ارشاد من را دعوت کرد، من کتاب را برای او بردم، او روز بعد با من تماس گرفت و گفت که دیشب وقتی شروع به خواندن کتاب کرده بود، جذابیت اثر باعث شده بود که تا پنج صبح به خواندنش ادامه داده و خواندن آن را همان شب به پایان برساند.
من در نوشتن داستان های جدید تا آنجا که بشود سعی کردم به مسائلی بپردازم که امکان چاپ برای کتاب هایم فراهم باشد. به هر حال هر نویسنده سبک خود را دارد و نمی شود این را از یک نویسنده خواست که چون حکومت عوض شده، او هم سبکش را تغییر دهد.
اکثر مخاطبان شما جوانان هستند، به نظر شما دلیل اینکه آثار شما بیشتر مورد توجه قشر جوان جامعه قرار می گیرد، چیست؟
اولین داستانی که از من به صورت مستقل چاپ شد بیش از هر چیز مورد استقبال جوانان قرار گرفت. آن زمان طبیعتاً روحیه و احساس های جوانی در من پر رنگ تر بود و از همان زمان من جوان ها را به عنوان مخاطبان خود انتخاب کردم. اینکه یک نویسنده مخاطبان خود را انتخاب کند و آن ها را بشناسد نکته بسیار مهمی است، قطعاً یکی از دلایل شکست مطبوعات ما امروز می تواند همین نکته باشد که نویسنده ها و روزنامه نگارهای ما مخاطبان خود را مشخص نمی کنند. من همیشه هر کاری کردم، حتی وقتی گزارش می نوشتم مخاطبان خود را انتخاب کرده و آن ها را مدام در نظر داشتم.
امروز در سن 80 سالگی هم اگر بخواهم رمانی بنویسم جوانان را در نظر می گیرم و قطعاً جوانان قشری هستند که بیشتر مایل به خواندن و تحقیق هستند. امروز با وجود اینکه جمعیت نسبت به گذشته چند برابر شده و تعداد افراد باسواد جامعه نیز بیشتر از گذشته است، تیراژ کتاب های ما بسیار پایین آمده و ما باید دلیل این اتفاق را پیدا کنیم.
تیراژ 300 یا 400 نسخه واقعاً فاجعه است و باید مشخص شود که چرا ارتباط نویسندگان ما با جامعه قطع شده، یکی از دلایلی که من به خارج از کشور نرفتم همین مسأله است، من با اینکه پس از انقلاب شرایط برایم سخت شده و امکان امکان خروج از کشور را داشتم در ایران ماندم تا ارتباطم را با مخاطبان از دست ندهم. نویسنده مثل یک درخت می ماند که باید در جایی باشد که در آن ریشه دارد، وقتی نویسنده از خاک خود جدا شود نمی تواند مثل قبل باشد. ما نویسندگان بزرگ بسیاری داریم که پس از اینکه از ایران رفتند دیگر نتوانستند آثار درخشان قبلی شان را خلق کنند.
چطور می شود که یک نویسنده در سن 60 سالگی کتابی بنویسد که مخاطبانش جوانان باشند؟
همانطور که گفتم من ارتباطم را با جامعه قطع نکردم و البته ارتباطم با جوانان نیز ادامه داست. جوانان همیشه خصلت هایی بنیادی دارند که باید آنها را با مناسبات اجتماعی روز همیشه در نظر داشت. نوگرایی، تلاش برای پیشرفت، عشق به زندگی، عشق به جنس مخالف، علاقه به تشکیل خانواده، کنجکاوی، اهمیت دادن به یادگیری نشانه هایی است که در همه جوانان دیده می شود و همه این نشانه ها در زمان های مختلف با کمتر تغییری در قشر جوان وجود دارند. اگر یک نویسنده با آگاهی به این مسائل آثارش را خلق کند قطعاً می تواند ارتباطش را با مخاطبانش ادامه دهد.
شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری برنا ،تاریخ انتشار: 8 فروردین 1399،کدخبر: 977439،www.borna.news
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ، نقد و بررسی کتاب ها و آثار منتشرشده در طول سال و نگاهی به چگونگی روند حرکت جریان شعر کشور می تواند به شاعران و مخاطبان و علاقه مندان به شعر فارسی کمک کند تا مسیر بهتری را در آینده طی کنیم.
به منظور بررسی اجمالی جریان شعر و ترانه به سراغ علیرضا بدیع رفتیم؛ این شاعر در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، گفت: تعدادی مجموعه خوب و ضعیف و ریزودرشت به مثابه سال های قبل منتشر شد. منتهی به لحاظ جریان کنش های اجتماعی شاعران، اگر بخواهیم بررسی کنیم اتفاقی که افتاد با سال های قبل متفاوت بود و شعرا اتحاد خوشان را در اعتراض به مدیران فرهنگی در مقاطعی نشان دادند.
وی بیان کرد: برخی از شاعران به نشانه اعتراض به ممیزی، وضعیت چاپ کتاب و کل آن چیزی که فرآیند چاپ کتاب در کشور است را با شرکت نکردن در جشنواره شعر فجر نشان دادند و جشنواره امسال کم رونق ترین و از تب وتاب افتاده ترین جشنواره در طی چند دوره ای بود که برگزار شده است. این اتفاق یک هشدار برای مدیران و تولیت فرهنگ کشور بود.
این شاعر برجسته افزود: من سه سال پیش این هشدار را پشت تریبون همین جشنواره دادم و گفتم اگر جشنواره نتواند از حالت تک صدایی خارج شود و همیشه پذیرای یک طیف خاصی باشد، این یک آسیب و آفت بزرگ است که نتیجه آن را بعد از سه سال دیدید. همان موقع مدیران و متولیان گلایه کردند و با من بحث و حتی تهدید کردند ولی نتیجه این شد که امسال دیدیم. چیزی که منِ جوان داشتم می دیدم آن ها نتوانستند یا نخواستند ببینند.
بدیع با اشاره به این نکته که دو رویکرد کاملاً متفاوت در انتشار شعر توسط ناشران دیده می شود عنوان کرد: یکی از ناشران که در چند سال اخیر به صورت جدی وارد حوزه انتشار شعر شده است نشر چشمه است. این نشر در روندی که در پیش گرفته اقدام به گزینش و انتشار آثار خوب در زمینه غزل معاصر و شعر در قالب های کلاسیک و قالب های سنتی کرده است که کیفیت و کمیت را در کنار هم لحاظ می کند که بسیار خوب است؛ اما در عوض ناشرانی هستند که مجموعه شعرها را به صورت کیلویی چاپ می کنند که آن ها تکلیفشان مشخص است که پول می گیرند و کتاب چاپ می کنند.
وی درباره وضعیت کلی ترانه در سال گذشته اظهار کرد: در ترانه و شعر محاوره هم شعر خوب و هم کارهای ضعیف دیدیم. غالباً کسانی که تنه اصلی شعر محاوره و ترانه را هدایت می کنند کارهای خیلی خوبی می شنویم مثل رستاک حلاج، حسین قیاسی، روزبه بمانی و دیگران. از آن طرف ترانه های مبتذل و مستهجن و کوچه بازاری که اصطلاحاً ترانه بدنه است بیش از سال های قبل عرض اندام می کرد چه آن ها که ریشه شان اینجا شکل گرفت و رفتند آن طرف مثل تتلو و ساسی مانکن و هم ترانه های که در داخل توسط عده ای تولید و منتشر می شود. هر دو طرف کار خودشان را انجام دادند یک طرف نهایت تلاش خود را کرد تا ترانه خوب را به مردم معرفی کنند در طرف دیگر از نقطه های ضعف و احساسی مخاطب برای پر کردن جیب و شهرت خود استفاده می کند.
این منتقد ادبی ضمن بیان اینکه سال گذشته در مجموعه های شعر کتاب شگفت انگیز و یا شاعر خاصی که ظهور کرده باشد من ندیده ام گفت: نکته ای که در جریان شعر سال گذشته دریافتم این است که شعر بانوان چند قدم جلوتر از شعر مردان در حال حرکت است یعنی در چند سالی که بسیاری مثل من فکر می کردند که خانم ها غزل سراهای خوبی نیستند به یک بارگی من به خودم آمدم و دیدم چند پله جلوتر هم هستند.
بدیع ادامه داد: در جشنواره شعر نیاوران من داور بودم که بعد از انتخاب هشت شعر متوجه شدم هفت شعر متعلق به بانوان است که برای من جالب بود. من باورم نمی شد که این فرم و زبان و این تبحر را یک خانم توانسته باشد به دست بگیرد.
وی در پاسخ به این سؤال که چقدر در سال گذشته به اهدافی که تعیین کرده بودید رسیدید، گفت: چند هدف مهم برای سال گذشته داشتم، یکی ادامه تحصیل در مقطع دکتری بود که توانستم به دانشگاه فردوسی مشهد که یکی از بهترین دانشگاه ایران در رشته ادبیات است راه پیدا کنم. قرار بود یک کتاب را که پایان نامه کارشناسی ارشدم بود به چاپ برسانم که بنا به خواسته خودم محقق نشد و دلیل آن هم این بود که می خواستم تغییراتی را در آن اعمال کنم چون دیدم به مسائل پژوهشی کمی تغییر کرده است. کلی ترانه نوشتم و با خوانندگان خوبی کار کردم. برنامه موسیقی تولید و منتشر کردیم. چندین و چند مقاله نوشتم. در حوزه تدریس هم فعال بودم و برنامه های آموزشی مختلفی را اجرا کردم.
این شاعر و ترانه سرا خاطرنشان کرد: نیمه دوم سال و از مهر سال گذشته یک روز را بدون حداقل هفت ساعت مطالعه نگذراندم. صبح تا عصر کتاب خواندم و نوشتم و می توانم بگویم سال 1398 پربارترین سال علمی و البته شلوغ ترین سال کاری ام بود. برنامه سال 1399 بنده هم بیشتر به تحصیل من در دانشگاه و تدریس و آموزش خواهد گذشت.
انتهای پیام/4028/پ
به گزارش پارسینه ، صبا کمالی، بازیگر سینما و تلویزیون که با انتشار یک پست اینستاگرامی انتقادات فراوانی را برانگیخته بود، در صفحه خود از این اقدام عذرخواهی کرده و آن را به مدیر صفحه نسبت داد.
کمالی در استوری اینستاگرام خود حدیث دفع بلا با صدقه دادن را به سخره گرفته و آن را به امام صادق (ع) نسبت داده بود. او در پایین مطلب منتشر شده نوشته بود: شوخی . با این وجود خشم کاربران مذهبی از این مطلب موجب شد تا او از آن اعلام برائت کند.
محمدرضا عرب سرخی، دبیر ستاد بزرگداشت شهیدان عرب سرخی و طباطبائی نژاد، با اعلام شکایت از صبا کمالی به خاطر مطلب مزبور، توضیح داد: صددرصد سلبریتی ما صدقه سر اهل بیت (ع) و نظام مقدس جمهوری اسلامی به جایی رسیده اند که نود درصد آن ها محلی از اراب [اعراب]ندارند و متأسفانه مانند این بازیگر به بهانه ویروس کرونا به مقدسات ملت شهید پرور توهین می کنند که قطعأ به صورت کیفری پیگیری خواهد شد.
وی ادامه داد: در ضمن به وزیر ارشاد هشدار می دهم در صورت عدم ورود به این موضوع از ایشان هم شکایت خواهیم کرد. خط قرمز ملت ایران اهل بیت (ع) است.
پیش از این نیز صبا کمالی عکسی در صفحه اینستاگرامی خود منتشر و به ساحت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) توهین کرده بود، اما پس از مدتی ویدیو عذرخواهی خودش را منتشر و از مردم به خاطر صحبت هایش معذرت خواهی کرد .
صبا کمالی متولد 25 آبان 1355 در ساری، بازیگر است و فارغ التحصیل فوق لیسانس مدیریت اجرایی و لیسانس نمایش ازدانشکده سینما و تئاتر در سال 1378 می باشد از تئاتر شروع کرد و به سینما و شهرت با تلویزیون رسید.
کمالی قبل از پایان تحصیلات هنری در دانشگاه از سال 1376 فعالیت خود را در تئاتر آغاز کرد. او در سال 78 با مجموعه کیف انگلیسی وارد تلویزیون شد و همان سال با فیلم متولد ماه مهر ساخته احمدرضا درویش حضور در سینما را تجربه کرد
در سال 1379 در سریال پرطرفدار پس از باران در نقش مرضیه شناخته شد، سپس حضور در سریال رستگاران و آینه های نشکن در سال 87 با موضوع انرژی هستی او را به شهرت رسانید.
عصرایران؛ مصطفی داننده- یکی از محاسن حصر کرونایی، زیاد فکر کردن است. مثلا فکر به اینکه چرا صداوسیما اینقدر فیلم های سینمایی و سریال ها را سانسور می کند. فیلم های خارجی جای خود، قیچی سانسور این روزها عجیب یقه فیلم های ایرانی را هم گرفته است و هر کجا را که دوست ندارد و فکر می کند برای مردم مضر است را می بُرد.
مثلا آقا یا خانم سانسورچی سکانس معروف جروبحث حمید و مهشید در آشپزخانه که پس از آن، حمید به کاشان می رود در فیلم هامون را برای جامعه ناسالم تشخیص داده و آن را حذف کرده است. البته این اولین بار نیست که هامون مهرجویی که به عقیده نگارنده، بازی خسرو شکیبایی در این فیلم از درخشان ترین بازی های تاریخ سینمای ایران است، دچار سانسور می شود.
14 سال پیش که نسخه سانسورشده هامون از تلویزیون پخش شد، مهرجویی در نامه ای به ضرغامی (رئیس وقت سازمان) نوشت: این گونه سانسورها با هیچ گونه معیار اخلاقی، دینی و زیباشناختی مطابقت ندارد و کاری است بی معنا و دل بخواهی و انگار بیشتر به قصد مغشوش و نامفهوم ساختن آن صورت گرفته است.
دیگر فیلمی که از تلویزیون دیدم و از سانسورهای عجیب و غریب آن شاخ درآوردم، سینمایی کاتیوشا بود. ممیزی محترم، از هر صحنه ای که خوشش نیامده بود، حذف کرده بود.
این روزها هم که اهالی سریال پایتخت، حسابی از سانسورها گلایه دارند و در فضای مجازی صدای اعتراض شان را به گوش همه می رسانند.
واقعا چرا باید فیلم های که وزارت ارشاد جمهوری اسلامی به آنها مجوز پخش داده است توسط صدا و سیمای جمهوری اسلامی سانسور شود؟ مگر همه ما در یک کشور با یک قانون مشخص زندگی نمی کنیم؟ چرا باید شاهد این همه تناقض باشیم.
این رفتارها نشان می دهد که تصمیم هایی که گرفته می شود بر اساس قانون نیست و سلیقه های شخصی حاکم هستند. الان سلیقه مدیران صداوسیما این است که مردم این سکانس ها را نبینند و فردا مدیری دیگر می آید با سلیقه های جدید.
نکته جالب این است که بخشی از مردم فیلم های سینمایی ایرانی که در سینما یا سایت های اینترنتی ارائه کننده فیلم دیده اند و به راحتی متوجه بخش های حذف شده فیلم ها می شوند و حس بدی به آنها دست می دهد.
واقعا چرا باید موهای پریناز ایزدیار در سینمایی سرخپوست سانسور شود؟ مگر این فیلم در سینمای این کشور پخش نشده است؟ حالا چرا مدیران تلویزیون فکر می کنند دیدن این صحنه ها برای مردم خوب نیست؟ مگر آنها قیم مردم هستند که به جای شان تصمیم می گیرد.
هر فیلمی که وزارت ارشاد این کشور به آن مجوز داده است و از سینما پخش شده است باید توسط تلویزیون بدون سانسور پخش شود. واقعا چه خوب گفته اند که قربون برم خدا را/ یک بام و دو هوا را
این تیغ سانسور در روزهایی که مردم در خانه مجبور به دیدن تلویزیون هستند، ریشه بی اعتمادی بین مردم و صداوسیما را مستحکم تر می کند. تلویزیون تا وقتی در قامت قیم مردم قرار دارد نمی تواند معتمد و محبوب مردم باشد.
___________________
بیشتر بخوانید:
گروه اجتماعی آناج: بروز و شیوع ویروس کرونا در جهان اگرچه موجب به خطر افتادن سلامت و آرامش مردم شده است اما روی دیگری نیز داشته و نشان داد که چه کسانی در موقع مشکلات کنار مردم هستند و چه کسانی فقط به دنبال گرفتن ماهی از آب گل آلود هستند. در کنار تحلیل رفتارهای یکجانبه رسانه هایی مانند BBC و ایران اینترنشنال که کرونا را در ایران تبدیل به وحشت عمومی و در کشورهای غربی در تقلیل به یک خبر ساده کردند، نقش سلبریتی ها نیز قابل توجه است.
سلبریتی های خارجی برای کرونا چه می کنند؟
هنرمندان و سلبریتی های خارجی از زمان آغاز ویروس کرونا به هر نحو ممکن تلاش کردند تا نشان دهند که در کنار مردم کشورشان هستند و حتی در برخی موارد کمک هایشان از مردم خودشان فراتر رفته و کمک های مالی شان بین المللی بوده است. اگرچه در روزهای نخست این بازیگران و سلبریتی های چینی و کره ای بودند که اخبار کمک های مالی چند ده میلیون دلاری شان منتشر می شد اما روز گذشته نیز در خبرها آمد که دو خواننده زن آمریکایی و اروپایی برای جبران ضربه اقتصادی به طرفدارانشان به خاطر ویروس کرونا به آنها کمک مالی می کنند.
البته در کنار این کمک های مالی این سلبریتی ها در فضای مجازی هم در کنار مردم بوده اند و به جای تزریق ناامیدی و التهاب به جامعه با استفاده از تاثرگذاری شان مردم را به حضور در خانه دعوت می کنند.
از تزریق ناامیدی تا تخریب گروه های جهادی
سلبریتی های داخلی و هنرمندان کشورمان اما از زمان شیوع ویروس کرونا تقریبا هیچ حرفی جز تزریق ناامیدی و التهاب در جامعه نداشتند. فروش داروی دروغین کرونا و چالش رقص اگرچه یکی از اولین حواشی های سلبریتی های وطنی از زمان شیوع ویروس کرونا بود اما سکوت و بعضا تزریق ناامیدی در جامعه عجیب ترین حرکت سلبریتی ها در وضعیت فعلی است. سلبریتی های داخلی که تقریبا در تمامی اتفاقات جامعه پای کار هستند و در نقش تحلیلگر، حرف هایشان را به خورد مردم می دهند و در هنگام حوادثی مانند سیل و زلزله دست به سوی مردم برای کمک های مالی که سرانجامشان مشخص نیست، دراز می کنند؛ این روزها در سایه قرار گرفته اند.
تاکنون هیچکدام از این سلبریتی ها کمک مالی برای تامین تجهیزات پزشکی و مسائلی از این دست نداشتند در حالیکه در بحران های اقتصادی از طریق همین مردم ثروت های کلانی کسب کرده اند و البته همیشه نیز منتقد بوده اند. جالب است که برخی از این سلبریتی ها نه تنها حاضر به کمک مادی و معنوی نیستند بلکه دائما تلاش دارند تا حرکت های جهادی و بسیجی را تخریب کنند و ناامیدی را به جامعه تزریق کنند.
رنگ باختن واژه هنرمند مردمی!
چندی قبل بود که یکی از بازیگران کشورمان از سلبریتی نامیده شدن به شدت انتقاد کرده بود و اعلام کرده بود که ما سلبریتی نیستیم بلکه خود مردم هستیم! اگر از کنار این موضوع که قریب به اتفاق مردم نه ماشین و خانه میلیاردی و نه سفرهای خارجی لاکچری دارند، بگذریم؛ باید اعلام کرد که حالا که همین مردم پای کار جهادی برای دوخت ماسک، لباس بیمارستانی، تهیه غذا برای کادر درمان و ضدعفونی معابر بدون هیچ چشم داشتی هستند چرا هیچکدام از سلبریتی های ما حتی به صورت نمایشی پای کار نیامده اند تا مردمی بودنشان را ثابت کنند؟
ظاهرا برای سلبریتی ها ما چند دوره فرهنگ شهرت و ثروت باید گذاشته شود تا یاد بگیرند که وظیفه هنرمند و چهره شناخته شده در مواقع بحرانی بودن در کنار مردم است نه غر زدن و تحقیر و بی احترامی.
انتهای پیام/
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا ، در خانه نشینی این روزها فرصتی دست داد تا چند فیلم محصول سینمای ایران را ببینم. اغلب این فیلم ها فاقد محتوای فاخر و پیام آموزنده بود. در اکثر این فیلم ها، رفتن به اروپا آرزوی ایرانیان نشان داده می شد و چنین به مخاطب القا می شود که همه می خواهند فرار کنند!
از دیگر نکات منفی این فیلم ها این بود که به طور گسترده حیازدایی می شود و حرف های خصوصی میان زوجین در مقابل دوربین گفته می شود و این پرده دری ها راه به ناکجا آباد می برد. کلک زدن، رسیدن به پول، دروغگویی در این فیلم ها اوج می زند و فساد اقتصادی و اخلاقی را به طور گسترده القا می کنند.
مهران مدیری با چهره ای به ظاهر حزب اللهی در رحمان 1400 اختلاس و ... می کند؟ آیا نمی شود با همان چهره ریش تراشیده دزدی کند؟ حتماً باید با یقه آخوندی و ریش و تسبیج دزدی کند؟ در همه این فیلم ها رابطه نامناسب مرد و زن ها، پوشش نامناسب آنها و برگزاری پارتی و رقص و پایکوبی همگی قصد دارند تا قبح این اعمال را بریزد!
لطفا فله ای پروانه ندهید
انگار یک باره هم فیلم هایی که به خاطر محتوای ضد اخلاقی و شرعی به صورت فله ای مجوز می گیرند و در این سال پایانی دولت فله ای پروانه می دهند که نکند بعداً نتوانند بگیرند. دقیقاً همان سینمای زمان دولت اصلاحات دوباره جان گرفته است و همان سوژه های پوچ.
