بولتن فرهنگی هنری / مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی 26 آذر 98
همدان - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان از سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همدان خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر ، احمدرضا احسانی ظهر دوشنبه در جمع خبرنگاران گفت: سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حضور در کنگره بزرگداشت آیت الله تألهی به همدان سفر می کند.

وی با بیان اینکه این کنگره روز پنجشنبه 28 آذرماه با حضور وزیران ارشاد و علوم در سالن همایش های دانشگاه علوم پزشکی همدان برگزار خواهد شد؛ اظهار کرد: این اداره کل به عنوان کمیته فرهنگی و پشتیبانی کنگره برنامه های مختلفی در نظر گرفته است.

احسانی از برگزاری نمایشگاه عکس مفاخر استان همدان خبر داد و گفت: بر اساس هماهنگی انجام شده با اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در محل برگزاری کنگره، غرفه گردشگری همدان برپا خواهد شد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان با تأکید بر اینکه یادمان آیت الله تألهی توسط این اداره کل آماده شده است؛ خاطرنشان کرد: بر اساس تفاهم نامه منعقد شده با موسسه شهید محراب آیت الله مدنی، از برگزاری این کنگره حمایت خواهیم کرد.

احسانی با اشاره به برگزاری برنامه های جنبی در کنارکنگره، افزود: همزمان با اجرای مراسم، تعدادی از هنرمندان تجسمی استان به تصویرگری در خصوص آیت الله تألهی می پردازند.

وی از برپایی نمایشگاه کتاب از آثار این عالم گرانقدر هم خبر داد و گفت: آثار منتشر شده ایشان در سالن برگزاری کنگره در معرض دید عموم قرار می گیرد.

کد خبر 4799238

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
مهدی حاجی معاون اجرایی و ارتباطات اتحادیه موسسات و تشکل های قرآن و عترت کشور در خصوص جلسه ای که این اتحادیه با وزیر ارشاد داشت، گفت: قرآنیان خواسته های خود را در این جلسه مطالبه کردند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : پرس شیعه مردم نیوز وارث

مهدی حاجی معاون اجرای و ارتباطات اتحادیه موسسات و تشکل های قرآن و عترت کشور در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص جلسه ای که این اتحادیه با وزیر ارشاد داشت، گفت: به درخواست اتحادیه مدغم از ریاست فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی، جلسه ای با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجت الاسلام خاموشی رئیس اوقاف و امور خیریه کشور و حجت الاسلام حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور در محل کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی تشکیل شد و حجت الاسلام پژمانفر با تحلیل وضعیت موجود قرآنی کشور مطالباتی را عنوان فرمودند.

حاجی محمدی ادامه داد: سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در خصوص مطالباتی که مطرح شد دفاعیاتی را مطرح کردند آمارها و ارقامی در حمایت عملی از موسسات و قرآنیان کشور ارائه کردند که به صورت عملی دیده نمی شود. همچنین بحرانی که در عدم پیگیری مناسب از تخصیص بودجه مناسب قرآنی وجود دارد از عمده مطالبات سایر نمایندگان بود.

وی افزود: باتوجه به اهمیت ادغام اتحادیه های موسسات و تشکلهای قرآنی کشور بخش عمده درخواست هادر این خصوص مطرح شد . چرا 7 سال است که این ادغام به سرانجام نرسیده است؟چرا بودجه های قرآنی هر سال کاهش پیدا می کند و کسی پیگیر موضوع نیست؟چرا همین بودجه اندک هم به برخی از موسسات مطرح وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رسیده و سایرین محروم هستند؟ چرا مسئله بیمه فعالان قرآنی صحیح اجرا نمی شود!از جمله سوالاتی بود که در این جلسه مطرح شد.

حاجی تصریح کرد:اتحادیه مدغم ارتباط بسیار حسنه ای با بدنه کارشناسی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد دارد، اما در سطح مدیریتی شاهد کارشکنی ها و اشتباهات فاحش هستیم. طبق جلسات متعددی که با دوستان در این وزارت و دبیرخانه رسیدگی به امور مراکز فرهنگی داشته ایم مصوبات خوبی برای تسهیل در امور وجود دارد اما متاسفانه، بالعکس و یا با ایجاد شبهاتی به استانها منعکس می کنند که خود زمینه ساز اختلافات و اختلالات متعدد در روند سالم ادغام می شود.

وی ادامه داد: 23 نماینده مجلس شورای اسلامی حاضر در این جلسه از عملکرد قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شکایت کرده و به تبع آن نیز فعالیتهای شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز مورد سوال حاضران در این جلسه قرار گرفت.

معاون اجرای و ارتباطات اتحادیه موسسات و تشکل های قرآن و عترت کشور اظهار داشت: متأسفانه علی رغم اینکه هیچ پاسخ قانع کننده ای از دستگاه متولی فرهنگ درخصوص اقدامات قرآنی دریافت نکردیم شاهد بی اعتنایی های شورای توسعه فرهنگ قرآنی به مطالبات قانونی نمایندگان 4000 موسسه قرآنی کشور بودیم.در نهایت در این جلسه مصوب شد تا وزارت ارشاد با ارائه گزارش نهایی ادغام ظرف مدت دوماه پاسخگو باشد.

کد خبر 4799532

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
عصر امروز در حاشیه جلسه شورای معاونان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حضور سیدعباس صالحی و جمعی از معاونان و مدیران این وزارتخانه از پوستر نکوداشت آموزگار فقاهت حضرت آیت الله سیدمحمد محقق داماد رونمایی شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری کتاب ایران خبرگزاری جمهوری اسلامی اردکان امروز

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی درباره شخصیت آیت الله سیدمحمد محقق داماد گفت: حوزه علمیه قم مقاطع مختلف تاریخی از جمله در زمان غیبت صغری و کبری را طی کرده است و قم معاصر نیز با حضور عبدالکریم حائری در حوزه علمیه وارد فضای جدیدی شد.

وی افزود: در سال 1301 که عبدالکریم حائری از اراک به قم آمد حوزه علمیه فضای جدیدی را تجربه کرد و یکی از شاگردان ویژه آقای حائری در این دوره آیت الله سیدمحمد محقق داماد بودند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در عین حال تاکید کرد: آیت الله سیدمحمد محقق داماد نقش ویژه و برجسته ای در حیات علمی حوزه علمیه قم در دوران معاصر داشتند و بخشی از شاگران ایشان افرادی چون شهیدان مطهری و بهشتی و امام موسی صدر، مقام معظم رهبری، آیت الله مکارم شیرازی، آیت الله مظاهری و بسیاری از مجتهدان کشورمان هستند.

وی ادامه داد: آیت الله محقق داماد همچنین نقش برجسته ای در نهضت بزرگ انقلاب اسلامی داشتند و با حضرت امام خمینی (ره) هم بحث، هم گفت و گو و همنشین بودند.

صالحی افزود: اگرچه حیات این عالم جلیل القدر کوتاه بود اما آثار وجودی ایشان قابل توجه است و آثار وی در حال تدوین و چاپ است که منبعی برای علاقه مندان به شمار می آید.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در 51 امین سالگرد وفات ایشان همایشی برای نکوداشت وی در قم برگزار می شود و نکوداشت چنین شخصیت بزرگی راهی برای جویندگان علم و دانش در حوزه های علمیه باز می کند.

ساخت 250 دقیقه مستند فاخر از زندگی آیت الله سیدمحمد محقق داماد

در بخش دیگری مهدی محمدی دبیر اجرایی این همایش با اشاره به روند اجرایی برگزاری این همایش گفت: از آذر سال 1396 که مصادف با پنجاهمین سالگرد وفات آیت الله محقق داماد بود، ستادی با ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این وزارتخانه تشکیل شد و اعضای این ستاد از فضلای تراز اول حوزه علمیه هستند.

وی ادامه داد: بر این اساس دو دبیرخانه علمی و اجرایی نیز برای این ستاد شکل گرفت که از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، آقای رضا مختاری به عنوان دبیر علمی جشنواره و من به عنوان دبیر اجرایی این جشنواره منصوب شدیم.

وی با اشاره به اقدامات این همایش در حوزه علمی، افزود: در بخش علمی اقداماتی از جمله جمع آوری و چاپ تقریرات مرحوم آیت الله محقق داماد توسط شاگردان برجسته ایشان صورت گرفته است.

محمدی ادامه داد: در حوزه اجرایی نیز اقداماتی شکل گرفته که می توان به ساخت 250 دقیقه مستند فاخر از زندگی آیت الله سیدمحمد محقق داماد اشاره کرد.

وی در پایان با اشاره به زمان برگزاری این دوره از نکوداشت آیت الله سیدمحمد محقق داماد، گفت: این همایش با حضور جمعی از بزرگان کشور از جمله آیت الله جوادی آملی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رییس حوزه علمیه قم و ... 12 دی ساعت 8:30 در پژوهشکده علامه طباطبایی در شهر قم برگزار می شود.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
تهران - ایرنا - سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حکمی مهدی قزلی را به عنوان دیبر چهاردهیمن جشنواره بین المللی شعر فجر منصوب کرد.

به گزارش روابط عمومی بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان، مهدی قزلی مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان است که پیش تر، دبیر اجرایی و عهده دار برگزاری پنج دوره گذشته جشنواره شعر فجر شده بود.
این گزارش می افزاید، دبیرخانه چهاردهمین جشنواره بین المللی شعر فجر از مهرماه فعالیت خود را با ارسال نامه برای دریافت آثار به ناشران آغاز کرده است و فراخوان عمومی نیز در روزهای آتی منتشر خواهد شد.

بخش ویژه شعر فجر به شاعران جوان رسید
چهاردهمین جشنواره بین المللی شعر فجر در بخش ویژه، به آثار جوانان می پردازد.
بنیاد شعر و ادبیات داستانی که از دوره نهم تا کنون از سوی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان مجری این رویداد ادبی تعیین شده است؛ در نظر دارد پیرو آیین نامه ابلاغی معاونت یاد شده، در چهاردهمین دوره جشنواره بین المللی شعر فجر، بخش ویژه این دوره از جشنواره را به داوری تک شعرهای ارسالی جوانان اختصاص دهد.
مهدی قزلی مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی و دبیر اجرایی این جشنواره در این باره گفت: با هدف توجه به استعدادهای جوان که کمتر فرصت انتشار مجموعه شعر داشته اند و همچنین با توجه به آیین نامه ابلاغی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره جشنواره شعر فجر، بخش ویژه ای با عنوان شعر جوان در این دوره از جشنواره به اشعار شاعران کمتر از 25 سال اختصاص یافت.
بر پایه این خبر، شاعران جوانی که تاریخ تولد آن ها از سال 1373 به بعد است می توانند در این رقابت شرکت کنند.
دبیرخانه شعر فجر اعلام کرد، فراخوان و جزییات شرکت در بخش ویژه چهاردهمین جشنواره شعر فجر به زودی منتشر می شود.
گفتنی است، جشنواره بین المللی شعر فجر با آغاز دوره نهم (سال 1393)، ملاک خود را برای داوری این رویداد ادبی، از داوری تک اثر به داوری کتاب های منتشر شده در سال پیش تغییر داد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
دبیر سیزدهمین جشنواره سینماحقیقت درباره مستند های حاضر در بخش جایزه شهید آوینی با بیان اینکه فیلم های شاخص، تأثیرگذار و مهمی در این بخش داریم عنوان کرد که از حیث سوژه استراتژیک و از منظر تکنیک، هماورد سینمای روز مستند دنیا هستند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری فارس

سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: به گزارش فارس، جایزه شهید آوینی ویژه نمایش و تقدیر از فیلم های مستند منتخب حوزه انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت در منطقه است که برای ششمین سال متوالی، به عنوان بخش ویژه جشنواره بین المللی سینماحقیقت برگزار می شود و سیدمحمدمهدی طباطبایی نژاد، مسعود فراستی و مهدی قربان پور سه فیلم برگزیده این بخش را از میان 29 فیلم حاضر انتخاب می کنند. حمیدی مقدم، دبیر جشنواره درباره کیفیت آثار حاضر در این بخش به خبرنگار فارس گفت: فیلم های شاخص بسیاری در بخش شهید آوینی داریم؛ فیلم هایی که بدون هیچ دخل و تصرف و سفارشی، خودجوش وارد جریان جشنواره شدند و بسیار تأثیرگذار و مهم هستند. وی درباره ترکیب موضوعی فیلم های حاضر در این بخش گفت: در این بخش فیلم های استراتژیکی داریم و نگاه های متفاوت را به حوزه دفاع مقدس و انقلاب شاهد هستیم؛ از کاوش در پرتره های تأثیرگذار با سبک زندگی اسلامی تا انگاره های شهید آوینی. یعنی در چند جهت این آثار وجود دارد، فیلم های استراتژیکی در نگاه سیاسی داریم و اینطور نیست که فقط درباره مدافعان حرم فیلم داشته باشیم.

به گفته حمیدی مقدم، اتفاق ویژه ای در ساخت فیلم های بخش شهید آوینی به لحاظ تکنیک و هماوردی با سینمای روز مستند دنیا رخ داده است، البته، چون پتانسیل آن وجود داشته و امکان این رخ نمایی بوده است، در حوزه مناطق بحران مانند سوریه آثار درخشان تری در جشنواره امسال حضور دارند. دبیر سیزدهمین جشنواره سینماحقیقت اذعان کرد: برخی از دوستان گله مند بودند که چرا فیلم ما در بخش شهید آوینی انتخاب شده است، اما باید بگویم این بخش آنقدر باکیفیت است که خودش امکان تبدیل شدن به یک جشنواره را دارد. رئیس مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی درباره رکوردداران حاضر در این بخش گفت: آقای مرتضی شعبانی در بخش شهید آوینی شش فیلم در مقام تهیه کننده دارند. ایشان تأثیر خوبی در حوزه مستند دارند و سوژه ها را هوشمندانه انتخاب می کنند و در دو مستند با ایشان مشارکت داشتیم، چون مرکز گسترش به مستند های مسئولانه توجه ویژه ای دارد.

حمیدی مقدم در پایان درباره بلیت فروشی فیلم ها که امسال برای نخستین بار در جشنواره انجام گرفت، گفت: برای حمایت از سینمای مستند، سهم کامل بلیت فروشی به فیلمسازان می رسد و در آثار مشترکی که با دیگر سازندگان داریم، سهم خودمان را صرف تهیه کننده و کارگردان می کنیم تا برای ساخت مستند بعدی ترغیب شوند. سیزدهمین جشنواره سینماحقیقت دیروز با معرفی برگزیدگان به کار خود خاتمه داد.

وزیر ارشاد: بلیت فروشی سینماحقیقت را حرفه ای تر کرده است
از سویی دیگر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره این دوره از جشنواره سینما حقیقت معتقد است که بلیت فروشی فضای جشنواره را به فضای تماشاگران حرفه ای تبدیل کرده و باعث مبادله کلامی میان تماشاگران و فیلمسازان شده است.

سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همزمان با آخرین روز برگزاری جشنواره در پردیس چارسو محل برگزاری این رویداد حاضر شد و گفت: به نظر می رسد چندین فرصتی که برای سینمای مستند پدید آمد برای مستندسازان ما کافی نیست. سینمای مستند در حال نزدیک شدن به نوعی درام مستندنگاری است و ما مستند ها را با درامی می بینیم که می تواند فرصت هایی برای اکران عمومی آن ها تعریف شود. وزیر ارشاد با تأکید بر اینکه جشنواره سینماحقیقت امسال باعث دیده شدن چندین مستند شده است، اظهار کرد: این آثار تنها مخاطب خاص ندارند که در چرخه اقتصادی رفت و برگشتی نداشته باشد، ضمن اینکه مستند ها به زودی شرایطی را برای ورود به وی او دی ها پیدا می کنند. چشم اندازی که ما می بینیم این است که برخی از سینما ها فضا برای اکران عمومی این آثار دارند، چون مشتاقانی هستند که خواهان تماشای این آثار هستند. به نظر می رسد سینمای مستند بین یک نوع تجربه و عرصه روایت با بازار فصلی خاص هم ارتباطاتی پیدا می کند.

لینک خبر :‌ روزنامه جوان آنلاین
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : روزنامه ایران

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور در روز پایانی جشنواره سینماحقیقت سینمای مستند را رو به پیشرفت عنوان کرده و با مثال آوردن از معرفی فیلم در جستجوی فریده به عنوان نماینده ایران در اسکار ابراز امیدواری کرد که رقابت در عرصه سینمای مستند در همین فضا به پیش برود.
صالحی با اشاره به اینکه سینمای مستند با بخشی از حوزه های اقتصادی نیز ارتباط پیدا کرده گفت: خوشبختانه نسبتی بین جشنواره و فضای رو به رشد سینمای مستند ایران به وجود آمده است، قوت هایی که سینمای مستند ایران قدم به قدم جلو آورده در جشنواره نیز تأثیر می گذارد، پاره ای از ابتکارات و ایده های مدیریتی امسال می تواند محل توجه باشد، اینکه ما در فضای جشنواره تماشاگران حرفه ای را بیشتر می بینیم از طریق نوعی ارتباط بازتر در این جشنواره است.

لینک خبر :‌ روزنامه شهروند
مدیرکل اجتماعی سازمان اوقاف گفت که تلاش داریم انواع مدل های مردمی را شناسایی کنیم تا با حمایت از توسعه مدل های موفق در این راه گام های مؤثری برداریم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶ سایت های دیگر : وارث

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، جامعه معاصر جامعه ای هوشمند است که بدون دلیل و برهان هرگز خوبی و یا بدی امری را باور نمی کند و برای اثبات مطلوب و یا نامطلوب بودن فکر، عقیده و یا عمل، ابتدا به خروجی و نتایج آن فکر و اندیشه نگاه می کند. "وقف" اقدامی پسندیده است و کارشناسان، مسئولان، علما و غیره درباره خوبی آن سخن گفته اند امّا وقف چه کارکرد و نتایج مطلوب و یا به قولی خروجی و بازدهی اثر گذاری برای جامعه در پی دارد که با استدلال به آن می توان مردم را تشویق به وقف کرد.

با گسترش فرهنگ وقف در جامعه، بستر مناسبی برای رشد ارزش های معنوی و الهی ایجاد می شود. اسلام بر سنت حسنه وقف به عنوان یکی اهرم های مؤثر اعتقادی و فرهنگی برای جبران نیازهای مادی و معنوی جامعه تأکید کرده است. از صدها سال پیش تاکنون واقفان خیراندیش با اختصاص بخشی از اموال خود برای خدمت مستمر به جامعه در قالب روش پسندیده وقف که بارزترین و روشن ترین مصداق احسان، انفاق، صدقه جاریه، تعاون و باقیات الصالحات است، منشأ خدمات فراوان علمی، فرهنگی، هنری، رفاهی، بهداشتی در جامعه بوده اند که وجود صدها درمانگاه، بیمارستان، مدرسه، دارالأیتام، کتابخانه و هزاران مسجد، قنات، پل، آب انبار و غیره بهترین گواه و شاهد آن است.

پدیده وقف دارای حیطه گسترده ای از فعالیت و اقدام است، تا جایی که اگر به درستی هدایت شود، به بسیاری از نیازها پاسخ می دهد و هیچگاه جامعه انسانی با کمبودهای اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و فرهنگی رو به رو نخواهد شد امّا مهم این است که هم نیازها بر اساس اولویت در سطح افکار عمومی معرفی شود و هم ضرورت آن عینی و متناسب با عواطف و درک و توجه واقفان لحاظ شود.

سازمان اوقاف و امور خیریه چند سالی است که هدایت موقوفات و نذرهای مردمی را برای اثرگذاری بیشتر با تمرکز بر ظرفیت های جدید مورد توجه قرار داده است. همین موضوع بهانه ای شد تا در مورد نقش موقوفات در همبستگی اجتماعی با "رضا معممی مقدم" مدیرکل اجتماعی و مشارکت های مردمی سازمان اوقاف و امور خیریه به گفت وگو بنشینیم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.

* چگونه می توان با استفاده از ظرفیت های نذر و وقف، روابط اجتماعی را در جامعه تعمیق داد؟

از اساسی ترین شاخص های مؤثر در تعمیق روابط اجتماعی در جامعه، میزان سرمایه اجتماعی در سطوح مختلف ( کلان و خرد) آن جامعه است. لازم است در ابتدا در خصوص مفهوم سرمایه اجتماعی توضیحاتی ارائه کنم.

عضویت در شبکه های ارتباطی و مجموعه ای از ارزش های مشترک، هسته مرکزی مفهوم سرمایه اجتماعی است.گاهی سرمایه اجتماعی را شبکه ارتباطات اجتماعی می گویند که به منظور همکاری افراد با هدف بهبود زندگی شان ایجاد می شود و در تعریفی دیگر، سرمایه اجتماعی را شبکه هنجارهای مشترک و ادراکاتی می گویند که همکاری درون و برون گروهی را تسهیل می کند.

حال اگر به مفاهیم وقف و نذر نظر کنیم، می بینیم که از جهات مختلف همسو با شاخص ها و عوامل مؤثر بر ارتقای سرمایه اجتماعی است که در نهایت باعث بهبود انسجام اجتماعی و تعمیق روابط بین افراد و گروه های مختلف در جامعه است. به عنوان مثال؛ وقتی یک خیّر، وقف یا نذری می کند که در نتیجه آن تعدادی از افراد جامعه از منافع مادی یا معنوی بهره مند می شوند؛ در دو مرحله این کار باعث ایجاد و تعمیق روابط خواهد بود.

اولاً در زمان فراهم آوردن بستر ارائه خدمت. مثلاً در موضوع نذر؛ توزیع غذا یا سبد کالا در بین نیازمندان، موضوع فعالیت داوطلبانه و همکاری افراد در زمان تهیه و توزیع غذا یا بسته های غذایی باعث ایجاد یا تعمیق شبکه ارتباطات و همکاری می شود و در مرحله دوم، در حین و پس از توزیع بسته های غذایی، بحث ایجاد اعتماد بین گروه های مختلف (فقیر و ثروتمند) مطرح می شود که خود باعث نزدیک تر شدن فاصله ها و افزایش احتمال ایجاد شبکه ارتباطات می شود.

* چگونه می توان افراد خیّر را به وقف آنهم با نیت گسترش فرهنگ وقف هدایت کرد؟

به نظر من و نیز با توجه به سوابق، تجارب و دانش انباشته سازمانی، بهترین راه های گسترش فرهنگ و سنت حسنه وقف در گام اول، ارتقای میزان آگاهی و دانش جامعه در خصوص مزایای نهاد وقف به عنوان پایدارترین نهاد (از منظر اقتصادی و مالی) در تاریخ ایران است چراکه عمر سایر نهادها (به طور مثال بنگاه های اقتصادی در اشکال سنتی و مدرن آن و حتی اموال خانوادگی و ارث در یک خاندان) به زحمت بیش از یک یا دو نسل است. در حالیکه در حال حاضر موقوفاتی وجود دارد که قدمت وقف نامه آنها 600، 700 و حتی به 1000 سال می رسد.

در گام دوم، بهبود میزان اعتماد جامعه به متولیان موقوفات اعم از سازمان اوقاف و متولیان موقوفات غیر متصرفی است که افزایش شفافیت مالی عملکرد موقوفات می تواند در این مسیر بسیار راهگشا باشد.

* آیا ارائه مدل و الگو برای این منظور کارساز است؟

به منظور ترویج و فرهنگ سازی پدیده ای در جامعه ارائه مدل و الگوی موفق در آن موضوع قطعاً کارساز است که ترویج فرهنگ وقف نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود.

* نقش نها د های حاکمیتی (سازمان اوقاف) و دولت در شناسایی مدل های مردمی چیست؟ این رویه در دراز مدت چگونه می تواند گسترش یابد؟

اگر وقف را نهاد پایدار و کهن نیکوکاری در ایران اسلامی بدانیم، رویکرد جدید سازمان اوقاف و امور خیریه در حوزه امر خیر و نیکوکاری، راهبرد گسترش تعامل و هم افزایی با مؤسسات خیریه که در واقع قالب معاصر و جدید نیکوکاری در این سرزمینند را در پیش گرفته است و در این راه با هدف ایفای نقش تسهیل گری و تنظیم گری در حوزه امر خیر گام نهاده است. با وجود اینکه ما وقف را به دلایل مختلف نوع متعالی خیر می دانیم اما با نگاهی، مشتاق یادگیری و ارتقای کارآمدی جویای انواع مختلف و مدل های مردمی هستیم و تلاش داریم انواع مدل های مردمی را شناسایی کنیم تا با استفاده از نقاط مثبت و هم افزایی و حمایت از توسعه مدل های موفق در این راه گام های مؤثری برداریم.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
تفاهم نامه همکاری های مشترک فرهنگی بین مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک و پژوهشکده حج و زیارت در تهران امضا شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری شبستان خبرگزاری کتاب ایران

به گزارش آستان نیوز، این تفاهم نامه با حضور غلامرضا خواجه سروی مدیرعامل مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک و علی اکبر ضیایی رئیس پژوهشکده حج و زیارت(نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت) به مدت دو سال ظهر امروز در کتابخانه و موزه ملی ملک بزرگ ترین موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی در پایتخت منعقد شد.
امضای تفاهم نامه میان این موقوفه و پژوهشکده حج و زیارت در راستای همکاری های مشترک فرهنگی در حوزه های مرتبط کاری به ویژه در زمینه های فرهنگ حج و زیارت به منظور پیشبرد فرهنگ و هنر اسلامی- ایرانی انجام شد.
تشویق پژوهشگران برای انجام برنامه ها و پروژه های پژوهشی در حوزه نسخه های خطی، کتاب های چاپ سنگی و سربی و سندهای تاریخی مربوط به فرهنگ حج و زیارت و برگزاری نشست های علمی، هنری، سمینار، نمایشگاه ها و سخنرانی های آموزشی و پژوهشی در زمینه آثار مربوط به فرهنگ حج و زیارت، به ویژه برپایه نسخه های خطی، کتاب های چاپ سنگی و سربی و سندهای تاریخی دو طرف، از جمله محورهای این تفاهم نامه است.
از دیگر محورهای تفاهم نامه میان کتابخانه و موزه ملی ملک و پژوهشکده حج و زیارت می توان به تبادل انتشارات تخصصی مربوط به فرهنگ حج و زیارتتوسط هر دو طرف، همکاری در زمینه تبادل اطلاعات در حوزه های مشترک به ویژه آثار و پژوهش های مربوط به فرهنگ حج و زیارت و همکاری های مشترک فرهنگی در زمینه نشر متون و آثار مربوط به میراث فرهنگ فرهنگ حج و زیارت به ویژه در زمینه نشر و بازنشر متون اشاره کرد.
کتابخانه و موزه ملی ملک توسط حاج حسین آقا ملک در سال 1316 خورشیدی بر بارگاه ملکوتی حضرت رضا(ع) وقف شده است و در راستای تعالی فرهنگ و ترقی معارف در گستره فرهنگ و هنر اسلامی- ایرانی به نشانی تهران، میدان امام خمینی، سردر باغ ملی، خیابان ملل متحد، پذیرای اهل علم و پژوهش است.

لینک خبر :‌ آستان قدس رضوی

رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که به منظور شرکت در یازدهمین اجلاس وزرای فرهنگ کشورهای عضو آیسیسکو به تونس سفر کرده است، در بازدید از رایزنی فرهنگی ایران در تونس بر ضرورت استفاده از ظرفیت های فضای مجازی در معرفی فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی تأکید کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در این سفر که سید محمد حسین هاشمی، معاون همکاری های علمی و فرهنگی این سازمان، ابوذر ابراهیمی ترکمان را همراهی می کند، رایزن فرهنگی ایران در تونس به تشریح روند فعالیت های فرهنگی ایران در تونس پرداخت.

در ابتدای این جلسه، میثم فراهانی، رایزن فرهنگی کشورمان در تونس گزارشی از روند فعالیت های این نمایندگی فرهنگی در راستای توسعه دیپلماسی فرهنگی ارائه و تاکید کرد: گسترش تعاملات علمی و دانشگاهی، گسترش فعالیت های آموزش زبان فارسی، برگزاری نشست های علمی و فرهنگی، چاپ و انتشار کتاب در قالب طرح تاپ، تقویت صفحات مجازی رایزنی، برگزاری نمایشگاه های فرهنگی و هنری از جمله فعالیت های این رایزنی در چند ماه اخیر بوده و تلاش برای گسترش بهره مندی بیشتر از ظرفیت های مشارکت مؤسسات و مراکز فرهنگی تونس در اجرای برنامه های فرهنگی رایزنی در دستور کار قرار دارد.

ابراهیمی ترکمان هم در سخنانی، توجه به اصل معرفی دستاوردهای فرهنگی ایران، بهره مندی از ظرفیت های موجود جهت نشر کتب به زبان های عربی و فرانسوی، بهره مندی از ظرفیت فضای مجازی در معرفی فرهنگ و تمدن ایرانی - اسلامی، تقویت تعاملات علمی و دانشگاهی و توجه به اصل مدیریت فرهنگی در برنامه های رایزنی را از اهم وظایف رایزنی فرهنگی ایران در تونس برشمرد و ابراز امیدواری کرد با بهره مندی از زمینه های فراوان موجود در تقویت فعالیت های فرهنگی ماندگار و اصیل، گام های مؤثرتری در تقویت روابط فرهنگی دو کشور ایران و تونس برداشته شود.

بنابر اعلام این خبر، یازدهمین اجلاس وزرای فرهنگ کشورهای عضو ایسیسکو با هدف تدوین سیاست های فرهنگی در جهان اسلام با حضور شماری از وزیران فرهنگ کشورهای عضو سازمان آیسیسکو و برخی کارشناسان و نمایندگان سازمان های اسلامی، عربی و بین المللی که در زمینه امور فرهنگی فعالیت دارند، برگزار می شود.

رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در برنامه اختتامیه تونس پایتخت فرهنگی جهان اسلام که در شهر فرهنگ تونس برگزار خواهد شد، شرکت خواهد کرد.

انتهای پیام/م

08:07 - 1398/09/26 / شماره : 740956 / تعداد نمایش : 138

air.ir/ZrqdmZr

لینک خبر :‌ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
مدیر رادیو ایران می گوید درآمد هنرمندان رادیو آن قدر پایین است که اصلاً گرفتن مالیات بردرآمد از آنها موضوعیت پیدا نمی کند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶ سایت های دیگر : جهان نیوز سوک شریان 598

به گزارش تدبیر نو، محمدجعفر محمدزاده در گفتگو با خبرگزاری آنا درباره مباحث مطرح شده اخیر درباره معافیت مالیات بردرآمد هنرمندان گفت: این موضوع شاید درباره درآمد برخی بازیگران و هنرمندان تلویزیون که در طول سال در چند پروژه تلویزیونی یا سینمایی حضور دارند موضوعیت داشته باشد، اما درباره هنرمندانی که با رادیو همکاری می کنند معنا ندارد.

وی اظهار کرد: در رادیو، درآمدها خیلی پایین است و واقعاً من به عنوان یک مدیر در این حوزه، رویم نمی شود که درباره آن چیزی بگویم.

مدیر رادیو ایران عنوان کرد: این درآمدهای پایین حتی شامل هنرمندان باسابقه و درجه یک هم می شود. اینجا بحث عشق و علاقه است، اصلاً کسی برای پول به رادیو نمی آید. بنابراین اگر در موضوع لغو یا تداوم معافیت مالیاتی همه را یک جور ببینیم، به این حوزه ظلم کرده ایم.

محمدزاده گفت: مثلاً اگر روزی بخواهیم حتی ورزشکاران را هم شامل این قاعده کنیم، یک فوتبالیست که در لیگ یک کشور اروپایی بازی می کند با ورزشکاری که ممکن است در یک رشته غیر فوتبالی و یا در لیگ های دسته پایین فوتبال داخلی مشغول باشد و حقوقی هم بگیرد، با هم قابل مقایسه نیستند. در حوزه هنر هم به همین شکل است. نمی توان کسی که در سینما دستمزد چند صد میلیونی دارد را با فردی که با 40 تا 50 سال سابقه فعالیت در رادیو، ممکن است دستمزدش در هر برنامه به 100 هزار تومان هم نرسد مقایسه کنیم.

این کارشناس مطالعات فرهنگی در ادامه افزود: باید این فضاها تفکیک شود، وقتی می گوییم معافیت هنرمندان، باید ببینیم منظورمان کدام هنرمندان است؟ یعنی نمی شود با یک حکم کلی بگوییم هنرمندان معاف شوند یا نشوند. باید دسته بندی و تفکیک شود. به نظرم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حتماً باید پیگیر این موضوع باشد و اطلاع دارم که پیگیر هم هستند. بازیگران، عوامل فنی سینما و تلویزیون، ناشران، هنرمندان هنرهای تجسمی، مطبوعات و رسانه ها، اینها همه قابل تفکیک است. نمی توانیم همه اینها را با یک حکم کلی و بند وتبصره های قانونی پیش برد.

وی افزود: بسیاری از فعالان عرصه هنر و فرهنگ باید مالیات بدهند و درباره خیلی ها هم اصلاً نمی شود اسم مالیات را بیاوریم.گاهی دریافتی برخی از این عزیزان طبق قوانین مالیاتی زیر کف حقوق و دستمزد است. هنرمندان ما در رادیو این جوری هستند، یعنی دریافتی آنها پایین تر از حدنصاب مالیات است. بنابراین یک هنرمند رادیویی چگونه می تواند مالیات دهد؟!

لینک خبر :‌ تدبیر نو
دفتر ارزیابی هنری مجموعه تئاترشهر ، اعلام کرد؛ مجموعه تئاتر شهر تا اطلاع ثانوی از پذیرش درخواست های جدید اجرایی معذور است .

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس، با توجه به تعدد درخواست های دریافت شده و زمان بر بودن فرآیند رسیدگی و بررسی این طرح ها جهت تدوین جدول نهایی اجراهای سال 1399،مجموعه تئاترشهر تا اطلاع ثانوی از پذیرش درخواست های جدید اجرایی معذور است.

عباس اقسامی، مسئول ارزیابی هنری مجموعه تئاترشهر با اشاره به کثرت درخواست های اجرایی گروه های تئاتری افزود: تئاتر شهر همواره یکی از مراکز مورد توجه تمامی گروه های تئاتری بوده است. این روند به گونه ای بوده که از آغاز سال 1398 تاکنون بالغ بر 160 متن نمایشی مورد بررسی قرار گرفتند و از این میزان بیش از 115 اثر اجرایی توسط گروه تخصصی مشاوران مورد بازبینی قرار گرفتند. از این میان در نهایت 50 اجرای صحنه ای انتخاب و روی صحنه رفتند.

اقسامی در بخش دیگری از صحبت هایش افزود : فرآیند بررسی و سنجش آثار کار زمان بری است و طبیعتا تمامی گروه ها تمایل دارند در کوتاه ترین زمان ممکن نتیجه کار خود را بدانند، با این حال مجموعه تئاتر شهر دقت و سنجش عادلانه آثار را فدای شتاب زدگی نکرده است و از این رو شایسته است تمامی هنرمندان و گروه های اجرایی تا اعلام فراخوان بعدی مجموعه تئاترشهر از ارایه طرح های تازه خودداری کنند.

*آغاز جشنواره سراسری تئاتر مهر کاشان از 21 آذر ماه

با شروع پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مهر این رویداد از تیزر این جشنواره رونمایی شد. جشنواره سراسری تئاتر مهر کاشان به دبیری خیام وقار از 21 آذر ماه آغاز شده و 29 آذر ماه به اتمام می رسد.

مراسم افتتاحیه این جشنواره در کنار تپه های باستانی و تاریخی سیلک با حضور هنرمندان و جمعی از مدیران و مسئولین شهری برگزار شد. پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مهر کاشان با همکاری اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و به میزبانی فرهنگسرای مهر سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری تا 29 آذرماه میزبان دوستداران هنر نمایش است.

مسابقه نمایشنامه خوانی جشنواره سراسری تئاتر مهر برگزار می شود

بخش مسابقه نمایشنامه خوانی پانزدهیمن جشنواره سراسری تئاتر مهر؛ با هدف مرور آثار علیرضا نادری صورت می گیرد.در این بخش نیما نادری، محسن علیخانی و فرهاد قائمیان در بخش های بهترین نقش خوان مرد، بهترین نقش خوان زن ، بهترین کارگردانی و بهترین اجرا برگزیدگان را معرفی می کنند.

سه نمایشنامه کوکوی کبوتران حرم، سعادت لرزان مردمان تیره روز و دیوار در این بخش برگزار می شود.

علیرضا کوشک جلالی با دو نمایش در جشنواره تئاتر مهر

علیرضا کوشک جلالی نویسنده و کارگردان تئاتر ایران با دعوت دبیر جشنواره، دو نمایش پابرهنه، لخت، قلبی در مشت و خدای کشتار را در پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مهر کاشان در بخش میهمان روی صحنه می برد.

نمایش خدای کشتار نوشته یاسمینا رضا، مختص پانزدهیمن جشنواره سراسری تئاتر مهر و با استفاده از ظرفیت هنرمندان کاشانی تولید شده است. هر دو نمایش این کارگردان در بخش ویژه و مهمان جشنواره در روزهای سوم و هشتم این رویداد روی صحنه می روند.

مشارکت مردم در نظرسنجی آنلاین نمایش مشروع

مخاطبان نمایش تعاملی مشروع به کارگردانی آریان رضایی مشارکت خود را در این اجرا با شرکت در نظرسنجی آنلاین آغاز می کنند. نمایش مشروع که با ایده پردازی و کارگردانی آریان رضایی به شیوه تعاملی از اوایل دی ماه سال جاری در تماشاخانه ی سپند به روی صحنه خواهد رفت.

مخاطبان خود را برای شروع مشارکت پیش از اجرای نمایش دعوت به پرکردن فرم نظرسنجی آنلاین کرده است. در این اجرا شکل های مختلف تعامل و مشارکت تماشاگران در پیش برد قصه و تغییر موقعیت های نمایشی به دست مردم تجربه خواهد شد. گفتنی است علاقه مندان به شرکت در این نظرسنجی می توانند از طریق لینک https://tiw.al/mashroopoll فرم آنلاین را پر کنند

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
مدیر کل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از ثبت جهانی پرونده مهارت ساختن و نواختن دوتار ایرانی در این زمینه می گوید: ثبت جهانی این ساز، مسوولیت را برای هنرمند آن و هم برای دستگاه های سیاستگذاری که باید در این زمینه کمک کنند، دو چندان می کند؛ طبیعی است دولت نسبت به حمایت و صیانت از موسیقی ملی، موسیقی اقوام و نواحی، مسوولیت دارد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : روزان کیمیا نیوز برترین ها رتبه آنلاین اتحاد خبر

در پی ثبت جهانی پرونده مهارت ساختن و نواختن دوتار ایرانی در فهرست میراث ناملموس یونسکو، تعداد آثار ثبت شده ایران در این فهرست به عدد 14 رسید؛ مهارت فرش بافی فارس، آیین پهلوانی و زورخانه ای، موسیقی بخشی های خراسان، ردیف موسیقی ایران و ... از جمله دیگر موارد هستند که به ثبت جهانی رسیده اند.

خبرنگار ایسنا پس از ثبت جهانی پرونده مهارت ساختن و نواختن دوتار ایرانی با مدیر کل دفتر موسیقی ارشاد درباره برنامه های آنها برای حمایت از نوازندگان این ساز و ثبت جهانی دیگر سازهای ایرانی گفت وگو داشته است.

محمد الهیاری در ابتدا می گوید، هر زمانی که جایگاه بخشی از میراث فرهنگی و تمدنی ما از سوی سازمان های جهانی شناخته می شود، جای خوشحالی دارد. اکنون هم که ساز دوتار به رسمیت شناخته شده و جهانی شده، طبیعی است که ماحصل صدها سال تلاش هنرمندان این سرزمین است که با دست خالی و با کمترین حمایت و در عوض با بیشترین پشتگرمی، پشتکار و اراده ای که داشته اند، تلاش کرده اند که دانش این میراث فرهنگی به صورت سینه به سینه منتقل شود و صدای هنر سرانگشتان هنرمندان دوتارنواز ما جهانی شود.

الهیاری اضافه می کند: ثبت جهانی این ساز کمک می کند تا به عنوان ناقل و حامل به بخش قابل توجهی از فرهنگ ایرانی انسانی ما، تمدن و آنچه که میراث میراث مشترک بشری است، در جهان توجه شود. از طرفی این امر نشان می دهد که موسیقی به عنوان یک ابزار تعامل بین المللی و کالایی که کمک می کند تا دیپلماسی فرهنگی توسعه پیدا کند، حائز اهمیت است.

مدیرکل دفتر موسیقی ادامه می دهد: امسال که در جشنواره موسیقی نواحی در کرمان حضور پیدا کردم، می دیدم که هنرمندان موسیقی نواحی به خصوص نوازندگان دوتار، چه حساسیت و تعصب هایی نسبت به ساز خود دارد.

در جشنواره ملی موسیقی جوان هم وقتی که برای مشاهده داوری جشنواره رفته بودم، یکی از روزها از منطقه شمال خراسان، نوازندگان نوجوان و جوان دوتار حضور داشتند. داوران در موضع آداب صحنه تنها به توانمندی نوازنده در نواختن ساز اکتفا نمی کردند، بلکه میزان حرمت و ادبی که نوازنده باید برای ساز قائل می شد نیز از سوی اساتید مورد توجه قرار می گرفت. در حقیقت این آموزش از سوی استاد به شاگرد منتقل می شد که علاوه بر فنون نوازندگی چه حساسیت و تعصبی در آن منطقه در حوزه موسیقی قومی و نواحی نسبت به دوتار وجود دارد. اگر این دلسوزی نبود شاید این ثبت جهانی که امروز صورت گرفته است، اتفاق نمی افتاد.

او می گوید که به عنوان یک سیاست تشویقی در جشنواره فجر امسال که بهمن ماه برگزار خواهد شد، گروه های موسیقی نواحی با همین نگاه حضور دارند. قرار شده که با توجه به ثبت جهانی دوتار، از نوازندگان شایسته آن دعوت شود تا در جشنواره حاضر باشند.

الهیاری تصریح می کند: به دلیل اینکه جشنواره محفلی است که عموم مردم در آن حضور دارند، فرصت خوبی است که ما بتوانیم نسبت به معرفی سازها و موسیقی محلی و قومی به خصوص در حوزه نوازندگی دوتار کاری انجام دهیم.

از مدیرکل دفتر موسیقی سوال می کنیم که بجز این برنامه ها چه برنامه ای را برای حمایت بلندمدت از هنرمندان دوتار نواز که به آنها توجهی نمی شود و یا شناخته شده نیستند، در پیش دارند؟ پاسخ می دهد: امسال تعداد قابل توجهی از پیشنهادهای اجرا در جشنواره موسیقی فجر مربوط به دوتارنوازی بود. هیات انتخاب با توجه به این امر، امیدوار شدند که در مناطق خاصی از کشور که ساز محلی آنها دوتار است، اساتید و جوان ها چه توجهی به این ساز و آموزش آن نشان می دهند؛ چون بالاخره میراث بومی آن منطقه هست که سینه به سینه منتقل می شود.

الهیاری اضافه کرد: دولت باید نسبت به مسائل معیشتی هنرمندان این سازها مانند پوشش بیمه ای کامل آنها، برگزاری جشنواره هایی که برای هنرمندان این سازها به صورت خاص تدارک دیده می شود و نسبت به برقراری کارگاه های آموزشی که به هنرمندان جوان سایر مناطق کمک کند تا با این ساز و آورده های آن آشنا شوند و نزدیک کردن هنرمندان مطرح این ساز به هم، می تواند جزو برنامه های در اولویت سیاست گذاران حوزه موسیقی باشد.

از مدیر کل دفتر موسیقی سوال می کنیم که اکنون پس از ثبت جهانی این ساز آیا ممکن است تدابیری با کمک دفتر موسیقی و صدا و سیما برای نشان دادن تصویر ساز اندیشیده شود؟ او می گوید: این امر تابع سیاست های صداوسیماست. منتهی یک سندی در شورای انقلاب فرهنگی تحت عنوان سند شورای هماهنگی سیاست های موسیقی در کشور در حال به تصویب رسیدن است و این شورا شامل دستگاه هایی است که چه در حوزه دانشگاهی و چه در حوزه اجرایی و برنامه ریزی در حوزه موسیقی کار دارند؛ مانند آموزش و پرورش، دانشگاه هایی که رشته هنر دارند، سازمان صداوسیما، سازمان تبلیغات اسلامی و ... .

امیدوارم با تصویب شورای هماهنگی سیاست های موسیقی در کشور که مسوولیت آن با معاون امور هنری وزارت ارشاد است و دفتر موسیقی هم دبیری آن را بر عهده دارد، به کمک متخصصان و هنرمندان حوزه موسیقی و نمایندگانی که از دستگاه ها می آیند، بتوانیم ضرب آهنگ تصمیم های موسیقی کشور را هماهنگ تری کنیم. موضوع نمایش ساز در تلویزیون نیز می تواند در این شورا مورد گفت وگو قرار بگیرد.

محمد الهیاری در پایان در پاسخ به اینکه آیا برنامه ای برای ثبت جهانی سازهای دیگر دارند؟ می گوید: طبیعی است که ما وظیفه داریم سالانه اساتید و هنرمندان موسیقی قومی خود را تجلیل و تکریم کنیم. همین گونه باید با هنرمندان عزیز گفت وگو کنیم و با توجه به سابقه فرهنگی و تمدنی هر منطقه، روی تعدادی از سازها به صورت خاص کار کنیم؛ چون همین حالا ممکن است برخی از سازها در معرض فراموشی باشند و یا کمتر به آنها توجه شود. پس لازم است در گفت وگو با مدیران و هنرمندان نسبت به این موارد مطلع شویم و برنامه ریزی خود را نسبت به حفظ این بخش از میراث فرهنگی کشور انجام دهیم.

محمد الهیاری

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
دبیر سومین دوسالانه طراحان بسته بندی ایران گفت: امسال رویکردهایی همچون توجه به محیط زیست و ایده ها و خلاقیت ها را در دوسالانه مدنظر داشته ایم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری تسنیم

به گزارش خبرنگار تجسمی خبرگزاری فارس، نشست خبری سومین نمایشگاه دوسالانه طراحان بسته بندی ایران با حضور ایمان مظفر مدیرمسئول و موسس سایت بسته ها، امیرحسین عباسیان کارآفرین، امیرهومن محمدی کارآفرین، متین میرزایی مدیر روابط عمومی و مهرداد ذوالنور مشاور رسانه ای، پیش از ظهر امروز (دوشنبه 25 آذر) در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
آل مظفر در ابتدای این نشست گفت: باور داریم باید در شرایط سخت ایستادگی کنیم و برای کشورمان آینده را بسازیم و به نسل بعدی کشور را تحویل دهیم. وارد نشدن کالای خارجی و تولیدکنندگان داخلی با همه مشکلات سعی می کنند جایگزین مطلوب و شایسته برای کالای خود پیدا کنند.
وی اضافه کرد: تلاش کردیم سازندگی را معنا کنیم و امید را در جامعه پرورش دهیم. ماندن و ساختن کشور نیاز به امید دارد. امسال خوشحالیم، هم به واسطه استقبال از دوسالانه و هم به دلیل حمایت هایی که از سازمان های دولتی و خصوصی کسب کرده ایم؛ از رزرو تابلوهای شهری برای تبلیغ دوسالانه تا دریافت کمک هایی نظیر چاپ کتاب و پذیرایی دوسالانه و...
مدیرمسئول وبسایت بسته ها و بانی برپایی دوسالانه طراحان بسته بندی ایران گفت: امسال رویکردهایی همچون توجه به محیط زیست و ایده ها و خلاقیت ها را در دوسالانه مدنظر داشته ایم.

