بولتن فرهنگی هنری / مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی 12 شهریور 98
صبح امروز هفتصد و سی امین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با مروری بر آئین نامه شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در ابتدای این جلسه سیدمحمدرضا موالی زاده دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور دستور جلسه شورا را بررسی اصلاح آئین نامه شورای فرهنگ عمومی در قالب ماده یک(وظایف شورا) اعلام کرد.

در این جلسه 11مورد از وظایف شورای فرهنگ عمومی که پیش از این تصویب شده بود مورد بررسی و اصلاح قرار گرفت.

سید عباس صالحی در این جلسه در مورد وظایف شورای فرهنگ عمومی گفت: در مورد وظایف شورا نباید تنها اصول سیاست های فرهنگی معیار باشد، بلکه باید مغایرت های اصول سیاست ها را هم با سندهای بالادستی بررسی کرد.

صالحی بیان کرد: اصلاح آئین نامه باتوجه به گذشت زمان یک نیاز است اما اگر احساس شود که جمع بندی شورا در آسیب شناسی که در آن مدنظر است به نتیجه درستی نرسد در اصل راه را برای یک دهه دیگر شورا نیز بسته ایم.

وی ادامه داد: شورا باید به گونه ای تصمیم گیری کند که بتواند پای نظر خود بایستد، همیشه حرف های خوب زدن خوشایند اما عمل کردن به آن سخنان مهم است، درواقع شورای فرهنگ عمومی باید پیامدهای یک اتفاق را بعد از گذشت مدت زمانی کوتاه بررسی کند، به تعبیری قبل از اینکه فاصله زمانی زیادی بین یک اتفاق رخ دهد باید آن را بررسی و چالش های فرهنگی آن را مطرح کرد درغیر این صورت بیان آن دیگر ارزشی ندارد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: برخی اصول آئین نامه شورا نیازمند ساز و کار جدیدی است، طرح های اجتماعی و اقتصادی بزرگی در کشور اجرا می شود اما پیوست های فرهنگی این طرح ها بررسی نمی شود، بنابراین باید یک آئین نامه لازم الاجرا و قابل عمل تنظیم شود.

صالحی تاکید کرد: شورای فرهنگ عمومی با سبک زندگی ایرانی اسلامی پیوند خورده و این موضوع بخشی از تعریف فرهنگ عمومی است، بنابراین باید این موضوع به همراه گام دوم انقلاب مورد توجه جدی قرار بگیرد.

وی با اشاره به ضرورت نظارت بر سیاست های شورا افزود: متاسفانه موضوع نظارت در شورا وجود ندارد، زمانی که این آئین نامه تنظیم شده شورای فرهنگی عمومی استان شکل نگرفته بود اما امروز باید دید مرکز نسبت به استان چه وظایفی داشته و شورای فرهنگ عمومی چه تضمینی نسبت به اجرای وظایف محوله خواهد داشت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: به نظر می رسد شورا به جای اتخاذ سیاست های فراوان باید به چند سیاست کاربردی اکتفا و در راستای اجرا و ضمانت پیگیری آن فعالیت کند، در این راستا بودجه یک بخش از تضمین کار است اما برای ضمانت اجرای سیاست های شورای فرهنگ عمومی باید پا را فراتر گذاشت.

در ادامه این جلسه برخی از اعضا در رابطه با ضعف ضمانت اجرای سیاست های شورا فرهنگ عمومی سخن گفتند. اعضا معتقد بودند در طول این سال ها شورای فرهنگ عمومی سیاست گذاری های زیادی داشته اما در مقام عمل انتظارات برآورده نشده است و از این منظر یکی از علل آن عدم توجیه مدیران و مجریان نسبت به سیاست ها بوده است.

برخی از اعضای شورا معتقد بودند اعضای شورای فرهنگ عمومی سیاستگذاری را انجام می دهند اما این امر نیازمند توجیه است، از منظر آنها دولت ها و مسئولین در طول زمان با تغییرات مواجه می شوند، این مساله اجرای سیاست های شورا را با اخلال مواجه می کند.

گفتنی است بررسی ماده دو (ترکیب اعضا)، ماده سه (تشکیلات و پست های سازمانی اداره کل دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) و ماده چهار (تشکیل گروه های کار در شورای فرهنگ عمومی) به جلسه بعدی شورا موکول شد.

12 شهریور 1398 11:45

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در حکمی از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان دبیر شورای اطلاع رسانی این استان منصوب شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : خبرگزاری کتاب ایران

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان، عباس صالحی در این حکم با اشاره به مصوبه هیات وزیران خطاب به حجت الاسلام والمسلمین علی اصغر فضیلت آورده است: شایسته است با توجه به اهمیت دو چندان امر اطلاع رسانی در شرایط کنونی کشور، حداکثر تلاش خود را در کنار جامعه ارزشمند رسانه ای استان مبذول دارید.

دبیری شورای اطلاع رسانی استان که در ساختار جدید خود چهار کمیته سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و زیربنایی دارد و هر کمیته به صورت تخصصی در این شورا فعالیت می کند به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی واگذار شده است.

اهم وظایف شورای اطلاع رسانی استان، شامل سیاست گذاری و تبیین خط مشی اطلاع رسانی از عملکرد و دستاوردهای حوزه های مختلف، تدوین و ترسیم جهت گیری جامع اطلاع رسانی و مطبوعاتی، ساماندهی گردش اطلاعات در استان به نحوی که نوع بهره دهی و سامانه ارتباطی در هر دستگاه با شورای اطلاع رسانی مشخص است.

پیش از این، دبیری شورای اطلاع رسانی استان بر عهده روابط عمومی و امور بین الملل استانداری بود که در ساختار جدید، این دبیری به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان واگذار شده است.

روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان

12 شهریور 1398 10:45

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور احکامی رئیس و اعضای شورای سیاستگذاری سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران را منصوب کرد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی احکام جداگانه ای اعضای شورای سیاستگذاری سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران را منصوب کرد.

بر اساس این خبر، مهدی فیروزان، هومان حسن پور، مهدی اسماعیلی راد، محسن چینی فروشان، ایرج ضرغام، میثم نیلی، علیرضا سبحانی نسب، فریدون عموزاده خلیلی، محمد جواد مرادی نیا، ابراهیم حیدری، قادر آشنا و ایوب دهقانکار به عنوان اعضای شورای سیاستگذاری سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران منصوب شدند.

در متن حکم اعضای شورای سیاست گذاری سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران آمده است:

برگزاری با شکوه، مستمر و منظم سی و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به عنوان بزرگترین رخداد فرهنگی ایران موجب شکرگزاری به درگاه خداوند متعال و قدردانی از تمامی دست اندرکاران گذشته و حال این فعالیت ارزشمند، در حوزه نشر کشور است.

نظر به اهمیت برنامه ریزی مطلوب در حوزه کتاب و کتابخوانی و با توجه به سوابق و تجارب ارزشمند جناب عالی به پیشنهاد معاونت امور فرهنگی، به موجب این ابلاغ به عنوان عضو شورای سیاست گذاری سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران منصوب می شوید.

امید است با استفاده حداکثری از تجارب موجود، در توسعه و ارتقای روزافزون فرهنگ کتاب و کتابخوانی و انجام این وظیفه مهم موفق و موید باشید.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در حکمی جداگانه محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزیر را به عنوان رئیس شورای سیاست گذاری این رویداد فرهنگی منصوب کرده است.

رئیس شواری سیاست گذاری سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران نیز در حکمی جداگانه ایوب دهقانکار را به عنوان دبیر این شورا منصوب کرد.

در ادامه این خبر آمده است: معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تمامی اعضای شورای سیاست گذاری نمایشگاه سی و دوم "که با همکاری و همدلی و طرح ایده های نو و راهگشا مسیر برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در اردیبهشت 1398 را هموار کردند" تشکر و قدرانی می کند و امیدوار است نمایشگاهی درخور اهل فرهنگ را در سال آینده برگزار کند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
نماینده مردم فلاورجان در مجلس با تاکید بر اینکه دولت باید بحث ارز زیارتی با نرخ مناسب را مشخص و به مردم اعلام کند، گفت: وزیر صمت مقصر اصلی مشکل بازار خودرو است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت ، سیدناصر موسوی لارگانی در نشست علنی امروز (دوشنبه، 11 شهریورماه) مجلس شورای اسلامی در تذکری به وزیر ارشاد و نیروی انتظامی، گفت: موضوعی که طی یک ماه آینده با آن روبه رو هستیم، پیاده روی چند میلیونی اربعین است که با توجه به اینکه ویزا حذف شده امسال شاهد حضور بیشتر مردم در این همایش هستیم، این در حالی است که زیرساخت های لازم مانند جاده، پارکینگ و امکانات لازم به هیچ وجه پاسخگوی این حجم از مردم نیست و در سال گذشته نیز این موضوع باعث آزار و اذیت مردم شد.

نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی، افزود: موضوع ارز زیارتی و نبود شرایط مناسب برای دریافت ارز نیز مشکل ساز شد و این در شأن زائران نبود زیرا افزایش قیمت ارز باعث شد هزینه های تردد زائران در عراق چندین برابر شود بنابراین دولت باید هم اکنون که یک ماه فرصت داریم بحث ارز زیارتی با نرخ مناسب را مشخص و به مردم اعلام کند؛ باید در کشور اسلامی شرایط زیارت عتبات عالیات برای مردم تسهیل شود و دولت باید خدمت به زوار اربعین را وظیفه خود بداند.

وی با انتقاد از اینکه بدقولی خودروسازان برای مردم عادی شده است، تصریح کرد: پس از افتضاحات مدیریتی در سایپا و ایران خودرو و بازداشت دست جمعی مدیران نقطه ای که تاسف بار است سکوت وحشتناک و تلخ وزیر صنعت در مورد این فساد سنگین است.

این نماینده مردم در مجلس دهم ادامه داد: در رابطه با این فساد سنگین چه اتفاقی باید در زیرمجموعه وزارت صنعت بیفتد تا وزیر ورود کند در هر جای دنیا این اتفاق بیفتد وزیر استعفا می داد یا برکنار می شد اما در اینجا کسی خم به ابرو نیاورده است، در واقع وزیر مقصر اصلی مشکل بازار خودرو است./

پایان پیام

لینک خبر :‌ خانه ملت
نماینده مردم کاشان، آران و بیدگل در مجلس از وزیر فرهنگ درخواست کرد جهت غنای فرهنگ عاشورایی جایزه ای با عنوان محتشم کاشانی در جشنواره شعر عاشورایی در نظر بگیرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : تیتر برتر خبرگزاری دانشجویان ایران

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت ، سیدجواد ساداتی نژاد در نشست علنی امروز (دوشنبه، 11 شهریورماه) مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی خطاب به رئیس جمهور، گفت: در ایام محرم لازم است با الهام از فلسفه کربلا و عاشورا در مقابل دشمن بدعهد با قدرت ایستادگی کرده و گام سوم کاهش تعهدات برجامی را به انجام رسانیم تا دشمن بداند ملت ایران با انسجام در مقابل بدعهدان می ایستد.

نماینده مردم کاشان، آران و بیدگل در مجلس شورای اسلامی با تذکر به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: آقای وزیر قرار بود در هفته دولت برای آغاز عملیات اجرایی بیمارستان تامین اجتماعی کاشان که 18 سال است معطل مانده به کاشان بیایید، کارگران منتظر حضور شما هستند همچنین دلیل عدم اجرای قانون اعطای سختی کار برای پرسنل آزمایشگاه، اتاق عمل و ماماها را پیگیری و در این خصوص توضیح دهید.

وی همچنین با تذکر به وزیر کشور، افزود: لطفا ماموریت دهید رئیس سازمان شهرداری ها به حقوق معوقه شهرداری های کل کشور رسیدگی کند، سازمان های وابسته به شهرداری همچون اتوبوسرانی درگیر معوقه هستند که باید این شرایط را ساماندهی و یا با اولویت بندی مشکل آن ها را برطرف کرد.

ساداتی نژاد با تذکر به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: با توجه به جایگاه بلند محتشم کاشانی، (ترکیب بند برجسته عاشورایی) لازم است جایزه ای با عنوان محتشم کاشانی در جشنواره شعر عاشورایی ایجاد و هرسال در ایام محرم به برگزیدگان در ادبیات عاشورایی تقدیم شود چرا که این مسئله غنای فرهنگ عاشورایی را به دنبال خواهد داشت.

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس همچنین از رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درخواست کرد در خصوص ساماندهی و آزادسازی اطراف مقبره محتشم کاشانی اقدامات لازم را انجام دهد.

این نماینده مجلس با تذکر به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رئیس سازمان محیط زیست، توضیح داد: دستور فرمایید از دفن زباله در شهرستان آران و بیدگل جلوگیری شود چرا که مشکلات عدیده ای برای مردم ایجاد کرده است./

پایان پیام

لینک خبر :‌ خانه ملت
تهران- ایرنا- نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی گفت: انتقال گوشت های قربانی حجاج با وجود اینکه در حج امسال انجام نشد، فراموش نشده است و اگر شرایط مهیا باشد، در آینده انتقال گوشت ها به ایران انجام می شود.

حجت الاسلام و المسلمین سید عبدالفتاح نواب روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: برای اینکه این میزان گوشت به یک باره وارد کشور شود، به خصوص در بنادر جنوبی نیاز به آماده کردن زیرساخت های لازم هستیم. همچنین نسبت نیاز داخلی هم باید محاسبه شود که قطعا دستیابی به اطلاعات دقیق نیازمند صرف وقت در این زمینه است.
نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی گفت: شاید برخی افراد زمانی که این مساله مطرح شده بود، می خواستند از آن استفاده سیاسی کنند، اما اصل کار فراموش نشده و اگر شرایط مهیا شود، این کار انجام خواهد شد.
وی در خصوص هماهنگی دستگاه های ذیربط نیز اظهار داشت: مسئولان کشور در خصوص مسائل بین المللی یک دست هستند و در مورد این مساله نیز وزارت بهداشت، کمیته امداد، دامپزشکی و حج و زیارت پای کار می آیند و همکاری می کنند. امسال نیز اگر زیرساخت ها فراهم شده و از قبل مقدمات آن انجام شده بود همه این دستگاه ها برای همکاری به خط بودند.

به گزارش ایرنا پیش از این رئیس سازمان حج و زیارت بروز مشکلاتی در زمینه سردخانه را مهمترین دلیل عدم انتقال گوشت قربانی حجاج ایرانی در سال جاری به داخل کشور بیان کرد.
علی رضا رشیدیان افزود: در سال جاری 86 هزار راس گوسفند از سوی حجاج ایرانی قربانی شد که کار ذبح همه آنها توسط ذابحین ایرانی ستاد حج و زیارت و با نظارت دقیق ناظران بعثه مقام معظم رهبری صورت گرفت.
وی گفت: همه لاشه های گوشت پس از ذبح به سردخانه منتقل و فریز شدند اما در زمینه انتقال آنها با مشکلاتی روبرو شدیم.
برای انتقال گوشت به ایران باید استانداردهای دامپزشکی را رعایت می کردیم. دامپزشکی تاکید داشت که باید همه گوسفندها را قبلا معاینه و تایید کند و بعد از آن، بر مراحل ذبح و آماده کردن آنها جهت فریزشدن و مراحل بعدی انتقال کاملا نظارت داشته باشد تا اجازه ورود آن را به داخل مرزهای جمهوری اسلامی بدهد.
وی افزود: بخشی از این کار را دنبال کردیم و با دامپزشکی به توافقاتی رسیدیم اما در بخش دوم که مربوط به سردخانه ها، یافتن کشتی سردخانه دار و اجاره آن برای انتقال گوشت از بندر جده به بندرعباس بود، به مشکلاتی برخوردیم.
رشیدیان تصریح کرد: پس از آنکه دیدیم انتقال گوشت های قربانی در سال جاری میسر نیست، در نشستی با رئیس بانک توسعه اسلامی به وی اعلام کردیم طبق روال سال های گذشته، گوشت را به کشورهایی که با هماهنگی جمهوری اسلامی ارسال می کرد، بفرستد تا مردم آنها از آن استفاده کنند.
رئیس سازمان حج و زیارت با تاکید بر اینکه شخص وی از مدافعان انتقال گوشت های قربانی زائران ایرانی به داخل کشور است، یادآور شد: روزی که برای مذاکره رفتیم تا زمینه انتقال گوشت قربانی حجاج را به کشور دنبال کنیم، خیلی از سایت های خبری شروع به ایراد گرفتن کردند که آیا حالا ایران این قدر فقیر شده است که دنبال گوشت قربانی است.
وی افزود: ما همان زمان توضیح دادیم که معتقدیم این گوشت قربانی در صحرای منا توسط خود ایرانی ها صورت گرفته و یک گوشت خوب و با برکت است.
رشیدیان تصریح کرد: حجاج همه کشورها امسال در مجموع 2میلیون و 500 هزار راس گوسفند قربانی کردند که یک ثروت بیکران برای مسلمانان است و حیف است چنین ثروت بزرگی هدر برود. باید تلاش کنیم از این ثروت عظیم استفاده درست و مناسبی صورت گیرد.
ذبح گوسفندهای قربانی توسط 64 ذابح ایرانی در کشتارگاه صنعتی المعیصم در مکه مکرمه صورت گرفت.
به گفته رضانیا مسئول طرح قربانی حج تمتع 98، در مجموع، تعداد 86 هزار و 81 راس گوسفند از سوی حجاج ایرانی ذبح شد که تعداد 85 هزار و 670 راس گوسفند روز عید قربان – دهم ذی الحجه- و 411 راس نیز به درخواست زائران، روز یازدهم ذی الحجه قربانی شد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی با اشاره به اینکه توافق کتبی میان وزرای کشور ایران و عراق برای بازگشایی مرز خسروی انجام شده است، گفت: تا زمانی که طرف عراق رسما بازگشایی مرز خسروی را اعلام کند، امکان تردد زائران از این مرز وجود نخواهد داشت. در حال حاضر فقط تردد کالا از این مرز انجام می شود.

به گزارش ایسنا، حسین ذوالفقاری در حاشیه جلسه ستاد مرکزی اربعین اظهار کرد: با لغو روادید برای ورود به عراق و ایجاد تسهیلات بیشتر برای زائران، برآورد ما این است که تعداد بیشتری در مراسم اربعین شرکت می کنند و بر اساس شرایط جدید، پیش بینی های متفاوت تری از سال های گذشته هم برای اسکان و حمل و نقل زوار داریم. مسئولیت اصلی ما در داخل خاک ایران بوده و خدمات ما در عراق در واقع کمک به دولت و ملت عراق است.

وی با اشاره به اینکه از استان همدان پیش بینی کرده ایم که همه ظرفیت هایی که وجود دارد چه در بخش های عمومی و چه بخش های خصوصی سازماندهی گردد ، افزود:اگر لازم باشد و در صورتی که حمل و نقل با کندی انجام شود، برای اسکان مردم از حسینیه ها و سالن های استان های عقبه و مرزی استفاده می کنیم و اگر لازم شد از مساجد هم استفاده خواهیم کرد.

ذوالفقاری همچنین درباره دلایل ایجاد مشکل در حوزه حمل و نقل زائران گفت: ما ظرفیت مشخصی برای حمل و نقل عمومی در داخل کشور داریم. حدود 14 هزار اتوبوس بین شهری در کشور داریم که 11 هزار و 800 دستگاه فعال هستند. در زمان اربعین حدود 8 هزار تا 8 هزار و پانصد دستگاه برای حمل و نقل زائران اختصاص داده می شود البته در داخل کشور هم به اتوبوس برای حمل و نقل مردم نیاز است بنابراین کسی نمی تواند معجزه کند.

وی ادامه داد: امسال رام های قطار بیشتری در کرمانشاه و خوزستان مورد استفاده قرار می گیرد و حمل و نقل هوایی نیز مانند سال های گذشته است. اینکه تاکید می کنیم که زائران سفر خود را مدیریت کنند به این دلیل است که ظرفیت حمل و نقل محدود است.

ذوالفقاری با بیان اینکه ما با سیستم جی پی اس می دانیم چه تعداد اتوبوس در حال تردد هستند، اظهارکرد: اما وقتی ظرفیت بیشتری نیست و مردم هم بعد از اربعین بدون محاسبه وارد مرزها می شوند، در مقاطعی ظرفیت حمل و نقل با تعداد مسافر تطبیق ندارد. ما در این شرایط پیش بینی کردیم تا مردم در شهرهای مرزی اسکان داشته باشند البته سابقه نشان می دهد که مردم حاضر نیستند در مراکزی که ما در مهران پیش بینی کردیم اسکان داشته باشند و چندساعتی استراحت کنند و تعداد کمی از این استقبال کردند. ما با صراحت به مردم این ظرفیت را می گوییم و مردم و زوار نیز در رفت و برگشت همکاری کنند تا بتوانیم سفر را توزیع کنیم که مشکلی پیش نیاید.

رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی درباره زمان اختصاص ارز به زائران گفت: تا این لحظه هیچ تصمیمی نهایی نشده است، زیرا بحث های تخصصی و روش هایی در این زمینه داریم اما سال گذشته هم اعلام کردیم که موافق پرداخت ارز در عراق نیستنیم و اگر لازم باشد و امکانی برای بانک مرکزی باشد، پیشنهاد کردیم که ارز در داخل ایران تهیه شود. تاکید می کنیم مردم در این سفر پول همراه داشته باشند و حتی اگر وقتی در داخل عراق کار صرافی اتفاق بیفتد لازم است که مردم پول همراه داشته باشند.

ذوالفقاری همچنین خاطر نشان کرد: خدمات رسانی ستاد مرکزی اربعین در مرزهای ایران از 13 الی 30 مهر و در عراق از تاریخ 16 الی 27 مهرماه خواهد بود.

وی در ادامه با بیان اینکه توافق کتبی میان وزرای کشور ایران و عراق انجام شده است و ما به دنبال این هستیم که زمان بازگشایی مرز خسروی توسط عراق اعلام شود، تصریح کرد: تا زمانی که طرف عراقی رسما بازگشایی مرز خسروی را اعلام نکند، امکان تردد زائران از این مرز وجود نخواهد داشت. دولت عراق به دنبال ایجاد زیر ساخت ها و تامین امنیت از مرز خسروی تا بغداد است. ما آماده افتتاح مرز خسروی هستیم ولی در حال حاضر فقط تردد کالا از این مرز انجام می شود.

رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی با اشاره به ضرورت ثبت نام زائران درسامانه سماح گفت: دولت ایران و عراق با مجانی بودن صدور روادید زائران دو کشور در طول سال موافقت کرده اند. همچنین توافق شد که از اول محرم تا پایان صفر نیاز به روادید برای سفر به عراق نیست. اما برای رفتن به عراق زائران باید در سامانه سماح ثبت نام کرده و بیمه نامه و گذرنامه ای که حداقل سه ماه از زمان ورود به عراق اعتبار دارد، در اختیار داشته باشند. لغو روادید به معنای عدم نیاز به گذرنامه نیست. مردم می توانند از طریق کافی نت ها، پیشخوان دولت، پلیس+10 و شرکت های وابسته به سازمان حج و زیارت ثبت نام کنند.

وی با تاکید بر اینکه در ورود به عراق باید قوانین این کشور رعایت شود، اظهار کرد: از وزارت بهداشت خواسته ایم تا لیست داروهای ممنوعه را اعلام کند. همچنین زائران باید کرایه رانندگان را پرداخت کنند. بسته آموزشی کامل از همین روزها از طریق صداوسیما پخش می شود تا زائران در جریان باشند که باید چه مواردی را در عراق رعایت کنند. آخرین نفری که در مراسم اربعین سال گذشته در عراق بازداشت شده است، همین چند روز قبل آزاد شده است.

وی ادامه داد: تاکید ما این است که مردم به صورت گروهی به عراق رفته و کسی که به مسیر و شرایط آشنایی دارد، راهنمای آنها باشد. ما با عراق هماهنگی خوبی داریم. طبق قانون عراق کسی که بدون مدارک وارد این کشور شود، شش ماه بازداشت خواهد بود اما اکثر کسانی که دولت عراق در جریان مراسم اربعین دستگیر می کند را تحویل دستگاه قضایی این کشور نمی دهد. زائران باید قوانین، ارزش ها و سنت کشور عراق را رعایت کنند.

ذوالفقاری در ادامه درباره زائران کشورهای همسایه که از ایران وارد عراق می شوند، خاطرنشان کرد: برای زائرانی که از آذربایجان، ترکیه، افغانستان و پاکستان وارد کشور می شوند، امکاناتی در مرزها در نظر گرفته شده است و در طول مسیر هم به آنها خدمات می دهیم و حتی در مرز مسیر جداگانه ای برای آنها در نظر گرفته ایم. اتباع مجاز افغانستانی و عراقی در داخل ایران با داشتن دفترچه اقامت بدون پرداخت وجه می توانند از مرز خارج شوند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
نهاد کتابخانه های عمومی کشور و سازمان بسیج عشایری با هدف ترویج فرهنگ کتابخوانی در مناطق عشایری تفاهمنامه همکاری امضاء کردند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : خبرگزاری شبستان خبرگزاری برنا

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نقل از پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مراسم امضای تفاهمنامه همکاری نهاد کتابخانه های عمومی کشور و سازمان بسیج عشایری، یکشنبه 10 شهریور با حضور سردار نصرت اله سیف، رئیس سازمان بسیج عشایری کشور، سرهنگ احمد سعیدی، جانشین رئیس سازمان بسیج عشایری، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد، حسام قربانعلی، مدیرکل امور استان های نهاد، اصغر گودرزی، مدیرکل توسعه کتابخانه ها و مشارکت های نهاد، لیلی هاشمی مدیرکل فناوری اطلاعات برگزار شد.

در ابتدای این مراسم، حسام قربانعلی درباره روند شکل گیری این تفاهمنامه توضیح داد: تفاهمنامه همکاری نهاد و سازمان بسیج عشایری حاصل چند ماه تلاش دوستان در اداره کل توسعه کتابخانه ها و مشارکت های نهاد بوده که در جلسه ای با سردار سیف، رایزنی های اولیه برای تنظیم پیش نویس آن و در ادامه نظرخواهی از معاونت ها و ادارات کل مختلف صورت گرفت که پس از تأیید و دستور دبیرکل محترم نهاد، آماده انعقاد شد.

نقش مهم عشایر در تولیدات ملی

نصرت اله سیف، رئیس سازمان بسیج عشایری در این مراسم با تسلیت فرارسیدن ماه محرم و ایام شهادت امام حسین(ع)، گفت: از عزیزان در نهاد کتابخانه های عمومی کشور تشکر می کنم که بسیار دلسوزانه و جسورانه موضوع خدمت رسانی فرهنگی در مناطق عشایری را دنبال کردند که خوشبختانه به نتیجه رسید و امروز آماده ایم تا این گام بزرگ را در خدمت رسانی به این هموطنان عزیز برداریم.

وی افزود: جامعه کشور ما شامل سه جامعه شهری، روستایی و عشایری است. جامعه عشایری که شاید زیربنای جامعه کشوری ما بوده اند، با شکل قبیله ای، طایفه ای، قومی و مذهبی خودشان در خدمت نظام جمهوری اسلامی بودند؛ به طوری که در پیروزی انقلاب، در تثبیت انقلاب، در دفاع مقدس و امروز هم در حفظ نظام، به بهترین شکل ایفای نقش کرده اند.

نصرت اله سیف با ارائه آماری از جمعیت و فعالیت های تولیدی در جامعه عشایری کشور گفت: جامعه عشایر با حدود یک میلیون و 200 هزار نفر شامل 212 هزار خانوار، 25 درصد تولیدات گوشت قرمز کشور، 35 درصد تولیدات صنایع دستی کشور و 40 درصد تولیدات لبنیات کشور را برعهده دارند.

رئیس سازمان بسیج عشایری با تأکید بر مجهز کردن عشایر به سلاح کتاب و کتابخوانی، عنوان کرد: تهاجم فرهنگی، شبیه خون فرهنگی و جنگ فرهنگی هیچ کدام هیچ تأثیری برای جامعه عشایر نداشتد و فرهنگ خود را حفظ کردند. اما واقعیت این است که امروز دشمن شدیدا به دنبال رخنه کردن به کشور از طریق جنگ فرهنگی است که اینجا لازم است ما این عزیزان را به سلاح کتاب و کتابخوانی و تغذیه فرهنگی اصیل و فرهنگ اعتقادی کشورمان مجهز کنیم و از فشار دشمن در این زمینه غافل نشویم.

وی ادامه داد: فرهنگ عشایر که در آن بزرگان قبایل و طوایف در مناسبت ها و جمع های مختلف، به ارائه مطالبی برای مردم خود می پردازند، نیاز به تأمین کتاب و خوراک فرهنگی مناسب برای این جامعه را ضرورت می بخشد. تجربه خدمت رسانی در مناطق عشایری به ما نشان داده که مردم عشایر در کتابخوانی کوشا هستند و تمام کتاب هایی که برای آنها ارسال شده، خوانده می شود. از این جهت فکر می کنم جامعه عشایری یکی از جوامعی است که استقبال از کتابخوانی در آن از سایر جوامع بالاتر است.

نصرت اله سیف با تقدیر از اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی کشور در ارائه خدمات فرهنگی در مناطق محروم و دور افتاده کشور، گفت: از ابتدای آشنایی با نهاد کتابخانه های عمومی کشور و برخورد با همکاران، این نهاد را یک نهاد جهادی دیدم و ان شاءالله بتوانیم با همکاری شما خدمات خوبی برای این عزیزان داشته باشیم. خوشبختانه سازمان بسیج عشایری در مناطق عشایری کشور سلسله مراتبی منظم و منحصر به فرد دارد که می توان از این ظرفیت برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی استفاده کرد.

حفظ فرهنگ بومی و ایرانی- اسلامی کشور

علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در ادامه این مراسم، با اشاره به برخی ویژگی های منحصر به فرد جامعه عشایری ایران، طی سخنانی گفت: جامعه عشایری در ایران هم به لحاظ تعامل و همکاری با نظام و هم به لحاظ نقشی که در دفاع مقدس داشته اند، بسیار مهم و قابل احترام هستند؛ اما به طور کلی می توان ویژگی های این جامعه را حداقل در 6 مورد برشمرد.

وی افزود: ویژگی اول آن پاکی، صفا، صمیمیت و دور بودن از برخی اشتغالات جوامع مصرفی و شهری است؛ ویژگی دوم اینکه عشایر مردمی سخت کوش هستند که با دشواری و مشقت سفرهای طولانی را طی می کنند که این دشواری ها آنها را افرادی آزموده و سرد و گرم چشیده روزگار می کند؛ سومین ویژگی این است که متاسفانه همواره در طول تاریخ با محرومیت ها و کم توجهی هایی مواجه بوده اند.

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور ادامه داد: چهارمین ویژگی این است که جامعه عشایری نقش بسیار مهمی در حفاظت از طبیعت دارند؛ به طوری که فعالیت آنها با کوچ کردن به همراه دام های شان فواید بسیاری برای طبیعت دارد؛ پنجمین ویژگی نقش مهم جامعه عشایری در تولید ملی و تامین مایحتاج نیازمندی های کل کشور است که علی رغم این که خودشان از بسیاری امکانات محروم هستند، اما بیشترین بهره وری را برای کشور دارند و در نهایت ششمین ویژگی این است که عشایر از بهترین جوامع کشور هستند که فرهنگ بومی و ایرانی- اسلامی کشور را تا حد زیادی حفظ کرده اند.

مختارپور تأکید کرد: معتقدم چنین جامعه ای حتماً نیازمند توجه خاص از سوی سازمان ها و نهادهای مختلف است؛ چه به لحاظ اقتصادی اجتماعی و به خصوص فرهنگی. بر این اساس در نهاد کتابخانه ها بنده همیشه از همکارانم خواسته ام که به سراغ تفاهم نامه هایی بروند که واقعاً منجر به نتیجه شود؛ چراکه یک تفاهم نامه به خودی خود ارزشی ندارد و منظور ما تفاهم نامه ای است که به عنوان مثال در هر مقطع سه ماهه بتوانیم گزارش عملکرد مناسبی از آن در دست داشته باشیم تا ضعف ها را برطرف و نقاط قوت را تقویت کنیم یا اگر در عمل تغییراتی در سند لازم بود آن را اصلاح و تکمیل کنیم.

وی در ادامه با بیان اینکه کار فرهنگی و به خصوص کتابخوانی برای جامعه عشایری ملاحظات ویژه ای دارد که در خدمت رسانی باید آنها را در نظر گرفت ، عنوان کرد: باید در ارائه کتاب های مناسب به عشایر توجه ویژه ای داشت که این مناسب بودن شامل تناسب رتبه ای در توزیع کتاب میان روسای عشایر، قبایل و طوایف یا معلمان و سایر اقشار، تناسب جنسیتی در توزیع کتاب بر اساس گروه های دختران، پسران، زنان و مردان و تناسب سنی یا گروهی در توزیع کتاب میان سنین مختلف و دانش آموزان، دانشجویان است.

برپایی نشست های کتاب خوان عشایر و مسابقات کتابخوانی ویژه عشایری

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور ادامه داد: همچنین کتاب های مناسب برای رفع نیاز عشایر از دیگر ملاحظات خدمت رسانی فرهنگی برای این جامعه است؛ چراکه این جامعه قطعاً به لحاظ کوچ، مهاجرت، بهداشت، آموزش و سایر مسائل و نیازهایی روبه رو هستند که شناسایی و تامین کتاب هایی متناسب در این زمینه، قطعا مشتریان و مخاطبان بسیار زیادی خواهد داشت.

علیرضا مختارپور با اشاره به برخی اقدامات صورت گرفته در نهاد، جهت خدمت رسانی به عشایر گفت: ما در جشنواره کتابخوانی رضوی و همچنین برگزاری نشست های کتاب خوان، نمونه هایی از حضور و مشارکت جامعه عشایری را تجربه کرده ایم. اگر در حوزه برگزاری نشست های کتاب خوان عشایر و همچنین برگزاری مسابقات کتابخوانی ویژه عشایری سرمایه گذاری صورت گیرد، می توان در طول شش ماه آینده، یعنی نیمه دوم سال 98 برنامه هایی را اجرا کرد و در ابتدای سال 99 دستاوردها و بازتاب آن را ارزیابی کرد.

وی تصریح کرد: ان شاءالله با همکاری دو دستگاه هماهنگی های لازم برای ورود هرچه سریع تر به اقدامات عملی در این حوزه صورت خواهد گرفت و امیدوارم انعقاد این تفاهم نامه، منجر به آثار عملی قابل مشاهده و قابل افتخار برای هر دو دستگاه فرهنگی باشد.

آمادگی نهاد و سازمان بسیج عشایری برای ورود به فاز اجرایی

همچنین در ادامه این مراسم سرهنگ احمد سعیدی، جانشین رئیس سازمان بسیج عشایری گفت: از همکاری این دو دستگاه فرهنگی برای ورود به خدمت رسانی به جامعه عشایری بسیار خوشحالم، هرچند این اتفاق می توانست بسیار زودتر رخ دهد؛ از این جهت معتقدم که باید با یک برنامه ریزی صحیح، هرچه زودتر وارد فاز اجرایی این تفاهمنامه شد. برگزاری مسابقات کتابخوانی، اهدای بسته های آموزشی و توزیع کتاب در میان جامعه عشایری از جمله این اقدامات هستند.

مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد نیز در این مراسم طی سخنانی گفت: نهاد کتابخانه های عمومی کشور با قدرت آماده اجرایی شدن این تفاهمنامه است و معتقدیم ظرفیتی که در این حوزه وجود دارد، ظرفیتی بکر و دست نخورده است؛ اتفاقات و تجربه هایی که نهاد در این حوزه داشته، تجربه های موفقی بوده است که برخی از آنها مانند موضوع کتابخانه های روستایی، یکی از نقاط قوت فعالیت های نهاد بوده است. ظرفیت کتابخانه های موجود، چه به جهت پشتیبانی این کار و چه به جهت امکاناتی که در آن فراهم شده، اگر با ظرفیت دوستان ما در سازمان بسیج عشایری متصل شود، می تواند زمینه ساز رقم خوردن اتفاقاتی خوب در این حوزه باشد.

تشریح مفاد تفاهمنامه همکاری

لازم به ذکر است این تفاهمنامه همکاری با اهدافی چون ارائه خدمات به مناطق محروم و عشایری کشور، تبلیغ و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه عشایری، ارتقاء سطح بینش و آگاهی آحاد جامعه عشایری نسبت به مسائل فرهنگی جامعه و برگزاری مسابقات کتابخوانی در مناطق عشایری به مدت 3 سال به امضاء رسید که تمدید آن با توافق طرفین امکان پذیر خواهد بود

بر اساس این تفاهمنامه نهاد متعهد به معرفی کتابخانه های واقع در شهرستان های دارای بافت جامعه عشایری با اولویت مناطق پرجمعیت به عنوان کتابخانه معین به سازمان جهت ارتباط با حوزه های مقاومت بسیج؛ برنامه ریزی و تدوین ساز و کار مناسب برای تحویل کتب و منابع توسط کتابخانه معین به نماینده سازمان (سفیر کتاب) جهت ارائه خدمات امانی به مناطق عشایری؛ هماهنگی جهت برگزاری جلسات جمع خوانی توسط کتابداران در مناطق عشایری و مشارکت با سازمان در برگزاری مسابقات کتابخوانی(بالاخص جشنواره کتابخوانی رضوی) شد.

همچنین بهره گیری از ظرفیت های سازمان در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی؛ تهیه و ارسال بسته های فرهنگی- تبلیغی برای ارائه به مناطق هدف؛ انجام فعالیت های بخش کودک از جمله قصه گویی، کاردستی و ... برای کودکان؛ برگزاری کلاس های آموزشی و مهارتی برای عشایر و برگزاری جلسات سخنرانی و مشاوره برای جامعه هدف، از دیگر تعهدات نهاد در این تفاهمنامه است.

سازمان بسیج عشایری کشور نیز در این تفاهمنامه متعهد به اعلام حوزه های مقاومت بسیج و معرفی نمایندگان بسیج عشایری بعنوان سفیران کتاب جهت ارتباط با کتابخانه های معین و ارائه خدمات به مناطق هدف (شامل دریافت بسته های کتاب از کتابخانه، امانت دهی به اعضاء جامعه عشایری و بازگرداندن کتاب به کتابخانه)؛ همکاری با نهاد در ارائه خدمات کتابخانه ای و مشارکت در برگزاری مسابقات کتابخوانی در جامعه عشایری و تحویل اقلام فرهنگی- تبلیغی توسط سفیران کتاب از کتابخانه های معین و توزیع این اقلام در مناطق عشایری و استرداد به کتابخانة مذکور در زمان پایان مهلت امانت شده است.

بررسی نیازشناختی مناطق عشایری با توجه به شیوه زندگی و اعلام به نهاد جهت گردآوری منابع موردنیاز برای ارائه خدمات و مشارکت در برگزاری برنامه های فرهنگی و ترویجی در جامعه عشایری نیز از دیگر تعهدات سازمان بسیج عشایری در این تفاهمنامه است.

11 شهریور 1398 16:14

لینک خبر :‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
معاون امور حج و زیارت سازمان حج و زیارت از نام نویسی بیش از یکصد و سی هزار نفر از متقاضیان سفر اربعین حسینی در سامانه سماح خبر داد و گفت: این تعداد از روز یکم شهریور تاکنون به سامانه مراجعه کرده اند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج و زیارت؛ اکبر رضایی با اشاره به استقبال مردم کشورمان از اعزامهای ایام ماه محرم الحرام گفت: در دهه اول ماه محرم روزانه 50 کاروان از مشتاقان زیارت عتبات عالیات از طریق کاروانهای حج و زیارت به عتبات عالیات اعزام می شوند.

وی با بیان اینکه اعزام ها به صورت زمینی و هوایی انجام می گیرد، افزود: امسال تعداد افرادی که در ایام دهه اول محرم و تاسوعا و عاشورای حسینی از طریق نام نویسی در دفاتر تحت پوشش سازمان حج و زیارت به عتبات مشرف می شوند بیش از 20 هزار نفر است.

معاون امور حج و زیارت سازمان حج و زیارت به متقاضیان سفر به عتبات عالیات در دهه اول محرم توصیه کرد: به دلیل ازدحام جمعیت در این ایام افراد توانمند از لحاظ جسمی در این مرحله مشرف شوند و افراد کم توان تر از لحاظ جسمی در دیگر ایام به عتبات عزیمت کنند.

وی تاکید کرد: متقاضیان از طریق دفاتر تحت پوشش سازمان حج و زیارت در کشور به عتبات عالیات مشرف شوند و فریب کاروانهای آزادبر و غیر قانونی را نخورند.

**الزامی بودن نام نویسی در سامانه سماح برای اربعین حسینی

رضایی همچنین در خصوص نام نویسی اربعین حسینی اظهار کرد: سازمان حج و زیارت به عنوان یکی از کمیته های ستاد مرکزی اربعین حسینی وظیفه ثبت نام را به عهده دارد که این ساماندهی اعزام متقاضیان زیارت اربعین حسینی در سامانه سماح انجام می گیرد.

وی به الزامی بودن نام نویسی در سامانه سماح اشاره کرد و افزود: همه زائران باید رسید بیمه یا کدرهگیری سامانه سماح به همراه گذرنامه را در زمان خروج از مرز به همراه داشته باشند.

رضایی با بیان اینکه درگاه اینترنتی سامانه سماح به آدرس https://samah.haj.ir/ در خدمت متقاضیان است، گفت: متقاضیان می توانند از طریق دفاتر خدمات زیارتی سازمان حج و زیارت در سراسر کشور یا حتی از طریق اینترنت خانگی به این سامانه وصل شوند و عملیات نام نویسی را به سهولت انجام دهند.

وی با تاکید بر اینکه متقاضیان باید ثبت نام خود را در سامانه سماح به صورت کامل انجام دهند، گفت: متقاضیان باید در سامانه سماح نام نویسی را انجام داده و تاریخ خروج و ورود به همراه مرز تعیین شده را انتخاب نمایند چرا که تمامی برنامه ریزی ها بر اساس این نام نویسی صورت می گیرد.

معاون امور حج و زیارت سازمان حج و زیارت تصریح کرد: متقاضیان نام نویسی را به روزهای آخر و نزدیک موسم اربعین موکول نکنند و هرچه زودتر نام نویسی را انجام دهند.

وی به تعداد ثبت نام کنندگان در سامانه سماح اشاره کرد و گفت: تاکنون بیش از یکصد و سی هزار نفر در سامانه سماح ثبت نام کرده اند که این روند در روزهای آتی شتاب بیشتری می گیرد.

رضایی اظهار کرد: آن تعداد از متقاضیان که ثبت نام نهایی را انجام نداده اند هر چه سریعتر نسبت به تکمیل اطلاعات و پرداخت حق بیمه و هزینه های هلال احمر اقدام کرده و نام نویسی خود را نهایی کنند.

رضایی هزینه نام نویسی در سامانه سماح را رایگان دانست و گفت: فقط زائران باید در زمان ثبت نام هزینه های بیمه و خدمات درمانی(هلال احمر) را پرداخت نمایند که این هزینه ها به همراه حق الزحمه دفتر خدمات زیارتی حدود 25 هزار تومان خواهد شد که البته در صورت عدم مراجعه به دفاتر خدمات زیارتی این هزینه سه هزار تومان تقلیل می یابد و متقاضیان باید 22 هزار تومان پرداخت نمایند.

وی با بیان اینکه متقاضیان باید در این دوره مدارک لازم اعم از گذرنامه و رسید اینترنتی(رسید بیمه) ثبت نام را در طول سفر مراقبت نمایند، گفت: در صورت عدم همراه داشتن مدارک، از خروج متقاضیان جلوگیری خواهد شد.
رضایی با بیان اینکه دوره اعزام اربعین بدون روادید است اما باید گذرنامه در اختیار زائران باشد، گفت: مهر ورود و خروج در گذرنامه ثبت می شود.

وی همچنین با اشاره به خروج زائران عتبات عالیات از کشور گفت: با توجه به توافق به عمل آمده بین جمهوری اسلامی ایران و عراق زائران می توانند از دهم شهریور ماه(یکم محرم الحرام) لغایت هفتم آبان ( 30 صفر 1441) بدون نیاز به اخذ روادید همراه با گذرنامه معتبر جهت زیارت واردعراق شوند.

لینک خبر :‌ پایگاه خبری حج و زیارت
حجت الاسلام صحبت الله رحمانی: موکب های اربعین در داخل ایران از 13 تا 30 مهر و موکب های داخل خاک عراق از 17 تا 27 مهر فعالیت می کنند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : خبرگزاری دانشجو

حجت الاسلام صحبت الله رحمانی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: نام نویسی در سامانه سماح برای تشرف به اربعین حسینی و حضور در مراسم اربعین از یکم شهریور آغاز شده است و تا امروز حدود 140 هزار نفر در این سامانه ثبت نام کرده اند که بیشترین ثبت نام ها مربوط به استان های تهران، خوزستان و فارس است.

وی گفت: اگر چه روادید از اول محرم لغو شده است، اما این تصور ایجاد نشود که افرادی که از هم اکنون برای زیارت به عراق مشرف می شوند در طول مسیر و همچنین در خاک عراق با موکب ها و خدمات روبرو خواهند شد در صورتی که برای دریافت هر خدماتی باید هزینه پرداخت کنند و زمان آغاز به کار موکب های اربعین در داخل ایران از 13 تا 30 مهر و در داخل خاک عراق از 17 تا 27 مهر است.

مدیر کل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت از عموم زائران خواست سفر اربعین خود را تا حد امکان کوتاه کنند و همین که در مسیر پیاده روی قرار بگیرند کفایت می کند و فرصت برای حضور دیگر زائران فراهم می شود. آقای رحمانی گفت: ثبت نام در سامانه سماح امتیازاتی برای زائر دارد و کسانی که پارسال در این سامانه ثبت نام نکرده و بیمه نشدند به مشکل روبرو شدند و شرکت های بیمه گذار نتوانستند خدماتی به آن ها بدهند و با توجه به این که هزینه های درمانی و بستری در عراق بالاست کسانی که در این سامانه ثبت نام نکنند و زیر پوشش بیمه قرار نگیرند به مشکل می خورند.
وی افزود: امسال سعی شد هزینه بیمه افزایشی پیدا نکند و در مقایسه با چند سال گذشته 3 هزار تومان هم کاهش یافت به این ترتیب که ثبت نام کنندگان در سامانه سماح در مجموع 22 هزار تومان شامل 15 هزار تومان هزینه بیمه و 7 هزار تومان بابت هلال احمر پرداخت می کنند و اگر کسی ثبت نام را در دفاتر زیارتی انجام داد 3 هزار تومان هم به این مبلغ افزوده می شود.

مدیرکل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت گفت: هیچ کسی حق گرفتن وجه نقد از مردم بابت ثبت نام ندارد و شاید برخی افراد به نام خیریه و گمشدگان و بیمه قصد سوءاستفاده داشته باشند که تنها بیمه مورد تأیید ستاد اربعین بیمه ایران است که در درگاه سامانه سماح قرار گرفته است.

لینک خبر :‌ خبرگزاری صدا و سیما
رئیس سازمان حج و زیارت اعلام کرد : از 25 مردادماه که عملیات بازگشت حجاج آغاز شده تا کنون بیش از 69 هزار نفر معادل 78 درصد از کل حجاج به کشور بازگشته اند.

به گزارش دوشنبه اداره کل روابط عمومی سازمان حج و زیارت ،علی رضا رشیدیان افزود : در پایان روز یازدهم شهریورماه این تعداد حجاج با انجام 280 پرواز شرکت هواپیمایی هما به ایران عزیمت کرده اند.
وی عنوان کرد : از این تعداد پرواز 176 مورد از فرودگاه مدینه و 104 پرواز دیگراز فرودگاه جده انجام شده است.
وی با قدردانی از عملکرد شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی گفت : این شرکت هم در عملیات رفت عملکرد شاخصی داشت و در جریان بازگشت حجاج هم تا کنون بسیار خوب عمل کرده است .
وی اظهار کرد : اگر این روند تا پایان عملیات که چند روز بیشتر نمانده تداوم یابد این شرکت رکود کم نظیری را در جابه جایی این حجم ازمسافر در نهایت نظم و انضباط و ایمنی از خود به جای می گذارد که این امر جز در سایه هماهنگی و تعامل و همراهی همه مجموعه ها و نیز شرکت های هواپیمایی داخلی و تلاش و برنامه ریزی و مدیریت مناسب این موضوع می باشد.
رشیدیان گفت : از88 هزار و 500 زائر و عوامل اجرایی حج که طی ایام تشریق در مکه حضور داشتند از شروع عملیات بازگشت تا کنون 70 هزار و 342 نفر در قالب 480 کاروان از مکه خارج شده اند.
وی افزود : از این تعداد 37 هزار و 817 نفر حجاج مدینه بعد بوده اند که وارد شهر رسول الله (ص) شده اند و بخش زیادی ازاین جمعیت پس از زیارت و اتمام مهلت اقامت 4 روز و پنج شب در این شهر از فرودگاه مدینه عازم ایران شده اند و در حال حاضر فقط 5 هزار و 223 نفر از حجاج مدینه بعد حضور دارند.
وی گفت : در مکه نیز هم اکنون 12 هزار و 908 نفر از حجاج ایرانی حضور دارند.
به گفته وی ، در حال حاضر در مجموع برای حجاج ایرانی حاضر در مکه و مدینه در مجموع در هر وعده غذایی ناهار و شام به طور متوسط 22 تا 23 هزار پرس غذا پخت می شود که در مجموع این میزان روزانه به حدود 44 هزار پرس می رسد این در حالی که در ایام تشریق و زمان حضور کل حجاج ایرانی در مکه به طور متوسط در دو آشپزخانه صنعتی و دو مجموعه خودپخت بالغ بر 180 هزار پرس غذا در دو وعده شام و نهار به صورت روزانه طبخ می شد.
وی اظهار کرد : واحد پخت نان صنعتی ما که در مکه مستقر هست نیز همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد و با توجه به کاهش حجم فعالیت آن بر کیفیت ها افزوده شده و هم اکنون روزانه 5 هزار و 100 قرص نان پخت می کند که از ابتدای ایام حج تا کنون میزان نان تولیدی این واحدها به بیش از دو میلیون و 110 هزار قرص نان رسیده است.
وی گفت : خدمات رسانی درون شهری و نیز کاروان های زیارت دوره هم در دو شهر مکه و مدینه با قوت در حال انجام است.
و بخشی از حجاج که برای زیارت عمره مجدد می روند هم ناوگان حمل و نقلی لازم در اختیارشان است.

لینک خبر :‌ پایگاه خبری حج و زیارت
گرگان- معاون اوقافی، حقوقی و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه از وجود 60 هزار موقوفه دارای درآمد در سطح کشور خبر داد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : اقتصاد آینده

به گزارش حجت الاسلام امرالله حسنی نیا اظهار کرد: هدف اصلی همه ما خدمت به مردم است، اگرچه با طرحی که از سال 1363 مبنی بر مشخص شدن امین موقوفات تصویب شد اما هنوز بخش زیادی از اسناد مالکیت اخذ نشده اند .

وی از وجود 150 هزار موقوفه اعم از انتفاعی و منفعتی خبرداد و گفت که از این تعداد 60 هزار موقوفه دارای درآمد هستند.

حسنی نیا نسبت به فعالیت های صورت گرفته مجموعه اوقاف گلستان در زمینه حقوقی وثبتی ابراز امیدواری کرد و افزود: در استان گلستان همکاری خوبی بین مدیران کل اوقاف و ثبت اسناد بوده است.

معاون اوقافی، حقوقی و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه همچنین عنوان کرد: سعی می کنیم مشکلات هر پلاک ثبتی از موقوفات را به صورت مجزی و با دقت پیگیری کنیم و البته باید تفاهم نامه ها را هم جدی بگیریم.

کد خبر 4709652

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

به گزارش پایگاه خبری جامعه خبر سازمان اوقاف و امور خیریه کشور که متولی رسیدگی و مراقبت از بقاع متبرکه امامزادگان است به طور سلیقه ای و کیلویی مدیریت می شود. اگر امامزاده ای در بالای شهر و باکلاس بود و رقبه داش خوب به آن رسیدگی می شود و اگر در جنوب شهر یا منطقه پرتی باشد توجهی به آن نمی شود. یکی از این امامزاده ها بی بی زبیده در شهرستان ری است.

سرویس های بهداشتی این امامزاده آنقدر کثیف است که زائران نجس و ناپاک می شوند و کلی لعنت و نفرین راهی تالار و کاخ اوقاف کشور می شود.