محتوای این فیلم ها فاقد ارزش است و حیف وقتی که مخاطب پای آن می گذارد! سوژه های پیش پا افتاده، قدیمی، تکراری و صد بار به نمایش کشیده شده دوباره با رتوش جدید به صحنه می آید و همانند فیلم های دهه هفتاد همچنان عشق و عشق بازی است. آیا فرهنگ فاخر ایران و ایرانی چنین می طلبد که چهره ایرانی در قالب یک انسان خود باخته، دلبسته به غرب که فقط به فکر پول و پارتی و سفر اروپایی است؟
نمی دانم چه کسانی بر این فیلم ها نظارت می کنند و با چه فکری مجوز می دهند؟ انگار تساهل و تسامح درباره فیلم های سینمای خانگی بیشتر است و اجازه رعایت نکردن حدود اخلاقی و شرعی در این فیلم ها بیشتر داده شده است که این سیاست متناقض بسیار خطر آفرین و آسیب زا است.
سینمای ما حال و روز خوبی ندارد
واقعاً حال و روز سینمای ایران وخیم است. سینمای ایران فاقد سوژه و محتوا شده است، البته از انصاف به دور است که آثار فاخر را نبینیم. امیدوارم در سال 99 محصولاتی فاخرتر برای ایرانیان عزیز تولید شود، از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شخص وزیر که سوابق حوزوی دارند نیز توقع بیشتری می رود که نظارت ها را بیشتر نمایند چرا که در مقابل فرهنگ و ذهن و فکر و اندیشه های مردم این مرز و بوم وظیفه ای بس خطیر و سنگین به دوش دارند و مساله فرهنگ قابل اغماض و مسامحه نیست. و پرسش پایانی اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد و معاونت سینمایی و سازمان سینمایی و ...چرا برای تولید محصولات فاخر سینمایی کاری نمی کنند؟ /882/ 704/
حسین عندلیب
مسعود ردایی تهیه کننده سینما با ارائه پیشنهادی در خصوص جلوگیری از ضرر های بیشتر اکران سینما و برگشتن به حالت عادی در طول سال آینده در گفتگو با خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ،گفت: در اولین قدم که به حوزه پروانه ساخت مربوط می شود بهتر است به سینماگرانی که سابقه و کارنامه بهتری نسبت به بقیه دارند پروانه داده شود در غیر اینصورت حجم دریافت کنندگان و درنتیجه تولید، زیاد می شود و با این وضعی که پیش آمده، سینمای 99 پذیرای حجم بالای تولید نیست.
این تهیه کننده ادامه داد: مورد دوم به مسئله مهم چرخه اکران ربط دارد که شیوع ویروس کرونا آن را از حالت عادی خارج کرده است و مدت زمان طلایی و مهمی را از دست دادیم، از سویی فیلم های اکران نشده فراوانی داریم که برخی از آن ها در سال های گذشته تولید شده و موفق به اکران عمومی نشده اند با این اوصاف اگر اولویت نمایش را روی فیلم های با کیفیت تر بگذارند و برای میزان هفته های نمایش برنامه ریزی درستی انجام دهند می توان به روال عادی برگشت. امیدواریم بهترین راهکار اتخاذ شود وگرنه سیستم کلی تولید و اکران که خودشان شاخصه های مختلفی دارد ضربه مهلکی خواهد خورد.
او افزود: به عنوان نمونه در بحث هفته های اکران، اگر فیلمی در اکران 99 خوب فروخت مانند سال 98 هفته های اکرانش را آنقدر زیاد نکنند که به دیگر فیلم ها فشار وارد شود یعنی می توانند با در نظر گرفتن شرایط و آثاری که همزمان با فیلم پرفروش اکران می شوند تعداد هفته های پرفروش ها را کمتر کرد تا دیگر فیلم ها هم بتوانند موفق تر عمل کنند، چون اصل جریان که همان زمان است را بخاطر کرونا از دست دادیم و به تعطیلی خوردیم و قطعا نمی توان سال را به سیزده یا چهارده ماه رساند.
ردایی عنوان کرد: از طرفی برنامه ریزی سازمان سینمایی باید به نحوی باشد که اگر قرار است ضرری ایجاد شود به کمترین برسد و همه آن هایی که در چرخه اکران قرار می گیرند یکدست متضرر شوند تا به کسی اجحاف نشود یا در صورت کمک، حمایت های بلاعوض و با شرایط مساوی داشته باشند.
انتهای پیام/
به گزارش غیرمنتظره ؛محسن امیریوسفی تهیه کننده و کارگردان فیلم آشغال های دوست داشتنی اصل گفت: مدتی پیش تقاضای پروانه نمایش این فیلم را به سازمان سینمائی دادم که گفتند این فیلم پروانه نمایش دارد و منع قانونی برای حضور آقای وثوقی در سینما وجود ندارد ولی هماهنگی با نهادی لازم است. به هر حال من تقاضای رسمی خود برای پروانه نمایش قانونی را به ارشاد دادم چون متقاضی اکران نوروز 99 هستم.
او ادامه داد: همین جا باید از اقدام شجاعانه آقای طباطبائی نژاد مدیرکل نظارت و ارزشیابی در نگارش نامه ای تاریخی در ایام جشنواره و همراهی دکتر انتظامی هم تشکر کنم. در این نامه مجوز نمایش آشغال های دوست داشتنی اصل برای اهالی مطبوعات در جشنواره و نبودن منع قانونی برای حضور آقای بهروز وثوقی اعلام شد ولی جشنواره آن را نادیده گرفت.
امیریوسفی در ادامه گفت: لازم است از تلاش های شهاب حسینی عزیز هم برای حضور این فیلم در جشنواره تشکر کنم. طبق نظر کارشناسان پخش و اکران، با توجه به پیام همدلانه و امیدبخش فیلم و نیز بازی جذاب آقای بهروز وثوقی در آن بعد از چهل و یکسال دوری از وطن، آشغال های دوست داشتنی اصل می تواند از پرفروشترین فیلم های نوروز 99 باشد.
او ادامه داد: با توجه به اینکه نسخه قبلی این فیلم بعد از شش سال توقیف سلیقه ای و زجرآور در بدترین زمان اکران به نمایش در آمد و هیچ اتفاق بدی نیفتاد؛ امیدوارم سازمان سینمایی با صدور پروانه نمایش نسخه جدید، راه را برای اکران این فیلم در نوروز 99 هموار کند.
امیریوسفی در پایان گفت: امیدوارم اولین نمایش آشغال های دوست داشتنی اصل در ایران باشد. محسن امیریوسفی سال گذشته در مراسم تشییع ناصر ملک مطیعی در خانه سینما برای اولین بار بعد از 40 سال صدای بهروز وثوقی را در این مراسم رسمی پخش کرد و امسال با ثبت نام غیرمنتظره فیلمش در جشنواره فجر از حضور بهروز وثوقی در نسخه جدید آشغال های دوست داشتنی گفت که در سال 1391 فیلمبرداری شده و بهروز وثوقی در کنار شهاب حسینی، هدیه تهرانی، حبیب رضایی، شیرین یزدانبخش، صابر ابر، اکبر عبدی و نگار جواهریان ایفای نقش کرده است.
رضا میرکریمی در گفت وگویی کوتاه با ایسنا از این روند گله کرد و ضمن عذرخواهی از مخاطبان درخواست کرد که نسخه اصلی فیلم را در شبکه نمایش خانگی ببینند.
او در پاسخ به این سوال که با توجه به سابقه ای که تلویزیون در پخش فیلم های قبلی اش داشته است آیا پیش بینی می کرد که "قصر شیرین" هم دچار ممیزی شود، گفت: همان طور که اشاره کردید اولین بار نیست که در تلویزیون این اتفاق برای فیلم های من می افتد و با توجه به این که دیگر از این روند ناامید شدم و به نظرم اعتراض به تلویزیون فایده ندارد، چون شرایط آن روز به روز بدتر می شود، ترجیح می دهم از مردم و تماشاگران فیلم عذرخواهی کنم.
این کارگردان که فیلمش ظهر امروز 7 فروردین ماه از تلویزیون پخش شد، یادآور شد: پس از پخش فیلم از تلویزیون، عده ای از دوستان و هنرمندانی که فیلم را پیش از این دیده بودند با من تماس گرفتند و متعجب از این اتفاق بودند که من هم توضیح دادم که این موارد عموما بدون جلب رضایت صاحب اثر انجام می شود ولی به جای صدا و سیما از آنها عذرخواهی کردم.
میرکریمی همچنین با اشاره به تغییر دو قطعه از موسیقی فیلم خاطرنشان کرد: کار ناشایستی با موسیقی فیلم شد و دو قطعه از موسیقی فیلم حذف و به جای آن موسیقی که خودشان صلاح می دانستند و موسیقی فیلم دیگری بود روی فیلم قصر شیرین گذاشتند و با این کار صحنه های تاثیرگذار فیلم همچون آخر فیلم را از بین بردند و به فیلم آسیب زدند. واقعا از این اتفاق متاسفم و دوباره از علاقه مندان فیلم درخواست می کنم که نسخه صحیح و کامل فیلم را در شبکه نمایش خانگی ببینند.
به گزارش ایسنا، فیلم قصر شیرین که در آن حامد بهداد به ایفای نقش می پردازد، در سکانسی حامد بهداد به پلیس راهور رشوه می دهد که این سکانس و همچنین چند دیالوگ فیلم در پخش تلویزیونی حذف شدند.
انتهای پیام
مسعود ده نمکی کارگردان سینما در گفتگو با خبرنگار مهر ، درباره اولویت های سینمای ایران در سال 99 گفت: سینمای ایران در سال های اخیر در حوزه سخت افزاری پیشرفت های خوبی داشته است و پردیس های سینمایی و تعداد سالن های نمایش در کشور هم رو به افزایش است، اما متأسفانه در حوزه نرم افزاری پیشرفت چندانی نداشته ایم. به همین دلیل معتقدم برای آینده باید روی این بخش تمرکز کرده و برنامه ریزی درستی داشته باشیم.
وی بیان کرد: باید هم در حوزه تولید محتوا و هم در حوزه مدیریت استراتژیک، در نوع آثار و ذائقه مخاطب و ذائقه سازی برای مخاطب، عدالت در اکران عمومی فیلم ها، فرصت های متناسب و متعادلی را برای همه فیلمسازان فراهم کنیم.
کارگردان فیلم سینمایی اخراجی ها با بیان اینکه معتقد است بحث فرهنگسازی نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است توضیح داد: آثاری که در جشنواره فیلم فجر اخیر دیده شد، به شدت تاثیرپذیر از جامعه بودند و نه تأثیرگذار. البته این احتمال نیز وجود دارد که بسیاری از فیلم هایی که به جشنواره فیلم فجر نرسیده اند نیز در این زمینه بدتر از فیلم هایی باشند که در جشنواره فیلم فجر نمایش داده شدند.
وی تاکید کرد: در جشنواره فیلم فجر تنها یک چهارم تولیدات سینما دیده می شود و نمی توان قضاوت درستی برای اکران 99 داشت.
کارگردان معراجی ها درباره ضعف در نگارش فیلمنامه های سینمایی توضیح داد: مساله ضعف در فیلمنامه نویسی، یک مساله جهانی است و بسیاری از فیلم هایی که در کشورهای مختلف به خصوص در سینمای هالیوود ساخته می شود نیز با این مشکل مواجه هستند، شاید تعداد انگشت شماری از فیلم ها فیلمنامه های خوب و شاخصی داشته باشند.
ده نمکی در پایان گفت: فقدان فرهنگسازی و یا حتی ترویج ضدفرهنگ ها و ضدارزش های اخلاقی، تبدیل به یک مسابقه اساسی در سینمای ایران شده است، به عنوان مثال در کشورهای دارای سینما، اگر در فیلمی سیگار و مصرف الکل را نشان می دهد، هدف و تلاش فیلم برای نشان دادن تأثیرات منفی این موارد روی مصرف کننده است، اما در آثار سینمای ایران مواردی از این نوع تبدیل به ارزش شده است و در راستای شخصیت پردازی از آن بهره گیری می شود!
کد خبر 4877663
نیوشا روزبان
به گزارش خبرنگار ایلنا، خانه سینما امسال نیز مانند سال گذشته با همکاری سازمان سینمایی تعدادی کارت هدیه را بین اعضای صنوف مختلف توزیع کرد. مبلغ این کارت ها سال گذشته 200 هزار تومان و امسال 500 هزار تومان تعیین شده است. "یوسف صمدزاده" عضو هیات مدیره انجمن مدیران تولید سینما با اشاره به نحوه توزیع عیدی بین اعضای خانه سینما گفت: به روش پرداخت و میزان درنظر گرفته شده ی عیدی از سوی خانه سینما به انجمن مدیران تولید سینما برای 30 نفر اعتراض داریم. بهتر است با صنوف مشورت می شد تا هر صنف تعداد اعضای کم برخوردار خود را اعلام می کرد. اصرار به اعلام وقتی فقط یک روز مانده به سال جدید است دیگر لزومی نداشت.
مدیرتولید فیلم اتوبوس ادامه داد: وزارت ارشاد ترتیبی اتخاذ کند که عیدی بین همه اعضا تقسیم شود و به صورت صدقه ای نباید برخورد شود. منتظر باز شدن خانه سینما هستیم تا در اولین جلسه شورای مرکزی صنف موضوع را بررسی کنیم. مشورت نکردن با صنوف و سرخود تقسیم کردن عیدی توسط خانه سینما یک حرکت غیرصنفی است.
این پژوهشگر، کارگردان و نویسنده در گفتگو با خبرنگار سینماپرس افزود: این اتفاق که جوانان ما امروزه از آیین ها و سنن چیزی نمی دانند باعث تأسف است. سوأل بنده این است که مگر مسئولان فرهنگی وظیفه ای به جز ترویج و گسترش آیین های ایرانی-اسلامی دارند؟ پس چرا دست روی دست گذاشته اند و با اهمال کاری های پی در پی باعث شده اند تا جوانان به جای آنکه میل و اشتیاق برای رسیدن نوروز و آیین های نوروزی داشته باشند به سمت جشن های غربی مانند کریسمس و ژانویه گرایش یابند!
وی ادامه داد: ما باید از طریق سینما، تلویزیون و تئاتر کشور به عنوان 3 مرکز اصلی هنری و رسانه ای که مخاطبان زیادی هم دارند دست به فرهنگ سازی و اشاعه آیین های ارزشمند و غنی ایرانی-اسلامی بزنیم. نکته قابل تأمل اینجا است که بسیاری از آیین های ما محتوا و بار علمی فراوانی دارند. بنده بارها به شخصه تلاش کردم تا مسئولان را متقاعد کنم که باید به این آیین ها بپردازند اما این مسائل اصلی فرهنگی به طور کل برای آقایان سیاست گذار و مدیر و مسئول عاری از هر اهمیتی است.
انصافی با بیان اینکه در همین عید نوروز ما مسائل معنوی زیادی در کنار آیین های ملی وجود دارد اظهار داشت: مردم ما از این مسائل اطلاعی ندارند و وقتی رسانه های مهم مانند تلویزیون و یا مطبوعات و خبرگزاری ها هم به این مسائل توجهی نمی کنند باعث می شوند تا جوانان این مرز و بوم روز به روز بیش از گذشته از فرهنگ ملی و دینی شان فاصله بگیرند و در مسیر تهاجم فرهنگی بیگانگان پیش بروند.
کارگردان نمایش چله زری و عمو چله جون و کل عنایت خاطرنشان کرد: ما نباید اجازه دهیم که هویت مان بیش از این از دست برود. در مسائل فرهنگی و رسومات ما مضامینی مثل جوانمردی و پهلوانی و حتی مسائل مذهبی و دینی مطرح می شود اما نمی دانم چرا در انبوه فیلم های سینمایی و سریال های تلویزیونی خبری از این مضامین مهم و ارزشمند نیست؟ چرا در سینمای ما احترام به بزرگترها دیگر وجود ندارد؟ آیا ما فراموش کرده ایم که این مضامین جزئی از آیین های ایرانی-اسلامی هستند که بزرگان دینی هم آن را توصیه کرده اند؟
این هنرمند برجسته در خاتمه این گفتگو متذکر شد: ما این روزها در حال از دست دادن مضامین هستیم و متأسفانه آیین ها و رسوم را مدت ها است که از دست داده ایم و اگر مسئولان سینما، تئاتر و تلویزیون همچنان بی دغدغه باشند و تلاشی برای رفع این بحران نکنند باید به طور کل فاتحه آیین های ارزشمند و مهم ایرانی-اسلامی را تا چند سال آینده بخوانیم.
به گزارش ایسنا، در این متن با تیتر جهان صحنه و کارگردان خدا سپارد به هر یک نقشی جدا آمده است:
آندره برتون، تئاتر و نمایشنامه را خاستگاه سورئال می داند و تئاتر شعر سورئالی است، که گاهی خود را مجبور می کند جامه رئال بپوشد. ساموئل بکت تئاتر را کنترل زندگی، حیات و ضرب آهنگ طبیعت می خواند. و از طرفی عبدالحسین نوشین، نمایش را آشتی عوامل زندگی بیان نموده است. و به بیان غلامحسین ساعدی اگر تاریخ عبارت از مبارزه برای تولید و اعتلای فرهنگ باشد تئاتر یعنی مبارزه و جدل برای تثبیت یک فرهنگ و اندیشه متعالی.
تئاتر حقی است که در آن تمامی مکاتب و فلاسفه در گستره زندگی به اشکال و اسباب گوناگون می توانند در چهارچوب زندگی بدون هیچ مرزی و بدون در نظر گرفتن ابعاد زمان و مکان، حفره ها و خلاهای زندگی را به بازی بگیرند و چراهای فلسفی و غیر فلسفی را برجسته نمایند و چگونگی بود آدمی را در کنار آنها بیان نماید.
و اگر نیک بنگریم بلندای سینما از ادبیات نوشتاری تا کارگردانی و بازی ورزی آن برقامت این کهن هنر، یعنی نمایش که قدمتی همسنگ تاریخ را دارد، استوار و به اهتزاز در آمده است.
دو صورتک شاد و غمگین تئاتر این روزها در جهان بیرون از نمایش بیشتر خود را می نماید. جهانی پر از اشک و جهانی پر از امید و لبخند. کانون کارگردانان سینمای ایران 27 مارس روز جهانی تئاتر را به خانه تئاتر و همه هنرمندان عرصه نمایش تبریک می گوید.
انتهای پیام
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛به نقل از صبح زاگرس در سال های اخیر با فراگیر شدن رسانه های کاربرمحور از جمله شبکه های اجتماعی شاهد ظهور پدیده های مختلف اجتماعی فرهنگی از جمله سلبریتی ها هستیم؛ افراد مشهوری که به هر دلیلی توانسته اند افکارعمومی را به سوی خود جلب کنند اما اغلب جذابیت آنان برای مخاطبین از نوع هیجانی و احساسی است.
اغلب سلبریتی ها در شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام که شبکه هایی تصویرمحور هستند، توانسته اند خودشان را نشان دهند و در ان جا به فعالیت بپردازند و زیست مجازی داشته باشند که همین شهرت کاذب آن ها تا جایی فریبنده بوده که خودشان نیز فریب این شهرت بادآورده را می خورند و تصور می کنند این مساله می تواند مجوزی برای اظهار نظر در هر حوزه و موضوعی باشد، این موضوع تا جایی پیش رفته که شاهد اظهارنظر سلبریتی ها در بسیاری از موارد هستیم.
اظهارنظرات غیرکاشناسی و غیر دقیق این افراد در زمینه های مختلف گاهی باعث بروز مشکلاتی برای جامعه و حتی خودشان شده است؛ سلبریتی ها در اظهارنظرهای خود بعضاً حتی استفاده از کلمات را نیز بلد نیستند و این کم سوادی آنان باعث بروز مشکلاتی در جامعه شده است. اظهارات تند و هیجانی و نداشتن سواد رسانه ای از جمله شاخصه های حضور سلبریتی ها در شبکه های اجتماعی است و گاه دیده می شود که سلبریتی ها مطلبی را مطرح می کنند که از عواقب آن باخبر نیستند و همین باعث ایجاد مشکلات و بحران های اجتماعی می شود.
این افراد از سوی دیگر سعی می کنند خود را خصوصاً در مسائل اجتماعی دغدغه مند نشان دهند از این روست که ورود غیرکارشناسانه ای به مسائل و مشکلات اجتماعی دارند که با واکنش های مختلفی در جامعه روبه رو می شود، از این جهت سلبریتی ها در مواجهه با مشکلات نه تنها برطرف کننده بحران ها نیستند بلکه بیشتر بحران زا هستند و بعضاً جامعه را از مسیر صحیح حل مشکلات به هزارتوی بحران ها و مشکلات بیشتر هدایت می کنند.
یکی از این سلبریتی های کم سواد که در گذشته نیز اظهارنظر های شاذ در موضوعات مختلف از جمله توهین به اهل بیت (ع) داشته است و در زمره بازیگران درجه چندم سینما و تلویزیون محسوب می شود، صبا کمالی است.
انتشار پستی از این بازیگر نه چندان مشهور سینما و تلویزیون که در آن به ابا عبدالله الحسین (ع) اهانت کرده بود واکنش شدید کاربران را به همراه داشت. صبا کمالی، در این پست گفت وگویی توهم آمیز از خود با امام حسین را منتشر کرد و سپس در پایان نوشته بود که به جای عزاداری برای امام حسین باید در مراسم دختر آبی شرکت کند.
این بازیگر درجه چندم در روزهای اخیر نیز در اظهارنظری توهین آمیز جمله ای را به یکی از ائمه معصوم(ع) نسبت داد و نوشته بود " صدقه 67 بلا را دفع می کند! سیل و زلزله و کرونا تحت پوشش نمی باشد. با تشکر .... ".