* برندهای تولیدی ما بدون هویت هستند
عباسیان از کارآفرین برتر کشورمان هم در این نشست گفت: به نمایندگی از یک گروه تولیدی 5 هزار نفره و برندی با حدود نیم قرن سابقه در این نشست شرکت کرده ام.
وی گفت: آنقدر که گفته ایم و مسؤولان نشنیده اند، عادت کرده ایم روی پای خودمان بایستیم. این در حالی است که تولیدکنندگان معمولا برنامه ریزی های 10 ساله دارند و اتفاقات پیش بینی نشده مانند گرانی ناگهانی سوخت، ما را به روزمرگی انداخته است و امکان برنامه ریزی بلندمدت نداریم.
عباسیان در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تولیدکنندگان بزرگ ما اکثراً همچنان درگیر فرآیند تولید هستند و روی کارهای تولیدی سرمایه گذاری می کنند اما توجه چندانی به بسته بندی محصول خود و برند شدن ملی ندارند.
این کارآفرین ادامه داد: تصوری که از واژه برند در کشور وجود دارد، در حد یک نام و نشان است، در حالی که برند قبل از هر چیز یک هویت است که از یک هویت بصری و یک هویت ذهنی تشکیل شده است. ما در بهترین حالت، در برندهای داخلی صرفا هویت بصری را می بینیم. هویت ذهنی پشت تولیدات ما وجود ندارد، مثلا اکثر ما روی خرید شیر از یک برند خاص تعصب نداریم. ما بهترین زعفران دنیا را داریم اما بسته بندی مناسبی نداریم و چون هویت ذهنی برای آن تعریف نکرده ایم، نمی تواند جایگاه واقعی خود را پیدا کند.

* خارج کردن دوسالانه طراحی بسته بندی از انحصار شهرهای بزرگ
میرزایی مدیر روابط عمومی و تبلیغات هم در ادامه نشست ضمن ارائه گزارشی از فرآیند انتشار فراخوان گفت: 436 اثر از 188 طراح مستقل و استودیو طراحی دریافت کردیم که پس از انتخاب، 204 اثر از 108 طراح به نمایشگاه راه پیدا کردند که نسبت به دوره قبل، رشد 2 و نیم برابری را تجربه کردیم.
وی ادامه داد: هدف گذاری ما این بود که دوسالانه را از انحصار پایتخت و شهرهای بزرگ صنعتی خارج کنیم و از تمام نقاط کشور اثر دریافت کنیم. همچنین شرکت کردن طراحان جوان در دوسالانه به ویژه در بخش ایده ها و خلاقیت ها از دیگر دستاوردهای این دوره دوسالانه است.
به گفته روابط عمومی دوسالانه طراحان بسته بندی ایران، 50 اثر در بخش جنبی شرکت کرده اند که نفرات برتر توسط تیم تتراپک در روز اختتامیه جشنواره اعلام می شود. این دوسالانه 6 دی در فرهنگسرای نیاوران افتتاح و اختتامیه آن 13 دی در هتل استقلال برگزار می شود. امرالله فرهادی، سیدرضا خلیلی، مهرزاد دیرین، سیدمصطفی سیدابراهیمی و تیم تتراپک داوری آثار را برعهده دارند.
آل مظفر در پاسخ به این پرسش که آیا دفتر تجسمی ارشاد از شما حمایت کرده است یا خیر، گفت: تا کنون سعادت دیدار با آقای مظفری مدیر دفتر تجسمی را نداشته ام.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری که چرا بسیاری از بسته بندی های داخل کتاب دوسالانه را در سطح شهر نمی بینیم، گفت: هزینه طراحی بسیار بالاست و هر مجموعه تولیدی برای طراحی نمی تواند هزینه کلانی بکند. ضمن اینکه محصولات تولیدکنندگان بزرگتر و مشهورتر، بهتر از تولیدات نوپا و کوچک دیده می شوند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
گروه های نمایشی منتخب سراسر کشور در چهارمین همایش برگزیدگان جشنواره های تئاتر استانی که به همت سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر و امور استان های مرکز هنرهای نمایشی برگزار می شود، شرکت می کنند.

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس، چهارمین همایش برگزیدگان جشنواره های تئاتر استان های کشور از 5 تا 10 دی ماه در تهران برگزار می شود. این همایش پنج روزه که به همت دبیرخانه سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر برنامه ریزی و اجرا می شود، میزبان نویسندگان وکارگردانان60 گروه نمایشی از 34 استان و منطقه کشور است.

برگزاری ورکشاپ ها و پنل های تخصصی، دیدار با دبیر جشنواره و مدیران اداره کل امور هنرهای نمایشی، دیدار و گفت وگو با داوران بخش برگزیدگان جشنواره های تئاتراستانی از جمله برنامه ریزی های صورت گرفته برای این اعضای این گروه های نمایشی در ایام برگزاری همایش است.

قابل ذکر است که از میان برگزیدگان جشنواره های استانی، تعداد 8 الی 12 گروه برای حضور در بخش رقابتی جشنواره سی وهشتم انتخاب خواهند شد.

سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به دبیری نادر برهانی مرند 10 تا 20 بهمن امسال برگزار می شود.

*رضا کیانیان، رحماندوست، شاه محمدلو و خامنه قصه می گویند

بیست و دومین جشنواره قصه گویی از روز 26 آذر تا پایان آذر ماه با قصه گویی مهمان های ویژه این رویداد در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان همراه خواهد بود.

گیتی خامنه، بهرام شاه محمدلو، مصطفی رحماندوست، مجید قناد، سارا روستاپور و رضا کیانیان هنرمندان سرشناسی هستند که در این دوره از جشنواره به قصه گویی خواهند پرداخت. هنرمندان قصه منتخب خود را برای قصه گویان و علاقه مندان روایت می کنند. این قصه ها بر اساس زندگی این هنرمندان و یا سلیقه ادبی شان انجام می شود.

تاریخ قصه خوانی هنرمندان با عنوان قصه گویان ویژه جشنواره هر روز به شرح زیر است: گیتی خامنه مجری برنامه های کودک و نوجوان تلویزیون و داور بخش بین الملل در بیست و دومین جشنواره بین المللی قصه گویی ، روز سه شنبه 26 آذر قصه ای از زندگی خود خواهد گفت.

بهرام شاه محمد لو، قصه گو و مجری پیشکسوت در حوزه کودک و نوجوان، روز چهارشنبه 27 آذر ساعت 5 عصر برای حاضران قصه منتخب خود را می گوید. مصطفی رحماندوست ، شاعر و نویسنده کودک و نوجوان پنج شنبه ساعت 5 عصر قصه گویی می کند. قصه گویی سارا روستاپور، مجری کودک روز جمعه در تاریخ 20 آذر ساعت 11صبح و قصه گویی عمو قناد، قصه گوی برنامه های کودک و نوجوان همان روز ساعت 5 عصر اجرا می شود.

اجرای قصه گویی هنرمندان با حضور رضا کیانیان روز شنبه ، در تاریخ 30 آذرماه انجام می شود.

*منیژه محامدی با سقوط در کوه مردگان به تئاتر شهر می آید

این کارگردان و مدرس با سابقه تئاتر که تحصیلات آکادمیک خود را تا مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو کالیفرنیا ادامه داده است همچنین مدرک ارزشیابی هنری وزارت ارشاد درجه یکم را دریافت کرده است که علاوه بر فعالیت هنری در ایران در مقام کارگردان و مترجم ، تدریس در دانشگاه ، داوری جشنواره ها و ... را نیز در کارنامه کاری خود دارد اجرای جدید خود را در مجموعه تئاتر شهر تالار قشقایی به روی صحنه می برد .

کارگردان نمایش هایی چون کوری و پرواز بر فراز آشیانه فاخته ، حادثه در ویشی ، تبرئه و ... اثر جدیدش به نویسندگی آرتور میلر با عنوان سقوط در کوه مردگان را دی بهمن ماه در تالار قشقایی به روی صحنه می برد.

سقوط در کوه مردگان نوشته آرتور میلر با ترجمه ی منیژه محامدی و مریم غیور زاده و با کارگردانی منیژه محامدی از 4 دی ماه در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر به روی صحنه می رود ، بازیگران این اثر متعاقبا اعلام می شود

* قصر موروثی خاندان فرانکشتاین و هیچ چیز جدی نیست به کار خود پایان دادند

نمایش های قصر موروثی خاندان فرانکشتاین به کارگردانی آتیلا پسیانی و هیچ چیز جدی نیست به کارگردانی مسعود دلخواه شامگاه جمعه 22 آذرماه به اجرای خود در تماشاخانه ایرانشهر پایان دادند.

همچنین مطابق با جدول زمان بندی شده تماشاخانه ایرانشهر نمایش بوقلمون به کارگردانی خیرالله تقیانی پور از روز دوشنبه 25 آذرماه در سالن استاد سمندریان ساعت 19 اجرای عمومی خود را آغاز می کند.

* دینگ دینگ دنگ به یاد محب اهری به روی صحنه رفت

نمایش دینگ دینگ دنگ به کارگردانی فاطمه خدابنده لو، از روز شنبه 23 آذر اجراهای خود را در مرکز تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز کرد.

در این مراسم که با یاد و خاطره حسین محب اهری، هنرمند فقید تئاتر، برگزار شد هنرمندانی همچون مریم کاظمی، منوچهر اکبرلو، جواد اعرابی، سوسن مقصودلو، میترا کریمخانی و اکرم ابوالمعالی حضور داشتند.

مریم کاظمی در این مراسم با تاکید بر توانایی های خدابنده لو گفت: حضور این جمع تماشاگران در یک سالن تئاتری باعث شادمانی است. مهم است صندلی های سالن تئاتر پر باشد و همه بخشی از یک حرکت جمعی فرهنگی باشیم.

کارگردان با سابقه تئاتر ایران ادامه داد: افتخار می کنم بخشی از این کار بوده و از ابتدای تمرین های نمایش از آن باخبر بودم. خدابنده لو یکی از اعضای گروه تئاتر مستقل است و اداره بخش تئاتر خردسال و نمایش خلاق را بر عهده گرفته و با کوشش قابل توجه خود به فعالیت هایش ادامه می دهد. او باعث افتخار من است و امیدوارم که شما هم به هنرش افتخار کنید.

دینگ دینگ دنگ نوشته حامد زحمتکش ویژه گروه سنی سه تا شش سال است که در سه نوبت، دو نوبت صبح ها و یک نوبت عصرهای شنبه در ساعت 16 در مرکز تئاتر کانون پرورش فکری اجرا می شود.

اجرای افتتاحیه نمایش علاوه بر استقبال هنرمندان با حضور پرشور مخاطبان همراه بود. علاقه مندان برای تماشای این نمایش می توانند بلیت را از پایگاه تیوال و یا شماره تلفن 09194346356 تهیه کنند.

*آیین رونمایی از چهار اثر گروه تئاتر نقش خیال برگزار می شود

به مناسبت روز جهانی مهاجران، مراسمِ رونمایی از چهار اثر از گروه تئاتر نقش خیال به سرپرستی حسن علیکرمی و با مدیریت هانیه تجریشی، پنجشنبه 28 آذر 1398 ساعت 13 تا 16 در کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار می شود.

این چهار رونمایی شامل؛ 1-نمایشگاه 60 تابلوی نفیس عکاسی از تئاتر مهاجران که به مدت دو هفته از 28 آذر تا 12 دی 1398 از ساعت 8:00 تا 16:00 به غیر از جمعه ها دایر خواهد بود. عکس های نادر پیرزاده، شهرام سلیمی نژاد، محمد نظری، مریم اصلانی، امیررضا هرمزی، علی اصغر اظهاری خوشکار، فرهاد مقامی اصل و فرناز محمد در این نمایشگاه به نمایش گذاشته می شود.

چاپ کتابِ نمایشنامه مهاجران توسط نشر افراز که برای اولین بار، عکس های رنگی اجرای این نمایشنامه بر روی صحنه هم در پایان کتاب به چاپ رسیده است. فیلم تئاترِ مهاجران با زیرنویس انگلیسی برای خریداران کتاب نمایشنامه مهاجران، علاقمند تئاتر ایران و فارسی آموزان خارج از کشور ارائه خواهد شد و همچنین نمایشنامه جدید حسن علیکرمی بر اساس داستانی از هوشنگ مرادی کرمانی خواهد بود.

زمانبندی آیین رونمایی به شرح زیر خواهد بود؛ 1-بازدید از موزه (ساعت 13 تا 13:45)، 2-شروع مراسم رونمایی (13:45)، 3-پایان مراسم رونمایی (15ساعت)، 4-بازدید از گالری عکس، خرید کتاب و پذیرایی (15 تا 16) و محل برگزاری مراسم رونمایی تهران، بین میدان امام خمینی و خیابان سی تیر، داخل سر درِ باغ ملی، کتابخانه و موزه ملی ملک خواهد بود. تلفن مسئول تشریفات جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر 09376520997 است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

موسیقی فارس- لی لا رضایی: خواننده کوچه بازاری عرصه موسیقی که از دیرباز بسیاری با صدا و آهنگ های او خاطره ساخته اند،مانند گذشته از وضعیت موجود دلخور است و در این باره می گوید: متاسفانه همانطور که جامعه نیز شاهد است من بارها تلا شکردم تا بتوانم به مردم خدمت کنم اما انگار دیگرانی که نمیخواهند من بخوانم از من قوی ترند.
جواد یساری با بیان این مطلب گفت: بعداز حضور در فیلم سینمایی دشمن زن که اتفاقا خیلی هم با استقبال خوبی مواجه شد، همه چیز به روال سابق برگشت و بازهم نتوانستم مسولان را متقاعد کنم که کاری خلاف شرع و سیاست نمی کنم.
این خواننده قدیمی با ابراز ناراحتی از برخوردی که با وی شده است، گفت: اینها با ما خوب نیستند . من حس نیت نشان دادم و ثابت کردم که نه سیاسی ام و نه تا به حال خلاف شرع و عرف جامعه چیزی خوانده ام. اما همچنان با حضورم در عرصه موسیقی کشورم مخالفت می کنند. اگر با ما خوب بودند که پاسکاری نمی شدم به این سمت و آن سمت! خلاصه اینکه من را کرده اند توپ فوتبال خودشان!
نمی دانم دیگر چه باید بگویم و چه باید بکنم که بتوانم کارم را ادامه بدهم. میگیوند بیا ارشاد تا مشکلت را حل کنیم. می روم ارشاد و می بینم کاری برایم نمی کنند و می گویند باید بالایی ها دستور بدهند. من نمی دانم این بالایی ها چه کسانی هستند که باید ما را بپذیرند!
وی ادامه داد: متاسفانه من اصلا به وضعیتی که پیش رو هست امیدی ندارم و هر چه هست نگرانی است. نگرانم که نمی توانم در کشور خودم روی سن بروم و برای مردم ایران بخوانم. مردمی که با همین فیلم سینمایی با روی باز و دلخوشی استقبال کردند و ما را دوست دارند اما نمی توانند صدای ما را بشنوند.من جواز موسیقی دارم و کلی برنامه می روم. سیاسی نیستم و کار خلاف نمی کنم اما کارم پیش نمی رود.
یساری در پاسخ به اینکه چرا سعی نمی کند در خارج از ایران فعالیت کند، گفت: من در خارج از ایران فعال هستم و دارم همچنان کار می کنم. حدود 6 کنست برگزار کرده ام که همه آنها با موفقیت همراه بود. می دانید که در آن طرف هفته ای فقط یک کنسرت می شود برگزار کرد اما خدا و مردم به من لطف داشتند و من در ول هفته این 6 کنسرت را برگزار کردم.
جواد یساری در پایان گفت: من دلسوخته ام. والله دیگر نمی دانم چه کار کنم . قتل عمد 30 سال زندان ندارد که من 40 سال ممنوع کاری دارم. شما 40 سال است که مرا ممنوع صدا کرده اید و صدایم زندانی است. هیچ جای دنیا چنین کاری نمی کنند. حراست، وزارت ارشاد، مسولان و همه و همه می گویند ما هیچ چیز از تو ندیده و نداریم. اما واقعیتش نمی دانم این همه زحمتم چرا بی جواب مانده است. من بیکارم اما چندین و چند نفربا نام فامیلی یساری دارند توی کافه ها و رستوران ها اهنگ های من را می خوانند. اگر من غیرمجازم پس چرا به نام من می خوانند و اگر کارهایم غیرمجازند چرا آنها را می خوانند. کاش یکی پیدا شود دلیل این همه را به من بدهد!

منبع: اختصاصی موسیقی فارس

لینک خبر :‌ موسیقی فارس
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

موسیقی فارس- لی لا رضایی: دکتر عبدالحسین مختاباد درخصوص فعالیت های جدیدش در زمینه موسیقی گفت: متاسفانه با توجه به سرآمدن دوره آلبوم و انتشار آن من نیز مانند دیگران به تولید تک قطعه روی آورده ام و با استفاده از اشعار مرحوم احمدشاملوبه زودی قطعه ای را منتشر می کنم.

وی درخصوص عدم انتشار آلبوم به جای تک قطعه گفت : با پیشرفت تکنولوژی و وجود نرم افزارها و همین طور شبکه های مختلف مجازی ، انتشار کاست جای خود را به سی دی و سپس فلش و ... داد و کار به اینجا رسید . عدم انتشار آلبوم پدیده ای ناخوشایند است که به مرور زمان به پیکره هنر موسیقی لطمه وارد خواهد کرد.

مختاباد افزود: متاسفانه اگر سری به مراکز فرهنگی-هنری بزنید هم دیگر آلبوم جدید پیدا نمی کنید. در واقع این به ضرر جامعه موسیقی و مهم تر از همه به ضرر عوامل هنر است. جامعه موسیقی دچار بیماری محض شده است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به خواب خرگوشی فرو رفته است. باندبازی و مافیابازی در عرصه هنر و موسیقی موجب بروز چنین اتفاقات ناخوشایندی شده است و هنرمندان واقعی را خانه نشین و بیکار کرده است. این فضای آنارشیستی باعث شده کسی روحیه کار نداشته باشد. متاسفانه این فضای سیاسی حاکم بر هنر وحشت آور است و معلوم نیست که چه بلایی بر سرمان خواهد آمد!

این خواننده همچنی از برگزاری جدیدترین کنسرت خود در محمود آباد خبر داد و با اعلام این خبر گفت: 12 دی ماه جاری در سالن امیرمهراکسین محمود آباد به همراه گروهی از نوازندگان محلی روی سن می روم.

این خواننده سنتی افزود: این گروه از نوازندگان مازندرانی در همراهی با من به اجرای مجموعه ای از آثار مازندرانی و موسیقی ملی-محلی ایران می پردازند. سرپرستی این گروه را علی ولی زاده به عهده دارد و تهیه کننده آن دکتر ایمان خسروی است.

وی درباره اعضای این گروه گفت: اعضای این کنسرت را علی ولی زاده(سنتور)، مرتضی نیکزاد(عود)، مهرداد فتحی(تار)، علی اکبرزاده0تنبک)، جواد اسدپور(کمانچه)، فاضل میری(نی)، ایمان خسروی (دف) وسیاوش برهانی به عنوان نوازنده میهمان تار تشکیل می دهند.

این کنسرت توسط شرکت فرهنگی-هنری آوای شورانگیز شمال با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محمود آباد و آموزشگاه موسیقی دلشدگان برگزار می شود.

لینک خبر :‌ موسیقی فارس
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : سینما پرس

مدیر دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تازه ترین اقدامات این مجموعه در حمایت از آثار موسیقایی فاخ، از تلاش برای احیای جایزه باربد در جشنواره موسیقی فجر سال آینده خبر داد.

طی ماه های گذشته معضلات و چالش های زیادی پیش روی مخاطبان و فعالان حوزه موسیقی در بخش های مختلف دیده شد که از آن جمله می توان به تنزل چشمگیر محتوای ترانه ها و اشعار استفاده شده در آلبوم ها و اجراهای زنده به ویژه در حوزه موسیقی پاپ اشاره کرد. شرایطی که نه تنها در افت شدید کیفیت آثار ارائه شده و کمرنگ شدن میزان استفاده مخاطبان از کارهای داخلی تاثیر بسزایی داشته، که رفته رفته تاثیرات اجتماعی خود را نیز در شاخصه های رفتاری و الگوهای جامعه ایرانی بر جای خواهد گذاشت.

گرچه تنها ترانه سرایان و خوانندگان و صاحبان آثار موسیقایی در این چارچوب هدف انتقادها و گلایه های مطرح شده قرار می گیرند، اما در این راستا قطعاً شرایط دیگری به اشاعه این فرهنگ سازی کمک کرده تا کار به اینجا برسد.

موضوع کیفیت ترانه ها و اشعار، بهانه مهمی بود که با محمد اله یاری فومنی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به گفتگو بنشینیم. اله یاری ضمن ارائه توضیحاتی در بخش اول گفتگو، در بخش دوم نیز مواردی را در این زمینه مطرح کرد و پس از تشریح اقدامات عملیاتی مجموعه تحت نظر خود برای بهبود و ساماندهی اوضاع ترانه و شعر، به موضوعات دیگری در حوزه موسیقی از جمله تمرکز دفتر موسیقی بر فعالیت های روزانه و عدم برنامه ریزی و سیاستگزاری در حوزه های اجرایی، چالش های پیش روی جشنواره موسیقی فجر ، ورود پولشویی به حوزه موسیقی، موضوع پرحاشیه معافیت مالیاتی هنرمندان موسیقی، دانلودهای غیرقانونی، نحوه نظارت دفتر موسیقی وزارت بر اجرای کنسرت ها و موارد پرحاشیه دیگر هم پرداخت.

* یکی از مهم ترین نکاتی که به نظر می آید می تواند یکی از مهم ترین نکات چالش برانگیز حوزه نظارتی دفتر موسیقی باشد بحث صحت و سقم ترانه هاست که متاسفانه طی سال های اخیر خوانندگان و صاحبان آثار را در معرض حاشیه های فراوانی قرار داده است؛ مایلم بدانم به عنوان فردی که حتماً از این چالش ها و اتفاقات بی خبر نیستید، چه رویکردی را پیش روی خود قرار داده اید؟

ببینید یکی از مهم ترین اشکالاتی که طی ماه های گذشته در سامانه ثبت شعر و ترانه دفتر موسیقی وزارت ارشاد وجود داشت و البته در این مدت تا حدودی نیز مرتفع شده، مرتبط نبودن اطلاعات شخصی افراد ثبت نام کننده با سامانه های زیرمجموعه سازمان ثبت احوال کشور بود. یعنی وقتی افراد آثار خود را حتی با ارائه کد ملی در سامانه شعر و ترانه ثبت می کردند، مشخص نبود که فرد ثبت نام کننده دارای هویت اصلی هست یا خیر؟ چرا که ممکن بود فرد ثبت نام کننده کد ملی فرد دیگری را وارد سامانه کرده باشد و دست به رفتارهایی زده باشد که واقعا برای دفتر موسیقی دردسر ساز می شد!

کما اینکه در چندین مورد نیز این شرایط اتفاق افتاد و شاهد چالش هایی بودیم که من و همکارانم را بسیار اذیت کرد. به طور مثال خواننده ای شعری را از یک شاعر پیشکسوت یا متقدم کپی می کند، در حالی که این امکان وجود دارد دو یا سه بیت این اثر دستکاری شده یا از یک منبع اینترنتی اخذ شده باشد که منتصب به شاعر دیگری است.شرایطی که می دانیم خواسته یا ناخواسته در برخی موارد پدید آمد و شرایط پرحاشیه و سختی را هم ایجاد کرد. البته که رسیدگی به موارد اینچنین با حجم کاری فراوان که بعضاً ما را با 19 هزار پرونده مواجه کرد، کار را دشوار می کرد که باید برای آن چاره ای می اندیشیدیم.

آنچه تاکنون انجام گرفته و تلاش شده تا میزان اشتباهات در این حوزه را به حداقل برساند، تفکیک کاری است که طی آن نیروهای نظارتی دفتر موسیقی وزارت ارشاد فرصت مناسب تری برای بررسی اشعار در حوزه های مختلف را داشته باشند. این موضوع در حوزه صحت و سقم آثار کلاسیک و ترانه های معاصر نیز به شدت دنبال می شود.

ما اعتقاد داریم این دسته بندی کمک می کند تا ما دقت بیشتری روی موضوعاتی از این دست داشته باشیم. گرچه مجوز آلبومی که اخیرا درباره اشعارش، مسائلی مطرح شد و حواشی آن به رسانه ها کشیده شد، مربوط به یک تا سه سال گذشته بوده است. اما بنده معتقدم ممکن است بازهم اتفاقاتی از این دست پیش بیاید که نه تنها دفتر موسیقی را نباید از مسئولیت آن شانه خالی کند بلکه تلنگری برای ماست که در شورای شعر و ترانه نسبت به این مسئله دقت بیشتری داشته باشیم.

* آقای اله یاری از بحث شعر و ترانه که بگذریم به طور حتم اولین گزینه ای که پیش روی من به عنوان یک پرسشگر قرار می گیرد، طرح برخی از مباحث اقتصادی در حوزه موسیقی است که در فرآیند کنونی تولید، بازاریابی و فروش محصولات موسیقایی به هیچ وجه شرایط عادلانه ای ندارد و همان طور که شما نیز در همین گفتگو اشاره داشتید، اکنون عمده توجهات متمرکز بر حوزه موسیقی پاپ است و در جریانی قرار گرفته ایم که گویی آثار فاخر و ارزشمند دیگر حوزه های موسیقی مورد توجه نیست. در این زمینه می بایست بسته های حمایتی متعدد و قانون مندی وجود داشته باشد که شرایط این نوع موسیقی را از حالت اغما خارج کرده و اجازه عرض اندام به آن ها بدهد. شرایطی که نه تنها نیست بلکه حتی به نظر می رسد، برنامه ریزی منسجمی برای تضعیف گوش شنیداری مخاطبان و گرایش مطلق آن ها به سمت موسیقی تجاری ترتیب داده شده است! آیا وقت آن نیست که دفتر موسیقی وزارت ارشاد با در نظرگرفتن شرایط بسته های حمایتی مناسب تری را به تولیداتی اختصاص دهد که ارزشمندند اما شرایط مناسبی برای ارائه و معرفی به مخاطبان ندارند؟

آنچه من اطلاع دارم این است که ارزش بسته اقتصادی موسیقی در کشور، به صورت تقریبی بیش از 1000 میلیاردتومان است در حالی که دفتر موسیقی بودجه ای بین 7 تا 10 میلیارد تومان در سال دارد که این مساله به وضعیت دولت در سال های مختلف تغییر هم می کند، زیرا میزان تخصیص آن متفاوت است. یعنی ممکن است طی یک سال 6 تا 7 میلیارد تومان و در زمان دیگر 8 تا 9 میلیارد تومان تخصیص صورت گیرد. اما شما مطمئن باشید که این رقم از سقف 10 میلیارد تومان تجاوز نخواهد کرد.

مقایسه این دو رقم، نشان از کافی نبودن سیاست های حمایتی است که اتفاقا بسیار هم جشنواره زده است. یعنی بیش از 60 درصد بودجه دفتر موسیقی صرف جشنواره موسیقی فجر، جشنواره موسیقی نواحی و جشنواره موسیقی جوان می شود. حتی تعدادی از جشنواره های موسیقی که در سطح استان ها برگزار می شود با مبالغ اندکی از سوی دفتر موسیقی مورد حمایت قرار می گیرد.

از سوی دیگر 20 درصد بودجه نیز به صورت ثابت، صرف هزینه های جاری مجموعه هایی چون انجمن موسیقی در جهت تامین نیروی انسانی، پرداخت دستمزدها و بیمه ها تعلق می گیرد. پس می بینید که دفتر موسیقی با چه بودجه باقی مانده ای به کار خود ادامه می دهد؟ جالب اینکه همین ارقامی که اشاره داشتم در صورت تخصیص صددرصدی است که عملاً در هیچ سالی تخصیص های دوایر دولتی به صورت صددرصد نبوده است.

* پس با این تفاسیر که در ظاهر منطقی هم به نظر می آید، بخش حمایتی موسیقی به طور کامل از پشتیبانی های قانونمند دولتی محروم خواهد شد. چرا که تقریباً در تمام کشورها فارغ از موسیقی تجاری، موسیقی هایی که مخاطبان کمتری دارند سوبسیدهایی بنا به ضوابط مدیریتی هر منطقه دریافت می کنند که عملا می توانند حتی کج دار و مریز به حیات خود ادامه دهند. با توجه به آنچه اشاره داشتید به نظر می رسد عملا امیدی نباید به این حمایت ها در ایران داشته باشیم!

هم اکنون آرشیوهایی در حوزه های مختلف موسیقی، دفتر موسیقی و مجموعه بنیاد رودکی وجود دارد که در معرض نابودی کامل هستند و ما باید هرچه زودتر نسبت به طراحی و تبدیل این آرشیوها به آرشیوهای دیجیتالی اقدام کرده و در راستای بازنمایی، رونمایی و تولید آثار درباره آنها اقدام کنیم.

ببینید نگاه بنده تا آن زمان که افتخار حضور در دفتر موسیقی وزارت ارشاد را دارم، بر این قاعده استوار است که حوزه موسیقی تقریبا در همه بخش ها توان درآمدزایی دارد. اما در عین حال می توان جشنواره ها را با بودجه های حمایتی برگزار کرد و در این راستا آنچه به عنوان بودجه دولتی و یارانه باقی می ماند می تواند صرف کارهای جدی حوزه موسیقی مانند حمایت، خرید آثار و کمک به تولید آثار فاخر شود.

در این چارچوب حتی یکی از دغدغه های من به اعتبار حضورم در فضای دانشگاهی تدوین و تکمیل پروژه های مرتبط با گردآوری تاریخ شفاهی است که به ویژه در حوزه موسیقی نواحی می تواند مورد توجه قرار گیرد. اینکه ما می خواهیم با عجله به سمت تدوین پروژه های تاریخ شفاهی در حوزه موسیقی حرکت کنیم، جزو اتفاقات بایسته و لازم است.

هم اکنون آرشیوهایی در حوزه های مختلف موسیقی، دفتر موسیقی و مجموعه بنیاد رودکی وجود دارد که در معرض نابودی کامل هستند و ما باید هرچه زودتر نسبت به طراحی و تبدیل این آرشیوها به آرشیوهای دیجیتالی اقدام کرده و در راستای بازنمایی، رونمایی و تولید آثار درباره آنها اقدام کنیم. شرایطی که وابسته به فراهم شدن بودجه است و اگر نگاه جدی تری نسبت به این مسئله وجود داشته باشد و در عین حال بودجه های حمایتی و دولتی نیز افزایش پیدا کند آنگاه می توان به حمایت از فضایی که شما اشاره داشتید، اقداماتی را انجام داد.

* از جشنواره، بودجه و حمایت سخن گفتید؛ بد نیست برویم سراغ جشنواره سی و پنجم موسیقی فجر که در دوره مدیریتی شما می تواند نقطه مهمی در بررسی کارنامه برخی از فعالیت های دفتر موسیقی وزارت ارشاد محسوب شود، به هر ترتیب این رویداد بنا به اهمیتی که دارد طی سال های اخیر با چالش ها، فراز و نشیب ها و به طورکلی شرایطی همراه بوده که می تواند از جهات مختلف مورد بررسی قرار گیرد، در این میان تصور می کنم مهم ترین چالشی که پیش روی شما قرار گرفت، حضور آقای شاهین فرهت به عنوان دبیر هنری این رویداد است که با توجه به عملکرد ضعیف سال گذشته تمدید آن می تواند از جهات مختلف مورد بررسی قرار گیرد، آیا دفتر موسیقی به عنوان متولی اصلی اجرای سیاست های وزارت ارشاد در جشنواره موسیقی فجر برای تکرار نشدن حاشیه های دوره گذشته تمهیداتی را برنامه ریزی کرده است؟

طبق آیین نامه، شورایی تحت عنوان شورای انتخاب دبیر وجود دارد که با ترکیب و تعداد اعضای مشخص به نمایندگی از صنوف مختلف حوزه موسیقی کار انتخاب دبیر را انجام می دهند. وظیفه این شورا معرفی افراد مختلفی است که برای حضور در کسوت دبیر جشنواره موسیقی فجر صلاحیت لازم را دارند. بر این اساس از دوره قبل ماجرا به این گونه شد که استاد شاهین فرهت به عنوان دبیر دوره قبلی و دوره فعلی انتخاب شوند.

این در حالی بود که اواخر بهار امسال که بنده وارد دفتر موسیقی وزارت ارشاد شدم، پس از اتمام دوره قبلی جشنواره، دبیر مشخص شده بود. موضوعی که البته عُرف بسیاری از جشنواره هاست و این هنرمندان پیشکسوت هستند که از بین آنها افرادی به عنوان دبیر انتخاب می شود. در این شرایط فردی که به عنوان دبیر انتخاب می شود، مشاوران جوان تر و پویاتر را نیز در قالب همراهان فکری و اجرایی در کنار خود خواهد داشت. در این چارچوب طبق آیین نامه هیاتی نیز به عنوان هیات انتخاب آثار و گروه ها پیش بینی شده که دبیر موظف است طبق این آیین نامه رفتار کند.

در آیین نامه به نکته ای اشاره شده که هنرمندان عزیز برای حضور در جشنواره می بایست با مراجعه به فراخوان نسبت به حضورشان اقدام کنند، اما طبق نص آیین نامه، نحوه حضور هنرمندان در جشنواره صرفا محدود به فراخوان نیست و دبیرخانه جشنواره می تواند گروه هایی را نیز دعوت کند. در این چارچوب دبیر هیاتی با عنوان هیئت انتخاب آثار و گروه ها که از گونه ها و توانمندی های مختلف برخوردارند در کنار خود خواهد داشت که توسط رئیس جشنواره حکم می گیرند.

این هیات دو کار را انجام می دهد؛ اول بررسی و اظهارنظر درباره گزینه های پیشنهادی دبیر برای حضور در جشنواره است و دوم بررسی گروه ها و هنرمندانی است که از طریق فراخوان در جشنواره شرکت کرده اند. پس عملا این هوشمندی بوده که هیات انتخاب به عنوان یک بازوی فکری و کمکی در کنار دبیر جشنواره حضور جدی داشته باشد تا در حوزه انتخاب گروه ها گزینه های بیشتری کارها را بررسی کنند.

البته جناب فرهت در حوزه موسیقی کلاسیک سابقه بیشتری دارند اما می دانیم که در جشنواره موسیقی فجر گروه هایی از دیگر حوزه های مختلف موسیقی حضور دارند که اینها به هر ترتیب نیازمند کارشناس تخصصی است چرا که یک دبیر با همه جامعیت و کسوت نتواند این حوزه ها را پوشش دهد. البته برای این دوره ما چندین جلسه هیات انتخاب داشتیم که هرکدام از این نشست ها دست کم دو ساعت به طول انجامیده و دوستان ما در این مجموعه زحمت کشیدند در موسیقی ایرانی، موسیقی نواحی، موسیقی کلاسیک، موسیقی کودک و نوجوان و بخش بین الملل پیشنهادها و اولویت ها برای دعوت از گروه ها مشخص کردند. به طوری که اکنون ستاد اجرایی جشنواره مشغول مذاکره و دعوت از آن هاست. در این راستا جای گروه های فراخوانی نیز پیش بینی شده و اکنون هیات انتخاب با پایان یافتن مهلت فراخوان مشغول بررسی آثار ارسالی است.

در آیین نامه جشنواره موسیقی فجر این پیش بینی وجود دارد که اگر آیین نامه در مقاطعی احتیاج به اصلاح داشت اقداماتی در این زمینه صورت گیرد. به عنوان مثال اگر بخواهیم موضوع رقابت را صراحتا در جشنواره داشته باشیم، از سوی شورای ارزیابی جشنواره به ضرورت یا به تشخیص شورای ارزیابی جشنواره پیشنهاد اصلاح آیین نامه به معاون هنری وزیر ارشاد داده می شود. البته با تجربه چندماهه ای که در گفتگو با کارشناسان داشتم تصور می کنم این آیین نامه نیازمند اصلاحاتی است.

منتها لازم بود آیین نامه فعلی در این دوره نیز اجرا شود چون اولا نمی توانیم وسط راه آیین نامه را تغییر دهیم. دوم اینکه ممکن بود متهم شویم که ما از همان ابتدا خواهان ورود به مسیر دیگری هستیم که این نیاز چندان خوشایند نیست. بنابراین تا جایی که ممکن است سعی می کنیم وفادار به آئین نامه پیش برویم که به کمک هنرمندان، اصحاب رسانه و کارشناسان بتوانیم برای فضای پس از جشنواره، آئین نامه را اصلاح کنیم. اگر بخواهیم انتخاب های بهتری انجام دهیم، درباره این موضوع گفت وگو خواهیم کرد.

* تصور می کنم بعد از چالش اصلاح آیین نامه و موضوع انتخاب دبیر، تصمیم جنجال برانگیز و پرحاشیه حذف جایزه باربد در دوره پیشین مدیریت دفتر موسیقی وزارت ارشاد که موافقان و مخالفانی هم داشت، یکی دیگر از دغدغه هایی است که باید در این دوره به آن واکنش نشان دهید. شرایطی که گرچه به قول شما امکان اجرای آن در دوره فعلی جشنواره نیست، اما به نظر می آید حذف جایزه باربد که در دوره های مدیریتی حمیدرضا نوربخش در سمت دبیری جشنواره و فرزاد طالبی در سمت مدیریت دفتر موسیقی به صلاح رویدادی چون جشنواره موسیقی فجر نبوده است. حال با این شرایطی که از دیدگاه بنده توصیف شد قراری برای اصلاح روند موجود و اضافه شدن جایزه باربد وجود دارد؟

تصور بنده این است که برای سال آینده به سمتی برویم که بتوانیم بخش هایی از جشنواره را مانند دوره سی و سوم به قبل به صورت رقابتی داشته باشیم؛ منظور از فضای رقابتی، همان جایزه باربد است.

گرچه از مقایسه باید دوری کرد ولی هر پدیده ای را باید با خودش سنجید. به نظر می رسد یکی از دلایل اقبال به جشنواره سینمایی فجر و اینکه همه مردم، آخرین تولیدات و خلق اثر خود را به جشنواره فیلم فجر می رسانند، موضوع جایزه سیمرغ بلورین است که در جشنواره اهدا می شود و همه پذیرفته اند که در یک رقابت، هنر خود را عرضه کنند.

بنده در حوزه موسیقی طرفدار این هستم که جشنواره فضای رقابتی داشته باشد و برای جوان ترها و میانسال ترها فضای رقابت فراهم شود ضمن اینکه احترام پیشکسوتان و حضورشان در جشنواره حفظ شود.

جشنواره موسیقی فجر از سال گذشته صاحب یک آئین نامه تحت عنوان آئین نامه برگزاری جشنواره موسیقی فجر شده است البته این آئین نامه به این مسئله که جشنواره غیررقابتی باشد، صراحتی ندارد اما روح حاکم بر آن، روح فضای رقابتی نیست. این در حالی است که بنده موافق فضای رقابتی هستم اما در این مدت طی صحبت هایی که با افراد مختلف انجام دادم با دو گروه مواجه شدم که نیمی مخاقل رقابتی شدن و نیمی دیگر هم موافق حضور هنرمندان در یک فضای رقابتی هستند.به هر صورت تصور بنده این است که برای سال آینده به سمتی برویم که بتوانیم بخش هایی از جشنواره را مانند دوره سی و سوم به قبل به صورت رقابتی داشته باشیم؛ منظور از فضای رقابتی، همان جایزه باربد است.

* نکته مهم دیگری که در نحوه برگزاری جشنواره موسیقی فجر می توان به آن اشاره داشت، توجه ستاد جشنواره به عنوان فجر است که طی سال های اخیر آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته و جشنواره موسیقی فجر با کمترین توجه به تولید یا عرضه آثاری با موضوعات مرتبط با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نتوانسته رضایت هنرمندان و مخاطبان این گونه آثار را فراهم کند. آیا فکر نمی کنید با عبور از چهل سالگی انقلاب اسلامی جشنواره موسیقی فجر در کنار توجه به دیگر گونه ها باید به این موضوع و ساختار نیز توجه بیشتری داشته باشد؟

ما در تلاشیم که متناسب با بضاعت زمانی، اقداماتی را در این زمینه انجام دهیم. قطعاً وقتی جشنواره هایی از جمله جشنواره موسیقی فجر به افتخار سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ذیل پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران برگزار می شود پس باید برنامه ریزی ها و شرایطی جهت اجرای آثار متناسب با انقلاب اسلامی نیز در این رویداد انجام پذیرد. در این زمینه هم تاکنون تلاش هایی برای اقدامات متناسب و منطبق با این موضوعات صورت گرفته اما شاید این تلاش ها نگاه حداقلی بوده که لازم است تبدیل به یک رویکرد حداکثری شود. بنابراین تلاش ما این است که تا در قالب یک نگاه حداکثری به طرح و اجرای آثاری دراین حوزه کارهایی را انجام دهیم. کما اینکه شرایطی هم در بخش پژوهش جشنواره مهیا شود تا در راستای تبیین موضوع نسبت انقلاب اسلامی و موسیقی خدماتی به مخاطبان و علاقه مندان این بخش ارائه شود.

ما در بخش اجراها نیز تصمیم داریم اجرای سرودهای انقلابی در اماکن عمومی شهر به شکل جدی دنبال کنیم که هم در ایام جشنواره و هم پیش از برگزاری شاهد اتفاقاتی در این حوزه باشیم. هم اکنون در حال گفت وگو با تعدادی از گروه های حرفه ای موسیقی هستیم که در ایام برگزاری جشنواره قطعات نوستالژی انقلابی را بر اساس جدول جشنواره پیش روی مخاطبان قرار دهند.

اساساً پیوند موسیقی و انقلاب یکی از ارکان اصلی این دوره جشنواره است چرا که بسیاری از شعارها در سال های ابتدایی انقلاب، در قالب ارکان موسیقایی باعث پیشبرد اهداف انقلاب شده است. ما بر این باورین کشور ایران پس از پیروزی انقلاب در مقاطع مختلف، توفیقات فراوانی را در جنگ و میادین ورزشی داشت. علاوه بر این، موسیقی و کلام به حفظ اتحاد و همبستگی بیشتر کمک کرد. پس یادآوری و برجسته کردن چنین نقش هایی جزو اتفاقاتی است که باید در سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر رخ دهد.

* با خروج از مباحث مربوط به جشنواره موسیقی فجر که امیدوارم در سال جاری کمی متفاوت تر از دوره پیشین آن برگزار شود، به موضوع بسیار مهم و به زعم من فراموش شده کیفیت برگزاری کنسرت ها به ویژه کنسرت های پاپ می رسیم. شرایطی که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان این حوزه به غیر از موارد انگشت شمار اصلا از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست و با وجود افزایش غیرمنطقی و عجیب و غریب قیمت بلیت ها، تنها چیزی که برای آن هیچ برنامه ریزی وجود ندارد، بحث کیفیت است که اگر به آن ماجرای تاسف بار پلی بک خوانی را هم اضافه کنید، شرایط فاجعه آمیزتر می شود. آیا قرار نیست دفتر موسیقی وزارت ارشاد در این جریان شرایط منسجم تری را در حوزه نظارت کیفی پایه ریزی کند؟

طبیعی است که دفتر موسیقی وزارت ارشاد به صورت مستقیم نسبت به کیفیت اجراها مسئولیت و حسیاست دارد. اما با اظهار تأسف باید گفت: در حال حاضر دفتر موسیقی وزارت ارشاد، یک دفتر خدماتی برای صدور مجوز اجراهای صحنه ای است. متاسفانه باید اذعان کرد که مجموعه دفتر موسیقی عاری از عناصر و بنیه کافی است برای اینکه سیاستگذاری در عرصه موسیقی است. شرایطی که باید این نقش را به دفتر موسیقی برگردانیم که این نهاد بتواند یک عنصر تأثیرگذار در فرآیند سیاستگذاری برای موسیقی باشد. ما در حال حاضر روزانه با حجم قابل توجه و فزاینده ای از تقاضای افراد و شرکت ها برای تصویب شعر و آلبوم، تِرَک، نماهنگ و اجازه برگزاری کنسرت مواجه هستیم که دست کم 95 درصد وقت من و همکارانم در ساعت اداری را به خود اختصاص می دهد.

اگرچه منکر افزایش قیمت ها برای تولیدکننده و برگزارکننده اجرای صحنه ای نیستیم ولی طبیعی است که باید به این بی نظمی، نظم داد و قاعده ای مشخص کرد. به هر حال دفتر موسیقی وزارت ارشاد از مرداد ماه بی سر و صدا این فرآیند را استارت زده، هنوز این مکاتبات وجود دارد و از اینکه به نتیجه برسیم، ناامید نیستیم
اما همین اتفاق هم با کیفیت نیست و اگر بخواهیم دسته بندی کنیم که چرا چنین شرایطی به وجود آمده نشات گرفته از چند بخش مختلف است. که بخشی از آن به متن ترانه ها یا کیفیت ساخت ملودی و ریتم ها برمی گردد که بحث های فنی خودش را دارد. ممکن است این انتقاد از سوی کارشناس موسیقی کمتر وارد شود که در عرصه موسیقی پاپ، با آثار ماندگار مواجه شویم.

دومین موضوع هم به اتفاقات روی صحنه باز می گردد که بعضا توسط خواننده ها و نوازنده ها باز می گردد و در اینجا هم تهیه کننده و هم دفتر موسیقی نسبت به آنچه روی صحنه می افتد، مسئولیت دارند. به طور مثال، ممکن است اتفاقات خلاف عُرفی روی صحنه رخ دهد که در اینجا هم تهیه کننده و هم دفتر موسیقی متقابلاً باید پاسخگو باشند. چرا که اولا در سمت تهیه کننده یا شرکت کننده این تعهد به وجود آمده که چه تعداد شعر و قطعه ای اجرا شود و در این راستان نیز حرکتی خارج از چارچوب به وجود نیاید.

دوماً لازم است تا دفتر موسیقی روی مساله نظارت داشته باشد که کار در همان چارچوب مجوز داده شده پیش برود. در این راستا ناظران دفتر موسیقی هر شب در همه سالن های اجرای صحنه ای که دفتر موسیقی مجوز آن را صادر کرده، حاضر هستند، زیرا دفتر موسیقی مجوز اجراهای بالای 1200 نفر را صادر می کند. البته پیش تر رسم بر این بود که دفتر موسیقی بر یک اجرا نظارت داشته باشد اما در ماه های اخیر ناظر دفتر موسیقی یک شب در هر دو اجرا روی صحنه حاضر است و آنچه را که می بیند، به عنوان ناظر اعلام می کند که آیا قطعات در حال اجرا منطبق با آن چیزی است که مجوز گرفته و آنچه به جهت شئون اجتماعی در حال اتفاق روی استیج است، منطبق با حداقل های لازم بوده است؟ اگر مواردی خارج از قاعده مشاهده شود، فردای آن روز و بلافاصله پس از اجرا صحنه ای، با تهیه کننده آن شرکت ارتباط، برقرار و موارد تذکر داده می شود.

البته ما شاهد برخی موارد در بین حضار هستیم که مسئولیت صحت آنچه که در ارتباط با حضار مانند نظم عمومی، آمد و شد، نحوه نشست و برخاست و حرکاتی که اتفاق می افتد، متوجه نیروی انتظامی و مدیریت سالن است یعنی مسئولیت روی سِن بر عهده دفتر موسیقی وزارت ارشاد و تهیه کننده و مسئولیت پایین سن، با نیروی انتظامی و مدیر سالن است.

اگر افرادی به صورت انگشت شمار، رفتار خارج از عُرف انجام دهند، بلافاصله مراقبین سالن، به این افراد تذکر می دهند. ممکن است برخی مراجع بیرونی و نهادهای دینی متوجه این مسئله نباشند و همه مسئولیت را بر دوش دفتر موسیقی ارشاد که مجوز صادر کرده، بیندازند در حالی که مسئولیت افرادی که پایین سن به عنوان بیننده و شنونده نشسته اند و در حال مشاهده اجرای صحنه ای هستند، به صورت مستقیم در حیطه مسئولیت دفتر موسیقی ارشاد نیست.