لینک خبر :‌ پایگاه خبری جامعه
رئیس سازمان حج و زیارت گفت : آسیب شناسی عملیات حج امسال باید به طور جدی مورد توجه و در دستور کار بخش های مختلف قرار گرفته و ضمن شناخت شرایط جدید کشور میزبان در زمینه نحوه ، نوع و حجم خدمات برای سال آینده از هم اکنون برنامه ریزی و اقدام شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خبرگزاری شبستان خبرگزاری تسنیم

رئیس سازمان حج و زیارت گفت : آسیب شناسی عملیات حج امسال باید به طور جدی مورد توجه و در دستور کار بخش های مختلف قرار گرفته و ضمن شناخت شرایط جدید کشور میزبان در زمینه نحوه ، نوع و حجم خدمات برای سال آینده از هم اکنون برنامه ریزی و اقدام شود.

به گزارش دوشنبه روابط عمومی سازمان حج و زیارت ، علی رضا رشیدیان در جلسه ستاد مدیریت عملیات حج در مکه با قدردانی از حمایت های نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی که در این مدت در راستای هماهنگی و تعامل بخش های مختلف تلاش کرد، افزود : امسال عملکردها به نسبت گذشته بهتر بود و عملیات حج در شرایط بهتری با رضایت و آرامش حجاج بدون مشکل خاص برگزار شد.

وی تصریح کرد : اما برنامه ریزی برای سال آینده و برآورد انتظارات، خواست و نیاز حجاج و تناسب آن با اختیارات و امکانات به گونه ای که خدمات شایسته میهمانان بیت الله الحرام ارائه شود را باید از هم اکنون آغاز کنیم.

وی گفت : در این میان باید به سمت ارتقا کیفیت و اصلاح فرآیندها با رعایت صرفه و صلاح واستفاده حداکثری از ظرفیت ها بویژه بالقوه حرکت کرد که این امر در سایه استفاده از نرم افزارها و سیستم هوشمند به بهترین شکل محقق می شود زیرا با ایجاد تعامل و هماهنگی هر چه بیشتر و انسجام بالا در بین بخش های مختلف و کاهش هزینه ها منجر به بهره وری بیشتر وبهتر از داشته های موجود می شود.

رئیس سازمان حج وزیارت با تاکید بر اینکه رضایت زائران یک اصل اساسی برای ما محسوب می شود، عنوان کرد : باید با برنامه ریزی و بهره گیری از نرم افزارها بتوانیم خدمات مناسب و شایسته ارائه دهیم.

وی در ادامه با اشاره به اینکه هم اکنون عملیات اجرایی حج 98 مراحل پایانی خود را می گذراند با قدردانی از تمامی کارگزاران و دست اندرکاران و عوامل ستادی و اجرایی حج امسال تاکید کرد : باید خدمات دهی به حجاج بیت الله الحرام تا حضور آخرین زائر ایرانی در عربستان در سطح عالی ادامه یابد.

رشیدیان در اداره تصریح کرد : تمامی بخش ها و واحدهای مربوطه از حمل و نقل تا اسکان و تدارکات و غیره گزارش های کامل نحوه عمل و خدمات دهی و کسری و نواقص خدمات دریافتی از طرف عربستانی را آماده نمایند تا به هنگام پرداخت ها و تسویه با طرف های کشور میزبان محاسبه شود.

وی با تاکید بر لزوم دریافت خدمات کامل از طرف های قرارداد کشور میزبان تا روز آخر حضور زائران ، افزود : بررسی و ارزیابی خدمات ارایه شده به زائران در طول موسم حج توسط واحدها در این راستااهمیت دارد و در موضوع خدمات موسسه مطوفی در ایام تشریق و در عرفات ، منا و غیره نیز بررسی کاملی انجام شده و اگر جایی کسری و قصوری در کمیت ، کیفیت و تحویل اقلام و خدمات بوده مشخص گردد.

وی در ادامه از خدمات شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی هم برای عملکرد خوبی که در جابه جایی زائران با توجه به حجم سنگین و گستردگی کار هم در عملیات رفت و هم امروز در بازگشت حجاج داشته و دارد قدردانی نمود.

لینک خبر :‌ پایگاه خبری حج و زیارت
رضایی گفت: بر اساس قرارداد منعقد شده با شرکت هواپیمایی، هزینه سفرهای هوایی به عتبات عالیات در ماه محرم هیچ تغییری نخواهد کرد.

با توجه به ماه محرم و در پیش بودن اربعین حسینی نرخ بلیت های سفرهای هوایی کربلا روز به روز عجیب تر و گران تر می شود. چند برابر شدن بلیت های هوایی سفر عتبات عالیات در این بازه زمانی نمایانگر سوء استفاده برخی از سودجویان از مشتاقان زیارت کربلا و اعتاب مقدسه است.

درباره همین موضوع اکبر رضایی معاون سازمان حج و زیارت در گفت وگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بر اساس قرارداد منعقد شده با شرکت هواپیمایی، هزینه سفرهای هوایی به عتبات عالیات در ماه محرم هیچ تغییری نخواهد کرد.

او افزود: این قیمت های چند برابری مربوط به سامانه ها و دفاتر فروش بلیت های هوایی است که به صورت تک فروشی اقدام به فروش بلیت هوایی عتبات می کنند.

معاون سازمان حج و زیارت درباره قیمت بلیت های هوایی و زمینی سفر به عتبات گفت: قیمت اعزام هوایی از مبدأ تهران حداکثر 3 میلیون و 900 هزار تومان و حداقل 3 میلیون و 600 هزار تومان است؛ همچنین قیمت اعزام زمینی از مبدأ تهران حداکثر 2 میلیون و 200 هزار تومان و حداقل یک میلیون و 900 هزار تومان است.

رضایی بیان کرد: زائران سفر به عتبات باید برای ثبت نام از طریق دفاتر مجاز سازمان حج و زیارت اقدام کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان

لینک خبر :‌ عصر شهروند
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

لیلا مقیمی/ خبرنگار

برای رئیس و روسایش، این روزها روزهای شلوغ و پُر ترافیکی است؛ چه در سطح کلان و کشوری و چه در سطح خرد و استانی. کمتر معروف و منکری است که ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان اصفهان در آن مداخله ای نداشته باشد و به آن ورود نکند؛ حال چه در حد و حدود یک تذکر ساده و سطحی یا در قالب گله و شکایت به مراجع قضایی؛ فرقی هم نمی کند؛ از فسادهای اقتصادی و اجتماعی گرفته تا تخلفات سیاسی و زیست محیطی و اخلاقی و... . هر جایی که تخلف و فساد صورت بگیرد، ردپایی از آمران ستاد امر به معروف و نهی از منکر نیز دیده می شود. برای آنها خودی و غیر خودی هم ندارد؛ هر چند، حجت الاسلام جلیل محبی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور، در مصاحبه تلویزیونی اش اخیرا گفته باشد: مهم ترین مشکلم این است که اجازه امر به معروف به خودی ها را ندارم. ؛ موضوعی که اساس پرسش اصفهان زیبا از حجت الاسلام احمد عبداللهی نژاد ، دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر استان، شد؛ پرسشی که اتفاقا با انتقاد او به این روزنامه همراه شد و عملکردش در برخی از موضوعات را سیاسی و دوقطبی دانست و آن را مورد نقد و انتقاد قرار داد. عبداللهی نژاد که صبح روز گذشته در سالن ساده و بی آلایش ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر با جمعی از خبرنگاران، سر یک میز نشست و به تک تک پرسش های آنها پاسخ داد، پرسش اصفهان زیبا را هم بی جواب نگذاشت؛ پرسشی مبنی بر اینکه اخیرا حجت الاسلام جلیل محبی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور، در مصاحبه تلویزیونی گفته، مهم ترین مشکلم این است که اجازه امر به معروف به خودی ها را ندارم. اما آیا امر به معروف، خودی و غیرخودی بردار است: ما با هیچ فردی غرض شخصی نداریم. خط قرمز ما ارزش های نظام و انقلاب و اسلام است و هر کسی هم که پایش را از این فراتر بگذارد به آن تذکر خواهیم داد؛ به گونه ای که تاکنون، از خود مراجع قضایی که تخلف کرده اند، شکایت داشته ایم. آقای محبی، نظر شخصی شان را بیان کرده و شاید حرف او ناظر بر این بوده که ما نمی توانیم حرف بزنیم؛ چرا که هر حرفی که می زنیم، عده ای از آن انتقاد می کنند. اما حجت الاسلام محبی که این روزها در فضای مجازی فعال است و توئیت هایش درباره موضوعات مختلف، معمولا با حاشیه و جنجال مواجه است، در اظهارات جدیدش گفته: طبق قانون و بیانات رهبر انقلاب، ستاد مرکزی امر به معروف و ستادهای استانی و شهرستانی حق امر به معروف و سازماندهی آمرین یا شکایت از یک فاعل منکر را ندارند. با توجه به این موضوع، پرسش اساسی این است که شکایت ستاد امر به معروف و نهی از منکر از مهدی مقدری ، ناهید خداکرمی ، محمود صادقی و... با چه متر و معیاری صورت گرفته و آیا این کار قانونی بوده یا نه؟ پرسشی که حجت الاسلام عبداللهی نژاد در پاسخ آن با قاطعیت از عملکردش دفاع کرد و شکایت از آنها را حق قانونی خود دانست: خود من نیز در توئیتر صفحه ای دارم که نظرات شخصی ام را در آنجا مطرح می کنم؛ اما نظرات شخصی سوای نظرات سازمانی است. اگر آقای محبی گفته اند من اجازه ندارم، نظر شخصی شان را گفته اند؛ درحالی که ما بر مبنای حکم قانون و خداوند و همچنین دستور صریح مقام معظم رهبری اجازه این کار را داریم. علاوه بر این، ماده هشت قانون حمایت از آمرین به معروف می گوید مردم از حق دعوت به خیر، نصیحت و ارشاد درباره عملکرد دولت برخوردارند و در چارچوب شرع و قوانین می توانند نسبت به مقامات، مسئولان، مدیران و کارکنان تمامی اجزای حاکمیت و قوای سه گانه اعم از وزارتخانه ها، سازمان ها، مؤسسات، شرکت های دولتی، مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، نهادهای انقلاب اسلامی، نیروهای مسلح و کلیه دستگاه هایی که شمول قوانین و مقررات عمومی نسبت به آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام است، امر به معروف و نهی از منکر کنند. شاید حرف آقای محبی، ناظر بر این باشد که ما گاهی اوقات امر به معروف و نهی از منکر می کنیم، اما پس از آن تبعاتی به وجود می آید؛ برای مثال، بودجه مان با مشکل روبه رو می شود؛ اتفاقی که در دوره جدید شورا رخ داد و بودجه مان حذف شد؛ به خاطر اینکه منکراتی اتفاق افتاده بود و ما جلوی آن را گرفته بودیم! علاوه بر این، ماده 64 آیین دادرسی کیفری دست هر فرد و نهادی را باز گذاشته است تا اگر جرمی رخ داد، علیه آن شکایت کنند. دادستان نیز مکلف است این شکایت را بپذیرد و بررسی کند که آیا عنوان مجرمانه محقق شده یا نه. البته این نکته را هم بگویم کاری که ستاد امر به معروف و نهی از منکر می کند، شکایت نیست؛ بلکه اعلام گزارش است، گزارش هایی که آنها را برای رسیدگی به بخش های مختلف ارجاع می دهیم و قاعدتا هم باید بخشی از آن را به مراجع قضایی ارجاع دهیم. ما در این زمینه وظیفه مطالبه گری داریم و حتی گاهی انتقاد می کنیم که چرا در برخی از موارد شما ورود مدعی العمومی ندارید؟ درباره چند نفری هم که شما از آنها نام بردید، باید بگویم دادگاه لاهه که برای آنها حکم صادر نکرده، بلکه دادگاه جمهوری اسلامی این حکم را داده است؛ هر چند ستاد انتقادهایی نیز به آن دارد؛ برای مثال، می شنویم که رایزنی ها و تلاش های زیادی در این باره صورت گرفته است تا این افراد، محکوم نشوند. انتقاد ما این است که چرا این افراد، فرصتی را که صرف این رایزنی ها می کنند، صرف رسیدگی به مشکلات شهری نمی کنند؛ همچنین تشکر می کنیم از دستگاه قضایی که زیر بار این حرف ها نرفت. باید مطالبه گری کرد؛ کمااینکه مطالبه مان هم جناحی نیست؛ اینکه بگوییم فردی از جناحی خاص باید محکوم شود و پس از آن بیرون از گود بایستیم و کف بزنیم. ما از همه جناح ها شکایت داشتیم؛ اما حال از تدبیر یا بی تدبیری این جناح بوده که این مسائل را علنی کرده است. به هیچ عنوان درباره مسائل، نگاه حزبی و سیاسی نداریم و هر جا که احساس کنیم، حقی از مردم در حال ضایع شدن است به آن ورود می کنیم. حق شکایت هم داریم؛ با افتخار. البته این شکایت ها زیاد نیستند؛ ولی هر جا فساد صورت گرفته، دستگاه قضایی موظف است به آن ورود کند. حال چرا افرادی دغدغه اولشان این موضوع می شود؟ آیا دغدغه دیگری در این شهر وجود ندارد؟ مرتب از رسانه های مختلف، تماس می گیرند که می خواهیم درباره فلان فرد صحبت کنیم. ما راجع به فلان فرد، سخنی نداریم. یا فلان خانم، نوشته من حاضر به مناظره هستم. مناظره بر سر چه؟ وقتی مشاور حقوقی ستاد با شما در حضور قاضی مناظره کرده است و قاضی مملکت هم رأی داده که حرف شما باطل بوده.

موسیقی خیابانی به شکل کنونی، ممنوع
پرسش از دیدگاه ستاد امر به معروف در زمینه اجرای موسیقی خیابانی و همچنین دوچرخه سواری زنان که اخیرا سخنگوی قوه قضائیه درباره آن گفته منع قانونی ندارد، نیز از دیگر پرسش های اصفهان زیبا از دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر بود، پرسش هایی با پاسخ هایی آغشته به نقد و انتقاد به عملکرد اصفهان زیبا در این رابطه: با صراحت عرض می کنم که ما با موسیقی خیابانی به شکل فعلی مخالف هستیم؛ اینکه فردی بدون هیچ ضابطه، عده ای را دور خودش جمع کند و برایشان بنوازد و بعد از آن رقص دخترها و پسرها رخ دهد؛ مگر می شود کسی مومن باشد، اما با این مسئله مخالفت نکند. قانون می گوید هر اتفاقی مستلزم اخذ مجوز است که در این زمینه ارشاد متولی صدور مجوز است. پس نوازندگان خیابانی اگر از ارشاد مجوز گرفتند، به خیابان بیایند و کارشان را انجام بدهند، ما نیز با آنها کاری نداریم. او درباره دوچرخه سواری زنان نیز عنوان کرد: هیچ کدام از مراجع تقلید، دوچرخه سواری زنان در اماکن عمومی را مجاز ندانسته و چنانچه این امر تحقق یابد یک جرم و فعل حرام صورت گرفته و قانون برای این امر، جرم انگاری کرده است. اخیرا شهرداری اقدام به تاسیس مکانی برای دوچرخه سواری زنان کرده که اقدام خوبی است؛ هرچند جای کار بیشتری دارد.

مقابله با ترویج سبک غربی
صحبت درباره سگ گردانی و نوع مداخله ستاد امر به معروف و نهی از منکر نیز از جمله مباحثی بود که عبداللهی نژاد در نشست خبری اش به آن اشاره کرد: آنچه مهم تر از سگ گردانی است، ترویج سبک زندگی غربی به این وسیله است؛ برای همین باید با آن مقابله کرد. در این زمینه ما مطالبه می کنیم و دستگاه های متولی باید آن را پیگیری کنند. نتیجه مطالبه گری های ستاد این شده که شهرداری و نیروی انتظامی به این قضیه ورود کرده اند.

جو ورزشگاه ها برای حضور زنان مناسب نیست
کشمکش ها بر سر ورود و عدم ورود زنان به ورزشگاه ها همچنان ادامه دارد، کشمکش هایی که مخالفان و موافقان آن در برابر یکدیگر صف کشیده اند و استدلال های مربوط به خود را دارند. عبداللهی نژاد، در لابه لای صحبت های خود، معتقد است که جو کنونی بر فضای ورزشگاه ها برای زنان مناسب نیست؛ همچنین از سازمان ورزش و جوانان هم گلایه می کند که چرا زیرساخت های لازم، برای ورود زنان به ورزشگاه ها را فراهم نمی کند؛ موضوعی که باعث می شود همه انتقادها به سمت ستاد امر به معروف روانه شود: ورود زنان به ورزشگاه از جمله موضوعاتی است که سیاست های کلان در آن دخل و تصرف دارد و اساسا خود ستاد با حضور زنان در ورزشگاه ها با شرایط فعلی موافق نیست؛ مگر اینکه وضعیت اصلاح شود. البته اصل ورود زنان به ورزشگاه، خلاف شرع نیست؛ اما همان طور که اشاره کردم، شرایط فعلی، مناسب حضور زنان در ورزشگاه نیست. در این رابطه سازمان ورزش و جوانان، وظیفه دارد زیرساخت های لازم را فراهم کند.

حجاب یا اختلاس مسئله کدام است؟
چرا با مدلینگ هایی که ارشاد درباره آنها می گوید بی مجوز هستند، برخورد نمی شود؟ این پرسش خبرنگاری است که عبداللهی نژاد، پاسخش را این گونه می گوید: در این زمینه اقدام، و گزارش مباشرین و مسببین آن را به مراجع قضایی اعلام کرده ایم و منتظر نظر آنها هستیم. اختلاس یا حجاب؛ کدام یک در اولویت ستاد امر به معروف است؛ پرسشی شبیه به آنچه از حجت الاسلام محبی پرسیده شد و او اساس پرسش را غلط دانست، اما عبداللهی نژاد آن را این گونه پاسخ داد: آنهایی که می گویند حجاب در اولویت ما نیست، حرف انتخاباتی می زنند. مگر می شود نسبت به حجاب که همانند اسلحه ای در دست دشمن است، بی تفاوت بود؟ هم حجاب مهم است و هم اقتصاد و معیشت مردم. در مسئله حجاب، اولویت ما مردم نیستند؛ بلکه مسئولین هستند. چرا اختلاس الان مهم تر است؛ چون مردم اختلاس نمی کنند، بلکه این مسئولین هستند که اختلاس می کنند. آنها مهم هستند؛ چون ظاهر مردم، باطن آنهاست. او همچنین درباره این مسئله ادامه داد: چرا زمانی که دستگاه ها درصدد اجرای قانون مبارزه با بدحجابی برمی آیند، برخی مسئولان دولتی با برخی بانوان بدحجاب عکس می گیرند؟

مشکل اقتصادی و دیدگاهی داریم
او در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه ستاد امر به معروف و نهی از منکر، برای پیشبرد اهدافش با چه مشکلاتی روبه رو است، گفت: مشکلات اقتصادی و تفکرات لیبرالی برخی از مسئولین، که با اولی کنار آمده ایم، اما با دومی نه. عبداللهی نژاد در ادامه سخنانش نیز به راه اندازی کانون ندای فطرت اشاره کرد، کانونی که به دلیل حجم بالای آسیب های اخلاقی واجتماعی به ویژه در بین نوجوانان وجوانان که عمدتا منجر به تشکیل پرونده قضایی برای آنها می شود و برایشان مشکلاتی پدید می آورد، تشکیل شده است و متشکل از مشاورهایی هستند که با افراد صحبت می کنند تا برای آنها پرونده قضایی تشکیل نشود. تاکنون، حدود 1200 پرونده از افراد از ابتدای سال 97 تا کنون به این مرکز معرفی شده اند.

لینک خبر :‌ روزنامه اصفهان زیبا
عقیلی در این گفتگو هرگونه حرکات موزون و رقصی را از سوی فرزانه کابلی در کنسرت اخیرش از اساس منکر شده و می گوید که ایشان صرفا برای ادای احترام به روی صحنه آمدند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

به گزارش راهبرد معاصر؛ ماجرای رقص و حرکات فرم و باله صورت پذیرفته در کنسرت سالار عقیلی توسط فرزانه کابلی، حرف و حدیث های فراوانی را در عرصه فرهنگی بوجود آورد، تا آنجا که شماری از رسانه ها از احضار کابلی به دادگاه به دلیل این حرکات هنجار شکن سخن به میان آوردند.

فرزانه کابلی در صفحه اینستاگرام خود با اشاره به اینکه روز سوم شهریور ماه به دادگاه احضار شده است، نوشت: روز 3 شهریور 1398 پس از بازگشت از دادگاه و رفع سوءتفاهم... به اطلاعِ عزیزانم می رسانم... که در تاریخ 5 شهریور، برج میلاد، کنسرت سالار عقیلی ... گروه حرکت، حضور نخواهد داشت.

روزنامه کیهان در همان مقطع با انتشار مطلبی بشدت نسبت به این اقدام هشدار داده و خواستار برخورد قاطع مسئولین در برابر این اقدام های خلاف عرف و شرع شده بود. کیهان در این باره نوشت: یک زن بازیگر سینما و تئاتر، در کنسرت یکی از خوانندگان دست به رفتاری سخیف زد. این بازیگر [فرزانه کابلی]که سالهاست به انزوا رانده شده، در حین برگزاری کنسرت سالار عقیلی به روی صحنه رفت و دست به انجام حرکاتی مغایر با فرهنگ ایرانی و اسلامی زد!

حال و پس از گذشت روزها از آن واقعه، سالار عقیلی در گفتگویی با فارس از اساس منکر وقوع این حادثه در کنسرتش شده است. او می گوید: خانم فرزانه کابلی مهمان کنسرت ما بودند و به هیچ عنوان روی صحنه هیچ حرکتی نکردند. این هنرمند تنها برای ادای احترام روی صحنه آمدند و بعد هم از صحنه پایین رفتند و این تمام حضور او روی صحنه بود بدون هیچ کم و کاستی.

وی در پاسخ به سوال فارس مبنی بر اینکه " پس خانمی که روی صحنه حرکات فرم و باله مانند انجام می داد چه کسی بود؟" می گوید: این ها یک گروه حرکت های نمایشی بودند که از انجمن هنرهای نمایشی مجوز داشتند. چندین بار هم فیلم هایش را برای ارشاد فرستادیم و ناظرین در جلسات تمرین این گروه با ما حضور یافتند و از نزدیک همه چیز را دیدند و ارزیابی و تایید کردند. مگر می شود کسی بدون مجوز روی صحنه برود؟ در ضمن ما سی سال است که کار هنری انجام می دهیم و به مردم و این مرز و بوم خدمت می کنیم. این همه کارهای ملی میهنی خلق کرده ایم. ما که نمی آییم با یک کار این چنینی تمام آنچه را تا به حال ساخته ایم، خراب کنیم!

عقلی می گوید: ما مجوز کنسرت را از دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کردیم و مجوز حرکات نمایشی را از انجمن هنرهای نمایشی.

عقیلی در اسخ به پرسش فارس مبنی بر اینکه "ولی تاجایی که پرسیده ایم، برای حرکات نمایشی بر روی صحنه تنها به مرد ها مجوز داده می شود و حضور زن ها در حرکات نمایشی بر روی صحنه ممنوع است و برای آن مجوز نمی دهند؟" اظهار می دارد: خیر. بدین صورت نیست و مجوز می دهند. شما اگر دیده باشید در همین روزها کنسرت های متعددی که تا چند وقت پیش روی صحنه بود، گروه های بیست نفری زنان با حرکات نمایشی روی صحنه بودند که من خودم شخصا در آن سالن ها حضور داشته ام و دیده ام و نمی خواهم مشخصا نام ببرم. نمونه های تمام این کنسرت ها هم در اینترنت و فضای مجازی موجود است.

او در پاسخ به این پرسش که پس شما مشخصا انجام حرکات نمایشی زن و مرد روی صحنه را مجاز می دانید؟ می گوید: ما که استانداردهای دوگانه در کشور و در قانون نداریم که بخواهند به یکی مجوز بدهند و به دیگری مجوز ندهند و ایراد بگیرند. قانون برای همه وجود دارد و برای همه یکسان است.

عقیلی در پایان اظهار می دارد که من چه در داخل کشور چه در خارج هر تهیه کننده ای که درخواست برگزاری کنسرت بدهد و من هم اگر با آن کنسرت موافقت کنم، مسوولیت از جنبه قانونی با کنسرت گذار است و حالا اینکه در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی نام من بیشتر به میان می آید بواسطه شهرتی ست که طی این سال ها به وجود آمده است و از نظر قانونی تمام موارد برگزاری کنسرت متوجه کنسرت گذار است. این کارها چون از بخش های مختلفی تشکیل شده دارای مجوزهای مختلفی است و مسوولیت این موارد ربطی به من ندارد. اصلا کاری به برنامه خودمان ندارم منظورم این است که از نظر قانونی این موضوع به من هم مرتبط نمی شود.

زمانیکه به ما می گویند مجوزها گرفته شده ما هم اینچنین تلقی می کنیم که قطعا مجوز گرفته شده چراکه در سه جلسه مسوولینی از انجمن هنرهای نمایشی برای بازبینی بخش حرکات نمایشی آمدند و اگر آن زمان به ما می گفتند این کار مشکل دارد و امکان حرکات نمایشی برای خانم ها نیست ما هم اصلا نمی گذاشتیم این اجراها روی صحنه برود. چون من بعد از سی سال نیازی نداشتم که بخواهم با حرکات نمایشی مخاطبم را به سالن بکشم.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا مجوزی در این باره دارید می گوید: مجوز در دست من نیست و در اختیار کنسرت گذار است چراکه این امور به من ارتباطی ندارد. من یک گلگی از خبرنگاران هم دارم که چرا فقط برای مسائلی که شاید بتوان چیزی منفی از آن درآورد حاضر و پای کار هستند. چرا کنسرت خیریه من را که برای سیل زده ها برگزار کردم کسی پوشش نداد. چطور خبرنگارها این ها را می بینند ولی آن موارد را نمی بینند؟ یا اینکه من آهنگی با عنوان به من بسپار دستت را برای سیل زدگان خوانده ام که برای اولین بار رونمایی شد اما در رسانه ها به ان پرداخته نشد.

لینک خبر :‌ راهبرد معاصر
گروه هنر مدیر امور نمایشی حوزه هنری درباره چهارمین همایش بین المللی تئاتر مردمی پیاده روی اربعین اظهار کرد: این همایش در 6 غالب تعزیه، موکبی، نقالی، پرده خوانی، تئاتر خیابانی و مقتل خوانی اجرا خواهد شد و قرار است این نمایش ها امسال به 5 زبان فارسی، عربی، انگلیسی، ترکی و اردو اجرا شوند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : راهنمای سفرمن

به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری و رونمایی از پوستر نمایش عاشورایی غریبه شام با حضور کوروش زارعی، کارگردان، انوش معظمی، بازیگر و کاظم نظری، بازیگر امروز دوشنبه، 11 شهریورماه در تالار امیرحسین فردی برگزار شد. در ابتدای این جلسه کوروش زارعی بیان کرد: این اثر نمایشی توسط شهرام کرمی، مدیرکل هنرهای نمایشی ارشاد به من پیشنهاد شد تا برای ایام محرم یک اثر عاشورایی روی صحنه رود و من تولید این اثر را پذیرفتم، زیرا فعالیت در این حوزه دغدغه شخصی من است و همواره تلاش می کنم در این زمینه آثاری را برای ارائه داشته باشم.

وی افزود: شهرام کرمی پیشنهاد کرد که در این اثر آیینی نگاهی مستقیم به واقعه عاشورا داشته باشیم اما برای اینکه تأثیرگذاریمان در این حوزه بیشتر شود، تلاش کردیم، قصه را به گونه ای روایت کنیم که اتفاقات معاصر نیز در آن روایت شود. قصه غریبه شام درباره دختر بچه ای است که پدرش جهت جنگ با داعش به سوریه رفته است و او بی تاب پدر است، برای همین به اتفاق خانواده برای دیدن پدرش به سوریه می رود و در این حین درگیر اتفاقاتی می شود که واقعه عاشورا را تداعی می کند.این روایت سبب می شود مخاطب امروز بتواند آنچه در زمان حال در حال وقوع است را با اتفاقات عاشورا مقایسه کند.

این کارگردان تئاتر با تأکید بر اینکه این نمایش سعی دارد به بسیاری از شبهات پاسخ دهد گفت: متأسفانه در سال های اخیر به واسطه هجمه ناجوانمردانه دشمنان به مدافعان حرم و حضور ایران در سوریه سعی کرده ایم به گونه ای منطقی به این هجمه ها پاسخ دهیم. سوریه در جریان هشت سال جنگ تحمیلی عراق و ایران تنها کشور حامی ایران بود پس هم نباید در شرایط بحرانی مردمان این سرزمین را تنها بگذاریم.

زارعی درباره الزام پرداختن به موضوعات عاشورایی در عرصه هنر گفت: موضوعات حتماً باید به زبان هنر بیان شود، زیرا دشمن با تشکیک گوناگونی که به وجود آورده باعث شده ذهن برخی جوانان نسبت به دین بدبین شوند به همین جهت، اگر نتوانیم در این زمینه روشنگری کنیم در آینده صدمات جبران ناپذیری خواهیم خورد. این روزها مشکلات اقتصادی به شدت مردم را آزار می دهد اما فکر می کنم مشکلات فرهنگی هم به همان میزان اثرگذار است و لطمات جدی به جامعه وارد می کند.

مدیر امور نمایشی حوزه هنری تأکید کرد: امیدوارم شرایطی به وجود آید که فضا برای تولید آثار هنری بازتر باشد، زیرا مشکلاتی که این روزها وجود دارد باعث شده فعالیت در این عرصه برای هنرمندان سخت باشد. درباره این نمایش باید اضافه کنم که زمان این اثر 75 دقیقه است که در 35 شب اجرا خواهد شد.

وی درباره تولید برخی آثار سطحی در حوزه عاشورا گفت: متأسفانه برخی آثار به شکل ناشیانه به موضوع عاشورا پرداخته اند، این تولیدات نه تنها کارکرد مفیدی ندارند بلکه آسیب هایشان بسیار جدی است زیرا ذهنیت جوانان را نسبت به اصل موضوع تخریب می کند.

انوش معظمی، بازیگر نمایش غریبه شام با بیان اینکه بازی در آثار عاشورایی را بدون هیچ چشم داشت مادی می پذیرد گفت: برای حضور در آثار عاشورایی چشم داشت مالی ندارم و مشتاقانه حاضرم در این قبیل آثار حضور یابم به همین جهت وقتی کوروش زارعی بازی در این اثر را به من پیشنهاد داد با کمال میل حضور در آن را پذیرفتم.

وی ادامه داد: در این نمایش من در دو نقش بازی می کنم، ابتدا نقش حضرت ابوالفضل(ع) را ایفا می کنم و سپس ایفاگر نقش شمر هستم درباره آثار عاشورایی آنچنان به مثبت یا منفی بودن نقش ها توجهی ندارم بلکه حضور صرف در این آثار برایم مهم است.

کاظم نظری، بازیگر این نمایش تأکید کرد: حدود 30 است در حوزه نمایش آیینی و سنتی حضور دارم و خوشحالم در بسیاری از آثار عاشورایی شرکت کرده ام و در این اثر قرار است من نقش خولی را ایفا کنم.

بخش دوم این جلسه به چهارمین همایش بین المللی تئاتر مردمی پیاده روی اربعین اختصاص داشت. کوروش زائری درباره این رویداد اظهار کرد: فراخوان این همایش بین المللی از امروز رسانه ای شده و علاقه مندان تا دوم مهر فرصت دارند تا آثارشان را به دبیرخانه ارسال کنند و هیئت انتخاب هم تا هشتم مهرماه فرصت دارد تا نتایج را اعلام کند و بلافاصله مقدمات اجرای شدن نمایش ها فراهم شود.

وی افزود: فعالیت های ما امسال بسیار گسترده است زیرا گروه های حاضر در این همایش از ایران فعالیت را آغاز می کنند و این روند تا کربلا ادامه خواهد داشت و اگر همسفر ما در پیاده روی اربعین باشید از شلمچه با گروه های نمایشی ما روبرو خواهید شد. جا دارد از حجت الاسلام احمدی، رئیس کمیته فرهنگی ستاد اربعین تشکر ویژه داشته باشم که ما در برگزاری این رویداد یاری کردند.

زارعی با بیان اینکه آثار حاضر در این همایش به 5 زبان اجرا خواهد شد گفت: در دوره های قبل آثار تنها به زبان فارسی و عربی اجرا می شد، اما امسال زبان ترکی، انگلیسی و اردو را هم به دایره فعالیت هایمان اضافه شده است. قیام عاشورا، عاشورا و انقلاب اسلامی، مدافعان حرم و پیاده روی اربعین موضوعاتی است که در این همایش به آن ها پرداخته می شود.

مدیر امور نمایشی حوزه هنری تأکید کرد: آثاری در این همایش حضور دارند در 6 غالب اجرا می شوند. تعزیه، موکبی، نقالی، پرده خوانی، تئاتر خیابانی و مقتل خوانی غالب هایی هستند که برای اجرا انتخاب کرده ایم. درباره استقبال از آثار این همایش باید بگویم برای ما بسیار شگفت آور بود که در دوره های قبل می دیدیم مردم چگونه از این آثار استقبال می کردند برای همین در دوره چهارم سعی کردیم با بالا بردن کیفیت کار آثار، محصول بهتری برای مخاطبان عرضه کنیم.

زارعی با تأکید بر اینکه ستاد این همایش در حوزه هنری خوزستان است اظهار کرد: این همایش به همت مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری و ستاد فرهنگی اربعین برگزار می شود.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری بین المللی قرآن
برنامه های هنری به مناسبت ماه محرم و سوگواری امام حسین (ع) برگزار می شود.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نمایشگاه نقاشی قهوه خانه ای، برگزاری مجالس تعزیه، اپرای عاشورا از برنامه های هنری به مناسبت ماه محرم است.

نمایشگاه نقاشی قهوه خانه ای به مناسبت ایام محرم از روز 10 شهریورماه در گالری شماره یک فرهنگسرای نیاوران آغاز شد و تا 14 شهریورماه ادامه دارد.

همچنین در برنامه سه شنبه های شعر فرهنگسرای نیاوران، نشست ادبی عاشورایی روز سه شنبه 12 شهریورماه ساعت 17 در این فرهنگسرا برگزار می شود.

نمایشگاه عاشورایی "دست آوردهای عاشورایی" و نمایشگاه عاشورایی "محرم" به مناسبت محرم در نگارخانه آیینه برج آزادی برگزار می شود.

نمایشگاه عاشورایی "دست آوردهای عاشورایی" 10 تا 17 شهریورماه در نگارخانه آیینه برج آزادی و نمایشگاه عاشورایی "محرم" به سرپرستی مریم طهماسبی در نگارخانه آیینه برج آزادی 22 تا 31 شهریورماه برگزار می شود.

اپرای عروسکی "عاشورا" به طراحی و کارگردانی بهروز غریب پور نیز از 13 تا 24 شهریورماه ساعت 19:30در تالار فردوسی اجرا می شود.

برگزاری 10 مجلس تعزیه از 10 تا 19 شهریورماه بعد از نماز ظهر مغرب و عشا در محوطه تئاتر شهر نیز به مناسبت محرم برگزار میشود.

مجلس شاه چراغ، مجلس مسلم(ع)، مجلس وهب نصرانی، مجلس دو طفلان مسلم، مجلس حربن ریاحی، مجلس حضرت علی اکبر(ع)، مجلس حضرت قاسم(ع)، مجلس حضرت ابوالفضل(ع)، مجلس امام حسین(ع)، مجلس بازار شام و وفات حضرت رقیه(ع) در این برنامه اجرا می شود.

نمایش غریبه شام به نویسندگی حسین فدایی حسین و کارگردانی کوروش زارعی برنامه دیگری است در زمینه هنرهای نمایشی که به مناسبت محرم از روز سه شنبه 12 شهریور ماه هر شب ساعت 18:30 در تماشاخانه سنگلج روی صحنه می رود.

برگزاری نهمین دوره تئاتر صاحبدلان در محرم و صفر 1441 به همت کانون تئاتر دینی اداره کل هنرهای نمایشی با همکاری ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان های کشور و انجمن هنرهای نمایشی در سه بخش نمایش های صحنه ای، نمایش های خارج از صحنه و مسابقه نمایشنامه نویسی صورت می گیرد.

در نهمین دوره تئاتر صاحبدلان 32 نمایش در بخش صحنه ای و 13 اثر در بخش خیابانی پذیرفته شده اند. در بخش صحنه ای از میان 32 اثر، پذیرش 23 اثر قطعی و 9 اثر، منوط به بازبینی است. از میان 13 اثر بخش خیابانی نیز 7 اثر به صورت قطعی و 6 اثر به صورت مشروط پذیرفته شده است که در محرم و صفر امسال اجرا می شود.

مراسم سوگواری و عزاداری شهادت امام حسین (ع) نیز از اول تا هشتم ماه محرم(10 تا 17 شهریورماه) با حضور مدیران و همکاران معاونت امورهنری، اداره کل هنرهای نمایشی، دفتر موسیقی، دفتر هنرهای تجسمی، دفتر آموزش وتوسعه فعالیت های فرهنگی و هنری، بنیاد رودکی و کارگروه ساماندهی مد و لباس پس از نماز ظهر و عصر در نمازخانه معاونت امور هنری برگزار میشود.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری از اجرای نمایش به زبان های مختلف خبر داد و گفت: تلاش می کنیم همایش تئاتر پیاده روی اربعین بین المللی برگزار می شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع پرس ، نشست خبری چهارمین همایش بین المللی تئاتر پیاده روی اربعین و نمایش عاشورایی غریبه شام با حضور کوروش زارعی کارگردان و مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری، برگزار شد.

زارعی در ابتدای این نشست، نمایش غریبه شام را سفارش شهرام کرمی مدیر مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست و اظهار داشت: در این نمایش خواستیم پرداختن به موضوع کربلا با مسائل روز همراه باشد؛ چراکه معتقدیم اگر بدون دغدغه های امروزی نمایش آیینی انجام شود، خیلی کم لطف خواهد شد به همین دلیل در این نمایش ما با یک قصه امروزی وارد تاریخ می شویم و عاشورا را با وضعیت امروز تطبیق می دهیم.

وی در توضیح قصه نمایش غریبه شام گفت: ما قصه این نمایش را با دختر یک خانواده مدافع حرم آغاز می کنیم. دختری که خیلی وابسته پدرش است و نزدیک به یک سال پدر به خانه بازنگشته و ماجرای این نمایش ادامه پیدا می کند که دختر دچار شک روحی می شود و نهایتاً متوسل به حضرت زینب (س) می شود و پس از ماجراهایی دختر به آرامش می رسد.

کارگردان نمایش غریبه شام تصریح کرد: می خواستیم این نمایش حرف امروزی هم بزند و به سوال هایی که مردم ما درباره جنگ سوریه مطرح می کنند به نوعی پاسخ دهیم. سوریه تنها کشوری بود که تا پایان هشت سال دفاع مقدس در کنار ما بود این درحالی است که تمام کشورهای عربی در کنار صدام بودند و هیچ کمکی به ما نکردند.

زارعی خاطرنشان کرد: سوریه، عراق و یمن همه بهانه است؛ چراکه تمام هدف استکبار، صهیونیست و آمریکا کشور ایران است. این امنیت و رفاه، نعمت هایی است که امروز متوجه آن نیستیم و اگر آن را از دست بدهیم، متوجه آن خواهیم بود. همین امروز ما در مرزها با گروه های مختلف تروریستی در حال مبارزه هستیم و ما در این نمایش سعی کرده ایم فقط روایتگر کربلا نباشیم؛ هرچند پرداختن به کربلا نیز یک نعمت بزرگ است.

مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری به شرایط بد فرهنگی اشاره کرد و اظهار داشت: در حالی که مشکل اقتصادی داریم دشمن در اعتقادات جوانان ما نیز شک ایجاد می کند؛ البته بیش از مشکلات اقتصادی، با مشکل دزدی باورهای جوانان روبرو هستیم؛ دشمن سعی دارد جوانان را از دست ما بگیرد. سعی آن ها بر بی باور کردن جوانان و گسترش فساد اخلاقی است تا مملکت را از دست ما بگیرند. مشکل فرهنگی ما خیلی بیشتر از مشکل اقتصادی است؛ البته همه به مشکلات اقتصادی چسبیده اند. نان شب مردم مهم است؛ اما مشکلات فرهنگی، بیش از مشکل اقتصادی است؛ دشمن استعدادها و نابغه ای جوان را نابود می کنند و از این تریبون اعلام می کنم مسوولین به داد فرهنگ و هنر اسلامی برسید.

وی گفت: ما در دوران سخت تاریخی قرار داریم که امید است به سلامت مثل سختی های گذشته، از این مسیر عبور کنیم. نمایش غریبه شام حرف امروزی دارد و به مسائل پیرامونی ما در منطقه و جهان می پردازد و امید است مخاطبین از کارگردانی و بازیگری و مسائل مختلف آن استفاده کنند. این نمایش می خواهد سال 61 هجری را با سال 2019 تطبیق دهد و بگوید همان انسان هایی که فجایع کربلا را رخ دادند، امروز نیز همان راه را ادامه می دهند.

زارعی در خصوص زمان این نمایش اظهار داشت: زمان این کار 75 دقیقه است که 35 بازیگر در آن ایفای نقش خواهند کرد و نمایش به نوعی زنانه است و دختربچه های کودک و نوجوان ایفاگر نقش های آن خواهند بود.

کارگردان نمایش غریبه شام در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره دوری این نمایش از کلیشه و شعارزدگی گفت: کلیشه و شعار همیشه بد نیست؛ سینمای هالیوود همیشه شعار و کلیشه در آثار داشته؛ لذا می توان گفت اگر شعار خوب دیده شود، برخی اوقات شعار خوب است. مثلا در تعزیه کلیشه هایی وجود دارد که طبیعی است، بلاخره نمادهایی وجود دارد که نمی توان از آن چشم پوشی کرد؛ لذا در تئاتر نیز نمی توانیم این کلیشه ها را حذف کنیم. ما در این نمایش با ویدیوآرت، تصاویری را از فتح های داعش نشان می دهیم و سپس وارد ماجرا می شویم که به گونه ای مبتکرانه است.

وی در ادامه این نشست به چهارمین همایش بین المللی تئاتر پیاده روی اربعین اشاره کرد و گفت: از سال 1395 که من مسؤولیت مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری را پیدا کردم، حضور در مسیر پیاده روی اربعین دغدغه من بود و خواستیم در این حرکت آیینی یک حرکت فرهنگی داشته باشیم.

این هنرمند تئاتر افزود: در سال اول برگزاری این همایش فرهنگی ما با 40 هنرمند موضوعات عاشورایی را با مولفه های مختلف انتخاب کردیم که با استقبال خوب مخاطبین روبرو شد. در سال های دوم و سوم به تجربیات خوبی رسیدیم و کار را در رشته های مختلف توسعه دادیم و تعزیه فارسی و عربی، موکب خوانی، تئاتر عربی را نیز اضافه و اجرا کردیم که خیلی استقبال گسترده تر شد.

مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری خاطرنشان کرد: سال گذشته اتفاق جدیدی را به همایش تئاتر اربعین اضافه کردیم تا این اتفاق را بین المللی کنیم. سال گذشته در کنار زبان عربی، زبان ترکی را نیز به کار اضافه کردیم و حتی در نقالی زبان انگلیسی را اضافه کردیم و امسال زبان اردو را برای زائران پاکستانی اضافه کرده ایم و از این جهت هنرمندان استان سیستان و بلوچستان را پای کار آوردیم؛ چراکه آن ها به زبان اردو آشنا هستند.

زارعی از انتشار فراخوان همایش تئاتر پیاده روی اربعین اشاره کرد و گفت: فراخوان این همایش روز گذشته منتشر شده و قیام عاشورا، فرهنگ عاشورا، انقلاب اسلامی، شخصیت امام حسین (ع)، مدافعان حرم، روایت های مربوط به پیاده روی اربعین موضوعات این همایش است.

وی ادامه داد: هزینه ایاب و ذهاب هنرمندان از مرز تا عراق را مرکز هنرهای نمایشی متقبل می شود. این اتفاق یک نذر فرهنگی است ولذا ما هزینه و کمک هزینه ای به هیچ گروهی پرداخت نمی کنیم؛ اما تمام هزینه های رفت و آمد را ما پرداخت می کنیم. تا پایان دوم مهر ماه آماده دریافت آثار گروه های نمایشی هستیم و 18 مهر این جشنواره از مرز خسروی و شلمچه آغاز می شود و سپس وارد خاک عراق می شویم و این همایش تا 24 مهرماه ادامه خواهد داشت و به روز اربعین ختم می شود.

انتهای پیام/ 121

لینک خبر :‌ خبرگزاری دفاع مقدس
اتابک نادری از تلاش ها برای اجرای شدن طرح توسعه سالن سنگلج خبر داد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، در اختتامیه جشنواره نمایش های آیینی و سنتی، علی نصیریان در سخنانی خطاب به شهرداری تهران متقاضی اختصاص فضایی برای نمایش های ایرانی و آیینی شد. اتفاقی که به یکی از آرزوهای هنرمندان تئاتر در سال های اخیر بدل شده است و همواره قول های از سوی مسئولان شهرداری و ارشاد داده شده؛ اما عمل به آن کماکان در تعلیق باقی مانده است. در ویدئو زیر می توانید به سخنان علی نصیریان گوش فرادهید.

صبح امروز پریسا مقتدی مدیر تماشاخانه سنگلج به همراه احترام برومند، بهزاد فراهانی، هادی مرزبان و اتابک نادری(مدیر اسبق تماشاخانه سنگلج) در خصوص پیگیری و اجرایی شدن طرح توسعه تماشاخانه سنگلج دیدار کردند.

محسن هاشمی نیز که پیش تر و در اولین حضور خود در تماشاخانه سنگلج، موافقت خود را در اجرای این پروژه اعلام کرده بود، ضمن برشمردن اهمیت تماشاخانه سنگلج به عنوان یکی از مکان های مهم هنری شهر تهران و خاستگاه بزرگ ترین هنرمندان تئاتر پیشنهاد دیداری با پیروز حناچی، شهردار تهران بزرگ و طرح و پیگیری موضوع توسط تماشاخانه سنگلج در خصوص سرعت بخشیدن به انجام این پروژه را داد و تصریح کرد که شورای شهر تهران به طور جدی پیگیر اجرای این پروژه فرهنگی خواهد بود.

اتابک نادری، طراح این پروژه در گفت وگو با تسنیم درباره تاریخچه این طرح گفت: از آذر 1389 طرح توسعه سنگلج آغاز شد و من به آقای ایازی نامه ای برای توسعه تماشاخانه سنگلج ارسال کردم؛ در دی ماه همان سال نیز مرحوم عزت الله انتظامی طی نامه ای درخواست پیگیری این طرح را به آقای قالیباف داد که منجر به دستور شهردار وقت شد. توماری با 400 امضای هنرمندان و تحصیل کرده تئاتر در حمایت از درخواست مرحوم انتظامی نیز بلافاصله منتشر می شود. در سال 1391 تعزیه خوانان در حمایت از این طرح به شهرداری نامه ای ارسال کردند و خواستار احداث فضایی برای نمایش های آیینی شدند که قرار بود فضای اداره حقوقی شهرداری با تغییر کاربری به بخشی از سنگلج تبدیل شود. در سال 1391 داوود رشیدی نامه ای با قالیباف نوشت و مطالبه هنرمندان را گوشزد کرد؛ این نامه نگاری ادامه داشت و در سال 1393 نامه ای دومی توسط داوود رشیدی نگاشته و در آن زمان بدل به خبر داغی می شود.

پس از درگذشت داوود رشیدی، محمدباقر قالیباف، شهردار وقت تهران از برآورده نشدن آخرین آرزوی رشیدی ابراز تأسف داشت

مدیر سابق سنگلج افزود که درخواست ما وارد کمیسیون های متعدد شد و آقای قالیباف نیز قول شفاهی داده بودند و در نهایت نیز این طرح در شهرداری تصویب می شود و طرح به شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری برای تغییر کاربری ابلاغ می شود. قرار بود تنها با تغییرات در معماری ساختمان، تغییر کاربری ایجاد شود و من ناظر پروژه باشم و مهندسان براساس نظر من اقدام کند. چندی پیش دیوان عدالت اداری با فروش ساختمان خود به شهرداری، شرایط برای جابه جایی را به وجود آورد؛ اما با تعلل در جابه جایی و عدم انتقال اداره حقوقی به مکان های در دسترس، واگذاری سازه به سنگلج ممکن نشد.

نادری با اشاره به سابقه شهردار تهران در توسعه فضاهای فرهنگی و تاریخی گفت: آقای حناچی روی هویت بخشی و بازآفرینی شهر بسیار تأکید دارند که بخشی از گفتمان ایشان هست. امور را پیگیری می کنیم و امیدواریم مطالبه ما به گوش ایشان برسد. برای هویت بخشی یک جامعه نیاز به سازه ای چون سنگلج هست و با توجه به ساختمان های موجود جدید، امیدوار به جابه جایی اداره حقوقی شهرداری تهران و کلید خوردن توسعه سنگلج هستیم. با توجه به فضای امروز آن منطقه از تهران که از ساعاتی خالی از سکنه می شود، رونق سنگلج موجب رونق منطقه می شود و سنگلج مجموعه ای می شود که به فضای منظقه کمک می کند و از شکل امروز آن را خارج می کند.

اتابک نادری می گوید در صورت انتقال ساختمان مذکور که در زمینی به مساحتی بیش از یک هزار متر قرار دارد امکان احداث یک بلک باکس 50 نفره، یک بلک باکس 120 نفره و موزه وجود دارد و حیاط مجموعه نیز محل مناسبی برای اجرای نمایش های آیینی چون تعزیه است.

قابل ذکر است طرح توسعه سنگلج با وجود قول های مساعد از سوی مراجع ذی ربط هنوز اجرایی نشده است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
تهران- ایرنا- کارگردان و بازیگر تئاتر گفت: با تولید آثار بر اساس سلیقه داوران جشنواره ها هویت قومی و ایرانی هنرهای نمایشی از بین می رود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : خط بازار

محمدعلی صادق حسنی روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه متولیان فرهنگی کشور توجه کمتری به تئاتر شهرستان دارند اظهار داشت: هنرمندان شهرستان از نظر سخت افزاری از جمله سالن، نور امکانات اجرایی با مشکل مواجه هستند و به لحاظ اقتصادی نیز در مضیقه قرار دارند.

وی با بیان اینکه امکانات باید در اختیار هنرمندان شهرستان قرار بگیرد تا بتوانند آثار قوی تری تولید کنند تصریح کرد: از بین رفتن هویت قومی از آثار نمایشی یکی از آسیب های جشنواره زدگی تئاتر شهرستان است زیرا هنرمندان در استان های مختلف در تلاش برای ورود به جشنواره ها هستند و برای جلب نگاه داوران چشم بر روی هویت ایرانی و قومی آثار خود می بندند.

دبیر اجرای جشنواره شهروند با بیان اینکه به تئاتر قومی، بومی و آیینی در جشنواره ها بهایی داده نمی شود تاکید کرد: همه هنرمندان برای خوشایند داوران جشنواره ها به سمت یک گونه از نمایش می روند در حالی که وظیفه اخلاقی همه ما و حتی مرکز هنرهای نمایشی استفاده از آیین ها و فرهنگ بومی است و تولید نمایش های ایرانی می تواند ما را به جایگاه واقعی تئاتر برساند.

وی افزود: با تولید مدرن ترین نمایش ها نمی توانیم در تئاتر به جایگاه هنرمندان غربی برسیم چون آنها این آثار را تاکنون به خوبی به صحنه برده اند ما با تقویت گونه نمایش ایرانی می توانیم جایگاهی را در تئاتر دنیا به خود اختصاص دهیم.

صادق حسنی با بیان اینکه هنرمندان جهان به جشنواره بین المللی تئاتر فجر می آیند تا فرهنگ و نمایش ایرانی را ببینند خاطرنشان کرد: جایگاه نمایش ایرانی در جشنواره بسیار کم است اما امیدوارم که این اتفاق در سال های آتی پررنگ تر شود.

عضو هیات مدیره انجمن هنرهای نمایشی یکی از مهمترین دلایل اهمیت یافتن جشنواره ها برای هنرمندان را شرایط اقتصادی کشور و هزینه های تولید آثار عنوان کرد و اظهار داشت: برای اجراهای عمومی در شهرستان ها مبالغ بسیار کمی از مرکز هنرهای نمایشی یا اداره کل ارشاد استان کمک هزینه پرداخت می شود که هزینه چاپ پوستر و بروشور را هم تامین نمی کند؛ به همین دلیل گروه ها به رفتن به جشنواره ها علاقه نشان می دهند تا با دریافت کمک هزینه این رویدادهای هنری دست یابند.