در حالی که به نظر می رسد اظهارنظر این سلبریتی کم سواد درباره موضوعات مختلف تمامی نداشته باشد این بار نیز با انتشار تصویری به قوم بزرگ لر توهین کرد در حالی که به نظر می رسد همانطور که این بازیگر در موضوعات مختلف سواد چندانی ندارد، در زیمنه تاریخ نیز کاملا بی سواد است و از اصالت و بزرگی و رشادت های قم بزرگ لر اطلاع ندارد.
صبا کمالی فرد نخبه و درجه یک و بزرگی نیست که بخواهیم در این رسانه به آن بپردازیم و این مطلب صرفا جهت یادآوری و هشدار به کسانی است که به این افراد بیشتر از آن چیزی که استحقاق دارند فضا و زمان داده اند و بزرگ کردن این افراد صرفا مانند پشت پا زدن به آرمان ها و ارزش های دینی و ملی است.
البته این بازیگر یک روز پس از انتشار این پست قصد توجیه کردن داشته و آن را گردن ادمین صفحه مجازی خود انداخته است در حالی این که توجیه، عذر بدتر از گناه است و در اصل موضوع تفاوتی ایجاد نمی کند.
قوم لر که در طول تاریخ این سرزمین به ایمان، شجاعت و دلیری و بزرگی معروف بوده اند و یک قوم کاملا اصیل ایرانی است؛ با اظهارات یک سلبریتی درجه چندم و کم سواد در موضوعات مختلف، کوچک نخواهد شد بلکه کسانی باید از این ماجرا درس بگیرند که مسئول نظارت بر فعالیت های این افراد هستند اما عملکردی کاملا منفعلانه دارند.
انتهای پیام/
سید ضیا هاشمی رئیس جامعه صنفی تهیه کنندگان در گفتگو با خبرنگار مهر ، درباره اولویت های سینمای ایران در سال جدید گفت: هرچند دولت رسماً در تولید فیلم های سینمایی دخالتی ندارد، اما از طریق نهادها و مراکزی در این زمینه ورود پیدا می کند. البته با ورود این نهادها و مراکز آثار نسبتاً خوبی هم تولید شده است، اما متأسفانه راه را برای ایجاد آسیب هایی در سینما فراهم کرده است.
وی بیان کرد: مساله اصلی که وجود دارد، گران شدن تولیدات سینمایی است، همانطور که سرمایه گذاران بی ربط و ناشناس برای سرمایه گذاری در سینما وارد شده اند و هزینه های سرسام آوری را به سینمای ایران تحمیل کرده اند. البته ما تمام تلاش خود را می کنیم تا در برابر این رفتارهای غیرحرفه ای مقابله کنیم.
این تهیه کننده سینما تاکید کرد: در کنار این موارد اعلام شده، مشکل اصلی ما در حوزه نمایش، در توزیع خلاصه شده است، در این بخش نابسامانی جدی وجود دارد و نمایندگان اصناف در شورای صنفی بیشتر ذی نفعان هستند که تلاش می کنند به نفع صنوف خود تصمیم بگیرند نه به سود کل سینمای ایران. کسی که برای سینمای ایران دلسوز باشد چه ذی نفع باشد چه نباشد سعی می کند تا آئین نامه و مواردی که به نفع کل سینمای ایران است را اجرایی کند.
وی توضیح داد: از زمانی که آقای داروغه زاده سرکار آمد، شورای صنفی اکران و نمایش را به طور کامل دولتی کرد، پیش از این دولت به آئین نامه ها کاری نداشت و معتقد بود که مسائل برعهده بخش خصوصی است. در آن زمان سینمادار، تهیه کننده و پخش کننده برای اکران فیلم ها تصمیم می گرفتند.
رئیس جامعه صنفی تهیه کنندگان تاکید کرد: متأسفانه دخالت های بی رویه دولت از طریق مدیرانی که در وزارت ارشاد حضور دارند به سینما صدمه زده است، برای نگارش آئین نامه های سینمایی ورود پیدا می کنند و تغییراتی که چندان به نفع سینما نیست را ایجاد می کنند و باید گفت در شرایطی هستیم که دخالت مدیران دولتی در سینما بسیار جدی شده است.
هاشمی در پایان گفت: درآمد سینمای ایران در سال گذشته نزدیک به 50 میلیارد تومان افزایش داشته اما مخاطب آن به شدت افت کرده است. سینمای ایران در سال جاری همه تلاش خود را کرد که بتواند در جذب مخاطب و تولید فیلم موفق عمل کند، اما دخالت ها از سوی برخی از افراد مانع موفقیت سینمای ایران شد.
کد خبر 4877700
نیوشا روزبان
ابراهیم اصغری، تهیه کننده سینما و تلویزیون در گفت وگو با خبرنگار ایکنا با بیان اینکه سینمای ایران نتوانسته از این ابزار (سینما) در جهت پیشبرد اهداف استراتژیک سود ببرد، اظهار کرد: مشکل سینمای ایران این است که در برهه های مختلف نتوانسته با برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت طراحی استراتژیک داشته باشد. در تشریح این موضوع به عملکردی اشاره می کنم که نهاد های نظارتی پیرامون اتفاقات فرهنگی و هنری دارند. در سازمان سینمایی، شورایی که به فیلم های سینمایی پروانه ساخت یا نمایش می دهد، منتظر می ماند تا فیلمنامه یا طرحی به آن ها ارائه شود تا آن ها پیرامون آن اثر تصمیم گیری کنند، درصورتی که در این زمینه باید طراحی استراتژیک وجود داشته باشند، همانگونه که در مسائل امنیتی و سیاسی چنین اقداماتی را انجام می دهیم.
وی افزود: برای نبود سینمایی که کارکرد استراتژیک دارد، سه دلیل می توان متصور شد. ابتدا اینکه مدیران این حوزه دغدغه آن را نداشته باشند. دوم استفاده نکردن از کارشناسانی است که برای طراحی سیاست های سینمایی با منافع ملی کشور آشنا باشند و بتوانند این عرصه را همسو با رویکرد استراتژیک نظام پیش ببرند. نکته سوم به فیلمنامه هایی مربوط می شود که قادر باشند منافع نظام را تأمین کنند. چنین فیلم نامه هایی باید از سوی افرادی نوشته شود که هم دغدغه این موضوع را داشته باشند و هم با مسائل سیاسی و استراتژیک آشنا باشند. اما وقتی چنین مواردی وجود ندارد، چگونه می توان انتظار کارکرد استراتژیک از سینما را داشت؟
این تهیه کننده ادامه داد: در اظهارات مسئولان سینمایی بار ها تأکید شده، فیلم های ارزشی باید در سرلوحه امور قرار گیرد، اما هیچ گاه گفته نمی شود این تولیدات با چه نگاه استراتژیکی قرار است تولید شوند. کم کاری ما در این حوزه در شرایطی است که هالیوود به شکلی کاملاً دقیق در حال بهره برداری استراتژیک از سینماست. به عنوان مثال، سریالی به عنوان هوم لند در حال پخش است. قصه فصل جدید این سریال در افغانستان رخ می دهد و داستان درباره مذاکرات صلح آمریکا با طالبان است. این اتفاق هم اکنون در واقعیت در حال رخ دادن است، ولی نکته اصلی اینجاست که با توجه به محبوبیت این سریال در دنیا، شرایط به گونه ای در این مجموعه توصیف می شود که مد نظر سیاستمدارن آمریکاست.
اصغری تأکید کرد: سریال هوم لند جدا از این که برای سیاست های آمریکا حالتی پیش برنده دارد، به نوعی مردم افغانستان را همراه با سیاست های آمریکا می کند، چون مردم وقتی این سریال را نگاه می کنند، این تصور را خواهند داشت که حق با آمریکاست، پس به دولت خودشان فشار خواهند آورد تا در جهت منافع آمریکا قدم بردارند. این نکته ارزیابی شخصی من نیست، بلکه امری است که اتفاق افتاده و باز هم رخ خواهد داد، اما ما به جای تولید چنین آثاری، بیشتر وقت خود را صرف تولیداتی کرده ایم که در آن تنها منافع گیشه مد نظر است. در این میان سریال هایی نظیر گاندو را باید استثنا دانست که به نظرم تا حدی در جهت تأمین نیاز های استراتژیک نظام قدم برداشته است. سریال هوم لند جدا از این که برای سیاست های آمریکا حالتی پیش برنده دارد، به نوعی مردم افغانستان را همراه با سیاست های آمریکا می کند، چون مردم وقتی این سریال را نگاه می کنند این تصور را خواهند داشت که حق با آمریکاهاست، پس به دولت خودشان فشار خواهند آورد تا در جهت منافع آمریکا قدم بردارند
تهیه کننده فیلم سینمایی شور شیرین با بیان این که سینماگر تنها ظرفیتی است که مدیران باید از آنها کار بخواهند، گفت: اینکه بخواهیم سینماگر را در عدم سینمای استراتژیک مقصر بدانیم، دور شدن از واقعیت است، چون در این حوزه نیروی متعهد و آگاه کم نداریم، اما مطمئناً اگر غنی ترین فیلمنامه ها و کارگردان ها را هم داشته باشیم، در شرایط فعلی موفق نخواهیم شد آن را جلوی دوربین بریم، چون هیچ نهاد یا سازمانی حاضر نمی شود در رابطه با چنین پروژه هایی سرمایه گذاری کند. این موضوع بار ها برای من رخ داده که خواسته ام یکی از اتفاقات استراتژیک را در قالب یک فیلم سینمایی جلوی دوربین ببرم، اما هیج نهاد یا مرکز دولتی حاضر نشده در این رابطه سرمایه گذاری داشته باشد.
وی در تکمیل توضیحاتش گفت: کسی نمی تواند این نکته را نادیده بگیرد که سپاه و ارتش ما یکی از قدرت های برتر نظامی منطقه و دنیاست، اما این مطلب را چگونه می توان به جهانیان نشان داد؟ آیا حتماً برای اینکه قدرت موشکی و نظامی خود را نشان دهیم، باید به جایی حمله کنیم؟ این سوال را سینما قادر است جواب دهد، به شرطی که نهاد های نظامی نیز چنین درکی را از کارکرد سینما داشته باشند. در همین رابطه باز هم از هالیوود مثال می زنم. در فیلم های آمریکایی به اندازه ای قدرت نظامی این کشور به صورت اغراق شده بزرگ نشان داده می شود که بسیاری آن را باور کرده اند، ولیکن ما با وجود این که بسیاری از داشته های نظامی را در اختیار داریم، حتی گوشه ای از آن ها را در فیلم های سینمایی مشاهده نمی کنیم.
رفتارهای سیاست زده پیرامون فیلم های استراتژیک
وی درباره برخی رفتار های سیاست زده در سینما نیز گفت: جدا از اینکه در حوزه سینمای استارتژیک کم کار هستیم، وقتی به صورت استثنا، کاری هم در این رابطه تولید می شود، آن را بایکوت می کنیم، به این بهانه که فیلم مورد نظر با سیاست های حزبی ما همخوانی ندارد. فیلم دیدن این فیلم جرم نیست گواه روشنی برای این ادعاست. در این فیلم با وجود برخی ضعف ها، موضوعاتی مطرح شده بود که به نظرم بازگویی آن می تواند بسیار مهم باشد، اما جلوی نمایش این فیلم گرفته شد. البته این اتفاق دو دهه پیش برای فیلم آژانس شیشه ای هم رخ داد و فیلم با مشقت روی پرده رفت، ولی در نهایت فیلم اکران شد و بازتاب مثبت آن هم تا به امروز ادامه دارد.
این تهیه کننده در پایان تأکید کرد: وقتی از الزامات سینمای استراتژیک نام بردم، منظور تنها کار های امنیتی، نظامی یا سیاسی نبود، بلکه توجه به موضوعات اقتصادی هم بخشی از موضوع است، پس از سخنانم این نتیجه گیری نشود که من با سینمای تجاری مشکل دارم، چون بدون این نوع سینما، چراغ سینمای روشن نخواهد ماند، اما نکته اینجاست که دیگر بخش ها نیز باید مد نظر قرار گیرد.
گفت و گو از داوود کنشلو
انتهای پیام
به گزارش ایکنا؛ عیدانه معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 99 اجرای طرح خانه های نورانی با همکاری دیگر نهادهای قرآنی و فرهنگی است. در قالب این طرح که با همکاری ایکنا اجرا می شود، هر روز شاهد انتشار فایل تصویری از یکی از اساتید قرآنی کشورمان خواهیم بود. این طرح در این روزهای قرنطینه خانگی به دلیل شیوع کروناویروس از پویش #درخانه_بمانیم حمایت می کند.
محمدمهدی بحرالعلوم، حافظ کل قرآن در اجرای طرح #خانه های_نورانی شرکت کرد که در ادامه شاهد انتشار گفته های این پیشکسوت قرآنی هستیم. در ذیل متن و فیلم سخنان این مدرس حفظ قرآن کریم که در دو بخش مجزا به موضوع تکنیک های حفظ قرآن کریم اختصاص یافته منتشر شده است.
بسم الله الرحمن الرحیم
شرایط خاص و استثنایی را در کشور به دلیل شیوع ویروس کرونا سپری می کنیم. بسیاری از روابط اجتماعی و رفت و آمدها لغو شده و بیشتر مردم برای اجرای دستور پزشکان در منازل مانده اند. امیدوارم این شرایط زودتر به پایان برسد و کشور به حالت عادی بازگردد.
اما همین فرصت خانه نشینی اجباری، می تواند زمینه فعالیت های دیگری را ایجاد و کمک کند تا در مسیر دیگری حرکت کنیم تا در آینده بتوانیم از این فرصت یک یادگاری خوب داشته باشیم. یکی از راه هایی که باعث می شود از این شرایط استفاده بیشتری ببریم، بحث انس و به ویژه حفظ قرآن است.
همه می دانیم حفظ هر متنی، نیازمند تمرکز و ایستایی دارد. باید تحرک جسم کم باشد و فکر نباید به جاهای مختلفی معطوف باشد. حفظ قرآن نیز این شرایط را لازم دارد. البته منظور، آغاز حفظ کل قرآن در این شرایط کشور (که مراکز آموزش قرآن تعطیل است) نیست، به خصوص برای افرادی که در این زمینه تخصصی ندارند و تازه کار هستند، اما می توانند کار حفظ را آغاز کنند و خود را در این راه بیازمایند تا پس از پایان این شرایط قرنطینه خانگی این راه را ادامه دهند.
شاید این سوال پیش بیاید که برای حفظ قرآن باید چه کاری انجام داد؟ در این فرصت کوتاه، نکاتی را به صورت مختصر بیان می کنم. یکی از این نکات این است که حفظ قرآن محصول تلاوت مکرر است. اصلا حفظ کردن هر چیزی محصول تکرار است. در مورد قرآن که کتاب خواندنی است و معنای کلمه قرآن هم خواندن است، خواندن مکرر، منتج به حفظ می شود. در قرآن هم آمده است که فَاقْرَؤُا ما تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ هر چه می توانید قرآن بخوانید. کسی که هر مقدار امکان داشته باشد، قرآن بخواند آن را حفظ خواهد کرد. اتفاقاً این نوع حفظ کردن یعنی حفظ بر اساس خواندن مکرر، باثبات ترین و اصیل ترین نوع حفظ قرآن است. بزرگ ترهای ما در گذشته، بر اثر تکرار زیاد، سوره هایی از قرآن را حفظ کرده بودند. سوره هایی همچون نبأ، واقعه، یاسین، مُلک، حجرات و ... را بدون حضور در هیچ مسابقه حفظ قرآن یا تبلیغ حضور در کلاس ، حفظ کرده بودند. به این افراد گفته شده مثلا اگر هر روز سوره واقعه را بخوانند، چه ثواب یا نتایجی خواهد داشت و همین تکرار، باعث حفظ کل آیات آن سوره شده است. این افراد، قرآن را حفظ نکرده اند، بلکه حفظ شده اند.
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
فشارهایی که ممکن است در حفظ قرآن باشد با این روش از بین می رود و کار آسان می شود. پیشنهاد من به دوستانی که تازه می خواهند ورود داشته باشند این است که از این روش استفاده کنند و یکی از سوره های کوچک قرآن همچون یاسین را انتخاب و در این ایام آن را هر روز بخوانند. پس نکته اول این است که خواندن قرآن، خود باعث حفظ آیات می شود.
نکته دیگر در حفظ قرآن که خیلی مهم است، بحث صحیح خواندن است. می بینیم بسیاری از کسانی که قرآن را حفظ کرده اند، صحیح نمی خوانند، چون صحیح حفظ نکرده اند. اگر کسی قرآن را غلط بخواند و غلط حفظ کند، اصلاح آن اشتباه، بسیار سخت خواهد بود، لذا مسئله مهم این است که قبل از اینکه بخشی از قرآن را برای حفظ کردن انتخاب کنید، مطمئن شوید که درست می خوانید. مطمئن شدن از درست خواندن، راه هایی دارد که یکی از آنها استماع زیاد تلاوت های اصیل و فصیح موجود است. تلاوت اساتیدی چون محمود خلیل الحصری یا محمد صدیق منشاوی می تواند بسیار به صحیح خوانی کمک کند.
برای بخش اول این آموزش، نکات بسیار کوتاهی گفته شد، در جلسه بعد، نکات بیشتری ارائه خواهد شد.
امیدوارم همگی از این شرایط شیوع بیماری کرونا به سلامت عبور کنیم.
بیشتر بخوانید: فراخوان تولید محتوای قرآنی برای عبور از بحران کرونا تلاش برای تشکیل جبهه متحد فعالان حقیقی حوزه قرآن + فیلم معلم قرآن از چگونه سلیمانی شدن می گوید + فیلم بهترین فرصت برای چشیدن سه شراب قرآنی + فیلم
یادآوری می شود، طرح خانه های نورانی از سوی ستاد مقابله فرهنگی با کرونا مستقر در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از ابتدا تا انتهای فروردین ماه 99 اجرا خواهد شد. در این طرح، برخی نهادها و مراکز مختلف قرآنی ازجمله ایکنا، شورای عالی قرآن، رادیو قرآن و... با معاونت همکاری خواهند داشت.
انتهای پیام
به گزارش ایکنا؛ پس از تصویب منشور توسعه فرهنگ قرآنی در سال 1388 و به تبع آن تشکیل شورای توسعه فرهنگ قرآنی، طی 10 سال گذشته، دستاوردها و تحولات وسیعی در حوزه تولیت فعالیت های قرآنی رخ داده که از مهم ترین این موارد، در طول یکسال گذشته، می توان به استقرار مراکز راهبردی سیاست های قرآنی در وزارتخانه های مرتبط تحت نظر وزیر و تدوین و ابلاغ اسناد سه گانه ذیل منشور اشاره کرد.
دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به عنوان نهاد پشتیبان و اجرایی شورای توسعه فرهنگ قرآنی به همراه سه کمیسیون تخصصی خود، مستقر در وزارتخانه های آموزش و پرورش، علوم و فرهنگ و ارشاد اسلامی، طی یک سال گذشته هم قدم با گام دوم انقلاب اسلامی، پس از تصویب اسناد راهبردی و تخصصی سه گانه خود، مرحله جدیدی از فعالیت های خود را با محوریت هم آهنگی فعالیت های قرآنی، ارتقاء مشارکت های مردمی، فهم و تدبر در آموزه های قرآنی و اعتقاد، التزام و تمسک به قرآن کریم آغاز کرده است. در ادامه تلاش شده است تا نگاهی گذرا به فعالیت های این شورا در سال 98 داشته باشیم.
نگاهی به کمیت جلسات سیاست گذاری
شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال 98، سه جلسه برگزار کرد، این در حالی است که این شورا باید در طول سال شش جلسه را برگزار کند. چهل و پنجمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی که اولین جلسه این شورا در سال 98 بود، اردیبهشت ماه و در ایام برگزاری نمایشگاه قرآن در مصلی تهران برگزار شد. همچنین چهل و ششمین جلسه نیز چهار ماه بعد یعنی در شهریورماه و جلسه چهل و هفتم نیز در دی ماه برگزار شد. شیوع ویروس کرونا مانع از برگزاری جلسه چهارم این شورا در سال 98 شد، تا عدد جلسات شورا در سال 98 بر روی عدد سه باقی بماند. شورای توسعه در سال های گذشته نیز وضعیت مطلوبی از حیث برگزاری به موقع جلسات نداشته است و عمدتاً دلیل این برگزار نشدن نیز حضور نیافتن وزرای عضو شورا اعلام شده است.
این ایراد از ابتدای تشکیل شورای توسعه فرهنگ قرآنی وجود دارد که با گذشت نزدیک به 10 سال از عمر شورای توسعه هنوز هم شاهد برگزار نشدن به موقع جلسات و عدم حضور وزرای عضو آن هستیم و مشخص نیست چرا یک بار برای همیشه این ایراد برطرف نمی شود.
مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی یکی از زیرمجموعه ها و بازوی کارشناسی شورای توسعه فرهنگ قرآنی است که خروجی های آن را نیز باید در زمره عملکرد شورای توسعه فرهنگ قرآنی در طول یک سال به حساب آورد. این مجمع نیز در سال 98 موفق به برگزاری هشت جلسه از 12 جلسه ممکن شد. شاید برای اولین بار باشد که این مجمع در طی یکسال با جلسات لغو شده مواجه شد، چرا که تا پیش از این و در سال های گذشته همواره جلسات آن در موقع مقرر و با حضور حداکثری اعضا برگزار می شد.
کمیسیون های شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز همیشه به عنوان بازوان اجرایی این شورا مطرح بوده و عملکرد آنها در سنجش وضعیت شورای توسعه فرهنگ قرآنی لحاظ شده است. در سال 98 وضعیت برگزاری جلسات در کمیسیون ها نیز به جز یک کمیسیون نه تنها مطلوب نبوده، بلکه بحرانی نیز بوده است. کمیسیون های تبلیغ و ترویج، آموزش عمومی، آموزش و پژوهش و پژوهش در نظام سلامت هر کدام در طول یک سال باید شش جلسه و مجموعاً 24 جلسه برگزار کنند، اما این کمیسیون ها مجموعاً موفق به برگزرای پنج جلسه از 24 جلسه ممکن شده اند.