ما در گفت وگو با شرکت ها به این مسئله پرداخته ایم که آنچه در حال اتفاق افتادن است، زیر چتر قوانین حمایتی جمهوری اسلامی ایران رخ می دهد. طبیعی است که ما در یک کشور خنثی که نسبت به اصول و ارزش های اجتماعی، خودش را فاقد مسئولیت می داند، زندگی نمی کنیم. لازم است برخی اصول به صورت پررنگ تر از سوی خواننده ها و نوازنده ها مورد توجه قرار گیرد. مسئله ای که درباره نقش صنوف به آن اشاره شد، در اینجا خودش را نشان می دهد یعنی ما باید به کمک صنفی که متولی برگزاری اجراهای صحنه ای است، برویم. صنفی از تهیه کننده ها و شرکت هایی که کار اجرای صحنه ای انجام می دهند، تشکیل شده که بتوانیم در کنار نظارت کیفی که بسیار موضوع مهمی است به صورت توأمان، ناهنجاری ها و مشکلات موجود را به حداقل برسانیم.

* آیا ماجرای نظارتی که مورد تاکید دفتر موسیقی است در حوزه افزایش سرسام آور قیمت بلیت کنسرت ها نیز صدق می کند؟

ما در مرداد ماه سال جاری و قبل از اینکه بحث های مربوط به کم و زیاد بودن قیمت بلیت کنسرت ها در رسانه ها مطرح شود، پیرامون قیمت اجراهای صحنه ای مکاتباتی با دفتر حقوقی وزارت ارشاد داشتم که به زودی نتایج آن اعلام می شود. برخی از تهیه کنندگان امسال با توجه به قانون 10 درصدی، قیمت بلیت ها را در تابستان افزایش داده اند. که من بلافاصله با دفتر حقوقی وزارت ارشاد مکاتبه کردم که انتظار مردم از ما این است که فرآیند قیمت گذاری بلیت های کنسرت را کنترل کنیم تا فشار بیش از حد به مردم و کسانی که علاقه مند به تهیه بلیت هستند، وارد نشود.

دفتر حقوقی وزارت ارشاد هم مکاتبه ای از طرف ما با سازمان حمایت از مصرف کنندگان اداره کل تعزیرات حکومتی داشت و آن اداره کل از طرف سازمان حمایت از مصرف کنندگان به وزارت ارشاد پاسخی را تنظیم کرد مبنی بر اینکه کالاهایی مانند ارزاق عمومی و قیمت نان به نام کالاهای بند الف در بخشنامه آنها وجود دارد. همچنین کالاهایی در بند ب وجود دارند که دولت به ضرورت بر قیمت آن ها ورود می کند.

فرض کنید یکباره قیمت گوشت که جزو کالاهای بند ب است، جابجا شود. در این راستا ستاد تنظیم بازار بلافاصله، ورود و قیمت، حدود و ثغور و کف و سقف آن را مشخص می کند. به هر ترتیب در پاسخ مکاتبه نوشته شده بود که به جز بند الف و ب، قیمت گذاری بقیه کالاهایی که مشمول بند ج می شوند، رأساً توسط واحد تولیدی یا خدماتی صورت می گیرد . با استناد به این پاسخ، عملاً دست ما از اینکه بخواهیم در فرآیند قیمت گذاری اجراهای صحنه ای ورود کنیم کوتاه می شد. البته بنده طی هفته های اخبر به دفتر حقوقی وزارت ارشاد مراجعه کردم و از آنها خواستم که در نامه ای مجدد به سازمان حمایت از مصرف کنندگان به صورت مصداقی و مشخص به این مسئله اشاره کنند که الان چه اتفاقی در حوزه قیمت گذاری در حال رخ دادن بوده و چه نشانه های وجود دارد که می توان به کمک مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار دیداری و شنیداری، ارزش گذاری و رتبه بندی اجراهای صحنه ای، سقف و کف برای آن مشخص کرد .

ما برای آنکه بتوانیم این موضوع را به یک مسیر مشخص برسانیم و منافع خریداران بلیت ها و منافع مصرف کنندگان هم تا حد فراوانی رعایت شود، باید دوباره شرایطی را فراهم کنیم که دفتر حقوقی مجدداً با سازمان حمایت از مصرف کنندگان اداره کل تعزیرات حکومتی مکاتبه کند. اگرچه منکر افزایش قیمت ها برای تولیدکننده و برگزارکننده اجرای صحنه ای نیستیم ولی طبیعی است که باید به این بی نظمی، نظم داد و قاعده ای مشخص کرد. به هر حال دفتر موسیقی وزارت ارشاد از مرداد ماه بی سروصدا این فرآیند را استارت زده، هنوز این مکاتبات وجود دارد و از اینکه به نتیجه برسیم، ناامید نیستیم.

* آقای اله یاری اخیراً سازمان امور مالیاتی کشور پیش نویس لایحه اصلاح قانون مالیاتی کشور و به تبع آن حذف ماجرای معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ و هنر را تدوین کرده که قرار است در هیات دولت مطرح شود موضوع بسیار پرحاشیه و چالش برانگیزی که گویا شامل همه زیر مجموعه های وزارت ارشاد می شود. لطفاً ما را در جریات تازه ترین اقدامات دفتر موسیقی وزارت ارشاد در این زمینه قرار دهید.

واقعیت عمومی آن است که کشور در دهه آینده به سمتی خواهد رفت که اتکایش را به منابع نفتی، کاهش و درآمدهای غیرنفتی را افزایش دهد؛ اتفاقی که در همه جای دنیا رخ داده است. در این چارچوب یکی از مهم ترین منابع غیرنفتی، منبع مالیات است. اما علی رغم اینکه در سایر ساحت ها و حوزه ها، مالیات های سنگین و جدی اخذ می شود، اما در عین حال حوزه فرهنگ و هنر، معاف از پرداخت مالیات های کلان است. شرایطی که در پیش نویس لایحه اصلاح قانون مالیاتی کشور به گونه ای برنامه ریزی و پیشنهاد شده که بند ل ماده 139 قانون مالیات های مستقیم حذف شود. البته اگر چنین اقدامی به جهت حقوقی انجام شود، چهار سال زمان خواهد برد. پس فرآیندی نیست که یک شبه و در لایحه بودجه سال آینده بند ل ماده 139 را که به صورت عام، معافیت ها را برای فعالیت های فرهنگی و هنری در نظر گرفته شده است، حذف شود.

ممکن است سازمان امور مالیاتی در راستای وظایف مالیاتی خودش اشتباه عمل نکرده باشد اما دولت ها نسبت به حمایت از فعالیت های فرهنگی و هنری وظیفه دارند و طبیعی است که به این سادگی تن به حذف معافیت های این چنینی برای حوزه فرهنگ و هنر نخواهند داد.

به نظر من بعید به نظر می رسد که ماجرای معافیت مالیاتی هنرمندان با توجه به رایزنی های اهالی فرهنگ و هنر، کمیسیون لوایح دولت و کمیسیون های تخصصی مجلس به سمتی سوق پیدا کند که بخواهد بند ل ماده 139 را که شامل معافیت های فرهنگی و هنری است، حذف کند. تصور بنده بر این است که پیشنهاد معافیت ها در لایحه سال های آتی آمده است.

سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرده که می خواهد منابع درآمدی اش را از محل مالیات افزایش دهد. از سوی دیگر ممکن است سازمان امور مالیاتی در راستای وظایف مالیاتی خودش اشتباه عمل نکرده باشد اما دولت ها نسبت به حمایت از فعالیت های فرهنگی و هنری وظیفه دارند و طبیعی است که به این سادگی تن به حذف معافیت های این چنینی برای حوزه فرهنگ و هنر نخواهند داد.

البته بلافاصله پس از آنکه طی دو سه هفته گذشته ما نسبت به این موضوع مطلع شدیم، معاونت هنری وزارت ارشاد به کمک کارشناسان معاونت، نامه ای از طرف معاونت امور هنری برای مجموعه وزارتخانه تنظیم کرد که با دلایل متقن، مخالفت خودش را نسبت به حذف بند ل ماده 139 قانون معالیت های مستقیم اعلام کند و در سایر حوزه های فرهنگ و هنر مانند نشر و سینما هم چنین نظری را دارند. حتی بنده شخصاً درباره حساسیت و یکدستی که در داخل وجود دارد، با رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران نیز صحبت کردم.

* موضوع تقویب بخش بین الملل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از مهم ترین خلاءهای چارت تشکیلاتی این مجموعه است که طی سال های اخیر آنچنان که باید مورد توجه مدیران این دفتر نبوده؛ آیا قرار نیست در این راستا شاهد تحولاتی باشیم که بتوان در جهت این تغییر نگرش فضای جدیدی را برای حضور گروه های خارجی معتبر حوزه موسیقی فراهم کنیم؟ البته در این میان نمی توان از شرایط سیاسی و اقتصادی که کشورمان با آن روبروست بی توجه عبور کرد، اما با تمام این تعاریف گمان می کنم امور بین الملل دفتر موسیقی وزارت ارشاد می تواند عملکرد بهتری نسبت به وضعیت کنونی داشته باشد.

ما یک کارشناس در دفتر موسیقی وزارت ارشاد داریم که امور اداری و اجرایی گروه هایی که متقاضی اجرا در ایران هستند را پیگیری می کنند. این فعالیت ها نیز محدود به موضوعاتی چون تقاضای ویزا و هماهنگی های لازم با وزارت امور خارجه است که ما نهایت تلاشمان را در این چارچوب انجام می دهید. البته در حوزه بین الملل جشنواره موسیقی فجرنیز برنامه ریزی هایی انجام گرفته که افرادی خارج از مجموعه که دارای صلاحیت های لازم هستند به کمک ما بیایند تا بتوانیم نسبت به دعوت از گروه های خارجی برای شرکت در جشنواره موسیقی فجر اقداماتی را انجام دهیم.

البته ما در این حوزه خود را ملزم به توجه مواردی چون آینده بازار موسیقی در فضای بین الملل، گرایش به گونه های موسیقی، فستیوال های مهم دنیا در حوزه موسیقی و اینکه با کدام یک از فستیوال ها می توان وارد روابط بلندمدت، عقد پیمان نامه ها و تفاهم نامه ها می دانیم که قطعا جزو نقیصه های دفتر موسیقی وزارت ارشاد است؛ این ها جزو نیازهای ماست که بتوانیم فضای بین الملل را در دفتر موسیقی تقویت کنیم. در این مدت نیز نهایت تلاش را انجام دادیم که به موضوع دیپلماسی موسیقی جدی پرداخته شود.البته در ادبیات گفتاری بنده دیپلماسی عمومی و دیپلماسی فرهنگی، موضوع جدی است. ما باید بتوانیم از رسانه و عاملی برای حوزه موسیقی استفاده کنیم برای اینکه بتوانیم پیام فرهنگی خود را به دنیا برسانیم.

* مدتی است در محافل غیررسمی موضوع وقوع پولشویی در حوزه موسیقی و افرادی خودشان را به عنوان تهیه کننده معرفی می کنند مطرح شده است. مایلم در این مورد از تازه ترین اقدامات دفتر موسیقی وزارت ارشاد آگاه شوم که چه اقداماتی برای جلوگیری از ورود چنین افرادی در مجموعه تحت مدیریت شما صورت گرفته است؟

چندی پیش گفت وگویی با جناب صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تحت عنوان صلاحیت حرفه ای تهیه کننده ها در خبرگزاری مهر منتشر شد که مبنای آن دال بر این داشت که افرادی که می خواهند وارد فضای موسیقی شوند و باید صلاحیت حرفه ای این کار را داشته باشند. واقعیتی که روزمره با آن مواجه هستیم آن است که تقاضاهای روزافزون از سوی افرادی که مایلند در زمینه تولید آثار موسیقایی، اجرای کنسرت و اجراهای صحنه ای ورود پیدا کنند، پول هایی را همراه خود دارند، این در حالی است که دست ما از برخی جهات خالی است. برخی از این افراد به لحاظ سوابق فنی در حوزه موسیقی سابقه و تبحری نداشته و کاری انجام نداده اند اگرچه از جهت مالی، عقبه خوبی دارند ولی تاکنون روال کار به این شکل بوده که به کمک مراجع ذی صلاح نسبت به استعلام صلاحیت این افراد سؤال می شود.

من با همراهی دفتر حقوقی در حال باز کردن مسیر جدید در دفتر موسیقی وزارت ارشاد هستیم، البته در این راستا باید از صنف موسیقی هم کمک بگیریم. فردی که می خواهد وارد فضای تولیدکنندگی، انتشار و اجرا در عرصه موسیقی شود، باید بین اهالی موسیقی، خوشنام و سبقه داشته باشد که بتواند وارد چنین فضایی شود. انشاءالله چنین مسیری باز شود و مورد بهره برداری قرار گیرد. طبیعی است که این حوزه به لحاظ اقتصادی درآمدزاست و افراد مختلفی را مجاب می کند ولو با سرمایه های اندک به تصور اینکه سود هنگفتی به دست خواهند آورد، وارد سرمایه گذاری در چنین فضایی شوند.

به نظر می رسد بتوان با کمک مراجع ذی صلاح و مجموعه های صنفی در حوزه موسیقی و البته ارائه قیود و شروط برای افرادی که می خواهند وارد تهیه کنندگی موسیقی شوند، عرصه را مدیریت کرد.

در آئین نامه 477 شورای عالی انقلاب فرهنگی هم به صراحت پیش بینی شده که اگر فردی می خواهد آموزشگاه موسیقی راه اندازی کند، باید در رشته موسیقی تحصیل کرده و سابقه تجربی داشته باشد و صلاحیت های فنی فرد مانند موسیقیدانی اش به تائید شورایی تحت عنوان شورای نظارت بر آموزشگاه آزاد موسیقی برسد. بنابراین فردی که می خواهد وارد فضای آموزش شود، باید اهلیت لازم برای این موضوع را داشته باشد. به دلیل فقدان اسناد بالادستی، در دفتر موسیقی وزارت ارشاد، هیچ متر و ملاک هایی گذاشته نشده و از این فقدان ها، ما امروز شاهد حضور افرادی هستیم؛ گرچه ممکن است سرمایه های خوبی تزریق شده باشد اما فاقد توانمندی ها و صلاحیت های موسیقایی لازم برای فعالیت در این عرصه هستیم.

* طی روزهای گذشته در گفتگویی که با رییس پلیس فتا درباره دانلودهای غیرقانونی حوزه موسیقی داشتم، به نقل ایشان گفته شد که پلیس آماده هر گونه همکاری با وزارت ارشاد است. بالاخره قرار است در این حوزه یک بار برای همیشه شاهد اتفاقات موثری باشیم یا خیر؟

یکی از فقدان های موسیقی در کشور، فقدان هماهنگی بین دستگاه ها است. اخیراً سندی تحت عنوان شورای هماهنگی موسیقی در شورای عالی انقلاب فرهنگی در شرف تصویب است که در کمیسیون هنر و معماری مطرح و قرار شد در صحن کمیسیون تخصصی هنر رأی بیاورد که به منزله مصوبه شورا خواهد بود. شورای عالی انقلاب فرهنگی پیش بینی کرده که معاونت امور هنری، ریاست و دفتر موسیقی، دبیری شورا را بر عهده داشته باشند و دستگاه های مختلفی حضور داشته باشند تا موضوع موسیقی در کشور در حوزه مدیریتی از یک ضرباهنگ بهتری برخوردار باشد.

در حال حاضر دستگاه های مختلفی در حوزه موسیقی فعالیت دارند، انرژی های همدیگر را خنثی و کار موازی انجام می دهند و یاد شاید هم از اتفاقات همدیگر خبری ندارند. پس تشکیل چنین مجموعه ای که در شورای عالی انقلاب فرهنگی به آن اشاره کردم کمک می کند تا اینکه اتفاقات هماهنگ تری بیفتد.

جالب است بدانید یکی از اتفاقاتی که در این شورا رخ داده است، بحث های مرتبط با کپی برداری و عدم رعایت حقوق مادی و معنوی است. ما در طول روز با مسائل مختلفی مانند اختلافات فراوان تهیه کننده ها و خواننده ها با هم و تهیه کننده ها با یکدیگر نسبت به قطعاتی که پیشتر تولید و خوانده شده، مواجهیم که چنین مسائلی دستمایه تشکیل پرونده های مختلف حقوقی و قضایی در مراجع قضایی شده و جزو مواردی است که اگر شورای هماهنگی دستگاه ها شکل بگیرد، می توان برای زودتر به سرانجام رسیدن آن، گفت وگو کرد.

* در پایان فکر می کنید مهم ترین چالش پیش روی دفتر موسیقی وزارت ارشاد در ماه های منتهی به پایان سال چیست؟

با توجه به بضاعت چند ماهه ام، بندهایی در رابطه با وضعیت حوزه موسیقی و بعضی مشکلات به صورت عمومی در ارتباط با موسیقی در کشور و در ارتباط با دفتر موسیقی وزارت ارشاد یادداشت کرده ام که باید مرتفع شده تا این دفتر بتواند نقش پویاتر و فعالتری داشته باشد.

تصور بنده این است که اگر همه مدیران وزارت ارشاد از سطوح میانی تا سطوح بالاتر نسبت به این موارد اهتمام کافی داشته باشند، می توان برخی مسائل را به حداقل رساند. من به عنوان تحصیلکرده حوزه علوم اجتماعی، مسائل اجتماعی، دینی، نیازهای مردم و حکمرانی خوب را جزو دغدغه های فکری و همیشگی خود می دانم و تصور می کنم از قِبَل گفت وگو با هنرمندان و مسئولان و حلقه واسط بین حاکمیت و هنرمندان و صد البته کمک به درک متقابل طرفین از یکدیگر می تواند بیش از گذشته فضاهای فکری را به هم نزدیک کند بنابراین گفت وگوهای فراگیر و مسائلی از این قبیل می تواند به افزایش تعامل ها کمک کند تا شاهد اتفاقات بهتری باشیم.

مطالب مرتبط

لینک خبر :‌ بازتاب
مدیر موسسه ویژه نشر می گوید بسیاری از مشتریان عمده کتاب های اورجینال خود را از بازار این محصولات کنار کشیده اند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶ سایت های دیگر : تیتر ۱

به گزارش خبرنگار مهر ، ایام هفته پژوهش در ایران فرصتی مناسبی برای بررسی وضعیت تامین منابع مکتوب پژوهشی توسط مراکز علمی و پژوهشی کشور به شمار می رود. موضوعی که دغدغه بسیاری از ناشران تخصصی و عمومی در سال های اخیر بوده است و گلایه های بسیاری را از نوع نگاه به این اتفاق در ایران بیان می کنند.

احدرضایی مدیر موسسه ویژه نشر که از ناشران مهم تامین کننده آثار اورجینال به زبان انگلیسی در حوزه های علوم انسانی در کشور به شمار می رود در گفتگو با خبرنگار مهر درباره وضعیت ورود و استفاده آثار اورجینال به زبان های غیر فارسی به کشور اورجینال در داخل تامین می کردند، چند سالی هست که دیگر پایشان را از این بازار بیرون برده اند و البته دیگر در برنامه های درسی و پژوهشی شان هم نشانی از منابع به روز و درجه یک نیست.

رضایی در همین زمینه به بازار تقریبا به حالت تعلیق درآمده کتاب های اورجینال در کشور اشاره می کند و می گوید: افزایش بی سابقه نرخ ارز، قدرت خرید کتاب های انگلیسی را به شدت کاهش داده است و بودجه خرید کتاب های اورجینال کتابخانه ها و دانشگاه ها کمتر از 10 درصد بودجه سابق شده است. در کنار آن مقررات گمرکی نیز می گوید برای واردا کتاب ثبت سفارش انجام داد که بسیاری از ناشران واردکننده امکانش را ندارند و کالای خاصی مانند کتاب هم باید از این قاعده مستثنی شود.

مدیر موسسه ویژه نشر همچنین به موضوع تحریم ها اشاره کرده و بیان می کند که بسیاری از کشورها و ناشران غیرایرانی دیگر حاضر به مبادله تجاری کتاب هایشان با ایرانی ها نیستند. این مساله حتی ناشرانی که نمایندگی موسسات خارجی در ایران را دارا هستند را نیز شامل می شود.

وی همچنین به پروسه صدور مجوز این دست آثار نیز در کشور اشاره ای داشته و می گوید: تمامی کتاب های اورجینال بسته به موضوعشان توسط دو نهاد وزارت بهداشت و ارشاد بررسی و مجوز فروش دریافت می کنند و همین هم مساله اندک بازار باقی مانده در فروش این دست آثار را تحت تاثیر قرار می دهد.

رضایی در پاسخ به این سوال که فکر نمی کند مساله اصلی در رکود بازار این دست آثار فضای مجازی وتوسعه آن و امکان تامین منابع از آن باشد نیز می گوید: من در سفرهای اخیرم به برخی کشورها شاهد بودم که ناشران بزرگ دنیا در حال بازگشت به سمت تولید کاغذی کتاب هستند و حتی تولید نسخه های الکترونیک هم کارشان را کساد نکرده است. جریانی در جهان شکل گرفته که کتاب کاغذی بار دیگر دارای اهمیت و اعتبار شده است. در ایران هم کمابیش می شود این مساله را حس کرد. خانواده ها هنوز با وجود همه مشکلات اقتصادی برای خرید کتاب پول خرج می کنندو خوانش متن برایشان اهمیت دارد. البته وضعیت مانند پنج سال پیش نیست اما کاملا نابود شده هم نیست. در نتیجه حس می کنم که نباید ناامید بود اما فکری باید برای حل مساله موجود کرد.

کد خبر 4799209

حمید نورشمسی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
گروه دانشگاه رئیس انجمن ناشران دانشگاهی با اشاره به تغییر زمان برگزاری نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی و برپایی آن در هفته پژوهش، گفت: عرضه کتاب با تخفیف بیش از 30 درصد غیرقانونی است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶

سیدعباس حسینی نیک، مدیرمسئول انجمن ناشران دانشگاهی، در گفت وگو با ایکنا ؛ درباره انتقال نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی به هفته پژوهش اظهار کرد: از سال 89 شش دوره نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی از سوی انجمن ناشران دانشگاهی در هفته کتاب برگزار شد؛ امسال بعد از وقفه ای سه ساله تصمیم گرفته شد نمایشگاه هفتم در هفته پژوهش برگزار شود. در این راستا از امروز 26 تا 29 آذرماه، به مدت چهار روز نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی برگزار می شود.

وی ادامه داد: بخش کتاب دانشگاهی بیشتر پژوهشی محسوب می شود تا فرهنگی و به همین دلیل برپایی این نمایشگاه به هفته پژوهش منتقل شد. در هفته پژوهش هم تمامی معاونت های پژوهشی وزارتخانه ها و دانشگاه های کشور در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی غرفه دارند، لذا ما نیز در کنار آن ها قرار داریم. مجموعه سالن های 25 در اختیار نمایشگاه تخصصی کتاب است و تنها نمایشگاه و عرضه کتاب نیست، بلکه نخستین جشنواره ملی نشر دانشگاهی را برگزار خواهیم کرد. در نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی 72 ناشر حضور دارند. همچنین نخستین همایش آینده نگری در نشر دانشگاهی طی 27 آذرماه، در سالن کنفرانس شماره یک محل دائمی نمایشگاه های بین المللی برگزار می شود. در شش محور مهم آسیب شناسی نیز سخنرانی و پنل برگزار می شود، ضمن اینکه در کارگاه های تخصصی حوزه نشر دانشگاهی نیز مانند بخش بین الملل موضوعاتی همچون حقوق نشر را دنبال خواهیم کرد.

حسینی نیک افزود: غرفه های این بخش در نمایشگاه ظرفیت حدود 100 تا 150 ناشر کشور را دارد، با این حال به ترتیب اولویت ثبت نام، جانمایی شده اند. فقط کتاب های سه سال اخیر ناشران در نمایشگاه عرضه می شود و شعار اصلی نمایشگاه تجهیز کتابخانه های تخصصی کشور است که بخشی از آن ها کتابخانه های دانشگاه ها و بخشی دیگر کتابخانه های سازمان ها و ادارات دولتی است که به صورت تخصصی فعالیت می کنند. مخاطبان عمومی نمایشگاه دانشجویان و اساتید و طلاب اند که از یارانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم استفاده خواهند کرد. بخشی از یارانه بخش دانشگاهی در نمایشگاه بین المللی به این نمایشگاه منتقل شده است.

وی درباره اهداف برگزاری این نمایشگاه گفت: اولویت نخست تجهیز کتابخانه های تخصصی و دانشگاهی و دیگری دسترسی طلاب و اساتید به کتاب های تخصصی است. کتابخانه های تخصصی بودجه مصوبی برای خرید کتاب ندارند و درخواست داشتند زمان نمایشگاه دانشگاهی را تغییر دهید تا از بودجه دولتی برای تجهیز کتابخانه ها استفاده کنند؛ لذا زمان برگزاری را به آذرماه موکول کردیم. از زمان فروش کتاب دانشگاهی که در کتابفروشی ها همزمان با شروع ترم اول، این اتفاق می افتد که کتابفروشی ها بتوانند کتاب ها را به دانشجویان و علاقه مندان به این کتاب ها بفروشند و در پایان آذرماه که هنوز ترم دوم هم آغاز نشده کتاب درسی دانشگاهی به فروش نمی رسد و بیشتر کتاب های علمی و پژوهشی به فروش می رسد؛ لذا تلاش شده این نمایشگاه تعارضی با منافع کتابفروشان نداشته باشد. همچنین، علاوه بر یارانه دولت، ناشران همانند نمایشگاه بین المللی کتاب تخفیف هایی خواهند داشت و بین 10 تا 25 درصد می توانند به مخاطبان تخفیف ارائه دهند.

حسینی نیک بیان کرد: بودجه برگزاری نمایشگاه مستقیماً از سوی انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی با مشارکت خود ناشران شرکت کننده در نمایشگاه تأمین می شود و برگزارکننده نیز خود انجمن است. اما وزارتخانه های فرهنگ و ارشاد اسلامی با تخصیص یارانه دانشجویی مشارکت دارند. دو وزارت بهداشت، علوم، دانشگاه آزاد و پژوهشکده فرهنگ، هنر و ارتباطات هم با ما همکاری دارند و از توان و ظرفیت های آن ها استفاده شده، اما هزینه برگزاری این نمایشگاه مستقل و بدون دریافت یارانه توسط شرکت کنندگان در نمایشگاه برگزار می شود.

تکثیر های غیرقانونی کتاب های دانشگاهی
مدیرمسئول انجمن ناشران دانشگاهی درباره عرضه تکثیر های غیرقانونی کتاب های دانشگاهی در فضای دانشگاه ها، گفت: کتاب وقتی از مسیر و مجرای عرضه قانونی خود خارج شود، آماده انجام تخلفاتی می شود که ناگزیر است؛ وقتی از مسیر قانونی فاصله می گیریم این اتفاق می افتد. البته نمی گوییم همه نمایشگاه های عرضه کتاب در فضای دانشگاهی که بعضا با تخفیف های بالا عرضه می شوند حتما تخلفاتی داشته اند، اما عاملی برای وقوع این اتفاق است.

وی افزود: مجرای قانونی توزیع کتاب ناشران، تولیدکنندگان کتاب هستند که خودشان اغلب فروشگاه هایی دارند و یا سایت های فروشی دارند، شرکت های پخشی هم وجود دارند که این کار را انجام می دهند. وقتی این مسیر طی نمی شود و کتاب ها از این طریق ارائه نمی شود، برخی به سراغ مسئولان دانشگاه ها می روند و می گویند ما می توانیم نمایشگاه کتابی در دانشگاه شما با تخفیفات ویژه برگزار کنیم. یکی از دلایلی که ممکن است تخلفات در این حوزه زیاد باشد این است که ناشران قانونی کتاب ها برایشان صرف نمی کند، کتاب هایشان را با 50 تا 60 درصد تخفیف بفروشند. مدیران دانشگاه ها و بخش های عمومی باید بدانند اگر کتاب با تخفیف بیش از 30 درصد در جایی عرضه شد به احتمال زیاد تکثیر غیرقانونی شدند و حقوق مؤلف داده نشده و صفحه آرایی و ویراستاری انجام نگرفته و از کتاب های آماده ناشران سوءاستفاده شده است که می توانند تخفیف های بالایی ارائه دهند. این تفکر مدیران که گمان می کنند اگر کتاب با تخفیف بالا عرضه شود یک خدمت است صحیح نیست و این تلقی نتیجه عکس دارد. امروز شاهد هستیم که تخفیف های بالای کتاب حوزه فعالیت اقتصادی کتاب را تحت الشعاع قرار داده و تکثیر های غیرقانونی کتاب های خوب ناشران باعث شده ناشران به شدت لطمه ببینند و وضعیت اقتصادی آن ها به هم بریزد. وقتی ناشران به این وضعیت می افتند، بدون درآمد خواهند ماند و این چرخه تولید محتوا و تولید و توزیع فنی مختل خواهد شد. همه ناشران تعدادی کتاب خوب دارند که آن کتاب های خوب جبران هزینه های کتاب های ضعیف تر را می کند.

حسینی نیک گفت: افرادی که دست به تکثیر غیرقانونی می زنند کتاب های خوب ناشران را تکثیر می کنند و گل کار ناشران را می چینند. بسیاری از ناشران و اماکن عمومی به تصور اینکه این کتاب ها به صورت قانونی چاپ شده اند، فضای فروش نمایشگاهی به آن ها می دهند. حتما باید مدیران دانشگاه ها به این نکته توجه کنند که کتاب فقط از طریق ناشران قانونی هر کتابی عرضه شود و یا انجمن و اتحادیه ای که شامل ناشران قانونی است اقدام به این کار کنند. توصیه من این است که مدیران دانشگاه توجه بیشتری کنند که این خدمتی که تصور می کنند انجام می دهند و کتاب را با تخفیف بالا و 50 درصد به دانشجویان و مردم عرضه می کنند، با تکثیر غیرقانونی در حال عرضه است و به ناشر و پدیدآورنده لطمه می زنند. تیراژ کتاب های خوب ناشران به شدت افت کرده و به یک دهم رسیده است. کتاب های خوب ناشران دانشگاهی که در سال های گذشته منتشر می شد در این ایام اخیر به یک دهم تقلیل پیدا کرده و عملاً مؤسسات انتشاراتی را فلج کرده است. عموما هم کتاب های درسی و پرفروش دانشگاهی ناشران در بین این کتاب ها قرار دارد.

فقدان حساسیت ناشران برای پیگیری قضایی
حسینی نیک گفت: یکی از دلایل شیوع این تخلفات این است که ناشران و پدیدآورندگان حساسیت لازم برای شکایت و پیگیری قضایی از تخلف انجام شده را ندارند. جامعه نشر و پدیدآورندگان از بضاعت مالی کافی برای پرداخت هزینه های دادرسی و وکیل و ... برخوردار نیستند. البته توجه کافی هم به اینکه باید حتما پیگیری قضایی کنند، نداشتند و همین باعث شده این تخلفات روزبه روز گسترش پیدا کند. در انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی دو کار مهم انجام دادیم، نخست آموزش ناشران و پدیدآورندگان که نشست های متعدد حقوق نشر را برگزار کردیم و دوم اینکه در راستای آموزش، همایش حقوق ملی نشر را برگزار کردیم. همچنین مشاوره و خدمات حقوقی به ناشران در محل انجمن ناشران ارائه می دهیم. ناشران با مراجعه به دفتر انجمن می توانند از این خدمات استفاده کنند. سایت www.aup.ir در خدمت ناشران و پدیدآورندگان است.
انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن
دوازدهمین دوره جایزه ادبی جلال پس از کش و قوس های فراوان بالاخره در روز شنبه با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد و هیات داوران در دو بخش رمان و داستان کوتاه هیچ اثری را شایسته برگزیده شدن ندانست و به معرفی آثار شایسته تقدیر بسنده کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

به گزارش قدس آنلاین ، هادی خورشاهیان، یکی از داوران بخش داستان بلند و رمان درباره نوع داوری جشنواره امسال و گریز داوران از اعلام اثر برگزیده در دو بخش داستان کوتاه و رمان گفت: همین اول بگویم این رای ما داوران است و شاید اگر داوران دیگری آثار را بررسی می کردند، کتاب های دیگری به عنوان نامزد و حتی تقدیر معرفی می شد.

او افزود: در بخش داستان کوتاه که نمی توانم نظر بدهم چون داور بخش داستان بلند و رمان بودم اما به هر حال از میان آثار رسیده، 6 اثر نامزد شد و از میان نامزدها با توجه به معیارهای جایزه جلال در خصوص معرفی یک اثر برتر از میان آثار منتشر شده در سال 97 ، هیچ اثری شایستگی برگزیده شدن را نداشت.

خورشاهیان با بیان اینکه هیات داوران در انتخاب اثر برگزیده دو وجه را مدنظر داشته و با توجه به این دوجه به داوری آثار پرداخته است، گفت: اثر برگزیده باید هم برترین اثر سال 97 می بود و هم در حدو اندازه های جایزه کتاب سال. اما به نظر ما هیچ اثری نتوانسته این دو وجه را در خود داشته باشد تا به عنوان اثر برگزیده اعلام شود.

او توضیح داد: به نظر هیات داوران این دوره، همه آثار از نقص هایی برخوردار بودند که این نقص ها نمی توانست اجازه دهد تا ما بتوانیم اثری را به عنوان اثر برتر سال 97 و یا در حد و اندازه های جایزه کتاب سال انتخاب کنیم. دو اثر وضعیت بی عاری و دور زدن در خیابان یکطرفه اگرچه از سایر آثار یک سروگردن بالاتر بودند اما کامل نبودند تا به عنوان کتاب سال معرفی شوند و انتقادهایی هم که در ماه اخیر راجع به نامزدها مطرح شد، گواه همین مطلب است.

این نویسنده در پاسخ به این پرسش که آیا آثار ادوار گذشته مثل ره ش یا بی کتابی همه وجوه ادبی را در خود داشته اند که به عنوان اثر برگزیده اعلام شده اند، گفت: در مورد ره ش نمی توانم نظر بدهم چون داور نبودم کما اینکه بی کتابی هم در ادوار گذشته به همراه کتاب این خیابان سرعت گیر ندارد نوشته مریم جهانی به صورت مشترک به عنوان اثر برگزیده معرفی شد و داوران در آن سال هم نتوانستند در مورد یک اثر برگزیده به اجماع برسند.

خورشاهیان در واکنش به این گفته که مسایل مالی چقدر در عدم اعلام اثر برگزیده نقش داشته است، گفت: اصلاً مسایل مالی در رأی ما تأثیر نداشته و فقط رعایت اصول جایزه و حد و اندازه های کتاب سال ما را به این نوع انتخاب، سوق داد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ قدس آنلاین
شورای سیاستگذاری نمایشگاه بین المللی کتاب، مصلی بزرگ تهران را به عنوان مکان برگزاری این رویداد برگزید.

قادر آشنا قائم مقام نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، در خصوص تصمیم گیری درباره مکان برگزاری این رویداد فرهنگی، به خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ،گفت: شورای سیاستگذاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به این جمع بندی رسید که مصلی تهران به عنوان گزینه نهایی برگزاری نمایشگاه کتاب باشد. از نظر شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب تهران، مکان قطعی برگزاری این رویداد مصلی است، اما باید موضوع با مسئولان مصلی نیز مطرح شود.

گفتنی است در ماه های اخیر موضوع مکان برگزاری نمایشگاه کتاب همچون سال های گذشته مطرح شده بود و مسئولان شهری تأکید داشتند که شهر آفتاب می تواند مکان مناسبی برای برگزاری نمایشگاه باشد. اگرچه اعضای شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب زمان مشخصی را برای آماده سازی هر چه بیشتر شهر آفتاب برای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در نظر گرفتند، اما به نظر می رسد که این مجموعه هنوز جوابگوی گستردگی برگزاری نمایشگاه کتاب نیست و مصلی همچنان بهترین مکان برای برگزاری این نمایشگاه به حساب می آید. البته همگان معتقدند که مصلی نیز آنچنان که باید و شاید مناسب برگزاری نمایشگاه کتاب تهران نیست، اما هم اکنون از هر گزینه دیگری مناسب تر است.

سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران از تاریخ 26 فرودین تا 5 اردیبهشت ماه سال آتی برگزار خواهد شد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
تهران- ایرنا- کتاب نشر کتاب و تمدن نوشته عبدالحسین آذرنگ در مورد پیدایش نشر جدید در عصر نوزایی در قرن پانزدهم میلادی توسط موسسه خانه کتاب منتشر شد.

پیدایش نشر چاپی: زمینه ها و تاثیرها ، پیامدها و واکنش ها در عصر پسانوزایی ، پیشگامان در عرصه نشر ، تاثیرها بر نشر و تاثیرگذارها ، عصر جدید و فصلی تازه در نشر(1) ، عصر جدید و فصلی تازه در نشر(2) ، جنبش روشنگری و نشر ، نشر در سده 18م ، سلسله تحولات دیگری در نشر ، نشر در سده 19م ، رویدادهای تاثیرگذار بر نشر سده 19م ، ادبیات در سده 19م ، نشر انگلستان و فرانسه در سده 19م ، نشر سده 19م در چند کشور دیگر ، نشر در سده 20م ، چند رویداد و جنبه تاثیرگذار ، وضعیت نشر در چند کشور و...از جمله بخش های کتاب نشر کتاب و تمدن را تشکیل می دهند.

نیکنام حسینی پور مدیرعامل موسسه خانه کتاب در مقدمه این کتاب نوشته است: تاثیر دو سویه نشر و تمدن بر کسی پوشیده نیست. بررسی ها نشان می دهد که همواره در طول تاریخ، پیوندی عمیق بین نشر و تمدن برقرار بوده است. نشر که در واقع با اختراع خط و نوشتن آغاز شد ابزاری است برای حفظ و انتقال هر گونه پیام در زمان حال و آینده. نیاز بشر به برقراری ارتباط، پیش از خط و نوشتن نیز وجود داشت، اما این ارتباط به صورت شفاهی بود و محدودیت هایی را در برداشت؛ به طوری که انتقال اطلاعات بدون تماس حضوری مقدور نبود؛ به همین دلیل با اختراع خط و چاپ و بر طرف شدن این محدودیت ها، اهمیت نشر نمایان شد.

موسسه خانه کتاب بر اساس سیاست ها و برنامه های خود، از سال های ابتدایی تاسیس، همواره توجه ویژه ای به صنعت نشر داشته و تحولات این حوزه را شناسایی و مورد ارزیابی قرار داده است. از دیگر اهداف خانه کتاب این است که بتواند در رفع مشکلات و چالش های پیش روی صنعت نشر نقش آفرینی کند و در این راه سعی کرده با همکاری پژوهشگران و محققان برتر این حوزه، راه را بر تلاشگران این صنعت هموار سازد.

عبدالحسین آذرنگ نویسنده نشر کتاب و تمدن در یادداشتی بر آن نوشته است: آشنایی دقیق تر با پیوندهای میان نشر، تمدن و فرهنگ، به ویژه برای جامعه هایی ضروری تر است که نشر توسعه یافته ندارند؛ زیرا این جامعه ها اغلب از نیمه ها یا اواخر تاریخ دوره جدید به قافله تمدن رایج کنونی پیوسته اند و مراحل و تحولاتی را از سر نگذرانده اند که نشر توسعه یافته سپری کرده تا به مرحله توسعه یافتگی آن دست یافته است. سیر نشر از گام های کوچ و کوتاه آغازین، از دوره گذراندن آزمون و خطاهای مکرر، سپس غلبه یافتن بر مانع ها و چالش ها و گاه حتی به بهای گزاف، تا آن مرحله جدیدی که توانسته است مسائل و مشکلات خود را درست بشناسد، برای آنها راه حل بجوید و بیاید و سپس تاثیر نتیجه تلاش ها و راه یابی ها را بر پیشرفت تمدن و فرهنگ ببیند، از پرماجراترین رویدادهای تاریخ فرهنگی بشر در عصر جدید، پس از پیدایش و گسترش نوزایی تا عصر ماست. آشنایی عمیق تر با این ماجرا می تواند به همه کسانی که به گونه ای در فعالیت های نشر و پیرانشر دست دارند، آگاهی و خودآگاهی ببخشد که نشر تمدن ساز و فرهنگ آفرین چه ارمغان هایی برای بشریت آورده است و چگونه و تا کجاها می تواند در مسیر آینده او تاثیر بگذارد.

خواندن این کتاب به همه ناشرانی که به شناختن جایگاه واقعی فعالیت خود در روند فرهنگی- تمدنی، شان ناشری در همین روند و به آشنایی با چشم اندازهای آینده نشر علاقمندند. برای همه نشر پژوهان، دانشجویان رشته هایی که موضوع تخصصی آنها به گونه ای با مسائل نشر، کتاب، ارتباطات، علم اطلاعات و دانش شناسی (اطلاع رسانی و کتابداری سابق) و تاریخ تمدن و فرهنگ پیوند دارد و نیز به همه دوستداران نشر و کتاب توصیه می شود.

کتاب نشر کتاب و تمدن نوشته عبدالحسین آذرنگ در 551 صفحه و شمارگان 500 نسخه و بهای 55 هزار تومان منتشر شد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست وضعیت کتاب در جهان امروز اسلام گفت: باید گفتگوهای متفکران و اندیشمندان جهان اسلام بر سر مسائل اصلی و کنونی مسلمانان را دوباره زنده کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : پرس شیعه خبرگزاری کتاب ایران

به گزارش خبرنگار مهر ، هشتمین نشست مطالعات راهبردی تمدنی امشب با عنوان وضعیت کتاب در جهان امروز اسلام ، به همت مرکز مطالعات اجتماعی و با حضور محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیری محمدباقر انصاری رئیس موسسه بوستان کتاب و با حضور برخی از محققان تمدن و جهان اسلام در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و در محل نمایشگاه پژوهشگاه برگزار شد.

جوادی در این نشست تأکید کرد که هرچند کتاب های اسلامی ما در فضای مطالعات اسلامیِ جهان مورد توجه قرار می گیرد، لیکن کتاب های فلسفی و اندیشه ای ما به جای آنکه به دپارتمان های اندیشه ای ورود پیدا بکند، به دپارتمان های شرق شناسی می رود. ریشه این پدیده در فقدان مسئله در کتاب های تولیدی ماست.

وی با اشاره به اینکه کارهای ایرانیانِ مقیم خارج در حوزه های اندیشه ای ضرورتاً نشان اثرگذاری مستقیم ما در تولید علم نیست، تصریح کرد: کتاب در جهان اسلام مشکل ساختاری دارد و این مشکلات ساختاری باعث شده که کتاب های مربوط به علوم انسانی (مثلاً در اقتصاد اسلامی) در بخش الهیات طبقه بندی شود نه در بخش علوم انسانی.

در ادامه جوادی به برخی از آسیب های کتاب در ایران امروز پرداخت و گفت: یکی از آسیب های ما در تولید کتاب، آسیب تکرار است. 95 درصد از کتاب های اخلاقی ما تکرارند که اگر گم بشوند اتفاقی در جامعه رخ نمی دهد؛ آسیب دوم، عنصر فقدان متدولوژی، ضعف ارائه و معضل زبانی در کتاب ها است و آسیب سوم فقدان ضعف حمایتی برای حضور در سپهر دانش جهانی (ترجمه کتاب های ایرانی به زبان های زنده دنیا) است.

وی مشکل بعدی را کمیت گرایی در نظام بودجه دانست و گفت: اساساً این مسأله کیفیت را در تولید اندیشه تحت الشعاع قرار می دهد و آسیب دیگر سایۀ سنگین اقتصاد بر مقولۀ کتاب و امر فرهنگ است. اقتصادی بودن کتاب و آسیب های آن در حوزه ترجمه مضاعف است. پیش از این دانشمندان تعیین می کردند که چه کتابی ترجمه شود، الان بازار تعیین می کند که چه کتابی ترجمه شود.

این استاد دانشگاه با اشاره به آمار کتاب در ایران گفت: در ایران 100 هزار عنوان کتاب منتشر می کنیم که 20 درصد آن کتاب های آموزشی است که اساسا بُرد خارجی ندارد. یک سوم از این تعداد متعلق به ترجمه است و بخش معتنابهی از این نشر و بلکه از این ترجمه متعلق به کودکان و همین طور مربوط به حوزه ادبیات است.

وی در ادامه، تأکیدکرد: اساساً ما هنوز نگارش بین المللی را شروع نکرده ایم و نتوانسته ایم در جهان اسلام و در جهان امروز حضور داشته باشیم.

وی در ادامه به مسئلۀ ترجمه در ایران نیز پرداخت و گفت: غیر از کتاب های تقلبی، ترجمه های سهل در ایران از جمله مشکلات جدی در حوزه کتاب است. در حوزه کودک، در هشت ماه گذشته، تعداد 5400 عنوان کتابِ تألیفی داریم و 4500 عنوان کتاب ترجمه، که در این میان 70 درصد از فروش کتابِ کودک به کتاب های ترجمه اختصاص دارد. این قصه کم و بیش در حوزه ادبیات و ادبیات نوجوان نیز جاری است.

جوادی اظهار داشت: در فلسفه و حوزه های اندیشه ای، تألیف در هشت ماه گذشته 1300 عنوان بوده ولی ترجمه 2200 عنوان بوده است. چنین مشکلی البته نه به خاطر زیادی ترجمه، بلکه به موجب نقصان در کار تألیف است.

وی گفت: مشکل امروز ما، نه در کتاب، بلکه در خلاء فضیلت های فکری است. در جهان اسلام فضایل فکری کم شده است. غیر از فضیلت های اخلاقی، باید به فضایل فکری هم مانند دقت، امانت، و گفتگو فکر کرد و تا زمانی که این فضیلت ها رشد نکنند، تغییری درجهان اسلام ایجاد نخواهد شد. از همین رو باید گفتگو بین نویسندگان ایرانی و غیرایرانی را زمینه سازی کرد و گفتگوهای متفکران و اندیشمندان جهان اسلام بر سر مسائل اصلی و کنونی مسلمانان را دوباره زنده کرد. در این باره، نشر ما باید با جهان عرب ارتباط پیدا بکند، کارهای مشترک بیافریند، گفتگوهای مشترک شکل بگیرد و تولید و تألیفات مشترک رخ بدهد.

کد خبر 4799016

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
چهارمین دوره جشنواره کتابخانه های خانگی و مجتمع های مسکونی به دبیری حسن احمدی به دلیل تامین نشدن بودجه لازم برای اجرای جشنواره متوقف شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، چهارمین دوره جشنواره کتابخانه های خانگی و مجتمع های مسکونی از مجموعه برنامه های انجمن نویسندگان کودک و نوجوان که قرار بود با مشارکت این انجمن و موسسه خانه کتاب برگزار شود؛ به دلیل عدم تامین بودجه لازم برای اجرای جشنواره متوقف شد.

جعفر توزنده جانی، دبیر انجمن نویسندگان کودک و نوجوان در بیست و ششمین هفته کتاب سال گذشته، خبر از برگزاری چهارمین دوره این جشنواره به دبیری حسن احمدی را داده بود و اعلام کرد که اختتامیه آن در سال 1398 برگزار خواهد شد.

در بیست وهفتمین هفته کتاب سال جاری نیز خبرها حاکی از برگزاری چهارمین جشنواره کتابخانه های خانگی بود؛ اما با پیگیری های انجام شده، مطلع شدیم که چهارمین دوره جشنواره بنابر تامین نشدن بودجه جشنواره و نبود حمایت های لازم و کافی برگزار نمی شود.