صادق حسنی درباره کیفیت آثاری که برای جشنواره ها تولید می شوند تصریح کرد: این روند به کیفیت آثار آسیب می زند در حالی که اگر اجرای عمومی حمایت شود مطمئناً آثار قوی تری را شاهد خواهیم بود که در نتیجه کیفیت جشنواره ها نیز افزایش می یابد زیرا گروه ها در اجرای عمومی نقاط ضعف خود را جبران می کنند و اثر بهتری را ارائه می دهند.

وی افزود: در حال حاضر آثار با هدف شرکت در رویدادهای هنری تنها برای چند اجرا مجوز اجرای عمومی دریافت می کنند زیرا حمایت از اجرای عمومی در شهرستان ها بسیار کم است که اگر حمایت لازم انجام شود می توانیم برای مردم و در گونه های مختلف مورد علاقه مردم آثار خوب تولید کنیم.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

گروه فرهنگ و هنر - روز گذشته فراخوان سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر در حالی منتشر شد که تنها دو هفته از انتصاب مدیر اجرایی این جشنواره گذشته است. استعفاء مدیر دفتر موسیقی و رئیس این جشنواره و همچنین به دنبال آن استعفاء مدیر اجرایی جشنواره موسیقی فجر در اواخر اردیبهشت ماه روند این جشنواره را با مشکلاتی روبه رو کرد. اکنون این پرسش مطرح می شود که آیا جشنواره موسیقی فجر امسال با این وجود می تواند چنانکه باید از آزمون خود موفق بیرون بیاید؟
جشنواره موسیقی فجر چند سالی است که به مشکلاتی دست و پنجه نرم می کند، از شائبه تخلفات و رفتارهای غیرصنفی، محفلی و جناحی گرفته تا موضوع شفافیت های مالی این گردهمایی موسیقایی. به واسطه همین شائبه ها، بسیاری از اهالی مطرح موسیقی چند سالی است که در این جشنواره حضور ندارند. اما سال 96، در پی افزایش انتقادات و اعتراض های اهالی موسیقی به روند برگزاری جشنواره موسیقی فجر، پیش نویس اساسنامه برگزاری این جشنواره منتشر شد و سی و چهارمین دوره جشنواره موسیقی فجر، بر اساس این اساسنامه برگزار شد. اما با این وجود جشنواره موسیقی فجر سی و چهارم با انتقادات شدیدی روبه رو شد؛ از حضور نداشتن گروه بانوان گرفته تا موضوع تم این جشنواره که اجرای آهنگسازان ایرانی عنوان شد اما ابهامی درباره اجرای چندین اثر از شاهین فرهت، مدیر هنری این جشنواره توسط چند گروه، آتش انتقادات را تندتر کرد. همچنین عدم حضور خوانندگان مطرح خصوصا در بخش پاپ مورد اعتراض قرار گرفته بود.
اما شاید بد نباشد از این مسائل عبور کنیم و به روند اجرایی این جشنواره در چند ماه پیش از برگزاری بپردازیم. سال گذشته اولین نشست خبری سی و چهارمین دوره جشنواره موسیقی فجر اواسط مردادماه برگزار شد و همه چیز به صورت طبیعی پیش رفت، گرچه حواشی ای نیز پیش از برگزاری جشنواره به وجود آمد اما روند اجرایی، روندی عادی بود اما امسال یک استعفای دسته جمعی این جریان را به تاخیر انداخت. 30 اردیبهشت ماه بود که علی ترابی، مدیر وقت دفتر موسیقی و رئیس جشنواره موسیقی فجر، در اعتراض به قانونی که بر اساس آن وزارت ارشاد باید 10 درصد بهای بلیت کنسرت ها را در تهران و کلان شهرها اخذ و آن را به حساب درآمد عمومی نزد خزانه داری کل کشور واریز کند، استعفا داد. پس از این اتفاق، محمد اللهیاری فومنی که پیش تر مدیرکل دفتر آموزش و توسعه فعالیت های فرهنگی و هنری معاونت هنری بود، با حکم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سمت مدیرکل دفتر موسیقی این وزارتخانه منصوب شد و پس از آن سکان هدایت جشنواره موسیقی فجر را نیز در دست گرفت.
بلافاصله پس از این استعفاء، شهرام صارمی که مدیریت اجرایی سی و چهارمین جشنواره موسیقی فجر را بر عهده داشت و تنها دو هفته از انتصابش به عنوان مدیر اجرایی سی و پنجمین دوره این جشنواره می گذشت نیز از سمت خود کناره گیری کرد. او در بخشی از نامه استعفای خود نوشت: استعفای ایشان که در رابطه مستقیم با حواشی و مشکلات تحمیلی به دفتر موسیقی که آخرین مورد آن دریافت مبلغ 10 درصد از مبلغ کل ظرفیت سالن های کنسرت برای هر اجرا و واریز به خزانه بود، انجام شد. این استعفا برای من اصلاً اتفاق عجیبی نبود زیرا از ایشان به جز این انتظار نمی رفت. علی ترابی با این استعفا در این مقطع و در قبال یک تصمیم نادرست و غیرکارشناسی از طرف آقای کاراندیش که در مراحل بعدی و مواجهه با اعتراضات اهالی موسیقی، بر اجرای قانون یادشده بدون هیچ گونه بررسی پافشاری نیز کردند، حرکتی را رقم زد که طی چهار دهه گذشته نه تنها هیچ یک از مدیران موسیقی بلکه از هیچ کدام از هنرمندان موسیقی که در شوراهای مختلف حضور داشته اند، دیده نشده بود
او همچنین درباره استعفای خودش گفت: من آقای ترابی را واقعا در حوزه موسیقی قبول داشتم، نه اینکه آقای اللهیاری را قبول نداشته باشم اما آقای اللهیاری در رابطه با موسیقی هیچ سابقه ای ندارد گرچه ما با هم رابطه دوستانه ای داریم. ضمن اینکه مدیریت اجرایی جشنواره موسیقی فجر از طریق آقای ترابی به من پیشنهاد شده و نمی شود در غیاب آقای ترابی کار کنم .
با وجود آنکه الهیاری از اوایل تیرماه سکان هدایت دفتر موسیقی را به دست گرفت اما چندین ماه خبری از معرفی مدیر اجرایی جشنواره موسیقی فجر نبود تا اینکه ششم شهریورماه علی ثابت نیا، مدیرعامل انجمن موسیقی ایران از سوی الهیاری به عنوان مدیر اجرایی سی و پنجمین دوره جشنواره موسیقی فجر منصوب شد. او پیش از این مدیریت اجرایی دوازدهمین و سیزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان را بر عهده داشته است.
با تمام این پستی و بلندی ها که پیش روی سی و پنجمین دوره جشنواره موسیقی فجر قرار داشت، روز گذشته فراخوان سی وپنجمین جشنواره موسیقی فجر با چهار روز تاخیر نسبت به سال گذشته منتشر شد. قرار است سی وپنجمین جشنواره موسیقی فجر از 24 تا 30 بهمن ماه امسال برگزار شود و گروه ها و هنرمندان موسیقی برای شرکت در جشنواره تا 17 آذرماه سال جاری فرصت دارند تا در سایت جشنواره به نشانی fajrmusicfestival.com ثبت نام کنند.
این فراخوان بر اساس آیین نامه جشنواره و با هدف شناسایی، ظرفیت سازی و حمایت از فعالیت های خلاقانه هنرمندان و گروه های موسیقی سراسر کشور با اولویت معیارهای هنری هر شاخه از موسیقی تهیه و تنظیم شده است. ستاد برگزاری جشنواره با انتشار این فراخوان از کلیه گروه ها و هنرمندان فعال موسیقی در عرصه اجرای صحنه ای دعوت می کند تا در صورت تمایل با مطالعه دقیق فراخوان و ارسال آثار و مدارک خود در برگزاری و هرچه پربارتر شدن این رویداد هنری مشارکت کنند. پس از بررسی آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره توسط هیئت انتخاب گروه ها، اجراهای منتخب این امکان را خواهند داشت تا در سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر به روی صحنه روند. همچنین مهلت ارسال مدارک نیز تا تاریخ 17 آذر ماه خواهد بود.
لازم به ذکر است تاکنون هیچ نشست خبری در مورد سی و پنجمین دوره این جشنواره برگزار نشده است و ابهامات و پرسش هایی در زمینه برگزاری این جشنواره وجود دارد، پرسش هایی مثل چگونگی مدیریت دوباره فرهت با وجود تمام حجم بالای انتقادات نسبت به او در دوره گذشته این جشنواره، علت تاخیر در معرفی مدیر اجرایی جشنواره و چگونگی مواجهه و برنامه ریزی در مدت زمان باقی مانده و...
بی پاسخ ماندن این سوالات این ابهام را در ذهن ها پررنگ می کند که آیا سی و پنجمین دوره جشنواره موسیقی فجر می تواند سربلند از آزمون خود بیرون بیاید؟

ارسال دیدگاه
نام: ایمیل: دیدگاه:

لینک خبر :‌ روزنامه ابتکار
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : تدبیر و امید

فاطمه امین الرعایا
چند ماهی است با آشفته شدن بازار کاغذ، چاپ و زینک، اقتصاد نشر کشور دچار مشکلات عدیده ای شده است. از گوشه و کنار حتی خبر توقف فعالیت برخی ناشران هم شنیده می شود. اما برخی تنها دلیل این اتفاق را مشکلات اقتصادی نمی دانند و می گویند مردم دیگر علاقه ای به خریدن کتاب کاغذی ندارند و چاره گسترش انتشار کتاب های الکترونیکی است. اما در دنیا هنوز هم کتاب های چاپی مورد استقبال قرار می گیرند و اقتصاد نشر در مسیر رشد قرار دارد.
این روزها، تکنولوژی به تمام شئون زندگی انسان ها نفوذ کرده است، اینترنت تمام محدودیت ها را در نوردیده و همه چیز به شکل کدهای صفر و یک درآمده اند. کتاب و ادبیات هم از این قاعده مستثنی نبوده اند. ای بوک ها یا همان کتاب های الکترونیک امروز در سرتاسر دنیا بسیار به دلایل متعددی مثل در دسترس بودن، حفاظت از محیط زیست و ... مورد استقبال قرار می گیرند، حتی ابزارهایی صرفا برای مطالعه کتاب های الکترونیکی هم ساخته شده اند.
تقاضا، ضامن حیات کتاب کاغذی
برخی معتقدند با فراگیر شدن تکنولوژی دیگر دلیلی برای چاپ کتاب های چاپی و مصرف این حجم از کاغذ وجود ندارد، اما همچنان کتاب های کاغذی هم طرفداران پر و پا قرص خودشان را دارند. اما آیا واقعا باید کم کم با کاغذی ها خداحافظی کنیم؟ یا وجود کتاب های کاغذی امری ضروری است؟ محمود آموزگار، مدیر نشر کتاب آمه در گفت وگو با ابتکار در این باره می گوید: لزوم وجود کتاب کاغذی را نیاز مخاطب تعیین می کند. این گونه نیست که مرجعی بگوید کتاب چاپی حتما باید منتشر شود. قاعدتا تقاضای بازار مطالبات خودش را به ناشران دیکته می کند. اگر در دنیا از کتاب کاغذی استقبال می شود و اقتصاد این بخش از نشر رشد دارد، نتیجه اقتضای بازار است. نشر یک حرفه اقتصادی است و ناشران به عنوان کسانی که در این حوزه مشغول کسب و کار هستند، از فرامین بازار تبعیت می کنند تا درآمد خودشان را افزایش دهند.
نه زیرساخت مناسب داریم و نه حق تالیف مناسب
بنا بر خبری که به تازگی در بوک سلر منتشر شده است، درآمد ناشران آمریکایی در شش ماهه اول سال 2019 در تمامی حوزه ها به جز کتاب های الکترونیکی، 6.9 درصد افزایش داشته است. با توجه به اطلاعات ارائه شده از سوی انجمن ناشران آمریکا (AAP) سود حاصل از فروش کتاب ها برای ناشران آمریکایی در شش ماهه اول سال جاری به حدود شش میلیارد دلار رسیده است. همچنین سود حاصل از کتاب های الکترونیکی نیز 493 میلیون دلار برآورد شده که این رقم نسبت به همین بازه زمانی در سال 2018 با کاهش 3.8 درصدی مواجه بوده است. وقتی در مهد تکنولوژی، استقبال از کتاب کاغذی بیش از کتاب الکترونیک است و اقتصاد نشر کتاب های چاپی در حال رشد است، به چه دلیل در چند ماه اخیر ما بارها و بارها از اقتصاد شکننده نشر کشور شنیده و خوانده ایم؟ مدیر نشر کتاب آمه می گوید: به نظر من مشکل ما به چند حوزه مربوط است. ما در بخش زیرساخت های نشر، زیرساخت های مستحکمی نداریم. به طور مثال ما قاعدتا باید تدبیری درباره تامین ملزومات جاپ کتاب می اندیشیدیم، این ملزومات صرف نظر از مواد اولیه مورد نیاز، موضوع تالیف است. پرداختن به امر تالیف و حفظ حرمت آن مواردی است که تا حدودی مغفول واقع شده اند و ما در شرایطی هستیم که از یک سو شاهد افزایش قیمت های ملزومات چاپ کتاب هستیم و از سوی دیگر با کاهش شمارگان و توقف تولید در برخی موضوعات حق تالیف به شدت مورد آسیب قرار گرفته است. این دو مورد، بسیار ضروری است.
او ادامه می دهد: ما باید نویسندگانی داشته باشیم که انگیزه کافی برای نوشتن داشته باشند. مهم ترین رکن در نشر و آنچه در دنیا هم مورد تایید قرار گرفته، حق تالیف است. به این دلیل که نویسنده باید بتواند به کارش به عنوان کسب و کار نگاه کند و از راه آن امرار معاش کند.
آموزگار می افزاید: در مورد نهاده های مورد نیاز برای نشر کتاب فکر می کنم دوراندیشی لازم را نداشته ایم تا بتوانیم تولید کاغذ را در کشور سامان دهیم و به این سمت برویم که چندان نیازمند واردات نباشیم و آن را به حداقل کاهش دهیم.
احساس نیاز به کتاب را بالا نبرده ایم
برخی البته قیاس نشر کشور ما و کشورهای توسعه یافته را از این جهت نادرست می دانند که سرانه مطالعه در کشور ما چندان بالا نیست. آموزگار در این باره می گوید: ما چقدر برای آنکه نیاز به کتاب را بالا ببریم تلاش کرده ایم؟ هم اکنون هم بارها در جلسات ترویج کتابخوانی این موضوع تکرار می شود که باید مردم را به کتاب خواندن و مطالعه علاقه مند کنیم اما به نظر من این موضع به تنهایی کافی نیست. بارها ما با این سوال مواجه بوده ایم که بخوانیم که چه بشود؟ واقعیت این است که کتاب دروازه ای به روی دانش است. دانش و دانستن آن چیزی است که می تواند به ما در حل مجموعه مشکلات مان یاری برساند. به عبارت دیگر باید ضرورت کتابخوانی دیده شود و دقیقا به همین دلیل به نظر من بزرگ ترین مروجان کتابخوانی در جهان در یک پروسه تاریخی کتابفروشان بودند. این کتابفروشان بودند که با تشخیص علایق مخاطب، سعی می کردند نسخه ای را برای مطالعه این افراد بپیچند که برای خواننده سودآور باشد.
هم کتاب چاپی باشد هم الکترونیکی
در ایامی که اقتصاد نشر به دلیل مشکلاتی که برای انتشار کتاب های کاغذی وجود دارد، دچار مشکلات بسیار شده، برخی توجه بیشتر به کتاب های الکترونیکی را راه نجات و داروی شفابخشی برای اقتصاد نشر می دانند اما آموزگار معتقد است باید هم به کتاب چاپی توجه کرد و هم به کتاب الکترونیک. او می گوید: ما باید به فضای مجازی و دیجیتال، خصوصا در حوزه کتاب هم به عنوان یک تهدید نگاه کنیم و هم به عنوان یک فرصت. ممکن است ما عضو کانال هایی در فضای مجازی باشیم و برخی را تعقیب کنیم و در آنجا اطلاعیه ای درباره یک کتاب یا نمایش ببینیم اما پس از چند روز شاید دوباره به خاطر آوردن نام آن کتاب و نمایش دشوار باشند. ممکن است یک مطلبی را در فضای مجازی بخوانید اما این اتفاق مسلما نقشی را که خواندن کتاب چاپی در به خاطر سپردن ایفا می کند، ندارد. در نشر الکترونیک بیشتر به دنبال آن هستند که به سمت کتاب های درسی و آموزشی بروند چون در طی مطالعه، فرد اقدام به خلاصه نویسی خواهد کرد و این گونه استفاده از این کتاب ها بازدهی بیشتری دارد اما در بقیه موارد به خاطر سپردن امری مشکل است.
مدیر نشر کتاب آمه معتقد است نشر الکترونیک مزیت هایی هم دارد. او می گوید: البته یکی از امکاناتی که نشر الکترونیک می دهد، از بین بردن فاصله ها است. چندین میلیون ایرانی در خارج از کشور زندگی می کنند که عموما افراد تحصیل کرده ای هستند که با کتاب محشور بودند اما به دلیل فاصله، دسترسی شان به کتاب های فارسی دشوار است، هزینه های ارسال و زمانی که طول می کشد تا کتاب ها به دست شان برسد، عملا دسترسی این افراد را به کتاب های کاغذی مشکل می کند. کتاب های الکترونیکی این امکان را فراهم می کند که افراد حتی در دورترین نقاط جهان، در همان روز اول انتشار به محتوای کتاب دسترسی داشته باشند.
او می افزاید: من فکر می کنم شاید ترکیبی از نشر چاپی و نشر الکترونیک بتواند پاسخ بهتری به نیازهای مطالعاتی جامعه بدهد.

ارسال دیدگاه
نام: ایمیل: دیدگاه:

لینک خبر :‌ روزنامه ابتکار
اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران از لغو مجوز و ممنوعیت دو کتاب خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر ، اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در اطلاعیه ای خطاب به کتابفروشان سراسر کشور اعلام کرد کتاب رضا شاه تالیف دکتر صادق زیبا کلام موفق به دریافت مجوز نشر و توزیع در کشور نشده است.

بر این اساس فروش این اثر فروش کتاب بدون مجوز انتشار به شمار می رود.

این کتاب از سوی نشر روزنه در دست انتشار قرار داشته است.

این اتحادیه همچنین در اطلاعیه دیگری عنوان کرده است کتابِ تا آسمان تخت جمشید لغو مجوز شده است، مراتب جهت اطلاع و پیشگیری از هرگونه پیگرد احتمالی حاصل از خرید و فروش آن به اطلاع می رسد.

کد خبر 4709934

حمید نورشمسی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
احمد اکبرپور می گوید: لالایی ها مغفول مانده اند اما شاعران می توانند با معاصرسرایی به آن ها کمک کنند. باید توجه بیشتری به لالایی های کهن مان داشته باشیم و با بازسرایی و نوسرایی به آن ها توجه کنیم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

این نویسنده ادبیات کودک و نوجوان در گفت وگو با ایسنا، درباره ضرورت حفظ لالایی ها اظهار کرد: لالایی ها ماجرای جالبی دارند و حفظ شان مهم است، زیرا تنها ادبیاتی هستند که خالق آن ها صرفا زنان هستند. برخی می گویند صدای زنان ما در ادبیات فولکلور کمتر شنیده شده و از طرفی افسانه های بین زنان و مردها مشترک است. لالایی مختص زنان است و همه خالقان آن زنان هستند. لالایی کمک می کند تا بدانیم این طور نبوده که صدای زنان را در فولکلور و فرهنگ مان نشنویم.

او در ادامه گفت: خیلی مهم است که بتوانیم صدای زنان را حفظ کنیم؛ صدایی که در جاهای دیگر مردانه به نظر می رسد. لالایی ها شامل آرزوها، مشکلات و غم و اندوه زنان هستند که برای بچه ها سروده شده و ریتم خاصی دارند. لالایی ها کارکرد دوگانه ای دارند یعنی هم ارتباط مادر و کودک را حفظ می کرده و کمک می کرده اند بچه آرام بگیرد و هم زنان مسائل خود را بیان می کردند. یکی از اهمیت های لالایی ها این است که آن ها صدای زنان در دوره های مختلف هستند.

اکبرپور همچنین گفت: کارِ تحقیقی ای که سیما بینا در زمینه لالایی ها انجام داده، کار خوبی بوده که لالایی های مناطق مختلف را جمع آوری و حفظ کرده است. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز یک مجموعه از لالایی های زنان ایرانی درآورده است. اما این ها کافی نیست و کاوش عمیق تری در این زمینه لازم و واجب است.

او درباره انتقال لالایی ها به نسل های بعد، اظهار کرد: ابتدا لازم است مادران جدید لالایی های قدیمی را بشنوند و درباره کارکردهای لالایی ها بدانند. این که لالایی ها کارکردی چندبعدی دارند و مفهوم لالایی ها خیلی عمیق است، مثلا لالا لالا گل هرروزه من/ لالا لالا نماز و روزه من . همچنین گاه مفاهیم شعری عمیق در این لالایی ها دیده می شود.

این نویسنده ادبیات کودک و نوجوان با بیان این که خواندن لالایی ها و یا کتاب برای کودکان تأثیر مضاعفی برای آن ها دارد، خاطرنشان کرد: بین این که کتاب را به دست کودکان بدهیم تا بخوانند و این که خودمان برای کودک کتاب بخوانیم تفاوت وجود دارد، اگر ما برای آن ها کتاب بخوانیم یک رابطه عاطفی عمیق بین ما و بچه ها ایجاد می شود که هم قد و قواره ارزش ادبی این آثار تأثیرگذار است. اگر تأثیرات این شکلی لالایی ها را در نظر بگیریم خود جامعه به سمت لالایی ها و افسانه ها می آید و برای حفظ آن ها تلاش می کند.

او درباره کمرنگ شدن اهمیت لالایی ها هم گفت: در دوران گذار اتفاقات این چنینی می افتد. در غرب هم این اتفاق درباره افسانه های شان افتاده و در دوران انقلاب صنعتی جامعه غربی می گوید ما با علم مواجه هستیم و افسانه ها کارکردی ندارد. اما دکتر برونو بتلهایم کتابی با عنوان افسون و کاربردهای آن می نویسد و این ذهنیت غرب را عوض می کند و می گوید نسبت به گذشته الان بیشتر به این افسانه ها احتیاج داریم. حالا این اتفاق برای ما افتاده و ما بیشتر به افسانه ها و کارکردهایش نیاز داریم.

اکبرپور در ادامه تأکید کرد: فکر می کنم جامعه ما در دوران گذار است و به همین دلیل فکر می کنیم لالایی ها و افسانه ها کارکرد خود را در طول زمان از دست داده اند و کاملا هم طبیعی است که جامعه ای در دوره 50 ساله حس کند این طور است. اما زمانی که تأثیرات روان شناسی و ارتباطات این لالایی ها را می بینیم، متوجه می شویم واقعا این طور نیست. لالایی ها دکور تاریخی نیستند و کارکرد دارند. همان طور که افسانه ها در غرب دوباره بازیابی می شود ما نیز باید به دنبال بازیابی لالایی ها و افسانه های مان برویم زیرا آن ها به ارتباط عاطفی ما با بچه های نسل جدید کمک می کنند.

او همچنین درباره تولید لالایی های جدید اظهار کرد: از دید من، شاعران ما می توانند با پرداختن به لالایی ها به شعر تنوع بهتری ببخشند و در عین حال لالایی ها حالت کاربردی تری داشته باشند. تولید لالایی جدید می تواند برای شاعران ما پیشنهاد فوق العاده ای باشد تا بتوانیم لالایی های متناسب با دوران خودمان خلق کنیم. این اتفاق خوبی است که شاعران ما حساسیت بیشتری نسبت به این موضوع نشان دهند و به این سمت بروند که به این بخش غنای بهتری ببخشند. همان طور که برای شعر اتفاقاتی رخ می دهد و نیما و شاملو می آیند.

احمد اکبرپور در پایان درباره وظایف نهادهای فرهنگی برای حفظ لالایی ها بیان کرد: تمام نهادهای فرهنگی از جمله کانون کارهای خوبی در این زمینه انجام داده اند، اما می شود کارهای بهتر و عمیق تری کرد. البته همان کارهایی که کرده اند جای سپاس دارد. کاش نهادهایی مانند ارشاد و حوزه هنری نسبت به لالایی ها توجه داشته باشند، زیرا لالایی ها غیر از جنبه های ادبی، روح عاطفی یک نسل و روح عاطفی مادرانه هستند که باید آن ها را تقویت کرد.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
تهران- ایرنا- پرفروش ترین کتاب های ترجمه در طرح تابستانه کتاب 98 که طی آن بیش از 11 میلیارد تومان کتاب به فروش رفت، شامل کتاب های خودت باش دختر ترجمه هدیه جامعی، ملت عشق ترجمه ارسلان فصیحی و جزء از کل برگردان پیمان خاکسار معرفی شدند.

به گزارش روز سه شنبه موسسه خانه کتاب، یازدهمین دوره طرح فصلی فروش کتاب با نام طرح تابستانه کتاب 98 از 25 تیر در شهرستان ها و از 27 تیر در تهران تا سوم مرداد اجرا شد. بر اساس این طرح، هر فرد می تواند با اعلام کد ملی خود به کتابفروشی های مشارکت کننده در طرح، تا 120 هزار تومان کتاب بخرد و برای کتاب های تالیفی 25 و برای کتاب های ترجمه 15 درصد تخفیف دریافت کند.

طرح تابستانه کتاب 98 با شعار کتاب، همنشین دلنشین در 31 استان و با مشارکت 628 کتابفروشی اجرا و در این مدت 384 هزار و 131 نسخه کتاب توسط 98 هزار و 765 نفر خریده شد. بر اساس آمار با پایان یافتن این طرح در بازه زمانی 10 و 8 روزه در استان ها و شهر تهران 11 میلیارد و 508 میلیون و 480 هزار و 525 تومان کتاب به فروش رفته است.

پرفروش ترین های طرح تابستانه کتاب 98

- خودت باش دختر : از باور کردن دروغ هایی که درباره تان گفته می شود دست بردارید تا تبدیل به همان کسی شوید که واقعا هستید ترجمه هدیه جامعی

- ملت عشق ترجمه ارسلان فصیحی

- جزء از کل ترجمه پیمان خاکسار

- شرمنده نباش دختر : یک برنامه بدون شرمساری برای رسیدن به اهداف ترجمه هدیه جامعی

- شدن ترجمه علی سلامی

- هنر خوب زندگی کردن ترجمه عادل فردوسی پور، علی شهروز ستوده و بهزاد توکلی نیشابوری

- وقتی نیچه گریست رمانی درباره وسواس ترجمه سپیده حبیب

- دختری که رهایش کردی ترجمه کتایون اسماعیلی ،

- هنر شفاف اندیشیدن ترجمه عادل فردوسی پور، علی شهروز ستوده و بهزاد توکلی نیشابوری

- تختخواب را مرتب کن ، چیزهای کوچکی که می تواند زندگی ات و شاید دنیا را تغییر دهند ترجمه حسین گازر

به عنوان پرفروش ترین کتاب های ترجمه شده عمومی معرفی شدند.

همچنین کتاب های چشم هایش نوشته بزرگ علوی ، سمفونی مردگان نوشته عباس معروفی ، نخل و نارنج نوشته وحید یامین پور ، یادت باشد بازنویسی رقیه ملاحسنی نویسنده محمدرسول ملاحسنی، جای خالی سلوچ نوشته محمود دولت آبادی ، سلام بر ابراهیم : زندگینامه و خاطرات شهید ابراهیم هادی نوشته گروه فرهنگی شهید ابراهیم هادی ، اکنون نوشته فاضل نظری ، مثل خون در رگ های من : نامه های احمد شاملو به آیدا نوشته احمد شاملو ، یک عاشقانه ی آرام نوشته نادر ابراهیمی و قهوه ی سرد آقای نویسنده نوشته روزبه معین پرفروش ترین کتاب های تالیفی طرح تابستانه کتاب 98 شناخته شدند.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال 1394 برای هدفمندکردن یارانه نشر طرح های فصلی فروش کتاب را آغاز کرد؛ در این طرح ها کتابفروشی ها می توانند روی فروش کتاب به خریداران تخفیف بدهند و مبلغ تخفیف داده شده را از وزارت ارشاد دریافت کنند.

بر اساس آمار خانه کتاب، طی 10 دوره ای که این طرح برگزار شده، در مجموع 87 میلیارد تومان کتاب فروخته شده که از این میزان 16 میلیارد تومان یارانه ای بوده که وزارت ارشاد به کتابفروشی ها داده و بقیه سهم خود خریدار کتاب بوده است. همچنین به طور متوسط در هر دوره 800 کتابفروشی در طرح مشارکت کرده اند و هر بار 250 هزار خرید صورت گرفته است؛ در مجموع هم چهار میلیون و 180 هزار جلد کتاب طی این طرح ها فروخته شده است.

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
باید پرسید غیبت خبرنگاران در فرانکفورت به دلیل صرفه جویی، اتفاق قابل دفاعی است؟ مگر هزینه اعزام دو خبرنگار در مقابل کل هزینه های برپایی غرفه ملی ایران در نمایشگاه فرانکفورت، چقدر است؟
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : چاپ و زندگی

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)-هادی حسینی نژاد: فعالیت خبرنگاران و روزنامه نگاران تخصصی در هر حوزه و با هر موضوعیتی، اتفاق مغتنمی است زیرا آن ها با اشراف به اطلاعات، مناسبات، وظایف و روابط جاری بین نهادها و دستگاه های مختلف می توانند به عنوان ناظران بیرونی، هدایت گر یک جریان یا یک صنعت در کشور باشند. نقدِ کاستی ها و ذکر اقدامات مثبت، دریافت نارسایی ها و آسیب شناسی آن ها همراه با چاره اندیشی، ابزاری است در دست خبرنگاران و روزنامه نگاران تخصصی و ماحصل فعالیت آن ها، قطعا به سود دستگاه ها و سیستم هاست.

آن چه در مقدمه آمد، مصداق روشنی در صنعت نشر و عرصه کتاب دارد؛ آنچنان که در این حوزه نیز باید حضور خبرنگاران تخصصی کتاب را غنیمت دانست. همین بود که معاونت امورفرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمان معاونت سیدعباس صالحی و با نظر مستقیم او، به جایگاه خبرنگاران کتاب توجه مضاعفی نشان داد و تمهیداتی برای پررنگ کردن نقش و افزایش توانمندی هاشان در دستور کار قرار گرفت؛ رویکردی که شاید یکی از بارزترین مصادیقش اعزام خبرنگاران کتاب به نمایشگاه های بین المللی بود. مطابق با این رویکرد، خبرنگاران نیز مانند ناشران و اصحاب نشر می توانند با حضور در این رویدادها و آشنایی با رویه های جهانی نشر، عملکرد بهتری در ایفای نقش خود داشته باشند.

بر این اساس، مقرر شد که موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران به عنوان مجری سیاست های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور نمایشگاهی، سالانه و طی فرایندی، از حضور خبرنگاران کتاب در نمایشگاه های مهم حمایت کند. این حمایت ها در سال های گذشته در قالب اخذ روادید، پرداخت هزینه های سفر و اقامت اعمال شده و بخشی از خبرنگاران فرصت حضور در برخی نمایشگاه های خارجی (فرانکفورت، پکن، بولونیا و...) را به دست آوردند اما متاسفانه این طور به نظر می آید که این امکان قابل توجه، روبه تعطیلی و توقف است.

اکنون در شرایطی هفتاد ویکمین نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت(24 تا 28 مهرماه) را پیش رو داریم که مطابق با اعلام مسئولان، هیچ خبرنگاری از هیچ رسانه ای به این رویداد اعزام نمی شود و آن را پوشش نخواهد داد. اصلی ترین دلیل قطع روند چند ساله اعزام خبرنگار به نمایشگاه فرانکفورت، چند برابر شدن نرخ ارز و افزایش هزینه های سفر اعلام می شود؛ آنچنان که در فراخوان موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران این قید وجود داشت که تنها حمایت ممکن، تقبل هزینه اقامتگاه دو خبرنگار است و خبرنگاران متقاضی باید تمام هزینه های سفر؛ از هزینه اخذ ویزا و بیمه مسافرتی گرفته تا هزینه بلیت هواپیما و... را خود بپردازد، یا اینکه رسانه متبوعش این هزینه ها را تقبل کند. نتیجه این تصمیم گیری آن شد که در کاروان اعزامی به نمایشگاه فرانکفورت، هیچ خبرنگاری حضور ندارد و این یعنی نه استطاعت مالی خبرنگاران جوابگوی هزینه های این سفر بوده و نه رسانه ها تمایلی به پرداخت هزینه سفر خبرنگاران خود نشان داده اند.

جای خالی خبرنگار در چنین رویداد بااهمیتی (البته به احتمال زیاد این شرایط به سایر نمایشگاه ها نیز تسری پیدا خواهد کرد) دو ضایعه اساسی را در پی دارد؛ نخست محروم ماندن خبرنگاران کتاب از تجربیات موثر و سودمند و دوم از دست رفتن امکان انعکاس اخبار این رویداد از منظر خبرنگاران و بسنده کردن به اخبار روابط عمومی که طبیعتا با محوریت نقاط مثبت تنظیم می شوند و از نقد و اعتراف به کاستی در آن ها خبری نیست.

در بررسی این وضعیت، درکِ شرایط و الزام صرفه جویی، مساله ای پذیرفتنی است اما در تصمیم گیری ها باید هزینه-فایده کرد؛ به عبارت دیگر مدیران و تصمیم گیرندگان باید به تناسب بهره وری و اهمیت بخش های مختلف، سراغ گزینه صرفه جویی بروند و این کار را از بخش هایی که کمترین بهره وری را دارند آغاز کنند. حالا باید پرسید غیبت خبرنگاران در فرانکفورت به دلیل صرفه جویی، اتفاق قابل دفاعی است؟ مگر هزینه اعزام دو خبرنگار در مقابل کل هزینه های برپایی غرفه ملی ایران در نمایشگاه فرانکفورت، چقدر است؟

لازم به یادآوری است که طبق اظهارات مدیرعامل قبلی موسسه نمایشگاه های فرهنگی، بودجه حضور در این نمایشگاه پیش از اعمال تحریم ها و گرانی های اخیر، چیزی نزدیک به یک میلیارد تومان برآورد می شده است و حالا با احتساب سه برابر شدن نرخ یورو، قطعا هزینه ها در نمایشگاه فرانکفورت بیشتر از این میزان خواهد بود. با این حساب؛ هزینه سفر دو خبرنگار که احتمالا به 30میلیون تومان هم نمی رسد، چه جایگاهی در این معادله دارد؟

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
یکی از مهمترین مولفه های سیاست گذاری فرهنگی کشور مولفه هویت ملی است که این مولفه از مجموعه عناصر و عواملی شکل گرفته است که در طول قرن های گذشته یعنی پیش و پس از اسلام به مهم ترین نشانه های شناخت ایران و ایرانی از خود، متمایز کردن خود از دیگران و در نتیجه شناساندن ایران و ایرانی به جهان خارج تبدیل شده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

به گزارش فرهنگ سدید؛ یکی از مهمترین مولفه های سیاستگذاری فرهنگی کشور مولفه هویت ملی است که این ولفه از مجموعه عناصر و عواملی شکل گرفته است که در طول قرن های گذشته یعنی پیش و پس از اسلام به مهم ترین نشانه های شناخت ایران و ایرانی از خود، متمایز کردن خود از دیگران و در نتیجه شناساندن ایران و ایرانی به جهان خارج تبدیل شده است این عناصر سازنده ی هویت ملی که امروزه بنیاد های هویت ملی ایران را را می سازند عبارتند از: دین، مذهب، زبان، تاریخ مشترک، سرزمین، میراث فرهنگی، آیین ها و آداب مشترک می باشند.

هویت ملی ایرانی-اسلامی، کشور ایران با وجود داشتن بنیاد های مستحکم تاریخی، فرهنگی، سیاسی و در عین برخورداری از پیوستگی و اصالت در صورتی قادر به تقویت همبستگی ملی بیشتر جامعه ایرانی است که ضمن تکیه بر عناصر سازنده سرزمین، سیاسی، فرهنگی، دینی ایران، نیاز ها و ملزومات برآمده از دل آن را به شایستگی در سیاستگذاری های ملی مدیریت کند. در این نوشتار جایگاه هویت ملی را در قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اسناد بالادستی سیاستگذاری، تصمیم گیری و تصمیم سازی جمهوری اسلامی ایران بررسی می کنیم.

قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایراندر قالب 124 ماده و 20 بخش در سال 1395 تصویب شده است که در ادامه مواد قانونی را که به موضوعات هویت ملی اشاره دارند مورد بررسی و مداقه قرار می دهیم.

بخش 12– آموزش عمومی، آموزش عالی و علم و فناوری

ماده 63-

الف- دولت مکلف است برای ایجاد تحول در نظام تعلیم و تربیت اقدامات زیر را انجام دهد:

توسعه و تسهیل سفر های فرهنگی دانش آموزی به ویژه اردو های زیارتی و راهیان نور

ح- دولت موظف است در طول سال های برنامه اعتبار و منابع لازم را در جهت ترویج ارزش های ایرانی اسلامی و توسعه فرهنگ مطالعه و پژوهش در مناطق محروم روستایی و مناطق عشایری و مرزی در اختیار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قرار دهد.

بخش 16- امور ایثارگران

ماده 86-

الف- کلیه دستگاه های اجرائی موظفند نسبت به اجرای صحیح سیاست های کلی ترویج و تحکیم فرهنگ ایثار و جهاد و ساماندهی امور ایثارگران ابلاغی 29/2/1389 اقدام نمایند.

ب- وزارت آموزش و پرورش مکلف است به منظور ترویج فرهنگ ایثار و شهادت نسبت به معرفی الگو ها و قهرمانان ملی ایثار و شهادت در متون درسی کلیه پایه های تحصیلی و فعالیت های پژوهشی و برگزاری مسابقات علمی اقدام نموده و در جهت تعمیق ایمان و ترویج باور ها در صیانت از فرهنگ دینی و انقلابی نسبت به اجرای یادواره های شهدای دانش آموز و فرهنگی و برگزاری اردو های راهیان نور ویژه دانش آموزان و فرهنگیان با سازمان بسیج همکاری لازم را به عمل آورد.

پ- صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظف است ضمن اختصاص بخشی از برنامه های شبکه های مختلف به موضوع ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، حداقل ده درصد (10%) از تولیدات برنامه های هنری نمایشی خود را به این موضوع اختصاص دهد.

ت- دولت موظف است به منظور بهره گیری از دستاورد های دوران دفاع مقدس و انتقال و ترویج فرهنگ جهاد و مقاومت به نسل های آینده نسبت به ساماندهی گلزار های شهدای سراسر کشور با رضایت والدین شهید و یادمان شهدای گمنام، احداث و تکمیل موزه های دفاع مقدس و مرمت و نگهداری آن ها اقدام نماید. وزارتخانه های نیرو، نفت، راه و شهرسازی و کشور موظفند کلیه هزینه های خدماتی مربوط به آب رسانی، برق رسانی، گازرسانی و جاده مواصلاتی را طبق بودجه سنواتی تأمین نمایند.

ث- دولت موظف است به منظور تداوم اجرای برنامه های شاخص در حوزه ترویج فرهنگ ایثار، جهاد و شهادت به خصوص استمرار و فراگیر نمودن برنامه راهیان نور با ایجاد و توسعه ظرفیت ها و زیرساخت های لازم در دستگاه های اجرائی و فرهنگی نسبت به قرار دادن موضوع در سرفصل اعتبارات برنامه های فرهنگی و هزینه ای وزارتخانه ها و سازمان ها اقدام نماید.

ج- دولت مکلف است به منظور حفظ و ترویج فرهنگ ایثار، جهاد و شهادت و تکریم از الگو های این فرهنگ ماندگار به والدین شهیدی که دارای حداقل سه شهید یا دو شهید و یک جانباز پنجاه درصد (50%) و بالاتر یا یک شهید و دو جانباز پنجاه درصد (50%) و بالاتر هستند نشان ملی ایثار اعطا نموده و آنان را به عنوان چهره ماندگار کشور به جامعه معرفی نماید.

تبصره 1- صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، وزراتخانه های فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس و سایر نهاد های فرهنگی مکلفند جهت ارج نهادن به این چهره های ماندگار اقدام فرهنگی لازم را جهت معرفی آن ها انجام دهند.

بخش 17- فرهنگ، هنر و ورزش

ماده 92- به منظور ارتقاء، تعالی، مقاوم سازی فرهنگی، بسترسازی فرهنگی و دستیابی به سیاست ابلاغی برنامه و اهداف سند چشم انداز نظام و اجرای سند مهندسی فرهنگی مبنی بر تحقق توسعه متناسب با مقتضیات فرهنگی و متکی بر حفظ و ارتقای ارزش های اسلامی، انقلابی و ملی و مردم سالاری دینی، اصول و فضائل اخلاقی و کرامت و حقوق انسانی، هویت و انسجام ملی و ایفای نقش کارآمد، اثربخش و متعالی نهاد ها و تشکل های مردمی در این عرصه و همچنین حمایت از تولیدات و محصولات فرهنگی، مذهبی و هنری فاخر، صنایع دستی و میراث فرهنگی ملموس و ناملموس و تقویت ظرفیت آن در تعاملات بین المللی و نیز ارتقای جایگاه و منزلت سرمایه انسانی در عرصه های فرهنگی اجتماعی و اصحاب فرهنگ، نخبگان و پیشکسوتان فرهنگ و هنر کشور و نیرو های مؤمن به انقلاب اسلامی و احیای موقوفات و پاسداشت منزلت امامزادگان و تقویت و توسعه نهاد های فرهنگی- مذهبی در طول سال های اجرای برنامه:

الف- دولت مکلف است با همکاری قوه قضائیه تمهیدات قانونی لازم مربوط به تسهیل فرآیند صدور مجوز و بازنگری و کاهش ضوابط و مقررات محدودکننده تولید و نشر آثار فرهنگی و هنری و ایجاد امنیت لازم برای تولید و نشر آثار و اجرای برنامه های فرهنگی و هنری دارای مجوز را تا پایان سال اول اجرای قانون برنامه پیش بینی نماید.

ب- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان صدا و سیما و سایر دستگاه های ذی ربط مکلفند با رعایت سیاست های کلی و قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی فهرست مجوز ها و تصدی گری فرهنگی و هنری با رعایت موازین شرعی قابل واگذاری به بخش خصوصی و تعاونی و سازمان های مردم نهاد را که تا پایان سال اول اجرای قانون برنامه تعیین می شود در طول سال های اجرای قانون برنامه واگذار نمایند.

پ- دولت مکلف است تا پایان سال اول اجرای برنامه با مشارکت سازمان صدا و سیما و وزارت ورزش و جوانان، تمهیدات قانونی لازم در خصوص نحوه تقسیم درآمد های تبلیغاتی ناشی از پخش مسابقات ورزشی را پیش بینی نماید.

ت- سازمان اوقاف و امور خیریه مکلف است با همکاری سازمان، وزارت راه و شهرسازی، شهرداری ها و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نسبت به صدور و أخذ اسناد موقوفات و تبدیل بقاع متبرکه با رعایت ضوابط وقفی به قطب های فرهنگی اقدام نماید.

ث- دولت مکلف است تمهیدات لازم را نسبت به توسعه فرهنگ کتابخوانی با اولویت کتابخانه های روستایی در مناطق کمتر توسعه یافته، بر اساس طرح آمایش سرزمین و نیاز های منطقه ای با رویکرد تشویق و جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی و تعاونی در تولید کتاب و محصولات فرهنگی و سایر کالا های فرهنگی و هنری فراهم کند و تا پایان سال اول اجرای قانون برنامه با نرخ رشد سالانه پنج درصد (5%) مطابق قانون بودجه سنواتی نسبت به وضعیت موجود در طول اجرای قانون برنامه اقدام نماید.

ج- دولت و شهرداری ها و سازمان آب و فاضلاب مکلفند با ارائه تعرفه فرهنگی و یا پروانه ساختمان در زمینه آب و برق و گاز، حمل و نقل و پست، با استفاده از کاربری فرهنگی در فضا های مسکونی از کتابفروشان، ناشران و مطبوعات که دارای مجوز های قانونی لازم هستند حمایت کنند.

چ- دولت مکلف است به منظور حمایت از حقوق پدیدآورندگان آثار فرهنگی، هنری و امنیت شغلی اصحاب فرهنگ و هنر و مطبوعات و قلم، صدا و سیما و رسانه، بسترسازی برای حضور بین المللی در عرصه های فرهنگی، هنری و تنظیم مناسبات و روابط میان اشخاص حقیقی و حقوقی مرتبط با امور فرهنگی و هنری اقدام های ذیل را به عمل آورد:

1- تمهیدات قانونی لازم جهت امنیت شغلی اصحاب فرهنگ و هنر و مطبوعات و قلم، صدا و سیما و رسانه و استقرار نظام صنفی بخش فرهنگ

2- بازنگری و اصلاح قوانین مطبوعات و تبلیغات نظام جامع حقوقی مطبوعات و رسانه ها و تبلیغات جهت طی مراحل قانونی

ح- اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه و صدا و سیما که شغل خود را از دست می دهند تحت پوشش بیمه بیکاری قرار می گیرند. دولت در چهارچوب لوایح بودجه سنواتی کمک های اعتباری را به این منظور در اختیار صندوق بیمه بیکاری قرار می دهد.

چ- کلیه دستگاه های اجرائی موضوع این قانون موظفند بیست درصد (20%) از اعتبارات فرهنگی خود به استثنای فصول اول و ششم اعتبارات هزینه ای را براساس موافقتنامه مبادله شده با سازمان در چهارچوب سیاست های مصوب ابلاغی شورای عالی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت صرف این امور نمایند.

ح- بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس موظف است با همکاری بنیاد شهید و امور ایثارگران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و شهرداری ها و سایر دستگاه های فرهنگی کشور تا پایان اجرای قانون برنامه نسبت به توسعه و تکمیل مراکز اسناد و مدارک دفاع مقدس و تدوین دایره المعارف دفاع مقدس و تدوین تاریخ دفاع مقدس مطابق بودجه سنواتی اقدام نماید.

خ- وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و آموزش و پرورش، دانشگاه آزاد اسلامی، بنیاد شهید و امور ایثارگران و ستادکل نیرو های مسلح به منظور تعمیق و ترویج ارزش های دفاع مقدس به نسل های بعدی، واحد های درسی مرتبط با ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در مقاطع مختلف دانشگاهی را ایجاد نموده و تعدادی از موضوعات پژوهشی، پایان نامه ها و طرح های (پروژه های) علمی و تحقیقاتی خود را به موضوع فرهنگ ایثار و شهادت اختصاص دهند.

ماده 95- به منظور توسعه فضا های مذهبی فرهنگی و بهره گیری بهینه از اماکن مذهبی و تثبیت جایگاه مسجد به عنوان اصلی ترین پایگاه عبادی، تربیتی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، اقدامات زیر انجام می شود:

الف- وزارت راه و شهرسازی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شهرداری ها موظفند در طراحی واجرای طرح های جامع تفصیلی شهری و هادی روستایی وشهرک ها وشهر های جدیدالاحداث، اراضی مناسب برای احداث مساجد وخانه عالم در جوار مساجد جهت استفاده امام جماعت همان مسجد پیش بینی کنند و پس از آماده سازی بدون دریافت هزینه و با حفظ مالکیت عمومی در اختیار متقاضیان احداث مساجد قرار دهند.

تبصره- مساجد، مصلی ها، اماکن صرفاً مذهبی اقلیت های دینی مصرح در قانون اساسی و حوزه های علمیه شامل مراکز آموزشی، پژوهشی و اداری از پرداخت هزینه های حق انشعاب آب، برق، گاز و فاضلاب و عوارض ساخت و ساز فقط برای فضای اصلی معاف می باشند.

ب- مالکان مجتمع های تجاری، اداری و خدماتی جدیدالاحداث موظفند نمازخانه مناسبی را در اماکن مذکور احداث نمایند. دستورالعمل این بند شامل تعداد واحد های این مجتمع ها و مکان احداث در چهارچوب نقشه های مصوب به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری می رسد.

پ- سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور و شهرداری ها موظفند نسبت به احداث یا اختصاص فضای کافی و مناسب برای مسجد یا نمازخانه در بوستان های ملی و بوستان های شهری اقدام کنند.

ت- کلیه دستگاه های اجرائی، مراکز آموزشی، بیمارستان ها و مراکز درمانی، مجموعه های ورزشی، مجتمع های رفاهی، تفریحی و مجتمع های تجاری اعم از دولتی یا غیردولتی، موظفند نسبت به احداث یا اختصاص و نگهداری فضای کافی و مناسب برای مسجد یا نمازخانه اقدام نمایند.

ث- وزارتخانه های راه و شهرسازی و نفت موظفند تمهیدات و اقدامات لازم را جهت احداث مسجد و نمازخانه در پایانه های مسافربری و جایگاه های عرضه سوخت بین شهری و همچنین نگهداری و مدیریت مساجد و نمازخانه های مذکور از طریق بخش غیردولتی به عمل آورند.

ج- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مکلف است به منظور ارتقای کارکرد فرهنگی و هنری مساجد، برقراری عدالت فرهنگی و ترویج فرهنگ اسلامی و جذب جوانان و نوجوانان به مساجد، با رعایت موازین اسلامی ترتیبی اتخاذ نماید تا کلیه مساجد شهری و روستا های بالای هزار نفر جمعیت از کانون های فرهنگی و هنری بر اساس بودجه سنواتی برخوردار گردند.

ماده 97- دولت مکلف است به منظور تعمیق ارزشها، باور ها و فرهنگ مبتنی بر هویت اسلامی و ترویج سیره و سنت اهل بیت (علیهم السلام) و استفاده بهینه از ظرفیت معنوی اماکن زیارتی در شهر های مقدس مشهد، قم و شیراز و برگزاری و تمهید امکانات لازم مراسم سالانه پیاده روی اربعین، نسبت به انجام امور ذیل تا پایان اجرای قانون برنامه اقدام نماید:

الف- شناسایی دقیق نیاز ها و مشکلات زائران، برنامه ریزی و تدوین سازوکار های لازم جهت ساماندهی امور زائران و تأمین زیرساخت های لازم از طریق حمایت از شهرداری ها و بخش های غیردولتی

ب- توسعه امکانات، فعالیت های فرهنگی و خدمات زیارتی در قطب های زیارتی و گردشگری مذهبی و فراهم نمودن زمینه زیارت و اجرای طرح های (پروژه های) زیربنایی مورد نیاز در قالب بودجه های سنواتی

ماده 98

الف- دستگاه های اجرائی مکلفند به منظور صیانت از میراث فرهنگی و حمایت از صنایع دستی و تشویق و توسعه گردشگری اقدامات زیر را انجام دهند:

1- هزینه های مربوط به پژوهش، حفاظت و مرمت آثار منقول و غیرمنقول ثبت شده در فهرست آثار ملی و فهرست های ذی ربط آثار در اختیار و در حیطه وظایف تخصصی همان دستگاه را در قالب بودجه سنواتی از محل اعتبارات خود تأمین کنند. این اعتبارات در چهارچوب ضوابط قانونی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هزینه می شود.

2- تأسیسات گردشگری از هر نظر تابع قوانین و مقررات بخش صنعت گردشگری به استثنای معافیت های مالیاتی است و از شمول قانون نظام صنفی مستثنی می باشد.

ب- سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری موظف است به منظور حفظ و صیانت از میراث فرهنگی اقدام لازم را با همکاری و هماهنگی سایر دستگاه های اجرائی ذی ربط به منظور شناسایی، مستندسازی، حفاظت و مرمت و معرفی میراث فرهنگی (اعم از ملموس و ناملموس) میراث طبیعی، ایجاد شهر های جهانی صنایع دستی و احیای هنر های سنتی در حال زوال در حوزه فرهنگ و تمدن ایرانی و ثبت در فهرست میراث جهانی را طبق بودجه سنواتی به عمل آورد.

ماده 99

- بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری موظف است نسبت به تهیه و اجرای طرح بهسازی و احیای حداقل سیصد روستای دارای بافت با ارزش تاریخی و فرهنگی و روستا های هدف گردشگری را از محل اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای، تا پایان اجرای قانون برنامه در بودجه سنواتی اقدام نماید تا در چهارچوبب مفاد این ماده حفظ، نگهداری و مورد بهره برداری قرار گیرد.