بهترین وضعیت در بین کمیسیون ها را کمیسیون توسعه فعالیت های تبلیغی و ترویجی قرآن کریم دارد. این کمیسیون در سال 98 از شش جلسه ممکن، چهار جلسه را برگزار کرد و یک جلسه را نیز در ایام شیوع ویروس کرونا به تعویق انداخت. کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن نیز تنها موفق به برگزاری یک جلسه شد و دو کمیسیون دیگر نیز هیچ جلسه ای را برگزار نکرده اند. تا وضعیت بحرانی این کمیسیون ها در سال 98 برای بسیار محرز شده باشد.
اهم مصوبات و سیاست های ابلاغی
هر کدام از این جلسات دارای مصوباتی بوده اند که در ادامه تلاش شده است تا به صورت اجمالی به برخی از آنها اشاره شود؛ مصوباتی که اگرچه بر روی کاغذ نهایی شده اند، اما همچنان نشانه ای از اجرای آن به چشم نمی خورد.
از جمله این مصوبات که در گزارش عملکرد شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال 98 نیز به آن اشاره شده است، بحث تعیین تکلیف موضوع ادغام اتحادیه های مردم نهاد قرآنی است. به زعم شورای توسعه فرهنگ قرآنی، این اقدام نهایی شده است، اما عدم تمکین یکی از این دو اتحادیه به مصوبه شورای توسعه فرهنگ قرآنی، محرز است. با این وجود اعلام این ادغام در گزارش عملکرد شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز جای تأمل دارد.
ماده واحده مصوب ستاد راهبری نقشه مهندسی فرهنگی برای هماهنگی ردیف های اعتبارات لایحه سالانه بودجه کشور با اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی یکی دیگر از مهم ترین مصوباتی بود که اگرچه تصویب شورایی غیر از شورای توسعه فرهنگ قرآنی بود، اما همین مصوبه حاصل تلاش های اعضای شورا بود و باید آن را در زمره عملکرد شورا قرار داد. مصوبه ای که دبیرخانه شورای توسعه باور دارد باعث تسهیل روند دریافت بودجه می شود، بلکه باعث خواهد شد تا دستگاه ها و نهادها بتوانند حامی خوبی برای توجیه اعتبارات در سازمان پیدا کنند.
ماده واحده مصوب شورای عالی در خصوص مزایای دارندگان گواهی نامه های تخصصی حفظ و قرائت ، سند راهبردی توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور، ماده واحده هماهنگ سازی اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی، اصلاحیه آیین نامه اجرایی پرداخت کمک هزینه تحصیلی دانشجویی به حافظان و قاریان برای اجرا در سال 98 ، بررسی و تصویب عضویت کمیته امداد امام خمینی(ره) در کمیسیون توسعه فعالیت های تبلیغی ترویجی قرآن ، تصویب کلیات شاخص های ملی توسعه فرهنگ قرآنی ، تأیید و تصویب کلیات برنامه جامع فعالیت های قرآنی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور و ارائه و تصویب ماده واحده پیشنهادی مجمع مشورتی در خصوص شناسایی و اعطای مدرک تخصصی به پیشکسوتان قرائت قرآن کریم از دیگر مصوبات شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال 98 بود.
این شورا همچنین دستورجلسات دیگری در سال 98 داشت که از جمله آنها می توان به انتخاب اعضای صاحب نظر حقیقی قرآنی عضو شورای توسعه فرهنگ قرآنی ، تصویب فعالیت شورای هماهنگی و گسترش فعالیت های قرآنی استان ها ذیل شورای فرهنگ عمومی هر استان ، تصویب نماینده پیشنهادی وزیر ارشاد جهت عضویت در هیأت هماهنگی صدور مجوز مؤسسات قرآنی مردمی، تصویب پیش نویس ماده واحده اخذ شناسه ملی صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی از طریق سامانه جامع ثبت شرکت ها و مؤسسات غیرتجاری ، تصویب نماینده پیشنهادی سازمان تبلیغات اسلامی جهت عضویت در هیئت هماهنگی صدور مجوز مؤسسات قرآنی مردمی و انتخاب اعضای کمیته تخصیص صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی و اعضای بازرسان صندوق مشارکت اشاره کرد.
اقدامات در جاری سازی سیاست
همواره یکی از نقدهای وارده به شورای توسعه فرهنگ قرآنی، اجرایی سازی مصوبات و سیاست های آن بوده است. بسیاری از کارشناسان و ناظران فعالیت های قرآنی بر این باور هستند که شورای توسعه فرهنگ قرآنی نظارت چندانی بر روی اجرایی سازی اسنادی که به تصویب می رساند، ندارد و به همین خاطر است که بسیاری از آنها سال های سال به مرحله اجرا نمی رسد و در حد همان سند باقی می ماند.
با این وجود، شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال 98 در این زمینه نیز اقداماتی انجام داده است که از جمله آنها می توان به ابلاغ واگذاری مسئولیت ادغام اتحادیه های مردم نهاد قرآنی به هیئت رسیدگی به امور مراکز فرهنگی همراه با انتشار بیانیه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این خصوص اشاره کرد. پیگیری تخصیص و جذب اعتبارات اجرای منشور، پیگیری عملیاتی سازی اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی و انتقال ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم از دبیرخانه به سازمان اوقاف و امور خیریه از دیگر اقدامات شورای توسعه فرهنگ قرآنی در زمینه اجرایی سازی سیاست ها بوده است.
رفع موازی کاری در برگزاری آزمون مستقل حفظ کل قرآن در اجرای قانون اعطای مدرک کارشناسی و بالاتر به حافظان کل قرآن کریم، پیگیری افزایش اعتبارات قرآنی اجرای منشور و اسناد راهبری سه گانه آن در لایحه بودجه سال 1399 از طریق مجلس شورای اسلامی و سازمان برنامه و بودجه کشور و پیگیری های حقوقی و کارشناسی تسریع در روند ادغام اتحادیه های مردم نهاد قرآنی کشور از دیگر اقدامات شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال 98 بوده است.
با تمام این تفاسیر باید مهم ترین خروجی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال 98 را مصوبه ستاد مهندسی فرهنگی کشور معرفی کرد. مصوبه ای که از سوی معاون اول رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شد و تسهیل دریافت بودجه قرآنی را به دنبال خواهد داشت. متن این مصوبه به این شرح است: به منظور تسریع و شفاف سازی مراحل اجرای اسناد راهبردی منشور توسعه فرهنگ قرآنی، سازمان برنامه و بودجه موظف است با هماهنگی شورای توسعه فرهنگ قرآنی، نسبت به یکسان سازی عناوین و محتوای برنامه ها و فعالیت های قرآنی دستگاه ها در لایحه بودجه سالانه با مفاد اسناد راهبردی اقدام کند .
بر اساس این مصوبه، همه دستگاه هایی که در قانون بودجه، ردیفی با عنوان قرآنی دارند، مشمول آن خواهند بود. به هر ترتیب باید منتظر ماند و دید در سال 99 این مصوبه تا چه میزان به کمک بودجه فعالیت های قرآنی خواهد آمد؛ بودجه ای که طی این سال ها به یکی از مهم ترین نقاط ضعف شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز تبدیل شده و مسئولان شورا نیز به این باور رسیده اند که آسیب پذیرترین وجه از وجوه شورا همین بحث بودجه است؛ شاید برای همین است که در برابر سوالات بی شمار بودجه ای، همواره تسلیم بوده و حرفی برای گفتن نداشته اند.
انتهای پیام
به گزارش گروه استانی " تیتریک "؛ پیشینه تئاتر در استان البرز به دوران پیش از انقلاب بازمی گردد، به زمانی که این هنر در قالب نمایش های آئینی، تعزیه و روحوضی ها اجرا می شد و مخاطبان زیادی داشت. تئاترالبرز تا دهه 40 به شکل سنتی توسط گروه های مختلف پیگیری می شد و در اواخر دهه 40 با اجراهای دانش آموزی و آموزش هنرمندان این رشته در مدارس تئاتر شکل و رنگ تازه ای به خود گرفت، بعد از شکل گیری انقلاب تئاتر به محیط دانشجویی هم راه پیدا کرد.
همه این مطالب حاکی از آن است که تئاتر در البرز هنر تازه ای نیست و بیش از چند دهه قدمت دارد و هنرمندان زیادی از ابتدا تاکنون برای رشد و توسعه این رشته خاک صحنه خورده اند.
در استان البرز 20 گروه ثبت شده تئاتری وجود دارد و البرز مهد هنر تعزیه در کشور است که حدود 360 مجلس، نسخ تعزیه دارد که دیگر مناطق کشور، فاقد این نسخ هستند.
نداشتن پلاتوی تخصصی و استاندارد، اطلاع رسانی نامناسب در خصوص تئاتر های روی صحنه، ضعف در اقتصاد هنر تئاتر در البرز، نداشتن مخاطب عام، قرار گرفتن مکان تئاتر شهر در نقطه ای کور، عدم حمایت و ... مهمترین مشکلات تئاتر استان البرز است که هنرمندان این هنر بارها به گوش مسئولین استانی رسانده اند اما همچنان با این مشکلات دست و پنجه نرم می کنند و این بی مهری ها هنر تئاتر را در البرز به سختی سرپا نگه داشته اند.
کرج پلاتو استاندارد و حرفه ای برای اجرا ندارد/ پردیس تئاتر استان به دلیل نداشتن بودجه نیمه تمام مانده است/ بخش خصوصی حمایت از تبلیغات تئاتر را به سلبریتی ها گره می زند!
ندا قربانیان از هنرمندان تئاتر استانی و کشوری است که با نمایش های بسیاری در جشنواره تئاتر فجر کشوری، استانی ، ملی و بین المللی درخشیده است در گفتگو با خبرنگار " تیتریک " گفت: مهمترین و بزرگترین مشکل تئاتر البرز نداشتن محل اجرا و سالن استاندارد است و سالها مسئولین فرهنگی استان قول تامین آن را به هنرمندان داده اند ولی ثمره ای در پیش نداشته است.
وی ادامه داد: پردیس تئاتر استان سه سالی است که به دلیل نداشتن بودجه نیمه تمام مانده است و هنرمندان استان علیرغم داشتن ظرفیت های بسیار بالا به دلیل فراهم نبودن زیرساختها گاهی مجبور به اجرای هنر خود در تهران می شوند.
کارگردان نمایش "اسکرین شات" افزود: متاشفانه تئاتر استان تماشاگر عام ندارد و معمولا هنرمندان تئاتر و خانواده های آنها از نمایش های تئاتر دیدن می کنند و این نشان می دهد فرهنگسازی در این زمینه در استان نشده است و مردم استان اطلاعی از اجرای هنر نمایش در استان ندارند.
قربانیان با بیان اینکه هنرمند در البرز جایگاه و ارزشی ندارد، تصریح کرد: این استان از نداشتن زیرساختهای هنری به شدت رنج می برد و هنرمندان برای روشن نگه داشتن چراغ تئاتر از جیب خود خرج می کنند.
وی با تاکید بر اینکه برای مردمی شدن هنر تئاتر البرز، تبلیغات گسترده ای نیاز است، گفت افزود: زمانی که برای نمایش مان تبلیغات می کنیم، عموم مردم از نمایش استقبال کرده و سالن های تئاتر پر می شود اما هنرمند در البرز درآمد چندانی ندارد تا بتواند هزینه تبلیغ را تقبل کند در نتیجه اگر دستگاه های متولی فرهنگ حمایت مالی نمی کنند حداقل با حمایت معنوی اعم از تبلیغات، هنرمند بومی را حمایت کنند.
کارگردان نمایش "عموزاده ای از ناکجا" با اشاره به اینکه بخش دولتی برای تبلیغات تئاتر هزینه نمی کند، اظهار داشت: اگر شهرداری بیلبوردهای تبلیغاتی سطح شهر را برای معرفی نمایش اختصاص دهد قطعا عموم جذب می شوند، البته دستگاه های دولتی نیز می توانند بلیط نمایش را تهیه و بین کارمندانشان توزیع کنند.
قربانیان ورود بخش خصوصی برای تبلیغات تئاتر را منوط به حضور سلبریتی ها در نمایش دانست و خاطر نشان کرد: من به هیچ عنوان حاضر نیستم بازیگری که چیزی از تئاتر نمی داند و صرفا به دلیل اینکه چهره است را در تئاترم به بازی بگیرم.
وی تصریح کرد: اقتصاد هنر در البرز بسیار ضعیف است و برای رونق این مهم متولیان و مسئولان فرهنگی باید چاره ای بیاندیشند، وظیفه هنر، خلق هنر است اما متاسفانه با جابه جایی نقش ها مسئولان این وظیفه را بر دوش هنرمند می اندازند.
این هنرمند در خاتمه گفت: ویروس کرونا از بعد اقتصادی به شدت به هنر تئاتر در البرز ضربه زد و ما 4 گروه نمایشی مان در اسفندماه اجرا داشتند که به دلیل تعطیلی دچار ضرر مالی شدند ولی مردم با صبوری و در خانه ماندن، این ویروس را شکست می دهیم و روزهای خوبی را در پیش خواهیم داشت.
سرگردانی معیشتی هنرمند تئاتر البرز در مسیر پایتخت/ رنجی که تئاتر کرج برای اجرا از عدم زیرساخت های مناسب می برد
بازیگر سریال ستایش 3 و از هنرمندان تئاتر استان البرز در گفتگو با خبرنگار " تیتریک " گفت: از توافق نهادهای فرهنگی که در شرف وقوع است بسیار خوشحال هستم و اگر دست دزد اقتصادی را قطع می کنند باید گردن دزد فرهنگی را نیز قطع کرد.
سینا شفیعی ادامه داد: توافق نهادهای فرهنگی مثل شورای شهر و سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری کرج برای حمایت از هنرمندان تئاتر استان مهمترین اتفاق تئاتر در البرز در سال 98 بود هرچند حمایت ها محدود بود اما همین که استارت آن آغاز شد چراغ امیدی را در دل هنرمندان تئاتر استان روشن نمود.
وی تصریح کرد: تمام هنر نمایش در البرز به برگزاری سالانه یک جشنواره نمایش استانی ختم می شود و این نشان می دهد این هنر علیرغم داشتن ظرفیت های بسیار بالایی در استان چقدر مورد بی مهری قرار گرفته است.
شفیعی افزود: هیچ سیاست گذاری خاصی برای ارتقای سطح علمی هنرمندان تئاتر استان وجود نداشته است و به نظر من نیاز است در سال 99 روی بحث آموزش و تبادل اطلاعات هنرمندان تئاتر استان اقداماتی انجام شود.
نویسنده نمایش "پس لرزه" با بیان اینکه تئاتر البرز بالغ شده، اما زیرساخت های آن به بلوغ نرسیده است، ادامه داد: در جشنواره های ملی و بین المللی هنرمندان تئاتر استان حضور دارند و همیشه درخشیده اند اما متاسفانه زیر ساختهای هنری در البرز پاسخگوی نیاز هنر و هنرمند نیست .
بازیگر فصل سوم سریال "ستایش" تصریح کرد: سال گذشته 10 گروه تئاتر استان البرز در سامانه نمایش کل کشور به ثبت رسیدند و در سال جاری تعداد آنها به 20 گروه رسیده است اما آیا زیرساختهای هنری دو برابر شده است؟
وی در خاتمه در پایان با اشاره به اینکه استان البرز تماشاگر تئاتر ندارد گفت: وقتی برای اجرای عموم تئاتر در البرز 3 الی 4 تماشاگر حاضر می شود و تئاتر شهر در نقطه ای کور قرار دارد که هیچ کدام از شهروندان از مکان آن خبری ندارند، می توان گفت اجرای تئاتر در البرز هیچ معنایی ندارد و هنرمندان برای اجرا به پایتخت مراجعه می کنند.
موازی کاری فرهنگی به پیکره تئاتر البرز آسیب رساند/ شرایط تئاتری ها در استان اسفناک شده است/ همراهمی صدا و سیمای البرز با هنر تئاتر یک ضرورت است
استاد دانشگاه هنر استان البرز در گفتگو با " تیتریک " گفت: متاسفانه در هنگام تخصیص بودجه پایین ترین بودجه معمولا به فرهنگ و هنر اختصاص داده می شود و این نشان دهنده ضعف مسئولین در بهاء دادن به فرهنگ و هنر است.
مریم کاظمی ادامه داد: علیرغم اینکه مقام معظم رهبری در سالهای اخیر به شدت روی موضوع فرهنگ و هنر تاکید کردند و به مسئولین فرهنگی فرمان آتش به اختیار دادند ولی در استان البرز متاسفانه کارهای فرهنگی موازی کاری به شدت بیداد می کند و این مهم بر پیکره تئاتر البرز نیز آسیب رسانده است.
وی افزود: هنرمندان تئاتر استان که از چهره های کشوری نیز هستند حاضر هستند برای اینکه هنر خود را در استان خود اجرا کنند با حداقل بودجه ها نیز تئاتر شان را اجرا کنند اما به قدری این بی مهری ها زیاد است که هنرمندان تئاتر با هزینه شخصی هنر خود را در استان عرضه می کنند.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه متاسفانه اصلا به وجه اقتصاد هنر تئاتر در البرز توجه نشده است، تصریح کرد: هنرمندان تئاتر در پایتخت از این هنر گذران زندگی می کنند ولی متاسفانه در البرز این هنر صرفا جنبه هنری داشته و اکثر هنرمندان تئاتر برای گذران زندگی، شغل دومی نیز دارند و این نشان می دهد استان به شدت در این زمینه ضعف دارد.
کاظمی ادامه داد: هنرمندان تئاتر البرز در جشنواره های ملی و بین المللی خوش درخشیده اند ولی در استان به دلیل نداشتن سالن استاندارد، مخاطب، عدم حمایت و ... به شدت سرکوب شده اند اما از تلاش خود هیچ وقت دست بر نداشته اند و همچنان این هنر را در استان سرپا نگه داشته اند.
وی در خاتمه با بیان آنکه هر قدر ارتباط رسانه ها با تئاتر بیشتر و محکم تر باشد، توسعه هنر نمایش با سرعت بیشتری اتفاق خواهد افتاد، گفت: بر همین اساس است که همراهی صدا و سیما با تئاتر امری ضروری است، چیزی که ما در صدا و سیمای البرز اصلا ندیدیم.
ختم کلام اینکه هنرمندان تئاتر استان البرز با ذره ای توجه و حمایت بزرگترین کارها را در سطح کشور تولید و اجرا می کنند از مسئولین می خواهیم برای افتتاح پردیس تئاتر شهر کرج و همچنین فراهم کردن زمینه تبلیغات برای مردمی شدن تئاتر استان گام های هرچند اندک بردارند تا چراغ هنر تئاتر با این قدمت دیرینه در استان روشن باقی بماند.
الهه ملاحسینی-تیتریک
انتهای پیام/
محمد ناصری در گفت و گو با ایسنا با بیان این مطلب اظهار کرد: متاسفانه تئاتر خراسان هنوز به جایگاه واقعی خود نرسیده و در حال تجربه کردن هستیم.
وی مطرح کرد: متاسفانه خلا آموزش همیشه در تئاتر احساس می شود. در کنار اجراهای متعدد باید ورک شاپ و کلاس های آموزشی برگزار شود. در وضعیت فعلی جوانان پا در تاریکی مطلق می گذارند که خودشان هم نمی دانند به چه مسیری می روند.
این پیشکسوت تئاتر خراسان رضوی اظهار کرد: جوانانی که وارد این عرصه می شوند فقط در خصوص این هنر مسائلی را شنیده اند و کلمات نامفهومی در ذهنشان است که هنوز نتوانسته اند کنار هم بگذارند ولی وقتی کلاس ها و آموزش های لازم باشد راه را روشن تر می کند و خودشان برای ادامه فعالیت راغب تر می شوند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تئاتر حرفه ای هم داریم، افزود: اگرچه به کسانی که بیشتر روی صحنه بوده و کار بیشتری داشته اند، حرفه ای می گویند ولی در معنای اصلی کسی که از طریق حرفه امرار معاش کند و کارش فقط تئاتر باشد، حرفه ای گفته می شود.
ناصری با اشاره به این که با وضعیت فعلی از این راه نمی توان امرار معاش کرد، گفت: در گذشته دولت معتقد بود که این هنر درآمدزاست و نیازی نیست زیر پوشش باشد، در صورتی که باید مورد حمایت دولت باشند.
وی در ادامه تئاترهایی که تولید می شود را بر اساس نیاز مخاطب ندانست و عنوان کرد: در شهرستان هایی که تئاتر تولید می شود، ابتدا کارگردان باید در جامعه نیازسنجی کند. ما باید درد را به مخاطب نشان دهیم. البته ما درمانگر نیستیم و این امر باید توسط مسئولان اتفاق بیفتد.
این پیشکسوت هنرهای نمایشی عنوان کرد: بعضا کپی برداری هایی در نمایش ها صورت می گیرد که به خاطر خلا متن است. متن اگر مطلوب باشد، این کپی برداری را شاهد نخواهیم بود. از سویی نویسنده خوب نداریم و کارهای خوب تولید نمی شود و مجبور هستند کارهای قبلی را کپی برداری کنند.
وی با اشاره به نبود سوژه های جدید و فقط کپی برداشتن که این خود موجب عدم پیشرفت می شود، ادامه داد: در شهرهای بزرگ تئاتر را یک ضرورت نمی دانند چون هنر تئاتر زنده است و برخی مسئولان می خواهند دوری کنند و بیشتر به سمت کارهایی بروند که ضبط شده و فیلتر شده باشد.
ناصری عنوان کرد: متاسفانه این حرفه قوانینی ندارد. اگرچه باید برای تئاتر قوانینی گذاشته شود که براساس تجربه، سابقه و تحصیلات باشد اما اکنون اینگونه نیست و افرادی بدون تجربه کارگردانی می کنند و کیفیت کار برای بسیاری مهم نیست و این موجب می شود کارهای ضعیفی به روی صحنه ببرند.