شایان ذکر است، هدف از برگزاری این جشنواره، ترویج فرهنگ کتابخوانی، تشویق دارندگان کتابخانه های خانگی به امانت دادن کتاب و انجام فعالیت های جمعی فرهنگی در کنار تشکیل کتابخانه ها، ایجاد پُل ارتباطی و رفاقت با همسایه های محله، کشف و معرفی استعدادها و معرفی آنان به مراکز و نهادهای مرتبط با شعر و داستان بود.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
نیکنام حسینی پور در آیین اختتامیه دومین دوره جشنواره کتاب در فضای مجازی با عنوان صفحه خیال گفت : هنوز آن طور که باید قوانین و مشکلات حوزه نشر الکترونیک تدوین و شناسایی نشده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری جمهوری اسلامی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه دومین دوره جشنواره کتاب در فضای مجازی باعنوان صفحه خیال با حضور محمدتقی احمدی؛ رئیس دانشگاه تربیت مدرس، نیکنام حسینی پور؛ مدیرعامل موسسه خانه کتاب، خوراکیان؛ معاون فرهنگی مرکز ملی فضای مجازی، ایوب دهقانکار؛ مشاور معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدرضا زائری؛ عضو هیأت مدیره موسسه خانه کتاب عصر امروز دوشنبه (25 آذرماه) در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

حسینی پور در ابتدای سخنانش با اشاره به تعریف نشر در دنیای جدید بیان کرد: نشر دنیای جدید را برخی از صاحبنظران در این عبارت خلاصه می کنند که تک رسانه به چندرسانه تبدیل شده است . فناوری عصر اطلاعات و ارتباطات، با امکاناتی که برای انتقال صوت و تصویر فراهم ساخته، خواننده قدیم را، که مخاطب اصلی نشر کتاب بود، به خواننده شنونده بیننده تبدیل کرده است.

وی ادامه داد: محصول آن نشر، فقط متن چاپی بود و محصول این نشر پدیده های چندرسانه ای است که بنابه طبیعت موضوع و مقتضیات متن، تغییر شکل پیدا می کند؛ به عبارت دیگر مفهوم نشر امروز با مفهوم نشر، نزدیک به 600 سال پیش زمانی که گوتنبرگ نخستین بار ماشین چاپ را اختراع کرد متفاوت است.

مدیر عامل موسسه خانه کتاب درباره تاثیر گذاری توسعه فناوری های نوین افزود: با بازشدن پای ابزارهای الکترونیکی به دنیای بشر، همه امکانات رفته رفته خود را با الکترونیکی شدن سازگار کردند و کتاب و کتاب خوانی نیز از این قاعده مستثنی نبوده اند؛ در سالیان اخیر با رواج گجت هایی مانند تبلت، تلفن هوشمند و کتاب خوان به همراه محتوای الکترونیکی با فرمت هایی از قبیل pdf و ePUB و اپلیکیشن های متنوع کتاب خوان، شکل جدیدی از کتاب به نام کتاب الکترونیکی (ebook) به وجود آمده و مطالعه شکل جدیدی به خود گرفته است.

حسینی پور با اشاره به برخی آمار موسوم به جهان دیجیتال 2019 گفت: استفاده فراگیر از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در بسیاری از ابعاد از زندگی ما تاثیر گذاشته است که ازجمله آن بهره گیری از رسانه ها است. گزارش موسوم به جهان دیجیتال 2019 (Global Digital 2019) مربوط به ژانویه 2018 تا ژانویه 2019 نشان می دهد که ایران در این بازه زمانی 16 میلیون کاربر جدید اینترنت و 7 میلیون کاربر جدید شبکه های اجتماعی داشته است.

وی افزود: در این گزارش جمعیت ایران 82.3 میلیون نفر ذکر و گفته شده است که 72.9 میلیون کاربر از اینترنت در کشورمان استفاده می کنند؛ به عبارت دیگر در واقع 89 درصد از جمعیت ایران، کاربر اینترنت هستند.

حسینی پور ادامه داد: براساس آمار های جهانی از جمعیت 7.67 میلیارد نفری جهان، 5.11 میلیارد نفر به موبایل دسترسی دارند که یک ضریب نفوذ 67 درصدی است. تعداد کاربران اینترنت اما به 4.38 میلیارد نفر می رسد که یک ضریب نفوذ 57 درصدی را نشان می دهد. این آمارها بیان گر این است که جمعیت جهان از ابتدای 2018 تا ابتدای 2019، رقمی معادل 1.1 درصد یعنی به اندازه 84 میلیون نفر رشده کرده است و در همین زمان رشد کاربران موبایل 2 درصد یعنی 100 میلیون نفر بوده است.

وی ادامه داد: به کمک همه این فناوری ها صنعت نشر و انتشار کتاب های الکترونیکی جایگاه مهمی پیدا کرده است و مطالعه کتاب های الکترونیکی در سال های اخیر رشد تصاعدی داشته است، به گونه ای که در سال 2017 مردم جهان دو برابر بیش از سال 2013 کتاب الکترونیکی خریداری کرده اند.

مدیر عامل موسسه خانه کتاب بیان کرد: در نهایت باید توجه داشت که تحولات اخیر در عرصه های اطلاعات و ارتباطات به معنای تهدید نشر کتاب به نابودی نیست. اگرچه بازار کتاب دستخوش تغییری عمیق شده است، و شاهد تغییرهای بیشتری نیز خواهد بود، امکان اینکه کتاب از صحنه زندگی بیرون برود یا اقتصاد، صنعت، و بازرگانی نشر تعطیل شود، از سوی هیچ صاحب نظری پیش بینی نشده است.

حسینی پور درباره ضرورت های دنیای دیجیتال ادامه داد: آنچه باید مورد توجه قرار گیرد بازنگری و بازاندیشی در ساختارهای کنونی نشر و ایجاد تحولی متناسب در آن است؛ تحولی که هم با سرشت و نیازهای فرهنگی ما سازگار باشد و هم با ضرورت های جهانی. چه ناشران بخواهند و چه نخواهند، آینده به سمت محتوای دیجیتال و چاپ براساس تقاضا پیش می رود و ناشران مجبور خواهند شد کپی های کمتری از عناوین جدید را چاپ کنند.

وی افزود: ناشران باید بپذیرند که در آینده ای نه چندان دور رسالت آن ها تنها انتشار و فروش کتاب نیست و مشخص است که در این راه نیاز به نوآوری و ایده های جدید بیش از پیش است و ارائه خدمات تخصصی متناسب با نیازهای قابل پیش بینی انکارناپذیر است.

مدیر عامل موسسه خانه کتاب با اشاره به اهمیت توجه به میراث مکتوب در دنیای فضای مجازی بیان کرد: باتوجه به اینکه آثار مکتوب بخشی از میراث معنوی و فرهنگی است و هویت کشورها به آن بستگی دارد، سوال این است که باتوجه به فضای مجازی و الکترونیکی حفظ این میراث چگونه اتفاق می افتد و چگونه به نسل های بعدی منتقل می شود.

حسینی پور با اشاره به دیدگاه دور از واقع درباره نشر الکترونیکی در ایران افزود: متاسفانه در ایران موقعی که از نشر الکترونیک سخن به میان می آید، مخاطبان به یاد فایل پی.دی.اف می افتند و آن هم زمانی که امکان دسترسی به کتابی را ندارند و یا هزینه گزافی باید برای آن بپردازند.

به گفته وی، اما کتاب الکترونیک در واقع نسخه الکترونیک از یک کتاب است که بر روی کامپیوتر یا دستگاه قابل حملی که به این منظور تولید شده قابل خواندن است و یا در تعریف دیگر کتاب الکترونیک دربرگیرنده ویژگی های کاربردی نظیر جستجو، ارجاع تقابلی، پیوندهای فرامتنی، یادداشت گذاری، هایلایت کردن، اشیایی چندرسانه ای و ابزارهای تعاملی است.

مدیر عامل موسسه خانه کتاب افزود: در دنیای جدید فضای مجازی و اینترنت کلیه ساخت های بشری را تحت شعاع خود قرار داده است به طوری که نمی توان آن را نادیده گرفت زیرا خیلی از مسائل بر روی این بسترها طراحی و ادامه پیدا کرده اند.

حسینی پور درباره جایگاه نشر الکترونیکی گفت: کتاب الکترونیک دیگر حوزه جغرافیایی و مرزهای طراحی شده را نمی شناسد، بلکه همه مرزها را درمی نوردد و به نوعی یک دموکراسی در حوزه دانش و معرفت ایجاد کرده و آن هم دسترسی آزاد و عادلانه به اطلاعات و محتوای جدید است اما یک آسیب جدی هم دارد و آن هم به دلیل دسترسی راحت به انواع محتوا در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی به جای تولید دانش، سمت و سوی خود را به جابه جایی اطلاعات، نشر کتاب های کم ارزش و یا بی ارزش معطوف می کند.

وی ادامه داد: این فضا، زبان فارسی که یکی از نمادهای هویت ملی ما هم هست را تحث تاثیر قرار داده، که لازم است مراقبت بیشتری از آن صورت گیرد. البته سیستم آموزشی ما هم بی تقصیر نیست.

مدیر عامل موسسه خانه کتاب درباره تشریح دلایل بی توجهی به قابلیت های فضای مجازی و نشر الکترونیک بیان کرد: فضای مجازی به دلیل ویژگی های زیرپایه های فکری و نظری جوامع را دستخوش تغییرات عمیق کرده است.

حسینی پور ادامه داد: با رشد فضای مجازی تولید علم و دانش کمتر و از سویی دیگر جریان انتقال دانش سرعت و افزایش پیدا کرده است. البته این جریان افزایشی یکی از آسیب های فضای مجازی محسوب می شود که محصول آن تولید کتاب های زرد و کم محتواست.

وی با تاکید بر اهمیت توجه به تولید کتاب های صوتی افزود: یکی از موضوعات قابل توجه در زندگی امروز شهری با وجود ترافیک های سنگین و به قول کارشناسان هدر رفت 300 ساعت زمان شهروندان در این ترافیک ها توجه به تولید کتاب های صوتی است. علاوه بر این افزایش میانگین سن مردم ایران در سال های آینده و احتمال بروز مشکلات بینایی این ضرورت را پررنگ تر کرده است. یکی دیگر از کاربردهای کتاب های صوتی آشنایی مهاجران ایرانی به کشورهای دیگر است این کتاب ها منابعی برای حفظ زبان فارسی هستند.

مدیرعامل موسسه خانه کتاب درباره برگزاری دومین دوره جشنواره کتاب در فضای مجازی بیان کرد: به دلیل تنوع و تعدد فعالیت ها در فضای مجازی داوری آثار ارسالی به جشنواره دشوار بود، بنابراین تلاش کردیم بدون ارزش گذاری داوری ها انجام و منتخبان معرفی شوند.

حسینی پور با اشاره به دیدگاه ناشران چاپی به قابلیت های فضای مجازی ادامه داد: به نظر می رسد هنوز بسیاری از ناشران چاپی رویکرد و نگاه مثبتی به نشر الکترونیک ندارند و به اصطلاح آن را رقیب فعالیت خود می دانند در حالی که معدود ناشران چاپی که به این حوزه ورود کرده اند عملکرد موفقی داشته اند. ناشران چاپی باید از فرصت فضای مجازی به بهترین شکل استفاده کنند.

وی درباره اهمیت تدوین قوانین مناسب برای فعالان حوزه نشر الکترونیک گفت: هنوز آن طور که باید قوانین و مشکلات نشر الکترونیک شناسایی و تدوین نشده است به نظر می رسد این حوزه نیازمند قوانین حمایتی است به عنوان مثال همان طور که هیأت خرید کتاب معاونت امور فرهنگی به خرید کتاب از ناشران چاپی اقدام می کند حمایت از فعالان حوزه نشر الکترونیک نیز ضروری است.

مدیرعامل موسسه خانه کتاب در تشریح دلایل لزوم حمایت از فعالان حوزه نشر الکترونیک ادامه داد: بسیاری از دانشجویان بدون نیت بد به کپی کتاب های دانشگاهی اقدام می کنند درحالی که می توان با حمایت از فعالان حوزه نشر الکترونیک فرصتی را برای عرضه کتاب های آموزشی و دانشگاهی در فضای مجازی را مهیا کرد. یکی از نتایج قابل توجه این حمایت پیشگیری از قاچاق و کپی غیرمجاز کتاب است.

حسینی پور در پایان از حمایت های محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ایوب دهقانکار، مشاور امور فرهنگی این وزارتخانه، محمدتقی احمدی، رئیس دانشگاه تربیت مدرس و محمدرضا زائری، عضو هیات مدیره موسسه خانه کتاب تشکر کرد.

جشنواره کتاب در فضای مجازی برای فعالان حوزه نشر امیدوارکننده است

در بخش دیگری از این مراسم اختتامیه، محمدتقی احمدی، رئیس دانشگاه تربیت مدرس به سخنرانی پرداخت. وی با اشاره به تاثیرگذاری رویدادهای مانند جشنواره کتاب در فضای مجازی بیان کرد: برگزاری این دست رویدادها که موجب امیدواری فعالان حوزه نشر می شود از ضرورت های امروز جامعه است.

رئیس دانشگاه تربیت مدری با اشاره به محتوای کم عمق فضای مجازی ادامه داد: محتوای منتشر شده در فضای مجازی همانند اقیانوسی با عمق ناچیز است بنابراین با توجه به اینکه مخاطبان اصلی این محتوا جوانان هستند باید چاره ای بیندیشیم. به نظر می رسد بهترین روش تقویت تولید کتاب مجازی با استفاده از تکنولوژی های جدید است.

احمدی ابراز امیدواری کرد با الهام بخشی از رویدادهایی مانند جشنواره فضای مجازی شاهد افزایش رویدادهای مشابه در آینده باشیم. رویدادهایی که آینده ساز، خلاق و پربار باشند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
امیر خوراکیان در اختتامیه دومین دوره جشنواره کتاب در فضای مجازی باعنوان صفحه خیال سهم فعالان ایرانی فضای مجازی از بازارهای جهانی را یک درصد اعلام و بر افزایش این میزان تاکید کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه دومین جشنواره کتاب در فضای مجازی با عنوان صفحه خیال با حضور محمدتقی احمدی؛ رئیس دانشگاه تربیت مدرس، نیکنام حسینی پور؛ مدیرعامل موسسه خانه کتاب، امیر خوراکیان؛ معاون امور فرهنگی مرکز ملی فضای مجازی، ایوب دهقانکار؛ مشاور معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدرضا زائری؛ عضو هیأت مدیره موسسه خانه کتاب عصر امروز دوشنبه (25 آذرماه) در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

خوراکیان با اشاره به نگاه های متفاوت به فضای مجازی بیان کرد: به نظر می رسد نگاه غالب به فضای مجازی نگاه ابزاری است به عبارت دیگر بیشتر کاربران تصور می کنند فضای مجازی یک وسیله است به عنوان مثال اهل رسانه فضای مجازی را رسانه فعالان حوزه نشر ظرفیتی برای تولید کتاب و دیگر فعالان این موقعیت را ابزار و عرصه ای در کنار دیگر ابزارها می دانند البته این نوع نگاه غلط نیست اما نگاه های دیگری نیز وجود دارد.

وی ادامه داد: دومین نگاه به فضای مجازی که به نظر می رسد دقیق و صحیح تر است متأثر از نتیجه بررسی آثار فضای مجازی است.

خوراکیان ادامه داد: با توجه به نگاه دوم نیازمند ترسیم نقشه زندگی در عرصه تحولات فضای مجازی هستیم به عبارت دیگر فضای مجازی نه تنها ابزار نیست بلکه تحولات مختلفی را در عرصه اقتصاد، فرهنگ و اجتماع ایجاد کرده است بنابراین مدل زندگی و فعالیت ها متحول شده است.

معاون امور فرهنگی مرکز ملی فضای مجازی درباره تاثیر فضای مجازی بر جریان نشر کتاب گفت: آیا با توجه به تحولات فضای مجازی بر حوزه تعلیم و تربیت و آموزش نقشه راه ترسیم شده است؟ این موضوع را می توان به حوزه نشر کتاب و فرهنگ مطالعه نیز تسری داد. نباید فراموش کنیم در جریان ترسیم نقشه راه همه بازیگران عرصه فضای مجازی دیده شود. علاوه بر این باید به سیاست گذاری، برنامه ریزی و همچنین نکات مثبت و منفی فضای مجازی توجه شود.

خوراکیان با اشاره به فهم ناچیز فعالان حوزه نشر الکترونیک از بازارهای جهانی بیان کرد: براساس آمارها سهم فعالان ایرانی فضای مجازی از بازارهای جهانی فقط یک درصد از که باید افزایش پیدا کند و نیازمند سرمایه گذاری است.

وی درباره نگرانی ناشران کتاب های چاپی از افزایش کتاب های الکترونیکی گفت: ناشران سنتی فعال در حوزه تولید کتاب های کاغذی از توسعه نشر الکترونیک نگران هستند. این نگرانی به خصوص در آستانه برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران پررنگ تر می شود اما احساس رقابت و حساسیت در ناشران کتاب های چاپی نباید وجود داشته باشد. ناشران کتاب های کاغذی به جای نگرانی باید از فرصت های فضای مجازی استقبال و منطق کار آن را با برنامه ریزی کشف کنند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
هفتمین نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی از امروز 26 آذر به مدت 4 روز کار خود را آغاز می کند. بن کارت های دانشجویان در این نمایشگاه 100 هزار تومانی است که 80 هزار تومان آن را باید دانشجو بدهد!

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، هفتمین نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی از امروز 26 آذر به مدت 4 روز کار خود را آغاز می کند.

سیدعباس حسینی نیک، مدیرمسئول انجمن ناشران دانشگاهی در گفت وگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس با اعلام اینکه این نمایشگاه در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران با حضور 100 ناشر دانشگاهی کار خود را آغاز می کند، اظهار داشت: سالن 25 این نمایشگاه که شامل 5 سالن می شود، محل برگزاری نمایشگاه هفتم است.

وی ابراز داشت: در این نمایشگاه 60 تا 70 هزار عنوان کتاب دانشگاهی عرضه می شوند. البته دانشجویان با در دست داشتن کارت ملی و دانشجویی می توانند یارانه دریافت کنند. سهم تخصیص یارانه دانشجویی در این نمایشگاه 20 به 80 است. در واقع دانشجو 80 هزار تومان سهم خود را پرداخت می کند و 20 هزار تومان هم سهم یارانه است. در مجموع یک دانشجو 100 هزار تومان بن کارت دریافت خواهد کرد.

حسینی نیک تصریح کرد: یارانه در این نمایشگاه به دو بخش متعلق است: اول وزارت ارشاد که در این بخش موسسه نمایشگاه های فرهنگی به همراه بانک شهر حدود 100 میلیون تومان تخصیص داده و بخش دوم یارانه وزارت علوم است که آنها نیز 150 میلیون تومان اختصاص داده اند. البته قرار بود سهم وزارت علوم 250 میلیون تومان باشد، اما به دلیل اقدام دیرهنگام نتوانستیم از آن بهره مند شویم.

این ناشر اضافه کرد: این یارانه فقط به اساتید و دانشجویان اختصاص دارد و سهم اساتید هم بن کارت های 150 هزار تومانی خواهد بود.

وی در پاسخ به این سوال که چرا کارت ها در محل نمایشگاه عرضه می شود و پیش تر ثبت نامی انجام نشده است، گفت: به این دلیل که تعداد کارت های یارانه ای زیاد نبود. از این رو لازم ندیدیم ثبت نام اینترنتی انجام شودو از سویی این کارت ها تنها در کارتخوان های نمایشگاه دارای اعتبار است.

مدیر انتشارات مجد عنوان کرد: یک میلیارد و 250 میلیون تومان کتاب در این نمایشگاه با این یارانه به فروش می رسد و 12 هزار و 500 دانشجو نیز می توانند از آن بهره مند شوند.

یادآور می شود، برگزاری همایش آینده نگری نشر دانشگاهی در سالن مروارید واقع در طبقه فوقانی سالن خلیج فارس در محل دائمی نمایشگاه ها در روز پنجشنبه 28 آذر از ساعت 13 تا 17 از دیگر برنامه های جانبی است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
حامد جلالی، شایسته تقدیر بخش داستان بلند و رمان جایزه جلال آل احمد با بیان اینکه روی پیشانی جلال نوشته نشده که جایزه اش باید به سمت آدم ها،
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶

حامد جلالی، شایسته تقدیر بخش داستان بلند و رمان جایزه جلال آل احمد با بیان اینکه روی پیشانی جلال نوشته نشده که جایزه اش باید به سمت آدم ها، ارگان ها، نهادها و تفکر خاصی برود، می گوید: جایزه جلال یک جایزه ملی است و صرفا به ادبیات فکر می کند. این داستان نویس درباره امکان ایجاد محدودیت برای جایزه ادبی ای مثل جلال گفت: جایزه جلال یک جایزه ملی است، جایزه ملی باید به همه آثاری که از وزارت ارشاد مجوز گرفته اند بها بدهد و همه شان را بخواند و در انتخاب برگزیدگان صرفا باید به ادبیات فکر کند؛ جایزه ملی یعنی این. جلالی اظهار کرد: نویسنده ای که خودش کتابش را روی میز ارشاد می گذارد و می خواهد از وزارتخانه مجوز بگیرد، یعنی اینکه نظام را قبول دارد، اما ممکن است نقدهایی داشته باشد که این به نظر من هیچ ایرادی ندارد.

لینک خبر :‌ روزنامه تعادل
گروه ادب یک نویسنده گفت: نیازهای نسل امروز تغییر کرده و می توان آن ها را نسل فضای مجازی دانست؛ از این رو باید از رسانه های گوناگون و مورد علاقه آنها در حوزه کتاب استفاده کرد و آنها را با کتاب آشتی داد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶

مریم برادران، نویسنده، در گفت وگو با ایکنا درباره تأثیر فضاسازی های لازم برای ترویج کتاب و کتابخوانی گفت: در فضاسازی های کتاب مانند کافه کتاب به ظرفیت های لازم نرسیده ایم و کافه کتاب ها همچنان کافه هستند و هنوز به مکان فرهنگی تبدیل نشده اند، اما به عنوان مثال شهر کتاب به خوبی توانسته از این فضا استفاده کند و به نظرم جامعه ما تشنه است و اگر چنین فضاهای خوبی ایجاد شود، استقبال خواهند کرد.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه مطالعه مسئله ما نیست، افزود: وقتی در مدرسه کتابخانه وجود دارد، اما کتابدار نیست، پس کسی نیست که پایش کند چه کتابی وارد کتابخانه مدرسه شود و یا اتفاقی که این روزها بسیار شاهد آنیم، اهدای کتاب است و کسی هم توجه نمی کند که این کتاب متناسب با سن مخاطب دانش آموز هست یا خیر. من اهل سانسور نیستم، اما معتقدم که نیاز آفرینی و پاسخگویی متناسب با آن باید به درستی انجام شود، زیرا در غیر این صورت نتیجه عکس خواهد داد. بارها در مدارس دیده ام که در بحث مطالعه، معلمان به این موضوع توجه نمی کنند.

برادران ادامه داد: کتاب باید مخاطب خود را صدا بزند و مخاطب باید دنبال کتاب برود تا این صدا را بشنود. نسخه های ساندویچی و فشرده در هیچ حیطه ای به ویژه حیطه تفکر پاسخگو نبوده و نیست. اینکه من کتاب را روی میز شما با درصد بالای تخفیف بگذارم و تشویق های بیرونی هم بکنم که این کتاب را بخوانید. این بدترین و دم دستی ترین راه حل است. آنچه من در پویش های کتابخوانی دیده ام، اغلب کتاب ها، بار ایدئولوژیک دارند و بیشتر این آثار در حوزه دفاع مقدس هستند.

راه حل دم دستی برای ترویج کتابخوانی

وی تصریح کرد: متأسفانه هنوز کتاب های دفاع مقدس از سایر حوزه ها جداست. اغلب پویش های کتابخوانی نیز به سمت معرفی کتاب های دفاع مقدس سوق پیدا کرده است. به این دلیل که مدعی خودش را دارد. این امر ناشی از رفتار حاکمیت است. همچنین رفتار ناشر دولتی است که ادعا دارد و پویش هایی را با محوریت همین کتاب ها برگزار می کند و باعث بیشتر شدن این جدایی ها می شود، به این معنی که این پویش بازدارندگی دارد. افراد بسیاری را می شناسم که چون این کتاب ها مدعی دارند، آن ها را نمی خوانند. اگر این دست کتاب ها کنار سایر کتاب ها قرار گیرد و به اندازه سایر کتاب ها جریان سازی کند و مانند آنها نقد منصفانه شود و نویسنده نیز سعه صدر داشته باشد که این نقدها را قبول کند و بپذیرد که برای جامعه و نه حاکمیت می نویسد، بسیاری از معادلات تغییر می کند و دیگر نیازی به راه اندازی پویش کتابخوانی نیست و مردم هم مطالبه گر می شود و دنبال کتاب مورد علاقه خود خواهند بود.

مخاطب همان قدر که به مسائل ملی و تاریخی نیاز دارد، به جنگ هم به عنوان برهه ای از تاریخ نیازمند است، به شرط اینکه همان محتوا هم صادقانه و با واقعیت عجین باشد. مخاطب به همان اندازه به عشق، داستان های روانشناختی و فلسفی نیز نیاز دارد، همچنین به محتوایی که مخاطب را با جامعه آشتی دهد، اکنون مسائل اجتماعی چقدر ترویج می یابد

وی ادامه داد: ما فکر می کنیم چون نگاه ها در رابطه با کتاب های دفاع مقدسی صرفاً ارزشی و اتفاقاً برای مقابله است؛ از این رو همین مسئله واکنش ایجاد می کند و قشری که باید این کتاب ها را بخواند، نمی خواند. اصلاً کسی سؤال نمی کند که پیامد این تصمیمات چیست. باید بپذیریم که با این تصمیمات، این کتاب ها را نابود می کنیم. من دوستانی داشتم که کتاب هایی از این سنخ به دستشان رسیده و آن را با علاقه خوانده اند و نگاهشان هم تغییر کرده، زیرا کسی آن را به دستشان نداده است و خودشان وارد این فضا شده اند. بنابراین باید فضایی ایجاد شود که آدم ها خودشان کتاب مورد نیاز و علاقه خود را انتخاب کنند نه اینکه با طرح ها و برنامه هایی که اجرا می شود، اراده و انتخاب را از آن ها بگیریم و این آسیب جدی وارد می کند.

برادران با اشاره به اهمیت تنوع خوانی گفت: مخاطب همان قدر که به مسائل ملی و تاریخی نیاز دارد، به جنگ هم به عنوان برهه ای از تاریخ نیازمند است، به شرط اینکه همان محتوا هم صادقانه و با واقعیت عجین باشد. مخاطب به همان اندازه به عشق، داستان های روان شناختی و فلسفی نیز نیاز دارد، همچنین به محتوایی که مخاطب را با جامعه آشتی دهد، اکنون مسائل اجتماعی چقدر ترویج می یابد؟! هنوز بین جامعه علمی و جامعه واقعی فاصله زیادی دارد و هنوز جامعه علمی ما خود را از خواندن کتاب عمومی دور می کند و تصورش این است که این کتاب ها کم ارزش هستند. در این صورت این جامعه علمی چطور می تواند با عموم جامعه ارتباط برقرار کند و برعکس مردمی نیز باید سطح خود را ارتقا دهند و سعی کنند در حیطه های گوناگون بخوانند و ذهنشان را میان رشته ای کنند، به این معنی که از زوایای گوناگون به موضوعات نگاه کنند.

عرضه رایگان کتاب به ضرر آن اثر است

این نویسنده بیان کرد: این دغدغه مهم من است که بیش از آنچه کار علمی کنم، به کار فرهنگی که انجام می دهم شناخته می شوم. من نقدهای بسیاری به آثاری دارم که در حوزه دفاع مقدس انجام می شود و مدت هاست که با بخش دولتی کار نمی کنم. به نظرم حاکمیت باید ظرفیت هایی را برای رسانه ها یعنی صداوسیما، فرهنگسراها، روزنامه ها، مجلات، خبرگزاری ها، کتابخانه ها و ... ایجاد کند، که آثار را نقد و بررسی و اطلاع رسانی کنند. من بسیار دیده ام که وقتی وارد یک کتابفروشی می شوید، حتی در همین شهر کتاب ها، کتاب های دفاع مقدس در پستوها و یا جایی است که اصلاً دیده نمی شود؛ در واقع این به ذهن متبادر می شود که باید این کتاب ها را داشته باشد؛ چون متولی و مدعی دارد. در صورتی که این کتاب ها باید در کنار سایر کتاب ها دیده و مثل کتاب های دیگر با آن برخورد شود. اگر معتقدیم که این کتاب ها مهم هستند، پس کارهای درستی روی آن ها انجام دهیم. من بسیار به این معتقدم که باید جریان سازی شود و در این جریان سازی ها فضاهای گفت وگو و نقدهای منصفانه شکل بگیرد. نباید کتاب را با تیراژ بالا چاپ و با قیمت پایین یا رایگان پخش کنیم، زیرا اگر حتی یک نسخه از کتاب رایگان به دستی کسی برسد، به ضرر آن کتاب است.

وی تأکید کرد: افراد جامعه باید برای کتاب هزینه کنند و من به شدت با این موضوع مشکل دارم که کتاب را رایگان عرضه کنیم و بعد هم آمارهای عجیب و غریب از تیراژ های کتاب بدهیم. مردم آگاه اند، لطفاً مردم را عاقل و بالغ ببینیم و اکنون عصر تفکر است، حتی کودکان ما مطالبه گر و پرسشگر هستند، به این مسئله احترام بگذاریم و وقتی آن ها سؤال می کنند، به آن ها جواب های منطقی بدهیم.

تلقی های اشتباه از یک کتابخوان

افراد جامعه باید برای کتاب هزینه کنند و من به شدت با این موضوع مشکل دارم که کتاب را رایگان عرضه کنیم و بعد هم آمارهای عجیب و غریب از تیراژ های کتاب بدهیم. مردم آگاه اند، لطفاً مردم را عاقل و بالغ ببینیم و اکنون عصر تفکر است، حتی کودکان ما مطالبه گر و پرسشگر هستند، به این مسئله احترام بگذاریم و وقتی آن ها سؤال می کنند، به آن ها جواب های منطقی بدهیم

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه این نسل پرسشگر فضای مجازی را چطور می توان با کتاب آشتی داد، گفت: ما برای هر نیاز نیازمند فضاهای متعددی هستیم و طی سال های گذشته از ظرفیت ها به درستی استفاده نکرده ایم. اکنون بچه های ما، بچه های فضای مجازی اند، آیا همان قدر که من از کتاب کاغذی لذت می برم و آن را ورق می زنم و با بوی آن زندگی می کنم و با بوی کتاب حاکم خوب می شود، نسل امروز هم همینطور است؟ پاسخ به این پرسش نشان می دهد که نیازها تغییر کرده است و باید از رسانه های گوناگون در حوزه کتاب استفاده کرد؛ چرا کتاب دیجیتال خوب را در اختیار جوانان و نوجوانان نمی گذاریم. به نظرم ترویج مساوی یادگیری است، من باید سبک های یادگیری مخاطبم را بشناسم، زیرا ممکن است مخاطبی علاقه مند به مسائل دیداری و دیگری شنوایی باشد. در حالی که به این ظرفیت ها توجه نمی شود و ناشران و نویسندگان و ... فضای مجازی را یک آسیب جدی برای کتاب می دانند. ما باید به تنوع و تکثر اعتقاد پیدا کنیم، یکپارچه دیدن و اعتقاد به یگانگی و یک شکل بودن کافی است.

برادران یادآور شد: بحث ترویج این است که علم را عمومی کند و این مسئله را می توان در همه حیطه ها مورد استفاده قرار داد. یعنی حتی اگر می خواهیم مطالعه را ترویج کنیم، این مطالعه باید در زندگی فردی و اجتماعی مورد استفاده باشد. اگر آدم ها بدانند کسی که مطالعه می کند و کسی که مطالعه نمی کند، تفاوت و فاصله هست، مطمئناً اعتماد به نفس بالاتری پیدا می کنند و حتماً زاویه نگاهش و افق دیدش باید وسیع تر باشد، کسی که مطالعه می کند حتماً باید تصمیمات درست تری بگیرد، ما چقدر این الگوها را نشان دادیم، خیلی وقت ها اگر دیده باشید اتفاقاً در ذهن ما این است کسی که اهل مطالعه هست، کلاهش پس معرکه است، چرا باید چنین نگاهی در جامعه ما باشد، منی که مطالعه می کنم، ساده اندیش هستم و وقتی این تفکرات توسعه پیدا می کند و سلامت فکر و بزرگ اندیشی، معادل سادگی و ساده لوحی تلقی می شود، به طور طبیعی از مطالعه فاصله می گیریم. بنابراین اولین گام این است که مطالعه مسئله ما بشود، دوم اینکه در این زمینه پژوهش و تحقیق کنیم که در جامعه ما براساس اقتضائات فرهنگی، اجتماعی و تاریخی مطالعه چه جایگاهی دارد و اقتضائات آن چیست.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن
مجید تیموری معتقد است؛ مسئولیت اجتماعی سازمان ها و ارگان ها نقش فراموش شده ای در تداوم طرح های فصلی کتاب است که باید بر روی آن تاکید شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶

مجید تیموری، مدیر کتابفروشی های زنجیره ای چشمه در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، هرگونه فعالیت جانبی که باعث تحرکی تازه ای در بازار کتاب شود را مایه خرسندی دانست و گفت: طرح های مختلفی که منجر به رونق مقطعی کتابفروشی های سراسر کشور می شود؛ اعم از طرح های عیدانه، تابستانه و پاییزه کتاب یا حتی طرح کتابگردی از طرف هر نهاد یا ارگانی که باشد، مورد قبول و حمایت فعالان حوزه نشر قرار می گیرد.

وی افزود: اما اجرایی شدن این طرح ها نیازمند چند نکته مهم است که می تواند به موفقیت بیشتر آن ها کمک کند؛ نخست اینکه برگزاری شان به برنامه بلند مدت و همه جانبه نیاز دارد.

راهکارهایی برای تقویت طرح های فصلی
تیموری با بیان اینکه داشتن مکانیسم تبلیغی مناسب، اولین نکته ضروری در اجرای این طرح ها است، عنوان کرد: می توان از همه ظرفیت های تبلیغی ارگان ها و نهادهای ذیربط مثل شهرداری ها، صدا و سیما، وزارت ارشاد و ... برای اطلاع رسانی لازم استفاده کرد. از سوی دیگر ساختن برنامه های جذاب و چالش برانگیز برای کتاب نیز ضرورتی است که نباید آن را نادیده گرفت.

وی یادآور شد: داشتن برنامه های مدون ارگان های ذی صلاح نیز نکته دیگری است که در اجرای طرح های ترویجی کتاب موثر است و در این زمینه ابتکار عمل ذی نفعان طرح برای معرفی و اطلاع رسانی بیشتر برای مشارکت درون سازمانی و برون سازمانی اجرایی طرح مثل مشارکت اتحادیه ها، خانه کتاب و کتابفروشی ها ضروری است.

تیموری داشتن برنامه برای سلبریتی ها را از دیگر اقدامات ضروری در این حوزه دانست و گفت: دعوت از حضور فعالان فرهنگی و هنری و مطبوعاتی و روزنامه نگارها برای معرفی و شرکت در کمپین های تبلیغاتی در فضای حقیقی و شبکه های مجازی و غیره تجربه خوبی است که باید به آن تکیه کرد.

وی همچنین از تعامل مناسب با دانشگاه و مدارس به عنوان دیگر عامل اثرگذار در این بخش معرفی کرد و افزود: حضور پررنگ مدارس و دانشگاه های دولتی و خصوصی برای مشارکت بیشتر در این طرح ها و تشویق خانواده ها، دانش آموزان و دانشجویان در این طرح ها می تواند به اثرگذاری این طرح ها کمک کند.

مسئولیت اجتماعی سازمان ها و ارگان ها
تیموری همچنین درباره ضرورت داشتن سازوکار مناسب نظارتی در زمان اجرای این طرح ها توضیح داد: نظارت و بازبینی بر سهمیه بندی و سقف فروش کتاب در کتابفروشی های تهران و شهرستان ها، همچنین رایزنی برای ایجاد قوانین حمایتی و تعیین ضوابط اجرایی و گسترش طرح و افزایش میزان تخصیص یارانه از جمله نکاتی است که دست اندرکاران برگزارکننده باید آن را مدنظر داشته باشند.

وی با بیان اینکه توجه به مسئولیت اجتماعی سازمان ها و ارگان ها نقش فراموش شده ای است که باید بر روی آن تاکید شود، گفت: به نظر من مسله مهم دیگری که در این مقطع زمانی می توان به آن اشاره کرد، مسئولیت اجتماعی بخش دولتی و خصوصی است. من معتقد هستم که توسعه شهرت سازمانی ارگان ها رابطه مستقیمی با توسعه مسئولیت اجتماعی شرکت ها دارد.

تیموری افزود: توسعه خلاقیت و ایده ها در جامعه پیامدهای اجتماعی مناسبی خواهد داشت. این که سازمان ها علاوه بر پیامدهای اقتصادی، در پی ارائه تصویری فرهنگی و اجتماعی نیز از خود باشند به پویایی جامعه کمک شایانی کرده اند و طرح های فصلی و کتابی می تواند زمینه مساعدی برای فعالیت آن ها در این بخش به شمار آید.

وی از ایجاد فرایندی مناسب و سودآور برای تعامل بخش خصوصی به عنوان یکی دیگر از ملزومات تداوم طرح های حمایتی در بخش کتاب دانست و عنوان کرد: می توان با نگاه تشویقی، قانونی و دولتی به این موضوع نیز اشاره کرد که صاحبان سرمایه و بخش خصوصی باید ترغیب شوند تا به این امر خطیر توسعه فرهنگی بیشتر بپردازند.

به گفته تیموری، با این اقدام اگر سازوکار مناسبی در قوانین کسب وکار وجود داشته باشد که موجب تشویق و ترغیب فعالان بخش خصوصی شود، می تواند محرک خوبی برای حرکت و مشارکت آن ها باشد. به عنوان مثال؛ معافیت مالیاتی یا سایر طرح هایی که در این زمینه وجود دارد، موجب می شود تا بخش خصوصی برای مشارکت برانگیخته شود و نتیجه این است که در اجرای طرح ها نیز موفق تر خواهیم بود.

حذف نگاه های سلیقه ضرورت دارد
وی با بیان اینکه حذف نگاه سلیقه ای در ارگان ها و سازمان های ذی ربط می تواند در موفق بودن این طرح ها موثر باشد، گفت: گاهی اوقات مشاهده می کنیم این قوانین حمایتی در اداره ها و سایر نهادها اجرا می شود، ولی به واسطه نگاه عقیدتی، تاثیرگذاری مناسبی را دریافت نمی کنیم در حالی که هر نهادی باید به توسعه فرهنگی از منظر جامعه شناختی به مسأله بپردازد.

تیموری همچنین بر لزوم نظارت بر اجرای قوانین موجود تاکید کرد و یادآور شد: ناگفته پیداست گاهی قانون وجود دارد ولی فرهنگ سازی درخصوص اجرای قانون و کم اطلاعی از کمیت و کیفیت آن و ناآگاهی متولیان، منجر به عدم اجرای قوانین خوب می شود.

مدیر کتابفروشی های زنجیره ای چشمه در پایان عنوان کرد: باید به این نکته اشاره کنم که اجرای بد قوانین خوب که با عدم برنامه ریزی کلان و منسجم و دراز مدت و اعمال و اجرای سلیقه ای قوانین همراه است، باعث می شود قوانین خوب، اثربخشی مفید و لازم را نداشته باشد و به همین دلیل است که معتقدم سیاست گذاران فرهنگی در برنامه ریزی های خود باید به این موضوع دقت و توجه ویژه ای داشته باشند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
کسب و کار نیوز- ماه هاست که بازار کاغذ از مشکلات عدیده ای رنج می برد که کوچکترین نتیجه آن تعطیلی روزنامه ها و یا کم کردن صفحات آنهاست که منجر به تعدیل نیروی کار آنها شده و در نهایت بر تعداد بیکاران کشور افزوده است. کش و قوس های فراوان برای ترخیص هزاران تن کاغذ از گمرک ماه هاست وجود دارد و به رغم اخبار منتشر شده مبنی بر آمادگی ترخیص این کالا هنوز خبری در رابطه با قطعیت ترخیص وجود ندارد وهم چنان کاغذهای وارداتی در گمرکات کشور خاک می خورد. بیش از 20 هزار تن کاغذ مورد استفاده برای ناشران با وجود تامین ارز از سوی واردکنندگان در گمرک بدون ترخیص باقی مانده است. اقدامی که یک شک بزرگ برای بازار کتاب را در آینده نزدیک همراه دارد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

کسب و کار نیوز- ماه هاست که بازار کاغذ از مشکلات عدیده ای رنج می برد که کوچکترین نتیجه آن تعطیلی روزنامه ها و یا کم کردن صفحات آنهاست که منجر به تعدیل نیروی کار آنها شده و در نهایت بر تعداد بیکاران کشور افزوده است. کش و قوس های فراوان برای ترخیص هزاران تن کاغذ از گمرک ماه هاست وجود دارد و به رغم اخبار منتشر شده مبنی بر آمادگی ترخیص این کالا هنوز خبری در رابطه با قطعیت ترخیص وجود ندارد وهم چنان کاغذهای وارداتی در گمرکات کشور خاک می خورد. بیش از 20 هزار تن کاغذ مورد استفاده برای ناشران با وجود تامین ارز از سوی واردکنندگان در گمرک بدون ترخیص باقی مانده است. اقدامی که یک شک بزرگ برای بازار کتاب را در آینده نزدیک همراه دارد.