بخش 18 – سیاسی، دفاعی و امنیتی

ماده 106،

2- تقویت کمی و کیفی بسیج مستضعفان و حضور بیشتر نیرو های مردمی درصحنه های امنیت و دفاع از کشور، دفاع از آرمان ها و مبانی اندیشه انقلاب اسلامی و توسعه فرهنگ امربه معروف و نهی ازمنکر از طریق:

2-1- حمایت از زیرساخت ها برای توسعه نواحی شهرستانی و رده های مقاومت متناسب با توسعه و تغییرات تقسیمات کشوری

2-2-تعمیق ارزش های انقلاب اسلامی و توسعه فرهنگ و تفکر بسیجی با استفاده از هسته های تربیتی، غنی سازی اوقات فراغت، توسعه فرهنگ ارزش و استفاده از نخبگان بسیجی

2-3-مقابله با جنگ نرم در حوزه های مختلف با اولویت حضور فزاینده در فضای مجازی و رایانه ای با رویکرد بومی

2-4-جذب و به کارگیری بسیج ده ها میلیونی با رویکرد فرهنگی اجتماعی و علمی اقتصادی

با مطالعه قانون برنامه ششم توسعه و با بررسی بخش هایی که مربوط به هویت ملی در این برنامه است و در بالا به صورت مفصل به آن ها اشاره شده، می توان گفته در مقایسه با برنامه های قبلی توسعه خلا هایی درحوزه برنامه ریزی و سیاستگذاری فرهنگی در این برنامه وجود دارد که در یادداشت بعدی به بررسی آن خواهیم پرداخت.

منابع:

-قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

- مرکز مطالعات ملی (1396) گزارش تحولات هویتی جمهوری اسلامی ایران، تهران: انتشارات مرکز مطالعات ملی

لینک خبر :‌ فرهنگ سدید
تبریز - ایرنا - تبریز به عنوان خاستگاه چاپ ایران در 200 سال قبل، در دهه های اخیر در این صنعت پرشتاب و دائم التغییر وضعیت خوشایندی نداشته و همواره در حسرت دوره طلایی مطبعه های یک سده قبل بوده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : جماران

به گزارش ایرنا، یازدهم شهریور برای اهالی صنعت چاپ اهمیت بسیاری دارد، زیرا در این روز، صنعت چاپ ایران با بیش از 2 سده قدمت دارای هویت شد و روز ملی صنعت چاپ نام گرفت؛ این روز یادآور تلاش مستمر و زحمت مداوم جمع بزرگی از کارگران، صنعتگران و هنرمندان و در یک جمله وامدار تلاش بزرگمردان فرهنگ ایران زمین با طلایه داری تبریز و تبریزیان است.

در تبیین جایگاه صنعت چاپ در تبریز، اشاره به این نکته نیز خالی از لطف نیست؛ در حالی که در اوایل ورود صنعت چاپ به ایران، 2 چاپخانه، البته در آن زمان باسمه خانه نامیده می شود، در این شهر فعالیت می کردند، پایتخت قاجارها هنوز چاپخانه نداشت.

شکوفایی صنعت چاپ و چاپخانه در تبریز در دهه های بعد از آن به ویژه در دوران مشروطه که چراغ نشر جراید در دیگر شهرهای کشورمان خاموش شده بود، تداوم یافت و چاپخانه های متعددی در گوشه و کنار این شهر نمودار شدند که نه تنها به متقاضیان صنعت چاپ در تبریز، بلکه به تهران و دیگر شهرهای کشور نیز خدمات چاپی ارایه می کردند.

اما رونق چاپ در تبریز دیری نپایید و با کودتای سیاه 1299 شمسی و روی کار آمدن رضاخان که به تمرکزگرایی سفت و سخت و منحصر کردن صدور مجوز تمام فعالیت ها به تهران منجر شد، دوران افول تبریز در عرصه های مختلف تجاری و فرهنگی نیز آغاز شد و دستگاه های چاپ این شهر به تدریج به پایتخت منتقل شدند.

هر چند آذربایجان شرقی امروزه نیز با داشتن 370 چاپخانه در زمره استان های پیشروی کشور در این صنعت محسوب می شود، اما بدون شک تبریز دیگر شهر اولین ها ی چاپ ایران نیست و به ویژه از نظر کیفیت چاپ از جایگاه مطلوبش فاصله بسیار دارد.

خوشبختانه نمونه ای از نخستین دستگاه چاپ که حدود 200 سال پیش به تبریز وارد شد، در حال حاضر در موزه شهر تبریز واقع در عمارت شهرداری در معرض تماشای علاقه مندان است؛ این دستگاه حدود 10 سال پیش توسط رضا سرابی اقدم، مجموعه دار تلاشگر تبریزی خریداری شده است.

تبریز، خاستگاه صنعت چاپ

تحول عمده در فن چاپ و انتشار مواد چاپی ، اعم از کتاب ، روزنامه و مواد دیگر، از دوره ولایتعهدی عباس میرزا قاجار آغاز شد که مصادف با پیامدهای جنگ های ایران و روس است؛ چاپخانه ای که بنا بر مدارک فعلی ، وجود آن محرز است ، در سال 1233 قمری به دست آقا زین العابدین تبریزی و با حمایت عباس میرزا در تبریز تأسیس شده است.

فتح نامه ، اثر میرزا ابوالقاسم قائم مقامِ فراهانی ، تفصیلی از جنگ های ایران و روس ، ظاهراً نخستین کتاب فارسی است که در ذیحجه 1234 قمری در تبریز چاپ و منتشر شده است.

بررسی نخستین کتاب های چاپی نشان می دهد که دولت وقت از فناوری چاپ در جهت مقاصد خود استفاده می کرده است . کتاب ها عمدتا تاریخی ، دینی ، ادبی ، یا در جهت ترویج اصول بهداشتی ، ترویج جنبه هایی از حیات مدنی و فرهنگ زندگی اجتماعی جدید بوده است.؛ در سال 1240 قمری، حدود هفت سال پس از تأسیس چاپخانه در تبریز، میرزا زین العابدین به امر فتحعلی شاه به تهران احضار و به تاسیس چاپخانه و چاپ کتاب در پایتخت مامور شد.

هر چند نخستین دستگاه چاپ وارداتی به تبریز از نوع سربی و دارای مزیت های زیادی نسبت به چاپ سنگی بود، اما پس از آن چاپ سنگی جای ان را گرفت، زیرا در چاپ سربی، نان خوشنویسان و تذهیب کاران تخته می شد و نیز به کار آنها نبود، اما در چاپ سنگی مطالب باید توسط خطاطان و خوشنویسان نوشته، مذهب کاری و سپس منتشر می شد.

در دوره حکمرانی عباس میرزا نایب السلطنه در آذربایجان،جعفرخان تبریزی برای تعلیم دیدن چاپ سنگی به مسکو فرستاده شد و او در بازگشت ، یک دستگاه چاپ سنگی را در 12391240 قمری، چند سالی پس از ورود چاپ سربی ، با خود به تبریز آورد.

نخستین کتاب چاپ سنگی نیز ظاهرا قرآنی بود که در 1248 قمری به همت میرزا اسداللّه در تبریز چاپ شد و سه سال بعد، باز به همت او و در تبریز، زادالمعاد انتشار یافت ؛ چاپ سنگی جز در تبریز و تهران در بسیاری از شهرهای دیگر ایران رواج یافت ، تا آنکه در دوره ناصرالدین شاه قاجار، چاپ سربی پس از مدتی بیش از نیم قرن بار دیگر رایج شد. چاپ سنگی حتی بنا به ضرورت فنی بر خط فارسی تاثیر گذاشت و در شیوه تحریری آن تغییری ایجاد کرد.

تاسیس مدرسه دارالفنون بر وضع و سیر چاپ در ایران تاثیر گذار بود و نیاز به انتشار کتاب های درسی ، سبب شد که در این مدرسه ، کارگاهی مختص چاپ آثار استادان دارالفنون ، منابع درسی محصلان و نیز پاره ای کتاب های دیگر تاسیس شود.؛چاپخانه کوچک دارالفنون در 1268 قمری و با نام دارالطباعه خاصه علمیه مبارکه دارالفنون تهران و زیر نظر علیقلی میرزا اعتضادالسلطنه تشکیل شد و تا 1300 قمری دایر بود و شاید حدود 40 عنوان کتاب درسی در آن به چاپ رسیده باشد.

چاپخانه دولتی ، که تحت عناوین مختلف فعالیت می کرد و به چاپ کتاب و روزنامه می پرداخت ، در دوره ناصرالدین شاه تاسیس شد.

نهضت مشروطه در ایران عامل افزایش تعداد عناوین و شمارگان روزنامه ها، گرایش بیشتر مردم به خواندن مطالب سیاسی و اجتماعی و نیز تقویت و گسترش چاپ در ایران بود. چاپ ژلاتینی ، که بعدها جای خود را به روش چاپ استنسیلی داد، احتمالا از اواخر عصر ناصری ، و همزمان با آغاز تحرکات سیاسی تازه ، برای تکثیر اعلامیه های پنهانی ، نامه های سرگشاده و شب نامه های سیاسی مورد استفاده قرار گرفت و ظاهرا چاپخانه های مخفی کوچکی برای چاپ ژلاتینی تشکیل شده بود.

صنعت چاپ همواره در طول زمان و با پیشرفت های تکنولوژی دچار تحول عظیم و قابل توجهی شده است که امروزه چاپ دیجیتال با سریع ترین، با کیفیت ترین و پرتعدادترین چاپ در زمان، سرعت اطلاع رسانی و انتقال اخبار و دانش را به هزاران برابر از زمان اختراع اولین دستگاه چاپ رسانده است.

خاندان علمیه، پیشانی صنعت چاپ ایران

همان گونه که گفته شد نخستین دستگاه چاپ سربی توسط میرزا زین العابدین تبریزی در سال 1233 قمری تبریز دایر و 12 سال بعد در سال 1245 تعطیل شد؛ در آن زمان هنوز واژه چاپخانه متداول نشده بود و به این دلیل آن را باسمه خانه ، بصمه خانه ، مطبعه ، دارالطباعه و دارالطبع می نامیدند.

اصطلاحات باسمه و باسمه خانه، بترتیب به معنای چاپ و چاپخانه،از طریق آذربایجان و تبریز، از 1233 با تأسیس مطبعه سربی رواج یافت. باسمه خانه تبریز تا مرگ عباس میرزا (1249 قمری) دایر بود تا این که چاپ سنگی جای آن را گرفت.

دکتر فهیمه باب الحوائج در کتاب آشنایی با مبانی چاپ و نشر می نویسد: "عباس میرزا ولیعهد فتحعلیشاه چند تن از ایرانیان را به اروپا گسیل کرد تا صنعت چاپ را بیاموزند. سپس دستور داد که از روسیه ماشین چاپ وارد کنند. در سال 1816 میلادی هنرمند آذربایجانی میرزا زین العابدین تبریزی یکی از همین ماشین ها رابه کار گرفت".

حسین امید نیز در کتاب تاریخ فرهنگ آذربایجان می نویسد: در میان مطابع سنگی معروف تبریز می توان مطبعه سنگی علمیه (چاپ سنگی علمیه) را نام برد که به وسیله حاج زین العابدین که به نام حاجی حاج آقا علمیه مشهور بود (نوه حاج میرزا زین العابدین تبریزی) در سال 1290 هجری شمسی تأسیس یافته و این مطبعه در چاپ کتب مختلف خدمات مهمی انجام داده است .

حدود 90 سال پس از تأسیس چاپخانه در تبریز، نوه حاج زین العابدین اول، بنام زین العابدین مطبعه چی که پس از زیارت مکه به نام حاجی حاج آقا معروف و هنگام گرفتن شناسنامه نام علمیه را برخود انتخاب نمود، یک دستگاه ماشین چاپی از اروپا خریداری و از طریق کشور مصر وارد بندر استانبول کرد؛ او دستگاه چاپ جدیدر از این بندر توسط 40 گاومیش به تبریز منتقل کرد؛ حاجی حاج آقا علمیه همرا با دستگاه های چاپ سنگی خود هشت تن از متخصصین صنعت چاپ را نیز از کشور آلمان برای نصب و آموزش این دستگاه ها به تبریز آورد.

این آلمانی های متخصص صنعت چاپ در منزل مسکونی 220 متری حاجی حاج آقا که ماشین های چاپ نیز در قسمتی از آن دایر شده بودند، ساکن شدند.

دختر حاجی حاج آقا علمیه می گوید: زمان حمل گاومیش های حامل دستگاه های چاپ از کوچه های تنگ و باریک محله منجم تبریز، به اجبار دیوار تعداد زیادی از خانه های همسایه ها فرو ریخته و خراب شدند که حاجی حاج آقا هزینه بازسازی دیوارهای فرو ریخته را نیز متحمل شد.

گفتنی است که نوه های حاجی حاج آقا علمیه اغلب به کار آبا و اجدادی خویش روی آورده اند و در صنعت چاپ ایران مشغول به فعالیت هستند؛ امروزه چاپ محمدی علمیه ،دانش ، سیماذر، ولیعصر،سپهر، آذربایجان و چاپ میشو از جمله این چاپخانه ها می باشند.

گشایش موزه چاپ و نشر تبریز معطل مکان است

با توجه به پیشینه 200 ساله صنعت چاپ در تبریز، طبیعی است که علاقه مندانی در پی جمع آوری، صیانت و نمایش میراث این صنعت در تبریز باشند؛ خاندان کفیلی، پیشروی این اهتمام فرهنگی در شهرها اولین ها محسوب می شوند؛ اعضای این خانواده که از چند دهه قبل به امر تجارت و توزیع کاغذ اشتغال دارند، در سه دهه اخیر، وقت، انرژی و هزینه زیادی برای گردآوری و حفظ آثار قدیمی صنعت چاپ ایران خرج کرده اند.

براداران کفیلی به دنبال ایجاد موزه چاپ و نشر در تبریز هستند؛ خوشبختانه با همکاری ادارات کل آموزش و پرورش و میراث فرهنگی، صنایعی و دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، ساختمان قدیمی دبیرستان ماندگار تبریز در خیابان امام تبریز، برای موزه چاپ و نشر اختصاص یافته و بر اساس تفاهم نامه امضا شده، قرار است این محل پس از مرمت و آماده سازی برای آغاز به کار موزه در اختیار براداران کفیلی قرار داده شود.

رشید کفیلی، مجموعه دار صنعت چاپ و نشر، مهم ترین هدف خود از گردآوری ادوات چاپ و نشر را جلوگیری از نابودی هویت و شناسنامه این کهن شهر تاریخی ذکر کرد و اظهار داشت: صنعت چاپ شناسنامه تبریز است، زیرا صنعت چاپ و نشر ایران اولین بار از تبریز آغاز شد و هر کجا نام چاپ می آید پشتوانه آن تبریز است.

وی افزود: برای اینکه شناسنامه و هویت تبریز حفظ شود، باید همه ملزومات مربوط به چاپ و نشر نیز ارزش گذاری و نگهداری شوند؛ در طول 30سالی که برای جمع آوری دستگاه های چاپ اقدام شده، سعی کردیم از تخریب و نابودی ادوات چاپ جلوگیری کنیم؛ وقتی می شنوم جایی یک دستگاه چاپ را به قطعات اوراقی تبدیل کرده و از بین برده اند ناراحت می شوم، دوست ندارم این دستگاه ها از بین بروند، در نتیجه این دستگاه ها را خریداری کرده و نگهداری می کنیم.

در مجموعه تخصصی چاپ و نشر کفیلی، دستگاه هایی به چشم می خورند که کاربرد اداری داشته و در بانک ها، ادارات و مدارس به کار رفته است و اکنون در این مجموعه شخصی نگهداری می شوند.

ماشین حساب مکانیکی از جمله دستگاه های اداری است که بنا به گفته رشید کفیلی، در این نوع دستگاه هیچ نوع نمایشگری روی آن وجود ندارد و محاسبات چاپ شده و قابل مشاهده است.

دستگاه کارت زنی حضور و غیاب کارخانه پشمینه که نزدیک به یک صد سال قدمت دارد، یکی دیگر از ادوات صنعت چاپ است که می توان در اینجا مشاهده کرد و خرید آن، به گفته کفیلی، یک و نیم سال طول کشیده است؛ کارگران کارخانه پشمینه هنگام ورود و خروج کارتی را داخل دستگاه گذاشته و اهرم را می کشیدند که ساعت و تاریخ را چاپ می کرد.

کاغذهای پاپیروس که به سفارش برادران کفیلی از مصر و لبنان به ایران آورده شده و در این مجموعه قرار گرفته اند، نیز حال و هوای مجموعه را به هزاران سال پیش می برد.

اکثر دستگاه های موجود در صنعت چاپ ایران خارجی هستند و در شهرهای مختلف کشور مورد استفاده قرار گرفته اند.

ماشین نمونه گیری و تصحیح چاپ ساخت کشور آلمان، ماشین چاپ دستی ساخت ایران، دستگاه چاپ برجسته زنی (ترموگراف) ساخت کشور انگلیس، ماشین پرفراژ ساخت آلمان، نمونه اسکناس چاو امپراطوری چین، ماشین دوخت رومیزی، دستگاه گیره صحافی دستی ساخت آلمان کارکرد در صحافی از دیگر اشیایی هستند که در دل مجموعه براداران کفیلی جای گرفته اند.

پروانه مجموعه داری چاپ و نشر صادر شده است

رئیس امور موزه های اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی گفت: حوزه چاپ و صحافی از ارزشمندترین مواریثی است که نخستین گام های آن در آذربایجاننهاده شده و در سیر ظهور و ماندگاری آثار نگارشی فرهیختگان، ادیبان و شاعران آذربایجان، نقشی پایدار و موثر داشته است.

مهدی بزاز دستفروش با اشاره به اینکه تبریز از پیشگامان صنعت چاپ و صحافی در کشور است، اظهار کرد: با توجه به پیشینه تبریز و آذربایجان در این صنعت، نگهداری و حفظ آثاری مرتبط با این حوزه به صورت مجموعه ای تخصصی از سوی برخی علاقه مندان و مجموعه داران مختلف تاریخی، گردآوری صورت گرفته است.

وی یادآوری کرد: برای ارج گذاشتن به این امر و صدور مجوز فعالیت رسمی مجموعه داران این حوزه، پروانه مجموعه داری در این صنعت صادر شده است.

بزازدستفروش ادامه داد: مجموعه دستگاه های چاپ و صحافی معاصر، مجموعه ای است که توسط رشید کفیلی گردآوری شده و تاریخ زنده از صنعت چاپ و صحافی این مرز و بوم را در خود جای داده است.

افزود: بر اساس ماده 20 آیین نامه مدیریت، ساماندهی، نظارت و حمایت از مالکان و دارندگان اموال فرهنگی - تاریخی منقول مجاز، کلیه اشخاص حقیقی یا حقوقی که نسبت به گردآوری و نگهداری اموال فرهنگی تاریخی و هنری ایرانی یا خارجی اقدام می کنند باید از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری پروانه مخصوص دریافت کنند.

نماینده تبریز: مجلس آماده حمایت از صنعت چاپ است

عضو کمیسیون اجتماعی و نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به ظرفیت آذربایجان شرقی برای توسعه صنعت چاپ، اعلام کرد: مجلس شورای اسلامی آمادگی لازم را برای حمایت و بهبود فضای کسب و کار در این صنعت دارد.

محمداسماعیل سعیدی اظهار کرد: چنانچه مدیران استانی در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها شرکت کنند، بیشتر مشکلات رفع و مسائل دقیق تر و تخصصی تر پرداخت می شود.

وی با بیان اینکه تفویض اختیارات به استان ها بسیاری از مشکلات را برطرف می کند، افزود: بسیاری از مفسده هایی که در جامعه می بینیم، نتیجه تمرکز در تصمیم گیری ها و امضاهاست.

سعیدی ادامه داد: با عدم تمرکزگرایی بخش اعظم مشکلات و گرفتاری ها و حتی مسایل مربوط به رانت رفع می شود زیرا مسئولان استانی به حوزه خود احاطه دارند و می توانند به خوبی مدیریت کنند.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به اینکه تبریز در چاپ و نشر قدمت طولانی دارد، گفت: این قدمت تنها به دوره عباس میرزا برنمی گردد بلکه قدمت نشر در ایران به 6 تا هفت قرن پیش برمی گردد که مجموعه دانشگاهی ربع رشیدی در تبریز فعالیت داشت.

وی همچنین با تاکید بر اینکه بخش فرهنگ از مالیات معاف است، گفت: در ماده 39 قانون اساسی آمده است که به فعالیت های فرهنگی و بخش فرهنگ مالیات تعلق نمی گیرد اما معلوم نیست چرا برخی اصرار دارند تا مالیات از این بخش اخذ شود.

6132/518

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
کمیته تخصیص و توزیع کاغذ نشر که زیر نظر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و اتحادیه شرکت تعاونی ناشران ایران (آشنا) فعالیت می کند، 83 جلسه برای تخصیص کاغذ به ناشران در سال 1398 برگزار کرده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، هشتاد و سومین جلسه کمیته تخصیص و توزیع کاغذ نشر با حضور اعضا روز یکشنبه (10 شهریورماه) در محل اتحادیه شرکت های تعاونی ناشران ایران (آشنا) برگزار شد.

در این جلسه درخواست 185 ناشر برای کاغذ تحریر و 26 ناشر برای کاغذ بالک مورد بررسی قرار گرفت.

کمیته تخصیص و توزیع کاغذ نشر در سال 1398 تعداد 83 جلسه تشکیل داده و تقاضای ناشران برای تخصیص کاغذ را بررسی کرده است.

کمیته تخصیص و توزیع کاغذ نشر متشکل از نماینده ای از معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندگانی از اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران و اتحادیه شرکت های تعاونی ناشران کشور (آشنا) است.

در جلسات کمیته تخصیص کاغذ نشر تقاضاهای ناشران مرحله به مرحله و با توجه به میزان تقاضای ناشران، تیراژ کتاب، میزان مصرف کاغذ ناشران در سال های گذشته و میزان تخصیص کاغذ به ناشر در سال 1397 و سال جاری مورد بررسی قرار می گیرد و به تقاضاهای ناشران پاسخ داده می شود.

گفتنی است گزارش تمام مصوبات کمیته تخصیص و توزیع کاغذ نشر روی سایت paperds.ir بارگذاری شده است.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
محمدرضا شمس می گوید: معرفی نامزد برای جایزه های جهانی زمانی خوب است که آمادگی کامل داشته باشیم. ما امکانات، آمادگی و تجربه لازم را نداریم و از طرفی رقیبان ما رقیبان قدری هستند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

این نویسنده ادبیات کودک و نوجوان درباره انتخاب شدنش به عنوان نامزد جایزه آسترید لیندگرن از سوی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و توفیق نداشتن ایران در چند سال اخیر در جایزه های جهانی به ایسنا گفت: از این که از طرف انجمن به عنوان نامزد این جایزه انتخاب شده ام خیلی خوشحال هستم و از آن ها تشکر می کنم. انتخاب یک شخص برای جایزه کاری است که باید انجام شود و در همه جای دنیا این اتفاق می افتد. در ایران هم افرادی برای نامزدی این جایزه ها معرفی می شوند و این پروسه طبیعی است، اما زمانی موفق می شوید که با آمادگی کامل در یک رقابت شرکت کنید.

او افزود: حدود 130 کشور در این جایزه شرکت می کنند که اکثرشان رقیبان قدری هستند و سال ها در این زمینه کار کرده و زحمت کشیده اند و ناشران معتبری هم از آن ها پشتیبانی می کنند. اما زمانی که نهادی مانند انجمن نویسندگان کودک و نوجوان یک نامزد معرفی می کند، رقابت در مقابل آن ها سخت می شود. رقابت در این جایزه ها رقابت نابرابری است زیرا یک طرف به لحاظ امکانات و ابزار معرفی بسیار قوی است و طرف دیگر این امکانات را ندارد.

شمس خاطرنشان کرد: انجمن نویسندگان کودک و نوجوان ما نهادی است که به تازگی معرفی نامزد برای جایزه آسترید لیندگرن را به عهده گرفته است و هنوز در این زمینه تجربه کافی ندارد، اما نهایت تلاش خود را بهتر شدن می کند. البته همین که توانسته این امتیاز را بگیرد و یک سری نویسنده معرفی کند، یک قدم رو به جلو است و باید از آن ها ممنون بود. به نظرم معرفی نامزد برای جایزه های بین المللی امکاناتی می خواهد که ما هنوز این امکانات را نداریم؛ مثلا برای تهیه رزومه باید تیمی در اختیار من می بود اما انجمن یک نهاد غیردولتی است و پولی ندارد که بخواهد چنین کاری انجام دهد. با این حال انجمن با همکاری وزارت ارشاد رزومه ای را برای من درست کرده اند که جای تشکر دارد.

او سپس با تأکید بر این که معرفی نامزد برای جایزه های بین المللی تجربه و امکانات می خواهد، بیان کرد: سال به سال تجربه ما بیشتر می شود و امکان برنده شدن هم بیشتر خواهد شد، زیرا با شرکت چندباره می فهمید که جایزه آسترید لیندگرن و یا هانس کریستین اندرسن از شما چه می خواهد و چون چند باری شرکت کرده اید، تجربه به دست می آورید، اما فعلا ما این تجربه لازم را نداریم، برای همین هم نمی دانیم چطور جلو برویم، چه چیزهایی برای آن ها خوب است و چه چیزهایی مدنظرشان است و سلیقه شان چیست.

نویسنده مجموعه قصه های بترس برای بچه های نترس در ادامه با تشکر از تمام کسانی که برای تشکیل پرونده و تهیه روزمه به او کمک کرده اند، گفت: من این ها را به عنوان نقد به یک نهاد نمی گویم بلکه از این نظر می گویم که ما هنور تجربه و امکانات کافی و لازم را نداریم؛ مثلا مدارکی که ما باید برای جایزه بفرستیم 10 مگ است، اما من کلی مصاحبه، نقد، کتاب و عکس دارم که بیش از 500 مگ می شود. این چیزهایی است که باید راه کارهایش را پیدا کنیم و کار سختی است. هرچند امیدوارم به مرور زمان بهتر بتوانیم کار کنیم و مطمئن باشید زمانی می رسد که از ایران هم کسی به عنوان برگزیده در این جایزه ها اعلام می شود.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
مدیر مسئول انتشارات آریترین گفت: اکثر ناشران خصوصی هیچ پشتیبانی از وزارت ارشاد برای انتشار آثارشان دریافت نکردند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : شفاف

جلال صابری نژاد مدیر مسئول انتشارات آریترین، در گفت وگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، با اشاره به اینکه شرایط نشر ایران تحت الشعاع دو مسئله ناشران خصوصی و نیمه خصوصی است، گفت: سال گذشته ناشرانی که کمتر از 25 اثر منتشر کرده بودند، از حمایت وزارت ارشاد در زمینه اعطای کاغذ بهره مند نشدند. وزارت ارشاد در این زمینه تنها از ناشرانی حمایت کرد که آثار خوبی منتشر کرده بودند و تعداد آثار منتشر شده آنها به بیش از 100 اثر می رسید.

او افزود: اکثر ناشران خصوصی هیچ پشتیبانی از وزارت ارشاد برای انتشار آثارشان دریافت نکردند. وزارت ارشاد ناشران را رتبه بندی کرده و در این رتبه بندی از ناشرانی حمایت شد که کتابی با موضوعی خاص تولید کردند. حمایت های وزارت ارشاد از ناشران بیشتر تبعیض میان ناشران ایجاد کرد. در این حمایت ها عده ای بهره مند شدند و عده ای دیگر در این بازار حذف شدند و هیچ سودی به دست نیاوردند.

مدیر مسئول نشر آریترین به یکسان نبودن بازار نشر ایران به عنوان دلیل حذف عده ای از ناشران در بازار نشر و تمرکز بیش از 75 درصد نشر ایران در تهران اشاره و بیان کرد: تنها 25 درصد ناشران ما در شهرستان فعالیت می کنند. امکاناتی که ناشران تهرانی در اختیار دارند از جمله انبارداری، خرید کتاب ناشران توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و توزیع کتاب، در شهرستان ها دیده نمی شود. هنوز تبعیض در نشر کشور وجود دارد و اگر وزارت ارشاد به طور یکسان از ناشران حمایت کند، توزیع کاغذ و خدمات دیگر به طور یکسان به ناشران ارائه می شود و وضعیت بازار نشر ایران تغییر خواهد کرد.

صابری نژاد ادامه داد: بازار نشر ایران قطع به یقین تحت تاثیر نوسان های اجتماعی ایران است. تا زمانی که جامعه به ثبات نرسد و مردم جامعه به سمت مطالعه نروند، بازار نشر نمی تواند رشد کند. بازار نشر با مشکلاتی مواجه است که به بررسی نیاز دارد و باید یک کارگروه برای برطرف شدن این مشکلات به طور مشترک کار کند.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
گروه استان ها اهل دوخت ودوز کفش است اما کتاب هم می نویسد و معتقد است ارشاد فقط برای چاپ کتابش مجوز داده و کمک خاص دیگری نکرده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد ، هر زمان کتابی را برای مطالعه انتخاب می کنیم یکی از نکاتی که به آن توجه داریم، نویسنده کتاب است و معمولاً از عناوین دکتر، دانشمند و یا کارشناس برای نویسنده استفاده می شود.

اما برخی مواقع با کتاب هایی روبه رو می شویم که هم موضوع خاصی دارند و هم نویسنده آن خاص است؛ حالا این خاص بودن می تواند دلایل زیادی داشته باشد اما خواندن کتابی که نویسنده آن مدرک سیکل دارد و یک کفاش است جذابیت های متفاوتی خواهد داشت.

"علی نسایی" کفاش گنابادی است که تاکنون توانسته سه کتاب با عنوان های به کجا می رویم ، روزمرگی های ملال آور زندگی و اسلام از نظر اندیشمندان جهان را به چاپ برساند.

وارد کوچه غفاری6 که شوید پارچه کوچک و کهنه ای را مشاهده می کنید که روی آن نوشته شده "کفاشی علی" اما در این مغازه کوچک، فردی مشغول به کار است که اندیشه های زیادی در سر دارد و کنار در آوردن نان حلال به مطالعه در جامعه امروزی که سرانه آن کاهش پیدا کرده اهمیت چندانی می دهد.

این نویسنده گنابادی اهل روستای پچک بخش کاخک از توابع شهرستان گناباد و دارای 52 سال سن، متأهل، دارای دو فرزند و شغل اصلی او هم کفاشی است.

این کفاش و نویسنده گنابادی تأکید دارد که او را ابتدا یک کفاش و بعد یک نویسنده بدانیم زیرا روزی اش از راه کفاشی است نه نویسندگی، علی آقا در حالی که مشغول دوخت کفش است به ما می گوید: کتابخوانی دیگر نمانده که نویسنده ای دلش به قلم برود و یا حمایتی از سوی کسی صورت نمی گیرد.

وی ادامه می دهد: در جایی خواندم که هزینه مصرف یک ماه لوازم آرایشی در ایران برابر است با هزینه خرید یک سال کتاب در ایران که این نشان از عمق فاجعه می دهد.

نسایی در حالی که از مسائل تاریخی و فرهنگی ایران برای ما نقل می کند گفت: به کتاب های تاریخی علاقه زیادی دارم و در گذشته به طور متوسط در روز 4 ساعت مطالعه می کردم اما در چند ماه اخیر به دلیل این که در مغازه کارم زیاد شده نمی توانم مطالعه زیاد کنم.

از او در مورد کتاب به کجا می رویم پرسیدم که آهی کشید و گفت: این کتاب حاصل تجربیات من در زندگی و کسب وکار است و در این مجموعه 256صفحه ای سعی کرده ام به برخی رفتارهای اشتباه در جامعه بپردازم و مطمئن هستم اگر فردی این کتاب را درست مطالعه کند در رفتار او تغییراتی ایجاد خواهد شد.

نسایی درباره حمایت از نویسنده ها دل پری دارد و از خاطراتش برای چاپ کتابش گفت که برای پیدا کردن کسی که در چاپ کتابش حمایت کند به تهران رفته و یک ماه را به سختی گذرانده و در ادارات و سازمان ها به دنبال یک حامی می گشته است.

وی ادامه داد: کتاب اولم فروش خوبی داشت و خودم هم دوره راه می افتادم و آن را تبلیغ می کردم و می فروختم اما در دو کتاب دیگر استقبال آن چنانی نشد تا جایی که از کتاب سوم فقط 20 نسخه چاپ کردم.

وی با همان چهره صمیمی که داشت از علاقه به نوشتن می گفت ولی معلوم بود حمایت هایی که از او نشده کار را به جایی رسانده تا قلم بر زمین بگذارد و وارد نوشتن کتاب دیگری نشود.

این نویسندهِ کفاش با انتقاد از افزایش دانشگاه ها بیان کرد: دانشگاه های ما از لحاظ کمیت افزایش یافته اما از لحاظ کیفیت، افت داشته تا جایی که دانشجویان فقط یک جزوه را مطالعه می کنند و امتحان می دهند و دیگر مطالعه بیشتری ندارند و دانشگاه نتوانسته دانشجویی تربیت کند که اهل مطالعه در دیگر رشته ها هم باشد.

نسائی با ابراز اینکه "متأسفانه مردم ما با کتاب بیگانه هستند و این یک درد بزرگ است"، خاطرنشان کرد: فقط اداره ارشاد برای مجوز کتاب هایم کمک کرد اما هزینه های چاپ را با تسهیلات بانکی دادم و حمایت دیگری از من نشد.

انتهای پیام/ش+

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
در نمایشگاه کتاب فرانکفورت امسال اگر ناشران موفق به فروش حداقل 3 امتیاز انتشار کتاب به ناشران خارجی شوند، مبلغ پرداختی برای اجاره غرفه به آن ها عودت خواهدشد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خبرگزاری برنا چاپ و زندگی

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) ، موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران برای ناشرانی که در هفتادویکمین دوره نمایشگاه بین المللی فراکفورت شرکت می کنند، امکان تازه ای در نظر گرفته است تا بتوانند به ازای فعالیت نتیجه بخش در حوزه فروش رایت، از آن بهره ببرند.

این موسسه امسال طرحی را اجرایی می کند که مطابق با آن اجاره بهای غرفه به ناشرانی که بتوانند سه حق رایت به ناشران دیگر کشورها بفروشند، عودت داده می شود. بدین ترتیب ناشرانی که در هفتادو یکمین نمایشگاه کتاب فرانکفورت، در قالب غرفه ملی ایران شرکت خواهند داشت، می توانند با افزایش فعالیت های خود از این امکان بهره مند شوند.

ارائه کارت ورود به نمایشگاه و حمل و نقل رایگان در سطح شهر در طول مدت برگزاری نمایشگاه فرانکفورت نیز از دیگر امکاناتی است که این موسسه همچون دوره های پیشین برای ناشران شرکت کننده در نظر گرفته است. همچنین موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران با هدف حمایت از ناشران، 15 کیلوگرم از کتاب های آن ها را بدون بهای بار و به شکل رایگان به نمایشگاه کتاب فرانکفورت منتقل خواهدکرد.

این موسسه به ناشران شرکت کننده اعلام کرده است برای مذاکرات با ناشران دیگر کشورها فضایی به آن ها اختصاص داده می شود و در صورت درخواست ناشر برای برگزاری نشست، فضای لازم تامین خواهدشد.

در طول مدت برگزاری نمایشگاه فرانکفورت، نماینده طرح گرنت در غرفه ایران حضور خواهدداشت تا ناشران بتوانند از امتیاز گرنت نیز استفاده کنند.

هفتادویکمین دوره نمایشگاه بین المللی فراکفورت از 24 تا 28 مهرماه سال98 (16 تا 20 اکتبر 2019) در شهر فرانکفورت برگزار خواهدشد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
ایرج پاکرو گفت: شرکت برخی از مدیران نشر به نمایندگی تعدادی از ناشران در نمایشگاه های بین المللی هزینه ها را پایین می آورد و باعث می شود موقعیت را از دست ندهیم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

ایرج پاکرو، مدیرمسئول انتشارات ساپرا، یکی از نشرهایی که پارسال در نمایشگاه کتاب فرانکفورت شرکت کرده بود، درباره دلیل شرکت نکردنِ این انتشارات در نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت سال 2019 به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) ، گفت: کتاب های مان به زمان برگزاری نمایشگاه کتاب فرانکفورت نرسید؛ بنابراین امسال در نمایشگاه فرانکفورت غرفه یا میزی نخواهیم داشت اما به صورت بازدیدکننده در این نمایشگاه شرکت می کنم.

مدیر انشارات ساپرا در ادامه به اهمیت برگزاری نشست های مشترک با وزارت فرهنگ و ارشاد اشاره کرد و گفت: روشی که برای شرکت موثر در نمایشگاه های بین المللی به ذهنم رسید، شرکت برخی از مدیران نشر، به نمایندگی تعدادی از ناشران در نمایشگاه های بین المللی است. در چنین شرایطی هزینه ها پایین می آید و موقعیت را از دست نمی دهیم.

وی توضیح داد: می توانیم غرفه مشترک با بخش های مجزا و همچنین کتاب های مشترک از ناشران ایران داشته باشیم و در نمایشگاه های بین المللی ارائه دهیم.

برخی از ناشران شرایط و محدودیت هایی که این روزها ایران درگیر آن است را دلیل شرکت نکردن در نمایشگاه های بین المللی اعلام می کنند اما پاکرو شرایط حساس کشور را دائمی خوانده و بیان کرد: نوسانات ارزی بهانه ای است که هرچیزی را به گردن آن بیاندازیم. 40سال است که با این شرایط زندگی می کنیم. چه زمانی شرایط کشور ثابت بوده؟ به دلیل تحریم، جنگ و... حتی برای دو سال پیاپی هم شرایط یکسان نداشته ایم.

مدیرمسئول انتشارات ساپرا با الزامی خواندن ارتباط بین المللی، ادامه داد: ارتباط بین المللی باید تداوم داشته باشد، حتی اگر با تعداد کتاب کمتری در نمایشگاه های بین المللی شرکت کنیم بهتر از این است که اصلا در نمایشگاه شرکت نکنیم. به نظرم همه ما باید بتوانیم خود را با شرایط هماهنگ کنیم.

مدیر انتشارات ساپرا در شرایطی از لزوم برنامه ریزی برای شرکت در نمایشگاه های بین المللی می گوید که برخی از نشرهای بزرگ به دلیل هزینه های بالا فعالیت های بین المللی خود را محدود کرده اند. پاکرو دراین باره گفت: هرکسی ممکن است دلایل خود را داشته باشد اما ممکن است فایده ما حداقلی باشد و مثلا نصف سال های گذشته سود داشته باشیم. به هرحال مجموعه این ها است که تجارت را تشکیل می دهد.

به گفته پاکرو بخشی از فعالیت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به اداره کتاب یا فضای فرهنگی مربوط می شود که می تواند به روند فعالیت ناشرها هم کمک کند. او ادامه داد: هرقدر حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد موثرتر باشد ناشر می تواند برنامه های بهتری انجام دهد اما در شرایط تحریم، حتما آن ها هم با مشکلات مالی مواجه شده اند؛ اگرچه وظیفه ذاتی این وزارتخانه حمایت است.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
مدیرعامل خانه کتاب با اشاره به جلسه با برخی جامعه شناسان برای تحلیل رفتار مردم در طرح های فروش فصلی گفت: پرفروش های طرح نشان می دهد که ما باید ذائقه مردم را ارتقا دهیم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : راهنمای سفرمن

نیکنام حسینی پور، مدیرعامل خانه کتاب، در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، با اشاره به انتشار فهرست کتاب های تألیفی پرفروش تابستانه کتاب 98 و تکراری بودن اسامی در هر دوره گفت: سیاستی که ما در خانه کتاب برای تغییر ذائقه مردم در پیش گرفتیم، معرفی کتاب های خوب است. در این زمینه لازم است که نهادهای دیگر کتابفروشی ها و ناشران نیز تلاش هایی داشته باشند، برای نمونه برگزارس مراسم هایی چون رونمایی کتاب، جشن امضا و... می تواند در این زمینه مؤثر باشد.

وی ادامه داد: تغییر ذائقه مخاطب نیازمند کار کارشناسی و تحلیل محتواست، که ما در خانه کتاب به دنبال آن هستیم. به همین منظور، هفته گذشته جلسه ای با برخی جامعه شناسان داشتیم تا تحیلی رفتاری از مخاطبان طرح های فصلی در اختیار ما قرار دهند. از سوی دیگر برخی انجمن های ادبی نیز طرح هایی را در اختیار ما قرار دادند که در حال بررسی است.

حسینی پور در عین حال تأکید کرد: یک بُعد این تغییر ذائقه خانه کتاب است و بعد دیگر نهادهای فرهنگی وناشران هستند که باید در اطلاع رسانی و معرفی کتاب های خوب به مردم کوشا باشند. ما در این زمینه آمادگی این را داریم که در طرح های فصلی سیاست های حمایتی بیشتری در جهت مطلوب شدن سلیقه مخاطب داشته باشیم، برای نمونه اگر کتابفروشی اقدام به معرفی و فروش کتاب های ارزشی کند، یارانه بیشتری در اختیار قرار گیرد.

مدیرعامل خانه کتاب گفت: سالانه 100 هزار عنوان کتاب در ایران تولید می شود که شمار کتاب های خوب در این میان بسیار است، اما این کتاب ها خوب معرفی نمی شود و جامعه با آن آشنایی ندارد. بخشی از این موضوع به مسئولیت ناشر و بخشی به حوزه های اطلاع رسانی ما باز می گردد ، ما در طرح های بعدی باید ذائقه مخاطب را تعییر دهیم تا بتوانیم شاهد فهرست متفاوت تری از پرفروش ها باشیم.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
جلسه دوم ستاد راهبری نقشه مهندسی فرهنگی کشور برگزار و مقرر شد یکی از معاونان دستگاه ها به عنوان مسؤول پیگیری سند مهندسی فرهنگی تعیین شود.

به گزارش گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، جلسه دوم ستاد راهبری نقشه مهندسی فرهنگی کشور به ریاست اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور عصر امروز در دفتر معاون اول برگزار شد.

سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن تسلیت ایام شهادت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در خصوص مصوبات این جلسه اظهار داشت: در آغاز جلسه گزارشی از پیمایش های صورت گرفته پیرامون وضعیت فرهنگی کشور بر اساس حوزه های سیزده گانه راهبردهای کلان سند مهندسی فرهنگی ارائه شد.

تأکید بر ضرورت تدوین شاخص های ملی در حوزه فرهنگ
عاملی با اشاره به موارد مطرح شده در جلسه در خصوص داشتن شاخص های قطعی در حوزه فرهنگ در کشور گفت: در کشور شاخص های فرهنگی که مورد اجماع تمام مسئولان فرهنگی باشد و مبتنی بر یک سند ملی نداریم و با توجه به پراکندگی شاخص های موجود؛ ضرورت دارد که برای تدوین شاخص های ملی در حوزه فرهنگ اقدام لازم صورت پذیرد.
وی افزود: نیازمند شاخص های فرهنگی متقن و توافق شده ملی مبتنی بر سند مهندسی فرهنگی هستیم تا مبنای نظرسنجی های پیوسته قرار گیرد.
تأکید بر توجه به نیازهای فرهنگی مردم
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن تأکید بر توجه به نیازهای فرهنگی مردم به عنوان ذی نفعان اصلی تصریح کرد: اجتماعی شدن مصوبات به اجرای آن کمک شایانی را خواهد کرد.
تشکیل کمیته تلفیق در حوزه فرهنگ
عاملی در ادامه با بیان اینکه دستور بعدی جلسه ستاد راهبری اجرای نقشه مهندسی فرهنگی کشور تشکیل یک کمیته تلفیق در حوزه فرهنگ و مبتنی بر سند مهندسی فرهنگی بود، گفت: در این زمینه مصوب شد که کمیته ای به ریاست دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضویت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، معاون فرهنگی، اجتماعی سازمان برنامه وبودجه، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و نهاد ذی نفع که وظایف ذیل را بر عهده خواهد داشت تشکیل شود.
تدوین برنامه های توسعه پنج ساله کشور در کمیته تلفیق
وی اضافه کرد: این کمیته تلفیق مسئولیت تدوین برنامه های توسعه پنج ساله کشور در حوزه فرهنگ را خواهد داشت.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: تشکیل این کمیته ملی منجر به ایجاد نگاه یکپارچه به حوزه فرهنگ خواهد شد و مشخص کردن اولویت های فرهنگی مبتنی بر پیمایش های اجتماعی بر عهده این کمیته ملی است.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با اشاره به اهمیت تقسیم کار ملی در حوزه فرهنگ گفت: این کمیته تلفیق وظیفه این تقسیم کار ملی را نیز بر عهده خواهد داشت.
تعیین یکی از معاونان دستگاه ها به عنوان مسؤول پیگیری سند مهندسی فرهنگی
عاملی همچنین از تعیین یکی از معاونین دستگاه های فرهنگی کشور که عضو ستاد راهبری اجرای مهندسی فرهنگی هستند به عنوان مسئول پیگیری و اجرای سند مهندسی فرهنگی در آن سازمان خبر داد.
وی افزود: معاون ذی ربط از ناحیه رئیس دستگاه فرهنگی عضو ستاد مهندسی فرهنگی به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی خواهد شد.
تأکید بر توجه ویژه به گروه نسل جوان متولد دهه 80 به بعد
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با بیان اینکه یکی از موارد تأکید در جلسه، توجه به گروه نسل جوان متولد دهه 80 به بعد بود گفت: امروز نسلی وارد دانشگاه های کشور شدند که متولدین سال 1380 هستند و با هجده ساله هایی مواجه هستیم که ظرفیت های فرهنگی و خواسته های متنوع و متفاوتی دارند و از سبک زندگی اجتماعی خاصی برخوردار هستند که مصوب شد خصوصیات فرهنگی این نسل که اهمیت محوری دارد مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
وی تصریح کرد: بر این اساس، در پیمایش های فرهنگی نیز توجه به نسل های مختلف و گروه نسلی جوان جدید از اهمیت ویژه تری برخوردار خواهد شد.
صداوسیما رسانه مرجع و مورد اعتماد در کشور
عاملی همچنین با بیان اینکه در گزارش وضعیت فرهنگی کشور که در جلسه ارائه شد حوزه های مختلف فرهنگ مورد توجه قرار گرفت، گفت: یکی از آمارهای قابل توجه در این آمارها این بود که همچنان رسانه مرجع و مورد اعتماد در کشور صداوسیما است.
وی تصریح کرد: در بخش خبر میزان اعتماد مردم به شبکه های اجتماعی به دلیل اخبار ساختگی که در آن شکل می گیرد حدود 11 درصد است و اعتماد از رسانه های بیرون کشور نیز از سطح پایینی برخوردار است و صداوسیما به اعتبار اخبار و برنامه های دیگر توانسته است اعتماد حدود 80 درصد مخاطبان را کسب کند و البته بعضی برنامه های صداوسیما توانسته است مشارکت 90 درصدی را رقم بزند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با بیان اینکه نگرانی اصلی مردم در پیمایش های ارائه شده حوزه اقتصاد است و شیب مسئله بودن موضوع اقتصاد برای مردم رو به افزایش است گفت: در حوزه فرهنگی نیاز به توجه به اقتصاد فرهنگی و فرهنگ اقتصاد داریم که امیدواریم مطالعات اجتماعی مبنای تصمیم های فرهنگی و اجتماعی ما باشد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
خبرگزاری میزان- مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: صنعت چاپ صنعتی مهم و با اهمیت است و نمی توان نقش آن را در تولید فرهنگ انکار کرد اما حقیقت امر این است، هنگامی که وجه صنعتی در این حوزه مطرح می شود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیچ گونه مسئولیتی را نمی تواند قبول کند.

تاریخ انتشار: 12:15 - 11 شهریور 1398

- کد خبر: 545634
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

مهرزاد دانش مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت وگو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان در خصوص تفکیک وظایف بخش صنعت و فرهنگ در صنعت چاپ گفت: لایحه انتقال صنعت چاپ به وزارت صمت، زمستان سال گذشته و از طریق هیئت دولت به مجلس تقدیم شد. این لایحه در بهار امسال و در کمیسیون فرهنگی تصویب شد و برای تصویب نهایی در نوبت صحن علنی مجلس قرارگرفته، امیدواریم که از اوایل زمستان امسال تکلیف متولی صنعت چاپ مشخص شود.

دانش با اشاره به مشکلات پیش روی صنعت چاپ اظهار کرد: من معتقدم تصویب این لایحه در مجلس به معنی حل همه مشکلات صنعت چاپ نخواهد بود زیرا موضوعاتی مانند مشکلات مالیات و مواد اولیه که فارغ از بحث وزارت صنعت باید به آن نگاه شود مطرح است.

وی با اشاره به رویکردی هایی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حل مشکلات حوزه صنعت چاپ می تواند انجام دهد ابراز کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جز مبحث نظارت بر حوزه فرهنگی در بخش صنعتی چاپ تنها می تواند با انجام مکاتبات و ارائه درخواست جلسات برای بحث و بررسی مشکلات صنعت چاپ به سایر وزارتخانه ها، ارگان ها و ادارات اقدام به فعالیت کند اما در موارد دیگر نمی تواند اظهار نظری داشته باشد.

دانش با اشاره به وجه تشابه حوزه سینما و تئاتر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صنعت چاپ اظهار کرد: حوزه سینما و تئاتر تنها در بخش فرهنگی زیر نظر وزارت ارشاد هستند ولی برای واردات مواد اولیه و یا تجهیزات بروز همچون دوربین ها و دستگاه های موردنیاز، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیچ گونه مسئولیتی در قبالشان ندارد.

وی در بخش دیگری با مثال زدن حوزه مد و لباس اظهار کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تنها در حوزه فرهنگی مسئولیت نظارت بر عملکرد حوزه مد و لباس را مورد نظارت و ارزیابی قرار می دهد اما در حوزه نظارت بر کارگاه های تولیدی و دوخت لباس و یا شرکت های صنعتی نساجی هیچ گونه مسئولیتی ندارد.

دانش تأکید کرد: صنعت چاپ صنعتی مهم و با اهمیت است و نمی توان نقش آن را در تولید فرهنگ انکار کرد اما حقیقت امر این است، هنگامی که وجه صنعتی در این حوزه مطرح می شود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیچ گونه مسئولیتی را نمی تواند قبول کند.

وی در خصوص برخی نظرات و مطالبات مبنی بر تولی گری یک دستگاه برای حوزه صنعت چاپ خاطرنشان کرد: ما بر طبق ضوابط و برنامه های تعیین شده قانونی عمل می کنیم ما مکلف به رفع موانع و مشکلات در وجه صنعتی چاپ نیستیم.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ میزان
تهران- ایرنا- صنعت چاپ نمونه ای از بزرگترین و مفیدترین اختراعات بشری و وسیله انتقال اندیشه ها و عواطف بسیاری از علما و دانشمندان و فلاسفه و اهل هنر برای مردم در طول تاریخ بوده و هست از این رو به بهانه 11 شهریور روز ملی چاپ در ایران مروری بر دیروز، امروز و فردای این صنعت خواهیم داشت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

نقش صنعت چاپ در روند زندگی آدمی و نیازمندهای فرهنگی او به مانند نقش بهداشت و هواست که حیات انسانی بشر را وسعت و عمق بخشدیده و در بهبود کیفیت زندگی و جهش های علمی و آگاهی او اثری قطعی و بی گفتگو داشته است.

تاثیر سازنده چاپ و آنچه از رهگذر آن عاید اجتماعات و تمدن انسان شده در هر یک از پدیده ها و مظاهر زندگی او آشکار و مشخص است. در ایجاد امنیت محیط، تسلط بر طبیعیت و عوارض آن، تسریع برآود حوائج و نیازهای رفاهی و حیاتی، و تسهیل کامیابی های فرهنگی و علمی و به کل در تمام مراحل تکامل و گسترش کیفیت زندگی و پیمودن مدارج متعالی مادی و معنوی او اثری معجزه آسا گذاشته است.

این صنعت با انسان بسیارعجین شده و بعد از هوا و خوراک و مسکن برای بقای حقیقی و تسریع در رشد فرهنگی او حائز اهمیت است به طوری که نمی توان آن را از زندگی وی تفکیک کرد. هر کجا که برود و هر چه در پیرامون او و همراه او قرار گیرد در ارتباط با این صنعت است.

و اما برخی چاپ در ایران را به دوران مغول مربوط می دانند. با این حال، صنعت چاپ به شکل جدید به دوره قاجار باز می گردد.عده ای آغاز چاپ در ایران را عصر ایلخانیان می دانند؛ برخی احتمال داده اند که یهودیان فارسی زبان پیش از سایر گروه های فارسی زبان به اهمیت چاپ کتاب پی برده اند.

تاریخ چاپ در ایران به پنج قرن پیش از میلاد یعنی به زمان پادشاهان هخامنشیان و مهرهای سلطنتی می رسد که برای تأیید احکام و فرمان های حکومتی از آنها استفاده می کردند.

ورود واژهٔ چاپ به زبان فارسی را به اواخر قرن هفتم هجری و زمان سلطنت گیخاتوخان، پسر اباقاخان مغول (690–694ق) نسبت می دهند و آن مربوط به پول های کاغذی ای بوده که به آن چاو یا کا او می گفتند.