وی با بیان این که قواعد در تئاتر رعایت نمی شود، مطرح کرد: اغلب به خاطر مسائل مالی سالن هایی که در آن ها بهترین و حرفه ای ترین تئاترها اجرا می شود را در اختیار افرادی قرار می دهند که هیچ شناختی از این هنر ندارند و بدترین کارها را به نمایش در می آورند و این موجب می شود تماشاچی با تئاتر قهر کند.
این پیشکسوت تئاتر خراسان رضوی تصریح کرد: متاسفانه تئاتر هیچ متولی ندارد. کسانی که می خواهند وارد هنر بازیگری شوند ابتدا باید توانایی و استعداد داشته باشند. اگر اینگونه نباشد موفق نخواهند بود.
وی آموزش را از مهمترین مشکلات دانست و گفت: اگر این مشکل رفع شود تمامی مسائل رفع خواهد شد.
انتهای پیام
به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان، احمد مرادی حقیقی همزمان با هفتم فروردین روز جهانی تئاتر و هنرهای نمایشی در گفت و گویی اظهار داشت: هزینه های هنر نمایش بسیار بالا است و گروه های نمایش برای ادامه فعالیت و رونق این هنر نیازمند حمایت های مالی هستند.
وی با بیان اینکه گروههای نمایش در استان سمنان دو تا سه سال است که از حمایت های مالی مناسب برخوردار نبوده اند خاطرنشان کرد: اجرای نمایشدر این استان از بلیط فروشی درآمد مناسبی ندارند و بلیط فروشی هم نمی تواند هزینه های سنگین تئاتر را فراهم نماید و این گروه ها نیازمند حمایت های مالی از سوی مسوولان فرهنگی و هنری و اجرایی هستند.
مرادی حقیقی، از فعالیت 16 گروه نمایش ثبت شده در استان سمنان خبر داد و گفت: چهار گروه نمایش دیگر نیز در مراحل ثبت قرار دارند.
رییس انجمن هنرهای نمایشی استان سمنان با بیان اینکه هر گروه در سال باید حداقل یک اجرا داشته باشد گفت: در سال گذشته 28 نمایش در شهرهای مختلف استان سمنان به روی صحنه رفته است.
هفتم فروردین روز جهانی تئاتر و هنرهای نمایشی است.
محمدرضا درند به مناسبت روز "هنرهای نمایشی" (7 فروردین) در گفت و گو با ایسنا با اشاره به حال و روز نامساعد تئاتر استان، گفت: متاسفانه مشکلی که این سالها گریبان تئاتر کشور و به تبع آن استان را گرفته، مشکل کمبود بودجه و اعتبار است و همواره شاهد هستیم که کف اعتبارات برای فرهنگ و هنر درنظر گرفته می شود.
فرهنگ و هنر دغدغه مسئولان نیست
وی افزود: متاسفانه مسئولان کشور و استان به جای اینکه دغدغه فرهنگ و هنر داشته باشند، لقلقه زبانشان بوده و در حالی که تاثیرگذاری هیچ حوزه ای به پای فرهنگ و هنر نمی رسد، همواره کمترین اعتبارات را به آن اختصاص داده اند.
درند تاکید کرد: چهار پنج سالی است که واقعا به لحاظ اعتبارات در مضیقه هستیم و متاسفانه اعتبار جداگانه ای که وزارت ارشاد به هر حوزه هنری می داد، دو سال است قطع شده و این اعتبارات کجا می رود ما نمی دانیم.
رییس انجمن هنرهای نمایشی استان کرمانشاه به هزینه های بالای فعالیت گروه های نمایشی اشاره کرد و افزود: در حال حاضر اجرای یک نمایش حدود سه ماه زمان می برد و گروه باید طی این مدت رفت و آمد کرده و تمرین داشته باشند که اگر فقط هزینه رفت و آمد را حساب کنیم برای یک گروه 10 نفره چند میلیون تومانی می شود و اینها جدای از هزینه دکور، لباس، بازیگر، نویسنده و ... است.
وی افزود: در حال حاضر کار به جایی رسیده که گروه های تئاتر از جیب هزینه می کنند و تنها به خاطر دلشان چراغ صحنه نمایش را روشن نگه داشته اند و متاسفانه پُزِ آن را مسئولین ما می دهند که حتی قدمی برای هنرمندان تئاتر برنداشته اند.
استانداری کرمانشاه تفاهم نامه را نادیده گرفته و ریالی به تئاتر استان کمک نکرده است
درند با انتقاد از مسئولین مربوطه استان در بحث فرهنگ و هنر گفت: این میان گله ای از اداره کل ارشاد نیست، چرا که همه می دانیم کمترین اعتبار در میان دستگاه ها به این نهاد می رسد و با این اعتبارات قطره چکانی نمی توان پاسخگوی تمام هنرمندان بود.
وی افزود: انتقاد ما از استانداری کرمانشاه است، چرا که بر اساس تفاهم نامه سال 1397 که میان استانداری و وزرات ارشاد به امضا رسید، استانداری مکلف شد کمک ریالی به 19 گروه نمایش ثبت شده استان داشته باشند اما تاکنون و طی این دو سال یک ریال هم به حوزه نمایش کمک نکرده است.
وی افزود: استانداری کرمانشاه نه تنها طی این مدت کمکی به نمایش و هنرمندان تئاتر استان نداشته، بلکه ضرر 100 میلیون تومانی را هم سال گذشته به حوزه نمایش استان وارد کرد.
درند افزود: تالار انتظار طی یک مزایده به انجمن نمایش استان واگذار شده و ما ماهانه 14 میلیون تومان اجاره را به حساب خزانه دولت واریز می کنیم، این اجاره بهای ماهانه در حالی است که سال گذشته به دلیل برگزاری جشنواره "پویانمایی"، تالار انتظار حدود سه ماه عملا و آن هم در اوج پیک برنامه ها و اجرای کنسرت ها از دست ما خارج شد و نتوانستیم درآمدزایی از این محل داشته باشیم.
وی تصریح کرد: استانداری ابتدا به ما اعلام کرد این جشنواره اردیبهشت ماه برگزار می شود و تمام برنامه ها و کنسرت ها را لغو کردیم و بعد به خرداد و بعد به تیر موکول شد و این میان حدود 100 میلیون تومان ضرر کردیم و حتی استانداری یک ریال سهم اجاره هم پرداخت نکرد.
وی افزود: درآمد تالار انتظار صرف هزینه های گروه های هنری نمایش می شود و با این شرایط ما نه تنها درآمد نداشتیم که هم اکنون برای تامین اجاره تالار هم قرض می کنیم.
درند تصریح کرد: تئاتر همانگونه که مقام معظم رهبری فرموده اند، "منبر است، حتی فراتر از منبر"، اما شاهد هستیم توجهی از سوی مسئولین به این حوزه نمی شود و این در حالی است که سال گذشته از اعتبارات استان فقط چهار میلیارد تومان صرف برگزاری جشنواره پویانمایی شد، جشنواره ای که عملا خروجی نداشت و فقط چند روز نام کرمانشاه در شبکه های سراسری مطرح شد.
وی افزود: این جشنواره که حتی مردم عادی اجازه ورود به آن را نداشتند چه ثمری برای استان داشت که میلیاردها تومان برای آن هزینه شد و این هزینه های میلیاردی در حالی است که تئاتر استان از قِبَل همین جشنواره 100 میلیون تومان متضرر شد و هیچ مسئولی پاسخگوی این ضرر ما نیست و هیچ یک از نامه هایمان را حتی جواب نمی دهند.
دلِ اهالی تئاتر استان پُر است
رییس انجمن نمایش استان کرمانشاه تاکید کرد: دلِ اهالی تئاتر استان پُر است و بسیاری راهی استان های دیگر شده اند و کاری از ما ساخته نیست.
درند خاطرنشان کرد: هم اکنون بیش از 1200 هنرمند تئاتر دراستان داریم که از این تعداد حدود 750 نفر آنها فعال بوده و در طول سال فعالیت هنری دارند، اما هیچ حمایتی نمی شوند.
انتهای پیام
به گزارش خبرنگار ایلنا، مجید سرنی زاده هنرمند جوان هرمزگانی است که کارگردانی، بازیگری و تدریس در حوزه تئاتر را در کارنامه دارد او نمایشنامه هایی مانند منم، بازگشت، عقد من را در زمین بسته اند، نه گفتن، سیگار و... را نوشته و کارگردانی آثاری از قبیل نقص، نیمکت، مرگ در می زند، قلاده ای برای سگ مرده، منم، شیرمال، بازگشت و... را در کارنامه هنری خود دارد.
سرنی زاده بارها به عنوان فعال تئاتر از جانب اداره کل ارشاد هرمزگان و سایر ارگان ها به بهانه های مختلف و طی رویدادهای متفاوت مورد تقدیر واقع شده و همچنین موفق شده است تا در جشنواره و همایش های مختلفی جز نخبه های هنری منتخب قرار گیرد.
هفتم فروردین، روز ملی هنرهای نمایشی و همچنین روز جهانی تئاتر (27 مارس) بهانه ای شد تا بتوانیم با این هنرمند هرمزگانی به گفت وگو بنشینیم و از دیدگاه او به بررسی و واشکافی وضعیت تئاتر در هرمزگان بپردازیم.
همراهی موسسات تبلیغاتی با هنرمندان
مجید سرنی زاده در ابتدا به میزان استقبال مردم هرمزگان از حوزه هنری تئاتر پرداخت و عنوان کرد: استقبال از تئاتر در سال های اخیر به ویژه سال های 98_97، با جهش قابل توجه ای نسبت به سال های گذشته همراه بوده است.
وی در تشریح دلایل این امر عنوان کرد: در سال های اخیر اجرای تئاتر رشد چشمگیری داشته است و حتی به صورت بی سابقه در سال های 96 به این سو، شاهد اجرای تئاترهایی به صورت تورهای درون استانی بودیم که در سه تا چهار شهرستان برای بازدید عموم به صحنه رفتند که این موضوع عمدتا نیز با استقبال خوبی از جانب مردم روبه رو می شد.
سرنی زاده ادامه داد: با استقبال مردم از تئاتر و افزایش مخاطبان آن، بسیاری از موسسات فرهنگی که در حوزه تبلیغات و فروش بلیط فعال هستند گرایش پیدا کردند تا که در کنار هنرمندان تئاتر قرار بگیرند، قابلیت اطلاع رسانی و تبلیغی که این موسسات به پروژه های تئاتری اضافه کردند، در کنار ارتقا کیفیت تئاتر و افزایش نگاه حرفه ای به این مقوله، باعث افزایش استقبال عمومی از این حوزه هنری در سال های اخیر شده است.
حضور پر رنگ هنرمندان هرمزگانی در عرصه های بین المللی
این هنرمند هرمزگانی با بیان اینکه پیش بینی آینده تئاتر استان کار دشواری است، گفت: خوشبختانه تعداد فارغ التحصیلان حوزه تئاتر در سال های گذشته افزایش چشمگیری داشته است و همچنین ما شاهد افزایش تعداد اجراهای عمومی تئاتر در استان و حضور بیشتر هنرمندان هرمزگانی در رویدادهای بین المللی و کنفرانس ها و جشنواره های خارج از کشور به نسبت سال های گذشته، هستیم.
وی ادامه داد: حتی چاپ و آثار مکتوب از نمایشنامه های هنرمندان گرفته تا ترجمه هایی که در این حوزه صورت می گیرد و اقدامات پژوهشی و تاریخی که دوستان انجام می دهند، در سال های اخیر نسبت به دهه گذشته بسیار متفاوت بوده است و اگر این روند ادامه پیدا کند قطعا استان هرمزگان به عنوان بخشی از تئاتر ایران حرفی برای گفتن خواهد داشت و استان ما نیز می تواند یک جامعه حرفه ای تئاتر را شکل دهد و بسیاری از حمایت های مردمی را به سمت خود جذب کند.
هنر در سبد کالای خانواده با حمایت دولت
مجید سرنی زاده در ادامه به بیان راهکارهایی برای جذب بیشتر مردم استان برای استقبال از تئاتر پرداخت و بیان کرد: در سراسر دنیا تجربیات موثر بسیار زیادی در این زمینه وجود دارد، به طور مثال برای جذب دانشجوها و گروه های خاص دانشگاهی و هنری، خود دولت یارانه هایی را در نظر می گیرد تا این قشر از تخفیفات ویژه ای برخوردار شوند و بتوانند به تماشای تئاتر بروند.
وی ادامه داد: در واقع برای اینکه هنر در سبد کالای خانواده ها قرار گیرد، دولت ها راهکارهایی را ارائه می دهند، مثلا برخی از دولت ها به هنرمندان یارانه پرداخت می کنند تا هزینه تولید اثرهنری و تئاتر کاهش پیدا کند و در نهایت بلیط ها با مبلغ کمتری در اختیار علاقمندان قرار گیرد و بخش بیشتری از مردم از این اثر هنری بازدید کنند.
سرنی زاده گفت: برخی از دولت ها این یارانه را به عنوان خرید کالای فرهنگی در اختیار مردم قرار می دهند مانند کارت های قابل شارژ که با استفاده از آن می توان به کنسرت و یا تئاتر رفت، این موارد ذکر شده برخی از راهکارهای رایج دولت برای کمک به مردم و هنرمندان در بعضی از کشورها است.
عدم اجرای راهکارهای موثر برای افزایش استقبال مردم از تئاتر در کشور
وی تصریح کرد: البته ناگفته نماند تقویت زیرساخت های تئاتر به خصوص ساخت سالن های اجرای تئاتر که دارای استانداردهای لازم باشد و باعث شود تا تنوع تولید داشته باشیم و در ژانرهای مختلف، هنرمندان بتوانند برای سلایق همه مردم تئاتر تولید کنند، خود باعث جذب مخاطب بیشتر خواهد شد.
مجید سرنی زاده اضافه کرد: ایجاد نظام صنفی و اتحادیه برای هنرمندان که بتوانند با مشارکت بخش خصوصی قسمتی از مشکلات خود را حل کنند یکی دیگر از راه حل های افزایش مخاطب برای عرصه تئاتر است که متاسفانه در حال حاضر هیچ کدام از موارد ذکر شده در کشور اجرا نشده است.
لزوم ورود صنایع برای ایفای مسئولیت اجتماعی در عرصه هنر
این فعال هنری با بیان اینکه در سال های اخیر شاهد همراهی خوبی از جانب اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با حوزه های هنری به ویژه تئاتر صورت گرفته است، اظهار کرد: هر چند در بحث حمایت های مالی با توجه به ظرفیت های تئاتر استان شاید بتوان گفت انتظار همراهی بیشتری را داشتیم اما گویا این اداره کل نیز به دلیل محدودیت های مالی از این امر معذور بوده است و متاسفانه بخش خصوصی و صنایع استان نیز زیاد رغبتی به سرمایه گذاری و همراهی در بخش های هنری از خود نشان نمی دهند و مانند اتفاقات و رویدادهایی که در استان های بوشهر و خوزستان رخ می دهد، زیاد پایه کار نیستند.
وی گفت: به عقیده شخص من، نهادهایی که مسئول این حوزه هستند ظرفیت های خود را به صورت کامل به کار گرفته اند و بیشتر انتظارات فعالین عرصه تئاتر معطوف به سطوح بالاتر مانند استانداری هرمزگان است که بتواند از طریق درآمدهای دیگری که در استان وجود دارد و همچنین صنایع بزرگ فعال در استان، بخشی از زیر ساخت های فرهنگی و هنری هرمزگان را توسعه دهند.
هرمزگان قطب تئاترهای تصویری و فیزیکال و موسیقیایی
سرنی زاده در ادامه به مقایسه و بررسی تئاتر هرمزگان نسبت به سطح کشور پرداخت و گفت: از آنجایی که تقریبا ما هر ساله در جشنواره تئاتر فجر که به نوعی ویترین تئاتر کشور است، به ویژه در 6_5 سال اخیر، تئاترهایی را از استان در بخش های مختلف جشنواره داشتیم، بعضی از هنرمندان هرمزگانی توانستند در سطح ملی و بین المللی پروژه هایی را تولید کنند.
وی ادامه داد: خوش درخشیدن هنرمندان ما ظرفیت بسیار خوبی بوده است که باعث شده هرمزگان به عنوان یکی از قطب های تئاتر کشور شناخته شود به خصوص اینکه سبک و سیاق تئاترهایی که هنرمندان استان تولید می کنند تفاوت های معناداری با سایر بخش های کشور دارد و این باعث می شود تا سبک نمایشی و شیوه های تولید نمایش ما نیز متفاوت از سایر استان ها باشد و اجراها در جشنواره بین المللی تئاتر فجر مورد استقبال تماشاگران قرار گیرد.
سرنی زاده گفت: با این تفاسیر می توان گفت که تئاتر استان یکی از قطب های مهم تئاتر ایران است که به ویژه در سال های اخیر هرمزگان را به عنوان یکی از استان های صاحب سبک در زمینه تئاترهای تصویری و فیزیکال و تئاترهای مبتنی بر حرکت و موسیقی می شناسند.
عدم وجود اتحادیه صنفی هنرمندان مهم ترین دغدغه است
این هنرمند هرمزگانی به بیان چالش هایی بر سر راه هنر در استان پرداخت و تشریح کرد: چالش های بسیاری بر سر راه هنر چه در استان و چه در کشور وجود دارد، از مهم ترین آن می توان به این نکته اشاره کرد که هنرمندان بعد از سال ها کلنجار رفتن با نهادهای دولتی و قانون گذار، هنوز نظام صنفی هنری و اتحادیه مستقل ندارند تا امور خود را مدیریت کنند.
وی گفت: متاسفانه هنوز در هسته مرکزی حاکمیت در کشور ما نگاه پلیسی و امنیتی به هنر وجود دارد، هر چند در استان ما تا حدودی نزدیکی هنرمندان با مسئولان توانسته این نگاه را تلطیف کند، اما در مجموع و سطح قانون گذار و سیاست گذاری در کشور هنوز این نگاه وجود دارد که همین موضوع باعث شده تا هنرمندان نظام صنفی هنری نداشته باشند.
هنرمندان محروم از بیمه و تسهیلات اند
سرنی زاده در ادامه با بررسی معضلات هنرمندان عنوان کرد: خیلی از هنرمندان نمی توانند از تسهیلات مختلفی که مشاغل دیگر بهره مند شوند و در بسیاری از مواقع هنرمند بودن و فعالیت های هنری شغل محسوب نمی شود، هرچند که در سال های اخیر برخی از هنرمندان استان از تسهیلات بیمه هنرمندان استفاده می کنند اما بسیاری از تسهیلات و شرایط مشاغل دیگر شامل هنرمندان نمی شود.
وی ادامه داد: علاوه براین مشکلات، زیر ساخت های تئاتر در کشور توسعه پیدا نکرده است و هنوز حتی در تهران نیز از سالن هایی که 60_50 سال گذشته ساخته شده اند استفاده می شود و پروژه های عمرانی جدیدی در این راستا قابل توجه نیستند که این موضوع در شهرستان ها با بحران بیشتری روبه رو است.
سرنی زاده گفت: اگر یک نظام صنفی برای هنرمندان مصوب و برنامه ای برای توسعه زیرساخت های هنری در سطح کشور در نظر گرفته شود قطعا می توان بخشی از مشکلات و چالش های تئاتر را حل کرد.
گفتگو: سمانه کمالی باغستانی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، پیمان ترکاشوند از هنرمندان تئاتر استان خوزستان بوده که حدود 10 سال است در این عرصه فعالیت می کند و کار خود را با تشکیل گروه نمایش خدام الزهرا آغاز کرده و مدت سه سال است که ریاست انجمن نمایش کارون را عهده دار است. از کارهای وی می توان به زفاف آسمانی، غریبه الدار، تاریکی خورشید، رویای آب و ... اشاره کرد.
به مناسبت روز جهانی تئاتر با وی از مشکلات و کمبود امکانات تئاتر کارون و همچنین اهمیت نمایش در فرهنگسازی جامعه به گفت وگو نشستیم که حاصل آن را در ذیل می خوانیم .
در ابتدا در خصوص فعالیت های انجمن نمایش کارون توضیح دهید .
ترکاشوند: زمانی که کوت عبدالله از اهواز جدا شد و به شهرستان کارون تغییر یافت ابتدا اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در این شهرستان مستقر شد که آن زمان رئیس اداره ارشاد وقت اولین انجمن نمایش شهرستان کارون را تشکیل و بنده را به عنوان رئیس این انجمن انتخاب کرد که هم اکنون سه سال در این سمت هستم .
در ابتدای تشکیل انجمن سه هدف و اصل را پایه گذاری کردیم: اول جذب نیرو و شناسایی گروه های تئاتر شهرستان که طی فراخوانی حدود 6 گروه پایه کار شناسایی شدند و به تدریج به هفت گروه افزایش پیدا کردند که همچنان در حال فعالیت هستند. از این تعداد، 2 گروه به نام های گروه خدام الزهرا به کارگردانی بنده و گروه اشراق به کارگردانی سید کاظم قریشی در انجمن نمایش ایران ثبت و کد رهگیری دارند و گروه های غیرثبتی شامل شبستان ، نایا ، صاحب الزمان ، الغدیر ، ولایت و الکوثر هستند .
هدف دوم سازماندهی گروه ها بود که این کار هم انجام شد و گروه ها را سازماندهی کردیم؛ آخرین هدف ما هم آموزش بود تا هنرمندان را با تئاتر نوین و روز آشنا کنیم و بتوانند کارهای قوی تری ارائه دهند؛ به همین منظور 2 دوره آموزش را در شهرستان برگزار کردیم که اولین دوره آن 2 سال پیش کارگاه هشت ساعته زیرنظر انجمن استان و به مدرسی مقداد محمدی آموزش بازیگری به صورت مبتدی برگزار شد.
دوره دوم که تخصصی تر کار شد و در خصوص بدن، بیان و حرکت در تئاتر بود با حدود 80 نفر ثبت نامی و دوره تخصصی 100 ساعته با تدریس رضا نصاری و زیرنظر انجمن استان برگزار شد که بعد از پایان دوره آزمون کتبی و عملی گرفتیم و به آنها نمره و مدرک دادیم .