لینک خبر :‌ روزنامه کسب و کار

یاسر نوروزی | سه روز بیشتر از چاپ کتابم نگذشته بود که به من خبر دادند کتابت را سوزاندند! فقط می توانم بگویم که شوک عجیبی به من وارد شد و چنین اتفاقی اصلا برایم باورکردنی نبود. بعد دیدم که تصاویر آتش زدن کتاب را برایم فرستاده اند...
فرناز کامیار، مترجم کتاب ویرانه های زیبا این جمله ها را می گوید و ادامه می دهد: صحنه ها فوق العاده ناراحت کننده بود. دائم با خودم می گفتم من که اصلا با کسی مشکلی ندارم، چرا باید کسی یا گروهی چنین کارهایی را با کتابم بکنند؟ اصلاً چطور می توانستند کتابی 480صفحه ای را در عرض سه روز بخوانند و به این نتیجه برسند که کتاب خوبی نیست یا ترجمه آن ایراد دارد؟ استوری ها و نوشته هایشان هم پر از فحاشی بود. همین حالا که می گویم تنم می لرزد. اصلا شرم دارم بعضی نوشته ها را بگویم. شما به من بگویید نقد یک کتاب یعنی این؟! من هشت ماه برای این کتاب زحمت کشیدم و می دیدم که فردی درحال آتش زدن آن است. چهره این فرد که فندک زیر کتاب می گیرد و آن را آتش می زند مشخص نیست، اما آهنگی شاد گذاشته و درحال سوزاندن بود.
هم زمان تصاویر آتش زدن کتاب را می بینم؛ آهنگی در پس زمینه درحال پخش است و فندک شعله ور سمت کتاب می آید. ملودی شش و هشت درواقع قرار است فضایی تمسخرآمیز را به بیننده القا کند. لحظه ای بعد به تدریج برگ های کتاب ویرانه های زیبا سیاه می شوند و گُر می گیرند. این رمان نوشته جس والتر در نمایشگاه کتاب امسال از سوی انتشارات کوله پشتی منتشر و چند روز بعد در یکی از صفحات شبکه های اجتماعی، به دست فرد یا گروهی سوزانده شد؛ اقدامی که پیشتر دست اندرکاران این اتفاق تلخ این طور توجیه کرده بودند که ترجمه کتاب، کیفیت لازم را ندارد و به همین دلیل باید سوزانده شود!
حرمت کتاب را شکستند
ماجرا البته به همین جا ختم نشد و رسید به پاره کردن کتابی دیگر و پاک کردن سرویس بهداشتی با کاغذهای آن! مژگان رنجبر، مترجم کتاب نسیمی که بر ستاره ای وزید می گوید: یک ماه بیشتر از چاپ کتابم نگذشته بود که ناگهان دیدم به بدترین وجه ممکن شروع به تخریب کتاب کرده اند؛ نظرسنجی های توهین آمیز و کامنت های زشت. بعد هم تصویری برایم فرستادند که در آن فردی کتاب را برده سمت دستشویی، ورق هایش را پاره می کند و با کاغذهای کتاب، لبه های توالت را پاک می کند. آهنگی هم گذاشته بود و همراه آن آهنگ، کاغذهای کتاب را پاره و مچاله می کرد و با کاغذهای آن، سطل آشغالش را تمیز می کرد. اصلا فرض بگیرید که کتاب من ایرادهایی هم در ترجمه داشته؛ شما باید با یک کتاب چنین کاری کنید؟ اصلاً جدا از توهینی که به بنده شده، فرد یا گروهی که این رفتارها را در پیش گرفته اند، حرمت کتاب را شکسته و به ساحت کتاب توهین کرده اند. هیچ کجا چنین چیزی ندیده بودم. قبل از اینها در حوزه نقد من حتی گاهی حرف های تند دیده بودم، اما چنین کاری را هرگز ندیده بودم.
تصاویر توهین آمیزی که خانم مژگان رنجبر درباره آنها حرف می زند، به کتاب نسیمی که بر ستاره ای وزید نوشته جونگ میونگ لی برمی گردد؛ رمانی که از سوی انتشارات نون منتشر شده. از ترجمه های خانم رنجبر، پیشتر رمان حال و هوای عجیب در توکیو نوشته هیرومی کاواکامی را خوانده و زبان فارسی آن را روان و خوش خوان دیده بودم. با این حال اینکه چرا شخص یا اشخاصی به چنین رفتارهایی رو آورده اند، همچنان جای پرسش دارد. مژگان رنجبر در ادامه صحبت هایش می گوید: قبل از من چهار نفر دیگر هم شکایت کرده بودند. خط افراد را هم پلیس فتا شناسایی کرد و درحال حاضر می دانم 6شکایت دیگر هم تنظیم شده است.
چنین رفتاری سابقه ندارد
اباذر رضانیا، مدیر انتشارات کوله پشتی چنین رفتاری را در حوزه کتاب بی سابقه می داند. او دراین باره می گوید: من خودم از قربانیان این رفتار هستم. اول دیدم که گروهی شروع کرده اند به ایجاد موجی علیه کتاب های انتشارات ما. واکنش نشان دادیم و اعتراض کردیم ولی فایده ای نداشت و دیدیم همچنان به تخریب شان ادامه می دهند. برای همین فکر کردیم شاید کار درست این باشد که محل ندهیم. وقتی بی محلی کردیم به تدریج حمله اینها علیه نشر ما کمتر شد. هرچند همچنان دست از تخریب بعضی مترجمانی که با ما کار کرده بودند، برنمی داشتند و به رفتارشان ادامه می دادند. برای همین هم عده ای از مترجمان و نویسندگان از طریق پلیس فتا وارد عمل شدند و تا جایی که می دانم به اطلاعات خوبی هم درباره این گروه رسیدند. با این حال این رفتارها همچنان برایم عجیب است. چون خودم تا به حال اصلا چنین اتفاقاتی در حوزه کتاب ندیده بودم. اصلا چنین رفتارهایی سابقه نداشته. حرف من این است که هیچ کس نمی تواند نقد سالم و غیرمخرب را مذموم بداند، ولی کاری که اینها کرده اند، نقد نیست؛ فقط و فقط تخریب است. الان یکی دو سال است که شروع کرده اند. اوایل نوشته هایشان نسبتا قابل تحمل بود، اما از یک جایی به بعد شروع کردند به جریان سازی. اگر از مترجم یا ناشری بدشان می آمد، رها نمی کردند. حتی باشگاه کتاب خوانی هم ساخته اند که آنجا خط مشی شان را مشخص می کنند و مثلا می گویند نوبت کتاب فلانی است. بعد هم شروع می کنند به تخریب و اتفاقاتی که احتمالا تصاویر آن را دیده اید.
سکوت جایز نیست
ماجرایی که درباره آن می نویسم هنوز رسانه ای نشده است، اما تصاویری که شرحش را آوردیم بین بعضی مترجمان و نویسندگان دست به دست می شود. به نظر می رسد بخشی از جامعه ادبی مصلحت را در سکوت دیده اند تا گروهی که چنین رفتارهایی را با توجیه نقد و عمل نقادانه در پیش گرفته اند، شهرتی کاذب پیدا نکنند. با این حال لیلی بخشی، نویسنده رمان که هنوز من نبودم از آخرین تصمیم مترجمان و نویسندگانی درباره این اتفاقات می گوید: فرد یا افراد پشت این ماجرا، درباره کتاب های من اظهارنظری نکرده اند، اما کار که به کتاب سوزی رسید، دیگر قابل تحمل نبود. هم زمان زشت ترین و وقیح ترین واژه ها را هم با توجیه نقد، به مترجمان و نویسنده ها نسبت می دادند. برای همین احساس کردم دیگر نباید سکوت کرد. چون بحث، بحث کتاب من و کتاب دیگری نیست. مسأله، توهین به کتاب است. ضمن اینکه برداشتم این بود این گروه به قیمت دیده شدن خودشان درحال تحقیر عده ای دیگر هستند. در کنار اینها، با آبروی چندین مترجم و نویسنده بازی کردند، باعث شدند چند نفر شغل شان را از دست بدهند، با فاش کردن اسکرین شات های غیرواقعی، مترجمان را در مقابل ناشران قرار دادند و میانه شان را به هم زدند. ضمن اینکه رفته رفته آسیب به کتاب های مختلف هم بیشتر می شد و گاهی طرفداری هایی می شد از بعضی کتاب ها که می توان آن را نوعی باندبازی دانست.
درواقع دنبال این بودند که کتاب های خودشان بیشتر به فروش برسد. برای همین چند ماه پیش که ماجرا به اوجش رسید، لازم دیدم در کنار دوستانم اقداماتی قانونی علیه شان انجام بدهیم. شکایت و پیگیری کردیم و به موازات پیش رفتن ماجرا در دادسرا، لازم دیدیم که استشهادی هم جمع کنیم. این استشهاد در 4 صفحه تنظیم شد و به امضای 15 نفر، اعم از نویسنده و ناشر و مترجم رسید. برای نخستین بار هم از طریق روزنامه شما اعلام می کنم که چند روز پیش این استشهاد به دبیرخانه وزارت ارشاد تحویل داده شد. البته پیش تر با معاونت وزارت ارشاد و مسئول کمیته کتاب هم صحبت کرده بودیم. همزمان درخواست دیدار حضوری هم با وزیر داشتیم که هنوز انجام نشده است. ضمن اینکه سی دی مربوط به تصاویر کتاب سوزی و اتفاقات دیگر را هم پیوست کردیم. تمام اینها در حال حاضر تحویل دفتر وزیر فرهنگ و ارشاد داده شده است و حالا هم تصمیم گرفته ایم سکوت نکنیم؛ چون فکر می کنیم هر کس با هر قدرتی که دارد باید جلوی این ماجرا بایستد. تصورش را بکنید در شرایطی که کشور ما دارد، فیلم این آتش سوزی های کتاب در سطح گسترده در فضای مجازی پخش شود؛ می دانید چه اتفاق بدی را می تواند در وجهه بین المللی برای ما رقم بزند؟ برای همین هم از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد پیگیر هستیم و امیدواریم سریع تر به این موضوع رسیدگی شود.
از کجا الگو گرفته ایم؟
یادداشت های نقادانه درباره کتاب های مختلف در همه جای دنیا مرسوم است. نشریات متعددی را هم در این زمینه می شود مثال زد که منحصرا به کتاب و کتاب خوانی می پردازند و دنبال کنندگان فراوانی هم دارند؛ به ویژه در رسانه های مجازی که حالا رونق بیشتری گرفته اند و خوانندگان بیشتری هم دارند. به عنوان مثال یکی از مهم ترین نشریاتی که در این زمینه فعالیت می کند، ماهنامه لیر فرانسه است. این نشریه کارشناسانی دارد که درباره کتاب های مختلف یادداشت و ریویو(review) می نویسند و به آنها امتیاز می دهند. امتیازها از ستاره ای توخالی شروع می شود و تا پنج ستاره قرمز ادامه دارد. ستاره توخالی به این معناست که منتقد اصلا کتاب را نپسندیده و پنج ستاره نیز طبیعتا حاوی این پیام است که کتاب مربوط توانسته بیشترین توجه منتقد را به خود جلب کند. نکته جالب اینجاست همان قدر که منتقدان اندکی ممکن است کتابی را شایسته ستاره توخالی و تهی بدانند، به همان میزان هم به ندرت پیش می آید پنج ستاره توپر قرمز نصیب کتابی شود؛ اما در عین حال اگر کتابی کمترین امتیاز را هم بگیرد، هیچ حرف درشت و ناسزایی خطاب به نویسنده یا مترجمش نوشته نمی شود. تازه ترین نمونه هم کتاب املی نوتوم، نویسنده فرانسوی زبان بلژیکی است که چندین اثرش هم به فارسی ترجمه شده است؛ کتاب جدید او را در حکم پدیده ای در بازار کتاب فرانسه قلمداد می کنند اما اگر یادداشت های منتقدان درباره این کتاب را بخوانید، گاهی هم تلاش بر این است که با دلایل قانع کننده به ضعف های رمان نیز اشاره شود. همزمان می توانید به کامنت های علاقه مندان کتاب در وب سایت های مشهوری نظیر آمازون و گودریدز هم رجوع کنید. در این سایت ها خوانندگان به کتاب های مختلف امتیاز و درباره آنها نظر می دهند؛ حتی پای آثاری که کمترین نمره را دریافت کرده اند، کامنتی مبنی بر دشنام نویسی یا ناسزاگویی نمی بینید. البته مواردی وجود دارد که خواننده از خرید یا مطالعه کتاب ابراز پشیمانی کرده و حتی افسوس خورده که پولش به هدر رفته است اما تسویه حساب شخصی، به کاربردن کلمات رکیک، فحاشی یا غیره غالبا در نوشته های خوانندگان راهی ندارد؛ چه رسد به تصاویر کتاب سوزی که اگر به آن اشاره کنید، گمان می کنند درباره قرون وسطی حرف می زنید!
حکم قانونی توهین به کتاب
این پرسش ممکن است برای خوانندگان این گزارش پیش بیاید که دادگاه ممکن است چه برخوردی با رفتارهایی نظیر کتاب سوزی، پاره کردن کتاب، تمیزکردن سرویس بهداشتی با کتاب و اتفاقات تلخ این چنینی داشته باشد. برای همین سراغ علیرضا دقیقی، وکیل و حقوقدان رفتیم تا نظر او را نیز در این باره بپرسیم: در حیطه نقد ما باید هم مبانی مثبت پژوهش و هم مباحث منفی را در نظر بگیریم؛ یعنی موضوع مورد نقد را در دو کفه بگذاریم و ارزیابی کنیم. کسانی بدون اینکه در قالب صحیح نقد و نقادی بخواهند موضوعی را نقد کنند، از طرف شنونده مورد وثوق قرار نمی گیرند؛ اما نکته مهم اینجاست که گاهی در جامعه افرادی از سر لجبازی به واکنش هایی که شما اشاره کردید رو می آورند. آن هم عموما زمانی است که خودشان به نحو صحیحی مورد نقد قرار نگرفته اند و نقدهایشان مورد پذیرش نبوده است. به این ترتیب به واکنش های نامناسبی هم رو می آورند؛ یعنی این نوع واکنش ها را باید در قالب نوعی مکانیزم روانی و اجتماعی بررسی کرد. درواقع فرد با این رفتار نامناسب می خواهد بگوید من زمانی که درست نقد می کردم، افرادی نیامدند تا از من حمایت کنند و بنابراین ناخودآگاه به سمت تخلیه درونی می رود. این بحث از منظر روانشناختی بود. اما از منظر قانونی بیایید ببینیم این واکنش ها در جامعه آیا توهین تلقی می شود؟ این موضوع برای تشخیص نیاز به هیأت منصفه دارد؛ چون قطعا اگر یک قاضی بخواهد ارزیابی کند، ممکن است از نظر او توهین تلقی بشود یا نشود. درواقع باید موضع گیری کند که ممکن است در این موضع گیری از انصاف خارج شود. بنابراین اگر هیأت منصفه تشخیص بدهد عمل فرد توهین است به مثابه توهین تلقی خواهد شد. البته این موضوع در قانون پیش بینی نشده اما درباره پاره کردن، سوزاندن و در چاه و توالت انداختن یک کتاب باید گفت من فکر نمی کنم کثیری از مردم این را بپذیرند.
ماجرا ادامه دارد
تلفن را که قطع می کنم دوباره تصاویر کاغذهای مچاله را می بینم؛ فردی برگه های کتاب را پاره می کند و شروع می کند به تمیزکاری سرویس بهداشتی؛ صحنه هایی مشمئزکننده و توهین آمیز که فارغ از متکلم، توهین به ساحت کلام و کلمه است. مردم چنین چیزی را می پذیرند؟ فرناز کامیار، یکی از کسانی که کتابش سوخت و از تصاویر این کتاب سوزی های اخیر به شدت آزار دیده، می گوید: من حرفم این است خانم محترم، آقای محترم، گروهی که این نوع رفتارها را پیش گرفته اید، من که شما را نمی شناسم، ولی می گویم مگر می شود کتابی صددرصد بدون ایراد منتشر شده باشد؟ اگر ایرادی در ترجمه دارید، ایراد بگیرید. هیچ مشکلی هم با نقد ندارم؛ با ذکر نمونه ها بیاورید که بنده لحن نویسنده را در فلان بخش مراعات نکرده ام؛ مثلا جس والتر، کاراکتری در رمانش دارد که ایتالیایی است و انگلیسی را به شکل دست و پاشکسته صحبت می کند. درواقع نویسنده تعمدا برای این کاراکتر چنین لحنی در نظر گرفته است. حالا من اگر لحن این کاراکتر را رعایت نکرده بودم و جملاتش را سالم ترجمه کرده بودم، می توانستید ایراد بگیرید؛ چرا به این شکل ایراد نگرفتند؟ چون متوجه شدم که بحث اصلا بحث نقد نیست. برای همین رفتم دادسرا شکایت کردم. مترجمان دیگری هم بودند که با من همراه شدند. پلیس فتا هم پیج را پیدا کرد و هویت افراد فاش شد. در ادامه هم روند قانونی را طی می کنیم اما متأسفانه این فرد یا افراد هنوز در شبکه های اجتماعی فعال هستند و به رفتارهای شان ادامه می دهند.

لینک خبر :‌ روزنامه شهروند
سینماپرس: داود بیدل کارگردان سینما و تلویزیون همزمان با معرفی هیأت انتخاب سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر گفت: جشنواره فیلم فجر بر اساس ایدئولوژی انقلاب اسلامی شکل گرفته و فیلم های حاضر در آن هم باید بر اساس این ایدئولوژی گزینش شوند و اگر اعضای هیأت انتخاب مانند چندسال اخیر برخلاف این رویکرد ارزشمند و مهم مبادرت به انتخاب آثار نمایند در حق جشنواره و انقلاب جفا کرده اند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶

کارگردان فیلم سینمایی روزگاری عشق و خیانت در گفتگو با خبرنگار سینماپرس افزود: هر جشنواره ای استراتژی خاص خود را دارد و همه سال باید سیاست ها و استراتژی هایش را به صورت شفاف بیان کند اما متأسفانه جشنواره فیلم فجر که مهمترین جشنواره سینمایی ایران اسلامی است مدت ها است در مورد سیاست ها و استراتژی هایش صحبتی نمی کند و اهداف این جشنواره به صورت شفاف و روشن توسط مسئولان سازمان سینمایی و دست اندرکاران برگزاری اش بیان نمی شود.

وی ادامه داد: شاید به همین علت است که هر کس هر فیلمی با هر ژانر و موضوعی می سازد درخواست شرکت در این جشنواره را می دهد. در واقع می توان بر این امر صحه گذاشت که فقدان استراتژی شفاف و روشن در خصوص جشنواره فیلم فجر باعث شده تا حتی مبتذل سازان و سیاه سازان و سخیف سازان هم خواهان حضور در جشنواره باشند.

بیدل خاطرنشان کرد: مشخص است که وقتی در جشنواره استراتژی نباشد، هیأت انتخاب هم استراتژی ندارد، هیأت داوری هم استراتژی اش مشخص نیست. بنده معتقدم امروزه بیش از هر زمان دیگری جشنواره فیلم فجر نیازمند یک بازتعریف است؛ باید روشن شود که آیا این یک جشنواره خنثی است که قرار است همه آثار سینمای ملی را صرفاً با نگاه تکنیکی نمایش دهد یا اینکه دنبال دستیابی به اهداف و آرمان های انقلابی است؟

این سینماگر متذکر شد: پر واضح است که جشنواره فیلم فجر بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی با نگاه و ایدئولوژی انقلابی از دل این مهم شکل گرفته و امروز اگر هدف و استراتژی اش را گم کرده است به دلیل حضور مدیرانی است که آن را به بیراهه کشانده اند.

کارگردان سریال تلویزیونی در قصه ها زندگی می کنند تأکید کرد: این مایه تأسف است که ما هنوز بعد از گذشت 38 سال از برگزاری این رویداد سینمایی نتوانسته ایم رویکرد و اهداف جشنواره را حتی برای سینماگران خودمان درست تبیین و ترسیم کنیم. این در حالی است که همه جشنواره های معتبر دنیا می دانند حتی برای 10 سال بعدشان چه نگاه و سیاستی دارند و سیاست های خود را رسماً اعلام می کنند و هیچ وقت امکان نداشته برخلاف سیاست های شان گام بردارند.

بیدل با بیان اینکه فقدان استراتژی شفاف در جشنواره فیلم فجر باعث وفور فیلم های سیاه، تلخ و ناامید کننده در این رویداد سینمایی می شود اظهار داشت: اگر کمی درایت و تدبیر در میان مسئولان سینمایی و دست اندرکاران جشنواره وجود داشت اجازه نمی دانند فیلم های ضعیف چه از نظر تکنیکی و چه از منظر محتوایی به این جشنواره وارد شود و آبروی سینمای ایران با نمایش این فیلم ها برود.

لینک خبر :‌ سینما پرس
سینما جریان | مسعود نجفی مدیر روابط عمومی سی و هشتمین جشنواره ملی فیلم فجر تاکید کرد زمان ثبت نام برای دریافت کارت جشنواره تمدید نمی شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶ سایت های دیگر : سینما خانه سلام نو

وی با تاکید بر اینکه سامانه ثبت نام برای دریافت کارت کاخ جشنواره ساعت 24 روز شنبه اول دی ماه بسته خواهد شد، گفت: این زمان قطعا تمدید نخواهد شد و امیدوارم همه اصحاب رسانه اعم از رسانه های مکتوب، دیداری، شنیداری و اینترنتی و همچنین اعضای انجمن منتقدانِ متقاضی کارت سینمای رسانه در زمان باقیمانده طبق آیین نامه اعلام شده تقاضای خود را ثبت کنند.

وی سپس با بیان اینکه اولویت تخصیص کارت به رسانه بر اساس ترتیب اسامی مندرج در نامه معرفی رسانه است، تاکید کرد: طبق بند 7 آیین نامه صدور کارت جشنواره به معرفی شدگان هر رسانه، بر اساس سهمیه در نظر گرفته شده و سابقه حرفه ای به ترتیب اولویت مندرج در نامه، کارت خبرنگاری، عکاسی، تصویربرداری و عوامل فنی تعلق می گیرد و اصلاح بعدی اولویت ها پذیرفته نخواهد شد لذا دقت شود اسامی به ترتیب اولویت قید شود و موارد حذفی از انتهای لیست بدون چک کردن مجدد خواهد بود.

مدیر روابط عمومی جشنواره ملی فیلم فجر درباره اضافه شدن دو گزینه پردیس ملت و سالن میلاد به مراحل ثبت نام نیز اظهار کرد: با توجه به درخواست اهالی رسانه، آقای ابراهیم داروغه زاده دبیر جشنواره خواستند این نظرسنجی انجام شود و در نهایت طبق اطلاعیه روابط عمومی، با توجه به آرای خبرنگاران و منتقدان حائز شرایط دریافت کارت ، یک گزینه نهایی خواهد شد.

نجفی در پایان بار دیگر بر مطالعه دقیق آیین نامه ثبت نام توسط متقاضیان کارت رسانه تاکید کرد و گفت: برای ایجاد فضایی مناسب برای فعالیت اصحاب رسانه و منتقدان در جشنواره سی و هشتم، همه بندهای این آیین نامه را بدون استثنا اجرا خواهیم کرد و به روال سال گذشته، اسامی متقاضیان و دریافت کنندگان کارت سینمای رسانه و علت تایید نشدن افرادی را که موفق به دریافت کارت نمی شوند منتشر خواهیم کرد.

بر اساس این گزارش، ثبت نام اهالی رسانه و منتقدان متقاضی کارت جشنواره فیلم فجر فقط تا ساعت 24 روز شنبه اول دی ماه در سامانه جشنواره ادامه دارد.

لینک خبر :‌ سینما جریان
بیژن بنفشه خواه در گفتگویی در رابطه با وضعیت مالی هنرمندان و مبحث معافیت مالیاتی آنها می گوید: تعداد بازیگرانی که 400 و 500 میلیون تومان به بالا می گیرند و یا درصدی از فروش دریافت می کنند انگشت شمار است. بنفشه خواه اظهار داشت: از سوی دیگر برخی از تهیه کننده ها برای فرار از مالیات و یا پولشویی وارد سینما می شوند و فیلم می سازند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶

به گزارش راهبرد معاصر؛ اعطای معافیت مالی به هنرمندان این روزها در صدر اخبار فرهنگی کشور قرار گرفته است. خبر اما از نامه وزیر ارشاد به اعضای کابینه دولت شروع شد. سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پی قوت گرفتن حذف معافیت مالیاتی اهالی فرهنگ، رسانه و هنر، در نامه ای به معاون اول رئیس جمهور، رئیس دفتر رئیس جمهور و وزیر امور اقتصادی و دارایی، خواستار بازنگری در این تصمیم شد.

بنفشه خواه سال هاست در عرصه سریال های طنز فعالیت دارد و در مجموعه های مختلفی هم با سروش صحت همکاری داشته است. این بار اما در سه گانه لیسانسه ها بازی و توانمندی هایش بیشتر به چشم آمد و حتی خودش می گوید مردم او را که می بینند دست هایشان را مثل نقش دکتر مهاجر بالا می آورند و می گویند سپاس. شاد و پیروز باشید و تکیه کلام او را در این سریال به کار می برند.

بنده دکتر محمود مهاجر هستم مدرس کلاس های موفقیت در 15 جلسه که به خاطر شرایط اقتصادی فعلی در هفت جلسه با همان کیفیت ارائه می شود با نصف مبلغ این دیالوگ معروف بیژن بنفشه خواه در نقش دکتر مهاجر استاد موفقیت سریال فوق لیسانسه ها بود که هر بار با لبخندی ژکوند و انگشتانی به هم تکیه داده، برای معرفی خودش آن را بیان می کرد.

بنفشه خواه که کمتر هم اهل گفتگوهای صریح درباره فعالیت های تلویزیونی خود است، در این گفتگو که پس از پایان پخش فوق لیسانسه ها انجام شد، فراتر از بازی خود در این مجموعه حرف زد و درباره موضوعاتی چون جای خالی امثال رضا عطاران و مهران مدیری در حوزه سریال سازی طنز، درآمد هنرمندان و حواشی مربوط به معافیت مالیاتی، تجربه بازی در نقش های جدی و حتی منع تلویزیون از حضورش در یک نقش روحانی سخن گفت.

مشروح این گفتگو را در زیر می خوانید:

این چند وقت در مجموعه های مختلفی حضور داشتید اما شاید هیچ کدام به اندازه نقش دکتر مهاجر در فوق لیسانسه ها دیده نشد، این کاراکتر چه جذابیت هایی برای خود شما داشت؟

بزرگ ترین مشکل ما در مجموعه های طنز فیلمنامه است، چون نویسنده خوب کم داریم و از بین این ها کارهایی که به ما پیشنهاد می شود کم هستند. کارهایی که از لحاظ مالی به توافق برسیم یا شرایط کار به گونه ای باشد که سر کار برویم و حضور در سریال هایی مثل فوق لیسانسه ها یک اتفاق خوب است.

در این سریال نه تنها شخصیت دکتر مهاجر بلکه کل شخصیت های اصلی درآمده بود و بازیگرها می دانستند کاراکتر در هر موقعیتی چه واکنشی دارد. ناراحتی و عصبانیت آن ها و تمام خصوصیات فردی یک نفر با اطرافیان پرداخت شده بود. ارتباط شخصیت ها و خود کاراکترها به تدریج کامل و ملموس تر شدند با اینکه فوق لیسانسه ها نوعی فانتزی داشت که شاید همه آن را نپسندند اما خروجی خوبی را برای سریال رقم زد.

* فانتزی های سروش صحت هم به گونه ای است که بیشتر خودش می تواند آن ها را کارگردانی کند...

متن فیلمنامه های کمدی خیلی مهم است، ایمان صفایی که یار غار سروش است و با هم متن ها را می نویسند و خوشبختانه خود سروش هم کارگردانی می کند و این یک امتیاز است که نویسنده و کارگردان یک نفر باشد. سروش در کارگردانی بسیار وسواس دارد و به طور مثال خاطرم هست من یک بار دیالوگی را تا 20 بار ادا می کردم و سروش می گفت آکسان اشتباه است تا اینکه درآمد، او حتی به جزییات حرکات دست من حساس بود.

* این جزئیات مثل نوع حرکت ها به خودتان تعلق داشت یا در فیلمنامه نوشته شده بود؟

درباره خیلی از جزئیات حرف می زدیم و پیشنهاد می دادیم. هوتن شکیبا البته بیشتر از همه روی برخی از جزئیات حساسیت داشت. مثلا می گفت مارک آستین کتش را نکنند و یا حتی اگر کتش مارک ندارد، برایش بدوزند و یا جوراب سفید از ایده های خودش بود. من هم ایده هایی داشتم ولی به شدت هوتن نبود. پیشنهادهای زیادی می دادم خیلی ها رد می شد خیلی ها هم قبول می شد. بیشتر جزئیات هم جزو کاراکترم بود و خود سروش معتقد بود باید لبخند داشته باشم و این کاراکتر باید با لبخند سر ببرد.

* سروش صحت پیشنهادپذیر است؟

خیلی. برخوردش به گونه ای است که با او راحت هستید. مثلاً اگر 10 ایده بدهید و نپذیرد باز هم برخوردش به شکلی است که پیشنهاد یازدهم را هم می دهید، چون ارتباطش با بازیگران خیلی خوب است.

* دکتر مهاجر مدلی از استادان موفقیت است که البته بیشتر مدل کلاهبردار این افراد است. چقدر این آدم ها را دنبال می کردید؟

من جسته و گریخته این افراد را در ویدئوهایی دیده بودم. این کاراکتر جزو یکی از بهترین نقش های من است که به دل مردم نشست. دکتر مهاجر آدمی کلاهبردار است چون همش دروغ می گوید و از طریق آموزش موفقیت، کاسبی راه انداخته است. هم در جامعه ما هست و هم آن طرف آب هستند و از طریق ماهواره با مردم صحبت می کنند کسانی که به حرف هایشان اعتقاد ندارند اما تلفنی با مردم صحبت می کنند، مشاوره می دهند و کلی پول می گیرند.

بازخورد مردم نسبت به این نقش چه بود؟

(می خندد) مرا که می بینند با حالت دست های به هم چسبیده می گویند سپاس، شاد و پیروز باشید...!

* به نظر می رسد متن فیلمنامه های طنز از همان اول مشخص می کند که کار موفقی می شود یا خیر...

برخی از فیلمنامه ها را تا حدی می توانم بگویم خوب است یا نه. مثلاً برای سه فصل لیسانسه ها وقتی فیلمنامه می رسید برای بازی سکانس هایمان عطش بازیگری داشتیم و حتی موقع خواندن لبخند روی لب می آمد.

خیلی از فیلمنامه ها هم هست که پنج صفحه اول را می خوانید فکر می کنید وقت تان را تلف کرده اید. مخصوصاً در فیلمنامه کمدی، کمی این طرف یا آن طرف تر باشد مخاطب کار را پس می زند. به نظرم در یک کار کمدی تهیه کننده، کارگردان، بازیگر، عوامل و... همه مهم هستند. حتی شانس هم اهمیت دارد...

* این قدر مهم است واقعاً؟

بله شانس خیلی می تواند تعیین کننده باشد.

* از این نظر پس کارهای طنز ریسک می طلبد؟

بله ریسک دارد، ولی در کل سروش یک حسن دارد که همه کارهایش جذاب است. کار بد نمی سازد. من کلا در همه کارهای سروش بوده ام و به او اطمینان کامل دارم، فیلمنامه را نخوانده با او قرارداد امضا می کنم.

برخی دوست داشتند فوق لیسانسه ها قصه بیشتری می داشت یا حتی فاصله گذاری ها و پیام های مستقیم سریال به نظر نسبت به قبل جذابیت کمتری داشت و...

بله برخی می گفتند که دوست داشتند سریال قصه بیشتری داشته باشد. به هر حال این هم مدلی است. سریال های مختلفی ساخته می شود و این هم یک نوعش است. البته شاید این جمله که سریال های زیادی ساخته می شود، دیگر اکنون کاربرد نداشته باشد. به هر حال سریال طنز کم داریم. من خودم در میان مجموعه های طنز پایتخت و نون.خ را دوست دارم. برای فصل اول و دوم نون.خ هم به من پیشنهاد شد ولی متاسفانه برای هیچ کدام نتوانستم بروم.

* کم شدن سریال های طنز برای شما به عنوان بازیگر این مجموعه چقدر اهمیت دارد؟

خیلی بد است. مردم نیاز دارند ساعت هایی بخندند شاد شوند و سرگرم شوند. سال به سال دارد بدتر می شود و تلویزیون چندان کمدی نمی سازد، برخی از کمدی سازان را هم خودشان فراری دادند مثل رضا عطاران یا مهران مدیری به جای اینکه سریال بسازد دورهمی را تولید می کند. حیف نیست؟ مدیری باید سریال بسازد.

* حضور این کارگردانان چقدر برای بازیگران تضمین برای یک کار خوب و حرفه ای است؟

مدیری و عطاران یا حتی سعید آقاخانی کارگردانانی هستند که مثل سروش صحت می توانید بدون فیلمنامه با آن ها قرارداد ببندید، من اگر در سینما کار کنم و زندگی ام از لحاظ معیشتی بچرخد در تلویزیون کار نمی کنم. چون اوضاعش خیلی خراب است همه بازیگران سریال ها از تلویزیون طلب دارند. من خودم بابت دو سریال هنوز طلب دارم.

* و این برخلاف تصوری است که برخی فکر می کنند همه بازیگران وضعشان خوب است و پول زیاد هم می گیرند!

اکنون موجی به عنوان ضدسلبریتی در تلویزیون راه افتاده که به برخی هنرمندان خائن هم می گویند و نمی دانم قضیه چیست! یا قضیه مالیات به راه افتاده و کسانی که درباره مالیات هنرمندان حرف می زنند، به این فکر نمی کنند که ما فقط حدود 20 سوپراستار سینما داریم که دستمزدهای بالا می گیرند، باقی مثل کارگرها حقوق و دستمزد دریافت می کنند.

شاید حتی برخی از راننده ها در پروژه های سینمایی و تلویزیونی ماهی سه یا چهار میلیون تومان می گیرند. تعداد بازیگرانی که 400 و 500 میلیون تومان به بالا می گیرند و یا درصدی از فروش دریافت می کنند انگشت شمار است. حتی باید بازیگری را که یک سال است در خانه بیکار است را هم به حساب بیاورند، خود من معمولاً سرکار هستم ولی بازیگری که چند سال است نه در تلویزیون است نه در سینما باید در این مباحث نظر گرفته شود. حتی برخی از این بازیگران هم کارهای تجاری دیگری دارند و یا برخی از تهیه کننده ها می خواهند از مالیات فرار یا پول شویی کنند و وارد سینما می شوند و فیلم می سازند که مالیات ندهند و بیشتر باید جلوی همین افراد را گرفت.

* فکر می کنم تلویزیون زمانی مالیات کسر می کرد...

بله خود من با جنگ 39 در سال 72 بازیگری را شروع کردم دقیقاً ماهی 20 هزار تومان حقوقم بود که تلویزیون در جا پنج درصد مالیات کم می کرد و می شد 19 هزار تومان و بعد از آن سال ها قانون گذاشتند هنرمندان به خاطر وضع فلاکت بارشان مالیات ندهند، چون همه بازیگران که 200 میلیون به بالا نیستند.

البته عده ای می گویند برخی از تهیه کننده های تلویزیون از بازیگران جدید پول هم می گیرند و به این ترتیب وارد این حرفه می شوند.

خب وقتی تلویزیون پول نمی دهد چنین راه هایی باز می شود ،چون تهیه کننده راهی ندارد. اگر سریال های دهه 60 و 70 را ببینید، همه حرفه ای هستند و چند درصد بازیگران جوان و چهره های جدید هستند. الان برعکس شده است چون برای تهیه کننده نمی صرفد. بازیگر حرفه ای بیاورد باید ماهی 70 میلیون پول بدهد پس کسی را می آورد که از او پول هم بگیرد.

اگر من پول می گیرم برای حضور در یک برنامه تلویزیونی، برای 26 سال و یک شب است و فقط هم در سال یکی دو برنامه می روم. 26 سال کار کردم موهایم را در این کار سفید کردم

این باعث نمی شود که اعتبار تلویزیون زیر سوال برود؟

مشخص است این همه خود تلویزیون سلبریتی ها را می کوبد، مجری هایشان همه را با هم می کوبند و بعد برای مهمانی ها و جشن هایشان دست به دامن همین سلبریتی ها می شوند، بعد هم می گویند این ها تقاضای چند میلیونی دارند! حداقل موردی اسم بگویند. چرا همه هنرمندان را با هم خطاب می کنند. از طرف دیگر اگر به طور مثال من پول می گیرم برای حضور در یک برنامه تلویزیونی، برای 26 سال و یک شب است و فقط هم در سال یکی دو برنامه می روم. 26 سال کار کردم موهایم را در این کار سفید کردم.

تلویزیون جوابش این است که برخی هنرمندان را خودش معرفی و معروف کرده است.

یعنی خود هنرمندان زحمت نکشیده اند؟ و اصلا من اگر 6 ماه بیکار شوم تلویزیون می آید کمک کند یا بیمه ای در نظر بگیرد؟ باید در خانه بمانم و از جیب بخورم.

مجموعه محکومین2 را هم بازی کرده اید که احتمالاً تا چند وقت دیگر به پخش برسد. در فصل اول محکومین هم حضور داشتید که آن قسمت اتفاقاً فضای تلخی هم داشت. بعد از این همه تجربه های کمدی بیشتر قرار است به سمت نقش های جدی بروید؟

من کلاً عاشق بازیگری هستم برایم فرقی ندارد که در کار جدی یا کمدی حضور داشته باشم اما از این حیث دوست دارم در کارهای جدی بازی کنم که بدانم از پس آن برمی آیم. هرچند برخلاف تصورات، برای کمدین ها خیلی راحت تر است که جدی بازی کنند. با این حال ما بازیگران کمی داریم که در هر دو حوزه موفق هستند مثلا پرویز پرستویی هم در درام گریه در می آورد هم در کمدی از خنده مخاطب را منفجر می کند.

به من هم نقش های جدی پیشنهاد می شود حتی پیش آمده است که نقش روحانی در فضای جدی به من پیشنهاد شد اما تلویزیون نپذیرفت! شاید نگران بودند که درنیاید. ولی برای من فرقی نمی کند کار جدی باشد یاکمدی؛ هر دو جذابیت دارد. مخصوصا همکاری با سید جمال سیدحاتمی خیلی حرفه ای و خوب بود.

در یکی از سکانس های این سریال من زمین می خوردم و او اینقدر دقیق و حساس بود که به من گفت زمین خوردنت را کمدی نکن جدی باش. یا مثلا به میمیک صورت من توجه داشت تا قالبی را که سال ها با آن بازی کرده بودم به هم بزنم. به هر حال من تئاتر خوانده ام ولی بیشتر در تلویزیون بیشتر بوده ام و آن را هم دوست دارم اما ترجیحم این است که در سینما و تئاترهای خوب بیشتر حضور داشته باشم.

لینک خبر :‌ راهبرد معاصر
تهران- ایرنا- هیئت تولید و توزیع آثار سینمایی و وب سری در حوزه کودکان و نوجوانان از کشور روسیه که به ایران سفر کرده اند، در نشستی با مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی به تبادل نظر در خصوص انجام تولیدات سینمایی مشترک بین دو کشور پرداخته و بر آغاز فصل نوینی از همکاری های سینمایی تاکید شد.

به گزارش روابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی، در این نشست علیرضا تابش ضمن خیر مقدم به فعالان تولید و توزیع آثار سینمایی و وب سری در حوزه کودکان و نوجوانان از کشور روسیه به فعالیت متمرکز بنیاد سینمایی فارابی در دپارتمان سینمای کودکان و نوجوانان اشاره کرد و گفت: ما در بنیاد سینمایی فارابی به مجموعه اتفاقاتی که در سینما رخ می دهد یا زنجیره ارزش سینما شامل فیلمنامه، تولید فیلم، برگزاری جشنواره و توزیع بین المللی فیلم های ایرانی هم می پردازیم. بنیاد سینمایی فارابی در بخش بین الملل، پیشران فعالیت های بین المللی سینمای ایران در همه عرصه ها از تولید مشترک گرفته تا تفاهمات سینمایی با سایرکشورها، توزیع فیلم ها و سایر تبادلات سینمایی است.

تابش با اشاره به 120 ساله شدن سینما در ایران، گفت: با تأسیس بنیاد سینمایی فارابی در سال های پس از انقلاب، ریل گذاری جدیدی برای این سینما اتفاق افتاد. کشور ما قبل از انقلاب یکی دو فیلمساز زن بیشتر نداشت اما امروز، چند نسل از فعالان سینمای ایران و بیش از 400 زن فعال سینماگر داریم که در این سینما فعال اند و ثمره چهاردهه اخیر سینمای ایران محسوب می شوند

سینمای پیش از انقلاب اسلامی درگیر نمایش فیلم های آمریکایی بود و به شدت ضربه خورده بود. با تحولات پس از انقلاب، ایران در فرایند جدید سینما با اتکا به تولید داخلی و بهره گیری از یک نیروی انسانی در منطقه و جهان توانست طرحی نو دراندازد.

تابش خطاب به هیئت روسی گفت: خوشحالم که شما از استودیوها و دفاتر بخش خصوصی در سینمای ایران بازدید کردید. اگر با فعالین صنعت تصویر در ایران بیشتر مراوده داشته باشید، می بینید که چند نسل، در کنار هم از جوانان خلاق گرفته تا هنرمندان پیشکسوت در حوزه فیلم کوتاه، مستند، انیمیشن، فیلم سینمایی در حال فعالیت هستند.ما با گروه های مختلفی از هنرمندان و صاحبان شرکت های سینمای روسیه ملاقات و مذاکره داشته ایم. تابستان امسال هم در جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان اصفهان بعد از چند ماه مذاکره تفاهم نامه اوراسیایی بین ایران، روسیه و کره جنوبی به امضا برسانیم. همکاران ما به طور جدی این تفاهم نامه را دنبال می کنند و دنبال این هستیم که فصل نوینی در همکاری های سینمایی به ویژه برای سینمای کودکان و نوجوانان ایران و روسیه رقم بخورد.

تابش گفت: امسال سینمای ایران سه نماینده در اسکار دارد؛ یک فیلم کوتاه و یک انیمیشن که برای شرکت در اسکار انتخاب شده اند و یک فیلم مستند که از سوی ایران به اسکار ارائه شده است. این نشان می دهد نسل جدید ظرفیت ها و دانشی را دارند که می توانند در عرصه بین المللی ولو با یک فیلم کوتاه یا انیمیشن رقابت کنند.

وی توجه به همکاری های بیشتر با سینمای روسیه را به عنوان یک رویکرد مهم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بنیاد سینمایی فارابی برشمرد و گفت: ما از طرح های سینمایی برای تولید مشترک بین روسیه و ایران و هر نوع همکاری مشترک بین دو کشور سینمایی حتما استقبال می کنیم. تولید مشترک فی نفسه برای ما ارزش دارد چرا که سینمای ما را به بازارهای جهانی متصل می سازد و امکان گسترش توسعه بازار را به طرف های همکاری می دهد. در هر دو کشور مضامین تاریخی، فرهنگی سرشار از داستان های زیبا برای تولید فیلم سینمایی و انیمیشن وجود دارد. هر دو کشور مهد ادبیات در طول تاریخ بوده اند و همه اینها به ما کمک می کند روی ظرفیت های مشترک سرمایه گذاری کنیم.

مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی گفت: ما در بنیاد سینمایی فارابی بعد از پذیرش طرح و فیلمنامه طبعا از تهیه کننده محصول حمایت می کنیم. این حمایت می تواند شامل سرمایه گذاری در حوزه نگارش فیلمنامه یا تولید یا پساتولید باشد. مهم ترین عنصری که برای ما جذاب است و قابلیت های همکاری را بیشتر می کند یافتن نقاط مشترکی است برای این که فیلم و داستان ما بتواند به صنایع مجاور تبدیل شود... ما در حوزه مرچندایز می توانیم متناسب با فرهنگ دو کشور در حوزه تولید مشترک گام های خیلی خوبی را برداریم.

اصولا نگاه فیلمسازان به سوی تولید یک اثر با حضور جشنواره ای و اکران است اما می توان بعد از تولید یک فیلم، در پی بازارهای جانبی درازمدت یک اثر سینمایی بود. ما علاقه مندیم موضوعاتی را پیگیری کنیم که این قابلیت را داشته باشد.

در این نشست طرفین درزمینه همکاری مشترک در حوزه تولید مشترک آثار تصویری برای کودکان و نوجوانان، همکاری های بین جشنواره ای، بازار مشترک، طراحی چارچوب جهت انجام فعالیت مشترک و ... به بحث و تبادل نظر پرداختند و بخشی از نمونه فعالیت های شتاب دهنده محتوای کودک برای حاضران به نمایش درآمد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

مهدی احمدی| سینما هنر استقبال از جانب مخاطب است. حدود 120 سال پیش بیست و هشتم دسامبر 1895 برادران لومیر در زیر زمین گراند کافه شهر پاریس فیلم ورود قطار به ایستگاه را اکران کردند. خودشان در مقابل درب ورودی ایستادند و بلیط های 30 فرانکی فروختند. با استقبال از این فیلم و به دست آمدن در امد مورد نیاز بود که هم از لحاظ معنوی و هم از لحاظ مادی انگیزه پیدا کردند که فیلم های بعدی خود را بسازند. همین استقبال ها باعث شد که سینما پیشرفت کرد و انتقال یافت و تجربه اندوزی ها شد و الان آواتار و جنگ ستارگان خلق می کنند و رکورد فروش را جابجا می کنند. مطمئنا سینمای آنها حداقل در مسیر قرار گرفته است و از لحظ مادی سر سام آور پیشرفت کرده است. همیشه هم با خواسته مردم پیش رفته اند و سعی کرده اند بینندگان را متحیر کنند. حالا چون با خواسته مردم پیش رفته اند و برای رضایت آنها فیلم ساخته اند آثارشان سخیف شده است؟ اتفاقا بهترین راهگشای سینما خواسته مردم است.

ما در سینمایمان چیزی به نام ژانر نداریم. همین سبک های مختلف موجبات وارد شدن دستاوردهای غربی ها می شد و می توانستیم هم اکنون شاهنامه بسازیم. شاهنامه ای که ژانر ترسناک و حماسی و تاریخی و تخیلی و... را یکجا دارد. مخاطب برای سینما حکم هوا برای تنفس است. سینما بدون مخاطب نمی تواند زندگی کند. باید تاسف خورد برای هنرمند نمایی که بلد نیست فیلم پرمخاطب بسازد و بعد می گوید من فیلم فرهنگی ساخته ام و بدتر اینکه می گوید دولت باید از من حمایت کند. سینمای ایران از هالیوود هم مسئول تر است. باید بدانیم که وظیفه ما این است که ابتدا سینما را ملی کنیم و بعد جهانی. سینمایی که ملی نیست نمی تواند جهانی شود. به فیلم های جهانی شده اکنون که مردم ایران تاییدش نکرده اند نباید سینمای جهانی شده گفت. مهمترین هدفی که باید مورد توجه باشد آشتی دادن مردم با سینماست. به مردم باید احترام گذاشت. مردم لطف می کنند می آیند و فیلم ما را می بینند. اگر کنار هر خانه یک سینما باشد هم تا زمانی که فیلم خوب اکران نشود مردم استقبال نخواهند کرد.

سینما آمده تا انسان ها را برای همکاری فرا بخواند. با سینما آرزوهای خود را محقق شده می بینیم و برای رسیدن به آن برنامه ریزی می کنیم. با سینما انسان ها همدیگر را می شناسند و فرهنگ های خود را به هم معرفی می کنند. سینما هدایتگر بشریت است و در دوران با سینما باید مردم را هدایت کرد. ولی برخی تاکید دارند که به جای رویاها، بدبختی و کابوس ها نمایش داده شود. به جای امید نا امیدی القا می شود. مخاطبان بی هویت و ترسو و ذلیل تربیت می شوند. سرگرم شدن مردم سخیف دانسته می شود در حالی که همه عناصر موجود در خلقت به نوعی سرگرم کننده هستند و هیج چیز بیهوده در این دنیا وجود ندارد. سینما هنر گسترده معاصر است. قدرتمند ترین ابزار حکومت بر انسان ها. حاکمان هم باید با سینما دوست باشند. سینما باید فاخر باشد و نه فخر فروش. سینما باید فروتن و پخته باشد. سینما باید بزرگتر از ما باشد. سینما مادر بزرگ قصه گوی کشور هاست. با سینما باید تربیت شویم تا به جنگ با ناملایمات برویم. سینما باید تابلوی ارزشهای انتقادی و اعتقادی جامعه باشد. سینما تعریف کننده مسیر انسان های یک کشور است و در نهایت راهگشای سعادت بشریت. اجازه بدهید همه فیلم خود را بسازند. به خودمان توهین نکنیم. به همه فیلم ها احترام بگذاریم. همه سعی کنیم مردم را متحیر کنیم. منتقدین هم نماینده مردم باشند و مردم را به درستی هدایت کنند. اجازه دهند فیلمسازان خود راهشان را بیابند. حداقل چارچوب سازی نکنند.

باید توجه داشت که نقش و تاثیرگذاری و فلسفه برگزاری جشنواره ها، تحت تاثیر سلیقه ها قرار نگیرد و ضرورت دارد که این جشنواره ها و اهداف درازمدت و کوتاه مدت آن در نهادهای فرهنگی و تصمیم ساز فرهنگی کشور مورد دقت و بازنگری قرار بگیرد و ارزیابی شوند. در این جشنوارها باید بدانیم که دقیقا به دنبال چه هستیم. معرفی، فروش، بخش بین الملل و کشورهای هدف و گروه مخاطبان اصلی باید به دقت ارزیابی شود. از سویی لازم است که هنر و هنرمند برای فعالیت خود از طرف مسوولین و مردم همواره حمایت و صیانت شوند و مسوولان فرهنگی فضایی مناسب را برای فعالیت های هنری ایشان فراهم کنند. متاسفانه برخی برخوردهای صنفی، گروهی و یا سیاسی در فرهنگ و هنر که اخیرا و در حوزه های مختلف بیشتر هم شده است به اصل هنر و خلاقیت که مشخصه آن است لطمه خواهد زد.

شاید یکی ازآسیب هایی که همواره با برگزاری جشنواره فجرخود نمایی می کند به تعطیلات رفتن چند ماهه سینمای کشور بعد از برگزاری جشنواره و این ماراتون رساندن به زور و زحمت فیلم هاست. رفت و آمد بین لابراتوارها، استودیوهای تدوین و صدا و... اوج می گیرد، و فیلمسازان می کوشند با آماده کردن نسخه نهایی فیلم های خود برای رقابت در جشن بزرگ و ملی سینمای کشور آماده شوند. از طرفی گویی برخی از فیلم ها فقط با هدف رسیدن و نمایش در جشنواره تولید می شود و سازندگان خصوصی یا بخش دولتی آنها گویا صرفا هدفی جز حضور در این فهرست ندارند. فیلم هایی که عمدتا از طرف مردم نیز مورد استقبال قرار نمی گیرند.

از طرفی به عنوان یک آسیب در سینمای ایران، آنچنان که به مسایل تولید فیلم توجه می شود به موضوع اکران و نقش موثر آن در موفقیت یک فیلم توجه نمی شود، لذا موضوع کمی و کیفی این مسئله خاصه تکنولوژی نمایش فیلم در سینماهای کشور می بایست مورد توجه جدی قرار بگیرد. ارتقاء نرم افزاری و سخت افزاری در حوزه اکران و توزیع، توسعه کمی سالن های نمایش و نیز استانداردسازی دیجیتالی کردن حوزه تولیدات سینما می بایست در اولویت برنامه های این بخش قرار بگیرد. هنوز بسیاری از سینماهای کشور نیازمند بازسازی و رسیدگی هستند و لازم است با رسیدگی به این سینماها خاطره خوشی از مراجعه و تماشای فیلم در ذهن مردم بوجود آید.

خروجی جشنواره موضوعی مختلف و تعدد جشنواره ها نمی تواند تکنسین سینما باشد. جوانان خودشان باید نیازهای فرهنگی جامعه را کشف کنند و خودجوش در راستایش خلاقانه فیلم بسازند. این جشنواره ها بودجه های خود را صرف هدایت این جوانان کنند. اغلب نسل قدیمی ها هم که تقریبا حسودی این نسل را می کنند در این القائات نقش اساسی را ایفا می کنند و دائما اصرار دارند که بدبختی القا کنند و آن امیدی که نسل جوان دارند را به نا امیدی تبدیل کنند. سینما عرصه هنری است و عرصه هنر عرصه مقدسی است که برای همه جا دارد. ما باید دست به دست هم سینما را سرعت دهیم تا به مردم برسد و از آن جلو بزنیم در این صورت است که سینمایی پیشرو خواهیم داشت، در سال های بعد کشوری قوی تر است که بتواند اثر هنری بهتر و جذاب خلق کند و فرهنگ غالب داشته باشد، کشوری موفق است که فرهنگش را از زبان سینما به جهانیان معرفی کند.

سینمای ایران ظرفیت های خود را برای رضایت مردم استفاده نمی کند و در نتیجه شاهد سینمای تنبلی هستیم که خود را هم نمی تواند زنده کند چه برسد به این که به جامعه امید زندگی دهد. در حالی که از مدتها قبل معیار خوبی و بدی فیلم ها باید مردم شمرده می شدند. زیرا مردم عادل ترین و بصیر ترین و منصف ترین داوران آثار هنری اند و هر اثری که مردم انتخاب کنند همیشه ماندگار بوده است و یادش از بین نرفته است. مسلما یک منتقد اشتباه می کند ولی 100 مخاطب عام اشتباه نمی کنند. سال هاست با آثار عامه پسند و داستان گو و ایرانی- اسلامی مقابله می شود و نتیجه این است که الانه تعداد آثاری درخور و شایسته مردم با فرهنگ ایران نداریم و راهکاری هم برای نجات سینما وجود نداریم اما شاید بهترین راهگشای سینما، عمل به خواسته مردم باشد.