نخستین دستگاه چاپ در ایران به شمار می آید. این دستگاه بسیار ساده بود و بر اساس پِرِس و حکاکی روی چرم استوار بود. عده ای نیز معتقدند واژهٔ چاپ همان چهاب یا چهابه است در زبان هندی به مفهوم مهری که با آن بر روی پارچه نقش می زدند. به ظن برخی، لغات چاپ و چاپ خانه از همین دوره وارد زبان فارسی شده و اصل آن از چاو و چاوخانه گرفته شده است. البته دهخدا لغت چاپ را از ریشه چهاپ یا چهاپه سانسکریت می داند.

نخستین چاپخانه در ایران

نخستین چاپخانه در ایران به دوران صفویان بازمی گردد که کشیشان ارامنه در جلفای اصفهان با آن تعدادی دعا و ذکرهای مسیحی را چاپ کردند. در دوره حکومت نادرشاه افشار به گزارش دو سیاح خارجی جزوه هایی به لاتینی و عربی در ایران چاپ و پخش شد. اما این در دوران ولایت عهدی عباس میرزای نایب السلطنه است که صنعت چاپ در ایران به طور جدی آغاز و شکل می گیرد. زمان فتحعلیشاه قاجار، عباس میرزا به دلیل استقرار حکومتش در تبریز و نزدیکی اش با عثمانی و با برخی از صنایع که در آن دیار به کار گرفته می شد، آشنا شد؛ علاوه بر آن، او خواهان پیشرفت های نظامی و سیاسی بود، به ویژه برای تعلیم و آموزش سپاه شکست خورده در جنگ های با روس و دیگر علوم لازم، به ضرورت رفع عقب ماندگی های محسوس در آن زمان. در این میان چاپخانه ای لازم بود که به نشر روزنامه و کتاب های آگاهی دهنده به ویژه کتاب های علمی اختصاص یابد. این مهم سرانجام با حمایت و پی گیری های او محقق شد. بدین ترتیب، او بنای نخستین چاپخانه ای را گذاشت که در ایران، به زبان فارسی و با روش چاپ سربی، به نشر کتاب پرداخت.

دستگاه های چاپ که به ایران آورده شدند چاپ حروفی (سربی) بودند اما این نوع چاپ دارای اشکالاتی بود که راه را برای پیدایش چاپ سنگی هموار کرد. چاپ های سربی دارای کیفیت خوبی نبودند و با نادرستی املایی و مشکلاتی هم چون کم رنگی و پاک شدن خطوط مواجه بودند. این نقیصه ها وقتی که در کنار نوشته های دست نویس با خط نستعلیق و دیگر خطوط دارای کیفیت عالی قرار می گرفت، بیشتر خود را نشان می داد و آشکار بود که مردم به متون دست نویس بیشتر بها می دهند.

یهودیان و چاپ

عده ای آغاز چاپ در ایران را در عصر ایلخانیان می دانند، برخی احتمال داده اند که یهودیان پارسی زبان پیش از سایر گروه های پارسی زبان به اهمیت چاپ کتاب پی برده اند و آنان نخستین افرادی بودند که به کار چاپ پرداخته اند.

مسیحیان و چاپ

در سال 1639 میلادی سه کتاب به زبان و خط پارسی از سوی هیات های تبلیغی مسیحی و در باب تبلیغ مسیحیت در لیدن هلند به چاپ رسیده و چاپخانه ای که این کتاب ها در آن چاپ شده ، ظاهرا نخستین چاپخانه پارسی در جهان است. بر اساس مدارک موجود، نخستین کتابی که در ایران چاپ شده ، زبور داوود یا ساغموس است که در 1638 میلادی به زبان و خط ارمنی در 572 صفحه در جلفای اصفهان و به دست کشیشان ارمنی به چاپ رسیده است.

این که ارمنیان ، پیش از دیگر گروه های قومی زبانی ساکن ایران توانسته اند در ایران چاپخانه ای از خود تاسیس کنند و آزادانه به چاپ و نشر منابع مسیحی بپردازند و در میان اقوام جهان مقام پانزدهم را از حیث قدمت چاپ احراز کنند، دلایل بسیاری دارد که مهم ترین آن ، محیط آزاد و تشویق آمیزی بود که به ویژه شاه عباس اول صفوی و فرمانروایان دیگر این سلسله برای آن ها ایجاد کرده بودند.نخستین چاپخانه در ایران در شهر تبریز تاسیس شد

زرتشتیان و چاپ

پیش از این که چاپ در میان زرتشتیان ایران آغاز شود، پارسیان هند در چاپ به پیشرفت های خوبی دست پیدا کرده بودند و کتاب های اوستا را به خط اوستایی و فارسی به چاپ می رساندند. بهترین این کتاب ها خرده اوستا و شاهنامه های چاپ بمبئی به صورت چاپ سنگی بود که با کیفیت بسیار خوب در بمبئی به چاپ می رسید، در ایران پیش فروش، و پس از آوردن به ایران به خریداران داده می شد. تا این که زنده یاد کیخسرو خسرویانی (راستی) پی برد که حروف اوستایی در ایران قابل چاپ نیست و به دنبال راه اندازی چاپخانه ویژه زرتشتیان افتاد.

خسرویانی توانست نخستین کتاب اوستا و جزوه های دینی زرتشتیان را که خود ناشر آن بود چاپ کند. یکی از کارهای خلاق این فرد نخستین سالنامه زرتشتیان بود که با نام راستی، در ایران چاپ و توزیع شد. راستی در سال 1373 خورشیدی از سوی سازمان تامین اجتماعی به دریافت لوح خوش حساب ترین کارفرما در تهران برگزیده شد. همچنین از پیشگامان تاسیس بنیاد اتحادیه چاپخانه داران تهران به شمار می رفت.

چاپ نوین و مرتضی نوریانی

چاپ ایران با نام مرتضی نوریانی گره خورده و کمتر فردی را می بینید که از صنعت چاپ صحبت کند و نامی از وی نبرد. مرتضی نوریانی سال 1290 خورشیدی در تهران متولد شد.

وی پس از پایان تحصیلات مقدماتی به ایتالیا رفت و با دریافت درجه کارشناسی ارشد، عنوان حسابدار خبره را به دست آورد و با فراگرفتن زبان های فرانسه، ایتالیایی، انگلیسی و آلمانی به ایران بازگشت. نوریانی رشته تجارت خود را به امر چاپ اختصاص داد و با تلاش شبانه روزی و دریافت کمک از کارخانه بزرگ هایدلبرگ در آلمان، صنعت چاپ ایران را نوسازی و بیش از 80 درصد چاپخانه های ایران را مجهز کرد و توانست مدال طلای هایدلبرگ را به دست آورد.

دو روایت از نخستین چاپخانه ها در ایران وجود دارد، گفته می شود که نخستین چاپخانه ایران را عباس میرزا، شاهزاده اهل دانش و خوش فکر دربار قاجار و ولی عهد فتح علی شاه، به ایران آورد و میرزا زین العابدین تبریزی را مامور تاسیس چاپخانه کرد.

اما روایت دوم می گوید ارامنه ساحل رود ارس که در جلفا ساکن بودند و توسط شاه عباس صفوی به اصفهان کوچانده شدند، نخستین دستگاه چاپ را به ایران آوردند.

حقیقت اصلی هر چه باشد، انتشار کتاب و روزنامه به شکل چاپ سنگی برای عموم مردم ایران در دوره قاجار صورت گرفته و رساله جهادیه نوشته قائم مقام فراهانی، نخستین کتاب چاپ سربی ایران است که در شهر تبریز توسط میرزا زین العابدین تبریزی به سال 1233 قمری چاپ شده است. این کتاب برای ترغیب و تشویق مسلمانان و مردم ایران به جهاد در برابر متجاوزان روس نوشته شده و نسخه اصلی آن اکنون در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نگه داری می شود.

میرزاصالح شیرازی نیز که در بریتانیای کبیر تحصیل کرده بود، روزنامه کاغذ اخبار، نخستین روزنامه ایرانی در روز دوشنبه 25 محرم 1253 (11 اردیبهشت 1216) منتشر کرد.

پس از چاپخانه تبریز، چاپخانه هایی برای چاپ سنگی، در تهران، اصفهان، بوشهر و سایر شهرهای ایران تاسیس شدند، با این که چاپ سربی قدیمی تر از چاپ سنگی بود، به دلیل هزینه های بسیار و سختی کار از چرخه چاپ خارج شد، تا حدود 50 سال هر چه در ایران به چاپ رسید، به روش چاپ سنگی بود، در اواخر حکومت قاجارها دوباره حروف سربی به چاپخانه ها بازگشتند.

قدیمی ترین چاپخانه فعال ایران که با وجود همه سختی ها توانسته در صنعت نشر سر پا بماند، چاپخانه مبارکه علوی بوشهر است که در سال 1286 خورشیدی توسط سید عبداله علوی بهبهانی که شغلش صحافی بود با وارد کردن چند دستگاه چاپ سنگی از هند بنا نهاده شد.

در جریان انقلاب اسلامی 1357 چاپخانه ها یکی از مهم ترین و حساس ترین کانون های فعالیت بر ضد حکومت پهلوی بودند. از خروج محمدرضا پهلوی از ایران در دی 1357 تا آغاز تجاوز نظامی عراق به خاک ایران در پایان شهریور 1359، بیش از 350 عنوان روزنامه در ایران چاپ شده است .

و اما نامگذاری روز 11 شهریورماه به عنوان روز ملی صنعت چاپ در تقویم ایرانیان در سال 1382 و با تلاش اسدالله جامی (مدیر کل وقت دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) انجام شد. در آن زمان اهالی صنعت چاپ به شورای فرهنگ عمومی درخواست دادند و توضیحات بسیاری برای لزوم ورود این روز در تقویم مطرح کردند تا در نهایت این شورا به این جمع بندی رسید که روز ملی صنعت چاپ به رسمیت شناخته شود و این گونه 11 شهریورماه به عنوان روز ملی صنعت چاپ در تقویم نامگذاری شد.

چاپ در ایران از 1357 به این سو به طور کلی بر اثر چند عامل رو به رشد نهاده است : افزایش عناوین کتاب و نشریه ؛ برداشته شدن ممیزی ، جز در دوره هایی کوتاه ؛ گسترش آموزش چاپ ؛ انتشار نشریه های تخصصی در این زمینه ؛ گسترش و تقویت صنف چاپ و صنف های وابسته ؛ ورود تجهیزات و فنون جدید چاپ ، به ویژه استفاده از رایانه و دستگاه ها و شبکه ها و نظام های رایانه ای که انقلابی در اطلاعات و ارتباطات در سطح جهانی به بار آورده است ؛ توسعه دانشگاه ها و آموزش عالی ؛ افزایش جمعیت و رشد سریع نسل جدید لازم التعلیم و نیاز به چاپ منابع جدید؛ گسترش نهضت سوادآموزی و نظایر اینها در سال 1371 روش چاپ رنگی در مطبوعات به کار گرفته شد. روزنامه همشهری نخستین روزنامه رنگی ایران است . در همین سال آیین نامه جدیدی در خصوص تأسیس چاپخانه ها و واحدهای وابسته و چگونگی نظارت بر آنها به تصویب رسید. در زمینه چاپ، 3 نشریه تخصصی و نیمه تخصصی انتشار می یابد: ماهنامه صنعت چاپ ؛ ماهنامه چاپ و بسته بندی ؛ ماهنامه چاپ و انتشار چاپ تمبر، اوراق بهادار، اسناد، بلیت اتوبوس های شهری ، برگه های عوارض و نظایر اینها در چاپخانه های دولتی و تحت مقررات خاصی انجام می گیرد. چاپخانه ویژه چاپ اسکناس در 1361 تأسیس و سال بعد به بهره برداری رسید و از 1367 اسکناس کشور کلاً در این چاپخانه چاپ شده است و با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی روز 11 شهریور به عنوان روز صنعت چاپ نامگذاری شده است.

امروز در میان ناشران

سیدمهدی علوی چهارمین نسل مدیران انتشارات علوی بوشهر است، او در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره وضعیت نشر ایران گفت: حرف های ما مثنوی هفتاد من کاغذ می شود نمی توان اینقدر خلاصه گفت، همه چیز برای چاپ و نشر مشکل شده است، از کاغذ بگیرید تا مرکب، از لوازم یدکی ماشین آلات چاپ تا قیمت بالای دستگاه های جدید و از سوی دیگر رقابت های ناسالمی که در بازار چاپ وجود دارد.

این روزها ناشران غیردولتی که از هیچ کمکی بهره نمی گیرند، دچار مشکل جدی شده اند، این مساله در چاپخانه هایی که به وزارت ارشاد و سهمیه چاپ کتاب دسترسی مستقیم ندارند، بدتر هم شده است، علوی در این باره توضیح داد: نشر روزگار خوبی را نمی گذراند، از وقتی تکنولوژی به بازار آمد، اوضاع چاپخانه ها را به هم ریخت و امروز، روزگار به سخت می گذرد. برای ما بسیار سخت است، روزی که به یک کارگر بگوییم نیاید، او از اسلامشهر تا سی تیر می آید به امید این که کاری داشته باشد، ما هم با سختی او را در کنار خودمان نگه می داریم اما نمی خواهیم که ناامید شود.

چاپخانه علوی بوشهر، قدیمی ترین چاپخانه ایران در دو شعبه تهران و بوشهر که تا همین ده سال پیش نزدیک 40 کارمند و کارگر داشت امروز با حدود 15 نفر اداره می شود، علوی ادامه می دهد: نوسان قیمت دلار و کاغذ، روی کار ما تاثیر زیادی داشته است سفارشات بسیار کم شده، کتاب هایی که در 2 هزار نسخه منتشر می شد، در 300 نسخه سفارش داده می شود.

قدیمی ترین چاپخانه ایران با 112 سال سن که سه کودتا، دو جنگ جهانی، یک انقلاب و 8 سال جنگ را دیده و از آن قدرتمندانه عبور کرده است، این روزها حال خوبی ندارد و در شاید باید در نظر گرفت حال دیگر چاپخانه ها و اهالی چاپ و نشر چگونه است؟!

از تاریخ نشر چه باقی مانده؟

موزه تاریخ چاپ و کتابت، در حقیقت موزه چاپخانه مجلس شورای اسلامی است. ساختمان این موزه در سال 1316 به عنوان کتابخانه ملی ایران مورد بهره برداری قرار گرفت.

موزه چاپ و کتابت، چند بخش دارد، پیشینه کتاب در ایران، آغاز چاپ در ایران، ماشین های چاپ، چاپخانه، چاپ عکس، صحافی و کتاب سازی و کتابت و چاپ در عصر دیجیتال و دوران معاصر که در دل هر یک از این بخش ها قدیمی ترین ماشین آلات مربوط به آن جای گرفته است. تاریخ نگاری این موزه از دوره عیلام یعنی 3 هزار قبل از میلاد آغاز و تا امروز ادامه پیدا می کند.

موزه چاپ و کتابت در خیابان سی تیر، بالاتر از موزه ایران باستان، ساختمان سابق کتابخانه ملی ایران جای دارد و از ساعت 8 تا 16 برای بازدید کنندگان آزاد است.

پس از چاپخانه تبریز، چاپخانه هایی برای چاپ سنگی، در تهران، اصفهان، بوشهر و سایر شهرهای ایران تاسیس شدند، با این که چاپ سربی قدیمی تر از چاپ سنگی بود، به دلیل هزینه های بسیار و سختی کار از چرخه چاپ خارج شد، تا حدود 50 سال هر چه در ایران به چاپ رسید، به روش چاپ سنگی بود، در اواخر حکومت قاجارها دوباره حروف سربی به چاپخانه ها بازگشتند.

قدیمی ترین چاپخانه فعال ایران که با وجود همه سختی ها توانسته در صنعت نشر سر پا بماند، چاپخانه مبارکه علوی بوشهر است که در سال 1286 خورشیدی توسط سید عبداله علوی بهبهانی که شغلش صحافی بود با وارد کردن چند دستگاه چاپ سنگی از هند بنا نهاده شد.

در جریان انقلاب اسلامی 1357 چاپخانه ها یکی از مهم ترین و حساس ترین کانون های فعالیت بر ضد حکومت پهلوی بودند. از خروج محمدرضا پهلوی از ایران در دی 1357 تا آغاز تجاوز نظامی عراق به خاک ایران در پایان شهریور 1359، بیش از 350 عنوان روزنامه در ایران چاپ شده است .

چاپ در ایران از 1357 به این سو به طور کلی بر اثر چند عامل رو به رشد نهاده است : افزایش عناوین کتاب و نشریه ؛ برداشته شدن ممیزی ، جز در دوره هایی کوتاه ؛ گسترش آموزش چاپ ؛ انتشار نشریه های تخصصی در این زمینه ؛ گسترش و تقویت صنف چاپ و صنف های وابسته ؛ ورود تجهیزات و فنون جدید چاپ ، به ویژه استفاده از رایانه و دستگاه ها و شبکه ها و نظام های رایانه ای که انقلابی در اطلاعات و ارتباطات در سطح جهانی به بار آورده است ؛ توسعه دانشگاه ها و آموزش عالی ؛ افزایش جمعیت و رشد سریع نسل جدید لازم التعلیم و نیاز به چاپ منابع جدید؛ گسترش نهضت سوادآموزی و نظایر اینها در سال 1371 روش چاپ رنگی در مطبوعات به کار گرفته شد. روزنامه همشهری نخستین روزنامه رنگی ایران است . در همین سال آیین نامه جدیدی در خصوص تأسیس چاپخانه ها و واحدهای وابسته و چگونگی نظارت بر آنها به تصویب رسید. در زمینه چاپ، 3 نشریه تخصصی و نیمه تخصصی انتشار می یابد: ماهنامه صنعت چاپ ؛ ماهنامه چاپ و بسته بندی ؛ ماهنامه چاپ و انتشار چاپ تمبر، اوراق بهادار، اسناد، بلیت اتوبوس های شهری ، برگه های عوارض و نظایر اینها در چاپخانه های دولتی و تحت مقررات خاصی انجام می گیرد. چاپخانه ویژه چاپ اسکناس در 1361 تأسیس و سال بعد به بهره برداری رسید و از 1367 اسکناس کشور کلاً در این چاپخانه چاپ شده است و با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی روز 11 شهریور به عنوان روز صنعت چاپ نامگذاری شده است.

امروز در میان ناشران

سیدمهدی علوی چهارمین نسل مدیران انتشارات علوی بوشهر است، او در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره وضعیت نشر ایران گفت: حرف های ما مثنوی هفتاد من کاغذ می شود نمی توان اینقدر خلاصه گفت، همه چیز برای چاپ و نشر مشکل شده است، از کاغذ بگیرید تا مرکب، از لوازم یدکی ماشین آلات چاپ تا قیمت بالای دستگاه های جدید و از سوی دیگر رقابت های ناسالمی که در بازار چاپ وجود دارد.

این روزها ناشران غیردولتی که از هیچ کمکی بهره نمی گیرند، دچار مشکل جدی شده اند، این مساله در چاپخانه هایی که به وزارت ارشاد و سهمیه چاپ کتاب دسترسی مستقیم ندارند، بدتر هم شده است، علوی در این باره توضیح داد: نشر روزگار خوبی را نمی گذراند، از وقتی تکنولوژی به بازار آمد، اوضاع چاپخانه ها را به هم ریخت و امروز، روزگار به سخت می گذرد. برای ما بسیار سخت است، روزی که به یک کارگر بگوییم نیاید، او از اسلامشهر تا سی تیر می آید به امید این که کاری داشته باشد، ما هم با سختی او را در کنار خودمان نگه می داریم اما نمی خواهیم که ناامید شود.

چاپخانه علوی بوشهر، قدیمی ترین چاپخانه ایران در دو شعبه تهران و بوشهر که تا همین ده سال پیش نزدیک 40 کارمند و کارگر داشت امروز با حدود 15 نفر اداره می شود، علوی ادامه می دهد: نوسان قیمت دلار و کاغذ، روی کار ما تاثیر زیادی داشته است سفارشات بسیار کم شده، کتاب هایی که در 2 هزار نسخه منتشر می شد، در 300 نسخه سفارش داده می شود.

قدیمی ترین چاپخانه ایران با 112 سال سن که سه کودتا، دو جنگ جهانی، یک انقلاب و 8 سال جنگ را دیده و از آن قدرتمندانه عبور کرده است، این روزها حال خوبی ندارد و در شاید باید در نظر گرفت حال دیگر چاپخانه ها و اهالی چاپ و نشر چگونه است؟!

از تاریخ نشر چه باقی مانده؟

موزه تاریخ چاپ و کتابت، در حقیقت موزه چاپخانه مجلس شورای اسلامی است. ساختمان این موزه در سال 1316 به عنوان کتابخانه ملی ایران مورد بهره برداری قرار گرفت.

موزه چاپ و کتابت، چند بخش دارد، پیشینه کتاب در ایران، آغاز چاپ در ایران، ماشین های چاپ، چاپخانه، چاپ عکس، صحافی و کتاب سازی و کتابت و چاپ در عصر دیجیتال و دوران معاصر که در دل هر یک از این بخش ها قدیمی ترین ماشین آلات مربوط به آن جای گرفته است. تاریخ نگاری این موزه از دوره عیلام یعنی 3 هزار قبل از میلاد آغاز و تا امروز ادامه پیدا می کند.

موزه چاپ و کتابت در خیابان سی تیر، بالاتر از موزه ایران باستان، ساختمان سابق کتابخانه ملی ایران جای دارد و از ساعت 8 تا 16 برای بازدید کنندگان آزاد است.

اطلاعات بیشتر از چاپ و نشر ایران

کتاب تاریخ و تحول نشر (درآمدی به بررسی نشر کتاب در ایران از آغاز تا آستانه انقلاب) نوشته عبدالحسین آذرنگ، یکی منابع کامل و دقیق در باره چاپ و نشر ایران به شمار می آید، بخش های مختلف این کتاب شامل نشر کتاب از آغاز تا 1300 ش ، نشر کتاب از 130 تا 1320ش ، نشر کتاب در دهه 1320 ش ، نشر کتاب در دهه 1330 ش و نشر از 1340 ش تا آستانه انقلاب هستند که 62 فصل کتاب را کامل می کنند.

این کتاب را موسسه خانه کتاب، سال 1395، در 936 چاپ کرده است.

فردای صنعت چاپ...

وضعیت صنعت چاپ با توجه به تغییراتی که در همه ارکان اقتصادی کشور به وجود آمده، به مساله ای چالش برانگیز تبدیل شده است. وضعیت چاپ و انتشار روزنامه و کتاب، در پایین ترین تیراژ قرار دارد و از سوی دیگر هزینه تولید به قدری افزایش یافته که صرفه اقتصادی آن را توضیح نمی دهد.

با وجود کاهش قیمت دلار هنوز در بازار چاپ و نشر تغییر چشم گیری دیده نمی شود، باید صاحبان خرد و قدرت، برای بهتر شدن وضعیت چاپ در روزهایی که به بازگشایی مدارس و دانشگاه ها نزدیک می شود، چه تمهیداتی در نظر خواهند گرفت.

پیدایش صنعت چاپ در جهان

و سخن آخر اینکه در انتهای سخن گذری هم به موضوع پیدایش صنعت چاپ در جهان زدیم که بسیاری پیدایش نخست این صنعت حیات بخش را مربوط به چین می دانند اما از کجا معلوم که چاپ قرن ها پیش از چینی ها ابداع نشده باشد چرا که جنگ های پی درپی اجازه کاوش را از انسان ها گرفته است و شاید اگر نابودی فرهنگی در جنگ ها نبود امروز مطالبی می توان یافت که چاپ را به ایران نسبت داد. با نگاهی به تمدن تخت جمشید و آثار برجای مانده از شهرسوخته، این فرضیه چندان دور از ذهن نیست.

اگر گوتنبرگ را پدر چاپ دنیا معرفی کنیم در توضیح فعالیت های وی می خوانیم که او روزانه بین 300 تا 500 برگ چاپ می کرد. نخستین کتابی که او پدید آورد کتاب مقدس 42 سطری بود. کتاب هایی که در آن زمان به چاپ می رسید به اینکونابولا معروف است. ابداع گوتنبرگ ظرف مدتی حدود 40 سال در عمده کشورهای اروپایی و در شهرهایی مانند ونیز، فلورانس، پاریس و لیون رواج پیدا کرد و چاپخانه هایی با این روش به وجود آمد.

تهیه و تنظیم از منیره زینلی

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
روز گذشته آمار فروش کتاب های تألیفی طرح تابستانه کتاب سال 1398 در 31 استان کشور منتشر شد که با ریز شدن در آمار پرفروش ها می توان به نکات جالبی از سلیقه مردم، وضعیت روز ادبیات کشور و بازار نشر پی برد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: خانه کتاب در شروع هر فصل با طرح های فصلی فروش کتاب به دنبال گسترش فرهنگ کتابخوانی و آشتی مردم با کتاب است. در آمار منتشر شده در میان 10 کتاب پرفروش، نام کتاب هایی به چشم می خورد که چه در زمان نمایشگاه کتاب و چه در زمان طرح های فصلی سال های گذشته همواره جزو پرفروش ها بوده اند. این کتاب ها که سال ها از زمان انتشارشان می گذرد هنوز بازار نشر را در دست دارند و کتاب های دیگری که به تازگی منتشر می شوند، توان رقابت با آن ها را ندارند.

درخشش ادبیات دفاع مقدس
نکته حائز اهمیت این لیست اینجاست که در میان پنج کتابی که در لیست پرفروش ها قرار دارند و به تازگی نیز منتشر شده اند، نام دو کتاب دفاع مقدس به چشم می خورد. در سال هایی که رمان یا کتاب داستانی شاخصی که مردم را به سوی خودش جلب کند از سوی نویسندگان مربوط به جریان روشنفکری منتشر نمی شود، این نویسندگان ادبیات دفاع مقدس هستند که خوش می درخشند و با کتاب هایشان مخاطبان زیادی را به سوی خود جذب می کنند.

باید این سال ها را سال های درخشش ادبیات دفاع مقدس نامید. نویسندگان این حوزه با انتخاب سوژه هایی ناب و قلمی خودمانی پای به میدان گذاشته اند تا از دل تاریخ دفاع مقدس گنج های عظیمی را استخراج کنند. نهضت نگارش خاطرات شهدا، رزمندگان و خانواده ایثارگران سبب انتشار کتاب های ارزشمندی شده که توانایی جذب مخاطبان بی شماری را دارد. این جریان خاطره نگاری در سال های اخیر به بلوغ و اوج بالندگی خود رسیده است و علاوه بر جذب مخاطبان داخلی می توان در بازار نشر کشور های دیگر حضوری موفق داشته باشد.

در لیست پرفروش های تابستان امسال کتاب یادت باشد که به زندگی شهید مدافع حرم حمید سیاهکالی می پردازد، توانسته مخاطبان زیادی برای خود پیدا کند و فروش خوبی در بازار نشر داشته باشد. این کتاب که سال گذشته منتشر شد در مدت زمان کوتاهی بار ها تجدیدچاپ شده و حالا در لیست کتاب های محبوب قرار گرفته است. یادت باشد زندگی شهید سیاهکالی را از زبان همسرش روایت می کند و خواندنش برای جوانان جذابیت های زیادی دارد. خوانش این کتاب و دقت در سبک زندگی یک شهید مدافع حرم برای جوانان حاوی نکات و درس های زیادی است.

کتاب پرفروش دیگر سلام بر ابراهیم: زندگینامه و خاطرات شهید ابراهیم هادی سال هاست با استقبال مردم مواجه شده است. شهید هادی با آن چشم های گیرا، آرامش صورت و ریش و مو های مشکی دل خیلی ها را برده است. خوانندگان جوان درباره این شهید می گویند که مگر می شود زندگی ابراهیم هادی را خواند و شیفته اش نشد؟ و حالا شهید هادی، رفیق صمیمی بسیاری از جوان ها شده است. کتاب زندگینامه شهید ابراهیم هادی به نقطه تحول زندگی بسیاری تبدیل شده و هر روز که می گذرد بر مخاطبان کتابش افزوده می شود.

همان همیشگی ها!
در سال های رخوت ادبیات داستانی و ادبیات روشنفکری همچنان کتاب هایی که سال ها قبل نوشته شده اند مردم را جذب می کنند. یکی از این کتاب ها چشم هایش بزرگ علوی است که در سال 1331 نوشته شده و در چند سال اخیر همواره جزو کتاب های پرفروش بوده است. کتاب های دیگری مثل یک عاشقانه آرام و سمفونی مردگان نیز در حالی در جدول پرفروش ها قرار گرفته اند که از نگارش هر کدام شان نزدیک به 30 سال می گذرد. در مجموع از میان 10 کتاب پرفروش تابستان 98، پنج کتاب مربوط به سال های دور هستند و پنج کتاب دیگر نیز به کتاب های تازه منتشر شده اختصاص دارند.

تنها رمانی که در سال های اخیر منتشر شده و در این لیست قرار دارد قهوه سرد آقای نویسنده است. این کتاب که به لحاظ محتوایی و تکنیک نوشتاری بسیار سطحی و دم دستی است به واسطه تبلیغات گسترده در شبکه های اجتماعی توانست برای خودش مخاطب پیدا کند. قهوه سرد آقای نویسنده ، کتاب جدی ای در جریان ادبی کشور به شمار نمی رود. این کتاب پس از فروکش کردن موج های تبلیغاتی نویسنده، مخاطبانش را از دست خواهد داد. انتقادات زیاد خوانندگان این کتاب از سطح کیفی این رمان، نشان می دهد که آن ها بدون تحقیق و تنها با خواندن چند جمله قصار جذب این رمان شدند، اما پس از خواندنش متوجه ارزش آن شده اند. در نبود رمان های شاخص ادبی چنین کتاب هایی با فضاسازی های گسترده در فضای مجازی برای خودشان مخاطب پیدا می کنند و پرفروش می شوند، ولی در طولانی مدت اثری از آن ها در فضای ادبی کشور باقی نمی ماند.

خاموشی جریان روشنفکری در ادبیات
کتاب های پرفروش دیگر که در چند سال اخیر منتشر شده اند نخل و نارنج نوشته وحید یامین پور و اکنون نوشته فاضل نظری هستند. نخل و نارنج که سال گذشته به چاپ رسیده به سراغ روایت داستانی زندگی و زمانه شیخ اعظم، شیخ مرتضی انصاری رفته و به اثرگذاری وی بر جریان فقه شیعه پرداخته است. ششمین دفتر شعری فاضل نظری با نام اکنون نیز سال گذشته منتشر شد و در مدت بسیار کوتاهی به یکی از محبوب ترین کتاب های مردم تبدیل شد.

بررسی این لیست، اما نشان می دهد جریان روشنفکری و ادبی کشور توانایی معرفی نویسندگان نوقلم را ندارد و فقط بر کتاب هایی که سال ها پیش نوشته شده، تکیه می کند. این جریان ادبی که سال ها داعیه دار پرچمداری ادبیات کشور بوده در سال های اخیر توان معرفی نویسنده یا کتابی شاخص را نداشته است. این ضعف بزرگی برای ادبیات داستانی کشور به شمار می رود که نویسندگانش توانایی جذب مخاطبان جدید را ندارند. مدت هاست رمان شاخصی که قابلیت استقبال مردمی را داشته باشد به چاپ نرسیده و این حوزه دچار رکود و رخوت شده است.

هرچه این جریان ادبی کم کار و تنبل است، ادبیات دفاع مقدس بسیار پرتلاش و پرکار به دنبال جذب مخاطبان بیشتر است. هر چقدر این سال ها دوره درخشش و روشنایی ادبیات دفاع مقدس بوده از آن سو دوره ادبیات روشنفکری را خاموشی فراگرفته است. کتاب های خاطره نگاری دفاع مقدسی سهم زیادی از بازار نشر را در دست گرفته اند و مخاطبان را به سوی خودشان جذب کرده اند. در یک دهه اخیر، کتاب های ارزشمند زیادی در حوزه ادبیات دفاع مقدس به چاپ رسیده که رونق خوبی را به بازار نشر و کتاب بخشیده است. دختر شینا ، من زنده ام ، پایی که جا ماند ، وقتی مهتاب گم شد ، آن 23 نفر و عباس دست طلا تنها چند نمونه از کتاب هایی هستند که در سال های اخیر به چاپ رسیده و در مدت زمان کوتاهی خوانندگان زیادی پیدا کرده اند. این کتاب های خاطره نگاری، چراغ ادبیات کشور را روشن نگه داشته و مردم را به سوی کتاب و کتابخوانی جذب کرده اند.

لینک خبر :‌ روزنامه جوان آنلاین
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ورود دهه هشتادی ها به دانشگاه ها از مهر ماه سال جاری، اظهار کرد: این 18 ساله ها ظرفیت های فرهنگی متنوع و خواسته های فرهنگی متفاوتی دارند و هر کدام دارای سبک زندگی اجتماعی منحصر به فرد و متفاوتی هستند؛ توجه به این نسل بسیار مهم است و باید به خواسته ها و نیازهای فرهنگی آنها توجه کنیم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : خبرگزاری تابناک شعار سال

به گزارش ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی عصر امروز در حاشیه جلسه ستاد هماهنگی و راهبری اجرای نقشه مهندسی فرهنگی کشور که با حضور معاون اول رئیس جمهوری برگزار شد، اظهار کرد: دومین جلسه ستاد مهندسی فرهنگی امروز با حضور اعضای این ستاد در ساختمان ریاست جمهوری برگزار گردید.

وی خاطرنشان کرد: در آغاز جلسه امروز گزارش پیمایش های انجام شده در خصوص وضعیت فرهنگی کشور بر اساس حوزه های سیزده گانه برنامه های کلان فرهنگی کشور مبتنی بر سند مهندسی فرهنگی ارائه شد و اعضا با توجه دقیقی آمار ارائه شده را بررسی و درباره آنها اظهار نظر کردند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: جمع بندی که در جلسه امروز وجود داشت، موضوع داشتن شاخص های قطعی در حوزه فرهنگی بود؛ متاسفانه یک معیار و شاخص قطعی که مورد اذعان همه مسئولان فرهنگی کشور و مبتنی بر یک سند ملی باشد، نداریم. در حوزه فرهنگ لازم است که ما به یک شاخص و معیار برسیم و سند مهندسی فرهنگی این شاخص و معیار را تدوین کرده است که امیدواریم در جلسات بعدی بتوانیم شاخص های آن را تصویب کنیم.

عاملی گفت: ارزش این شاخص ها به آن است که به صورت سالیانه یا هر شش ماه یکبار رصد فرهنگی انجام شود و نیازها و اولویت های فرهنگی جامعه مورد بررسی قرار بگیرد. شناخت جامعه محور هر نوع تصمیم گیری است؛ چرا که مردم ذی نفع حوزه فرهنگ هستند.

وی خاطرنشان کرد: موضوع تشکیل کمیته تلفیق دستورکار دیگر جلسه امروز ستاد هماهنگی و راهبری اجرای نقشه مهندسی کشور بود؛ بر اساس این مصوبه قرار شد در حوزه فرهنگ مبتنی بر سند مهندسی فرهنگی، کمیته ای متشکل از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه کشور و همچنین نهاد ذی نفعی که قرار است در جلسات درباره آن صحبت شود، به ریاست دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شود؛ این کمیته تلفیق مسئولیت تدوین برنامه های پنج ساله فرهنگی کشور را مبتنی بر سند پنج ساله توسعه فرهنگی، سیاسی و اقتصادی کشور بر عهده دارد؛ بسیار مهم است که این نگاه یکپارچه در حوزه فرهنگ در یک کمیته ملی ایجاد شود و اولویت های فرهنگی مبتنی بر پیمایش های اجتماعی تشخیص داده شود.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر لزوم تقسیم کار ملی در حوزه فرهنگ اظهار کرد: اگرچه ذی نفعان حوزه فرهنگ اعم از مردم، انجمن های مردم نهاد و سازمان ها و نهادهای مسئول در حوزه فرهنگ دیدگاه هایی دارند که همگی احصا می شود، اما کمیته تلفیق مسئولیت تلفیق نهایی را بر عهده خواهد داشت؛ این کمیسیون هم برنامه های پنج ساله را تدوین می کند و هم مسئولیت تدوین برنامه های سالیانه را بر عهده خواهد داشت.

عاملی گفت: تعیین یک معاون برای اجرایی سازی سند مهندسی فرهنگی در دستگاه های فرهنگی کشور از دیگر موارد مطرح شده در جلسه دوم ستاد هماهنگی و راهبری اجرای سند نقشه مهندسی فرهنگی کشور بود. بر اساس این مصوبه دستگاه های فرهنگی کشور که عضو شورای ستاد مهندسی فرهنگی هستند، باید برای اجرایی سازی سند مهندسی فرهنگی یک معاون انتخاب کنند و این معاون باید به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی شود.
وی خاطرنشان کرد: از جمله دیگر مباحثی که در جلسه امروز مورد توجه قرار گرفت گروه نسل جوان بود؛ امسال نسلی وارد دانشگاه ها می شود که متولد سال 1380 هستند. این 18 ساله ها ظرفیت های فرهنگی متنوع و خواسته های فرهنگی متفاوتی دارند و هر کدام دارای سبک زندگی اجتماعی منحصر به فرد و متفاوتی هستند؛ توجه به این نسل بسیار مهم است و باید به خواسته ها و نیازهای فرهنگی آنها توجه کنیم. در این زمینه نیاز داریم تا پیمایش های اجتماعی خود را ناظر بر گروه های خاص انجام دهیم؛ بر اساس مصوبه جلسه امروز توجه به این گروه سنی در محور مطالعات قرار خواهد گرفت.

به گزارش ایسنا، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به انجام پژوهش های مختلف در خصوص مرجعیت رسانه ها در کشور اظهار کرد: بر اساس پیمایش های انجام شده، همچنان رسانه مرجع و مورد اعتماد در کشور صدا و سیما است. صدا و سیما هم در خبر بالاترین درصد اعتماد را در مقایسه با رسانه های اجتماعی بر عهده دارد. بر اساس پیمایش های انجام شده اعتماد به رسانه های اجتماعی 11 درصد است که این عدم اعتماد به دلیل اخبار ساختگی است که این رسانه ها تولید می کند.

عاملی ادامه داد: اعتماد به رسانه های خارج از کشور همچنان سطح بسیار پایینی دارد. صدا و سیما هم به اعتبار اخبارش و هم اعتبار تماشای رسانه ها، بر اساس پیمایش های انجام شده 80 درصد از اعضای جامعه اعلام کرده اند که صدا و سیما را به عنوان رسانه اصلی جهت مراجعه انتخاب می کنند. حتی بعضی از برنامه های صدا و سیما دارای مشارکت 90 درصدی اعضای جامعه هستند.

وی با بیان اینکه آمارهای حاصل از پیمایش های علمی برخی نگرانی ها را نشان می دهد ، خاطرنشان کرد: از جمله نگرانی ها این است که شیب مسئله و دغدغه اصلی مردم در حوزه اقتصاد همچنان رو به افزایش است و اقتصاد همچنان مسئله اصلی مردم در جامعه محسوب می شود. ما نیز در حوزه فرهنگی نیاز داریم و باید به اقتصاد توجه کنیم و امیدوارم مطالعات اجتماعی مبنای هر نوع تصمیم سازی فرهنگی و اجتماعی ما قرار بگیرد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره علت گرایش مردم به صدا و سیما اظهار کرد: ما امروزه مقداری با گمانه زنی های مختلف در حوزه مسائل اجتماعی روبرو هستیم؛ مثلا آماری منتشر می شود که بر اساس آن گفته می شود درصد بالایی از مردم تجربه فساد دارند، اما وقتی سراغ آمار دارای اعتبار می رویم، می بینیم که 11 درصد تصریح کرده اند که تجربه فساد داشته اند؛ یعنی یا از آنها درخواست رشوه شده یا موارد دیگری اتفاق افتاده است. در این خصوص میان اینکه آمار واقعی 11 درصد است و آنچه مطرح می شود که بیش از 70 درصد مردم تجربه مواجهه با فساد را داشته اند، تفاوت بسیاری وجود دارد؛ به نظر من درباره رسانه ملی نیز برخی بیشتر احساس اجتماعی را به عنوان گمانه زنی های خود مطرح می کنند.

وی ادامه داد: گرایشات سیاسی گاهی اوقات در این گمانه زنی ها تاثیر دارد.

به گزارش ایسنا حجت الاسلام والمسلمین عاملی در ادامه صحبت های خود در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چقدر در تدوین نقشه فرهنگی کشور موضوع پیوست فرهنگی در اولویت قرار دارد، گفت: بر اساس مصوبه ی نخستین جلسه ستاد هماهنگی و راهبری اجرای نقشه مهندسی فرهنگی کشور که 29 تیر ماه برگزار شد، قرار است سازمان برنامه و بودجه گزارشی تهیه کند و بگوید که در خصوص پیوست فرهنگی چه اقداماتی انجام داده است؛ ما منتظر هستیم تا این سازمان گزارش مربوطه را ارائه دهد.

وی تاکید کرد: امروز فرهنگ زمینه اصلی امور اجتماعی کشور است و ما با یک فرهنگ مرکزی مواجه هستیم. دوره سیاست مرکزی و حتی اقتصاد مرکزی سپری شده است و امروز فرهنگ متغیر زمینه است. هر اقدامی که می خواهد در کشور صورت بگیرد باید نگاهش به فرهنگ باشد؛ امیدوارم امروز که ستاد هماهنگی و راهبری اجرای نقشه مهندسی فرهنگی کشور در حال عملیاتی کردن مسیر اجرای مصوبات برنامه های فرهنگی کشور را دنبال می کند، زمینه اجرایی شدن پیوست فرهنگی نیز فراهم شود.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره علت تاخیر در تعیین شاخص های عرصه فرهنگ در کشور اظهار کرد: واقعیت آن است که عموماً مسائل روز برای دولت مردان در محور قرار دارد و دائماً این مسائل اقتصادی هستند که اولویت های کشور را در شامل می شوند. در همین راستا حوزه فرهنگ به دلیل آنکه برای برخی از مسئولان کشور ملموس نیست، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

عاملی تاکید کرد: به نظر من گمانه زنی هایی که راجع به صدا و سیما وجود دارد، در حوزه فرهنگ نیز قابل مشاهده است و مقداری اقدامات انجام شده در این حوزه نادیده گرفته می شود، گرچه با وضعیت مطلوب نیز مقداری فاصله داریم کما اینکه مقام معظم رهبری به درستی فرموده اند که ما با عدالت اجتماعی فاصله داریم؛ ما مسیری را طی کرده ایم و به فرمایش رهبری از انقلاب اسلامی و تغییر نظام شاهنشاهی آغاز کرده ایم، نظام اسلامی بر اساس قانون اساسی آغاز به کار کرده و دولت تشکیل شده است اما همچنان دو هدف در مسیرمان وجود دارد که باید به آنها دست یابیم؛ نخستین هدف تحقق دولت اسلامی و دیگری دستیابی به تمدن اسلامی است؛ نشانه های حرکت ما به سمت تحقق این اهداف است.

وی ادامه داد: من از گام دومی که مقام معظم رهبری به آن اشاره کردند این درس را می آموزم که به یافته های خود بیشتر تمرکز کنیم تا اینکه بخواهیم به نداشته های خود توجه کنیم؛ ما نداشته های زیادی داریم و حسرت آن را می خوریم که ای کاش شرایط به این صورت که امروز وجود دارد نبود اما امروز باید رویکردمان آن باشد که شرایط را خودمان بسازیم.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
مسئول دبیرخانه طرح حمایت از انتشار کتب ایرانی در خارج از کشور(گرنت) درباره وضعیت این سرح و حمایت مالی آن در سال جاری توضیحاتی ارائه کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

علی فریدونی مدیرکل دفتر مجامع و تشکل های وزارت ارشاد و مسئول دبیرخانه طرح حمایت از انتشار کتب ایرانی در خارج از کشور(گرنت) در گفتگو با خبرنگار مهر درباره وضعیت این طرح در سال جاری عنوان کرد: بودجه ریالی دبیرخانه برای حمایت از ترجمه و انتشار آثار از نظر ریالی نسبت به سال قبل تغییری نکرده است و همان مبلغ یک میلیارد تومان را برای سال 98 نیز تخصیص داده شده است.

وی ابراز امیدواری کرد با این رقم سالانه امکان حمایت از ترجمه حدود 200 کتاب فراهم شود.

فریدونی در همین زمینه گفت: در سال 97 ما در مجموع 82 درخواست برای دریافت حمایت را دریافت کردیم که از این میزان 20 درخواست رد شد و 40 درخواست تایید و 22 درخواست نیز در حال تکمیل اطلاعات است.

وی در عین حال گفت: دبیرخانه تاکنون بر اساس بودجه سال 1397 به فعالیت خود پرداخته است و با توجه به اینکه برای استفاده از این بودجه دو سال زمان داریم، پس از اتمام آن با اعتبار تخصیصی سال 1398 به کار هخودمان ادامه می دهیم.

مسئول دبیرخانه طرح حمایت از انتشار کتب ایرانی در خارج از کشور(گرنت) همچنین گفت: با توجه به مصویبه شورای سیاستگذاری امسال دبیرخانه نماینده ای در نمایشگاه کتاب فرانکفورت نیز خواهد داشت تا ضمن معرفی طرح به معرفی و برخی از اقدامات و آثار ترجمه شده با حمایت طرح بپردازد.

فریدونی با اشاره به اینکه مبلغ تقریبی 200 هزار یورو سالانه از سوی این دبیرخانه برای پرداخت به ناشرانی که آثار ایرانی را به زبان های دیگر ترجمه می کنند، با عاملیت موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران پرداخت می شود، عنوان داشت: ما برای هر کدام کتاب تا سقف حدودی 1000 یورو و برای هر کتاب بزرگسال تا سقف تقریبی 3 هزار یورو حمایت مالی انجام خواهیم داد.

مسئول دبیرخانه طرح حمایت از انتشار کتب ایرانی در خارج از کشور(گرنت) همچنین با اشاره به تغییر شورای سیاستگذاری این دبیرخانه، و در پاسخ به واسلی درباره ترکیب خاص دولتی این شورا و چرایی بهره نگرفتن از فعالان بخش خصوصی در آن گفت: در حال حاضر بنده به عنوان مسئول دبیرخانه، معاون فرهنگی وزیر ارشاد، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی و علی اصغر محمدخانی در این شورا عضویت داریم. تغییرات مداوم و سه باره این شورا در سال های اخیر اما برگرفته از مشکلاتی بود که ترکیب سابق با خود به وجود آورده بود. من هم اعتقاد دارم که استفاده از ظرفیت بخش خصوصی می توانست در این شورا بیشتر دیده شود اما انتظاری که دبیرخانه از فعالان بخش خصوصی درباره نگاه صنفی تخصصی و مبتنی بر منافع ملی داشت، برآورده نشد و این حضور را تحت الشعاع خود قرار داد.

کد خبر 4709014

حمید نورشمسی

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
سمیرا افتخاری - بحث رده بندی سنی در حالی این روزها به بحث داغ سینمای ایران بدل شده که در سینمای جهان از سال ها پیش اجرایی شده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

سرویس سینمایی هنرآنلاین : بحث رده بندی سنی این روزها، بحث روز محافل سینمایی است و بسیاری از این طرح استقبال و برخی نیز منتقد اجرایی شدن این طرح هستند، طرحی که در سینماهای دنیا و بخصوص آمریکا سال هاست که اجرایی می شود. به طور مثال MPAA مخفف انجمن فیلم سینمایی آمریکا کار درجه بندی نمایشی فیلم های سینمایی هالیوودی را برعهده دارد و از سال 1968 رسما کار خود را در این زمینه آغاز کرده است. معیار درجه بندی سنی این انجمن در فیلم ها، گفتگوهای بازیگران و استفاده از کلمات نامناسب، خشونت و صحنه های خشونت بار،استفاده از مواد مخدر و دارویی در فیلم و صحنه های مبتذل و برهنگی است.

اما در ایران نیز چند روزی است که با اعلام اسامی شورای 30 نفره رده بندی سنی آثار، توسط حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی این بحث بسیار داغ تر از قبل شده است و بسیاری از صاحبان آثار و فیلمسازان دراین باره به سخن پرداخته اند.

اهداف مورد نظر در اجرای این شیوه نامه عبارتند از: ارزیابی تمامیت فیلم با معیارهای فرهنگی، عرفی و مذهبی جامعه با هدف بدآموز نبودن آثار برای تمامی گروه های سنی، هدایت گروه های سنی ناتوان از درک نادرستی فعالیت های ضد قوانین و هنجارهای عمومی جامعه، پرهیز از نمایش تبعیض قومی، نژادی، جنسیتی و مذهبی، معلولیت های ذهنی، جسمی و جنسی و نیز پیشگیری از نمایش حرکات و الفاظ رکیک و نامناسب برای کودکان و نوجوانان، حمایت از گروه های سنی در معرض خطر در برابر نمایش خشونت افسارگسیخته، خونریزی، رفتارهای هیجانی و مجرمانه مانند استفاده از اسلحه گرم یا سرد، خودکشی، خودآزاری، جلوگیری از تأثیرگذاری مثبت نمایش مصرف مشروبات الکلی، سیگار و مواد مخدر با تأکید بر پرهیز از آموزش تولید این گونه مواد است و برای این اهداف نیز سه گروه سنی +9،+12 و +15 تعریف شده است.

حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی درباره این طرح پیش از این در جمع خبرنگاران بیان کرد: برای اجرا، حتماً طرح کارکرد مشورتی دارد و رویکرد اصلی ما فرهنگ سازی است. در همه اقلام تبلیغاتی تمام موارد هشداردهنده در کنار لوگوی مربوطه درج می شود. برای همین هم در آیین نامه ذکر شده که مسئولیت اجرای آیین نامه برعهده سینمادار نیست و این خود خانواده ها هستند که باید به آن توجه داشته باشند تا ان شاءالله در ادامه فرهنگ سازی هم صورت بگیرد. تأکید شده که محدودیت اکران، در نظام نامه پیش بینی خواهد شد.

حال سوال این است که این ممیزی و این رده بندی سنی آیا در قالب ممیزی دوم تعریف شده است یا خیر که انتظامی در این باره توضیح داد: قطعاً اسم این نظام نامه ممیزی نیست. مخصوصاً که کاملاً جنبه تعاملی دارد. در آیین نامه تصریح شده است که پلان هایی که توسط این هیئت حائز درجه بندی تشخیص داده می شوند، از سوی هیئت به تهیه کننده اعلام می شود و انتخاب با تهیه کننده است که آیا می خواهد فیلمش با درجه بندی اکران شود یا خیر. این یک نوع نظام نظارتی تازه ای است که یکطرفه نیست.

در واقع این طرح به نوعی همان طرحی است که در دنیا در حال انجام است و وظیفه سینماگران این است تا به هر طریقی به مخاطب اطلاع دهند که چه فیلمی را نمایش می دهند. فیلمساز باید بداند مخاطب فیلمش چه کسانی هستند و بر اساس آن اطلاع رسانی کند. در کشورهای دیگر نیز رده بندی سنی جزء ضروریات سینماست و اکثراً در متریال های تبلیغاتی شان وجود دارد.

با اجرای طرح رده بندی سنی حق به حق دار می رسد

برخی از فیلمسازان معتقد هستند که اجرایی شدن این طرح موجب می شود تا حق و عدالت در بحث اکران به درستی رعایت شود. سیدجواد هاشمی بازیگر و کارگردان یکی از افرادی است که در این باره می گوید: رده بندی سنی هم در قضاوت، هم نظارت و هم انتخاب تماشاگران تأثیرگذار است. این اتفاق خوبی است و اگر بخواهیم به یک عدالت خیرخواهانه برسیم باید این مسیر را طی کنیم. درجه بندی سنی باعث می شود هم در اکران و هم در زمان مخاطب شناسی و دعوت از مخاطب حق به حق دار برسد و هر اثری حق خودش را دریافت کند. درواقع تبعات مثبت این اتفاق فراوان است.

سیدامیرسیدزاده تهیه کننده نیز در این باره، گفت: رده بندی سنی در دنیا اعمال می شود و فیلم ها با توجه به نوع بیان موضوعی که دارند برای سنین مختلف تعریف می شوند. ما هم تشکیل این شورا و بحث رده بندی سنی را به فال نیک می گیریم چرا که انسان ها در مراحل سنی مختلف نیازهای خاصی دارند و باید غذای روحی مناسبی دریافت کنند، گاهی محصول فرهنگی شاید برای یک گروه سنی خوب نباشد این جدا از بحث بدآموزی است. درواقع مخاطب آن فیلم باید آمادگی هضم آن قصه را داشته باشد و این در تمام دنیا مرسوم است، اما این که این شورا تا چه اندازه بتواند در این امر موفق باشد باید منتظر بمانیم.

پوران درخشنده کارگردان "هیس! دخترها فریاد نمی زنند" نیز در گفتگویی درباره طرح درجه بندی سنی فیلم های سینمایی بیان کرد: به نظر من اصل و ماهیت این طرح بسیار عالی ست و امیدوارم در عمل نیز به خوبی به اجرا درآید و اثرگذاری مثبت آن در رفتارهای کودکان و خانواده ها مشاهد شود .با اجرایی شدن طرح رتبه بندی سنی فیلم های سینمایی در واقع مخاطب می داند که برای فیلم دیدن در چه گروه سنی به سالن سینما می رود و رعایت این موضوع به نوعی تربیت مخاطب و آموزش به خانواده ها است.