با توجه به اینکه هنرمندان تئاتر کارون در قالب سنتی و قدیمی مانده بودند، با برگزاری دوره دوم هنجارشکنی در شهرستان کردیم و این قالب را شکاندیم که خوشبختانه تاثیر زیاد و بازدهی خوبی هم داشت .
در مورد گروه خدام الزهرا توضیح دهید .
ترکاشوند: خدام الزهرا به سرپرستی جواد ناصری گروهی است که تخصصی ملی مذهبی کار می کند و بنده نویسنده و کارگردان آن هستم. این گروه متشکل از 30 بازیگر است که حدود 12 نفر از آنها نقش اول و چون کار بزرگ است باقی سیاهی لشکر هستند .
در این گروه با توجه به اینکه کارهای ما در فضای آزاد و جمعیت بالا انجام می شود، به صورت پلی بک و نمایش موزیک به اجرا می رود .
2 سال متوالی نمایشی به نام غدیرنامه ولایت را در روز عید غدیر خم از طرف سپاه شهرستان کارون به صحنه بردیم که از طرف سپاه خوزستان به عنوان برنامه فرهنگی مقام اول انتخاب و یک سال هم به نمایندگی از طرف سپاه شهرستان کارون برای اجرای این نمایش به قم اعزام شدیم . زمان اجراها هر شب حدود 2 هزار نفر برای تماشای نمایش ها می آمدند .
ما به این علت که کارهایمان تاریخی مذهبی هست سعی می شود در گروه از افراد متخصص و کارشناس در این زمینه استفاده کنیم به طور مثال از زهرا پورکاوه کارشناس و متخصص قرآنی، حجت الاسلام عباس ناصری متخصص و مشاور مذهبی، شیدا دانیالیان متخصص مد و لباس و طراح لباس، محمد نخلستانی نورپرداز، پوریا شیرنژاد و توفیق الساری آهنگساز و قاسم مقدمی کارشناس قرآنی همکاری دارند .
پروژه غریبه الدار حدود چهار سال است که از ذهن و ایده بنده به عنوان نویسنده و کارگردان سوخته به حساب میاد و در فکر یک پروژه متفاوت تر و تخصصی تر به نام گریه عرشیان هستم و سه سال است که این ایده در حال تحقیق و بررسی و جمع آوری اطلاعات و مستندات هستیم .
پروژه گریه عرشیان که به فرهنگ و اسم عاشورا از ازل در ادیان متفاوت و در زمان های مختلف می پردازد و کاری متفاوت و وسیع از نظر دکور، نور، صدا و صحنه نسبت به غریبه الدار است، اما نیازمند بودجه و امکانات زیادی هستیم که اطمینان دارم اگر این پروژه به مرحله اجرا برسد در استان و جنوب کشور در حوزه نمایش تعزیه و تئاتر مذهبی بی نظیر و تک می شود. امیدوارم روزی این نمایش به اجرا برسد.
تئاتر شهرستان کارون را چگونه می بینید؟
ترکاشوند: تئاتر شهرستان کارون با توجه به زیرساخت های فرهنگی و هنری در این شهرستان از جایگاه بسیار پایینی برخوردار است و همیشه مورد بی مهری، بی میلی و بی توجهی مسئولان قرار می گیرد و متاسفانه اداره ارشاد کارون هم با توجه به نبود امکانات و دست خالی بودن جوابگوی نیازهای اساسی هنرمندان شهرستان نیست.
شورای بازبینی ما هم تشکیل شده است و حکم ما از استان هم آمده که متشکل از سید کاظم قریشی نیا، پیمان ترکاشوند، جاسم حاتمی، شیخ حسین آلبوزهر و داوود لواف زاده هستند و بازبینی در همین شهرستان انجام می شود .
زمانی که در جلسات متعدد انجمن استان شرکت می کنم شهرستان های دیگر خواستار افزایش و یا بازسازی پلاتوها و سالن های نمایش خود هستند اما شهرستان ما آرزوی نداشته های دیگر شهرستان ها را دارد، به این علت که اگر شهرستانی خواستار افزایش 2 پلاتوی خود به سه پلاتو هست ما همان یک سالن و پلاتو را هم نداریم و در آرزوی یک متر جا و مکان هستیم.
متاسفانه در شهرستان کارون هیچ مکان مستقلی برای تمرین و اجرای هنرمندان تئاتر نداریم؛ تنها مکان هنری کارون فرهنگسرای مهدیه است که به شهرداری اختصاص دارد و برای ما نیست البته شهردار و مدیریت این فرهنگسرا اتاقی را در اختیار ما به عنوان اتاق انجمن قرار داده اند و زمانی هم که سالن خالی باشد هنرمندان آنجا تمرین می کنند .
نیاز اصلی یک بازیگر مکان تمرین و اجرا است که ما آن را نداریم. چندین سال است از طرق مختلف از جمله فرمانداری، استانداری، نمایندگان مجلس و ارشاد پیگیری می کنیم اما نتایجی حاصل نشده است .
به طور مثال گروه اشراق به 2 جشنواره راه یافته یا دیگر گروه ها با کمترین بضاعت و امکانات کار می کنند گاهی در منازل، حسینیه ها و یا حتی گروه هایی که کارهای با تعداد بالا می بنند در جاده ساحلی تمرین می کنند .
در خصوص فرهنگسازی تئاتر در جامعه توضیح دهید .
ترکاشوند: فرهنگسازی و پیشرفت هر جامعه ای از تئاتر و نمایش است و تئاتر ابزاری مهم برای انتقال دغدغه ها، باید و نبایدها و هنجارهای هر کشور و نیازها است، مثلا در بحث ویروس کرونا باید در خانه ماندن را بین مردم فرهنگسازی کرد که می توان با نمایش در فضای مجازی این اقدام را انجام داد .
چه خواسته ای از مسئولان استان دارید؟
ترکاشوند: تنها درخواست ما ازمسئولان استان به ویژه مسئولان حوزه فرهنگ و هنر این است که مکانی را برای تمرین و اجرای نمایش کارون اختصاص دهند؛ به طور مثال منازل شرکت نفت در شهرستان بسیار زیاد است که می توان از آنها استفاده کرد، حتی می توان یک خانه را در اختیار ما قرار دهند تا بتوانیم از آن به عنوان پلاتو و مکان انجمن استفاده کنیم .
رئیس ارشاد کارون می گوید بودجه ساخت داریم اما مکانی برای احداث در اختیار نداریم و همچنین رئیس انجمن نمایش استان هم می گوید مکان را پیدا کنید ما برایتان تجهیز می کنیم . چندین بار هم شده مکان پیدا شده ولی بودجه نبوده و گاهی بودجه بوده زمینن نداشتیم و سنگ اندازی می شود .
بزرگترین درخواست، دغدغه و نیاز شهرستان کارون موضوع مکان است چراکه استعدادهای ناب و زیادی در کارون وجود دارد و تمامی هنرمندان کارون با تمامی کمبودها ولی با اخلاص و صداقت کار می کنند، انجمن استان هم همیشه با ما همکاری و حمایت داشته است .
پایان پیام/ 679
خبرگزاری مهر- گروه استان ها: تئاتر شاخه ای از هنر است که به بیان داستان در برابر مخاطب یا تماشاگر اشاره دارد و خاستگاه آن به یونان، روم و سپس در آثار قرون وسطی، رنسانس و بعد در عصر جدید اروپا باز می گردد و از دیر باز با فراز و نشیب های بسیاری همراه بوده است.
کشور ایران نیز از جمله مناطقی بوده که هنر نمایش در آن از دیرباز اجرا شده است. تئاتر به عنوان یکی از مهمترین فعالیت های فرهنگی و هنری است و دارای قدرت تربیت جامعه، رشد و بالندگی دادن به تفکر و نگرش اجتماعی بوده و نیز در استحکام بخشیدن به روابط اجتماعی و زنده نگاه داشتن مؤلفه های هویت فرهنگی مؤثر است.
تئاتر با وجود هنرمندان با استعداد برای تحقق بخشیدن به اهداف خود نیازمند فراهم بودن امکانات و زیر ساخت ها و بودجه مناسب است تا به عنوان یک نهاد فرهنگی در تعاملات اجتماعی به وظایف خود عمل کند و اثرگذاری مطلوب داشته باشد.
در استان مرکزی نیز مانند سایر استان ها تئاتر با فراز و فرودهای بسیاری همراه بوده است و هنرمندان بسیاری وجود دارند که با مشکلات دست و پنجه نرم می کنند، از عدم حمایت کافی و نبود زیر ساخت ها و فضاهای مناسب در این عرصه گله مند هستند و شرایط اقتصادی کنونی جامعه نیز بر مشکلات آن ها افزوده و معیشت آن ها را تحت تأثیر قرار داده است که باید برای حل مسائل آن ها چاره اندیشی شود. خبرنگار مهر پیرامون آخرین وضعیت کنونی تئاتر استان به گفت و گو با مسئولین استان پرداخته است.
تأمین زیرساخت لازم برای هنرمندان تئاتر استان مرکزی مدنظر است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: هنرهای نمایشی در استان از ظرفیت مناسبی برخوردار است به طوری که برگزاری تعزیه در مرکز استان و سایر شهرستان ها مانند تفرش، محلات و ساوه از سابقه نسبتاً طولانی برخوردار است و همه ساله همایش های عاشورایی و سوگواره های مردمی در این حوزه برگزار می شود.
حجت الاسلام عباس دانشی گفت: همه ساله تئاتر استان مرکزی یکی از پایه های ثابت جشنواره فجر است و دانشگاه های استان نیز در بخش تئاتر تحصیلات آکادمیک را ارائه و زمینه های ارتقای تئاتر را فراهم می کنند.
وی ادامه داد: اولویت این اداره کل در بین هنرهای نمایشی توجه به تئاتر و تعزیه است در همین راستا احداث سالن تخصصی تئاتر در تالار شهر اراک دیده شده و فضاهای تخصصی کوچک تر تئاتر مانند بلک باکس در آن پیش بینی شده است که می توانیم میزبان گروه های تئاتری استان باشیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی گفت: در تالار مرکزی اراک سالن تخصصی تئاتر وجود دارد و بر اساس رایزنی های انجام شده با بخش عمران وزارت فرهنگ و با تغییر کاربری طراحی پیش بینی شده باکس مخصوص تئاتر در حال احداث است.
حجت الاسلام دانشی افزود: با توجه به سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به استان طی سال گذشته و تفاهم نامه وی با استاندار مرکزی مقرر شد که تا پایان فعالیت دولت دوازدهم تالار مرکزی شهر اراک مورد بهره برداری قرار گیرد.
وی ضمن تاکید بر لزوم توجه به تئاتر شهرستان ها بیان کرد: در دهه فجر امسال فرهنگسراهایی در شهرستان خنداب و محلات افتتاح شد که از سالن تخصصی تئاتر برخوردار هستند و تا پایان دولت شاهد بهره برداری دو فرهنگ سرای دیگر در استان خواهیم بود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی اظهار کرد: برگزاری جشنواره تئاتر استانی و جشنواره تئاتر فرهنگی هنری رضوی و جشنواره های شهرستانی و منطقه ای نیز از اقدامات دیگر در راستای ارتقای تئاتر در استان بوده است.
حجت الاسلام دانشی تاکید کرد: هنرمندان این حوزه باید به سمت تئاتر حرفه ای سوق پیدا کنند و با توجه به بسترهای موجود مطابق با ذوق و سلیقه مخاطب و با تأمین هزینه ها و خودکفا بودن این هنر برنامه ریزی و به اقتصاد تئاتر توجه کنند و انتظار می رود که مردم نیز هنرمندان این عرصه را مورد حمایت قرار دهند.
وی عنوان کرد: اگر چه تئاتر استان نسبت به سایر استان ها در صدر جدول قرار ندارد اما دارای وضعیت نسبی خوبی است و امیدواریم ظرف یک الی دو سال آینده جهشی را در این حوزه شاهد باشیم.
ضرورت حمایت دستگاه های فرهنگی از هنرهای نمایشی
در ادامه مسئول واحد هنرهای نمایشی حوزه هنری استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: استان مرکزی در گذشته جزو استان های سرآمد در حوزه تئاتر بوده و ارتقای سطح علمی و پویایی آن حاکی از ارتباط دانشگاه با اساتید برجسته در عرصه پژوهش هنرهای نمایشی بوده است.
خلیل خسرو بیگی گفت: شهر اراک در گذشته به دلیل فعالیت دانشکده تئاتر از بیشترین تعداد هنرمند عرصه نمایش برخوردار بود و حضور اساتید مطرح پویایی خاصی را به کلاس ها و دانشجویان این عرصه می بخشید این مهم موجب به وجود آمدن تولید آثار خوب شد.
وی ادامه داد: استان مرکزی از استان های ضعیف در بخش سخت افزاری تئاتر به لحاظ مکان اجرای نمایش، پلاتو و... است، به طور مثال در شهر اراک تنها دارای یک سالن فرهنگسرای آئینه هستیم که طی سال های اخیر مستهلک شده است. علیرغم رشد تعداد گروه ها و هنرمندان طی سال های اخیر، یک متر به فضای فرهنگی حوزه تئاتر اضافه نشده است.
خسرو بیگی گفت: نگاه صنعتی مسئولین به مساله فرهنگ کمکی نکرده است و صاحبان مجتمع های فرهنگی و کارخانجات می توانستند برابر با آئین نامه های خود به انجام کار فرهنگی مانند برگزاری جشنواره تئاتر اقدام کنند اما متأسفانه این نگاه در استان وجود ندارد.
وی عنو ان کرد: در حال حاضر اقتصاد هنرمندان با مشکل مواجه است و نمی توان از هنرمند انتظار داشت که کار پژوهشی انجام دهد. باید توجه داشت هنر و تئاتر برای مخاطب عام و اجرای عموم است و هنگامی که محصول خوبی برای مخاطب نداریم، چرخه معیوب تولید را شاهد هستیم.
مسئول واحد هنرهای نمایشی استان مرکزی اظهار کرد: دستگاه های فرهنگی در کل دنیا در گام نخست زیرساخت را فراهم می سازند اما اینجا هنرمند خود باید مکان اجرا را آماده کند و سایر کارهای مربوط به اجرا را انجام دهد و این رویه درست و حرفه ای نیست بلکه هنرمند موظف به تولید محصول خوب است و سیستم و دولت نیز باید آن را خریداری و در معرض نمایش قرار دهد.
وی افزود: در طی سال های اخیر نمی توان گفت که تئاتر در جایگاه مطلوب قرار دارد. هنرمندان عرصه تئاتر در جشنواره های مختلف از آثار برجسته برخوردار هستند و نشان از پتانسیل آن ها در این عرصه است. باید زیر ساخت های لازم برای فعالیت هنرمندان این حوزه فراهم شود و دستگاه های فرهنگی از گروه های نمایشی حمایت کنند.
لزوم جریان سازی برای افزایش اقبال عمومی نسبت به تئاتر
در ادامه هنرمند عرصه تئاتر استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: تئاتر استان در یک برهه شاهد درخشش هایی بوده و گاهی با افت نیز مواجه بوده است به عقیده من مشکل تداوم نداشتن رشد تئاتر استان این است که هنرمندان این حوزه خود را بی نیاز از آموزش، تعلیم و مطالعه می دانند. به همین سبب شاهد تولید کارهایی تحت هیجانات روزمره هستیم که فروکش خواهد کرد.
هنرمند عرصه تئاتر استان مرکزی گفت: در حال حاضر که در دوران قرنطینه بسر می بریم و امکان اجرای تئاتر وجود ندارد، فرصت مطالعه برای هنرمندان این عرصه فراهم شده است تا بخشی از کار تقویت شود. می توان به صورت مجازی در این حوزه به بحث و تبادل نظر پرداخت.
خدام اظهار کرد: ما بیشتر از امکانات مورد نیاز عرصه تئاتر به جریان سازی نسبت به این مقوله نیازمندیم. البته کمبود فضاهای تخصصی تئاتر و بلک باکس سال ها احساس شده است. متأسفانه مسئولین نسبت به معماری سالن های تئاتر آگاهی ندارند و اغلب سالن های کلاسیک برای موسیقی و همایش های چند منظوره ساخته می شود و همچنان به سالن کاربردی تئاتر، پلاتو و بلک باکس در استان نیاز است.
وی افزود: وقتی بودجه و امکاناتی در حوزه تئاتر تخصیص پیدا می کند، متأسفانه کارشناسی حضور ندارد که بودجه ها را به سمتی هدایت کند که در جای خود مصرف شود و به همین دلیل با مشکل فقدان زیرساخت مناسب مواجه هستیم.
براساس گزارش مهر، تئاتر متأثر از شرایط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی جامعه است و با توجه به کاهش فزاینده عرضه و تقاضا جایگاه این تولید فرهنگی در جامعه روبه تنزل است. به نظر می رسد این حوزه با مشکلات فراوان زیرساختی و بودجه ای روبرو است و باید به صورت همه جانبه مورد توجه قرار گیرد و برای رونق هرچه بیشتر باید ابعاد اقتصادی این هنر به درستی بررسی گردد.
انتهای پیام
به گزارش روز چهارشنبه روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه مازندران ، حجت الاسلام ابراهیم حیدری افزود : در راستای اجرای نیت واقفان 680 میلیون ریال از محل موقوفات متصرفی بابل، 500 میلیون ریال از محل موقوفه صراف، 160 میلیون ریال جهت خرید کپسول اکسیژن از محل موقوفه غیرمتصرفی حیدری و 160میلیون ریال از موقوفات سایر شهرستان ها به ستاد مبارزه با کرونا و گروه های مردمی مبارزه با این ویروس اهدا شده است.
وی با بیان اینکه اداره کل اوقاف و امور خیریه مازندران از نخستین روزهای شیوع ویروس کرونا در کشور با همراهی دیگر نهادها از جمله استانداری با تشکیل ستاد پدافند غیرعامل در اداره کل و ادارات تابعه شروع به مبارزه با این ویروس کرده است، افزود: با اقدام جهادی 12 کارگاه تولید ماسک در امامزادگان و بقاع متبرکه مازندران جهت برطرف کردن کمبود ماسک در استان راه اندازی شد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران گفت : برای جلوگیری از تجمع هنگام توزیع ماسک، خادمین آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه مقابل درب خانه های شهروندان، ایستگاه های تاکسی و مراکز درمانی اقدام به اهدای ماسک کردند.
این مسئول ادامه داد: کارگاه های تولید ماسک با همکاری بانوان بسیجی و خادمین آستان مقدس امامزادگان مازندران راه اندازی شده است که بستگی به ظرفیت آن بقعه متبرکه و نیروی کار، روزانه ماسک تولید و بین مردم توزیع می شود.
حیدری با بیان اینکه آستان مقدس امامزادگان مازندران روزانه در نوبت های مختلف ضدعفونی و از برگزاری هرگونه مراسم، تجمع و توزیع غذای نذری جلوگیری می شود، گفت: با توجه به تصمیمات اتخاذ شده درب مساجد، بقاع متبرکه و آستان مقدس امامزادگان مازندران بسته شده و تا اطلاع ثانوی ورود زائران به اماکن مذهبی ممنوع است.
وی افزود: به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و نظر به توصیه های اکید بهداشتی تا اطلاع ثانوی امکان پذیرش مسافرین و زائرین در امامزادگان و بقاع متبرکه استان مازندران وجود ندارد و از این رو اسکان زائران و مسافران در زائرسراهای بقاع متبرکه ممنوع است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران با بیان اینکه تاکنون بیش از یکهزار مورد ضدعفونی در آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه استان توسط خادمین انجام شده است، خاطرنشان کرد: سطوحی که مردم با آن تماس دارند، کفشداری ها، سرویس های بهداشتی، جامهری، فرش، ضریح، ورودی و خروجی بقاع متبرکه استان روزانه در نوبت های مختلف ضدعفونی شدند.
وی از اهدای 2 هزار عدد ماسک به ستاد مبارزه با کرونا در شهرستان های مازندران خبر داد و افزود: در شهرستان های ساری، آمل، بابل، نور و رامسر ماسک های تولید شده به ستاد مبارزه با کرونا اهدا شده تا در بیمارستان ها و اماکنی که این ستاد صلاح داشته بین پرستاران، بیماران و مردم توزیع شود.
انتهای پیام
کیوان حبیبی روز پنجشنبه به مناسبت روز جهانی تئاتر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این هنر در طول سالیان گذشته همواره فراز و فرود بسیاری داشته و گاهی رونق و گاهی با رکود مواجه شده است.
وی اظهار داشت: هم اکنون 15 گروه حرفه ای و بیش از 20 گروه جوانان در زمینه هنرهای نمایشی در استان فعال هستند.
این مسوول با بیان اینکه خانواده بزرگ تئاتر قزوین بیش از یک هزار نفر هنرمند فعال دارد، افزود: بسیاری از هنرمندان تئاتر استان کارمند و حقوق بگیر موسسه ای نیستند و در شرایط فعلی با بحران اقتصادی مواجه هستند.
حبیبی ادامه داد: هر سال در این ایام حداقل 9 اجرای تئاتر در شهر برگزار می شد و روزهای پایانی سال و نوروز اوج کار هنرمندان به شمار می آمد ولی امسال به دلیل شیوع کرونا تمامی برنامه ریزی های ما به هم خورد.
وی مشکلات مالی را از بزرگترین چالش های تئاتر در استان دانست و تصریح کرد: بزرگترین نقطه ضعف ما در بحث منابع مالی و امکانات سخت افزاری است، هرچند که اداره کل ارشاد در حد بضاعت خود تلاش می کند ولی باید دستگاه های دولتی، سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری و شورای شهر حامی هنرمندان باشند.
حبیبی با بیان اینکه احداث خانه تئاتر قزوین یکی از راه های حمایت از هنرهای نمایشی است، افزود: تکمیل این خانه در کنار فعالیت گروه های نمایشی در 2 سالن کتابخانه علامه رفیعی و کتابخانه امام خمینی ، نقش پررنگی در رفع نیازهای شهروندان و هنرمندان ایفا خواهد کرد و گام موثری در اعتلای هنر تئاتر محسوب خواهد شد.