مهدی احمدی| سینما هنر استقبال از جانب مخاطب است. حدود 120 سال پیش بیست و هشتم دسامبر 1895 برادران لومیر در زیر زمین گراند کافه شهر پاریس فیلم ورود قطار به ایستگاه را اکران کردند. خودشان در مقابل درب ورودی ایستادند و بلیط های 30 فرانکی فروختند. با استقبال از این فیلم و به دست آمدن در امد مورد نیاز بود که هم از لحاظ معنوی و هم از لحاظ مادی انگیزه پیدا کردند که فیلم های بعدی خود را بسازند. همین استقبال ها باعث شد که سینما پیشرفت کرد و انتقال یافت و تجربه اندوزی ها شد و الان آواتار و جنگ ستارگان خلق می کنند و رکورد فروش را جابجا می کنند. مطمئنا سینمای آنها حداقل در مسیر قرار گرفته است و از لحظ مادی سر سام آور پیشرفت کرده است. همیشه هم با خواسته مردم پیش رفته اند و سعی کرده اند بینندگان را متحیر کنند. حالا چون با خواسته مردم پیش رفته اند و برای رضایت آنها فیلم ساخته اند آثارشان سخیف شده است؟ اتفاقا بهترین راهگشای سینما خواسته مردم است.

ما در سینمایمان چیزی به نام ژانر نداریم. همین سبک های مختلف موجبات وارد شدن دستاوردهای غربی ها می شد و می توانستیم هم اکنون شاهنامه بسازیم. شاهنامه ای که ژانر ترسناک و حماسی و تاریخی و تخیلی و... را یکجا دارد. مخاطب برای سینما حکم هوا برای تنفس است. سینما بدون مخاطب نمی تواند زندگی کند. باید تاسف خورد برای هنرمند نمایی که بلد نیست فیلم پرمخاطب بسازد و بعد می گوید من فیلم فرهنگی ساخته ام و بدتر اینکه می گوید دولت باید از من حمایت کند. سینمای ایران از هالیوود هم مسئول تر است. باید بدانیم که وظیفه ما این است که ابتدا سینما را ملی کنیم و بعد جهانی. سینمایی که ملی نیست نمی تواند جهانی شود. به فیلم های جهانی شده اکنون که مردم ایران تاییدش نکرده اند نباید سینمای جهانی شده گفت. مهمترین هدفی که باید مورد توجه باشد آشتی دادن مردم با سینماست. به مردم باید احترام گذاشت. مردم لطف می کنند می آیند و فیلم ما را می بینند. اگر کنار هر خانه یک سینما باشد هم تا زمانی که فیلم خوب اکران نشود مردم استقبال نخواهند کرد.

سینما آمده تا انسان ها را برای همکاری فرا بخواند. با سینما آرزوهای خود را محقق شده می بینیم و برای رسیدن به آن برنامه ریزی می کنیم. با سینما انسان ها همدیگر را می شناسند و فرهنگ های خود را به هم معرفی می کنند. سینما هدایتگر بشریت است و در دوران با سینما باید مردم را هدایت کرد. ولی برخی تاکید دارند که به جای رویاها، بدبختی و کابوس ها نمایش داده شود. به جای امید نا امیدی القا می شود. مخاطبان بی هویت و ترسو و ذلیل تربیت می شوند. سرگرم شدن مردم سخیف دانسته می شود در حالی که همه عناصر موجود در خلقت به نوعی سرگرم کننده هستند و هیج چیز بیهوده در این دنیا وجود ندارد. سینما هنر گسترده معاصر است. قدرتمند ترین ابزار حکومت بر انسان ها. حاکمان هم باید با سینما دوست باشند. سینما باید فاخر باشد و نه فخر فروش. سینما باید فروتن و پخته باشد. سینما باید بزرگتر از ما باشد. سینما مادر بزرگ قصه گوی کشور هاست. با سینما باید تربیت شویم تا به جنگ با ناملایمات برویم. سینما باید تابلوی ارزشهای انتقادی و اعتقادی جامعه باشد. سینما تعریف کننده مسیر انسان های یک کشور است و در نهایت راهگشای سعادت بشریت. اجازه بدهید همه فیلم خود را بسازند. به خودمان توهین نکنیم. به همه فیلم ها احترام بگذاریم. همه سعی کنیم مردم را متحیر کنیم. منتقدین هم نماینده مردم باشند و مردم را به درستی هدایت کنند. اجازه دهند فیلمسازان خود راهشان را بیابند. حداقل چارچوب سازی نکنند.

باید توجه داشت که نقش و تاثیرگذاری و فلسفه برگزاری جشنواره ها، تحت تاثیر سلیقه ها قرار نگیرد و ضرورت دارد که این جشنواره ها و اهداف درازمدت و کوتاه مدت آن در نهادهای فرهنگی و تصمیم ساز فرهنگی کشور مورد دقت و بازنگری قرار بگیرد و ارزیابی شوند. در این جشنوارها باید بدانیم که دقیقا به دنبال چه هستیم. معرفی، فروش، بخش بین الملل و کشورهای هدف و گروه مخاطبان اصلی باید به دقت ارزیابی شود. از سویی لازم است که هنر و هنرمند برای فعالیت خود از طرف مسوولین و مردم همواره حمایت و صیانت شوند و مسوولان فرهنگی فضایی مناسب را برای فعالیت های هنری ایشان فراهم کنند. متاسفانه برخی برخوردهای صنفی، گروهی و یا سیاسی در فرهنگ و هنر که اخیرا و در حوزه های مختلف بیشتر هم شده است به اصل هنر و خلاقیت که مشخصه آن است لطمه خواهد زد.

شاید یکی ازآسیب هایی که همواره با برگزاری جشنواره فجرخود نمایی می کند به تعطیلات رفتن چند ماهه سینمای کشور بعد از برگزاری جشنواره و این ماراتون رساندن به زور و زحمت فیلم هاست. رفت و آمد بین لابراتوارها، استودیوهای تدوین و صدا و... اوج می گیرد، و فیلمسازان می کوشند با آماده کردن نسخه نهایی فیلم های خود برای رقابت در جشن بزرگ و ملی سینمای کشور آماده شوند. از طرفی گویی برخی از فیلم ها فقط با هدف رسیدن و نمایش در جشنواره تولید می شود و سازندگان خصوصی یا بخش دولتی آنها گویا صرفا هدفی جز حضور در این فهرست ندارند. فیلم هایی که عمدتا از طرف مردم نیز مورد استقبال قرار نمی گیرند.

از طرفی به عنوان یک آسیب در سینمای ایران، آنچنان که به مسایل تولید فیلم توجه می شود به موضوع اکران و نقش موثر آن در موفقیت یک فیلم توجه نمی شود، لذا موضوع کمی و کیفی این مسئله خاصه تکنولوژی نمایش فیلم در سینماهای کشور می بایست مورد توجه جدی قرار بگیرد. ارتقاء نرم افزاری و سخت افزاری در حوزه اکران و توزیع، توسعه کمی سالن های نمایش و نیز استانداردسازی دیجیتالی کردن حوزه تولیدات سینما می بایست در اولویت برنامه های این بخش قرار بگیرد. هنوز بسیاری از سینماهای کشور نیازمند بازسازی و رسیدگی هستند و لازم است با رسیدگی به این سینماها خاطره خوشی از مراجعه و تماشای فیلم در ذهن مردم بوجود آید.

خروجی جشنواره موضوعی مختلف و تعدد جشنواره ها نمی تواند تکنسین سینما باشد. جوانان خودشان باید نیازهای فرهنگی جامعه را کشف کنند و خودجوش در راستایش خلاقانه فیلم بسازند. این جشنواره ها بودجه های خود را صرف هدایت این جوانان کنند. اغلب نسل قدیمی ها هم که تقریبا حسودی این نسل را می کنند در این القائات نقش اساسی را ایفا می کنند و دائما اصرار دارند که بدبختی القا کنند و آن امیدی که نسل جوان دارند را به نا امیدی تبدیل کنند. سینما عرصه هنری است و عرصه هنر عرصه مقدسی است که برای همه جا دارد. ما باید دست به دست هم سینما را سرعت دهیم تا به مردم برسد و از آن جلو بزنیم در این صورت است که سینمایی پیشرو خواهیم داشت، در سال های بعد کشوری قوی تر است که بتواند اثر هنری بهتر و جذاب خلق کند و فرهنگ غالب داشته باشد، کشوری موفق است که فرهنگش را از زبان سینما به جهانیان معرفی کند.

سینمای ایران ظرفیت های خود را برای رضایت مردم استفاده نمی کند و در نتیجه شاهد سینمای تنبلی هستیم که خود را هم نمی تواند زنده کند چه برسد به این که به جامعه امید زندگی دهد. در حالی که از مدتها قبل معیار خوبی و بدی فیلم ها باید مردم شمرده می شدند. زیرا مردم عادل ترین و بصیر ترین و منصف ترین داوران آثار هنری اند و هر اثری که مردم انتخاب کنند همیشه ماندگار بوده است و یادش از بین نرفته است. مسلما یک منتقد اشتباه می کند ولی 100 مخاطب عام اشتباه نمی کنند. سال هاست با آثار عامه پسند و داستان گو و ایرانی- اسلامی مقابله می شود و نتیجه این است که الانه تعداد آثاری درخور و شایسته مردم با فرهنگ ایران نداریم و راهکاری هم برای نجات سینما وجود نداریم اما شاید بهترین راهگشای سینما، عمل به خواسته مردم باشد.

لینک خبر :‌ روزنامه هنرمند
سینماپرس: رضا رویگری بازیگر سینما و تلویزیون در خصوص بازی دولت در زمینه معافیت مالیاتی هنرمندان، از تایید تا انکار گفت: امروزه اکثریت هنرمندان در شرایط بسیار بدی زندگی می کنند و بهتر است آقایان تصمیم گیر و سیاست گذار اول به همه هنرمندان کار بدهند و از کمترین حقوق قانونی وزارت کار آن ها را بهره مند کنند بعد به فکر درآمدزایی از طریق هنرمندان برای خود باشند!
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

بازیگر فیلم های سینمایی شور شیرین و بوتیک در گفتگو با خبرنگار سینماپرس افزود: ای کاش به جای طرح این مسائل مسئولان کمی به فکر بیکاری و خانه نشینی گسترده هنرمندان و رکود شدید تولید آثار هنری به خصوص در سینما بودند. آدمی که کار نمی کند و اگر هرزگاهی کاری به او پیشنهاد می شود دستمزد اندکی دریافت می کند و پول برای امرار معاش خود و خانواده اش ندارد چه مالیاتی باید بدهد؟

وی در همین راستا ادامه داد: آقایان تصمیم گیر و سیاست گذار اول به همه هنرمندان کار بدهند و از کمترین حقوق قانونی وزارت کار آن ها را بهره مند کنند بعد به فکر درآمدزایی از طریق هنرمندان برای خود باشند! اینطور که نمی شود یکباره برخی افراد برای خود تصمیم بگیرند که قانونی که سال های سال پابرجا بوده را حذف کنند و از هنرمندان که هیچ گاه مالیات پرداخت نمی کردند طلب مالیات داشته باشند.

رویگری خاطرنشان کرد: من که شخصاً هیچ پولی ندارم و اگر داشتم هم زیر بار این حرف زور نمی رفتم؛ این اتفاق بسیار دردآور و ناراحت کننده است که مسئولان و سیاست گذاران به جای آنکه به فکر مشکلات عدیده زندگی هنرمندان باشند با تصمیمات نابخردانه شان مشکلی بر مشکلات آن ها افزوده می کنند. سوأل بنده این است که ما وقتی که در تأمین مایحتاج اولیه زندگی مان دچار مشکلیم چه پولی باید به دولت پرداخت کنیم؟

این سینماگر در خاتمه اظهاراتش افزود: امیدوارم مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان سینمایی حمایت ویژه ای از سینماگران و اهالی فرهنگ و هنر داشته باشند و اجازه ندهند از این به بعد با طرح چنین مباحثی اجحاف بیشتری بر هنرمندان صورت گیرد.

لینک خبر :‌ سینما پرس
بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون اعتقاد دارد که مشکل اصلی سریال سازی تلویزیون، فیلمنامه نویسی نیست؛ ما هنرور حرفه ای نداریم و مرتفع نکردن این معضلات و مشکلات، شخصیت پردازی را به خطر انداخته اند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : فردا نیوز باشگاه خبرنگاران جوان

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، کارش با تلویزیون از "همسفر" قاسم جعفری شروع شد و یک سال بعد از پخش به "خط قرمز" همین کارگردان رسید و در اواخر دهه 1370 به سریالی پربیننده در تلویزیون تبدیل شد. بعد از "شب آفتابی" و "از نفس افتاده" به سریال "مختارنامه" داود میرباقری رسید. در "کمکم کن"، "آدمخوار" و "خون بها" ایفای نقش کرد. مجتبی یاسینی به او پیشنهاد نقش زندانبان در "طفلان مسلم" را داد و در کنار جهانگیر الماسی سریال خوبی از آب درآمد که هنوز هم تلویزیون در ایام محرم و صفر و مناسبت های دیگر روی آنتن می برد.

در "آخرین دعوت" حسین سهیلی زاده کنار حامد بهداد نقش مؤثری داشت و در "رستگاران" سیروس مقدم به یکی از نقش های منفی تلویزیون تبدیل شد. شهرام عبدلی در ادامه راهش به سریال های تاریخی تلویزیون همچون "تبریز در مه"، "سال های مشروطه" و "معمای شاه" پیوست. در سریال "پرستاران" علی رضا افخمی حاضر شد و در "سرّ دلبران" محمدحسین لطیفی نقشی برعهده گرفت و این روزها هم او را در سریال "حکایت های کمال" شبکه 2 دیدیم.

به سراغش رفتیم که گلایه هایش همیشه به جا است و به واقع می توان او را با کارنامه پرتعداد تلویزیونی اش و سبقه حضور مؤثرش در تئاتر هنرمند نام برد.

او در پاسخ به این سؤال که چه بر سر تلویزیون و سینما آمده است که سفارشی، توصیه ای و از روی فالوور و مسائل دیگر بازیگر انتخاب می کنند و بازیگر می شوند لب به صحبت و گلایه باز کرد و به خبرنگار تسنیم گفت: اول از همه بگویم که ما را نمی توانند کنار بگذارند و مجبورند نقش هایی را همواره به ما بسپارند. من 15 ساله بودم جلوی تئاترشهر می ایستادم و همه می گفتند این دچار توهم شده است. توهم من چه بود؟ می گفتم که آنقدر کار می کنم روزی نقشی را که هیچکس نمی تواند بازی کند و من آن نقش ها را بازی خواهم کرد. الان هم به این مسئله معتقدم نقش هایی را فقط من و امثال من می توانند بازی کنند و به سراغمان می آیند.

وی اضافه کرد: بگذارید نکته ای را به عنوان طنز بگویم اصلاً سیستم بر این بنا شده است که آنها کارشان را بکنند و ما هم گلایه و انتقاد کنیم؛ این اتفاق به نمایش همیشگی تبدیل شده است و همچون چرخ گردان، می چرخد. اما هنرمندانی که از در اصلی هنر و هنرمندی وارد این عرصه شده اند همیشه ماندگارند و مردم آنها را هنرمند خطاب می کنند.

عبدلی به دوره مدیریت ضرغامی در صداوسیما اشاره کرد و گفت: من اعتقاد دارم از روزی که آقای ضرغامی از تلویزیون رفته اند تلویزیون بارش کج شده است و درست کار نمی کند؛ صرفاً برای بیلان کاری چهار سریال ساخته می شود که ماه رمضان و محرم را پُر کنند. فرقی هم برایشان نمی کند 3 درصد بیننده داشته باشند یا 100 درصد؛ یک ماه ونیم مانده به مناسبتی عجله ای و شتابزده کار را کلید می زنند و به سریال یا فیلمی بی کیفیت، می رسند؛ چون برایشان کمیّت مهمتر است.

بازیگر سینما و تلویزیون در پاسخ به این سؤال که چرا سریال ها با طرح شروع می شوند و یا چند قسمته تصویب می شوند که بازیگر حتی نمی داند عاقبت و سرنوشت کاراکتر داستانی اش به کجا خواهد رسید و در نتیجه نمی تواند به شخصیت پردازی درستی برسد، افزود: یکی از دلایل این است که بازیگر نداند عاقبت کاراکتری اش به کجا می رسد تا هرجا خواستند فلان بازیگر را حذف کنند. این اتفاق برای من در سریالی افتاد که نامش "همسفران" بود. به یکباره از قسمت دهم شخصیت های اصلی حذف شدند و همه ما به هنروران سریال تبدیل شدیم.

وی خاطرنشان کرد: ما بیننده نداریم چون کار خوب نمی سازیم یا تشخیص نمی دهیم که کار خوب چیست یا دلمان نمی خواهد کار خوب بسازیم؛ این فرمول جبری است که متأسفانه وجود دارد و هیچکس هم برای مرتفع کردن آن حرکتی نمی کند.

عبدلی در خصوص مشکلات سریال سازی و فقدان فیلمنامه های خوب در تلویزیون، گفت: فیلمنامه یکی از مشکلات اصلی سریال سازی است اما فقط مشکل فیلمنامه نیست. فقدان تجهیزات، صحنه آرایی و هنرور موضوعند که به آنها توجه نداریم؛ یکی از معضلات سریال سازی در ایران، هنروری است. ما هنرور حرفه ای نداریم کارگردان دور از جان تا مرز سکته می رود تا فقط به هنرور بگوید نگاه نکن صحنه های شلوغ را چندین بار بگیرند و بازیگران اصلی را در سرما و گرما به زحمت بیندازند.

وی خاطرنشان کرد: فقدان هنرور حرفه ای و تخصصی، بارها بازیگر اصلی را به زحمت انداخته اند و مجبور شده است در گل، آب، سرما، گرما و شرایط سخت و بحرانی، از مرز باورپذیری دور شوند و حتی آن شخصیت پردازی را هم به خطر می اندازد. اینها نکاتی است که همه به آن توجه نمی کنند. معضل ما در سینما، بازیگران کودک، خردسال و نوجوانانی است که آموزش ندیده اند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
حوزه / یک بازیگر سینما و تلویزیون گفت: سالهاست عملکرد مدیران سینما و تلویزیون را درک نمی کنم، چون این افول حاکم بر امور نمایشی نشأت گرفته از سیاست های مدیریت، مسئولان هنری است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

سیاوش تهمورث، بازیگر سینما و تلویزیون در گفت وگو با خبرگزاری حوزه ، درباره عملکرد مدیران سینما و تلویزیون در 4 دهه گذشته چنین اظهار نظر کرد: برای من سیاست های مدیریت فرهنگی قابل درک نیست، زیرا ابتدا باید ظرفیت های تصمیم گیری برای این حوزه ارزیابی شود تا در ادامه با توجه به ظرفیت های موجود پیرامون، عملکرد مدیران نقد و بررسی صورت گیرد، ولی اگر بخواهیم بر طبق مشاهدات شخصی خودم پیرامون این مسئله اظهار نظر کنم باید بگویم. من تغییر مثبتی در مدیریت فرهنگی کشورمان مشاهده نمی کنم.

وی افزود: اگر بخواهم نقدم را کمی واقع بینانه تر کنم باید بگویم مدیریت فرهنگی حتی در سال های گذشته، عملکرد ضعیف تر از قبل هم داشته است. این اتفاق نیز تنها به سینما خلاصه نمی شود، بلکه در تئاتر و تلویزیون هم چنین ضعفی قابل لمس است، هرچند ممکن است این سوال پیش آید نقش هنرمندان در این زمینه تا چه اندازه پررنگ است؟

بازیگر سریال زیر تیغ تاکید کرد: پرواضح است هنرمندانی هستند که کیفیت کارشان بسیار ضعیف است و همین مسئله نیز تاثیرات خود را به روی هنر گذاشته است، اما ما در کنار هنرمندان ضعیف، عوامل خوش فکر و با تفکری هم داریم که آنها را هم باید در نظر داشت. در این رابطه نکته ای مطرح است، آنهم این که باید دید چه کسی به افراد ضعیف اجازه کار کردن می دهد؟ جواب این است وقتی فیلمساز یا بازیگری کم بضاعت فرصت کار کردن پیدا می کند این امر به اثبات می رسد که نظارت در این زمینه وجود ندارد، برای همین باز هم ایفاگر نقش اصلی در افول آثار نمایشی مدیران هستند.

تهمورث نظارت در برخی مواقع باید سخت گیرانه باشد، گفت: برای این که کیفیت آثار نمایشی به جایگاه مطلوبی برسد باید سخت گیریهای نظارتی بیشتر شود به ویژه در حوزه فیلمنامه این مسئله می بایست شکلی جدی تر داشته باشد، هرچند قبل از همه، این سخت گیریها باید در حوزه مدیران لحاظ شود تا مدیران لایق بتواند سکاندار هنر شوند، چون همانگونه که گفتم یک مدیر خوب می تواند بسیاری از معضلات را از بین برد.

وی درباره فیلم های طنز موجود هم چنین اظهار نظر کرد: درباره چرایی رونق فیلم های طنز و نقد آثار بی کیفیت آن، می خواهم به نکته ای اشاره کنم که تا به حال کمتر به آن پرداخته شده است، آنهم اینکه وقتی شرایط اقتصادی در سینما مطلوب نباشد، سینماگر تنها به فکر بازگشت سرمایه اش است، برای همین دیگر به این امر نمی اندیشد که کارش چه کیفیتی دارد، در صورتی که اگر کارگردان دغدغه بازگشت سرمایه و امنیت شغلی نداشته باشد، مطمئناً اولین فردی است که دوست دارد فیلم با کیفیت بسازد.

کارهای دینی افت فاحشی کرده اند

این بازیگر در پایان درباره وضعیت تولیدات دینی و مذهبی نیز چنین توضیح داد: وقتی افول کیفیت را شاهد هستیم تنها یک ژانر را مد نظر نداریم، بلکه همه اشکال برنامه سازی مد نظر است، برای همین کارهای دینی و مذهبی هم به طبع وضعیت موجود، افت فاحشی پیدا کرده اند، حتی می توانم بگویم در این زمینه آسیب ها جدی تر است، چون برخی ها تنها برای رسیدن به منافع شخصی به این حوزه ورود می کند و نتیجه این امر هم رواج کارهای بی کیفیت در سینما، تئاتر و تلویزیون شده است.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری حوزه
سیزدهمین جشنواره فیلم مستند ایران با اهدای بیشترین جوایز به دو فیلم جایی برای فرشته ها نیست و خط باریک قرمز و انتقاداتی سیاسی و اجتماعی به پایان رسید.

به گزارش ایسنا، آیین پایانی سیزدهمین جشنواره مستند ایران (سینما حقیقت) به دبیری محمد حمیدی مقدم، دوشنبه 25 آذرماه از ساعت 18:30 با حضور جمعی از مستندسازان و مدیران سینمایی در تالار وحدت برگزار و برگزیدگان این رویداد معرفی شدند.
این مراسم با اجرای محمدرضا شهیدی فر و نیز حضور علی ربیعی سخنگوی دولت، سردار احمد نوریان معاون اجتماعی نیروی انتظامی و حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی همراه بود.
محمد حمیدی مقدم، مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و دبیر این رویداد که پس از چند سال به جای طباطبایی نژاد به بر مسند مدیریت سینمای مستند آمده است در بخش ابتدایی این مراسم گفت: پرسشهای جدید نیاز به پاسخ های جدید دارد و نمی شود یا راه های قدیم به آنها پاسخ داد و به همین دلیل از همه کسانی که در این دگرگونی برای استانداری سازی جشنواره همراهی کرد قدردانی می کنم.
او آماری از این جشنواره ارائه کرد که شامل 35087 نفر تماشاگر در این جشنواره، بیش از 7000 بلیت فروخته شده و نمایش فیلم ها در 19 استان می شد.
وی تاکید کرد:جشنواره چهاردهم نزدیک است و روند استاندارد سازی را ادامه می دهیم. ضمن اینکه سینما حقیقت به جایگاهی رسیده که می تواند محل اولین نمایش فیلم ها باشد.

اولین بخش اهدای جوایز به هنر و تجربه، ناجی هنر و تلویزیون اختصاص داشت که جایزه بخش هنر و تجربه همزمان به دو فیلم تعلق گرفت.

خط باریک قرمز به کارگردانی فرزاد خوشدست و تهیه کنندگی او به همراه نگار اسکندرفر اولین جایزه را گرفت
خوشدست پس از دریافت جایزه خود گفت: خوشحالم این فیلم مورد استقبال قرار گرفت و راهی تازه را پیشنهاد می دهد. من الان 42 ساله هستم ولی وقتی فیلم را شروع کردم 37 ساله بودم و پنج سال ساخت این فیلم طول کشید.

جایزه دیگر این بخش هم به فیلم جایی برای فرشته ها نیست به کارگردانی سام کلانتری تعلق گرفت.

جایزه ناجی هنر برای بهترین مستند با موضوع آسیب های اجتماعی به مستند خط باریک قرمز اهدا شد.

رأی و جایزه شبکه مستند سیما هم به صد سال تنهایی برای فیلم محمدعلی فارسی تعلق گرفت.

بخش بعدی اهدای جوایز به مستندهای کارآفرینی اختصاص داشت که با حضور خوانساری رییس اتاق بازرگانی تهران نیز همراه بود.
جایزه سوم این بخش به محمد ثقفی برای فیلم خودکار تعلق گرفت.
جایزه دوم به محمد واعظی برای فیلم رویای آب اهدا شد.
جایزه اول این بخش نیز به مهدی گنجی برای ساخت فیلم من می خوام شاه بشم تعلق گرفت.
در این بخش اعلام شد که از دو شخصیت این سه فیلم برای همراهی شان تقدیر می شود و این تقدیری ها شامل علی اکبر رفوگران در فیلم خودکار و محمد قائم پناه در فیلم رویای آب بودند.

در بخش بعدی این مراسم برگزیدگان مستندهای کوتاه و نیمه بلند و نیز بلند بخش بین الملل با حضور داوران از جمله رائد فریدزاده در بخش کوتاه نیمه بلند و مهرداد اسکویی در بخش بلند معرفی شدند.

جایزه ویژه هیات داوران در مستند کوتاه به مایا نوا کوویچ برای فیلم و آنگاه شب فرا می رسد اهدا شد.

تندیس بهترین مستند کوتاه با قید خرید یک تبلت برای شخصیت اصلی فیلم آشو، به فیلم کوتاه آشو به کارگردانی جعفر نجفی که در جشنواره مستند ایدفا هم چندی قبل موفق بود، رسید.

جایزه ویژه هیات داوران در بخش نیمه بلند به فیلم قاشق به کارگردانی لایلا پاکالنینیا رسید.

بهترین مستند نیمه بلند این دوره از جشنواره هم به سازنده فیلم حیوانات از نفس افتاده از چین رسید.

در بخش مستند بلند دیپلم افتخار به محسن استاد علی برای فیلم خسوف تعلق گرفت.
جایزه ویژه هیات داوران در بخش مستند بلند به فیلم قهرمان گله از هلند اهدا شد.
دیگر جایزه ویژه هیات داوران در این بخش به سام کلانتری برای مستند جایی برای فرشته ها نیست تعلق گرفت.
سام کلانتری پس از دریافت جایزه خود گفت: در این 13 دوره گاهی داور بودم و فیلم داشتم ولی هیچ وقت جایزه نگرفته بودم و الان این جایزه ارزشمند را به دختران تیم ملی هاکی تقدیم می کنم.
اگرچه اسکویی دختران تیم هاکی را هم روی سن برای دریافت جایزه دعوت کرد اما سرپرست این تیم اعلام کرد آنها در سالن حضور ندارند و اگر می دانستیم فیلم قرار است جایزه بگیرد حتما امشب به اینجا می آمدند.

تندیس بهترین مستند بلند بخش بین الملل هم به فیلم آندره هورامان برای فیلم کنار رینگ تعلق گرفت.

ادامه این مراسم اختتامیه با معرفی برگزیدگان دهمین جایزه شهید آوینی همراه بود.

طباطبایی نژاد، مسعود فراستی و مهدی قربانپور داوران این بخش بودند که ابتدا تندیس برنزی این بخش را به حامد سعیدی راد برای فیلم کاست اهدا کردند.
تندیس نقره ای جایزه شهید آوینی هم به امیرحسین نوروزی برای فیلم خاطرات موتورسیکلت رسید.
تندیس طلایی این بخش نیز به امیر اصانلو برای فیلم پیرمرد و خواننده تعلق گرفت.

در بخش بعدی، حسین انتظامی، رییس سازمان سینمایی در سخنانی گفت: سینمای مستند مسیر رود به تعالی دارد و یکی از جلوه هایش همین جشنواره است. این رویداد به لحاظ کمی و کیفی ارتقاء یافته که باید از زحمات آقای طباطبایی نژاد قدردانی کرد چون بخش زیادی از فیلم ها محصول دوران مدیریت او در مرکز گسترش است.
او افزود: حضور صنوف در سیاست گذاری جشنواره امسال یک نقطه عطف بود و مسیری است که در بخش های دیگر هم باید دنبال شود.
وی با قدردانی از همراهی بخش های غیرسینمایی مثل اتاق بازرگانی، افزایش بودجه حمایتی را برای سینمای مستند ادامه دار دانست و گفت: بویژه برای پخش و عرضه باید تمهیدی در نظر گرفت که فیلم مستند بیشتر دیده شود.

دیگر بخش اهدای جوایز مربوط به مسابقه ملی سینمای مستند بود که برگزیدگانش با حضور حبیب احمدزاده، مونا زندی، یونس شکر خواه، سیف اله صمدیان، پیروز کلانتری و محمدحسین مهدویان معرفی شدند. کامران شیردل هم یکی دیگر از دوران این بخش بود که به دلیل کسالت در مراسم حضور نداشت.
در این بخش ابتدا اعلام شد که دبیر جشنواره قول مساعد داده تا شخصیت فیلم مستند ایرانووود که برای ساخت فیلمش دچار مشکل بود بتواند فیلم خود را بسازد.

جایزه بهترین متن به امیرمهدی حکیمی و حجت بامروت نویسندگان فیلم مهدی که به دنیا آمد اهدا شد.
جایزه بهترین صدا به انسیه ملکی برای فیلم کاغذپاره ها رسید.
جایزه بهترین موسیقی به حبیب خزائی فر برای ساخت موسیقی جایی برای فرشته ها نیست اهدا شد.
جایزه بهترین پژوهش به بابک گودرزی برای مستند ناگفته های شهر شلوغ تعلق گرفت.
جایزه بهترین فیلمبرداری به مرتضی پورصمدی برای تصویربرداری فیلم خط باریک قرمز اهدا شد.
جایزه بهترین تدوین به مرتضی پایه شناس برای فیلم گلوله باران رسید.
پایه شناس پس از دریافت جایزه خود با اشاره به برخی اظهارات مبنی بر در قله بودن سینمای مستند، تاکید کرد: ما نیازی نداریم مسیر سینمای مستند را به سمت سینمای داستانی ببریم.
وی که به همراه دو دخترش روی صحنه حاضر شده بود، اشاره کرد که پیش از جشنواره در سوریه بوده و با انتقاد از عملکرد مسئولان در قبال مردم، در حضور علی ربیعی - سخنگوی دولت - روی صحنه، گفت: مسوولان ما سخنگو دارند ولی ای کاش یک سخن نیوش داشتند.
او افزود: من از وقتی بچه دار شده ام آنها را برای گرفتن جایزه روی سن می برم؛ چون بچه هایم به وطن نیاز دارند؛ به جایی که وقتی بزرگ شدند، بگویند ما ایرانی هستیم.
صحبت های این هنرمند با تشویق علی ربیعی هم همراه بود که پس از اهداء جایزه های این بخش اعلام شد برای قرار کاری از پیش تعیین شده ای، مراسم را ترک می کند.
در ادامه جایزه بهترین کارگردانی فیلم مستند کوتاه به شهابی نژاد برای فیلم آبشار رسید.
جایزه بهترین کارگردانی مستند نیمه بلند نیز به مرتضی پایه شناس برای فیلم گلوله باران تعلق گرفت.
جایزه بهترین کارگردانی مستند بلند به محسن استاد علی برای خسوف اهدا شد.
در یادداشتی که از سوی این کارگردان در مراسم خوانده شد او با اشاره به تحولات جامعه، جایزه خود را به ثبت کنندگان مستند گونه رویدادهای جامعه اهداء کرد.

جایزه ویژه هیات داوران به محمد صادق اسماعیلی برای فیلم آدور تقدیم شد.
در ادامه با حضور منوچهر شاهسواری مدیر عامل خانه سینما، مرتضی رزاق کریمی و حمیدی مقدم از سه نفر شامل ناصر زوری شخصیت فیلم مهمان شهر، محسن اسلام زاده برای جسارت در ساخت مستند افغانستان و عصمت احمدیان تقدیر شد.
عصمت احمدیان شخصیت مستند عصمت بانو از مستندسازان خواست که با فیلم هایشان به جوانان این مملکت امید بدهند.

در بخش پایانی جایزه ویژه دبیر جشنواره به فرزاد خوشدست برای فیلم خط باریک قرمز اهدا شد.
جایزه بهترین جشنواره به تهیه کننده گلوله باران مرتضی شعبانی رسید.

نماینده بخش اهدای جوایز پرمخاطب ترین،پرفروش ترین فیلم از نگاه تماشاگران پیش از اعلام اسامی برنده ها بیان کرد:21 هزار نفر در 160 سانس فیلم دیدند که 15 هزار برگه رای به صندوق ها ریخته شد.

سه فیلم پرمخاطب:
رتبه اول: جایی برای فرشته ها نیست
رتبه دوم: پروژه ازدواج
رتبه سوم: صحنه هایی از یک جدایی

سه فیلم پرفروش
رتبه اول: جایی برای فرشته ها نیست
رتبه دوم: واکس چه
رتبه سوم: صحنه هایی از یک جدایی

برترین فیلم ها از نگاه تماشاگران
رتبه پنجم: آدور
رتبه چهارم: خط باریک قرمز
رتبه سوم: تارهای ممنوع
رتبه دوم: صحنه هایی از یک جدایی
رتبه اول: جایی برای فرشته ها نیست

این گزارش تا ساعت 21:45 دقیقه بروزرسانی شده است.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
سینمای کودک به ویژه انیمیشن از جمله ژانرهایی است که در سطح جهان از اعتبار و اهمیت خاصی برخوردار است. در بسیاری از کشورها اقبال بسیار زیادی به این حوزه از سینما شده و جشنواره های معتبر جهانی مملو از جوایزی است که به این فیلم ها تعلق می گیرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : بانکداری ایرانی

خانه اجتماعی , ویژه
تاریخ انتشار : 25 آذر 1398 - 23:28 | 70 بازدید |
سینمای کودک به ویژه انیمیشن از جمله ژانرهایی است که در سطح جهان از اعتبار و اهمیت خاصی برخوردار است. در بسیاری از کشورها اقبال بسیار زیادی به این حوزه از سینما شده و جشنواره های معتبر جهانی مملو از جوایزی است که به این فیلم ها تعلق می گیرد. باتوجه به این نکته که جمعیت کودک و نوجوان در تمامی کشورها به این فیلم ها گرایش داشته و بزرگسالان زیادی به حوزه انیمیشن علاقه مند هستند، اکثر شرکت های فیلم سازی بزرگ دنیا از ظرفیت این بخش برای تولید محتوا استفاده کرده و با توجه به علایق و سلایق نسل جدید، فیلم های پرشماری را روانه بازار می کنند.
در حوزه سینمای کودک، انیمیشن های سینمایی از جایگاه ارزشمندی برخوردار بوده و سهم قابل توجهی از بازار جهانی را در اختیار دارند.
این صنعت علاوه بر سودآوری و درآمد زایی بالا، تأثیرگذاری فرهنگی و اعتقادی نیز داشته و از آن جا که کودکان و نوجوانان طیف وسیعی از مخاطبان این فیلم ها را تشکیل می دهند، انیمیشن در تربیت نسل آینده تأثیر در خور توجهی ایفا می کند. باتوجه به ابعاد یاد شده، کشورها و کمپانی های بزرگ، سرمایه گذاری قابل توجهی در این حوزه داشته اند که با بازگشت سرمایه گذاری مناسبی نیز همراه بوده است. کشورهای آمریکای شمالی و اروپایی 90 درصد سرمایه گذاری در صنعت پویانمایی جهان را به خود اختصاص می دهند. اگرچه 90 درصد پویانمایی های تلویزیونی آمریکا و اروپا در آسیا تولید می شوند، نزدیک به 40 سال است که استودیوهای غربی امکانات تولید پویانمایی را ابتدا در ژاپن، سپس کره جنوبی و تایوان و اکنون در فیلیپین، مالزی، سنگاپور، ویتنام، تایلند، هند، اندونزی و چین به علت نیروی کار ارزان تر تأسیس و راه اندازی کرده اند. هزینه تولید هر دقیقه پویانمایی سریالی به طور میانگین دقیقه ای 7000 دلار در آسیا است. اغلب فعالیت ها برای پیش تولید در آمریکا یا کشورهای پیشرو انجام می شود و سپس برای تولید به آسیا فرستاده می شود. بیشترین شیوه تولید در آسیا شامل تولید پروژه های برون سپاری شده می گردد که کمترین ریسک را برای تیم تولید دارد.
به این ترتیب مشخص می شود که چه حجم از سرمایه شرکت های بزرگ صرف این حوزه شده و به طور قطع بازخورد مالی فراوانی نیز برای این شرکت ها در پی خواهد داشت.
گفتنی است 50 فیلم پویانمایی پرفروش در جهان، طی20 سال از 1991 تا 2013 جمعا نزدیک به 30 میلیارد دلار فروش داشته اند و 50 فیلم پرفروش تاریخ جهان، کاملا پویانمایی بوده و تقریبا در 85 درصد دیگر از پویانمایی و جلوه های ویژه استفاده شده است. این روند تا به امروز به همین منوال ادامه پیدا کرده تا جایی که 3 فیلم از 10 فیلم پرفروش سال 2013، تماما پویانمایی های سه بعدی بودند و به طور متوسط، هرکدام حدود 700 میلیون دلار فروش جهانی کرده اند. البته بقیه فیلم های پرفروش نیز، اغلب دارای پویانمایی و جلوه های ویژه بوده و بعضا دارای تکنیک نمایش سه بعدی نیز هستند.
سید علیرضا گلپایگانی مدرس دانشگاه در گفت و گو با رسالت ضمن اشاره به اهمیت جایگاه صنعت انیمیشن سازی در سینمای جهان خاطرنشان کرد: برای دستیابی به جایگاه واقعی در این حوزه باید از دانشگاه ها شروع کرد و ما اگر در دانشگاه می خواهیم برنامه ریزی درستی داشته باشیم می بایست اطلاعات بخش تولید را داشته باشیم و برای اینکه چه نیرویی، با چه تخصص هایی و با چه مشخصاتی باید تربیت کنیم نیازمند کار علمی و تخصصی هستیم.
وی ادامه داد: حوزه تولید انیمیشن اگر بخواهد برنامه ریزی بلندمدتی برای خود داشته باشد باید اطلاعات نیروی انسانی آماده به کار در صنعت انیمیشن را داشته باشد که بتواند با اطمینان این برنامه ریزی و کار تولید خود را انجام دهد. بر این اساس می توانیم نیروی حرفه ای را تربیت کرده و انتظار تولید کارهای خوب و کیفی را داشته باشیم.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: با برنامه ریزی دقیق تر و درست در حوزه تربیت نیروی انسانی برای تولید انیمیشن می توانیم آینده بهتری را برای این صنعت در کشور تصویر کنیم و فعالیت های مؤثرتری را تعریف کرده و در حوزه بین الملل نیز به موفقیت های ارزشمندی دست یابیم.
جهانبخش سلطانی از هنرمندان پیشکسوت سینما که نقش هایی نیز در حوزه سینمای کودک بر عهده داشته در گفت و گو با رسالت در زمینه ویژگی های محتوای تولیدی در حوزه کودک و نوجوان نیز گفت: محتوای تولیدی برای کودکان و نوجوانان باید در زندگی حقیقی پیام معصومیت و پاک بودن کودکان را به همه انتقال دهد و با روحیات این سن همخوانی داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه ساخت فیلم های حوزه کودک در این سال ها با افول روبه رو بوده تصریح کرد: امیدواریم بستری فراهم شود تا تولیدات سینمایی کودکان افزایش یافته و تولیدات فاخری روانه بازار شود.
مریم سعادت از هنرمندان باسابقه کشور نیز در گفت و گو با رسالت در این زمینه گفت: انتظار از جامعه سینمای کشور این است که باتوجه به جمعیت جوان کشور تولیدات فیلم ها و انیمیشن های کودکان و نوجوانان بیش از همیشه باشد.
وی ادامه داد: فیلم های حوزه کودکان سالیان سال در اذهان این عزیزان باقی می ماند و اگر محتوای تولید شده با کیفیت مناسبی همراه باشد اثرات ماندگاری را بر ذهن آن ها برجای خواهد گذاشت.
به هر روی انتظار می رود وزارت ارشاد در زمینه حمایت از انیمیشن های سینمایی مساعدت و همراهی بیشتری را داشته باشد و با کمک به بخش خصوصی زمینه تولیدات هرچه بیشتر این حوزه را فراهم آورد.

لینک خبر :‌ روزنامه رسالت
پوران درخشنده درباره به تعویق افتادن تولید جدیدترین فیلم سینمایی خود با موضوعی ملتهب توضیح داد.

پوران درخشنده نویسنده، تهیه کننده و کارگردان سینما درباره آخرین وضعیت ساخت هیس! پسر ها فریاد نمی زنند در گفت و گو با خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ،گفت: چند سال درگیر نگارش و قانع کردن برخی ها برای ورود به موضوع و ساخت آن بودم از طرفی گرانی فیلمسازی که متاسفانه برای سینماگران به خصوص آن هایی که مستقل کار می کنند، تولید را مشکل کرده، باعث شد تا ساخت این اثر طولانی تر از حد تصور شود.

کارگردان بچه های ابدی ادامه داد: از همه مهمتر، به وجود آمدن فضای سخت روحی و روانی در جامعه، باعث شد رغبتی برای تولید در این شرایط نداشته باشم، چون من هم جزئی از این جامعه هستم و با مردم نفس می کشم، اما مستنداتی که برخی ها از زندگی خودشان در اختیارم قرار دادند، جرات بیشتری به من داد و ترغیب شدم تا این مسئله مهم اجتماعی را در قالب فیلم بیان کنم.

بیشتر بخوانید: دنبال سرمایه گذار برای هیس پسر ها گریه نمی کنند هستم/ با هرکسی نمی توانم کار کنم

کارگردان رویای خیس افزود: نشان دادن مشکلات این بخش از خانواده ها و راهکار های رهایی از آن و التیام بخشیدن به دردشان، احساس مسئولیتی در من بوجود آورد تا تمام تلاشم را در ساخت فیلم داشته باشم. امیدوارم تا قبل از پایان امسال کلید کار زده شود، ولی هرطور شده این فیلم را خواهم ساخت.

کارگردان شمعی در باد بیان کرد: امیدوارم تا قبل از شروع تولید، از سختی های مردم کاسته و فضا آرام تر شود و هزینه های سرسام آور تولید فیلم، پائین بیاید تا بتوانم در شرایطی بهتر هیس! پسر ها فریاد نمی زنند را بسازم، چون برای من بسیار مهم است بهتر و بیشتر دیده شود. آن هم در وضعیتی که اقبال مخاطبان از فیلم های کمدی زیادتر شده است.

درخشنده گفت: افتادن همه کار ها روی غلتک صحیح، آرزوی من و خیلی ها است که امیدوارم رخ دهد تا بتوانیم به درستی و در کمال آرامش به کار ها بپردازیم.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
گروه هنر یک منتقد و مدرس سینما گفت: سینمای کودک و پارامتر های حاکم بر آن متفاوت از دیگر گونه های سینمایی است. در واقع نمی توان بر مبنای آکادمیک با آن برخورد کرد و فانتزی پردازی یکی از مؤلفه های مهم این ژانر است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶

طهماسب صلح جو، منتقد و مدرس سینما در گفت و گو با ایکنا درباره جایگاه سواد رسانه ای در اعتلای سینمای کودک اظهار کرد: از نگاه من جایگاه سواد و دانش در سینما همیشه محفوظ و محترم است، اما آن چیزی که باعث خلق یک اثر خوب سینمایی می شود چندان به سواد رسانه ای مربوط نیست، بلکه ذوق هنری سازنده است که نقش مهمی در این رابطه ایفا می کند و عمدتاً فیلم هایی که در تاریخ سینما ماندگار می شوند توسط افراد باسواد ساخته نمی شود، بلکه این آثار با تلاش سینماگرانی رقم خورده که ذوق بالایی در تولید آثار سینمایی دارند. با این توضیح، شرط داشتن ذوق هنری برای سینمای کودک را بیش از دیگر ژانر های سینمایی می دانم، چون در سینمای کودک دیگر سواد آکادمیک به کمک فیلمساز نمی آید، بلکه نکته مهم اینجاست که بدانیم چگونه می توان توجه کودک را به فیلم جلب کرد.

وی افزود: ممکن است خود واژه سواد هم تعاریفی متفاوتی داشته باشد، پس بهتر است در این بحث تعریف خود را از این کلمه ارائه دهم تا نتیجه گیری هایم ملموس باشد، سواد از دیدگاه من فراگرفتن است، همانند آن چیزی که در مدارس و دانشگاه ها فرا می گیریم، اما این ویژگی صرفاً به معنای آگاهی نیست، چون می شود عالی ترین مدرک آکادمیک را داشت، اما آگاهی در پایین ترین سطح ممکن باشد، ولی به هر حال سواد آکادمیک قادر است پشتوانه ای برای یک فیلم خوب باشد، اما ضامن خلق یک اثر خوب هنری نیست. در همین راستا اگر تاریخ هنر را اجمالاً مرور کنیم، افرادی را می یابیم که پایین ترین سطح سواد را داشتند، اما آثار هنریشان در تاریخ بشریت ماندگار شده است.

این کارشناس رسانه در پاسخ به این سؤال که کیفیت پایین تولیدات سینمای کودک ناشی از چه عاملی است؟ بیان کرد: وضعیت نامطلوب سینمای کودک به ساختار آثار سینمایی مربوط می شود، زیرا اگر فیلم هایی که در این حوزه تولید می شوند جذابیت لازم را داشته باشند، مطمئناً کودکان از آن استقبال می کنند. سینمای کودک مخاطبش مشخص است، برای همین تا وقتی حس نکنیم که برای چه گروه سنی فیلم می سازیم هر چه بگوییم بی فایده است. نکته بعد این که در آثار کودک به غلط سعی می کنیم فیلم را تبدیل به کلاس درس کنیم یا این که این حوزه را با لودگی اشتباه می گیریم، به همین جهت نباید از چنین آثاری توقع اتفاقات فوق العاده را داشت. برای سنجش کیفیت یک فیلم در حوزه سینمای کودک نباید به سلیقه، کارشناسان سینمایی اکتفا کرد. این را می گویم زیرا خودم از اهالی رسانه ام، زیرا یک منتقد و کارشناس می تواند تنها مباحث فنی فیلم را ارزیابی کند اما ذوق هنر معمولاً بر مبنای سلیقه افراد است. بنابراین شاید بسیاری از فیلم هایی که در سینمای کودک توانسته اند به موفقیت برسند، از نظر منتقدان سینمایی جذاب نباشند، اما به نظرم این مسئله برای سینمای کودک به هیچ وجه اهمیتی ندارد

این مدرس سینما تأکید کرد: برای سنجش کیفیت یک فیلم در حوزه سینمای کودک نباید به سلیقه، کارشناسان سینمایی اکتفا کرد. این را می گویم زیرا خودم از اهالی رسانه ام، زیرا یک منتقد و کارشناس می تواند تنها مباحث فنی فیلم را ارزیابی کند اما ذوق هنر معمولاً بر مبنای سلیقه افراد است. بنابراین شاید بسیاری از فیلم هایی که در سینمای کودک توانسته اند به موفقیت برسند، از نظر منتقدان سینمایی جذاب نباشند، اما به نظرم این مسئله برای سینمای کودک به هیچ وجه اهمیتی ندارد.