رده بندی سنی باید برای ابتذال فیلم ها باشد

اما در این میان این نگرانی وجود دارد که با اجرایی شدن این طرح که به گفته رئیس سازمان سینمایی تنها یک طرح مشارکتی است و خانواده ها نقش اساسی در این میان دارند، خود خانواده تا چه اندازه با این اتفاق همراه خواهد شد. به هر حال نباید از این نکته غافل شد که سینماداران در این زمینه نمی توانند نقشی داشته باشند و همه چیز بر مبنای خانواده و تشخیص خانواده پیش می رود بنابراین در درجه نخست نیازمند این است که فرهنگ رعایت رده بندی سنی در میان مردم و مخاطبان سینمارو جدی گرفته شود و این نیازمند صرف زمان و هزینه از سوی نهادهای دولتی است، تا فرهنگ سازی شود و خانواده ها بتوانند در این زمینه آگاهی لازم را داشته باشند.

بر همین مبنا برخی از سینماگران با اجرای این طرح مخالف هستند. محمد علی سجادی کارگردان که تازه ترین اثرش "سودابه" با رده بندی سنی +15 مجوز گرفته است، در این زمینه می گوید: متأسفانه این قانون رده بندی سنی که در نظر گرفته شده است قانون درستی نیست و رعایت هم نمی شود، چرا که اگر این قانون عملی می شد وضعیت سینما به این شکل نبود. در کشور ما هیچ چیزی سر جای خودش قرار ندارد و به ما که می رسند می خواهند همه چیز قانونمند باشد در حالی که در واقعیت این گونه نیست.

عباس رافعی دیگر تهیه کننده و کارگردان سینما نیز پیش از این در گفت وگویی اعلام کرده بود: سینمای ایران در دنیا به عنوان سینمای پاک معرفی شده است، سینمایی که یک خانواده می توانند در کنار هم بنشینند و فیلم ببینند و این حسن فیلم های ایرانی است. بحث رده بندی سنی در تمام دنیا وجود دارد، چرا که آنها حتی در خانه هم هریک جداگانه فیلم می بینند و به دور از هم و در خلوت خودشان فیلم تماشا می کنند، اما سینمای ایران همه را دور یک سفره جمع می کند و این مزیت سینمای ایران است. علت موفقیت سینمای ما این است که خانواده مانند زمانی که در یک مراسم آئینی در کنار هم حضور پیدا می کنند در سینما نیز اینگونه هستند و در سالن تاریک سینما می نشینند و با هم می خندند، گریه می کنند و ابراز احساسات دارند. اگر این را تقسیم کنند که هر سنی به سالنی جداگانه برود به نظرم ریزش مخاطب پیدا می کنیم. دوستانی که به فکر درجه بندی هستند نیت خوبی دارند اما ما موضوعات جنسی یا خشونت در آثارمان نداریم و نمی دانم دقیقا چه فیلم هایی را می خواهند مشمول این رده بندی سنی کنند. مگر این که فیلم های طنز مبتذلی که این روزها به روی پرده می روند شامل این امر شوند که حرف هایی می زنند که بچه ها نه در کوچه و بازار آن را می فهمند و نه در جایی دیگر و صرفا در این فیلم ها می آموزند. باید گفت رده بندی سنی باید برای ابتذال فیلم ها باشد.

حال و بر اساس این نظرات و ده ها نظر دیگر باید این نکته را لحاظ کرد که اگر فیلمسازان از ابتدا بدانند اثری که قرار است بسازند در کدام دسته قرار می گیرد و گروه مخاطبان هدفشان چه کسانی هستند، شاید بتوانند بهتر و راحت تر عمل کنند و آثاری که تولید می کنند در بخش دریافت پروانه نمایش با نظر موافق تری همراه باشد. اما این طرح نیازمند ساز و کار جدی است و باید بسترهای اجرایی شدن آن فراهم شود. زیرساخت ها باید با تغییراتی همراه باشند تا این جریان بتواند شکل منطقی تری به خود بگیرد. در درجه نخست آن فرهنگ رعایت این رده بندی سنی است، چرا که بلیت فروشی سینما هم به شکل گیشه انجام می شود و هم از طریق سایت های اینترنتی، بنابراین امکان این که سینمادار بخواهد جلوی این ماجرا را بگیرد وجود ندارد، اما می توان محدودیت هایی برای خرید بلیت های اینترنتی فراهم کرد تا کودکان و نوجوانان به راحتی مخاطب هر اثری نباشند. ضمن این که باید خانواده ها را نیز با این موارد آشنا کرد تا بدانند که چه فیلم هایی را می توانند همراه با فرزندان خود به تماشا بنشینند و کدام آثار برای سن فرزندشان مناسب نیست.

لینک خبر :‌ هنر آنلاین
حضور عادل فردوسی پور و اهدای جایزه بهترین بازیگر مرد توسط وی به نوید محمدزاده، آشفته بازاری دیگری را به وجود آورد؛ مرد مغضوب صدا و سیما که در حوزه تخصصی ورزشی فعالیت می کرده در این برنامه دعوت می شود تا چه حرفی را به مسئولین برساند؟
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : پیک هشت رود حامیان ولایت زنجان سحر

به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ بیست و یکمین جشن خانه سینما برگزار شد و فیلم های سرخپوست و تنگه ابوقریب با دریافت چهار جایزه، شبی که ماه کامل شد با دریافت سه جایزه و متری شیش و نیم با دریافت دو جایزه به کار خود پایان داد .

در جشن خانه سینما اهالی سینما یک جشن دورهمی می گیرند و به همدیگر جایزه می دهند و به قول معروف به یکدیگر نان قرض می دهند؛ در واقع نمی توان گفت که این جشن مانند جشنواره ای است که به شکل صحیح داوری و انتخاب آثار و افراد در آن صورت می گیرد؛ مانند این است که پدر خانواده فرزندانش را دور هم جمع کند و به آنها کادو بدهد.

نکته حائز اهمیت در این مبحث حواشی ای است که در این جشن وجود داشته است. جشن خانه سینما به دور از حواشی نبوده و اگر تعداد حاشیه های آن را کنار هم بگذاریم متوجه خواهیم شد که برنامه ریزی و تعمد در آن بارز است.

یکی از حواشی این جشن پیروز حناچی شهردار تهران بود که جایزه بهترین مستند را برای ساخت اثر زمستان است دریافت کرد؛ حضور شهردار و مهم تر از آن دریافت جایزه از یک جشن درون خانوادگی فرهنگی و هنری جالب توجه است.

اهدای جایزه بهترین فیلم نامه به محسن امیریوسفی برای فیلم آشغال های دوست داشتنی که به مدت 6 سال توقیف شده بود نیز یکی از حاشیه هایی است که این جشن به همراه داشت، در نظر گرفتن جایزه فیلمنامه نویسی برای اثری که توقیف بوده است دقیقا دهن کجی کردن به مسئولین مربوطه و سیاستی است که در قبال یک فیلم در نظر گرفته شده است، چرا که با اهدای این جایزه محتوای فیلم را کاملا تایید می کنند و می گویند که 6 سال بی دلیل و به ناحق فیلم توقیف شده است.

حضور عادل فردوسی پور و اهدای جایزه بهترین بازیگر مرد توسط وی به نوید محمدزاده شلم شوربای دیگری را به وجود آورد، مرد برکنار شده از تلویزیون که در حوزه تخصصی ورزشی فعالیت می کرده است در این برنامه دعوت می شود تا چه حرفی را به مسئولین برساند؟

سعید روستایی کارگردان فیلم متری شیش و نیم وقتی که به روی سن رفت، اولین جمله ای که به زبان اورد این بود که " تنها می گویم امیدوارم جای هیچ عکاسی خالی نباشد " ، او با گفتن این جمله به قضیه دستگیر شدن نوشین جعفری عکاس هنری سینما و تئاتر که به اتهام مدیریت اکانت برانداز و ضدانقلاب "یار دبستانی" در توییتر دستگیر شده است اشاره کرد.

ذکر نام محمدرضا شجریان و تقدیم شدن مراسم به وی و همچنین زمزمه کردن یکی از آهنگ های او در این جشن، یکی دیگر از چندین حاشیه بیست و یکمین جشن خانه سینما بود؛ وقتی که مجموع این اتفاقات را کنار هم می گذاریم به این نتیجه می رسیم که نمی تواند این همه حاشیه اتفاقی باشد و قطعا برای آن برنامه ریزی شده است، این که چرا نظارت بر چنین اعمالی وجود ندارد جای سوال دارد.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ راه دانا
گروه سینمایی هنر و تجربه به عنوان یک موسسه خصوصی اما با بودجه دولتی فعالیت می کند و جالب این است که در سال 97 فقط یک 12هزارم از فروش کل سینمای ایران مربوط به فیلم های این گروه بود!
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : مشرق نیوز خبرگزاری دانشجو گام خبر سینما پرس

از اوایل روی کار آمدن دولت یازدهم، رئیس وقت سازمان سینمایی اقدام به راه اندازی گروه هنر و تجربه نمود. حجت الله ایوبی که مدتی در فرانسه زندگی می کرده این گروه را با تقلید از سینمای فرانسه تأسیس کرد.(در فرانسه نیز یک گروه برای حمایت و اکران ویژه از آثار هنری فعالیت می کند) اما در ایران، این گروه در ظاهر به اکران فیلم های تجربی و هنری اختصاص داشته، اما در عمل، پوششی برای نمایش و حمایت از برخی از فیلم های با محتوای آلوده بوده است. همچنان که در این گروه، بارها فیلم هایی با مضمون تطهیر عوامل وابسته به رژیم پهلوی و... روی پرده رفته است، اما چون مخاطب این گروه سینمایی بسیار محدود و اندک است، کمتر مورد اعتراض قرار گرفته است. حتی خیلی از منتقدان نیز به این گروه توجه چندانی ندارند و فیلم های گروه هنر و تجربه را نمی بینند.
نکته مهم این است که گروه هنر و تجربه به عنوان یک موسسه خصوصی راه اندازی شده است، اما با بودجه دولتی اداره می شود، به طوری که هزینه آن از فصل پنج بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأمین می شود.
فقط کافی است به یک مورد از هزینه های این گروه اشاره کرد: مطابق جدول شفاف سازی سازمان سینمایی، گروه سینمایی هنر و تجربه در سال 97 حدود 6 میلیارد تومان بودجه دولتی دریافت کرده که فقط 560 میلیون تومان از این بودجه، برای نشریه این گروه اعطا شده است. اما جالب اینجاست که به رغم این هزینه چشم گیر، کل فروش گروه هنر و تجربه در سال 97 حدود 190 میلیون تومان یعنی یک 12 هزارم کل فروش سینمای ایران است.
همچنین گروه هنر و تجربه هر سال میلیاردها تومان بودجه دریافت می کند و در ساختمانی با موقعیت و وسعتی قابل توجه در باغ فردوس مستقر است.
گفتنی است، مدیر هیئت مدیره این گروه ایرج تقی پور چنگیز است و اعضای هیئت مدیره گروه هنر و تجربه را هوشنگ گلمکانی، جعفر صانعی مقدم، امیرحسین علم الهدی و شهرام مکری تشکیل می دهند. همچنین هیئت امنای گروه هنر و تجربه عبارت است از رخشان بنی اعتماد، حجت الله ایوبی، امیرحسین علم الهدی، غلامرضا جمال امیدی، سیف الله صمدیان. نکته قابل تأمل این است که علی رغم اینکه تا به حال دو مدیر دیگر پس از ایوبی به عنوان رئیس سازمان سینمایی روی کار آمده اند اما وی همچنان به عنوان عضو هیئت امنای هنر و تجربه باقی مانده است که نشان از نقش مهم و محوری وی در این گروه است.

لینک خبر :‌ روزنامه کیهان
سینماپرس: کیانوش دالوند انیمیشن ساز مطرح سینما همزمان با آغاز ماه محرم در خصوص لزوم تولید آثاری متناسب با این ایام در سینما و تلویزیون اظهار داشت: برخی مدیران طی سال های اخیر با فشار بر مضامین دینی و ملی باعث خدشه دار شدن تولید این قبیل آثار شدند؛ این افراد فشارهایی بر این مضامین آورند و با نگاه های غیرکارشناسی شان به این حوزه باعث شدند تا تولید و عرضه این گونه آثار با مشکلات بسیار جدی مواجه شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

کارگردان انیمیشن مذهبی ناسور در گفتگو با خبرنگار سینماپرس افزود: ما برای اینکه مفاهیم ارزشمند دینی، ملی و انسانی از قبیل شجاعت، رادمردی، جوانمردی و امثالهم را بخواهیم در سینما و تلویزیون به تصویر بکشیم نیازمند بهره گیری از اسطوره های دینی و ملی هستیم اما متأسفانه به یک سری دلایل این اساطیر در باور عمومی جامعه خدشه دار شده اند چرا که نگاه فرهنگی به این مسأله وجود نداشته است.

وی ادامه داد: بنده معتقدم دست اندرکاران فرهنگی مملکت باید به این مقوله آگاه باشند و این نوع مضامین ارزشمند را دنبال کرده و آن را گسترش دهند اما افسوس که تولید این قبیل آثار امرزوه با سختی های بسیاری روبرو شده و رسماً امکان تولید چنین آثاری به سختی فراهم می شود.

دالوند با بیان ضرب المثل معروف هر وقت ماهی را از آب بگیریم تازه است! اظهار داشت: بنده معتقدم همین حالا هم دیر نشده، اگر مسئولان کلان فرهنگی و هنری کشور تدبیری اساسی داشته باشند و به این مسأله برسند که جامعه امروز ما نیاز به اساطیر دینی و ملی در قالب تولید آثار تصویری و نمایشی دارد، می توان از دغدغه مندان و فعالان این حوزه بهره گرفت و آثار ماندگاری را در این زمینه خلق کرد.

این سینماگر متذکر شد: ما اگر می خواهیم جامعه مان به سامان شوند، اگر می خواهیم از نسل های آینده کشورمان سوء استفاده نشود و آن ها آگاه و خردمند بار بیایند نیازمند آن هستیم که در سینمای کشور به مضامین دینی و ملی و پرداختن به زندگی اساطیر بازگردیم. ما باید بدانیم و آگاه باشیم که تنها با حرف و کلام نمی توان مفاهیم بزرگ و مهمی همچون وفاداری، ایثار و شجاعت را به نسل امروز توضیح داد، ما باید بدانیم که درک این مفاهیم توسط نسل امروزی در قالب روایت های دراماتیک بسیار باورپذیرتر است.

کارگردان انیمیشن سینمایی رستم و سهراب در خاتمه اظهاراتش خاطرنشان کرد: عاشورا واقعه ای عظیم و در تاریخ جهان بی نظیر است؛ ما باید خیلی بهتر از آنچه که تا امروز به این مقوله پرداخته ایم نسبت به این موضوع مهم توجه می کردیم.

لینک خبر :‌ سینما پرس
در ادامه تلاش های مدنی برای حل مشکل زندانیان، بیش از 200 هنرمند در بیانیه ای حمایت خود از نوشین جعفری، عکاس بازداشت شده تئاتر و سینما را اعلام کردند.

آفتاب نیوز :

رخشان بنی اعتماد، کارگردان ایرانی، در حساب توییتری خود با انتشار این بیانیه، از نگرانی عمیق خانواده سینما و تئاتر از وضعیت نگهداری و سلامت نوشین جعفری خبر داده است.

پیام صوتی نوشین جعفری به یک فعال مدنی برای استمداد و کمک، توجهات بسیاری جلب کرده است و قوه قضائیه دسترسی به گوشی هوشمند را جزء امتیازات زندانیان در زندان قلمداد کرده و اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه در واکنش به فایل صوتی نوشین جعفری، گفته است: متهم ممکن است هرگونه ادعایی را مطرح کند.

خواهر نوشین جعفری نیز روز شنبه بازداشت شده است.

لازم به توضیح است که سخنگوی قوه قضائیه دلیل بازداشت نوشین جعفری را اهانت به سیدالشهدا و عزاداری و تبلیغ علیه نظام عنوان کرده است.

لینک خبر :‌ آفتاب نیوز
اصغر نعیمی درباره طرح درجه بندی سنی سازمان سینمایی یادداشتی منتشر کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا؛ اصغر نعیمی درباره طرح درجه بندی سنی سازمان سینمایی نوشت: قرار بود گروهی دور هم جمع شوند و فیلم ها را درجه بندی سنی کنند. تا اینجا مشکلی نبود، همه جای دنیا هم مرسوم است که به مخاطب اعلام می شود این فیلم مناسب چه گروه سنی است، مشکل از جایی آغاز می شود که مدیران ما عادت دارند در هر طرح و ایده ای سهمی هم برای روز مبادای خود بردارند و به نحوی راه را برای مداخله های بعدی خودشان باز بگذارند. مثل همین تبصره محدودیت اکران فیلم ها بر اساس درجه بندی سنی که احتمالا قرار است نقطه اتکا و بهانه ای شود برای ایجاد محددیت برای یکسری فیلم که باب طبع و سلیقه آقایان نیست یا اکران گسترده شان می تواند موقعیت شان را به خطر بیندازد.

از عجایب روزگار است که مدیران و مسئولین ما از گذشته هم درس نمی گیرند و هر بار می خواهند چرخ را دوباره اختراع کنند.یک دوره این محدود کردن اکران فیلم ها به بهانه و با ابزار درجه بندی کیفی آثار توسط دیکتاتورهای دلسوز دهه شصت اجرا شده و حاصلش محدودیت نالازم برای سینماگران، فراری دادن مخاطب از سالن های سینما و در کل خسارت مطلق برای سینمای ایران بود. دستاورد آن درجه بندی کیفی، الف، ب، ج دادن به فیلم ها و ایجاد محدودیت در اکران برای فیلم های ج فقط زایل شدن اعتماد به نفس سینماگران و مشتی فیلم بی خاصیت و سالن های خالی از تماشاگر بود. سال ها کشمکش و آزمون و خطا مدیران را به این نتیجه رساند که مداخله در اکران به هر بهانه ای محکوم به شکست است و در نهایت بساط آن درجه بندی جمع شد و فقط تبعات منفی و خاطره تلخ آن دوران باقی ماند.

حالا هم ای کاش مسئولین سینما متوجه باشند ایجاد محدودیت در اکران فیلم ها به هر بهانه ای فقط باعث لطمه و آسیب به کلیت سینما است و چنین طرحی پیشاپیش شکست خورده است.

کاری به این ندارم که ترکیب فعلی این شورای سی نفره درجه بندی سنی تا چه حد نامتناجنس است و اینکه چرا در آن خود سینماگران کمترین تعداد را دارند. این ایرادها به مرور قابل رفع است. الان مساله مهم جلوگیری از تغییر ماهیت این شورا و مقوله درجه بندی سنی فیلم ها است.

کوتاه سخن اینکه، می توان فیلم ها را درجه بندی سنی کرد و به مخاطب در این زمینه اطلاع و آگاهی کافی داد، اما نمی شود و نباید از این مساله ابزاری برای سانسور و بگیر و ببند مضاعف ساخت.

لینک خبر :‌ خبرگزاری برنا
در هفته ای که گذشت، فیلم های در حال اکران سینمای ایران با کاهش 30 درصدی تعداد مخاطب و افت 33 درصدی میزان فروش مواجه شدند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

به گزارش خبرنگار سینمای گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ، بر اساس آمار و اطلاعات ارائه شده در سامانه فروش سینمای ایران، مجموع فروش فیلم های در حال اکران سینمای ایران از پنجم تا دوازدهم شهریورماه 1398، 3 میلیارد و 190 میلیون تومان بود. این رقم نتیجه حضور 284 هزار و 546 مخاطب در سالن های سینما بود؛ این در حالی است که هفته پیش از این بازه زمانی (29 مرداد تا 5 شهریور)، فروش کل سینما ایران 4 میلیارد و 747 میلیون تومان و تعداد مخاطبان 404 هزار و 217 نفر بود.این آمارها نشان دهنده 33 درصد کاهش میزان فروش و 30 درصد کاهش مخاطب است.

بر اساس این گزارش، فیلم ایده اصلی در هفته گذشته برای سومین بار متوالی رتبه اول فروش هفتگی را از آن خود کرد، البته این صدرنشینی با یک افت فروش 75 میلیون تومانی همراه بود.

آزیتا موگویی پس از حدود 3 دهه حضور در فرایند تولید فیلم های سینمایی با سمت هایی همچون منشی صحنه، مدیر تولید، تهیه کننده، مجری طرح و ... در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر اولین کارگردانی خود را با ساخت فیلم ایده اصلی تجربه کرد. این فیلم از پنجم تا دوازدهم شهریورماه 460 میلیون تومان فروش داشت.

بهرام رادان، مریلا زارعی، هانیه توسلی، پژمان جمشیدی و مهرداد صدیقیان بازیگران این فیلم هستند. ایده اصلی همچنین توانست در بیست و هفتمین روز اکران خود رقم 2 میلیارد و 230 میلیون تومان فروش کل را نیز پشت سر بگذارد.

در جدول فروش هفتگی پس از ایده اصلی، قسم به کارگردانی محسن تنابنده قرار دارد. این فیلم با بازی بازیگرانی همچون مهناز افشار، سعید آقاخانی، مهران احمدی و حسن پورشیرازی که در چهارمین هفته اکران خود 350 میلیون تومان فروش داشت تا دومین فیلم پرفروش هفته باشد. قسم به این ترتیب توانست دو فیلم کمدی تگزاس2 و ایکس لارج را پشت سر بگذارد. این فیلم جاده ای که به خاطر شرایط سخت فیلمبرداری در داخل اتوبوس و داستان معماگونه خود مورد توجه مخاطبان قرار گرفته بود، توانسته یک میلیارد و 494 میلیون تومان مجموع فروش نیز عبور کند .

دو فیلم کمدی با فاصله ای اندک از قسم در رده های سوم و چهارم قرار دادند. فیلم هایی که اکران آنها از یکشنبه یازدهم شهریور به دلیل فرارسیدن ماه محرم و ایام عزاداری امام حسین(ع) به مدت 10 روز متوقف خواهد شد.

فیلم تگزاس2 به کارگردانی مسعود اطیابی با 330 میلیون تومان در رده سوم جدول فروش هفتگی قرار دارد. این فیلم کمدی همچنین با مجموع فروش 24 میلیارد و 865 میلیون تومانی خود در رتبه دوم جایگاه فروش فیلم های امسال قرار دارد و تعقیب کننده جدی متری شیش و نیم پرفروش ترین فیلم سال تا امروز است. متری شیش و نیم که هفته گذشته نسخه شبکه نمایش خانگی آن منتشر شد و رکورد تماشای آنلاین را هم شکست، با 27 میلیارد و 675 میلیون تومان فروش همچنان صدرنشین جدول سالانه است. مهدی هاشمی، سام درخشانی، پژمان جمشیدی، بهرنگ علوی، گابریلا پتری و رضا ناجی بازیگران تگزاس2 هستند که پنجمین ماه اکران خود را پشت سر گذاشت.

فیلم کمدی ایکس لارج با 311 میلیون تومان فروش، چهارمین فیلم پرفروش هفته گذشته بود. ایکس لارج هم به نسبت هفته پیش، افتی حدود 90 میلیون تومان را تجربه کرده است. این فیلم به کارگردانی محسن توکلی و تهیه کنندگی محسن فرحبخش، پس از 9 هفته نمایش 5 میلیارد و 887 میلیون تومان فروش داشته است. اکبر عبدی، محمدرضا شریفی نیا، سحر قریشی، میرطاهر مظلومی، یوسف تیموری، علی صادقی، رضا ناجی، علیرضا قادری و مختار سائقی از جمله بازیگران این فیلم هستند.

در هفته ای که گذشت شبی که ماه کامل شد در سیزدهمین هفته اکران خود و در شرایطی که دیگر به عنوان سرگروه اکران روی پرده نمی رود، با 296 میلیون تومان همچون هفته قبل در رده پنجم جدول فروش قرار گرفت. این فیلم که به کارگردانی نرگس آبیار و تهیه کنندگی محمدحسین قاسمی بیشترین سیمرغ ها را از سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر از آن خود کرد، هم اکنون با 18 میلیارد و 117 میلیون تومان چهارمین فیلم پرفروش سال 1398 است.

هوتن شکیبا، الناز شاکردوست، فرشته صدرعرفایی، شبنم مقدمی و آرمین رحیمیان ازجمله بازیگران این اثر هستند.

ششمین فیلم پرفروش هفته، قصر شیرین به تهیه کنندگی و کارگردانی رضا میرکریمی و با بازی حامد بهداد، ژیلا شاهی، نیوشا علیپور، یونا تدین و محمد عسکری است. این فیلم در چهارمین هفته اکران خود 260 میلیون تومان فروش داشت. قصر شیرین که درون مایه ای تلخ و مضمونی خانوادگی دارد در مجموع 2 میلیارد و 860 میلیون تومان فروش را پشت سر گذاشته است.

اما عنوان هفتمین فیلم پرفروش هفته به سرخپوست به نویسندگی و کارگردانی نیما جاویدی و تهیه کنندگی مجید مطلبی می رسد. این فیلم با 218 میلیون تومان فروش هفتگی به 13 میلیارد و 840 میلیون تومان فروش کل رسید نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، مانی حقیقی، ستاره پسیانی و حبیب رضایی ازجمله بازیگران سرخپوست هستند.

فیلم روسی به کارگردانی و تهیه کنندگی امیرحسین ثقفی و بازی بازیگرانی همچون امیر آقایی، طناز طباطبایی، صابر ابر، محمود نظرعلیان، و میلاد کی مرام نیز که از سی ام مردادماه اکران خود را آغاز کرده است در دومین هفته اکران خود در این هفته 198 میلیون تومان فروش کرد .

نیوکاسل فیلم کمدی محسن قصابیان هم که نام علی آشتیانی پور را به عنوان تهیه کننده در کنار خود می بیند، در این هفته 147 میلیون تومان فروش کرد و توانست در مجموع رقم یک میلیارد و 835 میلیون تومان فروش را پشت سر بگذارد. حمید گودرزی، بهرام افشاری، نسرین مقانلو، سحر قریشی، رضا ناجی، نیما شاهرخ شاهی، رز رضوی و مجید شهریاری از بازیگران این فیلم هستند.

تپلی و من فیلمی در ژانر کودک و خانواده به کارگردانی حسین قناعت هم در هفته گذشته با فروشی معادل 125 میلیون تومان به مجموع یک میلیارد 345 میلیون تومان رسید.

علاوه بر این 10 فیلم، باید به فیلم سرکوب به کارگردانی رضا گوران با بازیگرانی همچون باران کوثری، سارا بهرامی، الهام کردا، پردیس احمدیه، رویا افشار و جمشید هاشم پور نیز اشاره کرد. این اثر در هفته گذشته 53 میلیون تومان فروش داشت و در مجموع به رقم 850 میلیون تومان فروش رسید.

جدول پرفروش ترین فیلم های سال 1398 تا 12 شهریورماه :

جدول پرفروش ترین فیلم های هفته ( 5 شهریور تا 12 شهریورماه)

انتهای پیام/4072/4104/پ

لینک خبر :‌ خبرگزاری آنا
سینماپرس: تعدادی از سینماگران سینمای کودک از مشکلات دامنه دار در این سینما گفتند و با تأکید بر اینکه برخی مدیران با افکاری کهنه و نخ نما شده مانع تولید آثار به روز و جذاب برای کودکان می شوند از باندبازی های رایج در سینمای کودک انتقاد کردند و تأکید نمودند جشنواره فیلم کودک تبدیل به یک دورهمی شده و نفعی برای رشد سینمای کودک و نوجوان ندارد!
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : روزنامه خراسان

به گزارش سینماپرس سینمای کودک یکی از گونه های مهم سینمایی است که در دنیا توجه ویژه ای به آن می شود اما سال ها است در سینمای ایران مدیران سینمایی نسبت به این گونه فیلم ها بی توجه شده اند و تنها با برگزاری مراسم های شوآف گونه ای نظیر جشنواره کودک و یا سخنرانی ها و مصاحبه های پرطمطراق، خود را مدافع این سینما نشان داده اند همه این اتفاقات در حالی است که بسیاری از سینماگران دغدغه مند کودک به واسطه عدم حمایت دولت از این گونه سینمایی بیکار و خانه نشین شده اند و یا بالاجبار در ژانرهای دیگر مشغول به ساخت فیلم های شان هستند. وضعیت تولید و اکران سینمای کودک به شدت دچار بحران شده، کاهش چشمگیر تولیدات این گونه سینمایی و عدم تخصیص زمان مناسب برای اکران این قبیل آثار مدت ها است صدای انتقاد و اعتراض سینماگران کودک را بلند کرده است؛ اما دریغ از گوش شنوایی برای حل این بحران ها!

در همین رابطه 10 تن از سینماگران مطرح حوزه کودک و نوجوان آقایان: عادل بزدوده، سیروس حسن پور، محمدرضا هنرمند، بیژن بیرنگ، سیدجواد هاشمی، عرفان لولاکی، محمدرضا حاجی غلامی، رحیم بهبودی فر، محمد ابوالحسنی و سرکار خانم: زحل رضوی با ما گفتگو کردند که ماحصل این گفتگوها برای اطلاع بیشتر مخاطبان گرامی در ذیل نقل شده است.

بزدوده: طی سال های گذشته تنها 2-3 فیلمساز دغدغه مند در سینمای کودک وجود داشته اند

عادل بزدوده کارگردان نمایش های عروسکی و عروسک گردان سینما همزمان با برگزاری سی و دومین جشنواره فیلم های کودکان و نوجوانان با انتقاد از شرایط بحرانی سینمای کودک در کشور گفت: طی 40 سال گذشته تنها 2-3 فیلمساز دغدغه مند در سینمای کودک وجود داشته اند که 4 تا و نصفی فیلم خوب در این حوزه تولید کردند که از جمله این افراد می توان به ایرج طهماسب، حمید جبلی و مرضیه برومند اشاره کرد، فیلمسازانی که دغدغه رشد سینمای کودک را دارند اما مایه تأسف آنجاست که سال ها است امکان حضور و فعالیت برای این افراد مهیا نشده است. بنده معتقدم فقدان سرمایه گذاری و عدم شناخت نیازهای کودکان توسط مدیران باعث شده تا زیرساخت های این گونه مهم سینمایی هرگز درست نشود. مشکل سینمای کودک در کشور ما پایه ای و بنیادین است. همه چیز از بیس دچار مشکل است و ما باید این گونه سینمایی را از پایه و اساس قوی کنیم. ما نیاز به هدف گذاری، مخاطب شناسی و سرمایه گذاری داریم. ما باید به این مسأله آگاه شویم که وقتی یک فیلم کودک بدون هرگونه تحقیق و پژوهش و به صورت باری به هرجهت و سردستی تولید می شود نه تنها دردی از سینمای کودک درمان نمی کند بلکه باعث بروز و ظهور مشکلات متعدد دیگر نیز می شود.

حسن پور: سینمای کودک با شتاب روند نزولی را تجربه می کند/ کودکان و نوجوانان دغدغه مسئولان کلان فرهنگی کشور نبوده و نیستند!

سیروس حسن پور تهیه کننده و کارگردان سینما نیز در این خصوص اظهار داشت: مجموعه ای از اتفاقات دست در دست هم داده تا سینمای کودک با شتاب روند نزولی را تجربه کند؛ مسئولان فرهنگی در سال های گذشته توجه شان را نسبت به کودکان کم و کمتر کردند و در نهایت فرآیند اتفاقات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... باعث شد تا اصلاً سینمای کودک و نسل کودک و نوجوان جدی گرفته نشود. اساساً سیاست گذاران فرهنگی کشور نسبت به کودکان و نوجوانان توجه لازم را ندارند، کودکان و نوجوانان هرگز دغدغه مسئولان کلان فرهنگی کشور نبوده و نیستند!؛ مسئولان فرهنگی کشور و کسانی که حوزه فرهنگ را ریل گذاری می کنند با کودکان و نوجوانان بیگانه شده اند. کودکان و نوجوانان نه فضای آموزشی درستی دارند که شیوه های تعلیم و تربیتی سالمی در آنجا حاکم باشد و نه در حوزه فرهنگی آثاری تولید می شود که بتواند باب میل آن ها باشد.

هنرمند: زمانی که تولیدات کلی سینمای کشور چنگی به دل نمی زند از سینمای کودک هم نمی توان توقع زیادی داشت

محمدرضا هنرمند کارگردان سینما همزمان با برگزاری سی و دومین جشنواره فیلم های کودکان و نوجوانان گفت: سینمای کودک تکه ای جدا ناشدنی از کلیت سینما بوده و هست و زمانی که تولیدات کلی سینمای کشور چنگی به دل نمی زند از سینمای کودک هم نمی توان توقع زیادی داشت که تولیدات شاخص داشته باشد. برای داشتن یک سینمای خوب عوامل بسیار مهمی نیاز است که شرح آن در این گفتگوی کوتاه نمی گنجد؛ بنده معتقدم تصمیم و همت مدیران به تنهایی لازمه رشد و ارتقای یک گونه مهم سینمای مانند سینمای کودک نیست بلکه فقط بخشی از ایجاد بستر مناسب است؛ ما در سینمای ایران نیازمند رفع مشکلات و موانع بیشتری هستیم تا بتوانیم در همه گونه ها آثاری قابل تأمل تولید کنیم.

بیرنگ: فارابی پای خود را از سینمای کودک بیرون بکشد/ هزینه های گزاف برای برگزاری جشنواره فیلم کودک هیچ تأثیر و دستاوردی برای رشد این گونه سینمایی ندارد

بیژن بیرنگ کارگردان سینما و تلویزیون همزمان با برگزاری سی و دومین جشنواره فیلم های کودکان و نوجوانان با انتقاد از شرایط بحرانی سینمای کودک در کشور گفت: بنده معتقدم یکی از مشکلات اصلی سینمای کودک در تمامی این سال ها دولتی بودن این سینما است؛ ای کاش فارابی پای خود را از سینمای کودک بیرون بکشد و خود را قیم و متولی سینمای کودک نداند! بنده به عنوان یک سینماگر کودک از مسئولان فارابی خواهش می کنم برای ساخت و تولید هیچ فیلم کودکی کمک نکنند و فیلمی تولید نکنند! ما باید اجازه دهیم سینماگران مستقل این حوزه خودشان سرمایه های شان را جور کنند و آثاری تولید کنند تا ما شاهد بالندگی سینمای کودک باشیم؛ ما در این گونه سینمایی نیازمند حضور افرادی مثل سیدجواد هاشمی هستیم که روی پای خود ایستاده و به کمک های دولتی فکر نمی کند. هزینه های گزاف برای برگزاری جشنواره فیلم کودک هیچ تأثیر و دستاوردی برای رشد این گونه سینمایی ندارد؛ آقایان همه ساله این همه برای برپایی جشنواره فیلم کودک هزینه می کنند و مهمان های داخلی و خارجی دعوت می کنند اما در انتها این بریز و بپاش ها هیچ تأثیری بر رشد و ارتقای این گونه مهم سینمایی ندارد.

هاشمی: کودکان و نوجوانان ما در فیلم ها و سریال ها پاکی ها و درستی ها را یاد نگرفته اند/ فیلم های کودک در کمدهای فارابی خاک می خورند!

سیدجواد هاشمی بازیگر و کارگردان سینما نیز در این باره اظهار داشت: وجود شورای فیلمنامه کودک در بنیاد سینمایی فارابی عین دیکتاتوری است و باعث تولید فیلم های نازل در این ژانر می شود، بنده معتقدم اساساً وجود چنین شورایی به نفع سینمای کودک نیست، افرادی که در این شورا حضور دارند به اندیشه نویسندگان نفوذ می کنند و بر اساس سلایق خود که برگرفته از منویات دولتی است فیلمنامه ها را تغییر می دهند و به همین علت ما با فیلمنامه های الکن و بی محتوا در این ژانر روبرو می شویم. بنده به تازگی مطلع شده ام که 53 فیلم کودک در کمدهای فارابی خاک می خورند و قابل نمایش نیستند!؛ این اتفاق نشان دهنده آن است که سیاست های مسئولان این نهاد سینمایی در سال های اخیر برای انتخاب متون و تولید آثار اشتباه بوده که منجر به چنین رخداد اسفباری شده است. بنده در همین خصوص به آقای ایل بیگی به عنوان قائم مقام این بنیاد تذکر دادم که شما چرا افرادی را در شورای فیلمنامه کودک به کار گمارده اید که تنها بر اساس سلایق خودشان خط مشی فیلمنامه ها را تعیین می کنند و به فکر مخاطبان نیستند؟

لولاکی: جشنواره فیلم کودک یک دورهمی است و هیچ نفعی برای رشد سینمای کودک و نوجوان ندارد/ شعارهای مدیران سینمایی وضعیت بغرنج سینمای کودک را بهبود نمی بخشد

عرفان لولاکی تهیه کننده آثار انیمیشن همزمان با برگزاری سی و دومین جشنواره فیلم های کودکان و نوجوانان با انتقاد از شرایط بحرانی سینمای کودک در کشور گفت: جشنواره فیلم کودک یک دورهمی است و هیچ نفعی برای رشد سینمای کودک و نوجوان ندارد؛ به عنوان مثال خود ما سال گذشته زمانی که فیلم مان وارد جشنواره شد فکر می کردیم مسئولان از اکران اثرمان حمایت می کنند اما وضعیت اکران از سال های قبل بدتر شد و هیچ فکری تخصیص اکران مناسب فیلم های کودک از سوی مسئولان اندیشه نشد. ما مرتباً از مدیران سینمایی شعار حمایت از سینمای کودک می شنویم اما این شعارهای مدیران سینمایی وضعیت بغرنج سینمای کودک را بهبود نمی بخشد، جشنواره کودک خروجی ندارد، سینماگران این حوزه اغلب بیکار و خانه نشین هستند. بنده شخصاً به عنوان یک تهیه کننده آثار کودک از این وضعیت دل بسیار پر دردی دارم چرا که برای تولید انیمیشن سینمایی کله آهنی یک میلیارد و دویست میلیون تومان هزینه کردم، 200 نفر نیروی متبحر را بدون هیچ حمایتی از نهادها و ارگان ها جمع کردم تا این اثر تولید شود اما در نهایت هیچ حمایتی از اکران اثرم نشد.

حاجی غلامی: مدیران به سینمای کودک نگاهی تجاری دارند و از همین رو از آثار فاقد اندیشه اما گیشه پسند حمایت می کنند

محمدرضا حاجی غلامی کارگردان سینما نیز در این باره گفت: مدیران به سینمای کودک نگاهی تجاری دارند و از همین رو از آثار فاقد اندیشه اما گیشه پسند حمایت می کنند؛ این اتفاق بسیار تلخ و ناراحت کننده است، ما نباید با دست خودمان سینمای کودک را همانند سینمای بزرگسال به ورطه نابودی و ابتذال بکشانیم. مسئولان برگزارکننده جشنواره فیلم کودک سیاست جدیدی را شروع کرده اند. گویا سیاست جدید آن ها برا این پایه استوار است که از تنوع فیلم ها جلوگیری کنند. آن ها صرفاً به سینمای کودک نگاهی تجاری دارند. متأسفانه به فرهنگ سازی و اندیشه و اخلاق در سینمای کودک بی توجهی می شود و ما با دست خود داریم کودکان را به سمت سینمایی می بریم که در سینمای بزرگسال شاهد آن هستیم، سینمایی که با هر ترفندی ولو شوخی های رکیک و زشت و ضد اخلاقی می خواهد مخاطب جذب کند.

رضوی: مدت ها است در سینمای کودک حتی یک قدم هم جلو نرفته ایم/ حمایت های دولتی نباید به برخی افراد با گرایش های خاص اعطا شود

زحل رضوی نویسنده، کارگردان و تهیه کننده حوزه انیمیشن همزمان با برگزاری سی و دومین جشنواره فیلم های کودکان و نوجوانان با انتقاد از شرایط بحرانی سینمای کودک در کشور گفت: بنده معتقدم در سینمای کودک ما مرتب دور خودمان می چرخیم و در نهایت به نقطه اول می رسیم، متأسفانه نه فقط در سینمای کودک که در سینمای بزرگسال هم ما دچار آسیب ها و مشکلات بی شماری هستیم، مرتباً برای برون رفت از این معضلات نشست ها و جلسات متعدد برگزار می شود اما باز هم شاهدیم این مشکلات ادامه دارند، بنده متأسفم که باید بگویم مدت ها است در سینمای کودک حتی یک قدم هم جلو نرفته ایم! مشکلات سینمای کودک و نوجوان به مثابه گره کوری است که هیچ کس نمی تواند آن را باز کند. همه چیز دست در دست هم داده تا این گونه مهم سینمایی به جایگاهی که شایسته اش است دست پیدا نکند.

بهبودی فر: در حال حاضر تمایلات و سلیقه شخصی خط مشی سینمای کودک را تعیین می کند/ نگاه های کهنه و کلیشه ای در حوزه فیلم کودک باید از بین برود

رحیم بهبودی فر کارگردان سینما با انتقاد از وضعیت بغرنج سینمای کودک گفت: در حال حاضر تمایلات و سلیقه شخصی آقای ایل بیگی و دوستان شان در بنیاد سینمایی فارابی خط مشی سینمای کودک را تعیین می کند؛ این اتفاق بسیار غلط است چرا که در وهله اول باعث می شود این افراد طرح و ایده کسانی که بر اساس سلیقه و بر وفق مراد آن ها فیلمنامه شان را به نگارش درنیاورده اند بایکوت کنند و از طرف دیگر تنها کسانی که در گعده آشنایان شان هستند امکان کار و فعالیت در سینمای کودک را داشته باشند. بنده به دلیل آنکه عضو مرکز توسعه سینمای کودک هستم مرتب در جلسات و گپ و گعده ها شرکت می کنم و متأسف می شوم که همچنان برخی از فیلمسازان از فیلم های قدیمی سینمای کودک یاد می کنند، این نشان دهنده عقب ماندگی ما از دنیای امروز کودکان و نوجوانان است که همچنان در پی دزد عروسک ها ، گلنار ، مدرسه موش ها و امثالهم هستیم؛ این فیلم ها نیاز 3-4 دهه قبل سینمای کودک بود و قطعاً کودکان امروزی با چنین آثاری ارتباط برقرار نمی کنند.

ابوالحسنی: اقتصاد در سینمای کودک مرده و بازار این گونه مهم سینمایی راکد است/ ابتدا باید بازار ملی را تقویت کنیم، سپس در پی حضور در بازارهای جهانی باشیم

محمد ابوالحسنی مدیر مرکز نوآوری صنایع فرهنگ محور کودک و نوجوان و تهیه کننده آثار انیمیشن همزمان با برگزاری سی و دومین جشنواره فیلم های کودکان و نوجوانان با انتقاد از شرایط بحرانی سینمای کودک در کشور گفت: بنده معتقدم یکی از بزرگترین ضعف های ما در سینمای ایران این است که به اقتصاد این گونه مهم سینمایی بی توجه بوده ایم؛ اقتصاد در سینمای کودک مرده و بازار این گونه مهم سینمایی راکد است، پول در سینمای کودک جریان ندارد و وقتی که اقتصاد در هر حوزه ای ضعیف باشد ما نمی توانیم انتظار شکوفایی و رشد را در آن حوزه داشته باشیم. ما در حوزه بین الملل می توانیم از متخصصان بزرگ سینمای کودک دعوت کنیم تا با ما در خصوص تولید انیمیشن های جذاب برای کودکان مان، مبتنی با فرهنگ و هویت ملی مان همکاری داشته باشند تا در ابتدا کمی بازار داخل را تقویت کنیم، کودکان را با فیلم های جذاب ایرانی کودک آشنا کنیم و سپس در پی آن باشیم تا در حوزه بین الملل عرض اندام کنیم. سوأل بنده اینجا است که ما اینک با کدامیک از تولیدات مان می خواهیم در بازار جهانی سر بلند کنیم؟ تا تولید خوبی در سینمای کودک وجود نداشته باشد نمی توان انتظار داشت که دنیا به فیلم های مان توجه کند.

لینک خبر :‌ سینما پرس
هنر هفتم در انتقال و آشنایی مردم جهان با فرهنگ ها و آئین های مهم نقش به سزایی دارد که در سینمای ما مورد غفلت واقع شده است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا ، انتقال میراث یک فرهنگ و تاریخ شرط جهانی شدن آن است. سینمای غرب، داستان مسیح (ع) را بارها به صورت سینمایی ساخته است. مستندهای زیادی از کلیساها و آئین های مسیحی ساخته که اتمسفر آن را به نسل های بعدی منتقل می کند و همه اینها برای این است که مسیحیت و فرهنگ آن که جنبه های تصویری دارد به خوبی می توانند پیام خود را به جهان منتقل کنند. مثلا در فیلم مصائب مسیح ارشادهای عیسی (ع) نسبت به حوارییون و دفاع او از یک بی گناه تصویری مقدس از یک نبی را در ذهن می سازد یا در کلیساها معماری و پنجره های آن از زوایای خاصی که اشراق آن نمایان باشد فیلم برداری شده است. این بخش های مهم و دیدنی در حافظه عموم مردم جهان حتی آنان که به مسیحیت اعتقاد ندارند می ماند.

اما در فرهنگ عزاداری سید و سالار شهیدان (ع) میراثی بس بزرگ تر وجود دارد که ابعاد و زوایای آن بسیار متعددتر، ماندگارتر و خدایی تر از دیگر فرهنگ های سوگواری مذهبی است؛ چه در زمینه اقدامات امام در رویارویی با دشمنانش و چه در اشعار و نوحه ها، تابلوهای نقاشی و پرده خوانی ها و چه مجالس و دسته های عزاداری و موارد مختلف و متعدد دیگر، همه و همه قابلیت تصویری شدن در سینما چه به صورت مستند و چه سینمایی دارند. داستان های مختلفی که می توان با الهام از عاشورا و فرهنگ آن ساخت نیز یکی دیگر از زمینه های جذاب و مهم این میراث غنی است؛ اما کمتر مورد توجه قرار گرفته است. با ساخت فیلم هایی با مضامین عاشورا در گونه اجتماعی فرهنگ آن در متن زندگی مردم امروز ایران وارد می شود؛ ایثار، فداکاری، وفاداری، جوانمردی، تعهد و ده ها مفاهیم دیگر مهم در فرهنگ عاشورا وجود دارد که در متن زندگی است و می تواند در قصه های ساده آن ترسیم شود.

علت این امر را باید در گم شدن سوژه های مهم سینمایی برای فرهنگ و اخلاق دانست. در زمانه ای که فروش سینما به هر قیمتی اولی بر هر چیزی است و مهم ترین سرمایه مردم یعنی فرهنگ و دین آنان نشانه رفته است، انتظاری نیست که سینمای ما محرم و فرهنگ غنی آن را در داستان های اجتماعی و سوژ ه های روز خود پیدا کند. نبود تصمیم روشن و شفاف برای فیلم هایی که درباره عاشورا ساخته شده است نیز به دایره این مشکل اضافه کرده است.

نمی گوییم که جشنوار ه های خارجی به خاطر ماهیت سلبریتی سازی و فساد پشت پرده ای که دارند فضای خوبی برای اکران و نمایش فیلم هایی با مضامین عاشورا و فرهنگ محرم است، اما فتح اکران های بین المللی می تواند در جهت صدور و انتقال محتوای غنی اسلام نقش بسیار مهمی را ایفا کند.

اتحاد تهیه کننده و مدیر سینمایی شرط تولید فیلم عاشورایی

نکته دیگری که به مدیریت سینمایی ما برمی گردد این است که مدیریت باید سوژه های مهم حوزه های مرتبط با تاریخ را به تهیه کننده ها بسپارد. البته همیشه اتهام سفارشی سازی به تهیه کننده ها و سینماگران در این موارد زده می شود؛ اما طبیعتا متولی کارهای بزرگ و پرهزینه باید نهادهای دولتی و سینمایی باشند؛ پس در اینجا از یک سو مدیریت سینما و از سوی دیگر تهیه کننده ها نقش بسیار مهمی دارند.

فرهنگ شیعه در قلب خود 14 خورشید دارد که هرکدام از آنان قابلیت تبدیل شدن به یک فیلم و حتی یک سریال بلند با بهترین کیفیت و جذاب ترین داستان را دارند. در کنار آن داستان ها و موضوعات مهم فرعی دیگری نیز وجود دارد که می تواند به صورت مستقل ساخته شود اما همه آنان در حال فراموشی اند. یکی از لوازم خوب برای داشتن فیلم نامه قوی منبع و مستندات است که داستان های تاریخی و دینی ما آن را فراهم کرده اند و به تعبیری آجر اول را گذاشته اند. پس زمینه لازم برای ساخت آثار تاریخی و مذهبی فراهم است، مانده همت تهیه کننده ها و دلسوزی مدیران سینما.

برخی از هنرمندان ما نیز بیشتر در فیلم های اجتماعی و انتقادی بازی می کنند در حالی که بازیگران سریال هایی مانند مختار به گفته خودشان در میان مردم هم اعتبار دارند و هم از محبوبیت ویژه ای برخوردارند. بنابراین ایشان با بازی خود در آثاری با مضامین عاشورا می توانند شاخ و برگی بزرگ به دنیای بازیگری خود ببخشند و به شهرت و اعتبار خود در جهان هنرمندی اضافه کنند.

عاشورا قطعا به عنوان بزرگ ترین حادثه تاریخ، قدرت جریان سازی در تمام عرصه های هنری و فرهنگی را دارد. حفظ و انتقال این میراث به جهان معاصر امری مهم و تاریخی است که جز با کمک هنرمندان و توجه مدیران ممکن نخواهد شد. نباید نقش و قدرت هنر هفتم را در نشان دادن عمق معرفتی آن دست کم گرفت.

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ خبرگزاری تسنیم
طرح رده بندی سنی فیلم های سینمایی اگرچه با حمایت و اعلام رضایت بیشتر سینماگران همراه است، اما نگرانی هایی را نیز در پی داشته که تاکنون پاسخی برای رفع آن و نیز سوال و ابهام های به وجود آمده، داده نشده است.

به گزارش ایسنا، سازمان سینمایی از مدت ها قبل اقدامی مثبت را برای رده بندی سنی فیلم های سینمایی پیگیری کرد که در ادامه اجرایی شدن این طرح پس از بررسی های متعدد، شورایی متشکل از 30 نفر به انتخاب و حکم رییس سازمان معرفی شد؛ شورایی که همراه با آن شیوه نامه رده بندی سنی آثار سینمایی هم منتشر شد و همین شیوه نامه سوالات دیگری را ایجاد کرد که منجر به واکنش های مختلف شده است.

مهم ترین دغدغه و نگرانی ای که در فضای رسمی و غیررسمی رسانه ای درباره آن اظهار نظر شده به این برمی گردد که نکند این شورا به یک ممیزی دوم یا عاملی برای محدودیت اکران فیلم ها منجر شود. بویژه آنکه در شیوه نامه به طور صریح قید شده معاونت ارزشیابی و نظارت براساس این شیوه نامه و در چارچوب مصوبات هیات اکران نسبت به کاهش ظرفیت نمایشی فیلم های مشمول رده بندی سنی اقدام می کند.

این شیوه نامه که در چهار فصل تدوین شده در ماده چهارم فصل دوم خود این سوال را به وجود می آورد که آیا کاهش ظرفیت نمایشی برای فیلمی که رده بندی سنی دارد، مثل همان چیزی است که برای فیلم خانه پدری کیانوش عیاری درنظرگرفته شد که به آن پروانه نمایش دادند اما به شرط اکران در چند سینمای محدود هنر و تجربه؟! آیا این روش راه گریزی می شود برای فیلم های احتمالی ای که ممکن است برای صدور پروانه نمایش با سختگیری هایی روبرو باشند؟ اصلا از فیلم های مسئله دار که بگذریم، با وجود این بند چه اتفاقی برای میزان فروش فیلم هایی که می توانند جزو پروفروش ها باشند می افتد؟ مثلا شبی که ماه کامل شد اگر الان براساس این شیوه نامه قرار بود مجوز نمایش بگیرد با خشونتی که در آن هست و قطعا مشمول رده بندی سنی می شد، آیا با کاهش ظرفیت اکران میزان فروشش آسیب نمی دید؟ این سوال درباره محدودیت و تاثیر در فروش برخی فیلم های کمدی که اتفاقا شوخی های مبتذل آن باعث اعتراض شده بود هم مطرح است.

حبیب اسماعیلی در این باره می گوید: گاهی یک فیلم موضوعی اجتماعی- سیاسی دارد و خانواده ها واقف هستند که این نوع فیلم ها مناسب کودکانشان نیست پس درجه بندی سنی برای همه فیلم ها مناسب نیست و تنها باید برای برخی فیلم ها باشد که شاید صحنه ها یا دیالوگ های مناسبی برای کودکان نداشته باشد زیرا بدین شکل از نظر فروش به تهیه کننده ها آسیب می رسد.