وی با بیان اینکه قزوین، ظرفیت زیادی در هنرهای نمایشی دارد، تاکید کرد: اهالی هنر استان هرگاه مورد حمایت مسوولان قرار گرفته اند در اجراهای شهری مخاطبان بسیاری را جذب کرده و در جشنواره های معتبر کشوری خوش درخشیده اند.
این هنرمند قزوینی با اشاره به شیوع بیماری کرونا و شرایط اضطراری جامعه گفت: ما از اسفندماه سال گذشته تاکنون هیچ نمایشی را به روی صحنه نبرده ایم و شایسته است دولت هنرمندانی که خانه نشین شده اند را مورد حمایت قرار دهد.
رییس انجمن هنرهای نمایشی استان یادآور شد: از وزارت فرهنگ و ارشاد درخواست کرده ایم حق بیمه تامین اجتماعی و درمانی هنرمندان عضو صندوق اعتباری هنر در سه ماهه اول امسال پرداخت شود تا در این شرایط سخت اقتصادی حداقل کمک ممکن به اهالی هنر صورت گیرد.
هفتم فروردین ماه برابر با 27 مارس روز جهانی تئاتر نامگذاری شده است.
خبرگزاری شبستان ، گروه قرآن و معارف، حجت الاسلام مرتضی صادقی با توجه به اهمیت و حفظ سلامت شهروندان، اوقاف شهرری با مساعدت فرد خیری کارگاهی راه اندازی و اقدام به تولید ماسک پارچه ای کرده است .
رییس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری افزود: ماسک های پارچه ای قابل شستشو بوده و مردم می توانند با اطمینان خاطر از آن استفاده کنند .
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بخشی از هزینه تولید ماسک های پارچه ای از محل موقوفه فخرالدوله بوده تعدادی از این اقلام بین مردم منطقه کهریزک توزیع خواهد شد .
این مقام مسئول اضافه کرد: تعدادی از ماسک ها هم بین همسایگان پیرامون امامزادگان و بقاع متبرکه توزیع می شود .
حجت الاسلام صادقی به اقدامات اوقاف ری در خصوص پیشگیری و ضدعفونی کردن امام زادگان و بقاع متبرکه گفت: در امام زادگان دستگاه مولد ازن نصب شده که به طور خودکار این اماکن را ضد عفونی می کند .
پایان پیام/ 40
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان ،مسلم محمودزاده رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشان گفت: در آستانه سال نو، شانزدهمین مرحله توزیع مواد غذایی بین 110 خانواده نیازمند به ارزش بیش از 70 میلیون ریال توزیع شد.
او افزود: این بسته حمایتی مواد غذایی شامل مرغ، روغن، ماکارونی و برنج از طرف مرکز افق آستان مقدس امام زاده حضرت سلطان امیراحمد (ع) کاشان تهیه و به نیازمندان اهدا شده است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشان با بیان اینکه این بسته های حمایتی به خانواده های تحت حمایت این مرکز از تمامی روستا های منطقه مشهد اردهال هم توزیع می شود افزود: با توجه به اهمیت پیشگیری ویروس کرونا، به خانواده های نیازمند علاوه بر بسته حمایتی مواد غذایی، یک بسته بهداشتی شامل (ماسک، دستکش، مایع ضدعفونی کننده سطوح و مایع ضدعفونی کننده دست) اهدا می شود.
انتهای پیام/م
حجت الاسلام سید مصطفی مجیدی مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قزوین در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری بسیج قزوین بیان کرد: به همت اداره کل اوقاف استان و موقوفه حاج محمدحسین خزانه شهرستان البرز، با خرید یک دستگاه تولید ماسک از امروز ، روزی هشت هزار ماسک تولید می شود.
وی ضمن اشاره به راه اندازی کارگاه تولید ماسک با مشارکت و همت اوقاف موقوفه حاج محمد حسین خزانه گفت: این دستگاه قابلیت تولید روزانه بیش از 8 هزار عدد ماسک را دارد و کش دوزی ماسک ها به همت خواهران بسیجی در حال انجام می باشد که با عنایت خدا، امروز این کارگاه راه اندازی شد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قزوین با اشاره به طبخ و توزیع وعده غذایی کادر درمانی و جهادگران مقابله با بیماری کرونا اظهار کرد: طبخ غذا در دو نوبت ناهار و شام و همچنین تهیه میان وعده در آشپزخانه امامزاده زبیده خاتون(س) انجام می شود که توزیع این بسته های غذایی با نظارت کامل دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام می شود.
حجت الاسلام مجیدی عنوان کرد: میزان طبخ غذا بنا به اعلام دانشگاه علوم پزشکی روزانه بین 200 تا 1000 پرس غذا در هر وعده متغیر می باشد.
وی همچنین با اشاره به دوخت لباس کادر درمان افزود: دوخت لباس از 25 اسفند ماه آغاز شده که پس از اخذ مجوز، تهیه مکان، پارچه و ملزومات لازم و تاییدیه از سوی دانشگاه علوم پزشکی، دوخت لباس سرهمی و گان، آغاز شد.
مدیرکل اوقاف و امورخیریه استان قزوین اضافه کرد: این تولیدات به صورت صد در صد رایگان و تحت نظر معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین به تمام بیمارستان های استان اهداء می شود و در صورت نیاز و با توجه به موقعیت بیمارستان صحرایی در نظر داریم با دوخت روبالشتی و روتختخوابی و چادر نماز، نیاز این مرکز را تامین نماییم.
حجت الاسلام مجیدی ضمن اشاره به توزیع بسته های حمایتی بین خانواده های بی بضاعت از سوی چند تن از واقفین قزوین خاطرنشان کرد: در کنار تمام اقدامات اداره کل اوقاف استان قزوین، حمایت از خانواده های بی بضاعت از محل درآمد موقوفات استان، بالغ بر 400 میلیون تومان انجام شد که مبلغ 260 میلیون تومان به صورت نقد و مابقی به صورت بسته های ارزاق بین جمعیت هدف توزیع شد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قزوین گفت: از محل درآمد موقوفه امین الرعایا، موقوفه نظری و موقوفه امینی، مبلغ سی میلیون تومان به انجمن حمایت از بیماران خاص قزوین جهت خرید ماسک و بسته های بهداشتی اهدا شد.
گفتنی است از محل درآمد موقوفات استان قزوین، با احتساب مبلغ بسته های حمایتی و نیز کمک هزینه خرید ملزومات پیشگیری از بیماری کرونا، تا کنون 500 میلیون تومان اعتبار اختصاص یافته که این مبلغ غیر از هزینه ایجاد شده در طبخ غذا و دوخت لباس کادر درمانی و جهادگران از سوی اداره کل اوقاف استان قزوین می باشد.
1010/گ30/ب
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان ، از آرامگاه ابن یمین فریومدی و مجموعه تاریخی بسطام و آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی در میامی و شاهرود و تپه حصار هفت هزارساله و قدیمی ترین مسجد ایران در دامغان گرفته تا دروازه ارگ تاریخی سمنان و مسجد المهدی مهدی شهر و مساجد جامع سرخه و آب انبارهای زیبای آرادان و قصر بهرام در گرمسار همه و همه تنها نمونه هایی از تاریخ و تمدن کهن استان پهناور سمنان به شمار می آید.
استان سمنان مدفن عارفان و بزرگانی چون امامزاده یحیی ابن موسی الکاظم (ع)، شیخ ابوالحسن خرقانی، بایزید بسطامی، ابن یمین فریومدی، حکیم الهی سمنانی، شیخ علاءالدوله سمنانی و برخی دیگر از بزرگان بنام تاریخ نیز هست و از این حیث هم می تواند ظرفیت خوبی را برای میزبانی از گردشگران تاریخی ایجاد کنند.
اگر به سمنان سفر کرده باشید؛ حتماً نام آثاری چون برج مهمان دوست، دیوار بارو، مسجد تاریخانه، چشمه علی دامغان مسجد جامع و خانه های تاریخی سمنان، شیر قلعه شهمیرزاد، غار دربند مهدی شهر، غارهای نمکی گرمسار و روستاهای زیبای گردشگری آرادان را شنیده اید و شاید هم سفری به برخی از این شهرهای زیبا در ششمین استان پهناور ایران داشته اید؛ اما اینکه چقدر از کیفیت خدمات در این اماکن راضی بودید؛ موضوعی است که باید در جای خود به آن پرداخت.
موضوع نگهداری این امکان با ارزش تاریخی یکی از مهم ترین الزامات و نکاتی است که می تواند در جلب رضایت گردشگران بسیار مؤثر باشد؛ نکته ای که متأسفانه توجه چندانی به آن نمی شود و در برخی موارد حتی شاهد تخریب برخی از این آثار ارزشمند نیز هستیم.
برج چهل دختر سمنان، تپه حصار هفت هزارساله دامغان و آرامگاه شیخ علاءالدوله سمنانی از جمله این آثار است که اخبار و عکس های متعددی از تخریب آن نیز به گوش می رسد.
اما این بار گویا موضوع تخریب مجموعه تاریخی آرامگاه شیخ علاءالدوله سمنانی، خیلی جدی و حساس شده است؛ به طوری که بسیاری از فعالان سازمان های مردم نهاد حوزه گردشگری در فضای مجازی و حقیقی به آن واکنش نشان داده و از عملکرد اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان به شده انتقاد کرده اند. البته این انتقادها نیز واکنش مدیران این اداره کل که به نوعی متولی آثار تاریخی استان سمنان نیز هستند را در پی نداشت و ظاهراً این مدیران آن را خیلی جدی نگرفته اند.
موضوع تا جایی پیش رفت که عکس های متعددی از تخریب این بنای 700 ساله شهرستان سرخه در فضای مجازی منتشر و در پی آن دامنه اعتراضات مردم نیز نسبت به این موضوع گسترده تر شد.
یکی از شهروندان سمنانی -به زعم خود- از بی خیالی دست اندرکاران حفاظت از آثار تاریخی استان سمنان می نالید و دیگری سوابق مدیران میراث فرهنگی استان را زیر سؤال می برد.
البته خبرگزاری تسنیم ، در مقام قضاوت این اظهارنظرها نبوده و آن را تأیید نمی کند؛ اما این نقد به مدیران اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان وارد است که پاسخ این انتقادات می بایست با استدلال منطقی و علمی داده می شد.
خبر تخریب بنای 700 ساله در سمنان کذب است؛ آرامگاه شیخ علا الدوله سمنانی مراحل مرمت را می گذراند
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان خبر تخریب آرامگاه شیخ علا الدوله سمنانی را تکذیب کرد.
مصطفی یغماییان در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در سمنان خبر مبنی بر تخریب یک بنای تاریخی در سمنان را تکذیب کرد.
وی بیان کرد: خبر تخریب آرامگاه شیخ علا الدوله سمنانی که از عارفان قرن هفتم است و از شخصیت های برجسته و شاخص استان سمنان محسوب می شود؛ بی پایه و اساس است و صحت ندارد.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان گفت: شاهد دست به دست شدن این خبر در فضای مجازی هستیم و باید گفت این گونه اقدامات از سوی عده ای بسیار ناشایست است و لازم است که منتشرکنندگان اخبار کذب و دروغ با برخورد جدی از سوی مسئولان امر مواجه شوند.
یغماییان گفت: در حال حاضر با حضور کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی استان سمنان آرامگاه شیخ علا الدوله سمنانی مراحل مرمت و بازسازی را می گذراند.
وی بیان داشت: این بنای تاریخی قدمتی 700 ساله دارد و نگهداری و حفظ چنین بناهای تاریخی در اولویت قرار دارد.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان اظهار داشت: تصمیم بر حفظ و یا تخریب آرامگاه شیخ علا الدوله سمنانی بر عهده اداره کل اوقاف و امور خیریه استان سمنان است؛ چرا که این بنا در مالکیت اوقاف قرار دارد.
آرامگاه شیخ علا الدوله سمنانی در روستای صوفی آباد از توابع شهرستان سرخه واقع شده است.
بنای خانقاه و آرامگاه عارف مشهور شیخ علا الدوله سمنانی که بازماندهٔ معماری اواخر قرن هفتم و اوایل قرن هشتم است، به علت نداشتن استحکام و بی توجهی رو به ویرانی نهاد، به طوری که به جز دو ستون ایوان، بقیهٔ بنا منهدم شد. البته اداره کل میراث فرهنگی استان سمنان، قسمت هایی از بنا را بازسازی کرده است.
قسمت اول و اصلی آرامگاه، محوطهٔ مربع شکلی به ضلع هفت متر است که گنبد عظیم بقعه، بالای آن قرار دارد و در چهار طرف این محوطه راهروها و اتاق های متعدد ساخته شده است. مزار عمادالدین جمال الدین عبدالوهاب بانی این بنا در داخل این قسمت قرار دارد که در حال حاضر اثری از مرقد دیده نمی شود.
قسمت دوم، ایوان رفیع و بلند آرامگاه است که رو به مشرق قرار دارد و از آجر ساخته شده و عبارت از دو جرز آجری بلند به ارتفاع تقریباً 8.5 متر است و مشتمل بر دو تاق نمای تیزه دار آجری بدون تزئین است. مزار شیخ که در بیرون ایوان و بر صفحه ای بزرگ واقع شده است دارای 1.60 متر طول و 1.10 متر عرض و 70 سانتی متر بلندی مشتمل بر دو سنگ قبر است. اشعاری بر سنگ مزار حجاری شده است.
به هرروی، جدای از اینکه در موضوع تخریب یا مرمت اثر 700 ساله آرامگاه شیخ علاءالدوله سمنانی، روایت فعالان سمن های حوزه گردشگری و عکس ها و مدارک آنان مبنی بر در حال تخریب بودن این بنای ارزشمند تاریخی راست و صادقانه باشد یا روایت مدیران اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان مبنی بر اجرای پروژه مرمت این بنا، باید به این نکته توجه کنیم که شفافیت جلوی بسیاری از غفلت ها، تخلفات و مفسده ها را خواهد گرفت و بنابراین در این زمینه نیز، اطلاع رسانی به موقع و شفاف، حداقل انتظار مردم و افکار عمومی است.
مردم و افکار عمومی با توجه به اظهارات، معاون اداره کل میراث فرهنگی استان سمنان مبنی بر مسئولیت قانونی اداره کل اوقاف و امور خیریه این استان، منتظر پاسخگویی مدیران اداره کل اوقاف و امور خیریه استان سمنان می مانند.
خبرگزاری تسنیم آمادگی دارد تا توضیحات اداره کل اوقاف و امور خیریه استان سمنان را در این خصوص منتشر کند.
گزارش از زکیه زکی
انتهای پیام/363/ش
حجت الاسلام ستار علیزاده در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در گیلان، با اشاره به شیوع ویروس کرونا در کشور، گفت: امسال به دلیل حفظ جان مردم و رعایت مسائل بهداشتی و براساس مصوبه وزارت بهداشت،، مراسم تحویل سال جدید در 194 بقاع متبرکه برگزار نشد.
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان گیلان با بیان این که رعایت مسائل بهداشتی و ضد عفونی کردن اماکن مقدس، امام زادگان و بقاع متبرکه جزء برنامه های مهم این اداره کل به شمار می رود، افزود: از زمان شیوع کرونا تلاش حداکثری برای ضد عفونی کردن بقاع متبرکه صورت گرفته و این اداره کل طبقه برنامه های وازرت بهداشت، برنامه های خود را پیش برده است.
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان گیلان با اشاره به دیگر برنامه های این اداره کل، اظهار کرد: یکی از فعالیت هایی که از سوی اوقاف انجام می گیرد، تجهیز، تغسیل و دفن بیماران کرونایی با رعایت پروتکل تعیین شده از سوی وزارت بهداشت است. این موضوع از طریق طلاب و روحانیون جهادی در حال انجام است.
وی ادامه داد: در کنار این فعالیت ها و در این شرایط سخت معیشتی، اداره کل اوقاف استان گیلان در اقدامی خیرخواهانه، اقدام به راه اندازی مرکزی به نام افق ، برای حمایت از خانواده های نیازمند کرده است.
حجت الاسلام علیزاده اظهار کرد: در این رابطه بیش از 8 هزار اقلام بهداشتی و ضد عفونی، بیش از 30 هزار بسته معیشتی به ارزش 200 میلیون تومان مواد غذایی و حمایتی بین خانواده های نیازمند استان توزیع شده است.
وی ادامه داد: در همین رابطه 200 کیلو برنج و انواع محصولات نیز با کمک خیرین استان جمع آوری و از سوی این اداره به اقشار کم درآمد اهدا شده است.
حجت الاسلام علیزاده در پایان گفت: امید است با همیاری، وفاق و همکاری همه مردم و مسئولین به زودی این بیماری از کشور رفع شود و شاهد رشد و تعالی بیش از پیش نظام و انقلاب باشیم.
313/40
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، حجت الاسلام ابراهیم حیدری جناسمی مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران از کارگاه تولید ماسک و البسه بهداشتی هیأت قمربنی هاشم شهرستان ساری بازدید و دستور مساعدت200میلیون ریالی برای این کارگاه را صادر کرد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران ضمن سرکشی از مراحل تولید ماسک و لباس گان، از رزمندگان جبهه سلامت قدردانی کرد.
تولید ماسک و لوازم بهداشتی توسط اوقاف با حضور و تایید ناظران بهداشت انجام می شود.
انتهای پیام/س
حجت الاسلام فضل الله نجفی شامگاه جمعه در گفت و گو با ایرنا افزود: 17 بقعه متبرکه امامزادگان در خرم آباد وجود دارد که بقعه امامزاده زیدبن علی (ع) از مراکز مذهبی شاخص شهرستان به شمار می رود و برای حفظ سلامت زایران بسته شده است.
وی با اشاره به ارادت مردم به امامزادگان دوبرادران و امامزاده عبدالله خرم آباد اظهار داشت: نوروز هر سال بقاع این امامزادگان مملو از زایران و گردشگران مذهبی بوده که امسال با توجه به ممنوعیت ورود مسافران، این بقاع نیز خالی از گردشگر بوده اند.
وی تصریح کرد: اکنون نیز به دلیل ارتقا سطح سلامت جامعه و پرهیز از اجتماعات، بقاع متبرکه تعطیل است چراکه تاکید دین مبین اسلام بر سلامت انسان ها در آیات و روایات مختلف بارز است.
آمار مبتلایان به ویروس کرونا در لرستان تا هشتم فروردین ماه به 605 نفر رسیده که از این تعداد 43 نفر جان باخته اند.
حجت الاسلام پرویز بخشی پور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند اظهار داشت: در راستای مقابله و جلوگیری از شیوع ویروس کرونا حدود 20 هزار ماسک با مشارکت اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی و بسیج سازندگی استان تولید شده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی در ادامه بیان کرد: حدود 20 میلیون تومان اعتبار برای تولید این ماسک ها توسط اداره کل اوقاف و امور خیریه استان هزینه شده است و در حال توزیع قرار دارد و بین بخش های خدماتی و مراکز توانبخشی و اقشار کم درآمد توزیع می شود.
وی با بیان اینکه 900 ماسک به توانبخشی حضرت علی اکبر علیه السلام بیرجند اهدا می شود، ادامه داد: 500 ماسک به جانبازان و خانواده های آنان داده خواهد شد و مابقی بین نیروهای خدماتی و شهرداری و افرادی که بیشتر در معرض آسیب قرار دارند توزیع می کنیم.
حجت الاسلام بخشی پور با اشاره به اینکه اگر درآمد موقوفات افزایش یابدقطعا برای مقابله با ویروس کرونا اقدامات دیگری انجام خواهیم داد، افزود: با افزایش درامد موقوفات در هر شهرستان به دنبال این هستیم تا ژل و مایع ضدعفونی کننده و ماسک و مواد شوینده تولید کنیم تا شاهد ریشه کن شدن این ویروس باشیم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با بیان اینکه برای جلوگیری از شیوع کرونا ویروس اقدام به تعطیل کردن بقاع متبرکه استان کردیم، در ادامه گفت: فضاهای بقاع متبرکه را ضدعفونی می کنیم و در آینده اگر موقوفات ما درآمد بیشتری کسب کنند در قاین و زیرکوه بحث تولید ماسک و ژل ضدعفونی کننده را خواهیم داشت.
وی در پایان با اشاره به فرارسیدن اعیاد شعبانیه اظهار کرد: در این خصوص برنامه هایی به صورت مجازی در حدود 40 بقاع متبرکه شاخص استان برگزار خواهیم کرد و هیچ گاه بقاع متبرکه تعطیل نخواهند بود.
پایان پیام/ 573
به گزارش خبرگزاری حوزه ، حجت الاسلام والمسلمین عباس اسکندری با اشاره به نامگذاری سال 1399 به نام جهش تولید از سوی رهبر معظم انقلاب اظهار کرد: نامگذاری های سالانه از سوی ایشان، جنب و جوشی را در بین مردم و مسئولان ایجاد کرده و برکت های زیادی را از این مسئله شاهد بوده ایم.
وی افزود: سال گذشته به نام رونق تولید بود و رهبری هم فرمودند اتفاقات خوبی در سال 98 رخ داده و این امید به وجود آمده که می توان از ظرفیت های موجود برای توسعه، رشد و تعالی و در واقع جهش تولید از آنها بهره برد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم با بیان اینکه همه جوانب از سوی رهبر معظم انقلاب برای نامگذاری سال ها در نظر گرفته می شود گفت: اگر ایشان سال 99 را به نام جهش تولید نامیده اند و تدبیری حکیمانه اندیشیده اند، در واقع همه بخش های دولتی، خصوصی و مردمی باید به پا خیزند، حتی بخش های فرهنگی و اجتماعی هم باید آماده کار باشند زیرا همه این حوزه ها به هم پیوسته هستند و اگر همه به میدان بیایند شاهد اتفافات خوبی خواهیم بود.