صلح جو با بیان این که اگر بخواهیم نگرش منتقدان و بزرگسالان را برای سینمای کودک مورد توجه قرار دهیم این سینما بیش از گذشته متروک خواهیم کرد، گفت: دزد عروسک ها ، گلنار ، مدرسه موش ها و کلاه قرمزی آثاری بودند که کودکان آن را پسندیدند و این تولیدات جزء پرفروش های سینمای ایران شد، ولی به یاد دارم همین آثار در زمان اکرانشان با نقد منتقدان مواجه شدند و برخی این تولیدات را بی کیفیت دانستند، اما نتیجه این انتقادات سبب نشد آثار بهتری در این زمینه تولید شود و علاوه بر اینکه فیلم بهتر در این زمینه تولید نشد، فیلم سازان دیگری هر جرئت نکردند به این حوزه نزدیک شوند. ما مخاطبان سینما را نمی شناسیم، چون تصور منتقدان و مدیران سینما از فیلم کودک، نگرش مخاطب بزرگسال است، درحالی که کودک یا نوجوان ذاتاً آدم باسوادی نیست و از محصولی که برایش ساخته می شود، در قدم اول انتظار جذابیت دارد.

این مدرس سینما در پاسخ به این سؤال که آیا این نگرش بر اکران هم اثر گذار است، اظهار کرد: از مناسبات اکران اطلاع چندانی ندارم، ولی قطعاً نحوه اکران برای سینمای کودک به گونه ای است که به فروش این تولیدات کمک می کند، ولی با وجود این اگر فیلمی شاخصه های جذابیت را داشته باشد، می تواند در همین وضعیت نامطلوب هم فروش نسبتاً خوبی داشته باشد، مثلاً فیلم پرواز در منطقه ممنوع یکی از آثاری است که با وجود همزمانی اکران با چند فیلم کودک، توانسته فروش قابل قبولی داشته باشد.

اینگونه نیست که اگر سینمای کودک کم فروغ می شود تنها یک گونه سینمایی آسیب می بیند زیرا این ژانر پایه و اساس سینماست و ضعف آن کلیت هنر هفتم را مخدوش می کند
این کارشناس سینما با بیان این که نابودی سینمایی کودک در حقیقت ضربه زدن به سینمای ملی است، تأکید کرد: اینگونه نیست که اگر سینمای کودک کم فروغ شود، فقط یک گونه سینمایی آسیب ببیند، زیرا این ژانر پایه و اساس سینماست و ضعف آن کلیت هنر هفتم را مخدوش می کند. مثلاً امروز افرادی که به سینما می روند کسانی اند که در کودکی سینما رفتن را آمو خته اند و با آن مأنوس اند. حال تصور کنید یک یا دو دهه بعد که کودکان به افراد بالغ تبدیل می شوند آیا میلی برای رفتن به سینما خواهند داشت؟

سودجو در پایان تصریح کرد: اگر قصد داریم سواد رسانه ای را در میان کودکان افزایش دهیم، باید در گام اول کودکان را به سینما بیاوریم. این امر تنها با ایجاد فانتزی های کودکانه میسر است، فانتزی هایی که در آن جذابیت ویژگی اصلی باشد. اگر کودک قرار باشد چیزی یاد بگیرد بخش های آموزشی وجود دارد، پس از ابزار سرگرمی انتظار معلم و مدرسه را نداشته باشیم. منظور از جذاب یا فانتزی بودن فیلم های کودکانه، الزاماً به معنای بی کیفیت بودن آن ها نیست، زیرا کیفیت در سینمای کودک تعریفی دیگر دارد.

گفت و گو از داوود کنشلو
انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن
سینماپرس: انسیه شاه حسینی کارگردان سینما همزمان با آغاز به کار هیأت انتخاب سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر گفت: بنده شخصاً از دیدن اسامی هیأت انتخاب دچار حیرت شدم و احساس کردم که رسانه ها در انعکاس اخبار دچار اشتباه شده اند چرا که اغلب این اسامی شامل افرادی تکراری و ثابت بودند که عملکردشان در گذشته با انتقاد از سوی سینماگران و رسانه ها روبرو شده بود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

کارگردان فیلم سینمایی زیباتر از زندگی در گفتگو با خبرنگار سینماپرس افزود: ما برای برگزاری جشنواره باشکوه و اعتلا بخشیدن به جشنواره فیلم فجر به عنوان مهمترین رویداد سینمایی کشور نیازمند بازنگری جدی از سوی مسئولان و دست اندرکاران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان سینمایی در انتخاب ها، گزینش ها و چیدمان اشخاص هستیم و تا زمانی که این بازنگری به صورت اساسی صورت نگیرد نمی توانیم هیچ انتظاری برای برگزاری یک جشنواره با قاعده و استاندارد در ایام پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی داشته باشیم.

وی با بیان اینکه شاید از نظر هیأت حاکمه این افراد دارای استانداردهایی هستند که ما از آن بی خبریم تصریح کرد: انتخاب خوب از شناخت خوب نشأت می گیرد. اگر آقایان که چنین افرادی را گزینش می کنند بر این باورند که آن ها شناخت کافی نسبت به سینما و مسائل پیرامون آن دارند سخت در اشتباهند چرا که تجربه گذشته ثابت کرده اکثریت قریب به اتفاق سینماگران و دلسوزان سینما از عملکرد ایشان رضایتی نداشته اند.

این سینماگر در پاسخ به این سوأل که به عقیده شما برای برگزاری جشنواره فیلم فجر بر اساس رویکردها و مفاهیم و ارزش های انقلاب اسلامی چه کاری باید صورت گیرد اظهار داشت: از این وزیر ارشاد و دست اندرکاران جشنواره چه انتظاری می توانیم برای برگزاری جشنواره با رویکرد انقلابی داشته باشیم؟ این باور بنده و شما و امثال ما است که معتقدیم جشنواره فیلم فجر که زاییده انقلاب اسلامی است باید بر اساس فرهنگ انقلابی پیش برود اما متأسفانه گویا دست اندرکاران جشنواره و سیاست گذاران حاکم چنین رویکردی را قبول ندارند.

شاه حسینی در خاتمه این گفتگو تأکید کرد: گویا آن ها ملاک های دیگری را در نظر دارند و به همین دلیل است که اغلب دست به انتخاب های اشتباه می زنند. ما باید به یقین برسیم که چنین جشنواره ای زاییده این دولت است و وقتی این جشنواره زاییده سیاست های دولت است از آن نمی توان انتظار چیدمانی به غیر از این داشت. در هر صورت این باعث تأسف است که این رویداد سینمایی قرابتی با مفاهیم ارزشی و انقلابی ندارد و این مسأله دل همه دلسوزان و دغدغه مندان نظام و انقلاب اسلامی در عرصه فرهنگ و هنر را به درد آورده است.

لینک خبر :‌ سینما پرس
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: هدف از برگزاری همایش بین المللی قرآن، تبیین اندیشه و عمل امام در ارتباط با قرآن برای دستیابی به شناخت مبانی فکری بنیان گذار جمهوری اسلامی به عنوان یک پدیده برجسته در جهان معاصر است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از پایگاه اطلاع رسانی معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، غلامرضا غفاری در جلسه شورای سیاستگذاری دومین همایش بین المللی قرآن در منظر نظری و عملی حضرت امام خمینی(ره) گفت: بازکاوی و مداقه عالمانه در منظومه فکری و عملی امام خمینی(ره) در چارچوب دومین همایش بین المللی قرآن در اندیشه و عمل امام خمینی(ره) می تواند موجب افق گشایی های تازه ای در بین عالمان و دانشجویان شود.

وی با اشاره به ثمرات بسیار این همایش بین المللی، ویژگی اول این همایش را اهمیتی که بازکاوی اندیشه های حضرت امام دارد و همچنین بازنگری و تأمل در باب اندیشه فردی که معمار بزرگ انقلاب اسلامی بوده است دانست و استمرار بازکاوی و بازنگری افکار امام را از منظر نظری و عملی یا همان خط مشی در این همایش مورد تأکید قرار داد.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: قرآن جایگاه اول و اندیشه های حضرت امام (ره) که معمار بزرگ در ایجاد یک انقلاب بوده اند جایگاه بعدی را در برگزاری این همایش دارد و دستگاه های مهمی در این همایش مشارکت و انجام وظیفه خواهند کرد و به همایش جلوه و درخشش خاصی خواهند بخشید.

امام خمینی (ره) یک مصلح بزرگ اجتماعی و دینی

در ادامه این نشست عبدالهادی فقیهی زاده معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر نقش مهم مؤسسه نشر آثار حضرت امام خمینی (ره) و پژوهشکده انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره) در برگزاری این همایش گفت: شخصیت حضرت امام و اندیشه های قرآنی و عناصر قرآنی حاضر در سیره ایشان از دو منظر قابل توجه است؛ یکی اینکه حضرت امام بی شک از برجسته ترین فقهای شیعه هستند که فقه ایشان از نوع فقه اکبر است یعنی هم مسلط بر قرآن و هم سنت و همین نگرش امام بسیاری از گمانه ها را از بین می برد و جنبه دوم شخصیت ایشان به تفکر انقلابی حضرت در جهان برمی گردد که جهانی وام دار اندیشه های روشن و عالمانه ایشان است.

وی ادامه داد: پیوند عمیقی که امام (ره) بین سنت و قرآن داشتند، ایشان را به عنوان یک مصلح بزرگ اجتماعی و دینی معرفی می کند که در میان بزرگان و مصلحان دینی ایشان نقطه عطف مهمی به شمار می روند.

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اهداف برگزاری این همایش اظهار کرد: هدف از برگزاری این همایش بین المللی، تبیین اندیشه و عمل امام در ارتباط با قرآن برای دستیابی به شناخت مبانی فکری بنیان گذار جمهوری اسلامی به عنوان یک پدیده برجسته در جهان معاصر و شناخت مبانی قرآن و نهضت انقلاب اسلامی است که بی تردید امام نقش بسیار اساسی در این مورد داشتند.

وی با اشاره به ماهیت انقلاب اسلامی گفت: نفی خرافه پرستی، تأکید بر نگرش فقه المقاصدی، نگرش اخلاق گرایی، نگرش عقلانیت، نگرشی که جریان عدالت را دنبال می کند و نگرش خردگرایی از ارکان ها اصلی انقلاب اسلامی به شمار می رود.

انتهای پیام/4084/

لینک خبر :‌ خبرگزاری آنا
تهران- ایرنا- معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی احکامی مدیران بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم را منصوب کرد.

به گزارش معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عبدالهادی فقهی زاده روز دوشنبه در اولین نشست ستاد اجرایی بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم با معرفی مدیران این نمایشگاه، هدف از برگزاری این نشست را معرفی مدیران نمایشگاه و سیاست ها و اهداف آن و ارتقای سطح کیفی برنامه ها، نوآوری،کمک به رونق بیشتر تولید آثار و محصولات قرآنی، بهره گیری از فرصت های فضای مجازی و گسترش حوزه اثر گذاری در استانها و شهرستانها دانست.

در این نشست حمایت از اقتصاد فرهنگ و هنر قرآنی ، زمینه سازی برای تعامل و هم افزایی مراکز و فعالان عرصه قرآن و عترت در داخل و خارج از کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت .

فقهی زاده در احکامی جداگانه حجت الاسلام علی ملانوری را به عنوان مدیر حوزوی و دانشگاهی، محمدمهدی عزیز زاده مدیر فرهنگ و هنر قرآنی، مریم قاسم احمد مدیرکودک و نوجوان، محمود واعظی مدیر بین الملل، سید یاسر ساجدی مدیر فضای مجازی، مهدی غلامعلی را به عنوان مدیر بخش عترت و حمیدرضا شیخ ویسی مدیر نهادها و موسسات بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم منصوب کرد.

رئیس بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم همچنین حجت الاسلام محمدعلی خسروی را به سمت مشاور علمی، ابوالقاسم ایرجی را به عنوان مشاور اجرایی، محمد مولایی مدیر حوزه ریاست و تشریفات، وحید مرسلی مدیر دبیرخانه و امور هماهنگی، رضا بصیرت مدیر اجرائی و پشتیبانی، رامین ویسی مدیر حراست، صادق صاحبی مدیر نظارت و ارزیابی، سید فخرالدین اسماعیلی مدیر روابط عمومی، محمد تقی حق بین مدیر محصولات فرهنگی و هنری و مرتضی خدمتکار مدیر امور قراردادها و مالی تعیین کرد.فقهی زاده در این نشست بر بهره برداری از دستاوردها و تجارب دوره های پیشین نمایشگاه، مدیریت نظام مند و تلاش برای توسعه و ترویج فرهنگ و آموزه های قرآن و عترت تاکید کرد.
به گزارش ایرنا سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در 19 آبان ماه در احکامی اعضای شورای سیاستگذاری بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم را منصوب کرد که شامل حجج اسلام حمید محمدی، محمدرضا حشمتی، محمدعلی خسروی، محمدعلی مهدوی راد، عبدالهادی مسعودی، محمد مهدی معراجی و احمد مازنی می باشند.

احمد مسجد جامعی، محمدعلی خواجه پیری، عباس سلیمی، ابوالقاسم ایرجی، ولی یاراحمدی، محمدرضا جوادی یگانه، نجفقلی حبیبی و عبدالهادی فقهی زاده و خانم لادن حیدری از دیگر اعضای این شورا هستند که توسط صالحی معرفی شدند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
رییس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: در سند تحول راهبردی کانون های مساجد، موضوع پژوهش سرلوحه فعالیت های فرهنگی و هنری قرار گرفته و در قالب های مختلف به آن توجه ویژه شده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری جمهوری اسلامی خبرگزاری شبستان

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به مناسبت (25 آذر) روز پژوهش اظهار کرد: در انجام برنامه های پژوهشی، باید به دقت در آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت (علیهم السلام) و بیانات ارزشمند مقام معظم رهبری (مدظله العالی) نگریست و برای آینده انقلاب اسلامی، برنامه ریزی کرد.

متن پیام حجت الاسلام والمسلمین دکتر حبیب رضا ارزانی مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور به این شرح است:

پژوهش پایه حکمت است و خداوند متعال در آیه 269 سوره بقره می فرماید: یُؤْتِی الْحِکْمَةَ مَنْ یَشَاءُ وَ مَنْ یُؤْتَ الْحِکْمَةَ فَقَدْ أُوتِیَ خَیْرًا کَثِیرًا وَ مَا یَذَّکَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ ؛ (خدای متعال) حکمت را به هر کسی که بخواهد می دهد و کسی را که خداوند حکمت می دهد، قطعاً خیرکثیری داده است و این حقیقت را متذکر نشوند مگر کسانی که صاحب فهم و درک و درایت اند؛ همچنین در آیه 11 سوره مجادله بیان فرموده: یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَالَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ ؛ یعنی، علم که از مصادیق حکمت است، باعث رفعت انسان است و باز فرموده: فَلَوْ لا نَفَرَ مِنْ کُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طائِفَةٌ لِیَتَفَقَّهُوا فی الدّین ؛ پس چرا اعزام نشوند از هر گروه جمعی از آنان تا دانش دین بیاموزند... در اینجا نیز به کسب دانش ِدین و فقاهت که از مسائل و مبانی مهم دین مبین اسلام است سفارش شده است.

آری، پژوهش امری مهم در اسلام بوده و در قرآن کریم نیز به تناسب موضوعات و مفاهیم مختلف، از جمله: علم، تعقل و تدبّر به کرّات به آن پرداخته شده است. پژوهش و برنامه ریزی صحیح در منظر رسول اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) نیز به قدری مهم بود که فرموده اند: بر امت خویش نه از فقر، بلکه از برنامه ریزی نادرست (سوءتدبیر) بیم دارم.

فرمایشات مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای(مدظله العالی)، در بیانیه گام دوم انقلاب نیز در ابعاد مختلف به این موضوع پرداخته و آن را از برکات بزرگ انقلاب اسلامی دانسته و حرکت موتور پیشران کشور در عرصه ی علم و فنّاوری را که باعث ایجاد زیرساخت های حیاتی و اقتصادی و عمرانی گردیده تا اکنون ثمرات بالنده ی آن روزبه روز فراگیرتر شود، ناشی از پژوهش دانسته است؛ درحالی که ایرانِ پیش از انقلاب، در تولید علم و فنّاوری صفر بود و در صنعت به جز مونتاژ و در علم به جز ترجمه هنری نداشت.

پس باید در انجام برنامه های پژوهشی، به دقت در آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت (علیهم السلام) و بیانات ارزشمند مقام معظم رهبری (مدظله العالی) نگریست و برای آینده انقلاب اسلامی، برنامه ریزی کرد.

از این رو، ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور، با بهره گیری از قرآن کریم، آیات و روایات و بیانات معظم له در گام دوم انقلاب اسلامی؛ در سند تحول راهبردی خویش این موضوع را سرلوحه فعالیت های فرهنگی و هنری قرارداده و در قالب های زیر به آن توجه ویژه نموده است: 1. طراحی و اجرای دوره های آموزشی. 2. ارتقاء دانش، بینش و مهارت قرآنی مدیران، مربیان و کارشناسان. 3. برگزاری جشنواره های فرهنگی هنری بچه های مسجد با رویکرد همزیستی مؤمنانه. 4. طرح مسجد کانون مشورت و گفتگوهای فرهنگی. 5. راه اندازی هسته های فرهنگی، اجتماعی و هنری در مساجد. 6. طراحی و فعال سازی کانون های ویژه بانوان به منظور افزایش مشارکت زنان و خانواده در مباحث مهم علمی، فرهنگی و هنری. 7. طراحی و استقرار شبکه ارتباطات محلی، منطقه ای و ملی. 8. بازنگری در مورد گستره چگونگی فعالیت کانون ها در حوزه کتاب وکتابخوانی و 9. توسعه تکنولوژی ارتباطات به منظور گسترش خدمات.

در این راستا، ضمن تبریک روز جهانی پژوهش به تمامی دست اندرکاران عرصه علم و فن ّآوری؛ از کلیه علاقه مندان دعوت می کنم تا با ارسال تحقیقات، مقالات و برنامه های علمی پژوهشی، به ویژه در عرصه فرهنگ و هنر، ما را در برنامه ریزی هرچه بهتر به منظور رونق روزافزون فعالیت های کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور یاری نمایند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
از برنامه های مدیران نیز آن طور به دست می آید که کمیت خبرنگاران در جلسات پرسش و پاسخ و مراسم های مختلف برای آنها مهم بوده و هر چه خبرنگاران به خصوص خبرنگاران خنثی و یا بدون مطالبه و مطالعه بیشتر باشد، چهره آنان بزرگ تر و بیشتر در رسانه ها برجسته سازی می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان سوادکوه، خبرنگاران دارای اعتبار و جایگاهی هستند که باعث اثر گذاری فعالیت آنها در بین مردم و مدیران می شود و همواره با دیده احترام به آنها نگریسته می شود و البته این نگاه دارای فراز و فرود هایی است، هر چند خبرنگارانی در استان حضور دارند که شأن و اعتبار آنها مثال زدنی است و حضورشان دارای وجاهت بالایی بوده ولی هستند برخی خبرنگاران که دارای مجوز رسانه ای یا خبرنگاری هستند ولی رفتار، پوشش، آرایش و کلمات به کار رفته توسط آنان، ارزش و اعتبار فعالیت خبرنگاری را کاهش می دهد و این رویه ذهنیت عمومی را نسبت به این قشر زحمت کش صدمه می زند.

از برنامه های مدیران نیز آن طور به دست می آید که کمیت خبرنگاران در جلسات پرسش و پاسخ و مراسم های مختلف برای آنها مهم بوده و هر چه خبرنگاران به خصوص خبرنگاران خنثی و یا بدون مطالبه و مطالعه بیشتر باشد، چهره آنان بزرگ تر و بیشتر در رسانه ها برجسته سازی می شود.

* اخلاق رسانه؛ حلقه مفقوده رسانه ها

علی یوسفی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان سوادکوه با اشاره به عضویت 396 نفر در خانه مطبوعات استان مازندران گفت: خانه مطبوعات مازندران دارای 375 عضو اصلی و 21 عضو افتخاری است و از نظر تعداد خبرنگاران عضو سامانه رتبه اول کشور را داراست و دارا بودن مدرک کارشناسی، تأیید مدیرمسؤول رسانه و دارا بودن بیمه پایه از شرایط عضویت در خانه مطبوعات مازندران است.

مدیرعامل سابق خانه مطبوعات مازندران با بیان اینکه استان مازندران تنها استان کشور بوده که در همه شهرستان ها دارای رابط خانه مطبوعات برای پیگیری وضعیت خبرنگاران است، افزود: خبرنگاران مازندران برای ارسال آثار خود به هشتمین جشنواره مطبوعات، خبرگزاری ها و پایگاه های اطلاع رسانی مجازی می توانند در روز های آینده به آدرس mazandaran.pressfestival.ir مراجعه کنند و فرصت ارسال آثار هم تا پایان آذر ماه است.

وی اخلاق رسانه را حلقه مفقوده رسانه ها توصیف و خاطرنشان کرد: برگزاری دوره های حرفه ای با حضور اساتید برجسته از برنامه های ماست و خبرنگاران به عنوان نماینده افکار عمومی دارای رسالت های مهمی هستند و نباید از فضای رسانه ای برای منافع فردی و گروهی، تخریب و افترا استفاده شود.

یوسفی خواستار همکاری مدیران رسانه ها، مسؤولان و اساتید دانشگاه ها و خبرنگاران برای ترویج اخلاق رسانه ای در جامعه شد و گفت: نیاز های مالی و ارتزاق از طریق رسانه ها باعث می شود که تعدادی از خبرنگاران مجبور به تخریب و فعالیت هایی شوند که در اخلاق رسانه ای جای ندارد و از مدیران و مسؤولان انتظار می رود تا به حوزه اقتصاد و معیشت رسانه ها کمک کنند تا اخلاق رسانه ای به صورت عمیق تری توسعه یابد.

* تعداد بالای خبرنگاران برای مازندران افتخار نیست

الناز پاک نیا با بیان اینکه خبرنگارانی که با یک اشاره و بدون احترام و در نظر گرفتن جایگاه رسانه در برنامه های مختلف شرکت می کنند را از سال ها قبل و در دوره معاونت مطبوعاتی آقای انتظامی و اعطای مجوزهای بی رویه باید جست وجو کرد و ما هم هشدار دادیم که در 6 سال اخیر تعداد خبرنگاران 2 تا 3 برابر و تعداد رسانه ها حدود 5 برابر شد.

این فعال رسانه ای با اشاره به اینکه در دوره اول دولت تدبیر، شاخص های حرفه ای برای اعطای مجوز مورد توجه نبود و سپس سایت های خبری و خبرگزاری های جدید با رشد سریع تر و بدون توجه به شاخص ها، راه اندازی شد و وقتی پایه کاری ایراد داشته باشد تا ثریا دیوار کج می رود و تا انتها روند بد را داریم و وقتی مدیران رسانه هم سیاسی، اقتصادی و یا اهل رابطه هستند به جنبه حرفه ای رسانه ای توجه نمی شود.

این روزنامه نگار به عدم لحاظ سابقه فعالیت رسانه ای در اعطای مجوز اشاره کرد و با بیان اینکه وقتی فردی هر وقت اراده کرد که دارای مجوز بشود، دارای مجوز می شود و نیاز به خبرنگار هم دارد، خاطر نشان کرد: برای معرفی هر فردی به عنوان خبرنگار، شناخت مدیر رسانه مورد نظر است و برخی از مدیران رسانه با هر نیتی وارد رسانه شود از همان شیوه خودش خبرنگاران را انتخاب می کند.

* صدمه سیاست های وزارت ارشاد به اعتبار و ارزش خبرنگاران

پاک نیا با بیان اینکه وزارت ارشاد هیچگاه در حوزه آموزش خبرنگاری و مدیران رسانه ها گامی بر نداشت و اگر یکی یا دو کلاس برگزار شد برای از سرباز کردن ماجرا بود، اظهار کرد: در قانون اصناف آمده است که هر فرد برای صنوف خود و دریافت پروانه کسب 2 تا 3 ماه دوره فنی و حرفه ای شرکت کند و سپس فعالیت خود را شروع کند ولی در فعالیت روزنامه این روند را نداریم و منظور من آن نیست که برای فعالیت رسانه ای توسط ارشاد ممانعت شود و برای مثال در کشور ژاپن، مدیر رسانه ای باید دکترا داشته باشد و به 2 زبان زنده هم مسلط باشد و شرط حرفه ای داشته باشد.

وی با بیان اینکه رفتار حرفه ای را نمی توانیم از فرد آماتور و کسی که هیچ آگاهی از فعالیت خود ندارد انتظار داشته باشیم، بیان کرد: وقتی خبرنگار، آموزش های لازم را طی نکند، جامعه هم وی را به جامعه رسانه ای تعمیم می دهد و خبرنگاران را با همین وضعیت توصیف می کنند.

فعال رسانه ای مازندران با بیان اینکه 80 درصد افراد فعال در حوزه خبر استان آموزش های لازم را نگذراندند و تکنیک ها و تاکتیک ها خبری را آموزش ندیدند و در طول سال هم خبر و گزارش نمی نویسند، خاطرنشان کرد: سیاست های وزارت ارشاد در حوزه رسانه به اعتبار و ارزش خبرنگاران صدمه زد و چون تخصص و آموزش ندارند، سطح کاری و دانش خبرنگار پایین است و مردم هم متوجه می شوند.

* توجه مدیران به خبرنگاران غیرمطالبه گر

وی با بیان اینکه در حوزه فضای اجتماعی هم افرادی که در رسانه های رسمی دارای اقبال مناسبی نیستند و خبرنگار کپ شنی می شوند و با یک عکس و متن، خبرنگار معرفی می شوند به دلیل اینکه مطالبه گر نیستند مورد اقبال مدیران هستند و مسائل را کالبدشکافی نمی کنند، اظهار کرد: هر روز شرایط بدتر می شود و ما مدافعی نداریم که از رسانه دفاع کند و خانه مطبوعات به دلایل اینکه از مبادی حرفه ای وارد حوزه رسانه نشدند و قدرت خود را در آموزش و شناسایی رسانه ها نشان ندادند و انجمن ها هم عموماً فرد محور هستند و با تمایلات گروهی نه چندان مطالبه گر تشکیل می شوند.

پاک نیا چاره کار را در تصویب قوانین و آیین نامه های جدید و راه اندازی و حمایت از تشکل های حرفه ای توصیف کرد و با بیان اینکه تعداد بالای خبرنگاران برای مازندران افتخار نیست، گفت: افزایش کمیت رسانه ها و خبرنگاران به معنای کیفیت بالا نیست و بسیاری از افراد فعال در سایت های خبری، فاقد مجوز هستند و ادارات متولی به دلیل ضعف قوانین، پاسخگو نیستند و باید به دادستانی مراجعه کرد و هفته نامه هایی داریم که فصلی یک بار چاپ می کنند و روزنامه هایی که هفته ای یک بار منتشر می کنند ولی برخورد نمی شود.

* راهکارهایی برای افزایش خبرنگاران دعوت نامه ای

خبرنگاری و فعالیت رسانه ای دارای مجوز رسمی را نمی توان به عنوان شغل معرفی کرد و دلیل آن این است که فعالان قریب به اتفاق رسانه ای به صورت حق التحریری و حق الرپرتاژی کار می کنند و از این فعالیت نمی توانند به عنوان ممر درآمد استفاده کنند.

رعایت ارزش و اعتبار هر فعالیت توسط اعضای آن مجموعه باعث ظرفیت سازی ها، اعتماد به آن اعضا، استفاده از بالاترین توان برای دست یابی به اهداف و رغبت افراد متعهد به عضویت یا تداوم فعالیت می شود ولی با نگاهی بر فعالیت های رسانه ای شاهد حضور افرادی هستیم که بدون رعایت شئونات و ارزش فعالیت رسانه ای و بدون دعوت وارد جلسات و برنامه ها می شوند و برای دریافت هدیه یا تسهیلات کم ارزش، فعالیت رسانه ای را قربانی می کنند و در برابر این افراد اقلیتی هم با نام خبرنگاران دعوت نامه ای حضور دارند که بدون دعوت وارد جلسه و برنامه ای نمی شوند و البته درج خبر برای سوژه ها، رویدادها و رخداد ها موضوع دیگری است و خبرنگاران دعوت نامه ای در نزد نخبگان و مدیران اصیل دارای جایگاه هستند و اعتباری برای رسانه ها محسوب می شوند.

گزارش از عمران اکبرنژاد

انتهای پیام/86015/ج/و

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
مدیرعامل موسسه سینما شهر از ساخت 22 مجتمع سینما امید در مناطق محروم خبر داد و گفت: 100 سالن سینمایی تا پایان سال به بهره برداری می رسد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشان ، مجید مسچی بعد از ظهر امروز در جمع خبرنگاران از 260 سالن سینمای در حال ساخت در کشور خبر داد و اظهار داشت: با تلاش همکاران ما در موسسه سینما شهر 100 سالن تا پایان سال به بهره برداری می رسد.

وی با بیان اینکه موسسه سینما شهر آمادگی کامل برای بازسازی سینماهای قدیمی و تجهیز این اماکن فرهنگی را دارد، افزود: 22 مجتمع سینما امید در شهرهای محروم کشور توسط موسسه سینما شهر ساخته و به بهره برداری رسیده است به نحوی که این مجتمع ها دارای سه تا پنج سالن هستند.

مدیرعامل موسسه سینما شهر از تجهیز 76 مجتمع فرهنگی هنری ادارات کل ارشاد استان های کشور ویژه نمایش فیلم خبر داد و ابراز داشت: این مجتمع ها با بیش از 130 میلیارد ریال اعتبار تجهیز و به بهره برداری رسیده است و با تلاش های صورت گرفته تا دو سال آینده بیش از 100 سالن در مناطق محروم ساخته می شود.

وی ضمن اشاره به ابراز رضایت مردم از تبدیل مجتمع های فرهنگی هنری به سالن های سینمایی در مناطق فاقد سینما گفت: این موسسه با ارسال تجهیزات پیشرفته سعی دارد تا مردم مناطق فاقد سینما با تجهیز مراکز فرهنگی همزمان با تهران از نمایش مطلوب فیلم بهره مند شوند.

انتهای پیام/803/ز

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان گرمسار گفت: در آستانه نهم دی روز بصیرت و میثاق با ولایت، دو هزار قطعه بلیط نیم بهای سینما توسط این اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در این شهرستان توزیع شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان، نعمت الله قنبری نیکدل گفت: این بلیط ها ویژه سنین کودک و نوجوان بوده و مربوط به اکران فیلم "منطقه پرواز ممنوع" است که با مشارکت سینما ابریشم توزیع شده است.

وی افزود: این بلیط ها بین دانش آموزان مدارس، بسیج دانش آموزی، بهزیستی، مهد کودک ها و پیش دبستانی ها و مدارس ابتدایی و متوسطه اول توزیع شده است.

رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان گرمسار با تاکید بر لزوم بصیرت افزایی و ارتقای آگاهی نسبت به مسائل روز جامعه خاطرنشان کرد: مردم در نهم دی نشان دادند که علاوه بر بصیرت و هوشیاری و آگاهی کامل نسبت به مسائل روز جامعه، همواره پشتیبان و حامی ولایت فقیه هستند.

حماسه نهم دی و حضور عاشورایی مردم حماسه ساز و ولایتمدار ایران اسلامی در راهپیمایی 9 دی 1388 نقطه عطفی در تاریخ انقلاب و برگ زریّن دیگری در افتخارات مرد و زن ایرانی به حساب می آید.

حماسه 9 دی نماد عزّت، استقلال و بصیرت مردمی است که تا پای جان برای حفظ اصول اسلام و آرمان های انقلاب ایستادند و با صدای رسا اعلام کردند که اگر دشمن در برابر دین آنها بایستد در برابر تمام دنیای آنها خواهند ایستاد.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
با وجود مکاتبات برای تغییر نام شرکت باربری بوعلی بار در همدان به دلیل آنچه عدم رعایت شان این دانشمند بزرگ ایرانی خوانده می شود، وانت ها و کامیون های حمل بار این شرکت و شرکت هم رسته دیگرش باباطاهر بار ، کماکان در شهر جولان می دهند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در همدان ، پاسداشت مفاخر یکی از راه های حفظ هویت و خودباوری یک ملت است، همان اندازه که مفاخر در اعتلای فرهنگ موثرند، منزلت آنان نیز می بایست پاس داشته شود. در همین راستا، استفاده از نام مشاهیر و مفاخر در نامگذاری اماکن، مشاغل و موسسات مختل، امری متداول است؛ اما همین مسئله هم می بایست طبق قاعده و در شان این بزرگان باشد؛ درواقع باید توجه داشت که اسامی مفاخر بر چه شغل ها، حِرَف، مکان ها یا رویدادهایی حک می شود و یا نمی شود.

یکی از استفاده های نامناسب از اسامی مفاخر در استان همدان که چندی پیش خبرساز شد، از جانب دو شرکت حمل بار با نام های بوعلی بار و باباطاهربار صورت گرفت که البته بنیاد بوعلی سینا به این نامگذاری ها اعتراض کرد ( اینجا ).

خبرنگار ایبنا در پیگیری این نامگذاری که بسیاری آن را مناسب شان شخصیت های بزرگی مانند باباطاهر همدانی و بوعلی سینا می دانند، موضوع را با چند تن از فعالان فرهنگی و مسئولان استان همدان در میان گذاشت.

احد آزادی خواه، ناظر شورای فرهنگ عمومی استان همدان و نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به مراحل مختلفی که برای ثبت اسامی شرکت ها و مشاغل مختلف وجود دارد، به خبرنگار ایبنا گفت: نهادهایی که مجوز این مشاغل را ارائه می کنند، باید دقت داشته باشند که نامگذاری ها متناسب باشند و از اسامی بومی و متناسب با شغل استفاده شود.

وی افزود: نامگذاری برخی اماکن، حرفه ها و همایش ها که ماهیت علمی، فرهنگی و هنری دارند، به نام مفاخر بدون اشکال است اما برخی از نامگذاری ها می تواند جسارت به مفاخر ملی ما محسوب شود. مثلاً نامگذاری کتابخانه ها، بیمارستان ها و آزمایشگاه و اماکنی در این رسته، به نام بوعلی سینا مطلوب است اما نامگذاری باربری به نام بوعلی، به هیچ وجه سزاوار نیست و دونِ شان این شخصیت بزرگ است.

شیرمحمدی معاون فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان نیز در پاسخ به پیگیری خبرنگار ایبنا اظهار کرد: اخیرا از طرف بنیاد بوعلی نامه ای دریافت کردیم و در پیگری آن مکاتبه ای با آن دو موسسه داشتیم. در نامه ارسالی ضمن تشکر از خدمات ارزشمند آن دو موسسه از آن ها خواسته شد که برای تغییرنام موسسات خود اقدام کنند.

این مقام مسئول در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان با بیان اینکه طبق قانون تبلیغات، آنها باید این نام را تغییر دهند و یک نام بامسمّا برای شرکت متبوعشان انتخاب کنند، افزود: نام فعلی هم به دلیل مباحث تبلیغاتی تا دو سال برای آن ها قابل استفاده است؛ گرچه علاوه بر بنیاد بوعلی سینا، مردم نیز به این نامگذاری معترض اند.

خبرنگار ایبنا همچنین تلاش کرد که از مسئولان عالیرتبه بنیاد بوعلی سینا، موضع آنها را اخذ کند. توکل دارائی رئیس اداره روابط عمومی و امور بین الملل بنیاد یادشده، در این باره گفت: مجوز چنین نامگذاری هایی برعهده اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان است. استفاده از نام بوعلی بار از 20 سال پیش تاکنون بوده است. بنیاد بوعلی سینا خواهان آن است که این نام از بدنه وانت ها و سایر وسایط نقلیه برداشته شود.

وی ادامه داد: ما چند سال پیش نیز به این نامگذاری اعتراض کردیم که در نتیجه آن اعتراض، این شرکت حمل و نقل به موسسه حمل و نقل بوعلی تغییر نام پیدا کرد؛ با این وجود همچنان در تبلیغات به نام بوعلی بار معرفی می شود و حتی سایت و اپلیکیشن آن نیز به همین نام ثبت شده است.

این مقام مسئول در بنیاد بوعلی سینا ضمن اشاره به اینکه اخیرا این موضوع در شورای فرهنگ عمومی همدان بررسی شده است، افزود: از طریق اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان که مدیرکل آن دبیر شورای فرهنگ عمومی است، نامه ای برای این دو موسسه ارسال شده است که جهت تغییر نام این موسسات اقدام کنند؛ شاید اقدام دیرهنگام در نظارت بر به کارگیری اسامی مفاخر، باعث شده است که موسسه حمل و نقل دیگری در سال های اخیر از نام باباطاهر بار استفاده کند!

دارایی تاکید کرد: فقط بنیاد بوعلی سینا معترض این نامگذاری نیست بلکه بسیاری از هموطنان در جای، جای ایران با ارسال عکس هایی از کامیون هایی که روی آن ها نام بوعلی بار درج شده است و یادداشت های اعتراضی برای این بنیاد، از این وضعیت اعلام نارضایتی کردند و برخی از فعالان فرهنگی هم در اعتراض به این نامگذاری، در نشریات مختلف دست به قلم شدند.

وی با اشاره به اینکه استفاده نامناسب از اندیشه و نام این مفاخر به اینجا ختم نمی شود، افزود: در تبلیغات یک برند شامپو، عبارتی از بوعلی سینا مورد استفاده قرار گرفته بود در حالی که دقت نکرده بودند که معنای مو در آن شعر از بوعلی با تصوری که ما از مو داریم، بسیار متفاوت است.

این مقام مسئول در بنیاد بوعلی سینا در همین رابطه افزود: ما در اعتراض به تهیه و پخش مکرر این تیزر تبلیغاتی هم نامه ای به آقای علی عسگری، رئیس سازمان صدا و سیما ارسال کردیم؛ گرچه پخش این تیزر تبلیغاتی متوقف شد، اما پس از مدتی پخش آن ازسرگرفته شد. این نشان می دهد که نامه ما موثر نبوده و توقف موقت پخش آن آگهی نیز، صرفاً سیاست تبلیغاتی شرکت مذکور بوده است. واقعیت تلخی که باید به آن اذعان کنیم، این است که برای صدا و سیما، امور بازرگانی از امور فرهنگیِ اینچنین، مهم تر است.

دارائی ضمن بیان اینکه ما نمی گوییم که هیچ استفاده ای از نام بوعلی نشود و به عنوان مثال همین الان فهرست بلندبالایی از مدارس مختلف در سراسر ایران به نام بوعلی سینا وجود دارد، تاکید کرد: برای پیگیری موضوع باید از مجرای قانونی وارد شد به همین دلیل ما نامه ای را به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال کردیم.

صادق ارشی، دانش آموخته مقطع دکتری در رشته زبان و ادبیات فارسی هم در گفت وگویی با خبرنگار ایبنا در این باره عنوان کرد: استدلال برخی از افراد این است هرچه از نام مفاخر بیشتر استفاده شود، این برای همدان بهتر است و بُعد تبلیغاتی دارد اما باید دید تبلیغات به چه قیمتی؟ درکل مضرات این نامگذاری ها بیشتر از مزایای آن است.

این کارشناس مسائل فرهنگی ادامه داد: متاسفانه نظارت صحیحی در نامگذاری ها وجود ندارد و قضیه فقط مربوط به مفاخر نیست؛ گاهی از نام های اصیل ایرانی در نامگذاری برخی از کالاهای نامتناسب استفاده می شود؛ مثل چینی آلات سرویس های بهداشتی که به نام پارس نامیده شده اند. این نامگذاری ها نتیجه بی توجهی به زبان و ادبیات فارسی است؛ چون اگر توجه می کردند اسامی بسیار زیبا، جالب و متناسبی را می یافتند و لازم نبود چنین بی تناسب از این اسامی استفاده کنند.

وی معتقد است: همانگونه که افراد برای حل مسائل مختلف در رشته های گوناگون به دانشگاه مراجعه می کنند و از راهنمایی استادان آن رشته بهره می برند، بهتر است در نامگذاری هایی نیز که انجام می دهند، به دانش آموختگان زبان و ادبیات فارسی مراجعه کنند و از قابلیت های زبان فارسی در این زمینه بهره ببرند.

ارشی یادآور شد: یکی از ویژگی های خوب زبان فارسی این است که می شود اسم ها را به خوبی ترکیب کرد و کلمات جدیدی با آنها ساخت که با آن پیشه متناسب باشد. بسیاری از کلمات هم با پیشینه تاریخی طولانی برای استفاده در دسترس است.

این کارشناس مسائل فرهنگی در پایان درباره پیگیری هایی که برای حل این معضل صورت گرفته است، گفت: امیدوارم که این پیگیری ها به بوعلی بار و باباطاهر بار ختم نشود و بر باقی امور و کالاها و خدمات نیز نظارتی صورت گیرد و درکل، نامگذاری ها پالایش شود.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
ساری - ایرنا - نوسازی کتابخانه شهید شکری بابل به عنوان اولین کتابخانه عمومی این شهرستان، از سال 90 آغاز شد و بعد از گذشت9سال تاکنون حدود 10 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : جماران چهار دانگه

به گزارش ایرنا ، شهرستان بابل دارای 17 کتابخانه عمومی است که از این تعداد 11 کتابخانه نهادی و شش کتابخانه مشارکتی است که در مجموع 330 هزار جلد کتاب در این کتابخانه ها موجود است و حدود 17 هزار نفر عضو این کتابخانه ها هستند .

بر اساس سند چشم انداز توسعه 1404 ، تعداد 17 کتابخانه دیگر باید بر اساس جمعیت شهرستان بابل احداث شود که پنج کتابخانه سهم شهر بابل است.

اما اولین کتابخانه عمومی بابل که در سال 1342 تاسیس شد، معروف به کتابخانه مرکزی بابل یا کتابخانه عمومی شهید شکری به دلیل فرسودگی و آبگرفتگی در زمان بارندگی و نیز کمبود فضای فیزیکی در سال 90به طور کامل تخریب شد و قرار بود که کتابخانه بزرگتری در همان مکان احداث شود که هم اکنون بعد از گذشت 9 سال این طرح به طور متوسط سالانه یک درصد پیشرفت فیزیکی داشته و در حال حاضر فقط پی ریزی و ستون های این کتابخانه انجام شد و تاکنون تنها 10 درصد این طرح پیشرفت کاری دارد.

احداث کتابخانه عمومی شهید شکری از نیازهای اساسی بابل است

رئیس انجمن علمی کتابداری و اطلاع رسانی مازندران به خبرنگار ایرنا گفت : کتابخانه عمومی شهید شکری بابل در یک موقعیت مکانی ممتازی قرار دارد که این امر ضرورت تکمیل هر چه سریعتر این کتابخانه را بیشتر می کند .

موسی یمین فیروز افزود: کتابخانه شهید شکری بابل در داخل یکی از زیباترین پارک های بابل به نام پارک شهید شکری قرار دارد و از طرف دیگر در کنار دانشگاه علوم پزشکی بابل واقع شده است که این دانشگاه از سراسر کشور دانشجو می پذیرد و یک ظرفیت خوبی برای اولین کتابخانه عمومی بابل است.

وی افزود: از طرف دیگر در کنار این پارک ایستگاه حمل و نقل بخش زیادی از جمعیت جنوب بابل در بخش بندپی شرقی و غربی بابل است که همه این موارد به ضرورت تکمیل هر چه زودتر این کتابخانه دلالت دارد .

وی ادامه داد: همچنان که همه دوستداران کتاب دغدغه تکمیل این کتابخانه را دارند دغدغه تکمیل منابع این کتابخانه هم باید مد نظر باشد و کتاب هایی که در این کتابخانه گنجانده می شود به طور جدی باید با نیازهای روز جامعه همخوانی داشته باشد و بر اساس موقعیت مکانی این کتابخانه، منابع به آن تزریق شود .

وی بیان کرد: منابع اطلاعاتی این کتابخانه باید بر اساس نیازهای بومی منطقه و از طرف دیگر بر اساس نیازهای مسافران و گردشگران در پارک شهید شکری باشد و در همین راستا منابع این کتابخانه باید تامین و تکمیل شود .

یمین فیروز ادامه داد: امروز کتابخانه دیجیتال یک نیاز اساسی برای کتابخانه های عمومی است که به طور جدی باید در تکمیل و تجهیز کتابخانه شهید شکری دیده شود و از طرف دیگر با توجه به اینکه پارک شهید شکری میزبان تعداد زیادی از کودکان و بازنشستگان است باید بخش ویژه ای برای کودکان و بازنشستگان در کتابخانه شهید شکری لحاظ شود و نباید از این فرصت غافل شویم .

یمین فیروز اظهار داشت: تعامل سازنده و تبادل کتاب بین دانشگاه علوم پزشکی بابل و کتابخانه شهید شکری می تواند بر غنای این کتابخانه اضافه کند که این امر هم باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

ساختمان کتابخانه عمومی بابل با معماری زیبایش نبایست تخریب می شد

همچنین نویسنده و پژوهشگر بابلی به خبرنگار ایرنا گفت:با کلیت مساله احداث و بهره برداری کتابخانه های عمومی در نقاط مختلف شهر پرجمعیتی همانند بابل موافقم و معتقدم که تعدد مراکز فرهنگی بویژه کتابخانه ها، یکی از راه های مهم گسترش فرهنگ کتابخوانی و تسهیل دسترسی عموم شهروندان به کتاب و منابع اطلاعاتی است و از این رو احداث سازه های جدید را باید به فال نیک گرفت و از آن استقبال کرد.

عیسی محمدی فیروزجایی افزود: اما در خصوص کتابخانه عمومی پارک شهید شکری، وضعیت به گونه ای دیگر است و ای کاش ساختمان این کتابخانه، هرگز تخریب نمی شد و به همان شکل بازسازی و مورد استفاده مجدد قرار می گرفت.

وی بیان کرد: به چند دلیل معتقدم که تخریب در حدود 10 سال قبل نباید صورت می گرفت و به جای تخریب، کتابخانه ای جدید در مکانی جدید در شهر بابل ساخته می شد و ساختمان کتابخانه سابق شهید شکری بابل با همان معماری حفظ و نگهداری می شد.

وی اظهار داشت: اولین دلیل، این است که ساختمان سابق کتابخانه برای گروه های سنی 30 سال و بالاتر جامعه به عنوان یک مکان خاطره انگیز که زمانی محل کسب دانش و مطالعه آنان بوده به حساب می آمد و به نوعی به عنوان یک میراث مشترک بین نسلی در دوره معاصر با کارکردهای مثبت برای جامعه شهری بابل نقش آفرینی کرده و گواه آن مراجعات متعدد افرادی از همین گروه های سنی به اداره بوده که از تخریب ساختمانی که مرکز خاطرات شیرین آنان بوده و با دیدن آن حس مشترک خوبی در آنان ایجاد می شد اظهار گلایه مندی می کردند و به طور معمول در جوامع، آن آثاری که میراث مشترک بین نسلی است و حس خوب در شهروندان را ایجاد می کند حفظ می کنند تا همچنان به کارکرد مثبت خویش ادامه دهند.

وی افزود: دومین نکته این است در طراحی پارک شهید شکری از معماری باغ های ایرانی الگو گرفته و از عناصر طبیعی آب، درخت و نور خورشید به نحو مطلوب استفاده شده است.