همچنین حسین انتظامی، رییس سازمان سینمایی در مصاحبه ای تلویزیونی گفته است، اسم کاری که شورای رده بندی سنی انجام می دهد را نمی توان ممیزی گذاشت چون کاملا جنبه تعاملی دارد. نوع این نظام نظارتی جدید است و یک طرفه نخواهد بود همانطور که در آیین نامه تصریح شده، پلان هایی از فیلم که توسط این هیات دارای درجه بندی تشخیص داده می شوند، به تهیه کننده اعلام می شود و انتخاب با تهیه کننده خواهد بود که بخواهد فیلم او با درجه بندی پخش شود یا خیر. این جملات مشخص نکرده که اگر تهیه کننده نخواهد فیلمش رده بندی سنی شود چه اتفاقی برای فیلمش رخ می هد؟ آیا پروانه نمایش نمی گیرد؟ آیا با محدودیت در اکران مواجه می شود؟ آیا باید بین حذف پلان یا رده بندی فیلم یکی را انتخاب کند؟

البته این شیوه نامه نکات مثبت و درخور زیادی دارد اما سوالات و ابهام ها از چگونگی اجرایی شدن آن هم در جای خود قابل تامل است.

برخی سینماگران در کنار حمایت از چنین طرحی نکاتی را اشاره کرده اند؛ مثل منوچهر محمدی که به ایسنا گفته است: ی شورای پروانه نمایش باید بازآموزی شود و آیین نامه پروانه نمایش مورد بازبینی قرار گیرد تا اگر مشخص شد که گروه سنی 16 به پایین فیلمی را نبیند انگار درواقع فیلم را دچار ممیزی سنی کردیم و دیگر شورای پروانه نمایش دست به ممیزی نزند.

نرگس آبیار هم گفته است: خوب است علاوه بر یک آیین نامه مشخص، فرهنگ سازی مناسب برای خانواده ها جهت رعایت رده بندی سنی نیز وجود داشته باشد البته در این میان سینمادارها هم نقش مهمی برای مانع شدن از حضور کودکان برای فیلم هایی که محدودیت سنی دارند، باید داشته باشند.

این اظهارنظر آبیار از این جهت جالب توجه است که در شیوه نامه، هیچ التزامی برای سینماداران جهت جلوگیری از ورود مشمولان رده بندی سنی به سینماها درنظر گرفته نشده و همه چیز برعهده والدین و خانواده ها گذاشته شده است و اگر در این میان خانواده نخواهد به رعایت این رده بندی سنی تن دهد تنها سینمادار و صاحب فیلم است که ضرر می کند. به همین دلیل ضروری است که اقدامی جدی برای توجه به این آگاهی سازی از سوی رسانه ملی صورت گیرد و باید تعاملی جدی هم میان مسئولان دو سازمان سینمایی و صدا و سیما اتفاق بیفتد.

وجه دیگر این شیوه نامه و شورایش نوعی موازی کاری یا شاید دوباره کاری برمی گردد که همین باعث شده برداشت "سانسور" بیشتر تقویت شود، همانطور که فرشته طائرپور گفته است: ظاهرا ریاست جدید سازمان سینمایی علاقه مند به تشکیل شوراهای موازی با وظایف مرتبط است. به نظر من همین شورای پروانه نمایش، با پیوستن دو سه عضو جدید و مجرب از میان همین فهرست 30نفره، می توانست این مسئولیت را متقبل شود و مرحله ای به مراحل ممیزی فیلم ها اضافه نشود.

او معتقد است: تعداد بالای اعضای یک شورا، الزاما به معنای تخصصی تر بودن آن نیست و این اطمینان خاطر را ایجاد نمی کند که دیگر مو، لای درز تصمیمات ارشاد نخواهد رفت؛ بخصوص آنکه برخی از اسامی اعلام شده، برای سینماگران کاملا ناآشنا هستند و در تداوم انتصابات اخیر سازمان سینمایی، بیشتر در بخش های مختلف صدا و سیما تجربه داشته اند و طبیعتا پیش بینی مواضع شان در مورد فیلم های سینمایی می تواند مایه نگرانی بیشتر سینماگران باشد.

به هر حال باید دید اولین خروجی های این شورا و بعد تاثیر آن در فروش و میزان مخاطب سینما چه خواهد بود و شاید اصلا روند کار طوری پیش رود که این شورا در آینده جایگزین شورای صدور پروانه نمایش شود!

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
مهران مهام درمورد نوشتن چندین فیلمنامه توسط نویسندگان گفت: باید سازمانی برای نظارت بر نویسندگان وجود داشته باشد تا چندین فیلمنامه همزمان درحال نگارش نداشته باشند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : شعار سال

مهران مهام، تهیه کننده تلویزیون، در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری برنا در مورد نرخ های مصوب فیلمنامه نویسی از سوی شورای نویسندگان گفت: نویسندگان طبقه بندی دارند و عوامل متعددی وجود دارد که نشان دهنده درستی یا غلطی نرخ ها آنهاست. متاسفانه نویسندگان ما 4 یا 5 پروژه همزمان به دست می گیرند که خوب طبیعی است کیفیت کارها پائین می آید. برای مثال حدود دو سال پیش نویسنده ای با نرخ بسیار خوبی برای من درحال نگارش فیلمنامه ای بود اما مدتی کار من را عقب انداخت که متوجه شدم برای جایی دیگر هم کار میکند.

وی ادامه داد: قانون و تصویب نرخ خوب است اما چگونه می شود متوجه شد با نرخی که تصویب شده، نویسنده تمام و کمال فکر و خودش در اختیار تو و کارت قرار می دهد و مجبور نیست چندجای دیگر هم کار کند. متاسفانه افت شدید کیفیت بیشتر از جانب نویسندگان ایجاد می شود. زمانی که گرانی بیداد می کند نویسنده مجبور می شود برای چندین پروژه کار کند و در نتیجه کارهایی با کیفیت پایین ارائه دهد.

مهران مهام با اشاره به کار کردن نویسندگان در پروژه های همزمان بیان داشت: باید سازمانی وجود داشته باشد تا بر کم کاری نویسندگان نظارت کند. اگر نظارت درست وجود نداشته باشد هر نویسنده برای چند تهیه کننده کار می کند تا پول بیشتری بگیرد. برای مثال نویسنده ای اسم کاراکتر فیلمنامه دیگری را در فیلمنامه من آورده بود چون حواسش نبود و برای چند نفر کار می کرد. نویسنده ای که فکرش چندین جا باشد و چندین فیلمنامه همزمان بنویسد به درد تهیه کننده ای نمی خورد.

این تهیه کننده در پایان اظهار داشت: معتقد هستم هر چقدر به نویسنده دستمزد دهیم کم است. منتهی نویسنده هم باید هنگام نگارش یک فیلمنامه تمام حواسش را به آن بدهد.

لینک خبر :‌ خبرگزاری برنا
سینماپرس: بیست و یکمین جشن خانه سینما در حالی برگزار شد که همانند دوره های پیشین، سیاست زدگی سایه گسترده خود را بر سراسر آن افکنده بود؛ از مهندسی کردن اهدای جوایز تا اظهارات پرشائبه، کوتاه نظرانه و نابخردانه برخی سلبریتی ها که آگاهانه و یا غیرعمدی آب در آسیاب دشمنان نظام و انقلاب اسلامی می ریزند، مهمترین اتفاقاتی بود که در این جشن به وضوح به چشم می آمد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : ملیون

به گزارش سینماپرس یکی از اتفاقات مشمئزکننده ای که مدت ها است در مراسم های اختتامیه جشنواره ها، دورهمی ها و جشن های سینمای ایران شاهد آن هستیم شوخی با احکام شرعی و آداب و سنن ایرانی اسلامی است! گوهر خیراندیش که سابقه بوسیدن چهره نامحرم در یکی از جشنواره ها را دارد، مدتی است که در مراسم های مختلف روی صحنه می آید و سعی دارد با خنده و شوخی احکام اسلامی را زیر سوأل ببرد!

به عنوان مثال وی یکی از افرادی بود که در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر و برای تقدیر از حماسه سازی 23 نفر از آزادگان روی صحنه رفت و گفت: حبیب احمدزاده پیش از آنکه روی صحنه بیایم به من گفتم مبادا احساساتی شوی و یکی از آن ها روی صحنه ببوسی.

حالا همین خانم که برای اهدای جایزه بهترین بازیگر مکمل زن در جشن خانه سینما روی صحنه رفته بود ناگهان این مراسم را با میتینگی سیاسی اشتباه گرفت و در سخنانی پرشائبه و کوتاه نظرانه گفت: آرزو می کنم هیچ فعال مدنی در زندان نباشد! آرزو می کنم با دنیا به تعامل برسیم تا مردم ما در امنیت باشند!

هرچند که دخالت سلبریتی های بی سواد در هر حوزه ای مدت ها است که صدای انتقادات و اعتراضات گسترده اهالی سینما و رسانه را بلند کرده اما نکته قابل تأمل آنجا است که چرا مسئولان ارشد حوزه فرهنگ و هنر یک بار برای همیشه جلوی رفتارهای زننده این افراد را نمی گیرند و همچنان به آن ها اجازه عرض اندام در مجالس و محافل مختلف را می دهند؟

ما هنوز از یاد نبرده ایم که در مراسم افتتاحیه سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر با دعوت سوال برانگیز از بهمن فرمان آرا که در فیلم هایش به گونه های مختلف نسبت خود را با انقلاب اسلامی ایران کتمان کرده است از عباس گنجوی تقدیر شد و گنجوی در حین این تقدیر با سیبل قرار دادن اسلام(!) عنوان کرد شما راویان 1400ساله چه می کنید که مردم هنوز ترانه ای ایران مرا گوش می دهند ولی نتوانستید تغییری ایجاد کنید؟ جمله ای عوامانه و مغلطه آمیز که بهت و حیرت همه حاضران را دربرداشت!

ما هنوز از یاد نبرده ایم که چندی پیش اظهار نظر مهناز افشار در صفحه شخصی خود باعث چه اتفاقاتی شد؛ اینکه چرا علیرغم اعتراضات گسترده سینماگران متعهد و دغدغه مند همچنان این افراد اجازه کار در سینمای کشور را دارند جای تعجب است!

به راستی ما به کجا رفته ایم که جوانکی که با ساخت 2 فیلم تلخ و سیاه خود که تنها برای خوشامد جشنواره های غربی ساخته شده در جشن خانه سینما حضور پیدا می کند و با دفاع از فردی که عنوان عکاس را با خود به یدک می کشیده و در فضای مجازی توهین های بسیاری به مقدسات کرده و به تازگی توسط مقامات قضایی دستگیر شده می گوید: امیدوارم جای هیچ عکاسی میان ما خالی نباشد! ؟

چرا باید در مراسم جشن خانه سینما، احسان کرمی روی صحنه آواز بخواند و مابقی حضار از زن گرفته تا مرد را دعوت به آواز خواندن کند و خاصه از غزل شاکری فرزند فرشته طائرپور که علاوه بر بازیگری در آوازخوانی هم دستی بر آتش دارد بخواهد که همراه با او آوازخوانی کند و دوربین چهره این بازیگر را در تلویزیون های بزرگ سالن نشان دهد که در حال خواندن آواز است؟

چرا باید در یک مراسم سینمایی از خواننده ای مانند محمدرضا شجریان اسم برده شود که حامی جریان فتنه است؟ چرا باید در یک مراسم سینمایی چهره ای ورزشی مانند عادل فردوسی پور دعوت شود؟ آیا این اتفاق جز سیاسی کاری و دهن کجی به رسانه ملی چیز دیگری است؟

در نهایت اینکه در این به اصطلاج جشن سینمایی، فیلم ارزشی و ماندگار شبی که ماه کامل شد به طور کلی نادیده انگاشته می شود و جوایز میان فیلم هایی تقسیم می شود که شائبه در مورد آن ها بسیار است! از آشغال های دوست داشتنی گرفته تا متری شش و نیم !

نکته قابل تأمل آنجا است که به تازگی رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیداری که با رئیس جمهور و اعضای هیأت دولت از جمله وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی داشته اند انتقادات جدی خود را نسبت به مسأله ولنگاری و نفوذ فرهنگی مطرح کرده و تأکید فرموده اند باید مانع نفوذ اقدامات سازمان یافته در تولیدات فرهنگی همچون هنر، سینما، کتاب و تئاتر شد ! اما گویا مسئولان فرهنگی همچنان در خوابند و توجهی به این تذکرات مهم و چندباره رهبر انقلاب ندارند در غیر این صورت باید در یک اقدام انقلابی و جهادی شاهد قطع دست های تمامی این سلبریتی های خائن بودیم که از هر تریبونی برای انتقاد به نظام استفاده می کنند.

لینک خبر :‌ سینما پرس
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

تبیان نوشت: این روزها خبرهای ضد و نقیضی در خصوص میزان مطالعه و خرید روزنامه ها به گوش می رسد. بسیاری از کارشناسان و روزنامه نگاران معتقدند استقبال مردم از روزنامه ها کاهش یافته و باید راه چاره ای یافت.

واقعا مشتری مطبوعات کم شده است؟

آیا میزان استقبال از روزنامه ها کاهش یافته؟ یکی از بهترین فاکتورها برای رسیدن به پاسخ، تعداد تیراژ روزنامه هاست. در این خصوص گمانه زنی ها و جنجال های زیادی وجود دارد و چندی پیش نیز سایت انصاف نیوز در گزارشی میزان تقریبی تیراژ روزنامه ها را نهایتاً حدود 150 هزار نسخه معرفی کرد. البته بسیاری از روزنامه ها به این گزارش اعتراض کرده و آمار منتشرشده را بسیار کمتر از واقعیت عنوان کردند. پیش از این سایت عصرایران نیز در مرداد 97 در طی گزارشی میزان تیراژ را 450 هزار نسخه اعلام کرد. اما همچنان نمی توان به شکل دقیق از تعداد تیراژها مطلع و مطمئن شد.بیشتر روزنامه ها مواجب بگیر دولت ها یا سازمان ها متخلف هستند و لذا بیش از آن که رضایت مردم را در نظر بگیرند، رضایت صاحبان رسانه دارای اهمیت است

برای اطمینان بیشتر از کاهش تیراژها و تعداد آن ها و میزان استقبال مردم از روزنامه ها به چند دکه روزنامه فروشی مراجعه و پرس وجو کردیم؛ ابتدا به دکه ای در حوالی بهارستان مراجعه کردیم و از او درمورد میزان سفارشات خرید روزنامه پرسیدیم و او گفت: در 2 سال اخیر، تعداد روزنامه ها کاهش یافته اما باز مشتری وجود دارد. یکی از دلایل آن نیازمندی های روزنامه هاست و مردم به دنبال کار هستند.

سپس به دکه ای دیگر در جنوب تهران مراجعه کردیم و او عنوان کرد: حتی روزنامه پرمخاطبی مثل همشهری که طرفدار داشت، در ماه های اخیر تعداد سفارش و تعداد فروش آن کاهش یافته است. فروش برخی روزنامه ها در روز 1 عدد است. شاید باورتان نشود ولی یکی از مشتری های اصلی من، سبزی فروشی محل است!

بنابراین به نظر می رسد در سالیان اخیر شاهد روند کاهشی میزان تیراژ روزنامه ها بوده ایم و ممکن است این روند همچنان ادامه پیدا کند. اما مقصر اصلی چه کسی یا چه نهادی است؟!

مقصر این بازار راکد مطبوعات کیست؟!

برخی کارشناسان معتقدند مقصر اصلی مردم هستند. سطحی شدن آن ها و دور شدن از فضای تحلیلی باعث شده اقبال به روزنامه ها کاهش پیدا کند. همچنین فرهنگ روزنامه خوانی در میان بسیاری از مردم از بین رفته و جای خود را به بازی های موبایلی داده است. شاید اگر ده سال پیش مردم در مترو و اتوبوس مشغول خواندن روزنامه بودند اما امروزه بسیاری از آنان مشغول بازی یا شنیدن موسیقی هستند.

اما برخی از اساتید و روزنامه نگاران مقصر اصلی را خود روزنامه هامی دانند. آن ها معتقدند کیفیت مطالب روزنامه ها کاهش یافته و برخی از آن ها اخباری که متعلق به دو یا سه روز گذشته است را با تأخیر منتشر می کنند و لذا مخاطب از خرید روزنامه صرف نظر می کند.

روزنامه هایی که شبیه یکدیگر شدند

نکته دیگر شبیه شدن صفحات بسیاری از روزنامه ها به همدیگر است که تقریباً همه کارشناسان رسانه ها درباره آن اتفاق نظر دارند. البته در مواردی کم شمار، برخی از رسانه ها رویه های خاص خود را دنبال می کنند اما غیر از این، مابقی روزنامه ها صفحات بسیار مشابهی دارند. به این معنی که حتی موضوع های انتخاب شده برای تیتر یک، عکس یک و تیترهای صفحه نخست روزنامه که ویترین روزنامه است، در حجم و درصد بالایی، میان قریب به اتفاق روزنامه ها مشترک و مشابه است.

تریبون مردم یا گروه های خاص؟

مسئله بعدی عدم پیگیری مطالبات و دغدغه های مردم توسط روزنامه هاست. زمانی که مخاطب صرفاً گزارش هایی از عملکرد نهادهای مختلف را در روزنامه مشاهده می کند و در 12 صفحه روزنامه، حتی یک مطلب از نیازهای و خواسته های مردم بازنشر نشده است؛ طبیعی است که از روزنامه حمایت نمی کنند. بیشتر روزنامه ها مواجب بگیر دولت ها یا سازمان ها متخلف هستند و لذا بیش از آن که رضایت مردم را در نظر بگیرند، رضایت صاحبان رسانه دارای اهمیت است. این امر باعث شده روزنامه صدای مردم نباشد و از آن ها استقبال نشود.

محتوای رایگان بلای جان مطبوعات!

علت دیگر انتشار متن روزنامه در سایت به صورت رایگان است. حسن نمک دوست، استاد دانشگاه، می گوید: یک تناقضی وجود دارد در این میان، یک روزنامه کاغذی روی دکه برای کسی که می خواهد روزنامه بخواند، قیمت دارد اما اگر همان آدم بخواهد از سایت اینترنتی روزنامه، محتوایش را بخواند، بدون پرداخت پول می تواند آن را بخواند. این دو اتفاق باهم تناسب ندارند. در چنین شرایطی نمی توان انتظار داشت که یک روزنامه خوب بفروشد یا مورد استقبال قرار بگیرد.

نکته دیگر عدم وجود ژورنالیسم علمی و روزنامه نگاری تحقیقی در روزنامه هاست. اتفاقی که هم اکنون در بسیاری از روزنامه های بین المللی همچون نیویورک تایمز و... افتاده و آن ها به سمت علمی شدن و تحقیقی شدن حرکت کرده اند و این مسئله باعث رضایت مخاطبان شان شده است. در همین رابطه، دکتر حسن بشیر، استاد ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع) در مصاحبه ای، یکی از دلایل دور شدن مردم از روزنامه ها را سطحی بودن و عدم استفاده از ژورنالیسم علمی توسط روزنامه ها می داند. وی توضیح می دهد در عصری که شبکه های اجتماعی اخبار جدید را به سرعت مخابره می کنند؛ روزنامه ها باید محتوای خود را از طریق طرح و بسط مباحث علمی و کاربردی، غنی کنند تا برای مخاطب جذابیت ایجاد شود.

حذف مطبوعات از سبد خرید خانواده

اما نباید فقط این دو گروه را مقصر بدانیم. وضعیت اقتصادی و سختی معیشت برای بسیاری از مردم، باعث شده به هر نحو ممکن در هزینه های خود صرفه جویی کنند و بسیاری از اقلام را از سبد خرید خود حذف کنند. این اقلام می تواند گوشت یا شیر یا کتاب و روزنامه باشد. بنابراین طبیعی است که در چنین شرایطی نباید توقع فروش مطلوب روزنامه ها را داشته باشیم.

همچنین افزایش قیمت کاغذ در یک سال گذشته باعث شده بسیاری از روزنامه ها افزایش قیمت دو یا سه برابری داشته باشند و حتی آن هایی که قیمت خود را تغییر نداند، صفحات خود را کمتر کرده اند. لذا می توان افزایش قیمت کاغذ را یکی از عوامل عدم استقبال از روزنامه ها بدانیم.

رقبای دیجیتال قاتل مطبوعات کاغذی؟

وجود رسانه های رقیب نیز یکی دیگر از دلایل کاهش خرید روزنامه در سال های اخیر می باشد. وجود کانال های اطلاع رسانی، خبرگزاری ها و سایت های مختلف خبری و تحلیلی و دسترسی آسان و رایگان به آن ها موجب شده گرایش به رسانه های نوین بیش ازپیش شود. دکتر صادق نصرالهی استاد ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع) در این خصوص می گوید: در حال حاضر روزنامه های الکترونیک یا دیجیتال جایگزین روزنامه های مکتوب می شود. فضای مجازی یک رسانه همگرا بین تمامی رسانه ها ایجاد کرده است و عملاً دربرگیرنده تمامی رسانه های پیش از خود می باشد. امروزه تولد یک رسانه الکترونیک دیگر امر غریب و دور از ذهنی نیست. لذا به نظر می رسد که ماهیت کاغذی روزنامه خیلی موضوعیتی نداشته باشد. بلکه ماهیت کارکردی، ساختاری و هویتی آن مهم تر می باشد.

در پایان به نظر می رسد اگر روزنامه ها راهی برای تغییر وضعیت موجود پیدا نکنند؛ قطعاً در آینده ای نزدیک باید به دنبال شغلی جدید باشند.

انتهای پیام

لینک کوتاه شده: http://www.ensafnews.com/EesPh

لینک خبر :‌ انصاف نیوز
سعادتی با اعلام تشکیل کمیته مردمی اربعین کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور ، گفت: استان های ایلام، قم، خوزستان، تهران، خراسان جنوبی، کرمانشاه و خراسان رضوی در این کمیته عضویت دارند و هر یک بخشی از کار را پیش می برند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : خبرگزاری تسنیم بولتن نیوز

سعید سعادتی در گفت وگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان از تشکیل کمیته مردمی اربعین کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور خبر داد و اظهار کرد: این کمیته به ریاست حجت الاسلام والمسلمین دکتر حبیب رضا ارزانی ، رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور و مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شده است.

معاون فرهنگی هنری ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور ادامه داد: استان های ایلام، قم، خوزستان، تهران، خراسان جنوبی، کرمانشاه، البرز و خراسان رضوی در این کمیته عضویت دارند. تقسیم کارها صورت گرفته و کارویژه های هر یک از استان های عضو مشخص شده است.

سعادتی با بیان اینکه هر یک از این استان ها مجری یکی از سوگواره های فرهنگی و هنری اربعین حسینی در کانون های مساجد هستند، گفت: برگزاری سوگواره آواها و نغمه های عاشورایی به میزبانی استان ایلام، فراخوان عکس، فیلم و سفرنامه به همت استان قم، مسابقه کتابخوانی حماسه حسینی با محوریت استان خراسان جرضوی ، تعزیه و نمایش با محوریت استان خوزستان و نمایش فیلم و ویژه برنامه های کودک و نوجوان با تولیت استان کرمانشاه انجام می شود.

وی ادامه داد: علاوه بر این، خراسان جنوبی، سوگواره مستند روز چهلم ، تهران، جاماندگان اربعین و استان البرز سوگواره هنری عاشورا به روایت تصویر را برگزار می کنند.

وی با اشاره به سیاست های کمیته اربعین کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور، بیان کرد: برخورداری و حفظ سبقه مردمی مهمترین این سیاست ها است که در این راستا طرح موکب الاتحاد اجرا می شود.

معاون فرهنگی هنری ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور تاکید کرد: داشتن رویکرد فرهنگی هنری در برنامه های اربعین دیگر سیاست این کمیته است و همسو با آن برنامه های متنوع و باکیفیت تدوین شده و در موسم اربعین اجرا می شود.

وی با بیان اینکه سال گذشته نخستین تجربه ورود کانون های مساجد کشور به مسئله اربعین حسینی بود، گفت: اما امسال با استفاده از این تجربه موفق، تدوین و اجرای همراه با تنوع و کیفیت برنامه ها و استفاده حداکثری از ظرفیت کانون های مساجد در این باره مد نظر است.

سعادتی در پایان خاطرنشان کرد: سیاست ها، اولویت ها و برنامه های کمیته اربعین کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور همسو با سیاست های ستاد مرکزی اربعین کشور و وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی، پیش بینی و اجرا می شود.

پایان پیام/ 9

لینک خبر :‌ خبرگزاری شبستان
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

تفاهم نامه برگزاری جشنواره کشوری نمایشنامه نویسی اقتباسی گام دوم انقلاب، میان شهرداری و ستاد برگزاری این جشنواره با حضور محمدرضا کلائی شهردار مشهد امضا شد.

به گزارش ایسنا- منطقه خراسان و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد، طبق تفاهم نامه ای میان شهرداری مشهد و دبیرخانه جشنواره نمایش نامه نویسی اقتباسی گام دوم انقلاب اسلامی، مقرر شد شهرداری مشهد نقش عمده ای در این رویداد هنری ایفا کند و با نگاه ویژه ای که شهردار به حمایت از آثار هنری و به ویژه هنرهای نمایشی دارد، مدیریت شهری بی قید و شرط در این رویداد تعامل داشته باشد.

در این زمینه تلاش شد مباحثی با موضوع فرهنگ شهروندی و مدیریت شهری گنجانده شود که امیدواریم در سطح کشور حرکت تاثیرگذار و رو به جلویی اتفاق بیفتد. در مرحله نهایی آثار برگزیده شده در این جشنواره به به اجرای عموم در خواهد آمد تا شهروندان به صورت ملموس در جریان پیشرفت جریان قرار گیرند.

با توجه به ضرورت های هنرهای نمایشی که یکی از مهم ترین بخش های آن تولید متون و محتوای ایرانی و اسلامی است و از سوی دیگر وجود ضعف در متون آثار نمایشی و عدم آسیب شناسی در این حوزه بهانه ای برای برگزاری این جشنواره شد.

براساس این گزارش و در راستای برگزاری جشنواره نمایشنامه نویسی، دستگاه های اجرایی و بخش های مختلفی اعلام همکاری کردند تا این طرح به صورت ملی اجرا شود. مرکز آفرینش های آستان قدس، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و شهرداری مشهد در کنار دبیرخانه این جشنواره به همکاری پرداخته و محورهای این جشنواره را تعیین کردند.

انتهای پیام

لینک خبر :‌ خبرگزاری دانشجویان ایران
خراسان شمالی- یازدهم شهریور برای اهالی صنعت چاپ اهمیت بسیاری دارد چرا که در این روز، صنعت چاپ ایران با بیش از دو سده قدمت دارای هویت شد و روز ملی صنعت چاپ نام گرفت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

قدس آنلاین - گروه استانها- سمانه محمدزاده ثانی: صنعت چاپ به عنوان کلید ارتقای سطح دانایی سبب توسعه اقتصادی خواهد شد اما امروزه این صنعت از وضعیتی نامطلوب مانند کمبود نقدینگی، کمبود کارگر متخصص ماهر، کهنه گی دستگاه های چاپ، نبود تسهیلات با بهره کم برای خرید تجهیزات جدید و به روز رنج می برد.

واقعیت تلخ امروز این صنعت این است که تعطیلی گریبانگیر این صنعت شده است وهمه می دانیم که با تعطیلی هر انتشاراتی، ده ها شغل دیگر از قبیل چاپ، صحافی، کاغذ و کتاب فروشی هم تعطیل می شوند.

حال صنعت چاپ در استان خراسان شمالی نیز نیازمند توجه بیش از پیش مسئولان است زیرا فعالان این عرصه با مشکلات فراوان به فعالیت خود ادامه می دهد و نیاز است برای رفع این مشکلات تلاش شود.

نقدینگی، کمبودکاغذ، مالیات از مشکلات صنعت چاپ

رییس انجمن چاپ استان خراسان شمالی می گوید: چندین سال است که در حوزه صنعت چاپ فعالیت می کنم و در این مدت وضعیت این صنعت را مانند این چندسال اخیر نامناسب ندیده ام.

حیدرقلی ابراهیمی می افزاید: نقدینگی، مالیات، عوارض و کمبود و افزایش قیمت کاغذ و گرانی لوازم دستگاه چاپ از جمله مشکلات صنعتگران چاپ است که در این اواخر شاهد افزایش 8 تا 11 برابر قیمت کاغذ بوده ایم.

وی به وضعیت نقدینگی چاپخانه ها اشاره می کند و اظهار می دارد: اکنون چاپخانه ها با مشکل نقدینگی مواجه هستند که قادر به ادامه کار نیستند و تا به امروز صدها چاپخانه در کشور تعطیل شده است که این شرایط برای چاپخانه داری که 40 یا 50 سال در یک حوزه بوده و تجربه کسب کرده، خیلی سخت است.

وی ادامه می دهد: کارفرهنگی فاخر، کار صنعت را نیز یدک می کشد و زیر نظر دو وزارت خانه صنعت و معدن و وزارت ارشاد است ولی متاسفانه آنطور که باید به این قشر توجه نشده است.

ابراهیمی با بیان اینکه چرخ های چاپ نمی چرخد می افزاید: امروزه بسیاری از چاپخانه ها بر روی دستگاه های خود چادر کشیده اند.

وی ادامه می دهد: درست است که در این استان تعطیلی چاپ خانه نداشتیم ولی با سیلی صورت خود را سرخ نگه داشته اند.

مدیر چاپخانه ایران چاپ می گوید: اکنون قیمت لوازم دستگاه نیز افزایش یافته است و اگر دستگاهی دچار نقص شود در این اوضاع واقعا فاجعه ی بزرگی است.

وی ضمن تقدیر و تشکر از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان شمالی می گوید : از این اداره کل خواهشمندیم در خصوص سهمیه کاغذ مکاتباتی با وزارت ارشاد داشته باشند.

وی همچنین با اشاره به مجوز های موقت نیز می گوید: یک تعداد از افراد مجوز های موقت برای چاپ دیجیتال و... گرفته و دوباره پیگیرنشده اند از این افراد درخواست داریم پروانه خود را کامل کرده و قانونی به کار خود ادامه دهند.

ابراهیمی می گوید: از همه فعالان صنعت چاپ استان تقدیر و تشکر می کنم که با وجود این مشکلات چرخ های صنعت هر چند ضعیف ولی چرخان نگه داشته اند .

وی می افزاید: امیدوارم مسئولان فکری به حال این صنعت کرده و تسهیلاتی در اختیار فعالان صنعت چاپ قرار دهند.

دیگر فعال عرصه چاپ در استان نیز می گوید: برخی از اصناف نام چاپ و چاپخانه را در سر درب مغازه های خود نصب کرده اند در حالی که مجوزی برای فعالیت های چاپی ندارند، که این اقدام غیر قانونی است.

وی می افزاید: برخی از دستگاه های دولتی کارهای چاپی خود را به خارج استان سفارش می دهند که خروج کارها از استان به معنای خروج سرمایه از استان است.

وی ادامه می دهد: اگر تمام کارهای چاپی استان در داخل انجام شود و فعالیت چاپخانه داران رونق داشته باشد، فعالان این بخش توانایی مالی برای توسعه و بسط کار خود را به دست می آورند و خود را به تجهیزات روز مجهز می کنند.

پیگیری یارانه کاغذ

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی نیز با اشاره به برجسته شدن کارکردهای صنعت چاپ در چند دهه اخیر می گوید: نقش و اهمیت این صنعت در حوزه تولید و رونق تولید و ایجاد ارزش افزوده بر کسی پوشیده نیست.

حسین فرخنده عدم بروز بودن تجهیزات چاپخانه های استان را یکی از مسائل مهم در استان عنوان می کند و می افزاید:ارائه تسهیلات کم بهره نیاز ضروری فعالان این حوزه است.

وی همچنین می گوید:آموزش نیروهای انسانی ماهر و دوره دیده برای استفاده از دستگاه های جدید باید مورد توجه قرار گیرد.

وی به مشکلات موجود در بحث کمبود کاغذ نیز اشاره می کند و اظهار می دارد: پیشنهاد رئیس انجمن صنعت چاپ استان برای اختصاص یارانه کاغذ به چاپخانه ها پیگیری می شود.

لینک خبر :‌ قدس آنلاین
اتحادخبر: حضور زنان در تعزیه در بوشهر در آثار چندی مورد بررسی و کند و کاو قرار گرفته است. کتاب زن در تعزیه و سوگواره های بوشهر نوشته میترا خواجه ئیان و اشرف سلطانی نیا، دو بانوی پژوهشگر و نویسنده بوشهری نیز از زمره آثاری است که به نقش و حضور زن در تعزیه پرداخته است.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

اتحادخبر: حضور زنان در تعزیه در بوشهر در آثار چندی مورد بررسی و کند و کاو قرار گرفته است. کتاب زن در تعزیه و سوگواره های بوشهر نوشته میترا خواجه ئیان و اشرف سلطانی نیا، دو بانوی پژوهشگر و نویسنده بوشهری نیز از زمره آثاری است که به نقش و حضور زن در تعزیه پرداخته است.

بر این اساس، تعزیه بوشهر که یکی از کهن ترین و دیدنی ترین تعزیه های کشور به شمار می رود و هر ساله افزون بر بومیان استان، بسیاری از چهره های شاخص عرصه هنر کشور و ... را در ماه محرم و صفر به خود جذب می کند، از پتانسیل های خاصی برای رونق گردشگری مذهبی در جنوب برخوردار است که متولیان حوزه گردشگری در راستای رونق این صنعت می توانند تاثیر تعزیه در جذب گردشگر را در ایام محرم و صفر جدی تر بگیرند و روی آن کار کنند. یکی از امتیازات تعزیه در بوشهر، حضور زنان در کنار مردان برای نقش آفرینی در آن است، چیزی که در تعزیه مناطق دیگر کمتر دیده می شود.

میترا خواجه ئیان در خصوص کتاب زن در تعزیه و سوگواره های بوشهر گفت: این کتاب در چهار فصل نوشته شده است که عبارتند از: فصل اول: نگاهی به بوشهر و تعزیه در گذر تاریخ، فصل دوم: تعزیه های مشترک با مجالس مردان، فصل سوم: تعزیه های زنانه و فصل چهارم: دیگر مراسم مذهبی زنان. این کتاب حضور و فعالیت زنان را به طور مجزا و مشترک با مردان در امور اجتماعی، فرهنگی و مذهبی نشان داده که نقش آنان در ساز و کار اجرای آیین های سوگواری و تعزیه با تاکید بر بنیان ها و مفاهیم اجتماعی و مذهبی مورد بررسی و تحلیل قرار داده است.

افزون بر این اثر، حسین دهقانی نیز در خصوص حضور زنان در تعزیه در (صفحه 297) کتاب شمربازی آورده است: همگان بر این اعتقاد هستند که در ایران نقش زنان در کارهای تعزیه و حتی نمایش به عهده مردان گذاشته می شده و ورود زنان در عرصه تعزیه ممنوع بوده است و هرگز به زنان فرصتی داده نمی شد تا در این مقوله با مردان معاونت و همکاری کنند و استعداد خود را نشان دهند؛ اما جالب است بنا به گفته همین محققان و پژوهشگران، تنها در بوشهر زنان اجازه داشته اند که در کنار مردان به هنر تعزیه و تعزیه خوانی پردازند. این بانوان و دوشیزگان بیشتر در نقش زنان اهل بیت (ع) در دو تعزیه تاسوعا و عاشورا ظاهر می شدند و حتی آوازهایی در رثای قهرمانان و نوجوانان عاشورا می خواندند...

لینک خبر :‌ اتحاد خبر
سحر خودسیانی: هنر نقاشی یک زبان بین المللی است که اگر بنیاد و علم داشته باشد هر جای کشور یا حتی دنیا خود را بیان می کند.

بازدید صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : راه دانا

به گزارش گروه استانی " تیتریک " ، سحر خودسیانی نقاشی را از سال 1380 آغاز کرد، ابتدا برای تفریح نقاشی می کرد و کم کم نقاشی حس زنده بودن به وی داد.

این هنرمند البرزی طی 18 سال فعالیت خود در امر نقاشی، چندین نمایشگاه فردی و گروهی در البرز و تهران بر پا کرده است.

"مهرگان" نام نمایشگاه انفرادی نقاشی و طراحی سحر خودسیانی است که از 9 تا 14 شهریور ماه در کرج در حال برگزاری است و با استقبال مردم و هنرمندان روبرو شده است.

برپایی این نمایشگاه و دیدار ما از این آثار بهانه ای برای گفتگو با این هنرمند شد، خودسیانی درباره آثارش به خبرنگار " تیتری ک" می گوید: نام هنری من phoenix که در زبان فارسی به معنی ققنوس است. علت انتخاب نام انگلیسی، عدم علاقه به زبان فارسی نیست بلکه من اصالتا گرجستانی هستم و برای هنر مرزی نمی دانم. من به گرجی هم که زبان مادری ام هست اسم هنری ام را نگذاشتم. یک زبان بین المللی انتخاب کردم تا بگویم از دید من هیچ مرزی برای هنر وجود ندارد و در باب هنر ما همه در یک کالبد هستیم.

وی افزود: "از مداد رنگی و گواش نقاشی را شروع کردم. تا سال1390سیاه قلم، پاستیل گچی هم کار کردم، از سال 1390کار با متریال رنگو روغن را در سبک ریال آغاز کردم."

این هنرمند با بیان اینکه تا سال 1395 کلاسیک کار کردم و از تیره به روشن قلم می زدم، گفت:در این بین با کارهای استاد کرمانشاهی اشنا شدم و تصمیم به تغییر سبک گرفتم. اکنون به سبک ریال امپرسیون کار می کنم.

خودسیانی ادامه می دهد: من مجموعه حیوانات را که شامل 12 تابلو در ابعاد بزرگ بود از روی عکس به روش ریال کلاسیک(تیره به روشن) کار کردم که همه کارها اورجینال است و الان 3 تابلو از این مجموعه را دارم که در نمایشگاه مهرگان به نمایش و فروش گذاشتم.

وی افزود:"در نمایشگاه مهرگان مجموعه ای از آثارم که به سبک ریال امپرسیون است، وجود دارد که همه این کارها اصل بوده و دارای شناسنامه است."

خود سیانی با تاکید بر اینکه من همیشه از مدل زنده یا عکس کار می کنم و کار کپی مگر برای تحقیق در سبک نقاشی مورد نظر، انجام نمی دهم، تصریح کرد: ابداع سبک در صورت تحقیق و تفحص در آن زمینه کاری بدست می آید که من در مرحله تحقیق هستم و ابداع سبک پروسه ایست که با تحقیق و جستجو به دست می اید.

این هنرمند نقاشی، با اشاره به اینکه تابلوهای زیادی کار کردم و اکثر آنها را فروختم، گفت: من با مغز و قلب و دستم کار می کنم.نمی توانم بگویم فقط حسی کار می کنم چون از دید من حسی که در آن تفکری نباشد پوچ و خالی است بنابراین موضوعی کار می کنم مثلا مجموعه مهرگان مجموعه ای از عکس و مدل زنده طبیعت بی جان یا عکس مستند حیوانات است .

او معتقد است: همه تابلوهای من پیام دارند. من با بازی رنگ روی تابلوها می خواهم شادی و عشق را در بینندگانم به ارمغان آورم . شادی در این روزها کلمه غریبی شده که من می خوام برای لحظه ای هم شده این را یاداوری کنم که شاد باش.

وی با بیان اینکه در کنار نقاشی مینیاتور نوین، ویترای روی چوب و طراحی لوگو انجام می دهم، افزود:"نمونه مینیاتور نوین در نمایشگاه موجود است.ویترای روی چوب در ابعاد بزرگ ابداع خودم است که نتیجه ماهها تحقیق و کارم است نمایشگاهی از کارهای ویترای در اینده نزدیک حتما برگزار می کنم.

این هنرمند نقاشی با تاکید بر اینکه برای هنر نباید مرز گذاشت، تصریح کرد: مرز در هنر یعنی نابودی هنرمند. هنر نقاشی یک زبان بین المللی است که اگر بنیاد و علم داشته باشد هر جای کشور یا حتی دنیا خود را بیان می کند.

خودسیانی تاکید کرد: هنرمند هیچ پشتوانه ای ندارد و این ربطی به اداره ارشاد ندارد، در تمامی نهادهای دولتی، هنر جایگاه خاصی ندارد اما در نهادهای خصوصی جایگاه هنرمند از یک پزشک هم بیشتر است، من این موضوع را زمانیکه مشغول تبلیغات نمایشگاه بودم کاملا حس کردم.

این هنرمند در خاتمه گفت: البته اداره ارشاد به سهم خود کمک زیادی به هنرمندان برای برقراری نمایشگاه می کن و شخصا در راستای برگزاری این نمایشگاه از تک تک عزیزانی که در اداره ارشاد با من همکاری کردند به ویژه حراست، انجمن و آقای اتابکی رئیس انجمن هنرهای تجسمی البرز سپاسگزارم.

در ادامه می توانید تصاویر مربوط به نمایشگاه "مهرگان" را مشاهده کنید؛

الهه ملاحسینی_تیتریک

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ تیتر ۱
پروژه مقبره الشعرا که در سال 93 آغاز شد و بنا بود با هزینه 7 میلیاردی تمام شود مطابق گفته مسئولین امروز بعد از هزینه 18 میلیاردی نیاز به 40 میلیارد تومان برای تکمیل دارد!
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : راه دانا امین

گروه اجتماعی آناج: دقیقا پنج سال قبل و در چنین روزهایی کلید طرح بهسازی و توسعه مقبره الشعرای تبریز توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی و شهرداری تبریز زده شد. طرحی که بنا بود با هزینه 7 میلیارد تومانی و به منظور امتداد خیابان 18 متری شرقی مقبره الشعرا تا خیابان ششگلان، اتصال موزه قاجار به مقبره الشعرا، ساخت سالن با عظمت در نزدیکی بقعه سید حمزه انجام شود اما با گذشت پنج سال از آغاز آن هنوز خبری از اتمامش به گوش نمی رسد.

تمامی مسئولینی که در ابتدای طرح سخن از اجرای این پروژه عظیم می زدند حالا رفته اند و تنها چیزی که باقی مانده اجرای یک طرح نیمه کاره با ارائه چهره ای زشت از مقبره الشعرا است. شهردار وقت سابق دیگر مسئول نیست، شهردار وقت منطقه ده به بلدیه منطقه ای دیگر کوچ کرده و مدیرکل فرهنگ و ارشاد وقت نیز جایش را به مدیر جدیدی داده و حالا کسی پاسخگوی وعده هایی که داده بود نیست.

چرا پروژه مقبره الشعرا به گره کور تبدیل شد؟

طرح توسعه فضای مقبره الشعرا در شورای چهارم برعهده شهرداری تبریز گذاشته شد اما این پروژه سرنوشتی مانند بسیاری از کارهای عمرانی در تبریز داشت و با طولانی شدن روند تکمیل و اصلاح، یکی از جاذبه های گردشگری را تبدیل به دافعه گردشگری کرد!

گذشت پنج سال از آغاز این پروژه و بالا رفتن هزینه های ساختمانی کار مقبره الشعرا را لنگ کرد تا همچنان پیکره این بنای باشکوه در میان تکه پارچه های آهنی پوشانده شود. مسئولین شهری و شهرداران وقت نیز اگرچه چندین بار قول اتمام این پروژه را در سالهای مختلف داده اند اما این وعده ها عملیاتی نشده اند و مدیرعامل سازمان عمران شهرداری تبریز در تازه ترین خبر از این مجموعه از احتمال اتمام ضلع شمالی تا پایان سال 98 داده است.

شریفی اتمام این پروژه در سال 99 را نیز منوط به تامین اعتبارات دانسته و با این محاسبه پروژه ای که بنا بود با 7 میلیارد تومان به اتمام برسد و تا بدین جای کار 18 میلیارد تومان برای آن هزینه شده و امروز نیاز به 40 میلیارد تومان بودجه دارد! این رقم را شهردار منطقه ده تبریز اعلام کرده که نشان از تفاوت 50 میلیاردی در محاسبه ابتدایی و اجرای این پروژه در زمان کنونی دارد!

اعطای ردیف بودجه ملی برای احیای مقبره الشعرا

محمداسماعیل سعیدی نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار آناج ، با اشاره به وضعیت نابسامان مقبره الشعرای تبریز اظهار داشت: خوشبختانه امسال ردیف بودجه ملی برای احیای این اثر تاریخی و فرهنگی تبریز گشایش یافت. این پروسه از سال گذشته آغاز شده بود که امسال به نتیجه رسید.

وی گفت: روند ایجاد ردیف ملی برای مقبره الشعرای تبریز بسیار طاقت فرسا بود و رئیس کمیسیون تلفیق، معتقد بود که با این مبالغ بودجه ای، مقبره الشعرای تبریز قابل احیا نیست. بالاخره توانستیم نظر کمیسیون های تلفیق و برنامه و بودجه را جلب کرده و مبلغ 5 میلیارد برای اتمام این پروژه در نظر بگیریم.

نماینده مردم تبریز افزود: درجلساتی که با مدیرکل ارشاد استان و استاندار آذربایجان شرقی برگزار شد، اعلام کردم که احیای مقبره الشعرای تبریز باید با همراهی تمامی دستگاه ها انجام شود زیرا یک سازمان یا دستگاهی نمیتواند متولی تمامی امور قرار گیرد.هیچگاه جزیره ای عمل کردن ثمربخش نخواهد بود. شهرداری درگذشته ورود کرده ولی معلوم نیست در چه زمانی به سرانجام خواهد رسید.

سعیدی تصریح کرد: این مبلغ کفاف تمامی هزینه ها را نخواهد داد زیرا طرحی که آغاز شده بسیار پرهزینه و رقم بالایی را می طلبد، بنابراین باید این طرح فازبندی شده و مرحله به مرحله تکمیل شود. اینکه مقبره الشعرا در یک حصار حلبی مانند محصور شود شایسته تبریز نیست.

بی اطلاعی فرهنگ و ارشاد از طرح اجرایی در مقبره الشعرا

محمد محمدپور مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی، درگفت وگو با خبرنگار آناج در خصوص بازسازی مقبره الشعرای تبریز اظهار داشت: طی توافقی که بین استانداری، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری تبریز به امضا رسیده، شهرداری تبریز متولی اجرای پروژه ساخت این اثر تاریخی است.

وی افزود: در زمان ریاست آقای نجفی در شهرداری تبریز، اعلام شد که این پروژه در حال آماده سازی است، سپس در سال 93 شهرداری خبر از اتمام ساخت این طرح تا پایان سال را داد. در آن سال پروزه به یک مهندس مشاور داده شد و طرحی ارائه شد و قرار بود مقبره الشعرای تبریز بعد از آزادسازی مجموعه، در اختیار مهندسان مشاور قرار گیرد تا طرح مورد نظر وارد فاز اجرایی شود.

محمدپور خاطرنشان کرد: اعتبارات این طرح به طور سالانه تخصیص داده می شد ولی شهرداری اعلام کرد با توجه به مشکلات مالی دیگر قادر به تزریق اعتبار برای این پروژه نیست. هم اکنون این پروژه مسیر آرام و کُندی را در پیش گرفته است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تصریح کرد: ردیف اعتباری ملی مقبره الشعرای تبریز به علت اینکه شهرداری تامین اعتبار می کرد، قطع شد. بنابراین حرکت این طرح کُندتر شد. در مکاتباتی که با نمایندگان و اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس، سازمان برنامه و بودجه داشتیم تلاش کردیم ردیف اعتباری را در برنامه بودجه سالانه احیا کنیم. سال 97 تلاش ها نتیجه داد تا در بودجه سال98 با همت تمامی نمایندگان مجلس و مساعدت کمیسیون فرهنگی، ردیف اعتباری برای پروژه مقبره الشعرای تبریز در نظر گرفته شد.

وی اضافه کرد: رقم مصوب شده برای سال جاری 11میلیارد بود که در نهایت 9/8میلیارد تخصیص داده شد و از این رقم نیز 20درصد به عنوان تخفیف اعتبار در نظر گرفته شد. صورتجلسه ای تنظیم و اعلام شد هیئت امنایی برای مقبره الشعرا تشکیل شود که ریاست آن با استاندار می باشد. فرماندار تبریز، اداره کل میراث فرهنگی استان، اداره کل اوقاف استان و سازمان برنامه و بودجه از اعضای این هیئت امنا به شمار می روند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بیان داشت: تا امسال از طرحی که در حال پیگیری بود بی اطلاع بودیم تا اینکه بعد از تشکیل هیئت امنا جلساتی با مسئولین مربوطه برای انسجام بخشی برگزار کردیم. تقسیم کاری میان بخش های درگیر انجام شد تا بتوانیم از ردیف بودجه 98 به نحو احسان استفاده کنیم.

محمدپور عنوان داشت: بر اساس مصوبه هیئت امنا در تا پایان سال جاری، مسیری در قسمت جنوبی این محل پیش بینی شود تا گردشگران و مردم عادی بتوانند به سهولت در این مکان تردد کنند و بر اساس مجوزی که از طرف اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان صادر شده، در داخل مجموعه مقبره الشعرا، موزه شعر و ادب آذربایجان ایجاد خواهد شد.

وی در پایان گفت: نصب اِلمان، پله بندی و سایر مراحل اجرایی پروژه به دست شهرداری ادامه می یابد.

گزارش از: فرناز پورعباس

انتهای پیام/

لینک خبر :‌ آناج
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان گفت: گروه های تعزیه خوانی بعد از تایید صلاحیت تخصصی و عمومی و اخذ مجوز از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، می توانند برای اجرای تعزیه اقدام کنند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

محمد علی جعفری معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان گفت: گروه های تعزیه خوانی برای دریافت مجوز ابتدا باید در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان تایید صلاحیت تخصصی شوند و سپس برای تایید صلاحیت عمومی به اداره اطلاعات و امنیت معرفی می شوند که در صورت نداشتن مشکل در این مراحل می توانند نسبت به ثبت گروه تعزیه خوانی اقدام نمایند. همچنین هر گروه برای اخذ مجوز باید مکانی را به عنوان محل تمرین و اجرا ثبت کند.

اودرباره چگونگی عملکرد گروه های تعزیه خوانی ادامه داد: گروه های تعزیه خوانی برای هر اجرا نیازمند مجوز هستند. مسئولیت تقسیم نقشِ شخصیت ها بر عهده خود آنهاست و این امر با توجه به سابقه هر بازیگر انجام می شود.

معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان با اشاره به حضور اسب و ایجاد مشکلات احتمالی در نمایش تعزیه خوانی افزود: حضور اسب در مراسم های تعزیه خوانی مورد قبول ما نیست، اما با توجه به حضور چشمگیر اسب در تعزیه ها در گذشته، هر گروه فقط مجاز به استفاده از حداکثر 4 اسب می باشد و حضور بیش از این تعداد اسب تخلف به حساب می آید.

محمد علی جعفری در خصوص نظارت بر تعزیه ها بیان کرد: در ایام محرم با توجه به اجرای تعزیه های متعدد در مناطق مختلف و کمبود نیروی انسانی برای نظارت بر روند اجرا، کارشناسان ما تنها در تعزیه های مهم و بزرگ حضور پیدا می کرده و بر روند اجرای تعزیه نظارت به عمل می آورند، همچنین با توجه به اهمیت ویژه این موضوع و تلاش برا حفظ سنت های درست، اگر شخصی قصد انحراف داشته باشد با او برخورد جدی خواهیم داشت.

او با اشاره به اینکه ما در زمینه مبانی اعتقادی و دینی با هیچ کسی شوخی نداریم ادامه داد: در گذشته مواردی را داشتیم که افراد سرشناس و چهره های مطرح در زمینه اجرای تعزیه به دلیل تخلف و ایجاد انحراف در وقایع از اجرای تعزیه محروم شده اند و با آن ها برخورد جدی صورت گرفته است. باید توجه داشت که در اجرای تعزیه باید رعایت دقیق وقایع تاریخی اهمیت داده شود.

انتهای پیام/ی

حضور بیش از 4 اسب در اجرای تعزیه ممنوع !

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
رئیس اداره هنری فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان گفت: ارائه بلیط نیم بها در تئاتر همانند سینما می تواند به جذب مخاطب کمک کند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : راهنمای سفرمن

شهلا شفیعی رئیس اداره هنری فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در گفت وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز ، گفت: تشویق رسانه های شنیداری به پخش برنامه های نمایشی و جذب مخاطب، ایجاد یارانه های فرهنگی برای کالاها و خدمات فرهنگی ارائه شده در حوزه تئاتر و افزایش تعداد سالن های نمایشی می تواند توسعه منجر توسعه تئاتر شود.