وی ادامه داد: ابتدا باید ظرفیت سنجی کرد تا ببینیم چه پتانسیل هایی برای جهش تولید در اختیار داریم، ممکن است دستگاه های مختلف ظرفیت های گوناگونی داشته باشند که نیاز به هماهنگی میان آنها وجود دارد زیرا اقدامات جزیره ای فایده ای نخواهد داشت.
حجت الاسلام والمسلمین اسکندری با بیان اینکه هم افزایی و هماهنگی نهادها و دستگاه های مختلف موجب جهش در تولید خواهد شد گفت: اگر همه دست به دست هم بدهیم، در پایان سال جاری شاهد اتفاقات معجزه آسا خواهیم بود و این امر شدنی است؛ در قرآن کریم آمده است اگر مومنان در کنار هم باشند، خداوند تبارک و تعالی به آنها کمک می کند تا دشمنان با تعجب نظاره گر کار مومنان باشند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم تصریح کرد: ظرفیت های گوناگونی در کشور وجود دارد ولی لازم است قرارگاهی برای هماهنگی میان همه دستگاه ها وجود داشته باشد.
وی با اشاره به پتانسیل های اوقاف استان قم خاطرنشان کرد: طی مدت اخیر توانسته ایم گام هایی برداریم و با یاری خداوند، شاهد جهش در سال جاری خواهیم بود؛ از جمله این اقدامات می توان به راه اندازی نیروگاه های خورشیدی در 12 بقعه اشاره کرد.
حجت الاسلام والمسلمین اسکندری با بیان اینکه برخی زمین های موقوفه با نیت کشاورزی هم در حال حاضر امکان این کار را ندارند زیرا با مشکلاتی همچون کم آبی مواجه هستیم گفت: به همین دلیل تصمیم گرفتیم نیروگاه های خورشیدی را طی قرارداد با شرکت توزیع نیروی برق در آنها مستقر کنیم و به زودی شاهد منافع آنها باشیم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم افزود: این اقدام کمبود برق را در سطح کشور جبران می کند و یک نوع خدمت به ایران محسوب می شود و در عین حال درآمدزایی برای موقوفات به دنبال دارد که در نهایت و در مسیر نیت واقفان هزینه خواهد شد.
وی ادامه داد: امیدواریم با الهام از نامگذاری سال جاری در مسیری حرکت کنیم که لبخند بر لب رهبر معظم انقلاب بنشیند و ایشان از همه ما راضی باشند.
حجت الاسلام والمسلمین اسکندری با بیان اینکه طرح های مختلفی برای درآمدزایی و سرمایه گذاری در اوقاف استان قم تهیه شده است گفت: البته این طرح ها باید در سازمان مرکزی اوقاف به تصویب برسند و کارهای مطالعاتی و کارشناسی آنها هم به انجام برسد و در نهایت به مرحله اجرا برسند.
خبرگزاری مهر - گروه استان ها: سال گذشته استان فارس با وجود تغییر مدیریت های فرهنگی در مسیر دست یافتن به عنوان پایتخت کتاب ایران گام های مؤثری برداشت و توانست در رقابت با رقیبانی سرسخت بالاخره پس از چند دوره ناکامی این جایگاه را به دست آورد.
برای دست یافتن به این مهم، شیراز گام های بلندی برداشت و ضمن راه اندازی شبکه دوستداران کتاب در اصناف و مشاغل، برنامه های ادبی و فرهنگی متعددی برگزار کند.
اختصاص 937 میلیارد ریال برای استان فارس در حوزه فرهنگی
در سال گذشته عقد تفاهم نامه با عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای اختصاص 937 میلیارد ریال برای استان فارس راهی گشود تا بتواند ضمن تکمیل و تخصیص 17 کتابخانه، 8 مجتمع فرهنگی و هنری و 2 نگارخانه و یک سینما در حوزه فعالیت های رویدادی هم گام هایی بردارد.
این تفاهم نامه شامل چند بخش اصلی است که بخش اول حوزه های عمرانی را شامل می شود و ارزش آن 691 میلیارد ریال است.
اما آنچه هنوز برای متولیان فرهنگی به واسطه این تفاهم نامه عملی نشده است، تکلیف تالار مرکزی شیراز است که همچنان به موضوعی لاینحل بدل شده و با توجه به بودجه ملی اختصاص یافته به آن مشخص نیست بالاخره چشم اهالی فرهنگ و هنر و مردم فرهنگشهر شیراز چه زمانی به افتتاح این پروژه ملی روشن خواهد شد.
ساخت تالار مرکزی به نقطه تسریع برسد
با اینکه در حوزه سینما 22 میلیارد ریال، در بخش فرهنگی 34 میلیارد ریال، در بخش فضاهای هنری 45 میلیارد ریال، تجهیز کتابخانه های 97 میلیارد ریال، در بخش مطبوعات بیش از 10 میلیارد ریال، بیمه هنرمندان 21 میلیارد ریال در تفاهم نامه فوق دیده شده است، اما با این حال به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، برخی از پروژه های معلق و یا فضایی که ایجاد نگرانی یا علامت سوال می کرد از جمله تالار مرکزی با صحبت هایی که شد مسیر خود را دارد پیدا می کند تا به نقطه تسریع برسد.
به هر روی استان فارس و شیراز در سالی که پشت سر گذاشت گرچه با تأخیر موفق به برگزاری جشنواره منطقه ای فیلم کوتاه و عکس سروناز و جشنواره ملی فیلم سینماادبیات توسط انجمن سینمای جوانان شد، اما آنچه بیش از همه در این مسیر نگاه ها را به خود معطوف ساخته آینده فضاهای فرهنگی و بخش های عمرانی به ویژه تالار مرکزی شیراز و پروژه های سینمایی شهرستان ها است که با کاهش بودجه ممکن است دستخوش تحولاتی شوند.
تحقق سالانه 100 هزار تن تولید مبتنی بر بازیافت کاغذ
فارس در سال 1398 گامی بلند در تأمین استراتژیک ترین کالای فرهنگی هم برداشت و با افتتاح کارخانه زاگرس کاغذ پارس این نوید را داد که در تأمین کاغذ مورد نیاز کشور می تواند سالانه 100 هزار تن تولید مبتنی بر بازیافت داشته باشد.
این در حالیست که شیراز در سال 1398 با وجود پردیس های سینمایی هنر شهر آفتاب و گلستان در زمینه مخاطب هنر هفتم چشم انداز روشنی پیش روی متولیان فرهنگی گذاشت، اما همچنان انتظارها برای مشخص شدن وضعیت سینماهای قدیمی این شهر برآورده نشده است و متأسفانه سال برای سینما بهمن به خوبی تمام نشد و این سینمای نوستالوژیک سرنوشتی ناخوش یافت.
کد خبر 4885110
خبرگزاری مهر ، گروه استان ها: هنر در هر جامعه ای متأثر از آداب و رسوم و فرهنگ آن جامعه است. در این میان هنر نمایش یا تئاتر نیز مستثنی نبوده و در واقع اجرای این هنر بسته به نوع فرهنگ، متفاوت است. در ایران نیز هنر نمایش به دو صورت سنتی و معاصر است. نوع سنتی هنر نمایش در ایران را می توان در قالب همان آئین ها اعم از چاووش خوانی، نمایش روحوضی، تعزیه خوانی و عروسک گردانی و اجراهایی عامیانه و مردمی چون معرکه گیری و قاشق زنی تعریف کرد.
هنر نمایش معاصر؛ با ورود جنبش های هنری جدید مفهوم و کاربرد هنرهای نمایشی و اجرا جنبه آکادمیک و روشنفکری پیدا کرد و بیشتر به معضلات اجتماعی توجه کرد. و اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی نوع اجراها نیز تغییر کرده که البته در سال های اخیر متأسفانه شاهد نوعی ابتذال در اجراهای صحنه ای هستیم که با نوع فرهنگ و باورهای و اعتقادات مردم ایران تفاوت بسیاری داشته و گلایه های پیشکسوتان و به زبان عامیانه خاک خورده های صحنه های تئاتر را به دنبال داشته است.
عدم وجود نمایشنامه با موضوعات خوب و مناسب سبب شده در سال های اخیر شاهد اجراهای ضعیف باشیم البته آثار خوب نیز در این سال ها کم اجرا نشده و هنوز هستند هنرمندانی که در این عرصه به نمایش و اجرای اثر فاخر بیشتر توجه می کنند تا درآمد. در تقویم ملی ایران هفت فروردین روز ملی هنرهای نمایشی و در تقویم جهانی نیز 27 مارس مصادف با هشت فروردین به عنوان روز جهانی تئاتر نامگذاری شده است همین موضوع بهانه ای شده تا گفتگویی با رئیس انجمن هنرهای نمایشی و معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان درباره مشکلات و مسائل اهالی تئاتر و نمایش این استان انجام دهیم.
تئاتر بازوی اجرایی مدیران فرهنگی، سیاسی و اجتماعی برای حل مشکل
رئیس انجمن های نمایشی گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه هنر نمایش تأثیر بسیاری در زندگی و روابط اجتماعی انسان ها دارد، اظهار کرد: هنر تئاتر در همه زمینه ها اعم از فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و روانشناسی و همه ابعاد زندگی یک فرد می تواند تأثیر بسزایی داشته باشد.
محمدعلی صادق حسنی با بیان اینکه حتی از شیوه های مختلف تئاتر نیز می توان برای حل بسیاری از مشکلات استفاده کرد یکی از نمونه های آن تئاتر درمانی برای درمان بیماران است، افزود: تئاتر بخش اعظمی از زندگی مردم است و همانند نان شب برای آنها واجب بوده و باید در سبد زندگی آنها قرار گیرد.
وی با بیان اینکه دغدغه هنرمندان تئاتر در سراسر ایران این است که این هنر برای همه اقشار جامعه باشد و از طریق تئاتر هم بتوانند مسائل فرهنگی را بازگو کرده و هم به آموزش حقوق شهروندی اقدام کنند دغدغه بچه های تئاتر در سراسر ایران این بوده که این هنر برای همه اقشار جامعه باشد از طریق تئاتر هم بتوانند مسائل فرهنگی را بازگو کنند و هم به آموزش حقوق شهروندی اقدام کنند ، گفت: تئاتر به عنوان بازوان اجرایی مدیران فرهنگی، سیاسی و اجتماعی می تواند کاربردهای فراوانی داشته باشد.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی گیلان با بیان اینکه اگر به مشکلات تئاتر بپردازیم خواهیم دید که متأسفانه تئاتر در ایران به عنوان یک شغل یا حرفه محسوب نمی شود، افزود: به همین دلیل است که هنرمندان تئاتر از امنیت شغلی لازم برخوردار نیستند که امیدواریم با همت همه مدیران کشور، تئاتر به جایگاه واقعی خود برسد. با توجه به اینکه امروز جوانان تحصیل کرده رشته های هنرهای نمایشی در سطح کشور بسیار هستند باید از ظرفیت و پتانسیل همه این جوانان به نحو احسنت استفاده شده و همه آنها به کار گرفته شود.
تئاتر در گیلان زنده و پویاست
صادق حسنی در ادامه به وضعیت تئاتر در استان گیلان اشاره و بیان کرد: با توجه به 35 گروه نمایشی ثبت شده دارای پروانه نمایش و مجتمع های فرهنگی هنری در همه شهرستان های این استان تئاتر گیلان زنده و پویا است. هنرمندان، تئاتر استان گیلان را روشن نگه داشته و اجراهای مختلفی در سطح استان انجام دادند.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی گیلان در ادامه به وجود سه سالن نمایش در مرکز استان اشاره و تصریح کرد: تا قبل از شیوع ویروس کرونا این سالن ها تا خرداد ماه برای اجرای 21 نمایش خیابانی و صحنه ای رزرو شده بود به گونه ای که دیگر مکانی برای اجرای نمایش های مهمان از استان های دیگر وجود نداشت و حتی آثار زیادی نیز در نوبت اجرا بودند که البته با توجه به تعطیلی همه مراکز این اجراها در حال حاضر لغو شده است.
وی با بیان اینکه در سطح شهرستان های استان گیلان نیز به تناسب جمعیت اجراهای خوبی شاهد هستیم، افزود: جشنواره های خوبی نیز در سطح استان گیلان همانند جشنواره نمایشنامه نویسی رادی ، تئاتر شهروند که در دهمین سال اجرای خود با استقبال خوب مدیران فرهنگی و مردم همراه بود، جشنواره تئاتر استان و جشنواره زندان ها برگزار شد که می توان گفت اجراها در استان گیلان مرتب و دارای یک انسجام خاصی است و تنها مشکلات اقتصادی در این زمینه وجود دارد که نیازمند حمایت های ویژه دولت و مسئولان است اجراها در استان گیلان مرتب و دارای یک انسجام خاصی است و تنها مشکلات اقتصادی در این زمینه وجود دارد که نیازمند حمایت های ویژه دولت و مسئولان است .
صادق حسنی با اشاره به اینکه هنرجویان فعال در عرصه تئاتر و نمایش گیلان بسیار زیاد هستند، گفت: بیش از 500 تحصیل کرده هنرهای نمایشی در حوزه های مختلف اعم از ادبیات نمایشی، بازیگری و کارگردانی در حال حاضر در انجمن هنرهای نمایشی گیلان فعال هستند و با فرض وجود 30 گروه فعال و همچنین 30 گروهی که هنوز پروانه نمایش دریافت نکرده اند و بر اساس آمار پروانه ای هر گروه با 30 نفر فعالیت خود را آغاز کند در صورت فعالیت 50 گروه از این تعداد در مجموع 1500 نفر هنرجو در حوزه تئاتر و نمایش گیلان فعالیت دارند این تعداد جدای از پیشکسوتان و قدیمی های عرصه تئاتر و نمایش گیلان هستند.
وی ادامه داد: بر اساس پرونده طرح استقرار نمایش بیش از 1500 نیروی فعال در حوزه هنرهای نمایشی گیلان داریم که قطعاً هستند افرادی که عضو هیچ گروهی نبوده و فعالیت های هنری انجام می دهد به صورت مثال شهرستان لاهیجان حدود 70 هنرجو در حوزه تئاتر و نمایش دارد که امسال سه نمایش را اجرا کردند.
صادق حسنی در ادامه به نقش مهم نمایشنامه در اجرای تئاتر اشاره کرد و افزود: نمایشنامه نویسی یکی از رشته های بسیار مهم است زیرا نمایش برای اجرا نیازمند یک نمایشنامه خوب است لذا باید زمینه ترغیب و فعالیت علاقه مندان در این حوزه فراهم شود.
انتشار نخستین مجموعه نمایشنامه های زنده یاد پاک سرشت
وی با تاکید بر اینکه جوانان بسیار مستعدی همانند مجید کاظم زاده مژده ی ، درویشی و خانم نادری در گیلان داریم که در این حوزه فعالیت می کنند و حتی در سطح ملی نیز مطرح هستند، گفت: این انجمن تصمیم دارد نخستین مجموعه نمایشنامه زنده یاد استاد فرهاد پاک سرشت را منتشر و روانه بازار کند. وی نمایشنامه نویس توانمندی بود که متأسفانه آثار ایشان به چاپ نرسیده و آثار متعددی از ایشان در جشنواره های فجر و سایر جشنواره ها اجرا شده است.
صادق حسنی با اشاره به شیوع ویروس کرونا و تعطیلی اجراها و نمایش ها و خسارت و ضررهای هنرمندان در این زمینه، گفت: مکاتباتی از طریق مدیرکل ارشاد گیلان با استانداری و مرکز انجمن هنرهای نمایشی انجام شده که امیدواریم بتوانیم بسته های حمایتی برای هنرمندان از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کنیم. تلاش می شود این بسته حمایتی برای همه فعالان بخش فرهنگ و هنر در نظر گرفته شود. تلاش می شود این بسته حمایتی برای همه فعالان بخش فرهنگ و هنر در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: سعی ما این است که بتوانیم حمایت های دولت را به بخش نمایش جلب کنیم البته خوشبختانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان قول های مساعدی در زمینه جبران بخش عمده ای از خسارت های هنرمندان تئاتر داده است. هنرمندان تئاتر باید به شکل ویژه دیده شوند. زیرا اگر فرض کنیم همین امروز کرونا را با همکاری مردم و در خانه ماندن شکست داده و زنجیره انتقال آن را قطع کرده ایم و همه چیز به روال عادی بازگشته است هنرمندان تئاتر تا سه ماه بعد از آن نیز دچار آسیب خواهند بود به این دلیل که هنوز تماشاگران رغبت و انگیزه ای برای حضور در تجمعات به ویژه سالن های نمایش نخواهند داشت و خود گروه ها با توجه به تعطیلی دو ماهه نیازمند تمرینات مجدد هستند از این رو این موضوع آسیب فراوانی به خانواده تئاتر وارد می کند.
صادق حسنی با بیان اینکه همه اهالی فرهنگ و هنر و رسانه باید تلاش کنند تا این حوزه مورد حمایت مسئولان ارشد قرار گیرد، تأکید کرد: تلاش می کنیم که تمدید بیمه هنرمندان شامل حال اهالی تئاتر نیز شود در همین زمینه نیز نامه ای از سوی رؤسای انجمن های هنرهای نمایشی استان های کشور به وزیر ارشاد نوشته شده و از ایشان درخواست حمایت برای اهالی تئاتر شده است.
وی در ادامه با اشاره به موفقیت های گروه های نمایشی گیلان در جشنواره های سال گذشته، اظهار کرد: در سال گذشته 12 گروه نمایشی گیلان موفق شدند در جشنواره های کشوری همانند جشنواره مریوان، جشنواره فجر، جشنواره رضوی، جشنواره دفاع مقدس و جشنواره لاله های سرخ اندیمشک در رشته های کارگردانی، بازیگری و نویسندگی مقام کسب کنند.
نقش تأثیرگذار هنر در تحولات زندگی بشری
معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه هیچ کسی نمی تواند نقش هنر به ویژه تئاتر و نمایش را در تحولات زندگی نادیده بگیرد، اظهار کرد: هنر حتی در حوزه های سیاست، اقتصاد، فرهنگ، علم و دین نیز تأثیرات فراوانی دارد.
وی با بیان اینکه هنر نمایش و تئاتر یک دانشگاه است که می توان مسائل بسیاری را به واسطه آن فرا گرفت، افزود: همانگونه که توجه به دانشگاه و مراکز آموزشی به دلیل افزایش معرفت و علم و فرهنگ حائز اهمیت است باید برای هنر نمایش و تئاتر نیز سبب معرفت افزایی اهمیت قائل شد باید برای هنر نمایش و تئاتر نیز به سبب معرفت افزایی اهمیت قائل شد.
سید امیر مصباح در ادامه به وجود دو دیدگاه در زمینه تئاتر اشاره کرد و گفت: برخی به تئاتر به عنوان یک سرگرمی و عده ای دیگر با یک هدف مشخص به آن توجه می کنند. وجود نگاه اولی نوعی خیانت به این هنر ارزشمند و تأثیرگذار است.
وی با بیان اینکه وجود نگاه دوم زمینه برنامه ریزی و حمایت مناسب برای ارتقای این هنر ارزشمند را در میان مسئولان و متولیان ایجاد خواهد کرد، گفت: یکی از مهم ترین اقدامات مسئولان در این حوزه این است که شرایط و بستر را به گونه ای فراهم کنند که این هنر پاسخگوی نیازها و شرایط زمان خود باشد.
بی توجهی به تئاتر سبب مرگ این حوزه می شود
مصباح با اشاره به اینکه عدم توجه به هنر تئاتر و نمایش به ویژه فعالان این عرصه عدم شکوفایی این حوزه را به دنبال خواهد داشت، گفت: برگزاری کارگاه های آموزشی یکی از راهکارهای ارتقای سطح هنر تئاتر و نمایش و هنرجویان و فعالان آن و به ثمر نشست رسالت آنان که همان افزایش فرهنگ عمومی است را به دنبال خواهد داشت.
وی در ادامه بهره گیری از نمایشنامه های با کیفیت را یکی دیگر از مؤلفه های ارتقای سطح هنر تئاتر و نمایش عنوان و تأکید کرد: هنرمندان عرصه تئاتر و نمایش باید تلاش کنند تا با آسیب شناسی مسائل روز جامعه، نوشتن نمایشنامه های با محتوا، آثاری فاخری در راستای ارتقای فرهنگ عمومی جامعه و یا نهادینه کردن یک فرهنگ تولید و اجرا کنند.
معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان با اشاره به پیشینه غنی این استان در حوزه هنر به ویژه هنر تئاتر و نمایش و معرفی بازیگران بزرگ به کشور، گفت: بعد از یک دوره رکود هنر تئاتر و نمایش در گیلان تلاش شده تا برنامه ریزی مناسب تئاتر گیلان را به جایگاه اصلی آن در سطح ملی بازگردانیم.
مصباح به برگزاری جشنواره های مختلف در حوزه تئاتر، نمایش و حتی نمایشنامه نویسی در سطح استان گیلان اشاره کرد و افزود: در سال های اخیر تلاش شده زمینه شکوفایی و کشف استعدادهای جدید در میان هنرجویان جوان فعال در عرصه تئاتر و نمایش استان گیلان فراهم شود که خوشبختانه بازخوردهای خوبی نیز در این زمینه شاهد بوده ایم .
وی همچنین با اشاره به شیوع ویروس کرونا و لغو بسیاری از اجراهای صحنه ای و خیابانی پیش بینی شده برای ماه های پایانی سال گذشته و ابتدایی سال جدید، تأکید کرد: اکثر هنرمندان ما از اقشار متوسط جامعه هستند که تعطیلی فعالیت های آنها خسارت و ضررهای بسیاری برای آنها به دنبال داشته که مسئولان ملی و استانی باید برای حل مشکلات این قشر و تعیین بسته های حمایتی برای آنها همانند دیگر اقشار جامعه پیش بینی های لازم را انجام دهند.
معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان به مکاتبات صورت گرفته در این زمینه با مسئولان استانی و کشوری نیز اشاره کرد و ادامه داد: تلاش می کنیم تا حمایت های لازم در این زمینه را از هنرمندان گیلانی به ویژه فعالان تئاتر و نمایش گیلان جذب کنیم.
کد خبر 4886238