وی سنگ فرش، آب نما و درختان متعدد و متنوع در دو طرف نهر یا کانال آب از ابتدا تا انتهای پارک را گواه بر نگاهی به سبک معماری باغ های ایرانی در پارک شهید شکری خواند و گفت: از همین رو است که طراح و سازنده مجتمع فرهنگی و سینمایی بابل نیز به این ایده احترام گذاشت و سعی وافر داشته تا ساختمان مجتمع، تلفیق قابل تحسینی از سنت و مدرنیته باشد که علاوه بر توجه به اصول نوین فنی و مهندسی به مبانی معماری اسلامی، المان های باغ های ایرانی و معماری بومی مازندران هم توجه شود که این مدعا از تصاویر هوایی گرفته شده، به خوبی عیان است و البته بیان جزئیات معماری ساختمان مجتمع فرهنگی و سینمایی بابل، زمان دیگری را می طلبد.

محمدی فیروزجایی درباره نکته سوم نیز بیان کرد: در احداث سازه ای به عنوان کتابخانه در مکان کتابخانه قبلی به مباحث زیبایی شناختی توجه شود چرا که پارک شهید شکری در کانون خط سیر زیبایی بصری شهری بابل قرار دارد که از باغ فردوس و بلوارهای زیبا و درختان کهنسال و جذاب با نورپردازی زیبای شبانه شروع و به میان ولایت تا پارک شهید شکری و مجتمع فرهنگی امتداد دارد و شایسته است تا این زیبایی بصری حفظ شود و منقطع نشود.

وی اضافه کرد: جامعه هنری نگران است که احداث ساختمان کتابخانه بدون در نظر گرفتن معماری اسلامی و ایرانی بویژه باغ های ایرانی و معماری بومی، سبب گسست این خط سیر زیبایی بصری شهری در بخش جنوبی شهر شود.

این چهره فرهنگی بیان داشت: به ظاهر احداث ساختمان کتابخانه اجتناب ناپذیر است زیرا سازه قبلی تخریب و بنای احداث سازه ای جدید گذارده شده است لذا پیشنهاد می شود احداث ساختمان کتابخانه را در کل بزرگتر از مجتمع فرهنگی سینمایی تا میدان باغ فردوس ببیند و در این زمینه، از ظرفیت معماران خلاق و مهندسان دارای دغدغه فرهنگی که به خاطرات و میراث مشترک ذهنی شهروندان، معماری و شهرسازی منطبق با ارزش های فرهنگی و زیبایی بصری شهری توجه کافی دارند استفاده شود و اگر اقدام در این زمینه هزینه های مضاعفی را به همراه دارد از صرف آن دریغ نورزند که شماتت حال و آیندگان به اندک صرفه جویی های امروز نمی ارزد.

کتابخانه عمومی بابل بعد از9 سال تاکنون 10 درصد پیشرفت فیزیکی دارد

رئیس اداره کتابخانه عمومی بابل به خبرنگار ایرنا گفت: اولین کتابخانه عمومی شهر بابل که 9 سال پیش به علت کمبود فضای فیزیکی و فرسودگی بنا تخریب شد دارای 300 متر مربع بنا بوده است.

علیرضا اوشیب مدام بیان داشت: در حال حاضر بازسازی اولین کتابخانه عمومی بابل در زمینی به مساحت 2 هزار و 200 متر و به متراژ یک هزار و 700 متر مربع زیر بنا است.

وی افزود: این کتابخانه شامل یک طبقه روی همکف است که بخش های مختلف اداری ، سالن مطالعه ، بخش نابینایان و کم توانان ، اتاق پژوهش ، سالن مخزن ، بخش کودکان ، بخش نشریات، بخش سمعی و بصری، بخش مطالعه آقایان و خانم ها و همچنین به سایت اینترنتی مجهز است .

وی با بیان اینکه این کتابخانه تاکنون 10 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و در حال حاضر مجری احداث آن بسیج سازندگی است، گفت: در سال 95 برای تکمیل این کتابخانه 20 میلیارد ریال برآورد هزینه شده که در شرایط فعلی این مبلغ به مراتب بیشتر شده است.

اوشیب افزود: خیر سهراب زاده متعهد شده است که 2 میلیارد ریال برای تکمیل این کتابخانه اختصاص دهد که امیدواریم با تحقق آن شاهد پیشرفت فیزیکی در این طرح باشیم .

رییس کتابخانه عمومی بابل گفت: زمان مشخصی برای تکمیل این طرح نمی توان در نظر گرفت ولی امیدواریم با تخصیص اعتبار و کمک خیران و استفاده از ظرفیت بسیج سازندگی هر چه زودتر این طرح مهم و حیاتی فرهنگی افتتاح شود .

اوشیب گفت : در حال حاضر یکی از دغدغه های بزرگان هنر و معماری در بابل این است که در بازسازی کتابخانه شهید شکری بابل معماری باغ های ایرانی همانند پارک شهید شکری لحاظ شود که این دغدغه هم بسیار ارزشمند است و این امر انجام خواهد گرفت.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
مدیرکل کتابخانه های گلستان در دومین روز از سیزدهمین نمایشگاه بزرگ کتاب گلستان در گفت و گویی درباره کم و کیف نمایشگاه و تلاش های صورت گرفته برای رونق کتاب و کتاب خوانی گفت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان، حاج آخوند عبدالحی میرزاعلی در حاشیه سیزدهمین نمایشگاه کتاب گلستان اظهار کرد: همه ساله از نزدیک این نمایشگاه را رصد می کنیم و سال به سال بهتر می شود، امسال هم کمافی سابق بررسی کردیم و با پرس و جویی که از ناشران داشتیم متوجه شدیم هر انتشاراتی با 20 تا 40 عنوان کتاب جدید به نمایشگاه آمده است.

وی با اشاره به برگزاری نشست های کتابخوان در استان افزود: نشست کتابخوان در استان گلستان با افراد مختلف از جمله با دانش آموزان برگزار می شود، این نشست ها به گونه ای است که چند نوع کتاب به افراد معرفی می شود تا مطالعه کنند و در جلسه ای 5 تا 10 دقیقه نتیجه ای که از کتاب گرفته اند را بیان می کنند.

میرزاعلی در رابطه با برنامه های این اداره کل برای افزایش فرهنگ مطالعه در استان اظهار کرد: ما برای بالابردن آمار مطالعه با بیش از 20 اداره کل تفاهم نامه همکاری امضا کرده ایم؛ از جمله اداره آموزش و پرورش، اداره کل زندان ها، بهزیستی، دادگستری، هلال احمر، سپاه نینوا و در این ادارات در طول سال نشست های مختلف کتابخوانی برگزار کرده ایم.

وی با اشاره به امضای تفاهم نامه با اداره کل زندان ها، گفت: در گفتگویی که با معاون فرهنگی اداره زندان ها داشتیم و نشستی که در این زمینه برگزار شد متوجه شدیم یکی از زندانیان گلستانی به عنوان حافظ برتر در بین زندانیان کل کشور در رشته حفظ ده جزء انتخاب شده است و این افراد می توانند از مرخصی هایی در این زمینه بهره ببرند، البته اگر همانند برخی از کشورها آمار مطالعه کتاب در زندان ها موجب بخشودگی روزهای حبس زندانیان می شد قطعا استقبال از کتابخوانی در زندان ها افزایش پیدا می کرد.

میرزاعلی با بیان اینکه برگزاری یک نمایشگاه کتاب آن هم تنها یک بار در سال برای گلستان کافی نیست، اظهار کرد: نمایشگاه فصلی می تواند گزینه خوبی برای برگزاری نمایشگاه با موضوعات مختلف و بهانه های مختلف مانند بازگشایی فصل تحصیلی دانش آموزی و دانشجویی، قرآنی و ... باشد تا همواره افراد در معرض این نمایشگاه ها قرار داشته باشند و با کتاب انس و الفت پیدا کنند و مانوس شوند.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
معاون فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان ضمن تقدیر از استقبال گلستانی از سیزدهمین نمایشگاه کتاب گلستان، میزان فروش بن کارت خرید کتاب را در پایان دومین روز از نمایشگاه اعلام کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۶ سایت های دیگر : خبرگزاری شبستان

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان، احمد گلچین گفت: در روز دوم نمایشگاه 132 میلیون و 550 هزار تومان بن کارت به فروش رسید.

وی با اشاره به میزان فروش در روز نخست نمایشگاه، گفت: 96 میلیون و 300 هزار تومان در روز نخست بن کارت به فروش رسیده است که در مجموع در طی این دو روز نزدیک به 230 میلیون تومان بن کارت فروخته شده است.

وی ادامه داد: 800 میلیون تومان بن برای این دوره از نمایشگاه تخصیص داده شده است که دوستداران کتاب می توانند 20 درصد تخفیف را از طریق دریافت بن کارت از بانک عامل و 10 درصد دیگر را از غرفه ها دریافت کنند و در نهایت کتاب های مورد نظر خود را با 30 درصد تخفیف، خریداری کنند.

گلچین، افزود: حداکثر میزان بنی که بانک عامل در اختیار مردم قرار می دهد تا دیپلم 100 هزار تومان و از فوق دیپلم به بالاتر 150 هزار تومان است .

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
ایسنا/گیلان معاون هنری ارشاد اسلامی گیلان از افتتاح اولین و تنها مرکز فنی و پشتیبانی سینمایی شمال کشور در رشت خبر داد و گفت: گیلان سومین استان در کشور بعد از تهران و آذربایجان شرقی است که مرکز فنی سینمایی در شاخه دوبلاژ دارد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

سید امیر مصباح در گفت وگو با ایسنا، از افتتاح اولین و تنها مرکز فنی و پشتیبانی سینمایی شمال کشور در استودیو اکسون رشت خبر داد و اظهار کرد: موسسه فرهنگی و هنری اکسون از سال 1395 با مجوز رسمی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان در زمینه برگزاری همایش ها، سمینارها، جشنواره ها و نمایشگاه ها مشغول به فعالیت شد.

وی با بیان اینکه فعالیت های مستمر و دامنه دار فرهنگی و هنری از بدو تاسیس موسسه اکسون و برگزاری همایش های ملی موفق زمینه گسترش فعالیت ها و ورود به حوزه های دیگر را فراهم کرد، افزود: در سال 1396 با برگزاری همایش استعدادیابی رادیو و دوبلاژ با حضور بزرگان این عرصه یک نیاز اساسی در زمینه آموزش و تولیدات شنیداری مورد سنجش واقع شد و ایده تاسیس اولین مرکز فنی سینمایی در شاخه دوبلاژ شکل گرفت.

معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان با اشاره به مکان یابی استودیوی دوبلاژ در موسسه اکسون، تصریح کرد: این استودیو با رعایت تمامی استانداردهای فنی و با سرمایه گذاری شخصی و بدون اخذ هرگونه وام یا تسهیلات آماده بهره برداری است.

مصباح، برگزاری بیش از 15 دوره آموزشی دوبلاژ و دعوت از بزرگان این عرصه همچون استاد خسرو خسروشاهی و دوبله چندین فیلم سینمایی با حضور هنرجویان گیلانی را تنها بخشی از برنامه های محقق شده در استودیو اکسون در سال گذشته دانست.

وی با اشاره به تبدیل موسسه اکسون به یک موسسه چندمنظوره فرهنگی و هنری از سوی هیئت رسیدگی به مراکز فرهنگی وزارت ارشاد، گفت: برگزاری دوره های مهارت آموزی با اعطای دیپلم رسمی از وزارت ارشاد و تهیه و عرضه محصولات فرهنگی و هنری از جمله کتاب و فیلم های مستند و سینمایی بخشی از فعالیت های این موسسه است.

این مسئول فرهنگی عنوان کرد: موسسه اکسون به واسطه فراهم کردن زیرساخت های فنی و رعایت استانداردهای بین المللی در ساخت استودیو صدا(اکوستیک و تجهیزات صدابرداری) و با پشت سر گذاشتن آزمون های تخصصی به عنوان اولین و تنها مرمز فنی سینمایی در استان گیلان و شمال کشور از طرف سازمان سینمایی کشور معرفی شد.

مصباح گیلان را سومین استان در کشور بعد از تهران و آذربایجان شرقی دانست که مرکز فنی سینمایی در شاخه دوبلاژ دارد و اظهار کرد: این مرکز علاوه بر این در شاخه های صدا، تدوین، تجهیزات ابزاری، جلوه های بصری، انیمیشن و... فعالیت خواهد کرد.

وی استودیو اکسون را میزبان استاد چنگیز جلیلوند، صدای ماندگار سینمای ایران جهت پرورش نسل جوان دوبله دانست و خاطرنشان کرد: استودیو اکسون رشت به عنوان تنها مرکز فنی و پشتیبانی سینمایی یک فرصت ناب برای اهالی سینما، صدا و موسیقی استان است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

معاون ارشاد اسلامی گیلان برخورداری از یک استودیوی آکوستیک چندلایه و استاندارد، 16 لاین خروجی صدا، تجهیز به یکی از بهترین میکروفون های حالص حاضر بازار و... را بخشی از ویژگی های این مرکز فنی سینمایی دانست.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
دبیر جشنواره فیروزه گفت: جشنواره فیروزه شامل 5 بخش است و تنها آثاری که می شوند که در آنها زبان و پویش های بومی استان خوزستان در آن به کار گرفته باشد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز ، ارسلان عبد اللهی در نشست خبری و اطلاع رسانی جشنواره کشوری فیروزه در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: همزمان با پنجمین دوره ملی این جشنواره،اداره کل ارشاد خوزستان این جشنواره را به صورت بومی استان خوزستان همزمان با جشنواره تهران برگزار خواهد کرد.

وی بیان کرد: این جشنواره شامل 5 بخش است که عبارت اند از موسیقی و نواها، کسب و کار های نو پا، محصولات فرهنگی و هدایا ،نوشت افزار و تولیدات دیجیتال است

عبدالهی در این خصوص تاکید کرد: تنها آثاری پذیرفته می شوند که در آن ها زبان و پویش های بومی استان به کار گرفته شده باشد

دبیرجشنواره فیروزه افزود: در بحث کسب و کار های نو پا و استارت آپ ها کلیه افرادی که به حرفه های خلاق بومی و فرهنگی اعم از صنایع دستی گردشگری و مسائل فرهنگی هستند شامل این بخش می شوند در بخش محصولا فرهنگی و هدایا با محوریت و موضوعیت خوزستان مد نظر ما است.

وی در ادامه اذعان داشت: همچنین در بخش تولیدات دیجیتالی تمامی تولید کنندگان اپیکیشن ها بازی های رایانه ای یا تلفن همراه مستند سازان تولید کنندگان محتوای دیجیتالی که پیرامون استان خوزستان است در آثار جا خواهد گرفت.

مرتضی جمشیدی معاون فرهنگی هنری اداره کل ارشاد و فرهنگ استان خوزستان گفت: جشنواره فیروزه با موضوع محصولات و هدایای فرهنگی بومی و کسب و کارها و استارت آپ هاست که شامل نواها و موسیقی محلی تولیدات دیجیتال و نرم افزارها برای نخستین بار در استان برگزار خواهد شد.

وی تصریح کرد: موضوع جشنواره بیشتر به کالاهای فرهنگی با الگوی ایرانی اسلامی بومی استان است و اهداف کلی جشنواره کمک به گسترش فرهنگ سازی استفاده از محصولات فرهنگی و بومی استان است.

انتهای پیام/331/ش

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
فرماندار شهرستان هرسین گفت: نقش موثر کتابخانه ها در فضای فرهنگی کشور موجب ارتقای فرهنگ کتاب و کتابخوانی شده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

به گزارش خبرنگار تابناک کرمانشاه امیر شاه آبادی در جلسه شورای اداری شهرستان هرسین که همزمان آیین بزرگداشت کتابخانه عمومی شهدای محراب شهرستان هرسین به مناسبت شهادت سومین شهید محراب شهید آیت الله دستغیب نیز بود اظهار داشت:

وی خاطر نشان کرد:وجود و به روی کار آمدن شخصیت بزرگی چون علیرضا مختارپور در نهاد کتابخانه های کشور این روزها نقش موثرکتابخانه ها را در فضای فرهنگی کشور پر رنگ تر کرده است و این تاثیر در شهرستان ما هم مدتی است که بخوبی دیده می شود.

فرماندار شهرستان هرسین در ادامه جلسه به تبیین شخصیت علمی، مذهبی و عرفانی سومین شهید محراب شهید آیت الله دستغیب پرداخت و اضافه کرد: ایشان عالمی نستوه و از یاران وفادار و مورد اعتماد حضرت امام خمینی (ره) بود و سیر و سلوک و تهذیب نفس ایشان همواره زبانزد بوده است.

شاه آبادی در این جلسه اظهار داشت : در پیروزی انقلاب اسلامی خون شهید دستغیب ها نثار شده است و این عزتی است که به برکت خون شهدا نصیب ما شده است.وجود 300 شهید گرانقدر در شهرستان هرسین وظیفه مسئولین را سنگینتر کرده است و ما نباید این موضوع مهم را فراموش کنیم.
امیر شاه آبادی در ادامه به معرفی کتاب اخلاق کارمندی اثر محمود اکبری پرداخت و نکات مثبت و قابل تامل این کتاب را لازم به دانستن برای تمام خدمتگزاران دانست
.
شاه آبادی در ادامه جلسه گفت: از این فضای فرهنگی که امروز بمناسبت بزرگداشت شهیدی عارف چون شهید آیت الله دستغیب در آن گرد آمده ایم و همچنین از نکات مثبت این کتاب اخلاق کارمندی استفاده می کنم و برای امری سرنوشت ساز چون انتخابات از همه ی شما می خواهم که در این چند وقت فقط خدمتگزار مردم باشید و اعتبار و آبروی کارمندی خود را به هر قیمتی نفروشید و مراقب باشید که ما مدیون خون شهدا هستیم و باید امانت داران خوبی برای مردم باشیم.

در ادامه جلسه شاه حسین بابایی رییس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان هرسین به ارائه ی گزارشی از وضعیت کتابخانه های عمومی هرسین و بخش بیستون بسنده کرد و در ادامه طیبه شاه محمودی مسئول کتابخانه عمومی شهدای محراب گزارشی از تاریخچه و وضعیت کنونی کتابخانه شهدای محراب را به سمع حاضران رساند.

در ادامه ملیحه حاتمی رابط فرهنگی کتابخانه های عمومی شهرستان و کتابدار کتابخانه شهدای محراب ضمن خیرمقدم و تشکر از اداراتی که در مسابقه کتابخوانی کتاب اخلاق کارمندی در هفته کتاب و کتابخوانی شرکت نمودند از روسای ادارات درخواست کرد تا ضمن حضور در کتابخانه ها کارمندان را نیز به سمت فرهنگ کتابخوانی سوق دهند.

در پایان از برگزیدگان مسابقه کتابخوانی کتاب اخلاق کارمندی، اعضا نوجوان نمایش نامه خوان کتاب هدهد سفید و فعالین بخش قرآنی کودک کتابخانه مرکزی شهدای محراب شهرستان هرسین با حضور فرماندار و روسای ادارات تقدیر بعمل آمد.

لینک خبر :‌ تابناک کرمانشاه
یکی از استان هایی که در زمینه برنامه های قرآنی به خصوص پژوهش های قرآنی به نسبت سایر استان ها ضعیف بوده استان کهگیلویه و بویراحمد است، به وضوح جای خالی برنامه های پژوهشی قرآنی در این استان مشاهده می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

خبرگزاری فارس کهگیلویه و بویراحمد؛ نسرین عابدیان پور - یکی از دلایل اصلی آسیب های اجتماعی در هر شهر و دیاری بی توجهی به کلام خداوند و عدم استفاده کاربردی از آیات روحبخش قرآن در زندگی افراد و در بین خانوارهاست.

متاسفانه یکی از استان های کشور که در زمینه برنامه های قرآنی به نسبت سایر استان ها ضعیف بوده استان کهگیلویه و بویراحمد است که به وضوح جای خالی برنامه های قرآنی در این استان مشاهده می شود.

هر چند دستگاه های مختلف به صورت جسته و گریخته کارهایی انجام می دهند اما تا رسیدن به نقطه مطلوب هنوز فاصله زیادی وجود دارد.

استانی که آکنده از استعدادهای ناب قرآنی در زمینه های مختلف است و در سال های اخیر دانش آموزان استان در بین استان های برتر کشور قرار گرفتند اما کیست که نداند در استان کهگیلویه و بویراحمد آن گونه که باید مانوس با قرآن نیستیم.

در همین زمینه یکی از پژوهشگران قرآنی با حضور در دفتر خبرگزاری فارس به سوالات ما در حوزه پژوهش پاسخ داد.

ذبیح الله صادق زاده پژوهشگر قرآنی است که با دست خالی و با عدم حمایت دستگاه های متولی مقالات متعددی در حوزه قرآنی تالیف کرده و در کنفرانس های مختلف حضور داشته و اکنون مشغول آموزش قرآن در حوزه پژوهش است.

تاکنون در حوزه پژوهش چه اقداماتی انجام داده اید؟

تعداد 24 مقاله قرآنی در کنفرانس های ملی و بین المللی داشته ام و از سوی دستگاه هایی مثل تبلیغات اسلامی و ارشاد به عنوان پژوهشگر برتر قرآنی شناخته شده ام.

در زمینه تجوید کار می کنم که بنا به فرموده رهبری معظم انقلاب باید بیشتر در آیات قرآنی تدبر کرد و معنای واقعی قرآن و آیات آن را فهمید و جویای مفاهیم قرآنی شد.

فعالیت های قرآنی را از چه سالی آغاز کردید؟

کار قرآنی را از 22 سال پیش آغاز کردم از همان ابتدا در کلاس های قرآنی شرکت فعال داشتم بعد از گذراندن دوره های مختلف طی 10 سال در حال حاضر هم در زمینه ترتیل و هم تجوید در مساجد فعالیت می کنم و همکاری نزدیکی با دارالقرآن ها دارم.

فعالیت های قرآنی را در استان هم اکنون چگونه ارزیابی می کنید؟

فعالیت های قرآنی در استان نسبت به گذشته بسیار کمرنگ شده است البته آن گونه که شنیده ام به دلیل کاهش اعتبارات در کل کشور چنین وضعیتی داریم اما در استان ما وضعیت از نقاط دیگر کمی نامطلوب تر است.

متولیان قرآنی در استان کهگیلویه و بویراحمد خیلی جنب و جوشی ندارند قبلا دوره های قرآنی بهتر و بیشتر در استان برگزار می شد محافل انس با قرآن بیشتر بود اما وقتی که شنیدم بودجه های قرآنی کاهش یافته است فعالیت ها هم فروکش کرد که امیدواریم به مسیر اصلی خود برگردیم و توجه بیشتری به قرآن داشته باشیم تا شاهد آسیب های اجتماعی خانمان برانداز نباشیم و یا حداقل این آسیب ها کمتر باشد.

متولیان قرآنی در استان چه دستگاه هایی هستند و تا چه اندازه به وظیفه خود عمل می کنند؟

اوقاف و ارشاد و تبلیغات اسلامی متولیان قرآنی در استان هستند که در حال حاضر سازمان تبلیغات اسلامی به وظیفه خود بیشتر عمل می کند و دغدغه بیشتری در حوزه قرآنی دارد.

رفتار دستگاه های متولی با پژوهشگران قرآنی چگونه است؟

از پژوهشگران قرآنی در استان کمتر حمایت می شود بیشتر در استان ما به قرائت توجه می کنند و در یک کلام استان ما قرائت محور و قاری محور است در بحث مادی و معنوی هیچ توجهی به پژوهشگر قرآنی نمی شود.

در حال حاضر 15 پژوهشگر فعال قرآنی در استان هستیم که هیچ حمایتی نمی شویم برای برای هر مقاله ای که در کنفرانس ها ارائه می دهیم از جیب خودمان مایه می گذاریم در استان های دیگر آن گونه که شنیده ایم خوب حمایت می شوند اگر بخواهیم درصدی به حمایت ها بدهیم با تاسف باید گفت که شاید تنها 5 درصد به این حوزه بها داده می شود.

متاسفانه همه چیز را در استان ما خلاصه در صدای خوب کرده اند در حالی که قرآن تنها به قرائت ختم نمی شود و باید ترتیل و تجوید و پژوهش را هم مورد توجه قرار داد همین است که می بینیم در برنامه ها و آیین های مختلف وقتی تلاوتی می شود سوره و آیاتی که تلاوت می شود با روح مراسم همخوانی ندارد که نشان می دهد در پژوهش ضعیف هستیم.

خلاصه کلام بگویم که استان کهگیلویه و بویراحمد در زمینه قرآن، پژوهش محور نیست و تنها قاری محور هستیم و در حوزه پژوهشی با کمال معذرت و تاسف باید بگویم که صفر هستیم.

سایر دستگاه ها از جمله استانداری چه اندازه به موضوعات قرآنی اهمیت می دهند؟

برای پی گیری مشکلات به استانداری هم مراجعه داشته ام آن جا هم چندان به فکر این حوزه نیستند شاید در زمینه های دیگر فرهنگی فعالیت خوبی داشته باشند اما به شخصه چیز خاصی در حوزه فعالیت های قرآنی و توجه به مقوله پژوهش قرآنی از آنها ندیدم.

در زمینه پژوهش قرآنی وضعیت استان ما به گونه ای شده که خود باید به دنبال مسوولان بدویم در حالی که اگر استان روی روال خود باشد این وظیفه مسوولان است که دنبال پژوهشگران قرآنی بروند و از آن ها استفاده کنند به عنوان یک پژوهشگر قرآنی وضعیت خوبی برای آینده استان پیش بینی نمی کنم

عدم توجه به پژوهش قرآنی چه تبعاتی برای استان داشته و یا دارد؟

همین وضعیتی است که می بینید وقتی استان در هر زمینه ای با مشکل روبرو شده به این معناست که توجهی و تدبری در آیات قرانی نداشته ایم.

از مشکلات حوزه سیاسی گرفته تا اقتصادی و معیشتی و همچنین حوزه فرهنگی و آسیب های اجتماعی همه به این دلیل است که توجهی به پژوهش های قرآنی نداشته و از آن ها برای اصلاح ساختارهای غلط در استان استفاده ای نکرده ایم.

انتهای پیام/82009

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
رئیس فرهنگ و ارشاد اسلامی شبستر از حضور و بازدید مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در محلهای انتخاب شده برای ایجاد گذر فرهنگ و هنر این شهرستان خبرداد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

الهوردیان رئیس فرهنگ و ارشاد اسلامی در تشریح این خبر اظهار کرد : تاسیس گذر فرهنگ و هنر در مجتمع فرهنگی و هنری شیخ محمود شبستری یکی از پراهمیت ترین طرح هایی است که از طرف شهرداری و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان با جدیت پیگیری می شود.

وی در ادامه افزود: به همین خاطر محلهای انتخاب شده برای ایجاد گذر فرهنگ و هنر شهرستان شبستر با حضور افسر موموندی وزیر و مسئول دفتر امور اقتصاد فرهنگ و هنر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، علی محرمی معاون هنری و سینمایی اداره کل ، فرماندار ، شهردار و شورای اسلامی شبستر مورد بررسی و بازدید قرار گرفت.

رئیس فرهنگ و ارشاد اسلامی شبستر گفت: این مسئولین در جریان سفر خود از مجموعه مجتمع شیخ محمود شبستری و حمام دو قلوی قدیمی شبستر بازدید و از نزدیک در جریان اقدامات صورت گرفته در مکانهای پیشنهادی ایجاد گذرهای فرهنگ و هنر در شهرشبستر قرار گرفتند.

وی در پایان خاطر نشان کرد: در این طرح با به کار گیری نیروهای متخصص از فضای موجود برای اجرای برنامه های فرهنگی و هنری استفاده می شود .

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
سامانه تسهیلات حمایتی فرهنگ و هنر (تحفه) با حضور معاونت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در وبینار استانی رونمایی شد
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : خبرگزاری جمهوری اسلامی روزنامه ایران

به گزارش روابط عمومی معاونت توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح روز دوشنبه 25 آذرماه 98 سامانه تسهیلات حمایتی فرهنگ و هنر با حضور لادن حیدری معاون وزیر در وبینار استانی رونمایی شد.

در این وبینار لادن حیدری معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن خوشامدگویی به حضار و مدیران کل استانی گفت:در برنامه اشتغال فراگیر در سال 96 فرصت های شغلی بخش اقتصادی، خدمات، فرهنگی و هنری 24000 فرصت ارایه شد، در مرحله اول تبدل به 12000 فرصت گردید. برش های استانی را در سه محور ارایه نمودند و در سال 97 اولویت ها از استانها اخذ کردیم که استان اصفهان بالاترین میزان را به خود اختصاص داد.

معاون توسعه مدیریت و منابع در ادامه افزود: تفاهم نامه ای با سازمان برنامه با حضور آقای دکتر نوبخت مبنی بر 2000 میلیارد تومان تبادل گردید و امروز برآنیم سامانه تسهیلات حمایتی فرهنگ و هنر را رونمایی کنیم تا باب جدیدی از کسب و کارهای فرهنگی به منظور پویایی بیشتر باز شود.

حیدری همچنین بیان کرد: پس از رونمایی از سامانه کارگروهی در وزارت فرهنگ و ارشاد با حضور مسوولان سازمان برنامه و بودجه، وزارت کار و متولیان امر در وزارتخانه تشکیل خواهد شد. در استانها نیز کارگروه های منتاظری تشکیل و موارد در کارگروه بررسی می شود.

معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص همکاری بانک آینده ضمن تشکر از آقای رسول اف به منظور اهتمامی که به موضوع داشتند،گفت: بانک آینده در حال حاضر بانک عامل است و بررسی لازم را انجام می دهد. البته در حال رایزنی با سایر بانک ها نیز هستیم.

حیدری همچنین به حمایت از اختراع، اکتشاف، آثار هنری های تجسمی، عکس و سایر موارد توسط بانک عامل اشاره کرد.

در پایان سامانه تسهیلات حمایتی فرهنگ و هنر (تحفه) با حضور معاونت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد.

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: سازمان برنامه و بودجه با اختصاص یارانه های حمایتی، بودجه نشر کتاب و مطبوعات را برای سال 99 افزایش داده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵ سایت های دیگر : تجارت آنلاین

لادن حیدری، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سفر یک روزه خود به استان بوشهر در گفت وگویی با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر درباره اعتبارات تخصیص یافته به حوزه نشر در سال جاری، عنوان کرد: متاسفانه در ردیف 3 حمایت از نشر (هم نشر کتاب و هم نشر مطبوعات) امسال اعتبار خوبی تخصیص نیافته است، به همین دلیل نتوانسته ایم به تعهداتی که در این حوزه داشتیم، جامه عمل بپوشانیم.

وی در ادامه افزود: اما در سال آینده خبرهای خوبی برای این حوزه خواهیم داشت؛ چراکه سازمان برنامه و بودجه با اختصاص یارانه های حمایتی، بودجه این بخش را افزایش داده است. البته در ماه های پایانی سال نیز بخشی از کمبودهایی که در ابتدای سال در حوزه نشر احساس شد، مرتفع می شود.

حیدری با اشاره به لزوم توسعه فعالیت های کتابخوانی در جامعه تصریح کرد: انجام فعالیت های کتابخوانی و ترویج فرهنگ مطالعه یکی از رسالت هایی است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برعهده دارد که معاونت امور فرهنگی وزارتخانه به صورت ویژه به این حوزه می پردازد.

این مقام مسئول در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: دغدغه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی و توجه به کیفیت محتوایی کتب بسیار جدی است که این دغدغه به صورت ویژه در سال جاری دنبال شده و نتایج آن را در کیفیت آثار تازه منتشر شده خواهید دید.

وی درباره نقش کتاب در کاهش آسیب های اجتماعی گفت: بدون شک همه آثار فرهنگی هنری در کاهش آسیب های اجتماعی نقش پررنگ و موثری را ایفا می کنند که در این میان، نقش کتاب بسیار موثرتر است هم برای خالقان و هم برای مصرف کنندگان آن؛ زیرا در دسترس عموم قرار دارد و در مقایسه با دیگر آثار فرهنگی برای بهره برداری نیاز به زیرساخت خاصی ندارد.

حیدری در پایان با بیان اینکه کتاب به دلیل تنوع موضوعی که دارد، پاسخگوی سلایق گوناگونی است، یادآور شد: اولین ابزار کاهش آسیب های اجتماعی فرهنگ است که کتاب به عنوان یک رسانه نقش کلیدی در رفع معضلات و آسیب های اجتماعی ایفا می کند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
راه اندازی بزرگترین کتابخانه عمومی کشور در اراک، سرانه مطالعه در استان مرکزی را به طور چشمگیری افزایش می دهد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۹/۲۵

به گزارش خبرگزاری صداوسیما ی مرکز اراک؛ برای این پروژه عظیم که اکنون 45 درصد پیشرفت ساخت دارد 11 میلیارد تومان هزینه شده است.
سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی استان مرکزی می گوید: برای تکمیل و تجهیز کتابخانه عمومی اراک در 18 هزار متر مربع زیربنا 40 میلیارد تومان اعتبار دیگر نیاز است.
پروژه کتابخانه مرکزی کلانشهر اراک بر اساس طرح اصلی در هفت طبقه شامل مخزن کتاب، تالار اجتماعات، نمایشگاه و فروشگاه محصولات فرهنگی، کتابخانه کودکان و کلاس های آموزشی، کانون نابینایان و کم توانان جسمی، بازارچه کتاب، سایت کامپیوتری، فضاهای مجزای مطالعه، ساختمان اداری، اتاق های محققان، بخش صحافی، نمازخانه و آمفی تئاتر احداث می شود و دارای سالن های مجزا ویژه آقایان و بانوان خواهد بود.
مجید رستگاری با اشاره به ضرورت توسعه فضای کتابخوانی در استان مرکزی می افزاید: تا افق 1404 باید به ازای هر 100 نفر 8 متر مربع فضای کتابخانه ای داشته باشیم ولی الآن این رقم 2 و 2 صدم متر مربع است.
اما با راه اندازی بزرگترین کتابخانه عمومی کشور در اراک این سرانه به شاخص 5 متر مربع به ازای هر 100 نفر خواهد رسید که البته باز هم تا شاخص استاندارد 8 متر مربع خیلی فاصله داریم.
کتاب، یار همیشگی...
کتاب، این دوست و یار همیشگی هنوز نتواسته به عنوان یک ضرورت در زندگی مردم جایگاه واقعی خود را تثبیت کند.
عام ترین تعریف از سرانه مطالعه میانگین مدت زمان مطالعه یک نفر در یک شبانه روز است و اگر سرانه مطالعه را یکی از شاخص های ارزیابی رشد توسعه و پیشرفت فرهنگی هر کشور بدانیم، به خوبی اهمیت کتابخوانی برای همگان آشکار می شود.
در حالیکه آقای صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی 23 آبان امساال در همایش میراث مکتوب رضوی در مشهد مقدس سرانه مطالعه در ایران را بر اساس آخرین آمایش سال 98 بین 12 تا 13 دقیقه در روز برای هر فرد اعلام کرده بد نیست که نگاهی داشته باشیم به سرانه مطالعه در برخی کشورهای جهان.

سرانه مطالعه در جهان...
در یکی دو سال اخیر در بین مردم جهان، هندی ها توانسته اند بیشترین زمان سرانه مطالعه در طول روز را با یک ساعت و 52 به نام خود ثبت کنند.
طبق آمارهای جهانی آمریکایی ها 20 دقیقه، انگلیسی ها 55 دقیقه و ژاپنی ها هم 90 دقیقه از وقت خود را در شبانه روز به مطالعه کتاب اختصاص می دهند.
اهمیت و ضرورت علم اندوزی در نگاه پروردگار حکیم...
اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذِی خَلَقَ
بخوان به نام پروردگارت که آفرید
بخوان تا هدف آفرینش نمودار شود؛ بخوان که کتاب، بالاترین اعجاز خلقت است.
این نخستین سخن آفریدگار با پیامبراعظم (ص) در جاودانه ترین کتاب هستی است که از نقش بی بدیل مطالعه برای شناخت ناشناخته های هستی و کمال انسان حکایت دارد.
سوره علق، یادآور اهمیت یادگیری دانش و وسعت بینش...
اهمیت یادگیری و افزایش سطح دانستنی ها و معلومات برای اشرف مخلوقات و همه انسان ها تا آنجاست که سوره علَق، نخستین سوره ای است که بر پیامبر اسلام (ص) نازل شد.
یادگیری علم به اندازه ای مهم است که رسول خدا (ص) فرمودند: با سوادی که بخوابد، از بی سوادی که نماز بخواند بهتر است .
در هوای تازه ی دانستن...
کتاب خواندن و درک مطالب جدید یعنی زدودن روزمرگی از زندگی و پرواز ذهن به آسمان دانش و ناشناخته های آفرینش.
کتاب خواندن کنار رفتن پرده نادانی از پیش چشم، نفس کشیدن در هوای تازه دانستن و کسب آگاهی است و هفته کتاب و کتاب خوانی از 25 آبان تا 2 آذر هر سال بهترین بهانه برای ترویج و نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی در جامعه و خانواده و البته فرصت مناسبی برای بازبینی فعالیت های نهادهای فرهنگی در این زمینه است.

ضرورت همگانی کردن فرهنگ مطالعه...
کارشناسان حوزه مطالعه و کتابخوانی معتقدند: برای پیش گیری از مفسده های اخلاقی، رهایی از پوچ گرایی، بالابردن سطح تحصیلی نوجوانان و جوانان و ارتقای سطح فرهنگ جامعه باید خانواده ها به مطالعه بیشتر تشویق شوند، چرا که پرورش ذهن خلاق و مبتکر دانش پژوهان و تقویت روحیه علمی و دینی نسل سوم کشور و باز شدن افق دید آینده سازان برای مشاهده شگفتی های جهان، همه در گرو مطالعه است.
بر همین اساس با توجه به اهمیتی که اسلام و بزرگان دینی به مطالعه داده اند، برای دفاع از آرمان های دینی و فرهنگ اسلامی و جبران عقب ماندگی ها و رسیدن به خود باوری، باید فرهنگ مطالعه همگانی شود.

وضعیت کتابخوانی و فضای کتابخانه های استان مرکزی...
حال که از اهمیت علم اندوزی و مطلعه کتاب سخن به میان آمد بد نیست سری به کتابخانه های استان مرکزی بزنم تا در گزارش پیش رو وضعیت آنها را دقیق تر بررسی کنم.
ساعت 8 صبح یکی از همین روزهای خدا در ماه آذر به کتابخانه عمومی شهر اراک رفتم، کتابخانه ای نسبتا بزرگ با امکانات تقریبا مناسب اما نه در حد عالی که پاسخگوی جمعیت 600 هزار نفری اراک باشه.

سکوتی از جنس آرامش...
سکوتی مطلق بر فضای کتابخانه حاکمه و چند نفری هم در حال مطالعه هستن.
بدون اینکه این سکوت آرامش بخش را بشکنم به آرامی کنار جوانی آراسته و شیک پوش نشستم و وضعیت کتابخوانی و کم و کیف کتابخانه های اراک را از او جویا شدم.
امید ابراهیمی که به گفته خودش روزی پنج ساعت از وقتش را برای مطالعه در کتابخانه می گذراند، تعداد کتابخانه های عمومی اراک را برای استفاده شهروندان کافی نمی داند و می گوید: نبود کتابخانه در محل زندگی و دوری محل اسکان تا کتابخانه بر اراده ام برای حضور مستمر در کتابخانه عمومی شهر تاثیر منفی می گذارد.
زهرا فراهانی دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی هم که خود را با روزانه چهار ساعت مطالعه اهل کتاب و کتابخوانی می داند هم تنوع در عناوین مختلف کتاب های تخصصی را خواستار شد و در عین حال با گلایه از مسئولان می خواهد برای بهبود وضعیت کتابخوانی و توسعه کتابخانه ها بیشتر تلاش کنند.
به سراغ سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی استان مرکزی رفتم تا اینبار وضعیت موجود را از زبان یک مسئول بررسی کنم.

افزایش 12 درصدی کتابخانه ها...
سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی استان مرکزی با درخشان خواندن فعالیت کتابخانه های استان در حیات 40 ساله نظام اسلامی می گوید: کتابخانه های استان از بدو انقلاب تاکنون 12 برابر شده که رقم قابل توجهی است.
او می افزاید: شمار کتاب های موجود در کتابخانه های استان مرکزی از 35 هزار جلد در بدو انقلاب به یک میلیون و 200 هزار جلد رسیده که بیانگر رشد 33 برابری است.
اکنون 83 باب کتابخانه فعال شامل نهادی و مشارکتی در استان مرکزی وجود دارد که این رقم پیش از انقلاب 7 باب کتابخانه بوده است.
این در حالی است که پیش از انقلاب کتاب های موجود در کتابخانه های استان مرکزی 35 هزار جلد بوده که اکنون به یک میلیون و 283 هزار جلد افزایش یافته است.
به گفته دانشی 73 باب از کتابخانه های استان مرکزی به صورت نهادی و 10 باب هم مشارکتی مدیریت می شود و قرار است به زودی یازدهمین کتابخانه مشارکتی هم در ساوه راه اندازی شود.
کتابخانه های عمومی استان مرکزی سالانه علاوه بر 50 هزار نفر عضو ثابت 80 هزار مراجعه کننده موردی هم دارند.
کتاب های الکترونیکی مکمل کتاب های چاپی...
کتاب های الکترونیکی در فضاهای مجازی به نوعی تکمیل کننده کتاب های چاپی هستند و باید از این ظرفیت برای بهبود افزایش سرانه مطالعه بهره برداری موثر شود.
سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی استان مرکزی می گوید: یکی از مشکلاتی که مانع از فراگیر شدن سامانه الکترونیکی کتابخانه ها در کشور شده موضوع کمبود اعتبار برای پرداخت کامل حق نشر به مولفان است که در صورت برطرف شدن مشکل، این مزیت می تواند مکمل کتاب های چاپی بوده و نقش موثری در افزایش سطح مطالعه مردم داشته باشد.

همه برای کتاب؛ تلاشی از جنس امید...
در همین ایرانی که می گویند سرانه کتابخوانی پایین است برخی ها از کوه و کمر می گذرند تا کتاب ها را به دوستدارانش برسانند.
این افراد لقب مروجان کتاب را دارند؛ یعنی کسانی که با وجود غلبه فضای مجازی نا امید نشده اند و حتی از این فضا نیز برای گسترش مطالعه استفاده می کنند.
ترویج کتاب گاهی در سطح دولتی و گاهی خودجوش است و مروجان کتاب در همه جا هستند، بدان معنی که حتی یک کتابفروش هم می تواند مروج کتاب باشد.

محتوا؛ اساس تشویق به کتابخوانی...
جنس خوب، هیچوقت بدون مشتری نمی ماند.
در عصر ماشین زده کنونی برای هر کالای فرهنگی از نوع مرغوب آن مشتری پیدا می شود و جایی در سبد خرید خانواده ها پیدا می کند، همانطور که بسیاری از کتاب ها توانستند این مسیر را طی کنند.
کیفیت ناچیز، چاپ بدون جذابیت ظاهری، گرانی کتاب و مشکلات حوزه توزیع کتاب مهمترین مشکلات عرصه مطالعه و کتابخوانی است.

آینده ای روشن با جامعه کتابخوان...
توسعه و افزایش سرانه مطالعه نیازمند خلاقیت و برنامه ریزی های کوتاه و بلند مدت است.
کارشناس فرهنگی اداره کل کتابخانه های عمومی استان مرکزی معتقد است: سرانه مطالعه، میزان تولید و مصرف اطلاعات و کالاهای فرهنگی از شاخص های مهم توسعه یافتگی جامعه است و جامعه ای که در آن فضای مطالعه و پژوهش از نظر سخت افزاری و نرم افزاری به شکل مطلوب فراهم باشد کمتر از فرهنگ بیگانه تاثیر می پذیرد.
برای ارتقای کتاب و کتابخوانی نهاد حاکمیت، آموزش و نهادهای متولی کتاب سهم قابل توجهی دارند که با تعامل بین آنها شاخص مطالعه و کتابخوانی افزایش می یابد.
رضا توکلی می گوید: البته در این مسیر نباید وظیفه خطیر خانواده ها در ترویج فرهنگ کتابخوانی فراموش شود چرا که خانواده ها با امکاناتی مثل فضای مجازی می توانند در راستای افزایش سرانه کتابخوانی تلاش کنند.
موانع موجود بر سر راه ارتقای سرانه مطالعه...
تا حالا به این سوال فکر کردید که آخرین باری که کتاب خوانده اید کی بوده؟
شاید برای خیلی ها پاسخ به این سوال کمی سخت باشه، آن هم دقیقا در شرایطی که فضای مجازی جایگاه کتاب و کتابخوانی را بسیار ضعیف کرده است.
ورود رسانه های مجازی، نداشتن انگیزه مطالعه، نبود کتابخانه های سیار در برخی شهرها به ویژه در روستاها، مجهز نبودن کتابخانه ها به کتاب های جدید و ضعف اطلاع رسانی در زمینه معرفی کتاب و کتابخانه ها شاخص هایی هستند که مانع از افزایش سرانه مطالعه در کشور می شود.

راهکار ترویج فرهنگ کتابخوانی و افزایش سرانه مطالعه...
برای معرفی کتابخانه های شهرستان ها به مدارس و دانش آموزان باید تدابیر لازم در نظر گرفته شود و این موضوع باید در دستور کار شورای آموزش و پرورش استان های کشور قرار گیرد.
کارشناس فرهنگی اداره کل کتابخانه های عمومی استان مرکزی می گوید: یکی از راهکارهای توسعه فرهنگ کتابخوانی در جامعه شاد کردن محیط کتابخانه هاست، اما این مکان های فرهنگی در عین حال باید مملو از کتاب های مرجع و معتبر باشند تا کاربران با رغبت بیشتر از این مراکز بهره برداری کنند.
به اعتقاد رضا توکلی تجهیز کتابخانه مدارس اهمیت زیادی دارد و در کنار آن باید در شهرداری ها، شبکه بهداشت و دانشگاه ها هم ساز و کارهای کتابخوانی برای کارکنان، خانواده ها و فرزندان آنان مهیا شود.
او توجه ویژه به حوزه کتابخوانی کودک و نوجوان، بهبود سیستم توزیع کتاب در کتاب فروشی ها، فرهنگ سازی برای ترویج و اشاعه فرهنگ کتابخوانی در قشرهای مختلف جامعه و سرعت در تکمیل و راه اندازی بزرگترین کتابخانه عمومی کشور در شهر اراک را مهمترین راهکارهای اصولی برای افزایش سرانه مطالعه در استان مرکزی می داند.

حرف آخر...
بر همگان آشکار است که سرانه مطالعه در ایران از وضع مناسبی برخوردار نیست و اعداد و ارقام اعلام شده از سوی مسئولان با میانگین جهانی فاصله معنا داری دارد که باید این روند با همراهی همه بخش ها اصلاح شود.
برنامه های مختلف در حوزه کتابخوانی باید منجر به برون داد ملموس و البته نتیجه این برنامه ها هم باید به ارتقای وضعیت کتابخوانی مردم منجر شود.
اما با وجود نهادهای متعدد در زمینه گسترش فرهنگ کتابخوانی هنوز در این زمینه ضعف بسیاری وجود دارد.
متاسفانه بسیاری از مردم حتی نام کتابخانه های شهر خود را هم نمی دانند و یا با کتاب های پر فروش روز آشنا نیستند و این اصلا زیبنده جامعه با سابقه فرهنگی ایران نیست.
امروز برای فیلم خوب، تبلیغ می شود، اما هنوز این ضرورت حس نشده است که باید برای کتاب خوب هم تبلیغ کنیم.
حالا اما، حوزه کتابخوانی بیش از گذشته نیازمند توجه ویژه مسئولان است و هرچند نهادهای مختلفی مسئول ترویج و گسترش فرهنگ کتابخوانی هستند، اما این تلاش ها برای رسیدن به سطح مطلوب مطالعه در کشور و به ویژه استان مرکزی کافی نیست./
نویسنده: سید احمد طباطبایی

لینک خبر :‌ خبرگزاری صدا و سیما