او افزود: از آنجا که برقراری ارتباط مناسب با تئاتر و افزایش مخاطبان آن نیازمند بسترسازی بلندمدت است، تلاش برای نهادینه کردن تئاتردر حوزه آموزش عمومی می تواند به این مهم کمک کند.

شفیعی بیان داشت: برقراری ارتباط ساختمند و تعریف شده با آموزش و پرورش برای بردن تئاتر به مدارس از طریق آموزش های فوق برنامه و اجرای چند نمایش در طول هر سال برای دانش آموزان و نیز دعوت از مدارس برای تماشای برخی نمایش های متناسب با سن دانش آموزان می تواند در بلند مدت مخاطبانی را برای تئاتر پرورش دهد که تئاتر را نیازی فرهنگی برای زندگی خود قلمداد کنند.

تصریح کرد: بررسی راهکاری برای ارائه بلیت نیم بها در تئاتر باید انجام شود چرا که این کار مانند سینما می تواند به جذب مخاطب در تئاتر کمک کند.

انتهای پیام/م

توسعه تئاتر و جذب مخاطب برای این حرفه

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان
روایت تاریخ چاپ، از زبان مردی که 70 سال مو در این کار سپید کرده است
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲

سیده نعیمه زینبی
دبیر شهرآرا محله

علی سرابیان متولد 1313 است و بارها از او در صنعت چاپ به عنوان کارگر نمونه تقدیر شده است. در کتاب پیش کسوتان صنعت چاپ دمیرچی هم نامش هست. 4 پسرش هم در این کار مشغول هستند. عباس متولد 1333 پسر بزرگش است که اکنون نایب رئیس صنعت چاپ است. اولین شاگردش که با دوچرخه همراه پدر به چاپخانه کوچکش می آید و هنوز که هنوز است در کار چاپ است. دو پسر دیگرش هم الان برای خودشان چاپخانه تأسیس کرده اند. محسن سرابیان، پسر کوچکش که در این مصاحبه پدر را همراهی می کند، می گوید: بازی و تفریح و زندگی ما با چاپخانه گره خورده است. پوشال کاغذها دنباله بادبادک های کاغذی ما بود.
همین امر باعث شده است که پیشه چاپ در خانه آن ها موروثی شود. اگر چه وضع چاپ آن قدر مساعد نیست که آن ها دلشان بخواهد فرزندشان هم به این کار وارد شود. تعدادی از کارگران سرابیان هم که چاپ را پیش او مشق کرده اند الان خودشان چاپخانه دارند. پیرمرد هنوز هم عاشق کار است و می گوید: عمری از من گذشته ولی اگر به عقب برگردم باز هم به دنبال همان پیشه می روم.

حال ناخوش چاپخانه
سرابیان بر مزار چاپخانه ای روضه می خواند که تا چند وقت دیگر از دلش گاراژ پر از ماشین های سنگین و نیمه سنگین بیرون می آید. داغ دلش تازه تر از آن است که بشود زخم هایش را مرهم گذاشت. امیدش به صدای هورت کاغذ از ماشین ملخی و چاپ افست بوده است. یکی از دستگاه ها را مجبور شده به دلیل بدهی ها بفروشد و دیگری الان در چاپخانه همکارش مشغول چاپ است. صحبتش را با این عبارت آغاز می کند: وقتی تولید باشد ما هم اوضاع کارمان خوب است وگرنه چهار تا فاکتور که جوابگوی کار ما نیست. سر رسید و کتاب بود پیش از این. الان کاغذ نیست. به علت کمبود کاغذ و مقوا دیگر چیزی باقی نمانده است که تولید کنیم. اوضاع جوهر و بقیه مواد هم بهتر نیست. قیمت ها نوسان دارد و ما مدام ضرر می کنیم.پسرش ادامه می دهد: توجیه اقتصادی نداشت. ما دستگاه چاپ چهار رنگمان را فروختیم تا بدهی های چاپخانه را بدهیم. قدیم دَر این چاپخانه شبانه روز بسته نمی شد. مالیات و دارایی روی ما فشار آوردند. کم کم کارگران به دلیل اوضاع کاری تعدیل شدند. پارسال من و برادرم با پدر اینجا بودیم. دیدیم توجیه ندارد. ما 10 ماه حقوق کارگران را نداشتیم که بدهیم. به گرد حقوق نمی رسیدیم. کاغذ و مقوا همه قسطی شده بود. تمام چاپخانه دارها همین طور بودند. شب عید دستگاه را فروختیم و 8 ماه حقوق بچه ها را یکجا تسویه کردیم. اصلی ترین دستگاه را فروختیم و یک چیزی از جیبمان گذاشتیم و بدهی ها را دادیم. برادرم باز با همان شرایط کار کرد. شریک گرفت و جای دیگری شروع به کار کرد. بالای نیم قرن دَر این چاپخانه باز بوده است که حالا دیگر خبری از آن نیست.

سفارش از5000 تا به 500 رسیده!
سرابیان از روزهای خوب این کار برایمان این گونه تعریف می کند: سال84 سه شیفت کار می کردیم. ما 2 نگهبان داشتیم که اینجا لحظه ای نمی توانستند بخوابند. از سال 86 اندک اندک تعدیل نیرو داشتیم.پارسال 8 نفر هم اینجا صبح تا ظهر بودند. اغلب اوقات بیکار بودند. از این 8 نفر، 4 نفر بازنشسته شد. 4 نفر ماندند که الان در چاپخانه پسرم مشغول کارند.او ادامه می دهد: قبلا اگر کسی 5000 تا چاپ سفارش می داد الان 500 تا سفارش می دهد. کارشناس دارایی اطلاعات فنی ندارد. نمی داند وضع بازار چگونه است؟ استهلاک ماشین ها چگونه است. برای من حدود 300 میلیون مالیات آورده است که با خواهش و تمنا به 220 میلیون رسیده است . ما برای چاپخانه ای که تعطیل کرده ایم ماهی 16 و نیم میلیون تومان مالیات پرداخت می کنیم.

شناسنامه چاپ سعدی
سرابیان، دستگاه قدیمی و سیاه روی گوشه دفتر را نشانم می دهد و می گوید: شناسنامه چاپخانه سعدی این است. اولین کارمان را با این شروع کردیم. ماشین دستی که اهرمش سال هاست برای چاپ روی کاغذ سفید کشیده نشده اما همچنان استوار ایستاده است و به سابقه این چاپ که از او شروع می شود مفتخر است. بعد از این دستگاه به سراغ ماشین پایی می روند که به جای فشار دست با پا کار می کند و تازه بعد از آن ماشین های برقی راه خودشان را در میان صنعت چاپ پیدا می کنند.
سرابیان، درباره سفارش مشتری هایش هم ادامه می دهد: در روزگار قدیم پاکت چایی، فهرست ها و بلیت های اتوبوس کاروان الرضا، بعضی از مساجد، بلیت های سینمای شهرزاد، شیر و خورشید و تئاتر گلشن را ما چاپ می کردیم. همه کارهایی را که چاپ می کردم در فولکسم می ریختم و تحویل می دادم.

در کارم خلاقیت داشتم
به ماشین تیره گون قدیمی دستی اشاره ای می کند و ادامه می دهد: با این ماشین وان یکاد دو رنگ چاپ کردم و به عنوان تبلیغ دادم. حروف را در شاسی و داخل دستگاه می گذاشتم. مرکب را می ریختم. برگه ها با فشار دست یکی یکی به صفحه جوهر خورده شاسی می خورد و برداشته می شد. بعد از دستگاه پایی الکتروموتور به ماشین چاپ اضافه شد تا از نیروی برق برای چاپ کمک گرفته شود. آن موقع دستگاه فرفراژ را از چاپخانه ایران رتاتیف خریدیم که هنوز هم مشغول به کار است.
او به دنیای خاطراتش رفته و ما را هم با خود همراه کرده است. کار سخت اینجا بود که با همین دستگاه ابتدایی کاغذ چهار رنگ را در چهار مرحله چاپ کرده است. می گوید: جزو خلاقیت های خودم بود. عطرفروشی بود به نام شجاعی که اتیکت های کوچکی برای روی شیشه ها می خواست. هفت رنگ گراور درست کرد و گفت که من عین همین می خواهم تا روی شیشه بچسبانم. او را پیش غراب فرستادم تا کلیشه اش را درست کند. هفت تا کلیشه در هفت رنگ درست کرد و من با همین دستگاه چاپ کردم. من نشد نداشتم و مسیر رسیدن به هدف را پیدا می کردم تا آن چیزی که مشتری می خواهد به او تحویل بدهم.

از اوراق فروشی تا چاپ
او متولد کوچه آتش نشانی باغ هشت آباد میدان شهداست. در نوجوانی مدتی شاگرد اوراق فروشی دایی اش می شود. سپس مدتی را در یکی از روستاهای نیشابور گذران زندگی می کند تا هم کارش را ترک کند و هم درسش را. وقتی به مشهد باز می گردد این بار در14 سالگی در چاپخانه ایران مشغول به کار می شود، چاپخانه ای که حالا دیگر اثری از آن باقی نمانده است در فلکه حضرت، روبه روی مسجد گوهرشاد، اول کوچه سبزواری که در طبقه پایین پذیرای مسافران و زائران است و در طبقه بالا مشغول سیاه کردن کاغذهای سفید بنا بر محتوایی که مشتریان سفارش می دهند. هم زمان شبانه درس می خواند و ششم ابتدایی را تمام می کند. 18 سال آنجا کار می کند. منصوری صاحب چاپخانه سال ها خارج از ایران است و عنان کار را به دست نصرا... فرمایش می سپارد. از لمس حروف سربی در طبقه بالای چاپخانه ایران و رفاقتش با کار چاپ حدود 70 سال می گذرد.

پادویی هم کردم
او از کارش در چاپخانه ایران این طور می گوید: من صبح زود می آمدم و زیر دستگاه ها را جارو می کردم و زمانی که برق نبود سرشب تاریکی هوا را با چراغ توری روشن و زیر نور کم جان چراغ گرسوز حروف چینی می کردم. کم کم حروف چین شدم و برای کارهای کارگاه کارگر گرفتند. گارس حروف که سخت ترین کار است را خوب بلد شدم. حروف به صورت برعکس است و یکی یکی باید کنار هم چیده شوند تا کلمات از میانشان متولد شوند. مثلا برای هر حرفی اول و وسط و آخر و نازک و پهن داریم که باید بدانیم کجا استفاده خواهد شد. بعد از آن فرم بندی است که باید این کلمات چیده شده در قالب کنار هم قرار بگیرند. حروف چین کار صفحه آرا را می کند و در یک کادر متناسب با آنچه می خواهد چاپ شود فرم صفحه را می چیند تا با وسایل مخصوص به خود در قاب ثابت قرار گیرد تا در دستگاه چاپ جابه جا نشود. من کارم خوب بود. صحافی و صفحه بندی ام خوب بود. سرپرست چند تا کارگر شدم که بر کارشان نظارت می کردم. از لحاظ فنی وارد بودم و به فرمایش برای اداره چاپخانه کمک می کردم.

سال 44 ،چاپخانه سعدی
سرابیان از آنجا به دنبال کار و کسب خودش می رود. ماشین دستی را می خرد و چاپخانه کوچکش را به زیر سقف بازار سنگ تراش ها منتقل می کند. سال 1344 با قدرت دست طرحی را که می خواهد روی کاغذ می اندازد تا اولین پایه های چاپخانه سعدی را محکم کند. بعد از تخریب بازار او به خیابان آزادی می رود و یک منزل مسکونی را به جای تازه ای برای رؤیاهایش تبدیل می کند. یک ماشین افست دو رنگ از آلمان می خرد. یک دستگاه تک رنگ از چاپ مقدم تهران به جمع دستگاه هایش اضافه می کند. هرچه مشهد وسعت می یابد ترافیک اطراف حرم برای آن ها آزاردهنده تر می شود تا جایی که تصمیم می گیرند گاراژی را از چاپ دقت در انتهای کوشش بخرند و چاپخانه را به این مکان منتقل کنند تا گاراژ میانه کوشش 31 بشود جایی که چاپ سعدی در آن جان می گیرد و به عمر خودش پایان می دهد. یک ماشین افست 4 رنگ و یک دستگاه لترپرس برای تیغ زدن از چاپ دقت می خرد تا به جمع ماشین آلات چاپ سعدی اضافه شود تا بهترین روزهای این چاپخانه را در این مکان تجربه کند.

حروف چین ها باسواد و هنرمند
او درباره سواد بالای حروف چین ها می گوید: ما مجبور بودیم متن ها و کتاب های متفاوت را حروف چینی کنیم و باید آن را خوب می خواندیم. همین می شد که سطح سوادمان بالا می رفت. حروف چین ها معمولا انشانویس های خوبی هم بودند. پسرهایم بیشتر اوقات وقتی می خواهند متنی را بنویسند آن را به من واگذار می کنند. ما متن را می خواستیم فرم بچینیم پس می خواندیم. متنی را که یک فرد تحصیل کرده مثلا یک دکترای الهیات نوشته است به دست ما می رسید و ما لاجرم می خواندیم و می آموختیم. اطلاعاتی که جاهای دیگر به دردمان می خورد.سلیقه حروف چین اینجا به کار می آید که چه حرفی را با چه ردیف گارس بچیند. هم باید حروف چینی می کردند و هم طراحی. می گوید: حالا همه آن ها کنار رفته و به جایش رایانه آمده است.کارشان ولی برای سلامتی ضررهایی هم دارد. این پیش کسوت صنعت چاپ می گوید: سرب خون کسانی که با کار چاپ سر و کار دارند بالاتر از حد معمول است. ما سهمیه شیر داشتیم که می آوردند تا کارگران هر روز بخورند. ما مردان آهنین هستیم.

با خون دل کار کردیم
می گوید: قدیم با خون دل ما کار چاپ می کردیم. همه کارهایش سخت بود. از حروف چینی تا فرم بندی. این حرف علی سرابیان را تازه وقتی می فهمیم که ما را پای دستگاه های چاپش می برد. جایی که انگار پیرمرد آنجا روحیه می گیرد و می شود همان سرابیانی که همه به تر و فرزی و کاربلدی می شناسند. پای دستگاه لترپرس و ملخی با چنان دقتی ایستاده است که انگار موظف است همین حالا سفارشش را تحویل بدهد.حروف نازک و پهنی که هرکدام نام معلوم و جای مشخصی دارد که یک حروف چین باید بداند و به صورت برعکس آن را بچیند و ثابت کند. می گوید: حروف ها اندازه مختلف داشتند. 36 سیاه و 36 سفید و حروف سایه دار که فانتزی بود. حروف ریز تا درشت فارسی و لاتین هم داشتیم. گارس 10 کشو داشت که هر کدامش یک نوع حروف است. نظم خاصی داشت که باید حروف چین بلد باشد تا بتواند آن کلماتی را که لازم است بچیند. حروف با اندازه 8و 10 و 18 و 24 و 48. بزرگ ترین حروف 72 است.

صفحه بند عابدزاده بودم
او در میان توضیحاتی که از حروف چینی می دهد یاد مرحوم عابد زاده می افتد. مردی که با مدارس و بناهای خاصش معروف است. می گوید: خدا حاجی عابدزاده را بیامرزد. پیش من می آمد و بغل دست من می نشست و می گفت تو سلیقه خوبی داری. بیا و خودت برای من این قبض ها را فرم بندی کن. آنجا قبض ها را خودم صفحه بندی می کردم و با ماشین دستی در دو یا سه رنگ برایش چاپ می کردم. اوراق را به تجار بازار می داد و آن ها هرچقدر دوست داشتند، اهدا می کردند. حاجی عابدزاده برای نیمه شعبان جشن مفصلی می گرفت. حدود 20،30 هزار کارت دعوت با پاکتش چاپ می کرد که پیش من می آورد.او از اولین کسی که کار را به او آموزش داده است هم یاد می کند: جهانگیر نامی بود که حروف چینی می کرد.
خودم باید به دستش نگاه می کردم و یاد می گرفتم. می ترسیدند کار را از دستشان بگیری. همان موقع هم من جزو کارگرهای نمونه حروف چینی بودم. لوح تقدیر هم زیاد دارم که از وقتی اینجا تعطیل شد به خانه برده ام.

از کارگری تا چاپخانه داری
داستان چاپخانه دار شدنش به زمانی برمی گردد که آقای منصوری از آمریکا می آید و فرمایش را اخراج می کند و می خواهد سرابیان را مسئول آنجا کند. او می گوید: گفتم نه. به حاجی صاحبکار واگذار کرد. من هم یک سال چون وارد نبود ایستادم تا یاد بگیرد و بتواند چاپخانه را اداره کند. بعد از آن بیرون آمدم و چاپخانه خودم را زدم. آن موقع 300 تومان به من حقوق می داد که کم بود. پیشنهاد کار صفحه بندی روزنامه خوزستان داشتم ولی نرفتم. خودم تقاضای امتیاز کردم و یک مقداری از طلاهای همسرم و فرش خانه ام را رهن گذاشتم و این ماشین و گارس و حروف را خریدم. یادم نیست دقیق چقدر خریدم. شاید 10هزار تومان خریده باشم. اینجا ارشاد به من امتیاز نداد و گفت باید دستگاه ملخی بخری. بعد یک ماشین پایی تعمیر کردم و یک دستگاه برش خریدم. آن موقع می گفتند که باید یک ماشین ملخی داشته باشی تا به تو امتیاز بدهیم. من حدود 3 سالی بدون امتیاز تابلویم را به نام سعدی بالا بردم و کار کردم. وقتی خواستم امتیاز بگیرم یک نفر دیگر هم این نام را داشت. از او شکایت کردم و پیگیر شدم تا امتیاز او را لغو کردند و من امتیازم را گرفتم. آن موقع چاپخانه خراسان تازه دو تا ملخی خریده بود و در تهران تک و توک موجود بود. آنجا شرکتی بود که دستگاه های چاپ را وارد می کرد. پیش آقای نوریانی، مسئولش، رفتم که گفت چقدر پول داری. من 10 هزار تومان داشتم ولی ماشین 40 هزار تومان بود. نوریانی به دلیل اینکه کارگر نمونه بودم و ماشین هایش را در مشهد تعمیر می کردم به من با شرایط یک ماشین ملخی فروخت. حتی کرایه حملش را نگرفت.

بردست مهندس تعمیرکار شدم
پیرمرد که سال ها دسته دستگاه چاپ را بالا و پایین برده است حالا اثرات درد و فرسودگی را حس می کند. همه قدیمی هایی که در کار چاپ بوده اند این شانه درد و خورد شدن استخوان کتفشان را به عنوان جزئی از یادگارهای کارشان دارند. او از جمله کسانی است که افزون بر کار چاپ به تعمیر ماشین آلات هم معروف است. گاهی که کاری خراب می شود چاپخانه دارها به سراغ او می روند تا دستگاهشان را تعمیر کند. او کار تعمیر را از شفیعی آموخته است. شفیعی مهندسی بود که در تهران تعمیرگاه چاپ داشت و در آلمان دوره دیده بود. تعمیرکار چاپ که همه او را می شناختند. هر وقت ماشینی ایراد داشت به سراغ او می رفتند. سرابیان می گوید: من بردست شفیعی بودم و کار فنی را یاد گرفتم. هر موقعی که تعمیر داشت می گفت بیا و بغل دستش می ایستادم. یک ماشین افست خوابیده زمان جنگ و اوج موشک اندازی در دزفول بود که گفت "بیا این را بخر." با پسر شفیعی رفتیم و ماشین را خریدیم و به تهران بردیم. خودم کنارش ایستادم تا درستش کند. لوازم را یکی یکی خریدم و تعمیر کردم و به مشهد آوردم. مدتی بود و با آن کار کردم و بعد آن را به چاپخانه جلالیان فروختم.

اولین عکس امام را چاپ کردم
در زمانی که چاپ اعلامیه جرم است و ساواک به دنبال کسانی است که عکس های امام را چاپ و پخش می کنند، سرابیان ابایی از این کار نداشت. او در این باره می گوید: زمان شاه قاچاقی جزوه ها و کتاب های دکتر شریعتی را چاپ می کردیم. عکس گنبد و بارگاه می زدیم. قبل از اینکه آستان قدس چاپخانه بزند ما کارهایش را چاپ می کردیم. آن زیارت نامه های قدیمی حرم را ما چاپ می کردیم. اولین عکسی که از امام به صورت گسترده پخش شد، ما چاپ کردیم. دوستی به نام رضوی داشتیم که عکس امام را از نوفل لوشاتو آورد که ما چاپ کردیم. اولین عکسی که در ایران توزیع شد با دستگاه ما چاپ شد. سه رقم عکس بود. بازار سنگ فروش ها بودیم که مردم صف می ایستادند تا از ما عکس بگیرند. ساواک هم در به در دنبال ما بود. یک روز آقای طبسی بعد از انقلاب گفت برای من عکس رنگی چاپ کن می خواهیم قاب بگیریم تا در اداره ها بگذارند و پول هم نداریم. ما هم عکس امام را در گلاسه چاپ کردیم و در سازمان ها و اداره ها گذاشتند. بعد از مدتی زنگ زد و گفت بیا پولت را بگیر.سرابیان ادامه می دهد: 3ماه از دست ساواک فراری بودم. زمان انقلاب خیلی اعلامیه و عکس های انقلابی چاپ می کردم. آنچه فکر می کردم که به درد مملکت می خورد قبول می کردم.

حلال خور بودیم
مرد که سال های سال کاسب خوشنام محله بوده است و بیشتر شرکت های معروف، چاپ جعبه هایشان را به او می سپردند درباره حلال و حرامی که در کارش دارد، می گوید: ما همیشه چند برگ اضافه تر هم می زنیم تا مدیون نباشیم. ما در جنس کم نگذاشتیم. کارت ویزیت را با قیمت پایین می آورند خب گرماژ کاغذش پایین است. ما بهترین مرکب را استفاده کردیم. به پسرهایم این طور چیزها را یاد داده ام.او چاپخانه دار است ولی حاضر نیست به هر قیمتی درآمد کسب کند و می گوید: خیلی وقت ها شده که کاری را برای من بیاورند ولی من نپذیرم که آن را چاپ کنم. یک مورد برایم کاغذ اسکناس آوردند تا چاپ کنم یا حتی گفتند شب دستگاهت را در اختیار ما بگذار و پول بگیر ولی نپذیرفتم. یا وقتی مطالبی آوردند که برای من محل اشکال بود چاپ نکردم یا حتی آن ها را به اداره ارشاد ارجاع دادم یا موقعی برایم اتیکت چاپ مشروب می آورد باز هم رد کردم.

چاپ عکس
چاپ عکس به همین راحتی نبود. گراورسازی جایی بود که باید از قبل عکس را به او می دادند تا از آن کلیشه بسازد و برای چاپ آماده کند. عکس هایی که سیاه و سفید بودند حاصل کار گراورهایی بود که عکس مورد نظر را روی فلز منعکس می کرد. سرابیان می گوید: مثلا می خواستیم عکس مرحوم را در کارت دعوتش چاپ کنیم گراورسازی عکس را به فیلم تبدیل می کرد و نقش آن را روی سرب می زد. ما آن ها را در فرم بندی سر جایش قرار می دادیم. عکسی که در می آمد به کیفیت عکس اولیه نبود ولی قابل تشخیص بود. عکس را با هر رنگی چاپ می کردی همان رنگ می شد. هیچ عکس رنگی آن زمان نبود. حتی در روزنامه ها هم عکس رنگی نبود تا زمانی که افست آمد و چاپ رنگی میسر شد.

لینک خبر :‌ شهرآٰرا نیوز
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی در آئین افتتاح کتابخانه خیرساز حاج علی اکبر کاظمینی در یزد، گفت: ما 800 کتابخانه تک کتابدار در کشور داریم که پذیرش نیرو به این تعداد کار سختی است و هزینه های زیادی را بر ما تحمیل می کند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : خبرگزاری شبستان خبر گزاری رسا

به گزارش خبرنگار خبرگزای کتاب ایران (ایبنا) در یزد ، کتابخانه عمومی خیرساز حاج علی اکبر کاظمینی در یزد، با حضور مسئولان کشوری و استانی افتتاح شد و مورد بهره برداری قرار گرفت.

علیرضا مختارپور، دییرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در این مراسم گفت: ما در هفته دولت 29 کتابخانه افتتاح کردیم اما تلاش کردم که در این افتتاح خیّری حضور پیدا کنم.

وی افزود: در کتاب ها می خوانیم که در قرون گذشته مومنین روزه می گرفتند و عبادت می کردند تا یکی از بزرگان را به خواب ببینند اما امروز در زمانه ای هستیم که هزاران شهید را بر دوش تشییع کردیم و شاهد حضور افرادی همچون کاظمینی هستیم که باید دست آنها را بگیریم و به آنها افتخار کنیم و قدر آنها را بدانیم.

مختارپور ادامه داد: چندین دوره از اجرای طرح پایتخت کتاب ایران را گذرانده ایم ولی هنوز هم امید داریم که به نقطه هدف برسیم؛ اما آرزوی ما این است که استان یزد بار دیگر نامزد پایتخت کتاب ایران باشد ولی به دلیل ممنوعیت انتخاب مجدد این شهر، به سراغ استان دیگر برویم ولی بگوییم هنوز یزد نامزد اصلی پایتخت کتاب ایران است.

وی گفت: متاسفانه جامعه ما در معرض میانسالگی و کهنسالگی است که این جمعیت بزرگسال اگر جمعیتی مانند خانواده کاظمینی باشند، دچار آلزایمر و آزار خانواده نمی شوند زیرا با فعالیت های فرهنگی و بخصوص کتاب همراهی خاصی دارند.

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور بیان کرد: من نمی توانم از نارسایی ها حرف بزنم و بیان کنم که کمترین تخصیص به نهاد کتابخانه ها داده می شود.

مختارپور ادامه داد: ما در سطح کشور 800 کتابخانه تک کتابدار داریم که پذیرش نیرو به این تعداد کار سختی است و هزینه های زیادی را بر ما تحمیل می کند.

وی گفت: در 4 سال گذشته 600 کتابخانه ایجاد و تجهیز شده است و در هفته دولت 29 کتابخانه تاسیس کردیم و 8 پروژه جدید را کلنگ زدیم.

رقیه دوست فاطمیها، مدیرکل کتابخانه های عمومی استان یزد هم در این مراسم گفت: کتابخانه عمومی خیرساز کاظمینی به همت خیر نیک اندیش حاج علی اکبر کاظمینی از سال 95 در شهرک رزمندگان یزد و در زمینی به مساحت 300 مترمربع احداث شده است.

وی افزود: این مجموعه با هزینه ای بالغ بر 25 میلیارد ریال در 4 طبقه و 1320 مترمربع احداث شده و در اختیار نهاد کتابخانه های عمومی یزد قرار گرفت.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان یزد بیان کرد: مخزن این کتابخانه گنجایش حدود 50 هزار جلد کتاب را دارد که در بدو تاسیس با مساعدت اداره کل تامین منابع نهاد کتابخانه های عمومی 7 هزار جلد کتاب در مخزن کتاب آن قرار گرفته است.

دوست فاطمیها گفت: از مهمترین بخش های این کتابخانه می توان به مخزن، نشریات، اطلاع رسانی، مرجع، کودک، سالن های مطالعه مجزای خواهران و برادران، سالن اجتماعات چند منظوره و استان شناسی اشاره کرد.

علی اکبر کاظمینی، خیر کتابخانه ساز استان یزد نیز در این مراسم گفت: اولین سوره و آیه ای که از طرف خداوند بر پیامبر اکرم (ص) نازل شد، آیه و سوره اقراء بود و نخستین دستور خداوند به پیامبر نیز در زمینه خواندن بود که این نشان دهنده توجه و تاکید خداوند متعال بر امر خواندن است.

وی ادامه داد: یکی از افتخارات انبیا، کتاب های آنها است که حضرت موسی با تورات و حضرت ابراهیم با صُحُف، پیامبر اکرم (ص) با قرآن شناخته می شود که این امر نیز نشان دهنده اهمیت کتاب و خواندن است.

این خیر کتابخانه ساز در استان یزد بیان کرد: کتاب، دریا و بحر عمیقی است؛ چراکه با هر بار مطالعه ممکن است که کتاب های جدیدی تالیف شود زیرا افراد را به اندیشه وامی دارد.

کاظمینی ادامه داد: کتاب، تنها دارویی است که ثابت شده برای رفع استرس و ناراحتی های روانی کاربردی است. محیط کتابخانه، محیطی پاک، منزه است که همه اقشار مختلف می توانند از آن استفاده کنند و مختص قشر خاصی نیست.

میرزا محمد، فرزند کاظمینی نیز در این نشست گفت: پدرم تا سن 20 سالگی این بستر برایشان فراهم بوده که با آیت الله شیخ غلامرضا فقیه یزدی همنشین باشند و پس از آن نیز معتمد بازار بودند و در آن زمان نیز در یزد امروز مقالات متعددی منتشر کردند.

وی گفت: این زمین 5 هزار متر مربع با عنوان مرکز آفرینش های ادبی ریحانه الرسول بوده است که اولین بخش آن کتابخانه عمومی است که افتتاح شد.

کاظمینی ادامه داد: در این محل اصلاً کتابخانه ای وجود نداشته است و به عنوان نیازی در محله بوده است.

همچنین محمدعلی طالبی، استاندار یزد در سخنانی در این مراسم گفت: استان یزد یک استان فرهنگی با دیرینه بسیار درخشان در حوزه های علمی، فرهنگی و اعتقادی است و امروز که مسیر رشد و توسعه قرار داریم و دامنگیر موضوعات مختلف هستیم، بیش از هر زمان نیازمند تقویت درونمایه های فرهنگی و اعتقادی خود هستیم.

وی ادامه داد: کتاب و کتابخانه به عنوان ابزاری بی بدیل است که با گسترش تکنولوژی های روز هنوز نقش آن به عنوان وسیله انتقال دهنده علم و آگاهی کمرنگ نشده است.

استاندار یزد بیان کرد: ممکن است که ما به دلیل سرگرمی های متفاوت نقش کتاب را کمرنگ کرده باشیم اما هیچ ابزار مدرنی نمی تواند جای کتاب را بگیرد. لذا راهبردهای کتابی را باید با جدیت پیگیری کنیم.

وی ادامه داد: با توجه به جایگاه، برنامه ها و هدفگیری ها و انتخاب یزد به عنوان پایتخت کتاب ایران باید تمام تلاش خود را برای تقویت درونمایه های فرهنگی به کار بگیریم.

استاندار یزد با اشاره به سال انتخاب یزد به عنوان پایتخت کتاب ایران گفت: 6 ماه دیگر به پایان سالِ پایتختی کتاب نمانده و کارهای بزرگ دیگری باید در استان انجام شود.

طالبی گفت: کتابخانه مرکزی به عنوان نماد فرهنگی شایسته در یزد است که طول کشیدن این پروژه نماد خیلی منفی در بین مدیران استان است که کاری که بایستی سال های پیش انجام می شده به طول انجامیده اما امیدواریم به زودی این کتابخانه به بهره برداری برسد.

آیت الله سیدمحمدکاظم مدرسی، امام جمعه بخش مرکزی یزد نیز در این مراسم گفت: صدای چرخ ریسندگان، صدا قلم، صدای گام رزمندگان سه عنوان سه اصلی است که به برکت آنها جامعه پیشرفت می کند و انسان را به خدا نزدیک می کند.

وی افزود: ما امروز خوشحالیم که یکی از این صداها در شهر ما و منطقه ای که مورد نیاز جامعه است، توسط خیّر ارزشمند به گوش رسیده و شاهد ایجاد صدای قلم هستیم.

امام جمعه بخش مرکزی یزد ادامه داد: خانواده کاظمینی در زمینه فرهنگ استان بسیار تلاش کرده اند که نمونه آن موزه امامزاده جعفر (ع) که گنجینه ارزشمند و ظرفیت خوبی برای جذب گردشگری است.

یادآوری می شود، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در سفر یک روزه خود به استان یزد پس از افتتاح کتابخانه خیرساز حاج علی اکبر کاظمینی در شورای فرهنگ عمومی استان یزد حضور پیدا کرد و در پایان نیز از کتابخانه های عمومی امام علی (ع) حضور پیدا می کند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری کتاب ایران
همدان- ایرنا- مدیرکل اوقاف و امور خیریه همدان از نهایی شدن فرایند الحاق بخشی از ساختمان مرکزی بانک ملی به بقعه شاهزاده حسین(ع) خبر داد و گفت: برای اینکار نیازمند اجازه و امضای وزیر اقتصاد و دارایی هستیم.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : جماران خبرگزاری برنا

حجت الاسلام رضا حاجی زین العابدینی روز دوشنبه در نشستی با خبرنگاران اظهار داشت: پرونده شاهزاده حسین (ع) و بانک ملی همدان پس از کش و قوس فراوان با وساطت استاندار به نتیجه رسید و گره از مشکلاتش باز شد.

وی اضافه کرد: جلسه ای با حضور مسئولان استان به ریاست وزیر اقتصاد و دارایی برای کسب تکلیف درباره بازپس گیری حقوق از دست رفته بقعه شاهزاده حسین(ع) برگزار و توافق هایی حاصل شد.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان گفت: مقرر شده تا قسمتی از بنای بانک که مربوط به بخش ارزی است در اختیار بقعه قرار گیرد تا از سمت خیابان اکباتان و میدان امام (ره) دو مسیر به سمت امامزاده گشوده شود که تهیه نقشه زمان زیادی را گرفت تا اینکه به تازگی طی یک صورتجلسه این موارد برای تائید نهایی به وزارت اقتصاد و دارایی ارسال شده است.

به گفته وی جابه جایی شعبه ارزی بانک ملی تابع قوانین و مقرراتی است که نیاز به اجازه و امضای وزیر دارد و باید منتظر بمانیم.

حجت الاسلام حاجی زین العابدینی خاطرنشان کرد: چنانچه وزیر با این موضوع موافقت خود را اعلام کند تا اوایل بهمن باید قسمت یاد شده از بانک در اختیار ما قرار گیرد تا مسیری رواق مانند تا پاییز سال 1399 به سمت بقعه احداث شود.

زیرگذر امامزاده عبدالله (ع) منتظر تائید استاندار

بعد از طرح شاهزاده حسین (ع) که چشم به راه امضای وزیر مانده است، نوبت به طرح عمرانی دیگری برای بقعه امامزاده عبدالله رسیده که قرار بود زیرگذری با هدف ایمن سازی مسیرهای منتهی به این بقعه ساخته شود.

به گفته مدیرکل اوقاف و امور خیریه همدان مشاوری برای تهیه طرح در نظر گرفته شده و پس از بررسی چهار طرح ارائه شده طرح زیر گذر به رای اکثریت اعضا رسید و این طرح منتظر نظر نهایی استاندار همدان است.

وی تاکید کرد: این طرح ترافیک میدان امامزاده عبدالله (ع) را کاهش داده و ایمنی زائران و عابران این مسیر را افزایش و هزینه های کمتری نسبت به گزینه های پیشنهادی مشاور این طرح برای دولت دارد.

حجت الاسلام حاجی زین العابدینی گفت: طبق برآوردهای اولیه شهردار همدان، ساخت زیرگذر امامزاده عبدالله دست کم 6 تا هفت میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که منتظر اعلام نظر قطعی استاندار و پیش بینی منابع مالی برای اجرای این طرح هستیم.

اوقاف در طرح های اقتصادی سرمایه گذاری می کند

مشارکت در طرح های اقتصادی کوتاه و بلند مدت پیشنهاد مدیرکل اوقاف و امور خیریه همدان بود که اعلام کرد حاضریم در طرح های اشتغالزا و تولیدی که برای استان سودمند باشد سرمایه گذاری کنیم.

وی اظهار داشت: از محال عایدات موقوفه های استان برای سرمایه گذاری و همکاری با شخصیت های حقیقی و حقوقی آماده هستیم تا از این طریق هم نیت واقفان ساری و جاری باشد و هم گره ای از مشکلات استان گشوده شود.

ملایر پرچم دار موقوفه های کشور

همدان بنابر آمارهای ثبت شده در سیستم اوقاف و امور خیریه کشور جزو رده "بی" قرار دارد و 10 استان که بیشترین موقوفه ها را دارند در رده "اِی" جای گرفته اند.

حجت الاسلام حاجی زین العابدینی با اعلام این آمار گفت: فرهنگ وقف باید توسعه یابد و همچنین وقف ها به سمت نیازهای استان هدایت شود که در این راستا مشاوره وقف راه اندازی شده و کارشناسان وقف افرادی که تمایل به وقف اموالشان دارند را راهنمایی می کنند.

وی افزود: تا این لحظه ملایر از نظر تعداد موقوفه های ثبت شده در سیستم وقف کشور شهرستان برتر شناخته شده، اما از نظر شاخص های مساحت موقوفه ها و ارزش و بهای املاک وقفی تا کنون استان فارس حائز رتبه برتر است.

همدان دارای 799 موقوفه است که این وقف ها در مجموع دارای 49 هزار ملک هستند که در اصطلاح وقفی به این املاک رغبه گفته می شود.

7527/2090

لینک خبر :‌ خبرگزاری جمهوری اسلامی
اداره اوقاف و امور خیریه بیش از 20میلیارد در ماه محرم امسال از محل اجرای نیات واقفان برای مساجد و تشکل های مذهبی هزینه می کند.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : خبرگزاری شبستان

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، رییس اوقاف و امور خیریه ناحیه یک مشهد مقدس امروز گفت: اوقاف و امور خیریه در ایام محرم و صفر از 100تشکل مذهبی و بیش از 250مسجد در حاشیه شهر مشهد مقدس حمایت مالی می کند.

حجت الاسلام و المسلمین محمد صفرپور، در نشست خبری افزود: در این ایام برای هر تشکل مذهبی یا مسجد حاشیه شهر حداقل یک و نیم میلیون تومان اختصاص داده شده است.

وی گفت: وظیفه اصلی اوقاف اجرای نیت واقفان خیر اندیشی است که در مشهد مقدس وقفی دارند.

صفرپور افزود: این در حالیست که بسیاری از وقف ها قید مکان و زمان دارند و هر جایی نمی شود از آنها استفاده کرد.

او گفت: مهمترین برنامه اوقاف برای ساماندهی اجرای نیت واقفان حمایت از تشکل ها، هیئات و مساجدیست که در این ایام عزاداری می کنند.

لینک خبر :‌ خبرگزاری صدا و سیما
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه بافت گفت: یکی از مشکلات عمده حوزه ثبتی موقوفات بافت عدم تعیین تکلیف رقبات مشاعی است که انتظار داریم با کمک اداره ثبت اسناد و املاک استان این مشکل حل شود.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱

به گزارش خبرگزاری فارس از بافت، مهدی شریف در نشست بررسی مشکلات موقوفات شهرستان های بافت رابر و ارزوئیه با حضور مدیرکل ثبت اسناد استان کرمان با اشاره به موانع و مشکلات پیش روی اخذ سند مالکیت موقوفات و بقاع متبرکه اظهار داشت: اوقاف رسالت خطیری در حفظ و دفاع از حقوق موقوفات دارد.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه بافت بیان کرد: برای انجام این رسالت مهم یکی از راهکارهای اساسی تثبیت مالکیت و حفظ حقوق موقوفات و اماکن مذهبی است که سد راهی برای جلوگیری از موقوفه خواری خواهد بود.

وی یکی از مشکلات عمده حوزه ثبتی موقوفات بافت را عدم تعیین تکلیف رقبات مشاعی دانست و عنوان کرد: انتظار داریم با مساعدت اداره ثبت اسناد و املاک استان این مشکل حل شود.

در این جلسه مقرر شد با توجه به کثرت و اهمیت بحث موقوفات در استعلامات ثبتی و برای ذخیره اطلاعات ثبتی موقوفات در بانک اطلاعاتی ثبت استان، تبدیل اسناد مالکیت دفترچه ای به تک برگی با شناسه ملی جدید و UTM انجام گیرد.

انتهای پیام/3388/ق

لینک خبر :‌ خبرگزاری فارس
اراک- رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای شهر اراک گفت: ساختمان مقبره تاریخی آقانورالدین اراک در حال تخریب بوده و در صورت سهل انگاری در مرمت آن، با خطر ریزش مواجه خواهد شد.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : باشگاه خبرنگاران جوان

به گزارش خبرنگار مهر ، مرتضی سورانه عصر روز دوشنبه در جلسه علنی شورای اسلامی اراک اظهار داشت: ساختمان و گنبد مقبره آیت الله آقا نورالدین که به ابوذر زمان معروف است و از جمله زیارتگاه های مردم به شمار می رود، بر اثر بی توجهی مسئولین نسبت به مرمت و بازسازی این مکان دچار آسیب شده و احتمال ریزش دارد.

وی خاطرنشان کرد: در کمیسیون فرهنگی مقرر شد 50 درصد هزینه مرمت زیارتگاه و بنای تاریخی مذهبی توسط شهرداری و 50 درصد بقیه توسط اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری تأمین شود.

سورانه خاطرنشان کرد: هزینه بازسازی و مرمت این بنای تاریخی مذهبی و زیارتی در شرایط اقتصادی کنونی بالا است و برای مرمت و بازسازی اعتبار بیشتری نیاز است.

بر اساس این گزارش، در ادامه علیرضا مرادی، عضو شورای شهر اراک بیان داشت: گنبد این مکان ترک برداشته و شورای شهر و شهرداری بایستی هرچه زودتر اقدام کند در شرایط کنونی حواله دادن کار به دستگاه های دیگر وقت تلف کردن است.

محصولی عضو دیگر شورای اسلامی شهر اراک نیز گفت: در شورای چهارم مصوب شده بود که اوقاف 40 مغازه موجود اطراف مقبره آقا نورالدین را تملک کند و در اختیار شهرداری قرار دهد.

وی ادامه داد: پیشنهاد می دهم در اسرع وقت برای اجرایی شدن مصوبه شورای چهارم و مدارک لازم در این خصوص پیگیری های لازم انجام شود.

در ادامه سورانه ، رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و گردشگری در بخش دیگر سخنان خود گفت: مصوبات شورا باید اجرایی شود. به اعتقاد من در برخی موارد دستگاه ها و سازمان های مرتبط نسبت به اجرای مصوبات شورا بی اعتنا هستند که لازم است در این رابطه سازمان ها و دستگاه هایی که بی اعتنا هستند معرفی شوند.

وی با اشاره به اینکه پارک های شهر اراک از شرایط مناسب برخوردار نیستند، بیان داشت: بی اعتنایی برخی دستگاه ها و سازمان های مرتبط به مصوبات باعث هدر رفتن انرژی کمیسیون ها می شود.

براساس این گزارش، طوفان محمدی رئیس کمیسیون خدمات شهری و محیط زیست هم گفت: پارک ها از نظر بهداشت و روشنایی شرایط مناسبی ندارند و همین امر موجب شده که خانواده ها در پارک ها از امنیت برخوردار نباشند. سرویس بهداشتی های داخل شهر و پارک هم وضعیت مناسب ندارند.

به گزارش مهر، محمد کریم شفیعی شهردار هم گفت: پل های شریعتی و علم الهدی اراک اسفندماه سال جاری تکمیل، تحویل و آماده بهره برداری می شوند.

وی ادامه داد: با تلاش شبانه روزی پل میدان آزادگان (میدان ورزش) تکمیل و در حال بهره برداری است. در پارک ها هم آبنماهای خاموش فعال شده اند و بحث تکمیل روشنایی پارک ها هم در دستور کار قرار دارد.

گفتنی است در این جلسه تحویل ساختمان متعلق به شهرداری اراک واقع در کوی سجادیه جنب مسجد امام سجاد ( ع) واقع در کوچه نسترن 18 به بسیج خواهران جهت اشتغال زایی زنان بی سرپرست با نظارت سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری به مدت یک سال به تصویب رسید.

کد خبر 4709615

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
اردبیل - با برگزاری ستاد زائران اربعین حسینی استان اردبیل، عمر بالای ناوگان حمل و نقل زائران آذری و ضرورت تولید نرم افزارهای خاص فرهنگی و مذهبی مختص ماه محرم و صفر مورد تاکید قرار گرفت.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : اقتصاد آینده

به گزارش خبرنگار مهر ، با برگزاری جلسه ستاد زائران اربعین حسینی استان اردبیل علاوه بر بررسی و احصای نیازمندی ها برای خدمات رسانی مناسب موکب های عزاداری، بسته ها و طرح های پیشنهادی نیز از سوی نمایندگان دستگاه های اجرایی ارائه شد.

معاون هماهنگ کننده سپاه حضرت عباس ( ع) استان اردبیل در ابتدای این جلسه عنوان کرد: تولید محتوای فرهنگی و نرم افزارهای خاص برای گوشی های هوشمند که شامل مداحی های آذری، ادعیه و مفاهیم مذهبی و فرهنگی است انجام پذیرفته و در خلال برنامه های اربعین حسینی نیز در اختیار علاقه مندان قرار خواهد گرفت.

شکر عبدی ادامه داد: سپاه و بسیج تمامی امکانات و ظرفیت های خود را برای خدمات رسانی به زائران میهمانی که از طریق پایانه مرزی بیله سوار وارد اردبیل شده و در ادامه قصد عزیمت به کربلا را دارند، به کار خواهد بست.

به گفته وی دو موکب در شهرستان بیله سوار و امامزاده سید صدرالدین اردبیل برای استقبال و پذیرایی میهمانان خارجی که در پیاده روی اربعین حاضر خواهند شد، آماده می شوند.

هماهنگی دستگاه ها برای خدمات رسانی به زائران ضروری است

استاندار اردبیل نیز در این جلسه عنوان کرد: با توجه به افزایش زائران آذری زبانی که قصد ورود به استان را دارند و همچنین سه برابر شدن آمار تردد از استان برای عزیمت به کربلای معلی، هماهنگی و همراهی تمامی دستگاه های مرتبط اجرایی برای خدمات رسانی مناسب ضروری است.

بهنام جو یادآور شد: به دلیل افزایش زائرانی که از طریق مرزهای استان اردبیل قصد حضور در کربلای معلی را دارند، باید شرایط استقبال در مکان های شاخص فرهنگی و مذهبی استان را فراهم کرد.

وی پیاده روی اربعین را یک کار بزرگ فرهنگی و اعتقادی دانست و افزود: مطمئناً به مانند گذشته با همکاری عوامل انتظامی امنیت و نظم مناسبی در تردد زائران خارجی از استان اردبیل را شاهد خواهیم شد.

استاندار اردبیل برنامه پیاده روی اربعین را اقدامی مردمی دانست و افزود: مشارکت مردم در اداره این همایش بزرگ که در نوع خود بی نظیر بوده و نگاه جهانیان را به سمت و سوی خود جلب می کند، ستودنی است.

عمر ناوگان حمل و نقل زائران آذری بالای 20 سال است

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان اردبیل نیز در ستاد برنامه های اربعین حسینی گفت: عمر ناوگان حمل و نقل زائران جمهوری آذربایجان بیش از 20 سال است.

رحمتی ادامه داد: با مکاتبه با طرف های آذری تأمین ناوگان سالم برای آنان مورد تاکید قرار گرفته تا ایرادات فنی که بعضاً در خودروهای این گروه شاهد می شدیم؛ نباشیم.

وی در ادامه از توزیع لاستیک رایگان برای اتوبوس هایی که بیش از سه هزار کیلومتر برای انتقال زائران اقدام می کنند، خبر داد.

به گفته رحمتی طرح ویژه ارائه خدمات راهداری به زائران از 17 مهرماه شروع شده و تا 3 آبان ادامه خواهد یافت.

به گزارش مهر ، بنا به تاکید دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل، دو بیمارستان فاطمی و امام رضا (ع) اردبیل نیز در طول مدت همایش پیاده روی در حالت آماده باش قرار خواهند گرفت.

بنا به آمار رسمی سازمان حج و زیارت نیز تا کنون هزار و 50 نفر از استان اردبیل در سامانه در نظر گرفته شده برای همایش اربعین حسینی ثبت نام کردند و پیش بینی می شود در سال جاری شمار عازمان به کربلا از استان اردبیل با افزایش چشمگیری مواجه شود.

سال پیش در همایش بزرگ پیاده روی اربعین حسینی بیش از دو هزار و 100 نفر از زائران از استان اردبیل شرکت کرده بودند.

کد خبر 4709630

لینک خبر :‌ خبرگزاری مهر
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۲ سایت های دیگر : بنیاد ملی نخبگان

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان چهارمحال و بختیاری مجتبی بنیادیان رییس بنیاد نخبگان استان بر ترویج فرهنگ وقف علم و فناوری تاکید کرد و افزود: پیرو نشست رییس بنیاد ملی نخبگان و رییس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور بر ترویج فرهنگ علم و فناوری و تعریف موقوفات جدید در حوزه علم و فناوری، بر همین اساس تشکیل دبیرخانه وقف علم و فناوری در استان ها ضروری به نظر می رسد.

مجتبی بنیادیان گفت: همکاری های چند جانبه بنیاد نخبگان، اداره کل اوقاف و دستگاه های علمی و پژوهشی استان می تواند در ترویج و اشاعه فرهنگ وقف در عرصه علم و فناوری، تقویت زیرساخت های توسعه فناوری و حمایت از مستعدان و ایده پردازان چشم انداز خوبی برای جامعه علمی کشور به همراه داشته باشد.

وی با تاکید بر نهادینه شدن فرهنگ وقف علمی در بین اقشار مختلف جامعه گفت: فراهم کردن مسیر پیشرفت نخبگانی و حل مشکلات مادی و معنوی آنها، راه گشای بسیاری از مشکلات کشور می باشد.

بنیادیان خاطر نشان کرد: تخصیص موقوفات به مراکز علم و فناوری و جامعه نخبگانی منجر به تقویت اکوسیستم کارآفرینی و به بار نشستن ایده های نوآورانه خواهد شد.

انتهای پیام /1020

لینک خبر :‌ خبرگزاری علمی و فناوری
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان با توجه به اینکه امکان صدور مجوز کتاب در استان فراهم شده، نیازی به دریافت مجوز از تهران نیست.
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۶/۱۱ سایت های دیگر : خبرگزاری صدا و سیما

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز ، محمد جوروند مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان با اشاره به اینکه در حال حاضر امکان صدور مجوز در استان فراهم شده است، گفت: تاکنون حدود 800 مجوز کتاب صادر شده است.

او با بیان اینکه در گذشته مجوز کتاب از تهران صادر می شد، بیان داشت: درحال حاضر برای دریافت این مجوز از خارج استان بی نیاز شده ایم.

جوروند افزود: در هفته دولت، 2 مجتمع فرهنگی در منطقه محروم ال هایی و منطقه کم برخوردار زوئیه با اعتبار 3.5 میلیارد تومان و یک مجتمع نیز در ماهشهر با اعتبار 3 میلیارد تومان افتتاح شد.

جوروند گفت: تا امروز 450 میلیون تومان کتاب بین مجامع، گروه ها و کانون های مختلف و میان گروه های فرهنگی، با هدف تمرکززدایی رویداد های فرهنگی از اهواز و تحقق عدالت فرهنگی در کل استان توزیع شده است.

این مقام مسئول اظهار داشت: بالغ بر 700 باشگاه کتابخوانی در استان دایر شده که نوجوانان با مطالعه آثار نویسندگان با آن ها مکاتبه کرده و سؤالات مختلفی از آن ها می پرسند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان با اشاره به اینکه تا پایان سال، سه پردیس سینمایی به سالن های سینمایی استان اضافه می شود تصریح کرد: در استان خوزستان 9 سینما فعال بود که 12 سینمای جدید به آن اضافه شد و در این خصوص خیلی از بخش خصوصی حمایت شد و به یاری خداوند نیز در آینده 3 پردیس سینمایی به خوزستان اضافه می شود.

محمد جوروند با اشاره به اینکه در حوزه تئاتر اتفاقات خوبی رخ داده گفت: گروه های فعال در این حوزه فعالیت های بسیار خوبی دارند و یک سالن و 2 پلاتو در اهواز به صورت مستمر شاهد اجرای گروه های تئاتر هستند، همچنین جشنواره های مختلف در حوزه های فیلم، عکس، تئاتر و موسیقی نیز برگزار شده است.

او اذعان داشت: در راستای سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص شعار ایران تهران نیست و با هدف تمرکززدایی از اهواز به دیگر شهرستان های استان خوزستان، در نیمه اول امسال اتفافات مختلف و متفاوتی شکل گرفت و رویداد ها از اهواز تمرکززدایی شد، و این شعار در خوزستان بومی سازی شد که خوزستان اهواز نیست و شهر های مختلفی دارد.

جوروند بیان کرد: جشنواره تئاتر عربی با حضور کشور های خارجی در سوسنگرد برای دومین بار برگزار شد تا نشان داده شود که رویداد های فرهنگی در همه شهرستان های استان خوزستان برگزار می شود و در حال حاضر می توان گفت، هر شهرستان حداقل یک رویداد مهم استانی، ملی یا بین المللی دارد.

انتهای پیام/گ

صدور مجوز کتاب در خوزستان

لینک خبر :‌ باشگاه خبرنگاران جوان